| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Za normální porod

 Celkem 245 názorů.
 janaconda 


huráááá :-) 

(8.9.2008 10:50:25)
určitě přijdu..
Jana
 Bohdana 
  • 

Re: huráááá :-) 

(8.9.2008 10:51:54)
Mě to mrzí, na 13.15 jsem objednaná u dr, takže nemám šanci to stíhat. Bojuj za dvě!
 svetluska.d 


o tom jsem nikdy neslyšela 

(8.9.2008 12:58:02)
Ani nepříjdu a kdo to organizuje?
 Ivory 


Re: o tom jsem nikdy neslyšela 

(8.9.2008 13:05:09)

Konečně,

vždyt se v našem porodnictví za posledních 20let nic nezměnilo.......pojedu přes celou republiku.
 Jíťa 
  • 

Změnilo se toho už hodně 

(8.9.2008 14:28:36)
Promiň, ale jak můžeš tvrdit takovou pitomost, že se "za posledních 20 let nic nezměnilo"?

Já rodila před 17-ti lety a vloni a ten rozdíl je skutečně dost podstatný a to jak ve vybavení porodnic, tak v přístupu personálu, o (ne)možnosti přítomnosti tatínka u porodu ani nemluvě.

Souhlasím s tím, že je stále co zlepšovat, ale změny tu jsou a to dost podstatné!
 svetluska.d 


Re: o tom jsem nikdy neslyšela 

(9.9.2008 8:33:42)
nevím proč já to mám 10 minut a je to u nás v pohodě.
 Jana a, 8mi leta Anička 
  • 

Re: o tom jsem nikdy neslyšela 

(8.9.2008 14:06:49)
podívej se na odkaz v příspěvku dozvíš se víc...
 Róza 


děs 

(8.9.2008 15:40:48)
Ty stránky jsou fakt děs. Jen si přečtěte ty příklady. Porodní asistentka je tam prezenovaná jako osoba, která "vždy ví" a doktor jako trouba. Že by to bylo tak jednoduché?
Zavání mi to spíš fanatismem.
 Kačka + dvě dráčata 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 15:53:10)
tak nevim... také jsem nahlédla na uvedené stránky a po přečtění krátkých příběhů na téma porodní asistentka/dula = archanděl Gabriel a lékaři jako banda tupců.. no nevim. každá mince má dvě strany, rodila jsem dvě děti, obě v porodnici, nemůžu si na nic od A až do Z stěžovat a i přesto nejsem odpůrcem domácích, nebo "nelékařsky" vedených porodů. Každý jak se cítí.... pokud je ta demonstrace ve smyslu: těmto a těmto porodnicím chybí toto a toto vybavení, je nedostatek lůžek, zdravotních sester apod.... beru...., ale pokud tam bude demostrovat hromada ženských, co tam budou jen proto, že se na ně křivě podívala sestřička v porodnici a tímpádem jí celý pobyt kompletně zkazila... no tak potěš...
 Carla J 


Re: děs 

(8.9.2008 16:09:39)
Teda Kačko,
asi by si tolik žen nestěžovalo, že se na ně koukla blbě sestřička. Tady jde spíš o to, že na rodičku neberou ohled, holt doktor chce mít do oběda odrozeno, tak to popožene čím se dá a co dítě a co matka ho tolik netrápí. Když se ohradíš, tak ti pak dají sežrat.
 Kačka + dvě dráčata 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 16:54:15)
nevim no, nesetkala jsem se po dobu obou těhotenství a obou porodů s neprofesionálním přístupem at už od sestřiček, tak od lékařů. je pravda, že když jsem rodila druhou dceru, tak ve vedlejším porodním boxu rodila paní, která měla menší hysterický záchvat, že už nemůže ...,tak na ní doktor zařval, že holt musí a bylo. víš jak, asi jako všechno ostatní, tohle je jen o lidech o ničem jiném. já osobně neznám žádného porodníka, který by nutil maminu porodit co nejrychleji jen kvůli tomu, aby stihl oběd, nebo cokoliv jiného. Domácí porody neodsuzuji, jak jsem už psala, ale já sama bych na to neměla. v porodnici jsem se cítila v bezpečí, na dosah všemožné techniky atd..... byla bych pro demonstrovat třeba za zvýšení kvalifikace zdravotních sester, za to, aby čeští lékaři jezdili častěji "na výměnné pobyty" do jiných nemocnic, aby bylo víc peněz na lepší zařízení... ale tohle mi přijde /už podle těch stránek/ jako válka mezi zastánci přirozeného a lékařsky vedeného porodu.
 Děs - proč jako? 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 17:23:15)
No jasně, tobě se nic nestalo, tak nikomu, že. A přijde ti normální, že na paní při "hysterickém záchvatu" doktor zařval? Dle mě je to velmi neprofesní.Porod bolí, každý ho prožíváme jinak, se strachem, stresem apod. Nějaké vyřvávání je absolutně nepřijatelné. Myslíte, že na citlivou ustrašenou ženu platí řvaní? To ji jen víc frustruje. A jinak, přijde ti normální, že jsi to slyšela? Že se rodí tak, že jedna žena slyší druhou? To je pro mě dost nepřijatelná představa.A za takové normální věci, které by dávno měli být (aby se budoucí maminka nemusela bát, že bude mít smůlu a odrodí ji napruzená důra, odstranění hekáren a rutinních nástřihů apod), aby se už u nás konečně ustoupilo od starých komunistických praktik a začalo se opravdu rodit normálně. Není to o tom, že se někdo křivě podívá.
 Kačka a dráčata 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 17:50:43)
no, já se tomu doktorovi nedivím. proč, to bych vypisovala, dalších dvacet řádků s argumenty, že ta paní /která se mnou mimochodem byla na pokoji a dodnes se přátelíme../, měla prostě problém ohrožující miminko a bylo NUTNÉ, aby spolupracovala a tlačila ve chvíli, kdy jí řekli, že to bude nejlepší...jestli považuji za normální, že jsem rodila v porodnici, kde je porodní sál s několika porodními lůžky oddělenými příčkami, kde je prostě slyšet, no vzhledem k tomu, že jsem si tu porodnici vybrala sama, tak ano. každý by asi chtěl /tedy každá/, rodit v sešeřelé tiché místnosti, kde by plály svíce, za hooodně tlustou zdí by seděl doktor a hrál by na počítači piškvorky a přišel by jen, kdyby se "něco" dělo......, obávám se, že tohle je opravdu hooooodně vzdálená budoucnost, s ohledem na finanční možnosti našeho státu. a taky s prominutím mi to připadá jako zbytečné vyhození peněz.
 monika-h 


Re: děs 

(8.9.2008 18:25:21)
Já tedy nevím,jak se ta dotyčná chovala,ale nedávno jsem byla se svojí dcerou /7/ na krvi kde každé dítě má jen kousek k tomu ,aby brečelo a seděly jsme s těhulí,která na vpich jehly dělala hlasitě AU a tvářila se ,jako když jí řežou kus masa za živa.Zrovna ty ksichty musela dělat na nás a každého aby všichni viděly,jak chudinka trpí,měla jsem chuť jí dát pár facek aby se probrala.Tak zrovna tuhle blbku bych chtěla vidět u porodu chudáci doktoři.
 helena 6 
  • 

vnímání bolesti 

(9.9.2008 10:15:48)
Tak ty máš opravdu pochopení. Já například nemám problém s vtáním zubů, ale když mi berou krev nebo dávají injekci, vnímám to jako velmi bolestivé a nepříjemné. A vzhledem k tomu, jak se soustředím, abych neomdlela, tak si neuvědomuji, jaké dělám ksichty. A porod mě nebolel téměř vůbec, kdybych tedy nakonec nemusela císařem..
Nechápu naprosto tvůj postoj. Každý zákrok vnímáme prostě jinak a trošku ohledů by neškodilo!
 Saraqua 
  • 

katastrofa 

(8.9.2008 22:40:27)
No, nic proti ničemu, ale při porodu musí matka spolupracovat, tam jaksi nejde říct "už nemůžu" a jít od toho. To pak není divu, že se doktor neudrží, když třeba ví, že se to dítě nedej bože, někde dusí. Ale to se děje i na jiných odděleních, nejen na porodnici. Proč by se mělo demonstrovat jenom za porody, proč se nedemonstruje i za ostatní. Jeden důvod je asi to, že jsme vůbec rádi, že ještě nějaký doktor v nemocnici zbyl, neboť lékařů a sester rapidně ubývá. Řeknu Vám jiný případ, který mi přijde fakt jako katastrofa. Starší paní, důchodkyně, zjistí, že nemůže dýchat, že se dusí. Je tedy přijata do nemocnice s anginou pectoris, má ucpané cévy a je třeba rychlý zákrok - cévy pročistit. Milá paní vyfasuje žiletku s pokynem, aby se sama v tříslech oholila, protože tento zákrok se dělá třísly. Paní je ale tak v šoku z toho všeho (a ve svém věku zcela jistě není zvyklá na pravidelné holení v tříslech), že se zkrátka pořeže. Když se pak ocitne na sále, dostane od doktora sprďunk, že je pořezaná, krvácí a tudíž zákrok nelze třísly provést a musí se provést cévami v ruce. Mně se to zdá naprosto neskutečné jednání. A takových případů by se našlo víc. Já osobně mám taky dost špatný zážitek z mého porodu v roce 1986, při posledním porodu v roce 2004 jsem byla spokojená, kromě jedné doktorky, která byla taky dost nepříjemná. Akorát nevím, jestli nějakou demonstrací lze lidem nařídit, aby se jak mávnutím proutku chovali eticky. Někdo je prostě náladový - tak jako v jiných profesích, a někdo dokáže jednat mile v každé situaci. Co mě ale velmi překvapuje, tak je to, že ty nepříjemné osoby u porodu, byly vesměs ženy! Sestry, doktorka ... Doktoři byli naprosto v pohodě. Je to zvláštní, protože ty ženy by spíš mohly vědět, jak se rodička cítí a podle toho jednat.
 monika-h 


Re: katastrofa 

(9.9.2008 9:40:28)
S chlapama se líp dělá i v práci.Ženský jsou hysterické,pomlouvačné,závistivé-neříkám že všechny,ale osobně mám raději doktory.
 Petr 
  • 

neprofesionální přístup 

(8.9.2008 17:40:17)
Máme tři děti. Při všech třech porodech se moje žena setkala s neprofesionálním přístupem. I kdybych nepočítal mnoho podobných svědectví od přátel, je za co demonstrovat. Bohužel to mám z Moravy daleko :o(
 Kačka a dráčata 
  • 

Re: neprofesionální přístup 

(8.9.2008 17:54:21)
mrzí mě, že má Vaše žena s českými porodnicemi špatnou zkušenost.
 Linda 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 22:00:53)
To je ale veliká hloupost, co jste napsala, kvůli obědu se porody opravdu neurychlují. Jsem z oboru a něco o tom vím. Možná z toho můžete mít všelijaké pocity, ale hodně je to o tom, že rodičky se na nic nezeptají a pak bědují, že jim nikdo nic neřekl.
 Lenelka 


Re: děs 

(8.9.2008 22:02:58)
To bude mozna tim, ze ony se ty maminky nemaji ptat, ale informace jim maji byt podavany AUTOMATICKY od personalu a na kazdy zakrok ma mit personal SOUHLAS od maminky (nebo nesouhlas, ze?).
 Linda 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 22:17:12)
Ale nene, jasně že se ptát mají. Pak by možná netvrdily, že doktor spěchal na oběd, ale dozvěděly by se o tísni svého plodu:-), aspoň dodatečně. Souhlasy - samozřejmě, když je na to čas a je volba, ono při porodu často není čas a není volba. Nějak se mi těžko představuje, jak doktor vší silou brzdí rodící se dítě s omotaným pupečníkem, informuje rodičku, slušně se ptá, zda může kličku přehodit:-). Ne,nic ve zlém, myslím že jsme každá měla na mysli kapku jiné situace.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: děs 

(8.9.2008 22:22:03)
Lindo, a co tedy tomu doktorovi brání v tom, aby příslušné informace podal dodatečně, aniž by musel být "vyslýchán"?? ~g~ Bezohlednost, bohorovnost, nebo jen prostá lenost?
 Linda 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 22:40:38)
Tak to fakt nevím, záleží kterého doktora máš na mysli - asi je nebudeme házet do jednoho pytle, že ne? Zásadní informace by samozřejmě sdělit měl, ale jak má vědět, do jaké míry to rodičku zajímá? Některé stačí třeba: chvilku se nám to zaseklo, tak jsme to popohnali a miminko je v pořádku- a je spokojená, jiná chce vědět mnohem víc - třeba dávky Oxytocinu, frekvenci srdíčka plodu, sílu děložní kontrakce, Apgar skóre aj. - a to je pak líná huba hotový neštěstí. Nepotkala jsem doktora, který by na přímou otázku neodpověděl.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: děs 

(8.9.2008 22:45:55)
Bohajeho, Lindo, má PŘEDPOKLÁDAT, že ji to zajímá, vždyť je to její dítě a její tělo. Bohužel je často zvykem, že neřeknou ani búúúúúúú. A na otázky odpovídají hodně neochotně, občas i pěkně lžou. Rv Často taky ta žena není ve stavu, kdy je schopná se aktivně zeptat, než doktor prchne.
 Lenelka 


Re: děs 

(8.9.2008 22:47:35)
Lindo, jak popohnali??? Bez souhlasu??? To je proste pro me neuveritelne, asi uz ziju moc dlouho v zahranici, ale za takove jednani by tu byl dotycne ihned kazensky potrestan, platil by odskodne a pri dalsim podobnem prohresku by byl bez mista! Informovat je zaklad, kdo neumi komunikovat at jde do vyzkumu!

Je jedno, jestli to maminku zajima nebo ne, na informace ma pravo a je povinnosti personalu ji informovat.
 Apolena. 


Re: děs 

(8.9.2008 22:58:40)
"chvilku se nám to zaseklo, tak jsme to popohnali"

Lindo, fakt ti připadá v pořádku takhle s někým mluvit?? S normální, dospělou, svéprávnou ženskou?

Tý vole. Zaseklo se to.
 Linda 
  • 

Re: děs 

(9.9.2008 10:12:34)
Mně zas nepřipadá v pořádku "tý vole" :-)))))) Od dospělé svéprávné ženské:-))))).
Jinak k tomu příkladu - divila by ses, ale hodně rodiček opravdu žádné podrobnosti slyšet nechce, rozhodovat nechce - nechám to přece na Vás pane doktore, vždyť vy tomu rozumíte. Ale ty jistě nechodí ohnivě diskutovat na rodinu.
 jana38 


Re: děs 

(9.9.2008 11:32:40)
Lindo, no ale to není důvod, aby postoj "Nechám to na vás pane doktore" dopředu předpokládali u všech, ne?
 Linda 
  • 

Re: děs 

(9.9.2008 15:26:16)
Samozřejmě že ne! Důležité informace a zásadní rozhodnutí musí probrat s každou rodičkou, tedy když je na to čas. Ale dál trvám na tom, že polovina nedorozumění a stížností je i z neschopnosti komunikace ze strany naší - ze strany matek. Mně se to osobně stává docela často, že mi něco vrtá hlavou ex post, ale snad je lepší si toho doktora najít a zeptat se ho, než tvrdit veřejně na internetu, že u mého porodu spěchal na oběd. To je nefér.
 10.5Libik12 


Re: děs 

(9.9.2008 15:30:23)
A já si myslím, že na informovaný zákrok má zcela neoddiskutovatelné právo v pražské porodnici(nemocnici) i eskymačka, která neumí česky.
 bono 


Re: děs 

(9.9.2008 20:07:18)
a já jsem byla svědkem toho, že rodičce bylo vysvětlováno to a ono a ona to za pár dní popřela. Prý jí nikdo nepoučil. Mamina byla sice informována, ale vzhledem ke svému bezprostřednímu stavu byla jednoduše lehce v euforii a nic si nepamatovala. Občas je to i pro personál fakt těžké.
 Raďulka 


Re: děs 

(8.9.2008 23:02:58)
Lindo, jestli jsi z oboru a nepotkala jsi doktora, který by nezodpověděl dotaz tak jak má, tudíž bez blbých keců ve stylu tomu byste stejně nerozuměla, tak asi pracuješ jen s doktorkami. To byl vtípek... :-D:-D:-D
Jsem taky zdravotník a věř mi, že se s takovými doktory potkávám ve své praxi i jako pacientka, matka nemocného dítěte atp. naprosto běžně. Jenže mně na rozdíl od laika nedělá problém dotyčnému doktorovi říct aby mi řekl vše i to co chce raději zamlčet, ano v takových chvílích se holt musím ohánět tím, že jsem zdravotník. A je mi líto, že laik se tímto ohánět nemůže, protože když řekne že má info z netu tak se mu doktor většinou vysměje :-©

Jestli jsi tedy porodní asistentka, tak doufám že se nikdy v proodnici nepotkáme, protože aby mi někdo řekl po akci "trošku jsme to popohnali" to by dopadlo jedině tak, že bych to popohnala i já, ale směrem k žalobě!
 Lenelka 


Re: děs 

(8.9.2008 22:25:07)
Lindo, ha ha, no tak to presne se stalo pri mem prvnim porodu a informovana jsem byla. Nikoli doktorem, ale PA. A nikoli v Ceske Republice....
 Linda 
  • 

Re: děs 

(8.9.2008 22:34:55)
Jako co? Že se tě ptali, jestli mohou přehodit smyčku? A co kdybys řekla že ne?
 Lenelka 


Re: děs 

(8.9.2008 22:42:02)
Lindo, ne, neptaly, vzdyt jsem psala, ze jsem byla informovana, tohle povazuju za otazku zivota a smrti, takze souhlas nepotrebuji. Ovsem takove pichani oxytocinu bez souhlasu (a ze to se v ceskych porodnicich deje, jen aby se ten porod trochu urychlil...) a jine lahudky, tak za to bych zalovala az by se zelenalo. Bohuzel v CR se tak nedeje, pak si personal dovoli, co si dovoli...
 lila 
  • 

Re: děs 

(9.9.2008 8:40:08)
lindo

chtěla bych vidět rodičku , vystresovanou z porodu, neavíc neprofesionálku v oboru porodnictví, jak se na něco ptá.
Na vysvětlování , třeba i po zákroku , by měl být snad zdravotnický personál, ne?
 Martina+Berťas+? 
  • 

Re: děs 

(9.9.2008 11:11:43)
souhlas. možná tohle přirovnání vyzní blbě, ale já když sedím u zubaře v křesle tak mi taky říká: teď vám to odsaju, teď budu vrtat, teď tam strčím to a to, tak se nelekněte.... a taky snad nejsem dentista, abych tomu musela rozumět. uklidňující je, že vím co se se mnou děje. a né stylem jáááu, to bolí... no, to jsme jen píchli vodu. to že doktor/PA neřekne proč to dělá, je jiná věc, na to mám ústa abych se zeptala, chci-li. ale já mám tu zkušenost výše popsanou...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: děs 

(9.9.2008 11:13:58)
Koneckonců, i když někomu provádím nějaký zásah u počítače, taky mu říkám, co zhruba dělám a proč. Případně se zeptám na názor, pokud existují různé použitelné varianty řešení. Kolega, který tohle nedělá, je u uživatelů silně neoblíben ;)
 zuzini 


Re: děs 

(9.9.2008 21:50:33)
Vidíš a mně to říká, všechno do puntíku a mé devítileté dceři taky. Dokud jsme k němu nechodily bála se zubaře, u něj se směje. ;)
 zuzini 


Re: děs 

(9.9.2008 21:53:09)
Jé promiň, já četla, že Ti nic neříká :-)
 Liška s banem :) 


Co to má být "normální porod" ? 

(8.9.2008 16:18:07)
Podle mé zkušenosti je přístup lékařů často mnohem lepší, než přístup porodních asistentek - tu úšklebek, když rodící žena řekne, že to fakt dost bolí, tu až nevybíravá žádost, aby se maminka chvíli nehýbala, nebo ten monitor nikdy nenatočí, atd.. Doktoři projevovali mnohem více lidskosti, než ty podobnými peticemi vychvalované porodní asistentky. Občas se sice najde milá porodní asistentka, ale to je spíš vyjímka než pravidlo.
 Darasek 


Re: Co to má být "normální porod" ? 

(8.9.2008 21:38:32)
Tak to se musím zastat porodních asistentek.já rodila 2x.Pokaždé v jiné porodnici.Měla jsem vždy výbornou asistentku,která byla profesionálka a hlavně se chovala lidsky.Mají hrozně náročnou práci a platově na tom nejsou nic moc,přitom většinou ten porod vedou samy,mudr. přijde až na konec.Nechápu,za co tam chcou protestovat.Já bych doma nikdy nerodila,je to nezodpovědné,pokud dojde ke komplikacím a sanitka nedojede včas,tak co potom,asi každý doma nemá třeba inkubátor nebo porodní sál pro císařský řez.
 Apolena. 


Re: Co to má být "normální porod" ? 

(8.9.2008 21:44:54)
Daras,
když doma rodit nechceš, tak doma neroď. Nikdo tě nenutí.
Pokud bys doma rodit chtěla, určitě by sis sháněla informace, takže bys věděla, jak se řeší při domácím porodu případné komplikace. Určitě by ses dozvěděla i to, že zdravý novorozenec přežije ve zdraví i bez inkubátoru.
 Sylvie 


Re: Co to má být "normální porod" ? 

(8.9.2008 21:51:27)
Nechápu,za co tam chcou protestovat.

Za faktickou (nikoli pouze teoretickou) možnost volby? Aby třeba nemocnice nevolala sociálku na matku, která se rozhodne rodit ambulantně? Aby bylo úředníky umožněno plně otevřít porodní dům v Praze? Aby ženy, které chtějí rodit doma, tak mohly učinit, aniž by jim byly házeny klacky pod nohy? Aby k diskuzím na ministerské úrovni, co a jak dál s českým porodnictvím, byly přizváni též ty, kterých se to týká v první řadě - matky a porodní asistentky?
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Co to má být "normální porod" ? 

(9.9.2008 21:36:39)
Přesně tak, jde o svobodu volby. Proč by se žena nemohla rozhodnout, jakým způsobem chce porodit (tedy pokud se v jejím případě takto rozhodovat lze).
 adélka 
  • 

Re: Co to má být "normální porod" ? 

(9.9.2008 20:34:51)
Je to jen a jen o lidech. Mám za sebou 2 porody s 2 různýma por. asistentkama a obě byly úžasné ženské. Dodaly mi odvahu, uklidnily, když bylo potřeba, všechny dotazy zodpověděly, moc mi pomohly. Doktor, který mě šil po prvním porodu teda nic moc, nějak nechápal, že to fakt hodně bolí, druhá doktorka při šití celkem dobrá. Na poporodním to bylo zas jen o lidech, některá sestřička příjemnější, jiná trochu horší, ale nejhorší byla sanitářka, protože byla nejchytřejší... Rozhodně je v oblasti porodů co zlepšovat, mám to štěstí, že jsem z velkého města, kde jsou porodnice dobře vybavené (mám tím na mysli i samostatné porodní boxy, možnost různých alternatvi), nedokážu pochopit, že to tak není všude.
 Iva 
  • 

pro koho 

(8.9.2008 16:33:56)
Pro koho vlastně chcete stávkovat??? Vždyť jsme tady hlavně kvůli dětem, a těm se dostává v porodnicích péče na špičkové úrovni. A jestli se na vás v porodnici někdo škaredě koukne, no tak se z toho nezblázníte, ne!!
Tak nevyužívejte těhulky poblázněné hormonama, poblblýma časopisama a kojící ligou.
A jestli si mám vybrat jestli peníze vražené do porodnic půjdou spíše na výzdobu pokojů, další nadstandarty, vany atd, nebo na koupi lepších inkubátorů, a jiných důležitých přístrojů, které zachraňují životy moje volba je jasná.
Iva a Vítek (15měs)
 Bára 
  • 

Re: pro koho 

(8.9.2008 17:16:59)
Tady nejde o žádné vany ani nadstandarty. Ke mě se např. chovaly tak, že z toho mám po dvou letech depresi. No, ale u frajerky tvého typu jsem hysterka.
 monika-h 


Re: pro koho 

(8.9.2008 18:31:50)
R^
Já se chovala slušně a doktoři taky,nemůžu si stěžovat.A jestli máte dámy deprese ze špatného hovoru při porodu,tak bych vám přála ležet tři měsíce /přes vánoce/ na udržování a uvidíte co je depka.
 Bumbi&05,08,10 


Re: pro koho 

(8.9.2008 22:38:31)
já se chovala taky slušně. přesto mě přijmající porodní asistentka považovala za hysterku a podle toho se ke mě chovala (nijak příjemně). Že rodím, ji asi nenapadlo. No, za 5 minut po příchodu jsem jí tam porodila ;)
 malatovic rodinka 


Re: pRO MONIKA 

(9.9.2008 0:04:21)
AHOJ MONIKO PROMIN JA TAKY RODILA PRED 28 MESICI A DODNES MAM TRAUMA Z PORODU ONO OTEVRIT SE NA 10 PRSTU ZA PUL HODKY ZADNY MED KDYZ NORMALNE TO TRVA I NEKOLIK HODIN.ALE ZASE MUSIM RICT ZE NESTIHALY ANI KLYSMA ANI HOLENI NIC A DIKY BOHU ANI SITA SEM NEBYLA.ALE NIKDO MI NEREKL ZE MAM TLACIT MIN KDYBYCH SE NEZEPTALA JAK ZATLACIT NIKDO NEODPOVEDEL A TO BYL NEJSPIS MALY OMOTANY PUP.SNUROU.A KOJILA SEM JEN TRI TYDNY ANI TO MI NIKDO NEBYL SCHOPNY UKAZAT A TO ME NEJVIC STVE PROTOZE BYCH KOJILA I TED KLIDNE.MLEKA SEM MELA STRASNE MOC ALE MALY NEUMEL DOBRE SAT A ME TO STRASNE BOLELO PLAKALA SEM U KAZDEHO KOJENI.A COZ NAVSTEVY V PORODNICI?UZASNE MANZEL ZA MNOU DOJIZDEL 60KM A TO HO TAM SKORO NEPUSTILY PSYCH.JSEM SE Z TOHO MALEM SLOZILA.JO A V NEMOCNICI SEM NA UDRZOVANI LEZELA TAKY ALE NAK MI TO LITO NEPRISLO JEN ASI PRVNI TYDEN NO A PAK UZ SEM SE JEN TESILA NA MIMISKA.HODNE STESTI VSEM CO JE POROD CEKA A HLAVNE AT SE MAJI LIP NEZ MI S TEMY HORSIMY ZKUSENOSTMI.:-)
 monika-h 


Re: pRO MONIKA 

(9.9.2008 9:45:15)
tak rychlé porody znám trvá mi 20min.se vším všudy,ale člověk se přece nemůže spoléhat jenom na ostatní,když se ti něco nelíbí pohádej se ono to zabírá.Já kdybych se nepohádala se sestrou,tak jsem rodila na pokoji,ale trauma z toho nemám,protože jsem to vyřešila hned na místě a ne mlčet a pak se užírat,že to mělo být jinak.
 Bumbi&05,08,10 


Re: pRO MONIKA 

(9.9.2008 10:58:26)
no, holt nejsem typ, který by pár minut před porodem byl schopen hádat se s personálem. Byla jsem schopna akorát popadnout muže za ruku a odmítla jsem se hnout bez něho (jinak by ho PA nechala za dveřma na chodbě...). Když mě strkali na kozu, tak jsem akorát řvala při pokládání, že to bolí (nejhorší bolest z celého porodu, když mě položili do lehu, naštěstí po protestech a manželově zásahu mě zase vyšroubovali do sedu). A ještě jsem zvládla mezi kontrakcí houknout, že nechci nástřih. A po porodu jsem okřikla doktorku, ať za ten pupečník netahá, že to bolí, a ať dá odloučení placenty čas... Dala. 10 minut. (naštěstí to stačilo).

Já se na porod chci soustředit, vadí mi, když mě někdo ruší, tím se to celé zpomaluje.

Neměla jsem rychlý porod, jen bezbolestný, proto jsme do porodnice přijeli až tak pozdě, že jsem porodila za 10 minut, od zaparkování před porodnicí. Kontrakce jsem měla celou noc, ale prospala jsem je (jen se mi o nich zdálo), budily mě až od 6 ráno, ale do 8 jsem vydržela mezi nima v klidu spát (šly po 10 minutách).
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: pRO MONIKA 

(9.9.2008 11:08:00)
Až teď jsem dočetla článek...co bych udělala já? Pisatelka nezmínila manželův vztah k dětem a ten by byl pro mě asi nejdůležitější. Pokud manželství "neklape", je to podle mě důvod k rozvodu, pokud ve hře nejsou děti. S dětma už bych důvodů potřebovala víc.
Asi bych se na jenich místě pokusila domluvit na volném svazku, nebo bych si(jako spousta jiných žen, i když to nepřiznají) pořídila milence. Ve stylu"Zůstaneme spolu kvůli dětem, já už k tobě nic necítím, budeme si žít jinak každý po svém"
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: pRO MONIKA 

(9.9.2008 11:16:26)
pardon, to nepatřilo sem
 Iva 
  • 

Re: pro koho 

(8.9.2008 19:19:46)
Deprese má každá, a nevím co by museli dělat ty dobré duše v bílých pláštích, aby se žádná z nás nerozbrečela depresí ještě v porodnici. Holt se z nás stávají labilní cisterny s mlíkem, takže stávkovat by měli spíš doktoři...:-))
Myslím, že pokud odcházíš z porodnice se zdravým miminkem - odvedli svou práci perfektně.
 Lenelka 


Re: pro koho 

(8.9.2008 19:29:21)
Ivo, nikoli doktori odvedli svou praci perfektne, hlavni je pri porodu zenske telo, zasahy jsou treba zhruba v deseti procentech porodu a do toho spadaji take neodloucene placenty po porodu atd. To samozrejmne plati pro prirozeny porod, nikoli medicinsky vedeny.

A ty "deprese", o kterych mluvis ty, jsou poporodni blues, nikoli poporodni deprese.
 Bumbi&05,08,10 


Re: pro koho 

(8.9.2008 22:39:27)
:-D tak nějak :-D
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: pro koho 

(8.9.2008 22:06:02)
Ivo, tak zrovna po porodu třetí, který byl doma, jsem na rozdíl od předchozích nebrečela ani jednou ... a to mi to mlíko, kvůli kterému jsem tehdy vystresovaná bulela, naběhlo taky až čtvrtý den ...
 Bumbi&05,08,10 


Re: pro koho 

(8.9.2008 22:36:00)
"vždyť jsme tady hlavně kvůli dětem, a těm se dostává v porodnicích péče na špičkové úrovni."

- tak jestli špičková úroveň znamená, že mě od mého čerstvě narozeného zdravého dítěte s apgar skorem 9-10-10 po porodu na 2 hodiny odloučí, bez mého svolení ho osprchují tak, že následně musí do inkubátoru na prohřátí (i když je pouze od plodovky a mázku, žádná krev), že jsem dětskými sestrami považována do propuštění z prodnice za nekompetentní pečovat o své dítě a musí ho tedy hlídat ony... A kdykoli se ozvu proti jejich rutině, uštěpačně se zeptají, proč jsem tedy lezla do porodnice a nerodila doma...

No, já si péči na špičkové úrovni u fyziologického novorozence představuji opravdu jinak...
 zuzini 


Re: pro koho 

(9.9.2008 10:52:30)
tak tak

A ještě dodám, jestli je špičková péče o miminko to, že mi ho v sedm ráno vzbudí sotva usnulo, aby ho mohli zvážit.
Nebo to, že mi ho vezmou, zatím co jsem ve sprše a bez mého svolení naočkují.

Tak to "díky" za takovou špičkovou péči
 zuzini 


Re: pro koho 

(9.9.2008 10:40:24)
Holka, ty jsi úplně mimo :-D
 Pole levandulové 


A nenasla 

(8.9.2008 16:38:14)
by se nahodou treba i demonstrace za svobodne vybrany neprirozeny porod? Tam bych sla s radosti:-)
 čibi 
  • 

Re: A nenasla 

(8.9.2008 16:41:19)
Taky bych netvrdila, že za 20 let se nic nezměnilo!!! Já jsem ten posun k lepšímu viděla i v rozmezí 2 let. Ale souhlasím s tím, že je potřeba stále něco zlepšovat a klidně bych demonstrovat šla, ale mám to z ruky.
 SnowWhite 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 17:08:50)
Super. Až taková bude - jdu okamžitě. Navíc s čerstvou zkušeností, kdy jsme málem "chcíply" obě dvě - 3 x hurááá pro lékaře a jejich rychlý zásah. Už mě unavují ty nestálé stížnosti, že nemůžete rodit na poli a v domácím prostředí. Pro mě za mě si ro´dte třeba na záchodě a hromadně tam pojděte, ale ono je to bohužel i o těch rozených se dětech a na nich záleží (minimálně těm lékařům když už ne vám).
 Apolena. 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 17:31:16)
SnowWhite,
hezký, milý, tolerantní příspěvek k tématu, o kterém evidentně nic nevíš :-).
 SnowWhite 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 17:40:17)
Nepsala jsem milý a tolerantní příspěvek k tématu, o kterém jistě nic nevím. Psala jsem, že mi nápad demonstrace za rádoby "normální porod" připadá hloupý. BTW rodila jsem již 3x takže možná aspoň něco vím - mám pocit, že ne vždy je možné se zaštiťovat heslem, že chci vše "přirozené" "normální" "hlavně bez zásahu lékaře"....atp. přesně jak zde bylo psáno - příspěvek zavání fanatismem. Moje zkušenost je taková, že mi lékař vždy pomohl, byla jsem ráda, že ho u porodu mám a zdraví či život vlastních dětí bych za "prožitek přirozeného porodu" nevyměnila. Před 17 dny jsem porodila a kdybych trvala na přirozené cestě a lékaře ani nevidět, za asistence pouhé porodní asistentky bez možnosti okamžitého lékařského zásahu by moje dcera nežila.....
Tudíž si kecy o milém příspěvku nech - coby šestinedělka mám nárok na emoce, ale názor bych nezměnila ani 5 let po šestinedělí - jen bych nepovažovala za nutné se k tématu, které mi připadá debilní, vyjadřovat.
 Apolena. 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 17:53:07)
SnowWhite,
já jsem rodila před pěti lety a pořád ještě špatně snáším blbé kecy o nezodpovědných, hysterických matkách, které při porodu kašlou na dítě a myslí jen na sebe.

 huhu 
  • 

Re: A nenasla 

(8.9.2008 18:23:36)
hm..zkus psychologa, treba ti z tvych traumat pomuze :-)
 Apolena. 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 18:34:54)
Huhu,
zřejmě reaguješ na jiný příspěvek, já jsem nic o traumatech nepsala.
 10.5Libik12 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 18:30:39)
Pro mě za mě si ro´dte třeba na záchodě a hromadně tam pojděte, toto není šestinedělí, to je buranství bez ohledu na hladinu hormonů.


 myš 
  • 

Re: A nenasla 

(8.9.2008 19:22:58)
Snowwhite

bejt tebou, tak počkám až se ti hormony zklidní a pak teprv začnu přispívat na podobná témata.

Mezitím popřemýšlej, proč tě tak strašně dráždí, že někdo chce rodit jinak než ty, nebyl spokojenej s přístupem lékařů(i takové věci se stávají a to že se nestaly tobě, neznamená že je to nebetyčná blbost), snaží se něco změnit pro ty, co jsou taky nespokojené(ty co jsou spokojené včetně tebe, můžou klidně rodit talkhle dál, proč ne)a co znamená tolerance.
 Raďulka 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 23:08:10)
Hm, přát někomu smrt při porodu na WC a zaštiťovat to svým šestinedělím a hormony je velmi zvláštní...
Ty asi nebudeš tak úplně v pořádku ani mimo šestinedělí, ne :-©
 Karmelka 


možnost volby 

(9.9.2008 18:39:05)
teda nevím,proč je mezi ženami tolik nepřátelství....jen proto ,že každá má jiný názor na porod....však o to přeci jde,aby byla možnost volby pro každou,tak jak je jí libo.....

já například bych doma rodit nechtěla,ale kvůli tomu přeci jinou nebudu odsuzovat.....od toho jsou lékaři ke kterým chodí během těhotenství ,aby jí vysvětlili(né přesvědčovali) jaké jsou rizika a možnosti...atd.
mě by například stačilo.,kdyby v porodnici dodrželi aspon to čím se ohánějí v prospektech a slibují rodičkám ,že tak dělají
a nakonec zjistím,že volba polohy při porodu není....atd....no nemá smysl to rozebírat,ale prostě jsem pro aby prostě ta možnost volby byla.....R^
 Bumbi&05,08,10 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 22:43:47)
snowwhite, mě osobně jde o tu možnost volby. ne, že VŠECHNY MUSÍME RODIT DOMA ;(( kdo se cítí bezpečně mezi přístrojema a doktorama, ať rodí tam. Kdo se cítí bezpečně v porodním domě s kvalifikovaným personálem a profesionálním prostředím, ať rodí tam. A kdo chce rodit doma, ať rodí doma. A ať může v případě komplikací či pocitu, že už to doma není ono, v klidu i se svojí PA odjet do porodnice a PA může lékařský personál předem telefonicky informovat, že přiváží rodičku v takovém a takovém stavu a lékaři se tak mohou nachystat... To by bylo férové a tak by to mělo fungovat. Pak by porody doma byly opravdu bezpečné... Dožiju se toho? Nebo alespoň moje dcera?
 SnowWhite 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 17:31:05)
Naprosto souhlasím s možností volby - máš pravdu, že každý by měl zvolit to, na co se cítí. Nesouhlasím moc s odpovědností za dítě (to že se matka rozhodne, že porodí na poli stůj co stůj by mělo být z pohledu dítěte nějak ošetřeno, aby nepykalo za špatné rozhodnutí) Na druhou stranu, dá se říci, že je to její dítě....ať tedy rozhoduje. Nevím zda potom všechny ty odpůrkyně potratů apod. tuto tíhu budou schopné přijmout (zde se též přece jedná o svobodnou volbu a všichni se odvolávají na práva nenarozeného dítěte).
To, že já osobně bych do rizika nešla neznamená, že druzí nemohou volit jinak a tak by to určitě mělo být. Ovšem demonstrace za "normální porod" mi připadá blbost - já ho normální měla (dle svého názoru)a přesto, že byl lékařsky vedený v každém případě mi nepřipadal "divný a nepřirozený" (bez ohledu na debilní komentáře zde)
Mě jen štvou ty fanatické proklamace o přirozeném porodu, které se tu probírají už léta. A vždycky se najdou osoby, které slepě vyžadují pouze PA, žádný klystýr, žádné holení, žádného lékaře, cpát se celou dobu porodu .... a na ty, co jsou schopné se podvolit nebo naopak dohodnout nebo jim dokonce nedej bože vyhovuje, že se "neposerou" na porodním sále je nahlíženo spatra.
Nicméně uznávám nárok na "možnost volby", v tom se Ti nedá oponovat :-)
 10.5Libik12 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 17:52:10)
jsi v zajetí názoru, že fyziologický porod, na který se matka připravuje, je ohrožující a že "pan dochtor" rovná se Pán Bůh. Můžeš se v rámci toho zařídit pro sebe a místní zdravotnické zvyklosti jsou ti maximálně nakloněny, můžeš svůj názor vyjádřit. Pokud ale útočíš na protitábor z presumce toho, že si to ty zrovna myslíš a vydáváš to za absolutní pravdu, tak jsi trapná a navíc neslušná v tom, jak se projevuješ.
 cizinka1 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 20:35:24)
Snowwhite,

"Zodpovednost" znamena rozhodnuti, udelane po velmi peclivym a vsechstrannym prozkoumani dostupnych informaci a ochota ponest nasledky. Zodpovedny ci nezodpovedny muze byt treba postoj k porodu ale i treba k vlastnim nazorum, ktere poustis do sveta.

Prostuduj treba tohle: http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=166&mode=thread&order=0 Je to clanek z Lekarskych listu, tahle jiz vice nez pred 10 let ustalena pravda o domaporodech pomalu pronika i k ceske lekarske verejnosti. Zatim jen ve forme ojedinelych clanku, nicmene jiste bys ho snadne nasla, jestli bys chtela si udelat alespon minimalni predstavu o tom, o cim chces tady se vyjadrovat.

Anebo prostuduj tohle: http://iham.cz/old/prirucka_who_obsah.php
Jsou to doporuceni solidni mezinarodni organizace ohledne pristupu k porodu. Nejsou vycucane z prstu, ale oprene na existujicich vyzkumech. Mozna nahodou prijdes na to, ze tvoje porodni problemy byly zpusobene netolik smulou od prirody, ale dost pravdepodobne neodbornym skodlivym pristupem. Kdo vi.

Pravo na nazor Ti nepopiram, samozrejme, ale podle toho co pises, a podle toho, kolik malo o tematu vis, zrovna nepripadas jako osoba, opravnena kazat o zodpovednosti. Spise v tomhle ohledu bys mela zapracovat sama nad sebou.
 Věra, Matýsek 05* 


Re: A nenasla 

(8.9.2008 17:27:44)
I já, Skramuško.Bez doktora nerodím!
 Lizzie 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 7:35:12)
Normálně tedy do debat o porodech nepřispívám, protože jednak se mě to netýká a jednak mě to ani moc (alespoň zatím) nezajímá. Ale zrovna dvě mě bližší osoby brzy porodí a (nechci nic zakřiknout), ale obě by se bez doktora mohly jít klouzat. Naplánovaný císařský řez, zvlášť ta druhá by z PA dost těžko rodila. Zdravotní indispozice.
Nelíbí se mi nepříjemné sestry, doktoři mohou být taky všelijací, myslím, že z velké části to záleží na personálu - ať už tam člověk leží čtvrt roku po mrtvici nebo nebo rodí, leč z mého čistě laického pohledu mi některé hodně radikální (a řekněme až urážející) názory přijdou na dospělé a dá se předpokládat, že i do jisté míry inteligentní lidi dost síla. Upřímně, dost pochybuju, že se do podobné diskuse zapojím i když jednou budu ,,na rozsypání".
A jak tak na to koukám, zrovna tu mou celkem citlivější kamarádku by tu asi šiblo.
 Sylvie 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 7:46:57)
Ale zrovna dvě mě bližší osoby brzy porodí a (nechci nic zakřiknout), ale obě by se bez doktora mohly jít klouzat. Naplánovaný císařský řez, zvlášť ta druhá by z PA dost těžko rodila.

Lizzie, a on někdo požaduje, aby byli lékaře zrušení a aby se nestarali o rizikové těhule? Pokud jsem si dobře všimla, petice požaduje "jenom" to, aby porodní asistentky směly vykonávat svoje povolání v plném rozsahu daném zákonem - tedy včetně možnosti otevřít si porodní dům, kde by vedly porody NÍZKORIZIKOVÝCH rodiček, které by se pro porod tam ROZHODLY O VLASTNÍ VŮLI a zároveň BYLY ZDRAVOTNĚ ZPŮSOBILÉ tam rodit.

Ono když se chceme bavit o porodech, tak není možné míchat jablka s hruškami a je potřeba znát aspoň základy o organizaci porodnictví a pravomocech jednotlivých profesí, jinak příspěvek působí jenom jako výkřik o ničem
 Lizzie 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 8:55:33)
Sylvie,

já jen příspívám k atmosféře, která tu panuje. Ne k petici samotné. A že porod doma nebo pouze s PA není kafe pro každého.
Toť vše, jinak se klidím. Mě je to totiž momentálně svým způsobem i jedno.
Jednou třeba nebude.
 Sylvie 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 9:22:17)
A že porod doma nebo pouze s PA není kafe pro každého.

A on někdo tvrdí, že je? Na tohle přeci opakovaně upozorňují samy porodní asistentky, které porody doma vedou
 Lizzie 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 9:55:36)
Sylvie,

já s žádnou porodní asistentkou nemluvila a toto povolání uznávám jako potřebné. Nepíšu tu ani, že jsem proti porodům doma apod., ať si každý dělá co chce, ostatně rodí tak - tuším - dospělí a svéprávní lidé. Akorát je to občas prezentováno jako nejlepší možná varianta a přitom je to jen jedna z variant.
Toť vše.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 10:06:00)
Lizzie,
ještě jsem se nesetkala s žádným článkem (nebo rozhovorem), který by prezentoval porod doma jako nejlepší možnou variantu. Maximálně osobní výpověď několika žen, které mluvily o porodu doma jako o nejlepší variantě pro ně samotné (ne obecně).

Naopak každá porodní asistentka i každá domarodka, kterou znám, mluví o porodu doma jako o variantě pro menšinu, o nutnosti důkladné přípravy a řádného rozmyslu a nezamlčuje její rizika.

(MMCH, narozdíl od propagátorů medicínsky vedených porodů - ti o rizikách aktivních zásahů do porodu i o rizikách porodnice jako takové nemluví; přitom každá z těch variant svoje rizika prostě má)
 Lizzie 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 10:27:17)
Kopřivo,

já se tu o tom nehodlám hádat, pro mě je to momentálně bezpředmětné. Jen jsem něco poznamenala a vy jste to rozvedli - žádné radikální stanovisko jsem sem nenapsala.
 Sylvie 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 10:55:40)
Akorát je to občas prezentováno jako nejlepší možná varianta a přitom je to jen jedna z variant.

Lizzie, o porody doma se už několik let a zatím jsem se nesetkala s tím, že by odborníky (= porodními asistentkami, které k porodům doma chodí) byly prezentovány jako nejlepší varianta. Pokud jsem o nich jako o nejlepší variantě četla, tak to bylo od holek, které ji považovaly za nejlepší variantu pro sebe. Ovšem nikoli nejlepší variantu pro všechny. Svého času času jsem mluvila s dost domarodadkami, ptž po prvním porodu jsem měla cukání příště rodit ona. Byly to právě ony, kdo mě nakopl k tomu, v čem mám problém a že porod doma mi ho nevyřeší, že já jsem typ pro porodnice ;o)

Jiná věc je ta, že prakticky pokaždé do diskuze zasáhne někdo jako ty - aniž by o porodech doma cokoli věděl, tak začne vykřikovat, že přirozené porody ale nejsou pro každou, že ona (její známá) by doma (při porodu pouze s PA) nejspíš zemřely a bla bla bla... no a tím se tak nějak přirozeně vytváří dojem, že on snad někdo tvrdí, že by porod doma pro každou být měl, když je potřeba toto (domnělé) tvrzení vyvracet
 katka+katka 
  • 

Re: A nenasla 

(8.9.2008 19:35:23)
Taky bych šla
 zuzini 


Re: A nenasla 

(9.9.2008 10:58:24)
Vám v tom někdo brání?
 Lucka, 3 děti  
  • 

svobodná volba? 

(8.9.2008 17:35:43)
Mrkla jsem na ty stránky a při jejich čtení jsem dospěla k názoru, že jsem úplně nemožná, protože jsem třikrát rodila v porodnici a byla jsem tam maximálně spokojená. Je to demagogie. Nikdo mě k ničemu nenutil, nic se nesnažil urychlit. I porodní asistentky byly v pohodě, lékař přišel až k závěrečné fázi porodu, protože jsem neměla žádné komplikace. Já nikomu nechci upírat možnost rodit doma, když myslí, že je to nejlepší, ale jak už tu bylo několikrát řečeno, lékařský dohled dává určitý pocit jistoty, že se případné komplikace zvládnou. Já osobně bych se bála rodit doma.
 Pole levandulové 


Re: svobodná volba? 

(8.9.2008 18:04:24)
JJ, at si kazdej rodi, jak chce, to rikam vzdycky, ale poctive jsem si ty porodni pribehy precetla a byt v kuzi te Americanky, co nahle rodila v Anglii a odmitli ji zavolat k porodu lekare, protoze asistentka urcila, ze porodi normalne, by mne hodne hnula zluci. Je to vlastne uplne stejnej pristup jako ten, proti kteremu se snazi brojit - asistentka urci a ty matko, rod, podle jejich reguli. Dekuji, nechci. Vyhovoval by mi porod podle meho prani, tj aby respektovali, co reknu a chci a nedelali neco jineho pod rouskou toho, ze oni vi lip a ze ja, poblaznena hormony chci vlastne neco uplne jineho, nez rikam.
 Lenelka 


Re: svobodná volba? 

(8.9.2008 18:09:21)
Skramusko, problem Americanky byl asi, ze neznala system pece v Britanii, tady doktor u normalniho porodu neni pritomen. Nedam moc za to, ze to byla jedna z tech, co si sem prijedou zadarmo porodit, protoze v US nemaji pojisteni...
 Pole levandulové 


Re: svobodná volba? 

(8.9.2008 18:20:18)
OK, to je celkem dobre mozne, to ani nehodnotim, i kdyz myslim, ze v USA rodila dvakrat a tohle byl jeji treti porod, ale nemeni to princip - nekdo - porodni asistentka - ji dirigovala co ma chtit a nevyhovela jejim pranim. Ja bych v jeji situaci byla besna.
 Lenelka 


Re: svobodná volba? 

(8.9.2008 18:35:23)
Ano, v tom se shodneme. Taky o tom je ta demonstrace. Me nekdo diktovat v CR, ze musim rodit s doktorem, v porodnici a jeste mi pak odnesou dite, abych se vyspala (haha), tak jsem taky nepricetna;)
 Pole levandulové 


Re: svobodná volba? 

(8.9.2008 18:40:00)
Jasne, ja to chapu a nic proti domarodkam ci prirodnorodkam nemam - je to jejich volba a at si ji uzijou. Ja bych si zase rada vybrala planovane dopredu cisare, s veskerym technickym a lekarskym zazemim aniz bych musela shanet pokoutne razitka na indikace, pripadne aniz bych riskovala rozbehnuti prirozeneho porodu.
 Lenelka 


Re: svobodná volba? 

(8.9.2008 18:59:13)
Skramusko, jasne, proti gustu... To by take melo byt umozneno zakonne a legalne.
 Raďulka 


Re: svobodná volba? 

(8.9.2008 23:11:39)
O tom to je, možnost volby. Císař na přání by se zlegalizovat jistě měl, nicméně pouze tak, že by si dotyčná doplatila rozdíl mezi normálním porodem a sekcí. Pokud by k ní nebyl zdravotní důvod, samozřejmě.
 teta 
  • 

Ježišmarjá! 

(8.9.2008 19:08:36)
Ještě, že jsem takový článek nečetla, než se mi narodily moje (dnes již dospělé) děti, a než se předloni narodila moje vnučka...
To by mě do porodnice, takto ústavu zlovolných sadistů, nikdo nedostal! Ani dceru bych tam bývala nepustila - vždyť bychom si nějak poradily...no a kdyby nám ten císař nešel od ruky, tak holt není všem dnům konec a mladí si poříděj další - beztak si doktůrek chtěl jen říznout a vidět krev!

Jen je s podivem, že citlivé maminy ženou s dítětem na pohotovost, jakmile mu není dobře - o zlomené noze či šití rozbité hlavy ani nemluvě! Že jim není hanba, vystavovat nebohého tvorečka experimentům krvežíznivých podvodníků!
 čibi 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(8.9.2008 19:26:58)
Já myslím, že ani tak nejde o porody doma, ale o to, aby to v porodnicích vypadalo a)přátelštěji b)aby personál nejednal s rodičkou jako s nesvéprávnou bytostí, kterou je "potřeba odrodit". Já myslím, že kdyby to tak v porodnicích fungovalo, ženy by se nechtěly vracet k porodům doma!
 jana+dani 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 7:21:42)
Zenske vy ani nevite jak se mate dobre.Ja jem rodila v Cesku a byla jsem spokojena kralovsky.Ted me ceka porod tady v Anglii a vazne se teda tesim.Za cele tehotenstvi 1 ulrazvuk,gynekologa jsem tady nikdy nevidela,2 krevni testy.Kdybych si nevymohla preventivni ster,tak by mi neprisli na to,ze mam streptokoka B...Tady vas vykopnou ve stejny den,kdy rodite i po 4 hodinach.Miminko ani poradne nekontroluji ulrazvukem jen zkouseji kycle rukama....stredovek.Ja teda nevim.Chapu,ze kazda nemocnice asi neni tak super,jako ta,kde jsem rodila ja,ale Ceske porodnictvi je podle meho nazoru na hodne vysoke urovni.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 8:27:37)
Vidíš, a mně by to takhle naprosto vyhovovalo - nevíš, proč mi nutí pod pohrůžkami postižených dětí a umírajících novorozenců něco, co nepovažuji za přínosné (a Britové zjevně taky ne)?

Streptokok B ohrožuje převážně nedonošené děti a děti při dlouhém porodu s odteklou plodovou vodou, plošná ATB profylaxe pro každou B pozitivní ženu není nijak přínosná, proto nejsou mimo ČR preventivní stěry považovány za nutné.
 cizinka1 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 8:59:20)
Jano,

Zijes v UK, takze anglicky umis. Prostuduj tohle: http://www.cochrane.org/reviews/en/ab000934.html Je to abstrakt analyzy studii o prenatalni pece. Prislo se na to, ze mnozstvi poctu tehotenskych kontrol a testu nema absolutne vliv na vysledek tehotenstvi. Jejich zmenseni melo pouze vliv na mensi spokojenost zen v rozvinutych zemich. Pece PA a rodinneho doktora je stejne efektivni jako pece gynekologa s jeho technikou.

Takze da se rict, ze vetsi cast prenatalni pece v CR je masova zpronevera penez a prizivnictvi na lidskem strachu.

O testech na Str. B se vedou vasnive spory. Je dokazano, ze preventivni ATB zmensuje vyskyt nakazy, ale neni dokazno, ze zmensuje umrtnnost, pri tom ze podani ATB je rizikove samo o sobe take kvuli alergiem. Je to jako bys dala zdravemu detsku obrovskou davku ATB jen proto, ze v jeho skolce se vyskytla spala. Dusledek je snadny se domnivat: dite onemocni s mensi pravdepodobnosti, ale POKUD onemocni, bude mit smulu. ATB nebudou zabirat. Takze zvaz. PA Ti dite po porodu peclive pohlida, jestli nema znamky infekce. Pokud bude blede, letargicke, okamzite jed s nim do nemocnice. Jestli budes mit predcasny porod, odtece ti predcasne plodova voda, neni treba vahat dat si kuru ATB.

Ambulantni pece o novorozence je efektivnejsi. Doma lepe se odpocines, budes moct se stehovat za svetlem a slunickem a tak predejis drastickym formam novorozenecke zloutence. K teto forme prechazi vice zemi, proto ze na to jsou dukazy, ze je zbytecne utracet na rizikovejsi nemocnicni prostredi.


 Lenelka 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 9:05:04)
Jani, ja jsem v te same zemi co Ty a dekuji za to, ze jsem mohla prozit tehotenstvi i porod dle svych predstav a ze jsem po par hodinach po porodu sla domu bez hadek a volani policie a socialky...

Neni to stredovek, je to dle doporuceni WHO. Stredovek je vnitrni vysetrovani v tehotenstvi, monitory pred terminem, nuceni k testum VVV, klistyr pri porodu, holeni, poloha na koze a "povinny" pobyt zdrave matky a novorozence 72 hodin v porodnici.
 kreditka 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 10:26:12)
Tak co se mě týká, jsem za vyšetření v ČR vděčná, už proto, že jsem měla též stěr na streptokoka pozitivní. Navíc těch 72 hodin v porodnici mi velice prospělo, kdybych odešla dříve tak ani nekojím! Všechna vyšetření v těhotenství jsem ráda absolvovala už pro klid duše, fakt nestojím o to abych kvůli nějakému odmítnutému vyšetření si pak dělala výčitky kdyby se něco stalo s dítětem, je tolik věcí kterým se dá těmito vyšetřeními předejít ~j~
 Lenelka 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 10:36:05)
Kreditko, jak to vis, ze bys bez pobytu v porodnici nekojila?

A o jakych vysetrenich to mluvis? Ja mluvila o vysetrenich na VVV (krome utz), to neni moc o predchazeni zdravotnich problemu miminka, nybrz vetsinou jen o rozhodnuti jit/nejit na amnio a pote jit/nejit na potrat.
 kreditka 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 14:52:01)
Promiň Lenelko, to nesměřovalo tobě, jsem tu na rodině nová a nějak to ještě neovládám ;((
Jinak jsem měla veliké problémy se rozkojit, prakticky mi to trvalo po celou dobu co jsem byla v porodnici, chudáci sestřičky na de mnou stály kojení co kojení a snažily se mě nakonec úspěšně rozkojit, z tohoto důvodu si myslím, že byl pro mě pobyt s mimi v porodnici prospěšný. Přeci jen porodní asistentka, která by mě doma navštěvovala např. po ambulantním porodu by u mě těžko trávila každé 2 hodiny, kdy malá pila.:-D
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 15:00:41)
Kreditko, to se celkem pleteš, trávila by, kdyby to bylo potřeba, aspoň ta moje určitě.
 kreditka 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 15:05:42)
Tak pokud by se mnou tolik času vydržela strávit tak bych v tom problém neviděla R^ Snad jen v tom, že bychom ji u nás neměli kde ubytovat:-D
 jana+dani 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 22:55:23)
Holky dekuju Vam moc za Vase nazory.Jsem rada,ze jste tady odrodily v pohode.Pro me je to dost povzbudive.Ja jsem mela GBS i v moci,tak me ATB u porodu neminou.Vsecko zalezi na tom,jak to bude probihat,ale pokud nedostanu dost ATB tak je daji i malemu,a nechaji si nas tam dele a udelaji nam testy.Mi postizenyma detma a umrtim hrozili taky.Poslali mi o tom velmi povzbudivy letacek z nemocnice.Vec,ktera mi dela starost je,ze moje midwife mi pripada,ze ani nevi o co kraci a doktorka mi rekla,ze nevi o co jde a cetla mi info z internetu.Ja mam moznost to srovnat s Ceskem,a tam to teda bez urazky bylo lepsi.Daninka mela vrozenou hydronefrozu a na to prisli jen diky ultrazvuku po porodu a operovali ji v 6 mesicich protoze jeji ledvina jevila by to dele nevydzela.Tady ten ultr.nedelaji preventivne a vzhledem k tomu ze nemela zadne priznaky,tak by ji na to prisli buh vi kdy a to by o ledvinu mohla i prijit.Taky se tady nechodi na gyndu.Delaji jen ster co 3 roky a to mi taky nepripada normalni.Kazdopadne nam drzte palce,at to v pohode zvladnem. :-D
 Lenelka 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 23:19:29)
Jano, pokud Ti midwife nevyhovuje, zmen ji. Mas na to pravo, musi Ti vyhovet. Duvera je moc dulezita!

Pokud jde o tu VVV u Tve starsi holcicky, mas to zapsany v Maternity Records?? Tam jsou na to kolonky a pokud byl takovyhle problem u predchoziho ditete, tak by Ti ten utz meli udelat. Jenze, je to oblast od oblasti, zalezi na tom, kde jsi a jak se ten Trust chova a kolik ma penez... Urcite na to s midwife zaved rec, i kdyz nevim, ve kterem jsi tydnu???

Ster jednou za tri roky je dostacujici, pokud je vysledek cisty;) A nic jineho az tak treba neni, podivej se na nejake vyzkumy, zavazne problemy (hlavne rakoviny) se v UK nevyskytuji o nic vic nez v zemich, kde gyn. je soucasti zakladni pece.
 Lenelka 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 23:21:23)
Jano, jestli Ti ten letacek z nemocnice POSLALI, tak si stezuj, to je nechutne, ma Ti ho dat tva midwife spolu s popovidanim o vsech testech atd.
 jana+dani 


Re: Ježišmarjá! 

(11.9.2008 7:43:37)
Leneko opet dekuju za tvuj nazor.Ja jsem ve 33 tydnu.Midwife mi na GBS rekla jen,ze se nemam ceho bat.Kdyz jsem ji rekla o tom letaku a ptala se jak to bude probihat u porodu,tak rekla,ze v pohode,ze si nas nechaji max 24 hod.Na to jak to mam stihnout 12 hod pred porodem,abych dostala 3 davky ATB,a co bude,kdyz to nestihnu,nerekla nic.To vsecko,co vim,mi rekla Midwife v nemocnici,kde jsem se zasla zeptat.Moje midwife mi to potvrdila at asi po 6 tydnech,co se o tom vi.Mozna si to taky precetla na netu.O Danincine hydronefroze jsem je informovala a ulrazvuk malemu udelaji.Jen me zarazi,ze to neni soucasti zakladni pece.Jsem rada,ze se mi Dani narodila v Cesku,protoze doktori tam opravku udelali good job.Tady mi to pripada neprofesionalni.Na vsecko Ti daji brufen.Jeden doktor pravidelne nerozeznava zanet usi a prudusek u deti.Hodne rodicu si stezuje.Kde vlastne jsi?Ja bydlim v Hertfotshire v Sawbridgeworth.
 Lenelka 


Re: Ježišmarjá! 

(11.9.2008 9:29:11)
Jeeee, ja jsem taky v Herts:-D Ale nevim, kde je to Tvoje mestecko, my jsme jeste soucasti Greater London.

Tady se s GBS neplasi, ono neni moc duvodu plasit. Driv se nedelali testy ani na pozadani. Hlidej si to hlavne, pokud bys mela prasklou vodu delsi dobu pred porodem a nenechavej si ji pichnout pro uspiseni porodu. Je to zbytecne a zvysuje to riziko.

S utz je to fajn, nevim presne, co je to za problem, co Tva mala mela??

Pod jakou nemocnici spadas, kde budes rodit?
 jana+dani 


Re: Ježišmarjá! 

(11.9.2008 15:39:20)
Lenelko
budu rodit v Harlow v Princes Alexandra Hospital.Slysela jsem na tu nemocnici chvalu od zenskych,co tam rodily.Moje midwife je slipka.Ta se kterou jsem mluvila v nemocnici mi teda pripadala lepsi a to me utesuje,protoze to vsecko zalezi na porodu.Ten letak byl vazne dost odstrasujici a prave proto,mi pripadalo divne,ze moje midwife to neresi a navic o tom vi kulove.Mam moznost to srovnat s Ceskem a tam to bylo vazne lepsi.Zas si rikam tolik zenskych tady rodi a jsou v poho,tak se vazne snad nemam duvod stresovat.Mam termin 2.11.Take care
 myš 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(8.9.2008 19:28:21)
Ještě že nejsem z generace tetek, který musely zavřít pusy, ohnout hřbety(teda se spíš natáhnout jak prkna na postelích) a rodit jak jim strana pískala:-)

 teta 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 10:35:23)
Nu, strana nám pískala dostavit se do porodnice, vydržet pár kontrakcí a příslušným otvorem vypustit dítě.
Jde dnes o něco jiného? :-)

Nemám nic proti pokroku - takový epidurál jsem dceři zle záviděla...ale zmíněný pokrok nějak nevidím v nejrůznějších šamanských technikách - o chybějícím klystýru a nemytém dítku ani nemluvě :-(

A znovu se ptám - je-li většina doktůrků těmi neschopnými sadisty, proč k nim běháte s nemocnými dětmi?! A také jim předkládáte "ošetřovací plán", mají-li třeba sešít rozbitý čumáček vašeho neviňátka?
 Vrtulka* 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 10:43:06)
Teto, co konkrétně vnímáš jako šamanskou techniku? To že někdo nechce, aby mu bez dovolení píchli vodu, vyplachovali střeva, aplikovali tlumicí prostředky, tlačili na břicho, odnášeli zdravé dítě?

Nějak jsem nepostřehla, že by zde někdo nazýval lékaře sadisty, to jsi sem právě nacpala ty (že bys tedy jejich jednání vnímala jako sadistické?;)). Dále, těhotenství ani porod není nemoc, takže není třeba je léčit.
Nemocné dítě je nemocné, tedy s ním lékaře navštívím. A ovšem očekávám, že mne bude o všem dostatečně informovat PŘEDEM, abych se já jako matka zodpovědná za své dítě mohla rozhodnout jak dál postupovat. Kde vidíš problém?

 teta 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:00:44)
No, zrovna to odnášení zdravého dítěte, na které se tu zhusta žehrá - je snad problém v tom, že někdo chce ten ulepenej (a kdoví od čeho, že...:-)) uzlíček UMÝT?! Nebo snad paní matinka chce dítko, dle hesla přírodě blíž, sama olízat? Totiž i ta zviřátka si novorozence čistí...

"Sadisti" mě napadli po přečtení úvodního článku a jeho odkazů - přišlo mi, že by se matka měla do porodnice chystat a priori s myšlenkou, že se jim musí BRÁNIT.
Těhotenství a porod není vskutku nemoc - nicméně je vhodné rodičce při něm trochu POMOCI. A to očekávám od lékařů a sester, a toho se mi vždy též dostalo. Včetně informací...a pokud mi snad ještě nějaké chyběly, stačilo se zeptat. Úplně stejně jako při tebou popisované návštěvě pediatra.
 Mlada 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:07:36)
Ano, přesně tomu "je třeba trochu pomoci" jsem při druhém porodu podlehla - nevyhnula jsem se tak ruptuře dělohy, druhé sekci a následně odebrání hydronefrotické ledviny pro ucpání močovodu (a je jedno, jestli jsem měla smůlu na srůsty, nebo se tam připletl steh).
 .Žaba 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:13:58)
Teto, pokiaľ chce TÁ MATKA TOHO UZLÍČKA, aby jej ho umyli, tak je v pohode, že ho niekto umyje. Pokiaľ to ale matka nechce, prečo ho niekto umýva proti jej voli a jej presvedčeniu?
 Vrtulka* 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:16:20)
Teto, není problém v tom, že někdo ten ulepený uzlíček umýt. Tomu je ve valné většině případů vycházeno vstříc. Problém nastává v okamžiku, kdy si to někdo NEPŘEJE, třeba proto, že je informován o tom, že to kdovíco, zvané mázek, má poměrně významnou funkci v ochraně jemné pokožky novorozence. Dále se bavíme o odnášení na dvě hodiny "na zahřátí" v inkubátoru u zcela zdravého donošeného jedince bez známek podchlazení. Proboha proč?

Nikdo z HAMu tě jistě nenutí, aby ses bránila. Nutí tě ti pracovníci, kteří nejsou schopni přistoupit na jasně tvé jasně definované požadavky na první pokus. Nutí tě bránit se to, že ti někdo cpe v lepším případě polopravdy, v horším případě lži, a manipuluje tebou ve jménu "zdraví dítěte".
Souhlasím s tebou, že při porodu je dobrá pomoc. Ale každý si tu pomoc holt představuje trošku jinak.
Představ si, že by systém byl nastaven přesně opačně než nyní- standardem by bylo, že všichni, bez ohledu na zdravotní stav a na to jak se cítí, rodí doma. Vše by bylo hrazeno ze zdravotního pojištění, a dělali by to tak všichni. Ty bys byla v menšině, která má pocit, že k tomu aby v klidu porodila potřebuje být v nemocnici, a cítí se bezpečněji pokud má kolem sebe tým lékařů a vybavené operační sály nepřetžitě k dispozici, chce dostat klystýr a přeje si aby dítě po porodu umyli. Půl těhotenství bys strávila tím, že bys dávala dohromady vytoužený tým odborníků, zajišťovala volnou kapacitu příslušných prostor, a vše si hradila z vlastní kapsy. A celou dobu by ti dobré duše říkaly co to konáš za nesmysly, vždyť je přeci tak krásné rodit doma, dělají to tak všichni, a nikdo si nestěžuje. Líbilo by se ti být v takové situaci? Neodšla by ti v určité chvíli trpělivost, a nezačala bys hledat cestu k tomu, aby tvé požadavky byly plněny rovnoprávně s požadavky domarodek?


 Sylvie 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:17:10)
Nebo snad paní matinka chce dítko, dle hesla přírodě blíž, sama olízat?

Ne, v "mojí" porodnici sestra dítě šetrně utřela do pleny. Aspoň ho nevystavovala riziku prochlazení při mytí a ani mu nesmývala mázek, který v prvních dnech chrání kůži. Jinak odnášením od matky bylo myšleno (předpokládám) třeba to, že stále ještě jsou nemocnice, kde ti dítě po porodu odeberou a odnesou na dětský pokoj. Na hodinku, na dvě, na celou noc... dle zvyklosti oddělení (a neústupnosti matky, která ho vydat odmítá )

přišlo mi, že by se matka měla do porodnice chystat a priori s myšlenkou, že se jim musí BRÁNIT
Smutný, že jo? Přesně tohle jsem si odnesla z prvního porodu (12/2000). Naštěstí následující porod mě naučil, že se to dá i jinak... bohužel, v druhém (a třetím) případě šlo zrovna o nemocnici, která snad už je zrušená :o( ... což je i další důvod petice, proti rušení malých porodnic.

Včetně informací...a pokud mi snad ještě nějaké chyběly, stačilo se zeptat.
Buď ráda, já mám zkušenost opačnou :o( Totiž se lékaři nestydí lhát a bulíkovat rodičům nesmysly.

 Xantipa. 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:56:45)
Jen jsem tak přemýšlela, od čeho by ten "uzlíček" měl být - to je otázka na tetu - opravdu to nechápu. A v těch "lidských" porodnicích sestry ihned dítě nestrkají pod vodu, ale balí do osušky a jemně otírají. A vůbec jsem si nikdy nevšimla, že bylo dítě omatlané od něčeho divného, kvůli čemu by se muselo drhnout ve vodě. To se ani nedivím, že děti tak strašně pláčou, já bych taky řvala jak turRv
 huhu 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 13:35:37)
hm..tak nase dite bylo od krve a od plodove vody. Nikdo ho nedrhnul, ale myslim, ze ho lehce osplichli (mazek myslim zustal) a ja jsem rada. Ona zaschla krev umi pekne smrdet...
 Beezi,V+J 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:18:51)
Cituji:
"No, zrovna to odnášení zdravého dítěte, na které se tu zhusta žehrá - je snad problém v tom, že někdo chce ten ulepenej (a kdoví od čeho, že...:-)) uzlíček UMÝT?! Nebo snad paní matinka chce dítko, dle hesla přírodě blíž, sama olízat? Totiž i ta zviřátka si novorozence čistí..."

Teto, někdo v tom problém vidí, a i kdyby si to dítko chtěl olízat, má na to právo.

Někdo v tom problém nevidí, ale radši by si ho umyl sám.

A někdo si ho zas třeba i rád nechá umýt od sestry, jen by o tom chtěl být předem informován a ne zažívat nepříjemné překvapení, když vyjde např. ze sprchy a najde (bez předchozího varování) prázdnou postýlku.
 teta 
  • 

Milé dámy! 

(9.9.2008 12:36:54)
Je vás na mě víc, a všechny v podstatě píšete to samé - tak snad bude stačit jedna odpověď...

Ten příklad s mytím novorozence se hodí:
Jsou to nemocniční pravidla.
Jestli se vám nelíbí, roďte doma, zakázané to není, a dulu seženete dnes též.
Pokud chcete do porodnice, nechtějte naopak, aby se lékař choval jako dula.

I v kině musíte dodržovat místní předpisy, a těžko byste od personálu požadovaly, aby vám přinesl polštář s peřinou, že se vám bude líp koukat na film. Prostě se to tam nedělá...
 Vrtulka* 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 12:43:23)
Jsou to nemocniční pravidla.- Ano, to je o co jde, aby se nemocniční pravidla změnila. Aby bylo každému jasné, že za dítě jsou zodpovědní rodiče, a bez jejich souhlasu se nic vykonávat nebude, ať si o tom personál myslí co chce.
Ad dula- máš vůbec představu co dula dělá? Pokud ne, asi nemá valného smyslu ji používat k přirovnání.
Jestli tomu dobře rozumím, tak kdo se nepodřídí stávajícím nezákonným praktikám v porodnici, ať tam radši nelezeR^ Děláš si srandu?
Opravdu mne zajímal tvůj názor na situaci, kdy by realita byla obráceně- viz níže.
 Mlada 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 12:46:23)
Ne každý může nebo chce rodit doma, to už tu padlo. Mytí novorozence snad s místem porodu nemá nic společného. A jak je vidět, už s tím někde problém nemají a mimčo jen osuší.

U porodu doma by měla být spíš porodní asistetnka. Dula je jen doprovod, který má pomáhat rodičce. Ačkoliv již absolvují nejrůznější školení, od PA se přeci jen dost liší.

Od lékaře nechci, aby se choval jako dula, i když jistou míru empatie předpokládám. Od lékaře chci, aby se choval jako lékař - v případě porodu zasahoval jen, pokud je to opravdu potřeba.
 Lenelka 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 13:04:46)
No, kdyby me rusil personal v kine pri sledovani filmu, tak budu pozadovat kompenzaci. V porodnici rozhodne nechci nic prinest, jen nechci do niceho zasahovat, chci rozhodovat o sobe a svem diteti, jsem zakaznik a tak se ke mne proste budou chovat, nikoli jako k podrizenemu.

Me miminko nikdo nemyl, byla jen od mazku a to je jednoduche otrit, zbytek se vstreba do pokozky, pro kterou je to znacny prinos.
 teta 
  • 

Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 13:23:25)
No, je to pořád dokola...

Čekáte od zdravotníka jednání ("jsem zakaznik a tak se ke mne proste budou chovat";), jakého by se vám nedostalo ani od vašeho instalatéra - natož abyste si mohla dovolit mu radit!

Jinými slovy, buď to nechte na odborníkovi, nebo si poraďte svépomocí.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 13:27:02)
Teto, SAMOZŘEJMĚ, že od zdravotníka očekávám takové jednání. Třeba zrovna ten instalatér by si nic jiného ani nedovolil. Instalatérů dneska je...
V případě instalatéra se jedná o můj majetek, v případě zdravotníka o víc - o moje vlastní tělo a zdraví (případně mého dítěte). PŘINEJMENŠÍM SE TEN ODBORNÍK MUSÍ VYŽVEJKNOUT, CO VLASTNĚ HODLÁ DĚLAT, A ZEPTAT SE, JESTLI S TÍM SOUHLASÍM. Tomu instalatérovi bych pak taky nemusela zaplatit ani korunu, pokud neudělá práci podle mých požadavků.
 Lenelka 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 13:30:10)
No, tak ja o instalaterine a trubkach vim rozhodne mene nez o porodnictvi a svem vlastnim tele. Tudiz ano, rozhodovat budu JA.

Zakaznik jsem a dovolim si, co uznam za vhodne. Fakt nezijeme v totalite a ja nedrzim hubu a krok!
 Vrtulka* 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 13:30:59)
Teto, on i ten instalatér dělá to čeho se snažíme domoci. Nebo si dokážeš představit, že by ti v domě montoval bez tvého dovolení něco co nechceš? A ještě bys mu za to platila?

K tomu kinu- až mi po zaplacení vstupného seberou zakoupenou limču a popkorn, začnou mne nutit abych si dala nohy za krk abych jim náhodou neošlapala koberec a nakonec mi pustí jiný film než na který jsem přišla a zaplatila vstupenku, ano, budu si stěžovat.

Ano, považuji se ve zdravotním systému za zákazníka, na pojištění odvádím dost na to, aby se tak začali chovat.

Opravdu stojím o tvůj názor jak by ses zachovala, pokud ty bys byla ta menšina, když většina by rodila doma.

 Lenelka 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 13:35:16)
Vrtulko, skvele napsane a zformulovane, me cestina dneska nejak nejde;) Nicmene toto jsem chtela rict. DikyR^
 Vrtulka* 


Re: Milé dámy! 

(9.9.2008 13:41:42)
Lenelko děkuji, moc si toho zrovna od tebe vážím~s~
Tobě to jde také velmi dobře:-D
 Xantipa. 


Re: Milá teto! 

(9.9.2008 13:40:34)
Teto - dokonce i instalatér mi musí sdělit dopředu, co a jak a dokonce si dovolím nesouhlasit. Neboť při větších rekonstrukčních pracech mám kde co nastudováno a nehodlám se smířit s tím - jo paninko, takhle se to dělá, přece nebudete radit odborníkovi. A jde jen o blbý věci, tak proč ne, když jde o moje tělo. Četla jsi etický kodex, který visí všude v nemocnicích. Já jo a žasnu - proč tam hezky vidí, ale když chci jeho dodržování, je to problém a jsem za potížistu? A když se pan doktor splete, tak fajn, je to člověk a udělal chybu, jenže s následky té chyby se budu já potýkat celý zbytek života, kdežto on si za týden /a to jsem ještě optimista/ na mně ani nevzpomene.
 teta 
  • 

Ano, dámy. 

(9.9.2008 13:56:23)
Nežijeme v totalitě, a jeden každý pracovník, jehož služby využíváme a platíme, jest náš zaměstnanec.

Nicméně vyvstává otázka, zda ho vůbec potřebujeme, rozumíme-li dané problematice daleko lépe než on! Nota bene když VÍME PŘEDEM, že se jedná o podvodníka, v horším případě neschopného podvodníka :-))

Tímto zdravím oba tábory, jelikož se mi zdá, že je téma již poměrně vyčerpáno...

 Lída,3 kluci a holka 


Re: Ano, dámy. 

(9.9.2008 14:01:39)
Teto, jak pravil jeden kritik: "Nikdy jsem nesnesl vejce, ale jsem daleko lepším znalcem omelet než kterákoli slepice." Nemusím si umět připojit vodovodní baterii, ale i tak jsem oprávněna požadovat, aby mi při jejím připojování instalatér nepoškodil okolní kachlíky. Přijde-li uživatel, že chce nainstalovat to a to, disk rozdělit na tak a tak velké oddíly, a podobně, taky mu neřeknu, že když je tak chytrej, ať si to udělá sám ~j~
 Lenelka 


Re: Ano, dámy. 

(9.9.2008 14:02:19)
Ja vim, teto, ze vy o tomto tematu moc nevite, kdyz zamnenujete dulu a PA, ale vetsina maminek, ktere pujdou na tuto demonstraci a vubec se angazuji, vi o porodnictvi pomerne hodne.

A ano, jelikoz jsou lekari placeni z penez, ktere odvadime pojistovne, jsou to pro nas poskytovatele placene sluzby, uplne to same jako prodavaci, kadernici, instalateri nebo advokati... Nejsou to nadlidi, za ktere se mnoho z nich povazuje.

A nikdo tu netvrdi, ze jsou vsichni lekari podvodnici, jen si prejeme zachazeni, na ktere mame pravo. Pokud vy to pravo necitite, to je vas problem.
 Vrtulka* 


Re: Ano, dámy. 

(9.9.2008 14:05:28)
Teto, člověče, umíš česky? Opravdu věříš tomu, že každý poskytovatel služby je tvůj zaměstnanec? Jak jsi k tomu přišla?

Za sebe mohu říci, ano potřebuji spoustu poskytovatelů služeb (pro tvou lepší orientaci- ty je nazýváš zaměstnanci) aniž bych blya v jejich oboru specialistou. Používám telefon, očekávám, že bude fungovat na určité úrovni a bude mít různé funkce. Když nefunguje, obrátím se na servis. Tam mi řeknou co si myslí že je porouchané, kolik bude asi stát oprava,jaký předpokládají výsledek, a jestli tedy opravu za těchto podmínek chci. Nemusím být specialistou v oboru výroby telefonů, a přesto si mohu vybrat.
O svém těle toho vím nepoměrně více, jsem sama se sebou celý život, a přesto se mám bez řečí a přemýšlení svěřit do rukou lékaři který na mne náhodou vyšel, protože má zrovna směnu, a který mne předtím nikdy v životě neviděl, a co si přeji jej nezajímá.
Připadá ti to smysluplné?

Již tradičně se zeptám- jak by ses zachovala v případě, že bys byla v menšině?
 10.5Libik12 


Chápe to někdo? 

(9.9.2008 14:53:11)
1) vyšel článek s pozvánkou k demonstraci s odkazem na informace o hnutí za aktivní mateřství
2) ženy, které se s obsahem neztotožnily, začaly nadávat a zesměšňovat celé hnutí.

Proč?

Hrozí snad někomu povinnost rodit alternativně? Zatím je to tak, že povinost rodit klasicky hrozí i těm, které na to mají jiný názor.

Co vás vede k útokům? Zajímá mě to jako komunikační fenomén, osobně už zřejmě rodit nepůjdu a mé 3 porody se mě do snů nevkrádaj v negativním ani v pozitivním smyslu.
 Vrtulka* 


Re: Chápe to někdo? 

(9.9.2008 15:08:37)
Libíku, také o tom přemýšlím, vidím za tímto fenoménem několik důvodů:
1) spousta lidí neumí pochopit psaný text
2) cpe do textu něco co tam nikdy nebylo, a na svou vsuvku podrážděně reaguje
3) podle mne nejdůležitější- přijde mi, že pro někoho je obrovský problém připustit, že by mohla vzniknout situace, že by za své činy zodpovídali oni sami, a ne nějaká vyšší autorita, na kterou lze v případě průšvihu přenést vinu. Z toho strachu, že by se dostali do situace, kde by se museli samostatně rozhodnout, raději brojí již proti možnosti volby.

 teta 
  • 

Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 21:05:17)
1) Ano, vyšel článek...leč (mohu se mýlit, možná jsme každá četla něco jiného) zjevně zaměřený proti porodníkům - proč by jinak bylo vyzýváno k demonstraci? - a v poměrně útočném duchu.
2) Za (nepoužité) nadávky se omlouvám :-), nicméně trvám na svém právu - které jistě přiznáváte autorům článku - na vlastní názor a vyjádření. Jeden může útočit, a druhý nesmí zesměšnit? No, to tedy promiňte...

A nemáte pravdu - nikomu nehrozí povinnost rodit klasicky. Můžete rodit, jak se vám jen zlíbí...jen s drobným omezením - POKUD se dostavíte do zařízení, kde platí určité standardy, musíte se jim podřídit.
Argument o placeném zdravotním pojištění (co službě za peníze) zde poněkud kulhá - stoupenkyně tzv. přirozeného porodu (ať je to, co je to) by se spíše měly zaměřit na zdravotní pojišťovny. Tam totiž plynou jejich peníze, nikoli ke zlovolným doktůrkům.

A pokud s tím nejsou srozuměny, mohou využít služeb soukromých klinik, kde vás při porodu nechají třeba viset ze stropu, pokud si to budete přát. Svět je veliký, a co by člověk pro sebe a svoje dítě neudělal...jen to má drobnou chybu - jakožto nadstandard je třeba platit cash. Vizte finační sbírky na nejrůznější zákroky, pořádané v posledních letech...

Abych se tedy vrátila k původní otázce, t.j. co mě vede k těmto "útokům" - je to (moje) domněnka, že dnešní rodičky přikládají samotnému porodu větší význam, než mu přísluší. A to prosím s přihlédnutím k průvodním obtížím atd. atd. Ovšem - je to skutečně to nejdůležitější v jejich životě? To nemají nic lepšího, čím by mohly oprávnit svoji existenci?






 cizinka1 


Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 21:12:51)
Teto,

"Zamereny proti porodnikum"??? Pozadovat neco jineho, nez soucasny system porodnictvi poskytuje musi nutne znamenat utok proti porodnikum? Tady nikdo neutoci proti porodnikum ci porodnicem, ani nezpochybnuje nutnost jejich existence. Jednem z cilu je naopak spoluprace mezi nezavislemi PA a porodnikami.

Ve ktere dobe jsi zustala zit, teto, kdyz kazdy soubor pozadavku vidis jako utok, a to proti cele profesni skupine?

Prozrad mi prosim, kde jsou te soukrome kliniky, kde v Cesku se smi rodit tak, jak si zena preje. Predloz kontakty na nej. Nebo kde to zijes?
 teta 
  • 

Milá zlatá "cizinko" 

(9.9.2008 22:34:02)
bohužel ti neprozradím, kdeže ty české kliniky jsou. Nicméně, jsme v Evropské unii - můžeš si dotyčné vyhledat sama.
A pokud snad i v rámci Unie se ti úkol bude zdát příliš obtížný, věz, že i mimo ni je to možné..
 zuzini 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(9.9.2008 22:38:28)
Takže podle Tety, když nemám na super truper kliniku, musím držet hubu a krok :-DRvRvRvRv, ó co se tu ještě nedozvím.
 cizinka1 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 9:06:04)
Teto,

takove ceske kliniky nejsou, proto neporadis. Jinak staci skocit pres hranici, v Rakousku a Nemecku je svobodnych PA a porodnich domu dost. Stalo mi to opravdu malo, jedine, na co jsem musela platit byl poplatek 150 EUR za pohotovost slouzit PA, ktera o mne pecovala po cele tehotenstvi, porod a sestinedeli. Zbytek zaplatila pojistovna s radosti, ze jsem tak levna klienka (porodnice stala by o hodne vice, sama o sobe a take proto, ze komplikace by se tam vyskytly s hodne vyssi pravdepodobnosti).

Petice pozaduje zakomponovani do porodnickeho systemu podobnich sluzeb v CR.

Proc posilas nespokojene za hranicemi? Proc te zlobi moznost, ze cast zen chce rodit jinak nez ty? Nemusis na toto odpovedet, jen se zeptej sama sebe, co se ti pri tvych porodech stalo, ze nemuzes o toto tema hovorit jinak nez se zlobou vuci tem, ktere rodi bez strachu, pocitu primusu a podrizeni?
 teta 
  • 

Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 11:38:33)
Ano, vidím, že petice požaduje zřízení "alternativních" porodnic - a přijde mi to podobně úchylné, jako bych já nějakou peticí požadovala zřízení rychločistírny u nás v baráku...nemám snad právo na čisté šaty?
Jinými slovy - ať to někdo udělá za mne!

To samé s porodem za hranicemi. Když mi nevyhovuje zdejší nabídka, a sama nejsem schopná zaplnit díru na trhu vlastními silami, proč bych nemohla za lepší službou odcestovat? Já v tom vidím spíš klad...stejně, jako výhodnější nákup, za kterým už mnohá cestovat ochotná JE.

Při mých porodech (pro tvou informaci) se nestalo nic zvláštního, a už vůbec nic, pro co bych se měla snad zlobit - naopak. Ty dny patří k těm nejlepším zážitkům v mém životě.
Možná proto, že jsem se necítila jako podřízený a strachovat jsem se též nemusela...samozřejmě, je to patrně dáno povahou a kdo má komplexy podřízenosti, tomu nepomůže ani svěcená! Ovšem ani tomu, kdo se cítí být výjimečnou primadonou a jedinou zasloužilou matkou na celém světě :-)

A když tak hovoříš o strachu - ten v budoucích rodičkách vyvolávají pouze podobné články, jako je tento úvodní.

 Vrtulka* 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 11:53:55)
Teto, prosím přečti si petici ještě jednou a pořádně, pro snadnost ti kousek překopíruji:

"uzavírání malých porodnic nabízejících „rodinný“ rozměr péče, a to i přesto, že velké porodnice čelí přeplněnosti a navíc mnoha ženám nevyhovují"

Kde tam vidíš co o otevírání alternativních porodnic?

 teta 
  • 

Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 12:45:20)
No, když si stěžují na "uzavírání", dá se z toho odvodit, že by rády "otevíraly", že ano.

A proč myslíte, že se ty malé provozovničky zavírají? - Chtěla byste zdravotní pojištění platit třeba desetkrát vyšší, aby z něj bylo lze vydržovat všechny možné alternativy - aby se nikdo necítil ukřivděn?

 Vrtulka* 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 12:53:54)
Milá teto, když si někdo stěžuje na "uzavírání", znamená to, že si stěžuje na uzavírání, ne že se dožaduje otevírání;). Napadlo tě, že zavřít jde jen něco co bylo původně otevřené? Třeba porodnice ve Frýdlantě?

A pojištění bylo na určité úrovni i když byly původně otevřené.
Zrovna u toho Frýdlantu dosáhli vynikající úspory. Nacpou dalších 8 milionů do posílení místní záchranky, která vozí maminky do Liberce.

Mmch, ona požadovaná alternativa po které se volá je provozně mnohem levnější než nynější standardní nemocniční praxe. Opravdu je levnější když nikdo zbytečně nezasahuje, opravdu vyjde levněji, když zdravá matka se zdravým novorozencem nemusí strašit ve špitále čtyři dny. Pokud máš pocit že je to obráceně, vysvětli mi prosím jak jsi na to přišla.

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 13:00:28)
Navíc ono byu se rádo otvíralo, kdyby se úředníci nebáli vyhrožování ze strany lékařů - viz kauza porodního domu u Čápa ... a i tohoto se demonstrace týká.
 teta 
  • 

Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 13:09:54)
K zavření jakékoli provozovny obvykle vedou dva důvody: a) nejsou lidi, b) nejsou peníze.
Možná by pomohlo, když je to tak levné, kdyby se celá záležitost platila cash - stejně nechápu, vzhledem k láci a jednoduchosti a v neposlední řadě vysoké poptávce, proč už nejsou porodní domy v každé ulici...:-)

Ale jak jsem uvedla již dřív, demonstrace by se měla spíš odehrát pod okny zdravotní pojišťovny - ta totiž nastavuje pravidla a platí pouze zavedené standardy.

 Vrtulka* 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 13:55:45)
Teto, problém je v tom, že např. domarodky si celou péči platí cash. Už jsem ti to tuším psala v tom obsáhlém příspěvku, ke kterému jsem tě několikrát žádala o tvůj osobní názor.
Proč bych měla platit v porodnici ve Frýdlantu, když třeba v Podolí nemusím?

Porodní dům zatím máme jeden. Jen se v něm bohužel díky nevůli úředníků nesmí rodit.

Jako jeden z důvodů pro tuto situaci vidím to, že v poradních orgánech sedí lékaři, kteří nemají příležitost vidět opravdu normální porod bez zbytečných zákroků, takže si dost dobře nedokážou představit o co těm divným ženštinám vlastně jde. Těžko od někoho očekávat, že bude podporovat vznik vlastní konkurence, co říkáš?



 zuzini 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 14:22:51)
Očividně vůbec nechápeš, o co tady jde Rv
~j~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 14:44:56)
Jak jsem psala výše, porodní domy by se zaplatily a otvíraly, pokud by úředníci nebyli zastrašováni lékaři bojícími se konkurence.
 Sylvie 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 14:48:31)
stejně nechápu, vzhledem k láci a jednoduchosti a v neposlední řadě vysoké poptávce, proč už nejsou porodní domy v každé ulici...

Bóžíčku na nebíčku, vždyť to je pořád dokola. Ptž se ministerstvo zdravotnictví obrací na Českou gynekologicko-porodnickou společnost, která k jejich vzniku dává zamítavá stanoviska A nejedná se jenom o porodní domy, v době, kdy se projednával nový zákon o nelékařských povoláních, který má sladit české zdravotnictví s evropských a ve kterém mají porodní asistentky vysloveně uvedenou pravomoc samostatně pečovat o zdravou těhuli a rodičku, tak gynekologové proti tomu silně protestovali na ministerstvu a požadovali jejich práci pouze pod dohledem lékaře. Důvod k tomu mě docela rozesmál - doktorů je dost, takže porodní asistentky nemusí pracovat samostatně Nj, ukaž mi rybu, která by sama vypustila rybník

 zuzini 


Re: Milá zlatá "cizinko" 

(10.9.2008 14:19:51)
Milá zlatá Teto, nechápu proč máš tendence odepírat ženám, které chtějí rodit jinak než ty, něco na co mají ze zákona právo a hlevně něco co doporučuje WHO. Víš co to je WHO?

A propo - kdy přesně mám v těhotenství za hranice odjet porodit?
 cizinka1 


Mila kamenna teto,  

(10.9.2008 15:17:39)
Vzhledem k stylu tveho diskutovani a respektu k lidem, ja si dovolim take byt na tebe mila jen retoricky.

Doporucuji doplnit vzdelani, a to v zakladni dovednosti: umeni cist (pochopit psany text) a dohledavat se informace. Z tvych ubohych pokusu o argumentaci je patrne, ze vubec nechapes o cem byla puvodni vyzva, ani nic o tom, jaka je situace porodnich domu a nezavislych PA. Proc se vrhas do diskuse, kdyz nic nevis, a ani si neudelas cas prozkoumat diskutovane tema? Nectes noviny, nevis jak dopadl porodni dum v Praze, CAP u Bulovky? Jakou popularitou se tesilo Vrchlabi pred prvnim zavrenim? Troufas se predpokladat, ze neni poptavka ani lidi, kteri byli a jsou ochotni si priplacet na tydny ubytovani ve Vrchlabi pred porodem, platit si PA a jejich peci? Je az takova rozkos delat se ze sebe negramota? (Vyhledavat si informace v dnesni dobe jiz je zakladni soucasti gramotnosti.)

Vis jak Nemky a Rakusanky si vydobily svobodu rodit mimo kliniku, coz ted je naprosto respektovana volba, s prokazatelne vynikajicimi vysledkami pro zivot a zdravi rodicek a novorozencu v porovnani se stejne zdravymi zenami v nemocnicich? Stejne tak, jak o to ted usiluji Cesky. Doporucuji si provzdelat i v teorii a historii obcanske spolecnosti.

Ke strachu. Pred prvnim porodem jako zodpovedna a v knihkupetstvich orientujici se zena docela dukladne provzdelala jsem se v soucasnych trendech v porodnictvi. Libil se mi pristup "prirozeneho porodu" a vybrala jsem si porodnici na Morave, ktera tento pristup slibovala. Nebala jsem se vubec. Behem porodu jsem ale zjistila, ze skoro nic ze slibovaneho pristupu nebylo dodrzeno, a jak jsem pozdeji pochopila, reklama porodnice byla proste oslehnuta z jedne videnske kliniky, a nikdo z personalu ani nebyl proskoleny, ani nebral vazne. Dostala jsem strach, protoze jsem vedela, ze postupy vyrazne zhorsuji moje sance na zdravy porod bez zasahu. Dopadlo to pak dost mizerne, i presto, ze jsem se snazila svuj strach potlacit, a zachranovat situaci jak se dalo. Mozna si to vezmes osobne, ale budiz: nektere zeny nedokazou zblbnout na tu uroven, aby akceptovaly, ze jejich dite je vystaveno zbytecnemu stresu a riziku komplikaci.

Zpracovat tento spatny zazitek mi pomohla ne svecena voda, ale porod v zahranicnim porodnim dome.
 Kohnova 
  • 

Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 21:16:43)
Teto, prosim o adresu alespon jedne takove kliniky (kde budu moci slehnout rekneme v duchu Dr. Odenta), je mi jedno, co to bude stat, jen at je to v CR, at nemusim behem prvni doby porodni prekracovat hranice.
 Lenelka 


Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 21:42:56)
Teto, to ze neplatim primo zdravotnikum neznamena, ze nejsem klient. Ve vetsine zemi funguji zdravotni pojistovny a presto jsou pacienti brani jako klienti. Nemluve o tom, jak porodnice ryzuji za to, ze drzi zdrave matky a novorozence minimalne 72 hodin po porodu... Takze ano, jim jdou me penize a ja mam pravo mit na ne urcite pozadavky, neb jim platim.

Problem v natlaku na kohokoli v oblasti porodnictvi je ten, ze mamky po porodu obvykle nemaji silu a chut se hadat, nechaji si toho vice libit, co by si normalne libit nenechaly. Proto se vse meni tak pomalu.
 Táňa, 2kluci 
  • 

Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 21:43:22)
Teta a kolipak vám je let? Estli ste nerodila ještě za císaře pána...jooo to byly časy...
 10.5Libik12 


Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 22:14:42)
1) demontrace je nástroj k dosažení určitého cíle. Jestliže ty ji vnímáš jako zaměřenou proti porodníkům, marně hledám, kde je tvůj úkor. Asi se bojíš o ty porodníky. To je zajímavý jev, pokud vím, tak v souběžných diskusích se děvčata informují o tom, jestli se k porodu registrovat ve 12. nebo už v 9. týdnu. Obava, že by si porodník ani nevrz, je tedy zřejmě lichá. Pak můžeš mít strach, jestli porodník nesedí doma a nepláče, protože určité ženy formulují názor na způsob prožití porodu na Rodině.cz, potažmo na demonstraci. Vzhledem k tomu, že většina žen přijímá porodnice, nemyslím si, že tvůj strach o duševní stavy českých porodníků je na místě.

2) Nemáš pravdu v tom, že lze v rámci zavedených porodnicových praktik realizovat svoji představu porodu, ale to už ti psaly kolegyně.

3) Odkaz na to, aby si ty, které považuješ za výstřední, zaplatily nějaké nadstandarty, když chtějí primárně klid, je skoro nebezpečná. Ony totiž chtějí daleko levnější věci, než my většinově rodící pokládáme a přijímáme jako samozřejmost. Domarodky by, přitaženo za vlasy, klidně mohly demonstrovat proti přispívání na zdravotní péči, která je drahá a dle WHO zbytečná nebo škodlivá. A vidíš, nedělají to, pouze se skromně dožadují toho, aby jim bylo umožněno pořídit si svůj porod levněji než ty.

Důvody pro útoky na alternativní rodičky jsou zvláštní a nepojmenované. Já jsem ve svých nejlepších létech na Rodině bojovala s Cizinkou. Bylo to v době mého těhotenství. Věděla jsem, že nedokážu rodit doma a věděla jsem, že v krajském městě nemám na výběr, věděla jsem, že na jejich pravdě něco je a že zbytečně, tak říkajíc, ruší mé kruhy. Nechtěla jsem žít s vědomím, že jsem mohla mít lepší porody. Nechtěla jsem to slyšet.

Mají se alternativní rodičky vzdát svých porodů proto, že pro ostatní je proveditelnější strkat hlavu do písku a nechtějí být rušeny ve své odevzdanosti k porodnicovému kolotoči?

Já osobně jsem se se svými porody vyrovnala s vědomím, že když mé děti přežily porodnici, přežijí už všechno:), každýmu to nejde.;)
 teta 
  • 

Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 8:29:57)
Alternativní rodičky nechť se nevzdávají vůbec ničeho. Jejich alternativní porody jim nikdo nebere.
Jen snad...ať si najdou alternativní ústav.
Pokud snad chtějí zavést svoje alternativní metody všude, doporučovala bych nahlédnutí do slovníku cizích slov, a to na výraz "alternativní".
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 8:31:16)
Teto, proto taky nepoužíváme pokud možno "alternativní", ale "přirozené" ;)
A stále nechápu, proč by mělo být to, že toho chci méně než je zvykem, nějakou alternativou.
 elindra 


Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 8:41:28)
Nehledě na to, že "alternativní" ústavy nejsou ;((
 elindra 


Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 8:47:19)
Bych vyměnila registraci v Podolí na říjen za ten anglickej porod... ;((
 Bellana 


Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 8:41:06)
Teto, on ale žádný takový alternativní ústav nefunguje ...
 Vrtulka* 


Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 8:49:00)
Teto, v čem vidíš problém při umožnění "alternativních" (osobně preferuji spíše normálních) porodů. Zkus se ještě jednou podívat do slovníku co je to alternativa. Jak by tebe ohrožovalo, že vznikla DALŠÍ možnost průběhu porodu? Vždyť ta původní by přeci byla zachována. A když už jsem tu tolikrát četla že není problém se v porodce na všem domluvit, tak by podle této logiky neměl být problém dohodnout se na tom, že si přeješ průběh podle svého, řekněme "standardního" postupu.

 Sylvie 


Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 15:24:03)
Jen snad...ať si najdou alternativní ústav.
Pokud snad chtějí zavést svoje alternativní metody všude, doporučovala bych nahlédnutí do slovníku cizích slov, a to na výraz "alternativní".


Víš vůbec, o čem se tu celou dobu bavíš, nebo jenom tak plácáš a plácáš, ptž se nudíš? Normální, přirozené, nebo tvými slovy "alternativní" porody jsou porody, kdy se do průběhu porodu nezasahuje zásahy, které nejsou nezbytné. Nevidím důvod, proč bych kvůli tomu měla hledat nějaký "alternativní ústav", když poskytnou takovouto péči je POVINNOSTÍ DANOU ZÁKONEM PRO VŠECHNY ZDRAVOTNÍKY. Žádný zdravotník ti nesmí poskytnou péči, ke které od tebe nemá informovaný souhlas. Takže vůbec se nijak nevylučuje, aby vedle sebe rodily dvě ženy, jedna se plně podřídila lékaři, ptž jí to tak vyhovuje, druhá druhá řekla "ne, toto si nepřeji" a lékař ji nechal rodit bez zásahu. V čem konkrétním ty vidíš problém? Já jedině v tom, že takový přístup by od zdravotníků vyžadoval nelpět na roky zaběhnuté rutině, ale vzdělávat se - což by ovšem tak jako tak je povinností jak pro lékaře, tak pro sestry (PAtky).
 Linda 2 
  • 

Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 22:52:36)
Teto, vzhledem k současné převaze "přirozených matek" zde na Rodině tě musím podpořit :-). Vyšel článek s výzvou k účasti na demonstraci a podepsání petice. Teoreticky by tu tedy opravdu žádné komentáře být neměly: každý by si jen zvážil, zda petici podepíše/nepodepíše a zda se demonstrace zúčastní/nezúčastní. Pokud už tady ale komentáře píšeme, tak je jasné, že tyto jsou souhlasné i nesouhlasné a je to v pořádku, od toho je to diskuse.
Jo a taky s tebou souhlasím, že některé ženy přikládají porodu opravdu přehnaný význam - asi je to těmi časopisy nebo je to dneska prostě móda, ale mám z toho stejný pocit. Jasně že je to důležitý a silný zážitek, když si máma poprvé pochová své miminko, je to neopakovatelný okamžik, ale přesto to tady některé přehánějí. Popisovat porod jako krásný zážitek (jako kdyby porod v porodnici byl horor a porod doma či v jiném nádherném prostředí procházka růžovým sadem) - to je přehnané a odtržené od reality.
 10.5Libik12 


Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 22:55:21)
Lindo, koukám, že jsi u domácího porodu obden, když umíš srovnávat, proč to neřekneš hned?
 Bellana 


Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 23:06:34)
Lindo2, to je mi líto, že si neumíš představit, že by pro někoho byl porod krásný zážitek. Pro mě byly oba mé porody krásné. A to nenosím batikované sukně a neobjímám stromy. S realitu taky problém nemám :-)
 Beruška9 


Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 23:18:17)
Libiku, tleskám nad schpností sebereflexe a doufám, že mnohé další se časem posunou.

http://mrowetz.blog.respekt.cz/c/49299/Bludy-pana-prednosty.html

Budu moc ráda, když si jedna z nepřesvědčených uvědomí, že opravdu může být i z úst těch, kteří se snaží pomáhat, hodně mylých informací.
 10.5Libik12 


Re: Tak dobře, Libiku 

(9.9.2008 23:26:58)
Míšo, coby věrný šmírák domácího porodu, jsem ti karmu věnovala již před hodinou:), hezký, užitečný .
 zuzini 


Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 10:33:49)
To jsi vedle jak ta jedle. :-D~j~
Osobně za sebe můžu říct toto. Rodila jsem dvakrát v porodnici, poprvé mi prováděli všechny možné i nemožné zákroky. Nutili mě dělat, to co jsem nechtěla. Musela jsem celou dobu ležet.
Podruhé jsem porodila přirozeně, nechali mě v klidu s partnerem, jen občas mě přišla PA zkontrolovat. Sice jsem rodila o 4 hodiny déle, ale zážitek se nedá srovnat. Poprvé jsem dva roky tvrdila, že nikdy více, podruhé bych do toho šla hned znouvu ;)
 Sylvie 
  • 

Re: Tak dobře, Libiku 

(10.9.2008 4:23:00)
Můžete rodit, jak se vám jen zlíbí...jen s drobným omezením - POKUD se dostavíte do zařízení, kde platí určité standardy, musíte se jim podřídit.


NESMYSL. Nemocniční standardy v ŹÁDNÉM PŘÍPADĚ nemohou být nadřazeny zákonům. A v zákoně je, že zdravotník na mně smí vykonat toliko ty výkony, ke kterým má ode mne informovaný souhlas. Pokud mu souhlas odmítnu dát, má celkem smůlu a výkon na mne vykonat nemůže, i kdyby byl lege artis. Vzhledem k tomu, že přirozené porody jsou (i) o tom, že se neprovádí zbytečné výkony, tak nějak nevidím žádnou možnost, jak by mi to nějaké standardy mohly zakázat


Ovšem - je to skutečně to nejdůležitější v jejich životě? To nemají nic lepšího, čím by mohly oprávnit svoji existenci?
Ano, zdraví mé a mých dětí považuji v životě za hodně důležité. Proto se o něj budu aktivně zajímat a dle svých možností a svého přesvědčení budu pokud možno eliminovat ty vlivy, které považuji za škodlivé. Pokud ty si svého zdraví nevážíš a je ti jedno, co ti s ním kdo jak provede, je to tvoje věc. Ale proč ti tak vadí, že jiní lidé to vnímají jinak - to fakt nechápu
 Karmelka 


TETO 

(10.9.2008 10:35:01)
ty jsi vedle jako jedle.....
že nikoho nenutí rodit v klasicky?
to promin,ale né jen moje zkušenost,ale jak čtu tak podle zkušenosti dalších maminek,je to jinak

nemocnice-porodnice s nádherně znějícími hláškami...např .můžete si vybrat polohu porodu...bla bla bla....
a nakonec při porodu vás položí na postel nohy přívážou nahoru a když se mězi vydýcháváním kontrakcí ohradíte,že jste chtěli rodit jinak tak hodí jen ušklebek a ani vám neodpoví...a máte smůlu...tak sorry,ale to je fakt sprosté.....

a bohužel se tak děje dost často....nic nevysvětlí na dotazy neodpoví a když tak vyhýbavě.... a tak dále...takže o jakým výběru to tu vlastně mluvíte?????
 zuni 


Re: Milé dámy! 

(10.9.2008 12:00:11)
Děláš si srandu? "Nechte to na odborníkovi" Představ si, že to dítě, které se ocitlo v břiše těhotné, tam je asi proto, že žena byla uznána schopnou dítě nosit a pak ze svého břicha porodit. ONA je ten odborník.
Takže vlastně žádáš správně - nechte to na odbornících - tudíž těhotných ženách. Ty naprosto nejlépe cítí, co se s nimi děje a jak mají reagovat.

Příp. nechápu, jaktože se mimina nepočínají jen v břichách vzdělanců v oboru porodnictví.
 Ana, tri kluci 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 14:27:02)
proboha, proc jste tak neuveritelne zla a zapskla???? Nikdo tady nikoho k nicemu nenuti, jde jen o moznost volby.
 zuzini 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 11:03:49)
To bude nejspíš tím, že porod není nemoc. Nesrovnávala bych;)
 Sylvie 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 11:08:05)
Zuzini, já bych klidně srovnávala :o) Co mne se týká, kecám do práce všem doktorům, však jde o zdraví mých dětí, tak co bych jim nezajistila to nejlepší, co dle mého vědomí a svědomí je možné Pokud je čas na rozmyšlenou, klidně se poptám po víc názorech. Pokud není, tak aspoň proberu s lékařem, co se v dané situaci dá všechno dělat a jak by další léčba postupovala, kdybych jím doporučený zákrok odmítla... a pak se rozhodnu.
 martina+Brťas+? 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 11:44:35)
no, to musel být eňoněno porod, když jediná vaše tužba byla po utišujících prostředcích (epi). to po čem jsem toužila a nadále toužím já bylo abych žádnej oblbovák nedostala. ono to totiž ani není potřeba. pokud vám teda někdo nezačne píchat vodu a následné veselé činnosti logicky navazující... to pak fak bolí....
 Emilka. 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:02:56)
Martino, to, že ty jsi epi nepotřebovala neznamená, že u druhých je to stejné.;)
 teta 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:25:26)
Píchat vodu mi vskutku nikdo ani jednou nemusel, nicméně jsem už taková, že pro svoje pohodlí dávám přednost civilizačním vymoženostem. Představte si, že i při trhání zubu či šití chci lokální anestetikum!

A nebyla to jediná moje "tužba", to jste vedle opět. Jediné, co jsem chtěla, bylo zdravé dítě - a jelikož jsem šla rodit již jako dospělá, bylo mi celkem jasné, že kvůli kýženému výsledku budu muset ze svého pohodlí trochu slevit (epidurálu nemajíc :-)).
 Vrtulka* 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:30:35)
Tak to vidíš teto, mě také vodu nikdo píchat nemusel, přesto mi ji píchli. A věř tomu, že výsledek mi na pohodlí nepřidal a dokonce neměl ani pozitvní vliv na mé dítě.

Ano, i já chci zdravé dítě. Jsem tak neskromná, že chci dokonce pro své dítě zdravou maminku bez dlouhodobých následků ze zbytečných zásahů.
Možná tě to překvapí, ale spousta zákroků, píchnutím vody počínaje, může mít ve výsledku negativní dopad na zdraví dítě i matky. Dokonce ani žádné pohodlí nemusí přinést. Spíše velmi dlouhé nepohodlí.
 zuzini 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 21:10:54)
A to je přesně ono
"Představte si, že i při trhání zubu či šití chci lokální anestetikum!"
A představ si, že by ti ho odmítli podat
 Martina+Brťas+? 
  • 

Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 10:14:51)
no, ale ve srovnání trhání zubů vs. porod bych viděla jednu drobnou nesrovnalost. při trhání zubů ode mne nikdo neočekává jinou spolupráci než že budu sedět na zadku a nehýbat se. u porodu jsem to já kdo je "hybatelem děje" :) jinak jako nejsem masochista, jak si možná představujete. a proto už v porodnici ve stavu jakým fungují dnes svoje dítě porodit nechci.
jinak netvrdím že někdo nemá nižší práh bolestivosti... citlivosti... toto je pouze má zkušenost.
 Beezi,V+J 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 11:57:56)
Teto, pokud by strana a stejně tak i současné, stáletotalitní, porodnictví pískaly "dostavit se do porodnice, vydržet pár kontrakcí a příslušným otvorem vypustit dítě", pak bych s tím já a jistě i velká většina dalších nespokojených neměla problém. Vtip je v tom, že lékaři to prostě vidí jinak. Nejsem to já, kdo by to dítě tím otvorem měl vypustit, ale oni, kdo ho musí porodit za mne a ze mne. Po mě se chce, abych to vydržela (nejen ty kontrakce) a pokud možno jim do toho moc nekrafala.

Takže, jestliže pro tebe je pokrokem ve zdravotnictví epidurál, pro mě by pokrokem bylo, kdyby lékař dokázal během porodu zůstat stranou a zasahovat pouze v momentě, kdy je ho OPRAVDU potřeba. Což jistě není ani zdaleka tak často, jak se nám vehementně porodníci snaží namluvit.

Čímž odpovídám i na tvoji otázku - stejně jako s dítětem nesedím u pediatra dnes a denně preventivně proto, že přece během růstu a dospívání ho může potkat spousta problémů a nehod, ale jdu tam až teprve, když začne marodit nebo si rozbije hlavu, stejně tak bych uvítala, kdyby porodník do mého porodu zasahoval až v momentě, kdy nastane patologie.

A k pediatrovi si nenosím "ošetřovací plán" nicméně předpokládám a vyžaduji, aby mi průběžně sděloval a konzultoval se mnou, co mému čumáčkovi je a co s tím on, lékař, bude dělat.

Je to dostatečně srozumitelné?

A dovolím si prosbu na tebe - mohla bys, teto, prosím odpovědět na otázku, kterou tu položila Libik? Viz - http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=9973556

Děkuji.
 Mortadela 


Re: Ježišmarjá! 

(9.9.2008 12:30:19)
U nás v Jihlavě jsou právě ti zmínění chirurgové, ke kterým běháme s rozbitými dětskými čumáčky (mimochodem byli jsme tam v neděli s rozčíslou bradou) vzorem správného chování! Alespoň podle mě, já jsem na místní chirurgii vždy jako v jiříkově vidění, a to už jsem tam díky Klářiným úrazům (třem) viděla pěkných pár doktorů a všichni!!! s námi jednali vlídně, na rovinu, hovořili s námi úplně o všem. To jsem třeba právě v porodnici neviděla, na chirurgii je to samozřejmost (myslím v té naší, aby se toho někdo náhodou nechytil). Valila jsem oči, když v neděli pan doktor řekl Kláře: "Jsi už velká holka, Klárko, budu s tebou mluvit na rovinu." A fakt JÍ všechno vysvětlil, nejdřív ale probral s námi proč považuje za vhodné tu centimetrovou ranku jedním stehem sešít. Mohl to přece udělat rovnou tak, jako když mi při porodu píchli vodu, aniž by mi to řekli, ne?
 e-Liška 


Re: Ježišmarjá! 

(10.9.2008 21:15:49)
Tak tohle jsem moc nepochopila. U nemocných nebo zraněných dětí jde u patologickou situaci, která vyžaduje lékařský zásah; porod je celkem normální tělesný proces, který vyžaduje ve většině případů jen dohlížení a nezasahování. Jistěže jsou situace, kdy je císařský řez nejlepší řešení, ale není to nejlepší řešení v jednom případě z pěti, jako u nás.
Výše uvedená petice a demonstrace mají za cíl rozptýlit u nás očividně docela vzkvétající přesvědčení, že porodit lze bezpečně jen ve velké nemocnici. Realita je taková, že převládající praxe u nás je v ROZPORU s tím, co je pro většinu žen prospěšné (viz třeba příručka WHO nebo Enkin: Efektivní péče v perinatologii, nebo databáze Cochrane - to nejsou "výmysly" porodních asistentek, to jsou závěry i porodníků samotných). Nikomu nevymlouvám plánování epidurálu nebo sekce, ale jsou to procedury, které mají svoje rizika. Chápu obavy z porodu, ale jsou i jiné způsoby, jak jim čelit, než se před nimi schovávat - pokud máte dceru, jaký od vás dostává obraz o tom, co to je být žena a mít tělo ženy?
 10.5Libik12 


O co jde? 

(8.9.2008 20:03:59)
Může mi někdo z trapně ironizujících nebo útočících dam vysvětlit, co je vede k tomu přispívat proti normálním porodům? Nutí je snad někdo, aby se vzdaly vyšpoulených zadků s hadičkou v konečníku a sedřených labií od holení na sucho, žízně a hladu při porodu? Nebo roztahování nohou na povel, vstávání v 6 a jiných lahůdek. NIKDO jim to nebere.
(tato část je parafrází na jejich příspěvky, sama rodím v porodnici a osobně neřeším porody, nýbrž nesmyslné útoky))

Když nechcete a nemáte důvod podporovat hnutí za přirozený porod, tak to, prosím, nedělejte. Na vašem životě se nic nezmění. Uznejte, že urážet ženský, který, aniž by vám braly to vaše, chtějí něco jiného, je slabomyslné.:-©
 Rozzárka 


Re: O co jde? 

(8.9.2008 22:11:36)
Naprostý souhlas ale ony asi dámy nemají ve slovníku jméno tolerance
 e-Liška 


Re: O co jde? 

(10.9.2008 21:30:44)
No, moje teorie je, že na porod a jeho okolnosti nemůžeš reagovat neutrálně - buď jsi nespokojená s tím, jak se k tobě chovali, anebo jsi víceméně vděčná (taky pod vlivem oxytocinu) tomu, jak ti v tomhle zásadním okamžiku pomohli, a máš tendenci tu pozitivní zkušenost (nebo i negativní, samozřejmě) generalizovat. A v tomhle případě ta pozitivní zkušenost a velké city vůči porodníkům a porodnicím, kteří tě třeba zachránili ve chvíli, kdy sis připadala úplně ztracená (což při porodu není problém), jsou podporované i většinovým názorem, který zakrývá všechny potenciální komplikace a nevýhody tohohle přístupu.
Takže když se začne tvůj postoj zpochybňovat, je asi normální, že máš potřebu ho bránit, protože to asi taky souvisí se zásadními volbami, které děláme jako matky - toho, co je a co není dobré pro naše dítě.
 Jíťa 
  • 

Re: O co jde? 

(9.9.2008 9:35:39)
Já si normální porod představuju v porodnici pod dohledem lékařů a PA.

A kdyby některé z těch porodem traumatizovaných šlo o život nebo dokonce o život dítěte, asi by takové trauma z holení a klystýru neměly!

Já jsem pro tu demonstraci, ať je! A ať taky vydemonstruje kromě porodních plánů a jiných vymožeností pro rodičky i jednu novinku pro doktory - nechat rodičku podepsat každé odmítnutí jakéhokoliv zákroku nebo běžného úkonu. Bylo by to sice hrozně papírování, ale aspoň by byli doktoři krytí, kdyby se skutečně něco stalo.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: O co jde? 

(9.9.2008 9:39:02)
Jíťo, OK, ale ať zároveň nechají podepisovat každý souhlas s výkonem. ;)
 Mlada 


Re: O co jde? 

(9.9.2008 10:37:16)
Ale oni si nechávají podepsat odmítnutí zákroku - podepisovala jsem rovnou do porodopisu i s manželem. - Jen mě napadá, že když se situace změnila a po x hodinách jsme rozhodnutí změnili (pro šťourali: v tu dobu to byla již jiná situace), tak už si to podepsat nenechali.
 Xantipa. 


Re: O co jde? 

(9.9.2008 11:38:15)
´Jíťo - tak mému dítěti o život šlo a mně taky - jenže tam, kde se mnou jednali jak s kusem hadru, protože jim do toho přece nebudu krafat a oni mě nebudou poslouchat, beztak jsou všechny rodičky potížistky a hysterky.
A zažila jsem aspoň jeden porod, kde jsem byla svéprávný člověk. Ony se ty problémy a bolesti snáší o dost jinak, když je člověk informován, co a jak a proč a dokonce - já sama rozhodla konečnou fázi /samozřejmě, ještě pořád bylo na výběr/ - zda císař či tzv. normální porod.
Doma bych rodit nechtěla, ale proč to nedopřád těm, které to chtějí a jsou OK. To mi připadá jako - já si vytrpěla bolest a ponížení, tak proč to má mít někdo jinak a dokonce líp:(
 teta 
  • 

Re: O co jde? 

(9.9.2008 12:12:10)
Mně je úplně jedno, jak a kde kdo rodí, to mi můžete věřit.

Nicméně mi není lhostejné osočování lékařů a sester z lenosti, neochoty, neznalosti a z doslova zlovolnosti - a to všech en gros. Jestli si některý zdravotník někdy na někoho otevřel hubu, odmítl pomoci či zanedbal svoje povinnosti, nechť je psáno: Pan doktor Novák, nemocnice Horní Dolní! A můžete mu demonstrovat před barákem...
 Emilka. 


Re: O co jde? 

(9.9.2008 12:16:33)
Hm, na mě doktorka čuměla jak tele na nový vrata a nic. PA přvolala jiného doktora a za 10 min. bylo hotovo. Je to o lidech a i mezi lékaři jsou lidé takoví a makoví.
 Sylvie 


Re: O co jde? 

(9.9.2008 12:19:38)
Jestli si některý zdravotník někdy na někoho otevřel hubu, odmítl pomoci či zanedbal svoje povinnosti, nechť je psáno: Pan doktor Novák, nemocnice Horní Dolní! A můžete mu demonstrovat před barákem...

Heh, to už tu bylo a pan doktor z HOrní Dolní, který tady v diskuzi ze sebe udělal víceméně mimoně, pak nechal diskuzi smazat A demonstrace před barákem nic moc neřeší, ptž tady to je o problémech celého českého porodnictví, ne jednotlivých PA nebo lékařů
 Jíťa 
  • 

Re: O co jde? 

(9.9.2008 13:29:58)
Nemyslím si, že je to problém celého českého porodnictví, jen některých porodnic a někdy jen některých lékařů a dalšího personálu, který má zrovna službu.

Když jsem si vybírala porodnici, hodně jsem toho přečetla a představte si, že na jednu a tu samou porodnici někteří pěli chválu a druzí na ní nenechali nit suchou.

I já byla v té porodnici spokojená. Přestože mi porod vyvolávali, lékař neudělal žádný zbytečný zákrok (nepíchl mi vodu, nenastřihl mě, nedal mi oxytocin...), s klystýrem jsem souhlasila (dávám přednost se vyprázdnit sama v soukromí na záchodě, než aby se to stalo během porodu za přítomnosti dalších svědků), a oholila jsem se za pomoci manžela v klidu doma (těch pár chlupů mi za nějaké hádky nestojí). Zažila jsem během porodu 3 směny personálu a všichni bez vyjímek se ke mě chovali slušně - každý se mi při nástupu služby přišel představit a po skončení se rozloučil a popřál mi štěstí, klepání při vstupu bylo samozřejmostí a všichni bez vyjímek mi odpověděli na všechny mé dotazy i ty, které přímo nesouvisely s mým právě probíhajícím porodem. Dítě mi nikdo nikam neodnesl - veškerá poporodní péče se odehrála přímo na porodním sále, kde k tomu měli vyčleněný stolek i s vyhřívanou podložkou a já to mohla alespoň zpovzdálí sledovat.
Stejnou péči a pozornost nám věnovali i na šestinedělí. I když jsem se tam setkala se dvěma nepříjemnýma sestrama, přesto si na pobyt v porodnici nemůžu stěžovat. Děti nám nikdo neodnášel ani na koupání, ani na vyšetření - koupaly jsme si je samy a na vyšetření jsme si je taky nosily.

Podle mě je to skutečně problém konkrétních porodnic a konkrétních lidí.
 Sylvie 


Re: O co jde? 

(9.9.2008 15:50:40)
Podle mě je to skutečně problém konkrétních porodnic a konkrétních lidí.

Ano, pokud problém českého porodnictví zredukuješ na banální klystýr, holení nebo kyselý ksichty, tak ano, máš pravdu, to je problém jednotlivých porodnic, či spíš jejich zaměstnanců. Bohužel, on je ten problém mnohem větší. Zkus si vybrat, že budeš rodit doma. Zkus si založit porodní dům. Nebo zkus jenom třeba požadovat, aby za tebou po porodu docházela domů porodní asistentka placená pojišťovnou (ano, na to máš právo a v některých oblastech to lze... většinou ale pojišťovnu žádné PA vůbec nemají nasmlouvané, takže utřeš) nebo požadovat ambulantní porod - obojí jsou věci, které NĚKDE jsou možné, ale kdybys měla vypsat, kde ne, tak by z toho byl hodně dlouhý seznam :o(

Navíc v souvislosti s demonstrací jde též o to, aby zástupci porodních asistentek a ženských hnutí byly ministerstvem přizvány do debaty o podobě českého porodnictví. V tomhle dost těžko stačí pranýřovat nějakou porodnici, to jde zcela mimo ně.
 Linda 2 
  • 

A co je normální? 

(8.9.2008 22:52:53)
Porodní plán a detailní konzultace každého kroku lékaře s rodičkou považuji za nerealistickou utopii. Zejména dnes, kdy jsou porodnice přeplněné, registrace k porodu se dělají od 14. týdne těhotenství a rodičky s dětmi ani není kam dávat. Rodila jsem u Apolináře před 3 lety, takže nevím, jak je to dneska, ale na kontroly před porodem se čekaly třeba 2 hodinové fronty. Necítila jsem se "odfláknutá" a na co jsem se zeptala, jsem vždy odpověď dostala. Nedovedu si představit, jak by to vypadalo, kdyby byla každá rodička informovaná "o všem" (mimochodem: co to je o všem???) aniž by se na cokoliv zeptala. Snad je to myšleno tak, že těch 90% žen bude rodit s PA doma (NORMÁLNĚ) a zbylých 10% umírajících rodiček s miminy budou křísit doktoři (samozřejmě po obsáhlé konzultaci a výhradně na základě porodního plánu sestaveného rodičkou).
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A co je normální? 

(8.9.2008 23:00:32)
Lindo 2, porodnice by například nebyly tak přeplněné, pokud by se lékaři postavili vstřícně k jinde běžným ambulantním porodům. V poradnách by se nečekalo, kdyby se uvedla šířeji v život jinde také běžná praxe péče jedné PA nebo skupiny PA o těhotnou během celého těhotenství. Informování lékařem či PA jinde funguje (a i jinde mají zdravotnící relativně bídné platy a nedostatek personálu), tak proč by to nemělo fungovat u nás? Nehledě na to, že kdyby se zbytečnými zásahy šetřilo, nebylo by potřeba dlouze informovat ;)
 Beruška9 


Jsem ráda, že je tady tolik sympatizantek demonstrace. 

(9.9.2008 9:09:26)
Zrovna včera si mi stěžoval jeden primář gynpor, jak je znaven 5 porody za svoji službu, z toho 3 ukončené CS.

1. kdyby ženy normálně jako v cizině z 20% roidly doma, měl by jich jenom 4
2. kdyby podporoval ambulantní prod, neměl by tolik práce s vyšetřeními a vizitami
3. kdyby podporovla činnost porodních asistentek, jistě by minimálně 3 z těchto porodů mohly provádět PA
4. kdyby neměl toli práce a nespěchal by, neužíval by oxitocin, dirupci (dle apreio na u něk až 60%), kdyby nemonitoroval, určitě by mnimálně 1 až 2 z těch prodů CS nebylo ukončeno
5. takže by v té nemocnici byl z těch 5ti porodů rizikový snad jeden a ten by mohl vklidu zoperovat...

Všechno uznal, pod tíhou mých argumentů, že je pravdou.

Nedokázal mi ovšem vsvětlit, kde se na jeho službě vzalo za noc ř porodů, když na stránkách aperio mají 300 porodů ročně :-O!

Vážím si jej jak odborníka, nikoliv jako člověka, protože lže!

Demonstrovat půjdu, ačkoliv obvykle hcodím na Mz dveřmi, tentokár zůstanu před nimi...



Ženy přemýšlejte a snažte se vcítit do svýc hcitů. Jsou to všechn ovaše porody a je ve Vašich rukou, jak s nimi naložíte, zda si je užijete, anebo je vytrpíte!

 Lída,3 kluci a holka 


Re: A co je normální? 

(8.9.2008 23:03:09)
Lindo, přeplněné porodnice jsou za prvé proto, že se jich část pozavírala, a za druhé proto, že naši zdravotníci odmítají ve větším měřítku přistoupit na myšlenku ambulantních porodů. Skutečně nevidím důvod, proč zdravou matku s fyziologickým novorozencem držet tři až pět dní v porodnici.
Na kontroly před porodem se dvě hodiny čekalo i v dřívějších dobách, kdy rozhodně porodnice přecpané nebyly. To je spíš blbou organizací práce.
Zajímavé je, že v jiných oborech se doktoři detailnímu informování pacienta tak vehementně nebrání. Když jsme měli syna ve velmi vážném stavu v nemocnici, informovali nás o všem, a bez problémů vysvětlovali. A to i synovi, jakmile to dokázal dostatečně vnímat.
Mimochodem, registrace k porodu v takto časném stádiu těhotenství považuju za totální hovadinu, která může procházet jen proto, že to lidi respektují.
 Linda 2 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 7:43:31)
Nedokážu posoudit, zda čekání na kontrolu (konkrétně u Apolináře) bylo špatnou organizací práce. Ale myslím že ne, snažili se to fakt urychlit, žádné prostoje tam nebyly a že jsou ordinační hodiny, jaké jsou, je jistě nedostatkem personálu. Registrace a hovadina? No to bude patrně proto, že tam chce rodit hodně maminek z celé republiky a vzhledem k tomu, že na výběr porodnice je nárok a zároveň je péče hrazena pojišťovnami, tak co s tím jiného? Pokud je někde nával, tak to můžou vyřešit jedině pořadníky, fronty, nebo peníze...Na žádnou neochotu informovat jsem nenarazila, u každého vyšetřování mi řekli proč ho dělají.
 Sylvie 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 7:51:07)
Ale myslím že ne, snažili se to fakt urychlit, žádné prostoje tam nebyly a že jsou ordinační hodiny, jaké jsou, je jistě nedostatkem personálu.

Jak fungoval objednávkový systém? Jakou dobu v něm měli na jednu těhuli? Měli mezi jednotlivými těhulemi velký skluz? Objednávali napevno nebo jenom "orientačně" - t.j. třeba tři-čtyři těhotné na jeden čas?
 Linda 2 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 15:51:10)
Tak samozřejmě že neměli ty těhule objednané na přesný čas, třeba čtvrthodiny, to by bylo pro maminky příjemnější, ale to množství lidí by za ten den odkontrolovali podstatně menší. Ale pamatuji se, že např. vybírali těh. průkazky a sestry zaznamenávaly údaje dopředu, to samé vyšetření moči - protože kdyby člověk přišel na řadu a pak tepr se toto řešilo, zvládli by ještě mnohem méně lidí. Třeba na gynekologii chodím k paní doktorce, která (na hranici zákona) si nechá platit. Lidi má objednané po půl hodinách a většinou jdu na čas, max. zpoždění 10 minut. Žádné fronty se tam nekonají, ty jsou jinde - tam, kde je to zdarma (tedy na pojišťovnu). Já jsem pro, aby bylo možné za nadstandardní péči platit, ale to už se snad chystá bez ohledu na tuto demonstraci.
 10.5Libik12 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 15:58:10)
Nadstandartní péče?

V čem spatřuješ u přirozeného porodu nadstandart?
 Linda 2 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 22:38:09)
Samostatný porodní pokoj (aby nebyly slyšet současně rodící maminky). Samostatný pokoj pro celou rodinku. Návštěvy lékařů a PA k porodu domů (tj. předem vybraný lékař či PA dorazí kdykoliv - o víkendu, v noci, v rozmezí několika týdnů, kdy může dojít u dané těhotné k porodu). Delší doba strávená s těhotnou při detailní konzultaci nad porodním plánem. Toto považuji za nadstandard a souhlasím s tím, aby to bylo za úplatu či připojištění možné poskytnout. Nikoliv v rámci současného pojištění, to by bylo sice hezké, ale považuji to za nerealistické.
 Sylvie 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 16:08:03)
Lindo, tak pokud se ani nenamáhali v těhuporadně objednávat, tak pak bych o nějaké organizaci ani nemluvila MMCH že by zvládli těhulí míň, to je diskutabilní. Třeba můj bývalý gynekolog je toho názoru, že naopak, při rozplánování péče se klidně zvládne stejně těhulí, ptž tu péči jim věnovat musí ať je má objednané nebo ne... ale když se s něco "sesype" a musí řešit něco akutního, tak s rozplánovanou péčí se to líp a rychleji zvládne. Mno, je to jeho názor, ne moje svatá pravda ;o) nicméně i já osobně dávám přednost těm ordinacím, ve kterých se objednává. MMCH sama jsem byla tak naivní, že jsem se v prvním těhotenství nechala 6 týdnů před termínem odeslat do nemocniční poradny, a pak jsem tam trpěla hodiny v čekárně. Stěžovala jsem si na vedení nemocnice a co tak mám odezvu z těchto stránek, tak tam jakýsi systém objednávek zavedli. I když tedy nevím, jestli stále ještě funguje, tak dalece jsem se po tom nepídila.

 Vrtulka* 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 16:08:17)
Lindo 2, ale nakonec se na ten monitor dostane každý, že ano, nikoho nepošlou domů? Ptám se asi hloupě, nikdy jsem na monitoru nebyla, zde se nedělá.
Pokračuji v myšlence- za dost dlouhou dobu je možnost udělat si statistiku jak dlouho trvá vyšetření jedné těhotné. Pokud si na základě toho nastavíš intervaly objednání, nevidím problém. Tím že objednáš čtyři lidi na stejný čas se evidentně ničemu nepomůže, jak je vidět z mnoha zkušeností. Stojí tomuto řešení podle tebe něco v cestě?

 Linda 2 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 22:32:36)
S těmi monitory nevím, chodila jsem na ně až v okamžiku, kdy jsem dítě přenášela (přenášela jsem týden a ob den jsem chodila na monitor, takže jsem tam byla tuším 3x). 1x mi dělali monitor při porodu a na jeho základě mě nastřihli, protože sestra hlásila, že klesají srdeční ozvy miminka a musí ven rychleji.
K těm průměrným dobám prohlídky - určitě by se to dalo udělat tak, aby to bylo příjemnější pro maminky (tj. šly na přesný čas), ale pro odbavení co největšího počtu těhulek je nejlepší, aby jich bylo připraveno víc naráz a když některá skončí dříve, hned šla ta další. Nebo když se některá opozdí, tak se to volno vyplní tou další - snad rozumíte, jak to myslím...
 Sylvie 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 16:12:54)
MMCH ještě k tvému případu mě napadlo. Můj gyndař měl objednávací čas tuším po 10 minutách a já do jeho ordinace taky přicházela "připravená" od sester. Nejdřív jsem byla u nich, změřily mi tlak, puls, váha, moč, dohodly jsme odběry na příště, pokecaly o aktuálních těhuzáležitostech a teprve pak jsem si šla sednout do čekárny a čekala na svůj čas. Takže ono objednávat "na čas" nutně neznamená, že čekací doba neúměrně narůstá, ptž zajišťuje všechno sám. K sestrám jsem se speciálně neobjednávala, ale ono se to odvíjelo od objednávky k lékaři, takže ani jim nevznikal před čekárnou nátřesk.
 Linda 2 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 22:26:43)
Tak tohle zní výborně, z toho by se určitě mohli poučit.
 Lenelka 


Re: A co je normální? 

(8.9.2008 23:10:39)
Lindo2, tak zaprve nechapu dvouhodinove fronty na kontrolu pred porodem. Nejen v CR je populacni exploze, ta je momentalne v mnoha zemich a ja pred poslednim porodem pred necelym rokem nikdy necekala vic jak deset minut. Jenze samo, tady mohou PA pracovat samostatne... Navic se nevedou monitory a vnitrni vysetreni a kupodivu se nic zleho nedeje, v tom opravdu vidim velke plytvani v ceskem zdravotnictvi.

Za druhe, deset procent rodicek neumira, proc by umiraly, pokud se prevede pece o nerizikove maminky na PA, bude doktoru zahy hafo a o deset procent maminek se jiste ty nase kapacity dokazi postarat, ne?
 Linda 2 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 8:01:25)
A jak se tedy pozná riziková maminka, když se neprovádí např. vnitřní vyšetření a monitory? To jako že když na sobě nepozoruju nic divného, tak jsem zdravá?
"...a nic zlého se neděje" - nevím, zda se nic zlého neděje, porody občas nedopadnou dobře, a dle statistik je v ČR novorozenecká úmrtnost velice nízká a vychází lépe i ve srovnání s ostatními státy EU. Sakra, a o to tady snad jde!!!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 8:23:52)
Lindo 2, už to tu bylo mockrát - ta slavná novorozenecká úmrtnost je zcela srovnatelná např. se Švédskem s úplně jinou prenatální péčí a přístupem k porodům, navíc je jaksi uměle snižována jednak udržováním při životě na přístrojích (přes "novorozeneckou" mez) a jednak množstvím dětí, které nedostaly šanci se narodit a umřít z důvodu prenatální diagnostiky. Přínosnost vnitřních vyšetření a monitorů u ženy, která subjektivně nepociťuje žádné obtíže, je skutečně sporná. Pokud má taková žena jednu pečovatelku po celý závěr těhotenství, případné obtíže se najdou stejně dobře, ne§li lépe, jako když je "sledována" neosobním přístrojem, jehož výsledek vyhodnocuje pokaždé někdo jiný.
 jana+dani 


Re: A co je normální? 

(25.9.2008 17:07:05)
Ja se omlouvam za dost pozdni reakci,ale hodne me pobavil nazor Hanky o tom jak je matka sledovana pecovatelkou na zaveru tehotenstvi a jak je to lepsi nez neosobni pristroj.Hanko ja mam pocit,ze jsi taky rodila v Anglii a mela jsi midwife.Tak teda ta moje je tam jednou tydne a za jedno odpoledne ma 26 matek.Na kazdou ma 10 minut a opravdu si podle obliceje nepamatuje ktera je ktera.Ma tak akorad cas zmerit tlak,poslechnout ozvy a zkontr.moc.Na to jestli mam nejaky problem se raci nepta,stejne nema cas to se mnou rozpitvavat......Zlaty muj cesky "Gyndak" s prvniho tehotenstvi a jeho neosobni monitor.Ten teda o mem tehotenstvi a potizich vedel vic a vidal me jednou tydne ne jednou za 3 tyd.
 jana+dani 


Re: A co je normální? 

(25.9.2008 17:11:35)
teda Marketo omlouvam se za popleteni jmen
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A co je normální? 

(25.9.2008 21:49:28)
Jano, ne, rodila jsem v Čechách, moje PA má poradnu dvakrát týdně dopoledne, na každou klientku má nechanou půlhodinu - bylo to moc příjemné, zvlášť proto, že celý prostor, kde poradna probíhá, je batole-friendly :)
 jana+dani 


Re: A co je normální? 

(26.9.2008 2:19:52)
aha tak to jsem popletla.Omlouvam se
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 8:26:48)
Mimochodem, chodila jsem do těhotenské poradny ve Vrchlabí a tam se také nedělala vnitřní vyšetření a monitory, dr. pouze, stejně jako v dalším těhotenství moje PA, poskouchala ozvy doptonem nebo naslouchátkem a meřila břicho krejčovstkým metrem - první a jediný monitor jsem měla po čtyřech dnech po termínu, a to jen proto, aby byl v porodnici záznam, že "něco" udělala.
 Iva 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 8:27:40)
Moje slova, kdyby mi neudělali zátěžový test, ani by nepoznali, že miminko by normální porod nepřežilo. Jak si může některá maminka myslet, že je natolik kompetentní aby poznala, že je všechno v pořádku. Vždyť má v rukou život miminka!!!! Jak může riskovat!!!! Není lepší přimhouřit oči, hlavně aby mělo miminko ty nejlepší šance na přežití?
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 8:55:57)
Ivo,
potíž je v tom, že v našich "standardních" podmínkách v porodnictví kolikrát ty podmínky k přežití nejlepší nejsou.

Teď čtu takovou zajímavou knihu, jmenuje se to Efektivní péče v perinatologii a je to zhodnocení různých zákroků, metod a konceptů péče z pohledu metodicky kvalitních studií.

Například se tam píše, že péče gynekologa - specialisty o nízkorizikovou rodičku je nejen neefektivní, ale i nebezpečná (doslova). Z kvalitních studií vyplývá, že taková péče vůbec nesnižuje úmrtnost ani nemocnost matek a dětí, pouze zvyšuje počet císařských řezů a jiných vážných zásahů do porodu se všemi negativními následky. A že optimální a nejbezpečnější pro nízkorizikovou rodičku je v těhotenství, při porodu a v šestinedělí péče porodní asistentky.

To nejsou výkřiky zfanatizovaných žen v batikovaném, ale závěry vědců, podepřené mnoha kvalitními studiemi. Doporučuju k přečtení, vydalo to Avicenum. Tahle fakta jsou tu k dispozici roky, a přesto není tato péče zatím dostupná (a hrazená je pouze z malé části). Proč asi?

(Jinak si také dovolím vyjádřit podiv nad ženami, které rozčiluje, že někdo jiný chce rodit v jiných podmínkách, s jiným přístupem a s jinou péčí než ony samy. Každému, co jeho jest. Jednomu pana profesora v bílém plášti, pokud ho to uklidňuje, já bych radši tu bábu :-))
 10.5Libik12 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 9:01:27)
Ivo,
problém je v tom, že na otázku o bezpečnosti a komfortu dítěte může být více odpovědí, než ta tvoje.
Domarodičky rozhodně nehází kostkou jestli bezpečí dítěte nebo pohodlí. Dělají to, co považují pro své dítě za nejlepší a nejbezpečnější, zrovna jako to děláš ty.

A když zvážíš, že mají daleko více informací než běžná rodička, je otázka jestli objektivita názoru není blíže k nim.

Ale podstatné je, že nikomu nenadávaj, že rodí na klinice.
 Iva 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 9:36:31)
Sem nevěděla, že z domarodiček se za 9 měsíců stávají vystudovaní lékaři porodníci a že jim dítě hlásí ráno v poledne a večer svůj zdravotní stav.
 Apolena. 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 9:45:38)
Ivo,
je lepší nenapsat nic než napsat úplnou hovadinu.
 Iva 
  • 

Re: A co je normální? 

(9.9.2008 9:51:08)
Ježiš, hovadin už je tady mrak.......
 Lenelka 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 11:26:45)
Ivo, promin, ale zatezovy test vyvolava kontrakce, ne? Pri kontrakcich se meri tep miminka a podle toho se pozna jeho stav. To se tu deje taky a to drive nez nastoupi ty opravdu zatezujici kontrakce. Takze to, co pises, je nesmysl, na to, ze Tve mimi na kontrakce reaguje spatne, by se prislo i tady.
 .Žaba 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 12:06:26)
Ivo, rodila som v ČR dvakrát (zatiaľ), zátežový test mi nerobili nikdy, a kupodivu obidve deti porod prežili.

Prvý porod šiel pomerne pomaly (cca 12hod), tak mi asi po 5 hodinách pretrhli obaly, aby "som mala pocit že sa niečo deje" (ano, presne takto znelo neoficiálne vysvetlenie, prečo to urobili, už by som si to nikdy nenechala urobiť), dieťatko malo neskor problémy s ozvamy (spomalovali sa). Druhý porod bol taký rýchly, že lekári našťastie nestihli nič, len "zachytiť" miminko, a všetko bolo ok. Až dodatočne plašili, že som bola GBS pozitívna, vzhľadom k tomu, že porod prebehol tak rýchlo a plodové obaly sa pretrhli až tesne pred porodením miminka, bolo všetko ok, ATB nedostalo ani miminko ani ja.
 Motylek339 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 8:48:28)
Já jsem rodila třikrát, vždycky v porodnici. Poprvé ve dvaceti - v Chrudimi, to jsem z porodu byla vyhoukaná, bylo to poprvé. Překvapil mě klistýr i oholení, s tím jsem nepočítala. Jinak sestřičky byly hodné milé, miminka jsme ukazovaly přes skleněné dveře, bylo to celkově přísnější, ale nevadilo mi to. Na pokoji nás bylo 5 maminek. Další porod byl v Kolínské nem. v mým 25ti letech. Celkově to bylo úžasné, milé, myslela jsem že mě omylem dali na nadstandart - pokoj pro 2, sprcha, WC na pokoji. Miminka byla vždy zdravá. Na poslední porod (před rokem) jsem se těšila. Těšila jsem se do kolínské menocnice, manžel šel opět k porodu. Vše bylo super, miminko se narodilo sice dřív, ale malá vážila 2 kila, skore 10-10-10, takže super. Po dvou hodinách ji napojenou a přístroje vezla záchranka do Prahy. Měla skrytou vzácnou VV. Neodsuzuji porody v porodnici ani doma. Každá maminka by měla mít možnost volby a po rozumném zvážení všech okolností by se měla rozhodnout jak a kde bude rodit. ;)
 Lenelka 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 11:24:01)
Lindo2, Marketa uz odpovedela za me, ta novorozenecka umrtnost je snizovana predevsim prenatalni diagnostikou a potraty postizenych deti v tehotenstvi. A ty jsou v ateisticke CR podstatne castejsi nez v jinych statech EU. Ja rozhodne proti tomu nic nemam, to je na kazde zene, ovsem zkresluje to ta zazracna cisla, kterych CR dosahuje, pokud se neuvedou vsechny faktory, ktere k tak nizkemu cislu novorozenecke umrtnosti vedly!
 Lenelka 


Re: A co je normální? 

(9.9.2008 11:28:29)
Lindo2, budes se divit, ale predcasnych porodu je stejne v zemich, kde se vnitrne nevysetruje jako v zemich, kde se toto provadi. Je to k nicemu. Monitory to same.
 jana, dvě děti 
  • 

Orgánizátorky této kraviny by neudělaly ani první ročník medicíny 

(11.9.2008 1:02:54)
Mám dvě zdravé děti a u apolináře jsem byla maximálně spokojena. Chcete snad po doktorech aby lezli po zemi při "přirozených" porodech vestoje nebo zachraňovali poloutopené děti při porodech do vody? Jsme snad žáby ? Ty požížistky, které toto organizují by určitě nevystudovaly ani první ročník medicíny. Bu´dte rády že nemusíte rodit samy někde v roští, to byste ani nepřežily. Domácí porody je nezodpovědnost primitivních a hloupých ženských, které chtějí být zajímavé a vypadat inteligentně, jak všemu rozumí.hahaha!
 Teraza Horáková 


Re: Orgánizátorky této kraviny by neudělaly ani první ročník medicíny 

(11.9.2008 1:41:52)
Jani, já jsem po dlouhém bádání nepochopila proč se zlobíš, poslala jsi nové téma a ani podle času jsem to nenalezla... co se mne týče, Apolinářská zůstane mým číslem jedna. Skončila jsem tam v životě 3 x a nikdy žádný problém

...

Tahle porodnice je, co se hájení její profesionality týče, pro mne něco jako "červenej hadr"....


v době, kdy byla tahle hnutí byla fakt mimo, jsem požádala o sprchu, - no jasně, zvonek tam máte, - telefonovala jsem s manželem při porodu, míč mi byl vnucován, informována jsem byla před zákroky
.... a s některými jsem se potkat nechtěla - prohlížení mediků při kontrakcích (ač jsem si vědoma důležitosti pro ně), stačilo NE....
 Líza 


Re: Orgánizátorky této kraviny by neudělaly ani první ročník medicíny 

(11.9.2008 5:25:12)
Jano, ty ovšem nemáš znalosti ani na úrovni středně informovaného laika...
 Sylvie 


Re: Orgánizátorky této kraviny by neudělaly ani první ročník medicíny 

(11.9.2008 7:02:04)
Chcete snad po doktorech aby lezli po zemi při "přirozených" porodech vestoje

Ale ne, nauč se číst :o) Organizátorky chtějí, aby po zemi lezly porodní asistentky Jinak já rodila v sedě na patách na zemi žíněnce a porodní asistentce to nijak nevadilo
 zuzini 


Re: Orgánizátorky této kraviny by neudělaly ani první ročník medicíny 

(11.9.2008 9:45:18)
A jéje :-D:-D:-D
 Lenelka 


Re: Orgánizátorky této kraviny by neudělaly ani první ročník medicíny 

(11.9.2008 9:51:19)
Janicko, v tom pripade znam par primitivnich doktoru, kteri podporuji domaci porody a ma doktorka doma porodila ctyri deti. Svetova zdravotnicka organizace je take plna primitivu... Chudinko!
 Lenka 


Re: Orgánizátorky této kraviny by neudělaly ani první ročník medicíny 

(12.9.2008 23:02:04)
Tak nevím, asi jsem divnám ale rodila jsem pětkrát, ve dvou různých porodnicích a nikdy jsem si na nic nemohla stěžovat (v letech 93 až teď - před 8mi týdny)..ano, možná že u třetího porodu nemusela as tak na dlouho odcházet mimo, ale holt bylo hodně porodů a přišla vždy, kdy bylo třeba..prostě nikdy žádná špatná zkušenost...stěžujte si na konkrétní lidi a konkrétní chyby, neuplatňujte vágní kolektivní vinu
 nordica 
  • 

normální porod 

(9.9.2008 11:06:35)
Už jsem věkově mimo zdejší diskutující skupinu, přesto si neodpustím: rodila jsem před 23 lety v Dánsku, kde to probíhalo způsobem, za který se zde dnes demonstruje. Porod se protáhl, byl přivolán lékař, ale vše proběhlo v klidu a dopadlo dobře. Po porodu jsem nemusela nikam docházet - do poraden apod. PA docházela za mnou domů. Až potud velmi příjemné, takže chápu, že mnoho maminek přijde na zmíněnou demnotsraci. Ale - musí být, proboha, petice podpořená takovými slabomyslnými historkami, jako by "Šestnácté poschodí" a další? Zní to jak instantní výplody z Readers Digest a vzbuzuje to mylný dojem, že alternativní prody jsou fakt pro každou - jen chtít a být pozivitní. Ta rodička, popsaná v povídce "Šestnácté poschodí" měla zjevně všechny předpoklady, rozhodnout se domácí porod. To snad autorka nemohla myslet vážně.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.