| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Průzkum (prosba): Přípravka pro budoucí prvňáčky

 Celkem 70 názorů.
 Mammita 


ZŠ Generála Janouška... 

(11.3.2009 8:54:42)
... podle těchto informací provozuje, ale zkušenost nemáme.
http://www.zsgenjanouska.cz/index.php?p7=t&p5=Přípravná%20třída
 Helena 
  • 

Re: ZŠ Generála Janouška... 

(11.3.2009 16:02:11)
Děti chodí do nultého ročníku na Základní škole, je to celoroční příprava na základní školu. Ve škole jsou klasicky od osmi do půl dvanácté. Dělají grafomotorická cvičení, TV, HV, VV, PC, jazykovědu, něco jako prvouku. Vše formou hry a postupně se přitvrzuje.
 Bety, dva kluci 
  • 

ZŠ Krmelín - projekt Nanečisto 

(13.3.2009 22:14:12)
Krmelín (u Ostravy), první stupeň (1-5 třída). Setkání od března do května, 1x týdně od 16 do 17.30 hod., platba 200 Kč za materiály (pracovní listy, materiály pro rodiče ap.). Vede to proškolená učitelka, dále budoucí třídní učitelka a na prvním setkání (tento týden to začalo) byla i ještě výchovná poradkyně.
Probíhá to tak, že cca půl hodiny si děti hrají za přítomnosti rodičů (organizované hry), potom si je učitelka (budoucí třídní) odvede vedle do třídy a tam pracují s ní. S rodiči jsou probírány problémy jak se učit s prvňáčkem ap.

Ze zapsaných cca 23 dětí (některé budou mít odklad) se přihlásilo 14 rodičů. Samotné dítě bez rodiče se tohoto projektu nemohou účastnit.

Našla jsem to pěkně napsané na webu ZŠ ve Studénce:
------------------------------------------------

Přínos pro děti
možnost adaptovat se na školu v situaci nenaplněné tlakem na školní výkonnost
seznámení s budoucím třídním učitelem, spolužáky, školním prostředím
"doladění" jejich školní připravenosti z hlediska zralosti jednotlivých funkcí důležitých pro správný nácvik prvotního čtení, psaní a počítání

Přínos pro rodiče
lepší poznání vlastního dítěte (z hlediska jeho temperamentu), osobnostního zaměření (extroverze, introverze), jeho školní připravenosti a předpokladů pro zvládání školních požadavků
získání nových komunikačních dovedností, které by měly povzbuzovat vnitřní motivaci dětí
vést je k samostatnosti a zodpovědnosti, možnost vyzkoušet si způsob domácí přípravy, který jim i jejich dětem bude nejlépe vyhovovat,
získání důvěry k budoucímu učiteli jejich dítěte a navázání vzájemné komunikace

Přínos pro učitele
seznámení s budoucími prvňáčky (se stupněm jejich připravenosti pro školu, s jejich specifiky)
navázání kontaktu s rodiči, seznámení s novými způsoby komunikace a hodnocení
 Paz 


ZŠ nám. Svobody, Praha 6 

(11.3.2009 9:16:01)
Obě školní děti na "Předškoláka" chodily. Příprava byla jednou týdně, odpoledne, 1 vyučovací hodinu. Celá trvala asi 3-4 měsíce a vedla ji budoucí třídní učitelka. Dcera v roce 2004 neplatila nic, syn o 3 roky později 500 Kč. Rodiče ve třídě nezůstávali, jen odevzdali děti (myslím, že někde se rodiče přípravy účastní, u nás ne). Zkušenosti máme pouze pozitivní, za rok určitě přihlásím i nejmladší dítko. Bylo fajn, když děti v září znaly část spolužáků, svoji učitelku i prostředí školy. Navíc prvňáci měli školu v přírodě hned začátkem roku, takže se třída rychle stmelila. Prostě u nás spokojenost:-)
www.zs-ns2.cz
 Míla, 2 děti 
  • 

ZŠ Londýnská, P2 

(11.3.2009 12:28:39)
Stejně probíhalo setkávání s budoucíma prvňáčkama i v Londýnské v r.2006, zdarma, 1x týdně odpoledne jedna hodina.
 Hanika.P, Aní a Jáší 


Re: ZŠ Londýnská, P2 

(11.3.2009 14:12:37)
Připojuji se k ZŠ Londýnská, předškolní setkávání 1x měsíčně, odpoledne, s budoucí třídní paní učitelkou, bez přítomnosti rodičů. Koncem srpna také týdenní soustředění na horách. Celkově myslím velký úspěch, dcera (dnes ve třetí třídě) se na setkání vždy velmi těšila ~:-D
 Lída+2 


Ano 

(11.3.2009 11:01:46)
Obě moje chodili ...do zš....na exkurze...do hodin.

Starší je to pár let...(nyní čtvrťák) od října každý měsíc do školy(v té škole není) co patřila ke školce...až do zápisu a po zápisu už byli jen jednou.
Ve školce probíhala dennodeněn předškolní příprava.

Mladší)první) do školy šli asi 3x než šli k zápisu a po zápisu ještě jednou.....nyní se na ně byli kouknout i úči ze školky jak jim to jde....
Předškolní příprava probíhala ve školce celý rok celý den. třída spešl jen pro děti co jsou do školy. Od pololetí už ani nespali.
 Lotka 1+// 


škola Praha 4 ke kateřinkám 

(11.3.2009 11:06:03)
dcera je uplně nadšená chodí už od října vždy první středu v mesíci trvá to hodinu,
tady je adresa
tvořivá školička na nečisto
www.zskaterinky.cz
 Nanyna, dcera 9let 


V Plzni 

(11.3.2009 11:29:12)
ano... soukromá škola. Denně od 8.00-13.45hod. Zkušenosti a pocity výborné, ale obecně tato škola vyvolává hodně rozporuplné názory v Plzni.
http://www.sml.cz/
 Martheen+4 


Předškoláček 

(11.3.2009 12:10:20)
Ano, dcera chodí 1x týdně odpoledne na jednu vyučovací hodinu do své budoucí základní školy (ZŠ TGM Ivančice), stojí to 100Kč. Přípravka začala po zápisu asi v půlce února a bude do půli června.
 aprilka 


Brno, ZŠ Vejrostova 

(11.3.2009 13:15:28)
Dcera je předškolák a na přípravku spolu chodíme, máme ji jednou týdně hodinu od 15 (resp.16 - druhá skupina) hodin. Plánováno je 10 lekcí, začali jsme v únoru, platili jsme 350Kč a zhruba stejnou částku za pracovní materiály - různá grafomotorická cvičení, sluchové, zrakové vnímání, předpočetní představy (jsou to materiály z PPP). Děti jsou ve třídě s rodiči, částečně pracují v lavici, částečně sedí s učitelkou a školní psycholožkou v kroužku na koberci. Je trochu škoda, že přípravku nevede jejich budoucí učitelka. Dcera chodí ráda, nadšeně plní i domácí úkoly. Jsem ráda, že se seznámí s prostředím ve škole, možná i s některými spolužáky.
 Sylva2 
  • 

Re: Brno, ZŠ Vejrostova 

(11.3.2009 13:35:05)
Ve škole mojí dcery - ZŠ Přistoupim- je to od letoška. Jde o jednu hodinu ve středu odpoledne, je zdarma, děti má pí učitelka, která je potom bude učit. Začaly v lednu a nejspíš skončí v květnu, ale to nevím jistě, dcera už je druhák, tak to tak nesleduji.
 marie 3 holky 
  • 

ms u skolky ostrava poruba 

(12.3.2009 17:44:45)
u nas ve skolce je predskolacek, jednou tydne ve zvlastni tride asi za 200 mesicne.
 aprilka 


Re: Brno, ZŠ Vejrostova 

(12.3.2009 17:50:19)
informace ze stránek školy

Předškolácké skupiny:
(únor - květen 2009)

– hravou formou budeme rozvíjet schopnosti, dovednosti a funkce důležité pro zvládnutí trivia (čtení, psaní, počítání)

Témata a okruhy, kterými se budeme společně zabývat v jednotlivých lekcích:

1. Jemná motorika , grafomotorika.
2. Řeč, myšlení.
3. Sluchové vnímání.
4. Zrakové vnímání.
5. Prostorová a pravolevá orientace.
6. Předpočetní představy.


A CO BUDEME DĚLAT DÁLE?

- Povídat si o škole.
- Konzultovat s rodiči, jak s dětmi doma pracovat.
- Zadávat a vypracovávat domácí úkoly.
- Zpívat a učit se krátké básničky a písničky.
- Pomáhat rodičům rozhodnout se o případném odkladu šk. docházky.
- Pomáhat určit, je-li dítko pravák či levák.
- Odstraňovat obavy z neznámého školního prostředí.
- Dávat rodičům možnost porovnat svoje dítě s ostatními vrstevníky (budete pracovat i s ostatními dětmi, nejen s tím svým).
- Směrovat rodiče (v případě potřeby) k dalším odborníkům.
- Povídat si o čemkoli, co přinesete jako téma pro vás důležité.

 Dana 
  • 

Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 13:26:22)
Naše školka má smíšená oddělení,takže třída vysloveně pro předškoláky tam není.Ideální by bylo,kdyby byly smíšené třídy od 3-5let,ale ten poslední rok od 5-6(7)let by byla jen třída pro předškoláky,kde by se na školu už připravovali.Připadá mi,že děti,pokud jsou od 3-6 let ve smíšené třídě,nejsou na školu připraveny.Ruší je při činnostech mladší děti,mladší děti je táhnou ve vědomostech dolů apod.

Ve škole také žádná přípravka neprobíhá.Pak se tedy nemůžou někteří rodiče divit,že jejich dítě neumí ani pořádně držet tužku.Ve školce na to vůbec nehledí a pak přijde dítě rovnou do školy s chybně zafixovaným návykem.
 Lída+2 


Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 13:41:40)
Dani tak to bylo v Danový školce. Do 5let...různě smíchaný..... a pak už jen ty co šli do školy...měli sešitky asi 4...různý papíry...a dělali toho tolik....., že jsem se nestačila divit.
 MarketaB 


Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 13:45:38)
ZS Zernosecka, Praha 8 pripravku porada, jednou tydne od 12:45, zhruba 45 minut. Je to zdarma a od unora do kvetna.
 Dana 
  • 

Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 13:56:54)
Zkusím to navrhnout u nás,protože letos je holka předškolák a já se zase nestačím divit,ale negativně.Připadá mi,že si pořád jen hrají.A když byla teď nemocná,tak jsem dostali domů jeden pracovní sešit co mají a to jsou úkoly jak pro prťata a jedna stránka na měsíc.
Nerada bych se podobného postupu dočkala i u dalšího dítěte.Přece jenom teď mám ještě zkrácený úvazek a mohu se jí odpoledne více věnovat,ale pak budu chodit do práce od rána do odpoledne a v 17h dělat nějakou přípravu do školy...,no nevím nevím.
 Dana 
  • 

Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 14:02:53)
Leda tedy to pak dělat tak,že budou dělat přípravu do školy obě večer-starší úkoly a mladší pracovní sešit pro předškoláky.Ale to je blbost-tu přípravu pro předškoláky bych spíš uvítala ve školce.
Jo a taky mi někdo může navrhnout dát dceru do jiné školky.No,byla jsem ráda,že jí vůbec někam vzaly,když je takový nával.A až na tu přípravu do školy je to myslím dobrá školka-alespoň holkám se v ní moc líbí.
 Ivona,Klára 6,Tereza 2.5 
  • 

Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 14:37:27)
naštěstí máme školku,co připraví dítko na školu,dělají toho hodně.Na zápise do školy to bylo poznat.My domů kupujem sešitky pro předškoláky,hlavně od Portálu,Klárku to baví,nemusíme ji nutit.Přípravku do školy nemáme,ale kdyby byla,tak bysme ji tam přihlásili
 huhu, holky 6 a 4, 33tt 
  • 

Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 16:03:00)
nase holky chodi do smiseny skolkovy jednotridky a maji to reseny tak, ze dopoledne maji cca 1hodinu "zamestnani" - deti sedi podle veku u stolecku a kazdy stolek ma podle sveho veku odpovidajici ukoly. Ti nejmensi a mladsi mohou odbehnout a jit si hrat do vedlejsi mistnosti pokud je to prestane bavit, predskolaci delaji predskolacke veci a ti teda nikam odbihat nemohou, venuji se praci. Ja se toho zpocatku obavala, ale kvalita pripravy mi kupodivu prijde velice dobra. Spis naopak jsem prekvapena, ze i mladsi dcera ma slusne znalosti znalosti a schopnosti lecktereho predskolaka.

Asi bych se vyptala poradne ucitelky co a jak delaji a jestli tomu trebas mohu byt pritomna abych to videla. Rozhodne vidim v praxi, ze to jde i v jednotridce.
 Ivona,Klára 6,Tereza 2.5 
  • 

Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 16:20:41)
než jsme se přestěhovali,tak v bývalé školce měli schválně smíchané malé děti s velkýma.Bylo to super,měli společný i oddělený program,větší děti pomáhali malým a ty se zase přiučili,Klára v té době nebyla předškolák,ale chtěla dělat ukoly s nima a mohla,dost se naučila,v nové školce to zase neuznávají,myslím,že je to škoda
 irba 


Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(14.3.2009 20:03:24)
Ráda pomohu, jsem vysokoškolsky vzdělaný pedagog. Již jsem otevřela akreditované kurzy pro budoucího prvňáčka, o které je velký zájem. Od září budou probíhat na více místech v Praze. Kontakt na www.snadnystart.cz
 Novotňásci 


Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 15:56:52)
Já mám předškoláka ve smíšené třídě a umí toho víc než jeho vrstevníci z vedlejší školky,kteří mají třídy rozdělené podle věku. u nás také žádná přípravky není,ale kvalitní učitelka to nahradí.
 Dana 
  • 

Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(11.3.2009 16:16:57)
To bude asi tím,protože nedávno jim jejich paní učitelka odešla na mateřskou a mají ve třídě jen jednu na 25 dětí(3-6 let).Musí to být pro tu jednu hrozně náročné.Do toho teď dalších pár učitelek marodí a děti z různých oddělení se spojují.
Při optimální situaci(dvě učitelky na třídu)by to asi bylo jiné.
 Luky 
  • 

MŠ a ZŠ Záryby 

(12.3.2009 17:14:11)
V naší malé vesnici (cca 700 obyvatel) funguje školka i první stupeň ZŠ (malotřídka - 5 ročníků ve 3 třídách). Obě jsou ve společném "areálu", takže se děti vidí, pokud jsou venku na hřišti, malé děti mohou sledovat, co dělají školáci např. při TV. Přípravné hodiny probíhaly, ale myslím, že to bylo spíše symbolické - 1xměsíčně poslední 3 měsíce školního roku. Alespoň se ale děti podívaly do školy, jak to v ní vypadá. Pro předškoláky ve školce byla také připravena grafomotorická cvičení, vypracované listy nám paní učitelka předala na konci školního roku. Jsem vcelku spokojená, jak to u nás probíhá, mé děti žádné adaptační potíže neměly a nevím, že by je měly jiné děti. Na závěr chci ještě podotknout, že chybné návyky při držení tužky, vady výslovnosti apod. nejsou jen věcí učitelek ve školce, i když by na ně jistě měly rodiče upozornit. Jejich náprava je zdlouhavá a vyžaduje intenzivní cvičení hlavně doma.
 irba 


Re: Nemáme pořádnou přípravu ani ve školce 

(14.3.2009 19:59:08)
Ráda pomohu, jsem vysokoškolsky vzdělaná kantorka s praxí, již jsem otevřela akreditované kurzy pro přípravu budoucího prvňáčka a od září budou probíhat na více místech v Praze. Těší mě, jaký je o kurzy zájem. Kontakt na www.snadnystart.cz
 Kačislava 


Nultá třída v Praze 

(11.3.2009 16:21:05)
Moje děti zrovna chodí do nulté třídy ZŠ Jižní v Praze 4. je jich ve třídě 15, děti jsou tam z různých důvodů - špatně mluví, jsou hyperaktivní, jeden chlapeček má epilepsii, jedna holčička si špatně zvyká na kolektiv, je tam i holčička s Dowmnovým syndromem. Všechny děti musely mít doporučení, ale nemůžu si tu třídy vynachválit. Moje děti tam chodí strašně rády, učí se už částečně podle plánu pro první třídy a částečně dělají přípravné věci, taky program Maxík (pro děti s dys poruchami a odkladem školní docházky). Dětem to prospívá a strašně se těší do první třídy. Program je každý den dopoledne, odpoledne mají družinu a mohou už chodit na některé kroužky pro prvňáky (oba chodí plavat, syn chodí i na judo). Jsem moc spokojená!
 simulína 


Re: Nultá třída v Praze 

(11.3.2009 17:07:31)
U nás funguje také nultý ročník - také zvaný přípravný. Podobně jako v Praze zde chodí pouze max. 15 dětí. Tyto děti by z nějakého důvody měly odklad školní docházky - např. vada řeči, hyperaktivita, pomalejší sociální vývoj, atd. Tyto děti musí mít doporučení PPP a dětského lékaře. Dříve by zůstaly ještě rok ve školce, teď mají možnost chodit do této přípravné třídy, kde se připravují na režim v první třídě, procvičují si a zdokonalují jemnou motoriku - příprava na psaní, procvičují logické myšlení, dělají průpravu do matematiky a na čtení, rozšiřují si slovní zásobu, zdokonalují se ve vyjadřování, atd. a to nenásilnou a hravou formou. Tento ročník u nás je otevřený druhým rokem a je o něho velký zájem.
Kde to je? ZŠ Pohořelice, okres Brno-venkov.
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Re: Jirko, 

(12.3.2009 16:56:44)
Cyklus ŠKOLA NANEČISTO
Základní škola Komenského ve Skutči pořádá cyklus Škola nanečisto. Tento cyklus je připraven pro budoucí prvňáčky a jejich rodiče. Jeho cílem je usnadnit a zpříjemnit dětem příchod do školy.
Naše „Školička“ se zaměří na rozvíjení schopností důležitých pro zvládnutí čtení, psaní a počítání, na dovednosti rozvíjející hrubou a jemnou motoriku, prevenci počátečních obtíží při nástupu do první třídy a prevenci poruch učení.

A co Vás čeká? Děti si především vyzkoušejí, jak to ve škole chodí, nenásilně se seznámí se školním prostředím, zahrají si zajímavé hry, namalují pěkné obrázky, naučí se nové básničky a písničky, poznají nové kamarády. Zkusí si práci s počítačem a interaktivní tabulí. Rodiče budou moci své děti sledovat při jejich činnosti, popřípadě jim i trochu pomáhat.

Setkání proběhnou pravidelně každou třetí středu v měsíci od 15.00 – do 16.00 hodin v budově školy.

První setkání se uskuteční 15. října 2008 a všichni, kteří se chystají příští rok do školy, jsou srdečně zváni.

Program jednotlivých setkání:
15. 10. 2008
Seznámení s prostředím školy, správné držení tužky

19. 11. 2008
Kouzelná tabule, poznáváme barvy

17. 12. 2008
Rozvíjíme řečové schopnosti, hrajeme si se slovy, vánoční tvořivá dílna

21. 01. 2009
Učíme se soustředit, být pozorní, setkání s hudbou

18. 02. 2009
Pracujeme ve skupinách, poznáváme kamarády

18. 03. 2009
Trénujeme uvolňovací cviky, kreslíme a malujeme pro radost

15. 04. 2009
Hrajeme si a soutěžíme, cvičíme pro zdraví

20. 05. 2009
Začínáme s matematikou, správné názvy geometrických tvarů
Slavnostní zakončení „Školičky“

17. 06. 2009
Informativní schůzka pro rodiče budoucích prvňáčků naší školy

 Ivka (kluci 8 a 3 roky) 
  • 

Příprava v ZŠ Červený vrch 

(11.3.2009 17:06:55)
Syn navštěvuje ZŠ Červený vrch v Praze 6. U zápisu dostal pozvánku na přípravku pro prvňáčky, probíhala (i v dalších letech probíhá) cca únor-květen 1Xtýdně 1hod odpoledne.Každá hodina byla na nějaké téma (grafomotorika, hudebka, tělocvik...). Děti se seznámily s prostředím školy, ze školky jich tam chodilo několik kamarádů pohromadě, bylo to velmi motivující a přínosné. Při vyzvedání dětí nám pí učitelka v krátkosti řekla, co s dětmi dělala, příp upozornila na nedostatky (neumí stříhat, pozor na úchop tužky apod.) a děti předvedly, co nového umí (písničku, hru...). Jak říkám, syn se do školy velmi těšil (škoda, nyní ve 3.třídě už nadšení vyprchává :-)) a nového prostředí se vůbec nebál. Naše škola také pořádá různé akce pro veřejnost (velikonoční jarmark, vánoční výtvarné dílny, slavnost na konec škol.roku...) které jsem také využila na seznámení se školou a "namotivování".
 mamga 


ZŠ chalabalova Brno 

(11.3.2009 18:32:30)
má nultý ročník - cena stejná jako u předškoláků
 maja 
  • 

Re: ZŠ chalabalova Brno 

(11.3.2009 19:12:27)
praha 4, Stará chodovská škola, Květnového vítězství
vždy 1x za měsíc odpoledne pro budoucí prvňáčky.
Zdarma


Praha 4 , Modrá škola, Kupeckého přípravná třída každodenní,
děti po absolovování jdou buď do této školy nebo do jakékoli jiné
www.modraskola.cz
 Ammi + 2 


Re: ZŠ chalabalova Brno 

(12.3.2009 22:54:24)
Můžu se zeptat, kde jsou uveřejněny informace o nultém ročníku na ZŠ Chalabalova? Na jejich stránkách jsem nic takového nenašla, díky
 Míša, 3 děti 
  • 

ZŠ Olešnice u ČB 

(11.3.2009 20:17:00)
Poslední pátek v měsíci, v průběhu druhého pololetí, navštěvují budoucí prvňáčci ZŠ v Olešnici. Děti mohou být přítomni celé dopoledne ve škole a načerpat atmosféru školy.

http://www.zsolesnice.cz/
 Piru 


Návštěva školy 

(11.3.2009 20:42:32)
Dobrý den,
osobní zkušenost nemám, syn byl pouze jednou se školkou ve "velké škole" na návštěvě. Ale znám jednu venkovskou málotřídku v Libuni (okres jičín), která navázala pro mě úžasnou spolupráci s mateřskou školou v sousední vsi. Předškoláci ze školky mohou od jara do konce školního roku jedenkrát týdně navštěvovat školu, dopoledne v rámci školkového režimu, kde je pro ně připraven program buď společně s prvňáky nebo samostatně. Mohou ve škole i obědvat, potom se vrátí zpět do školky. Ve škole je učí paní učitelka ze školy, zvyknou si na školní prostředí, režim, budoucí učitele a spolužáky. Z mého pohledu je to velmi zajímavý nápad, který rodiče vítají.
 ~•~Missy~•~ 


Přípravka pro prvňáčky 

(11.3.2009 22:59:11)
U nás ve škole přípravku pravidelně organizují každý rok.

1) V jaké škole akce probíhala?
ZŠ Špitálská 789, Praha 9

2) Jak dlouho a jak často přípravku děti navštěvovaly?
Od února do května 2008, 1x týdně 1 hodina

3) Dopoledne nebo odpoledne?
Odpoledne

4) Jaká byla cena této služby?
Zdarma (nepočítám tedy nutnost zakoupení pomůcek na různé tvoření, které ale posléze dcera užila v 1. třídě)

5) Jakékoliv další zkušenosti jsou vítány:
Přípravka byla dle mého názoru skvělá záležitost. Dcera nechodila do školky, takže získala zkušenosti, jak to funguje v kolektivu dřív, než začala chodit do školy, seznámila se jednak s učitelkami (přípravku vždy vedou budoucí učitelky budoucích prvňáčků), jednak se spolužáky a celkově se školním prostředím, výukový program měli pestrý a zajímavý, moc se jí tam líbilo. Na konci dostaly všechny děti "vysvědčení".
 hanka prvňák +2 
  • 

přípravka pro prvňáky 

(12.3.2009 8:00:13)
Syn prošel vloní přípravkou na ZŠ U Parkánu, Praha 8 Ďáblice, jednou týdně v dopoledních hodinách je paní učitelka z MŠ odvedla na hodinu do školy, děti které nenavštěvovaly společně zřizovanou MŠ se musely dopravit pomocí rodičů, prarodičů..... Přípravka trvala asi 5 nebo 6 týdnů, 1x týdně hodina. Škola provozuje tuto službu zdarma a pokud dítě je ze společně zřizované MŠ, je zajištěn i odchod a příchod dětí do ZŠ. Nevím jak je tomu v tomto školním roce, ale předpokládám že beze změn. Děti si své práce pak odnesly v přinesených deskách domů. Seznámily se s provozem ve škole, vše si prohlédly a v klidu a pohodě poznaly. V tomto rozsahu to dle mého názoru bylo tak"akorát" neotrávit ale navnadit.
 Michaela Pecharová 


ZŠ Zbiroh 

(12.3.2009 10:16:05)
Od února do května loňského roku probíhal přípravný kurz pro prvňáčky pod názvem Pastelka. Byl 1x týdně asi 1,5 hodiny (opravdu si nějak nevzpomínám). Byl vedený speciální pedagožkou místní školy, dcera se vždy velmi těšila. Právě také k názoru této paní učitelky jsme přihlédli, když nás v PPP zrazovali od nástupu do 1. třídy (dcera je narozena 12. září) a nelitujeme.Na rozdíl od pracovnice z PPP, která Lucku "testovala" 1,5 hodiny, ji "naše" pedagožka mohla sledovat (tak jako ostatní děti) skoro 3 měsíce... A dodnes kroutí hlavou nad tím, jak nám mohli doporučovat odklad :-)
 keslinka+Jiří11/05+Natálka9/02 


Strakonice 

(12.3.2009 11:50:35)
U NÁS NA ZŠ F.L. ČELAKOVSKÉHO VE STRAKONICÍCH TO FUNGUJE CO JÁ VÍM OD ROKU 2004, ALE NEVÍM TO PŘESNĚ. DCERA NATÁLIE, KTERÁ V ZÁŘÍ NASTOUPÍ DO PRVNÍ TŘÍDY ZAČALA CHODIT DO KLUBU BUDOUCÍCH PRVŇÁČKŮ NA TÉTO ŠKOLE. MÁME TO KAŽDOU STŘEDU OD 4.3.09 DO 6.5.09 OD 15:00 DO 15:45 DĚTI SE KAŽDOU STŘEDU MĚNÍ A UČITELÉ TAKÉ, ABY SI DĚTI NENAVYKLY NA STEJNÉ DĚTI A PAK BY CHODILY S JINÝMI. JE TO MOC FAJN A NATÁLCE SE TAM MOC LÍBÍ. PRVNÍ DEN BYLA NEJISTÁ A TAK TROCHU MĚLA OBAVY. ALE JAK SEDLA DO LAVICE TAK PO 5 MINUTÁCH SE HLÁSILA A ZAPOJILA SE DO PŘÍPRAVY. VČERA JSEM TAM ČEKALI UŽ OD 14:15 JAK SE NEMOHLA DOČKAT. TENTO KLUB JE ZDARMA A RODIČE MAJÍ VELKÝ ZÁJEM. VE TŘÍDĚ JE CCA 10 DĚTÍ TAK JE NA KAŽDÉHO ČAS. DOSTÁVAJÍ NATIŠTĚNÉ OBRÁZKY NA PAPÍRU NAPŘ. VE STŘEDU PAPÍRU JE JABLKO A DĚTI MAJÍ OKOLO NAMALOVAT MISKU TAKŽE TUŽKOU NEBO PASTELKOU MALUJÍ OKOLO VELKÝ KRUH JE TO NA PROCVIČOVÁNÍ RUKY. JEŠTĚ BYCH ASI DODALA, ŽE RODIČE KTERÉ TAM CHTĚJÍ Z DĚTMI BÝT TAK SEDÍ VZADU A POKUD SI SNAD NĚKDO MYSLÍ, ŽE JSOU DĚTI NESOUSTŘEDĚNÉ TAK NEJSOU PROTOŽE SE JIM TA PANÍ UČITELKA TAK VĚNUJE, ŽE DĚTI NEMAJÍ ČAS.(VLASTNÍ ZKUŠENOST). DOKONCE TAM CHODÍM S MALÝM 3LETÝM SYNEM KTERÝ DOKÁŽE SEDĚT A POSLOUCHAT PANÍ UČITELKU TAKÉ A NEBO SI TAM MALUJE. JSEM OPRAVDU SPOKOJENÁ A MOC RÁDA, ŽE NA NAŠÍ ŠKOLE DALI NEJISTÝM DĚTEM ŠANCI SE NEBÁT AŽ PŮJDOU DO 1. TŘÍDY :-). ALENA A NATÁLKA ~R^~R^~z~~z~~z~
 Lenka Toningerová 
  • 

Re: Strakonice 

(16.3.2009 9:59:32)
Kdo jste v klubu prvńáčků z FLČelakovského?
Možná jsme ve stejné skupině,napište
 Eva+O+Š 


Přípravka 

(12.3.2009 14:50:54)
Asi to není úplně to, co myslíte, ale Církevní škola Orbis pictus v Táboře pořádá pro budoucí prvňáky a rodiče několik přípravných setkání a to zdarma. Děti i rodiče tak vědí, do čeho jdou a znají prostředí i učitelku.
 Voskovka 


Janov n.N. 

(12.3.2009 21:32:36)
U nas probiha priprava predskolaku ve skolce. Je to 1x tydne, kdy do skolky dochazi pani ucitelka ze ZS. Deti tim maji usnadneny prechod ze skolky do skoly, ponevadz se seznami se svou budouci pani ucitelkou. Tesne pred zapisem se deti jdou podivat na vyucovani do prvni tridy. Setkaji se tak se svymi starsimi spoluzaky ze skolky, coz je fajn.
 kytka123 


Školička 

(13.3.2009 0:17:57)
Školičku organizuje Dům dětí a mládeže. Děti dochází jednou týdně,trvá hodinu, mají sebou přezůvky,tašku ,penál, velký sešit. Děti sedí v lavicích,mají tabuli, dostávají jednoduché úkoly. Navštěvuje už druhé moje dítko, oba velmi nadšeni. Školička probíha od října do května.
 -Majda 


ZŠ v Ostravě 

(13.3.2009 8:52:59)
Můj předškoláček se zúčasňuje přípravky pro předškoláky na základní škole Mitušova8 v Ostravě Hrabůvce.
Přípravka je celý školní rok každou druhou středu v měsíci od 15-16 hod.Je to zadarmo a nezávazně.Kdo má zájem,tak příjde s předškoláčkem a je na rodičích jestli ve třídě zůstanou a nebo si dítě vyzvednou v šatně až po vyučování.
Náš kluk se vždy těší a i pro mě je přínosné se hodiny zúčastnit,protože vidím jak se syn během vyučování chová,co je dobré procvičovat a na co si dávat pozor.
Syn se tak seznámí s budoucí učitelkou a spolužáky a získá představu,co ho do budoucna čeká.
 Nika 100 


MŠ Hudcova,Brno 

(13.3.2009 15:21:48)
Je fakt,že jsou to již 3 roky,ale v naší MŠ fungovaly edukativně stimulační skupinky pro předškoláky.Vedla je speciálně proškolená učitelka MŠ,probíhaly 1 za týden po celé druhé pololetí,účastnily se jich i rodiče,aby věděli jak s dětmi pracovat doma a byly ZDARMA.ZŠ přípravku neprovozuje.
 bobino 


Re: MŠ Hudcova,Brno 

(14.3.2009 13:47:20)
I v naší školce na Kachlíkové 21, Brno fungují edukativně stimulační skupinky. Zrovna tam se synem chodím a líbí se mu tam. Kluk dostal odklad na ZŠ Vejrostova, co vím, tak tam mají také přípravku.
 hanachs 


přípravka 

(14.3.2009 11:57:40)
My dojíždíme na přípravku do 10km vzdáleného města do ped. psych. poradny. Vyučování probíhá jednou za 14dní. Chodíme na něj už od září tj. půl roku a to vždy od 14,30 do 15,30. Tato přípravka je zcela zdarma. Dozvěděli jsme se o ní díky tomu že do poradny chodíme na logopedii. U nás to má obrovský úspěch. Kdyby jsme tam nechodili určitě bych dcerku nepřipravila tak dobře jako oni. Tímto děkuji poradně v Bokovicích :-)
 Sedanka, 2 děti 
  • 

MŠ Valtice 

(14.3.2009 12:29:04)
MŠ Jabloňová, Valtice provádí přípravu pro předškoláky. V jejím rámci je také seznámení se základní školou a budoucí třídní učitelkou. ZŠ i MŠ v tomto směru spolu úzce spolupracují. Podrobnosti neznám, protože má starší dcera má teprve 3 roky:-).
 janourik 


přípravka 

(14.3.2009 13:05:13)
Dobrý den,Dvě moje starší děti navštevovaly přípravnou třídu.Děti zadrhávaly v řeči,tak jsme to měly doporučeno a byla jsem skutečně spokojená,bylo to lepší než školka.Děti chodily do přípravky ve Varnsdorfu při základní škole Karlově.Měly 4 hodiny, část si hrály a část pracovaly na různých úkolech pro předškoláky,takže přivykly na školní režim ,nenásilně ,a protože ve třídě byly spíše horší děti,tak ty mé vynikaly a tím si školu doslova zamilovaly a doposud chodí do školy rádi a těší se tam,což bylo pro mě nejdůležitější.Doporučuji.:-)
 eva 


přípravka na ZŠ NaLíše Praha 4 

(14.3.2009 14:28:12)
V jaké škole akce probíhala?
Na ZŠ Na Líše Praha 4 mají připravený pro předškoláky program "My se školy nebojíme", probíhá jednou týdně odpoledne od února do května.
Děti se seznámili se školou, ale i s učitely, kteří pracují na prvním stupni. Každý týden vedl přípravu někdo jiný, příprava tak byla pestrá a dětem se to líbilo. A mně taky , protože v této době se ještě nevědělo kdo první třídu povede a tak se děti nefixovali na konkrétního učitele.
Tato služba byla poskytována zdarma.
 Myss 


ZŠ Mitušova 8,Ostrava-Hrabůvka 

(14.3.2009 19:57:11)
i zde probiha od zari pripravka na 1.tridu.Vede to p.ucitelka,ktera bude mit v zari prvnacky.Pozvanky mame ve skolce,ktera je pri teto skole.Deti tam chodi i se skolkou,nekolikrat behem posledniho roku.Chodi primo do hodin,aby videly,jak to ve skole chodi.Pripravka je jednou za mesic jednu hodinu.Rodice zustat mohou,nemusi,ale vsichni zustavaji,aby videli,jak se detem dari a co tam delaji.Vsem se to velmi libi,hodiny jsou pestre,zajimave,deti se nenudi.Jsou zcela zdarma.
 Irena 
  • 

ZŠ Mohylova, Praha 5 

(14.3.2009 20:48:24)
Přípravka je v této ZŠ každoročně, vedou ji mladé a přesto zkušené paní učitelky. Každý týden v 16. hodin jarní kurz, cena 100 Kč za celý kurz. Děti si vyzkouší své dovednosti v mnoha oblastech, ale hlavně na jarním kurzu už se tím seznamují s prosředím školy, kam půjdou a s budoucími spolužáky. 3 lekce jsou vlastně ještě na podzim, ale to je pro všechny, kdo chce přijít. Jarní už jsou přímo pro zapsané děti. Přípravka je s přítomností rodičů. Syn ji absolvoval a dcera jí navštěvuje nyní. POvažuji to za výborný nápad.
 kratsi 


Přípravka-Náměšť 

(14.3.2009 21:07:34)
Dobrý den,
ano na naší škole v Náměšti nad Oslavou máme také od února každý měsíc v úterý od 16-16.45h přípravnou školičku pro budoucí prvňáčky.Vše probíhá pod vedením ředitelky školy a mě-budoucí učitelky prvňáčků.Program-uvolňovací cviky důležité pro nácvik psaní, analýza,syntéza slov,poznávání školy...vše formou hry.
 kratsi 


Re: Přípravka-Náměšť 

(14.3.2009 21:09:30)
Ještě dodatek-školička je zdarma.
 Jana (Kuba, Zuzanka) 


Jaroměř 

(14.3.2009 22:06:35)
U nás fungují předškoličky na ZŠ B. Němcové i ZŠ Ostrov. Od září 1x za 14dní, po zápise jednou za měsíc - odpoledne od 15:30 do 16:15.
Děti se seznamují s prostředím školy a učiteli, kteří je budou mít... dostávají drobné úkoly...
Neplatí se nic.
Na ZŠ B. Němcové proběhne v červnu "pasování prvňáčků"...
školy se hodně snaží "nalákat" děti resp. rodiče...
 Šárka, 3holky 


Slivenec, Praha 5 

(15.3.2009 14:36:03)
Na ZŠ ve Slivenci na Praze 5, probíhá přípravka každý rok od cca února do května. Je zadarmo, občas někdo z rodičů přinese co by se jim mohlo hodit (papíry apod).
Vždy od 15h-15:45, letos v pondělí.
Před dvěma roky, navštěvovala přípravku nejstarší dcera, měli jednu učitelku z prvního stupně.
Letos se jim učitelky střídají. Možná i proto, že po dlouhé době budou asi 2 první třídy.

Děti vědí, kde jsou WC, třídy, s kým budou sedět, maminky se seznámí. Děti nejsou tak vyklepané 1.září. Vědí do čeho jdou.

Šárka Nejedlá


 Lenka Kryllová 
  • 

Přípravka pro děti 

(15.3.2009 23:45:12)
Dobrý den, před nástupem na rodičovskou dovolenou jsem pracovala jako pedagog v přípravné třídě. Ta byla zřízena jako přípravka pro děti ze sociálně slabšího a málo podnětného prostředí.Cílem bylo ulehčit těmto dětem vstup do školního prostředí. Dlouhodobá spolupráce s pedagog. psycholog.poradnou se stala velmi prospěšnou. Do třídy nastoupili i děti, pro které by mohl nástup do první třídy znamenat stresující zážitek. Snahou je připravit budoucí prvňáčky na nové povinnosti, samostatnost, sebeobsluhu,sociální dovednosti a hlavně je motivovat k touze po nových znalostech a dovednostech.Z ohlasu rodičů se to ve většině podařilo. Jako pedagog i jako maminka dvou dětí můžu doporučit návštěvu dne otevřených dveří na škole kde přípravku mají. O tom, jestli by byla přínosem právě pro moje dítě bych doporučila konzultaci s dětským psychologem.lenkakryllova@seznam.cz
 Ungold 


Přípravka - ne 

(16.3.2009 7:29:56)
V našem městě přípravka existuje-je to nultý ročník první třídy.Nikdy bych tam své dítě nedala.Nevím, proč bych mu měla vzít poslední rok bez starostí ve školce. Syn je ve čtvrté třídě, poslední rok ve školce (třídy smíchané,také se mi to nelíbilo,ale je to prý nový trend)přípravku do školy měli, používali pracovní listy,měli i angličtinu. Argument,že je nutné,aby dítě vědělo,kde je ve škole WC,považuji za chabý,tuto informaci dítě ve škole pochopí a zatím všichni prvňáci záchod našli.
 Ungold 


Re: Přípravka - ne 

(16.3.2009 8:40:07)
Milado, samozřejmě jsou děti,které přípravku potřebují.To s tím WC jsem se asi špatně vyjádřila,můj syn nultý ročník nenavštěvoval,připravovali se ve školce.
 Ungold 


Re: Přípravka - ne 

(16.3.2009 9:16:14)
Milado,je to opravdu individuální. Slovo "potřebovat" jsem mohla nahradit jiným,ale leze po mě devítiměsíční dcera,takže není moc času na stylistiku.Každý to má fakt jinak,můj syn byl ve školce šťastný a dlouho na ní vzpomínal.
 Markéta 
  • 

Re: Přípravka - ne 

(16.3.2009 10:37:08)
nejde o to, že by záchod nenašli. Ale třeba náš prvorozený je hodně úzkostlivý a přípravka (od listpadu do dubna jednou týdně 45 min., s paní učitelkou, kterou pak měl v 1. třídě) mu celkově pomohla v tím, že si opakovaně zkusil různé situace, které ve škole mohou nastat - právě ten záchod (což u nás všeobecně bylo dost velké trauma, syn dlouho nechtěl chodit ani ve školce, na nádražích a vůbec v nezvyklých situacích), sezení v lavicích, chození k tabuli - a pak se v září mohl soustředit na tu lavinu dalšch zkušeností a povinností, která se na něj sesypala.
Zároveň si paní učitelka "oťukala" děti a pak si individuálně promluvila s rodiči o tom, co by bylo potřeba ještě procvičit před nástupem do školy - pravolevá orientace, vady řeči - zase, ne proto, že to děti nutně musí zvládnout už k 1. září, ale pokud to přes prázdniny procvičí, budou pak mít méně starostí na podzim.
A v neposlední řadě jsme si my rodiče mohli obhlédnout paní učitelku v reálném provozu, ne jen během oficiálního dne otevřených dveří - jak mluví o dětech a jejich problémech, jak reaguje třeba na řvoucí a pobíhající třeťáky ve chvíli, kdy odcházela s našimi dětmi do třídy - prostě myslím, že to bylo všeobecně přínosné.
 nicís 


Klub školáků 

(16.3.2009 9:52:38)
Navštěvujeme Klub budoucích prvňáčků na ZŠ FL Čelakovského ve Strakonicích,klub je zcela zdarnma každou středu od 15 hod do 15.45Děti jsou rozdělené do 4 skupin a každý týden mění třídu i paní učitelku,vše je formou hry a dcerka je moc spokojená. Lenka Toningerová
mail:l.toningerova@seznam.cz
 bzikna 


Zš Třebízského,Kralupy n./Vlt. 

(16.3.2009 13:24:55)
Na této škole jsme absolvovali přípravku a to měsíc před samotným zápisem.
Bez poplatků,velice vstřícné a hodné p.učitelky,a to jednou týdně po jeden měsíc.
Byli jsme moc spokojeni,dcera se seznámila s celou školou a začala se kupodivu do ní těšit,což před tím ani náhodou.Zápis jsme zvládli úplně v pohodě.


 Pajka, 2 kluci 
  • 

ZŠ a MŠ Sázavka 

(16.3.2009 15:21:03)
v této malotřídní školičce je pravidelné seznamování předškoláků se školou součástí předškolní výchovy. Děti se hravou formou seznamují s prostředím školy, prací ve škole, návyky....
Začínají od října 1x 14 dní a od února pak do dubna každý týden přibližně 1 - 2 vyučovací hodiny. Od dubna do června jezdí škola a školka společně na plavání, tj. opět spolu děti tráví čas a zvykají si na sebe.
 jana 
  • 

priprava probehla 

(16.3.2009 15:30:57)
syn chodil na přípravu do školy do ZŠ v Milovicích nad Labem.konala se jednou za měsíc,od dubna.asi na 2 hodinky a seznámil se tak už s paní učitelkou,s dětmi,které budou s ním ve třídě. jinak v programu školky už byla příprava do školy,návštěva školy v Milovicích a také školáci přišli párkrát navštívit děti ve školce.vše bylo zdarma.
 Renata,kluci 7 a 2 
  • 

Horní , Brno 

(20.3.2009 12:52:44)
Kubík chodil na přípravku už ve školce.Tam to bylo 1x týdně asi 3 měsíce a platilo se 300 spíše za pomůcky , které si všechny odnesly domů.Bylo to ještě před zápisem.
Škola u zápisu nabízela stejnou možnost, 4 měsíce odpolene, jednou týdně hodinu.Cenu nevím.
 Rydanie,2kulíšci+1? 


ZŠ Kluky u Písku 

(21.3.2009 8:52:36)
Moje dcerka navtěvuje školku v Klukách u Písku a od října chodí s předškoláčky jednou za měsíc do školy. Z těchto návštěv je nadšená a doma to důležitě probírá a dokonce i poučuje svého staršího brášku, který chodí do druhé třídy této školy :) Jsem ráda, že se může takto seznámit s tím co jí čeká po prázdninách. Vše je bezplatné, v rámci programu školky v dopoledních hodinách.
Mimojiné musím pochválit jak pani učitelky ze školky, tak i školy a poděkovat za přístup k mým dětem. Syn je velice živý a pani učitelka by zasloužila svatozář :) pani vychovatelka se stará o volný čas i maminek v občasných odpoledních dílničkách.
Ani na chvilku jsem nelitovala, že jsme se rozhodli pro malou školu na vsi a ne velkou školu ve městě.
 PavkaHu 


Praha 9, ZŠ Bří Venclíků 

(21.3.2009 19:37:42)
"Škola na zkoušku" u nás probíhá vždy od dubna do poloviny června, 1x týdně 30 minut, zdarma.
ZŠ Černý Most, Bří Venclíků 1140, Praha 9
 VENOLI 


ZŠ a MŠ Kpt. Nálepky, Břeclav 6 

(22.3.2009 7:54:03)
Každý rok pořádá škola "Školu nanečisto" - kurz pro nastávající prnáčky. Kurzu se mohou zúčastnit i děti, které mají odklad, skládá se z osmi dvouhodinových lekcí. Více informací a fotografie z roku 2007 a 2008 najdete zde: http://www.kptnalepky.cz/stranky/akce_skoly.html

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.