| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Moje zkušenost s telefonním operátorem

 Celkem 407 názorů.
 švejk 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:26:37)
Moje pětiletá dcera ví číslo 112, kdyby se něco stalo s hlídajícím (občas hlídají prarodiče), jak číslo vytočit z pevné linky. Mobil dostane, až ho opravdu bude potřebovat a bude schopna ho zvládnout. 3letému dítěti mobil do ruky nepatří ani starý na hraní - může ho ocucat atd. (baterie!!!!)
 Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:31:50)
To jsi jako nikdy dítěti nepůjčila mobil na hraní? Tomu s emi věřit nechce. Máme doma dva mobily nefunkční, resp. bez SIM a kluci si s nima hrají normálně. Když se dostanou k mému nebo manželovu mobilu tak je necháme se zamknutou klávesicí toho stejně moc neudělají. Strašně rádi si volají jeden z mého a druhý z tátového v různých pokojích. Máme to zadarmo tak proč jim to nedopřát ~t~~t~~t~
 švejk 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:50:02)
Půjčuju občas telefon na zabavení v čekárně atd, jinak mají makety Nokie. PC starý taky v pokoji děti mají. Ale aby tříleté dítě mělo kredit adt? Nevím nevím
 Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 9:08:41)
tak kredit je krapet přehnaný, ale to už je na mamince.
 Blanka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 9:24:34)
Ono ale to hraní s mobilama fakt není nic moc zdravého, jinak syn dostal mobil asi k desátým narozeninám a dcera k sedmým narozeninám dostala simku do mého starého mobilu a má ho doma, když jsou chvíli sami doma, tak si napíšeme nebo zavolám.
 Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 9:35:50)
když je mobil vyčištěný, bez SIM tak nevím co je na tom nezdravého. Baterka se může vyndat.
 Joe 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 10:34:19)
No, si někdy přečtěte, co všechno se do těch plastů přidává, aby špatně hořely, a jaký vliv to má na vývoj (hlavně pohlavních orgánů). Jestli je v něm baterka, jistě víte, co se stane, když se zkratují kontakty. (Ano, správně - buď se rozžhaví, nebo se rozžhaví to, čím je zkratovaná. Případně vybuchne.) Jestli je navíc zapnutý, určitě máte nastudované informace o SAR - všichni výrobci sice svorně tvrdí, že mírné ohřívání mozku (které je jednoznačně prokazatelné) nevadí (což už se prokazuje hůře), nicméně ve velmi benevolentních USA jsou normy přísnější než u nás. Atd...
 Ikonie 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 19:25:02)
Opvadu nechápu, proč by mělo mít tak malé dítě svůj vlastní mobil. Syn dostal mobil v první třídě, má kredit, ale mobil prakticky nepoužívá. Má ho jen na volání, pokud potřebuju vědět, jestli dorazil do hudebky nebo jinam. Většinou si hraje na něm hry nebo si nastavuje zvuky. Opravdu na nic jiného. Děsně touží po mobilu s foťákem, ale to až za pár let, dřív opravdu ne.
Takže tuhle diskuzi ze svého pohledu opravdu nechápu. Tak malé dítě prostě mobil mít nemusí ~Rv
Od operátora je to fakt blbé, taky se občas snaží nabídnou nějaké jiné služby, ale mají smůlu ~Rv
 zuzee 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 19:48:41)
My koupíme mobil dětem tak ve druhé třídě, ažaspon bidou umět číst. dŘÍV JE TO ZBYTEČNÉ.
 zuzee 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 19:48:42)
My koupíme mobil dětem tak ve druhé třídě, ažaspon bidou umět číst. dŘÍV JE TO ZBYTEČNÉ.
 simona, 3děti 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 20:04:50)
Mišáčku, mám doma o 2měs starší dvojčata a telefonovat bych je nenechala, ani z legrace pro zábavu ne. mají dětský telefon - hračku, každý jeden a zábavy s ním užijí fost.
 kreditka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:33:37)
No naše malá mobil má od roka, pravda je to stará šunka s vymačkanými tlačítky, který odložila babička tudíž ještě navíc bez sim karty, ale malou baví mačkat tlačítka....jakmile bude mít trochu rozum telefon ji pořídíme, až půjde do školy, koupíme si nový počítač a starý ji dáme do pokojíčku - pro někoho možná zbytečné krmit dítě technikou od mala, ale koneckonců i angličtinu tlučem dětem do hlavy od mimin, tak proč je neučit zacházet s telefonem či počítačem a učit je nést odpovědnost za tyto věci ~d~
 Dobra1 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 9:37:37)
ja bych tohle neriskovala, znam hodne deti v ruznem veku, ktere jsou na tehle "moderni technice" opravdu zavisle, maji abstaky bez pristupu na PC. Hlavne tam bych to hodne omezila a uz vubec ne pocitac (nebo TV) v pokojicku, kde si to muzou pustit, jak a kdy chteji, je pak velmi tezke omezit cas i kontrolovat, co vlastne delaji. Nemyslim, ze je to nejlepsi zpusob, jak je ucit zodpovednosti, na tohle je 6-lete dite male, konec koncu s tim maji problemy i dospeli ( s tou zavislosti, myslim).
 Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 9:40:26)
Když budou chtít být na něčem závislí tak budou. Když mu nedáš počítač doma půjde ke kamarádovi, nemůžeš ho zamknout doma a nepouštět do s jinýma dětma si hrát. Ale počítač do pokoje kluci taky mít nebudou dokud to nebude nezbytně nutné a o televizi by si mohli nechat zdát. Pokoj není nafukovací. ~t~~t~~t~
 kreditka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 10:32:38)
To že dítě bude mít počítač v pokoji neznamená, že na něm bude dřepět x hodin denně. Koneckonců stačí nastavit do počítače heslo, které malé dítě nezná a pak si ani neškrtne. Bydlíme navíc na vsi, v rodinném baráku s velkým pozemkem, kde je "práce" dost a na nějaké vysedávání u bedny nezbývá tolik času
 Jana 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 11:33:31)
V jiných rodinách je to jinak. Tam se opravdu děti neodlepí z pokojíku, protože je tam tv či počítač. A to je potom docela problém.
 Petra 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(23.2.2009 0:29:00)
Proč by tříleté dítě nemělo mít starý mobil na hraní????? Nemluvím o kreditu, to je věc rodičů, já bych ho třeba tak malému dítěti nedala. Jde mi ale o ten starý mobil - moje dcera dostávala staré mobily na hraní už asi od půl roku, byla to věc, co ji bezkonkurenčně nejvíc zajímala a zabavila. A když z něj vytáhnu baterku, umyju ho a zkontroluju, jestli z něj nemůže nic spolknout (např. "anténky" jsem radši ulamovala atd.), tak vyjde podle mě úplně nastejno, jak lecjaká hračka. V tom nevidím problém.
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:43:22)
Ano, opravdu měla mobil od 3 let. Chtěli jsme jí ho koupit, až půjde do školy (kvůli cestě domů, kdyby z někoho měla špatný pocit, ...). Ale pak jsem svůj mobil zničila, dostal se do kontaktu s vodou, nechala jsem ho vyschnout, ale už mi nefungoval. Chtěla jsem ho vyhodit, ale Kačka poprosila, že ho chce na hraní. S kamarádkou si pak hrály, že si navzájem telefonují (jedna měla můj zničený mobil, druhá dětskou atrapu). Pak za pár dní Káča přišla se slovy Hele, mami a mobil byl zapnutý a požadoval "vložte SIM". Takže když ho vzkřísila, nechali jsme jí ho. Jinak ano má to své výhody. Já i manžel máme mobily, na kterých musíme být v dosahu pořád (oba to máme promítnuté ve výdělcích). Takže se kolikrát stalo, že jsme byli na dovče a měli s sebou dítě kamarádky a hovor dítěte jsme museli přerušit, protože nám na mobil volali klienti. Jednou jsem takhle musela přerušit hovor Mišky s maminkou dokonce 3x během pár minut. Takhle je to bez problémů.
Jinak Kačku necháváme doma samotnou (ne na dlouho), dřív jsme měli pevnou linku, že kdyby něco byli tam nastavená čísla na naše mobily. Pak jsme jí zrušili, takže když jedeme nakupovat a Káča zůstane doma, má mobil, aby nám mohla zavolat. Byť se to nezdá, mě mobil fakt připadá jako bezva věc i pro malé dítě.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:48:02)
Muzu se zeptat, kolik je Kacce ted?
Nasi kluci ovladaji zatim na mobilu jen hry, starsi umi cist , takze zvladne zavolat komukoliv ze seznamu (6let)
Presto si myslim, ze vlastni mobil , byt starsi po mne ci manzelovi dostane az za par let.
A to nejsem konzerva..
(letos jezisek poridil notebook a maji ho deti v pokojicku na stole (4a6 let)
Vyvoji se proste nelze ubranit
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:51:47)
Šest let. Ve třech samozřejmě nevyužívala SMS, ale měla nastavenou rychlou volbu na tlačítkách (já, táta, táta práce, babi Jiřka, Michalčina maminka). Postupem času se naučila číst, takže bez problémů vybere ze seznamu, komu chce volat, napíše sms, ale samozřejmě to není takovou rychlostí jako když píše SMS dospělý.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 10:58:58)
V tom pripade vyuziti mobilu dobre chapu.
Pokud nemate pro dceru doprovod do skoly a ze skoly, a zustava obcas sama doma, resila bych situaci stejne.
 Krevetka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 9:39:55)
Ahoj,
můj syn dostal nový mobil před nástupem do první třídy, ale ve škole ho stejně mít nesmějí, takže ho používáme jen když nejsem doma a potřebujeme něco vyřešit, nebo ho chci zkontrolovat, jestli nezlobí, nebo on volá babičce, nebo otci. Ale rozhodně mu bylo jasně vysvětleno, že to musím platit a že nekradu, takže pokud si kredit za týden provolá, má prostě smůlu. Ale zatím je to v pořádku a už bylo několik situací, kdy jsem byla ráda, že ten mobil má. Ale ve třech letech? Tak možná starý nefunkční na mačkání tlačítek...a co se PC týče - myslím si, že v dnešní době se bez toho naše společnost už neobejde, proto má povolené určité stránky, které mu kontroluji, může si zahrát některé hry - díky PC se naučil rychle číst a baví ho to...nechci, aby dopadl jako moje spolužačka ze střední, která si myslí, že mailová adresa je www.-----.cz~Rv a neumí PC ani zapnout. Takže tak...hezký den všem~;)
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:24:22)
Počkej do školky ho nenosí, na kroužky ano, třeba když skončí dřív nebo později zavolá. Jinak ve 3 letech jsme jí už právě nechávali doma samotnou, pevnou jsme zrušili.
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:32:55)
Jak říkám do školky ho nenosí, do školy ho nosit bude. Od 3 let ho má na kroužky, aby mohla zavolat, kdyby něco. Non-stop ho má doma, nebo když jde ke kamarádce, aby zavolala, jestli jí mamka kamarádky přivede nebo jestli mám přijet. Samozřejmě bere si ho, pokud jede na dovolenou se známýma, nebo pokud jedeme na nějakou akci a bereme s sebou její kamarády, aby mohly zavolat rodičům. Ze školky a do školky jí vodíme (střídáme se se známými) a navíc ve školce je má učitelka neustále na očích, takže tam ho ani moc nepotřebuje.
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:43:26)
Ano, ale kroužek může skončit dřív nebo později (když je exkurze), ta učitelka z kroužku nebere majlant, aby mohla všem volat. O dovolené je sice se známými, kterým důvěřuju, ale i oni používají mobil ke služeb.účelům, takže proč jim zabírat linku? Výš jsem psala o tom, že jsem musela Michalce ukončit několikrát hovor s maminkou kvůli tomu, že jsem měla pracovní hovor. Mišce ani mamce to příjemné určitě nebylo, zase klientovi by se nelíbilo, že mi platí za to, že jsem na mobil a místo toho si tam vykecává malé dítě. Takhle jsou spokojeni všichni.
 -verca- 


Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 9:28:58)
Souhlasím, tříletý dítě bych doma nenechala v žádným případě
 Mili+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 10:36:26)
Ja taky ne, mam doma trilete decko a i kdyz treba jdu jenom pro drivi pred barak tak se honem zenu zpatky aby nebyla sama. A to nemam doma zadny hovado, ale u takovyho prcka jeden nikdy nevi...
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.3.2009 22:59:39)
Já tedy také ne. Ani mobil, ani samo doma, v tomto případě totiž neplatí risk je zisk. No ale jak jsem se již několikrát přesvědčila, Katka má všechno doma naruby, takže se tomu ani moc nedivím. A příklad, že když jdu na nákup nechám dítě doma...my nakupujem třeba 2hodiny a to je dost dlouhá doba, ono sice stačí pár sekund, ale taky se to dítě třeba aspoň na půl hoďky něčím zabaví, no ale ty dvě hoďky asi už jsou docela dost, začně se nudit a vymýšlet kdeco...brrr~a~
 Sylva2 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:31:13)
Tý brďo, Katko ty máš odvahu. Nebo Katka má odvahu- teď nevím. Malá má čerstvě tři a sama doma by nezůstala ani za zlaté prase. Dokonce ani se starší sestrou. Ani si to nedovedu představit.
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:37:32)
No, my jsme taky nejdřív jen zkoušeli na pár minut a postupně prodlužovali. Neustále připomínali co a jak. Jako např. pokud někdo zazvoní - dělat, že doma nikdo není, pokud rozbije skleničku, tak sama neuklízet, prostě nechat být a zavřít dveře do místnosti, kde rozbitá sklenička, aby se nepořezaly kočky, nekoupat se, když je doma sama, v žádném případě nechodit na zahradu... Kamarádky, které Kačka nezná, mi jí "přezkoušely". Teď už je ve stádiu, že když říkám Káťo, zůstaneš doma sama, takže ... a ona začně otráveně jmenovat náš dlouhý seznam:-)
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:56:40)
Tohle všechno se jí může stát, i když jsme doma, ve školce, na kroužku. Jíst, pít může, dokonce může i chodit na záchod a nemusí to držet do chvíle, než přijdeme:-)
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 13:13:11)
pokud si toho všimnu, rozhodně dceru při jídle či pití nesleduju, kvůli každému rámusu do dětského pokoje taky nechodím, jinak nejhorší úraz měla Katka, když jsme od ní byli s mužem každý půl metru:-)
 Chavah 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 13:43:40)
To všechno se přece může stát i např. jedenáctiletému dítěti, o to nejde... Já ale s tím aby zůstávalo samo i devítileté dítě doma nesouhlasím, prostě do cca téhle doby mu nevěřím...~a~
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 15:38:41)
Tak ono se to hezky řekne "nesouhlasím, aby zůstalo takhle malé dítě samo doma", ale někdy se to už hůř zrealizuje. Můj starší syn byl prvně chvilinku sám doma zhruba ve 3,5 letech - byl nemocný, manžel byl na služební cestě, babičky daleko a po pár dnech nám doma došlo jídlo. Takže jsem to holt riskla, posadila ho na gauč, pustila pohádku, do ruky mu vrazila záložní mobil nastavený tak, že stačilo dvakrát zmáčknout zelené tlačítko a dovolal se mě, a vyrazila jsem do sámošky za roh. Vystrašená jsem určitě byla víc já než on. Radši jsem třeba šla čtyři patra po schodech, abych náhodou nezůstala viset ve výtahu.
Od Katky se to liší vlastně jen tím, že my tomu třetímu mobilu v rodině dlouho říkali záložní. Na "Juniorův" se změnil až v páté třídě, kdy začal jezdit sám na angličtinu.
 cyann 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 21:13:21)
Podle mě to není taková tragédie. Svoje dítě znám, vím jak je na sebe opatrný a jak když zírá na televizi tak se hodinu ani nepohne, a jsou situace, kdy je nechat ho čtvrt hodiny doma samotnýho mnohem jednodušší i pro něho než ho brát s sebou. Třeba když je nastydlý a unavený a nutně potřebujem mlíko. A opravdu není nikdo jiný, kdo by ho koupil (všichni jsou teď cca 1000 km daleko). Riziko to je, ale ne větší než u spousty dalších situací. Jsou mu tři. A dýl než 15 min. to nezkouším.
 Tulka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:57:59)
Mandelinko,souhlas.
 klaros 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 20:50:57)
Mandelinko také souhlas, dnes zrovna byla malá 2,5 doma sama 2 minuty, vyměnili jsme si venku jen s manželem auto. Měla jsem strašný pocit, že i za tu chvilinečku se může něco stát, místo pozdravu jsem na manžela houkla ať spěchá nahoru, a to spala...~a~
 Ivona,Klára 6.Tereza 2.5 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 10:31:42)
to mi hlava nebere,nechat tak malé dítě samo doma.Manžel dělá u policie,byli nedávno voláni k otvíračce bytu,sousedi volali,že tam pláče dítě a nikdo neotvírá dveře.Dítěti začalo být jen smutno,dle sociálky to v pořádku není,nechat tak malé dítě doma samotné,teď z toho mají jen problémy a lítání po sociálce
 Ráchel, 3 děti 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 21:32:31)
milá zlatá, kdyby se nedej Bože něco tvé dceři stalo, kyž jsi ji nechala ve třech letech samotnou, tak půjdeš do vězení kvůli zavinění ublížení zranění (případně smrti) z důvodu zanedbání. ~q~
 Ivule 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 14:59:07)
Tak Katko,

docela si troufáš. Nechat doma samotné tak malé dítě je prostě hazard, přestože se 150x vůbec nic stát nemusí.. A po 151. ji zrovna jako na sviňu může podjet noha a dítě může spadnout spánkem na roh stolu.. Samozřejmě, že totéž se mu může stát ve školce, jenže tam je v dosahu vždycky nějaký dopělý, který jí pomůže.

Když jsem dělala v Anglii před lety Au-pair, tak bylo nezákonné nechat doma samotné dítě tuším do 12 let. Myslím, že to má svoje důvody. I.
 Kristianka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 14:15:36)
nech se vyšetřit,nechávat doma 3letý dítě kvůli práci nebo zábavě je podle mně nezodpovědnost!obzvlášt když máš manžele který by vás určitě uživil.možná nemáme doma takový příjmy jako vý ale rozhodně máme mozek a ten používáme
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 14:22:56)
Nevím, jestli máte rozum, neznám vás. Máte jen jiný životní styl. Manžel by nás uživil, nebo já taky, jeden z nás by nemusel pracovat, ale my chceme. Naše práce nás baví.
 Pája 6 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 21:42:34)
Tak jste si k té práci, co vás tak baví a nemůžete bez ní ani jeden být, neměli pořizovat dítě, co muselo být chudák ve třech letech samo doma.
 Kristianka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(23.2.2009 8:36:13)
ani nevíš jak sem ráda že se neznáme,pokud tě práce baví víc než tvoje mateřský povinosti pak si si měla vážně pořídit kočku.tu nemusíš ani venčit,stáčí jí nakrmit,vyměnit záchod a občas pohladit.vyřešeno jinak~a~ nad tvými názory zdravej rozum stojí.~a~
 ctiradka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(23.2.2009 17:08:36)
Nojo a taky jste jí učili, že když bude volat někdo cizí od operátora, tak že se s ním nebude bavit a mobil hned donese....A neudělala to....

 Pavlína, 2 kluci 3 a 7 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 8:45:26)
Vy jste nechávali doma tříleté dítě samotné? Co vám říká zanedbání povinné péče?
 Kristianka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 14:22:57)
souhlasim znát jí tak jí udám sama,chudák dítě.mám doma 3kluka v životě bych ho nenechala samotnýho doma dýl jak 5minut,akorát abych v rychlosti vyběhla s košem.
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 14:24:16)
Sousedi, kamarádi, učitelky v MŠ to vědí, nikdo nás neudal.
 Kristianka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 14:44:00)
tak ty udat taky po přečtění článku a katčinych názorech mi příjde že dítě má dítě~a~
 Lenka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 22:55:18)
Co je tohle za dylinu,ktera nechava 3lety dite doma samotny? To je snad i tyrani ne?
 Taldyna 


Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 17:50:04)
To je bez komentáře. Tak "samostatné" dítě ani nepotřebuje rodiče, možná sociálku...~o~
 Kristianka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(23.2.2009 8:37:02)
~t~
 Eva,syn Jonáš 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 19:54:32)
Ahoj všichni, tříleté dítě bych teda samotné doma nenechala ať s mobilem nebo bez něj. Jinak myslím, že mobil s kreditem ve 3 letech je oprvdu dost předčasné a přehnané. Ta hranice, kdy pořídit mobil a počítač, záleží na rodičích. Naštěstí na auto musí být řidičák a 18 let, jinak by v některých rodinách dostaly děti ojeté auto po tatínkovi už v 10.
 Denisa- 2děti 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 20:43:18)
Dobrý mobil?? Když jedeš třeba nakupovat? Mám 2 děti jsem nenechala tak malí dítě samo doma jen s mobilem. Vždycky se může stát něco nepředvídatelnýho. Otevře si okno, bude chtít zapálit kamna i když ví ,že to nemá dělat. To bych ho raději dala na chvíli k babaičce nebo přeci existují dětské koutky kde ti dítě pohlídají než si nakoupíš?? Asi jsem v 34 a 10 a 5 letými dětmi staromódní.
 sarmyn 


Re: Mobil ve třech letech? 

(24.2.2009 9:00:55)
Dnešní kult dítěte nechápu, ono tak šíleně trpí, když musí přerušit hovor a proto musí mít vlastní mobil....Jsem na tyhle rozmazlené dětičky a pohodlné rodiče zvědavá, až budou procházet pubertou.........~a~
 Insula 


paušál 

(20.2.2009 8:43:57)
Jedna moje známá nechala vloni udělat dětem paušál u jednoho operátora s tím, že když děti dosáhnou částky 300,-, tak se jim telefon zablokuje. Během 14-ti dnů jí přišla faktura na 45.000,-, neboť děti hrály hry po netu a na to se to prý nevztahuje a zablokovat to nelze. Nakonec jí to snížili na 35.000,-, neboť se ukázalo, že určitá služba na netu měla být zdarma. Všechno bylo všelijak podivné, neboť na faktuře bylo tolik minut, že ani kdyby hrály oba 24 hodin denně, tak by tento čas nemohly dosáhnout. Leč operátor měl opět výmluvu, že jsou to kilo byty a ne minuty. Takže to musela zaplatit. Jako samoživitelka, které manžel neplatí výživné a sama má hypotéku to bylo hrozně těžké. Peníze ale sehnala, zaplatila. Letos před vánoci jí z účtu exekutor sebral 28.000,- (manžel přece jen uhradil část dlužného výživného) s tím, že dluží operátorovi. Dodnes jí to nevrátili. Děti neměly na vánoce žádné dárky a ona živoří kvůli chybě exekutora a operátora dodnes. ~n~
Takže to berte jako varování před paušálem. Jo a dětem bylo rozhodně o dost víc.
 Anerri 


Re: paušál 

(20.2.2009 8:51:04)
Náš synek si mobilem hraje od malička, byla to jediná věc co ho dokázala zabavit i teď moc rád telefonuje, ale dokud nebude chodit do školy nevidím důvod mu pořizovat simku. Vždy je s ním někdo, kdo mobil má.
 JANNA 
  • 

Re: paušál 

(26.2.2009 14:52:03)
OBE DCERKY SI UZ JAKO MIMINAHRÁLY S MOBILY,MYSLIM TIM NEFUNKČNÍMI,KTERÉ UZ NEFUNGOVALY.VIDÍM TO U VĚTŠINY DĚTÍ.
 Annitta 


Re: paušál 

(20.2.2009 9:04:59)
z praxe na CC...nikdy dítěti nepořídit paušál!!!! rodiče pak bývají velmi překvapení a někdy místo dítěte seřvou operátora, což je fakt za trest a onoho rodiče bych nejradši někam nakopla...
jinak ona osoba z blíže neurčeného telesales...obvykle to bývají nějaký externí agentury, co s firnou nemají nic společnýho a tudíž s tím toho fakt nejde moc udělat...a ještě jedna věc...pokud odcházíte a pak vám volájí,abyste neodešli-poslechněte si je! Fakt mají zajímavý nabídky...~R^
 Verča (2děti) 
  • 

Re: paušál 

(20.2.2009 10:05:09)
Tak malá dostala svůj první mobil po první třídě. Ale ne klasický, dostala takový ten pro děti - nemá tam klávesnici a volat může jenom na 4 čísla, které má do mobilu vložené pomocí mého mobilu. Tudíž se nebojím, že by z nerozumu protelefonovala majlant, protože by musela volat s některým dospělákem z rodiny.
Nosí ho na výlety s oddílem a do školy. Má ho vypnutý a teprve když chce volat, tak ho zapíná. Nebo když jsme domluvené, že ho zapnutý mít má.

Ale zrovna včera jsem se pěkně naštvala. Onemocněla jí paní učitelka a ve škole mají nějaké trable se suplováním. Její třída je proto rozstrkaná po vedlejších třídách, navíc v jejím ročníku je třída v karanténě. Zkrátka na prvním stupni teď vládne zmatek. A včera je dali do třídy, která má konec vyučování o hodinu dřív.
Malá ten den nechodí do družiny, ale na oběd ano. Na což má ode mne v družině uložený papír, že za ni ve čtvrtek přebírám zodpovědnost atd. Vždycky to probíhá v klidu. Takže když zjistila, že má jít dřív domů, tak se domluvila s paní učitelkou a zavolala mi, abych to věděla. Řekla jsem jí, že má jít na oběd, že ji stihnu vyzvednout. Ať jde po obědě do haly jako vždycky a tam počká. Případně ať znovu zavolá, kdyby byl problém.
I stála jsem v poledne před školou (my nesmíme do budovy), viděla přes sklo, že má na lavici před jídelnou věci a předpokládala, že obědvá. Po čtvrt hodině už jsem začínala být naštvaná, že se loudá, protože já jsem přijela dvacet minut po konci vyučování. Což je normálně tak akorát doba, kdy dojídá. Po dalších deseti minutách šla kolem dveří "cizí" družinářka a ptala se, na koho čekám. A že prý si Jája hraje v družině. Tak ji zavolala, já jsem byla rozpálená do běla za to čekání.
Jenže - malá prý dojedla o něco dřív než normálně a paní družinářka (jiná,než ke které normálně chodí) jí zakázala čekat na mě v hale (normálně tam čekává) a poručila jí, že má jít do její družiny. Když mi malá chtěla zavolat, tak jí to zakázala. Takže to, že má malá ve škole mobil je celkem na houby... Stála jsem půl hodiny na mraze zbytečně a přišla pozdě do práce. Bez dovolení prý telefonovat nesmí, nechci ji učit podvádět, ale tentokrát jsem jí řekla, že si má příště vzít mobilek do kapsy a jít volat na záchod.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: paušál 

(20.2.2009 10:23:45)
Všechny moje děti mají na mobilu paušál, od začátku. U starších kluků to nejdřív byl takový ten přidružený účet, malí mají druhý nejlevnější paušál. Problémy s tím v podstatě nebyly, nejmladší kluk jednou "provolal" asi 1300, když si vypnul automatický zámek klávesnice a "volal" spolužačce do schránky ~o~ - to jsme mu strhli z kapesného, příště si dal pozor. Nejstarší kluk taky párkrát přetáhl, doplatil si ze svého, pak si zařídil účet vlastní, takže se o to už nestaráme - když si to platí sám, ať si provolá, kolik chce.

Kluci dostali mobil při nástupu do primy osmiletého gymplu, holka v deseti letech ve čtvrté třídě. Prostě v době, kdy se začali víc pohybovat po městě samostatně.
 Markéta, syn 7l. a miminko 
  • 

Zajímavé nabídky 

(20.2.2009 10:29:17)
Annitto, i kdyby měli tisíc zajímavých nabídek, pokud se rozhodnu, že odejdu, prostě odejdu a nechci, aby mě prudili. Čerstvá zkušenost - rušení pevné linky O2. Překvapivě na webu žádný formulář není, v často kladených dotazech postup popsaný není (taky bych to tam nedala kdybych šéfovala O2, jasné). Zavoláte na zákaznickou linku, po půl hodině čekání se dočkáte operátora, který vám sdělí, že voláte špatně, ale že vás přepojí. Když chcete vědět, kam vás přepojuje, dozvíte se, že na zákaznickou linku, haha. Tam (pokud se přepojení zdaří, jinak vše začíná znovu) se dozvíte, že dotyčný o zrušení neví nic, ale že do deseti dnů se vám ozvou hoši z retenčního oddělení (už ten název!!!) a řeknou vám co a jak. A proč chcete pevnou rušit? Nic vám do toho není, děkuji nashledanou. Na dotaz, za jak dlouhou linku zruší dostanete odpověď,že vám to řeknou hoši z retenčního, ale že asi do dvou týdnů. Pak se ozvou hoši z retenčního (volali v osm večer!), že vám do pár pracovních dnů pošlou kód, který někam zadáte a pak do třiceti (už nevím, zda pracovních či normálních dní) vám linku zruší. A proč chcete linku rušit? To je snad jedno, děkujeme za zrušení. Nene, my bychom si to potřebovali zaznamenat bla bla bla. Telesales považuji za ohromnou zhovadilost, pokud budu chtít nějakou službu, zavolám si sama. Nejlepší jsou podvečerní telefonáty u nás doma: Dobrý den, výzkum, kde jste byli loni na dovolené a kolik vás to stálo? Kde jste vzali moje číslo?? Ehm.. ehm...
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: paušál 

(20.2.2009 12:22:44)
To můžu potvrdit, letos na jaře jsem chtěla po x letech odejít od Telefonicy, už jsem byla i na pobočce podat výpověď ... nabídli mi dvakrát výhodnější tarif, než jsem měla za polovinu peněz ... tak jsem si říkala, že jsem husa, že jsem jim tu výpověď nešla podat už dříve, mohla jsem ušetřit dávno ~;).

Jinak, mám děti 6 a 3 roky, o mobilu zatím neuvažuju, jsem s nima pořád, nemá to význam ... ale nepopírám, že když jsou rodiče zaneprázdnění, určité opodstatnění to má.
 Jája 
  • 

Re: paušál 

(20.2.2009 10:02:23)
Tohle se stalo bráchovi s pevnou linkou. Když mu přišla faktura na prvních 20.000,-, tak to zaplatil a nadával. při druhé vytrhnul telefon ze zásuvky a měsíc se z něj prokazatelně nevolalo. Pak přišla faktura třetí, on zjistil, že má napíchnutou linku, protože na rozpisu byla samá čísla 609..., od rána do večera, jen asi s půlhodinovou přestávkou o půlnoci. Reklamoval to a už asi 10 let se nic neděje. Telefon je vypojený a faktury chodily pořád, i když to nechali úředně zaplombovat. ČTÚ to řeší už asi 10 let a konce nevidět.
 Chavah 


Re: paušál 

(20.2.2009 13:51:00)
Ási tak...~t~ Jenže kdo chce kam... Ani mě nehne přecházet na nějaký paušál a rozhodně nechápu proč by dítě (kor extra malé) mělo mít k dispozici 300,- na měsíc když kapesné má desetkrát menší..?~Rv
 Lída+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 8:50:17)
Tohle jsem si myslela taky(první mobil v 10,ale měl ho o dost dřív),ale syn šel na koužek....v první třídě a nechtěl,abych ho vodila až do budovi...posílala jsem ho tedy přes půl náměstí samotnýho. A ejhle zapomněli rodičům dát vědět , že to odpadá a my se s DAnem sebrali a jeli teda dom jen jsme zahlídli, že zmizel v budově....naštěstí můj syn se zachoval skvěle. Sebral se a šel do krámu jedné naší známé a poprosil jí,aby mě zavolala. Od tý doby ho má...neb na jiných kroužkách nemá do 30metrů nikoho známého...a nechci,aby se tato situace opakovala~Rv
 dadlenka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 9:09:13)
Tak náš prvňáček dostal svůj mobil s nástupem do školy, a to přesně z důvodů, které jsi uvedla ty. Chodí sám do školy i ze školy (na školu vidím z okna, nepřechází žádnou cestu), ale přesto mi vždy, když jde ze školy volá, že je před školou a já mám přehled kdy ze školy jde. Taky chodí do sportovního kroužku a syn má pocit samostatnosti a já mám přehled.
Někdy mám pocit, že ještě stále přetrvává názor, že mobil pro dítě je "podnikatelská manýra", ale je to moderní technologie a my s manželem chceme, aby naše děti braly mobil jako něco úplně normálního a taky ho v souladu s pravidly používaly (syn třeba má mobil ve vyučování vypnutý, zapíná ho až po vyučování).
Neznalost čtení na začátku první třídy jsme nahradili rychlou volbou - maminka 2 atd. a teď syn už píše i SMS, mění si vyzváněcí melodie, tapety, budík, no prostě využívá většinu funkcí
 Mili+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 10:49:06)
Moje dcera dostane mobil v osmnacti, driv ani nahodou, i kdyby se rozkrajela. Netusim k cemu je mobil detem. Respektive k cemu dobremu. O zareni nemluve, mladsi ditka ho vetsinou maji na hrani her a posilani pitomych SMS-ek, coz nehodlam financne hradit a stredoskolske ratolesti zase na novejsich modelech s gustem foti a nahravaji hovadiny .Takze ode mne mobil nedostane, ledaze si sama vydela na brigade.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 10:53:08)
Milijano, třeba právě k tomu, aby s nimi byl kontakt... pokud třeba mají problém (odněkud jedou a zkolabuje doprava, například). Taky samozřejmě nemusejí mít "poslední model", že. Až si na něj vydělají, ať si koupí co chtějí, ale dokud to platím... všichni čtyři mají mobily levné a obyčejné, i ten nejstarší, který si ho fakt už kupuje ze svého.
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 10:56:03)
Samozřejmě je to tvůj názor, tvoje dítě. Ale my jsme plánovali dceři dát mobil do první třídy hlavně kvůli bezpečnosti. Vodit jí stále nebudeme, stále nebudeme s ní, a proto když třeba uvidí, že už od školy jde někdo za ní a bude z toho mít blbý pocit, budu ráda, že mobil má a zavolá (poradí se nebo pro ní dojedu). Pokud jde o fotky, ta naše ze začátku fotila jak šílená, když jsme pořídili mobil s foťákem, pak jí to přešlo. Ale před dvěma týdny jsem seděla celá vystresovaná ve škole a čekala na zkoušku (až půjdu na řadu) a přišla mi krásná MMS na fotce byla Káča a manžel, každý v náručí jednu kočku a text - Držíme palce. Nádhera, člověku to hned zvedlo náladu.
 sarmyn 


Re: Mobil ve třech letech? 

(24.2.2009 9:25:02)
Tak nějak nevím, nebyla jsem nikdy šílená matka, ale v první třídě jsem si mládě vyzvedávala sama nebo někdo pověřený... a že už to je 11 let zpátky... jste podle mě nezodpovědní rodiče a přeju vám opravdu hodně štěstí, aby se nikdy malý nikdy nic nepřihodilo....
 Líza 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 11:02:04)
Miljano, doufám, že ti pak nebude vadit, když o ní nebudeš vědět, kde je a co dělá, když ti nebude moct zavolat, že si právě zlomila nohu a ať ji nečekáš a neděsíš se, že přijeli z lyžáku o hodinu dřív a ať ji přijdeš vyzvednou a tisíc a jednu další věc.
Doufám taky, že ti vůbec nebude vadit, jakým způsobem ji vydělíš ze společnosti vrstevníků, kteří se těmi blbými smskami domlouvají na tom, kdy se sejdou a na co půjdou třeba do kina.
Jistě ti poděkuje.
 Mili+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 10:46:20)
NO, cela nase generace nemeela o mobilu ani tuseni a pokud se stane neco opravdu zavazneho tak to ani ten mobil nezabrani...Dejme tomu ze ji nekdo unese, ne dej Boze, tak se ji ztezi podari zavolat. Sama nepojede zdolavat Himalaje, a tak si tu nohu snad nezlomi nekde kde bude uplne sama. Pokud pujde ke kamaradce, tak ohlasi kdy prijde. Jak rikam, my o zadnych mobilech nevedeli, a jak jsme se predem domlouvali?
 10.5Libik12 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 11:10:19)
Miljano, zrovna tak jako ostatní rodiče s největší pravděpodobností podlehneš, protože matky se domnívají, že možnost zavolat dítěti mu zachrání asi tak 256x život. Pak si myslím, že neuděláš dítěti to, abys z něj měla totálního společenského vyděděnce.

Mluvíš ostře a schválně konfrontačně o něčem, co nevíš jak bude.

Já jsem si jista, že mobil je nadužíván, že je kontraproduktivní, odlidšťuje vztahy, všeobecně odtravuje a je trapnej.
Ale tento nelogismus patří do současné civilizace jako kterákoliv jiná ptákovina.

O sobě doufám, že jsem schopna nezhynout panikou v případě, že by nedej Bóže, na 3 minuty kolabovaly všechny sítě najednou.~;)


 Dani.K, K 05, P 09 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 17:56:53)
Ahoj Mandelinko, nedá mi, abych nezareagovala. Mě je něco málo přes třicet a mobil nezatracuji. Neučím Kubíka, jak má z něj volat, naučím ho to, až to bude nutné. Jestli to bude v 6 nebo v 10, to fakt nevím. Jen při Tvém příspěvku jsem si vzpomněla na sebe, jak jsem byla divná, když jsem jako jediná ze třídy nenosila džíny ale strašný tesilový kalhoty, které mi mamka přešívala z nějakých starých kalhot...
 Dani.K, K 05, P 09 


Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 9:33:30)
Promiň, jasně, že jsem si tvůj příspěvek nepřečetla pořádně, omlouvám se... ~f~
 Mili+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 10:50:42)
Ja jsem v paty tride strasne chtela ryfle Levis 501 a tenisky Nike. Nosilo to snad 80% deti ve tride a kdo to nemel byl totalne OUT. No a mamka proste ty penize nemela a i kdyby jo, tak ji nenapadlo utratit je takovym zbusobem na jedenactilete dite. Prezila jsem to, traumy z toho taky nemam. A dneska je tech hovadinek mnohem vic , takze bych se nedoplatila.
No ale mas pravdu, nikdo nevi jak se zachova za 10 let...
 10.5Libik12 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:38:56)
Milado, nebudeš tomu věřit, ale mobily jsou na trhu v Čechách od roku 1995,
Před jejich existencí se holt lidi lépe domlouvali a dané slovo více platilo.

Hezký příklad užitečnosti mobilu je nedokončená textovka, kde zabitý řidič na dálnici nedopsal větu: Za chvíli jsem..." asi nemyslel v Pánu.

Mou kámošku přepadl nějakej úchyl v paneláku u kaslíků, měl dranžírák v ruce. Taky se divím, proč mu neřekla "moment, jenom si brnknu"

Skutečně nebezpečnej člověk pro dítě nevypadá tak, že to dítě trkne a zavolá předem matce.

Ale souhlasím s tím, že nemít dneska mobil, chce silnou náturu.Já tou informací (lživou) dostávám do infarktů chlapce, co dealujou karty před Kaufem. Myslím, že být v nebezpečné sektě je méně pohoršující a nápadné než nevlastnit mobilní telefon, takže bych děcku fakt ten krám pořídila.

Je tedy otázka, do jaké míry to, že nikdo není ochoten organizovat jinak než mobilem, ovlivňuje mou svobodu v tom, že mě to nutí mít signál.
 Sylva2 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:46:36)
Milado zjevně nebyla, pamatuji si to zcela jistě. Ale tenkrát se jezdilo na jeden školní výlet ročně a to v létě, takže to tak nevadilo.
 Sylva2 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:50:43)
Mystiku,
to co jsi zde teď napsal jsou pouze obecné keci a problému se týkají pouze velmi okrajově.
 Lída+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:48:14)
Milado,......nezapomenu na výlety Luka....návrat v 16 hodin....tak všichni stojí před školou a děti dorazí za dalšších 80minut~Rv od tý doby tahá mobil a musí si ho zapnout a zavolat....kde jsopu,abych zbytečně nikde netrčela....
už se neobtěžuju....když dorazí. Dítě volá!...jsem tam do 10minut.

Jako minulý týden ve středu..... jeli do Harachova....u nás od rána bílá tma..... a já na kluky šla čekat na vlak...přijeli naštěstí jen s 15minutovým zpožděním....z výletu co měli.....Luk si ten mobil trouba zapomněl zapnout....s tím, že vlak musí dojet přesně....

Jinak z žádnýho výletu Busem nepřijeli včas~Rv
 10.5Libik12 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 13:56:16)
Milado, předvapuje mě, že máš zapotřebí mi komolit nick.

 Lucka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 13:11:44)
Nevím jak u Vás ,ale u nás jde prostě paní učitelka s dětmi do třídy a tam počká než si poslední rodič dítě vyzvedne .Takže jsme se naučily pro děti chodit v ten druhý čas,Nikde nemusím mrznout mé dítě také ne.Do konce na školu v přírodě děti naší školy jezdí bez mobilních telefonu.Já opravdu nevidím důvod ,proč bych měla své Ditě učit už od dětství na závislost na mobilním telefonu.Můj syn dostal mobilní telefon ,až teď k desátým narozeninám a to jen, protože ho měli už všichni spolužáci.Pokud chce jít ven a já nejsem doma tak buďto počká a nebo mě napíše na lístek kam šel a kdy se vrátí,nic mezi prostě neexistuje jak to bylo za našeho dětství.Nám ,když ujel autobus taky jsme museli čekat na další nebo se prostě vydat pěšky nemyslím si,že nám to nějak uškodilo ani našim dětem to neuškodí.Počítač má také povolený hodinu denně a nebudete tomu věřit jsou dny kdy tu možnost nevyužije, neboť zná i lepší zábavu.Možná by jsme měli své děti vést víc k samostatnosti a ne po nich vyžadovat ,aby se nám podřád jen hlásili.Aspoň u nás to funguje mobil používáme jen ,když chceme zavolat mým rodičům jednou týdně, abych zjistila co chtějí dovézt za nákup.
 Líza 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 13:24:43)
U nás doma to spíš funguje tak, že moje dítě má mobil skoro furt vypnutej a já mu chodím zpruzele připomínat, ať si ho zapne, protože mě fakt obtěžuje, když mi furt její kamarádky, který se jí nemůžou dovolat, volaj na můj telefon, jestli je doma a jestli půjde odpoledne ven...
 Lucka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 14:33:54)
No vidíš a k nám se děti stavují.Aspoň vím s kým mé dítě tráví volný čas.Z mobilu to asi těžko vyčtu.Nechci nic říkat,ale myslím si ,že to naše děti zvládají i bez telefonů.Pokud si zapomenou zapsat úkol není problém si ke spolužákovi doběhnout.Prostě telefon se u nás používá jen v nutných případech a to třeba ,když jede do kroužku ten mu končí v pět a o půl šestý mu jede poslední autobus pokud ho z nějakého důvodu nestihne může mě v zimě zavolat aby nemusel po tmě domů,až bude světlo za trest přikluše.
 Lída+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 16:49:13)
Luckjo no to nevím kde bydlíš,ale kdybych měla zaběhnout pro úkol 10km to bych se proběhla....každý má jiný možnosti......~t~~t~~t~~t~~t~
Kluci maj svý nejlepší kámoše né u nosu....,ale od 3-20km po okolí....~Rv těžko se tady někdo staví a težko se domluvit....

JAko srovnávat dobu před 30lety a dneska je to blbost....
AKždej bydlíme jinde někde na pidi vesničce je to jiný..kde se všichni se znaj. škola v místě..kámoši v místě... a pak město..kdy spolužáci dětí roztrkaný po velkoměstě...nebo po okolí okolo města...kde nezbývá než je tam odvíst a třeba i přivíst..neb dřív jezdlilo BUSů a dneska škoda mluvit.....~Rv
Baz auta bych se nedostala ani k rodičům....jede k nim jedn BUS v6 ráno a další asi v 18 večer...kolej u nich končí...~Rv

Sama jsem dojížděla..30km.. přes...docela hnusnou oblast...kde sněžilo i když v Chrudimi ne!.....každou chvilku nám nejel BUs...každou chvilku jsme uvázli 15km od domova a šli ve vánici a 40cm sněhu dom... a mamka na tu dobu nerada vzpomíná(sama mi říkal...kdyby byli mobily. Tak jsem Vám jeden určitě koupila... a vy jste se mi celou zimu hlásili..po příjezdu do města..)....
1. každý den se klepala....jestli jsme dojeli...
2. ....nemohli jsme si zavolat někomu z rodičů kdo by byl doma a dojel pro nás a místo toho šli pěšo...když bylo třeba -30C a tolik sněhu...úžasná procházka~Rv..(ale mělo to svý pozitivní věci...bez čepice, rukavic, pořádných bot nesedám do uat...ani nikam nevycházím...)
 arsiela, 


Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 12:06:33)
Lído nejezdilas náhou přes Hodonín a Horní Bradlo,že mi to nápadně připomíná moje zážitky z dojíždění z této oblasti.
 Lída+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(23.2.2009 11:56:31)
Né dojížděla jsem přes Pracjovice do Chrudimě...
 sarmyn 


Re: Mobil ve třech letech? 

(24.2.2009 9:34:30)
Jednoduše, volá se do školy a pokud se opozdí bus, před školou to někdo rodičům řekne, když přijedou dřív, stejně učitelka čeká až si poslední rodič vyzvedne poslední dítě a tudíž zákaz nošení mobilů do školy pro malé děti řekněme cca do 4. třídy schvaluji....asi jsme bývali zodpovědnější, když se na mobil nedalo spolehnout...a když pak ho syn jako už starší měl, někam jel a mobil se mu třeba vybil... tomu říkám nervy... radši žádnej než nedostupnej.........
 Lída+2 


Re: Mobil ve třech letech? 

(20.2.2009 12:44:50)
To jsi ,ale na omylu. telefon je vypnutý celý týden. Zapíná se jen , když jde dítě na kroužek.......,abych kdyžtak mohla brnknout....., že jsem třeba zapadlá ve sněhu.-...ať pár minutek počká...nebo,aby si mohl zavolat odvoz, kdyb to zase ospadlo....

hry nehrajou ani na telefonu a nemáme vůbec žádný čísla na mobil spolužáků......zatím.......
 DrMIK 


Re: Mobil ve třech letech? 

(21.2.2009 1:37:22)
Tak nejak jsem pri cteni doufala, ze tenhle prispevek byl dost nepovedeny vtip. Ale asi neni. Operator - to je jasny, nekorektni chovani. Ale neni to proste dukaz i te opacne strany? Tri roky je na mobil fakt dost brzo... Pevne doufam, ze takove dite doma samo NIKDY neni, i kdyz se zda rozumne a vyspele. Je to porad jeste dite. Vzpominam porad na to, ze o nas proste nikdo nevedel, dokud jsme neprisli domu a bylo to. Budovala se duvera mezi jednotlivymi cleny rodiny a ucila se pravidla fungovani v ramci rodiny. Mne samotne se prici, kdyz mi nekdo vycini, ze nezvedam mobil, na co ho ze mam. Mit mobil snad neni povinnost ho vzdycky odpovedet, ne? Ale to odbocuji, zpet k vasi velice sikovne dceri. Nemela by ona byt ve svem veku jeste spis bezstarostna? A mit jine aktivity nez pouzivani mobilu? Poznamka dalsi ctenarce o davani mobilu detem k hrani? Ani nahodou, stejne tak jako klice ne. Jsou to krome penez ty nejspinavejsi veci, co nosime sebou. Sahame na ne kdekoliv, polozime je kdekoliv, fuj, do rukou deti to nepatri a uz vubec ne do pusy. Syn mi ho taky nekdy nekde vezme, ale to spis, ze mi ho jde prinest, protoze jsem ho nekde polozila a on ho nasel. Vi, ze to neni hracka. Na hrani ma jiny, svuj. Jde zase jen o mantinely, ktere svym detem nastavujeme, a ktere ony potrebuji. Spoustu trpelivost vsem rodicum:-)
 Emil 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(22.2.2009 21:36:41)
Rodiče tak malého potomka chtějí se ukázat,že na to mají.Až mu bude 20 let tak určitě dostane auto.Já mám 70 let a musím vydržet s kreditem 300 na dva měsíce.
Souhlasím s darováním mobilu dítěti od 10 let pokud mám na to. Ale v žadném případě ne s paušálem.
 Martinka 1 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(24.2.2009 13:07:09)
Myslím že mobil ve třech letech je blbost komu že ho půjčuje? Kamarádkám? to je asi divnej vtip né nevozí kámošky ještě autíčkem na ńákupy nemyslím velkým třeba jen nějakým malým vozítkem :)))
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(25.2.2009 7:02:27)
Když jedeme na dovolenou a bereme dítě kamarádky, tak volá rodičům z Katčina mobilu - tak je myšleno, že ho půjčuje kamarádkám
 Pavla 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(27.2.2009 5:24:04)
Já se jenom divím, proč už některé matky nedávají mobil svým dětem hned v porodnici, aby jim mohly zavolat na kojení? Ve třech letech je sama doma a proto také má mobil, aby mohla zavolat? TO už je na pováženou, prosím Vás, nemějte děti, když na ně nemáte vůbec čas a od třech let je musíte mít na mobilu. Jak jsme to dělali my všichni, kteří vyrostli bez mobilů, ještě moje dítě vyrostlo bez mobilu, pevná linka to byla také vzácnost, zkrátka jsme se museli bez těch krabiček obejít. Operátorka je placená za to, z koho vyrazí víc peněz, takže si musíte hlídat dcerunku. Dát paušál třileté dceři snad může jenom blázen. Ono to totiž nemusí být 2000,- ale najednou třeba 200000,- Kč, a to se prohnete. Třeba jenom zapomene ukončit hovor a paušál se točí, kredit by došel. Ale co byste neudělali pro svoji tříletou dcerunku, že?!
 katka+katka 
  • 

Re: Mobil ve třech letech? 

(27.2.2009 8:56:44)
dcerunce je šest let
 amjs 


Škodlivé záření!!! 

(4.3.2009 13:02:24)
Dát malému dítěti mobil k hlavě je velmi riskantní. Mnohem se tím zvyšuje riziko rakoviny! Čím později, tím lépe. Všichni brojíme protí vysílačům v naší blízkosti, ale takový mobil září mnohem, mnohem více.
 .Žaba 


písomná sťažnosť 

(20.2.2009 9:06:03)
Neviem, či sa vám týmto problémom chce ešte zaoberať, ale keďže sme nedávno mali problémy s fakturáciou, máme čerstvú skúsenosť. Na reklamačnom oddelení si zistite, kam poslať sťažnosť, a potom tam normálne napíšte. Na písomnú sťažnosť musia reagovať. Tiež mám za to, že sa tieto hovory nahrávajú, tak by snáď nemal byť problém zistiť, kto to bol (ak si pamatáte, kedy sa hovor uskutočnil)
 katka+katka 
  • 

Re: písomná sťažnosť 

(20.2.2009 9:31:30)
Písemnou stížnost podávat nebudu, ačkoli mě to v první chvíli hodně naštvalo. Včera odpoledne volali a "omluvili se". Omluva probíhala stylem je nám to líto, ale vy od nás chcete odejít a my vám chceme nabídnout...pak to pokračovalo stejnými otázkami jako dávali Káče. Rozdíl by ten, že já umím nejdříve slušně odmítnout, pak vysvětlit, že otázky typu kolik teď budete platit beru jako zásah do svého soukromí a nevidím důvod se jim zpovídat a pak (když to na druhém konci někdo nepochopí) odmítnout razantně. Dítě tohle neumí, to se člověk učí časem.
 Kohnova 
  • 

Tak to je  

(20.2.2009 10:48:09)
MAZEC!!!!! Tohle by mi vadilo do te miry, ze bych to nenechala nevyresene. Stiznost to chce asi smerovat k nejakym vyssim hlavam, nez bezprostrednimu nadrizenemu te sikovne pani, pohrozit zverejnenim, tohohle se, myslim, kazdy mysovy sdelovaci prostredek chytne rad. To je fakt des.
 Majda pajda 
  • 

Re: Tak to je  

(20.2.2009 11:42:50)
Mysový vzdělávací prost. slyším prvně. Co to je?
 Majda pajda 
  • 

Re: Tak to je  

(20.2.2009 11:45:08)
Teda mysovy sděl.prost. Teď na to koukám, že to měl být asi masový.
 Líza 


Nerozum? 

(20.2.2009 11:14:55)
Přijde mi, že ve svém rozhorlení nad tím, jak operátor zneužil tvé dítě, zapomínáš na to, že dítěti můžeš dát do ruky jen takovou komunikační technologii, kterou je schopno ovládat bezpečně. A nemyslím tím nic, co se týká záření nebo plastů.
Myslím tím, copak asi udělá Kačenka, až jí zavolá hodný strejda, který se k jejímu číslu může dostat náhodou nebo přes někoho z té spousty lidí, kterým Kačenka nebo její kamarádky telefonují z jejího mobilu? A strejda se pěkně vyptá, kdy bývají rodiče doma a kdy tam nikdo není, nebo jestli je zrovna maminka doma nebo si odskočila nakoupit... a pak se třeba můžete divit, až přijdete do vybranýho bytu, a to je ještě jedna z těch lepších možností.
Tohle mi přijde jako skutečný a bezprostřední nebezpečí.
 katka+katka 
  • 

Re: Nerozum? 

(20.2.2009 11:20:07)
Káče jsme vysvětlili, že pokud volá někdo cizí, má nám mobil hned přinést. Docela mě naštvalo, že ve třech letech to dělala a v šesti je najednou problém, čekala bych to naopak. Už se stalo, že volala nějaká slečna a nutně sháněla toho grázla Pepu, tehdy Kačka mobil přinesla. To, co se stalo, mě dost zamrzelo, nešlo jen o netaktnost operátora, ale i dost velkou chybu mojí dcery.
Nicméně mluvili jsme o tom, "potrestali jí" a snad už to bude ok. Jinak o otázkách typu kdy máma s tátou nejsou doma apod. jsme mluvili nejen my, ale už děti varovali i ve školce. To mi vcelku udělalo radost, protože paní učitelka to vedla dost nenásilnou formou, takže děti varovala, ale nevyděsila.
 1.3Magráta13 


Re: Nerozum? 

(20.2.2009 11:26:27)
No, já jí celkem chápu, když jí paní nakecala tu blbinu, že jí číslo nepřevedou.
Naše Eliška má mobil od 2. třídy kdy začala jezdit sama na kroužky. Bere si ho jen do školy. Teď už tedy i ven, když jí dovolím jít ke kamarádce mimo naší ulici.
Momentálně taky přecházíme od operátora T. k operátorovi V. Manžel už tam byl dlouho, takže jsme přešly i já a dcera, dceři jsme zařídili paušál a jde tam nastavit i strop, že pokud provolá 100,-Kč nad svůj tarif, v jejím případě víc jak 200,- měsíčně, tak jí zablokují odchozí hovory a SMS. Což je myslím prima věc. Na neomezený paušál ještě nemám nervy. Musela bych to pořád hlídat, atkhle se to ohlídá "samo".
 Majda pajda 
  • 

no... 

(20.2.2009 11:41:03)
No...Taky bych tak malému dítěti mobil určitě nepořídila. Leda dětský. Opravdu tak malé dítě do školky mobil nepotřebuje. Většinou je pořád s dospělými. Jestli je u babiček, tak ty mobil přece mají, když chce zavolat mamince. Je to rozmazlenost. Ale když to tak někteří rodiče chtějí, tak ať si to tak mají. :-)
 Monika 
  • 

Re: no... 

(22.2.2009 20:43:14)
Proč rozmazlenost? Podle mě je to dítě spíš chudák, než rozmazlenec. Tím, že dítě zahrnujete věcmi, ho přece ještě nerozmazlíte, ale o tom asi jinde. Jde podle mě o to, že je zbytečné předškolní dítě vybavovat mobilem a to, o čem je článek, je toho důsledek... Dítě ho neumí používat - ano, mluvit do něj umí, ale rizika s tím spojená nemůže odhadnout. To bude umět podle mě tak možná někdy v 9, 10 letech.
 Bohunka, 1 dítě 
  • 

Re: Nerozum? 

(20.2.2009 13:01:00)
Řešit to přes dítě, to udělala telefonistka samozřejmě pěknou blbost - ale jen mimochodem, když člověk mění operátora, vyplácí se poslechnout si tyhle nabídky - stávající operátor (aby si udržel klienta) vždycky dá "neveřejnou" nabídku, kterou normálně nezískáš a která bývá často opravdu dost výhodná.... Sama jsem takto chtěla přejít a nabídka, kterou mi udělali, byla fakt jedinečná, takže se nakonec vyplatilo zůstat.... Ale děti do toho tahat, to se nedělá, to je jasný!
 babička 
  • 

zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 11:36:04)
Já si myslím, že je to na vlastní nebezpečí dát tak malému děcku mobil, to se pak nelze divit, že došlo k této situaci. Podle mě šestileté dítě nemá ještě dovyvinutou mentální asertivní obranu proti dospělým lidem, proto bych v tomto věku mobil dítěti rozhodně nesvěřila. Můžete děkovat, že to byla pouze operátorka a tahala poměrně neškodné informace. Je to varování,že mobil je v rukou dcery předčasný a nebezpečný! Ohledně této konkrétní operátorky bych nic neřešila... Vždyť ona si může nechat vyjet výpis hovorů a volaných čísel a sama si všechno o vás zjistit, mně to zas tak tajné tedy nepřijde. Takovéhle volání operátora při přecházení k jinému operátorovi je zcela běžné. Operátor chce zabránit odchodu zákazníka ke konkurenci. Třeba nabídnou tisíc volných minut měsíčně nebo volné smsky a tak. Proto se dcery (podle mě nevinně) vyptávala, aby byla schopná nabídnout vaší rodině něco opravdu lukrativního, co by vás tam udrželo. Znám lidi, co těchto konkurenčních praktik operátorů právě využívají ke své plné spokojenosti.
 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 11:39:47)
Mě právě dcera překvapila tím, že co by tříleté děcko se za námi s mobilem vždy přiřítila, když volal někdo cizí. A za pár let jí to nejde?
Jinak pak jsem mluvila s operátorem já a musím přiznat, že otázka kolik budete platit? mi je dost nepříjemná, protože co je tomu operátorovi do toho?
 1.3Magráta13 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 12:17:10)
Manžel, když mi vyřizoval převod k jinému operátorovi, dostal tutéž otázku. Odpověděl "Na toto téma s vámi nebudu mluvit, to je moje soukromá věc" a bylo hotovo.

Jinak ke Katce, myslím, že právě v těch 6ti letech už si může připadat natolik dospělá, že to chtěla zvládnout sama. A nebo to mohlo být i tím, že jste s ní byli doma, tak se cítila v bezpečí. Ale určitě to za rozmluvu stojí.
 Jahala. 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 14:54:50)
operátoru do toho nic není, ale já se díky tomu dostala k velmi příjemné slevě a dvou super telefonům za jednu korunu. Tím pádam jsem u stejného operátora nic se mi nemění a mám cenu podstatně lepší než unabízená u nového operátora.~j~
 babička 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 16:24:49)
No já si myslím, že na dítě se plně spoléhat v tomto věku ještě nejde, ne že by ti chtělo dělat just a že by zapomnělo, co jsi mu vštípila, ale že si neuvědomí dopady svého chování, protože je prostě ještě malé a nemá na to nadhled. Navíc jak říkám, nemá dozrálou asertivní obranu, atkže může být ovlivnitelné ze strany toho druhého telefonujícího,aniž by si to uvědomilo.

Podle mě dcerka vnímala, že je pouze tlumočníkem mezi tou paní a tebou, a ana tom neviděla nic špatného. Je tvůj problém, že ses štrachala pod stolem a nevěnovala pozornost, co dcera dělá. Ta operátorka dítě nezneužila, protože fakticky mluvila skrz dítě s tebou, takže o tvé přítomnosti věděla, nepovažovala bych to tedy, že to bylo za tvými zády.

Tyto operátorské debaty jsou úplně normální věc, je to vedeno čistě v obchodní rovině, kdy se prostě jako na tržnici například smlouvá o cenu určitého zboží. Zkus se na to podívat pohledem z druhé strany. Vždyť to jsou úplně nedůležité informace kam jak dlouho voláš a kolik kde platíš. Naopak by mi vadilo vědomí, že moje tak malé dítě má mobil, to bych brala jako potencionální zásah do soukromí. Ale nějaké finanční kecy s operátorkou????
 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 19:42:53)
Já si ale skutečně myslím, že operátorka jednala neeticky, když Káče hned ze začátku lhala, že když jí neodpoví na její otázky, tak jí číslo nepřenesou. Na dospělého by tohle asi nezkusila
 Evelyn1968,2děti 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 19:46:12)
Katko, asi lhala, ale to je bohužel v dnešní době u některých prodejců normální, tím spíš bych se snažila tomu nevystavovat tak malý dítě.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 19:47:54)
Je etické nechávat cíleně předškolní dítě samotné doma za účelem nakupování? Co na to mobilní operátor?
 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 19:49:54)
Proč by to bylo nezodpovědné? Asi každé dítě je jiné, ale to moje je dost samostatné. Když odcházíme nakoupit (pokud nechce jet s námi) hraje si s plastelínou, maluje nebo tak něco, když přijdeme najdeme jí u téže činnosti.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 19:57:47)
Protože nakládáš na dítě zodpovědnost, na kterou ještě není zralé. Vůbec nesejde na tom, že jako tříletá ti mobil s hovorem od cizího podala a teď ne. Ať už je vycvičená jakkoli (a je to skutečně výcvik, nikoli výchova, jak vidno z toho, že byla za takové chování potrestána), je to zodpovědnost, na kterou ještě vývojově nemá.
 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:02:23)
Já myslím, že zodpovědnost na to má. Jinak já tomu říkám výchova, jiný výcvik. Jak velkou zodpovědnost má uvidíme hlavně příští měsíc 25.3. - zúčtovací období. Nicméně věřím, že potom jak dlouho jsme s ním mluvili, tak snad budeme mile překvapeni.
 Ivule 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(21.2.2009 15:09:36)
Markéto,
s tím výcvikem jsi to pojmenovala trefně, měla jsem z toho podobný pocit při Katčině zmíňce o "potrestání" za rozhovor s operátorem.
 amálkaZ 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:00:42)
je to nezodpovědné.Stát se může cokoli-prasknout topení,začít hořet a kdovíco ještě.Může si ublížit,třeba banálně.Může se prostě začít bát..Je neskutečný tohle ještě otevřeně prezentovat...Jet nakoupit-jako odjet??Co když nabouráte?Zůstanete viset v zácpě?
 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:04:02)
Zavoláme jí, pak zavoláme lidem, kteří mají klíče od našeho domu, aby si jí vzali domů (pokud bysme bourali a byli nějakou dobu v nemocnici). Káča se doma nebojí, je v pohodě, ale to neznamená, že jiné dítě se bát nebude.
 amálkaZ 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:07:12)
a když nebudete moct zavolat?

Ano,Katka bude cvičena ještě důsledněji.Možná ještě kromě ložnice nebude smět vstoupit ani třeba do předsíně~;((.Jak jsem psala už odpoledne.Dej jí čip,řiď jí na dálku a nebude tě obtěžovat vůbec...

 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:09:04)
Dítě mám v občance, takže v nemocnici určitě budou řešit, kde dítě je. Navíc když nebudeme volat my, bude volat dítě - buď nám, nebo babi Jiřce.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:11:47)
Anebo mu zavolá hodný strýček, který tady sleduje net a vidí Tvoje IP i s adresou, když jsme u té důvěry a výchovy.

NEOTVÍRÁ NIKDY, asi i tak křičíš, ale možná by stačilo přečíst si nějakou velmi jednoduchou knihu o výchově, která říká, co dítě slyší z těchto výkřiků.
 Jana 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:17:46)
a to,že máš dítě v občance ještě neznamená,že kdyby se ti nedej bože něco stalo a ty budeš v nemocnici,že tu občanku budeš mít u sebe,nemám na mysli,že bys jí nenosila,co když ti někdo klofne kabelku,při nehodě nikdy nevíš,co se může stát,ztratit se,zničit...možností by bylo,ono je to všechno co by kdyby....
 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:20:29)
Jak už jsem psala, kdyby jsme se s manželem nevraceli, určo by volala Katka, když by si nedovolala nám, volá babi Jiřce, ta má klíče od našeho domu. No nic, my jsme v klidu, když Katka zůstane doma, jiné to děsí. Dneska už musím - jdeme ke známým
 amálkaZ 


Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:22:18)
ˇaby ti Katku neukradli i s plastelínoui-až bude zase dělat ,že ní doma...
 papinka 


Dítě v občance 

(21.2.2009 0:36:22)
V nemocnici rozhodně nikdo nebude dítě v občance řešit , s největší pravděpodobností si toho nikdo ani nevšimne.
A myslím si , že nikdy nelze předvídat všechny možné situace a reakce dítěte na ně. Prostě může kdykoliv zazmatkovat a když bude samo doma, tak to může vést i k fatálním následkům.
JInak mi mobilní telefon u tříletého a vůbec předškolního dítěte přijde naprosto absurdní. Ono ho ve skutečnosti vůbec nepotřebuje - k čemu??? Babičce zavolá z dospěláckého, povídání s kamarádkami po mobilu ve 3 či 4 letech je fakt směšné. Navíc nevidím jediný pozitivní přínos časného využívání malými dětmi. Berou jej vlasně jen jako hračku. Konsekvence ve vztahu hovoru k ceně jim jsou zcela cizí. Ale každý rodič má. co chce.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 0:42:48)
Já nevím, jestli má každý rodič mít co chce. Rodič Katka-Katka je zralý na státní dohled, protože opouští(opouštěl) dítě ve velmi nízkém věku.

Osobně si teda myslím, že se modrému neregistrovanému nicku podařilo vyvolat živější diskusi provokací, což je na internetu legitimní. Normální člověk, byť s nižší úrovní sociálního zdraví, nenechá tříleté dítě samotné.
 papinka 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 1:10:51)
To jako , že se teď za bukem (rozuměj za monitorem) skvěle baví? MOžná, že ano. Je fakt, že některá tvrzení, pokud by byla pravdivá, by zaváněla zanedbáváním péče.
Co se týče mobilů, v poslední době zjišťuju , že největší uspokojení mi přináší , když se v klidu a pokoji vybijí v kabelce a tam tiše přetrvávají a neotravují. MObilománie nám do životů nekontrolovaně vtrhla a mnohdy negativně zasahuje a omezuje. Teď mi tady na stole leží 3 a děsím se, kdy kterej zazvoní a já pěkně naklapu ošetřovat a operovat.A pokud i rodiče dovolí, aby dítě bylo již od školky otrokem mobilu, tak potěš. Myslím si , že když nebyly, tak jsme prostě museli jako děti být více spolehlivé, přesné. Teď stačí zavolat.
 Líza 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 6:41:55)
Libik, myslím, že se pleteš. Katka+katka je dlouhodobě ve svých příspěvcích velmi konzistentní. Nemyslím si, že jde o lež a provokaci.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 10:46:33)
Libik, jsem ráda, že si alespoň v nečem orzumíme, taky myslím, že tato matka potřebuje sociální dohled.

Nicméně společenské klišé ji v jejím postoji jen a jen podporuje. jaký je rozdíl mezi tříletým a tříhodinovým dítětem? A tříhodinové dítě nechá většina matekl v klidu n adozor jiným "operátorkám", cizím ženským, ačkoliv za týden by je to nikdy nenapadlo. Chápeš v čem je problém? Chápeš, proč skupina žen, na kteoru Ty pliveš bojuje proti nesmyslné separaci v porodnici?
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 22:29:07)
.frido,

pro vaši zájmovou skupinu začíná být typické, že devalvujete skutečné společenské průsery, jako je například použití násilí policistou (Cizinka srovnala s případem odmítnuté exkurze na sále) nebo teď zanedbávání dítěte srovnáváš s péčí dětských sester na porodním.

Nezdá se ti, že vaše ideologie trošinku zavání?

Jinak, já vůbec nechápu, jak mě můžeš chtít odstřelovat u tohoto tématu. Až napíšu do receptů, že znám sqělou buchtu s polevou z kysané smetany, napíšeš mi, jestli si uvědomuji, že žena při porodu by si taky ráda dala gábl a já plivu na ty, co bojují, aby si mohla kousnout?

Divný, fakt.
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 22:42:29)
Libik: frida se ti snazi rict, ze oddeleni ditete od matky po porodu muze mit vetsi nasledky, nez by se zdalo a to, ze to treba na svych detech nevidime, to nepopira.
Byt teda s tim plivanim to bylo trochu "nediplomaticke".
Libik, ona to neni ideologie. Je to prinejmensim hypoteza, ktera je tesne pred definitivnim potvrzenim.
Ze to holky brani bojovne, to jim nemam za zle, protoze nebyt takovych bojovnych ideolozek, nejsou dodnes v porodnici ani navstevy, natoz rooming a podpora kojeni.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:00:35)
Kohnová,
první rooming k úděsu vlastnímu (bylo to nezvyklé) zažila moje kámoška v roce 1986 v krajské porodnici a já jsem tehdy byla zcela upřímně ráda, že mě ta nová vlna nestihla (malej se narodil 1985).
Otázka klientského přístupu a obecné humanizace společnosti včetně zdravotnictví se po pádu autoritářského režimu otevřela zcela přirozeně a nutně, není to zásluha těch, co mají doma Odenta v originále.(pochybuji, že jich moc bude)

Ideologie (nepejorativně) to je.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:04:58)
Podpora bondingu a další změny v porodní a poporodní péči přicházely např. ve Spojených státech nebo v Británii na základě právě takových studií, které cituje frida, a i díky takovým "aktivistkám", o kterých mluvíš. Že to u nás kvůli železné bariéře začalo o 15-30 let později, je jen naše smůla.
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:06:51)
Libik: ja opravdu myslim, ze ne, dtto ze to neni zasluha padu zelezne opony. pokud by to tak bylo, musely by byt dneska pomery v nasich porodnicich uz davno srovnatelne s porodnicemi na zapad od nas, coz nejsou ani zdaleka (neco malo jsem videla na vlastni oci). Nemluvim ted o lekarske erudici pokud jde o patologie vseho druhu, ta je urcite srovnatelna. Mluvim o prirozenem porodu a respektu k matce a diteti.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:12:12)
Kohnova, díky, snažila jsem se to napsat podobně, jde o respekt k matce a dítěti jako o sounáležité jednotce, která potřebuje psolečnou podporující péči. Takže absence podpory bondingu v česku nebude jen pádem totality v politice, bude to ještě tou totalitou v našich hlavách.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:13:19)
Ještě chci dodat, že problém nevnímám na straně matek, ty jsou jen obětmi systému, problém vnímám na straně poskytovatelů péče a těch, kdo mají moc. Moc nebo pomoc? Každopádně je to bezmoc.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:10:27)
Libik, takže ty popíráš své mateřské instinkty a pudy, ty je nemáš, že jsi byla upřímně ráda, když tě rooming minul? Nechce se mi věřit, že bys byla až tak citově plochá - treska, jak tady někdo včera napsal. Že by to bylo spíše špatné svědomí, kde tě bota tlačí a proto tě boj aktivistek tak moc irituje?

Jaký jerozdíl v tom, nechat plánovaně 3 leté dítě samo doma a nechat plánovaně 3 hodinové dítě, fyziologicky zcela zdravé, samotné např. na sesterně, byť pod dohledem sester?

Obojí je o absenci mateřského instinktu, v prvním případě ve článku zde a ve druhém případě jde spíše o společenský tlak a vydírání ze strany zdravotníků v česku, když ve většině civilizovaných zemí bonding podporují a diví se, že u nás jej nepodporujeme a že si matky nechávají dobrovolně děti odnášet.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:51:17)
Ne, Frído, na rozdíl od tebe nemám ani za nehet mateřského pudu a instinktu.

Totalitní vyděračské praktiky, jimiž je vzbuzování špatného svědomí, ale naštěstí rozpoznat umím.
Přála bych všem holkám, co jsou tu rozsypání, aby se nedaly zmást a převálcovat nejistotou.

Pokud někdy znamenalo vaše totalitářské harašení nějaké pozitivum sdělením informace, tak jste za zenitem, v současnosti škodíte.

Vaše rétorika, drzost a bohorovnost přímo odporuje respektu k čemukoliv, natož k takové individualitě jako je člověk, tedy i rodička a její dítě.

Možná ale, že to tak nemyslíte a jste pouze hloupé. Těžko říct, co je horší.
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:59:43)
Libik: myslim, ze nejsou ani jedno z toho, jsou radikalni a asi jste se vzajemne uz dostaly do obratek, tak doslo na silna slova:).
Pokud by si zensky, ktery jsou ted pred rozsypanim pod vlivem bonding-propagandy nenechaly po porodu odnest dite od prsa, ulehcilo by to nejspis jim i miminu nejednu pernou chvilku v prvnim roce (prinejmensim). Kdyby to ne, rozhodne by to neuskodilo, pokud by mohly, kdyz budou chtit, byt se svym nove narozenym miminem. kdyz nebudou chtit, je vsechno pripraveno uz nyni, ne?
Osobne si myslim, ze po normalnim porodu se chces s miminem nunat a nemuzes se vynadivat, jenze bezna praxe je, ze prijde sestra, capne ho, odnese kamsi a zpatky ji uz neprivolas, jde tomu zabranit tim, ze ji to dite nedas, ale to musis vedet predem, jinak te to zaskoci a nemusis zareagovat vcas.
Podle mne je dobre to vedet, pokud vim, ze s miminem po porodu byt chci. At uz je to ideologie nebo ne, je to snad celkem logicke prani, ktere neni tezke splnit.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:07:39)
Kohnová, já jsi myslím, že ty jsi schopna pochopit, že nebojuji za separaci novorozenců, ale nemohu přijmout situaci, kdy někdo srovná dítě po porodu v péči sester se samotným dítětem v bytě.

Tohleto relativizování odloženého děcka se mě dotýká víc, než když tu na mě piští nějakej nick, že jsem treska.

 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:10:38)
No prave Libik, Frida te tohle presne rekla: ze ten fakt, ze ti odnesly po porodu dite dotyka se te tam moc, ze nemuzes pripustit, ze byl to zlocin proti tobe a proti tomu diteti, a potencialne to mohlo vam ublizit stejne tak, jako Katka sama sobe o samote doma.
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:15:07)
Libik: treska je stara nadavka naproste de mode :D.
Ja to vidim tak, ze nejedno trilete decko se nehlidano samo doma muze prizabit ci zabit. Novorozenec oddeleny od matky nezemre. Asi takhle nejak to vidis ty, hadam.
Osobne bych proto poporodni separaci k nehlidanemu triletakovi neprirovnavala, pri vsi ucte k fride v tom vidim osli mustek. Lec osobne jsem souhlasne s fridou presvedcena, ze poporodni separace je silne nezadouci, pokud neni nutna.
Frida IMHO se pokousi poneku "nedidakticky" apelovat na tvuj matersky pud, abys konecne pochopila, co ji pripada zasadni a v tuto chvili mozna dulezitejsi, nez debata, jestli muze byt triletak sam doma.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:22:23)
Kohnova, ano, nedidakticky, didaktika mi nikdy moc nešla. Víš, v tom oslím můstku, který se mi povedl, o tom žádná, právě vidím můstek reálný. Společnost podporuje separaci novorozence od matky, přestože existuje bezepočet důkazů o jeho škodlivosti. A te´d ten můstek, vemu to ještě oklikou, v časopise pro maminky prý píší článek, že dítě nemá být středem světa rodičů (pro mne zcela nepochopitelné, ale prezentující a ovlivňující) a nakonec konec toho můstku ke katce, která je ve 3 letech sama doma, protože společnost zde to tak nějak akceptuje. V USA by šla matka sedět, v UK taky, jak víme. Zde to matka napíše na servr pro ostatní matky. V tom vidím tu podobnost. V akceptaci toho, co škodí dětem. A proto jsem to Libikovi přirovnala, protože již delší čas vidím, jak ji irituje boj za bonding a protože zde projevila nespokojenost nad separací - účelově vedenou matkou, tříletého dítěte.

Stále věřím, že Libik pochopí a doufám, že pochopí i mnohé další maminky a nenechají se sytémem vmanévrovat do pozice, kdy musejí zatlačit své nejkrásnější mateřské instintky a nedají svým dětem to nejkrásnější, ty první hodiny života, na které nustále vzpomínáme. Vždyť proto je i pro Libika diskuze na téma porod stále tak aktuální.

 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:34:01)
Ámen vole
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:39:34)
frida: nevim sice vubec, o jaky jde clanek, ale je mozne, ze to bude souviset s konceptem kontinua, na ktery navazuje (doufam, ze se nepletu) ve sve praci Dr. Prekopova, coz jsou dve veci, ktere v postoji k temhle otazkam silne ovlivnily me celkem dlouho pred tim, nez u nas vesly do povedomi. Pokud neznas, doporucuji k precteni,je to prinejmensim zajimave. Neni to nic, co by degradovalo rodicovstvi a nabadalo k zanedbavani deti.
Osobne si myslim, ze mi je jasne, co se snazis rict a z vlastni zkusenosti nemuzu nez souhlasit.
Soucasne rozumim (myslim si) i postoji Libika, v tom co se tyce porodnic a rozeni mi hodne pripomina moji matku. Myslim (Libiku, oprav me, pokud to tak neni), ze je to urcita citlivost k propagande vseho druhu, propaganda je u nas (nebo mozna v nasi generaci, ja nevim) stejne zprofanovane slovo jako ideologie. K prosazeni nejake nove myslenky je propaganda nutna, alespon si myslim. Hodne zalezi na tom, jak tu propagandu budeme delat.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:50:23)
Khonova, díky, znám obojí a také mne to ovlivnilo.

A postoj Libika taktéž chápu, ale nesouhlasím s ním.

Proto vystupuji a podporuji matky v tom, aby si uvědomily, že bonding je prostě normální a zdravý. Doufám, že se mi to i trochu daří. Protože ten mezigenerační přenost informací o porodu z matek na dcery funguje. Generace našich matek většinou říkala, že se prod musí přežít. Z otho vpylývá, že jde o život. A tato informace ovlivňuje dnešní rodičky v tom strachu, ve kterém se nechají za cenu ůzachránění života matky a dítěte" zdravotníky manévrovat do pozice pasivních příjemců služby, se vším všudy, i se separací. Některé po porodu pak z toho celého mají dosti velké trauma a to mne moc a moc mrzí.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:56:42)
Kohnova, omlouvám se za popletení nicku.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:18:57)
Frido,
ty znáš vetšinu generace tvé matky? No mně kdyby se navalilo do baráku 566 tisíc bab jako je naše mutter, tak se oběsím téhož večera.

Nebo má snad cizinka nějaký zdroj na sociologický výzkum toho, co říkala která generace matek?

Holky, jako dobrý, furt lepší než Svědci Jehovovy.(nechtěla jsem je napsat, ale jsou srozumitelní,tak maj smůlu)
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:05:33)
Kohnová, já jsem s láskou podlehla propagandě vegetariánství třeba, svého času jsem sdílela liberální politické názory, které kořenily v brilantní propagandě, nevím.

Já si myslím, že pokud se oponentu ve virtuální diskusi naznačí, že je něčím chudinka poškozen, takže nemůže chápat, je to nefér. To se nedá virtuálně vyvracet a nedá se mluvit dál.
Svého času jsem tu volně hovořila proti zamýšleným žebračenkám místo peněz (naturální sociální dávky). Nebyla to má situace, ale principiálně mi to připadalo blbý. Na to mi tu nejmenovaný nepřítel nadal do mindráků z vlastní sociální situace.
Nemůžeš začít psát, že tak to není.

Takže namířené ukazováčky k individuálním "zážitkům" někoho, kdo není vidět, pro potvrzení pravdy pravdoucí, já to nemám ráda.

Virtualitu(i tady) bych viděla ideálně, kdyby tys byla ve skutečnosti jaderný fyzik, já domácí rodička a Cizinka se narodila v Nemanicích u Prachatic.
Že by virtuální identity pouze reprezentovaly názory a všichni to tak brali.


 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:18:29)
Libiku, ehm, no, castecne mas pravdu. Ale jiz hodne kdo te ptal, co se stalo, proc ta agresivni kousavost z tve strany? Jestli bys odpovedela, nikdo by nespekuloval o duvodech tveho "obratu".

Stejne tak nefer je vkladat nekomu do ust nesmysly, ktere nikdy nerekl: to delas, a nikdo nechape proc. Proc najednou delas karikaturu z neceho, s cim nedavno jeste mohla jsi v miru zit, a obcas i hajila.

No a zpet k tomu poskozeni: psychodiagnostika prez internet fakt nema perspektivu. Ale ze spousta zen klovaji do tech, co vybocuji prave kvuli svym vlastnim traumatum: je to velice presvedcive a hodne krat priznane vysvetleni. Nemusi ale nutne sedet na individualni pripad, jen pochop, ze budis nasi zvedavost.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:32:11)
Já bych na noc řekla, že si myslím, že přirozený porod je velmi hezká věc, že je to dokonce záležitost, jíž je možné se věnovat i po porodu, že v našich porodnicích dochází k zastaralým praktikám, atd...

Jinak viz. níže. Vadí mně, srozumitelně řečeno, způsob vedení osvěty, který dělá z lidí blbce a jde až tak daleko, že někoho označí za citově plochého a bez instinktů.
A pak mi vadí, že domněnky jsou vydávány za dogmata.
Už z principu, že nevěřím na konečnost dějin, se domnívám, že metoda porodu se také musí vyvíjet.

Stalo se mi to, pravda, mimo kontext základního souhlasu s přirozeným porodem a sympatie s některými z vás, tak nějak plíživě, jak mě přestala laktace a znovu mi došlo, že ten porod je jen chvilka a o mateřství až tak nevypovídá.
Možná je mi aktuální tříleté dítě (potenciálně opuštěné) bližší než ta roztomilá trávicí trubička, co vyleze vaginou.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:44:26)
Libiku,

asi problem bude v zakerne negramotnosti, protoze za cituji "a jde až tak daleko, že někoho označí za citově plochého a bez instinktů." te nikdo neoznacil. Naznacil ti neco opacneho. A to je prave to, co spouste lidi na tebe vadi.

Stejne tak nevim o jakych dogamatach mluvis. ~d~

Rozumis, ze smysluplne zucastnit se diskuse muze jen ten, kdo umi s textem zachazet?
 Kudla2 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:23:46)
já se to pokusím shrnout, jak chápu jádro sporu.

Jeden fakt je, že v porodnicích (obecně) se dělá spousta věcí, které by se dělat mohly a nemusely (třeba právě to odnést dítě versus nechat dítě matce). Některá matka je ráda, že dítě odnesou, postarají se o ně a ona se může po porodu vyspat, jiná lpí na tom, aby jí dítě nechali celou dobu u sebe.

A já se ptám: Proč nevyhovět oběma, když pro personál je to nic proti ničemu, ale pro tu matku je to z nějakého důvodu důležité, navíc je po porodu rozcitlivělá a každé křivé slovo nebo něco, co se udělá proti její vůli, si bude pamatovat desetkrát tak dlouho než ve "střízlivém stavu"?

Druhý fakt je, že někteří příznivci přirozeného porodu (k nimž sama v podstatě patřím a jimž je nutné přiznat velké zásluhy v posunu k možnosti volby, který u nás dnes už existuje), umí vystupovat obdobně fanaticky jako druhá strana (zastánci medicínského porodu). Sama jsem to v těhotenství zažila a přestože jsem sama všemi deseti PRO přirozený porod, dost mě to zaskočilo a rozhodilo. Když to přeženu (ale jen maličko), tak hlásat, že kdo si nechá dát epidurál, ten to nezvládl a odnesení dítěte po porodu bude mít strašlivé traumatické dopady na celý jeho další život, považuju za obdobně trestuhodné jako tvrdit, že kdo si nenechá dát klystýr, je prase a kdo chce rodit v poloze, kterou si sám zvolí, je nezodpovědný a musí se mu to zatrhnout.

Přijde mi to jako veliká škoda, z obou stran. Já si myslím, že při porodu je daleko nejdůležitější psychická pohoda rodičky, a porodníci by se ve spolupráci s maminkami měli snažit především o tu. I když ta pohoda pro někoho znamená mít vedle v pohotovosti nastoupený lékařský tým v čele s primářem, a pro jiného naopak ochota lékaře "udržet ruce za zády" a do ničeho nešťourat.



 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 11:31:31)
Ja nevim, Libik, ale ja to tak nejak beru.
Nevadi mi tak uplne, kdy mi nekdo tu v techto kratochvilnych aktivitach nada do cehokoliv, byt v tu chvili me to treba popichne ho taky postuchovat. Je to, samozrejme, detinskost, ale proc si nehrat?
Jinak hodne souhlasim s tim, co pise kudla. Neroubovala bych vasnive-puristicky pristup k prirozenemu porodu do debaty o mobilech, pokud bych chtela v teto oblasti delat osvetu, fakt bych se zamerila spis na jina mista.
OBECNE existuje jev, ze prave clovek ovlivneny necim, to ovlivneni nejvasniveji popira. Prosim, ja vubec nerikam, ze se to tyka tebe a tvych porodu, zebracenek nebo cehokoliv. Ale v momentalni podobe propagace priroz. porodu se tenhle argument hodne pouziva castecne i proto, ze v procesu "zprirozenovani" porodu hraje velkou roli. Bohuzel s takovymhle argumentovanim se musi nakladat straslive opatrne, je to neco, co se dotyka tech nejcitlivejsich mist v lidech a nejde to kosit podle vzoru "porucime vetru desti".
Na druhou stranu celkem normalni a nenarocna prani matek, ktere si preji, rekneme, urcity typ servisu behem porodu, jsou predem ostouzena jako hystericko-feministicko-janevimco-zvaneni a je jim opakovane vnucovano, ze porod je z hlediska lidskeho zivota okrajovy jev.
ja si osobne myslim, ze to tak neni, ze to je naopak moment zasadni pro matku i dite (a to jsem vlastne prirozeny porod nezazila ani jednou).
Matkam, ktere rozeni za zasadni vec nepovazuji, uz nase porodnice odpovidajici servis poskytuji. Aby vyhovely tem, co to maji naopak, by bylo potreba zmenit veci, ktere nejsou narocne ani financne ani organizacne, naopak by vedly spise k usporam penez i casu personalu. Presto se jim nejen cast zdravotniku zurive brani. Ale duvody toho braneni nejsou vecne, jsou prevazne iracionalni a doprpvazene casto stejne nesmyslnymi argumenty jako je tvrzeni, ze zena, ktera rodi s EA poskodila sve dite, z nehoz se zakonite vyvine deprivant a narkoman.
Moje deti po porade zazily postupne se snizujici delku separace az k poslednimu, ktere uz odnesene nebylo a muzu rict, ze prubeh prvniho roku byt pohodovy neprimo umerne (tj nejklidnejsi bylo neodnesene dite). Z toho nejde bez dalsiho vyvodit, ze to zpudobil bonding, jen si to ja osobne myslim. Krome toho to bylo i v te porodnici pro me nejprijemnejsi a nastup laktace byl nejsnazsi (bez otoku, teploty atd.). A stacil naproste minimum.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 11:47:30)
Kohnova,

Ber to jako pratelske popichnuti, ale jsi stejne OT jako ja. Frida nebyla OT, ja si myslim, ze jeji poznamka o spolecenske necitlivosti (ne z hlediska historickeho, ale spise v kontextu soucasne severo atlanticke civilizace, kde zivot a bezpeci ditete je jedna ze zakladnich hodnot) je pomerne trefna.

Takze: pry neni treba tohle tema cpat do diskusi o triletym diteti, samotnym doma (nikoliv o mobilech), ale sama ji rozvijes. ~;)
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 12:45:43)
cizinka: jasne, to mas pravdu, rozvijim. delam to proto, ze chci rict neco Libikovi.
Bezpeci matky a ditete je jasna priorita, ale zatim si proste ruzni lide pod timto pojmem predstavuji ruzne veci.
Problem je v tom, zda-li jsme opravneni donutit druhe prijmout neco, o cemz jsme my pevne presvedceni, ze to je dobro, i kdyz to ti lide nechteji.
Cloveku, ktery prozil totalitu je jasne, ze odpoved je NIKOLIV.
Ja si myslim, stejne jako ty, ze to, co se deje v porodnicich, je nejen spatne, ale dokonce zvlastnim dost zakernym zpusobem nebezpecne. Asi vis, co myslim.
Ale presto jsem presvedcena, ze svobodna volba je nadrazena naprave pomeru.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 13:32:01)
Kohnova, to jsme chtely vsichni. Jen nerozumim, proc za to musi byt zodpovedna pouze ja. (Ja to priznavam, jako chybu, ze jsem nechala se vyprovokovat nekorektnim navazenim do meho nicku Libikem, zatim co jsem nebyla v diskuse pritomna, a muj citat byl libikovskym zpusobem prekroucen.) Je to stejna chyba Libika, Kudly, tvoje a vsech ostatnich, kteri na odvetev jakym koliv zpusobem reagovaly, s vyjimkou Lizy, ktera to pravem se snazila ukoncit.


"Bezpeci matky a ditete" je empiricky proveritelna skutecnost. Pro spoustu evropskych narodu staci existujici dukazy, ze deti do jisteho veku nesmeji byt bez dozoru (presto ze samozrejme jsou vysoke rozdily ve zralosti ditete), a ze separace novorozencu od matek je rizikova praxe. Muzeme jeste dodat, ze pro spoustu evropskych narodu jsou dostatek dukazu, ze fyzicke tresty deti jsou neakceptovatlena cinnost.

Pises, "Cloveku, ktery prozil totalitu je jasne, ze odpoved je NIKOLIV." Nikoliv! Spolecnost, ktera zatim je velice silne ovlivnena totalitou, nevnima nesvobodu: ve forme nemocnicniho nasili. O jake svobodne volbe je rec, kdyz deti rutinne se odnaseji od matek? Kde se o tom objektivne informuje, kde se pta o souhlas? Zoufala obhajoba vynucenych faktu od matek, ktere celkem nepravem se citi provinile, neni obhajoba svobody.

Obrana "soukromi rodinneho zivota" jako sfery, kde frustrovany dospely smi bit nebo ohrozit neadekvatnimi chovanim ditete, je sice obrana svobody, a v duchu je liberalni, ale je na spolecnosti zhodnotit, ze je ten jeji posledni ostruvek svobody je ji k cti.

Ja jsem presvedcena, ze svobodna informovana volba (v porodnicich) musi byt nadrazena vsem ostatnim vyhlidkam. A to je prave to, co je treba napravit. Mas dojem, ze jde mi o neco jineho? Ze s obhajobou legitimity CS na prani nemyslim to vazne?
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 19:02:49)
cizinka: opakuju, ja s tebou souhlasim. Vidim jen jeden problem: ani svobodu nejde lidem nutit direktivne. Musi k tomu dozrat sami. Eventualne jim mohou ti, kteri se z totalitniho jha uz vymanili, pomoci, ale ta pomoc nespociva v tom, rikat jim, jak jsou zaslepeni. A zvlast ne v tak choulostivych vecech, jako je sexualnita (materstvi).
Ano, hodne lidi ma v sobe porad hodne hluboko zakorenene zbytky nesvobody, ale objektivni pravdu nema nikdo a i kdyby jo, nepokladm za produktivni ji tlacit vpred nasilim. Tim prosim nerikam, ze to ty delas, jen teoretizuji.
Pokud chceme dosahnout zmeny napr. v porodnicke peci, je potreba vysvetlovat, postupne ziskavat dalsi lidi a byt pripraveny na tuhy odpor, ktery si nebude brat servitky. Pokud ale prosazujeme, tak my bychom si je brat meli, protoze jinak cely proces zbytecne zpomalime. Je strasne tezke reagovat na konfrontacni utok nekonfrontacne (ja to sama neumim), ale vim, ze to je jedina cesta vpred. Byt vzdycky za vsech okolnosti vecny a nenechat se vyprovokovat k nicemu nepromyslenemu.
Nemyslim, ze bezpeci matky a ditete se da zmerit, moc pekne je to popsane v mem oblibenem konceptu kontinua.
I to, jestli muze trilete dite byt 15 min samo doma, je relativni vec. Je to kulturne podminena zalezitost a jak silne, to vidis v teto diskusi. Yequanska matka necha sve desetimesicni mimino bez dozoru treba cele dopoledne, nestane se mu nic. My nejsme indiani, rikam to pro uvedomeni, ze i nase normy jsou relativni. Za urcitych okolnosti lze nechat trilete dite chvili o samote. Jina vec je, ze my ty okolnosti bezne nenaplnujeme a tim padem je to nebezpecne, ale ne objektivne platne. Snad to rikam srozumitelne.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 19:11:08)
Kohnová, když tě vidím, opravdu ti někdy nepřipadá čistě subjektivně, to halulujá kolem "klystýru" trapný? Ve světě, kde lidi umírají žízní v LDNkách a nemobilní šlověk je odsouzen k naprosté izolaci, počítačově negramotný k totální vyděděnosti.

Je to tak kontrastně něhorázné k tomu, co se stále žije v rámci systému zajištění slabších naší společností.

To, co říkám, není argument, je to jen pocit. Nemyslím, že mi na tento příspěvek musíš odpovídat.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 19:35:32)
Libiku, to všecho má jeden společný jmenovatel - absence úcty a respektu k potřebám a přáním toho, kdo je na mě určitým způsobem závislý. Že se někdo aktuálně zabývá jen jedním problémem z celé skupiny ještě neznamená, že ho to ostatní netíží.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 19:59:21)
Jenže mě to připadá, jako že někdo udělá estrátu v pětihvězdě, že mu chybí slánka na stole, když je 300 m od hotelu Armáda spásy s frontou.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 20:43:00)
Libiku, možná jen proto, že zrovna ty nemáš posttraumatickou stresovou poruchu v důsledku porodu.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 20:50:40)
nemám, ale brzy ji dostanu z Porodu doma~;)~;)
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 22:41:19)
Libik: ja klystyry vseho druhu neresim, je mi to sumak, byt nechapu, proc by bylo nutne si v porodnici nechat davat klystyr, kdyz nechci a fekalni prihode to stejne stopro nezabrani. Podle mne je to nepodstatne a mam i osobni pocit, ze zensky by proti klystyrum v porodnicich tolik nebrojily, kdyby jim je nedavaly sestry, ktere se k nim pritom chovaly jak k menecennym dobytkum. Vetsinou pokud te sestri oklystyrovala taktne a v soukromi, nepripada ti ten zazitek tak hrozny.
Ciste z hlediska vyzkumu jsou klystyry pri porodu povazovany za spise skodlive nez prospesne, ale to jsou podle mne presne ty druhy vyzkumu, jejichz platnost se v prubehu doby meni.
Ja osobne vidim jadro problemu jinde.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 22:56:40)
Kohnová, ty potvůrko, ani jsem nečekala takové vyznání klyzmatu. Ale vzhledem k tomu, že jsem nečekala ani přitakání mému dojmu, že požadavky na "porod 100x jinak" jsou trošku mimo skutečnost toho, jak se žije a řeší v dané lokalitě věci související se zdravím a péčí, děkuji ti za odpověď~;)
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 20:27:41)
Kohnova, s prvni casti souhlasim.

Souhlasim vlastne se vsim, dnes mezi jadrem diskuse PD jsem dost intensivne prosazovala, ze v soucasne spolecnosti nechavani predskolaku bez dozoru je jev nezadouci (je tam opravdu vycislitelne absolutni riziko, s tim jedine s tebou nesouhlasim), ale nelze ho kriminalizovat, to jest aplikovat soucasny zakonny vyrok o opusteni ditete pro persekuci matky, ktera dite nechava samotne doma, poucene a opatcena. Teda, pokud diteti se nic nestalo. Totiz spousta lidi prozatim jedna podle kulturnich norem nasi generace, kdyz takova praxe byla jeste celkem bezna v delnickych kruzich, nebo ve vyssi stredni tride, kde oba rodice mivaly narocne zamestnani. Rekneme, ze se spousta veci zmenilo: spolecnost je bohatsi, hlidani dostupnejsi, bezpecnost a psychicke a fyzicke zdravi ditete ma vetsi hodnotu. Proto nebyla bych proti, jestli by spolecnost domluvila, do jake vekove hranici neni mozny dite nechavat bez dozoru.
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 19:10:53)
cizinka: jeste neco, zapomnela jsem odpovedet. Ja mam dojem, ze ti jde o spravnou vec. Na tvem miste, pokud bych chtela systematicky pracovat na dodrzovani prav pacientu, informovane svobodne volbe atd., asi bych sla na jinou platformu, nez jsou tyhle diskuse, obavam se, ze tady se zbytecne a neproduktivne vysilujes. Osobne bych asi zacala Reflexem a videlo by se, jak by se tvarili tam. Vyzadalo by si to ale vystup z anonymity a musela bys vydrzet spoustu neprijemnych utoku, urazek atd. nejen od doktoru. Neni to lehke, bohuzel..
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:16:05)
Libik, dle Tvého psaní soudím, že je to opravdu velký problém. Nikdy jsem ti nepsala, potažmo nepištěla, že jsi treska. naopak, troufla jsem si o tom pochybovat, troufla jsem si ochybovat o tvé prezentované spokojenosti s absencí roomingu a troufla jsem si zauvažovat nad tím, že problém není v chování matek, ale problém je v chování těch, kteří mají moc a problém je na straně poskytovatele péče.

Doufám, stále, že jednou porozumíš.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:03:40)
Libiku,

Mozna jadro nepochopeni je, ze si vztahujes vse na fakta minulosti, ktera nemuzes zmenit. Je tezko se ubranit dojmu "memu diteti bylo udelano vsechno spatne". Myslim, ze je to presne to, co Frida ti zdelila, a zdelila to velmi jasne.

Ale nikomu nejde o tvoji minulost, tu nezmenime. Ovlivnit se da pouze budoucnost. Proc tak zoufale branis spravnost faktu v minulosti (ktera ani nejsou duleziti, kdyz tvym detem neublizily i presto, ze potencialne mohli)? Co tim dosahnes a k cemu to bude dobre?

Kdyz v psani Fridy vidis vydirani - interpretujes jeji psani chorobne a zcestne, precti si jeste jednou.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:15:49)
Cizinko, dokážeš připustit, že nemluvím o tom, že frida vydírá mě, ale že je metoda relativizování nečích prožitků, navíc tak intimních, je vyděračské? Vyděračské k těm, jichž se týká příští volba (ne mě).

 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:21:58)
Libiku, dokazes pripustit, ze Frida se snazi bojovat s RUTINNIM odnasenim, nikoliv s volbou? Myslis ze absence bondingu v Cesku ve vetsine je informovana svobodna volba? Naivko!
 kili 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 10:32:26)
až na první větu zcela souhlasím s obsahem Vašeho příspěvku. Navíc bych zvážil roli primárních motivací Vámi zmíněných způsobů - otázka qui bono tak nabude širšího významu.
 vvv, dvě děti 
  • 

rooming in 

(22.2.2009 11:35:39)
moje mamka mě měla na pokoji už v roce 83
 Líza 


Re: rooming in 

(22.2.2009 11:37:35)
Ano, tehdy byla pokud vím jedna porodnice v Česku, kde to zkoušeli jako experimentální metodu. Potom od toho ustoupili, aby se k tomu o hodně později zase vrátili...
 Evelyn1968,2děti 


Re: rooming in 

(22.2.2009 12:55:54)
My jsme se o tom učily na střední, asi 1984, s dovětkem učitelek-matek že to musí být pěkně nepohodlný, se v noci budit, a že by to nechtěly~d~
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:40:03)
Libik,

Kdyz mne zdravotnicka kultura skutecne pripada jako velky spolecensky pruser. No, ale s tim porovnanim s policajtem bylo trochu jinak, ja jsem jim ironizovala tvoji logiku, ze clovek, ktery projevil slabost, nesmi se stezovat, nikoliv porovnavala odmitnuti dohodnute exkurze se zmlacenim policajtem.

Ano, prirozeny porod nejcasteji voli lidi z jistych ideologickych kruhu: krestane, liberalove, feministky a ekologove. Ideologie je za vsem. Prirozeny porod (se vsim co nasleduje po nem), ideologie neni, je to metoda.

 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:51:37)
Cizinka: zidi tady :D.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:54:28)
Kohnova, promin, take. Zkratka, verici. Moc se omlouvam ~s~
 Kohnova 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:01:46)
cizinka: neomlouvej se, ja si delam tak trochu legraci. A vazne si nemyslim, ze jse o ideologii, je mozne, ze preferovani prirozeneho porodu souvisi se svetovym nazorem rodicky, ale svetovy nazor je neco jinehio nez ideologie.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:14:50)
Kohnova, ja jsem zvykla pouzivat "ideologii" ve smyslu, jak je zvykem v sociologii. V ceskem kontextu tohle slovo ma jemne pejorativni nadech. Svetonazor je temer totez, co ideologie v sociologicke literature, ale chapu, jak to myslis.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:26:49)
Cizinko, zkus mě brát jako člověka, který nerodil. mé pěkné děti přinesl čáp.

Já jsem sdělením o roomingu udělala jednu chybu, ilustrovala jsem atmosféru(šťastné matky šťastně nechaly separovat děti) a upřesňovala jsem chronologii(1985-1986), šlo tam o doložení toho, že fungovaly roomingy před "Vámi", ne o to, jak jsem rodila.

Ono totiž tenkrát došlo k tomu, že jsem coby infekční pacient(měla jsem rubeolu k porodu) dostala separe(velmi luxusní na ten čas), kde jsem samozřejmě byla s dítětem. Počítám, že 1. v Plzni. :)Nemám z toho žádné zvláštní pocity, asi to bylo OK, ale je to dávno a je to nedůležité

a od začátku v této diskusi nejde
1) o porod
2) o rooming
3) o separaci

jde o
1) demagogické překrucování
2) agreivitu až sprosťáctví
3) laciné paušalizování
bohužel z vaší strany.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:33:45)
No dobre, Libiku. Jen, no a? Tobe system neublizil. Jaky je zaver? Nemohl ublizit nikomu jinemu? Neni dulezite, kdyz zeny rikaji, ze jim ublizil?

Co se tyka detinske hadky kdo zacal: nejak je tezko ubranit dojmu, ze kouses do "prirozeneho porodu" ci jeho sympatizantek, kdy muzes. Ja rada bych vedela ten pravy duvod proc. Protoze tvuj paranoidni napad, ze cilem je zrusit plosne lekarskou peci je smesny a vzdelaneho cloveka nehodny, a pokrikovani o nejake ideologii jsou nesmysly, kteri zrod maji pouze v tve hlave.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:49:52)
Cizinko,
ty možná dokážeš rozlišit otázku přirozeného porodu, což není mé téma a otázku manipulace s míněním, což je mé téma. Víš, já jsem docela zvyklá chodit na Rodinu, ačkoliv to, co by mě skutečně zajímalo, se tu probírá v intuuitivních úvahách, nikoliv nosně. Sympatizantky domácích porodů mají názor, jsou ucelené,jednolité, mají identické závěry a kromě tebe jsou poměrně zaměnitelné. Jsou jaksi monolitní.Takové skupinky vzbuzují mou zvědavost.
Co to je, ta idea, která vede k nadřazenosti, ke zjednodušení, k papouškování? Jak to funguje? Kde je individualita? Co to vlastně je?
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:00:23)
Libiku, prirozenemu porodu tady sympatizuje kdekdo, ale jadro diskuse PD znam pomerne dobre. Na zaklade teto skupinky jsem si potvrdila svoji domnenku, ze k sympatiem prirozenemu porodu RUZNE lidi vedou RUZNE svetonazory (menim slovo s ohledem na namitku Kohnove). Jsou mezi nemi verici, pak liberalky, par feministek, a ekolozky. Je jedna, kterou bych nazvala konservativcem, uvazujici podobne, jako nizozemska domarodicka. Jaka pak jednotvarnost. Jsou to osobnosti tak odlisne zivotnim stylem, zkusenostmi a postojem, ze domaci porod byva jedine, co zpojuje. Sice dochazi k nejake amalgamizaci, to je prirozene, ze lidi si nakazi cizimi napadami.

Co je typicka prirozenkyne podle Libika, nechtela bych ani vedet. Tusim, ze bude to bubak z tve hlavy.

Taktez bych mohla rict, ze unavuji mne stejne primitivni argumenty. Na primitivni opakujici se argumenty byvaji stejne odpovedi, ja treba nektere mam ulozene a kopiruji. Nebude to ten duvod, kvuli kteremu vznika iluze monolitu?
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:10:38)
Cizinko, já na domácím porodu nebyla tak 1 a půl, ve veřejných diskusích se ale vždycky jeden dočká situace, že je označen za oběť svého nepovedeného porodu, své neinformovanosti a nevím čeho. Jde o formu "osvěty", to je monolit.

"My chytré, až nejchytřejší, vy, co potřenujete prozřít"


To je zajímavé, víš.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:29:53)
Libiku,

Ja nevim. Sireni informaci, ktere nejsou nabizene v nemocnicich je celkem zasluzna zalezitost. Polemika s individualni volbou jiz takovou neni, je kontraproduktivni, a ja osobne se snazim touhu napadat osobni volby - jakekoliv - potlacit.

Je ovsem rozdil, jestli dotycna rika: zvolila jsem si epidural, presto, ze vim, ze ma svoje rizika, ale zvazila jsem svuj zdravotni stav, sily a moznosti, a prislo mi to nejlepsi reseni.

a

Zvolila jsem si epidural proto aby neprselo nad Vysocinou a aby uroda hrachu byla vetsi, a je to absolutne neskodne.

Kdyz v prvnim pripade je nutno respektovat, v druhem je toho hodne k polemice, protoze nejde o volbu, ale o bludy.

Medicina neni tak uplne vec nazoru, je to veda, a zbira a analizuje dukazy, pretvari je do nejakeho vedeni jako kazda jina veda. Kdyz nekdo vi vice, to neni nadrazenost. Jednodusse vi vice, vi, kde vedomosti hledat a umi argumentovat. Totez muze se dozvedet kazdy, jen chce to trochu pracovitosti a ochoty. Kdyz lenoch doufa, ze vykrikne: "2 a 2 je 5", rikala mi to moje ucitelka matematiky, a respektujte to, je to muj nazor, je to podobne trapny, jako vyroky "ukrivdenych" v porodnickych diskusich, ktere maji pocit, ze nad nemi sectelejsi povysuji se.
 Kudla2 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:37:19)
Cizinko,

jenže proč by ta dotyčná nemohla říct - zvolila jsem si epidurál, protože mně ho nabídli (a proč by mi v nemocnici nabízeli něco a priori škodlivého) a protože jsem nechtěla, aby mě to bolelo?

Není už tohle dostatečný důvod? Proč po každém povinně žádat, aby svou volbu měl vědecky podloženou, jinak je to blud?
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:40:37)
Kudla, ale ja nerikam, ze to neni legitimni odpoved. Chtela ho, protoze ji to moc bolelo. Ale pokud zacne rozcilene vykladat, ze je to absolutne bezrizikove, ze si ho davaji vsichni na zapade, a ze v USA jsou v tom tak zbehly, za zadna rizika s tim spojene ani se nevyskytnou (cituji konkretni "argumenty") tohle samozrejme polemiku zbudi.

Proti zadosti o epidural behem porodu, a i planovanem epiduralu po plnem informacnim pohovoru nereknu ani n.
 Kudla2 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:52:04)
Cizinko,

ale stejně lze polemizovat i s rozčilenými argumenty "přirozeňaček" třeba o tom, že odnesení dítěte mu způsobí doživotní trauma (kdo to je schopen spolehlivě změřit)?

Myslím, že by nezaškodilo trochu více pokory na OBOU stranách.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 1:57:36)
Kudlo, na to jsou vyzkumy. Separacni uzkosti, jine psychicke potize spojene se vztahem k matce, SIDS, vice se pozoruji u deti, kteri byly odnaseny.

Ze odlouceni NUTNE bude mit nasledky, navic celozivotni, ale ze muze s vetsi pravdepodobosti se vyskytnout, tohle rict muze s tou jistotou, jakem jen psychologicke a medicinske vedeni muze byt - to jest ve forme pravdepodobonosti.

Chce to vzdelani, Kudlo, a ano, pokory vuci svetu, takovemu, jaky je. Kdyz nekdo si mysli, ze existuje jen to, co on vi, nejspis nema pravdu.
 cizinka1 


pardon 

(22.2.2009 1:58:31)
Ze odlouceni NUTNE bude mit nasledky, navic celozivotni - tohle nikdo rict nemuze, ale... a t.d.
 Kudla2 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 2:23:10)
OK, Cizinko, ale ve vší úctě - pokud je mi známo, tak nejsi doktor a své znalosti čerpáš nikoli z praxe podepřené odbornou literaturou, ale právě jen z té literatury.

Čistě teoreticky - SIDS se vyskytuje u tak mizivého procenta dětí, že i jestli tam nějaká souvislost je, tak ta pravděpodobnost, že se to VŮBEC stane, je mizivá.

A u tohoto stejně jako u jiných věcí přece hraje roli velká spousta jiných faktorů - takže nemůžeš jednoznačně říct, že to či ono mělo jednoznačnou příčinu.

Tohle Ti říkám přesto - nebo právě proto - že s myšlenkou přirozeného porodu velice sympatizuji. Ale myslím, že přílišná kategoričnost a ohánění se příručkami a studiemi, ve kterých se píše zaručená pravda, věci spíš uškodí, než pomůže.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 8:05:09)
Kudlo, ale pri vsi ucte, ty studie a prirucky pisou lekare, ne teoretici, a jeji dukazy jsou cerpani z praxe, ne z teorie. Jako laicky konsument muzu a mam prostredky rict, ze tenhle lekar prichazi ke svemu poznani seriozne, prez vyzkum a studii a ten spekuluje a zastrasuje, anez alespon by zapnoul mozek a pokusil se lidi presvedcit zpusobem, hodnym vysokoskolaka. Myslis ze obskurantske praktiky porodnic pochazeji z dosvedcene praxe? Myslis, ze tam poznanichtyve ctou lekarske casopisy a literaturu, hned to vsechno odzkousi, a udelaji si nazor z praxe? Myslis, ze ty zabednenosti vymysleli cesti lekare, a neni to tradice, ktera pred 30 lety prevladala v cele Evrope, a chyba neni pouze v tom, ze jinde je vule pro zmenu, a tady zatim ta vule a schopnost reflektovat a prijimat deni v oboru jsou o hodne mensi?

Na rozdil od spousty diskutujicich, jsem vyskolena pro vedeckou prace. Hranic kazdeho vedeni jsem docela vedoma, a tak i toho, do jake miry nejaka vedecka pravda je pravda. Nevim, co presne mne vycitas, ale jiz pripominas prostomylnou demagogii Libika. Ano, veda se meni, a prichazi k novemu poznani, ale fakt, ze pravda nikdy nebude absolutni a konecna neopravnuje odborniky a jejich laicke obhajce ignorovat zhromazdene dukazy o nefunkcnosti a vetsi rizikovosti jejich postupu.

 Líza 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 8:09:10)
Při vší úctě k tomu, že hnutí za přirozené porody je moc důležitá věc, nepřijde vám, holky, že jste ale už opravdu hodně OT? A že nacpat přirozený porody i do diskuse k článku o mobilním telefonu u dětí je fakt OPRUZ?
Někdy méně je více... Rodina je tímhle tématem přesycená (což dělá medvědí službu), zato v běžných sdělovacích prostředcích toto téma znovu usnulo...
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 8:16:14)
Lizo, tak tohle je pravda, souhlasim a omluvam se, ze jsem se nechala svest. V podstate "osli mustek" od fridy mi neprijde az tak "osli", ale spousta receneho bylo opravdu OT.
 Kudla2 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 19:28:59)
Cizinko,

nevím, jestli jsi to zaregistrovala, ale já jsem PRO přirozené porody. PRO, ne proti, tedy věcně stojím na Tvé straně barikády.

Co mi ale přijde velmi kontraproduktivní, jsou Tvé metody přesvědčování a způsob, jakým je sděluješ. Příručky a studie jsou sice hezká věc, asi i o mnohém vypovídající, ale přece jen mi přijde poněkud mimo mísu mávat jimi jako ABSOLUTNÍ pravdou. Nedávno jsem se dívala na Kotel s Jílkovou a "domarodkami", a bohužel kromě toho, že už bylo předem jasné, na čí stranu se "kotelnice" přiklání, tak tahle argumentace příručkami přispěla k tomu, že působily značně nepřesvědčivě.

Souhlasím s Kohnovou o několik příspěvků výše. Pokud chceme přirozené porody prosadit jako JEDNU Z LEGITIMNÍCH MOŽNOSTÍ, nikoli povinnost (znám mnoho žen, které by o to vůbec nestály), je nutné být "lepší než protivník", kterým je v tomhle případě zaběhaný systém a aspoň zčásti opravdu neochota přijímat nové myšlenky, a neuchylovat se k hysterii a sekerničení. Protože nejen myšlení zdravotníků, ale i spousty lidí je v tomhle o 30 let pozadu, a je potřeba napřed přesvědčit i ty lidi, že to, o co jde, není až zas tak úplná blbost.

A dávám k úvaze, zda můžeš způsobem, kterým argumentuješ, chtít oslovit někoho, kdo je buď proti, nebo o tom není ochoten ani moc uvažovat, když ten způsob je protivný i člověku, který s věcí velice sympatizuje.

A už dost -pokud budeme chtít v této diskusi pokračovat, navrhuji přesunout se na Domácí porody, ať tady nezaplevelujeme diskusi k článku,který byl opravdu původně o něčem jiném.
 šmudla 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 19:31:03)
To je dost ,že vás to napadlo!!!!!!!
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 20:17:27)
Kudlo, pred tim, nez presunes se do PD, kde nebudes OT, radila bych popremyslet,

1) jak jsi prisla k zaveru, ze zavery studii je pravda absolutni, a kde jsi videla mne je tak prezentovat. (jen prosim nevykladej, ze mas takovy pocit, i prezto, ze citatem dolozit nemuzes). Ta zadnem pripade neni absolutni, ta mluvi pouze o statistickych pravdepodobnostich.

2) Co jineho by byl relevantni argument v medicinske diskusi nez zavery lekarskeho vyzkumu a argumenty medicinsko pravni?

2) jak te napadlo, ze mi nejde o opravdovou svobodu informovane a zakonne a institucne dobre zakotvenou volbu? Videl jsi mne nekdy se hadat s nekym, kdo zvolil CS na prani? Epidural? Intensivne diskutuji s obhajcemi aktivne vedeneho porodu, protoze k tomu opravdu je duvod. Ten pristup nema vyhody, on ma pouze rizika.

A p.s.: negramotnost a nepozornost tomu, co clovek skutecne rika mi vadi na jakekoliv strane barikady.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 8:13:20)
A k tomu SIDS: pravdepodobnosti jsou male, ale proc proc rodice, kteri kouri, ze jejich volba je rizikovejsi prave z tohoto ohledu. Umrtnost deti takovych rodicu je jen o neco malo vetsi, ale je vetsi. Skutecne svobodna volba je pouze ta informovana.

Nemuzes v prirodovede prijit k jinemu zpusobu poznani o pricinach nejakeho jevu, nez prez vyzkum statistickych korelaci, a vysvetleni souvislosti mezi korelaci, opirajic se na dosavadni poznatky. Ale nerozumim proc tohle poznani hned oznacit za blud, podobny tvrzeni, ze epidural v USA nema zadna rizika. Prece jde o neco jineho.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 8:27:10)
Fuj, zase jsem vymazala kus vety: "proc rodice, kteri kouri, a nechaji novorozence a miminka spat v jinnych mistnostech nemusi byt informovani o rizikovosti sve volby."
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 10:19:42)
Při vší úctě, čtěte pořádně.

Nešlo mi v příspěvku o propagaci normálního porodu. Šlo mi o souvislost s akceptací různých faktorů, které mohou vést k poškození dítěte.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 10:36:01)
Při vší úctě, čtěte pořádně.

Nešlo mi v příspěvku o propagaci normálního porodu. Šlo mi o souvislost s akceptací různých faktorů, které mohou vést k poškození dítěte.
 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:39:24)
Libiku, jeste to podstatne k tvemu "argumentu". Rooming in neni totez jako bonding. V r. 2000 v Brne rooming in byl plosny - od prvniho rana po porodu, bonding po porodu nebyl vubec.
 10.5Libik12 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 23:57:44)
Přirozený porod ve smyslu technickém je metoda, přirozený porod jako základ všeho pozitivního, je ideologie.

Možná, že je to dobrá ideologie. V případě toho, co si ke mě dovolí Frída, by to za předpokladu, že bych byla v 9. měsíci těhotenstí byla trochu zneužitá ideologie, milá Cizinko.

Fakt jsme nasraná.
Hovořilo se o tom, že dítě je evidentně samo doma, kde může bez pomoci upadnout nebo něco vdechnout (nehovořím o tom, že se může bát) ta kočka mi řekla, proč mě to tankuje, když plivu na ty, co jsou proti separaci novorozenců,... no promiň.
To je dokonce demagogická ideologie.

 cizinka1 


Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 0:08:25)
Libiku,
"přirozený porod jako základ všeho pozitivního" - a kdo to rika? S vyjimkou Marka a neprilis nadanych a veci znalych kriticek teto metody?
 kili 
  • 

Re: Dítě v občance 

(22.2.2009 10:15:26)
:-)) :-)) :-)) :-))
 arsiela, 


Re: Dítě v občance 

(21.2.2009 12:19:59)
Nevím jak kde,ale my jsme to třeba řešili.Dělala jsem na neurochirurgii,často nám vozili úrazy.Pokud byl dotyčný v bezvědomí,tak jsme podle občanky řešili komu máme dát zprávu.Nebo jsem tím pověřili policii aby zajela do místa bydliště,právě když bylo v občance napsané dítě.Ale netuším jestli je to obecně povinnost,nám to nařídil šéf a vrchní.
Jinak tříleté dítě bych samotné doma nenechala,na to nemám.Jednou jsem nechala staršího syna pohlídat mrňouse a šla jsem do krámu přes ulici,protže oba byli nemocní a došlo jídlo.
Mobil měl náš starší od druhé třídy,šla jsem do práce a dělala do sedmi do večera,tak abych ho zkontrolovala.Nebo aby mohl zavolat.Dodneška má starý tip mobilu,ani jiný nechce,na blbinky ve stylu focení a podobně ho neužije.Má kredit a možnost zavolat na mé číslo pokud kredit dojde(pak to platím já),to je pojistka aby se mě dovolal za každé okolnosti.Kredit si platí z kapesného,když si ho vypatlá má smolku.
Pro tříleté dítě mě přijde mobil zbytečný,nenechávám ho nikde samotný tak proč mobil.Ale je to asi věc názoru a věc toho jak rodina žije.
 katka+katka 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:10:56)
Proč by nemohla do předsíně? Ale ano u nás se klepe, my klepeme, když jdeme k ní do pokojíčku, ona klepe, když jde k nám do ložnice.
 ŽANETA 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:16:30)
Já si nemyslím, že kačka maminku obtěžuje,prostě je jen samostatná.Taky jsem měla jednu dceru samostatnou a nikdo ji k tomu necepoval ,byla taková prostě od přírody.Ve třech letech jsem jí mohla klidně poslat pro chleba ,pravda bylo to asi padesát metrů,ale ne každé tříleté dítě by to zvládlo.Když jsem šla nakoupit zastávala také sama, protože se jí třeba nechtělo.Prostě už od malinka si vystačila sama.Její bratr byl pravý opak ještě v pěti se neuměl kloudně obléknout.Doma samotného jsme ho mohli nechat až v deseti a stejně pořád volal kde jsme a kdy se vrátíme.
 monika 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(22.2.2009 20:50:48)
A co když se zraní ona? Co když si místo plastelíny vezme štetec a omylem si ho píchne do oka? Vezme mobil a zavolá si sanitku?
 Kohnova 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(20.2.2009 20:04:02)
frida:... a hlavne Jan Tleskac.
 babička 
  • 

Re: zbytečné rozlícení 

(21.2.2009 9:59:39)
Třeba to celé od počátku bylo špatně dcerou tobě interpretováno a tebou špatně pochopeno. Operátorka mohla říct něco ve smyslu. "Řekni mamince, jestli opravdu u nás nechcete zůstat, třeba bychom se dohodly na nějaké nabídce, která by pro vás byla výhodná. Pokud se nedohodneme, přeneseme vám číslo k datu tomu a tomu". Tohle když dítě uslyší, byť samostatné, má nejspíš tendenci si to v duchu zjednodušit a shrnout to slov "musí se té paní něco říct, jinak nám nevyhoví". Nebo ta operátorka mluvila zjednodušeně na dítě, ale né s pohnutkou zlou, kterou ty jí přičítáš, ale aby dcerka byla schopna tobě to přetlumočit.

Já se nemůžu ubránit dojmu, že na dceru brzo nakládáš moc zodpovědnosti. Připadá mi, že nejseš schopná domyslet event. negativní důsledky toho, co tímto děláš. Když se teď stalo něco, co pociťuješ jako negativní, tak házíš vinu na druhé. Podle mě bys tedy měla začít zpytovat svoje svědomí, než nařkneš druhého.
 Jíťa 
  • 

??? 

(20.2.2009 16:45:05)
Jak jste vůbec mohli ve zdraví přežít svoje vlastní dětství? (bez mobilu)

A jak to, že vaši rodičové neskončili dávno někde na psychiatrii, když vás neměli 24 hod. denně na příjmu?
 Líza 


Re: ??? 

(20.2.2009 16:51:22)
Moji rodiče mě buzerovali o hodně víc, než já buzeruju svoje děti. A zcela paradoxně jsem měla ve věku své dcery méně volnosti než ona. Můžu se jen dohadovat, co bylo jejich motivem - pravděpodobně strach o mne. Jestli by JIM tehdy ten mobil pomohl nechat mě trochu víc dýchat, to nevím. Můžu se jen dohadovat.
 Jíťa 
  • 

Re: ??? 

(20.2.2009 17:07:11)
Můžu se zeptat, jak máš starou dceru?

Pokud tě uklidní a zbaví strachu mobil u dětí, tak to tě lituju.
 Lída+2 


Re: ??? 

(20.2.2009 17:09:32)
Jíto....no vidíš...když mi bylo 10let jako je Lukovi..tak mě naši nepustili nikdy hrát si ke kamarádům.....a bylo to....nežý aby se nervovali..tak mě drželi doma.....

TAk mi řekni co je lepší....~d~
 Jíťa 
  • 

Re: ??? 

(20.2.2009 18:39:27)
Já stejně nechápu, jak s tím souvisí mobil.

Přece, dítě neochrání. Pokud se dítěti něco stane, tak se to stejně nedozvíš. Pokud se zdrží (nebo přijedou dřív) ze školní akce, tak je povinností učitele informovat rodiče.
A tím, že dítě učíš, že se může kdykoliv kdekoliv zdržet, pokud ti dá zprávu mobilem... No fakt si nejsem jistá, jestli tady jednou nezapláčeš nad výsledkem. Např. až ti někdy přijde SMS, že se dítě zdrží do 3 do rána na diskotéce.
 Líza 


Re: ??? 

(20.2.2009 18:43:18)
Ale naprostej nesmysl. Je mnoho naprosto legitimních situací, který nastanou, a v nichž rodič začne trojčit, protože má strach, a dítě to nemůže ovlivnit. A vedle toho dítěte nestojí telefonní automat. Pokud se dítě v takové situaci naučí dát o sobě vědět, ušetří si všichni zúčastnění docela dost nervů.

Připadá mi, že sis udělala nějakej model, jak to podle tebe lidi s mobilama u svých dětí dělají, a tak to prostě je. Ale pokud mi na základě něčeho, co sis vyfantazírovala, chceš předpovídat budoucí chování mých dětí, tak je to trochu k smíchu.
 Jíťa 
  • 

Re: ??? 

(20.2.2009 19:09:20)
Já si udělala obrázek na základě příspěvků v téhle diskuzi.

Jako důvod dát dítěti mobil tu bylo uvedeno - uvádím jen ty, které mi připadají PADLÉ NA HLAVU:
- může zavolat, když přijedou dřív z lyžáku (měl by zavolat pedagogický dozor ve svém vlastním zájmu, v případě, že dozor nezavolá je totiž jeho povinnost počkat s dítětem do příchodu rodičů)
- může zavolat, kdyby za ním šel podezřelý člověk (co nám to pomůže, když jsme bůhvíkde?)
- může zavolat, kdyby se někde zdrželo (čímž mu dáváme najevo, že se může kdykoliv kdekoliv zdržet)
- může zavolat, že si zlomilo nohu (myslím, že bude mít jiné starosti, než hned volat rodičům)
- a nejlepší nakonec: chodíme pozdě domů (což si překládám takto: "nemáme na dítě čas a může si s námi popovídat alespoň po telefonu, pokud náhodou zrovna nebudeme příliš pracovně zaneprázděni...")

...a mnoho dalšího.
 Líza 


Re: ??? 

(20.2.2009 19:13:00)
Inu, dalo by se to shrnout, že jednak máš trochu problémy s logickým usuzováním (když dítěti řeknu, že v případě zdržení - které může mít mnoho důvodů dítětem neovlivnitelných - mi má zavolat, tak pro tebe to znamená, že mu říkám, že se může po libosti zdržet, kdy chce), a jednak ti na hlavu padlé připadají normální situace, které život přináší. Tvoje věc.
Já ti tady fakt nebudu vyjmenovávat situace, v nichž se mobil projevil u mých dětí jako velmi užitečný, ani výhody, jaké pro nás má. Ty máš jasno, vlastně tě nezajímá, kdo to má jinak, potřebuješ ostatní přesvědčit o svém.
 Jíťa 
  • 

Re: ??? 

(20.2.2009 19:20:37)
Lízo, Lízo,

vůbec jsi nepochopila, že já se s tebou nepřu o užitečnosti mobilu v některých situacích.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: ??? 

(20.2.2009 19:13:55)
Ech. To si tak překládáš jen ty, že tím dáváme dítěti najevo, že se může zdržet. ~y~
No a taky obvykle škola končí dřív než pracovní doba rodičů, že.
 Evelyn1968,2děti 


Re: ??? 

(20.2.2009 19:18:17)
Mně nevadí, když se syn najednou rozhodne, že půjde třeba s kamarádama po škole na zmrzlinu, a zavolá mi to. Kdyby nemohl zavolat, tak bud nikam nepůjde, a já jsem ráda, že chodí s kamarádama ven, nebo nebudu vědět, kde je.
Dcera začala chodit sama na kroužky, prozvoní mě, když dorazí na kroužek a prozvoní mě, když odchází domů.

Kdykoliv se někdo z rodiny někde opozdí, není to problém.
 amálkaZ 


Re: ??? 

(20.2.2009 19:19:55)
Jíťo..padlej na hlavu je někdo jinej...
Píšeš"Jako důvod dát dítěti mobil tu bylo uvedeno - uvádím jen ty, které mi připadají PADLÉ NA HLAVU:
- může zavolat, když přijedou dřív z lyžáku (měl by zavolat pedagogický dozor ve svém vlastním zájmu, v případě, že dozor nezavolá je totiž jeho povinnost počkat s dítětem do příchodu rodičů)"-já říkám-dítě mi zavolá samo a včas,aby nikde nemuselo čekat dlouho.
"- může zavolat, kdyby za ním šel podezřelý člověk (co nám to pomůže, když jsme bůhvíkde?)"-řekneme mu,aby si vlezlo do nejbližšího obchodu a požádalo o azyl prodavače..popř.volalo 158 ať nepropadne panice
"- může zavolat, kdyby se někde zdrželo (čímž mu dáváme najevo, že se může kdykoliv kdekoliv zdržet)"-ne,může mu prostě ujet autobus,může být bouračka..1000 důvodů proč se mohlo zdržet
"- může zavolat, že si zlomilo nohu (myslím, že bude mít jiné starosti, než hned volat rodičům)"-a to jako jaké???Volat si saniku?jak se dozvíme kde je??~:(
"- a nejlepší nakonec: chodíme pozdě domů (což si překládám takto: "nemáme na dítě čas a může si s námi popovídat alespoň po telefonu, pokud náhodou zrovna nebudeme příliš pracovně zaneprázděni...")"-ad předchozí-bouračka,ujetý autobus,naše zlomená noha...

 Jíťa 
  • 

Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 19:30:18)
Napadá mě jen to úsloví o potrefených husách.

Nikomu neberu to, že mobily jsou v určitých situacích užitečné. Jen oponuju, že v některých jsou zbytečné. Bohužel ty druhé situace a důvody tu v diskuzi jaksi převládají.
 Líza 


Re: Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 19:42:28)
To je komedie. Když máš více než jednoho oponenta a nepodaří se ti ho přesvědčit, začneš o potrefených husách? ~t~
 Jíťa 
  • 

Re: Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 19:58:52)
Ano, protože se bráníte proti něčemu, o čem jsem vůbec nepsala a argumentujete úplně k jinému tématu.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 20:07:27)
Tak já osobně diskutuju o kladech mobilních telefonů, a jestli dobře čtu, tak ostatní, které jsou zmíněné v nadpisu taky~t~.

Co jsem četla od Tebe, byly kritika používání mobilů, normální diskuse pro a proti, asi blbě čtu nebo co~d~
 Evelyn1968,2děti 


Re: Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 19:43:22)
Proč by měl být někdo potrefenej~d~? Normálně diskutujem, nebo ne?
 Jíťa 
  • 

Re: Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 19:55:50)
Diskutujeme, akorát mám pocit, že každá o něčem úplně jiném.
 Sylvie 


Re: Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 19:49:50)
Nikomu neberu to, že mobily jsou v určitých situacích užitečné. Jen oponuju, že v některých jsou zbytečné.

Ale jistě, o tom snad tady nikdo nepochybuje ~d~ Na druhou stranu i když třeba uznávám, že mít v ložnici toaletní papír je zbytečné, tak na záchod si ho i přesto dám (a nebudu trvat na méně pohodlných a účelných novinách) ~j~
 Tulka 


Re: Lízo, Lído, Evelyn, Amálko a příp. další 

(20.2.2009 20:01:43)
Mobil je určitě skvělá věc,ale ne pro každého.Já běžně v neděli zjišťuju,že mobil,s kterým jsem šla v pátek nakoupit,jsem ještě nevyndala z bundy.Mezitím moje kamarádky obvolávají další kamarádky,aby zjistily,proč se takovou dobu neozývám.A moje neméně roztržitá dcera si ve škole vypne zvonění,okamžitě na to zapomene a já pak trojčím,proč to nebere.O mých rodičích ani nemluvím.~:-D
 Lída,3 kluci a holka 


Re: ??? 

(20.2.2009 18:43:39)
Jíťo, fakt to asi nechápeš. U nás to rozhodně není tak, že by se dítě mohlo kdykoli kdekoli zdržet. Vždycky je daná doba, kdy má dorazit. Pokud by se opakovaně stávalo, že bude oznamovat, že dorazí třeba o dvě hodiny později, budeme to řešit - třeba tím, že večer nebude chodit nikam. MMCH, nejstaršímu synovi bude 20, a dodržuje to.
 Líza 


Re: ??? 

(20.2.2009 17:47:09)
No vidíš, a já zase lituju tebe, jak pro samé zásady nemůžeš v klidu využívat to, co je k dispozici.
 Lída+2 


Re: ??? 

(20.2.2009 17:07:27)
Jo mě rodiče tak buzerovali, že ze školy přijet dom,dělat úkoly. MAx. ke kámošce a to jen opravdu někdy...pokud jsem se zdržela jen 5 minut tak mě měsíc nepustili nikam....důvod...není na mě spolehnutí.....(svy děti tak moc nebuzeruju a dávám jim 5-10minut pokud mají od někad přijít sami)

Diskotéka- co to jako je...to jsem nikdy nebyla..nikdy mě tam nepustili....asi se o mě hodně báli.....(zatím to není aktuální)

do tanečních jsem nikdy nešla sama.......(taky to zatím nehrozí)



No a to já radši vrazím Lukovi mobil... a zrovna dneska jsem mu málem volala...neb jsem měla tolik práce(a jinak to fakt udělat nešlo) a měla na cestu za ním do kroužku jen 10minut a u nás od rána sněží.....takže jsem jela o hodně dýl než v super počasí......


když jsem byla malá měla jsem to do kroužku 5-10minut....děti by šli tak 30-45minut.....syn co dělá orienťák dokonce i 40km...když vyráží do lesa....prostě to jinak nejde..než jim stát víc za zadkem....

TAky rodiče byli doma v 13:30 -14 hodin.....a né skoor večer...měli na nás celý odpoledne kdo může říci, že to má......moc lidí neznám.....~d~

 Verča (2děti) 
  • 

Re: ??? 

(20.2.2009 17:37:38)
Jíťo, moji rodiče mne prostě drželi doma. Chodit do kroužku? Pokud nebyl ve škole a hned po vyučování, tak jsem měla smůlu. Jít ven? Ano, ale z okna na mne muselo být vidět atd. A taky moje máma byla denně nejpozději v 15:00 doma.
Moje dcera dostala mobil po první třídě. Ne klasický, ale dětský, kde má možnost volat jenom na čtyři čísla. Protože jí už chci dát trošku víc volnosti a zároveň jí dát jistotu, že se mnou může kdykoliv mluvit. A nelituji toho.
Nejvíc jsem za mobil byla vděčná, když se nám zbláznil dědeček (a teď nejde o nadsázku), vyvedl obě děti ven, dost daleko od domova a nechal je stát na ulici se slovy "jdu pryč a už mne nikdy neuvidíte". A nechal je tam stát. V sedm večer, v listopadu... Já vím, že by jim nakonec pomohli i cizí lidé, ale to, že malá měla šanci se mi dovolat, že celou tu dobu než jsme stihla odejít z práce (tj. poslat domů 30 studentů, zamčít a zabezpečit učebny) a dojet za nima jsem na ně mohla mluvit. Je to extrém, tohle se normálně nestává.
 Líza 


Re: ??? 

(20.2.2009 17:50:21)
Verčo, brr, šílená situace :-(
 Petra 
  • 

Re: ??? 

(23.2.2009 1:00:53)
Tak já myslím, že to není o tom, že by někdo bez mobilu nepřežil, ale upřímně řečeno, moje maminka už kolikrát říkala, že závidí dnešním matkám, že můžou dát dítěti mobil a mít aspoň trochu větší klid ohledně toho, co s dítětem je. Ona se prý mohla leda nervovat, když jsme se někdo nevrátili ve stanovený čas, co se stalo - jestli jsme se jen zabrali do hry, nebo jestli se nám něco stalo. A uvádí často příklad, který se stal mému bratrovi - zajeli s kamarád yna kole dál, než obvykle, a tam brácha tak nešikovně spadl, že si poranil hlavu. Jeden kamarád u něj zůstal, druhý jel k našim nahlásit, co se stalo - ti ale v té době neměli ani pevnou linku... prostě než sehnali telefon a doktora, trvalo to pěknou dobu. Kdyby se to stalo teď, kluci zavolají z mobilu a je to vyřízený za pár vteřin...
A taky je jasné, že dneska je jiná situace, než bývala za mého dětství, těch nebezpečí na děti číhá prostě víc. Takže ne že by byl mobil všespasitelný a zbavil rodiče úplně strachu o děti, ale ve spoustě krizových situací může hodně pomoct. A proč se vyhýbat něčemu, co nám může život usnadnit? To je jakoby člověk brojil proti automatické pračce...
 Je to také zdraví škodlivé? 
  • 

Dana 

(20.2.2009 17:16:39)
Mobil dětem nedávám,ale máme telefon od UPS(takový bezdrátový,takže se s ním dá chodit po bytě) a protože moji rodiče mají také ten samý telefon od UPS,tak máme volání mezi sebou zdarma.Holky často telefonují s babičkou a dědou(nejezdí k nám často,protože bydlí daleko).
A teď má otázka:Je tento telefon také zdraví škodlivý a nevhodný pro volání dětí?Dík za odpovědi.
 Dana 
  • 

Přehodila jsem jméno a název příspěvku :-)) 

(20.2.2009 17:19:29)
:-))
 Lída+2 


Re: Dana 

(20.2.2009 17:21:21)
Mám,e to taky tak...děti volali z domácího telefonu....fotky posíláme e-maily a děti babička vidí jednou za čas.....~n~
 Jíťa 
  • 

Re: Dana 

(20.2.2009 17:30:31)
Já se v tom moc neorientuju. Čím je podle vás ten mobil zdraví škodlivý?
 Blanina 
  • 

Re: Dana 

(20.2.2009 18:42:10)
Bohužel taky vyzařuje.
 marcela, syn 11 
  • 

POZOR POZOR 

(20.2.2009 17:46:56)
mě se to stalo také, tedy synovi, a nemá smlouvu, má kredit. Volal ji skutečně váš operátor? myslím že ne, podívejte se na číslo ze kterého bylo voláno a zeptejte se operátora. Synovi nevolali žádného informačního střediska, ale zřejmě nějaký dealer jiné firmy. Pokud nahlásíte operátorovi číslo SIM tak jejich operační středisko zablokuje nabídkovou činnost, ale nedokáže zablokovat podvodníky nebo různé prodejce. Seřvala jsem ho a byl dokonce tak drzý že zkoušel volat znovu. A na operačním sdělili že to není jejich člověk, dokonce tel. číslo měl od konkurence. Jak ještě jednou zkusí zavolat a bude se o cokoliv u syna pokoušet sdělím mu, že na něj podám trestní oznámení že syna obtěžoval. Zjistěte to ještě jednou, protože pokud je to stejný případ ,tak změnou operátora nic nevyřešíte.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Trochu jiný pohled, z příběhu mi běhá mráz po zádech. 

(20.2.2009 18:23:20)
Matka se diví, že její dítě bylo zneužito mobilním operátorem, diví se a rozčiluje ji to. Sama si neuvědomuje, že své dítě mobilnímu operátoru nabídla. Nabídla jej pro vlastní pohodlí, aby mohla z domu. Říká tomu jako nácvik samostatnosti, dítě předškolního věku nemá být samo doma. Běhá mi mráz po zádech, kdo bude moci toto dítě v rámci jeho osamostatňování zneužít příště? Tvrdé, ale reálné!
 amálkaZ 


Re: Trochu jiný pohled, z příběhu mi běhá mráz po zádech. 

(20.2.2009 18:28:25)
naprostý souhlas.Mráz mi běhá po zádech z Katky tak nějak celkově.~;((
 Lenka 
  • 

Re: Trochu jiný pohled, z příběhu mi běhá mráz po zádech. 

(22.2.2009 23:01:39)
Souhlasim, jeji nazory mi prijdou hodne divne,neco takoveho by me snad jako matku ani nenapadlo natoz to uskutecnit.
 Pippilotta 


Nezodpovednost 

(20.2.2009 18:52:29)
Pripada mi to jako nezodpovednost nechavat trilete dite samo doma a jeste se s tim temer chlubit
Vim ze v tomhle se deti lisi ale pokud bych ja nechala triapulletaka sama doma tak bych po navratu domu nejspis nemela ani dite ani byt. Syn je totiz monter amater.

Je mi male Katky docela lito.
 katka+katka 
  • 

Re: Nezodpovednost 

(20.2.2009 19:48:02)
No vidíš, ty máš montéra, já mám dítě, kterému dáš puzzle a celé odpoledne nevíš, že existuje.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:02:53)
Tohle dítě je podle matky extremně samostatné na svůj věk a je k samostatnosti i cíleně cvičeno.

Je-li doma ponecháno samo, tak věřím, že jej rodiče nezamknou, neb snad chápou, že může např. hořet a dítě by mohlo v bytě uvíznout.

Takže dítě může samo otevírat dveře, zřejmě umí nazpaměť nějaký seznam, komu může otevřít.

ALE příběh o mobilní operátorce, která dítě neeticky zneužila nám dokazuje, že:

1. dítě je díkybohu adekvátně dětsky důvěřivé
2. pokud bude doma samo, může na něj hezkým hláskem promlouvat někdo za dveřmí
š. dítě otevře, protože uvěří, tak jak uvěřilo operátorce a bavilo se s ní

ALE matka byla doma, takže to zarazila, až bude příště matka nakupovat, dítě bude doma samo a matka tutu situaci nemusí zarazit.

Smutné na příběhu je to, že matka zřejmě začne tohle dítě ještě důsledněji cvičit v "samostatnosti" a po této zkušenosti možná i v nedůvěře a tím mu bude cíleně snižovat sebevědomí, ačkoliv na povrch může dítě působit velmi vyrovnaným dojem.
 katka+katka 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:05:54)
Nikomu se v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ neotvírá NIKDY!!!
 Jana 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:14:40)
Tak nikomu se zásadně neotvírá a to nikdy .....hmmmm....a telefony neznámých se předávájí rodičům - vždy,že???

...nějak to selhalo,ne?
Ta operátorka ji dokázala oklamat,proč by to nedokázal někdo jinej,venku,za dveřma....
 katka+katka 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:16:07)
S lidmi venku ale nemluví, dělá, že není doma. Nikomu nevnucuju svůj způsob výchovy, ale my jsme tak spokojeni.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:19:05)
Ale ta mobilní operátorka vás nějak převezla, i s tím způsobem výchovy, o tom je celý článek.
 Lenka 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(22.2.2009 23:39:35)
Holky nechte ji,az ji dite nekdo znasilni nebo zabije bude na to cumet jako kr.va,ale to pak bude uz pozde.Ale hlavne ze ma perspektivni zamestnani,ktere ji hrozne bavi,to je vazne "nejdulezitejsi".
 Jana 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:20:01)
S lidmi venku nemluví jako sama od sebe nebo jak? Když jí někdo osloví,tak zdrhá předpokládám hned pryč s mobilem u ucha,ne?
 katka+katka 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:21:57)
S lidmi venku vůbec nemluví, otočí se a jde k nám. To dělá naštěstí vždy. Nemám čas to teď vysvětlovat, jdeme večer pryč.
 Jana 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:23:07)
Aha,otočí se a jde k vám,v tom případě nechápu na co má ten mobil u sebe,když jste u ní též,co kdyby se asi ztratila,ne?
 Jana 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:26:46)
Katko já ti to nezazlívám,lidi jsou různé a děti taky,jen ti přeju aby vám to tak klapalo dál a to jak jí oblafla ta operátoka můžeš brát jakožto průpravu do života,místo toho,že ti měla ten telefon dát bys jí asi měla naučit ja odpovídat,poslat váženou paní do háje,s cizíma se ev. baví min. po telefonu,to je bohužel fakt.
 *Niki* 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:44:28)
Katko, necháváš to dítě samotné i s jeho případným strachem a nedůvěrou ve všechny, za chvíli i každého hlasu, CO KDYBY to nebyl člověk z předem sepsaného seznamu.
Není jednodušší nechat dítě u sebe, s důvěrou v tebe, tudíž se nemusí bát i lidí mimo seznam? Skutečně je tak samostatná, nebo prostě jen sama a odkázaná sama na sebe a přesné pokyny?
Co myslíš, je moje nová sušička samostatná nebo jsem ji jen dobře nastavila, že u ní nemusím trčet celý den?
Přiznám se, že tvé výchově nerozumím a to nejen u tohoto tématu. Na tu návštěvu jdete opět bez Katky? Bude sama doma s plastelínou a mobilem? Fakt jí nikdo nezavolá? Ničeho se nelekne? Nespadne, nebouchne se, nerozbije si hlavu, nepopálí se? Ví, že i v bezvědomí musí zavolat Jiřce?

Fakt mi to hlava nebere.
 renitko 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 21:02:55)
:o(((
to je strasne, nerobi si nahodou Katka srandu?
mne je z toho zle, nemam slov :o(((
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(22.2.2009 16:25:41)
Tak to jste sakra odvážní. To bych si netroufla ani, kdyby moje děti (tři a pět let) spali. Ani v autě je nechci nechat samotné, když vím, že na ně neuvidím a i tak mohou s ním něco provést - povolit ručku a už jedou.
 katka+katka 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:07:52)
Jinak Katku vychováváme tak, jak jsme o tom nejlépe přesvědčeni. Že ty to děláš jinak, je samozřejmě tvoje věc. Ale my rozhodně nechceme, aby naše dítě bylo důvěřivé, v dnešní době to nepovažuju za dobrou vlastnost
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:09:57)
Jenže také přílišným nakládáním neadekvátní odpovědnosti můžeš způsobit, že nebude důvěřovat ani sama sobě. A to je pro život ještě horší.
 katka+katka 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 20:11:52)
To si nemyslím, ale uvidíme časem, s jistotou to teď můžeš jen těžko tvrdit.
 000000 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(20.2.2009 22:17:06)
Sama si dokáže celé hodiny skládat puzzle, co ji tak jiného zbývá?
Zajímalo by mě, jesli někdy zažila třeba nějakou radost ze hry s rodičema, nebo je chudák pořád cepovaná, jak se dokonale a zodpovědně chovat.Prostě už teď je zřejmě stará mladá.
Je mi Katky líto, protože takhle z ní bude citová treska a s tou naučenou nedůvěrou v okolí nebude v budoucnu ani schopna navázat citové vztahy

a mmch, jak si zavolá o pomoc, když je naučena nikomu nevěřit a od každého utíkat pryč? chápu, že by se nemělo bezmezně věřit cizím lidem, ale na druhé straně není nad laskavé slovo, které mezi sebou lidi prohodí v tramvaji, na ulici, v obchodě...

 Myss 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(21.2.2009 7:55:02)
Katko,ja souhlasim s Tebou.Ono hodne zalezi na tom,jake to dite je.Nas maly je taky zodpovedny,dovede se sam zabavit a nikoho nepotrebuje,naopak ho rusi,kdyz mu do hrani nekdo zasahuje.Je jasne,ze neni mozne nechat samotne dite,ktere doma splha po skrinich,vsude a do vseho vleze,vsechno ochutna a udela zkratka z bytu klunicku na drivi.To ale jiste kazda maminka vi,a takove dite proste doma samotne nenecha.TO JE HOLKY SNAD JASNE,NE?jde samozrejme o vyjimecne situace a mame jen dobre zkusenosti.maly nekdy jen zavola,jestli spojeni funguje a citi se dobre,ze nas ma po ruce,kdyby se vazne neco delo,to muzeme byt za chvilicku doma.
 simona, 3děti 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(22.2.2009 21:31:11)
Dášo, ale Katka nepíše o ojedinělých situacích, ale o tom, že dcerku doma cíleně doma nechává (resp dává jí na výběr). 3leté dítě nemá samo doma co dělat, ať je jakkoliv rozumnější a samostatnější. zkus se na to zeptat na péči o dítě, jsem zvědavá co ti na to řeknou.
 Myss 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(21.2.2009 8:01:17)
jo a s Katkou take souhlasim v tom,ze dite ucim,at nikomu neveri,jen sobe.I v prechazeni cesty,at neda ani na mne,muzu i ja se spatne podivat,musi se podivat on a sam.(ja to samozrejme kontroluji).V duverivosti k druhym jsem to zrejme prehnala s prvnim synem a poradne na to v zivote doplatil.Tohle je moje zkusenost.Takze my vychovavame stylem NIKOMU NEVER!!!Vsechno si zkontroluj a over.Bohuzel,vyzaduje si to dnesni doba a cim drive to pochopite,tim lip.Uz ani neplati to krasne,hezky se musis s kazdym rozdeli a pujcit a nejlepe dat.Ne.Nevadilo mi,kdyz syn nepujcil svou hracku,ktere si velmi vazil,nebo ji navsteve nepujcil domu,bal se,aby o ni neprisel-byt treba jen nestastnou nahodou-treba by ji dite nechtic rozbilo..Jsou to jeho veci a nechavam to na nem.Kdyz nehce,tak ho nepremlouvam.Starsi syn byl vychovavan v jine dobe a zcela jinak.Vsechno pujcit,rozdelit se-to jsou hezke vlastnosti.Bohuzel pak pujcil i kolo,a kluk mu na nem odjel,uz navzdy..v dospelosti pujcil kamaradovi penize..taky navzdy..atd atd...
 Líza 


Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(21.2.2009 8:14:24)
Dášo, připadá mi, že důsledky, které z toho vyvozuješ pro výchovu mladšího, nejsou v pořádku. Jedeš metodou všechno nebo nic - starší opakovaně naletěl, proto mladšího naučím nevěřit nikomu a nikomu nic nepůjčit a nedat. Jednak mu tak vyrábíš v hlavě nepřátelskej svět, vůči kterýmu člověk může bejt tak nanejvejš paranoidní, ale rozhodně ne se v něm cítit dobře; jednak to vidíš jako absolutně černobílej problém. Nepodařilo se ti staršímu synovi zprostředkovat MÍRU důvěry a pomoci přátelům, která je rozumná. A nyní, podle toho, co píšeš, znovu naprosto bez míry učíš mladšího, že svět je nepřátelské místo, bitevní pole, kde jsi ve válečném stavu s každým a myslíš jen na sebe.
Myslím, že je v pořádku děti učit, že druhým se pomáhá, ale ne na vlastní úkor a za cenu přílišného rizika. A že je potřeba lidem důvěřovat, ale prověřovat, a opět ne na vlastní úkor a za cenu přílišného rizika.
Oba extrémy, které popisuješ, jsou špatně.
 renitko 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(21.2.2009 8:29:24)
mozno pri tretom dietati najde zdravy stred :o(((
 MM, 2 kluci 
  • 

Lízo, přesně tak... 

(22.2.2009 15:54:52)
... prostě všeho s mírou. A to je právě t těžké, ale člověk by se jako rocič měl o to pokusit!
 simona, 3děti 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(22.2.2009 21:42:08)
Dášo, máš to trochu pomotané, s tou důvěrou, půjčováním apod. ono učit dítě nedůvěřovat nikomu jen době se ti může pěkně vymstít, nehledě na to že dítě může mít v budoucnosti pěné problémy s navazováním vtahů s lidmi, budování sociální sítě ...
já si naopak myslím že zdravá důvěra v okolí je důležitá. otázkou je, co je to zdravá důvěra, a té musí dle mého předcházet zdravé mínění o sobě samém. když jsem schopna budovat hranice, které mě ochrání, ale i mi pomůžou, abych věděla kdy a jak se zachovat a jednat.
jasně, kamarád si půjčil kolo a už nevrátil, tak z toho vyvodím urč důsledky, můj postoj k němu to ovlivní. přístě si třeba napíšu seznam knížek, které jsem kamarádce půjčila, prostě abych nezapomněla, dělám to tak a nemám s tím problém.
tvůj postoj mi připomíná postoj mého příbuzného, svobodného 40ti letého muže, který byl několikrát na vojenských misích v zahraničí, nikomu a ničemu nedůvěřuje, jen sobě samému, protože tak byl vycvičen a jinak by ve válce zahynul. no jo, ale on je ve 40ti pořád sám, nedokáže navázat bližší vztah s okolím.

 Lenka 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(22.2.2009 23:46:42)
a co povazujes za dobrou vlastnost?sobeckost nejspis
 Tara 
  • 

Re: Ještě jeden pohled na věc. 

(23.2.2009 14:18:14)
Měla jsem kamarádku která byla taky vychovávána k takovéhle "samostatnosti". Už v devíti se chovala jako úplně dospělá. Teď ve čtyryadvaceti se chová jako malé dítě. A je z ní přesně taková citová troska jak ti tu Katko prorokují. Její maminka kdysi mluvila stejně jako ty, dnes pláče že jí dcera ani nepřijde navštívit jelikož jí vlastně nikdy nepotřebovala...
 Hubinka,Dáda a Denča 


To snad ne 

(21.2.2009 13:05:07)
~Rv opravdu nedokážu pochopit jak tříletou Katku můžeš nechat byť okamžik samotnou doma~n~.Problém s operátorem je úplná kravina oproti tomu co se může stát~a~Katko nepřeji Vám nic špatného a doufám,že nikdy svých činů a názorů nebudeš litovat.Jsem maminka dvou dětí takže vím o čem mluvím.Prosímtě už kvůli Kačence prober se.
 Raduza 


Raději z pevné linky 

(20.2.2009 21:55:50)
Nikdy bych nenechala tříleté dítě samotné doma. Vždycky se může něco stát. Nejen úraz, ale třeba taky požár ... A podle nějaké studie nemá dítě do osmi let telefonovat z mobilu. Svůj mobil dostane dcera k osmým narozeninám :-), protože v té době už bude mít mobil ve třídě asi každý. Nemůžu ji tím vyřadit z kolektivu a na brigádě si ještě asi nevydělá :-). Pokud bych chtěla, aby mi dítě volalo v případě potřeby z domu, tak bych opravdu pořídila pevnou linku. Taky vyzařuje? :-)
 DENISA 
  • 

Re: Raději z pevné linky 

(21.2.2009 9:14:45)
No Bromelie to jste asi dost bohaty, kdyz muzete zivit pevnou linku. Kdyz si ani nebrnknes je to petikilco a o cenach hovoru ani nemluvim. Proc asi pevnou vetsina lidi uz davno odhlasila. Ja osobne jsme z toho na mrtvici, protoze v miste naseho domu na vsi neni signal na jediny mob. operator, takze pevna je jedine reseni. Jenze komukoliv volam, tak musim na mobil, protoze pevnou uz dnes nikdo nema, ani firmy. A ten mesicni ucet, to je teda sila.
 Raduza 


Re: Raději z pevné linky 

(21.2.2009 14:36:07)
Samozřejmě nemám pevnou linku, odhlásili jsme ji. Nikdy bych nenechala tříleté dítě samotné doma, ale také bych ho nenechala volat z mobilu. Na pevnou linku volám ze skypu :-)
 MM, 2 kluci 
  • 

My taky... :-) 

(22.2.2009 15:57:59)
... dokonce jsme si pořídili SKYPE-Phone, je to pak skoro jako když voláš z telefonu, ale za zlomek ceny :-)!
 simona, 3děti 
  • 

Re: Raději z pevné linky 

(22.2.2009 21:45:15)
Děniso, a víš že my pevnou máme a hodně ji využijeme, paradoxně když volám na úřad tak všude mají pevnou, taky většina firem ji mají (kdysi jsem dělala v úvěrové spol a pokud žadatelova firma kde byl zaměstnán neměla pevnou, měl smůlu, neměli jsme si jak ověřit jeho příjem a úvěr mu byl zamítnut. dovné, ale bylo to tak, a valná většina žadatelových zaměstnavatelů pevnou měla.
 Myss 


mobil je dobrý 

(21.2.2009 7:41:52)
náš maly dostal mobil na 4.narozeniny.Byl to spis darek pro nas,abychom meli nad klukem kontrolu,kdyz s nim nejsme doma.Muze kdykoli zavolat nebo my jemu.Predesilam,ze k takovym situacim nedochazi bezne,naopak zridkakdy,ale dochazi.Nejdelsi interval 30min,dnes uz ma 5,5roku a nejdele byl doma sam hodinu.Vzdycky ho samozrejme presvedcujeme,aby sel tam kde musime s nami,on ale vi,ze se tam bude nudit,nebo tam proste nechce-jedeme neco vyrizovat atd.Vzdycky je to kousek od domova a temer nikdy autem(bala bych se pripadne havarie a zdrzeni),takze kdyby zavolal,ze se neco deje jsme do 15-ti min.doma.K tomu prave potrebujem ten mobil.Ma tam predvolena jen dve cisla-mama,tata.Nikam jinak z toho volat nemuze,samozrejme to ma na kredit.V tu dobu,kdy se tedy dohodnem,ze bude sam,mu rekneme,jak dlouho asi-ukazeme hodiny a jak budou vypadat kdyz prijdem,pripadne prirovname k poctu pohadek-treba jako-budem pryc tak dlouho jako by ses podival na tri vecernicky atd.On vetsinou sedi na pocitaci,kde vydrzi dlooouho(normalne proti me vuli a za teto okolnosti diky bohu..).Nikdo a nic ho tam nemuze rusit.Nachystam mu tam piti a jidlo,aby vazne od pocitace nemusel ani vstavat.Je samozrejme pouceny,ze nikomu neotvirat atd.,ale on by ani neslysel v zadnim pokoji zvonek.No a v nejhorsim zavola...Tak takhle to mame u nas.Nikdy jsme nemeli zadne hlidani a tohle je pro nas nekdy vysvobozeni.
 Dana 
  • 

Jsem jen já opatrná? 

(21.2.2009 10:22:45)
Věřím,že ne.Do 6 let by dítě nemělo být samo doma.Starší holku(6,5 roku) vodím na cvičení,cesta mi trvá max.15 min.(počítám v tom i zpáteční cestu).Je to u nás na sídlišti,ale jde se přes silnici,takže nechci,aby starší chodila sama.Mladší(4,5 roku) mezitím občas zůstává doma.Není žádný divoch,je na ní spolehnutí,ale přesto jsem vždy nesvá,že je sama doma,i když je to jen ta čtvrt hodinka.
Hlídání také žádné nemám,ale nedovedu si představit,že nechám takto malé dítě doma samo a půjdu si něco zařizovat.
 amálkaZ 


Re: Jsem jen já opatrná? 

(21.2.2009 12:24:58)
To se ptáš vážně??Nechat čtyřleté dítě samo doma-byť tvojí čtvrthodinku mi přijde taky pěkná blbost!Za 15 minut se stane mraky věcí.Je to jen pohodlnost-vem ji s sebou.
 Dana 
  • 

Re: Jsem jen já opatrná? 

(21.2.2009 14:09:54)
Jo,přiznávám,je to blbost!Udělala jsem to jen několikrát a to když teď v zimě bylo opravdu hrozné počasí,jinak chodila vždy s námi.
Nechci to už opakovat,ale udivuje mne,že někdo nechává malé dítě doma pravidelně.
 Lea 
  • 

Re: Jsem jen já opatrná? 

(22.2.2009 1:00:34)
Ach ty supermatky...
 Ropucha; 
  • 

Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(21.2.2009 12:19:47)
Proč myslíte ,že dítě ,které je samo doma neotevře dveře?protože jste mu to řekli?Takoví Pedofil vám klidně přesvědčí každé dítě opravdu každé dítě nejpozději do půl hodiny.Takhle malé dítě totiž skvěle slyší na slovo maminka .Takže se nedivte ,že ten telefon nepoložila.Klidně se vsadím,že když někdo u vašich dveří zazvoní a nedá se odbýt tak ,vaše dítě to vyděsí tak,že si na telefon s velkou pravděpodobností ani nevzpomene.Mě takhle otevřel syn opravářům v sedmi letech jenom ,protože mu řekli,že maminka už jde,sám přiznal ,že ho vůbec nenapadlo,že by neměli mít pravdu.Proč si Katko myslíte,že u vaší dcery by to mělo být jinak jsou jí tři roky.Proč si sakra myslíte,že dokáže odolat nějakému zvrhlíkovy,Který si to dopředu vyhlídne a bude vědět,jak na ní nebo má pořád mobil na krku aby si na něj vzpomněla i ve stresu?Takhle malé dítě ještě neumí rozeznat nebezpečí nebo jste ji řekla co všechno se může stát myslím tím úplně všechny možnosti.To asi těžko neboť ty možnosti nenapadnou ani vás.Proto vaši dceři ze srdce přeji, aby se nikdy nemusela s ničím takovým setkat Neboť jde opravdu jen o jednou Já mám už děti velké a vím,že i když je na ně spoleh Ale v zápalu boje dcera dveře otevřela a rychle se vrátila k počítači ,vždyť ta hra je tak zajímavá a doma zůstala sama už tolikrát a nikdy krom nás přeci nikdo nepřišel ,tak proč by to mělo být tentokrát jinak a vůbec jí nedošlo, že máme klíče a že nezvoníme.Dceři je dvanáct takže rozum už má to co udělala jí došlo skoro okamžitě,ale kdyby to byl nějaký zvrhlík mohlo být už pozdě.Naštěstí to byla jenom sousedka a chtěla si půjčit mléko.Věřím,že se vaše dcera nebojí být sama doma,ale vy by jste se bát měla, vždyť jste porodila dítě,které se světem teprve seznamuje a nezná téměř žádné zlo ,které by zažilo na vlastní kůži takže si neumí vůbec představit před čím ho vlastně varujete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 marketa 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(21.2.2009 13:24:53)
vzasade mas mpravdu a tak male dite bych doma opravdu nikdy samotne nenechala.
ale kdyz je trochu starsi ... je to tezke rozhodnuti, ale myslim ,ze zalezi i na diteti.
me rodice nechavali velmi brzy doma samotnou, v peti letech myslim.
ale nejdriv to se mnou nekolikrat poradne probrali a taky me cas od casu "vyzkouseli".
nesmela jsem otevrit vubec nikomu at rika cokoli. ani babicce. rekli, ze babicka ma klice a kdyz ne a rika, ze si je zapomela, tak ma smulu a nebo je to nekdo jiny a nesmim mu verit. nesmela jsem otevrit ani pratelum mych rodicu, proste nikomu.
rodice nekolikrat "odesli" cekali pred domem a poslali nekoho z pratel, at to na me zkusi. nikdo nemel sanci.
mela jsem nakazano opakovat porad stejnou vetu a s lidmi se nebavit. jednou, maximalne dvakrat to nahlas rict a odejit od dveri at si ten clovek rika co chce - "nesmim vam otevrit. jdete pryc."
ale u kazdeho ditete by tohle neslo, to je mi jasne.
 marketa 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(21.2.2009 13:30:31)
jinak klice mela babicka a jeste dva dalsi lide a ti byli taky v obcance napsani pro pripad urazu, aby bylo koho kontaktovat. kdyby se neco rodicum treba stalo, sli by hned zkontrolovat, jestli nejsem sama doma.
ale nikdy se nic nestalo.
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(21.2.2009 13:52:53)
"ale nikdy se nic nestalo." naštěstí~l~:-©
 ŠIŠKA 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(21.2.2009 15:30:31)
Jo ,jo slovo maminka má sílu nejen u tříletého dítěte, ale i u daleko staršího.Jednou jsem se vsadila s kamarádkou,že moje dítě nikdy neotevře dveře,že můžu být v klidu.Samozřejmě ,že jsem prohrála,Protože dítě ve chvíli kdy slyší slovo maminka najednou ztrácí pevnou půdu pod nohama a pokud mu dotyčný ještě řekne, že maminka měla nehodu jdou všechny zábrany pryč, neboť v tu chvíli se můj syn chtěl dostat co nejrychleji k mamince a bylo mu úplně jedno s kým to bude.To je k otvírání dveří.Jinak doma hrozí i spoustu jiných nebezpečí .Dítě může uklouznout,spadnout ze stolku zlomit si ruku dostat se do šoku,který může být smrtelný.Může mu jen zaskočit a vyděsit ho to.Prostě si myslím ,že žádné dítě si nezaslouží, aby muselo čelit nějakému nebezpečí samo i za cenu ,že si dokáže pomoct samo.Dítě má mít u sebe vždy někoho na blízku o koho se může opřít a komu může plně důvěřovat.Všem ,kteří necháváte děti samy přeji,aby se vašim dětem nic nestalo,protože oni si to nezaslouží.
 DENISA 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 9:34:42)
Naprosto souhlasim Sisko. V USA je trestne nechat dite doma samotne do 13 let a jestli se to nekomu zda prehnane, me tedy ne.
 amálkaZ 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 10:15:41)
Deniso-mně se zdá 13 let přehnané.V tomhle věku už děti běžně fungujou samostatně.Nikdo je nevodí do školy nebo na nějaké kroužky.

Hanko-ano,názory Katky jsou neměnné.Já myslím,že si měla pořídit třeba zlatého retrívra.ten je taky moderní.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 10:35:25)
Deniso, v tom případě ovšem nevím, jak by sis to představovala. Na druhém stupni nemáš družinu, a dětem obvykle končí škola dřív, než rodičům pracovní doba. Například náš L. nastupoval na osmiletý gympl v době, kdy mu bylo necelých 10 let...
 Lada 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 12:06:15)
Já si myslím,že devítileté dítě je už schopné pochopit zlo.Dají se mu pustit různé filmy,které ho můžou varovat před možným nebezpečím.Takové devítileté dítě má už i určitou osobní zkušenost s násilím .Třeba když se popere se stejně starými zná už bolest a umí si určité věci představit.Takové dítě si myslím,že už dokáže odolat pokušení a než něco provede přemýšlí,ale i zde může dojít ke krachu.Také kolikrát otevřu dveře, aniž bych se přesvědčila kdo za dveřmi je a to jsem 36 let stará koza,která dělá chyby malého dítěte.Nechápu jak někdo může vyžadovat po tříletém dítěti zodpovědnost tak velkou.Tady jde o jedno otevření a může se stát osudným.Určitě bych nenechala doma dítě mladší devíti let, ne protože by to dítě nezvládlo,ale protože nechci ,aby muselo mít tak velkou zodpovědnost nad svým životem.Dítěte je jen pár let tak proč mu kazit to krásné bezstarostné dětství přehnanou zodpovědností té si užije, až bude velké až, až .Teď mám už děti velké a můžu vám říct, že se mě stýská po dnech ,které jsem mohla trávit s nimi ,protože od určitého věku začnou rodiče své děti otravovat a stanou se samostatnými.U nás to začalo kolem devíti let od té doby si můžeme dělat s manželem co chceme i ,když to jistíme sousedama, kteří na ně dohlíží ,aniž by to věděli, když se něco děje prozvoní mě a já hned zjišťuji co se děje.
 marketa 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 22:59:22)
no a me ano. ve 13 jsem byla pres vikend sama s kamaradkou na chalupe (ne na samote, uprostred vsi na navsi. vsechny tam zname.).
byla jsem uz dva roky na gymplu a domu jsem chodila z krouzku casto po 19 hodine. a byla jsem rada, kdyz oba rodice vyrazili do kina a ja jsem si mohla poustet svoji hudbu a mit trochu soukromi.
 Lenka 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:02:48)
Ty jsi byla ve 13ti letech uz dva roky na gymplu? Zajimave
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:04:48)
A proč by ne - na osmiletým. Mýmu mladýmu je 13 a je tam čtvrtým rokem.
 Lenka 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:10:05)
Aha,tak to potom jo
 10.5Libik12 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:18:33)
Na osmiletým gymplu je 13 leté dítě 2 roky.
 10.5Libik12 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:18:58)
jak bylo řečeno~t~
 marketa 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:21:23)
co je na tom zajimaveho?
 Lenka 
  • 

Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:23:47)
Zajimave je to pro me,tim nemyslim,ze to musi byt zajimave i pro vas.
 Myss 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(22.2.2009 23:03:02)
nase dite doma zamknu,takze nemuze otevrit,ani kdyby uverilo komukoli cokoli.Hraje na pocitaci,od nej ho nemuzu odtrhnout ani kdyz jsem doma.Zvonek v zadnim pokoji neslysi.Ma proste mobil.bydlime v prvnim patre,je to jako zvysene prizemi.Co jeste?ma 5,5 roku a s mobilem mame uz rok jen ty nejlepsi zkusenosti.Ma predvolena jen dve cisla,nikam jinam nemuze volat.Operatori uz volali mockrat,takze to zna,nemuze ho to rozhodit,polozi to.I kdyby ne,tohle ho nijak nemuze ohrozit na zivote.Nejedna se prece o zadne pravidelne opousteni ditete.Navic vzdycky ho chceme vzit s sebou,ale on nehcce sam,a souhlasi,ze bude radej doma sam,nez absolvovat napr.nejakou nudnou zalezitost.neni to prece miminko,ktere se muze udusit zvratkama.
 Maud+♀06+♂09 


Re: Proč nenechat dítě samo?Protože to je dítě!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(3.3.2009 13:17:31)
Ani to, myslím, není vyloučeno. Ale co elektrický zkrat, který způsobí požár? Jak se dostane ven? Vy svoje dítě nemáte ráda?
 Myška 
  • 

Dítě zralé na vlastní telefon... 

(21.2.2009 12:34:48)
Buď je dítě zralé na to mít vlastní telefon, to znamená musí umět jednat s různými lidmi včetně operátora nebo podle mého názoru na to zralé není.
Jak moc etické jednání operátora nebo jiného volajícího je otázka jiná. Ale jaký přesně je důvod, že by operátor s majitelem mobilního telefonu měl jednat jinak pokud je mladší?
Ostatně jak dobře může přesný věk poznat po hlase, pokud s dětmi zkušenost nemá?
Navíc se jednalo prakticky o rozhovor mezi dvěma dospělými s dětským tlumočníkem a to je opravdu věc rodičů toho dítěte a ne operátora.
 Ivona,Klára 6,Tereza 2.5 
  • 

nechápu 

(21.2.2009 19:03:23)
u nás máme družinu do 4 třídy Zš,myslím si,že to má své odůvodnění.Některé dítě může být samo i v 7 letech,na některé je spolehnutí.Nechat samotné 3 leté dítě a ješte se tím v podstatě chlubit,to nechápu
 sextánka 


Re: 

(22.2.2009 9:50:03)
Přečetla jsem si pozorně všechny názory, s mnohými souhlasím.

- můj manžel je vědecký pracovník a o škodlivosti mobilů je přesvědčen mnoha výzkumy, i když zatím veřejně nepublikovanými. Proto jsme dceři pořídili mobil AŽ v jejích 9 letech, kdy ho už opravdu potřebujeme kvůli kroužkům, vyzvedávání nejmladší dcery apod. Používá ho opravdu jen v nutných případech.
- názory Katky jsou natolik konzistentní a neměnné, že už mě přesvědčila, že je správné, že má pouze 1 dítě.
- motat do této diskuse názory holek ze "sekce přirozeného porodu" - podle mě dělají samy sobě "medvědí službu".
 Marie 
  • 

A opravdu je malá Katka tak spokojená????? 

(22.2.2009 11:11:12)
Máme v rodině naprosto stejnou situaci. Dítě samo doma a rodiče bůch ví ke. ( Vždyť má u sebe mobil.....). A mohu vám říct, že malá Radka má tolikrát slzy v očích když se jí ptám a kde máš maminku???? A maminka mi druhý den pyšně říká "Já mám tak samostatnou a dokonalou dceru, ona se o sebe dokáže postarat sama." Ale ono to má háček. Malá Radka zatím nikdy mamince neřekla že by raději byla s ní, vždyť by maminku zklamala a to nechce. Ví co by následovalo....trest a maminky pláč. Mým názorem je že na malé dítě se nemá nakládat zodpovědnost na kterou není připraveno a chlubit se tím, že tříleté dítě je doma samo to je hrůza. Celá prezentace Katky na Rodině(čtu ji už dva roky) mi příjde "koukejte jak jsem dokonalá já i má dcera." Pokud je opravdu vše co tu píšete a prezentujete pravda tak je mi vaší dcery opravdu líto.
 katka+katka 
  • 

Re: A opravdu je malá Katka tak spokojená????? 

(22.2.2009 13:26:15)
Marie, Katky se ptáme - chceš jet s náma nakupovat nebo zůstaneš doma? Takže rozhodnout se může sama. Když chce jet, řeknu jí, ať se oblíkne. Když chce zůstat doma, řeknu jí, že do hodiny jsme zpátky. Teď jí necháváme samotnou doma, pokud jdu některé pátky do školy. Manžel nemá pravidelnou prac.dobu, takže pokud vím, že Katka bude doma sama 30-45 minut, neřeším to. Pokud manžel volá, že bude doma za déle, ptám se Katky - táta přijede asi za 1,5 hodiny, zvládneš to sama nebo mám zavolat Marcelu (slečna na hlídání)? Jinak doopravdy to závisí na dítěti, jak už jsem psala dceru necháváme doma samotnou od 3 let, teď je jí 6. Nikdy nebyl žádný problém. Známí mají dceru a syna, dceři je 5 a tu v pohodě můžou nechat bez dozoru, klukovi je 13 let a musí mu stát pořád za zadkem (naposledy v pátek si vařil čaj, nenašel čistý hrnek, tak si nalil horkou vodu do skleničky, která praskla - to udělal už podruhé, ačkoli poprvé to skončilo naprosto stejně).
Pak jsem se tu dočetla, že kvůli mobilu a našemu stylu života, Katka musí být citový mrzák - zvláštní, nikdo v našem okolí si nic takového nemyslí (kamarádi, známí, učitelky z jeslí, učitelky z mš, sousedi). Katka je naprosto normální dítě.
Žijeme tak, jak jsme spokojeni, to ale neznamená, že to takhle musí vyhovovat všem.
Dál mě zaujalo, že si s dcerou nehrajeme. Jak na to kdo přišel? S dcerou si samozřejmě hrajeme a hráli jsme si. Když se sejdeme doma večer, tak ve třech hrajeme mikado, business, černého Petra...Před chvílí jsme doplácali sněhuláka ze zbytku sněhu, co máme ještě na zahradě. To, že dítě zůstane doma, když jedeme na nákup, rozhodně neznamená, že se jí nevěnujeme. Kamarádka má dokonce syna, který si nejraději hraje sám, nejraději jen kouká z okna a počítá letadla, vydrží u toho hodiny (je to zdravý, normální kluk).
K retrívrovi - nevím, jestli je moderní, ale my jsme spíše na kočky, takže psa v nejbližší době určitě nepořídíme, možná časem.
 katka+katka 
  • 

Re: A opravdu je malá Katka tak spokojená????? 

(22.2.2009 13:28:22)
ještě k tomu retrívrovi, toho asi ne, moc nemusím zvířata s rodokmenem, doma máme "kočky od popelnic", v dětství jsem měla pejsky tzv.pouliční směsky a pokud se pro pejska někdy rozhodneme, tak zajdeme do útulku pro někoho obyčejného
 Lenka 
  • 

Re: A opravdu je malá Katka tak spokojená????? 

(23.2.2009 0:05:13)
Nekde jsem cetla nejaky vyzkum,podle ktereho zena,ktera ma doma vic jak jednu kocku ma nejaky mentalni problem,co je na tom pravdy nevim,ale ze zkusenosti znam takove zeny 3 a vsechny jsou pekny vymazlo.
 Lassie66 


Re: A opravdu je malá Katka tak spokojená????? 

(23.2.2009 8:16:08)
~t~ To jsem se po ránu zasmála.~t~
 Pavla 
  • 

Re: A opravdu je malá Katka tak spokojená????? 

(22.2.2009 18:44:44)
Naprosto souhlasím. Je mi z toho zle. Neodsuzuji Katku jako člověka, na to nemám právo. Odsuzuji však zlé činny, které páchá na své jediné dceři. Nevím, proč si ji vůbec pořizovala, když o tříletém dítěti celé odpoledne neví, jak píše někde výše v diskuzi. Ani ji nechtěla normálně porodit, aby s ní neměla práci, nechtěla ji kojit, aby s ní neměla práci. Teď Kačku místo matky hlídá mobil, protože maminka pracuje. Pro malou Katku je pořád maminka s velkým M, ale já bych takovou mámu nechtěla.

Celé mi připadá, že Katka potřebuje hlavně vydělat horu peněz, aby si za ně mohla hodně koupit. Zapomněla však, že děti se nekupují, ty potřebují být milovány a opečovány.
 10.5Libik12 


Re: A opravdu je malá Katka tak spokojená????? 

(23.2.2009 0:13:06)
Moje matka, kdyby se mohla před 35 lety zaregistrovat na Rodinu, může vykládat hodiny o tom, jak jsem doma ráda sama, jakou mám fantazii, jak si vystačím a hlavně, jak jsem odpovědná.

Já si ale pamatuji (6-9 let), jak mně bylo divně, když byli naši pryč. Podotýkám, že jsme žili na vsi a o prvním úchylovi jsem slyšela v rádiu někdy v 15 letech a sousedka byla k dovolání a měla klíče.

je tedy pravda, že jsem neměla mobil a v tom asi bude ten kámen úrazu, že~j~
 Lea 
  • 

co je vsem do toho? 

(22.2.2009 12:16:32)
No ja zasnu, kolik se tu zase vyrojilo supermatek :-D
Proc maji nekteri lide jakousi neodolatelnou touhu kecat do zivota jinym (ktere jeste navic nejspis ani nikdy nevideli)? Co kecat, dokonce tvrde kritizovat a utocit!

Damy, nuti vas nekdo, abyste sve dite nechavali samotne doma? Cpe vasim ratolestem nekdo mobil uz do kolibky? Jestli ano, je to vase dite a mate pravo takoveho cloveka poslat kam uznate za vhodne. Mala Katka ale NENI vase dite. Je to dite Katky a jejiho manzela. Oni ji vychovavaji, oni za ni nesou odpovednost. Ne VY, ONI.

Patent na rozum a spravnou vychovu nema nikdo. Ani chytre knihy (vcetne jiz malem svatoreceneho R a R), ani Katka, ani vy. Takze prosim nechte ostatni lidi zit po svem, oni totiz pak nechaji vas zit po vasem.

Netvrdim, ze s Katcinymi nazory souhlasim. Nicmene mi prijde, ze jsou daleko horsi veci, co se daji diteti udelat (napr. takovy rozvod a s nim spojena ztrata jednoho rodice - a damy, kolik z vas je rozvedenych?).

Nastesti mam dojem, ze Katka to ma v hlave natolik srovnane, aby se nenechala zdeptat vasimi utoky (coz je ale mozna prave to, co nektere z vas nejvic drazdi :-D
 marie 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 12:31:41)
Kolikrát se to tu už proboha psalo. Protože to je diskuze...............

Přesná definice: Diskuse : znamená věcný rozhovor několika osob nad určitým tématem, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí........

Katka napsal článek a tím dala podmět k diskuzi a na tomto principu je celá Rodina založená. Proto nám všem do toho něco je.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 12:40:01)
Souhlasi, bohuzel, to co se tu deje NENI vecna diskuse. Vecna diskuse totiz rozebira nazory, ne diskutery samotne. Ve vecne diskusi nemaji co delat "argumenty" typu: "Jsi nezodpovedna, protoze ja bych to nikdy neudelala." (to je logicka blbost, to ze ja bych neco neudelala jeste neznamena, ze je nekdo jiny nezodpovedny). Ve vecne diskusi ocekavam argumenty, nejlepe podlozene fakty, ci alespon osobni zkusenosti ("z xy% deti, ktere rodice nekdy nechali doma samotne vyrostli citovi deprivanti".

Jakmile se debata vede ve vecne rovine, je to diskuse. Jakmile se zvrhne v soubor nadavek a citoveho vydirani ("milujici rodic by dite nikdy doma nenechal") prestava byt diskusi.

Aby diskuse byla ucelna, je taky celkem uzitecne, kdyz jedna strana nasloucha druhe, coz se tady moc nedeje.

Proto si myslim, ze to co se tu (vetsinou, ne vzdy) deje, neni diskuse.
 amálkaZ 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 13:03:22)
Leo.Tady jsi na Rodině a ne na univerzitnní půdě.Diskuze tady probíhají prostě takhle.Máš pravdu,že to diskuze ve správném slova smyslu není,ale tady to tak je.
katku nemusíš obhajovat.Chodí sem už dlouho.Článků na Hlavní už taky pár napsala.Ví,co tu uvidí.Taky reaguje na jíný diskutéry a články.Musí počítat a určitě počítá i s tím,že některé její názory na výcvik dítěte se někomu zdají prostě děsný.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 13:27:00)
To jiste, ale to, ze nejsme na univerzitni pude prece neznamena, ze musime rezignovat na vecny zpusob vedeni diskuse. Osobne si myslim, ze schopnost diskutovat vecne, je dulezita a clovek ji upotrebi daleko casteji mimo univerzitni pudu.

Navic, univerzitni puda nema zadnou zazracnou moc zaridit, aby diskuse na ni vedene byly vecne. Je to v lidech, kteri diskutuji.

A za dalsi: porad slychame, jak je dulezite ucit deti diskutovat (dokonce to ve zvysene mire zavadime i do skol apod), vsichni se na tom shodnou. Co tim ale mame presne na mysli? TOHLE??? A pokud tohle ne, nemeli bychom jit nahodou prikaldem?
 amálkaZ 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 13:41:45)
Leo,prosimtě.To byla nadsázka.jak vypadá diskuze na univerzitní půdě vím dobře.
Rezignovat na Věcný způsob diskuze nikdy nechce nikdo,,ale tady-pod rouškou anonymního internetového prostředí- je prostě utopie chtít nějaké zázraky.

Katko-psa už si pořizovat nemusíte.Mě prostě tvoje výchovný názory iritujou-jaksi celkově už od začátku na Rodině(tedy od té doby,co jsem sem začala nakukovat já).ty jsi tu psávala o manželství,těhotenství a kdoví čem ještě.Prostě mě to po tom začátku těžce zklamalo..
 katka+katka 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 13:50:44)
Ať už tě to irituje, zklame, nezlob se na mě, ale je mi to jedno, protože je důležité, aby každá rodina žila tak, jak jim to vyhovuje. My jsme spokojeni a to je důležité. Vím, že hodně rodin má styl, že matka zůstane doma s dítětem 4 roky. Já si takovou situaci představit neumím, resp. když si ji představím, vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě. Ale předpokládám, že lidé, kteří to takhle dělají, to dělají proto, že jsou tak spokojeni, chtějí to.
 amálkaZ 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 13:53:16)
Jistě ,že nezlobím.Vždyť máš pravdu.Nehodnotím tvůj život,jen jsem pojmenovala svůj postoj k některým věcem-k těm,o kterých píšeš.O to tady jde,ne?O reakce na tvoje sdělení.noni?
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 14:00:13)
Katce samotné to dle jejího projevu asi nikdy nedojde, ale velmi negativní na celé záležitosti je to, že se zde prezentuje chování mimo právní a etickou normu a které může poškodit zdravý vývoj dítěte. Jedna věc je ,že se toto chování zde bez újmy prezentuje a druhá věc je to, že toto chování má zde i své zastánce, byť v menšině.

Argument, že někomu toto vyhovuje, je značně lichý. Myslím, že ve většině rodin, kde dochází k problematickému chování, které může mít vliv na vývoj dítěte, to právě dospělým taky vyhovuje.

Pak by měla přijít ten společenský tlak na to, aby si tito jedinci uvědomili, že takové chování je mimo normu a aby jej přestali produkovat (v USA a UK i jinde na to mají vypracovaný systém restrikcí).

 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 14:09:46)
Dobre vim, jaky system maji v UK a USA a povazuji ho za VELMI spatny s MIMORADNE skodlivy. Katka zde neprezentuje nic, co by bylo mimo pravni normu (jestli ano, prosim u uvedeni prislusneho cisla zakona). Co se eticke normy tyce, ta se a) meni b) neda se vynutit c) neni ve vsude stejna.

Co se etickych norem tyce: osobne povazuji za daleko horsi sebrat diteti rodice rozvodem. I to je mimo etickou normu. Je zajimave, ze zakazat (pro dite) skodlive rozvody se nikdo nehrne.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 15:09:58)
§ 212 Opuštění dítěte
(1) Kdo opustí dítě, o které má povinnost pečovat a které si samo nemůže opatřit pomoc, a vystaví je tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(2) Odnětím svobody na jeden rok až šest let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví nebo smrt.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 15:48:45)
tento paragraf je miren proti matkam/otcum, kteri pohodi sve dite v lese ci popelnici.

Uprimne receno pochybuji, ze by dite, ktere bylo na kratkou dobu ponechano ve vlastnim domove s mobilem a sousedy, kteri maji klice, soud zaradil do kategorie opustene.

Dle tehoz paragrafu bys totiz mohla argumentovat, ze i kdyz si rodic odskoci na zachod a necha svoje dite na tuto dobu v jine mistnosti, tak ho vlastne opustil.
 *Niki* 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 16:27:38)
Leo, když moje dítě např. podpálí kuchyň, tak jeho vřískot a oheň ze záchodu přece jen vyřeším dříve, než z obchodu na druhém konci města. Mobil může být pohozen mezi hračkami. Sousedi zrovna u řvoucí televize. Než by si někdo všiml, co se děje, je docela pozdě.

Takže to nepřeháněj. Opuštění dokonce ani není, když se díváš v obýváku na televizi a dítě spí v ložnici. Opuštění není JEN pohození dítěte u popelnice. Nechala by jsi své 3-leté dítě doma samotné celý den? A půldne? 4 hodiny, 2 hodiny? Kde je ta hranice? Do doby, než jde dítě do školy, si myslím, že nemá zůstávat doma samotné, bez ohledu na to, jak je rozumově vyspělé nebo jak si spíše rodiče myslí, že je jejich dítě rozumově vyspělé. Většina z nás nikdy své dítě neviděla v opravdu krizové situaci, takže víme houby, jak "rozumově" by pod tlakem jednali.

Nám můžou vyhodit pojistky i sousedi. Takže si představ nevinnou situaci, že je odpoledne, zima, tma už v 16 hodin. Sousedi vyhodí pojistky. Mobil je na druhém konci bytu? Co udělá 3 leté dítě? zapálí si svíčku? Dostane hysterák, počůrá se strachy? Dítě nemusí zrovna umřít aby bylo jasné, že je tady něco špatně.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 17:30:49)
opravdu si nemyslim, ze zrovna ja bych byla ten, kdo tady dostava hystericke zachvaty.

Oblibeny zpusob argumentace je vymysleni katastrofickych scenaru. U cehokoliv. Problem je v tom, ze vymyslet katastrofickou variantu jde u cehokoliv a vzdycky lze vymyslet variantu jeste katastrofictejsi, a jeste a jeste...

Ano, pokud nechate dite doma, muze se neco stat. Stejne jako se mu muze neco stat s vami, ve skole, na ulici, kdekoliv.

Tim, ze diteti neustale zduraznujeme, jak je male, slabe, hloupe a jak nic nezvladne, se takovym opravdu stane. Kdyz clovek neustale rika "to nezvladnes", tak to dotycny opravdu nezvladne.

V anglii jsem potkala mlade lidi (a nebylo jich malo), kteri ve svych 18-ti letech nebyli schopni vzit do ruky nuz a oloupat si kus zeleniny (protoze nuz je nebezpecny nastroj atd.) Tohle chceme?

Setkavaji se tady dva extremy - "extrem Katka" a extrem hyperprotektivni matka. Pravda je nejspis nekde uprostred a kazdy si ji musi najit sam a stanovit si ji sam pro sebe dle svych schopnosti a moznosti.
 10.5Libik12 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:13:16)
Problém není v tom, že se jí něco stane, statisticky nestane.
Hyperprotektivní matka není opačným extrémem Katky, protože Katka své dítě zanedbává a její postoj je mimo škálu péče. To by tu mělo znít a v tomto smyslu máš nezamýšlenou pravdu v tom, že fabulace možných katastrof je mimo téma.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:28:15)
K tomu nemam co rict - netroufam si soudit cloveka, ktereho jsem nikdy nevidela a jehoz rodinu znam pouze z nekolika diskusnich prispevku.
 10.5Libik12 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:34:18)
Nebavíme se o tom, jestli Katka žehlí nebo vaří, ale o tom, že nechávala tříleté dítě doma a tys to dala do protiváhy k přehnaně starostlivým matkám.

Najdeš-li novorozence u popelnice, asi se také dopustíš názoru na člověka, kterého neznáš.

Osobně je mi lhostejná Katka i její Katka, která je zřejmě materiálně a technicky zajištěná k přežití, takže konkrétně se nedá nic dělat.

Ráda bych ale, aby se tu úvahy o tom, že opustit tříleté dítě je výchovou k samostatnosti, nebyly ani na místní úrovni vydávány za akademický hovor~;)
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:50:58)
Neminim se bavit ani o vareni, ani o zehleni (kde se to tady vzalo?).

Budes se mozna divit, ale nesoudim ani matky, ktere nechaji dite v popelnici. Protoze nikdy napr. nevim, jestli ho tam hodily samy a ne treba jejich opily partner apod.

Nechapu, proc by to nemohla byt akademicka debata? Jaka jina? Jsme na internetu, XYkm od sebe a Katku nikdo (nejspis) nezname.
 šmudla 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:23:02)
Leo naprosto s tebou souhlasím každý si musí najít svojí cestu.Já své dítě měla v šesti letech také běžně hodinu doma ,neboť družina končila ve čtyři a já domů z práce přijížděla v pět hodin.Dcera se nahlásila u sousedů,když náhodou nedorazila sousedka hned volala.Nebyla prostě jiná možnost manžel dělá přes týden v cizině a já jinou práci nesehnala.Všichni zde vidí tříleté dítě ,které je samo doma ,ale to že je Katce už šest zřejmě všem ušlo.Katka svojí dceru vychovává k samostatnosti na to v dnešním světě nevidím nic špatného.Pochybuji,že nechávala Katka tříleté dítě doma samotné hodinu a jestli ano tak teď po třech letech to bude horko těžko někdo řešit.co se týče mobilu proč ne moje kamarádka dala desetileté dceři k vánocům deset tisíc ,protože už všechno má tak, aby se mohla moderně podle svého vkusu obléknout.Jak náročně si své dítě vychováme je si myslím každého věc
 *Niki* 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:30:18)
Šmudlo, mezi 3-letým a 6-letým dítětem je ale docela rozdíl, zvlášť pokud už chodí do školy.

Nazývat matky, které neopouští batolata a předškoláky, hyperprotektivní je trochu mimo Leo.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:46:33)
zcela jasne jsem napsala, ze se tady setkavaji 2 extremy. Extrem katka a extrem hyperprotektivni matka. Jelikoz jsem pouzila slovo extrem, znamena to, ze se tak nechova vetsina polulace (jinak uz by to nebyl extrem ale norma).
Jelikoz vetsina populace nenechava batolata a predskolni deti samotne, neoznacila jsem matky nalezejici do teto populace jako extremni (tzn. hyperprotektivni).
 *Niki* 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:26:50)
Leo, osobně dítěti nezdůrazňuju, že je malé a hloupé a nic nezvládne. Protože není hloupé, malé ale je. Nazýváš dělání z dětí nesvéprávné blbečky proces, kdy vytvořím dítěti zázemí, které tvoří mj. i jeho pocit důvěry ve mě. To že nenechám své malé dítě bez dozoru, neznamená, že neví, co je nůž. Opět jsi to spíš ty, kdo přehání a vytváří katastrofické scénáře, kdy to, že nezanedbáváme děti pro tebe možná znamená, že jsou odsouzeni se společenskému vydědění z důvodu neukrojení kusu chleba.

Já z celé diskuse i článku pochopila, že to spíše Katka ukazuje dceři svět jako apriori nepřátelské místo, kdy nemůže důvěřovat nikomu a ničemu, co není na jejím seznamu. Moje děti jsou se mnou, takže se tak strašně bát nemusí, aby se samy zamykaly doma. Asi jsi nepochopila, co nám tak vadí a je pro nás nepřijatelné. A nepochopila to ani Katka.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:35:42)
Omyl. Priklady z opacneho spektra jsem uvedla pouze proto, ze tu kdosi teoretizoval na tema "A co kdyz sousedi vypnou proud a bude tma a dite si zapali svicku a byt zacne horet..."

A zatimco nevim, jestli jste priklad z proudem a uhorelym ditetem uvedli ze sveho primeho okoli (tim myslim opravdu okoli, ne cernou kroniku v novinach), priklad s nozem se mi opavdu stal.

Ja proste jen verim, ze kazdy vychovava sve dite podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi a ze zaroven nikdo nema patent na rozum. To jest nebudu nikomu do vychovy kecat, natoz ho kritizovat, ci na nej na zaklade par diskusnich prispevku divze neposilat socialku.
 Tulka 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:42:10)
Nechce li být někdo kritizován,nemusí osobní věci zveřejňovat na rodině~;)
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:47:22)
Hihihi. Taktak.
 Pája 6 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 22:35:52)
Chtěla jsi asi napsat JÁ, JÁ a zase hlavně JÁ (se mnou možná i můj manžel) jsme spokojení. Malé Kačenky je mi moc líto, protože opravdu nevěřím tomu, že ona je takto sama spokojená.
 marie 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:55:29)
Velký problém diskuze na internetu je,že je anonymní. To víme mi všichni kdo kdy na nějakou podobnou diskuzi psal. Jak víte že Katka+Katka je žena????? Ze to sem napsala? No promiňte já mohu napsat, že jsem slon že.....Ale pořád je to diskuze.Internet mi dává naprostou svobodu a pokud na ni prezentuji svoje rodinné poměry nemohu se divit že reakce bývají nepřiměřené.

Můj názor na problém je, že pokud Katka+Katka nechává své dítě od tří let bez dozoru doma je naprosto nevhodné a nezodpovědné.....
 Tulka 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 18:59:35)
Taky mě napadlo,jestli katka s námi nehraje jenom nějakou virtuální hru~b~
 *Niki* 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:03:26)
Už to tu psala tuším Líza. Katka sem chodí dost dlouho a její příspěvky jsou opravdu velmi konzistentní. I tento příběh zapadá do celkového obrázku Katka+Katka. Obávám se, že si srandu nedělá.
 Tulka 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:12:37)
V tom případě je to dost smutný,ale bojím se,že ne zas tak vyjímečný.
 amálkaZ 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:02:40)
To,že je internet anonymní já nevidím jako problém,ale plus.Kdyby nebyl,vůbec by se tu takhle nedebatovalo.
Leo-Katka nepsala pár příspěvků.Píše tu dlouho a i článků na Hlavní už měla povícero...
 marie 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:09:47)
amálko Vy máte naprostou pravdu že anonymita člověku přidá na odvaze a napíše i to co si myslí...A to je veliké plus. Ale taky dává veliký prostor ke lži a vykonstruovaným životům. Naprosto si netroufám tvrdit, že katka+katka je ten příklad.Pokud vše co tu napsala je pravda tak mě její životní styl děsí.
 amálkaZ 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:11:56)
Internet-jako prostor ke lži a vykonstruovaným životům-ano -to je zlé risiko internetu....
 10.5Libik12 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:18:09)
Já nevím, jestli tohle mi na internetu vadí nejvíc. Jsou extrémy (staly se tu vymyšlené smrti ap.), kdy jeden může hluboce ranit city toho, kdo "nelže".

Ale asi bych byla raději, kdyby si tu Káča testovala názory matek na odložení dítěte, než aby ho skutečně odkládala.
 marie 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:32:07)
Ano a toho bych se v těchto diskuzích držela. Může to být pouze test...Dlouhodobou strategii na internetu hraje kde kdo.
 nevěřící 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:19:54)
Co když Katka je jen výmysl a za počítačem sedí jen žena,která ráda dráždí ostatní.Třeba já sem chodím asi tři měsíce a už mám přehled co zde udělá největší halo.Vymyslet si hrdinku,která bude dráždit všechny zde přítomné nemusí nikomu dělat vůbec žádný problém a vždy ,když bude mýt pocit,že je zde nuda přijde na řadu nezodpovědná sobecká a já nevím jaká matka a diskusi dostane pěkně do proudu.
 Kudla2 


proč tolik pohoršení? 

(22.2.2009 19:40:15)
Katka na mě působí dojmem, že ví, co dělá.

Mám dojem, že před nějakými sto lety nebylo zvykem nenechávat děti ani chvilku o samotě jako dneska (to mi připadá značně přehnané).

Znám lidi, co si odskočí na nákup (cca 20 minut) a nechají doma samotné 4 leté dítě. Jiní se před lety střídali na směny a mezi tím jim vybývaly asi 2 hodiny, hlídání neměli, tak šoupli děti do postele, pustili jim televizi a modlili se, aby se nic nestalo.

Já bych si to nelajsla, pokud bych opravdu nemusela, ale jedni i druzí jsou milující rodiče, kteří se dětem věnují a nijak je nezanedbávají, a to riziko na sebe prostě vzali. No a? Jednak jsou to jejich děti, ne moje, a podle toho, jak se k nim chovají jinak, je nejen netýrají, ale mají s nimi dobré vztahy (v jednom případě jsou ty děti skoro dospělé) a možná s nimi tráví víc času než celá řada z nás.

Takže řeči o udání na sociálce :-© mi přijdou těžce mimo mísu, stejně tak jako předhánění se v tvrzení, jaká je Katka špatná matka. Možná to někomu pomůže ujistit se, že "já dítě doma nenechávám, ergo jsem dobrá matka", ale já si myslím, že by to chtělo o něco méně davové hysterie a o něco více používání mozku.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: proč tolik pohoršení? 

(22.2.2009 19:46:25)
Kudlo, tak nějak vidím rozdíl mezi tím, že nebylo zbytí ("2 hodiny mezi směnami a modlili se, aby se nic nestalo") a mezi necháním doma, protože se mi to zrovna hodí (na ten nákup by se zrovna teď jet nemuselo). A abych pravdu řekla, že všeho nejvíc mi na tom vadí to potrestání dítěte, které naletělo, protože prostě ještě není dost vyspělé na zodpovědnost, kterou na ně matka naložila. Tedy trestání dítěte za vlastní selhání.
 Astra 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 12:50:12)
Leo ,já si myslím ,že o tohle Katce šlo.Sice ji neznám osobně,ale její příspěvky už čtu nějakou dobu takže si myslím ,že Katka hrozně ráda dráždí a baví se tím co různé ženy píši.Konec konců já se taky kolikrát bavím a to ty reakce jen čtu.Tahle diskuse na počítači má děsnou výhodu každý si může napsat co se mu hodí. Je pravda,že věty pořiďte si radši psa nejsou na místě,ale každý kdo sem něco napíše musí počítat i s takovou reakcí.Náhodou je skvělí,že se zde člověk setká s různýma reakcemi ,neboť o tom diskuse je jak by se vám líbilo kdyby měli všichni stejný názor a všichni psali stejně to by asi žádná diskuse neměla význam.Katka se mě jeví, jako sebevědomá žena kterou nějaká kritika jen tak nerozhodí.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 12:59:58)
vsak prave, taky si myslim, ze ji neco takoveho nerozhodi (coz je jedine dobre), uplne si ji predstavuji, jak si to cte a vali se smichy (taky se nekdy valim).

Taky se sem chodim spis pobavit. Na druhou stranu mi to ale prijde skoda. Kdyby se diskuse vedla vecne, clovek by se obcas i neco zajimaveho dozvedel (protoze nikdo nevi vsechno). Nastesti mam dojem, ze na diskusich vedenych "mimo hlavni stranu" byva koncentrace supermatek prece jenom nizsi.

Co mi ale hlavne prijde spatne je, ze nekteri diskutujici (a tim nemyslim tu pani, co odpovidala na muj prispeke ale spis ty, co se vyse do krve hadaji) to povazuji za diskusi vecnou. Pokud vsichni pripustime, ze se sem jdeme odreagovat, zastekat si a (nekdy) si dokazat, jake jsme skevele (a ostatni hrozne), fajn, nic nenamitam.

Vadi mi to vydavani tohohle za vecnou diskusi.

 amálkaZ 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 13:06:35)
Leo-za věcnou diskuzi tohle nikdo nepokládá.A válí se smíchy kde kdo z kde čeho...něco ovšem k smíchu není.
 & 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 19:32:03)
Astro,

asi jo. Asi se Katka jenom rada provokuje a je stredem pozornosti. Ale napsat pod clanek o dite s DS, ze vsem matkam, ktere se dozvi o postizeni sveho ditete behem tehotenstvi a stejne ho donosi, by nemela byt poskytovana nadstandardni pece, je opravdu hodne divny zpusob zabavy...~a~
 katka+katka 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 13:29:58)
Zdeptat se určitě nenechám, hlavní je, že nám to takhle vyhovuje. Že to nevyhovuje někomu jinému, mě nechává klidnou.
 10.5Libik12 


Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 16:46:01)
Ani děti feťáků ve squatech nejsou moje děti, a pokud bych se zeptala jejich rodičů, jestli nejsou vadný, zřemě by mi sdělili, že jim to vyhovuje.

Bylo tu řečeno, že odsouzení jevu, že někdo nechává doma malé dítě, je důležité pro utvrzení dosud běžné normy, že je to úchylárna. Proto většina přispěla do diskuse.
 jitule 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 23:21:58)
Ja teda nevim,jak v cechach,ja ziji v zahranici,kde je napriklad nechavani ditete samotneho doma do veku 14ti let nezakonne,dokonce je to brano jako tyrani ditete a rodice z toho muzou mit velke opletacky,tady si nikdo nic takovyho nedovoli. A kdyby preci jenom si to nekdo dovolil,tak je nahrasenej na socialce natotata a nikdo se nepta,jestli do toho nekomu neco je nebo ne.Lidi berou jako moralni povinost nahlasit tyrani ditete,vy ne?
 marketa 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(22.2.2009 23:23:32)
no ve 14 letech uz jsem sama doma tedy opravdu nebyla
to byli doma sami spis rodice ;-)
 Kudla2 


Re: co je vsem do toho? 

(23.2.2009 0:01:00)
Jitule, já byla ve 12 sama měsíc! s kamarádkou na prázdninách. Užívaly jsme si to, musely jsme se o sebe starat "jako velké", žádné trauma se nekonalo a o týrání nemůže být řeč.

Myslím, že na Západě to s tou hyperprotektivností opravdu přehánějí.
 Jitule 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(23.2.2009 0:13:06)
Me nasi taky nechavali doma samotnou docela brzy,nevim,asi okolo 8mi let,ale myslim,ze to na me bylo asi moc brzo,nebot jsem celou dobu probrecela u okna. Myslim,ze tyto zakony jsou oduvodnene,ne vsechny deti vyspivaji stejne,jeden muze byt v 8mi letech samostany,jiny neni ani ve 14ti. Kdyby u tohoto zakona zmenili vekovou hranici treba na onech 8let,nekteri rodice by toho samozrejme hned vyuzili a nechali doma samotne dite,ktere na to neni vubec pripravene. Me to ale vubec neobtezuje,ja mam 3letyho syna a timto se opravdu momentalne jeste nezabivame.
 Lea 
  • 

Re: co je vsem do toho? 

(23.2.2009 1:39:18)
A to je presne to, na co tady celou dobu narazim. Ze cpat do zakonu vekovo hranici je naprosty nesmysl. Kazde dite je jine. Ale tvurci zakonu (v hruze, aby toho nikdo nezneuzil) radeji daji hranici vyssi, protoze prece "jeste ve 13,5 muze byt nejake dite temer nesvepravne..." Muze. A je jen a pouze na RODICICH aby takove dite ochranili.

Je ale daleko vic tech, jejichz deti jsou naprosto schopne zustat doma samy driv nez ve 14-ti letech. Tyto deti a jejich rodice pak zakon naprosto nesmyslne zatezuje.

Mmch. u nas vydavame obcanky v 15, hranice sexu je taky v 15 (a uvazuje se o snizeni prave na 14 let). Nevim, jak je to v zemi, ve ktere zijes. V pripade, ze by tento zakon byl prenesen k nam, vznikne dost absurdni situace.

Ovsem i unas jsou lide, kteri by nejradeji zakonem ridili uplne vsechno. A pokud pristoupime na myslenku, ze by v zakone takova hranice byt mela, zacne se vymyslet jaka. A prvni kdo prijde s navrhy budou prave hyperprotektivni rodice, podporeni "zkusenosti ze zahranici" (jakoby snad vsechno, co maji na zapade bylo automaticky hodno nasledovani).

Proto ja zcela jednoznacne rikam, ze za dite je zodpovedny rodic. Je na nem, aby odhadnul, na co dite ma a na co ne.
 myš 
  • 

Doba bez mobilů 

(22.2.2009 12:51:12)
K debatě o tom, jak bylo dřív bez mobilů líp přidávám takovou úsměvnou historku od kolegyně z práce. Za totáče vyrazily dvě rodinky embéčky na Balaton. Měli jet za sebou a nějak je nenapadlo si domluvit místo srazu v případě, že se ztratí. Na několikerých závorách se navzájem ztratili a už nenašli. U Balatonu zakempovali a navzájem se usilovně hledali, ale marně. Veselé bylo, že jedni vezli deky a druzí zase jiné vybavení, takže dovolená vydařená :-)

Po příjezdu domů zjistili, že nebyli až tak daleko od sebe :-) Mít mobily, tak by jim to situaci značně usnadnilo, někdy je to věc opravdu užitečná.
 Tobin 
  • 

Moje zkušenost s telefonním operátorem 

(22.2.2009 15:02:50)
Ahoj Kačko, diskuze se mi nechtěla ani číst celá, neboť osočování a vnucování jiných názorů se mi příčí. Já bych se naopak ráda zeptala, od kterého že to operátora odcházíte... Omlouvám se zda jste to v diskuzi zmínila, ale jak říkám nečetla jsem to celé. Stěžovala jste si i na toto chování operátorky a nevyslyšeli vás? díky za info a preju hezky den
 Lassie66 


Re: Moje zkušenost s telefonním operátorem 

(22.2.2009 15:13:47)
Moc jsem nepochopila, proč trestat malé dítě za to, že hovoří s někým po telefonu. Operátoři jsou školení lidé, zblbnou i leckterého dospělého a spousta z nás jim věnuje více času, než si můžeme dovolit, a to právě proto, že jsou dobří v tom, co dělají. Mají za sebou speciální kurzy komunikace a vědí, jak zaujmout. Stěžovat si na postup operátora není moc na místě. Příště někdo koupí stejně starému dítěti byt a bude si stěžovat na to, že děcku chodí domů účty za plyn.
Malá Katka je dítě jako každé jiné, jen je speciálně vytrénovaná k tomu, aby v životě dospělých moc nepřekážela a aby ti dospělí nemuseli moc měnit svůj osobní a pracovní život. Každé rozhodnutí, které zde Katka v průběhu posledních měsíců popsala vypovídá o tom, že nikdy neplánovala, aby si dítě nějak více připustila k tělu či aby nějak zásadně musela měnit svůj životní styl - ať už jde o rozhodnutí nekojit, nebrat si dítě do postele, nebýt s ním doma, nevařit mu, svěřovat ho od útlého věku jeslím aj.
Proto mě článek nijak zvlášť nepřekvapil, je to další informace od Katky, která má jasnou představu o tom, jak chce žít a jaké místo má dítě v rodině zaujmout.
 adelaide k. 


Re: Moje zkušenost s telefonním operátorem 

(22.2.2009 15:28:00)
Lassie, vystihla jsi to naprosto perfektně ~R^
 Lassie66 


Re: Moje zkušenost s telefonním operátorem 

(22.2.2009 15:29:04)
Ještě bych chtěla zdůraznit, že není zločinem nebrat si dítě do postele či mu nevařit. Pouze mi ty jednotlivé střípky utvořily na pisatelku nějaký názor, ale je pravda, že je těžko soudit někoho, koho opravdu dobře neznáme.
 amálkaZ 


Re: Moje zkušenost s telefonním operátorem 

(22.2.2009 15:37:22)
Lassie66-ano,vystihla jsi přesně i můj názor.
 katka+katka 
  • 

Re: Moje zkušenost s telefonním operátorem 

(25.2.2009 7:00:28)
Lassie, věř mi, že život jsme s manželem kvůli dítěti museli hoooodně změnit(např.dřív jsme pracovně trávili jeden týden v měsíci v zahr., to teď nejde). Pokud jde o byt, tak si představ, že kromě domu máme ještě byt a jednou ho Katka si dostane, navíc jsem ráda, že se jí můžeme postarat o bydlení.
 Lassie66 


Re: Moje zkušenost s telefonním operátorem 

(27.2.2009 9:19:59)
Katko, to s tím bytem nechápu(?).
To, že jste naučené nepřekážet, jsem vypozorovala z tvých vlastních příspěvků. Nejen tvá dcera, ale i ty nechceš být na obtíž. Sama tak popisuješ svou budoucnost ve společnosti dobré ošetřovatelky, abys dceři nepřekážela a nekazila jí život. Pravda, necituji přesně. Stále budeš tvrdit, že na tvém vnímání světa není nic neobvyklého, co se citů týče. Ale pro většinu lidí to neobvyklé je...nepsala jsem to, abych se tě dotkla.
Pokud máš pocit, že jsi svůj život kvůli dceři "hooodně změnila", pak to z tvých příspěvků prostě není moc znát. A nebo ho ostatní kvůli dětem mění víc, tak to u tebe tak nevynikne ~d~.
 J 
  • 

Hovory se nahrávají 

(22.2.2009 21:01:28)
dá se to dohledat, ale data se archivují jen dočasně, uchovat je déle je povinné jen když je njaký problém (např. se týkají reklamace.....)
 Petrajda 


Samostatnost 3letého dítěte 

(22.2.2009 21:48:28)
Katko, nečetla jsem celou diskusi a asi už to tu i někdo psal - ale nedá mi to. Nenakládej na malou tak velká očekávání, jak dospěle už se má chovat - je to nefér. A trestat dítě za to, že zareagovalo normálně dětsky přiměřeně svýmu věku, a ne zrale dospěle, jak jste čekali - to mi taky nesedí. Já jen doufám, že po takovým zážitku snad spíš přehodnotíte svůj přístup, je to pořád ještě dítě.

I jiné věci mě zaráží - nechávat 3leté dítě samo doma, byť by bylo sebevíc rozumné, hodné a soběstačné, je fakt ruská ruleta. Hlídala jsem děti v Anglii a tam tuším byl tou dobou zákon, že nesmí být sami doma do 12let. To je podle mě zbytečný, ale tříleté dítě samo doma s mobilem - to je tedy opravdu extrém.
 Myss 


Katko,mame to taky tak,a jsme spokojeni  

(22.2.2009 23:22:43)
Zalezi proste na diteti.nektere dite nemuzete nechat doma samotne ani ve 13.jsou to prevazne deti,ktere uz odmala neposlouchaji,vsude vlezou,vsechno zkusi,ledacos rozbijou,shodi,co najdou,to ochutnaji,pocmaraji zed,potrhaji knizky,znici hracky ap.Moje dite(ani jedno)tohle nikdy nedelalo.Takze proste kazda maminka jiste vi,co si muze dovolit.A pokud vim,ze proste dite samotne nechat nemuzu,protoze minimalne doma vznikne pozar,rozbije sklenice ap. tak ho asi doma samotne nenecham,ne?Jak lobicke a snadne!!!Bingooo!!Nase dite ma doma nazorny priklad ve mne,protoze ja take nikomu neotviram.(proste se mi nechce)Vsichni mame klice a mobily a na nikoho ciziho nejsem zvedava.A hlavne si uvedomte,ze to nejsou pravidlne zalezitosti,deje se to vyjimecne,na omezenou kratkou dobu a jsme v dosahu-do 15min doma.nedelame to radi,ale delame a jsme radi,ze mame spojeni.Diky mobilu.
 zolynka 


mobily 

(23.2.2009 11:00:54)
jen mám poznámku na okraj...sice dříve tolik mobilů nebylo,ale o to více bylo pevných linek a telefonních budek. Takže byla eventuelně tato možnost, jak změnit dohodnutý sraz nebo oznámit jinou změnu dotyčnému. Takže vzhledem k tomu, že teď aby telefonní budku člověk pohledal a pevné linky zrovna tak, tak proti mobilům v rukou dětí nejsem. Ale předškoláčci je rozhodně na nic nepotřebují, vždyť jsou pořád pod dohledem:):-)
 Myss 


Re: mobily 

(24.2.2009 14:34:45)
no,prave,ze ne a tom je tady cela ta diskuse.
 Honza 
  • 

Co ta kritika? 

(23.2.2009 0:47:30)
Treba ho ma pro to, aby zavolala mame kazdy den ve tri, ze uz prisla ze skolky, udelala si jidlo a jde se psem :)
 sextánka 


Re: Co ta kritika? 

(23.2.2009 8:22:27)
Honzo, nedá mi to: tvoje dítě chodí samo ze školky?? U nás by ho teda v žádném případě bez doprovodu domů nepustili.
 & 


Re: Co ta kritika? 

(23.2.2009 8:56:08)
Hani,

on to Honza spis myslel ironicky..:-)
 sextánka 


Re: Co ta kritika? 

(23.2.2009 9:14:51)
ajo, aha~f~~f~
 Honza 
  • 

Re: Co ta kritika? 

(23.2.2009 21:24:06)
jeee, no tak ty jsi me rozesmala :) No jasne, ze jsem to nemyslel vazne
 E 
  • 

??? 

(23.2.2009 14:10:25)
Musím se smát, autorka píše o operátorovi, a ještě vysvětluje, myslím si celkem srozumitelně jak přišla k SIMce a tříleté dítě k telefonu, a tady se opět rozvinula nekončící debata- tříleté dítě a mobil. Krom toho nějak jsem si nevšimla, že by tam psala, že nechává Kačku samotnou...
A telefonistka od operátora byla dost drzá, škoda, že není dovolání
 Ivona 
  • 

Re: ??? 

(23.2.2009 14:20:41)
psala to někde v diskusi,že už ve 3 letech zůstavala sama doma
 žaneta 
  • 

Re: ??? 

(23.2.2009 15:50:46)
To já jsem syna taky nechala doma a skočila jsem si do obchodu nakoupit.Háček byl v tom,že jsem počkala, až po obědě usne a vystřelila asi za dvacet minut jsem byla zpátky a syn se většinou za hodinu probudil.Nevidím důvod proč bych toho okamžiku nemohla využít a zbytečně ho netrápit v obchodě místo nakupování jsme si užívali jinak.Vlastně jsem to tak praktikovala od miminka a protože neuměl můj syn používat mobil informovala mě chůvička,takže i když jsem byla v obchodě ,který byl kousek od domu věděla jsem jistě ,že můj syn spinká a nic mu nechybí.Vlastně můj syn byl doma poprvé sám už od tří měsíců.Teď má sedm let A doma je běžně sám než přijdu z práce domů většinou hodinu.Mobilní telefon má od šesti let do té doby jsme si vystačili s chůvičkami.
 Ivona 
  • 

Re: ??? 

(23.2.2009 18:08:24)
ano,to je ale něco jiného,Katka to v diskusi popisovala jinak,je rozdíl nechat dítě co spí na 20 minut samotné,skáknout do obchodu co je blízko.V podstatě se chlubila tím jak má rozumné dítě,že zvládne být ve 3 letech samo s mobilem
 Jan 
  • 

mobil ve třech letech? 

(23.2.2009 15:18:56)
Co je komu do toho,od kolika let má dítě mobil? V mnoha případech ho ve třech letech používá rozuměji než mnoho předpubertálních,pubertálních a starších lidí.
 Kristianka 


Re: mobil ve třech letech? 

(23.2.2009 16:01:10)
můj syn má mobil na hraní podědil ho po babičce,nemá simku a ani baterku.jsou mu tři roky,ale moc ho nebere jen když vidí že volám tak napodobuje jinak je ten krám někde pohozenej.~z~
 teta 
  • 

Připadá mi signifikantní, 

(24.2.2009 9:27:37)
že malé předškolní dítě, kterým "Katka" bezpochyby je, postaveno před volbu "být samotné doma" nebo "být s maminkou kdekoliv", volí samotu...
 Myss 


Re: Připadá mi signifikantní, 

(24.2.2009 14:41:35)
ono s maminkou kdekoliv neznamena automaticky-zabavne.maminka jde nekam,kde je dite obstaveno na druhou kolej,musi byt zticha atd.,proste je treba neco vyridit a to samo o sobe moc zabavne neni.Nas syn voli taky radej bezpeci a hracky sveho domova,nez stat nekde ve fronte a byt zticha.Je to divne?
 katka+katka 
  • 

Re: Připadá mi signifikantní, 

(25.2.2009 6:57:58)
Dášo, přesně tak. Kdyby mě někdo dával na výběr, že můžu zůstat doma nebo jet nakupovat, bylo by to super:-)
 teta 
  • 

Re: Připadá mi signifikantní, 

(25.2.2009 7:44:57)
Tak si příště pošlete dceru, když už se s ní chcete srovnávat - třeba vám nakoupí líp.
 Jíťa 
  • 

Re: Připadá mi signifikantní, 

(25.2.2009 10:45:04)
A proč by nemohlo mít předškolní dítě už svůj vlastní názor na to, co ho baví a co ne?

Navíc nevidím nic špatného na tom, učit přiměřeně věku dítě samostatnosti.
 Daniela 
  • 

to je tak na sociálku 

(24.2.2009 11:20:45)
Proboha, kde bydlíte? Měla by se na vás přijet podívat sociálka. Nechávat samotné tříleté dítě doma. A o mobilu už vůbec nemluvím, ten nemá u tak malých dětí co dělat. Až vám někdo zneužije dítě, tak se budete divit. Ještě jste nikdy neslišeli o úchylech, kteří navazují kontakty přes mobil nebo přes počítač?
 Myss 


Re: to je tak na sociálku 

(24.2.2009 14:39:07)
doporucuji precist pozorne clanek.Treba i nekolikrat....
 šárka 
  • 

Re: to je tak na sociálku 

(24.2.2009 17:37:59)
Hmmm, tříleté dítě bych doma sama nenechala ani náhodou. Když jsem byla malá (asi 10let), nešťastně jsem rozbila skleněné dveře a pořezala se na zápěstí. Kdyby náhodou nepřišla sousedka.... nevim nevim. Mám teď děti 3 a 7 let a vyjímečně je nechám společně samotné, když jdu třeba před dům (asi tak na 10minut) nebo na zahradu. Jednou se mi prtě dusilo kouskem chleba - byly mu 4 roky. Co by se stalo, kdyby byl zrovna doma na půl hodiny sám?
 Jíťa 
  • 

Re: to je tak na sociálku 

(25.2.2009 10:46:53)
Dano, nauč se číst!

Pokud jsem si stihla všimnout, tak Katka je předškolák. A to, že má od 3 let mobil, ještě neznamená, že bývala sama doma. V čláku je zmíněno něco o nějakých lidech na hlídání.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: to je tak na sociálku 

(25.2.2009 10:51:54)
Jíťo, podívej se, co psala katka+katka v příspěvcích v diskusi.
 Majka (babička) 
  • 

Promiňte mi 

(24.2.2009 22:35:54)
Po přečtení Vašeho článku nemohu jinak, než použít slova mého kolegy:"To si snad děláte p...l!"
A maminka s myslí, jaká je hvězda, že její dceruška telefonuje!
Jistě, že si se svým tříletým vnukem telefonuji, ale mobilem své dcery.
 Majda pajda 
  • 

Re: Promiňte mi 

(24.2.2009 22:38:34)
Majko, máte pravdu. Jen se tak nerozčilujte. Já mám taky malé děti a ani jedno mobil nevlastní. Je to blbost.
 katka+katka 
  • 

Re: Promiňte mi 

(25.2.2009 7:05:09)
Už jsem v diskuzi vysvětlovala, že mám svůj mobil pracovní, na něm musím být k dispozici. Takže je lepší, když mi Katka neblokuje linku a má vlastní mobil. Pr..l si nedělám. Na tom, že dítě umí telefonovat, nevidím nic hvězdného.
 Myss 


Re: Promiňte mi 

(26.2.2009 19:50:45)
Katko,lidi uz ani nevi,o cem je diskuse.Je az neskutecne,jak nekteri vubec nechapou,o cem jsi psala.Je to jak ticha posta,zacnes slovem "les" a na konci je z toho "pes".
 Blanina 
  • 

Operátor 

(2.3.2009 10:06:37)
Zrovna před chvílí mi volal cizí telefonní operátor,tak jsem si vzpomněla na tenhle článek. Zřejmě za to vytahování informací z dětí už dostali trochu za uši, protože se mě ptali, jestli jsem majitelkou daného čísla. Nicméně malému dítěti bych stejně vlastní telefon nedávala.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.