| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se rodí v Irsku

 Celkem 199 názorů.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 9:29:28)
Měl by si to přečíst ten machr, co tady minule básnil o civilizovaných zemích, šášula jeden.
 Mlada 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 9:42:15)
Jenže ten machr si na rozdíl od této maminky zjistil, co ho v cizí zemi může čekat.
 Hanka36 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 9:44:03)
Já bych neházela všechny zahraniční porodnice do jednoho pytle!!! Irské zdravotnictví je tímhle docela "vyhlášené" a naopak rakouské má dobré reference.
Ikdyž s nějakým povýšeným shazováním VŠECH českých porodnic na úkor zahraničních taky nesouhlasím.

Přeju hodně štěstí a co nejmíň zdravotních komplikací!
 Líza 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 9:45:20)
Vendyno, ten psal o Rakousku. Měla by ses trochu zklidnit.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 9:57:25)
Psal o tom, že ČR není civilizovaná země. To byl základní výstup z jeho článku. Vím, o čem psal. A po ránu jsem celkem klidná~b~~b~~b~.

(A ty jsi tady bachař přes slušné chování či co?~;)~;)~;))
 moravian-girl 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 10:00:01)
Psal přece o západních civilizovaných státech ~p~
 zuzini 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 11:04:04)
Já nechápu, jak vás tak může s prominutím srát, že pan Oráč jel s manželkou rodit do jiné země. A už vůbec nechápu, že nedokážete pochopit, že tam jel proto, protože ČR nenabízí takový porod, jaký si přáli.

 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 11:13:41)
Ale mě vůbec nečílilo, že rodili někde jinde, vždyť mohli jet třeba na Kamčatku nebo na Tahiti. To je mi fuk. Ale mě rozčílilo, že odsoudil české porodnictví komplet (kromě Vrchlabí). To je přeci nehoráznost. Urazil všechny slušné zdravotníky. Ale už to tady nebudu rozebírat. Šlus.
 zuzini 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 11:16:58)
Přijde mi ujeté o tomto psát pod jiným článkem, ale budiž.
Pod minulou diskusí jsem okopírovanými částmi článku poukazovala na to, že autor nehaní celé české porodnictví(nahází do jednoho pytle), mám to snad udělat znova nebo si raději sama článek znovu přečteš?
 LaraKroft 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 22:22:46)
Vendyno, asi jsi četla špatně, základní výstup článku byl, že česko sice je civilizovaná země, ale nemůžeš si tu svobodně zvolit způsob porodu.
 10.5Libik12 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 22:35:08)
To bych prosila citovat pasáže o tom, že Česko je civilizovaná země.
Mělo by to v tom článku podle tvého tvrzení být.

Ale i kdybys takto rafinovaně vykládala titulek a podtitulek, stále trvám na tom, že závěr o necivilizovanosti porodnictví v údajně civilované zemi není opřen o zkušenost ani konkrétní údaje a proto je pochybný.
 LaraKroft 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 22:55:00)
Já bych zase mohla prosit o citaci pasáží, že Česko není civilizovaná země. Asi dost záleží na tom, jak to kdo CHCE chápat ;-)
 LaraKroft 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 23:04:48)
Libiku, no fakt jsem si to pro jistotu přečetla ještě jednou, o necivilizovanosti jsem nečetla nic. O opaku svědčí například:
"Porod pro nás není ruská ruleta, nechtěli jsme náhodně vsadit na to, že i v českých porodnicích lze potkat zkušený a příjemný, byť neznámý personál. Důvěra v prostředí i zaměstnance a z ní vyplývající psychická pohoda je pro porod většinou daleko důležitější, než ten nejmoderněji vybavený porodní sál ...."
Autor připouští existenci zkušných a příjemných zdravotníků, nepopírá moderní vybavení našich porodnic....píše pouze, že porod v české porodnici je sázkou do loterie, koho právě potkáš. A to popřít opravdu nemůžeš. Nebo sis mohla předem vybrat, která PA a lékař budou u tvého porodu?
 Bára, syn 8, dcera 2 
  • 

Jsem ráda za české zdravotnictví 

(13.1.2009 10:46:27)
Ne všude v zahraničí je to určitě tak strašné, jak autorka popisuje, ale při přečtení toho článku se snad chytnou za nos všichni, kteří kritizují naše zdravotnictví. Můžeme být jen rádi, že ho máme.~R^ Jistě i zde je co zlepšovat, ale kde ne? :-) (přinejmenším každý sám u sebe ~;) ) V porodnictví máme jeden velký nedostatek, a to že není možnost alternativy k porodnicím, chybějí porodní domy a pravomoce porodních asistentek. Vše ostatní je jen o lidech. Přeji autorce hodně radosti z dcerky.
 Barbora 
  • 

Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(13.1.2009 12:21:57)
Nezlob se, ale to co autorka popisovala mi nepřišlo jako špatné zdravotnictví nebo špatný porod. Bylo to o její neskutečné naivitě. Co jako čekala? Nic špatného na tom nebylo a pokud lékařka nepoznala exém, měla jít jinam. U nás např. lékařka nepoznala nádor v mozku a léčila holku na anorexii - a nikdo netvrdí, že jsme na úrovni křováků.
 Vladka a Mishell 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(6.2.2009 9:57:01)
Pani Barboro,tohle byly jen stripky z toho,co jsem v Irsku zazila.Uz nikomu nevykladam detaily o tom,ze pro vsechny deti,starce,dospele lidi,tehotne je jeden prakticky lekar,za kazdou navstevu zaplatite 50 Euro.Jednou kdyz pani doktorka chtela brat dceri krev,zacala se prohrabovat v krabici plne ruznych veci a hledala ampulku na krev.Lituji toho,ze jsem si jeji ordinaci nevyfotila.Vazne katastrofa.Ted uz samozrejme chodim k jine pani doktorce.Ale za svych 50 Euro za kazdou navstevu vyzaduji neakou uroven.~v~
 radana 
  • 

Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 11:32:36)
vždyť to říkám, že naše zdravotnictví bylo už za komunistů na velmi dobré úrovni , a i nyní, když i ve zdravotnictví kapitalisti podělali co se dalo je ještě stále jakž takž na dobrý úrovni.
 Lassie66 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 11:38:24)
Radano, co si představuješ pod pojmem "dobrá úroveň"? Máš tím na mysli nemožnost volby lékaře, arogantní personál, nemožnost nahlédnout do dokumentace, děti v nemocnicích oddělené od matek.....?
 radana 
  • 

Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 12:56:34)
jedna z nejnižších úmrtností na světě, nemocnice můžou zatím navštěvovat i chudí lidé, protože se zatím neplatí jako v USA, kde bohužel sociálně slabším není vstup do takové nemocnice povolen, neboť na to nemají, zatím ještě hodně českých sestřiček a doktorů, ne např. ukrajinských, kteří pacientům nadávaj to českých pí.. atd. stačí ti to?
 adelaide k. 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 13:03:06)
Jo je to jak psala Sylvie, neverending story! Je jedno jak dlouho se kdo nezůčastní, když se vrátí je všechno při starém.

Radano, jo jedna z nejnižších novorozeneckých úmrtností na světě. Ale proč že?
 Lassie66 


Re: Ještě že to dopadlo dobře, gratuluji! 

(13.1.2009 13:14:34)
Radano, také se mi nelíbí systém zdravotnictví v USA, ovšem to není jediná země na světě. Dostupnost péče zde byla i dříve, nicméně už před lety se lidé rozdělovali a lepší péče zde byla dostupná pouze pro někoho(viz. Sanopz). Vzpomínám si, jak matka zoufale sháněla léky pro bratra, který měl od tří let astma, jak ho tahala sípajícího na pohotovost na saních, protože jsme neměli auto a lékař odmítal přijet se slovy "tak si ho přivezte" a na mé roky praxe na SZŠ těsně po revoluci...nic tak závratného na tom nevidím, záleží ovšem, zda se chceme srovnávat s Afrikou, či civilizovaným světem.
 Michaela Pecharová 


Informace 

(13.1.2009 9:33:30)
Možná Vás omlouvá mládí, ale nejspíš jste si měla zjistit poměry v irském porodnictví. Že jste se nechala odradit od porodu v Čechách na základě info od kámošek, no budiž. Ale rodit na blind v cizí zemi? Pro mě nepochopitelné. A doktor ve šponavém plášti, no brrr. Já bych se tedy do Čech vydala mohem dříve, nejspíš ihned po porodu. Takový zážitek by mi bohatě stačil. Každopádně blahopřeji ke zdravé holčičce. Předpokládám, že jste svůj vztah k českému zdravotnictví přehodnotila.
 moravian-girl 


Re: Informace 

(13.1.2009 9:47:27)
Taky mě čeká porod v cizí zemi. Co je na tom nepochopitelného? žiji tu, bydlím tu, rodím tu :-)
 adelaide k. 


Re: Informace 

(13.1.2009 10:04:06)
Miky, myslíš, že v české porodnici by se tohle ROZHODNĚ STÁT NEMOHLO?

 Michaela Pecharová 


Re: Informace 

(13.1.2009 11:14:03)
To si věru myslím. Že by ke mně přišel doktor v zapatlaným plášti??? Jedno jaké národnosti! Třeba v Hořovicích jsou anesteziologové z Rusky mluvících zemí i Iránec (nebo podobné národnosti) a špinavý plášť nenosí. A že by si PA nezkontrolovala na testu, zda opravdu neodešla plodová voda? No to snad... A že by dětská lékařka nebyla zkontrolovat novorozence a nezvala si je na pravidelné kontroly? To jsi zřejmě nemyslela vážně, že se tohle u nás může stát... ~l~
 Lenelka 


Re: Informace 

(13.1.2009 11:37:29)
Miky, ten test je v podstate na nic, funguje tak na 50%.
 Vladka a Mishell 


Re: Informace 

(6.2.2009 10:03:22)
Nebylo to uplne naslepo,to v zadnem pripade,muzete slyset zname kde rodily,muzete si na internetu precist co chcete,ale kazdy je jiny.Na pristup personalu se pripravit nemuzete.Na jednu stranu jsem rada,ze mi malou za celou dobu ani jednou neodvedli pryc.Pri srovnavani porodnic si myslim,nejvice zalezi na personalu.
 myš 
  • 

Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 10:14:58)
Tak to je článek, které vlastenky, co nedají na české porodnictví dopustit, pohladí po duši :-)A měly by se ozvat nějaké vlastenecké Irky, ať jim autorka laskavě neplive na jejich zem, nenazývá ji kocourkovem a rodí si pěkně doma v Čechách :-)
A taky je vidět, že na rodině je zpravodajství vyvážené:-)

Každá země je jiná, Rakousko není Irsko, Česko není Rakousko a každému vyhovuje něco jiného. Vlastenectví bych do kvality porodních systémů netahala.
 Nerida 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 10:25:49)
Mam dojem, ze v Irsku je mozne rodit bud ve statni nebo privatni nemocnici. Mohla by toto autorka potvrdit a popripade napsat ktery system si vybrala ona?
 Nerida 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 10:28:21)
pardon, "statni nebo soukrome"
 Vladka a Mishell 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(6.2.2009 12:33:09)
Abych vam pravdu rekla,nemocnice v Irsku se mely privatizovat,ale Iri se bourili,takze nevim.Mi jasne rekla pani doktorka,ze porodnice je pro Cork jen jedna.Jezdi tam i maminky z okoli.Tady vubec nejsou porodnice na kazdem rohu,jak se muze nekdo domnivat.Treba my v Ostrave mame porodnice minimalne 3.Pro Cork a okoli je porodnice jedna.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 10:29:25)
myš pravdu díš~R^:-)
 Jannat 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 12:49:31)
Tak tak. Zlatá slova :)
J.
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 10:36:06)
tak on je malinko rozdíl, pokud autorka popisuje porod v zemi, který zažila a rozdíl, když pan Oráč popisuje necivilizovanost Česka příkladem porodu v Rakousku, aniž by v Čechách (kromě uspokojivého Vrchlabí) jeho rodička někam vlezla. Vtipnost o zaprděném vlastenectví na tom těžko něco změní.
 myš 
  • 

Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 10:54:09)
Takže když mám jednu jedinou konkrétní špatnou zkušenost, tak už můžu nazvat zemi kocourkovem a považovat porodnický systém za nedokonalý? Jedna zkušenost přece nemusí taky vůbec znamenat znalost celého systému.

Pokud porovnám zkušenosti z různých porodnic všech svých známých a přečtu stovky zkušeností na internetu, tak to je naopak málo nebo akorát abych mohla soudit? Asi málokterá žena zmákne porodit aspoń v polovině českých porodnic aby se to dalo považovat za objektivní pohled.

A co když považuju už jen ten fakt, že si prostě nemůžu vybrat, kde rodit a s kým (doma, porodní dům,porodnice, vlastní PA nebo doktor) za znak nedokonalosti a jisté dědictví komunismu(ve smyslu stát přece nejlíp ví, kde máte rodit a kde je to pro vás dobré). Myslím si, že autor měl na mysli i tohle.


 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 21:41:22)
Zajímavý je, že v tomto článku autorka popsala taky zkušenost jen z jedné porodnice a najednou vlastenky jásají, jak se proti Irsku rodí v Česku nádherně. ~t~
 kreditka 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:08:40)
Hm kdežto domarodky hned tvrdí jak byla rodička nepřipravená, jo a mimochodem autorka na Irsko neplive narozdíl od pana Oráče, který haní svoji vlast :-©
 zuzini 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:15:28)
Nehaní, pokud ano, tak kde konkrétně?
 kreditka 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:17:33)
V titulku a podtitulku, přirovnávání porodnictví ke Kocourkovu....zbytek najdeš v diskusi v minulém článku
 zuzini 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:20:20)
Kreditko, opět, autor nehaní republiku jako takovou, ale porodnictví. Proč vysvětlil a má pravdu.
Titulek jde chápat různě, o tom taky v pod článkem minulým. ~;)
 adelaide k. 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:25:01)
Titulek
"Rodili jsme v civilizivané zemi"
... neporzoruju že by tam psla něco o tom že česko je blééééé.

Podtitulek
"česko to nebylo"
... neboli - bylo to jinde než v česku. Opět nevidím problém.

Mmch autor nekritizuje vlast ale porodnictví. To je zajímavé že nadávání na vládu, senát, ministerstva, ČD a podobně se tě tolik nedotká. Podle toho nejsme zrovna země vlastenců ~y~

 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:30:54)
~:-D~:-D~:-D

Takže
Titulek
Potkali jsem na diskusi hodně inteligentních přispěvatelů

Podtitulek
Adelaide to není

Fakt bys to pokládala, jza neutrální výpověď o Adelaide?

pozn.
Adelaide, dovolila jsem si tento vtípek, páč si za A) myslím, že jsi inteligentní B) myslím, že je ti celkem egál, jestli si to myslím
 & 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:38:36)
Libiku,

To je neco jineho, protoze nikdo nepredpoklada, ze by slo o Adelain a ty ji jmenujes tzn. na ni upozornis.

Kdyz napisu bydlim v nadherne zemi.. {vetsina zdejsi diskujicich v CR bydli}
Cesko to neni.. Tak s tim take nijak Cesko nepomlouvam..
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:58:14)
~:-D~:-D

Já bych řekla, že spoustu lidí by předpokládalo, že jde o i Adelaide.~;)

Znovu říkám, že já to nemám v rovině "neplivej mi na rodnou zem", ale kritizuji článek za absenci údajů k tomu, že něco není civilizované.
 Jana 
  • 

Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:56:53)
Libiku, že se vám chce diskutovat.
Domorodky se drží své pravdy a nikdy nic nepřipustí.
Myslím, že jste byla také z těch, co kdysi neuvěřily, že domorodky poslaly udavačské dopisy, dokonce několik, do V.
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:01:13)
viz. předchozí příspěvek.

kritizuji výhradně, jak byl vyvozen závěr článku a je mi jedno o čem.
(ale připouštím, že tato diskuse je ze strany některých domarodek demagogická, jakkoliv jsou jejich názory na porod v pořádku)
Nesouvisí to s žádnýma mejlama

 Stáňa a dva kluci 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:17:34)
Ale Jano jděte...tyhle výkřiky "nikdo nikdy" miluju. Navíc když se nezakládají na pravdě. Byly tam hlasy, které nepovažovaly dopis za šťastný. Navíc co člověk, to názor, tak se naučte to respektovat a nevytahovat minulost.
 adelaide k. 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:05:51)
Libiku

Tvoje verze stylisticky pokulhává

"Takže
Titulek
Potkali jsem na diskusi hodně inteligentních přispěvatelů

Podtitulek
Adelaide to není"
Tohle dost zkresluje význam. Kdybys chtěla vtipný příměr, musel by znít.

Titulek
Potkali jsme na diskuzi inteligentního přispěvatele

Podtitulek
Adelaide to nebyla

A tohle vnímám úplně neutrálně...~d~
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:18:03)
Jestliže je vztah toho, že malej Oráč se "Rodil v civilizované zemi" a "nebylo to Česko" neutrální, je potom otázka, proč tam ten podtitulek je.

 adelaide k. 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:25:19)
Libiku, to je správná otázka a odpovědět si musí každý sám :-D
 adelaide k. 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:26:02)
"Děckama nezatopíš n avidle nenabereš a staří ti pod kotel nepudou"

 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:45:40)
Pokud by byl článek seriozně napsaný, možná jo.
 cizinka1 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:58:26)
Libiku,
Ja chapu tvoje rozhorceni, a souhlasim ze podtitulek nebyl neutralni. Otazkou ale je, jak clovek chape „vlastenectvi”, a jak chape „civilizaci”.

Vlastenectvi muze byt konzervativni, kdyz budu chvalit vsechno, co je domaci a tradicni. Muze byt liberalni, kdyz budu kritizovat vsechno, co omezuje svobodu ve vlastni zemi. Muze byt jeste ideologicky nekolikkrat jiny, ale pro ucely tohoto prispevku, staci tyhle dve charaketeristiky.

Myslim, ze p. Orac urcite nemyslel tou „civilizaci” civilizaci materialni, ani lekarsko vedeckou. A rakouska porodni asistentka povzdechem „Oh, deep Communism” nemyslela polohu na zadech nebo naduzivani oxytocinu. Na techhle praktikach nic specificky komunistickeho neni, a jsou dobre zname i v zemich, ktere komunizmem nebyly zasazene. Dokonce skola aktivne vedeneho porodu (pravidelne vaginalni kontroly potupu, casna amniotomie a oxytocin, kdyz nalez neodpovida 1 cm za hodinu), byla vymyslena v Dubline (kdyz jsme ted u toho Irska). Podtitulek a komentar je venovan nesvobode: nemoznosti si vybrat, situaci, kdyz kasta odborniku (lekaru) zpravuje obcane jako nesvepravne a neposkytuje jim prostor pro informovanou volbu. A v tom ma pravdu, presto, ze soucasne zakony nedavaji lekarum mandat rozhodovat za klienta ci pacienta, o realnich institucionalizovanych moznostech informovane volby nemuze byt ani rec.

Rikam to jako nekdo, kdo vlastne cerstve zase strilel do vlastnich rad. Prave pred par dny jsem se hadala s novinarkou, ktera byla velmi pysna, ze prosadila clanky o „skodlivosti” cisarskeho rezu a „spatne” volby CS na prani do jednoho z velkych denniku CR. To esencialisticke, a nikoliv relativne chapani skodlivosti je neco, co doposud stizuje porodnicke spory. To, co je statisticky riskantnejsi, muze byt volbou mensiho zla pro konkretni zenu. Statisticky nejbezpecnejsi volba pro nekoho muze byt sebevrazdou. Dulezity je prostor pro rutinni informace a pro individualni volby, a je dulezity respekt pro kazdou informovanou volbu. Jedna volba se nesmi prosazovat na ukor druhe, a to i bez ohledu na to, ze ta druha je statisticky opravdu riskantnejsi pro matku a vetsinou i pro dite. To pak nebude zadna svoboda. To, co je zatim sferou korupce a tajnych dohod bez rutinnich informaci musi byt legalni a pruhledne. Az pak budeme mluvit o skutecne liberalni demokraticke civilizaci v porodnicke sfere. Nemyslis?
 adelaide k. 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 12:08:03)
Cizinko, brilantně formulováno. Smekám!
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 12:21:34)
Cizinko, tos mě teda šokovala.

Ty, která tu neúnavně komparuješ s naprostou přesností vědecké studie, trváš na serioznosti všech výstupů, tak najednou připustíš, aby pan xy napsal povídáníčko, jak jedna paní řikala a tak teda halt rodili jinde, jelikož zase "jinde" to není civilizované.
Ty předjímáš, že autor je kompetentní k tomu, aby nemožnost porodit civilizovaně (v jakémkoliv smyslu) v Čechách zjevil jako paradigma, protože na to máš stejný názor jako on.

Dobře, dohodněme se na tom, že platí základní presumpce, že Čhechy nejsou civilizovaná země k porodům, jako platí, že ráno svítá. Pak mohu číst takové články (s tak formulovanými názory vzhledem k popisované zkušenosti) a přemýšlet o porodní péči v Rakousku a v Čechách. Vzhledem k tomu, že se na to názory dosud liší, nelze takto publikovat a slušnej člověk by tak ani nemluvil u kafe.~;)

Vlastenectví to ve mně nevzbuzuje v nejmenším.
 adelaide k. 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 12:30:07)
Libiku, sorry, asi mi poklesá hladina cukru v kvi, nebo málo žeru lysohlávky, ale dojem z tvého příspěvku je "blá blá blá blá blá". Vůbec tím nehodnotím jeho obsah nebo dosah, natož jestli máš pravdu. Jenom nerozumím cos chtěla říct.

Zvlášť tahle věta "Ty předjímáš, že autor je kompetentní k tomu, aby nemožnost porodit civilizovaně (v jakémkoliv smyslu) v Čechách zjevil jako paradigma, protože na to máš stejný názor jako on." je mi nejasná... jak psala Bellana, vypadá to jako věta, má to začátek, prostředek, konec, ale smysl uniká.

Prosím, projev soucit s blbější spoluúčastnicí diskuze a zkus zjednodušovat.
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 12:53:44)
Adelaide, už mě trochu sereš.

Takže od začátku říkám, že závěr, že je něco "necivilizované" (Česko)na základě "civilizované" zkušenosti(porod v Rakousku) je vadnej. Cizince jsem k tomu řekla, že neplatí obecná charakteristika civilizovanosti, aby se tak dalo psát o tom, co je a není civilizované a navíc, že v článku chybí jakýkoliv text k tomuto závěru, kromě toho, že si to někdo myslí..

Co je civilizovanost neurčuje pan Oráč a budeš se divit, ani zanedbatelné procento zahrabávaček placent. Neurčuju to já ani ty. Proto, až napíšu o svém porodu, řeknu jestli a proč se mi líbil, z čeho soudím, že to a ono bylo prospěšné, ale neřeknu, že porod někoho jiného byl (ne)civilizovaný.

To je těžký, vo*e.
 cizinka1 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 12:47:01)
Libiku, ale autor netvrdi, ze v Cesku nejde civilizovane PORODIT. Pani Oracova rodila ve Vrchlabi ke sve plne spokojenosti, i kdyz ten druhy porod mne pochvalovala vice, jako volbu, ktera ji vice sedla, na tom nic nemeni. Podle mne on zcela pravem tvrdi, ze nejde civilizovane ZVOLIT si zpusob a misto porodu mezi polozkami oficialni nabidky, rutinne opatrenou porodnimi planami (jako formular od porodnice), informacemi o rizicich jednotlivych voleb, a oficialni nabidkou vsemoznych sluzeb. Rada z tech sluzeb je v CR zatim jen sluzby neoficialni pod pokryvkou jinnych cinnosti anebo sluzby pokoutne korupcni. Clovek nepotrebuje zvlastni kompetenci, aby to mohl rict.

S tebou debatuji velice rada, ale zrovna nemam vubec cas a moznost. Prosim, pochop co pisu, a proc vyjasnuji rozdilnost moznych pojmu ci aspektu "civilizace" a "vlastenectvi". Dekuji.
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 12:58:35)
Cizinko, 1) nezkusil to
2) civilizovanost je problematické hodnocení

taky nemám čas, tak jindy~;)
 cizinka1 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 13:06:50)
Libiku,

1)Kdyz oficialni nabidka neni, neni co zkouset. V CR neexistuje OFICIALNI nabidka sluzeb PA, v takove siri a jisteni jako v Rakousku. Neexistuje ani dalsi rada sluzeb, o ktere pani Oracova zajem nemela. NEEXISTUJE, rozumis?
2) Autor zcela dusledne se zamiril na moznost VOLBY, a z toho lze vyvest, o jake civilizaci jde rec. Politicky aspekt (liberalni civilizace) je dulezity a uchopitelny.

Kdyz nemas cas ani cist prispevky, je lepe nedebatovat;-)
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 13:26:52)
No tos mi to natřela. Závidím ti, žes v článku, který vychází z: cit"Nepěkných zážitků z českých porodnic jsme jak četli, tak od známých slyšeli, takové množství, že se manželka rozhodla přivést naše další dítě na svět v Rakousku. spatřuješ esej na téma liberální civilizace.

Jinak tedy byla řeč o civilizovanosti~;)

 cizinka1 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 14:28:52)
Libiku, pak zkus ten clanek precist mymi ocima a registrovat ty veci o volbe: od popisu toho, coby ocekavaly, po zdurazneni toho, ze staly o sluzby jen plne oficialni az po otazky moznosti si priplatit za cokoliv vcetne zdravotniho materialu.

Spatne zkusenosti jsou mozne vsude, a casto clovek si za nej castecne muze proto, ze se nedostatecne informuje, ci neujasni si, co by mu sedlo. Nic mene rutinni moznosti spatnym zkusennostem predejit jsou silne zavisle na organizace pece. V Ceskem systemu je to zatim hodne o stesti, ale o tom jsme jiz hodne debatovali, a o tom vis.
 Monika 
  • 

Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 14:43:09)
Cizinko, ty jsi ten článek vůbec nepochopila.Přečti si ho ještě jednou nebo požádej někoho ať ti ho přeloží.
Ten pán je de*il.
 zuzini 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 15:15:25)
Moniko, z čeho usuzuješ, že Cizinka článek nepochopila? A z čeho, že pán je debil? ~d~
 cizinka1 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 15:21:12)
Moniko, nikoliv.
Cist umim, cesky rozumim a problematikou porodnictvi dlouhodobe se zabyvam. Sluzby, o jake by mela zajem jeho zena prosazuje jedna statecna prazska PA. Nicmene ty sluzby pri vsi ucte neni na urovni rakouskych, protoze chybi spoluprace mezi nemocnicemi a PA (neni to chyba PA, sdruzenych v UNIPA, ony o to volaji jiz dlouhou dobu, zatim bez vysledku). Pani Oracova mela na vyber bud si domlouvat neco, co neni zcela oficialni a jistene, nebo rodit v zahranici. Bez zen, ktere voli prvni, a tak vytvareji praxi, ktera jednou bude muse byt povsimnuta o plne reglamentovana, zadna svobodni volba se nevytvari. Kdyz pani Oracova zvolila to druhe, alespon napsal o tom verejnosti, aby se vedelo, proc existuje porodnicni turistika, a ze po sluzbach je poptavka.
 zuzini 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:31:01)
Adelaide, přesně. Mám pocit, že zrovna kreditka onehdá nadávala na Naše české politiky. Kreditko, no fuj, jak nevlastenecké ~t~ (možná se pletu)
 kreditka 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:33:01)
Jenže já ty politiky volím a oni tvoří zákony, dle nichž musím žít, tudíž je mohu kritizovat, kdežto pan Oráč české porodnictví nevyzkoušel, ale jen z doslechu píše, že je špatné
 kreditka 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 11:44:56)
atd....je co

Jinak super české porodnictví stojí za prd, protože se nám ve Vrchlabí líbilo...dobrá logika
 kreditka 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 12:21:38)
Jak už púíšu u minulého článku:

Autor kritizuje české porodnictví, přestože ve Vrchlabí byl spokojen a jinou porodnici nevyzkoušel - v Rakousku zažil 1 PA a vychválil rakouské porodnictví do nebe = nepřijde mi fér ohánět se civilizací, když z té rakouské moc nepoznal a v tom českém Kocourkově byl jen "jednou nohou" - víc píšu u minulé diskuse, nechci u článku o porodu v Irsku nadále rozebírat pana Oráče
 Sylvie 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 16:28:39)
Autor kritizuje české porodnictví, přestože ve Vrchlabí byl spokojen a jinou porodnici nevyzkoušel - v Rakousku zažil 1 PA a vychválil rakouské porodnictví do nebe

Kreditko, taktéž jsem ti to psala už u minulého článku, ale taktéž jako ty to napíšu ještě sem: pojmy "systém péče o těhotné a rodičky (možno říct též porodnický systém)" není totožný se slovem "porodnice". Jsou to dva různé pojmy a pokud nerozumíš rozdílu mezi nimi, je to problém tvůj, nikoli autora. Je naprosto neustále se zbytečně obouvat do autora, když evidentně vůbec netušíš, o čem mluví a neustále mu podsouváš něco jiného, než napsal ~d~
 Stáňa a dva kluci 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 10:56:16)
Libiku, promiň, ale jak si přišla na to, že je potřeba všechno vyzkoušet na vlastní kůži a že nestačí solidní informace? A že pokud má někdo nějaké požadavky, zde nesplnitelné, tak to fakt nehodlá absolvovat?

Nějak nechápu tvou názorovou zabejčenost.
 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:05:09)
Já pokládám za nepublikovatelné závěry z neověřených hypotéz a věřím, že nejsem sama. Alespoň to patří k základnímu etickému kodexu kohokoliv, kdo píše.

Mě ten Oráčův článek neuráží jako vlastenku, ale jako konzumenta jakéhokoliv textu vyjma snad Blesku. A trochu mě fascinuje, že to nikomu zde nevadí. Kdyby psal o tom, že Česko je na stromech, protože v Rakousku mají lepší hrušky, do kterých v Čechách z principu nekousne, je to totéž.
 myš 
  • 

Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:21:21)
Ale ono se dá těžko z toho článku zjistit kolik toho autor ví a kolik si toho o českých porodnicích zjistil, třeba má slušný přehled. To jsou jen tvoje spekulace, že ví prd. Třeba ví, ale třeba ne, každopádně tak jasné závěry, že neví o čem mluví bych si neodvážila dělat.


 10.5Libik12 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 15:45:43)
No to nebude můj problém, ne? (udělá-li autor závěr z něčeho, co neuvede v článku, jak sama říkáš)
 kreditka 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 15:09:44)
Kde se tedy ale seženou ty solidní informace o konkrétní české porodnici docela by mě to zajímalo, znáte někdo takové internetové stránky? Hlavně na mě nechoďte s Aperiem to pro mě důvěrohodné moc není vzhledem k aktualizaci stránek.
 Sylvie 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:11:04)
Jaj, jak já miluji Rodinu :o) I když chodím do práce a už nemám čas tady sedět pořád, tak to vůbec neva. Člověk si o víkendu pokecá nad článkem, v pondělí jde do práce a když se další den vrátí k diskuzím, probírá se pořád ten původní článek, byť tentokrát pod článkem jiným, takže i při výpadku a je člověk stále v obraze ~t~~t~~t~ Připomíná mi to dobu, kdy jsem sledovala Esmeraldu - když jsem nemohla dřepět u TV, přemýšlela jsem, o co zas přicházím... a když jsem o deset dílů později znova viděla další, s uspokojením jsem zjistila, že nepřicházím vůbec o nic, vše je stále při starém, děj se nepohnul ani o píď ~t~~t~~t~
 zuzini 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:14:29)
~t~~t~~t~
To víš Sylvie, minulá diskuse byla moc dlouhá, tak se pokračuje tady ~:-D
 Jana Z. 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:16:03)
Sylvie :-)))))))))))))

 Líza 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:19:58)
Sylvie ~t~
 Bellana 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:22:07)
Sylvie ~t~
Ono to téma porodů a porodnictví je vlastně taová rodinková Esmeralda. Ale v podstatě je to srovnání pozitivní :-) V každé správné telenovele zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí ~t~~t~~t~
 zuzini 


Re: Malá změna tématu 

(13.1.2009 11:30:40)
Bellano, už máš dready? ~;)
 Bellana 


Re: Malá změna tématu 

(13.1.2009 11:33:17)
Zuzini, nemám. Musí mi dorůst vlasy :-) Copak? Těšila ses na fotku? ~t~
 zuzini 


Re: Malá změna tématu 

(13.1.2009 11:46:06)
Přesně ~t~
 Bellana 


Re: Malá změna tématu 

(13.1.2009 11:53:50)
Až budou, tak se pochlubím. Třeba založím téma "Bellaniny dready". Bohužel zatím ještě potřebuji několik měsíců dorůstání. Halt z původních dvou milimetrů je to peklo ~q~
 Bellana 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:25:58)


Jen taková připomínka. Ať si mají obě strany barikády při lítých bojích co prozpěvovat ~t~~2~~z~
 zuzini 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:31:42)
~t~~t~~t~~t~
 myš 
  • 

Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:34:43)
~t~~t~

Esmeraldu jsme neviděla, ale ta píseň je fakt vlezlá, už si to skoro prozpěvuju~:-D
A bez těch porodů by byla rodina takový nudný všední server...~:-D
 Sylvie 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:41:59)
Bell, jééé, děkuji :o) Na YT jsem jako doma, ale hledat Esmeraldu - to mě teda zatím nenapadlo :o)

Druhá a zároveň (zatím) poslední telenovela, kterou jsem sledovala, byla s toutéž herečkou, ale bylo to něco kolem kávy - marně přemýšlím, jak se to jmenovalo. Nevíte někdo?
 Bellana 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:44:08)
Sylvie, na jméno si nevzpomenu, ale ta hérečka tam měla krátké vlasy, ne? Mám takovou matnou vzpomínku ...

Ale Esmeralda byla fajn, dokonce tam proběhl i nějaký ten porod :-) A strašně me dojímalo, jak hlavní hrdinka následkem slepoty chodila jak připosraná ~t~
 Sylvie 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 11:49:34)
Bell, já už ani nevím... že by to byla jiná herečka a já to popletla? Já zkouším googlit, ale nějak se mi to nedaří :o( Ale mám pocit, že s touhle herečkou tu šly telenovely tři, Esmeralda, to kafe a pak ještě jedna, kterou jsem neviděla. Ale je možné, že už blbnu ~d~
 Sylvie 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 12:04:20)
Našla :o) Byla to "Hříšná láska":

 zuzini 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 12:06:59)
No mě švihne ~t~~t~~t~
ve snu by mě nenapadlo, že se pod článkem o porodu budou řešit telenovely
 Sylvie 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 12:10:39)
Přísahám na svou čest, že v obou telenovelách se rodilo!!! (éééé, v jedné určitě... v druhé si teď nejsem tak úplně jistá... ale nakonec měli haciendu plnou dětí...) Dokonce ti mám pocit, že v jedné z nich Leticia (či jak se jmenuje) svojí těhotnou sokyni odvážela do porodnice a v autě s ní hezky dejchala, snad ve strachu, že by se jinak dítě narodilo za jízdy ~t~
 foxina, davídek 1,5 
  • 

Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 22:18:03)
jo a vždycky se rodilo nejméně na tři díly. to aby byl seriál dostatečně zajímavý. :-)))
 Bellana 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 12:09:59)
Sylvie ~t~~t~~t~ Tak to musím vidět!
 Cow :-) 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 17:44:37)
Zlatá slova, zrak mi plane, Sylvie~t~
 Stáňa a dva kluci 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 20:38:18)
Holky, super~t~~t~~t~, příjemné odlehčení, než se do sebe zas pustíme~t~~t~~t~
 Mickey16 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(13.1.2009 17:51:15)
Tak kdybych si měla vybrat mezi tímhle porodem a "pohodovým" porodem na sluníčkovým křesle, beru tenhle~R^ to, že by si mě nikdo nevšímal pokud něco nepotřebuju, že mě pošlou domů, že by mi nikdo nelezl na pokoj a nekybicoval mě a neotravoval s "koupáním" bych brala všema deseti.
Pokud doktorka nepoznala atopický ekzém je to smutné, ale mohla si jít k jinému doktorovi. Mě v 17 letech doktor nepoznal mononukleózu, bylo mi řečeno že stejně akorát všichni jen chlastáme a fetujeme a chceme se ulejt ze školy~q~ , ale taky na základě téhle zkušenosti netvrdím že všichni čeští pediatři jsou hovada.
 kreditka 


Re: Vlastenectví kontra porodnictví 

(14.1.2009 10:13:07)
To je právě ten problém, kdyby se v česku otevřely porodní domy a podobná zařízení tak by rodičky, které nestojí o "aktivního" lékaře mířily tam a ostatní rodičky, které chtějí lékaře u porodu do klasické porodnice. Někdo chce hold aktivní personál porodnic, někoho to zase prudí, kdyby se to vyřešilo možností volby a porodním domem tak bychom tady "nemusely" hodiny diskutovat ~t~
 Lenelka 


Vladko 

(13.1.2009 10:53:14)
Gratuluji k narozeni holcicky.

Pokud jde o tehotenstvi a porod v Irsku. Neziji tam, ale irsky system pece je velmi podobny anglickemu systemu, takze predpokladam, ze pece v tehotenstvi se moc nelisi. Nejak nevim, co jsi ocekavala vic, nez ultrazvuk a nejake ty zakladni krevni testy. Nevim, jak je to v Irsku s testama na VVV, vzhledem k tomu, ze potrat je zakazany. Ale pokud Ti chybely treba navstevy gynekologa a vnitrni vysetreni, tak ver, ze jsi o nic neprisla, vnitrni vysetreni je opravdu v tehotenstvi bezduvodne (krom urcitych diagnoz, samozrejme, jako predchozi operace cipku atd). Cviceni pro tehotne? No tak to je opravdu plytvani penezi...

Tvuj porod. Vis, kritizujes tady anglictinu indickeho doktora (vis jiste, ze to byl Ind? Nebyl to treba Pakistanec, Afganec, Filipinec...? Opravdu ziram, ze tohle zduraznujes, asi jsi v zahranici v multikulturnim prostredi moc kratce!), ale tusim, ze s tou Tvou to take nebude az tak slavne. PA Ti pravdepodobne rekla, ze Ti praskla jen predni voda. To, ze Te poslala domu, je naprosto normalni, neni nutne s prasklou vodou bez kontrakci a nalezu aktivniho porodu zustavat v porodnici. Z ceho odvozujes, ze doktori nemaji zadne znalosti?

Dite, kteremu je moc teplo, opravdu u prsu usina. Navic v porodnicich byva primo horko. Cepicku by dite opravdu mit nemelo, pokud neni venku. Pokud jde o koupani atd., tak z me zkusenosti takoveto ukazky pece o dite jsou poskytovany, pokud o ne projevis zajem. Neni to nikomu vnucovano, za coz jsem ja osobne velmi vdecna.

Pokud jde o to, ze lekarka nepoznala atopicky ekzem, tak to je smutne a divne, ovsem vzdy muzes zajit k nekomu jinemu pro second opinion, ne? Na Tvem miste bych si na tu doktorku stezovala.

Ano, lekarska pece je tu jina nez v CR. Me osobne velmi vyhovuje nevnucujici taktiky, vira ve schopnost matky se o sve dite postarat hned od narozeni a celkove pristup pece na pozadani. Cesky system honeni se od zacatku po doktorech opravdu neni nic pro me, ale chapu, ze nekterym lidem to vyhovuje.
 10.5Libik12 


Re: Vladko 

(13.1.2009 10:57:43)
tak měn by například dost vadilo 2x platit taxíka, když z odtoku přední vody bylo zřejmé, že se rodit bude.~;)
 Lenelka 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:01:36)
Libiku, jasne, ale praskla voda (i kdyz jen predni) trochu zvysuje riziko infekce. A nejnebezpecnejsi infekce se chyti kde? V nemocnici! To jsou vysledky dlouhodobych vyskumu, proto se to tu takto dela a posila se domu.
 10.5Libik12 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:07:48)
Tak něco absurdnějšího, promiň, si ztěží dokážu představit.

Chápu tě dobře, že tam pošlou rodičku na chvíli domů, aby na tu chvíli snížili riziko infekce, s níž se tam potom zase setká a ty to pokládáš za logický přístup?
To mě úplně rozveselilo.
 Lenelka 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:34:07)
No, Libiku, ta "chvile" treba u me trvala zhruba 36 hodin. Lepsi byt doma nez v nemocnici. Alespon pro me.
 Nerida 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:10:40)
Lenelko, uz jsem se ptala vys autorky jak je to s privatnim pojistenim nebo pripojistenim v Irsku, ale zatim nenapsala. Mohla bys napsat jak je to v Britanii? Vcelku me to zajima. Ziju v Australii a tady privatni pripojisteni je mozne.
 Lenelka 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:40:20)
Nerido, je to mozne. Bud muzes platit vse hotove v soukrome porodnici (nebo u soukrome PA) nebo vyuzit statni zdravotnictvi. Pojisteni taky existuje, ale jak je to s pojistenim a tehotnestvim (porodem), to nevim.
 kreditka 


Re: Vladko 

(13.1.2009 15:06:19)
To by spíš chytla spíš v tom taxíku ~a~ i když ten lékař s upatlaným pláštěm co se týče infekce by taky nebyl marnej ~a~
 Amazonka 4D 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:04:27)
Nj,ale pokud není hospitalizace nutná,tak mě zase vadí platit někomu pobyt v nemocnici,když je jasné,že na porod je dost času...

Jde o úhel pohledu...u nás se to praktikuje jinak,ale jak třeba ukazuje příklad zemřelé Nikolky,tak někde tě nehospitalizují i když je to potřeba...
Už jen tenhle příklad českého systému porodnictví,a konkrétně dvou porodnic,dělá z Česka Kocourkov...
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:19:56)
No, mě také zarazilo, že Vlaďka poukázala na národnost lékaře. Mě by zajímala jen ta čistota pláště tedy. Když jsem byla s malou v nemocnici v Ltm na vyšetření oušek s podezřením na zánět, přišel starší lékař černoch, vím houby odkud a vlastně jsem ho neslyšela pořádně ani promluvit. Ale malou vyšetřil, uklidnil,něco na ní brumlal, pohladil...zkrátka vyšetření bez jediné slzy...a to bylo důležité. Malá měla ouška v pořádku. Zvykejme si na zdravotníky jiné národnosti, jsou to taky lidi, ne?
 Lenelka 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:35:58)
Vendyno, cistotu plaste hodnotit nemuzu~;) Ale tady teda lekari plast nenosi, jen na sale pri operaci. I kdyz vlastne nevim, jak chodi anesteziolog, toho jsem nespatrila. Nastesti.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Vladko 

(13.1.2009 13:29:28)
No, mně píchal doktor epidurál v plášti. V čistým.~R^
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Vladko 

(13.1.2009 21:41:23)
nejsem rasista a obecně mi nevadí lékařský personál jiné národnosti.
Mi osobně by šlo spíše o to, že nevíme, jak přesně zdravotnictví v dané zemi funguje, jaké atesty musí lékaři povinně skládat a jak detailní jsou zkoušky pro cizince. A k tomu další věc, na jaképak úrovni může být vzdělání lékaře ze zemí třetího světa...

Potkat takového lékaře v Česku, jsem celkem klidná, protože vím, že Lékařská komora nedává nic zadarmo. Jak je to ale např. v Irsku... kdo ví...
 Monina Bushehri 


Re: Vladko 

(29.1.2009 8:04:55)
Ja budu rodit v Bahrajnu,tak jsem na to taky zvedava.Rodila jsem v CR,tam jsem byla spokojena.~R^
 Ala 
  • 

Re: Vladko 

(13.1.2009 11:31:42)
No já myslim, že Irsko je bezva země na porod třeba pro ty, kteří mají ten zásadní požadavek, aby u porodu jejich dítě nebyl doktor, který dělá taky potraty, ne?
 gambita 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:51:26)
Tak si rikam, ze jsem mela trochu podobny prubeh pece behem porodu jako autorka. Rozdil je ale v tom, ze jsem byla maximalne spokojena. Kdyz vypravim mym kamaradkam (ktere si zazily tehotenstvi v Cechach), ze jsem byla jen na 2 ultrazvucich, 1 testu krve a jen par nezbytnych vysetreni, tak vsechny vali oci.Proc bych mela chtit ale neco vice? Byla jsem naprosto zdrava a tehotenstvi a porod neni nemoc. Celou prvni dobu porodni i kousek druhe jsem stravila doma, taky me poslali domu. Zpet do porodnice jsem prijela hodinu pred tim, nez se mala narodila. Nikdo mi nic nevnucoval, mohla jsem pit a jist a hlavne si vybrat jakoukoliv polohu pro porod. Jen predstava, ze musim rodit v leze, mi nahani hruzu.
Jinak poporodni peci jsem mela take podobnou, mimi jsem nemela moc oblekat(a je pravda, ze pokud jsem ji oblekla, tak se vubec nechtela prisat, chtela jen spat), PA prisla jenom, pokud jsem ji zavolala. Me proste pripada, ze jsme v Cechach porad trochu zvykly na to, ze za nas ostatni vsechno rozhodnou a udelaji a az v krizove situaci se ozveme. Me naprosto vyhovovalo, ze za mnou nikdo nechodil a nemusela jsem na nikoho jen tak roztahovat nohy. Me stacilo vypraveni me sestry o porodu v okresni porodnici v Cechach.....
 gambita 


Re: Vladko 

(13.1.2009 11:56:51)
Zapomnela jsem napsat, ze jsem stejne jako treba Lenelka rodila v UK
 eLeSka 


Re:  

(13.1.2009 12:12:21)
Irske zdravotnictvi me neprekvapuje. Jsem 11let provdana za Ira a stastna, ze jsme se nakonec rozhodli zit v CR. Prihody (nejen) jejich rodiny (zijici v Dublinu, ne nekde na vsi) by vydaly na knihu... napr. svagrova pred casem mela zamlkly potrat - ve 13tt nezjistili SA, plod mel stari 10tydnu, dostala na doma vypit nejaky lektvar a at si potrati doma v klidu. Zadna pouceni, odbery natoz nasledna kontrola utz zda odeslo vse, dodrzovani 6ti nedeli nemusela, dokonce ji po tydnu rekli, ze klidne muze do verejneho bazenu ...2mesice se srovnavala ze zanetu...Jina pribuzna uklouzla na chodniku a zlomila si ruku, dle irskych mudru. jen narazila, dg. stanovili ode dveri bez rtg., po 8hod. cekani na pohotovosti, kdy uz mela ruku nateklou a fialovou..dostala jen oblibne "pain killers"...shodou okolnosti, mela za 3dny letet k nam do Prahy, vzala jsem ji zde k dr. a ejhle...ruka na 2x zlomena...atd. atd. mohla bych pokracovat...
 Lenelka 


Re:  

(13.1.2009 12:17:32)
Lindatko a ja znam spoustu podobnych pribehu jako ten s tou zlomenou rukou z Cech.

Pokud jde o potrat, take jsem potratila doma, dvakrat. Jsem za to osobne velmi rada. Akorat tu kontrolu na utz jsem tedy mela. ALe jinak je to rozhodne lepsi, nez kyretaz, mene komplikaci a mensi pravdepodobnost, ze uz se dalsi tehotenstvi nepodari (napr. diky srustum). Ona deloha je celkem chytry organ.
 eLeSka 


Re:  

(13.1.2009 12:41:38)
Taky jsem potratila doma, poukazovala jsem ale predevsim na tu peci PO, ktera je dulezita, vzheledem k tomu, ze neslo nijak brzky potrat v podobe zpozdene ms...
Rozhodne nebudu 100% hanit jen jejich zdravotnictvi.Psala jsem to, protoze mohu srovnavat a rozhodne z me a poslednich x let i manzelovi a dcery zkusenosti jasne vede nase zdravotnictvi (zijeme v Praze, jinde nevim). Tot vse.
 danca55 


Re:  

(13.1.2009 13:15:48)
Nevíte, zda něco takového (potrat - ne pomocí kyretáže u zamlklého těh.) lze i v ČR?
 vlad. 
  • 

zamlklý potrat bez kyretáže 

(13.1.2009 14:05:06)
Lze, je to o domluvě s gynekologem. Gynekologie je CHIRURGICKÝ obor, takže obecně je jim bližší problém vyřešit tím, že to "uříznou" a je to rychle hotovo. Zamlklý potrat u malého těhotensntví se vyřeší i samovolně, ale může to znamenat i několik týdnů špinění a mírného krvácení. Je to ale o ochotě lékaře k průběžném UZ sledování a také o důvěře lékaře ve spolupráci pacientky. Pokud by gynekolog revizi po předchozí domluvě s pacientkou neindikoval, ona by např. nepřišla na další kontrolu a došlo ke komplikacím (např. zánět dělohy) a pacientka si stěžovala, měl by problém lékař.
 Lybicka + dva kluci 


Porod v zahranici 

(14.1.2009 11:25:56)
manzelova sestrenice rodila sve druhe (3.tehu) dite v Anglii a ma podobne zkusenosti. take jeji 1. tehotenstvi (ktere bohuel nedopadlo, neb zarodek zemrel) bylo reseno silenym zpusobem. Proto druhe tehotenstvi cele absolvovala v CR. Ja jsem rada, ze jsem rodila v CR, ackoli si dovedu predstavit lepsi pristup lekaru a milejsi prostredi porodnice (treba i za uhradu, vzdyt porod neni neco co se deje denne....takze bych si rada priplatila, klidne i dost penez, ktere bych si treba musela pujcit!). Jsem rada i za ty "nadbytecne" kontroly a vsemozne testy. Jsem rada, ze me i dite hlidali a kontrolovali. Pro moji psychickou pohodu.
 adelaide k. 


Re: Porod v zahranici 

(14.1.2009 11:27:06)
Lybicko, nj ale co když to zrovna mojí psychidćké pohodě škodí... mám jít rodit do UK??
 Lybicka + dva kluci 


Re: Porod v zahranici 

(14.1.2009 11:45:11)
Adelaide, myslim, ze se da najit gynekolog, ktery na zaklade tveho zajmu te na vysetreni nebude posilat a s tim si muzes dohodnout i porod (myslim za uhradu). Ja vim, ze muj byvaly gynekolog (rodil v krci) byl ochoten rosit sve pacientky. Ta uhrada byla dokonce,legalni (mam pocit, ze na to byla i uctenka a jasny cenik....jen se to nejmenovalo uhrada porodu, ale myslim nejak jinak, uz si nevszpominam a bylo to pred temi 5-ti lety 9000)...Samozrejme, pokud nenastanou problemy. Pak take existuji alternativnejsi porodnice, jako Vrchlabi a pod....a da se pozadat PA o asistenci, ktera se bude za tebe snazit dodorzet tvuj porodni plan. Myslis, ze by tohle nebyla alternativa?
 Lybicka + dva kluci 


Re: Porod v zahranici 

(14.1.2009 11:45:43)
pardon za preklep, myslela jsem "rodit" a ne "rosit" :-)
 adelaide k. 


Re: Porod v zahranici 

(14.1.2009 12:06:08)
lybicko, tohle je na dlouhý povídání. Vzhledem k tomu že jsem hledání a rozmýšlení už 2x absolvovala a uvažujeme o dalším kole :-) jsem se svou (místní) situací dost dobře seznámená.

V mém okolí, dosažitelném autem v případě porodu (tzn dejme tomu max.40km), není žádná porodnice, která by mi umožnila rodit se svým gyndr. (samozřejmě za peníze), když teda pominu jednoho nebo dva dr ochotné za peníze provést SC. Vím o jediné PA která chodí ke "svým" porodům ve "své" porodnici. Samozřejmě má omezenou kapacitu. Vrchlabí máme přes celou republiku.

Stručně shrnuto, po pěti letech hledání vím o dvou možnostech "alternativy" při porodu ("osobní" PA v porodnici nebo "osobní" PA u porodu doma) a o ŽÁDNÉ "alternativní" péči v těhotenství. Dost smutný výběr.
 Lucka a Agátka 22.4.2006 


Re: Porod v zahranici 

(14.1.2009 14:03:55)
Adelaide,
myslím si, že vše je o krásné větě, kterou používá můj manžel - kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody. Já jsem Agátku rodila 230km od bydliště, protože jsem si VYBRALA doktora, který je ale bohužel přes celou republiku. Bylo to krásné a tak, když jsem teď po 3 letech znovu těhotná jsem s ním opět domluvená na porodu a znovu pojedu přes celou republiku. Jinak v mém okolí mám dvě kamarádky a obě rodily se SVÝM doktorem, ke kterému chodily celou dobu těhu. Chápu, že ne všichni mají auto a ne všichni si to můžou finančně dovolit, to je jasný, ale my jsme to také pojali jako dovolenou, protože to za to stojí.
 adelaide k. 


Re: Porod v zahranici 

(14.1.2009 21:24:11)
Lucko, ono to není tak jednoduchý, jak říká to jinak jistě pravdivé úsloví.

Tys jela porodit 230 km, já jsem nakonec na podobnou cestu (no ještě o dost delší) neměla odvahu. Podmínky prostě nebyly a nakonec se ukázalo že to bylo správné rozhodnutí. Stokrát jsme o tom mluvili, stokrát zvažovali pro a proti a došli k tomu, že to řešení nemá. Tedy ne takové které by se nám zdálo schůdné, správné a bezpečné.

Myslím že tohle je situace, kdy to přísloví nefunguje. Ti kteří chtějí, způsob hledají, a někteří nacházejí dost krkolomná řešení (viz porod v Rakousku) jen proto aby udělali to co považují za správné. Někteří nakonec dělají kompromisy a jsou víc nebo míň spokojeni.
Možná jsi mě špatně pochopila. Já jsme nakonec našla řešení které více méně splnilo moje představy.

Ale pořád to neřeší to, že pokud chci něco co je všude v "civilizovaných zemích" běžné, o mnoho levnější než to co mi zdravotníci "nutí", a co nejlépe odpovídá mojí představě o těhotenské a porodní péči, musím "hledat způsob". Což znamená jet třeba 230, 350, nebo i víc km ve vysokém stupni těhotenství, pídit se detektivním způsobem po pár téměř undergrowndových osobách, nebo se zařadit mezi batikované objímačky... Smutné ne?
 vlad. 
  • 

zamlklý potrat bez kyretáže 

(13.1.2009 14:05:40)
Lze, je to o domluvě s gynekologem. Gynekologie je CHIRURGICKÝ obor, takže obecně je jim bližší problém vyřešit tím, že to "uříznou" a je to rychle hotovo. Zamlklý potrat u malého těhotensntví se vyřeší i samovolně, ale může to znamenat i několik týdnů špinění a mírného krvácení. Je to ale o ochotě lékaře k průběžném UZ sledování a také o důvěře lékaře ve spolupráci pacientky. Pokud by gynekolog revizi po předchozí domluvě s pacientkou neindikoval, ona by např. nepřišla na další kontrolu a došlo ke komplikacím (např. zánět dělohy) a pacientka si stěžovala, měl by problém lékař.
 monca 
  • 

Re:  

(13.1.2009 17:50:12)
ja potratila 2x v severnim Irsku/UK/, je to jeste hodne cerstve a mam smisene pocity...na jednu stranu me nenutili ke kyretazi, na druhou - jsem uz starsi, bezdetna, neznam pricinu tech potratu a doktor rekl, ze muzu potratit i 7x nez se to jednou holt povede.... a k tehotenstvi a porodu v UK- sev.Irsko -do 12 tydne tehotenstvi tu nedelaji absolutne zadne vysetreni, jen se zeptaji, jestli jste si udelala tehot.test... pracuji s chemii, fyzicky v rizikovem prostredi, ale lekare to do konce I.trimestru nezajimalo... a jeste poznamka k tomu, ze se jede do porodnice i 2x... opravdu se tu rodicky posilaji domu, pokud to neni uz probihajici porod,ci opravdu velmi tesne pred/ale jak to ma laik a prvorodicka poznat, ze/, ale napr.z naseho pomerne velkeho mesta/brano v mistnim meritku/ mame do nejblizsi porodnice 40 km, takze by mi to opravdu vadilo, kdybych mela uz bolesti, byla po odchodu plod.vody a musela do porodnice absolvovat 2 cesty za noc...
 dulca 
  • 

Re:  

(14.1.2009 9:23:20)
Podobny pribeh, ale z Cech. Znamy byl autem srazen na kole, odvezen na pohotovost do Motola. Tam mu rekli ze ma akorat narazena zada a odeslan domu. Druhy den se nezvedl z postele, odvezen do Vinohradske, tri zlomene obratle a narocna operace.
Z Motola z pohotovosti znam podobnych chutnych pribehu vic.
 xxx 
  • 

Re: Vladko 

(13.1.2009 13:04:18)
Ty jsi nějaká ujetá, ne??
 Katka & Nancy(3/05) 


Re: Vladko 

(13.1.2009 15:00:09)
Ziju v Nemecku a rodila jsem tady,...nemohla jsem si stezovat. Mam tady kamaradku,ktera zije a pracuje ted asi 3 roky v Irsku. Jeji ted uz manzel je nemec a zije tady. Kamaradka je ted ve 31tt,lita na vsechny vystereni sem do Nemecka. Rika,ze i kdyz musi litat a tady si platit veskere vystreni sama,protoze tady jeste nebyla pojistena,tak je to stejne lacinejsi. V Irsku se nastupuje na MD ve 38tt a v 6. mesicich zivota ditete se zase nastupuje do prace. Takze kamaradaka ted v nedeli odletela zpet do Irska a bude se vracet do Nemecka ve 35tt,protoze s Lufthansou muze letet do 36tt a pak uz tady zustane a bude rodit tady a vraci se nastalo do Nemecka. Ja ted jenom doufam,ze neprijdou nejake komplikace a nebude muset rodit driv v Irsku,kde by byla uplne sama a nema tam zadne veci na na mimco.
 MishuI 


Díky za článek! 

(13.1.2009 11:46:39)
Doufám,že ho čtou i Ti,kteří jezdí rodit do Rakouska a jiných "civilizovaných zemí"!!!Jak vidno,nejsme na tom tady v Čechách tak strašně,jak se nám mnozí snaží podsouvat.Péče v Irsku se mi zdá poměrně nedostačující.
 Beezi,V+J 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 11:59:57)
Ech, Mishulo, tvoje argumentace mi přijde přinejmenším komická. I pokud teda pominu fakt, že se stále jedná o subjektivní hodnocení a že se prostě pořád vracíme k tomu, že podstatná je možnost volby, protože co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému (jak je vidět z diskuze, ne všem připadá porod v Irsku tak katastrofální, jako autorce).

Ty ovšem říkáš - proto, že autorce článku se nelíbil její porod v Irsku, měli by se všichni, kdo se chystají rodit/rodili v Rakousku a jiných zemích, chytit za nos a pokorně se vrátit k českému porodnictví. Hmm, tomu říkám logický argument.
 MishuI 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:12:11)
~t~.. " podstatná je možnost volby, protože co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.."

Na tom se shodneme obě,tudíž si dovolím napsat SVŮJ názor,který nikomu nevnucuji.Nevím,kde jsi vyčetla nebo vydedukovala,že nabádám k porodům v Čechách.Roďte si kde chcete,třeba v Rakousku.Já bych s dovolením porodila tady v Čechách.~;)
 Hana 
  • 

Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:20:23)
Například v Anglii nikdo , kdo má na to aby si připlatil soukromého lékaře nechodí ke státnímu. Rodí raději doma než aby šly do porodnice,kde je to prý otřesné, tak mi to bylo vysvětleno, když jsem chtěla si myslela, že by děti měly navštívit lékaře )ty děti nebyly mé ale lidí, kteří mi to vysvětlovali). Za celý rok, co jsem byla u této rodiny, tak s dětmi nešly ani jednou k lékaři, děti byly astmatici, měly atopický ekzém a nebyli to nezodpovědní rodiče. Když jsem jim popisovala jaká je naše zdravotnická péče, tak valili oči překvapením.
 gambita 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:40:05)
Hani, rodila jsem ve statni anglicke porodnici(maximalne spokojena, porod do vody), chodim k normalnimu doktoru, dcera mela ekzem a diky normalnimu anglickemu doktoru se vylecila.Mam tu doktora zadarmo v ramci normalniho zdrv.pojisteni, nemusim platit poplatek za prohlidky a za kazdy recept zaplatim stejnou castku(takze se mi nemuze stat, ze za jeden lek doplacim malo a za druhy nehoraznou castku penez). U doktora se muzu objednat na urcitou hodinu a nemusim cekat cele dopoledne s malou v cekarne.......neni to zas tak hrozne, jak ti rodina vypravela:)
 Lenelka 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 13:26:49)
Hmmm, Hano, to mozna bude tim, ze tady se naduzivani lekarske pece moc nenosi... No a pokud hodnotis UK z pohledu au pair, tak vez, ze to vidis uplne jinak, nez to ve skutecnosti je~;)
 Beezi,V+J 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:39:21)
Mishulo, názor ti neberu a nikde jsem nepsala, že nabádáš k porodům v Čechách. Jen jsem se ti snažila naznačit, že Ctirad a jeho žena (a další, včetně mě) na základě četby článku o subjektivně špatně hodnoceném porodu v Irsku asi těžko přehodnotí svůj názor na porodnictví v Čechách (a v Rakousku).

 MishuI 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:46:14)
Takže tady jde spíš o tebe a tvoje přesvědčení než o to,co jsem napsala.Hele je mi fakt šumák,jak to máš ty..
 Beezi,V+J 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:51:26)
Mishulo, kopíruju tvůj původní příspěvek:

Díky za článek!
Doufám,že ho čtou i Ti,kteří jezdí rodit do Rakouska a jiných "civilizovaných zemí"!!!Jak vidno,nejsme na tom tady v Čechách tak strašně,jak se nám mnozí snaží podsouvat.Péče v Irsku se mi zdá poměrně nedostačující.

Pokud bys napsala: Díky za článek! Péče v Irsku se mi zdá poměrně nedostačující., neřekla bych ani popel.

Ty sis neodpustila ten rýpanec mezi tím, já si zas následně neodpustila rýpnout, že ta argumentace trochu pokulhává. To je celé. ~d~

Přeju ti pěkný porod podle tvých představ v české porodnici a zdravé miminko.
 Beezi,V+J 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:59:03)
Sakra, nějak se mi tam přemnožila kurzíva, omlouvám se. Pro přehlednost,znovu:

Mishulo, kopíruju tvůj původní příspěvek:

Díky za článek!
Doufám,že ho čtou i Ti,kteří jezdí rodit do Rakouska a jiných "civilizovaných zemí"!!!Jak vidno,nejsme na tom tady v Čechách tak strašně,jak se nám mnozí snaží podsouvat.Péče v Irsku se mi zdá poměrně nedostačující.


Pokud bys napsala: Díky za článek! Péče v Irsku se mi zdá poměrně nedostačující., neřekla bych ani popel.

Ty sis neodpustila ten rýpanec mezi tím, já si zas následně neodpustila rýpnout, že ta argumentace trochu pokulhává. To je celé. ~d~

Přeju ti pěkný porod podle tvých představ v české porodnici a zdravé miminko.
 MishuI 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 13:08:27)
Rýpanec jsem si tedy neodpustila,když jsem chtěla napsat SVŮJ názor.Pořád nechápu,oč ti vlastně jde?~d~Jak jsem už psala,roď kde chceš,já to udělám taky po svém!Vůbec mi není jasný,o co ti jde~a~
 gambita 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 12:30:46)
Tak jsem si clanek precetla(rodila jsem v cizine v UK) a stale mam pocit, ze autorka mela s porodem spatne zkusenosti hlavne diky tomu, ze se poradne neinformovala o systemu irskeho porodnictvi. To, ze ji poslali domu je naprosto normalni. Proc by mela zabirat postel a misto v porodnici, kdyz muze stravit 1. dobu porodni v klidu doma? A ze byl doktor Ind nebo jine narodnosti? Multikulturni souziti v UK a v Irsku je neco tak normalniho, ze by me spise udivilo, kdybych zadneho doktora jine narodnosti nepotkala (spinavy plast by samozrejme mit nemel:( A to ze za ni kazdych 5 minut nekdo nebehal? Proc take? Pokud doktora nebo PA potrebovala, tak je mohla zavolat nebo se dozvonit. Nerikam, ze vsechny ceske porodnice musi byt zrovna ty nejhorsi a ty irske, anglicke nebo jine ty nejlepsi.....pripada mi ale, ze hlavni rozdil mezi ceskym a anglickym a irskym systemem je ten, ze tady si lidi mohou vybrat, jakou peci chteji, nikdo ti nic nevnucuje, o tvem zdravi rozhodujes hlavne ty!!!! a ne ti ostatni. Za cele roky, co tu bydlim jsem se nesetkala s autoritativnim jednanim ze strany doktora, nikdo mi nic nenaordinoval, aniz by se mi predem nezeptal. A na tom je polozeny cely zdejsi system.
 kreditka 


Re: Díky za článek! 

(13.1.2009 15:29:12)
No ono to je spíš v některých zemích taky o penězích - nemáš prachy máš smůlu a ber co je takže to taky není úplně ideální
 Karolína 
  • 

Vy nevíte co je špatný porod... 

(13.1.2009 12:17:36)
A co si jako myslíte, že by vás čekalo u nás? Že by jste na ultrazvuk a na dr. nečekala hodinové fronty? Že by jste přijela o půl noci do porodnice a někdo se vám věnoval? Prd vody. Váš porod bych chtěla mít, já škemrala o umrtvení a jen se mi vysmáli. Nějaké chození, masáže a péče neexistovaly, asistentka byla protivná a zvyšovala hlas. Nevíte jak dobrý porod jste měla, i to že tatínek za váma mohl non-stop, za náma mohl jen na chodbu porodnice s tvrdými židlemi,takže po nástřihu (o kterém mi nikdo ani neřekl, žádný souhlas) a roztržení nepřicházelo v úvahu sedět, takže návštěvy tak 10 min. Také nevím proč vám vadil doktor Ind (cítím z toho trocha rasismu). Dítě po porodu odnesli a bylo celou noc nevím kde. Ráno v pět mi sestra ukázala koupání stylem šup šup, že sem z toho věděla prd. Za celou dobu se nikdo nepřišel podívat,zeptat, nikoho nic nezajímalo, všichni velmi nepříjemní. Ještě máte pocit, že byl váš porod špatný? Co se týká poporodní péče, lékařku mám skvělou, ale pozvánky mi také nepíše.... Malý se mi také oházel a nedala mi na to nic, tvrdila že to je normální (asi je). Navíc si myslím, že vy jste v Irsku určitě měla možnost si připlatit soukromou kliniku a lepší péči, což u nás prostě neexistuje. Všem pěkně po socialisticku stejně a běda jak nemáš známé.
 monika + dcera 
  • 

Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(13.1.2009 12:46:28)
Lekarska pece obecne neni v cizine levna a hodne zalezi do jakeho (rozumej jak draheho) zdravotniho pojisteni se clovek rozhodne investovat cast svych prijmu. Od toho se pak odviji volba lekaru, zdravotnickych zarizeni (moderni privatni klinika je zpravidla drazsi nez univerzitni nemocnice), vyse priplatku za privatni pokoj atd.
Rekla bych, ze CZ pece je v rade oboru vynikajici az spickova a v porovnani se zahranicim pomerne levna. Skoro by to nemelo chybu, az na to, ze k pacientovi se v CZ zridka kdy pristupuje jako ke klientovi, ktery by mel o reseni sveho zdravotniho stavu (spolu)rozhodovat. Ale snad se i toto casem zlepsi.
 Luka 
  • 

Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(13.1.2009 13:31:37)
No tak to je dost přehnané, já nikdy fronty na ultrazvuk nečekala (tedy 15 minut pro mě není žádné čekání) a s doktory nebyl také problém. Ona je porodnice a porodnice, že jste si zvolila špatnou, to už je jenom váš "problém". Rozhodně bych to nepřirovnávala k socialismu, nechte si od starší maminy povyprávět co to bylo tenkrát za rození. Myslím že ikdybyste měla hezký porod tak nebudete spokojená, prostě kdo chce psa bíti hůl si vždycky najde!!!

 xxx 
  • 

Pro Karolínu 

(13.1.2009 13:31:45)
Jakej rasismus??? Kdyby ke mě přišel umatlanej doktor od bůh ví čeho a měl mě rodit taky bych asi čuměla a pak si nejspíš na něj stěžovala!! To nemá nic společnýho s rasismem! A Vy jste rodila jako kde? Já jsem měla bezproblémový těhotenství a že jsem občas musela na nějaké vyšetření, to mi nevadilo spíše naopak, byla jsem ráda, že mám jistotu, že já i mimčo jsme zdravý. Při porodu i po tam byl bezva tým ochotných sestřiček, které kdykoliv pomohly. Takže mé zkušenosti, v ČR je aspoň jedna porodnice, o které vím, že je dobrá. Je na jihu čech. Takže nemůžete všechny házet do jednoho pytle. A není to trošku Vámi, že jste taková nespokojená?? Je Váš problém, kam jste šla rodit, měla jste si nejdřív vše o nemocnici zjistit!!
 Lenelka 


Re: Pro Karolínu 

(13.1.2009 13:35:09)
Na jihu Cech je dobra porodnice??? Dobra je z jakeho duvodu? Pokud jde o Krumlov, mohu z casti souhlasit, zbytek je zoufalstvi.
 xxx 
  • 

Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(13.1.2009 13:33:26)
Jakej rasismus??? Kdyby ke mě přišel umatlanej doktor od bůh ví čeho a měl mě rodit taky bych asi čuměla a pak si nejspíš na něj stěžovala!! To nemá nic společnýho s rasismem! A Vy jste rodila jako kde? Já jsem měla bezproblémový těhotenství a že jsem občas musela na nějaké vyšetření, to mi nevadilo spíše naopak, byla jsem ráda, že mám jistotu, že já i mimčo jsme zdravý. Při porodu i po tam byl bezva tým ochotných sestřiček, které kdykoliv pomohly. Takže mé zkušenosti, v ČR je aspoň jedna porodnice, o které vím, že je dobrá. Je na jihu čech. Takže nemůžete všechny házet do jednoho pytle. A není to trošku Vámi, že jste taková nespokojená?? Je Váš problém, kam jste šla rodit, měla jste si nejdřív vše o nemocnici zjistit!!
 kreditka 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(13.1.2009 15:26:24)
Tak dej do placu, která konkrétní porodnice se takto špatně chová k rodičkám, ať jsme informované
 Pole levandulové 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(14.1.2009 8:53:15)
Karolino, to je omyl, v Cesku si JDE priplatit ci zaplatit jak soukromou porodnici, sveho doktora k porodu, dobrou peci v tehotenstvi bez cekani na ultrazvuky, vysetreni i cokoli jineho, tak soukrome detske lekare. Levne to uplne neni, na druhou stranu to nepochybne vyjde u nas mnohokrat levneji, nez absolvovat porod ci kvalitni lekarskou peci v cizine.
 zuzini 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(14.1.2009 10:50:10)
Skramuško, jak kde. V kraji, kde žiju, nic takového nelze. Mám na mysli legálně si zaplatit svého doktora nebo PA u porodu.
A ještě k ultrazvukům a prohlídkám. Mám soukromého lékaře, ale je placen ze zdravotního pojištění, nechápu, že tvůj ne. U nás ve městě jsou téměř všichni gynekologové sokromí, ale za péči si nepřiplácí nikdo.
Čekání na prohlídku nebo ultrazvuk závisí na organizační schopnosti lékaře či sestry. U svého lékaře nikdy nečekám déle než 10 minut. U lékařky, ke které jsem docházela kdysi, jsem čekala 2 a více hodiny. ~d~
 Amazonka 4D 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(14.1.2009 10:58:35)
Skramuško,jenže koupit lze cokoliv,dokonce i dítě,orgány...cokoliv...

Nicméně,NELZE SI OFICIÁLNĚ (jako nadstandartní péči) nikde zajistit PA k porodu ani z té porodnice,natož svou "vlastní"...všechno jsou to služby "načerno"

O to myslím nikdo nestojí...
 Pole levandulové 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(14.1.2009 11:38:24)
Amazonko, to asi bezne nejde, to se prit nebudu, protoze o to jsem nestala, tudiz ani nehledala. Ale Karolina popisovala ve svem prispevku klasicky spital i klasicke doktory a tvrdila, ze nejde mit zaplacenou lepsi peci, tak jsem ji oponovala, ze to lze a lze to legalne. Pokazde se mi ptaji, jestli chci uctenku, kdyz platim. Nechala jsem si ji tehdy dat jen za porod, kde to bylo normalne uvedene,ze se jednalo o poplatek za porod v nestatnim zdravotnickem zarizeni. A muj osobni nazor je ten, ze pokud by si rodicka do te me porodnice chtela privest svoji PA, tak by ji to umoznili. Kdyz tam muzou rodit cizinky s celou suitou pribuznych, tak PA by prosla urcite. Zitra jdu na kontrolu, pokud nezapomenu, zeptam se na to doktora.
 zuzini 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(14.1.2009 13:43:41)
Skramuško, mohla bych vědět, kde jsi rodila? Děkuji

A samozřejmě, že Ti rozumím. Já mám nejspíš štěstí na lékaře nebo to dělá pečlivý výběr? Nevím. Nemůžu si stěžovat jak na gynekologa, tak na pediatra, zubaře. Ani za jednoho nepřiplácím, přesto se mnou jednají jako s klientkou a ne s nesvéprávným pacientem.
 Pole levandulové 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(14.1.2009 14:07:34)
Zuzini, tak to ti gratuluju, ja obcas na mile doktory narazila i bez placeni taky, ale radeji mam s nima ten "obchodni vztah" - ciste pro ten svuj pocit, ze muzu mit naroky, kdyz je platim primo.
K tvemu dotazu - rodila jsem v Mede.
 Pole levandulové 


Re: Vy nevíte co je špatný porod... 

(14.1.2009 11:46:51)
Zuzini, ti nasi doktori urcite taky neco inkasuji pres pojistovnu, ale rada si doplatim za to, ze se mnou jednaji jako s partnerem, vychazi mi vstric a podobne. Jiste by bylo idealni, kdyby se tak chovali zadarmo, resp. za penize od pojistovny, ale to mi prijde jako utopie a dokud to tak nebude /jako ze asi nikdy/, dam prednost placene slusnosti. Pokud tvi doktori jednaji skvele i bez priplatku, gratuluji ti, ja takove nenasla, resp. ani nehledala, protoze kdyz si priplacim, dodava mi to pocit toho, ze se jedna o rovnopravny vztah zakaznik - poskytovatel sluzby a lip se mi jedna, nez podrizeny vztah pacient - lekar. A je mi fuk, ze se mnou mile jedna kvuli platbe, jestli mi rozumis co tim chci rict.
 Hanka36 


Špinavý plášť - od čeho? že by od porodu? 

(13.1.2009 12:42:25)
Špinavý plášť jsem na doktorovi viděla taky a to proto, že přiběhl právě od císaře a nezdržoval se převléknutím, osobně mi to nevadilo, rukavice byl čisté tak co. Bylo to v české porodnici a byla jsem tam velmi spokojená s přirozeným vedením porodu i s následnou péčí.

článek mi přijde velmi jednostranný a svědčí jak bylo řečeno o nepřipravenosti pisatelky.

 Grainne 


Re: Špinavý plášť - od čeho? že by od porodu? 

(13.1.2009 13:09:28)
Tday je patrný diametrální rozdíl mezi předchozím a tímto článkem. Zatímco první autor nejprve vyloučil, co nechce a poté vyhledal přesně to, co chce, systematicky a patrně bez emocí, byl spokojen.
Tady se sázelo na....no nevím vlastně na co. Takže z toho plyne, že pokud se vypravím rodit bez informací - kamkoliv, dá se předpokládat, že nebudu spokojena a že mě zaskočí věci, v daném státě a v daném zdravotnickém zařízení běžné.
Neověřit si dostupné informace a vsadit na pocit se tedy jednoznačně nevyplácí a nemá to co dělat s vlastenectvím a přístupem, to může být pro každého jiné.
 tttaaa 
  • 

Re: Špinavý plášť - od čeho? že by od porodu? 

(13.1.2009 19:38:36)
Píše, že ještě několik měsíců po porodu řešila vyrážku na dítěti, to znamená, že tam byla déle, čili určitě ne jenom na porod. Takže asi nemůžete jen tak plácnout, že "odjela rodit bez rozmyslu". Spíš to vypadá asi tak, že tam žila nějakou dobu před porodem, a po porodu určitě. Takže zkuste trochu myslet i Vy.
 Alous 


moje zkušenost z Irska 

(13.1.2009 13:14:01)
Byla jsem s manželem v Irsku asi rok. Než jsem tam jela, hodně se toho stalo. Podařilo se mi "konečně" otěhotnět, manžel musel vzápětí odjet, já spontánně potratila a pak absolvovala (u nás v česku) "revizi dělohy". Celkový dojem z českého zdravotnictvi jsem tehdy měla takový, že doktoři jsou bezcitní řezníci.
Za svůj pobyt v Irsku jsem doktora nepotřebovala, ale musela jsem projít vstupní lékařskou prohlídkou před nástupem do práce. Bylo to docela zajímavé. Můj dojem, který jsem si později utvrdila v diskusích se známými a přáteli, byl takový, že oba zdravotnické systémy mají své klady a zápory.
Posuzovala jsem dvě stránky zdravotnictví - lidskou a technickou. Co se týče té lidské stránky - v Irsku jsem pro doktora byla partner - klient, který má právo se na vše zeptat a o všem si rozhodnout. Ne jako v česku - "pacoš" - kus živého masa, se kterým on - PAN doktor - musí pracovat. Co se týče té technické stránky - u nás máme doktory i zařízení po "technické" stránce velice kvalitní, skoro bych řekla až špičkové a relativně dostupné. Podle toho co jsem viděla, slyšela a něco málo i zažila v Irsku bych řekla, že tohle tam někdy trochu a někdy i hodně "pokulhává".
Tehdy jsem řešila otázku - kdybych otěhotněla v Irsku - co bych dělala. Absolvovala bych těhotenství a porod tam - citlivě, ale možná technicky ne zrovna na nejlepší úrovni? Nebo u nás technicky dokonale, ale bezcitně?
Závěr? Stačilo by, kdyby se ti naši doktoři trošičku polepšili v té lidské stránce. Pak by jsme si my - klienti a informovaní partneři - nemuseli a vlastně skoro ani neměli na co stěžovat.
 Petra, mimčo 3 měsíce 
  • 

Re: české porodnice 

(13.1.2009 14:42:10)
Rozhodně bych neházela všechny české porodnice, české doktory a porodní asistentky do jednoho pytle. Moje zkušenost byla pozitivní - péče doktorů před porodem, během porodu i po porodu byla super. Všichni se ke mně chovali slušně a i na oddělení šestinedělí všechno proběhlo v pohodě.
Na "blba" můžete narazit všude - jak v Irsku, tak v Čechách, takže tou zemí, to rozhodně nebude.
 Sharka 2 kluci 
  • 

Také jsem rodila v IRSKU 

(13.1.2009 13:56:21)
Také jsem rodila v IRSKU a hned dvakrát, po prvním porodu jsem si také říkala že už nikdy víc ,ale spostupem času jak jsme tu žili a zvykli si na vše , tak jsem tu porodila i druhého synka a můj názor už je úplně jiný než po prvním porodu. V něčem má pisatelka určitě pravdu , ale já osobně mohu z vlastní zkušenosti říct ,že péče je stejná jako v čechách i cvičení pro těhulky tu znají a praktikují ,jen se musí člověk zeptat a tak je to se vším.
Já byla za celé těhu na UZT jen jednou , na prohlídky s dětmi chodíme jen jednou do roka, ale kdyby byl nějaký problém , řeší se tu stejně jako v ČR. Jak říkám zaleží na člověku jak a o co si umí říct a samozřejmě i na tom na jakého lekaře natrefí . Přeji hezký den.
 nova09 


Také jsem rodila v IRSKU 

(13.1.2009 14:01:24)
Také jsem rodila v IRSKU a hned dvakrát, po prvním porodu jsem si také říkala že už nikdy víc ,ale spostupem času jak jsme tu žili a zvykli si na vše , tak jsem tu porodila i druhého synka a můj názor už je úplně jiný než po prvním porodu. V něčem má pisatelka určitě pravdu , ale já osobně mohu z vlastní zkušenosti říct ,že péče je stejná jako v čechách i cvičení pro těhulky tu znají a praktikují ,jen se musí člověk zeptat a tak je to se vším.
Já byla za celé těhu na UZT jen jednou , na prohlídky s dětmi chodíme jen jednou do roka, ale kdyby byl nějaký problém , řeší se tu stejně jako v ČR. Jak říkám zaleží na člověku jak a o co si umí říct a samozřejmě i na tom na jakého lekaře natrefí . Přeji hezký den.
 nova09 


Re: Také jsem rodila v IRSKU 

(13.1.2009 14:04:30)
omlouvám se že jsem vložila 2x stejný příspěvek. ~f~~f~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Irské zdravotnictví 

(13.1.2009 20:11:15)
můj otec tam pracuje a i od jiných jsem slyšela samé úžasné věci.
Krysy na chodbách, na pohotovost se musíš objednat, čekací doba třeba 5 hodin, že má dítě šílené horečky nikoho nezajímá....

Jenom nadávejte na naše zdravotnictví, až u nás budou léčit pouze lékaři ze zemí třetího světa, to teprve bude paráda
 Lenelka 


Re: Irské zdravotnictví 

(13.1.2009 20:13:31)
Martino, treba ti lekari ze tretiho sveta, kteri studuji na UK v Praze???~;) No, to pak bude bomba~j~

Krysy jsou i v ceskych nemocnicich, jen se neboj...
 Bumbi&05,08,10 


Re: Irské zdravotnictví 

(13.1.2009 22:22:18)
v českých nemocnicích jsou i švábíci ~;)

ale rumunské na vás! Tam se uzdravíte, sotva tam vejdete. Protože to vypadá fakt jako dům hrůzy...
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Naivita, se kterou by autorka narazila i v českém zdravotnictví.... 

(13.1.2009 21:05:12)
je bezmezná, ale dá se omluvit jejím věkem, důležité je, že holčička je v pořádku, ačkoliv léčit atop silnými hormonálními mastmi taky asi není jen jediná cesta. nic mne v článku neudivilo, ani to, že autorka neposlechla sestru a balila ji do zavinovačky, nepíše, jesti i u kojení a jestli se jí kojení vedlo...

Mmch mně by tento systém, kdy by se o mne moc lidí nestaralo při porodu velmi vyhoval, prostě proti gustu...
 Jana 
  • 

Re: Naivita, se kterou by autorka narazila i v českém zdravotnictví.... 

(13.1.2009 23:30:53)
No, o prvorodičku by nějaký zájem sester být měl. Tak se koukám, že nějaké problémy se zdravotnictvím mají nejen u nás.
 Evita 


To mi připomíná trénink odběru krve na mé 8měsíční dceři ve vyspělé Belgii... 

(13.1.2009 21:57:27)
Moc do diskuzí nepřispívám, ale minulý týden jsem se neudržela a vyjádřila se k zatracovanému českému a vychválenému "západnímu" porodnictví, protože má zkušenost je jiná (po sérii vyšetření v Belgii, kde jsme pár let bydleli, jsem se ve stadiu obrovské nedůvěry a rodícího se strachu rozhodla rodit v Česku a dodnes nelituji... - mimochodem v předchozí reakci jsem zmiňovala i porod kamarádky v Norsku, která měla s prasklou plodovou vodou a uklidňováním personálu, že rozhodně ještě nerodí, téměř totožnou zkušenost jako autorka). Líčení pediatrické péče mi připomnělo naše akutní návštěvy lékaře v Belgii - byl vždycky hrozně milý, za první dva roky dceřina života jsem u něj byla celkem třikrát, musím tedy objektivně říct, že jednou ji i svlékl a prohmatal bříško, ale jinak mu taky stačil pohled do očí (nemluvě o starších dětech, kluk na druhém stupni k němu chodil opakovaně s nevolnostmi a teplotami, absolvoval sérii krevních testů - bez výsledku, po návratu do CR okamžitě lékaři diagnostikovali zanedbanou lymeskou boreliozu...). Jednou dceři taky odebírali krev, v nemocnici v Bruselu, bylo jí necelého třičtvrtě roku. Doktor jí zabodl jehlu do předloktí a jal se hledat žílu... vřeštěla jak pavián, důrazně jsem ho požádala, ať ji nechá a za francouzského lamentování utíkala se slzami v očích domů. Když nás naše česká doktorka posílala o pár týdnů později na rutinní monitorovací odběr, byla jsem předem ve stresu, jenže v laboratoři byla paní, která jednou rukou mávala dceři medvídkem před nosem, povídala jí pohádku, druhou ji nenápadně píchla do prstu a do zkumavky odebírala kapičky. Holčička si toho ani nevšimla. Pak si vybírejte...
Moderní profesionální vybavení je hrozně důležité a příjemné jak pro pacienta, tak pro personál, ale chce to k němu odpovídající "obsluhu" - ne že by v zahraničí nebyli profíci, jen se mě nějak zmocňuje pocit, že jejich koncentrace je u nás komparativně poměrně vysoká. A nebo mám štěstí, že jsem za svůj život narazila na víc dobrých než špatných lékařů (o těch zas někdy příště, gynekolog nebo zubař - na oba mám památku dodnes...). A ještě k tomu Irsku - pisatelku neznám, ale podobně laděnou historku jsem slyšela taky od kamarádky, která v Irsku chvíli pracovala jako zubařka, z prostředí její profese. Takže se zuby taky radši k irskému zubaři nechoďte :o)
 Kristianka 


tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 9:00:32)
musim říct že tohle číst byla síla,opravdu jak jsem možná děsnej stát tak máme nejlepší porodnictví a péči na světě.kámoška rodila ve španělsku a tam je to taky děsný vyvolávaly jí porod o týden dřív navíc jí dělaly císaře a jizvu tam má jako kdyby jí kuchal nějakej řezník a né doktor.já budu rodit jen v čechách!!!!!!!!!!!!!!!
 & 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 9:09:28)
Ja moc nechapu co je sila? Krome te historky s atopickym ekzemem.. Docela prima normalni porod. Jenom hooodne nepripravena rodicka.
 adelaide k. 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 9:14:50)
HM, přesně, nepřipravená rodička. Jinak mi ten porod - když se oprostím od emotivních hororových detailů (nevlídné prostředí, podivný dr ve špinavém plášti) - připadá fajn, mnohem víc fajn, než spousta sluníčkových porodů z českých porodnic.
 10.5Libik12 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 10:26:39)
Ty Adelaide, když to napíše porodnicová rodička, tak jsou to "emotivní hororové detaily" a netřeba je brát v úvahu?

No to je potom celá paráda opačného tábora založena na takzvaných "emotivních hororových detailech" a je otázka, jak s tím nakládat.
 adelaide k. 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 11:02:18)
Libiku, vedle jak ta jedle ~;)

Já vůbec nezlehčuju prožitek autorky v Irské nemocnici. Ale nehodnotím její porod (pro sebe) podle něj. Stejně jako mě nedojme sluníčkově popsaný porod porodnicové nadšenky který bude narvaný epidurálkama, oxytocinkama, nástřižečkama (dál dosaď co chceš... dirupcičkama, zlatým panem dr. kterej mi tak laskavě říkal co mám dělat, PA která mi tak laskavě hupla na břicho aby mi pomohla...) ale budu ho považovat z aněco co bych rozhodně nechtěla.
Pro autorku byl ten porod problémový mimo jiné proto, že všechny ty okolnosti vnímala negativně/ohrožujícně/nepříjemně... Zvolila si prostě špatně -> dle mě nebyla připravená (možná nebyla informovaná o porodnictví v Irsku, možná si to jenom představovala jinak a realita ji zaskočila...)
 kreditka 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 11:38:30)
Jen na okraj:

Kdyby napsala domarodka hororový scénář jak se jí rodilo v porodnici taky jí máme považovat za nepřipravenou?? Taky jí máme lamentovat, že si nezjistila, jak to v českých porodnicích chodí??
 Amazonka 4D 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 11:50:03)
kreditko ano,za svůj první porod nadávám především sobě,že jsem nebyla připravená a nedokázala si svoje ohlídat...

Jistě,být to jinde,šlo by to líp...ale já vybírala i porodnici,podle hodnocení i podle toho,co mi v ní řekli...bohužel pravda byla pak úplně jiná a já na ní NEBYLA PŘIPRAVENÁ...o to hůře se mi s tím srovnává
 adelaide k. 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 11:54:46)
Kreditko, ehm ehm, problémy s pochopením psaného textu???

Tak já se pokusím přehledně...

Mluvila jsem o tom že při hodnocení porodu autorky pomíjím osobní pocity a některé detaily (hororové :-), neb mi připomínají atributy béčkového hororu). Nějak nedokážu pořád pochopit, že se rodzhodla pro porod v Irsku, aby nemusela rodit v"hrozných českých porodnicích" a v podstatě očekávala stejnou péči jako v česku ~d~

"Kdyby napsala domarodka hororový scénář jak se jí rodilo v porodnici taky jí máme považovat za nepřipravenou?? "
Na to se těžko odpovídá, ony domarodky v porodnicích moc nerodí :-) a když už k tomu dojde, pochybuju že bude popis hororový. Domarodky bývají na porod v porodnici připravené líp než mnohé porodnicorodky :-)
 adelaide k. 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 11:56:13)
Ještě jsem chtěla dodat že znám dost hororvých popisů´prvních porodů v porodnice (od domarodek) a vesměs si všechny přiznávají, že byly nepřipravené.
 adelaide k. 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 11:56:32)
Než to sesmolím, Amazonka už to napsala :-)
 kreditka 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 12:28:13)
Takže když domarodka přijede s komplikacemi do porodnice tak nepíše hororové scénáře??? Kolikrát jsem tady na rodině četla jak lékaři dávají domarodce sežrat to že chtěla rodit doma, jak byly nepříjemní. Netvrdím, že se domarodky na porod nepřipravují, ale může se stát, že se vše odehraje jinak než čekaly a pak se můžou divit a napsat třeba i článek jako autorka. Nebo mi snad chceš tvrdit, že domarodky jsou vždy na vše 100 % připravené, že je nic nezaskočí?
 kreditka 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 12:32:38)
Pardon, až teď jsem si přečetla příspěvek od Amazonky a tvoje další 2 příspěvky, tu 100 % připravenost beru zpět
 & 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 13:29:21)
Kreditko,

Ale tady se nestalo nic necekaneho, krome toho ze dr. prisel ve spinavem plasti. Moc nechapu proc autorka neduverovala znalostem doktoru? A ze se ji nelibil porodni sal, tal si to mohla jit predem prohlidnout. Jinak nejak furt nevidim co bylo spatne?
 kreditka 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 13:36:04)
Rodičky si zde často stěžují na to, že lékař se jim při porodu věnuje až moc aniž by si to přály, autorka si naopak tu péči přála a nebylo ji vyhověno. Prakticky proti její vůli ji poslali z porodnice pryč....
 & 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 13:41:36)
Kreditko,

Moji segru v 99 taky poslali s porodnice pryc, ze je jeste brzo, pak ji doprali i holeni, klystyr, skakni po brise i odneseni miminka.
 & 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 13:43:30)
kreditko,

jeste proc by ji meli hospitalizovat, kdyz to nebylo nutne. Prece nemuzu prijit do nemocnice a dozadovat se lekraske pece, kdyz nepotrebuji?
 kreditka 


Re: tak to je síla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(14.1.2009 16:39:36)
Ono chytit infekci někde v taxíku taky není právě terno. Navíc pokud se rodící žena necítí dobře a hospitalizaci si přeje nevidím v tom problém, natož když má třeba velké bolesti.
 Sona (dcera 4,5 roku, syn 6 mesicu) 
  • 

moje zkusenost z Podoli 

(14.1.2009 9:29:36)
Asi je to hodne o lidech a samozrejme o porodu samotnem. Kdyz jsem rodila poprve (v Podoli), praskla mi po prijezdu do porodnice voda a od te doby jsem mela velke bolesti. Doktorka mela pri mem vysetrovani chytre hlasky {"pockejte, az pujde hlavicka pres hraz, to bude teprve bolest, to vam uz nic nepomuze).Moc me tim ale nerozhodila, rikala jsem si, ze preci v knizkach psali, ze posledni faze porodu uz neboli (jak naivni :-)) a ze je to hloupa mlada krava, ktera sama jeste nerodila. Nastesti jsem pak byla v peci porodni asistentky - byla u me porad, ale moc jsem o sobe nebyla schopna rozhodovat.
Podruhe jsem rodila v lete 2008. Bolesti jsem mela docela dlouho snesitelne. Asistentka mi chtela prasknout vodu. Nechtela jsem a tak me nenutili. Mam pocit, ze jsem u druheho porodu o sobe vic rozhodovala. Souviselo to ale i s tim, ze jsem mela dlouho snesitelne stahy. Asistentka u me nebyla tak casto, zato tam byla i mlada studetka, ktera mi delala masaze! Je pravda, ze jsem zadala o epidural, ale porad mi ho vymlouvali "dobre to zvladate, prvni porod jste mela rychly, atd", takze jsem ho opravdu nedostala. Je pravda, ze druhy porod byl mnohem rychlejsi. Ale stejne nechapu, podle jakeho klice epidural davaji.
Jsem rada, ze to mam za sebou, narodily se mi dve krasne zdrave deti. Lepsi pocit jsem mela z druheho porodu. S poporodni peci jsem byla spokojena v obou pripadech.
 Adda6a 


??? a jak ze se rodi v Cesku ??? 

(14.1.2009 18:49:50)
Tohle vidim jako naprosto zbytecne a zavadejici zobecnovani.
Na tomhle portalu jsou tisice zen, ktere maji i vicecetne zkusenosti s porodem v CR a dokazal by snad nekdo popsat svoji jednu zkusenost a vyhlasit ji za modelovy porod v Cesku??
No coz o to, urcite dokazal, ale jakou vypovidajici hodnotu by to melo ???!!! a kolik procent zbyvajici populace by s tim souhlasilo ;-)
Ja jsem treba rodila v Anglii, a pres desitky hororovych zkusenosti o kterych jsem zprostredkovane slysela, tak ta moje byla naprosto bezvadna ... nicmene to za "jak se ridi tam a tam" nevydavam.
Ach jo.
 Martina 
  • 

Irsko a zdravotnictvi 

(15.1.2009 15:24:57)
Ahojte, Tak ja taky ziji v Irsku. Mam 2 deti...a zdravotnictvi hruza. Behem tehotenstvi..pece temer nulova. Proste..bud se zadari nebo ne. Po tehotenstvi..pece o dite...nedostatecna. Neni tady moc prevence..zadny vazeni, mereni miminek, obvody hlavicek..prisla jsem k dr s 3 mesicnim chlapeckem..a rekla mi..to je ale peknej chapecek (jakoze je silnejsi..takze misto vazeni jen ..- baj oko-) atd. Ockovani bez dezinfekce..misto vpichu promne Dr. rukama.
Kamaradka otehotnela, v 9 tydnu zacala silne krvacet...gynekolog ji ani neprohlidl a objenal na sono za 14 dni. Nechali ji krvacet...a pak ji rekli, ze potraci..ze muze normalne dal chodit do prace a ze to z ni vypadne. Ano, za 3 tejdny krvaceni to z ni opravdu vypadlo. Nezachranuje se. a tak bych mohla pokracovat..po operaci zadne kontroly.....
jen upozornuju, ze delam ve zdravotnictvi, takze vim, o cem pisu :-((..je to smutne. Urcite se pece v ruznych mestech nejak lisi..ale ten zaklad je asi stejnej vsude.
Akorat si vzdycky s kamaradkama rekneme..lili nevi, co v cechach maji
 Lenelka 


Re: Irsko a zdravotnictvi 

(15.1.2009 16:08:58)
Martino, vidis, me tohle vyhovuje. Nikdo peci nevnucuje, ale kdyz o ni stojis a reknes si, tak ji dostanes. Alespon v UK.
 Martina 
  • 

Re: Irsko a zdravotnictvi 

(15.1.2009 16:17:24)
Tak to mas dobry. TAdy se kamaradky nedovolaj...utrogestan...nedostanes..i kdyz mas nizsi sliznici.....ta potracejici kamaradka..nevyhovelo se ji..sono proste az za 14 dni, nic se nezachranovalo....a to chtela zachranit....atd atd...
 Šárka 
  • 

Re: Irsko a zdravotnictvi 

(15.1.2009 17:46:10)
A tak je to i v IRSKU. Když si řekneš, máš to.:)
 marketa 
  • 

a proc jsi teda nesla za jinou lekarkou nebo do nemocnice? 

(16.1.2009 14:08:06)
a proc jsi teda nesla za jinou lekarkou nebo do nemocnice?
 janina 
  • 

Re: a proc jsi teda nesla za jinou lekarkou nebo do nemocnice? 

(19.1.2009 17:40:06)
nevim jestli si to vubec nekdo uvedomuje,ale uroven zdravotniku je v GB uboha at jdes kamokoliv.Ja tu vystridala uz temer 10 doktoru a vsichni jsou absolutne neschopni.personal v nemocnici je nejenom neschopny,ale take velice laxni.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.