| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Životní úroveň rodin v ČR

 Celkem 520 názorů.
 Zabatko 
  • 

Nejlepší je... 

(30.9.2008 9:03:01)
... nejezdit se odreagovávat do obchoďáku a máš pokoj. :-) Mně nákup v obchoďáku teda moc pohody nepřidá, nemám ráda tlačenice, vnucování čehokoliv atd. Takže obchoďáky jen v sebeobraně.
 Luca 
  • 

Re: Nejlepší je... 

(1.10.2008 15:09:32)
Jo jo, já vím, že protivná, "uvědomnělá" moralistka je jedna z nejhorších věcí (tady v diskusi), ale jít se odreagovat do nákupního centra - fakt blbý nápad...
 Lenka 
  • 

Re: Nejlepší je... 

(1.10.2008 15:31:55)
Já si tam taky ráda zajdu, pokoukám, občas něco koupím a nemyslím si, že jsem úplně blbá, řada mých kamarádek to má stejně.
 Katka kluk 11 let a holka 7 le 


Re: Nejlepší je... 

(4.10.2008 20:51:06)
Přesně tak, poněvadž nemáme vubec žádné hlídání a když se babička uvolí nám jednou za rok pohlídat děti, určitě nejdeme do obchodáku. Nesnáším to tam. Lidi lidi lidi davy davy davy davy............. Žádný vzduch, umělé světlo prostě hrůza. Jezdím tam když MUSÍM!!!! My se raději jdeme projít do lesa, jdeme na večeři do nějaké hezké hospůdky, nebo co takhle aquapark??? jen my dva ...nebo se prostě jen tak "plácáme" a musím říci, že je to naprosto úžasné "plácání".A léto to milujeme protože prostě jsou děti s námi a takový leháro na Petříně pod stromy DOPORUČUJi!!!!!A ještě k tématu...mám kamarádku samoživitelku, má roční a pětileté dítě, chlap jí dává alimenty 0 momentálně se o ně soudí, ale proč by soud měl dát za pravdu ji a zvládá to, jezdí na výlety platí kroužky jak to dělá fakt nevím!!!...má moji hlubokou úctu a skláním se před všemi kdo to s nadhledem a zdvyženou hlavou zvládáte. Jste maminy na vyznamenání !!!!!!!
 Lucka 2 
  • 

místo do obchoďáku raději do přírody 

(5.10.2008 13:21:13)
Doporučuji změnit místo odreagování - místo obchodního a mateřského centra raději zvolit centrum přírodní
jinak se musím různých "vnucovačů" trochu zastat - jsem taky na rodičovské dovolené, ale jak jinak by se měl člověk dozvědět o tom, co trh nabízí než z reklam a dalších akcí - já si i sama aktivně vyhledávám různé informace o biopotravinách, různých vzdělávacích a kulturních akcích pro děti i pro dospělé - ale občas mě na zajímavou věc upozorní i ta "blbá reklama" (mimo jiné-actimel dávám dětem celý podzim a zimu-spolu s dalšími přirodními vitamíny-rozhodně ne s chemickými Marťánky - a musím říci, že se nám docela vyplatí, soudě dle nemocnosti resp. nenemocnosti našich dětí - takže já bych reklamy nezavrhovala - ať jsou - člověk má přece zdravý rozum a dokáže si sám vybrat z nabídky, ne? a ti co si koupí vše co reklama nabízí? Zde můžu jen dodat: za blbost se platí!!
 daannaab 


Re: Nejlepší je...MÍT INFORMACE :o) 

(6.10.2008 0:40:01)
TAké neoplívám touhou relaxovat v obchoďáku ale občas je to nutnost.Ale mnoho lidí si tady stěžuje na nižší životní úroveň.Tady bych řekla,že je každý strůjcem svého štěstí.A tím myslím přístup k pomoci druhých a o schopnostech být otevřena a naslouchat a prověřovat.Já po zkušenostech neodmítám všechny co něco nabízejí,klidně si je poslechnu a ráda zhodnotím zda je to pro mě výhodné či nikoli.A díky tomu a těmto stránkám jsme jako rodina už ušetřili dost tisíc a šetříme každý měsíc.A věřte tomu nebo ne,šetříme na tom,co denně používáme.A není to tím,že se v těchto oblastech omezujeme,jen máme vše levnější a to jsou tisíce každý měsíc a to je v rodinném rozpočtu hodně znát ~;) viz. diskuze uspořte 2-4000.Výborný návod jak na to.
 Molly Weasley 
  • 

Penízečky 

(30.9.2008 9:05:18)
Asi deset let nás s bráchou vychovávala mamka sama, před dvěma lety to činilo 12 000 msíčně na tříčlennou rodinu. Nevyskakovali jsme si, rodina nás nepodporovala, ale přesto jsme se neměli špatně - počítač, internet, televize...vánoční dárky mamka kupovala z vánočních odměn v práci, měsíčně jí zůstalo na účtu asi 200 Kč. Nechápu, jak to mohla zvládnout, ale zvládla.
Já už rok pracuju a bydlm se svým mužem a když se zadaří, máme čistého asi 27 000 měsíčně. Pro mě je to neuvěřitelné množství peněz a i když mamce žádné peníze nedávám (má přítele, který je škrt, což už není můj problém), snažím se bráchu třeba jednou týdně pozvat do restaurace na oběd, koupím mu nějaké tričko...ať chudák dítě z toho života taky něco má :-)

Dnešní doba se má bohužel tak, že práce není mnoho a jednou z možností je právě onen trapný přemlouvačný prodej. Je to blbé, nepříjemné, ale člověk se prostě musí zatvrdit a nebrat si to k tělu. Reklam je tolik, že na nás začínají působit spíše opačně.
 Lenka 
  • 

To jste na to ještě dobře 

(30.9.2008 9:06:20)
To jste na to ještě dobře. Co to je "pomoc od rodiny"? Vám ještě přidávají rodiče? To se teda máte dobře.
Naše situace: náš příjem je cca 19.000,- Kč (12.000 + 7.000) čistého, z toho živíme 2 děti na VŠ. Kdyby si na sebe nevydělávali, neuživili bychom je. Životní náklady cca 10.000,- Kč (plyn, elektřina, voda, nájem...), zbytek padne na děti, jídlo, oblečení, provoz auta a nezbytnou kulturu. Na vyskakování to není, a to jsme rádi, že máme práci a že jsme ještě zdraví. Je nám 50 a 55 let.
 pajda 
  • 

zivot s hypotekou 

(30.9.2008 9:16:30)
U nas je to asi tak: ja, momentalne na rodicovske (3800 Kc), za dva mesice rodim, tak ty penize budou jine - cca tech 7600 Kc.
Manzel je lekar a ma se sluzbama 22 tisic. Plus dojizdi do jine nemocnice na jeden az dva vikendy v mesici a tam ma dalsich 15 tisic. Z toho platime 12 tisic hypoteku, 4 tisic naklady na bydleni a zbytek padne na stravu, obleceni, skolku atd. Nekomu se muze zdat 37 tisic, ktere manzel domu prinese jako luxus - ale verte, jsou to tezce vydelany prachy o vikendech, po nocich atd.
Obdivuju ale vsechny matky samozivitelky nebo lidi s minimalnimi prijmy, kteri dokazi nakrmit, oblect celou rodinu, normalne bydlet a jeste jim zbyde na divadlo nebo do kina...to smekám.
 Bridgetta 


Re: zivot s hypotekou 

(30.9.2008 11:34:26)
Pokud vám pomáhají rodiče - jak píšete pomoc od rodiny, tak to se tedy máte fakt dobře, vůbec to není samozřejmostí. Já na mateřské 7600,- manžel je elektrikář na volné noze, měsíčne vydělá 30 000,- až 40 000,- ale za tu cenu, že je do práce odchází v půl šesté ráno a vrací se v šest večer, vyjímnkou není ani osmá hodina. Takže malého si přílíš neužije, pracuje i o víkendu, i když většinou ,,jen" do pěti odpoledne.
Z toho platíme 7000,- hypotéku, pojistky, mobily, internet, plenky, jídlo, kosmetiku, pochopitelně energie, provoz auta a zařizujeme domácnost ( hypotéka pokryla stavbu, ale na zařízení příliš nezbylo)
Na nějakou kulturu už příliš nezbývá, zastáváme s manželem názor, že na jídle se šetřit nemá, takže kupujeme jden kvalitní, vyzkoušené značky, takže tzv. kvalita za rozumnou cenu u nás nemá šanci. Možná je to snobské, ale moje mamka živila 4 člennou rodinu z 10 000,- a vím co to je, když se šetří na jídle. nechci, aby tohle zažil můj syn.
 vladka 
  • 

Re: zivot s hypotekou 

(30.9.2008 13:05:41)
Obdivuju všechny lékaře, kteří v tomtom systému pracují dobře a nejsou zahořklí. Vzhledem k ostatním vysokoškolákům je to nedůstojné.
 Opatrovnik 


Re: zivot s hypotekou 

(30.9.2008 20:56:18)
Když zde čtu,že s manželem dáte dohromady 37 000 Kč tak mne to celkem (pro Vás dobré -potěší),ale já jsem se dcvěma dcerami 16 a 17 sám a kromě platu -11 000 Kč a alimenty od matky,která vzala "odchod" a žije v Anglii¨- 4000 Kč a to žiji v Praze a jak to vypadá,tak zanedlouho asi budeme pod mostem,ale stále ještě existujeme.Takže -chápu,že má každý jiné možnosti a i potřeby,ale já jsem si pořídil děti dost pozdě a teď je mi již 61 let a tedy jsem neperspektivní a musím to nějak ustát.Takže -jsou na tom sice někteří dobře .ale je nása mnoho,kteří jsme skutečně na pokraji sil a i bídy a to díky tomu,že jsme pro tento stát nepotřební.Tak to jen na okraj.~Rv
 pajda 
  • 

Re: zivot s hypotekou 

(1.10.2008 8:30:47)
to je mne moc lito, ze to mate takhle tezky...preju vam, abyste nasel nejake reseni teto situace. Drzim palce!
 lila 
  • 

Re: zivot s hypotekou 

(1.10.2008 9:12:04)
souhlasím , těch rodin co žijou na hracici , taky aby jim vyšlo na bydlení a jídlo je určitě většina tak 60 - 70%. Na nějakou kulturu nebo dovolené už jim nezbývá, natož na nějaké soukromé školky za Kč 11000. Jsou rádi že uživí sami sebe a děti a že maj kde bydlet - a i o tyto sociální jistoty mají často strach /a není to tím že jsou nemakačenkové, prostě je dnes draho a platy nic moc/

Holt na to si budem muset v kapitalismu zvyknout.
 thera 
  • 

Re: zivot s hypotekou 

(1.10.2008 10:26:51)
jo to já taky obdivuji svoji maminku jak to mohla zvládnout dvě děti a 13,000kč + provoz RD za to všechno ji v životě ani nedokážu poděkovat.Vždy mě mrzeli jen řeči vrstevníků a reklamy typu dovolená levmě atd.Někdy mě zamrzí, že jsem třeba za celých 25let svého života nebyla u moře, ale to jsk nás stmelil nedostatek je k nezaplacení a mnozí "boháči" můžou jen závidět.Jinak bych trestala muže, kteří si pořídí rodinu a pak ji opustí aniž by se dále zajímal co s nimi bude.
 Verča(2 děti) 
  • 

Pomoc od rodiny? 

(30.9.2008 10:56:21)
Nějak nechápu tu pomoc od rodiny. To je myšlené,jako že třeba dostávají vajíčka, brambory atp. (tedy "ušetřené náklady"), nebo fakt jako peníze? My teda máme příjem zhruba stejný, platíme hypotéku a auto,ale měsíčně posíláme každý 1500 domů rodičům. Máme oba ovdověné rodiče v důchodě,takže se jim ty peníze zatraceně hodí.

Jinak já chápu ten výlet do obchoďáku. Tak jednou do roka taky děti necháme hlídat a jedeme někam nakoupit. Nakupovat oblečení, boty a jiné věci pro nás za přítomnosti dětí je dost hrůza.

Agenty s čímkoliv odesílám, pokud se začínají vnucovat, tak je hbitě uzemňuji" "já už to mám doma", "účet za mobil mi platí šéf". Vlezlí hoši mne naučili lhát s úsměvem na rtech,ale mám pak pokoj.
 Babsi+2 


Re: Pomoc od rodiny? 

(30.9.2008 11:08:08)
Já bych třeba do pomoci od rodiny zahrnula odvoz k lékaři, oblečení a hračky pro děti, občas si u mě něco objednají jako dárek pro své známé...jo a jednu dobu-těsně po škole-nám přispívali na nájem(měli tu trvalé bydliště a tím jsme přišli o nějaké dávky)
 a je to? 


prachy, prachy, prachy 

(30.9.2008 20:42:17)
Tak asi takhle : můj má 12000 čistýho,já 7600 = 19.600 - 7000 hypotéka - 4000 inkaso - 3500 splátky dluhu,mobily = 5100 kč.Tak...a to nepočítám plíny,mlíčko pro naši mladou,kašičky a přesnídávečky a podobný serepetičky.Pomoc od rodiny?Z mé strany absolutně žádná a rodinu od přítele využíváme jen ve vyjímečných situacích jako narozeniny - místo dárků beru penízky a kupuju mladé co potřebuje.Díky RODINĚ jsem našla paní,která má o rok starší berušku,takže mi po ní prodává levně věci.A až bude sezóna a chvilka času,zavařím si pár přesnídávek do foroty...reklamy absolutně ignorurju,jsou to bludy,každá z nás ví přece nejlíp,co je pro naše děti nejlepší.Na co mi bude láhev od aventu za nehorázný peníze,když můžu krmit protikolikovou z hypernovi za 70 kč a prokáže mi úplně tu samou službu :-)
Nešetřím,nemám z čeho.A co se peněz týče,už se o tom s mojim nebavíme.Nesnáším konverzaci typu prachy prachy prachy...vím o mnohem lepší zábavě
~;)
 +++zuzee 


Re: prachy, prachy, prachy 

(1.10.2008 11:43:59)
Tak to jme na tom podobně. Já mám 7600 rodičák + 1000 přídavky, manžel má asi 13000 čistého. Z toho 2800 půjčka + 6500 bydlení.(máme to "štěstí" a bydlíme v obecním bytě, ale po novém roce chceme hypotéku) Takže nám zůstává cca 12 000tis. Z toho platíme účty za telefon a další mimořádné platby.(což někdy dělá hodně - voda, popelnice apod) Máme dvě malé děti. Syn začal chodit do školky, takže další výdaje.
 Lenka, 55 
  • 

Re: Pomoc od rodiny? 

(6.10.2008 10:41:55)
No je to opravdu různé, je spousta lidí, kteří pracují celý život a žijí tak na hranici bídy. Hodně záleží na místě, kde žijí - v Praze jsou platy vyšší a víc míst na výběr, ale zase drobet dražší nájmy, a hlavně na místě, které zastávají. Dobré platy jsou v bankách, i obyčejná úřednice zde má větší plat než leckterý vysokoškolák. Zase je to třeba vyvážené něčím jiným. Moji rodiče jsou již hodně staří, oba celý život pracovali, otec pracoval 8 let na procenta - nebral v té době důchod - a vyplatilo se to, má celkem slušný důchod a do pozdního věku mohli s matkou jezdit každý rok k moři. Ale jinak byli velice šetrní, matka obracela každou korunu - a pak jednou za rok si dopřáli pěknou dovolenou a nyní, kdy už sotva chodí, si aspoň prohlížejí alba, kde všude byli...Já sama jsem byla maximálně v Chorvatsku v Istrii, rozvedla jsem se a živila děti prakticky sama, výživné od otce někdy chodilo i nepravidelně. Od rodičů jsem nikdy nic nechtěla, žádný příspěvek.
 Lusika, Lucinka+23tt 
  • 

Re: Pomoc od rodiny? 

(6.10.2008 15:39:35)
No nevím, je potřeba lhát? Já prostě s úsměvem prodejci poděkuji, že nic nepotřebuji a jdu pryč. Občas se stane, že někdo nadále pokračuje v rozhovoru, ale to se už jen usmívám a nic už neřeknu. Oni to jsou vlastně taky jen lidi, co se snaží si vydělat.

Jinak my máme velký příjem a velkou hypotéku. Půlka příjmu je hypotéka, tak 15000 měsíčně spálíme na běžný provoz. Velké pravidelné náklady jsou byt, provoz auta, telefony, internet.. Tak 10tis dáváme stranou, aby bylo na vybavení domku, až to bude hotovo. Nijak nerozhazujeme, ale nad jídlem nepřemýšlíme, např. koupi elektroniky či něčeho nadstandrat už zvažujeme. Asi normálka.

Znám lidi, co nevyjdou z 90tis čistého bez dětí či hypotéky, takže asi to není otázkou výši příjmu... Zaměstnání je samozřejmě přímo nenutí si kupovat dražší věci, ale jistě to má vliv na výši nákladů. Potřebují reprezentativní oblečení, chtějí se nějakým způsobem prezentovat před kolegy (uklízečka, zaoceánské dovolené, lepší byt), chodí častěji do společnosti. Jejich dítě jistě nebude mít kočár za 6000..

Lusika
 Fillette 


Re: To jste na to ještě dobře 

(30.9.2008 11:06:51)
Pomoc od rodiny je jistě fajn. Nám nikdo nepomáhá a to jsme na tom taky celkem bídně. Příjem 7600 + 15000 je nic moc vzhledem k nákladům 12000 na bydlení + jídlo + bězné věci + krmení pro psa /700/ a veterina + nepravidelné výdaje jako jsou pojistky, benzín atd...
 B.P. 
  • 

Bídně??? 

(30.9.2008 18:13:15)
Máme podobný příjem a výdaje.
Po odečtení nákladů na bydlení (hypotéka, povinné měsíční zálohy + elektřina)i mně zbyde cca 10 tisíc na jídlo, obleční, krmení a stelivo pro kocoura, pojistky, internet, telefony, benzín a další věci. Přesto nemám pocit, že bych se měla bídně.
Naši na tom v době mých studii (před 7-ti lety) byli podstatně hůř (vydělávali dohromady tehdejší živ. min. pro 4-členou rodinu - 2 děti na škole) a přesto jsem je nidky neslyšela si ztěžovat. Ale je pravda, že mne musely na měsíc vystačit necelý 3 tisíce! Jen dojíždění + lítačka mne stálo 900, zbytek jsme měla na jídlo, oblečení, věci do školy. Byla to dobrá škola na to, jak vyjít s málem.
 Lence a všem 
  • 

Re: To jste na to ještě dobře 

(30.9.2008 22:50:24)
Me mamce je 56let, ma pol.inv.duchod, protoze po 22!!!operacich, s jednou ledvinou, spatnou pateri,nadorem v kloubu prstu atd.atd.ji chybi jeste 6bodu do plne invalidity...Vypada velmi dobre, je to ,,babka" kocka, prace se neboji..ale bohuzel neni 20blondyna.Takze sehnat praci od doby ruseni mist v jedne bance je v jejim veku temer nemozne nebo je nabidka takova, ze zdrav.stav ji to nedovoli.Takze ma pol.inv.duchod 5700Kc.Najemne a inkaso v 1+1 ma 5600Kc.Takze se 100,-Kc na mesic v Brne se zije primo skvele!!!!
Nastesti ma 2 dcery, takze neumira hlady.A ma prijem z brigady....cely zivot pracovala, odvadela dane, nemarodila, nemoci prechazela a lecila je v praci.
No a ja-my....nebudu psat kolik mame cisty mesicni prijem, ale jen hypoteka, pojistky, splatky a sporeni je u nas mesicne 25.000Kc...lisingy na 2auta 22000Kc....inkaso a provoz domu 6000Kc....deti..3, mesicne skolka a stredni skola min.3000Kc...jenze..jsem temer 20let vdana, zacinali jsem od NULY..s miminem ja na skole, manzel na VS....nikdo nam nepomahal...brigady, pak nastup do prace, manzel prace, skoleni, skoleni, doskolovani..ja taktez.....z podnajmu do 1+1..z toho do 3+1..statni byty....prace v zahranici, pomalu a pomalu splhani v praci vys a vys.....setreni, sporeni....podnikani.Dalsi dite a jeste jedno.Vazna nemoc, dno....ale stale spolu.
Dobre jsem se vdala.Kdyz se rozdavali:-))prima chlapi, sahla jsem po tom pravem.Chytrem, sikovnem i ambicioznim, pritom milujicim, ktery se dokaze postarat o rodinu.Vyhra v loterii:-))
 arsiela, 


Re: To jste na to ještě dobře 

(1.10.2008 14:50:23)
lenko vím,že mi do toho nic není,ale já sehnala na ČID dost dobrou práci,je to ošetřeno smlouvou,normoš zaměstnaní,ale dělá se z domu.Podmínka je minimální znalost PC a net.Pokud vás to zajmá tak mi písněte na meil,vím,že firma před měsícem přibírala lidi.Třeb by to mamče pomohlo jo a firma je brněnská.
 Bobša 


Re: To jste na to ještě dobře 

(4.10.2008 22:33:57)
Měla bych zájem o adresu :-)603965377
 makapol 


Re: To jste na to ještě dobře 

(6.10.2008 11:00:44)
Dobry den-myslite,ze byste mi mohla poslat naky info o te praci?Diky
 Bára 
  • 

Re: To jste na tom ještě dobře 

(6.10.2008 13:30:34)
No já si taky myslím, že je na tom pisatelka finančně docela dobře :-) S takovým příjmem bych asi šla relaxovat jinam než do obchoďáku :-)))
Rozhodně bych výdaje pro čtyřčlenou rodinu v uvedené výši hodnotila jako nadprůměrné, zvlášť když vezmu v potaz, že jeden z rodičů je na MD ...

Co se reklamy a "vnucovačů" týká - je to samozřejmě obtěžující, ale jak už tu zaznělo, něčím se lidi živit musí a takový obchodní zástupce, nebo co je to za pozici, to rozhodně nemá lehké - celý den hučet do lidí ... Dejte pokoj :-)
Nicméně v nákupním centru se s takovým jevem počítá, spíš mi silně vadí, když mi někdo zazvoní u dveří a nutí nejvýhodnější volání, nejvýkonnější vysavač atd....:-(

 Brebina, E+M 


Re: To jste na to ještě dobře 

(6.10.2008 19:44:10)
Opravdu jste na tom ještě dobře. My s manželem a dvouletými dvojčaty máme momentální příjem 18500,- (8600,- mateřská s přídavky + 9900- manžel) z čehož platíme měsíční platby (pojistky, minimální přízpěvky na důchod, hypotéka + další dva úvěry na bydlení, elektřina, voda, televize, rozhlas, internet) 14000,- Kč a ze zbytku platíme jídlo, poplatky u lékařů a v lékárnách, dopravné jelikož nemáme auto, plínky a kaši pro děti a mimořádné ale pravidelné platby jako pojištění domu a domácnosti a popelnice.
Opravdu není nic, co bychom si mohli ukládat na účet a spořit či dokonce nakupovat ty jejich "super " výhodně produkty pro domácnost či zdraví
 daannaab 


Re: To jste na to ještě dobře 

(6.10.2008 20:18:15)
myslím,že je spousta lidí,kteří jsou na tom stejně nebo podobně.Ale jet na doraz je také nepříjemný pocit,který sama znám.Proto jsem se s tímto pocitem nikdy nechtěla smířit a hledala další možnosti.A světe div se našla a možná tam kde jiní lidé odmítají.Dostala jsem nabídku (byla sem oslovena a neodmítla sem si ji vyslechnout)a poznala zajímavého človíčka.Jde o to,že pokud se člověk izoluje od informací,které jsou mu nabídnuty tak je potom v takovéto situaci.Představte si,že byste určité náklady měli nižší (kvalita služeb stejná) a mohli si třeba každý měsíc nějakou tisícovku odložit.A to za stejného příjmu.Myslíte,že by to pro vás bylo zajímavé a nebo je vám jedno,že třeba vyhazujete zbytečně pár tisíc a vůbec o tom nevíte?Ono totiž většina lidí neví kde zrovna zbytečně utíkají rodinné peníze.A já si myslím,že je dobré poznat a opravit tyto díry a pak se každému bude žít o něco lépe.
 daannaab 


Re: To jste na to ještě dobře 

(6.10.2008 20:19:46)
No aq taky bych asi nebyla nadšená pokud by manžel nosil domů plat ve výši mateřské,není trochu podceněný????
 raadka 


Re: To jste na to ještě dobře 

(6.10.2008 20:20:52)
Brebino,jak můžeš vystačit se 4500 na měsíc??
To má manžel teda šíleně nízkou výplatu.~:(
 Lizzie 


Jo jo. 

(30.9.2008 9:21:50)
Po delší době fajn článek na hlavní straně. Jj, mě tito ,,prodavači" spíš obtěžují než štvou, nedávno jsem dost nevybíravě poslala do háje jednoho hodně otravného nabízeče ,,výhodných tarifů".
A můžu říct, že mě mnohé z toho, co jste popisovala nechá chladnou (snad jen to Bio občas zkusím) i kdybych na to měla. Do obchoďáků jezdím, jen když je to nutný (jako relax mi to tedy nepřipadá), proti gustu žádný dišputát...ale člověk se těmhle týpkům nevyhne ani na náměstí.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:32:14)
ja jsem sama s dvouletym synem a muzu na rovinu rict ze kdybych nebydlela u rodicu asi bydlim se synem pod mostem.Ja mam rodicak 3800(skolu jsem si dodelavala uz s mimcem)k tomu nemam zadnou praxi a zkusenosti.alimenty cini 2000tisice(vic z nemacenka nevyrazite)k tomu asi dohromady 500 nejaky socialni priplatky takze muj prijem je cca neco malo pres 7000tisic!!Obleceni mame od znamych,kocarky jsme meli take ale po tom co se jeden odbrzdil sam a malem mi zabil syna jsem kupovala za 4tisice kocarek novy a uz mu nefunguji brzdy..boty musi byt novy a atd.Dite pro samotnou matku je fakt luxus.
 Lizzie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:37:27)
Ančo,

mít dítě s příjmem kolem 7.000 je luxus. Kolem čeho se pak pohybují platy v oboru, který jsi vystudovala? Pro případ, že bys v něm našla práci. A když bydlíš u rodičů, nešlo by to, aby ti syna alespoň pár hodin týdně pohlídali a ty si našla nějaký menší vedlejšák? Jen návrh, úvaha.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:48:30)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Lizzie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:49:55)
A co nějaká rekvalifikace při UP? To by nešlo? Zvýšilo by ti to pak šanci, ulehčilo situaci třeba. Opět jen úvaha.
Vaše situace doma je problematická.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:55:21)
omlouvam se za nekoliko vlozeni,jinak budu si delat ridicak a budu chodit na kurzy nemciny.Jinak rocne dam kolem 3 tisic za bryle a kontaktni cocky(laserova opera neprichazi ze zdr.duvodu v uvahu)takze dnes je to tezke ale az zacnem platit popltaky i za vzduch a tak dale bude to jeste horsi
 Lizzie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:58:49)
Ančo,

tady mě zaráží - 3 tisíce ročně za brýle a kontaktní čočky. Pro mě kontaktní čočky představují celkem luxus, který si ani teď, z vlastních fin. prostředků, nemůžu dovolit. Chápala bych, že každý rok necháváš brýle přesklít, ale kupovat nové? To je tak rychle zděláš? Je mi do toho houby, ale opravdu mě to zaráží.
Ten řidičák chápu, pokud najdeš dobrý kurz NJ nebude to taky špatné, ale být na tvém místě po něčem se poohlédnu. Přece jen - s prací to není natolik špatné, alespoň všude ne.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 10:02:44)
jo mozna jsem sobec ale mezi ocima mam velky rozdil co se tyce dioptrii takze bych vypadala jak kreten jedno hodne tluste sklo a druhe tenke tak si je nechavam ty skla upravovat,kazdy rok mam jine dioptrie a Filda je mi vzdy dokonale za ten rok zdevastuje,staci aby mne je chytil kdyz je mam nasazeny a je to.JO ted o praci ale nemuzu uvazovat ted si mama musela vzit osetrovani na babi.Jö a omlouvam se spatne jsem to spocitala mam jen 6300
 Lizzie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 10:05:36)
Ančo, no nevím, ale brýle každý rok jsou fakt luxus. A nemyslela jsem práci, ale ten kurz. Ale nechci tu mudrovat, byl to fakt jen návrh...
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 10:15:44)
bryle mam ted uz druhy rok stejny akorat ty cocky jsem si poridila,kdyz rodice vydeli jak zoufala jsem po doktorovech slovech ze ne laserova operace,zaplatili mi je.Musim rict ze diky rodicum ma Filipek uplne vse co maji ostatni deti,ma krasne hracky,obcas npve obleceni,jezdi se na vylety,chodime plavat coz je super,proste Fildovi nic nechybi,kdybych nemela rodice tak nevim ale radsi ja bych chodila v hroznych hadrech nez aby se mu ve skole smali ze nema to co vsichni ostatni.Ten kurz urcite az se to trosku snad ustali s babi.
 Lizzie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 10:35:39)
Ančo,

držím pěsti. Jj, rodičovská pomoc je určitě neocenitelná. A souhlasím s tím, že i já sama bych se radši uskromnila, jen aby děcko dostalo lepší - v případě, že bych se dostala do blbé situace.
Tak, ať se daří. Občas to není jednoduché - také jsem zažila hodně blbý časy. Přejdou.
 Koleska 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 14:14:16)
Ahoj Ančo,

pokud babička není soběstačná, možná by jsi mohla zažádat o příspěvek na péči o osobu blízkou. Musela by ses pak o babičku starat a nenechávat jí samotnou, ale je to jedna z možností. Nebo si ho může vyřídit tvoje maminka a poté ty jí můžeš nechat na pár hodin týdně malého na hlídání a najít si nějakou brigádu nebo práci. Ale kecat ti do toho nechci, je to jen tvoje volba. Chápu, že to vůbec nemáš jednoduché. Buď ráda, že máš takové rodiče, jaké máš, važ si jich, tohle opravdu není samozřejmost a já vím o čem mluvím.
 hrouda  
  • 

nemůžeš  

(30.9.2008 11:53:59)
mít na péči o babi příspěvek? Péče o osobu blízkou?
 Jíťa 
  • 

Re: nemůžeš  

(30.9.2008 12:58:03)
Ale dostaneš to zpětně ode dne podání žádosti...

A u Anči, pokud maminka zůstane doma pečovat o babičku, tak by snad mohla 1-2x týdně pohlídat prcka. Jinak jsou i práce, které se dají dělat doma.
 MirkaEyrová 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 13:21:23)
Lizzie, teda musím se Anči zastat, já mám taky na kontrolu s očima chodit každý rok. Nechodím - právě že na ty brýle neušetřím, ale taky vždycky cítím, že vidím čím dál míň, tj. oči se zhoršují a opravdu bych každý rok nové dioptrie potřebovala. Pokud jsou opravdu velké dioptrie (10 a výš), skla jsou opravdu dost tlustá (já mám na jednom oku asi 14 a je to síla). Jednak, když nechceš vypadat jak pošuk, musíš investovat do plastu, ten je trochu tenší (a taky nesrovnatelně dražší!), a rámečky, pokud nechceš vypadat jak osmdesátiletá babka, tak taky stojí kolem 1500 a výš. Loni jsem měla nové brýle, stály mě něco přes 5 tis., a stále ještě jsou ta (plastová) skla dost tlustá, kdybych chtěla vypadat k světu, tak mi nabízeli ještě tenší sklíčka např. 5 tis. na jedno oko! Pojišťovna proplácí úplně směšné částky, prý je to záležitost pouze kosmetická ~:(~:-©, pitomci. Na čočky nedosáhnu, protože k nim stejně ty brýle musí být ještě navíc, ale ty brejle... no, je to drsné. A občas skřípu zubama, protože jsem hrozně citlivá na světlo, v létě dost trpím na sluníčku, protože samozřejmě na dioptr. brýle dát ještě jedny - tmavé - nemůžu, a (teď mi vypadl odborný termín, řeknu to opisem:) ztmavování skel - jedno oko á 2 tis.
 Lenk& 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 14:25:50)
Existují tmavé brýle, které se nasazují přes dioptrické. Já je koupila v létě u magnet.cz. Teď je tam nemají, možná příští léto. Fungují dobře. Cena něco přes 200 Kč.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 14:45:15)
Mirko, existují ale takové "závěsné" tmavé brýle - bez nožiček, zavěsí se za vrchní část normálních dioptrických brýlí, dají se odklopit směrem nahoru. To bys snad mohla mít, ne?
 zuni 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 15:02:07)
můj názor - to bych vypadala jak magor ~Rv
 MirkaEyrová 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 16:54:36)
Jo, ale na TENKÉ brýle. Nevím, teď mám poprvé lehoučké kovové obroučky, jinak do té doby jsem byla v zajetí těžkotonážních rámečků, na které tyhle klipsy nešly vůbec. Jenže i tak - to tlustší sklo se pohybuje v rozmezí mezi 0,75 a 1,3 cm. Na tyto brýle jsem to nezkoušela, ale stejně si myslím, že ty plastové obroučky nebyly tak tlusté jako to sklo...
 MirkaEyrová 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 17:22:29)
Chci říct, že já někdy se slzou v oku rovněž vzpomínám na dobu, kdy jsem nosila čočky, protože to je nesrovnatelně LEPŠÍ pocit než brýle (ten, kdo brýle nepotřebuje, vůbec netuší, o co jde, a vlastně i ten, kdo má tak jednu dvě dioptrie, je úplně jinde než třeba já). Také mnohem lépe vyniknou přirozené tvary obličeje, nejsou opticky zkreslené oči atp., což je opravdu JEN věc kosmetická (ale dobrý vzhled je při dnešním kultu krásy, mládí a štíhlosti považován za stejně samozřejmou nutnost asi tak, jako úpravnost či hygiena ~;((). A v neposlední řadě je mi líto, že si v pohodě nemůžu vzít pěkné sluneční brýle a zbavit se nepříjemných pocitů přesvětlení, které nezřídka prožívám /nevím, jak jinak to popsat, aby to nikoho nesvádělo k nařčení, že si vymýšlím/).
 Lenk& 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 22:35:42)
Tohle právě nejsou klipy na brejle, to jsou brejle, který se nasadí na ty dioptrické a úplně je schovají. Design je střízlivý, ale nevypadá to špatně, prostě jako sluneční brejle. Problém je akorát, že je momentálně nemají.
 MirkaEyrová 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 23:09:28)
Ha, Lenko, Tvůj příspěvek jsem přehlídla, jsem odpovídala na Lizzie. No já jsem to taky chtěla řešit brýlema přes brýle, jenže to fakt nešlo - dvoje nožičky na uších, každé brýle jiný tvar - jak magor, a pak ještě navrch přišla móda maličkých brýliček - pod to už se neschovalo vůbec nic... No jo, tak já zkusím hlídat Magnet, jestli ho u nás do té doby nezruší.
 zuni 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 14:58:56)
také mám mezi očima velký rozdíl (3 dioptrie) a správně bych měla nosit čočky, ne brýle. To by znamenalo 2400 ročně (2000 na půl roku, jednou za rok přispěje pojišťovna 1600).

Nenosím je jen proto, že mi po 6letém pravidelném nošení už nedělají dobře. Nevydržím je mít ani 2 hodiny. Ale chápu Anču, s velkým rozdílem v očích je potíž! Čočky jsou nejlepší řešení. Vidíš mnohem líp než s brýlemi (kde lze dát max. rozdíl 2 dioptrie mezi skly!)
 Dita 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 19:57:08)
Zkus se zeptat svého očního lékaře, jestli pojišťovna nepřispívá na čočky, pokud máš větší rozdíl v dioptriích. Dcera má rozdíl 3,5 dioptrie (brýle na dálku) a pojišťovna jí příspěla na čočky (příspěvek jednou ročně). Ale nevím, jestli to třeba není jen pro děti do 15 let. Nebo se zeptej i ve své optice.
 Jíťa 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 12:51:12)
Ančo, Kdo bere na babičku příspěvek na péči?
 Margottka 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 18:18:16)
Ančo, co si zažádat o příspěvek na péči pro nemocnou babičku? Záleží sice na posouzení, jaký by byl nárok, ale pokud s ní musí být někdo doma, za úvahu by to stálo.Stupně příspěvku jsou tuším 4-I.2000,-Kč,II.4000,-Kč,III.8.000,-Kč,IV-11.000,-Kč.Teď nevím, jestli mám ty částky dobře napsané, ale např. moje kámoška se stará o tchyni a bere tu nejvyšší možnou částku.Peníze na péči by náležely babičce, ale určitě je dá tomu, kdo se o ni bude starat.
 Pejska 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 9:48:29)
Jestliže na mateřské dovolené pečuješ o vážně nemocného člověka, který se sám o sebe nepostará, máš nárok jednak na příspěvek na péči o osobu blízkou a navíc tito lidé už druhým rokem mohou žádat o v hotovosti vyplácený podle neschopnosti odstupňovaný příspěvek na bezmocnost, kterým nutné služby mohou hradit nejen profesionálním pečovatelům, ale klidně i rodinnému příslušníkovi.
 Jiřina 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 9:54:18)
Když jsem byla s dnes 5ti letým synem doma já, bralo se 3600,-Kč. Matka samoživitelka dostávala sociál. dávky na vyrovnání soc.minima - cca 6tisíc korun.
Asi to tak nevnímáš, ale patříš k těm šťastnějším. Minimálně žiješ u rodičů a dělíš se tak o náklady za byt.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 10:10:12)
Mam co jist a kde spat a atd.i muj syn ale stastna rozhodne nejsem,dnes stary pes nas vyjel po Fildovi ktery ho jen pohladil a rodice haji psa.Jinak radsi bych nemela sestery dziny a mela partnera co by mne miloval a mel rad Fildu,aby filda byl stastny bych dala cokoliv na svete,ja abych byla stastnejsi chudci ale stastna.Penize stesti neprinesou ale jsem stastna za Fildu ze ma vse co maji ostatni
 Blanimour 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(2.10.2008 11:58:32)
Pokud se staráš o babičku, která není soběstačná, pak máš určitě nárok na nějaký příspěvek (teta něco takového brala). Určitě si to zjisti - jsou k tomu samozřejmě zapotřebí nějaká potvrzení od doktora, že je skutečně bezmocná, ale to ti snad řeknou na sociálce.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(2.10.2008 16:41:38)
Babicka je na tom spatne,mame rekla doktorka ze ji v tomhle stavu domu davat nemeli,babicka vubec nechodi,je hrozne slaba,nemluvi,vyzaduje celodenni peci a to ja nemuzu mam dvoulete dite na ktere jsem sama a na ktere kdyz nedavam minutu pozor vysi v lepsim pripade na mikrovlne,mama se o ni starat taky nemuze,nejak to vyresime ale asi nic jineho nez ji dat do domu s pecovatelskou sluzbou nezbyde~;((
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(2.10.2008 16:42:24)
Babicka je na tom spatne,mame rekla doktorka ze ji v tomhle stavu domu davat nemeli,babicka vubec nechodi,je hrozne slaba,nemluvi,vyzaduje celodenni peci a to ja nemuzu mam dvoulete dite na ktere jsem sama a na ktere kdyz nedavam minutu pozor vysi v lepsim pripade na mikrovlne,mama se o ni starat taky nemuze,nejak to vyresime ale asi nic jineho nez ji dat do domu s pecovatelskou sluzbou nezbyde~;((
 Blanimour 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(2.10.2008 11:59:01)
Pokud se staráš o babičku, která není soběstačná, pak máš určitě nárok na nějaký příspěvek (teta něco takového brala). Určitě si to zjisti - jsou k tomu samozřejmě zapotřebí nějaká potvrzení od doktora, že je skutečně bezmocná, ale to ti snad řeknou na sociálce.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:49:05)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:49:05)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:49:06)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:49:06)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Sylvie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:57:37)
Ančo, pokud se staráš o vážně nemocnou babičku - existuje něco jako příspěvek na péči nebo tak nějak. Zkus zapátrat, jestli byste třeba na něj neměli nárok. Mělo by to fungovat tak, že o příspěvek na péči si požádá osoba, o kterou je potřeba pečovat, dostane ho ve výši podle stupně, nakolik je bezmocná a příspěvek pak má na to, aby si za něj "nakoupila služby". Může ho dát za péči příbuzným nebo třeba profesionálním poskytovatelům, to už je na ní. Tuším by to měl vyřizovat sociální odbor na radnicích (???), tak se zkus poptat.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 10:21:01)
Jo moje mama asai o to pozada,ja se o ni celodenne starat nemuzu mam velmi aktivni dvoulete dite a nemuzu s nim byt zavrena döma 24 hodin denne.
 Sylvie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 10:25:17)
Tak potom už vůbec nechápu, kdo se o tvoji babičku stará - ty ne, ptž máš aktivní dítě a tvoji rodiče taky ne, ptž jsou celý den v práci a chodí domů až večer Ale konečně, mně je to jedno, jenom jsem z tvého povídání měla pocit, že o ni pečuješ ty a že o příspěvku nevíš, tak jsem zkusila poradit.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 10:39:14)
tYS TO NEPOCHOPILA babicka byla jeste do nedavna sama chodit a sama jist,ma rakovinu a ja ji chodila kontrolovat a tak ale pred vice jak 14 dny se mi malem doma udusila,lekari ji dali vyvod do bricha a sama nechodi a nemluvi.dnes se vraci domu a mama si vzala osetrovani,budem ji muset krmit a chodit sni na zachod a atd a to ja proste nemuzu zvladat,je to spatny ale mozna budem muset zajistit pecovatelskou sluzbu.Tak to je
 Lenka 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 11:48:17)
Co si stěžuješ. Rodiče ti pomáhají, Filda má všechno co ostatní. Ty nevíš, co to je starat se, jen tu prudíš. Brácha má teď na starosti nechodící maminku, 2x denně ji přebaluje a stará se o ni, to je teprve záhul.
 Sar 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 16:12:50)
A babička s vámi není ve společné domácnosti? Já myslím, že ten příspěvek na pečování je vázaný právě na to, aby ty osoby měly společnou domácnost. Ale nevím určitě, nechci se přít. Maminka těžko může dát v práci výpověď a celodenně pečovat o babičku. Předpokládám, že maminka se blíží věku, kdy se pak špatně hledá jiná práce. Pečovatelská služba taky není zadarmo, nemyslete si. Rodiče pomohli a pomáhají Vám, tak byste měla teď pomoci Vy jim. Nastěhovat se k babičce, je-li to možné a starat se o ni. Nakrmit ji a doprovodit na záchod je to nejmenší, věřte, že situace může být daleko horší. Myslím že se to dá zvládnout i s děckem - zase není už tak malé, aby třeba chvilku nepočkalo. Nebo si babičku nastěhovat k Vám a starat se o ni u vás, u rodičů. Kdo jiný by se o ni měl starat, když Vy jediná z rodiny jste doma? Zdá se mi, že toho chcete od rodičů příliš mnoho - aby chodili do práce, živili Vás a šatili a ještě se starali o babičku. To se mi zdá trochu silný kafe. Mimochodem - kolik přispíváte rodičům na domácnost? Na energie apod.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 16:24:20)
Trosku zbytecne kdyz nevis jak to u nas je ne?babicka je ve spolecne domacnosti s nama.Zijem vsichni dohromady v jednom baraku a babicka ma vlastni kuchyn a loznici.K tomu ja s Filipkem nebudu a ani nemuzu doma sedet na prdeli.Je to dvoulety kluk a rozhodne nikde nepocka,ma energii za dva,chodime spolu plavat,chodime na hriste atd a ja ho nehodlam osidit o skutecne destvi,krom toho ze budem i par dnu i pryc asi mimo domov,ja k tomu pristi rok budu chodit uz asi do prace,takze nebudu doma a taky se klidne muze stat ze nekoho potkam a odstehuju se.Mam k tomu dost jinych problemu,chodim po soudech a me zdravi taky neni extra skvele.Ma mama ma skvelou praci,vypoved urcite davat nebude,pokud bude situace nezbytna poridime ji pecovatelku,starani se o babicku nevyzaduje jen nakrmeni a pochuzku na zachod.A ja uz jeden delodenni zavazek mam!!!jinak rodicaku 3800 asi nemuzu prispivat rodicum nemyslis?hracky a veci jako kocarek,obleceni pro fildu nakupuju ze sveho a ver ze muj rodicak na to sotva vystaci.ty snad nevis o cem mluvis
 Sar 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 16:49:02)
Tak se nerozčilujte. Já jen že jste psala, že máte příjem 7 tisíc a vše, co máte nebo má syn, je zásluhou rodičů - oblečení, hračky, výlety apod. Pokud nepřispíváte nic rodičům, pak Vám nutně těch 7 tisíc zbývá pouze a jedině na Vaše osobní aktivity. A to se mi zdá slušné.
A jinak - pečovatelka taky není na 24 hod denně - to byste se nedoplatili. Přijde třeba vykoupat, donese nákup apod., ale nebude u vás bydlet. Netvrdím, že u babičky máte sedět celý den, ale nějaký podíl na péči o babičku byste měla převzít a rodičům to nabídnout a tak alespoň trochu ulehčit situaci.
A o čem píšu, vím moc dobře. Zažila jsem si období po rozvodu s 2 dětmi školního věku i péči o maminku 3,5 roku.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 17:29:14)
mam jen 6300kc a z toho davam rocne 13 tisic na plavani syna,penize co mam davam na syna,nove hracky pro syna,nove boty a obleceni pro syna a novy kocarek,nove kreslo pro syna,pro sebe si nekupuju skoro nic!z toho pres tri tisice rocne na bryle a kontaktni cocky k tomu pravidelne i nepravidelne navstevy u doktoru,leky ktere nejsou levne.K tomu fildovi sporim penize aby az byl velky nemusel setrit kazdou korunu.Ja jen obcas jdu do kina s kamaradkou a na neco dobreho,jinak bych mela pocit ze uz ani neziji.o babicku se staram pres den ja,chodim za ni a kontrolovat ji,kdyz neco potrebuju udelam to a budu ji i krmit ale pokud to bude nepretrzita pomoc nezbytna bude se to muset resit jinak.Jinak kdyz rodïce potrebujï penize tak jim je dam ale nastesti si mi rodice financne stezovat nemuzou.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 17:56:48)
Ančo, nechci nějak rýpat, ale jestli z těch svých peněz nepřispíváš rodičům na bydlení a jídlo a jsou jen pro potřeby vás dvou, tak to se nezlob, ale to jsi na tom daleko lépe, než většina maminek samoživitelek tady, co se na svět začít dívat trošku optimisticky a ne se tvářit, že právě ty jsi na tom na světě nejhůř...
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 18:15:13)
Optimisticky?ja jsem sama s ditetem na tom nic optimistickeho nevidim!!!K TOMU S OTCEM mam döst spatne vztahy kazdy den prozivam stres a strach co bude daL ALER KVULI SYNOVI TU ZUSTAVAM
 Lizzie 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 18:24:27)
Ančo,

ale Jana má svým způsobem pravdu - spousta maminek - samoživitelek nemají třeba ani jistou střechu nad hlavou, protože z něčeho podobného těžko nájem zaplatí. Asi ti není do skoku, ale ty máš co jíst, kde přespat - a i na ty brýle jo. Jak už jsem říkala - držím pěsti, ale fakt máš alespoň nějaký základ.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 20:01:57)
hele, vždycky se dá brát něco optimisticky, co třeba, že to dítě je zdravé, že s ním nemusíš být někde v azylovém domě ... ale víš co, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde ...
 hrouda 
  • 

13 tisic za plavání dvouletýho kluka? 

(30.9.2008 22:11:18)
To se chystá na olympiádu????????????????????????
 malatovic rodinka 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 23:45:58)
MILA ANCO TO SE NA ME NEZLOBTE ALE JSTE SOBEC.TVRDITE JAK SE O BABICKU STARATE A PAK ZASE ZE KVULI NI NEBUDETE SEDET NA ZADKU NA PENIZE MA MAMKA NAROK JEN POKUD S BABI ZUSTANE 24 HODIN DOMA.SAMA MAM 2,5 LETTEHO SYNA A BABI MI MIN.ROK UMRELA A TU PECI POTREBOVALA TEZ 24HODIN.A POKUD JEDNOU TVRDITE ZE JEN DIKY RODICUM MUZE MIT VAS SYN VSE A PAK ZASE ZE VSE SI PLATITE SAMA NO TO JE TROCHU CHAOS NE?JSEM ZNECHUCENA A OSTATNI SNAD PROMINOU MUJ SOUD NA NEKYM TAKOVYM.~;((
 sisi 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 0:30:35)
souhlasím, taky v tom mám nějak chaos. Ančo, zrovna nedávno jsem se koukala na možnosti brigád pro maminky na md v Praze, bydlíme kousek od, a našla jsem jich fakt dost. od nárazovek po pravidelné, na pár hod denně. píšeš že maminka žádá o pečovatelský příspěvek pro babičku, to je možná možnost, kdy by ti malého 1xtýdně pohlídala, nebo třeba 1 víkend v měsíci, a ty si třeba můžeš přivydělat. na noční vybalování zboží v supermarketech, nebo úklid, nebo práce pokladní, to jsou i jednorázovky. trošku mám pocit, z toho co píšeš, že máš vzhledem ke svému věku pocit, že ti ujíždí vlak a že si taky chceš užívat, tak jako tvoji kamarádi, ale zároven máš zodpověšdnost za dítě kterému chceš dát to nejlepší. jsi bezpochyby dobrá máma, jenom se přestan litovat, a trošku se rozhlídni kolem.
mmch, plavání za 13tis ročně, no v praze asi ano, nevím, ale když na to nemám, tak tam dítě nedávám. určitě se dá najkít i nějaké jiné, dostupnější aktivity, zvlášt v praze. jinak ad oblečení, já sama nové dětem koupím jen zřídka, i kočárek máme z druhé ruky, jen boty kupujeme nové :))) a máme hypo vyšší jak můj rp :)
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:49:45)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:50:07)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:50:09)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:50:09)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:50:09)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:50:10)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:50:10)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:51:44)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:51:45)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:51:46)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:51:51)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:51:51)
normalni rodicak cini 7600 a ja nemam ani 7 tisic a uz nic dalsiho neberu,takze je to zoufale malo,v Praze kde ziju urcite,k tomu my rodice pracuji,vraci se az vecer a mam vazne nemocnou babicku ktera potrebuje aby sni byl nekdo doma,nemuze byt doma sama,nepostara se o sebe.Ja muzu vydelavat maximalne 12 tisic ale to bych musela delat dvanactky a to opravdu si dovolit nemuzu,k tomu mi najdi praci pro svobodnou matku ktera je sama,ktere nema kdo hlidat dite,nema zadnou praxi!
 +++zuzee 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 13:18:22)
Připadá mi, že ze sebe děláš zbytečně chudinku. Tak zkus ten svůj život nějak změnit? Jsou na tom maminky i hůře. nemají opravdu kde složit hlavu - musí na azylák, nikdo jim nepomůže ani finančně. Brýle každý rok mi připadají zbytečné, jestli Ti je syn zničí tak je to myslím tvůj problém - máš si je víc hlídat, no a dvouleté dítě by snad mělo vědět, že to prostě nesmí.
Jednou píšeš že si všechno platíš sama, pak že ti pomáhají rodiče. Tak jak to tedy je? Nerozumím Vám, Připadá mi že si vymyšlíte. Jste ubohá
A ani nevíte jak ráda bych se o svou babičku starala.
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 13:41:28)
Tak si to klidne myslete je to vas nazor.a problemy s ocima mam ja a ne vy,takze o tom vite taky houby,ja chtela jit na laserovou operaci usetrila bych tim za zivot asi 5Otisic ale nejde to hold.Jo a babicka je citove zavisla na svy mame,cely den ceka az prijde z prace,takze hlavne chce aby u ni byla jeji mama,coz je logicke kdyz bych umirala taky chci u sebe bud sveho syna nebo mamu.
Jen tak mimochodem ubohy je ten ktery to rika o cloveku,kteryho nezna.Ja mam za sebou docela uz tezky zivot.A synovi teprve dva roky budou v prosinci,ja musim bryle nosit porad a kdyz blbnem tak je hold nekdy ömylem sunda.Ale co bych se vysvetlovala vam...
 Sysyna 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 14:18:18)
ANCO21, nerozciluj se.Prejdi to.Zkratka lide jsou ruzni.
Uvidis, ze za 10let se na veci budes zase divat jinak.
Nemusis a nejsi povinna tady nikomu nic vysvetlovat a obhajovat se.Nejsi pred soudem!!!!
Ja po cca 5ti letech ,,plkani" na Rodine uz mam obrazek o tom, jak plka 20tileta a jak treba o 20let starsi zenska.
Opravdu clovek s vekem zraje.Pred nemoci, kdyz me neco dost naserinkovalo, jsem vybuchla.Zatmeni a vybuch.....ted po nemoci, pri nemoci si uvedomuji , jak je zbytecne malicherne se dohadovat, obhajovat pred cizimi lidmi.Skodis pak jen sama sobe.A problem je v psanem slove.Kazdy ho vnima jinak.I ja....obcas dojde k omylu.Cteni mezi radky.....to je lidske a nevymizi to.
Pokud bys mohla s nekterymi sednout k jednomu stolu a mluvit, ver, ze by reakce mozna byly jine.
Proste jsem Ti to musela napsat!!!!!!!
Pa a at je lepe!!!!
 +++zuzee 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 19:53:41)
Já mám taky problémy z očima, sice ne takový rozdil v dioptriích. Taky my syn jedny rozbil, ale od té doby si dávám pozor - když s dětima blbnu, tak si je na tu chvíly sundám - na blízko vidím dobře. Nebo si můžeš koupit nějaké pevnější. Ale opravdu si myslím, že ze sebe děláš tak trochu chudinku. Už jsem tě viděla na jedné diskuzi a tam jsi zase nadávala na chlapy... No tak nevím... To je pocit z tebe
 Anežka 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:42:37)
Moje známá žila sama s holčičkou, měla MD tehdy také ještě 3500. Dostala od města garsonku, za tu platila asi 5000, ale dostávala od sociálky příspěvky na bydlení a nějaké dorovnání do minima, takže nakonec se to dalo a to základní poplatila. Její bývalý měl alimenty stanovené 1500 a většinou jí neplatil. Pak šla do práce a říká, že je na tom skoro stejně jako na MD - to co si vydělá, jí zase sebrali z té sociální pomoci.
 Lucka 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:49:42)
Trochu mi to nesedí. 3800 + 2000 + 500 = 6300 ale říkáte, že máte něco málo přes 7000. Tak kde je zbytek? A líbí se mi návrh, že může pohlídat např. mamka a vy můžete např. někde uklízet.
 +++zuzee 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(1.10.2008 13:34:56)
Souhlasím s tebou. ANČA bydlíš v Praze, tam to s prací není tak hrozné, tak si něco najdi. Myslím, že za něco si můžeš úplně sama.
 Edvi+1+1 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 9:50:11)
Souhlasím, že asi nejhůř jsou na tom samoživitelky, ty by si měly asi nejvíc stěžovat. :-( Já bohužel patřím mězi ně rok taky, takže vím jaký je to skok co se týká peněz, ale i času.
 Vera 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(30.9.2008 13:59:28)
Taky jsem sama s dítětem, resp. dětmi - mám dvojčata. A je to opravdu zápřah jak po stránce finanční, tak fyzické a psychické. Navíc mateřskou mám stejnou jako s jedním, zatímco náklady téměř dvojnásobné (zejména co se týče jídla, bot, zdravotní péče atd.). Dvojčata si taky jen tak někdo netroufne hlídat... Bez občasného příspěvku od rodičů bych s dětmi bydlela pod mostem a okusovala kůru ze stromů..:))
 pavla 2 deti 
  • 

Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(2.10.2008 19:21:18)
Ahoj ja jsem sama s dvema detma (8 a 14 let).Plat mam s VS 16000Kc plus 4000Kc alimenty.Bydlime v byte 1+1 u majitele(momentalne nam od ledna zvedl najem o 36%)a nemam vlastniho nic krome zarizeni bytu.Jde to ,ale dre to..pomoc od rodiny vubec zadna...nekdy pocitam za kolik dni uz bude vyplata,ale dokud neprijde nejaka nemoc ( aja doufam ,ze ne)tak to zvladam.Sice mam na rok troje boty(sandaly,zimni a botasky) a to uz 5 let stejne,ale modni doplnky nejsou vsechno..Obcas nam zbyde na hezky vylet,kazde z deti ma dva krouzky a obleceni na deti si menime s kamaradkami(tady se da usetrit spousta penez).Zatim se mi za ty 4 roky, co jsem s nima sama nestalo,ze bych se dostala do nejakych dluhu,ale byl to hodne velky sok a zvykani si na mnohem mensi standart,nez jsme meli coby uplna rodina :)Penize sice nejsou vsechno,ale momentalne bych dite treba na VS neuzivila.
 maw 


Re: sama s ditetem uzivit dite je temer nemozne 

(2.10.2008 19:52:11)
Sorry, ale je taky potřeba se trochu zamyslet, než do toho vlítnout jen tak a s nemakačenkem. To jsou důsledky, zodpovědnost.
Je super, že syna máš a staráš se, každá situace něco přináší, tak věřím, že bude líp-
 fisperanda 


Re: Jo jo. 

(30.9.2008 9:45:13)
Relax? To mi taky nepřipadne. Nedávno mě mamka vzala na "velký nákup" do Kauflandu. Ježiši. Tolik hrůzy sem neprožila ani při sledování Kukuřičných dětí. Vyšla sem od tama nasraná, duševně zmrzačená, oči navrch hlavy. Rómští spoluobčané mě chtěli zbít, protože sem jim zavazela s vozíkem, důchodci se mnou bojovali o poslední kedlubny, a prodavačce trvalo hodinu, než byla schopná zabalit makrelu. U pokladen sem zjistila, že nemám zvážený ovoce a když sem to napravila, zjistila pokladní, že mi napočítala dvakrát oplatky. Strávila sem tam hodinu, a vím, jak vypadá peklo ~f~
 Lizzie 


Re: Jo jo. 

(30.9.2008 9:48:43)
Má slova, i s tím ovocem. Jednou za 14 dní dělám nákup v supermarketu, na týden mám jídlo z domova, další týden dokupuji...radši už nechodím sama, ať si mám cestou zpátky komu postěžovat, sotva vylezu ven, hodím do sebe tyčinku a cígo a o víkendu by mě do těch větších fakt nikdo nedostal.
Smírnější jsem akorát u oblečení a to do doby, než vyzkouším patery džíny, abych zjistila, že mi žádné nesednou.
 Maki 
  • 

Re: Jo jo. 

(30.9.2008 9:57:47)
Ja chapu, ze zivot neni jednoduchy, ale co mate z toho, ze porad jen setrite?? Copak zivot je o tom aby se setrilo a jen skuhralo jak se mam spatne a jsem unavena, protoze dru?? Vim, ze je potreba zaplatit hypoteku a pujcky, je potreba oblect a nakrmit deti a vlastne celou rodinu, ale taky si musi clovek odpocinout a zrelaxovat a ne par let setrit a pak si konecne uzit. Aby se toho pisatelka vubec dozila
 Lucka 345 


Re: Jo jo. 

(30.9.2008 10:31:25)
No jo, ale někdo holt šetřit musí, aby se náhle neocitl ve srabu.U nás manžel přinese výplatu a tu rozdělíme na hromádky, každá koruna má své místo v rozpočtu.A co zbyde, to jsme ušetřili a jsme rádi.Do toho jdeme až když se vysype auto nebo odejde pračka, něco takového je každou chvíli...A moje mateřská ta z větší části zůstává na účtu jako rezerva.
L.
 Lucka 345 


Re: Jo jo. 

(30.9.2008 10:33:04)
No jo, ale někdo holt šetřit musí, aby se náhle neocitl ve srabu.U nás manžel přinese výplatu a tu rozdělíme na hromádky, každá koruna má své místo v rozpočtu.A co zbyde, to jsme ušetřili a jsme rádi.Do toho jdeme až když se vysype auto nebo odejde pračka, něco takového je každou chvíli...A moje mateřská ta z větší části zůstává na účtu jako rezerva.
L.
 Lucka 345 


Re: Jo jo. 

(30.9.2008 10:33:16)
No jo, ale někdo holt šetřit musí, aby se náhle neocitl ve srabu.U nás manžel přinese výplatu a tu rozdělíme na hromádky, každá koruna má své místo v rozpočtu.A co zbyde, to jsme ušetřili a jsme rádi.Do toho jdeme až když se vysype auto nebo odejde pračka, něco takového je každou chvíli...A moje mateřská ta z větší části zůstává na účtu jako rezerva.
L.
 +++zuzee 


Re: Jo jo. 

(1.10.2008 11:48:08)
Tak to se ještě máte dobře, když ti mateřská může zůstat jako rezerva....
 fisperanda 


Re: Jo jo. 

(30.9.2008 11:34:13)
Užívat života můžeš, pokud máš zaplacený nájem a dítě ti neřve hladem. Pokud ovšem tohle pokrytý nemáš, tvůj život je jenom o shánění peněz, a šetření. Je to blbý, ale je to tak. Je něco jinýho, pokud se rozhoduješ, jestli pudeš na pedikůru nebo ke kadeřnici, a nebo situace kdy na takový věci ani nepomyslíš, protože když si necháš udělat nový účes, tvoje rodina bude jíst týden topinky. Každý chce být bohatý a užívat si života a nemyslet na to, kde vezme na nájem. Ale někdy to prostě nevyjde.
 Jíťa 
  • 

Re: Jo jo. 

(30.9.2008 13:10:02)
Nájem - určitě jde sehnat bydlení, které si rodina může dovolit, jen to asi nebude takový luxus na který je zvyklá.

Dítě řvoucí hlady - no nemusí se cpát zrovna řízkama. Pokud má tak strašnej hlad tak slupne i suchej chleba.

Je to o tom, že pokud chceš žít na určité úrovni, tak si to holt musíš zaplatit. Bohužel většina chce žít na daleko vyšší úrovni, než na jakou mají a pak jsou neustále nespokojení... Je to závist a vychovávají v tom i děti.
 fisperanda 


Re: Jo jo. 

(30.9.2008 14:08:04)
Asi se bavíme obě o něčem jiným. Já sem myslela situaci, kdy je to fakt špatný. Například dítě se ti může cpat chlebem měsíc, né ale půl roku. Ale to už je trochu extrém. Pro normální rodinu je to prostě otázka priorit, jaký nastaví životní standart. Pokud si někdo koupí na splátky nový auto a pak křičí, že nemá na dovolenou, tak je to jeho věc. Situace je pak taková, že rodina má určitý standard, ale žije z dluhů, který nestíhá poplatit, může budit zdání, že sou to v podstatě chudáci, nestačí vydělávat na živobytí.
Oproti tomu pak sou případy, například matky-samoživitelky, který vydělávají na to, aby zaplatily školní pomůcky a aby měly jednou týdně pečený kuře, dejme tomu. Je to strašnej rozdíl.
 Lenka 
  • 

Re: Jo jo. 

(1.10.2008 20:53:19)
Fisperando, skvěle jsi to napsala. Mně se třeba hrozně nelíbí, jak si každý postaví, koupí dům nebo velký byt, platí hypotéku a pak naříká, že nemá na rohlík :-(. Jako, kdyby předtím nevěděli kolik se bude platit a že se nejedná jen o splátky na hypotéku. Jinak třeba k tomu, jak tady každý spekuloval, co je pomoc od rodiny, tak mně dává bratr každý měsíc určitý obnost. Teda, prý mu to splatím až mi bude 50. Jsem mu neskutečně vděčná, bez toho bychom se sice uživili, ale musela bych přemýšlet ještě víc. A to ne nad tím, jestli jít ke kadeřnici nebo na pedikúru :-). Moc obdivuju maminky, které vyjdou s málem, vůbec nechápu jak jsem to dělala na první mateřské.
 maw 


Re: Jo jo. 

(2.10.2008 20:13:26)
Kde žiješ? To co stojí hypotéka se často zhruba rovná tomu, co by stál nájem. Takže je lepší vzít si hypo a získávat svoje, než to dávat někomu, žít v nejistotě, co když příští měsíc bude tenhle byt chtít vyklidit, a hlavně pořád nemít vůbec nic.
Každý nemá rodiče s RD nebo nějaké obyvatelné dědictví. Někdo nemá žádné takové možnosti a taky chce bydlet a mít rodinu.
 Baruna 
  • 

Rub a líc 

(30.9.2008 9:37:09)
Myslím, že na to že je pisatelka článku na mateřské, si žijí dobře. Až půjde do práce, vzrostou příjmy rodiny třeba i o 10 tisíc (nevím co ale pisatelka dělá, takže těžce soudit). Každopádně, když je z čeho platit a nakupovat, je to dobrý, zvlášť v tak citlivé době jako mateřská. Můj manžel podniká, bere si výplatu asi 35 tisíc, plus mu chodí výsluhová renta od policajtů 7000. Mě chodí MD 7600 a ještě si doma vydělám 30 (jsem účetní OSVČ a na MD jsem nepřestala pracovat). I přes tyto příjmy přesně jako pisatelka nekupuju co vidím, šetřím co můžu, protože pramen může velice rychle vyschnout a co potom... Ještě před 3 lety jsme žili opravdu z pár korun, takže si dobře pamatuju jaké to je, teď se zadařilo a já vím, že to prostě může skončit, proto co můžeme ušetříme a splácíme mimořádně hypotéku. Žádné značkové hadry nebo drahé restaurace. Peníze jsou velmi tvrdě vydřené, neměli jsme dovolenou a celý volný víkend několik let. Dva tři dny volna o vánocích je jediný luxus, který jsme si dopřáli. Poplatky u nás dělají asi 25000 (hypotéka, inkaso apod) a na domácnost utratím tak do 10, jak kdy. Peníze jsou fajn, ale často už nemůžu - samý stres, sexuální život u nás téměř neexistuje. Všechno má svůj rub i líc. Chci ještě trochu vydržet a našetřit a pak zvolním...
 mamina, 1 mimi 
  • 

Re: Rub a líc 

(30.9.2008 10:00:15)
Tak se mi zdá, že můj chlap tady vydělává asi nejmíň, kolem 16 tis + mateřská 7600,- splácíme byt a 2 auta a jezdíme na letní i na zimní dovolenou ...takže samoživitelky lituji, ale myslím, že autorka se má ještě opravdu dobře....a o příspěvku výše ani nemluvím :)
 Honza 
  • 

Re: Rub a líc 

(30.9.2008 23:24:54)
To by me zajimalo, kde jste ten byt kupovali... Protoze v dnesni dobe koupit byt, s vyhledem pro rodinu, to je alespon 3+1 a to je minimalne 1.5 milionu. A na 30 let, kde na to vzit? Jak to splacet?
 janajesi 


Re: Rub a líc 

(6.10.2008 18:23:49)
Ten kdo chce mit klid a jistotu tak si zajistí pro tyto potřeby pasivní příjem nebo vedlejší výdělek.Pak se člověk nemusí strachovat z čeho to bude platit R^~;)
 Meluzína78 


Re: Rub a líc 

(1.10.2008 7:41:30)
bezpečně ne :o), můj chlap má sice 2 VŠ, ale učí a má 13,5tis čistého :oD
 maw 


Re: Rub a líc 

(2.10.2008 20:16:20)
No jo, ale jeho průměr na hodinu je vyšší než většina těch ostatních tady.
A jestli je málo, tak může dělat ještě něco.
 fisperanda 


Rozumím 

(30.9.2008 9:37:25)
Tohle všechno je ještě dobrý, docela odolávám všem tady těm nabídkám, nemám potřebu kupovat nejlepší prací prášek, protože o praní vím akorát tolik, že je něco špatně, když bouchá buben, natož kupovat ňákou blbost jako je aviváž... nikdo mě taky nepřinutí cpát do sebe vitamíny za mohutnýho přesvědčování že mi chybí selen, a kadeřnice u mě taky nepochodí když mi nabízí vlasovou kůru Redken, protože to, probůh, děsně potřebuju. Instalatér nechápe, jak můžu žít s mírně protýkajícíma kohoutkama a nepořídím pořádný pákovky a protože nevlastním žádný zázračný krém, ve čtyřiceti budu zřejmě vypadat jako Whistlerova matka. Nemám mobil, který má vzadu zabudovaný zrcátko a diamanty, nemám dokonce ani auto, do kterýho naložím celý dětský domov a deset psů. Obejdu se též bez sýrů Baby Bell, který bych v kostýmku honila po zahradě. Sečteno, podtrženo, jsem nemožná.
Co mě ale točí, jsou reklamy na věci, který vyloženě útočí na city, stylem "dejte dítě očkovat, nebo vám umře..." Dost blbá reklama je teď na vakcínu proti meningokokovi, která ukazuje, jak dítě může klidně onemocnět ve spánku. Což rodičům dá akorát "skvělý pocit" že jejich dítě není v bezpečí nikde a nikdy. Tohle mi vadí.
 Lizzie 


Re: Rozumím 

(30.9.2008 9:41:58)
fispe,

ty reklamy útočící na city naprosto nesnáším. A vůbec - na děti v reklamě jsem dost alergická.
 ALianan 


Re: Rozumím 

(30.9.2008 10:50:30)
Na meningokoka ještě ujde, co reklama jedna, dvě klíště jde, klíště si jde pro tebe.

K protivným prodavačům se občas přidají sbírky na cokoliv, na které když nepřispěji, vybírajcí mají dost často ošklivé řeči. Top je teprve správný tydení nákup, ještě, že bydlím na vesnici a doměsta se dostanu jednou týdně.

 10.5Libik12 


Re: Rozumím 

(30.9.2008 10:54:03)
Klíště je dobrý, taky mám ráda pojišťovací reklamu od Kooperativy, kde si Ludvík rozbije hlavu. Ludvík je moje nestarší dítě.
~:-D
"Stejně jsme ho neměli rádi"
 ALianan 


Re: Rozumím 

(30.9.2008 11:04:29)
~:-DR^
 Radka, 2 holky 
  • 

Re: Rozumím 

(4.10.2008 0:04:33)
Ano, Ludvík je u nás také velmi populární :-)
 hrouda 
  • 

jedna dvě, klíště jde -to naše na výlet do Budějic  

(30.9.2008 12:03:33)
jsem neviděla v TV, neboť ji nemáme. Ale visí to jako plakátek u naší dětské. Bylo mi z toho zle. Já jsem děti očkovat nenechala, protože mám pochybnosti,co se vedlejších účinků týče. Když nějaké klíště necháme "zaležet" - tzn. nevšimneme si a bytýhneme ho děckám pozdě, tak to posíláme na výlet do ČB - a to vám řeknu, to je teda dražší než očkování, když to provozujete dýl - 1500 jedno klíště - botelie, encefa.
Ještě žádný nebylo vyhodnocený jako pozitivní, takže to doktorům nevykládám, o tomto našem počínání. Jsem za šetřílka, jehož děti nemají to nezbytné očkování proti klíštovce.,
 MSteflova 


Re: jedna dvě, klíště jde -to naše na výlet do Budějic  

(30.9.2008 13:22:00)
Hroudo, my jsme také jedno klíště odeslali na výlet do ČB(V Českých Budějovicích by chtěl žít každý...). Naše tehdy roční dcera schramstla nasosané klíště, které odpadlo ze psa(spolknout nestihla). Lékařka nám pak říkala, že pokud by takto malé dítě bylo nakažené, zvládlo by infekci mnohem líp, než dospělý a že to byly vyhozené peníze. Navíc se sama laboratoř chrání větou, že výsledek nemusí být 100%...takže kdyby klíště hodili hned do koše a poslali negativní výsledek, nic by se nestalo. Ale ten certifikát jsem si na památku schovala :-D
 hrouda 
  • 

Re: jedna dvě, klíště jde -to naše na výlet do Budějic  

(30.9.2008 21:19:44)
já vím, no,ale ja si myslím, že to do koše neházejí. lepší než nic :-)
 Lenka 
  • 

Re: jedna dvě, klíště jde -to naše na výlet do Budějic  

(1.10.2008 21:02:26)
Myslím, že to jsou vyhozené peníze. Očkování se doporučuje až větším dětem a boreliozu může mít i od ostatního hmyzu. Malou něco štíplo a před týdnem dobrala antibiotika. Měla jen trochu čáru a bouli za uchem. Čára zmizela, dr. tvrdila, že u boreliozy sama nezmizí. Zmizela. Chtělo by teda zkoumat i mušky a komáry :-(
 maw 


Re: Rozumím 

(2.10.2008 20:20:07)
Ty sbírky na cokoli - často jsou to docela fajn holky, který si myslí, že to dělají pro dobrou věc. Třeba taky jo.
Některý jsou protivný, když si člověk nekoupí cetku.
Když se ptají, jestli přispěju... S úsměvem odpovídám, že nepřispěju, protože už platím daně.
A mám klid.
 maw 


Re: Rozumím 

(2.10.2008 20:21:06)
... ještě dovětek: kdybych nemusela platit daně, budu přispívat - a dobře si vyberu.
 gambita 


Re: v cizine je to podobne 

(30.9.2008 12:15:51)
Fisperando, tak jsem se fakt zasmala, protoze si obcas jako exot, ktery "nejede" podle poslednich reklam, pripadam taky. Bydlim v Anglii,mame rocni dcerku a reklamy tu take utoci z kazdych stran. Moje anglicke kamaradky nechapou, jak muzu zit bez auta(i pres argumentaci, ze se kamkoli ve meste dostanu autobusem do 15minut). O vecech pro deti uz ani nemluvim. Mam tak polovicku obleceni a hracek a vsech cerepaticek nez ony a stale si myslim, ze si moje dcera nezije spatne. Jen ta konzumni spolecnost te nuti stale neco nakupovat, pak je jen na sile osobnosti, jestli odola:) Mimochodem, ani s tema penezma to tady neni tak slavne. Normalni najem 2+1 plus poplatky sezere jeden prumerny plat. To je to v Cechach s tema najmama jeste docela dobry. Katka
 Honza 
  • 

Re: v cizine je to podobne 

(30.9.2008 23:31:46)
Ahoj, prosimte ve ktere casti anglie bydlis? Pristi rok chci s pritelkyni a prckem (4r) odcestovat, pronajmout byt 2+1 a pracovat. Zajimala by me predevsim lokalita tveho bydliste, cena, pripadne stranky na kterych podnajmy hledat. Diky
 gambita 


Re: v cizine je to podobne 

(1.10.2008 8:36:25)
Honzo, bydlime na jihu ve meste Bournemouth. Je tu krasne, ale lokalita je to docela draha. Pronajem bytu vyjde s poplatkama tak na 800 liber. Podotykam, ze vetsina cizincu tady dostane spise mensi plat, po odecteni dani ti zbyte tak 800 liber, takze jak jsem psala, vetsinou jeden plat padne na bydleni.Myslim si, ze treba ve vnitrozemi to s tou castkou za pronajem neni tak hrozny, my bydlime ale u more v letovisku, tak je vse drazsi. Maji tu v Anglii ale docela dobry system prispevku na deti a prispevky pro socialne slabsi, pokud pracujes, tak si o ne muzes pozadat. Vzdycky ti neco daji, pokud teda nevydelavas majland. Rekla bych, ze se tu vyplati bydlet, pokud od toho neocekavas jenom penize. Uz to neni jako drive, kdy byla libra silnou menou:) My jsme sli do Anglie, protoze je pritel Spanel a vybrali jsme si neutralni zemi.Kdyztak jeste napis, pokud budes chtit vedet vic. Katka
 jana+dani 


Re: v cizine je to podobne 

(1.10.2008 19:57:56)
Ja musim souhlasit.Taky ziju v Anglii a ma to spoustu kladu i zaporu.Vyhodou je,ze lidi jsou docela zdvorili,(aspon ti,co jsme s nima v kontaktu)proto me trochu sokoval prispevek o spolecenskych vrstvach...no to raci snad ani nebudu komentovat...Nevyhodou je,ze vsecky moje ochotne hlidajici babicky jsou v Cesku a pro to si za hlidani v case prazdnin,jako pracujici matka pekne priplatim.Nedavno jsem koukala na porad a tam byla asi 200kg 15-leta holka s matkou.Ptali se te maminy,proc ji nechala "vyrust"do tehle rozmeru a ona na to,ze nemeli dost penez,tak ji kupovala levne jidlo(tady jsou cokolady,chripsy a hranolky levnejsi,nez ovoce a zelenina)Onu matku posuzovat nebudu,protoze vysledek mluvi sam za sebe,ale uznejte,ze to je hrozny paradox.Ja sice biopotravny nekupuju,protoze jich moc velky vyber v lidlu nemaji,ale cerstveho ovoce a zeleniny,jogurtu a cerstveho masa bych se asi nevzdala.To jsem raci manzelovi pritahla retez,aby nekouril a hned mame usetreno spoustu penez.
 Jíťa 
  • 

Re: Rozumím 

(30.9.2008 13:20:01)
Možná, kdyby sis za pár kaček vyměnila těsnění, aby ti ty kohoutky neprotíkaly, tak bys ušetřila za vodu a mohla si koupit něco pro radost.

http://www.pvk.cz/jak-a-proc-setrit-vodou.html
 fisperanda 


Re: Rozumím 

(30.9.2008 14:11:01)
Proto jsem měla doma instalatéra, aby mi kohoutky zatáhl ~:-D
 Majka 3 děti 
  • 

Re: Rozumím 

(4.10.2008 22:25:33)
pro mne byl asi trochu šok, když přišla 11 letá dcerka ze školy s otázkou, jestli je nechám očkovat proti rakovině děložního čípku - mluvila prý o tom paní učitelka a ta svou dceru nechá, protože jí na ní záleží... Já jí bohužel nenechám, ale přesto ji miluju určitě stejně...jak to ale dětem někdy vysvětlit, aby se necítily ublíženě a neměly v sobě pocit, že jiná máma je lepší a má to své dítě raději než já jí...ach jo...
 Linda 
  • 

Re: Rozumím 

(4.10.2008 22:57:58)
To by snad neměl být takový problém vysvětlit, že třeba s očkováním to není tak jednoznačné a že automaticky není dobré pro všechny, i když to reklama nebo někteří lidé říkají. Nebo jde o to, nepodkopávat učitelce autoritu?
 Iva 
  • 

Hoď to za hlavu 

(30.9.2008 10:09:48)
Lucko,
hoď to prostě za hlavu a nevzrušuj se tím, myslím těmi reklamními nabídkami a soukromými školkami a vychytávkami pro děti... Hele, my bydlíme v Praze v rezidenční čtvrti, školky jsou tady jenom soukromé, nejlépe ještě anglické, to bych se musela zbláznit když kolem nich chodím. To samý plavání pro děti, sámošku mám nejblíž 2km protože při stavbě nového sídliště nikdo nepředpokládal, že v rodině by bylo jen jedno auto a ženská že by si tedy nenakoupila... Tak to šlapem s malým pěšky:-) Vezmi si že víc jak dvě třetiny lidí v republice jsou na tom stejně, nebo ještě hůř ne Ty. No a, hlavně že se máte doma rádi a klape vám to, ne? :-) Tak úsměv a nenech se vytáčet, nestojí to za to. :-)
 pernicka,12/05,5/08 


Kašlete na ně, 

(30.9.2008 10:28:04)
mě takové věci také obtěžují, máme spoření pro sebe i pro děti, pojistky, penzijní připojištění a myslím, že to stačí, takže také každého pošlu slušně někam a když to nejde po dobrým tak po zlým,pomalu každý týden k nám začali chodit i k bytu, a to už mě teda taky pěkně dožralo, od Vodafonu a Eurotelu sem chodí stále ti sami a pořád na mě čumí jako by tady byli poprvé, takže už jim rovnou prásknu dveřmi než stačí něco říct. Milionkrát je pošlete někam a ono nic, hraničí to až s omezování svobody člověka, tak sem si stěžovala a je klid, jenže za chvíli, tady je někdo jiný, no co. Nechápu, jak v dnešní době kdy je trh přesycen vším možným, ještě něco takhle funguje. Každý má to na co má a kdyby měl mít všechno, co mu kdo nabídne tak bude úplný žebrák, já se svou rodinou si chceme svobodně vybrat to co uznám za vhodné a také si svoje peníze užít pro sebe a ne abych je pořád cpala někomu jinému. A myslím, že je nás určitě hodně,je toho dost co Musíme zainvestovat a tak málo co chceme zainvestovat. Tak sem se rozohnila, že se vlastně rozčiluju a pisatelce chci napsat ať se nerozčiluje. Takže se uklidním a vy buďme hlavně - don´t worry be happy -
 pernicka,12/05,5/08 


Re: Kašlete na ně, 

(30.9.2008 10:30:32)
tím nechci říct, že si peníze radši cpu do strožoku, ~:-D ale prostě je chci utratit svobodně aniž by mi někdo radil do čeho je dát a proč je to tak strašně výhodné~g~~g~
 Mapik+Betka+Fili 


prijmy x vydaje 

(30.9.2008 10:28:31)
Ahoj autorko, jsme na tom dost podobne, jen s tim rozdilem, ze mame hypoteku a postupne vybavujeme domacnost. I my mame radi kvalitni veci, takze se nam prici utracet za "sunty", takze doted nemame v dome vsechny dvere, zahrada a ploty musi pockat na pristi rok, az na ne dosetrime, atd. Na druhou stranu mame oba s manzelem pojistky (zivotni, duchodove) a stavebni sporeni, takze se nam penize stradaji. Snazim se trochu pracovat z domova, ale to vetsinou padlo a padne na vybavicku a veci pro nasi malou slecnu, ktere bychom jinak neporizovali. Zaplatili jsme si slusny kocarek a slusnou postylku micunu, ktera s malou poroste, takze to nepovazujem za vyhozene penize. A stejne jako ty smekam pred maminkama samozivitelkama!
 pernicka,12/05,5/08 


Re: prijmy x vydaje 

(30.9.2008 10:36:18)
já jsem na tom podobně, mockrát sem se spálila - levné 2x placené - zrovna teď mě tak štvou naše postele, kdyby sme je před 3 lety koupily kvalitní a matrace rovněž, nevstávala bych jak paragraf a~:-D nemusela poslouchat to příšerné skřípání kdykoliv se pohnu, takže opravdu šunty nebratR^
 Peggy* 


Relaxace v nákupním centru 

(30.9.2008 10:31:12)
Nezlob se, mě jenom pobavila věta "jeli jsme se odreagovat do nákupního centra".
Už ta sama vypovídá o Vašem životním stylu a o tom, že špatně se nemáte. Máte auto a do obchoďáku jste určitě jenom na čumendu taky nejeli.
Pro mě jsou třeba nákupy za trest a nutnost, relaxovat bych šla radši někam na tůru do přírody.

Taky mě štvou reklamy, "nucení" do nákupů, štve mě že máme pevnou linku, která mj. slouží různým společnostem k nabízení produktů nefér formou (vyhráli jste něco bla bla bla). Na druhou stranu jsme už dospělí, umíte rozlišit co je opravdu potřeba i když ty reklamy a prodejci UMÍ zaútočit a zahrát na na naše city a slabá místa (jsou na to školení), nejsme už děti, aby nám bylo líto, že děti ve škole mají to a to a my ne.... Jenže se nediv, když je dneska normální chodit na relax do nákupních center .... děláme si to sami .... koupíme, co vidíme ... nakupování je už dneska koníček ....
 10.5Libik12 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(30.9.2008 11:24:08)
Jak se připojím?
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(30.9.2008 19:56:02)
> Jak se připojím?

Lze to i jinak, v závislosti na lokalitě.
 adelaide k. 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(2.10.2008 9:06:12)
Libik, přes kabel, přes mobil, přes wifi... možností je hodně, zkus to a uvidíš že ti pevná fakt chybět nebude :-)
 10.5Libik12 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(2.10.2008 9:13:17)
Přes mobil je málo stabilní, s tím mám zkušenost, no a kabel a satelit..., je to k neuvěření, ale 600 m vzdušnou čarou od Plzeňský věže~:(
 maw 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(2.10.2008 20:33:24)
Nekde to jinde nez pres pevnou linku nejde, pokud chces 1) neco slusnyho objemove 2) co nepada 3) da se to pouzit i kdyz ostatni okolo jsou doma 4) aby ta sit mela nejaky zabezpeceni
 & 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(30.9.2008 11:28:31)
Peggy,

Vy jste dospeli...
Ja z tohodle mam docela strach u nasich. My obe se segrou bydlime v cizine. Nasi pevnou linku potrebuji, jak bychom se jim jinak dovolali. {Teda mame i Skype, ale to nasim kazdou chvili kvuli nejaky blbosti nefunguje}. Rodicum je skoro sedmdesat, na dnesni dobu jsou zbytecne slusny.. Posledne jim nejaka zenska vnutila satelit za 700 kc mesicne, pry az prijde digitalni televize, tak se nedoplati. Nedavno zase prisla, memu tatovi kreditka vystavena na jeho jmeno z moznosti, cerpat 25000 Kc... a podobny... trestny to neni...
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(30.9.2008 15:12:39)
Je to fakt šílený – to jsi mi připomněla, jak mi tuhle kartičku opakovaně posílali z GE money. Tak jsem ji vždycky s gustem rozstříhala a vyhodila do koše. Pak nějaký další dopis, jako že „ještě nečerpám“. A dalších několik obálek. A potom obchodní zástupce telefonicky – tak jsem mu řekla, že ty jeho kartičky jsou rozstříhaný v popelnici a ať šetří papírem. Pak to nějak utichlo.
Nedávno jsem rušila zasílání katalogů Quelle. Už jsem tam 3 x telefonovala, 2 x e-mailovala a pořád mi to chodí!
Pojišťováci mě bombardovali jednu dobu šíleně, ale odolala jsem. Životní ani úrazové pojištění nemá v naší rodině nikdo. Máme povinné ručení na auto a pojištěnou mírně ještě jednu nemovitost z nějakých konkrétních důvodů. Jinak NIC. Jakmile se ozve pojišťovák, beru to útokem – „nemám, nechci a nikdy chtít nebudu – šetřete si peníze za mobil“
Totéž dělám v obchoďáku – než stačej říct dvě slova, už jedu: „nemám zájem nemám zájem nemám zájem“.
Minule kadeřnice do mě hučela, že abych si od nich koupila kondicionér a když ne kondicionér, tak prý lesk. Pak mi začala tvrdit, jaký mám hrozný vlasy a že prý ta jejich maska mi pomůže. Já na to, že mám ale barvený vlasy. Ona že to funguje přes patero barvení!!!! (Nezapomněla mi taky vykecat, že jsou placený procentem z prodeje.. ~:-©)

Ale musím přiznat, že na děti jsem se taky trochu nachytat nechala – v 1. roce samé bio, mléko nejdražší, nadstandardní kosmetiku, léky a očkování. To je moje slabé místo ~:(

 Martina+Berťas+? 
  • 

Re: Relaxace v nákupním centru 

(1.10.2008 11:05:59)
no, pojišťovákům atp. se vyhýbám bez mrknutí oka. ale není to ani rok co moje zubařka odešla do důchodu a já sháněla náhradu. po delším hledání jsem si našla staršího chlápka (zubaře:) a nevydržela u něj dýl než 3 návštěvy!!! nezažila jsem nikdy takový zastrašování a vyhrožování (všechny zuby máte shnilý, naplánoval mi asi 15 vrtání a 2 extrakce), když jsem odolala a nepřiplatila si za žádnou plombu ale nechala si dát obyč amalgám (z prostého důvodu že na to nemám, natož za 15 plombování) tak mi to dal tak sežrat, neuvěřitelný. odcházela jsem od něj s pláčem a představou klapáků ve skleničce. no a pak jsem si našla jinou zubařku. převrtala mi 2 starý plomby a byl klid...
zdravotnictví může bejt drsnej vyahovák peněz z kapsy:(((((
 maw 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(2.10.2008 20:37:15)
Jo jo. Obcas ze stejnych duvodu nekomu strihnou kaisera - zacvik nebo body nebo prumer. Ze stejnych duvodu napisou ten lek, a ne jiny, ackoli TEN je kontraindikativni k tomu, co pacient uz bere, nebo vzhledem k nemocem, kterymi trpi. Jeden velky business.
O zdravi pacienta jde opravdu malokomu.
 hrouda 
  • 

Re: Relaxace v nákupním centru -no a co? 

(30.9.2008 12:14:39)
No co si to tu hrajete? Já jsem na dnešní poměry ne nekonzumní, ale možná až antikonzumní typ :-)). Nenakupuju ráda a třeba kdybych spočítala průměrný věk svého ošacení, tak bych se dopočítala tak k číslu 4-5 let (a to u věcí ze sekáče počítám od chvíle, kdy jsem to tam koupila) . Nosím třeba ještě gatě z posledního ročníku VŠ (promoce 1998) a dokonce jedno věčné tričko z gymplu (maturita 1992). A to se týká všech věcí, mám ráda věci, co si opoužívám, onosím, obydlím, ušmudlám, otluču, ochodím. SVĚTE DIV SE, PŘESTO: mě jednou za čas posedne chuť si něco pořídit na sebe, do bytu, dětem nebo jen tak pro radost a taky vyrazím. Kdyby autorka, jak ji tady obviňujete, byla vymetačka nákupních center, těžko by se tak prostomyslně divila, co tam zažila :-)
 Lucka - autorka článku 
  • 

Re: Relaxace v nákupním centru -no a co? 

(30.9.2008 14:56:51)
Do obchodního centra chodím ráda, protože tam nechodím často. Po porodu druhého dítěte, který měl sníženou imunitu, jsme nemohli mezi lidi NIKDE. Tzn. když jsme si s manželem vyšli po tak dlouhé době mezi větší počet lidí, byla jsem ráda. Sedli jsme si do příjemné kavárny, pak obkoukli dárečka na vánoce, nic víc. Do hor a na výlety jezdíme s dětmi pravidelně, takže se rozhodně za nějakou lacinou paničku, co chodí pravidelně na nákupy NEPOVAŽUJI. Ale mám ráda lidí, ruch, tak na tom nevidím nic špatného. Ale na tom je podobně asi více lidí, jinak by ty shopingy nebyly tak plné
 Lenka 
  • 

Re: Relaxace v nákupním centru -no a co? 

(1.10.2008 14:21:09)
No jejda, já si tam náhodou taky odpočinu, zvlášť bez dětiček, s manželem nebo sama, obejdu v klidu obchody, zásadně ale nenakupuju potraviny, koupím třeba něco na sebe, dám si něco dobrého " U Číňanů ", proč ne ? Každý ať si relaxuje jak chce, lepší než tam tahat děti s sebou, ne ?
 lila 
  • 

Re: Relaxace v nákupním centru 

(1.10.2008 9:50:34)
pegy, ona většina rodin nemá u nás na to aby jezdila na dovolené k moři, nebo do kina divadla, kde to pro 4 člennou rodinu vyjde na 1000 Kč, na chození do lesa nebo do parku není pořád také počasí,

tak často pro ně opravdu jedinou kulturní událostí a zábavou zůstává ta návštěva obchodního centra, víš?

 brzobohatka 


Re: Relaxace v nákupním centru 

(1.10.2008 10:36:43)
to snad ne. různé výstavy, galerie, akce pro děti, workshopy....to všechno je zadarmo, nebo za pár drobných....nikdo by mě nedonutil trávit volný čas v obchod´áku, to si raději přečtu doma knížku....ale každej sme jinej, že...
 lila 
  • 

Re: Relaxace v nákupním centru 

(1.10.2008 11:18:36)
a stojí to za to?
vím že tyhle akce zadarmo většinou nic moc, bývá tam narváno a nakonec to za moc nestojí. Snad jen ty workshopy ve školce 2x za rok
 Marta 
  • 

Re: Relaxace v nákupním centru 

(6.10.2008 12:25:50)
Víkendový program směřuji hlavně na akce zadara (resp. vstup do 10 Kč). Většinou se dá v pohodě vybrat a je zajímavé, že se na nich nikdo na Tebe nevrhá se skvělými nabídkami. Zato když jdeme někam, kde se platí vstupné, okolo stojí horda nadháněčů na všechny možné blbiny světa (kromě muzeí a galerií; do knihoven už ten mor také pronikl:)
 Pavel 
  • 

Každý není horal 

(1.10.2008 19:00:13)
Jak někdo může odsuzovat někoho za to, že rád nakupuje? To jste tak jednoduší, že podle takové koniny odsoudíte člověka? Já i manželka také nejsme horalové, skauti ani mykologové . jsme kosmopolitní a na hory jezdíme co nejméně , protože nás to tam nebaví. Mám rád města - New York apod. a nejsem bezcharakterní - přispívám do charity, pomáhám cizím lidem - jen prostě nejezdím do přírody, ale do velkoměst. A děti beru sebou. Byste se divili, co je aktivit ve velkoměstech. Tak a teď hurá do mě - jen se do mě navažte...:-) P.
 Sysyna 


Re: Každý není horal 

(1.10.2008 19:49:10)
Pavle,
chapu Te, ale uz nemam co rict.~;)
 Marta 
  • 

Re: Každý není horal 

(6.10.2008 12:30:10)
My dovči střídáme. Byli jsme v Berlíně, Paříži a Praze:) a dětem se ohromně líbilo. Syn je jediný ve třídě, kdo viděl Monu Lisu a sám jí dal přednost před Eurodisney.
 10.5Libik12 


Majetkový dotazníček 

(30.9.2008 10:50:20)
Má konkréta jsou nezajímavá, můj životní pocit je, že "mám poslední pětistovku", ale jsem zvyklá:)

 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Majetkový dotazníček 

(30.9.2008 11:13:31)
HIHI, my jsme na tom podobně. Tedy trochu líp, v tomno měsíci naše náklady vyšplhaly (né naší vinou) o patnáct tisíc víc, než je normál a ejhle, mám na účtě 26 Kč, doma dva tisíce a do výplaty dva týdny :)
Někdy je to holt průšvih....
 arsiela, 


Re: Majetkový dotazníček 

(30.9.2008 12:10:04)
jo tak tenhle měsíc jsme na tom taky jak píšeš,z kešeně se vytáhlo neplánovaně 8 000 a naúčtě taky skoro nic a do výplaty dva týdny.tak si vzpomenu jak jsme za starejch časů dělali na koleji topinky ~j~No co,malej jídlo má v mrazáku ten strádat nebude a ostatní to vydržíme.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Majetkový dotazníček 

(1.10.2008 10:59:05)
Jo, jo. Ještě, že je na mrazáku dost zásob a alespoň ho vyprázdníme a já konečně odmrazím tu lednici :) Má to i svoje pozitivní stránky, k tomu se dokopávám už od léta.
 Magda & 2 
  • 

Re: Majetkový dotazníček 

(30.9.2008 13:13:01)
...Majetkovy dotaznicek...to jsi docela vystihla! Ja jsem naucena o financich nasi rodiny nemluvit, ani se svoji mamkou, ani s kamaradkama, ani na anonymni diskusi na netu. Kazdej clovek by se mel smirit s tim, co ma, a zit podle toho. Pokud smirenej neni, tak aktivne hledat cesty, jak si polepsit a pocitat s kompromisy, ktere bude muset kvuli tomu udelat. Nakonec kvalita zivota opravdu neni o penezich, ale o vnitrnim pocitu spokojenosti a stesti. Nejhorsi varianta ze vseho je podle me SROVNAVAT SE S OSTATNIMA, kolik kdo utrati a kdo je podle toho jak stastnej ci nestastnej...
 olsche 


Re: Majetkový dotazníček 

(1.10.2008 14:20:38)
Jedna moje kamarádka to dobře charakterizovala: peníze jsou akorát v den výplaty, další den už je zase "před výplatou" ~:-D
 arsiela, 


Re: Majetkový dotazníček 

(3.10.2008 9:48:57)
tak to jsi vystihla přesně.
Jinak se držím pravidla,že o penězích mluvím s manželem a starším synem a tím to končí.
Vytáčí mě kamarádka co furt fňuká,jak nemá peníze, dítěti koupí nejlevnější jídlo atd. a pak jede s mnaželem na večeři a romantický víkend za x tisíc.To jsem vzteklá.Ne kuli tomu že jede,to mě netankuje,ale kuli tomu jak furt fňuká že nemá dítěti an jogurt,ovoce,hračky,oblečení.Kdykoli přijde a vidí ,že dávám malému třeba pribiňák tak jen utrousí,na to bych neměla.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Majetkový dotazníček 

(3.10.2008 17:39:49)
Kámoška používala taky pěknou větu. Jak to, že na konci peněz zbývá ještě tolik měsíce?????
 Insula 


Re: Majetkový dotazníček 

(3.10.2008 18:09:58)
Kocíku, a jaká je odpověď???? ~:-D~:-D~:-D To totiž taky důvěrně znám. ~:-D
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Majetkový dotazníček 

(5.10.2008 16:48:07)
Bohužel, odpověď neznám... Raději bych koncem měsíce říkala: Jak to, že na konci měsíce ještě zůstává tolik peněz ??? To by bylo asi příjemnější, ne?
 XXX (2deti) 
  • 

Ruzne socialni vrstvy  

(30.9.2008 12:13:29)
Musite brat taky v uvahu ze v nasi republice existuji ruzne socialni vrstvy, pro me plat o kterem tady mluvite je naprosto nepredstavitelny (strasne maly). Ja jsem sama se dvemi detmi ale dikubohu jsem se financne zaopatrila natolik ze se ani nemusim divat kolik stoji actimel...proste dopravam detem to nejlepsi (nerozmazluji je). Proste ja osobne bych si 2 deti neopatrila kdyz si je financne nemuzu dovolit, pripada me to nezodpovedne(spokojila bych se s jednim).Co se tyce te propagace vyrobku tak ta je snad naprosto bezna, proste ji clovek ignoruje a soustredi se jen na vyrobky ktere mu samotnemu pripadaji vhodne a potrebne.Nezapominejte ze je to jen reklama a ta bude vychvalovat jen sve plusy a tlacit se vsude mozne a ne vsechny reklamy jsou smerovany prave na vasi nizsi socialni vrstvu. Vse je jen na vasem usudku.
 Jitka V. 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(30.9.2008 12:45:39)
XXX, jsi úžasně vtipná, fakt jsem se pobavila. Buď je to provokace nebo jsi velmi arogantní. Naštěstí se nerozmnožujete jen vy, vyšší sociální vrstvy, to bychom brzy vymřeli. Mimochodem Actimel je fakt dobře zpropagovaný, 1 l kyselého ochuceného mléka za cca 100 Kč, no nekup to. Ale taky ho občas koupím, mé dceři se líbí ty roztomilé malé lahvičky...
 Tvoje horší já 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(30.9.2008 13:15:46)
Fajn, a kdo určuje, kolik je dostatečný výdělek, aby si někdo pořídil jedno nebo více dětí?
 Xantipa. 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(30.9.2008 13:39:57)
Jano Budilko - na to si stát vytvoří úřad a pak komisi a ta pracně vytvoří tabulku dle majetkového zabezpečení, kdo si může kolik dětí dovolit. A kdo nařízení překročí nebo nesplní, bude veřejně vyobcován ze společnosti a bude nucen žít v doživotní pohaně~;)~;)~k~~j~
Jinak - raději ani nepřemýšlím, jak paní XXX s dětmi zajistila ten nadstandart, viz. pravopis.
 madlenka07 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(30.9.2008 13:49:52)
Milá xxx!Asi jsem strašlivě nezodpovědná,protože jsem si pořídila miminko s mužem,který nás opustil ještě než se malá narodila.Asi jsem to měla předpokládat,že?~k~
 Vera 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(30.9.2008 14:15:38)
A já si pořídila stejným způsobem (a přirozenou cestou) dvojčata! Hanba, fuj:))
 XXX (2deti) 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 9:46:00)
o tomhle jsem nemluvila to je samozrejme vyjimka, ja jsem reagovala na clanek v nemz se mluvi o paru kteri maji dve deti a financne jsou na tom tak tak
 maw 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(2.10.2008 20:47:30)
Pockej, kdovi, jak se zajistila ona. Treba je od hranic, dite ma s germanem, kdyz delala nekde servirku, anebo si ho vzala, rozvedla, zije tady, on ji plati alimenty, kteryma tady muze splacet novej barak.
 XXX (2deti) 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 9:42:21)
To by melo byt na zdravem usudku vsech..prece si neporidim dite aniz jsem mu schopen zajistit dobre vzdelani a prispet mu na zacatky do zivota,treba mu koupit byt..podle me povinnosti rodicu neni jen deti krmit a oblekat , o deti by jsme se meli starat a pomahat jim i v plnoletosti. Ja osobne nechci aby me deti zily jako nektere pisatelky a premyslely nad kazdou korunou. Ja sve deti do dospelosti vypravim s nej vzdelanim, bytem a autickem , a budu je podporovat jak nejlip to jde
 lila 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 9:56:03)
jo a kde na ty 2 byty a 2 autička pro dětičky vezmeš? Z normálních platů a stavebního spoření se na to našetřit nedá snad ani za 15 let.

to seš asi ta menšina , co je na tom v dnešní době zbytečně dobře, že?
 Sysyna 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 11:40:08)
Ty si myslis, ze kdyz se ma nekdo ,,zbytecne dobre", ze je to spatne??Ze by mel jit chcipnout do kra a radeji drzet hubu????Tak to jsem se uz dlouho tak srdecne nezasmala!!!!!!!!!!!~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~k~R^
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 10:12:13)
XXX, já teda děti do života rozhodně nehodlám vybavovat bytem a autem. Jistě že by to šlo, ale jsem spíš pro to, ať se postarají samy. Já jim umožním takové vzdělání, jaké budou schopny a ochotny absolvovat, pak už je to na nich.
 Tvoje horší já 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 10:38:41)
Klid. jenom další provokatér.
 Vera, dvojcata 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 11:30:12)
Obávám se, že bychom brzy vymřeli, naštěstí mohou mít děti i ne příliš bohatí lidé, kteří jsou ovšem materiální nedostatky schopni kompenzovat hodnotnou výchovou dítěte ve skromného, slušného a milého člověka. Sláva:)
 jana+dani 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 12:02:11)
Souhlasim.Navic myslim,ze pokud je nekdo opravdu spokojeny,tak ho ani ve snu nenapadne rozdelovat lidi na "ruzne socialni vrstvy" protoze tohle vyznelo opravdu dost arogantne.Mimochodem tohle se zvrhlo v docela dost drsny masakr~:(
 SnowWhite 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 14:22:34)
Proč myslíte, že se tyto dvě věci (hodnotná výchova a bohatší lidé) navzájem vylučují?
Proč máte pocit, že kdokoliv se má trošku lépe, tak minimálně krade (narážím na hesla tyou "kde na to asi XXX vzala...apod)?
Proč Vám tak leží v žaludku, že máte příjem s nímž by druhý člověk nevystačil ani jako s týdenním kapesným?
Prostě to tak je - a je to zcela legitimní, že někdo se má lépe, jiný hůř. Taky se někdo více mrská a jiný leží na gauči...např. Fascinuje mě s jakou vehemancí se zde vždy všichni začnou navážet do někoho, kdo má jen lehce nadprůměrné příjmy a s nimi i větší výdaje :-). Neříkám, že souhlasím s vybavením dítěte do života autem, bytem apod, spíše je mi sympatičtější názor vybavit ho vzděláním a tudíž i možnostmi.... Ale proč hned tolik nenávisti a závisti, milé dámy!?
 maw 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(2.10.2008 20:56:39)
1) Zkušenost, něco jako lidová moudrost po staletí. Výjimky samozřejmě jsou, ale jsou to výjimky. (hodnotná výchova a bohatší lidé) ?
2) XXX postoj není OK. To není trošku lépe. Normální člověk, který se má trošku lépe, se minimálně takhle nepovyšuje.
Proč máte pocit, že kdokoliv se má trošku lépe, tak minimálně krade (narážím na hesla tyou "kde na to asi XXX vzala...apod)?
3) Myslím, že spíš jde o XXX´s pohrdání než o to, jestli a kolik peněz má navíc.
Legitimní? Jestli Ti všechny věci přijdou legitmní... Tak Pán Bůh s námi.
Pozor: o XXX nevíme, kde a jak má zajištěny ty příjmy, a dle toho, jak to napsala, nevypadá zrovna na prudce inteligentní, nadanou a pracovitou ženu.
 pajda 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(1.10.2008 12:10:58)
taky mi to prijde jako cira provokace a snaha rozproudit tu nechutnou debatu...takze se k tomu ani nebudu vyjadrovat. Kazdy si je strujcem sveho stesti, jestli nekdo ma snahu dat diteti v dospelosti byt a auto, tak nekdo jiny bude rad, ze to dite do dospelosti posle vzdelaneho, zdraveho a hlavne jako SLUSNEHO CLOVEKA.
 maw 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(2.10.2008 20:51:57)
Povinností rodičů není koupit dětem byt - proto zdejší matky platí hypotéky, např.
Ty budeš ale asi z té sociální vrstvy, která nedokáže plně pochopit, že milovat dítě nerovná se koupit mu všechno, co si řekne, nebo co by jako mělo mít (podle koho/čeho??)
Bez postýlky vyroste, bez kočárku to taky přežije, Barbie by ho jen mrzačila na duchu. Pár dřevěných kostek udělá daleko lepší službu. Ovšem děti, které nejsou milovány, mají všechno, ale rodiče na ně nemají čas, nejsou s nimi doma, nehrají si s nimi, nechodí s nimi na výlety, nemají společné zájmy, jsou mrzáci na duchu. A když je navíc na tohle to dítě samo, je to tragédie.
 Líza 


Re: Ruzne socialni vrstvy  

(7.10.2008 18:30:02)
Pořídit si dítě, až když mám na to, koupit mu vlastní byt? Jsi měl pobavil/a...~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D
 aneka33 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(30.9.2008 13:31:36)
Tohle mi od XXX příjde jako normální a cílená prvokace. Neb člověk, jehož příjmy jsou nad realnou představou nás běžných dělníků či techniků, není schopen toto napsat. Jeho intelekt(díky čemuž má pravděpodobně takovou pozici, která mu jeho plat zaručí) by mu takovýto projev nedovolil~:-D A nebo, naopak pracuje ve službách veřejných(žena všech~;)) a v tom případě postačí intelekt nízký, leč tím se také ony ženy příliš nechválí. Takže dámy, XXX si dělá jeno prdel~j~ nechte ji..... Ono představy jsou krásné, ale jakmile se nedokáže smířit s faktem, že je chuděra sama a možná i v hrozné situaci, někde si komplex léčit musí.
Jinak k tématu, jsem na tom podobně jako zadavatelka, ale nijak mi to nevadí. Máme co potřebujem, k tomu zdravý chytrý dítko, seberealizuji se a co tedy chtít víc? reklamy jsou mi u kostrče~;)
 Jíťa 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(30.9.2008 13:53:14)
jj, další ukňouraná diskuze, kde je každý, kdo je na tom líp, nebo se tak alespoň cítí, zakomplexovaný.

Rodinný rozpočet 20 tis. pro 4 osoby, ale pocit luxusního života... Radši už mlčím, stejně jsem nejspíš zakomplexovaná.
 XXX (2deti) 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(1.10.2008 9:51:40)
Aneko 33, ja zakomplexovana rozhodne nejsem , spis bych to typovala na vas a na par mistnich. Proto tady taky jste a stezujete si na svuj zivot. Jen jsem chtela dat vsem vedet ze existuji i jini lide kteri smysli jinak.
 Aneka33 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(1.10.2008 10:22:10)
XXX~:-D kde jsi četla, že jsem nespokojená? Já psala, že jsem spokojená, což je pravý opak~:-D Ale nevadí. K tomu, co jsem napsala mne utvrzuje i fakt, že dobře čtu tvé názory. "že by jsi si dítě nepořídila, kdyby..." Což je jistě názor , leč hodně krátkozraký, neboť se ve vteřině mude udát cokoli, co komukoli plány zhatí. A čím více čtu tvé názory, tím více jsem přesvědčena o svých slovech. Znám mnoho lidí, kteří jsou velmi velmi bohatí, ale ani jeden z nich na obdiv své peníze nedává a o moc více jsou schopni si uvědomovat, jak jsou peníze vrtkavé a to právě z důvodu, že člověk nikdy neví. A věř mi, jsou to mí velmi dobří přátelé a přestože si mohou koupit i to, o čem já jen sním, jsou schopni přemýšlet reálně. Úvahy podobné tvým, jsou jim cizí - chvála jimR^ to bude tím intelektem?! Také totiž záleží na tom, co člověk dělá. Pokud dědil, či šlape=snadno vydělané peníze, to pak má úvahy podobné tvým, pokud však si své peníze podctivě vydělal, začal od píky a je bohatý jako král, myšlení těchto se diametrálně odlišuje.
 XXX (2deti) 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(1.10.2008 11:09:08)
Aneko ja nevim proc se tady ze me snazis opakovane udelat prostitutku a primitiva, pripada me to naprosto nevhodne. Jestlize zijes jen urazkami a neprejes druhym tak je mi te lito. Jak tady ctu tve prispevky tak me prijdes jako primitiv ty.
 aneka33 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(1.10.2008 12:00:26)
XXX - ale no tak~:-D. Pokud se nepletu ( a záměrně jsem si své přízpěvky četla zpět) ani jednou jedinkrát jsem nespojila prostitutku s tebou, či jsem jedinkrát neuvedla nic ve spojení hlouposti a tebe. Nebuď vzathovačná. Můj příspěvek zobrazil pouze mou vlastní zkušenost a pakliže se neznáme(a doufám že ne), nemůže tě to tudíž urážet. Pokud však jsi se v tom nezhlédla. To ale není můj problém. Prostituce je - a to nepopřeš - jedna z "profesí" kde lze získat s poměrně malým rozhledem a znalostmi a v rychlém sledu hodně peněz a pokud vím, tak kromě děditství, není nikde snadnějšího zisku - jen výhra. Takže jsem pouze zohlednila možnost příjmu, nikoli však TVÉHO příjmu.~:-D A v tomto já vidím zásadní rozdíl.
 Lenko 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(1.10.2008 15:42:20)
Když už máš potřebu rozebírat kde kdo bere peníze, taky nejsem úplně z nejchudších a nestydím se za to, tak příště piš místo děditství - dědictví, to bude lepší.
 maw 


Re: Ruzne socialni vrstvy - bláblá 

(2.10.2008 20:58:58)
Zmizni si dostudovat češtinu, ať ten pravopis tady tak netipuješ, protože Ti to nejde.
 kreditka 


Specielně pro XXX 

(30.9.2008 21:51:31)
Já na mateřský - 7600 + manžel nosí tak 16 000, když mají v práci bonus tak i víc. Platby půjček cca 9 000, dále elektrika, voda atd. Přesto mám pocit, že si žijeme výborně, jsem s tímto stavem spokojená.

Tak a teď mě kamenujte, že v takto bídném životě jsme si pořídili dítě, které je kupodivu dobře najedené, pěkně ustrojené a do budoucna mu spoříme.

Mimochodem, nevím v jaké ekonomické situaci byli vaši rodiče, když si vás pořizovali, ale pokud tedy neměli nadprůměrné příjmy, tak jim můžete děkovat, že tu jste, protože podle vaší teorie, by 3/4 čechů děti vůbec nemělo! ~:(
 Simona F., syn ve druhé třídě 
  • 

Re: Specielně pro XXX 

(1.10.2008 13:56:07)
Samozřejmě, souhlasím. Nejsem zastáncem toho, že když na to někdo nemá, má 4 děti a podobně, ale kvůli tomu, že si nevydělám tolik, abych synovi zaplatila super školu, autíčko a barák se přece nevzdám možnosti být matkou!!!! To je kravina!!!!!
 madlenka07 


Re: Specielně pro XXX 

(1.10.2008 17:50:49)
Milá XXX!Přeji Ti,aby jsi se nikdy neplánovaně nedostala do situace,kdy Tě opustí partner,ztratíš třeba práci,budeš mít hypotéku na byt apod.Já rozhodně neplánovala být s dcerkou sama,ale stalo se.No a jestli jí někdy nekoupím byt a auto,nedělá to ze mne špatnou matku a z ní špatného člověka.
Mám zkušenosti spíše opačné...můj expartner měl vždy přesně takhle cestičku od rodičů vyšlapanou,koupili mu byt,auto,později zaplatili jeden dluh,druhý...on se nikdy nenaučil být zodpovědný a nezná hodnotu peněz,protože k tomu nikdy neměl příležitost.Tak pozor,aby jsi to s tím vyšlapáváním cestičky svým dětem nepřehnala.
 XXX (2deti) 
  • 

Re: Specielně pro XXX 

(1.10.2008 18:34:16)
Ja taky neziji s otcem mych deti, ale vybrala jsem si muze o kterem vim ze se i nadale postara o me deti. Volba partnera a otce nasich deti je preci take na nas. Jinak jak uz jsem rekla o tve situaci tady nedebatuji
 maw 


Re: Specielně pro XXX 

(2.10.2008 21:02:42)
Tak hlavne, at nepreberes.
Vybirat totiz neumis, jak patrno.
 kreditka 


Pro XXX 

(30.9.2008 21:52:38)
Já na mateřský - 7600 + manžel nosí tak 16 000, když mají v práci bonus tak i víc. Platby půjček cca 9 000, dále elektrika, voda atd. Přesto mám pocit, že si žijeme výborně, jsem s tímto stavem spokojená.

Tak a teď mě kamenujte, že v takto bídném životě jsme si pořídili dítě, které je kupodivu dobře najedené, pěkně ustrojené a do budoucna mu spoříme.

Mimochodem, nevím v jaké ekonomické situaci byli vaši rodiče, když si vás pořizovali, ale pokud tedy neměli nadprůměrné příjmy, tak jim můžete děkovat, že tu jste, protože podle vaší teorie, by 3/4 čechů děti vůbec nemělo! ~:(
 hrouda 
  • 

úspory  

(30.9.2008 21:57:57)
vy de facto 9000 měsíčně ušetříte. Tady si lidi neustále stěžují, že nic neušetří, ale pak přiznají mnohdy horentní splátky - přitom to jsou vlastně úspory zpětně. Místo, abych šetřila a pak si něco koupila, tak si to koupím na půjčku a pak to došetřím. Příjde mi absurdní, že někdo napíše, že splácí třeba 11 000 tisíc a pak si povzdychne, že nic neušetří. Vždyť vlastně půjčkou utratil své budoucí úspory. A uspořit 11 000 měsíčně je dost. My taky splácíme a nedělám si výčitky, když nějaký měsíc neušetříme už nic.
 kreditka 


Re: úspory  

(30.9.2008 22:08:32)
O tom to právě je, půjčku jsme si vzít museli, abychom si z půdy rodinného domu udělali vlastní bydlení + koupili starší auto (na vesnici dnes skoro nutnost), ale beru to tak, že až půjčky zaplatíme budeme v pohodě úplně, možná se dostaneme i k moři na dovču ~:-D

Jen mě může naštvat, že tady někdo čochtá o tom, že pokud člověk nemá naditou peněženku, tak ať si raději nepořizuje děti.

My žádní milionáři nejsme, ale to neznamená, že nemůžeme poskytnout dítěti šťastný domov!
 hrouda 
  • 

Re: úspory  

(30.9.2008 22:13:26)
vy vlastně 9000 měsíčně ušetříte - akorát jste ty úspory dopředu utratili. My to mame taky tak, jen o něco málo mín. takže není třeba hučet - tolik platím, už nenašetřííííííííííííííííííím
 kreditka 


Re: úspory  

(30.9.2008 22:20:25)
Já občas něco našetřím - ale znáš to, přijdou Vánoce a už se koruny kutálí........~:-D
 hrouda 
  • 

vánoce?  

(30.9.2008 22:23:01)
nejhorší je září : zaplaťte, uhraďtě, zakupte, přispějte,
 Emilka. 


Re: vánoce?  

(30.9.2008 22:30:47)
Ne, ne, nejhorší je říjen.~:-D
 kreditka 


Re: vánoce?  

(30.9.2008 22:34:18)
Tak to u nás bude tento rok druhý nejhorší měsíc - malá má první narozeniny.....sbohem korunky...~:-D
 Emilka. 


Re: vánoce?  

(30.9.2008 22:36:07)
Hanba mi!~;) Píšu to proto, že je říjen za dveřmi a na první narozeninky bych zapoměla. Ajaj.~:-D
 kreditka 


Re: vánoce?  

(30.9.2008 22:40:18)
Tak copak malej ještě z toho nemá rozum, před ním narozeniny utajíš, ale s ostatními v příbuzenstvu to bude asi horší ~:-D Jinak dobrej návod jak ušetřit - skleróza ~:-D
 Emilka. 


Re: vánoce?  

(30.9.2008 22:43:15)
Počkej, počkej!! Já je jenom zapoměl uvést jako důvod pro větší únik penízků v měsíci říjnu, ale že bych zapoměla úplně, to zas ne.~:-D~:-D~:-D
 kreditka 


Re: vánoce?  

(30.9.2008 22:48:44)
Jen aby!~:-D To víš donekonečna narozeniny před malým neutajíš ~:-D~:-D~:-D V každým případě, co se týče peněz, bude pro tebe říjen horší, než jsi původně psala...~:-D
 Emilka. 


Re: vánoce?  

(30.9.2008 22:51:45)
~:-D~:-D~:-D
Doufám tedy, že na vánoce nezapomenu.~;)
 kreditka 


Re: vánoce?  

(1.10.2008 15:25:42)
Tak to bys musela být jedině slepá a hluchá , vždyť o Vánocích se mluví sotva skončí léto - velká výhoda pro zapomnětlivce ~:-D~:-D S narozeninama je to horší, tam když nevzpomeneš, tak ti je připomene max. kalendář, kde sis je poznamenala~:-D~:-D
 kreditka 


Re: vánoce?  

(1.10.2008 11:56:44)
To začnu říkat za 5 let ~:-D
 bezdětná 
  • 

K vrstvám... 

(8.10.2008 12:25:27)
K bouřlivé diskuzi ohledně vrstev mám potřebu napsat, že chudí měli vždy více dětí a je to dané i tím, že nemají/neměli moc možností ani peněz se zabývat něčím jiným než plozením a také jsou více než intelektuálně založeni pudově a tudíž více plodí.
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(2.10.2008 9:21:37)
Kdybych já tušila, jak na tom budu finančně teď, tak bych si děti asi nepořídila - no.. stejně asi jo :-))
Před cca 6ti lety jsem byla vdaná, tudíž příjem mého muže byl cca 12 tis., můj příjem cca 50 tis., za tu dobu jsme se stihli rozvést, společník ve firmě vytunelovat i můj podíl na podnikání, takže jsem zůstala na mateřské, vlivem okolností bez možnosti ukončit podnikání, tudíž bez sociální pomoci.. vlastně jsem byla 1/2 roku každý měsíc v mínusu 5 tis. Živilo mě to, že jsem předtím svým rodičům půjčila peníze, tak mi to vraceli každý měsíc zaplacením potřebného - jídlo, inkaso apod.
Takže - nemám peníze - já bych si děti nepořídila... Měla jsem se víc jak dobře, někdy se holt stane.. Teď mám solidní práci za 14tis., alíky; na kroužky, vzdělání a větší dary pro děti přispívají mí rodiče.
 Hanka 25 let a Anička 3 roky 
  • 

Re: Ruzne socialni vrstvy  

(7.10.2008 18:22:23)
Zdravim,ono take hodne zalezi na tom, v kde a v jake zijeme lokalite. V kraji, kde v soucasnosti bydlime my s manzelem a dcerkou je prumerny plat okolo 12000 Kc. Jsem na materske dovolene, takze muj prijem je 7600. Sice nestradame, mohlo by to byt i lepsi. Mame na "krku" hypoteku. Zadluzeni jsme na dalsich 15 let, ale bohuzel jine reseni nebylo (leda jit bydlet pod most) :D Vam XXX Vam ze srdce preji takovy zivotni standard, kdo by si ho nepral? Ale s jedna vec me uprimne zvedla ze zidle.... A to, Vase vyjadreni ohledne porizeni si rodiny a poctu deti... Dite se da i neda naplanovat. V nasem pripade bylo neplanovane, ale prece ve svem veku nebude uvazovat o jine moznosti, nez si dite nechat a vychovat.Mela jsem stesti, ze partner byl uvedomely a zodpovedny a vzal to proste tak jak to je (ze jsem tehotna jsem zjistila po 3 mesicni znamosti). Dalsi vec - od rodicu jsme nemeli byt, auto, a nej veci, skoly... A myslim,ze nam to nikterak neublizilo (naopak).Nerikam, ze dospele dite se o sebe musi postarat samo. Ale proste, kdyz na to neni, nebude to. ale zalezi na uhlu pohledu.
 Kaše, 17,14, 13 


asertivita 

(30.9.2008 12:38:41)
Mě se na podobné vnucovače osvědčuje asertivní technika "otevřených dveří". Spočívá v tom, že souhlasím se vším, co mi říkají, kromě toho jediného - že bych si měla jejich produkt koupit. Když mě to baví, tak si podobné rozhovory vychutnávám a beru je jako trénink na složitější situace:

"Máte pravdu, životní pojistku dnes nemá jen blázen. Ale já ji nechci."

"To jste vystihl naprosto přesně, neuzavřít pojistku je nezodpovědné hazardování s osudem rodiny. Ale já ji nechci."

"Ano, ano, dá se na to šeredně doplatit, ale já ji nechci".

Doprovázet nejlépe nadšeným přikyvováním hlavy a zářivým úsměvem.
Když mě to přestane bavit, prostě se stejně mile rozloučím a odejdu.

 Siddhártha 


Re: asertivita 

(1.10.2008 13:26:40)
Asertivitu vidím hlavně v tom, že trvám na svém NE. Já prostě tyto prodejce ani neposlouchám, nedávám jim prostor, aby by jen stihli nabídnout své produkty. Hned, jak mě zastaví, řeknu, že nemám zájem o žádné nabídky. POkud začnou být agresivní a dobíhají mě, důrazně se zeptám, zda rozumí výrazu slova NE a že si nepřeji, aby mě obtěžoval. A opět odcházím, nečekám na reakci. V podstatě nechápu, že se s nimi někdo zastaví, poslouchá je, dává jim za pravdu... Ztráta času.

Jinak jsem moc nepochopila článek. Je nadepsán Životní úroven rodin v ČR,ale řeší se tam tito prodejci. Trochu nechápu souvislosti.

Ale souhlasím s Pajimou (snad jsem to napsala správně), reklamy jsou šílené, nekoupíš jogurt Dobrá máma, nejsi dobrá máme, nemáš mobil podle poslední mobil, jsi socka.
 Siddhártha 


Re: asertivita 

(1.10.2008 13:27:24)
Jinak hrozně ráda bych pomoc od rodiny, třeba i ve výši 1000,-Kč. Tohle mě fakt dostalo.
 Lucka - autorka článku 
  • 

Re: asertivita 

(1.10.2008 14:41:33)
Ahoj - nadpisem životní úroveň v ČR jsem se čistě zabývala tím, jaké by to všechno mělo být, kdybych měla všechny dobré výrobky a služby, co jsou kolem nás nabízeny. V podstatě šlo o zamyšlení, jakou má moje rodina "úroveň" - pokud tyto výrobky a služby nemá. Nic víc v tom nehledej, tak jak jsem to napsala, tak jsem to napsat chtěl. Nic víc, nic míň. ahoj Lucka
 Siddhártha 


Re: asertivita 

(1.10.2008 15:47:26)
Aha, díky za vysvětlení.

A jistě víš, že i bez těch věcí má Vaše rodina úroven dobrou.

Já se spíš bojím, že to, co se všude nabízí, jsou cetky, kterých se potřebují zbavit a je fatk, že když člověk něco potřebuje, tak si to koupí a nečeká, až někoho potká.
 maw 


Re: asertivita 

(2.10.2008 21:11:42)
Hezky a výstížně řečeno. Na věci, který jsme rádi koupili, jejich investice se vyplatila, často jsme na ně čekali, museli jsme pro ně někam zajet, na ty jsem v životě žádnou reklamu neviděla, ani nikdo z mých známých.
 daannaab 


Re: asertivita 

(6.10.2008 3:58:09)
Musím souhlasit s jednou věcí a to, že dobrá věc reklamu nepotřebuje.Ovšem jsme komunita,která jak nevidí denně desetkrát reklamu v televizi tak nevěří.Neustálé vymývání mozků reklamou se pak na lidech notně odráží a většina lidí pak věří pouze líbivým slibům jak holé zkutečnosti a faktům.Dobrá věc nebo služba je reklamou sama sobě.Ale je spousta věcí,které se nedozvíš jinak než od někoho kdo v té oblasti dělá nebo s ní má osobní zkušenosti.A i ten člověk to musí nějakým způsobem sdělit ostatní, aby z toho mělo užitek více lidí.Proto lidé rádi využijí i možnost sdělit zkušenosti ať dobré či špatné prostřednictvím internetu.Ovšem jak má někdo špatné zkušenosti to jsou všichni za jedno,ale jak nabídne něco prospěšného,vyzkoušeného co někomu pomůže tak hned se na něj strhne lavina jak lobuje,vnucuje a dělá si reklamu.Přitom spoustě lidem v nouzi nabízí pomoc,která je tak pošpiněna hlupáky,kteří co nevědí tak nevěří, že to může fungovat. A to mě na lidech tady vadí.Spousta lidí dělá chytré,ale vůbec se neorientuje a nic o daných problémech neví.Jen někde třeba slyšeli něco podobného přes desáté koleno a pak je to nesmysl.A tyto nesmyslné informace se tady pak dobře šíří a je s podivem,že většinou lépe ty negativní (alespoň takový mám dojem).Mám dojem,že lidí,kteří by rádi pomohli je čím dál tím více a možná i proto,že jsou znechuceni třeba hloupostí přispívajících.Zajímalo by mě,proč je tolik lidí, kteří raději hledají složité argumenty proč to či ono nemůže být možné nebo fungovat než aby poznali jednoduchou cestu jak to či ono funguje nebo to na trhu je.Nad tímto by se mělo hodně lidí zamyslet,nedávat na názor druhých ( hlavně ne na anonimní diskuze),ale udělat si vlastní názor z vlastní zkušeností.Nebyla by tak taková diskuze hodnotnější???
 maw 


Re: asertivita 

(2.10.2008 21:11:46)
Hezky a výstížně řečeno. Na věci, který jsme rádi koupili, jejich investice se vyplatila, často jsme na ně čekali, museli jsme pro ně někam zajet, na ty jsem v životě žádnou reklamu neviděla, ani nikdo z mých známých.
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Podobně, ale bez stresu 

(30.9.2008 12:42:09)
U nás je to velmi podobné, jako asi ve většině průměrných rodin. Příjmy tak tak pokryjí výdaje, materiální luxus se nekoná. Ale nás to ani netrápí. Ten největší luxus - zdravé, chytré děti a dostatek času s nimi stráveného - máme. Vybodněte se na obchodní centra i všechna další místa, kde se vás někdo snaží oblbnout za účelem svého byznysu. Bez peněz to na světě nejde, ale když člověk používá zdravý rozum a poskládá si hodnoty, potřebuje jich nakonec méně, než by se zdálo. (A nemusíte rezignovat na slušný standard, nebojte :-)) Alespoň já jsem dnes jako maminka spokojenější, než když jsme na naše příjmy byli sami dva a mohli oproti dnešku bezuzdně a často nesmyslně utrácet. Teď si zkrátka jen zatraceně pečlivě vyberu, komu a za co své peníze dám.(A chvíle sami pro sebe bez dětí si s manželem děláme při výšlapech do lesa - doporučuji! S obchoďákem nesrovnatelné! :-))
 Terka 
  • 

Re: Podobně, ale bez stresu 

(30.9.2008 13:36:28)
Souhlasím.
Autorka mě jen překvapila konstatováním, že si sedla a spočítala, kolik za co utratí. Tohle já kdybych nedělal už dávno, tak určitě jen na jídlo projíme půlku výplaty - manžel i syn jsou žravci, já zas na sladké. Proto u nás existuje excelovská tabulka, kde je napsáno, kolik vydáme měsíčně na splátky na byt, vodu apod., kolik MÁ padnout na jídlo, telefon, oblečení. Časem jsme přidali i kolonky s kapesným a jednrázovkami jako divadlo a pod. Ze začátku to bylo celkem drsné , zapisovat si opravdu úplně vše (sem tam čokládička a ejhle, jsou z toho 400 za měsíc), ale zvykla jsem si, teď už i plánuju jídelníček na týden a od té jsou teplé večeře a peču mlasky, neb je to levnější i zdravější. A jen díky tomuhle systému neutrácím zbytečně, můžu koupit kvalitní boty a oblečení (troufám si tvrdit, že v porovnání s okolím ho máme málo, ale jeden kus vydrží tři a více let), zajít za kulturou, splácet byt, a to vše ze zcela průměrného platu. O to víc mě někdy štvou některé kamarádky, které předhazují, jak se máme dobře (vida nějaký nový kus oblečení nebo např. dřevěnou stavebnici syna), ale nechápou, že to je jen proto, že se omezíme např. v těch sladkostech, telefonních hovorech, nemáme tv, dítě mělo látkové plenky a podobně. Když jsem pak jedné ukazovala svůj rámcový rozpočet a říkala, že nakupuju zásadně podle lístku s jídelníčkem, strašně se divila a říkala, že to by se jí teda nechtělo, že to musí být hrozné...
 Janka.o 


Re: Podobně, ale bez stresu 

(30.9.2008 17:53:47)
To jsem ráda, že nejsem sama, kdo funguje na excel tabulkách. Už jsem si myslela, že jsem divná :-))) U mne to byla nutnost po rozvodu, protože do té doby jsem nemusela počítat peńíze, manžel vydělal dost a najednu jsem nemohla s penězi vyjít. Šok z toho, že za banbonky vydáme přes 300 byl. Říkala jsem si, že je přece kupujeme jen sem tam. Navíc jsem zjistila, že když musím večer sednout a všechno zapsat, tak si spoustu věcí odpustím, abych je tam nemusela zapsat a nakonec zjistím, že jsem je vlastně nepotřebovala. V tom duchu se snažím vést i syna. Když něco moc chce a hned, tak se dohodneme, že jdeme domů a do rána si to nechá projít hlavou. Většinou pak zjistí, že to až tak nemusí mít. Pokud o to stojí za den, dva, týden, koupíme. Já si takhle kupuji už pár roků friťák a ještě ho nemám.:-)
 Terka 
  • 

Re: Podobně, ale bez stresu 

(1.10.2008 19:53:42)
Manžel si ho koupil ještě na výšce z brigády a hádej - většinu času stojí ve skříni.
 madlenka07 


Autorko! 

(30.9.2008 13:48:09)
Chápu Tvé rozhořčení,také nemám ráda vnucující reklamy...ale promiň,mít 29000Kč na měsíc se mi nezdá málo.Kdysi jsem mívala sama pro sebe 12tisíc,po zaplacení složenek mi zbylo 5tisíc.Ted jsem sama s malým dítětem,můj příjem je 7600Kč RP+700Kč příspěvek na bydlení.Když je dobrý měsíc,dostanu i 2tisíce alimenty...bohužel ne vždy.No a moje náklady?3500nájem+600elektřina,2000 hypotéka na byt,kterou splácím naštěstí už poslední rok,nicméně splácím.Telefon raději moc nepoužívám,internet mi platí můj milovaný bráška.Jídlo pro dcerku-15-ti měsíční,každé 3-4 měsíce nové botičky,oblečení dostávám od kamarádek,plínky.Auto nemám,neuživila bych ho.Jsem ta štastná mamina,která ještě kojí,takže výdaje za mléko se mne netýkají.Když mi nedávno prasklo topení,neměla jsem na zaplacení.Práci sehnat nemohu,navíc nemám hlídání,protože babičky stále ještě pracují.Otec se naprosto nestará.
Nezoufej,lidi jsou na tom i hůře než vy.
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: Autorko! 

(30.9.2008 14:11:34)
To se někomu žije. Chtěla jses pochlubit, že máš tak velký příjem a ještě se necháš vydržovat od rodiny? Co by jsi dělala, kdyby jsi měla celkově jako rodina příjem 14.000kč??? Za 9.000kč platíme pohledávky. A těch 5.000kč nám zbyde na jídlo, drogerii, oblečení, školné atd....Mě by bylo strašně trapně od někoho brát peníze, když chlap vydělá kolem dvacky. To se máš čím chlubit teda ~Rv
 aneka33 
  • 

Re: Autorko! 

(30.9.2008 14:14:59)
PavLen 14000 není možný,ne?To by muž musel dělat za minimální mzdu a ty na RD i tak to nevychází.
 Lou+3 


samozivitelky 

(30.9.2008 14:49:31)
i pro samozivitelky bez vetsi praxe se myslim, pokud chteji, da najit prace, jako je hlidani deti spolecne s vlastnim (plati se od 80 na hodku), nebo pomoc v domacnosti (asi 100 na hod). Jsou take ruzne poradny a podpurne skupiny i v materskych centrech.

Co se reklamy tyce, dospely se ji musi umet branit, vice se bojim o deti - tezko jim nekdy vysvetlovat, proc to barevne krasne roztomile nemohou mit, ze je to nezdrave... nevkusne a tak. Proto ani nemame TV, nechodime na zadne velkoakce ani do obchodnich center. A vlastne hlavni luxus, co si dopravame je prave ta pani na uklid, kvalitni (a ne vzdy nejdrazsi) hracky a hodne vyletu do prirody. A pokud mozno zdrave jidlo. Lucka
 jak 


Re: samozivitelky 

(30.9.2008 14:58:09)
jinak teda jeste prihodim, ted jsme shaneli brigadnika do prace, flexibilni doba - to je, muze to delat i v noci, za 100 Kc na hodinu a uz treti mesic mame problemy nekoho sehnat. tak nevim, ale ja bych za takovou brigadu treba na VS byla stastna.
Pro me je priorita mit bydleni, sporeni detem do budoucnosti.
Take chci detem pomahat, chci jim koupit byt, tak nevim, proc se navazite do autorky, ze ji rodice neco daji. V normalnich rodinach se dle me snazi vsichni pomahat vsem.
 kreditka 


Re: samozivitelky 

(30.9.2008 22:00:08)
Můžu se jen zeptat, kde je možno sehnat takovou brigádu? Jen mě to zajímá, protože jsem se již přesvědčila na vlastní kůži, že sehnat nějakou brigádu s flexi dobou a 100 Kč/hod se rovná scifi, alespoň na malých městech, bohužel už ani hypermarkety nemají moc zájem o zkrácené úvazky pro matky s dětmi, spíš berou penzisty. Ve velkých městech to bude asi lepší, ale dojíždět min. 40 km do velkého města a 40 zpět - nic pro matku s malým prckem~;((
 maw 


Re: samozivitelky 

(2.10.2008 21:18:31)
Pomahat ano.
Ale dat diteti moc materialniho (a zpravidla, kdyz to jeste nepotrebuje, takze nezna hodnotu), neni k jeho prospechu a pro jeho dobro. Z tohoto duvodu to mnozi rodice nedelaji, ackoli by mohli.
 Zufi. 


Re: samozivitelky 

(2.10.2008 21:22:04)
Maw, rozumím tomu dobře? Když dám holkám auto a byt, tak to není pro jejich dobro~k~??????????
 Zufi. 


Re: samozivitelky 

(2.10.2008 21:22:56)
Maw, rozumím tomu dobře? Když dám holkám auto a byt, tak to není pro jejich dobro~k~??????????
 Zufi. 


Re: samozivitelky 

(2.10.2008 21:23:59)
Maw, rozumím tomu dobře? Když dám holkám auto a byt, tak to není pro jejich dobro~k~??????????
 Zufi. 


Re: samozivitelky 

(2.10.2008 21:24:48)
PARDON
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: samozivitelky 

(30.9.2008 15:15:26)
a zijes v Praze?ja praxi nemam totalne zadnou,jsem vyucena prodavacka smiseneho zbozi ale jit do kramu nemuzu tam se delaji 12 hodinovky a sehnat vubec cokoliv na zkraceny uvazek je hodne tezke jeste k tomu kdyz kazdy zamestnavatel nechce samozivitelku protoze vi ze kldyz bude dite nemocne bude zenska chybet,to by mi ty tri mesice za zkraceny uvazek prisli draz nez bych zustala doma.Jako si nemuzu dovolit soukromou skolu protoze by mi spokla vsechny vydaje,do statnï skoro zadne trilete dite nevezmou
 daannaab 


Re: samozivitelky NABÍDKA 

(6.10.2008 0:13:44)
Ahoj,
chápu tvoji těžkou situaci a měla bych pro tebe určitou možnost jak zvýšit svou úroveň a přijít si i na nějaké peníze.Taky mě tady na těchto stránkach pomohli a tak ráda pomohu stejně dalším.kdyžtak napiš na daannaab@seznam.cz R^~;)
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: Autorko! 

(30.9.2008 15:53:49)
Aneko, já beru 4.800, muž 10.000kč ... tak joo o 800kč jsem se sekla.~j~
 Aneka_ 


PavLen 

(30.9.2008 16:53:01)
to je síla. Vím, co to je, také jsme dlouho žili hodně na hraně. Stavěli jsme dům a měli jsme půjčky a ty spolkly většinu. V té době, protože nám zbývalo tak jak tobě okolo 4000 na měsíc, jsem ale chodila po večerech, nebo brzy ráno, vymetat hajzlíky. Jo, práce na pendrek, ale 3000 k dobru a jak nám bylo dobře.(raději budu více pracovat, než se trápit extrémním nedostatkem) Nyní jsem po RD a jsem normálně v práci, zase v klidu chodím do školy, dům je splacený a na ty doby né moc ráda vzpomínám, leč nelituji.
Jinak ani já nepovažuji za nic zlého, že babička dává nějakou tu stovku dceři na knížku. Pravidelně, proč ne. Je každých rodičů věcí, zda chtějí dát, či nikoli. Nás rodiče nesponzorují, ale faktem je, že jednou za čas příjdou s takovým darem, který mně sakra usadí. A že si musí ubrat u huby. Jsem jim za to vděčná a nevidím důvod, proč si dar, či obnos na nějakou věc nevzít, pokud mi to rodiče dát chtějí(sami od sebe)pochopitelně ho příjmu. i já pomohu své dceři či rodičům, bude-li třeba. I já nyní na dceru myslím a spořím jí. Ale i já jsem si brala od babičky peníze, dala-li je mi, ale stejně tak jsem se pak zcela automaticky o babičku ležáka starala společně s rodiči. Já přes den, oni večer a v noci. Ráda pomohu a stejně tak ráda pomoc příjmu a nestydím se ani za jedno.
 Lucka - autorka článku 
  • 

REAKCE AUTORKY ČLÁNKU 

(30.9.2008 14:22:40)
Ahojte všem, děkuji za reakce na můj článek. Jsem překvapena, kolik lidí reagovalo. Je docela zajímavé sledovat, že pro někoho jsem arogantní a pro někoho zase socka. No - jsou to vaše názory. Pokud byste mě znali osobně, tak byste pochopili, že člověk arogantní rozhodně nejsem. Jak jsem již napsala, smekám před lidmi, kteří se starají o rodinu sami. Vydržovat se od rodiny nenechám, vždycky jsme si doma pomáhali. Když jsem pracovala a byla bez dětí a mamka byla nezaměstnaná, pomáhala jsem zase já ji. Teď, když jsem doma na rodičovské, tak mi zase pomáhají rodiče. Myslím, že hodně babiček přispívá vnoučatům na nákup ovoce, na kroužky, obuv apod. Rozhodně si nemyslím, že jde až tak o úplný nadstandart, pokud já budu mít vnoučata, ráda jim přispěji také. Ve stáří se zase postarám o rodiče, u nás v rodině to tak je, tak nevím, proč mě někteří nazývají, že se nechám vydržovat. ČLánkem jsem rozhodně neprovokovala, ale chtěla jsem probrat situaci rodin v ČR, prostě normální diskuzi bez urážek. Snad to aspoň někteří pochopili. A děkuji za pozitivní reakce na článek. Lucka
 ninuszka 


Re: REAKCE AUTORKY ČLÁNKU 

(30.9.2008 15:37:51)
Lucko, netrap se negativními ohlasy. Nám babičky taky přispívají na boty, oblečení a začnou i na školu. Co je na tom špatného? Zvládli bychom to samozřejmě i bez nich, ale sama sebe si nedovedu představit v roli babičky, která má peníze a svým vnoučatům nic nekoupí. Vidím v tom závist. Takže máš můj souhlas, jen s tím odreagováním...do supermarketu by mě nikdo nedostal. Znám příjemnější zábavu~;)
 Elenka 
  • 

Re: REAKCE AUTORKY ČLÁNKU 

(30.9.2008 16:55:44)
Naše rodina má příjem cca 50.000,- Kč měsíčně, žijeme v Praze a babičky nám taky vypomáhají. Je to každého věc, oni to neberou jako výpomoc,ale že vnoučatům koupí něco nového, např. Nestydím se za to. Naše rodina drží hodně pohromadě tudíž si pomáháme navzájem a nikdo z nás v tom nevidí nic špatného.
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: REAKCE AUTORKY ČLÁNKU 

(30.9.2008 15:58:36)
Joo je jasné, že babi koupí tam bundu, tam boty, tam sladkost, tam ovoce ale ty jsi to napsala do příjmu 2.000kč pod tímto jsem si představila jak ti maminka posílá složenku s penězama nebo ty jdeš na návštěvu a natáhneš ruku.
 hrouda 
  • 

vyprdni se na moralistky  

(30.9.2008 21:27:57)
aneb mám babičče hodit na hlavu samonafukovací karimatku za 1400, co vnukovi koupila, když mu stačí obyčejná za 120? Nebo lego, jaký bych já děckám nikdy nekoupila? Co budu dělat já, až se stanu babkou? Když mi zbyde pár kaček, budu šťastná, že můžu vnukům něco koupit.
 maw 


Re: vyprdni se na moralistky  

(2.10.2008 21:22:04)
Samonafukovaci jsou SUPER!
(Ackoli za 1200 nevim, to mi prijde levna)
Chapu, ze dite neoceni ten rozdil, ale tak vyraz s klukem pod stan a pujc si tu samonafukovaci. A uvidis!
Ja byt Tvuj syn, tak si velice gratuluju k takovy babce.
A ta babka je dost mlada duchem.
 hrouda 
  • 

karimáma 

(6.10.2008 20:44:50)
možná stáola víc, nevím, 1200 nebo 1400. Pujčila bych si, ale neumím ji obsluhovat. Jo, babi se vytáhla, ještě zakoupila super nerezovej ešus :-)
 hrouda 
  • 

vyprdni se na moralistky  

(30.9.2008 21:28:00)
aneb mám babičče hodit na hlavu samonafukovací karimatku za 1400, co vnukovi koupila, když mu stačí obyčejná za 120? Nebo lego, jaký bych já děckám nikdy nekoupila? Co budu dělat já, až se stanu babkou? Když mi zbyde pár kaček, budu šťastná, že můžu vnukům něco koupit.
 kreditka 


Re: vyprdni se na moralistky  

(30.9.2008 22:11:41)
R^R^R^
 Lizzie 


Re: Autorko! 

(30.9.2008 14:38:44)
Jsi arogantní. A závidíš? Nevidím nic špatného na tom, když někomu rodina přilepší - a 2000 zas není taková částka. Trapně by mi bylo, kdybych si o to řekla, kdyby mi dali, trapně mi není.
Předpokládám, že autorčini rodiče jsou svéprávní a násilím je do toho nenutí. ..,,hloupější, kdo nebere"
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: Autorko! 

(30.9.2008 16:11:40)
Lizzie "hloupější kdo nebere"???? Hmmm zajímavé myšlení. Nejsem arogantní ani nezávidím, tohle opravdu ne. Vždyť mě je i hanba si od někoho pujčit např. od mámy, to lepší si nekoupím pár věcí abych vyšla. No a bráát si od někoho tak to bych asi byla týden červená studem, že mám doma 2 příjmy a beru. Ale je opravdu něco jiného, když babičky koupí, to neříkám. Nebo když se zeptají co mají koupit dětem na narozky apod. ale bráát to ne, to bych nedovedla.
 Lizzie 


Re: Autorko! 

(30.9.2008 18:20:13)
Pro mě je mezi ,,půjčit si" a ,,vzít, přijmout" dost podstatný rozdíl. Kdybych si např. od rodičů musela půjčit, bude mi to blbé, na přijmutí peněžní pomoci, pozornosti apod. mi nepřijde nic divného. Souhlasím se Žabátkem - to ,,ostýchání se apod." je trapné.
A přišlo mi trapné, i když jsme jako děcka lítaly po vsi, u někoho nám nabídly kus buchty, ostatní se ostýchaly - ale babča říkala - ,,jen si vem". Tak jsem se toho držela,-)
Akorát jsem věděla, že si nemám brát bonbónky od cizích pánů, ale to je jiná.
 Dana 
  • 

Re: Autorko! 

(30.9.2008 17:37:07)
Tak,tak.Žili jsme ještě nedávno podobně.Čistý příjem na 4 členou rodinu 13000Kč.Obraceli jsme doslova každou korunu,zvlášť,když jsme ječtě spláceli úvěr ze stavebního spoření.
Teď má manžel jinou práci a lepší plat,já už také chodím do práce na plný úvazek a máme se finančně celkem dobře.Ale možná jsem ráda,že jsem si ten nedostatek peněz prožila-daleko více si jich vážím a neutrácím za každou kravinu,protože ještě mám v živé paměti,jak jsme žili nedávno.
Upřímně ale řečeno,s více penězi je člověk takový svobodnější a může si dovolit i pár zbytečností a trošku se rozmazlovat.
 Lenka 
  • 

Re: Autorko! 

(1.10.2008 14:09:44)
Koukám, že autorka píchla do vosího hnízda co ?
Nepřijde mi, že by se něčím chlubila, prostě jenom napsala svoje dojmy a postřehy a uvedla majetkové poměry, protože jí to přišlo důležité k tomu, aby vysvětlila svůj názor. Mám dvě děti školou povinné, oba s manželem celkem slušně vyděláváme, a přesto jsem ráda, když někdy od rodičů něco dostaneme, ať už jsou to peníze, to bývá třeba při koupi něčeho nového do domácnosti jako příspěvek, nebo třeba dostanou děti od babičky nějakou tu dobrotu, rozhodně se na to ale nespoléháme, bydlíme s rodiči v jednom domě, takže si pomáháme i jinak a nemám pocit, že je nějak vykořisťujeme, vím, že když by nemohli, tak nám prostě nedají nic, ale na našich vztazích to určitě nic nezmění. Rozhodně se za to nehodlám nikomu, u koho to takhle z různých důvodů nefunguje, omlouvat. A názor, že autorka tahá z někoho peníze, mi z mého pohledu přijde hodně zcestný a trochu mi zavání závistí. Možná jí zase chybí něco, co druhým přebývá, ne ?
 Lucka - autorka článku 
  • 

Re: Autorko! 

(1.10.2008 14:45:26)
Aho Lenko, jediné co mi chybí pro štěstí je asi větší pohoda a menší nenávist mezi lidmi. Jinak v životě mi nic nechybí, o co bych až tak moc stála. Přežili mi obě dvě děti náročný porod, manžel je báječný a víc nepotřebuji. Prozatím. Lucka
 Lenka 
  • 

Re: Autorko! 

(1.10.2008 15:03:22)
Ahoj Lucko,
nemyslela jsem to vůbec nijak zle, jen mě naštvaly ty reakce lidí, kteří myslím závidí člověku i nos mezi očima. Zdravé děti i hodného manžela ti ze srdce přeju, jedno ani druhé taky není úplná samozřejmost, ale myslím, že autorky některých příspěvků tady by ti mohly možná závidět i to.
Lenka
 Lucka - autorka článku 
  • 

Re: Autorko! 

(1.10.2008 15:19:04)
Ahoj Leni, díky za názor i vysvětlení:-) Lucka
 jak 


nejde o mesicni prijem 

(30.9.2008 14:31:32)
PAVLE, TO MATE VZANE HODNE MALO.
jinak penize, nepenize, my mame velke prijmy, ale mame hypo, sporeni, tak myslim, ze kazdy utraci dle priorit. Nejde rict, ze kdo ma treba 50 tisic mesicne, je bohaty.
My dodelavame dum a ty penize tak rychle mizi:))
 Lizzie 


Re: nejde o mesicni prijem 

(30.9.2008 14:43:51)
jak,

také souhlasím s tím, že lidé utrácí podle priorit. A každý má odlišný životní standard - někomu (bez urážky - pouze příklad) stačí ke štěstí život na vsi v domku, do něhož investuje minimálně, je domácký, skromnější typ - jiný ten dům opravuje nebo staví, má hypotéku, případně byt, platí si vyšší pojištění, rád si zajede na výlet a dovolenou apod. Nejde to odsoudit nebo rozlišovat.
Samozřejmě záleží i na práci, kterou dotyčný vykonává - u živností je to přece jen trošku jinak, navíc, když si např. platí benzín apod.
Autorčin příjem není z nejhorších, pro někoho možná nereálný, na stranu druhou to není zas až taková bomba.
~:-©
 Lizzie 


omluva za smaila 

(30.9.2008 14:44:10)
..ten zvracející tam být neměl.
 R. 
  • 

Re: 

(30.9.2008 14:54:07)
Je to hodně zajímavé přečíst si, jak na tom kdo je a hlavně, jak to bere. Opravdu to není jen o výši příjmu, ale především o povaze, životních hodnotách, apod.. Nelze skutečně říct, že je někdo bohatý od jistého příjmu měsíčně a někdo zase chudý. Já jsem na mateřské, ale přesto je příjem naší rodiny přes 100tisíc měsíčně, ale bohatá si rozhodně nepřipadám. Bydlíme i žijeme jako každý jiný, jen je asi rozdíl v tom, že já nikdy nepřemýšlím, kolik v obchodě utratím, pokud mi odejde lednička nebo televize, jdu a koupíme. Jinak ale taky nekupuju luxusní věci a neutrácím za exotické dovolené, platíme vysokou hypotéku, leasing, něco nám zbyde, ale ne moc. Hodně pomáhám třeba placením nákupů sestře, která má příjmy nízké. Obdivuji vás maminky, které máte jen jeden příjem do rodiny, ať už jste na mateřské nebo pracujete, protože přemýšlet o tom, který jogurt mohu dětem dopřát a který už je moc drahý, to je pro každou maminku smutné.
 . 
  • 

Re: Re: 

(30.9.2008 15:12:26)
My na tom byli doteď podobně jako autorka včetně toho, že já na mat. přivydělávám. V životě by mě ale nenapadlo v naší situaci brát ještě pomoc od rodiny - bych se styděla, nám ty peníze stačí, jsme rádi že máme to co máme a to platíme hypotéku. :-)
 Medunka_ 


Re: Re: 

(30.9.2008 16:00:40)
Mi příjde docela zajímavé, že je hanba příjímat pomoc od rodiny. Zajímavé to je proto, že podle výzkumu VÚPSV je takových rodin docela dost a teoreticky rozdávají hlavně babičky a dědečci, kteří na oplátku počítají s pomocí v případě potřeby.
Chci říct, že možná v tom je něco víc než peníze...
 . 
  • 

Re: Re: 

(30.9.2008 17:02:39)
Za hanbu bych to nepovažovala, pokud by ona zmíněná bybička vydělávala třeba 40 000. Takto ale - my máme cca 10 tis. na člověka /počítám i batole/, takže spíš 12-13 tis/hlava a babička má důchod nižší než je tato částka, tak proč by nám proboha měla z něj dávat?!? Spíš my jí, ne? Od babičky beru jako velkou pomoc hlídání 1x týdně 3 hod, to ano.
 . 
  • 

Re: Re: 

(30.9.2008 17:03:20)
Takže by mě i zajímalo, kolik berou ti rodiče autorky a odkud, že jim přispívají. :-)
 Lucka - autorka článku 
  • 

Re: Re: 

(30.9.2008 19:59:40)
Oba mojí rodiče stále pracují, jejich spoelčený příjem je vyšší než náš, taťka je lépe placený. Žijí skromně a tak jak jejich rodiče pomáhali jim,když jsme byla malí, tak teď oni pomáhají nám. Nic složitějšího na tom není. Pokud by byla situace jiná, peníze by nám nedávali. Ale jak sami říkají "ber, dokud dáváme". Stejně to padne na děti nebo na jejich spoření. Lucka
 hrouda 
  • 

Re: Re: 

(30.9.2008 21:49:42)
hele, spousta lidí si myslí, že "bankozetle" nemá smysl střádat do matrace a už vůbec ne do banky. Jsou to kusy potištěnýho papírů podložené pouze důvěrou vy systém. Kdo důvěru v tento "kasinovy kapitalismus" nemá, tak to raději někam vrazí. Nejlíp do dětí nebo do vnuků. Já teda nevim, ale ty co tady tak moralizujou, tak si asi neumějí představit, že prarodičům může přinášet dobrý pocit, že se jejich vnuci mají dobře i díky nim. Já doufám, že jednou budu moci svým vnukům taky přilepšovat - přece nebudu na starý kolena střádat do matrace :-)
 kreditka 


Re: Re: 

(30.9.2008 22:18:38)
No já kdybych odmítla jakýkoliv dar od babičky, či prababičky, tak se navýsost urazí! Oni teď pomáhají nám - ne finančně, ale spíše věcně - oblečení pro malou, hračky atd.. Až budu v jejich věku, tak to nejspíš budu dělat taky (pokud bude z čeho).
 Simča 
  • 

Re: Re: 

(1.10.2008 13:22:41)
probůh, proč to řešíte? Pokud jsou prarodiče stále v pracovním procesu, mohou přeci vydělávat docela slušné peníze, které všechny neutratí za vlastní živobytí a pak zcela logicky nabídnou třeba i finanční pomoc mladým. Až budou potřebovat zase oni, otočí se to. To je přece přirozené a nechápu tu debatu kolem...
 arsiela, 


Re: Re: 

(5.10.2008 7:58:55)
nevím co se tak děsně čertíte,že autorce pomáhají rodiče.Nám taky pomáhali,když bylo potřeba a neměla jsem ani na nájem.Tak ho za mě platili, a nějak jsme nad tím neuvažovala.Když jsme se ze srabu,který nezavinil nikdo z nás vyhrabala,tak zas pomáháme my,když je potřeba.Zkrátka u nás se to tak nebere,je nás v příbuzenstvu dost a prostě spolu nějak vycházíme.Bratránek má všechny moje polnosti a nechci ani korunu az pronájem,tudiž finančně vypomáhám vlastně jemu.Našim zas koupím co je potřeba,hradím kompletně opravy v jejich baráku.A oni zas třeba přijdou a přivezou mi nákup,nebo mi máma vrazí prachy klukovi an oblečení,když si myslí,že to je potřeba.Prostě nepočítáme kdo komu co dal.
Samozřejmě pokud jsem přišla za našima,že potřebujem pujčit na auto,tak jsem jim do halíře pak všechno splatila,to je jiná.
Ale měsičně mě třeba dva tisíce daj taky, ne třeba přímo v penězích,ale táta mě veze se synem do nemocnice a nechce prachy za benzín,přivezou maso a tak.Další měsíc jim třeba zas já pomáhám ve stejné míře,nevím my si pomoc na peníze nepřepočítáváme.
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: nejde o mesicni prijem 

(30.9.2008 16:00:48)
Víš JAK, mě to ani nepřijde, že máme málo peněz. My žijeme podle toho na co máme a já jsem tu už jednou psala do diskuse, že vyjdu s minimem. R^
 hrouda  
  • 

Re: nejde o mesicni prijem 

(30.9.2008 21:51:06)
většina lidí žije podle toho, co má. To není žádný objev.
 Simona F., jeden syn ve druhé třídě 
  • 

Samoživitelka 

(30.9.2008 16:04:23)
Jsem samoživitelka, příjem 12 000.- a 1 000.- alimentů...z této sumy platím měsíčně inkaso, půjčku na dům a výdaje za jídlo a další ...což asi 11 000.-, na ostatní výdaje jako je doprava, něco na sebe, hračky nebo školní pomůcky pro syna, zábava atd. mám 2 000.-, nepomáhá mi ani rodina, ani stát...opravdu je to někdy síla s nabídkami nejen v obchodních centrech, ale dokonce i ve školách a podobně a hlavně s chováním lidí pokud ty nabídky odmítnete s tím, že na to nemáte.;-)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Samoživitelka 

(30.9.2008 16:55:57)
Simono,

Cože? Ty přece nejsi povinna takovým otrapům vysvětlovat, proč ty jejich pitomosti nechceš. Někdy jsem slušná, ale jindy mám úplnou radost, že se mi připletou do cesty, a můžu za ten den někoho konečně hezky utřít :-)
Hlavu vzhůru. Bude líp.
 Simona F., jeden syn ve druhé třídě 
  • 

Re: Samoživitelka 

(1.10.2008 13:37:29)
Já vím, bude líp, díky. Ale vysvětlit synovi, že si nemůže objednat knížku nebo DVD jako ostatní spolužáci a podobné věci, které jim ve škole nabízí...to je těžký.;-))Otrapy na ulici taky klidně sjedu...když jsou protivní.;-)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Samoživitelka 

(1.10.2008 13:47:13)
Knížku ani DVD jsem dětem ze školy nikdy neobjednala, kupujeme je v obchodě, když potřebujeme, nebo se nám něco zalíbí, taky při různých příležitostech-narozeniny svátek Vánoce.... Ne když si donesou ze školy leták. Dle mého názoru se tam chodí učit, a ne nakupovat~:(. Dost mě to poprvé překvapilo.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Samoživitelka 

(1.10.2008 13:49:40)
A stejný přístup mám ke všemu, co se mi někdo snaží vnutit-na ulici, v obchodě nebo dokonce po telefonu. I kdyby mě to i zajímalo, tak po té, co mě nahání neodbytný prodejce, si to už rozhodně nekoupím.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Samoživitelka 

(1.10.2008 15:29:18)
Evelyn,
tak zrovna knížky jsme ve škole mladýmu objednávala - přes Klub mladých čtenářů. Nabízené knížky byly (nevím 100% jestli všechny, ale převážná většina ano) od Albatrosu, který vydává věci slušné a ve slušné kvalitě. Navíc na ně byla sleva. Takže pokud si tam mladej vybral něco, co ho zaujalo, tak jsem to objednala. Většinou to byly tak dvě tři knížky ročně ... Kupovali jsme takhle třeba i některý díly Harry Pottera nebo pár knížek od Blyntnové
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Samoživitelka 

(1.10.2008 15:39:07)
Stáňo, my Klub mladých čtenářů ignorujeme, většinu z toho seženeme levnějc ~;)
 maw 


Re: Samoživitelka 

(2.10.2008 21:41:04)
Nestraš! To ten klub tak klesl, že prodává už i takovej brak jako Pottera! No potěš!
 Sylvie 


Re: Samoživitelka 

(2.10.2008 21:54:57)
Maw, kdyby jen prodává :o) Holka včera ze školy přitáhla první díl audioknihy (rozuměj - CD) HP a Kámen mudrců jako dárek za objednávku z KMČ. (Jinak nic proti HP, já ho nečetla, jenom mě pobavila ta audiokniha.)
 Honza 
  • 

A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 0:05:54)
Vite, pokazde, kdyz si ctu tyto clanky a reakce pod nimi, tak si pokladam celkem zasadni otazku. Kde asi tak ti lide ziji, v cem bydli... Ono pokud 3 clenna rodina ma mesicni prijem 20 tisic (povazuji za slusne) a bydli ve vlastnim, bydleni je stoji maximalne 5000 a zbytek maji na ostatni veci. Zase tu muze byt rodina s prijmem 35 tisic, ktera plati hypoteku na 2+1 a bydleni je stoji mesicne 20tisic. Pak je cele toto srovnavani prijmu uplne zbytecne.
Rad se bavim o penezich, zajima me, jak ostatni bydli, kde, za kolik, protoze holt stat se prestal starat a moje generace uz nedostane k odprodeji statni byt za 200 tisic v trzni hodnote 1.5 milionu. Budu rad za kazdy prispevek na tema bydleni a rodinny rozpocet, zvlast od mladych, kteri se v poslednich 2-3 letech zadluzili..

Diky
 Honza 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 0:07:59)
Jeste dodam, ze ja bydlim s pritelkyni a triletym prckem u rodicu v byte v Praze, protoze na vlastni byt alespon 2 miliony nemame a praci jsme vazani na Prahu.
 +++zuzee 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 12:27:58)
My jsme s manželem začínaly od ničeho. Náš první pronájem byl byteček 1+kk, nájem 6000 Kč. rodičák byl v té době ještě necelé 4000 Kč, jestli se nepletu. Manžel vydělával cca 11000 Kč. Z toho jsme platily nějaké půjčky, protože zařízení jsme nějak koupit musely. Zůstávalo nám nějakých 5000 na celý měsíc Z toho jsme kupovali jídlo, ošacení, sunar a plínky pro malého. Ještě že vybavičku pro malého jsem měla od známé. Hodně nám pomohla i tchýně.
Teď bydlíme v obecním 2+1, ale v šíleným stavu (plíseň, vlhko). Platíme cca 7000 měs. Jsme taď na tom finančně lépe ale vyskakovat si nemůžeme. Po novém roce si chceme vzít hypotéku a koupit si konečně vlastní byt. 2+1 se tu pohybuje 1 250 tis, 3+1 od 1 450 tis. Tak si spíš vezmeme ten větší. Máme dvě děti a ten dvoupokoják je nám někdy malý.
 sisi 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 0:54:54)
Honzo, my s manželem začínali od píky. brali jsme se před 4lety, v Praze jsme si brali úvěr na 1+kk v kladně, náš příjem čistý byl 20tis oba dohromady. pak muž změnil práci, ale já šla na md, nicméně jsme si o 4tis polepšili :)))) současná situace - máme 3děti (dvojky 11m a dcera 3r), koupili jsme rd u kladna, máme hypo na 1,6mil a domek za provozu rekonstruujeme. jsme spokojení, žijeme z ruky do huby, co našetříme to dáme do domku, a neměnili bychom. rodiče máme daleko, jedna babička vypomáhá s oblečením na děti (dědíme po jedněch dvojčatech), hlídání nemáme. nepravidelně doučuju aj doma, když manžel hlídá. no neuvěříš, jak spokojeně pak předávám manžovi moje vydělané 200kč za lekci :)))))
nám to tak vyhovuje, jsme spokojení.
 Honza 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 9:34:16)
No tak to je super, to vam preju. Netusil jsem, ze se dneska da u Prahy jeste neco levne koupit. Ona je to asi celkem nahoda narazit na neco, v cem se da bydlet. Drzim palce.
 sisi 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 22:14:05)
no, domek nás stál 1,9m zbytek jsme měli z prodeje bytu. je ale fakt, že jsme koupili rd na vesnici, a že ho za pochodu rekonstruujeme; dalo se tam bydlet, elektř topení a voda, koupelna byly nové, jinak to předěláváme. hledali jsme něco s dostupností do Prahy. okolo Prahy je takových míst spousta, hodně se sem stěhují lidi jako my, mladá rodina s hypo, a předělávají.
 lila 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 9:50:50)
ale co je to za život, každý den dojiždění , závislost na autech, plískanice neplískancice, dopravní zácpy , bouračky
 maw 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 21:47:49)
Z KL do Phy i bus 20 min a vlak velmi casto.

A co je to za zivot chodit domu zachcanym schodistem, hadat se s lidma, platit vodu, kterou nespotrebuju, a topeni, kdyz topit ani nechci, hádat se o to, ze neni mozny, aby se za rok vymenilo po chodbach 100 tisic zarovek..., resit, jestli nekomu vadi vecer moje pracka, radio, jestli nekomu dupu nad hlavou nebo on mne.

Sisi si muze hrat s detmi na pisku bez rizika, ze to je zahumuseny od psu nezodpovednych majitelu nebo fetaku, muze dat kocar ven a neco delat vevnitr, pak bude moci nechat deti nechat na zahrade si hrat, dat jim tam malej bazen a klidne si uvarit.
V byte BUD by s nimi sla ven, NEBO by neco delala doma. Navic v domku muze byt nejaky venku, nejaky vevnitr, kdyz spi jinak, nebo kdyz je nektery nemocny. Ale v byte?

Jo, ma to svy vyhody, ale to vetsinou pokud deti jeste nemas nebo uz odesli z domova.

A i tak - je to o prioritach. Ja za praci dojizdim do vetsiho mesta, a jsem tam vyrazne rychleji a lepe, nez kdyz jsem bydlela v tom meste, ale jak uz to byva - prace byla vzdycky jaksi na druhem konci.
 sisi 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(3.10.2008 0:26:00)
jojo, jak píše maw, busy jezdí každou chvíli a za mnohdy je to blíž jak po Praze. manžel pracoval na letišti, byl v práci za 20min volné jízdy :))) někomu to vyhovuje, někomu ne, každý je jiný. nám vyhovuje vesnice, tobě zase město.
 Meluzína78 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 7:10:09)
Ahojky Honzo,
my s manželem (děti zatím bohužel nemáme)já 30 a manžel 35 let bydlíme v malém městečku (cca 13tis.obyv.)v 35 let starém paneláku. Obýváme přízemní byt 2+1, který jsem koupili před 7 lety za cca 860tis. (+ cca 160tis. rekonstrukce jádra), a který "krutě" splácíme - půjčkou na stavebko (3x - půjčili jsme si na 3 stavební spoření). Byt jsme se pokusili částěčně zrekonstruovat (koupelna, záchod, plastová okna, teď budeme zasklívat lodžii - není to žádné hogo fogo, ale máme pokaždé radost). Bohužel, na záležitosti jako jsou okna, či lodžie (koupelna se dělala v rámci koupě bytu a první velké půjčky) jsme si vždy půjčili penízky od rodičů. Náš příjem je: já - 15tis. čistého, můj manžel 13,5 tis. čistého, oba majitelé 2 VŠ, ale asi se málo snažíme :oD. Upřímně, nedaří se nám špatně, to určitě ne, ale vzhledem k tomu, že bydlíme hnedka u západních hranic, životní náklady jsou dost vysoké a nijak vyskakovat si nemůžem. Ale zatím (ťuky ťuk) žijeme celkem fajn, ikdyž penízky pořád nějak chybí :o). Mel
 madlenka07 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 7:35:15)
Tak já bydlím ve vlastním bytě 2+kk,koupila jsem ho před 7 lety za 400tisíc,dodnes splácím 2000Kč měsíčně Lišce.K tomu nájem 3500+600Kč elektřina.No,bylo by to fajn,kdybych nežila jen z RP.Ale i tak si nestěžuju,mám zdravou a krásnou dcerku,já jsem také zdravá a krásná~:-D~k~...
 Meluzína78 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 7:43:30)
:o) bledě závidím (jen v dobré, samozřejmě) zdravou dcerku, to bychom taky moc rádi, to žádné peníze nevyváží ...
 madlenka07 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 7:52:42)
Taky se dočkáte~s~.Já na miminko čekala 10let,porodila jsem ve 33 letech a musím říci,že si to náležitě užívám:-)
 lila 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 12:45:43)
taky závidím /v dobrém/ zdravou dcerku, naše mladší je nádherná, ale autista
 maw 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 21:50:00)
Tezke. Obdivuji. Smekam. Vytvarite HODNOTU.
Nebudu rikat, ze jsou tezsi Dg., i kdyz jsou. Tohle je tezke dost.
Hodne sil a nevzdavejte to, i kdyz nekdy asi bude taky dost tezko. Nastesti dneska vas snad nebudou tak tlacit do toho, abyste se ji vzali a nechali ji nekam zavrit.
 lila 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 12:48:09)
jo a byt za 400.000, to je ještě nějaká komunistická cena? vlastně ty je dávali zdarma.
 Honza 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 12:51:00)
Njn, holt jsem se narodil ve spatny dobe. Nekdo da za bydleni v 3+1 400tis, nekdo i s urokama 6 milionu.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 19:46:16)
před 7 lety to byla normální cena - zase musíš vzít v úvahu tehdejší platy.
My kupovali před 5 lety za 660 tis. (Ostrava), tenkrát patřil mezi dražší, teď sousedi prodávali (totálně nezrekonstruovaný!!) za 1900000.
Tehdejší splátky byly 4000, tenkrát to nebylo zrovna málo, dnes za to málem ani nepořídím jídlo na měsíc....
Smůlu mají ti, kteří se v dnešní době začínají osamostatňovat, ti jsou dost v nevýhodě díky nynějším cenám. Ti, kteří už tenkrát mohli kupovat, ale nechtěli (my nejsme tak blbí, abychom dali půl milionu za byt), si teď můžou stěžovat kde chtějí, protože pokud budou muset, tak dají i dva miliony.
 Honza 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 9:36:49)
No koukam ze ani pred 7mi lety ceny bytu nebyly nic moc... Ja jsem mladej, pred sedmi lety jsem byl na stredni skole a mel jsem uplne jine starosti. Mam par znamych co bydli u hranic a dojizdi do nemecka za praci. Sice berou min nez nemci, ale na druhou stranu 30 tisic si tam po par letech vydelaji. Nevim. Taky jsem premyslel se odstehovat nekam k hranicim a jezdit do Rakouska nebo do Nemecka makat.
 +++zuzee 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 12:37:03)
Ceny bytu šly hodně nahoru. Kamarádka s přítelem kupovaly tady u nás byt 3+1 před asi 3 lety za necelých 900 000Kč. Teď je tu takový minimálně tak za 1 400 000. bohužel tehdy jsme si ještě hypotéku nemohli dovolit~;((.
 Meluzína78 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(3.10.2008 6:46:47)
no jo, taky bych do toho šla, ale už to zdaleka není tak jednoduché, jako dřív, v Německu je poměrně velká krize, takže uúpřednostňují vlastní síly. navíc se přiznávám, že třeba manuálně by se mi dělat nechtělo :o) ale pravdou je, že o tomto stále více uvažuju a nějaké životopisy už jsou taky rozeslány :o). Ale jak říkám, dříve to šlo mnohem líp, dnes už tolik ne.
 aneka33 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 7:44:30)
Honzo - 2 dospělí a jedno dítě, nynější(jen dočasný měl by být vyšší) příjem 25.000,- +-. V době, kdy jsme si pořizovali vlastní bydlení jsme se vzali a když jsme rekonstruovali, byla jsem na MD za 3600,- Tehdejší příjem byl cca20.000,- když bylo moc dobře. Chodila jsem pak na brigády(uklízet) a po nocích psala.Přestavovali jsme letitý domek, aby jsme ho utvořili k obrazu svému-nebo alespoň vyhověli základním potřebám. Rekonstrukce sežrala 800.000,-. Nyní máme zrekonstruovaný pididomek(část dvojdomku) o rozměrech 3,5+1 přičemž nejmenší pokoj je 3x2,7(a to není ta půlka ta je 2mx3m - to je bordelmístnost:-)) a největší 4x4,5m( to jen ať máš představu). V té době, jsme žili hodně mizerně, ale půjčky jsou od února letošního roku 0!!!!!! korun, já nastoupila na plný úvazek a mám na místní poměry slušný plat a manžel si mohl dovolit změnit místo(proto z jeho strany došlo ke snížení platu) Loni jsme byli i na dovolený. Nerada na ty časy vzpomínám, ale byla to škola k nezaplacení a budu z toho těžit hodně dlouhoR^ Takže když tvrdím, že je-li málo, musí se člověk uskromnit a více pracovat, tak to je jen z mé vlastní - tříleté zkušenosti~;(( Jinak to dnes nejde!
 R. 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 7:59:28)
2 dospělí, 1 dítě, příjem rodiny kolem 100tisíc, hypotéka na byt 4kk 11tisíc, hypotéka na dům 24tisíc, náklady na bydlení celkem u obou nemovitostí asi 10tisíc měsíčně a další pravidelné výdaje domácnosti 12tisíc, zbytek stačí, sice neušetříme nijak moc, ale je to tím, že se neustále zařizujeme:-) a navíc nešetříme, musíme začít:-), zdravím, Radka
 Ajlili. 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 9:48:23)
Radko, jak se da vydelat 100 000 mesicne? Nemyslim to nijak spatne ani ironicky... Jen bych taky chtela mit tolik penez, jen nevim jak na to...
 10.5Libik12 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 9:57:52)
100 tisíc měsíčně vydělá třeba dobrý finančník s lobistickým talentem či s kontakty. Takový jedinec například sjedná firemní benefity pro 20 hlavou firmičku a je to doma. Finančníci (rozuměj pojišťováci) jsou přijímáni do procesu pokud mají maturitu a čistý trestní rejstřík, případně nejsou delikventní k bankám.

Jenže k tomuto řemeslu jsou ve společnosti silné předsudky, takže 95% lidí do toho předem nejde a 4% odpadnou během. Doporučila bych to někomu, kdo se dobře zná právě s nějakým jednatelem, kde ve firmě nemají životka či penze, to je dobrý začátek.
 Pole levandulové 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 10:08:38)
Ajlili, vydelat 100 tisic se da, dokonce poctivou praci a netreba k tomu ani vysoka skola. Jen musis neco umet, o co je zajem a nevahat opravdu pracovat a dodrzovat terminy. Napriklad muj manzel je pocitacovy grafik - animator, pracuje hodne, ale vydelava stabilne i vic, ma jen stredni skolu, ktera s oborem nesouvisi. Ale proste se uci a neni mu zatezko pracovat treba pres noc, kdyz je potreba. Kontakty na zadavatele si sehnal sam, nikdo mu s nicim nepomahal, zacal opravdu od nuly, pred ctyrmi roky.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 10:20:29)
Ajlili, třeba programování na nějaké slušnější úrovni, správa sítí, a tak podobně...
 Sysyna 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 10:47:09)
Jeste me tak napada..manzel vcera brblal, ze vsichni nadavaji, jak se maji spatne, jak nemaji penize a blablabla...(nemylsel tady na Rodine)
Marne se spolecnikem hledaji nejmene 2party delniku do stavebnictvi nebot poptavka prevysuje nabidku.A to si takovy nevyuceny chlap muze vydelat az 40.000Kc cista ruka i brigadne.A nic.
Nechce delat ani Cikan Lajos, ani Ukrajinec Serjoza. A Cech???Bude radeji plakat a plakat a plakat....
 štěpánka 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 10:54:44)
No to bude asi tím, že každý není zedník....
To nemyslím jako kritiku na tento příspěvek, ale spíš kritiku na současný trend - všichni budeme mít maturitu, skoro všichni na VŠ, ale nikdo se nejde vyučit. Dříve - nemá hlavu na studia, tak se vyučí a řemeslo ho uživí (a líp než "vzdělané" s maturitou či VŠ). Dnes - nemáš hlavu na studium, tak ti zaplatíme soukromou SŠ, maturitu, pak i ˇVŠ a s tím vzděláním přeci nebudeš dělat zedníka......
 Sysyna 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 10:59:54)
Stepanko,
neni to o tom byt zednik.Na to neni treba byt nicim a jde i o brigadne si vydelat penize.
Nevim jak tam, kde zijes, ale v Brne je hodne povalecu, co nadavaji na svuj zivot a finance, ale delat nepujdou.Ale zase je lepsi natrefit radeji na povalece, nez treba na doktora, co vystudoval za prase a zabijacku a demizonek slivovice, ze?~k~~k~
 +++zuzee 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 13:59:37)
Tak tady u nás si zedník určitě 40 tis nevydělá. Strýc to dělá a z bídou má 10 000. Zaměstnavatelé věčně nemají na výplaty.(ale má na drahou dovolenou) určitě bych nechtěla aby manžel dělala tuto práci - být tam od rána do večera za houby peníze.
 10.5Libik12 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 11:28:49)
Štěpánko,
co kritizuješ? Chtěla jsi říct, že je vysoká nezaměstnanost a na UP se povalují davy vysokoškoláků, kteří jsou blbí na to dělat svůj obor a neumí zedničit?

Vzhledem k tomu, že řemeslný stav nemá na růžích ustláno, speciálně zedníci pracují jako subdodavatelé a jsou závislí na marketingu organizujících firem a sezonnosti, moc se tátovi, který vyšvihne štuk jako nikdo, nedivím, že chce mít z kluka alespoň průmyslováka:)
 Anini 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 8:59:32)
Ahoj Honzo,
bydlíme s manželem a 4 letou dcerou v RD, který jsme před 5 lety postavili. Příjem je cca 33.000,- Kč, Výdaje- hypotéka 12.500,-, el+plyn 3.700,-, Výdaje na jídlo a ostatní cca 15.000,-. takže moc nezbývá,ale nestěžuji si. Manžel má navíc ještě jednu práci (nepravidelný příjem), já nepřestala na MD pracovat z domu a tak jsme byli i na dovolené a koupil se nový dětský pokoj. Plánujeme druhé, takže lepší to nebude :o) pro upřesnění - bydlíme na Severní Moravě.
 Honza 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 9:41:20)
No tak na severni moravu si myslim ze hodne dobry. Jak tak procitam ruzny diskuze tady, tak tam se takhle chytit, to je parada. Na srealitach travim hodne casu, leze to pekne nahoru:(. Skoda ze jsem praci vazanej na prahu. Jinde bych se tak nechytil, delam v IT.Uvidime co prinese pristi rok..
 fisperanda 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 10:18:27)
A já myslela, že jako IT se chytneš všude :) Asi omyl.
A my s bytovou situací - my jsme měli prostě štěstí. Bydleli jsme v bytě po babičce, který nám byl nabídnutý na odkup, ale mě se nechtělo do toho investovat, a tak jsme byt nabídli na odkup realitce a ta nám nabídla větší, novější, krásnější byt na sídlišti, výměnou. Teď platíme 7,5 tisíce za nájem a zálohy (a bude hůř), já jsem na md, takže 3,5 tisíce příjem, manžel bere průměrně kolem 15 tis. Máme dcerku. Momentálně je teda manžel nezaměstnaný, ale doufám,že se to brzo změní.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 10:28:30)
Právě teď se stěhujeme do bytu 3+1, který jsme si koupili za 1 mil. korun. Mámě dvě děti, já pracuji v místě bydliště, manžel dojíždí do Prahy. Náš současný příjem je cca 50.000,- Kč. Máme ale hypotéku a leasing. Náklady přesně nevím, ale jsou dost vysoké, protože jenom to dojíždění stojí dost peněz. Starší holčička chodí do školy, malá do školky a to se peníze jen točí. Ale byly doby, kdy jsme měli příjem kolem 15.000,- Kč a na to fakt nerada vzpomínám.
 Honza 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 11:53:31)
To zni zajimave. A jestli se muzu zeptat, kde bydlite? V jake lokalite? Pro me je dojizdeni do Prahy zajimava myslenka. Navic pozadavky na bydleni mame stejne, 3+1, plat ale 40 tisic.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 11:53:51)
Bydlíme 45 km od Prahy, malé městečko cca 3.000 obyvatel.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 11:54:26)
Bydlíme 45 km od Prahy, malé městečko cca 3.000 obyvatel.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 11:54:27)
Bydlíme 45 km od Prahy, malé městečko cca 3.000 obyvatel.
 Honza 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(2.10.2008 15:42:11)
No a jakym smerem? :) Plzen, Liberec nebo Brno?
 Balbarka 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 9:41:35)
Zdravím ve spolek, jsme 2 dospělý + skoro čtyřleté dítě, za byt zatím družstevní 3+1(manžel ho zdědil po zesnulém otci)na periferii Prahy,který splácíme do osobního vlastnictví platíme skoro 10 tisíc, naš příjem je 32 tisíc měsíčně,platíme školku,mojí vyšší odbornou školu,telefony,internet, v práci mám ještě stravenky na jídlo což je fajn,další velká položka je auto,letos v září jsme doplatili leasing,benzín stojí tak 2000 měsíčně,já si platím legitimaci na MHD 550 Kč.
Nemyslím si,že bychom se měli špatně,ale na žití nám zbyde asi 7 tisíc a to nepočítám ošacení.Chceme ušetřit také jednou ročně na dovolenou u moře,takže si dáváme stranou.
Chceme další dítě za čtyři roky,až si něco našetříme,až dokončím školu,pak jsem zvědavá jak to budeme zvládat.
 pajda 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 14:44:18)
Honzo, pred rokem jsme si poridili byt 3+1 v krajskem meste na hypoteku samozrejme. Predtim jsme bydleli v obecnim byte v jednom malem meste, kde vsak manzel nemel prostor k dalsimu vzdelavani (je lekar a potrebuje praxi na akreditovanem pracovisti, aby ziskal atestaci). Hypoteku platime 12 tisic a dalsi 4 tisicky nas stoji bydleni. Manzel vydela v krajske nemocnici 18 hrubeho, ale se sluzbama (ktere dela nad svuj pracovni cas, po vikendech a po nocich), dostane 22 tisic cisteho. Abychom slusne vyzili, tak jeste jezdi do byvaleho zamestnani, kde taky slouzi jeden az dva vikendy v mesici. S tim, co vydela a s moji materskou je to cca 37 tisic kc. Z toho se da slusne vyzit. Hypoteka na krku je ale hodne zavazujici. Clovek zacne o penezich jinak premyslet. Navic nas ceka ted druhe dite, takze druhy prijem se v brzke dobe necrta.
Byt je absolutni prumer - 70 m2 ve starsim panelaku.
 Betull 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(1.10.2008 22:54:45)
Tak my bydlime v byte 3+1 na vesnici, jedna se o obecni byt, platime 2500 za najem a zalohy. Dostupnost prace je treba v Brne, je to sice hodinu dopravou, ale da se to, zatim tam ale ani jeden z nas nepracuje, manzel pracuje v miste a je velmi spokojeny, ja jsem na MD. Jsme tu par mesicu, pred tim jsme dva a pul roku bydleli u rodicu. Mame dve male deti a nic nam nechybi.
 arsiela, 


Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(5.10.2008 10:50:18)
My bydlíme v baráku,kterej patří mým rodičům.Jasně většina z vás řekne,ta se má.No a já bych zas měnila s kýmkoli,nebo si vzala hypo a šla někam jinam.Ne nejsem tak nevděčná,že my není vhod barák po rodičích.Ale tenhle barák je v podstatě dvodomek,druhou část obývá strýc ,který je psychcky nemocný a silně nám bydlení ztěžuje.Navíc ta část,kde bydlíme my,měla být původně kanceláře.Stavěl to můj děda,za první republiky podnikatel,jednu část počítal jako obytnou a to ,kde jsme my jako kancli.Navíc je to barák s pitomým půlkulatým schodištěm,nezateplitelným.A přestavět to nejde.Už jsme zadávala projekt x firmám a pokaždé si na to vylámali zuby.
Navíc na větší přestavbu musíme mít stavební povolení, součástí je souhlas souseda z dvojdomku a ten nám prostě nedá.
Takže v baráku jak kráva jsou tři místnosti,horní má starší syn,my se mačkáme dole s miminem.Koupelna nahoře,takže v zimě je to o nastydnutí.
Jenže je mě rodičů líto,pokud bych se odstěhovala,tak maj an krku dva baráky,svůj vlastní a ještě tenhle a to by nezvládli.Takže zůstáváme a na rovinu doufám,že soused tu nebude do sta let( je mu 75) a my budem moc udělat aspon místnost z půdy.
Ted cpeme veškeré volné prachy na stavebko abychom pak mohli rekonstruovat
 Marta 
  • 

Re: A co bydleni? Jak kdo bydlite? 

(6.10.2008 12:52:29)
My jsme začínali u rodičů (už jsme měli 1 dítě) absolutně bez úspor. Pak jsme šli na hotel, protože už jsme nebyli ochotni se hádat. Pak na ubytovnu. V práci nám nabídli nájemní 1+1 (40 m2, nájem i se službami vzrostl z původních cca 4500 na cca 6 ooo)se smlouvou na max. 10 let. Tam jsme bydleli asi 7 let, pořídili jsme si druhé miminko. A pak jsme asi rok sháněli byt; koupili jsme 3+1 v původním stavu za 800 000, zhruba polovinu jsme měli ušetřenou a polovinu jsme si půjčili. Takže nyní bydlíme ve vlastním, splátka úvěru je na 10 let a cca 4500 měsíčně. Cena bytu za dva roky vzrostla ma 1600000. Oba pracujeme ve školství a příjmy máme podprůměrné. Manžel nás řadí do chudých, já nás řadím do střední třídy. Po čem toužíme, to si dopřejeme a co mít nepotřebujeme, to si odepřeme:)
 Bára,Ondra 3,75 let 
  • 

sponzorství 

(1.10.2008 8:52:07)
Nejvíce mě pobavili na třídní schůzce pro rodiče v mateřské školce,nebráníme se sponzoringu v jakékoliv podobě. TO asi nikdo.
Nejlepší je,že je malý pořád nemocný a ve školce byl za měsíc září 7 x,takže mi vlastně školku sponzorujeme tím,že platíme školkovné i když tam skoro nechodíme.
 Nadik1 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 9:06:05)
my také tak. Za celý loňský školní rok byl syn ve školce maximálně 3 měsíce.
Jsem ale ráda, že i na tak krátkou dobu může být mezi dětmi.
 Balbarka 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 9:20:21)
Já jsem také ráda,když tam je,moc se tam těší,snad se to zlepší.Nenapadá vás někoho co dělat s věčnou rýmou?
 Simča 
  • 

Rýma 

(1.10.2008 13:07:43)
Rýma - zkoušela jsem Coryzalii (homeopatika), každou hodinu až dvě jednu tabletku - u nás celkem úspěšné, bohužel mi to už děti nechtějí jíst, pak je dobrá mořská voda - sprej do nosu, neustále zvlhčovat vzduch a hlavně chodit ven (pokud není horečka). Jinak nevím, taky s rýmou často válčíme, mám dítka obě ve školce, teprve půl roku, ale během té doby byly holky zdravé jen asi měsíc...(a to ještě ne zaráz:(
 maw 


Re: sponzorství 

(2.10.2008 22:02:08)
Česnek.
Často.
Pomazánky, na topinky, bramboráky, polívka... Nemusí to být cítit k sousedům. Pokud je to moc ostré, tak naložit vyloupaný česnek do oleje - pak je hodně jemný.
 Jíťa 
  • 

Re: sponzorství 

(1.10.2008 9:27:54)
Ono kdož to vezmeš do důsledku tak i poskytnutí potištěných papírů na kreslení je sponzorský dar, který školce něco málo ušetří.
 Balbarka 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 9:43:46)
No z toho,že bych jim dala potištěné papíry ,bych měla v práci akorát problém,máme na nich data klientů pojišťovny.Nosím je akorát malému na malování,nesmíme to akorát dál šířít.
 Verča (2 děti) 
  • 

Re: sponzorství 

(1.10.2008 9:51:46)
Ony ty školky ale bez pomoci mají docela napjatý rozpočet. A určitě se nemyslelo jenom přispět finančně.
Já nosím do školky papíry potištěné z jedné strany, dětem na čmárání, reklamní propisky, staré Sluníčka a Médi Pusíky...
Jeden tatínek zase pravidelně chodí udržovat tříkolky a odrážedla, jiný pomůže s elektroinstalací, školka si ráda vzala vyřazený počítač z firmy jedné maminky...
A třeba tašky na náhradní oblečení našila jedna babička ze zbytků.

To všechno je sponzorský dar, školce to hodně pomůže a nás nezatíží. Ale je to o přístupu ke školce - jesltiji bereš jako chvilkové hlídání, nebo jako "je to jejich povinnost". My máme školku maličkou, pokud nepomůžeme, tak sice děti taky přežijí, ale nebudou mít hromadu věcí. Ale školka o třech učitelkách a 38 dětech je trošku jiná,než školka o X třídách a se stovkou dětí.
 Balbarka 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 10:01:37)
Já jsem jim tam nabídla,že jim můžeme pomoci při zahradnických pracech,vidíš ty propisky jsou dobrý nápad,taky tam můžu odnést plyšáky - jestli to Ondrášek přežije,ale máme jich doma hrozně moc, mohla bych tam donést i firemní pastelky.~j~
 +++zuzee 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 12:09:54)
Tak to jsme na tom stejně. Syn byl taky ve školce za září jen 3x, a to chodí po obědě domů... Obávám se že v říjnu to nebude jiné....~:-D. Přemýšlím o tom, že ho odhlásím, jestli bude pořád nemocnej. Bez těch 7 dnů je nemocný celý měsíc, od něj to chytila mladší dcerka, takže ta taky. Stejně se z této obce budem stěhovat (snad co nejdřív). Připadá mi zbytečné platit za školku, když tam skoro není, ale na druhou stranu, zase se dostane mezi děti... Tak nevím
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 12:15:04)
naše malá zvládla v září školku čtyřikrát, a to ještě jen dopoledne, ale bude lípR^
 +++zuzee 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 12:18:25)
Tak vidím, že na tom nejsem sama. Poprvé syn onemocněl po dvou dnech. Podruhé až po třech. Děsím se příštího týdne...:-). Zkusila jsem nějaká homeopatika na imunitu, tak uvidíme.
Máme taky malou školku, 22 dětí. Platily jsme navíc 150 Kč na rok, na dárečky k narozeninám, na Mikuláše a tak. Chápu, že tak malá školka má napjatý rozpočet, těch 150 Kč nikoho nezabije, vždyť je to pro ty děti.
 aneka33 
  • 

Re: sponzorství 

(1.10.2008 12:21:18)
U nás se platí 300 na půl roku do fondu na dárečky, ale i akce. Pak se účtuje a vrací či doplácí. Také jsme malá školka - 25dětí tuším. Jinak dcera byla také lazar. Rýma,ucho,kašel,rýma..... . Po mandli je měsíc a já má nebetyčnou radost(zaměstnavatel asi také~:-D) že chodila bez nemoci celý!!! měsíc a zatím je fit! Takže to také znám, bylo to děsné~;((
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: sponzorství 

(1.10.2008 12:31:39)
my platíme 400,--Kč na školní rok, za druhé dítě jen 200,--Kč a za případné třetí 100,--Kč. Dětem se z toho pak platí autobusy na výlety, mikuláš, velikonoční zajíčci, dárečky pro maminky k svátku atd.
 Balbarka 


Re: sponzorství 

(2.10.2008 11:33:31)
My musíme dát 500 na dárečky a není to žádná malá školka,tak asi proto,Ondra má v třídičce 28 dětí,to jsou asi rádi,že je jen oblečou a nakrmí.
 Simona F., syn ve druhé třídě 
  • 

Re: sponzorství 

(1.10.2008 13:41:09)
To známe, sponzorství se nebrání ani ve škole...Nejen pořád platíme nějaké příspěvky, ale dokonce dětem plete p. učitelka hlavu, že má donést sáček bonbónů na odměny a za 14 dní znovu a podobně...je to síla.
 Jíťa 
  • 

Re: sponzorství 

(1.10.2008 14:06:47)
Za to, že školku kvůli nemocem nevyužíváš, školka nemůže. Platit školkovné v takovém případě mi přijde správné. V opačném případě (kdyby se platilo jen podle dní) by tvoje dítě bylo pro školku ztrátové a školce by se vyplatilo více dítě zdravé.

Jinak sponzorství nemusí být jen o penězích. Jsou různé formy: Už jsem tu zmínila ty potištěné papíry na kreslení, dále je možné zkusit školce nabídnout třebas starší PC, přehrávač, video, něco bezplatně opravit, zorganizovat brigádu, domluvit v zaměstnání darování kazových výrobků aj.
 aneka33 
  • 

Re: sponzorství 

(1.10.2008 14:12:36)
Jíťo tak tak, u nás se při rekonstrukci šolky písklo a bylo více rukou, než-li nábytku k stěhování či následnému mytí oken, podlah.... . Nebyla třeba firma a ušetřilo se dost peněz. ten udělal to, ten opravil ono, ten donese papíry, ten ušije povlečení.....Uháá,tak jsem vlastně také sponzor:-)
 hrouda 
  • 

nesponzorujete,  

(1.10.2008 15:59:43)
zabíráte místo. Učitelka má sice o jedno děcko mín, ale jiný vzít nemůžou.
 Ivuška ,dcera na VŠ 
  • 

Místo kňourání práce 

(1.10.2008 10:07:35)
Chybí mi pár let do padesátky. Chodím do práce od 18ti let,manžel VŠ padesátník, pracuje od 25ti let. Dcera 22 let na VŠ,stipendium prospěchové+ brigády. Makáme celá rodina,málo se vidíme a o to více je naše setkání intenzivnější a moc si toho vážíme. Pozoruji mladé maminky - no nákupy různých značkových přípravků na hygienu a stravy pro děti, na dovolených v zahraničí jsou většinou mladé rodiny s kojenci.Pokud jsem na MD a mám hluboko do kapsy, tak kaši vařím z dětské krupičky a zeleninové polévky.Dá to práci, ale mnohem méně to stojí peněz.Určitě to vaše děti nijak nepoznamená, naopak je to zdravější.
 fisperanda 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 10:20:51)
Ivuško, troufám si tvrdit, že většina matek to tak dělá, protože jim nic jinýho nezbývá a o značkových věcech si můžou nechat akorát tak zdát.
 Vera, dvojčata 
  • 

Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 11:13:45)
Ivuško, máš samozřejmě pravdu s tím vařením, jen bývá někdy trochu problém např. s alergiemi, časem apod. Mně se narodily dvě dvoukilové holčičky téměř o šest týdnů dříve a bohužel jsem byla nucena kupovat speciální mléko na příkrmy (kojila jsem málo a jednu holčičku jen do 5 a druhou do 7 měsíců, potřebovaly už od porodnice dokrmovat), později jsem se místo sáhodlouhého postávání u sporáku musela věnovat dětem (jsem sama), tak jsem občas nepohrdla kupovanou stravou pro kojence, nějaké ty hygienické potřeby se u mě doma taky občas objeví:), kupuji např. i speciální prací prášek pro citlivou dětskou pleť (jedna dcera má hodně suchou kůži a bylo mi to doporučenou pediatrem, včetně speciálního mléka na suchou pleť), ale vše se dá nějak zvládnout, jen prosím neodsuzujte hned při prvním dojmu, skutečnost je někdy trochu jiná:) Díky, hezký den!
 +++zuzee 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 11:59:08)
Ne každý kojenec může kaši z krupice. A o vaření ze zeleniny např. ze supermarketu se dá pochybovat - kvalita, hnojiva... Ne každý má zahrádku. Sem tam jsem taky kupovala jídlo ze skleničky, ne vždy byl čas vařit.Dcerka má suchou pokožku, takže musíme kupovat dětský prášek - stačí i ten levnější. Pár značkových oblečení máme, ale z druhé ruky. Naštěstí jsem své druhé dítě kojila (a stále kojím), takže mlíčko nám odpadlo, kupovala jsem ho jen 1x měsíčně na přípravu kaše.
Můžu říct, že jsme teď na tom relativně dobře, ale ještě před 2 lety nám zůstavalo na celý měsíc cca 3500 Kč. A to jsem musela kupovat plinky, sunar pro staršího syna. Nebýt tchýně tak nevím jak bysme to utáhli. Maminky můžeme být rády, že rodičák zvýšily. Jen si vzpomeňte jakse žilo ještě před těmi 2 lety.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 19:58:55)
jen tak, mezi námi, když TEST testoval dětskou výživu (mimochodem, jen Hipp měl trošku více sodíku), dusičnany apod. vyšly dobře. Následně nakoupili běžně dostupnou zeleninu, maso a uvařili adekvátní jídelka a znovu testovali - a několikanásobné překročení limitů....
Takže paradoxně domácí zdravé uvařené může být jedovaté. Babička má třeba zahrádku, ale hned vedle je jezeďácké pole, takže kdo ví, čím hnojí a co všechno k ní prosákne.....
Já teda malému kupovala hotovky (moje matka to nemohla přenést přes srdce), malý mi to jedl, a ruku na srdce, i pro mě to bylo pohodlnější.... Tak jsem pak byla spokojená, že jsem pro něj udělala v tomhletom směru maximum....
 +++zuzee 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 20:55:52)
To si právě taky myslím. Mnohé maminky pro své dítě vaří a myslí si jak to není zdravější. Bohužel jsme na tom finančně nebyly tak dobře abych mohla denně kupobvat jídlo ve sklince, tak jsem ho kupovala ze začátku přikrmování - v tak malém množství by se to stejně nevyplatilo, když započítám plyn, a čas. A později občas. Máme sousedy, mají zahrádku u pole kde hnojí bůh ví čím a asi 5 m od silnice a myslí si jak neděají dobře
 Sysyna 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 12:23:56)
Ivusko,
vidis(te), a ja neknouram.Jsem myslim ve 37mi letech mlada maminka, nakupuji znackovou kosmetiku pro sve deti a celou rodinu, znackove hygienicke pripravky, ale i ty od Amway.
Detem , tem dvema malym jsem kupovala po ukonceni kojeni instatni kase, mleka, presnidavky a vyzivy.Jezdili jsme uz od jejich cca 6ti mesicu na dovolene k mori a do Alp lyzovat.
17lety syn taky nestradal, i kdyz je porevolucni dite.Chodi na stredni skolu a jen jeho tanecni nas pred 14dny staly cca 10tisic.
Nase deti dostavaji k narozeninam a Vanocum znackove hracky, knihy.A predstav si, ze si toho vazi, neberou to jako samozrejmost.Maji asi vseho ,,plne prdelky", ale i presto si myslim, ze z nich vychovavam slusne lidi.
Nemam rada tyto diskuze, ktere se zvrtnou v napadani tech, kteri jsou na tom financne lepe.Prace je a moznosti take.Jsme strujci sveho stesti.Penize se daji vydelavat i slusne a poctive, ne treba miliony, ale aby trochu zprijemnily rodinny rozpocet.
Ja budu vdana za JEDNOHO chlapa na Vanoce uz 18let.Blizi se nam 40citka.Mame 3kluky, kteri nas pry brzy snedi, jak rika tchynka a ma mamka:-)Musime se ohanet, ale jde to.
Manzel zacinal po VS s cervenym diplomem v r.1993 s nastupnim platem 7000,-Kc hrubeho.
Nyni je to nekolikanasobne vice.Ale neni to zadarmo a nikdy nebylo.
Ja pracovala po maturite v bance, pozdeji u soukromnika jako asistentka, pred MD v r.2002 jsem delala jako vedouci jedne velke prodejny v centru Brna.Od nevidim do nevidim.Nervy, stres, zaludecni vredy, krecaky..zhorsene astma......nic neni zadarmo, ale plat byl vice nez dobry.
Presto vsechno si i nyni myslim, ze penize jsou prijemne, fajn, oteviraji nam svet a jine , lepsi moznosti.Ale nejsou v zivote u me a me rodiny na prvnim miste.

Honza se ptal, jak kdo bydli....V r.1990 jsme po svatbe bydleli u mych rodicu v RD v centru Brna.Pak jsme bydleli v podnajmech, asi 3.Pak u babicky, o kterou jsem se starala.Od r.1995 ve statnim 1+1, po vymene ve statnim 3,5+1...mezi tim jsme cca 6 let zili v Nemecku, manzel tam pracoval a stale pracuje pro tu stejnou firmu, jen ted uz ma kancelar v Brne.Po zalozeni DRUZSTVA v dome a odkoupeni bytu a prevodu do osobniho vlastnictvi v r.2002 jsme byt prodali(3+1 v centru Brna, po celkve rekonstrukci...cena vice nez vyhodna) a postavili dum cca 20km za Brnem.Do toho prisly jeste 2deti.
Ja i manzel mame sve auto, je nezbytne.Z mnoha duvodu.

Takze na prahu 40citky jsme 5ti clenna rodina, z toho 17lety syn, dojizdejici na SS do Brna, majici konicky, sport, jazyky, ted tanecni.Podotykam, ze nas syn od mala zna a znal cenu penez a veci, ktere dostaval.Toto leto cele 2mesice mel brigadu a krom toho doucuje jazyky.Vydelal si neuveritelnych 30tisic Kc.Sam nam rekl, ze ty penize jsou krasne, ale ze se pekne v ,,Hokně namakal"!Zhubl 11kg:-)..Kazdorocne jezdime na hory lyzovat a k mori, letecky.Proc ne??Mam se stydet nebo schovavat proto, ze po 18ti letem manzelstvi se nam dari dobre????
Ne.V mem okruhu znamych jsou jen takovi.Kazdy pracuje, podnika, vydelava, investuje do rodiny, deti, bydleni.
Vse ma sva pro a proti.Kazdy strujcem sveho stesti.
Ja nikdy nekastovala lidi podle socialnich vrstev.Hnusi se mi to a je to trapne.Kazdy je nejaky, nekdo vlastni vinou socka, nekdo bohuzel ma smulu.Ja se snazim pomahat, kdyz to jde, klidne udelam sbirku, pomohu.Nedela mi to problem.
Z toho, co mame, pravidelne kazdorocne prispivame, protoze penize budou a my nebudem.Detem a na vyzkum rakoviny.I kdyz bych si za castku mohla koupit treba svetrik, boty, jet na vikend na relaxacni pobyt nebo si koupit baleni Wobewnzymu, ktere mi pomaha a ktere potrebuju, radeji penize dam tam, kde je jich potreba.Nejsem matka Tereza, ale pomahat je lidske.A melo by byt nezistne.

Rozepsala jsem se, ale precetla jsem celou diskuzi.Mnoho prispevku me pekne nadzvedlo ze zidle, ale clovek se s vekem meni a proto nebudu reagovat.Kazdy ma pravo na svuj nazor.Diskuze je od toho, aby se diskutovalo.

I presto, ze se mame myslim velmi dobre, nemame to zadarmo. A byly doby, kdy do vyplaty tyden na ucte 100Kc.Rodice pomohly, finance, nakupem.Dnes jim to vracime.Vraci jim to vnoucata, vracime jim to my.Laskou, pomoci, nejen tou materialni.Vazime si jich.A nezapominame na to, ze ONI pomohli, kdyz my jsme potrebovali.Milujeme je.
Penize jsou krasne, mam je rada, ale nejsou pro me v mem zivote to prvni.
Na prahu 40 jsem byla mockrat u more, mam auto a vysneny dum, mam skvelou rodinu.Mam 3 krasne, zdrave deti.Ale nemam zdravi.2 roky se lecim na onkologii a prosla jsem si peklem.
Zmenily se mi hodnoty.A mezi vse patri i to: Nezavidet druhemu jeho stesti, jeho penize, majetek.To, ze se ma lip, nez ja, nez ti druzi!!!Nic neni zadarmo.
Jaky si to udelate, takovi to mate.
Zavist je na
~:-©.
 aneka33 
  • 

Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 13:02:44)
Sysyno, ačkoli tohle nepatřilo mi, nemohu nereagovat. Domnívám se, že většině lidem zde, je zcela lhostejno, kolik kdo vydělává - i mi je to jedno-žiju si dobře, byť na dovolenou nelítám, ale stále jezdím, mám ovšem zase koníček, že nebylo-li by jeho, bylo by moře letadlem~;) o to nic. Spíše si mylím, že těm, kteří na tom nejsou zrovinka dobře a to nehovořím o těch, co jsou za vodou, spíše schází pochopení situace a vadí jim útoky typu"kdyby jsem na tom byla jako ty, děti bych neměla..." tohle není o vrsrvení, ale je to ubohá urážka těch, kterým ať už z jakéhokoli důvodu není dáno.
My se škrábem také pomalu nahoru a jsem spokojená. Nemohu chtít momentálně víc, poněvač nejsem schopna a ochotna slevit ze svého pohodlí a podobně. Byla bych nerada, kdyby jsem měla práci časově náročnou či jinak. Vybrala jsem si práci, která mi vyhovuje jak časově, tak finančně, ale vím, že kdyby jsem chtěla ....ale nechci. Takže ano, každý svého štěstí..... . Tohle je jasné, ale snižovat se k urážkám těch, co jsou na tom hůř, to si myslím, že nepřísluší nikomu a už vůbec né těm, kteří si tím neprošli.
Brzské uzdravení...
Anežka
 Sysyna 


Re: Místo kňourání práce..pro aneku33 

(1.10.2008 14:11:03)
,,Takže ano, každý svého štěstí..... . Tohle je jasné, ale snižovat se k urážkám těch, co jsou na tom hůř, to si myslím, že nepřísluší nikomu a už vůbec né těm, kteří si tím neprošli."

Anezko, precetla jsem si, co jsi napsala, a nemyslis doufam me, ze JA bych v necem, co jsem napsala se snizila a urazela ty druhe??Pochopila sjem to sparvne, ze jsi napsala, ze reagujes proto, ze NEKTERI, neco podobneho napsali??

Ja rozhodne nepatrim k tem, kteri by odsuzovali lidi z nizsi soc.vrstvy...to zni debilne....ty, kteri nemaji penize na rozhazovani- ze maji jedno, dve, tri, ctyri, pet.....deti.
Bydlim ted druhym rokem na vesnici, a je tu tolik rodin s vice , jak 3detmi.Bydli ve starem domku po rparodicich, cekaji dalsi, treba i 4te nebo 5te dite, spravuji domek postupne, nejezdi na dovolene, ale jsou STASTNI!!!!!!Vyhovuje jim to a vubec si nezastyskaji, ze si nemuzou zaletet do recka nebo na vikend zalyzovat na ledovec.ziji jinak, jsou skromni a vyhovuje jim talkovy zivot.Za nicim se nehoni, blahobyt a nadstandard neni pro ne priorita.
A takovych lidi si velice vazim.Zvladaji dnesni dobu tak nejak v pohode, klidu, s laskou a stestim.

Minuly tyden mi rekla nase nova sousedka toto:,,Bohatstvi neni v novem dome, autech, ale v detech!"...abych to objasnila.Jsou to manzele pres 60let,Prazaci, prodali dum, aby si nasli pozemek vblizkosti bydliste sveho rakovinou nemocneho syna, neco po 40citce, sve snase a vnoucatum.Aby nemuseli dojizdet, aby mohli pomahat a v jeho rodine vyplnili jeho misto, co se tyce fyzicke, ale i materialni pomoci.Jsou super soudrzna rodina.
Pozemek sehnali, behem mesice meli postaveno-montovany dum- a nastehovali se.Bohuzel pozde.Syn zemrel.V nasi ,,nove" ctvrti na dedine je zvykem, ze mistni chodi na cumendu.Jedna misti pani ve veku asi tak sousedky ji rekla na plnou hubu:,,Vy jste ale bohaci a prachaci.Stara babka a deda a postavi si novy dum , jak hrad, furt Vam tu jezdi jedna firma za druhou, vsecko nove, no jste bohati!"
A vite , co ji na to sousedka rekla????,,My nejsem bohati, jste ti nejchudci starsi lide siroko daleko.Ti vedle nas jsou bohaci.Maji 3 deti!"..rozplakala jsem se, kdyz mi to rekla.
Kazdy zivotni uroven a bohatstvi vidi jinyma ocima.....
Nevim, kolik je komu let na teto diskuzi, nekteri to zde pisete.....je treba si uvedomit, ze jinyk se na celou situaci diva ta, co ma 21let a jinak ta co 30, jinak ja ve 37 a jinak 50nice....Myslite si , ze treba kecam, ze na veku nezalezi.ZALEZI a moc.Ja to ted vidim.Taky jsem si ve 20 letech v duchu myslela, ze ma mamka ve 38letech ej uplne blba a nicemu nerozumi.Dnes se ji hluboce omlouvam a sklanim.mela pravdu. A ve vsem.
 aneka33 
  • 

Sysyno 

(1.10.2008 14:23:57)
Sysyno - jistě, že jsem NEMYSLELA tebe.Naopak, jsi jedna z mála, jejíž názory jsou mi velmi blízké. Ať je to věkem(to hraje jistě velkou úlohu) ale i tím, že jste tam kde jste díky práci, píli, obětovanému času a bůhvíčemu všemu, ale také proto, že bohužel díky situaci, ve které jsi, nebo byla, se na tuhle věc dokážeš dívat tak trochu jinak. Bohatý je člověk něčím jiným a protože sama mám v rodině poměrně pohnutý osud, urážky, které jsem výše napsala, se mě docela dotýkají.Navíc žiji také na vsi a je to tam jaksi upřímnější a klidnější, ačkoli individua tebou popsaná tam jsou také. Na to mám oblíbený citát. Nikdy nezáviď nikomu, neboť nikdy nevíš, zda on neskrývá něco, co by jsi s ním neměnil ani za nic.Pěkný den Sysyno.-)
 Sysyna 


Re: Sysyno..Anežko 

(1.10.2008 14:44:18)
R^~;)
 Houkačka, dcera Barča 8 let 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 13:50:22)
Konečně rozumný příspěvek, bez kritizování, osočování.
Díky za něj a přeji hodně zdraví.
 Sysyna 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 14:22:51)
Houkacko, pokud to myslis na me, tak dekuju.
Snazim se vazit slova.
Mam pocit, ze jsem za posledni 2 roky myslenkama zestarla na 80:-(Fakt se strasne bojim.Zivota, smrti.Byla jsem tak blizko.Snazim se neublizovat a diskutovat, abych nikoho neurazila.Ono to boli.Mnohdy si neuvedomujeme, jak slovne ublizujeme.
A musime si uvedomit, ze internet a jeho www stranky navstevuji lide, ruzni lide.Chytri, hloupi, mladi, starsi, stari....maji sve problemy a trapeni.Mnohdy reaguji neadekvatne a ani si to pres svoji zaslepenost, bolest, trapeni, povahu atd. neuvedomuji.
Kdyz mam pocit, ze chci neco sdelit, udelam to.
Proste jsem takova.~k~
 Houkačka, dcera Barča 8 let 


Re: Místo kňourání práce 

(1.10.2008 14:32:31)
Líbila se mi otevřenost tvého příspěvku. Prostě jsi sdělila jak to u Vás chodí, aniž bys měla pocit, že se musíš někomu za něco ospravedlňovat (nemusíš), ale na druhou stranu jsi nikomu nevnucovala, že Váš životní postoj je ten jediný správný. A to je velké umění. Myslím, že sem všichni chodíme z jíného důvodu, než abychom se dozvěděli, že všechno co děláme bychom mohli dělat jinak a lépe. Vždyť kdybychom všichni dělali všechno stejně a chovali se všichni stejně, to by na tom světě byla dost otrava.
 Pajima 


Dobrá práce 

(1.10.2008 10:48:54)
Na začátku manželství jsme neměli vůbec nic,bydleli jsme v podnájmu a postupně se snažili zařídit si život...stálo nás to hodně odříkání....manžel si našel povolání,kdy se nám začalo dobře dařit a ikdyž jsme museli stále přemýšlet co koupit a co ne,měli jsme se dobře....prima rodinu-čtyři děti a psa.Bohužel po letech manžel o práci přišel,velké překvapení pro všechny,i pro kolegy z práce,pro nadbytečnost.Možná se to zdá jen mě,ale myslím si ,že je to polikou,protože v okolí propouští spousta podniků...ani já nevím,zda se po MD budu moci vrátit do práce.Pracuji u České Pošty....Musíme jít dál a hlavně to nesmí příliš pocítit naše děti...jsou skromné ale mají své koníčky a já jim nemůžu říci,ty nebudeš hrát hokej(hraje ho od mala),ty nebudeš hrát na hudební nástroj a jezdit na ranč(koně miluje).Ještě před měsícem se ti starší hádali,že by k vánocům potřebovali mobil,ale teď řekli,koupíme malím nějakou hračku...
Manžel je šikovný a určitě práci brzy najde,jen ta nejistota....Prostě mě ty reklamy štvou,protože často říkají,když tohle nekoupíš svému dítěti,nebudeš tohle platit,jsi špatný rodič,šidíš své dítě...
 Tvoje horší já 


Základní chyba 

(1.10.2008 10:55:58)
Základní chyba je odreagovávat se v nákupním centru. Protože tam se může odreagovat leda tak naše peněženka. Vždyť tyto moderní chrámy konzumu jsou budovány s jediným účelem - vydyndat z nás co nejvíce peněz. Takže pokud máte pocit, že do centra potřebujete, udělejte si konkrétní seznam nebo aspoň představu a od toho se neodchylujte.
Jinak, nemám osobně chuť tady rozepisovat stav našich rodinných financí, bylo by to zbytečné. Nejsme na tom nejhůř ani nepatříme mezi milionáře. Ale naprosto trapné mi připadají některé výkřiky v diskuzi typu máme příjem sto tisíc a dva domy či byty, popřípadě svým dětem pořídím bydlení i auto, a kdo na toto nemá, ať si děti nepořizuje. Milí zlatí, kdoví jak na tom budete za rok či za deset let.
A dále nářky těch, co jsou nesmírně chudí. Myslím, že opravdu chudý člověk asi nemá peníze ani na internetové připojení.
 R. 
  • 

Re: Základní chyba 

(1.10.2008 12:57:39)
Honza vznesl dotaz, jak si kdo žije, tak mu je odpovídáno. To, že někdo žije se 100tisíci, neznamená, že se tím chlubí, stejně tak, jako asi nejsou pyšní ti ostatní na to, že sotva vyjdou, tedy bereme-li v potaz normální nezakomplexované lidi, kteří se prostě jen suchými fakty účastní této diskuze. Samozřejmě taky nesouhlasím s tím názorem, že lidi, co na to nemají, si děti nemají pořizovat, to je nesmysl. Zároveň ale nevím, proč když se tím nechlubím, nemůžu přiznat, že se mi daří dobře, aniž by někdo nezáviděl.R.
 Simona F., syn ve druhé třídě 
  • 

Re: Základní chyba 

(1.10.2008 13:43:55)
No, však taky doma internet nemáme.
 Jíťa 
  • 

Re: Základní chyba 

(1.10.2008 14:19:30)
To s tím internetem je trošku zavádějící. Nás např. internet stojí méně než poplatky za TV a rozhlas (kabelovku nemáme).
 Drima 


Práce doma 

(1.10.2008 11:16:23)
Malý tip pro ty, co tak pěkně a chytře píšou - víte, že (podle autorského zákona)můžete bez ohledu na vzdělání a profesi nabízet své rukopisy ? Do novin, časopisů i nakladatelům... Já jsem takhle (na mateřské) začínala a už se psaním živím 30 let... Když byly děti malé, věnovala jsem se jim po celý den (do školky chodily až rok před ZŠ na půl dne) a psala jsem po večerech a nocích. Příspěvky do novin a časopisů už jsou zdaněné, takže nemusíte nic hlásit, když vydáte knížku, zahrnete výdělek do daňového přiznání.Rozhodně to stojí za pokus, pokud máte ostatním co říci.Všem, co to zkusí, držím palce!(Někdy se to i finančně vyplatí...)
 Jíťa 
  • 

další tip 

(1.10.2008 15:03:05)
Pro ty, co mají vztah ke zvířátkům.

Máme 2 malé pejsky s věkovým rozdílem cca 6 let - každý rok minimálně 6 štěňátek, z jejichž prodeje zcela pokryjeme náklady na chov (krmení, veterinář, zapuštění...) a ještě nám něco zbyde.
Proč ten věkový rozdíl: Přece aby ty štěňátka byly stále (první vrh je až asi ve 2 letech věku a jak fenka stárne tak už taky není dobré zapouštět). Jakmile starší fenka zemře, necháme si z dalšího vrhu štěňátko (pokud jsou jen pejci tak fenku koupíme) a jede se dál.
 maw 


Re: další tip 

(2.10.2008 22:54:36)
Prosím Tě, a můžeš prozradit, co chováte? Asi změním plemeno, to co máme stojí určitě víc na investicích, než co přinesou štěňata (i když jich bude 10 a budou za 15 t.)
 Jíťa 
  • 

Re: další tip 

(3.10.2008 12:41:25)
yorky bezpapíráky. Náklady když to hodně přeženu 10 tis. ročně. Tržba za štěňátka min. 20 tis. ročně obvykle víc. Počáteční investici na nákup pejska jsem nepočítala.

Co vím od dalších podobných chovatelů, tak je to s většinou malých plemen podobně.

 Bára, ondra 3,75 
  • 

žít život 

(1.10.2008 11:24:10)
Stejně to je příšerná doba všichni se honíme za tím abychom vůbec přežili.Nemáme na sebe vůbec čas a když už ten čas máme, tak nemáme peníze,abychom si ho nějak smysluplně užili.
 Drima 


Re: žít život 

(1.10.2008 11:29:00)
Smysluplně se dá užívat i bez peněz. Moje maminka živila mě, mou sestru a babičku a naše radosti byly obrovské: černá hodinka (kvůli úspoře elektřiny), při které se vyprávěly pohádky a vlastní zážitky, práce na zahradě (vypěstovalo se ovoce a zelenina), procházky kolem památek (zdarma v sobotu a neděli), výroba dárků na Vánoce, kreslení, malování, čtení... Času měla maminka pár hodin, ale ty věnovala výhradně nám. Nikdy jsme neměly pocit, že nám něco chybí... ~:-D
 Balbarka 


Re: žít život 

(1.10.2008 12:05:18)
Prosím vás, bez peněz to dnes jaksi nejde.Číst si knihy,malovat,vystřihovat to je krásný to mi máme každý den,ale děti chtějí víc.
Každá návštěva muzea,galerie,aqua parku,hradu,zámku,hory,jaképak vstupy zadarmo o víkendech,kde??
Nepočítám občerstvení,zmrzlinu,někde oběd,můžeme si sice vzít sebou zvlášť v létě to je dobrota,teplé pití a rozteklé sýry i když nosíme přenosnou lednici.
Černá hodinka??TO by syn asi zešílel strachy,bojí se tmy,děkuju za tip.
Já jsem jako holka chodila do skauta,a také to stálo dost peněz tátu.Tak nevím.~j~
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: žít život 

(1.10.2008 12:29:33)
S tímhle nesouhlasím, myslím si, stejně jako Drima, že ta blízkost mezi lidmi se právě kvůli honěním za penězi (ovšem neříkám, že to taky není potřeba, lidé musí bydlet, musí jíst a platit složenky) vytrácí. V nejednom příspěvku výše zaznělo, že manžel dělá přesčasy a víkendy, myslíte si, že pak dětem není vzácné, když si s nimi táta sedne ... já si teda myslím, že jo.
A v létě na oběd třeba nebudu brát sýry, které by se roztekly, a to my přenosnou ledničku nemáme ~;)
Docela mě překvapilo, že skaut stál hodně peněz, kdy to prosím bylo? Já mám třicet a za mého mládí byly kroužky buď zdarma nebo za hubičku. A i teď, jasně, třeba pokud dítě chodí do krasobruslení nebo hokeje, jsou to finančně náročné koníčky, ale jsou levnější, dcera chodí do gymnastiky do Sokola, dvakrát týdně a roční příspěvek činí 470,--Kč, což si dovolím říct, že nikoho nezruinuje (nakonec, tolik měsíčně platíme za internet~;))
 Houkačka, dcera Barča 8 let 


Re: žít život 

(1.10.2008 14:08:07)
Spousta dětí se bojí tmy, ale neříkejte, že by se synkovi nelíbilo vyprávění, kdyby se Vám u toho uvelebil na klíně?
Dcera je taky dost velký strašpytel, ale pouze, když je sama.
 maw 


Re: žít život 

(2.10.2008 22:58:33)
Psala KOLEM památek.
A je spousta jeskyní, kaňonů, skal, bunkrů atp., kam je vstup zdarma. Jde jen o to mít cíl cesty.
A v lese se dá dělat věcí, a zadarmo, a ještě vlastně vydělat.
Když je hluboko o kapsy, nechodí se na oběd do restaurace.
A teď - opravdu pardon - ale jestli si neumíte udělat vhodnou svačinu, něco není v pořádku.
A voda nebo čaj se dají pít v jakékoli teplotě.
 Houkačka, dcera Barča 8 let 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:00:21)
Černou hodinku jsme také občas mívali. (i když ne kvůli úspoře energie) Většinou to přišlo úplně spontáně, např. jsme dojedli večeři a hned jsme nevyskočili od stolu, někdo něco začal povídat, mezitím se setmělo a nám bylo tak nějak hezky, že se nikomu nechtělo narušit tu pohodu. Semlelo se kde co, co my děti ve škole, co naši, do toho babička vložila nějakou historku z první republiky. Čas příjemně plynul a najednou byl pomalu čas jít spát.
Moc ráda jsem si teď ty chvíle připomenula - a nestály ani korunu!
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:37:56)
Cim jsem starsi, tim vic vzpominam na to, kdyz jsem byla mala.Ja ,Husakovo decko, 70-tych let.
Na jedne strane ted nadavame, jak jsme mohli zit za komunistu, na druhe strane to melo neco do sebe.
Bylo to detstvi.Opravdove.Tak nejak hromadne vsichni na stejne urovni.Skakali jsme panaka, pres svihadlo, litali po parku a lezli na stromy, holky i kluci.Hrali jsme si tak nejak jinak.Nechlubili jsme se ve skole po Vanocich, kdo dostal vic darku a jake.Chodili jsme sankovat, snih byl tak nejak na rocnim zimnim poradku.Promrzli jsme dosli domu, vlezli do teple vany, mamka udelala teply caj s medem a citronem a bylo nam fajn.Koukali jsme stale dokola na Mrazika a Tri orechy pro Safrankovou a bylo nam krasne.Sem tam jsme si ,,vytocili" na telefonu cislo kamaradky a poplkali.Mobil???Utopie.
Dnes decka sedi u PC, hraji priblble strileci krvave hry, v Simsnech si delaj deti, mejdany a blinkaji,maji Playstationy, X-boxy...jak nemaji carvingy na lyzovani, nejsou IN.Je toho tolik o co generace deti 90.tych atd.let prichazeji.
Proto jsme se odstehovali z mesta.Aby kluci taky mohli trochu blbnout v prirode, aby meli detstvi, a ne , aby ve meste cumeli do PC a na TV.Fakt ten rozdil vnimam, vidim a citim, ze je jim tu lepe, jak ve meste, kde bych je nemohla pustit ven, nebot by je hned prejelo auto nebo nejakej pedofil zatahl na Spilberk do kra.
Nebyly supermarkety a umreli jsme hlady a zizni???Ne.V patek se nakoupilo, obchod v 18h zavrel, v lepsim pripade v So do obeda jeste otevrel a byl klid.Vanocni vyzdoba a atmosfera zacala tusim nakonci listopadu, vsichni byli tak nejak klidnejsi.
Ted uz v zari rvou koledy a regaly jsou narvane bankama a Santaklausama a vsichni sili...teda hodne lidi, vsichni asi ne.....V cervnu jsou letni!!!vyprodeje a vsechno je nejak postavene na hlavu.nechapu to, kam se ritime????
Driv jsme jezdili s rodici o vikendu na vylety, dnes deti jezdi s rodici do supermarketu...
Kdyz porovnam ty doby, nechtela bych byt dite 21.stoleti.Mozna jsem staromodni blbka, ale fakt jsem rada za sve detstvi za Husaka:-))

PS: pro mladsi rocniky, Gustav husak byl totalitni president:-))Ten priplesnej pan s brejlickama na znamkach tusim za 0,50hal~;)~j~~k~~g~
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:45:33)
Sysyno, z mýho pohledu to za Husáka stálo za ... A já pamatuju i Svobodu ~;) I jako dítě mě tehdy spousta věcí štvala - jo, letět do krámu tak, aby ještě měli chleba, a předtím si vystát hodinovou frontu na košík. A podobný legrace. V zelenině měli někdy jen kysaný zelí, pár kompotů a polotekutý brambory. Toho sněhu v zimě taky zas tak moc nebylo, jen někdy.
S chlubením dárkama je to myslím pořád tak zhruba stejný - někdo se chlubí, někomu je to fuk. Za nás zase v některech kruzích byl úplně mimo ten, kdo neměl oblečení z Tuzexu.
Radši bych byla dítě teď, než tehdy.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:54:56)
Lido,
to jsem myslela s nadsazkou.~;)...ja mam na sve detstvi super vzpominky.Snih fakt byl porad, zazila jsem i 2x uhelne prazdniny!!!!!!!!!
A ty fronty.Vzdyt to byla zabava, no ne???Pred Vanocemi jsem stala ve fronte ja, ma sestra, mamka a obe babicky, delaly jsme , ze se nezname, abychom kazda mohla koupit po kile bananu, mandarinek a skvelych~:-©kubanskych pomerancu.
Zili jsme v brnenske vilkove ctvrti s mnozstvim zelene, parku, lesem..koupalistem.Sankovali jsme vecer na zasnezene silnici, vedouci z kopce k tramvaji.dnes po ni jezdi autobus MHD..a snih vlastne ani neni~;((...fakt bych byla znova radeji dite v 70.letech.Ja netahala do sveho detstvi prave ty nakupy v zelenine a spechani pro chleba nebo slehacku ve 250ml sklenene lahvicce s hlinikovym vickem, co byl jen 2x tydne a na objednavku.
Myslela jsem detstvi jako takove, bez tech vsech pi..vin, jako jsou mobily, DVDcka, MP3...znackove hracky a vsechny ty nezbytnosti, bez kteryvch by se chudaci nase deti asi poserinkovaly.

PS: jSem uprimna, i nase deti maji hovadiny, mladej mobil, MP3 atd.Vim, ze kazda doba ma sve pro a proti.I ta 70.leta i ta nase leta.
HOWGH~k~
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:58:50)
Víš, Sysyno, já jsem si tehdy toho postávání ve frontách užila až až. S bráchou jsme měli na starosti páteční nákupy...
Hele, moje děti většinu z těch pitomostí, co ostatní "tvrdě vyžadují", buď nemají, nebo si uvědomujou, že to není jen tak.
Mno, náš telefon byl v té době k po..ání - měli jsme skupinovou linku, takže zavolat si nebylo jen tak.
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:03:34)
Mně ty fronty na cokoli přijdou /a i tehdy přišly, ale co měl člověk dělat/ tak strašně ponižující, že když vidím frontu, okamžitě odcházím. Bylo to tak nedůstojné - škemrat o něco, co člověk musel stejně zaplatit. Je zajímavý, jak lidi na fronty rozdílně reagují. Moje tchýně, když vidí frontu - jééé, pojďte se podívat, co mají, a já - fronta, pojďme pryč.
 Jíťa 
  • 

Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 19:25:42)
My se v pubertě bavili vytvářením front.
Jak někde stálo pár lidí a nás byla větší parta, tak jsme si taky stoupli. Za pár minut se za náma udělala krásná fronta, kterou jsme s řehotem opustili...
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:15:05)
Lido,
tak to jsme se mozna v tech frontach asi potkavaly o tech patcich:-))
Ja musela cekat s o 5let mladsi segrou ve 14,00h na mamku u tramvaje, vzit tasku, co uz stihla nakoupit v poledni prestavce v ,,lahudkach" na Ruzku:-))
Pak jsme presly vsechny 3 k masne.vystly frontu u salamu a pak u masa.Sup vedle do zeleniny...obtezkany taskama jsme vzaly utokem Trafiku, a pak drogerii.......do kopce domu.
Vbylit, poklidit, vzit prazne flasky od sodovek a piva a valit zase do kopce do samosky.Vystat frontu na vozik a nakupovat potraviny a piti.Pak sup domu.Vybalit, vytahnout vysavac a kybl s hadrem a uklid domu 7+1~;((~Rv ......
Pokud si mamka v patek po 18h vzpomnela, ze nekoupila ,,vlozky" takove ty jedine na trhu...co se ted pouzivaji v porodnici- sitovina a uvnitr jen vata-tak v sobotu jeste s listeckem ,,sklerotnickem" jsem musela se segrou dopoledne obehat a koupit zbytek.
Ale stejne , mela jsem fajn detstvi a nedam s tim pokoj~k~~k~~k~~k~~k~~k~~k~
 Houkačka, dcera Barča 8 let 


Re: Husákovy děti :-) 

(1.10.2008 15:18:09)
Tak holky bacha! Na dětství za Husáka mi nesahejte! :-)))
Jen pro formu, letos jsem oslavila krásných 40!, opakuji k r á s n ý c h. Nedávno tu totiž byla lavina příspěvků, ve kterých se pisatelky cítily ve 30 strašně staré, unavené,ošklivé, frustrované - prostě mládí pryč a do důchodu daleko.
To mi fakt vyrazilo dech.
Ale k tomu dětství - dokonce i v Praze, přímo ve městě bývala opravdu spousta sněhu a také pamatuju uhelné prázdniny! Mám spoustu skvělých zážitků a když si položím otázku, jestli bych chtěla být dítětem dneska, poctivě si odpovím, že ne.
Skutečné dětství, kdy si děti jen hrají a nemají žádné starosti - to je tak do nástupu do školy. A pak vypukne nikdy nekončící masáž. Neustále řeší, co kdo má, nemá, kdy to bude mít .....školní děti se baví o tom, kolik kdo bere, kam jezdí na dovolenou ....učit se musí ne kvůli sobě, ale aby z nich byli špičkoví manažeři......A vánoce? Dodnes se dmu pýchou, když si vzpomenu, jak se mi po cestě ze školy podařilo ukořistit (rozuměj zakoupit, ne ukrást :-)) v sámošce pytlík lískových oříšků.
Ráno jsme v mrazu s mamkou podupávaly před Jednotou a čekaly až otevřou, abychom koupily chleba, protože někdo bylo klidně i 5 dní v kuse zavřeno!!!!!
 Sysyna 


Re: Husákovy děti :-) 

(1.10.2008 15:40:42)
Houkacko,
a taky za kacku jsme si mohly koupit zvejkacku Pedro!!Ta delala bubliny!!!!!!!

 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 20:11:53)
k tomu sněhu a obecně lepšímu počasí. Před pár lety se nějací reportéři taky tak bavili, že teď vůbec nejsou vánoce na sněhu a za jejich dětství bylo sněhu habakuk... tak se sebrali a zajeli to meteorologického ústavu a nechali si v archívech najít, jak to tedy bylo....
a sami se dost divili, protože zrovna ty vánoce, na které tak sázeli, byly bez sněhu apod....
Takže ty sladké vzpomínky docela bývají nereálné......a každý si pamatuje jen to, co chce...
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 21:19:55)
Martino,
ja si an snih pamatuju, ale nepamatuju se, ze bych treba konkretne ja psala, ze vzpominam zrovna na snih o VAnocich.Na snich v zime, a to je rozdil.Zima je sirsi pojem, Vanoce jen 3dny:-)
Koukala jsem do alba.....od cca 75r.po maturitu 89...kazdej rok snih...fotek mam jak nakakanejch:-)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 21:41:11)
Sysyno, pokud si vzpomínám, tak tuším v zimě 2005/6 byl sníh tak dlouho, že došlo k naprosto neobvyklému jevu - vlekaři končili sezónu ne kvůli tání, ale proto, že už nikoho nebavilo lyžovat. ~j~
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 21:42:52)
No, vsak jsem to psala..jaro 2006, hruba stavba a prvni tyden v dubnu u dveri snehu po kolena~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D
 10.5Libik12 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 22:04:32)
No jo, to byla ta Ladovská zima.

Já jsem byla za totáče dospělá 5 let, uvažuji-li dospělost od brzkého sňatku v 18 letech a následného porodu.

Byla objektivní bída, nejezdilo se auťákama do práce, nevolalo se, kačka se obrátila 2x. Nedalo se sehnat nic, bylo jasný, že určitý typy (ti co nebyli v KSČ a navíc ani nepracovali ve výrobě) nesáhnou na bydlení, byla to chmurka.

Ale! Bylo nám málo a konspirativně jsme nenáviděli bolševika, scházeli se v bytech, poslouchali nějaký šílenosti natočený živě na mikrofon:) z různých polozakázaných festíků, četli jsme a milovali jsme se.

Kdyby moje dvacetiletá dceruna zavzpomínala na dětství, bude mít stejně půvabné vzpomínky jako třeba Sysyna. Není horší morálka a vztahy a myslím, že dětství může být stejně hezký jako tenkrát.
 Zufi. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 22:11:42)
Pamatuješ tu písničku o Gorbačovovi?? Mně tenkrát naskakovala husí kůži, dodnes si to vybavím, ale už netuším, kdo ji zpíval.Nedvěd? ježiš to byla doba...PORTA...mám všechny desky, desky ne CD~k~....mně je v duši pořád 19.
 10.5Libik12 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 22:24:10)
No to mi připomeň nějaký dvouverš
 Zufi. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 22:26:45)
Ha ani slova si nevybavím, bylo to o svobodě.Něco jako.....pane Gorbačove, la la la....Z živýho koncertu to bylo, ale nahrávka do kazeťáku je dávno fuč...
 10.5Libik12 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 23:24:44)
Zufi,

teda co se Nedvěda týče, myslím, že v inkriminované době byl se Spirituálama a taky myslím, že tam měl zůstat.:)

Z veršů písní antitotalitních se mi vybavují třeba

"Tahle země plodí jedovatý sliny, co odplouvají špínou po řece,
nikdy to tady nebude jiný, neutíkejte, braňte se, nedejte se.."

Sprigsteen, Merta

a takových táhlých songů bylo, joo, neznáte někdo taky Mertovu, kde je

"Alena přinesla bílý kus chleba,
smíchaného s pískem a se solí,
mohla být sestra svobody nebo nevěsta,
v libovolné náruči kohokoli"

Je to o emigraci a nikdy se mi ji nepodařilo ani vygooglit.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 8:27:48)
Libiku a spole~k~~;)
nekecam, ale celou noc jsem prosankovala,byl to fajn sen, ale rano jsem si musela dat caj s Rumem, abych se zahrala~j~~j~~j~
Tak Gorbacova znam a tady je text:

Pisen pro pana Gorbacova
_________________________

1.Otvírám noviny azbukou ozdobené
a čtu si myšlenky kohosi, kdo sáhl do mého svědomí
a vynesl na světlo názory nevyřčené,
nevyřčené díky mé osobní slabosti a strachu,
myšlenky plné humanity, přátelství, svobody,
ale i socialismu, v jehož jménu kdosi zabíjel nevinné lidi,
ptáte se, kdy - ve dvacátém století,
ve dvacátém století.
R: Kdo ví, kdo ví, co bude dál,
chcem žít, chcem žít tak, jak se má,
nebo tak, jak se dá, ale takhle už ne.

2.Tak na zdraví, lásku už máte,
a myslete na to, že každej váš krok sleduje celej svět,
a kdybyste někdy projížděl Prahou,
tak se u mě klidně stavte,
otevřu ruský rybičky, pražskou šunku,
americkou vodku Gorby mám doma, a budeme si povídat,
mám toho totiž spoustu na srdci,
a nejen já, a nejen já.
R: + kdo ví, kdo ví, co bude dál ...
 10.5Libik12 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 8:42:24)
Sysy, jsi dobrá

Ty jo, kdo to pěl?

Gorby byl zjevení, nicméně skeptici chtěli raději kapitalismus rovnou. Ovšem bylo pikantní, že se v satelitním státě velkého svazu sháněly ruský noviny a nebyly
~:-D
 Zufi. 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 8:58:24)
Sysy, mě dojetím slzí očí.To je VONA R^R^R^R^R^R^R^R^.

Nedvěd, myslím, Honza Nedvěd, dneska si ho už dávno mnepouštím, ale kdybych měla tuhle písničku, tak ...
Děkuji ti moc~s~~s~~s~~s~~s~
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 9:06:31)
Oooo, velici Vezirove, Zufi a Libiku, dekuji!!!R^R^~s~~s~
Ano, Honza Nedved, ale nemuzu si vzpomenout na melodii, vcera jsem vecer jeste vytahla ze dna krabice zpevnik z dob totality-Kryl, Hutka....a nasla jsem ji skoro na konci.
Pamatuji, jak jsme na brnenske prehrade v cervnu 1989 meli maturitni vecirek a nase tridni vzala kytaru a peli jsme pisne dokola, okolo stola lalala...a po pulnoci prislo i na Kryla...venku vencil psa jakysi duchodce, vtrhl dovnitr a zacal rvat, ze na nas zavola ,,esenbaky", co jsme to za svazaky, zpivat takovy zakazany hnus...no byl neprijemny, myslim , ze v 8a40catym urcite co by milicionar lital s flintou po Brne a sjednaval poradek.
Nastesti prisel po prazdninach listopad....ale bylo to fakt hustyyyyyyyyyyyyyy.
Vypinam PC a jdu delat neco doma, bych tlachala, ale prace vola, hola, hola!!
Hezky den vsem!!!~k~
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 9:07:29)
Oooo, velici Vezirove, Zufi a Libiku, dekuji!!!R^R^~s~~s~
Ano, Honza Nedved, ale nemuzu si vzpomenout na melodii, vcera jsem vecer jeste vytahla ze dna krabice zpevnik z dob totality-Kryl, Hutka....a nasla jsem ji skoro na konci.
Pamatuji, jak jsme na brnenske prehrade v cervnu 1989 meli maturitni vecirek a nase tridni vzala kytaru a peli jsme pisne dokola, okolo stola lalala...a po pulnoci prislo i na Kryla...venku vencil psa jakysi duchodce, vtrhl dovnitr a zacal rvat, ze na nas zavola ,,esenbaky", co jsme to za svazaky, zpivat takovy zakazany hnus...no byl neprijemny, myslim , ze v 8a40catym urcite co by milicionar lital s flintou po Brne a sjednaval poradek.
Nastesti prisel po prazdninach listopad....ale bylo to fakt hustyyyyyyyyyyyyyy.
Vypinam PC a jdu delat neco doma, bych tlachala, ale prace vola, hola, hola!!
Hezky den vsem!!!~k~
 10.5Libik12 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 9:14:49)
No vypadá to, že to byl fakt Nedvěd, čertovy voči, tak a teď nám to Zufi zazpívá~;)
 Zufi. 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 9:16:22)
~k~~k~~k~~k~~k~~k~Hudebku bych nikdy, opakuji nikdy učit nemohla.
Měla bych jít asi učit budoucí naděje našeho národa, hezký den.
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 22:25:59)
Já to vlastně takhle "duchovně" nevnímala. Vadilo mi pokoutní shánění západních mařen, ježdění pro hadry a šminky do Východního Německa a konspirativní schůzky s někým ze Západního Německa, abychom ty šminky a hadry dostali. Shánění bonů na rifle a solidní kosmetiku, vyměňování koupených riflí na správnou velikost v průjezdu, ježdění do Maďarska pro hadříky. Pak vymýšlení kravin pro zabavení, viz. různé nápisy a výzdoby soch vojáků, utajený sezení před videem, tajný poslouchání Svobodný Evropy a neustálý ohlížení se kdekoli, jestli tam zas není nějakej informátor. A jsem přesvědčená, že spoustu těch přesvědčených jsme ani nezaregistrovali. Ale přežili jsme bez ztráty kytičky. Naštěstí. Ale někteří to štěstí neměli a my leckdy měli dost nahnáno.A to jsme nic moc vlastně nedělali, jenže kdyby se chtělo, tak by se to mohlo vidět i jinak.
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 9:52:45)
To jo, vzdálenost idealizuje vzpomínky, i časová.
Já jenom nechápu, proč pisatelky vážou "krásné zimy" na komunismus?
To si jako myslí, že když bude komunismus, bude o Vánocích zase víc sněhu?
A jestli by tomu dali přednost, tak POMOC!
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 14:18:52)
maw,
ty jsi fakt nic nedpochopila.Chytas za slovicka a obracis to co nekdo napise, proti nemu.
Nevazeme zasnezene zimy na komunismus, zminily jsme-ja a jine, ze jsem z doby ,,Husakovych deti" nekdo i trochu pred.Vzpominaly jsme na detstvi, co a jak bylo a proc.Jsi uplne trosku zmatenoucka, ze??Komunisty sem porad tahas akorat ty, damo
~g~
 Bára 
  • 

Re: Černá hodinka :-) 

(6.10.2008 13:51:17)
No tak s těma frontama na košíky to zas až takovej rozdíl není, u nás jsou pořád, tekutý brambory taky a sněhu je furt stejně - stejně málo.
Taky bych ale radši vychovávala děti za Husáka, měli jsme na všechno tak nějak víc času. Snad proto, že se nebylo kam a za čím hnát ...
 jak 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:51:25)
Sysyno, neprehanej. Ja jsem tak podobne stara, ale nemenila bych. Moje deti nemaji x boy, playstation ani ted a co.
holka (12 ) ma mobil a MP3. Zato mame dum a zahradu, kde litaji . synovi je 6, jeho ulet je Playmobil a Lego.
ale clovek NEMUSI PODLEHAT konzumu, jde to.
my sice vydelame dost, ale dum pred dokoncenim vse spolehlive pozere:)
dulezite je vzdelani a to deti ucime.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:57:38)
Pro jak:,,Myslis, ze prehanim???A vcem konkretne??Vazne byme to dost zajimalo.Ale jdi Ty~k~
 jak 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:15:17)
Sysyno, ale deti maji takove detstvi, jake jim udelas. Idealizujes si to. Moje deti sankuji dodnes, ale promin, my treba ani pevnou linku nemeli. Muj otec nemohl studovat atd. Takze zas tak super doba to nebyla.
Takze si to neidealizuj, kazdy si svoje mladi a detstvi idealizuje.
Dneska nemusis propadnout komerci, tak co.ale mas moznost volby, to tehdy nebylo.
Tehdy, kdyz jsi mezi 14 a 14:20 neurvala v patek jogurt, tak nebyl:)))a me teda ponizovalo kvuli kilu bananu delat, ze mamu neznam, kdyz za ni stojim ve fronte:)
Tvuj tata delal melouchy, muj se sel zpovidat, kde jsme vzali na barak:)))Jo jo:)
 jak 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:16:33)
Jinak SYSYSNO, fajn detstvi melo hodne lidi, ja taky.
To preci nesouvisi s dobou, ale s tim, ze rodice se snazi detem vse zprijemnit.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:26:19)
Sysyno, ale deti maji takove detstvi, jake jim udelas.ANO A NAM HO RODICE UDELALI KRASNE!!!! Idealizujes si to.
A CO TY BREPTO?????
Moje deti sankuji dodnes, ale promin, my treba ani pevnou linku nemeli.
SANKUJI???A KDE???POKUD SI VZPOMINAM, LONI U NAS ZA BRNEM BYL SNIH JEN TYDEN...HMMMM.
PEVNOU LINKU JSME MELI, JELIKOZ OTEC BYL VEDOUCI DALKOVYCH KABELU U SPOJU A KVULI NEHODAM,MUSEL BYT NA TELEFONU.BYL SLUZEBNI.
Muj otec nemohl studovat atd. Takze zas tak super doba to nebyla.
NEZABIHEJ DO DETAILU A UTLACOVANI TOHO CI ONOHO.MUJ DEDECEK BYL S FLASTREM PO R.1948 VYHOZEN OD CETNIKU, PROTOZE NECHTEL STRILET DO LIDI A ZATYKAT NEVINNE, OD TE DOBY JSME BYLI VSICHNI V RODINE NEUSTALE PROVEROVANI :-(
A PROBUH, KDO V TE DOBE, CO NECO UMEL,NEDELAL FUSKY??JEDINE OSEL.
Takze si to neidealizuj, kazdy si svoje mladi a detstvi idealizuje.
CO PORAD MELES O IDEALIZACI???
Dneska nemusis propadnout komerci, tak co.ale mas moznost volby, to tehdy nebylo.
NEPROPADAM KOMERCI, MAXIMALNE DEPRESI Z NEMOCI A BLBOSTI DRUHYCH(NEMYSLIM TEBE!!)
Tehdy, kdyz jsi mezi 14 a 14:20 neurvala v patek jogurt, tak nebyl:)))a me teda ponizovalo kvuli kilu bananu delat, ze mamu neznam, kdyz za ni stojim ve fronte:)
TEBE TO MOZNA PONIZOVALO, ALE MY MUSELY DOMA POSLOUCHAT A POMAHAT.A KDYZ ZKRATKA MAMKA REKLA, HOLKY JDE SE DO FRONTY NA BANANY, TAK SE SLO.
Tvuj tata delal melouchy, muj se sel zpovidat, kde jsme vzali na barak:)))Jo jo:)~;((
ANO DELAL MELOUCHY.A ZPOVIDAT SE NEKOLIKRAT TAKY MUSEL.A BARAK POSTAVIL SAM, VLASTNIMA RUKAMA.
Jo, jo~k~~k~~k~~k~~k~~k~~k~~k~~k~~k~
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:31:09)
Sysyno - moc hezký~k~
Já sama za sebe jsem moc ráda, že nemusím zavelet - děti, jdem pro banány a pozor, dělejte, že se neznáme. A trčet pak potupně ve frontě 2 hodiny.
A tuhle jsem se dostala k článku, kde se mluvilo o tom, že dřív byly takové ty bezva ladovské zimy. Tak statisticky to prý není pravda. Pořádné zimy s hory sněhu jsou a byly vždy tak cca 1x za 5 let. A to tak odpovídá. Takže tady opět neplatí, že dřív to bylo lepší, nebylo, v tomto ohledu se nic nezměnilo.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:48:58)
Xantipo, me nenachytas.Snih byl!!!A sankovalo se primo v Brne, u nas na Kravaku, ve Wilsonaku-les, 10minut tramvaji od centra!!!!!Kazdej rok!!!!!!
A kde jsou ty zimy ted????V .....
Ja fakt nedam pokoj, jsem Beran: Kde proboha Vase deti sankuji a bobuji???Nase deti loni bobovali asi 5x v jednom tydnu, kdyz byl u nas snih.Pak uz nebyl...ja nemam nemocnou hlavu, ale neco jinyho, takze si to pamatuju a me nedostanete!!!~j~~j~~j~~j~
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:59:35)
Sysyno, prostě teď v posledních zimách toho sněhu asi tolik nebylo. Ale vzhledem k tomu, že boby v provozu byly, tak ten sníh přece jen občas byl. Tak teď nebo v příštích 2 nebo 3 letech zas sněhu bude hafo - statisticky dokázáno. Matně si vzpomínám, že poslední 2 roky byly mírné zimy a sněhu málo - vím to, protože byli přemnožení slimáci. Prostě neporučíš větru dešti - musíš počkat, až ten sníh bude. A pokud čekat nechceš - můžeš vyjet do Rakous nebo Itálie do hor. To dřív nešlo, takže boby jo, ale pořádná lyžovačka? O tý jsme si mohli nechat zdát.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 16:11:02)
Xantipo,
tak jo, pokud to rika statistika, ze bude zase snih, tak jsem rada!!!!
Kdyz jsme na jare 2006 potrebovali zacit delat kolem baraku, neslo to, jeste prvni tyden v dubnu tu bylo snehu po kolena!!!!!
Tesila sjem se na prvni vanoce se snehem, a hovinko, hovinko..
Stejne jsem tu prvni zimu tady celou prozvracela a prolezela, nebo proklecela s hlavou ve WC....slo to kolem me...
Loni uz bylo lip a snih nikde...
Lyzovani je fajn a je fajn, ze do ALp to mame skoro za humnama:-))
Tak ted vazne: taky bych radeji byla ditetem ted.Maji vic moznosti.A je fakt , ze detsvi se odrazi od rodicu a rodiny.To jak Ti to rodice udelaji.A je jedno jestli zijes v minulym stoleti nebo v tomto.Jen kazda doba ssebou nese urcite zmeny.
Ale ty zakladni detske hry zustavaji.

Jinak i ja vitam to, ze muzu volit svobodne, ze si muzu i o pulnoci koupit v Tescu cerstvej rohlik.Ma to vyhody.A vyhoda pro me nyni velka je i volba lekare.To je k nezaplaceni.

Ty, ale jestli nebude letos snih, tak me nastves!!!!~:(~;)
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 19:44:09)
Sysyno - tak bacha~;) Já psala, že sníh bude určitě buď letos nebo za 2 nebo 3 roky. A to bude - uvidíš. Na holý pupek~k~
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 19:50:55)
Xantipo, na mou dusi na psi usi na kocici svedomi????~:-D Tak budu delat vse proto, abych se toho dozila!!!!!!!~k~
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 9:59:08)
Jenže to nesouvisí s komunistama v Tvým dětství.

Se odstěhuj na Vysočinu, na Šumavu, do Beskyd, na Island, budeš mít sněhu DOST.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 14:21:17)
maw,
dekuji ti za napad odstehovat se na VYsocinu a jinam.
Nemam duvod.Vysocina nam zacina za ceduli u silnice.
Me je uplne u zadku, jestli snih bude nebude, o to tady vubec neslo.
Jsi mi k~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D Frajerko, co vsechno vis, propagujes pravo a odpovednost a chovas se jak nevychvany, sprosty spratek.R^
 jak 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:33:36)
Tak to fakt nechapu. My take doma poslouchali, ale presto me urazelo, ze proste v blby zelenine delam, ze mamu neznam.Jinak by nam ty 2 kila neceho neprodali. Co je na tom k nepochopeni. Nas teda vychovavali k tomu, mit svuj nazor.
Moje deti sankuji na kopci u lesa, loni asi 20 dni za zimu. ( bydlime 20 km od Phy.)
Nevim, ale ted se nemusi clovek stydet a schovavat, pokud neco ma a neceho dosahne, nemyslis.
Hezke detstvi jsem mela, snazim se ho delat svym detem.
Adt melouchy. Nasi staveli 5 let a dodneska si pamatuju, jak jsme prisli na stavbu a tam melouchari, ze chteji pivo, obed. Ja s manzelem dostavela loni, a je dost rozdil to porovnavat: dneska zadne paninko atd. Muzes si i ty remeslniky vybrat, diky bohu.
 jak 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:36:53)
Jinak Sysyno, na detstvi rada vzpominam.
Ale nejsem tak defenzivni.
A nejlepsi je, ze muj syn fakt nechape, jak jsem vyrostla bez Barbiny a magnetu z chemickych jogurtu:)
To jsou teprve hovory:))))
ale pro me je detstvi i babicka na venkove, vylety do poli a lesa a moje deti maji to same.Vazne nevidim rozdil.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:54:53)
jak:
Otec meloucharil, ale nikdy u toho nechlatal pivo.
Byl dost sikovny, mel elektro prumku, a umel zednicinu, obklady, elektriku, delal rad se drevem, montoval anteny, pozdeji satelity....on to delal i z duvodu, ze kdyz prisel z prace kolem 16h-pokud nebyl na sluzebce- nedokazal v trenkach a tilku sedet s lahvacem u TV a rvatGooool!!!!
Stale neco musel delat.Napred to bylo jen vymenit sousedce doktorce tesneni u kohoutku, pak usadit nove WC a oblozit krb...pak tomu tam to a tam to a ono.....a bylo.To tak nekdy je.

No, jo 20km u Prahy a Vy se divite, ze nase deti nesankuji.Vzdyt tady na Jihu Moravy mame podzim, kdyz Vy se tam nahore koulujete!!!!

A nase mamka nas ucla slusnosti a mit vzdy svuj nazor, neustoupit, stat si za nim a jit si za svym cilem.Ovsem banany a mandarinky byly silnejsi....~k~~k~~k~~k~
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 16:03:23)
Sysyno - tak teď naštěstí banány a mandarinky nevyhrávají - cíle, slušnost a svůj názor mají přednost /u někoho/. Jde jen o věc názoru a dítě nemusí být postaveno před tuhle volbu, nejen dítě, hlavně dospělý.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 16:12:30)
To je fakt.Banany jsou az na druhym miste.
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 10:02:17)
No nevim. Mely jste jako svuj nazor, a pritom jste sly totalne s davem. A sama pises, ze jste se nechali koupit za manadarinky.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 14:24:12)
Nazor jsem mela a mam, svuj a nemusi mi ho nikdo vnucovat.
A mandarinky do toho ty tele netahej.Moje veta s mandarinkama nebyl aurcena Tobe a byla myslena ironicky.Do zeleniny snad chodil za totace kazdy, ne???A nejen pro mandarinky.Zavidis, co??Ze ja JE MELA A TY JSI MAXIMALNE KOUKALA V ATLASE, KDE ROSTOU, ZE??????
Zacinas me bavit.Je s Tebou fakt prdel~k~~k~~k~
 . 
  • 

Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 21:21:32)
Sisino,
jen primitiv uráží ty, kdo mají jiný názor.
 Cow :-) 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 22:43:42)
tečko, v tom případě je mnoho našich politiků primitivy
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(4.10.2008 9:29:51)
CrOWko,
ctu Tve prispevky a ne vzdy s nema souhalsim, ale neurazeji me.~k~~j~
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(4.10.2008 9:40:35)
CrOWko,
ctu Tve prispevky a ne vzdy s nema souhalsim, ale neurazeji me.
Ale tento a zminka o politicich je R^ !!
Takto to melo bejt:-)
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(4.10.2008 9:20:44)
TECKO,
laskave nerej a precti si znova, co ta dama Pravdiva napsala o me: blba.
Takze Krava po tech jejich vyplodech a neustaleho se navazeni do me a chtit mi vnutit, abychse snad stydela, vnucovat mi, ze jsem se nechala prodat za mandarinky- kym??Mamkou??Ona nebyla komunistka...atd atd.......takze KRAVA je jeste slusny slovo.Diskutovat se s ni neda.Nazor ty jedna inteligentni TECKO se da vyjadrit i slusne.A lze o nem diskutovat.
Ja primitivka rozhodne nejsem, a za KRAVOU si stojim.
TECKA.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(4.10.2008 9:28:11)
.
Ty nemas na klavesnici ,,y"????Nevsimla jsem si , ze bych mela nick Sisina:-)
To jen pro poradek, kdyz ho chces delat.
Pa paaaa!
 10.5Libik12 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 21:32:45)
Kam, že jsme šly(i) s davem?

To jsou humorný příspěvky, já někdy přemejšlím, jestli nějakej amatér tady dělá roztleskávače diskusí na zakázku nebo co, protože něco tak pitomýho asi nemůže napsat ani největší ignorant.

 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:26:19)
Sysyno - já si nemyslím, že moje děti mají horší dětství než já. Myslím, že lepší. Ne kvůli MP3, mobilům, PC a pod. Tvoje děti v zimě nesáňkují a nebobují? Moje jo a děti z okolí taky - když je sníh. Bruslit chodí na staďák a nemusím se bát, že se s nimi prolomí led. Kolo máme všichni a rozhodně jedno kolo nestojí tolik, jako průměrný plat - tehdy tak stálo, jenže levnější prostě nebylo. Smradlavý sačky s mlékem pamatuju a od té doby bych mléko nevypila - prostě blok. Ty hnusný jugurty /kyselý/ - zkusila jsem pozřít kdysi jednou. Děkuji - jen to píšu a mám žaludek v krku. A že lidi jsou dneska víc uhonění. Nevím, možná. Ale já si pamatuju moji mamku, jak chodila každý den z práce ověnčená nákupníma taškama, pak skočila k plotně, aby něco uvařila, poklidila, pak něco okolo a v devět večer padla do postele totálně vyřízená. Nemám pocit, že by se nám dětem věnovala víc než já těm svým. Ne že by nechtěla, prostě to nešlo přes ty všechny povinnosti. A táta taky honil prachy, abychom měli něco navíc - pracoval po práci ve sběrně. A jenom když se podívám na školu z pohledu dítěte. Jsem moc ráda, že moje děti už mají školství na jiné úrovni a ne na té tehdejší, kde dítě bylo jen odporný hmyz, který se musí zadupat do země, aby z něj byl v dospělosti tvárný člověk, který bude budovat socialismus. A ta škola - ta mě deptala hodně.~Rv
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:44:53)
Xantipo,
jasne chapu....moje deti a jejich vychova taky neni o MP3 a vsech tech vecech dnesni doby.
Sem snad psala, ze jsme se stehovali z mesta na venkov hlavne kvuli nim.My bydleli v centru Brna.preci jen rozdil, kdyz je vypustis na zahradu u lesa, nez na plac u Brnenskyho vystaviste~Rv
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:54:26)
Sysyno - jasně, kde jste bydleli a kde bydlíte teď - to je ale vaše momentální rozhodnutí. A osobní. My se taky přestěhovali. Ale já na rozdíl od Tebe nevidím rozdíl v dětství v těch dětských hrách - ty byly a jsou stejný /pokud žiješ ve stejných podmínkách, protože hry na venkově asi jsou jiný než v centru velkých měst/. Já mluvím o přístupu, o chování, o možnostech. A tyhle věci jsem viděla už jako dítě a moji rodiče byli naprosto běžní a normální /žádní političtí nepřátelé/. Určitě jsem to jako dítě nevnímala tak, že se proti tomu musí bojovat - žili tak všichni. Ale to dusno bylo všude - máš ale pravdu, že na tom hřišti s kamarádama naštěstí ne. Jenže to bylo tak jediný, pak člověk trochu povyrostl a když se dostal VEN /aspoň na chvilku/, dostal pěknou pecku.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 16:01:36)
Xantipo, to neni nase momentalni rozhodnuti, ale trvale a konecne.Az do hrobu~;)

A neodrazim od sebe zadne utoky a nebranim se, pokud myslite-kdosi, ze nejak defenzivne reaguju.
Diskutuju.Bavi me to.
Rozhodne se neobhajuju, nejsem u soudu.Jen se mi chce reagovat, az me to prestane bavit, prestanu.
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 16:08:36)
Sysyno - jen diskutuj a užívej si to. Bez ironie. Protože za tehdejší doby bys tak leda jednou kvákla před sousedem a měla bys co vysvětlovat na schůzi /jakékoli - domovní či stranické/. Tehdy byly diskuze nevhodné, žádoucí byly nadšené oslavy, kolik čeho se sklidilo, vyrobilo apod. a ostatní? Za všechno špatné mohl třídní nepřítel a mandelinky z USA.~j~
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 16:16:36)
Jojo, uzivam si toho.Treba nemam uz tolik casu, tak se snazim to dneska vsecko prodiskutovat.
Banany, mandarinky, mandelinky z USA~:-D taky....bobovani a snih.
To vim, ze driv se kvaknout nesmelo.
Treba kdyz soudruzka ucitelka po Vanocich jakoby nesmele a opatrne vyzvidala, zda byl nekdo behem Vanocnich svatku s rodici ci babickou v kostelicku na kopecku mrknout na Jeziska v jeslickach...
A uprimna Sysyna rekla, ze jo a ze jsme zpivali koledy.
A druhy den uz volala tridni mamce, at se za ni stavi ve skole a ona tam jak debil, musela pred reditelem obhajovat, ze to bylo proste jen tradicne k takove te Vanocni atmosfere..nebo co ja vim...
 Karavela 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 16:21:31)
Xantipo, americkej brouk:- )

Sysyno, moje maminka ráda vzpomíná na 50. léta, nosila hrdě červenej šátek na krku a chodili zpívat dělníkům do závodu budovatelský písně. Ale byla tenkrát mladá, šťastná, zdravá a měla prd starosti...
.. když o 50. letech mluvila babička, tak z ní padaly jenom výrazy jak "zasraný komunistický kurvy, který nás o všechno připravily" :- ))))) stejná doba, ale z jinýho úhlu pohledu...

 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 17:11:21)
Karavelo, nemame stejnou babicku?????
Jedna i druha byla ze sedlacke rodiny....tak si dovedes predstavit, ze na soudruhy nepely chvalozpevy~Rv
No nic, jdu zase chvili delat na nasel velkostatku-vtip, vzdy zacnu v 1.patre a nez pak uklidm i spodek, abych zacala znova.No jo, budu si muset najit pani na uklid a zehleni
~j~~j~~j~~j~~j~~j~~j~~j~~j~~j~~j~~j~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 20:30:30)
asi tak, za komunistů jsme prožily dětství, nikoliv dospělost a rodičovství, takže ty vzpomínky jsou dost zkreslené a nemůžeme proto srovnávat tehdejší podmínky s podmínkami dnešními - když jsme nemusely řešit obživu, výchovu dětí apod.....

To by musel řešit někdo, kdo má teď aspoň 60, aby bylo srovnání adekvátní...

A k tomu materialismu a komerci - i tenkrát byl "king", kdo měl doma Lego a Barbínu, nebo video a pár kazet. Kdo sehnal bony a koupil pár blbostí v Tuzexu... A frajeři, co jim rodiče koupili digitální hru Vlk a zajíc.....
To si myslím, že jsou věci dnes srovnatelné s Playstation a MP3.

 Lída,3 kluci a holka 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 20:59:07)
No, Martino, já bych řekla, že docela už porovnávat můžu... nejstarší syn se narodil ještě před "plyšákem", mně tehdy bylo skoro 25. ~;)
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 21:40:29)
Lido,tak to jsi jeste vic zaslouzilejsi matka-totalitka, jak ja~;((
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 21:26:11)
Martino,
ja dospivala za komunistu, v r.1989 mi bylo pres 18let, ton uz 2me spoluzacky chovaly~;)...
Moje mamka od r.1985 byla po nemocnich, jedna ledvina, otrava z praskleho sl.streva a dalsi chutovky.V nemocnci a laznich byla prakticky celou moji 7,8 tridu a 1.na gymplu.
Otec jezdil na sluzebky, pomahala jen babicka.Barak 7+1,ja 14let.....nakupy, domacnost, uklid..to bylo vse na me.Tak zu 90% ano.Babicka hlavne na nas dohlizela, varila a pekla, ale i ja.Musela jsem mamka sotva stala na nohach.
Takze proc bych ja nemohla vnimat dospivani za totality??
50.a 60.leta byla asi fakt horsi, jak ta 7O.a80.ale ted fakt nesouhlasim s tim, co jsi napsala.
Ale zase Ti to neberu.jen vyjadruju svuj nazor~;)
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 10:09:34)
Ono je vlastně už k pozastavení, že jset za totáče měli 7+1 sami.
Krom toho si furt nestěžuj na to, že jste to museli uklízet. Jiní by uklízeli moc rádi.
A krom toho je těžší udržet pořádek v 3+1 s 5 dětma než v 7+1 s 2.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 14:45:09)
Ono je vlastně už k pozastavení, že jset za totáče měli 7+1 sami.
CO JE NA TOM K POZASTAVENI??V DOME NAS ZILO 5 DOSPELYCH A 3DETI.TO JE JAKO SPATNY ?BYL A JE NAS A DRELI SE NA NEM JEN BABI, DEDI A NASI.MAS POCIT, ZE SE MUSIM ZA TUTO SKUTECNOST NEKOMU OSPRAVEDLNOVAT??

Krom toho si furt nestěžuj na to, že jste to museli uklízet. Jiní by uklízeli moc rádi.
NEVIM, KDE JSI PRISLA NA TO, ZE SI STEZUJU NEBO JSEM SI STEZOVALA.MAMKA MELA JEDNU LEDVINU, K DNESNIMU DNI MA ZA SEBOU 22 OPERACI, STARANI SE A POMAHANI V DOMACNOSTI JE OD DCER, ALE I SYNU SNAD NORMALNI, NE?
A KDYZ CHTEL NEKDO UKLIZET, TAK MOHL.PRED VLASTNIM PRAHEM.

A krom toho je těžší udržet pořádek v 3+1 s 5 dětma než v 7+1 s 2.

OMLUVA: NEMELI JSME NEMAME 7+1, ALE 7+2, BABI A DEDA MELI SVOJI KUCHYNI.

TO JE PROBLEM TECH, CO SI DO 3+1 NADELAJ 5 DECEK, NE MUJ.MYSLIS SNAD, ZE MYM RODICUM DAL NEKDO NECO ZADARMO NEBO , ZE ZA TOTALITY KRADLI, ABY MELI?
A UDRZENI PORADKU NENI V TOM, JESTLI ZIJE 5 DECEK VE 3+1 NEBO V 7+2.

TY KECY, CO TU PREDVADIS ZAVANI ZAVISTI A NESPOKOJENOSTI ASI TI NEKDO HODNE UBLIZIL NEBO SE TI NECO PRIHODILO, ZE KOLEM SEBE TAK KOPES, VID??

UZ JSEM PSALA, ZE ME NIKDO NEROZHAZI A NAVIC UZ VUBEC NE NEJAKA ANONYMNI maw, CO MA POTREBU NAJIT SI V DAVU NEKOHO NA KOM SI UKAJI SVUJ PROBLEM.
KLIDNE, MUZES ,ME NIC NEROZHODI.VYDRZELA JSEM V ZIVOTE UZ TOLIK VECI, PREKONALA TOLIK ZLEHO,RAKOVINA ME DOSTALA NA DNO, ALE NAUCILA ME, ZE S VETRNYMA MLYNAMA SE BOJOVAT NEDA A TUDIS ME ANI NEVYTOCI A ANI NEDOSTANOU.

TAKZE SI NAJDI NEKOHO JINEHO, PROTOZE KDYZ JSEM TAK BLBA, NEMAM PREHLED, STEZUJU SI NA UKLID 7+1, NECHAM SE KOUPIT ZA MANDARINKY..A TO JESTE NEVIS, ZE JSEM CHODILA I DO PIONYRA-FUJ, NEMAM VLASTNI NAZOR.... TAK SE PRECE DO TAKOVYHO SOCIALISTICKYHO PARCHANTA NESER.TREBA BY TE Z TOHO MOHLA KLEPNOUT PEPKA.
JSI NIC, ZTRATA CASU.

MAS STEJNY TON PSANI JAKO HROUDA A NEMA CENU S TEBOU ZTRACET CAS.
OSTATNI MAJI JINE NAZORY, JAK JA NEBO TY DALSI, ALE KOMUNIKUJOU NA UROVNI.
VIS CO TO JE????~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D~:-D
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 10:07:23)
To NENÍ o úhlu pohledu, to je o neznalosti, přehlížení faktů a sobectví.

A jestli babička nebyla s to Tvoji maminku přiměřeně usměrnit, je to DOST smutný.
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 10:05:28)
No nevim, já jako jediná nechodila do pionýra.... a to byl šrumec.
 jak 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:51:52)
Sysyno, neprehanej. Ja jsem tak podobne stara, ale nemenila bych. Moje deti nemaji x boy, playstation ani ted a co.
holka (12 ) ma mobil a MP3. Zato mame dum a zahradu, kde litaji . synovi je 6, jeho ulet je Playmobil a Lego.
ale clovek NEMUSI PODLEHAT konzumu, jde to.
my sice vydelame dost, ale dum pred dokoncenim vse spolehlive pozere:)
dulezite je vzdelani a to deti ucime.
 Xantipa. 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 14:57:22)
Sysyno - blázníš? Nic nebylo, fronty na všechno - jak někdo psal - i na košíku v krámě. Mléko v smradlavým sáčku ve smradlavý lorně, a jenom tak do deseti ráno, chleba zrovna tak, jinak si louskej, co chceš. Blbá mikina - podpultovka, blbá kosmetika - opět podpultovka, jinak živý květy, čočka, maso - mám pokračovat? Kolo? Ze známosti. Všechno /teda co bylo/ bylo ze známosti, pod pultem. Ovoce v zimě? Nenech se vysmát. Doktor - podle obvodu, že je to debil - no a? Ne - zpátky už nikdy. Copak si tu dobu nikdo nepamatuje? Já byla dítě a pamatuju si to dobře.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:08:42)
Xantipo, to je prave to cteni mezi radky....
Samozrejme, ze nejsem debil, ja si to pamatuju.
Nasi i na SKODU 120 cekali pul roku a nakonec ji mel otec asi o 2mesice driv, ze na cerno delal melouch rediteli Mototechny.
Ja nesrovnavam to co bylo v kramech, ale to , co jsme jako decka delaly a mely my a co maji nase dnes.
Muj nejvetsi sen snad byl Tuzexova Barbina a igelitovej destnik a Fa z Madarska.O nicem jinem jsme snad asi ani nevedely.Tedy my v Brne jo.Na reklamy z Rakouske TV jsme se divali jako na vecernicky a bylo to zpestreni sedeho zivota:-)

Ne, vazne.Ovoce v zime bylo, ale pred Mikulasem, stala se fronta a prodavali jen 1kg od druhu a to jen jedne osobe , kdyz jsem stala s mamkou, dostala jen mamka, me neprodali.Jedine kdyz jsem stala o 2-3lidi ve fronte dal a delala, ze mamku neznam.
To vis, ze me ta doba serinkovala.Ze nic nebylo, vse ze znamosti, pod pultem atd.Pamatuju navraty z dovolene s nasima autem z Bulharska a nakupy hader v Madarsku.Vsichni navleceni ve 3trickach, 2riflich, v polstarku zasite valuty.....ted mi to prijde komicke, kdyz to srovnam treba s NEXTomanii na MMB..
Ale ja mela detstvi fakt super.Asi to bylo i v kolektivu ve skole, dodnes se casto schazime s holkama i klukama, byla fajn i rodina.
A prominte damy, ale neda mi, abych se nezeptala: vy jste jako deti, pubertacky resily banany a roztekle brambory, smradlave mliko v krame??Ja teda ne.Asi az tak kolem 15tyho roku mam prvni zablesk, ze uz me nebavilo stat fronty a delat trapku ve fronte na banany....a v 16ti opri brigade v NDR a navsteve Berlina jsme z TV veze dost zavistive hledeli za berlinskou zed, do zapadniho Berlina, na ten jinej svet, ta svetla, reklamy...to jsem si asi zacala uvedomovat nejvic, ze zijeme trosku v jinym, blbym svete.
Samo, ze jsem ted rada, ze se mohu rozhodnout, jaky jogurt, maslo, pecivo nebo ovoce koupim.To je k nezaplaceni.
Ale dobu bych nevracela.Jen mam i ty hezke vzpominky, ne jen ty spatne.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Černá hodinka :-) 

(1.10.2008 15:16:21)
Sysyno, já jsem to tehdy řešila. Jak jsem psala, měli jsme s bráchou na starosti nákupy potravin (v podstatě všechno kromě masa). Základní sortiment sami, ostatní podle lístečku.
 Drima 


Re: Černá hodinka :-) - reakce autorky 

(1.10.2008 18:39:27)
V žádném případě jsem nechtěla obhajovat dobu, ve které jsem vyrostla (pro mou maminku byla dost těžká). Chtěla jsem jen podotknout, že čas rodičů je zadarmo (pokud si ho na děti najdou, a je jen otázka fantazie, jak ho využijí. Není to o penězích, ale o kvalitě vztahů.
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 10:21:12)
No tak ja si to teda pamatuju, ze pokud jsme chteli jogurty, tak jsme museli byt u samosky pred 6., kdyz v 7 otvirali. Jinak nebyly. Nedali Ti vic nez... A co na tom, jestli ma nekdo doma 1 dite nebo 4, kazde matce prodali stejne (a ty 4 mohly byt tak maly, ze jeste nemohli stat do fronty). U vas nebyl nikdo chytry, kdo nemohl na skolu, protoze? Asi ne, kdyz mas nejakou stredni, kde kazda treti chovala v 17. Kdyz pratele a pribuzni nemohli delat praci, v ktere byli dobri, kterou meli radi, protoze byli "politicky nespolehlivi" Kdyz zavreli otce od rodiny, protoze neco kecl u piva, a oni ho zavreli, za mesic 25 kg zhubl, nedalo se mu nic donest, a doma mel manzelku s detma, a malem umrel. A kdyz neumrel, mel zdravi v haji. To chces jo? Abys musela deti ucit zdravemu nazoru doma, ale taky aby ho zas az tak uplne neprosazovaly, kdyz se jich nikdo nepta. Kdyz by Tvoje deti mohly i s vybornym prospechem jit akorat na ucnak do keramicky sanitarni techniky v Bechyni, to chces, jo? Porad se bat, co kde reknes, jak reknes, komu reknes, kdo to uslysi, ze zavrou Tebe nebo ty okolo, ze nekomu vymlati zuby, ze mozna kvuli Tve pevnosti a odolnosti deti Tvych pratel nebudou moci studovat - a kde je to pravo a co je dobre?
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 14:58:20)
maw,
jsi vazne krava!
Ja jsem psala , co se stalo nasi rodine po r.1948.Navic nase babicka se netajila nikdy v zadne dobe s tim, ze je krestanka a, ze komunista ji nezakaze chodit do kostela.
Zajimalo by me, jake vzdelani mas Ty, ze jsi tak sprosta.Vlastne to neni o vzdelani, ale o slusnem chovani.
Na me ,,divne" SŠ chovali v r.1989 2 spoluzacky, a byly jiz plnolete.
Z nasi tridy jsme vsichni sli studovat dal.
Nastesti byl rok 1989 a dostali se vsichni, kam chteli.

Chapu, proc ze me za kazdou cenu chces udelat blbce, co propaguje komunisty, ma IQ tykve, nema svuj nazor, deti bude vychovavat v nevedomosti a obdivu snad...k Fidelovi nebo k Cinskym soudruhum......protoze mas fakt VELKY PROBLEM.

Ty Tvoje odpovedi si cte muj 17letej syn.A ma takovy zachvat smichu, ze mam strach, ze se udusi~k~
Rika, ze jsi strasne chytra a zabavna osoba, jestli nejsi na zajicky, protoze by s Tebou chtel dvojdomek.Skoda u nas to nepujde, pozemky kolem nas jsou uz prodane a zastavene, tak co u Vas?
Fakt jsi me dostala.Jsi nesmirne, ale nesmirne skvela osoba!!!!Ja si Te snad zacnu vazit za tu Tvoji objektivitu!!

Zdar Krasomilo Nejchytrejsi
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 15:15:13)
Timto..zdravim vsecky, se kteryma jsem si poplkala o mandarinkach~;) a jinych chutovkach,o filmu a nefilmu, ale uz me to nebavi.Nemam co bych vic rekla, protoze co jsem chtela rict jsem rekla a nemam pocit, ze bych se mela a nebo musela omlouvat nebo stydet , jak si to mysli predevsim slusnacka MAW.

Tak hezky vikend, tady chcije, chije a chcije~;((

Pa a kdyz nejde o zivot jde jen o h...o!!!!~:-D~k~~j~~;)
Ahoooooooooooooj!!
 maw 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 23:06:02)
Já se neudržím, seš fakt tak b.bá? Brz rozhledu, bez vědomostí? Nikdo Ti nevyprávěl? Chléb a hry, že? To platilo už v Římě, když bylo potřeba zvládnout dav.

To co píšeš není problém větší volnosti, kterou dnes máme, ale toho, že lidé nechápou, že k svobodě patří zodpovědnost a k právu povinnost.

Nevím, jak by Ti bylo, kdyby Tvoje děti byly nadané a nemohly studovat, protože máš na některé věci jiný názor, kdyby Ti zavřeli manžela, až by umřel, kdyby Ti syn odjel na Západ, protože tady by ho "náhodou" mohlo srazit auto, on by nemohl sem, a Ty bys nemohla tam. A jednou za rok by Ti přišla pohlednice s informací, že žije.
Na dovolenou bys jezdila max. na Makarskou, jazyky by Ti byli k ničemu, dějepis pokřivený, humanitní studia o ničem a ještě by takhle pazkřivili myšlení Tvých dětí. Tak hodně štěstí, hlavně, že jsi tehdy neměla komu co závidět.
 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(2.10.2008 23:49:53)
maw, to jako myslis me????
Pokud ano, tak si laskave precti poradne vsechny me prispevky, co jsem tu napsala.Mozna pochopis,ze nepropaguju Husaka a ani komunisty, ale dovolila jsem si pani Moudra napsat, ze jsem za Husaka mela hezke detsvi.Bez ohledu na to, jaka byla politicka doba.

 10.5Libik12 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 0:21:30)
Maw, hráblo ti?

Tady se vzpomíná na dětství a atmosféru spiknutí proti bolševiku, víš co, můj dědek taky slzel, když vzpomínal, jak mobilizovali, těžko by to chtěl zpátky, co?

 Sysyna 


Re: Černá hodinka :-) 

(3.10.2008 0:28:48)
Libiku,
uz jsem zminovala co nasledovalo pro nasi rodinu-dedecka- po 1948.Clovek s vyssim vzdelanim, plynule mluvil Nemecky, Francouzky a Latinsky, encyklopedie mel v malicku, neustale se vzdelaval....od cetniku ho vyhodili z hodiny na hodinu....pak vyhodili babicku a chteli je vystehovat i z bytu.
Stryc a ani mamka nesmeli studovat, zahranici a Makarska????UTOPIE.Sedet na prdeli budes rozvraceci socialismu!
A kdyz mamka s otcem zadali o vyzum do Nemecka ke znamym, cekali 7let.Kdyz ho dostali, mamka bojovala v nem.o zivot a prisla o ledvinu...a prisli i o vyjezd do kapitalistickeho Nemecka.
A tolik dalsich veci a veci.
A rozhodne se nepovazuju za nevzdelanou.A slepou a kdovi co jeste.
Ale prispevek me pobavil, je dobre vedet, ze jsem blba.~:-D~:-D~:-DR^
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Re: žít život - MNOZÍ BY S NÁMI MĚNILI !! 

(1.10.2008 12:51:02)
Milá Báro, doba je taková, jakou si ji my všichni společně děláme. Kdyby například nikdo nenakupoval v těch proklínaných obchodních centrech, neprosperovala by a nestavěla by se další ... atd. atp. Nejhorší na dnešní době je právě ta zažitá představa, že bez peněz nelze smysluplně trávit čas. To je pravda jen do určité míry. Vzpomeňme si na naše nejkrásnější zážitky z dětství: bylo to něco, k čemu bylo potřeba spousta peněz? V mém případě nikoliv, naopak! Myslím, že všichni, co tady luxusně sedíme v teple a ťukáme do klávesnic, jsme tak "za vodou", že by s námi milióny lidí v jiných koutech světa hned měnily! Já jsem například zcela dobrovolně opustila dobře placené zaměstnání, protože nám ta štvanice nevyhovovala a měli jsme pocit, že nám život protéká mezi prsty a nedává to smysl. Nyní žijeme čtyři lidé z jednoho jen lehounce nadprůměrného platu, splácíme hypotéku, neutrácíme za nesmysly a užíváme si společně plnými doušky dětství našich potomků. Je nám lépe, než kdybychom uřícení jednou za rok odletěli někam na Havaj a pak se dalších padesát týdnů jen doma nervózně míjeli, byť obklopeni luxusními krámy.
 maw 


Re: žít život - MNOZÍ BY S NÁMI MĚNILI !! 

(3.10.2008 10:23:07)
Pravda a hezky napsáno.
Akorát máte asi hezky nízkou splátku hypotéky.
 Simona F., syn ve druhé třídě 
  • 

Re: žít život 

(1.10.2008 13:59:58)
Přesně tak, takový stav si z dětství vůbec nepamatuju, byla pohoda, nikdo se nikam nehonil a všechno se zvládlo. Dnes každý má co dělat, aby uživil rodinu natož aby našetřil na dovolenou nebo vánoční dárky. Smutné.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: žít život 

(1.10.2008 14:05:11)
Simono, možná to bude tím, že jako dítě jsi situaci viděla jinak...
 Jíťa 
  • 

Re: žít život 

(1.10.2008 14:25:08)
Spousta lidí by si ten život nedokázala užít ani kdyby na to ten čas a peníze měla. Pořád by byli nespokojení a něco by jim chybělo.

Užívat si života jde i s nízkými příjmy.
 Marie, tři malé děti 
  • 

Nerozumím! 

(1.10.2008 14:52:32)
Musela jsem si článek přečíst několikrát, protože jsem zpočátku nevěřila vlastním očím. Zprvu bylo hodně věcí, na které jsem chtěla reagovat (např.relaxace v nákupním centru, apanáž od rodičů), ale najednou mi nějak došla slova a vlastně nemám vůbec chuť. Jenom poznámka: kdyby bylo pro autorku článku opravdu hlavní, že v rodině je pohoda a všichni jsou spokojeni a že jí nevadí, že jsou věci, které si s manželem nemohou dovolit, jak na konci příspěvku zmiňuje, tak by takový článek snad ani nemohla napsat. Cítím z toho závist a frustraci.
P.S. nejsou jen soukromé mateřské školky za 11tisíc (i za 20tis.!), ale taky luxusní byty na exkluzivních místech, někteří lidé létají na dovolené soukromými tryskáči a posílají děti 2x ročně na studia do ciziny, létají k moři a lyžovat na víkendy do Alp atd.,atd. A jsou taky rodiny, které mají stěží na nájem, lidé na ulici...
 Lenka 
  • 

Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 15:07:58)
Znovu se musím zastat autorky, co ti na tom článku přijde nauvěřitelného ? Že má na něco svůj názor a chtěla se o něj podělit, šlo přece hlavně o všechny ty reklamy a prodejce, co nám vnucují kde co a chtěla říct, že prostě každý na to nemá, i když má teda slušný příjem a co se týče lidí na ulici, kolik procent z nich dělá něco pro to, aby tam nebyli ? Hlavně, že mají očkování proti žloutence zadarmo z našich daní, zrovna tak narkomani - chudáci, které někdo nutil začít si píchat, že ?
 Lucka - autorka článku 
  • 

Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 15:09:01)
Ahoj Maruško, je to Tvůj názor. Beru. Jen nevím, která část článku Ti připadá jako závist a frustrace? Jak jsem psala již v této diskuzi, článek nevedl k nějaké provokaci,ale jen k takové volné diskuzi, co je nám jako rodinám všude kolem vnucováno za zboží a produkty, leželo mi to v hlavě, tak jsem se vypsala. Nic víc v tom nehledej. A ta relaxace v shoppingu - proč ne? Nechodím tam často, mám ráda lidi, hledám v nich inspiraci pro svou tvorbu - jelikož píšu texty hudby ve volném čase a proto ráda chodím, kdy je větší koncentrace lidí. Studovala jsem kdysi v Londýně, kde jsem byla jako štika v rybníku a teď na RD mi prostě lidi z venku chybí. S dětmi a manželem chodíme a jezdíme na výlety pravidelně a tak si rádi zajdeme na dobré kafe do pěkné kavárny v shoppingu. Nevím, co je na tom tak zlé? Jako by tam nikdo nechodil - to mi ale nějak nesedí, když je tam pořád tak přeplněno. Tak snad jsem to opět trochu více "poodhalila" a na závěr chci říci, že já člověk frustrovaný nejsem - spíš ráda debatuji, nic víc. Lucka
 Hrouda 
  • 

Poslyš,  

(1.10.2008 15:51:40)
já absolutně nechápu, že se tady pořád někomu ospravedlňuješ.
 Sysyna 


Re: Poslyš,  

(1.10.2008 16:02:28)
Hroudo, já???~g~
 Lucka -autorka článku 
  • 

Re: Poslyš,  

(1.10.2008 16:08:44)
Hroudo a proč bych se neměla vyjadřovat? Stojím za tím, co jsem napsala. A pokud je někdo třeba až moc jedovatý, tak to zkouším znovu rozepsat, protože čekám, že ten či ta dotyčná má inteligenci takovou, aby se třeba nad mou odpovědí zamyslela a odpověděla zpátky bez toho, že by odpověď byla plná urážek. Já diskutuji, od toho tu ta diskuze je. Mám ráda objektivní kritiku, ne urážky. Tak proto. Lucka
 Hrouda 
  • 

Marie, FAKT?  

(1.10.2008 15:50:17)
To je teda postřeh jak noha, člověče. Nejsi sociolog?
 Madla 
  • 

dětství 

(1.10.2008 18:15:48)
Nějak se to tu zvrhlo v trumfování se, kdo se má líp, kdo byl víc utlačován, a kdo je víc nemocen, a kdo stál delší fronty.
Dětství, pokud není špatné, je vždycky dobré:-)) sníh je bělejší a tráva zelenější, na to snad ani statistiky nepotřebujeme. My bydlíme v podhůří, a kromě loňské, fakt špatné zimy, je tu sněhu dost (vím to, lopata je každé ráno můj pravidelný společník). Fronty mi nechybí, to jsem radši to zboží oželela (dodnes z fronty odejdu a nenakoupím). Chlubit se, a být in či aut, jde také za jakékoliv situace - nikdy jsem neměla céčka, Vitacit, digitálky ani džíny. Takže je to pořád stejné - o prioritách, o výchově a o sebevědomí.
 Zvědavá 
  • 

Re: dětství 

(1.10.2008 18:34:51)
Madlo, objasníš kdo se tu konkrétně trumfuje, že se má líp nebo je více či méně nemocen??
Fronty a utlačování jsem zaregistrovala, ale myslím si, že dotyčné mezi sebou diskutovaly spíše s nadsázkou a nakonec bylo fajn si zavzpomínat na staré, dobré:-( Husákovy časy, i já jsem z té doby.
Ale jako chvástání mi to nepřipadá.Spíš jako diskuze.A o to přece jde.
 Pavel 
  • 

Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 17:49:58)
Marie, ty určitě patřík k těm lidem, co kritizují všechno a všechny, že? Úplně si to dovedu představit, podle tvého projevu. Vše je hrozné, ale konkrétně to nedokážeš rozepsat, protože ti dochází slova a chuť. Špatná výmluva, viď? Proč by do prčic někdo nemohl mít rád nakupování, co je na tom tak nemorálního? Podle mě to ta autorka psala jako úvodní jednu větu, zas to tak rozebírat nemusíš.Zameť si nejdřív před svým prahem. Dle mě jsi primitivní - tak se ukaž s lépe napsaným článkem a pak suď. A mimochodem, když jsi tak kritická, dokáž se někdy v životě někoho zastat?
 Zufi. 


Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 17:58:57)
Já nerozumím tobě, Marie.
Každý máme svůj život, svoje priority, co je na tom tak divného.
Moje mamka má několikanásobně větší příjem než já s manželem dohromady, tak nám občas koupí dovolenou u moře nebo mi přidá na prázdniny 1000€.
Do hypermarketu chodím strašně ráda, ani ne tak pro jídlo, ale do těch různých obchůdků, kaváren nebo do multikina.Jsem snad o to horší? U nás doma je pohoda, i když dcery mají tisícové kapesné a značkové oblečení, vůbec nejsou rozmazlené, naopak.A obě si přivydělávají i studují VŠ, SŠ.
 Zvědavá 
  • 

Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 18:11:47)
Tak to jsem zvědavá Zufi, co bude následovat po Tvém příspěvku.
Vzhledem k některým osůbkám zde, sis dovolila moc:
A.rodiče Ti přispívají na prázdniny 1000Eur
B.děvčata mají tisícové kapesné
C.máš se dobře a to se tady nesmí!!!
D.počkám si.......

Na druhé straně, to že si holky chodí na brigádu si myslím nikoho nebude zajímat.Protože už tak si jich jistě spoustu naštvala.
 Zufi. 


Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 18:38:58)
~k~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 20:54:58)
já si taky ráda zajdu do shopping parku - je to pro mě pohodlnější, nakoupit si najednou jak potraviny, tak i oblečení, boty, zajít na kafčo apod. Malého dám do dětského koutku, kde je šťastný, protože tam jsou klouzačky a bazének s balonky, které doma nemá.
Když dlouhodobě venku prší, tak ani nevím, kam jinam bych s ním šla (má 2,5 roku!!!!!) a nemám ho kam dát, když potřebuji nakoupit.
Až budou slušné obchody i mimo shopping parky, tak se ráda zajdu podívat, ale např. centrum Ostravy, je v 18.00 hod prakticky liduprázdné (kromě Lasa - a to jde zase brát jako nákupní centrum, že?).

Snadno se odsuzuje víkendové bloumání po obchodech, ale spousta lidí chodí přes týden třeba dost pozdě a nemá sílu si zajít nakoupit, např. můj manžel - a taky si občas musí koupit boty, oblečení, pomoci mi s nákupem jídla....
Dříve se denně chodilo pro chleba a mlíko a pak ty fronty u zelináře, masny apod. Dneska to nakoupíme najednou na jednom místě, akorát to taky stojí nějaký čas - proto se prostě stane, že zkrátka a dobře strávíme celý den nakupováním. Každopádně je to každého volba, já osobně nakupování nesnáším, ale občas taky potřebuji nějaký hadřík, který zkrátka a dobře musím najít, vyzkoušet a koupit. Klidně mě za to můžou odsoudit, mám už ověřené, že hlavně ti, co káží vodu pijí víno ~j~
 Sysyna 


Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 21:34:48)
Martino, ale s timto:
Snadno se odsuzuje víkendové bloumání po obchodech, ale spousta lidí chodí přes týden třeba dost pozdě a nemá sílu si zajít nakoupit, např. můj manžel - a taky si občas musí koupit boty, oblečení, pomoci mi s nákupem jídla....
Dříve se denně chodilo pro chleba a mlíko a pak ty fronty u zelináře, masny apod. Dneska to nakoupíme najednou na jednom místě, akorát to taky stojí nějaký čas - proto se prostě stane, že zkrátka a dobře strávíme celý den nakupováním. Každopádně je to každého volba, já osobně nakupování nesnáším, ale občas taky potřebuji nějaký hadřík, který zkrátka a dobře musím najít, vyzkoušet a koupit. Klidně mě za to můžou odsoudit, mám už ověřené, že hlavně ti, co káží vodu pijí víno ....

....se taky ztotoznuju.Nekdy mam naladu a i potrebu si jit koupit pradlo, boty, nejaky hadrik...je to i nutnost.
Ale celkove nakupy a premysleni co mam koupit, co budu varit...to me moc nebere.
~Rv
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Nerozumím! 

(1.10.2008 22:21:54)
to je právě to - nejraději bych vše kupovala přes internet - potravinami počínaje a oděvy konče. Bohužel nemám zrovna konfekční postavu, potraviny jsou přes internet drahé.... až budu jednou moc bohatá, tak to nebudu řešit.... Mě nakupování fakt nebaví...
Taky máme dost velkou rodinu, takže když kupuji dárky, bohužel musím do obchodu, nejsem zrovna manuálně zručná, abych něco vyrobila...
Netrávíme tam všechen čas, občas prostě máme i chuť si koupit něco pro radost....
 hrouda 
  • 

já souhlasím s tím,  

(1.10.2008 20:57:17)
že se dá žít skromně a přitom spokojeně a vesele. Ale tady nekteré příspěvky vyznívali spíš tak jakoby chtěla autorka řící "jsme šťastnější, protože nic nemáme", nebo dokonce"jsme lepší, čistší, morálnější, protože nic nemáme" atp. My se ted máme líp než dříve, nemusím poprvé při MD vůbec pracovat a i tak bych řekla, že si můžeme dovolit víc než dřív, uvědomuju si, že to může kdykoliv skončit, ale UŽÍVÁM si to. A to neskončilo a měli jsme se ještě líp, tak bych si to užívala ještě VÍC. Místo práce jsem si zaplatila jazykovku, skoro každý měsíc si z nějakého internetového knihkupecví objednám 1 - 3 knížky, dětem mnohem častěji nakupuju ledacos ve zdravé výživě a na jaře plánuju névé kolo, půjde-li všechno dobře. Takže s málo penězi může být dobře a pohoda, ale s více penězi se to rozhodně nezhorší. Tudíš, ZUFI upřímně gratuluju, trochu závidím (1000 euro na dovolenou bych uměla využít) a držme si palce, ať se máme OK.
 Zufi. 


Re: já souhlasím s tím,  

(1.10.2008 21:00:42)
~k~Hroudo, ty eura nejsou každé léto! Moře ano i 2x.
Jinak momentálně mám 1000Kč do výplaty, na účtu mínus 200 a těším se na učitelský veleplat~k~.
 hrouda 
  • 

neva,  

(1.10.2008 21:12:00)
beru 1000 euro i ob dva roky. Dá někdo? Moře bude stačit jedno, nemám teplo ráda. Místo toho beru hory. Tak honem, honem, kdo to kreje?
 . 
  • 

Re: já souhlasím s tím,  

(2.10.2008 1:06:12)
přesně, jsme na tom úplně stejně - dosud jsme měli /viz výše/, teď na tom budem výrazně líp. Byli jsme spokojení a doufám, že budem i dál.
 Ivana Procházková 


Chceš vědět, jak je to u nás? 

(1.10.2008 21:44:16)
No co se týče peněz ti to asi neřeknu, ostatně jsem to nikdy pořádně nespočítala.
Každopádně však u nás je to tak, že pro odreagování by rozhodně nikdo z nás nejezdil DO HYPERMARKETU!! Se pak nediv, že to s tebou tak zamává :)
 Jitka,2dcery-17+14let 
  • 

JAKÉ SI TO UDĚLÁŠ,TAKOVÉ TO MÁŠ 

(2.10.2008 7:03:27)
Ahojte,my jsme měli před 2rokama příjem na měsíc pro celou rodinu kolem 30000kč,teď máme kolem 45000kč.Sice je fakt,že se stále zdražuje,ale stejně šetříme.Dříve mi přítel dával po zaplacení inkasa,pojištění atd.,to co mu zbylo z výplaty(6-8000kč).Teď mi dává totéž a co zbyde šetříme nebo investujeme do toho,co potřebujeme nad měsíč.standart.Měsíčně platíme 27000kč-inkaso,pojištění,půjčka,škola,autobus,telefony,jídlo,benzín,přítel platí alimenty.Podporu od rodičů nemáme a nechceme.Starší dcera chodí 2x týdně po 4h na brigádu.Nekecáme jí do toho,co si koupí.Koupíme dcerám,co potřebují a když chce ta starší něco extra,koupí si to sama.
Nakupování a lašování po obchodech mě moc nebere,chodím jen,když něco pořebujeme.
I z mála se dá vyžít(když se chce).Každý má jiné nároky a potřeby.Co je pro mě důležité,pro druhého je nepodstatné.Prostě když mám míň,nesmím si tak vyskakovat.Pokud mám víc,vyskočím si trochu víc,ale stejně musím myslet na zadní kolečka.Jsem zvyklá šetřit,vyrůstala jsem jen s mamkou.I když jsme měly málo penízků,nikdy jsem nouzi nepoznala.
Mám známou,která po výplatě je král(utrácí,jak může)a před výplatou brečí,jací jsou chudáci,že mají jen na chleba a mléko.
No jo,penízky jsou kulaté a snadno se rozkutálí.
 Jitka,2dcery-17+14let 
  • 

JAKÉ SI TO UDĚLÁŠ,TAKOVÉ TO MÁŠ 

(2.10.2008 7:03:41)
Ahojte,my jsme měli před 2rokama příjem na měsíc pro celou rodinu kolem 30000kč,teď máme kolem 45000kč.Sice je fakt,že se stále zdražuje,ale stejně šetříme.Dříve mi přítel dával po zaplacení inkasa,pojištění atd.,to co mu zbylo z výplaty(6-8000kč).Teď mi dává totéž a co zbyde šetříme nebo investujeme do toho,co potřebujeme nad měsíč.standart.Měsíčně platíme 27000kč-inkaso,pojištění,půjčka,škola,autobus,telefony,jídlo,benzín,přítel platí alimenty.Podporu od rodičů nemáme a nechceme.Starší dcera chodí 2x týdně po 4h na brigádu.Nekecáme jí do toho,co si koupí.Koupíme dcerám,co potřebují a když chce ta starší něco extra,koupí si to sama.
Nakupování a lašování po obchodech mě moc nebere,chodím jen,když něco pořebujeme.
I z mála se dá vyžít(když se chce).Každý má jiné nároky a potřeby.Co je pro mě důležité,pro druhého je nepodstatné.Prostě když mám míň,nesmím si tak vyskakovat.Pokud mám víc,vyskočím si trochu víc,ale stejně musím myslet na zadní kolečka.Jsem zvyklá šetřit,vyrůstala jsem jen s mamkou.I když jsme měly málo penízků,nikdy jsem nouzi nepoznala.
Mám známou,která po výplatě je král(utrácí,jak může)a před výplatou brečí,jací jsou chudáci,že mají jen na chleba a mléko.
No jo,penízky jsou kulaté a snadno se rozkutálí.
 Marie 
  • 

Autorce Lucii 

(2.10.2008 12:12:18)
Lucie, rozhodně jsem neměla v úmyslu tě urážet a myslím, že jsem to ani neudělala. Jen jsem napsala, jak na mě článek působil, jak mi vyzněl. Možná jsem nepochopila, co bylo jeho smyslem.
Žijeme (bohužel)v materialistické době, reklamní masáž je nekonečná, neodbytná a svým způsobem všudypřítomná. Taky to nenávidím (zvláště při reklamách zaměřených na děti mi stoupá tlak)a snažím se s tím , někdy více někdy méně úspěšně, bojovat. Taky jsem měla období, kdy jsem panikařila, že když svým dětem nedávám BIO potraviny, tak je pomalu, ale jistě zabíjím. Podlehla jsem a nechala je naočkovat proti klíšť.encef., do teď si nejsem jistá, jestli to bylo nutné a správné atd., atd. Na vlivu reklamy a její síle vnutit lidem pocit, že bez toho či onoho výrobku nebo produktu nebude jejich život šťastný a hodnotný se ,myslím, asi shodneme (to je taky jeden z mnoha důvodů, proč nechodím do obchodních center a už vůbec je nepokládám za místo k relaxaci. Pro SEBE a SVOJI rodinu!, když to někoho baví, je to jeho životní postoj... Nebudu ale pokrytecky tvrdit, že mě obtěžuje si koupit nové boty nebo sukni :-) ).
Udivil mě spíš ten stesk nad vaší situací, která mi tak smutná nepřipadla a kterému právě nerozumím. Jaký je vlastně závěr článku? Vyznělo mi to jako nespokojenost nad tím, že si tvoje rodina nemůže dovolit "zbytečný luxus" a žije "docela průměrně". A je to špatně nebo dobře? To není myšleno ironicky, kladu tuto otázku i sama sobě. Moje finanční situace je velice podobná,jsem také na MD, akorát mám děti tři a nemám žádného "rodinného přispěvovatele" :-). Líbila by se mi anglická soukromá školka pro dceru, ale vybrali jsem skvělou státní, budeme muset pořešit bydlení,líbil by se mi 4+kk někde na Vinohradech :-), ale jsem ráda i za to, které máme teď (dovedu si představit daleko horší), nelítám na dovču soukromým letadlem, jsem ráda, že si můžu koupit roční kupon na MHD. Nechci být patetická o moralizovat. Nejen že jsou (jak píšeš), ale vždycky budou nějaké věci, které si nebudeme ( já s mužem) moci dovolit. Ale je přece dobře, že existují školky za 11tis.měsíčně pro ty, kteří je svým dětem zaplatit mohou. Mnohem víc mě dráždí to, že nejsou místa pro děti ve školkách státních a obecních.Ale to už je zase na jinou diskuzi.
 Lucie - autorka článku 
  • 

Re: Autorce Lucii 

(2.10.2008 13:03:52)
Ahoj Marie, ne nadarmo se říká, že tisíc lidí má tisíc názorů. Každý chápe souvislost textu po svém, někdo se v něm najde - jiný ho ani nechce dočíst. Už to tak bývá. Já si nestežovala ani nekritizovala, vycházela jsem z toho, že jsme dle "tabulek" tzv. průměrná rodina - jelikož má manžel průměrný příjem, který v naši zemi je. Mám spoutu známých v západní evropě a tak jsem prostě jen měla chuť věci porovnat a vypsat to. Lucka
 Marie 
  • 

Re: Autorce Lucii 

(2.10.2008 17:16:59)
Tak jo, souhlasím. To porovnání se západní Evropou by mě docela zajímalo, protože já zase osobně neznám vlastně nikoho, kdo tam žije a mohl by poinformovat z vlastní zkušenosti. Hlavně co se týká bydlení, kolik procent z rodinného rozpočtu padne právě na náklady spojené s bydlením, jak velká část rodin bydlí v domě nebo bytě ve vlastnictví (hypotéky atp.) a kolik v nájmech... To porovnání "průměrné rodiny" u nás a tam, to by mě opravdu zajímalo. Jestli je to více méně podobné nebo jsou v něčem diametrální rozdíly. Tak kdyby se ti chtělo :-)...
 Lucka - autor článku 
  • 

Re: Autorce Lucii 

(2.10.2008 18:53:52)
MAruško, tak já ti to rychle napíšu. První případ je má nejlepší kamarádka z Německa. Momentálně studuje doktorát v Berlíně a její stipendium je vyšší než plat mého manžela. Ale zpět k její rodině, oba rodiče žijí v domě, kde je 12 pokojů. Bydlí nedaleko Mnichova. maminka nikdy nepracovala, aby mohla být doma pro rodinu. Tatínek už také nepracuje, ale dělal ve výpočetní technice. Pro 4.členou rodinu v Bavorsku stačí,aby muž pracoval na průměrné pozici a žena pracovat nemusí. Pokud má vyšší post, tak je rodina zajištěna až až. Můj další kamarád, který v Německu studuje politiku si o letních prázdninách našetřil na nové auto 2,5měsíční brigádou.
Další případ jsou mí známí, žijící v Londýně. On jako učitel měl před 3 lety 2200 liber, 650 liber padlo na jídlo pro 5 členů, 1000 na hypotéku domu - 8 pokojů, 150 na leasing auta, 300 na dopravu. Z platu manželky se platili dovolené 3-4 ročně, kroužky pro 3 děti, dálkové studium na univerzitě a zbytek propařili v Londýnskéí kultuře. A at´je mám ráda sebevíc, tak si hodnoty peněz neváží - jídlo se vyhazuje, kupují se kyče do bytu, které děti hned zničí apod. proto jsem se nad tím vším zamyslela, jak se cítí rodina u nás a u nich. Lucka
 jana+dani 


Re: Autorce Lucii 

(2.10.2008 19:40:57)
Muj manzel ma prijem 2000£ mesicne a ja prumerne 400£.Ze sve vyplaty jsem zaplatila Dani skolku,sobe telfon,jidlo na tyden a Dani obleceni.Mame mesicni vydaje asi 1 300£.Docela me sokovala ta castka,co davaji ti znami za jidlo my se vlezem do 250£ a to jsme 3 a ja varim docela dost.Setrit se nam nedari az tak hodne,kolik by jsme chteli,ale mame neco jako sporeni a tam davame 250£mesicne.
 Alena, jedno čtyřměsíční dítě 
  • 

Re: Autorce Lucii 

(24.2.2009 16:31:15)
Nechápu, jak někdo, jehož manžel vydělává 19 800 čistého si může stěžovat. Já jsem vysokoškolačka, na MD a manžel (rovněž vysokoškolák) se na lepší práci než 10 000 čistého nikdy nevzmohl a ani nejspíš nevzmůže, a to má možnost si hledat práci v Praze. Kdyby vydělával aspoň a dva tři tisíce víc, zbláznila bych se štěstím.
Fakt nechápu, jak si ostatní můžete stěžovat.
 Ivuška , dcera na VŠ 
  • 

Ještě něco ze života 

(3.10.2008 14:17:43)
Ještě si dovoluji přispět k tématu o mladých rodinách, hlavně maminkách a jejich hospodaření.Jak jsem již napsala, dcera se mi narodila před 22 lety.Tatínek u porodu nebyl,dceru viděl až za týden, kdy si pro nás obě přijel. Žádný pokoj nadstandard. Kosmetika pro kojenečka - sirka s vatičkou na čištění oušek, rybí mast z lékárny na opruzeniny,slunečnicový olej na tělíčko po koupeli, dětské mýdlo jeden druh na vlásky i tělíčko.Dále 60 látkových plen,dvě zavinovačky, pár košilek s přízovými kabátky + čepička.Kočárek z Bílé Labutě (byl hrozně pohodlný pro mimi,pro mě znamenalo nikam nejezdit MHD,kdo by ho urval),dále fusak z pravé kožešiny po manželovi,plymo a asi troje povlečení do kočárku. Dudlíky obyčejné, láhve skleněné lékárenské. Vanička+lehátko.Pleny jsem ještě po pračce máchala kvůli pracímu prášku, denně vyvařovala dudlíky,ˇšťáva z mrkve a jablka přes příšerné skleněné struhadlo+vymačkat přes čistou látku, obden později zeleninový příkrm doma vařený a namáčení krupičky na kašičku. Čaj jeden druh z lékárny, stolička dřevěná a skládací, která plnila funkci stolečku do třech let. Žádná ohrádka,hopsadlo,elektronické hlídátko,sedátko,ohřívátko,taška na přenášení (to byla moje náruč),žádné ubrousky na prdelku (denně vyvářená žínka). Dětská postýlka po dětech sousedky.Určitě jsem na spoustu věcí zapomněla.Vzpomínám moc ráda, byla jsem unavená ale spokojená,dcera žádnou psychickou újmu neutrpěla tím, že tatínek jí viděl až za týden po porodu, já jsem to v porodnici taky bez manžela vydržela.Proč to vlastně píšu, chci tím uklidnit maminky, které se cítí třeba provinile, že nemohou svým dětem všechno dopřát, že si nemohou koupit všechny vymoženosti.Houpejte dětičky,chovejte je a bude vám s nima dobře.A s manželem mějte hezký vztah, není to zadarmo,ale koupit se to nedá. Tatínek u porodu není záruka doživotního štěstí,netýrejte se zbytečnými výdaji o tom život není.
 Marta, kluci 12/04 a 03/07 
  • 

Asi jsem to nepochopila,  

(3.10.2008 20:42:40)
ale nechápu, jak se někdo může jít odreagovat do nákupáku, pak nechápu, proč si autorka stěžuje, že jí tam nabízeli zboží? Kdyby jí to zarazilo někde na ulici nebo v nemocnici, nedivím se. Nákupáky snad slouží k prodeji zboží, ne? A dále jsem nějak nepobrala ty 2 tisíce od rodiny?! Hmmm
 Síssa 


Re: Asi jsem to nepochopila,  

(3.10.2008 22:18:41)
Přesně.Odreagování v centru?V tom davu lidí?No nechápu já tam chodím ve všední den po ránu když tam nikdo neni.A 2 tisíce od rodiny mě připomělo,jak jsem byla s kamarádkou vypovídat stavebko a dědek co to vyřizoval pořád ryl at uzavřeme nějaké spoření a nebo pojištění dítěte.Že on sám platí pojištění 3 vnoučátkům.To jsem mu odvětila,že bych se styděla kdyby babi s dědou spořili.Dal už pokoj a kolegové se jen chechtali.Jsem ráda když občas babi s dědou pohlídaj,ale tohle nechápu.
 Katuš* 


ako je to na slovensku 

(4.10.2008 21:51:38)
Hm,taksom sa tak zamyslela,kym osm bola na RD ja,ako to bolo u nas......Manzel robi na smeny,menil pracu ked mi koncila materska a zacinla arodicovska dovolenka-samozrejem,pre peniaze.Robi u dobrej forimy,denne,nocne,sviatky,piatky a jeho vyplata?16500sk.A to si polepsil oproti minulemu miestu o dost.Moj prijem bol aj s detskymi pridavkami 5100sk.Ked sme poplatili vsetky seky a jeden uver ,taknam na zitie,a tam pocitam vsetko od plienok pre maleho,cez chlie az po naftu do auta....ostalo 4800korun.Na pomoc od rodiny mozme zabudnut,nasich zivi otec,mama je na invalidnom,svokrobci maju este 3deti,cize penati nazvys nemaju....
My sme nemali sancu usetrit ani korunu,my sme skor kazdy mesaic vytahovali peniazky z vkladnej knizky,aby sme vobec dajako prezili ten mesiac...
Ked osm nastupovala do prace,maly mal rok,nemala som na vyber,lebo ak by som nenastupila,o pracu yby som prisla...vela ludi ma odsudzovalo,ze ni eosm dobra matka.....z 8 dni 3 pracujem,ostatne som doma,robim na smeny....ale nikto sa pri tom sudeni nezamyslel nad tym,ze som nastupila do roboty aj preto,aby moj syn mal to co potrebuje ,aby som nemsuela povedat,Lukasko,banan kupime az ked pride tatova vyplata....zda sa mi preto az smiesne,ked tu citam,ako niekto takmer ledva vyjde z 30tisicoveho prijmu....
 LUCKA P. 
  • 

WOW 

(9.10.2008 15:47:09)
tak teď jste mě všichni dostali, poctivě jsem si přečetla celou diskuzi, občas se zasmála, občas jsem se začertila nebo pozastavila nad nějakým smýšlením jiných lidí, ale každého věc...je mi 23let, žiji s přítelem a dítě zatím nemám, ale plánuji...když jsem si tohle všechno přečetla, tak jsem krapet v šoku, co mě vlastně čeká...bydlím v podnájmu, práci mám s normálním výdělkem to stejné přítel..ale nevím,jestli bych riskla do tohoto světa teď momentálně dítě přivést...vím, že nic není jednoduché...ale nemůžu se zbavit dojmu, že pokud nebudu vydělávat min.50.000,-měsíčně, tak se neuživíme a naše dítě by mohlo strádat ( ne tak kvalitní strava, plínky, ...bydlení apod.) Nevím, někdo tvrdí, že to není zas tak podstatné mít kvalitní finanční zázemí, ale já ve svých hodně mladých letech uvažuji tak, že je to opravdu věc, bez které to prostě nejde...a po této dlouhé diskuzi se v tom jen utvrzuji...je mi to opravdu líto...já vím, láska se nedá vynahradit penězi, to je mi jasné, ale jak v dnešní době, kdo vás soudí dle toho co máš a nemáš, může platit pravidlo, že peníze nejsou důležité, hlavně, že se máte rádi...celkem mě to děsí.....
 JANA A TŘI MALÉ DĚTI 


RELAXACE 

(12.2.2009 16:13:35)
~;)JMENUJI SE JANA A MÁM TŘI DETI.6, 5,1,5.JÁ MAM 7600KČ,MANŽEL 11000
A DOHROMADY TO DELA TAK 18000. NA NĚJAKOU RELAXACI NEZBYVAJÍ PENÍZE. PROTOŽE PRES 5000KČ JDOU NÁM NA DLUHY.MOJE RODIČE MĚ PŘILIŠ HÝČKALY, NEŽ PŘIPRAVOVALI NA TVRDY A NELITOSTNÝ ŽIVOT.
TAK NAŠE ŽIVOTNÍ ÚROVEN JE JEN TAK TAK VYCHÁZET S ODŘENÝMA UŠIMA.
MÁTE NĚKDO RADU JAK SE DLUHŮ ZBAVIT? KROMĚ ODDLUŽENÍ?TO NBY NÁM NEPROŠLO.
 tono 


životní podmínky 

(6.12.2010 10:48:28)
prosím o vyplnění krátkého (cca 1 min.) anonymního dotazníku aohledně životních podmínek:

http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/zivotni-podminky/

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.