| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak ke mně přišla deprese na návštěvu a trochu se zdržela

 Celkem 444 názorů.
 Pavla 
  • 

Hmm, 

(12.12.2008 9:32:21)
stylistycky propracované, jen mně napadají dvě otázky. Kde je otec dvounožců a jestli se vzhledem k počtu mláďat nejedná o masochismus.
 optimistka 
  • 

Re: Hmm, 

(12.12.2008 13:01:24)
Je to necelé dva měsíce, co jsem se do dost hluboké deprese poprvé v životě propadla i já. Celé dny jsem probrečela a měla jsem pocit, že absolutně nic nemá smysl. Podotýkám, že pro depresi nebyly nějaké objektivní důvody, mám krásný harmonický vztah a muže, který mi pomáhá a podporuje mě, zdravé hodné děti, atraktivní práci, dobrý plat, střechu nad hlavou... A přesto jsem v sobě cítila temnotu a prázdno a nenáviděla jsem všechno a všechny včetně sebe. Psychoterapie nepomohla a antidepresiva z mnoha důvodů brát nechci. Pomohla mi změna. Čím radikálnější, tím lepší. Bellano, zkus něco ve svém životě změnit. Najdi si někoho na úklid, splň si nějakou dávnou touhu (já jsem začala jezdit na koni), přihlaš se do nějakého kurzu (tanec, keramika, divadlo, klavír... cokoliv by Tě bavilo). Také se doporučuje jíst přirozená antidepresiva, což jsou oříšky, tučné ryby, banány nebo vysokoprocentní kvalitní čokoláda. Taky mi dělá dobře hodně světla a živý oheň, harmonická hudba, teplo. Určitě depresi nepodceňuj, má tendenci se velmi rychle utahovat kolem krku jako smyčka. A mluv o ní, nedrž to v sobě. Tvé nejbližší okolí to určitě pochopí. Držím palce, věř, že bude lííííp! :-)
 Myss 


Re: Hmm, 

(13.12.2008 22:01:11)
ja myslim,ze Bell nema problem s tim,ze by musela hledat konicky,ale s casem,ktereho ji nezbyva.Nema cas se zastavit,jede jak robot a stira vlastni identitu.Znam to.
 Ocicko 


Re: Hmm, 

(14.12.2008 8:20:22)
je super - jak o me (nekdy citim to same) jen ctyrnozci chybej
 caira 
  • 

krasny clanek 

(12.12.2008 9:32:34)
.. ale teda na Tvuj styl, draha Bell, prekypuje depresi ...

Jeden muj znamy rika, ze zenska vydrzi vic nez clovek :-)
prijde mi to hodne moc vystizne!

tak at se Te ta mrcha depka pusti!
 Karolina, 2 dcerky 
  • 

Děkuji 

(12.12.2008 9:34:41)
Milá Bellano, je mi líto, že máš doma takového hosta. Přečetla jsem Tvůj článek opět jedním dechem.
Pokud se jedná o depresi, čtu vše, ačkoli sama osobní zkušenost nemám, moje máma je takto celoživotně navštěvována nezvaným hostem, depresí. Pokaždé vedeme dlouhé hovory a já si 32 let marně lámu hlavu jak mámě pomoci.Jedninou jistotu mám, že trýzeň odezní tak rychle a nečekaně, jak začala. Zcela nezávilsle na vynucených vycházkách, výletech bez pointy a třeba i výborných zprávách. Nemá cenu předkládat reálné důvody, proč je třeba se vzchopit, pro koho je třeba žít, kdo všechno Tě potřebuje, miluje, obdivuje. Je třeba si zkrátka jen počkat. Držím pace, KArolina, Tvá stálá čtenářka
 Vendula, 2 dračicce 
  • 

hm to znám 

(12.12.2008 9:35:05)
Hezky napsané, jo já to znám, tyhle pocity. Jenže pak přicházely pocity marnosti, dokonce i touha odejí ze světa a to už jsem to začala teda řešit s odborníkem. No teď mám antidepresiva, chemie v mozku se mi srovnává a mě je mnohem lépe. Tak ať je i u Vás líp.
 Natanela 


realita Boha 

(12.12.2008 9:37:44)
Bellano, napsala jsi to přesně, tvůj oblíbený budhistický učitel ti poradil, ale nepomohl, protože sám pravdu nezná. Nevím, co víc by už mluvilo o potřebě najít Boha, než tvůj článek. Nepotřebuješ radu, jak se spřátelit s depresí, potřebuješ poznat pravdu a ta tě osvobodí, pomůže a dá ti smysl života a pak se deprese, na tebe ani nepodívá, protože uvnitř domu bude plno. Bude, tam pravda a realita, kterou nám dal Bůh a deprese půjde o dům dál, tam kde je pusto a prázdno. Naplň svůj dům Boží pravdou, kterou představuje Ježíš a Božím slovem - Biblí, která je jediná pravda a je mírou všech věcí, vytrhne tě z moci temnosti, navždy!!!!!!!
Bůh je větší než ten, který žije ve světě. Věř tomu, já to žiju už hodně let a deprese si nedovolí na naše dveře ani zaklepat, neboť ví jak by dopadla - byla by rozervaná na cucky~t~
 Jorgos 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 9:46:26)
Bell ač už jsem to jednou četl, přečetl jsem si to znova a znova to na mě silně zapůsobilo - ta temná depresivní nálada z toho přímo kape, výborně napsané ~R^
Natanelo tyhle misionářské žblebty sis mohla odpustit, ne? ~d~
 10.5Libik12 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 9:47:46)
jejej, jejej Natanelo. já jsem čekala hezké čtení o tom jak jsme všechny v depce a hodlala jsem přidat, že největší mám já:) a ono je tu obracení na jedinou víru.
Tak to také trochu zlehčím
Ludvík Vaculík (můj nejoblíbenější mužskej šovinista): "Na depresi je nejlepší okopávat zemňáky, říkala moje maminka" (volně citováno z románu Jak se dělá chlapec)
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: realita Boha 

(13.12.2008 13:03:27)
Beru to fakt jako zlehčení, protože při těžký depresi nevylezeš z postele, natož abys okopávala zemáky.
 Repulsion 


Ludvík Vaculík 

(15.12.2008 2:18:01)
Je samozřejmě stejný kokot jako ten Bellanin guru..
 Kohnova 
  • 

Re: Ludvík Vaculík 

(15.12.2008 18:57:31)
Osobně Vaculíka též nemusím, zvlášť ke stáru hodně zhloupl a ztrapněl, ale radši slovo Vaculíkovo, než Natanelino blabla. Ja depresi zrovna nemám, ale z kombinace Vaculíka, amatérského misionářství některých křesťranů a mateřské dovolené na samotě u lesa s domácími zvířaty na přelomu podzimu a zimy bych ji asi dostala take.
Autorce doporučuji antidepresiva třetí generace a rekreaci u moře v délce alespoň tří týdnů, bez dětí, zvířat, zdravého životního stylu a dalších ušlechtilých aspirací.
 Reya 
  • 

Re: Ludvík Vaculík 

(15.12.2008 21:03:26)
Přesně tak! Mně jen napadlo - a tedy pouze doplňuji, že problém je možná v té dnešní tendenci dokazovat za každou cenu všem vlastní všestrannost a dokonalost. Já teda děti nemám, ale myslím, že péče o ně (zvlášť, je-li jich víc) vydá za jedno zaměstnání na plný úvazek, ne-li víc. Já mám ke své práci jeden vedlejšák a mám toho plný zuby, beru to jen dočasně a pak zase tradá pauza. Jinak to je na palici. Naštěstí nemám ambice pořád někomu něco dokazovat.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: realita Boha  

(12.12.2008 9:50:47)
A nebo radši Bellano zajdi k lékaři (dnes řeší depku i obvoďáci)a nech si napsat antidepresiva. Pomůže to (chvilku to trvá) a neskutečně se ti uleví....Vím, o čem píšu, bohužel.
 Samarlu 


Natanelo, nech toho. 

(12.12.2008 10:32:57)
Jsem taky věřící křesťanka, aby nebyla mýlka. Ale deprese navštěvuje i křesťany a některé dokáže velmi potrápit. Jako každá jiná nemoc. A víra není superimunita proti smutku. Bůh pomáhá, o tom se nepřu, ale ty kecy o tom, jak na tebe deprese nemůže, nejsou pravda.
A duchovní zkušenost prázdnoty a smutku provázela spoustu těch, kteří se snažili spojit se s Bohem vší silou. A jen Bůh ví, proč. My třeba můžeme tušit, že ten pocit chránil Terezu z Kalkaty před pýchou a pokušením stát se "celebritou", ale přesně nemůžeme vědět nic.
 Natanela 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 11:28:37)
Ano, i na křesťana přicházejí zkoušky a že deprese je v tomto období oblíbeným hostem v mnoha domácností nepochybuji. Ono je totiž rozdíl v tom pustit jí za ty dveře a nebo jí ukázat záda. Je to právo každého člověka, zda s ní žít nebo ne. I křesťan s ní může být kamarád. Já a je to opravdu můj názor, prostě žiju co říká Bůh, a ten říká, že jsme v Ježíší zvítězili. Já mám Ježíše, mám věčný život, mám radost ze života, a když se okolnosti snaží mi jí vzít, tak maj smůlu. Chápejte, může mít člověk depresi, když ví, že věčnost bude trávit se svým Bohem v nebi? To zkrátka vše přebije.
Jinak všem ostatním přeji, ať se ve své depresi rochňaj, dle vlastního přání a i ta svatá nevím která, nechť si také užije.
A co opravdu nechci, vám tady brát vaši oduševnělou polemiku o kráse depresivní nálady. Nechť je deprese vaší přítelkyní mojí nikdy nebude!!!!!!!!!
 Líza 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 11:34:12)
Natanelo, ona se deprese neptá. Házej si tady silnými výrazy, ale můžeš akorát doufat, že skutečnou depresi nikdy nedostaneš, ta totiž nezávisí na tom, jestli se ti to líbí nebo ne, ani na tom, jestli jsi v Ježíši zvítězila. Je to něco, co přichází nezváno a nesouvisí s vůlí. POkud tedy mluvíme o skutečné depresi, a ne módním utápění se v úmyslné sebelítosti.
Zkrátka a dobře, nevíš o čem mluvíš, a jsi poměrně dost fanatická, což není zdravé.
 Natanela 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 11:53:37)
Omyl, vím to moc dobře. A jestli fanatismus není zdravý, tak nejsem fanatička, protože já zdravá jsem.
PS: dnes potvrzeno výsledky preventivních krevních testů - NAPROSTO ZDRAVÁ.
Tak díky, teď už mám naprostou jistotu, nejsem fanatička~2~
 Líza 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 12:02:39)
No, jestli jako zdravotník vycházíš z tohohle "je-li pro Boha možné, aby dal člověku, který má amputovanou nohu, novou. Je pro něj možné i uzdravit lidi z deprese", tak asi moc zdravá nejsi.
 Natanela 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 12:05:43)
Řekni to tomu člověku, kterému narostla nová noha. Jdi a řekni mu, že blázen, že ta jeho noha, je jenom jeho výmysl.
 Fillette 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 12:08:04)
Co to je za idiotské kecy? Nikomu noha narůst nemůže.
 Tvoje horší já 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 15:45:57)
Bože děvče. Ty máš dost.
 Fillette 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 12:07:08)
Nathanela tou nohou asi myslela, že bůh dal lidem možost a právo, aby se přišli na to a naučili se, jak si nahradit chybějící končetinu. TO JE ALE BLBOST!!!!!!!!!!!! Bohem se dá omlouvat a vysvětlovat úplně všechno! Když upadnu a zlomím si nohu, řeknu si, že to tak chtěl bůh, když mám depresi, zase to chce bůh. A když můj muž s mou dcerou pojede z nákupu domů a po cestě do nich nabourá ožrala a už je nikdy neuvidím, taky si řeknu, že to tak všemohoucí chtěl? Tyhlety kecy si prosím milá nathanelo odpusť. Vím,že se v diskuzi dostávám někam plně jinam, ale nedá mi to, protože fanatismus je horší nemoc než ta deprese a mě to strašně ŠTVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!~q~
 JaninaH 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:16:42)
Ne, Fillette, Natanela doslaova píše, že ta noha opravdu někomu narostla ~a~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:25:15)
Třeba se Nathanela spletla, třeba to nemělo být ČLOVĚK, ale ČOLEK.
Což by bylo naprosto reálné, taky jsem viděla dokument o tom, jak nějakému axolotlovi či co nechali v laborce narůst ze štěpu novou končetinu... ~t~
 JaninaH 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:26:08)
~t~~t~~t~
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Monty 

(12.12.2008 22:28:00)
jooooo, tak čolek to je super~t~~t~~t~~R^
 Líza 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 14:32:20)
Čolek! LOL!
 zuzini 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 18:04:59)
~t~~t~~t~
 Bellana 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 19:07:32)
Čolek mi prodloužil život. Nohu ne, ale život určitě, brečím smíchy.
 Anděla 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(15.12.2008 8:39:03)
..a my jsme kdysi měli v akváriu takové zvláštní potvory, vypadaly jako prehistorické ještěrky a ty si vzájemně ukusovaly končetiny - a po čase jim zase narostly!
 zuni 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 15:13:13)
Hele holky, nevyjadřuju se k tomu, co píše Natanela, ale jen k tomu, že nevěříte dorostlé noze.
Upřímně, z dorostlou nohou po amputaci jsem se ještě nesetkala. Ale už jsem viděla dorůst kratší nohu. Není to nic "neobvyklého". Věřte nebo ne, v Ježíši je to možné.
 Siddhártha 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 15:15:00)
Kura, proč by to mělo být možné v Ježíši nebo díky Bohu. Jestli noha doroste, tak at si třeba doroste, ale určitě se protéza nezmění v nohu.
 Linda 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:07:23)
Já bych té dorostlé noze docela věřila. Na světě se děje leccos a díky existenci Novy, Blesku, apod. o tom všichni víme :-)))). Tak jsou třeba lidi, kterým narostly třetí zuby (což je mimochodem velice praktické, nechápu, proč nám vlastně nedorostou zuby kdykoliv potřebujeme). Coby ateistka ale naprosto nechápu, jak je možné, aby dokonalé stvoření Bůh stvořil nedokonalá stvoření - lidi. A proč náhradní končetiny, zuby aj. orgány nedorůstaj běžně. A proč věřící ve stejné míře jako nevěřící umírají na nehody, rakovinu atd. A proč se věřící narozdíl od ateistů nikdy neptají "proč", nebo jim nevadí, že na tyto otázky neexistují uspokojivé odpovědi...
 zuni 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:11:46)
"dokonalé stvoření Bůh stvořil nedokonalá stvoření - lidi"

jé, teď budu za fanatika. Ale nedá se nic dělat ~;((

Bůh stvořil dokonalé lidi. V ráji nebyla dokonce ani smrt. Kdy to skončilo, to nemusím připomínat ne?
Lidi si vybrali jinak. Byla to jejich volba, a dnes je to naše volba.
 MishuI 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:14:48)
Když na něco není racionální odpověď,použiju vaše univerzální tvrzení,že Bůh to tak chtěl.Nebo ne??
 zuni 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:21:08)
No, to já teda ne. Jak často říkám v případě toho dítěte - na to to dítě chci moc, abych to tak laciným tvrzením smetla....
Víš co... Ano, Bůh je všemocný a proto je "divné", že se klidně narodí dítě se špatnými geny a pak nemůže mít děti, jasně dá se to klidně takhle říct. Ale opravdu Bůh nám jednak dal svobodnou vůli (třeba žít nevázaným sex. životem a chytit chorobu, díky které je neplodnost, to je naše volba) a jednak bych řekla, někdo má depresi (Bellana) někdo nemá děti (suzann), a mně s Bohem je skvěle i bez dítěte...
 MishuI 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:26:41)
"Ano, Bůh je všemocný a proto je "divné", že se klidně narodí dítě se špatnými geny a pak nemůže mít děti,.." A je těch nespravedlností mnohem mnohem víc!!Proto v Boha nevěřím.Nevěřím jemu samému.Když je tak všemocný,tak že tohle všechno dopustí..
 zuni 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:32:01)
Jak dopustí?? Jak říkám, byli lidé v ráji a tam nebyla ani smrt, ani nemoc, ani bolest. Oni si vybrali "být chytřejší než Bůh", jak jim nalhal ďábel, přitom chytřejší nebyli.... Co chceš vyčítat Bohu? On lidem ani nic nevyčítal, naopak se snaží celé dějiny najít způsob (a už se povedlo) jak nás přitáhnout k němu - k životu v ráji....
Lidé si ale dost často a někdy dost krutě vybírají stejně, jako tentkrát v ráji - chceš to vyčítat bohu? Měl nám radši naprogramovat myšlení, abychom - jak psala Monty - byli svíjející se ubožáčci reagující jako sluhové? Pravda, pak by možná utrpení nebylo, ale ani bychom si ho nemohli vybrat. Bylo by to lepší?
 MishuI 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:35:20)
Suzann,nezlob se,ale radši se přikloním k teorii,že jsme z opic~:-DUž pro to,že by pro mě bylo neúnosné žít s vědomím,že to kdysi někdo v ráji podělal a ochutnal ze stromu poznání a JÁ ZA TO MÁM PYKAT ~:-D ( co já-právě ti nemocní,neplodní a podobně).
 zuni 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:36:41)
Mishulo, promiň, ale ani ty si dnes nevybíráš lépe (myslím to všeobecně - lidé prostě, jak se říká, hřeší). Není jim co vyčítat, nejsme lepší.
 MishuI 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:40:04)
Protože jsme LIDÉ.Nikoli vymyšlené nadpřirozené bytosti,jejichž existenci nikdo nikdy nedokázal.Proto se nedokážu ztotožňovat-stavět do jedné roviny s Bohem.
 Teraza Horáková 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:37:10)
Bell, držím palce, věř, že je to právě počasím, ročním obdobím a 100 x nic umořilo osla. I Terezu v jednu dobu a holt i Tebe.

Jinak nohu dorůst jsem taky viděla. Jen to potřebovalo Jelizarovův aparát a denně dotahovat šrouby..... tak asi takhle.....

 zuni 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:37:40)
já to viděla i bez šroubů - zajímavá zkušenost ~;)
 Teraza Horáková 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:53:13)
susann, já fakt ne, a dokud neuvidím, neuvěřím. Přesto zázraky existují, zažila jsem pár jiných, ale s mou vírou je to složité a nemyslím, že víra uchrání od následků civilizace, vyčerpanosti, životním shonem a utrpení. Ale tohle jsem tu fakt pitvat nechtěla.
 Siddhártha 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 17:03:11)
Hm, ty řeči o tom ráji, to je fakt síla. Eva s Adamem si tak vybrali a trpí celé lidstvo. Super.

"jsme dnes stejní jako oni... byla to jejich volba..." Já nejsem stejná jako oni a moje volba je jiná. A hromada lidí mají volbu jinou a stejně... Nemyslím si že v Somálsku a pod. si lidé myslí, že jsou víc než Bůh. Proč se jim sakra nedaří?
Tady už nesedí argument, že za to může Bůh, tak se to kupodivu honem hodí na lidi. (čímž nechci popřít, že kdyby se lidi podělili....). Chci tím říct, že se tu argumentuje, jak se hodí - co je dobré, za to může Bůh, co špatné, za to lidi.
 zuni 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 17:04:18)
"Já nejsem stejná jako oni a moje volba je jiná" promiň, ale to tedy nehřešíš? PS: milosrdná lež je pořád lež - například
 Siddhártha 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 17:09:08)
Já se nebavím o mě. Já se bavím o malém dítěti.
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 12:40:07)
Síla možná ano :-) Ale hlavně realita. Můžeme to přijmout, nebo i popřít, ale minulost nezměmíne.
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 12:34:10)
Víš, musíme připustit existenci náhody. Příroda je obrovský mechanismus s bilióny nejrůznějších, neuvěřitelně propletených vztahů. Když to trošku přeženu, někdy stačí, aby třeba zahynulo pár nějakých živočichů a už se to promítne do množství dalších vztahů v přírodě a lokálně třeba i do života lidí.

Ale hlavně, uvědomme si, že si lidé snad za všechno skoro mohou sami!!! Třeba je strašné, jak byli vyhlazováni v koncentrácích Židé, Romové, homosexuálové atd. Mnozí z nich, pokud to vše přežili, přestali být věřícími. Jenže, za to, jak trpěli, nemůže Bůh, nýbrž nacisté!!!!

Bůh do našich životů nazasahuje, ale může nám pomoci, pokud o to prosíme. Ale jinak si své životy vedeme sami. To, co neovlivníme, je, jak moc naše životy ovlivňují druzí lidé. Třeba někdo se opije a srazí člověka. Za to Bůh nemůže. Copak On kazoval tomu člověku pít a pak si navíc v tom stavu sednout za volant????
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 12:21:22)
Takhle většinou odpovídají katolíci - tedy ti z nich, jejichž víra spočívá v rituálech, chození do kostela a obdivování "svatých" obrázků. Ale všichni křesťané takoví určitě nejsou. Naštěstí :-)
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 13:13:43)
Dokonalí lidé si zvolili nedokonalou budoucnost? Byli tedy dokonalí? Potažmo: bylo boží dílo dokonalé? A takhle můžeme pokračovat donekonečna...
 Linda 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 17:02:31)
Přesně tomu, Dano, taky nějak nerozumím. Jak je možné, že když je někdo dokonalý, rozhodne se blbě? Ale jak říkáš, Natanela (nebo suzann) nám to určitě vysvětlí :-)
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 17:09:20)
Jakkoliv jde Natanela samozřejmě na nervy, mám pocit, že pokud někdo slohuje o depresi Na Rodinu a myslí tím, že deprese je taková ta horší nálada, může na to nějaký zbloudilec vytrvale namítat, že PB nás spasí.

Já celkem přijímám místní Betty s jejíma srandičkama o pískovišti a řvoucích dětech, ani rozšíření žánru o vlhký hadr páchnoucí po psech mě nijak neurazilo, možná až to vyjde, koupím to ségře. Nicméně nehrotila bych otázku, jestli může Bellanu vyvést víra z "deprese" či nikoliv~;)
 Bellana 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 20:13:45)
Libiku, jakože mám blbou náladu a propadnu svému exhibicionismu a střihnu si před místním publikem hru na depku? Taky zajímavá teorie :-)

A co ty? Co tvoje depky a špatné nálady? Poslední dobu mi přijdeš strašně smutná.
 10.5Libik12 


Re: Smutné výročí 

(13.12.2008 21:20:10)
Bellano, jako, že jsi spisovatelka a umíš napsat depresi, i když máš blbou náladu, jsem myslela. To by tě dělalo v mých čtenářských očích zajímavou.~;)

jÁ JSEM SMUTNÁ A DEPRESIVNÍ ODJAKŘIVA.
 10.5Libik12 


Re: Smutné výročí 

(13.12.2008 21:21:18)
Až z toho někdy mačkám caps lock a jiné nevhodné klávesy.~:-D
 Bellana 


Re: Smutné výročí 

(13.12.2008 22:01:29)
Odjakživa?

Mi přišlo, že máš teď nějaké starosti, ne? Se sháněním práce, tuším. To je pak člověk těžko veselý jak kotě. Držím palce, ať se nějaká ta pozitiva a sociální jistoty objeví ~R^
 10.5Libik12 


Re: Smutné výročí 

(13.12.2008 23:21:48)
Bellano,
když mě bylo jako tobě, tak jsem možná umírala, to mě opouštěli chlapi:), když mě bylo o 10 míň, skoro jsem nežila, to jsem měla problémy s existencí jako takovou, tj. nebylo čím co platit. Před čtyřmi lety jsem chtěla alespoń normální život, teď tedy hledám práci uprostřed blahobytu. A tak jsem asi trochu vadná odjakživa, nicméně beru v potaz, že zním momentálně chcíple, protože si o sobě zcela nekriticky myslím, že jsem komunikativní a v kolektivu oblíbená:)
Ty jsi velmi šikovná holka, děkuji ti za osobní zájem. Myslím, že bys měla natrhnout prdel Vieweghům a jiným béčkům, někdy čtívám tvé osobní stránky:)
 Bellana 


Re: Smutné výročí 

(14.12.2008 15:09:50)
Libiku, díky za kompliment. Přeju hezký advent.
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 12:46:41)
Ano, i dokonalé bytosti si mohou vybrat špatně. Co třeba takový Satan, původně jeden z dokonalých andělů?

Dokonalost lidí spočívala především v jejich potenciálu. Třeba dokonalé tělo - bez nemocí, bez stárnutí, bez smrti. A třeba duševně - kolik bolu, žalu a strastí nám všem přinášejí nemoci, stárnutí a smrt? Naše i jiných... Naše psychické útrapy velice často souvisejí s těmi tělesnými...
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 13:15:35)
Jo, a moje volba to nebyla. A dědičný hřích mi taky nepřijde jako regulérní...
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 12:58:10)
Ale to si Bůh také velmi dobře uvědomoval a uvědomuje. A našel řešení: Když Adam pro nás všechny ztratil výhodu dokonalého života, bylo potřeba ten dokonalý život nahradit - tedy jiným dokonalým životem. A protože nikdo z lidí dokonalého života není schopen, Bůh obětoval svého jediného Syna, aby se narodil jako člověk a PROŽIL A ZEMŘEL ten dokonalý život mezi lidmi jako jeden z nich. Ježíš svou smrtí NAHRADIL Adamovu ztrátu dokonalého, věčného života pro nás všechny.

A pokud budeme Ježíše následovat v jeho příkladném životě i v jeho lásce k Otci, máme šanci ten dokonalý život získat zpět. Je to o volbě každého z nás. Jediný rozdíl oproti původnímu Daru dokonalého života - UŽ NENÍ AUTOMATICKY PRO VŠECHNY ZADARMO :-) :-) :-)

Jasné??? -)
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 13:17:23)
Kočko, nemám moc ráda věrouky, kterým je jasný, co si Bůh dneska v 13.15 uvědomuje~;)
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 13:54:37)
Také netvrdím, že to vím :-) A není snad Ježíšovo narození a smysl jeho smrti takový? Jen píšu, co vyplývá z Bible. S čím konkrétně nesouhlasíš?
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:08:39)
Pro mě je smysl Kristova života v tom, že Bůh ukázal lidem, že je s nimi, že přijal největší utrpení, bolest duše (smrt dítěte) a těla (umučení).

To podobenství je fascinující, nejtajemnější, nejjednodušší, základní a přesto nepochopitelné. Proto se jím zabývá víra~:-D

já jsem se tě nechtěla dotknout, jenom mám raději více prostoru pro výklad evangelia, přijímám základní postulát dobra a pak si jdu po svých:) A myslím, že v současném světě je opisná biblická argumentace problém pro potenciální věřící, proto zdůrazňuji, že jde o metafory.
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:16:41)
S tím smyslem Kristova života jsi to napsala hezky a máš pravdu :-)
Víra je o lásce k Bohu a lidem. Pokud se nemýlím, tak takto podobně shrnul Ježíš všechna přikázání a smysl hebrejských svatých písem.
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 12:17:14)
Přesně tak :-) Od "pádu prvních rodičů" se dědí nedokonalost a s ní spojená smrt z generace na generaci. Víra a spravedlivý život nám hodně pomáhají již nyní, ale teprve to hlavní "vyúčtování" je zhodnotí. Zatím ale můžeme jen doufat, že jednou budeme vzkříšeni k životu věčnému na Zemi a 144 000 lidí k životu v nebi, jak se píše v NZ, ve Zjevení sv. Jana (neboli Apokalypse)(pokud si to pamatuju :-))
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 13:11:59)
Budˇopatrná, nebo nám to Natanela všem vysvětlí!
 Ungold 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 9:26:45)
Konečně článek od Bellany,i když ne tak veselý jako obvykle,ale to je život.
 Aja 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:15:33)
Natanelo,jsi blbá fanatička.To už nikomu nevymluvíš.A píšu Ti to já taky křesťanka.Deprese je nemoc a překonat prostě nejde,lze se snažit ji omezovat,musí se to trénovat,ale je to moc moc složité a nejde to vždy.A o to bě už vypovídá to,co přeješ ostatním-ať se v ní pěkně rochní.já to naopak překo,aby jsi byla zdravá,protože jak onemocníš doopravdy,tak bůh ti nepomůže-on tě neuzdraví,max ti pomůže Tvá víra lépe to snášet.
 Siddhártha 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:51:43)
Super je, že z preventivních krevních testů jsi vyšla jako psychicky zdravá. Ujel mi vlak, to ta věda teda pokročila.
 Lenka** 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:52:24)
No tedy že by krevní testy odhalily fanatismus?!? Nebo mírněji řečeno psychické rozpoložení? Jestli tomu věříš, tak není možná žádná diskuse~d~

 Betina 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 15:45:28)
NATANELO A CO TAKHLE POKORA?
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 16:34:48)
ale blázen jsi pořádný jen lituju tvé děti pokud je máš a otravuješ jim duši těmi bláboly
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 13:09:37)
Nevím, jestli se z krevních testů dá taky poznat duševní zdraví :-) :-) :-)
 Jíťa 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 22:33:16)
A byla jsi i na preventivní prohlídce u psychiatra?
 Romana 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 9:09:56)
Natanelo,Ta prohlídka měla určit tvůj fyzický stav.Pokud si chceš být jistá úplně zajdi si ještě k psychologovi.aby tvé tvrzení nebylo nesprávné a i když budeš mít všechny vyšetření v pořádku neznamená to vůbec nic.Můj tatínek byl na vyšetření v září lékař mu řekl ,že vše je v pořádku akorát ,že má mírně zvýšené jaterní testy ,ale že to dieta spraví.V říjnu nám zkolaboval a v listopadu zemřel a rychlou formu rakoviny.tenhle typ rakoviny zabiji do tří měsíců.Kde byl bůh když jsem musela koukat na tátu,který se změnil během měsíce z krásného silného chlapa který měl 85kg pouhých 40kg.Co udělal tak hrozného že se mu bůh tak odměnil.Celí život obětoval celé naší rodině.,Byl to neuvěřitelně hodný a obětaví člověk ,který nikomu neublížil.Proč jako dítě musel najít svého otce oběšeného?proč musel trpět jeho psychické a fyzické týrání?Proč musel svojí matku pochovat v pouhých dvaceti a pak se starat o svého nejmladšího sourozence? Proč musel pochovat ve čtyřiceti svého nejstaršího bratra a ave sovích 49 svou sestru?A proč jsem já musela být svědkem toho že můj tatínek musel odejít z tohoto světa tímhle způsobem. Já osobně v boha nevěřím a taky proč vždyť si s lidmi zahrává jak chce.Můj otec asi do třiceti víru měl pak jí ztratil a podle mě udělal dobře.Proč?se zpovídat a uctívat někomu kdo se k Vám chová jako by byl kus hadru s kterým si muže vytřít tu největší špínu.Najde se někdo z věřících kdo chápe chování Boha a vysvětlí mi to?Jestli jsem někdy měla pochybnosti o existenci boha tak teď už nemám, protože jinak nemůžu pochopit proč je tak krutý.
 Halina 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 10:44:36)
Pochybuji ,že ti někdo z nich dokáže něco vysvětlit oni totiž, určitě žalné krom toho ,že je to boží vůle nemají.Drž se všechno čas trochu otupý.
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 13:09:39)
Romano, Halino,
vy děláte, jako by Bůj vyžadoval víru a sliboval za ní hory, doly. Přitom Bůh nebo jiný princip duchovního povznesení jenom nabízí lidem, aby mysleli na sebe a na druhé a vágně řečeno, měli se rádi. Někde jste snad slyšely, že nemáte jíst, pít, chodit do Tesca, musíte vstávat v 6, musíte dávat nějaký dary a oběti? Víra vám nabízí to, abyste se ráno probudily a řekly si, Dej Bůh, ať jsem celý den dobrý. Kdyby si toto řekly miliardy lidí a věřily tomu, že to dokážou, svět by byl trochu jiný a pak už je jedno, jestli tě po smrti Svatej Petr prolustruje nebo se staneš srnkou v reinkarnaci nebo přijde nevědomá nicota.

Zazlíváte věřícím, že se snaží být hodní?
 Repulsion 


Bůh na prvním místě?  

(15.12.2008 2:42:02)
Tož to je na prd. A jestli to tak chce, tož je taky na prd. Samozřejmě, že na prvním místě by měl být vždycky člověk. Pokud někdo kvůli Bohu zapomíná jak na sebe tak na lidi okolo sebe, tak to je velmi špatně...
 Romana 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 13:38:59)
Ano máte pravdu ,nechtěla jsem se nikoho dotknout.Mam jen hrozný vztek a odnesli jste to Vy, věřící.Omlouvám se, vím že žádný vysvětlení není ,že to tak prostě mělo a má být.Ráno jsem jen vybouchla.Ještě jednou se omlouvám.Samozřejmě, že každý má právo žít jak uzná za vhodné ,ať z bohem nebo bez něj.Přejí krásné svátky Vám všem.Romana
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 13:52:37)
Romano, my věřící (Bán Bůh mi odpustí, že se jím označuji) netrpíme, když máš vztek, my se "modlíme", aby ti bylo lépe a vzletně řečeno, abys jednou třeba Krista potkala, myšleno tím to, že budeš ochotna akceptovat společenství dobra a naděje.
Já vím, že křesťanské rituály můžou být na první pohled trochu křečovité, sama mám trochu problém klekat v lavici. Ale třeba dneska jsme byli zapět v LDN nemohoucím u příležitosti Adventu, pěkně postel od postele a nikdy bych nevěřila, jak to může pomoci MNĚ. Usuzuji, že i ti nemocní nacházely v slzách a úlevu, alespoň to dávali najevo. To je rozměr křesťanství, který nelze zbochybňovat, ať už je po smrti cokoliv.
Řeknete si, že stejné by bylo, kdyby tam vlezli racionalisté a zpívali pěkné písně o přírodě a snížku. No asi jo, jenže oni tam nepůjdou, páč společenství na přísně racionálním základě maj trochu jinou podobu, esistují-li. (Třeba by místní členky Mensy mohly něco takového taky spáchat) Většinou se ale nevěřící lidé nesdružují za účelem vlastní obrody a pomoci jinejm. Náš hospodskej spolek sice zpívá rád a do 10 piv i pěkně, ale to asi není to pravé ořechové~;)
 Romana 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:05:34)
Ach jo, Já se budu muset provztekat, až ke klidu,doufám že mě to brzy přejde a že u toho zraním co nejmíň dušiček.Znám princip víry, vyrůstala jsem v rodině věřících.Prostě se stala někde chyba. Kde?To je ve hvězdách.
 Líza 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:18:45)
Libik, to není pravda. Tvrdit, že charitativní činnost je vyhrazena jen věřícím a nevěřící ji neprovozují, nepomáhají, nezakládají spolky, zaměřené na zmírnění utrpení jiných lidí, je donebevolající nehoráznost.
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:29:18)
Jaká charitativní činnost?

Pokud by někdo kromě Lízy ještě myslel, že jsem řekla, že zahrádkáři nemohou organizovat sbírky na záchranu žížal, tak opravuji:
Matematici, šachisté, sběratelé známek, družstevníci, mažoretky, možná i psychiatři mohou prospívat bližním.(o posledním nejsem zcela přesvědčena)

Sdělila jsem trascendentní zážitek vzniklý spontánním dohovorem, který nepřinesl žádnou hmatatelnou pomoc v měřitelném slova smyslu a mohl klidně skončit pěkným trapasem. Nikdo se z něj nenajedl, neoblékl ani nezískal rehabilitační pomůcku. Přesto se stalo něco mimořádného. Tvrdím, že věci mezi nebem a zemí jsou v rukách lidí, které je připouštějí. Nesnižuji tím UNICEF.
 Líza 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:45:52)
A ty si fakt myslíš, že transcendentální zážitky mají jen věřící? Že nevěřící žijou život jen penězi? Měla jsem tě za člověka s trochu větším rozhledem.
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:54:18)
Lízo, mě dneska těžko nasereš, to rovnou vzdej.

V nižším příspěvku jsem odpovídala na zoufání nad nespravedlivým Bohem a mimojiné jsem uvedla zmíněný příklad jako obhajobu toho, že Bůh nic nebere, ale cosi dopřává, připustila jsem jistou archaičnost křesťanských rituálů, kterou jsem vypólovala tím, že lze v rámci duchovního spolubytí zažít a poskytnout něco neobvyklého.

Kdo má trascendentní zážitky, tak není nevěřící, nikdy jsem tě neměla za člověka s nějakým ohromujícím rozhledem, ale připouštím, že jsem od tebe očekávala méně schématičnosti v terminologii. Ať žije trascendentno, jdi do toho~;)
 Líza 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 14:55:28)
Do toho nemusím chodit a nesnažím se tě naštvávat, jen mě štveš ty.
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 15:20:49)
Já su eště malušenká a bez děcek, ale i tak myslím, že byste se měly usmířit. :-) Šak máme ten advent, né???????
 10.5Libik12 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 15:44:49)
To je sport~;)
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(14.12.2008 15:52:59)
Tož to potem jo :-)
 Repulsion 


Transcendentální zážitky 

(15.12.2008 2:45:54)
může mít samozřejmě i zarytý ateista a materialista jako já :o) Není to žádná věda.

Kromě toho vidím aury...
 Repulsion 


Jo, někteří věřící se snaží být hodní...  

(15.12.2008 2:39:36)
...a někteří doopravdy i hodní jsou!
No, jiní jsou bohužel pěkné svině.
U agnostiků a ateistů statistické rozložení podobné (tedy tzv. "normální", znázorněné Gaussovou křivkou...)
 MM, 2 kluci 
  • 

Libiku, ale treba zrovna Natanela... 

(15.12.2008 9:47:41)
... prece nezni jako by "chtela byt hodna"?! Promin, ale z toho fanatismu na mne jde az hruza...

Jinak mas ale pravdu, ze pokud jde o tu snahu "byt dobrymi/lepsimi" lidmi, tak s tou souhlasim, i kdyz si nemyslim ze by k k tomu clovek nutne musel byt verici.
A bohuzel ma vira krome snahy o "dobro" casto jeste jine vedlejsi ucinky, jako prave ten fanatismus :-(!
 Bedla 


Romane 

(15.12.2008 23:03:17)
Romano, muj tata taky takhle rychle a nepochopitelne umrel. Sice na otravu krve, ale ve trech tydnech z plneho zdravi, taky moc zhubnul, jeste k tomu ztratil pohyblivost, z mocneho chlapa bezmocny clovek. Ani to nebudu psat podrobne, nejsem s tim vubec vyporadana. Jednu sestru pohrbil ve 42. Taky byl hodny a obetavy.
Jsem verici. Myslim, ze Boha toto boli taky. Ze vi o nasi bolesti. Ze tomu jednou nejak porozumime. Snazim se tomu verit ve chvilich zmatku a pochybnosti. A nekdy prichazi nadeje do takovych chvil.
 Romana 
  • 

Re: Romane 

(16.12.2008 0:10:38)
Já cítím jen zlost,smutek a zmatek,ale věřím že to jednoho dne otupí a Já to příjmu jako součást mého života.Je mi líto ,že to museli odnést nevinní ,.ale diky této diskuzi jsem hodně pochopila a částečně si to v hlavě srovnala.Děkuji ,že jste mě to přišla říct ani nevíte jak mě to pomohlo.V boha jsem věřit sice nezačala ,ale konečně jsem věřící asi pochopila.Přeji všem krásné svátky a šťastný Noví rok.
 Fillette 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 11:56:08)
Nesnášim fanatiky co se snaží vtlouct lidme do hlav, že jedině jejich víra je ta správná a že ostatní názory můžou být jen špatné. Tady ty slinty běž vyprávět někam jinam, tady na ně není nikdo zvědavý. (Nebo aspoň drtivá většina.) Deprese je prostě nemoc a nevybírá si,jestli skočí na věřícího, nevěřícího, křesťana nebo budhistu, ženu či muže. Stejě jako rýma nebo rakovina. A tím,že začnu věřit v Boha nebo někoho jiného, se nevyléčím.
 ëliška 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 12:31:54)
natanelo, nemůžu si pomoct, ty si ale opravdu fanatická kráva
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:07:47)
Chápejte, může mít člověk depresi, když ví, že věčnost bude trávit se svým Bohem v nebi? To zkrátka vše přebije.

Tak já se sice pokládám za osobu věřící, ale představa věčnosti v nebi u mne funguje spíš jako spouštěč deprese. ~b~
 Repulsion 


No bať. 

(15.12.2008 2:47:46)
Třeba se tam ani nesmí šoustat... a třeba to ani nejde... ~;)
 Stáňa a dva kluci 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:11:13)
Natanelo, být tebou, tak nikdy neříkám nikdy~j~...je to dost zrádné slovíčko...
 helena 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 13:41:01)
Keď píšeš:

"Jinak všem ostatním přeji, ať se ve své depresi rochňaj, dle vlastního přání a i ta svatá nevím která, nechť si také užije."

tou "svatou" myslíš Rosinu, ktorá tu písla:

"A já se v té chvíli jen obracím k Bohu a říkám mu: "Odpusť, že nejsem schopná teď prožívat radost a vděčnost za ty všechny obrovské dary, které mi dáváš, i přes tuto svou neschopnost Ti děkuji a prosím Tě, dej mi sílu a uzdravení, abych Ti mohla děkovat s radostným srdcem."

Lebo si myslím, že ona má srdce plné lásky k Bohu a tiež POKORY, zatiaľ čo z teba hovorí len PÝCHA, ktorá k BOhu nepribližuje, ale od Neho vzďaluje.

Môžeš odpovedať nejakou nabubrelou a namyslenou vetou, ako len ty všetkémnu rozumieš, myslím si však, že by si sa mala skôr modliť, aby ti Boh dal viac pokory, lebo tá ti naozaj chýba.

 Natanela 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 14:00:33)
Ne, tou svatou myslím, tu kterou, tam zmiňovala, asi Terezu.
Pravá pokara je znát Boží slovo a jednat podle něho, protože, když Bůh říká, že jsme byli Ježíšovými ranami uzdraveny, tak to platí. Každý, kdo říká, že to není pravda dělá z Boha lháře. tak, kdo je tedy pokorný, kdo říká, že deprese je nemoc a Bůh nemá moc jí uzdravit nebo, ten, kdo tvrdí, že to lze.
A ano, zopakuji to znova, máš depresi, Bůh má tu moc jí uzdravit, nechceš, tak neber, je to věc každého člověka!
 Rosina 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 15:56:33)
Natanelo, mohu se tě zeptat, z jakého křesťanského společenství nebo církve jsi? Díky Rosina
 jedna plus dvě 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 22:41:09)
Tipuju na TCV.
 Insula 


rouhání 

(12.12.2008 18:22:51)
Tohle mi přijde jako rouhání: "Já mám Ježíše, mám věčný život". A taky trochu jako pýcha. Myslím, že nikde není napsáno, že když někdo věří, bude spasen a žít život věčný. Je to "podmíněno" jinými faktory.
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: rouhání 

(12.12.2008 20:46:06)
"Myslím, že nikde není napsáno, že když někdo věří, bude spasen a žít život věčný." - omyl, právě tohle napsáno je. Otázka, kterou řeší moudré i méně moudré hlavy už dva tisíce let, je v tom, co to přesně znamená to "věřit". Zdá se, že Natanaela v tom má prostě jenom o dost větší bordelm, no :-) :-) :-)
 Renata 
  • 

Re: rouhání 

(12.12.2008 23:07:40)
Ženský ,nechte Natanelu být,je krásný něčemu věřit.Já třeba věřím v sebe,co nezvládnu to nemám.Ona to má snazší co nezvládne, nevadí bůh to chtěl.Zní to jednoduše.Je každého věc jak se rozhodne žít svůj život.Já v boha nevěřím a ,když zklamu zpovídám se sobě a snažím se zdokonalit.Napravit problém.Když mě umíral tatínek na rakovinu vzala jsem to jako věc ,která hodně bolela ,ale byla nevyhnutná udělala jsem pro něj co bylo v mích silách, abych mu odchod zpříjemnila ,byla jsem s ním až dokonce.Věřící nemusí udělat vůbec nic ,neboť si to přál bůh.Lidičky co věří v boha asi nepochopím, ale ani se jim nedivím,vždyť je nádherný mít někoho kým si můžete všechno vysvětlit a svést to na něj.Na depresi je nejlepší vypadnout na chvíli z místa kde Vás přepadla mojí maminku ,vždy vytáhnu někam do společnosti hodně si s ní o jejím problému povídám.Ona deprese je vlastně nemoc ,která může postihnout úplně všechny.Natali to bude mít snazší v nejhorším má vysvětlení.
 Teraza Horáková 


Re: rouhání 

(12.12.2008 23:16:18)
Renato, to není o tom, že by Nathan nechtěl někdo nechat žít, docela ona to ona podává, že bezvěrec nemá nárok.. . to na vysvětlenou, osobně na absenci tolerance zase až tolik nenarážím, že bych měla pocit - přetavovat -
 Teraza Horáková 


Re: rouhání 

(12.12.2008 23:28:18)
NO A TY NAOPAK DOCELA ZJEDNODUŠUJEŠ. VÍRA - JE DOST ZÁVAZEK.....


dle výkladu přátel, kteří věří, tak ti, se kterými jsem v kontaktu vážně nespoléhají 100% na boží vůli, nebo moc. Taky se - STEJNĚ jako - bezvěrci - prostě snaží chovat slušně...

Věřící dělají to, co ty a někdy třeba i víc (tím vážně neřeším, zda jsi chodila na návštěvy za tátou pořád denně, o no je to dost o okolnostech, a pokud pracuješ od do, nebo máš děti, nebo se vyskytly jiné okolnosti (abych specifikovala, už jsem psala v jiné debatě o kamarádce a její mamince a maminka momentálně prostě otočí hlavu na jinou stranu a nemluví.... nikdy a s nikým), - její fyzický stav je - stručně řečeno - docela v prdeli, ležící..... a věřící kamarádka prostě prožívá u své mamči úplně totéž.... víra není výmluva a zjednodušení, někdy naopak - v případě takového rozvodu například..... a naopak docela vaří hlavu, jestli se mamča stihne vyzpovídat.... ach jo...


prostě tím, že se modlí, a věří, někdy mají pocit, že dávají víc...jenomže ... nedávno mi tu říkal kamarád - ty se modlíš.... jak jako? no jednoduše, - si prostě říkáš, tohle prostě, bože. a nebo vynech to slovo... bože..... není možný... prosím.... štěstěno, třeba... aby se to povedlo.... A ty se nejen nemodlíš, ty i děkuješ.... "díkybohu"... a někdy "uf, to mám ale štěstí" a děkuju že tohle dopadlo..... asi nám to nějak vlítlo do krve
 Renata 
  • 

Re: rouhání 

(13.12.2008 9:47:56)
Jasný Terko já tím jen chtěla říct ,že člověk ,který věří má svět o hodně jednodušší, vždy má vysvětlení.My co nevěříme musíme vynaložit o hodně víc síly k vysvětlení .Tím ale netvrdím ,že věřící člověk to má jednoduchý než dokáže vyslovit větu „Bůh to chtěl.“mám také spoustu kamarádů co věří zkoušeli se mě to vysvětlit ,ale většinou to vzdali.Prostě to neřešíme .Já se už nepokouším pochopit je a oni mě.Zvláštní je ,že nevydržím v kostele je to jediná památka v které se necítím vůbec dobře.Možná to někdy pochopím možná ne .To je ve hvězdách
Určitě nechci nic zjednodušovat respektuji každého názor i ten Nathan.Ona má právo to tak cítit asi přesvědčovat o opaku by nemělo smysl.Já prostě svůj život žiji na plno a jelikož musím pořád řešit nějaké katastrofy naučila jsem se ,si spoustu věcí nepřipouštět prostě v nich hledám i pozitivum.Moje heslo zní :co tě nezabije ,to tě posílí.,A ono to zatím funguje cítím na sobě ,že po každém utrpení jsem silnější a silnější.Kéž to tak je pořád.
 Insula 


Re: rouhání 

(13.12.2008 12:11:59)
Renato, třeba jsi příliš citlivý jedinec. Dost často se totiž stává, že do kostela chodí lidé, kteří mají nějaké trápení (prosí Boha o odpouštění) a tak cítíš tu atmosféru "smutku". Navíc jsou tyto budovy záměrně stavěny, tak jak stavěny jsou (vysoké, dlouhé), aby byla ukázana velikost Boha a člověčí "malost". Může to působit stísňujícím dojmem. ~;)
 Renata 
  • 

Re: rouhání 

(13.12.2008 13:07:26)
Stísněně se v kostele necítím.Ty budovy se mě moc libý.Jsou nádherné dokonce mě přitahují ,ale u vnitř prostě nevydržím déle jak pět minut,pak musím pryč jako by mě od tam něco odhánělo. Je možné ,že cítím moc utrpení,které nedokážu zničit tak radši uteču.O vánocích povedu prababičku do kostela zkusím se na to zaměřit.Protože mě to mrzí že si nemůžu kostel dobře do detailu prohlídnout.Sice v boha nevěřím ,ale budovy mu věřící postavily nádherné
 Jíťa 
  • 

Re: rouhání 

(13.12.2008 22:50:38)
Většině z nás je její víra absolutně ukradená.

Nám jenom vadí její neustálá agitace! A v tom se shodnou jak věřící tak nevěřící.
 Insula 


Re: rouhání 

(13.12.2008 8:19:35)
Jasně, takže když budu vraždit a věřit v Boha, tak budu spasena. To je docela dobrý. Já myslela, že je k tomu potřeba žít podle Božích zákonů.
 Mortadela 


Re: rouhání 

(14.12.2008 20:55:20)
To nebylo moc chytré, Insulo, když budeš věřit v Boha, tak pravděpodobně vraždit nebudeš, páč budeš dodržovat boží přikázání. A tam se praví - nezabiješ. Jinak věřící nejsem. :-)
 Žaneta 
  • 

Re: rouhání 

(14.12.2008 21:18:27)
Tím si nejsem tak 100% jistá je i spoustu věřících co to tak cítí.Znám jednoho pána ,který chodí pravidelně do kostela, modlí se a doma svou ženu psychicky trýzní.I věřící vězni navštěvují kapli a prosí boha o odpuštění.To že věří člověk v boha neznamená ,že je 100%.On tu víru každý chápe jinak ,proto ani věřící se kloudně neshodnou.Stačí projít tuto diskuzi.Můj závěr je ,že každý věří v něco. Někdo tu víru pojmenuje a někdo prostě ne.Nikdo nejsme dokonalí.Nebo snad jo?
 Teraza Horáková 


Re: rouhání 

(14.12.2008 22:00:28)

Žaneto, no, to je právě to, co na víře nechápu nebo neumím si připustit, že Bůh jakože nespasí ty, co se modlí atd, že jednodušší to mají max. tím, že věří (nepřipadá mi to jako málo), ale problémy máme totožné, a někdy věřící mají větší, takový rozvod není legrace....... tolik lží, přetvářky, zastírání, nešťastných vztahů, závislostí, prostě žiju v nějakým absurdním pocitu, že pokud někdo OPRAVDU JDE DO KOSTELA, tak pak je smířlivější, a že má výhodu proti nevěřícím, nebo pochybujícím….



Bibli nedovedu brát jako pohádkovou knížku, snadno se nečte, a nakonec všechno, co se v ní píše, jsem buď podělala….. nebo prodělala, je fascinující, jak v mnoha případech přešla do krve bez náboženského vcítění, jak zlidověla… a bez církve a kostelů.
 Žaneta 
  • 

Re: rouhání 

(14.12.2008 22:39:38)
Asi by se našlo spoustu otázek.Odpověď však nikdo nezná , co uspokojuje jednoho nemusí uspokojit druhého.Nemá cenu o tom moc přemýšlet, protože každý máme úplně jiné potřeby.Stačí to jen přijmout ,že to tak prostě je a nikdy jinak nebude.Vtom je vlastně dokonalost nás všech ,že jsme každý jiný a přece tak trochu stejný.Všichni chceme cítit lásku a porozumění,Nebo snad ne?Stačí když se k sobě začneme chovat trochu citlivěji a bude hned svět jiný.Všechno moc řešíme.Svět ovládla závist a neporozumění.Lidé se přestali respektovat a začali se odsuzovat.Nejsem si jistá jestli tohle napraví nějaká víra.Budeme tomu věřit,ale asi na sobě budeme muset zapracovat všichni ,někteří budou potřebovat podporu boha někteří to zvládnou díky sobě a některým to bude úplně jedno.Důležitý je cil toho snažení.
 10.5Libik12 


Re: rouhání 

(14.12.2008 22:19:39)
Žanet,
je mylné očekávat od každého, kdo se deklaruje jako věřící, že bude 100%. Je to stále člověk a říkat a dělat si může, co chce. To je jako kdyby každý, kdo tvrdí, že je malíř a vlastní k tomu vodovky, si osoboval nárok, aby jeho díla byla dražena za miliony dolarů.
 Žaneta 
  • 

Re: rouhání 

(14.12.2008 22:51:32)
Ale to jsem se snažila vysvětlit Mortadele.Že to že někdo věří v boha ,neznamená,že nedělá chyby.Asi jsem se špatně vyjádřila.Já proti věřícím vůbec nic nemám. Každý máme právo se rozhodnout a zvolit si cestu jakou chceme.
 Aimée 
  • 

Re: rouhání 

(14.12.2008 14:11:08)
A neříká náhodou Ježíš: "Ne každý, kdo mi říká Pane, Pane..."
A jak se také v Bibli dočteme, "Víra bez skutků je mrtvá"
 10.5Libik12 


Re: rouhání 

(14.12.2008 14:15:38)
Ano a pak je otázka, co tím chtěl básník říct rp. co je skutek víry~;)
 Aimée 
  • 

Re: rouhání 

(14.12.2008 14:20:41)
Tak k tomu by nás Bible měla navést :-) Ale je i mnoho sporných situací a událostí, no a tam bychom si měli pomoci zdravým rozumem. Máme možnost volby. (A pro mnohé i pro mě naštěstí k ruce 10 přikázání atp. :-))
 Miky 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 22:30:53)
Natanelo nikdy neříkej .nikdy nemuselo by se ti to vyplatit.Věř ,vím o čem mluvím.Ne nadarmo se říká:“odříkaného krajíce největší kus“.
 jedna plus dvě 


Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(12.12.2008 23:25:23)
Natanello, je mi fakt smutno, když čtu tvé výkřiky. Teď nemyslím diskusi ohledně víry, zázraků... ale ty výkřiky ať si ostatní klidně chcípnou, když chtějí (trochu přeháním, ale ne moc). Co 1. Korinským 13?
 Mirka 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 11:00:02)
Pokud vím, deprese je nemoc ne stav a nemoc může postihnout věřícího i nevěřícího.Nebo se mýlím?Podle psychologa maminky za to můžou nějaké špatné pochody v mozku.Natalli jsi si jistá ,že se tě to nemůže nikdy týkat?Moji maminku tato nemoc dostihla, až po smrti mého otce.Myslím ,že je od tebe dost odvážný tvrdit ,že se ti to nemůže nikdy stát.Sice nevěřím v boha ,ale mám pocit že bůh Vás věřící taky obdařil nemocí nebo ne?Je vidět ,že o depresi vůbec nic nevíš,protože bys jinak slovo nikdy určitě nepoužila o tom jsem 100% přesvědčená.Halina
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Natanelo, nech toho - nenechám!!!!!!! 

(13.12.2008 13:05:36)
Deprese na věčnost, díky, nechci. :-) Jen tě zlobím, připadáš mi tak trochu jako fanatik a to přesně asi řadu lidí odradí.
 Katla 


ve triceti antidepresiva,  

(12.12.2008 15:18:34)
v sedesáti demence. Neverte na neskodné léky. ~k~
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: ve triceti antidepresiva,  

(12.12.2008 15:36:37)
Nemyslím, že by byla AD neškodná. Ale pokud jsi ve stavu,kdy je třeba problém ustrojit sebe a dítě a dojít do školky, o nákupu v krámě se ti může jen zdát, prostě tam nedokážeš ani vlézt, .... tak je to ŘEŠENÍ.Nebo se ti taky může stát, že se šedesátkové demence ani zdaleka nedočkáš......Lidi nehodnoťte depku, pokud ji opravdu neznáte.
 Katla 


Jak víš, že neznáme?  

(12.12.2008 17:05:29)
Ale antideoresiva jsou rychlé řešení, které řada lidí považuje za dočasné podle starého vtipu - jednotka dočasnosti "adin furt". jak tady psala ANNAHAM - antidepresiva, k tomu na noc šlupnout lexaurin a jsem v pohodě. Hodně lidí u toho skončí - cítí se líp, tak rezignují na zlouhavou, namáhavou psychoterapii. A v šedesáti - demence.
 Teraza Horáková 


Re: Jak víš, že neznáme?  

(12.12.2008 17:09:04)
Hroudo, no neřekla bych, že rychlé :-)) on nástup účinku, to je něco a dost dlouho trvá. Někdy, bohužel, jediným, aby se doplnila hladina serotoninu a člověk mohl alespoň nějak začít fungovat, ale představa doživotního "zobání" mně osobně byla nepříjemná, tudíž jak jen to šlo, vysazovala jsem. Ale depresí jsou různé formy i stupně a leckdo opravdu bez nich nemůže fungovat.

Jinak Lexaurinům, Neurolů apod. rychlým vyprošťovákům jsem se obloukem vyhnula, mně stačí přečíst příbalové letáky ~b~
 silimili 


Nechápu ... 

(12.12.2008 21:40:09)
Opravdu mi rozum nebere, jak může někdo takhle zjednodušeně chápat léčení deprese. Zřejmě opravdu nevíš, o čem mluvíš. Taky jsem to do třiceti nevěděla. A pak to přišlo, zničeho nic, v době, kdy bych to čekala nejméně. A věř mi, nebýt léků, dnes tu nejsem ... Postupně jsem je vysadila, snažila jsem se je nebrat, ale dnes opět beru nízké dávky. Rozhodně bych to do sebe neládovala, kdybych to nepotřebovala. Někdy prostě psychoterapie nestačí. Ale takhle bychom mohli hodnotit léky i na jiné nemoci a všichni, kdo bereme nějaké léky budeme v sedmdesáti dementní???
 Teraza Horáková 


Re: Nechápu ... 

(12.12.2008 21:44:39)
sili... někdo nechápe, protože nezná.....
 silimili 


Re: Nechápu ... 

(12.12.2008 21:53:05)
Přesně, jsem ráda, že existuje něco, co mi pomohlo a můžu normálně fungovat. Možná by už moje děti byly bez mámy. A přitom stačilo doplnit trochu serotininu :-)
 Teraza Horáková 


Re: Nechápu ... 

(12.12.2008 22:10:47)
sili, nechci to vířit tady,... mohla bys vysvětlit podrobnosti na tomhle tématu??


http://www.rodina.cz/diskuse1077.htm


pokud nechceš, nemáš chuť, náladu atd.. nenutím, slušně prosím, právě kvůli holkám, co se s tím perou.¨¨


A věř mi, že i chlapi tohle čtou a věřte, nevěřte, mají to o podstatný kus složitější. Ono od nás se někdy něco podobného bere jinak, no jsme holky (což je antifeministický nesmysl:-))) ale diskutovala jsem v době depresí se spoustou chlapů.... než lékaře, snad fakt raději prášky - totální, nebo provaz.... nebo samoléčba (a rozvod, rozkoly s dětmi, s rodiči, pomůžu si sám, na to přeci mám).....případně by si půjčili od kamaráda zbraň... no potupa totální, což je zase mimo mé chápání.

Ale v souvislosti s tím, že mnoho žen absolvuje laparoskopii a v narkóze a mnoho mužů se tak děsně stydí odběru spermatu, že raději NÉ, mi to až tak absurdní nepřipadá.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Jak víš, že neznáme?  

(13.12.2008 13:23:58)
léčba je na dlouho i s AD a potřebuješ k ní navzdory veřejnému mínění spoustu vůle. To není jako při angíně, kdy máš za pár dní pokoj. AD není rychlé řešení, psychoterapie je jen podpůrné řešení.
 Lizzie 


Re: Jak víš, že neznáme?  

(13.12.2008 16:57:39)
Myslím, že antidepresiva jsou často jediný způsob jak se té šedesátky vůbec dožít.
 Jíťa 
  • 

Re: Jak víš, že neznáme?  

(13.12.2008 22:57:35)
Myslím, že to i dost záleží na psychiatrovi a psychologovi.

Pokud máš problém a psycholog tě pozve na sezení 1x za dva měsíce, tak to asi taky není nejlepší, že? (to byl můj případ)
 Martina 
  • 

Re: Jak víš, že neznáme?  

(14.12.2008 16:16:36)
Aneb od neléčené deprese k léčené psychoze. Musím říct, že v tomto směru jsem vyléčená, na AD nedám dopustit neb mi zachránila normální život a rodinu. A na pseudoterapeuty jsem alergická. Profíků si vážím. Člověk a rodič má jeden důležitý úkol, na který by neměl zapomínat. Chránit sám sebe. S pozdravem. Martina
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: ve triceti antidepresiva,  

(13.12.2008 13:21:47)
Radši tak, než 40 let v depresi. Asi jsi to nezažila.
 Ája Fíková 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 10:24:48)
Natanelo, jsem věřící, ale s touhle agitkou jdi do háje.
 Karolka a adopčáci 
  • 

Re: realita Boha 

(12.12.2008 10:36:49)
Ježíšmarjá, Bellana je spisovatelka, fakt miluju když se někdo začne ohánět bohem a vnucovat se. To by jí tak ještě chybělo, začít běhat do kostela nebo na nějaká křesťanská setkání a provozovat hromadné šílenství s kytarou v ruce....kdo by PAK nakrmil všechny ty mláďata? :-D
PS. nic proti věřícím, jen nemám ráda vnucování
 Rosina 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká 

(12.12.2008 11:15:28)
Odpusť, prosím, to nelichotivé oslovení, ale nemohla jsem jinak. Co vůbec víš o depresi? Co vůbec víš o víře? A ty si myslíš, že deprese jsou výsadou povrchních ateistických rozervanců, případně poblouzněných "hledačů", pátrajících po smyslu života ve východních filozofiích a magii? Kde jsi k tomu přišla?
Klinická deprese je popisována jako nerovnováha mozkových neurotransmiterů (konkrétně se hovoří o nedostatku serotoninu), které ovlivňují schopnost člověka cítit se přiměřeně spokojený a zvládat běžné nároky života. Mezi její další příznaky patří kromě dlouhodobě výrazně smutné nálady také zpomalené psychomotorické tempo, poruchy spánku a poruchy příjmu potravy. Těžké stavy člověka zcela paralyzují pro běžný život a většinou je potřeba začít brát antidepresiva. Lehčí stavy většinou po čase samy odezní, ale velmi znepříjemňují život. Proti lehčím formám deprese pomáhá zejména kvalitní odpočinek (každá máma malých dětí asi ví, kolik ho tak má), pohyb (vyplavují se endorfiny), u někoho psychoterapie, proti podzimní depresi se doporučuje fototerapie. U každého člověka pak jako prevence vzniku depresivních stavů pomáhá, když dodržuje pravidla duševní hygieny, nepřepíná své síly a jeho život obsahuje i příjemná zpestření a změny, při kterých se odreaguje (což mnoho maminek nemá).
A k té víře. Také jsem věřící a s depresivními stavy mám zkušenost. Znám i jiné věřící lidi, kteří mají podobné potíže. Víra mi moc pomáhá - nebo, to jsem řekla špatně, ten, kdo mi pomáhá je Bůh. Ale přesto mě občas deprese navštíví. Vím, že musím být trpělivá, hodně odpočívat, svěřit se se svými problémy těm blízkým, kteří pochopí a jsou ochotni pomoci s dětmi a domácností a také se samozřejmě modlit a prosit za uzdravení. Vím, že mě Bůh slyší a vyslyší, i když modlitba v depresivním období je u mně poznamenána nesoustředěností a vyprahlostí (jako všechny duševní činnosti). Bůh je ten, který léčí a pomáhá, ale není to pilulka, kterou si spolkneš a rázem jsi zdravá. Možná patříš k těm šťastným, kteří jsou dobře disponováni a ani při sebevětší zátěži je deprese nepostihne a podle toho, co píšeš, soudím, že jsi depresi nikdy nezažila, tak ti nezbývá než věřit, že takovýto ptroblém někdo mít může a boj s ním je dlouhodobý a obtížný. Asi každý z nás měl někdy vysokou horečku, tak si všichni dovedeme představit, jak tomu druhému s horečkou asi je, ale v případě deprese dvakrát platí - kdo nezažil, nepochopí. A právě ti, kteří nezažili a nechápou se pak dopouštějí těch zraňujících klišé jako "běž se někam pobavit a ono tě to přejde", "jdi se pomodlit (vyzpovídat, na mši svatou) a ono tě to přejde", "nebuď smutná, buď přece veselá, vždyť máš zdravé děti a všechno, co jsi od života chtěla".
A já se v té chvíli jen obracím k Bohu a říkám mu: "Odpusť, že nejsem schopná teď prožívat radost a vděčnost za ty všechny obrovské dary, které mi dáváš, i přes tuto svou neschopnost Ti děkuji a prosím Tě, dej mi sílu a uzdravení, abych Ti mohla děkovat s radostným srdcem."
 Natanela 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 11:41:04)
nezpochybňiji depresi jako nemoc. Jsem zdravotník. Ale věř, je-li pro Boha možné, aby dal člověku, který má amputovanou nohu, novou. Je pro něj možné i uzdravit lidi z deprese. Věř mi, že jsem i já měla období, kdy každý krok, byl pro mě utrpením. Znám i člověka, kterého deprese dohnala na nejvyšší komín ve městě, aby už s ní zkoncoval, ale neudělal to. Proč. Zkus to uhodnout. Opravdu nejsem, tak naivní, abych nevěděla o čem píšu. Deprese je fakt hnusná, ubíjející, svazující a vše ti sebere- mohlo by se jí taky říkat pekelnej dech. Je to taková hrůza, která na tebe dejchne.
Je-li pro tebe hloupost, říkat někomu, že lze nad touto hnusotou zvítězit, je to tvůj názor.
Já, ale tvrdím, mám živého Boha a to je to nejlepší antidepresivum. Vím o čem mluvím.
 Jorgos 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 11:47:41)
Natanelo, čoveče, jak se to dělá s tou nohou? To by určitě spousta lidí uvítalo, tak se poděl ~;)
 katka+katka 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 11:49:54)
No, normálně - člověk se pomodlí a noha naroste:-)
Proti věřícím nic nemám (pokud mi svou víru nevnucují), ale fanatici jako Natanela mě skutečně vytáčejí. Fakt by mě zajímalo, co dělají doma, pokud se jim rozbije pračka. Předpokládám, že se pomodlí a Bůh jí opraví.
 Fillette 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 12:02:43)
~:-D myslím, žes to vystilhla
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:22:22)
Já se jen usmívám, jak se vám to zdá úsměvné. Teď se nevyjadřuji k Natanele.

"No, normálně - člověk se pomodlí a noha naroste" ale ono to opravdu jinak není. Amputovanou dorostlou nohu jsem tedy neviděla, ale viděla jsem kratší nohu, která dorostla. A to vícekrát.

"co dělají doma, pokud se jim rozbije pračka" Katko, jsou lidé, kteří (když to tak řeknu) přijali od Boha a dělají to, že se opravdu pomodlí. Jeden známý nedávno říkal: Já jsem si kdysi takto (opravdu tak, že se pomodlil!) spravil spojku v autě.
Například já tedy takhle nežiju. Ale jsou takoví lidé. Věř nebo ne.
 katka+katka 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:24:50)
Je rozdíl, když doroste kratší noha a amputovaná noha, to je snad jasné?
Z lidí (fanatiků) jako Natanela je mi doopravdy blbě, na zvracení.
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:26:52)
Já vím že je to rozdíl, však jsem to tam uvedla. Ale nevím, .... "běžák" to určitě taky není!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:30:59)
A když se všichni společně pomodlíme, nechá Bůh dorůst i vymytý mozek? ~t~
 Siddhártha 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:33:54)
Monty ~t~~t~~t~
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:34:50)
Monty,aspoň je tu prd*l..deprese je tatam~t~~t~~t~
 Rosina 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:01:11)
Kéž by. Za zkoušku to stojí tak pojďme na to.
 & 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:10:17)
Monty ~R^~R^~R^

jinak jsem si u tech zarucenej zazraku vzpomela na tuhle pisen od Krause

http://www.youtube.com/watch?v=8gtaZMDdfGc&feature=related
 Placatá kočka 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(13.12.2008 9:02:14)
Úžasná píseň!~b~
Jdu do mailu, co když jsem na něco zapomněla...~d~
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(13.12.2008 13:27:25)
Do toho jdu!
 Rosina 
  • 

Re: Myslím 

(12.12.2008 12:21:00)
Máš pravdu Natanelo, že Bůh může lidi uzdravit z deprese. Deprese je léčitelná a Bůh může lidi uzdravit i z mnoha nevyléčitelných nemocí - takové zázraky se stávají. Ale přesto budou mezi námi lidé, pro které bude deprese asi celoživotním křížem - ne proto, že by o uzdravení neprosili, ne proto, že by je Bůh uzdravit nechtěl, prostě to může být jejich úkol, úkol prožít dobrý život, i když je poznamenán náročnou depresí. Pokud jsi ty prožila někdy deprese a víra ti od nich pomohla, možná to byly právě deprese z prázdnoty a hledání smyslu života, na takovouto depresi je samozřejmě nalezení živého Boha lékem. Já, když se potýkám s depresivními stavy, vždy prosím Boha o uzdravení a za každou prosbu připojuji "buď vůle tvá", protože Bůh možná ví, proč tu depresi mám, možná mě skrze ní vede k sobě a k větší pokoře. Já si vždycky říkám - jó v depresi, to jsem já, troska neschopná sama ze sebe něco dobrého udělat. A když je mi dobře, vím, komu za to vděčím, vím, od koho tu sílu mám - ne ze sebe, ale od Boha. Tak možná i k tomu může být deprese dobrá.
 Siddhártha 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 13:54:24)
Že by se stal takový zázrak, že by člověku narostla nová noha a neproběhlo to médií? Já chci aspon fotku toho člověka a lékařskou dokumentaci.
 Natanela 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:16:22)
Máš pravdu, stalo se hodně zázraků, které neproběhly médii. A ty se divíš? Umíš si to představit - lidi, Bůh uzdravil člověka, čiňte pokání, protože je-li Bůh, je i nebe a tudíž i peklo. To by byla opravdu úžasná zpráva, sledovanost by stoupla a všechny by to tedy zajímalo, asi jako tato diskuze. Jó, jsou to fanatici, blázni. Hm, tak o takový zprávy, fakt převážně v bulváru nezavadíš. Ale máš internet, najdi si články. Věř, že ve světě se dějí ještě větší věci a to, že to v Evropě ještě není, neznamená, že to nikdy nebude.
Např. USA Florida - Bůh, tam skrze jednoho kazatele dělá úžasné zázraky - lidé stávají z vozíčku.
Afrika, Ukrajina - byli, tam uzdraveni lidi z AIDS.
Mexiko - misionář v horách u domorodců, Bůh skrze něho uzdravuje malomocné, rakovinu a vzkřísil lidi! z mrtvých. Taky jednu ženu, která byla těhotná a vzkříšené bylo i miminko.

CO VY NA TO?

Ten, kdo chce bude hledat, kdo ne zůstane u starého způsobu komunikování - fanatici, blázni.
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:18:33)
Co my na to?Kéž by Ti Bůh dal alespoň znalost české gramatiky,když už tu tak perlíš.
 Siddhártha 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:19:35)
Pleteš dvě věci - uzdravení a nárůst části těla.
 Natanela 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:32:49)
Myslíš, že je rozdíl,v uzdravení z nemoci nebo , když naroste nová končetina? Zázrak jako zázrak, ne?
 Siddhártha 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:36:28)
Uzdravení chápu jako proces uvnitř těla a jako zázrak to moc nevidím. A je jedno,jestli je to díky medicíně či "víra - jakákoliv - tvá tě uzdraví". Zatímco nově narostlá končetina - no prostě by mě zajímalo, jak to probíhalo - nejdřív se prodlužoval pahýl, pak se vytvořilo koleno, z něho v růstu pokračovaly holenní a lýtková kost... kotník...chodidlo?
 Natanela 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:50:29)
Ne, byloto mnohem neuvěřitelnější. Bůh mu řekl, že si má jít koupit boty a obout si je. Měl protézu. Tak si šel koupit boty, a když dal do boty protézu, tak v botě nebyla protéza, ale opravdová noha.
Zázračná služba uzdravování je popsána, také v knize K. Kulmanové - Věřím v zázraky, byla to žena, kterou si mocně používal Bůh, právě uzdravováním. Každé uzdravení, které je v knize popsáno, je i lékařsky podloženo. Byli to převážně nemocní, kterým lékařská věda už nemohla pomoci.
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:53:07)
Nepřehlídnula jsi v tom neuvěřitelném příběhu ten fakt,že dotyčný mrzák byl pod vlivem THC?Jinak si to nedokážu vysvětlit.V botě je najednou noha..no jedině po jointu..~t~
 Natanela 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:01:49)
Jestli se dá taky po jointu chodit, pak je to možné.
Bůh jedná různě, nelimituj ho svým myšlením. On to dělá, tak jak chce on. Chápej, je zapotřebí i trochu víry a důvěřovat Bohu, že to tak skutečně bude. Ty bys to udělala, co pocit, že budeš trapná, když si půjdeš koupit botu na protézu? Musíš opustit všechny své představy o tom, jak Bůh jedná, a pak to teprve půjdeš udělat. Představ si, že jsi skutečně v té situaci ty. On ten způsob má něco do sebe.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:03:26)
HOĎTE NA NI SÍŤ!!!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:07:00)
Cos to udělal, Pepíku? ~t~
 Siddhártha 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:12:40)
Proč by měl mít někdo pocit trapnosti při koupi boty na protézu, to je snad běžná věc.
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:15:30)
Kromě víry je zapotřebí především notná dávka klidu při čtení tvých moudrých příspěvků.Myslím,že i lidé s protézami si kupují boty.Jak se u toho cítí nevím,ale taky nevím,proč by to mělo být trapně.Nebo myslíš,že jim prodají jen jednu?A po jointu se chodit dá,věř mi~;)
 Natanela 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:22:43)
No, to se asi dá chodit, ale ne bez nohy. Asi ta protéza nebyla udělaná na botu, když si šel dvě boty koupit poprvé v životě. Jinak si nechával dělat na jednu nohu botu.
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:30:27)
Jo nechával si dělat jen jednu botu..to mu trapný nebylo..hele nebyl to tvůj soused?Že ho tak podrobně znáš..Že ty víš i co měl včera k večeři?~t~Už to malinko přeháníš.Tuším,že se tomu říká bájivá lhavost a vyskytuje se to u dětí předškolního věku.Ale ty za to nemohou.Kdežto ty už bys mít rozum měla.
 Siddhártha 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:33:16)
Bohužel, mám osobní zkušenost s téměř dospělou osobou, co trpěla bájivou lhavostí.
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:36:02)
Po dnešku mám tutéž zkušenost..
 zuzini 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 18:20:17)
A já myslela, že Hrom se už dávno nevydává ~t~
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:30:36)
"Bůh jedná různě, nelimituj ho svým myšlením" to se mi líbí.

Kolem 17. století se dostaly nějaký evropský lodě k jižnímu cípu jižní Ameriky. Tam žili domorodci. Lodě samozřejmě nikdy předtím neviděli, proto si prý mysleli, že jde prostě o blud, že to ve skutečnosti nevidí. Jen proto, že lodě neznali.

 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:33:05)
Dobře-protože lodě nikdy neviděli-neznali.Ale i beznohej snad ví,jak noha vypadá.Neb má tu druhou např.
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:38:18)
Mishulo, nemluvím o noze. Mluvím o tom, že lidé, kteří nikdy neviděli obživnout mrtvého, nehybnou babču skákat, dorůst nohu, milion na studium, to tady prostě dokola shazují. Jen proto, že to sami neviděli.

Ještě něco: dá se říct, že chápu, proč to tak shazujete. Styl Natanely mi blízký není. Ovšem uvědomte si, že i když jste o něčem neslyšely/ něco neviděly, tak to neznamená, že to neexistuje. Nebo to neznamená, že se to děje materialisticky vysvětlitelným způsobem. Pro domorodce bylo takovým materialistickým vysvětlením jejich tvrzení, že lodě nevidí.
Pro "vás" je to tvrzení, že pokud uzdravení, tak jen vědecky dokazatelné, nebo médii propírané.

Jo a Natanelo, Už se nehroutím z neplodnosti...!! ~s~~s~ Bůh je dobrý!
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:39:47)
I kdyby se tyhle báchorky doopravdy staly,kde berete tu jistotu,že je to dílo Boží????????????
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:41:08)
Asi tam, kde ty bereš jistotu, že to Boží dílo není.
~a~ Víš co, argumentace je fajn, ale pokud se podobá příliš "podpásovce", neboli není na to co říct, tak se nedá nic dělat než ~a~
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:52:10)
Je mi líto,že to vnímáš jako "podpásovku",tak jsem to určitě nemyslela.Chtěla jsem nějaké pádné argumenty.Logicky-spíš jde přeci dokázat něco,co JE než něco,co NENÍ.Dle tebe PB existuje a koná tyhle super skutky,tak se pokus to podložit!
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:55:46)
Hele, co by pro tebe byl důkaz? Upřímně doznávám, že Bůh své DNA na lidech nezanechává. Ani žádný dopis, hlášení o činnosti.... Co můžu dělat. Hmatatelný důkaz, který by tě přesvědčil, v dosavadní diskuzi nenalézám.

Víš co, pokud tě nepřesvědčí, že mrtvé chladné tělo obživlo (ALE "hnětli" ho lidé okolo, modlili se - na druhou stranu, slyšelas o tomto případu někdy...????), tak to už by podle mě nepomohlo ani nalezené hlašení o činnosti (Boha). ~t~
 JaninaH 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:00:58)
Suzann,
to se přece nedávno stalo ve Francii, že mrtvý člověk připravený k vyjmutí orgánů pro transplantaci náhle ožil a po pár dnech odešel domů po svých. O tom, zda byl věřící, se nepsalo.
J.
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:00:32)
Stejně tak znám lidi, kteří třeba dlouho nemohli mít děti. Kdo dokáže, že tam nebyla naprosto jiná příčina následného úspěchu? To nelze tak vysledovat, proč se najednou po iks letech zadařilo. Bůh? Nějaká tělesná změna? Nedokážu to dokázat, uznávám.

Mishulo, u víry v Boha ale často nejde o to, jestli je to či ono dokázané. Třeba já. Už dva roky se nedaří dítko. Teď jsem po dlouhé době dostala obrovský klid v celé věci. Nehrotím to, nehroutím se z toho. Možná budu iks let čekat, ale netrápí mě to. Proč? Já věřím, že takový klid není od nikoho jiného, jen od Boha. Kdyby dítě bylo, tak bude (podle mých slov) jedině od Boha. I kdyby lékaři mohli prokázat, že se tělo nějak změnilo a už může těhotnět přirozeně, že je v pořádku.

Boha nemůžeš nijak racionálně ověřit. Musíš ho sama okusit, nic jiného tě nepřesvědčí. Aspoň tak to křesťané mají. Neslyšela jsem, že by někdo věřící řekl, že věří v Boha kvůli tomu a tomu důkazu. Vždy jen kvůli osobní, nepřenositelné zkušenosti.
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:04:05)
Ani nám se nedařilo počít okamžitě.Ale můj obří těhotný pupek,přes který teď sotva dosáhnu na klávesnici rozhodně není důsledkem toho,že bych uvěřila v Boha.
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:06:02)
Mishulo, vím že jsi v očekávání,.~R^~s~

Ale já nikde přece nepsala, že otěhotnět se daří jen věřícím párům? Nebo ano??
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:07:34)
Ale vyznívá to tak z tvých tvrzení!!
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:14:45)
Svými tvrzeními chci spíš říct, že lidé, kteří věří v Boha a věří za něco (příklad: já za dítě), věří, že nějaká změna/ úspěch byl od Boha. Nevím ale o důkaze, kterým to zodpovědně doložit. Nevím, jak to celé slovně vyjádřit, radši toho nechám
 MishuI 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:17:37)
Stejně tak můžu věřit v to,že mi k dítěti pomůže vanilková zmrzlina!I to je nepodložené a zjevně blbost..ale jedno Ti musím nechat.Kamenovaná Natanela se vypařila a ty jsi za ni dobrovolně převzala její úlohu "protistrany" v debatě.Rozhodně ale nemáš tak vlezlé názory.~R^
 Rosina 
  • 

Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:25:41)
Těžko říci, co bys byla ochotna považovat za pádný argument, ale například v Lurdech (mariánském poutním místě) je zdokumentováno asi sedmdesát opravdu zázračných uzdravení a celá řada dalších výjimečných zlepšení zdravotního stavu, pro která současná věda nenachází vysvětlení. Přičemž aby bylo uzdravení považováno za zázračné, musí splnit celou řadu podmínek - před uzdravením musí nemocného vyšetřit nezávisle na sobě alespoň tři lékaři a shodnout se na diagnóze i prognóze, onemocnění musí být neléčitelné (většinou se jedná o nemocné v posledním stadiu, u kterých už žádná léčba nepomáhá)a uzdravení nebo zlepšení musí být trvalé (ověřuje se to po letech, aby to nebylo zlepšení způsobené sugescí) a opět musí být potvrzené několika na sobě nezávislými lékaři. Věda tedy není schopná vysvětlit, jak k tomu došlo (to by z toho vyvodila závěry pro léčbu dalších podobně nemocných), jen potvrdí, že je to mimořádné a nevysvětlitelné. Takové zázraky tedy jsou, nicméně stejně mnoho prosících a věřících nemocných odjíždí neuzdraveno. A věřím tomu, že to určitě není jejich malou vírou. A ještě toto - dalším kritériem pro uznání zázraku je podmínka, že se stejné uzdravení nesmí vícekrát opakovat - jinak se to začne brát tak, jako že se to občas u téhle nemoci může stát.
 MishuI 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:31:21)
Jasně,takže když věda není schopna něco vysvětlit,tak za to automaticky může Bůh.To se tolik bojíte mít něco neobjasněno,že se musíte přiklánět k fikční postavě?No tak se holt dějou věci,které nemůže holým rozumem pochopit,ale pro to si nemusím vytvářet postavu Boha(ani vanilkovou zmrzlinu)a všechno tohle na něj svádět.
Kolik že to bylo případů?Sedmdesát?Tak PROČ tak zoufale málo?Proč neuzdraví všechny nemocné?Malé děti umírající na AIDS,malárii,mrzáky bez nohou..
 zuni 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:35:42)
"To se tolik bojíte mít něco neobjasněno" - to není o strachu, to je o tom, že JÁ mám vztah s Bohem a on se mi potvrzuje. Já vím že to je Bůh. Tak to je a to nikdo nezmění.
Zároveň ti to nedokážu objektivně dokázat a je to nepřenositelná zkušenost, to musím dodat zcela upřímně.

"Proč neuzdraví všechny nemocné?Malé děti umírající na AIDS,malárii,mrzáky bez nohou" Na krizi v USA byla vydána injekce v řádu stovek miliard. Na zastavení celosvětového hladomoru a chudoby by prý stačila částka v řádu desítek miliard. Proč jsou lidi tak sobecký, že nepustěj jednu stovku miliard a nepomůžou svým blízkým???
A proč by to za ně měl dělat Bůh?????
 MishuI 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:37:52)
Proč to vůbec dopustil!!??Proč bychom měli být my,žijící DNES,odpovědní za nějakého Adama a Evu,žijící KDYSI!!??
 zuni 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:42:13)
Odpovědní - to si pleteš pojmy a dojmy. nejsme za ně odpovědní. Jsme jen dnes stejní jako oni, takže si nemáme co vyčítat

A znova, to že si vybrali jak si vybrali, nezavinil Bůh - byla to jejich volba, jejich rozhodnutí
 MishuI 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:52:27)
Dobře-jsme stejní i dnes.Hřešíme.Ale proč třeba zemřel mladý člověk,který se ničím neprovinil,na leukémii?Protože jsem zaparkovala v zákazu?Proč nejsou potrestáni ti,kteří by měli a trpí jiní?
 zuni 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:55:53)
Zeptej se Boha.~R^


PS: ničím se neprovinil? Máš na to nějaký důkaz, že OPRAVDU VŮBEC nezhřešil? V téhle věci totiž tak trochu "jde o princip". Není třeba brutální vražda. Stačí nevinná lež.
A jde o princip i v tom směru, jak nás Bůh chce zpět k sobě. Nemusíš oblékat každý týden talár, nebo se 3x denně modlit. Stačí víra.
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 16:59:42)
suzann, prosím Tě, chceš nám tím sdělit, že ten, kdo opravdu věří, nebývá nemocný, nemá nemocné děti, nemá nespokojené nebo nešťastné manželství, nemá problémy atd.?

Rozdíl mezi věřícími a nevěřícími v tomhle směru je asi v tom, že tyhle věci prostě věřící lidé nějak snášejí o něco lépe.

Alespoň tuhle zkušenost mám já (a přátele opravdu žijící ve víře mám a mám jich dost). Jenomže tohle si osobně myslím taky. Měla jsem projít tou depresí, protože mi něco dala do mé vlastní budoucnosti. A to je hlavně to, že se taky musím starat sama o sebe, ať už relaxací nebo jinak, že jsem pro svou rodinu důležitá, tudíž si nemohu dovolit být nemocná, smutná atd... protože tím trpí celé mé okolí.

Asi jsem to zjednodušila, ale nebudu tu zase psát kilometry
 zuni 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:03:36)
nechápu, nevidím v mém příspěvku, na který reaguješ, žádnou zmínku o tom co píšeš.

A PS: nemyslím si to!!
 Siddhártha 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:05:31)
Tak třeba mediálně známá dcera Svobodové, která umřela na leukémii. Myslíš, že se opravdu stihla provinit? A co mimča, co se narodí a zemřou? Hlavně prosím ne argument o dědičném hříchu.
 Aimée 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 16:06:06)
Pokud dítě zemře na nějakou vrozenou vadu, tak je to například způsobeno chybou v počtu chromozomů apod. Bůh za to nemůže. Umřou všichni, někdo dříve, někdo později. Bůh nemůže za to, jak se vyvíjíme coby zárodek, nemůže za bakterie a viry, co nás napadnou, nemůže za lidi, co nám způsobí úraz apod.

Je to hrozné. Všimněte si, že ŽIVOT LIDÍ JE PO VYHNÁNÍ Z RÁJE PODOBNÝ ŽIVOTU ZVÍŘAT. Zvířata byla stvořena jako smrtelná. Nikdy se ničím neprovinila, ani to ostatně nejde, neboť nebyla stvořena s duševním potenciálem k obrazu Božímu jako člověk. A zvířata jsou napadána nemocemi, mají úrazy, rodí se s vadami atd. Prostě, je to přírodou, tím obrovským mechanismem. Lidé byli z jejího řádu původně vyňati a jemi nadřazeni. Hříchem A+E jsou však podřízeni stejnému řádu přírody. Krutému. Leč si za to mohou sami (původně).
 10.5Libik12 


Re: Mishulo 

(14.12.2008 16:11:06)
Já si myslím, že podstata víry je hlouběji, než odevznanost ve vztahu k tomu, že Evka snědla jabko rp. vešla s Adamem ve skutek.
Víš, pokud tě semele život nějakou tragédií, nevystačíš s tím. Nemám nic proti tomu, co říkáš, ale jako PR křesťanství to nemůže zabrat:)
 Aimée 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 16:27:42)
Já si uvědomuju, že coby misionář bych asi pohořela :-(
Nicméně, odevzdanost je mi cizí, to bylo jen vysvětlení původu nemocí apod.

Před několika měsíci jsem zažila velké zemětřesení ve svém dlouholetém partnerském vztahu. Měla jsem pocit, že mi pukne srdce, že mi vyskočí z těla a rozpadne se na kusy. Tak strašnou duševní bolest jsem nikdy nezažila...Předtím jsem si myslela, že je vše v pořádku, a ono nebylo. Bůh mi ale velmi pomohl toto období překonat. Možná to vyzní blbě, ale pomohl mi do velké míry překonat své ego a začít na všem hledat to dobré. Uvědomila jsem si více své chyby a odpustila zradu a s ní spojenou velkou bolest. A doufala jsem, že má snaha a chování budou dobrým příkladem mému partnerovi. A i když mi to možná nikdo neuvěří, ZABRALO TO. Vroucně jsem se modlila, aby mi můj nejbližší už neublížil a nelhal mi a zatím to tak je. Bůh mi dal sílu nazahodit léta krásného vztahu a jít dál, i když to opravdu velmi bolelo a vzpamatovávám se z toho dodnes.

Ale vím, že se stávají mnohem horší věci, nechci svoji zkušenost s nimi porovnávat, to jen tak pro ilustraci :-)
 Mirka 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 17:37:58)
To samé zvládám i bez modlení a bez boha.Je zvláštní jak to dokážou různí lide různě řešit s úplně stejným výsledkem.On ten bůh v tom asi nebude hrát takovou roli .Nebo toho boha každý z nás cítí jinak?No nic důležitý je výsledek ne ta cesta kterou musíme Podniknout k cíly.Je zvláštní že věřící i nevěřící mají podobné pocity i cíle ,ale přitom se nikdy neshodnou.
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(14.12.2008 17:57:59)
Mirko, tak nějak nápodobně ~;)
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(14.12.2008 17:56:42)
Aiméé, hezky to vysvětluješ. Vážně. Mně to připadá úplně pochopitelné.

Kdysi jsem ztratila víru sama v sebe, prostě jsem si vlivem některých vztahů začala připadat jako lidská nula.

Mně nepomohl Bůh (nemůžu říct, že věřím, nebo nevěřím, já prostě NEVÍM, ale nakonec jedno z přikázání je, laicky řečeno - že JEMU nebudeme přisuzovat jakoukoliv podobu, takže se opravdu o představu hodnýho tatínka nesnažím) a nebo třeba pomohl, kdo ví.... vážně o tomhle polemizovat nechci.

Pomohli mi lidé kolem mně, ti, kterým na mně záleželo (třeba jsou to andělé, i když jak je znám :-))) a poslal mi je do cesty), já tohle opravdu neumím posoudit, hodnotit nechci, každý to cítíme a vnímáme jinak, ale našla jsem důvěru v sebe samotnou...., v osud, ve zkušenost - a někdy máme pocit, že nás zničí a pak se právě oklepeme a nějak přežijeme a podruhé už to vlastně známe :-))) tudíž je to jednodušší.

Myslím, že každý máme v životě něco, v co věříme, ať už to pojmenováváme jakkoliv a ve skutečnosti těch rozdílů moc není. Podle mého, žít dobře a v souladu s okolím, v určité pohodě atd. prostě znamená to, že se snažím chovat slušně, neubližovat lidem, poskytnout pomoc, potřebuje-li ji někdo, nebýt lhostejný k utrpení okolí, prostě nám některá přikázání vešla do krve v souladu coby slušné a běžné lidské chování.

Osobně vlastně zlé lidi vůbec neznám, někoho, kdo by úmyslně zraňoval, ubližoval atd.... někdy je lidská blbost skoro bezmezná, ale leckdy snad i omluvitelná.
 Žaneta 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 18:56:32)
Libi co je to vlastně ten bůh .Podobu nemá ,vůni nemá .Co to vlastně je?někdy mám pocit ,že někdo vymyslel krásnou pohádku ,kterou se měli všichni řídit,aby se nastolil pořádek na zemi.
Že by to byl bůh?Zrovna tak to mohl být nějaký člověk ,kterého si lid vážil.Myslím ,že otázka jestli bůh je nebo ne zůstane vždy otevřená.Vždy zde bude skupina ,která tvrdí že je i když důkaz nemá a na druhé straně zase druhá skupina bude tvrdit že není,ale důkaz také mít nebude.Třeba to tak má být, aby se mezi námi udržel zdraví rozum proto jsme každý výjimečný něčím jiným.Vy věříte a chováte se slušně ,rozdáváte radost ,Já nevěřím a chovám se stejně ,ale přesto to obě cítíme jinak,Ale proč to tak je.?
 10.5Libik12 


Re: Mishulo 

(14.12.2008 19:18:41)
No i kdyby to byla pohádka, která vznikla pro to, aby se lidi měli rádi, tak to není proti ničemu, ne?~;)

 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(14.12.2008 19:21:38)
Libik, souhlas. Lidi se mají málo rádi (někteří dokonce i sami sebe, ale to jsem tím nemyslela) a nejen o Vánocích.
 Žaneta 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 20:06:43)
Přesně.Není důležité v co kdo věří,ale že dokáže milovat,mít rád ,nebo prostě jen rozdávat radost.Já vnímám bibli jako nádhernou pohádkovou knížku.Vy ji vnímáte asi trochu hlouběji a v tom jediném je mezi námi rozdíl.To vše co rozdáváte ,Já rozdávám taky .To aby člověk žil dle bible nemusí věřit v boha,aby miloval taktéž.My se musíme pokusit pochopit toho druhého aniž bychom ho dopředu odsoudili.A to jde i s bohem i bez něj.Bůh je vlastně jen slovo ,kterému se snažíme po staletí dát význam.Podle mě je dobře ,že je zde víc táborů aspoň nás to nutí přemýšlet a učíme se pochopit jeden druhého.
 MishuI 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:02:34)
Onemocněl jako dítě,zemřel před nedávnem a tuším,že mu bylo osmnáct.Čím se mohl jako díte provinit?To je Bůh takový pokrytec,že takhle těžce ztrestal př.dětskou nevinnou lež?Jako by nestačilo,že už se narodil z těžkou sluchovou vadou..
 zuni 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:05:43)
Bůh je milující otec, není to on, kdo způsobuje nemoci a neštěstí - to je proti jeho "přesvědčení"

musím mizet
 Siddhártha 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:10:15)
Aha, a proč teda ty nemoce jsou, když je to proti jeho přesvědčení? Není to proto, aby pak mohl machrovat, že dokáže uzdravovat - zázrak?
 Aimée 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 16:11:38)
Teď jsem se fakt zasmála :-) Proč posuzujete Boha našimi, lidskými, omezenými měřítky??? Bůh je dokonalost sama, lidské špatné vlastnosti jsou mu vážně cizí :-)
 MishuI 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:17:49)
Bůj je tak strašně milující,až dopouští všechno TOHLE,přestože je TAK VŠEMOCNÝ.Už tu někdo zmiňoval,že za všechno dobré může ON a za všechno špatné LIDI.To je mi teda Bůh.. ~o~
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:21:58)
necítím se dost kompetentní na teologickou diskuzi, ale moji věřící přátelé přirovnávají Boha k rodiči.....

Těžko budeš svoje děti vodit za ruku do jejich smrti, taky z nich nechceš vychovávat poslušné robůtky, nebo loutky a přestože je miluješ, nejsi schopná je uchránit trápení, se kterým se v životě prostě potká každý. Ale občas jsi schopná v podstatě i zázraku.

Neptej se mne k tomuhle na nic, tak jsem to pochopila, lépe okomentovat nedokážu, fakt na to nemám....
 MishuI 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:31:47)
který rodič nechá zemřít svoje dítě?????
 Siddhártha 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:34:53)
Mishulo, přeci magor vrah, který ho třeba sám zabije.
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:39:45)
to ti vážně snad vysvětlí někdo jiný lépe, jak jsem psala, to je to, co mám zprostředkované, sama to mám s vírou poměrně složité :-)) tudíž mně se fakt neptej...... ~z~
 MishuI 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:43:25)
Já osobně nemám o čem přemýšlet ~d~ Mám jasno.Opice.. ~t~
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:47:09)
rozhodně nepřesvědčuju :-)) osobně se víry jako takové neodříkám, jen to nemám tak "jasně" daný jako mnoho lidí.....

jak jsem psala, pár zázraků už jsem v životě potkala... štěstí, osud, náhoda, Bůh? kdo ví??? ale jsem za ně ráda :-))))

měj se
 Siddhártha 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 17:55:39)
Terezo, to je ale právě rozdíl v tom, že Ty jsi zázraky zažila a nikomu to necpeš. Ani fanaticky netvrdíš, že za to může jedině to a to, či ten a ten.
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 18:07:03)
taky nechodím do kostela :-)) modlím se po svém a věřte mi, že denně děkuju za to, že jsem asi měla v životě štěstí ~b~~b~, to je takový můj večerní rituál ....

myslím, že hranice mezi tím "cpát" někomu víru, nebo o ní diskutovat, je velmi křehká, jak jsem psala, mám pár přátel, z různých církví, prokecali jsme noci, většinou uvěřili v dospělosti ze své vlastní touhy a potřeby a po nějakém opravdu zásadním životním maléru.

Taky jsou většinou VŠ vzdělaní a Darwina jim cpali do hlav roky. Pozvali mne na setkání (nebo do sboru), když jsem odmítla, nedělali z toho drama... mně opravdově věřící lidé připadají klidnější, někdy trochu líp zvládají například úmrtí v rodině, dokáží podepřít, pomoci, na straně druhé, jsme opravdu přátelé, myslím, že někdy jsem jim pomohla i já. Prostě víra x její nevyznávání nám vůbec nebrání v běžném společenském kontaktu, na mnoho věcí máme i podobné názory a procházejí stejně jako OPRAVDU NEVĚŘÍCÍ událostmi jako jsou závislosti, dokonce i nevěra, rozvody apod...

Jo a jednou se za nás dokonce modlili, nabídli mi to jako pomoc, když byl syn nemocný... jeden z těch zázraků. Banalita....
 Teraza Horáková 


Re: Mishulo 

(12.12.2008 18:08:22)
to tedy nakonec byla..... to jsem tím chtěla sdělit, teď to po sobě čtu, tak aby to nevyznělo jinak.

Trochu mne to posunulo blíž právě k té víře v zázraky
 Aimée 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 16:33:09)
Nejen lidi, bohužel. Také někdo, kdo je ztělesněním Zla.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Mishulo 

(13.12.2008 13:31:56)
Nevinná lež a je po něm? Kde je nekonečné milosrdenství?
 Aimée 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 15:47:41)
Ale vždyť za ně nejsme odpovědní... V přírodě to tak chodí, že děti dědí leccos po svých rodičích. A občas důsledkem chyb rodičů i trpí. Například z historie je známo x případů, kdy se narodily děti postižené, jen kvůli tomu, že jejich tatínek, neovládající svůj nízký chtíč, "ojel" kdejakou dámu a přitom se nakazil syfilitidou, kterou pak předal nic netušící manželce a ona dětem. Ale za naše neovládané chtíče Bůh skutečně nemůže. My sami můžeme za to, že kvůli nám trpí i nevinní, často naše vlastní děti. Viz rozvody, týrání atd. No a úplně my všichni, potomci A+E, pykáme za jejich hřích. Ale, přiznejme se, většinou pykáme za ty své vlastní hříchy...
 10.5Libik12 


Re: Mishulo 

(14.12.2008 15:53:28)
Aimee, člověče, tatínkové, co neovládají svůj nízký chtíč, jsou docela fajn:), lepší je pochopitelně, když se neovládnou v blízkosti maminek.


 Aimée 
  • 

Re: Mishulo 

(14.12.2008 16:07:15)
:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:48:51)
susan,
pokud mne Bůh stvořil k obrazu svému, nepředpokládám, že by byl tak egocentrický a namyšlený, že by chtěl mít člověka jen jako sluhu, vlezdoprdelku a poníženého červa kroutícího se u jeho nohou.
Tolik k mým žertůvkám na téma dorostlá noha a vymytý mozek.
 JaninaH 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:56:56)
No právě, ty kecy o dorostlé noze jsou šílené v tom, že nějaký člověk bez nohy bude věřit, bude se modlit, bude se kát, bude doufat, pojede třeba za tou paní, co slibuje všem uzdravení, tisíce kilometrů - a co?
J.
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:02:40)
"bude doufat, pojede třeba za tou paní, co slibuje všem uzdravení, tisíce kilometrů " To už ale není o víře v Boha, ale o víře v paní, to je rozdíl. Pak klidně může jezdit kam chce.

Jinak, taky jsem prošla obdobím, kdy jsem "věřila jako prase" - za dítě. Ačkoli vím (a potvrdilo se mi to) že Bůh není automat. To prostě není o tom, že dítě dostanu.

To je o tom, že jsem klidná. Ve svém shrnutí jsem to popsala slovy:
"Nedá se to popsat ani slovy "Cítím, že se jednou (nebo dokonce brzo) dočkám" ani slovy "Už na miminko vůbec nemyslím, netoužím po něm tolik"
Vlastně to trefně můžu vyjádřit slovy, která možná na první pohled s miminkem nesouvisí - já ale vím, že to je přesně to, co cítím a proč jsem klidná: "Bůh mě miluje!" :-)
"
 JaninaH 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:05:41)
No to neargumentuješ moc obratně, Natanela totiž tvrdí, že skrze své vyvolené uzdravuje Bůh, takže o "víře v tu paní" to tedy vůbec není.
J.
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:10:22)
Janino, nepochopila jsem, že to myslíš takhle. Pokud jde stále o víru v uzdravení od Boha, a ne od paní, tak jo. A zbytek jak jsem psala. Víra ani Bůh není automat. A kolikrát člověk věří tak moc, že už fakt nechápe, proč se nic neděje.
Ale zase - Bůh nedává jen věci, o kterých si my myslíme, že budou pro nás skvělé. Byla jsem na tom tak, že jsem si myslela, že vše bude OK, jen pokud budu těhotná. Dnes jsem strašně v klidu a ten klid mi dal Bůh. A jsem šťastná. Stále chci dítě, ale ten neklid předtím byl nepříjemný. Jsem za klid moc vděčná. Myslím že jsem za něj srovnatelně vděčná, jako bych byla za těhotenství. Ale klid byl pro mě důležitější, jsem ráda, že jsem ho dostala....
Možná lidé, co strašně moc věří za uzdravení, nevidí, že by spíš měli žít naplno s Bohem, nebo nevím, neumím to slovy vyjádřit. Mně se něco takového přihodilo s tím klidem
 JaninaH 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:18:40)
Suzann,
tomu rozumím i věřím, co píšeš o tom klidu. ~s~
Ale právě: co když to "uzdravení" je myšleno právě takhle - že člověk ve víře najde klid, smíření atd., že prožije svůj život dobře i bez nohy.
Ale tihle "věrozvěsti" mu slibují, že mu noha doroste... Mně se to prostě příčí.
J.
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:25:12)
Jano, taky dobrý postřeh.
 JaninaH 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:48:57)
Mě by zajímalo, ale bez legrace, jak ti lidé ten milión na studium vykázali v daňovém přiznání, jestli jim finančák uznal, že je to boží dar.
J.
 Aimée 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(14.12.2008 15:26:22)
Nádherný příklad :-)
 katka+katka 
  • 

Natanelo, 

(12.12.2008 14:59:45)
nejsem věřící, ale asi se snad začnu modlit,ZA TO ABY SI DOSTALA ROZUM. Jinak píšeš, že jsi zdravotník. Nezlob se, ale ráda bych věděla, kde pracuješ nebo jako co, protože bych se ti já nebo někdo z mojí rodiny jen neradi dostali pod ruku. Děkuju za odpověď.
 Natanela 


Re: Natanelo, 

(12.12.2008 15:04:41)
Víš, je hodně věřících zdravotníků a věř, že jsou situace, kdy jsou lidi nesmírně vděčný za nabídnutou modlitbu. A jsou ochotni i začít věřit na zázraky, když by se týkali jich samotných.
 katka+katka 
  • 

Re: Natanelo, 

(12.12.2008 15:07:25)
Ty nejsi věřící, ale fanatik. Jinak já chci od lékaře praktickou pomoc, na modlitby nevěřím. Nicméně na otázku jsi neodpověděla - kde pracuješ?
 Astrit 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:35:52)
promiň, ale proč Bůh posílal toho chlápka do obchodu? Se divím, že mu ty boty nedal zdarma. Poslal ho si boty koupit, aby těmi penězi za boty přispěl nějakému kapitalistovi, který vykořisťuje chudáky invalidy~;)
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:37:17)
Staň se Bohem a udělej to lépe, milá a chytrá Astrit

:-©
 zuzini 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 18:14:53)
To jako myslíš vážně? ~t~~t~~t~
 Teraza Horáková 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 18:20:33)
jestli myslíš ten můj zázrak, tak smrtelně. Co se týče nemocí dětí, nežertuju. ~z~
 zuzini 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 18:23:56)
Terezo, nereagovala jsem na Tebe ~;)
 Teraza Horáková 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 18:24:28)
díky, já to brala po vláknech a už se v tom začínám ztrácet ~z~ ~b~
 Teraza Horáková 


Jo a prosím Vás.... deprese versus práce 

(12.12.2008 18:29:57)
pokud je to depka, může vzniknout i tím, že pracujete moc.... a odpočinku také třeba :-)))

navíc, my děláme práci, která nemá konkrétní hmatatelný výsledek, což mně časem začalo děsně štvát. Nehovořím o penězích, ukončeném projektu, spokojeném klientu, ale o konkrétním výrobku, věci, ze které by měl člověk radost ~n~.

mně v nejhorším psychickým stavu znovu vykvetla orchidej.... to byla parááááda. Od té doby jich mám 8 a opravdu kvetou pravidelně. Tolik času nezaberou a radosti udělaly fůru, aniž bych se hodiny hrabala v zemině.

Někomu dělá dobře vygruntovat byt, ale těžko člověku, který je na MD a uklízí v jednom kuse. Někomu, sedět a povídat u PC (to mně nepřešlo nikdy, ač na něm trávím hodiny času jinou činností ~t~), někdo potřebuje na procházku do lesa a někdo jít si zacvičit Pilates. Práci (jako zaměstnání) mně někdo navrhnout jako léčení deprese, když jsem potřebovala vysadit, vezmu ho ~o~.

To jen o tom, že jsme každý jiný.
 MishuI 


Re: Jo a prosím Vás.... deprese versus práce 

(12.12.2008 18:33:28)
Je fakt,že za mnou taky není vidět žádná "hmatatelná" práce.Právě proto mi kolikrát opravdu pomohlo,když jsem naopak udělala něco,co bylo vidět.Narozdíl od zaměstnání.Tak to jen k tomu,že jsme opravdu každý jiný~z~
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 


Deprese reaktivní a endogenní 

(15.12.2008 15:37:17)
JEstli se můžu vrátit k původnímu tématu, tak si dovolím poznamenat, že deprese (mluvím o skutečných depresích, ne o moderních "depkách") mohou mít dvě příčiny: reaktivní deprese je reakcí na těžkou životní situaci, tragédii, trvalý stres, frustraci apod. A tam skutečně mohou pomoci i jiné metody než léky - zejména kvalitní psychoterapie a vlastní snaha se z toho za každou cenu dostat, a taky víra, která spojuje obojí.
A Pak je deprese endogenní, a to je ta největší svině, která vzniká "zvnitřku", nezávisle na tom, jak se nám v životě daří nebo nedaří. Je chyba metabolismu, hormonů. A tady nepomůže nic, než najít (s pomocí odborníka) tu látku, která mozku chybí (když to řeknu zjednodušeně) a správně mu ji nahradit. V tomhle případě psychoterapie, víra i dobrý koníček jsou pouze podpůrnými prostředky.
Kamarádka trpěla 10 let těžkými depresemi, opakovaně se pokoušela o sebevraždu, v době bez deprese dělala všechno, aby se jí příště vyhnula... po tolika letech a spoustě promarněného času, vztahů, života jí z krevních testů zjistili, že její poruchu zapříčiňuje špatný metabolismus jódu.

Pokud tedy máte pocit, že je vaše deprese často silnější než vy, není žádný důvod váhat s odborným vyšetřením!!

 & 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:38:07)
Ines ma pravdu Strazni vez, jak vysita...
Bell, tohle by ti mohlo zvednout naladu ~b~
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:28:12)
uzdravení nebo obživení? To je snad menší???
 Astrit 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 16:28:28)
NAtanelo, ty jsi tak naivní až to mlátí dveřma! Byla jsi u těch "zázraků"? Přečteš si nějakou blbost, co má ohlupovat lidi jako jsi ty a hned všemu věříš! Zkoumala ty zázraky i církev??
 Jíťa 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(13.12.2008 23:08:02)
I to je víra! Ty slepě věříš lidem, kteří ti nakukali, že se takové zázraky staly.

Je zajímavé, že se všechny zázraky dějí v tak daleké cizině u jakýchsi domorodců, kde nejsou ani noviny, natož nějaký lékař, který by to opravdu zdokumentoval. Proč se takový zázrak nestane někde v civilizaci?
 zuni 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:25:53)
"že by člověku narostla nová noha a neproběhlo to médií"

hele, já už viděla víc uzdravení. Babča, co se nemohla hnout, a za pět minut dělala dřepy. Nemyslím si, že by celá žhavá běžela do Novy....
Vím asi o dvou mediálních případech, ale to spíš že veřejností proběhl film, ne že by to bylo v novinách. Jedno bylo vzkříšení z mrtvých a druhé uzdravení - muž byl ošklivě požahán medúzou.

A ještě bych dodala: kdo chce vidět, ten vidí...
 nordica 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:12:12)
Natanelo - tedy jestli jsi opravdu zdravotník, tak bych se Ti bála dostat do rukou - místo, abys mi ev.pomohla, budeš mne přesvědčovat, že mám věřit a ev.chybějící noha mi naroste???? Z lidí, jako jsi Ty, jde strach, protože tak slepý fanatismus se hnedtak nevidí. Tvoje všeobecné kecy - pardon- jak Bůh pomůže od všeho, jsou úplně k ničemu. Moje matka byla věřící v tom normálním slova smyslu a depresemi trpěla celý život. Krásně to napsala Helen, tak si její příspěvěk přečti ještě jednou a jestli nejsi schopná to nahlídnout trošku normálně, tak je mi Tě líto. Jinak - Bellano - i když je Tvůj text dnes smutný, píšeš nádherně, takový styl, slovní zásoba apod.jsou v dnešní době slovního balastu mimořádné. Držím Ti moc palce.
 nordica 


Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 14:13:16)
Pardon, to nebyla Helen ,ale Rosina. Jinak platí výše uvedené.
 Kjára 
  • 

Re: Natanelo hloupoučká - myslíš? 

(12.12.2008 15:45:45)
Alkoholik tvrdí, že není alkoholik, hráč tvrdí, že není hráč, Jehovista tvrdí, že není sektář a Natanela tvrdí, že není fanatik. Holka nešťastná, ty už jsi tak zaslepená, že už ti nikdo víc nevymluví. A je docela průser, že pracuješ ve zdravotnictví, protože jsi evidentně nepochopila ač tvrdíš, že ano, že deprese je nemoc. A kdo ví, s čím jsi "nemocná" ty, že jsi takhle zblbla...
 helena 
  • 

Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(12.12.2008 11:32:38)
Priznávam, že som si kedysi tiež myslela, že "skutočných kresťanov" sa depresia netýka, veď predsa vedia a veria, že... atd...

Potom dopresiu dostala priateľka, ktorá pre mňa bola "vzorovou kresťankou" a neskôr tiež moja mama, tak som sa o depresiu začala zaujímať trošku viac.

Neviem to tu napísať odborne, takže len jedna veta: Depresia je choroba, nie nejaký pocit alebo čo. Je to fyziologický problém, ktorý sa môže týkať kohokoľvek, alebo snáď veríš, že kresťan nedostane zápaľ plúc či rakovinu???

 helena 
  • 

Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 11:41:10)
A ešte niečo, podľa psychitra, ktorý liečil spomínanú priateľku, je podľa jeho skúseností pre veriacich ľudí bojovať s depresiou o to ťažšie, že majú ešte navyše výčitky svedomia, prameniace z názoru, ktorý má zjavne Natanela, že by depresiou trpieť nemali, lebo je to známka slabej viery a nie dosť pevného vzťahu s Bohom.
 Natanela 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 12:03:54)
To není o výčitkách svědomí. Ty máš pokuď žiješ v náboženství. To je o Božím slově, když víš co máš, tak toho i snadněji dosáhneš. Kdyby ti rodiče v osmnácti řekli, že máš u nich vždy otevřený účet, a že je to jenom na tobě, zda z něho budeš čerpat nebo ne a ty jsi na něho celý život nesáhla, byla by to tvoje volba. Stejně, tak jako kdyby sis z něho, šla vzít vždy, když bys potřebovala. BŮH NÁM ÚČET OTEVŘEL, JE BEZÚROČNÝ, PROTOŽE JEŽÍŠ UŽ ZA VŠE ZAPLATIL. Chceš z něho čerpat, čerpej, je totiž nevyčerpatelný a máš tam spoustu požehnání. Chceš si všechny účty platit sám, tak plať, ale se vším všudy.
Je to o té svobodné vůli, kterou nám Bůh dal. Každáý má zodpovědnost sám za sebe. Chceš, vem si, NECHCEŠ NECH BÝT.
 MishuI 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 13:34:13)
Prosila bych Boha..kdyby byl tak hodný..potřebovala bych hypotéku..bezúročnou..bez ručitele..tak na 3 miliony.Šlo by? ~t~~t~~t~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 13:41:13)
Jako že by ti narostly na účtě tři miliony? ~t~
 JaninaH 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 13:47:04)
Monty, to ne, ale Natanela taky píše, že Bůh každému, kdo (správně) věří, otevře účet s neomezeným čerpáním.
Ale Mishulo, obávám se, že nejde o účet v penězích, ale o ÚBM (Účet Boží Milosti).
J.
 MishuI 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 13:52:24)
Kurník,tak za to si nic nekoupím~:(~t~~t~
 Natanela 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:26:28)
tak to se pleteš, účet je i finanční. Napíšu, ti příběh. Bůh řekl, jedněm lidem, aby šli studovat do USA biblickou školu, jenže oni - manželé, na to potřebovali milion korun, které neměli. Ale věděli, že je to Boží vůle a tak se přihlásili do školy a věřili, že ty peníze dostanou, svůj byt pronajali a vše si připravili na odlet. Nikde to nevytrubovali a o peníze nikoho neprosili.Dva dny před splatností, jim zavolal naznámý člověk a peníze jim poslal na účet. Víš, on Bůh zaopatřuje všechny potřeby člověka a za svým slovem si stojí.

Tak, co, pořád je to nudné tlachání a fanatismus?
 & 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:29:22)
Natanelo,

v jake si cirkvi?
 MishuI 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:31:42)
"Bůh řekl jedněm lidem.."tyyyyjo,jsem dojatá.Nerada bych Boha okrádala o jeho drahocenný čas-tak stačí,ať mi písne maila,jak to vidí s tou hypotékou..
 Siddhártha 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:33:35)
Mejl od Boha ohledně hypotéky ~t~~t~~t~
 Siddhártha 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:32:39)
Tývole, to už je silné kafe: "Bůh zaopatřuje všechny potřeby lidí..." TO JAKO MILION NA SUDIUM??? A proč teda nedá nějaký ten mrzký dolar těm,co nemají co žrat?!?! Na to máš taky vysvětlení?
 Natanela 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:39:18)
Jak víš, že jim nedal žádné peníze. Osobně např. posílám peníze na službu Joyce Mayer, která má misionářskou službu v Indii. Buduje, tam domovy pro děti na ulici a komplexně se o ně stará až do jejich dospělosti. A má spoustu jiných aktivit, které pomáhají chudým lidem. Víš Bůh není osobně na naší zemi, ale má své lidi, přes které dělá své věci. Má tu naše ruce a naše nohy. Použije si každého, kdo se použít nechá. Ale nátlak na nikoho nedělá.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:40:43)
Ne, nátlak dělat nemusí, to za něj taky dělají lidi. Třeba ty.
 helena 
  • 

Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:41:18)
A takto prostredníctvom ľudí lieči aj choroby, napríklad aj tú depresiu, len človek musí spraviť ten krok, že ide k lekárovi, namiesto toho, aby popieral, že má fyziologický problém a čakal, že ho uzdraví viera.
 Natanela 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:54:57)
Já jsem přeci nikde neřekla, že doktoři jsou na nic. Doktor léčí, ale Bůh uzdravuje. Doktor může udělat vše co může, ale když se rána nechce hojit, víc udělat nemůžou. Hodně doktorů je věřících a nemají problémy uznat, že ten kdo uzdravuje nejsou oni, ale Bůh. Nemám problém, jít k lékaři.
 helena 
  • 

Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 15:06:26)
Som vážne rada, že s tebou tektokrát môžem súhlasiť.

Tvoj prvý príspevok, ktorý vyznel tak, že depresia nie je choroba, s ktorou treba ísť k lekárovi, ale že depresia je len nejaký stav, z ktorého by si veriaci človek mal pomôcť sám, resp. doňho nikdy neupadnúť, mi teda pripadal inak - hodne sebavedomo až agresívne, teda rozhodne nie ako tieto riadky o lekároch.
 Siddhártha 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:44:10)
Hm, to těch lidí moc nemá, když jich tolik umírá na hlad, nemoci. No hlavě že jiným zařídil meloun na studium.
 Líza 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:46:27)
Týjo, tak ty už si dokonce pleteš sama sebe s Bohem, tak to je maso...
 Siddhártha 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:47:38)
Nově narostlý maso, i s kostma ~t~
 Ája Fíková 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 17:59:13)
Natanelo, zdá se mi, že pro věřící nejsi zrovna dobrá vizitka. Ach jo, jsi fanatička.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 14:34:31)
Jo, Natanelo, pořád. Buď tak hodná a příště, až budeš mít chuť něco takového sepisovat, sedni si radši na ruce.
 MishuI 


Re: Trošku sa za to hanbím - dodatok 

(12.12.2008 13:51:27)
No jo!!Bych se modlila 3x denně!!Slibuju!!~t~~t~~t~
 Natanela 


Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(12.12.2008 11:49:45)
Ano, Bůh nikde neřekl, že křesťan, už bude vůči všemu imunní. Nemoc, přichází všude, ale je rozdíl v tom, jak s tím naložíš. Můžeš se nemoci poddat a nebo s ní bojovat. Máme od toho Boží slovo. To je pro mě měřítkem. Např. náš pastor měl navyléčitelnou nemoc krve, na kterou umřela jeho maminka. Ta nemoc byla lékařsky nevyléčitelná, ale světe div se on žije a je naprosto zdráv. Dlaší člověk v naší církvi měl těžkou dopravní nehodu, těžké poranění hlavy, neslučující se se životem a víš co, je to už 14 let, co tu přesluhuje. Je to náhoda? Opravdu se nemoci a neštěstí navyhýbají ani křesťanům, ale rozdíl je v řešení. KDO MÁ BOŽÍ SLOVO, MÁ ŽIVOT.
 10.5Libik12 


Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(12.12.2008 11:55:01)
Natanelo, kterej antikrist tě živí, že tu dost často a úspěšně znevažuješ víru svými mimoňskými názory?
 helena 
  • 

Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(12.12.2008 12:00:25)
Áno, verím tomu, že Boh dal človeku schopnosť a možnosť bojovať s chorobami.

A verím tiež tomu, že formou toho "boja" sú lieky, ktoré vynašli ľudia vďaka múdrosti, ktorú dostali od Boha.

Verím, že aj tie lieky, vyrobené z látok, ktoré Boh ukryl v prírode, alebo ktoré vyrobili ľudia vďaka schopnosticm, ktoré im Boh dal, sú formou boja proti chorobám.

A preto sa mi zdá nevhodné hovoriť o tom, že depresiu, či akúkoľvek chorobu má človek prekonať len vierou, prečo by nemohol kresťan ísť k lekárovi a užívať lieky?

Sama vravíš, že si bola na krvných testoch, ktoré potvrdili, že si naprosto zdravá. Niekto by ti mohol povedať, že je to známkouslabej viery, že si to svoje zdravie potrebovala overiť...
 Jíťa 
  • 

hahaha 

(12.12.2008 17:37:41)
Takže až dostaneš angínu, nebo cokoliv jiného, tak si v pravidelných 4-hodinových (nebo jiných) intervalech místo léků čti v Bibli! To ti jistě pomůže!
 Katka, dcera 3 roky 
  • 

Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(14.12.2008 13:36:03)
Nathanelo, a co prostě ten fakt, že lidské tělo a hlavně mysl jsou prostě schopny občas samy o sobě "zázraku". Třeba jen proto, že na některé procesy v těle nemáme odpověď (a diagnostiku) a třeba taky proto, že mozek běžně využíváme jen z malé části - a ten zbytek, který třeba většina lidí nedokáže využít, může dokázat věci, které jsou k neuvěření. Prostě silná vůle, přesvědčení sama sebe a tak. A nemusí to být bůh, ale jen víra v sama sebe a silná vůle....Jenže když se tohle všechno pojmenuje (Bůh, anděl, démon, zlo a pod.), jaksi se s tím vším lépe nakládá.......
 10.5Libik12 


Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(14.12.2008 13:39:46)
No jo, Katko, ale když odmítneš víru, měla bys být důsledná a z hlediska podstaty bytí a myslu odmítnout i víru v sebe sama. To je trochu úlet nevěřit a věřit zároveň, ne?

Bůh je v jistém slova smyslu termín pro to, co dokládáš ~;)
 Mirka 
  • 

Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(14.12.2008 14:56:54)
Tím chceš říct,že když nevěřím v boha nesmím věřit ani sobě.Doufám ,že to jen špatně chápu.Já se totiž spoléhám jen na sebe.Věřím v dobro snažím se dobro rozdávat.Nenapadlo mě že bez víry to nejde,ale určitě sem tě je špatně pochopila ,protože Jinak mě to přijde dost ujetý.Já v boha nevěřím a přesto každý rok se mé děti účastní sbírky tří králů a nikdy nikdo dětem ani náznakem neřekl že to nesmí, protože nejsou věřící.Pracuji jako pečovatelka v domě pro seniory a každou chvíli jim chodím ve své volnu něco kupovat, aby to nemuseli platit pomáhám jim s výběrem dárků .,o přestávce trávím kolikrát s nějakou babičkou a utěšuji ji že to tak děti nemysleli.Nejsem věřící a přesto věřím v dobro . Já k tomu prostě nikoho nepotřebuji.
Člověk ,který věří v boha nevěřícího nepochopí a naopak.Já nepotřebuji věřit v boha abych dělala dobro ,Já to dělám pro radost nás Všech.
 10.5Libik12 


Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(14.12.2008 15:39:10)
Myslela jsem tím, že víra je postoj, který připouští něco rozumem nevysvětlitelného. Jestli je to víra v Pavla nebo Šavla je vedlejší. Co je to dobro? Kolik to váží, jak to voní, kde to mají, kde to roste, jakou to má barvu?
Není to náhodou Bůh? A jestliže ne, jak to víš?

Já se nechci moc hádat, fakt ne.
 Mirka 
  • 

Re: Trošku sa za to hanbím, ale tiež som to takto videla... 

(14.12.2008 16:33:59)
Opravdu to nemá smysl .Každý ať si věří v co chce hlavně, že se máme rádi.A o tom to všechno je.Jestli za to může bůh nebo ne, je vedlejší činy mluví za vše.Hlavně klid .Nechci se hádat ani nikoho vyvádět z míry.Jsou prostě věci na kterých se neshodneme.Nechme to tak jak to je .Myslím že se s tím dá docela dobře žít.
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: realita Boha 

(12.12.2008 11:48:16)
Prokristapána jděte s těmahle hloupostma někam,Bůh nebyl není a nebude,copak by bylo tolik zvěrstva?Za všechno je zodpovědný člověk sám ,a sám za sebe musí také věcí řešit,do tohodle jsem musela vstoupit nebot u nás už po několikáté zvonili debilní jehovisti s podobnýma kecama,hrůza fakt
 kopidlno 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 11:55:42)
Bell: živě jsem si představila" jak svoji "depresi" zajídám dortama a zapíjím kafem, zatím se mi to vždycky povedlo, jen jsem teď poněkud obézní a mám z toho "depresi"~t~

Jarko a jseš si tím opravdu jistá? Nebyl není a nebude...~d~
 Rosina 
  • 

Re: realita Boha 

(12.12.2008 12:37:28)
Jarko, Bůh byl, je a bude a stejně tak bylo, je a bude na světě spousta zvěrstva. Máš pravdu, že člověk musí řešit problémy kolem sebe sám, co mu jeho lidské síly stačí, ale pokud zároveň věří v Boha, může od něj očekávat pomoc. Jedno křesťanské pořekadlo zní: "Pracuj tak usilovně, jako by všechno záleželo jen na tobě, a zároveň se modli tak, jako by vše záleželo jen na Bohu". A na Jehovisty se nezlob, plní si jen své "náboženské evangelizační" povinnosti.
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: realita Boha 

(12.12.2008 13:05:25)
To je sice hezké ale nemusí s tím obtěžovat normální lidi,já jim víru neberu nezajímám se o to,a chci aby i oni dali pokoj nám nevím jaké máš zkušenosti ty ale zde jsou neodbytní vlezlí a protivní ,myslím,že když jednou řeknu ne nemám zájem ,že je to dostatečně jasné,jinak mám heslo žít a nechat žít a na oplátku požaduji to samé.
 MishuI 


NUDNÉ 

(12.12.2008 12:36:52)
Tvůj článek mě vyjímečně zklamal.Doufám,že jeho sepsání ti od deprese alespoň malinko pomohlo.Jak jinak vysvětlit tak zdlouhavý text o ničem.Čekala jsem nějaký závěr a ono nic.Deprese máme všichni.Ale pochybuju o tom,že si od nich pomůžeme článkem na hlavní straně rodiny.Obzvlášť v předvánočním čase ~Rv
 Siddhártha 


Re: NUDNÉ 

(12.12.2008 13:57:36)
To přeci není o tom, aby to někomu pomohlo. Motání do toho vánoční čas nechápu. Spíš naopak, právě v tomto čase to na lidi padá nejvíc.
 MishuI 


Re: NUDNÉ 

(12.12.2008 14:11:32)
No právě.Tak bych čekala něco optimističtějšího..mně teda nepřipadá fajn vědomí,že v tom nejsem sama..Trochu ubohoučký uspokojení.Víc v tom nehledej,obě máme právo na svoje názory~;)Já jen nekopu za svoje favority za každou cenu~d~
 Siddhártha 


Re: NUDNÉ 

(12.12.2008 14:22:04)
Já prostě nechápu, proč by hned každý článek měl být napsát kvůli tomu, aby někomu pomohl? ~a~~d~
 MishuI 


Re: NUDNÉ 

(12.12.2008 14:28:30)
Tak jsem to nemyslela~:-DJen mě zaráží,že zrovna v tuhle dobu měl někdo potřebu zveřejňovat něco tak negativního~d~Nic víc..
 JaninaH 


Re: NUDNÉ 

(12.12.2008 14:24:15)
Mishulo, to je zvláštní, co píšeš, tedy to, že ti pocit "nejsem v tom sama" nic neříká. Pro mě zase "nejsem v tom sama" je důvod, proč vůbec čtu knihy, koukám na filmy atd., vlastně je to i hlavní důvod, proč chodím na Rodinu. Přičemž tím "v tom" myslím různé věci, jak negativní, tak pozitivní.
J.
 MishuI 


Re: NUDNÉ 

(12.12.2008 14:33:15)
Jani,tak samozřejmě,že je to v určité rovině uklidňující,když vím,že má někdo stejné problémy.Ale rozhodně to není uspokojivé.Alespoň pro mě ne..
 Katla 


nesouhlasim  

(12.12.2008 15:19:58)
první clánek od bellany, kterymu verim.Sice je tak jako obvykle moc adjektiv, ale je to dost výstizné. ~n~
 Lizzie 


??? 

(12.12.2008 18:49:16)
Mishulo,

promiň, ale to je příspěvek na přes hubu. Bellanin článek je výjimečný hned z několika důvodů:
1. Bellana o svém stavu dokázala psát a to nejenom výjimečně citlivě, ale i dost konkrétně...člověka až mrazí, když si představí, jak se cítí.
2. rodina nejsou jen plíny, porody, případně kaše - je to i a dost možná hlavně psychický stav jejich členů. Když se jeden necítí dobře, má to dopad na všechny kolem nehledě na to, že sám ,,postižený" (to slovo se mi nelíbí, ale lepší mě nenapadá) se trápí.
3. Toto není ,,jen" ZÁBAVNÍ server.

Mishulo, nechci tě nijak napadat. Nečekám dítě, nejsem vdaná a jsem ,,nezkušená" žába, ovšem nad tvým přístupem k tématu mi zůstává rozum stát.
 MishuI 


Re: ??? 

(12.12.2008 18:51:58)
Lizzie,já zas nechápu tebe.Ani malinko.Co je na tom,že se mi něco nelíbí??TADY TO NENÍ JEN ZÁBAVNÍ SERVER,tak se smiř s tím,že se tady setkáš i s kritikou a nesouhlasem!!!~y~
 Lizzie 


Re: ??? 

(12.12.2008 18:54:46)
Mishulo,

snažím se být tolerantní, ale to cos napsala je vrchol ignorace.
Jo - a lidi páchají na sebevraždy i na Štědrý den. Vlastně kolikrát právě na Štědrý den. Štastné a veselé.
 MishuI 


Re: ??? 

(12.12.2008 18:57:36)
Tolerantní člověk nehodnotí cizí příspěvky jako "na přeshubu".
 Lizzie 


Re: ??? 

(12.12.2008 18:58:23)
I tolerance má své meze,-)
 MishuI 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:01:52)
Jasně.Nikdo není neomylný,žejo.Zkrátka článek se mi NELÍBIL(přestože obyčejně čtu Bellanu ráda,asi nejsem tak zarputilá fanynka),postav se třeba na uši~;)~y~
 Lizzie 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:05:19)
Na uši se stavět nehodlám,-) Měj se - pokud možná, co nejlépe. A přeju ti, ať se nedostaneš do srabu nebo dokonce do deprese.
 MishuI 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:12:48)
Děkuju.Já přeju Tobě,aby ses z toho co nejdřív dostala..
 Bellana 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:06:10)
Mishulo, já chápu, jak jsi to myslela. V pohodě. Nemám stabilní fanklub :-) Snad příště napíšu něco, co se ti více strefí do vkusu.
 MishuI 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:11:10)
Jsem ráda,že se nehroutíš z jednoho nezdaru~R^Mimo to-na mým názoru skutečně nezáleží~;)
 Lizzie 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:15:03)
Kdybych se hroutila ze sporů na netové diskusi...to by bylo hodně špatný,-) Mishulo, nechci tě nijak urážet, jen je to docela osobní téma. Jinde se třeba zase shodneme.
 Lizzie 


Omlouvám se,  

(12.12.2008 19:17:43)
překoukla jsem se na koho reaguješ.
 MishuI 


Re: Omlouvám se,  

(12.12.2008 19:19:59)
Jo,to překoukla~t~Ale jinde se třeba shodneme~t~~t~
 Teraza Horáková 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:03:28)
Mishulo, chápu, že určitá témata nudí, nebaví.... no prostě popřeju, aby se Tě NIKDY netýkala, ani nejbližší rodiny....

p.s. tolerantní jsem snad od narození, ale tohle téma mne taky začalo zajímat od doby, co ZNÁM:-)))

p.s. 1 nakonec, je tady specializovaná diskuze, poslední dobou navštěvovaná čím dál hojněji a to zde

http://www.rodina.cz/diskuse1077.htm

přesto bych nerada, aby tam kdokoliv vykládal, že se nudíme, vymýšlíme kraviny apod.... deprese je nemoc. A duše vážně dovede moc bolet
 MishuI 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:08:36)
Teri já se vážně nechtěla nikoho dotknout.Nehodnotím tady depresi jako takovou a už vůbec nezlehčuji problematiku deprese.Sama jsem párkrát propadla jen těm lehčím splínům,co zná asi každý,když je venku hnusně,celý den se nedaří a v chodbě se vyčurá pes.
Mně se prostě nelíbil článek jako takový.Ale příště si dám pozor.Tady se asi musím vyjadřovat jen podle většiny.Zkrátka držet hubu a krok nebo se nevyjadřovat vůbec.Z té věty mi nejde ani jedno.Mám to v povaze.
 Teraza Horáková 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:13:52)
V klidu, Mishulo, ...... nedělej si z toho malé osobní drama:-)))

kdybych měla odvahu, už jsem, ale ne tak skvěle, prdla článek na hlavní stranu sama. Bellana prostě umí psát :-))

proč? protože právě v té diskuzi, kterou jsem tu zmínila, nějak počet uživatelů (lek) roste a je to docela časté téma mnoha setkání s mými známými a přáteli - čím dál častější. A leckdo o téhle debatě neví.

Pro spokojený rodinný život je tohle téma důležité, protože se pořád někam ženeme, peníze, bydlení, spokojená rodina, hlavně aby vše bylo O.K..... A myslíme si, že spokojená rodina = spokojené my.

A málo si užíváme. Třeba i Ty budeš jednou ráda, že ses nenechala maminkovským životem převálcovat a pořád máš čas na kamarádky, sport, cokoliv Tě baví a těší a nebude to manžel a děti :-)))) Dá se to brát i jako určité varování......

Ano, souhlasím, jinak Bell píše podstatně zábavněji, ale v mém případě se vážně tématem strefila, a myslím, že nejen v mém.

Tak držím palce, ať se fakt nestane.
 MishuI 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:18:00)
"Malé osobní drama"~:-DNedělám z toho tragédii,ale zas si nechci nechat kakat na hlavu~;)To by bylo "napřeshubu" víc~t~
Diskuzi Vám přeju,ale zatím nemám potřebu ani nakouknout..a doufám,že tu potřebu mít nikdy nebudu.Rodinným životěm se nechám převálcovat ráda..už se na to těším.To víš,počáteční nadšení a naivita.Kéž mi vydrží co nejdýl.
 Teraza Horáková 


Re: ??? 

(12.12.2008 19:21:34)
to byl samozřejmě vtip - to o dramatu.

A nechej, myslím, že hodně z nás se velmi rádo nechalo....... a užily jsme si to :-)))) jak jsem psala, přeju vše nej.
 Siddhártha 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 13:44:40)
~t~~t~~t~~t~ tohle jistě není myšleno vážně.

Bell, brilantně jsi to vystihla!!!~R^
 Ines 
  • 

Re: realita Boha 

(12.12.2008 13:57:43)
Natanelo, něco podobného jsem četla ve Strážní věži (válela se v čekárně u zubaře, tak jsem se v tom braku opatrně pohrabala). Máš jakýkoliv problém, dej se k Ježíši a bude po problému.
 ANNAHAM 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 15:13:28)
Myslím, že si z nás někdo pod jménem Natanella dělá šoufky a baví se tím. To je ta lepší možnost. Horší je, jestli to pisatel(ka) myslí vážně. Není mi moc dobře po těle při představě, že takoví lidé žijí v naší blízkosti, dokonce snad jako zdravotníci! Z toho fanatismu, hlouposti až pomatenosti jde strach. Ještě že doby inkvizice jsou dávno za námi. Škoda, že nevíme v jaké je ta osoba církvi a kde pracuje jako zdravotnice.
 Líza 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 15:21:40)
Natanela tu není prvně. Její plácy jsou poměrně konzistentní už delší dobu.
 katka+katka 
  • 

Re: realita Boha 

(12.12.2008 15:26:33)
Přesně, je jedno, jestli máš problém s manželem, s dítětem, máš zdravotní problémy podle Natanely všechno vyřeší Bůh.
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: realita Boha 

(12.12.2008 16:33:45)
to je snad sranda né?že natanela pracuje jako zdravotnice?to si dost dobře neumím představit já jsem zdravotní sestra taky a s těmito bludy bychom ji brzy z oddělení vynesly v zubech,Můžu říct ,že na našem oddělení ležela jehovistka a nějakého důvodu se do mě zamilovala)))))) neustále přednášky a jak se máme s manželem přijet podívat na jejich sdružení jak nás milujpou manžu ani neviděla haha dokonce mi i když ji propustili nosila ty jejich bláboly můžu říct,že jsem z toho byla hotová,holky si mě dobírali,snažila jsem se ji na úrovni vysvětlit ,že máme s manželem jiné zájmy než hodiny poslouchat bláboly,my musíme vydělávat)))ale po dobrém to nešlo až když jsem ji poslala razantně do patřičných míst a pozvala na ni i mého dvoumetrového medvídka který by mouše neublížil,ale jakmile zjistí ,že někdo obtěžuje jeo dvě holky je zle,tak teprve milá paní dala pokoj.jak už jsem psala at si každý DOMA věří čemu chce ,ale neotravuje tím život ostatním
 ANNAHAM 


Re: realita Boha 

(17.12.2008 15:32:15)
Máš pravdu, ta osoba bude určitě v nějaké sektě, dost možná že opravdu u jehovistů."Normální" věřící si totiž v klidu užívají své "berličky" ( myslím víru v boha)a neotravují, bývají snášenliví. S jehovisty mám taky několik zkušeností. Jsem už taková, že když už mě přijdou otravovat, tak se jich začnu ptát já, a musím se pochlubit, že se mi už povedlo je dostat do rozpaků. Beru to jako takovou hru, jestli se mi podaří zviklat to jejich přesvědčení. Ale jednou v létě, takhle v neděli odpoledne, nás navštívil manželský pár se dvěma dětmi.Byli všichni čtyři tak nějak hezky svátečně oblečeni, chlapec měl tmavomodý oblek a holčička moc pěkné šaty a obě děti měly krásné modré oči (po tatínkovi), které na mě upíraly, když jejich otec začal plácat ty jejich nesmysly. Bylo mi těch dětí tak líto,že jsem se vůbec na nic nezmohla.Ačkoliv jsem se už nadechovala abych řekla něco jako: prosím vás vzpamatujte se, běžte s dětma někam na koupaliště nebo do lesa a přestaňte je blbnout. Neřekla jsem vůbec nic. Myslím si, že děti by si měly vážit svých rodičů a mít je rády.Ale tomu chlapovi i jeho ženušce bych ráda řekla pár slov. No nestalo se. Ale je mi to líto.
 ivaxx 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 16:48:45)
Natanelo - deprese se neptá, kde smí a kde nesmí zaklepat. A když skutečně zaklepe, tak Ti krom lékaře nic nepomůže. Bohužel jsme si tím v rodině už prošli. Jediné, k čemu ti tvá víra je, že se můžeš modlit, aby to nikoho z tvých blízkých nepotkalo. Otázka je, zda to ale pomůže ...
 Jíťa 
  • 

fanatická misionářka 

(12.12.2008 17:32:39)
Natanelo, promiň, ale připadáš mi jako fanatická misionářka. Téměř do každé diskuze (alespoň do těch, které mě zajímají a čtu je) vkládáš příspěvky, kterými se snažíš obrátit nás ostatní na VÍRU PRAVOU.

Jak dlouho už jsi věřící? Kolik jsi toho přečetla z Bible? A jak s tebou vychází rodina a ostatní přátelé?

Proč se ptám? Protože jsem taky věřící a v době, kdy jsem Boha poznala, tak jsem se chovala přesně jako ty. Neustále jsem se snažila šířit svou "právě objevenou pravdu" dál a otravovala tím lidi, kteří o to nestáli.

Víra je jen tvoje věc. Pokud chceš někoho přesvědčit, tak to dělej příkladem, svým životem a ne takovými fanatickými kecy!
 Lizzie 


Sekty 

(12.12.2008 18:42:47)
Ehm, nelákají se právě tímto způsobem lidi do sekt???
Neobviňuji tě z toho, že v sektě jsi, ale právě lidé z depresí, v obtížné životní situaci se tak nahánějí...Víru ti neberu, ale tohle je moc.
Btw - budhismus je náboženství, tvé náboženství je náboženství, hinduismus je náboženství, islám též. Těžko říct, kde je pravda.
 Teraza Horáková 


Re: Sekty 

(12.12.2008 18:46:26)
Lizzie, myslím, že to bývá taky jeden z docela dobrých "důvodů" proč... ale v praxi si to nedovedu představit, jak jsem psala, mně dělalo problém vylézt ven a 3 lidi jsou dav.

Jinak dvě moje věřící kamarádky depresí prošly a jsou ve společenství pravidelně (obě i s léky), prostě ani jedné se nevyhnuly ani zázrakem životní mantinely. Věřím, že jim okolí a sdružení věřících určitě pomohlo, ale já už léky neberu, ony dvě stále ano.

Tím víru nezlehčuji, ať si každý vyznává jak chce, co chce, pokud tím neškodí jiným lidem (i Satanismus je víra) a HLAVNĚ, pokud mi necpe, že jen ta jeho víra je ta jediná, správná...... asi Vám také zvoní leckdo na zvonky, že ano...
 Lizzie 


Re: Sekty 

(12.12.2008 18:53:58)
Terezo,

naprosto souhlasím. Věřím, že víra je dobrá v tom, že člověku pomáhá právě proto,že věří, nicméně máš pravdu v tom, že právě lidi, co věří jsou často velice těžce zkoušeni. Ať už v dějinách nebo v současnosti. Deprese je zlá NEMOC a člověk si s ní sám většinou neporadí. Je to nejen stav mysli, ale i těla. Jinak je mi líto, čím sis prošla - je to jedna z věcí, z které mám opravdu strach.
Ano, ať si lidé věří - ale ať tím neomezují ostatní a hlavně ať jim neubližují. Za náboženství se ve světě prolilo a stále prolévá nechutně velké a zbytečné množství krve. A to je i důvod proč mám averzi k církvím a raději si sama, osobně a pro sebe věřím.
 Teraza Horáková 


Re: Sekty 

(12.12.2008 19:01:13)
Jé, Lizzie, mně nelituj, víš i podle čeho se pozná schopný šéf firmy, nebo schopný rodič, máma, táta? Že se nestarají jen o to okolo, ale i o sebe. Ne, že si kupují auta, apod.... Prostě až když je malér, zjistí, že jsou důležití, že čas, který investují do sebe (a vážně nepíšu o plastických operacích, ale o relaxu) se zase někde vrátí. Ono sebeobětování je fakt pěkné, a tím nechci, aby to vyznělo tak sobecky, jak to ve skutečnosti je. Přestala mne například bolet záda, děti si pravidelně užívají sportu - na což předtím nebyla nálada - jsem ve větší pohodě, ne tak unavená, víc energie.

Pro mně prodělaná deprese znamenala obrovský skok dopředu a vážně ÚPLNĚ POZITIVNÍ. OPRAVDU. V tom slova smyslu, že teď si najdu čas, i kdybych měla večeři ohřívat, nebo sehnat v restauraci, nebo holt bude studená, dojít si zacvičit.

Že jsem se přestala vymlouvat na to, že hodina času spasí firmu. Firmu totiž né, mně :-))). Prostě jsem žila MOC RYCHLE.... asi je to odůvodnitelné, ale nesmyslné a sebedestrukční.

 Lizzie 


Re: Sekty 

(12.12.2008 19:09:25)
Terezo,

souhlasím. A proto to slovo ,,sebeobětování" nemám ráda. Mám pocit, že se to člověku dříve nebo později vymstí. Co si budeme povídat, lidská psychika je křehká - ve vyhrocené chvíli stačí ťuknout a už se sype.
 Bellana 


Re: realita Boha 

(12.12.2008 19:04:32)
Natanelo, jak tě tak čtu, jsem vděčná své dobré karmě za své buddhistické učitele ~t~
Uvolni se a buď v pohodě. Užívej si svou víru a nelov dušičky :-)
 Lucka+ 2kluci+ Valentýnka 


taky to znám 

(12.12.2008 19:39:46)
Milá Bell,
to jak to popisuješ moc dobře znám a zrovna i prožívám ve větší či menší míře už 3 měsíce. U mě má sice deprese konkrétní důvod i příčinu,ale i tak s ní bojuju den co den večer se těším až usnu a ráno mě děsí že zase musím vstát a fungovat, starat se o 3 děti a pořád mít myšlenky, beznaděje, smutku, depky, muset fungovat, usmívat se na děti skrz zataté zuby a snažit se minimalizovat to, dávat jim najevo jak moc mě vadí a unavuje každá věc, kterou s nima musím řešit. Jediný kdo mě sílu jakž takž dodává, je moje 5 měsíční dcerka, naštěstí pohodové usměvavé dítko, ale i tak občas mívám stav, kdy se nedokážu radovat ani z jejich úsměvů~;((~n~
A tak ti přeju ať tě tento nezvaný záškodník brzo opustí a aspon trochu prožiješ pohodu o Vánocích a nemusíš čekat až na jaro~x~
 Teraza Horáková 


Re: taky to znám 

(12.12.2008 20:14:00)
Luci, ona je právě zlá v tom, že nemá příčinu. Mně přepadla ve chvíli, kdy už byly ta maléry za námi, říká se tomu posttraumatická. Prostě všechno se nějak ustálo (a měli jsme dojem, že v pohodě) a když byli kluci z nejhoršího venku, začalo se dařit a bylo po nejhorších starostech, nějak si mne vyčíhala ~o~.

Jinak i Tobě i Bell fakt to nejlepší, ať prostě vyjde sluníčko a ta potvora z našich životů zase rychle vypadne.
 Luca 
  • 

??? 

(12.12.2008 23:47:49)
Inu já v těchto situacích potřebuju spíš únik od stereotypu, pokecat, zalyžovat, potancovat, pokud je to dlouhodobější stav, zabývat se častěji něčím jiným než domácností a dětma.
Mám z článku takový pocit.
 Teraza Horáková 


Re: ??? 

(12.12.2008 23:50:28)
luco, vnímám to docela obdobně, ale počet dětí mi koresponduje nejjednoduššeji s pokecat:-))

 Teraza Horáková 


Re: ??? 

(13.12.2008 0:07:09)
a krásnou, sladkou dobrou, bez zlých snů a ještě krásnější ráno, přeju...
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: realita Boha 

(13.12.2008 13:01:21)
Mě boží pravda nepomohla. Až psychiatr. A čas.
 Myss 


Re: realita Boha 

(13.12.2008 22:05:24)
naprosto souhlasim,libi se mi to,moc.Ale Buh za nas vsechny ty povinnosti a cinnosti neudela.Z toho je Bell myslim unavena.Vsechny vime,ze jednou to skonci,ale kdyz jsem to prozivala ja,taky mi to prislo nekonecne,jen prace.Odpocinek prisel jen v noci,a to jen obcas byl vkuse.
 Mahulena 
  • 

realita Boha 

(15.12.2008 17:52:42)
Teda neustále se přesvědčuji, že mnoho křesťanů vlastně neví, o čem mluví, páč asi zaspali někde mimo realitu (Boha).. Bohužel... Taky jsem křesťanka - přes 10 let a s čistým svědomím říkám MÁM DEPRESE! A přád se vrací. Ano, víra v Boha pomáhá, ale neodvrací od nás všechny těžkosti. Mám tu zkušenost, že je to někdy spíše naopak.. Rozdíl je v tom, že Bůh mi pomáhá tyto stavy ustát, překonat, vzít si z nich to dobré pro Jeho slávu.. Myslíte, že by se Bůh ukazoval jen na tom, jak se křeťani mají dobře a všechny starosti se jim vyhýbají? Kam by to lidi dovedlo? Přestali bychom si vážit toho dobrého, protože by nám to přišlo jako samozřejmost. Halt "Bůh nám prostě někdy musí nakopat zadek, aby z nás něco bylo", otázkou pak je, jestli si to řeešíme sami nebo s Ním.
 Jana, syn 3 roky 
  • 

zkus pracovat 

(12.12.2008 9:46:52)
taky jsem měla depresi při níž mě občas dělalo problém i jenom se vůbec vyhrabat z postele, měla jsem strach začít brát antidepresiva, ale pomohlo mi, když jsem začala chodit do práce a syn do školky (ačkoli ještě neměl tři). Řekla bych, že se mu taky teď věnuji intenzivněj a s mnohem větším potěšením, ale s dvouma dětma to asi nebude tak jednoduché. Nevím taky odkud jsi, ale pokud je to nějaké větší město, mohlo by být opravdu řešení, umístit dítě do školky a mladší do jeslí a začít pracovat, třeba jenom na půl úvazek. Dostaneš se na úplně jiný myšlenky, mezi lidi řešící ještě i jiný než mateřský témata, a Tvoje děti budou mít kamarády a něco nového se naučí. Syn chodil nejdřív do jedné soukromé školky kam se mu nikdy moc nechtělo, potom jsme našli jinou a teď když je nemocný, tak se ptá, kdy už půjde do školky, protože se těší na kamarády. Naší známí říkají, že od té doby co tam chodí krásně mluví, což by mi sice mohlo jakoby vadit, protože to může znamenat i to, že já sama jsem ho pořádně rozmluvit nedokázala, nicméně ať už tak nebo tak, jsem ráda že dobře mluví a nějaký podíl na tom bude mít i to, že mu teď každý den před spaním (a cestou do a ze školky) dlouho čtu, což jsem třeba dřív nedělala, protože jsem chtěla mít večer už konečně klid a byla jsem úplně vyřízená. Jestli jsi z Prahy, tak jeslí i školek je tu dost a není pravda jak se občas píše, že do nich není možné dítě umístit z důvodu plné obsazenosti.
 10.5Libik12 


Re: zkus pracovat 

(12.12.2008 9:54:29)
Jano, já nevím jestli víš, o čem mluvíš. Sháním práci na plnej plyn od srpna, jsem kvalifikovaná a inteligentní omračujícím způsobem~;) , nějaký půl úvazky by mě ani nenapadly, děti nezmiňuji a žiju v dost velkým městě. Navíc malé Karin asi ani není rok, pokud si vzpomínám.

Já, pokud by deprese nebyla iracionální, bych hledala řešení, jak užít nedepresivně mateřství bez hrůzy z toho, že nebudu zaměstnaná.
 Jana, syn 3 roky 
  • 

Re: zkus pracovat 

(12.12.2008 10:26:36)
Tak chápu, že obzvláště v době dnešní ekonomické krize může být problém práci najít, já ji hledala přes měsíc, ale už předtím jsem nárazově pracovala. Ve třech měsících syna jsem byla na chvilku pracovně v Polsku, ve roce a půl jsem si otevřela obchod ale nevydělával tak jsem ho zase zavřela, pak jsem byla chvilku pracovně v Remeši, to už mi ale nabíhala depka a po skončení té zakázky se prohlubovala víc a víc, než mě napadlo, že by mě mohla zachránit jen nějaká pravidelná práce a od té doby co dělám je klid. Jediné obavy, které mě občas provází jsou při představě, že bych o tu práci opět přišla - no ale tak to bych si prostě musela najít něco jiného. Jinak mám sice VŠ, ale pro úplně jiný obor než ve kterém dělám a to že mám malé dítě jsem řekla hned, šéf má naštěstí zatím pochopení, sám má tři děti.
 10.5Libik12 


Re: zkus pracovat 

(12.12.2008 11:20:51)
Aby nedošlo k mýlce, já nehledám práci po čtyřletým "válení", ale po šestnáctiletým hodně poctivým životě OSVČ. Takže jestli jsem na něco hodně alergická, tak na (i velmi skryté) narážky na to, že makat je třeba kontinuálně, aby se člověk se zlou nepotázal.

Je v tom ještě něco jiného (ne protekce, z míst kam se hlásí 60 lidí je jistě 58 schopno tu práci dělat), čert ví co. Proto si myslím, že frustrace z toho, že teď jsem na RD(takže ztrácím kontakt s oborem a takový ty řeči) a kdovíco bude jednou, by se neměla živit.
 Jana, syn 3 roky 
  • 

Re: zkus pracovat 

(12.12.2008 11:57:23)
ale to jsem tak vůbec nemyslela, že to hlavně musí být kontinuální aby to potom vůbec bylo (navíc u mě to ani nijak kontinuální nebylo, jak jsem psala šlo spíš o nárazovky). Chtěla jsem říct, že ačkoli jsem vlastně pořád něco dělala, tak mě to před depresí nijak neochránilo a zatím se mi jako jediný lék osvědčilo jít každý den do práce, kde jsou lidi se kterými si máš co říct a úkoly které čekají na vyřešení a "odfajfknutí" no a potom hlavně, tím že ty problémy jsou jiné než doma a někdy i třeba moc vyřešit nejdou, vlečou se a jeden jich už má plné zuby, tak - alespoň já, se potom prostě těším domů. Dnes jsem zrovna doma neb malý je nemocný a co dělám? blbosti, serfuju po fórech. tj. já ten zápřah, -zaúkolování- potřebuju, ale chápu že ne všem tohlencto musí vyhovovat- za a) a za b) není kde si to vyzkoušet a tím spíš je potom rady tohoto typu budou srát. Nechtěla jsem přidávat další důvod k depresi, psala jsem to jen jako další možný způsob jak z toho ven.
 10.5Libik12 


Re: zkus pracovat 

(12.12.2008 11:59:42)
No něco je na tom, že je dobrý mít odfajfkováno, nicméně úkoly si lze stanovit i
mimo pracovní poměr. Jinak by se třeba důchodci museli houfně věšet
 Ivule 
  • 

Re: zkus pracovat 

(12.12.2008 19:10:46)
Libik,klídek.
Každý kdo nemá klapky na očích přeci ví, že situace v Praze je co se týče pracovních možností diametrálně jiná od situace ve zbytku republiky. Takže Janě se píše fakt dobře o hledání zaměstnání, když má z čeho vybírat a naopak zaměstnavatelé z čeho vybírat nemají (no, teď se to zaplaťpánbůh krizi mírně zlepšilo).
 jadawiol 


Re: zkus pracovat 

(19.12.2008 12:14:30)
uz nejakej rok jsem tu nebyla, ale po precteni prispevku nemuzu nereagovat; rozhodne mas pravdu, ze prace a deti jsou nejlepsi zpusob, jak si vse pekne uzit (a to jsem depresi netrpela), cimz nechci rict, ze to tak musej mit vsechny mamy, rozhodne ale neni treba jizlivych komentaru!!!
 Myška(tři děti a bříško) 
  • 

Něco mi to říká 

(12.12.2008 9:55:03)
Milá Bellano, zase se mi tvůj článek moc líbil. Ty pocity vyčerpání životní síly znám. No ale z mých pocitů nicotnosti mě včera dostaly děti, místo tří jich bylo u nás šest, kamarádi těch dvou starších, které vozíme občas do školky se rozhodli, že u nás chtějí být, tak jsem si je všechny dovezla rovnou ze školky domů. Všechny děti byly celé odpoledne moc fajn, no hladina hluku byla sice extrémní, ale já se musela sama sobě smát jak jsem si vůbec den předtím mohla stěžovat na náročný život, když mám doma běžně "jen" tři děti:)
 Bellana 


Re: Něco mi to říká 

(12.12.2008 11:04:00)
Ahoj Juillet, jak se máš? Co holky?
 Magda & 2 
  • 

Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 10:46:53)
Bellano, z literarniho hlediska musim konstatovat, ze deprese ti slusi vic nez lehka sebeironie a humor....Bohuzel nebo bohudik? To si nejsem jista, ale pravdou je, ze pokud jsi schopna ze sebe vyndat takovyhle clanek, tak jeste nejsi na dne - coz by asi mohlo byt pozitivni zjisteni. Kdyz na me leze "tiha", tak ji nezvu na buchty, ani na konak, ale pisu si s ni a pomaha to....Tak pis dal, kdyz se odhalujes na dren kosti, tak jsi opravdu velmi autenticka, i tvoje texty...Akorat bacha, aby jsi neskoncila jako Sylvia Plathova....je dobry mit vzdycky pojistku po ruce, treba ve svem manzelovi...cte tvoje "rukopisy" jako prvni? M.
 Bellana 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 11:26:52)
Magdo, zase kdybych psala pořád depresivně, tak to by byla nuda, ne? :-)
 Magda & 2 
  • 

Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 11:50:28)
...kdyby jsi psala porad depresivne, tak by jsi mela naslapnuto smerem k osudu Sylvie Plathove, to je mozna pravda....ja jsem spis mela na mysli styl psani - ve "spleenovem stylu" je podle me vice autenticity a existencialnich prozitku.... Ja treba tvoji sebeironii vnimam jako "zasterku", masku, za kterou se schovavas...Ale je pravda, ze zalezi na tom, co se komu libi. Ja se treba pri "cteni" (jako cilenem prozitku) nemusim valet smichy po zemi, spise naopak...
 optimistka 
  • 

Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 15:44:07)
Existuje stupnice (tzv. Beckova), na jejímž základě se dá určit míra deprese - tedy jestli jde o běžnou podzimní depku nebo skutečnou depresi. On-line je např. tady: http://www.help24.cz/index.php?page=beckova-stupnice
 optimistka 
  • 

Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 17:06:35)
Na tento test mě upozornili na telefonní lince psychopomoci. Pokud výsledek převýší 25 bodů, doporučuje se vyhledat pomoc odborníka. Já jsem měla poprvé 40 bodů, teď už je to podstatně lepší, ale pod 15 se nedostávám. Přeji všem hodně zdaru, klidu a pohody.
 Tvoje horší já 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 17:16:38)
Mám třináct. Nic moc. Ale na doktora to ještě nebude. Nic nestíhám, děti jsou nemocné, nějak jsem přibrala a vadí mi to, taky mě všecko pobolívá, v práci je toho moc...V létě bych měla myslím maximálně těch 6, ach jo.
 Zuzana 
  • 

Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 20:57:19)
Tento článek mi naprosto mluví z duše. Nejhorší je, že jsem už dopředu poznala, že tento stav přichází a nedokázala mu nijak zabránit. Mám skóre 42 uvedeného testu. Nevím, jak to bude pokračovat dál. Mám 2 zdravé malé děti. Co s nima bude? Už se o ně ani pořádně nedokážu postarat. Manžel nic netuší, dost se teď hádáme. Myslí si, že nic doma nedělám z trucu, že jsem na něj naštvaná, myslím, že by pravý důvod nepochopil, protože tohle nikdy nezažil. Stydím se za svůj stav, ale nedokážu s ním nic dělat. Hrozím se nadcházejících svátků...
 simona 
  • 

Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 21:14:25)
Zuzano - z tvých slov jako bych viděla svoji maminku před 10 lety. Protože její táta, můj děda také trpěl depresemi (a se střídavými úspěchy se z nich dostával a zase do nich padal), poznala sama na sobě, že to vypuká i u ní. Já končila školu, táta toho měl moc, sestra byla z domu. Budu si vždy vyčítat, že jsme si ničeho nevšimli. Nevěřila jí ani doktorka (dědova), kterou navštívila - prý když přišla sama, tak jí nic vážného není. A přesto bylo, jen to prostě díky tomu, že to už tolikrát zažila s dědou na sobě byla schopna poznat sama. Naštěstí ji k lékaři nakonec dovezl kolega z práce, který jí tím i zachránil život. Za pomoci intezivní léčby se do měsíce dostala z nejhoršího. Musela změnit životní styl, ale je (ťuk, ťuk) v pořádku celých 10 let. Teď už i my víme, že ji prostě hlídat musíme (a přiznám se, že občas nenápadně překontroluji léky, zda ubývají).
Proto - dojdi si k lékaři, takovému, kterému důvěřuješ (i kdyby to měl být praktik), svěř se a uvidíš, že Ti doporučí specialistu, který Ti pomůže. Odbýt se nenech. Sama máš malou šanci se z toho dostat. Okolí si to uvědomit nemusí, že pomoc nutně potřebuješ.
 Teraza Horáková 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 21:22:20)
Zuzi, nedokázala?? To nedokáže nikdo... neblbni, takový ten pocit vnitřní nespokojenosti, nedůvěry sama v sebe, to přeci nemá reálné opodstatnění. Těžko můžeš zabránit tomu, čemu úplně nerozumíš, nebo uděláš něco zkratovitýho.... To není ve zlém, to je o tom, co osobně jsem cítila a věř tomu, že to může být ještě DALEKO HORŠÍ.... mnoho příbuzných si všimne, až když pomalu dojde na nejhorší, nelžu, i tohle jsme na jiných debatách řešili..... že jako únava, no jsi blbá, na co si můžeš stěžovat?? a ejhle, pak jde opravdu o život. Nepřeháním, ani nebagatelizuju.

Proč netuší manžel??? nemluvíte spolu o důležitých věcech krom víkendových nákupů?? Jak fungovala Vaše komunikace? Proč mu to neřekneš?

Ptám se asi úplně pitomě, ale stud je blbě. Kdybys onemocněla vážně a tělesně, taky by ses styděla??? Taková roztroušená skleróza není velká legrace, no nakonec i cokoliv banálního, zkusíme třeba herpes na genitáliích, taky bys mlčela, o tom, že máš problém??? promiň, nerýpu, znovu píšu, že z DUŠE velmi snadno onemocní i tělo.... spíš se vážně ptám, proč se stydíš sdělit parnterovi, že ti něco je? nereaguje, zlehčuje?
 Zuzana 
  • 

Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 21:45:31)
Vůbec nevím, jak to manželovi říct. Mám obavy, že by to nepochopil, tak jako nechápe spoustu věcí. Nemáme ideální vztah, snažila jsem se ho přemluvit i k návštěvě poradny, je zásadně proti. Já to s ním neumím. On vidí jen kluky (naše syny), já jsem tu spíš jen do počtu (někdo ty děti odrodit musel a je potřeba je zaopatřit v době, kdy on je v práci). Lidem v okolí už několik týdnů říkám, že jsem unavená, je toho na mě moc, že teď se mi nějak nedaří. Ale všichni mají svých starostí dost. Ve volných chvílích šiju hračky pro děti. Měla jsem teď před Vánocema i docela zájemce, ale vůbec jsem z toho neměla radost. Je pro mě problém ty věci zabalit a odnést na poštu. Jsem z velkého města, kde je doktorů dost. Uvědomuju si, že bych někam zajít měla, ale kam? Psycholog je asi málo, netuším kam se chodí k psychiatrovi, v životě jsem tohle neřešila. Navíc se léků dost bojím, tak ráda bych se jim vyhnula. Velmi silnou depresi jsem měla tuším tak před 10 lety, bylo to hrozné, ale časem to přešlo. Celou dobu jsem se bála, aby to nepřišlo znovu. Snažila jsem se tomu zabránit, už jsem cítila, že něco není v pořádku, uklízela jsem doma, třídila nepotřebné věci, zašla na nákupy, viděla se s kamarádkama, ale je to čím dál horší. Dnes jsem neodjela na návštěvu k manželovým rodičům, zůstala jsem doma. Dřív by tohle neexistovalo, mladšího syna kojím (už jen večer a ráno), teď je mi to jedno, jsem ráda, že jsou pryč a mám tu klid. Strašně mě rozčiluje, jak kluci křičí a věčně řvou. Ale já je mám ráda, jen mi teď neskutečně lezou na nervy, tak jako všechno.
 Andy.. 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 21:59:51)
Zuzko prej asi tak 95% chlapů nepochopí,ale v prvním okamžiku,pak si to nechají vysvětlik,mýho musela "zprdnout" doktorka,aby se trochu zamyslel nad vážností situace a pak podobně "postižená" kamarádka mi pomohla její manžel vysvětlil mému příteli...
Ono to vypadá děsně složitě,ale neboj a někam zajdi,uvidíš jen tím se ti uleví...
budeš se mít s kým o tom pobavit,to je první krok k nápravě
 Teraza Horáková 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:00:57)
Zuzi, ale třeba tohle je docela jádro pudla......

Třeba nemáš depresi, jen dojem, že tenhle život je pro tebe špatně. Třeba to je jen vztahová únava (p.s. no, s depresí bych řekla, že docela srovnatelná)... takže si spíš ujasni, co je co.... jestli jsi nešťastná tak, jak žiješ a máš důvody opravdu OBJEKTIVNÍ, že takhle by fakt dovedl žít málokdo... a nebo opravdu skuhráš a vlastně nemáš na co.... pak asi deprese, nebo jen blbá nálada z nesplněných očekávání. Všechno z tohohle má určité průvodní znaky a rozklíčovat ti to asi pomůže psycholog. NE manželský, v základu Tvůj, alespoň si ujasníte, zda máš Ty problém, nebo celý vztah...


deprese je dost záhul, osobně mi to, co prožíváš, připadá spíš jako velké a docela logické zklamání, a protože jsem to potkala jen jednou a už je to moc let, fakt nevím, jestli je to to ono. A v kombinaci s počasím by mi to asi stačilo.

VÁŽNĚ PSYCHOLOG, NEBO PSYCHOANALITIK, PROSTĚ POPOVÍDAT A PAK ZJISTIT, OČ VLASTNĚ JDE.

ono totiž nebývá vždy řešením nacpat se léky, když problém je asi jinde.....

 Zuzana 
  • 

Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:21:17)
Možná máš pravdu, pomohlo by všemu (ať mě nebo našemu vztahu či všem doma), kdybych někam zašla aspoň já. Mám strach, že narazím na člověka, který mě nepochopí, který mi stejně nepomůže. Už dávno jsem zjistila, že pomoct si se vším musím hlavně sama. Vím, že za můj stav nemůže manžel, ani náš vztah. Chtěl mi udělat radost a k Mikuláši jsem dostala lístky na koncert. Krásný zážitek. Hned další ráno bylo vše špatně, já bez energie. Snažím se vzpomenout si na něco hezkého, ale jako bych nic nemohla najít, nejde mi vybavit si hezký pocit. Jediné, co je osvobozující, zalézt do postele, dělat, jako že nejsem.
Připadám si hrozně, já, chytrá ženská, mám svoje aktivity a kamarádky mě obdivují, jak vše zvládám, jak jsem šikovná. Při tom teď sotva zvládám základní úkony.
 Teraza Horáková 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:29:57)
Zuzi, no potom, co píšeš, třeba naopak, chtěl ti udělat radost, tohle se fakt soudcovat nedá, když nemám vzdělání, ani dost zkušeností, nezlob se.....

Popovídám si s tebou, ale už se musím zdržet osobního pocitu, asi bych ti mohla víc ublížit než pomoci a to bych fakt nechtěla. Každá žijeme nějak a dost často odlišně a něco, co je běžné pro někoho, je prostě problém pro někoho jiného.

Jestli chceš nezávazně popovídat o věcech, tak si najdeme nějakou diskuzi, nebo i zde, ale to, co cítíš, to potřebuje někoho povolanějšího.

Za sebe osobně můžu sdělit, že kdyby mi manžel v době depresí, kdy věděl, ale - a to je ta panická potvora - nadělil dav lidí, asi by mi radost neudělal, ale, pokud by nevěděl, tak bych se snažila si to užít a třeba si to nakonec i užila.... kdo ví?


Sama jsem v době nejhorší sehnala vstupenky na muzikál a odešla po prvních 20-ti minutách, prostě mi to nesedlo...Ale byli jsme tam s manželovými dospělými dětmi a jasně jsem řekla manželovi, že vážně domů taxi a zvládnu to. Nechtěla jsem kazit večer. I z toho, že když se mi to nelíbilo a odešla jsem, jsem paradoxně měla docela radost.. odjela jsem sama domů :-)) bez manžela = bez berliček....


 Andy.. 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:06:37)
Já jen zvedla telefon a řekla .. jak mi je a to stačilo na to,aby mě vzali,nepotřebuješ doporučení,jen sebrat odvahu zavolat a pak tam dojít

A přesně tohle znám ... je to hrozná bezmoc a zoufalství ...
Ale fakt se neboj a piš ... to taky pomáhá,dokud máš chuť si povídat je to pořád ještě dobrý na rodině je diskuse přímo deprese
 Teraza Horáková 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:14:36)
Andrejko, ale v době, kdy to bylo, asi tě to stálo hromadu síly. Ono jen, připustit si to, že fakt DEPKAŘÍM A DO HÁJE NEMÁM DŮVOD, připadá reálně a běžně žijícímu člověku něco jako MATRIX.........

znovu píšu, blbá nálada (a je na ní počasí) a to, že nás štve partner, děti, život, ... to je někdy prostě úplně normální, ... když to všechno je moc a dýl.... tak si troufněme. Když nevidíme, taky navštívíme lékaře a jdeme si pro brýle.

antidepresiva nejsou berle a jejich užívání vážně nespočívá v tom, že zítra bude všechno v pohodě, naopak, mnoho lidí je vysadí (hodně mužů - soukromý průzkum) - ono je totiž někdy docela hůř.... otázka je, jestli čekáme jednorázovou spásu a nebo potřebujeme pomoc.
 Andy.. 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:22:14)
jj Terko to bylo jako Matrix,to je přesný
no jasně strašně jsem s tím bojovala ...
AD jsou fajn bez nic to někdy prostě nejde
 Teraza Horáková 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:37:48)
Andy, právě proto je to určitý kus frajeřiny v tom, si problém přiznat, přihlásit se k němu a řešit ho......


A není lehké to přiznat okolí, ale nejhorší je přiznat to sám sobě. A na férovku. Když něco přijmeme sami, tak to prostě dovedeme podat okolí. Když se člověk pro něco nadchne, nebo si zamane - v tomhle případě, - když mu to dojde, pak to prostě zvládá jinak. Jsou horší věci v lidským životě a mně osobně připadá hnusný, že se málokdo pozastaví nad chemoterapií, ale leckdo nad AD... to jsme cvoci? blázni do kazajky??

třeba, až se pánů Svobodů odstřelí veřejně 30, tak tohle někdo pojme jako problém - p.s. nezlehčuju, jeho smrt mi připadala dost osobní, nesmírně jsem si vážila toho, co dokázal, dodneška mám ráda jeho muziku a určitý pocit ztráty, nic novýho nebude.... a rodina a blá blá blá, stejně nebo obdobně jsem vnímala Kopeckýho, Muk prostě bojuje,....


Nicméně, jak to tu čtu, - mohly jsme potkat v životě horší věci, jenomže o těch píše Blesk každý týden.... tak by to asi vypadalo fajnověji
 Andy.. 


Re: Deprese nebo spleen? 

(12.12.2008 22:26:03)
A proto píšu znovu,článek se Bellaně moc povedl a určitě i pomohl...~R^
 Johanka_Sp 


Mahakala 

(12.12.2008 10:50:21)
Bell, uz jsem si kdysi, podle mantry buddhy mediciny, vsimla, ze "kopes za stejnej tym" :). Tak Ti zkusim poradit, zpivej si Mahakalu. Denne, k tomu nejaky ty mantry soucitu, ale pekne zvolna, v klidu. Jestli delas ngondro, tak na chvilku prerus nebo zvolni. Ale hlavne toho Mahakalu, mne to vzdycky pomuze, kdyz jsem v haji, par dni a uz je to daleko lepsi.

Nevim, jestli jsi byla ted v utery na Olem, nekdo se tam v otazkach a odpovedich ptal, ze maji jedno dite a cekaji druhe a formalni praxi nestihaji, a co maji delat - a Ole jim odpovedel, ze vychova deti je uz sama o sobe brutalne rozvijejici praxe :), a ze k tomu bohate postaci si jednou denne predstavit pred sebou formu buddhy a jak s Tebou postupne splyva.

Me to docela uklidnilo, pac se taky bojim, jak budu stihat praxi s dvema detma, a ted vim, ze nemusim :) Dalsi moznost, jak si to vylozit (teda to je jen muj nazor), je ta, ze asi kdyz to rozviji, tak to i ocistuje, tj. i to, co ted prozivas, jsou taky zadky tech priser...

No kazdopadne preju, at to brzo prekonas, kdybys chtela, napis..
 Jana 
  • 

Re: Mahakala 

(12.12.2008 10:56:45)
Bellano,perfektní článek.Myslím,ale že žádnou depku nemáš:)Vím,jaké je to být v domácnost,2 děti,zvířectvo,to by zblbnul každej:))Ale super napsaný,takhle se asi cítíme někdy každá:)
 Bellana 


Re: Mahakala 

(12.12.2008 11:02:12)
Johanko, já myslela, že "my, co kopeme za stejný tým" zpíváme Mahákálu minimálně jednou denně, ideálně po pravidelné praxi :-)

Jasně, že praktikuju, po druhém porodu zase dělám poklony, tak se nediv, to se ty rušivé emoce hrnou pluhem :-)

Na Oleho přednášce jsem byla, bez dětí (na Karmapovi jsem honila Agátu kolem pódia, jako už nikdy více ~t~ ), takže jsem si to užila maximálně. Před několika lety jsem si svobodně zvolila cestu laika, s tím, že k životu jogína se vrátím, až děti pošlu do internátní školy ~t~~t~~t~ Akorát si občas říkám, jak se měl Milaprepa v té jeskyni fajn, když mu u meditace furt někdo nevřískal za zadkem a nechtěl udělat pitíčko nebo vystřihnout velblouda ze Sluníčka ~y~
 Johanka_Sp 


Re: Mahakala 

(12.12.2008 11:10:05)
Super - ja jsem na to pravidelny denni zpivani prave dost kaslala (ale na praxi ne :)), a pak vzdycky prisla "diamantova depka", polamany nohy a ruce z poklon a tak; ted uz na to nekaslu a je to lepsi :), tak jsem si rikala, jestli nebudes podobny pripad. No asi teda ne, v tom pripade muzes bud zpivat 2x denne ;), nebo zvolnit ty poklony (to asi spis).

Jo, Ole bez deti je super :), na karmapovi jsem byla s osmimesicnim miminem a bylo to taky dost narocny :)
 Bellana 


Re: Mahakala 

(12.12.2008 11:23:54)
Johanko, kdepak ubrat :-) Přidat, vždycky přidat :-) ~R^

Ale ono už je zase líp, tenhle článek vznikl na podzim, nechtěla jsem ho uveřejňovat dřív, než si budu jistá, že unesu reakce ve stylu "kde je manžel" nebo "kdybys víc uklízela, neměla bys na deprese čas" :-)

Jsem si říkala, že třeba někomu pomůže vědět, že se občas v těch pocitech, kdy pomalu není síla vstát ráno z postele, neplácá sám :-)
 Karolina, syn a ? na cestě 
  • 

Re: Mahakala 

(28.12.2008 23:15:32)
Kdysi mi z podobnych stavu kupodivu pomohly trezalkove tablety od Kneippa, samotnou me to prekvapilo, doma jsem uz mela recept na neco ostrejsiho, ale porad se mi do toho nejak nechtelo a priroda nakonec nezklamala....mozna nekomu pomuze taky. hezky novy rok
 mimka 
  • 

Re: Mahakala 

(12.12.2008 11:45:05)
bell, ale nedepkovala by si, keby ti marpa kazal stavat domy a nasledne svoje vytvory nicit? mozno by si to milarepa vtedy s tebou rad vymenil a radsej by vystrihoval tie velbloudy.
mas v sebe humor, ten je dobrym liekom:)
 mimka 
  • 

bravo bellana 

(12.12.2008 10:59:12)
pises vyborne, mas talent. prajem, nech sa depresia odplizi rovnako necakane ako prisla. tesim sa na dalsie tvoje clanky:)
 Hagazussa 
  • 

Skutečná deprese 

(12.12.2008 11:36:38)
Milá Bellano,po přečtení Tvého dnešního příspěvku mi po zádech přeběhl mráz-totiž,vzpoměla jsem si na sebe před pár lety,kdy jsem se potýkala se skutečnou,naprosto nevítanou návštěvou-Depresí.Hodně dlouho jsem si myslela,že jsem jenom neschopná,líná,a podobně.Dostávala jsem spoustu rad ze svého okolí jak s ní zatočit-víc pracovat,míň pracovat,někam si vyrazit a tak.Bohužel,je veliký rozdíl mezi podzimní depkou a skutečnou depresí,která člověka naprosto udolává.Protože opravdová deprese se u člověka zabydlí naprosto nečekaně,pozvolně jako přicházející podzim,jenže nepřichází ani zima,natož jaro... Proto ze zkušenosti chci říct,že s depresí se nedá žít (ale umřít ano),takže nezbývá,než navštívit odborníka-psychiatra a ani lékům se event.nebránit.Myslím,že lékař dokáže najít i léky pro kojící matku s dvěma dětmi a domícím stádem.
Přeju proto všem bojujícím hodně štěstí.
P.S. Já jsem se té své nakonec zbavila.
 marulinka 


Re: Skutečná deprese 

(12.12.2008 11:45:35)
Trošku se divím Bellano, že máš depresi. Já umět tak krásně psát jako ty,určitě by mě depka nikdy nenavštívila. Psala bych a psala,nejen články, ale celé knihy.
 Dana 
  • 

Re: Skutečná deprese 

(12.12.2008 13:09:33)
Bohužel jsem také poznala skutečnou depresi.Nikdo mě nechápal.Kdo to nezažije-nepochopí.Teď je vše ok.Jen občas se dostaví,asi díky nedostatku světla a přebytku stresu,smutek a vyčerpání,ale naštěstí ne deprese.
 Jaspi 


Proč.. 

(12.12.2008 11:42:07)
se u nás vždycky zabydlí ti nezvaní hosté a ti zvaní se nezdrží?? Jinak výborně napsáno.
 Martina+Berťák+Agága 
  • 

fucking depka 

(12.12.2008 12:13:24)
není nad to počíst si o svých pocitech od někoho jinýho:) jo, já si říkala už v půlce listopadu: ještě 4 měsíce, panenkomarjá to nemůžu nikdy přežít! nedávno jsem dočetla Koncept kontinua, jak tam ti šťastní nahatí indiánkové neomezeně skotačí po pralese, a už vím že stěhovat se do našeho podnebnýho pásu a severněji je obyčejný hazard s vlastním duševním i somatickým zdravím. vidím to skotačení v mžitkách před očima v takových chvílích jako je soukání ječícího nemluvněte do tisíce vrstev oblečení, když pak vyjedeme s kočárem do vlídné padající mlhy a navlhající nemluvně opět ječí že nechce být v kočáru, ale plazit se po čtyřech na opuštěném hřišti v několikacentimetrové vrstvě bahna, když se pak vrátíme domů a to samé vyháže obsahy všech skříněk a šuflat, co nejsou zajištěny, aby se pak vší vahou svého buclatého jedenáctiměsíčního tělíčka věšelo na moje sexy tepláky a ječelo že chce chovat.... vážně jsem si mateřství, rodičovskou dovolenou a to všechno okolo báječně užívala.... ale pak přišel podzim a my jsme jako na samotce doma v našem jednom pokoji (pokud zrovna nepřebíháme do jiných vytápěných ubikací (plavání, babykavárna, návštěvy...)). no prostě, žádná prdel...!
díky za ujištění že v tom nejsme sami (samy) :)
 Andy.. 


Re: fucking depka 

(12.12.2008 12:52:43)
Ahoj Bell,
moc pěkný článek,radši si ho uložím,kdyby náhodou zmizel a budu si ho číst,abych nezapomněla na svoji depku,která mně přepadla na jaře.
Mám chuť napsat,je to fajn,že je někdo v depresi,kdo to umí tak krásně zformulovat a ty pocity dát na papír.
Ale samozřejmně,že ti přeju,aby tě deprese opustila a ty jsi zvítězila.

 Olga, 4 děti 
  • 

Jsme všichni na stejný lodi... 

(12.12.2008 12:52:52)
Myslím, že snad neexistuje nikdo, kdo by nikdo v životě žádnou depku neměl. Měla jsem ji samozřejmě i já, a víckrát. Příčiny byly rozličné. Moc se mi osvědčilo si je zformulovat - buď jen tak v hlavě, nebo i na papír. A pak se podle toho pokusit s tím něco dělat.

Už tady ten názor zazněl, přidávám se taky k němu, protože i mně se osvědčil. Výborný je nějaký koníček: keramika, paličkování, háčkování, šití, ale i třeba hudba, např. zpívání ve sboru, skupině, nebo něco literárního: zkusit si napsat básničku, povídku... Myslím,že možností je nepřeberně. Jen to chce trochu tvořivého ducha. Musím říct, že když se to pak daří, je to naprosto skvělý pocit, nesrovnatený s čímkoliv. Při čtyřech dětech, které jsem se snažila v ničem nešidit, bylo dost obtížné najít si na to čas, ale podařilo se.

A pak je tu ještě něco: totiž pomoc druhým. Znám mladou mamku, která při třech maličkých dětech zvládla fyzicky i psychicky pomoct mamince, která byla o patnáct let starší a které umíral na rakovinu (a nakonec skutečně umřel) její 44letý manžel. Sama jsem takhle taky pomohla jedné starší paní. To se zdají být pocity, které na člověka přicházejí, fakt malicherné. Nemusí to samozřejmě být takhle exponované, ale i obyčejné popovídání se starší sousedkou, která žije sama, může človíčka z depresí aspoň trošku dostat. Hlavně je velkou iluzí si myslet, že jsem ten jediný nešťatník na světě. Každý máme svoje smutky a zklamání, a když si začneme všímat potřeb druhých, třeba na ně nakonec nebudeme sami...

Přeju hodně síly a nápadů!



 Katla 


tak tos nemela depresi 

(12.12.2008 15:23:02)
Ta je zaludna prave v tom, ze te nebavi a netesi neco tvorit a nemas silu se na nic vydat. Ani neplanujes. ~b~
 MSteflova 


Re: tak tos nemela depresi 

(12.12.2008 15:39:05)
Hroudo, ale něco dělat je důležité, i když se ti nechce. Proto jsou třeba v léčebnách pracovní terapie, kde se netvoří žádná veledíla, ale člověk je do něčeho zapojen.
 Jezinka70 
  • 

JE to zlý... 

(12.12.2008 18:17:40)
S depresí se léčím třetím rokem. Do té doby jsem poznala jen takové ty nálady,co se běžně depkou nazývají, přepadaly mne povětšinou na podzim, léto odešlo, sluníčko nikde a chmury byly tu....
Skutečná deprese se s tím nedá srovnat. Mým jedinýmcílem na hodně dlouhý čas bylo: PŘEŽÍT. Přežít den. Povětšinou stylem - vstát, nasadit tuhý úsměv, vypravit dcerku do školy, při troše štěstí jít s ní a nakoupit. To bylo vyčerpávající natolik, že zbytek dne jsem strávila houpajícse vkřesle a tupě zírajíc do prázdného rožku pokoje. Zazvonil první budík - PROBER SE!!! Za 10 minut druhý - povel VSTAŇ a vyzvedni dcerku z družiny....
Před spaním se mi den co den ozývalo DÍKY ZA KAŽDÝ NOVÝ VEČER.... TO bylo nejtěžší. Přežít. Neudělat to, co se honí hlavou a nejde to nijak zahnat, vypudit, rozpustit a vypustit...
 Mirka 
  • 

Re: tak tos nemela depresi 

(12.12.2008 19:15:51)
V tom pripade vsichni co trpi depresi at se radsi zahrabou pod perinu a nesnazi se s tim nic delat nebo co?Kazdy asi prozivame deprese trochu jinak.
 Dana 
  • 

Opět krásné počtení 

(12.12.2008 13:01:35)
Občas na rodinu zabrousím.Už jsem četla od Vás jeden článek a opět je i tento velmi pěkně napsaný.Trošku s nadsázkou(o což určitě jde) a po slohové stránce nádhera.
P.S.Realita,když jsem se vrátila po mateřské(po 5 letech-mám dvě děti dva roky od sebe)do práce,byla ještě výživnější.Teď je holka nemocná,všude jsou hračky,já usrkávám TEPLOU kávu a vzpomínám,jak jsem se na té mateřské vlastně měla dobře.:-).
 Astrit 


Rozbourat stereotyp 

(12.12.2008 14:55:05)
Velký rozdíl je mezi depresí a depkou. Tak to alespoň cítím já. Taková ta klinická deprese by se měla léčit a jen odborník ji dokáže rozpoznat (pisatelčin případ řekla bych). No a z běžné depky se dá s přičiněním okolí snadno dostat. Sama mám děti 4 měsíce a 2,5 roku a taky to na mě občas doma padá, samé povinnosti, radovánky žádné...musím uvařit, musím uklidit, musím zajistit komplexní servis dětem, musím nakoupit, musím být milá na manžela... Samé "musím" a minimálně "chci". Proto jsem tento týden rezolutně oznámila milému choti (nikoliv ho požádala), že každý týden si vyčleňuji pro sebe 2 hodiny, asi zase začnu chodit do břišních tanců, nebo budu chodit do jazykovky, nevím, beru cokoliv, kde se nachvíli oprostím od toho, že jsem "jen" matka a kde se budu nachvíli zase cítit jako "člověk":-)

Manžel se mé "zvůle" zpočátku zalekl, ale když viděl mé odhodlání tak uznal, že pouhé 2 hodiny týdně z těch celkem 168, je opravdu banální nárok. Rodiče jsme oba z 50%, takže holky - rozum do hrsti a trošku naše drahé polovičky přimáčkněme! I ty dvě hodinky nás té únavy zbaví (a klidně i víc hodinek, bude-li ochota na druhé straně)! Život má být i zábava:-) Tak rychle rozbourejme stereotyp "utahané české mámy" než se depka změní v depresi!
 Teraza Horáková 


Re: Rozbourat stereotyp 

(12.12.2008 16:49:32)
Astrit, mně ta potvora "chytla za uši" až tak, že se vyvinula panická porucha, tzn. mezi lidi jsem mohla opravdu za cenu pocitu, že mi zase bude nevolno, nebudu se moci nadechnout, propotím triko i svetr, budu bílá jako stěna a bude se mi chtít omdlít. No moc pěkné, zvlášť taková třídní schůzka, nebo blbá fronta na poště, obé stálo s tímto pocitem "za to". Vypadla jsem z té schůzky úplně vyplivaná, jak jsem sbírala všechny síly, jen abych ji přetrpěla ~y~.

Pak začaly jiné potíže, např. se mi špatně chodilo, brněly mne ruce, bolela záda, občas se přidalo "motání" hlavy, v určitém sklonu hlavy jsem přestala slyšet, nebo jsem naopak špatně viděla, no paráda. Skončila jsem na neurologii s podezřením na roztroušenou sklerózu, případně možná nějaký mozkový nádoreček, až pak, když se nic z toho nepotvrdilo, to napadlo mou praktickou lékařku... a se slovy "ty vole, ty máš asi depresi, ale tyhle projevy, to jsem nikdy neviděla" (ona je taková holka upřímná), jsem se objednala na psychoterapii. Tam mi zase připadalo, že mi "vymývají" mozek, což fakt nemusím.

Skončila jsem u psychiatra a dva roky (s rizikem demence v 70-ti) poslušně do sebe cpala Seropramové kapky.

Po půl roce jsem mohla dokonce i na koupaliště, to byl úspěch jako hrom. Pak jsem si začala "koníčkovat" čas nečas, prostě něco tvořit rukama, cokoliv, hlavně ať to má viditelný výsledek. Ani hezké to být nemuselo a koupila rotoped. 20-30 minut večer při televizi rodinu nezabilo.

Po roce jsem začala léky vysazovat a nebylo to ono, zpátky na stromy. Po roce a půl další pokus, zatím dopadl. Teď jsem bez nich 3-tí měsíc, přidala o něco víc sportu, takže 3 x týdně, + původní domácí "rotopedování". Zatím to jde. Smutno mi není atd. Nic nebolí, přesto, pocit, zalézt do pelechu a vzbudit se na jaře, mám taky.

Je to o chvilce času pro sebe, o knížce, o svých vlastních zájmech, nějak jsem na ně v tom životním fofru a na sebe taky, úplně zapomněla. Nebyl prostě čas, pak už ani nálada. A to je myslím, naše velká chyba. Jenomže co s tím, když jsou děti malé a i hodina na cvičení je prostě JAKOBY HROMADA PROFLÁKANÝHO ČASU? Není proflákaný. Právě proto, že je Můj. To jsem chytrá, co??? No, dala mi potvora za uši.

Tak držím palce, ať se nám vyhýbá všem obloukem, protože si myslím, že duše dovede bolet hůř než tělo....


Krásný advent.
 Astrit 


Re: Rozbourat stereotyp 

(12.12.2008 21:14:17)
Terezko, děkuju a držím palce, jsi statečná a umíš se za sebe prát, a to se mi tobě líbí. Krásný advent taktéž!:-)
 Teraza Horáková 


Re: Rozbourat stereotyp 

(12.12.2008 21:30:12)
Astrit, nemyslím, že se za sebe umím až tak poprat, ono to povídání nevypovídá nic o manželství, rodičovství, sourozenectví, přátelství, ani vlastně o pocitech dítěte (tj mých) vůči rodičům..... dodnes to není legrace.

A nemyslím, že je nějaká frajeřina se poprat, asi právě jeden ze zázraků, pud sebezáchovy a fakt nechci projít život namazaná, ovlivněná lékama atd (p.s. a jsem kuřák:-)))

Tak si, prosím, nemysli, že jsem nikdy neměla potřebu manžela vyhnat, rodiče zapudit, děti prodat, asi krom toho psa.... ten alespoň blbě nekecal a má ze mně radost, kdykoliv mně vidí..... holky ze soukromých debat vědí, že MOCKRÁT :-))) .....

a to mám vážně moc hodného muže, který pomáhá, chápe, vážně máme velmi výjimečný vztah - to je na jinou debatu, děti jsou úžasný, zdravý, skvělý, rodiče chápající a jsou tu pro nás a naše děti... (excesy z minulých dob prostě vypuštěny) a i tak mám někdy chuť zdrhnout na Maledivy..... (Aljaška je studená :-))). Takže žádný zázrak a poprat se úplně neumím, totiž, kdyby to tak bylo, tak bych třeba tu DEPKU úplně nepotkala...

 Raduza 


Čím dál tím lepší 

(12.12.2008 14:58:18)
Přečetla jsem Tvou knihu jedním dechem a umírala smíchy. Tento článek je ještě lepší! Máš můj obdiv. K obsahu článku: musím příznat, že letos se potvora deprese taky vplížila, už jsem ji snad vyhnala poté co si na týden vzala na týden batole babička :-). Říká, že jim ji vyhnalo zase to batole :-). Takže super.
 bobinaxx 
  • 

ach, jak dobře to znám... 

(12.12.2008 16:30:26)
Bohužel moc dobře vím, o čem píšeš, znám to a zažívám již téměř tři roky. Od narození chlapečka jsem se stala plačtivým, utrápeným, ustrašeným duchem, který bloumá po našem bytě. Po roce a půl jsem skončila na antidepresivech, po pár měsících jsem si maslela, že už je vše ok a vysadila je a po krátké době do toho spadla o to hůř. Teď je to už zase skoro půl roku, co opět beru prášky a konečně se začínám zase cítit jako "já". Ta stará, dobrá "já", kterou znám :)
Nepodceňuj to a nechej si pomoci odborníkem, deprese je nemoc a jako všechny ostatní nemoci potřebuje doktora. Není to o tom zvládnout to sama, zlomenou nohu taky sama nezvládneš. Taky jsem se tomu bránila, ale teď si vyčítám, že jsem nešla k lékaři dřív. Mohla jsme to mít dřív za sebou a mohla jsem si užívat štěstí a pohodu se synkem a s manželem.
Přeji hodně štěstí !
 Lizzie 


Bellano, 

(12.12.2008 18:45:05)
tvůj článek je krásně napsaný, ale velice smutný zároveň. Depresí jsem sice netrpěla, ale dovedu si představit, jak ti je, neboť jsem svého času něčím, s čímž jsem se musela vyrovnat bojovala také. A nejtěžší na tom je, že okolí to může vzít na vědomí, ale stejně s tím bojuje jen ten, koho se to týká. Přeji ti, abys našla pomoc nebo cestu jak z toho ven. Víc ani nemůžu do příspěvku psát.
 Teraza Horáková 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 18:54:10)
Lizzie, ještě k tomu okolí, myslím, že jsme to probíraly už na debatě, která se toho týká.... Ano, je v pořádku, pokud poznají, že je partner unavený a pochopí příčiny..

Ale myslím, že začnou-li kolem nás (depkařů, nebo bývalých, se k tomu hlásím), chodit po špičkách, šetřit nás, přebírat za nás všechny povinnosti, mohou to taky přehnat. A v té situaci jsme schopní ze sebe udělat nesvéprávnýho pitomce, kterýmu musejí i nakoupovat, aby se najedl a zabřednout ještě hloub.

jsem ráda, že to rodina pochopila, ale neodstavila mne /přestože by to leckdy rádi učinili/ z běžnýho života, někdy je totiž NEJJEDNODUŠŠÍ se problémům a věcem vyhnout. Ale kontraproduktivní v tom, že za chvíli budeme utíkat ze všeho. Jak jsem psala, to nemusí být u Bell depka, třeba jen velká únava, a odpočinek vážně potřebuje.

Další zázrak... rodina pochopila, netlačila, nevyčítala, neudělala ze mně cvoka, přátelé naopak, - někteří zjistili, že jsou zralí na léky, protože jsme o tom kecali..... prostě je rozdíl únava x deprese x blbá nálada.......
 Lizzie 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 18:58:05)
Terezo,

nemyslela jsem ,,opečovávání", spíš právě to pochopení. Já jsem do jisté míry neurotická, ne hysterická, ne nervózní, ale své kostlivce ve skříni mám. Zpočátku dlouho trvalo, než mnozí pochopili, že to není rozmar, ale něco, co se bohužel v jistém okamžiku stalo mou součástí, byla to těžká doba. Nicméně to, co potkalo tebe je mnohem horší - tedy souhlasím, podpora důležitá je, ale jak říkala nemocná babička, když jistá osoba přišla a chovala se k ní, jako by byla nesvéprávná: ,,Ona by mě ještě víc rozstonala..." je přístup horší než lepší.Doufám, že už je ti lépe.
 Teraza Horáková 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:08:57)
no to je o celé široké rodině a přátelích. Rodinu si nevybereš, přátele ANO. My jsme poměrně rozsáhlá, ale o čemkoliv diskutující rodina, takže, když jsem sama pochopila, co mi je, sehnala jsem informace a s většinou to probrala osobně....

První reakce byly rozpačité (jakože nevěděli, jestli zítra neojedu v kazajce do nemocnice, ale i to by zvládli, a velmi opatrně se mně ptali, - jestli opravdu nemám chuť umřít :-)) - logické otázky zvykli si.... postupně se pochlubila babička, že děda byl na nervy celý život) - já na nervy nebyla, jen mi říkali, že jsem "splašená" a že o všem moc přemýšlím a problémy celého světa si pokud možno pokusím odžít, nebo pochopit, nebo ještě líp vyřešit :-))))

sestřenka "jezdí" na Neurol, což jsem fakt nechtěla, pak si pokecala mamča v práci a ejhle, dcera její kolegyně nemůže mezi lidi, krom doby, kdy je totálně opilá atd.... takže mamče došlo, že lepší psychouš, než pár panáků atd... prostě se celé to téma "otevřelo" a byl pokoj.

Jinak, psala jsem tu, třetí měsíc neberu léky a doufám, že už jsem ji vyhnala ze svýho života. Chápu, jaký to je, protože VÍM, jaký to je.... HNUS fialovej.....
 Lizzie 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:12:12)
Terezo, ať už je to jenom lepší a lepší.
Jinak souhlasím - na psychologa nebo psychiatra se stále někde kouká ,,skrz" prsty, ale když se nad tím člověk zamyslí, všechno má své příčiny a spousta lidí to má v sobě. Já u blízkých jisté shody vidím, byť třeba v menší míře a pak jsem také - většinou náhodou - mezi přáteli poznala lidi, kteří mají podobný, ne - li horší problém.
Jo, to, že na sebe člověk bere (byť ne úplně vědomě) tíži světa a okolí je hrozné, i když ne vždy tak úplně odbouratelné.
 Teraza Horáková 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:20:31)
Ale no táááák, Lizzie, v Americe bychom byli v top ten :-)))), tam mají psychoterapeuty už snad i křečci :-)))

I tohle je logický vývoj. Hon za lepším, čímkoliv a to víc dokáže vzít, než dát...... Jen to u nás ještě není tak běžné téma, mnoho lidí se bálo, že když mám depresi a léčím jí, asi na ně budu štěkat.... pak zjistili, že neštěkám :-)) že vypadám a chovám se zcela normálně, ale vyhýbám se místům a lidem, kde to není ono. Tak mne přestali přemlouvat, ať tam jdu.

Nejhorší byla bitva s alkoholem, v souvislosti s depresí a ještě AD jsem měla opravdu hrůzu (asi i oprávněnou). "Beru léky" - jaký léky???".... chvíli mně bavilo vysvětlovat, že antidepresiva - "no já taky beru Neurol a piju na něj" atd. " a zkus to"... pak jsem začala říkat, že jsem léčený alkoholik a byl pokoj, všichni z toho měli ohromnou legraci - znají mne :-)) ale cizí mne přestali přemlouvat.... ještě dneska, když mne někde potkají a vidí, že piju bílé víno, řeší, jestli v tom zase "lítám" :-))) nebo jsem lhala. Ale ti nejsou důležití .~v~
 Lizzie 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:23:18)
~R^Není to vtipné, ale já se musím pousmát. To vysvětlení stojí za to.
Psychoterapeuty mám v několika lidech. Zatím je ze mě nešiblo, tak jsou buď extra odolní nebo to pouští jedním uchem tam a druhým ven. No, co - účel to plní.
 Teraza Horáková 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:28:27)
a Lizzie, k tíži světa ještě podstatnou záležitost. Samozřejmě, mohu pomoci své kamarádce, přátelům, třeba tím, že je vyslechnu a rozeberu s nimi jejich problém.

Ale už fakt NEMUSÍM (to jsem OPRAVDU dělala), nespat, řešit celý volný večer s manželem, že Franta určitě manželce není nevěrný, mi tu mazal med kolem huby, jak zbožňuje svou rodinu a za půl roku zjistit, že Franta zahýbá se vším, co se nechá.....

Hledat práci pro kamarádčina syna, který pracovat nechce, hledat bydlení další kamarádce, kterou lahev baví víc než platit nájem atd. atd. atd.... Kamarádce sdělím, že jí poskytnu internet, ať ze sebe blbce udělá příště sama, až zase synek nedorazí do práce, druhé, že jí mohu půjčit telefon a číslo na protialkoholní linku...... víc nedovedu, radost nebo úplně dobrý pocit nemám, ale ničit už se nenechám.....

a pak se zase trápit tím, že se kamarádka trápí atd.... a řešit sama v sobě, to co bych případně udělala, jak jí pomoci atd.

Někdy prostě pomoc neexistuje a někdy fakt potřebují jen "vylít srdce" a řešení ani nečekají. A sociální pomoc fakt nejsem....

Takže ano, světu pomůžu, tak, co mi síly, znalosti, případně finance stačí a dál mám taky svých starostí dost. A matka - Tereza, jako taková, to fakt nejsem. ~t~
 Lizzie 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:30:04)
Souhlas.
Hezký večer, práce volá:( Ano, chápu, že je to v pátek, v půl osmé trapné, ale nedá se svítit.
 Teraza Horáková 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:31:06)
užij si to :-)) právě jsem dokončila dnešní úkol a jdu "fackovat" večeři a psa a manžela a děti

p.s. s tebou kecám ráda.
 Lizzie 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:32:16)
Já s tebou taky. Jsi jeden z těch diskutujících, kvůli kterým sem chodím. Pěkný večer,-)
 Teraza Horáková 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:34:54)
~t~ tobě taky a dneska nebudu spát...... ~t~,

ne jdu za tátou na tu dvojku (myslím dvojčata), třeba bude i jiná ~v~
 Lizzie 


Re: Bellano, 

(12.12.2008 19:36:07)
~z~Já jdu až v týdnu:))) Víkendy mívám kulturně - pracovní.
 Bellana 


Všem, co četli a komentovali :-) 

(12.12.2008 19:14:32)
Nejsem schopná reagovat na vše, když padá sníh, padá mi z nějakého záhadného důvodu také internet.
Nicméně díky všem za názory, připomínky, komentáře, rady ... i za vtipnou odnož diskuse o čolcích, dorůstajících okončetinách a Bohu :-)
Držte se, nedepkujte, přeji příjemný předvánoční čas.
 Bára289 


Re: Všem, co četli a komentovali :-) 

(12.12.2008 23:21:01)
Bellano, minulý týden jsem zakoupila tvou knihu, všechny kapitoly začínaly většinou tak,že se nezačalo z toho správného konce, většinou nic nešlo tak jak mělo a nakonec jsi to vždycky "nějak" zvládla a dopadlo to vlastně jak nejlépe mohlo, myslím, že to určitě bude tak i s tou tvou depresí. I když už když jsem tu knihu dočetla, říkala jsem si, že toho musíš zvládat opravdu hodně. A jen ke knize-ne se vším jsem se ztotožnila, ale někdy jsem si připadala, jako bych to psala já z mého života, je dobré vědět, že občas jsou na tom jiné maminky podobně, dost mě to uklidnilo, Přeji hodně zdaru a hezké Vánoce.
 Danka, tehulka 
  • 

neboj sa poziadat o pomoc odbornika 

(13.12.2008 9:09:42)
Je to moc pekny clanok a myslim, ze podobne obdobie - mozno kratsie, mozno dlhsie - zazije kazdy z nas. Ak to nie je len chvilkova uzkost, tak by som vyhladala odbornu pomoc. Je potrebne napravit chemiu v mozgu, dodat hlave serotonin a na to skutocne pomozu len antidepresiva. Netreba sa toho bat, horsie je ignorovat tento problem, do ktoreho sa clovek neskor prepadne viac a viac. Cim skor sa liecba zacne, tym rychlejsie to prejde.
 passer-by 


ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(13.12.2008 9:21:48)
Suzann a Natanele: Takováto nevšední věc jistě proběhla světovými médii i odbornou lékařskou literaturou. Na Nově mi to nějak uniklo. Mohli byste dát odkaz?
 passer-by 


Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(13.12.2008 11:29:42)
opravuji: mohly

A prosím o ten odkaz.
 Natanela 


Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(15.12.2008 13:37:15)
Napíšu některé odkyzy, kde jsou popsány zázraky
Kethrin Kulman - Bůh to může učinit znovu
- Věřím v zázraky

Fuego de Dios - Boží oheň - různá svědectví Davida Hogana

www.tv7.cz - video - např. vzkříšení etiopské ženy

Kdo hledá, ten najde.
 Líza 


Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(15.12.2008 13:58:42)
Popsat může kdokoliv cokoliv, co si vymyslí. Až budeš mít důkazy, přijď.
 Repulsion 


Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(15.12.2008 14:00:48)
Tak třeba já pravě teď úplně v pohodě levituju. Nevěříte? Ó, vy malověrní...
 Romana 
  • 

Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(15.12.2008 14:26:01)
Ale jo věřím úplně všechno.:-))
 Mirka 
  • 

Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(15.12.2008 14:33:46)
Důkaz,Důkaz .Jinak neuvěřím.:-)
 K 
  • 

Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(15.12.2008 14:58:08)
A kde ,je důkaz na tu nohu?
 eviku 


Re: ZÁZRAK: Dorostla celá nová noha! 

(17.12.2008 12:22:08)
cože?
 Anna Rousková, 3 děti 
  • 

Antidepresiva 

(13.12.2008 16:41:41)
Ahoj Bellano,chápu, o čem píšeš. Byla jsem 7 let na mateřské, děti mám po dvou letech.Byla jsem ve fázi, kdy jsem litovala těhotné a v duchu si říkala "chudinky, nevíte, co vás čeká".Při tom jsem také neměla objektivní důvod, rodina fungovala, manžel výborný, finanční problémy žádné.Až, když jsem se pustila do studia a na přednáškách z psychiatrie nám pan doktor vysvětlil, kolik k němu chodí maminek na mateřské pro antidepresiva, jsem si uvědomila, že i já jsem tam měla tenkrát jít. Dnešní generace antidepresiv je lepší a lepší, netlumí mozkovou činnost, stimulují ji.Pokud už jsi na tom takto, myslím, že má smysl o návštěvě lékaře vážně uvažovat.Deprese se totiž nezbavíš nějakým náhradním koníčkem, jestliže už jsi ve fázi, kdy se nutíš vylézt z postele!!Přeji hodně síly a věř - bude lépe.
 Anna,3 děti 
  • 

Antidepresiva 

(13.12.2008 16:42:35)
Ahoj Bellano,chápu, o čem píšeš. Byla jsem 7 let na mateřské, děti mám po dvou letech.Byla jsem ve fázi, kdy jsem litovala těhotné a v duchu si říkala "chudinky, nevíte, co vás čeká".Při tom jsem také neměla objektivní důvod, rodina fungovala, manžel výborný, finanční problémy žádné.Až, když jsem se pustila do studia a na přednáškách z psychiatrie nám pan doktor vysvětlil, kolik k němu chodí maminek na mateřské pro antidepresiva, jsem si uvědomila, že i já jsem tam měla tenkrát jít. Dnešní generace antidepresiv je lepší a lepší, netlumí mozkovou činnost, stimulují ji.Pokud už jsi na tom takto, myslím, že má smysl o návštěvě lékaře vážně uvažovat.Deprese se totiž nezbavíš nějakým náhradním koníčkem, jestliže už jsi ve fázi, kdy se nutíš vylézt z postele!!Přeji hodně síly a věř - bude lépe.
 Huska 


Pavla 

(13.12.2008 20:51:36)
moc pěkně napsáno
 Evka  
  • 

Jak to řeším já? 

(14.12.2008 9:07:45)
Pokud mám Vámi popsané pocity, tak se mi osvědčila návštěva solária - prostě si doplním sluníčko a je zase dobře. Ale také by to možná stálo za řeč s psychologem - jen odborník zváží případnou vhodnost nasazení antidepresiv. Deprese je nemoc a za chřipku se přeci také nikdo nestydí. Přeji Vám pěkné slunné dny, Evka
 Barka+Kryštůfek 


Depka, depinka 

(14.12.2008 9:25:27)
Ten článek jako by bylo mně... nakonec to vyřešila návštěva na endokrinologii a jod, teď hormony štítné žlázy.. a podzimní a zimní depka je PRYČ!!!
 Repulsion 


A na závěr bych si dovolil...  

(15.12.2008 3:27:03)
naprosto zasvěceně prohlásit, že úplně nejlepší lék na depresi je jízda na motocyklu. Fakt. Je to mnohem lepší než Bůh. A navíc si člověk užije srandy kopec:

 Bellana 


Re: A na závěr bych si dovolil...  

(15.12.2008 10:23:20)
Repe, ty ještě žiješ?
Moji guruové jezdí na motorkách. A skákají padákem. V tom našem spolku je srandy kopec pořád ~y~
 Katla 


nebyla  

(15.12.2008 10:26:19)
naPSÁNA NĚJAKÁ KNIHA Zen a údržba motocyklu nebo tak nejak~b~? ~b~~b~
 Klára 
  • 

Pro začátek 

(15.12.2008 8:58:41)
Pro začátek bych vyměnila látkové pleny za jednorázovky, pořídila myčku a o sobotách zařídila hlídání a vyrazila někam s manželem nebo kamarádkou. Protože váš život je opravdu ubíjející a potřebuje trochu radosti.
 Lenka a Rianka7/05 


Bellanao 

(15.12.2008 10:44:14)
Prvně tě zdravím!

A děkuji, ráda čtu tvé články.

Už to že o tom dovedeš takhle psát je super, víš co se s tebou děje. Neboj deprese odejte tak jak přišla. Na každou ženu by to dolehlo, sama se s toho dostaneš a to proto, že chceš.

Přeji Krásné Vánoce!!!
 Miri30 


Belladono, skvělý článek 

(15.12.2008 11:02:18)
nestíhám se momentálně prokousat ohromnou řadou příspěvků, určitě nakouknu později. Ale Belladoně musím složit poklonu, je to skvělý článek!!!!!!!!!!
 Mandala2 


Bell 

(16.12.2008 7:40:02)
Bell,
máš dvě nádherné děti, umíš se skvěle vyjadřovat, využij toho, to je dar, zkombinuj to, co třeba zkusit napsat pohádku pro svá dítka ..., máš pro koho žít a to je důležité. přeji hodně sil a spoustu štěstí ~x~
 Mates-4děti 
  • 

Jak ke mě přišla deprese.... 

(16.12.2008 15:29:48)
Belano-diskusi nečtu-nějak mě nebaví ,jak se rozplyzne záměř spisovatele,ovšem tobě chci říct,že jsi to fakt moc hezky napsala a doufám,že tvoje psaní nezůstane jen u příspěvků na Rodince.Chtělo by to knihu-moc ráda si ji koupím.Jsi velice vtipná a citlivá zároveň.Moc se mi to líbilo a neboj-každá k tomu občas klouzne,když je všeho moc a stále dokola-vím o čem mluvím.Tak si to pěkně užívej,pozoruj to a až tě to nebude bavit,tak se odraž a zpět nad hladinu...Moc ráda bych se s tebou setkala někdy osobně.Jsem z Prahy.Pa.M
 statečná 


až pohár přeteče...... 

(16.12.2008 22:45:20)
Tvůj článek jsem četla jedním dechem. BRAVO, jestli ráda píšeš tak v tom pokračuj. S tvými pocity se absolutně ztotožňuji. U mě to začalo šestinedělím. Klasika, manžel v práci od nevidim do nevidim, báby v práci od vidim do vidim a při výlevu mých pocitů? Manžel si moc se mnou nevěděl rady a báby? Citji: Ty naděláš, já to taky musela zvládnout. Tak jsem to nějak zvládla.A ono se to pomalu, ale jistě nabalovalo. Další těhotenství, další šestinedělí, málo spánku a celý ten non stop koloběh. Tělo si řeklo STOP! Už jsem nemohla. Únava, smutek, beznaděj,měla jsem pocit, že nezvládnu běžné věci.
Rozhodla jsem se navštívit psychiatra. Měla jsem to uděla dříve, protož mi pomohl. Nasadil antidepresiva /dnes jsou léky na jiné úrovni/ a vše se pomalu vracelo do normálu. Až když jsem se cítila dobře, tak jsem měla možnost přehodnotit priority v chodu domácnosti a přispůsobit vše v můj prospěch. Je to tak, myslím hlavně na sebe, protože když já jsem v pohodě, můžu dát více pohody svým milovaným!!!
 Mataba a tři klluci 


I já ji mám doma,mažel ji hostí už čtvrtý rok 

(5.1.2009 13:49:41)
Děkuji za Váš článek,marně si poslední roky říkám co manžel cítí a asi Váš článek vše vystihl dost přesně.
Jen bych ráda ,aby se více psalo o tom jaké to je pro osoby žijící s depresí postiženým člověkem.
Já osobně to vše vnímám velice cotlivě,někdy to je jako mít místo tří dětí děti čtyři,někdy jako když máte na noze kouli.Jindy jako žití s nepřítelem,ale najdou se i dny (tak dvacet v roce)kdy se vrátí domů z dalekých cest člověk,jež jsem si vzala a který je skvělým a trpšlivým otcem mých dětí a báječným člověkem.
Bohužel
 Mataba a tři klluci 


I já ji mám doma,mažel ji hostí už čtvrtý rok 

(5.1.2009 13:52:40)
Děkuji za Váš článek,marně si poslední roky říkám co manžel cítí a asi Váš článek vše vystihl dost přesně.
Jen bych ráda ,aby se více psalo o tom jaké to je pro osoby žijící s depresí postiženým člověkem.
Já osobně to vše vnímám velice cotlivě,někdy to je jako mít místo tří dětí děti čtyři,někdy jako když máte na noze kouli.Jindy jako žití s nepřítelem,ale najdou se i dny (tak dvacet v roce)kdy se vrátí domů z dalekých cest člověk,jež jsem si vzala a který je skvělým a trpšlivým otcem mých dětí a báječným člověkem.
Bohužel neumím manžela nechat na pospas všemu,miluji ho a snažím se jak můžu vše zastat,ale někdy je to všechno na nic.
Moji tři raubíři mě drží nad vodou a snad to někdy zvládneme.
Přeji všem stejně "postiženým" manželkám a manželům hodně sil a málo sušenek pro tu bestii DEPRESI
 scarlet 


Pro Natanelu 

(8.8.2010 22:34:02)
Nevím, jestli se ještě tento příspěvek někomu dostane do rukou. Nejsem moc zvyklá psát a o sobě už vůbec ne, i když jsem už párkrát výjimku udělala, ale k té mně dohnalo zoufalství. Před třemi měsíci mi zemřel anděl a já se s tím nedokážu nějak srovnat a ani nechci. Mám jen jediné přání, jít za ním. Neumím bez něj žít.
http://www.rodina.cz/clanek7634.htm
4ást mého příběhu je vylíčena v diskuzi zde, u tohoto článku, pod stejnou přezdívkou a zbytek, nebo vlastně začátek tohoto příběhu v poradně na těchto stránkách pod názvem koma, se stejnou přezdívkou.
http://www.cerebrum2007.cz/poradna/sluzby-pro-lidi-po-poraneni-mozku/
Nepíšu to sem proto, abych vzbudila lítost, to ne ale proto, že mně dostala Natanela se svým přístupem a agitací ve víru v Boha.
Vyrůstala jsem v rodině, kde byla víra v Boha samozřejmostí. A učila jsem tak i své dva syny. Nenutila jsem jim víru násilím, ale učila jsem je aspoň dodržovat desatero, kdy jsem jim vysvětlovala, že je to vpodstatě morální kodex. A především, učila jsem je pokoře.
Když Ivan zemřel, seděl se mnou starší syn v kuchyni celou noc. Máme poměrně velkou kuchyň, jíž vévodil velký kříž, památka to na moji prababičku. Můj syn s očima plnýma slzí se mně najednou zeptal na otázku, na kterrou popravdě doteď neznám odpověď. A sice, proč, když jsem ho vždycky učila, že Bůh je spravedlivý, moudrý a láskyplný, proč už mu vzal i druhého otce? Čím se mu provinil a"t už on a nebo i Ivan? A já, vychovaná ve víře, jsem najednou neměla slova a vlastně, v tu chvíli jsem si uvědomila, že i má víra odešla.
A i když se ti to Natanelo bude zdát jako rouhání, dnes věřím jen v jediné, a to je IVAN. Tak jak byl alfou a omegou mého žití za jeho života, tak jí zůstal a zůstane. A já mám jen jedinou touhu, jít za ním a doufám, že i to se mi brzy podaří. Scarlet
 MARNEUM 


takto nee 

(26.9.2010 21:58:53)
mám pro vás řešení,jednoznačně v tom nejste sama,najděte si někoho,kdo se zabývá etikoterapií,zkuste co říkají andělé na netu Líby Švecové,co sny,nasloucháte jim,pokud né,dejte si pár skleniček vína,né nadarmo se říká "VE VÍNĚ JE PRAVDA"což řekl už Karel IV...........mě to zabralo,zabere to i vám,deprese,manželská krize po 15 letech je pryč,JAK MÁLO STČÍ.....JEN CHTÍT~R^:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.