| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Lékařský kafemlýnek

 Celkem 152 názorů.
 Michaela Pecharová 


Zvětšená mandle 

(9.12.2008 9:16:36)
Obě naše děti trpěly velice na rýmy, syn k tomu ještě x - krát ročně na otitidy. Oba byli na odstranění zvětšelé části nosní mandle. Oba stále trpí na opakující se rýmy, které se nikdy nevyléčí dříve jak za 2-3 týdny. Syn měl do 2 týdnů po zákroku 2 oboustranné otitidy jako komplikaci, protože s námi na pokoji byla dívenka, která měla rýmu a on se nakazil... Byl pak téměř 3 týdny na ATB. Vyšetření sluchu mu z 90-ti % vychází hůře než by mělo, možná kvůli zzjizvení po neustálých otitidách, víme o 2 případech, kdy mu to prasklo. A k tomu má prý vpáčené bubínky... Myslím, že zákrok na nosní mandli nikoho nespasí.
P.S. také jsme alergici a léčíme se na to, letos na jaře jsme asi poprvé měli alergické rýmy celá rodina, bylo to skoro jak epidemie, všichni jen smrkali a kýchali.
 Bonpara 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 11:16:31)
Vyšetření krční žíly ultrazvukem v okr. nemocnici.
Doktorka cca 35let:
- Položte si ho. Jaké má potíže?-
2,5 letý syn. : - Necíí, mamííí!!!-
-Dr.: - takhle to vyšetření neuděláme., Držte si ho!-
Syn: Brečí,vzpírá se.
Dr.:- No musíme to udělat-
Já( Potím se , snažím se syna uklidnit, mluvím na něj, držím ho , odpovídám na otázky doktorce.)
Syn: regulérní řev a snaha dostat se od Dr. co nejdál.
Přistupuje sestra, malého pohladí, zeptá se jak se jmenuje, půjčí mu tu dřevěnou špachtli do krku, slíbí mu obrázek, pomáhá syna držet. Syn přestane bulet,prohlíží si obrázek a nechá se položit.
Dr. dovyšetří, vyštěkne verdikt a zmizí.

Střih:
Návštěva s naším nemocným psem u veterináře:
Dr.- Dobrý den, jak se pejsek jmenuje?
Já: - Odpovídám.
Dr. - Tak, pojd´sem Rone, já si tě trošku prohlédnu.- Veterinář přiklekne ke zvířeti, podrbe ho , nechá si očuchat ruku, mluví na něj a při tom jej vyšetří. A pochválí Rona za statečnost.
Předepíše mi lék, zaplatím hotově ( že by právě v tomto byl ten háček?)a odcházíme.

Tak si říkám, jestli příště nejít s dítětem spíš na veterinu.

 dadlenka 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 11:43:15)
tak to je přesné~:-D před rokem si náš prostřední synek (tehdy 2 roky) rozbil hlavu a bylo to na šití. Přístup hrozný. Když našemu jezevčíkovi "prdly" záda tak copak tě Maxíku bolí atd.. Taky jsme se s manželem shodli, že příště hlavu půjdeme šít na veterinu a mám pocit, že mu to i lépe zešijí~;)
 jana38 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 15:26:59)
Ano, taky mám pocit, že veterinář má často pro svoje pacienty mnohem víc pochopení než člověčí doktor. Čím to sakra je?~f~
 Margot+1 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 15:32:42)
Přesně to tvrdím taky - že bych chtěla chodit k našemu veterináři, který dělá svou práci s láskou navzdory tomu, že od svých pacientů sklidí pouze upřímnou a nehynoucí nenávist... A je to tím, jaké adepty humánní medicíny si fakulty vybírají - ty, kteří jsou schopni do sebe nasoukat anatomické atlasy a bezpodmínečně se podřídit autoritě - a to se opravdu často nesejde v jedné osobě s empatií, respektem k životu, komunikačními schopnostmi či schopností rozhodovat se a nechat rozhodnout.
 Líza 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 19:13:42)
Magdaléno, nevím nic o tom, že nadměrná podřídivost autoritě by byla podmínkou pro absolvování medicíny. A máš dojem, že veterináři se nemusí naučit anatomické atlasy? Více než jeden... střílíš trošičku vedle...
 Margot+1 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 20:13:14)
Nikolivěk, ale schopnost naučit se anatomický atlas tam patrně nebude hlavní kritérium výběru... Chci říct, že motivace k povolání a charakterově-volní vlastnosti nehrají při výběru adeptů humánní medicíny pražádnou roli, a to je špatně.
 Líza 


Re: Zvětšená mandle 

(10.12.2008 5:37:50)
Magdaléno, myslím, že na charakterově volní vlastnosti kašlou i u přijímaček na veterinu ;).
Podle mě je problém úplně jinde. Zatímco veterina byla vždycky jasně koncipovanej obor, kde bylo zřetelný, kdo je zákazník, že jde o službu, za tu službu se platí, v mnohém to velmi vyjasnilo vztahy, tak v medicíně to takhle nebylo. Patriarchální model u nás trval déle než na západě. Osobu lékaře má mnoho pacientů obsazenou do role šamana, kterej je všemocnej, ale když se splete, upálíme ho. Naneštěstí jsou lékaři, kteří se s tímhle pojetím identifikují (nechci se vyjadřovat k tomu, kde je slepice a kde vejce - myslím, že tam není jednoduchá kauzální zákonitost, lidi mají jakousi potřebu šamanské postavy a na druhé straně pro doktora je tak lákavé být vševědem a všezachráncem).
A pokud jde o tu autoritu, tam bych vinila prostředí, do jakého se dostane začínající doktor po promoci - svou první praxi získává na pracovištích, kde často vládne velmi tuhá hierarchie - na jednu stranu je tuhá hierarchie svým způsobem ochranou proti tomu, aby neznalí začátečníci nesekali jednu chybu za druhou, na druhou stranu z nich cosi důležitého může vymlátit. Hodně lidí tomu podlehne.
Ještě i za mě, a věřím, že dneska to je zase o kus dál, jsme měli v rámci studia na fakultě poměrně dost prostoru věnovaného etice, lékařské psychologii, psychoterapii, bylo možné nepovinně chodit na kurzy komunikace a tak. Jejich důležitost v kontextu ostatních předmětů byla ale okrajová, a kromě toho vím o lidech, kteří tehdy chápali jejich důležitost, ale praxe je převálcovala a dnes dělají všechno to, nad čím jim tehdy na škole vstávaly vlasy hrůzou. Zase - o kolik je snadnější přijít do praxe a převzít za vlastní normy svého nového pracoviště, než si uchovat povědomí o tom, že něco je špatně.
 Margot+1 


Re: Zvětšená mandle 

(10.12.2008 9:35:23)
Vidím, že se nakonec shodneme - co píšeš o tuhé hierarchii a přejímání praktik pracoviště je přesně to, co jsem myslela ochotou podřídit se autoritě. Jsem docela ráda, že se mi podařilo odhadnout, že s výchovou lékařů je to tak, jak píšeš - člověk nemusí být zrovna psycholog, aby si tohle v chování doktorů přečetl.
Ještě k té motivaci - když to řeknu úplně jednoduše, myslím, že hlavní motivací adeptů veteriny je skutečná láska ke zvířatům (tj. nejen taková ta rozcapená rozněžnělost, ale skutečná náklonnost - navzdory vědomí, že musím být šikovný a rychlý, jinak mě pacoš pokouše, poškrábe, pokope, pokálí, zdrhne mi a ještě ho budu muset chytat ~t~). U lidských doktorů by to tedy analogicky měla být láska k lidem, ale obávám se, že dost často to bývá pouze sebestředná touha "být panem doktorem".
Ostatně, pro zasmání: netýká se to jenom doktorů. Za mých studií se mi poštěstilo 14 dní bydlet na koleji s nastupující právničkou, která sice taky uměla soukat atlasy, ale s vážnou tváří tvrdila, že její motivací je být jako Ally McBealová! ~y~
 kambala 


Re: Zvětšená mandle 

(10.12.2008 18:43:06)
Hele, a nejmenovala se nahodou Radka? Takovou kolegyni jsem bohuzel mela v advokatni kancelari....domnivala se, ze nejdulezitejsi je vzit si kostym a zhubnout~:-D
 Bumbi&05,08,10 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 22:28:29)
Daajano ~R^~R^~R^
 Raďulka 


Re: Zvětšená mandle 

(9.12.2008 23:53:08)
Asi bude ta veterina fakt lepší i pro lidi ~t~
 Lenka Nova, tri dospivajici dcery 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(10.12.2008 11:02:25)
No tak takhle to probiha v Belgii u normalniho doktora. Plati se cash a potom cast vraci pojistovna. A taky je jich tady hodne. Na kazdym rohu je nejakej doktor...:)
 BB 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(11.12.2008 22:14:36)
Hodnocení lékařů pacienty: http://www.znamylekar.cz/
Kydž budeme protestovat a svěřovat se se svými zkušenostmi, věřím, že to aspoň trochu pomůže, aby se nad sebou páni doktoři zamysleli a něco se svým chováním udělali. Nedá se na to už koukat!!! Myslí si, že když mají titul MUDr., každý si z nich musí sednout na zadek a pravdu mají jen oni. Tak to ovšem v mnoha případech nebývá...
 Evva 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(11.12.2008 23:55:10)
To je věc! :-) Až je to k pláči
 Manka, 9,5 letý syn 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(12.12.2008 12:46:19)
Jo, to znám. Byla jsem se svým, tehdy 7 letým,synem na "dětské" neurologii, u Dr. Seregyové v Holešovicích (snad se to tak píše, byla jsme tam naštěstí jen jednou). Ačkoliv jsem synovi vysvětlila, že dostane čepičku na hlavu a jen bude ležet a otevírat a zavírat oči, stejně se bál. Sestřička byla docela příjemná, ovšem neopomněla se svěřit doktorce, že se chlapec bojí. Paní doktorka se na něj podívala, pak koukla do výsledků EEG a štškl na něj:"Tak pojď sem!" Syn se na mě podíval, já mu šeptla, že ho jen prohlédne, ruce a nohy a tak.... Takže šel a paní doktorka pronesla:"No, ty jsi teda pěknej posera!". Podotýkám, že syn měl problémy s koktáním, osamostatňováním.... Byl chudák pak tak vystresovaný, že z toho v zápětí v čekárně měl průjem. Dodnes nevím, jestli mu něco našla nebo ne, hned do něj chtěla rvát medikaci, postupně zvyšovat dávky, "ale kdyby byl nějak hyperaktivní nebo naopak utlumený, tak mu to nezvyšujte hned, ale třeba týden počkejte, sestřička bám všechno řekne" a odkráčela.
Měl nějaké:"vlevo lehké zmnožení theta", nevím co to je.
Také po mě chtěla vědět, kdy začal mluvit. To jsem přesně nevěděla, "to teda jste matka". Kdyby mi to řekli předem, podívala bych se do deníčku, který jsem si psala, ale takhle... Řekla jsem, že možná v roce a půl, ale že fakt nevím jen jsem to plácla. A už měl syn v kartě, že je opožděný kvůli řeči (pak jsem se doma dívala, tak mluvil samozřejmě mnohem dřív, také jsem jim to tak zavolala). Po poradě s psycholožkou jsem mu léky nedávala, syn sice stále koktá, ale je v pohodě, paní psycholožka nám moc pomohla. A na dětskou neurologii k MUDr.Seregyové už v životě nepůjdu. (Ostatně podle naší dětské sestřičky si na ní stěžovalo víc rodičů, prý je vhodná pro ty, kteří vyznávají ostřejí způsob výchovy. Tak to já asi nebudu.
 Ilona, syn 2 roky 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(14.12.2008 22:33:15)
něco mi to připomíná:
vyšetření očního pozadí u sedmiměsíčního synka. nemocnice na Kladně, doktorka cca 30-35 let.
doktorka: položte ho a držte
synek začne brečet
skoro na tom malém miminku ležím a přemýšlím kde se v něm bere tolik síly, že mám co dělat ho udržet
doktorka na mě ječí, aby překřičela synka: ať přestane brečet. když brečí má zavřené oči a mě nejdou otevřít
já se snažím synka uklidnit
synek se bojí víc a víc, hlavně se leká jejího jekotu
doktorka: taky ať neslzí. kloužou mi po těch slzách ruce a nejdou otevřít oči
stále se snažím sedmiměsíční mimino uklidnit, ale už si myslím, že je doktorka přinejmenším divná
synek brečí už hystericky
doktorka naštvaně a uraženě: to snad neni pravda! proč tak řve?!... tak to teda ne! bolí mě z něj uši. ať přestane, nebo ho nevyšetřím, protože mám zánět v uchu a to dost bolí. nehledě na to, že mu pořád tečou ty slzy...
já: už si nemyslím, že je doktorka jen divná. beru řvoucí dítě do rukou a odcházím bez pozdravu se slovy, které tu opakovat nemohu, protože do slušnosti to mělo opravdu daleko...
je divná ta doktorka nebo já...?
 Raďulka 


Re: Zvětšená mandle 

(14.12.2008 22:37:39)
Ilono, totálně jsem se rozesmála představou jak se dá dítěti vysvětlit ať mu neslzí oči ~t~ To je teda mazec, asi to všechny ostatní matky u té doktorky zvládají, jen ty jsi nebyla schopná dítku vysušit během pár vteřin oči ~y~ Možná ta doktorka vyšetřovala malé dítě poprvé ~d~
 Ilona, syn 2 roky 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(14.12.2008 22:47:35)
že?!? taky jsem se nad sebou silně zamýšlela, co jsem to za matku, že nedokážu u sedmiměsíčního dítěte dokázat aby neslzelo! ...:-) :-) :-)
nevím kolikáté malé dítě, které ta doktorka vyšetřovala můj synek byl, ale doufám,že poslední, protože takové doktorské jelito...chudinky děti.
na odchodu jsem se dozvěděla, že ta matka před námi, což jsem z čekárny mohla vidět, to taky se svým dítětem zvládla. no podotýkám, že matka přede mnou měla tříletého až čtyřletého kluka, kterému už vysvětlíš, že má na chvilku nemrkat a koukat na doktorku a že to bolet nebude, protože ona se bude jen dívat. ale sedmiměsíční dítě!? ...nemám slov

 Raďulka 


Re: Zvětšená mandle 

(14.12.2008 22:49:45)
Asi by měli k lékaři chodit jen schopné matky se spolupracujícími dětmi ~;) aby doktoři netrpěli při vyšetřování dětí, které se vztekají, brečí atd...~t~
 Ilona, syn 2 roky 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(14.12.2008 22:50:59)
:-D :-D :-D
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: Zvětšená mandle 

(10.12.2008 10:58:29)
"Myslím, že zákrok na nosní mandli nikoho nespasí." - příliš bych negeneralizovala..
Můj syn utrpěl ztrátu 80% sluchu po několikaterých otitídách. Šli jsme na nosní mandli a již den po zákroku měl opět 100% sluch. Je to již 2. rokem a ještě nebyl nachlazený...
 papinka 


Má taková diskuze smysl?? 

(10.12.2008 14:06:02)

Nevím , ale přijde mi , že je tady stále častější diskuze na téma lékaři a jejich neschonost. Řada příspěvků mnohndy vyzmívá tak , že vlastně pisatelky to všechno ví a znají lépe a lékaři jim to jenom kazí. Zvlášť generalizované úsudky o některých zákrocích a diagnozách jsou přimejmenším zjednodušené. Odborníkem se člověk nestává nastudováním internetových příspěvků , u nichž kvalitu nikdo nekontroluje a laik srpávnost není mnohdy schopen posoudit. Odborníkem se člověk stává po dlouhých létech studia a hlavně každonenní praxe s poznáváním tisíce podobných a přece různých stavů
Musím proto napsat zásadní a jednoduché . Vše je to jenom o lidech , a to na jedné i na druhé straně, o vzájemném naslouchání, respektu a komunikaci.
Ale jedno vím jistě , když je nám všem hodně ouvej, tak za lékaři mažeme , a to i hodně rychle / nebo jedeme houkačkou. Takže to zase tak hrozné nebude.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Má taková diskuze smysl?? 

(10.12.2008 15:01:35)
Já osobně jsem při kritizování lékařské odbornosti velmi opatrná. ( i když se mi taky stalo,že třeba kožařka byla velmi neschopná, "léčila" a přitom urážela asi dva měsíce, a nakonec mi pomohl obyč obvoďák za týden, ani dermatolog to nebyl). Sama tomu nerozumim, tak nemám co kecat (i když si lecos vynetím, ale z toho jsem taky kolikrát spíš ještě víc rozčarovaná). Pokud jsem někde spokojená, nehledám zbytečné chyby a prostě chválím a také lékařům VŽDYCKY poděkuju. Je zajímavé, že bývají překvapeni,oni na tu chválu asi kolikrát nejsou zvyklí ani, páč pacoši taky kolikrát nemají uznání. (Když jsem se při porodu otočila na anesteziologa, když odcházel poté, co mi dal epi a říkám:" pane doktore,děkuju vám, že jste přišel a pomohl mi" byl vykulenej, že málem vrazil do dveří :o))) Jsem kritik spíš toho, jak někteří lékaři přistupují k nám, klientům. Navíc pokud někdo má zdravotnické vzdělání a vidí opravdu, že lékař něco doporučuje zbytečně, nedivím se, že se čertí. Když se na něco lékaře ptám, neznamená to,že ho kritizuju, ale čekám slušnou odpověď, protože chci pochopit a ztotožnit se s tím, co se bude dít, znát možné následky a další varianty postupu, co bude, kdyby...atd. Ale lékaři kolikrát asi nevěří, že pacient je s to něco pochopit a nechtějí ztrácet čas, nebo nevim,no.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Má taková diskuze smysl?? 

(10.12.2008 17:17:13)
Je fakt, že když jsem gynekoložce druhý den při vizitě poděkovala za bezvadný porod, byla taky vyvedena z míry....Ale jinak si myslím, že je to úplně normální, že se tu kritizují lékaři. Jindy se zase kritizuje něco jiného,přece se ví, že spokojený zákazník,klient,pacient - doplň dle uvážení - se s pozitivní zkušeností obvykle příliš nechlubí, zatímco nespokojený to řeší všude možně. Pracuji v oboru zásilkového obchodu a také mám někdy pocit, že horšího zaměstnavatele jsem si vybrat nemohla - člověk pořád řeší desítky stížností - mnohdy oprávněných. Oproti tomu ty tisíce spokojených lidí, kteří nezaregistrovali žádný problém,nenapíšou ani nám, ani do sdělovacích prostředků. Zato když se něco nezadaří, jsou toho plné Černé Ovce ,Vlastní Oči apod...Taky nás to mrzí, ale co s tím naděláte? Známá zase dělá ve velké cestovce,byla jsem s nimi na dovče, všechno fungovalo bezvadně. Jenže já jen pořád čekala, KDY už přijde nějaká zrada nebo problém - před odletem jsem si přečetla recenze na internetu a podle nich by se s nimi nedalo jet ani na Lipno... Tohle je asi normální a je pochopitelné,že do té neúměrné kritiky spadnou i lékaři (jindy učitelky MŠ....).
 Raďulka 


Re: Má taková diskuze smysl?? 

(11.12.2008 1:35:04)
Papinko, nejsem laik a mám toho taky dost nastudováno ~;) Nicméně i kdybych byla laik, tak to že chci slyšet víc možností pokládám opravdu za samozřejmost. Žádný zdravotní problém nemá jen jedno nejlepší řešení a doktor který to tvrdí by měl navštívit Chocholouška ~y~
Kolik článků je tady kritických k lékařům nevím, tenhle je můj první ~;) Myslím, že je normální, že se někdy doktoři chválí a někdy kritizují. Jsou to totiž jen lidé a ne všichni dosahují aspoň průměrných medicínských či morálních kvalit. Možná máš zatím štěstí na ty opravdu výborné, přeju ti to. Ale myslím, že každý z nás se někdy setkal s takovým doktorem o kterém si rychle udělal názor že je totálně mimo a neschopný.
Zrovna dneska jsem četla v novinách jak v nějaké nemocnici museli zavolat policii na doktora, který byl ožralý, a není to tak výjimečné, věř mi ~;((

No a na nějaké diskuzi se kritizují učitelky, někde doktoři, jinde obchodníci, myslím že všude je něco.
Dobrá rada - články tohoto typu nečíst. Taky některé nečtu, když vím, že mě nezaujmou ~R^
 Líza 


Re: Má taková diskuze smysl?? 

(11.12.2008 5:08:43)
Já si myslím, že papinka by články tohoto typu číst naopak měla, jako všichni doktoři (včetně mě). ;)
Nelze se přece ukájet tím, že když dělám práci, jíž se snažím ostatním pomoct, a když ji podle svého vědomí svědomí dělám dobře, že si nikdo nesmí na doktory stěžovat. A půjdu ještě dál - věřím, že většina těch, na které si pacienti v těch příspěvcích stěžují, je přesvědčena, že svou práci dělá správně a netuší, co konkrétně pacientům vadí, nebo to považuje za nepodstatné.
Co je špatného na zpětné vazbě?

K té poloze na zádech a na břiše - jsme právě u toho, že nic není černobílé, každá ta poloha má svá pozitiva a negativa, a je-li v současné době příklon spíše k poloze na zádech, zatímco před pár lety byl k poloze na boku, to mi nepřijde jako nic divného. Ani nevidím jako poškozující, pokud někde doporučují ten bok. Tohle je přesně situace, v níž je třeba, aby byl taky nějakým způsobem poučený (a to nemyslím lékařem) pacient - je třeba chápat, že nejsou věci v medicíně černobílé, řešení je vždy víc než jedno a i výzkumné postupy mají své limity a odborníci se prostě neshodují. Jako podstatné tady vidím, že se matkám dostane poučení o tom, že poloha na bříšku, kterou do nich budou hustit jejich maminky, se ukázala jako nevhodná.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Má taková diskuze smysl?? 

(11.12.2008 10:24:52)
Souhlasím, jsem učitelka a nejdřív jsem si musela zvykat, že nemám pokaždý vylítnout, když někdo kritizuje učitele. Sama znám pár neschopných a u každého povolání je to stejné. Lékař, který má soudnost a dělá svou práci podle svého nejlepšího svědomí, nemůže mít s články a reakcemi tady nejmenší problém. Určitě sám kolem sebe zná taky nějakého lékaře, kam by sám nešel.~t~ (Akorát mě štve, když některé reakce háží všechny do jednoho pytle, ale to nesnáším všeobecně, lidi pozor na to, pozor na to!!!)
 Raďulka 


Re: Má taková diskuze smysl?? 

(11.12.2008 12:40:00)
Lízo, máš pravdu, měly by jste to číst všichni, samozřejmě i my sestry, protože na nás si lidi stěžují myslím víc než na doktory ~d~ Taky myslím, že většina těch doktorů to vlastně myslí s tím pacientem dobře, ale holt to někdy nedomyslí, že je možné i jiné řešení. Pravda, spousta z nich se ve svém oboru dál nijak extra nevzdělává, není čas, tak kde pak hledat jiné řešení, že... přece se to dělá takhle už 100 let a bude se to dělat dál ~q~
Zpětná vazba by být rozhodně měla, já jsem dotyčné lékařce poslala odkaz na na svůj článek mailem, neodpověděla, zatím...
 Džejn55 
  • 

Mandle 

(9.12.2008 9:16:39)
Mám 17 letou dceru. Od narození špatně prospívala, byla strašně drobná a hubená. Ve 4 letech (váha asi 10 kg) nás poslali na celkové vyšetření do nemocnice, aby se odhalil problém, proč nejí, proč má průjmy. Absolvovali jsme snad všechna možná vyšetření, léčit chtěli všechno. Na zubním chtěli vytrhat zuby. Na kožním chtěli mazat kortikoidy. Na urologii chtěli dělat cystoskopii. Na ORL chtěli trhat mandli, atd... Už jsem jen čekala, až řeknou, že má křivé nohy a budou jí je chtít uřezat.
Zkrátím to. Zuby jsme trhat nenechali, ledviny vyšetřovat taky ne, mandli má dodnes. Nechrápe, ani s ní nemá žádné problémy.
Drobná a hubená je dodnes, v 17 váží 43 kg. Nicméně z lékařského hlediska je naprosto zdravá....

Takže pokud vy sama nejste přesvědčená o tom, že vaší dceři odstranění mandle pomůže, pak ještě počkejte a zákrok nepodstupujte. V tomhle raném věku jsou děti opravdu často a pořád nemocné, ale někdy kolem 7. roku se to zklidní.
Na druhou stranu, nedávno byli na odstranění mandle dva kluci mojí kamarádky, snášeli to naprosto v pohodě (narozdíl od maminky) a jsou teď opravdu méně často nemocní....

Jinak ten kafemlýnek je fakt přesný, doktoři opravdu mají tendenci dělat z lidí blbce a tak se k nim i chovat. Pakliže neposlechnete, jste označeni za nezodpovědné matky.....
 tvini 


Re: Mandle 

(9.12.2008 9:41:12)
Ahoj,
něco obdobného jsem podstoupila v té shodné nemocnici,ale na očním oddělení.S dvojčaty navštěvujeme od narození oční specializované pracoviště,které se specializuje na dětské oční vady.Jeno dvojče má vážnou oční vadu a druhý bratr pouze strabuje/šilhá/.
V pěti letech jsme byli opět na pravidelné kontrole a lékařkou po pětiminutovém vyšetření nám byla doporučena operace na odstranění šilhání.Jednalo by se pouze o kosmetickou operaci,nijak by se neprojevila na kvalitě vidění.Vůbec mi nebyl vysvětlen postup.Jen "objednejte se u sestry u okýnka".Ještě mi bylo sděleno,že se očka znovu vrátí po několika letech k šilhání a operaci budeme muset postoupit znovu zřejmně kolem poberty.
Na můj dotaz,proč tedy s operací ještě nepočkat mi bylo řečeno,tak se to u nás dělá.

Já jsem se s tímto nespokojila a navštívila jinou lékařku,která mi řekla,že se šilhání zřejmně srovná jen cvičením a okluzí a operace by se řešila až mnohem později.
Nechápu proč dítě zcela zbytečně traumatizovat operací,jen proto,že je to běžný postup.
 Jana (2 kluci) 
  • 

Re: Mandle 

(9.12.2008 11:13:54)
Zdravím, když jsem nucena jít se svými dvěma syny k doktorovi tak(po vlastních špatných zkušennostech z děctví - chtěli mi operovat oči ve třech letech, jelikož mě "odborníci" léčili od 1 roku na tupozrakost, naštěstí rodiče řekli ne a po výměně "odborníků" se zjistilo, že žádná tupozrakost se nikdy nekonala a tudíž operace by byla jeden velký přehmat. To samé se opakovalo i u mladší sestry které chtěli operovat ledviny a ouha taky omyl ...... díky rodiče za vaši duchapřítomnost)tak už dopředu musím mít nastudovaný problém, se kterým tam jdu. Byla jsem nucena u synů odmítnout píchat uši a operovat ledviny. Každý se jednou budeme zodpovídat svým dětem my a ne páni doktoři tak bysme si měli pořádně promyslet jaké zákroky těm "specialistům" dovolíme, aby si na našich dětech vyzkoušeli.
 Insula 


Re: Mandle 

(9.12.2008 12:53:52)
No, já nevím, nejsem doktor, ale připadá mi, že 2x zánět středního ucha není zase tolik časté, aby bylo nutno hned vyndavat mandli. Co se týče rýmy, tak tu mají moje děti taky a nikdo o mandli nemluvil. Ani s tím nechodím k doktorce (pokud není horečka). Je to celkem běžná "choroba". Až ti začně dcera chodit do školky (pokud už nechodí), tak bude mít "možná" rýmu téměř neustále.
Také bych se obávala, že po vyndání mandle se infekce posune níž. A protože jsem na záněty průdušek trpěla jako dítě, tak vím, o čem to je. Nic příjemného a antibiotika k tomu. ~;((
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Mandle 

(9.12.2008 14:49:34)
Taky si myslím. Můj mladší syn měl otitidu celkem snad 7x (z toho 5 x v období mezi 3 -4 rokem...). Nechali jsme očkovat Prevenar (tím mu v žádném případě nechci dělat reklamu!!) a od té doby jsme na tom podstaně lépe - v podstatě jsme nemuseli na píchání uší a ni brát ATB. Párkrát ho ucho začalo bolet,ale stačilo vykapat a byl klid.Čili podstatně mírnější průběh. Nemusí to být zásluha očkování( pneumokokové infekce jsou prý příčinou otitid jen z nějakých procent), může to být prostě tím, že mu vyrostly uši a také už je celkově odolnější proti infekcícm.Případné vytržení mandle navrhla doktorka až jako další krok.Takže mě to po sotva druhém zánětu ucha připadá taky celkem zbytečný fofr....
 Terka 
  • 

Re: Mandle 

(9.12.2008 13:19:50)
Ahoj! Nestálo by za to prostudovat něco o makrobiotice, případně ještě lépe přihlásit se na nějaký kurz? Já nejsem 100% makrobiotik, ale v pubertě jsem měla neusále rýmy, záněty v krku, gynekologické zánětlivé problémy atd., a kombinace úprava životosprávy (nějakou dobu jsem skutečně vůbec nejedla cukr, mléko, bílou mouku) a homeopatie udělaly velký kus práce na mém zdraví.
 Líza 


Uf. 

(9.12.2008 9:28:38)
Tak vzhledem k mojí profesi je jasný, že když se s tímhle setkám, tak to pro mě není relevantní zdroj informací, ale fascinuje mě vždycky znovu a znovu, že některým lékařům nepřijde nic divného léčit krk a ne pacienta. Současná medicína se svými čím dál užšími specializacemi k tomu přímo vybízí, ale myslím, že skutečně dobrý doktor kouká dál než jen na orgán, na který se specializuje, a léčit by měl člověka, ne izolovaný orgán.
Jsem moc ráda, že když jsem řešila prakticky tutéž situaci, setkala jsem se u nás na obvodě s lékařem, který připouštěl obojí - tedy to, že mandle v tom u alergického dítěte roli hrát může a nemusí, a že je na nás, jestli nejdřív vyzkoušíme různé alergoimunologické postupy nebo půjdem rovnou na tu mandli. Nakonec její odstranění pomohlo, i když zvětšená nebyla, ale jsem moc ráda, že jsme nejdřív vyžkoušeli neinvazivní postupy a nikdo z nás nedělal blbce.
 marulinka 


Re: Uf. 

(9.12.2008 9:42:56)
Po přečtení článku jsem se vrátila do doby, kdy jsem velmi podobný rozhovor vedla s paní dr.
Mé dceři byly také 3 roky, jednou za 2 měsíce rýma a z toho často zánět středního ucha, nebo zánět průdušek. V noci také chrápala, mandle byla trochu zvětšená. Také jsem nebyla přesvědčena, že nevyřešíme problém vytrhnutím mandle. Dr. si to ale nemyslela a doslova se mnou vyrazila dveře a že jsem nezodpovědná matka a nemám ráda svoje dítě.Až třetí dr.,opravdu kapacita, mi dal za pravdu,že jsem dobře udělala. Úderem 6 let nemoce přestaly,imunita se zlepšila, mandle se zmenšila a je vše v poho až doteď.
 Raďulka 


Re: Uf. 

(9.12.2008 23:50:45)
Lízo, přesně tak, nemám ráda když ze mně kdokoli dělá blbce. Jo, úzké specializace jsou mor dnešních lékařů, těch starých dobrých praktiků, kteří rozpoznali mnohé choroby bez složitých vyšetření kvapem ubývá, bohužel...
No a znáš to, říct před zdravotníkem, že s nimi jsou vždy problémy, to je prostě máchání červeným hadrem ~:-D Tohle slyším skoro vždycky když to někde u doktorů prásknu...
 Siddhártha 


Re: Uf. 

(10.12.2008 13:03:39)
Já bych tipla, že to říkají jen proto, že najednou ztratí tu pozici úplné autority, že má před sebou stejně, nebo aspon podobně vzdělaného člověka, čili už ho nemůže jen tak odbýt.

Jinak zážitek naprosto hroznej :-(
 zuni 


kafemlýnek 

(9.12.2008 9:36:14)
"A jak to vypadá s vámi a CAR?"
"No, tam jsme byli loni, teď jezdíme k Dr do Boleslavi"
"A proč do Boleslavi? (případně ještě dodatek:) Vždyť kdybyste pak chtěli na ....(název zákroku latinsky), tak budete muset sem!"
"Protože jsme s Dr spokojeni, léčí nás dobře, dostali jsme na něj i dobré reference"
"Jo aha, od známého. Ale ten přece nemohl vědět, s čím tam chcete jít"

....

následuje zesměšňování léčebných postupů Dr, pokud je neopatrně zmíním...
("On vám chce udělat operaci? To BUDE URČITĚ odstranění žíly. No ale tím ten problém nevyřešíte" - Ne, to bude zcela jiná operace....
"On dal antibiotika vám i manželovi? No ale to se dnes nedělá!!!" - sám tento Dr dal ATB i manželovi, když léčil můj problém)

Jinak ale netuším, proč bych měla MUSET jít do CAR v našem městě. Můžu si snad vybrat ne??!!!

No a tento kafemlýnek se opakuje pokaždé, když se s doktorem potkám.... Luxus.
 Jana, Anička skoro 5 let, syn 36. tt 
  • 

Přesně to samé  

(9.12.2008 9:48:47)
To samé jsem zažila u ORL doktorky se svojí tehdy 4-letou dcerou. Dcera měla 1 x zánět středního ucha léčený antibiotiky, to bylo ve třech letech. Po druhé měla náběh na zánět středního ucha, právě při zmiňované návštěvě ORL doktorky, ale obešlo se to bez píchání, bez antibiotik, prostě to nějak přešlo tehdy. Také je alergička a má často rýmu. Doktorka nám tehdy řekla, že okamžitě musí jít dcera na vytrhnutí nosních mandlí , a to měla zánět středního ucha v podstatě pouze jednou. Musím říct, že jsem se v ordinaci rozbrečela, doktorka dceři nadávala, no děs a hrůza. Od té doby jsem na ORL nepáchla, snažíme se používat homeopatika. Rozhodla jsem se, že mandle dceři vytrhnout nenechám. Dcera už rok neměla antibiotika, jenom občas trochu trpí na rýmu, ale vypadá to, že se vše obrací k lepšímu. Spíš se děsím, že to vše budu muset znovu opakovat se synem. Nevím, jestli budu mít nervy vzdorovat té mašinérii.
 MirkaM 


Re: Přesně to samé  

(9.12.2008 9:57:55)
Taky to znám. ORL v Liberci. Doktor kouknul do krku, otočil se k PC a řekl - domluvte si termín. Jinak ani slovo.

Je to pořád ještě časté - zesměšňování jiného lékaře, jehož názory reprodukujete, nátlak, nedovíte se výsledky vyšetření (další lékař se Vás na ně ale podrobně vyptává a běda! když nevíte), dělají z Vás špatnou matku, zpochybňují Vaše postřehy....

Přiznám se, že pokud mám jít k lékaři, kterého neznám (zvláště s dětmi), řeším nejvíc to, s jakým přístupen se setkám, čemu budu muset čelit.

Autorka je vzdělaná, já jsem jen laik, udělat ze mě blbce je hračka.
 Melie 


Re: Přesně to samé  

(9.12.2008 20:11:29)
Na jednu stranu musim rici, ze existuji i uzasni lekari, kteri pro cloveka udelaji fakt mnoho, ale nekdy....vsak vite.

Mam uz ctvrt roku zdravotni problemy (kasle, teplota, ryma, docela silna bolest hlavy, motohlav a POTVRZENE prodelane onemocneni mykoplazma pneumonie) a mily pan doktor, ke kteremu chodim (chodila jsem) , me ma za hypochondra. Vzdy me odbyde vetou typu "ale pri ryme je prece teplota bezna, slecno", ci "bolest hlavy nekdy prece u kasle byva, ne?" a nebo "co si jako myslite, ze s Vami mam delat? Mate nejakou chripku a uz jste tady zas. " a ja hloupa se jeste podrizovala a snazila se mu to vysvetlovat a verit, ze jsem vazne docela v pohode...ale tim se neco asi zanedbalo - uz to mam ctvrt roku, jsem zeslabla a zacala jsem posledni dobou i omdlivat. On mi rekl "tak si kupte Bioparox" (na suchy kasel, co trva 3mesice????)...brala jsem ctvery antibiotika - z toho dvoje BEZ ODBERU KRVE, takze celkem naslepo, a kdyz to nezabralo, tak mi rekne, strikejte si Bioparox :(

Ne, po tomhle, sebou uz fakt nenecham vlacet. Nikdy jsem si takhle nedokazala nic vybojovat, ale ted uz bojovat budu. Vratila jsem se ke svemu puvodnimu lekari, vysvetlila mu sve problemy a on okamzite naridil odbery krve (huh, byl toho snad pullitr :D), kultivaci moci a blablabla, vsechny ty zakladni veci a ejhle, uz se asi tusi, co mi je, ted mi budou delat pro potvrzeni dalsi testy...

Vsichni, kdo jste u podobneho umelce ci umelkyne, nenechte sebou smykat i za cenu, ze Vas tam budou nesnaset. Ja nebyt trouba, uz jsem mozna mohla byt zdrava...
 gajka 
  • 

Různorodé zkušenosti 

(9.12.2008 21:57:43)
Mám různorodé zkušenosti z této oblasti, ale s přibývajícím synovým věkem (jsou mu 4) jsem se naučila jakmile se objeví nějaký zdravotní problém hledat na internetu a různě se snažit získat info: nejprve o váhových přírůstcích a kojeních, pak hnisající očkování po TBC, pupeční kýla, fimóza,šedivý zub po ráně do pusy a nyní též nosní mandel a opakované záněty uší. Obecně různé zkušenosti s různými lékaři, ale musím říci, že spíše pozitivní, zejména, když projevím zájem a svůj názor. Např. u zde popisované akce s nosní mandlí se mi příliš nelíbilo vyjádření jednoho lékaře zORL, který řekl jen, že on by jí vyndal, ale nechá to na nás...byl tam se synem manžel, takže ten se moc neptal, ale já bych se vyptala, jak moc např. na stupnici 1-10 ať mi to řekne a jaká by to mohlo mít rizika atp. ale poptala jsem se u známých a jedna má známou ORL doktorku, sice v jiném městě, ale vyrazili jsme tam, domluvili jsme se i na audio testech, které dopadly dost špatně ale hlavně tam v klidu s ní vše probrali, nakonec jsme doma zvážili a rozhodli se PRO odstranění. Byli jsme v Modřanech, kde po vytržení ještě vše "dokončí" laserem, po operaci mi doktor říkal, že mandle byla opravdu hodně velká a celkově ve špatném stavu. Syn vše snášel velmi dobře a již ten večer byl téměř bez obtíží a ponocoval, protože byl prospalý z narkózy. Je možné, že se budou virózy a třeba i "ucho" opakovat, ale snažili jsem se během roku zjistit maximum a zkoušeli i různé alternativy a rozhodli se takto. Každé dítě je jiné a nelze podle mne říci, že co u jednoho pomohlo MUSÍ pomoci i u jiného. I do budoucna hodlám při stínu pochybností o úplných lékařských informacích vyhledat dalšího a nebo i dva jiné doktory, projet internet, poptat se po známých, co třeba měli stejné problémy a pak se rozhodnout...aktuálně např. budeme řešit zúženou předkožku :)
 huhu, holky 5,5 a 3,5, 19tt 
  • 

trosku jinak ;-) 

(9.12.2008 10:01:09)
tak my jsme zazili v podstate to same, dcera mela za sebou 2 zanety prudusek v rozmezi 2mesicu, mandle mirne zvetsena. Doktorka nabidla vytrhnuti, me se to nezdalo, tak nam po mensi diskusi napsala dlouhodoby sprej do nosu s tim, ze prijdeme za cca 2-4 mesice a uvidime s tim, ze ona je presvedcena, ze mandle by jit ven mela. No - za tu dobu absolvovala zanety prudusek jeste 2x a ja se pro vytrzeni mandle rozhodla a zpetne jsem tak trochu litovala, ze jsem nesla rovnou ;-). Od vytrzeni mandle mame skutecne klid, ani jedny atb a uz to je 2 roky.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: trosku jinak ;-) 

(9.12.2008 10:19:28)
Já mám také zkušenost. Mám tři d+ěti, obě starší už mají vytržení nosní mandle za sebou, ale výsledek = 0!!!! Jejich zdravotní stav se nezlepšil, starší pořád v noci chrápe, pořád má rýmy - mandle byla odstraněna ve třech letech teď má 10,5 roku. Mladší také beze změn, mandli jí vzali ve 2,5 letech a také nic, nemocnost úplně stejná, teď jí je 7 a snad se to začíná konečně trochu zlepšovat. Obě jezdí každoročně do lázní, jsou alergičky. Teď mám synka 2,5 roku a chtějí mu také vzít mandličku - tentokrát z alergologie, jen proto, že má na podzim rýmy. Vloni 2x po sobě, každá trvala cca 4 týdny (měl to loni 2x) - proto jsem s ním šla na alergo, má Aerius a měl celý rok klid, jen po té druhé rýmě měl otitidu. Letos měl jednu rýmu 8 týdnů a teď má znova už druhý týden. Byla jsem na alergolce právě kvůli rýmy, čekala jsem, že mi napíše něco jiného, ale ona hned mandli!!! Ale jsem rozhodnutá, že mu ji nechám tam, kde je. Ale na ORL musím, na alergolce chce výsledky ~;((
 jana 
  • 

Re: trosku jinak ;-) 

(14.12.2008 15:24:45)
Tak tomu dr. normálně řekni, že mu je nedodáš, že tam prostě nepůjdeš. Ono jim často jen chybí něco v nějakým políčku, nepotřebujou to. Máš právo se rozhodnout. Snad zvládneš mu to nějak přijatelně říct, než aby ses a svoje dítě vystavovala zbytečnému stresu na ORL.
Krom toho, co když Ti na ORL napíšou, že vytrhnutí mandle a jedině to pomůže? Tak to se pak s tím obvoďákem stejně nedomluvíš, tak je možná i lepší být za blbou matku. Nebo mu to vysvětli, že u těch starších to nepomohlo, tak že to teď chceš zkusit s mandlí.
Neboj, on si časem zvykne, že seš "trochu divná" a nebude to třeba pořád řešit. Oni nejvíc bububu dělají ze začátku, aby si pacienta dostali, kam chtějí.
 vendyna (už 5měsíční Janička) 
  • 

Nezodpovědná matka 

(9.12.2008 10:19:43)
I já mám podobný nepříjemný zážitek, ale ještě z období těhotenství. Koncem ledna mi gynekolog doporučil podstoupit odběr plodové vody, neměla jsem v pořádku nějaké hodnoty v krvi a bylo zde riziko Downova syndromu. Souhlasila jsem (i když jsem se zákroku dost bála). Ale svému gynekologovi jsem vždycky důvěřovala i sestra mě uklidňovala. Pravda je, že jsem okamžitě řekla ano také proto,že v tu samou chvíli čekaly na vyšetření v čekárně čtyři klintky s Downovým syndromem z nedalekého ústavu. Já byla vlastně vždycky rozhodnutá, že dítě s touto vadou prostě neporodím, šla bych na interupci. Tak jsem podstoupila tedy ten odběr. Všechno proběhlo v pořádku, lékařky na sálku super, hrozně se mi ulevilo, že to máme za sebou. Ještě jsme musely na ultrazvuk kvůli vyšetření, zda mimčo nemá nějaké vady srdce. Ale malá byla špatně otočená a lékař nic neviděl. Následovalo běhání do třetího patra sem a tam, funěla jsem tedy děsně, ale snažila jsem se víc než při zápočtu z atletiky :o))).Druhý pokus a nic. No nic, lékař řekl, přijďte za týden, zkusíme to znovu. Přišla jsem za týden a bylo to to samé, lékař srdce neviděl, běhání nepomohlo, tak přijďte za čtrnáct dní. Pokaždé mě na tom ultrazvuku vyšetřoval jeden lékař, takový mladší, sympatický, cítila jsem se v pohodě. Ale za těch čtrnáct dní jsem onemocněla,nic vážného, neměla jsem horečky, ale příšerně mě bolelo v krku a to co mi v lékárně na to dali (nějaká homeopatika) (můj lékař mi řekl, že mi nemůže předepsat nic, ať si koupím čaje) zabíralo dost pomalu. Tak jsem zavolala na ten ultrazvuk a zeptala jsem se, jestli mám přijet a popsala jsem své potíže. Kdyby bylo nutné, přijela bych i s horečkou. Ale tento lékař mi řekl: Nic se neděje, když je to tak, přijďte za týden. To už jsem měla v ruce výsledek genetiky a věděla jsem, že holčička Ds nemá. Tak jsem přišla za týden a tam byl jiný doktor, starší. Vynadal mi, že jdu pozdě a jestli ted přijde na nějakou srdeční vadu, tak už bude pozdě na potrat, asi o týden. Vysvětlila jsem mu, že jsem volala a domluvila se s jeho kolegou. Obvinil mě, že nechodím na sjednané ultrazvuky, což nebyla pravda, já vždycky přišla všude kam mě pozvali v určenou hodinu. Taky jsem mu to vpálila. Sestra se mě zastala, protože to samozřejmě viděla v počítači. Chudinka, seřval i ji. Já podotkla, že D. syndrom je už vyloučen, což byla jediná věc, které jsem se bála a i kdyby měla malá vadu srdce neslučitelnou se životem, stejně bych na potrat nešla a malou na svět přivedla, tolik na mě totiž zapůsobilo, když jsem toho drobečka viděla poprvé na monitoru. Neriskovala bych, že při potratu přijdu k nějaké zdravotní újmě i já. Otočil se na mě a vyhrkl, že jsem nezodpovědná matka, sestra za ním obrátila oči v sloup a bylo vidět, jak ho strašně nesnáší. Já byla nakrknutá. Lehla jsem si, řekla mu, ať udělá to vyšetření a pak už mě tam nikdo neuvidí. Při té hádce doktor zapoměl, že jsem si předem řekla o fotografii a neudělal ji. Já ji pak chtěla a on zase začal tvrdit, že nic neslyšel. Zase mi pomohla sestra a potvrdila, že jsem si o ni předem opravdu řekla.(chudák, určitě ji pak strašně seřval) Takže znovu na lehátko a udělal fotografii . Vedle v místnosti jsem si pak oblékala bundu a sestra za mnou přišla, ať si z toho nic nedělám a popřála mi hodně zdraví i pro mimčo. Ten poslední ultrazvuk vyšel a malá byla fakt zdravá. Jestli při dalším těhotenství budu muset tohle zas podstoupit, radši pojedu sto kilometrů daleko na jiné pracoviště. Tohle bylo v nemocnici v Ústí nad Labem a byl to fakt děs.
 zuni 


Re: Nezodpovědná matka 

(9.12.2008 10:28:54)
Ústí nad Labem, myslíš tu vyhlášenou nemocnici v širokém dalekém okolí???

To jsem si o ní myslela, ale teď tam sama chodím a mám z celé té nemocnice vítr. Prostě, ať jsou sebešpičkovější, ten přístup (což je prostě o jednotlivých lidech) je strašný.

"Musíte si s fakturou dojít do Atria, tudy tudy a tudy" (je to dosti daleko, nemůžou tam dát jasné cedule???? )

"Paní, musíte se mi otočit na bok. To nezvládnete? Musíte se chytit tady" (pak jsem na to lehátko šla i já. Udržet se pár minut na boku bylo na neskutečně úzkém prostoru dost obtížné. Na chycení tam tedy nebylo nic. Paní mohlo být podle hlasu tak 80)

Slyšet tohle, to mě tak strašně stresovalo ~n~ doufám že mi opravdu vyjde porod doma, pač do jiné porodnice široko daleko bych nešla a tahle, o které se říká, že je dobrá...... :-©:-©:-©
 Margot+1 


Re: Nezodpovědná matka 

(9.12.2008 14:26:19)
Cha, chá, nevím přesně, čím je tato nemocnice vyhlášená, kromě nevhodného chování (ačkoli je to má nejbližší porodnice, pojedu jinam). Je zcela obvyklé, že s vámi lékař skoro nemluví, resp. ani nevíte, jestli ten, co s vámi nemluví, je lékař, protože vizitky na plášti nemají, nepředstaví se vám, na pozdrav neodpovídají, jenom tak civějí a pak něco podškrábnou ~q~ A to nemluvím o drobnostech: že na ambulanci porodnice (!) nemají na záchodě toaletní papír, ručník, mýdlo, že vás neumějí oslovit, že jsou schopni probírat osobní věci za přítomnosti cizích lidí (matek, otců, uklízeček...), že jsou kdykoliv připraveni kohokoliv umravňovat či přímo seřvat. Holt "Nemocnice s lidskou tváří"! ~:( Dospěli jsme s manžou k závěru, že patrně nevědí, kde na lidském těle tu tvář hledat (patrně mají dojem, že je to ta část, na níž se sedí) ~t~
 Cindule 37 + 1 ještěrka (2 r.) 
  • 

No jo, Ústí... 

(9.12.2008 15:52:45)
A to, děvčata buďte rády, že jste tam nechodily na kontroly těhu diabetes. Tamní Dr. je fakt postrach všech, Ledová lady. V obličeji výraz - nic po mně nechtějte, poslouchejte a na nic se neptejte... Chodila jsem na předporodní kurzy a naše asistentka s touto Dr. jednou chtěla lidsky promluvit, když ji ovšem uviděla, okamžitě ji přešla chuť na jakoukoli komunikaci o "svých" těhulkách.
 zuni 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 15:54:25)
Když koukám na Kadaň na Aperiu.... no, jsem z toho skeptická...... Magdaléno, budu dost zvědavá na tvůj porodní příběh...... :-)
 zuni 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 15:55:25)
je fakt, že to je hodnocení celé porodnice, ne CAp samostatně... :-(
 Margot+1 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 16:00:52)
Cha, hodnocení na Aperiu je kapitola sama pro sebe. Schválně se podívej, co o sobě píše Ústí - kdybych si ty informace neověřovala, už tam utíkám. Naštěstí dojem z osobní návštěvy je zcela jiný. A navíc, je to sice s podivem, ale oni se lidi do toho capu vůbec nehrnou (což je dobře, porotože se tam teď hrnu já ~t~ )
 zuni 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 16:06:07)
hihi

No, já jsem si taky při prvních kontaktech s přir. porodem říkala, proč ty ženský takhle neroděj víc?????? Hehe, jsem naivka.

Když 22 let holka (podle mě MODERNÍ)psala, že to snad přežije.... že se toho bojí.... Když jedna zjevně mladá zdravotnice psala, že nechápe, proč ty ženský řvou, a ostatní holky jí přizvukovaly, že si přece ženy můžou vzít EPI!!!!

No asi jsme národ stáda no... nevím.... Ale já a ty zjevně z toho stáda rády vystoupíme... ~j~~;)
 Margot+1 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 16:12:25)
To je přece normální, že většina lidí se v tom stádu drží, vystoupit totiž znamená být sám na větru a mrazu. Rozhodně nikomu nezazlívám, že tam nechce být se mnou... Pro sebe ale jinou volbu nemám. A pak ještě chovám bláhovou naději, že svým devianstvím třeba alespoň trošku přispěju ke změně. :-)
 jana38 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 18:50:39)
Gynda ústecký nemocnice, moje noční můra:-))))
Si pamatuju na úžasnej mluvnickej obrat jednoho tamního dr. v roce 2003, kdy mě dělal v těhu UZV a když jsem se optala, co to slovo (které právě pravil o mé nenarozené dceři v břiše) znamená, tak pravil, že mě to nemá co zajímat, že to diktuje sestře.

Pže to bylo ve 13.tt a tudíž dělal vnitřní UZV přes pochvu a já ležela na lehátku nahatá s nohama do vítámevás, tak mě fakt nepotěšilo, když dovnitř bez zaklepání vrazila nějaká jiná žena v bílém plášti a začala se s ním nenuceně bavit o tom, jaký chlebíčky si poříděj na silvestrovskou merendu (bylo to mezi svátkama). No zdrhla jsem odtamtud až mi za patama hořelo a musím říct, že ústecká gynekologie a její příšerný přístup byl na počátku jednoho mého krásného ambulantního porodu mimo ČR a jednoho krásného domporodu v ČR a totálního překopání mého vztahu k lékařům (do té doby jsme jim slepě věřila a podřídila se bez reptání všemu, co mi nakukali).

Takže bych jim měla bejt nakonec vděčná, což?:-))) Nicméně stále se mi dělá lehce nevolno a opotí čelo, když jedu kolem ústecký nemocnice (naštěstí se už v Ústí vyskytuju sporadicky).:-©
 jana38 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 20:30:51)
Jo a když jsem se tam před domporodem pro sichr v druhým těhu registrovala a sepisovala porodopis, tak na mě čarodějnice při sepisování houkla: Ježiš, to chcete mít postižený dítě? (poté, co zjistila, že jsem odmítla trippla)~a~
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 17:08:31)
Já měla epidurál (ačkoliv jsem ho neplánovala předem, já radši nic neplánovala :o))) a bylo to supr.~R^
 Pavlína 
  • 

Re: No jo, Ústí... 

(10.12.2008 12:34:11)
Ahoj, rodila jsem v Kadani v 6/2008. Svoji prvni dceru jsem rodila v Usti v roce 2005 a nikdy vice. V Kadani jsem se citila velmi dobre, jak na porodnici, tak na oddeleni sestinedeli. Hodnocemi je indvidualni, kazda mame jine ocekavani, ale jsem rada, ze muzu srovnat pristup v UL a Kadani. Je to nesrovnatelne. Kadan doporucuji.
 Srdííčko 


Re: No jo, Ústí... 

(11.12.2008 12:04:50)
Mám s Kadaní jenom ty nejlepší zkušenosti a díky tomu byl pro mě i pro manžela porod úžasným zážitkem. A to jsem rodila potřetí, takže žádný nováček :)
 Margot+1 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 15:57:46)
Mně stačilo jít tam jednou na ten zátěžový test. Podmínky příšerné, zájem o klienta nulový. Svou návštěvu jsem tam uzavřela otevřeným konfliktem... Do "poradny" by mě tam nikdo nedostal, protože žádnou radu tam stejně nelze očekávat.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 16:04:50)
Já nekritizuju celou nemocnici, např. ten druhý doktor byl fajn, mluvil se mnou slušně a ta sestřička taky. Jen ten hulvát mě dožral! Přístup "nebude čas na potrat" aniž by se dopředu zeptal, co si o tom myslím, mě namíchnul. Vůbec si nedovedu představit jaká by byla jeho reakce, kdyby nedejbože našel u malé opravdu nějakou závažnou vadu srdce a já na něj vybalila, že to dítě donosím. Na potrat tak velkého plodu bych opravdu neměla odvahu. I za cenu, že by mi dítě žilo třeba jen pár dnů si myslím, že to je bezpečnější než interupce. To by mi ten potrat vnutil nebo co? (Downův syndrom už byl vyloučen, to už jsem měla vyřešený)
 Margot+1 


Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 16:25:50)
Máš pravdu, opravdu nechci házet všechny do jednoho pytle, ale co naplat, celkový dojem navenek je velmi špatný. Hodnotím pouze na základě svých zkušeností, a ty většinou stojí za starou bačkoru. Ale vím, že tam nějací dobří a lidští zdravotníci jsou, ostatně, někteří patří mezi mé přátele.
 Cindule 37 + 1 ještěrka (2 r.) 
  • 

Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 21:01:12)
Přesně vím, kterého Dr. máš na mysli. Také jsem u něj byla. Sice nebyl až tak hrubý, ale nepříjemný byl dost. Jen jsem měla štěstí, že po třetím výšlapu do schodů se nakonec přímo v ordinaci malá otočila, takže bylo srdíčko vidět. Asi se ta moje beruška už nemohla dívat na to skákání...
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: No jo, Ústí... 

(9.12.2008 21:47:48)
holky nedá mi to se nepřipojit já před mateřskou na jednom odd.v ústí racovala,a můžu říct,že i to je zážitek sám pro seba...buzerace buzerace buzerace doktoři hrůza a děs běda když jsem si dovolila o půlnoci zavolat,že 80babička po op. má velké bolesti.........něco neskutečného,a občas vidět pány doktory ve stavu ve kterém šli operovat no coment,pokud by měl od nás z rodiny nějaký problém tak mu to snad vyšmiknu sama)))))),a o gynekologii jsem slyšela své i když jako zaměstnanec jsem měla nárok bezplatně nadstandart a jiné výhody raději jsem rodila v děčíně,což také nebylo idwální ale měla jsem super doktora a super sestry,takže nakonec vše bylo v pohodě
 klárka 
  • 

Re: Nezodpovědná matka 

(19.12.2008 19:27:47)
:-D vím, že to nepomůže, rozhodně ne hned, ale což takhle zorganizovat dopisovou akci?
 klára 
  • 

Re: Nezodpovědná matka 

(19.12.2008 19:29:36)
samozřejmě nejlépe do místních tiskovin.
 Mickey16 


Re: Nezodpovědná matka 

(20.12.2008 0:13:47)
Kiloušku, s tím kurníkem si mi připoměl koho mi tvoje vyhadřování připomíná... četl si Saturnina? Teta Kateřina jako vyšitá, chodící mudrosloví národa slovanského~y~
 Líza 


Re: Nezodpovědná matka 

(20.12.2008 5:32:13)
~t~
 Anakonda+2 


Re: Nezodpovědná matka 

(9.12.2008 10:30:19)
Tak tohle je fakt děs.:-(
Dobře, že sis to nenechala líbit.~R^
Někteří doktoři se opravdu chovají jako nějaký nadlidi~a~~a~~a~~a~~a~~a~
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Nezodpovědná matka 

(9.12.2008 11:18:01)
Já jsem přitom člověk, který na doktory dost dá.
 Lusika, Lucinka+33tt 
  • 

Re: Nezodpovědná matka 

(9.12.2008 19:39:50)
Ahoj, my máme obdobnou zkušenost s genetickým pracovištěm Genet. Na poradnu jsme čekali 4 hodiny, přestože jsme byli objednáni. Manžel potřeboval do práce, proto se v poradně zeptal, jak dlouho se čeká na ultrazvukové vyšetření, které mělo poradnu následovat. Dle mého velmi diplomaticky.
Následovala přednáška o zodpovědnosti vůči dítěti, že si máme ujasnit priority, zda dítě či zaměstnání. A že když jde tato paní doktorka k lékaři se svou matkou, nechá si na to celé odpoledne. A že nás vlastně vzali navíc a jistě nejsme dnes jediní. Což mě dost dostalo, protože oni sami mi volali, ať k nim přijdu na vyšetření kvůli špatným krevním testům a termín návštěvy byl domluvem 14 dní dopředu..
Na ultrazvuku to bylo jako vstup do nebe, lékař byl laskavý, vše hezky vysvětloval a bylo vidět, že mu dělá radost, že nachází vše, co má miminko mít:-).
Lusika
 Gréta 


Řeším to obvykle alternativní léčbou a mírným snížením pozornosti 

(9.12.2008 10:33:36)
Občas mívám pocit, že pokud bysme ustoupili a šli na všechny kontroly a doporučené preventivní zákroky, už bysme ani neodešli. Léčím děti homeopaticky, ale zejména prostým ležením, citrónem, bylinkama a tak. Ani tam nepodléhám pocitu, že musíme mít všechny ty zázračné doplňky stravy.
Takže ano, taky to na mě velmi působí, ale nehodlám lékaře přesvědčovat o své pravdě, hledám si informace sama a nejdřív zkouším napravitelné zásahy. Což teda odstranění mandle není :-) a hlavně se tím otevře cesta nemocem hlouběji.
 markéta 
  • 

různé názory 

(9.12.2008 10:49:09)
Je to, jak píše autorka na konci článku. Nejde o to,jestli mandli vytrhnout nebo ne. Zkušenost moje a z mého okolí je taková, že někdy to pomůže, někdy ne a dopředu se to prostě neví.
podstatné je, aby tohle řekl doktor. TZn. to, že to pomoct může a nemusí. A měl by zdůvodnit, proč on zastává ten názor, který zastává. A když se rodič rozhodne jinak, nekoukat na něj skrz prsty.
Já jsem si při čtení vzpomněla na svůj pobyt v porodnici po cs. Tam se radí, když si chcete sednout nebo slézt z postele, přetočit se na bok a pak se posadit, že tím nenamáháte břišní svaly a míň to bolí. Po prvním cs jsem to tak dělala. Ale po druhém cs jsem to měla mnohem horší (nevím, jestli to bylo věkem, tím, že to bylo po druhé, velikostí dítěte - 5kg, jeho polohou nebo všechno dohromady). A zjistila jsem, že se mi líp vstává tak, že se chytnu tyče a přitáhnu. Samozřejmě tak, že nesmím zapojit břišní svaly, pouze ty v rukách. Když jsem se snažila přetočit na bok, bolelo to příšerně. Kdykoliv se ale vyskytla sestra u mého vstávání, vždycky mě nutila vstávat přes bok i když jsem jí říkala, že mi to jde líp rovně. Prostě si dál trvala na tom, co platí pro 95% pacientů. A těch zbývajících 5% má prostě smůlu.
 Monča 
  • 

Re: různé názory 

(9.12.2008 12:16:10)
Tak já se musím přidat, také po císaři a vstávání přes bok byla hrůza hrůzoucí...pak jsem objevila že když se chytnu madla nad postelí a zvednu se na rukou - přesně jako ty - je to o 100% lepší a nebolí to tolik...i teď po třech týdnech mi jen ležení na boku dělá problém, a když se mi k malé podaří v noci vstát přes bok (zapomenu) tak mě uvnitř pěkně bolí... takže asi nebudeš sama...
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Placené konzultace 

(9.12.2008 11:04:57)
Četla jsem teď tuším v Bettynce, že se připravuje zákon, který umožňuje vyžádat si konzultaci u jiného lékaře a konzultace bude hrazená pojišťovnou. I nyní si můžete konzultaci vyžádat, ale buď ji lékař bude dělat zadarmo z dobré vůle, nebo si ji zaplatíte sami. Aspoň trošku pokrok.
 Lída+2 


Re: Placené konzultace 

(9.12.2008 11:55:56)
a nebo ti naznačí, že otrevuješ a máš věřit tý Dr co k ní chodíš... stalos e mi to před 2lety...~Rv
 Dagmar 2 děti 5/04 a 1/07 
  • 

Spousta podobných zkušeností 

(9.12.2008 12:24:33)
Mám podobných zkušeností tolik, že by to bylo na knihu.Mám taky vyšší zdravotnické vzdělání a problém vždy předem nastuduji, aby ze mě nemohl doktor dělat blbce.V případě dětí je to ale asi těžší.- Po porodu 1.dítěte jsem zůstala 14 dní po porodu doma v bezvědomí.Manžel v šoku volal záchranku, řekli mu že jela někam a ať si mě doveze sám.Fakultka v olomouci má asi 1 sanitku :-(.V autě jsem se nakonec v příšerných bolestech probrala, nicméně nikde mě nechtěli vzít, že jsem v šestinedělí a to je průšvih.pomohli mi až ve vojenské nemocnici na Hradisku, tam mě ale nemohli nechat vzhledem k dítěti,nejsou na takové mimina zařízeni, tak jsme jeli zase do fakultky do porodnice ( rodila jsem ale v jiné nemocnici, takže to byl další problém ),poslali mě na chirurgii - tam mi jeden "doktor" řekl, že si "lajzne" můj odjezd domů. Do měsíce se to opakovalo a nakonec mi tchán po známosti domluvil konzultaci v soukromé nemocnici v Třinci.Do týdne jsem byla po operaci, ale následky těžkého zánětu mám dodnes.Fakultku v Olomouci teda nemusím, pro jejich přístup k lidem. Je třeba se bránit, už je jiná doba.
 papinka 


Re: Placené konzultace 

(9.12.2008 13:19:27)
Tak to není , už nyní klidně můžete jít na konzultaci za jakýmkoliv dalším lékařem , který vyšetření normálně vykáže pojišťovně. Pojišťovna vůbec nezkoumá , proč byl pacient 3x u různých lékařů téže specializace a zaplatí to.
Není to tedy žádná novinka, to se jen zdůrazňuje ,, jak budou nové zákony přínosné.
U nás např. onkol. pacientům před velkou operací dokonce sami nabízíme, že mají možnost tzv. second opinion kdekoliv jinde, pokud budou chtít.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Placené konzultace 

(9.12.2008 13:57:47)
Opravdu? Je možné i konzultovat u běžného dětského lékaře? U onkologické léčby to chápu, že se to používá, ale funguje to tak i např. u konzultací opakujících se nemocí? Myslím, že to tam psal lékař, ale nejsem si jistá, jestli si vzpomenu, tak se na to večer podívám.
 papinka 


Re: Placené konzultace 

(9.12.2008 20:44:55)
U běžného pediatra je problém s registrací , tj. že platbu za pacienta dostává konkrétní lékař po jeho registraci, jinak si to nemůže vykázat. Vyplývá to jednoduše z nastaveného systému plateb.Nicméně lze bez problémů konzultovat pediatry např. v nemocnici nebo na klinikách apod.JInak napříč obory jsou konzultace dalších odborníků naprosto běžné, nejenom v onkologii
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Placené konzultace 

(9.12.2008 21:05:18)
Takže je to Bettynka, listopad 2008, článek Uvažujete o změně pediatra? Okénko odborník radí, Mudr. Milan Kudyn, praktický dětský lékař. Píše, že matky se často bojí svěřit lékaři s nedůvěrou k jeho závěrům..., osobně vítám, že se do nově připravované zdravotnické legislativy zavádí nárok pacienta na tzv. druhý názor, a že totot druhé vyšetření a konzultace jiným lékařem by mělo být hrazeno z prostředků zdravotního pojištění.
 papinka 


Re: Placené konzultace 

(9.12.2008 22:55:17)
Nechápu , píšu z reality praxe.
Ještě jednou , tu možnost má pacient i teď, nic nového to není , i teď je druhé vyšetření hrazeno- prostě se to normálně vykáže.Pouze praktický lékař bez registrace pacienta nebere( ale to souvisí se systémem kapitační platby), takže zde jít jenom na konzultaci k druhému obvoďákovi může být probléms úhradou . Ale na tom se stejně nic nemění. U specialistů můžete již není chodit třeba na 10 různých míst a nic nebudete platit.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Placené konzultace 

(10.12.2008 9:32:14)
A neznamená to právě to, že bys mohla jít na konzultaci i k druhému praktickému lékaři? Ten článek se zabývá hlavně praktickým lékařem.
 papinka 


Re: Placené konzultace 

(10.12.2008 10:48:31)
To by muselo dojít ke změnám v úhradách od pojištovny , tj. aby praktický lékař , kterého konzultuješ, měl možnost vykázat i ošetření neregistrovaného pacienta. A to pokud vím , nový zákon vůbec neřeší.
Teď může praktik vykázat ošetření neregistrovaného pouze v rámci řešení neodkladného stavu
 Astrit 


Kafemlýnek na gynekologii 

(9.12.2008 11:34:28)
V červenci jsem byla v 9. měsíci, když jsem zakopla a upadla na zahradě rovnou na bříško. Jeli jsme do porodnice na kontrolu, naštěstí všechno bylo ok, ale paní doktorka miminku naměřila na UTZ jen 2,40kg a udělala závěr, že mimi je růstově retardováno. Nemohla jsem tomu věřit, protože všechna předchozí měření byla v pořádku. Zavřeli mě tedy na týden do nemocnice a ládovali mě infuzemi s glukozou a magneziem, aby mimčo porostlo.
Švagrová, která je gynekoložka mi říkala, že moje hospitalizace je jen způsob jak zpeněžit nemocniční lůžko a že takové infuze mají smysl jen do 34.t. a dále že taková léčba se prováděla před 10-15 lety a že se nepodařilo prokázat, že glukoza má vliv na růst plodu. Řekla mi, že pokud mám monitory a průtoky placentou ok a miminko prosperuje ať podepíšu revers a jdu domů (měla jsem vše v pořádku). Byla jsem ve 38. týdnu a chtěla jsem v té porodnici rodit, tak jsem si nechtěla pohněvat doktory a místo reversu jsem žádala nový ultrazvuk a nové měření. Nikdo se se mnou nechtěl ani bavit, natož provést ultrazvuk. Jeden lékař mi řekl, že mohu být ráda, že nejsem v Africe, že tam by mě nechali umřít nebo porodit mrtvé děcko a tím to považoval za vyřešené a ještě mi sdělil, že moc čtu a že s inteligentními matkami je vždycky problém (moc se ptají...) a že prostě nemám přemýšlet a mám to nechat na nich...děs! Výsledek? Alergie na magnezium, modřiny z infuzí a depka... Za týden a něco se mi narodil krásný chlapeček, kterému láskyplně říkám "náš hypotrofek" - při narození měl 3,60kg!! Kilo dvacet ale rozhodně nepřibral z těch infuzí, byla to evidentně špatně provedená biometrie plodu...
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(9.12.2008 11:40:32)
Už bych psala stížnost!!! (jestli někdo četl můj příspěvek o mé šílené matce, tak tohle jsem zdědila asi trošku po ní, ale mám pocit, že ted bych byla v právu)
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(9.12.2008 11:41:34)
ROZDÍL 2,40 A 3,60!!!!! TO BYCH SI TOHO DOKTORA NAŠLA A DALA BYCH MU TO POŘÁDNĚ SEŽRAT!!!~q~~o~~q~
 huhu, holky 5,5 a 3,5, 19tt 
  • 

Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(9.12.2008 11:58:15)
me namerili pred porodem dite cca 3.5 a nakonec melo 4kg. Ale u me to bylo v poradku, protoze kdyby namerili 4kg, tak by me nenechali rodit normalne ;-).
 Vrtichvostova 


Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(9.12.2008 20:04:15)
Tak mě moje mudra překecávala na CS je mimi bude mít minimálně 4,5kg.řekla jsem jí že to i tak chci zkusit porodit normálně a že když se někde sekne, tak se to hold fikne.No malej měl 3,27kg.No nevim, některé UTZ mají asi vlčí mlhu a já mám štěstí, že se nebojím vlka nic a nešla sem na cs.
 Astrit 


Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(10.12.2008 9:25:35)
Jasně, ultrazvuky jsou nepřesné a počítá se s odchylkou +/- 400g. Ale seknout se o kilo je špatnou vizitkou doktora. Podle švagrové vyžaduje provádění biometrie zkušenosti a cvik a holt mě ten ultrazvuk dělala doktorka, která se právě atestovala (mimochodem z naší nemocnice téměř všechny kapacity prchly poté co se přetransformovala na akciovku - takže člověk si moc nevybere...). Mně taky nevadí, že to dr. špatně změřila, ale vadily mi ty infuze a hospitalizace a to jsem do doktorů hučela tak, že už se mi raděj vyhýbali - byla jsem ta "otrava z osmičky":-( , ale asi jsem se měla hádat víc a porodit v sousedním městě anebo se sebrat a jít na ten revers, ale strach mi nedovolil. Bála jsem se o mimčo a byla takle maličká....
 jana 
  • 

Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(14.12.2008 15:37:14)
Jojo, kamarádce u Apolináře naměřili, že dítě bude mít 6 kg! Takže císař. Týden ve špitále, kde se nemohla ani osprchovat dle potřeby. Špína a špatný zacházení.
Dítě mělo 3 kg! Byla tak hotová, že to neřešila, protože už z toho nemohla, byla ráda, že je odtam pryč. A to je taky ten problém.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(9.12.2008 11:43:49)
Taky na pojišťovnu bych to dala vědět, aby věděli jaký "zákrok" zaplatili (a že to je určitě drahý!)~q~
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(9.12.2008 11:46:17)
Šmarjá, píšu jak Dobiášová~t~, no nechala jsem se unést, no~f~.
 Jana, roční dcera 
  • 

Re: Kafemlýnek na gynekologii 

(13.12.2008 23:45:56)
Já měla opačný problém, pan primář mi při vyšetření dva dny před porodem odhadl na utz váhu miminka na 4,4 kg. Dcera se narodila s váhou 3,4 kg. Kilčo sem, kilčo tam.
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Raďulko, rozhodně konzultuj jinde 

(9.12.2008 12:21:48)
Já to tak dělám vždycky, je-li to jen trochu možné všechna zásadní lékařská rozhodnutí konzultuji i jinde. A nejlépe také u lékařů s jinou specializací (tím se právě získá komplexnější pohled na věc). Bohužel tohle je ten největší problém naší současné medicíny, že každý lékař léčí jen krk, nos nebo nohu..ale nikdo se nedokáže podívat na problém komlexně.
Odstraněná mandle se zpátky přišít nedá (kdyby se ukázalo, že to bylo špatné rozhodnutí), právě proto bych na radu jedné (navíc tak samolibé) lékařky nedala.
Zdraví je to nejcennější, tak pozor na unáhlené soudy. Ráda, při konzultacích s lékaři používám tuto větu: "A kdyby to bylo vaše dítě, udělal byste to také tak?" Na případném zaváhání se pak dá poznat, jestli to řešení je skutečně 100% to nejlepší.
Na druhou stranu se ale musím lékařů zastat v tom, že lékařská věda není matematika, řešení je vždycky několik a není vždycky jasné, která cesta je ta pravá.
Ale je-li více cest, rodič by je měl znát a měl by mít možnost se k tomu vyjádřit.
 Renata 
  • 

Pro Žlababu 

(9.12.2008 14:55:56)
"Ráda, při konzultacích s lékaři používám tuto větu: "A kdyby to bylo vaše dítě, udělal byste to také tak?" Na případném zaváhání se pak dá poznat, jestli to řešení je skutečně 100% to nejlepší."

Žlababo, se vším kromě této strategie souhlasím. Toto je ale problém, podle mně. Lékař by na osobně mířené, případně manipulativní dotazy neměl odpovídat, moje osobní volba - i když jako lékařky -pro tebe v dobrém případě není podstatná. Doktor je tu proto, aby nabídl možnosti řešení (které je schopen nabídnout, je jisté, že kvalitou svých schopností se lékaři mimo jiné liší také). Hledisko výběru kritérií je na nemocném. Sama jsem lékařka a kdysi se mě zeptala stará babička, zda bych stejný postup léčby zvolila pro svou matku. Odpověděla jsem popravdě, že ano, a ona mi potom řekla, že jsem ji PŘESVĚDČILA. Od té doby jsem při podobné otázce ZAVÁHALA - prostě proto, že jakákoliv moje odpověď není pro člověka před rozhodnutím dobrá. Ale on si tedy podle tebe může myslet, že o správnosti postupu nejsem přesvědčená...

Už mnoho let podobné otázky nezodpovídám, mnozí spokojeni nejsou. Jeden z mnoha důvodů je i ten, že v tom, jak se rozhoduji já za svoje děti, nejsem objektivní z pohledu lékařských poznatků. Rozhoduji se v mnoha směrech velmi subjektivně, moje rozhodnutí není přenosné ani na přátele. Nemocnému sděluji možnosti a k tomu názor a důvody, proč bych volila ten který postup jako nejvhodnější. Výběr už mi nepatří...
 Nina+2 


hospitalizace při nostní mandli 

(9.12.2008 12:47:23)
po pravdě nám odstranění nosní mandle moc nepomohlo (dcera měla časté záněty středního ucha). Měli jsme ale problém s provedením zákroku, protože mladšímu synovi byli necelé 2 měsíce a byl plně kojený, takže jsem si nemohla dovolit zůstat s dcerou v nemocnici a samotnou jí tam nechat jsem nechtěla. V jednom zdravotnickém zařízení mi nabídli možnost si operaci zaplatit a dceru vzít hned po zákroku domů. Skutečně šla na sál v 11 a ve 12,30 jsme byli doma. Probouzela se až do tří hodin a zvládala to celkem dobře, takže jsem byla spokojená. To ale jenom do doby, než jsem mluvila nezávisle s dvěmi zdravotními sestrami. Po tom, co mi vyprávěly jaké situace můžou takto krátce po narkoze nastat a že by dítě nikdy z ruky nedali, dokud není úplně při vědomí, jsem se fakt orosila. Už bych to dneska neudělala, přijde mi to jako velké riziko. Naštěstí většina nemocnic už tuto operaci dělají s nástupem ráno a v podvečer odchod, což je zvládnutelné.
 olsche 


Re: hospitalizace při nostní mandli 

(9.12.2008 14:22:28)
Synovi nosní mandli vyndali ve třech letech, moc mu to pomohlo, ale pravda je,že jí měl opravdu extrémně velkou. Hospitalizace je u nás ještě delší, jeden den před obědem nástup,další den zákrok a další den domů. Takže celkem dvě noci.
 mery 
  • 

Re: hospitalizace při nostní mandli 

(14.12.2008 15:40:28)
A proč celková narkoza? Dřív se vytahovali normiško a problém nebyl. Narkoza je zahul
 mery 
  • 

Re: hospitalizace při nostní mandli 

(14.12.2008 15:40:28)
A proč celková narkoza? Dřív se vytahovali normiško a problém nebyl. Narkoza je zahul
 Vaal 


Automatické trhání osmiček 

(9.12.2008 14:06:54)
Před měsícem jsem byla na kontrole chrupu u svého nového zubaře(přestěhovala jsem se), k mému překvapení i po těhotenství a kojení jsem žádné kazy neměla. Pouze citlivou osmičku u krčku, když jím sladké. Doktor mi žekl, že osmičky doporučuje dát pryč.."budou dělat jen problémy, jsou napůl prořezané a zuby se mi díky nim tísní", dolní neprořezané by nechal chirurgicky vyjmout. Odmítla jsem a zeptala se ho, kterak si zadní osmičky efektivně čistit. Zubař mi řekl, ať se je nesnažím moc udržet a nechám je vytrhnout..pokud se mi zkazí, ON je opravovat nebude.

Můj otec má na osmičkách připevněné celé horní patro, jinak by musel mít vyndávací zuby. Ani nechci domyslet, jak by to ovlivnilo kvalitu jeho života, kdyby takového "experta" v mládí poslechl.

Horní osmičky už mám deset let a bez kazu a bez problémů. Pouze když se mi prořezávaly, tak mi natékalo patro a měla jsem bolesti. Tehdy jsem ale chodila k ZUBAŘI, KTERÝ ZUBY LÉČÍ, ani ho nenapadlo, mi je nechat vyjmout.Do dásně mi dával asi dva týdny den co den(i o víkendu!!!) dreny, zánět splaskl, a zuby se krásně prořezaly...potom mě naučil si správně čistit zuby. Tento stomatolog byl pověstný tím, že zuby trhá jen v nouzi nejvyšší, jinak se je za každou cenu snaží LÉČIT!!!Když jsem chtěla bílou plombu, nabídl mi jich deset typů v hodnotě od několika set do tisíc korun.
Můj současný zubař mi nabídl jen jednu bílou za dvě stovky, jinak mi vnutil amalgám a to je údajně nejlepší zubař v okolí...tak nevím.

 culkaa 


Re: Automatické trhání osmiček 

(9.12.2008 14:47:34)
...to jestli je to nejlepší lékař - jste si už asi rozhodla. já bych od takového zubaře rychle utekla!!! ale znám hodně lidí (i se zcela zdravými zuby), kteří si preventivně nechají osmičky odstranit. Já bych svoje nedala, i kdyby se mi zkazily (rodičům po padesátce), tak těch 20let se svými zuby přece za to stojí!!! nehledě na to, že se pak zuby často rzjedou - vzniknou mezery.

Všechna doporučení lékaře je potřeba podrobit zdravému rozumu! Každý je zodpovědný za sebe a doktoři nejsou vševědoucí, každý má jiný náhled nejen na nemoci, ale i na životní priority.
 Vrtichvostova 


Re: Automatické trhání osmiček 

(9.12.2008 20:12:54)
Tak já šla k zubákovi v prváku na škole s nateklou pusou, verdikt?Všechny osmičky, které ani jedna ještě nebyly venku odstranit, na dvakrát, chirurgicky.No metelila sem pryč a našla si jiného zubaře.Ten prohlásil, že hold rostou a že to občas nateče.Horní se prořízly krásně, spodní jsme za deset let vytrhli, ale už vylezlé a zkažené.Žádné brutální trhání zubů, který jsou ještě schovaný~;)
 Marketa, L+J 


Re: Automatické trhání osmiček 

(9.12.2008 21:41:22)
Tak osmicek jsem se celkem rada zbavila. Mela jsem je vsechny zkazene a od nich se mi siril kaz na dalsi zuby. Navic se k nim nedalo uplne jednoduse dostat vrtackou, takze jsem rada, ze je mam pryc.~j~
 katka+katka 
  • 

Re: Automatické trhání osmiček 

(10.12.2008 9:12:01)
Znám, před lety (asi 22 lety)se mi to taky stalo, osmičky vyrostly extrémně brzo a lékařka jen povídá "tak je vytrhneme". Já se jen zeptala proč? A odpovědí mi bylo "no, přeci preventivně". Když jsem se zeptala, jestli by mi teda nechtěla preventivně vytrhnout všechny zuby, že pak se mi určitě nezkazí. Začala nadávat na dnešní mládež, že jsem drzý spratek a další den mě kvůli tomu zpovídaly ve škole v ředitelně. Dnes je mi 38 let, osmičky mám a nemám na nich jediný kaz. V případě, že mi budou dělat problémy, ráda si je nechám vyndat. Můj současný zubař tvrdí, že osmičky se mají vyndavat pokud na ně v puse není místo nebo se kazí (při každé návštěvě je na nich kaz) nebo jsou extrémně citlivé. Jinak je trhá jen na výslovné přání pacienta
 Brusinka* 


Souhlasím. 

(9.12.2008 14:48:11)
Pokud je takový doktor třeba na ORL, člověk tam víckrát nemusí, je to ještě dobrý. Pokud je to například obvodní pediatr, je to horší. Ty nejde měnit donekonečna, takže si to člověk pořádně rozmyslí. I když přiznávám, že jsem konzultovala problémy dětí i jinde, než u naší pediatričky. Naštěstí naší bývalé pediatričky. Té se to nakonec vůbec nelíbilo (nedivím se), takže jsem v podstatě byli nuceni se s ní rozloučit. Vůbec nechápala, že já můžu mít jiný názor než ona !! ONA určila diagnozu, způsob léčby a hotovo. Dokud jsem přikyvovala a souhlasila, tak se usmívala. Jak jsem si dovolila s něčím nesouhlasit, nepřipouštěla diskuzi a byla nepříjemná. Několikrát jsem se s ní doslova hádala, když jsem věděla, že nemá pravdu.

Být zdravotní sestra (nebo prostě zdravotník) je v určitém směru výhoda. Jednak mám aspoň základní přehled které vyšetření se dá udělat (problém je, když pediatr ho udelat odmítne) a pak taky pracuju v nemocnici, kde lékaře znám a většinou mi neodmítnou dítě vyšetřit. Problém pak je, co dál....Dát papír se zprávou pediatričce? To je jak když zamávám červeným hadrem před býkem!!! Tak to nechat být? Pak jde veškerá dokumentace dítěte do háje...

No, se současným pediatrem jsem moc spokojená. Chápe mě, je schopný se mnou diskutovat. Narozdíl od bývalé dr. pochopil, že odpovědnost za dítě si nesu já. Takže konečné rozohdnutí je na mně.

Ale není to asi jen o zdravotníkách. myslím si, že dneska už je spousta maminek, které si informace hledají třeba po netu. A pak je na doktorovi, jestli je ochotný připustit jiný názor než ten jeho. A hlavně respektovat názor mámy dítěte!!! I když s ním třeba až tak nesouhlasí.....
 zuni 


jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 15:08:20)
Diskuze mě přivedla k otázce..... Chci změnit gynekologa (o jeho kafemlýnku jsem psala výše). Na druhou stranu se bojím, aby to nebylo to samé....

Nechci (a ani neumím) vypadat hned na začátku jako prudička..... Takže fakt nevím, jak mám zjistit, jestli Dr umí respektovat pacienta.... jestli mi nebude říkat, že MUSÍME na umělko a pak po testech na VV na potrat atd. Jak to zjišťujete, když měníte...?
 Brusinka* 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 15:12:18)
Těžko, strašně těžko ! A to myslím zcela vážně!
Na jednu stranu jsem se ptala kamarádek atd. , ale pokud řekne, že je spokojená, neznamená to, že budu spokojená já.
Teď jsem měnila pediatra tak, že jsem mu zavolala s tím, že se ASI chci zaregistrovat, ale že s ním chci nejdřív mluvit. Vysvětlila jsem mu, co mě vadí na naší pediatričce, jaký mám názor na očkování atd. Prostě jsem spolu mluvili a nakonec se dohodli, že to spolu zkusíme ~j~
Docela výhoda je napsat mail, pokud má někde uvedený.
 zuni 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 15:18:25)
Jasně.... no, ten gynekolog co mě "zaujal", to bylo kvůli tomu, že jedinej v širokém okolí má web, hezký web. Ale na mejl reagoval dost "skoupě". Vpodstatě jen "Zavolejte"........
 Margot+1 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 15:24:01)
suzann, na porod doma si napoprvé netroufám, ale zvolila jsem pro nás CAP v Kadani. Ale mám kontakt na porodní asistentku z Ústí, která k domácím porodům chodí, i na dobrou dulu. Jestli chceš, napiš na mail...
 zuni 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 15:34:08)
já už dostala kontakt na nějakou snad z Ltm nebo tam někde... nemáme tu samou...? Díky.... :-)
CAP? Má web?
 Margot+1 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 15:38:29)
Ne, tahle je přímo z Ústí. Můžu dát mail i tlf, ale raději tím mailem...
CAP v Kadani je, mám dojem, poslední v Čechách ~:( Mají pěkné základní info na stránách nemocnice: www.nemkadan.cz
 zuni 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 15:40:32)
děkuji... zuzka.jahodka@seznam.cz
 simka02 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(9.12.2008 22:07:24)
Zkus se podívat na www.znamylekar.cz, tam se dají najít hodnocení přímo do pacientů.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: jak najít dobrého doktora? 

(10.12.2008 9:47:55)
Ta myšlenka je celkem dobrá, ale kdo mi zaručí, že si kladné komentáře nevkládá lékař sám, nebo je nevkládají jeho kamarádi? Nebo může jít naopak o nějakého zhrzeného pacienta, nebo nemusí jít ani o pacienta, ale naštvaného souseda.
 Andy + Vítek 3,5 roku 
  • 

Návrh - alternativní léčba 

(9.12.2008 15:17:09)
Syn 3,5 roku, za loňský rok 3x angýna, jednou náběh na laringitidu, s jednou angýnou skončil loni na vánoce v nemocnici na interně na kapačkách. Odmítal pít - dehydratace. Angýny léčené vždy antibiotikama, takže následující měsíc jsem dávala dohromady imunitní systém a zaplesnivělý organismus (Aktimely, Acidophylus v tabletkách - medicinkové bonbonky, aby nebolelo bříško). Na ORL při prvním zánětu středního ucha nás doktor taky hnal na rentgen nosní mandle, poté co jsem mu řekla, že syn trpí na angýny. Naštěstí nebyla zvětšená. Klasické medicíně moc nevěřím, nemám s ní dobré zkušenosti. Jdu cestou Alternativní léčby, konkrétně Informativní medicína doktora Jonáše. Jednak mi u syna v půlroce vyléčili atopický exzém (to kdybych řekla klasickému doktorovi, tak se chytá za hlavu), mokvající fleky po celém těle se od té doby neobjevily. Prý jsem mu předala vir Herpes, který se mu usídlil v játrech a to vyvolávalo atopický exzém. Kapky jsem užívala zároveň s ním a od té doby se mi opar na rtu neobjevil (do té doby jsem ho měla několikrát do roka). Teď před měsícem jsme dostali antibakteriální kapky na vyléčení nosní mandle, kde opravdu byl nějaký ten streptokok usídlený, další kapky na vyčištění průdušek a kapky na lymfatický systém. Po 14 dnech užívání kapek začala hnisavější rýma, kašel, mírně zvýšená teplota. Mělo to rychlejší průběh, než klasická infekce. Věřím tomu, že se organismus pročistil. Teď druhý týden má vodovou rýmu, chodí do školky (ve školce smrkají a kašlají všichni). Věřím tomu, že až to dobereme, budeme mít navždy od angýn a rým pokoj s nosní mandlí tam, kde má být a plnit svou zachytávací funkci...
 Edile 


Opačný problém s mandlemi 

(9.12.2008 16:17:51)
Také jsem zdr. sestra a s ORL lékaři jsem si užila své. Synek nosil ze školky pěkně agresivní infekty, marodily jsem vžy celá rodina ( do té doby zdravá -))) Po jedne takové chycené angíně začal můj problém s krčními mandlemi.Opakované angíny i 10 do roka , stačily 2 noční za sebou nebo pustit na deset minut klimatizaci v autě. 5 let jsem na ORL žádala o vynětí mandlí a pokaždé stejná odpověĎ , nic by to nevyřešilo jsouto jen retenční čepy apod. Po asi XX antibiotikách mi došla trpělivost . . domluvila jsem se u nás v nemocnici na konzultaci, bylo mi řečeno že není co řešit mandle jdou ven ať jsou jaké jsou !! Já káča pitomá , pět let na hovno! Věřila že to zvládneme tzv. alternativně jak říkal lékař , no nic mandle vzali a já jsem už 6 let zdravá bez jakýchkoli obtíží .
 Michaela Pecharová 


Re: Opačný problém s mandlemi 

(9.12.2008 18:03:40)
Tak to Vám přeji, že jste po vyndání krčních mandlí OK. Já jsem to podstoupila před deseti lety. Po několika letech jsem zčala trpět na laryngitidy a faryngitidy, na dráždivé kašle s příšerným lechtáním v krku, na které pomáhá jen vincentka a emsské pastilky. A každá rýma mi hned vleze do krku a dolů a kašlu. Před tím jsem měla rýmu a hotovo. Dnes nemám nikdy pouze rýmu ~a~ Je fakt, že mandle mi odstranili proto, že jsem měla angíny také až 6x do roka. Ale nevím, jestli to nebylo z louže pod okap... ~d~
 Cow :-) 


Re: Opačný problém s mandlemi 

(9.12.2008 19:22:31)
no jo, ale uznej, že opakované angíny a bronchitída s alergo. podkladem jsou dvě různé záležitosti.
 Anusi 
  • 

Někdy pomůže odstranit mandličky 

(9.12.2008 18:36:42)
Paní doktorka při tříleté prohlídce mého syna: ujíždí mu oko - na oční, má předkus - rovnátka( ve 3letech - šílené), rachitický hrudníček, pupeční kýla - na chirdu, vpáčená kolena, ploché nohy - na ortopedii, dýchá pusou - na ušní s mandlí. Vyšla jsem z ordinace, povzdychla si že jsem porodila partiovku a nešla nikam, jelikož se mi zdálo vše vpoho. Jen rodinný lékař mi říká - krční mandličku dej ven, při dýchání pusou se špatně okysličuje krev, špatně se vyživuje mozeček, uvidíš jak synek ožije. Jediné jsme absolvovali, synek byl jak vyměněný a vyrostl z něj krásný 190cm vysoký sportovec - hokejista bez jakýchkoliv problémů, zdravý jak řípa. A pak věřte "kafemlejnkům".
 Raďulka 


Re: Někdy pomůže odstranit mandličky 

(9.12.2008 21:53:31)
Anusi, tož to jste měli teda prohlídku ~t~ Je to hrozné, když chce každý doktor vyřešit jen ten svůj orgán a nehledí na člověka, uf ~d~
 Markéta 
  • 

Podobná perlička 

(9.12.2008 19:10:36)
Když jsem se dvouletým synem byla na ORL a doktorka mu ošahala mandli, vysvětlila mi, že je "mírně zvětšená" a že se musím sama rozhodnout, jestli ji vytrhnout, nebo ne. Poté, co jsem se z několika různými víceméně zdvořilými způsoby snažila vypáčit, co si myslí ona (co to znamená "mírně zvětšená", kolik dětí má mírně zvětšenou mandli a kolika dětem se po operaci mírně zvětšení mandle uleví) mi vždy znova zopakovala, že matka jsme já, já mám za dítě zodpovědnost a musím se rozhodnout sama. Tak jsem se již méně zdvořile rozloučili, nechala jsem to být a rýmy se s věkem srovnaly. Ale tenhle zážitek mě straší dodnes. Ta naprostá neochota něco vysvětlit. Jak tu někdo napsal - léčím nos, ne díte. Fuj.
 Margita 


kafemlynek - vystizne 

(9.12.2008 19:39:31)
Muj maly sice nosni mandli uz nema, ale jednalo se o jinou situaci. Od takove doktorky, ktera vubec neni schopna komunikovat, bych sla pryc uz z principu. Jo a kdyby nemel tu mandli skombinovanou s jinymi zakroky, taky by sel par hodin po operaci domu, i kdyz je velmi rizikovy. To je u nas standardni postup, jelikoz dite po takovem zakroku neni v ohrozeni zivota. Vic nebezpecne je zbytecne zustavat v nemocnici, jako to po nas nekolikrat chteli v Praze. Jsem rada, ze jsem se sama vzdelala, nadale se vzdelavam a radsi se preptam nekolika doktoru, nez abych si nechala nabulikovat neco od cloveka, ktery pacienty bere jak na bezicim pasu.
 Jana, tři děti 
  • 

Strašné 

(9.12.2008 20:29:37)
Komu kdy ještě ublížil nějaký doktor? Honem napište, když už se tu dlouho nerodilo, máme tu další oblíbené téma. Některé příspěvky by se možná daly vyhodnotit jako pomluva.Je tu taky někdo, komu někdy doktoři pomohli?
 Zufi. 


Re: Strašné 

(9.12.2008 20:42:25)
Mojí astmatické hodně nemocné dceři pomohli lékaři jak z Krče, Motola, naše alergologie, pohotovost od Hradce až v Budějovicích.Od jejích tří let do 19 nemám jedinou stížnost, milé a vstřícné chování, laskavý přístup k ní i k vynervované matce.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Strašné 

(9.12.2008 20:44:08)
Já myslím,že to není tak strašné. Sice jsem si postěžovala na ústeckou nem.(tedy chování jednoho lékaře, jeho odbornost si netroufám kritizovat, vše bylo v pořádku) ,ale jinak mám celkem dobré zkušenosti (tedy s gynekologií a s porodnicí). Lékařům na Bulovce jsem vděčná za pohodový krásný porod (sestry mi sice trochu zkomplikovaly kojení, ale ochota nechyběla, spíš mám pocit, že nebyly sehraný na mě :o)))
 myš 
  • 

Re: Strašné 

(9.12.2008 21:36:29)
K doktorům skoro nechodím, takže mně žádný neublížil ~:-D
Ale kdyby se někteří mudři a mudry takhle nechovali, tak by si pacienti nestěžovali a pěkně si postěžovat je občas zdraví prospěšné ~:-D navíc to přece neznamená, že takoví jsou všichni.
Zas budou jiné články, kde se bude třeba víc chválit....
 Raďulka 


Re: Strašné 

(9.12.2008 21:55:30)
Že by potrefená husa? Mně ublížilo pár doktorů, tento zážitek na ORL to ale nebyl. Ten jsem brala s humorem a odcházela jsem s hlavou vztyčenou na rozdíl od dotyčné mudry ~y~
 mery 
  • 

Re: Strašné 

(14.12.2008 15:50:34)
Jo. Dítě se ZÁMĚRNĚ špatnými diagnozami, které NEODPOVÍDALY zjištění, ale byly v zápisech. Pro zmatení všech dalších lékařů - komu asi budou věřit - matce nebo tzv. dokumentaci.
A dítě s boreliozou tisíc vyšetření, avšak žádné základní, a chemo jsme zastavili na poslední chvíli. Potvrdila se naše diagnoza, ale na ni nám 2 roky odmítali udělat testy!!! (Dělají se z krve. A když Ti dítě s boreliozou pošlou na onkologii, jak to asi může končit? A představa, že na té chemo málem skončila.... Ale imunitu má v prdeli z těch vyšetření, a co si na kom vezmu???
 Kohnova 
  • 

Příklad 

(9.12.2008 21:00:32)
Lékař: Pro váš problém s menstruačním cyklem je nejlepším řešením hormonální antikoncepce, konkretne tato, znacky XXX, je to uplne novy preparat, sice trochu drazsi (dvojnasobna cena nez bezny prumer), ale uvidite, ze budete spokojena.
Pacientka: Dekuji, nechci uzivat hormonalni antikoncepci, presto bych rada resila svuj problem, co tedy mohu udelat?
Lekar: Nic.
Pcientka: Skutecne? Pred nastupem HA tento problem nebyl, nebo se neresil?
Lekar: Ale ano, pouzival se na to preparat YYY, ale ten nema antikoncepcni efekt.
Pacientka: Uz se nevyrabi?
Lekar: Vyrabi. Ale nema antikoncepcni efekt, je zastaraly.
Pacientka: Nemam zajem o antikoncepcni efekt, mozna by tento preparat muj problem vyresil. Je drahy?
Lekar: Ne. Je plne hrazeny pojistovnou.
Pacientka: Muzete mi ho predepsat?
Lekar: Ale to je nesmysl, je zastaraly, nema antikoncepcni efekt!! Vy snad nechcete mit tu nejspolehlivejsi anitkoncepci?!
Pacientka: Ne. Nepotrebuji ji.
Lekar: Chcete snad otehotnet??
Pacientka: Nechci, resp. otehotneni neplanuji, presto nemam zajem o hormonalni antikoncepci.
Lekar: Ale preparat YYY naopak vasi sanci na otehotneni muze zvysit, je zastaraly!!
Pacientka: A v cem vlastne spociva jeho zastaralost?
Lekar: Tomu byste jako laik nerozumela.
Pacientka: Mam vysokoskolske vzdelani, jsem pomerne inteligentni, zkuste mi to vysvetlit.
Lekar: Ach... co se to s vami, zeny deje.. Dejte na me, ty predsudky nekolika hysterickych prirodnich zen jsou uplna blbost, tady muzete mit tu nejlepsi, naprosto bezpecnou antikoncepci, budete mit po problemu, chrani vas pred rakovinou prsu!! Nevymyslejte si blbosti a nechte si poradit.
Pacientka: Dekuji, myslim, ze bych vyzkousela preparat YYY, pokud mi ho predepisete.
Lekar obraci oci vsloup a s ironickym sklebem pise recept.
Konec obrazu.
 Winky 
  • 

Re: Příklad 

(9.12.2008 21:38:48)
ufff, Kohnova, fakt????

Něco podobného v bledě modrém jsem si také vyříkala se svým gynekologem.
Odmítla jsem po 4 aplikacích (brané od šestinedělí) další dávku Depo Provery s tím, že se po ní cítím špatně, a že to nesvědčí mým žilám. Chtěl mi obratem předepsat jinou a taky jsem mu musela na 3x vysvětlit že vzhledem k mému celkovému zdravotnímu stavu prostě nyní žádnou HA nechci, chci aby si od ní moje tělo odpočinulo. Oči taky v sloup ale vzal to. Po roce neužívání žádného preperátu jsem stále neměla menstruaci, šla jsem se ho zeptat zda je to normální nebo ne popř. co s tím. Vyšetřil a předepsal mi co si mám vyzvednout v lékárně, bez dalších info. Vyzvedla jsem a PŘEČETLA si příbalové letáky (dvoje hormony k injekční aplikaci). U něj v ordinaci jsem mu je předala s tím, že jsem si je sice vyzvedla ale nejdřív chci vědět zda je to opravdu nutné to co se hormony zkazilo zase hormony léčit, popřípadě proč ano. No to jsem si dovolila dost, vyloženě jsem ho zaskočila, pak se jen příkře zeptal zda zpochybňuji jeho vzdělání (na stěnách má asi 4 diplomy v rámečku). Opáčila jsem že ne, ale - přesně jak píšeš výše - že před tím než byly vynalezeny tyto hormony se jistě používalo ještě něco jiného. Funěl jak býk před matadorem, ale nakonec z něj vypadlo že mi zavolá, že má někde doma recept na bylinkový čaj při těchto potížích. Zavolal, bylinky jsem si umíchala, poctivě pila a za měsíc mi nastoupila perioda pravidelná jak nikdy dřív.
Zůstala jsem u tohoto dr, protože mám dojem, že jsme si vyjasnili to, že já jsem zodpovědný pacient který má zájem na svém zdraví a on to, že mi nemůže věšet bulíky na nos bez vysvětlení.
 Raďulka 


Re: Příklad 

(9.12.2008 21:59:46)
Uf, to je teda příběh. Ale věřím tomu, většina žen HA vyžaduje i když jim dělá zdrav. problémy a lékaři z toho mají samozřejmě své výhody od dealerů, tak proč to neskloubit, že :-©
 Siddhártha 


Re: Příklad 

(10.12.2008 13:11:31)
To je taky síla. TAky jsem zažila doktora, který nebyl s to pochopit že HA fakt nechci. Vybalil na mě, že až pak otěhotním, že už bude pozdě... PO zeptání, na to bude pozdě, mi odpověděl, že na rozmyšlení, jestli to dítě chci, že pak to jsou zbytečné potraty. Taky už jsem měla dost a řekla mu, že jsem nepřišla řešit HA a že si myslím, že na můj problém existují i jiné léky než HA. A to byl mladý doktor, tipla bych, že čerstvě dodělal školu ~a~
 Sara33(Eliška 07, Petr 09) 


To same nedavno na koznim 

(9.12.2008 21:06:58)
Nedavno jsem byla s dcerou na koznim, nahle vzplanuti atopu po ockovani MMR. Nez jsem se dostali na kozni zkousela jsem rady na zmirneni atopu ziskane zde na ROdine. Krome jineho mi pani doktorka ironicky sdelila, ze bych pro svou dceru udelala lip, kdybych neumela cist....Coz je typicky priklad toho jak je (doktory) rozciluji matky, ktere neposlouchaji jak ovce.
A samozrejme jsem dostala kortikoidy...
 Raďulka 


Re: To same nedavno na koznim 

(9.12.2008 22:00:37)
Hihi, já si taky vyslechla poznámku na co vlastně potřebují sestry vysokou, jestli na to aby se pletly do práce lékařům ~t~
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: To same nedavno na koznim 

(10.12.2008 14:49:17)
Tak to je hustýýýý.
 Denisa 
  • 

Jako bych tam taky seděla :-) 

(9.12.2008 21:09:01)
Mám někdy pocit, že lékaři jsou dneska spíše jako nějaký údržbáři...Vidí jenom to svoje, vůbec se neobtěžují posuzovat pacienta jako celek! Gynekolog prostě už jakoby nevěděl, že má člověk cévy a Ortolaringolog zase netuší, že máme plíce :-) Asi tak jako je někdo instalatér a někdo kominík... Já bych ještě zkusila nějakého odborníka na celostní medicínu a tu dámu ve Fakultce bych se pokusila už nenavštívit. Já měla nějaké zažívací problémy, nevědělo se, jestli je to jícen, nebo žlučník a bylo mi řečeno, že se to pozná, až ten žlučníček vytáhneme...buď to přestane a tím pádem to byl ten žlučník, nebo ne a pak to nebyl žlučník ..... připadalo mi to dost ujeté, abych si postupně nechala vykuchávat jeden orgán po druhém, aby se zjistilo, v čem je problém :-)...tak jsem zašla do ambulance celostní medicíny a tam jsme po všech rozborech úpravou jídelníčku a vůbec celého životního režimu vyřešili problém bez jediného řezu... Takže hlavně najít lékaře, který vidí pacienta jako celek a ne jen to, co se týká té jejich odbornosti, jako světlo na konci tunelu a kolem nic...což je dneska dost problém, je jich asi jako šafránu...
 Raďulka 


Re: Jako bych tam taky seděla :-) 

(9.12.2008 22:02:43)
Jojo, preventivně odstranit pěkně jeden orgán po druhém a až se vlastně rozpadneme. Neměla medicína původně léčit ~t~~t~~t~

 Denisa 
  • 

Jako bych tam taky seděla :-) 

(9.12.2008 21:10:00)
Mám někdy pocit, že lékaři jsou dneska spíše jako nějaký údržbáři...Vidí jenom to svoje, vůbec se neobtěžují posuzovat pacienta jako celek! Gynekolog prostě už jakoby nevěděl, že má člověk cévy a Ortolaringolog zase netuší, že máme plíce :-) Asi tak jako je někdo instalatér a někdo kominík... Já bych ještě zkusila nějakého odborníka na celostní medicínu a tu dámu ve Fakultce bych se pokusila už nenavštívit. Já měla nějaké zažívací problémy, nevědělo se, jestli je to jícen, nebo žlučník a bylo mi řečeno, že se to pozná, až ten žlučníček vytáhneme...buď to přestane a tím pádem to byl ten žlučník, nebo ne a pak to nebyl žlučník ..... připadalo mi to dost ujeté, abych si postupně nechala vykuchávat jeden orgán po druhém, aby se zjistilo, v čem je problém :-)...tak jsem zašla do ambulance celostní medicíny a tam jsme po všech rozborech úpravou jídelníčku a vůbec celého životního režimu vyřešili problém bez jediného řezu... Takže hlavně najít lékaře, který vidí pacienta jako celek a ne jen to, co se týká té jejich odbornosti, jako světlo na konci tunelu a kolem nic...což je dneska dost problém, je jich asi jako šafránu...
 Katla 


byla jsem na očním .-)))) 

(10.12.2008 12:30:57)
s akutním zánětem skléry. Bolest jak sviňa a pocit, že se mi oko prostě do hlavy nevejde, sama jsem si za to mohla, 14 dní jsem s tím chodila v domnění, že to je jen horší zánět spojivek, až se to naráz tak rozjelo...no, věděla jsem, že jsem si to zanedbala, tak jsem na oční šla pěkně pokorně. První, co mě překvapilo, že až jsem na to oko skoro neviděla a druhé mi asi reflexivně taky trochu slzelo, jali se jako první zkoušet zrak. Měla jsem co dělat, aby mi k mým stávajícím dioptriím nepřihodily pár dalších nebo rovnou slepeckou hůl :-). Možná standardní postup. Pak mi lékařka předepsala kortikoidovou mast od zentivy na nic a polské kortikoidové kapky třikrát denně. Po tádnu jsem začala mít podezření, že mastička pomáhá a kapky zhoršují. Na kontrole jsem se s tím svěřila lékařce a dozvědela jsem se - mazejte, kapejte, ono to někdy trvá. Další týden - podezření sílilo, přes noc se oko dalo vždycky skoro do kupy a to vydrželo do prvního nakapání polských kapek - které mimochodem šíleně štípaly. Po dalším týdnu na kontrole se stále rudým okem - "předepište mi něco jiného, mě ty kapky strašně štípou a mám dojem, že mi to zhoršujou" " To je ale to nejlepší, co je na trhu k dostání" (neposuzuju léky podle ceny, ale v tomto případě jsem pochybnosti měla - vydělat musí polský výrobce, určitě aspoň jeden dealer, a určitě lékárna a kapky stály 28Kč). " Tomu nevěřím, napište mi něco jiného, já si to ráda zaplatím". " Ty kapky jsou dobrý". "Mě strašně pálí". " To jsou konzervanty, někdo je holt citlivější, kapejte to dál, zkuste přidat na pěktrát denně, to MUSI zabrat". Kapala jsem ještě týden, další kontrola. "Mažete na noc? " "Mažu" "Kapete?" "Kapu." "Tak jak to, že to oko máte pořád tak rudé? No nic, pokračujte v léčbě, ono je to někdy úporné".
Nebudu to protahovat. Oko se začalo zlepšovat přesně ve chvíli, kdy jsem slavné polské kapky zahodila do koše. ~k~~k~~k~
 Siddhártha 


Re: byla jsem na očním .-)))) 

(10.12.2008 13:16:49)
Hroudo, já, když už mám takové podezření, zkusí daný lék vysadit na celý den, nebo i na dva a pak se sama rozhodnu. A pak doktorovi narovinu řeknu, že např. to oko se zlepšilo od chvíle, kdy jsem přestala kapat.
 Raďulka 


Přečetla jsem poctivě všechny vaše příběhy :) 

(9.12.2008 22:23:06)
A jsem v šoku, že to není až taky výjimečné... na tom ORL je to typické, holt jsou tam dva proudy lékařů, jedni trhají mandli hned a druzí to oddalují až to není potřeba.
Ale že se s tím setkáváte i na gyndě a jiných oborech, no děs.
Je to v lidech, to je jasné. Jsou výborní lékaři ale i ti, kteří by měli odevzdat diplom :(
Já jsem si mandli dcerky pro sebe uzavřela ještě v té ordinaci. Nehodlám to teď řešit, na jaře jdeme opět na alergotesty, alergoložce jsem volala, popsala jí vyšetření a chce malou vidět před odstraněním mandle.
Dcerka má nový homeo sprej do nosu na rýmu a vypadá to, že se jí zbavuje. Tak uvidíme, snad to bude dobré.
Nejsem dogmatický odpírač všeho, mandli jí nechám vytrhnout hned jak bude mít viditelný problém, bude hůř slyšet atp. Do té doby jí mandlička zůstane kde je :)
 VIrena 
  • 

Re: Přečetla jsem poctivě všechny vaše příběhy :) 

(10.12.2008 7:39:31)
protoze jsem ostravacka a setkala jsem se s uzasne profesionalnim pristupem na ORL - v rukou MUDr. Komínka (pred cca 4-mi lety primar ORL Frýdek Místek, nyní podle mych zprav působi v ostrave) - zkuste se obratit na nej, alespon vy s problemy, kteri jste z okoli...
(proc si dovolim doporucovat - zazila jsem kafemlynek opakovanych inusitid a to na ORL nem. Opava, kdy mi po 30!!!! punkci rekli, ze se s tim musim smirit, nadavkem pridali 2x FEES a zapomneli rict, ze pri tomto vykonu je ohrozen ocni nerv... Pan dokroto Komínek mi relativne banalni operaci - srovnanim krive nosni prepazky 90% problemu odstranil!!!)

navic info pro maminky - MUDr. Komínek je specialista na slzne kanalky a to evropskeho formatu!
 Věra 
  • 

Mandle 

(10.12.2008 13:53:05)
Jako malá je trpěla na čepy na mandlích. V šesti letech jsem šla na operaci. Fuj a fuj a fuj, hrozné. Nyní mně bude pomalu padesát a jsem alergička a astmatička, mám čtyřikrát do roka zánět průdušek. Synům je chtěli také odstraňovat, ale nedala jsem jim to udělat. Někdy musí také vítězit selský rozum.
 Dani, dospělá dcera 
  • 

mandle 

(10.12.2008 14:05:28)
Moje dcera byla ve třech letech (už je to 15 let)vyndat nosní mandli, Trpěla na záněty středního ucha (asi 6x propíchnuto). Tehdy se doktor v náma vůbec nebavil. Mandle ven a basta. Byla to jednodenní záležitost, ale když přišla z nemocnice domů - to tedy bylo něco. Ležela jako mrtvolka, z obou uší ji tekly proudy hnisu, hrabala se z toho asi 2 týdny, ale od té doby je klid.
 Sima 2 děti 
  • 

Čerstvý a děsivý příběh 

(10.12.2008 22:55:22)
Týká se to matky mé švagrové. Začal před rokem různými problémy a nejrůznějšími vyšetřeními. Závěr byl "zdravá jako řípa" dokonce ji neuroložka označila za simulanta. Když už paní jen zvracela, měla obrovské bolesti hlavy a injekce proti migrénám nepomáhaly její manžel ji odvezl do brněnské fakultní nemocnice a trval na hospitalizaci. Nechtěli ji tam nechat ale manžel pacientky udělal menší cirkus, tak ji nakonec hospitalizovali. Druhý den švagrové řekli, že paní prodělala mozkovou mrtvici (pani je 50), třetí den přišli a maminku našla pozvracenou, téměř v bezvědomí.Udělali cirkus a tak ji další den udělali CT mozku. Diagnóza byla obrovský nádor na mozku. Pochybovali že to vůbec přežije protože měla velký otok mozku. Ale po lécích otok ustoupil, paní operovali, nádor v průměru 7 cm se podařilo odstranit - byl zhoubný tak paní v průběhu jara a léta podstoupila ozařování a chemoterapie. Bohužel to není konec. Nechci popisovat co všechno matka mé švagrové prožila ale vždycky po návratu z nemocnice, na tom byla hůř, než když do ní šla. A to nejhorší začalo asi před měsícem. Dostala zápal plic a museli ji znovu hospitalizovat protože se dusila. Byla napojená na kyslík. Druhý den ji začalo bolet oko a lezlo ji z důlku. Závěr lékařů byl, že nádor je tak velký, že vytlačuje oko ven, paní odpojili od kyslíku, nedávali ji jíst a pít a švagrové řekli, že do rána umře. Ta tomu ale nechtěla uvěřit a argumentovala výsledkama ze 14 dní starého kontrolního CT že na mozku žádný nález nebyl.Tamní doktory to ale vůbec nezajímalo a zprávu z jiné nem. naprosto ignorovali a mleli si svoje. Švagrová se spojila s onkoložkou a popsala ji situaci.Ta řekla že není možné aby měla maminka v tak krátké době obrovský nádor a řekla že problém bude ještě v něčem jiném. Onkoložka zavolala do fakultní nem. a ošetřující lékařku seřvala a řekla,že paní musí dát do kupy. Znovu ji napojili na kyslík a vyšetřili oko- zjistili, že má pásový opar. Vše nakonec "dobře dopadlo", paní to přežila, ale nechodí,nemluví, sama se nenapije, nenají,má plíny, je částečně ochrnutá. Maminku jim před 14 dny vrátili domů na dožití!!! Jejich závěr je, obrovský nádor tlačící na pohybová centra.Včera byla paní v Masarykově onkologickém ústavu na magnetické rezonanci. Dnes mi švagrová volala výsledky, všechna vyšetření dopadla dobře, nikde žádný nádor. A závěr:její stav je způsoben nadměrným a dlouhodobým užíváním léků. Brrr ještě teď mi jde mráz po zádech a doufám že na záchranu není pozdě. A to vše proto, že mezi sebou 2 Brněnské nemocnice nedokážou komunikovat.
 Raduza 


Re: Čerstvý a děsivý příběh 

(11.12.2008 10:14:12)
To je teda opravdu děsivý příběh :-(. Když si představím, že v Bohunicích má být jediné traumacentrum pro Zlínsko, Jižní Moravu a Vysočinu, tak je mi do breku. Nemocnice nemá dobrou pověst. Kamarádku (24 let) operovali loni před vánoci s nádorem a po vánocích znovu, protože tam kousek zůstalo. Naštěstí to bylo nezhoubné a je v pořádku. Paní a příbuzným přeji hodně síly
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Čerstvý a děsivý příběh 

(11.12.2008 20:00:40)
No, a kvůli takovým příběhům lidé prahnou po dodatečných konzultacích s dalšími lékaři.
 kili 
  • 

Tak nevím 

(13.12.2008 11:11:11)
jestli ten kafemlýnek neroztáčela více autorka než lékařka a zda to není spíše autorka, koho nezajímá názor.
 Veronika, synáček Pepíno (necelé 4 měsíce) 
  • 

Několikero zamyšlení k článku 

(15.12.2008 12:56:50)
Zajímalo by mne, kolik platí zdravotní pojišťovny za odstranění mandle, že se to doktorům vyplatí dělat skoro plošně????? Jako příklad uvedu z těhotenství amniocentézu, kterou taky doktoří rádi doporučují pomalu plošně - i ejhle, ona mrška stojí 4 tisíce to už se vyplatí udělat na těhuli bububu a nahnat ji tam, že? vsadila bych boty že zde to bude velmi obdobné...

A k odstranění jakéhokoliv orgánu v těle - ať si kdo chce říká co chce, žádnej orgán není v těle pro nic za nic, mandle jsou filtr zachycující nečistoty a prach.... a rozhodně vím, že kdybych já byla postavena s Pepínem do podobné situace, tak rozhodně budu nejdřív sahat po méně definitivním řešení, než je ostranění. Ano, pokud by vše selhalo, tak potom určitě bych na odstranění šla, ale před tím bychom měli za sebou řadu pokusů jiných, méně drastických a definitivních.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.