| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak kojit

 Celkem 78 názorů.
 Lenka B.z Hradce Králové 
  • 

Vpáčené bradavky 

(28.3.2002 15:27:51)
Článek je velice přehledný a jasný,nenašla jsem pouze co dělat v případě vpáčených bradavek,jak se pokusit během těhotenství tento stav změnit.Děkuji a hodně spokojených kojícíh maminek.Lenka
 simona 
  • 

Re: Vpáčené bradavky 

(18.10.2004 13:16:02)
jsem šťastná, že se zde mohu vyjádřit k určitým problémům. Mám toho teď za sebou v souvislosti s těhotenstvím a porodem mnoho zlého za sebou a nyní doufám, že budu konečně schopná pomoci i jiným lidem.
JAK NA VPÁČENÉ BRADAVKY?
- je důležité začít co nejdříve po porodu(tj.cca 30 min). Chce to trpělivost a vytrvalost při učení se kojení. Je nutná dobrá vzájemná poloha matky a dítěte. Lze tomu pomoci nastříkáním mléka do úst. Není dobré prs násilně vnucovat - ale pamatovat při to na trpělivost a vytrvalost. Formovače bradavek apod. jsou reklamní trháky, které za příliš mnoho nestojí, ale v některých případech jsou požehnáním. Existuje prý nějaké cvičení podle Hofmanna. Je dobré bradavky mnout a omývat žínkou namočenou ve studené vodě - ne led.
 Petulinda + Klárka + bříško 


Re: Re: Vpáčené bradavky 

(20.10.2004 20:51:38)
Mně rozhodně formovače bradavek jako reklamní tahák nepřipadaly. Nosila jsem je jen asi tři dny před porodem a pak ze začátku (pár dní) před každým kojením a bradavka se mi hezky vytáhla. Jinak se doporučují nosit od šestého měsíce. Teď už je Klárka profík a zvládáme to i bez formovačů.
 Petra+dvě dětičky 


Re: Re: Re: Vpáčené bradavky 

(21.10.2004 21:29:32)
No já se s formovačem trápila od 6 měsíce, pak i v porodnici, den co den...jen co jsem formovač sundala, bradavka okamžitě zmizela, prostě bylo to totálně na nic :-(
 simona 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vpáčené bradavky 

(27.10.2004 16:18:51)
já bych ty vpáčené bradavky řešila ještě kalciovkou (calcium panthotenicum). Ta mi taky v mnohém ze začátku pomohla. A mnout bradavky - to by taky mělo pomáhat. A mám dojem, že by pomohlo i masírování prsou viz.odstříkávání mléka.
 Lenka B.z Hradce Králové 
  • 

Vpáčené bradavky 

(28.3.2002 15:27:56)
Článek je velice přehledný a jasný,nenašla jsem pouze co dělat v případě vpáčených bradavek,jak se pokusit během těhotenství tento stav změnit.Děkuji a hodně spokojených kojícíh maminek.Lenka
 Milena, 3 koťátka 


Re: Vpáčené bradavky 

(28.3.2002 20:16:23)
Ahoj, Lenko, vpáčeným bradavkám se dá během těhotenství pomoci tzv. formovačem bradavek. Je to plastový klobouček s otvorem, který si nasadíš na prs a vložíš do podprsenky. Zpočátku můžeš mít nepříjemný pocit tahu v prsu z toho, jak bradavka vystupuje. Takže začni po chvilkách a dobu nošení prodlužuj.
Ideální je začát v 5. - 6. měsíci těhotenství a pokračovat až do porodu. Může se stát, že i po porodu bude bradavka méně vystouplá, než bývá obvyklé. Potom použij při samotném kojení silikonový klobouček, který bude dítě moci uchopit a pomocí něho sát mlíčko.
Může se stát, že ne v každé lékárně budou vědět, o co se jedná, nebo nebudou mít zrovna na skladě, ale většinou bývají ochotní to objednat. Tento sortiment mívají ve zdravotnických potřebách přímo při nemocnicích.
Měj se hezky, Milena.
 Ita 


Re: Vpáčené bradavky 

(31.5.2003 20:38:23)
Ahoj Lenko,

formovače bradavek ani nesháněj, protože jsem se ještě nesetkala s nikým, komu by pomohly. Nejlepší je pomůcka pro vpáčené bradavky "Nipplette" od firmy Avent. Je to sice trochu dražší, ale kojení je po tom 100% zaručeno. Můžeš si to objednat i přes net, protože normálně v obchodě či lékárně na Tebe budou koukat, jak když jsi spadla z višně.
Přeji hodně štěstí a nevzdávej to...
 Šipka 


Re: Re: Vpáčené bradavky 

(31.5.2003 20:46:14)
Ahoj Ito, mám docela vztek, že jsem ten formovač od Aventu nenašla dřív. Asi bych kojila mnohem dýl. Měla jsem tento problém u obou dětí a kojila jsem s kloboučkem, a tak mléka ubývalo a ubývalo, i když jsem z porodnice jela jako mlékárna a mm i rozdávala kamarádkám. Tak snad na to třetí dítko.. Jestli někdy bude :)
 Ita 
  • 

Re: Re: Re: Vpáčené bradavky 

(1.6.2003 18:10:27)
Milá Šipko,

já jsem se o Nipplette také dozvěděla až poté, co jsem půl roku krmila svého broučka odstříkaným mlékem... Déle už mi to prostě nešlo... Tak jsem alespoň dala echo ostatním maminkám, které mají tento problém (a myslím, že to není jen otázka kojení, ale celkové sebedůvěry a ženskosti...).
 Lucka 
  • 

Re: Re: Vpáčené bradavky 

(3.6.2003 15:29:29)
Ahoj Ito,

nevýš odkaz na ty formovače, www.adresu, kde se dají objednat??
díky Lucka
 Bibisa, Monička 1 měsíc 
  • 

Re: Re: Re: Vpáčené bradavky 

(3.6.2003 16:57:21)
Ahoj Lucko,,

zkus Laktační ligu, tel. 261082424, sídlí v

krči v Praze. Mně je tam prodali za 250 Kč.

Hodně štěstí
Bibisa
 Ita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vpáčené bradavky 

(3.6.2003 17:05:30)
Ahoj,

Bibisa mluví o něčem jíném než já... V laktační lize Ti prodají formovače od firmy Medela... To jsou ty, co mi (a nejen mě) nepomohly. Já mluvím o Niplette Systému od firmy Avent, který je jediný, který skutečně pomůže. Stojí také skoro desetkrát více, ale pokud se nosí pravidelně, je po problému natrvalo...

Pro Šipku: aventbaby.cz (v sekci "Kojení")
 Šipka 


Re: Re: Re: Re: Re: Vpáčené bradavky 

(6.6.2003 18:47:58)
Je to super vynález, ale škoda, že už ho nevyužiju! Myslíš, že o tom ví v LL? Myslím, že asi ne.
 Lucka 
  • 

Formovače bradavek 

(24.6.2003 13:05:10)
Ahojky,

hledám touto cestou maminku, která má zkušenosti s formovači bradavek od firmy Medela. - jak je správně používat a kdy se mají nosit.
díky moc
Lucka
 Bibisa, Monička 7 týdnů 
  • 

Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(24.6.2003 18:58:02)
Já je mám. Jestli myslíme ty stejné, tak stály 250 Kč a jsou to takové dvoudílné mističky s vypouklým předním dílem s dírkami na větrání a s odmontovatelným zadním dílem s dírou na bradavku. Hodně mi pomohly na začátku, kdy jsem měla ne snad vpáčené, ale takové jakoby ploché bradavky (pomohly mi je zformovat do takového toho "dudlíku", který pak miminko může vzít do pusy). Další výhodou je, že zachytí odkapávající mlíčko, které se pak dá použít. Nosím je přes den pořád, v noci se snažím je sundavat a nechávat bradavky, aby si odpočinuly. Na formování už to sice není potřeba, ale krásně to chrání prsa a zároveň to větrá (vložky do podprsenky se mi na prsa lepily, ale je fakt, že jsem je nosila jen v době, kdy jsem měla prsa děsivě rozkousaná).

Zítra jedu do Laktační ligy, tak se jich ještě zeptám, jestli je to správný postup (rámcově to už schválili), a když bude něco jinak, ještě se ozvu.

Ahoj Bibisa
 Lucka 
  • 

Re: Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(25.6.2003 9:29:37)
Ahojky Bibiso,

díky za odpověď, ano, myslíme obě ty stejné formovače. Jen jsem se ještě chtěla zeptat:jednoduše ty formovače vložíš do podprsenky tak, aby bradavka byla uprostřed toho otvoru? A ty větrací dírky směřovaly nahoru?? Já jsem někde četla, že se mají používat ještě v těhotenství, ale Ty jsi je začala používat až když se Ti mimísek narodil??
měj se krásně, Lucka
 Věra (Zdeněk 3,5 měsíce) 
  • 

Re: Re: Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(25.6.2003 17:26:49)
Ahoj, chtěla bych reagovat na tip na formovače bradavek od firmy Medela. Taky jsem si je koupila a nepoužívala jsem je. A to ze dvou důvodů. Po porodu mi natekla prsa mlékem a tyhle formovače mi vytlačovali bolestivé kroužky kolem bradavek. A pak jsem zjistila, že ty dírky jsou dost nevýhoda. Všude píšou, že budo prsa větrat, ale ono když se předkloníte (a to u miminka budete dělat pořád), tak vám to mléko bude pořád vytékat těmi otvory. Já jsem měla hodně mléka, srovnalo se to až za dva měsíce, i teď musím ráno odkojit, abych mohla chodit jen v podprsence a mléko mi neteklo. A ty první měsíce jsem musela odlévat mléko skoro každou půl hodinu.
Nemám úplně vpáčené bradavky, ale ploché. A v porodnici když mě učili kojit, tak mi dali jejich fotmovače s tím, že si je tam moho odkoupit a případně ještě koupit další. Pár stál 85 korun, mají jen zobáček bez větracích otvorů a nevytlačovali mi kroužky na prsou. Později jsem si je koupila v prodejně se zdravotními výrobky (konkrétně v Českých Budějovicích na poliklinice Jih).
Sběrače (nebo taky formovače bradavek) jsem nenosila v těhotenství, na letáku k nim bylo psané, že stačí je mít 3/4 hodiny před kojením, aby se vystoupla bradavka. Teď je nenosím vůbec a malej si prsík vytáhne, šikulka.
 Bibisa, Monička 7 týdnů 
  • 

Re: Re: Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(25.6.2003 18:30:26)
Ahoj Lucko,

přesně tak, dírkama nahoru a bradavkou doprostřed :o)). Jen je napřed nasadím na prso a pak teprv dám do podprsenky, ale to je celkem nepodstatný technický detail.

Nemám tolik mléka, aby mi vytékalo, jako Věra, takže to mi nevadí. Kroužky mi vytlačují taky, ale nebolí to, takže i to je pro mě OK.

Věro, jakou značku mají ty Tvoje chrániče?

Dík Bibisa
 Věra (Zdeněček, 3,5 měsíce) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(4.7.2003 15:25:30)
Bohužel značku nevím, protože jsem obal od těch formovačů vyhodila. Ale určitě je to český výrobek. Doporučuju se poptat v nějaké prodejně se zdravotnickými pomůckami.
Ještě jeden detail, ty formovače jsou pevné, konkrétně nemají jako formovače Medela, které mi nevyhovovaly pružnou část, která přiléhá k prsu. Možná proto se taky nedělaj ty kroužky vytlačené
 Petra,bezdetna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(19.7.2003 8:47:21)
Zdravim vsechny a mela bych takovy dotaz, zda-li nevite,jestli se daji uvedene formovace pouzivat i tehdy,pokud nekojim, chapu totiz muj problem jako kosmetickou vadu.A jeste by mne zajimalo, zda-li ma tento vyrobek dlouhodobe ucinky!
Dekuji Petra
 Ita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(15.8.2003 5:35:34)
Za tyhle formovače jen zbytečnš vyhodíš peníze... Také jsem si je před několika lety v dobré víře zakoupila přes net a výsledek absolutně žádný. Zkus radši Niplette System, je sice dražší, ale dílčí úspěchy jsou prokazatelné.
 H+F+E+J 


Jak na vpáčené bradavky 

(6.5.2004 11:21:00)
Musím dát za pravdu tvrzení, že System Niplette je úžasný. Cena v první chvíli zarazí, ale stojí to zato. Nevím sice, jestli lze tak upravit bradavky uz napořád, ale po několika dnech průběžného nošení mám poprvé v životě dvě krásné bradavky.
Takže vřele doporučuji
Helena
 Bibisa, Monička 7 týdnů 
  • 

Re: Re: Re: Formovače bradavek od firmy Medela 

(25.6.2003 20:39:59)
Jo a pořídila jsem si je až po porodu - v těhotenství mě ani nenapadlo, že by mohl být nějaký problém :o))
 Jeanne 
  • 

kojení 

(2.7.2003 20:29:06)
Chtěla bych prosím poradit. V jednom prsu pod bradavkou se mi objevilo ztvrdlé místo a Matěj nechce tuto bradavku vzít do pusiny, protože je to pro něj náročné. Čímž se mi dost komplikuje kojení. Byla jsem už s tím u gynekoložky a své porod. asistentky a nic moc mi neporadily. Prý se to snad samo spraví, když nemám teplotu a bolesti tak onic nejde. Oni v tom nevidí problé,. prý jsem teprve na začátku kojení a vše se upraví. Mám zkoušet učit mimčo z toho prsu pít. No řeknu vám, že když jste pár dnů po porodu konečně doma, nervy trochu v háji ještě máte toho drobečka mučit.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Nevíte co s tím, jestli se to fakt samo spraví a kdy jak?
Dík za jakoukoliv pomoc.
Jana
 Lufína 


Re: kojení 

(2.7.2003 22:29:19)
Jeanne!Já bych radila stále zkoušet kojit i z toho prsu,který odmítá,pokud ho máš moc nalitý a tudíš se mu špatně chytá,zkus nejdřív trochu mlíka odstříkat,pak by to mělo jít.Mělo by se to všechno upravit samo,hlavně pevné nervy,přikládat a kojit,tvorba mléka se ti upraví a nebudeš pak mít ani prsa tak zatvrdlá.
 Denisa 
  • 

Re: kojení 

(2.7.2003 23:24:05)
Taky jsem měla zpočátku občas opakovaně tvrdé místo na stejném místě v tom samém prsu. Pomáhaly my teplé až horké obklady před kojením, nebo horká koupel. Celkem se mi to vždycky uvolnilo. Nejvíc v noci a k ránu, když byl Matouš velmi hladový. Často jsem odstříkávala. Určitě to není vážný problém, já to mám teď v už v pohodě, čím je Matouš větší, víc toho vypije.
 Lusík 


Re: kojení 

(3.7.2003 14:41:43)
Po prichodu z porodnice jsem mela cosi podobneho. Pred kazdym kojenim jsem vlezla do sprchy a tam obe prsa nahrala hodne teplou sprchou a masirovala krouzivymi pohyby. Mleko se ti tim krasne uvolni a malej bude moci lepe sat. Oni totiz miminecka nemaji jeste takovou silu tu pripadnou zatvrdlinu vysat a ty ji takhle uvolnis a mlicko mu lepe potece. Delala jsem to takhle dost dlouho, asi mesic, az me sestra na stredisku vynadala, ze mu to moc ulehcuju. Ale to je vcelku moje vec. Urcite bych ti take doporucovala prikladat maleho i k tomu prsu, ktere nechce. Ja to vzdy stridala, davala vzsy z obou a vydrzelo nam to do ted i kdyz nekdo rika, ze se ma kojit z jednoho a pri dalsim kojeni zase z druheho. Nam to takhle dobre fungovalo a funguje dodnes. A jeste jednu vec, moc bych byt tebou neodstrikavala (myslim velke mnozstvi). Asi jen v pripade, ze ti bude malej spat treba celou noc a pro tebe uz to bude hodne neprijemny a bolavy. Ono se totiz vzdycky dotvori, to co odkojis/odstrikas, tak aby se ti to krasne srovnalo a nestala ses na odstrikavani zavisla:-). Ja to alespon takhle delala a casem se vytvorene mnozstvi vyrovnalo s poptavkou. Drzim ti palce. Pa T.
PS: Jakmile ucitis nejakou zatuhlinu, tak masiruj a masiruj a poradne i kdyz to bude bolet, proste se to musi uvolnit !!!
 jeanne 
  • 

Re: Re: kojení 

(3.7.2003 18:29:52)
Už jsem zkoušela teplé zábaly i studené, odstříkat hodně i málo. Ta boule je v místě bradavky a dvorce dost tvrdá a velká a ani rozmasírování nepomáhá. Je to do pusy pro mimčo fakt složité. Bojuji s tím již týden. Někde jsem četla, že bych tam mohla absces, bohužel bez teplot a výrazné bolesti mi s tím dokroři nic neudělají.
 katka 1 dite+brisko 
  • 

Nahrada za Nipplette system!!!!! 

(3.12.2004 11:38:38)
Jsem ted v 25.tydnu teh. uz druheho.Mam stejny problem, jako vetsina maminek zde.U prvniho ditete jsme vydrzeli kojit jen 2 mesice s prikrmem jiz od 14 dne, takze hruza a dost utrpeni.Ted si jiz davam vetsi pozor.
slysela jsem o systemu Avent-nipplette, ktery stoji ale 1 200,- a jsou na nej rozlisne nazory.Byla jsem dnes v laktacni lize.system znaji.Doporucili formovace-na trosku vpadle, nebo ploche bradavky staci.
Vyborny napad ale pro ty, co to maji horsi je: KOupit strikacku 20 (dvacitku) vytahnout pist a na druhe strane odriznout tu stranu se spickou.Na tu stranu(ostrou) vsunout pist a druha strana se prilozi na bradavku a muze se tahat.Funguje to uplne stejne jako system Nipplete.Jen za nej date jen 3 Kč.Napiste mi jak se vam darilo.Ja to zkousim taky.Trochu to boli, ale co bychom neudelali pro sve andilky.
Tahani zdar!!!!!
 Janoow 


Re: Nahrada za Nipplette system!!!!! 

(3.12.2004 12:10:54)
ahojky,
no jak píšeš o té stříkačce. Já jsem ani netušila, že mám vpáčené bradavky /ted nevím jestli jsem to napsala správně/. Až v porodnici mi to sestřička říkala. Dali mi přesně to co ty popisuješ, vypadalo to jako stříkačka, akorát bez té špičky. Ještě to tady někde doma mám. No a před kojením jsem to vždy chvilku používala. Bradavky jakoby vylezli ven. No a ted je malému pět měsíců a my stále jenom kojíme. Tak snad to zabralo :-). Jo a tu stříkačku jsem přestala používat když jsme přišli z porodnice, už mi přišlo že to nepotřebuji. Tak pa Janow
 katka 
  • 

Re: Re: Nahrada za Nipplette system!!!!! 

(3.12.2004 12:28:35)
tak to je moc fajn.ja se toho moc bojim, kdyz vim, jaky to bylo.Mam ted do porodu neco pres 3 mesice, tak to snad zvladnu.Oni se casem ty bradavky vytahnou- i odstrikavanim...tak to snad pujde.Taky zalezi na povaze mimca.To moje prvni, bylo hrozny vztekloun a nedockavec...
A kde jsi rodila??Ja pred tim v Podoli a nechali me s tim dost trapit.daly mi jen ty formovace a nic moc rady.ted jsem se uz poucila sama.
 Janoow 


Re: Re: Re: Nahrada za Nipplette system!!!!! 

(3.12.2004 22:52:21)
Ahoj Katko,
no já jsem rodila v České Lípě. Zvlášt jedna sestřička se tam opravdu hodně stará o to aby bylo kojení vpohodě. Ostatní byly také super. Hodně mi pomohli, protože jsem vůbec nevěděla která bije. Mám první mimčo :-). Tak budu držet palce, aby jsi to měla ted lepší než minule. Janow
 Markéta - Verunka a Daneček 


Zmrazené MM 

(4.12.2004 9:05:47)
Holky, můžete mi poradit jak postupovat při rozmrazování MM? Mám pocit, že se má rozmrazovat při pokojové teplotě. Co potom? Stačí ho jen ohřát? Nebo se má převařit? Poraďte, dík
 Líza 


Re: Zmrazené MM 

(4.12.2004 9:31:51)
Markéto, jestli jsi správně postupovala při zmrazování, není důvod převařovat. Naopak, zničila bys spoustu důležitých látek v mléce.
 Markéta - Verunka a Daneček 


Re: Re: Zmrazené MM 

(4.12.2004 15:41:11)
Lízo, jaký je správný postup? Doufám, že ten můj byl správný :-)
 Líza 


Re: Re: Re: Zmrazené MM 

(4.12.2004 16:12:15)
Možná by ti to někdo řekl přesněji, ale prostě pokud to mléko nenecháš před zamražením válet půl dne jen tak na lince a odstříkáš ho ne do hrnku od kafe, ale do sterilní nádobky, ve které ho okamžitě hluboce zmrazíš, je v pohodě. Stačí rozmrazit a ohřát :-))))
 Markéta - Verunka a Daneček 


Re: Re: Re: Re: Zmrazené MM 

(4.12.2004 22:31:01)
Lízo, tak jsi mě uklidnila. Myslím, že jsem postupovala správně. Chtěla bych tomu drobečkovi dát aspoň něco, když už mám mlíčka málo a tak je mi to líto vylít. A laktačka mi říkala, že odstříkáváním si zvýším tvorbu, tak na to spoléhám. Díky .
 Maruška a Toník 
  • 

Re: Vpáčené bradavky 

(14.7.2007 16:16:24)
Milá Lucko,
přečti si prosím můj příspěvek do diskuze pod Málo mléka. Měla jsem asi stejný problém a celé těhotenství nic neřešila....Přesto jsme to zvládli. Třeba Ti pomůže naše metoda. Maruška a Toník
 Andrea, 1dcera 5měsíců 
  • 

Slavné kojení 

(20.4.2002 22:39:54)
Znovu už po několikáté jsem si přečetla článek paní doktorky a po dlouhé úvaze jsem se rozhodla na něj ragovat.
Už v těhotenství jsem byla rozhodnuta že naši dceru budu kojit plně do půl roku a potom s příkrmem tak do roku.
Kojení nám šlo od začátku dobře, i přes vpáčené bradavky, v porodnici si mysleli , že už doma mám dítě a divili se že je to naše první. Myslela jsem, že vše tedy půjde jako po másle.
Problém č.1 - prdíky - už jsem nevěděla co mám sníst aby to dceru netrápilo, pomalu jsem jedla suchý chléb a pila samotnou vodu. Ty večerní a noční koliky byly hrozný divím se, že na nás sousedi neposlali sociálku. Tento problém vyřešily 3 měsíce věku, nastal však druhý problém, dcera přestala přibírat, předtím byly její váhové přírůstky v horních mezích příslušných grafů.(por. váha 3200g, v 3. měsíci 6000g)Začala měsíc trvající černé můra.Kojení po 2,5 hod.(prořvaných)délka kojení přes den 1hod,
věčer 2hod.Po několika dnech jsme se motaly v kruhu navyspání a hladu.Když byla u prsu usla, budila jsem ji aby něco vypila, jak jsem ji po hodině "kojení "odstavila brečela až do dalšího. Večer byla tak unavená, že se ji podařilo usnout tak na 3,5 hodiny, ale potom se koloběh opakoval bez ohledu na denní dobu.Stále jsem si byla jistá, že toto období překonáme a vše bude dobré.Po 14dnech jsem začala zrácet nervy,nevyspalá, záda mě bolely(kojení v leže - nesmysl usínala už po dvou nasátích a probuzení nebylo možné)hladová, protože dceru jsem musela stále hlídat, když tak hrozně řvala tek potom vyzvracela i to málo co vypila a dusila se zvratky, několikrát jsem s ní musela třepat hlavou dolů. Váha však byla pořád stejná 6000g.
Třetí týden jsme zkoušeli dokrmovat z lahve MM z té však dcera neuměla pít,na lžičce zvládla tak první 3 sousta a ostatní bylo všude jinde jen ne vní.Stříkačkou to taky nešlo, protože vrtěla hlavou ze strany na stranu(to dělá, když má velký hlad) a tak si poškrabala dásně a nevypila nic.
Nakonec jsme spávaly spolu v postely, aby odpalo přenašení, probuzení a řev a všichni jseme se trochu vyspali.Po 3 týdnech stále stejného kolotoče,s tím rozdílem, že jsem již neměla vůbec nalitá prsa (byly stejné jako po kojení)
už ani mléko samovolně přes den neodtékalo jako dříve, kdy jsem přikojení z druhého prsu nachytala 60ml mléka a třikrát za den měnila mokrou plenu).
Navšívily jsme tedy pediatra,po zdělení všech potíží nam bylo doporočeno dokrmování z lahve MM, že se nakone pít z lahve naučí a za týden na kontrolu. Doma jsme přikročili k drastyckému opatření za každou cenu naučit z láhve - po 4 dnech ukrutného řevu se nám podařilo část MM vypít z láhve, když před tím vypila mě.Kontrolní vážení ukázalo, že láhev bude to pravé, ale za cenu toho že vypije 45min ode mě a 200ml z láhvea krmení po 3 hod. Přes den to takhe šlo, ale co v noci, to jsme nespali o nic více než před tím. Nakonec pediatr doporuči přejít na NUTRILON a problém byl vyřešen. Ve 4.měsíci jsme začali dokrmovat, napřed 50ml k MM to však byla pro dceru malina, po 4 dnech jsme dali plnou dávku. Dcera prospívá 5.měsíc 8100g, spí a je spokojená.Kojíme ráno, ale je to jen už taková pěkná chvilka (po dlouhé době)trochu si u toho zdřímneme a plní elánu se probozíme až v 10hod.
Tak že celé to slavné kojení ve mě nechalo přesvědčení, že se člověk pořádně nenají (prdíky), nevyspí (dlouhé a časté kojení),vůbec si od bítěte neodpočine protože ho v kojení nikdo nemůže zastoupit a při tom duševní pohoda je pro tvorbu mléka nejdůležitější, a proto své druhé dítě budu učit také pít z láhve, abychom neprožili už žádný takový měsíc.a v případě že si budu chtít odpočinout a načerpat síly mě mohl někdo zastoupit.Čaje na tvorbu MM, teplé koupele, masáže nic nepomůže když už se motáte v bludném kruhu, nyní vím, že jsem zo měla rozetnou dříve a ne se všichni(dcera,manžel a já)trápit tak douho.Ještě teď mě dokáže vytočit přístup tchýně, že sice dcera prospívá, ale není plně kojená, kdo nezažil to co my ten to nepochopí)
Stále však pod dojmem článků, že kojení je jako by poviností matky a jen mizivé procento nemůže opravdu kojit ostatní spíše nechtějí,si říkám jestli jsem něco neudělala špatně, ale když si vzpomenu na ten měsíc tak si zase říkám vždyť jsme teď všichni spokojeni a nejvíce naše dcera.
 Martina+Madlenka+Kačenka 


Re: Slavné kojení 

(21.4.2002 22:27:03)
Podle mě je nejdůležitější spokojené miminko a maminka a ne kojení za každou cenu, takže jste to určitě vyřešili dobře. Magdu sice pořád plně kojím, ale už jsme si taky spolu zažily menší krizi, kdy jsem byla nešťastná, že se Magda vzteká a že ode mě nechce pít, atd. Naštěstí se to samo rychle upravilo, ale dodneška si pamatuju svou bezmoc a pocit zmaru (a představu, že jenom já mám nějaký problém a všichni ostatní kojí bez problémů...). Takže si z toho nedělej žádnou hlavu.
 Mariana 
  • 

Re: Slavné kojení 

(18.5.2002 19:20:53)
Díky za tuto reakci. Taky už jsem zblblá ze všech těch článků, osvěty a hnutí. Cítím se méněcenná, když 9 měsíců po porodu nekojím. Přitom dcera do svých 6ti měsíců nepoznala ani čaj. Pediatři i můj gynekolog mě uklidňovali slovy, že současná osvěta "Kojit do dvou let" v nás maminkách vyvolává akorát deprese. Tak nevím, co si o tom všm myslet.
 Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) 


Slavné kojení? Příjemné kojení! 

(8.2.2003 11:41:52)
Pisatelka článku udělala jistě bolestnou zkušenost a věřím jí každé slovo. Ale vyvodit z toho závěr, že budu druhé dítě vést k lahvi mi připadá jako ukvapený. Každé dítě je jiné a to druhé může být hotový bumbrlíček, který se za deset minut nabumbá a na tři hodiny usne. Tak to bylo u nás, všichni mě staršili jak se nevyspím, co hrozného dovedou prdíky, jak můžu dostat záněty a já nevím co ještě. Jenže naše holčička (i když byla nedonošená) se velice rychle rozbumbala a skutečně spala zpočátku tři hodiny přes den a v noci 4-6 hodin bez probuzení. Prdíky sice trochu měla, ale dobře zabíraly kapičky SAB a také jsme chodily už od tří týdnů do Kenny klubu cvičit (a chodíme tam pořád). Problém prdíků je i v tom, že malé děti nemají tolik pohybu. Tam nás naučili i masáže bříška. Od tří měsíců chodíme plavat, takže pohybu je dost. Krize nastala, když měla dcerka necelé tři měsíce - asi dva dny jsem kojila po hodině a půl, někdy po dvou, pak se vše srovnalo. Bez problémů jsem plně kojila do šesti měsíců, pak jsem začala dávat zeleninový příkrm. Kromě příkrmu ještě 6x denně kojím (z toho jednou v noci.)

Kojení nebylo hned od začátku příjemné, ale velice brzo se příjemným stalo. Hlavně jsem měla ráda kojení v noci, kdy byl větší klid a byly jsme s dcerkou samy. Dívala jsem se jak pije, hladila jí... Vždycky mi u toho usnula.

Nerada bych, aby se maminky začaly bát, že něco podobného může nastat i u nich. A pokud se přece dostaví problém, je tu myslím řada odborníků, na které se dá obrátit. Existuje Horká linka kojení, která je bezplatná, po cele republice jsou laktační poradkyně, které jsou vyškolené, aby pomáhaly kojícím maminkám. Někdy se dá i dost velký problém překonat, když v tom maminka není sama a hlavně se vyřeší rychle. V předešlém příspěvu bylo nepříjemné, že to trvalo tak dlouho. Včasné zavedení příkrmu mohlo zabránit vyčerpání maminky. Propagace kojení je určitě dobrá, ale neměla by přejít ve vnucování a to hlavně v problematických případech.

Přeji všem maminkám, aby se podobné hrůzy minuly a kojení bylo i pro ně radostí.

Alice
 alka, 3 děti 


Re: Re: Slavné kojení? Příjemné kojení! 

(13.2.2003 7:33:39)
Milado, ani já nenašla v našem okrese laktační poradkyni, ale na netu je seznam poradkyň, které pracují na telefonu, včetně doby, kdy fungují. A někdy je porada po tel. dostačující. Nebo aspoň po tel. lepší než nic. Zdraví Alka
 alka, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Slavné kojení? Příjemné kojení! 

(13.2.2003 11:54:00)
Ahojky Milado,
asi máš pravdu, já už jsem přece jen "zasloužilá matka" (tak mě prosím označili na vítání občánků) a tak to s tím kojením nebylo tak hrozné, jen jsem začla dostávat měsíčky a mlíčko malé nechutnalo. Tím telefonátem jsem se spíš utvrdila v tom, že to co dělám, dělám správně. Jako dobrý nápad vidím kontaktovat laktační poradkyni ještě před porodem a mít na ní tel. kontakt. Myslím, že zvláště prvorodičkám, by se to mohlo hodit. Pěkný den přeje Alka
 alka, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slavné kojení? Příjemné kojení! 

(13.2.2003 15:18:41)
Jo Milado,
to je právě tím, že neví do čeho jdou. Pro ně je zatím nejdůležitější těhotenství a porod. A proti porodu jim kojení připadá jednoduché.
Co se týká BFHI porodnice, já jsem v jedné pohořela s požedavkem položit mimi po narození na mé břicho, což mě docela překvapilo. Argumenty? Je to nehygienické , to se v tom chte patlat? Miminko prochladne, musí aspoň na 2 hod. do inkubátoru - i úplně zdravý novorozenec. Proč? Paní primářka to tak nařídila. Takže jediné, co tahle BfHI porodnice nabídla, bylo přiložení miminka k prsu potom co z něj udělají uzel. A to jen na chvilku, pak se musí "ohřát" v tom inkubátoru.
Proto jsem porodila v malé porodnici, kde nám (byl se mnou i můj muž) vyšli velmi vstříc, přestože tento titul nemají. Měj se hezky Alka
 Petra, dcery 5let, 2 měsíce 
  • 

Re: Slavné kojení? Příjemné kojení! 

(13.2.2003 23:39:11)
Jen poznámka na okraj: Horká linka kojení při Thomayerově nemocnici je naprosto nefunkční záležitost. Snažila jsem se tam dovolat (a to myslím opravdu snažila) 3dny. Sama paní na ústředně v Thomayerově nem. mi řekla, že je to téměř bez šancí, že to prostě neberou a skoro nikdo se tam nikdy nedovolá. Nakonec mi dala číslo na jinou linku na oddělení a tam mi to po 5 pokusech vzali. Rada z Horké linky kojení na počínající zánět prsu - "jeďte tam, co jste rodila ať se vám na to podívaj. K nám určitě ne, to musíte tam, co jste rodila. Jinak jen odstříkávat, nic jiného vám k tomu neřeknu." V případě, že člověk opravdu potřebuje poradit, nemá cenu se na ně vůbec obracet.
 Bára,Matýsek a Kubíček 


Re: Re: Slavné kojení? Příjemné kojení! 

(14.2.2003 20:17:25)
Petro, co se tyce me, nebyt linky kojeni nevim nevim jak bych prezila prvni rok meho syna. Nescetnekrat me vytrhli trn s paty (i s prsa :-)) ale to bylo pred rokem, nevim jak je to tam ted...
 Mana, Alex 7m 
  • 

Re: Re: Re: Slavné kojení? Příjemné kojení! 

(15.2.2003 18:12:57)
Ja mam s linkou kojeni velice dobre zkusenosti. Ja se tam dovolala skoro vzdy, vetsinou rano. A musim rict ze mi vyborne poradili, kdyz bylo Alexovi 5 tydnu, tak jsem mela dost problemy desne me to bolelo (do te doby jsem nevedela ze nejaka linka kojeni existuje), tak mi rekli at tam prijedu a vsechno me naucili a vysvetlili. Bez nich nevim, jak by to dopadlo. Od te doby jsem tam volala jeste nekolikrat naposledy nekdy v lednu.
 Helena, dcera 18 let 
  • 

Re: Slavné kojení 

(25.2.2004 8:22:27)
Dcera se mi narodila v roce 1986, tedy v době totáče. V té době se kojení nepropagovalo v takové míře jako dnes. Byla jsem rozhodnutá, že budu kojit co nejdéle. Ovšem člověk míní a příroda mění. Mám ploché bradavky, takže mi kojení moc nešlo. V té době byly k dispozici tzv. kojící klouboučky ze skla s dudlíkem na konci. Mělo to jednu výhodu. Anetka se naučila velice brzy sát z dudlíku. Jinak byl na dvě věci... Navíc Anetka byla velmi hladové dítě, dva měsíce jsme nespali, kojila jsem po 2 hodinách. Už jsem ztrácela nervy a od 8. týdne jsem ji začala přikrmovat Feminarem. Konečně jsme se trochu vyspali. Asi od 2,5 měsíce jsem přestala kojit úplně, protože jsem ztratila mléko. Nejdřív byla na Feminaru a od 4. měsíce na Sunaru. Ten jí tak zachutnal, že ho pila až do 3,5 roku. Tak si říkám, že to taky nebylo tak špatný, protože tak dlouho bych ji určitě nekojila a navíc vím, že když matky dlouho kojí (např. 1 rok), pak přestanou, tak si dítě na příkrm těžko zvyká, spíš si na něj nezvykne a musí přejít na normální stravu. Anetka si po ránu dala celou flašku Sunaru, druhou vypila večer před spaním. Myslím si, že umělá mléka nejsou tak špatný a my jsme ho používali dost dlouho.
Dneska je z ní dospělá slečna, v životě měla parkrát chřipku, jinak je zdravá jako řepa.
Mamči, neberte to tragicky, když nemůžete kojit, berte všechno z té lepší stránky. Zbyde Vám např. víc času na mazlení se svým pokladem.
 Kopretin@ 


Re: Slavné kojení 

(18.4.2004 21:21:45)
Máme stejné problémy,jako Ty a navrch ještě velmi vpáčené bradavky a proto první 2 měsíce kojení-UTRPENÍ. Moje mimi sice přibírá pravidelně,teď máme 5měsíců a 6kilo,ale nespí a propláče opravdu hodně času,pokud jí nedyndám.To je však jiný problém. Prdíky byly děsné,ale ty nejsou vinou kojení! Noci jsou hrozné,ale vydržela jsem. Z prsů mi neteče asi od 3 měcíců a už nejsou zdaleka,tak plná a nalitá,jako dříve,ale hodlám kojit tak do dvou let a přeze všechny problémy jsi myslím,že chtít je to nejdůležitější.Měla jsem doma více laktačních poradkyň a ne každá se mi zdála rozumná,ale např. paní Ivana Fisherová byla prima. Neodsuzuji Tě,každý má právo se rozhodnout a umělé mléko není jed,ale pro mě je výživa mých dětí na prvním místě a tak nějaký čas nepohodlí vydržím,nikdo neříká,že je to dovča:-))
 sally 


Re: Re: Slavné kojení 

(20.4.2004 8:07:28)
Šárko,
no mě teda zase přijde dost zvláštní tvůj přístup. Nechat dítě týdny a měsíce brečet hlady, abys mohla hrdě dodržet svoje zásady o kojení do dvou let???.... to mi přijde takové to kojení za každou cenu....
 linda 
  • 

Re: Re: Re: Slavné kojení 

(29.4.2004 16:58:14)
Mile maminky, kojeni je sice prima, ale neni nic spatneho dat jednu lahvinku formule, pokud mleko netece. Docela jsem zirala na prispevek sarky, opravdu nevim, jestli spis tomu diteti neublizuje. ja mam triapul mesicni holcicku a kojim jak se da, ale kdyz se mi rozezere a mliko mi nestaci tak jednou ci dvakrat za den, obvykle rano a vecer prikrmuju jednou lahvinkou. radsi nez nechat me dite vriskat hlady, tak prikrmim, navic to jen prospiva. Jinak mam pro vas dobry tip. Zkuste stimulovat tvorbu mleka odsavani, zaprve, mleko pak pouzijete pri kojeni, pokund nechcete davat flasku porad jeste muzete pouzivat strikacku s hadickou pripevnenou k bradavce a za druhe, pumpovani mleka inicializuje tvorbu mleka. Anebo pokud jste proti pumpovani skuste krmit casteji, i kdyz mate min mleka, to nevadi, pokud krmite casteji dite je spokojene, protoze neni hladove a i to malo staci, za tri dny se tvorba mleka zvysi a uvidite jak to vsecko bude fungovat jako po masle.
 Věra Formáčková,dcera6,syn3,mimi 5m 
  • 

Re: Slavné kojení 

(26.5.2004 23:05:11)
Vracela jsem se s mým tehdy tříměsíčním synem z poradny .Na cestě nás vítala baička a ptala se jak malý prospívá.Odpověděla jsem, že moc nepřibral,ale sousedky chlapeček že je jak Budulínek,protože dostává už ve čtyřech týdnech Nutrilon.To byla reakce-COže!!! Ona nekojí???Připadalo mi to jako -Cože! Prodává dětem drogy!Přitom milá babička kojila nejdéle manžela-3 měsíce,jeho mladší sourozence 3 týdny.Propagace je opravdu velká,někde jsem četla název článku "Kdo nekojí s námi, kojí proti nám".Někdy to současnou situaci vystihuje.Já jsem poté co malý přestal přibírat na váze ještě nějakou dobu měla snahu plně kojit,ale i když byl malý přisátý ve dne v noci,na váze nepřibral- vzhledem k tomu,že jsem se musela taky starat o starší děti, chod domácnosti,hrdě jsem zakoupila Nutrilon.Zatím kojím, ale i přikrmuji, malý přibývá na váze,spinká i v noci, což byla při plném kojení utopie.Když to takhle vydržíme do půl roku,díky za to, když ne,nebude to myslím tragédie.A když se někdo udiveně zeptá"ty nekojíš",budu si myslet své.
 Lucka,2děti 
  • 

Re: Re: Slavné kojení 

(10.6.2004 11:23:55)
Věro, máš pravdu, propagace kojení je vážně obrovská. Mám 13-ti měsíčního chlapečka Adama, kojim ho ještě přes den tak 2x-3x podle něj a v noci ještě jednou. Zkouším ho teď začít odstavovat, i když jsem si původně myslela, že budu kojit tak do dvou let. Myslim, ze i takto dlouhé kojení je veliký úspěch, ale kolem mě je spousta maminek, které "vydržely" opravdu tak dlouho, a proto teď bojuji sama se sebou a připadám si trochu jako bych měla Adama o něco ochudit.
 Míša,2 děti,dcera 7,syn 12 
  • 

Re: Slavné kojení? 

(3.6.2004 11:13:27)
AHOJ ANDREJKO.
JMENUJI SE MÍŠA A POPRVÉ JSEM SE DOSTALA NA TUTO STRÁNKU.HLEDÁM INFORMACE PRO MOJI SESTRU,KTERÁ MÁ SVÉ PRVNÍ MIMINKO.ASI JAKO MNOHÉ Z NÁS SEJÍ DOSTÁVÁ RAD OKOLÍ!(MAMINEK,TCHÝNÍ,PŘÁTEL...)KAŽDÝ RADÍ NĚCO JINÉHO.JEJÍ PROBLÉM SE TÝKÁ KOJENÍ,KTERÉ TRVÁ 1-1,5h.MALÝ PŘI NĚM USÍNÁ.ŘEKLA JSEM JI,AŤ SKUSÍ NA VEČER PŘIKRMOVAT.MANŽEL BYL PROTI.PROČ BY SE MĚL UČIT NA FLAŠKU,KDYŠ MLÉKO MÁ A PRÝ SI MÁ DENNÍ REŽIM ROZVRHNOUT TAK ABY DOMÁCÍ PRÁCE DĚLALA,KDYŽ MALÝ SPÍ.JEN JI ZAPOMĚL ŘÍCT,KDY MÁ SPÁT ONA.BLB!PANÍ DOKTORKA ŘEKLA,ŽE MALÝ PŘIBÍRÁ,TAK AŤ TO VYDRŽÍ!ŽE PRÝ SI NA TO ZVYKNE.PROTO JSEM BYLA RÁDA KDYŽ JSEM OBJEVILA TVŮJ ČLÁNEK.UŽ JSEM SI MYSLELA,ŽE JSEM S TAKOVÝM NÁZOREM SAMA.JÁ MÁM 2 DĚTI.U PRVNÍHO JSEM SE VŮBEC NEVYSPALA.VSTÁVALA JSEM 6X ZA NOC A PŘES DEN TO BYLO TO SAMÉ.KDYŽ JSEM SE PTALA MÉ DĚTSKÉ LÉKAŘKY,ZDA BYCH NEMĚLA ZAČÍT PŘIKRMOVAT,SPUSTILA NA MĚ ODBORNÝ VÝKLAD JAK JE KOJENÍ PRO DÍTĚ ZDRAVÉ(S ČÍMŽ SOUHLASÍM)A,KDYŽ MÁM DOST MLÉKA(TO ZE MĚ STŘÍKALO JAKO Z FONTÁNY)TAK MÁM KOJIT I KDYBYCH MĚLA STÁVAT KAŽDOU PŮL HODINU.ZAČALA JSEM, I PŘES TO,NA NOC PŘIKRMOVAT.PANÍ DOKTORCE JSEM ŘEKLA,ŽE JENOM KOJÍM,COŽ BYLA SKORO PRAVDA.SYN SE UKLIDNIL,JÁ TAKÉ A PANÍ DOKTORKA BYLA SPOKOJENÁ JAK TO MIMČO HEZKY PŘIBÍRÁ!!
U DCERKY JSEM TAKOVÝ PROBLÉM NEMĚLA,ALE TA SI TO VYBRALA OD SVÝCH 3 LET,SVOU TVRDOHLAVOSTÍ ,VZTEKÁNÍM A NOČNÍM PLÁČEM!TO JSME TAKÉ ZVLÁDLI.TEŤ SE HROZÍM PUBERTY,KTERÁ NA MÉHO SYNA LEZE!ALE STEJNĚ PŘES TO VŠECHNO JSOU MOJE 2 SLUNÍČKA!!!
JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJI ZA TVŮJ NÁZOR A PLNĚ S NÍM SOUHLASÍM!!
ZDRAVÍM VŠECHNY MAMINKY MÍŠA
 Pawlí 


Re: Re: Slavné kojení? 

(4.6.2004 23:14:53)
Ahojky
nejsem Andrea ale snad to nevadí. Stejný problém jako Tvoje sestra jsem měla jak já tak má přítelkyně. U mě se to upravilo asi po 2 měsícíh, během kterých jsem kojila téměř pořád. Když se to u Lenky pořád neupravovalo tak si poslala na rozbor mlíko a zjistila že živiny v něm obsažené jsou pro mimko nedostačující a chce kojit "pořád" protože má hlad. A to měla mlíka že by zvládla menší mateřskou školku. Takže není podstatné kolik toho mlíka je ale jaké má složení.
Já jsem kojila až do minulého týdne kdy jsem si šla na týden lehnout se slepákem do nemocnice.Bez 2 měsíců 3 roky. Když jsem se vrátila vysvětlila jsem synkovi že všechno mlíko už vypil a mamka další nemá. Kupodivu se s tím spokojil. Je rád že má mámku doma a ostatní bere v klidu. Jen si tam při usínání "strčí ruku" (jeho slovník) a během 5 minut spokojeně usne. to když jsem kojila tak usínal díl
Přeji pevné nervy a pokud možno trochu klidu.
 Gábina 
  • 

Odstavení 

(5.6.2004 22:14:33)
Ahojky, prosím vás nemáte někdo nějaký osvědčený trik, jak odstavit větší dítě? Mám dvouletou dcerku, kterou stále kojím. Obvykle jen před spaním a v noci, ale pokud by to bylo na ní, pila by klidně 10x denně. Říkám jí, že mlíčko spinká, aby ho měla dost před spaním, většinou to respektuje, ale před spaním si cokoli jiného odmítá vzít (někdy by možná prošla voda se šťávou, což je u nás momentálně největší hit, ale tu se jí snažím dávat jen omezeně a před spaním mi přijde vysloveně nevhodná). Vím, že se dopručuje, aby matka někam na týden odjela, ale Káťa má období, že odmítá jít s babičkou i obejít blok (po 50 metrech začne "máma, máma" a obrací k domovu), takže by se z ní asi zbláznili. Na nějaké rázné řešení, doprovázené celonočním pláčem a následnou celodenní ufňukanou náladou, nemám nervy ani srdce. Jestli to takhle ale půjde dál, budeme kojit nejspíš ještě v první třídě:-)
Díky moc.
 Martina 


Re: Odstavení 

(8.6.2004 22:11:40)
Gabino mi odstavovali nedavno, v 26ti mesicich. KOjila bych dal, syn byl hooodne zavislej, ale bylo mi hodne spatne na zacatku tehu, tak jsme se rozhodla prestat. Mela jsme z toho hruzu ale slo to hladceji nez jsme doufala! Se synem proste zacal chodit spat manzel. Driv usinal jen a pouze u prsa. No, par veceru jecel ale nebylo to vubec tak strasny jak jsme myslela a pak si zvyknul. Chce to to asi vydrzet, no... Ja jsme spala vedle a zatim stale spim, malej s tatou v posteli. Uz bych s nim mohla spat i ja, zvykl si, ze uz mlicko nebumba. Ale zavislak je furt, jak me vidi nahou, vejska "mlickooo" a musi dat na prsa aspon pusinku a pomuchlat si je;-)))
 Pawlí 


Re: Re: Odstavení 

(10.6.2004 23:18:10)
Ahojky

já jsem přestala kojit před zhruba 14 dny když jsem šla na týden do nemocnice. Bez 2 měsíců jsem kojila 3 roky a nelituji ani vteřiny. Až přijde další mimko plánuji to samé. A to i přestože mi doktorka od jeho 6 měsíců říkala že by jsem měla přestat kojit jinak na mě bude závislí. No, ne že by nebyl. Ale jsem radši když si závislost odžije na mě než v nějaké sektě za 15 let.Myslela jsem jaké s tím budou problémy, ale Jenda je zcela v pohodě. Jen mi tam strčí ruku a slastně spí. Když jsem kojila usínal déle.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Odstavení 

(16.6.2004 23:03:00)
Ahoj Martino a Pawlí,
díky moc za povzbuzující odpovědi
 Sonka 
  • 

Re: Re: Odstavení 

(24.5.2005 9:16:42)
Tak nevim, jestli Ti prijde normalni, ze Ti syn ve svych 2a pul letech muchla prsa ????
 Sonka 
  • 

Re: Re: Odstavení 

(24.5.2005 9:17:37)
Tak nevim, jestli Ti prijde normalni, ze Ti syn ve svych 2a pul letech muchla prsa ????
 Eva + Ondrášek 3 měsíce 
  • 

Re: Slavné kojení 

(31.1.2007 9:57:01)
Dobrý den, ani nevíte jak jsem ráda že jsem tento váš článek našla. Všechno u nás probíhalo úplně stejně jao u Vás. taky jsem byla rozhodnutá kojit a td. Byla jsem ve spojení s linkou kojení atd. Dnes jsou nám tři měsíce a jsme ve stádiu kdy musím zajít za pediatrem ( jdeme tam v pátek na očkování)protože myslím že jsme vyzkoušeli všechny možné prostředky a nic. Ondrášek je stále uplakaný, křičí ani se nevyspí, (je vzhůru po pul hodince) a já už nevím co s ním mám dělat. Snažímě se kojit jakmile to jen jde ale ani se mi nestačí vytvořit MM na tož abych něco odstříkala. Také si myslím že mu mlíčko prostě nestačí. Také piju čaje, litry vody snažím se být v pohodě ale prostě to nejde. Mrzí mě to ale nedá se asi nic dělat. Doufám, že to nějak zdárně vyřešíme
 CH 


Jak kojit 

(28.11.2002 21:13:14)
Mám dvě děti dceři 3 roky syn 2měsíce .Při narození dcery jsem mlezivo měla až třtí den ,mléko až po příchodu z porodnice .Dcera byla kojena do 6týdnu najednou mléko zmyzelo.Bydleli jsme u manželových rodiču. Každý den jsem válčila s tchiní tak jsem to brala stres byl tou příčinou,že se stratilo.V roce 2002 v lednu jsem otěhotněla podruhé .Bydlíme vesvém bytě tak jsem se těšila jak si druhé miminko vychutnám.Budu kojit co nejdéle to pujde .Narodil syn po narození musel na jednotku intenzivní péče .Od tédoby to začlo nanovo .Mlezivo nikde ,jeden den ,druhý den ,třetí den pořád nic lékaři i sestřičky mě ujištovali , že to ještě příjde.Ale když už pátý den syn křičel hlady tak mi přišla sestra říc ,že syn dostal lahev a že budeme muset přikrmovat .Byla jsem neštasna .DOMA to skouším inadále ale dá to opravdu velkou práci nam oboum.Už jsem vyskoušela snad všechno . Syn vzdoruje ale já se zatím nezdávám.Ale nevým jak dlouho to ještě vydržím.Vchebu není ,žádna instytuce která by vtakové situaci matce poradila jestli vubec muže ještě poradit.Poto závidím těm maminkám co kojí své miminkaa namají stim žádné problemi.
 CH 


Re: Jak kojit 

(30.11.2002 16:05:49)
Díky LÍDO že jsimi napsala ale nemužu najít tvou adresu.Dofám že semi ještě ozveš.RÁDA bych nějaký ten recept.Předem dik Lenka ,Barča a DANEČEK.
 Káně 


Re: cestina 

(2.12.2002 10:15:52)
ja vim, ze muj nazor je trochu mimo misu, ale ty hrubky v tom clanku - to je proste hruza. Omlouvam se, jindy tak kriticka nejsem, ale proste mne to prastilo tak do oci, ze jsem to musela napsat...
 CH 


Re: Re: cestina 

(10.12.2002 22:33:16)
Dík za názor ,ale píši poprvé a nevým jak se opravují překlepi naklávesnici.Musela bych vše vymazat a psát znova .A to my čas a miminko nedovoluje.
 Petra a Honzíček 
  • 

Re: Jak mít více mléka 

(5.6.2006 8:54:59)
Vážené maminky,
přečetla jsem snad všechny příspěvky a je tam mnoho zajímavých informací, ale mám pocit, že ani jedna mi nedává jasnou odpověď na správné kojení, abych nemusela vůbec přikrmovat.
Mám s tím docela problém. Honzík se narodil v dubnu, nyní mu jsou 2 měsíce a kromě kojení musím i přikrmovat, což mě štve. Honzík při narození vážil 4,15kg a měřil 55cm, velké dítě, narodil se císařem a já hned neměla mléko. Teď ho sice mám, ale jemu to nestačí. Dětská lékařka tvrdí, že je na mě moc velký a že to tedy vůbec nevadí, že musím přikrmovat a to tedy musím. Již jsem vyzkoušela 3 dny jen kojit a vydržet to slzavé hladové plakaní, ale bylo to marné. Kojím často a z obou prsou, z každého tak 10 minut a dříve z každého 30 minut, ani to nepomohlo.Prsa se mi moc nenelévají, alespoň to tak nepociťuji, ale mléko mám, občas mi z prsou i kape, ale Honzíkovi to nestačí. Zkoušela jsem i různé čaje a nápoje na podporu mléka a nic, je to od porodnice pořád stejné. Když po kojení nedám ještě příkrm, je hladový a pláče, zklidní se opravdu až po příkrmu. A to je jinak spokojené miminko, stále se usmívá, příbírá perfektně, spinká výborně, saje z prsou i z lahve bezvadně, dudlíka nepotřebuje, jen to kojení nám nejde.Každý mi radí něco jiného, ale už jsem vyzkoušela všechny rady a různě je komninovala, ale marně. A to jsme oba dva v pohodě a spokojení, nejsem ani utahaná, ani nervozní změnou v našem životě, nic nás netrápí. Tak v čem je chyba? Poraďte, díky.
Ale jinak k těm příspěvkům, i když přikrmuji, Honzíkovi to nevadí, cutná mu jak kojení, tak příkrm a změny si ani nevšiml. Co má v pusince, to saje a saje rád. Přikrmuji Sunarem HA1 a občas Nutrilonem forte, když je hodně hladový, ale hlavně nejdříve se vžda snažím kojit.........

Díky za rady. Petra s Honzíčkem
 Věra - babička 
  • 

přikrmování 

(4.2.2003 14:52:37)
Narodil se nám vnouček a má bez pár dnů 3 měsíce. Maminka v důsledku virového onemocnění "přišla o mléko", takže již 3 týdny nekojí. Nemůžeme se v žádném článku dočíst jak a čím přikrmovat kromě Sunaru.Dětská lékařka jí oznámila,že do 6 měsíců věku dítěte nic než Sunar. Já své děti přikrmovala od 2 měs.Sunarem+ovocnými šťávičkami,od 3 měs.zeleninovými polévkami.Je nějaká změna? Obsahuje již dnes Sunar potřebné živiny a skutečně se do 6 měs.demá podávat vůbec nic, ani čaj???Prosím, kdo nám poradí???Věra
 Sosan 
  • 

Re: přikrmování 

(4.2.2003 15:35:09)
Určitě má Sunar svoje alternativy, viz např.výživa kojence O Sunaru se obecně traduje, že jsou po něm tlusté děti (znám konkrétní případ z okolí), takže dozhodně dodržovat dávkování a "nepřilepšovat" mu. V období, kdy hrozí dehydratace (např. opravdu horké léto) se, co já vím, může i ten dětský čaj. No, snad se vám ozve ještě nějaký jiný znalec...
 Kluci 


Mateřské mlíčko 

(4.5.2004 21:40:34)
Prosíme maminku, která by poskytla našim nedonošeným dvojčátkům mat. mléko. Pro mlíčko si přijedeme a zaplatíme Vám jej. V nemocnici nám jej pasterizují. Potřebujeme jej kvůli nedovyvinutým střívkům. Praha a okolí.
 Katka + 2 


uchovani mleka 

(4.4.2005 15:46:54)
Zdravim, chtela jsem se nekoho zeptat, jak mam postupovat pri sberu mleka.
mam system avent s jednorazovymi sacky.Do jednoho sacku by melo prijit asi 170ml mleka. Muzu to odstrikavat behem 24 hodin, davky michat a pak to cele zmrazit??dekuji
 kula 
  • 

Antikoncepce?!!!!! 

(5.10.2006 9:59:00)
Co to tu píšete za bludy?! Kojení, že je přirozenou antikoncepcí? Na to už doplatilo hodně matek! Takhle populaci neregulujete, spíš podporujete! Divím se, že se na Rodina.cz můžou psát takové bludy!
 šárina 
  • 

Re: Antikoncepce?!!!!! 

(26.10.2006 12:35:09)
Pokud jsi četla ten článek pořádně a celý, tak se dočteš, že se na to nedá spoléhat.Jinak o kojení a určitým způsobem neotěhotnění se píše už hodně dlouho, ale musí být kojení pravidelné a ne delší přestávka než tři hodiny.To vše píší odborné časopisy. JÁ OSOBNĚ POUŽÍVÁM ANTIKONCEPCI, PROTOŽE TO NEBUDU JEN TAK ZKOUŠET, MÁM TŘI DĚTI A TO STAČÍ.ZÁTÍM. Kojím v noci po šesti hod. A to už je chyba.
 Simona 
  • 

Re: Re: Antikoncepce?!!!!! 

(5.11.2006 13:37:48)
Taky jsem myslela, že budu mít od mentruace kvůli kojení pokoj, ale dostavila se už 5 týdnů po porodu a pak každý měsíc přesně, i když jsem plně kojila a ze začátku velmi často. Zajímavé, že před otěhotněním mi menstruace vynechávala, měla jsem ji tak co 40 dní, když to šlo dobře, a od porodu ji mám každý měsíc.
 Eva K, Lucie 11m 
  • 

kojení v roce života 

(24.2.2007 16:59:41)
Zdravím, jak často kojíte roční dítě? Lucinka pije stále asi 4x denně a v noci 2-5x asi 5-10 minut. Odstavit ještě úplně nechci, ale nejsem si jistá, jestli už by se neměla začít "osamostatňovat". Přes den mě to zase tak netíží:-). Lucka je na mě poměrně dost fixovaná, přestože chodíme mezi lidi, nemůže to kojení podporovat?
Snažíte se odstavení podporovat, nebo tomu prostě necháte volný průběh?
Díky.
Eva
 ujinka 


kojení nebolí 

(12.2.2009 12:19:22)
Hodně se píše, že u správné techniky kojení nemůže bolet, ale první-druhý tyden kojení bolí i když kojíte správně.Protě si bradavka musí zvyknout. Taky jsem se bála, že kojím špatně, ale moc milá sestra v nemocnici, mi vše vysvětlila.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.