| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Fetomaternální komunikace

 Celkem 179 názorů.
 Hana 
  • 

No a co jako? 

(30.9.2008 10:22:41)
Tohle je výtah z těhotenské fyziologie a učebnice porodnictví, najít lze na jakémkoliv zdravotnickém nebo reklamně-zdravotnickém serveru, který se zabývá těhotenstvím. Nic nového a převratného, konkrétní rady žádné. Jenom doufám, že pan doktor neobdržel za tento "odborný" článek honorář, protože pak bych takové obšlehnuté články mohla psát taky. Co se týče skutečných rad těhotným, spíš bych doporučila poradnu dr.Kouckého, který ve svém individuálním poradenství opravdu umí uklidnit i poradit.
 Josef, jedna dcera - prváčka 
  • 

Re: No a co jako? 

(30.9.2008 13:22:31)
Dobrý deň,
od časopisu Mama a ja som dostal požiadavku popísať funkciu placenty. Musíte uznať, že táto požiadavka naozaj vyžaduje vlastne iba popis fyziologických a veľmi všeobecných faktov, ktoré možu byť pre nezdravotníka nezaujímavé.

Preto som sa snažil tieto fakty dať do súvislostí, ktoré by aspoň čiastočně ženám osvetlili niektoré klinické postupy a liečbu, a príčiny zmien, ktoré sa s nimi dejú.

Prosím uveďte konkrétne servery, kde je moj súhrn takto podrobne uvedený, ja osobne som na to musel naštudovať niekoľko učebníc a pomerne nových článkov, takto súhrnne som to nikde nenašiel.

Musím Vašu malú nešťastnú závistlivú dušičku zraniť, ale dostal som za ten článok honorár, síce pomerne malý, ale potešil ma. Viete tie učebnice a knihy nie sú zadarmo a na rozdiel od súkromných kolegov si ich ani nemožem dať do nákladov. Ak by Však Vás mala Vaša závisť veľmi trápiť, rád Vám ho prevediem na účet, ak mi ukážete tie konkrétne reklamné zdravotno propagačné servery, z ktorých som tieto komplexné informácie skopíroval.

Čo sa týka poradne a to konkrétnej, skúste moju poradňu na www.mamaaja.sk v slovenčine, alebo
na www.mamaaja.cz v češtine, rád Vám zodpoviem na Váš konkrétny problém, a okrem mojej poradne je tam ja poradňa psychológa.

Pekný deň.

Záhumenský J.
 Vrtulka* 


Re: No a co jako? 

(30.9.2008 13:44:47)
Pane Záhumenský,

pokud jste dostal zadání na popis funkce placenty, tak by se možná článek neměl jmenovat Fetomaternální komunikace, je to mírně matoucí, a čtenář potom nemá tendenci považovat jej za článek o placentě a hledá v něm něco co by odpovídalo názvu.

Ráda bych se připojila k dříve uvedeným dotazům- jaké jsou preventivní zásahy a jejich účel do environmentu plodu, který je běžně nazýván matka?
Dále- pokud matka při porodu odmítá monitor- nemyslíte, že proto může mít nějaký důvod? Jste ochoten provádět poslech i jiným způsobem, který by matku neomezoval ve volbě polohy? Pokud ne, proč? Považujete to za mén bezpečné?

Předem děkuji za odpovědi.








 Josef, jedna dcera - prváčka 
  • 

Re: No a co jako? 

(30.9.2008 14:54:21)
Dobrý deň,
ďakujem za konštruktívny príspevok a rozumné otázky a pripomienky.
1. placenta je orgánom komunikácie (výmena informácii a látok) medzi matkou a dieťaťom, tento nadpis mi prišiel atraktívnejší než - Funkcia a zloženie placenty, okrem toho tu spomínam aj komunikácia prostredníctvom plodových obalov.
Ale máte pravdu, je možné, že by som mohol zvoliť aj menej odborný, "ľudovejší" názov. Chcel som zdorazniť, že medzi matkou a plodom prebieha neustále živá a veľmi doležitá výmena informácii - a hlavne, že plod prostredníctvom placenty riadi priebeh tehotnosti a sčasti i porodu. Preto mnohé tehotenské patológie (predčasný porod, samovoľný potrat) zatiaľ nevieme podstatnejšie ovplyvniť.

2. Ráda bych se připojila k dříve uvedeným dotazům- jaké jsou preventivní zásahy a jejich účel do environmentu plodu, který je běžně nazýván matka -

myslím, že v originály som dal slovo environment do úvodzoviek, ide o trošku nadnesený, či metaforický výraz. I napriek tomu, že už existuje odbor fetálna medicína, ktorý vďaka vynikajúcej diagnostike (ultrazvuk, kardiotokograf, mapovanie ciev) dokáže nielen zistiť, ale aj liečiť niektoré ochorenia plodu už v maternici, stále je našou hlavnou snahou podporovať dobrú kondíciu matky ako "hostiteľa - prostredia", tak aby fungovala dobre výmena informácii a látok medzi matkou a plodom.
Príklady: boj proti fajčeniu v tehotnosti, propagácia zdravej výživy tehotných (bez doplnkov a vitamínov), anamnézou a vyšetrením včas odhaliť chronické, prípadne akútne ochorenia matky, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vývoj plodu, poradenstvo pri výbere nutných liekov v tehotnosti, boj proti obezite v tehotnosti, cvičenie tehotných, sledovanie a včasná liečba porúch komunikácie (preeklampsia, tehotenská cukrovka, cholestáza tehotných).



Dále- pokud matka při porodu odmítá monitor- nemyslíte, že proto může mít nějaký důvod?
Neexistuje lepší dovod ako zdravie dieťaťa. Vlastné pohodlie, či snaha o zaujímavosť sú narcistické - patologické dovody.

Jste ochoten provádět poslech i jiným způsobem, který by matku neomezoval ve volbě polohy?
U nás točíme kardiotokografický záznam v akejkľvek úľavovej polohe, najastejšie v sede, prípadne na "míči", v stoji, kardiotokograf sa natáča 20 minut raz za dve hodiny (ak všetko ide ako má).


Pokud ne, proč? Považujete to za mén bezpečné?
Kardiotokografický záznam má pre nás i forenzné dopady, v prípade, že porod nedopadne podľa predstáv (dokazový materiál). Tvar krivky ukazuje nielen na akútny stav dieťaťa (ten sa dá zistiť aj intermitentným počúvaním oziev), ale ukazuje aj na dlhodobejší handicap a na dlhodobé zásobenie mozgu kyslíkom. České porodníctvo je pre novorodenca najbezepečnejšie na svete aj vďaka rozumnému vedeniu porodov.
Osobne som bol svedkom úmrtia plodu, keď matka odmietla CTG a sestra posluchom oziev, stále mala dobré ozvy, utiahol sa pupočník na krku plodu - variabilné pupočníkové decelerácie nemusia byť pri posluchu zachytené, žiaľ.

Ešte raz ďakujem za pripomienky, ďalej ma možte kontaktovať Emailom, nerád sem prispievam, pretože anonymita internetu dovoluje písať mi nepríjemné a urážlivé vety, naprosto bez argumentov.

Záhumenský J.
 katka+katka 
  • 

Re: No a co jako? 

(30.9.2008 15:51:55)
Pane Záhumenský, mě se Váš článek líbí. Je tam jednoduše a stručně shrnuto to nejpodstatnější. Ale jak se říká "všem se prostě nezavděčíte"
Já sama jsem během těhotenství prošla jedním z popsaných problémů (úporným zvracením). Bohužel nic mi nepomohlo (léky, infuze..), prostě jsem se musela prozvracet do konce:-) Ale děkuji za pěkný článek
 km 
  • 

zajímavý článek 

(2.10.2008 12:58:11)
dobrý den, pane záhumenský,
díky za čas a pečlivost s napsáním článku.
Pro mne jako laika je na hranici odbornosti(rozuměj - musela jsem u čtení přemýšlet ;) ), ale jak jinak si má člověk rozšířit obzory? Osvětlilo mi to např. některé příčiny předčasných porodů(mám jeden za sebou). Lidské tělo je opravdu úžasně zařízené.
Ať se vám daří, myslím, že s vaší pečlivostí to nebude problém :)
 petra 
  • 

Re: No a co jako? 

(1.10.2008 9:07:45)
Pane doktore,

mně se váš článek líbil a přišel mně velmi zajímavý. Možná je to tím, že jsem vystudovaný chemik a i když jsem tušila, že se během těhotenství mé tělo změní v hcemickou továrnu, přece jenom jsem netušila, že v továrnu až takového rozsahu. Název článku možná je trochu zavádějící, ale na druhou stranu chemická komunikace je taky komunikace a kolikrát v našem životě hraje větší roli než si sami připouštíme (výběr partnera apod.) O klasické komunikaci matky s plodem typu dítěti v nbříšku zpívat, pouštět oblíbenou hudbu atd. bylo dle mého napsáno již tolik, že tato vámi popsaná jiná stránka komunikace mně přijde opravdu zajímavější.
Takže za sebe osobně díky za článek.
 Mlada 


Re: No a co jako? 

(1.10.2008 15:16:19)
Kdežto za normálních okolností tělo není "chemická továrna"?
Promiň, jsem šťoural.
 petra 
  • 

Re: No a co jako? 

(2.10.2008 9:07:27)
Josefe v pohodě,
nešťouráš, máš naprostou pravdu. Lidské tělo je úžasná chemická továrna pořád, jenom v těhotěnství trochu jiná. (to víš, mírná změna výrobního plánu:-))
 petra 
  • 

Re: No a co jako? 

(2.10.2008 9:07:29)
Josefe v pohodě,
nešťouráš, máš naprostou pravdu. Lidské tělo je úžasná chemická továrna pořád, jenom v těhotěnství trochu jiná. (to víš, mírná změna výrobního plánu:-))
 Ajtakrajta 
  • 

neúplný článek 

(30.9.2008 10:25:23)
Pan doktor úplně zapomněl na komunikaci-výměnu informací nehormonální, na tu čistě mechanickou, nervy vnímanou, kdy matka prostě od nějakého toho pátého měsíce své dítě cítí a vnímá celkem přesně a intenzivně díky jeho pohybům, a to se zvětšujícím se dítkem čím dál lépe.
Nevím kolikrát byl těhotný pan doktor Záhumenský, ale mohu ho ujistit, že i po vlastní zkušenosti a při tom, jak moje dítě bylo pohyblivé, skutečně asi většina matek v posledních měsících těhotenství pozná, že je jejich dítě živé, i bez toho, aby jim to řekl pan doktor na pravidelné kontrole po natočení monitoru.
V okouzlení technikou zdá se někteří také zapomínají na to, že existuje něco jako stetoskop, kterým se srdíčko dá poslouchat taky, popř. že se monitorování ozev plodu dá provádět i jinak, než že ženu přikurtuju k posteli a nutím ji půl hodiny ležet v té nejméně pohodlné a nejméně efektivní poloze, než z přístroje vyleze potřebně dlouhý papír...
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: neúplný článek 

(30.9.2008 10:35:40)
Ehm, já mám taky pocit, že ty "alternativně laděné ženy", co tak tragikomicky působí, odmítají CTG (kardiotokograf), ne sledování ozev např. stetoskopem.

A jsou mimochodem v tomto názoru podpořeny i posledním stavem vědomostí, který říká, že CTG u nízkorizikových rodiček je spíše nebezpečnou praktikou, protože s ohledem na své časté falešně pozitivní výsledky zvyšuje procento císařských řezů a klešťových porodů, aniž by se současně snižovala mortalita a morbidita novorozence i matky (viz např. Efektivní péče v perinatologii, Avicennum).

Mám pocit, že pan doktor si potřeboval za "medicínskou stranu" rýpnout do informovaných rodiček s vlastními podloženými požadavky a podal to úmyslně trochu zkresleně (jako že jim vadí sledování obecně, ne že jim vadí neefektivní CTG). Nebo je to jinak, pane doktore?
 adelaide k. 


Re: neúplný článek 

(30.9.2008 11:11:55)
Tragikomická je spíš snaha pana dr. vždy a všude se alespoň nějakou polopravdou otřít o rodičky, jimž on říká alternativní. Méně komická a spíš jen tragická je skutečnost že při své odbornosti není schopen akceptovat nové poznatky ve svém oboru.

"Úkolem nás, porodníků, je preventivně a léčebně zasahovat do tohoto prostředí tak, aby to bylo pro vývoj plodu ideální." Bylo by pěkné kdyby tuhle větu nějak rozvedl. Např. ty preventivní zásahy pro ideální vývoj plodu by mě zajímaly.
 *Niki* 


:-) 

(30.9.2008 11:24:08)
Škoda, že si pan doktor tyto reakce asi nepřečte. Termín "ideální vývoj" stejně jako ony preventivní zásahy by mě zajímaly...:-)

 Blanimour 


malá obhajoba 

(1.10.2008 15:29:21)
I když to z z textu článku možná není patrné, Dr. Záhumenský rozhodně není to, za co jej považujete. Dokonce bych řekla, že je v českém porodnictví zářnou výjimkou, která se vždy snaží respektovat přání rodičky. Musíte uznat: lékař, který se po více než třiceti hodinách kontrakcí a nepostupujícím otvírání ani trochu nepodiví, že žena si nepřeje porod urychlit (můj případ), si vaše opovržení nezaslouží.
 Anuška a 2♥ 


Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 17:13:51)
Blani,
já myslím, že osobně proti panu doktorovi nikdo nic nemá. I já ze zkušen. s ním vím, že je to lékař s velkým nasazením a snaží se odvádět svou práci dobře. Myslím, že se cítí být hnaný do kouta "informovanými rodičkami", které by raději méně zbytečných zásahů, přály by si s personálem mluvit a podobně. Což ale potřebuje čas, personál, čemuž se nedostává. A je přece o tolik jednodušší provádět porody podle standardního vzorce a nic neřešit. Pan doktor má málo lidí, prý i málo peněz a na takové nároky prostě nestačí. Na jednu stranu to chápu. Ale na druhou to přece nemůže řešit takovými způsoby, jako teď. Účelné zastrašování, manipulace s rodičkami, zkreslování dat a údajů... Rodičky prostě budou informovanější, jejich věk a tím pádem i "životní přehled" rostou, s tím se nic nenadělá.
Pan doktor má veliké kvality, je škoda, že si je tak kazí...
 xx 
  • 

Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 18:13:37)
s věkem právě rostou i komplikace, žel.
všechny úmrtí rodiček v minulých letech byli ženy nad 32 let
když si začnou tyto rizikové těhotné (po 30 již jsou) stavět hlavu, stoupne mateřská úmrtnost docela slušně, stějně jako v holandsku a belgicku
 cizinka1 


Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 18:25:32)
XX, Materska umrtnost je uzce spojena s cisarskymi rezy. Asi u CS matky moc se nemohly postavit na hlavu, nemyslite?
 xx 
  • 

Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 18:34:47)
Presne tak, cs je posledni zoufale reseni porodu, na zapade je to casto posledni sance jak zachranit dite pred napady matky, vesela 35 leta fesanda se sedavym zamestnanim si zaplati andelickarku k porodu doma. Co cekate ?
 cizinka1 


Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 18:46:00)
Pokud tou andelickarkou myslite kvalifikovanou porodni asistentku, tak velkou, o hodne vetsi sanci nez v nemocnici na normalni lidsky a ve finale euforicky porod a zdrave vitalni dite. Jsem nedavno udelala, jen jsem ponekud starsi.

Veskera studie ukazuji vyrazne mensi vyskyt CS u domacich rodicek. Tady najdete odkazy na studia, ktera toto dokazuji: http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=166&mode=thread&order=0, pokud chcete narodni statistiky, rada poslouzim.

CS je statisticky procentualne castejsi u vyvolavanych porodu, porodu kontinualne monitorovanych, porodu vleze a po amniotomii. Hezke studie preji.
 jana38 


Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 18:50:20)
Proč má nick xx a nick Josef stejnou IP adresu, nebylo by jednodušší psát pod jedním nickem???? Nebo to píše celý gynpor oddělení na Bulovce ve volným čase~:-D~:-D~:-D~:-D
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 18:56:35)
:)
xx jsem doma :)
jsem pocitacovej ignorant
vsechno pisu sam
v praci mam nejake xp
a doma vista
vsechno vypada strasne jinak, bal jsem se ze si to nesedne
 jana38 


Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 19:00:06)
A co říkají porodní asistentky z vaší porodnice na to, že jejich povolání nazýváte andělíčkářky?~k~
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 19:07:50)
Dobrý večer,
za každou holku z porodního sálu dám ruku do ohně, stálo mne to nervů, ale konečně se dá na každou v každém případě spolehnout. Výsledky péče tomu napovídají. Jsme jedna z nejlepších porodnic v ČR.
nízká (nejnižší) perinatální úmrtnost
relativně malý počet cíařských řez
relativně málo kleští a vakuumextrakcii
nejkratší doba hospitalizace po porodu v čechách
a přitom jsme centrum pro všechny infekční rodičky v české republice /sice jiná budova ale statisticky to patří pod nás/.
 Sylvie 


Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 18:59:29)
Nebo to píše celý gynpor oddělení na Bulovce ve volným čase~:-D~:-D~:-D~:-D

Leda by si někde udělali společný dýchánek, tohle je připojení přes T-mobile. Přes IP Bulovky byl pan dr připojen ráno ;o)
 jana38 


Re: malá obhajoba 

(1.10.2008 19:01:48)
Sylvie, může si tahat do práce noťas a připojovat s emobilem i v práci. Mě jenom zarazila ta volba slov u nicku xx jako andělíčkářky, fešandy se sedavým zaměstnáním atd. To je vyjadřování nějaký lopaty od výkopu, ne?~:-©
 Veveruše 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 0:45:03)
Ha ha ha, nedá mi to a musím zareagovat, i když jsem původně nechtěla, protože můj příspěvek do diskuse příliš nesouvisí s tématem článku. Jsem totiž "veselá 35 letá fešanda se sedavým zaměstnáním", která si letos v srpnu zaplatila soukromou porodní asistentku (nazvat ji andělíčkářkou je zhruba totéž jako lékaře - porodníka nazvat felčarem:-) k porodu doma. Co se stalo? Po hladkém a poměrně rychlém porodu se projevily u dítěte problémy (začal obtížněji dýchat a zhoršila se mu barva) a dětská lékařka, která ho prohlédla 2,5 hod po porodu, doporučila přesun do porodnice. Jeli jsme na Bulovku, protože ji máme nejblíž, přestože jsem byla registrovaná v Podolí (nebyla jsem si do poslední chvíle jistá, jestli zvolím porodnici nebo domácí porod).V porodnici, kam jsme přijeli cca 3 hod po porodu, syna dali pod kyslík a nabrali mu krev. Závěr - vrozená infekce, původce infekce i způsob, jak k ní došlo, nezjištěn. Souvislost s místem porodu podle ošetřujícího dětského lékaře absolutně žádná, infekci podle jeho názoru nešlo předem zabránit (stěr z pochvy mi byl před porodem proveden dokonce dvakrát, v obou případech s negativním výsledkem). Pobyli jsme si v porodnici 11 dní. A čeho jsme se dočkali? Na neonatologickém oddělení prvotřídní péče a lidkého přístupu - přestože ani jeden z lékařů, se kterými jsem se tam setkala, domácí porody neschvaloval, setkala jsem se tam alespoň s ochotou naslouchat a se snahou pochopit důvody, které mě k tomu vedly. A rozhodně mě nikdo z ničeho neobviňoval. Naproti tomu na odd. gynekologie, kde jsem ležela, než se uvolnilo místo na novorozenecké JIP, jsem se stala dvěma lékařům terčem pro emotivní výlevy týkající se domácích porodů. Jedním z nich byl zřejmě primář (lékaři tam sice mají visačky, ale ty se z pozice na lůžku při vizitě nedají přečíst), který mě při velké vizitě obvinil, že jsem "jedna z těch dam, co jim přidělávají práci" - v mém případě poznámka poněkud mimo, jelikož jsem porodníkům práci naopak ušetřila, jen jsem jim zabírala lůžko na oddělení, jinak se mnou žádnou praci neměli (akorát mi zkontrolovali šití). A druhý z nich byl MUDr. Záhumenský, který mi vyčetl, že jsem domácím porodem ohrozila své dítě. Ovšem z jeho projevu bylo zřejmé, že se nejspíš neobtěžoval číst nejen zdravotnickou dokumentaci syna, ale ani moji - byl poněkud překvapen, když jsem mu řekla o negativních výsledcích poševního stěru, přestože má těhotenská průkazka byla založena na Bulovce do mé karty. Argumentoval tím, že doma hrozí mnohem větší riziko infekce - např. listeriózou (no nevím, o listerióze jsem slyšela jen v souvislosti s těhotenstvím, nikoliv s porodem - ale pravda je, že na rozdíl od cizinky, jejíž erudované reakce obdivuji, nemám těhotenství a porody zas tak nastudované:-)), zatímco v nemocnici je sterilní prostředí (opět se musím zasmát - jak pěkně s tím kontrastuje odpověď zdravotní sestry z novorozenecké JIP, která mi na můj dotaz, zda dudlík pro malého stačí jen opláchnout, odpověděla: "To můžete doma, ale tady by ještě mohl chytit nějakou breberu.") - no nevím, u prvního porodu na Bulovce před třemi lety mi také nikdo pochvu nesterilizoval, dokonce si ani nevzpomínám, že by nám po porodu, než nám s manželem dali na cca 2 hodiny syna na chování, jakkoliv dezinfikovali ruce, dokonce nám ani nekontrolovali svačinu, jestli náhodou třeba s sebou nemáme plísňový sýr jako potenciální zdroj infekce listeriózou. Dále mě nařkl, že jsme přinesli podchlazené dítě (fáma, která kolovala a možná dodnes koluje na gyn.-por. odd. - dítě totiž napřed svlékli na dětské ambulanci a na neonatologické odd. ho sestry přenesly jen v kabátku, zbytek oblečení nám vrátily; načež se rozšířila zpráva, že jsme přinesli polonahé dítě; nevím, jestli je možné novorozence hodinu po poledni, při teplotě cca 30°C ve stínu podchladit tím, že se oblékne do bavlněných dupaček s dlouhým rukávem, čepičky a fleecového kabátku, což je oblečení, ve kterém jsme ho přivezli; nadto se vezl 10 minut ve sluncem vyhřátém autě...). Ještě si neodpustil poznámku, že jsem si vybrala porodní asistentku, která na Bulovce utopila dítě (kdyby to byla pravda, tak dotyčná sedí ve vězení a nevykonává praxi; jelikož to pravda není, je to křivé obvinění; podle jiného lékaře z téže porodnice příčinou úmrtí dítěte podle výsledků pitvy tehdy nebyl způsob porodu, ale stav dítěte, porod, dítě by zemřelo tak jako tak; a jen tak na okraj lékařem, který matku k porodu do vody pustil, byl údajně právě MUDr. Záhumenský). Také prohlásil, že bych si pobyt v porodnici měla zaplatit (z čehož právě soudím, že vycházel pouze z vlastního úsudku, že stav dítěte je následkem domácího porodu; jinak i kdybych bývala stav dítěte způsobila svým nezodpovědným přístupem, platím snad řádně zdravotní pojištění). A nakonec na mě apeloval, abych o tom napsala na internet (k tomu jsem se ještě nedostala, ani nevím, zda to má smysl - asi mu vyhovím jen tímto příspěvkem:-) a abych jednou synovi řekla, jak jsem ho málem zabila. S těmito slovy odešel z pokoje, čímž vyloučil jakoukoliv diskusi či mou obhajobu. Zajímalo by mě, jestli si takhle dovolují osočovat pacienty i jiní lékaři - ať už oprávněně či neoprávněně. Např. když se zraníte při autonehodě, kterou způsobíte, dostane se vám snad kázání od chirurga, že jste mizerný řidič, hazardér apod? Nebo když se vám zraní dítě díky vaší nepozornosti, sprdne vás snad lékař takto na tři doby? Ano, porod doma je rizikový, ale porod v porodnici taky. Jelikož jsem v prvním ani druhém těhotenství neměla žádné komplikace (a to jsem v obou případech byla po třicítce), všechna vyšetření v pořádku, při prvním porodu nastaly komplikace při porodu patrně díky lékařským intervencím (vyvolávaný porod po odtoku plodové vody, který skončil porodem bez kontrakcí i přes vysoké dávky oxytocinu) a druhého porodu jsem se hrozně bála - bála jsem se, že se mi porod opět zastaví, vyhodnotila jsem si pro sebe porod doma jako méně rizikový. Infekce miminka by nastala i při porodu v porodnici, postup lékařů by byl úplně stejný. Jinak ještě poznámka k panem doktorem vychvalované superkvalitě péče porodnice Bulovka - jeden lékař z novorozenecké JIP, která na Bulovce funguje od ledna, mi prozradil, že on by si Bulovku pro porod nevybral a že se prý neonatologové snaží o změny v přístupu porodníků k porodu, ale jde to prý pomalu... Pokud budu ještě někdy rodit, tak vážně nevím kde - doufám, že se do té doby podaří prosadit možnost rodit s vybranou porodní asistentkou ve vybrané porodnici (existovat tahle možnost, tak jsem doma vůbec nerodila). Sice jsem si napřed říkala, že teď už bych snad zvládla příště rodit v porodnici, ale když jsem viděla na JIP děti po klešťových porodech (vzpomínám, jak mi před 3 lety, kdy u mě na kleště málem došlo, MUDr. Záhumenský vysvětloval, jak jsou bezpečné pro dítě), tak nevím... A na závěr ještě poznámka k rizikovosti těhotenství a porodů po třicítce - můj osobní, laický názor je, že tento názor pochází z doby, kdy žen po třicítce rodilo minimum - a většina z nich právě proto, že měly nějaké zdravotní problémy, pro které se jim nepodařilo otěhotnět dříve. Většina mých kamarádek rodila po třicítce, komplikace měla jen jedna z mých kamarádek, ta ovčem rodila cca v 26; z těch, co rodily po třicítce, neměla komplikace v těhotenství ani při porodu žádná... (a mimochodem, dvě z nich rodily dvakrát ve Vrchlabí a jedna jednou v CAPu, dvakrát neplánovaně doma kvůli rychlému porodu a potřetí doma již plánovaně:-)). A ještě si neodpustím poznámku, že v současné době, kdy není jistota, zda rodičku vůbec nějaká porodnice přijme kvůli přeplněnosti porodnic, resp. zda z téhož důvodu stačí rodička dojet do porodnice, kde mají volno, včas, mi plánovaný porod doma nepřijde jako přílišný hazard - lépe doma s odbornou asistencí, než v autě či v sanitce, kde obvykle porodník nebývá...
Jinak pokud by mě MUDr. Záhumenský chtěl také osočit z anonymity - předpokládám, že si mě ty 2 měsíce ještě pamatuje a pro ostatní diskutující je předpokládám moje identita nepodstatná (na Rodině jsem jinak řádně zaregistrovaná).
Omlouvám se všem za dlouhý příspěvek.
 Lenelka 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 8:43:02)
Veveruse, je mi moc lito, co se vam stalo~;((

Pan Zahumensky by si s takovymto pristupem na zapad od hranic neskrtl, protoze by nemocnici prisel sakra draho na soudnich vyrovnanich...
 Morrigna 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 8:59:36)
Napsala jsi to moc hezky. Výtky lékařů vůči tobě mi teda přijdou dost nespravedlivé. A pokud vemem v potaz, že jako andělíčkářka byla označována osoba provádějící nelegální potraty, je to teda soda...
 jana38 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 9:02:40)
Veveruše, tak yje mi moc líto, co se vám stalo a že jsi musela snášet tohle postkomunistický chování doktorů:-(((

Taky si myslím, že pan Záhumenský má typický přístup "doktor z východní Evropy", možná by pro něj bylo lepší jít pracovat někam víc na východ, kde budou mít pro jeho neprofesionální výlevy a chování řeznického psa větší pochopení. Myslela jsme si vždycky, že Česká Republika se chce zařadit do Západní Evropy. Nedovedu si představit, že by něco podobného pronesl doktor třeba v Německu. Na Slovensku je to zřejmě běžné.

A jestli má dr. Z. pocit, že při porodu doma hrozí riziko nakažení listeriózou, tak by bylo dobré se cestou zastavit na lékařské fakultě a vrátit diplom, v knihovně si půjčit nějakou knihu o infekčních chorobách a jejich přenosu a tu listeriózu si nastudovat. Zřejmě žije v přesvědčení, že novorozenec dostal po porodu doma do pusy deset deka hermelínového salátu.~j~
 Ivory 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 9:21:10)

Veveruše,

děkuji za Váš příspěvek a moc Vám závidím domaporod. Neomlouvejte se,není za co. Aspoň víme, co jsou to za lidi, kterým svěřujeme své porody a děti........jak je možné, že lékař na této pozici vypouští z úst takové nesmysly a dovoluje si ženu takto osočovat.
 cizinka1 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 9:01:04)
Mila Veveruse, udelala bys zasluznou vec, jestli tohle poslala bys vedeni nemocnoce. Dr. Z. zrejme v dobe Babyboomu ztratil pocit mezi svych moznosti, a take schopnost rozlisovat mezi nazorem a lzi.

Drzim Vam s malym palce, at roste a prospiva, a at mate vse nejhorsi za sebou.

 kaMyš 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 10:36:34)
Veveruse, smekám před tebou, že jsi výše uvedené výroky pana doktora ustála za psychického zdraví. Je to skutečně hnus, nedovedu to jinak vyjádřit (leda jadrněji). Přimlouvám se za informování vedení nemocnice. Čím víc z nás řekne, co nám vadí, tím větší je šance, že se něco změní.
 Raďulka 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 11:24:35)
Přidávám se s prosbou o sepsání dopisu na vedení nemocnice. Bohužel pokud to všechny "ukřivděné" matky ze sebe spláchnou a raději zapomenou, tak se nic nezmění. Jsem si jistá, že tohle by se vedení nemocnice nelíbilo.
Napadá mně, že bychom se měli s takovými lékaři setkávat jedině se zapnutým diktafonem, aby byl důkaz R^
 Chacharka a tři kůstky 060810 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 12:05:04)
No to je tedy vážně síla. S takovým vyjadřováním by měl pan doktor pracovat spíš v uhelných dolech než v nemocnici. Buď ráda, že si tam nepřijela už na porod...Bohužel zde je právě ta mezera, ale není to vina PA, ale právě lékařů typu Z. Přejeme Vám hodně štěstí.
 Chacharka a tři kůstky 060810 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 12:46:06)
Ješitnost pana Z.(jakožto lékař, by měl lidem pomáhat, ne jim ubližovat, tudíž ho lékařem nazvat nemohu) hvězd se dotýká. Přitom prvních pár minut, při osobním setkání na mě působil celkem sympatickým dojmem. Možná by se sebou ještě mohl něco udělat, přijmout trochu pokory a snažit se porozumět...
 Raďulka 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 11:22:28)
Veveruše, je mi líto, že jsi musela slyšet takové kecy ve chvíli kdy tě měli nechat jen soustředit na synka. Doufám, že už je v pohodě a ani jeden z vás si z toho neodnese trauma. Jsem ráda, že aspoň neonatologové byli vstřícnější, i přesto že šlo vlastně o dítě, nikoli o tebe. Měla jsi určitě výhodu v té lékařce, která vás do nemocnice poslala, to je fajn, že to takto funguje jak má.
Bohužel vyjadřování mnoha porodníků je stejná jako to, na které jsi narazila ty. Kéž by se vrátili do škol a začali znova studovat, jak se rodí v civilizovaném světě. Bohužel tihle pánové jsou ze školy dávno venku a očividně se dále vzdělávají v jiném oboru než porodnictví ~Rv
 *Aida* 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 12:54:56)
Veveruse,
me to bohuzel nijak neprekvapuje, ze ses setkala s takovym pristupem. A prave proto bych se i ja moc primlouvala za nejakou oficialni stiznost na vedeni nemocnice. Jinudy bohuzel cesta nevede.
Preji Tobe i malemu uz jen hodne zdravi a pohody do dalsiho zivota!
 neruska 


Re: malá obhajoba 

(7.10.2008 18:36:46)
Neprožila jsem úplně to co veveruše ale trochu vím o čem píše.Pan dr.Záhumenský se na mě taky dobře podepsal.První porod jsem měla v jihlavě císaře a byl v poho.Druhý spon.na bulovce a byla u něj mladá paní dr.bohužel si nepamatuju jméno.Bylo tam tolik maminek že snad rodily i na chodbě ale paní dr.pokaždé přiběhla,pohladila mě a dodala sílu a povzbuzení.S ní byl porod úplná báseň a já opravdu nekecám ale u porodu jsem se smála a byla opravdu šťastná z toho okamžiku zrození.Byla jsem u třetího tedy rozhodnutá pro bulovku.Byl poslední den přijetí protože druhý den měli malovat.Byla jsem tam jediná mamina!!!!Podle toho by se dalo předpokládat že si mě pan dr.bude více všímat.Jeho jsem viděla na začátku a pak po sedmi hodinách kdy mi šla krev jak z rodidel tak z konečníku.PA se taky moc nesnažila a nebejt manžela tak jsem tam asi zešílela.Měla jsem jednu kont.za druhou a šílené bolesti.Byla jsem vysílená.Já se opravdu snažila a ani jsem neřvala u toho.Jen jsem chtěla pomoct.Bohužel se nic nedělo.Po těch sedmi h.přišel pan dr.Záhumenský a když viděl krev co tekla na podlahu tak se choval jako bych byla nevychované p....Pak mě ale dorazil!!Řekl ať jdu na kozu a kolik že to mám porodů za sebou.Když zjistil že rodím potřetí tak mi řekl,že to moc prožívám a ať se vzpamatuju.Chtěli jsme pup.krev si schovat.Na to pan dr.zapoměl a pak mi tvrdil že to nešlo,že placenta šla okamžitě za plodem.Sama vím nejlíp kdy jsem vypuzovala placentu.Prostě se na mě podepsal a na bulovku i když je dobrá nejdu.Představa,že bych ho tam chytla znova mě děsí.Jdu do Roudnice a jsem s přístupem zatím opravdu moc spokojená.
 Irena-m 


Článek se mi líbí 

(30.9.2008 13:37:35)
Shrnuje vše,co slibuje v nadpisu. A ta věta o tom,že "NĚKTERÉ alternativní rodičky odmítají.." je pravdivá. Jsem zdravotní sestra a setkala jsem se s tím několikrát.

Kdo chce psa bít,hůl si vždycky najde.
 cizinka1 


Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 13:43:13)
Ireno, pravdiva neni, protoze informovane rodicky neodmitaji obcasny poslech stetoskopem nebo rucnym dopplerem. A valit vinu za umrti diteti presto ze se vi, ze KTG vubec nesnizuje perinatalni umrtnost a nezlepsuje stav novorozencu, je nesmirne sprosty. Kdo neposloucha namysleneho pana dr., ten je skoro vrah. To uz je vazna profesionalni deformace.

Na povesti u cist umici verejnosti panu dr. zrejme nezalezi. ~:-©~:-©~:-©
 Bumbi&05,08,10 


CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 2:02:12)
Cizinko,
na druhou stranu pan doktor v komentáři uvádí, že časté CTG (1x20 min za 2 hod) má FORENZNÍ DŮVOD, tedy jako důkazní materiál v případě, že by se něco zvrtlo.
To mi přijde fér - primárním cílem opakovaných CTG v porodnici je krýt si jakožto zdravotník záda. To je dle mého názoru zcela legitimní požadavek.

Ale na druhou stranu bych jako rodička měla mít zcela stejné právo CTG odmítnout a stvrdit toto odmítnutí písemně, což by byl taktéže důkazní materiál v případě případné soudní pře.

Bohužel právní prostředí v ČR toto stále neřeší zcela jasně a precedenty (jakkoli nejsme právní systém založený na precedentech) hovoří jasně ve prospěch lékařů, kteří mají dobrou dokumentaci (že něco povrtali, je jiná věc).
 cizinka1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 8:11:56)
Bumbi, mne by prislo fer, jestli uvedl tohle jako duvod pro KTG, a pokud by uz chtel se vyjadrit o alternativnich pozadavcich, podotkl by, ze alternativu: poslech ozev, je treba umet.

Kliniky vetsinou pozadavek KTG jako povinne vysetreni maji: je to z pravniho alibizmu a kvuli tomu, ze nechteji tracet cas pro pravni jednani s klientkami. Ale to clovek akceptoval by jedine, kdyz ma alternativu: kliniku, porodni dum nebo samostatne praxe PA, zamerene na prirozene porody.

Valit vinu za smrt ditete na zcela bezpecnou alternativu je opravdu silne kafe. Ale od toho pana dr. je tezko ocekavat nejaky smysl pro dustojnost.
 Josef, Esterka - prváčka, Edmond - brabantík 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 8:52:22)
Nechcel som ale musím sa k tomu vyjadriť.
Je veľmi problematické dávať niečo podpísať rodiacej žene, zvlášť negatívne reverzy. Každý dobrý právnik to spochybní, pretože rodiaca žena má vďaka bolestiam, ale aj hormonálnym vplyvom znížené vnímanie a úsudok, takže ak na základe jej odmietnutia nebudeme snímať kardiotografický záznam a dieťa umrie, žena má šancu vysúdiť odškodné, lekára naháňať na trestnoprávnu zodpovednosť, pretože nevedela čo podpisuje (viď kauza nechcených sterilizácii pred porodom). Keby nerodila, určite by si to dala vysvetliť a monitor by chcela.
Veľmi nepríjemnou súčasťou riešenia prípadov, kedy dieťa za porodu umrie kvoli nezodpovednosti matky je rozhovor s jej rodinou. Plačúca matka rodičky nám vyčíta, prečo sme nepresvedčili jej dcéru, aby sa viac starala o bezpečie jej vnúčaťa, a vinu kladie na nás, pretože neverí, že by jej dcéra bola tak egoistická. Myslím, že jeden príspevok je aj tu na rodine, kedy matka rodičky, čo odmietla monitory píše a obviňuje porodníkov.

Pre nás by bolo jednoduchšie nesnímať CTG - stačilo by počúvať ozvy a pri spomalení urobiť cisársky rez. Lenže CTG nám okrem akútnej hypoxie odhalí omnoho viac informácii (okrem akutálneho počtu oziev je veľmi doležitá tzv. variabilita - reakcia srdička dieťaťa na podnety - ukazateľ kyslíka v mozgu plodu) a na základe dobrého zhodnotenia možeme viesť porod tak, aby žena dostala šancu porodiť spontánne (existujú ďalšie vyšetrenia, ktoré odlíšia hypoxiu od iných príčin spomalenia pulzu plodu - pulzná oxymetria, ST analýza).
To, že české porodníctvo pracuje na základe kardiotokografie má jasné výsledky:

1. najnižšia perinatálna úmrtnosť na svete - dlohodobo
2. veľmi nízky počet cisárskych rezov oproti západnému svetu
3. who doporučuje 5% kliešťových porodov (prípadne vakuumextrakcii) - česká republika má 2%

Takže každý zásah a zmena by tento dlhodobý trend narušila. Nutno poznamenať, že tieto vynikajúce výsledky dosahujeme pri zlomkových finančných vstupoch oproti západu, pričom prístroje, šicí materiál, lieky a energie stoja rovnako. Šetrí sa žiaľ na platoch personálu, začíname pociťovať akútny nedostatok sestier, ale i mladých nadšených lekárov.
 cizinka1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 9:12:52)
Pane Josefe,

Jiste vite, ze mezinarodni srovnani neni vedecka studie. Ovlivnuje tyhle cisla spousta faktoru: geneticke testy a potraty a nazor spolecnosti na nej, pocet imigrantu z tretiho sveta a socialni politika, pocet a dostupnost epiduralni anelgeze a cisarskych rezu na prani, pravidla pocitani, co je potrat a co je porod a zakonne lhuty, od ktereho t.t. zachranovat nedonosence.

Vas zavazuje ne mezinarodni srovnani ale vedecky vyzkum.

Ty srdcevrouci historky si nechte, vsichni vime, ze rodina place, kdyz jim umre dite: take to, ktere vinou nemocnicnich pravidel.

Poslouchat je treba umet, a stahy se vidi pouhym okem. Z poslechu muzete si udelat podobne zavery. Navic, zkusena porodni asistentka udela spoustu poznatku z vyvoje porodu a reci tela rodicky. Vase logika pripomina hysterickou kucharku, ktera prohlasuje, ze svickova je spatne jidlo, a nikdo to neumi, protoze svickovou neumi ona sama.

Myslim, ze to vsechno dobre vite, vzdyt chodil jste do skoly vice nez 4 roky. To, o co pokousite je sprosta propagandisticka manipulace.
 cizinka1 


Re: pardon, opravene 

(1.10.2008 9:12:53)
Pane Josefe,

Jiste vite, ze mezinarodni srovnani neni vedecka studie. Ovlivnuje tyhle cisla spousta faktoru: geneticke testy a potraty a nazor spolecnosti na nej, pocet imigrantu z tretiho sveta a socialni politika, pocet a dostupnost epiduralni anelgeze a cisarskych rezu na prani, pravidla pocitani, co je potrat a co je porod a zakonne lhuty, od ktereho t.t. zachranovat nedonosence.

Vas zavazuje ne mezinarodni srovnani Ale vedecky vyzkum.

Ty srdcevrouci historky si nechte, vsichni vime, ze rodina place, kdyz jim umre dite: take to, ktere vinou nemocnicnich pravidel.

Poslouchat je treba umet, a stahy se vidi pouhym okem. Z poslechu muzete si udelat podobne zavery. Navic, zkusena porodni asistentka udela spoustu poznatku z vyvoje porodu a reci tela rodicky. Vase logika pripomina hysterickou kucharku, ktera prohlasuje, ze svickova je spatne jidlo, a nikdo to neumi, protoze svickovou neumi ona sama.

Myslim, ze to vsechno dobre vite, vzdyt chodil jste do skoly vice nez 4 roky. To, o co pokousite je sprosta propagandisticka manipulace.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 9:31:21)
Pane doktore,
ale Vy stále uvádíte naprosto zcestnou kauzální souvislost "dítě umře, PROTOŽE matka odmítla CTG". Jako by monitor měl nějakou zázračnou moc udržovat dítě naživu, jako by jeho použití nějak zaručovalo, že se plodu v děloze bude dařit dobře... no prostě ve Vašem podání je monitor něco jako instantní inkubátor udržující virtuálně dítě v matčině lůně naživu a ve zdraví. Uvědomte si, že je to pouze sledovací, diagnostický přístroj - jeden z několika, které se při porodu dají použít.
Takže prosím piště přesně... dítě zemře, protože má nějaký problém, nikoli proto, že zrovna není matka napojena na CTG. A ano, může se stát, že problém u dítěte nezachytíte včas, ale to v případě, že kromě monitoru nepoužijete jiných vyšetřovacích metod (které, pokud vím, matky, ani ty superalternativní neodmítají).
 Josef, Esterka - prváčka, Edmond - brabantík 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:01:57)
Dobry den,
kdyby bylo provedeno CTG dle ordinaci lekare, byli by zachyceny zmeny, ktere by vedli k jasnemu zasahu a dite by bylo prezilo neposkozene. Dite umrelo, protoze nebylo provedene CTG, ktere matka odmitla.
Pri zaskrcovani pupecnika paradoxne dochazi nejdrive k uskrceni pupecnikove zily - to znizuje navrat krvi k srdicku plodu, dite ma nizky tlak a kompenzuje to zrychlenim pulzu - pri hypoxii se muze pulz vratit jakoby k normalu. Pozdeji dojde k zaskrceni pupecnikovych tepen, ktere jsou pevnejsi - cim zase narusta odpor cev srdicku a zvysuje se tlak krvi - a klesa pulz. Pri slabem priskrceni byva utlacena jenom zila, co privadi krev k plodu - a vubec nemusi dojit k poklesu ozev !!
Toto je jedna z veci, ktere se poslouchanim ozev neda zjistit, na to je potrebna analyza krivky, minimalne 20 minut.
Deti umreli, protoze se jim zaskrtil pupecnik a diky jejich matce jsme na to neprisli.

Od zruseni CAPu na Bulovce jsme nezaznamenali umrti donoseneho novorozence v prubehu porodu, prave diky pravidelnemu monitorovani a sledovani porodu. Mame odvtedy dlouhodobe temer nejnizsi novorozeneckou umrtnost, tvori ji jenom novorozenci, kteri umreli v deloze pred prichodem do porodnice. A odkdy pravidelne delame CTG (KTG) i v tehotenske poradne a všem matkam po terminu obden a při náznaku chronické hypoxie rodičku přijímáme, nedošlo k úmrtí plodu kvůli placentární nedostatečnosti před porodem.
 cizinka1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:30:15)
Ha, jak to vite: "kdyby bylo provedeno CTG dle ordinaci lekare, byli by zachyceny zmeny, ktere by vedli k jasnemu zasahu a dite by bylo prezilo neposkozene. Dite umrelo, protoze nebylo provedene CTG, ktere matka odmitla."?

Jak vite, ze v dobe, kdy miminko dostalo se do tisne, matka by byla monitorovana? Kdyz se monitoruje pretrzite??? Jak vite, zeby se to vcas zachytlo?

Uvedte prosim vzorky rodicek, ktere byly porovnavane (kolik jich rodilo v CAP, a kolik podle pravidel lekarsky vedeneho porodu). Uvedte prosim take veskere dalsi srovnatelne udaje: medikace, operace, poraneni, a pod. Nejdrive musime zjistit, jestli se porovnava srovnatelne, vite. V dobe, kdy jeste fungoval CAP, byl tady na Rodine clanek, jak holicka se narodila silne pridusene behem KTG monitorovaneho porodu v MEDE (ta je take u Bulovky). A proc svoje skvele poznatky nepublikujete v nejake slusne vedecke zpracovane forme? Proc strasite tady na Rodine?
 Vrťulka 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 14:19:18)
Pan doktor tu strasi zrejme proto, ze nema nic lepsiho na praci ;-)
Veskere jeho zde uverejnene argumenty mi prijdou stejne nesmyslne jako kdyz mi na dotaz, zda je mozne si zvolit polohu pri porodu, odpovedel, ze ON RODI pouze na luzku! :-D A ja blahova si myslela, ze rodi vzdy jen zena... A uz jen dotaz a zminka na (podle nej velice alternativni) podle me naprosto prirozeny porod, ho dovedly k nazoru, ktery mi pak "otloukl o hlavu" a sice, ze jsem odmitla jeho peci :-) Ano, po tom co mi tohle rekl jsem ji opravdu odmitla a dodnes jsem neskutecne rada, ze to tak dopadlo.
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:18:48)
Ja taky.
Jenom 2 poznamky:
1. zel vubec si na rodicku Vaseho jmena nespominam (doufam, ze nelzete, nebo se uboze neskryvate za nick)
2. na rozdil od porodnika vy muzete zmenit lekare. My musime odpovidat (pravne i moralne) za vysledek porodu i u zen, ktere jsou tak ubohe, ze pisou anonymne na verejne medium a ktere vubec nemaji cit pro sve dite. Nastesti ve Vasem pripade jste si zrejme vybrala jineho porodnika. Muzete vsak si byt jista, ze bych se za Vase dite bil "do posledni kapky krve" aby i pres Vasi snahu neodpadlo stejne jako deti podobnych nestastnic.
 Vrťulka 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 20:59:50)
k Vasim dvema poznamkam:
1/ opravdu nelzu, nemam to zapotrebi.
2/ tuhle vetu "My musime odpovidat (pravne i moralne) za vysledek porodu i u zen, ktere jsou tak ubohe, ze pisou anonymne na verejne medium a ktere vubec nemaji cit pro sve dite" opravdu nechapu. V teto diskuzi vystupuje cca 90%zen pod nickem. To, ze na internetu diskutuji pod nickem znamena, ze nemam cit pro sve dite? :-) bezva tvrzeni...
Ano, opravdu jsem si nastesti vybrala jineho porodnika, troufam si rict, ze opravdovou ceskou kapacitu mezi porodniky. Jednal se mnou lidsky s citem a se cti a ne jako s kdovijakym povlem, ktery si vymysli nejake nesmysly.~:-©
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:38:35)
Pane doktore,
a jak si vysvětlujete, že ani Světová zdravotnická organizace, ani mnoho metodologicky kvalitních studií na Cochrane Library, nepovažuje rutinní monitorování CTG za vhodné? Na rozdíl od Vás totiž docházejí k závěru, že používání CTG nemá vliv na mortalitu a morbiditu novorozenců. Mají to podložené velkými statistickými vzorky, dobře metodologicky zpracované.

Myslíte, že ty výzkumy jsou špatně provedené? Světová zdravotnická organizace "alternativně laděná"? Neptám se uštěpačně, opravdu mě to zajímá.
 adelaide k. 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:54:13)
Rozebírat jedinečnou perinatální úmrtnost nebudu... i když nedokážu odolat a nezeptat se jak je možné že např Švédsko ji má stejně vynikající a v porodních domech i doma se tam běžně rodí. Že by tak unikátně bezproblémový národ? Nebo že by se ve švédsku monitorovalo neořetržitě i doma? Asi něco jako Holandská sanitka.

Nicméně jsem chtěla říct něco jiného. Dobré (a upřímné) by ovšem bylo říct že celá spása není je v CTG. Hlavní je KDO a JAK jeho výsledky interpretuje.
Navíc na mě nepůsobí zrovna uklidňujícím dojmem, že po zbylých 100 minut (20minut ctg za 2 hodiny) je dítě zcela bez kontroly a vzhledem komplikacím nastávajícím ze vteřiny na vteřinu... nebo to tak není?
 Ajtakrajta 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:01:10)
Ještě k tomu negativnímu reverzu:
píšete, že to, co podepíše již rodící žena, je právně stejně napadnutelné. A vycházíte mylně z toho, že pro odmítnutí monitoru se z nějakého záhadného důvodu rozhodne žena až a pouze při již probíhajících stazích a že ta samá nerodící by monitor chtěla ("Keby nerodila, určite by si to dala vysvetliť a monitor by chcela" ). Jak jste na toto přišel? Monitor odmítají rodičky, které jsou předem informovány o pozitivech a negativech spojených s jeho použitím. Postoj k použití monitoru mají vytvořený dávno před porodem, někdy i před samotným otěhotněním (a jsou ochotny vám to i podepsat :o)). Pak zde přece nelze hovořit o nějakém chvilkovém závanu iracionality a sníženého vnímání způsobeném probíhajícím porodním procesem.
 jana38 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:43:55)
Takže když podepíšu negativní revers že nechci CTG v průběhu porodu už 14 dní před porodem, tak má platnost, protože nejsem ovlivněná rodicíma hormonama nebo co?
V tom případě stačí dát si to do porodního plánu (Bulovka předpokládám jako všechny porodnice v ČR je schopna pracovat s porodníma plánama), ten si nechat navzájem potvrdit od porodníka a podepsat ode mě a porodnice je z toho z právního hlediska venku, ne?
Jinak mi není jasný, jak chcete matce vnutit vyšetření, o který nestojí. Přece podle zákona má každý člověk právo odmítnout lékařské vyšetření - to tu matku budete na pásy monitoru poutat násilím nebo co?
 Anuška a 2♥ 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:36:23)
Pane doktore,
kvůli tomu jsem Vám ale psala svůj poslední email. Abyste mi navrhl nějaký způsob, který by vám, lékařům, kryl záda stoprocentně (i když by podpis zákonného zástupce- matky měl stačit, popřípadě i podpis otce dítěte...). Že bych se pokusila to nějak pořešit...
Ale na to jste mi v emailu vůbec neodpověděl. Zdá se mi totiž, že to ani řešit nechcete, že vám tento fakt poskýtá jistou lehkou výmluvu a tak toho prostě využíváte.
Prosím, vyveďte mě z omylu.
 Anuška a 2♥ 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 10:38:20)
Zapomněla jsem se podepsat, Anna Frantíková;o)
 km 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(2.10.2008 13:47:53)
Díky za vysvětlení. víte, já pořád čtu od různých matek o přirozeném porodu, takže pak mám skoro strach z jakýchkoli zákroků v porodnici. takže jsem vám vděčná, že se opravdu snažíte to nezaujatě vysvětlit, a to bez napadání, ke kterému se bohužel uchylují některé zdejší přispěvatelky, čímž degradují své názory.
Myslím, že hlavní problém zůstává pořád ta komunikace. Prostě rodička se často necítí v porodnici bezpečně, protože něco s ní dělají a není jí lidsky a citlivě vysvětleno, proč. Sestra přijde, řekne: maminko, teď ležte a snažte se nevrtět, připevní monitorovací zařízení a odejde. matka neví proč, nač. Pak pro ni může být snažší vyšetření prostě odmítnout.
Tohle považuju za největší bolest našeho zdravotnictví. Ale neviním z toho primárně lékaře a sestry - při tom, jak jsou dlouhodobě přetěžováni, není divu, že na nějakou komunikaci nezbývá čas. Kéž by naši politici konečně pochopili, že nejcennější kapitál je lidská práce, a ne jen ty nemocniční přístroje, a zdravotníky podle toho platili..
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(2.10.2008 14:05:41)
km, máš v lecčems pravdu, ale zrovna u té komunikace ne - skutečné vysvětlení v porovnání s časem např. připevňování sond o tolik více času nezabere.

Oč rychleji by byla vyřešena situace mého dítěte, kdyby místo toho, že celou noc každou hodinu sestra přicházela a říkala "Musíte mu dát příkrm nebo ráno dostane kapačku" raději na počátku večera řekla "Zdá se, že je trochu dehydrované, podívejte na ty ruce v křeči a suché patro a tady ty žíly, možná by potřebovalo trochu zavodnit" ...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(2.10.2008 14:15:47)
Ještě mě napadá jedna věc ohledně vašeho "rodičce to vysvětlíme". Jak?

1. "Nepodstoupíte-li monitor, vaše dítě zemře" - toto je lež, je spousta dětí, která se narodila zdravá i bez monitoru
2. "Nepodstoupíte-li monitor, vaše dítě má vyšší pravděpodobnost vážného poškození nebo smrti" - to je poloviční pravda, viz dále
3. "Nepodstoupíte-li monitor, vaše dítě má vyšší pravděpodobnost vážného poškození nebo smrti, protože CTG se nám analyzuje snáze, zatímco s nasloucháním ozvám nemáme tolik zkušeností a neumíme je dobře vyhodnotit" - to už by byla pravda a o vašem hledisku bych v rámci své bezpečnosti i bezpečnosti dítěte uvažovala.

Kterou při vysvětlování používáte variantu?
 Margot+1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 17:35:59)
Prosím o zkušenosti zdravotníka:
Opravdu honí lékaře po soudech "alternativní" matky, kterým se při porodu něco zvrtne? Obávám se, že v tomhle pytli už jsem taky - jenom proto, že CHCI vzít odpovědnost na sebe a STOJÍM o skutečnou spolupráci založenou na partnerství (tedy si ji představuji jinak, než "budete dělat, co vám řekneme"). Pokud jsou vstupní podmínky nastaveny takto, existuje k případnému maléru pouze jeden závěr, a to konstatování "Bohužel jsme to nezvládli".
Řekla bych naopak, že soudní spory vyvolávají ženy nepřipravené, které si myslí, že dítě porodí "pan doktor", tj. jakoukoli chybu vykládají jako JEHO selhání.
A ještě k tomu srdceryvnému příběhu o plačící babičce, který pan Záhumenský uvedl: Nedovedu si představit, proč by nějaká matka měla chodit do porodnice hovořit s lékařem. Ta moje se mnou k lékaři nechodí od 15 let, a pokud by se o to teď pokusila, měla bych za to, že nastala chvíle vzít k lékaři naopak ji ~k~
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:31:53)
Myslim, ze prizpevek nestastne babicky jeste je nekde na rodine, bylo to kolem roku 2005, leto.

Mel jsem i pohovor s rodici holky, ktera rodila doma, skoncilo to temer katastrofou, divce vykrvacene, 4 transfuze, dite skoncilo na JIPu.

Otec ty rodicky mne porad tlacil do zaveru, ze to zpusobil jeji manzel, ze on je navine, ze ji na to navedl, a ze jejich dcera je rozumná.
V podstatě je to stejné jako když si Vaše dcera veme feťáka nebo sektaře, nemáte šanci, jenom řešíte důsledky. Snažil jsem se ty ubohé nešťastné rodiče utěšit, že mají naštěstí živé vnouče, že prognoza bude doufám příznivá a že dceru doplníme krvema a dáme dopořádku. Nestastny otec se mne ptal, ze co bude dal ?
Ja nevim. Problem domacich porodu a odmitani lekarske pece je stejne jako anorexie, sektarstvi, narkomanie mimo pochop lekaru. Je to sociopatie.
Rodice sledujte dcery, krome jinych rizik jim hrozi i umrti pri porodu doma.
 Sylvie 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:41:00)
Aúúúú!!!! Že je WHO jenom banda úředníků odtržených od reality, to už jsem od českých porodníků párkrát slyšela. Že jsou to i sociopati, to slyším prvně Pane doktore, fakt máte TOHLE zapotřebí?
 jana38 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:47:45)
Sylvie a co teprv Holanďani, tam se to sociopatama jenom hemží, celejch 30 procent ze všech rodiček~:-D~:-D~:-D~:-D
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:48:08)
kdo to umi ten to dela
kdo to neumi delat ten to ridi
who, zel neni autorita
autorita pro nas jsou perinatologicke spolecnosti
je to na dlouhou debatu,
ale prikladem je porod koncem panevnim a studie Hannah.
 Sylvie 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:51:14)
who, zel neni autorita

A to je důvod házet je na jednu hromadu se sociopaty? (když tedy tvrdí, že porod doma je vhodnou alternativou pro zdravou ženu, budou-li dodrženy určité podmínky)
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:02:18)
porod doma neni vhodnou alternativou.
Jde o to, ze studie o domacich porodech (vsechny) dokazali, ze aspon jedno dite, nebo matka by meli vyhodu z porodu v nemocnici, ale zaver byl, ze je to vramci statisticke odchylky. Otazka je, jestli chcete, aby to bylo zrovna Vase dite.
Proste ve vsech studiich byla vetsi chorobnost (morbidita¨) matek i deti, ale spadalo to statisticke chyby.
Takze nadale plati doporuceni VSECH perinatalnich spolecnosti: Pizza domov ANO, porod doma NE.
Heslo od roku 1996.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:07:32)
A kolik matek by mělo výhodu z porodu doma místo v porodnici? To už bohužel nikdo nesleduje, přitom těch zbytečně brzy vyvolaných porodů (často končících sekcí nebo kleštěmi, ale třeba jen psychickým traumatem matky) je jistě dost - a ne všechny by tak mohly skončit, kdyby se rodičce dalo pár dní k dobru.
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:11:21)
V každé studii to byli minimálně 2-3 děti.
U nás (Bulovka) to bylo cca. 5 detí za rok. Hlavnou příčinou byla hypoxie a podchlazení. Docela malé číslo oproti 100,000 porodů ročně. Ale naštěstí doufám vyše 95% rodiček rodilo v nemocnici.
 cizinka1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:20:06)
ODKAZY na evropske studie, PROSIM.
 cizinka1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:10:14)
Prosim o odkaz na konkretni studia, ktery tohle dukazuje. To musi byt ale mateni verejnosti, kdyz ta studia pisou, ze vysledky jsou pri nejmensim lepsi nez porodnicni. Zvlast co se tyka toho zdravotniho stavu. Mene intervenci, mene poraneni, mene operaci, lepsi apgar score, a vetsi chorobnost??? Jak to takovemu Olsenovi mohlo projit. Jen do toho, dokazte.
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:26:17)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12151146?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

tych prac je ovela viac
ale zabudol som pridat zeleninu do hovadzej polievky a Bara nema rada celer
(takze nesmie vediet, ze popri cibuli a mrkvy pridam aj jednu hluzu), takze sa lucim poriesim polievku (hovadzie predne uz ide od kosti).
Bolo to prijemne.
Zaver: Rad sa postaram o rodicky, ktore hladaju istotu a hladaju porodnika ktory ma informacie a nezaskoci ho ziadna komplikacia. Alternativne rodicky radi prijmu v nemocniciach okolo Prahy kde maju malo porodov a maju cas pocuvat ich nezmyselne poziadavky.
 cizinka1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:33:50)
Washington je v Evrope? Vase geograficke znalosti jsou stejne zabavne, jako vaseho kolegy Veleminskeho. Tady je citat kritika vami uvedeneho clanku od kolektivu autoru clanku gynstart: "Washingtonská studie (15) uvádí dvojnásobné riziko úmrtí novorozence (3.5 na 1000 porodů oproti 1.7 na 1000 porodů). Jde ale o studii provedenou na základě záznamů v „birth registry“, kde nejsou odlišené porody doma plánované od ostatních. Autoři se sice pokusili omezit podíl neplánovaných porodů co nejvíce, ale protože rozdíl ve výsledcích je značný (73–120 na 1000 neplánovaných porodů doma oproti 3.5 na 1000 porodů), i jejich malá příměs výsledek značně mění. Také nelze ze záznamů odhadnout kvalifikovanost asistence."

Co dal? Poslete mi zase studii australskou, kde nebyly splnene evropske pozadavky pro bezpecny porod?

Ja jsem ptala o kontrolovana studia evropskych porodu doma.
 jana38 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:34:47)
Jo vlastně, už otevřelo Vrchlabí: http://www.azrodina.cz/2630-porodnice-otevrela-budouci-matky-uz-nemuseji-ces
R^R^R^
 Vrtulka* 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:38:17)
Pane Josefe, jaké požadavky rodiček jsou Vámi za nesmyslné? Pokud možno jmenovitě, nemusí to být rychle, chápu že polévka je polévka. Předem děkuji za odpověď.
 *Aida* 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 23:46:26)
Pane doktore,
ja bych se jen vyjadrila k te Vami uvedene studii. Jak jiz prede mnou rekla cizinka, tato studie byla celkem slusne zdiskreditovana.
Rada bych Vas odkazala na studii mnohem rozsahlejsi a objektivnejsi:

http://www.bmj.com/cgi/content/full/330/7505/1416

Uryvek z teto studie:
"Zadny z techto dukazu, vcetne nasich, neni konzistentni se studii ve statu Washington, zalozene na rodnych listech. Tato studie zaznamenala zvysene riziko porodu doma ale nebylo v ni explicitne indikovano planovane misto porodu, coz vytvorilo potencionalni zahrnuti jak vysoce rizikovych, tak neplanovanych porodu a porodu bez lekarske asistence."

A my se zde o zadnych z techto porodu nebavime. Prosim o odkaz na studii o PLANOVANYCH porodech doma S KVALIFIKOVANOU PORODNI ASISTENCI tykajici se NIZKORIZIKOVYCH RODICEK. Jinak se bavime kazdy o necem jinem.
 *Aida* 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 23:47:43)
A cizince se omlouvam za studii mimo Evropu~;).
 cizinka1 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(2.10.2008 1:27:52)
Aido, to nic, ja jsem zadala Josefa o evropske studie, aby mi nehazel ty bez dodrzovani beznych evropskych podminek, a ktere mu v jeho selektivne slepote se hodi. Kdyz uz vsechny prokazaly tu nebezpecnost, tak mne zajima ktere z tech evropskych a presne ktere vysledky Josefovi se nezdaji. ~;)
 cizinka1 


Hovezi polevka 

(2.10.2008 17:02:38)
Dobry den, hovezi polevka asi se jiz pripalila, ale ta studia zatim tady nejsou. Co to asi nam napovida? ~g~
 jana38 


Re: Hovezi polevka 

(2.10.2008 18:18:30)
cizinko, já jsem se taky nedozvěděla, jestli rodičku, která odmítne monitor u porodu a bude otevřená třeba na sedm připoutají k monitoru násilím nebo vyhoděj za dveře nebo co.~;((
 *Aida* 


Re: Hovezi polevka 

(2.10.2008 18:53:10)
Ja na nejakou tu studii (nejsem narocna, spokojim se i s jednou) cekam jiz od vcera. A cekam a cekam a cekam.
Jinak napr v UK vysly jiz v roce 2001 smernice, kde se pise, ze CTG se nema provadet plosne, u nizkorizikovych rodicek vubec (dokonce ani vstupni monitor ne). Tak nevim, jak je to mozne? Ze by anglickym doktorum byly ty deti ukradene?
 cizinka1 


Re: Hovezi polevka 

(2.10.2008 19:03:27)
Aido, ba to je jeste horsi: oni kradou zdrave deti z Ceska, aby zacpali diry v populaci, ktera jiz vymira diky jejich nezodpvednemu pristupu. I tak tam zeny demonstruji pred ministerstvim zdravotnictvi, aby konecne jejich porodnici dohnali svuj cil: porodnictvi Ceske Republiky.

 Sylvie 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:11:50)
porod doma neni vhodnou alternativou.

To je váš názor a jistě na něj máte právo. Ovšem pokud jiný oficiálně uznávaný názor označujete jako sociopatii, je to minimálně neprofesionální. Jak potom chcete dávat vyvážené informace ženám, které by se u vás na domaporod zajímaly? Vy jako lékař byste měl podávat právě ty informace, nikoli vaše názory.


Závěr WHO k volbě místa porodu: Kde by tedy měla žena rodit? Můžeme bezpečně říci, že žena by si měla zvolit místo, kde se cítí bezpečně, a na takové periferní úrovni, kde je dostupná náležitá péče (FIGO 1992). U těhotných žen s nízkým rizikem to může být doma, na malé porodnické klinice nebo v porodním centru ve městě, a možná i na porodnickém oddělení větší nemocnice. Musí to však být místo, kde bude veškerá pozornost a péče soustředěna na její potřeby a bezpečí, a které bude co nejblíže jejímu domovu a kultuře. Jestliže se má porod uskutečnit doma nebo v malém periferním porodním centru, měl by být v rámci příprav na porod sestaven plán pro případné převezení do řádně vybaveného zařízení.
 Anuška a 2♥ 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:56:57)
Pane doktore, nejsem moc shopná v googlování, kde najdu tu studii? Nenašla jsem ji. Děkuju
 Anuška a 2♥ 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 19:04:09)
Tak už studuju. Manžel mě zahltil odkazy:-) K něčemu je ta chřipka přece jenom dobrá:-)
 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:53:20)
kdo to umi ten to dela
kdo to neumi delat ten to ridi
who, zel neni autorita
autorita pro nas jsou perinatologicke spolecnosti
je to na dlouhou debatu,
ale prikladem je porod koncem panevnim a studie Hannah.
 Sylvie 


Re: CTG jako forenzní důvod 

(1.10.2008 18:47:08)
Nedovedu si představit, proč by nějaká matka měla chodit do porodnice hovořit s lékařem.

No, tak třeba po mně chtěla tchyně, abych si šla pohovořit s manželovým lékařem, zda je manžel očkován už nevím proti čemu a kdy má jít na další injekci. Odmítla jsem s tím, že ani netuším, ke komu chodí. Obávám se však, že kdyby to věděla tchyně, šla by si s ním pohovořit sama

Nicméně v případě závažného problému chápu, že se u lékařů zajímají i rodiče o své dospělé děti nebo vnoučata (samo, pokud to těm dospělým dětem nevadí).
 Vrtulka* 


Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 13:53:47)
Ireno, tak v tom případě směle napíšu, že někteří lékaři odmítají (nebo neumí) provádět monitoring plodu alternativními technikami.

Jste zdravotní sestra, a podle nicku také matka. Věříte tomu, že dítě ve vašem břiše s Vámi komunikovalo pouze přes placentu? A Vy s ním?

 Josef, Esterka, Edmund 
  • 

Re: Článek se mi líbí 

(1.10.2008 18:45:07)
:)
Nekteri americti vedci dokazali, ze....

skoda, Vas prvni prizpevek byl kvalitni, tohle je naozaj ubohost
 Beezi,V+J 


Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 13:55:02)
Ano, máš pravdu. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Kdo se chce obouvat do žen, které se rády rozhodují informovaně a nerady se sebou nechají dělat cokoliv, aniž by byly přesvědčené o účelnosti, ten si pro to najde příležitost i při psaní jinak celkem neutrálního populárně naučného článku.

Jinak, dá se myslím připustit i to, že existují ženy, které absolutně odmítají jakékoli sledování plodu (tedy i doppler a stetoskop), ale předpokládám, že to budou opravdu velmi extrémní výjimky. A troufám si tvrdit, že takovým extrémům ta ťafka od pana doktora určena nebyla.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 13:59:01)
Ireno, odmítají CTG, ne jakékoli sledování ozev, že? To je ale podstatný rozdíl (stejně velký, jako je rozdíl mezi podloženým a neodpovědným odmítnutím). Problém je ten, že k jinému, neméně spolehlivému a přitom daleko levnějšímu sledování nebývá zdravotnický personál ochoten (neumí používat stetoskop? forenzní důvody? jen hádám...).

Mimochodem, zajímala ses, proč odmítají? Jaká je vypovídací hodnota CTG? Jak CTG zvyšuje počet operativních a klešťových porodů, aniž by zachraňoval životy a zdraví? To jsou informace, které jsou tu dlouhá léta dostupné...
 chikamichi 


Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 15:05:47)
článek jsem přečetla, do půlky pečlivě a od půlky humpolácky a vzhledem k tomu, že zrovna neběžím na zkoušku z gynekologie a porodnictví, tak je pro mě naprosto nulový a nechápu jeho uveřejnění tady, raději bych něco z praxe, informativního se zajímavými názory a postřehy, opisovat odbornou literaturu byť v rozházeném pořadí...nechápu, to si pan doktor cvičil prsty v psaní na pc?
 Nasuada 


Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 16:21:06)
V článku jsem si našla zajímavé informace, ale také mi připadá nevhodné zapracovat do odborného článku "stížnost" na tkzv. alternativní rodičky. Jednak nechápu ten pojem, zřejmě být alternativní znamená prostě jenom odmítnout cokoliv co mi personál v porodnici nabízí.
Pan doktor je muž a tedy nikdy nemůže pochopit ani popsat komunikaci miminka s maminkou na jiné úrovni, to mu těžko můžu vyčítat:-).
Od chvíle kdy maminka cítí pohyby miminka už těžko může dojít k tomu, že by snad několik dní netušila, že je dítě mrtvé. Tedy nemusí si to připustit samozřejmě a může doufat, ale když necítí pohyby tak ehm no myslím, že většina z nás by prostě navštívila lékaře nebo přinejmenším svojí PA kvůli kontrole.
 Lusika 
  • 

Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 17:06:23)
Ahoj, moje tchýně necítila pohyby 14 dní, než šla k doktorovi. Lusika
 Nasuada 


Re: Článek se mi líbí 

(30.9.2008 17:15:33)
No napsala jsem přece "některé z nás", čímž se nechci nikoho dotknout, já jsem prožila díky pohybům jeden nepříjemný den a chápu jak může být těžké si vůbec připustit, že se něco děje......
 Lou+3 


Koucky ... 

(30.9.2008 18:26:50)
Mate pravdu, ze poradna a veskere clanky Dr. Kouckeho jsou vyborne, myslim, ze ma na svoji profesi vyjimecnou empatii i dobre vyjadrovaci schopnosti.
Nicmene v praxi davam prednost Bulovce pred Apolinarem, jelikoz je pohodlnejsi a personal obvykle v pohode... vetsinou prima mlady doktorky, se kteryma se da rozumne domluvit. Posledne (loni) me ani neotravovali s holenim a pod. Na webu se sice tvari posledni dobou prisne, ale v realu jsou fajn. Lucie
 Katka +3 


Re: Článek se mi líbí 

(1.10.2008 11:00:56)
Teda to měla výdrž. Já jsem asi trochu plašan, ale otravovala jsem doktorku hned večer prvního dne, kdy mimi vynechalo své dva pravidelné kopací tréningy.
 Lusika, Lucinka+23tt 
  • 

Re: Článek se mi líbí 

(1.10.2008 14:56:11)
Já taky hlídám - když se mi zdá moc dlouhá přestávka, dám si něco sladkého (sladkosti či např. mandarinka), či jdu vařit, to funguje spolehlivě:-)).

Miminko by mělo mít 10 pohybů za 12 hodin. Pohyb se počítá samostatně ukočené kopnutí. Když více chodíte, ukolébáte ho. Mám to z Partner u porodu, dobrá kniha. Řekla bych, že objektivně popisuje alternantivní i klasické možnosti.

Pan doktor Záhumenský má dle mých informací velmi špatné zkušenosti s některými ženami, co chodily rodit na Bulovku do CAPu. Některé odmítaly všechny zásahy.

Jinak nemyslím, že by spojení mezi matkou a dětmi nebylo. Já se cítím s dcerou spojená i teď a to nemáme určitě společná žádné nervová zakončení:-). Ale západní medicína tyhle věci zatím nebere.

Lusika
 máta 
  • 

zajímavý článek 

(1.10.2008 17:10:17)
nechápu proč někteří mají neustále potřebu do něčeho šťourat, je odborný, no a co, když to někomu vadí tak si ho nečtěte, když se tady můžou publikovat naprosto tupé příspěvky některých maminek, proč se konečně nedozvědět něco zajímavého, že,slepičky?kokokokodák
 Zdenka_ 


Re: zajímavý článek 

(2.10.2008 0:12:42)
Souhlasím, pro mě nejzajímavější článek nejmíň za poslední měsíc. Naprosto nechápu pisatelky, které článek nezajímá, ale přesto si neodpustí k němu připojit komentář, navíc typu "mě to nezajímá = je to blbost". Takový komentář o nich dost svědčí (kokokodák ~;) nebo spíš bůů ~:-D ).
 andy 
  • 

Re: zajímavý článek 

(6.10.2008 15:44:26)
Souhlasím s vámi děvčata - zajímavý článek, člověk se zase něco nového dozví. Jen to hejno slepic tady mi zkazilo dojem ....
 arlette 


zajímavý článek  

(6.10.2008 15:46:09)
Souhlasím s vámi děvčata - zajímavý článek, člověk se zase něco nového dozví. Jen to hejno slepic tady mi zkazilo dojem ....
 Beruška9 


Pane Záhumenský, 

(2.10.2008 10:32:17)
celý Váš článek vnímám pouze jako obranný mechanismus proti tomu, že v poslední době bývá pozice lékaře kritizována, že se najdou matky - klientky, které oponují a chtějí vzít odpovědnost za proces porod ua své dítě do svých rukou.

Lékař zastává v ateistické společnosti jistou roli, která byla dříva obsazena spíše kněžími či šamany, zpochybňování jeho autority je velmi nebezpečné. Nahlodává důvěru v to nejdůležitější, co bezvěrci zbývá, že bude jeho život zprasený všemi zlozvyky nakonec zachráněn zázračným lékem z rukou lékaře a to platí i pro porod.
Jinak platí o lékařích totéž, co o jakékoli jiné profesi v současné době úzké specializace: nikdo si v žádném směru nebude podřezávat větev pod svým oborem.
Lékaři budou vždy léčit draho a tak, aby museli léčit znova. Byrokrati vytvářet další nové zákony a potřebu byrokratů. Finančníci budou rozehrávat hru na virtuální peníze pro zaměstnání dalších finančníků. Výrobci budou vyrábět věci, které vydrží co nejkratší dobu, aby mohli vyrobit další. Filosof nikdy nevytvoří jednoduchou "final theory", nad čím by pak dumal, že? A psychologové taky klienty stoprocentně nevyléčí, protože kdo by k nicm chodil, což?

Farmabussines reklamou manipuluje konzumenty do role pasívních příjemců pilulí, které jim zaručí bezvadné zdraví.....obecný postoj lékařských lobby staví klienty do stejné pasívně závislé role, viz. porodnictví "připoutáme Vás na monitor, vše budeme mít pod kontrolou, dáme váme epi-oxy koktejl, aby jste nic necítila, a tlakem ne fundus s nástřihem z Vás vytlačíme dítě, pokud se to zasekne, tak vám možná i za černou úplatu rozřízeneme břicho a vyndáme z vás bezbolestně dítě, to vám ihned umyjeme, naočkujeme, zabalíme a na několik hodin dopečeme v inkubátoru, čímž Vám i jemu zachráníme život a vy budete do konce života vděčná za tu záchranu, protože vy už nemáte naprosto žádné kompetence k tomu sama dítě porodit....

Porodní proces dlouhé generace měly ženy ve svých rukou, jejich sebeúcta a sebedůvěra ve schpnosti porodit byla bezmezná. Prosím, přestaňte se ohánět tou nesmyslnou minimální novorozeneckou úmrtností podpořenou přísnou těhotenskou eugenikou (u nás 18% potratů ze zdravotního rizika a v EU cca 1%) a nechejte ženy, aby rodily samy a přijměte s pokorou a úctou místo lékaře, tam, kam patří, tedy s pokorou a úctou zasahujte v situacích, ve kterých je patologie...

Budu Vám za to velmi vděčná. Víte, schopnost růstu a sebeúcta žen je skvělá, kdyby nebyla, tak už by lidstvo dávno vyhynulo.

Mám přání a nadějí, že ženy ještě umí rodit tak, jak je jim to přirozené.

Děkuji a přejí Vám hodně úspěchů na poli patologie, kde je Vás zapotřebí.
 Josef, Esterka - prváčka, Edmond - brabantík 
  • 

odpoved ale uz posledni 

(2.10.2008 12:30:27)
celý Váš článek vnímám pouze jako obranný mechanismus proti tomu, že v poslední době bývá pozice lékaře kritizována, že se najdou matky - klientky, které oponují a chtějí vzít odpovědnost za proces porod ua své dítě do svých rukou.


Moj článok, respektíve súhrnný referát je popis fyziologickej funkcie placenty a niektorých porúch. Je to vysvetlenie, ako to vlastne funguje a ako ovplyvňuje plod fyziologickú a hormonálnu situáciu u matky.
Váš dojem je mylný a je zapríčinený zbytočnou predpojatosťou. V poslednej dobe nie sú lekári kritizovaní, aspoň ja osobne to tak nevnímam, ak sú kritizovaní tak skor za malú aktivitu a za prípadné pochybenia, ktoré vedú k poškodeniu plodu či matky. Zodpovednosť za výsledok porodu má v každej kultúrnej krajine porodník.


Lékař zastává v ateistické společnosti jistou roli, která byla dříva obsazena spíše kněžími či šamany, zpochybňování jeho autority je velmi nebezpečné.


Pracoval som na silne katolíckom slovensku a mal som rovnaké postavnie, či úlohu ako v ateistickom Česku, skutočne ide o blbosť. Klientka je pre mňa partnerka, klientky, ktoré u mňa rodili Vám to potvrdia. Všetko konzultujem a vysvetľujem. Na druhej strane dovera k zdravotníckemu personálu je veľmi doležitá, znižuje napatie, znižuje sa hladina adrenalínu a porod ide plynule.



Nahlodává důvěru v to nejdůležitější, co bezvěrci zbývá, že bude jeho život zprasený všemi zlozvyky nakonec zachráněn zázračným lékem z rukou lékaře a to platí i pro porod.

Dúfam, že žartujete, inak by ste kydala na všetkých lekárov, čo zasvedčili život prevencii - boj proti fajčeniu, obezite, proti týraniu detí. Túto Vašu úvahu čítam prvý krát a verím, že tomu sama neveríte.

Jinak platí o lékařích totéž, co o jakékoli jiné profesi v současné době úzké specializace: nikdo si v žádném směru nebude podřezávat větev pod svým oborem.
Lékaři budou vždy léčit draho a tak, aby museli léčit znova.

Mám 100 CZK na hodinu čistého :). Som platený od hodiny a budem mať úplne rovnaký plat, či budem mať za noc 12 porodov alebo jeden. Či budem v noci spať, alebo sa stresovať nad krvácajúcou ženou privezenou po porode doma. Stále tých 100 CZK za hodinu.
A skutočne sa snažím, aby rodička odo mňa odišla zdravá a spokojná. A čo poznám kolegov nemocničných lekárov ich snaha je totožná. Je to celé nezmysel. Okrem


Byrokrati vytvářet další nové zákony a potřebu byrokratů. Finančníci budou rozehrávat hru na virtuální peníze pro zaměstnání dalších finančníků. Výrobci budou vyrábět věci, které vydrží co nejkratší dobu, aby mohli vyrobit další. Filosof nikdy nevytvoří jednoduchou "final theory", nad čím by pak dumal, že? A psychologové taky klienty stoprocentně nevyléčí, protože kdo by k nicm chodil, což?

V súčasnom baby boome musíme rodičky odmietať a v Prahe je perspektiva v tomto ohľade "neružová", preto sme nesmierne radi, ak rodia ženy bez komplikácii a možeme ich prepustiť čo najskor domov. Na Bulovke máme najkratšiu dobu hospitalizácie v ČR.


Farmabussines reklamou manipuluje konzumenty do role pasívních příjemců pilulí, které jim zaručí bezvadné zdraví.....obecný postoj lékařských lobby staví klienty do stejné pasívně závislé role, viz. porodnictví "připoutáme Vás na monitor, vše budeme mít pod kontrolou, dáme váme epi-oxy koktejl, aby jste nic necítila, a tlakem ne fundus s nástřihem z Vás vytlačíme dítě, pokud se to zasekne, tak vám možná i za černou úplatu rozřízeneme břicho a vyndáme z vás bezbolestně dítě, to vám ihned umyjeme, naočkujeme, zabalíme a na několik hodin dopečeme v inkubátoru, čímž Vám i jemu zachráníme život a vy budete do konce života vděčná za tu záchranu, protože vy už nemáte naprosto žádné kompetence k tomu sama dítě porodit....

Strašná demagógia, podvod. Nikto nie je pripútaný na monitor - žena počas snímania može chodiť, sedieť, ležať, čo len chce. Cena jednej ampulky oxytocínu je cca. 2 CZK, takže farmabyznis v porodníctve nekvitne. Ste na omyle a dúfam, že nečakáte, že budem komentovať Vaše sprosté invektívy o úplatkoch a cisárskych rezoch. Tak to možno funguje inde, ale máme príliš nízke percento týchto operácii (najnižšie s perinatálnych centier) aby som sa vobec takovou blbosťou a hlúposťou zaoberal. Až mi je špatne, keď si predstavím, že toľko hlúposti a zloby chodí po svete, prepáčte mi.


Porodní proces dlouhé generace měly ženy ve svých rukou, jejich sebeúcta a sebedůvěra ve schpnosti porodit byla bezmezná. Prosím, přestaňte se ohánět tou nesmyslnou minimální novorozeneckou úmrtností podpořenou přísnou těhotenskou eugenikou (u nás 18% potratů ze zdravotního rizika a v EU cca 1%) a nechejte ženy, aby rodily samy a přijměte s pokorou a úctou místo lékaře, tam, kam patří, tedy s pokorou a úctou zasahujte v situacích, ve kterých je patologie...

Nám ide o to, aby sa narodilo zdravé dieťa, a darí sa nám to. Vám ide o pózu a blbosť. Keď mali "ženy" porod vo svojich rukách - 1 z 10 umierala a 3 deti z 10 umierali. Iba rozvojom moderného porodníctva sa možu ženy v porodnici cítiť bezpečne. Ďakujem za podporu - to som skoro zabudol, vynikajúca prenatálna starostlivosť a diagnostika - Česká republika má skoro najvyšší záchyt genetických a vrodených chýb u plodov.
Ešte jedna vec, naša životospráva a životný štýl nás trochu "zmľandravel", ženy nerodia v 19 rokoch, kedy sú na to biologicky najlepšie prichystané. Skoro všetky majú nadváhu, vyšší vek, malú fyzickú výdrž. Okrem toho rodí sa málo, takže si nemožeme dovoliť nechať umriť 10% detí, tak ako to bolo v minulosti.

Budu Vám za to velmi vděčná. Víte, schopnost růstu a sebeúcta žen je skvělá, kdyby nebyla, tak už by lidstvo dávno vyhynulo.

Súhlasím.


Mám přání a nadějí, že ženy ještě umí rodit tak, jak je jim to přirozené.

Áno, denne tak u nás porodí asi 5-6 žien. My iba strážime, aby dieťa prežilo porodnú zaťaž v zdraví a v poriadku.


Děkuji a přejí Vám hodně úspěchů na poli patologie, kde je Vás zapotřebí.

Vaša posledná veta mi pripomína prednášku pana profesora z viedne- priemerná obyvateľka Viedne má 1,3 dieťaťa a prvý krát rodí okolo 37. roku.
Takže my už sa nesústredíme na vedenie porodov, sústredíme sa na prenatálnu starostlivosť. Porod automaticky končíme cisárskym rezom. Tiež extrém, čo ?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: odpoved ale uz posledni 

(2.10.2008 12:48:52)
Josefe, stále se zaklínáte zdravým dítětem. Je to pochopitelně důležité, to je bez debat, ale stále mi není jasné, zda vám záleží i na zdraví - fyzickém i psychickém - rodičky, která je stejným člověkem jako to dítě. Protože některými zásahy sice z ženy vykutáte zdravé dítě, ale leckdy za cenu značných traumat, která by nemusela při ohleduplnějším přístupu nastat (bez újmy na zdraví dítěte). Zdá se mi, že se vám tam žena jako klientka, matka i jako člověk někam ztrácí.

Jistě, žena leccos vydrží a obětuje ve prospěch dítěte - koneckonců žena se nechá i znásilnit a zabít pro život svého dítěte. Je otázkou, zda je potřeba, aby u porodu oběti přinášela, když by leckdy jen změnou přístupu, nasloucháním a respektováním jejích potřeb obět přijít nemusela ...
 Beruška9 


Re: odpoved ale uz posledni 

(2.10.2008 13:16:22)
Jozef, myslím, že jste moc nepochopil, oč mi jde tou satirou....

To je fajn, že iba strážite za 100 Kč na hodinu z veřejného zdravotního pojištění a ještě u toho klidně chatujte na maminkovském webu. Zcela jistě máte právě pauzu na oběd...

Víte jaký je rozdíl mezi Vámi a Vašimi kolegy v soukromých praxích. Když vy rozsvítíte světlo v kanceláři a zapnete monitor PC, tak Vám běží plat, když to samé udělají ti v privátech, tak jim běží náklady....

Ale to je jen tak naokraj.

Nechejte, prosím prenatálnu starostlivos´t také na matkách, ony, pokud jsou v dobrém kontaktu se svým těhotenstvím, toho poznají daleko více o svém těle a svém dítěti, než-li Váš monitor.

Pokud by gynekolové vedli matky ke kontaktu se svým těhotenstvím a podporovali je v jejich schopnosti svobodně porodit kdekoliv, žilo by se nám zde v anší zemičce skoro stejně jako na západ od hranic.
 Josef, E+E 
  • 

skoda 

(2.10.2008 14:10:44)
Jozef, myslím, že jste moc nepochopil, oč mi jde tou satirou....

Asi starnem, nevedel som, ze ide o satiru, neprislo mi to vtipne, asi chyba na mojej strane.

To je fajn, že iba strážite za 100 Kč na hodinu z veřejného zdravotního pojištění a ještě u toho klidně chatujte na maminkovském webu. Zcela jistě máte právě pauzu na oběd...

Teraz Vam nerozumiem, je zle, ze lekari zasahuju do porodu a ked iba strazia a sleduju rodicky na sale je to zle. Tento chat povazujem za osvetu, co je beznou sucastou lekarskej praxe. Ak vdaka nemu co i len jedna zena uvedomi rizika nedostatocneho monitorovania dietata, tak nebol zbytocny.
Prave teraz mame na sale 5 rodiciek, so vsetkymi som uz hovoril, som tu na to, aby sa citili bezpecne, ze v pripade komplikacii je tu s nimi starsi doktor. Okrem toho som uz dnes robil jeden cisarsky rez HIV pozitivnej rodicke, jeden vykon klientke s otvorenou tuberkulozou a jeden akutny cisarsky rez. Takze svoju stovku si zasluzim.
Neviem, čo robia hasiči, keď nehorí.


Víte jaký je rozdíl mezi Vámi a Vašimi kolegy v soukromých praxích. Když vy rozsvítíte světlo v kanceláři a zapnete monitor PC, tak Vám běží plat, když to samé udělají ti v privátech, tak jim běží náklady....

Aha. Btw. pisem Vam z vlastneho notebooku, ktory som si kupil, aby som mohol chatovat aj doma :).


Ale to je jen tak naokraj.

Nechejte, prosím prenatálnu starostlivos´t také na matkách, ony, pokud jsou v dobrém kontaktu se svým těhotenstvím, toho poznají daleko více o svém těle a svém dítěti, než-li Váš monitor.

Toto naozaj nie je pravda, mozete mi verit. Dokonca sme mali niekoľko prípadov kedy prenatálnu starostlivosť viedli porodne asistentky naprosto nedostatocne a porod dopadol katastrofalne. Opakovane sme mali prípady, že sme náhodne zistili, že dieťa je mŕtve, matka ešte cítila "pohyby" pričom dieťa už muselo byť mŕtve aspoň niekoľko dní (rozklad) a opakovane sme zachránili život dieťať práve vďaka monitoru, matka sa cítíla fantasticky.


Pokud by gynekolové vedli matky ke kontaktu se svým těhotenstvím a podporovali je v jejich schopnosti svobodně porodit kdekoliv, žilo by se nám zde v anší zemičce skoro stejně jako na západ od hranic

Pre západ sme cieľom, čo sa týka porodnickej starostlivosti.

Je mi ľúto, že ste sa znížila k hostilite. Ak Vám to pomohlo, tak Vám to prajem.
 Beruška9 


Re: skoda 

(2.10.2008 14:20:28)
Jozef, mám odjem ,že si pletete hostilutu s důrazností, ale to nevadí, to může být jen můj subjektivní pocit...

Proísm, kolik těch mrtvých dětí tedy bylo v prenatálnej starostlivosti PA? Máte nějaké statistické údaje, A uvažoval jste někdy o tom, že by některá matka i raději prodila mrtvé dítě v lidských podmínkách, než-li mrtvé v nemocncičních?

Proč se pořád oháníte tím zdravým dítětem: Duševně zdravá matka, která netrpí izolovanou specifickou fobií ze zdravotnictví, potažmo postraumatickou stresovou poruchou z porodní péče je pro mne zcela stejně důležitá, ale na jejich počty bohužel nikdo nevede žádné statistiky....možná by vyrovnaly tů úžasnou norovorzeneckou úmrtnost vyrovnanou těhotenskou 18% eugenikou...to se mají od nás učit?

Jozefe, ale nesmírně si cením vaší ochoty komunikovat, na rozdíl od Vašich některých kolegů...jsem ráda, že to činíte ze svého soukromého PC, by´t jako osvětu v pracovní době - budiž (ironické povzdechnutí :-))....

Prosím, podívejte se sem a dovolte si ve své mysli připustit, že i jinde a jinak je rodit opravdu bezpečné:

http://mrowetz.blog.respekt.cz/c/49979/Pozitivni-dopad-mimoklinickych-porodu-na-rozpocet-pojistoven.html
 adelaide k. 


Re: skoda 

(2.10.2008 14:28:35)
Ještě nemohu neokomentovat...

Nechápu, nechápu, nechápu a zřejmě nikdy nepochopím jak je možné že v okolních (západoevropských) zemích jsou záležitosti které označujete jako nepřiměřený hazard ZCELA BĚŽNÉ. Např. ve švédsku, při zcela stejné perinatální úmrtnosti??? Můžete mi to prosím nějak vysvětlit?
 *Aida* 


Re: skoda 

(2.10.2008 18:59:33)
Dokonca sme mali niekoľko prípadov kedy prenatálnu starostlivosť viedli porodne asistentky naprosto nedostatocne a porod dopadol katastrofalne.

Me by tohle zajimalo velice. Kde v CR vedou tehotenskou peci porodni asistentky? A pokud k tomu doslo, co bylo na jejich peci nedostatecne a ktery porod dopadl katastrofalne?

Ak vdaka nemu co i len jedna zena uvedomi rizika nedostatocneho monitorovania dietata, tak nebol zbytocny.

Tady nekdo zminoval, ze by se melo dit nedostatecne monitorovani ditete? Nekdo tu odmita monitorovani plodu? Ja jsem mela dojem, ze se bavime o specificke metode monitorovani, ktera byla vedecky zpochybnena (ba je povazovana za skodlivou) a na zapad od nasich hranic se od ni ustupuje. Takze polemika o prinosu CTG je zcela na miste.
 Anuška a 2♥ 


Re: odpoved ale uz posledni 

(2.10.2008 13:32:56)
Pane doktore, nechci aby to vyznělo jako posmílání, ale já u vás na monitoru při porodu ležela opravdu dlouho (a několikrát), PA mi dost nepatřičně dávala na jevo, že se nesmím hýbat, jinak zkresluji celý záznam. Miminko mělo problémy, ani v nejmenším mě nenapadlo s monitorováním nesohlasit.
Při porodu druhého dítka (v jiné porodnici) jsem byla opět monitorována, kvůli předchozím špatným záznamům. A pozor, nemusela jsem nehybně ležet! Chodila jsem s pásy po pokoji a v klidu prodýchávala kontrakce...
 Beezi,V+J 


Re: odpoved ale uz posledni 

(2.10.2008 14:19:53)
Já jsem během jinak celkem hladkého porodu na Bulovce (přijela jsem opravdu až na poslední chvíli, na sále jsme strávili necelé dvě hodiny) byla na monitor připojena dvakrát a také jsem v obou případech při tom musela ležet na zádech a nehýbat se. A ještě jedna praktika ze strany vašich PA se mi hrubě nelíbila - ve chvíli kontrakce a už maximálního soustředění na vytlačení dítěte mi byla, i přes zjevný nesouhlas (tak zjevný, jak jsem jen v takovou chvíli byla schopná vyjádřit), "preventivně" zavedena do ruky kanyla. Dodneška nechápu proč, všechno probíhalo dobře.
 adelaide k. 


Re: odpoved ale uz posledni 

(2.10.2008 14:20:28)
Vřele doufám ž eje to opravdu poslední tak demagogická a nesmyslná odpověď od lékaře kterou kdy čtu. Bohužel, sama sebe podezřívám z přehnaného optimismu.

Možná vás to (od tragikomické alternativní rodičky) udiví, ale já věřím tomu, že jste opravdový odborník. Člověk na svém místě.
Dnes jsem někde četla že každý vztah aby fungoval a byl úspěšný/výhodný pro obě stany musí být založený na vzájemné úctě.
To je bohužel vlastnost, kterou jsem u vás zatím nepocítila. O rodičkách mluvíte zásadně s velkým despektem, jako o ženách "ne zcela při smyslech" a to i o těch které vám neodporují. O těch druhých pak jako o "tragikomických alternativních matkách" "ženách které nemají cit pro své dítě" nebo rovnou jakýkoliv jejich argument smetete ze stolu jako "blbost".

Jsem sice "sympathisantka" porodu doma, ale vždy jsem si myslela že zůstanu u rození v malé "rodiné" porodnici. V poslední době váhám a čímdál více ztrácím odvahu do porodnice jít. Nejsou za tím pobludivé fanatické domarodky, ten důvod jsou lékaři jako vy. Váš projev, vaše postoje, váš přístup k rodičce jako k enviromentu z nějž je potřeba bezpečně vybavit dítě. Ne děkuji!

Pokud opravdu věříte tomu, že jediná bezpečná varianta pro porod je v porodnici a pod vaším dohledem, bude muset dojít k nějaké změně. Nejspíš ke změně v myšlení. A budete muset začít u sebe.
 Josef, Esterka - prváčka, Edmond - brabantík 
  • 

prosba 

(2.10.2008 10:54:02)
Dobry den,
když jsme si tak hezky popovidali a skamaradili se, mam prosbu,
nevite kde se da jit kolem Prahy na houby ?
Nejlepe nekde smerem na sever. Chodim u Brandyse ale lesy tam nejsou pekne a uroda mizerna.

Dekuji

Zahumensky
 Beruška9 


Re: prosba 

(2.10.2008 11:17:33)
Pane Záhumenský, tohle je Vaše reakce na můj příspěvek?


 Josef, Ester, Edmond 
  • 

Re: prosba 

(2.10.2008 11:58:32)
omlouvam se, ale Vas anonymni prispevek jsem necetl
 Josef, Ester, Edmond 
  • 

Re: prosba 

(2.10.2008 11:59:01)
omlouvam se, ale Vas anonymni prispevek jsem necetl
 Vrťulka 


Re: prosba 

(2.10.2008 12:15:41)
"anonymni" Objimacko, pan doktor te povazuje za stejne "ubohou co nema cit pro dite" jako me, zkus se zaregistrovat jako jozka zahumenska nebo marka novotna a treba ti odpovi ~:-D~j~~:-D
 Beruška9 


Jozefe, Ester, Edmonde 

(2.10.2008 12:25:11)
Jmenuji se Michaela Mrowetz a jsem klinická psycholožka. Doufám, že se mi dostane od Vás erudované odpovědi. M.
 Josef, jedna dcera - prváčka 
  • 

Re: Jozefe, Ester, Edmonde 

(2.10.2008 12:34:54)
tesi mne
vite ze jsem vedel, ze jste psycholog ? :)

odpovedel jsem Vam
 Anuška a 2♥ 


Re: prosba 

(2.10.2008 11:17:33)
A na jak dlouho chcete jet? Mám nápady na celodenní výlet:-) V okolí Prahy, nevím, nic moc...
 Anuška a 2♥ 


Re: prosba 

(2.10.2008 11:35:20)
Pokud pojedete autem, stačí jen odpoledne...
 Josef, Ester, Edmond 
  • 

Re: prosba 

(2.10.2008 11:52:05)
Dobry den,
ne prilis daleko, tak do 60 minut jizdy, stene mi v aute hrozne zvraci.
Dekuji
 Anuška a 2♥ 


Re: prosba 

(2.10.2008 12:33:34)
Do hodiny... No, tak třeba tady:
http://www.mapy.cz/#x=132970496@y=136577024@z=9@mm=ZP@sa=r@st=r@srq=route(fast,toll):praha%208%3Eobec%20Tupadly,%20okres%20M%C4%9Bln%C3%ADk

Za Mělníkem jsou dobré a hezké lesy, nad Tupadlama jsme houby našli vždycky. Nevím, jaké by bylo výchozí místo, tak jsem zadala Prahu 8:)

A rostou vůbec? My zatím nic moc letos nenašli.
 Josef, Ester, Edmond 
  • 

Re: prosba 

(2.10.2008 13:24:46)
Byli jsme v neděli u Kutné Hory (chlum-zbýšov), právě začli růst, ty malé hřibky (slovensky suchohríby) s hnědými kloboučkami, právě nejlepší na zavaření. Ale bylo jich poměrně málo, byli vyzbírané - neděle.
Cez výkend sloužím a v pondělí bych jel, určitě skusím ten Mělník, je to od nás kousek, děkuji a dám vědět jak jsem uspěl.
 Anuška a 2♥ 


Re: prosba 

(2.10.2008 13:35:07)
Přeji úspěšný lov na hřiby:-) Mějte hezký den, Anna

 Katka +3 


Re: prosba 

(2.10.2008 11:55:44)
Jéé, tohle mi připomíná mého předpubertálního syna. Tuhle mi v záchvatu upřímnosti svěřil, že" když se o něčem dohadujeme a ty pak řekneš něco, co vím, že je pravda, ale nechci to uznat, tak začnu rychle mluvit o něčem jiném. Chápej, já přece nemůžu nahlas uznat, že máš pravdu. Ale když takhle uhnu stranou, tak to prostě znamená, že vím, že jsi vyhrála, akorát to nemůžu říct, tak už potom do mě nemusíš hučet, už je mi to prostě jasný."
Myslíte, že pan doktor se ve své sebereflexi dostal taky tak daleko?
Nebo je jako mé prostřední dítko, které si v podobné situaci zakryje uši, aby neslyšelo, co slyšet nechce?
 pajda 
  • 

všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 9:48:10)
V těch vašich arogantních příspěvcích jsem ani jednou nenarazila na vysvětlení, PROČ je CTG tak strašně špatné, že to odmítáte? A co ultrazvuky? Není to taky na vás alterantivní matky moc "věděcké" a málo "dulo-tradiční"? A co odběry krve na zjištění genetických vad? Taky odmítáte?
Já jsem naopak velice ráda, že medicína v současnosti nabízí takovou spoustu diagnostických metod. Přijde mi absurdní, že rodička odmítne diagnosticky nejspolehlivější metodu, která dosud byla vymyslena, a místo toho tvrdošijně trvá na tom, aby jí poslouchala "bába s trychtýřem".

Takhle se navážet do autora v podstatě vědeckého a emočně totálně neutrálního článku - to je teda síla!
P.S. Yossa, mas to teda pekelne tazke s nami zenami:-))

 Sylvie 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 10:04:17)
PROČ je CTG tak strašně špatné, že to odmítáte?

No, já mám pocit, že to tady zaznělo, ale jestli ne, tak to klidně zjednodušeně řeknu: protože CTG v porovnání s nasloucháním nepřináší pro dítě žádné výhody, zato matce přinášení více nepohodlí a větší pravděpodobnost dalších zbytečných lékařských zásahů.


Přijde mi absurdní, že rodička odmítne diagnosticky nejspolehlivější metodu, která dosud byla vymyslena, a místo toho tvrdošijně trvá na tom, aby jí poslouchala "bába s trychtýřem".
Absurdní ti to přijít může, ale kdybys opravdu četla, co tu bylo psáno, tak bys věděla minimálně to, že CTG není obecně vzato považována za "nejspolehlivější metodu"
 pajda 
  • 

Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 10:46:16)
jistě, o všech diagnostických metodách se dá polemizovat, je to především o zkušenosti lékařů, jak ty závěry vyhodnotí, a to se týká jak stetoskopu tak CTG. Pokud ale dokáže CTG zaznamenat, jestli je přerušena pupeční šňúra a jestli se dítě dusí, zatímco stetoskop ne tak dokonale, tak opravdu nevím, proč to nepoužít a mít jistotu, že porod probíhá dobře. Jestliže je fakt důvodem jen to, že je to nepohodlné pro matku - tak to teda fakt neberu. Pokud dítěti na svět pomůže třeba i vrtání kolena, jsem ochotna to podstoupit. Abych vás uklidnila - jeden porod jsem už prožila a druhý mě za chvíli čeká...takže mluvím z vlastní zkušenosti.
O škodlivosti CTG opravdu nic nevím, myslím, že kdyby to opravdu bylo nebezpečné, tak by se tato metoda nepoužívala, nemyslíte?
 cizinka1 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 10:52:35)
Pajdo, no treba v Anglii nepouziva, jak pred chvili svedcila Aida. Proc se ale hodne kde pouziva? Protoze kliniky potrebuji pravni kryti (CTG na rozdil od stetoskopu zanechava zaznam), a proto, ze to se stetoskopem a dopplerem malo kdo jiz umi.

A protirecis si. Pises zcela zpravne, ze zalezi na umeni toho, kdo hodnoti zaznam KTG a poslech. A pak naletavas kecum dr. Z., ze KTG je lepsi. Neni. Metody jsou srovnatelne efektivni ve velkych vzorcich. Ale v individualnich pripadech je pochopitelne lepsi ta, kterou umi poskytovatel pece.
 Sylvie 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 10:56:26)
Pokud ale dokáže CTG zaznamenat, jestli je přerušena pupeční šňúra a jestli se dítě dusí, zatímco stetoskop ne tak dokonale, tak opravdu nevím, proč to nepoužít a mít jistotu, že porod probíhá dobře.

No, Pajdo, ty ale vycházíš z mylného předpokladu, že za pomocí naslouchání tohle nezjistíš tak dokonale. Zjistíš a výzkumy říkají, že stejně dobře - prostě pro dítě CTG nepřináší žádné výhody (= problémy se zjistí i jinými metodami, po CTG se děti nerodí zdravější).
 pajda 
  • 

Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 11:24:56)
Je to o tom vývoji v medicíně taky trochu. Je např. otázkou, jestli jsou doktoři dneska schopni při poslechu fonendoskopem přijít třeba na srdcové vady. Pokud někteří starší ještě jsou, znamená to, že je potřeba EKG a UTZ zavrhnout?

Už vidím, jak mě kamenujete, protože MY TADY V DISKUSI JSME PŘECE VŠECHNY ZDRAVÉ A PŘIROZENĚ RODÍCÍ ŽENY, kterým se žádný průšvih při porodu stát nemůže...a pokud se stane, tak to určitě bude tím, že jsme neměli pohodlí a byly jsme chudinky stresované zlými a zákeřnými doktory...
 Vrtulka* 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 11:38:47)
Pajdo, bavíme se o monitoru při porodu, tzn., že nehledáme vývojové vady, to je zase trošku jiná situace.

Asi tě zklamu, ale nikdo tě kamenovat nebude, jednak proč, druhak to nemáme zapotřebí. My tady v diskusi spíš prezentujeme fakta, než že bychom se spokojily s polopravdami a zastrašováním ze strany lékařů. Jsme si velmi dobře vědomé, že i nám nebo našim dětem se něco může stát. Právě proto hledáme takovou cestu, která by to riziko snížila. Nějak jsem tu nezachytila, že by někdo psal, že je někdo špatná a nezodpovědná matka, protože se rozhodla rodit v porodnici. Naopak je snaha neustále opakovat, že prostředí a zacházení v porodnicích je třeba zlepšovat a že každý má právo zvolit si místo porodu podle toho kde se cítí bezpečně. V tom opravdu žádné kamenování nevidím. Ty ano?
Neříkám, že lékaři jsou zlý a zákeřní. Tvrdím, že vypouštějí polopravdy které nejsou schopni podložit a že postupují podle zastaralých systémů a odmítají se od nich odpoutat.
 cizinka1 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 11:45:05)
Pajdo, tak ciste chronologicky, pokud vim, rucni doppler je stroj modernejsi nez CTG. Je treba ho zavrhout proto, ze dr. z. ma radeji ktg~j~?

Nevkladej do ust blbosti vzdelanym lidem. Ja jsem docela presne vedela, a s priblizne jakou pravdepodobnosti mne cekaji komplikace a smrt. Povidala jsem se o tom ca. hodinu se svoji PA a podepsala prohlaseni o pouceni o rizicich. Ty jsi to v nemocnici delat nemusela, presto, ze vyhlidky mela jsi horsi. To ty tady vykladas s dr. Z. pohadky.
 pajda 
  • 

Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 12:05:55)
cizinko, byla jsi u meho porodu, ze jsi tak dobre informovana o vyhlidkach, ktere jsem mela? co to jsou za blbosti? Zda se, ze se hodne rada navazis do lidi, kteri maji jiny nazor nez ty. Ja tady nevykladam zadne pohadky, a na rozdil od tebe nikomu takhle arogantne sve nazory nevnucuju. Jses proste jedna z tech nejchytrejsich osob pod sluncem a meli by te nejspis asi povolat na Ministerstvo zdravotnictvi, abys vypracovala koncepci porodu v CR...
 Sylvie 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 12:11:11)
Jses proste jedna z tech nejchytrejsich osob pod sluncem a meli by te nejspis asi povolat na Ministerstvo zdravotnictvi, abys vypracovala koncepci porodu v CR...

Pajdo, když už to tedy zmiňuješ, tak ministerstvo zdravotnictví svého času šířilo dokument o normálním porodu od WHO (nevím, jestli tak činí ještě teď, nezajímala jsem se o to) a v něm se psalo, že u nízkorizikových rodiček je vhodnější používat metodu naslouchání ozev než rutinně snímat CTG ;o)
 cizinka1 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 12:13:00)
Nebyla jsem u tveho porodu, ale vim (protoze jsem se divala na studie tohoto tematu tykajici se), s jake statisticke pravdepodobnosti komplikaci ceka zdravou nemocnicni a zdravou mimoklinickou rodicku. Jelikoz pravidelne zalistuji v pruvodcem Aperia, take mam prehled o vyhlidkach na operativni zasahy (ty se delaji kvuli komplikacem, a komplikace take prinasi) v ruznych porodnicich v CR. Pokud chces porovnat s mou perspektivou, tak je tady: www.quag.de

Tak mi doloz, ze tvoje presvedceni o vetsi bezpecnosti KTG neni pohadka, ale vedecka pravda. S chuti do medicinske literatury (te oprene na dukazech, cili EBM prosim).
 pajda 
  • 

Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 14:26:48)
nemám opravdu čas ani chuť pouštět se do studia vědeckých důkazů o tom, jak moc je ten který postup při porodu škodlivý. Nejsem odborník a taky jsem to v této diskusi netvrdila...jen chci mít co největší jistotu, že se moje dítě narodí zdravé a proto jsem ochotná spolupracovat s personálem porodnice a podstoupit i nepohodlí spojené se snímáním CTG. Toť vše. Stejně si myslím, že TO OPRAVDU PODSTATNÉ ZAČÍNÁ AŽ PO PORODU! howg
 cizinka1 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 14:37:55)
To je fajn, Pajdo, to je tvoje plne pravo, nikdo ti to nebere. Je to tvuj zivot a tvoje zodpovednost, mne do toho nic neni. Nase prispevky byly odpovedi na tyhle tvoje otazky a vycitky:

"V těch vašich arogantních příspěvcích jsem ani jednou nenarazila na vysvětlení, PROČ je CTG tak strašně špatné, že to odmítáte?" A co ultrazvuky? Není to taky na vás alterantivní matky moc "věděcké" a málo "dulo-tradiční"? A co odběry krve na zjištění genetických vad? Taky odmítáte?
Já jsem naopak velice ráda, že medicína v současnosti nabízí takovou spoustu diagnostických metod. Přijde mi absurdní, že rodička odmítne diagnosticky nejspolehlivější metodu, která dosud byla vymyslena, a místo toho tvrdošijně trvá na tom, aby jí poslouchala "bába s trychtýřem".

Takhle se navážet do autora v podstatě vědeckého a emočně totálně neutrálního článku - to je teda síla!"

Proto jsi dostala odpovedi, ze
1) KTG neni "diagnosticky nejspolehlivější metodu, která dosud byla vymyslena", nikomu se nepodarilo prokazat ze opravdu je.
2) arogantni je spise tady p. dr., ktery nehorazne navazi na zeny, pozadujici jiny pristup, zatim co svoje tvrzeni o sve jedine efektivni metode nema cim podlozit. Podilel na zavreni CAPu u nej v nemocnici(to je skutecna mocenska arogance).
3) clanek neni vedecky, a ty nejses kompetentni jeho vedeckost posoudit, a ani ted nemas chut svoje tvrzeni si overit, na coz mas samozrejme pravo.
a 4) na zaver, vsimni si, ze dr. take ne. Utekl varit hovezi polekvu, a pak na houby. ~j~~j~~j~
 Anuška a 2♥ 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 14:39:32)
Pajdo, jestli se v porodnici cítíš bezpečně a jsi spokojená, tak to je dobře a rozhodně tam roď. Vždyť o to jde, aby rodil každý tam, kde mu to přijde pro něj nejlepší a bezpečné. A jestli si myslíš, že rodičky, které "studují" (a došly třeba někdy k jiným názorům) nespolupracují, tak jsi na omylu. Jako bys nečetla příspěvky o mých porodech... Spolupracovat ale neznamená bezmezně důvěřovat. Při porodu totiž musíš hlavně spolupracovat s vlastním tělem;o) (např. u CTG při porodu jsem byla posazená na vak a podepřena polštářem- spolupráce s porodníky; ale najednou jsem měla nutkavou potřebu chodit, abych neomdlela- spolupráce s tělem. Díky tomu se mi i začal zlepšovat nález.) A tak jsem chodila i s pásy a monitor dál zaznamenával...).
Doufám, že je to pochopitelné, nejsem moc spisovatel.
 Sylvie 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 14:43:56)
jen chci mít co největší jistotu, že se moje dítě narodí zdravé a proto jsem ochotná spolupracovat s personálem porodnice a podstoupit i nepohodlí spojené se snímáním CTG.

No vidíš, a některé z nás taky chtějí mít co největší jistotu, že se dítě narodí zdravé a proto jsou ochotné zjistit si potřebné informace a podstoupit i nepohodlí včasné diskuze se zdravotnickým personálem, aby ten si navykl brát ženy jako svéprávné bytosti, které mají právo na dodržování českých zákonů, jakož i dodržování aktuálních poznatků v lékařství. Takový už je život
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(7.10.2008 13:10:16)
Pajdo to opravdu podstatné začíná už prenatálem
 Vrtulka* 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 11:01:35)
Pajdo, v zájmu bezpečí dítěte jsem schpna nechat si vrtat obě kolena a sníst kilo rajčat, která bytostně nesnáším~;). Ovšem musí být zřejmé,že tyto aktivity jsou opravdu ku prospěchu. Nějak nevím, jak má mému dítěti pomoci to, že ležím na zádech, nemohu se hýbat ani dýchat, čímž se mu dýchá také tak nějak hůře. Navíc pokud při natáčení monitoru není nikdo přítomen, tak v případě, že se během prvních pěti minut začne jevit nějaký problém, tak se na to přijde stejně až na konci natáčení, když se někdo přijde podívat. To jsou potom ty výkřiky o komplikacích vzniklých během vteřiny. Komplikace nevznikají během vteřiny, pokud se do porodu nezasahuje, jen se na ně během vteřiny přijde. Akorát mezi dobou vzniku a zjištění může být dost dlouhá doba. Když máš u sebe někoho s trychtýřem, tak ten tam prostě být musí, sleduje průběžně a v případě problémů může zasáhnout. Stále považuješ CTG za bezpečnější?
 Liška s banem :) 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 10:51:24)
Sledování kontrakcí a ozev plodu na monitoru mi nepohodlné nepřipadá. Záleží pouze na porodní asistence, jak dobře sondy přiloží a také na její toleranci, že občas bude muset miminko znovu "lovit". Rozumná porodní asistentka s tím počítá. Pokud ale rodička narazí na protivnou PA, nepohodlné a omezující v pohybu monitor být může (takovou jsem měla u prvního porodu: "Vydržte se chvíli nehejbat! Ujíždějí nám sondy!" U druhého porodu jsem si monitoru skoro ani nevšimla a PA byly moc milé.)
 Sylvie 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 11:03:23)
Liško chlupatá, tak to máš štěstí. Já mám za sebou tři těhotenství a CTG dělané jak v těhu tak v začátku porodu v různých zdravotnických zařízení od různých lékařů a PA a moje zkušenost je ta, že CTG nepohodlné je, i když se zdravotník snaží. Protože kolikrát opravdu bylo obtížné, aby natočili alespoň trochu smysluplný záznam, který by mi mohli založit do dokumentace a kolem mne skákaly PAtky i doktoři a snažili se "něco" nasnímat ;o) MMCH neumím si představit, jak bych si při porodu mohla "skoro ani nevšimnout" pásů přes břicho, které mi brání v masáži zad a břicha, bez které tedy ty kontrakce byly docela hustý Každopádně sama za sebe jsem ráda, že druhé a třetí dítě jsem rodila v porodnici, kde mi opravdu nasnímali jenom baj oko desetiminutový vstupní záznam během vyplňování vstupních formulářů (heh, všechny nepříjemnosti zaraz) a pak už mě sledovali jenom dopplerem. Mimo jiné i proto, že dopllera za mnou strčili i pod sprchu a nenutili mě vylejzat kvůli natočení monitoru ;o)
 cizinka1 


Pajdo, 

(3.10.2008 10:19:19)
Vis jak se dela medicinska veda? Porovnavaji se dve velke vzorky lidi srovnatelneho stavu, a jednomu je aplikovany jeden postup, zatim druhe druhy. Neexistuje zadny vedecky dukaz, ktery prokazoval by, ze KTG je efektivnejsi metoda nez poslech ozev stetoskopem nebo rucnim dopplerem. Existuje dukaz, ze kontinualni KTG zvysuje pocet cisarskych rezu, anez by zmensil pocet umrti ci vylepsil stav novorozencu. Existuje take dukaz, ze prerusovany monitor uz nema negativni vysledek vyssiho pocti operacniho ukonceni porodu, ale take neprinasi lepsi vysledky. Takze poslech zcela modernimi pristrojemi, kteri navic neomezuji rodicku, nenuti ji setrvavat v pro ni nepohodlne poloze a brat ohled na pasy monitoru, je naprosto stejne bezpecna metoda, jako KTG.

Efektivita tehotenskeho UTZ je velka otazka. Ma jiste prinos pro odhaleni genetickych a vyvojovych vad (treba take operovatelne vady srdce), a pro sledovani rizikovych tehotenstvi, ale jinak jeho efektivita pro sledovani nizkorizikovych tehotnych je take srovnatelna s rucnimi a mericimi metodami. Na velkych vzorcich nepodarilo se prokazat, ze je k necemu jinemu dobry. Navic, neni dostatecne prokazana jeho neskodnost a neinvazivnost. Bys se divila, jestli bys hledala dukazy, ale opravdu neni. Je prokazan vliv UTZ na mozky zvirecich embrii a na bunky lidske tkane, ale jaka davka je neskodna pro lidsky plod, a jestli opravdu neskodna je, neni znamo.

Geneticke krevni testy maji smysl pouze tehdy, kdyz matka vi, ze pri pripade odhaleni vady plodu, by sla na potrat, a ze je ochotna postoupit dalsi invazivnejsi vysetreni ve pripade neprizniveho vysledku. Jinak nic predem s jistotou nejde vedet: stav plodu se rozvije az do konce tehotenstvi, a jeho stav bude aktualni az se narodi. Je to na matce, co chce vedet, a jestli chce vedet vubec.

Ja si myslim, ze to spousta lekaru raze dr. Zahumenskeho jsou moderni samani. Ve skutecnosti tyhle lidi s vedou a s uctou k prirode jaka je a k realnim lidskym moznostem ma pramalo spolecneho. A tvoje vira je pouze vira cloveka, ktery neni schopny nebo ochoty si overit overitelne. Metody porodnich asistentek se opiraji nejen na zkusenosti a dlouho pestovane umeni. Jejich spolehlivost take se opira na skutecne vedecke dukazy, nikoliv na pouhou viru a arogantni sebechvalu.



 pajda 
  • 

Re: Pajdo, 

(3.10.2008 10:56:59)
Myslím si, že ve snaze vydělat v medicíně, co to dá, to medicínský "business" někdy až přehání, např. paušální vyšetřování těhotenské cukrovky bez ověření, zda je to opravdu adekvátní. Radši se nabouchají body v laboratoři ve velkém a někdo na tom vydělá - management nemocnic asi nejspíš. Určitě by se našly i mnohá další "vyšetření", která jsou stejně efektivní - nikoli však pro rodičku.

Ale porod je docela riziková záležitost a kdo tvrdí, že není, tak je mimo mísu. Eliminovat veškeré nebezpečí při porodu je přece normální a být v kůži porodníka, který může jít po průseru i do basy nebo v našich podmínkách spíš přijít o pověst a práci, radši bych trvala na všech metodách, jak snížit riziko, že se něco semele a dítě to nepřežije.


 cizinka1 


Re: Pajdo, 

(3.10.2008 11:02:13)
Pajdo, jakych metodach jak snizit riziko? Kterych? A kde jsou dukazy, ze to riziko se snizuje?

Vis, ja neodmitam obcasny poslech, ktery je stejne bezpecny jako monitor, ale nezamestnava muj mozek, nekrade mi sily ani neodepira mi moznost zustat ve vane, nebo vyzkocit z vany, kleknout se nebo povalit se na bok, a to kdy citim, ze by to potrebovalo. Kde je dukaz o riziku, kdym moji PAtce za jeji dlouhe leta samostatne praxe nikdo neumrel?
 madlas 


Re: Pajdo, 

(11.10.2008 1:55:55)
Milá Pajdo,velmi děkuji za realistický názor ženy žijící ve 21.století.Mám 2 děti,obě jsem porodila v porodnici a nemám z personálu ani z porodu v poloze vleže žádnou psychickou újmu.Myslím,že rodit v porodnici s příslušným monitoringem by mělo být právě tak samozřejmé jako fakt,že s bolavým zubem nepůjdu ke kováři,pro léky půjdu do lékárny a ne k bábě kořenářce nebo k otci školastikovi.Přírodu mám ráda,ale návrat ke kořenům s představou přežvykování kůží před jeskyní není pro mne lákavou představou.Ale těm,pro něž ano,to ze srdce přeji,jen chci upozornit,že mamuti již vyhynuli:-D
 Sylvie 


Re: Pajdo, 

(11.10.2008 7:18:00)
Madlas, tvůj příměr s kovářem pokulhává, to špatně chápeš momentální situaci v porodnictví. Rodit vleže na monitoru místo v tebou zvolené poloze sledovaná třeba dopplerem je asi takové, jako jít k doktorovi, který ze sterilizátoru vytahuje skleněné stříkačky s mnohokrát použitými tupými jehlami a odůvodŇuje to, že on už je roky zvyklej dělat to takhle a když si je sám vysterilizuje, tak aspoň má jistotu, že jsou opravdu sterilní a navíc nemusí stále vyhazovat další a další peníze za nové jehly se stříkačkami (tedy zastaralý porod nízkorizikové rodičky s CTG s nemožností vybrat si takovou polohu, která ženě vyhovuje), místo aby si vzal moderní jednorázové pomůcky, které po použití zlikviduje (tedy porod vedený bezpečně a zároveň s ohledem na pohodlí ženy, se sledováním miminka bez zbytečného omezování ženy, s porodem v poloze, která ženě vyhovuje).
 madlas 


Re: Pajdo, 

(11.10.2008 15:06:39)
Jenže ono CTG má proti doppleru velkou výhodu v záznamu,který je možno hodnotit a ve sledování děložní činnosti,což doppler nedokáže.Takže pokud se miminku daří špatně právě při kontrakcích,lze to vyhodnotit jen na záznamu CTG.

 Sylvie 


Re: Pajdo, 

(11.10.2008 16:22:20)
Madlas, otázkou je, nakolik je záznam výhoda, když to nemá vliv na konečné zdraví dětí ;o)
 Anuška a 2♥ 


Re: všem alternativním matkám, co se navážely do dr. 

(3.10.2008 10:29:38)
Pajdo,
mě třeba monitor neukazoval kontrakce. A to jsem je měla už opravdu bolestivé a veliké. Ale jestli jsi dočítala, u obou porodů jsem na CTG byla, neodmítala ho, protože ty předchozí nebyly nejlepší. Nejde o to, že člověk odmítá "zásahy" za každou cenu. Jde o to, že když k tomu není zásadní důvod, je monitorování na CTG zbytečné a svou práci odvede dobře i bába s trychtýřem;)
 Iva 
  • 

Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 13:29:44)
Anuš, bolestivé a velké jsou subjektivní pocit. Můžeš mít jiný práh bolesti, co u jedné je bolestivé, u druhé může být ještě snesitelné. Jinak u mě bylo vše OK, první porod bez komplikací, u druhého mě napojili při porodu na monitor a najednou nízké srdeční ozvy. A to nebyl žádný důvod mi ten monitor dát. Takže takhle se to taky brát nedá.
Jinak víceméně souhlasím s Pajdou. Je mi fuk, jestli mi píchnou o injekci - oxytocin navíc, já to prostě přežiju. Hlavně, že to nezvořou a dají mi zdravé dítě. Nejsem odborník a nehodlám na sále diskutovat, mimochodem přijde mi, že těch diskuzích o tomto je nějak moc. Při operaci nohy taky nejsou žádné diskuze.
A taky mě napadá - co třeba epidural? Má ho každá druhá, přitom je zde podle mého větší riziko, že by mohli napíchnout míchu, navíc prokazatelně zpomaluje porod.
 Vrtulka* 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 13:43:55)
Ivo, Anuška psala, že měla bolesti a monitor je neukazoval. Nepsala, že měla pocit že má velké bolesti a monitor ukazoval malé kopečky.
Když tě u druhého porodu napojili na monitor a byly najednou nízké ozvy, byla jsi předtím během porodu sledována jinak? Nebo ozvy poklesly až během monitorování? Nezměnila jsi polohu? Nebyl ti podán nějaký lék?
K tomu oxytocinu- tam nejde o to, že se někdo zlobí, protože má bebínko po injekci. Tam jde o to, že podáním se porod zbytečně urychlí, i když cesty ještě nejsou připravené. Tím, že se moc tlačí na pilu, se spustí řetězová reakce dalších problémů. To že ti někde bez důvodu bodnou oxytocin ti zdravé dítě nezaručí. Spíš tě to vystaví vyššímu riziku komplikací pro tebe i dítě.
Při operaci nohy máš plné právo být předem informována o zákroku a jeho případných rizicích případně alternativách. A máš také plné právo se rozhodnout jestli operaci chceš nebo ne.
Epidurál- zářný příklad toho, jak se neříká celá pravda. Je to důvod ke spokojenosti? Není to spíš pobídka k tomu, aby se člověk zamyslel nad kvalitou informací které od lékařů dostáváme?
 Bellana 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 13:46:39)
Ivo, ale o tom to je. Já klidně kvůli zdravému miminku přežiju leccos. Ale právě proto, že mi jde především o zdravé dítě, není mi fuk, zda mi píchnou o injekci oxytocinu víc nebo míň. Taky nejsem odborník, ale troufám si tvrdit, že svoje tělo znám přece jen o něco lépe než lékař, který mě vidí poprvé v životě.
A kdybych měla podstoupit operaci nohy, věř mi, že budu stejný kverulant jako u porodu, taky si budu zjišťovat informace, taky budu s doktorem probírat, proč dělá to a jaký má důvod k onomu. Pokud jde o zdraví moje a mých dětí, chci být v pozici partnera, který při léčbě spolurozhoduje.
To je všechno.
Kvůli tomu jsem alternativní nespolupracující rodička a pacientka? Jen kvůli tomu, že si lékařů sice vážím, ale nevidím v nich novodobé božstvo?

S tou poznámkou o epidurálu trochu nechápu, kam míříš. Ano, epidurál může být riziko. Pokud je někdo s riziky seznámen a přesto na epidurálu trvá, nechť ho má mít. O to podle mě jde. Mít informace a na základě informací se svobodně rozhodnout.
 Anuška a 2♥ 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 13:54:08)
Ivo, měla jsem bolestivé a velice časté kontrakce už asi od 15. týdne u obou těhotenství. Takže jsem byla už na něco zvyklá;o) U Matýska jsem ani do poslední chvilky nevěřila, že opravdu rodím, takové silné bolesti byly u mě opravdu časté a trvaly pravidelně po 2 minutách třebas skoro celý den. (Samo jsem pak poznala, že je to ono, když jsem se musela zakousávat do sebe a nebo manžela, veděla jsem, že už přituhuje;o).
Asi ve 33. týdnu jsem jela za svou gyn., protože mě překvapily velice silné bolesti. A monitor je vůbec nezaznamenal. Byly pravidelné po 5 minutách a na papíře pak nic:-) Připadala jsem si trošku blbě, jako že si vymýšlím, ale i při prohlídce dr. bolesti zaznamenala.
Tak nevím. Když to zkoumala dr. osobně, dozvěděla se z toho víc, než když jsem ležela sama v pokojíčku 3/4 hod. a za celou dobu tam za mnou nikdo nepřišel...

 Anuška a 2♥ 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 13:57:31)
Já mám vůbec těhotenství a porody. Mohla bych psát knihu;o)
 Iva 
  • 

Re: Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 14:42:12)
Já osobně při porodu svoje tělo neznám. Když jsem rodila poprvé, tak jsem byla vykulená a byla ráda, že mi doktoři radili, natož, abych si sestavila porodní plán. Jak můžu sepisovat něco, co jsem nikdy nezažila?
Oxytocin u nás nedávali moc brzo, dávali mi ho v okamžiku, kdy už jsem tlačila, ale docházely síly. A monitor byl špatný z ničeho nic v průběhu porodu - prý jsem špatně dýchala.
K tomu epiduralu - přijde mi, že někteří tu křičí, jak je monitor nebezpečný a nepohodlný a pak v klidu přijmou nebezpečný epidural. Neprotiřečí si to?
 Vrtulka* 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 14:53:44)
Ivo, to je v pořádku, každý má vnímání vlastního těla jiné. Nikdo také nemá povinnost sepisovat porodní plán. Ale považuji za nefér jednání, když rodičky projednají porodní plán předem, všechno je jim odkýváno, a když přijde na věc, tak sloužící směna prohlásí, že oni nic takového neslíbili, a je vymalováno.
Porodní plán můžeš sepsat i když jsi nerodila, je to docela dobrá chvíle ke sběru informací, můžeš se zamyslet nad tím, jestli je ti milejší porod s epiduralem (kvalifikované rozhodnutí v klidu s dostatkem informací o výhodách a rizicích), jestli je ti milejší nástřih nebo natržení, jaké tlumení bolesti je pro tebe akceptovatelné, jaké si přeješ zacházení s miminkem. To jsou myslím věci, nad kterými se dá přemýšlet i předem a něco si o tom pozjišťovat.
Je fajn, že ti vyhovovalo, že ti lékaři radili, proto je velmi důležité, aby radili v TVÉM zájmu, a ne v zájmu zajeté rutiny a vlastního pohodlí.
Monitor- někteří tu křičí, že existují i vhodnější a pohodlnější metody sledování stavu plodu a rodičky při zachování bezpečnosti.
To že někdo považuje pro svou osobu monitor za nepříjemný a nechá si dát epidurál- no a co je na tom špatného, pokud si předem zvážil všechna pro a proti?
 cizinka1 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(3.10.2008 14:57:16)
Ivo, pokud ti opravdu rekly, ze jsi spatne dychala, tak to bylo sprosta nehoraznost. Pri porodu nejde spatne dychat (dychat se musi prirozene, tak jak telo chce). Spise vleze na zadech nekdy se spatne dycha, protoze je pritlacena tepna a tobe a miminkovi zacina chybet kyslik. Z toho duvodu ho musi rychleji vybavit. Pokud bys dala do porodniho planu, ze v zadnem pripade nechces rodit na zadech ani v polosede, tomu duseni a tisni by se vsi pravdepodobnosti nedoslo.

Kdo tady z brojicich proti rutinnimu KTG si dal epidural? Jaksi neznamenala jsem~;).
 pajda 
  • 

Re: Epidural je taky riziko.... 

(4.10.2008 11:44:15)
moje zkušenost - všechny porodní plány jak budu rodit ve vertikální poloze mi byly naprd...když už šlo do tuhého, jediný plně vybavený porodní sál byl obsazený a tak mě strčili do kumbálku s klasickou porodní kozou, která žádné jiné polohy neumožňovala. Nezbylo jen zatnout zuby a tlačit vleže a kupodivu stačily 4 kontrakce a malý byl venku.
Takže šedivá teorie, zelený strom života.
 cizinka1 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(4.10.2008 12:32:37)
Pajdo, to ja znam z osobni zkusenosti v porodnici: navzdory peknym slibum jsem skoncila na zadech, a zazila to duseni, ktery popisuje Iva. Prave proto je treba se snazit o reforme a o moznostech mit svoje PA u porodu, ktera by mohla ten porod i vest, a mit za nej zodpovednost. Po druhe, kdy jsem se mohla hybat jak chci, rodilo se mi bajecne. Ne jen ze to slo, ale bylo to nadherny: fyzicky, psychicky jakkoliv. Je skoda, ze tohle zazit ma moznost stale o hodne mensi pocet zen, nez by opravdu mohly (ze zdravotnich duvodu).
 Ivory 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(4.10.2008 17:00:02)

No, jo Pajdo, ale někomu to prostě na koze nejde a má smůlu, musí absolvovat kleště nebo vex, kde prostě nelze vyloučit trvalé poskození miminka nebo maminky....přitom by mnohdy stačilo jen nechat maminku párkrát zatlačit v kleku opřenou o obyčejnou židli nebo o tatínka nebo v dřepu, jako když jdeš vleže na velkou...na to žádné super vybavení není potřeba. Jen se musí PAtce nebo lékaři chtít,že.

Já už budu do smrti jen litovat,že jsem neměla štěstí a nemohla zkusit jinou polohu jen pro lenost personálu...mám trvalé následky po kleštích ale naštěstí manžela, který mě uživí,i když je ze mě mrzák.Máš ho doma taky? protože znám ženy, které měly dva pohodové porody na koze a při třetím skončily na kleštích...najednou to prostě na té koze nešlo...
Ale jsem ráda,, že zmrzačili jen mě a ne dítě.
 Ivory 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(4.10.2008 17:00:53)

jsem chtěla napsat v lese na velkou..
 Iva 
  • 

Re: Epidural je taky riziko.... 

(6.10.2008 13:00:11)
Nechci se pouštět do debat, čemu nerozumím. Cizinko, při kontrakcích jsem zadržovala dech, protože mi spíš pomáhalo při bolesti, ale řekli mi, že je musím prodejchávat a dejchat i za miminko.
Jinak se tu samozřejmě nikdo proti epiduralu neohrazuje, ale spíš by mne zajímalo, kolik z těch, které jsou proti monitoru, odmítly epidural. Zdá se mi to totiž jednoduché - neříkám, že u všech - monitor nebolí, ale odmítneme ho pod záminkou, že škodí dítěti. Bez epiduralu to bolí, ale to se přece snese, i když je tam riziko pro dítě.
Ale možná se mýlím, jak jsem psala, tomuhle detailně nerozumím, ale je zvláštní, že je tolik osob proti monitoru. A na závěr - při současném babyboomu chápu doktory, že nemají čas se crcat s každou, ale koukají, aby rychle odrodili a aby se uvolnilo lůžko. Samozřejmě je to smutné, ale to už je téma na jinou diskuzi - nepřipravenost státu na babyboom apod.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(6.10.2008 14:09:34)
Ivo, odmítnout monitor při epidurálu je blbost, protože pak neexistuje žádná kontrola kontrakcí - žena je necítí a nikdo by je nazaznamenával. Čili epidurál by bez monitorování ani neměli dovolit aplikovat.

Nicméně obecně ženy, které preferují jiný způsob monitorování dítěte, tak činí mj. proto, aby se od bolesti mohly ulevovat jinak než epidurálem (pohybem, polohou, sprchou, vanou atd.)
 Beezi,V+J 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(6.10.2008 14:41:15)
Ivo, pokud si chceš dělat ministatistiku - já jsem z těch, které jsou proti monitoru (resp. uvítala bych jiné způsoby sledování plodu) a epidurál jsem si také nikdy nepřála a dát nenechala (měla jsem to tak i v porodním plánu). S jedinou výjimkou - v případě nutnosti akutního císařského řezu bych dala přednost epidurálu, resp. ještě raději spinálu, před celkovou anestezií. To už se ovšem nepohybujeme na půdě fyziologického průběhu porodu.
 Sylvie 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(6.10.2008 16:27:41)
Ministatistika :o) Hezké ;o) Dobrý, tak se přidám i já - rodila jsem v nemocnici, kde se ozvy dítěte v průběhu porodu sledovaly dopplerem a epidurál se podával jedině u plánovaných císařů. Což jsem samozřejmě věděla předem, takže jsem do nemocnice šla s tím, že u porodu epidurál nebude... a nějak mi to nevadilo. Brala bych ho v zvláštních případech, stejně jako bych v těch zvláštních případech nic nenamítala proti CTG.
 chikamichi 


oxytocin 

(7.10.2008 13:18:19)
já tedy jen tak jednu injekci oxytocinu navíc nechci ani náhodou, protože ta jedna blbá dávka může mé dítě dostat do bezprostředního ohrožení na životě...~Rv
 Stázi 2 


Re: ...Ahoj 

(7.10.2008 17:15:49)
Milé maminky,chtěla jsem se vás zeptat,zda jste některá z vás trpěla v těhotenství vulvárními varixy a jestli jste na to něco
používali.Bylinky? Nevím.Díky za odpověď a omlouvám se, že sem k vám tak vpadám.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Epidural je taky riziko.... 

(7.10.2008 13:15:43)
Ivo k ministatistice. Přidávám se. měření ozev pouze dopplerem a tišení bolesti úplně jinými prostředky než epidurál. Pokud bych měla epidurál monitor bych samozřejmě neodmítla. To se mi zdá jasné a logické.
 Anuška a 2♥ 


Houby 

(9.10.2008 16:33:21)
Pane doktore, už jste se neozval. Snad jste se v lesích neztratil...
Dlužíte tu spousty odpovědí a to nejen o tom, zda houby rostou.
 lalia 
  • 

nieco o dotycnom dr 

(13.10.2008 22:38:43)
Ahoj. Taky mám takový veselý příběh. 1.5. ve svátek jsem šla pohotovost na Bulovku (nejbližší porodnice), protože jsem večer před tím a ráno krvácela. Bylo to teda spíš takové špinění, ale raději jsme se tam vypravili pro klid. Byla tam milá mladá doktorka, která mi řekla, že mám placentu těsně u vaginální branky (nevím, jestli je to totéž, o čem tu píšete) a docela to podrobně a dlouho zkoumala, protože se jí to nezdálo. Chtěla mě ihned hospitalizovat a sestra vypsala papíry na příjem. Nakonec mi řekla, že když nemám sebou věci, ať jdu ještě domů a dorazím zítra na kontrolu a pro jistotu s věcma. Docela nás vyděsila. Předevčírem jsem tam tedy naběhla s taškou. Byl tam opět nějaký mladý doktor, který si netroufl to vyšetřit, tak povolal primáře, slavného MUDr. Záhumenského, který publikuje v nejrůznějších knížkách a člověk ho zná jako autoritu. Oddychla jsem si, že mě aspoň dobře vyšetří. Při vyšetření se mě mimochodem zeptal, jestli budu rodit u nich. Když jsem mu řekla, že mám registraci v Podolí, diametrálně ke mě změnil přístup, evidentně jsem ho už nezajímala. Řekl mi, že mám rozdíl 3,5cm mezi placentou a brankou a že je to vlastně dobrý, že se to možná ještě vytáhne nahoru. Nezapomněl samozřejmě dodat, že kdybych měla komplikace, ať se stavím v Podolí, k nim chodit nemám. Chápete to? Den před tím mi vypíšou papíry na příjem, že mám přijít k hospitalizaci druhý den a pak se dozvím, že mám vypadnout jen kvůli tomu, že mám jinde registraci k porodu? Naprosto jsem netušila, že se "nesmí" chodit na "jakoukoli" pohotovost, ale je tam tam, kde je registrace. Vůbec nevím, co si o tom myslet, možná měl pan doktor pravdu a je to fakt v pořádku, ale možná mě normálně vyhodil. Jak se v tom má normální člověk vyznat???
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: nieco o dotycnom dr 

(13.10.2008 23:13:15)
Lalio, v pořádku to rozhodně není, registrace nemá žádný právní podklad!

Něco jiného je klasická pohotovost, tam mají s pacienty bydlící mimo danou oblast potíž, protože je částečně financovaná městskou částí (aspoň tak mi to jednou někdo vysvětloval), ale tohle je fakt nehoráznost ...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: nieco o dotycnom dr 

(13.10.2008 23:15:21)
Jo aha, to jsi sem asi odněkud kopírovala, když je to už z května :)))
 Helinečka 


Nezanedbejte krvácení - může být i z jiné příčiny než poškození plodu 

(7.2.2009 22:23:43)
Já jsem měla v prvním těhotenství ve dvou a půl měsících krvácení proto, že se mi trošičku natrhla (myslím) placenta. Myslela jsem si, že je po miminku. Řekla jsem to manželovi a zavolala jsem s pláčem mamince. Ta mě utěšovala, že mám jet do nemocnice, že ještě nemusí být všechno ztracené, že doktoři třeba můžou mimčo zachránit. Stejně jsem do nemocnice jela jen s maličkou jiskřičkou naděje. A tam mě prohlédli a za pár minut mi na ultrazvuku ukázali tlukoucí srdíčko mého miminka. To byl jeden z těch nejkrásnějších zážitků.

Pak mi dali léky a nechali mě vybrat, jestli chci týden ležet doma nebo v nemocnici, ale že musím opravdu ležet. Věděla jsem, že nemocnice mě na rozdíl od domova přiměje kromě výprav na záchod ležet, tak jsem si vybrala nemocnici, kde mě navíc občas kontrolovali.

Mám zdravou a šikovnou osmiletou holčičku (a další čtyřletou), kterou bych třeba nemusela mít, kdyby se krvácení včas nezastavilo (o možnosti infekce ani nemluvě). Poškozené miminko doktoři nevyléčí, ale zdravé můžou zachránit.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.