| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rizikové těhotenství

 Celkem 122 názorů.
 ??? 
  • 

??? 

(20.1.2009 11:27:40)
Smutna to zeme, kde jako rizikove tehotenstvi je oznacovana kazda gravidita(prvni veta clanku).Vladne tu strach a manipulace, protoze je vse ohrozeno a muze byt naruseno ve svym prubehu z "minuty na minutu"(prvni veta clanku).Proto kazda zena se musi BAT.Kdo ji zahrani???
 & 


Re: ??? 

(20.1.2009 11:32:00)
Cela prvni veta zni takto:
"Jako rizikové těhotenství je označována každá gravidita, při které je nějakým způsobem ohrožen nebo narušen její průběh."

Na tom mi neprijde nic divneho..~b~
 ajorika 


Re: ??? 

(20.1.2009 12:26:26)
To je snad naprosto bezny zpusob zavedeni nejakeho pojmu ne ?
Napr.
"Jako rovnostranny je oznacovan kazdy trojuhelnik, ktery ma vsechny tri strany stejne."
proste
"Jako .... budeme oznacovat kazdy predmet (zivocicha, osobu, jev), ktery vykazuje nejakou vlastnost"

Nic smutneho na tom nevidim.
 ??? 
  • 

??? 

(20.1.2009 11:34:12)
Smutna to zeme, kde jako rizikove tehotenstvi je oznacovana KAZDA gravidita( prvni veta clanku).Vladne tu strach a manipulace protoze je VSE ohrozeno a muze byt naruseno ve svym prubehu z "minuty na minutu". Proto KAZDA zena se misi BAT. Kdo ji zahrani???
 & 


Re: ??? 

(20.1.2009 11:45:21)
Dobre. Prvni veta zni takto, ale je soucasti souveti, kdy vedlejsi veta tvrzeni upresnuje...
 Marthaja 


Re: ??? 

(20.1.2009 12:59:13)
Tady se někdo pěkně nudí, když se v tom takhle pitvá...~a~
 kreditka 


Re: ??? 

(20.1.2009 13:03:39)
Dej si sprchu ~a~
 jana 
  • 

Re: ??? 

(20.1.2009 14:03:15)
Ty jsi prostě magor.
 Jana 
  • 

Nad 35 ZENY (!) je riziko? 

(20.1.2009 13:11:51)
Tak me napadlo: existuji vyzkumy, ze vek OTCE je daleko vetsi rizikovy faktor na spontanni potrat v prvnich trech mesicich...

Nemohlo by to byt i pro Downuv syndrom....?
Ty vajicka jsou uz hotovy prod narozenim zeny, spermie vznikaji pod vlivem "okoli" (tedy zanecisteni) muze celou dobu jeho zivota.
A co se do 40ti nashromazdi v tele jedu...!
Nevi nekdo neco o techto vyzkumech?
Bylo by to logicky, zeny prez 35 maji tedy vetsinou starsi partnery... ;-)
 klára 
  • 

Re: Nad 35 ZENY (!) je riziko? 

(20.1.2009 13:48:03)

Jano, já jsem četla o nějakém výzkumu, podle nějž - v rozporu s dosavadním přesvědčením o tom, že zásadní pro vznik VVV je věk matky - má právě vyšší věk otce větší vliv na výskyt Downova syndromu.
 Jana 
  • 

Re: Nad 35 ZENY (!) je riziko? 

(21.1.2009 0:57:12)
Netusis kde by to mohlo byt?
 zuzkasim 


Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 13:35:23)
Běžná praxe je u nás taková, že žena s rizikovým těhotenstvím jde na nemocenskou a nedochází dále do zaměstnání, aby mohla být doma pokud možno v klidu, odpočívat a zbytečně se nenamáhat. Na tom samozřejmě není nic špatného (i když já mám dojem, že "rizikovost" se u nás dost zneužívá, píše se často i jen tak, na požádání, a těhotné by spíš prospělo, kdyby byla mezi lidmi a aktivně žila dál, ovšem toto je pouze moje domněnka). Jenže co když je rizikové (ať už z jakéhokoliv důvodu) druhé těhotenství, kdy máte doma prvního prcka, který se teprve nedávno naučil trochu chodit a ještě není téměř v ničem samostatný? Já tuto situaci bohužel zažila, první těhotenství od začátku bezproblémové a po vydání vysvědčení dětem na konci školního roku jsem za týden rodila, absolvovala jsem s dětmi školní výlety, prostě všechno. Děti mám 2 roky od sebe. Druhé těhotenství bylo od začátku doslova hrozné, ohroženě jsem vypadala já, miminko a nakonec celá naše rodina... Nemohl pomoci nikdo. Manžel v té době velké potíže v práci, takže ani on nemohl moc pomoct. Nakonec vše dobře dopadlo, druhé dítě se narodilo pouze o 2 týdny dřív, jeho počíteční potíže už jsou snad zvládnuté a já jsem taktéž v pořádku. Ale myslím, že jsem toho musela zvládat víc, než v zaměstnání před prvním porodem a při tom mi nikdo nemohl napsat neschopenku, leda bych si ji doma vyvěsila na ledničku:-)
 zuzkasim 


Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 13:35:54)
Běžná praxe je u nás taková, že žena s rizikovým těhotenstvím jde na nemocenskou a nedochází dále do zaměstnání, aby mohla být doma pokud možno v klidu, odpočívat a zbytečně se nenamáhat. Na tom samozřejmě není nic špatného (i když já mám dojem, že "rizikovost" se u nás dost zneužívá, píše se často i jen tak, na požádání, a těhotné by spíš prospělo, kdyby byla mezi lidmi a aktivně žila dál, ovšem toto je pouze moje domněnka). Jenže co když je rizikové (ať už z jakéhokoliv důvodu) druhé těhotenství, kdy máte doma prvního prcka, který se teprve nedávno naučil trochu chodit a ještě není téměř v ničem samostatný? Já tuto situaci bohužel zažila, první těhotenství od začátku bezproblémové a po vydání vysvědčení dětem na konci školního roku jsem za týden rodila, absolvovala jsem s dětmi školní výlety, prostě všechno. Děti mám 2 roky od sebe. Druhé těhotenství bylo od začátku doslova hrozné, ohroženě jsem vypadala já, miminko a nakonec celá naše rodina... Nemohl pomoci nikdo. Manžel v té době velké potíže v práci, takže ani on nemohl moc pomoct. Nakonec vše dobře dopadlo, druhé dítě se narodilo pouze o 2 týdny dřív, jeho počíteční potíže už jsou snad zvládnuté a já jsem taktéž v pořádku. Ale myslím, že jsem toho musela zvládat víc, než v zaměstnání před prvním porodem, a při tom mi nikdo nemohl napsat neschopenku, leda bych si ji doma vyvěsila na ledničku:-)
 katka+katka 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 13:59:12)
Můžu potvrdit tvou domněnku. Byla jsem před rokem kamarádce vyzvedávat recept na antikoncepci u jejího doktora (moje zubní je o patro výš). Ordinace byla od čekárny oddělena jen klasickými dveřmi, takže bylo vše slyšet. Paní prostě řekla lékaři, ať jí napíše "riziko", že jí to v práci nebaví a stejně jí moc neplatí. Lékař jí řekl, že je vše v pořádku a že není důvod. Na to paní odpověděla, že jak byli v létě s manželem na dovolené, tak prý otěhotněla a potratila. Lékař jí odpověděl, že mu o tom nikdy nic neřekla. Na to zase paní, že mu to říká teď a pak začala vyhrožovat, jestli si to vezme na triko, až potratí a že to ostatním kamarádkám lékaři píší bez problémů... Paní opouštěla ordinaci s úsměvem na rtech a papírem v ruce. Sestřička se pak podrážděně lékaře ptala, kolik z těch rizikovek je fakt rizikových?
Možná i proto zprávy typu "počet rizikových těhotenství stoupá" neberu zase až tak vážně:-)
 zuzkasim 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 14:14:52)
Právě, a co ta paní bude dělat, až další těhotenství bude opravdu rizikové a ona bude mít na krku doma batole? Dá ho na pár měsíců do úschovy na nádraží? To už prostě nejde. Batole bude mít období vzdoru, jí bude od rána tak zle, že nebude schopná ani vylézt z postele natož se podívat na jídlo, a večer, kdy přijde unavený manžel domů daleko:-) Bohužel peněz za tu manželovu dřinu tak málo, že nebylo možné zaplatit ani někoho, kdo by dítě vzal aspoň na hodinku ven, ostatně já tehdy neměla ani sílu na hledání někoho, kdo by nám mohl pomoct. Prostě jsem se jen snažila přežít.
 kreditka 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 14:30:09)
Já patřila právě mezi ty maminky, které byly od počátku doma. O neschopenku jsem si řekla kvůli mému zaměstavateli, který uplatňoval metodu jsi těhotná? - nezájem buď jdi na neschopenku, nebo budeš nadále makat u pásu. Ošetřeno to měl u závodní lékařky (příbuzná šéfa), která tuto práci povolila jako vhodnou pro těhotné a to že budoucí matky se opírají na lince o břicho, zvedají těžké bedny, pracují v časovém presu v hale s jednou ventilačkou (jiné větrání tam nebylo), kde z údržby neustále voní výpary nejrůznějších chemikálií "přehlédla" Při žádosti těhotných o jinou práci se jim vždy zaměstnavatel vysmál do očí. Jednou si těhulka byla stěžovat na chování zaměstanvatele (domnívám se že na pracáku už si to nepamatuju) a rovnou ji řekly ať jde raději na neschopenku, protože toto chování zaměstnavatele je těžko prokazatelné a pokud nemá písemné důkazy tak nemá prakticky šanci. Některé mě možná budou za neschopenku kamenovat, ale já jen bránila své dítě jako každá matka a kdybych byla ve stejné situaci udělala bych to znova.
 katka+katka 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 14:49:30)
Kreditko, já to nemyslela zle. Navíc sama píšeš, že u tebe byl problém v zaměstnavateli. Myslela jsem to tak, že když vidím titulek počet rizikových těhotenství stoupá, nevidím to tak tragicky, protože některé maminky chtějí být doma.
Jako průser vnímám situaci, kterou popisuje Zuzkasim - viz neschopenka na ledničce a dítě v úschově na nádraží:-)
 kreditka 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 15:01:08)
Já to taky nemyslela vůči tobě nijak špatně, jen jsem chtěla napsat, jak to také může vypadat ~d~
 katka+katka 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 15:02:47)
Právě takoví zaměstnavatelé by si zasloužili dát do úschovny na nádraží natrvalo:-)
 jak 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 15:41:58)
neprehanite to? neschopenka na lednicce a batole doma. tak za prve mohlo dalsi dite pockat, za druhe clovek ma vetsinou rodinu, ktera pomuze.
nevim, ale jak tu nekdo podotkl, je nas sytem jeste velmi benevolentni, tak se moc nelitujte:)))))
 Hadi a spol 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 15:47:27)
Když je první těhotentství bez problémů většinou nikdo nepředpokládá, že by mohli nastat problém, pak nastává ten problém co s dítětem když maminka nemůže...
 simona, 3děti 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 16:17:46)
jak, ty jsi docela vtipná. moje druhé těhotenství přišlo když bylo dceři 15měs, plánovali jsme to tak, 1.těhu bylo bez problémů, cítila jsem se dobře. a ejhle - 2.těhu přirozeně dvojčata (bez předchozí rodinné anamnézy, bez jakékoliv medikace). manžel dělal 12ti hod směny, babičky obě daleko, jsme přistěhovalci, a ta z nich která měla možnost pomoct o to nestála. zvládnout jsem to musela, i když mi bylo dost zle ze začátku, břicho rostlo, dceru jsem občas musela nosit, ale i tak jsme to zvládli do 35.týdne, někdy si fakt vybírat nemůžeš.
 jak 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 16:29:01)
Simono ja vim, ale nechapu ty stesky tady, nikdonepomuze. Mas deti ( mysleno obecne ), starej se. Sama mam mesicni mimino, 6 leteho syna, pracuju dal a nehroutim se :)))
stejne nechapu ty reci, ktera prace je horsi,sklad nebo linka nebo kancl. Ja nevim, ale holky neprehanite to? Jinde se maka do porodu, materska 6 tydnu a ty zensky to zvladnou. nebo jen my v Cechach mame jine tehotenstvi a jine deti?
 kreditka 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 16:56:02)
Žijeme v ČR, kde platí určité povinnosti zaměstnavatele vůči těhotným ženám - tudíž proč bychom měli riskovat zdraví svých dětí jen proto, že v zahraničí to je jinak. Nikdo ti nebrání pracovat když chceš, ale nikdo mi nevymluví, že práce v kanclu u počítače je stejně fyzicky náročná jako dělnice u pásu, nebo v prodavačky v supermarketu.
 hela 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(22.2.2009 18:08:47)
To se s Tebou nepřu, ale někdy je ta práce v kanclu i časově i fyzicky a hlavně psychicky náročnější než někde vy výrobě. Tam je to jen fyzicky, jasné a prokazatelné. Někdy jsou ty lidi v kanclech hrozný, že je pak fakt lepší být doma. Dřív třeba bylo hafo kuřáků, co Ti v kanclu hulili pod nos, co na tom, že Ty máš břicho, Tvůj problém.
 katka+katka 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 17:07:17)
Jak, taky pracuju, začala jsem pracovat týden po porodu a taky nechápu, že v zahraničí zvládají pracovat už 6 týdnů po porodu a maminky v ČR nikoli.
Co mi ale vadí, je přístup zaměstnavatele, který tu popisuje kreditka, zaměstnavatel musí převést těhotnou na jinou práci.
 Sylvie 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 17:24:31)
zaměstnavatel musí převést těhotnou na jinou práci.

Musí, pokud těhotná dělá práci zákonem těhotným zakázanou, nebo pokud těhotná podle lékařského posudku nemůže svoji práci vykonávat, protože by to ohrožovalo její těhotenství nebo mateřství. Pokud ani jedno z toho není splněno, tak zaměstnavatel těhotnou nikam převádět nemusí.

 Verča (2 děti) 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 17:36:40)
Katko, kdyby musely, tak by pracovaly.Teď pomíjím maminky, které mají skutečné zdravotní problémy. Nicméně nemusí. Já sama bych po druhém dítěti byla schopna jít do práce,ale jsme ráda, že jsem nemusela. Těžko bych asi kojila "na přání", těžko bych mohla starší dítko brát denně po o atp. Byla jsem s nimi ráda a jsem za to vděčná. Do práce jsem šla až po roce a jenom na zkrácený úvazek. U prvního to bylo jiné, to jsem těžký porod "rozcházela" ještě půl roku. Těžkým porodem mám na mysli selhání srdce na sále a další chuťovky.
Mmch. mám pár kamarádek v zemích, kde maminky musí jít velmi brzy do práce a kupodivu dělají všechno pro to, aby nemusely (tj. aby tatínek zvládl rodinu uživit sám).
 Bumbi&05,08,10 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 21:13:41)
ja jsem ve skladu makala do 40 tt, nosila jsem balíky, řídila auto, prostě dělala všechno jako obvykle. Stejnak nejtěžší, co jsem musela zvedat, byl můj 18 kilový tříletý syn...
Po porodu jsem se do práce vracela 4. týden i s miminkem. Prostě, když nejsou lidi, pracuješ.
 Samarlu 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 23:02:56)
No to jseš superžena klikařka. Važ si toho a pokud můžu prosit, nemachruj tolik.
Já jsem byla jen normálně doma s dvouletým batoletem, přivýdělek hlavou, na starosti lokální topeniště, bylo mi tak nějak normálně dobře...a ve 33.tt se mi zničeho nic bez jakéhokoliv varování urvala placenta.
 zuzkasim 


Re: Rizikové těhu a práce 

(22.1.2009 11:24:25)
Já spíš poukazovala na to, že při prvním těhotenství(nebo některém dalším s větším odstupem dětí) si těhotná může dovolit chtít napsat rizikové těhotenství i bezdůvodně (takových je fakt spousta), zatímco u druhého těhotenství s batoletem doma rizikovost nerizikovost, musí zvládat všechno. Tahle situace myslím nastává v každé zemi, je to o tom, jak ženě doopravdy je a ne jen, co je v papírech od doktora, které můžu zanést zaměstnavateli.
Nemám důvod si na nic stěžovat, myslím, že jsem to v této diskuzi ani nečinila, spíš jsem chtěla upozornit ty, kteří si rádi dobrovolně užijí těhotenství v klidu doma, na okolnosti, které mohou nastat třeba později. A bude po klidu...
 hela 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(22.2.2009 18:06:16)
Nepřeháníme. Co chceš dělat, když manžel v práci, jedny rodiče už nemáš, druzí jsou staří a zdravotně na tom špatně, nebo naopak chodí sami do práce? Sourozenci, pokud jsou, jistě rádi pomůžou, ale to musí bydlet blízko, což je často první problém, druhý pak, že oni na to musí mít kapacitu - a myslím, že dneska si teda nikdo nemůže vzít půlroku dovolené, aby se o Tebe staral, ani nemůžeš po všech okolo chtít, aby veškerou možnou dovolenou věnovali Tobě, když sami mají malé děti. Se zamysli.
 Můžu vědět... 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 15:56:31)
Nic ve zlém,ale můžu se zeptat, co by jsi chtěla dělat místo práce u pásu? Nezlob se, ale zaměstnavatel také nemůže pro každou těhotnou vytvářet místo na míru. Já pracovala v kanceláři, ale zase obrovský stres, což je možná horší než stát u pásu. Také pro mě nic jiného neměli. Vše má dvě mince, když zaměstnavatel jinou práci prostě nemá, jak to řešit?
 kreditka 


Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 16:17:41)
Ty jsi asi za pásem nikdy nedělala viď. Víš ono v tom kanclíku možná stres je, ale máš tam větší volnost - můžeš odejít kdykoliv na toaletu, napít se vody a NEMUSÍŠ se opírat o břicho ve kterém roste tvé dítě!!!! Nemusíš stát celý den na nohou jen s půlhodinovou přestávkou na jídlo, během které musíš kolikrát dohánět pás. Mimochodem, ono když jsi u pásu tak tam máš určitý časový limit na splnění určité práce - tudíž aby jsi to stihla jsi také ve stresu, k tomu buzerace nadřízených. Jinak u nás by bylo pro těhotné míst dost - na opravách, jenže tam si zaměstnavatel nasadil své známé a kamarády. Navíc i kdyby to místo pro mě zaměstnavatel neměl, tak mi to může být fuk, zdraví mého dítěte je mi milionkrát přednější než zaměstnavatel, který naštěstí už neexistuje. ~a~
 Renata,kluci 7 a 2 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(21.1.2009 9:45:04)
Ahoj , souhlasím s tebou, někdy je lepší být doma a prostě se nestresovat, že jiná práce není.Jsem sestra na onkologii, takže hrůza a děs, přesto mi naprosto v klidu řekli, že tam můžu pracovat dál a jiné místo mi nenabídli.Prý jen nebudu chemo přímo podávat.Ale co dýchat výpary, i pro zdravé je to nebezpečné a natož pro těhotnou.Ani v jenom těhotenství jsem neměla problém a když jsem gynekologovi řekla , kde dělám , tak se ani dál neptal a neschopenku mi napsal.Vím , že jsem zvýšila statistiku rizikových těhotenství zbytečně, ale, za ten klid , že nebudu mít nějak postižené dítě , mi to stálo.Myslím , že je těžké někoho soudit, každá má podle svého názoru ten nejlepší důvod zůstat doma
 kreditka 


Re: Rizikové těhu a práce 

(21.1.2009 12:02:58)
Rozumím ti, jsem na tom stejně - zdravé dítě je na prvním místě.
 Astrit 


Re: Rizikové těhu a práce 

(21.1.2009 22:00:52)
Souhlasím s kreditkou. Podle mě by žádná těhotná neměla makat u pásu, to prostě není práce pro ni, to musí uznat snad každý. Myslím si, že pokud to zaměstnavatel nechce uznat, je od nastávající matky ZODPOVĚDNÉ nechat se zneschopnit.
A jak někdo psal o nástupech do práce krátce po porodu, tak připojuji čiště svůj osobní názor, že v takovém případě v mamince buď vítězí ambice nad mateřským pudem nebo ji k tomu donutí hmotná nouze, což omluvitelné a polítováníhodné. Já bych první měsíce svého miminka nevyměnila za nic na světě.
 kreditka 


Re: Rizikové těhu a práce 

(21.1.2009 22:06:46)
Já jsem si také užívala a užívám každý den strávený s naší malou a neměnila bych, teď se budu muset rozhodnout jak dlouho s ní budu doma a vypadá to na 4 letou rodičovskou (hospodářská krize, plná školka, nemám práci, nemocná tudíž ne moc hlídací babička) s nějakým tím přivýdělkem ~;) Škoda, že malá tak rychle roste, ty okamžiky s ní mi ale nikdy nikdo nevezme ~x~
 Astrit 


Re: Rizikové těhu a práce 

(21.1.2009 22:40:16)
Myslím, že hodně maminek si teď mateřskou protáhne. Matky na tom sice prodělají, ale děti vydělají! Mámu prostě nikdo a nic nenahradí, čtyři roky jsou ideální. Užijme si dětí, tak strašně rychle to uteče a pak už nás čeká jen pracovní stereotyp do 65 let! Šílená představa~;((
Běhá mi mráz po zádech z ženských, které se tváří jako hrdinky, když napíší, že týden po porodu už byly v pracovním procesu. Na tom není nic k obdivu brrrrr~Rv
 kreditka 


Re: Rizikové těhu a práce 

(21.1.2009 22:48:49)
My jsme vždy v práci vtipkovaly, že při nástupu do zaměstnání ve věku nad 60 let bude povinnost složit zálohu na rakev...důchodu se nedožijem, tak ať máme předplacený alespoň ten funus ~t~

Pokud tu možnost mám být s malou doma tak budu, manžel je taky pro, teď se nám na vesnici rozjede znovu diskotéka tak si musím zjistit jestli neschánějí lidi bylo by to super nástup v sobotu večer, konec v neděli ráno a krom spánku celé dny s malou ~;)

Neumím si představit jít po porodu hned do práce je to každého věc, ale já si užívala a vychutnávala vše okolo prďolky ať to bylo první slovo, krůčky, či první úsměv ~:-D
 Jana Veselá 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(3.2.2009 12:29:08)
To s tebou není možné jak můžeš míchat práci v kanceláři s praci ve výrobě.Tam se můžete postavit a projit ne,přesne tak to vidím u nás.Ale co ta chudinka u pásu.Stojí celou směnu a tlačí si na břiško.Ja se snažím otehotnet a na 100%chci byt doma od začátku.Mně moje dítě za to STOJÍ...
 DENISA 
  • 

Re: Rizikové těhu a práce 

(20.1.2009 15:17:19)
No ja musim priznat, ze jsem byla ve svem tehotenstvi velice zavistiva vuci ceskym zenam, ktere dostanou rizikac na pozadani. Ja ho travila v zahranici, kde zeny pracuji az do porodu a nikoho nic nezajima, natoz nejaka 8 tydenni materska pred porodem. Posledni trimestr jsem byla opravdu fyzicky nemozna a poslednich 6 tydnu musela lezet doma v posteli kvuli hrozicimu predcasnemu porodu. Samozrejme se bojim jak bych toho asi mohla praktikovat v pripade druheho tehotenstvi, cely zbytek rodiny v praci, kdo by se asi o me a o prvni dite postaral. Ani se nedivim ceskym zenam, ze tak benevolentni system zneuziji a opravdu naposledy si par tydny odfrknou na prichod ditete se pripravi. Ne jako ja, ktera nemela po prichodu z porodnice na dite zakladni veci, protoze ve vsedni den jsem nestihala po praci jeste nakoupit a o vikendu jsem lezela jak lazar, abych nabrala sil.
 Hadi a spol 


Přístup ženy 

(20.1.2009 14:31:36)
Hodně dle mého názoru také záleží na přístupu té budoucí maminky - podle tohohle článku jsem mezi nejvíce rizikovými, ale já si tak nepřipadám :-) :-) Je pravda, že mi nic není a mimčo je taky v pořádku. První těhu jsem byla na neschopence od půlky těhotenství - s jednovaječnými dvojčaty, kdy jedno mělo málo plodové vody, bylo menší než to druhé a moje anamnéza k tomu. Doktorů jsem v té době měla tolik, že jsem měla každý týden minimálně dva. I přesto jsem jednou za týden chodila do práce. Jednak jsem musela "dojet" školní rok, alespoň nějak a druhak jsem byla ráda, že jsem mezi lidma :-)
 Daniela už registrovaná 


Taky rizikové... 

(20.1.2009 18:11:13)
Také jsem se v 26 týdnu těhu musela "zneschopnit", ať jsem chtěla nebo ne. Pravda je, že jsem chtěla v zaměstnání zůstat co nejdéle, práce mě bavila i přes velmi nepříjemnou šéfovou. Bohužel a zejména díky ní se stalo tak jak se stalo a já jednoho dne po večerní návštěvě gyn. ambulance s jistými obtížemi (kde jsem mchm dostala vynadáno od doktorky, proč jsem nepřišla dřív...)třímala v ruce papír s modrým proužkem a ze dne na den v zaměstnání skončila. Brzy to bude rok. Když se tak na celou situaci dívám zpětně, vzpomínám si, že se ve mě mlela spousta pocitů - od úlevných, že se "to" nějak vyřešilo, že nebudu své mimi žádnými stresy dále zatěžovat ...po výčitky svědomí, že jsem měla vydržet, nepřipouštět si spoustu věcí, že bych celou situaci třeba zvládla...ale...závěrem, jsem ráda, že to dopadlo jak to dopadlo, mimi se narodilo přesně v termínu, zdravé a já jsem za to ráda. Práce mi ale trošku chybí. Bohužel,v zaměstnání jsem u podstatných lidí získala status ženy, která "to udělala schválně,když se nahrnula práce a jisté komplikace nestandardní pro mou pozici, prostě si nechala napsat riziko". Že to tak není a že to bylo skutečně nutné, že mimi bylo ohrožené - připouštím i tím, že jsem se stresovala, ale jinak to nešlo, tělo prostě na celou situaci reagovalo - už nevysvětlím. Stejně tak nevím, kam si jednou půjdu pro reference, až si budu hledat práci jinou. Tam už se totiž z osobních důvodů - a i tento k nim patří - nikdy nevrátím. Ale reference ke svému uplatnění budu potřebovat...pokud nechci skončit za kasou třeba v Tescu:(
 Blanka+Adámek 


Rizikove po IVF? 

(20.1.2009 20:22:36)
"Nárůst rizikových těhotenství je nesporně ovlivněn i možností umělého oplodnění – ženy po IVF jsou vždy sledovány jako rizikově těhotné."

Hmmm, ja mam miminko po umelem oplodneni a rizikove tehotenstvi jsem nemela. Proc taky? Vsechno bylo v poradku, tak jsem normalne chodila do prace, ven, jezdila na dovolenou atd. Zadny dr. mi neschopenku nenutil, ani mi nerikal, ze to tak vzdycky musi byt. A takovych pripadu znam vic, tak asi nebudu ojedinela.
 kreditka 


Re: Rizikove po IVF? 

(20.1.2009 20:40:04)
Záleží taky na tom, kde pracuješ a jakou máš náplň práce, kámoška je sekretářka a i když měla za sebou potrat tak ji lékař neschopenku nedal, protože nemá fyzickou zátěž. Jinak také znám lékaře, který pokud žena doslova nepotrácí tak neschopenku nevydá
 Sylvie 


Re: Rizikove po IVF? 

(20.1.2009 20:46:19)
Kreditko, a pak jsou tak taky lékaři, jako byl ten můj (jinak tedy naprostý pohodář, nevím, co mu zrovna u neschopenek přeletělo přes nos): od začátku se mě snažil natlačit na neschopenku a když jsem se ptala na důvod - že prý přeci brzy ráno musím vstávat do práce a to mi jako těhotné neprospívá ~t~ Tak jsem si začala říkat o víc nočních služeb ~t~
 kreditka 


Re: Rizikove po IVF? 

(20.1.2009 21:07:34)
Ta až budu potřebovat neschopenku, písnu ti o jeho jméno ~:-D Snad už ne, po rodičáku musím hledat novou práci....
 Sylvie 


Re: Rizikove po IVF? 

(20.1.2009 21:30:38)
Kreditko, když on už normální gyndu nedělá, on se specializoval na UZ a mne předhodil svojí manželce ~;(( Ne, že bych si na ni mohla stěžovat, ale co si budeme povídat - není tak fešná jako její manžel

Ale jinak když jsem při prvním těhotenství měla čas na takové skopičiny, jako je těhotenské cvičení, tak většina těhulí tam byla doma na rizikáči ~d~ (no, ale možná proto, že jsem dávala přednost dopoledním kurzům, kam logicky asi chodily spíš ty, které nemusely být tou dobou v práci).
 kreditka 


Re: Rizikove po IVF? 

(20.1.2009 22:20:17)
Tak chlap je chlap, můj gyndař sice není žádnej fešnej mladík, ale na druhou stranu jediná konkurence ve městě je už skoro 80 letá gynekoložka, která praktikuje medicímu snad první republiky brr...

Tak co se týče cvičení, tak i když na neschopence tak jsem pravidelně chodila cvičit po zahradě se sekačkou a na sad s hráběma ~t~ jj čerstvej vzduch je čerstvej vzduch..
 lklasinka 


Re: Rizikove po IVF? 

(21.1.2009 9:01:48)
jako těhotná ale nesmíš dělat noční služby,
 Sylvie 


Re: Rizikove po IVF? 

(21.1.2009 9:16:00)
jako těhotná ale nesmíš dělat noční služby,

Můžu. Na druhou stranu pokud nechci a požádám zaměstnavatele, abych je nesloužila, je povinen mi vyhovět.

 katka+katka 
  • 

Re: Rizikove po IVF? 

(21.1.2009 8:49:49)
Ale tak to má být.
 kaacamala 


rizikové vs. stres v práci 

(20.1.2009 21:11:08)
Ahoj, tak já mám kamarádku která byla na rizikovém hned od začátku čistě kvůli stresu v práci. Ale setkala jsem se i s názorem že rizikové "jen tak" daleko častěji napíše doktorka, která jako ženská s předpokladem že byla někdy sama těhotná, spíše dokáže pochopit subjektivní pocity těhotné ( potřebu klidu, spánku atd. ) než doktor chlap který sice zná příznaky z knížek ale drží se toho že těhotenství ( samozřejmě bez komplikací ) není nemoc. Já mám stresující práci ( i relativně fyzicky namáhavou a v dost rizikovém prostředí, i když ne jednostranně zatěžující jako je např. u pásu na lince ) a můj dr. chlap si rozhodně nemyslí že by byl jakýkoliv důvod nechávat mě doma :-) To spíš kolegové v práci mě pořád hlídají a nejraději by mě uvázali za nohu ke stolu abych nikam nechodila a nic se mi nestalo...
 kajkule+2 kousky 


Re: rizikové vs. stres v práci 

(20.1.2009 23:02:24)
Já nevím teda jak je to v jiných zemích, ale nevím, proč by žena,která je těhotná a dělá někde u pásu a musí čichat výpary,neměla jít na nschopenku.Já bych pracovala nejdéle dokud by to šlo, ale nikde u pásu bych taky nestála, když me doktorka zprdla, že jsem v 8tt uklízela celý byt a pak začla špinit a dopadlo to hodně špatně, nevím co by mi teda řekla na práci u pásu.Kdybych seděla v kanclu taky bych to od 6 měsíce těhu nemohla dělat a musela bych na neschopenku, měla jsem takové křeče v zádech, že jsem vydržela sedět sotva hoďku.V jiných zemích si asi těhotných žen neváží.vždyť je to tak složitý proces- donosit zdravé dítko, že nevím ,proč to ještě ztěžovat namáhavou prací.Ale pokud někomu dobře je, sedí v teple a nic ho nebolí, nevidím důvod nepracovat dokud nenastoupím na MD těch 6 týdnu před porodem.Opravdu je to individuální.Některá ani nepocítí do porodu , že je těhu krom kopanců, jiná trpí už dřív na záda, blije nonstop atd. A zaměstnavatel kreditky je blbec.Znám šéfy, co naopak dbají o těhulky a dávají lehčí práci a mají víc přestávek. Raději si za ně hledají náhradu.Ostaní jsou blbci~Rv~a~
 kajkule+2 kousky 


Re: rizikové vs. stres v práci 

(20.1.2009 23:06:10)
Mám starší gyndařku a vždy se ptá co těhotná vykonává za práci ,nerada pak vidí jak k ní chodí těhulky s brekem , že krvácí.taky se ptá, jak se kdo cítí.Ale nemám ráda, když to někdo zneužívá~Rv
 pikeska 


Re: rizikové vs. stres v práci 

(20.1.2009 23:28:01)
Mam dve deti po jedenacti letech a s obema jsem mela rizikovy tehotenstvi.Do prace jsem sice nechodila,ale doma jsem delala vsechno a diky tomu se malej narodil v osmem mesici
 kaacamala 


Re: rizikové vs. stres v práci 

(20.1.2009 23:53:07)
Tak to můj doktor se jen zeptal jak se cítím a po ujištění že dobře ( patřím mezi tu šťastnější část bez nevolností ) už ho nic dál nezajímalo, i přes moje pochyby ohledně rizik v práci. Ale na kolegy a šéfa si stěžovat nemůžu, ti se fakt staraj. No když si představím tu práci co popisovala kreditka ( opřená břichem o pás ), tak ve srovnání s tím je moje práce brnkačka. U kreditky mě napadá že by bývala pomohla jedině změna gynekologa ... A žaloba na zaměstnavatele ... Nebo stížnost na pracovní úřad ... Ale když byl krytej tou doktorkou ... no píšeš to dobře, prostě šéf blbec!
 kreditka 


Re: rizikové vs. stres v práci 

(21.1.2009 11:59:40)
Já právě neschopenku od lékaře měla, zpočátku mi lékař nechtěl věřit, že je něco takového možné, dala jsem mu tel do práce...no po jendom 5 min tel u mě ležela neschopenka ~t~ Jinak žalobu jsem podat mohla jenže pokud nemám písemné důkazy a je tam krytí lékařkou tak bych dopadla jak sedláci u Chlumce, navíc by mi těžko někdo svědčil z obavy, o práci. Ještě že už tento zaměstavatel neexistuje..
 kreditka 


Re: rizikové vs. stres v práci 

(20.1.2009 23:29:27)
Víš nejhorší na tom všem bylo to, že mezi těmi co takto "pečovaly" u nás v podniku o těhotné byly i ženy - matky!!! U chlapa bych to čekala (což se v podobě šéfa vyplnilo), ale ta lékařka a mistrové...byly pod jeho vlivem chápu, ale na druhou stranu i když byl šéf za kopečkama v Německu tak se kolikrát chovaly hůř než on, přitom sami měli doma děti i když už odrostlé ...dodnes toto nechápu ~a~~n~~d~
 klupi 


připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 6:55:08)
a to v podstatě při obou těhotenstvích. Na mateřskou jsem odcházela v řádném termínu. Ovšem během kontrol se mě sestra pravidelně ptala jestli chci lístek na peníze. Pak se plácla do hlavy "a jo, vy jste ta co pracuje". Podle jejích slov, mají snad 98% těhotných na nemocenské .. a jedním z hlavních důvodů je neochota zaměstnavatelů převést těhotnou na jinou práci.
 lklasinka 


asi je to tak 

(21.1.2009 7:52:24)
Já jsem pracovala jako sestra na LDN, když jsem otěhotněla,bylo pro nemocnici asi jednodušší mě nechat doma, nejdřív mi vrchní nabídla práci na převazovém sálku, ale pak přišla sama, že se tam převazují hodně infekční pac. tak ať raději zůstanu doma, moje dr se mě ani neptala, jenom po nahlášení zaměstnání vypsala neschopenku.
Spíš je to divné teď když jdu někam s malým, např. ped. psych. poradna vždycky se mě ptají proč je z rizikového těh., čím byl ohrožen.... tak to normálně všude říkám že jsem byla na riz. kvůli práci
asi by se to mělo nějak odlišovat, něco jako rizikové těhotenství a riziková práce
 Denyna 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 9:09:59)
Nevěřím, že 98 % rizikově těhotných má práci, kterou jako těhotné nemůžou vykonávat, ani že je jejich těhotenství rizikové ze zdravotních důvodů. Z mého okolí mám spíš zkušenosti takové, že ony jsou na rizikovém prostě proto, že můžou a chtějí. Lékaři dávají neschopenku většinou na požádání (můj bývalý gyndr mi ji dokonce opakovaně nabízel, i když jsem ji nechtěla) a je spousta takových, co raději zůstane doma, když jim za to ještě platí. Zvláštní je, že většinou jsou na rizikovém zaměstnankyně, zatímco OSVČ pracují.
 katka+katka 
  • 

Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 9:31:14)
Přesně tak. U mě sice bylo nemožné, abych docházela do práce, ale pracovala jsem doma. Pak jsem se během těhu stala OSVČ-:) I když to celé vlastně probíhalo úplně jinak, než jsme s manželem plánovali, dneska jsme za to oba rádi
 teta 
  • 

Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 10:42:55)
Ano.
Je velmi pohodlné čerpat třeba půl roku peníze ze státní kasy...

A pak na druhou stranu vykřikovat, že těhotenství a porod NENÍ nemoc :-)
 Petul 
  • 

Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 11:15:58)
Souhlasim s tetou. Koncim 5. mesic, zatim bez problemu. Pokud to vydrzi , hodlam pracovat co nejdele. A vadi mi, ze zivim ty, co se nechaji napsat na rizikac, ackoli jim nic neni.
 lklasinka 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 15:29:53)
já jsem pracovala 11 let jako zdravotní sestra, nikdy jsem nebyla na neschopence, takže si myslím že za těch 11 let jsem si na těch 7 měsíců neschopnosti naspořila, takže mě společnost až tak neživila.
 Bolo 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 10:45:17)
Já jsem v 10. týdnu a pracuju jak cvok... Prostě si nemůžu dovolit být jako OSVČ doma, zadarmo ! Musím doufat, že se mi nevyskytnou problémy a nebudu muset na rizikáč.
Abych pobírala slušnou nemocenskou a posléze mateřskou, musela bych si platit strašně vysoké nemocenské pojištění, což žádný malý podnikatel nedělá. Na mateřskou mít samozřejmě nárok nebudu, což málokterý zaměstnanec pochopí - že prostě NIC a hotovo, dostanu jen rodičovský příspěvek.
Ale nestěžuju si, vydělám si přímo úměrně svému úsilí. Zaměstnenec bych už být nechtěla...:-)
 hela 
  • 

Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(22.2.2009 18:20:30)
Jenže to je Tvoje volba - zaměstnankyň se nikdo neptá, jestli si chtějí nebo nechtějí něco platit - a věř tomu, že nechtějí. Platí xy let a dostanou z toho pak směšně zpátky. Takže když Ty tohle platit nemusíš, můžeš s tím počítat. Navíc je tam cesta, jak nějaké ty peníze mít, a vůči těm zaměstnaným je to docela sprosté, bo jim stát prostě ty peníze sebere a hotovo.
 klupi 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 10:45:54)
tak u nás je práce hlavně v okolních průmyslových zónách .. věřím tomu, že tam může být se zaměstnavateli problém .. samozřejmě se do toho procenta promítají i ty, které jsou radši doma (což osobně nechápu, ukousala bych se nudou a nejspíš by došlo na velkou domácí ponorku) .. no a pak je tam procento (a řekla bych, že ne tak vysoké) těch, které mají opravdu potíže

můj doktor mi neschopenku taky nabízel od počátku (nejdřív nevolnosti, pak riziko, že na mě děti ve škole něco prsknou) .. vzhledem k tomu, že těhotenství mělo normální průběh, neviděla jsme důvod, proč na neschopenku přistoupit .. nevolnosti časem přešli a prsknout na mě mohl kdokoliv v obchodě nebo na ulici
 klupi 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 10:48:21)
nevolnosti přešly .. samozřejmě .. ach ta degenerace
 kreditka 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 12:07:20)
Třeba je to proto že OSVČ si můžou vytvořit podmínky, za kterých nehrozí riziko poškození matky a dítěte.

Když je někdo třeba vrcholový manažer, pracuje v kanceláři, kde je teplo, může si odejít kdykoliv na toaletu, najíst se, napít se, dát si pětiminutovku, tak je to něco jiného než prodavačka za kasou v supermarketu.
 katka+katka 
  • 

Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 12:33:26)
Slovo MŮŽE je vcelku přehnané. Docela mě štve, jak si většina lidí myslí, že být OSVČ je pohoda - pracuješ minimálně, všechno si řídíš podle sebe(máš kopec volného času) a dostáváš za to hromadu peněz, máš minimální zodpovědnost...Dřív než budeš hodnotit, co OSVČ může nebo nemůže, doporuču se zkusit takto živit.
 kreditka 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 13:26:34)
Já ale nikde nepíšu, že máš spoustu času, nebo že být OSVČ je med. Lehké to není, ale nejsi závislá třeba na tom mém debilním šéfovi, který ti určí, že můžeš jít na toaletu jen v době polední pauzy a pokud potřebuješ dříve, tak doporučuje méně pít...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 13:50:27)
Kreditko, tyhle řeči miluju, jak OSVČ si může zařídit, a tak podobně. Jenomže pokud třeba jako OSVČ děláš účetnictví, nemůžeš si dovolit v době uzávěrek vysadit, i když sotva lezeš. Ti klienti se bez toho neobejdou. A pokud je vyšplouchneš a řekneš jim, sorry, já nemůžu, najděte si pro tentokrát někoho jiného, tak si sice najdou, ale nejspíš už u něj zůstanou. A ty se můžeš jít pást. To je ta odvrácená stránka podnikání, kterou spousta lidí nevidí. Nemůžeš si dovolit moc odmítat práci, protože nová nemusí přijít.
 kreditka 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 17:19:29)
Já netvrdím, že můžeš na práci kašlat, ale když děláš účetnictví, tak se můžeš občerstvit, odejít na toaletu, nemusíš u toho stát celý den na nohách v kuse s jednou půlhodinovou pauzou..- zkrátka tu práci si rozložíš jak je potřeba, což ve fabrice u pásu nebo za pokladnou v supermarketu prostě nejde
 Lída,3 kluci a holka 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(21.1.2009 21:27:54)
Kreditko, na druhou stranu ta účetní musí pracovat, i když třeba má angínu, horečky, zlomenou nohu, zatímco ty jako zaměstnanec na to dostaneš neschopenku.
 Bolo 


Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(22.1.2009 16:07:23)
Naprosto souhlasím... Já být teď zaměstnanec a sedět v kanclu, tak jsem v pohodě a když bych měla problémy např. s bolestmi zad (což je při colodenním sezení u PC fakt lahůdka, přidají se bolesti hlavy a zvracím natotata), klidně bych si tu neschopenku napsat nechala... Ono projít se ve firmě parkrát za den po chodbě nestačí.
Život u pásu si opravdu představit nedovedu, musí to být hrůza i normálně, natož v těhu.
Jen mě taky štvou řeči o tom, jak se my OSVČ máme... Já jezdím ze schůzky na schůzku autem (o nebezpečí na silnicích a zvlášť v těhu nemluvě), musím plnit plán, nikdo mi nic nepromine. Lezu k lidem do domácností, kde někdy nevím co mě tam potká, zda klient s virózou či nějaký nebezpečný chlap. Ale kdybych nepracovala, jsem doma "zadáčo" , a to s jedním dítětem ve školce a druhým v bříšku prostě nejde...
Žádná placená mateřská 6-8 týdnů před porodem, ani po něm...
 hela 
  • 

Re: připadala jsme si jako bílá vrána 

(22.2.2009 18:22:20)
Pořád se tak nelituj. Většina těhotných jezdí pražskou MHD ve špičku - jestli jsi to někdy zažila. A tam je daleko víc lidí, víc baciů, daleko blíž.
 markéta, syn Viktor 
  • 

vše je individuální 

(21.1.2009 13:34:24)
Každá to vidíme a prožíváme jinak. Já dělala ve fabrice na televize a věděla jsem že budu mít rizikové těhu. Nemohla jsem otěhotnět celkem 5 let, z toho 1 potrat~n~. jakmile jsem otěhotněla tak mně doktor napsal neschopenku, navíc jsem chodila 2x týdně na injekce na udržení plodu a to by se jim asi v práci nelíbilo. Ve 12tt krvácení a v 16tt mně zjistili cukrovku a píchala jsem si inzulín 4x denně~:(. Většina holek co byla těhu šli na rizikové a Ty co tam zůstaly nikam nepřeřadili a když o to požáday tak jim bylo řečeno že mají zůstat doma. Takže já věděla že budu doma a nakonec bych byla i tak. A možná to bere jinak někdo kdo otěhotní hned a jinak někdo kdo čeká dlouho a samo že je taky rozdíl v práci. Teď jsou synovi 3 roky a budu ještě rok doma a budeme se snažit o 2 mimčo- léčby hormony snad zabere a když ne tak vím že do práce se vrátit nemůžu- 12h směny a jelikož 80% zaměstnanců jsou cizinci- Poláci, Rumuni, Bulhaři, Větnamci atd tak už tam byl žloutenka i tubera~q~. A to riskovat nebudu a budu doufat že se mně povede otěhotnět před synovo 4 narozeninama a já opět přejdu na neschopenku. V této práci pracovat v těhu je naprosté šílenství. Podotýkám že dost holek co tam pracovaly v těhu musely na odběr plodovky, hrozilo postižení z výparů chemikálií. Byl tam případ postiženého dítěte a to bych neriskovala ani náhodou.
 teta 
  • 

Re: vše je individuální 

(21.1.2009 14:26:45)
No, když budete mít kliku, tak můžete mít každé 4 roky další dítě ještě mnohokrát - a do té ošklivé práce vás nikdo nedostane. Však ona to společnost utáhne...
 Gudrun 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:01:52)
Každá rizikového těhotenství jistě nezneužívá. Když člověk skončí např. ve 3. měsíci s krvácením v nemocnici, asi si nevymýšlí. Pak se zažívá strach, aby nedošlo k potratu. Platíme si snad zdrav. pojištění a na nemocenské se opravdu nikdo neobohatí, navíc kontroly chodí spolehlivě.
 ALianan 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:08:45)
Jak může přijít kontrola na těhotnou? Já nevím jak ostatní, ale já jsem měla neomezené vycházky.



 ALianan 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:11:59)
Teda, jistě, že kontrola přijít může, ale proč by chodila, když těhotná nemusí sedět doma na zadku.
 Sylvie 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:14:17)
VElinko, jenže ne každý doktor neomezené vycházky píše. Teď v poslední době jsem měla v příbuzenstvu dvě těhule a obě měly omezené vycházky na 2x2 hodiny denně.

MMCH kdysi jsem neomezené vycházky konzultovala se správou sociálního zabezpečení (jakožto organizací provádějící nemocenské pojištění) a jejich právník mi řekl, že neomezené vycházky lékaři psát nesmí, ptž tím porušují zákon nebo vyhlášku nebo co (už si nepamatuji), podle které má být umožněna kontrola dodržování léčebného režimu práceneschopných. Ten dotaz jsem tehdy vznesla poté, co lékaři, kteří neomezené vycházky psali je najednou psát přestali, že prý mají problémy se sociálkou ~d~
 ALianan 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:19:03)
Aha, dík.

Tady je stále těhulím píšou.
 Sylvie 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:21:03)
Asi jim sociálka ještě nevyhrožovala Jasně, někteří doktoři je neomezené píšou, ale rozhodně ne všichni.

 kreditka 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:21:18)
Já měla též neomezené vycházky, ale 2 moje kamarádky měli hodinu dopo a hodinu odpo jinak nic...
 simona, 3děti 
  • 

Re: vše je individuální 

(21.1.2009 20:50:08)
Velinko, to jsi měla dobrou dr. mně přijde nefér mít neomezené vycházky, když jsi na riziku - moje dr říká že když můžu trajdat na riziku celý den po venku, tak můžu i do práce. byla jsem taky od 6.měs na riziku, denně jsem do práce dojížděla hodinu tam a hodinu zpátky, bylo mi zle a autobusy jsem nezvládala, navíc sedacá práce kde šéfka netolerovala přestávky víc jak 5min 1x za 2hod, víc ne, těhotná netěhotná.
 hela 
  • 

Re: vše je individuální 

(22.2.2009 18:26:57)
Jenže to je právě ten rozdíl: když má někdo rizikvou práci, nemá tam být, i když mu nic není. Ale proč by kvůli tomu těhotná měla sedět celý den doma? To zdraví rozhodně neprospívá.
Jestliže někdo má rizikovou práci, proč by nemohl být dva dny u matky, u kamarádky nebo tak. Bude pořád hlásit? Nesmí nikam jít? Nesmí nic? Těhotný potřebujou pohyb a lidi, ne být zavřený samy doma.
Větší rozsah vycházek není vždy o tom, že seš celou dobu venku, ale že můžeš jít ven dle toho jak potřebuješ.
Něco jiného bude těhotná, které hrozí komplikace - té to doktor nenapíše a ani ona to snad chtít nebude.
 teta 
  • 

Re: vše je individuální 

(21.1.2009 18:09:35)
Každá jistě nezneužívá, leč předřečnice už předem plánuje, jak zůstat státní kase na krku, aby nemusela do práce. Že by mohla práci změnit, ji ani nenapadne...
A mimochodem - platíme si zdravotní, to máte pravdu - ale nemocenskou vyplácí (nebo dosud vyplácela) správa sociálního zabezpečení. Pak si všichni stěžují, jak je nemocenská malá...jak jsou důchody mizerné...a všechno to ovšem jde z jedné kasy. A opravdu potřebný pak dostane pomoc minimální - právě díky nejrůznějším vychcánkům, dojícím rozpočet, co to dá.
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 19:50:39)
To je fakt, ono tolik zaměstnavatelů vezme těhotnou ženu do nového zaměstnání že. Raději se třeba zamyslet proč zaměstnavatelé neplní své povinnosti vůči těhotným dané zákonem
 teta 
  • 

Re: vše je individuální 

(21.1.2009 20:07:28)
"budu ještě rok doma a budeme se snažit o 2 mimčo"
Máte dojem, že už těhotná je?
 Luciášek 
  • 

Re: vše je individuální 

(21.1.2009 21:29:50)
Mám tři děti, celkem 6 let na mateřské,jsem zaměstnanec,dokonce státní.To jsem pěknà státní vyžírka,co?Je hloupé co jsi napsala.
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 21:36:28)
Vždycky jsem si říkala kde vzniká ten státní dluh a on u tebe - že se nestydíš ~t~ ~;)
 Luciášek 
  • 

Re: vše je individuální 

(21.1.2009 21:44:16)
A nějak mi chybí ten pocit studu,že jsem doma,miluju všechny svoje děti a nechávám si vyplácet státem rodičovskou.A na rizikovém jsem nebyla,normalně mi napsal obvodak neschopenku.třeba na 14 dní,pak jsem šla na 14 dní do práce a takhle jsem to dotahla až do porodu jsem to střídala.
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 22:01:14)
No já na rizikáči byla a teď to vypadá že budu muset být s dítětem doma až do 4 let, nemám totiž práci, školka je plná, babička nemocná...jj další vyžírka na mateřské....~;)
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 21:34:49)
Co je na tom špatného, že si chce užít obě děti a být s nimi doma? Za komunistů se děti strkaly do jeslí a dnes mohou být s rodiči. Já taky plánuju děti dál od sebe třeba i proto, abych až půjde malá do školy byla doma a měla více času se jí věnovat...
 teta 
  • 

Re: vše je individuální 

(22.1.2009 9:28:01)
Kreditko, já nejsem proti mateřským dovoleným (mám za sebou dvakrát čtyři roky...už je to, pravda, trochu déle :-)) a ani proti OPRÁVNĚNÉ neschopence v těhotenství (také mám jednu za sebou...)!

Ale rozhodně se mi nelíbí ZNEUŽÍVÁNÍ všech možných sociálních dávek - do kterého počítám i plánování využití tzv. rizikového těhotenství PŘEDEM!
Takhle se chovají socky a naše milá minorita...na které si každý stěžuje.

Nevím, jak jste přišla na to, že matka na mateřské je podle mě vyžírka (jak naznačujete ve svém posledním příspěvku)...
Co to tady s váma, ženský, je?! Nedokážete ani dočíst příspěvek a ozýváte se hned jak potrefené...aniž byste vůbec pochopily, o čem je řeč.
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(22.1.2009 10:34:15)
Ono když někdo pracuje v rizikovém prostředí, má právo snad na to plánovat rizikové těhotenství, zrovna tak jako když k tomu má někdo zdravotní dispozice.

Srovnání s naší minoritou mi přijde scesné - ti totiž nepracují celý život, kdežto většina z nás maminek jde po mateřské znovu pracovat
 teta 
  • 

Re: vše je individuální 

(22.1.2009 13:33:21)
No, však proto jsem psala o změně zaměstnání. Takové rizikové prostředí se nepodepisuje jen na těhotné - i před otěhotněním organismu neprospívá.
Ale vědomě nastoupit do rizikového prostředí, pak si stěžovat a raději se nechat donekonečna vyplácet, aniž by dotyčná pracovnice byla zaměstnavateli něco platná...no nevím. Zodpovědný dospělý se tak nechová. Když už mu tak záleží na zdraví, vezme jakoukoliv jinou, byť třeba míň placenou práci.
Paní bude patrně namítat, že práce neroste na stromě a za málo peněz neuživí rodinu - ovšem rodina se má zakládat podle finančních možností dotyčných. Mám-li málo, nemůžu plánovat víc dětí...atd.
Zvláštní, jak ještě dvacet let po "revoluci" zůstaly v lidech zažité stereotypy, jako že stát a zaměstnavatel má povinnost je živit a zodpovídat za ně. Trochu samostatnosti by to chtělo...:-)
 Grainne 


Re: vše je individuální 

(22.1.2009 13:37:24)
Teta, to je fakt obratná konstrukce, mezi početím a vykopnutím dětí do života uplyne minimálně 18 let.
Jak hodláš podchytit všechny situace, ke kterým v průběhu té doby může dojít?
Nejsme v pravěku - kdo neulovil mamuta, chcípl hlady.
 teta 
  • 

Re: vše je individuální 

(22.1.2009 16:13:57)
Zase problémy se čtením? Já už nevím...

Nepsala jsem o VŠECH situacích, které vskutku podchytit nelze! A od toho tady máme potom ty sociální jistoty, samozřejmě.
Ale psala jsem taky o tom, že díky podobným vychcánkům na ty skutečně potřebné - když se vám stane něco opravdu tragického a nepředvídatelného - zbývá ve společném koši (na důstojné zabezpečení života) opravdu málo. A pokud někdo UŽ PŘEDEM počítá s tím, jak se zaměstnavatelem, potažmo státem, s odpuštěním vyjebat, tak si o něm myslím své.
 Grainne 


Re: vše je individuální 

(22.1.2009 18:54:16)
Teta, mluví se o rizikovém těhotenství a neschopennce. Pracovní neschopnost předem předpokládá zaměstnání, takže lze vycházet z toho, že každá z těch zmiňovaných si nějakým tím dílem přispěla.
Déle, žena obvykle nebývá těhotná několik let v kuse, takže zas o takové ukousnuté sousto se nejedná.
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(22.1.2009 21:35:48)
~R^ Souhlas jen dodám, že kdyby někteří zaměstnavatelé dodržovaly zákony této republiky, nemuselo by být tolik rizikáčů taky.
 Levandulka+3 


Re: vše je individuální 

(22.1.2009 23:33:46)
Vůbec nechápu, jaká zlost tě vede k tomu nazývat Markétu takovými výrazy....Přijde mi normální, že plánuje 2. dítě, zároveň si myslím, že pokud v nějaké dohledné době člověk plánuje další dítě, nemá asi moc smysl měnit práci (chvíli odpracovat a pak zas odějít na mateřskou). Takže mi nepřijde vůběc nic nenormálního na tom, že druhé dítě plánuje do 4 let po prvním...Myslím, že státu opravdu zrovna tohle tolik peňez neubere....Mmch já bych asi ve tvých očích byla vyžírka číslo 1-1.dítě jsem měla dobrovolně už za studií, 2. dítě 2 a půl roku potom...Čili jsem vlastně nikdy pořádně nepracovala, pouze si trochu přivydělávám na živnosťák a na DPP...A zřejmě jen tak rychle pracovat nepůjdu - odstěhovali jsme se na venkov daleko od rodiny (a stějně všechny babičky i dědové ještě naplno pracují), manžel je doktor, čili dost časově vytížený a pro mladšího syna pravděpodobně nebude místo ve školce...To je co? Stát mě živil na studiích a teď ještě na rodičovské~d~. A já se mu za to odvděčím "jen" dvěma dětma! No, aspoň, že staršímu synovi zjistili nadprůměrně vysoké IQ, třeba to tomu státu někdy nějak oplatí i za mě~:-D
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(23.1.2009 11:23:55)
Styď se ~t~
 hela 
  • 

Re: vše je individuální 

(22.2.2009 18:30:51)
Vysoké IQ mají i mnozí kriminálníci...
 hela 
  • 

Re: vše je individuální 

(22.2.2009 18:28:53)
Hlavně že Tys to pochopila!
Seš nějaká chytrá, ale socky nepotřebujou rizikáč - socky nepracujou!!!!
 Marthaja 


Já bych šla do práce hned 

(21.1.2009 17:03:25)
Ahoj, tak to já bych šla zpátky do práce hned.~;(( Ve 13 tt jsem začala krvácet, jsem doma 3 týdny, krvácím pořád a doma mi už z toho ležení hrabe. Můžu být ještě šťastná, že v nemocnici nebylo místo tak jsem aspoň doma.
Práci mám pohodičkovou, baví mě, jsou tam super lidi. První tři rizikový měsíce jsem byla bez jediného problému. Vše začalo až potom. Asi to tak má být, říká mi mamča. Jsem zvyklá totiž pořád někde lítat, miluju společnost, nejsem moc zvyklá odpočívat. Takhle si prý konečně opravdu uvědomím, že se mi změní život a že čekám mimčo~t~ Mám na to spoustu času o tom přemýšlet. V duchu s ní souhlasím. Tímto zdravím všechny těhulky, který jsou na rizikovým opravdu proto, že mají potíže ,i když by byly radši v práci. Přeju všem, ať to dobře dopadne.~s~ Věřte, že všechno špatný je k něčemu dobrý. Marta
 jedna plus dvě 


Re: Já bych šla do práce hned 

(23.1.2009 20:04:57)
Marto uplne chapu. Ja mela praci dobrou, ohled na tehule brali... a kdyz jsem skoncila v prvnim tehu v 25tt ze dne na den na rizikaci - lezet, lezet, tak jsem mela nekolik tydnu opravdu peknou krizi. Postupne jsem nemohla chodit ani kdybych chtela, takze pekna pakarna. Nastesti jsem to vylezela do 36tt a kluk je v poradku. Ale zase jsem se s tou zmenou zustat doma "zavrena" srovnala jeste pred prichodem mimina, naucila se zvolnit a vystacit si sama se sebou. Znam dost kamaradek, ktere pracovaly skoro do porodu a pak ten sok zazily uz s ditetem... Ted jsem 21tt a trochu se bojim co nastane... stejne riziko batoletem si teda neumim predstavit. Tak se drz, at vse dobre dopadne.
 zuzkasim 


Re: vše je individuální 

(22.1.2009 13:05:46)
Markéto, já se nechci nijak dotýkat vašeho zaměstnání, ale nelíbí se mi zevšeobecňování. Byl tam případ postiženého dítěte... U nás ve škole byl také případ postiženého dítěte (že by infekce mezi dětmi?), moje matka má také postižené dítě (byla před tím doma s prvním dítětem)... to se opravdu takhle brát nedá.
I tady v diskuzi je vidět, jak se k tomuto problému kdo staví. Těhotenství opravdu není nemoc, je to jiný stav a musí se na něj brát ohled, ale všeho s mírou. Každý se cítí jinak, ale je to jako se vším. Když má můj manžel rýmu, taky skoro umírá a jeho hekání a nářky musí poslouchat celá rodina, když mám rýmu já, tak je akorát tak větší spotřeba kapesníků (které si pak vyperu a vyžehlím). Prostě každý to prožíváme jinak. Já zase nesnáším tak dobře různé řezné rány a odřeniny, na které on je vcelku zvyklý.
 markéta, syn Viktor 
  • 

vše je individuální 

(21.1.2009 13:34:38)
Každá to vidíme a prožíváme jinak. Já dělala ve fabrice na televize a věděla jsem že budu mít rizikové těhu. Nemohla jsem otěhotnět celkem 5 let, z toho 1 potrat~n~. jakmile jsem otěhotněla tak mně doktor napsal neschopenku, navíc jsem chodila 2x týdně na injekce na udržení plodu a to by se jim asi v práci nelíbilo. Ve 12tt krvácení a v 16tt mně zjistili cukrovku a píchala jsem si inzulín 4x denně~:(. Většina holek co byla těhu šli na rizikové a Ty co tam zůstaly nikam nepřeřadili a když o to požáday tak jim bylo řečeno že mají zůstat doma. Takže já věděla že budu doma a nakonec bych byla i tak. A možná to bere jinak někdo kdo otěhotní hned a jinak někdo kdo čeká dlouho a samo že je taky rozdíl v práci. Teď jsou synovi 3 roky a budu ještě rok doma a budeme se snažit o 2 mimčo- léčby hormony snad zabere a když ne tak vím že do práce se vrátit nemůžu- 12h směny a jelikož 80% zaměstnanců jsou cizinci- Poláci, Rumuni, Bulhaři, Větnamci atd tak už tam byl žloutenka i tubera~q~. A to riskovat nebudu a budu doufat že se mně povede otěhotnět před synovo 4 narozeninama a já opět přejdu na neschopenku. V této práci pracovat v těhu je naprosté šílenství. Podotýkám že dost holek co tam pracovaly v těhu musely na odběr plodovky, hrozilo postižení z výparů chemikálií. Byl tam případ postiženého dítěte a to bych neriskovala ani náhodou.
 kreditka 


Re: vše je individuální 

(21.1.2009 17:15:44)
Naši zaměstnavatelé jsou si hodně podobné...
 Liška s banem :) 


Já chtěla být v práci 

(21.1.2009 17:09:40)
Já chtěla být v práci, ale ejhle, v polovině těhotenství krvácení (z ledviny) a z toho šoku (vypadalo to, že jsem potratila - fakt dost krve) mi začaly kontrakce a rychlé zkracování děložního čípku. Nakonec jsem strávila víc jak měsíc v nemocnici, pak doma na neschopence (hrozná nuda). Ve třetím trimestru jsem si na svém gynekologovi vyškemrala, abych 2 týdny před začátkem mateřské mohla chodit do práce, alespoň na 4 hodiny denně. Byl hodně překvapený, protože takovou žádost ještě neměl. :-))) Malá se nakonec narodila o cca 2 týdny dříve. Horší bylo druhé těhotenství, protože i když je vám špatně nebo se vám chce děsně spát, o starší děcko v batolecím věku se stejně musíte postarat.
 Katka + Anetka 6/2003 
  • 

nechápu... 

(22.1.2009 11:03:52)
no, vzhledem k tomu, že mi bude za 14 dní 35 let, jsem na konci 4. měsíce těhotenství, tak mi to nedá nenapsat...
Čekám tedy ne 1. ale již 2. dítě, první těhu v pohodě, teď zatím probíhá vše taky v pohodě (nechci teda nic zakřiknout).
Zatím všechny možné testy OK, vč. genetického screeningu v 1. trimestru. Chápu, že někdy výsledky nevyjdou úplně ideálně (mnohdy i u mladších maminek), ale psát tady "plošně", že "ženy po 35. roce jsou odesílány na amniocentézu" aj....., ve mě rozhodně budí dojem, že je to děláno rutinně, moc se mi článek nelíbí. Kdy konečně bude těhotenství bráno jako absolutně normální část života (i když pravda, že někdy se necítíme úplně fajn, ale to všechno k tomu prostě patří:-)). Nechci tím říct, že nemůžou být komplikace a problémy..... . Ale tady je článek pojatý tak, že "hází" všechny nastávající do "jednoho pytle".
Toť můj názor...:-)
 monika, 2 děti 7, 15m 
  • 

Re: nechápu... 

(22.1.2009 12:01:35)
35-cátnice
také jsem prožívala své druhé těhotenství ve vyšším věku /34/ a bylo rizikové a asi právem, i když jsem si to ze začátku vůbec nepřipouštěla a byla rozhodnuta zůstat v práci jak dlouho to půjde. Po delším čekání na druhé dítě se podařilo nějak přirozenou cestou, i když jsem po předchozím časném potratu již přestala doufat Práci nemám fyzicky tolik náročnou, ale první trimestr s tělem zamete, zvlášt´když ty hormony na udržení těho mají ty nežádoucí účinky ve formě poruch pozornosti a tak, prostě jsem vyměkla již na začátku gravidity při nemoci prvního syna a řekla jsem si, že se mu budu věnovat alespoń krátkou část jeho života na plný úvazek/ pracovala jsem od jeho 18 měsíců/, aby nemusel veškeré nemoci trávit u babiček, zvláš´t když ho čekal nástup do 1. třídy. Tak jsem si tu neschopenku nechala napsat a za týden přišlo krvácení ve 12. týdnu a bylo po dilematu, prostě rizikové jak vyšité..vše nakonec dobře dopadlo a narodila se nám dnes již 15m holčička. Myslím, že na tuto dobu budu zpětně vzpomínat jako na nejlepší ve svém životě, která se už asi nebude nikdy opakovat a rozhodně jsem se nenudila, vždy´t doma je pořád co dělat. Dnes už zase pracuji při MD alespoń na částečný úvazek / mám štěstí, že to při mém zaměstnání jde/ a s výhledem že to bude opravdu do smrti.
 emiliek 


Re: nechápu... 

(26.1.2009 23:35:28)
Mám pocit, že některé čtenářky neumějí přečíst informace. Kde je v lčánku psáno, že ženy po 35. roce jsou odesílány plošně k amniocentéze? Čtěte, rposím, se mnou ještě jednou: "Ženy starší 35 let mají navíc statisticky vyšší riziko narození děťátka s vrozenými vývojovými vadami, nejčastěji jde o Downův syndrom. Z těchto důvodů se těhotná žena po pětatřicítce bere jako riziková. Lékař její těhotenství sleduje pozorněji, doporučuje odběr plodové vody či amniocentézu ke zjištění případných vrozených vývojových vad a provádí různá opatření, aby určitá rizika vyplývající z vyššího věku snížil na minimum.
V konečném důsledku však většina těhotenství starších žen probíhá bez zásadních problémů, také díky prenatální diagnostice, která je u nás na vysoké úrovni."

Je tam napsáno, že se DOPORUČUJE odběr na amniocentézu. Ten článek celý je spíš o tom, jaké je vymezení pojmu "rizikového těhotenství". K ničemu nikoho nenutí a nikoho nenapadá. A přesto se mi zdá, že spousta čtenářek si z toho vezme jen větu nebo půl větu, aby pak mohly diskutovat. Že o ten článek vůbec nejde. Stačí jim jen téma a hned je koho napadat...

Ať už jste byly či jste rizikově či nerizikově těhotné, přeji vám hlavně, ať se vám narodí zdravé děťátko a vy samy ať jste zdravé a spokojené. Vždyť o to přece v první řadě jde.

 emiliek 


Re: nechápu... 

(26.1.2009 23:36:38)
Mám pocit, že některé čtenářky neumějí přečíst informace. Kde je v článku psáno, že ženy po 35. roce jsou odesílány plošně k amniocentéze? Čtěte, prosím, se mnou ještě jednou: "Ženy starší 35 let mají navíc statisticky vyšší riziko narození děťátka s vrozenými vývojovými vadami, nejčastěji jde o Downův syndrom. Z těchto důvodů se těhotná žena po pětatřicítce bere jako riziková. Lékař její těhotenství sleduje pozorněji, doporučuje odběr plodové vody či amniocentézu ke zjištění případných vrozených vývojových vad a provádí různá opatření, aby určitá rizika vyplývající z vyššího věku snížil na minimum.
V konečném důsledku však většina těhotenství starších žen probíhá bez zásadních problémů, také díky prenatální diagnostice, která je u nás na vysoké úrovni."

Je tam napsáno, že se DOPORUČUJE odběr na amniocentézu. Ten článek celý je spíš o tom, jaké je vymezení pojmu "rizikového těhotenství". K ničemu nikoho nenutí a nikoho nenapadá. A přesto se mi zdá, že spousta čtenářek si z toho vezme jen větu nebo půl větu, aby pak mohly diskutovat. Že o ten článek vůbec nejde. Stačí jim jen téma a hned je koho napadat...

Ať už jste byly či jste rizikově či nerizikově těhotné, přeji vám hlavně, ať se vám narodí zdravé děťátko a vy samy ať jste zdravé a spokojené. Vždyť o to přece v první řadě jde.

 sivunka 


ne všichni jsou doma protože chtějí 

(10.2.2009 12:54:52)
také jsem na ryzikovem tehotesvi a pobírám nemocenskou to hned nemusi znamenat ze jsem vychcanek urcite my zalezi na zdravi sveho ditete a mem nez an rozpoctu statni kasy aby mely politici za c jet na fotbal soukromim letadlem.
 Lenka 
  • 

Re: ne všichni jsou doma protože chtějí 

(22.2.2009 19:18:57)
Hmm, v době, kdy vůbec přijít do jiného stavu je problém, stejně jako často udržet dítě, bych nikoho za rizikáč neodsuzovala, i když ho nutně nepotřeboval.

Co je lepší, hrát si na "paní statečnou" a chodit do práce, pak třeba předčasně porodit a vypiplávat nedonošence, nebo se v klidu soustředit na svoje těhotenství a mít donošené bezproblémové dítě?

Jasně, ani rizikáč není záruka, stejně jako to, že by dotyčná třeba dítě donosila i tak...jenže v dnešní době "plné vytíženosti" v práci nikdo na nějakou těhotnou a její potřeby nebere zřetel. Že v noci nespíš a přes den jsi na padnutí? Stejně musíš odvést svoji práci. Že jsi v práci ve stresu? No a co má být?

být "statečná" a případně na to dojet, se nevyplácí

 Cecílie 
  • 

Pojištění rizikového těhotenství 

(5.2.2013 14:44:01)
Já jsem si nechávala u svého finančního poradce předělávat hypotéku a při té příležitosti mi kontroloval i životní pojištění. Ne jen to, že mi ho podstatně zlevnil, i přes to, že mi přibylo i pojištění proti závažným ženským nemocem (rakovina, prsu, vaječníků, dělohy...), ale ještě mi přibylo pojištění proti rizikovému těhotenství. Teď jsem od prosince na rizikáči a chodí mi peníze od pojišťovny + nemocenská :lol: .

Pokud by jste s tím chtěly poradit, tak tady je telefon na mého poradce: 775535443 p.Schneider

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.