| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Preference pravé/levé ruky u dvojčat a nejen u nich

 Celkem 31 názorů.
 Tatchud 29 let, syn 2roky + 6měsíců 
  • 

Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(15.9.2008 12:02:23)
... naštěstí je to dobře, protože je nejspíš levák. My rodiče oba praváci, v rodině ani jeden levák, z dvojčat asi taky nebude. Bude mít v životě výhodu oproti mně v tom, že až mu bude někdo nadávat, že má obě ruce levý, tak mu tím bude prokazovat čest - spíš by levákovi vadilo kdyby měl obě ruce pravý. Ať už levý, nebo pravý - hlavně aby je v životě uměl šikovně používat.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(15.9.2008 14:08:05)
Nas Vojta je docela sikovnej, ale taky levej - tak si z toho nic nedelej.

Jako horsi problem vidim smysleni starsi generace o levacich.
Babi tchyne dlouhou dobu nechtela pripustit, ze je kluk levak. Az nas dohnala k psychologovi a... Vojta je levak jako poleno! :-D
 monika-h 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(15.9.2008 15:11:55)
My nejsme leváci,ale s tím jsme se potýkaly ve směru on/ona má odklad do školy?Vždyď si budou lidi myslet,že jsou blbý.Obě děti mám ,jak pytel blech to bych je chtěla vidět chudáky,jak by seděly ve škole:-D
 ALianan 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(15.9.2008 14:59:30)
Já jsem taky levá a nijak mi to v životě nevadí. Naštěstí jsem měla pokrokové rodiče tak nejsem přeučovaná.

Na střední mi učitel na kreslení říkal, že podle jeho zkušeností mají leváci v kreslení vyraznější ( ne lepší nebo horší) projev, prý pozná co nakrelí levák a co pravák. Prý většina umělecky založených lidí byly, nebo jsou leváci.
 +++zuzee 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(16.9.2008 11:27:06)
Syn je taky pravděpodobně levák - upřednostňuje od malička levou ruku. Kreslí s ní, jí s ní...
Chtěla bych vědět jestli před nástupem do školy chodí tyto děti k psychologovi, jestli je to normální postup.Když jsme byly na prohlídce v 18 měs, tak doktorka si toho všimla a řekla, že to tak zatím necháme a před školou že by měl jít k té psycholožce.
Tchýně synovi taky pořád vše přendávala z té levé ruky do pravé, jako by každý musel být pravák...
Jinak moje babička byla taky levačka přeučená na pravačku - muselo to být v té době hrozné pro ty děti. Já sice píši pravou rukou, ale spoustu věcí dělám spíš jako levák. Myslím že málokdo má vyhraněnou 100% jen jednu ruku.
 lklasinka 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(16.9.2008 12:30:13)
proč by měl jako navštěvovat psychologa? já jsem levák mám písmo opravdu úhledné, nikdy jsem nepocítila, že bych něco dělala jinak, vystudovala jsem v pohodě a to nebyly tenkrát pomůcky pro leváky.
 +++zuzee 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(16.9.2008 12:40:41)
No to mi právě taky nejde do hlavy, proč by tam měl chodit, proto jsem se ptala jestli je to tak běžné.
 lklasinka 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(16.9.2008 12:44:52)
prosím tě vyprdni se na to, třeba to myslela jako kdyby nebyl vyhraněný nebo tak. Jinak bych z toho opravdu nedělala vědu, u nás ve školce to nikdo neřeší. Opravdu to není žádná vada, a jestli si to někdo myslí, tak je praštěný.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(17.9.2008 6:32:19)
je bezne, ze v predskolnim roce navstivi skoku psycholog, ktery si bude vsimat laterality deti. Mozna si Vas pak pozvou, prece jen levaci maji sva specifika a pokud sama nejsi levak, budes mit i problem naucit dite zavazovat tkanicky u bot.
 +++zuzee 


Re: Náš prcek je levej na většinu věcí... 

(16.9.2008 12:44:42)
I když teď jsem se dívala na internetu, a návštěva v pedagogicko-psychologické poradně je možná. Hl. pokud tam není jistota, že je dítě ve skutečnosti levák.
 libra, 2 děti 
  • 

dotaz 

(15.9.2008 14:28:42)
máme doma taky leváka - předškoláka, nedoporučili vám v poradně nějaké speciální procvičování motoriky pro leváky?
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: dotaz 

(16.9.2008 6:43:55)
ja mam doma primo brozuru se cviky pro levaky predskolaky, ale nazev fakt z hlavy nevim
 lklasinka 


Re: dotaz 

(16.9.2008 7:56:57)
Ahoj já i manžel jsme leváci, náš starší je levák předškolák, používáme jenom pastelky trojhránky, nůžkama stříhá od mala normálníma, konec konců manžel a já taky, ve škole už se plničkou nepíše, alespoň tady ne, tak je to jedno kterou bude psát.
 barbora 
  • 

Ani levák ani pravák 

(15.9.2008 15:42:19)
Já jsem uplně uprostřet-pravou rukou píšu pouze proto,že mě to nutily učitelky ve školce a v papírech pro 1. třídu jsem měla napsáno,že jsem pravák.Nemám upřednostněnou ani jednu ruku,oko,nebo nohu-jím tak,jak chytnu příbor-občas jako levák občas jako pravák-čtu odzadu i odpředu bezproblémů a když do mě strčíte,tak před sebe dám pokaždé jinou nohu.Neřekla bych,že levorukost je kvůli tomu,že ten člověk měl být dvojče-co bych měla potom být já?-trojče?-a moje dvojče levák i pravák "zmizely" a já jsem oboje?-to mám štěstí,že to nebyli holka a kluk-to bych dopadla
 olsche 


Re: Ani levák ani pravák 

(15.9.2008 19:52:52)
Ty jsi odborně řečeno ambidextrik ;)
 Káťa+2 Škubánci 


Praváci 

(15.9.2008 17:26:21)
Moje dvojčata jsou praváci. Já mám nevyhraněnou lateralitu, některé činnosti dělám levou, pravou píši, do levé ruky beru lžíci, když jím polévku.. někdy levou i píši, to tehdy, když zapomenu, že psát se má pravou :-)) Nebo když dělám poznámky u počítače, jelikož vpravo mám myš, tak vlevo píšu :-) Lehce mě přeučovali na pravou, žádným velkým nátlakem.

Můj bývalý přítel má dvojčata, identická, jeden je pravák, druhý levák.
 Nikki 


pravačka/levačka 

(15.9.2008 18:01:15)
My jsme v těch dvaceti procentech :-D. Mám identické holky, předškolačky. Jedna levačka, druhá pravačka. S manželem jsme oba praváci. Legrační je, že když měly obě současně ječné zrno, jedna ho měla na pravém, druhá na levém oku. Podobně to bylo se zánětem středního ucha:-) Asi je dáme na tenis, v deblu budou určitě neporazitelné ~j~~j~
 monabe 1+3 


A jak je to tedy s trojcaty? 

(15.9.2008 22:03:26)
Nas starsi syn je levak, teoreticky se da rict, ze je z dvojcat, ale je jiste, ze jeho dvojce pokud se vyvijelo, tak opravdu jen par dni, na UZV v 5. tydnu uz totiz po nem nebyla ani stopa. A jak je to teda u trojcat? Nase prtata maji 20 mesicu, takze zatim nedovedu odhadnout, kdo je levo a kdo pravoruky. Mozna snad holcicka bude levacka, ale identicke kluky bych v tuto chvili tipovala na pravaky...a pak v tom ma mit clovek jasno.
 Tvoje horší já 


Levorukost u dvojčat a dědičnost - jak to tedy je? 

(15.9.2008 22:20:25)
Jsem z jednovaječných - identických dvojčat. Jsem levačka, moje sestra je pravačka. To by mohlo podporovat teorii o dvojčatech.
Ale - dvě z mých tří dětí jsou leváci. Přitom aspoň u mladšího syna bylo těhotenství sledováno prakticky od vynechání menstruace, ultrazvuk by případné dvojče pravděpodobně odhalil.
A není zvláštní, že dvě děti ze tří jsou také leváci?
Mimochodem - švagrová je levačka a její dcera taky.
Tak nevím.
 lklasinka 


je to snad nemoc? 

(16.9.2008 8:06:21)
Podle mě je to úplně jedno, každý pořád zkoumá proč to tak je, jako kdyby to byla nějaká nemoc, a jak vůbec někdo může vědět, že pravá je ta správná??
Já jsem levák, manžel je levák, náš syn je levák a dcera pravák,takže pro nás to bude složitější učit praváka.
~j~
 Hanka 75 


Re: Levorukost u dvojčat a dědičnost - jak to tedy je? 

(16.9.2008 10:54:49)
Pravděpodobně i ultrazvuk druhé embryjko zachytil, ale ani to není jisté. Vím to ze zkušenosti své i jiných maminek čekajících dvojčátka, že byla na ultrazvuku "objevena" až např. při dalším ultrazvuku. Na prvním bylo vidět jen jedno embryjko, na druhém teprve i to další a mě osobně se stalo, že cca 5 min lékař i já jsme pozorovali jen jedno. Byla v zákrytu.
 Renata 
  • 

Re: Levorukost u dvojčat a dědičnost - jak to tedy je? 

(16.9.2008 13:58:38)
Dvojčata jsou myšlena identická. Něco jiného jsou dvojvaječná, tedy když každé dítě roste z jiného vajíčka, a to je právě případ těch těhotenství, kdy asi 30% těhotenství začíná jako víčečetné a končí porodem 1 dítěte. Myslím, že tady autorka smíchala hrušky s jablky, dvojvaječná dvojčata jsou zkrátka sourozenci počatí v podobném okamžiku a výzkum dvojčat identických se jich vůbec netýká.

Že vy sama jste z dvojčat (identických?), neříká nic o tom, že nemáte dědičnou vlohu k leváctví. To je právě to, nikdo neví přesně, jak to s tím děděním je, a je možné, že i vaše sestra má vlohu k levorukosti, která se třeba projeví až u jejích vnoučat - ne každý, kdo má vlohu, je levák, a naopak totéž. To, že je leváctví v širší rodině, vám možnost rodové dispozice dává, původ z dvojčat tady situaci spíš mate než ujasňuje...

Levé, pravé, hlavně že jsou to šikovné děti a že se rozdíly opravdu přestávají dělat. Od učitelů mám informace, že v minulých letech bývá v prvních třídách třetina až polovina (!) leváků, takže uvidíme, jaká procenta v populaci, nepřeučované a jinak neovlivňované, budou za 2 generace...
 Renata 
  • 

dvojvaječná 

(16.9.2008 14:01:55)
Aby to nezapadlo, to, o čem se mluví, že těhotenství začíná jako vícečetné a po 12.týdnu již je jen jeden zárodek, to jsou prakticky vždycky dvojvaječná těhotenství. Naopak, pokud doktor nějakou dobu na UZ "nevidí" dvojče, je v zákrytu, to bývají často identická, v jednom obalu, na jednom místě.
To jen pro doplnění :-)
 Colorlight 


Tak nevím 

(16.9.2008 8:53:45)
Mám šestiletého chlapečka leváka, pak dvouletá dvojčátka, u kterých jsem zatím preference nevypozorovala.
Bylo by mi hrozně líto, jestli první dítě pochází ze syndromu mizejících dvojčat. Protože představa, že má sestřičku či bratříčka vrstevníka mi připadá krásná.

Jinak co jsem tak vydedukovala - říká se, že při složení rukou křížem na hruď praváci dávají níže levou ruku, nahoru pravou a leváci naopak. Nebo při spojení dlaní s propletenými prsty - praváci mají pravý palec nahoře, leváci levý. Není ta levorukost - pravorukost určena tím, jak měly děti ty ručičky poskládané přes sebe v děloze?
 Michaela Pecharová 


Re: Tak nevím 

(16.9.2008 13:57:43)
No tak nevím. Jsem pravák, ale při složení rukou na prsa mám nahoře levou a při sepnutí dlaní zase levý palec. To je divné, ne? A o dceři mi v psychologické poradně tvrdili, že je vyhraněná jen na 74%, může to být třeba i u mne?
 Mab 


Re: Tak nevím 

(16.9.2008 19:01:00)
Já to mám taky obráceně, nemůže to být třeba naopak - tedy na hruď pokládám jako první svou dominantní ruku, tzn. je dole a stejně tak i s palci? Proplést ruce opačně byl pro mne docela problém.
 Yitta 


Re: Tak nevím 

(19.9.2008 1:09:25)
Jsem pravák a musím říct že s proplétáním rukou to mám stejně - palec levé ruky překrývá palec pravé ruky, naopak je mi to nepřirozené. Stejně tak s křížením rukou. Akorát si teď nemůžu vzpomenout jak je to s voděním za ruku..tam mi je jedno propletení prsů příjemné a pohodlné, ale když je to prst jinde, tak tak dlouho nevydržím..
Zas je fakt že všechny šroubovací uzávěry otevírám levou a většinou levou zvedám i hrnky a sklenice :)
No je to zajímavý.
 radule 
  • 

dedicnost ? 

(19.9.2008 19:35:32)
moc by me zajimalo, jak je to s tou dedicnosti.
u nas v rodine se ty sklony urcite dedi uz nekolikatou generaci. jinak si nedovedu vysvetlit tolik levaku v rodine.
jsem uz treti generace levaka a muj syn bude nejspis take (v peti letech jeste tuzku ani nic jineho do prave ruky nevzal).
stejne tak i u mych bratrancu. nase babicka levacka, jejich mama (moje teta) taky levacka a bratranec taky levak.
 Katka  
  • 

Re: dedicnost ? 

(21.9.2008 21:55:48)
Tak já mám čtyřletá dvojčata, z nichž jedno je pravák a druhé levák. Poznat to bylo hned, jak začali brát věci do ručiček. Prostě jedno je pravák a druhé levák jak poleno. Já sama jsem přeučený levák, manžel pravák, ale v rodině jak mý tak manželově máme hodně leváků. Většina známých co má dvojčata tak má taky jedno pravoruké a druhé levoruké.
 Jáňa+tři sluníčka 


Re: dedicnost ? 

(22.9.2008 15:19:36)
tak já zkusila proplést prsty a mám nahoře levý palec, ale ruce zkřížené na prsou mám navrchu pravou:-D, tak nevím co vlastně jsem?! Píšu levou(obstojně i pravou),odrazová noha levá a oko levé(byť vzduchovku drží jako pravák a tímpádem mířím "přes oko";).Moje dvě dcery používají výhradně pravou ruku(manžel pravák), ale obě mají zkříženou lateralitu(tj.vedoucí oko,noha a ucho levé), má sestra i oba její synové jsou leváci(její manžel pravák, naši rodiče oba praváci). Vidím to spíše na genetickou záležitost, než takové množství zaniklých dvojčat, zvláště u té 2x stejným způsobem zkřížené laterality se mi to zdá mnohem pravěpodobnější.
 Tessi & dvojčata kluci 1/2003 


Díky 

(4.10.2008 22:15:21)
Děkuji autorce textu, která mi konečně objasnila záhadu. Mám jednovaječná dvojčata a stále jsem se divila, když se všude píše, že o "leváctví či praváctví" se rozhoduje už v děloze, jak je potom možné, že s identickými geny je jeden jasný levák a druhý jasný pravák. Tak už to vím.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.