| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Míša a noční kojení

 Celkem 218 názorů.
 Insula 


Marktéto, 

(22.8.2008 9:23:22)
vím, že tohle asi slyšet nechceš, ale já jsem se po ránu zasmála. :-D Představa jednoho nenamalovaného oka mě pabavila. Super. Jinak chápu, že musíš být hrozně nevyspalá. Je to děsný, ale nezbývá než "vydržať". :-)
 Jaana2 


Re: Marktéto, 

(22.8.2008 9:47:01)
Markéto teď Tě neutěším - můj syn se budil 2 x za noc ještě v pěti letech. Savý byl do roka a půl -pak už jsem ho normálně drasticky odstavila, protože by mě "sežral" a už mě to popravdě ani nebavilo. Odstavení nebylo nijak jednoduché, řval a řval minimálně týden, co tak pamatuji. A nejenže se budil, chodil ke mně do postele, já vždycky počkala, až usne a přenesla ho zpět, dvakrát za noc běžně. Spát jsem s ním nemohla, protože se něuvěřitelně mele, to dodnes. Ale po tom pátém roce dobrý, nějak se to usadilo a teď spí celou noc. Takže opravdu nezbývá, než to nějak vydržet, buď ráda, že jinak je zdravý. Já jsem to řešila tak, že občas mi ho někdo pohlídal přes den a já to dospávala.
 MARNEUM 


Re: Marktéto, 

(24.8.2008 9:38:23)
já se taky usmála,mám doma to samý........ještě v 16 měs. kojím,už jen 3x za 24 h,ale dnes sál taky celou noc a jsem na tom stejně,mosíte prostě VYDRŽET,pořád lepší,než lítat s lahvičkama:(:-):-):-)
 katka+katka 
  • 

Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 9:30:32)
Naší Káťu jsem nekojila, takže spinkání celou noc od dvou měsíců. Nicméně nepřestala jsem pracovat a občas, když se nakupila práce, připletlo nějaké to nachlazení, případně ještě po ránu menší rozepře s partnerem, taky to stálo "za to". Prostě takové výpadky máme všichni. Též jsem jednou vyrazila do práce jen s jedním namalovaným okem, divila jsem se, co to mám za tričko, přeci když jsem si ho zkoušela v obchodě mělo větší výstřih, pak jsem zjistila, že ho mám jen "zadkem dopředu", občasná nehoda s ponožkama - každá jiná se taky stane:-)
Mým vrcholným výstupem bylo, když jsem ráno přišla do koupelny, dala jsem si na elektrický zubní kartáček pastu, kartáček zapnula a místo do pusy jsem si s ním zajela do vlasů.
Takže nehody se občas stávají, jinak RČ si pamatuju akorát svoje. Pokud jde o dotazníky, formuláře tak moje známá vypráví historky z úřadu a prý bysme se nestačili divit, kolik lidí má křestní jméno Mudr., Ing. apod.
 Alice 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 9:49:10)
Tak to jsem se fakt zasmala. Elektrickym kartackem ve vlasech :-)))))) Fakt hodne dobry. Diky za pobaveni.
Jinak k tematu. Nemas treba jenom silne (hodne tucne) mleko? Dite by tim padem melo jenom zizen a ne hlad. Pokud ma matka silne mleko, tak dite musi mezi kojenim pit vodu. Nevim zkus to.
 Stepik 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 10:01:30)
Teda trošku od tématu, ale mám takový dojem, že pojem silné nebo slabé mléko je blbost. Rozhodně v době kojení není třeba dodávat vodu a pod. Skladba mléka se plně přizpůsobuje dítěti, nejprve pije na žízeň, pak pije to tučnější na hlad - v rámci jednoho kojení. Jinak radu nevím, u nás se to taky zlomilo ráz na ráz, ale svého času syn vstával i po hodinách, hrůza...
 Stáňa a dva kluci 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 10:15:16)
Ahoj Markéto, taky jsem se zasmála:-). Ale soucítím...Musí to být náročné...Já tu zkušenost sice nemám, ale pár nocí, když mladšímu třeba není dobře a tak, znám taky a obdivuju, že to zvládáš každou noc...
Mám kamarádku, která je velmi aktivní, má hodně práce a tak, aby to zvládala, se snažila mladší dítko hodně odkládat, postýlka, manžel, prostě aby se co nejvíc zabavil sám...no a on si pak nedostatek tělesného kontaktu vynahrazoval v noci. Prostě se bál, že mu máma zase někam uteče...navíc je to taky jedlík, tak se to tam skloubilo všechno dohromady...A vstávali po hodině apod. Ideální jsou na tohle šátky, dítko se nabaží:-)
Nemusí to být vůbec tvůj případ, jen si se ptala, tak píšu, co mě napadlo:-)
 Vilma 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 10:35:17)
Byla jsem na tom stejně. Úplná mátoha a navíc mě malý vysál na 48 kg a necítila jsem se vůbec dobře, ani fyzicky ani psychicky.Takže ač nerada jsem prostě malého odstavila (plně pil mlíčko 7 měsíců)a začala krmit sunarem a příkrmy. Teď je mu rok a vstává tak 2x za noc, trochu cucne z flašky, ale asi to není ono, protože se někdy stane, že nevyžaduje nic a spí celou noc. Také jsem zjistila, že dokud byl s námi v ložnici, tak jsme ho rušili a teď, když je ve svém pokojíčku na monitoru dechu a s chůvičkou spí mnohem lépe. Večer jsem s ním než usne, mazlíme se dokud nepadne únavou a pak jdu k sobě. Musím říct, že si malého teď mnohem víc užívám a také se mu víc věnuji a hrajem si. Předtím jsem byla spíš takový krmič a přebalovač a jen jsem se těšila, až odpadne :)
 dana, dvě děti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 10:48:02)
Pojem slabý mlíko mě v době kojení úplně ničil. Nicméně ze školy vím, že dojnice, promiňte mi to srovnání, mají různě tučné mléko. A taky ne každá nadojí rekordní množství...
 Insula 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 11:06:49)
Dano, mě dětská sestra také řekla, že "slabé" mléko neexistuje, nicméně při kojení syna byl pořád hladový. Kojila jsem i 40 minut a on stejně brečel hlady. Tak jsem zkoušela odstříkat (myslela jsem, že mám málo mléka) a odstříkala jsem 120. Vypil to a za 20 minut opět brečel hlady. Takže jsem prostě musela dokrmovat, jinak by byl celý den přisátý a stejně by snad brečel. :-( Takže si myslím, že na tom něco je.
Jo a moje mléko vypadalo jako šedá voda, když jsem pak viděla mléko mojí kamarádky, tak jsem "zírala". Měla ho takové smetanové. Takže já asi měla jenom přední mléko nebo nevím.
A pak taky mojí kamarádky sestra měla problém, že její dcera po kojení pořád brečela. Přitom mléka měla dost. Bylo to v zimě a ona jí zkusila dát napít čaje a ona přestala. Měla žízeň. Takže "asi" měla jen to zadní mléko nebo předního prostě málo. Nebo nevím. :-)
 majdaleenka +07+11 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 11:45:18)
Stepiku, právě jsem to chtěla napsat, je to úplná blbost, ženské čtěte a nešiřte fámy, pak to jen ubližuje těm, co opravdu potřebují a hledají pomoc. Kolik je maminek, co nekojí, protože jim pediatr doporučí příkrm, "protože mají slabé mléko" - a přitom jde jen o laktační krizi, která se dá vyřešit i jinak nebo problém techniky (a já sakra dobře vím, o čem mluvím, z vlastní zkušenosti, Adovi je 13 měsíců a kojím pořád, přestože na začátku to vypadalo bledě).
 +++zuzee 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 12:19:15)
Máš pravdu, je to určitě jen laktační krize. Mám dvě děti, když jsem kojila syny, krize přišla když mu byly 2 měsíce, bohužel nevěděla jsem o tom nic, tak jsem přešla na sunar - do teď mě to mrzí. Dcerku kojím do teď - je jí 15 měsíců. Nějaké krize jsem měla taky (nejhorší bylo když jsem byla nemocná, mléko jsem neměla skoro vůbec, malou jsem měla celý den u prsu, tak aspoň ani neřvala hlady a mě se kojení krásně rozjelo). Jinak mlíko mám někdy průsvitné, někdy smetanové - myslím že tělo maminky samo pozná co miminko potřebuje,
 Alice 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 12:58:10)
Jako co mame cist? Nejaky "zaruceny pravdy"? Tys tomu teda nasadila korunu. Proste nektera zena ma mliko tucneji tedy vyzivnejsi a logicky decko bude vice zasycene, nez kdyz ma zena jen "obarvenou vodu". Tot muj nazor a zkusenost nikomu to nevnucuji.
 majdaleenka +07+11 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 23:09:34)
Alice, můžeš se kupříkladu obrátit na Laktační ligu a laktační poradkyně, existují stránky kojení.cz. HOWK.
 Simeona a 3 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 17:46:26)
Majdaleenko, bohužel někdy to laktační krize není, nejsme každá stejná a některá holt máme mlíka dost a zasytilo by armádu a jiné zase kojí hodinu a děcko brečí hlady. Určitě není třeba házet flintu do žita hned, ale já díky názorům jaké máš ty (kojit může každá matka, když se trochu snaží) trápila syna tři týdny hlady, než jsem zjistila že fakt nejde o laktační krizi ale o nedostatek mléka.

Myslím že zakladatelčin chlapeček prostě roste a má mámu rád u sebe, možná má i trochu hlad. Náš synek začal kolem 8. měsíce špatně spát, budil se i 8x za noc (nebyl kojený), myslím že je to vývoj. Držím palce ať to zakladatelka přežije ve zdraví R^R^R^
 majdaleenka +07+11 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 23:08:07)
Joohano, já netvrdím, že každá žena má mléka přehršel, ale že je potřeba nejdřív zkusit, jestli je opravdu důvod odhodit flintu.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(24.8.2008 9:34:56)
dost možná má malý jenom růstový spurt (prostě najednou "vyrostl" a potřebuje to dohnat jídlem) - to se ale upraví. Jde jenom o to vydržet. Anebo riskni a dokrm umělým mlékem, třeba se jednorázově zasytí.
Nebo bych si ho vzala na noc k sobě, možná mu chybí tulení....
My jsme s malým "spinkali" spolu, prostě jsem ho uůž po půlnoci neměla sílu dávat zpátky do postýlky. Postupně to dopadlo tak, že jsem kojila, usla u toho, on taky a pak mě vzbudilo, jak si zase přitáhl prso a krmil se zase. Optimální stav, ne??
;)
 Irena Jarošová, 1 syn 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(25.8.2008 11:28:54)
Souhlasím. Když jsem se učila kojit, bylo mi řečeno, že pokud má dítě po kojení hlad, vytáhlo nejspíš jenom přední mléko a na to zadní se mu už nechce. Je hustší a dá to víc práce. Je třeba vydržet, aby vytáhlo i to zadní a tím se zasytilo. Na začátku jsem kojila i hodinu a půl! Jeden den jsem se od něho nehla ani na záchod, ale pak se jsme se to oba naučili a klučina roste a přibývá jak ze smetany. Takže zase jen VYDRŽET!
Jinka k nočnímu kojení - máme podobný problém- Řešíme to tak, že synka nakrmím a pak mu vnutím dudlík - někdy je to tedy boj - a pak ho nechám u sebe v posteli. Nejdřív hodně bulel, pak fňukal a teď už moc neprotestuje. Asi to není nejsprávnější řešení, ale říkám si postupně. Nejdřív zrušíme psych. závislost na prsu a pak na fyz. kontatku. Tak uvidím, jak budeme úspěšní:-)
 Pepča 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(26.8.2008 22:47:21)
Já jsem měla v tom případě laktační krizi ve třech měsících. Kluka jsem jako krkavčí matka nenechala řvát celou noc a den a padnout hlady, ale podlehla jsem klamavé reklamě na Sunar a od té doby syn rostl konečně jako z mléka.
Ach já nezodpovědná matka - mohla jsem ho kojit ještě dnes, když je mu 15 let.
 Pepča 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(26.8.2008 22:47:21)
Já jsem měla v tom případě laktační krizi ve třech měsících. Kluka jsem jako krkavčí matka nenechala řvát celou noc a den a padnout hlady, ale podlehla jsem klamavé reklamě na Sunar a od té doby syn rostl konečně jako z mléka.
Ach já nezodpovědná matka - mohla jsem ho kojit ještě dnes, když je mu 15 let.
 Pepča 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(26.8.2008 22:47:21)
Já jsem měla v tom případě laktační krizi ve třech měsících. Kluka jsem jako krkavčí matka nenechala řvát celou noc a den a padnout hlady, ale podlehla jsem klamavé reklamě na Sunar a od té doby syn rostl konečně jako z mléka.
Ach já nezodpovědná matka - mohla jsem ho kojit ještě dnes, když je mu 15 let.
 sestra  
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(23.8.2008 8:20:05)
Máš pravdu že silné a slabé mlíko je blbost, ale nesouhlasím s názorem, že kojené dítě nepotřebuje tekutiny navíc. V případě pisatelky, bych nabídla dítěti v noci čaj, nebo prostě nenakojila.....vlastní zkušenost. Syna jsem kojila 20 měsíců a kolem těch 6-8 měsíců to byl v noci hoŕor, asi týden jsem tomu nechala volný průběh, ale pak už jsem byla tak totálně vyčerpaná, že jsem ho prostě nenakojila, přivinula, pohladila, dala čaj a bylo to o.k. Ten náš mazlik se totiž budi až 12krát za noc a to bylo fakt moc. Pracuji jako sestra na porodnici a i když to možná bude pro některé maminky šokující, tak i na porodnici dávámě dětem v horkých letních dnech čaj!!
 simona, 3děti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(23.8.2008 22:50:45)
sestro, tak kdyby někdo mýmu dítěti dal v porodnici (i kdyby byka horka) čaj, tak bych mu dala pár facek. kojím dvojčata, plně do 7měs, a nic jiného kromě MM nedostali. jestli pracuješ v porodnici tak bys asi měla vědět, že to "první" mléko je na zahnání žízně, to "zadní" je na zasycení. odstříkávám, takže vím jak obě mléka vypadají, a je v tom rozdíl, i podle barvy mléka. asi by to chtělo se v tomhle oboru trochu dovzdělat, zvlášť jestli v tom pracuješ. promin za ta ostrá slova, ale tohle mě opravdu nadzvedlo.
 Áňa + 2 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 21:15:00)
Simono, já jsem dávala svému dítěti taky čaj. Mléka jsem měla opravdu hodně a dítě přibíralo rychle, ale v horkých dnech měla dcera prostě žízeň. Hodně se potila a měla o jednu vrstvu oblečení míň než já. Myslím, že je to individuální. Nejdřív čaj, pak už stačila jen voda. Prostě každé dítě je jiné a matka většinou pozná, co potřebuje a neměla by se řídit jen tím, co kde kdo napíše.
A taky jsem odstříkávala a taky jsem viděla ten rozdíl.Ale co když dítě vypije to přední z jednoho i druhého a stále má žízeň, ale né hlad? Co bys dělala?
 simona, 3děti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(28.8.2008 14:49:14)
Áňo, nejsem laktační poradkyně, ale mám zkušenost s kojením 3dětí. já bych prostě jiné tekutiny nepodala, jen dala častěji napít z prsu. klidně po 1,5 - 2hod.
 Renata+2 piskoti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(23.8.2008 23:09:49)
Mila sestro, koukam ze nazory z pred XY let porad pretrvavaji. Mam pocit ze snad jen v CR se podava novorencum a mrnouskum caj. Obzvlast v porodnici je to pekna hloupost!! Pokud mimi place ma maminka kojit, pokud nekoji ma se ditete podat cista prevarena voda. Je zvlastni ze doporuceni zdravotni organizace na kojeni jeste nedorazilo do vsech porodnic v CR. Doporuciji trosku studovat v oboru. Naprosto souhlasim se Simcou, podat memu diteti v porodnici nekdo caj tak by to bylo prvne a naposled.
 katka+katka 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(24.8.2008 7:55:19)
Sestro, mě by to zase vůbec nevadilo. Čaj jsem Katce dávala běžně doma.
 simona, 3děti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(24.8.2008 18:20:20)
Katko,pokud si vzpomínám, tak ty jsi ale nekojila. já psala o dětech plně kojených.
 Renata+2 piskoti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(24.8.2008 21:47:38)
Katko, je treba rozlisit zda tobe caj nevadi a jinym maminkam ano. Ty jsi nekojila a tak dle toho jak to v cechach chodi jsi diteti podavala caj. ALE u KOJENEHO ditete je to uplne neco jineho. Kojene dite vubec zadny caj ani jine stavicky a pod. nepotrebuje. Praxe v prodnicich je z meho pohledu neuspokojiva. Tak napr. v tuto chvili je ma svagrova v porodnici a jeji spolubydlici resi snad neresitelne. Chce kojit, ale kdyz jeji mimi place, tak mu sestry strci caj. Bez ohledu na to, ze prani matky je caj nepodavat. Mrne dovezou ve stavovene kojeni (kazde 3 hodky) ale jelikoz je mrnousek napojen cajem v dany "cas" proste mamino mlicko nechce. Matka se snazi sec muze. Dite ma potom napr. za 2 hodky hlad, ale matku nikdo nezavola, dite nedoveze, ale zase mu vrznou caj. Takze matka je v depkach ze nemuze kojit, doktorka ji pravidene oznamuje ze dite nepribira a ze tudiz nepujdou domu a miminko misto aby pilo mamino mlicko tak ho sesty napaji cajem. A tohle mi fakt hlava nebere jak sestra dokaze "poznat" u mrnouska ze nema hlad, ale zizen a proto mu podava caj, nikoliv mamino mliko. Rodila jsem obe deti v porodnici kde neexistovalo, aby nekdo neco dal memu mimcu aniz bych ja o tom nevedela. Jediny zakrok nebyl vykonan bez vysvetleni a naseho souhlasu. Tohle by mel byt standart vsech porodnic, ale jak vidim tak to neni. A dokud si to hlavne my maminky nebudeme vynucovat, bude system nastaven tak jak je.
 Petra, dve deti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(28.8.2008 0:58:23)
Souhlasim s Vami. Katka nemuze poucovat, kdyz sve dite nekojila.
Ja jsem svou dcerku kojila do 3 let, caj jsem ji zacala podavat az v sedmi mesicich, v porodnici ji davali caj a musela jsem tam dele zustat, protoze moc nepribirala. Sveho 22-ti mesicniho syna stale kojim, take jsem mu zacala podavat jine tekutiny az v sedmi mesicich. Stejne zacal hodne pit vodu ci caj az po 1.roce. V jine porodnici mu nedavali zadny caj ani jinou tekutinu a muj syn krasne pribiral a mohla jsem driv domu!
 Matka 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(26.8.2008 22:52:24)
Mám dvě děti - dnes 20 a 16 let. Obě jsem kojila 4 měsíce a obě dostávaly od narození čaj.
A víte co se stalo? Představte si, že vyrostly a já jsem taky neumřela. Jenže dřív se to mateřství tak neprožívalo.
Tak hodně zdaru do dalšího sebezničování. Však oni vám to dětičky v dospělosti vynahradí.................
 Stáňa a dva kluci 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(26.8.2008 22:58:01)
Matko, to, že se mateřství neprožívalo, jsem poznala na vlastní kůži, tak to svým dětem nehodlám udělat~j~. A že kojenému dítěti nedám čaj, jak to souvisí se sebezničením?
 katka+katka 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 7:27:51)
Já myslím, že matka tím chtěla říct jen to, že díky tomu jak je dnes kojení neustále propagované, se může stát i docela sebeobětováním. Kamarádka před rokem porodila, na kurzech, v porodnici, prostě všude do ní cpali, že MUSÍ kojit. Tak se snažila, nešlo to, kojila ve dne v noci, byla z toho nervozní, že i na pozdrav Ahoj reagovala podrážděně, byla nevyspalá, malý neustále řval (těžko říct, jestli z toho jak byla jeho máma nervní nebo z hladu). Skončilo to tím, že ona byla tak unavená, že když přecházela silnici přehlídla teréňák, řidič naštěstí stihl zabrzdit. Bylo to těsné. Brečela, že už dál nemůže. S jejím manželem jsme koupili Sunar a Bebu. A výsledek je takový, že dítě přibírá, nemá hlad, matka není vystresovaná a je vyspalá. Takže asi je myšleno to sebezničení.
Jinak i já se narodila v době, kdy se mateřství neprožívalo a nevidím na tom nic špatného. Matka mě nedostala po porodu na břicho, nekojila mě, byla jsem v jeslích a i přesto jsem měla s rodiči krásný vztah a měla jsem hezké dětství.
 Matka 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 10:58:36)
Katko díky - to je přesně ono. Mám totiž taky kamarádku, která porodila ve 35 letech. Kluk je neskutečně rozmazlenej. V 10. měsících se sotva převalí z bříška na záda a to ne proto, že by byl zaostalí, ale proto, že nemá možnost si to vyzkoušet. Pořád ho někdo nosí, někdo chová, houpá ...........
Kamarádka kojí, nespí, nic nestíhá. Kluk je kojenej každou hodinu a půl a když je nejhůř nastrouhá mu jablíčko, čaj neexistuje. A strašně se diví, že z toho všeho začala kojit krev.
Mně se prostě zdá, že se to dneska všechno strašně přehání a dětem to rozhodně neprospívá. Když vidím tří letý dítě jak někontrolovatelně běhá po obchodě, shazuje věci z regálu, šlape po nic a maminku mu tichým hláskem říká :Ale Jiříku, to nemůžeš. Takže jí JIříček nakopne ..................
 Emilka. 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 11:54:37)
Matko, proč myslíš, že kojení dětem neprospívá? Mám také desetiměsíčního kluka. V devíti se sám odstavil. Kojení mne v nejmenším neobtěžovalo (to by mně spíš unavovalo patlání lahviček se sunarem). Mám spokojené, zdravé dítě, které právě chodí okolo nábytku. Ono je to spíš o tom, že nic se nemá přehánět. Ale odsuzovat to není na místě. A to že své mateřství na 100% prožívám a baví mně to není nic špatného.
 Matko 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 14:09:12)
Né, že dětem kojení škodí, ale že jim škodí kojení za každou cenu.
Kojení na požádání třeba i po hodině, nestálé nošení na ruce, houpání před spaním, atd.
 Matko 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 14:09:44)
Né, že dětem kojení škodí, ale že jim škodí kojení za každou cenu.
Kojení na požádání třeba i po hodině, nestálé nošení na ruce, houpání před spaním, atd.
 Žžena 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 12:10:21)
Matko,
máš evidentně problém se zevšeobecňováním. To, že znáš jednu matku, která není schopna posoudit klady a zápory svého snažení a vyvodit z toho důsledky, přece neznamená, že kojení je špatné.
To je problém konkrétní ženy, ne kojení jako takového.
Někomu to jde líp, někomu hůř, někomu je líp bez kojení. Každému vyhovuje něco jiného a lidi o kterých zde mluvíme, jsou dospělí, takže jim nechme právo na samostatné uvažování a rozhodování, jsou to jejich děti, ne Tvoje. A jsou to DĚTI, ne malí dospělí, kteří mají držet hubu a krok, neupozorňovat na sebe, nedožadovat se zbytečné pozornosti okolí atd.
Osobně na flašce taky nevidím nic skvělého, já mám kolem sebe případy, kdy je dítě kojené prostě až do té doby, než přejde na pevnou, normální stravu. Žádné mezidobí s vyvařováním flašek a ohříváním sunarů. Když to matce i dítěti vyhovuje, nelze proti tomu říct ani popel... mateřské mlého je zadarmo, vždy připravené k použití, v optimálním složení i teplotě a navíc hygienicky balené. Bez dalších přídatných úkonů typu ohřívání, mytí nádobí atd. Tak co Tě na tom tak žere?
 Matka 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 14:21:14)
Evidnetně jsi nepochopila, ale nevadí.
Mně nevadí kojení, at si každý kojí třeba do tří let. MM je pro dítě bezpochyby to nejlepší. Ale než kojení každou hodinu, to víc dětem prospívá přikrmování z lahve. Dítě si jen zvykne, že kdykoliv kvikne, máme mu nacpe do pusy prs.
Každý psycholog vám potvrdí, že malé dítě miluje pravidelnost, protože v ní má jistotu. Jídlo, koupání, usínání, všechno musí mít řád. Jakmile dítě ztratí řád a pravidelnost, ztratí jistotu. Proto malé děti milují reklamy - jsou pravidelné a stále stejné. Nikdy neskončí jinak.
Když místo koupání v určitou hodinu, jídla a usínání nastane najednou něco jiného (nemyslím vyjímečně) dítě to vykolejí.
Jenže jak jsemuž psala dnešní mateřství se přehání, maminky nenechají děti chvíli v klidu, dělají jim pomyšlení (pokud je to v rozumné míře, tak to musí být) a děti nevědí co se nimi děje.
A že znám jen jeden případ? Tak zkuste někdy nechat děti doma a jít se podívat do nějakého obchodu. Děti běhají sami mezi regály, vytahují a rozbalují co je napadne. Nemají řád. Nebo ti přijde v pořádku, že v restaraci běhají děti pod stoly jiných hostů, strhávají na sebe ubrusy, prskají na sebe limonádu a maminky na to koukají s úsměvem na tváři?
 Stáňa a dva kluci 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 15:39:35)
Matko, tohle je dnes častý argument převážně vaší a starší generace, jak jsou dnešní děti nevychované atd atd. Je na tom kus pravdy, neříkám, ale já jich zase tolik neznám. Nevím, kde je pořád všichni vidíte. Chodím normálně nakupovat, do restaurací často s dětmi, ale na takové, které by strhávaly ubrusy a lezly ostatním pod stoly, jsem ještě nenarazila...tak nevím. V mém okolí, a to momentálně mám dost kamarádek s dětmi, není jediné takhle rozmazlené dítě...

A k tomu řádu, ano je potřeba, ALE s citem. Znám osobně jednu, která se nechala strhnout dobou(děti asi jako tvoje) a dodnes si vyčítá, že děti nechala srdceryvně plakat, když se dožadovaly jídla dřív než po třech hodinách!! Chuděry. A taky jednu takovou, které instinkt radil, když miminko v noci plakalo, aby si ho vzala k sobě, ale neposlechla ho, protože se přece rozmazlí. Manžel jí musel držet násilím v posteli!!! Jj doba je jiná a v některých směrech snad i lepší...
 Žžena 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 16:29:19)
Matko,
v obchodech (super a hypermarketech) jsem v posledních dvou letech trávila coby auditor dost času a dítě lítající mezi regály fakt nebyla a není norma. A zajímavé je, že pokud se už nějaké takové vyskytlo, tak mělo s sebou maminku, která tři čtvrtě hodiny zevlovala u zlevněných hadrů, plkala s kamarádkou, dítku se nevěnovala (občasné okřiknutí nepovažuju za věnování se) a ono se prostě nudilo. To není jen o nevychovanosti, to je o tom, že někteří lidé berou děcko místo na hřiště standardně do Hypernovy, kde si oni hodinu vybírají a očekávají, že dítě bude po celou tu dobu tiše stát jak cukrová panenka vedle vozíku. Na to děti prostě nejsou stavěný a já osobně to od nich nečekám. Je věcí rodiče, aby posoudil nezbytnost obrážení akčních cen a možnosti fyzického vybouření dítka. U restaurací je to to samé. Pokud vím, že mám dítko temperamentní, které potřebuje vylítat, nejdu vysedávat do podniku, kde nejsou na děti připravení, popř. se v restauraci nezdržuju, když už vidím, že by dítko potřebovalo zase změnu. Samozřejmě výchova dítka v tom taky hraje roli, ale výchova nevýchova jako rodič musím mít vůči dítku ohledy, že dvě hodiny nehybně sedět nevydrží atd.
 Žžena 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 16:37:28)
Ale nemyslím si, že by to všechno bylo dáno nějak "dnešní dobou", že by mládež byla víc zkažená, děti byly méně vychované a tak dále.
To jen lidská paměť je krátká a doba nabízí jiné možnosti projevování sociálních deficitů u jednotlivých lidí. Dneska v krámě nepotkáme Homolku a Tobolku, ale ten styl myšlení a chování nezmizel, jen se dnes projevuje jinak než před třiceti lety.
 10.5Libik12 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 17:43:30)
Matko,

velice mě překvapilo, že znáž každého psychologa. Já znám pouze dva rp dvě a ačkoliv jsem s nimi nediskutovala vojenské řády u dětí, mohla jsem ze společného soubytí (dovolená + kamarádka za rohem) vypozorovat, že jim nějaké řády zlořády až tak život něničí. Ona jistota je takový všeobímající termín, moje dítě má jistotu v tom, že jsem.

Rozmazluji ho programově, nemá žádné režimy a je to nejhodnější dítě na světě. Nekumuluje žádnou negativní energii, protože nemá proč se naprdnout:)

 Lída,3 kluci a holka 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 9:28:18)
Moje dvě starší děti jsou zhruba ve věku tvých - 19 a 17 let. Kojila jsem je 9 a 31 měsíců, taky vyrostli a jsou z nich skvělí kluci ;) a já taky nejsem zničená. Pro mě to bylo mnohem lepší, než patlat sunar.
 simona, 3děti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(27.8.2008 19:31:58)
když jsem začala plánovat mateřství, počítala jsem s tím, že se budu muset dětem v lecčems přizpůsobit, obětovat se. pro mě to problém není, mám 3děti (nejstarší ještě nejsou 3r), ale abych pravdu řekla, nepřijde mi že bych se nějak moc obětovala. s manželem se na výchově a péči podílíme oba. je pro něj normální, když má volno, vzít si děti ven, nebo udělat oběd, pověsit prádlo apod. a mně to dává čas např naložit se do vany, dospat... počítala jsem s tím, že když budu děti kojit, přijdu o hezká prsa (a že kdysi hezká byla :))))), nebudu moct na celý den odejít pryč apod. no a co? děti jsem chtěla, nejsou mým modním doplńkem, takže se k nim tak nechovám. dvojčata se kojila prvních 6měs co 3hod, měli to nastavené jako hodinky, a to ve dne i v noci (v noci do 3měs, pak se interval prodlužoval). a mně to vůbec nevadilo. jak jsem už napsala, manžel maxim. pomáhá, takže i pro to pro mě není rodičovství oběť, ale nová životní úloha, na kterou jsem byla připravená a beru ji se vším co k ní patří. mě děti neobtěžují. jestli jiné ano, že od nich utíkají v 6měs do práce, je mi jich líto. ne těch matek, ale těch dětí. kojení vidím jako to nejlepší, co můžu dítěti dát. jinak taky nezmám moc maminek, o kkterých bych mohla říct, že mají rozmazlené děti. jsme zvyklí chodit občas do restaurací, nákupy taky občas provádíme s dětmi (málo), a nenechávám svou dceru běhat mezi regály nebo v restauracích pod stolem.
 veroni74 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(23.8.2008 21:59:35)
Ahojky,lidi na mě sice neciví kvůli nenamalovanýmu oku,ale s tím nočním pitím je to u nás stejný-Tobiášek bude mít 13 měsíců a kolikrát se za noc vzbudí jsem už přestala počítat,spí s námi,takže se prostě jen přisaje :) možná je něco špatně,nevím,ale vodu,ani čaj v noci nechce,jen maminku a mlíčko.Zdravím
 Petra, dve deti 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(28.8.2008 1:23:50)
Neni to spatne. Poskytujete mu telesny kontakt, delate to dobre! Sestileta dcerka s nami spala do ctyr let, kojila jsem ji do tri let. Jeji kamaradi ji milujou. Je vesela, ma spoustu napadu...Kdyz je muj 22-ti mesicni syn unaveny a zacne brecet, dcerka prijde za mnou a pripomene mi abych ho kojila:-)) (Jsem neslysici). Ma sveho brasku moc rada, vubec nezarli. Nebojte se.
Chovani, kojeni, spolecne spani- neni zadne rozmazlovani jak pise Matka:-) Je to PRIROZENA LASKA matky k diteti.
Caste kupovani darku, splnovani kazdeho prani ditete - to je rozmazlovani.
Nebojte se.
 Jaroslava 
  • 

Re: Taky na mě lidé civěli 

(22.8.2008 11:12:14)
Tak ted jsem se zasmala,kartackem do vlasu,to je dobry,to se mi jeste nastesti nestalo.Ja vcera do kolonky datum narozeni napsala vcerejsi datum a do podpisu jsem se ptala asi 3x co tam mam napsat.Ale ja jsem si to omluvila tim,ze mam chripku.:-))
 Hannka75+02/04+01/08 


Re: Taky na mě lidé civěli 

(23.8.2008 9:00:23)
Jéé holky,vy jste mi svými příspěvky fakt hodně pomohly,protože já už si poslední dobou myslela,že se o mě pokouší altshaimr,nebo jak se to píše.Prostě všechno zapomínám,na nic si nevzpomínám....prostě blázen.A to bych ani tak nemohla říct,že jsem nevyspalá kvůli dětem,kluk mi ve 4 letech spí krásně a malá na 7 měsících mě budí na kojení tušim 2-3 krát,s tím že jednou do půlnoci a to jde zpátky do postýlky a pak v noci a to už zůstává u mne,protože jí dám prso a usnu.Ani nevim,kdy se odpojí a další kojení se překulim jen na druhou stranu a zase usnu.Ale jsem nevyspalá,protože večer,když děti spí dohánim co jsem nestihla přes den,žehlim nebo vytírám,nebo mám chvilku čas na net atd.A tak chodim spát pozdě.Ale zatim se mi naštěstí nic závratnýho nestalo...teda doufám.;)
 marketa 
  • 

den X noc 

(22.8.2008 10:20:07)
me mala taky vysavala v noci. mliko se tvori v dobe, kdy je poptavka. trochu pomohlo ji doslova vnucovat mliko ve dne. proste jsem ji cpala prso i kdyz nechtela a trochu to pomohlo.
taky jsem ji v roce odnaucila nocni kojeni, ale u pristiho to chci udelat uz v 9 mesici. ale mozna to muzes zkusit uz ted.

proste jsem se odstehovala na 14 dniz loznice a v noci chlacholil manzel. a svete div se, mala se najednou nebudila sedumkrat, ale jen dvakrat! a pak uz vubec. plakala, ale ne moc a byl u ni manzel a hladil ji a chlacholil, tak myslim, ze to neni tak hrozne. ja uz sem byla na prasky, nevyspala a protivna cely den a to diteti taky neprospiva.
ted se budi, jen kdyz ma zuby, to pak ma v noci hlad a narvu do ni jednu ovocnou vyzivu, ale to je tak 2-3 krat do mesice.

oni to muzsky tech 14 dni vydrzi, i kdyz musi vstavat do prace. jak to jednou dite pochopi, ze v noci mliko neni, muzes zase vstavat ty a staci utesit vodou z lahvicky nebo troskou ovocne vyzivy. taky pak vezme za vdek tim dudlikem. nektere deti musi neco sat a tak je lepsi dat ten dudlik nez palecek. a ve dne dudana schovat, aby se nedej boze nenaucilo dite v 8 mesicich na dudlika, to by byla skoda.)

drzim palce!!!


 dadlenka 


Re: den X noc 

(22.8.2008 10:49:51)
u nás to probíhalo obdobně. Ale na rozdíl od tvého malého měl náš 11 měsíců. Zájem o kojení měl jenom aby matku udržel v pozoru, tak jsme ho šoupli k jeho staršímu bráškovi do pokojíčku a světe div se, spal celou noc:-) Já jsem první noci skoro nespala, jestli můj odstavený přestěhovaný chudáček netrpí, ale chrupkal jako pařez:-D Ovšem jako univerzální radu to nevidím, každé mimi je fakt jiné. Ale je pravda, že u svých drahoušků jsem pozorovala, že v určitém věku, už je při spaní maminčina přítomnost jakoby obtěžuje (okolo 11 - 12 měsíce);)
 Fillette 


Re: den X noc 

(22.8.2008 17:31:31)
Já teda nevím, ale moje 5timěsíční dcera je na sunaru a stejně se mi budí minimálně 2x za noc na jídlo. Nepomáhá kaše na noc ani čaj,nepomáhá dudlík, zoubky má prořezané... Odstěhovala jsem ji dokonce do pokojíčku protože jsem myslela, že ji budíme my. Nic nezabírá. Jsem už úplně zoufalá, protože už spávala skoro celou noc, tedy jen do 5 hodin, ale už tak měsíc se mi zase budí. ;((
 martule20 


Re: den X noc 

(23.8.2008 21:26:58)
No, asi to bude znít hloupě, ale jsem moooc ráda, že v tom nejsem sama! Eliška mi od narození spávala krásně, v devět usnula a budila se ve tři a v šest. Zato si to vybírala ve dne, to jsem kojila každou hodinu. Pořád jsem žehrala, jak je to strašný, až mi
malá ukázala, že může být ještě hůř... Ve dne kojíme na pěti měsících po dvou až dvou a půl hodinách, zato
v noci se mi teď už 14 dní budí pětkrát až šestkrát. Zkoušela jsem kde co. Stát u postýlky, chovat ji, aby si jako nezvykla na uspávání u prsu... A nejpozději do minuty a půl pokaždé u prsu skončí :-) Tak doufám, že je to jen přechodná záležitost! Manžel se totiž už odstěhoval do obýváku s tím, že se potřebuje vyspat.... Já asi ne, že?
;((
 Pudelka+2 zlatíčka 


Re: den X noc 

(26.8.2008 0:26:19)
Holky, tohle co pisete, ze najednou se po nejake dobe budi, kdyz predtim spali celou noc znam take ;) !!! Male je 20 mesicu a od prijezdu z porodnice spala celou noc bez kojeni (kojila jsem do 10 mesicu)... pak treba mela mesic kdy se budila 2x za noc, pak zase spinkala, proste takove obdobi je asi normalni, ale zase to ustane... Jinak vas lituji s tim nevyspanim, nastesti nase mala od te porodnice spi od vecera 22 hodin do rana do 9, obcas i vyjimka, ze vstane driv ;) + par tydnu pri nejakych problemech (ryma, kasel, prdiky, zoubky..)

takze drzim pesticky, at mate taky hodne deticky ;)
 Jíťa 
  • 

Dudlík 

(22.8.2008 11:14:14)
Tak mě se dítko na dudlík nenaučilo, i když jsme ho nakonec hodili do krabice s hračkama.

Ale na spaní jsem mu jej začala doslova vnucovat až po 1. roce. Začal si totiž ve spánku dumlat spodní ret a to tak, až ho měl dočista černej (ne červenej nebo fialovej). Tak jsem mu násilím otevřela pusu a vrazila dudlík, měla jsem totiž strach, aby si tím nezpůsobil nějaké problémy se zubama (např. podkus).
 Kamila, Kačka 04 a Jeník 07 
  • 

Re: den X noc 

(22.8.2008 11:32:46)
U nás to bylo také tak. Jeníkovi bylo 8 měsíců a stále se budil na kojení po 2-3 hodinách. Manžel si ho bral asi 3 týdny na noc do obýváku, měl po ruce hrnek s čistou vodou. V pět ráno odcházel do práce a malého mi zanesl do ložnice na nakojení. Teď byl Jeníkovi rok, budí se 1x za noc mezi kolem 5. hodiny, nakojíme a spí dál. Takže to mělo úspěch. Někde jsem četla, že když má zdravé prospívající miminko 4 měsíce a minimálně 5 kg, není potřeba, aby se v noci budilo a pilo, mělo by celou noc spát. Jenže to zná u kojených dětí asi málokdo.
 Isabellla 


Re: den X noc 

(22.8.2008 12:46:43)
Taky my máme 3 měsíce a přes 5,5kg, malej se poslední měsíc budí jen jednou za noc, kolem 4-5 ráno na kojení, do té doby to bylo 2x za noc. Zjistila jsem ale že nepil jen si cucnul a usnul, tak ted když se třeba náhodou začne kroutit, že by se vzbudil, rychle dám dudáka a spí dál, to ale max. jednou za noc. Bývala jsem strašný spáč, tak mě malej asi šetří, doufám, že mu to takhle zůstane, zatím spí krásně někdy ležíme i do 10~j~~k~. Žádná rada asi neexistuje, každé dítě je jiné, přeju pevné nervy a ať se to brzy zlepší.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: den X noc 

(3.9.2008 13:16:13)
U nás bylo buzení na krmení 3-5x za noc, dokud jsem kojila, tzn. do 19 měsíců. Pak se Petík budil a volal míko, míko. Asi dva měsíce jsme mu dávali lahvičku a pak to manžel na dovolené už nevydržel. Dal mu hrnek s vodou a na křik já ci míko řek nechceš.
5 minut rozčilování a pak mladej usoudil, že kvůli vodě nemá smysl v noci vstávat a spí celou noc.
Naše druhé mimino je svaté. Vzbudí se jednou za noc anebo taky vůbec. Nevím, jak se nám povedlo vyrobit takového broučka~k~
Nicméně vidím, že máme hodně velké štěstí. Tak všem trpitelkám držím palec, ať to vydržíte ~s~
 Jíťa 
  • 

Znám 

(22.8.2008 10:29:26)
Skutečně z toho dřív nebo později vyroste.

Zhruba od 3 měsíců jsme bojovali se stejným problémem, ovšem u nás to časté kojení bylo i přes den - každou hodinu ve dne v noci. Vykašlala jsem se na všechny rady typu "vydržet" a začala zavádět pevnou stravu asi týden před dovršením 4. měsíce. Myslím, že vzhledem k množství, které v tu dobu spořádal (1-2 lžičky), mu to nemohlo nějak výrazně ublížit. Trvalo to asi měsíc, než si na novou stravu zvykl a pak se konečně frekvence nočního kojení ustálila na každé 2. hodině - jaká úleva! To trvalo až do 9 měsíce, kdy se mi dostavila jedna z laktačních krizí a malej jako zázrakem přijal flašku a odstavil se. Do té doby prostě flašku odmítal, jinak by byl odstavenej už dávno.
Jinak na flašce byl jen asi měsíc. Budil se v 10 večer a v 5 ráno. A po měsíci začal obě dvě mléčné dávky úspěšně zaspávat.
Vyjímku tvořilo léto, kdy se v horku budil žízní. Takže od 10. měsíce spí obvykle celou noc.
 Jíťa 
  • 

Ještě mě napadá... 

(22.8.2008 11:06:23)
jestli mu nerostou zoubky. V době, kdy malému rostly zoubky, taky se v noci pořád budil a jen tak ucucával i několikrát za hoďku. Trvalo to pokaždé asi měsíc. Jak se prořezaly, jako když utne.

A druhá věc, co můžeš zkusit: Jestli už mu dáváš na noc kaši a pořád se budí, dát před spaním čaj nebo vodu (pokud před spaním kojit, tak místo kojení). To mi zase zabralo u dcerky - prostě měla po kaši žízeň.
 veroni74 


Re: Ještě mě napadá... 

(23.8.2008 22:13:07)
Malýmu rostou zoubky od tří měsíců vpodstatě nepřetržitě (kromě 9.a 10.měsíce)-bude mu 13 měsíců a dere se mu 16.zub!!Do tří měsíců opravdu spal dobře,pak to začalo.Teď doufám,že po zoubkách bude spinkat celou noc :-D
 Mili+2 


Re: Znám 

(22.8.2008 14:41:27)
Jo,vyroste z toho. Moji to trvalo 2 roky, ja jsem byla uz ozuzlana na kost a psychicky na dne. Ani jsem nevedela jak ji odstavit. Nastesti jsem na dva dny skoncila v nemocnici ,tak jsem aspon ten nejhorsi rev neslysela.
 Markéta autorka 
  • 

Děkuju :-) 

(22.8.2008 11:05:47)
Ahoj, díky za rady a podporu.

Stáňo, taky šátkuju a musím říct, že je to bezva. Ovšem prcek je tak "rozmazlenej", že se někdy chová (nosí) vetšinu dne a v noci stejně nespí.

Ještě zkusím dát mu postýlku do pracovny hned vedle ložnice, a když nepomůže ani to...tak nevím :o) Zkrátka musím vydržet, snad až se jednou ožení, tak ho to přejde :-)
 Stáňa a dva kluci 


Re: Děkuju :-) 

(22.8.2008 11:18:48)
Markét, tak jak je vidět, tak univerzální dítě fakt neexistuje:-), tak držím pěsti, ať se to brzy změní!
 Kohnova 
  • 

Re: Děkuju :-) 

(23.8.2008 23:03:58)
Marketo, shodou okolnosti jsem ted mela doma na hlidani sedmimesicni mimino, jehoz mama musela nahle do nemocnice, plne kojeny v noci udajne cca tri-ctyrikrat, pevnou stravu ze jako odmita. Zvladali jsme ho prinest do nemocnice na nakojeni dvakrat za den, odstrikane mleko nebylo.
Ackoliv v novem prostredi a nezvykle situaci, bez reci a protestu zacal hned papat ze lzicky, v noci se poprve skutecne vzbudil asi ctyrikrat, nabidli jsme UM, nechtel, chvili knoural, usnul.
Druhou noc se vzbudil dvakrat, nechal se pohladit, zavrtat do postylky, ukonejsi, rychle usnul, od trti noci spal bez probuzeni v kuse jedenact hodin.
Sedmimesicni mimino se v noci krmit nepotrebuje a tim padem neni nutne ho kojit, je to jen zlozvyk a nebo uz zkousi, jak poslouchas. Ale vim, ze to dneska neni popularni rada, musis se sama rozhodnout, jak to vidis.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: A co tatínek? 

(27.8.2008 9:18:04)
Ahoj, nevím, jestli ti poradím, ale u nás pomohl tatínek. Vstával k malé v noci on, pohladil, uložil, chvíli to ještě zkoušela, ale pak spala. Postupně jsme tak odbourali všechna kojení a dneska spí celou noc bez probuzení, protože ví, že stejně nic nedostane. Ovšem na každé dítě platí něco jiného. Každopádně vydrž!
 smisulenka,M03/05 + A01/08 


MArkét 

(22.8.2008 11:08:14)
Markéto, taky to znam...dcera dnes 3roky a půl...se od 6m budila v noci co hodinu ,když byla lepší noc tak co 2h...trošku pomohlo když začala spinkat u nas v posteli ,ale nic moc a zlom nastal když jsem to nevydržela a ve 14měsicich ji odstavila...dal spinkala u nas ale budila se tak 1-2x za noc..a v 18m si sama řekla že chce do sveho pokojiku.
dnes se občas v noci stále budí.
Taky mě dodělávali rady typu...nechat vyřvat..atd prostě to nefungovalo. Na dítě není univerzální recept!!!!!!!!!
Přeju hodně síly!

 balka+Marťa10/06+Marek08/08 


Re: MArkét 

(22.8.2008 11:26:53)
Taky jsem měla takovou upírku...v 10 měs. jsem prohlásila že už jí dál dělat dudlíka nebudu - ona si totiž jen cucla, hlady to nebylo, no a večer měla kaši kterou nechtěla, tak jsem si říkala jestli má hlad ať se nají té kaše. Lehko u srdce mi nebylo, ale zkusila jsem Estivillovu metodu a nechávala za dohledu vyřvat...po 14 dnech se přestala budit úplně. Náhražky jako UM nikdy nepřijala, takže pak jsem kojila jen přes den a teď už nemá mlíko vůbec, jen jogurty a sýry a tak. Naštěstí nikdy nevydržela plakat déle jak 20 minut, snad jednou plakala hodinu, můj limit výdrže jsem si stanovila na hodinu a půl. Stálo to za to, od té doby spíme celou noc a jsme spokojení všichni. Ale netvrdím, že to tak zabere u všech...ale myslím že zabere aspoň tak že se bude budit méně často.
 majdaleenka +07+11 


Jde to snáz 

(22.8.2008 11:40:22)
Markéto, možná už to tu někdo psal, nečetla jsem příspěvky. Ber si malého do postele k sobě, nezalehneš ho, neudusíš ho, pokud tedy nepiješ nebo neholduješ drogám;) Malý si bude moci cucnout kdykoliv a když bude ležet vedle Tebe, ani nebude potřebovat tolik pít, bude mu stačit Tvá blízkost. A Ty budeš moci klidně spát. Adovi je 13 měsíců a pořád ho beru do postele, když se vzbudí a druhou část noci prostě spíme spolu, někdy je to v 5 ráno, někdy ve 2, podle snů a hladu a vímjáčeho. Ničeho se neboj a pokud proti tomu nemáš nějakou děsivou výhradu, ber ho k sobě: vyspíte se téměř dosyta oba:)
 katka+katka 
  • 

Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 11:49:53)
Dovolím si oponovat. Dítě jsme v posteli nikdy neměli, neuznáváme to. Každopádně manžel spí tak tvrdě, že jednou zalehl a skoro udusil i mě:-) Nebyl opilý, ani zfetovaný a dokonce ani utahaný z práce (stalo se během víkendu). Celkově mám občas problém ho v noci ze sebe sundat a odvalit (nebo aspoň) posunout na jeho stranu postele, podotýkám, že se u toho vůbec nevzbudí. Kolikrát pomůže až moje hlasité Sakra, slez ze mě a posuň se!
 MSteflova 


Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 11:54:09)
Katko, já nevím, ale nikdy jsem nečetla, že by někdo dítě zalehl, aniž by byl opilý či něčím omámený. Čímž nechci říct, že se to nikdy nikde nestalo, jen to, že se tím zbytečně straší. Dětí, co vypadly z okna je mnohem víc, alespoň teď se s tím nějak roztrhl pytel :-(
 katka+katka 
  • 

Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 11:59:06)
No, já taky o moc případech nevím, každopádně bohužel vím, že manžela skutečně nic moc neprobere, když spí, tak prostě spí:-) Jednou s Kačkou (byla ještě miminko) vytuhli na gauči v obýváku, on přes ni přehodil ruku a bylo vidět, že Káča se nemůže úplně pořádně nadechnout, začala pobrekávat, jak mohla a manžel spal v klidu dál. Samozřejmě je to každého věc, kde dítě nechá spát. Jen si myslím, že je dobré se zamyslet nad tím, co mě vzbudí a co ne (celkově jaký mám spánek).
 MSteflova 


Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 12:04:18)
Počkej - "o moc případech nevím"... Já nevím o žádném, kromě té smutné kauzy, která se týkala malé Terezky a její opilé matky. Ty jsi četla o případech, kdy se tak stalo u střízlivých a zdravých rodičů?
 katka+katka 
  • 

Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 12:07:31)
Naposledy byla taková zpráva asi před rokem na idnes.cz z Německa. Jinak (taky v Německu) kamarádky sousedka též zalehla dceru střízlivá, naštěstí manžel se vracel z práce (bohudík lékař), dceru rozdýchal a je v pořádku.
 macerno 


Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 13:15:48)
Jestli to nebude tím, že my co víme, že usneme na čemkoliv, raději s dětmi v posteli nespíme. Můj manžel si na mě v noci klidně hodí polštář (různě si ho v noci srovnává pod hlavou) a spí, ikdyž do něj štouchám, jednou jsem ho dokonce z rozespání píchla do oka a spal dál. Jinak moje holky vstávaly taky v noci co hodinku, dokud jsem je neodstavila. Prostě žádná jiná metoda nefungovala. A to tu druhou vzal manžel na týden do samostatného pokoje, vstával k ní on a nabízel vodičku, čajíky, mlíčko. Nic. Vzteklý nebo zoufalý řev. Takže jsem ještě chvíli vydržela a pak odstavila, když jsem si všimla, že v noci jen cucne a nepije. Pak začala spát dobře, ale ve srovnání s první (která po odstavení během týdne začala spát celou noc bez vzbuzení), ji dost často probudí zaseknutí mezi šprušle postýlky, převrácení na bříško ve spánku a podobné postelové aktivity. A někdy i to hladové škroukání bříška.
 katka+katka 
  • 

Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 14:10:59)
Když to čtu, začínám pochybovat o tom, jestli náhodou můj muž nemá dvě ženy:-) Je to stejné jako by si psala o tom mém. Nic ho nevzbudí. Máme nad postelí takovou malou poličku a na ní pár trofejí, náš kocour dokonce mému manželovi jednu tu trofej shodil v noci přímo do obličeje a on spal dál, jen se ráno divil, že ho bolí nos a brada:-)
 +++zuzee 


Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 12:00:57)
Asi máš pravdu, rodiče mají nějaký šestý smysl. Ale taky se svými dětmi až na vyjímky nespím v jedné posteli (vyjímka je u syna bouřka, dcerka se mnou spala jen jednou když byla nemocná).Nebo jsem s nima usnula když byly opravdu malá mimča,a tam opravdu fungoval ten šestý smysl, i u manžela.
Prostě jsou ve své posteli jen z principu, nechci aby si na to zvykly. Syn má od 113 měs. svůj pokojíček,máme štěstí že je hned vedle naší ložnice a že dobře slyšíme i na něj vidíme. Sice taky ještě kojím, asi je to pohodlnější spát vedle dítěte, ale raději ji těch pár metrů do postýlky přenesu.
 majdaleenka +07+11 


Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 23:11:56)
každý "uznává" něco jiného, někdo třeba nekojí pro své "pohodlí"... pokud manžel tak tvrdě spí, chápu, že je nebezpečný, pak bych s ním v jedné posteli nespala ani já~j~
 katka+katka 
  • 

Re: Jde to snáz 

(23.8.2008 7:09:00)
No, taky občas mám strach vedle něj ulehnout:-) Nedávno měla takhle blbý nápad naše kočka Jája, lehla si vedle něj a on se na přetočil, taky jsem jí zpod něj musela tahat:-) Jinak manžel tvrdí, že nespí tvrdě, on jen dělá věci pořádně včetně spánku
Jinak já nekojila hlavně kvůli práci, věděla jsem, že nebudu mít čas každé dvě hoďky přerušovat práci a jít kojit, kromě toho mi vadilo, že bych se od Katky nemohla hnout (často bylo potřeba něco zařídit, s manželem chodíme pravidelně každý týden jeden večer pryč...), ale nemám pocit, že bysme s Káčou něco propásly. Samozřejmě, jak jsem později zjistila, UM má i jiných řadu výhod
 +++zuzee 


Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 11:54:50)
Já si nemyslím že je to tak dobrý nápad. Mě se to moc pohodlné nezdá. Mám syny skoro 3 roky a dcerku 15 měs. Syna jsem si u sebe párkrát nechala a nevyspala jsem se s ním - pořád do mě kopal, vrtěl se a hrozně si na to zvykl - chtěl pak spát se mnou v posteli pořád. Dcerka mé tety spí v manželské posteli do teď (budou jí 3 a půl roku), nemůžou jí to odnaučit... Ale je to asi každého věc, jestli u sebe na noc nechají nebo ne.
Patnáctiměsíční dcerku pořád kojím , stane se že i 5x za noc. Ale raději ji zase zanesu do té postýlky, nechala jsem ji u sebe jednou, když měla 7 měsíců a byla nemocná, ale taky jsem se nevyspala, roztáhla se, že jsme s manželem leželi každý jen na kousíčku, a když jsme ji nedejbože chtěli odsunout, začala strašně řvát.
Jinak syn se budil asi do 16 měs, ale nekojila jsem ho. K dcerce mě už taky nebaví vstávat, asi budu muset přestat kojit, ale nevím jak teď na to. Máte s tím někdo zkušenost? S odstavováním v jejím věku. Celkem se toho bojí, a byla bych raději kdyby se to obešlo bez pláče, máme v baráku tenké zdi a střelené sousedy....
 Luca 
  • 

odstavení v 16 měs. 

(24.8.2008 20:57:41)
Odstavovala jsem malého v 16 měsících. Asi ve 13 jsem ho odstavila z denního a nočního kojení, pil pořád mé mléko a neprospíval. Do toho jsem měla ATB, a tak to nakonec proběhlo "z vnějších příčin" ze dne na den. Ve dne jsme museli dělat spoustu věcí, aby na to nemyslel, v noci k němu začal vstávat manžel a vydržel plakat jen 2 noci. Předem jsem mu vysvětlila, že už mlíčko nebude, jen ráno po probuzení a večer na spinkání.
V těch 16 měs. jsem už byla podruhé těhotná a už jsem fakt nemohla. Takže opět vysvětlení, co a jak - mlíčko už nemám a začne dostávat ráno a večer z flaštičky (mezitím byla pár dní přestávka, napřed jsme odstavili ranní kojení). Vzal to výborně a myslím, že i proto, že jsem byla přesvědčená, že to chci udělat. Nemůžeš si u toho odstavování říkat, že mu něco bereš nebo tak, to oni vycítí. Musíš si být jistá, že děláš správnou věc.
 Pudelka+2 zlatíčka 


Re: Jde to snáz 

(26.8.2008 0:41:27)
tak s tim spanim v posteli s ditetem take nesouhlasim, dite se pak spatne odnaucuje spat samo ve sve posteli, prikladem muj bracha maji maleho v posteli od narozeni a nyni uz mu je 8,5 roku a porad spi s nima a to uz je fakt divny a navic nemit ani soukromy v posteli,....... u nas NE !!!
 Markéta autorka 
  • 

Majdaleenko 

(22.8.2008 14:02:03)
I to jsem zkusila, ale nefugovalo to.
 majdaleenka +07+11 


Re: Majdaleenko 

(22.8.2008 23:21:55)
tak ještě jinak, ale to už jsi asi také zkusila, dát mu před spaním mlíčko umělé, aby mu na chvíli vydrželo, tak to teď děláme s Adou, teda pokud nemám zrovna dost já u sebe;) Také ráno, když kňouká v posteli u nás, protože jsem "vypitá" a to, co se dotváří mu na zažehnání hladu honem nestačí, tak dosane UM a je dobře.

Blbá otázka: nemá v pokoji něco, co by ho takhle pravidelně mohlo rušit, že se vzbudí, a pak se potřebuje uklidnit? cvakání hodin, když se míjejí ručičky...
 Markéta autorka 
  • 

Re: Majdaleenko 

(23.8.2008 14:14:56)
Jediný rušivý element je manžel, hrozně chrápe, ale to mu, myslím, nevadí. Mléka mám tolik, že bych mohla "kojit jesle", takže UM bych mu dávala hodně nerada (navíc máme dispozici k alergii). Ale děkuju :-)
 marketa 
  • 

Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 14:37:43)
me se spani s nama v posteli osvedcilo az cca do roka. ale postupne ji moje blizkost uz tedy rozhodne nestacila ;-) chtela jen prso a to i po hodine.
take manzel se tesil, ze uz se o mne nebude muset delit (ale nechal to na me, nikdy nic nerekl) takze, jak jsem uz vyse psala, po roce spolecneho spani jsme malou vysoupli. priste to udelam driv. blizkosti ma dost, nosim v satku, mazlime se kdykoli si rekne. (kdyz se treba v pet nebo sest rano vzbudi a prijde se dospat k nam, tak ji nevyhodime, samozrejme. postylku nema zbrdlinkovou, muze v klidu vylezt a prijit. uz se to naucila. nastesti ale vetsinou spi stejne dlouho jako my).
 majdaleenka +07+11 


Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 23:16:38)
Malý také jde k nám až když se v noci vzbudí a to bývá nad ránem (ale někdy třeba ve 2, jak kdy...), potom se prostě dospí s námi:-)
 Aja 
  • 

Re: Jde to snáz 

(22.8.2008 19:54:42)
Naprosto souhlasím s tím spaním ve společné posteli. U nás to bylo stejné - plně kojen do 8 měsíců, kolem synova 6 - 7 měsíce byl noční spánek horor, budil se co
1 -2 hodiny a chtěl kojit, ne si cucnout, ale pořádně pít. Po zavedení příkrmu se situace zlepšila pouze minimálně. Mě zachránila jediná věc a to rozšíření manželské postele ještě o 1 lůžko. Spíme tedy všichni 3 spolu, syn uprostřed a když potřeboval tak se přikulil a napil se. Od té doby jsem byla daleko méně unavená,protože jsem se v noci ani nemusela pořádně vzbudit - kojit se dá v polospánku, dokonce z obou prsů na jednom boku...., noční kojení sláblo, synovi stačilo, když si ve spánku zkontroloval dotykem, že jsem vedle něho a ve 2 letech poprvé prospal celou noc.
V současné době si společné spaní hodně užíváme, myslím si, že díky tomu má k synovi blíž i manžel. Pouze někdy zažívám nepříjemné myšlenky, že syn za chvíli vyroste a bude si přát být samostatný - i v tom spaní....

Jediné čeho lituji, že jsme spolu nezačali spát dříve, ale až v jeho 8 měsících, protože jsem si mohla ušetřit spoustu mrzutých dní způsobených mojí únavou a v neposlední řadě bolesti páteře z toho neustálého nočního vstávání a přenášení 10 kilového dítěte z postýlky ke mně a zpět...
 janna001 


Odnauč ho 

(22.8.2008 13:07:28)
Soucítím s tebou, mám s tím čerstvou zkušenost. Mám desetiměsíčního chlapečka, před měsícem jsem ho noční kojení odnaučila, do té doby jsem ho v noci kojila co dvě hodiny. četla jsem, že půlroční dítě už je schopné v pohodě prospat noc až do rána, aniž by trpělo hlady, ale pořád jsem se nemohla odhodlat. Nakonec mě podpořila kamarádka, která také takto odnaučila svou dceru (a bez problémů) a potom jedna noc, kterou Daneček náhodou prospal celou. Prostě jsem ho místo prvního nočního kojení jenom hladila, držela ho v postýlce a on po čtvrthodině fňukání usnul, nekonal se ani žádný řev (a že to umí). Takhle jsem během 14 dnů odstranila všechny noční kojení, ty dva týdny spal trochu neklidněji, ale stačilo pohladit a znovu usnul, teď se probudí tak jednou nebo dvakrát za noc, ale dá se zase rychle uspat. Taky mě podpořila příručka, kterou mi ta kamarádka přeposlala mailem - je to o spánku dětí, jak je odnaučit zlozvyky atd. Většinu jsem teda jenom prolítla, ale pár užitečných rad jsem tam našla, dá se říct, že mi moc pomohla. Je teda slovensky, ale kdybys chtěla, přepošlu ti ji. Držím palce, to odvykání opravdu snáší hůř matka než dítě. Kdybych věděla, jak to půjde dobře, odvykla bych ho byla už v tom půl roce.
 Markéta autorka 
  • 

Re: Odnauč ho 

(23.8.2008 14:22:58)
Tak jsem to dneska v noci zkusila a Míša vydržel o 1 hod. dýl. Tak to snad časem zafunguje. Nerada bych to zakřikla. Děkuju.
 martule20 


Re: Odnauč ho 

(23.8.2008 21:33:02)
Jé, Jani, moc prosím, mohla bys mi tu příručku mailem taky poslat? Abych se pomalu začala připravovat, půl roku nám bude za chvilku. Mailovka je martinasladkova@email.cz MOC DĚKUJU
 veroni74 


Re: Odnauč ho 

(23.8.2008 22:31:24)
AHOJ,moc prosím o poslání těch rad na mail veroni@centrum.cz....děkujiiii:-©
 svathina 


Re: Odnauč ho 

(24.8.2008 12:02:38)
Mohla bych taky poprosit o tu příručku? Můj e-mail: svatka.9@seznam.cz Moc a moc děkuju.;)
 Kislice 


Re: Odnauč ho 

(24.8.2008 12:57:49)
Janno, mam prcka 8 mesicu cerstve dnes a taky se v noci porad budi na ucucnuti si, v podstate asi po hodine, hodce a pul...spi se mnou v posteli, protoze takhle nemusim aspon vstavat, takze se docela vyspim, ale uz mi to zacina vadit,takze bych s tim rada neco podnikla....kdybys byla tak hodna, na muj mail v zahlavi, brala bych tu prirucku, diky...;)
 Hanka 
  • 

Re: Odnauč ho 

(24.8.2008 16:09:35)
Janni, taky prosím o přeposlání na hanamuchova@seznam.cz. Díky
 vokurkasalat 


Re: Odnauč ho 

(24.8.2008 19:42:47)
Moooooooc prosím o zaslání příručky na: machotova.jana@seznam.cz díky moc
 +++zuzee 


janni 

(24.8.2008 19:51:34)
Janni, mohla bych taky poprosit o tu příručku. Mail: zuzanabrazdilova@seznam.cz
Mám dceru 15 měsíců a taky k ní musím i 5x za noc vstávat a kojit. Moc děkuji
 Katka 
  • 

Re: Odnauč ho 

(25.8.2008 7:09:33)
Ahoj, také prosím zaslat příručku - katerina.prazakova@gmail.com
 Ivana Pospíšilová, syn 7 měs 
  • 

Re: Odnauč ho 

(25.8.2008 18:24:47)
Prosím také o příručku,děkuju moc.
 Margarita 
  • 

Re: Odnauč ho 

(26.8.2008 21:29:46)
Ahoj Janno,

prosim mohla by jsi mi poslat tu prirucku? Mam sedmimesicni dceru a nocni kojeni je moje nocni mura (k tomu mi zacala vstavat v noci i 3leta dcera!). Potrubuju se uz konecne vyspat a nebyt jen rozmrzela, unavena a otravena matka:( Dekuju a mej se fajn.
 Margaritaa 


Re: Odnauč ho 

(26.8.2008 22:02:06)
Ahoj Janno,

prosim mohla by jsi mi poslat tu prirucku? Mam sedmimesicni dceru a nocni kojeni je moje nocni mura (k tomu mi zacala vstavat v noci i 3leta dcera!). Potrubuju se uz konecne vyspat a nebyt jen rozmrzela, unavena a otravena matka:( Dekuju a mej se fajn.
 soniqueh 


Re: Odnauč ho 

(28.8.2008 19:38:15)
Ahoj. Taky bych potřebovala nějakou takovou příručku, Kde se dá sehnat? nebo poslala bys mi ho mailem? děkuji
 dasa.prikrylova 


Re: Odnauč ho 

(29.8.2008 2:12:54)
Jani ,moc prosím o přeposlání té příručky .Mám ročního syna a noční kojení je s ním čím dál horší .Zrovna teď ho vedle manžel uspává ,protože malej už se asi od 20.00,kdy poprvé usnul odžaduje tak podesáté kojení .Fakt děs.
Můj mail: dasa.prikrylova@seznam.cz
Mockrát děkuji!
 Adela 
  • 

Re: Odnauč ho 

(2.9.2008 8:45:48)
Prosim o zaslanie priručky, mám 13 mesačného syna a niekedy som hore aj 15 krát. gulasova@yahoo.com Ďakujem
 nadi, dvě děvčátka 
  • 

ve 13ti měsících nechce jíst 

(22.8.2008 13:10:50)
Každé mimi je jiné. My se potýkali se stejným problémem jako autorka několikrát a vždy jsem musela vydržet. Nyní je dcerce 13 měsíců a nechce jíst ani pít, jen kojit. Zkoušela jsem vše...opravdu vše, ale jakmile mě prokoukne a lest odhalí, tak nechce. Jí jen hroznové víno a rajčata a sem tam 3 lžičky jogurtu, 2 kousky brambory apod, pak plive vše, co do ní dostanu...nenásilně podotýkám...tak nevím,jestli jí mám odstavit. Zkoušela jsem intervaly prodlužovat, aby třeba měla opravdový hlad, ale pak brečí, leze za mnou a snaží se mi dostat se pod tričko, pořád zvedá ručičky a vypadá fakt nešťastně. Těším se, až na to budeme s úsměvem vzpomínat.
 Lusika 


Re: ve 13ti měsících nechce jíst 

(22.8.2008 16:37:44)
Ahoj, kamarádka to měla podobné. Odstavila kvůli těhotenství - pár dní u babičky. Holka nejí jako nezavřená, ale jí i pije podstatně lépe a nesápe se.

Já dodržovala pravidlo, první se najíst pevného, pak prso. Ale to jsi jistě zkoušela. Co takhle troška "vydírání", dojíš aspoň půlku a bude prso.

Lusika
 eau a lipo 
  • 

Re: ve 13ti měsících nechce jíst 

(23.8.2008 0:11:34)
Ahoj, nas Filip byl taky nejedlik, tedy savec nejedlik. Chce to byt neskutecne dusledna. Ne prisna,ale dusledna. Vim, ze jsem casto taky vymekla a pak se zacinalo od znova. Ale pak mi doslo, jaky je to tvrdohlavec-a tak zkratka jsem musela byt tvrdohlavejsi.
Zkus mu treba obed rozmixovat, vim ze se to nedoporucuje, ale nam to pomohlo, asi protoze to bylo konsistetne podobnejsi mlicku. Vyborna je take ryzova kase-ma trochu naznak chuti materskeho mleka.
Hlavne ale nepolevit. A taky pozor, jakmile se zadari, tak si ditko na to jeste tak 3 mesice zvyka. Ale pak je to radost slyset: chces polivecku? JO Mnam :-)
 veronika77 


Re: ve 13ti měsících nechce jíst 

(23.8.2008 18:31:25)
Naše dítko také nic nejedlo, jen pilo.... Občas jsem do ní něco dostala, ale vyjímečně. Také jsme zkoušeli všechny možné rady a triky, ale začala jíst až po 15. měsíci. Oblíbila si tehdy Pribiňáky a zároveň už byla schopná pochopit, že když tohle nesní, tak už nic nebude a bez řevu. Takže ze začátku jedla pořád jen Pribiňák,pak jsme přešli na normální režim stravy. Ale zase se o to víc budila v noci. Člověk si nevybere :o). Nakonec jsem jí ve 20 měsících odstavila úplně a od té doby jí i spí.... hurááá! Každé dítě je holt jiné...
 Cita 


Taky znám :o) 

(22.8.2008 13:54:00)
Takhle spal ten starší..v noci sem ho kojila tak osmkrát..a i přes den měl podivný rytmus 20 min spánku, 20 min bdění..až tak do 2,5 let i teď se často v noci budí..zato malá je od narození spáč a momentálně spí přes noc 12 hodin v kuse, takže vím, že opravdu mezi dětmi jsou obrovské rozdíly..přeju hodně síly a vydržet..pro mě už je to jenom vzpomínka a teď už je svět zase bezva :-)
 monsei 


Markéto 

(22.8.2008 14:40:18)
měla jsem ten sam problém, malá byla furt přisátá u mého prsa, přes den i v noci, myslela jsem, že mám málo mléka zkoušela jsem si ho odstříkat a bylo ho dost, takže v tom to nebylo. Pak jsem si myslela, že mám "slabé" mléko. No, nakonec jsem to vyřešila, na noc si odstříkávám mléko a krmila jsem jí injekční stříkačkou, jak nás to učili v porodnici. Malá začala spát i 3 hodiny v kuse a teď mi v noci spí i 10 hodin. Takže hodně štěstí a pevné nervy
 Zuzka+Filípek2/05+Julinka12/06 


Každé dítě je jiné 

(22.8.2008 15:32:57)
Já měla podobnou zkušenost s oběma. Filípek se budil i 10x za noc. Tak jsem ho přestala kojit. Pak se budil jenou na pití a po čase ani to ne. Julinka byla stejná. Kolem 12tého měsíce se taky kojila i 10x za noc. Tak jsem přemýšlela o ukončení. Ale pomohlo nám to, že večer už nedostala mlíko. A asi po týdnu začala spát skoro celou noc. Takže kojíme dál a teď můžu dát i na večer a noc prospí.
Také jsem zkoušela všechny možné rady. Ale co vůbec nezabralo, byla kaše. Naopak, tím se jim víc roztáhlo bříško,a pak v noci se o to víc budili a domáhali se kojení. Když tak kaše nejpozději odpoledne.
Takže každé dítě je jiné a držím palečky ať to všichni zvládnete.
 Bára 
  • 

Buzení  

(22.8.2008 15:45:41)
Čauky, všude se píše o tom, že kojení je nejdůležitější do 6 měsíců miminka. Tak co se na to prostě vy... když už je dítěti 7 a prostě ho hodit na Sunar? Kojení je určitě prospěšná důležitá věc,sem zastánce a kojila sem, ale ne zas tak, aby krátila matce život (protože nevyspat se několik let, to je děsný záhul na organismus; budit člověka během noci pořád do kola dokonce k metodám mučení gestapa). Pokud máte půl roku plně odkojeno, prostě ho nezvykejte dál a přejděte na UM. To bych fakt udělala já. Možná se teď na mě sesypete, že jsem matka krkavec, ale to ne. Pro své děti bych udělala hodně, ale hnát věci do extrému na svůj úkor a "obětovat" se, to nechci. Sem také člověk a mám svůj život a své zdraví jen jedno. Myslím, že ty děti v noci hladové nejsou, jen jsou zvyklé na kontakt s matkou. A čím dýl jim budete plnit jejich přání, tím víc si na to zvyknou.
 katka+katka 
  • 

Re: Buzení  

(22.8.2008 16:40:56)
souhlasím a krkavčí matka rozhodně nejsi.
 Veronika 
  • 

Re: Buzení  

(22.8.2008 18:50:38)
Já nechala prvního syna v deseti měsících vyřvat, a taky si nemyslím, že by to byla metoda krkavčích matek :-) Malej tehdy řval jednu noc skoro celou, ale ty další noci pak už byly ok. Byl holt zvyklej, že si ho v noci beru do postele a že je u mě a vyžadoval to tak dlouho, jak dlouho jsem mu to dovolovala.

Po půl roce (u nekojených kolem 5. měsíce), kdy už děti můžou na noc kaši, by mimčo mělo být schopno vydržet přes noc bez jídla, rozhodně bych se nebála, že ho v noci o něco ochudím, když mu nedám napít z prsu... A neměla bych určitě výčitky z žádné (zákonné :-)) metody, která k celonočnímu spánku dítěte pomůže. Spánek matky je stejně důležitý, protože spokojená matka = spokojené mimčo.

S tou umělou výživou ale opatrně, protože dítě pak místo prsu může v noci vyžadovat lahev a chystat ve tři ráno mlíko je daleko horší, než rozepnout noční košili :-)
 Aja 
  • 

Re: Buzení  

(22.8.2008 20:09:00)
Ahoj lidi, já strašně nerada poslouchám co by dítě mělo být schopno v určitém věku 6, 7, 8 měsíců....atd. spát celou noc, nemít hlad, být ve svém pokojíčku....Uvědomte si jak ten tvor je třeba do toho 1 roku věku strašně moc zranitelný, dle mého názoru tak malé dítě nelze rozmazlit a je to můj názor, že metody nechat vyřvat, naučit ho v noci nepít...atd tomu dítěti moc neprospívají. Je to období, kdy si dítě tvoří základní vztahy k matce a poté k dalšímu sociálnímu okolí, vypořádává se z prvním ze svých životních konfliktů a to zda je schopno zažít pocit bezpečí a důvěry nebo se tam promítá nejistota. Jestliže se dítě s tímo nevypořádá tak jak má nese si s sebou následky menší či větší do další své životní etapy.
 +++zuzee 


Re: Buzení  

(24.8.2008 20:22:33)
Máš pravdu a za krkavčí matku tě nepovažuju. To bych byla i krkavčí matka já - nenechám si v posteli svého skoro 3 letého syny, když za mnou v noci přijde (vyjímka bouřka, má strach). Nesouhlasím s tím aby dítě spalo v postely s rodiči.
 Lusika 


přísavky 

(22.8.2008 16:34:16)
Ahoj,
taky jsme říkali Lucince přísavka. Prvních 6 měsíců pila po 2 hodinách a do jednoho roku po 3 - noc nenoc.
Do dvou let pila 2x za noc a 2-3 denně. Pak jsem to v noci ukončila, u nás zabralo malé jídlo a napít - sušenka a voda. Nezdravé, ale trvalo to jen 14 dní.
Kojila jsem ji do dvou a půl jednou za den. Předevčírem to bylo naposled. Prostě včera si nevzpomněla, tak to je pryč. A asi byl čas až teď, protože ve dvou letech měla pár dní, kdy nepila a mě to chybělo!! Teď mám pocit, že je to v pořádku. Navíc jsem těhotná, takže mám citlivější prsa a už to začínalo být nepříjemné.
Mockrát jsem to chtěla vzdát a říkala, zítra jí koupím sušený a bude to.. Takže nejsi v tom sama. Bylo to mimořádně vyčerpávající, fyzicky i psychicky. Vyspi se s ním po obědě, dopřej si dost jídla pití i pomoc od ostatních. Prostě nezapomínej na sebe.
U nás nepomohlo nic. Ale máme velmi vysokou dceru, takže to zřejmě opravdu potřebovala a byla ke mě mimořádně fixovaná, takže psychicky i fyzicky. Ještě předevčírem měla k "prsíčkům" velmi láskyplný vztah:-).
Tím, že byla sama, tak jsem to zvládla. Se dvěma dětmi by to už možná nešlo.
Tak držím pěsti. Lusika
 Eva. 


Re: přísavky 

(22.8.2008 18:14:09)
Zdravím moc autorku článku. Naprosto přesně vím, jak ti je (až na ten rozdíl, že já mám jedno dítě a ty víc, což je hned o něco horší). Trápila jsem se skoro do dvou let mého prcka. Několikrát jsem úplně zkolabovala, ale nedalo se nic dělat. Ani nevím, jak to nakonec přešlo, jen vím, že jsem zkoušela v 8. měsíci metodu vyřvání a dopadlo to naprosto děsně. Kolem 8. - 9. měsíce je období separační úzkosti, tak kdyby ses náhodou odhodlala něco takového zkusit, odlož to prosím. U nás to dopadlo tak, že měl malý fóbie ze spaní a budil se ještě vícekrát (15x za noc). (A to jsem ho nechávala vyplakat v náruči, ne samotného) Největší zlom nastal před druhým rokem, když jsem omezila kojení - vysvětlila jsem, že mlíčko není, protože mám bebi.Ale úplně ukončit kojení(trápení) nebylo až tak snadné. Trvalo nám to 3 měsíce a proplakal celé noci a dny.
Co bych udělala já, kdybych byla na tvém místě:
Vydržela bych aspoň do 10. měsíce a pak bych přestala v noci kojit - kojila bych např. večer, potom ve 4 ráno. Sice se bude budit a plakat, ale budeš utěšovat, až usne (což může být třeba 3 hodinky... a po deseti minutách nanovo). Časem pochopí, že mlíčko je, ale až později, a bude se na něj k ránu těšit. O to víc asi bude pít ráno, tak bych ho nechala, aby měl jistotu, že mu nic nebereš, že pouze v noci není.
Taky bych ho zkusila uspávat jinak než u prsu (třeba přes den v náruči zpíváním) - asi to nepůjde, já jen píšu ZKUSILA, sama jsem podobné rady nesnášela, protože to vypadalo, že se dá dítě do náruče a spí... Třeba se to jednou povede, 100x ne.
Je mi tě moc líto, že tak zkusíš, pokaždý si říkám, ať si dítě zlobí, jak ho napadne, hlavně že je člověk vyspaný a s elánem to zvládá... Já nebyla po roce vstávání po hodině ani schopna uklidit a postarat se o domácnost.
Zlomí se to, zkoušej kojit v noci méně, nijak mu to neublíží. Když se dnes dívám na fotky a vidím syna na každé s kruhy pod očima, kolikrát váhám, jestli jsem neměla být radikálnější. A kdyby se tím utlo kojení úplně, myslím, že v tomto případě by to nebylo až tak špatné (prostě menší zlo).
Moc ti držím palce. Mrkni ještě na stránky Jiřinky: www.kojeni.net, v databázi odpovědí něco jistě najdeš (minimálně 10 dotazů od nás). Hodně sil!!!!!!
 Gertruda 


Re: přísavky 

(22.8.2008 19:20:47)
Velmi s vámi soucítím, také mám s malým upírem bohaté zkušenosti. Vůbec nevím, jak jsem to přežila - budil se nejméně desetkrát za noc a cucal a cucal. Po čase jsem přestala chápat, co že má být na kojení hezké, někdy uprostřed noci, po x-tém přetrhnutí spánku jsem byla úplně pološílená, prsa mě bolela, jakoukoliv kojící polohu jsem nenáviděla. Zredukovalo mě to na ploužící vysátou mátohu.
Zlom přišel ve třináctém měsíci, kdy se syn omylem napil cizího sunaru a pak upadl do nekonečného sedmi hodinového spánku. Do té doby ho ovšem nechtěl a věřte, že jsem to zkoušela mockrát. Ještě asi půl roku jsme kojili, ale pouze dvakrát, třikrát denně a tentokrát jsem to byla já, kdo se deset krát za noc ještě dlouho probouzel a s očekáváním zíral na sladce spícího syna.
Nemohu vám nabídnout žádnou instantní radu, pouze soucit a pochopení a víru, že to také přežijete oba ve zdraví.

 Markéta autorka 
  • 

Holky děkuju :-) 

(23.8.2008 14:33:48)
Holky, děkuju.
Míša přes den krásně usne sám v postýlce, ale v noci mu to prostě nejde. Taky jsem zjistila, že když dostane na noc kaši, tak se budí víc. No nevím, nějak to budeme muset zvládnout. Ještě chvíli vydržím, a pak ho na noc zkusím vrznout manželovi, ať si taky užije. Jen nevím co mi na to řekne, ještě to netuší :-)
 Lusika 
  • 

Re: Holky děkuju :-) 

(24.8.2008 8:46:06)
A co mu zkusit dát řídší kaši z flašky v noci?
Já to měla naopak, v 10 měsících jsem přestala uspávat u prsu večer, po obědě usínala u prsa ještě minulý týden (2r).

Myslím, že zásadní zlom byl, že jsem uvěřila, že to opravdu nepotřebuje. Žádné pochybnosti, zda nemá žízeň či něco jiného. Dokud budeš pochybovat a nebudeš si jistá, nepodaří se to.

Jak jsem zrušila noční pití, začala se budit ráno hladová jako vlk, měla jsem ráno flašku u postele, ať se rovnou nají:-). Ale to se srovnalo.

Manžela doporučovalo hodně kamarádek. U každého zabere něco jiného. Ten můj nebyl moc ochoten, nějak moc si zvykl, že to těžší řeším já.

Taky je dobré více prsa schovávat, žádné výstřihy apod. Vůně kůže jim to připomíná:-).

V lednu budeme mít přírůstek, tak se trošku obávám...

Lusika
 irlev 


Re: Holky děkuju :-) 

(24.8.2008 23:47:29)
Markéto, možná ho kaše tlačí v bříšku. Můj patnáctiměsíční kaši kvůli tomuhle nejí. Zkoušela jsem jí od deseti měsíců a nechtěl jí pak už vůbec, takže nedávám. Nekojím od čtyř měsíců (to je jiná kapitola :), ale stejně se budí. Cca každé dvě hodiny.

Radu moc nemám, leda jít spát jinam. Když tě neuvidí, možná rád přijde vodu nebo tvoje odstříkané mlíko v lahvi od táty.

Nevyspání je děs, drž se.
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Také už jsem si kolikrát toužila postěžovat 

(27.8.2008 22:34:32)
Milá Markétko,
děkuji za článek, protože takhle nějak bych to psala také. Jen ten věkový údaj by byl rok a třičtvrtě. Proto mě moc potěšil příspěvek o Lucince, tedy v tom smyslu, že její maminka dlouho vydržela. Můj klouček je také savec. Už od narození se horlivě sháněl po výživě a vydrželo mu to doposud. Hlavně první noční pití, to úplně chlemtá. Je také velký jako Lucinka a tak si také myslím, že to potřebuje. Rozhodla jsem se, protože malý s námi spí a noční kojení mě ani moc neprobudí, vydržet a zkusit jak to vypadá, když se dítě odstaví samo. Jsem asi dobrodružný typ. :-) Dost mě přesvědčilo i pozorování jak a kdy zvládá i jiné obvyklé "příjemnosti" jako uspávání. V určitém věku jsem úplně cítila, že je připravený usnout sám jen s otevřenými dveřmi do ložnice. Prostě nás přestal potřebovat, jen si nás tak někdy zavolá a smyčec. Žádné vyřvávací ceremoniály se nekonaly. A tak čekám kdy zvládne i to noční spaní. Teď mu vylezly i poslední dva špičáky a vypadá to, že bude chvíli pokoj a hned se spánek zlepšil. Před chvíli si sedl v postýlce a za chvíli se zase zavrtal do peřiny a dál chrní. Tak že by už?
Katuka
 Gertruda 


moje metoda přežití 

(22.8.2008 19:28:19)
jsou - švestkové knedlíky! Ty mě zachránily a udržely při životě, nejedla jsem skoro nic jiného a na linii se nemělo co podepsat, poněvadž syn je promptně odsál.
 Dadulka,Klára04,Ondra07 


Re: moje metoda přežití 

(22.8.2008 21:02:35)
Dobrý den, já jsem se svým druhorozeným dítětem měla taky stejný problém, budil se i v 10 měsících i 10 x za noc. HRůZA! Spala jsem s ním v ložnici už sama, manžel "utekl" do pracovny. Pak jsem onemocněla šíleným kašlem a stěhovala se od mimča pryč i já, aby se náhodou nebudilo ještě častěji. A od té doby už 5 měsíců spíme!!! Moje vysvětlení: cítil mlíčko, tak proč by si nedal. Když necítil, spal. Od té doby se budí na kojení většinou 1 x za noc, poslední dobou spí už i celou noc. Doporučuji vyzkoušet!!!
 *MaF* 


To taky znám :o( 

(22.8.2008 19:30:32)
Milá paní, máme dokonce stejně staré syny. Já taky nevím čím to, ale asi poslední měsíc prožívám to stejné co vy! P5edtím mi spal třeba i 8 hodin v kuse a najednou tohle! Sem uplně stejně zoufalá jako vy a taky nevim co s tim... bohužel... Takže soucítím s vámy!
Já si teda myslím, že nás tápí prdíky, tak sme zase sačaly dávat sabsimplex a teď poslední tak tyden ještě i zuby, tak mu je někdy masíruju takovým tim silikonovým kartáčkem na prst a na něm mám calgel. No možná to pomáhá ale nevim nevim....
 Dadulka,Klára04,Ondra07 


Nespali jsme taky, už spíme! 

(22.8.2008 21:07:31)
Dobrý den, já jsem se svým druhorozeným dítětem měla taky stejný problém, budil se až do 10. měsíce i 10 x za noc. HRůZA! Spala jsem s ním v ložnici už sama, manžel "utekl" do pracovny. Pak jsem onemocněla šíleným kašlem a stěhovala se od mimča pryč i já, aby se náhodou nebudilo ještě častěji. A od té doby už 5 měsíců spíme!!! Moje vysvětlení: cítil mlíčko, tak proč by si nedal. Když necítil, spal. Od té doby se budí na kojení většinou 1 x za noc, poslední dobou spí už i celou noc. Doporučuji vyzkoušet!!!:-D
 *MaF* 


Re: Nespali jsme taky, už spíme! 

(25.8.2008 21:56:38)
Když tak o tom přemýšlim, tak máte asi pravdu!!!! Protože dokud nejsem v ložnici tak spí jak zabitej a jenom přídu a lehnu tak je vzhůru a chce prso!!!
 Markéta autorka 
  • 

Re: To taky znám :o( 

(23.8.2008 14:36:00)
Tak držím palce, ať to všichni ve zdraví přežijem.
 Mikeš+ 3 holky 


Savec sosavec 

(22.8.2008 20:37:46)
Já myslím, že ani tak nedohání krmení přes noc, jak jsi psala, chce si cucnout. Je to prostě jeho zlozvyk, probudí se, vzpomene si na mámu a mlíko, tak bulí a chce si cucnout. Pak hned usne. To není o hladu ani o žízni.
Zažila jsem to taky a pomohlo až odstavení (Um nebudeš opravdu ochotná dělat několikrát za noc) a přesun do vlastního pokojíku (aby se nebudila třeba když se na posteli otočíš...)a ono nepopulární vybrečení (byl jí rok). Prostě ne po každém probuzení dát napít, jen aby se hned spalo, ale počkat, až usne i bez pití, i když bez pláče se to neobejde.
 10.5Libik12 


Re: Savec sosavec 

(23.8.2008 0:06:00)
Že já sem, ku*va, lezu

roční opuštěné dítě v postýlce, které řve a je to rada:-©
 Mikeš+ 3 holky 


Re: Savec sosavec 

(25.8.2008 12:53:14)
Libiku, nikdo neřekl, že to dítě je opuštěné v postýlce a řve a řve. Je tam někdo s ním, jen mu holt nedá to prso, aby se dítko odnaučilo se uklidňovat jen prsem. Že bude v noci spát a naučí se usínat samo bez cucnutí je i pro jeho dobro, ne jen pro dobro umlácené a přetažené matky.
 Lenča 
  • 

Kojení 

(22.8.2008 21:48:07)
Až budeš chtít přestat kojit úplně, nejen v noci, tak bych Ti poradila, ať si potíráš kolem bradavek citron a během pár dní by Tvé mléko mimčo už určitě nechtělo, ale v tu noc zkus možná dát trochu napít z flaše čaju. Možná má jen žízeň. Jinak Ti přeji vydržet.
 kozesina 
  • 

vitej do klubu 

(22.8.2008 23:00:51)
mam temer sedmimesicni dceru a je to u nas to same v bledemodrem. nastesti starsi dcera jeste pres poledne spi, takze se to snazim pres den zorganizovat tak, abysme pres poledne spaly vsechny tri, abych byla schopna nejak normalne fungovat. starsi byla to same a proste neverim, ze nemela hlad....kdyz dostala kasi, tak si interval pred prvnim kojenim protahla a pak zase jela postaru...a kolem roku postupne intervaly natahovala az prestala uplne. takze nehodlam praktikovat zadne silene metody a proste si pockam, az to mladsi prejde a tu dobu nejak prezit...i diky dennimu spani, ktere provozuju fakt temer denne a zcela bez vycitek.

a musim rict, ze teda ziram, co pisete o odstavovani...tydny a mesice revu...hruuuza. doufam, ze me to podruhe neceka. starsi jsem proste jednou rano (na sve narozeniny) dala naposledy, rekla jsem ji to a od te doby nedostala...ani moc nevyvadela. vedela, ze to je pro me ten nejhezci narozeninovy darek a ze si ho v zadnem pripade nehodlam nechat vzit :-)
 Jana 
  • 

"Jak naucit deti dobre spat" - super kniha! 

(23.8.2008 0:39:02)
Autori jsou Annette Kast-Zahn a Hartmut Morgenroth, odkaz v cestine jsem nasla tady:

http://aleph.vkol.cz/pub/svk01/00086/56/000865654.htm

Dcera s tim v tom veku taky zacala a kamaradka mi tu knihu pujcila.
Po jedne noci (!) treninku spala boubelka a JA TAKY az do rana!

Spousta znamych ma taky tuhle genialni zkusenost.
Doporucuji!!!
 Jana 
  • 

super kniha! 

(23.8.2008 0:48:58)
a da se koupit treba tady:

http://knihy.cpress.cz/knihy/zdravi/rodice-a-deti/kazde-dite-muze-dobre-spat/

Je ocividne v Cechach jeste neznama (1. vydani cerven 2008) ale to se urcite zmeni ;-)).

 eau a lipo 
  • 

Nas pribeh 

(23.8.2008 0:39:50)
Tak my jsme to meli taky tak. Zhruba od tech 6 mesicu se zacal v noci vic budit. Ze zacatku jsem poctive uspavala a davala do postylky. Pak jsem se na to jednou namichla a vzali jsme si broucka do postele. Tedy postylku jsme prilepili k nasi velke a oddelali jednu z mrizi-vzniklo velke letiste. To byl jisty krok k lepsimu, ale stejne se budil dost casto. Tak jsem zkousela uspat u prsa jen vecer a pak bez. Trochu se zlepsilo, ale ne nijak vyrazne-ja se min vyspala. Take zkousel uspavat tatinek, ale to byla katastrofa nejvetsi-myslim, ze tohle mu pujde az bude synek vetsi a nebude tolik rvat :-). A pak me napadlo, ze se budi kvuli tomu, ze jsme vsichni pod jednou perinou a tak jsme mu koupili perinku takovou krasnou se zviratkama, ze se do ni tak zamiloval, ze zmena byla temer okamzita. No a pak uz jen na uplne zdokonaleni bylo vynalezeni spaciho talismanu- unas to byl manasek husa :-), na nejake obdobi i pejsek a ted manasek zirafa a pandici :-). Doted uspavam u prsa-je to nas ritual,ale i bez a hlavne celou noc prospi.
Zkus tedy nejak zmenit prostredi, nebo nejak vylepsit usinaci ritual. Ja mu treba jeste delam vzdycky pred spanim takovou retrospektivu, co za cely den zazil, pekne si povidame a u toho ho jemne masiruju, aby byl klidnejsi, pak si vezme ty svoje manasky :-), pak mu reknu at se rozlouci s hrackami-on jim zamava, pak zamava tatovi...a jde se spat...
Nechat vyrvat nedoporucuju-jsem cíta a hlavne uz ted vim, ze to jde i bez toho...jen vytrvat...stoji to za to...
 Joudofka, 1 dítě 
  • 

Malý upír 

(23.8.2008 7:30:09)
ahojky,zdravím autorku, tohle znám,mám osmiměsíčního kluka,který byl v noci do svých 6 měsíců zlatý dítě,pak ale nastal zlom a já jako mátoha chodím už 2 měsíce. Malej se mi budil po půl hodině, po hodině,nedávno natáhl na 2 hodiny a dnešní noc byla kouzelná, to jsem k němu vstávala pouze dvakrát. Prý to do dvou let přejde, takže držím palec nám oběma a ostatním maminkám,co to znají a zrovna prožívají. Ale hlavně,že jsou děcka zdravý!
 Ivana Fruhaufová 


Re: Malý upír 

(23.8.2008 10:02:28)
Ahojky, připadám si jako chodící mátoha, do půl roka můj prcek spal krásně, ale už je to měsíc a půl jinak. Vstáváme v noci asi tak 10x. Nechci ho nechat plakat a tak si prcek cucne, někdy krátce a někdy to trvá déle. Kolem 2.hodiny si ho už beru k sobě do postele, abych o měla jednodušší. Nevěděla jsem čím to je, ale vaše příspěvky jsou zajímavé a někdy i stejné.:-©
 Marico 
  • 

dík za podporu 

(23.8.2008 8:16:53)
Markéto, takhle poránu, když jsem ráda, že už je noc za mnou, mi tvůj článek přišel opravdu jako vtipná podpora. Vím přesně, o čem píšeš. Mám 11měsíční dceru a druhou tři a půl letou. Do osmi měsíců jsem kojila od deseti do večera do půl šestý do rána po čtyřiceti minutách přesně. V půl šestý se malá vzbudila a šly jsme vstávat. Do toho běžně přišla třikrát za noc ta větší s požadavkem, že chce "porovnat peřinku", "přitulit se", "vyprávět o Strašidýlku" (v půl třetí ráno to bylo zvlášť vhodné). Nepomáhalo nic. Malá chodila spát v sedm večer, do deseti se vyhnípala a pak zlobila. Zlepšilo se to vlastně až před měsícem, kdy jsem ji jednou "přetáhla" do čtvrt na deset. Už padala únavou, tak usnula hned a spala až do tří, pak se napila a spala do rána do půl sedmý. Co ti mám povídat, chodila jsem ji kontrolovat po dvaceti minutách, jestli dejchá. Ale od tý doby se budí tak třikrát za noc a já si libuju, jak se krásně vyspím. A ještě pomáhala jedna věc. Asi teď naštvu všechny supermatky, které jsou pro liberální a demokratickou výchovu, ale jednou, když už malý bylo asi devět měsíců, strašně zlobila, pořád chtěla sosat, ale vždycky se jen přitulila a hned usnula. Když to udělala asi po pátý, rozčílila jsem se a místo, abych ji vzala z postýlky a potichoučku kojila, aby se manžel, spící vedle mě, nevzbudil, jsem na ni houkla pěkně zostra, naštvaně a nahlas "koukej zalehnout a spát, nikdo na tebe není zvědavej!" Manžel vyletěl a pak se rozesmál, oba jsme čekali, že se malinké bezmocné miminko rozeřve jako tur, ale kupodivu se to vůbec nestalo. Ona zalehla jako voják do zákopu, otočila se ke mně zády a "uraženě" beze slova usnula a spala až do rána. Od té doby jsem věděla, že i tohle funguje, jen vždycky nejdřív pořádně zkoumám, jestli jí něco není, nebolí bříško, nelezou zuby a jestli fakt jenom "straší", než na ni houknu. Ale funguje to téměř ve sto procentech případů. Tak ti držím palec a vydrž. Já si vždycky v takovýchhle případech říkám, že v patnácti letech už takhle zlobit nebude :-)
 Markéta autorka 
  • 

Re: dík za podporu 

(23.8.2008 14:44:52)
Marico, :o) Díky, houknout na něj mě opravdu nenapadlo. Když ho to nepřejde, tak až povyroste to vyzkouším.
 Myš a tři dětičky 
  • 

noční kojení 

(23.8.2008 8:29:02)
Milá Markéto, opravdu je to někdy náročné a ze svojí vlastní zkušennosti mohu říct, že mé první dva kluky jsem kojila v noci přesně tak, jako ty a teprve, když už jsem kolem 11 měsíce byla totálně hubená, nevyspalá, jsem dětičky lehce odstavila a byl klid a spaní celou noc. U mého třetího děťátka - Elišky, jsem kapánek vyměklá, jelikož je to stopro naposledy a tak si chci kojení ještě vychutnávat, pak na to budu v důchodu vzpomínat. I Eliška přesně kolem 7 měsíce zkoušela, že chce často pít a tak zabrala taková malá lest, že šla spinkat ke klukům do pokojíčku a tím, jak mne necítíla vedle sebe, spinkala klidněji. Intervaly se začaly prodlužovat a nyní v 1 roce se vzbudí na kojení až v 5 a 6 ráno. Také je dobré, pokud chceš noční kojení vynechat, malého místo nakojení jen pochovat, pohladit, říct mu tím, že je v bezpečí, že ho nikdo nechce trápit hlady, který mimochodem nemá, je to jen mazleníčko a návyk. A pak ho zase uložit do postýlky. Dvě noci to bude trochu rachot, ale třetí uvidíš, že přinese své ovoce. Tak ti držím palečky. Mirka
 Majdalka+Dominika 05+Erik 08 


Řeším to samé 

(23.8.2008 9:17:41)
Ahoj, Dominika sosala 3x za noc ještě v 9 měsících, kdy jsem se rozhodla ji na noc odstavit. Ona zůstala spát ve své postýlce v ložnici a my se přestěhovali do obyváku. Když v noci zaplakala, šel tam jen manžel, aby necítila mě-mlíkárnu. Během týdne prospala bez probuzení celou noc.
Erik má teď 7 měsíců a kojí se v noci po dvou hodinách, ráno si dá repete už po hodině. Zrovna dnešní noc byla první, kdy jsme zkusili ho odstavit stejným způsobem, jako tehdy Dominiku. Nebylo to zdaleka tak lehké, jako u Dominiky, nestačil jen dudlík. Myslím, že je to i věkem. Naposledy jsem mu dala pít ve 23,30 a pak až v sedm ráno. Manžel u něj v noci strávil hodinu, nejvíce Erikovi vyhovovalo chování v náruči, ale i když tak usnul, po položení do postýlky do 5 minut plakal. Nakonec si manžel sbalil peřinu a šel za ním do ložnice, leželi na posteli spolu. Takhle to překlepali do toho rána. Občas se Erik budil a byl neklidný, ale už tak neplakal. Jak se zadaří další dnešní noc nevím, ale rozhodně jsme zjistili, že to není až tak hlad, jako zvyk, usnout s napráskaným břichem. Erik má na nohách slušné tukové zásoby, tak se ani nebojím, že by strádal :) Myslím, že když už se člověk rozhodne na noc odstavit, tak je hodně důležité, aby to dítě necítilo matčinu blízkost, neslyšelo ji, jinak spustí daleko větší řev, ví, že to na mamču platí :)
Doufám, že dnešní noc už bude o trošku lepší a do týdne se budu moct nastěhovat nazpátek do ložnice :))
Hodně zdaru všem "krkavčím matkám", které odmítají nechat si vysávat energii i v noci, přes den nás prckové potřebují více.
Elosha
 Simona a Míša (3 měsíce) 
  • 

jedlík 

(23.8.2008 10:44:51)
Ahoj, vím jak ti je, u nás je to podobné, ale obráceně. Ve dne mně vysává po hodině, v noci tak po třech. A věř mi, že je to úplně stejně vysilující, přes den stejně nic neudělám, večer to doháním, jdu spát k půlnoci a po dvou až třech hodinách kojím. Naposled jsem se vyspala v narkoze v porodnici,(měla jsem císařský řez).Ale přesto všechno bysme to nevyměnily, ne?
 Dana Kosmámková,dvě dcerky 


kojení v noci je náročné 

(23.8.2008 11:11:05)
Ahoj maminko,mám Elišku 7,5 měsíce.A máme to také tak,ve dne uplně v pohodě a vnoci se budí také tak často jako tobě.Jelikož je to má druhá holčička tak tomu nechávám volný průběh,s tou starší jsem to také tak měla a nakonec jsem ji v deseti měsících odstavila a pomohlo to,záleží na tom jestli ti malý něco s ní před spaním,myslím tím kašičku,mě Eliška ze lžíčky nechce moc papat,takže ji odstavovat ještě nebudu,ale až se to pořádně naučí,tak to udělám.Tak zkus také vydržet
;)
 Klára, dvojky rok a půl a dvě větší holky 
  • 

Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 11:37:48)
To vyčerpání známe asi všechny, co jsme si nevědomky takto děti naučinily usínat. Byla jsem na tom stejně, po půl roce už jsem byla zoufalá a když se mi dostala do ruky knížka s "návodem" - " Každé dítě se umí naučit spát ", hned ten den jsem ji dychtivě přelouskla a začala s "převýchovou" podle návodu! Po týdnu už kluci sami usínali! a v noci, i když se probudili, znovu SAMI, bez pití usnuli. Kdybyste ji některá chtěla přeposlat, napište mi na mejl, je to pár stránek ve wordu. držím všem palce
 ajuliet 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 19:00:44)
Dobrý den, poprosila bych Vás o ten návod, zda byste byla tak hodná a poslala mi ho. zkouším co se dá. Děkuji Faitová
 Míša,2 děti 
  • 

Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 20:39:30)
Dobrý večer,
já také moc prosím o ten návod na spaní.
Určitě si ho ráda přečtu a vyzkouším.Děkuji předem Míša
 klaracs2 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 22:27:18)
míšo, nejde ti odpovědět, asi nejsi registrovaná, napiš mi prosím na mejl csirkovak@seznam.cz, ráda pošlu
 Monika,Tobiášek-17měsíců 
  • 

Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 20:58:16)
Mohla bych poprosit o ten návod? Jestli něco nezabere,tak mě ten malý upír zanedlouho vysaje.V noci se budí v průměru tak, co 2 hodiny, někdy i častěji a já jsem z toho už zoufalá. Zkoušela jsem vyřvávací metodu,ale po třech dne neutuchajícího řevu, jsem to vzdala, hlavně kvůli sousedům. Dokáže ječet i 2 hodiny. Už si fakt nevím rady. Zkoušeli jsme uspávání tatínkem, byla to hrůza. A teď, když ho jenom vidí vcházet do ložnice, tak spustí takový ječák, že se to nedá vydržet.Umělé mléko nechce ani vidět, o čaji ani nemluvím. Hlazení ho akorát rozčílí a začne se vztekat. Přes den je to anděl a dělá nám radost, ale v noci je to utrpení.
 hubertka 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 21:27:21)
Kláro,
moc ráda využívám vaší nabídky a prosím o zaslání toho návodu.Nášskoro osmiměsíční Jeníček je taky pořádný flamendr!;);););););););););););)
 Iveta a Mirďulka 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 22:46:45)
Dobrý den, prosím o zaslání návodu na spaní. Děkuji Macháčková
 nataliap 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 22:56:40)
Dobrý deň, môžem Vás poprosiť o zaslanie spomínanej knižky na moj mail? dakujem prochazkov@orangemail.sk
 Šutr 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 22:58:46)
Dobrý večer,
i já bych prosila o zaslání návodu na spaní.Malému je 7 měsíců a v noci se budí po 2-3hod.(a někdy je vzhůru i hodinu,než zase usne),tak bych uvítala nějakou radu.Už jsme začali s příkrmy,ale nějak to nezabírá,nedosytím ho tak,aby spal alespoň o něco déle.Děkuji!!!!
 Eva Čechovská, syn Robin 7měs. 
  • 

Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 23:43:53)
Dobrý večer,
chtěla bych Vás poprosit o zaslání té knížky.Mockrát děkuju. Můj mail je cechovskae@seznam.cz.
 zuzkapbg 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(23.8.2008 23:46:16)
Dobrý večer, vlastně noc. Právě jsem šla uložit malou "teprve" po třetí pro tuhle noc a ještě tak čtyřikrát mě to čeká. Vaše slova znějí jako balzám pro podobné zoufalkyně, co už neví. Moc prosím o zaslání návodu. Vaše slova znějí jako sci-fi které ale určitě zkusím. Díky moc. Adresa je zuzka@pbg.cz
 veronika77 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 6:55:41)
dobrý den, mohu také poprosit? děkuji Veronika zalabova@yahoo.com
 Radka, Eliška 7,5 měs. 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 8:05:43)
Dobrý den, také bych Vás moc prosila o zaslání té knížečky na mail: rbien@volny.cz
Děkuji!!! Radka S.
 amigos73 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 9:09:48)
Dobrý den,
také máme doma jednoho nespavce a upírka. Prosím o zaslání knížky.
Předem moc děkuji Zuzana (z.rouskova@seznam.cz)
 vokurkasalat 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 8:39:08)
Dobrý den,
dneska jsem si v Rodině přečetla Váš příspěvek a nabídku o zaslání knížky o uspávání miminek. Také s tím bojujem a proto jsem Vás chtěla poprosit, jestli mi ji můžete zaslat.

předem moc děkuji

Machotová Jana
machotova.jana@seznam.cz
 Pecinová 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 9:37:43)
Moc prosím o zaslání návodu na mail: Pecinova@seznam.cz. Moje malé zlatíčko je taky takový upírek :-D
 kačkačkač 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 14:08:06)
Ahoj,mám stejný problém jako většina z těch,co tady píší.Noční buzení a neustálé kojení...Proto taky prosím o zaslání návodu na noční spaní.Předem moc díky.
Katka
 kačkačkač 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 14:08:55)
Ahoj,mám stejný problém jako většina z těch,co tady píší.Noční buzení a neustálé kojení...Proto taky prosím o zaslání návodu na noční spaní.Předem moc díky.
Katka
vavreckova.k@seznam.cz
 Dadulka,02/06,06/07 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 15:04:06)
Ahoj, taky bych prosila o jedno přeposlání;)Mockrát díky,mail je u nicku.
Větší usíná při písničce, v noci se budí na čůrání,občas,když necítí nikoho vedle sebe nebo když ztratí dudlík,menší je kojená,od malička usíná u prsu a bez něj řve jak pavián na celý barák,chodila spát později než starší,takže jsem na to neměla srdce,teď chodí spát stejně,ale usíná u mě a v noci, když jí hned nedám napít,zkusím třeba hladit,chovat,tak spustí jak siréna,že všichni jsou hned nahoře,takže to dost dobře praktikovat nejde,už je jí 14 m,tak by se mohla budit aspoň jen jednou a ne 3-5x.
 Delfka 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 16:04:03)
Dobrý den, teď jsem se probudila z odpol. spánku, doháním s malým ten noční,prosím o zaslání článku o spaní. Moc díky. lena.kalouskova@seznam.cz
 klaracs2 


Re: Knížka s návodem na noční spaní, mejl adresa 

(24.8.2008 22:14:35)
ráda vám ji všem přepošlu, ale napište mi prosím na můj mejl : csirkovak@seznam.cz. nerada bych vás někoho vynechala, těm z vás , které jsem měla v mejlu už jsem stihla odepsat, rozklikávat odkazy tady na rodině je moc pro mě moc zdlouhavé - omlouvám se, ale mám špatné připojení a neustále to padá :-(
 černoška 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(24.8.2008 23:08:45)
prosím taky o zaslání "návodu" na mail sylvaplacha@seznam.cz

Moc děkuju !!!!
 Martik99 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(25.8.2008 9:22:40)
Dobrý den, taky moc prosím o tu knížku - díky moc!! mn9@seznam.cz
 Romana Tichá 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(25.8.2008 10:42:09)
Prosim, prosim, mohla byste mi zaslat tech par stranek o nocnim spani. Mam 8 mesicniho chlapecka a uz 14 dni jsme se nevyspali. Diky moc - romca@neco.cz
 Vídeňský skřítek 
  • 

Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(26.8.2008 19:43:00)
Dobrý den, mám 15měsíční dceru a stále se budí až 10x za noc, jsem už unavená a psychicky ne dně.Celou dobu hledám někoho nebo něco,co by mi pomohlo.Děkuji moc za poslání pomoci.Už fakt nemůžu.TSCHABA Andrea
 Linda Najsrová 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(26.8.2008 22:11:52)
pokud to Klaro zvladnes posli prosim ten text o uspavani deti i mne - uz se na odstaveni chystam delsi dobu ale porad nemam ten spravny impulz - nejsem si jista ze to zvladnu....
moc dekuju!
 Kislice 


FUNGUJE TO!!!! KLARKO DIKY NASTOKRAT  

(27.8.2008 22:18:32)
tak holky, ktera vahate....syn spal od porodnice se mnou v posteli a jedine u prsu...vyhovovalo mi to protoze jsme se jakztakz vyspali oba, bohuzel cim byl starsi, tim to bylo lepsi a v dobe kdy se naucil lezt,hotova katastrofa, ucucaval si tak 10-15 x za noc ale to uspavani, nejdriv po mne asi hodinu-hodinu a pul lezl, ja uz byla skoro tuha a on furt ne a ne...takze jsem se rozhodla v jeho 8 mesicich zacit ho davat do postylky....napsala jsem si Klarce o navod a zkousim to dnes 3ti noc (+ kazde spani ve dne, dopolko a odpolko...) a holky!!! DNES JSEM HO DALA DO POSTYLKY a on po 3 minutach place (ne revu, ale takoveho poplakavani) USNUL a spi...napisu vam presne jak probihali noce + dny , protoze si to dle doporuceni pisu...

1.NOC - 21:30 ulozeni - usinal 1,5 hodiny, chodila jsem k nemu v presne danych intervalech (viz knizka) , sla jsem celkem 10 x - usnul sam ve 23 hodin a SPAL CELOU NOC do 5ti do rana!!! pak dostal napit-prso , zpatky do postylky , plakal pul hodky - s prestavkami samo kdy jsem k nemu chodila, byla jsem tusim 3-4 x a spal do 8:30!

DOPOLKO dalsiho dne - usnul v 11 hodin okamzite po ulozeni do postylky a spal hodku a pul

ODPOLKO dalsiho dne - 16:00 ulozeni - brecel pul hodiny, sla jsem celkem 5 x, spal hodku a pul

2.NOC - 21:35 ulozeni - usinal 10 minut, sla jsem k nemu 1 x !!!!
vzbuzeni v 1:45, sla jsem k nemu 2 x nez usnul sam, potom vzbuzeni v 5 rano, dostal prso, pak jsem musela jit 3 x, do pul hodky spal az do rana do 8:30!

DOPOLKO dalsiho dne - to mi usnul naprosto do minuty ulozeni do kocarku (byli jsme venku, takze tak) a spal 1,5 hodky

ODPOLKO dalsiho dne - 15:30 ulozeni do postylky, usinyl 45 minut, byla jsem u nej 5 x

3.NOC - ulozeni ve 21:35, USNUL SAM DO 3MINUT bylo ticho!!!

KLARKO MOCKRAT VAM DEKUJI R^~s~ A MAMINKY UPIRKU NEVAHEJTE, STOJI TO ZA TO
 klaracs2 


Re: FUNGUJE TO!!!! KLARKO DIKY NASTOKRAT  

(29.8.2008 11:39:33)
úplně jsi mě dojala, vážně. moc vám to přeju a vám ostatním taky. škoda, že tu knížku nebalí dětem hned v porodnici :-).R^
 sluníčko3 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(27.8.2008 22:22:39)
Dobrý den,
taky bych poprosila o návod na spinkání. Naše Lucka (3,5 roku) měla problémy se spaním do 2 let (někdy i 15x za noc) teď mám 2 týdení Zuzku - zatím je to v poho, ale abych byla chytrá, když "to" na ní přijde.
Díky moc
Jana
 dasa.prikrylova 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(29.8.2008 1:48:13)
Dobrý den ,Klárko moc Vás prosím o zalání těch moudrých rad.Už jsem také moc zoufalá a unavená .Můj mail: dasa.prikrylova@seznam.cz
Moc děkuji!!!!!
 Iveta a Mirďulka 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(30.8.2008 22:31:55)
prosím také o poslání na mail machackova.iveta@seznam.cz Děkuji
 Iveta a Mirďulka 


Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(30.8.2008 22:32:28)
prosím také o poslání na mail machackova.iveta@seznam.cz Děkuji
 Petra, 4m. syn Kryštof 
  • 

Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(9.12.2008 15:11:01)
Až teď jsem narazila na problém s usínáním mého 4-měsíčního syna a zjišťuji co se dá, proto prosím o zaslání návodu na noční spaní na mail krejcova.petra@volny.cz. Mockrát děkuji.
 Lucka Szánto 
  • 

Re: Knížka s návodem na noční spaní 

(4.5.2009 12:41:19)
Dobrý den, prosím o přeposlání stránek s návodem na usínání, moc děkuji.
Lucie Szánto
 Lída Ptáčková, dva kluci 2 a 5 let 
  • 

chce to vydržet 

(23.8.2008 13:27:33)
Je to těžké, ale asi žádný speciální recept neexistuje. Každé miminko je jíné. Přesně co píšete jsem prožila se svým druhým synem. Už mě ani nebavil život jak jsem byla všude umordovaná a utahaná. Tlačila jsem kočárek a kolikrát jsem se přistihla, že nad ním usínám. Teď už se jen směju. Na to špatné se rychla zapomene.
V 18 měs. jsem synka odstavila a potíže s ponocováním přestaly. Přeju vám trpělivost a pevné nervy, čas letí a to kojení určitě za to stojí.
 Monika,Tobiášek-17měsíců 
  • 

Re: chce to vydržet 

(23.8.2008 21:04:15)
Můžu se zeptat,jak jsi ho odstavila? Mám 17-měsíční přísavku a odstavit mi ji nějak nejde. Nějaký recept by se mi hodil, děkuji.
 markéta, dcera 8,5 měsíce 
  • 

Ne - vydržať, ale spíš to zkusit změnit! 

(23.8.2008 15:06:54)
Jé, to tě tedy lituju, já jen že si to malý musí být dost nevyspalý, když v noci vstává tak často...moje osobní zkušenost - po odstavení z nočního kojen v asi 6,5 měsíci mi začala dcera spát v kuse od 19:00 do čtyř, pěti hod. ráno, kdy jsem ji nakojila a spí až do 6:30 a déle. Jestli chceš vydržať, obávám se, že se dítě samo nenaučí spát a své zvyky nezmění - mám tady u sosuedů 3 letou holčičku, která se sice již nekojí, zato 10x za noc vstává na čaj a furt pije, jde o usínání, ne o hlad, jinak by to řešila kaše. Když to nechceš drasticky, tak zkus v noci uklidňovat jinak, nebo za pomoci tatínka, dávat napít vody. Já bych teda asi dítko i vystěhovala do postýlky, protože jinak se ti bude na prso dobývat, oni to i cítí. U nás pomohlo jednak to odstavení a jednak jsem musela i pryč z dětského pokoje a máme jen otevřené dveře...tak držím palce, vše má své řešení...
 andreahu 
  • 

Markétce 

(23.8.2008 15:15:48)
Dobrý den Markétko pokud chcete se svým miminkem něco změnit, tak mi napiště na e-mail andreahu@seznam.cz pošlu vám elektronickou knihu. "Každé dítě umí samo spát celou noc" měla jsem ten samý problém jako vy. Včera večer jsem začala s metodou, která je v knize popsána a už dnes pozoruji výsledky je to lepší a lepší:-) Andrea
 Alča (Barča + Markétka) 
  • 

Vydrž 

(23.8.2008 15:57:03)
Ahojky,
vydrž, to se upraví. Starší holčinu jsem kojila po jedné až dvou hodinách a abych nebyla úplně hotová, spala se mnou v posteli a já měla celou noc rozepnutou košili, takže se malá vždycky přisála a já o tom kolikrát ani nevěděla. Ta mladší - to byla ještě větší dračice. Několik měsíců noc co noc každou půl hodinu vzhůru... Umíš si představit, jak jsem vypadala, a to tahle lumpice vyžadovala kojení v sedě a spaní ve vlastní postýlce. A taky to pak najednou přestalo a budila se mi třeba "jenom" 6x za noc a postupně se to pořád zlepšuje.
 Kamík, 2 holky 2 roky a 8 měsíců 
  • 

Re: Vydrž 

(23.8.2008 20:33:20)
Moje zkušenosti s oběma mýma hokama jsou takové, že základ je naučit je samotné usnout. To znamená - nakojit nebo dát lahev, dát do postýlky, dudlík a odejít z pokoje. Je to dlouhodobější záležitost, ale myslím si, že je to základ k tomu, aby když se v noci vzbudí, aby usnuly... Obě se mi začaly kolem 4 měsíce v noci budit někdy i po 45 minutách, bylo to hrozný. Vydržela jsem do 7 měsíce a pak jsem si řekla dost. Přestěhovala jsem je vždycky do svýho pokoje ( u té mladší je to asi týden), první noc - stejná jako předtím, říkala jsem si no a to ještě musím přecházet z ložnice do pokoje, ale vydržela jsem. Další 3 noci se vzbudila jen 2 krát, pak zase 1 noc byla vzhůru často - rostou nám zoubky, a nyní už zase spinká. Musím dodat, že u té starší mi to zabralo taky. Neříkám, že hned prospí celou noc, ale myslím, že je v té ložnici asi rušíme nebo nás cítí..nevím. Každopádně mi to zabralo u obou holek, ale uznávám každé dítě je jiné a potřebuje i něco jinýho.. Tak držím pěsti všem!
 Maris7 


Žízeň 

(23.8.2008 20:18:45)
Ono důvodů může být víc... u nás se jako důvod častého buzení (Míša, 10 měs, pořád kojený, spí s náma v posteli) ukázala žízeň... jakmile si večer připravím láhev s mixem voda+šťáva (3-4:1) a po prvním probuzení podám napít - tak vytáhne 2 až 3 dcl a spí do nějaké šesté - pak ho nakojím z prsu a spí dál, do 8-10 rána. Předtím se budil jak to tvoje... kousek sosnul, únavou zaspal a žízeň se za chvíli vrátila...

Jo, důležité: někdy mimča jen tak zakníkaj ze spaní - kdyžnemají žádnou odpověď vzbuděj se se strachem z opuštění... když začneš mluvit, začnou komunikovat - a doprobudí se... já udělám "pšššt" a dám mu pocítit, že jsem u něj (třeba se jen osunu k němu, aby cítil mou vůni, když se hýbe, jemně pohladím po zádech) - obvykle pak hned spí dál...

Každé mímo je jiné, ale tohle taky stojí za pokus :-)
 Pet, 6 měsíční mímo 
  • 

noční hladovec 

(23.8.2008 20:36:02)
tak přesně to, co popisuješ jsem zažívala i já. Mímo jedlo v noci co 1-2 hodiny, já padala na hubu. V 6-ti měsících váží skoro 9 kilo a tak paní doktorka nařídila šizení. Tvrdí, že mimi už zvládne spát v kuse nějakých 5-6 hodin, tak mám mít pevné nervy a nechat mimi vyřvat. Zabralo to a moje holčička se budí v noci "jen" 2x. Velmi rychle pochopila, že nedostane když má chuť si cucnout, ale když už má opravdu hlad. Chce to pevné nervy a vydržet noční plakání.
 johanka 


nocne  

(23.8.2008 21:56:32)
ahoj MArketka,

velmi dobere viem o com hovoris. JA osm si to pri nasej malej uzila od cca 5mes do 10,, ked som uz bola so silami a nervami na konci, lebo okrem toho som trpela castymi a silnymi migrenami. Tak som sa dostala ku k nihe ak naucit deti spat a aj ku kapitole o odstaveni na noc. Dlho som sa toho bala a odkladala som to. No potom v 10.mesiaci sme to skusili. Zo zaciatku to bolo narocne, vstaval k nej manzel prve noci dost revala, ale postupne sa to zacalo zlepsovat a po 2-3 tyzdnoch krasne v noci spala a pri pripadnom zobudeni sme je dali len vodu. Prve noci som bola uplne mimo izby a potom som bola len dalej od postielky a manzel bol k nej blizsie. No a cez den sme v pohode kojili. Ta prajem Ti vel a odvahy to skusit. Ozaj to ide a detom sa pri tom neublizi. V spominanej literature to odporucaju uz od6.mesiaca. Tak drzim palne, Jana :-)
 Marta, Linda 2,7 a Natálka 0,7 
  • 

Noční kojení ... ach jo. 

(23.8.2008 23:39:57)
Také bych ráda přidala svou zkušenost. První dcerku jsem kojila poměrně dlouho, tedy v podstatě až do té doby než jsem musela přestat protože jsem otěhotněla podruhé. A v noci jsem kojila a kojila a kojila. Manžel se kvůli tomu odstěhoval z ložnice, protože má lehčí spaní a potřeboval se vyspat do práce (jako bych já den proležela u bazénu s drinkem v ruce :-)) A moje řešení? První kojení a do postýlky těsně u mé postele, druhé kojení .. do postýlky .. třetí kojení ... už jsem usínala a neměla sílu vracet ji ... a tak už zůstala se mnou v posteli. Nikdy jsem ji nezalehla, nikdy jsem jí nijak neublížila. Letiště jsme měly pro sebe takže paráda. Malá se v noci budila a kolikrát se mi i stalo že jsem ani netušila že se v noci přicucla. Jediná nevýhoda byla že jsem nespala oblečená abych to měla jednodušší a potom mně bolívaly záda a šíje jak jsem prochladla. Teď mám druhou holčičku a funguje to stejně. Spinká prostě se mnou. Je to pohodlné, přirozené a vyspíme se obě dvě. Doufám jen že to odezní stejně jako u té první, ta se mi po roce přestala budit tisíckrát a zredukovala to na 1x za noc. To trvá dodnes a to si kolikrát sama přihne s flaštičky s čajem co má u postýlky a spinká dál ...
 Katka + 3 
  • 

Pomohlo hlazení 

(24.8.2008 0:17:24)
Naše Markétka byla poklad, od 7 týdnů spala celou noc - od sedmi do sedmi. Každý mi říkal, že to nevydrží a měli pravdu. Ve čtyřech měsících se začala budit 6x za noc na kojení. Vydržela jsem to asi tři týdny a pak jsem byla tak vyřízená, že jsem neměla ani sílu k ní vstát. Tak jsem jen prostrčila ruku do postýlky a hladila a ono to zabralo. Vždy jednou nakojit a jednou uhladit, tak jsme zredukovaly na 3 kojení za noc. Od 10 měsíců se budí jednou nad ránem a to si jen přeleze mezi nás a chrupká bez pití. Takže hladit, hladit, hladit a když to nezabere, tak kojit, kojit a hlavně VYDRŽAŤ:-))))))))))
 jandyk+Jiřík04/06+Káťa 11/08 


Re: Pomohlo hlazení 

(24.8.2008 7:19:23)
Já vás ženský úplně chápu.

Zažila úplně stejnou věc. Říkám to nerada, ale první rok narození mého syna byl snad nejhorším rokem mého života. Byla jsem totálně vyčerpaná. Kdo to nezaži nepochopí.

Kojila jsem jen tři měsíce. Ale přechod na flašku nic nevyřešil. Snad jen, že si malého manžel bral o víkendu a mohla spát alespoň tak. Spal se mnou v posteli a budil se každých deset minut na dudák, protože mu vypadl. Po odstranění dudlíku se to trochu zlepšilo, ale stejně to stálo za prd.

Naprosté zlepšení situace nastalo až když jsme se přestěhovali do místa manželova změstnání. Byl mu rok a půl. Spí s náma v posteli a jsou mu 2,5.

Takže myslím, že v kojení to nebude. Možná je problém někde jinde.
 +++zuzee 


Re: Pomohlo hlazení 

(24.8.2008 20:16:56)
Takhle jak to popisuješ to měla se svou dcerou má teta. Jenže se neodstěhovala tak to má do teď, sice ne v takové míře. Její dceři budou 3,5 roku. Má furt dudlík, v noci se budí, spí s ní v posteli. Nezávidím
 Petra,Baruška 
  • 

taky známe 

(24.8.2008 7:58:12)
Ahoj Maky,
Má holčička zhruba ve stejném věku dělala totéž.Bylao to v době,kdy jsem ji zvykala na příkrmy a ona na to psychicky ještě nebyla zralá.Víc chtěla prsíčko než mrkev, takže přes den přetrpěla jiný jídlo,ale psychicky jí chyběl ten kontakt.Nebudila se v noci hladem, žízní..to vůbec,jenom si vynahrazovala to přitulení.Takže z mé vlastní zkušenosti-víc tulit přes den,aby se vyharadily ty třeba 3 chvilky, co bylo dřív kojení, a uklidní se. Dnes má malá rok a budí se 1-2x..jo,jo jiný děti se nebudí už vůbec,ale je pořád kojená,to je asi tím.Ale vstát 2x za noc, to už je balada!
 sonik 
  • 

re míša 

(24.8.2008 11:01:26)
no jo, tak takových je nás víc. Také slýchám rady jak na to. Dokonce některé dámy staršího věku, co nekojily, se diví, jak je to možné, že jejich děti spaly, jestli ten náš není nějaký divný. Teď zkoušíme homeopatika(sedalia). Zatím nezabírá, ale v pondělí už budeme mít nějaké nové ("kofea";),...tak uvidíme.Ale taky tomu moc nedávám. Mám pocit, že u hodně kojených dětí jsou tyhle problémy. Občas si taky připadám jak sklerotik a těším se na to, až se alespoň vyspím vkuse 5hodin. Dřív, když byl malý mimino, teď má 10,5m, spal i 6 hodin, dokonce máme rekord- 9 hodin. Ale pak se to nějak zlomilo a jsme pořád vzhůru.
 Hanan 
  • 

Tatinek pomuze 

(24.8.2008 11:48:23)
Ahoj Marketo,
mam ten samy problem. Domluvili jsme se s manzelem ze se budem stridat. Mala dostane v noci napit ode me jednou za 3 hodiny. jinak kdyz se mezi tim zbudi, tatinek ji da napit a chvilku ji nosi. kdyz se uklidni tak ji zase ulozi do postilky. ja se samozrejme musim schovat:-)

Hanan
 +++zuzee 


Re: Tatinek pomuze 

(24.8.2008 20:10:35)
Taky se musím schovávat, když je u malé manžel a malá mě slyší je konec ... takový řev:-D:-D:-D
 slaska 


Hodně štěstí 

(24.8.2008 17:16:38)
Ahoj Markéto,

jak čtu všechny ty příspěvky, opravdu každý to má jinak - kojení, UM, spaní v postýlce, v posteli, kaše, voda.... Tady je naše zkušenost:
Já jsem chodila jako mátoha až do pckových 5 měsíců, kdy spal v posteli s námi a kojení žádal po 2 hodinách i častěji. Pak nám dětská psycholožka řekla, že pokud nechceme v budoucnu mít s dítětem problém u sebe v posteli, měli bychom ho do 6 měsíců zvyknout na vlastní postýlku, protože později už si to berou jako osobní křivdu, tak jsme to jednoho dne zkusili a od první noci spí jako zařezaný a celou noc, prvních 7 hodin spánku v kuse byl pro mě téměř orgastický zážitek:-) Díky tomu jsme s ním a s cestovní postýlkou v pohodě strávili i 14 dní pod stanem. Samozřejmě má i období, kdy se často budí, třeba teď je mu 13 měsíců a budí se mi už asi 14 dnů na kojení už kolem 3-5 ráno, přitom hlad ani žízeň nemá. Takže teď asi 3 dny jsem stopla noční kojení, vyměnili jsme si s přítelem místa v posteli, aby byl k postýlce blíž on a mohl mu dát pití, a doufám, že do 14 dnů bude zase spát krásně. Co nevidět malý poputuje do vlastního pokojíčku, protože v březnu k nám doufejme opět přiletí čáp:-)
Jinak podobné zážitky se spaním má i moje kamarádka a její 14-měsíční holčička, asi jsme měly štěstí, že naše děti se daly přesvědčit k určitému režimu, ale věřím, že všude to tak nemusí fungovat, takže držím palečky, aby se to co nejdříve zlepšilo:-)
 kačkačkač 


noční buzení 

(24.8.2008 17:31:13)
Zdravim všechny maminy,které mají problém s nočním spaním.Mám půlročního chlapečka,který se mi taky dost často budí v noci na kojení.A taky už mě to dost vyčerpává.Už jsem začala uvažovat o zavedení sunaru.Aspon na večer,třeba by pak lépe spal.No,ještě uvidím.Říká se ale,že půlroční děti už by se přes noc neměly budit hlady,že to je jen touha po matce či co...No a jak už tady některé mamči psaly,že pomůže,když se do toho vloží manžel,tak si myslím,že na tom fekt něco je.Jenže bohužel nemáme všechny doma takové manžely,kteří jsou ochotní být v noci s dítětem,protože oni přece chodí do práce.My na rozdíl od nich máme přes den asi veget...No a tak možná někomu pomůžou stránky www.nespavost.cz Tam se píše,jak dosáhnout toho,aby nás mimi v noci nepotřebovalo.Já osobně nevím,jestli bych to dokázala,ale znám spoustu mamin,které se tím řídily a ted mají fakt klid.Tak kukněte,uvidíte.
 +++zuzee 


Re: noční buzení 

(24.8.2008 20:04:10)
Taky ke své 15 měsíční dceři minimálně jedno vstávám, Když jí rostly zoubky, tak i 5x. Jen max 5 minut cucala mlíčko a zase spala. V naší posteli i nenecháváme.
Máme to ještě o něco horší - máme skoro 3 letého syna, který k nám začal v poslední době chodit v noci ze svého pokojíčku, chce spát se mnou a to podotýkám, že nebyl nikdy zvyklý spát s námi v posteli, jen jsem ho nechala teď asi 3x když byla bouřka. Dokáže takhle nespat i 2 hodiny, chodí snad každých 15 minut. U sebe ho nechci nechat spát ať si nezvykne, stačilo to v té bouřce...
Takže jsem v noci vzhůru tolikrát, že to nejde i spočítat...
Manžel k dcerce většinou nevstává, jen když jsem fakt unavená že mě malá nevzbudí. Ani bych k tomu vstávání k malé manžela nenutila . Vstává do práce před pátou hodinou, a chápu že se potřebuje vyspat. Přiznejme si, že maminky na MD přeci můžou spát o něco déle (já min. do té cca 7, to děti ještě dovolí:-D
 +++zuzee 


Re: noční buzení 

(24.8.2008 20:09:14)
Podotýkám že manžel když byl malý syn k němu vstával, udělal klidně sunar (syna jsem kojila jen 2 měs.). Ne že by teď třeba vstávat k dceři nechtěl, ale nechám ho raději spát, vím že má brzo vstávat.... Často jí jde dát aspoň dudla, pohladit jí, uložit syna zpátky do postele. A to mi taky moc pomůže.
 MMILI 


Míša 

(24.8.2008 19:07:40)
Ahoj Míšo,já mám malýho Vašíka.ted v září mu bude 1,5.Je přisátej snad 7krát za den...Je to už náročny tak doufám,že je ho to jednou přejde :-)).Tak taky doufej,ale nasílím bych to neřešila...a navíc ho můžou taky třeba trápit zoubky a tak,ne?Ale kaši bych mu taky zkusila dát,pak nakojit...uvidíš.Mojí kamaradky holčičce je taky rok a pul a budí se jí po 2hodinách:-))...Tak přeji zdar a sílu...
 MMILI 


Míša 

(24.8.2008 19:13:16)
Omlouvám se,napsala jsem Míša:-)...Marketo.... :-)
 MMILI 


Míša 

(24.8.2008 19:13:47)
Omlouvám se,napsala jsem Míša:-)...Marketo.... :-)
 MMILI 


Míša 

(24.8.2008 19:13:48)
Omlouvám se,napsala jsem Míša:-)...Marketo.... :-)
 Dita + Klárka (8 měsíců) 
  • 

Noční kojení 

(24.8.2008 21:06:03)
Klárka od narození pila každou hodinu přes den a v noci tak po hodině a půl. Co jsem začaly zavádět pevnou stravu (od ukončeného 6. měsíce), tak se doba v nočním kojení občas trochu prodloužila. Poslední dobou se ale zase budila v noci každou hodinu a někdy i víckrát za hodinu. Tak jsem ji prostě nechala vyřvat (netrvalo to napoprvé víc jak 40 minut) a ona se teď budí v noci jen jednou a pak až ráno. Použila jsem regulovaný pláč - uklidňování v pravidelných intervalech. Už se naučila usnout, když se náhodou v noci při otáčení probudí a já se konečně už taky vyspím. Je to sice ze začátku trochu drsné - nechat brečet vlastní dítě a nepochovat ho, ale je to po zásluze odměněno.
 ivana, 1 dcerka 
  • 

a co homeopatika? 

(24.8.2008 21:30:23)
Měla jsem taky tentýž problém, ikdyž jsem v sedmi měsících nekojila. Dcerunka se budila na láhev čaje a to jen ze zlozvyku asi každou hodinu, došlo mi, že musí na tu láhev čaje prostě zapomenout-zaspat.Dětská lékařka napsala homeopatika Chamomilla vulgaris- výtažky z heřmánku. Pět kuliček jsem jí před spaním rozpustila v čaji a bylo po problému hned první noc a já zase poznala jak krásné je se ráno budit vyspaná. Tak hodně zdaru.
 ivana, 1 dcerka 
  • 

a co homeopatika? 

(24.8.2008 21:32:45)
Měla jsem taky tentýž problém, ikdyž jsem v sedmi měsících nekojila. Dcerunka se budila na láhev čaje a to jen ze zlozvyku asi každou hodinu, došlo mi, že musí na tu láhev čaje prostě zapomenout-zaspat.Dětská lékařka napsala homeopatika Chamomilla vulgaris- výtažky z heřmánku. Pět kuliček jsem jí před spaním rozpustila v čaji a bylo po problému hned první noc a já zase poznala jak krásné je se ráno budit vyspaná. Tak hodně zdaru.
 Lenka, Vojta 15 mesicu 
  • 

ha ha ha  

(24.8.2008 22:35:33)
...zda se mi to velmi humorne, ale muj syn 15 mesicu pouziva tento grif neustale..neustale chodim s jednim namalovanym okem...a nekdy vypadam opravdu hrozne....ale je to fajn, ono to za chvili zkonci a pak ve 40 se nam po tom bude styskat...a komu se to na ulici nezda...tak ten at se oroci...nocnim detem zdar Lenka
 Lenka, Vojta 15 mesicu 
  • 

ha ha ha  

(24.8.2008 22:36:12)
...zda se mi to velmi humorne, ale muj syn 15 mesicu pouziva tento grif neustale..neustale chodim s jednim namalovanym okem...a nekdy vypadam opravdu hrozne....ale je to fajn, ono to za chvili zkonci a pak ve 40 se nam po tom bude styskat...a komu se to na ulici nezda...tak ten at se oroci...nocnim detem zdar Lenka
 Lenka, Vojta 15 mesicu 
  • 

ha ha ha  

(24.8.2008 22:36:12)
...zda se mi to velmi humorne, ale muj syn 15 mesicu pouziva tento grif neustale..neustale chodim s jednim namalovanym okem...a nekdy vypadam opravdu hrozne....ale je to fajn, ono to za chvili zkonci a pak ve 40 se nam po tom bude styskat...a komu se to na ulici nezda...tak ten at se oroci...nocnim detem zdar Lenka
 Lenka, Vojta 15 mesicu 
  • 

ha ha ha  

(24.8.2008 22:36:35)
...zda se mi to velmi humorne, ale muj syn 15 mesicu pouziva tento grif neustale..neustale chodim s jednim namalovanym okem...a nekdy vypadam opravdu hrozne....ale je to fajn, ono to za chvili zkonci a pak ve 40 se nam po tom bude styskat...a komu se to na ulici nezda...tak ten at se otoci...nocnim detem zdar Lenka
 Katka, 3 a 1/2 letá dcera a 10 měsíční syn 
  • 

Blbost 

(24.8.2008 22:54:18)
Děvčata, já se vám divím. Že se vám chce být takhle zmordované. Pro ty dětičky je to jenom síla zvyku. Samozřejmě, že je u maminky líp než samotné v postýlce, ale za tu cenu jak ráno vypadáte si myslím, že to za to nestojí. Pro ty dětičky je určitě lepší vyspalá veselá maminka přes den, než párkrát prs v noci kdy stejně jsou v tranzu.
Neposmívám se, vím o čem mluvím. Ale věřte mi, že je lepší vydržet pár proplakaných nocí než takhle trpět i několik let. Dám vám radu. Taky jsem neměla tu sílu nechat jak dceru tak i syna v noci plakat, tak jsem poprosila manžela. Ty chlapy k tomu mají jiný přístup. Moc nadšený nebyl, vstává ve 4 ráno, ale nakonec se uvolil a teď spíme v klidu všichni čtyři. Zkuste to a netrpte zbytečně.
 dasa.prikrylova 


Re: Blbost 

(29.8.2008 2:24:07)
Katko ,chtěla bych tě poprosit o radu , jestli jste to kojení utli úplně ,že už jsi vůbec nedala prso nebo jste ho snižovali postupně ???Já jsem bezradná.
 sukyna 


zcela chátu 

(26.8.2008 11:36:15)
Ycela Vás chápu, i já jsem si toto zažila. Mám ročního klika a zhruba do 8.měsícú to byl taky noční upír. Ale jsem co se týče spaní sobec, jakmile se nevyspím nefunguji. Mám ještě 5 letou holčičku, barák, zahradu atd.
Jednoho dne jsem se naštvala,a milého Vojtěcha jsem přestěhovala do Pokojíčku a Andulku k nám. Je fakt, že jsem týden chodila po chodbě mezo ložnicemi, ale postupně se počet cest zmenšoval. Teď už jsou v pokojíčku oba a spí celou noc. Lenka
 Lucka, dvojčata 6m + kluk 4r 
  • 

Držím palce všem 

(28.8.2008 14:16:46)
Dík, že v tom nejsme sami. Náš malý(teda velký) Kubík pil v noci co dvě hodinky do 1,5 let - pak už jsem kojení úplně vzdala, prostě jsem byla unavená. Teď máme půlroční dvojčata, radovala jsem se, když holky v noci vstávaly co 4 hodinky, ale teď co dvě a tak se taky trápíme.
Večer se netěším na noc a ráno(mezi 5-6) vstávám s úsměvem...
:o(
Ale nevzdáme to!!

Lucka
 Iveta a Mirďulka 


snad to někomu pomůže 

(30.8.2008 22:49:16)
Syn se budil v roce asi 4x za noc na kojení. Někde jsem vyčetla dát mu do postýlky moje tričko, které jsem přes den nosila, že mě pak "cítí" vedle sebe a lépe spí. Nám se to osvědčilo, začal se budit 2x za noc, potom na první kojení dostal jen čaj a vzala ho k sobě do postele (chviličku brečel a hned se otočil a spal). Nyní je mu 20 měsíců, usíná ve 20 hod. a budí se kolem 5 ráno, nakojím ho a spí asi do 7. Vyzkoušejte, třeba vám to pomůže. Držím pěsti
 ajuliet 


POVEDLO SE 

(31.8.2008 20:48:58)
Máme 11 měsíčního klučinu, od narození stále křičel a já mu vrazila prso, aby nezbořil barák. Přes den mi nespal v postýlce, jenom v kočáru. Večerní usínání doprovázel půl hodinový řev.před 14 dny jsem řekla dost. inspiraci jsem našla zde.Před každým usnutím v postýlce mu čtu pohádku a odcházím, když ještě nespí, křičí,ale jen chvilku.Odstěhovala jsem se z ložnice a ukončila kojení po 2 hodinách,malej se budí, ale prso nedostane a partner ho klidným pššš někdy po 2, někdy po 5 min uspí.Tak snad se dočkáme, že bude spát celou noc.Ale všechno je nesrovnatelně lepší a já jsem v pohodě.
 ajuliet 


POVEDLO SE 

(31.8.2008 20:48:58)
Máme 11 měsíčního klučinu, od narození stále křičel a já mu vrazila prso, aby nezbořil barák. Přes den mi nespal v postýlce, jenom v kočáru. Večerní usínání doprovázel půl hodinový řev.před 14 dny jsem řekla dost. inspiraci jsem našla zde.Před každým usnutím v postýlce mu čtu pohádku a odcházím, když ještě nespí, křičí,ale jen chvilku.Odstěhovala jsem se z ložnice a ukončila kojení po 2 hodinách,malej se budí, ale prso nedostane a partner ho klidným pššš někdy po 2, někdy po 5 min uspí.Tak snad se dočkáme, že bude spát celou noc.Ale všechno je nesrovnatelně lepší a já jsem v pohodě.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.