| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dětská hřiště a jiné pohromy

 Celkem 109 názorů.
 Miri30 


Jako vždy jsem se velice dobře pobavila. 

(18.9.2008 9:10:16)
Díky Bellano, za pěkně a vtipně napsané řádky. Dnes po ránu, kdy jsem celou noc neprospala s mým mladším synem, mi Tvůj článek opravdu "bodnul". :-)))
 Insula 


fenomén houpačka 

(18.9.2008 10:06:28)
Milá Bellano, nedávno jsme se s kamarádkou shodli na tom, že proklínáme toho, kdo vynalezl houpačku. :-D Takže to není jen u vás, to tě můžu uklidnit. :-D Když se u nás sejde "hejno" děcek, tak pravidelně je největší "pranice" právě o houpačku, neboť máme jen dvě. :-D
A jen tak mimochodem, já to mám umocněno ještě tím, že děti mám dvě a tudíž musím houpat "double". :-D :-D :-D A výdrž mají děti teda opravdu neskutečnou.
 Veronika+3kluci 


Re: fenomén houpačka 

(18.9.2008 10:40:36)
Tak to nás asi teprv čeká. Naštěstí Mikuláš má houpání moc rád, ale baví ho jen relativně krátkou dobu - zřejmě není po mě :-D Jinak až budem mít druhý, jsem na to zvědavá. Snažím se ho už teď učit houpat se sám :-)
 L+M+V 
  • 

Re: fenomén houpačka 

(19.9.2008 8:56:03)
Ta pravá legrace přijde,až bude Katinka utíkat z dětského hřiště kamsi...
 Mortadela 


Re: fenomén houpačka 

(18.9.2008 11:20:47)
Bellano, jako vždy super! Díky za ty milé řádky. Jinak se též hlásím do klubu majitelů neúnavných rekordmanů v houpání, moje dcera svého času vydržela sedět na houpačce i hodinu v kuse, naštěstí v situaci nastává podstatné zlepšení. Je jí čerstvě pět let a sláva - umí se houpat sama, takže aspoň někdy překoná svou vrozenou lenost a pohoupe se sama. Největší problém s její mánií ale pro mě nebyla nutnost stát a tupě houpat a přitom odpovídat na tisíc a jednu otázku (i když za super zábavu to právě nepovažuju), mnohem horší bylo přinutit ji pochopit, že na hřišti není sama a musí se střídat s ostatními dětmi. Pochopila to až bezmála v 2,5 letech. Dalším opruzem byla nutnost komunikace s bandou romských dětí, pravidelně okupujících hřiště, zcela bez dohledu dospělých. Tyto snědé děti vždy zaberou houpačky, usadí se tam v několika vrstvách (tím myslím to, že si sedí i na klínech) a několik hodin tam vydrží sedět a tlachat. Sem tam jsem se tedy v duchu posílila tichou vzpomínkou na postavu z filmu Obecná škola - Igora Hnízda a napodobujíce jeho rázné jednání, jsem nastolila střídání na houpačkách po deseti minutách se stopkami v ruce. Uf.~k~
 Zvěřinec 


Re: fenomén houpačka 

(18.9.2008 21:30:47)
Bell a vy ostatní podobně postižení, teď si představte, že houpete 3/4 hodiny v kuse skoro tříletou dceru která vás roztomile žďuchá do vašeho osmiměsíčního bříška a do toho musíte zpívat!!! Kdyby byl repertoár alepsoň měněn dle pěvcova (mého) přání no tak budiž, ale ono je to každý den naprosto stejné....Sedlák, sedlák,...Okolo Frýdku cestička... Tři Čuníci....
Ano opravdu si přeju snad vroucněji než všichni komunisté dohromady zničit sedláky-kulaky,...nechat muziku ať si břinká, protože jsem hluchá jak Smetana a všemu vepřovému se omlouvám že myslím na červenku či jiné infekční choroby.
Asi prostě nejsem "dokonalá" matka :-):-D
 Mili+2 


Re: fenomén houpačka 

(18.9.2008 22:18:01)
Letos mala spadla z houpacky (predtim se nikdy nepustila, nevim co ji to napadlo, a zrovna to byla vysoka houpacka a pod ni vycnival z hliny kamen) a rozbila si ret a dasen (zuby to kupodivu prezili), a ja se zcela nematersky zaradovala ze aspon da s houpackou chvili pokoj. Krve bylo jak z vola, ale holka poplakala asi minutu (kdyz se vzteka pro nic za nic tak vydrzi rvat i hodinu a pul), krev jsem zastavila kapesnikem, a nez jsem zbalila veci, dumajic zda jit k doktorovi, ona uz na tu houpacku lezla zas!
 lklasinka 


Re: fenomén houpačka 

(19.9.2008 14:19:50)
U nás jsou houpačky taky dvě, minulý týden jsem vynalezla super věc. můj starší syn už se houpe sám, takže jsem přivázala gumou do tepláků, jeho houpačku, s houpačkou té mladší, když se houpe on, houpe se i ona
A JÁ SI ČTU:-D:-D:-D
 Krucipísek 


Re: fenomén houpačka 

(21.9.2008 1:29:33)
Taky jsem byla z houpaček divoká. Do té doby, než se loni touhle dobou naučila dcera houpat sama, hojně jsem jí k tomu motivovala :-) Teď si v klidu rozjímám pod platany :-)
 jarka 
  • 

to prvni a druhe dite 

(20.9.2008 20:24:44)
Vsem, kteri maji radi podobny styl , kterym pise Bellana, moc doporucuji knihu Martiny Drijverove: To prvni a druhe dite. Moc se pobavite a urcite se poznate!!!
 Jindra, 2 holky 
  • 

Bellano, 

(18.9.2008 9:12:16)
jste úžasně vtipná a moc Vám rozumím... :-)
 melian 


Re: Bellano, 

(18.9.2008 9:22:19)
reinkarnovaný páter Koniáš. LOL.
 Krevetka 


Re: Bellano, 

(18.9.2008 10:11:29)
jsi jedničkaR^
usedla jsem k PC s velikým splínem a opět Tvůj článek nezklamal, závidím Ti Tvůj vtip;)
 gajka 
  • 

Re: Bellano - a co běhání? 

(18.9.2008 11:13:27)
Pobavila jsem se...a doplňuji...a co běhání? nemá dcera ráda běhání a hraní na honěnou? syn si to nyní oblíbil...nejvíce ryčí blahem, když je nahoře na nějakém mostě či domečku či co t různé konstrukce vše mohou představovat a já pobíhám dole a bafám na něj s nataženýma rukama a dělám, že ho jako chytám a chci sníst (to je hra na masažoravku - já jsem masožravka pro upřesnění :) a nebo ho honím okolo, to je pak na zloděje a prokládáme hraním na pikanou, kdy mám co dělat, abych se ukryla za sloup či lampu či řídký keřík a tvářila se, že tam nejsem a stejně tak usilovně syna hledala, když on je schován pod klouzačkou metr ode mne a nechce abych ho našla :) Jak říká můj manžel: chtěli jsme "to", tak "to" máme :)
 Mili+2 


Re: Bellano - a co běhání? 

(18.9.2008 22:20:39)
Taky u nas se jeden cas konalo. Kamkoliv se slo, dcerka utikala, a ja ji mnela za ukol honit. Pokazde jsem si pripadala jako Forrest Gump a cekala zda se pridaji i dalsi spoluobcane.
 zuzajda (2+2) 


Re: Bellano, 

(18.9.2008 13:49:27)
Jsi úžasně vtipná a velice Ti rozumím.....ale věř, že dítka nebudou mít pochopení pro Tvé zásluhy...jako babička vím svoje....
 sestynka 


Tak to znám! :-) 

(18.9.2008 9:12:31)
Hezký!!!
Taky jsem mamka dvou holčiček. Mají od sebe 2,5 roku, ale tohle období - kojenec a zlobenec máme za sebou. Teď máme chytrou školkařku a paličatou umíněnou tříletku.

I já byla na panáka opouštěje dětské hřiště za rohem. Poňoukala jsem majitele stánku s novinami - dobrého kamaráda - ať rozšíří sortiment pro vydeptané matky. Buď tabletky euforínu nebo láhev medoviny s pidi kelímky. Jen na uvolnění křeče v obličeji, ne na opícu.
Miluji své děti, jako každá matička, ale někdy už mateřská láska pomalu dochází. Zejména tehdy, když ta starší hodinu jezdí na klouzajdě, ta mladší sebevražedně leze na tu největší prolejzačku SAMA, nechce pomoci, tak trpělivě dělám záchranu. V tom ta klouzačková volá, jedu hlavou napřed..... Dole pod ní binec, písek, sem tam kamen.... Matko vyber si - nechat spanout ze 2 metrů nebo vymáchat čumák a narzit hlavu.
Tak ječím: Anko, okamžitě si sedni, tak jezdit nebudeš... PROČ????
Veny, drž se a lez dolů! PROČ????
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Chlap nikdy nepochopí.

Ale budeme vzpomínat, až jimi bude mlátit puberta, my budeme za senilní exóty, kteří jsou dobří jen na výdej kapesného a hotelový servis - jídlo, čisté prádlo, úklid.....

Tak na zdraví!
 katka 
  • 

Re: Tak to znám! :-) 

(21.9.2008 22:30:16)
Já mám dvojčata a na hřišti kam chodíme, jsem vždy za exota. Jelikož naše skoro čtyřletá dítka mají zcela rozdílné zájmy. Jedna má velmi ráda houpačku, druhá nejraději leze po skluzavce, ale néklouže, leze vždy z druhýho konce, tak lítám od jedný k druhý a neustále někde někoho chytám. Vždy sme výborná atrakce. Ostatní maminky si čtou nebo kecají, jednou jsem si vzala sebou na hřiště časopis, ani jsem ho nestačila otevřít.
 Colorlight 


Děkuji 

(18.9.2008 9:15:11)
Moc milé a výstižné :-)
Myslím, že pro to, aby tě pak pozvaly na pivko, bude stačit, když své povídky vydáž knižně a věnuješ jim je třeba k osmnáctinám. I když - možná to lépe pochopí až ve chvíli, kdy se samy stanou matkami. Jinak taky doufám, že mne moje děti nezavrhnou, nebo se jinak nezvrhnou.
Moc děkuji za příjemné zpestřeníčko dne, já osobně na hřiště chodím taky nerada. S dvěma dvouletými batolaty je to tam totiž dost o hubu - právě ty houpačky, na nich starší děti a jejich maminky o 20 metrů dál zabrány do společenské konverzace mne totiž iritují. Kdyby byly aspoň ty houpajdy oplocené, aby se zabránilo úrazům, kdy malé dítě vlítne před rozhoupanou houpajdu...
 Emilka. 


Re: Děkuji 

(18.9.2008 9:35:32)
Ahoj
NádheraR^R^R^.
Tvé slovní obraty mně dostávají do kolen.;)
Díky za krásné skoro ráno. Jen tak dál.:-D
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Děkuji 

(18.9.2008 11:31:52)
Neber si to osobně, ale co by dle tebe měly dělat matky starších dětí v okamžiku, kdy před houpačku s jejich děckem vbíhá dvouletý prcek? Rozhoupaná houpačka s 15 kg děckem se totiž ve vzduchu zastavuje poměrně blbě....Takže tě nemusí iritovat, že si ty mamky povídají, ony by totiž v tomhle konkrétním případě stejně nic nenadělaly.Mě zase iritují mamky mrňousů (konkrézně např. na koupališti v Trutnově), které je nechají bezelstně kráčet kolem kovových závěsných houpaček, na kterých se houpou velké děti.
Tam hrozí fakt vážné úrazy. Někdy mi úplně běhá mráz po zádech.
 hrouda 
  • 

Re: Děkuji 

(18.9.2008 11:43:14)
no,uj syn dostal houpačkou do hlavy - a to jsem mu byla v patách - nečekaně změnil směr
 ajka 
  • 

Re: Děkuji 

(18.9.2008 11:45:37)
Na koupaliště v Trutnově jsme přestali s dětmi chodit, protože co ti nevychovaní sígři na těch houpačkách vyvádějí, to je o strach. A nejen na houpačkách. Mě jeden takovej miloučkej hošíček úmyslně strčil dvouleté dítko do vody.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Děkuji 

(18.9.2008 12:56:30)
A jako co tam ti sígři na houpačkách vyvádějí ? Jako že se hodně houpou ? Zřejmě jsi si zcela jistá ,že tvé děti povyrostou, tak se budou houpat velmi malinko,ohleduplně,pomalu a nízko,aby nikomu neublížily.Mě tam před lety taky setřepli kluka (tehdy 2 r)ze schůdků ke klouzačce, protože se dva honili a narazili do ní.Ale netroufla bych si tvrdit, že naschvál.Já se ale nechci hádat, já jsem jen chtěla vysvětlit, že prostor kolem houpaček je pro malinké děti nebezpečný a že houpající to NEOVLIVNÍ.
 ajka 
  • 

Re: Děkuji 

(18.9.2008 13:40:53)
Aha, takže my ostatní si máme děti hlídat, protože oni se potřebují vyřádit, že? Mně moc normální nepřipadá, že mi někdo schválně strčí dítě, které ještě neumí plavat, do vody.
Já chápu, že znavené matky se potřebují odreagovat u kafíčka a podrbat si, ale aby houpačky tři hodiny okupovali ti samí kluci, které už houpání nebaví, tak se tam věší apod., jen aby tam nemohl nikdo jiný, to mi přijde trochu sobecké (od těch matek).
To jestli se houpají kolem dokola nebo zprava doleva je mi fakt jedno.
 ajka 
  • 

Re: Děkuji 

(18.9.2008 13:44:57)
Mně přjde nápad oplotit houpačky docela dobrý, tak proč se čílíš?
 Mortadela 


Re: Děkuji 

(18.9.2008 11:53:14)
Mně se to občas i stane, že se nějaký capart udatně vrhne pod rozhoupanou houpajdu mé dcery. Naštěstí se mi to vždy zatím podařilo aspoň zbrzdit, zastavit bohužel ne. Jednou mi maminka malého odvážlivce tak vynadala, že jsem se nezmohla ani na slovo... Patrně se v ten okamžik honem nemohla vyrovnat s tím co se stalo a potřebovala najít viníka.
 Škrábalka 


S úsměvem vzpomínám... 

(18.9.2008 9:31:09)
A třikrát přes levé rameno odplivuji, modlíc se k mocné HA, ať nedá...běh s odhaleným prsem a blinkajícím kojencem za hyperaktivním zbojníkem mezi paneláky je naštěstí pro mně již dávnou minulostí...tyto životní radosti se plynule přelily v leckdy marné pokusy narvat do aktovky prvňáčka co největší množství požadovaných učebních pomůcek včetně svačiny, pití a bačkůrek...zatímco puboše zajímá, jestli si dám večer šíšu a v případě nutnosti qílící matku uklidňuje hlubokým hlasem z téměř dvoumetrové výšky - matko, klid, mejk pís, not vár...A jak to bude dál si ani netroufám odhadovat, no snad nám ty naše poklady aspoň trochu vrátěj, co jsme do nich pracně vložily...
 Róza 
  • 

Re: S úsměvem vzpomínám... 

(18.9.2008 10:23:38)
A vracíme to my našim rodičům???? Možná trochu, ale hlavně to vracíme tím, že to dáváme našim dětem :-))).
 Škrábalka 


Re: S úsměvem vzpomínám... 

(18.9.2008 10:40:19)
No fakt je, že jsem se přistihla, že se k rodičům začínám chovat taky jako k dětem...tati, pil jsi, nechceš šťávu...to tričko ti vyperu hned jak se osprchuješ...(na to táta - já se mam zas mejt?) Ale z tohoto úhlu pohledu se vlastně nemusím bát o potencionální vnoučátka :-D
 Vaclavka 


Re: S úsměvem vzpomínám... 

(18.9.2008 12:29:57)
No mně utkvěla slova ... vnoučata nás pomstí :-D. ... Když mi to říkala moje maminka, tak jsem ještě nechápala. Teď si to opakuji jako mantru...
 Škrábalka 


Re: S úsměvem vzpomínám... 

(18.9.2008 12:46:49)
:-) No, matička pravívala - však on ti to pánbůh vynahradí na dětech...
A je to fakt. taky občas večer nudlím v koupelně nad nespravedlností tohoto světa, ale pak mi vytanou na mysli některé lumpárny, které jsem prováděla našim já...utřu nudli a je mi líp...:-D
 Zdena,dva lumpíci 1/2007 
  • 

Re: S úsměvem vzpomínám... 

(18.9.2008 15:17:57)
Kolegyně nám jednou říkala, jak její těžce pubertální dcera si při prožívání nějaké šílené životní nespravedlnosti stěžovala, že půlku života jí zkazí rodiče a druhou půlku děti... :)
 Kaaja 


Re: S úsměvem vzpomínám... 

(18.9.2008 14:13:35)
R^
 Pole levandulové 


Jako zabavne cteni je to dobry, 

(18.9.2008 9:46:58)
ale predstava, ze bych TOHLE musela opravdu zazivat, mne desi. Jesteze jsem podobne clanky necetla pred otehotnenim, to by mi asi zcela odradilo od touhy si deti vubec poridit. Nastesti ted uz z vlastni zkusenosti vim, ze to nemusi probihat vsude stejne, ze jaky si to udelas, takovy to mas.
 Ines 
  • 

Re: Jako zabavne cteni je to dobry, 

(18.9.2008 9:59:58)
To je psáno s nadsázkou, jako oddychové čtení, to není přesný popis reality. Trochu nadhledu prosím.
 Pole levandulové 


Re: Jako zabavne cteni je to dobry, 

(18.9.2008 11:04:05)
Inez, precti si muj nadpis - jako zabavne cteni to hodnotim kladne, je to fakt humorny, ale i kdyz odectu nadsazku, tak bych tohle zazivat proste nechtela. Aby syn nebyl o houpani ochuzeny, mame doma dve houpacky - jednu co lezi na zemi a druha visi mezi futry, na obou se zvlada houpat sam.
 adelaide k. 


Re: Jako zabavne cteni je to dobry, 

(18.9.2008 10:04:50)
Skramuško, za těhotna, jsem se nad podobnými články zozohňovala. Matky krkavčice, je jim za těžko investovat hodinku (hahahahahaha) času do dětské radosti a pohybu na čerstvém vzduchu. Když je to s dětmi nebaví, neměly si je pořizovat!
Pár let se jinými sešlo, a i když dneska svoje děti miluju těžko vyčíslitelnou láskou, dětské hřiště je stále za trest.
Ano, poctivě tam (jak tele na porážku) s dětmi jdu kdykoliv si to žádají, ale je to pro mě neuvěřitelný OPRUZ.
Letos jsem zažila asi 2 úžasné návštěvy na hřišti, kdy mladší dítko spalo v kočárku a starší si hrálo bez mé asistence. To bylo fakt labůžo.
Ale pak se to nějak hnulo, starší se přesunula na prolézačky pro větší děti (kde opět potřebuej kontrolu a záchranu na každém kroku) a menší se nejprve rozchodil, pak rozběhl a teď právě zkouší jestli se vůbec zabývat těmi prolézačkami pro mrňousy nebo rovnou následovat sestru.
No, jednou budu vzpomínat s láskou, už se na to těším :-)
 Pole levandulové 


Re: Jako zabavne cteni je to dobry, 

(18.9.2008 11:01:11)
Adelaide, tak ja jsem uz jako netehotna vedela, ze detska hriste fakt ne a taky jsem to dodrzela - radeji chodil na par dnu do jesli, aby si to hriste s piskem odbyl tam, moje materska obet ma proste sve meze. Ted uz je vetsi, takze je pro mne snazsi ho vzit do Beckilandu, kde ho vypustim a on si tam donekonecna leze do tlamy drakovi a skace na trampolinach, bez me prime ucasti. Pisek a kolotoce si opet odbyva ve skolce.
 Monika, syn 3,5 roku 
  • 

Re: Jako zabavne cteni je to dobry, 

(20.9.2008 19:30:02)
Chcete říct, že jste dala dítě raději do jeslí, než abyste s ním chodila na hřiště? To jsem asi něco špatně pochopila, ne?
 Macerno, 2holky 
  • 

Houpačky 

(18.9.2008 9:56:57)
Moje první holče taky miluje houpačky, ale ještě víc ty klasické pro dva (kláda nebo tyč na každém konci sedadlo, v půli klády "držák", nevím jak se správně nazývají). To je teprve dřina. Když na hřišti vyčerpám všechny děti svolné se houpat, tak ještě zhruba půl hodiny posiluju já, než se moje dítě nechá přemluvit k jiné atrakci. Druhé se to naštěstí líbí taky moc, takže k podzimu už trochu druhý konec vyrovnává batole, těch deset kilčo dřinu zmírní. Jinak hřiště mám ráda, děti se mi tam sice zkoušejí taky zmrzačit, ale lepší než doma. V podstatě lepší než kdekoliv jinde, kde pro děti není přímo hlídání nebo bezpečný gumový stan:-).
 Magda & 2 
  • 

Ja si detska hriste uzivam.... 

(18.9.2008 10:03:01)
...v miste bydliste mame 15 ruznych detskych hrist nebo sportovist, kam jsem schopna se s 2 malymi detmi dostat vlastnimi silami, takze my hriste stridame kazdy den. Proto ani nemam moznost si vytvorit nejakou stabilnejsi socialni sit maminek, s kterymi bychom se pravidelne schazely a klabosily, coz mi zase tolik nevadi...Kazdopadne, ja si detsky svet zhmotnely ve forme hrist s barevnymi atrakcemi vylozene uzivam. Se svymi detmi si na hristi aktivne hraju, i kdyz mladsi se taky rada houpa, ale vzdycky se mi podari ji motivovat, aby si vyzkousela jeste neco jinyho....Jak uz tu zaznelo v predeslych diskusich, Bellana ma smysl pro sebeironii a ma lehkou ruku na psani- gratuluji. Kazdopadne mne se nejvic libi ty clanky, v kterych ironie nehraje prim, ale ukazuje i nektere hlubsi souvislosti a prozitky, pri kterych se clovek proste nemusi hned valet po zemi smichy....
 Karolka 
  • 

Re: Ja si detska hriste uzivam.... 

(18.9.2008 21:27:59)
No, já asi budu za tu špatnou, ale ..máš pravdu Bellana opravdu má smysl pro sebeironii :-)), ALE nemohu se zbavit dojmu, že se snaží být vtipná za každou cenu. Některé její věty o nikotinu, omamných látkách a alkoholu mne celkem děsily, ač nejsem svatá :-)) ...nevím, ale já osobně si dětské hřiště taky celkem užívám - je to změna oproti synchronnímu houpání na zahradě za zpěvu ptáků a povzbuzování mým tříletým prckem : Víc! Víc! Hoouupaaat! Mooooc!....
Takže tohle celkem chápu, že je matka unavená tím společenským nežitím, tím neustálým věnováním se dětem - ano, to chápeme všechny, to je normální, ale nejsem si jistá, jestli je OK to, že to matku tak strašně deptá, jak píše Bellana. Vždyť ona nepíše vůbec nic pozitivního...nevím, jestli bych ji jako matku za toto vzala na to pivko....
 10.5Libik12 


Re: Ja si detska hriste uzivam.... 

(18.9.2008 23:48:10)
To se mýlíš, článek je o tom, jak Bellana miluje své holky:), pozitivní od shora dolů.

A je tradičně dobrý.
 Líza 


Re: Ja si detska hriste uzivam.... 

(19.9.2008 7:46:21)
Karolko, prosím tě, ty ji na pivko neber, její děti se rozhodnou, zda ji na pivo vezmou, až bude velké, ale já už se fakt moc těším, až si s ní zase někdy dám něco ostřejšího ;). Fakt moc.
 karolka 
  • 

Re: Ja si detska hriste uzivam.... 

(19.9.2008 8:25:35)
Aha....jsem já to ale puritánka :-D hahaha!
Ne fakt se musím přiznat, že občas mi také leze prcek na nervy, kor když honem uklízím barák, protože očekávám klienta (máme vzorový dům) a on si vesele pobíhá okolo mne a rozlévá šťávu po zemi :-D , ale nevím, z toho článku jsem měla dost negativní pocit,že Bellanu vlastně děti nebaví vůbec, vím, že psala s dávkou nadsázky, ale mě to fakt nepobavilo. Baví mne články, kde je Lehká ironie a nadhled a ne, kde je nucená ironie od shora až dolu, víš? Bellanu samozřejmě neznám, píši jen svůj subjektivní pocit z článku a ten je, jak nadpis napovídá - ryze depresivní :-D a pocit mám ten, že si mladá holka pořídila dvě děti a chybí jí pařba a hulení :-))) asi se mýlím a když ne, tak to je věc každého, nikdo nejsme svatý :-D
 Petra 
  • 

Souhlas 

(21.9.2008 23:35:55)
Souhlasím s tebou - články Bellany tu čtu už dlouho a ze začátku se mně nesmírně líbily - popisy toho, kterak se začala starat o malou Agátku atd., byly skvělé, psány vtipně a s lehkou nadsázkou - je nám myslím všem jasné, že to je POUZE nadsázka a pokus o humor, že Bellana ve skutečnosti není tak iritována jakoukoliv činností týkající se jejích dětí :-) (to by o nich tuším raději ani nepsala a už vůbec ne zábavně...) Ale v poslední době už mě Bellaniny články taky tak neberou (Bellano, promiň... sama nepíšu, tak nemám co kecat, viď? :-) ), právě proto, že jsou už moc prvoplánové - snaha o vtipné vyjadřování za každou cenu, hraničící pak už mnohdy s ironickou křečí, texty hemžící se tak složitými větnými konstrukcemi a obraznými vyjádřeními, že je mnohdy už problém zapamatovat si začátek, než dojdu na konec.... Už z toho na mě čiší snaha být za každou cenu "dobrá glosátorka a ironička".
Nu ale pryč od literární kritiky k obsahu :-) Taky patřím k matkám, které si návštěvy dětských hřišť užívají. Máme jich v okolí víc, tak je taky střídám, a nemám tudíž žádnou pevnou partu kamarádek, ale občas s někým ráda prohodím pár slov, jenže nejvíc mě baví právě to poskakování kolem mého prcka - jsem divná... :-)) A moc nechápu ty matky, co tam sedí s knížkou, s MP3 přehrávačem nebo jen tak znuděne koukají do prázdna a svých ratolestí si vůbec nevšímají. Mě baví houpat, dělat bábovičky, dělat záchranu na skluzavce atd. Baví mě si u toho s tím svým batoletem povídat, všechno komentovat a o všem mu vykládat (vždyť jak jinak by se naučilo mluvit a vnímat věci i pomocí slov?) a poslouchat ty jeho komentáře a poznámky, tak směšné a milé v jeho věku. Uvědomuju si, jak strašně krátké tohle období je. Za chvilku už nebude chtít jít na hřiště se mnou a nebude ho bavit hrát si se mnou. Takže já doufám, že ještě nějakou dobu budeme spolu brázdit hřiště a houpat a běhat a klouzat a sypat po sobě písek :-))
 Magda & 2 
  • 

Re: Souhlas 

(22.9.2008 8:52:29)
Karolko, Petro, hezky a trefne jste to obe vystihly...diky. Mam pocit, ze v uzivani si detskych hrist nejsem sama. M.
 Karolka 
  • 

Re: Souhlas 

(22.9.2008 18:23:57)
Přesně tak, jsem ráda, že to cítí i někdo jiný, třeba tato kritika Bellaně pomůe v jejím tvůrčím psaní :-)) ..?
Já abych pravdu řekla, tak bydlím na vesnici, hřiště máme na dojezd autem, takže pokaždé událost. Hřiště máme na zahradě vlastní, ale tam už nás to oba spolu moc nebaví. Jsou dny, kdy nemám náladu a taky jen tak houpu a mysl uniká kamsi do práce, jsou dny, kdy prcek křičí a nic ho nebaví déle než dvě minuty (spíš deset vteřin) a mě zvoní jeden telefon za druhým, řeším problémy v práci a jsem nervní, jsou ale dny, kdy si spolu vyrazíme do minizoo nebo na to hřiště a užíváme si každé chvilky. Sleduju, jak se prcek zapojuje do nenucené konverzace s dívkami jeho věku, jak se snaží vmísit do party předškoláků, užívám si to a vzpomínám na mojí mamku, jak si tohle užívala se mnou a jak jsou tyhle chvíle krátké a jak ty děti rychle vyrostou a už budu jenom vzpomínat nebo o tom napíšu knihu jako Bellana a pak si to s dětmi kolem krbu budeme pro zasmání číst a ony budou jen kroutit hlavami nad tím, jak byly nesnesitelné....
 Ilona (kluk, 2 roky) 
  • 

Re: Ja si detska hriste uzivam.... 

(28.9.2008 22:41:09)
já článek pochopila jako lehce ironický, krásně jsem se pobavila a doufám, že tak nedopadnu :-)) dítě mám zatím jedno a jsem opravdu mooooc a strašlivě ráda, že ho hřiště nebaví. on je dítě chodec a strašlivě rád chodí. na hřišti se třikrát sklouzne a jdem. já se tam strašně nudím. tím jak za ním pořád chodím si nepopovídám, protože jiné maminky sedí. on je tady dost plachý a bojí se kontaktu s jinými dětmi. myslím fyzického kontaktu. malé děti jsou malé děti a potřebují dozor rodičů a já nerada řeším výchovu dětí za jejich matky. ostatní děti ho občas plácnou nebo do něj strčí a on pak pláče a oni jdou ještrě si praští jednou. jejich matka ani nepřeruší důležitý hovor zajisté minimálně o nějakém strašlivě zajímavém seriálu natož aby svému zajisté jinak dokonalému dítku řekla, že ubližovat jiným a mladším dětem se nedělá. jj, pro mě jsou dětská hřiště pohromy. kdyby se můj kluk tolik jiných dětí nebál a snažil se mezi nimi prosadit tak bych to i vydržela a byla tam s ním, ale takhle... mě může pisatelka "závidět", já tam čas u houpačky trávit nemusím :-)))j ...i¨když buhví jak to bude za půl roku :-)
 adelaide k. 


Houpání a matamatika 

(18.9.2008 10:27:57)
Bel, někde jsem četla, že při houpání se v mozku posilují spoje důležité pro matematické myšlení. Nám z toho možná jednou hrábne ale děti budou geniální :-D
 PetrusaV 


Re: Houpání a matamatika 

(18.9.2008 10:30:21)
tak to jsem se v dětství snad skoro nehoupala... :-D
 Terka a Martínek, 9.1.2005 


Malá technická k houpání na překlopovací houpačce 

(18.9.2008 10:41:17)
Naučila mne to jedna maminka na hřišti (u nás už pohoda, malý má 3,5 roku, mohu už si sednout na lavičku a přes občasnou vyžádanou asistencí si mohu i třeba po kouskách mezi dozíráním číst, heč!)

Když dítě sedí na překlápěcí houpačce, netřeba posilovat ruce, stačí si na principu páky sednout na nejvhodnější místo spojovací klády a můžete se houpat s dítětem. Je to o kapku příjemnější než namáhavé stlačování protilehlé houpačky. Já jsem bábovka a zvládám maximálně 15-20 zhoupnutí rukama. Sedě na kládě nemám časové omezení a dítě nadšeně ryčí.

Při houpání na závěsné houpačce si čtu, malému většinou ke spokojenosti stačí při houpání pozorovat cvrkotr na hřišti.
 jana38 


Re: Houpání a matamatika 

(18.9.2008 11:27:51)
Bell, nádhera, prskám si do notebooku kafe:-) Mám radu: nauč Agi, ať se rozhoupává sama. I naše cácora to pochopila a od tý doby máme relativně klid. Relativně proto, že houpat se už chce i junior a buď musím rozhoupávat jeho (ten se tváří, že NIKDY v životě nepochopí, jak se rozhoupat sám a na hřiště ho budu doprovázet ještě v pubertě) nebo se o jednu volnou houpačku spolu perou.

Ale nejvíc mě pobavila pasáž a matce vystřihující ze Sluníčka. Já absolvovala předevčírem drama v podobě nejen vystřihování a slepování 2D obrázků mašinek, ale vystřihování a sestavování 3D modelu papírového hradu. Když pominu konflikt mezi mojí prostorovou nepředstavivostí, nejasným návodem k sestavení a dotěrných otázek obou pokládků: Proč ti to maminko trvá tak dlouho? (přičemž jsem bojovala navíc ještě se svojí touhou hrad na místě zašlapat do podlahy), tak mě nepříjemně zarazil stav hotového hradu (spíš zříceniny) v jakým jsem ho našla v jejich pokoji včera večer, po jednom dni používání těma dvěma. A tážu se výrobců: to ty modely místo z papíru nemůžete dělat z něčeho trvanlivějšího? Navrhuju pro začátek 5 mm plech.

(O víkendu mi tchýně ukázala dárek pro moji cácoru: koupila jí knížku plnou vystřihovacích panenek s vystřihovacíma šatičkama, takovýma těma, jak mají na ramenou maličké papírové caflíky, které se ohnou a za ty šaty na panence držej. Zatmělo se mi před očima.
Jediný řešení vidím ve ztrátě všech nůžek z domácnosti...)
 Bellana 


Re: Houpání a matamatika 

(18.9.2008 21:39:28)
Madlo, těch vystřihovacích panenek máme doma několik, většinou chuděrky vypadají dost příšerně ... malý sadista jim nůžkami amputoval končetiny, někdy došlo i k potupné dekapitaci. Vždycky, když dvě hodiny pečlivě vystřihuji šatičky, kloboučky, botičky a kabeličky ... a pak přijde prvorozená, připomínaje s nablýskanými nůžkami malého Střihorukého Edwarda, a zničí mi během pěti minut moje dílo, připadám si jak mniši, kteří tři dny sypou mandalu, aby ji pak rozprášili na důkaz toho, že všechny jevy jsou pomíjivé. Akorát že ti mniši asi u toho (na rozdíl ode mě) sprostě neřvou.
 jana38 


Re: Houpání a matamatika 

(20.9.2008 7:50:16)
Hm, možná by se na těch mandalách dala trpělivost trénovat. Ty mniši taky museli být dřív normálně pěnící lidi, ne?
Akorát když si představím, jak sypu na zemi mandalu a hňápe mi přes to pes.... Abych se nedostala při výcviku vlastní trpělivosti a duševní rovnováhy do hlavních zpráv jako masový vrah:-)
 Bellana 


Re: Houpání a matamatika 

(18.9.2008 21:39:39)
Madlo, těch vystřihovacích panenek máme doma několik, většinou chuděrky vypadají dost příšerně ... malý sadista jim nůžkami amputoval končetiny, někdy došlo i k potupné dekapitaci. Vždycky, když dvě hodiny pečlivě vystřihuji šatičky, kloboučky, botičky a kabeličky ... a pak přijde prvorozená, připomínaje s nablýskanými nůžkami malého Střihorukého Edwarda, a zničí mi během pěti minut moje dílo, připadám si jak mniši, kteří tři dny sypou mandalu, aby ji pak rozprášili na důkaz toho, že všechny jevy jsou pomíjivé. Akorát že ti mniši asi u toho (na rozdíl ode mě) sprostě neřvou.
 Bellana 


Re: Houpání a matamatika 

(18.9.2008 21:33:59)
Adel, díky, tvá poznámka vše uvedla do souvislostí, já se asi v dětsví nezhoupla ani jednou ~j~
 Jolana,tři holky 


Re: Houpání a matamatika 

(18.9.2008 21:54:56)
Bell, opět supr článekR^ Úplně živě tě vidím na hřišti~j~!
Jak psala Madla, taky jsme mladou už jako tříletou naučili houpat se sama a byl trochu klid. U průlezek jsme jí vždycky jen říkali, ať se pořádně drží a ve třech lezla tam, kam lezli až tak 5-ti leté děti. Takže mám na hřišti relativně klid, protože po období, kdy se nejmladší naučila konečně v 15-ti měsících chodit, tak v 17-ti si už sama vyleze na první příčky průlezek a i na houpací příšeru na pružině vyleze sama. Přišla jsem totiž na to, že v okamžiku, kdy chce dítě dělat činnost(a naučit se ji), na kterou z mého pohledu ještě nemá, ale umožním mu to, tak se to rychle naučí a pak není žádný problém.
 Hrouda 
  • 

jako vždy  

(18.9.2008 11:20:01)
silně přitažené za vlasy a humor za každou cenu, ale s jádrem sdělení SOUHLASÍM a plně se ZTOTOŽŇUJI! nenávidím dětská hřiště, jak jdu okolo , padle na mě spaní a děti prosbami a výhrůžkami :-))) pravidelně přesvědčuji, ať jdeme raději na kolobku. Jinak daleko horší než houpačka - nuda, ale poměrně bezpečné - je kolotoč. Máme ho tu na dvou hřištích, jde roztočit pekelně rychle, děti vyskakují a naskakují za jízdy, strkají tam hlavu, kolena, menší děti to láká, neustále míří tam, matky (včetně mě) hystericky lítají okolo a zachraňují , co se dá :-))). Ve skutečnosti to asi tak nebezpečné není, ale zvenku se to jeví jako jízda smrti:-))
 Pole levandulové 


Re: jako vždy  

(18.9.2008 11:34:19)
Hroudo omyl - kolotoc je VELMI nebezpecny. Nedavno na to tema byl i kratky porad v TV, stavaji se tam vazne urazy hlavy a podobne.
 hrouda 
  • 

Re: jako vždy  

(18.9.2008 11:41:51)
To jen potvrzuje moje obavy. tak asi nepanikařím zbytečne, když se synek točí a visí z kolotoče hlavou dolů.
 Pole levandulové 


Re: jako vždy  

(18.9.2008 11:44:27)
To urcite ne - tady to bylo o dvou celkem velkych klucich, kdy jeden roztacel druheho, tomu uz se to pak nelibilo a chtel slezt a kolotoc ho vzal do hlavy - fakt dost hrozny, krvaceni do mozku a podobne, pred hristema a jejeich bezpecnosti tam velmi varovali.
 Hrouda 
  • 

to tam přesně vídám 

(18.9.2008 11:56:45)
a do toho se menší děti motají okolo, láká je to jako magnet. BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.
 Kamča, dcera 3,5 
  • 

Příroda je nejlepší hřiště 

(18.9.2008 11:42:24)
Opět krásný článek, děkuji.

Já se těmto místům snažím vyhnout, i když ne vždy dokážu odolat prosebným očím. Naštěstí máme kolem našeho bydliště dostatek stromů vhodných k prolejzání, přelejzání a seskakování a děti stejného věku.

Nedávno jsme při procházce v lese využily padlý strom jako prolejzačku, skálu jako horolezeckou stěnu a pár větví coby houpačku. Malá byla nadšená a my samozřejmě taky, protože jsme při procházce našli i pár hub, ale hlavně pro ten nádherný klid. Prostě není nad přírodu.

Přeji všem krásný den.
Kamča
 Míša, 2 děti 
  • 

hřiště... 

(18.9.2008 11:55:01)
Pěkný článek:-) Osobně se taky hřištím vyhýbám, naštěstí starší syn je nikdy nevyhledával a dceři je to ještě šumafuk. Na hřiště jsme chodili pouze v časech, kdy tam nebyly jiné děti ve větším počtu (což je o víkendech do 10 hodin a za škaredého počasí....). Ne, že by mi vadilo syna houpat nebo s ním jinak řádit - ba naopak. Vadí mi jisté kategorie matek a jejich ratolestí, které tato hřiště okupují. Jsou to matky, které dál než na nejbližší hřiště nedojdou, tam si sednou na lavičku, zapálí si cigaretu (to bych na hřištích rozhodně zakázala), klevetí s matkami stejného založení a co dělá jejich potomek, je jim úplně jedno - a jaké překvapení, že to nejsou zrovna andílci:-)...
Prima jsou hřiště, která jsou dále od obydlených oblastí, zejm. paneláků. Tam jsou spíše sportovně založení rodiče a pobyt na takocých hřištích je radostí pro všechny:-)

 Pole levandulové 


Re: hřiště... 

(18.9.2008 12:08:42)
Miso a coz kdyz tak matinky k tem cigarkum pridaji i krabocova vinka, to je pak lahudka. Jedno takove hrsite mam za domem, kde pracuju a bohuzel v lete pres otevrena okna musim poslouchat, co tam delaji a o cem mluvi - preslechnout to nelze a je to hruza. Ty jejich deti lituju a svoje bych k nim nikdy nepustila.
 Houkačka, dcera Barča 8 let 


Co proti těm hřištím máte? 

(18.9.2008 13:40:32)
Nějak nechápu,co proti hřištím všechny máte? Já tam chodila s dcerou, protože to bylo místo, kde se skvěle zabavila a vyřádila. Ohlídat ji mi nedělalo žádný problém, i když to byl hotový pytel blech. Dcerka tam byla spokojená a já tím pádem také.
Výroky typu "hřištím se obloukem vyhýbám,atp." mi přijdou fakt přitažené za vlasy.
 Dana 
  • 

Re: Co proti těm hřištím máte? 

(18.9.2008 14:04:24)
Je rozdíl mít jedno dítě a dvě do dvou let od sebe.To první ještě není tak obratné(a také se neumí případně dobře vyrovnat s útoky zlobilů-pokaždé se tam alespoň jeden našel) a to druhé zároveň vyžaduje kojení,přebalení atd.
Ale zase na druhou stranu časem má malý věkový rozdíl mezi dětmi svojí výhodu-bezvadně si pak na tom hřišti spolu hrají.
 adelaide k. 


Re: Co proti těm hřištím máte? 

(18.9.2008 17:30:59)
Hroudo, kdybys lépe četla nemusela by ses takhle ptát. Většina diskutujících totiž píše že na hřiště chodí, i když nerada.
Že se tam děti bezva vyřádí, že hřiště milují? No jasně, jenom nervová soustava matky občas trpí :-)

 Hrouda 
  • 

To jsem nebyla já, to se ptala houkačka:-))) 

(18.9.2008 18:38:06)
:-))))))))))))))
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: hřiště... 

(23.9.2008 9:35:42)
Souhlasím. Jenom nepijeme krabicové, ale máme na pravé moravské z blízké vinotéky. A teď v době burčáku .... mňam.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: hřiště... 

(23.9.2008 9:43:29)
Výrazy "krabicové" a "víno" jsou antonyma.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: hřiště... 

(23.9.2008 10:20:26)
Ano, proto pijeme jenom to moravské z vinotéky, které si nosíme ve skleněném džbánku.
 Jája + dva mimísci 
  • 

Opět super článek 

(18.9.2008 13:39:30)
Bell, jsi úžasná, pokud opravdu píšeš, kde bych mohla sehnat Tvé knihy? Je to nádherné čtení, vždy se dobře pobavím a hlasitě zasměji a zjišťuji, že tyhle "problémy" nemám jen já, že jsem skoro normální maminka. Díky, máš nádherný sloh a vtip!
 Bellana 


Re: Opět super článek 

(18.9.2008 21:42:27)
Jájo, prvotina vyšla zde (neumím proklikávací odkaz, omlouvám se): www.eroika.cz (Agáta a já, Gabriela Chrastilová). Měla by být normálně k dostání v knihkupectvích.
 Beruška9 


Re: Opět super článek 

(18.9.2008 21:45:16)
Bell, opětovně jsi mne velice pobavila. Musím říct, že pobyt matek - intelektuálek :-), jedináčků se dvěmi dětmi na hřišti je opravdu velmi podobný. S mými chlapci je to nastejno, akorát odpovídám na zapeklitěšjí dotazy, jako proč letí letadlo, moucha, papírek :-)?

Hřištím zdar a těším se na další díly!
 Mortadela 


Re: Opět super článek 

(19.9.2008 7:27:40)
Heč, a já ji včera dočetla! R^:-D:-D:-D
 Dana 
  • 

Už jen s úsměvem vzpomínám! 

(18.9.2008 13:56:36)
Moc krásně a výstižně napsaný článek!Asi stejný pohled na mně musel být ještě před pár lety:-).Jak já záviděla těm maminkám,které si spolu tlachaly,zatímco jejich děti prováděly kde co a jejich matkám to bylo jedno.Já si připadala jak chameleon a stonožka zároveň a z dětského hřiště chodila domů totálně vyčerpaná.
Domluvila jsem se pak se starší dcerou(domluva s dvouletým dítětem je také docela náročná:-))),že budeme střídat pobyt v lese a na hřišti,abych si alespoň v tom lese odpočinula.
Časem,jak děti rostly,tak to bylo lepší a lepší.Takže hlavu vzhůru,bude líp!
 Kukajs (Mája+Jožka+Tom) 


ooooch, kéž by se houpala!!! 

(18.9.2008 15:57:21)
Bellano, moc jsem se pobavila, ale buď ráda, že ti malá u houpačky vydrží. Můj Kukajsíček patří k těm dětem, které na dětském hřišti naběhají, našplhají a nahoupají během hodiny několik kilometrů, protože pobíhá od jedné atrakce ke druhé ... hele koukej kam až vylezu ... koukej jak jedůůůůů..... pojď mě pohoupat .... jdu na kolotoč, roztočíš nás?? ... dtto několikrát kolem dokola celého hřiště...lítávám za ní jako chrt, takže maminkám postávajícím u houpačky déle než na tři zhoupnutí jsem vždycky záviděla jejich pohodové trpělivé dítě (a to nemluvím o těch matkách šťastlivkách, co si na hřišti hodinu četly knížku, zatímco jejich dítka patlaly bábovky, a to prosím CELOU DOBU a NA JEDNOM MÍSTĚ!!!!!!!). Jo a ještě mě napadá, že možná by taky nebylo od věci jí naučit rozhoupávat nožičkama samotnou, panč potom je to mnohem větší zábava a dělají to tak jen velké holčičky :o) ..... ale to bychom zas přišly o tenhle pěkný článek. Tak pevné nervy. Kukajs
 sally 


Houpačková mánie 

(18.9.2008 17:31:22)
Bell,
Lisa je taky houpačkový maniak... i když posledně se chtěla přestat houpat po asi deseti minutách - svému štěstí jsem nemohla uvěřit... do té doby, než mi došlo, že je puštěný vodotrysk........
Doporučuju na hřiště brát nějakou spřízněnou duši rovnou sebou... mám kámošku s dvojčaty, proto vybíráme hřiště pevně oplocená a přehledná, aby nedošlo k velkým ztrátám na dětech... bez ní mě na hřiště nikdo nedostane... a za pět let jsem se na hřišti taky s nikým neseznámila... čtení v úvahu nepřipadá (mám tiky, přeci jen už jsme třikrát šili synkovu hlavu) - tak jedině, že bych si začala nosit ty alkoholické nápoje :-)
 Molly Weasley 
  • 

Jak já se těším! 

(18.9.2008 17:49:00)
Až jednou nastane můj čas a já odejdu z práce na mateřskou. Opustím dvacet osm dětí ve třídě a budu se doma starat o jedno, možná dvě. Za předpokladu, že děti budou zdravé a vychovatelné, si myslím, že si mateřskou opravdu užiju jako dovolenou. Zírat celé dopoledne do blba a houpat dítě? Ano! Jenom ta hodinka je přehnaná, to nepovolím :-)

Bellaně hodně zdaru, už dlouho jí chci pochválit Karinku, dostala se ke mě na monitor její novorozenecká fotka a teda nááádherná holčička :-)
 Bellana 


Re: Jak já se těším! 

(18.9.2008 21:43:19)
Molly, díky, mé mateřské srdce jihne :-)
 Molly Weasley 
  • 

Re: Jak já se těším! 

(19.9.2008 17:19:43)
A tak to já ještě klidně přidám :-) Nee, fakt jsem si říkala, že to je snad nejhezčí novorozené dítě, které jsem kdy viděla. Tak mě zaujala, že jsem už pro tebe měla rozepsaný mejl, ale pak mi to přišlo úchylné, aby ti psal někdo, kdo tě vůbec nezná a chválil dítko. Takže tak.
 Ája Fíková 


Re: Jak já se těším! 

(22.9.2008 20:53:09)
Bell, to je super článek. Veseleji bude, až bude chodit i Karinka a každá se rozeběhne jiným směrem. Nikdy jsem nebyla hubenější, než na konci RD (jedné bylo pět let a dva měsíce, druhé tři roky).
Adel, spojení houpání a matematiky :-D
 štěpánka 
  • 

Re: Jak já se těším! 

(21.9.2008 15:55:56)
Molly,
opravdu Ti přeji, aby sis tu mateřskou jednou užila. Mě na moje děti selhaly všechny výchovné metody, které na "cizí" fungují, takže po 4 letech doma jsem se opravdu těšila na těch 30 ve třídě a představ si, měla jsem zpočátku pocit, že tam od vlastních dětí odpočívám. Tedy přesně do okamžiku, než se na mě navalil celý úvazek. Pravda, mí svěřenci jsou od 12 let výše a ne předškoláčci. Ty bych asi nezvládla.....
 Dana 
  • 

Re: Jak já se těším! 

(21.9.2008 18:33:03)
Jo,to jsem si také myslela!
Moje děti mám bezvadné,ale občas se u mě objevila na hřišti má choroba z povolání.To když cizí dítě ostatní mlátilo,bralo jim věci apod.a jeho matka to neřešila.V tu chvíli jsem musela zasáhnout(bez křiku,jen s vysvětlením,jak poprosit o hračku apod.) a jednou jsem si vyslechla pěknou spršku nadávek ve smyslu"Ať si buzeruju děti ve škole".Bydlím na malém městě,takže hodně lidí ví,kde pracuji.Také jsem občas měla pocit,že mě více sledují,jak vychovávám své děti.Ale já přece nejsem neomylná a navíc pracuji s dětmi od 12-15let.
Ale s láskou na to období na rodičovské dovolené vzpomínám.
 Eva, 4 +3 


Skvělé! 

(19.9.2008 0:07:39)
Bellano, díky, napsala jsi to bezvadně, jako kdyby to bylo o mně. :-)
 Hanka 
  • 

Supééér 

(19.9.2008 8:33:02)
Bell,
výborný...opět se směju až mi tečou slzy. Moc prosím vydej další knížku.
Tu první jsem zhtla jedním dechem, řehtala jsem se nad ní jako blázen.... nejdřív jsem četla v dopravním prostředku, kde při přesunech má dcerka, která se velice podobá té tvé, je zabavena pozorováním krajiny a pokud měním směry a hlavně jezdím kolem kolejí mám klid. Horší je to s okolím protože dcerka svým x decibelovým vysokým hláskem komentuje co vidí, ale čtení tvé knihy (když jsem propukala v hlučný smích a zjistila nechápavé pohledy spolucestujících)jsem musela přesunou na naší chatu, kde na mě koukal jen manžel a ten je už zvyklý.
Jsi prostě úžasná, jak dokážeš popsat obyčejný běžný den s dítětem, který zažívá až na pár dokanalých matek s dokonalými a nikoho neobtěžujícími dětmi každá z nás.
Tak se moc těším na další knihu nebo alespoň další článek.
Hodně zdraví tobě a celé tvé rodině
Hanka
 Dagmar, dvě holčičky 
  • 

Dětská hřiště a jiné pohromy 

(19.9.2008 11:42:33)
Jo jo dětská hřiště, mám dvě holčičky 5 let a necelé tři roky, na hřišti se mi rozutečou, každá samozřejmě na jinou stranu a co teď, kterou víc hlídat, když si obě vyberou tu nejnebezpečnější (aspoň z mého pohledui) prolézačku. Nesnáším, když tasdvouletá sedí na skluzavce,(vždycky jí trvá trochu déle, než si tam srovná zadeček a nožičky) a za ní se vyřítí devítiletý (prosím o prominutí) harant a strčí do ní. Vždy se držím abych ho nešla seřezat. Ale co mi jednou vyrazilo dech, Ta mladší byla ještě v kočárku a starší se houpala s kamarádkou a samozřejmě na sebe hulákaly. Vedle nějaká maminka houpala v kočárku miminko a najednou nám vynadala, že naše holky křičí, že ona nemůže uspat dítě. To mě teda dost nadzvedlo. Jinak článek super. Taky si tak někdy připadám, a houpačky ty bych nejradši zrušila.
 mili 
  • 

houpačky a jiná pohroma 

(19.9.2008 19:43:54)
naše 20měsíční slečinka si houpačky také velice oblíbila, má naprosto perfektní přehled o jejich výskytu v našem městě, takže pokud se chci vyhnout úpěnlivým prosbám přecházejícím v hysterický ryk hopačkýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý a následujícímu hodinovému houpaní doprovázeném popěvky houpy, houpy, kočka snědla kroupy, tak se některým ulicím musím již zdálky vyhnout:)dnes jsem to ale zrovna moc nevychytala, zašla jsem do ulice, kde je zakázkové truhlářství a mají tam vystaveny houpačky a podobná mučidla...sofince to samozřejmě neuniklo, a zkuste takové mrňousovi vysvětlit, že tam nečekají právě na něho:/ celou cestu mě víc než důrazně přesvědčovala o tom, že jsem udělala velkou chybu:)jinak hřiště navštěvujeme moc rády, hlavně taková ta velká s hodně dětmi a různými atrakcemi, protože se děcko vyblbne a štěstím pak jen září...no a když se podaří natrefit na dobrou bandu, tak výjimečně může dojít i ke kolektivnímu několikahodinovému plácání bábovek a maminka má na chvíli pohov od permanentní asistence a mobilní první pomoci:)
 vlasta 2 děti 
  • 

Moc pěkné 

(19.9.2008 22:38:51)
Fakt sem se pobavila, mám to samé v bleděmodrém, akorát, že na houpačku si vzpomene, zrovna když tam někdo je, tak jí hodinu vysvětluji, že na ní může až se chlapeček/holčička dohoupá, a oni se houpají a houpají a mě už fakt někdy tečou nervíky a pak už tam mám svůj důlek také stojím a houpu a houpu a střídavě odbíhám ke kočáru, kde se sukuje druhý raubíř, protože když nejezdím nebo nehoupu tak se prostě nespí. Takže večer až už je klid si otevřu jedno nealko pivo a je mě fajn. Alko nemůžu kojím, ale někdy bych si taky šlehla tzv. do žil. A co se týká toho tlachání maminek, tak si ráda zdrbnu, ale někdy je toho na mě moc, toho jak kdo kaká a co papá a jestli je to takový nebo makový, už mě to někdy fakt nebaví, zvlášť, když se každý ptá stokrát a další příchozí zase, tak si připadnu jak zaseklý magič, navíc u toho prvního dítěte to ještě jde, ale jak už máte druhé jistě mi dáte za pravdu, že je to pořád to samé a tak někdy prchám. Mateřství je krásná věc, ale někdy je to také pěkný blbákov.
 ditka, agata 3/06 a tomáš 7/08 


re 

(20.9.2008 12:10:44)
Opet diky O))))))))))). Tuhle jsem na hristi kojila nase osmitydenni robe, druhou rukou jezdila s kocarem - ano, uz za osm tydnu me stihl naucit, ze kocaR ZASTAVIT NESMI ZA ZADNOU CENU a povykujic na Agatu :-) /dva a pul roku/, jaka je sikovna, ze krasne hazi na klouzacku kaminky, jsem se pristihla, ze si prozpevuju "nejlepsi je Ferda..." . Vystrihovat masinky Hatu nastesti nebavi :-)
 Katuba 
  • 

Jako vtip dobrý... 

(20.9.2008 14:56:39)
Tak řekněte starší, ať se naučí houpat sama (to přece jde), kdyžtak bude chvilku řvát, ale nakonec se jí vyplatí trochu se osamostatnit. Na madlo se vykašlete, ať si ho ta mladší klidně sní a jděte si pokecat nebo číst.
Jo a až budete doma - tak se taky nepřetrhněte, aktivní by mělo být dítě, vy úkolujete, dohlížíte, chválíte, uklízíte, věnujete se, ale nemalujete, nevystřihujete, nenalepujete... ať se ty děti taky trochu něco naučí, než půjdou do školy. A večer, až děti půjdou spát do sebe hoďte panáka a věnujte se sobě :-)))
 Izabelle 


Bellano! 

(20.9.2008 18:05:34)
Ty by jsi si mela zalozit blog a vse to tam nasypat at Te mam hezky pohromade! A ve dnech mych sedych mraku si Te budu cist a rezat se smichy! A pak bude mozna i duha :-)
Jako obvykle - super!!!
 Lenka s tříletým synem 
  • 

výborně 

(20.9.2008 18:57:20)
To je opravdu výborně a bystrozrace a vtipně napsaný, popadala jsem se za břicho při větě o nezvyku vnímat tolik pastelových barev a vysokých zvuků, to znám :) četla jsem Vaše příspěvky kdysi, připadáte mi vážně mimořádně talentovaná ve schopnosti balancovat na hraně jemný ironie,s jakou se dá na mateřství kouknout, ať vám to dál píše :) Lenka
 Luci+Vája7/04, Kryštof 9/07 


Bellano, 

(20.9.2008 21:58:29)
opět jjsem se pobavila!!!!!!Super článek,fakt jsme se nasmála:-)))
 Michaela Mráčková, batole a kojenc 
  • 

Lépe bych to nenapsala! 

(21.9.2008 8:20:14)
Chtěla jsem pochválit autorku článku Dětská hřiště a jiné pohromy. Naprosto jsem v něm viděla svoje útrapy, ovšem nedokázala bych je takto skvostně popsat! Při čtení jsem se sice zamýšlela nad tím, že prožívám podobné stavy, ale zároveň jsem se zasmála a potěšila, že v tom nejsem sama:-) Díky a přeji hodně síly, nám oběma!
 evitka 


Krásné čtení po ránu! 

(22.9.2008 7:52:48)
Ahoj, výborně jsem se pobavila a odstartovala tak další den také se dvěma dítky v patách (1,5 a 3 roky). Já si zase podobně jako pisatelka občas připadám na rodinném výletě, který nám s manželem dokáží děti pěkně přeplánovat a nikdy neopomenou totálně zasabotovat původní cíl výpravy, který si dovolil být někdy jiný než dětské hřiště, zoo, voda, kameny a bláto :-) Celkem upřímně se už těším na dobu, že někdy budou stejně jako já unesení z úžasného výhledu z rozhledny, z majestátného hradu, užiju si s nimi delšího než minutového ležení na pláži, pohodové návštěvy restaurace a tak... Ale určitě pak zas budu nostalgicky vzpomínat na to, jak byli malí a jak se mi svými opatlanými ručičkami sápali po krku a něžně na mě volali maminko. Inu, pro zachování psychického zdraví se radši v blízké době budu přizpůsobovat s výběrem výletních cílů mým ratolestem a když se náhodou povede i nějaký "dospělácký" výlet, budu za to vděčná a budu to brát jako bonus navíc:-)
 Mates-4děti¨18,15,5,2roky 
  • 

Dětská hřiště a jiné pohromy 

(22.9.2008 14:08:06)
Milá Belano-moc jsem se jako vždy u tvého článku pobavila.Miluju své děti,miluju dětské akce,ale upřímně nenávidím hřiště,které moje děti-teď už jen ty menší,větší už poněkud odrostly,nade vše milují.Taky to tam vždy přetrpím a závidím všem maminkám,které mají čas si na hřišti číst,nebo povídat.Náš nejmladší-Štěpánek má o hřišti představu společné týmové práce-matka -dítě a stále láme rekordy,kam nejvýš a nejnebezpečněji vylézt.Děti klidně si hrající na písku beru momentálně jako dobrou reklamu,které mi se bohužel neúčastníme.No-ale protože jsem už zkušená matka-nebo bych jí být při 4dítěti už měla-tak vím,že ono to přejde a uteče jako voda,tak to prostě ještě chvíli musíme vydržet!A za pár let budeme na tyto oběti dané našim živým a tvrdohlavým ratolestem jen s láskou vzpomínat.V 4-5letech už Agátka určitě přijde na to,jak se rozhoupat sama a ty budeš mít volné ruce na houpání Sárinky!Pevné nervy a krásný den.Martina
 mevled 


dětská hřiště a jiné pohromy 

(22.9.2008 20:26:22)
Svelkým zájmem jsem si přečetl tento článek.Autorka jistě promine,ale ještě teď si utírám slzy,jak jsem se smál.Ano jsem muž,jestli se tak můžu nazvat,ale i přesto si troufnu,trošku nesouhlasit s autorkou.Jistě návštěvaq hřiště,tak jak ho popsala ona,musí být horor.Mám dvě dcery,8 a 2,5 roku.Vzhledem k tomu,že jsem sim děti velmi přál,tak se jim,snad to tak mohu říct,věnuji maximálně.Po příjezdu z práce dostanu mladší z nich na starosti,aby maminka s tou starší,mohla napsat ůkoly.Už to stačí k tomu,aby člověk stratil náladu na vše,co má rád.Já ale prefweruji vycházky po venku,neboť tam je mnoho příležitostí,jak dítě zabavit.Pro mě je naopak mor,pokud musím s dětmi zůstat doma,protože z práce přijedu unavený,a když mám v sedě skládat třeba puzzle,tak to skoro vždy skončí tak,že po chvíly ležím obličejem ve skládačce a děti mě budí.Ale rada na závěr pro všechny rodiče.Buďme rádi,že jsou zdravé,lepší zlobivé než nemocné.
 Božetěcha 


Díky 

(22.9.2008 22:03:48)
Text mě moc pobavil, i když jde o humor poněkud sarkastický, až černý. Hurá, někdo je na tom podobně jako já! Až na ten detail, že mě ničí dva kluci (3 roky a 9 měsíců), ale to vyjde nastejno...
 mikado 


děkuji moooc 

(23.9.2008 10:19:03)
Krásně psaný článek, který jsem zřejmě dlouho očekávala.Díky
Má drahá 4letá dcerka Nikolka je odmalinka "úchylná" na houpačky, ale protože s ní ráda chodím ven, nebylo to tak strašné,(brzo se naučila sama a já si četla-nekoukala na ni a spadla beruška-riziko nehlídání!)
Dcerka je docela torpédo, ale chápe, že když je mamince zima, chce se mi čůrat a tak podobně- musíme domů, je ochotná též odejít z houpačky za jídlem.
Alespoň něco.
Teď toužím po druhém děťátku, ale mám pocit, že bych si mohla (po zkušenostech) s druhým děťátkem pořídit i placatici:)!
Krásné dětství našim dětem a pevné ! nervy!
 Jašika 


proč tolik děsu z houpačky? 

(29.10.2008 13:19:26)
Bellano,já jako malá houpání milovala a nejen já ale i mí příbuzní vzpomínají na obrovskou houpačku u tety,kde se houpali.Byla z dlouhého řetězu a doslova se na ní lítalo,děti to prostě milují.Nicméně zcela chápu Tvé "nadšení" z dětských hřišť, na druhou stranu nemáš možnost tedy chodit s dětmi jinam? Třeba jen tak na procházku do přírody? Také nemám ráda hřiště ,nyní zvláště z důvodu nekontrolovatelnosti kde se vlastně které dítko zrovna rozběhlo ,co to mladší pojídá,zda nenarazím na jehlu apod.Tak tam prostě pravidelně s nima nechodím a najdu jim jinou zábavu,venku se toho dá dělat opravdu hodně.Mám 2 děti necelé 3 roky od sebe a starší se zabaví víceméně již samo,s mladším (1,5roku) hold stojím půl hodiny nad kamínkem či broučkem.Uvidíš jak za pár let budeš vzpomínat,jak to vlastně uteklo,jak bylo fajn s těmi dětmi prostě být,jak bylo fajn,že měly zdravé ruce i nohy a mohly se houpat(vídávám totiž občas děti na vozíku..) a jak to bylo fajn že stály o to aby jim máma byla po boku.Tak to ještě chvíli vydrž, chápu chtěla jsis ulevit,ale opravdu to uteče jako voda.Toho jsem si nyní vědoma a tak trpělivě stojím se synkem nad lístečkem který jej zrovna zaujal.Za chvíli jej totiž zaujmou děvčata a to už se pak můžu jít houpat sama(protože s ním bude "houpat"puberta):-)Jašika
 Majda-babička 
  • 

Vydržte,protože bude ještě hůř! 

(21.5.2009 14:55:11)

Pro Bellanu!

Prima počet Bellano, srdečně jsme se s kolegyní zasmály.Já o to
víc,že mi právě včera snad skončila moje " služba " u dcery, toho
času s ortézou na levé zadní a se dvěma andělíčky s rohama, klučíky 4 letým Dádou a v lednu ročním Matyáškem.Zeť pracuje mimo bydliště a tak byl nezneužitelný.
Před ortézou byla sádra a s tou a dvěma berlemi by naše mimi Máťu
dcera nedohnala ani náhodou.
Střídaly jsme se ve službě s druhou babičkou.Ta si brala kluky k
sobě domů.Já byla přivezena s mými taškami a obludkou rotvajleří starším pánem pejsanem do hlavního stanu, domácí panovnice číča Máňuška byla odstěhována k dceřině přítelkyni, protože za přítomnosti mého černého zlata by trávila svůj kočičí
život ve výšinách skříní a lednice.O tom,že by časem hafan dostal na frak a pocítil na sobě paťolce kočičích tlapek ani
nemluvím.
Také jsem se zabývala myšlenkami,že hlídání by lépe probíhalo v
alkoholickém opojení.Babča s lahví u ruky, se zrakem zkaleným
a myslí obluzenou,to by byl nářez.
Ráno:" ba,ba,tata,bééééééé",Vyvrávorám z postele samozřejmě střízlivá,vytáhnu ječícího Máťu,přičichnu,postavím ho na zem
a zavelím jemným hláskem:"Do koupelny médinku,jdem se odhovínkovat."
Mimi samo nakráčí do koupelny,strčím ho do vany,už to zná,tak
se sám chytí za madlo a trpělivě čeká až babi sundá tu hnědou
pohromu.Osprchovat a šup nová plena, rovnou do židličky a jdem
chystat papu.
U židličky asistuje černé zlato a čeká co Máťovi odpadne od
pusy anebo a to častěji co mu Máťa sám strčí do té jeho černé
tlamajzny.
Starší klučík už se sám obléká a pro něj já chystám kakao,bez kterého to ráno nejde.Je to něco, jako hrnek kafe,ze kterého upíjím za chodu pro mně.
Ufff,kluci jsou oblečení.Máťu do kočárku,Dádu za ručičku a uháníme do školky.
Ve školce za tichého sakrování,spíše brblání si pod fousy se
snažím vyprostit Máťu z kočáru a nadávám,který blb vymyslel
ty dětské pojistky tak festovní,že mnohdy mám problém chlapečka
z kočáru vůbec vyndat.
Dvoje schody nahoru,mimi v náručí mažem s Dádikem do šatny.Tam jednou rukou držím mimi aby mi nezdrhlo ke schodům,druhou pomáhám Dádovi s převlékáním.Předáme Dádu paní učitelce a prcháme do Billy pro rohlíky.
Jeden do pusy a fofrem domů.
Tam za dveřmi číhá psisko na svůj díl,který mu chlapeček rád
dá.To už je přímo rituál.
A pak?
Dopít kafe,přichystat psisku dlabanec,dítě znovu do kočárku,do
levé ruky vodítko,do pravé kočár a razíme do terénu.
Psisko plné elánu,odpočinuté mě táhne smykem.
Řvu : " Ty dééébiléé ,chceš Máťu vyklopit ?",hodí na mně nevinný oko,jako,že on nic a zmírní úprk v klus.Můj úprk se
změní v rychlou chůzi.
Jenom ať nepotkáme nějakého velkého psa,se kterým by si můj
chtěl pokecat,modlím se. Naštěstí ne,V lesíku pustím psa z vodítka,Mimi
vysvobodím z kočáru a konečně trocha klidu.Relaxuji a přidržuji
malého za kapucku.Psisko očuchává,občurává a zjišťuje,kolik
nových psů navštívilo náš palouček.
Malý zchroupe půl jablíčka a pomalu se chystáme domů.
Odpoledne je to stejný, akorát do toho lesíčka přibíráme ještě
Dádíka a sebou malou pohádku.
Když jedem na zahradu, žijem chvilku v iluzi,že se dítka unaví.
Ne, ne a NE. Já s dcerou padáme na ústa a dítka jsou jako rybičky.Tři dny mé služby jsou hektické a já se nemohu dočkat
až odejdu domů,posadím se na balkon,naleju si vínko,zapálím
cigaretu a snad už konečně dočtu měsíc rozečtenou knihu.


MILUJU VÁS MOJI DRAZÍ,ALE UŽ SE NEMOHU DOČKAT, AŽ SE VÁS NA
CHVÍLI ZBAVÍM !


Pa,Pa, a vydržte,protože bude ještě hůř.

babi Majda








 Majda-babička 
  • 

Vydržte,protože bude ještě hůř! 

(21.5.2009 14:55:13)

Pro Bellanu!

Prima počet Bellano, srdečně jsme se s kolegyní zasmály.Já o to
víc,že mi právě včera snad skončila moje " služba " u dcery, toho
času s ortézou na levé zadní a se dvěma andělíčky s rohama, klučíky 4 letým Dádou a v lednu ročním Matyáškem.Zeť pracuje mimo bydliště a tak byl nezneužitelný.
Před ortézou byla sádra a s tou a dvěma berlemi by naše mimi Máťu
dcera nedohnala ani náhodou.
Střídaly jsme se ve službě s druhou babičkou.Ta si brala kluky k
sobě domů.Já byla přivezena s mými taškami a obludkou rotvajleří starším pánem pejsanem do hlavního stanu, domácí panovnice číča Máňuška byla odstěhována k dceřině přítelkyni, protože za přítomnosti mého černého zlata by trávila svůj kočičí
život ve výšinách skříní a lednice.O tom,že by časem hafan dostal na frak a pocítil na sobě paťolce kočičích tlapek ani
nemluvím.
Také jsem se zabývala myšlenkami,že hlídání by lépe probíhalo v
alkoholickém opojení.Babča s lahví u ruky, se zrakem zkaleným
a myslí obluzenou,to by byl nářez.
Ráno:" ba,ba,tata,bééééééé",Vyvrávorám z postele samozřejmě střízlivá,vytáhnu ječícího Máťu,přičichnu,postavím ho na zem
a zavelím jemným hláskem:"Do koupelny médinku,jdem se odhovínkovat."
Mimi samo nakráčí do koupelny,strčím ho do vany,už to zná,tak
se sám chytí za madlo a trpělivě čeká až babi sundá tu hnědou
pohromu.Osprchovat a šup nová plena, rovnou do židličky a jdem
chystat papu.
U židličky asistuje černé zlato a čeká co Máťovi odpadne od
pusy anebo a to častěji co mu Máťa sám strčí do té jeho černé
tlamajzny.
Starší klučík už se sám obléká a pro něj já chystám kakao,bez kterého to ráno nejde.Je to něco, jako hrnek kafe,ze kterého upíjím za chodu pro mně.
Ufff,kluci jsou oblečení.Máťu do kočárku,Dádu za ručičku a uháníme do školky.
Ve školce za tichého sakrování,spíše brblání si pod fousy se
snažím vyprostit Máťu z kočáru a nadávám,který blb vymyslel
ty dětské pojistky tak festovní,že mnohdy mám problém chlapečka
z kočáru vůbec vyndat.
Dvoje schody nahoru,mimi v náručí mažem s Dádikem do šatny.Tam jednou rukou držím mimi aby mi nezdrhlo ke schodům,druhou pomáhám Dádovi s převlékáním.Předáme Dádu paní učitelce a prcháme do Billy pro rohlíky.
Jeden do pusy a fofrem domů.
Tam za dveřmi číhá psisko na svůj díl,který mu chlapeček rád
dá.To už je přímo rituál.
A pak?
Dopít kafe,přichystat psisku dlabanec,dítě znovu do kočárku,do
levé ruky vodítko,do pravé kočár a razíme do terénu.
Psisko plné elánu,odpočinuté mě táhne smykem.
Řvu : " Ty dééébiléé ,chceš Máťu vyklopit ?",hodí na mně nevinný oko,jako,že on nic a zmírní úprk v klus.Můj úprk se
změní v rychlou chůzi.
Jenom ať nepotkáme nějakého velkého psa,se kterým by si můj
chtěl pokecat,modlím se. Naštěstí ne,V lesíku pustím psa z vodítka,Mimi
vysvobodím z kočáru a konečně trocha klidu.Relaxuji a přidržuji
malého za kapucku.Psisko očuchává,občurává a zjišťuje,kolik
nových psů navštívilo náš palouček.
Malý zchroupe půl jablíčka a pomalu se chystáme domů.
Odpoledne je to stejný, akorát do toho lesíčka přibíráme ještě
Dádíka a sebou malou pohádku.
Když jedem na zahradu, žijem chvilku v iluzi,že se dítka unaví.
Ne, ne a NE. Já s dcerou padáme na ústa a dítka jsou jako rybičky.Tři dny mé služby jsou hektické a já se nemohu dočkat
až odejdu domů,posadím se na balkon,naleju si vínko,zapálím
cigaretu a snad už konečně dočtu měsíc rozečtenou knihu.


MILUJU VÁS MOJI DRAZÍ,ALE UŽ SE NEMOHU DOČKAT, AŽ SE VÁS NA
CHVÍLI ZBAVÍM !


Pa,Pa, a vydržte,protože bude ještě hůř.

babi Majda








 Veronika, 1 dcera batole 
  • 

díky 

(9.6.2009 1:26:43)
Milá Bellano,

děkuji za krásný článek. Směji se tu do polštáře jako blázen....co směji i slzy od smíchu mi tečou. Mám sice jen jedno dítě, ale dětské hřiště s haldou maminek a dětiček je také mou noční můrou. O tom, jaké by to bylo, stát se alkoholičkou a slastně slopat z dobře zamaskované lahvinky jsem snívala několikrát. O účincích houbiček a jiných sajrajtů, které by mi zvedly mou převálcovanou a zdevastovanou postavičku ani nehovoře.

Vždycky očima hledám stejně postižené maminky, občas najdu občas ne. Vás bych určitě očima našla a zašly by jsme do hospůdky se zahrádkou alespoň na pivko :-).

Děkuji za vaše krásná písmenka, která mě prodloužila život nejméně o měsíc! Držím palce, posílám hodně síly a pár náhradních nervíků a těším se na další krásný článek od Vás.


Veronika a Bubu :-)
 Katka, capart 
  • 

Co houpačky, ale psi jsou děs 

(27.9.2009 15:38:03)
Musím se přiznat, že autorce článku houpačky celkem závidím. V naší jihočeské metropoli sice dochází k velmi pomalému zlepšování dětských hřišť, houpaček je ale stále málo. (Jejich oblibu u malých capartů lze jen potvrdit)

Co mne ale skutečně rozčiluje, je skutečnost, že dětská hřiště nejsou prakticky nikdy oplocená a spousta majitelů psů nechává s radostí svoje miláčky kálet do dětských pískovišť. Mám pocit, že na jednoho pejskaře, který to svému mazlíkovi nedovolí, připadá asi pět, kteří považují dětské hřiště za nejlepší psí záchodek.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Co houpačky, ale psi jsou děs 

(27.9.2009 16:23:13)
Katko, jsem majitelkou psa (a to rozhodně ne prvního, mám psy od 10 let, takže už se mi jich doma vystřídalo několik). Dokonce díky tomu, že manel je veterinář a provozovali jsme psí útulek, tak mi jich skutečně prosto rukama několik desítek. A mohu naprosto s čistým svědomím říct, že jsem nikdy neměla ani neviděla psa, který by před trávou dával přednost kálení na písek.
Vzhledem k tomu, že jsem (myslím si to) zodpovědnou majitelkou psů, nosím při sobě sáček a svého psa sleduji a jeho jromádky sbírám a vyhazuji, takže bych dobře viděla, kdyby "to dělal" do písku.
Já bych spíše sázela na kočičky, těm se i domů pořizují bedýnky s pískem (či písku podobným kočkolitem).
Simča

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.