| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ještě pár slov k porodním diskuzím

 Celkem 260 názorů.
 Sandra + 2 
  • 

hádavé téma 

(4.11.2008 9:26:05)
Potíž je v tom, že toto je téma, které zdejší čtenářskou obec dlouhodobě rozděluje na dva tábory. Podobných článků tu vychází spoustu a moc nevěřím tomu, že někoho přimějí ke změně názoru.
Ale ono není nutné se dohodnout- důležité je, aby tu exitovala možnost volby a aby se každý potom mohl svobodně rozhodnout co je nejlepší řešení pro něj a jeho dítě. A o to by mělo jít všem...
 zuzini 


Re: hádavé téma 

(4.11.2008 10:19:46)
Sandro, to by ses divila, kolik lidí díky takovým článkům a hlavně diskusí pod něma názor změnilo.

;)
 Bumbi&05,08,10 


Re: hádavé téma 

(4.11.2008 11:10:03)
Sandro,
je to kontroverzní téma. Ale já jsem díky těmto "hádavým" diskusím svůj názor na porod hodně změnila a uvědomila si, že porod nemusí být nutně traumatizující záležitost vedená lékařem, ale že to může být pohodová záležitost vedená mnou ;)

(a u druhého dítěte jsem si to díky dostatečnému sebevědomí i vedla a porod byl bezbolestný a bezzásahový od lékařů)
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: hádavé téma 

(4.11.2008 19:37:35)
Sandro, právě tyto články můj náhled na porody dost radikálně změnily. Díky za ně a za diskuse pod nimi - v televizi nebo v novinách se se seriózně zpracovanými pořady či články člověk víceméně nesetká.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(10.11.2008 11:47:35)
"co je nejlepsi pro nej a jeho dite". To je moc pekne, kdyz se nic nestane. Kdyz se ale neco stane, milionove naklady na zdravotni peci o dite ci matku, kterym se mohlo predejit rychlym zasahem lekare jdou na vrub VEREJNEHO ZDRAVOTNIHO POJISTENI. a ruku na srdce, pro me, poplatnika, je zase nejlepsi, kdyz se temto nakladum zamezi. Proc asi bezne cestovni pojisteni nepokryva jakekoliv ukony souvisejici s tehotenstvim od pateho mesice - tedy jakykoli porod? Riziko extremnich nakladu je znacne. Muj navrh zni, predlozte pojistku a rodte si klidne doma. Jen by me zajimalo, kolik by to pojisteni asi stalo.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: hádavé téma 

(10.11.2008 12:00:21)
Gedzitko, a co milionové náklady, které jsou potřeba na řešení následků zmršených nemocničních porodů? To ti nevadí? :-©
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 10:05:48)
lekari jsou proskoleni na to, aby nebezpeci vaznych nasledku minimalizovali (6let VS studia, atestace, ...). V pripade pochybeni se muze provest expertiza, soud, lekar muze prijit o licenci, coz pro nej bude profesne likvidacni. O jakou licenci prijde "fanaticka domarodka"? Zakaz rozeni? Bude hnana pred soud? Bude to statu splacet? Proc do poradu Mate slovo neprijde treba ta brnenska maminka, ktera rodila doma holcicku koncem panevnim, dite bylo 20minut bez kysliku, resuscitaci se ji sice podarilo ozivit, ale stejne nakonec po dnech?/tydnech? na pristrojich zemrela? (Nekde jsem cetla, ze naklady na den v inkubatoru lezou do desetitisicu). Ta si jen zaleze nekam pod kaminek a zustane neviditelna. Ono se casem zapomene.
 cizinka1 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 10:44:53)
Gedzitko, opravdu, minimalizovali? Znas nejakou seriozni studii o nizkorizikovych tehotnych, ve ktere porody, vedeni lekarem dopadly statisticky lepe nez porody, vedene porodni asistentkou? Odkud cerpas tu svoji kamennou viru?

Kdyz jsme o poradu Mate slovo, mam dojem, ze dlouholeta studia tam pozvanych lekaru byla jim prave k necemu, jejich znalosti o diskutovanym tematu byly hluboko pod urovni gramotnosti vysokoskolaka: nemeli prehled ani o existujicim vyzkumu ani teoreticke literature, tykajici se problemu. Misto argumentu pouzivaly pavedecke povery a lzi. (Moderatorce to ani nevadilo, oponentky nedostaly prilezitost jejich bludy vyvracet). Proc nebyl pozvan zadny lekar, ktery v mediich se vyjadroval o prirozenym porodu a je znamy jako nekdo, kdo o tematiku prirozenych porodu zajima a o nej publikuje, treba Helena Maslova, Michal Koucky, lekare z Vrchlabske porodnice?
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 12:29:52)
no ja jsem asi z Marsu, nebot Brno je prave tam. Rodila jsem dvakrat v porodnici a ani jeden porod nebyl vedeny lekarem nybrz porodni asistentkou. Lekar prihlizel a pote zkontroloval poporodni poraneni, pripadne (poprve) provedl siti (mozna by k tomu mela kvalifikaci i porodni asistentka nebo treba krejci, ale o to zasiti bych stala). Nevim jak to probiha v jinych porodnicich, ale z podobnych diskuzi mi pripada, ze vsude jinde jsou v hlubokem socialismu. Nebo tuto predstavu navozuji prave horlive fanaticke odpurkyne porodu v porodnicich? Takze muj odhad je: nizkorizikove porody nejsou NIKDY vedeny lekarem nybrz porodni asistentkou. A zadne statistiky opravdu neznam. Narozdil od vas mam mnohem dulezitejsi veci na praci.
 Líza 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 12:32:24)
Když máš důležitější věci na práci než kvalifikované statistiky, jak to je doopravdy, tak proč sem píšeš, jako abys nas... ty lidi, jejichž nízkorizikové porody vedl lékař a při nich prováděl spoustu zbytečných zásahů? Jako třeba u mého prvního porodu? Podle tebe nejspíš neexistuju...
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:08:25)
omlouvam se, tak priste bezte rodit jinam. Ja pred porodem navstivila dve porodnice a svobodne si vybrala. Absolvovala jsem predporodni kursy, kde byly vsechny faze postupne prodebatovany se zkusenou porodni asistentkou. Mela jsem moznost si tuto PA zaplatit k vedeni porodu, mela smlouvu se vsemi brnenskymi porodnicemi. Jediny rozdil mezi timto a domacim porodem by pak byl jen v miste, kde se to stane. To mi pripada, jako docela dobra alternativa - a lekar a pristroje jsou okamzite k dispozici pro pripad komplikaci.
 Líza 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:41:41)
Nejde jít rodit jinam. Jdeš rodit tam, kde jsou ochotni tě zaregistrovat prakticky dva týdny poté, co máš dvě čárky na testu, a to ještě musíš mít kliku, že tě kvůli přeplněné porodnici nepošlou do jiné porodnice, případně dokonce do jiného města. Neexistuje v současnosti nic takového jako svobodná volba porodnice; dokonce podle mých informací přestala být dostupná i možnost za příplatek rodit s vlastní porodní asistentkou.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:49:48)
pak je zrejme problem v nedostatecnem konkurencnim prostredi a privatizace nemocnic by mohla byt resenim teto situace. Vetsina obyvatel si ale mysli, ze by to vedlo jeste k horsimu stavu nez jaky je dnes, prestoze opevovana nemocnice ve Vrchlabi je prave soukroma.
 cizinka1 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 19:31:50)
Zapomnela jsi dodat, ze tato PA je jedina pro cele Brno. A je docela konformni s nazorami porodnic.

Vlastne nevim, jestli stale tak praktikuje a jestli jeji nemocnicni chlebodarci ji nezatlacili zpatky do nemocnicniho uvazku. Nevis jak to je?

Opravdu skvely stav a neomezena moznost volby;)
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 10:56:41)
nevim, pred druhym porodem jsem uz samozrejme nemela hlidani pro prvni dite, takze vsechna ta tehotenska cviceni/plavani/brisni tance/diskuze s detskymi lekari/porodnimi asistentkami atd. jsem uz nemohla znovu absolvovat. To je problem vzdalenych babicek a vytizeneho manzela.

Co tedy brani tem PA, ktere jsou ochotny delat porody doma uzavrit smlouvy s porodnicemi? Nechce se mi verit, ze mezi porodnicemi ohanejicimi se titulem Baby Friendly Hospital a prirozenymi porody muze byt tak propastny rozdil. Zkuste pritlacit na organizaci udelujici tento certifikat, aby pritlacila na nemocnice a donutila je, aby porody se placenymi PA umoznovaly.
 Nika89 


Re: hádavé téma 

(16.1.2009 10:21:43)
Tak ten rozdíl je mnohdy obrovský, například v nemocnici v Novém Městě na Moravě.
 cizinka1 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 19:32:22)
Zapomnela jsi dodat, ze tato PA je jedina pro cele Brno. A je docela konformni s nazorami porodnic.

Vlastne nevim, jestli stale tak praktikuje a jestli jeji nemocnicni chlebodarci ji nezatlacili zpatky do nemocnicniho uvazku. Nevis jak to je?

Opravdu skvely stav a neomezena moznost volby;)
 cizinka1 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 13:36:33)
Gedzitko, muj porod v Brne Bohunicich v r. 2000 vedly lekarky spolu s PA. PA jsem potkavala casteji nez dr., ale dr. byly na prijmu a pri predani smen. Na konci jiz byt musely, protoze porod byl zpackan, a jinak to neslo. A to jsem prohlasovala, ze chci prirozeny porod a byla jsem nizkorizikovka.

Do tvych porodu sice fakticky nezasahoval lekar, ale porody urcite se vedly podle lekarskych pravidel, a jednalo se o porod aktivne vedeny. Jen mi zdel, jakym zpusobem byla provadena kontrola tveho stavu (jestli jsi byla pravidelne vaginalne vysetrovana), a hned bude jasno.

Abys smysluplne zucastnila se nejake diskusi, musis neco vedet (abys vedela neco v medicine, ty statisticke dobre kontrolovane studie jsou nezbytnost). Odhad a par osobnich zkusenosti opravdu nestaci.
 Líza 


Re: hádavé téma 

(10.11.2008 12:10:18)
Gedzitko, obtěžuj se přečíst si nějaké z těch odkazů na relevantní zdroje, které sem pořád holky dávají. Ty náklady nejsou o nic větší než u nemocničních porodů, protože riziko komplikací u rodiček, které splňují kritéria pro plánovaný domácí porod, není o nic větší než v porodnici.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:22:44)
pokud existuji kriteria pro domaci porod, pak nevidim, zadny duvod, proc by nektera pojistovna nemohla nabizet pojistku na domaci porod za splneni techto kriterii. Jak rikam, klidne bych to povolila, ale jen proti zaplacene pojistce, ktera pokryje naklady v pripade, ze dojde k fatalnim komplikacim. Pokud procento komplikaci je skutecne tak nizke, ani cena takove pojistky by nemusela byt extremni.
 Vrtulka* 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:29:03)
Gedzitko, existují kriteria pro plánovaný domácí porod. Co přesně myslíš to pojistkou na domácí porod? Máš na mysli úhradu nákladů s porodem doma spojených?
Mmch porod doma není zakázaný, takže není třeba vyčkávat na jeho povolení.
Když jsi rodila v porodnici, mělas nějakou pojistku, která by pokryla náklady kdyby došlo k fatálním komplikacím?

 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:44:26)
Pojistkou nemyslim uhradu nakladu spojenych s porodem doma (to at je klidne placeno z verejneho pojisteni), ale prijezd rychle zachranne sluzby v dusledku takoveho porodu, naklady na prevoz vrtulnikem, naklady na pobyt v inkubatoru, ...

Kdyz jsem rodila v porodnici, pojistku jsem nemela, protoze jsem vyuzila statem hrazene alternativy.

Vzdyt v celem zdravotnictvi to tak funguje. Muzu dostat statem hrazenou vakcinu/leky, nebo si zaplatit kvalitnejsi, lec nehrazenou alternativu.
 Vrtulka* 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:57:54)
Gedzitko, takže se dohodneme na tom, že pojistka je něco jiného než úhrada nákladů spojených s porodem.
Mají mít podle tebe takovou pojistku pro případ nutného převozu vrtulníkem atd. matky které rodí v porodnici pokud se taková potřeba naskytne? I to se může snadno přihodit, ne v každé porodnici je novorozenecká JIP.

Pokud ty jsi užila státem hrazené alternativy péče, tak jsi určitě neměla tu tebou vyžadovano pojistku. Proč jsi ji neměla? Vždyť i tvé dítě mohlo být v inkubátoru nebo mohlo být někam převáženo na náklady všech ostatních plátců zdravotního pojištění.
Domarodky také přispívají do systému zdravotního pojištění, přesto dostanou při porodu doma uhrazené leda tak kulové.



 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 17:08:50)
"Mají mít podle tebe takovou pojistku pro případ nutného převozu vrtulníkem atd. matky které rodí v porodnici pokud se taková potřeba naskytne? I to se může snadno přihodit, ne v každé porodnici je novorozenecká JIP."

NE, pouzivaji statem schvalene porodni zarizeni.

"Pokud ty jsi užila státem hrazené alternativy péče, tak jsi určitě neměla tu tebou vyžadovano pojistku. Proč jsi ji neměla? Vždyť i tvé dítě mohlo být v inkubátoru nebo mohlo být někam převáženo na náklady všech ostatních plátců zdravotního pojištění."

Nemela jsem ji, protoze jsem vyuzila statem schvalene porodni zarizeni. Kdybych byla komplikovany pripad a rekli, ze muzu rodit treba jen v Motole, mela bych rodit tam nebo jinde s pojistenim. Kdybych se rozhodla rodit v USA, asi bych to taky zacvakala sama.


"Domarodky také přispívají do systému zdravotního pojištění, přesto dostanou při porodu doma uhrazené leda tak kulové."

Ano, voli si statem nepodporovanou alternativu - viz. statem nehrazene leky/vakciny/bile plomby atd. Kdyz jsem dceri platila Hexavakciny (v te dobe jeste nehrazene z verejneho pojisteni), taky jsem je musela zacvakat cele a ne jen rozdil mezi obema cenami.
 Líza 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 17:20:01)
Tak, a jsme u toho. Není žádný, opakuju žádný důvod k tomu, aby tato varianta nebyla státem podporovaná, dokonce snižuje (!) náklady na péči.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 10:43:11)
tak vstupte do politiky a pokuste se to prosadit shora, protoze jinak jde jen o hazeni hrachu na zed. Presvecte sve poslance a senatory, nebot jen oni maji tu moc prosadit zmenu. Vemte to napric politickym spektrem a vitezstvim bude, kdyz to bude soucasti jejich volebniho programu. Idealni jsou KDU-CSL, ty by k porodum doma mohli mit kladny vztah a jeste se obvykle do vlady dostanou, at vladne pravice nebo levice. Vykrikovani a plane diskuze jsou mrhanim casu.

A kolik, ze stoji PA pro domaci porod? Pokud jde o par tisic, tak nechapu, ze se tak vztekate. Ja si dosud myslela, ze domaci porod je cinnost temer ilegalni, ktery se provadi s vymluvou, ze slo o prekotny porod v dobe, kdy kamaradka PA byla nahodou na navsteve, nebo zrovna prochazela pod okny.

Kolik ja uz vyhodila penez za lepsi vakciny pro deti, nadstandardni pokoje v porodnici, nehrazene zubni zakroky atd. a taky se nevztekam. Jen utahnu opasek a reknu si, ze to za to stalo.
 Vrtulka* 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 11:01:38)
Gedzitko, dovolím si dělat věci, které uznám za vhodné, nechat si o něčem radit od člověka, který ví o problému takřka nic, nemám zapotřebí.
Výkřiky se obvykle ozývají ve smyslu nezodpovědnosti domarodek a požadavcích na jejich kriminalizaci nebo alespoň finační spoluúčasti při případných problémech. To, čemu ty říkáš plané diskuse, spousta lidí považuje za cenný zdroj informací, kterým by se jinde nedostali a který jim umožní podívat se na danou problematiku z nového úhlu. Těžko budeš politicky prosazovat něco ve společnosti, kde rodičkám připadá normální, že jsou na nich prováděny zákroky bez informovaného souhlasu, že jsou jim bezdůvodně odnášeny děti atd.

na tvém příkladu je celkem pěkně vidět, že osvěta je stále potřeba. Domácí porody nejsou nic ilegálního, ani proto není důvod, protože nikde v legislativě není psáno, že jsou zakázané. To že to není masová záležitost (a nikdy nebude) je věc jiná.

Kolik stojí porod doma s porodní asistentkou si můžeš přečíst třeba na stránkách porodního domu u čápa, mají tam oficiální ceník i za poradny s PA, včetně proplácení cestovného- ve zkratce porod s PA doma 8000 Kč.

Osobně je mi jedno, pokud si budu péči PA hradit ze svého, protože mi to za to stojí, a peníze mám, a překousnu to, že je to nefér. Existují ovšem ženy, pro které to problém je, a přestože přispívají do systému zdravotního pojištění, tak jim péče proplácena není. Nepovažuji to za spravedlivé.

Osobně považuji za větší problém to, že za současných komplikovaných podmínek je problém PA vůbec sehnat v rozumné dojezdové vzdálenosti, dále nespolupráci s nemocnicí v případě převozu a také problém sehnat pediatra, který převezme do péče čerstvého novorozence. To jsou totiž věci, které musí domarodky také zařídit, protože jsou zodpovědné, a chtějí pro své dítě a sebe to nejlepší. A věř, že to není vždycky úplně snadné.

 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 11:41:29)
Informovanost kazde rodicky zavisi jen na jeji pili pri predporodni priprave. Pokud ji k porodu doprovazi dalsi osoba a jsou pripraveni oba, nevidim duvod nebyt o kazdem zakroku informovan a moci ho odmitnout. Jde jen o to byt dost asertivni a pro pripad indispozice rodicky mit dostatecne vycviceny doprovod.

Ohrazuji se proti osoceni, ze zrovna pro me je osveta potreba. Pripravou na prvni porod jsem stravila mesice casu a na zaklade tohoto studia urcila, co je pro me prioritni.

"Existují ovšem ženy, pro které to problém je, a přestože přispívají do systému zdravotního pojištění, tak jim péče proplácena není. Nepovažuji to za spravedlivé."
Ve zdravotnictvi je spousta oblasti, kde je neco nespravedlive. Spousta lidi ma nejakou vadu, ktera proste neni hrazena ze zdravotniho pojisteni a za kterou pritom nemuzou. V porovnani s nimi mi vas domaci porod za 8tis. prijde jako prkotina.

"Osobně považuji za větší problém to, že za současných komplikovaných podmínek je problém PA vůbec sehnat v rozumné dojezdové vzdálenosti"
Taky mam problem sehnat chirurga, ktery mi odoperuje slepak doma na gauci.

"Nespolupráci s nemocnicí v případě převozu"
??? To jako, ze odmitnou osetreni (TO SNAD NE, ZALUJTE JE, PORUSUJI HYPOKRATOVU PRISAHU), nebo to, ze se tvari vycitave?

"Také problém sehnat pediatra ... "
, a zubare a ocniho. Znam ten problem, a to jsem se narodila v porodnici a me deti rovnez.
 Líza 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 11:57:24)
Kdyby ses opravdu dobře informovala, tak bys věděla, že nutnost být v průběhu porodu asertivní, dohadovat se s personálem, odolávat nátlaku na zbytné zákroky a aktivně je odmítat, ti může porod zabrzdit.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 12:06:03)
od toho je tam ten doprovod.

Kdyz se to tak vezme, porod mi muze zbrzdit i soused se zbijeckou. Navrhuji porodni chaty uprostred lesu.
 Vrtulka* 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 12:07:57)
Ty, Gedzitko, když cítíš potřebu se o něčem dohadovat, nechceš to dělat o tématu o kterém něco víš? Věřím že ses připravovala na svůj porod podle svého nejlepšího vědomí, ale o normálním porodu toho opravdu moc nevíš.

Informovanost- pokud na tobě někdo vykoná zákrok bez toho, aby se tě zeptal zda souhlasíš, neřkuli tě informoval o případných rizicích, tak je ti celá asertivita na nic, protože je pozdě bycha honit. Připadá ti normální, že má rodička a její doprovod při porodu ostřížím zrakem sledovat co se personál chystá vykonat, ideálně má číst jejich myšlenky jen proto, aby se zavčasu mohla asertivně dožadovat podání informací a rozhodnout se? To porodu příliš neprospívá, to bys mohla vědět. O tom, že to není zrovna košer ze strany personálu už nemluvím.

O tom, že fyziologický porod není patologie jistě víš, o problematice jsi něco četla. Slepé střevo jednoznačně patologie je, takže srovnáváš jablka s hruškami.

Nespolupráce- pokud se rodička v případě problémů přesouvá do porodnice, předem se ohlásí že jede, což je to nejzodpovědnější co lze udělat, a po příjezdu místo rychlé akce poslouchá chytré řeči o nezodpovědnosti a jených pěkných vlastnostech, to nepovažueji za profi jednání.

Není obecně sehant pediatra, je problém sehnat pediatra schopného a ochotného převzít čerstvého novorozence- to je trošku rozdíl.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 14:06:03)
"o normálním porodu toho opravdu moc nevíš"

nechapu, jak se do me muzes porad takhle navazet, kdyz o me nic nevis. Muj druhy porod jsem zustala doma az do prasknuti vody a rodila 20minut po prijezdu do porodnice. Za tu dobu na me opravdu zadne lekarske experimenty nesihly byt provedeny. Ja za to muzu, ze nektere damy jedou na porodnice zbytecne brzy? Ano, mela jsem kontrakce s 3minutovymi rozestupy uz 8hodin predtim a zodpovedne se stavila v porodnici na monitor a kontrolu otevreni, ale kdyz bylo vse ok, jela jsem domu, kde jsem se NORMALNE 2x 2hodiny vyspala a NORMALNE vyplavala 3vany na vlastni naklady. a kupodivu me lekari nekritizovali za nezodpovednost, ale chvalili za soudnost.

"Informovanost- pokud na tobě někdo vykoná zákrok bez toho, aby se tě zeptal zda souhlasíš, neřkuli tě informoval o případných rizicích, tak je ti celá asertivita na nic, protože je pozdě bycha honit."

Za svuj zivot jsem byla 5x v nemocnici/porodnici - stale v te same a vzdy jsem byla o vsech zakrocich informovana a podepisovala souhlas. Asi mam stesti na porodnici.

"O tom, že fyziologický porod není patologie jistě víš, o problematice jsi něco četla. Slepé střevo jednoznačně patologie je, takže srovnáváš jablka s hruškami."

Ta narazka byla na politovani nad nedostatkem PA, ktere delaji porody doma. Vzhledem k tomu, ze to neni nelegalni, zrejme jen malo z nich ma odvahu svou profesi vykonavat bez teamu za zady. Takze primer s chirurgem byl spravny - muze udelat 1000slepaku bez komplikaci, ale porad se muze obavat, ze se nekde neco po....

"po příjezdu místo rychlé akce ..."
ano, v televiznich serialech to vypada opravdu akcne. Mnohdy to ale navozuje rychly strih. Sama jsem jednou mela tu nemilou zkusenost pozorovat Rychle zachranare pri praci a taky mi prislo, ze jim to nejak strasne dlouho trva.

"... poslouchá chytré řeči o nezodpovědnosti a jených pěkných vlastnostech, to nepovažueji za profi jednání."
Ano, nekteri lekari maji potrebu sdelit svuj nazor i kdyz o to pacient nestoji.

"Není obecně sehant pediatra, je problém sehnat pediatra schopného a ochotného převzít čerstvého novorozence- to je trošku rozdíl."
Troufam si rict, ze ma pediatricka by me neodmitla, i kdyz ty PINDY o nezodpovednosti bych si asi vyslechla taky.
 Sylvie 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 16:49:47)
Gedžitko, tys úmyslně čekala doma až do prasknutí vody, a přitom máš odvahu navážet se do žen, které doma plánovaně rodí? Tak to je teda gól

Takže ty jsi plánovaně prakticky celou první dobu porodní strávila doma bez pravidelné kontroly, zda s tebou nebo s miminkem nejsou nějaké problémy, nebála jsi se, že třeba sama nerozeznáš hypoxii dítěte, riskovala jsi, že porodíš bez odborné asistence (třeba já rodila vzápětí po spontánním odtoku vody, praskla voda a následující stah šlo dítě ven)... nebála jsi se výhřezu pupečníku při prasknutí vody (kdy by se ti dítě nejspíš udusilo, kdyby u toho nebyla PAtka nebo jiná osoba, která ho rozpozná a okamžitě zasáhne a zavolá záchranku), nebála jsi se co já vím třeba masivního krvácení po porodu (kdybych tedy měla sáhnout do repertoáru odpůrců porodů doma), nebála jsi se, že s tímto přístupem porodíš třeba na chodníku před barákem... ale přitom máš plnou pusu keců, jak jsou holky, které si na rozdíl od tebe k porodu pozvou odborníka, který by v případě problému zasáhl, nezodpovědné a měly by si případné následky platit samy

Jako nic proti tvojí volbě, když ti to tak vyhovovalo a vše bylo OK, tak je to v pořádku. Jenom prostě nechápu, proč tedy potom mluvíš o riskování směrem k ženám, které na rozdíl od tebe nespoléhaly jenom na vlastní intuici, ale přeci jenom si pro všechny případy pozvaly navíc ještě někoho, kdo by k jejich intuici přidal i odborné znalosti a dovednosti
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(13.11.2008 10:29:56)
"tys úmyslně čekala doma až do prasknutí vody"

cekala jsem na to, az kontrakce budou dostatecne silne, takove jake jsem si pamatovala z prvniho porodu. Nahodou tyto bolestive kontrakce vypukly okamzite po prasknuti vody. Pri konzultaci s lekarem na prijmu predchozi vecer mi vpodstate rekl: "Vsak vite, jak to ma bolet, uz jste to zazila ...". Tuto konzultaci provazelo i vaginalni vysetreni (po jiz 9hodinach slabsich, lec cetnych, kontrakci jsem byla stale otevrena na 2prsty, stejne jako pri kontrole pred par dny a monitor byl naprosto v poradku - kontrakce dosahovaly hodnot 70 - 90 a ja si z prvniho porodu pamatovala, ze opravdu to boli tak na 100 - 120). Nebyl nahodou fatalne nezodpovedny i ten doktor?


"riskování směrem k ženám, které na rozdíl od tebe nespoléhaly jenom na vlastní intuici, ale přeci jenom si pro všechny případy pozvaly navíc ještě někoho, kdo by k jejich intuici přidal i odborné znalosti a dovednosti"

ano, ale tyto zeny to planovane takto chtely dotahnout az do finale. Pres nekomplikovane porody jsem v obou pripadech mela problemy s odlucovanim placenty (3.doba porodni), takze nejvetsi nervy probehly az nakonec a kdo to mohl predpokladat?

Proste jsem, stejne jako lekar usoudila, ze kdyz jsem se dosud neotevrela ani o kousicek, tak to pri stejnych kontrakcich bude podobne i nasledovat. Ano, mozna priste porodim v aute, ale i od zacatku 2.doby porodni jsem dokazala alespon 3kontrakce rozdychat psim dychanim bez tlaceni, prestoze nuceni bylo velike - nez jsme z prijmu dobehli na porodni pokoj a PA si rozlozila nadobicko.
 10.5Libik12 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 18:37:25)
Ano a všechny tyto pěkné nosné diskuse jsou k tomu, aby se s alternativního a levného rození v zájmu všech a zdravého rozumu zejména stala státem podporovaná alternativa. Alternativa k tomu, že všechny, co to nepobíraj, můžou rodit v porodnicích.

 & 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:58:50)
Lidi co delaji adrenalinove sporty, ktere jsou mnehom rizkovejsi nez porody doma, taky nemaji zadnou spec. pojistku. Prevoz i nalsedna pece jsou hrazeny s normalniho pojisteni.
Jinak v Holandsku to odost pojisteni fuguje obracene, i dost pojisteni si nizkorizikova rodicka musi priplatit za porod v porodnici. Porod doma je plne hrazen s pojistky.
 Líza 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:40:07)
Ta pojistka se jmenuje veřejné zdravotní pojištění.
A skutečně není důvod, proč by to zdravotní pojišťovny neměly hradit.
 Žžena 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 17:35:09)
Gedzitko,
a jak bys v tom případě rozlišila matky, které rodily plánovaně doma, a přihodila se nějaká ta komplikace a vezla je sanitka, a matky, které neměly vůbec v úmyslu rodit doma, a taky je do porodnice musela odvézt rychlá? (když na to přijde, vždycky mohu pak ve špitále říct, že jsem doma rodit nehodlala...)
Neměly by tedy nějakou takovou pojistku platit VŠECHNY TĚHOTNÉ, jelikož domarodkám i nedomarodkám hrozí tak nějak ve stejné míře, že se budou muset akutně odebrat do porodnice s nějakým průšvihem?
Ony ty sanitky totiž nejezdí jen pro domarodky...
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 10:15:52)
pokud by u porodu byla PA, moc jako nahoda by mi to neprislo. Nejsem lekar, abych posoudila jestli lze poznat prekotny porod, ale brala bych to jako vec cti. PA, ktera by vedla domaci porod a aniz by ji byla predlozena zaplacena pojistka by mohla prijit o licenci, coz by si jiste kazda rozmyslela.

Ach jo, pekne nas to ti komunisti naucili - kdo nekrade, okrada rodinu. Za nas narod a tohle uvazovani se stydim.
 Vrtulka* 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 10:23:39)
Gedzitko, to pojištění po kterém tak toužíš se obvykle sjednává na činnosti, které jsou nějakým způsobem rizikové- horolezectví, potápění apod. Plánovaný porod doma s PA u nízkorizikové rodičky je stejně riskantní jako v porodnici. Proč má tedy mít tado rodička ještě pojistku když provozuje stejně riskantní činnost?


 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 11:09:35)
To to musim porad opakovat? Porodnictvi je oblast, kde se z naproste pohodicky stane boj o zivot v okamziku. Kdyz hned v dalsim okamziku zasahne lekar s pristroji, muze byt poskozeni treba 1% (rozdychaji a za 3dny je v naprostem poradku), kdyz se okamzik zasahu oddali na napr. 7-10minut do prijezdu rychle zachranne pomoci, muze byt poskozeni treba 99% (trvale pripojeni na pristroje).

O tom to cele je. Jsem pro vznik prepychovych porodnic dokonale navozujicich domaci prostredi, ve kterych muzou rodit vyzadane/oblibene/zaplacene PA, kdy u porodu bude treba cela spriznena komunita, ale zaroven vybavenych pristroji a slouzicimi lekari pro pripad nahleho zvratu.
 Vrtulka* 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 11:26:17)
Gedzitko, vzhledem k tvé informovanosti o této oblasti, kterou jsi tu zatím předvedla, si dovolím tě požádat, zda máš nějaké důkaz pro své tvrzení? Třeba nějakou studii kde by psali s jakou četností, za jakých podmínek se takové situace vyskytují a které komplikace to jsou? Vyskytují se častěji v nemocnici při lékařsky vedeném porodu nebo doma?

Kdybych chtěla použít tvou logiku- vstup do politiky a bojuj za vznik přepychových nemocnic, případně si takovou najdi, vždyť možnost výběru přece máš.

Různí lidé mají různé představy, a je milé, když se navzájem tolerují. Tobě nikdo nebere porodit v nemocnici bez toho, abys půl roku předem běhala a sháněla, ale třeba porodní dům který funguje jako porodní dům není ani jeden, a jak je to se zařizováním kolem porodu doma jsem ti psala.
 Žžena 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 13:21:50)
Gedzitko,
ale to je stále ta samá pohádka.
JMENUJ PROSÍM KONKRÉTNĚ tu řadu závažných komplikací, které:
1) se přihodí naprosto neočekávatelně v okamžiku bez varování
2) hrozí v tak velké míře úplně všem ženám, zvláště pak fyziologicky těhotným
3) jsou v porodnici snadno a elegantně ihned řešitelné

Opravdu bych chtěla ten výčet slyšet. Stále jej ještě nikdo nedodal. Zkus nad tím popřemýšlet, sama u jednotlivých možných komplikací při studiu odborných zdrojů zjistíš, že moc takových, které by splňovaly všechny tři tyto body, není...
 Líza 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 11:21:57)
Gedzitko, prosím tě, co to plácáš, kdo nekrade?
ZNOVU A NAPOSLEDY, PRO BLBÉ. Z VÝZKUMŮ V ZEMÍCH, KDE DOMÁCÍ PORODY PODLÉHAJÍ STEJNÉ REGULACI JAKO KAŽDÝ JINÝ DRUH ZDRAVOTNÍ PÉČE, VYPLÝVÁ, ŽE UMOŽNĚNÍM DOMÁCÍCH PORODŮ NÍZKORIZIKOVÝM RODIČKÁM SE SYSTÉMOVÉ NÁKLADY SNIŽUJÍ.
RIZIKA JSOU PROCENTUÁLNĚ STEJNĚ VYSOKÁ JAKO V PORODNICI, JEN SPOČÍVAJÍ V NĚČEM JINÉM.
Takže mi laskavě vysvětli, z jakého důvodu by si někdo měl připlácet.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 12:01:31)
napsala jsem svuj nazor, vyhroceny tvrzenim, "ze matka nejlepe vi, co je pro ni a jeji dite dobre." Pokud tedy nemam narok toto ovlivnit a NECHCI, opakuji NECHCI domarodky odsuzovat po vzoru fanatickych odpurcu potratu (oznacujicich zeny za vrazedkyne) za POTENCIALNI vrazedkyne a sebevrazedkyne - samy nejlepe vedi, co je pro ne a jejich deti dobre - zbyva mi jen hledisko financni - tedy to, co to bude stat, kdyz neco selze. Pokud si tedy myslite, ze uspory za porodnicni porody pokryji naklady na to mizive procento zkomplikovanych domacich porodu - jsem ochotna to akceptovat.

Jen doufam, ze po lekarich pak nebudete chtit zazraky a nebudou se objevovat sbirky typu - prispejte na vozicek, jsem od narozeni tezce postizeny, (tisice lidi prispeji a jen par lidi z okoli bude vedet, ze matka vedela, co je pro jeji dite nejlepsi).
 Vrtulka* 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 12:34:04)
Gedzitko, co bude náš stát stát péče o člověka, který byl poškozen při nemocničním porodu? Už nevím jak ti to lépe vysvětlit- rizikovost porodu doma je stejná jako při porodu v nemocnici. Nevidím tedy důvod, proč by jedna skupina rodiček měla být diskriminována tebou prezentovaným způsobem? Ty máš nějaké důkazy, které by vedly k tomu, že riziko při domácím porodu je vyšší?


 & 


Re: hádavé téma 

(12.11.2008 13:54:38)
Gedzitko,

uz jsem ti psala, ze Nizozemske zdravotni pojistvny podporuji u NIZKORIZIKOVYCH rodicek porod doma pred porodem v nemocnici. Myslis, ze by to delaly, kdyby to pro ne bylo financne nevyhodne??
 10.5Libik12 


Re: hádavé téma 

(10.11.2008 13:20:24)
Došlo-li by k prokázání rizikového chování kohokoliv, dobrá, ať si platí, ovšem demokraticky, každý každé riziko. Vznikla by situace, že zdravotnictví by bylo plně hrazené z našich kapes aneb jmenuj mi nějakou svou činnost, která je naprosto neriziková, to jsem fakt zvědavá.
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: hádavé téma 

(11.11.2008 16:34:04)
ve vsem svem chovani dodrzuji doporucene zasady, ktere minimalizuji rizika - pravidla silniciniho provozu, pravidla pro bezpecnost prace, ochranne pomucky, zdrave stravovani, preventivni prohlidky, ...
 10.5Libik12 


Re: hádavé téma 

(10.11.2008 13:20:27)
Došlo-li by k prokázání rizikového chování kohokoliv, dobrá, ať si platí, ovšem demokraticky, každý každé riziko. Vznikla by situace, že zdravotnictví by bylo plně hrazené z našich kapes aneb jmenuj mi nějakou svou činnost, která je naprosto neriziková, to jsem fakt zvědavá.
 Ivča 
  • 

Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 9:58:23)
Á, staré dobré téma. Jaká bude diskuze? Rozdělí se to tu na dvě skupiny a bude se obemílat to, co tu již bylo mnohokrát řečeno (baví vás to ještě?). Kdo si chce najít důvody proč porody doma ano a proč ne, tak si je v diskuzích našel. Kdo je nechce slyšet a hledá "sebemenší jasný důkaz", tu bude pořád rozviřovat debatu o porodech doma.
Proto se ptám, vážně by mne zajímalo, jestli je tu někdo, kdo o tomto tématu slyší poprvé a taky, jestli se někdo díky těmto diskuzí rozhodl rodit doma. Zareagujte, jsem zvědavá:-)
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 10:18:35)
O tomhle tématu neslyším poprvé dnes, ale slyšela jsem o něm asi před 2 roky. Jako mnoho čtenářek jsem si tehdy taky ťukala na čelo, jak může být někdo tak hloupý a rodit doma. Ale byla jsem otevřená k názorům domorodek a musela jsem uznat, že to nejsou neinformované bláznivky. Moc jim fandím, i díky jim se mění porody v porodnicích a přístup k doktorům. Dítě ještě nemám a nečekám, ale porod doma se stal mým tajným snem. Ale poprvé bych se asi i bála a vím, že rodina by mě v tom nepodpořila. Třeba až napodruhé.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 11:13:00)
Belatrix,
u nás to bude asi napotřetí :-)

Poprvé Vrchlabí, o porodu doma muž nechtěl ani slyšet.
Podruhé jsme většinu času byli doma /bylo to bez bolestí, narozdíl od prvního/ a porodila jsem na příjmu 10 minut po příjezdu do Podolí - fakt v pohodě.
Potřetí navrhuje manžel zůstat doma - už se se mnou nebojí a ví, že mi (a mému tělu při porodu) může důvěřovat a že rodit "umím" a v případě, že to nepůjde, že to dokážu včas sdělit a pojedeme za doktorama. :-D:-D:-D
 zuzini 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 10:21:26)
O každém tématu slyšíš jednou poprvé, tudíš i domarodky někdy slyšely poprvé o porodu doma :-D
 Vaal 


Re: Zvědavý dotaz...Porod doma 

(4.11.2008 10:35:11)
Já bych nikdy doma nerodila, ale maminky co se takto rozhodnou chápu. Není těžké narazit v našich porodnicích na nějakého "odborníka", který zpacká zdraví Vám i Vašemu dítěti. Prostě si vyhodnotí, že riziko nějaké komplikace přirozeného porodu je nižší, než pravděpodobnost, že se jim stane nějaký problém vinou špatného porodníka, zbytečných medicínských zásahů atd.
Takže bych je rozhodně neodsuzovala, ve výsledku to může pro jejich děti i pro ně být opravdu lepší.

 Vaal 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 10:50:37)
Ivčo, od toho jsou diskuze, aby se diskutovalo. Kybychom se všichni shodli, tak by na rodině ubyla určitě tak polovina příspěvků.;)
Pro každého je toto téma aktuální někdy jindy, ty už to máš třeba delší dobu pročtené, ale já na rodinu chodím teprve tak půl roku a pročítat staré příspěvky není ono, když na ně nemůžeš reagovat. Za dva roky mě to už třeba nebude zajímat a budu chodit na diskuze třeba o moderních konstrukčních materiálech ve výstavbě.
Pokud máš pocit že je to donekonečna omýlané, prostě tyto diskuze nečti a to platí i pro autora výše napsaného článku.
NEKAŽTE NÁM RADOST JÓÓ :-D
Takže diskutovat a hádat se pořád odznova je velmi zábavné, zvláště pro maminu na mateřské, která za celý den s nikým nepodrbe ~j~
 Ivča 
  • 

Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 11:10:27)
Eválo, v předchozím příspěvku jsi to napsala hezky. Zkrátka každý musí vyhodnotit situaci, rizika a rozhodnout se. Ale článek mi přijde napsaný tak, aby rozvířil a znehádal oba "tábory" tzn. stále se prahne po tom, aby se přesvědčovalo. Je to prostě o volbě, tak jaképak přesvědčování. Když autor článku je zastánce toho, aby se rodilo doma, proč znovu apeluje na zastánkyně porodnic, aby ho přesvědčily, že to není správné.
Pokud ho nepřesvědčily příspěvky u jeho původního článku, zjevně ho nepřesvědčí nic, tak proč celý ten maraton znova. A samozřejmě - nemusím číst diskuzi, to je pravda, ale nějak mi to nedalo, protože mi to přijde spíš popichující. Myslím, že hádek ohledně tohoto téma tu bylo dost.
 Vaal 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 11:30:21)
Ivčo, u těch nejpichlavějších článků vznikají ty největší diskuze. Já mám někdy pocit, že když potřebuju poradit, tak musím dotaz napsat alespoň trošku provokativně, pokud ne, tak si s nikým moc nepokecám :-D
Mrkni na články... u takového "Kniha roku Rok kohouta? Pozor na rasismus." je neuvěřitelné množství příspěvků, u milého a úsměvného článku "Jak vychovat syna aneb tatínek v akci" si moc nepočteš :-)..tak tak no...
 Melie 


Máš pravdu 

(7.11.2008 21:24:38)
Je škoda, že se to opravdu casto zvrhava v hadky. Ovsem na druhou stranu - diky tem hadkam obcas nekdo prinese krom tech starych a "ohranych" argumentu pro obe "strany" i nove, a to je myslim hlavni prinos :-)to pak pomaha utvaret si nazor tem, co sem jeste tak dlouho nechodi, a to je dobre. Umoznuje jim lépe se rozhodnout, podporuje to volbu - a to je presne ono, co dle meho obe strany asi nejvic chteji ( a potrebuji);)
 *Niki* 


Ano, já třeba. 

(4.11.2008 10:54:11)
Na jaře jsem na Rodinu přišla po 4 leté pauze. Poprvé četla články a diskuse o porodech doma. Na začátku léta se vetřela k domarodkám na diskusi. V červenci porodila plánovaně doma v kuchyni krásnou zdravou dceru. Takže tak :-)
 Ivča 
  • 

Re: Ano, já třeba. 

(4.11.2008 11:20:19)
Mono, moc gratuluju. Je to napsáno výstižně - přečetla sis nový názor a pak jsi šla na diskuzi k domarodkám. A tak by to dle mého mělo být. Kdo si chce najít cestu a má málo informací k porodům doma, jsou tu specializované diskuze. Myslím, že není potřeba se tu na hlavní straně pořád hádat a argumentovat, že moje pravda je ta nejpravdivější.
 & 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 10:59:49)
Ivco,

Ja jsem na Rodinu prisla porve pred lety, protoze jsem hledala argumentu pro meho Holandskeho manzela. Proc nechci rodit v tom silenem Holandsku, kde se za celou dobu tehotenstvi z gynekologem nepotkas, nedelaji se geneticke testy, u porodu mas nejakou por. babu a bud se rodi doma nebo ambulantne v nemocnici, a zensky a deti tam umiraji, jak na bezicim pasu.. ~Rv
Pak jsem se diky argumetum domorodek, a dalsich informaci zcela otocila a zacala uvazovat o porodu doma. No vysledek byl uplne jiny rodila jsem predcasne SC.
 Melie 


Re: Zvědavý dotaz... 

(7.11.2008 21:28:41)
Jejda, to je sila!

A vidis, u nas se casto dava za jakysi vzor v "domarodnictvi" prave Holandsko! Z toho se pak protoci oci, kdyz si clovek precte neco takoveho... Dobre, ze jsi to napsala!
 zuzini 


Re: Zvědavý dotaz... 

(7.11.2008 21:37:34)
Melie, to jsi asi podle mne špatně pochopila příspěvek H&M ;)
 Melie 


Re: Zvědavý dotaz... 

(8.11.2008 9:14:07)
Jo, mas úpravdu :-D, ted jsem si to precetla jeste jednou....ech, nedocvaklo mi to, diky za pripominku :-)
 Rosina 
  • 

Třeba já 

(4.11.2008 11:51:45)
Já jsem na základě těchto diskuzí názor změnila. Doma jsem nerodila, protože jsem byla po císaři, ale rozhodla jsem se dát před Motolem (kde jsem rodila poprvé) přednost individuálnějšímu prostředí v porodnici ve Vrchlabí. Porod proběhl přirozeně bez zásahů a mám na něj jen ty nejlepší vzpomínky. Teď jsem těhotná potřetí a pokud nepojedeme do Vrchlabí, vyberu si porodnici podobného ražení.
 Lusika, Lucinka+27tt 
  • 

Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 12:49:45)
Ahoj,
já si s myšlenkami na porod doma pohrávala, ale máme špatné triple testy, takže konec úvah.
Lusika
 helena 6 
  • 

například já 

(4.11.2008 13:24:17)
jsem změnila díky podobným diskuzím pod různými články názor. Najednou jsem si začala hledat informace a dozvídat se věci o kterých jsem nepřemýšlela. Bohužel se mi nepodařilo rodit doma (manžel nechtěl) a dodnes toho lituji!
 10.5Libik12 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 13:47:22)
nezměnila jsem se tak, že bych šla (tedy spíš zůstala) porodit doma, nicméně informace o přirozeném porodu mi při vlastním nemocničním porodu velice pomohly. Nejela jsem porodit s tím, že nějak už se to ven dostane, ale že si porodím své dítě. Ačkoliv by každou domarodku z porodu, který mám na mysli, muselo šlehnout-. (žádné soukromí, klystýr, monitor, umyté a odnesené dítě), byl to pro mě zvládnutý porod ve vlastní režii s dobrým pocitem a jsem za to místním, jak se chybně říká, přírodňačkám, dost vděčná.

Mohu srovnávat, protože jsem porodila potřetí, podrženo sečteno, jsem typ nadaný k bezproblémovému rození, o to víc mě mrzí, že jsem si své 2 první porody vůbec nebyla jistá tím,co se děje a jak to dopadne a celkem zbytečně jsem propadala panice s jedinou myšlenkou, ať už je to za mnou..
 Anuška a 2♥ 


Re: Zvědavý dotaz... 

(4.11.2008 14:12:36)
Já jsem změnila díky diskuzím názor! Od naprosté 100% porodnicorodky na tolerantní a "domachtivou":-)

Po prvním porodu jsem byla neskutečně vděčná za zdravé dítě a psala jsem děkovné dopisy na všecky strany. Pak jsem se začala více zajímat o problematiku (po snech, které mne strašily; po úzkostech ve mne vyvolaných dlouhým nuceným odloučením od miminka kvůli špatné organizaci a neochotě, později v důsledku novor. žloutenky). Zjitila jsem, že komplikace u porodu jsem měla díky chybám lékařů (je mi líto, ale opravdu chybovali) a postupně jsem přijímala tolerantnější postoj k domarodkám.
Nakonec pod váhou všech studií, zkušenností svých i druhých, jsem dospěla k tomu, že plánovaný, připravený porod doma je nádhernou alternativou, kterou si maminky, pokud chtějí, mohou zvolit.

Podotýkám, že i po tomto "posunu" jsem rodila druhorozeného opět v porodnici a že mi přijdou porody tam i doma rovnocenné. Jde jen o to, aby si maminky dokázaly vybrat místo, kde přijdou na svět jejich děti podle svého nejlepšího uvážení, podle toho, jak jim srdce říká. A jestli se někdo bude cítit bezpečně pouze v porodnici, věřím, že je pro něj to rozhodnutí to správné ~s~ Pro jinou to správné bude zase doma pod vlastní peřinou;o)
 Jitule, dvě děti 
  • 

Re: Zvědavý dotaz... 

(6.11.2008 13:07:00)
Ano, na základě takovýchto diskuzí a mých traumatizujících zkušeností s předchozími porody v nemocnici, jsem se rozhodla, že třetí dítě budu rodit doma s PA a lékařem na telefonu. A poslední kapkou v našem rozhodnutí, protože bez podpory manžela bych do toho nešla, byl právě tento článek. Takže dík za takovéto krásně napsané články a dík za takovéto diskuze. Jitule
 Melie 


Re: Zvědavý dotaz... 

(7.11.2008 21:06:54)
Sice jsem se nerozhodla pouze diky diskuzim na tema porod doma x porod v nemocnici, ale tyto diskuze vyznamne prispely k tomu, abych si uvedomila, co pro svoje budouci dite chci a co si myslim, ze je nejlepsi (pokud by tehotenstvi probihalo v poradku a sehnala jsem fajn PA).
Tedy, pokud to bude mozne, volim jasne porod doma. Důvodem pro mě jsou: skvele zkusenosti kamaradek, ktere doma rodily (prvorodicky a hned doma), dale to, ze jakmile vidim bily plast ci nemocnicni dlazdicky, zacnu mit "tremu", jsem neklidna a roztrepana, mam stazeny zaludek ( a v tomto stavu rodit, kdy se mi "tam" bude porad nekdo cizi koukat, a s obavou, ze mi sotva narodivsi se detatko nekdo odnese - nevim jak moc bych mela sil je presvedcovat, aby mi ho nebrali, nebo se hadat, ze neni nezbytne nutna např. epiziotomie,kdyz porod zatim postupuje dobre). Pak zkusenosti me maminky ( klasicky porod ala minuly rezim - zel v nekterych nemocnicich je to stale tak nejak nemenne...i kdyz nekde jo, to je fakt! )a vcelku dlouhodobe procitani takovychto diskuzi a ruznych materialu ( pisemnych i sledovani videi z porodu apod.) - z cehoz vyplynul muj vnitrni pocit. Mozna to nekomu projde blaznive, ale myslim si, ze kazda zena ma tu schopnost proste vycitit, co je pro ni jako tehulku dobre a co je nejlepsi pro rodici se miminko. Muj muz me v tomto podporuje a veri mi, ze az to prijde, tak to zvladnu (zvladnem:) .
Na druhou stranu vsak nechci hazet hnuj na lekare. Naopak jsem za zdravotnictvi velmi vdecna, oproti zahranici jsem na tom leckdy fakt hodne dobre a pokud by nastaly komplikace, ani by me nenapadlo fanaticky odmitat. Rada si dopreju neco, co mi pomuze a ulehci jiste nejednoduchou porodni situaci, kdyz to nepujde prirozene a diky setrit nebudu!

Tolik asi :)Preji hezky den vsem maminkam a nejen maminkam ~s~
 Melie 


Re: Zvědavý dotaz... 

(7.11.2008 21:16:59)
Jesta jedna poznamecka :)

Asi tu neni uz na 99procent nikdo, kdo by o porodech doma neslysel :-D ovsem vzhledem k tomu, jak je toto tema jeste porad hodne probirano, asi to stale nekoho zajima :)

Ja se o porodu doma dozvedela asi v osmi letech, kdy jsem si tajne z maminciny knihovnicky vypujcila knihu Žena od A do Z (nejspis ji znate, je uz starsi, ale stale tam nejsou veci uplne k zahozeni). Byla jsem ponekud vydesena z popisovani operace rakoviny prsu, krivky prubehu orgasmu a porodu - tenkrat jakehokoli :-D a pod. ale to bylo me prvni setkani s touto informaci. (Je pravdou, ze jsem si pak hrala, jak rodim panenky :-D)
 Petra Neomi 
  • 

diskuse o porodech 

(4.11.2008 10:15:09)
Lidé imho nemají zájem řešit cizí porody, primárně jim jde o to, aby se nikdo nenavážel do porodu jejich dětí :))
Jakmile začnou padat argumenty typu "děti narozené v porodnicích jsou traumatizované a jejich matky jsou slaboši", nebo "děti narozené doma mají štěstí, že to přežily a jejich matky jsou potenciální vražednice", není divu, že se oba tábory pohádají. Neexistuje žádná univerzální pravda a nutit někomu parforsně svůj názor je kontraproduktivní.
 madlenka07 


Re: diskuse o porodech 

(4.11.2008 12:28:47)
Souhlasím.Každý máme svůj názor,někdo zastává porody doma,někdo v nemocnici.Ale tyhle diskuse bývají spíš v tom,že se navzájem uráží oba tábory.To se prostě v životě stává,že se něco nevydaří.Někdy se nemusí vydařit porod doma,někdy v nemocnici.Nicméně házet všechno do jednoho pytle mi připadá dost hloupé.Já rodila v porodnici a jsem spokojená na 100%.Když čtu o tom,jak lékaři vlastně občas zabijí matku a dítě,nevím jestli se mám smát nebo brečet.A to samé u porodů doma.Mám kamarádku,která doma rodila a je také moc spokojená.Pak znám jednu ,,fanatičku",která doma rodila za každou cenu a také za to zaplatila.Myslím,že když člověk bude přemýšlet a bude alespoň trochu objektivní,vybere si to co mu vyhovuje a to co je pro něj správné.
 Vaal 


Re: diskuse o porodech-Madlenko 

(4.11.2008 13:23:10)
Madlenko, prosím, můžeš napsat o té fanatyčce, o co šlo? Mě by to fakt moc zajímalo.
Nicméně i takové maminky jsou, nedokáží rozumně zvážit pro a proti, prostě mají dost zkreslený pohled na věc. A samozřejmě se může stát i něco neočekávaného, s tím se ale musí při domoporodech počítat.

Jednou jsem se dívala na pořad "čekámne miminko" a maminka co rodila doma křičela :"já tu nechci být, nelíbí se mi tu", no prostě jí to v tu chvíli nakonec moc neuchvátilo. A rodit v paneláku v garsonce? to ani omylem, toto prostředí by mě spíš znervózňovalo, včetně poslouchajících sousedů, nepohodlného nábytku a čučícího psa ;)
 madlenka07 


Re: diskuse o porodech-Madlenko 

(4.11.2008 19:46:42)
Fanatička?Rizikový průběh celého těhotenství.Krvácení z placenty,placenta praevia-část placenty přesahovala přes děložní hrdlo-sice ne celá,ale přece jen přesahovala.Vysoký krevní tlak,diabetes.Dítě koncem pánevním.
 adelaide k. 


Re: diskuse o porodech-Madlenko 

(5.11.2008 10:43:50)
Madlenko, zajímalo by mě která PA rodila doma s tak rizikovou rodičkou... Nesmíš věřit všemu ;)
 madlenka07 


Re: diskuse o porodech-Madlenko 

(5.11.2008 13:42:23)
Nevěřím všemu,jen tomu,co znám osobně.Nerodila jí žádná PA,rodila doma s manželem.Nemusíte tomu věřit,ale prostě to tak je.Ne všichni jsou zodpovědní a rozumní.Proto jsem napsala,že je to fanatička.Jinak porody doma neodsuzuji,je to každého věc.Já sama bych doma nerodila,protože mi vyšly v nemocnici ve všem vstříc,už se nechci opakovat,psala jsem to tady měkolikrát.A také jsem měla rizikové těhotenství po 10-ti leté léčbě neplodnosti.Kdybych si nezažila to co jsem si zažila,možná bych rodila taky doma.Ale takhle by to býval byl veliký risk.
 paseka 


Re: diskuse o porodech 

(4.11.2008 23:44:20)
naprosto souhlasím. každá si to zařídí, jak sama uzná za nejlepší řešení jak pro sebe, tak pro miminko.
 anemone 
  • 

vyvazeny nazor? 

(4.11.2008 11:30:47)
Precetla jsem si oba Vase clanky. V obou me hned zarazil jisty kontrast. Zduraznujete, jak jste o cele veci dlouze premyslel, jak jste zvykly uvazovat logicky a jak jste se snazil o vyvazeny nazor. To bych u clanku tohoto typu celkem ocekavala od kazdeho autora, ale samozrejme to lze jeste takto explicitne zduraznit. Hned vzapeti v obou clancich ale vysvita, ze Vas vyvazeny nazor je, ze lekari jsou mocichtivi a zabedneni demagogove, kdezto tzv. "alternativni strana" jsou prekvapive intelignentni, velkorysi a umenim dialogu obdareni jedinci (az na vyjimky, ktere se jako na potvoru objevily v poradu pani Jilkove). Neni Vam to divne?
Osobne jsem se setkala s nejruznejsimi typy lekaru i nejruznejsimi typy zastancu porodu doma. Zcela podle ocekavani jsou v obou skupinach lide vice ci mene inteligentni, fanaticti, pokorni, zabedneni, apod., a jsou take lide, kteri patri do obou skupin. Jiste lze mit spatnou zkusenost s lekarem. Ale lze mit o dobrou zkusenost. To neni argument pro porody v porodnici, ale pro trochu mene hnoje na adresu lekaru.
Na zaver -- jde jen o muj osobni nazor, o kterem jsem nicmene dlouze a logicky premyslela.

 katka+katka 
  • 

Re: vyvazeny nazor? 

(5.11.2008 10:02:32)
krásně řečeno, souhlasím
 Vikinga 


Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 12:08:39)
Viděla jsem pořad Máte slovo o porodech... Byla to fraška.

Jak směšná byla v pořadu Máte slovo vynesená slova pány lékaři, že na prvním místě je vždy přání rodičky. O pár dní později jsem rodila a když paní doktorka z Bulovky viděla v mém porodním plánu slovo porodní stolička, seřvala mě jak malé dítě, že u nich se rodí zásadně na porodním stole. I když na Aperiu téměř všechny porodnice deklarují něco úplně jiného.
Kde tedy, páni doktoři, bylo v tu chvíli moje přání? Docela by mě to zajímalo.

Zástupce Hnutí za aktivní mateřství je nutno také trochu seřvat. Na pořad přišly přítomné dámy NEPŘIPRAVENÉ, opravdu tam vypadaly jako hloupé fanatičky. Zvláště když se jejich argumenty opíraly o tvrzení typu "matka intuitivně pozná nebezpečí pro své nenarozené dítě, tak může v klidu rodit doma". To je přece hovadina. Proč tam nezaznělo nic o volbě polohy při porodu, o rutinních nástřizích, o dirupcích vaku blan, atd.?
Takto to paní Jílková měla moc jednoduché...
 kreditka 


Aperio??? 

(4.11.2008 12:45:08)
No, když jsem byla těhotná, tak jsem byla natolik hloupá, že jsem uvěřila paní (jméno si bohužel nepamatuji), která v pořadu "SAMA DOMA" vychvalovala Aperio a jeho informace do nebe. Když jsem porodila a zavítala na stránky této organizace tak jsem se nestačila divit - info staré jak za krále klacka. Že některé porodnice píšou falešné údaje tomu věřím, ale že tato organizace propagující své informace měla u "mé" porodnice údaje, které x let již neplatily jako jméno primáře, možnost otce u porodu atd...to mě docela usadilo :(
 kreditka 


Re: Aperio??? 

(4.11.2008 12:51:08)
No teď jsem tam ještě mrkla, konečně jsou údaje aktuální - hurá po 2 letech to je teda průvodce porodnicemi :(
 Mlada 


Re: Aperio??? 

(4.11.2008 14:26:48)
Aperio pracuje s informacemi, které dodávají samy porodnice. Aktivně sbírá dotazník po několika letech. Ve zbytku času je to také otázka toho, jak moc jsou porodnice ochotny zveřejňovat své údaje a aktualizovat. - Konec konců, nemocnice často neaktualizují ani své oficiální stránky. Např. ze stránek Horské nemocnice Vrchlabí se člověk jen těžko dozví, že porodnice opět funguje od letošního září a v jakém složení a s jakou filosofií. Informují o znovuotevření vloni v létě. Věčná škoda.
 kreditka 


Re: Aperio??? 

(4.11.2008 17:12:46)
No porodnice, kde jsem rodila aktualizované stránky měla, což se o Aperiu říct nedá. Koneckonců jak se říká nejhorší věc jsou včerejší noviny. pokud se Aperio prezentuje jako průvodce porodnicemi, tak bych tedy jako návštěvník jejich stránek uvítala, aby byly informace aktuální a ne že se v porodnici např. dozvím, že dotyčný primář je už 2 roky pryč a od výřivek dávno ustoupily atd.
 Mlada 


Re: Aperio??? 

(4.11.2008 17:17:27)
Ano, také bych uvítala větší aktuálnost. Nedokážu posoudit, nakolik by mohlo být Aperio více aktivní (zda na to má lidi, prostředky atd.). Ale na druhou stranu, poukud o to porodnice stojí, informace aktualizuje - viz např. Bulovka, kde je poslední aktualizace 2.8. tohoto roku.
 kreditka 


Re: Aperio??? 

(4.11.2008 17:22:45)
U mé porodnice je to 10. 3. 2008 - to by bylo OK, kdyby tam předtím nebyly údaje staré min. 2 roky, které už dávno neplatily. ;((
 Lusika, Lucinka+27tt 
  • 

Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 12:57:46)
Ahoj, souhlas, Jílková byla strašná a děvčata se mohla lépe připravit. A možná nějaký kurzík pro dravé tiskové mluvčí by neuškodil.
Podle Aperia se rodí všude dle přání rodičky a neprovádí rutinní zákroky. Na Bulovce jsem taky rodila na koze. Možná v Podolí Vás na kozu pustí, když je čas. Taky v Motole nechali kamarádku vyzkoušet jiné polohy, když se porod zastavil ve fázy vypuzování.
Kamarádka rodila i na Bulovce na židličce, když tam přišla za 3 roky znovu, pamatovali si ji a opět rodila na stoličce. Bylo to chvíli po uzavření CAPu. Asi musíš být hodně řízná, což je v takové chvíli asi blbost. Tedy aspoň já byla hezky poslušná.
Lusika
 zuzini 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 13:23:46)
Ne podle Aperia, údaje jim snad dává konkrétní porodnice. Jiná věc je, že neaktualizují ;((
 KvětaS 
  • 

Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 13:34:09)
Myslím, že paní Jílková si dala velmi záležet na tom, aby ten pořad vyzněl přesně tak, jak vyzněl. Protože jsem byla na demonstraci, která se konala odpoledne před uvedením pořadu Máte slovo, vím, že na ní Petra Sovová o připravovaném pořadu mluvila a mimo jiné uvedla, že se hodně snažila, aby první otázka zněla "Jaký je stav našeho současného porodnictví?", ale bohužel první otázka bude "Proč jste rodila doma?". A z celkového způsobu, jak Petra S. o pořadu mluvila a jak pak pořad následně vypadal, jsem nabyla dojmu, že se účastnice skutečně domnívaly, že pořad bude o současném porodnictví, bohužel se z něj vyklubala bezostyšná propagace názoru paní Jílkové, a to ještě vysloveně bulvárního charakteru, který podle mě do veřejnoprávní televize nepatří. A protože jsem si řekla, že nestačí pouze kritizovat mezi kamarádkami a známými, že by bylo záhodno ony dámy (PS, MS, IK) také podpořit, připravuji teď dopis pí Jílkové a stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (nedomnívám se, že pí Jílkovou cokoli opravňuje, aby si za peníze daňových poplatníků a koncesionářů propagovala svůj vlastní názor v hlavním vysílacím čase). Pokud by měl kdokoli zájem se přidat, ozvěte se mi, prosím, na mou e-mailovou adresu. Musím vás ale varovat, že se 3 malými dětmi mi ty přípravy jdou opravdu pomalu:-) Třeba spolupráce s někým dalším "výrobu" urychlí...
 kreditka 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 13:51:54)
Paní Jílková emoce nezvládala, to je pravda. Přesto ale propagátorky porodů mimo porodnici měli být připraveny i na nepříjemné otázky. Přeci jen v diskusním pořadu tohoto typu padají především nepříjemné dotazy
 KvětaS 
  • 

Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 21:25:46)
Můj dojem byl spíše takový, že se pí Jílková s PS a kol. :-) domluvila předem na něčem poněkud jiném. To by asi zaskočilo i jinak zdatné mediální tváře.... Jinak o tom, že jim nedovolila se pořádně vyjádřit, už píše více lidí....
 kreditka 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 21:50:41)
Jako promiň, ale když budu něco chtít propagovat, tak svůj názor musím obhájit kdykoliv a kdekoliv. Ono je jednoduché našprtat otázky a odpovědi a pak s tím machrovat v TV. Já když budu chtět propagovat např.psí žrádlo, tak o něm budu muset vědět všechny info a ne čekat, na to až se někdo možná zeptá. Pokud se jedná o to, že p. Jílková nenechala domarodky domluvit - paní Sovová tam mluvila velice pěkně, obhajovala svoje postoje a názory k té se p. Jílková chovala nefér, kdežto PA nebyla ani schopná odpovědět na nejjednodušší otázky, na otázky na tělo mávala nějakou brožurkou, která s otázkou vůbec nesouvisela - tam se nemůžeme p. Jílkové divit.
 zuzini 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 21:54:52)
Kreditko, vidělas ten pořad? Přijde mi že ne ;)
 kreditka 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 11:08:00)
Viděla, dokonce dvakrát
 10.5Libik12 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 22:48:28)
Kreditko, tak si představ, že dostaneš otázku:
"co pokládáte na oltář toho, že vaším psím žrádlem ohrozíte život miminka"
A když namítneš, že takto jev nestojí, Jílková ti nezaměnitelnou dikcí skočí do řeči:
"Ne, paní Vomáčková, odpovidejte na moji otázku, co je pro vás při propagování psího žrádla takovým zážitkem, že jste ochotna riskovat"
 kreditka 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 11:10:00)
No a na otázku "Kolik je členek ve vašem sdružení"
je odpověď "Mám tady brožurky...bla bla bla... Strašně těžké odpovědět že, když jí Jílková tuhle odpověď neveme
 zuzini 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 11:34:28)
Ona na tu otázku neodpověděla nic o brožurkách :-D

 10.5Libik12 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 11:43:07)
Taky myslím, že tam padlo číslo, nebylo vysoké. Ta otázka směřovala k dokreslení situace, kterak je hnutí menšinové, co je menšinové je podezřelé.
 zuzini 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 11:44:56)
číslo padlo, ale I.K. se cukala, se jí nedivím, bylo jasné kam tím neonatolog směřuje. Když pak ještě dodal - většina "rozumných" porodních asistentek
 kreditka 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 19:14:01)
Cukala jak mohla, paní jílková ji 3 krát musela napomínat ať odpoví na otázku. S tou brožurkou jsem si to zřejmě spletla s jinou otázkou to se omlouvám, už je to chvilka, když jsem ten pořad viděla. Přesto by se dotyčná PA přímou odpovědí rozhodně neztrapnila tak, jako když se cukala a nechtěla odpovědět.
 10.5Libik12 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 19:52:43)
Kreditko, ty skutečně vidíš tu zábavu s Jílkovou , děckařem a omotejleným primářem jako vyváženou debatu, kde Jílková poctivě odmoderovala dialog na téma přirozené a lékařské porody?

To je pro mě znepokojivé zjištění, protože i když jsou někomu porody šumák, musel vidět, že toto je poprava názoru v zárodku, nikoliv debata. Při popravách se odsouzenci cukají. Mně navadí ani nejextrémnější názor na porody, ale jsem zděšena, jak názor zkresluje objektivitu.(porod doma je blbost, Jílková je hvězda)
Můžeš klíďo píďo říct, že porody doma jsou hovadina, připust ale, že Jílková byla tendenční.

 kreditka 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 21:13:23)
Já jsem, ale už psala, že paní Jílková situaci nezvládala, možná jsem to tady přímo nenapsala, ale nedávno tu byla na toto téma diskuse a vyjadřovala jsem se i tam. Také netvrdím, že diskuse v pořadu byla objektivní. Jenom říkám, že když už dotyčná PA lezla do pořadu tohoto typu, tak se měla na něj pořádně připravit, na což se zřejmě dotyčná PA vykašlala. Paní Sovová byla jediná, která byla schopná mluvit o porodech doma, hájila své názory a byla schoná diskuse jako jediná z tohoto tábora a zřejmě to nebude tím, že by měla u paní Jílkové protekci...
 cizinka1 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(6.11.2008 8:26:14)
Kreditko, tak jsem se na ten porad podivala. Byla jsem v dobe jeho vysilani mimo CR a rikala jsem si, ze si to radeji usetrim:-)

Rekla bych, ze pani IK chybela ne pripravennost, ale agresivita, chybel ten skok z defensivni pozice, do ktere je zatlacovali, na ofensivu. Otazky o mensinovym postaveni mohla vyuzit na svuj prospech treba kritikou obecne korektnosti takoveho pristupu. Zeptat se, proc tady nejsou lekare, kteri neco vedi o prirozenym porodu, a s nim sympatizuji: jako Michal Koucky, Helena Maslova, stary team z Vrchlabi.Troufl by se je nekdo nazvat "nerozumnou mensinou"? Ale bez specielniho nacviku je tezko pohotove reagovat kdykoliv, kdyz clovek je objektem manipulace.


P. Sovova byla dobra ze se schopila a v druhe casti byla dobra prave ve schopnosti otacet utoky Jilkove proti ni a oponentum. Chybela ji pripravenost strucne a konkretne rict, ktere zasahy do porodu kritizuje, a co konkretne o nich zjistil vyzkum. Tim nechala bohuzel prostor na to, aby nesmysly Svobody vyznely veruhodne pro nesecteleho.

Skutecne nepripraveni byli lekari. Cihak ani nevedel, ze "prirozeny porod" je celkem ustalena a konkretne popsana metoda v porodnictvi (ne jakysi sen ujete zenske), Svoboda predvedl, ze neni kompetentni udelat si pruzkum existujicich studii o tematu, ani nevi, ze takeve studie existuje (lhal, ze neexistuje), a jak takova studie se dela. Tohle vsechno ale zustalo nepovsimnute. Proc jako porodnicorodicka nekricis, jakto, ze tak neschopni lidi lezou do TV reprezentovat ceske nemocnicni porodnictvi a neonatologie? Pak prece vsichni vychazite jste za klientky neschopnych sarlatanu bez znalosti odborne literatury, ze :-D:-D?

Ale vazne, ten zakladni bod velice presne vystihla Libik. Ten sprostota tohoto poradu nespociva na tom, co prezentoval o domacim porodu, ale na tom, co vypovida o zralosti politicke a novinarske kultury CT1.
 kreditka 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(6.11.2008 19:10:35)
Jak odborně se vyjadřovali lékaři to opravdu nevím , nazabývám se tímto tématem tak do hloubky :-D Pokud se lékaři nevyjadřovali pravdivě, měla paní Jílková zasáhnout.

Mě jen vadí, že některé diskutující všechno svádí jen na paní Jílkovou, vždyť tato moderátorka je "provařená" již od dob kdy moderovala "Kotel" Jak už jsem jednou psala, HAM si mělo vybrat nějakou povahově jinou PA, která bude toto sdružení prezentovat. Ať už byla PA připravena na či ne, pořad psychicky nezvládla.
 cizinka1 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(8.11.2008 10:31:15)
Kreditko, ze psychicky nezvadla, to bych nerekla. Proste nechala se zmanipulovat, neobstala natlak. A mimochodem, v on-line rozhovoru na Respektu, pripustila, ze udelala par chyb v poradu. Precti neco psaneho od IK, od jeji psaneho projevu ciha vzdy kus rozumne zenske. Jestli maji nekoho medialne schopnejsiho v UNIPA to nevim. Jsou tam organizovane porodni asistentky, ne medialni mluvci ani profesionalky na media. Proste je treba mit pochopeni, ze pro nevycviceneho cloveka, to byl tezky orisek, ten natlak Jilkove.

Jilkova nebyla pripravena, aby hledala mouchy v projevu lekare, ani nedala prilezitost PA ci domarodickam, aby na jejich bludy reagovaly. A to uz je zakladni chyba: kdyz "diskuse" se kontruje tak, ze jedna strana jen ma prilezitost odpovedet na tendencne polozenou otazku, a pak jeji odpoved rozsahle se prokomentuje protistranou, pak ke predem danno, kdo vyjde z diskuse jako "vitez" v ocich nekritickeho poslouchace.
 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 14:14:06)
Je to bohužel běžná praxe v pořadech paní Jílkové, že s oblibou nechá mezi sebou diskutovat politika s dvěma vysokými školami a nějakou hodně jednoduchou sprostou "bábou" z ulice. Teď myslím konkrétně pořad Kotel. Taková diskuze přece nemá smysl, jak takováto bába, která měla evidentně problém dokončit základní školu, může adekvátně reagovat na otázky principů české ekonomiky, dotací, financování atd. Divím se vůbec politikům, že do tohoto pořadu cjhodili, když tam dost často proti nim nahnali smečku "těžkých primitivů". Tím nechci urážet ty paní za "domácí porod", pořad jsem zatím neviděla, nicméně se zřejmě neuměly vyjadřovat, podle toho co tu píšete, tak je tam paní Jílková určitě velice ráda nechala mluvit. Je to "BULVÁRNÍ" pořad co od toho čekat;((
 Sylvie 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 15:24:57)
Tím nechci urážet ty paní za "domácí porod", pořad jsem zatím neviděla, nicméně se zřejmě neuměly vyjadřovat, podle toho co tu píšete, tak je tam paní Jílková určitě velice ráda nechala mluvit.

Hehe, já tedy pořad neviděla a ani po tom netoužím, ale co jsem tak četla v různých diskuzích na netu, tak Jílková nechávala mluvit právě lékaře a zastánkyním zlepšení podmínek v českém porodnictví nebylo umožněno dokončovat myšlenku. Netroufám si ani domýšlet, co by to o lékařích mohlo znamenat, pakliže je váš postřeh správný
 Renata 
  • 

Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 16:32:37)
:-) :-) :-)
 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 22:58:54)
Sylvie, ten smajlík čertíka, kde jsi ho vzala? Já tu žádný takový nemám.:-)
 zuzini 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 23:07:41)
Nejsem Sylvie, ale odpovědět můžu.
Sem můžeš dát jakéhokoliv smajlíka od někud z netu



Sorry, že to není k tématu

 Sylvie 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 23:21:00)
Evál, ten je můj oblíbený a mám ho uložený u sebe v deníčku :o) (jinak tedy prolinknout jde třeba z Ženy-in)

Stačí do formuláře napsat toto:

<img src=http://www.zena-in.cz/images/smiles/sml57.gif>

A po přelouskání Rodinou se v diskuzi objeví toto:

 10.5Libik12 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 23:22:26)


 10.5Libik12 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 23:23:17)
Aha
 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 9:29:30)
http://www.zena-in.cz/images/smiles/sml57.gif
 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 9:30:55)
aha, tak takto ne :-)
 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 9:32:58)
img src=http://www.zena-in.cz/images/smiles/sml57.gif
 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 9:34:46)
Sylvie, co je to prolinknout, jsem asi hňuop, protože mi to nejde :-D




 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 9:35:25)

 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(5.11.2008 9:36:39)
Ahááá už to chápu, tak se omlouvám všem přítomným, že jim to tady zamořuji
 10.5Libik12 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 16:04:38)
Evál, koukni napřed na ten pořad.
Myšlenka, že pokud Kotel na Nově držel ve sledovanosti kontrast mezi výřečnými politiky a diváky prostšího naturelu, je pravděpodobné, že "paní za domácí porod" na ČT 1 patřily do ranku blbců, co ví o věci prdlajs, je hodně odvážná.

Kdo viděl Jílkovou v akci, musel se stydět za ni.
 Vaal 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 23:17:57)
Tak jsem to nemyslela, rozhodně si nemyslím, že domarodičky jsou prostšího naturelu, to fakt ne, je mi líto, že to takto vyznělo. Jen jsem z diskuzí pochopila, že si zřejmě měly vybrat schopnější zástupkyně. Ale nebudu do toho už dál vrtat, prvně se na to raději kouknu :-)
 Sylvie 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 23:25:36)
Evál, zástupkyně byly dohodnuty na úplně jiném konceptu pořadu, zejména tedy na tom, že Petra Sovová tam nebude "za maminku, co rodila doma", ale za zástupkyni z HAM a dále, že debata bude ZEJMÉNA o stavu českého porodnictví, nikoli jen a pouze o porodech doma.

Osobně jsem byla překvapená, že někdo do toho pořadu opravdu jde, ptž nechci se chlubit, ale že Jílková z toho udělá hon na čarodějnice... éééé, domarodky, mi bylo jasné ještě před tím, než jsem vůbec viděla v TV upoutávku na pořad (která mě tedy dorazila a v mém názoru utvrdila). Proto jsem tedy pořad ani nesledovala.
 Gábi, 2 děti 


Re: Televizní pořad Máte slovo o porodech 

(4.11.2008 14:16:08)
Tento typ pořadu je určen úplně jinému spektru diváků, než těm informovaným. Karty kdo je "hodný" a kdo "zlý" jsou předem rozdány, mediální obraz předem vykreslen. Paní Königsmarkovou a Sovovou bych z nepřipravenosti neobviňovala - nebylo jim umožněno dokončit jedinou celou větu, natož myšlenku.
 kreditka 


Co to je??? 

(4.11.2008 12:21:51)
Nechápu, proč autor sám sebe obhajuje. Napsal článek, proběhla k němu sáhodlouhá diskuse...proč tedy nehájil svůj článek v té diskusi a dává svoji obhajobu na hlavní stranu? Spíš mi to přijde od autora jako provokace :(
 Ivča 
  • 

Re: Co to je??? 

(4.11.2008 12:23:37)
Kreditko, máme stejný názor - viz moje předchozí příspěvky.
 kreditka 


Re: Co to je??? 

(4.11.2008 12:36:28)
Já diskusi nečetla, ale přečtu, pokud nebude opět dlouhá jak pracovní týden :-D
 zuzini 


Re: Co to je??? 

(4.11.2008 12:52:22)
Ano, chce vyprovokovat novou diskuzi. Co je na tom špatného?
 kreditka 


Re: Co to je??? 

(4.11.2008 13:06:34)
Jde o to, že obhajuje svůj článek na hlavní straně, kdežto ke svému předešlému článku se v diskusi nevyjádřil. Navíc pochybuji, že autor chce korektně diskutovat o možnostech porodů, jasně projevil, že je na straně domarodek - a to i v minulém článku, tudíž tento druhý článek nikomu nic nemůže dát. Proto mi to přijde jako pouhá provokace, kdy autor na sebe především upozorní a pak se bude královsky bavit nad tím, jak se tu oba tábory zhádají.
 Jirka Sirka 


Re: Co to je??? 

(4.11.2008 13:26:22)
Kreditko,

za to mohu já. Autor tyto své výhrady napsal ke článku, ale bohužel diskuze k jeho článku je příliš dlouhá, že se příspěvek nezobrazuje v základním náhledu ke článku (max. 600 příspěvků). Než to nějak přeprogramujeme, dal jsem jeho reakce na hlavní stranu, i když, jak říkáš, to sem moc nepatří.

Díky za pochopení

Jirka
 kreditka 


Re: Co to je??? 

(4.11.2008 13:56:11)
Ok já to beru. :-D
 10.5Libik12 


A jeden úterní názor do pranice 

(4.11.2008 16:08:33)
nevěřím chlapům porody. Ať už je to porodník, co hecuje rodičku, aby tlačila(vždyť on ví jak), Vlasta Marek, co si stále marně představuje ty orgasmické zážitky z porodů a furt ne a ne porodit a v neposlední řadě hodně rozvláčný autor článku, který k mému zděšení chystá porodní seriál;)
 kreditka 


Re: A jeden úterní názor do pranice 

(4.11.2008 17:19:21)
Vždycky jsem si myslela, že pro chlapi je na prvním místě většinou sex, teď vidím že u některých je to POROD.
 *Niki* 


Kreditko, 

(4.11.2008 17:22:00)
já myslím, že po určitém mladickém bujarém období je u spousty chlapů na prvním místě KLID ;)
 kreditka 


Re: Kreditko, 

(4.11.2008 17:24:55)
~R^ ještě houpací křeslo, bačkory, plná bedna lahváčů ve špajzu a dálkové ovládání v ruce :-D
 klára 
  • 

Re: Kreditko, 

(9.11.2008 21:50:47)
to není fér.Porod, ať podařený nebo nepodařený, se dotkne celé rodiny. Není to pouze věc ženy a jen ti méně zabednění muži si to uvědomí už po prvním porodu.
Článek č. 1 je nečitelný - ani já jsem ho celý pozorně přečíst nedokázala, a to se načítáním textů živím. Článek č. 2 směšný. Co čekal?

na druhou stranu - díky za takové, jako je on.
 dahu 
  • 

neverending story 

(4.11.2008 14:51:01)
Taky bych se přimlouvala, aby všichni, koho porody v porodnici vs. doma zajímají nasměřovali svou pozornost k všem těm diskuzím, které už tu byly a aby se na RODINĚ objevovala také jiná (dle mého názoru) mnohem užitečnější témata. Porod je sice jeden z nejsilnějších zážitků v životě, ale neustálé omílání rození doma/v porodnici už mi připadá trochu přespříliš. Proč si to každá neudělá po svém a netěší se soukromě z pěkného pocitu?
 Anuška a 2♥ 


Re: neverending story 

(4.11.2008 16:16:59)
Já totiž myslím, že se z diskuzí vytrácí ten pravý smysl. Nejde o porody doma x nemocničním. Nikoho se zdravým úsudkem přece nenapadne odsuzovat ani jednu volbu. Jde o to, aby se na pravou míru uvedla neinformovanost o porodech vůbec; aby se poukázalo na práva matek a novorozenců; aby se upozornilo na fakt, že ne všecko v porodnicích je OK. Abychom si uvědomili, že není zrovna nejlepší jednání některých lékařů a dokázaly se případně i ozvat. Aby si maminky uvědomily, že mají možnost volby rodit tam, kde chtějí.
V naší zemi je toto téma dost tabuizované, v podvědomí jsou ohledně porodů samé hororové story, jsme zvyklí si nechat všechno líbit a ještě děkovat... Jde o to ukázat, že to jde i jinak a někdy i lépe a správněji, než na co jsme zvyklí. Narážím na úctu k rodičkám, zakládání péče na nejnovějších poznatcích moderní vědy a podobně. Je jedno, kde se s tou péčí setkáme, jestli v porodnici nebo doma. Máme na ni právo a je škoda se toho zvdávat.

Vím, že tento příspěvek řve proti porodnicím, ale tak to nemyslím. Jde právě o to hlubší, co má smysl řešit. Nezáleží KDE, ale JAK.

 Bajzinka + Maxík 


EHM? PROČ DVA TÁBORY? 

(4.11.2008 16:35:19)
Já tedy také něco přidám do diskuze :o) Myslím, že každá žena musí umět zhodnotit svůj zdravotní stav a odvahu či touhu, zda bude schopna rodit doma nebo ne! Myslím si, že porod je ta nejpřirozenější záležitost na světě, přirozenější než cokoliv jiného, a na počátku všeho nebyla nejdřív porodnice a pak porod sám, nýbrž se nejdřív rodilo, u toho se umíralo, a věda jde s námi kupředu, takže lidé vymysleli porodnictví (zjednodušeně). Jen mám takovou otázku, která je možná zajímavější, než spor o to, co je lepší? Kde se stala chyba, že dnes se ženám protiví rodit v porodnicích? Já osobně bych si doma rodit netroufla, ale to proto, že moje těhu je komplikovanější, mám placentu na přední stěně, jsem zkrátka srab, ty obavy, že by se mi tam mohla skřípnout pupeční šňůra, mimčo se udusit nebo nastala jiná komplikace, při které, s hlavou dítětě v porodních cestách, si cestu do porodnice neumím představit. Nevěřím si, mám z toho všeho strach, všude si čtu na různých diskuzích dramatické příběhy,které mě děsí, takže já ráda přetrpím tu nemocniční hrůzu, se staženým ocasem, a porodím někde, panebože, ať se o mě postarají...Ale můj obrovský obdiv mají ty ženy, které jsou zdravé, odvážné a vrací se k té přirozenosti porodu a uskuteční ho doma - v milém prostředí, které znají, a uvolněné přivedou dítko na svět. Takže nemohou existovat přece dva tábory! Obě varianty jsou možností volby....Nenuťte nikoho měnit na to názor, mě by stresovalo rodit doma, jiného stresuje rodit v porodnici - a stres je to nejhorší, co může být.
 marianna 
  • 

Re: EHM? PROČ DVA TÁBORY? 

(5.11.2008 7:34:08)
Já si nemůžu pomoct, ale tohle přece záleží na spoustě okolností... Každé těhotenství je jiné, tak se asi pro domácí porod těžko rozhodne žena, která má už v průběhu těhu komplikace... Každá žena je jiná, některá rozhodná a odvážná, jiná spíš úzkostná... Stejně tak i v porodnici je to především vždycky o lidech... stejně jako ve všech oborech činnosti, i tady můžete najít chápavé a vstřícné, stejně jako nechápavé a ignorantské... dokonce ani podle porodnic se člověk nemůže řídit - z vlastní zkušenosti u nás v porodnici jsou lékaři s vynikající pověstí a na druhé straně lékařka, která je přímo postrachem... Někdy mám pocit, že ženy touží po dokonalých porodech...
 Melie 


Re: neverending story 

(4.11.2008 20:51:40)
Máš pravdu! Ovšem nedá mi nenapsat malou poznámku: mnoho žen by se z toho rádo těšilo soukromě, ale NEMůŽE :( nemá totiž v dnešní době příliš na výběr. Domácí jsou možné, ale pokud opravdu žena nechce např. doma zanedbat "potencionální nebezpečí", tak dobrá PA, která by provázela porod doma většinou také něco stojí. Stejně tak, mnoho žen se těší z porodu v porodnici, mají-li pocit bezpečí (a to je pro rodící matku hlavní), jenže ne v každé porodnici opravdu vyjdou vstříc přáním rodičky, byť by to bylo jen "hloupé" použití porodní stoličky :(
 paseka 


proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 16:34:38)
je to opravdu hodně diskutované téma, ale nerozumím tomu, proč zastánci porodů doma kritizují zastánce porodů v nemocnici a naopak! Každý přece máme jiné potřeby a tak proč zkrátka neakceptovat několik variant porodů? já si osobně vyberu preferenci, která mi je nejpohodlnější a ve které se cítím nejlépe, ale přece nemůžu kritizovat druhé za to, že nemají shodný pohled na věc? to je jako se hádat, jestli je lepší nosit modré nebo červené tričko?!
 Bajzinka + Maxík 


Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 16:37:26)
Souhlasím!
 Sylvie 


Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 16:43:03)
proč zastánci porodů doma kritizují zastánce porodů v nemocnici

Rodila jsem v porodnici, třikrát, z toho dvakrát s potěšením :o), na diskuzi o domaporodu chodím běžně a nikdy mě tam nikdo za rozhodnutí rodit v nemocnici nekritizoval
 Vrtulka* 


Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 16:43:18)
Paseko, nějak nemám pocit, že by bylo obecným jevem, že by domarodky říkaly porodnicorodkám že jsou nezodpovědné a ohrožují dítě i sebe tím, že chtějí rodit v porodnici. Naopak zdůrazňují, že za určitých podmínek jsou obě formy péče stejně bezpečné. Jen se prostě nebojí ukázat na různé nešvary, které se v porodnicích dějí, a jaké jsou jejich důsledky. Tys tu nějakou kritiku rodiček v porodnici našla?
 Jíťa 
  • 

Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 19:12:53)
Právě ta kritika nešvarů v porodnicích vyznívá ve stejném smyslz, jako by řekli: "Rodíš v porodnici, ohrožuješ své dítě zbytečnými lékařskými zákroky."

Píšu to z pozice rodičky, která v porodnici tzv. "rutinní" lékařské zásahy nezažila, takže asi až tak rutinní a zbytečné nebudou!
 Sylvie 


Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 19:20:39)
No, Jíťo, ale já jsem taky rodila v nemocnici, opakovaně, a VĚDĚLA JSEM, že ohrožuji dítě zbytečnými zákroky Tak jsem se zařídila tak, abych podmínky pro porod měla v rámci možností co nejideálnější ;o) Takže já nejsem domarodka, rodila jsem v nemocnici a ani neplánuji, že bych někdy v budoucnu rodila doma a přesto nešvary v porodnicích taky kritizuji. A že zbytečné rutinní postupy jsou stále rozšířeny, o tom nejlíp svědčí to, že vybrat porodnici, která se by jim vyhýbala, bylo velmi obtížné :o(
 Jíťa 
  • 

Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 19:34:13)
Tak to jsem asi měla štěstí, protože tenhle úhel jsem při výběru vůbec nebrala v potaz.

A mimochodem, na tu moji porodnici můžeš v různých diskuzích tady na rodině najít jak chválu, tak i dost ostrou kritiku!

Ono se totiž zpětně moc nedá zhodnotit (obzvláště laikem), jestli ten který zákrok byl zbytečný, nebo nebyl, ani to jestli vyvolal zbytečné komplikace, nebo zabránil ještě větším.
 Sylvie 


Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 19:46:46)
Jíťo, víš co - pokud ti lékař předem řekne, že rodit se bude na stole, tak z toho tak nějak už předem vyplývá, že jaksi nemá snahu dát prostor ženě a porod směřuje tak, jak on je zvyklý. Pokud ti předem řekne, že dřív jak za tři dny po porodu ti dítě domů nepustí, tak to jaksi moc nesvědčí o tom, že by u nich byly děti ošetřovány podle potřeby, jako spíš to ukazuje na zajetou rutinu. Pokud ve statistikách (třeba na Aperio) vykazují výrazně vyšší procento nástřihů než tebou vybraná porodnice, tak to taky poukazuje na to, že se u nich asi taky spíš stříhá preventivně než z potřeby. Pokud už předem odmítají sledovat ozvy plodu jinak, než za pomoci CTG, tak opět - spíš to ukazuje, že ho nepoužívají v případě potřeby, ale provádí rutinně. Pokud jsem na hřištích i v diskuzích na netu zaváděla řeč na nejbližší porodnici a to, zda po porodu odnáší novorozence a nenašla jsem jedinou matku, které by ho nechali, zato spoustu těch, které měly dle lékařů "strašně těžký porod, takže dítě musí jít na prohřátí", tak se mi nějak nechce lékařům věřit, že by zdravé novorozeně nechávali matce, jak mi tvrdili (anebo tam vedou porody tak drastickým způsobem, že jsou z nich matky i novorozeňata na odpis????). Atd. atd, je to jedno k druhému. Porod, kdy jsem se o všechno musela dohadovat, abych zajeté rutiny aspoň trochu prolomila, jsem zažila poprvé a děkuji, stačilo mi. S dalšími dvěma porody, kdy jsem mohla v klidu rodit a věděla jsem, že na mne nikdo ani nesáhne, pokud to nebude opravdu potřeba, to bylo naprosto nesrovnatelné.
 Bajzinka + Maxík 


A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(5.11.2008 13:58:24)
Velmi by mě zajímalo co to tady píšete - že zákroky lékařů v porodnicích ohrožují dítě nebo matku? Tomu se teda musím nahlas smát! Takže se v porodnici mohu dočkat ublížení na zdraví ze strany lékaře? Třeba tím, že mi provede nástřih hráze?? To snad nemyslíte vážně? Nebo tím, že bude vyžadovat rodit na stole? Nebo sledovat odezvy? To někomu ublížilo? Tohle mě tedy velmi šokovalo, co tady píšete! To by odporovalo trochu faktu, že v ČR je nejmenší úmrtnost novorozenců snad v Evropě! Ať si každý rodí kde chce, kdo chce doma, kdo chce v porodnici, ale tvrdit tady na diskuzi, že v nemocnici mi lékaři ublíží, to je trochu silné kafe! Metody možná jsou rutinní a zbytečné, personál taky většinou průser, ale jmenujte mi teda, čeho nebezpečného se tam mám dočkat? Konkrétní postupy, které ohrozí mé dítě!??!! Nástřih hráze vynechte, prosím...
 zuzini 


Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(5.11.2008 14:25:15)
Ano téměř vše co tady píšte jsou škodlivé procedury, pokud se provádí rutinně, něco si o tom zjistěte a až pak se nahlas smějte;)
O novorozenecké úmrtnosti v ČR taktéž
 10.5Libik12 


Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(5.11.2008 14:42:56)
A k tomu bez studia studií, každej rozumnej člověk ví, že k novorozenci se neleze kvůli bacilům, víš kolik projde takovou klinikou lidí, Bajzinko?

Já když jsem rodila poprvé, tak ségra za mou hlavou říká druhé:
"ty jo, já už mám horečku druhej den, skočím si na internu pro atb, nemůžu se těch průdušek zbavit"
 cizinka1 


Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(5.11.2008 16:09:43)
Bajzinko, precti si tohle, je to kratke, podlozeno na vedeckych vyzkumech, teda dukazech a je to cesky. http://iham.cz/old/prirucka_who_uvod.php

Pokud ctes anglicky, polu ti jeste serioznejsi odkazy. Kratce: amniotomie (pichnuti vody) zvysuje riziko (to jest, statistickou pravdepodobnost) tisne miminka a nasledujiciho CS, poloha na zadech zvysuje riziko tisni miminka, preventivne podany oxytocin zvysuje riziko tisne miminka a prasknuti delohy, pritom, stejne jako amniotomie, preventivne na zkraceni porodu nefunguje.

A nastrih (proc bych mela ho vynechat?), jako kazda chirurgicka operace, muze se stat pricinou fatalni infekce, s nasledkem smrti. Je to velmi malinkata pravdepodobnost, ale neni duvod se tomu vystavovat, kdyz nikdy nikomu se nepodarilo dokazat, ze nastrih chrani od inkontinence mocovych cest ci konecniku. Inkontinenci, naopak muze zpusobit.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(6.11.2008 12:16:56)
Konkretni postup ktery muze ublizit tvemu diteti je treba ze i donesene a zdrave deti nechavaji na hrejici podlozce, ktera muze dite popalit. Moji neter je priserne prehrala, mimi ve vedlejsim boxu jiz bylo popalene. ~Rv
 klára 
  • 

Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(9.11.2008 22:31:57)
třeba rozhodnutí zástupce primáře nechat prvorodičku po termínu, dítě přes 3,5 kg, poloha koncem pánevním, rodit vaginálně proti její vůli (dala bych přednost císaři, mimo jiné také proto, že z kontrol v porodnici jsem si odnášela čím dál tím silnější pocit, že řadoví lékaři jen tiše doufají, že ten můj porod nakonec nevyjde na ně). Tehdy jsem měla pocit, že jsou zdraví a život mé dcerky ohroženy a objektivně tomu tak i bylo.

nebo rozhodnutí primáře o pět let později nechat mě po prvním císaři, s tenkou jizvou, týden po termínu, naprosto nezralým čípkem (Bishop skóre 2) a dítětem 3,6 kg podstoupit preindukci a indukci a vystavit mě tak zvýšenému riziku ruptury dělohy se všemi tragickými následky pro mě i dítě.

Jde o to, že v nemocnici je žena, ať už tu nemocnici potřebuje (jako já), nebo nepotřebuje (jako většina rodiček) bývá velmi často vyloučena z procesu rozhodování o svém porodu, (což je v přímém rozporu s právy pacienta vyplývajícími z mezinárodních norem, které se ČR zavázala dodržovat, a ostatně i s etickým kodexem lékaře, jak jej schválila Česká lékařská komora) a často nebývá ani obeznámena s rizikem postupu zvoleného lékaři. Konkrétně mě s nimi nikdo neseznámil ani v prvním, ani v druhém případě.

Jednoduše řečeno: dělá se to tady způsobem, jakým by se to dělat nemělo.

Objektivně ale musím dodat, že jsem se v druhém případě, poučena z případu prvního, poohlédla po pracovišti s jiným přístupem. Naštěstí taková opravdu existují.
 Bajzinka + Maxík 


Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(15.11.2008 10:32:56)
Holky, vy mě šokujete! Určitě jsou některé postupy zbytečně rutinní, ale pocit, že mi jimi někdo chce ublížit...z toho mi naháníte hrůzu. Moje tchýně měla čtyři děti (a sedm potratů) a z toho je jedno dítě můj muž :o)...no a té jednou neudělali nástřih a rozthla se až ke konečníku. Nikdy už nesrostla tak jak by měla a má do teď velké problémy. Z toho jsem usoudila, že radši ať je teda ten nástřih než něco jiného. No a jsem (budu) prvorodička, tak mě porod velmi zajímá a zároveň děsí, tak jsem si koupila knížku od primáře Chmela, jmenuje se to Otázky a odpovědi o porodu a tam všechny tyto postupy byly tak hezky vysvětlené. Musím ale uznat, že to píše pan Chmel, což je nějaký mega hlavní pan doktor v Motole, kde mám rodit, takže ten asi zrovna mě rodit nebude...:o) No a co k tomu chci dodat - dostala jsem jednou nějaké bolesti (asi v 33.tt) a rozhodla se jet na pohotovost, ač jsem registrovaná až v Motole, jela jsem na Bulovku - ta je nejblíž. Arogantní sestra či doktorka mě poslala někam a odmítla mi poskytnout první pomoc, ani mě neprohlídla, neodkázala mě nikam, jen odsekla:"A jste tady registrovaná? Ne? Tak co sem lezete?" To byla doslova citace!!! Tak tohle mě může ohrozit, ale já jsem asi naivní, ale snažím se jinak doktorům věřit. Pokud by dělali věci, které nám mohou a dětem ublížit, tak proč to někdo sakriš nezakáže??????? To že miminko přehřeje podložka nebo tak, to se může stát, ale určitě mu to tam ta doktorka či sestra přece nenahřeje tak, aby ho schválně popálila? Švagrová teď polo-popálila svého novorozenečka takovýma těma třešňovýma peckama, co se nahřívají na bolavá bříšenka...takže to se může stát, ale nedělají to v nemocnicích přece se záměrem? S bacilama je to fakt, ale já zase naivně myslela, že oddělení šestinedělí je izolované od ostatních infekcí?? Miminko se koneckonců může nakazit i doma od zvědavé rodinné návštěvy.
Nejsem odborník, to přiznávám, jen prostě nechci uvěřit, že ty postupy, co tam na mě budou praktikovat, že mi můžou ublížit. Holky, jaký je rozdíl mezi tím, když vám praskne voda sama o sobě a když vám ji někdo propíchne?
 Beezi,V+J 


Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(15.11.2008 11:25:52)
Bajzinko, v první řadě KLID! Ano, byla tady zmíněna rizika, která mohou doprovázet porod v porodnici. Ta rizika byla uvedena jako reakce na to, že se tu psalo o příšerných rizicích, která patří k porodu doma. Zdaleka ne každý zodpovědně plánovaný porod doma musí skončit tragicky, jak se tu někteří snaží prezentovat (objektivní zahraniční výzkumy říkají pravý opak). Stejně tak ne každý porod v porodnici musí být hnusný a zanechávat šrámy na duši a na těle.

Aby sis to ale co nejvíc pojistila, je bezpochyby třeba se i na ten nemocniční porod připravit. K přípravě patří i uvědomění si, že žádný porod není bez rizika a že i v porodnici to svá rizika má. K tomu jsi, zdá se, došla teď. ;)

Následně je třeba zkusit udělat něco pro to, abys těm rizikům, která nejsou nezbytná, nějak předešla. Jako prvorodička samozřejmě moc nevíš, do čeho jdeš, a je pochopitelné, že proto vkládáš hodně důvěry v lékaře. Určitě je ale i tak dobré si něco přečíst (ne jen jednu knihu od lékaře, ale třeba i nějakou z jiného „nelékařského“ pohledu) a na základě toho si zkusit udělat aspoň přibližnou představu o tom, co bys ty sama chtěla a nechtěla.

Takových knih je spousta, docela slušný seznam najdeš na stránkách HAMU (http://iham.cz/old/literatura.php), já bych třeba pro začátek doporučila knihu Penny Simkin – Partner u porodu, která je plná velmi užitečných informací nejen pro toho partnera, ale určitě je velmi přínosné, aby i ten partner (pokud ho u porodu budeš mít) ty informace dostal taky.

Pak bych určitě doporučila tvé představy konzultovat s personálem vybrané porodnice ještě před porodem. Když nic jiného, získáš tam snad aspoň přibližnou představu o tom, co půjde, co nepůjde, a jak se ve tvé porodnici obecně k rodičkám staví. Při porodu samém je pak dobré dát hned na začátku najevo, že si při každém zákroku přeješ předem vědět, co se PA nebo doktor chystají dělat a proč to chtějí dělat.

Nikdo tady netvrdí, že jsou rutinní zákroky prováděny schválně, se zlým úmyslem. Jen je to prostě zavedená rutina, která se dost často dělá s ohledem na všechny možné okolnosti (nutnost urychlit porod, protože venku čekají další, zaneprázdněnost personálu atd.), ale ne s ohledem na rodičku a dítě, kterým ta rutina může (a nemusí) také uškodit.

A ještě k tvým otázkám:

- oddělení šestinedělí těžko může být izolované od infekcí, to by tam nesměly chodit návštěvy. Na rozdíl od domácího prostředí, kde můžeš snad aspoň ovlivnit, zda ty návštěvy k miminku budou chodit a které, v porodnici se budeš potkávat i s návštěvami ostatních rodiček, o kterých nevíš lautr nic. To je bohužel jedno z těch rizik, která moc ovlivnit nemůžeš.

- k tomu nástřih x natržení si určitě ještě něco přečti (třeba i v té Simkin se o tom píše). Nástřih samozřejmě v určitém procentu případů opodstatnění má, ale zdaleka ne tak často, jak se v našich nemocnicích provádí (u prvorodiček obzvlášť). Nejde tedy o to, odmítnout nástřih absolutně, ale pokusit se personál přesvědčit, aby k němu přistoupil jen v momentě, kdy bude opravdu namístě.

- co se týče nahřívacích podložek – tady určitě rizikům předejdeš nejlépe tím, že budeš dítě co nejvíc (pokud možno stále) mít u sebe. Zdravý novorozenec žádné vyhřívané podložky nepotřebuje, nejlépe ho zahřeje matka.

- rozdíl mezi spontánně „prasklou vodou“ a amniotomií. Pokud voda spontánně odteče ještě před „rozjetím“ samotného porodu, těžko s tím můžeš něco dělat. Pokud se ovšem porod rozjede bez prasknutí vody, je dobré amniotomii neprovádět. Ono je totiž sice pravda, že propíchnutí vaku blan (tedy to „píchnutí vody“) porod urychlí (proto se to taky obvykle dělá), ovšem zároveň to taky může porod zbytečně zkomplikovat – představ si, jak miminko prochází porodními cestami. Když je ještě v neporušeném vaku blan, obklopuje ho plodová voda a tím ho vlastně částečně chrání, dělá mu takový „polštář“, díky kterému je ta cesta pro něj méně nepříjemná a. Jakmile se „píchne voda“, tato ochrana zmizí, miminko se může zbytečně dostat do tísně. Nemluvě o dalších komplikacích které to může způsobit – např. vyhřeznutí pupečníku. O tom se ale taky mnohem víc dočteš např. u té Simkin.

Přeju ti, ať se porod vydaří podle tvých představ a dle hesla, které tady už tuším někdo psal – Štěstí přeje připraveným. ;)
 Bajzinka + Maxík 


Re: A JAKÉ ZÁKROKY V POR.JSOU PRO MÉ DÍTĚ NEBEZPEČNÉ? 

(15.11.2008 17:31:14)
Beezi, díky moc za vyčerpávající info. Jak se znám, budu mít sevřenou hubu a budu se bát o cokoliv říct...Spíš musím kromě zmíněných informací nacvičit i trochu odvahu s nemocničním personálem jednat. Z mých zkušeností - jakmile něco doktorovi řeknu, jen mě seřve, že tomu nemůžu rozumět a zvlášť v těch porodnicích to nesnášejí...ach jo. Koukala jsem na videa těch porodů z youtube a přišlo mi zajímavý, jak tam okolo toho otvoru (východu:o) krožili tím prstem a ten průchod se tak jaksi sám roztáhl, takže tam fakt nebyla asi potřeba nic hrozivě stříhat!!!
 *Niki* 


Paseko, 

(4.11.2008 17:20:27)
ale domarodky nikdy žádnou porodnicorodku za její rozhodnutí tam rodit nekritizovaly :-)
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Paseko, 

(4.11.2008 20:50:17)
Tys nečetla tu minulou diskusi, viď?

Co je tohle jiného, než kritika těch, které se rozhodly pro porodnici:

"tlaceni v poloze na zadech? Moje pubertalni neter by rekla "To si snad delas pr@el!?". Tady nejde o nepohodli, ale o praktiku prokazatelne skodlivou, absolutne nechapu, proc bych si (a diteti) chtela skodit?"

A tohle taky:

"Pohodlí pro to miminko určitě nezajistí rutinní a zbytečné zásahy. Naopak - porod můžou zpomalit, matku mohou vystresovat, vše nakonec může končit klešťovým porodem."

Anebo se obujeme rovnou do lékařů, pokud možno všech obecně, že:

"Takže,ač bych je nenazvala sadisty,tak určitě zbytečně zasahující tam,co to není potřeba...a to bohatě stačí k tomu,aby porod dopadl špatně..."


To jen pro přesnost. Jinak si myslím, že to perfektně vystihla anemone: jestli chtěl autor svůj článek hájit, měl k tomu spoustu příležitostí v diskusi, a bylo by jen užitečné, kdyby to dělal konkrétně. Řeči o nějkých 80% a 20%, to je zase jen spousta slov o ničem...

 Stáňa a dva kluci 


Re: Paseko, 

(4.11.2008 21:13:14)
Ondro, ty si to bereš nějak moc osobně...To přece není kritika těch, co chtějí rodit v nemocnici, ale kritika určitých rutinních postupů, které nejsou v pořádku. Jinak tedy obdivuji tvou naprostou nekritičnost. Bez ní přece není žádný vývoj nebo posun, pokud chceš kdekoli něco změnit, musíš nejdřív vědět co. A to navíc neznamená, že je špatně v konkrétní oblasti všechno.
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Paseko, 

(5.11.2008 20:55:15)
Z obou citátů implicitně vyplývá, že rodičky v porodnicích chtějí svým dětem škodit (první případ), anebo jim na nich dost nezáleží (druhý případ). To o té nekritičnosti jsem nepochopil - kdes na ni přišla, co bez ní nejde, nebo jaks to myslela? Asi je to jedno... :-)
 Sylvie 


Re: Paseko, 

(6.11.2008 9:10:16)
Z obou citátů implicitně vyplývá, že rodičky v porodnicích chtějí svým dětem škodit (první případ), anebo jim na nich dost nezáleží (druhý případ).

Ondro, proč by to z těch citátů mělo vyplývat? Já rodila v porodnici a necítím se jako žena, která by svým dětem chtěla škodit. Chápu, že se tím může cítit dotčena žena, která šlo rodit bez jakýchkoli vědomostí o porodu a prostě dělala, co ji zdravotníci řekli a teď třeba neunese kritiku oněch postupů od jiných. Ovšem to není problém žen rodících v nemocnici obecně, předpokládám, že většina z nich je informovaná, literatury vychází dost, internet je běžnou součástí našeho života (když nic jiného, dá se jít do net kavárny nebo do knihovny)... A pokud si něco informovaně vyberu, není důvod, aby mě rozházelo, že někdo má jiný názor.

Anebo jinak - já při prvním porodu dostala "něco na bolest", opiátovou směsku, fuj sajrat, o který jsem nestála a který není žádnou výhrou ani pro mne, ani pro dítě. Byla jsem si toho vědoma, i když jsem kývla na to, aby ji do mne vbodli. Jenže v danou chvíli jsem to vzhledem k průběhu porodu považovala za menší zlo (variantou bylo, že dál budu odolávat, čelit urážkám od lékařů a být zoufalá z toho, že manžel, místo aby stál na mé straně, tak jim to jak truhlík baští, jenom proto, že oni mají na sobě bílý plášť - což vzhledem k psychickému stavu, v jakém jsem se nacházela, mi už připadalo nemožné). Nicméně to, že jsem sice pod nátlakem, nicméně vědomě, podstoupila riziko, o které jsem nestála, ještě neznamená, že se budu tvářit, jako že žádné riziko neexistuje a když na to riziko někdo upozorní, že se budu cítit uražena. Jistě, že jsem nechtěla svému dítěti uškodit. Jistě, že jsem věděla, že směska mu uškodit může. Ovšem ve chvíli, kdy jsem s ní souhlasila, dítěti mohlo uškodit i to, že ji nedostanu. Mohla bych si tedy vyčítat špatný výběr porodnice, ale já věděla, že v daných možnostech jsem si vybrala tu nejlepší, jakou jsem mohla. Opravdu nevidím důvod, proč bych měla popírat škodlivost něčeho jenom proto, že jsem to něco sama podstoupila - já to přeci podstupovala s tím, že vím, že je to škodlivé, ale že je to menší zlo, že další možnost, která se mi nabízí.
 kaMyš 


Re: Paseko, 

(6.11.2008 12:01:19)
Když řeknu, že kouření může vážně ohrozit zdraví člověka, sesypou se na mě kuřáci, že je napadám či kritizuji?
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Paseko, 

(6.11.2008 13:48:29)
???? Trochu mimo, ne? ;)
 Sylvie 


Re: Paseko, 

(4.11.2008 21:14:18)
Co je tohle jiného, než kritika těch, které se rozhodly pro porodnici

Ondro, jak - kritika těch, co se rozhodly pro porodnici? Já se pro ni rozhodla taky a s tebou citovaným souhlasím. To přeci není kritika, která by padala na mojí hlavu jakožto na ženu rodící děti v nemocnici, to je nesouhlas s některými prováděnými praktikami

MMCH kritika v porodnici rodících žen to přeci být vůbec nemůže, ptž v porodnicích se přeci nic takového neděje, rutinní zásahy se už dneska neprovádí a ženy rodí v takové poloze, v jaké samy chtějí... aspoň to tedy tvrdí zastánci toho, že v našem porodnictví je vše v nejlepším pořádku
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Paseko, 

(5.11.2008 20:59:19)
Nenašel jsem tu nikoho, kdo by tvrdil, že je u nás v porodnictví vše v naprostém pořádku. Je nás tu ale pár, kteří si dovolují občas opatrně podotknout, že odsuzovat šmahem všechny lékaře v porodnicích není tak docela fér, protože jsme si dovolili mít s nimi opakovaně výborné zkušenosti - a dostáváme to pak pěkně sežrat. :-) :-) :-)
To je celé, o nic jiného nejde. :-)
 Sylvie 


Re: Paseko, 

(6.11.2008 8:40:26)
Ondro, tak znova - v těch citátech, co jsi sem dal, nikdo šmahem neodsuzoval ani ženy rodící v nemocnici (jak psi psal prve), ani všechny lékaře (jak píšeš teď), ale zbytečně prováděné rutinní postupy. Ty jsou potenciálně škodlivé, ať už je provádí zdravotník - lidumil nebo zdravotník - sadista.

A pokud jde o ty zbytečně zasahující lékaře - no, to o sobě tvrdí i oni sami a často veřejně v tisku (akorát že tedy až na výjimky nemluví o zbytečném zasahování, ale považují ho za oprávněné, ptž tak je to přeci naučili ve škole, že porod mají aktivně vést lékaři a ne čekat, co se z něj vyvine)
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Paseko, 

(6.11.2008 13:56:18)
No, já myslím, že odsuzoval, ale se zbytkem tvého příspěvku bez výhrad souhlasím. Jinak viz výše ;)
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Paseko, 

(6.11.2008 13:54:51)
Ouha, Sylvie, tohle je už tak mimoběžné, že se nám asi nepodaří nahodit naši debatu znovu na koleje :-) Reaguješ na něco, co netvrdím, a to způsobem, který kdybych napadl, vedlo by to jen k dalším protažení diskuse o tom, jak kdo z nás diskutuje... Nechme toho.

Jak už jsem psal v minulé diskusi, vadí mi sektáři na obou stranách, kteří nepodloženě zobecňují a obviňují. Tady jsem se pouze snažil vyvrátit pomocí citátů tvrzení, že na jedné ze stran takoví lidé nejsou. Jestli se mi to nepodařilo, vem to čert, je mi to dost jedno.

Nic to nemění na tom, že takové zobecňování je nefér, vadí mi, a až sem zase někdo vrzne podobně jednostranný článek, opět ten přístup asi napadnu. :-)
 Eva, 4 +3 


ONDRO 

(4.11.2008 22:52:40)
Ondro, vysvětlení, proč je diskuse dána sem jako hlavní článek, je od admina Jirky zde:

"4.11.2008 13:26:22 - ke článku Ještě pár slov k porodním diskuzím
Kreditko,

za to mohu já. Autor tyto své výhrady napsal ke článku, ale bohužel diskuze k jeho článku je příliš dlouhá, že se příspěvek nezobrazuje v základním náhledu ke článku (max. 600 příspěvků). Než to nějak přeprogramujeme, dal jsem jeho reakce na hlavní stranu, i když, jak říkáš, to sem moc nepatří.

Díky za pochopení

Jirka"

Jinak tě zdravím. Nevím, jestli jsi mi psal, ale nic nepřišlo. Měj se hezky.
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: ONDRO 

(5.11.2008 21:06:34)
Jé, ahoj Evo! :-)

Jo, já jsem to vysvětlení četl, a už předtím jsem si všiml, že je předchozí diskuse ukrojená. To mi ovšem nevysvětluje, proč autor nereagoval na jednotlivé názory (alespoň na názory těch 20% čtenářů, kteří jsou toho podle něj hodni :-)). Takhle to opravdu vypadá, že nemá nic moc dalšího, co by řekl, ale žere ho kritika. Nepřijde mi to důstojné...

A jsem hroznej - neozval jsem se ti. Trochu se na mě navalily jiný věci a pustil jsem to z hlavy - promiň. Ale dohledal jsem si něco na základě tvých doporučení a jak bude chvilka, pustím se do toho víc. Zatím ovšem taky jen zdravím :-)
 Eva, 4 +3 


Re: ONDRO 

(5.11.2008 22:31:25)
Ondro, nic se neděje. Jen se mi v poslední době několikrát stalo, že mi někdo napsal a nic mi nepřišlo. Tak jsem se zeptala. Napadlo mě, že jsem toho na tebe vychrlila moc. :-)

K té diskuzi. Já si myslím, že autor prostě neměl čas každému odpovídat a diskutovat. Jsou tací, kteří nenapíšou vůbec nic, někdo odpoví na každý příspěvek do diskuze, někdo to vezme trochu zkrátka. Já bych v tom nehledala nic jiného. Navíc ten článek sem dal admin takže autor v ten den asi vůbec netušil, že na Rodině něco od něj je. To je jen můj dohad, jak to mohlo být.

Měj se hezky!~R^:-)
 *Niki* 


Re: ONDRO 

(5.11.2008 22:58:34)
No nevím. Já článek autora už právě jednou četla a to v odpovědích na diskusi k jeho minulému článku. Ale já nezadávám přímo článek, ale v Diskusích Komentáře k článkům a ty se objeví všechny, i ty, které se do stromu nevešly. Proto když jsem teď četla na Hlavní autorovo druhé dílo, překvapilo mě, proč někdo překopíroval odpověď z milé diskuse :-)
 Sylvie 


Re: ONDRO 

(6.11.2008 8:26:17)
Mono, ptž ono v komentářích ke článku se spousta příspěvků k různým článkům a listovat stránku po stránce daleko do historie s tím, že možná narazím ještě na nějaký příspěvek nějakého staršího článku... bych fakt chtěla vidět, jestli to někdo opravdu dělá. Já ne, mně když zajímá starší článkem, tak než trávit hodiny listováním, otevřu si článek a zobrazím si příspěvky přímo pod ním. S tou dobou listování nepřeháním, už jsem ocitla v té zoufalé situaci, kdy jsem věděla, že příspěvek pod článkem byl, potřebovala jsem na něj kouknout a pod článkem se už nezobrazoval a já hledala jak magor a přitom jsem neměla dost indicíí, abych ho dokázala vygooglit (neboli - buď budu dlouho listovat Rodinou, nebo množstvím výsledků Googlu). No a podle toho, co píše Jirka, se pod článkem ten autorův příspěvek taky nezobrazuje, Jirka - admin - majitel serveru ho považuje za důležitý/zajímavý, tak ho vypíchl zvlášť do článku. Když nic jiného, předchozí článek měl velký ohlas, tak ukázal na to, že téma čtenáře zajímá, jsou ochotni o něm diskutovat, tak proč jim neudělat radost, že? (he, a čím víc zobrazení a příspěvků, tím lepší vyjednávání se zadavateli reklamy, předpokládám). Nezajímá tě článek? Nečti ho, já ho taky nečetla. Nezajímá tě diskuze pod ním? Jdi na jinou, však tohle je diskuzní server, najdeš tady různá témata, stačí si vybrat nebo založit nové.
 Stáňa a dva kluci 


Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 21:30:00)
Paseko, já bych si nedovolila kritizovat zastánce porodů v porodnici, navíc jsem tam sama rodila a to hned dvakrát:-), ale ve Vrchlabí dokázali vyjít vstříc. Já kritizuju rutinní postupy v porodnicích, které musíš absolvovat, i když nechceš. A to je bohužel špatně.
 paseka 


Re: proč by jedno mělo být lepší než druhé? 

(4.11.2008 23:00:27)
vy jste se všichni hrozně chytli slova "kritika". uznávám, že to asi přesně nevystihuje mou myšlenku. Možná spíš "hanit" by bylo to slovo. Zkrátka mi přijde, že jsou tu výroky na obě varianty porodu a u obou bych si v nějakých případech přišla hloupě a že jsem se rozhodla jako hrozná neodpovědná matka. a myslím, že jsou "haněny" jak porody doma tak v porodnici (prosím nechtějte po mě, abych vám dávala konkrétní případy, nerada kopíruji a hrozně to zdržuje). Prosím nezaměňujte to za objektivní kritiku. Já preferuji porod v porodnici a také kritizuji některé z jejich postupů... jako bych našla pár věcí, které bych změnila u domácích porodů... takže můj závěr - odsuzuji hanění jakéhokoli způsobu porodu, protože jsme každá jiná a každé vyhovuje něco jiného. tak mi prosím nepomlouvejte moje "sadistický" doktory...;)
 Lusika 


epidurál 

(4.11.2008 18:56:24)
Ahoj,
využiji tohoto tématu k "porodnímu" dotazu. Píchli vám vodu kvůli epidurálu? Mě doktora u porodu řekla, že pokud chci epidurál, musí píchnout vodu. Epidurál mi chtěli dát kvůli vyšším krevnímu tlaku. Na netu jsem o tom nic nenašla. Díky.
Lusika
 sarmi 


Re: epidurál 

(4.11.2008 20:12:19)
ahoj, u prvniho porodu jsem mela domluveny epidural. vodu mi mudr. pichla, ale tehdy jsem to nepovazovala za podminku k analgezii. myslim, ze to neni nic proti nicemu, vetsinou se po pichnuti vody porod "pohne", takze to vmimam spise pozitivne.
 gaba 3 deti 
  • 

Re: epidurál 

(5.11.2008 4:31:50)
Ahoj
Epidural v zadnem pripade nevyzaduje pichnuti vody, jediny duvod by asi byl, ze doktorka chtela urychlit porod. Ziju v US, kde se epidural administruje uplne bezne (ze tri porodu jsem mela jeden epidural) a nevyzaduje to nic (krome zdravotnich vyjimek, treba jako, ze matka je alergicka apod.), jen to, ze rodicka uz neni prilis hodne otevrena, myslim, ze u 7 cm uz je moc pozde.)
Mimochodem - muj posledni porod byl taky "prirodnackej" a prozivala jsem ho lepe nez druhy s epiduralem...ale epi byl taky ok, az na to, ze jsem nemohla chvili po porodu chodit...
 kata-b 


Re: epidurál 

(10.11.2008 9:55:36)
No ja mela epiduralni analgezii pri indukovanem (vyvolavanem) porodu 24.6.2008 (v ČR) a normalne jsem pri nem chodila a hopsala na mici, ale vodu mi taky predem pichli. Ani me nenapadlo, ze to muze byt na skodu (po kontrakcich vyvolanych umele prostagladinem to pro me byla uleva, konecne ta spravna bolest). Doktor mi totiz rikal, ze epidural nekdy porod "zastavuje", takze se dava zasadne po odtekle vode a pri otevreni aspon na 7 cm. Kdyz se porod zpomaluje vlivem epiduralu, tak prijde k reci kapacka oxytocinu, a to jsem opravdu nechtela, slysela jsem jak to rodicku roztrha na vsechny strany.

Porod s epiduralem pro me byl neskutecne nadherny ~k~, z nesnesitelnych intenzivnich kontrakci po odtekle vode se staly menstruacni bolesti (co do intenzity bolesti), a tak jsem presne vedela, kdy tlacit a kdy odpocivat, citila jsem nohy, takze jsem se citila opravdu normalne a prirozene a Patrik se tak narodil v absolutni pohode a je z nej vyjimecne vesele miminko. Pro vsechny, kdo to nevi, porod s epiduralem boli, ale ne tolik, rozhodne to neni zadne trauma a ja myslim, ze pohoda maminky-rodicky se pak odrazi na povaze miminka... Ja jsem pro epidural. Zub si taky necham vytrhnout s anestezii a nikdo mi nerika ze je to neprirozene.
 Lusika, Lucinka+28tt 
  • 

Re: epidurál 

(11.11.2008 15:31:58)
Mě epidurál neulevil. Ale seš první, kdo mi řekl, že to bolelo. Jinak jsou prý epidurálové porody úplně bez vědomí bolesti a neví se, kdy máš tlačit. Asi záleží na dávce, těžko říci.

Psychologové a porodní asistentky by nám k epidurálu měli jistě co říci, tyhle věci pravděpodobně nepoznáš na veselosti povahy.

Lusika
 Hanka 
  • 

Re: epidurál 

(5.11.2008 11:06:11)
Nám na kurzu říkali, že epidurál je v každém případě horší pro miminko- když se tlačí ven ještě ve vodním vaku, jde to možná pomaleji, ale je to pro něj příjemnější než "nasucho". A matku to míň bolí- tlak vody je ve všech místech a do všech stran stejný, takže se to lépe rozloží a tolik jí to vnitřně neublíží.
 adelaide k. 


Re: epidurál 

(5.11.2008 11:19:45)
Ona dirupce je taky dost nesmyslný a v podstatě škodlivý zákrok. A hlavně jak čtu různé příběhy tak dost velká část rodiček se mu podrobí ani o tom neví (předem).

"Píchneme vám vodu" a lup ho, než se rodička vzpamtuje a nějak odpoví je to hotovo :-(
 Siddhártha 


Re: epidurál 

(5.11.2008 13:42:31)
Adelaide, že Tys byla u mého porodu;)
 Lusika, Lucinka+28tt 
  • 

Re: epidurál 

(6.11.2008 13:36:29)
Ahoj,

díky za odpovědi.

Mě by tu vodu taky píchli bez řečí, všimla jsem si, že berou do ruky něco dooost divného. Byla to v podstatě půlka nůžek. Hlavně mě uklidňovali, že to nebolí..

K dalšímu porodu si sebou vezmu porodní bábu, tak snad si netroufnou tlačit mi do hlavy klíny, když už nedovolí porodní bábě zasahovat do vlastního porodu.

Lusika
 Dajenka, 1 dítko 


Re: epidurál 

(8.11.2008 15:53:17)
T
 Dajenka, 1 dítko 


Re: epidurál 

(8.11.2008 15:56:17)
To mi ukliklo. Epidural s dirupcí nesouvisí. Měla jsem druhý porod s epi. Píchnli to ve správný čas. Plodovka odtekla sama asi půl hodinky potom. Vypuzovací doba porodu potom byla cca 7 min. Takže zkušenost mám dobrou. Mohla jsem se hýbat, chodit, dvě hodinky po porodu jsem se osprchovala a šla si zdřímnout a bylo mi fajn.
 Jana 
  • 

Článek o ničem 

(4.11.2008 21:27:20)
Tento článek je opravdu o ničem. Co by autor od internetové diskuze chtěl? Ani se jí nezúčastní a hned přidá další článek o tom, jak nesmyslnou diskuzi měl článek první.

Jestli někdo logicky přemýšlí o porodech doma, tak si logicky musí vyvodit, že když se vyskytnou komplikace, je lepší mít u sebe lékaře a patřičné vybavení, které pomůže matce i dítěti. To je asi ten nejdůležitější důvod lidí, kteří jsou proti porodům doma.

Autor asi nechápe, že když si dítě omotá pupeční šňůru kolem krku, bojuje se o každou minutu a převoz sanitou z domova do nemocnice by nemuselo přežít, potom by matce zbyly jen oči pro pláč, říkala by si, já jsem byla ale blbá, že jsem chtěla rodit doma. A žena nikdy nemůže dopředu vědět, jak její porod bude probíhat, i kdyby měla doma 5 bezproblémově narozených dětí.
Nechápu, jak autor článku nemůže brát tuto argumentaci jako vážnou, chce ji dokazovat statistikou. Přitom jde jen o logické myšlení. Když nastanou komplikace, jede se přeci do nemocnice. Když už v nemocnici jste, doktoři zasáhnou rychleji.
Že je péče zdravotníků někde horší a někde lepší, to je pravda. Nikde netvrdím, že bude v porodnici porod bez chyby. Jen si myslím, že fakt, že když se miminko doma narodí bez známek života, stejně ho povezou do nemocnice. Jde o vteřiny. To je argument jak prase. Hlavně, že to autor článku neuzná. Palec dolů.
 LaraKroft 


Re: Článek o ničem-omotaný pupečník 

(4.11.2008 21:31:05)
Můj syn měl pupečník omotaný kolem krku dvakrát. PA ho prostě odmotala a bylo, nač hned ty hororové scénáře.
 Jana 
  • 

Re: Článek o ničem-omotaný pupečník 

(4.11.2008 21:53:31)
No, ono omotaný pupečník může dítě dusit. Když dítě přidusí, může být dítě trvale postižené či mrtvě narozené. Když se na to přijde brzo, je naděje na normální život větší. Tak to prostě je. A nebudeme si hrát na to, že se nám nic takového nemůže stát.
 Sylvie 


Re: Článek o ničem-omotaný pupečník 

(4.11.2008 21:59:44)
Jano, u porodů doma si nikdo nehraje na to, že se to stát nemůže. Právě proto u nich bývá porodní asistentka, která sleduje, jestli je dítě OK. Zkušené porodní asistentky, které chodí k porodům doma (jak české, tak zahraniční) tvrdí, že hypoxie nevzniká z minuty na minutu, ale hlásí se předem. Takže když se nějaký náznak problému objeví, jede se do nemocnice, kde se buď porod dokončí, aniž by se problém rozvinul, nebo se problém naplno projeví a je možnost ihned zasáhnout.
 Kateřina 
  • 

Re: Článek o ničem-omotaný pupečník 

(4.11.2008 22:41:04)
Je docela dost komplikací, které by se lépe, rychleji a bezpečněji vyřešily v porodnici. Když začne rodička nekontrolovaně krvácet, co pak s ní. Do nemocnice, kam jinam. Když vykrvácí, její smůla, neměla rodit doma?

Ale to je jedno, jak je napsané na začátku, je to hádavé téma. Argument, že se v porodnici rychleji zasáhne, že při komplikacích se stejně jede do porodnice je jasný. Stejně tak argument, že se v porodnici personál ne vždy chová k rodičce tak jak by měl, že se něco může zanedbat nebo pochybit. To vše je prostě pravda. Na jednu stranu vám tam můžou zachránit život, na druhou vám můžou poškodit dítě. Nebo vyměnit? Osobně bych raději volila porodnice, ale představa, že se tam hádám s doktorkou, jestli mi povolí porod na stoličce, nebo se jí musím podřídit, mi je proti srsti. To nemluvím o odnášení miminka mimo rodičku. Porod doma se může proměnit v horor, nějaké to riziko tam prostě je. Když bych nekontrolovaně krvácela z rodidel, byla bych ráda, že mě nadopují transfuzema a zachrání tím život. To porodní asistentka doma udělat nemůže.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Článek o ničem-omotaný pupečník 

(8.11.2008 16:06:05)
Myslím, že o takovém riziku každá žena, která se rozhodne rodit doma ví. Je to její volba a její zodpovědnost. Jsme přece dospělé a za svá rozhodnutí neseme odpovědnost samy. Ostatně, kde je psáno, že v nemocnici se tragédie nepřihodí... Přímo ze svého okolí mám důkaz toho, že i ve "špičkové" porodnici může žena téměř vykrvácet, protože personál si prostě nevšimne a řekne jí "nojono prvorodička" Skoro si myslím, že kdyby byla rodila doma, volali by rychlou dříve než vůbec kdo v porodnici vzal v úvahu, že má vážné problémy. A nebo taky ne.

Prostě rozhodnutí je na každé ženě, špatně skončit to může doma i v porodnici, těch zpackaných porodů v nemocnicích taky není málo.

Možná by to chtělo jen místo hledání viníků skutečně přijmout zodpovědnost za svou volbu. A respektovat volbu druhých.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Článek o ničem-omotaný pupečník 

(8.11.2008 15:58:19)
Přesně tak. Ono někde omotaný pupečník má hromada dětí a zpravidla se nic nestane...
 Sylvie 


Re: Článek o ničem 

(4.11.2008 21:45:30)
Ani se jí nezúčastní a hned přidá další článek o tom, jak nesmyslnou diskuzi měl článek první.

To už tady do diskuze napsal admin - autor článku se diskuze zúčastnil, ptž ale Rodina je blbě naprogramovaná a nával příspěvků nezvládá zobrazit v plné míře, rozhodl se admin autorův příspěvek/autorovy příspěvky vytáhnout a vrazit znova na hlavní stranu.


Nechápu, jak autor článku nemůže brát tuto argumentaci jako vážnou, chce ji dokazovat statistikou.
No, jednoduše. Ptž zahraniční statistiky ukazují, že tvé logické vývody mají někde vadu, ptž to u porodních komplikací nefunguje tak, jak ty píšeš ;o) Neboli - vyplývá z nich, že dodrží-li se pravidla, jsou porody doma pro nízkorizikovou rodičku i její dítě stejně bezpečné, jako v nemocnici (ba dokonce některé studie u vícerodiček tvrdí, že po porodu doma budou v lepším zdravotním stavu, než nemocniční rodičky).

 Jana 
  • 

Re: Článek o ničem 

(4.11.2008 21:57:25)
No, já to znám z té praxe. Jsem zdravotní sestra na porodním a kolikrát se dějí věci, kdy dítěti doslova doktoři zachrání život. V domácí péči by dítě mělo šanci menší, domov na takové zásahy není vybavený. Moje matka pracovala dlouhá léta jako lékařka záchranné služby. Jezdila k porodům doma a převážela rodičky do nemocnic a mluví o porodech doma jako o hazardu. Ona má zkušenosti, já také.
 cizinka1 


Re: Článek o ničem 

(4.11.2008 22:43:54)
Jano, tebou zminena statistika jsou vedecky zpracovane ZKUSENOSTI. Vedecky znamena to, ze se porovnavaji se vetsi skupiny zen stejneho zdravotniho stavu, veku, poctu deti, socialniho puvodu, kteri planuji porod doma a v nemocnici a to tak tak, aby se porovnavalo srovnatelne. Tady je prehled takovych studii: http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=166&mode=thread&order=0&thold=

Tvoje "logika" a argumentace zkusenostmi ma jednu zakladni chybu: ze nemocnice nema svoji specificke rizika (jako ji ma i porod doma). A to ma: stres z neznameho prostredi a s cizich lidi, vetsi pravdepodobnost zbytecne intervence a komplikaci s nim spojenych, vetsi pravdepodobnost infekce, vetsi pravdepodobnost komplikaci kvuli fyzickemu nepohodli a nasledujiciho vycerpani rodicky. Lekar a OS pobliz je fajn, ale nevyseka ze vseho. Studia dokazuji, ze za jistych podminek u zdravych zen rizika nemocnicni vyvazi rizika domaci. Precti pozorne ten clanek, najdi si originalni studia a pokus se dokazat, ze takto neni;).
 gaba 3 deti 
  • 

Re: cizinko 

(5.11.2008 4:35:02)
tenhle prispevek nema nic spolecneho s porody - jen jsem chtela vyjadrit obdiv - cizinko, fakt mluvis vyborne cesky! Ziju v US a jen muzu doufat, ze moje anglictina zni Americanum stejne skvele jako tvoje cestina! Klobouk dolu
 cizinka1 


Re: cizinko 

(5.11.2008 16:49:39)
Gabo, diky, to je mile~s~
 *Niki* 


Jano, 

(4.11.2008 23:25:50)
s prohlášeními, že v nemocnici se rychleji zasáhne, bych byla opatrná. Nevím, kolikrát jsi v ní rodila ty, já 2x. Když mě připojili na monitor, půl hodiny si mě třeba nikdo nevšímal. Když jsem rodila druhé dítě, naložila jsem se do PA připravené vany... a ona mě přišla zkontrolovat za více než půl hodiny. Mě osobně to tak vyhovuje, porod pak pěkně šlape, když mě všichni nechají být. Ale atˇmi nikdo nevykládá, že to je bezpečné. Kdybych se tam utopila či začala krvácet, kdyby mimino ztratilo ozvy, zjistí to, až bude po mě či po něm... když jsem na oddělení šestinedělí omylem zazvonila ne na standardní, ale na akutní zvonek, přišla sestra klidným krokem za 15 minut. Kdybych měla poporodní masivní krvácení, je po mě. Na pokoji jsem byla sama. Doma jsem sama nebyla. To není kritika porodnic. To je jen k rozšířenému omylu, že v nemocnici jsi automaticky ve větším bezpečí. Bodejď by se nezachraňovalo z minuty na minutu, když si problému asistentky či lékaři všimnou až za minutu 12. Ten nebezpečný omyl, že když tě hlídá přístroj, jdi v bezpečí.
Ale to je tady pořád dokola a dokola... jen tvé agumenty mě lehce nadzvedly...
 zuzini 


Re: Jano, 

(4.11.2008 23:51:36)
Mě při prvním porodu nechaly PAtky ležet samotnou napojenou na kapačku hodinu a půl, přišly ve chvíli, kdy jsem měla šílené nutkání tlačit. Když jsem jim to řekla, tvrdili mi, že ještě tlačit nesmím, že jsem prvorodička, že mám spoooustu času. Dcera pak byla na dvě kontrakce venku.
Taky mi to nepřijde nikterak bezpečné ;)

 Nevena 


Re: Článek o ničem 

(5.11.2008 10:29:14)
Ahoj, domorodky.
Čakám svoje tretie dieťatko a hľadám kontakty na PA a mamičky, čo už doma rodili
alebo sa rodiť chystajú. Ozve sa mi niekto z okolia hraníc zo SR? Som z Trenčína a zrejme ma čaká tvrdý boj s gynekológmi, pôrodnicou a pediatrami. Budem vďačná za každú radu.
Prvý syn sa narodil koncom panvovým, hrôzostrašným spôsobom, počas nemiestneho žartovania lekárov. Dcéra o tri roky neskôr, úplne normálne, ale podľa mňa so zbytočnými rutinnými zákrokmi.Že vraj v polosede, nástrih, oxytocín, dieťa okamžite zmizlo a priniesli mi ho len na päť minút už umyté a zabalené. Potom zmizlo nenávratne až do druhého dňa. Na oddelení šestonedelia boli problémy s laktáciou. Neskôr mi jedna sestrička tajne prezradila, že preto, lebo mi na sále pichli oxytocín na rýchle odlúčenie placenty a mám si na ženskom vypýtať oxytocín na vdychovanie. Dostala som ho znova tajne. Zabralo, ale to je teda odborný prístup, čo?
Momentálne mám alergiu na pôrodnicu a neviem si predstaviť, že by som mala priviesť dieťa do takého prostredia, kde sa k žene správajú ako k nesvojprávnej a neschopnej postarať sa o vlastné dieťa.
 Katuš 
  • 

Asi takto! 

(5.11.2008 10:01:52)
Rodit doma či v porodnici každého věc. Záleží na zkušenostech,znalostech,odvaze,povaze a možnostech. To ať si vyhodnotí každý sám.
Ale dle mého názoru autorovi článku nejde o propagaci porodu doma, jen napsal jako každý jiný svůj názor a hlavně vlastní zkušenost ze svého života. Mu jde jen a pouze o to, aby mu lékaři konečně řekli a podložili jejich slovně vyřčené komplikaci při domácím porodu.
Já sama ještě děti nemám a zatím neplánuji. Ale chodím sem a čtu si příspěvky mimo jiné i o porodu doma či v nemocnici. Chci se dozvědět, zda bych mohla risknout a rodit doma či rodit v nemocnici jako většina z nás.
Také bych se tedy chtěla od lékařů dozvědět různá rizika, která mohou nastat při domácím poradu. Dle toho bych pak mohla zvážit, všechna rizika s tím spojená. Ono je sice hezké,když vám lékař řekne že domácí porod obnáší spoustu rizik. Ale já chci slyšet jaké rizika, říct jak se jim dá předejít, co se má pro to udělat.
Myslím, že kdybych toto všechno věděli, tak by to pak bylo jednodušší pro naše rozhodování, jak pro budoucí maminky, tak pro nastávající maminky.
 Lusika, Lucinka+27tt 
  • 

Re: Asi takto! 

(6.11.2008 13:52:22)
Víte někdo, kolik dětí a maminek při porodech doma skutečně zemřelo nebo mělo následky?
Kolik jich museli přepravit do porodnice a kolik jich to do porodnice nestihlo bez katastrofy?

Lusika
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Asi takto! 

(8.11.2008 16:08:18)
Výborná otázka. Tohle by byly palcové titulky v novinách a hlavní zpráva tv Nova. Nezodpovědná matka rodila doma a zabila své dítě... To bychom se dověděli.
 Marie (3děti a 3 vnuci) 
  • 

Souhlas se zveřejněným názorem 

(5.11.2008 10:10:21)
Souhlasím, opravdu chybí seriózní debata o celém problému. Ostatně myslím, že situace odráží i obecný přístup mnoha lékařů nejen k matkám , ale i pacientům. Pacient se neptá, pacient nemá nic vědět, pacient neodporuje a nemyslí atd...
 Edit 
  • 

Tolerance 

(6.11.2008 12:18:10)
Myslím že tohle téma je jen a jen o toleranci na názory těch druhých. Jsem zdravotní setra a přesně vím o čem maminky toužící porodit v klidu domova mluví. Vždycky jsem se snažila k pacientům chovat slušně a vstřícně , mnohé mé kolegyně se chovají příšerně vždycky jsem se za ně styděla a nedivím se špatným zkušenostem s nimi. To samé doktoři jsou mezi nimi neskuteční machři co zvořou na co sáhnou a opravdu odborníci ke kterým mám důvěru. Já sama jsem rodila v porodnici protože jsem jako každý zdravotník hypochondr až na půdu a takovou důvěru v sama sebe abych rodila doma opravdu nemám, přesto nastaly situace kdy jsem viděla že takhle se to opravdu dělat nemá a někdy dokonce ani nesmí! Paní Sovová a její kolegyně si do toho pořadu šly pro ukamenování to mi bylo hned jasné, že se mělo řešit něco úplně jiného to je vina Jílkový která z toho udělala reklamní záležitost panů lékařů !! Přesto si nemyslím že rozhodnutí rodit doma je nezodpovědnost, ty ženy měly nějakou zkušenost s porodnicemi a asi ne dobrou proto se svobodně rozhodly takto. Až se zlepší komunikace mezi lékaři sestrami a jejich klienty ( ne pacienty!!) a zákonné povinnosti na svobodná rozhodnutí budeme zase o krok dál .
 eau a lipo 
  • 

Re: Tolerance 

(6.11.2008 14:42:00)
super :-)
 Edit 
  • 

Re: Tolerance 

(6.11.2008 16:10:35)
Všichni by se měli zamyslet co vede ženy k porodům doma. . . někoho nemocniční prostředí stresuje, má špatnou zkušenost apod. Mě osobně v pořadu iritovalo jak páni lékaři argumentovali někdy fundovaně to musím přiznat ale ani slovo o tom jak rodící ženu může arogantní a neosobní přístup bolet!! . . . když se ženská ozve a má svůj názor doktor se naštve . . popřípadě prohodí na sesterně je to kráva hysterická a to řekne chlap kterému mezi nohama nikdo nedokazuje že je odborník. Pravda v televizi mluví pěkně ,odborně ale realita je jiná , vím očem mluvím . . . a nejhorší jsou PA které už jsou v letech , nic jim nikdo nebude vyprávět . .prostě na rodičku se musí přísně tak je to přece učily a ceknout u porodu by si nikdy nedovolily . Empatie je to co vás nikdo nenaučí a to můžete být světově uznávaný odborník, to musí člověk mít v sobě.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Tolerance 

(6.11.2008 21:55:47)
Skvele!! Je hezke videt ze lide "z oboru" maji i jinou predstavu nez ze ve zdravotnictvi je vsechno fajn a zadny problem. Ze porod doma je jen a jen katastrofa. Vice lidi jako vy do naseho zdravotnictvi a potom bude komunikace s lekari a sestrami skvela!!
 budlii 


A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 14:19:08)
Myslím si, že většina názorů poukazujících na to, že porody doma jsou přirozenější a tudíž "lepší" pramení z myšlenky, že když to tak fungovalo kdysi, proč by to nemohlo fungovat i teď?! A to je blbost. Jen si vemte, kolik dřív (tj. v dobách, kdy se běžně rodilo doma) umíralo matek nebo dětí na porodní komlpikace atd. ...
Připouštím, že porod doma, může představovat určité kouzlo, představu, že jsem ve svém, můžu si dělat co chci, ale je to hazard a to jak se životem/zdravím matky, tak dítěte/dětí!! Je mi naprosto jasné, že nikoho nepřesvědčím tvrzením, že komplikací, které mohou nastat, je spousta a nebudu je vyjmenovávat. Jen si zkuste představit, jak jedna porodní asistentka, která by, řekněme, přišla odvést domácí porod, pečuje o matku i dítě současně. A to mám na mysli fyziologický porod. Co pak teprve v případě, že se vyskytne např. velké krvácení ... ? V nemocnici jsou poruce léky, nástroje a hlavně personál! Ale doma jí zbyde tak maximálně zavolat saniku nebo rovnou nasednout do auta a jet!
Nehledě k tomu všemu si uvědomte jednu věc, kterou by většina z vás měla vědět: v případě zástavy stačí pouhých pár minut, kdy mozek nedostává kyslík a dochází k nezvratným změnám, vedoucích k jeho poškození. A za jak dlouho se dostanete z domu do nemocnice? Bude vám stačit 5 minut??
V porodnici se dá přece taky přožít krásný, přirozený porod. Je přece spousta možností, i v nemocnici můžete říct svůj názor! Máte-li určitou představu, vypracujte si třeba porodní plán a seznamte s ním porodní tým. Netvrdím, že vše musí být 100% tak jak si budete představovat, je to prostě alternativa. Život a zdraví je přece na prvním místě!!!
Prěji pěkný den všem.
 janaconda 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 15:01:39)
prosím přečti si tu něco o přirozených porodech a porodech doma, myslim, že toho je tu opravdu hodně. Jen zopakuji, že každá žena by měla mít právo na to rozhodnout se kde a jak rodit. Každá chce rodit tam, kde se cítí bezpečně a žádná přece nechce dítěti ublížit vždyť je jeho matka a ta má přece vždy největší zájem, aby její dítě bylo v pořádku. Také ona má zodpovědnost za sebe a dítě a o to tu jde především, a právě v nemocnici může být pro některou maminku a dítě větší riziko komplikací než doma. Opravdu si tu nejdříve něco přečti o přirozných porodech a pak reaguj. Jana
 budlii 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 17:25:34)
Nemám nic proti přirozeným porodům, naopak, ale přirozený porod není totéž co porod doma, resp. nemusí být.
Píšeš: "žádná přece nechce dítěti ublížit vždyť je jeho matka a ta má přece vždy největší zájem, aby její dítě bylo v pořádku", a proto je v zájmu každého rodiče, aby si uvědomil, jakou má zodpovědnost! Nikomu neberu jeho názor, jen jsem se sem odvážila vložit ten vlastní a stojím si za ním!
Mimochodem, v čem je podle tebe nemocnice nebezpečnější než porod doma?
 Beezi,V+J 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 17:49:26)
Budli, nevím, jak janaconda a nevím, jak ty, ale já občas přečtu nějakou tu studii, když se chci dozvědět nějakou seriozní a ověřenou informaci. Na studie, porovnávající bezpečnost porodů v tom kterém prostředí už v této (a zdaleka nejen v této) diskuzi byl dán odkaz.

Takže si zkus dát tu práci, nalistuj v této diskuzi příspěvek cizinky1 ze 4.11.2008 22:43:54, pročti odkazy a máš odpověď. ;)
 Kateřina 
  • 

Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 19:27:22)
Stejně tak, když bys chtěla si můžeš na netu vyhledat statistiky, které dokazují, že porody doma jsou nebezpečnější. :-/
 MSteflova 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 19:31:39)
Kateřino, můžeš sem dát nějaký odkaz na seriózní studii ?
 Líza 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 19:31:44)
Nemáš pravdu.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 19:36:06)
Tak je vyhledej ;)
 Sylvie 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 19:36:51)
Stejně tak, když bys chtěla si můžeš na netu vyhledat statistiky, které dokazují, že porody doma jsou nebezpečnější. :-/

Kateřino - Evvo, tak zkus najít nějaká oficiální data, která by toto u plánovaných zabezpečených porodů nízkorizikových žen dokazovala. Ne, že bych ti nevěřila, ale zatím tady nikdo takové podklady nedodal, takže jsem zmítaná zvědavostí.
 Líza 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 20:06:07)
Sylvo, to je jako další taková, co si ani nepamatuje, jak se jmenuje? jak spolehlivé údaje se od ní dají vůbec čekat? ;)
 MSteflova 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 17:49:50)
Budlii, trochu nerozumím tomu, proč se nepodíváš na celou diskuzi. To, na co se ptáš, zde již bylo řečeno. Je tady i plno odkazů na studie, které dokazují, že porody doma jsou minimálně stejně bezpečné, jako ty v porodnici. Navíc jsou tu popsány motivy žen, které se rozhodnou rodit doma a také jejich zážitky z porodu, které se dost liší od těch nemocničních.
 Kateřina 
  • 

Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 19:25:54)
Souhlasím. Když se něco špatného semele, kdo ti pomůže? Nikdo mi nevymluví, že porodní asistentka pomůže více, než doktoři na porodním sále a hafo porodních asistentek.
 Evva 
  • 

Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 19:23:44)
Pokud je někdo pro porody doma, ať mi vysvětlí jednu věc. Co by dělala porodní asistentka s rodičkou, která začne masivně krvácet, dítě se porodilo bez známek života? Co bude doma ta asistentka dělat? Tam nemá šanci poskytnout pomoc, která by se vyrovnala pomoci poskytnuté v porodnici. Prakticky to prostě není možné vyřešit, ke komplikacím může dojít opravdu u kohokoliv a kdykoliv.
Ti, co jsou pro porody doma se ohání statistikami, které si někdo vycucal z prstu, ale na důležitý fakt, že je ta asistentka skoro bezmocná, že dítě oživit umělou masáží se nemusí povést, že rodičce transfuze nepodá a krvácení s největší pravděpodobností nezastaví, tyto fakta prostě vyvrátit nedokážete, že? Nakonec by volala sanitu a jely by společně do porodnice. Dítě by bylo minuty navíc bez kyslíku, jestli by se ho podařilo zachránit, je možné, že by bylo trvale postižené.

Já jsem proti porodům doma, dokud mi někdo nenapíše, co by porodní asistentka v podobné situaci, kterou jsem zde uvedla, udělala. Jak píši, nikdo nejsme dokonalý, k podobné situaci může dojít u bezproblémového těhotenství.
 budlii 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 21:18:25)
Kateřino a Evvo, jste nejspíš jediné, které mají rozum, kterým není lidský život míň, než ta statistika vycucaná z prstu ;). Díky.
 zuzini 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 21:44:52)
Vycucal z prstu? :-D
Tak to jooo, pak vám netřeba něco povídat
 janaconda 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(6.11.2008 21:51:04)
Tak nevím jestli má smysl to tu vysvětlovat po milion šestý ale třeba má....tak aspoň zjednodušeně....Zkušená porodní asistentka, i maminka rodící přirozeně bez utišujících lěků v prirozené poloze, která je náležitě na porod připravená, pozná, že se v jejím těle děje něco špatně, a protože je poučená, ihned o tom informuje svou porodní asistentku a v případě rizika se ihned odeberou do nemocnice, takže dom k ničemu takovému nedojde, také porodní asistentka doma má na svou jednu rodičku mnohem vice času a mnohem častěji ji i miminko kontroluje v porovnání s dnešními přeplněnými porodnicemi a pokud se přece jen stane něco nepředvídatelného tak se take ihned jede do nemocnice, mimochodem jednou z podmínek porodní asistentky je max15 cesty do nemocnice....všechno to co se tu uvádí jako komplikace např dušení miminka pupeční šnůrou se doma neprihodí prostě proto, že se miminko rodí pomalu bez urychlovacích léků a lehání sester na maminčino břicho, takže se pupeční šňůra stihne rozmotat...i překotný porod je schopná asistentka s to rozpoznat...atd....atd...prosím přečtěte si třeba příručku světové zdravotnické organizace, kterou se tam u paní Jílkové paní asistentky oháněly, pokud se jí budou řídit porodnice budu i já rodit klidně tam, protože se nebudu muset prát za svůj porod, ale dokud tomu tak nebude je pro mne bezpečnější rodit doma
 budlii 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 13:27:59)
Mila Janakondo,
chceš mi říct, jak např. rodící žena pozná, že dítěti alterují ozvy? Že je např. slačený pupečník a dítě nemá dostatek kyslíku? To ti pak ty tvoje vymyšlené statitiky budou naprd! Tohle bez patřičného vybavení nepozná sebezkušenější porodní asistentka!
A jestli ti stačí, že cesta do porodnice trvá 15 minut, zatímco po cca 5 minutách bez kyslíku se nezvratně poškozuje mozek, pak k tomu není co dodat ...
 Vrtulka* 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 13:38:52)
Milá Budlii,

jsou věci, které se těžko vysvětlují, ale není ojedinělý jev, kdy těhotná prostě pozná, že s jejím dítětem není něco v pořádku, odjede do nemocnice, a tam se její podezření potvrdí. Podobně to funguje s rodičkou. Jen ti neumím vysvětlit proč. Stejně tak jsem byla schopná na svém synovi (v době miminka) s mírným předstihem poznat že na něj poleze nějaká nemoc, i když nejevil žádné měřitelné známky nemoci. Taky nevím jak to funguje, ale funguje to dobře.
Mimo jiné má rodička u sebe PA, která ji sleduje, ozvy dítěte také, a když se něco děje, jede se do nemocnice.
Srovnám- li to s porodnicí, kde jsem nejdříve ležela půl hodiny na monitoru a sestra byla bůhvíkde a na sále to samé, tak je mi velmi jasné kde je původ komplikací vznikajích během vteřiny. Ony totiž nějakou dobu vznikají, jen si jich prostě nemá kdo všimnout.
Nechci ti brát iluze, ale ani v nemocnici není sál na CS připravený za minutu, takže kdyby došlo na nejhorší, tak během transportu rodičky se sál může chystat, a je to prašť jako uhoď.
 budlii 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 13:53:13)
Jistě, sál na SC není připraven za minutu, je dejme tomu za pár minut, ale pořád je to chvilka oproti tomu když rodička jede z domova naprosto nepřipravená.
Jak už jsem psala, nikomu neberu jeho názor, jen je potřeba se zamyslet nad tím, co je zdravé přání a co hazard!
Sama píšeš, že v porodnici ti natočili CTG záznam, proč myslíš že se točí? Aby se včas daly rozpoznat různé poruchy, ať už v srdeční akci plodu nebo v pravidelosti děložní činnosti. Kdo ti CTG záznam natočí doma?
Nehledě k tomu všemu nevěřím, že rodička, která se svíjí v kontrakcích, bude schopná analyzovat své ituitivní myšlenky, zda je mimčo i ona sama v pořádku.
 Vrtulka* 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 14:09:44)
Budli, v porodnici je běžná rodička přichystaná na císaře? Jak?
Ano, v porodnici mi natočili záznam, ale pokud by komplikace začala vznikat minutu po začátku, tak tu máš dalších 29 minut, kdy si toho neměl nikdo šanci všimnout, protože u toho prostě nikdo nebyl. Pokud by se něco opravdu semlelo, tak je mi celý záznam na nic, protože ho nikdo nevyhodnocoval.
Doma mi nikdo CTG nenatočí, doma se poslouchá dopplerem, a PA mne sleduje.
Osobně jsem se nijak nesvíjela, celkem jsem byla pči sobě, soustředěná na porod. Pokud má někdo strach, že to u sebe neodhadne, nic mu nebrání rodit v pörodnici s monitorováním. Porod doma není pro každého, porod doma je pro ty, které mají fyziologické těhotenství, mají to blízko do porodnice, a především- doma rodit chtějí.
 budlii 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 14:24:24)
Nevím, kde jsi rodila, ale za normálních okolností se CTG průběžne kontroluje.
Věřím na intuici, ale nemyslím si, že může nahradit přístrojové vybavení a porodní tým porodnice.
Je to věc každého, i v porodnici člověk může říct svůj názor, přání.
 MSteflova 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 14:32:26)
Budlii, tak můj názor třeba nikoho nezajímal, když jsem rodila prvorozenou. Buzerovala mě nervózní porodní asistentka, která nestíhala, neustále mi nadávala stylem "to vás tedy toho v tom kurzu moc nenaučili" a neodpustila si perly typu "tak maminko tlačte, pospěšte si, vedle čeká na sál další rodička". :-©
 Vrtulka* 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 14:32:49)
Rodila jsem v porodnici. Za normálních okolností se asi dělá spousta věcí, je mi vcelku jedno jestli je to tam běžná praxe nebo jestli jsem byla výjimka. Spíš se ti snažím ukázat, že ani tisíc přístrojů v porodnici nemusí být vždycky zárukou dobrého konce pokud u nich neslouží někdo, kdo si dá záležet. Směnu si vybrat nemůžeš, takže dostaneš toho, kdo zrovna slouží. V tom případě si myslím, že odevzadat se nekonečnou důverou do rukou zdravotnického personálu, neb oni jistě vždycky činí pro mne to nejlepší, je mírně řečeno naivní, a použiji-li tvou rétoriku, tak i hazard.
Netvrdím, že intuice má nahradit přístroje, však i ten doppler je přístroj. Ale považuji za škodlivé, že intuice není brána jako vhodný podpůrný zdroj informací.
Máš pravdu, i v porodnici mohu říci svůj názor. Jen se mi může velmi snadno stát, že mi to bude houby platné.
 Lusika, Lucinka+28tt 
  • 

Re: A kdo ten porod doma povede? 

(8.11.2008 20:43:00)
Ahoj, intuice se musím zastat - poznala jsem den před hospitalizací, že něco není v pořádku. Měla jsem vysoký tlak a porod mi nakonec vyvolali.
I přes doping léky a bolesti, jsem věděla, že ještě není čas tlačit a byl mi můj názor houby platný, protože jsem stejně tlačit musela a naškubla jsem se uvnitř i venku. Lusika
 Nika89 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(16.1.2009 11:05:11)
Průběžně kontoluje? Já byla na monitoru čtyřikrát před plánovaným císařem (KP a vysoká odhadová váha) a ani jednou za mnou za celou půlhodinu nikdo nedošel!!! Nemluvě o tomo, že byl červen, vedro jak kráva, okna zavřený a zvonek na sestru nikde! To že mi z toho dusna bylo na omdlení a fakt blbě asi říkat nemusím.
 LaraKroft 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 15:37:32)
...ale to je zase o tom...k čemu ti je, če se ti to CTG točí, aby bylo možno jej včas vyhodnotit,když se na něj půl hodiny i více (já třeba měla CTG připojený přes dvě hodiny a nikdo se nepřišel podívat, prostě měli takový fofr, že na mě zapomněli)...zatímco (po stopadesátý pátý, ne li- po stopadesátý pátý tisícátý) u DP je PA u tebe neustále, takže jsi pod větším dohledem než často bývá v porodnici. V mém případě, když už došlo na vlastní porod, mezi kontrakcemi kontrolovala PA ozvy dopplerem. ("vyhrožovala" sondou na hlavičku, naštěstí se to nestihlo.)
 Lenelka 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(7.11.2008 13:58:28)
Budlii, PA ma samozrejme pri porodu doma doppler, takze pozna, pokud se mimi nedari. CTG neni treba, tady v UK se rutinne nedela vubec a kupodivu zeny ani deti neumiraj nijak vice nez v CR.

Intuice je vec mocna, me fungovala pri porodu bezvadne. Ostatne, kdo neveri ve sve telo ma preci moznost rodit v porodnici s pristroji, to nikomu nikdo neupira nebo snad jo?
 Dajenka, 1 dítko 


Re: A kdo ten porod doma povede? 

(8.11.2008 16:10:56)
Uf. Máte děti? A pokud ano, kde jste rodila? A víte, jak probíhá péče o novorozeně a matku po porodu? Po fyziologickém porodu toho není třeba mnoho. To porodní asistentka zvládne.
 Lusika, Lucinka+28tt 
  • 

Re: A kdo ten porod doma povede? 

(8.11.2008 20:34:13)
Ahoj,

ráda uslyším typ na porodnici, kde se dá prožít "krásný a přirozený porod". Kde budou respektovat aspoň část z porodního plánu. Vejdeme se do té porodnice všechny?

Lusika
 eau a lipo 
  • 

Re: A kdo ten porod doma povede? 

(8.11.2008 22:16:02)
:-)) to se ti povedlo...pekny...moc pekny :-))
 Karel 
  • 

Porody doma 

(6.11.2008 20:10:27)
Nevím, ať si to každá žena rozhodne sama. Oba tábory mají svou pravdu. Stát se může všelicos, ať už v nemocnici či doma. Statistikám bych moc nevěřil, u porodů doma vždy rodí ženy zdravé, u kterých bylo těhotenství ok. V porodnicích rodí ženy i s cukrovkou, ženy starší apod, proto tam bude počet komplikací i úmrtí logicky vyšší. Proto bych to na statistiky moc neposuzoval. Ale je bohužel pravda, že se něco může přihodit komukoliv a nikdy žena nebude vědět, že se porod doma povede a odborníků je doma přeci jenom méně.
 Beezi,V+J 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 20:19:19)
Karle-Evvo-Kateřino :-D (hmmm, už i pohlaví je nejisté) - když ty statistiky budeš číst opravdu pečlivě (nebo aspoň ten komentář, co k nim připojila tady v diskuzi cizinka, zjistíš, že aby byly skutečně objektivní a měly nějakou výpovědní hodnotu, dělaly se studie na srovnatelném vzorku nízkorizikových rodiček. Opravdu žádné diabetičky ani jiné ženy s rizikovým těhotenstvím do těch studií zahrnuty nebyly.;)
 MSteflova 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 20:24:52)
Beezi, nebuď hned tak podezřívavá. Třeba žijí ve trojce a užívají stejný PC :-).
 Beezi,V+J 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 20:30:22)

 Karel 
  • 

Re: Porody doma 

(6.11.2008 20:36:59)
Já jsem chlap, nevím, co jsou nebo kdo jsou ty ostatní, které jmenuješ, to je mi fuk. Všechny házet do jednoho pytla nemusíš, taky tě nepodezírám, že jsi někdo jiný. Já a ženská? :-D
Já jen napsal svůj názor, statistiku cizinky jsem nečetl.
Jo, a viděl jsem náhodou pořád Máte slovo. Ty ženy, co tam podporovaly porody doma byly ale pěkný fanatičky. Teda aspoň tak na mě působily. Vůbec nebyly připravené, přitom mohly povídat o špatných porodnicích, o negativním vztahu mezi personálem a klientkou atd. To mě tedy fakt naštvalo. Buď jdu do televize a mám připravené, co chci národu říct, anebo nikam nelezu. Byl bych pro to, aby se zkvalitněly porodnice, hlavně personál. Co prožila moje manželka během porodu syna Matěje, nebylo to zrovna to, co jsme si přály.
 Beezi,V+J 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 20:41:02)
Hele, Karle, když nejsi ženská a ani nevíš, kdo jsou ty dvě další, co s nima teda v té trojce nežiješ (mně to bylo, Lassie, hnedka divný ~j~), tak jakto, že s nima sdílíš jednu IP adresu??
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Porody doma 

(7.11.2008 9:10:12)
Ty pako, vždyť může psát třeba ze zaměstnání, kde mají síť. Velmi často se používá síť, která zobrazí u všech stanic jednu jedinou IP adresu (my ji v práci například máme, a viděl jsem jich plno). Karel pak vážně nemusí vůbec vědět, kdo sem kdy z jaké stanice píše.
Než začneš někoho obviňovat, bylo by rozumné do věci trochu vidět, jinak se ztrapníš, jako právě teď ;)
 MSteflova 


Re: Porody doma 

(7.11.2008 9:23:39)
Ondro, nezdá se ti zvláštní, že by kolegové četli stejnou diskuzi ve stejnou dobu? Já si neumím představit, že by v mém bývalém zaměstnání někdo četl Rodinu.cz, natož téma porody, obzvlášť porody doma... Opravdu si myslíš, že je to náhoda? A že navíc ti lidé, kteří reagují, mají stejný názor???
 Beezi,V+J 


Re: Porody doma 

(7.11.2008 9:32:45)
Ondro, zdravím. Dle oslovení se zdá, že jsme spolu kdysi pásli kozy, což si při nejlepší vůli nepamatuju, ale člověk zažívá různá překvapení...

K tématu - no jistě, ono je teoreticky možné i to, že spolu v té trojce žijí, večer sedí doma každý u kompu v jiné místnosti a shodou okolností píšou všichni tři do jedné diskuze pod navzájem utajenými nicky a nevědí o sobě...~k~

Zvláštní ovšem je, že podobné přírodní úkazy se tady v diskuzích dějí obvykle tehdy, když dojdou racionální argumenty a je jen třeba, dodat si pocitu, že v tom nejsem sám (sama) a všichni "normální" lidé se mnou souhlasí. ;)
 Ondra, 3 děti 
  • 

Re: Porody doma 

(7.11.2008 14:59:29)
Za oslovení se omlouvám, pokud se tě dotklo. Nemyslel jsem ho zle, spíš přátelsky.
Jinak máš pravdu, v debatách se to opravdu děje. Ale dokud existuje možnost, že druhý nelže, tak ho z toho přece neobviním, to není fér. A tady ta možnost exituje - a nemalá. To je vše.
 Beezi,V+J 


Re: Porody doma 

(7.11.2008 16:35:02)
Ondro, v pohodě, nedotklo. Jen trochu zarazilo, ono v té netové komunikaci hned nevíš. ;)

A upřímně, asi jsem dost skeptik, ale v tomhle případě fakt na scénář tří různých osob ne a neuvěřím. Ale vlastně je to jedno, protože už to je dost off-topic. ;)
 Líza 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 20:55:36)
Nojo, kde chybí schopnost rozumný argumentace, tam nastupuje mnohočetná osobnost, holky, nechte ho, je to nemocnej člověk ~j~
 janaconda 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 21:59:18)
"Ty ženy, co tam podporovaly porody doma byly ale pěkný fanatičky."


tak fanatičky? A všiml sis kdo dával otázky a kdo vedl tak "profesionálně" celou diskuzi? Kdo tedy může za to, že místo o špatném stavu porodnic(jak bylo plánováno a na to se také paní porodní asistentky připravily) se mluvilo o porodech doma, ano nebyly tak pohotové jako paní Jílková. Ale promiň, spíš jako fanatik na mne působil pan dr. který jen vykrikoval, že porody doma jsou nesmysl...a když přisla řeč na stav porodnic lhal tak, že se mu prášilo od úst...
 Líza 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 20:54:17)
Jo ona už ani neví, jestli je ženská nebo chlap! :-D
 zuzini 


Re: Porody doma 

(6.11.2008 21:51:06)
:-D:-D:-D Je ubohé psát do diskuse pod třemi různými jmény
 Katuba 
  • 

Jsem ráda, že autor trochu vysvětlil svůj názor. 

(13.11.2008 14:51:14)
Předchozí příspěvek byl opravdu přespříliš dlouhý a ukecaný. A tudíž otvíral příliš mnoho otázek a výkladů najednou. Dovolila bych si autorovi poradit, aby svůj text podrobně pročetl, pak by možná zjistil, že je schopen jednu věc napsat několika větnými ekvivalenty, česky řečeno, že zkrátka jednu informaci podává hned v několika větách stejného významu za sebou. Kdyby je tedy proškrtal a ponechal tam pouze tu, se kterou je nejvíce spokojen, jeho příspěvek by rázem zeštíhlel o 50 %.
A teď k obsahu: Jsem ráda, že tu otevřeně zazněl názor, že cílem diskuze by měly být především změny v porodnicích, porody doma zákon umožňuje, kdo si je chce zvolit, nikdo mu v tom nebrání a přitom zde nejsou jako první možnost, kterou si žena musí zvolit, proto mi připadá poněkud zbytečné o nich diskutovat. Diskuze jsou to sice leckdy zajímavé, leč neplodné. Jeden příklad, jedna osobní zkušenost nikdy nejde zobecnit a vztáhnout na všechny ostatní, na druhou stranu orientovat se podle statistik je velmi nelidské, spoléhat se na "moudrost většiny" v tak ožehavém případě jako je lidské tělo, porod, lidské životy, to mi připadá jako poněkud chromá berlička. I já osobně jsem do poslední chvíle spoléhala na to, že dítě zůstane v poloze koncem pánevním pouze v cca 4% případů. A odnesla jsem si poznání, že zkrátka každou eventualitu je třeba brát v potaz, ať je třeba sebeméněčetná. To samozřejmě neznamená, že to platí pro každého. Jen zkrátka dovedu pochopit obavy lékařů, kteří skutečně asi zažijí na sálech leccos. To je i odpověď na Vaši otázku, ať Vám dá někdo DŮKAZ, že porody doma jsou méně bezpečné, než ty v porodnici. Takový DŮKAZ Vám pochopitelně nikdo nedá, dobře to víte, a proto se šibalsky ptáte. Tak k čemu tahle zbytečná rvačka? Porody doma možné jsou, a jsou možné především pro ty, pro které jsou přijatelné. Sám jste nakousl, že nejsou rovnocenná alternativa pro všechny. Tak je třeba je také brát. Pokud o ně bude stále dokola bitva, je možné, že se toho ještě nakonec chopí nějaký schopný politik, jako vhodného materiálu, a budou zrušeny. Je to přece o lidské svobodě, o svobodném lidském rozhodnutí, které by z principu nemělo být nikomu ve svobodné společnosti upíráno. V žádném případě by neměly být démonizovány, ani vyzdvihovány jako něco lepšího: a i v tomto bodě jsem ráda, že se shodneme. Nechť si každý vybere, a ostatní nechá na pokoji.
Jsou to stejné alternativy jako kojit-nekojit, dudlík-bez, papírové-bavlněné pleny, atd. atd. atd. Nakonec všechny miminka jednou vyrostou.
Zajímavé je, že zdaleka není tolik lítých diskuzí ohledně výchovy, zřejmě neexistují jednoduché návody na lidské štěstí...

P. S. Plně se ztotožňuji s Vaším názorem na vedení pořadu M. Jílkové o porodech. Byla to hrůza - z jedné, druhé i třetí strany. A co asi bylo nejhoršího, že nezasvěcený divák vlastně vůbec nedostal šanci se něco dozvědět.
 Klára 
  • 

lékaři versus fanatické rodičky? Jak kde.  

(21.11.2008 22:46:03)
Aby bylo dopředu jasno: mám dvě děti, které se narodily císařským řezem.
Jsem ráda, že jsem tuto možnost měla.
Na druhou stranu nevnímám domácí porody jako cosi šíleného a ženy, které se pro tento způsob rozhodnou, jako nezodpovědné tvory, které by měly být zbaveny rodičovských práv. Prostě si myslím, že žena, rodička, má mít právo volby.
A to je to, co se mi na současném stavu nelíbí. Možnost volby není, nebo je velmi malá.
Komunikace lékařů s těhotnou je často na naprosto tragické úrovni. Mnozí se snaží dosáhnout jenom jediného: aby je rodička poslouchala a hlavně je neobtěžovala svou osobností, svými přáními, svými emocemi, svými představami. Jednoduše a krátce řečeno: aby přestala být člověkem a stala se poslušným materiálem k opracování.

Situace v ČR je často líčena jako spor lékařů - odborníků s rodičkami a porodními asistentkami - nezodpovědnými laiky. Když je člověk poslouchá, má pocit, že porod doma je plánovaná sebevražda.

Kupodivu lékaři jinde v Evropě s tím absolutně problém nemají. Třeba v Británii tamní gynekologicko-por. komora (Royal College of Obstetricians and Gynaecologist) vydala prohlášení, že v případě nekomplikovaných těhotenství podporuje domácí porody, neboť "představují nízké riziko a přinášejí výrazný prospěch ženám i jejich rodinám" Dodávají při domácím porodu "je vyšší pravděpodobnost, že porod proběhne bezpečně a uspokojivým způsobem, a to se všemi důsledky, která tato skutečnost přináší ženě i dítěti".
Originální text v angličtině si můžete přečíst tady:
http://www.rcmnormalbirth.net/webfiles/Statement/Home%20Births_Joint%20Statement.pdf

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.