| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zvládne vaše dítě první třídu?

 Celkem 52 názorů.
 Lucka 345 


Trochu pozdě 

(30.1.2009 11:14:54)
Trochu pozdě na tento článek. Zápis máme šťastně za sebou i s chřipkou.
 metty, 3 kluci 


Proč pozdě? 

(30.1.2009 15:14:00)
Zápisy už sice leckde proběhly, ale o odklad školní docházky se dá zažádat až do doby, než začne nový školní rok. Aspoň u nás to vloni tak proběhlo, normálně jsme syna do školy zapsali, ale rozhodnutí, jestli půjde do školy nebo ne padlo u nás až v červnu. Při zápisu mi totiž jedna paní učitelka navrhla odklad, dvě další ho nedoporučovaly a i ve školce si mysleli, že je na školu připravený dostatečně. Tak jsme ještě pro jistotu na jaře absolvovali vyšetření v pedagogické poradně. Takže času na rozhodnutí o tom, jestli odklad nebo ne je ještě dost.
 Dana 
  • 

Re: Proč pozdě? 

(31.1.2009 0:00:44)
Při žádosti o odklad musíte mít vyjádření pediatra a psychologa (PPP). Na to ředitel školy i velice spěchal, chtěl to co nejdřív a o nějakém případném dovyzrání dítěte nechtěl ani slyšet. Já tedy u dítěte narozeného v srpnu o odklad žádala, hlavně jsme chodily na logopedii, u ničeho nevydržela, byla netrpělivá, úkoly z mš jí nebavily, byla nesmělá....i psycholožka odklad doporučila.Ten rok jí opravdu strašně moc pomohl a teď je to opravdu o úplně něčem jiném. Jsem ráda, že ten odklad měla a to jsem zpočátku toho posledního školkového roku jí fakt do tý školy dát chtěla, ale postupem času jsem změnila názor ( a to učitelky na mne tlačily, ať jí do školy dám- snad, aby se zbavily předškoláků, za které se docházka neplatí, nebo fakt nevím)
 Sylvie 


Re: Proč pozdě? 

(31.1.2009 0:05:57)
Při žádosti o odklad musíte mít vyjádření pediatra a psychologa (PPP).

Když jsem byla s holkou u zápisu, tak zrovna učitelky probíraly, že od letoška by měla být změna a mělo by už zase stačit buď jedno, nebo druhé. Nicméně info jsem si neověřovala, ptž pro mne není podstatné.
 DitaB 


PPP a pediatr 

(31.1.2009 21:39:02)
Letos je třeba ještě vyjádření jak PPP, tak pediatra. Parlament již schválil novelu školského zákona, podle níž bude stačit jen vyjádření buď pediatra, nebo PPP. Ale vzhledem k tomu, že daná novela vstoupí v účinnost nejdříve v době, kdy bude dávno po zápisech, nevztahuje se na letošní předškoláky a "odkladače" :))).
 Sylvie 


Re: PPP a pediatr 

(31.1.2009 22:11:46)
Ach tak, tak to se omlouvám za mystifikaci ~x~ Já jenom prodávala tak, jak jsem u zápisů nakoupila ~d~~z~
 Neny 
  • 

Re: PPP a pediatr 

(2.2.2009 19:35:53)
Tak u ZŠ v Mladé Boleslavi stačí jen jedno z vyjádření PPP nebo pediatra.
 Marie Mourková 
  • 

Re: PPP a pediatr 

(25.3.2010 23:19:44)
Potvrzuji, má sestra je učitelkou na 1. stupni ZŠ: stačí jen jedno potvrzení: buď jen pediatra nebo z PPP. ZŠ na to záměrně neupozorňují, spíše si přejí, aby rodiče měli potvrzení z PPP.
 Winky 
  • 

Re: Trochu pozdě 

(30.1.2009 17:32:59)
Já nevím, ale zdá se mi že se s tím odkladem/neodkladem teď hrozně nadělá.... Přišlo by mi jednodušší, aby byl stanovený dvouletý rozptyl pro nástup do školy pro každé dítě (např. že dítě narozené v r. 2004 bude moci nastoupit ke školní docházce v září 2010 nebo 2011) - aby si sami rodiče mohli zvolit a nemuseli žádat o nejrůznější posudky.
 Debbie 


Zkusenosti ze zamori 

(30.1.2009 22:10:56)
Dekuji za clanek! Potvrdil nazor ucitelky syna, odklad. Zijeme v USA v oblasti, kde deti nastupuji do skoly v 5 a nekdy i 4 letech. Meznik neni 1. zari, ale zacatek prosince. Deti nastupuji do tzv. Kindergarten, ktera je v ramci zakladni skoly. Drive to fungovalo pravdepodobne bez problemu. Jenze bohuzel trend v USA je, ze nyni je vyuka Kindergarten podobna, jako vyuka v 1. tride v CR. Dite se uci cist a psat. A na konci roku se to od deti ocekava. Coz mnoho 4 a 5 letych deti absolutne nezvladne. Situace jak si, ale neni doresena. Ve vetsine statu v USA, totiz odklad skolni dochazky neni mozny. A uz vubec to neni bezna praxe. Nastesti my zijeme ve state, kde to bezna praxe je a i reditelka skoly, odklad doporucuje a podporuje. Neumim si predstavit, ze muj syn by se v 5. letech musel ucit psat a cist. A to i kdyz o to temer nejevi zajem. Vim, ze jsou i staty a skoly v USA, ktere nejsou tak akademicky zamerene. Bohuzel ale trend se vyviji timto, dle meho nazoru, nespravnym smerem. My davame nasemu synovi odklad a do skoly pujde v 6,5 letech. Coz myslim, ze je "tak akorat"...
 Evca 


Re: Zkusenosti ze zamori 

(31.1.2009 18:38:47)
No, ziju v Kanade a moje dcera mela 4 roky kdyz sla do Kindergarden a 5 kdyz sla do 1 tridy. Narozky ma v prosinci a tak je a vzdy bude nejmladsi ve sve tride. Ale vse zvlada suprove. Taky by se tu melo upozornit ctenare ze skola v USA a i tu v Kanade (i kdyz je to tu lepsi nez tam kole u vas) je trochuzpomalena~y~ nez v cesku. Mela jsem tu cest se sem prestehovat v 14 letech a tak jsem nastoupila do 9 tridy. Musim vam oznamit ze do 12 tridy jsem opakovala uplne vse co jsem se v cesku ucila do 8 tridy~t~. Takze ono to ze dite tu jde trochu drive do skoly neni az tak velika hruza. Moje holka je dokonce ve tride kde jsou prvnacci a druhaci a tak se priucuje i vecem z druheho rocniku. Jo a k tomu vsemu je to skola kde uci deti francouzsky takze ma vsechny predmety jen v tomto jazyce (bydlim v anglickem Vancouveru a doma kecame cesky).
 perdita 


Re: Zkusenosti ze zamori 

(31.1.2009 18:57:10)
Evčo, já to znám zase z Británie, kde by žaba chodila už tento rok do školy povinně, ale možná by nastoupila již před rokem, což mi připadne hodně surové. Můj syn a syn kamarádky v UK jsou stejně staří, ale Tad chodí do školy o rok déle a nevím, zda se to dá srovnávat. Třeba v matice jsme už dál v Čechách, ale zase oni mají Science, což my tu nemáme, max prvouku. Připadá mi to dost nesrovnatelé. Jak srovnáš, kam se děcka dostanou v češtině a kam v angličtině.
 martina 
  • 

Re: Zkusenosti ze zamori 

(31.1.2009 20:58:19)
Ahojte,tak to ted resime tez. Sznovi bude v zari 5 let..bydlime v uk..zda ho dat ci ne..jazykove je jeste pozadu (cestina, anglictinou teprve zacina)..ve skolce nam rikaji, ze ho mame dat od peti, ze pak bude prerostlej oproti dalsim detem...nevim..proste si to neumim predstavit..jeste ani nema jasny, jestli je pravak ci levak....
 perdita 


Re: Zkusenosti ze zamori 

(31.1.2009 21:38:07)
Martino, to rozhodování ti nezávidím a jsem ráda, že žijeme tady, že jsem ušetřená.
Jak vychází s vrstevníky, chodí někam do playgroup nebo ěnco takového?
Jazykově bych si hlavu neláma,a však víš, oni jsou na to zvyklí a připravení, bude dělat masivní pokroky. Snad máte poblíž nějakou fajn školu~R^
 Debbie 


Re: Zkusenosti ze zamori 

(1.2.2009 1:23:32)
Mela jsem upozornit, ze opravdu zalezi, do jake statni skoly a jakem school district jste. My jsme v nejlepsim school district v nasi county. Prestehovali jsme se sem zcela kvuli skolam. Mame dceru ve 1st grade. Ktera je naopak jedna z nejstarsich ve tride. Ale ona nastupovala do kindergarten a uz umela cist a psat. Nyni ji testovali a v nekterych predmetech je na urovni 5. grade. Dcera dostava domaci ukoly ze 2nd grade. Jinak u nas v KG mela ukoly kazdy den. ALE nas syn je naopak naprosto prumerny kluk. V nasi skole dite "musi" umet cist a psat na konci KG. Hodne deti mezi KG a 1st grade chodi na summer school a nebo ma soukromeho ucitele. Proto volime pro syna extra rok. Vlastne on pujde v zari do soukrome KG a dalsi rok do nasi statni KG.
 Debbie 


Re: Zkusenosti ze zamori 

(1.2.2009 1:27:54)
Martino,
Ja mam se synem uplne stejny problem. Je opravdy vysoky. Ale presto ho nejdrive dame do soukrome KG a pak do nasi statni KG. Je obrovsky rozdil mezi devcetem a chlapcem.

Tady je zajimavy clanek a mame stejnou zkusenost:

Not all 5-year-old boys ready for kindergarten

By Theresa Walsh Giarrusso
For the Journal-Constitution
Published on: 08/10/08
My 5-year-old son will be starting kindergarten on Monday, but many boys his age across the country, and in our community, won"t be joining him on that first day of school.

It"s not a new trend, but it"s one that seems to be happening more often —- children, almost always boys, being "redshirted" by their parents out of fear that they aren"t academically ready or mature enough for the rigors of kindergarten.

And when I say rigors, I do mean rigors. Public kindergartens in Georgia are usually all day, every day —- not half days. As the mother of a child who finished kindergarten just a year ago, I know they are expected to sit in their seats, stay on task and keep their hands to themselves for a good portion of the time. I also know they are expected to read and write. I have several teacher friends who call kindergarten "the new first grade."

I called an expert in early childhood education to find out what is up with our boys —- why are so many of them not ready to go to school these days? Here"s what I learned.

Stephanie Jones, a professor of early childhood education at the University of Georgia, says to begin with it"s just a myth that our 5-year-old boys aren"t as mature as our 5-year-old girls.

"I think there are lots of different kinds of socialization that happen. Some girls have already learned "I sit quietly." Boys have learned "I get positive attention when I"m moving around." Gender behaviors occur along a spectrum. For every boy having one behavior, I could find a girl having the same."

But more important, Jones wants to reassure parents the problem isn"t with our kids, it"s with our schools.

"It is happening a lot right now. What I have seen in the past several years, since the No Child Left Behind mandate, is that kindergarten classrooms are not looking like kindergarten classrooms. It used to be play-based —- social, emotional and academic. And now it"s all academic," Jones explains. "This focus on test preparation in the upper grades has trickled down to kindergarten."

"Kindergarten has been a space where every child was welcome. The teacher expected kids to need to walk around, need to play, and sing. Now they sit very still, follow directions, work with pencil and paper. Some are where kids are not even working with crayons. Some are not even having recess. They are giving up art, music and P.E."

Jones says kids used to learn how to resolve problems and work with others through their play, but now they"re not getting those skills, and she predicts that will create problems later.

With many of my friends and acquaintances talking about whether their boys would be ready, I started to get anxious last year about our son. He has a May birthday, and it"s often boys with late spring or summer birthdays that hold off.

We checked in with his preschool teacher and the preschool director during the year, and they felt like Walsh would be ready. By the end of the year, they said definitely. He could read, write and count, and they thought he would be bored by another year of preschool.

I"m not 100 percent convinced he will sit still, but we"ll see.

So what can parents do if they"re not happy with "the new first grade?"

"Instead of working individually and holding our children back, big groups need to go into our schools and say this is not what they want for children. We don"t have standard children. We don"t want our children to be standardized. We want holistic, well-rounded education," Jones suggests

She says No Child Left Behind is under revision, and she is hopeful that changing the law will mean positive changes in our classrooms, including our kindergartens.

What was your child"s kindergarten experience like? Do you think just because they can read and write at 5, they should be in a classroom setting? Do you think they are sacrificing learning other valuable skills by concentrating on academics too early? Log onto ajc.com/momania to share.

> Theresa Walsh Giarrusso lives with her husband and three children in Gwinnett County.

ajcmomania@gmail.com


Vote for this story!
Buzz up!
 Mortadela 


Tereza Beníšková 

(30.1.2009 12:01:51)
Knihu Terezy Beníškové "První třídou bez pláče", ze které pochází použité citace, jsem přečetla a musím říct, že na lepší jsem dosud nenarazila. Velmi rozumná paní, ta Beníšková! Doporučuju. :-)
 lklasinka 


Re: Tereza Beníšková 

(30.1.2009 12:39:32)
tak na to se mrknu, náš malý má odklad, u zápisu (který musel absolvovat) se trápil, píše písmena, kreslí, pozná čísla, ale sociálně na to ještě nemá. Tak doufám že jsem neudělala chybu, ale si říkám že mu nic neuteče.
 Andy 
  • 

Re: Tereza Beníšková 

(30.1.2009 13:25:56)
Dobrý den,
když jsem šla kdysi dávno do první třídy já,bylo mi sedm let...i když jsem v šesti poznávala písmenka,číslice..atd..rodiče usoudili,že jsem tak drobounká,že bych ve třídě trpěla:-),tenkrát jim to bylo schváleno a mě udělen odklad...věřte mi,že jsem o nic nepřišla,jen jsem si,jak mamka s oblibou říká, o rok prodloužila dětství...pak už mě jen čekaly léta študování:-)..proto neuvažujte nad tím,zda jste udělala či neudělala správně,rozhodla jste se tak a určitě jste tím svému dítěti neblížila :o).Přeju hezký den.
 perdita 


Re: Tereza Beníšková 

(30.1.2009 15:33:29)
Problém je, že moje dcera, která umí víc než jen rozeznat písmenka atd., je sice sociálně nezralá, ale školka ji naprosto nebaví, úkoly považuje za podřadné, i když s dětmi vychází dobře, nesnáší "předvádění", takže nejen že nepůjde tancovat na besídku, ale taky se nesnaží odpovědět na dotazy paní učitelek a jakkoli ukázat, co ví. Je šťastná te´d doma při nemoci, čteme na střídačku, dělá si úkoly pro předkoláky až mladší žáky a to, co si sama vymyslí, a do školky se jí nechce. Vůbec. Představa, že by tam zůstala další rok, mě dost odrazuje, i když bych jí odklad klidně dala. Bude mít při nástupu do školy celkem čerstvě šest a vážně nevím, jak to bude sociálně zvládat.
Články jsou to dobré, ale konečné rozhodnutí stejně musíme udělat my podle toho, jak dítě známe.
 JanickaB 


Re: Tereza Beníšková 

(30.1.2009 16:39:00)
Já bych v takovém případě zkusila být Vámi dobrou Přípravnou třídu. Můj syn také vše uměl už loni. Jen byll takový citlivější a nebyl úplně jistý ve správném úchopu tužky. Teď chodí do přípravky. Velmi se mu tam líbí. Mají skvělou paní učitelku a získává vřelý vztah ke škole. Myslím, že by mohla přípravná třída suplovat poslední rok školky. Mějte se.
 perdita 


Re: Tereza Beníšková 

(30.1.2009 17:29:47)
Myslíte jako nulťák? ten tady snad ani neexistuje a přípravku při školce jsem absolvovala se synem, bylo to k ničemu. Oni jedou podle nějakého systému, kdy dítě sedí vedle maminky, takže se samozřejmě nesoustředí, protože nemusí. Maminka si pokyn zapamatuje, tužku podá apod. Jak říkám, ztráta času. A škola, kam je dcera zapsaná přípravku nenabízí, ani o žádné jiné v okolí nevím, ale stejně by na takovou přípravu měla chodit na svou budoucí školu.
Ale myšlenka je to dobrá!
 štěpánka 
  • 

Re: Tereza Beníšková 

(30.1.2009 21:06:57)
A co se poptat na hjinou školku, kde by třeba pro předškoláky s odkladem nabízeli nějaký speciální program, právě proto, aby se tam nenudili. A nebo se zeptat v příslušné ped-psych poradně, či mateřském centru, zda nemají aspoň nějaký "kroužek" pro tyto děti, kde by se třeba naučili, jak najít své místo mezi vrstevníky a naučit se "žít s vrstevníky". To, myslím, by sociální zralosti pomohlo nejvíce, otázka je, zda je něco takového k mání. Doma s maminkou sice dítě skvěle rozvine intelektuální schopnosati, ale pokud tam není problém, moc mu to nepomůže právě v té zmiňované "sociální zralosti".
 Markéta 
  • 

inbtelektuální vs. sociální zralost 

(30.1.2009 21:08:25)
My jsme něco podobného řešili se synkem loni. Ve školce se nudil, sám četl a počítal, ale takové základní věci jako pracovat teď hned na zadaném úkolu, dohodnout se s dětmi a dávat pozor, i když ho zrovna něco nebaví, byl velký problém (a je dodneška). Nakonec jsme ho do školy dali. Ne, že by žádné potíže nenastaly, ale pravda je, že přes prázdniny hodně dozrál. A myslím, že kdybych mu chtěla "prodlužovat dětství" dalším rokem školky, tak možná nadělám víc škody než užitku, protože loni byl na školu pěkně nastartovaný a těšil se, což mu pomohlo spoustu problémů překonat. Přijde mi to hrozné, když se dítě stresuje a zároveň pyšní u zápisu a pak mu někdo řekne, ať si tašku koupí až za rok.
 Bodlík 


Re: inbtelektuální vs. sociální zralost 

(30.1.2009 21:29:13)
Mně se to zdá rozumné. Taky si myslím, že sociálně může dítě vyzrát bez problémů o něco později. Imunitně taky časem dozrávají (i když je to úplně z jiného soudku). A nepřejde na školu nažhaveného mrňouska chuť do učení a poznávání.
 Mana. 


Re: inbtelektuální vs. sociální zralost 

(31.1.2009 12:53:06)
Marketo, my to meli uplne stejne, kluk letni, cetl a pocital, ale problemy s udrzenim pozornosti a absolutne ho nebavila predskolni priprava. Ale s detmi vychazi dobre, je to takovy zivel. A je maly a drobny. Ucitelky ve skolce mi rikali, at ho urcite dam, ze zraly je. A ze ho nebavi predskolni priprava, tak to ze si mysli, ze se u nej stejne nezlepsi a ze stejne porad bude radsi myslet na ty svoje veci. Jsem rada, ze do skoly sel. Rozviji mu to tam prave ty socialni dovednosti. Taky mame problemy s chovanim, ale v unosne mire. Naopak si ted nedovedu predstavit, ze by byl jeste ve skolce. Hodne by ho to zabrzdilo a nic by mu to uz nedalo.
 perdita 


Re: inbtelektuální vs. sociální zralost 

(31.1.2009 15:11:17)
Přiznávám se, že o odkladu už neuvažuju, i když je to letní dítě. Domácí škola by myslím taky nikam moc nevedla, protože ona potřebuje spíš tu socializaci. Myslím si, že připravka má smysl buď jen ve školce, kam chodí dítě, a u nás je to společné s rodiči a třídy smíšené, takže jinak ani Ň, nebo přípravka ve škole, kam bude dítě chodit - jinak bych ji zmátla. Do PPP jdeme na posouzení, tak se poptám, ale podle zkušeností ze školky vím, že na jejich sezení chodí děti s výraznými problémy chování, tam ona by nechtěla. Od příštího roku se doufám stane malou skautkou, ale chodí i do keramiky a dvakrát týdně do baletu a dobře zvládá, nemá žádné potíže se zařazením, ty má nejvíc ve školce. Naše škola přípravku nenabízí, ale nabídli nám i zapojení do 1. třídy, vyjít s nimi do kina, prostě aby viděla, jak to ve škole chodí - má tam bratra, oni o nás mají velký zájem, i když ona nebude tahoun třídy, to je jasné mně i paní ředitelce~;) Prostě to beru tak, že dospěje, že budeme chodit do školky na brzkou hodinu, že je budu tlačit k tomu, aby ji zapojovali a motivovali, aby měla pocit, že něčeho dosáhla, něco zvládla (ona se nechce "předvádět", ani nevěděli, že čte, prostě když ví, neřekne), využijeme nabídky školy na zvykání a snad to bude dobré.

Děcka, ale podle zkušenosti se synem vím, že NADŠENÍ K UČENÍ JE PŘEJDE. Jinak to asi nejde. Ale je to smutné. Stačí však, že dostávají známky, body, obrázky a už se neučí pro sebe, vlastní potěšení, ale pro známky, body a obrázky.
 Markéta, syn 7 l. a miminko 
  • 

Re: inbtelektuální vs. sociální zralost 

(2.2.2009 8:50:45)
S posledním odstavcem smutně souhlasím. Malý není nadšený, protože se naučil číst a může si teda přečíst, co potřebuje a chce, ale protože má ze čtení jedničky. Naprosto se sice nadšení nevytratilo (např. minulý týden mě dostal - mami, hurá, máme úkol v písance!!! Už píšeme věty s tečkou na konci - moje první věty!!!), ale je to hlavně kvůli známkám a razítkům. Ach jo.
 perdita 


Re: inbtelektuální vs. sociální zralost 

(2.2.2009 10:48:55)
Markéto, i u nás je občas ještě nadšení, hlavně protože jde o dobrou školu, moc se snaží, ale Adam už je třeťák a je to horší. Nedá se s tím bohužel nic dělat.
 Simona,slečna 9/03,kluk 4/08 


Re: Tereza Beníšková 

(31.1.2009 20:49:31)
perdita:Jsem s Plzně moje dcera také nastupuje v září do školy a ve škole kam nastoupí mají od února jednou týdně přípravnou hodinu školy,jenže sem se dozvěděla od jiných maminek,že tam musíme být s dětmi,v tom byl problém má ročního kluka a ten by tam nevydržel tak sem se zeptala přímo ve škole u zápisu a paní učitelka mi sama navrhla,že to vklidu zvládne i sama stačí ji tam přivést a pak si pro ní přijdu.Takže první hodinu s ní budu,abych věděla jak to probíhá(malího bude hlídat tatka)a pak tam bude chodit sama.Teda pokud bude chtít ona sama.Nutit jí nebudu.
Hezký večer.
 Bodlík 


Re: Tereza Beníšková 

(30.1.2009 21:06:38)
Pokud nemusíš do práce, máte třeba mladšího sourozence, co třeba zkusit domácí vyučování. S učením by asi problémy nebyly, to ji očividně baví. Pravděpodobně je introvert. Možná by doma byla mnohem šťastnější. Začlenit do kolektivu by se mohla o něco později a nebyla by pozadu.
 petra 
  • 

Re: Tereza Beníšková 

(14.5.2010 14:33:37)
Ahoj,
sice je to už dávno ten příspěvěk, ale moc by mě zajímalo jak jste to nakonec vyřešili??Dala jste malou do školy???My to právě řešíme tedka a pořád nevíme.Syn je naprosto to stejné,besídky, pracovní listy.....ze záčatkku ho to bavilo ,ale ted je všechno nuda...Děkuji za odpověd
 Dana,dvě holky 
  • 

Také jsme řešili odklad 

(31.1.2009 8:03:10)
Dceři loni zjistili vážné imunitní onemocnění a bylo nám doporučeno lékařkou,abychom jí dali odklad,protože bude trvat,než zaberou léky a byla by to pro ní zbytečná zátěž navíc.Holka je narozená koncem června.Byla jsem s ní i v PPP a tam nám řekli,že je školsky zralá a byla by škoda,aby do školy nešla.Ve školce nám učitelka řekla,že jí nemá už co nabídnout.Hodně jsme to zvažovali a nakonec si myslím,že jsme se dobře rozhodli.
Dcera měla odklad,ale nastoupila do jiného oddělení ve školce(mají tam totiž dvě pro děti od 4-7 let).Našla si nové kamarády,dělají jí tam úplně jiné činnosti než v její předchozí třídě,zlepšení zdrav.stavu jsem viděla až někdy kolem listopadu,takže i to mne utvrdilo,že jsme udělali dobře.Holka je šťastná.

Před letošním zápisem byla u nás ve městě přednáška na téma zralost dítěte do školy.Podle té psycholožky by většině chlapců prospělo,kdyby šli do školy až v 7 letech.
 lksv 


Re: Také jsme řešili odklad 

(31.1.2009 15:14:09)
TAK JSME NA TOM ÚPLNĚ STEJNÉ, TAKÉ MÁME PROBLÉMI Z IMUNITOU ASTMATEM A ALERGIEMI MÁME TAKÉ ODKLAD SYN NASTOUPÍ SKORO V 8 LETECH DO PRVNÍ TŘÍDY ,ALE MÁM STOHO STRACH ABY SE MU POTOM DĚTI NESMÁLY ....
 kaculda 


... 

(31.1.2009 17:59:59)
Ahoj:o),
moje dcerka je narozena v zari 2003, zijeme v Nemecku a MUSI do skoly. Nejdrive jsem se toho bala, presto, ze vsichni byli pro, aby nastoupila. Minuly mesic jsem byla na pohovoru ve skole( ja sama) a tam jsem se primo ptala, jak je to s detmi, ktere rodice nechteji nechat jit. Do te doby jsem zastavalöa nazor, ze rok odkladu nemuze uskodit. Ale pry je to jinak, jsou deti, ktere jsou zrale aby nastoupily, ale kvuli rocnimu odkladu se zabrzdi. Jsou uz " nastartovane" a ten rok je tak zabrzdi, ze se jim zase tezko startuje. Myslim, ze na tom neco je, rodice, by meli mit dobry pocit, znaji sve dite nejlepe, v kazdem pripade je dobre pozorovat, jak se deti chovaji u jinych na navsteve, kdyz rodice nejsou pritomni:O). Vzdycky ziram, kdyz dcerka spi u kamaradky a ta mi vypravi, jak se chovala...nepoznavam sve dite~t~.
Ja jsem to vyresila, ze dcerka nastupuje od pondeli do pripravky:o)), uz se moooc tesi a je mi jasne, ze ve skolce uz by zustat nemohla~z~.
 Ducháčci 


jiná možnost 

(2.2.2009 14:52:40)
Při této příležitosti bych chtěla zmínit, že od září bude letos poprvé otevřená v Plzni 1. třída waldorfská v 15. ZŠ na Skvrňanech, kde mají k dětem zcela jiný přístup. Dítě se rozvíjí celostně ve svobodnou bytost, není za své výkony známkováno, učí se tudíž opravdu pro sebe, nikoliv kvůli nějaké vnější motivaci. Máme zde ještě pár posledních volných míst. Oficiální zápis už proběhl, avšak do poloviny února je možné se ještě zapsat. Více info najdete na www.waldorfplzen.cz. Do této školy nastupují děti většinou kolem sedmého roku věku. Největším důkazem školní zralosti jsou druhé zuby, které jsou to nejtvrdší, co lidské tělo vůbec dokáže vyprodukovat. Značí onu sílu, která je zapotřebí právě pro školu, nový způsob života. Můj syn v 5 a půl roce už umí psát věty velkými tiskacími písmeny a počítat, avšak právě sociální zralost a správná výslovnost R a Ř ještě nenastoupila. Zuby má ještě všechny mléčné a začíná se mu teprve jeden mírně hýbat. Do školy tudiž nastoupí až v sedmi, je zářijový.~z~
 Myss 


stále nejsme rozhodnuti 

(31.1.2009 21:28:58)
kluk je cervencovy,ale narodit se mel az v srpnu.Od zari jsem byla rozhodnuta,ze dame odklad,ale on prisel s tim,ze chce do skoly,ze vsechny deti jdou.Oni ted ve skolce hodne o skole povidaji,motivuji deti,navstevuji skolu,aby jim ukazali,jak to tam chodi,s detmi o tom vykladaji.Skoro by mi pripadlo hloupe mu ted rict,"ale ty zustanes ve skolce."Myslel by si snad,ze je blbecek a mozna by to bylo kontraproduktivni.Nerada,ale do skoly ho v zari tim padem asi dam.Socialne zraly je,(asi),ale jak vy tu vsechny pisete,ze deti ctou a pocitaji,to ne.Pozna samostatna pismenka a napocita za sebou treba do sta,ale zadne scitani a odcitani.Vykresy ve skolce co vidim na nastence ma prumerne a jemna motorika-vazani tkanicky,nic moc,i kdyz tuzku drzi hezky.taky chodime na lgopedii,sykavky uz cvicime dva roky,pri cviceni pekne,v mluve ne,a r ř,taky teprve trenujem.Tak vam holky vazne nevim...
 Myss 


Re: stále nejsme rozhodnuti 

(31.1.2009 21:32:55)
jo,mame ve skole,do niz by chodil jednou mesicne pripravku,kdyz jsme ho v hodine pozorovala,byl dobry.narozdil od tech zralejsich nevykrikoval,pekne se hlasil,bohuzel marne,nebot vzdycky nekdo vykriknul a p.uc.dala prednost tomu vykrikujicimu.Vsechny ukoly taky zvladl,bez problemu.Deti uz totiz nesedi 45min na zadku se zalozenyma rukama,ale p.uc.je nejmin 3x vytahla z lavic k nejake jine cinnosti.Slovni zasobu ma dobrou,ale vyslovuje spatne a nekdy vyklada lidem neco od prostredka,ze vubec nevi,co rika a ja musim prekladat.Ach jo.
 kaculda 


Re: stále nejsme rozhodnuti 

(31.1.2009 21:53:36)
Daso, dcerka se taky moc tesila, dokonce ve skolce maji pro predskolaky extra vylety a veci, kterych se mohou zucastnit jen ony. Proto bych i dceru vytrhla z jejich " particky":).
Moje dcerka umi pocitat"jen " do dvaceti a nepripada mi to malo, pismenka pozna jen nektera:), nad timto bych si hlavu nedelala~2~.
 perdita 


Re: stále nejsme rozhodnuti 

(31.1.2009 22:31:25)
Kaculdo, to teda školku vážně závidím. U nás bude letos poprvé po strašně dlouhé době školka v přírodě, ale je o to zoufale nízký zájem, my se teda přihlásili, ale ona školklu vážně nemusí, vlastně čím dál tím míň, tak zaplatíme storno a bude. Byla bych ráda, kdyby soustředěne pracovali s předškoláky a věnovly se aspoň půlhodiny denně jen jim, ale mají všechny děti dohromady a nikoho do ničeho nenutí, ani nemotivují.
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: stále nejsme rozhodnuti 

(1.2.2009 22:02:40)
Perdi,
z tohoto pohledu jsem rada, ze mame skolu, kde jsou deti ve tridach podle veku... ve tride jsou vsechno predskolaci - a co ty ucitelky s nimi delaji - to je fakt parada... hned vedle skolky mame zakladky - takze predskolaci tam jednou mesicne chodi do "velke" telocvicny a jednou mesicne chodi na pocitace s "velkymi" skolaky...
... jo a jeste - po Vanocich prisla do skolky pani z PPP, byla tam cele dopoledne, povidala si s detma (i jednotlive) a odpo mohli prijit rodice na konzultace. To opravdu hodnotim jako velke plus... a deti, ktere se ji nezdaly zrale na skolu ted - tem doporucila jeste tak v kvetnu prijit do PPP...

Lukas je na konci cervna, ale nejak nebyl duvod uvazovat o odkladu, myslim, ze daleko vic to budu resit za dva roky s Martinem, ktery je v polovine srpna...
 perdita 


Re: stále nejsme rozhodnuti 

(2.2.2009 8:00:04)
Jani, to, co popisuješ, je naprosto super, to je sen. Bohužel u nás to tak nechodí, ačkoli paní učitelky jsou moc hodné a je tam bezva atmosféra, předškoláci jsou na místním systému biti, není na ně čas.
Dcera - stejně stará jako tvůj syn - nebude chodit ani na přípravku, protože v té škole, kam asi bude chodit, ji nenabízí. Rodič na něktré věci prostě připravit nemůže. Můžeš s dítětem dělat grafomotorická cvičení, ale to je o něčem jiném. V naší školce mají děti také složky plné grafocvičení - sama jsem je kopírovala - ale paní učitelka se zeptá: chceš dělat zajíčky a kličky, moje dcera řekne ne a jde si hrát... Ona zrovna tohle nepotřebuje, ale o to tady nejde, ve škole se jí nikdo nebude ptát: chceš?~a~ Ona prostě když nechce, nikdo ji nenutí, nepřemlouvá. Doma řeknu uděláš, udělá, ale doma není škola plná dětí, že~l~. Mám tedy pocit, že já s tím nic udělat nemohu, ale takový je život. Do školy určitě půjde, ačkoli to školka nedoporučuje, protože je hravá. Můj devítiletý premiant je taky hravý, miluje lego a pistole, přesto do školy chodí~t~
 sally 


Asi jak kdo 

(1.2.2009 2:58:12)
myslím, že opravdu záleží na dítěti. Žijeme v Kalifornii, ovšem jinde než Debbie :-) a je to jiný school district a je to zase jinak.
Syn je na podzim 2003, teoreticky mohli jít do kindergarden již v září 2008. Nedali jsme ho, protože nám nepřišel zralý. Což o to, písmenka zná, počítá více méně do stovky - ale o tom to není. Má problém dělat věci, které ho nebaví, občas reaguje nepřiměřeně (křik, scéna, agresivita), když se mu něco nelíbí... prostě ta sociální zralost tam nebyla. Je tedy ještě letos ve školce, vidím jak se to lepší a myslím, že v září 2009 bude fakt tak akorát... kdybychom ale byli v Česku, tak školy ještě nemůže - a to fakt nevím co bychom s ním dělali. Číst a psát ho neučíme, ve školce ale dělají písmena a vidím, že se nám to čtení blíží... jednoduchá slova občas odhadne, něco si už pamatuje, rozkládá na slabiky, občas sám něco napíše - jen souhlásky (třeba CLFN je podle něj California) - ale nedokážu si představit, že by i v září 2009 zůstal ve školce - myslím, že by ho to otrávilo, že fakt už bude mít tu potřebu začít něco dělat. Zajímá se o všechno možné - planety, sopky, mořský život... plus takové ty klučičí zájmy - vlaky, letadla atd. Ve školce je nadšený, protože je ve třídě, kde mají spíš méně hraček a víc učebních pomůcek - zvětšovací skla, přesýpací hodiny, globus atd. Tak doufám, že neprošvihneme ten okamžik, kdy pro něj nástup do školy bude vlastně odměnou...
 Stova, kluk V/07, holka XI/05 


Odklad bývá problémem v pubertě 

(1.2.2009 13:45:04)
Někteří rodiče pak litují odkladu do první třídy, ale až když je jejich dítě v pubertě a je o rok starší ve třídě plné puberťáků, je to demotivační a dítě se necítí dobře.
 Delete 


Re: Odklad bývá problémem v pubertě 

(2.2.2009 20:38:53)
Ve třídě plné puberťáků bývá hlavně problém s rozdílnou zralostí kluků a holek. U holek ta puberta začíná leckdy o dva i tři roky dříve a pokud má taková holka ještě odklad, opravdu z kolektivu vypadne, protože si najednou s ostatními nemá co říct. A stejně tak někteří kluci, u nichž se puberta trochu opozdí, začnou mít problémy s kolektivem. Ono se to časem srovná, ale ta sedmá, osmá třída, bývá pro ty, co utečou i pro ty, co se trochu opozdí, docela peklo.

Naše nejstarší holka je narozená začátkem září. Navíc perfekcionistka s totálním odporem cokoliv předvést. Ale školně zralá už byla v lednu po pátých narozeninách (potřebovali jsme posudek z PPP kvůli předčasnému nástupu a chtěli ho už u zápisu, i když definitivní rozhodnutí může skutečně padnout až poslední den před začátkem školního roku a žádný ředitel s tím nic nenadělá....a pokud dělá, pak bych z té školy hodně rychle utekla).
Já mám zase problém s již popisovanou demotivací známek, o které se tu už psalo. Protože mě tato problematika (školní zralost, alternativní školy versus klasika, hodnocení a pedagogika obecně) zajímá už několik let, měla jsem poměrně rychle jasno a Lenka nastoupila do Montessori třídy v běžné ZŠ. Jako další alternativu jsem měla vybranou Začít spolu. Věřím tomu, že i běžnou základku by Lenka nakonec zvládla v pohodě, ale jsem moc ráda, že jsem měla možnost volby. Stojí nám to za to i za cenu každodenního dojíždění 30 km tam a 30 km zpět a od září do stejné třídy nastupují šestiletá dvojčata. Vyšetření ve školce (máme tam mimo jiné i psycholožku a speciální pedagožku, takže vyšetření odpovídá tomu z PPP) ukázalo zatím hraniční zralost, ale protože holky jsou únorové, do školy natěšené, mají ještě 8 měsíců na dozrání a navíc půjdou do montessorky, tak odklad rozhodně neřeším.
Jinak zkušenost od mých kamarádek, které mají podobně staré děti, mi říká, že asi nejdůležitější je to, aby dítě do školy chtělo a těšilo se. A hned potom by mě zajímalo, jakým způsobem se kde učí. Dnes už si každá škola vytváří vlastní vzdělávací program (dříve osnovy), každá má svůj styl, svá specifika, své zaměření, že najít dítěti školu "na míru" i za cenu o trochu delší cesty do školy (ne teda 30 km, ale pár stanic autobusem apod.) podle mě stojí za to.
 Debbie 


Re: Odklad bývá problémem v pubertě 

(3.2.2009 0:55:31)
Ivo,
To je velice zajimave. Mne tahle problematika take zajima. Kazde dite je unikat. Mela jsem podobnou situaci s dcerou, kterou bych take klidne poslala do skoly drive. Byla pripravena. Se synem mam zase opak. Citim a vim, jako matka, ze mu ten rok navic prospeje. Dcera je ve skole velice spokojena, stastna a nic vic, si nemuzeme prat. To same chci i pro syna~;)
 Delete 


Re: Odklad bývá problémem v pubertě 

(3.2.2009 21:39:18)
Debbie,
já ti mám pocit, že klukům obecně bývá ten odklad víc ku prospěchu, jak v té první třídě, tak kolem té sedmé třídy.
Na druhou stranu, kdyby nebylo tolik odkladových dětí (a je opravdu otázka, kdy je to nutnost a kdy jen zbytečné obavy rodičů), nebyl by asi ani takový strach z té první třídy a nebyly by takové rozdíly v té pubertě.
Pokud je ve třídě jedno, dvě děti s odkladem a ten odklad měl opodstatnění, pak je vše v pohodě.
Pokud je ale půlka třídy sedmiletá už při nástupu do školy, tak ve srovnání s nimi ty šestapůlleté děti a mladší zákonitě vypadají nezrale a i tempo třídy se často řídí těmi "bystřejšími", rychlejšími.....
Ono se zapomíná, že kolem sedmého roku nastává takzvaná první puberta, mimo jiné se výrazně mění myšlení a tato řádově půlroční záležitost (u holek opět nastává dřív a bývá bouřlivější) by se měla udát během první třídy. Pokud si tím někdo projde ještě před nástupem do školy, začne se ve školce viditelně nudit, i když ji měl dřív rád a bohužel se může dostat i do fáze, kdy ho přestanou zajímat čárečky a obloučky a sčítání "obrázků" a skládání písmenek, což je záležitost minimálně první čtvrt rok ve škole, požene se vpřed a často právě tímto způsobem vznikne nechuť ke škole, protože se ten první čtvrtrok dítě nudí a pak už se ne vždy zvládne správně "nastartovat".
Podle mě toto ohrožuje právě spíš holčičky, naopak předčasný nástup (tedy před dosažením školní zralosti) je zase riskantnější pro kluky, přeci jen i tu první pubertu mívají o něco později. No a i když potom tu první třídu dotáhnou, na tom druhém stupni se mohou dostat do vážnějších problémů....ne s učivem, ale s kolektivem, který má zejména na tom druhém stupni velkou váhu.
Takže ač jsem byla dřív velký odpůrce odkladů, začínám tíhnout k tomu, že pokud je školní zralost hraniční, tak holčičku raději do školy nacpat, kluka naopak raději ne. Ale pořád u mě velkou roli hraje chuť dítěte do té školy jít (i když ta se samozřejmě také odvíjí od přístupu rodičů, stačí, když budou rodiče vyjadřovat nějaké obavy, trochu úzkostnější dítě, případně velký perfekcionista tyto obavy převezme a i když bude školně zralý, tak do školy chtít nebude).

PS. Ještě jeden strašák z odkladů, o kterém se zatím nemluví vůbec, ale děje se....Dítě s odkladem dosáhne osmnáctého roku zhruba v polovině střední školy. A nebývá neobvyklé, že v tu dobu zatouží dítě po absolutní volnosti, po samostatnosti a výdělku a i poměrně dobří studenti opouštějí školu a vzhledem k jejich plnoletosti s tím rodič nemůže vůbec nic udělat.
Samozřejmě, že podobná situace nastává díky devátému ročníku základní školy i u dětí bez odkladu školní docházky, ale přeci jen o něco později, u učebních oborů to bývá kolem závěrečných zkoušek, u čtyřletého studia maximálně rok před maturitou....a to už si takový krok (nedokončení studia) děti rozmýšlejí víc.....
 Debbie 


Re: Odklad bývá problémem v pubertě 

(4.2.2009 3:39:52)
Opravdu zajimavy postreh:-) My zijeme na miste, kde chodi deti do skoly uz v 5 letech. A je to jako 1. trida v CR. Deti se uci hned od zacatku cist a psat a na konci roku musi umet cist a psat. Dcera nastesti byla vyspelejsi a nemela a nema s ucivem problem. Ale syn na to jeste neni pripraven. Proto davame odklad. Navic mame jeste i dalsi jazyk a to je dalsi problem. I tady chodi hodne chlapcu o rok pozdeji. 5. chlapci nejsou schopni se ucit cist a psat.
 Jíťa 
  • 

Odklad jako móda 

(3.2.2009 15:47:24)
Někdy se mi zdá, že je odklad školní docházky jakousi módou. Zatím mám prcka malýho, ale docela se děsím zápisu do 1. třídy. Je narozený v červenci. Měl by jít normálně nebo požádat o odklad? Hlavně mě to napadá v souvilsosti jak reagovat v případě, že ve třídě už bude hodně dětí s odkladem, tedy o více jak rok starších než ten náš?
 Delete 


Re: Odklad jako móda 

(3.2.2009 21:44:17)
Jíťo,
trend je sice spíš dávat odklad než nedávat, ale asi nemá smysl to řešit dříve, než bude mít tvůj syn před zápisem a i po zápisu se můžeš rozhodnout až do začátku školního roku.
Už jsem psala, já bych spíš řešila školu jako takovou, způsob výuky, učitelé....když sedneš synovi do nátury, překoná ledacos, když mu to nesedne, může být klidně sedmiletý a budou problémy.
Přeju hodně štěstí při výběru školy i při rozhodování se, kdy do školy syn nastoupí.
 Jíťa 
  • 

Re: Odklad jako móda 

(3.2.2009 22:06:33)
díky. Já vím, že to zatím nemá cenu řešit. Jen mě to tak občas napadá, když slyším a vidím, kolik dětí v okolí má odklad.
 Lucie 
  • 

Když je dítě citlivější 

(12.7.2012 13:26:53)
My jsme také řešili odklad kvůli tomu, že je syn "citlivější" ubrečenější. Do školy nakonec v září půjde, co se týče znalostí, ve školce říkali, že už mu nemají co dát, vše zvládá perfektně, nejlíp ze všech a už i normálně čte. Toto by bylo v pořádku, ale v poslední době , teď když jsou prázdniny, je pořád s námi, neudělá bez nás krok, když má jít ven tak brečí, aby jsme šli s ním. Máme hodně velké obavy ze školy, aby tam nebrečel, nevíme, jak to bude zvládat psychicky. Máte někdo zkušenosti s tímto? Jak Vaše děti zvládali první třídu? Co dělat , když to nezvládají dobře? Díky za každý názor

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.