| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co o nás prozradí dárky

 Celkem 101 názorů.
 Andy 
  • 

nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 9:37:10)
Hezky napsané. Dle mého mají největší hodnotu ručně vytvářené dárky, protože tak dává člověk skutečně najevo, že mu ten druhý (druzí) stojí za to, aby se osobně podílel na tvorbě dárku pro něj (ně). Navíc je to vždy originál, který se v žádném Tescu, Globusu, ... nesežene. Všem přeji hezké Vánoce pokud zvládnuté v klidu a pohodě domova a ne v přeplněným supermarketech.
 Dáňula 


Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 11:02:58)
Jenže tyhle vlastnoruční dárky nejsou pro každého. Třeba můj taťka svá vnoučata fakt miluje a udělal by pro ně první poslední, ale dostat nějakej výrobek z čehokoli (obrázek, cosi z moduritu či hlíny uplácaného atd.) tak by u stromku tak akorát předstíral radost a pak to umístil někam do propadliště dějin. TO samé ostatní z rodiny, na tyhle nostalgický serepetičky je prostě neužije. A mě vlastně taky ne. ~d~ Jediný vlastnoručně udělaný, co by ho fakt potěšilo by bylo, kdybych mu v garáži postavila nějakou krásnou motorku, ale nemám na to ani schopnosti, ani prachy, tak se bude muset spokojit zase s košilí a svetrem a jezdit dál na tý, co mu parkuje v garáži. Beztak nedávno prohlásil, že už aby ty vánoce byly, že se mu nechce chodit nakupovat hadry a ten ježíšek ho toho otravnýho nakupování vždy tak krásně zbaví...~t~~t~~t~
 M 
  • 

Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(16.12.2008 0:02:43)
Ja uz 3ti tyden vyrabim pro deti hru, ale bohuzel se mi moc nevede, nejsem moc zrucna. Ale tchyni, rodicum a par kamaradum vyrabim z jogurtu syrove kulicky nalozene v oliv. oleji a prazena dynova seminka, hezky to zabalim, udelam cedulku a je to. To zvladne kazdy, navic si pak pochutnaji a nezustanou jim doma lezet zbytecne kramy. Doporucuji.
 MirkaEyrová 


Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 11:54:37)
Andy, ručně dělané dárky může dávat opravdu jen umělec. Ten, kdo něco UMÍ udělat. Ne každý je nadán shůry, většina laiků neumí ani nakreslit neumělá zvířátka pro své malinkaté dětičky, natož aby tvořili něco významného a smysluplného pro milence, manžely či rodiče. A ovšem desetiletého potomka asi taky víc potěším kupovanou stavebnicí modelu k železnici nebo Poštovním kurýrem (spol. hra), než kresleným zviřátkem jako z tvorby dvanáctileté slečny.
 Osoba+Justýnka 07/09 


Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 14:48:21)
Já se tedy za umělce nepovažuju a ručně vyrobené dárky dávám. Ne vždy tedy mají úspěch ~:( Třeba svého muže jimi nepotěším. Naopak babičče vyšívám prostírání vzorem, který obdivovala na mé zástěře. Myslím, že se jí bude opravdu líbit. Sestře ušiju zástěru z roztomilé japonské látky s tučňáky (opět mám ověřeno, že se jí látka líbí).
Někdy nemusí člověk ani sám rukama něco vyrábět. Stačí nechat potisknout tričko vhodným obrázkem (např. pro mou setru milovnici metra, jsem před její stáží v Madridu nechala na dámské tričko natisknout mapu madridskeho metra. měla z toho ohromnou radost).
 Lenka Nová 
  • 

Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 15:12:10)
Mě bys teda zástěrou nepotěšila (každý má snad jiný vkus, přece nebudu nosit něco jen proto, že je to dar. Navíc vyšívaná? Kde žiješ?).. Já dávám dárky takové, jaké vím, že druhého potěší (něco o čem mluví, že by chtěl, viděl, něco co druhého zajímá..nikdy bych nedala něco co mám ráda já, ale druhý třeba ne).
 MSteflova 


Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 15:18:31)
Lenko, klídek. Osoba psala, že se snaží dávat věci, které potěší. Mě by zástěra nevadila, a to skoro nevařim ~:-D.
 Osoba+Justýnka 07/09 


Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 16:14:48)
Já vím, že zástěra není pro každého, ale taky vím, že moje sestra je používá (je stejné prasátko jako já a snadno se umaže při vaření) a navíc z téhle látky se jí bude vážně líbit. Vyšívanou zástěru jsem dala sama sobě a žiju ve 21. století stejně jako ty. Jen asi máme každá jiný vkus :-)
 Cucaracha+Daniela 5let+// 


Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(10.12.2008 10:21:22)
Já si zástěru přeji už několik let, bohužel mé přání zatím nebylo vyslyšeno~;((.Myslím, že je to sice praktický dárek, ale dle vkusu se dá uzpůsobit a myslím, že může udělat radost, stejně jako někomu udělá radost parfém, boty, rifle....je to prostě individuální /a nemá cenu kvůli tomu tady dělat dusno - jako že jsme třeba 100let za opicema no ne?/Pěkné svátky plné pohody a setkání s rodinou a přáteli, o to jde přeci především...~;)
 Lizzie 


:OD 

(9.12.2008 14:38:48)
Spoléhat se někdo na mnou ručně vyrobené dárky...tak dostanou kulové. Neumím ani rovně ustřihnout papír.
 Lenka, Adam 10, FIlip 4 
  • 

Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(9.12.2008 15:37:41)
To je sice pěkné třeba u rodičů, babiček a tak,ale chtěla bych vidět naše kluky, kdyby pod stromečkem místo vytouženého lega našli nějaký takový dárek.

 Radek a Áňa 
  • 

Re: nejlepší jsou ručně vyrobené 

(15.12.2008 9:41:27)
Myslím že to je pravda.Ale zároveň platí že i dárek z vlastní produkce musí mít úroveň.Před čtyřmi lety jsem založil tradici kalendáře z fotografií mé dcery.Nemám namysli předražené šablonové trapné kalendáře které nabízejí minilaby. Můj kalendář je každý rok jiný a výrobní postupy se neustále mění, vyvíjejí a inovují.Nastíním letošní postup: Začátkem prosince vyberu z fotek za minulý rok 12 nejlepších fotek, upravím je a nechám vyrobit ve formátu A4.Koupím 13 čtvrtek A3 a vytisknu na ně dny a měsíce. Pak nechám čtvrtky dozdobit Mou dcerou dle její fantazie.Nalepím fotografie a nechám svázat drátěnou vazbou.Celé to přijde na 450 kč.Obě babičky jsou pak celý rok u vytržení když mohou mít stále vnučku před sebou.Ke kalendáři pak dále věnuji 12ks rámů A4.Do nich si fota z kalendáře babičky dají až dostanou příští rok nový.Takže mají doma již slušnou galerii...
 Lizzie 


Opět mimo  

(9.12.2008 9:37:59)
jsem. Dárky kupuji ráda, ale - je to těžké. A přiznávám, že ač ráda vidím radost v očích druhých nejsem extra originální. Kombinuji praktické a ,,potěšující" záměry, takže nakupuji zpravidla oblečení, cédéčka, dývýdýčka a kosmetiku. U babičky jsou na místě praktické dárky - svého času jsem kupovala dekorativní věci (sušené květiny) apod., nicméně byt tím má přeplněný, typ ženy, která má ,,takřka všechno". Dědovi jsem kupovala detektivky, které jsem před Vánoci samozřejmě přečetla:)
Moc se mi nelíbí hodnocení některých typů dárků v článku...ať si říká kdo chce, co chce...i ty velkorozpočtové můžou potěšit. Dát mi někdo pobyt v Americe, zlobit se na něj nebudu a i do toho luxusního hotelu bych si na poukázku zašla, ač i normálně jím lehce jako čuně.
 Insula 


Re: Opět mimo  

(9.12.2008 12:43:09)
Lizzie, jak jsem se dočetla, tak jsem taky "mimo". Babičce a dědovi tradičně dělám každý rok balíček kosmetiky (prášek na praní, mýdla, aviváž apod.). Oni sami nic nechtějí. Do osmdesátky jim totiž už chybí opravdu málo a babička říká, ať jim nic nekupujeme, že jsou už staří a že už to neužijí a má pravdu. A tchýni se letos také chystám koupit kosmetiku. Ovšem jde o kvalitní a drahou, sama by si to nekoupila. A jinak všechno má. Takže raději koupím něco, co vím, že bude používat, než "originál", který bude zabírat místo ve skříni. ~R^
 Lizzie 


Re: Opět mimo  

(9.12.2008 14:26:20)
Insulo,

naprosto souhlasím. U nás to probíhalo a probíhá stejně. Byť mám svou jedinou žijící babičku poměrně mladou a tam jde ještě nakupovat nějaké ty ,,módní vychytávky", i praktické věci jsou každoročně v kurzu. U té druhé to byly hlavně praktické věci - prádlo, aviváže, župan apod. Sama by si to nekoupila (a nikoliv z nedostatku finančních prostředků). Já jsem k některým předvánočním článkům dost skeptická. Přiznávám, že ač mám ráda kouzlo Vánoc a neberu to jako nákupní mánii, jsem asi neoriginální materialistka:) Co rodina, to jiný styl.
 Insula 


Re: Opět mimo  

(9.12.2008 15:23:08)
No, já jsem to špatně vyjádřila. Jde vlastně o prababičku a pradědu (manželova babička a děda), tchýně je samozřejmě mladší. ~:-D Ale jinak vše souhlasí. Oni by byli nejraději, kdyby jsme nekupovali vůbec nic, ale to je mi zase blbý.
 klára 
  • 

Re: Opět mimo  

(9.12.2008 15:58:31)

Insulo,¨

proč je ti to blbý? Myslí to prarodiče opravdu vážně, nebo to jen tak říkají? Mně zase dost vadí, když lidem VÁŽNĚ říkám něco, co si OPRAVDU přeju, ale co je třeba v rozporu s tradicemi (třeba narozeniny - děkuju, nic nepotřebuju, potěší mě květina a potřesení rukou a to, že přijdete) - a oni to stejně udělají podle sebe, resp. podle tradice, protože si myslí, že to říkám jen tak z upejpavosti a že ve skutečnosti CHCI, aby mi něco dali (a kdyby ne, bude trapas a budu zklamaná).

Jak mám ty své lidi - a jak mají tví prarodiče tebe - přesvědčit, že třeba OPRAVDU nic nechceme?
 Lizzie 


Re: Opět mimo  

(9.12.2008 16:00:01)
kláro,

jenže člověk zpravidla pozná, že dotyčný to z té upejpavosti říká,-) Zvlášť, když babi, dědu, mámu, tátu...někdo celý život zná.
A pro mě je vždycky lepší dárek dát než nedát. Čistě sobecky - i pro můj dobrý pocit.
 Insula 


Re: Opět mimo  

(9.12.2008 18:38:36)
Myslí to určitě vážně, ale já je mám ráda a tak jim chci prostě udělat radost alespoň nějakou maličkostí. Proto kupuji dárky praktické, jak jsem psala. Ale tady v článku píší, že je to vlastně "hloupý" dárek. ~t~
 Fi 


Re: Opět mimo  

(10.12.2008 19:53:57)
ano, napodobne. Taky muzu neustale rikat, ze nic nepotrebuju, ze darky nechci a skoro nikdo to nerespektuje... Myslim, ze nejlepsi darek si clovek udela sam, koupi si, co mu schazi nebo z ceho ma radost, ale posledni dobou je toho fakt malo, abych si neco kupovala, spis nechci mit byt zahlceny kravinama a nemit uz ani vzduch na dychani... nechci veci, co sbiraji prach, nechci veci, ktere nepotrebuju, ano ocenim prakticky darek, ktery se hodi, nebo treba cokoladu, tu muzu kdykoliv :) A nerada darky davam obzvlast k vanocum, protoze je se to MUSI, vsem a atd. a desi me, kolik zas dostanu nesmyslu. Rada davam darek k narozeninam, kdy na toho cloveka opravdu myslim delsi dobu a neco vhodneho se snazim vymyslet. Doma to resime tak, ze si s manzelem darky nekupujem, ja mu koupim kdyz se mi pro nej neco libi nebo vim, ze mu to udela radost kdykoliv to vidim, ne kdyz jsou vanoce. Sobe taky koupim darek kdyz mam chut a ne povinnost :) No a vanoce jsou samozrejme hlavne pro deti... Nastesti nasi rodice nejsou zaryti tradicionisti, taky vetsinou nic nechtej a vanoce se odbudou malickostma.
 Dobra1 


VANOCNI POUKAZKY 

(9.12.2008 17:39:00)
nekdy pouzivam. Ne ty na nakup v hypermarketu, ale treba na knihy + 1 knihu k tomu aby si clovek mohl jeste o svatcich pocist, nebo treba na masaze ci vstupenky do divadla. Skoro nejtezsi je to pro mladsi dite, ktere ma skoro vsechno po tom starsim, atmosferu uz vnimat bude, ale jeste neni dost stare, aby si mohlo samo rict (1,5r.).
 Svetlana, 2 dcery  
  • 

Zajimave 

(9.12.2008 10:19:15)
Asi na tom neco bude, protoze tchyne mi dava porad darky nezabalene a takove o nicem... Proste jenom aby mi neco dala. Dokonce tam nechava i cenovky! Asi aby jsem videla, kolik penez do mne musela investovat :)
 dadlenka 


Re: Zajimave 

(9.12.2008 10:40:45)
a ještě jedna kategorie na kterou je moje tchyně expert - dárková recyklace - postupuje různé dárky dál a taky si dává velký pozor aby náhodou nedarovala dražší dárek, než dostane. Musím říct,že můj manžel se z vánoc, které prožíval se svojí matkou vzpamatoval až teď, když máme vlastní děti.
 fisperanda 


Trochu jinak... 

(9.12.2008 11:25:59)
Dárky kupuju jenom dcerce. Což je super, protože to vůbec není těžký vybírat. Rodiče pozvu před vánocema na večeři do nějaké lepší restaurace, najíme se, pořídíme fotky, jsme rádi, že jsme spolu. A to je dárek ode mě a víceméně tradice. Jinak jim dárky nekupuju. Dohodli jsme se na tom, a je to bezva, nemám žádný stres. Manželovi kupuju vždy parfém, což není moc originální, ale udělá mu to radost. S bráchou jsme dohodnutí dárky si nedávat, to stejný s kamarádama. Radši si jdeme spolu sednout dopoledne na Štědrý den a pokecáme, bez nutnosti někoho ohromovat dárkama. Já sama jsem radši, když nedostanu nic, než bych dostala soli do koupele, sprchový gely, šampony nebo gelový svíčky. Tchánům jsem už na začátku oznámila, že víceméně tradici v dávání dárků nedodržujeme, a pokud chtějí, dárky můžou směřovat na dcerku, ale s náma ať si nelámou hlavu, a my jim taky kupovat nic nebudem. Mám vyřešeno. Vánoce jsou pohoda :)
 jednachudá 
  • 

Vánoce 

(9.12.2008 11:54:22)
Já si v skrytu duše přeji aby jsme byli všichni zdraví což je a bude vždycky na prvním místě.Mrzí mě jen, že dnes je to vše o penězích kdo komu a za kolik.Pro mě je to šílený stres peněz nazbyt nemám, co mám strkám do baráku.Pak když vidím, jak "skoropříbuzenstvo" kupuje samé drahé věci a ve velkém množství hrnou se mi jen slzy do očí.Né že bych nepřála dětem spoustu dárků, ale aby si je někdo takhle kupoval je hnus(a děti dokud nemají rozum jdou za těmi kdo jim dá nejnovější hračku atd.)Jen doufám, že až budu mít děti já, že je naučím tomu, že nejdražší dárky jsou o něčem jiném než o prachách a budou si to plně uvědomovat.Dnešní doba je přímo nechutná a jsem jen ráda, že nechodím už do školy a nemusím před třídou vyprávět co jsem dostala-jistě bych byla terčem posměchu dnešních "nevychovanců" bez kousku taktu.Jinak všem přeji mnoho štěstí a zdraví.
 & 


Re: Vánoce 

(9.12.2008 12:35:26)
Pak když vidím, jak "skoropříbuzenstvo" kupuje samé drahé věci a ve velkém množství hrnou se mi jen slzy do očí.Né že bych nepřála dětem spoustu dárků, ale aby si je někdo takhle kupoval je hnus... ~q~ ~q~

Holka zlata, neco ze sebou delej. To co dela "skoropříbuzenstvo" se vesele vybodni a raduj se ze zivota. ~y~
 klára 
  • 

Re: Trochu jinak... 

(9.12.2008 12:54:38)

Fisperando,

máš to dobře zařízené. A s rodiči a bratrem jsi tak domluvená od kdy - od doby, co žiješ jinde? Můj bratr bydlí u rodičů, já už přes pět let žiju jinde, ale sama - takže vánoce trávíme ve čtyřech jako v dobách dětství, a naše maminka ty vánoce také tak pojímá (jako pro děti - tj. hromady balíků a balíčků - já bez přehánění mám každý rok skoro dvacet balíčků). Mě osobně to trochu stresuje, protože na rozdíl od mamky nejsem schopna kupovat lidem oblečení (vždy se obávám, že by se jim nelíbila barva, střih, zapínání, materiál...), potíže mám i s knihami (obracím je v ruce půl hodiny, pročítám, dumám, zda to opravdu bude obdarovaného bavit, nebo ne...) - a pak tedy vždy něco koupím - právě z toho ošklivého a zavrženíhodného důvodu, jaký popisuje článek - proto, že se to musí, a snažím se tím neuvést obdarovaného do rozpaků, ale že bych usilovala o nějakou jeho upřímnou radost, to mi asi není dáno. Zdá se mi, že rodiče mají vše, co si za peníze mohou koupit, po obchodech chodí více než já, nechci jim domácnost zaskládávat hrnečky a vázičkami, tajná přání v průběhu roku nevyslovují (ani já ne).

Tvůj příspěvek mi vnukl naději, že až třeba já i bratr budeme oba z domu a budeme žít s někým jiným, nebudou muset ty vánoce být takovou "řeholí". Teď z toho mám trochu pocit, jako by na tom klasickém průběhu se spoustou balíčků nejvíce záleželo mamce a jako by si tím chtěla udržet iluzi, že má stále malé děti či co :-( (bratrovi je 28, mně 30).




 fisperanda 


Re: Trochu jinak... 

(9.12.2008 15:40:26)
My jsme s bratrem stejně staří jako vy :) Na nedávání dárků jsme byli domluvení od puberty, kdy mi brácha řekl: "Nemám na tebe prachy, soráč". Ale bylo to v pohodě, můj rozpočet tím taky nezatížil, už tak jsme měli co dělat s dárky pro rodiče (když jsme všichni bydleli spolu, tak jsme si dárky dávali, ale to jsme byli víceméně děti). Teď jsme zase rádi, když se s bratrem sejdeme třeba v té restauračce, pozveme k tomu kamarády, partnery a je to fajn. Jsem ráda, že se to u nás tak vyřešilo, protože vymýšlení nákupů dárků jak se zdá zatěžovalo všechny. Takle se spolu sejdem u dobrýho jídla, pokecáme, vyfotíme, máme vzpomínky, že jsme byli spolu a je to tak fajn. Samozřejmě výjimka je moje dcerka, které asi nevysvětlím, že jako dárek dostala tenkrát na večeři tu boží kačenu :) Jasně, pro dcerku jsou dárky ~:-D
 Jaana2 


užitečné dárky 

(9.12.2008 12:53:35)
V článku zaznělo nedávat dárky, co se stejně koupí. To je podle mne docela nesmysl, jasněže bych brusle, lyže, kolo, MP3. leg ... - dosaďte podle svého , koupila, ale proč by děcko nemělo počkat PRÁVĚ až na vánoce, ať se má na co těšit a hlavně překvapení, jestli OPRAVDU bude splněné přání? U např. prarodičů dárky typu velká krabice prášku na praní, prostě užitečná věc - proč ne? Jen proto, že je to praktické?
 rae 
  • 

Re: užitečné dárky 

(11.12.2008 17:17:03)
to asi ne - spíš byly v článku myšleny dárky typu boty, ponožky, běžné oblečení obecně......
 LaraKroft 


Přemýšlím... 

(9.12.2008 13:06:09)
Já se teda vždycky snažím přemýšlet, co by komu udělalo radost, vždycky hledám, jaké má kdo záliby a co mu k nim dopřát...samo, že se taky předem ptám, co si kdo Ježíškovi napsal...(rodiče si teda nic nepíšou a je to zapeklitý), ale třeba oblečení není špatný dárek, náš táta nosí jen to, co dostane, jinak si sám jaktěživ nic nekoupí ("na co, vždy´t ten svetr je ještě dobrej" - nosil ho i na VŠ)...
Hlavní je, že jsme aspoň na svátky spolu, že je nám fajn a máme se rádi...co na tom, že se Ježíšek třeba úplně nestrefil. I tak mu všichni pěkně poděkujeme :)
 MSteflova 


Re: Přemýšlím... 

(9.12.2008 14:12:07)
No, já si moc nepamatuji, který dárek mi v dětství udělal extra radost, ale pamatuji se, co mi radost zkazilo. Otec mi slíbil kytaru(on byl vůbec na sliby velký machr)a tu mi nakonec nekoupil. Ještě pár dní před Štědrým dnem jsem nenápadně vyzvídala a připomínala se, otec odvětil, ať to neřeším, že ví, co slíbil.
Pod stromečkem jsem šmejdila snad půl hodiny a samozřejmě kytara nikde. Vánoce komplet zkažené, naši se k tomu ještě pohádali a pamatuji si to i po 20 letech. Prý by mě to přestalo brzy bavit, ostatně jako vše...
Takže já bych určitě dětem naslouchala, a v případě jejich dlouhodobějším zájmu o určitou věc bych jim to koupila(pokud by to bylo dostupné). A určitě bych neslibovala nic, co nedodržím.
 LaraKroft 


Re: Přemýšlím... 

(9.12.2008 15:32:01)
Tak z toho, co si děti napíšou (ehm - nareslí) se snažíme splnit fakt všechno, třeba jednu věc ne, když je to fakt "mimo mísu", ale zas dostanou spoustu navíc...ani Ježíšek nemusí splnit úplně všechna přání, zvlášť když děti nejsou úplně "vzorné".
(Čímž jsem teda rozhodně nechtěla říct, ba ani naznačit, že by si snad Lassie tu kytaru nezasloužila...to určitě néééé!!!)
 MSteflova 


Re: Přemýšlím... 

(9.12.2008 15:42:41)
Laro, já jsem si tu kytaru za pár let sama koupila(v bazaru), sama se naučila a kdyby neměla poškozený krk, hraji dodnes. Což mi připomíná, že si o ní příští rok napíšu ~g~.
Jde o to, že to nebyl rozmar, měla jsem skutečný zájem a myslím, že pokud se chce dítě věnovat sportu, hudbě nebo třeba malování, tak by měli být rodiče jedině rádi... Kde já mohla bejt, kdybych začala dřív ~t~.
 Jana, dvě dospělé děti 
  • 

Nejlepší dárek pro tchyni 

(9.12.2008 13:38:59)
Vymyslela jsem ho já. Tchyně má dost kamarádek, se kterými si volá a píše sms z mobilu. Zároveň je hrozně šetrná, takže šetří, kde může a nic si nekoupí. Na Vánoce i na narozeniny jí vždy dobijeme mobil 2000 korun a ona má z toho největší radost. Protože ona též dárky, co dostane, tzv, "recykluje", a tohle nemůže nikomu dát. Je to pro ni nejlepší dárek. Pak už jen kupuju nějakou knížku a lepší kosmetiku do koupelny, kterou ona by si nekoupila, protože to je "drahé". A nemám stres, co pro ni k Vánocům.
 Kateřina a dvě dračice 
  • 

:o)) 

(9.12.2008 14:44:30)
tak přesně takhle to na vánoce cítím, jsem tak trochu maniak, každý dárek balím zvlášť do papíru, s jinou ozdůbkou, mašlí.....Přemýšlím, co by komu udělalo asi největší radost a podle toho vybírám. Vánoce nejsou o drahých dárcích a supermoderních hračkách, je to o pohodě, o tom, že mají být lidi, co se mají rádi spolu, o tom, že se člověk má pokusit splnit tajná přání a očekávání svých blízkých. Na ty letošní se opravdu těším :o))) Přeji všem krásné vánoce.K.
 Lusika, Lucinka+33tt 
  • 

Re: Nejlepší dárek pro tchyni 

(9.12.2008 14:51:58)
Tak to máme podobné, možná s rozdílem, že naše tchýně peníze má, jen si obětavě nechce nic pěkného koupit.
Taky jí koupíme dražší kosmetiku a "netržnicové" oblečení a ještě jsme vymysleli obrazovku, kde se střídají fotografie, které si tam zadáš. Aby dárky nerecyklovala dál, dáváme tam něco osobního od naší dcery. Třeba na adventní věnec připevníme Lucinkou nabarvené ozdůbky, nebo řekneme, že to Lucinka sama vybrala (což dělá). Co není takto "poznamenáno" putuje dál.
Sama nám dala příkazem, ať si dárky nakoupíme, nejlépe praktické, tak za deset tisíc a hlavně ať jí to neoplácíme ve stejné hodnotě. Ale toto se ve článku zmiňovalo, já jsem ten grant, co vás může obětavě zasponzorovat. A bohužel se k tomu vztahuje i vděčnost, dary nám opakovaně připomíná a ráda vypráví o své skromnosti a co vše udělala pro své děti.
Uražená, když peníze nepřijmeme, uražená, když jí dáme pořádné dárky. Já nechci být zavázaná. Začarovaný kruh.
Lusika
 Hanka 
  • 

No, nevím.. 

(9.12.2008 14:10:39)
V článku je mnoho pravdivého. Na druhou stranu důraz na správně vybraný dárek pro každého je podle mě něco, co spoluvytváří předvánoční stres. Vy víte, co každému z rodiny udělá radost a po čem skrytě touží? Manžel v pohodě, dcerka taky. Rodiče z mé i manželovy strany= oříšek. Mají vše, co potřebují i chtějí. O mých prarodičích nemluvě. Třeba pro mou babičku jsou Vánoce stresem, protože má: dva syny,dvě snachy, pět vnoučat, jednu pravnučku. Je jí trapné řešit to penězi, ale zkuste vymyslet pro každého takový dárek, aby splňoval kritéria článku. Nemožné. Není lepší se domluvit, vykašlat se na dárkování vymýšlení překvapení a udělat si pohodové společné Vánoce?
 Anadar 


Stres 

(9.12.2008 14:29:44)
To je přesně ono,stres z toho,abychom opravdu vybrali to,po čem naši blízcí touží je další ze stresů,kterými nás moří moderní doba.
Dřív nebyly na dárky prachy,tak se dávaly věci praktické,celkem bez fantazie,tatínek bačkory,maminka látku na šaty,děti,když byly hodné tak knížku,když obzvláš´t tak brusle,ale jinak taky to oblečení nebo botky.
Teď je ovšem snaha,aby i ty vánoční dárky byly takové ,jak se rádo říká "sofistikované"-svébytné,vyjadřující osobnost obdarovaného i darujícího,originálně zabalené a ještě překvapující a maximálně potěšující.Nečekáme toho trochu příliš mnoho od chudinek vánočních dárků ?

 10.5Libik12 


Re: Stres 

(9.12.2008 15:21:58)
Souhlas, hezky napsané.
Vánoční dárky se zbytečně prožívají. Mám jedno dětské traumátko, že se blízkému nelíbil dárek, jednou v dospělosti tchán v 1+1 kam sezval 3 rodiny s dětmi na Boží hod a omylem zastrčil můj dárek a já byla za tu, co dala prd, což mě v tom blázinci nedošlo a vysvětlilo se to až druhý den. A mám fobii z každých Vánoc, že dostanu víc než dám(rp. neúměrně a bude trapas). Moje současná tchýně postupuje podle momentálního stavu finančního zdroje, takže jednou dostanu ovocný košíček, zatímco dochvátám s televizí, příště jí dám hrneček s kočičkou a dostanu autosedačku na dítě za 5 tisíc. Nesnáším to.

No a ke kreativním dárkům, jako stárnoucí dáma se děsím okamžiku, až mi dětičky místo nějakých polopraktických maličkostí, začnou kompilovat vzpomínky ve formě nějakých rádoby osobních uměleckých dárků, jako jsou kalendáře nebo přehozy z fotografií, případně něco, o čem si budou myslet, že už bych si to ve své starobě nepořídila.
Děti moje, to fakt že nechci

~;)
 Betull 


Re: Stres 

(9.12.2008 23:25:35)
no tak ja se Libiku po vanocich tchyne zeptam, jestli se takovych darku desi. (No akorat, ze ten satek si vyslovne preje) a kalendar, podobny, kdyz doslata od nas kdysi nase babicka, tak rikala, ze by ho taky rada.
Tak darkum a vanocum zdar~;)
 10.5Libik12 


Re: Stres 

(9.12.2008 23:45:22)
Babičky toho napovídaj...

Já zkrátka nemám ráda ageistický dárky a řadím mezi ně právě kýčovité kalendáře z fotek

nedala bych si to na zeď, kdyby mě věšeli.
 MirkaEyrová 


Re: Stres 

(10.12.2008 0:17:07)
Nejlíp to s takovým dárkem udělala moje máti. S láskou vybraný hrníček olípnutý fotečkou našeho robátka před použitím umyla - jako ostatně všechno NOVÉ nádobí - v úplně horké vodě. Fotečka nepřežila ~k~. (Je pravda, že dneska se tomu trochu hořce, ale směju, ale tehdy mi to fakt přišlo dost líto...)
 10.5Libik12 


Re: Stres 

(10.12.2008 1:08:59)
Milado, správně chápeš, že kýč je kýčem ať ho vyrobím já či nějaká firma.

A mně připadá takové to nadšení mladých, že bába uslintne nad nepovedenejma fotečkama kakajícího Pepíčka, skoro urážející. To víš, je mi 42 let, tak si dávám bacha, abych byla pokládána za rovnoprávnou osobu navzdory věku:) No chtěla bys snad kalendář, kde budou vyfocený tvý dětičky?

Přátelé, nepochybuji o tom, že mnozí z vás dělají pěkné fotky a že udělaly radost v jakékoliv podobě vašim blízkým.
 & 


Re: Stres 

(10.12.2008 8:36:40)
Libiku,

No i kakajici Pepicek se da vyfotit zajimave...
Proc podcenujes vlastni deti? Ze by zrovna tvoje deti vyrabely kyce?

"Clovek az na vlastnich detech zjisti, ze genialita je dedicna" ~;)


 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Stres 

(10.12.2008 8:38:01)
Libíku, překvapivě - jo. Letos ho vyrábím i pro sebe, dokonce jsme si na to koupili tisknárnu. A budu pak i scrapovat dětem fotoalbum.
Mojí mamince ještě není šedesát, je to aktivní, vzdělaná paní s mnoha kulturními zájmy, nedávno si dodělala doktorát, ale pravidelně mě prosí, ať jí pošlu někajou pěknou fotku všech tří vnuček (fotíme na zrcadlovku), a kalendář, který jsme loni s dětmi vyráběli, má na čestném místě v pracovně a často mi při telefonování zmíní, že se na ně už zase nemůže vynadívat. Tak ti nevím ...
 Anadar 


Re: Stres 

(10.12.2008 10:14:45)
Libíku,souhlas.
Mně tohle připomíná takové ty pořady typu hrajeme našim jubilantům.Ovšem dnešní sedmdesátníci vyrůstali na swingu,šedesátníci na rock-and rollu a padesátnící na rocku.Tak proč se jim proboha hraje dechovka?
Moje matka samozřejmě ujíždí na rodinných fotkách,ale jen proto,že sama nikdy nefotila a tak se jí nepovalují v krabicích hromady fotek kakajících Pepíčků.Takže její požadavky na aktualizaci obrázků jsou zcela legální.Ale hrnek s fotkou puberťáků jsem si jí dosud netroufla věnovat.

Je samozřejmě problém dávat dárky třeba osmdesátileté tetě s Alzheimrem.Nic nepotřebuje,dohromady nic neocení(už ani to jídlo ne),ale dárek v rámci spravedlnosti dostat musí,to jináč nejde.Letos jsem pro ni vymyslela nerezovou termosku,neb jsem si uvědomila,že ji potřebuje na letním rehabilitačním pobytu.To je výsostně praktický dárek,ale vymyslete v takovém případě něco osobního.
 nordica 


Re: Stres 

(10.12.2008 22:12:07)
Libíku, představ si, že bych nejen kalendář se svým dítětem chtěla, ale my jsme si ho se synem dokonce vloni udělali. No, mne ten ageismusm nějak nebere, ale to bude asi tím, že je mi 53:-) . Synovi bylo 22, vrátil se z Izraele, takže fotek bylo dost. Nebyla bych tak příkrá v odsudku, ale možná jen už spěju k senilitě, a když je syn tedˇzase " v čudu" ve světě, tak si i uslintnu, jak jsi se velmi negativně vyjádřila. Počkej, až Ti bude o 10 let víc a pak uvidíme.
 Gudrun 


Re: Stres 

(12.12.2008 16:27:17)
Taky je mi 42 let, komplex z toho ještě nemám a kalendář s fotkama svých dětí bych klidně ráda dostala. Je věc názoru, co pokládat za kýč.
 Betull 


Re: Stres 

(10.12.2008 10:18:11)
"Babicky toho napovidaj"....??? No ono tem nasim babickam (tedy maminkam) je jen o neco malo vic, nez tobe. Ze by teda tchyne predcasne zesenilnela, jen proto, ze se stala babickou?
Ze ma v praci nad stolem fotku nasi dcery z porodnice - no vybledlou , srkoucenou, hnusnou...je to tak spatne? Ze ma fotky vnucek na lednicce, na nocnim stolku, je to spatne? Ona nema v sobe takvou tu hrdost, ma proste rada svoje deti a vnoucata a obcas se ji po nich i zasteskne, no a?
Ja osobne mam fotky svych deti rada, takovy kalendar bych brala, pac proste krasna fotka je krasna fotka ja se z ni tesim a kdyz je to jeste pekne zpracovane...

A za tim kalendarem si stojim. Manzel je dobrej grafik,(ja jen vybiram fotky) a je to dost pekny, i on je nadseny. Takze se proste bude davat v male obmene maminkam i babickam.

No a jinak je to vlastne letos nutnost ty rucne delane darky, ja se do mesta na nakupy nikam nedostanu. Zrejme fakt nikam.
 klára 
  • 

Re: Stres 

(9.12.2008 15:22:57)

Hanko, Anadar,

přesně! Já mám totiž dokonce pocit, že autorka - psycholožka doopravdy nevěří tomu, co v článku píše - že si jen potřebuje vydělat (na tom jistě není nic špatného), a protože nastává tajemný vánoční čas a redakce si přeje hezký článek o dárcích, napsala toto.

No, ono i kdyby napsala článek o tom, že o vánocích si nemáme kupovat věci a balit je, ale máme odpočívat a být spolu, stejně to neosloví tu většinu lidí, tedy lépe řečeno žen typu mé maminky (jak jsem psala výše), pro něž by to zkrátka bez těch kup dárků nebyly vánoce...

 MirkaEyrová 


Re: No, nevím.. 

(10.12.2008 0:13:30)
Podle mě je stejně láskyplné, když se s manželem domluvíme, co chceme, než aby mi třeba pln něžných citů koupil nějakou blbost, o kterou nestojím. On by se dozajista láskyplně trápil vymýšlením, co by mi proboha udělalo radost, a já bych se trápila, že jsem dostala blbinu, kterou nechci, zatímco věc, po které toužím, zůstala v obchodě. A teze, že toto je důkaz jeho menší lásky, je totální kravina: denně mi svou péčí, pomocí a neúnavnou podporou dokazuje, jak výjimečně mě MÁ RÁD ~s~~s~~s~. Ne každý otec postiženého dítěte u rodiny zůstane, spousta jich zdrhá za lepším, a ti, co zůstávají, mockrát aspoň tíhu veškeré péče přenechají matce dítěte ~;((.
 Molly Weasley 
  • 

Já a dárky 

(9.12.2008 15:35:25)
Vždycky jsem se na Vánoce těšila. Moc. Na to, jaké dárečky dostanu, jak budu nadšená, potěšená a překvapená. V patnácti letech jsem na Vánoce dostala celkem asi šest sprchových gelů, náhradní žiletky do holítka a pakl prázdných DVD. Byly to první Vánoce, ze kterých jsem byla rozladěná. Loni (to mi bylo 21), jsem se opět moc těšila - nakupovala jsem všem dárky už od září, protože jsem začala pracovat a užívala si ten pocit, že mám za co potěšit ostatní lidi (a nekupovat jim jenom sprchový gel). Chodila jsem po obchodech a vybárala to, o čem jsem si myslela, že by mohlo ty druhé potěšit (pro novopečeného tatínka a dědečka Tatínkovy a dědečkovy pohádky, pro novopečenou maminku Kuchařku pro matky na pokraji nervového zhroucení, mému muži drahý volant k počítači, nad kterým slintal už několik let). Byla jsem ale opravdu zklamaná, když jsem opět dostala prázdné DVD, sprchové gely a podobné neosobní věci se slovy "když já jsem neveděla, co ti mám koupit, tak snad se ti to bude hodit." Loni jsem se musela z těch nepovedených dárků vybrečet, tak mě to mrzelo. Opravdu jsem se snažila, těšila se na nadšené reakce ostatních...a kulové z toho. Asi už to nikdy nebude takové, jako když jsem poprvé dostala kočárek a dokonce i s panenkou, na který mamka stála tříhodinovou frontu. Už jsem přece dospělá - dostávám na narozeniny rychlevadnoucí květiny a pod stromeček sprchové gely.
 Lizzie 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 16:07:38)
Molly,

to není o dospělosti, to je o lidech - bohužel. Já jsem dospělá a stále dostávám k Vánocům i narozeninám hezké věci. Má matka je dávno dospělá a dostává je též. Případně nějakou korunu, aby si koupila oblečení dle svého gusta navíc (matka). Je mi to líto, Molly.
 klára 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 16:08:35)

Molly,

to je mi líto - ale není to třeba tím, že na rozdíl od svého manžela u tebe není nic, nad čím byl "slintala" :-) už několik let? Já třeba neumím vymyslet žádnou věc, po které bych toužila, takže mi ji pak těžko kdo může dát. A chceš tím říct, že kdybys třeba dostala nějakou takovou tu veselou americkou knížku typu "Příručka pro mou první práci", že by tě to potěšilo víc? (Tak jako jsi dědečkovi dala pohádky pro dědečky, podle jeho nové "role".) Kdybys byla moje sestra, tak já bych ti právě takovou knížku asi nekoupila - uviděla bych ji a řekla bych si - to ne, to je blbý, všichni budou teď vtipkovat o tom, že Molly je zaměstnaná (nebo doplň podle konkrétní osoby a životní situace - že její bratr se stal otcem, že švagrová začala vařit pro miminko atd.) - a já se nechci přidávat k vtipkujícímu davu...

 Molly Weasley 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 16:25:17)
No, příručku k prvnímu zaměstnání bych opravdu neocenila, ale právě u tchána jsem si byla jistá, že z knížky bude nadšený, protože na vnouče se těšil co ho znám, takže každá připomínka toho, že už je dědečkem, je žádaná. Podobnou kuchařku, jako jsem koupila švagrové, jsem koupila i sobě, protože je velice vtipně udělaná. Prostě kupovala jsem to, z čeho jsem i já sama měla radost.
Co se týče dárků pro mě - ano, může to pro někoho být těžké, ale ne o moc víc, než bylo vymýšlení mých dárků pro jiné. Ale já už jsem to vymyslela. Na svatební server beremese jsme si v říjnu napsali seznam svatebních darů, které bychom chtěli. Teď po svatbě jsem vymazala koupené, doplnila o další dárky a rozeslala příbuzenstvu. Dostaneme tedy hodně dárků společných, ale na druhou stranu takových, které se nám budou líbit a hodit.
Asi to moc řeším. Až přijdou děti, bude to zase o něčem jiném, protože miluju dětské hačky. Obdaruje-li někdo moje dítě pěknou panenkou, budu z ní nadšená i já :-)
 Sylvie 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 16:49:47)
Prostě kupovala jsem to, z čeho jsem i já sama měla radost

No, třeba i ostatní tobě taky kupovali něco, z čeho by zas oni měli radost Třeba já, když už bych si musela vybrat, tak bych ocenila prázdná DVD nebo mýdlo víc, než sebevtipnější kuchařku (ptž ty bych aspoň použila, kdežto kuchařku jenom někam založila)
 Molly Weasley 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 17:07:01)
Jenomže mýdlo je něco, co si koupit musím, protože to potřebuju a kupuju si to i v dobách, kdy nejsou Vánoce. Milou kuchařku si nekoupíš třikrát ročně ;-)
 Sylvie 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 17:45:47)
Molly, no právě - mýdlo si koupit tak jako tak musím, takže pokud zrovna nejsem alergik, který pečlivě vybírá, jaké použije, tak se aspoň potěším, že nemusím kupovat, ptž už mám. Mezitím co kuchařku (pokud jde o mne) nemusím kupovat vůbec, a když už, tak mě musí něčím sakra zaujmout. Takže pokud jde o mne, než nějakou vyloženou blbost (třeba kuchařku nebo knížku pro nastávající rodiče/prarodiče, obraz nebo nějakou serepetičku... pokud samo nevím, že zrovna TOHLE obdarovaný chce), tak radši dávám věci spotřební a sama si o ně i říkám od lidí, kteří by mi stejně nekoupili přesně to, co já sama chci, ale mé přání by se snažili vecpat do svých představ (což jsou prakticky všichni kromě maminky ). A co OPRAVDU chci, to si jako velké překvapení balím pod stromeček sama :o) Vědět mé okolí, že letos mi Ježíšek nadělí kurz kreslení pravou hemisférou, asi by si všichni do jednoho poťukali na čelo

MMCH nedávno jsem měla narozeniny a od manžela jsem dostala véééélkou spoustu darů, které v součtu určitě nebyly levné a byly natolik osobní, že bych je tu nerada přesně specifikovala Přesto jsem si nakonec stejně poplakala, že on vlastně obdaroval prakticky jenom sám sebe, mezitím co mně nedal ani bonboniéru ~n~
 Molly Weasley 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 17:55:55)
Narozeniny začínám řešit až poslední tři roky, co bydlím se svým mužem. Narodila jsem se 19, prosince, můj bratr 6., slavili jsme to vždycky dohromady asi dva týdny před Vánocema. Nikdy jsme nedostali nic jiného než společný dort, protože přece všechny dárky dostanem na Vánoce. Teď slavím narozeniny v březnu se svým mužem a světe div se, i nějaká ta bonboniéra se občas objeví. Lidé narození v prosinci to prostě mají těžké. Můj tchán, chudák, má narozeniny 17. a svátek 18. prosince. Ten z toho jako dítě snad nemohl mít nikdy nic.
 MSteflova 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 17:58:08)
Synovec má svátek 22.12., pak jsou Vánoce a narozky má 28. - vše v jednom týdnu. Ještě že máme letní děti :-).
 Molly Weasley 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 18:02:38)
I kdyby se mi líbilo sebevíc jmen, které jsou v kalendáři v prosinci, rozhodně je jednou nedám svému dítěti narozenému v prosinci či lednu :-)
 Sylvie 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 18:12:58)
Molly, jó, o tom vždycky vyprávěla moje máma - je Vlasta, takže k svátku dárek ani neměla, ptž jsou přeci Vánoce a narozená je v lednu, takže co by chtěla k narozeninám, když přeci byly Vánoce. A to mám i kamarádku, která nejenom že se narodila 23.12., ale se i jmenuje Eva
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 20:07:32)
Moje máma je Vlasta, tudíž svátek má 23.12., pak hned štědrý den a 30.12. má narozeniny a já též. Nikdy jsme ale narozeniny nešidili, holt je to náročnější na nápady i finance.
Já dárky vymýšlím ráda, ale spíš pro ty, se kterými sdílím domácnost, většinou zachytím po čem touží. Horší je to třebas s tchýní, které každý rok dáváme knihu a kosmetiku.
Jinak co se týká dárků pro mě, radši řeknu, co si přeju, protože všelijaké nepotřebné serepetičky či obrázky, které považuju za kýč mě moc nepotěší. Manželovi třeba napíšu seznam věcí, které by mě potěšily a on z toho něco vybere.
 MishuI 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 21:53:37)
Můj děda měl narozeniny 24.12.a jeho sestra je Eva ~2~
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Já a dárky 

(10.12.2008 10:50:36)
Já měla spolužačku Evu narozenou 24.12. ~:-D Kupodivu problém s tím neměla, dostala prý ráno dárky k svátku a narozeninám a večer pod stromeček.
 Veveruše 


Re: Já a dárky 

(11.12.2008 1:08:24)
~:-D Jo jo, můj manžel se taky často takto obdarovává, kromě podobných nespecifikovaných osobních darů (pokud jsem pochopila správně, že jde o jistý typ prádla) už mi k tomuto tématu věnoval i literaturu~f~ Ale naštěstí většinou alespoň některý z dárků bývá opravdu jen pro mě:-)
 Lizzie 


Re: Já a dárky 

(9.12.2008 18:45:59)
Přiznávám, že občas kupuji dárky, které i mě potěší - ale dá se to pochopit. Když koupím film na DVD, který může dotyčného zaujmout a i já ho chci vidět, šálu vybírám podle svého vkusu a i když jí dotyčná bude nosit, občas si jí půjčím...,-) Samozřejmě to nehrotím do extrému.
 klára 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 16:18:21)

Molly, ještě -

všimla jsem si, že píšeš o muži. Ten ti také nedal nic, co by tě potěšilo? I když to určitě zamrzí, pokud vnímáš Vánoce citlivě, zdá se mi opravdu jednodušší právě s tím nejbližším člověkem se nemuset chovat podle tradice, být o vánocích spolu a mít volno, a nestresovat se tím, zda uhádnu či neuhádnu, po čem zrovna můj muž či žena touží. Oni nás přece mají rádi, i když nejsou tak nápadití, aby kápli na ten správný dárek.

A propos, jaký třeba dárek by tě opravdu oslovil? Já naopak na narozeniny velmi vítám ty rychlevadnoucí květiny, protože jsou hezké, potěší a pak je nemusím skladovat ve skříni. Na rozdíl od různých dekorativních předmětů či knih a cédéček, které mě nezaujaly.


 Molly Weasley 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 16:31:12)
Právě že můj muž mě potěšil, protože mi dal naprosto úchvatné pyžamo a podprsenku, kteroužto nosím snad pořád.
Já ráda kupuju dárky, ráda těším ostatní, ale loni jsem se těšila tak moc na to, jakou jim udělám radost, že jsem automaticky předpokládala, že o ni budou mít stejné pocity a ne že od švagrové dostaneme každý litrovku coly.
Stresy před Vánoci nemám, užívám si vybírání dárků pro každého, komu chci dárek dát.
 klára 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 16:42:09)

Tak to jo, pokud tě to těší, to je dobře (já vybírám dárky nerada a naučit se to nedá :-) )

A muž je šikovný!

Ať se tedy ty letošní vánoce vydaří lépe - no, ostatně asi už budeš více počítat s tím, že příbuzní nejsou zrovna empatičtí :-)
 *Niki* 


Re: Já a dárky 

(10.12.2008 23:25:49)
Molly, my to konečně rozetnuli s manželem a snad definitivně. Přestali jsme cokoliv očekávat. Ani já, ani on, jsme nikdy nedostali to, po čem jsme toužili. Dostávali jsme takové ty praktické a levné dárky, které ve finále vyšly dráž než ta jedna věc, po které jsme toužili. Chtěla jsem třeba jako puberťačka krásný, asi drahý, svetr - a dostala 3 jiné, levnější, ani jeden se mi nelíbil - a povinně je nosila. Vyšly dráž než ten 1 vysněný, ale "tak dahý svetr ti přece nekoupíme". Navíc ve velikosti min. XL (nosila jsem S) - protože "volné věci jsou přece pohodlnější". U muže to samé. Od svého otce třeba, jako dospělý, dostal jen nástěnný kalendář, který tchán dostal v práci - nějaké krajinky. Atd. Sami jsme se snažili, i letos jsme vymysleli, co by tchánovce potěšilo, a sami NIC nečekáme, protože to třeba bude v akci koupených 10 balíčků smrkacích kapesníčků "když oni to měli levně a mají takový hezký obal" ~j~ Sami s manželem se taky obdarovávat nebudeme, máme oba specifická přání a zrealizujem si je každý sám. Na drobnosti muž není, parfém atd. mu samozřejmě koupit můžu, ale to prostě není dárek. To nechytne za srdce. To je jen balíček s mašličkou pod stromečkem :-)
Vánoce děláme pro děti, tam se (zatím) nepleteme. Jinak já si už největší dárek nadělila a to už v červenci ~p~
 MSteflova 


Re: Já a dárky 

(11.12.2008 18:01:56)
Mono, přesně tak ~R^. Já si nadělila v srpnu ~p~.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Já a dárky 

(9.12.2008 20:12:25)
Ahoj,

no u nás je to podobné. Mí rodiče si docela dají práci a vymýšlejí, co by se mi líbilo. Ale tchýně prostě jde v posledním vánočním týdnu do teska a tam to všem nakoupí. Nebo objedná dárky u švagrové, která je dealerka kosmetiky (mě ta kosmetika ani moc nesedí). Pak pod stromečkem nebo při zmínce o dárcích řekne, že "v těch obchodech nic není". Jenže ono je, ale muselo by se nad tím přemýšlet. Byla bych raději, kdyby mi nedávala nic. Ona totiž dá takových kravinek třeba deset, mě se vůbec nehodí, ale tak nějak mě to zavazuje k tomu, abych taky nakupovala.
 Lyster 


Nejkrásnější dárek? 

(10.12.2008 2:06:26)
Občas když nevím kam zabrousit, tak zajdu sem a čtu si nějaké články, tento mě celkem zaujal a tak jsem se dokonce i přihlásil aby jsem mohl něco napsat........ Když jsem byl malý, tak jsem taky vždycky chtěl ty dárky který se mi hrozně moc líbili... a když jsem je nedostal tak mi bylo smutno...
Dnes mi je téměř 22 let a neřikam, že drahé věci by se mi nelíbili a nebo by jsem je nechtěl...... ale vím, že si je např rodiče nemohou dovolit.... Když se mi např babička zeptá co by jsem chtěl k Vánocům jestli peníze, řeknu že nevím, ale že asi jo...... vim že peníze nejsou tim pravim dárekem pod stromeček, ale zase na druhou stranu si za to koupím třeba věc dražší a pro mě potřebnou..... a mam z ní opravdu radost.. i když dam většinu ze svého na co jsem šetřil celý rok a padla na to i má birgáda...... ale mam z ní opravdu radost.
Ale nejheztčí dárek jsem asi tak před 2-3 lety dostal od jedný v tu dobu asi 5 letý slečny...... a bylo to k Valentýnu, byl to prstýnek z takových těch automatů za 5 až 10 Kč...... ale i když je mi tolik kolik mi je, tak jsem od nikoho nikdy dárek k Valentýnovy nedostal, asi jsem prostě hroznej smolař a dodnes jsem nenašel slečnu mého věku, která by mi jej dala...... bohužel..... i když mám na krku několik řetízků ze stříbra a nebo chirurg. oceli, stejně si tam vážim nejvíc toho prstýnku za 10 Kč......

Mám rád kvalitní věci a rád si počkam na to, až si je budu moci dovolit...... ale věci z lásky...... jsou prostě k nezaplacení....... i když jsou do malího špunta.....
 zuni 


levné Vánoce 

(10.12.2008 8:24:26)
Já letos.... kupuju svým 4 sourozencům a rodičům dárky, každý o hodnotě zhruba 120 Kč. Chci je potěšit, ale ne nechat majlant v krámech jen proto, aby si něco nepomysleli. Babičce a dědovi chci jen poslat přání. (Nechci vymýšlet právě nějakou tu kosmetiku, vidíme se 1x do roka -jsme daleko...) a dárek/ nedárek náš vztah nijak neovlivní.)
A teď mám problém. Manža má jednoho bráchu, chce mu dát něco v hodnotě, za jakou já pořídím dárky pro všechno mé příbuzenstvo. Prarodičům chce koupit nějakou drobnost, ale jen proto, že na něj budou bez dárku blbě koukat.

A můj problém: Nemůžu si pomoct, hrozně mi ten nepoměr vadí. Pořád ho "překecávám", ať aspoň těm prarodičům nic nekupuje, tohle rozhlašoval i před měsícem a už pro ně máme taky ta vánoční přání. Jenomže rodinná tradice je prostě tradice :-( Sám říká, že ho štve kupovat jim to jen kvůli blbým pohledům....
Je to blbý, že ho překecávám?
 zuni 


levné Vánoce 

(10.12.2008 8:25:07)
Já letos.... kupuju svým 4 sourozencům a rodičům dárky, každý o hodnotě zhruba 120 Kč. Chci je potěšit, ale ne nechat majlant v krámech jen proto, aby si něco nepomysleli. Babičce a dědovi chci jen poslat přání. (Nechci vymýšlet právě nějakou tu kosmetiku, vidíme se 1x do roka -jsme daleko...) a dárek/ nedárek náš vztah nijak neovlivní.)
A teď mám problém. Manža má jednoho bráchu, chce mu dát něco v hodnotě, za jakou já pořídím dárky pro všechno mé příbuzenstvo. Prarodičům chce koupit nějakou drobnost, ale jen proto, že na něj budou bez dárku blbě koukat.

A můj problém: Nemůžu si pomoct, hrozně mi ten nepoměr vadí. Pořád ho "překecávám", ať aspoň těm prarodičům nic nekupuje, tohle rozhlašoval i před měsícem a už pro ně máme taky ta vánoční přání. Jenomže rodinná tradice je prostě tradice :-( Sám říká, že ho štve kupovat jim to jen kvůli blbým pohledům....
Je to blbý, že ho překecávám?
 kambala 


čím víc dárků, tím se máme radši 

(10.12.2008 18:30:50)
No, tak v tom ti opravdu rozumím.
Mám naprosto stejně postiženou matku a sestru, obě nakupují vánoční (ale i narozeninové a svátkové) dary v průběhu roku, kupují extra drahé věci, ale i extra levné a nekvalitní blbosti. Hlavně, že je toho hodně. ~q~
Takže když ve svých téměř třiceti letech obdržím od JEDNÉ OSOBY kolem dvaceti knih (z nichž polovinu doma už mám), nepadnoucí oblečení, lacinou nekvalitní kosmetiku, co se mi nelíbí, utěrky, příšerně drahý kufr, mixér, brusle, pět plyšáků a ponožky, nemám radost, ale akorát pocit, že si mně snad chtějí koupit. A já jim každé koupím dva tři dárky (knížku, o které si ZJISTÍM, že ji doma nemají), kvalitní kosmetiku, apod., a vypadám, že na nich škudlím a "nemám je dost ráda". Upřímně, ze stylu vánoc zavedených mou rodinou ("balíme každou ponožku zvlášť, aby toho bylo hodně, čím víc dárků, tím se máme radši") je mi špatně a vánoce opravdu nesnáším....~a~
 gajka 
  • 

proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 8:40:57)
Pro mne osobně je v ideálním případě dárek k vánocům, který někomu dám vyjádřením, že ho mám ráda, protože vánoce jsou pro mne připomenutím toho, kdo a proč se narodil a že to udělal z lásky. Myslím, že nebýt vánoc, tak bychom stejni ty dárky hlavně dětem kupovali i tak, k narozeninám,s vátku nebo i při nástupu do školky či za při jiných příležitostech tj. nesouhlasím s tím, že šampóny atd. bychom si stejně koupili, stejně tak bychom podle mne koupili i ty jiné věc, jen při jiné příležitosti. Snažím se vždy si to promyslet, co komu a jak by se mu to mohlo líbit, aby měl z toho radost, ale u někoho je to opravdu těžké, zejména pokud lidé mají opravdu "vše" resp. si dopřejí vše, co potřebují a chtějí. Beru, že dárky patří ke koloritu,ale s přibývajícím věkem bych klidně omezila dárky mezi některými příbuznými na pěkný vánoční perníček či nějakou jinou drobnost, jen jako výraz, že si člověk vzpomněl a nezapomněl :) Také se přiznám, že bojuji s názorem, že by děti MĚLY pod stromkem najít, co si přejí, jinak že budou zklamané, neplánuji ani závádět "psaní dopisů" s přáními, co dostane syn pod stromek je překvapení a velké tajemství (jak mu říkám) a nikdo neví, co tam bude, člověk může mít hodně přání, ale ne všechna se splní. Neřikám také, že když bude zlobit, že nedostane nic a nebo, že když bude hodný, že něco dostane. Např. nyní vím, že ho delší dobu drží auta CARS, takže jasně, že se snažím, aby tam něco měl s tím motivem a nebudu mu kupovat něco o čem vím, že ho nebaví si s tím hrát, čím bude starší tím se podle mne bude výběr zužovat a přání budou náročnější s tím počítám, ale vánoce pro mne nejsou symbolem všech splněných přání, jsou spíše časem, kdy se člověk může zastavit, popovídat i s lidmi, na které není běžně tolik času, protože je více volna, trošku cukroví, společená večeře i s babičkou a ty dárky patří k tomu...jo a ještě mne také napadlo, že naopak můj manžel je za má "přání" pod stromek rád, vždy z nich něco vybere a nějakou maličkost dopřidá
 Lizzie 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 11:12:18)
A já dárky chci a Vánoce si bez nich nedovedu představit ani nyní?:) Nemusí to být kdo ví co, ale být by měly. Beru to už jako součást tradice - a je to stále skvělé překvapení.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 11:48:41)
No, já dárky ani moc nechci, protože se mi snad ještě nestalo, aby se "dárec" trefil. Takže, i když chápu, že to mnohé z vás pobouří, dárky recykluji, protože jsou mi tak nějak k ničemu.
Nevím, čím to je - neřekla bych, že je až tak těžký mi udělat radost, ale asi je. ~;)
 Lizzie 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 11:51:20)
Tak pokud ti dárek netrefí, je to pochopitelné. Mám štěstí, že většina těch, co obdarovávají, znají můj vkus. A ti, co ne nebo vybírat nechtěli, dávali a dávají nějakou tu korunu.
Recyklaci dárků jsem viděla hlavně v plesových tombolách - doslova, protože dost takových hovadin jsme vyhráli,-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 11:54:25)
Lizzie,
myslím, že můj vkus znají všichni, kdo mi ty dárky dávají. Těžko říct, jestli se jím neřídí z konzervativismu, z nedostatku příležitostí (v Tescu se to bohužel sehnat nedá) nebo z pohodlnosti.
K narozeninám se už naučili PTÁT.
K Vánocům zatím ne. ~;)
 Lizzie 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 11:56:03)
Tak to je chyba v komunikaci (a přístupu). Přeji, ať se to zlepší, i zázraky se dějí.
 10.5Libik12 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 12:02:22)
Monty, ty jsi tajemná, řekni, co ode mne teda chceš k Vánocům. Když to nemá bejt z Teskáče, tak fakt váhám.

Já, upřímně řečeno, nevím, co bych chtěla, potřebuju ale všechno:)
Práci kdyby Jéža~;) nosil
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 12:14:52)
Libiku,
nějak nevím, co bych vyloženě CHTĚLA. A potřebovat nepotřebuju nic. ~;)
Potěšila by mne letenka (zpáteční, pochopitelně) do Montevidea, protože jsem kdysi viděla dokument o Urugvaji a nadchly mne ty ulice plný krámů se starožitnostma... pokud to nebyla Paraguay, ale snad ne. Ale tu si budu muset dát sama. ~t~

 10.5Libik12 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 12:35:50)
Koukám, že ti dám nějakou starožitnost, a jak se jim začínám podobat,přestává mě bavit na ně čumět, byť jsou nádherné.
Potřebuji-li všechno, je to právě to, že nepotřebuji melancholii a skryté významy věcí, takže šamponů a šampusů není nikdy dost, nedávejte mi teda uherák, musela bych ho jakožto vegetarián recyklovat, což bych jako lakomec blbě nesla.

A kdybych opravdu, ale opravdu něco chtěla, tak v Steilmanovi mají takovej pěknej vlněnej kabát za necelých 5 tisíc, ten chci hodně:)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 12:44:26)
Já myslela, že chceš tu permici do JKT. ~;)
 10.5Libik12 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 20:12:59)
No s tou počítám, ale snad nepůjdu do divadla v péřovce (navíc bez briliantu:)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 20:20:56)
Jo, to už musí vyřešit jinej Jéžišek. Já na oděvní ani klenotnický firmy žádný nadstandardní kontakty nemám, dělám halt v jiný branži. ~;)
 eau a lipo 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 11:56:03)
Monty, ja to mam podobne. Malokdy se nekdo trefi. Ted to praktikuju tak, ze si reknu o to co bych treba potrebovala nebo chtela, ale to zas neni prekvapeni.
Na druhou stranu darky velice rada davam a strefuji se uzasne-teda kdyz se na to fakt naladim.
Asi jsem moc narocna ~;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 12:11:12)
eau,
tak to jsme dvě, já se v dárcích vyloženě vyžívám. A taky se obvykle trefuju. I když i mistr tesař se pochopitelně někdy utne. Dokonce mne dost často kamarádi a nejbližší lidé prosí, ať něco koupím/vyberu za ně.~;)

Proč se lidé netrefují u mne je celkem prosté. Třeba každý ví, že ráda čtu, dokonce možná i vědí co, jenže knihu mi nikdo nekoupí, protože by riskoval, že ji už budu mít (dělám ve firmě, která má mj. síť knihkupectví). Taky každý ví, že mám ráda staré krámy z vetešnictví a bazarů, třeba by mne fakt potěšily takové ty lékárnické flašky ze začátku 20. století nebo jakákoli volovinka ve stylu art deco... jenže s tím se mi nikdo shánět nebude, na to nemá nikdo čas. ~;)

 eau a lipo 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 12:29:36)
ja zas tolik nectu ale mam to samy s hudbou
u me je problem to, ze si vybiram dost pocitove, esteticky a originalne, takze ackoli se jedna ku prikladu o sklenicku na vino, nelze se presne strefit, jelikoz jsem zkratka nevyzpytatelna ~;) ...
co me driv mrzelo je, ze se nestrefoval ani pritel-coz prisuzuju jeho mirne sobeckosti a vkladani svych predstav do me hlavy...nicmene vysvetlili jsme si to a ted uz se opravdu radeji pta nebo zvoli nejaky pozivatelny darek...jidlem a dobrym pitim se mi tez da zavdecit ~w~ ~v~ ~:-D
 Jaspi 


Re: proč vlastně dárky? 

(10.12.2008 18:28:03)
Těch flaštiček mám doma fakt dost, už jsem některé dokonce odnesla do sklepa. Nějaké Ti pošlu, abys měla radost :)
 Piotra, 2 holčičky 


Vánoce miluju 

(11.12.2008 16:15:50)
i když jsem měla období, tak kolem 20, kdy jsem je nemusela. Ale teď, když už je mi přes 30, tak si je užívám. Mám 2 malé holky, a pořizovat dárky-hračky pro ně je to nejlepší na Vánocích. Pro sebe si nepřeju nic, ale co dostanu, ocením.
Jako bezdětná jsem pekla asi 20 druhů cukroví, protože mě to baví. Teď, když mám děti, tak jsem to snížila tak na 6 druhů. Ne, že by nebyl čas, ale prostě se to u nás nesní a bylo mi líto to pak vyhazovat. Pečeme už jen oblíbené druhy, co se určitě sní.
Ještě mám tip, co za dárek pro prarodiče. Už třetím rokem nechávám dělat pro svou babičku, které je přes 80 album fotek. Prostě proberu fotky, které jsem za uplynulý rok nafotila, většinou ještě projedu PC u našich a z toho všechno nechám udělat fotky a dám to do alba.
Pro babičku, která už nic nechce, je tohle skvělý dárek, vždy má velkou radost.
 Liška s banem :) 


Já mám letos wellness vánoce 

(10.12.2008 12:42:24)
Manželovi 2-hodinovou masáž, mamce různé krémy, sprchový gel, olejové kuličky do koupele, apod. (sama by si to nekoupila nebo nějaký levný šunt), tchýni s tchánem jako obvykle čerstvé fotky vnoučat a 2 nejlepší fotky zvětšené. Z toho mají radost vždycky. Kupovat dětem je velmi jednoduché a potěší je i něco vyrobené (dcerka letos dostane šperkovnici vyrobenou z krabičky od čajů). Nejhorší jsou dárky putovní - různé sádrové blbůstky, andělíčci apod..
 Liška s banem :) 


Já mám letos wellness vánoce 

(10.12.2008 12:42:27)
Manželovi 2-hodinovou masáž, mamce různé krémy, sprchový gel, olejové kuličky do koupele, apod. (sama by si to nekoupila nebo nějaký levný šunt), tchýni s tchánem jako obvykle čerstvé fotky vnoučat a 2 nejlepší fotky zvětšené. Z toho mají radost vždycky. Kupovat dětem je velmi jednoduché a potěší je i něco vyrobené (dcerka letos dostane šperkovnici vyrobenou z krabičky od čajů). Nejhorší jsou dárky putovní - různé sádrové blbůstky, andělíčci apod..
 kukiss 


Co o nás prozradí dárky? 

(11.12.2008 12:50:17)
Ahoj všichni,tak jsem si tady početla všechny možné názory na dárky a Vánoce a myslím si,že je celkem jedno,jestli dostaneme nebo darujeme sprcháč, aviváž nebo čokoládové bonbony.Myslím si,že je podstatné, aby darující trošku zapřemýšlel ,co udělá tomu druhému radost.A když to budou TY bonbóny,co má tak rád,ale běžně by si je nekoupil,protože jsou třeba drahé,tak proč ne.Z mého úhlu pohledu ,by se dárky měly kupovat z lásky a za účelem udělat někomu radost.Jakýkoli jiný důvod neberu.Moc nerada jsem dříve dostávala dárky ze slušnosti a nikdy jsem z nich stejně neměla radost.Třeba když nás tchýně, když jsme byli zrovna v obchodě poprosila,abychom jí něco koupili a já jsem to pak našla jako jediný dárek u nich pod stromkem se svou jmenovkou.A dcerka dostala k 1,narozeninám těsně před vánoci růži se slovy "já vím,že z toho ještě nemáš rozum,ale",čokoládový dort s barevnýma marcipánovýma ozdobama objednaný někde v cukrárně,který chudák ani neochutnala,protože v roce takové věci ještě nejedla a zlaté naušnice (nemá dírky,ale to je asi v roce jedno) v krabičce ve tvaru sněhuláka...ten se jí líbil,tak aspoň něco.Tak jen tak si říkám,co o nás prozradí dárky?
S tchány už si dárky nedáváme,ale pokud chtějí dát něco vnučce,nebráníme jim.

Takže pokud dárky,tak jedině z lásky a protože chci někomu udělat radost.....a myslím si,že ten úmysl je na tom to nejdůležitější!
 Žžena 


Re: Co o nás prozradí dárky? 

(13.12.2008 16:35:59)
Hm, a půjdeš to mojí tchýni vysvětlit, až jí k Vánocům nic nedám? Protože já ji nemiluji, dárky ode mne pro ni nejsou z lásky, ale prostě z povinnosti. Pro udržení nějaké té neutrality v rodině, ABY BYL POKOJ. Aby je nemrzelo, že svojí mámě něco k Vánocům (z lásky!) dám a jim ne.
Člověk nežije ve vzduchoprázdnu a nikdo z nás není obklopen jen lidmi, které miluje. Žijeme a udržujeme vztahy a slušné kontakty i s lidmi, kteří jsou nám víceméně lhostejní nebo ke kterým máme dokonce výhrady. A oni nám třeba dárky taky dávají.
Nemůžem si říct "tak a odteď se budu chovat hezky a pozorně jen k lidem které mám rád a ty ostatní úplně vytěsním a budu je ignorovat"...
 Ngiel 


Já a Vánoční dárky 

(22.12.2008 23:27:43)
Já dávám dárky strašně ráda. Vždycky utratím všechno co momentálně mám ( je mi necelých sedmnáct takže se ještě o nic moc starat nemusím... ) a nakupuju i tak, abych toho měla co nejvíc, prostě proto, že mám ty bytosti, které obdarovávám moc ráda a chci jim udělat radost. Vybírat dárky je ale někdy dost náročné, mám třeba kamarádku která prakticky všechny dárky vždycky strčí do šuplíku.. a tam jsou dokud je nevyhodí nebo tak. Ale vždycky vymýšlím, co by jí mohlo udělat radost... někdy to i vyjde:) a já sama taky ráda dostávám dárky ( i jich ráda dostávám hodně ). U nás míváme na Vánoce hodně dárků a taky cukroví... bohaté Vánoce jsou pro mě pěkná tradice. Ale dávám ráda dárky i jen tak, prostě proto, abych někomu udělala radost...
 Petra + 2 klučičáci 


tak něco mezi - fotokalendář 

(14.11.2009 19:38:16)
Co myslíte? Trochu formální, ale na druhou stranu zase plný fotek našeho synátora. Je první vnuk na obě strany, tak se t snad bude líbit. Dar z lásky to opravdu není. To jsou jiné. Letos s tím máme premiéru. Máte zkušenosti? Mě to přijde pěkný, ale neoriginální, a trochu studený. Samozřejmě podle fotek, které tam člověk vloží.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.