| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Quo vadis MŠ?

 Celkem 42 názorů.
 Adélka 
  • 

To je ale situace... 

(15.9.2008 12:37:30)
Neznám pozadí celého příběhu, ale z článku mi to trošku připadá jako situace, kdy z Kotěhůlek zrušili železnici do Prahy. Jenže tolik lidí ji využívalo a vyhovovala jim, včetně mé malé dcerky, která vláčky miluje. A teď? Musíme jezdit autobusem, spoustě lidí se to nelíbí a dcerka autobus zásadně odmítá (popř. jí v něm bývá špatně). Dráhy mou žádost o obnovení železnice zamítly... Co s tím?
Netuším, jak je na tom Praha 5 ohledně školek a míst v nich. Myslím, že máš štěstí, že jste místo ve školce sehnali. Zkus zjistit, co konkrétně dcerce vadí. Ano, může to být horší adaptace na nové prostředí, možná absence kamarádky, nepadla si do oka s nějakou paní učitelkou... Řešte to, co řešit jde, konkrétní problém tvé dcerky. Ale i malé dítě se musí učit, že v životě všechno není podle něj, jsou prostě věci, o kterých nerozhodují sami ani o nich nerozhodují rodiče a nejdou změnit. Možná by pomohla oblíbená hračka do školky, nové pyžamko na spaní po obědě... nevím ani, jestli je nutné, aby dcerka ve školce byla, třeba by si ráda prodloužila prázdniny... důvodů může být opravdu spousta. Věděli jste, že se vaše školka bude rušit a připravili jste na to dcerku? Mám zkušenost, že děti reagují mnohem lépe, když jsou na skutečnost připraveni.
Z vlastní zkušenosti můžu říct jen tolik, u nás je míst ve školce málo, kdo je na mateřské s druhým dítětem, tak nemá nárok na umístění staršího dítěte do školky. O výběru školky nemůže být vůbec řeč, protože jsou prostě obsazené.
 Lucka, 3 děti (8,6,2 roky) 
  • 

Re: To je ale situace... 

(15.9.2008 14:07:42)
Musím se bohužel přidat k postesknutí ohledně místa ve školkách. Opravdu každý, kdo vůbec místo sežene, může být rád a malí špuntíci to bohužel musí respektovat. Velmi souhlasím s názorem, že je to prostě příprava na život. S tím, že to vždy nejde se školkou hladce, bojují podle mého názoru hlavně maminky. Děti to na nás občas zkouší... Chce to prostě trpělivost. Přeji hodně štěstí!
 Myšutka* 


Re: To je ale situace... 

(15.9.2008 16:32:27)
Průšvih je, když školka dítěti nesedne vůbec a nechá to na něm následky. Což je zřídkavý jev, ale bohužel ne nemožný. Takže já bych se snažila komunikovat s učitelkou, s dítětem a poptat se ostatních maminek, co na školku říkají jejich děti.
 kaczaba_m 


Re: To je ale situace... 

(21.9.2008 11:01:24)
Malé se ve školce vůbec nelíbilo. Doma kdysi perpetum mobile se v průběhu týdne změnilo na apatické dítě, které přestávalo mluvit, doma si přestala hrát, pořát jenom brečela... Tak jsem začala obvolávat školky, akorát sehnat místo v září je menší problém. V jedné školce mi paní ředitelka řekla, že malá může mít následky, dokonce se může stát, že by se pokusila ze školky utéct. Naštěstí se uvolnilo místo v jedné školičce (musíme dojíždět, ale neva). Malá je spokojená, ráno žádné scény, doma je to opět malý živáček, který pořád mluví a zpívá.

To, že školička nebude jsem se dozvěděla 2 dny před ukončením....
 olusa 


Re: To je ale situace... 

(24.9.2008 17:01:44)
Taky si musím postěžovat na plné školky.Jsme z Prahy 6 a nemám šanci,ještě taky proto,že jsem s miminkem na mateřské.Ale na dceři vidím,že už potřebuje své vrstevníky.Když jsem to řekla paní ředitelce,tak mi odpověděla,že to není důvod k tomu aby malou přijali.V některých školkách mám dojem,že si myslí"Je na mateřský a chce se zbavit jednoho dítěte"Ale já to opravdu chci pro dceru.Pro mně by bylo jednodušší se ráno nevypravovat ven...
 Kristýna, Marky (6), Aňa (1,5) 
  • 

školka 

(15.9.2008 15:03:50)
nám trochu pomohlo, když vodil tatínek, byl milý, ale nekompromisní. Já byla ve stresu, zda malou seřvat nebo s ní soucítit a na ní se to přenášelo. Když vodil tatínek, chodili do školky sice pozdě , ale zato vždy bez pláče :-)
 Martina 
  • 

Re: školka 

(15.9.2008 16:46:26)
Ahojky,

ve 3 letech jsem dala syna do skolky, byloto priserny, kricel, drzel se me, nehral si s detma..tak jsme si s manzelem rekli, ze tohle ne, skolku jsme ukoncili, dali jsme ho ve 4 letech a je to perfektni. Uz se mu da poradne vysvetlit, proc musi chodit do skolky, atd...uz to chape a neni to ted pro nej stresujici. Takze ja si myslim, ze pokud to enni nutne pro rodice, ze nevadi, kdyz se do skolky da dite pozdeji. Ubyde pro nej stres, atd,,,
 Linda 
  • 

Re: školka 

(15.9.2008 17:12:38)
A jak dlouho jste čekali, než jste usoudili, že je to hrůza a fakt to nejde? Kamarádka měla s 3 letým synem taky zpočátku problémy, brečel, nejedl ani nepil, hrůza. Ale postupně se to vylepšovalo a nakonec byl úplně v pohodě. Jsem zvědavá na nás, čeká nás to příští týden...Jinak si myslím, že člověk se taky jinak rozhoduje, když si dítě může doma nechat, nebo když musí do práce (jinak by o ni přišel)...
 Miska+2 kluci 


Re: školka 

(16.9.2008 20:04:00)
Ahoj,
náš Martínek taky začal chodit do školky ve 3 letech a byla to taky hrůza, každé ráno brečel. Když si po 14 dnech začal zvykat, onemocněl a byl doma 14 dní. Pak to začalo znova. Navíc nechtěl ve školce cvičit, ani malovat, prostě nespolupracoval. Já chodila do práce, tak to jinak nešlo. Po 4 měsících se nám narodil 2.syn a Martin zůstal s námi doma, protože jsme z vesnice a nebyl způsob, jak ho do školky vozit. Teď mu bude 5 let, začal chodit znovu do školky,protože chtěl mezi děti a je to paráda. Do školky se moc těší, vypravuje mi co dělali a tak. Možná musí opravdu dozrát do věku, kdy už tam chce a chápe spoustu věcí.
 Nezule+3 


Re: školka 

(19.9.2008 16:00:11)
Máme podobnou zkušenost. Dcerka (za měsíc 4 roky) nastoupila do oční školky. Je hodně společenská, ale protože jsem na další mateřské, řešili jsme jestli ji do školky dávat nebo ještě ne. Díky oční vadě jsme neváhali. První týden byla nadšená, chtěla tam zůstat i na spaní. Další týden začal cirkus. Už večer hlásila, že už nikdy, ale opravdu nikdy do školky nepůjde. Ráno pofňukávala, při předávání ve školce ji ode mně musela učitelka odtrhnout. Po pár minutách se ale uklidnila, a když jsem pro ni přišla, tak jsem ještě musela počkat až si dohraje. Další den totéž. Tak ji začal vodit tatínek, příp. babičky, a vše je ok. Večer sice protestuje, ráno remcá, ale jinak je už vše v klidu.
 Linda 
  • 

Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 17:09:20)
Hm, to je docela problém, asi bych ještě vydržela, musí si zase zvykat na nové prostředí a jestli tam je od začátku září - tedy 14 dní, tak má asi ještě nárok brečet a protestovat. Je to fakt těžké zjistit, nakolik si chce dítě "vyřvat" něco, co se mu nelíbí, a nakolik tam skutečně trpí...
 martina 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 17:32:37)
ahoj, cekali jsme asi 3 tydny...kdyz jsme pro nej prisli, tak tam sedel, nehral si s detma...byl nestastnej..rano priserne rval...a jelikoz jsem do prace moc enmusela, ak jsem si ho jeste nechala doma. udelala jsem dobre. ale kazda mame urcite jine podminky. ahojky
 Majda 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 18:37:17)
Ahoj, mám 5.5 letého syna, který nastupoval do školky přesně ve třech letech (skoro na den). Ze začátku chodil jenom na chvilku a bylo to bez problému. Po týdnu jsme ho zvykali na spaní a postupně prodlužovali pobyt až do odpoledne. Ze začátku se moc těšil, je to jedináček, ale jsme taková společenská rodina, takže byl zvyklý být hlídaný a i na kolektiv dětí. Asi po 14 dnech si myslím, že mu došlo, že už to není jenom na zpestření, ale že to bude na pořád a začaly scény. Ráno už v autě po cestě hlásil že do školky nejde, že ho bolí bříško a pod. Do třídy už jsme šli s brekem. Ten ale trval pár minut. Několikrát jsem měla možnost si to ověřit, když jsem třeba počkala za dveřmi třídy a poslouchala, jak řádí. Za pár minut bylo po breku a za chvíli si spokojeně hrál mezi dětmi. Někdy v průběhu října se zklidnil a od té doby dobrý. Trochu něžnější průběh má nicméně každý začátek školkového roku. I když má stále stejnou paní učitelku a se všemi dětmi je kamarád, pořád těch prvním pár dní teskní. Myslím, že děti obecně nemají moc rádi změnu a nevěřím, že tříleté dítě dokáže analyzovat a nebo jenom vůbec popsat svoje pocity dopodrobna. Prostě se mu nechce ráno vstávat a vadí mu, že se situace najednou netočí kolem něj.
Neviděla bych problém v nové školce, souhlasím s názorem, že taky nemusela být školka vůbec žádná a nevěřím tomu, že normální dítě bude mít trauma ze změny. Během těch několika málo dní si ani asi na původní školku nestačilo zvyknout. U nás hodně pomáhalo, když si brečího prcka paní učitelka posadila na klín, vzala do náruče a pod. A taky dost nekompromisní přístup v rodině. Prostě musíme jít do školky, protože maminka i tatínek musí do práce, abychom měli korunky a mohli za ně nakupovat atd. Po třech procesech zvykání ve školce si myslím, že je to ten nejlepší postup. Prostě klidně a sebejistě. Určitě může nastat situace, kdy prcek na školku prostě není zralý a odklad na další rok to může vyřešit, ale neřekla bych, že je to tento případ. Určitě bych komunikovala s učitelkou. A rozhodně bych to nevzdávala. Někdy mi přišlo, že jsem z toho byla víc vynervovaná, než malej.
Držím palce!
 Neznámá 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 18:40:35)
V životě bude nešťastnej ještě mockrát a bude si s tím muset nějak poradit. Dětství je příprava na život. Pokusila bych se zjistit jestli mu někdo neubližuje a pokud ne, nechala bych ho se s tím poprat. Odklizet dítěti překážky z cesty se může dost nevyplatit. Ostatně to lze pozorovat už na dnešní porevoluční mládeži, která často prošla výrazně liberální výchovou. Jsou to mnohdy rozmazlení, neschopní dacani, kteří se se životem poprat nedovedou a tak to řeší porůznu... třeba drogama.
 Znama 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 18:58:28)
Neznama hele, ty drogy lmaji ruznou pricinu, zrovna treba mala laska, moc zakazu, moc povoleni, museni vydrzet vsechno, proste, bezmocnost, dekuji, tak jestli mam moznost pro sve dite neco udelat, tak se do te skolky podivam poradne, jaky jsou ucitelky, jaky jsou deti, jsou oblibenci a sefove co to tam vsechno mlati, vis ja jsem ted byla celej tyden ve skolce to co jsem tam videla me nepotesilo, moje dite tam chodit nebude, a kdyz tak az mu budou ctyri, tri roky to je malo, to te ti 6lety mlati na potkani, co z toho mas, ze tvoje dite se nauci ze se ho nikdo nezastane, ze to tak je, my mame dost problemu i bez skolky, zivot tezkej je i tak
 Neznama 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 19:03:41)
Ale no jistě... já jsem jen reagovala na některé přemrštěnosti co se týče opečovávání dnešních malých dětí... jinak máš pravdu, důvody např. pro braní drog jsou různé. Mimochodem pracuju s drogově závislými a jedna z nejčastějších příčin jsou hyperprotektivní matky. Psala jsem, že bych se snažila zjistit jestli mu někdo neubližuje... .
 hm, 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 20:27:27)
to neznama: Odklizet dítěti překážky z cesty se může dost nevyplatit....mno, tak tahle veta je mozna pravdiva, ale odsud posud. musi se respektovat individualita ditete a take vek ditete a take situace, ve ktere rodice prekazky odstranuji! upkatnovat tuto vetu na chozeni ditete do skolky...dodnes se ruzni nazory, kdy dat dite do skolky...takze pokud nekdo neda dite ve 3 letech do skolky, tak to muze byt pro nej klidne i dobre. zaleyi na individualite. nedo se s tim popere snadno a na skolku si zvykne..na nekoho je proste jeste brzy.
 ilona a její holčičky 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 21:02:20)
Já souhlasím s neznámou. Dneska jsou některé děti příšerné, ale bohužel to není jejich chyba, ale chyba jejich rodičů. Ti by za ně nejraději chodili i do školy a pokud dostane mazánek špatnou známku, není to vina dítěte, ale učitele. Když je potřeba, prostě díte do školky jít musí a ono si zvykne. Nikdy jsem nezažila, že by mi holčičky ve školce někdo mlátil nebo jim nějak hrubě ubližoval. Jedna už chodí do školy a druhá zatím do té "hrozné" školky. Při obou jsem šla ve třech letech do práce, protože mi nic jiného nezbývalo. Obě si zvykly rychle a do školy chodily rády.
 hm, 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 21:09:33)
nelze vsechny deti a rodice hazet do jednoho pytle. mejte se
 ilona a její holčičky 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 21:14:34)
Ale já jsem jasně napsala někteří. Ale asi jsem se u někoho trefila.
 10.5Libik12 


Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 22:33:36)
Tak si zkouším představovat příšerné tříleté dítě, které ve školce pláče po mámě. No moje imaginace má své hranice, ale to prostě nedám.
Dámy, dámy:-©
 MirkaEyrová 


Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 22:46:06)
Víš, Ilonko, ono je to všechno děsně jednoduché, když máš děti, které si v pohodě zvykly. Vidím to optikou mámy postiženého dítěte, jehož postižení "vyšlo najevo" až v deseti letech. Absolvovali jsme jak nechuť chodit do školky, tak strach ze školy... Ale kdybych byla až příliš tvrdá tehdy, v první třídě, kdy syn trávil přestávky na toaletě, protože se TAK BÁL být bez dospělého ve třídě plné dětí... zbytečně bych prohlubovala jeho nechuť ke kolektivu, ke škole. Takto si prožil PO ZMĚNĚ ŠKOLY aspoň rok a půl, kdy chodil do školy rád, s chutí, líbilo se mu tam. Později začaly nabíhat další problémy... Chci říct, že nikdy nevíš, co přesně se v dítěti děje, a jak psala Hm, všechno má své meze. - Před půlrokem mi jedna hodná paní lékárnice vnucovala svou představu o "správné výchově": devítileté dítě odmítá jíst prášky vcelku? Donutit násilím!!! On bude zvracet, ale po čtrnácti dnech si zvykne :-©:-©:-©. Žádné násilí jsme nekonali, a vida, synek se naučil polykat tabletky sám a naprosto v pohodě. Nechápu, kam všichni "drsoni" pořád tak spěchají. A hlavně - PROČ? Oni jsou opravdu tak "silní", že dupou jak sloni - po všem a po všech okolo, a tak se jim snadno stane, že přehlédnou, že třeba těm svým drobkům způsobili celoživotní trauma ;((:-©.
 Marcela 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 21:13:38)
Taky bych ještě vzdržela.Pokud to jde začít postupně,hodinu,dvě do oběda.Nenutit dítě do jídla,ať se nepozvrací, když plácče...Vzít si hračku,Vždy dodržet slib kdy pro dítě přijdete.
Všechno je o lidech,učitelky, děti-nemusí si ,,sednout".Vhodná je opravdu komunikace mezi rodiči a učitelkou.Každé dítě je jiné a potřebuje individuální přístup.Mimochodem si myslím,že dítě je mnohem zralejší ve čtyřech letech,ale někdy to nejde,to je pochopitelné.Píši z vlastní zkušenosti-učitelka MŠ.Přeji usměvavé děti.
 kaczaba_m 


Re: Asi ještě vydržet 

(21.9.2008 11:11:16)
Asi nemůžeme házet všechny děti do jednoho pytle. Znám děti, které prošly tzv. liberální výchovou, v 17 letech ovládala 4 cizí jazyky plynule, byla mistriní v rock and rollu, ze školy nosila jedničky, doma na ní nikdo netlačil, mohla se sama rozhodovat, co chce.... Když jsem se minulý rok na Vánoce kamarádky ptala, jestli má cukroví, tak řekla, že dcera viděla, že má hodně práce (kamarádka je tlumočnice), tak jednou, když se vrátila domů, bylo napečeno.... Kamarádka nikdy děti nebila, možná jenom trochu zvýšila hlas, když už to jinak nešlo... ale určitě nešlo o "klasickou" výchovu.
 Linda 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(15.9.2008 22:42:48)
Hm, to muselo být fakt o nervy :-(. Myslím, že každý začátek je těžký, ale je asi zásadní rozdíl, když dítě dělá "divadlo" doma - brečí, zdržuje, nechce se mu, ve školce při odchodu maminky chvilku pláče - než když celou dobu ve školce probrečí a protrápí se.
 Marie a synek 
  • 

Re: Asi ještě vydržet 

(22.9.2008 11:12:35)
Hmm,radíte vydržet,no nevím,ještě to zkusíme.Máme také čerstvý problém se školkou.Začali jsem s úsměvem,synek byl natěšenej,první den jsem myslela,že mu budou stačit dvě hodiny,ale poslal mě domu,že půjde s dětičkama na písek.Tak jsem ho tam nechalaještě další dvě hodiny pak po obědě jsme sice neradi ale šli domu.Podotýkám,že mu jsou tři roky a chodit bude zatím jen na čtyři hodiny denně.No tak druhý den byl taky parádní,přezuli jsme,vlepil mi pusu a "už di" a utíkal za dětmi,třetí den začal jako ty předešlé dva a já byla přesvědčená,že jsme bez problému a synek zvládl vstup do školy prostě parádně.ALE - ten třetí den jsem pro něj přišla a paní učitelka říkala,že když šli z venku,tak plakal,že už dovnitř nechce,a pak poplakával až do oběda - sice všechno spapal,ale už do něj nic nebylo.No přišli jsem domu,šel spinkat,když se vzbudil tak už měl teplotu a do večera se mu spustila parádní rýma s teplotama a kašel.Co nadělám,samosebou jsem ho na týden odhlásila.JENŽE - synek teď do školky nechce,plače a bojí se že mu nebude dobře a bude zase nemocnej.Nmůžu mu to vysvětlit,dnes ho musela učitelka násilím ze mě strhnout a já ještě venku slyšela jak plače.Nevzteká se,jen lítostivě naříká.Mě to může srdce utrhnout,ale každý říká,jak povolím,už si nezvykne.Tak nevím,jsem zatím doma,ale od října mám domluvenou brigádu.Mám ho ze školky vzít a riskovat,že to bude prožívat za pár měsíců znova???
 kaczaba_m 


Re: Asi ještě vydržet 

(24.9.2008 11:55:49)
Já jsem se neřídila heslem: jen vydržet. Našla jsem novou školičku. Malá tam ráno zůstane bez pláče, přes den si hraje, doma zase zpívá, hraje si, prostě je jako dřív. Ve staré školce ji taky musela ze mně rvát pani učitelka, protože já na to nestačila. Po týdnu ve "staré školce" taky byla nemocná, naštěstí bez teplot. Jestli máte možnost, tak změňte školku.
 kaczaba_m 


Re: Asi ještě vydržet 

(24.9.2008 11:56:01)
Já jsem se neřídila heslem: jen vydržet. Našla jsem novou školičku. Malá tam ráno zůstane bez pláče, přes den si hraje, doma zase zpívá, hraje si, prostě je jako dřív. Ve staré školce ji taky musela ze mně rvát pani učitelka, protože já na to nestačila. Po týdnu ve "staré školce" taky byla nemocná, naštěstí bez teplot. Jestli máte možnost, tak změňte školku.
 Hebe 


školka ve školce? 

(15.9.2008 21:05:04)
Z textu jsem nechápu jedná-li se o soukromou školku, která měla pronajaté místo ve státní MŠ? Nebo dvě státní školky měli jednu budovu nebo Praha 5 neměla budovu pro jednu ze svých MŠ a musela jí pronajímat(to asi ne)? V době současné přeplněnosti MŠ si nedovedu přestavit, že by městský úřad jen tak pronajímal prostory MŠ na jiný účel. A je-li tomu tak, pak se vyplatí, aby se maminky, kterých se to týká spojily a šly si to na úřad vyříkat. Myslím, že teď před volbami mají trochu větší šanci, že to někoho bude zajímat. V každém případě držím palec.
 katka+katka 
  • 

Komunikujte 

(16.9.2008 7:36:10)
Zeptej se jí, proč dřív chodila do školky ráda a teď ne. Určitě to má důvod. Nechybí jí tam kamarádka, nestalo se jí něco špatného, co učitelky? Učitelek se zeptej, jestli se něco nestalo, jak se přes den chová apod.
My máme doma podobné dítko. Pracuju doma, nicméně Katka VYŽADUJE vodit do školky brzo ráno a vyzvedávat až večer, běda mi, když pro ní jdu třeba už ve čtyři hodiny. Má ráda dětský kolektiv (školky, hřiště)... Před rokem se mi ale stalo, že tři dny po sobě nechtěla do školky. První den jsem to ani neprožívala, protože jsem byla nachlazená, takže jsem byla ráda, že nemusím ten den vůbec z postele a Katka si bude hrát vedle. Druhý den už mi to přišlo divné, třetí den mi vysvětlila, že do školky nechce, protože jí Radek sundal tepláčky před Tomáškem a on jí viděl v kalhotkách. Popovídaly jsme si o tom, když se to dozvěděla Radkova maminka taky to řešila (a to docela svérázně). Kačka od té doby normálně chodí do školky.
V podobné situaci byla i jedna maminka z naší školky. Ona to neřešila, potřebují oba platy a do práce si jí ani jeden z rodičů vzít nemohl, holka čtyři měsíce ve školce prořvala, nejedla, nespala, nepila, ale zvykla si a po roce už chodí ráda.
 jandyk+Jiřík04/06+Káťa 11/08 


Re: Komunikujte 

(16.9.2008 14:59:49)
Tak já si teda osobně myslím, že jestliže 6-ti leté dítě dává pohlavky 3letému, tak to rozhodně není v pořádku. je to vina učitelky a rozhodně se to musí řešit. Dětství je příprava na život, to je fakt, a dospělí se taky na počkání nebijí. Mému synovi jsou dva a ze svého okolí vidím, jak jsou děti ze školek agresivní. Prostě si starší dovoluje na mladší.

Ještě jednu poznámku. Nemůže přece matka od dítěte, které chodilo málo mezi děti a bylo mamánek po dítěti chtít, aby ze dne na den bylo bez mámy a ještě v kolektivu dětí. Takže chce to chodit do MC na plavání, zvát často návštěvy s dětmi atd.
 kaczaba_m 


Re: Komunikujte 

(21.9.2008 11:18:25)
Myslíte, že moje dcera je mamánek, když je od 9. měsíce beze mně, protože jsem v tu dobu nastoupila do práce???? Od roku chodila jednou týdně do školičky pro mrňata, aby si zvykla na kolektiv, aby získala nějakou imunitu, když chodila a pořád chodí na různé akce, dokonce byla i několik dnů v týdnu beze mně, když jsem si dodělávala školu????
 p 
  • 

Re: Komunikujte 

(21.9.2008 21:37:55)
HMMM a není to třeba také vina rodičů?
 vlasta 2 děti 
  • 

Vydržte 

(16.9.2008 20:42:13)
Jak čtu příspěvky tak se přidávám k tomu abyste si s prckem sedli a zkusili si o tom v klidu promluvit. Mám dcerku v prosinci jí budou 3 a dnes se mi podařilo ji dostat do školky, protože se uvolnilo místo, vezmou mi ji i když ještě neměla 3 roky, nejdřív sem chtěla až od ledna, ale to už místo být nemusí. Takže také nevím co mě čeká, jsem s dalším dítětem na mateřské a uvítám, když do školky chodit bude, je to opravdu náročné. Andrejka byla pořád zvyklá mezi dětmi v kroužcích, na plavání a pořád sme měli nějaký program, ale od té doby co už jsem těhotná nemohla už takový kvapík zvládnout a teď s miminkem se nikam nedostanem, bude šťastná, že je mezi dětmi, jen mám trošku strach, že nebude mít aspoň opodál někoho koho zná, jinak je samostatná, sama jí, už rok chodí na záchod, a oblékání a obouvání jí také celkem jde a s mluvením je to více než dobré, tak doufám, že se v cizím prostředí sžije a s učitelkami také, je celkem tvrdohlavá a divoká, trochu neposedí.Přeji Vám, abyste to vyřešili, dětičky jsou tvrdý oříšek, když se naší malé něco nelíbí, tak z ní dostat co jí vlastně je, je někdy nadlidský úkol, takže přeji pevné nervíky a aby jste byly všichni v pohodě.
 luca 
  • 

záleží i na době 

(17.9.2008 1:29:14)
Myslím, že záleží i na tom, jak dlouho se dítku ve školce nelíbí. Zpočátku je to normální, že děti brečí (nemyslím si, že to je správný sysém, ale je to v naši společnosti realita). protože jsem byla s druhou holčičkou na mateřské, dala jsem si časový limit 1 měsíc, aby došlo k pozitivní změně, v opačném případě bych si dcerku ještě nechala doma. Horší to je, když máma musí do práce a není zbytí.
 Zubatac 
  • 

Mluvit s učitelkami, případně změnit školku znovu.. 

(20.9.2008 9:12:21)
Tak nevím, já bych rozhodně zkusila promluvit s učitelkami, to hodně napoví, uvidíte, jak budou komunikativní, jak situaci vidí ony... My byly v podobné situaci, když má čtyřletá dcera postoupila v MŠ do vyššího oddělení k jiným učitelkám - do té doby šťastné dítě, které MŠ milovalo. Ale - přesně jak tu někdo píše, ve vyšším oddělení panovala paní učitelka, která měla své oblíbence, ti za odměnu stolovali s ní u stolu, mohli všechno....děti se praly, a bylo to prostě normální atd. Naše dcerka k oblíbencům paní učitelky zjevně nepatřila. Trvalo mi dost dlouho, než jsem pochopila, v čem je problém, ptala jsem se učitelek, ty byly nekomunikativní, pokaždý jsem je svými otázkami zdržovala, odpovědi typu: Už jsou velký, musej si zvykat, nebo co s tím naděláme, tak je skleslá a nelíbí se jí tady, to je povahou... Našli jsme soukromou školku, šli se tam podívat a malá po dvou hodinách povídá: A můžu tu už rovnou zůstat? Já už tam zpátky nechci. (Předesílám, že finálnímu rozhodnutí o změně předcházelo to, že dcera přišla domů s hláškou: Maminko, já nevím, jak to se mnou dál bude, já jsem totiž k ničemu, říkala to paní učitelka...). Tolik k tomu, že děti si musí zvykat, že se s nimi nikdo mazat v životě nebude. Nebude, ale kvůli tomu nenechám přeci cízí nespokojenou ženskou, aby mému dítěti během dvou let zlomila osobnost a zničila sebevědomí. Všechno má svoje hranice, držím palce, ať to dobře dopadne, ale doporučuji si školku pořádně proklepnout.
 kaczaba_m 


Re: Mluvit s učitelkami, případně změnit školku znovu.. 

(21.9.2008 12:09:16)
Ahojky,
moc děkuji a souhlasím. Malá je v nové školce. Byla tam týden a ani jednou neplakala, učitelka jí nemusela tahat, neřvala jako ve "staré školce", kde jsem ji slyšela i o patro níže.... Je celkem spokojena, zapájí se do her, doma konečně mluví (občas až moc :-)))) je to zase moje "staré" dítko. Nechci, aby měla na školku vzpomínky jako já - že mně učitelka zbila, protože jsem neuměla jídlo do sebe naházet a když jsem to udělala, aby jsem se vyhla křiku, tak jsem se pozvracela... tak jsem dostala... je to už 30 let a pamatuju si to do dneška... Když jsme se o tom bavily v práci, tak jsme přišly na to, že každá z nás si pamatuje, jak ve školce plakala... a nic jiného... Proč???? Vždyť počas dětství se fromuje osobnost člověka. A vzpomínky na dětsví mají být nejkrásnější, protože tvoří základ pozdějšího života.
 Janka 
  • 

Rozhodne nenutit. 

(20.9.2008 20:42:43)
Ja osobne bych s dcerou zkousela skolku "nacvicovat", tzn. zustat tam s ni tak dlouho, nez si zvykne.Sice ziju v zahranici, kde je situace ponekud jina, ale urcite bych dite nenutila, kdyz vim, jak spatne to snasi.Muj syn taky potreboval cas asi jeden tyden, kdy jsem byla ve skolce permanentne s nim, nez sam navrhl, ze uz muzu domu.Kdyby nejedl a nepil, nebo se tam proste necitil, jak uz zazanelo v jinych nazorech, nikdy by me nenapadlo ho tam dal vodit. Stejne je podle me nesmysl vodit deti do skolky ve trech letech, je to podle me brzo. tady je skolka povinna od 4 let a pokud se dite z jakehokoliv duvodu neadaptuje , jde az v 5 letech. Tohle funguje vyborne a nemam dojem, ze by Svycarske deti mely nejake problemy se integrovat do spolecnosti.
 Dita 
  • 

Re: Rozhodne nenutit. 

(21.9.2008 20:17:16)
Teorie je to jistě zajímavá, nevím, jak bych ji vysvětlila svému zaměstnavateli. V podstatě se tu řeší a hrotí kravina.
 saskia 


Re: Rozhodne nenutit. 

(22.9.2008 19:53:54)
MIla Dito, asi mas pravdu, resime tady kravinu!Mozna je to jen teorie v CR, v jinych statech to funguje docela dobre...ale Jarka psala, ze tam, kde zije, je situace jina..
Pro me osobne je dulezitejsi, aby se ma dcera citila ve skolce dobre a pochybuju, ze kdybych vedela, ze ten den tam proplace atd, ze bych mohla v klidu do prace.V tom pripade bych se na praci vykaslala uplne.Prece neni cil dnesnich rodicu soupnout dite do skolky za kazdou cenu!!!!!!!!!A jestli nektera z vas namitne, ze financni situace vam neumoznuje....., tak si deti neporizujte radeji vubec.
 kaczaba_m 


Re: Rozhodne nenutit. 

(24.9.2008 12:04:46)
Mám jenom takový dodatek, když se dospělému nelíbí v práci, je tam frustrovaný a "nesedne si" s nadřízeným, jak dlouho tam zůstane? Asi moc dlouho ne, dá výpověď a změní prostředí. Tak proč nutit drobečky k tomu, co se nám samotným nelíbí? Jejich osobnost se teprve rozvíjí, tohle období má být jedním z nejšťastnejších.... A spokojené dítě = spokojený rodič. My jsme změnily školku. Nemáme to už 10 minut pěšky, ale 35 minut mhd, ale jsme spokojené.Obě.
 Tessi & dvojčata kluci 1/2003 


I změna školky může pomoci. 

(26.9.2008 21:03:36)
ahoj, moji kluci ve třech letech měli strašné scény (pláč až do zvracení, začalo počůrávání před pracovním dnem apod.)i po 4 měsících "zvykání" ve školce. Ta se jim prostě nelíbila - chodili na dlouhé procházky po městě místo na zahradu, stále nacvičovali nějaké scénky na veřejná vystoupení a odpoledne je strkali po školce do různých tříd podle služeb učitelek, takže se najednou octli u jiné učitelky a mezi neznámými dětmi. To vše hned první týden ve školce. Stopli jsme to. Do školky šli znovu teď v 5,5 letech. Do jiné. Je to jednotřídka, chodí hlavně na zahradu, všeobecně si víc hrají a méně "musí". Učitelky jsou ve věku babiček. Kluci mě ráno budí, že už musíme jet, nejraději jezdí s tatínkem, když jede do práce, aby tam byli první. Tuhle brečeli, že nechtějí domů po O, že tam chtějí také spát :-) - velmi příjemná situace. Asi má zkrátka všechno svůj čas, ale myslím a také ze zkušenosti mé kamarádky vím, že zkusit změnit školku je také řešení. Musí se tam líbit také vám. Děti neumějí říct, co přesně jim vadí. Umějí jen dát najevo, že něco není v pořádku, že se necítí dobře. Musíme se naučit jim více naslouchat a snažit se jim potom změnou pomoci. Hodně štěstí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.