| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chcete rodit v Praze? Zaregistrujte se včas.

 Celkem 117 názorů.
 1.3Magráta13 


registrace 

(19.8.2008 8:21:36)
Jo, jo, ovládl nás babyboom.
Budu rodit, podle termínu za 3 týdny, podle včerejšího vyšetření každým dnem.
O svém těhotenství jsem se dozvěděla drobet se zpožděním, protože moje tělo se tvářilo jakoby nic,. Takže když jsem přišla na první vyšetření na gynekologii, byla jsem těhotná už skoro 3 měsíce. Bydlím 20km za Prahou blízko Brandýsa nad Labem. I zjistila jsem si tam, je-li nutná registrace. Nikoli. Paráda. první dítě jsem přivedla na svět taky tam, mám to blízko, do Prahy se nepoženu.
Jenže.
Ve 21. týdnu mi byla zjištěna těhotenská cukrovka. Jezdila jsem do Podolí na diabetologii i UTZ, ale o možnosti rodit tam bych si mohla nechat jen zdát. Navíc do Podolí je to od nás hodinka svižné cesty autem, když není Praha ucpaná. Stejně tak k Apolináři. Na Bulovku je to o něco blíž, Vinohrady jsou taky z ruky a krč jakbysmet.
Co teď? V Brandýse není diabetologie ani novorozenecké oddělení. Budou-li nějaké komplikace se mnou nebo s dítětem, budou nás převážet tam, kde zrovna bude místo. Nebo převezou jen miminko.
Takže jsem se nakonec rozhodla pro porodnici v Kolíně. Vzdálenost od nás je stejná jako do Podolí, ale provoz je tu znatelně nižší.
Při včerejší kontrole se v Kolíně divili, proč nerodím v Praze, navíc proč teda ne rovnou v Podolí, když jsem tam chodila na UTZ a diabetologii. Na mou odpověď, že v Praze bez včasné registrace ani náhodou, pan doktor jen vykulil oči.
Jestli jsem si vybrala dobře, nevím. Až budu po porodu doma, budu moci teprve tamní zařízení zhodnotit. Zatím jsem s jejich péčí navýsost spokojená, tak uvidíme.

Nakonec tro vypadá, že se budeme v budoucnu nejdřív registrovat a pak teprve těhotnět a z porodnice pojedeme rovnou pro přihlášku do mateřské školy.
 Stará Misule 


Re: registrace 

(19.8.2008 8:36:36)
To je fakt,hodne se zmenilo.Kdyz jsem v roce 2003 cekala prvni,tak se v Podoli stacilo registrovat mesic pred.Druhy teh. v roce 06,jsem se registrovala ve 4.mesici,a do listopadu meli plno.Nastesti jsme meli Prosinec.V podoli jsme byly fakt spokojeny,obe holky mely sepsy,takze hned ATB na JIP,a 100%kyslik.Jejich reakce byla rychla,tak to holky nepoznamenalo.Vinohrady mam za rohem,aletam bych nesla
 Lůca+Josífek 1/07 
  • 

Re: registrace 

(19.8.2008 22:55:07)
Já na Vinohradech rodila a byla jsem spokojená. Pokoj jsem měla tři dny pro sebe, až pak mi tam přidaly dvě mamky a alespoň jsme si pomáhaly a povídaly. Všude jsou lidi příjemný i nesnesitelný. Sice jsem na Vinohrady šla, protože Bulovka mi nebyla doporučena gynekologem, Motol z ruky, v Krči chtěli za epidural 4500,- a Apolinář a Podolí - manufaktury na děti- měli plno, leda,že bych 2 měsíce přenášela.

Tuhle jsem nakupovala v drogerii a za mnou paní - babička - hledala příkrmy pro vnučku. Dceru propustily dva dny po porodu a ona ještě plně nekojila. Rodila u Apolináře. Neumím si představit, jak bych byla vystresovaná, jestli mé dítě přibírá, jestli ho správně kojím, jestli je syté atd., když bych si to nemohla ověřit na váze.
Na Vinohradech jsem byla 8 dní (po císaři, jinak pouští 5 dnů po narození)- koupat jsem se naučila, převlékat, kojit. A kojím do dnes (syn 18 měsíců)díky tamnímu dětskému primáři a sestřičám.
Takže příště Vinohrady a bez registrace. Tam není nutná ani teď v "ještě větším" babyboomu!
 Lenelka 


Re: registrace 

(19.8.2008 23:02:15)
Luco, miminko po porodu nemusi pribirat klidne deset dni. Netreba porad vazit, spise se to nedoporucuje. Moje deti byly poprve vazeny po deseti a ctrnacti dnech, kupodivu prezily, ze mliko jsem nemela do pateho (u druheho porodu do tretiho) dne;) Mlezivo staci.

Jasne, nekoho to nevazeni muze stresovat, ne kazdy si preje ambu porod, ale mela by to byt naprosto svobodne volitelna moznost pro ty, ktere si to preji.
 Katka+Sophia+bříško 


Re: registrace 

(24.8.2008 12:43:34)
Bohužel mi taky nikdo neřekl o přeplněných porodnicích včas. Až můj gynekolog na prohlídce v 18. týdnu a s termínem na leden mám smůlu - bydlím v Praze 4, 1.dítě jsem rodila v Krči, ale tam jsou plní do BŘEZNA! Na leden už není místo ani na Vinohradech - asi pojedeme do Kolína nebo budu muset rodit doma. Lepší než někde na cestě v autě...
 Insula 


Re: registrace 

(19.8.2008 19:38:48)
No, je to asi problém. Ale chápu i porodnice. Mohlo by také dojít k tomu, že rodící žena (bez registrace) přijede s rozběhlým porodem a oni jí nebudou mít kam dát, protože budou mít plno. Jenom by mě zajímalo, jestli si nechávají nějakou "rezervu" (asi ano), protože u některých žen může dojít ke komplikacím v průběhu těhotenství a jsou pak odesílány do Prahy (třeba od nás posílají na Prahu) na speciální pracoviště, kde pak leží a také případně porodí.
 kuklik 
  • 

Přihláška do jeslí/školky už od narození 

(19.8.2008 22:05:57)
Ta nadnesená věta v posledním odstavci reace na článek u nás není utopie, ale skutečnost. Do jeslí jsem syna přihlašovala ve dvou měsících, aby se tam o rok a půl později dostal. Do školkx o pár měsíců později.
 katka+katka 
  • 

Re: Přihláška do jeslí/školky už od narození 

(20.8.2008 8:08:24)
Já jsem jesla sháněla už ke konci těhotenství. Chtěla jsem zjistit výběr, kvalitu poskytovaných služeb, ceny apod. a ne to pak dělat ve spěchu při práci. Rozhodnutí, kam Kačka půjde, padlo asi 2 týdny potom, co se narodila a v šesti měsících nastoupila.
Celkově jsem v tomto docela akční, školku jsem také vybírala asi rok do předu, i když moje plány pak Katka zhatila:-) A jen co nastoupila do školky, jsem se pomalu začala informovat o zš (kvalita, možnosti apod.), teď už provádím jen užší výběr zš:-)
 Simča 
  • 

Pro Katku a malou Katku 

(20.8.2008 11:44:02)
Katko,tak trochu tě v diskusích sleduju a zjišťuju,že máme hodně shodné názory,počínaje CŘ na přání a konče výběrem školky a školy pomalu už v těhotenství.Kolikrát jsem něco chtěla napsat a zjistila jsem,že bych tě vlastně jen kopírovala,nebo jsem si přečetla dál tvůj názor,který v podstatě vyjadřoval totéž co můj.Já jsem se těhotenstvím a porodem zabývala daleko před otěhotněním,to jsem už měla vybranou porodnici,měla vše nastudováno o registraci,vybraného porodníka,CŘ jsem si domluvila při první návštěvě.Ted(mimčo 1 rok) už intenzivně sháním školku,mám už přehled téměř o všech soukromých v PRAZE, jen to dolaďuji.Základku pro starší děti jsem taky vybírala dlouho dopředu a zdá se,že jsem se nepřehmátla.Tak držím palce,zase se možná někde potkáme.S.
 katka+katka 
  • 

Re: Pro Katku a malou Katku 

(21.8.2008 7:21:02)
Taky držím palce! Já si říkám, že výběr jeslí, školek, škol je hrozně důležitý, dost to svým způsobem ovlivňuje start do života, u zš i znalosti a následně pak výběr střední školy. Takže tohle jsem rozhodně nechtěla podceňovat nebo se řídit větou - půjde tam, kde je to nejblíž.
Navíc jsem zrovna na začátku školního roku byla svědkem toho, že chlapečka dali do školy, pak rodiče zjistili, že škola není podle jejich představ a chlapečka dali do jiné školy. Bohužel se jim z toho skoro zhroutil. Ze začátku do školy nadšeně vstával a pak byli rádi, že ho dotáhli z domu, do auta a z auta do školy.
Prostě v tomhle ohledu platí dvakrát měř, jednou řeš! Jesle, školku, školu vybereme jako rodiče, sš a vš bude už vybírat Katka sama, ale budu chtít, aby měla maximum informací.
Takže držím palce, abyste vybrali školku, se kterou budete spokojeni!Přeci jenom dnes to není nejjednodušší
 Cucaracha+Daniela 5let+// 


Re: Pro Katku a malou Katku 

(22.8.2008 12:11:45)
Tak to se tak hezky čte, jak si vše zjišťujete a zařizujete s velkým předstihem.
U nás to bohužel takto nejde - teprve vloni potvrdili lékaři v Praze dg.těžká percepční vada sluchu u mé dcerky - ve věku 2,5roku.
To kdybych měla vše tak nalinkované, myslím, že bych se asi hroutila víc z toho, kam tedy dcerku umístíme,když už bych měla naplánovanou nějakou podle mých kritérií nejvhodnější MŠ+ZŠ téměř po narození dcery. Zajímalo by mne, jak byste v takové situaci reagovala Vy Katko?Já vím,je to dost nepravděpodobné,ale život si někdy dokáže zahrát divokou hru a promíchat karty tak,že je z toho nakonec hodně zamotaná situace. Já jsem nakonec ráda, že dcerku integrují od září do běžné MŠ, ta nejbližší - kterou by jste zřejmě z výběru hned vyloučila nám Danulka nezapsala, ač už s neslyšícím dítětem zkušenost mají, jelikož je velký nábuch. (já tu nejbližší preferovala hlavně z důvodu, že tam mají tu zkušenost a tamní učitelky už tak nějak o sluchovém postižení něco vědí). Takže né vždy to jde tak snadno vše dopředu naplánovat, to jen pro rozšíření obzoru.;)
 katka+katka 
  • 

Re: Pro Katku a malou Katku 

(22.8.2008 14:22:06)
Plánovat a uskutečnit je velký rozdíl. Jen jsem vždycky zjišťovala dopředu, jaké mám možnosti vzhledem k situaci. Nemám nic proti tomu, že je nějaká škola či školka blízko, ale zjišťuju, jaká je to škola či školka. Pokud zjistím, že dobrá, jsem ráda aspoň to budeme mít blízko, ale pokud zjistím, že je něco lepšího v snesitelné vzdálenosti, preferuju to lepší.
Jen říkám, že jsem docela překvapená, že někteří rodiče prostě a jednoduše řeknou - půjde sem, je to nejbližší - bez informací o kvalitě poskytovaných služeb tam a jinde apod.
Samozřejmě s nemocným či postiženým dítětem se výběr rapidně zúžuje a situace už není tak jednoduchá, i přesto bych se ale v takovém případě možnosti volby nevzdávala. Píšu jako někdo, kdo do poslední chvíle nevěděl, zda bude mít dítě v pořádku, zdravé.
Jinak všechno, co jsme si naplánovali, nám rozhodně nevyšlo. Viz mé těhotenství - v plánu bylo, že pracovat až do porodu a pak hned nastoupím do práce, doma měl být manžel, který si chtěl vybudovat vlastní firmu, protože se mu na místě, kde pracoval už moc nelíbilo. Tohle byl plán. Skutečnost byla taková, že moje těhu bylo otřesné, samý problém, manžel pomalu začal zakládat svou firmu, sháněl zákazníky a já pomáhala, pak když jsem byla asi v 17.týdnu, dostal vyšší pozici a z firmy nechtěl odejít a ten, kdo si založil vlastní firmu jsem já.
 Marki+Filda+Šárka 2.5.07 


Re: Pro Katku a malou Katku 

(1.9.2008 21:21:51)
NO čte se to hezky. Nevím, kde bydlíte, ale u nás (Praha), byste s takovým přístupem bohužel vůbec neuspěla. Vzhledem k velkému nedostatku školek byste byla ráda, pokud by vám dítě vůbec do nějaké školky vzali, takže o nějakém výběru nemůže být ani řeč. A stejně tak do základní školy. Vím, že škola ve vedlejší obci je velmi dobrá, ale co je mi to platné, když šance, že mi tam syna vezmou je nulová .......
 MiladaL 
  • 

Re: Přihláška do jeslí/školky už od narození 

(26.8.2008 6:39:11)
Ahoj Katko, můžeš mi, prosím, poradit, jak (z jakých zdrojů, případně na jakých internet.stránkách) sháníš info o jeslích / školkách / školách? vždy, když něco podobného sháním na internetu (jako porodnici nebo kočárek), tak mám pocit, že z toho nejsem moudrá. díky, ahoj, Milada
 katka+katka 
  • 

Re: Přihláška do jeslí/školky už od narození 

(27.8.2008 7:16:46)
Ahoj, najdu si vždy nejdřív informace na netu, pak do školky, školy, jeslí zavolám a domluvím si schůzku, vždy jsem se snažila si domluvit schůzku v době, kdy tam vozí rodiče své děti, abych se rodičů mohla zeptat, jak to tam chodí, jak jsou spokojeni. Zatím (ťuk, ťuk) jsem měla štěstí a žádný rodič mě neodbyl, naopak byli moc ochotní, buď mi na moje dotazy (nebylo jich málo) odpověděli hned nebo mi na sebe dali číslo. Pak už jsem šla na schůzku s ředitelem/kou. Ale celkově doporučuju víc se ptát rodičů, informacím od rodičů prostě věřím spíš než informacím od vedení školy/školky.Hodně štěstí!!!
 sonina09 


Re: registrace 

(24.8.2008 21:03:47)
Ani to nepomůže. Porodnice totiž není cestovka, kde si pobyt zamluvíte a máte 100% jistotu, že Vás "ubytují". Stává se, že i když maminka byla zaregistrovaná a porodní bolesti přišly v termínu, může mít porodnice plno. Důvodem může být, že jiné maminky porodily dříve či později, kdy už vlastně v porodnici být neměly. Porod se prostě nedá stoprocentně naplánovat.
 sonina09 


Re: registrace 

(24.8.2008 21:04:19)
Ani to nepomůže. Porodnice totiž není cestovka, kde si pobyt zamluvíte a máte 100% jistotu, že Vás "ubytují". Stává se, že i když maminka byla zaregistrovaná a porodní bolesti přišly v termínu, může mít porodnice plno. Důvodem může být, že jiné maminky porodily dříve či později, kdy už vlastně v porodnici být neměly. Porod se prostě nedá stoprocentně naplánovat.
 Eva 
  • 

Re: registrace 

(25.8.2008 15:43:04)
Asi by bylo řešením, kdyby se porodnice dohodly, že všechny budou registrovat až od 30 týdne. Ale to je asi moc složité.
Neodsuzuji registrace, ale dle mého by měly brát přednostně matky z dané lokality a SAMOZŘEJMĚ dle rizikovosti např. v Podolí. A nevyšilovat od 6 týdne.
Eva
 Eva 
  • 

Re: registrace 

(25.8.2008 15:47:18)
Kdyby jedna porodnice neregistrovala nebo registrovala později, stala by se nespolehlivou, nebudeš riskovat čekat do 30 týdne nebo do porodu, zda bude volno. Asi je to celé naprd.

Eva
 Lenka 
  • 

Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 8:35:40)
a nechystám se ani rodit v žádné jiné velké fakultní nemocnici, které mají nátřesk všechny. Chápu, že tam, kde byla pisatelka spokojená, by se ráda vrátila, ale je potřeba si uvědomit, že kvůli přeplněnosti už to tam nemusí být vůbec tak vlídné, jak při jejím prvním porodu. Speciálně Bulovka jde v poslední době hodně proti přáním maminek ohledně polohy při porodu (já kvůli potížemi s kostrčí nemůžu ležet na zádech ani v klidu, natož při takové námaze jako je porod), neprovádění určitých zákroků, automatického odnášení miminek, rušení nadstandardu atd. Na jednu stranu v tom dělá hodně pohodlí nadřízených - na stránkách mají vyloženě uvedeno, že pokud chce být rodička nějakým způsobem "alternativní", má si najít jinou porodnici. Na druhou stranu je to právě přeplněnost, která způsobuje, že žena nesežene nadstandard a že je tendence všechno hodit do rutiny bez ohledu na individuální přání. Moje kamarádka si první porod na Bulovce velice pochvalovala, ten druhý, který proběhl před měsícem, už ne. Všechno jí tam připadalo horší, unifiovanější, studenější. Takže já, pokud očekávám normální fyziologický porod, do Prahy ani jiných velkých měst rozhodně nepůjdu. Vybrala jsem si malou porodnici, kam se nemusím potupně registrovat ještě v době, kdy ani nevím, jestli embryo vydrží a navíc tím neblokuju místa těm ženám, které tyhle velké kolosy skutečně potřebují ze zdravotního hlediska, protože je v nich možnost JIPky, čeká je operativní porod, třeba ještě předčasný a podobně.
 Samarlu 


Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 9:08:03)
A co jako udělají s matkou, která dorazí neregistrovaná otevřená na 7 cm? Daj jí číslo na paní Štromerovou a pošlou domů?!!!
 Zuzka+Filípek2/05+Julinka12/06 


Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 9:17:21)
Akutní porod vzít musí. Aby nebylo ohroženo zdraví matky a dítěte. I když setkala jsem se s maminkou, která měla rodit v Krči. Když tam přijela s kontrakcemi po 2 minutách. Tak ji sestra řekla, co tam dělá, když má rodit až za dva dny. Takže milá maminka málem porodila na chodbě, jelikož si ji nikdo nevšímal. A musela dokonce přidržet hlavičku, za což dostala vynadáno od doktorky. Když jsem to slyšela od té dotyčné maminky, tak jsem si říkala, že to snad ani nemůže být pravda.
 EVA 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 12:52:33)
Odrodit tě musí, ale nemusí tě přijmout na lůžko. Poskytnou jen "první pomoc" a pravděpodobně při tom nebudou mít dobrou náladu. EVA
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 12:56:10)
Jejich momentální nálada ale nikoho nezajímá. Mají se chovat jako profesionálové. Že tomu tak často není, to je bohužel jiná věc... :-©:-©
 Eva 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 13:21:41)
Ale jsou to jen lidi. Myslím, že při určité míře přepracování se jde vyprovokovat a být příjemný. Ale každý má své meze. Eva
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 12:58:46)
A ještě doplnění - u posledního dítěte jsem v 9. týdnu ještě ani netušila, že jsem těhotná.
Registrace budou fungovat tak dlouho, dokud jim to budou nastávající matky "žrát". Rv
 Kohnova 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 13:06:15)
Tez si myslim. Navic cele tohle sileni s registracemi zbytecne zpomaluje prechod nasich porodnic k "efektivni peci v oerinatologii" :).
 Kohnova 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 13:06:17)
Tez si myslim. Navic cele tohle sileni s registracemi zbytecne zpomaluje prechod nasich porodnic k "efektivni peci v perinatologii" :).
 Zuzka+Filípek2/05+Julinka12/06 


Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 9:24:03)
Nevím, kolikátý máš porod. Ale ze své zkušenosti vím, že nikdy nevíš, zda budeš mít porod super, či se objeví komplikace. Já ještě rodila u Apolináře, kdy jsem první porod registrovala telefonicky ve 20.týdnu a druhý ve 12. týdnu. První porod vypadal velmi dobře a docela rychle. Ale po odtoku vody, jsem se uzavřela a nakonec jsme skončili na operačním sále kvůli hrozící hypoxii. Takže jsem byla ráda, za velkou porodnici, kde mají hodně zkušeností. Protože jakmile se objevil porod, více mě sledovali a na sále jsem byla do dvou minut a další dvě minuty trvaly jen na přípravu a uspání. Takže jsem radši pro, rodit ve velké porodnici.
Ale je to induviduální, každý má na to jiný názor. Ale setkala jsem se i s tím, že rodili v malé a protože nebyli plně vybaveni a objevili se komplikace (neměli ani inkubátor a nebyli vybaveni na císaře), tak byl rychlý převoz vrtulníkem do Prahy. Ale nechci srašit. Je na to induviduální pohled.
 Žžena 


Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 11:38:37)
Zuzko,
jenže je tu jeden "drobný" problém. Všechny rodičky v ČR prostě do veliké supervybavené porodnice nemůžou. Ani kdyby stokrát chtěly. Stejně jich asi většina musí do menší porodnice, ať už kvůli naplněné kapacitě těch velkých "vybavených" porodnic, které už teď praskají ve švech, nebo kvůli vzdálenosti. Všechny do toho Podolí fakt nemůžem, tak nevidím jako takovou tragédii, když si fyziologická nastávající matka vybere pracoviště bez dětské JIPky a v případě problému se dítko převeze, stane se, je to blbý, ale jinak to nejde, nebo máš nějaký návrh, který by toto ŘEŠIL?

Ano, máme nárok na ošetření bez registrace, ale proboha, představte si, jak by to vypadalo, kdyby prostě do Podolí, které teď s jazykem na vestě zvládne čtyři tisíce rodiček (tedy už v tom 9. týdnu je finiš regostrací...), přijely všechny další, které "tam prostě chtějí porodit, vždyť na to mají právo". Takže když do porodnice, která má personální a lůžkovou kapacitu pro 12 rodiček/den přijde "jen tak" 30 žen denně, co sakra s tím?
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 10:38:57)
Lenko a bydlíš v Praze? Já ano a přesto že samozřejmě očekávám fyziologický porod bez sebemenší komplikace, půjdu rodit do velké porodnice, protože tady prostě jiná není. Možná že budu zabírat místo jiné mamince, která má komplikované těhotenství nebo se u ní očekává komplikovaný porod, ale co se dá dělat, že?
 Iveta 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 12:29:44)
Milé maminky, já jsem dětská sestra v jedné nevelké okresní porodnici a věřte mi, že hrozící hypoxii plodu a adekvátní první pomoc musejí zvládat všechy porodnice v ČR, ne jenom ty velké, i inkubátory, divte se, už k nám dorazily! Pokud je očekávaný fyziologický porod, malá porodnice je skutečně dobrou volbou. Pro maminky, které rodí předčasně a ví o tom, jsou skutečně nemocné a miminko je natolik v nepořádku, že se předem ví, že bude potřebovat specializovanou JIP je velmi nefér, když jim místa obsadí ty, které tam prostě jenom chtějí.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 12:50:07)
Takže dobrá volba pro matku z Prahy očekávající nekomplikovaný porod je vláčet se do okresní porodnice? Aby byla "fér" k jiným maminkám? Neměla by si takovouto selekci zařídit sama porodnice? Něco jako "nekomplikované rodičky nepřijímáme?"
 Iveta 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(19.8.2008 12:58:57)
Milá Markéto, reagovala jsem na příspěvek maminky, která mluvila o hypoxii plodu, převozu na sál a rychlé reakci zdravotníků - já totiž nechápu, proč si mnoho maminek myslí, že tohle zvládají jenom a pouze velké porodnice. Kdyby to tak bylo, okamžitě se všechny ostatní můžou zavřít, protože by to byla nedostatečná péče. K přímému místu porodu se vyjadřovat nechci, to je každého věc. Ale skutečně se občas stává, že mají velké porodnice plno a i rizikové maminky, které na tom ještě nejsou úplně akutně, se vozí sem tam, protože mají na místě, kde je možné jim pomoct, přeplněno fyziologickými porody. Tím neříkám, ž fyziologický porod nic není a pomoc nepotřebuje - jenomže případné komplikace je schopno zvládnout víc pracovišť, než pouze vysoce riziková s JIP.
 Adélka 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(20.8.2008 19:56:47)
Prahu naštěstí řešit nemusím, jsem z Brna. Když mi měsíc před termínem na Obilňáku řekli, že mě registrovat nebudou, nemají místo, v Bohunicích se místečko našlo, ale bylo to tak tak. Mohla bych ještě k Milosrdným, o to jsem moc nestála, ale budiž. Překvapila mě ta přeplněnost a na dotaz, co kdyby měli i u Milosrdných plno, mi sestra s klidem odpověděla, že přece můžu využít mimobrněnské nemocnice. Nějak jsem nechápala, proč bych měla jezdit mimo Brno, když jsem z Brna? Ze širokého okolí se k nám jezdí proto, aby místní pak měli obavy o volné místo? Je to logické?
 Luca 
  • 

Brno 

(24.8.2008 21:19:07)
Nějak mi uniká, na co je ta registrace, stejně asi většina nerodí v termínu, ne? Poprvé jsem rodila 12 dní po, tak to by mě stejně nevzali ani v porodnici, kde bych byla registrovaná, ne? Nebo by vyvolávali hned v termín porodu? Děkuji, nechci.
Jinak, kdo máte přehled o situaci v Brně, jak dlouho předem se musí registrovat zde? A i u Miloušů? Přijde mi to uvalený, ale zjistit si to asi musím...
 Eva 
  • 

Re: Brno 

(25.8.2008 15:46:35)
Někdo tu zmiňoval plnou porodnici v Brně. Zkus si tam zatelefonovat. Telefonicky tě sice zřejmě nezaregistrují, ale mě řekli, jak na tom jsou - zda má smysl chodit k registraci.

Registrují počet rodiček na týden, tím se snaží to podchytit. Kdyby jedna porodnice neregistrovala nebo registrovala později, stala by se nespolehlivou, nebudeš riskovat čekat do 30 týdne nebo do porodu, zda bude volno. Asi je to celé naprd.

Já rodila o 14 dní dříve. V termínu rodí jen 5%, takže na to určitě nespoléhají.

Eva
 Morganaz 


Re: Brno 

(25.8.2008 16:12:36)
ha...tak rodila jsem dvakrát v Brně a ani jednou jsem se neregistrovala..

jen ke konci těhotenství mě má dr poslala na monitor do porodnice a tak jsem zašla tam kde jsem chtěla rodit...a to bylo vše..ty si mě pak cca tři týdny do termínu pozvali na kontrolu - ta pak byla každý týden...tak možná ten monitor byla ta má registrace ;-) nevím.

V Brně se podle mě rodí registrace/neregistrace...tam kde je zrovna volno ;-)

Z.
 Magda & 2 
  • 

Apolinar a Podoli v Praze 

(19.8.2008 14:10:11)
Bydlime v Praze nekolik ulic od Apolinare. Kdyz jsem rodila v roce 2005, bylo hned jasny, kam pujdu, protoze jsem to mela nejbliz. Stacilo se tenkrat prijit ukazat v 30tt a zaregistrovat. V roce 2007 jsem registraci nestihla, vsechny porodnice v okoli byly totalne obsazene, kdyz jsem je obvolavala ve 20tt. Muj muz byl totalne rozcileny z faktu, ze nemuzu rodit ve sve "spadove-lokalni" porodnici, kterou mam hned za rohem. NEchapu to, ale jedno se mi zda byt docela jasny.... Apolinar a Podoli jsou proste "modni", rodi tam vetsina nasich celebrit a polo-celebrit a ty jim delaji vybornou vizitku. Nezpochybnuju timto kvality a specializace danych porodnic, ale ruku na srdce, reklama dela svoje i pri vyberu mista porodu. Nakonec jsem minuly rok byla ve Vinohradech a tam registrace opravdu nebyla potrebna, stacilo se dostavit ve 36tt. Nemuzu si na Vinohrady stezovat, ja jsem se stejne nejvic snazila venovat svemu telu a ne myslenkam na pripadne komplikace nebo na to, jestli maji vymalovano a zrekonstruovane hajzliky....
 Magda & 2 
  • 

Apolinar a Podoli v Praze.... 

(19.8.2008 14:17:05)
....jo, jeste v nasich lokalnich novinach byl nekolikrat uveden clanek o soucasnem trendu, jak do Prahy se stahuji rodicky ze stredoceskeho kraje a tehotny z Prahy zase odjizdeji rodit do okresnich porodnic....neni to trochu postaveny na hlavu? Chapu, ze kazdy ma mit moznost volby vyberu porodnice, ale ja zase chci mit moznost rodit v miste sveho bydliste....
 Kohnova 
  • 

Re: Apolinar a Podoli v Praze.... 

(19.8.2008 14:27:59)
Ja specialne nechapu, jakto, ze neni mozne porodit tam, kam patrim spadove? To to vazne nikomu nevadi?? Podle mne porodnice delaji neco, k cemu nemohou mit opravneni, byt jim to dodava pocitu nepostradatelnosti. Bohuzel se taky obavam, ze porod nekoho, kdo byl v TV a po porodu nas tam pujde pochvalit zas, je asi lakavejsi byznys nez porod pani Krutiradove, co pak bude jeste drzkovat, ze ji boli medikem zpackana a navic zbytecna epiziotomie. Do Sabiny Laurinove (napr) zadny medik jehlu nezabori, naopak i pan docent bude polichocen, jak ji byl v tezke hodince napomocen.
Nejblbejsi je, ze se dost dobre nemuze na tohle vsechno vykaslat a slehnout se zkusenou porodni babou nebo rodinnym doktorem doma a jen v pripade, ze to je potreba, jit do nemocnice. Nejsou lidi, docenti delaji bububu a kdyz se jim pak s duverou sverite do rukou, popusti vasi banalni zalezitost jako zacvik mladezi, protoze vam, pani Krutiradova, to postaci bohate.
 Iveta 
  • 

Re: Apolinar a Podoli v Praze.... 

(19.8.2008 15:19:08)
Paní Kohnová - ani jako zdravotnický pracovník nemám k Vašemu příspěvku bohužel co dodat. Bohužel je to tak. Chápu, že rodička by měla mít možnost rodit pokud možno nejblíž svému domovu, pokud ne i přímo doma za dodržení podmínek jako mají třeba v Německu. Ale nejde to a je jasné, že když nějaké porodnici udělá reklamu herečka, je tam pak obsazeno. Jenomže i ty herečky tam chodí z módy a i když mají fyziologický porod a mohly by teoreticky jinam, u nich je to zvlášť patrné, u porodů pak mají i víc zbytečných zákroků, protože nikdo z personálu nechce, aby je to přespříliš bolelo. Taky, co vím, se často stává, že některá maminka se dostane do takovéto porodnice a kupodivu jí vyjde i nadstandard, tak se na něj s radostí přestěhuje - a pak ji za hodinu vyhodí, právě proto, že ho potřebují pro nějako "celebritu".
 Margot+1 


Re: Apolinar a Podoli v Praze.... 

(19.8.2008 18:28:51)
Kohnova, máš zatraceně pravdu. Ta "povinnost" jít se někam tlačit na chodbu, tam škemrat o přijetí, a pak se podřizovat direktivnímu chování kohokoliv včetně uklízečky, mi skutečně pije krev. A je to o pocitu moci nad druhými, jiné vysvětlení také nevidím... Oceňuji, že opět nazýváš věci pravými jmény.
 Kohnova 
  • 

Re: Apolinar a Podoli v Praze.... 

(19.8.2008 21:34:49)
Dekuji za oceneni:). Ja bych asi dneska, po te, co jsem si precetla co a jak na strankach porodniho domu a pokud by bylo vse zdravotne OK, slehla v domacnosti. Podminky mi pripadaji stanovene docela rozumne, asistentky maji potrebne vybaveni vcetne toho pro resuscitaci. Jasne, ze urcite riziko je, jenze to je u rozeni v porodnici take. Ted uz bych se asi nebala.
 Marketa  
  • 

Re: Apolinar a Podoli v Praze.... 

(30.8.2008 0:20:55)
Já byla u Apolináře dost zklamaná, na to jak se o něm píše v tisku jsem čekala více. Snad jen sestry na novorozeneckém byly výborné. Ale protože jsem měla komplikace a porod mi vyvolávali a chtěli toto dělat třikrát Když se první vyvolání nezdařilo na vlastní triko jsem za žádala o císaře. Aby byli lékaři z obliga, kdyby náhodou došlo k průšvihu. Už bych tam nešla.
 Eva 
  • 

Re: Apolinar a Podoli v Praze.... 

(30.8.2008 15:20:29)
Já tam byla na "předváděčce", když jsem vybírala porodnici před 3 lety. Hlučná rodička je dle nich neukázněná a celkový dojem byl chlad. Šla bych tam jen kvůli lepší péči o novorozence. Kvůli porodu ne..

Eva
 katka+katka 
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(20.8.2008 10:58:13)
Přesně tak, já jsem si ze začátku taky myslela, že cs mi provedou jen ve velké nemocnici. Gynekoložka mě ubezpečila, že to rozhodně není pravda, cs (ať už akutní nebo plánované) zvládnou všude - MUSÍ!!! Tak jsem chtěla začít vybírat menší porodnici mimo Prahu. Ale pak se bohužel objevily problémy, byly nutné testy ...takže na doporučení gynekoložky jsem začala vybírat pražskou porodnici. Vinohrady vypadly jako první - příliš negativních reakcí. Pak jsem musela být hospitalizována a skončila jsem u Apolináře. "Kvalita" péče a jednání mě naprosto odradila, doslova jsem odtamtud utekla. Pak mě manžel odvezl do Motola - máme to nejblíž a v jejich péči jsem už zůstala.
 Marketa  
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(30.8.2008 0:24:06)
Ty Vinohrady jsou neprávem odsuzované. Nevím proč, možná že to nejsou tak atraktivní prostory. Od těch co tam rodily, a že jich několik znám, jsem neslyšela žádné hrozné zvěsti. Prostě normální.
 Marketa  
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(30.8.2008 0:24:08)
Ty Vinohrady jsou neprávem odsuzované. Nevím proč, možná že to nejsou tak atraktivní prostory. Od těch co tam rodily, a že jich několik znám, jsem neslyšela žádné hrozné zvěsti. Prostě normální.
 Žžena 


Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(30.8.2008 15:21:09)
Kamarádka porodila na Vinohradech před rokem.
A já tedy chápu velmi dobře, proč mají Vinohrady tak špatné reference. Protože věci, co "na ní při porodu vykonávali" se už snad vidí jen v Nemocnici na kraji města, zažila si Přelet nad kukaččím hnízdem na vlastní kůži.
A vzhledem k tomu, že moje rodina má z Vinohrad obdobnou zkušenost i z jiného oddělení, já osobně nikomu toto pracoviště nedoporučuji.
 Marketa  
  • 

Re: Ještě že v Praze rodit nebudu -  

(30.8.2008 22:23:04)
Právě, že to je individální. Kdo má porod dobrý a bez komplikací, líbí se mu v podstatě všude. Já měla velké komlikace a nakonec císaře a i když vše nakonec dopadlo dobře, to že mi 3x chtěli u Apolináře vyvolat porod a až poté císaře, to jim nezapomenu. Přitom to byl můj druhý porod a i první byl císařem. Musela jsem vzít riziko na sebe, abych je nedala k soudu, kdyby něco.
 Jana 
  • 

peníze 

(22.8.2008 2:37:53)
byly hlavní důvod, proč jsem jela rodit do větší fakultní porodnice, nikoliv do mrňavé okresní - dost kamarádek mělo s touto malou porodnicí poměrně negativní zkušenosti a nemluvím o vybavení, ale o personálu. Osobně si myslím, že ty fakt dobrý doktory a sestry "přetáhnou" větší porodky, protože je můžou líp zaplatit, nebo jim alespo%n poskytnout perspektivu nějakého profesního růstu (ono zní úplně jinak v životopise, když uvedete, že mátepraxi tam a tam). Navíc, co já vím, tak " u nás" na maloměstě fungují vesměs ti doktoři, kteří tam byli ještě, když tam rodila moje máma mě, dnes jsou už v důchodu plus jedna mladší, ale veeelmi nepříjemná doktorka a mladý lékař asi nedávno po škole, který si zase klíďo mezi pacientkama vyřizuje soukr. hovory o blbostech a dává najevo, jak to "ty ženský" s těmi bolístkami přehánějí. Navíc - v té malé : nula nula nic soukromí, kamarádce vyhodili otce od porodu, protože tam zrovna přivezlu ještě jednu rodičku a byla tam jen taková ta zástěna a ta druhá tam prostě cizího chlapa nechtěla (chápu) - ale taky chápu toho naštvaného tatu, který přišel o jedinečný, životní zážitek se svou ženou a miminkem.
Ale to není tady bohužel jen o té porodnici. Kamaráda mi tam nedávno skoro zabili, a tak dlouho tutlali zvoranou operaci, až ho nechala máma převézt do Prahy - okamžitá operace, umělý spánek a hodně modlení, zda to přežije - přivezl si podle našich doktorů "drobné komplikace" : celková sepse (tady mu prostě nechali pár děr v břiše), zápal plic (sestra ho nechala pár hodin na JIPu vymrazit), přišel o slezinu, která se mu rozpadla a je z něj doživotní lazar - a myslíte, že se dočkal byť jen slůvka omluvy ? ani náhodou !!
 zuzini 


Re: peníze 

(23.8.2008 18:57:48)
To je zajímavé, tak proč jsou podle mne nejlepší porodnice v menších městech?
 MartinaNov (dva rošťáci 


porod 

(19.8.2008 9:35:45)
pokud už opravdu rodíte, tak vás nesmí odeslat jinam. Jistě že jsou oblíbené a méně oblíbené porodnice, někde může být "nával". Ale rodící maminku, která je otevřená, odešla jí voda atd. prostě nemůžou poslat jinam. To je problém porodnice, nikoliv rodičky. Tak se prostě zruší nadstandartní pokoje, rodičky budou "hekat" společně v jednom pokoji.
Sestrou se nenechám vynervit, nechám si zavolat sloužícího lékaře, který mimochodem rozhoduje o tom, koho přijmout a koho ne.
Já rodila 2006 v Ostravě - Porubě, momentálně měli stop-stav. Taky mi řekli, že už neberou, nicméně mi natočili monitor a ať si počkám na vyšetření. Čekala jsem asi 2,5 hodiny, pak jsem poslala manžela, ať se zeptá, jestli na nás nezapoměli. No zapomměli....
Takže fofrem na vyšetření - otevřená na 3 cm, doktor rovnou volal na sál, ať mi připraví pokoj. Když jsem se ho ptala, jestli ho pro mě vůbec budou mít volný, řekl mi, ať se nestarám, že to je jejich problém, já že rodím a to je hlavní...
Nakonec jsem na předporodním pokoji strávila dva dny, porod nepostupoval a po dvou dnech to skončilo císařem. Ani slovo od personálu o tom, že bych jim tam "brzdila" pokoj, nebo je zdržovala.... To byl jenom můj blbý pocit simulantství (neměla jsem totiž ani bolesti).
A v ten den denně dělali 5 cisařských řezů, mimo normální porody. Tak měli fakt fofry...
Prostě to vždycky nějak jde udělat. Jen se musí chtít.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: porod 

(19.8.2008 10:50:59)
To je s těma registracema furt dokola. Podmiňovat péči související s porodem registrací je NEZÁKONNÉ a odmítnout rodičku v souvislosti s porodem z kapacitních důvodů je taky NEZÁKONNÉ.

Viz § 11 odst.1 pís. b) zák. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění:

Pojištěnec má právo na výběr ... zdravotnického zařízení s výjimkou závodní zdravotní služby, kteří jsou ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně; toto právo může uplatnit jednou za tři měsíce. Zvolený lékař může odmítnout přijetí pojištěnce do své péče pouze tehdy, jestliže by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o tohoto nebo o ostatní pojištěnce, které má ve své péči.

Dále však také § 24 výše zmíněného zákona:
Pojištěnec musí být přijat do ústavní péče, ... jestliže jde o porod.

Z čehož vyplývá, že si porodnice nesmí vynucovat, aby rodička odjela kvůli kapacitě jinam, a za další, že svobodná volba zdravotnického zařízení (a to klidně až při prvních kontrakcích) nesmí být odmítnuta z důvodu, že rodička nedodržela nějaké procedurální nesmysly, jako je registrace. Porodnice argumentují, že to registraci vyžaduje jejich vnitřní předpis, ale vnitřní předpis nesmí omezovat práva daná pacientům zákonem. A zákon říká, že si smějí svobodně zvolit zdravotnické zařízení. Tečka.

Bohužel se zdravotníci tváří, že o tom nevědí, a spoléhají, že jim to rodičky sežerou. Taky většinou sežerou, bohužel. Nechtějí jít do konfliktu :-(
 Bosorka2 


nezákonné? 

(19.8.2008 11:26:37)
No, já teda nevím...
řekla bych že nemocnice může odmítnout přijmout další pacienty, pokud má plno-
a že se to děje i při hromadných havárkách a podobně- kdy jde vyloženě o život.
A klidně to zdůvodní tím, že jim nemůžou poskytnout odpovídající péči- a pošlou je do jiné - zvlášť když je to v Praze. A mají to podle zákona.

Známá rodila v Podolí a byla poslední, koho tam ten den vzali- všude měli narváno, neměli volné pokoje a ona byla ještě 12 hodin po porodu na sále, protože neměli volné místo na pokoji.

Podobně jiná známá, tamtéž, téměř porodila na chodbě, protože neměli pro změnu volný sál..


 Kopřiva Dvoudomá 


Re: nezákonné? 

(19.8.2008 11:55:56)
Bosorko, požadavky provozu jsou jedna věc a požadavky zákona druhá, to je jasný.

Nicméně zákon v tomto směru hovoří jasně. Argument o "nemožnosti poskytnout adekvátní péči" není z pohledu zákona podstatný. Nakrásně má každá nemocnice plán pro krizový stav (např. pro hromadná neštěstí), takže holt bude kdyžtak povolávat gynekology z domova a rodit se bude na očním sálku. Ale NESMÍ z kapacitních důvodů posílat pryč, maximálně se může zkusit s pacientkou bez nátlaku domluvit.

Co se týče těch hromadných havárek, nemocnice s ARO nesmí odmítnout pacienta dovezeného záchrankou. I když se dispečink se špitálem často domlouvá, že se tedy radši poveze jinam, tak kdyby došlo na lámání chleba, stejně ta nemocnice vzít MUSÍ.
 EVA 
  • 

Re: nezákonné? 

(19.8.2008 13:01:55)
Vzít tě musí a odrodit, když je to akutní. A budou jistě "dobře" naladěni, tak to může podle toho vypadat. Zákon nezákon.

Ale nebudou-li mít lůžka, mohou tě poslat do jiného špitálu. Nebo můžeš ležet na jiném oddělení a mimino ti budou vozit jen na kojení.

Eva
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: nezákonné? 

(19.8.2008 13:15:11)
Evo, jasný :-), i to se může stát. Proto píšu, že zákon je jedna věc a provoz je věc druhá........
 papinka 


Skutečnost je jiná 

(19.8.2008 17:44:25)
Tak, jak to uvádíte, je to nesmysl. I ze zákona vyplývá, že pokud je porodnice plná, tak prostě nemusí ženu přijmout a nepřijme ji - resp. přijme ji pouze v okamžiku, kdy už je situace s porodem perakutní a hrozí, že by převoz jinak již nebyl možný.
Stran resuscitačních lůžek je to tak , že se záchranka domlouvá vždy a dispečink má přehled o volných kapacitách na těchto lůžkách v jednotlivých nemocnicích. Pokud má dané oddělení plno , tak prostě pacienta nemůže přijmout- to ho položí do postele k někomu jinému a budou střídavě dýchat s jedním ventilátorem?? Již záchranka směřuje pacienta tam , kde mají volné lůžko, stejně tak , když je dané oddělení plné, tak to na záchranku hlásí
Takže tvrzení, že nemocnice přijmout musí, i když je plná je nesmysl - nemůže pouze odmítnout urgentní péči, ale může třeba pac. stabilizovat a pak nechat převést na volné lůžko. Přečtěte si pořádně zákon.
A fakt jsem se pobavila při tvrzení , že se budou povolávat gynekologové z domu a maminy budou ležet třeba na očním. Moc toho o skutečném provozu nemocnic asi nevíte, že ??
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Skutečnost je jiná 

(19.8.2008 19:54:33)
papinko, klid, já jsem pracovala v nemocnici i na záchrance....

Když pacient ví, co mluví, zdravotník pochopí, že by mohl mít problém, a dost toho najednou jde. Proč by taky nešlo, když takový pacient, který chce a umí argumentovat, je jeden z tisíce. Na dalších 999 se zdravotník zahojí...
 papinka 


Re: Skutečnost je jiná 

(19.8.2008 20:41:35)
Musím se jenom smát...Jací ti zdravotníci jsou lumpové, že se nestydí hojit se na chudácích pacientech. To jako má být návod, jak získat kvalitnější péči? Vydupat si co chci a jak to chci, bez ohledu na reálné možnosti ???
Když přece někde není místo, tak je prostě plno a každý normální člověk to pochopí a i když se bude třeba stavět na hlavu, tak se ta volná postel nevyčaruje. A už vůbec nevím , jaký by mělo smysl cpát se mermomocí do přeplněné nemocnice
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Skutečnost je jiná 

(20.8.2008 7:26:56)
Papinko,
zdravotníci ani tak nejsou lumpové, jako jsou pohodlní a neochotní respektovat pacienty. Pokud si vymýšlejí buzeraci v podobě registrací, místo aby umožnili ambulantní porody nebo brzké odchody, nehonili obložnost na úkor jiných pacientů a uvolnili si tím kapacitu, pak nezbyde, než prudit. Informovaný pacient je velmi ozdravným elementem našeho systému. Proto jsem sem tu informaci o nezákonnosti registrací taky psala, aby to případně někdo mohl využít.

Jinak ze zákona rozhodně nevyplývá, že porodnice může odmítnout rodičku. Pokud ano, prosím cituj. (Nezapomeň, že § 24 je speciální ustanovení k obecnému pravidlu o odmítnutí pacientav § 11 zákona o veřejném z. p.)

Za druhé, jak jsem psala, dispečerka obvykle necpe pacienta na oddělení, které je plné (když má jinou možnost), což ale nic nemění na tom, že podle práva tu možnost má a nemocnice nemá právo závazně odmítnout.

Za třetí, že budou chodit gynekologové nebo asistentky z domu, to je řešení, které se dokonce občas používá, i když ne standardně. Jen musí být ochota. Nepsala jsem, že je to běžné, ale že je to možné.

Za čtvrté, uvítala bych věcnější reakce než "musím se smát" a "asi toho moc nevíš". Třeba pro začátek čísla paragrafů, z kterých vyplývají tvá tvrzení.
 Sylvie 


Re: Skutečnost je jiná 

(20.8.2008 9:48:48)
Kopřivo, ad ambuporody. Tady se musím obou pražských velkých porodnic zastat, jak Apolináře, tak Podolí.

Apolinář svého času měl program ambulantního porodu a zrušil ho pro nedostatek zájmu. Já se to tomu nezájmu nedivím, ptž jednak mně, osobě, která ambulantně rodila, to přišlo spíš jako parodie na ambuporod, jednak to bylo docela utajené (prvně jsem se o něm dozvěděla, až když lékaři mluvili o tom, proč ho zrušili) a hlavně Apolinář, ač jistě skvělá porodnice pro ženy s problémy, měla mezi "přirozeňačkami" (které logicky k ambuporodu tíhnou víc, než ženy plně důvěřující technice) ne zrovna nejlepší pověst, takže zpravidla chodily rodit jinam. Nicméně to nic nemění na tom, že je to nemocnice, o které jako jediné v ČR vím, že měla svůj program zajištění domácí péče při ambuporodech.

A Podolí je zase nemocnice, kterou jsem já osobně měla vybranou jako "záložní", kdyby mi porod ve Vrchlabí nevyšel. Protože co se přirozeného porodu týká, neměla sice tak dobrou pověst, jako Vrchlabí, ale v Praze v tom byla špička (ano, v Praze ještě Bulovka, ovšem s tím, že u Bulovky jsem v tomto směru pozorovala zhoršující se tendence, u Podolí zlepšování). A jakkoli jsem o ambuporodu v Podolí měla pochybnosti, ptž mi postoj tamních lékařů připadal podivný, tak skutečnost byla taková, že vím o holkách, které tam ambulantně rodily a lékaři jim problémy nedělali.

Ovšem další věc je ta, že existuje metodický pokyn z ministerstva zdravotnictví, které jako postup lege artis určuje, že dítě má být propuštěno domů po 72 hodinách, v dobrém stavu, kalmetizované, s provedeným odběrem na metabolické vady. Takže nemocnice jsou v takovém postavení, že pokud žena projeví zájem jít domů dřív, tak jí v tom bránit nesmí, nicméně lékaři sami o své vůli by tohle minimum porušit neměli a neměli by "vyhazovat" ženy dřív jenom proto, že mají málo lůžek.

A navíc je potřeba zařídit domácí péči kolem rodiček a novorozenců. Lékaři a PA z nemocnic ji těžko zařídí, ptž pokud vím, zdravotníků je stále málo, takže ti nemocniční těžko budou zařizovat ještě domácí péči. Lékaři - OK, každé dítě musí mít svého pediatra. Ale PA nejsou, resp. nemají je zdravotní pojišťovny nasmlouvané, rodička by si jejich péči musela hradit sama. Tady je míč na straně žen, aby přesvědčily pojišťovny, že ony mají o péči PA zájem, takže by si jich pojišťovny měly nasmlouvat dostatečné množství.
 Margot+1 


Re: nezákonné? 

(19.8.2008 18:33:54)
Bosorko,
ono je to pořád dokola - a proč ji, hergot, nemůžou nechat ráno po porodu odejít domů, na dítě by se přišel podívat jeho pediatr domů a hotovo. Na co pro ni potřebují pokoj? Odpověď: aby byla "obložnost", platby od pojišťovny a od rodičky ostatně také!
 Marketa  
  • 

Re: porod 

(30.8.2008 22:43:14)
Ano, na to se spolehá, když přijedete do porodnice a máte už porodní bolesti většinou nemáte sílu se hádat se sestrou či lékařem. A když potom příjdee domů,máte úplně jiné starosti než se s právníkem soudit o náhradu že vás nechtěli přijmout.
 lenka+m02+k06 
  • 

Re: porod 

(19.8.2008 16:08:33)
musím souhlasit , jsem z Prahy a rodila jsem v září 2006 , naplánovanou jsem měla Motol. Jenže na polovinu září vyhlásila Sazka svojí akci k svému výročí:pro každého novorozence z 15. září penízky ( kolik už si nepamatuji) . I maminy , které se snažily, někdy rodí později a tak , když jsem měla rodit, byla Motol plná, při naší noční návštěvě nás poslali domů , že mám za dva dny dorazit na vyvolání . Domů už jsem nedojela , málem odrodil manžel v autě , nakonec mě vysypal na zde tak propírané Bulovce a já si ji nemohu vynachválit ,porod a poporodní péče z mého pohledu perfektní, lůžka na 6tinedělkách neměly, a tak jsem byla uložená na gynekologii společně s dalšími rodičkami , pokoje byly k nehnutí , ale personál k nezaplacení, ochotný , milý a dokonce jsme byly na pokoji i s miminky, ač vím , že jinde je praxe děti nechávat na novorozencích ,pokud je maminka jinde než na 6tinedělkách. Všechno jde když se chce a já tímto děkuji všem sestrám na gynekologii na Bulovce , které se staraly o maminy , které byly přes počet . Mimochodem přes počet nás bylo minimálně 26- tolikátý jsme byly mi a po nás se ještě rodilo. Vše je o lidech. A ti , které jsem zažila já byly perfektní. A to včetně dětských sester , které např. koupání miminek zvládali s přehledem a to i po 3 hodinách u vaničky , kdy se jim objevovala jedna mamina za druhou . Já smekám
 rybushka 


šílenství 

(19.8.2008 10:54:21)
jo jo, tohle taky nepochopím - proč registrují někoho v osmém týdnu? šmarjá...kdyby se našel někdo ( v každé porodnici), kdo by řekl - před 2x.tým týdnem se s váma nebudeme bavit, nevládlo by tohle šílenství

před rokem a půl mi v Krči řekli, že se mnou před třicátým týdnem nebudou vůbec hovořit a najednou registrujou v desátým týdnu, holt Podolí a Apolinář vyvolali davový šílenství;

taky mám pocit, že už bych ve "svojí" porodnici měla hlásit, kdy se chystám znova těhotnět....abych pak měla šanci
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: šílenství 

(19.8.2008 11:09:45)
Nemyslím,že zrovna Apolinář vyvolal davové šílenství - donedávna tam registrovali někdy po šestnáctém týdnu, ale pak holt museli "dohnat" ostatní porodnice.
 rybushka 


Re: šílenství 

(19.8.2008 11:19:51)
jo, Apolinář a Podolí registrovali v osmnáctém, zatímco ostatní ve třicátém :) aspoň tak to bylo, když jsem byla těhotná já

někdo musel prostě povolit a jít níž - evidentně Apolinář a pravděpodobně i Podolí, když ty mluvíš o šestnáctém týdnu ;)
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: šílenství 

(19.8.2008 15:10:21)
No vida jak se to vyvíjí, registrovala jsem se k Apolináři v dubnu t.r., kdy už vlastně všechny pražské porodnice registrovaly po vystavení těhotenské průkazky (mimo Vinohrad), případně po 12. týdnu, Podolí tak nějak ihned po početí, jen Apolinář po 15. týdnu.
 Blanka s Klárkou 
  • 

Re: šílenství 

(19.8.2008 17:12:42)
Ještě v loni v srpnu v Krči registrovali a brali do poradny až v 35tt. Dřív sice zaregistrovali, ale do poradny nebrali. Jak je to teď nevím...
 rybushka 


šílenství 

(19.8.2008 10:54:25)
jo jo, tohle taky nepochopím - proč registrují někoho v osmém týdnu? šmarjá...kdyby se našel někdo ( v každé porodnici), kdo by řekl - před 2x.tým týdnem se s váma nebudeme bavit, nevládlo by tohle šílenství

před rokem a půl mi v Krči řekli, že se mnou před třicátým týdnem nebudou vůbec hovořit a najednou registrujou v desátým týdnu, holt Podolí a Apolinář vyvolali davový šílenství;

taky mám pocit, že už bych ve "svojí" porodnici měla hlásit, kdy se chystám znova těhotnět....abych pak měla šanci
 Kristain 


je to ujeté 

(19.8.2008 12:13:28)
Je to postavené na hlavu. Zajímalo by mě, zda an to nemocnice mají nárok a mají oporu v právním systému. Nicméně velmi soilně pochybuji, že kdybych tam dojela v porodních bolestech, že mě odmítnou přijmout pokud tam nebudu registrovaná. To si přece nemůžou vzít na triko, že mě odmítnou a já porodím někde na cestě nebo to třeba nedopadne kvůli tomu dobře... Navíc je to krásné, když mají počwt rodiček na týden, ale víte jak to je-někdo porodí dřív, jiný později, někdy je příznivá konstrelace a je porodů jak máku a jindy skoro žádné. Takže se jim to taky může sejít tak, že najednou přijede 10registrovaných rodiček a zvládnout to budou muset.

Naštěstí mám už odrozeno. A jinak-u nás ve Zlíně je super porodnice, jezdí sem rodit lidi s dalekého okolí, mají 8 porodních boxů, běžně 15 porodů denně a nestalo se, že byvyhlásili stop stav, prostě se to vždy nějak udělá. Tak nevím.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: je to ujeté 

(19.8.2008 12:32:56)
Kamarádku skutečně odmítli...vyšetřili ji a když zjistili, že by porod měl být bez komplikací, nechali ji jet 20 km do další porodnice...ani nedostala sanitku, vezl ji manžel...porodila jim skoro na lehátku
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Co mám dělat? 

(19.8.2008 12:30:19)
Vím o této katastrofální situaci nejen v porodnicích...ono i sehnat v praze dobrého gynekologa je umění. Jelikož se s partnerem snažíme o dítě, ocitla jsem se nejprve před problémem, najít ordinaci, kde ještě přijmou ženu plánující otěhotnění..."my bychom vám napsali antikoncepci, ale pro plánování otěhotnění máme plno" ...
Druhý problém je, že plánujeme zůstat v praze, ale jelikož stavíme domek v krkonoších a téměř každý víkend tam jezdíme, netuším, jak to vše uděláme...ještě nám chybí, aby zpenalizovali, že neporodíte v porodnici, kde jste zaregistrovaná...
 Eva 
  • 

Re: Co mám dělat? 

(19.8.2008 13:14:06)
A proč říkáš, že plánuješ těhotenství při registraci u doktora? Já se jen ptala, zda berou nové pacienty.

Když jsem se zmínila, že chceme dítě, můj stavající lékař mi stejně neobvyklá vyšetření neudělal.

Eva
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Co mám dělat? 

(19.8.2008 13:28:58)
já to neříkala...on mě narovinu informoval, že pokud chceme dítě, nebude mít čas a budu si muset najít jiného lékaře.

No mě doktorka napsala listovku a pozvala si mě místo za rok za půl. Takže uvidím
 Irena 
  • 

Porodní domy 

(19.8.2008 13:23:52)
Dobrý den, po přečtení článků a příspěvků v diskuzi se zamýšlím, proč už dávno nebyla dána zelená porodním domům a ambulantním porodům v případě zdravých matek? Nebylo by třeba toto řešení? Nebo spíš naopak, není ztuhlost našeho porodnictví právě příčinou stavu popsaného v článku? "Odborníci" mají plnou hubu "nebezpečnosti, hazardu a riskování", vyzývají maminky k "zodpovědnosti a aby měli na prvním místě život děťátka". A nakonec zůstanete na chodbě bez povšimnutí, protože mají plno. No nevím, nejsme my tak trochu v kocourkově? Jsme tlačeny do péče kterou ani často nepotřebujeme a do nemocnic, ve kterých nestačí kapacity - tím ale standart péče chtě nechtě klesá. Věřím, že v přeplněných nemocnicích maminky podstupují povinný nástřih, polohu na zádech a urychlovače ať chtějí nebo ne. Nedváno jsem viděla rozhovor s Dr. z porodního v Karlových Varech, která řekla něco ve smyslu, že díky podstavu personálu nejsou schopni zajistit bezpečnou péči. Ale přesto nám bude bráněno rodit v "nebezpečných" porodních domech? Ach jo, žijeme furt v komunismu, kult institucí a nadřazenosti ještě nezmizel.
 Kohnova 
  • 

Re: Porodní domy 

(19.8.2008 13:36:00)
Jasne, ja se tomu taky divim, pripada mi, ze TED je situace pro prukopniky jinych forem pomoci pri porodu uplne idealni. Kdybych chtela zalozit porodni dum, ted do toho slapnu, protoze lepsi situaci uz mit nebudu. A kdybych chtela porodit asistovane, ale ne v nemocnici, utikala bych do porodniho domu treti kosmickou (pokud by teda vypadal tak, ze k nemu budu mit duveru, samozrejme).
Sveho casu bylo kolem porodniho domu tolik aktivit, psani a mluveni a ted uplne ticho po pesine, nerozumim tomu.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Porodní domy 

(19.8.2008 22:58:15)
Ale děje se - http://rodina.cz/scripts/journal/article.ASP?id=91243&from_fid=12081&from_kid=0
 marketa 
  • 

Re: Porodní domy 

(19.8.2008 13:56:41)
naprosty souhlas se vsim co pises, proc by nemohla zena jit domu, kdyz chce. a ono by mnoho slo, zvlaste druhorodicek co uz nemaji problem s technickou strankou pece o dite.
porodni dum taky muze byt nedaleko nemocnice a pripadne problemy vyzadujici pediatra se pak daji resit temer na miste.
je to zkostnately system.
o porodech doma ani nemluvim.
 marketa 
  • 

Re: Porodní domy 

(19.8.2008 13:58:41)
naprosty souhlas se vsim co pises, proc by nemohla zena jit domu, kdyz chce. a ono by mnoho slo, zvlaste druhorodicek co uz nemaji problem s technickou strankou pece o dite.
porodni dum taky muze byt nedaleko nemocnice a pripadne problemy vyzadujici pediatra se pak daji resit temer na miste.
je to zkostnately system.
o porodech doma ani nemluvim.
 Jana 
  • 

Fotka pokoje porodního domu v BRD 

(19.8.2008 15:12:32)
http://www.vph-bensberg.de/institute/frauenklinik/geburtshilfe/geburtshaus/

Porodni dum je v sousedni budove nemocnice, dokonce ma po prestavbe prime spojeni (pro luzka) chodbou na porodni oddeleni.
Pro vsechny pripady...

Za pokoj s plnou penzi (ktery vypada jako prostorny a hezky hotel) se plati priplatek 72Euro/den.
Chovani "personalu" je tam take jako k hostum.
Nerozumim, proc jeste nekdo neco takovyho nevybudoval v Cechach...?
Pokud nekdo ma zajem, rada zprostredkuji kontakt na "obhlidku".
:-)
 Ori, 3 děti 


Porodní dům U Čápa 

(19.8.2008 15:33:29)
http://www.pdcap.cz/
 Kohnova 
  • 

Re: Porodní dům U Čápa 

(19.8.2008 16:05:31)
Dik za odkaz, zajimave! Zrejme je ted moznost porodit doma podstatne vetsi, coz je dobre. Skoda, ze nejde rodit primo tam, ale pokud jsem dobre pochopila, tak aby bylo lze v porodnim dome rodit, musel by mit uzavrenou dohodu o spolupraci s nejakou blizkou porodnici, v tomhle pripade teda asi FTN, coz, kdyz si tak predstavim napr. MUDr. Severa, asi hned tak nebude. ALe je to skoda. Myslim, ze prominentnich rodicek by jim to neubralo a naopak ulehcilo od tech "mene zajimavych".
 Kohnova 
  • 

Re: Porodní dům U Čápa 

(19.8.2008 16:05:35)
Dik za odkaz, zajimave! Zrejme je ted moznost porodit doma podstatne vetsi, coz je dobre. Skoda, ze nejde rodit primo tam, ale pokud jsem dobre pochopila, tak aby bylo lze v porodnim dome rodit, musel by mit uzavrenou dohodu o spolupraci s nejakou blizkou porodnici, v tomhle pripade teda asi FTN, coz, kdyz si tak predstavim napr. MUDr. Severa, asi hned tak nebude. ALe je to skoda. Myslim, ze prominentnich rodicek by jim to neubralo a naopak ulehcilo od tech "mene zajimavych".
 mellie 


Re: Porodní dům U Čápa 

(20.8.2008 12:55:57)
Promiň Kohnová, ale nepřijde mi fér napsat konkrétní jméno doktora (pan doktor Sever z FTN) s tím, že to je jen nějaký ignorant, který je proti porodním domům. Tenhle doktor přivedl na svět moje první dítě a já jsem byla se vším, co dělal, maximálně spokojená. Takže z mého pohledu, kdyby bylo víc doktorů, jako je on...
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Porodní dům U Čápa 

(20.8.2008 13:20:47)
Co je na tom nefér? To,že porodil tvoje dítě a byla si s ním spokojená, neznamená, že nemá názor, který se někomu nelíbí.
 Lenelka 


Re: Porodní dům U Čápa 

(20.8.2008 13:24:40)
PresneR^

Jinak teda me neustale prekvapuje, kolik panu doktoru rodi deti! To je vyslovene cesky unikat. V ostatnich zemich rodi deti prevazne matky~j~ I pokud se jedna o CS, tak doktor deti nerodi, pouze jim pomaha na svet.
 Lusika 
  • 

Re: Porodní dům U Čápa 

(24.8.2008 8:54:13)
Taky říkám starší dceři, že pan doktor pomůže mámě a miminku. Ne že ON ho přivede na svět.

Jen když si tu větu přečtu a vzpomenu si na porod, přijde mi to spíš jako fór:-).

Lusika
 La Pepa 


Re: Porodní dům U Čápa 

(20.8.2008 23:14:40)
no, doktor Sever - já ho pamatuju jako docela maldého lékaře, nezpochybňuju jeho odborné kvality, ale lidsky prostě zaostává. Už před asi 15 lety jsem byla svědkem toho, že vedl porod své klientky a přitom se k ní choval fakt hnusně, o starších pacientkách v ambulanci ani nemluvě.

A před 4 roky jsem se s ním setkala znovu, tentokrát jako pacientka - krvácení v 5tt. Dělal mi ultrazvuk, kde jsme doufali v srdíčko, vůbec se mnou nepromluvil, jen diktoval sestře rozměry a pak "akce plus" - no já jsem tak trochu z oboru, tak jsem věděla, že je vše OK, ale přišlo mi to teda otřesný.
 Draci mamka 4+1 


Re: Fotka pokoje porodního domu v BRD 

(19.8.2008 16:04:03)
Jano, porodní dům stojí v Praze, leč úřady ne a ne povolit porody...co na to říci?
 B+K 
  • 

Re: Porodní domy 

(19.8.2008 17:23:32)
No možná by stačilo nerušit stávající porodnice. Jako třeba tu ve Frýdlantě v Čechách. I když tady to byla jen otázka času. Poté co zrušili dětské oddělení jim tam budou čekat pediatři jen na pár porodů týdně.
 Margot+1 


Re: Porodní domy 

(19.8.2008 18:36:45)
Souhlasím, ba víc než to, vyju to vtekle do tmy. ~j~
 rejdis 


Opravdu žasnu... 

(19.8.2008 20:50:40)
Opravdu žasnu, jaká změna nastala za posledních 6 let. Rodila jsem v roce 2000 a 2002 u Apolináře. Ani u jednoho těhotenství jsem předem nebyla registrovaná. Jakmile začal porod, sebrala jsem věci a jela do porodnice. Tam mě, bez jakékoliv registrace, přijali k porodu.
R.
 kocour 
  • 

Ambulantní porody 

(19.8.2008 20:49:29)
S ambulantníma porodama je to pořád nějak zaseknuté. I přes různé případy kdy dali právníci za pravdu rodičům jsou někteří lékaři stále mimo mísu. Nedávno naši přátelé zažili velmi nepříjemný nátlak ve formě vydírání až manipulace na novorozeneckém oddělení, když chtěli jít po porodu domů (dítě i matka byli zcela v pořádku, porod bez problémů). Po stížnosti otce (který si o tom chtěl s vedením spíš promluvit než být nepříjemný) dostal zamítavou a nepříjemnou odpověď. Teď to bude řešit ve spolupráci s právníkem.
 simona, 3děti 
  • 

registrace není všechno 

(20.8.2008 1:32:07)
když jsem čekala při druhém těhu dvojčata (nyní 9měs), domluvila mi má gynekoložka porod a péči na rizik. poradně v Motole (jsme z Kladna, ale vzhledem ke stavu mého těhu mi porod v Kladně nedoporučovala kvůli péči o mimi). v 33+5 tt mě při kontrole v Motole hospitalizovali (byla jsem otevřená, a tvrdili že nejpo do 2dnů porodím). "ubytovala" jsem se, a večer mi jiná dr sdělila že pro nás nemají místo (doslova mi řekla že v celé Praze je jediný volný inkubátor a my potřebovali 2, a že oni by měli volný inkubátor pro nás nejdřív do 2dnů a to jim tam nevydržím a porodím). takže mi dojednali převoz do Mladé Boleslavy. zjistila jsem potom, že řidič sanity se s nimi hodinu dohadoval že mě neodveze, neposlali s ním žádného zdravotníka a on mi na férovku řekl že jednou porod viděl :))))) no jela jsem, bála jsem se o mimi, do Boleslavy jsem dorazila, porod žádný (jen nepravidelné poslíčky, nález nepokročil) a já vydržela ještě týden (kluci se narodili 34+5). inkubátor potřebovali 6dní. až zpětně jsem si vyčetla, že jsem se neměla nechat odbýt, ale na druhou stranu, prostě mi připadalo že mě tam nechtějí. co kdybych rodila v sanitce cestou? v Boleslavi na mě byli nachystaní, inkubátory zapnuté, hlásili jim rozběhnutý porod a pak na mě koukali jakto že ještě nerodím. ten přístup dr v Motole mi přišel dost nefér, MB jsem byla moc spokojená ale kdyby kluci měli vážné zdrav. problémy tak by je stejně převáželi zpět do PRahy. nehledě na to, že manžel to měl k nám 1,5hod svižné jízdy, a hlíal doma st. dceru takže to k porodu ani nestihl.
 Eva 
  • 

Re: registrace není všechno 

(22.8.2008 12:30:47)
Byla jsem registrovaná u Apolináře s dvojčaty (volala jsem přesně podle návodu na webu v 13+0, ale byl jsem poslední, koho zaregistrovali) Když jsem tam ale přišla v 34+0 s mírnými potížemi na kontrolu (na doporučení gynekoložky), vyexpedovali mě do Krče s tím, že k nim NEPATŘÍM, protože oni se specializují na více nedonošené děti a zabírala bych místo!! Údajně neměli volné inkubátory, což chápu, ale když jsem se ptala, k čemu je tedy registrace, krčili rameny a říkali, že je to "orientační".
Jak moc "orientační", mi ostatně došlo již při samotné registraci, když mi sestra řekla: "Toho 27. už máme plno, ale to nevadí, píšu vás na 29." Na můj dotaz, jak to myslí, když čekám dvojčata, a skoro určitě nebudu přenášet ani kdybych skřížila nohy, mi řekla, že "to nevadí, s tím se počítá".
 simona, 3děti 
  • 

Re: registrace není všechno 

(22.8.2008 14:43:32)
Evi to je hrozný, ještě abys obíhala porodnice kde tě vezmou :( mě spíš mrzel ten přístup dr, jinak na Boleslav jsem si nemohla stěžovat, ale manžel za mnou z Kladna nemohl často jezdit s dcerou, tak děti pořádně viděl až doma za 3týdny.
 Marcela a 3 


Re: registrace není všechno 

(23.8.2008 20:04:46)
Ahoj, jsem taky z Kladna, tak by mě zajímalo o jakou dr.se jednalo. Jinak jsem rodila 2x v kladenské porodnici a v obou případech jsem byla naprosto spokojená. Do Prahy jsem se určitě nehrnula, i když docela často slýchám od holek Apolinář, Motol atd.Zdá se mi to zbytečné, pokud těhotenství probíhá normálně.
Marcela K.
 simona, 3děti 
  • 

Re: registrace není všechno 

(23.8.2008 22:42:32)
Marcel, to byla dr z Motola, ale jméno nevím. já dceru rodila v Motole a u dvojek mi to bylo jedno, brala bych i Kladno, ale moje dr trvala na tom že mi vyjedná Motol, právě kvůli riziku předčasného porodu (dceři nebyly ještě ani 2r když jsem čekala dvojčata, takže se o nějakém klidovém režimu nemohla být ani řeč). potřetí (jestli nějaké bude :))) bych šla do Kladna, nebo do Slaného (jsme ze Pcher).
 Marcela a 3 


Re: registrace není všechno 

(24.8.2008 9:14:17)
Díky za odpověď. V tém případě je to samozřejmě jasné, pokud jsi čekala dvojčata a ještě ne úplně v pohodě, tak chápu. Ale setkala jsem se s hodně takovými, které jen pražské porodnice, protože do Kladna by nešly rodit ani náhodou. Ale bez nějakého zásadního důvodu, spíš jen proto, že to je moderní. Pražačky chápu, v tom případě bych asi šla s normálním těhotenstvím do porodnice, která by byla nejblíž. Slaný jsem slyšela hodně chválit, trochu jsem zvažovala. Ale kvůli dojezdu k porodu, hlavně podruhé a taky kvůli návštěvám jsme jeli do kladenské, je to deset minut cesty, tak proč to komplikovat. Manžel byl u obou porodů, přestože nebyl nikdy na přípravném kursu a nebyl s tím problém.
M.K.
 Líza 


Re: registrace není všechno 

(24.8.2008 9:45:47)
Marcelo, já se setkala s několika zkušenostmi matek s kladenskou porodnicí, které bych označila za velmi špatné, některé i tady na Rodině. Z toho, co vím, velmi pochybuji, že nechuť matek rodit na Kladně je dána "módou"...
 Marcela a 3 


Re: registrace není všechno 

(24.8.2008 18:09:43)
Dobře, ale přijde mi divné, že porodnici šmahem odsuzují i prvorodičky. Můžu se rozhodovat na základě vlstní zkušenosti, tj.byla jsem spokojená - půjdu tam zase, nebyla-nepůjdu. Ale takové jedna paní povídala, to nemám ráda. Kamarádce v dětství na kladenském očním tak léčili oči, že v podstatě oslepla, chápu, víc tam nevleze. Ale všude je to vždycky o lidech, můžeš mít smůlu, tak uděláš špatnou zkušenost. Při současném babyboomu je to dané i návalem rodiček a nedostatkem lůžek atd. Já za sebe porodnici v Kladně chválím.
M.
 Líza 


Re: registrace není všechno 

(24.8.2008 18:26:48)
No to by naopak bylo docela smutné, kdyby se člověk rozhodoval jen podle toho, co zažila sám - tedy například poškodili mě či zanedbali něco při prvním porodu, půjdu při druhém jinam. Zkušenosti druhých lidí - a neříkala bych tomu zrovna jedna paní povídala - záleží, koho se ptáš a na co konkrétně - jsou důležité, a já třeba osobně bych rozhodně nešla dělat pokusného králíka na pracoviště s blbou pověstí jen proto, že mně osobně tam ještě nezpůsobili žádnou újmu.
 liska29 
  • 

Já budu rodit cca za měsíc 

(20.8.2008 20:41:45)
jsem už registrovaná na Bulovce. Ptala jsem se doktora při registraci, jestli mě k porodu určitě vezmou. Řekl, že to není jisté, podle momentální kapacity. Na mou otázku, jestli mě tedy odešlou na tramvaj, ať si jedu zkusit štěstí jinde, se usmál, že pojedu sanitkou a místečko mi někde domluví oni. Nevím, co dělají maminkám, které registrované nejsou a porod ještě dost nepostoupil. To si ty porodnice fakt asi musí objíždět samy ?! Nerada bych byla někde ve zprávách na Nově, že jsem porodila někde na ulici.
 Liška s banem :) 


Já budu rodit cca za měsíc 

(20.8.2008 20:42:20)
jsem už registrovaná na Bulovce. Ptala jsem se doktora při registraci, jestli mě k porodu určitě vezmou. Řekl, že to není jisté, podle momentální kapacity. Na mou otázku, jestli mě tedy odešlou na tramvaj, ať si jedu zkusit štěstí jinde, se usmál, že pojedu sanitkou a místečko mi někde domluví oni. Nevím, co dělají maminkám, které registrované nejsou a porod ještě dost nepostoupil. To si ty porodnice fakt asi musí objíždět samy ?! Nerada bych byla někde ve zprávách na Nově, že jsem porodila někde na ulici.
 Dasulika 


Re: Já budu rodit cca za měsíc 

(20.8.2008 21:21:37)
No já nevím, mě registrace nevadí. Holt se registrace musela zavést, protože kapacita porodnice nestačí, co je na tom špatného? Kdyby registrace nebyla, a do porodnice se nahrnulo hafo rodiček, to chcete rodit na chodbě či co? Jednou mají určitý počet pokojů, lékařů, nemůžou se přeci nafouknout.

Test mi ukázal //, v 6tt jsem šla na gyn., Dr. mi vzal krev, HCG přitomno, napsal papír pro porodnici, at se jdu registrovat. Neměla jsem s tím problém.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Já budu rodit cca za měsíc 

(20.8.2008 21:23:50)
Stejně se ty rodičky musí někam vejít. Ono by se to nějak zařídilo. Teď ti ta registrace stejně nezaručí, že tě ta příslušná porodnice opravdu přijme.
 Kacena 
  • 

Re: Já budu rodit cca za měsíc 

(21.8.2008 9:01:58)
Porodila jsem v červnu v Krči a péče nic moc. Rodila jsem tam již v roce 2002 bez registrace a nedá se to vůbec srovnat a to jsem rodila na Štědrý den!
Při jedné z posledních návštěv v poradně jsem vyslechla velmi zajímavý rozhovor sestřiček.
První " V Podolí malují a nikoho neberou posílají to k nám."
Druhá " Já vím včera tu byla jedna s rizikovým těhotenstvím, která je tam registrovaná, ale vypadá to, že porodí o něco dřív. Té řekli ať si najde jinou porodnici, že u nich rodit nemůže. Tak obchází porodnice, kde ji vezmou. Já jí řekla, že tady rodit nemůže a doporučila ji jet za Prahu"

Hrůzou mi zatrnulo, rizikové těhotenství a takovýto přístup. No a pak doma otevřu noviny a s úžasem si přečtu, že v Podolí porodila paní Ivana Gottová dceru. Tak nevím - nevím kde to žijeme. Kdyby si zaplatila porod v soukromé porodnici neříkám nic, ale státní zařízení by mělo mít ke všem přístup stejný nebo ne?
 simona, 3děti 
  • 

Re: Já budu rodit cca za měsíc 

(22.8.2008 10:36:20)
ahoj, tak to jsi měla štěstí a buď za to ráda. já ač docházela do rizik. poradny tak mě stejně z Motola přesunuli (psala jsem výš), a podle doktorů v Boleslavi kam mě převezli zbytečně, ještě nějaký čas bych tam v klidu a bez zbytečných nervů které jsem pak měla vydržela.
 Muffinka+Ella06+Anna09 


mám podobnou zkušenost:-) 

(21.8.2008 23:14:09)
Hezký článek a jako bych ho psala já:-) První dcerku jsem rodila v Podolí (2006) kde se dalo zaregistrovat až do 17tt a i telefonicky, tak jsem si letos v červenci, to byl taky 10tt říkala, že mám ještě čas a jela jsem si naprosto jistá registrací suveréně do Podolí. Tam mě málem, ranilo, když mi řekli, že na leden už mě nevezmou, že mají plno!!!
hned jsem na netu hledala jiné porodnice ahlavně Bulovku a k mému překvapení jsem se na jejich stránkách dozvěděla to samé, byla jsem šílená, ale naštěstí se mi TP podle UTZ posunul o dva dny na 1.2.2008 (jinak jsem měla 30.1.) a tak mě v Podolí na únor ještě vzali!!! takže dva dny a bylo vše jinak.
jinak tvlj článek nebyl zbytečný, od gynekologa, jsem nevěděla taky vůbec nic a tohle jsem se dozvěděla až v Podolí na registraci, že je Praha plná všude.
Mám to do Prahy 70km ale stejně si přeji tam rodit znova, tady v okolí bych prostě nikam nešla:-( tak snad to stihnem dobře jako u první dcerky a druhé mimi se narodí taky v Podolí.
 Lucka a 2 deti 
  • 

Vzit musi.... 

(22.8.2008 7:24:27)
Ahoj, ja jsem to tedy vyresila tak, ze jsem do zavrene porodnice nevolala, proste jsem tam prijela jiz v takovem stadiu porodu, ze si me tam nechat museli. O pulnoci, sama taxikem a za 20 minut jsem porodila. A porod byl mimoradne lehky, vetsi cast jsem si prozila doma, rikaje si, že mam ještě času dosta a pak najednou to bylo tak rychle, že jsem se modlila, at neporodim v taxiku, zatimco planovany manzel musel doma zustat s rocni holcickou, nebot jsme ji uz nebyli schopni zajistit hlidani. A po porodu jsem celkem pobavene poslouchala hadku personalu, jak je možne, že tam ještě někoho pustili porodit, kdyz maj zavreno. A slo to bez holeni, klystyru a vetsi cast formalnich procedur (formularu) jsem vyplnila uz s miminkem v naruci. Jeste ted se tomu celemu musim usmivat. A na cele to moc rada vzpominam. L.
 Konipas 


Re: mám podobnou zkušenost:-) 

(23.8.2008 21:08:01)
Hmmm, já si taky v roce 2006 přečetla na netu, jak v Podolí registrují do 17. tt, v tom termínu jsem tam volala, řekli mi, že na říjen (termín jsem měla 24.) už mají plno a že mě zaregistrují na listopad, jestli chci. Já to odmítla, protože mi všechny ženy v rodině říkaly, že rodily tak o tři týdny dřív, tak jsem si zkrátka netroufla "naplánovat přenášení" (až zpětně mě napadlo, co kdybych to vzala a přijela opravdu v tom říjnu) :-) Registrovala jsem se k Apolináři, kde jsem měla zjištěno, že od 2. do 23. (? tuším, už si to nepamatuji přesně) října malují, vždy v jednom sále, takže péče byla zajištěna v tom druhém. Malá se pak skutečně přihlásila o 3 týdny dřív, tedy 1. 10. a na jízdu sanitkou vzpomínám dodnes, např. na debatu "Tak kam to bude?" (tohle byla skutečně slova, tuším, řidiče sanitky), protože já říkala "k Apolináři", oni na to, že tam neberou, já na to, že malují až od zítřka a že tam mám registraci, oni, že to zkusíme do Podolí, já na to, že tam mají taky plno, že tam mě nechtěli ani zaregistrovat, na základě jejich telefonátu mě ale přijali. Tak jsem měla jednak holčičku ani ne po 20 minutách od odjezdu od domu a jednak takový malý škodolibý pocit "nechtěli jste mě tu a máte to" :-)
 Zuzii 
  • 

Registrace 

(24.8.2008 11:50:07)
Taky jsem byla z té registrace paf. V Podolí prý už od 10tt! Co je to za logiku, vždyť je - bohužel - tolik potratů v prvním trimestru! A když člověk rodí předčasně? Nebo naopak přenáší? To je mu pak ta registrace celkem k ničemu, ne?

Já jsem tedy registrovaná u Apolináře, měla jsem se přihlásit v 16tt a když jsem to udělala, měli plno. V 15 tt bylo zase brzo :o))) Nakonec jsem se tam protlačila, ale ty nervíky...
 Jana 
  • 

Re: Registrace 

(26.8.2008 19:21:20)
ale představte si, že by registrovali např. od 20tt. To by pak těhule stály přes noc frontu na registraci, ne?! takhle to holt někdo ví a stihne a nebo neví a nestihne.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.