| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V mateřství jdu přirozenou cestou

 Celkem 63 názorů.
 Lea 
  • 

gratuluji 

(25.7.2008 9:54:53)
Krasne, moc obdivuji, ze jste dokazali vseho nechat, vypadnout z toho kolotoce, jit si za tim, co jste chteli, a byt stastni. Vyzaduje to vnitrni silu, odhodlani a stesti a to vy zrejme mate. At se vam dari!
 Insula 


bio je fajn, ale...... 

(25.7.2008 9:58:17)
Už jsem to tady psala mnohokrát. Bio potraviny (a další věci) jsou fajn, ale jsou drahé. :-( Takže naše rodina si je prostě nemůže dovolit. Navíc je tady u nás prostě problém koupit bio potraviny. Do nedávna to bylo nemožné. Dnes už se něco koupit dá, ale je to drahé. Navíc třeba bio maso jsem tady prostě nikdy neviděla.
Bohužel tu nikde v okolí není ani žádná Biofarma, kde by se dalo koupit lacině. Takže jsme prostě odkázáni na normální potraviny. Nějaké ovoce sice máme na zahradě nebo natrháme v lese, ale spoustu věcí prostě koupit musím a peněženka na bio nestačí. :-(
 Betina 


Re: bio je fajn, ale...... 

(25.7.2008 13:07:35)
- ano souhlas, taky nemáme moc možností bio potraviny obstarat a nemám ani ponětí, že existuje i
bio maso, to jsem četla poprvé
byli bychom i ochotní si připlatit, jak už jsem napsala, ale kde nakupovat?
 Ilca a kluci 6/06 


Re: bio je fajn, ale...... 

(25.7.2008 13:58:12)
Článek je moc fajn, Hanku Zemanovou mám moc ráda:-)

Bio maso mají např. v Bille a Tescu.
 Efka 


Re: bio je fajn, ale...... 

(25.7.2008 18:42:37)
Pokud Vam opravdu nevadi si priplatit, tak muzete nakupovat napriklad zde http://obchudek.biopotraviny.cz/. V pravidlech se doctete, ze si potraviny muzete nechat dovezt az domu kuryrni sluzbou.
 luthienka 


Re: bio je fajn, ale...... 

(25.7.2008 20:51:16)
Souhlasím s tím, že bio potraviny jsou drahé. ALe naštěstí mám "vlastní " biozeleninu a ovoce ze zahrádky. Takže se snažím kupovat biomaso. Pro 4 lidi mi ale například stačí 2 kuřecí stehna. A dost často mi ještě zbyde jedna porce na večeři:-) NArozdíl od mojí tchýně, která pro jednoho člověka počítá celou čtvrtku kuřete, jeden obrovký řízek, čtvrkilový plátek hovězího,...
 Kopretin@ 


Pozdrav  

(25.7.2008 10:41:28)
Hanko,
ráda čtu Vaše články v Apetitu a už teď se těším na druhou knihu.
Gratuluji k narození miminka a přeji Vám oběma mnoho zdraví a štěstí.

Miluju BIO,ale jak už tady bylo řečeno,ne vše si mohu dovolit.
Ale naše spíž je částečně BIO,děti kojené stejně jak Vaše holčička ( apak ještě hodně dlouho :o) )
Něco málo oblečení z bio bavlny,plenečky látkové jsou skvělé....prostě článek jsem zhltla a jsem z něj dobře naladěná :o)

Děkuji
 culkaa 


krásné 

(25.7.2008 10:58:24)
Moc děkuji za krásný rozhovor a Hance Zemanové přeji, at to jde stále tak výborně!
Já sice taky jako ostatní pisatelky nejím pouze bio, ale určitě se snažíme s přítelem nad naší stravou přemýšlet a myslím, že každý krůček tímto směrem je dobrý. Taky se chceme odstěhovat z Prahy (my jsme tady jen dočasně, vrátíme se do Beskyd) a naším snem je mít Kozí lázně. Třeba bude cesta dlouhá, ale sen je to krásný....
Všem nadšeným přeji trpělivost a víru!
 Blanka 
  • 

Pohoda 

(25.7.2008 11:20:19)
Ta z Vás přímo vyzařuje, Natálka má prima rodiče. Moc Vám fandíme. Z Vašeho sortimentu pekárny nám chutnají "Motýlci" - jsou to jedny z mála sušenek, které při polyvalentní potrav. alergii můžeme, takže díky.
 Tvoje horší já 


Apetit a bio potraviny 

(25.7.2008 11:27:24)
Časopis Apetit jsem měla velmi ráda a jsem předplatitelkou.
Bohužel mám v poslední době pocit, že směřuje někam, kam se za ním vydávat nebudu a ani nemůžu.
V poslední době jsou popisované postupy a hlavně používané suroviny stále exotičtější a dražší. A to si nemůžu dovolit ani časově ani finančně.
Krom toho mám pocit, že bych páchala jeden ze smrtelných hříchů - hřích obžerství.;)

Pokud jde o prudký příklon k biopotravinám - sice je nekupuji a asi bych si je nemohla dovolit, ale vzhledem k tomu, že pěstujeme spoustu potravin na vlastní zahrádce, v tomto směru problém nemám.
 Martina R., 2 kluci 
  • 

první příkrm :-) 

(25.7.2008 12:49:33)
Pěkný článek, je vidět, že paní Zemanová to má v hlavě srovnané a je pohodová ženská.

Jen mě pobavila část o příkrmech. Kdybychom u staršího syna čekali na 1. zoubek, tak by chudák měl být kojený až do 15-ti měsíců :-)

MR
 zrušenina 


Re: první příkrm :-) 

(25.7.2008 13:55:41)
U nás bych zas syna musela začít přikrmovat v necelých třech měsících :-D:-D
Jinak rozhovor pěkný a závidím odvahu a odhodlání změnit životní styl :-)
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: první příkrm :-) 

(25.7.2008 14:50:11)
Krásný článek, děkuji.

Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo nespěchá s příkrmy, protože "kojení je tak pohodlné" a příjemné pro maminku a dítě. Samo kdyby dítě neprospívalo nebo plakalo tak to je jiná.
 Jíťa 
  • 

BIO neprožívám 

(25.7.2008 16:38:15)
Nikdy jsem nijak zvlášť neřešila kvalitu potravin, které jsem kupovala. Vždycky pro mě bylo důležité, aby nám hlavně chutnaly. Až teprve nedávno, když jsem začala přikrmovat malýho a začala zkoumat etikety, zjišťuju, že většina toho, co normálně kupujeme - jestli bio to netuším, protože na žádném z těch výrobků není nálepka BIO. O pár Bio-potravinách mi příbuzní a přátelé řekli a jsou to ty samé co kupuju normálně, aniž bych se nějak zaměřovala na vyhledávání Bio.
 Jíťa 
  • 

Kousek mi vypadl 

(25.7.2008 16:42:27)
většina toho, co normálně kupujeme je dostatečně kvalitní bez zbytečné chemie (až na nějaké konzervanty, ale ty dávám i doma, když zavařuju svoje vlastní bio-okurky, bio-kompoty nebo bio-marmelády).
 Tvoje horší já 


Re: Kousek mi vypadl 

(25.7.2008 19:06:56)
Do kompotů, marmelád ani okurek nic nepřidávám. Není to potřeba, myslím. Nijak zvlášť se nám věci nekazí. Je třeba tam dát dost cukru, popřípadě octa a soli a hlavně správně zavařit. Tchýně používá sorban či co a diví se, že já to nedávám.
 Shayla a 3 kluci 


Re: Kousek mi vypadl 

(25.7.2008 21:52:16)
Ovoce se dá zavářet i bez cukru jen se špetkou soli... Ale musí to být opravdu sladké a zralé ovoce.
 gatto 
  • 

Bio maso :-??? 

(26.7.2008 19:26:40)
Tomu zvireti, ktere odvedou na porazku, ktere cele vystrasene stoji radu na smrt a slysi kricet ostatni pred sebou a ktere nakonec nelitostne podriznou, tomu je uplne jedno, jestli je bio nebo nebio.
Je tam zcela neomluvitelna krutost k zivemu tvorovi, ktery se od nas od lidi v nicem moc nelisi. A zvlast se nelisi od nasich deti, ktere jsou na tom jako ta zvirata - nevinna a odkazana na nas na dospele a "uvedomele" lidi.
Nevidim nic vyspeleho uz vubec na nazorech typu "a burtika si taky klidne dam" (ci "do obycejne restaurace si taky zajdu";), aby se nekdo zalibil i obycejnych masam lidi "z dola"... Tim hur, krome smrti se takto "osvicena" osoba podili i na celozivotni utrpeni zvirat ve velkochovech. Chapu, ze nekdo vubec nevi, jak to tam chodi a mysli si, ze se zvirata maji fajn (pricemz pravda je nekde jinde, staci hledat na internetu)... ale zvlast zakladatelka pro-bia by mela moc dobre vedet, cim vsim musi zviratka z burtu a z rizku v restauraci projit. Proto si nemyslim, ze by takova osoba byla zcela uvedomela a vyspela.
Ale cemu se divit, takto premysli naprosta vetsina lidi. Kdyz se utrpeni netyka me a moji rodiny, tak me to nemusi zajimat. A tento pristup neni jen vuci "nemecennym" zviratum, ale i k lidem, napr. uprchlikum, nebo asiatum apod. Nechci tady jen pani Hanku kritizovat, urcite dela spoustu pozitivnich veci, ale tento clanek vyznel az moc medove az moc k "nasledovani" a pritom tu je i sobectvi a egoismus, i kdyz ne na prvni pohled patrny.
 Qwena 


Re: Bio maso :-??? 

(26.7.2008 20:53:21)
Podle mě to není špatný článek a co se týká masa at už bio,nebo ne,to se máme vracet k loupání oříšků a trhání kořínků?Jednou jsme všežravci,tak si hold dáváme i to maso.
 Sima + 2 
  • 

Pro všechny, co nejí nic, co má oči. 

(27.7.2008 9:54:38)
Kdo má právo rozhodnout, že rostlinu bolí vytržení z kořenů méně než zvíře podříznutí? Je to jen o podobnosti člověka a zvířat, a to se mi zdá trochu málo na odsouzení velké části lidské populace - zvířata jsou nám podobnější než rostliny, tak jsme usoudili, že jsou to bytosti citlivější, nadřazenější rostlinám, tudíž hodné "ochrany". Zaslepený je ten, kdo hovoří o utrpení zvířat ve velkochovech, že žijí v nepřirozených podmínkách a zcela souhlasí s osetím lánů jednou plodinou a vůbec mu nepřijde na mysl, že také pro rostliny to je zcela nepřirozené a příroda by to tak nikdy nezařídila. Zamysleme se nad svým jednostranným uvažováním všichni. To, že neumíme změřit, či si nedokážeme představit a vcítit se do utrpení rostliny, neznamená, že neexistuje. Pro zachování našeho života však jíst musíme, příroda to tak zařídila, abychom pro zachování rovnováhy konzumovali živou potravu (přesněji - ne v pokročilém rozkladném procesu, kterou už nedokážeme účinně trávit) z říše živočišné i rostlinné (žaludek máme na oboje, pokud ne, neměli bychom v žaludku enzymy, které by dokázaly živočišnou bílkovinu štěpit a naopak bychom měli enzymy schopné rozkládat vlákninu). Pokud by příroda chtěla, mohla z nás klidně udělat karnivora (ty co se živí tlející hmotou) a pak bychom se tu dohadovali, že je v pořádku jíst shnilou kedlubnu, ale hanebné pustit se do přejetého ježka v příkopu.
Víte, že gepard může jíst maso kořisti jen 20 min po jejím ulovení, pak už ho není schopen strávit. Má to blbý, co? Proč se nenaučí jíst starší maso, nebo co kdyby se dal rovnou na kořínky? Pak bychom se v televizi nemuseli dívat na chudinku gazelu, kterak skonala se spárech šelmy.

Jinak pro všechny rejpaly - s článkem to nemá společeného nic. Líbil se mi.
 Simísek 
  • 

Re: Pro všechny, co nejí nic, co má oči. 

(27.7.2008 11:10:29)
Příroda z nás udělala všežravce. Zjednodušeně to znamená, že bysme měli jíst to co jsme schopný sami ulovit ( bez použití nastrojů) a najít.

Pokud si schopná rukama zabít krávu, tak si ji s klidným svědomým dej k obědu. Pokud to nedokážeš, tak na to tvoje tělo není dělaný a určitě hovězí neumí zpracovat.

Většinou neodepisuji, ale tvůj názor mě dost pobavil.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Pro všechny, co nejí nic, co má oči. 

(27.7.2008 12:31:20)
Booooooože, to je nesmysl. Takže podle tebe by ten druh červenek na Galapágách, co si hmyz ze stromů vydloubává pomocí trnů, měl chcípnout hlady, protože nástroje přeci nesmějí použít. ~j~
 Lizzie 


Re: Pro všechny, co nejí nic, co má oči. 

(27.7.2008 18:44:33)
Na vsích se běžně zabíjí králík tak, že se klepne za uši (rukama..), kachnám se taky otočilo krkem...o.k., člověk je všežravec.
U větších druhů zvířat hraje v neprospěch člověk velikost - krávu vlastníma rukama člověk nepřepere.
Člověk je všežravec - kdo chce být vegetariánem, ať jím je, nicméně výpady gatto jsou extrémní a ujeté. Svým způsobem nedělá dobrou vizitku vegetariánům, kteří si ze svého způsobu života nedělejí image a prostředek k urážení a ponižování kdekoho...
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Pro všechny, co nejí nic, co má oči. 

(27.7.2008 20:46:42)
Aha. Takže na to lze říct jediné - až si někdy budeš chtít dát bramboru, řepu, rýži, cokoliv - seber se a jdi si ji vykopat. Protože jestliže si ji nebudeš umět vlastníma rukama vyhrabat, k životu ji nepotřebuješ.
 Qwena 


Re: Pro všechny, co nejí nic, co má oči. 

(27.7.2008 22:20:24)
No podle tvého stupidního názoru už by muselo vymřít i několik druhů opic.I oni totiž umí používat nástroje aby se dostali k potravě.Takže na malé zvíře(králík,kachna,slepice atd)klidně jen rukama,na větší(prase,kráva)si nějaký ten nástroj klidně vezmu.
 Qwena 


Re: Pro všechny, co nejí nic, co má oči. 

(27.7.2008 22:26:45)
Byla jsi někdy na vesnici?Vždyt tam se běžně malá zvířata zabíjejí rukou (králík,slepice atd)A co se týká nástrojů tak ty si na shánění potravy umí vyrobit i opice,takže proč né člověk?
 gatto 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 11:04:28)
"Podle mě to není špatný článek a co se týká masa at už bio,nebo ne,to se máme vracet k loupání oříšků a trhání kořínků?Jednou jsme všežravci,tak si hold dáváme i to maso."

A ty orisky a korinky (mrkev, celer apod.) nejis? Ono se ale zda, ze nejde o nejake vraceni se, ale o evoluci kupredu. Protoze respektovat pravo na zivot u bytosti, ktere citi a trpi jako my, je evoluce nikoliv krok zpet. A to vubec nechci mluvit o pozitivnim dopadu jak na lidske zdravi, tak na nasi planetu...

A o tom vseravectvi? Jsme vsezravci, takze si muzete VYBRAT, co budeme jist (i kdyz nektere potraviny jsou presto pro cloveka skodlive)... Kdyz se tak zamyslis nad sebou, tak jsi skutecne vsezravec, jis uplne vsechno, nebo jis jenom to, co te naucili tvoji rodice? Odpovedet si muzu sama. Pochybuji, ze sbiras hmyz, housenky, hlemyzde a zaby a pripravujes z toho sve rodine obed. Pritom nikdo nemuze pochybovat, ze ze zdravotniho hlediska by to bylo mnohem zdravejsi nez veprove z velkochovu. To jenom dokazuje, ze ti, co se ohaneji svym "vsezravectvim" ve skutecnosti chteji obhajovat svuj zvyk, tradici bez nejakeho racionalniho duvodu. Kdybys byla odmalicka vedena k tomu, ze mrtva zvirata se neji, ze je potreba je respektovat a chranit, pochybuji, ze bys mela dnes tentyz nazor.

Zalezi pouze na vychovu, proto ja osobne jsem se rozhodla sveho syna ke krutosti nevest (i kdyz spousta lidi to nechape) a podporovat v nem citlivost vuci zviratum.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Vegetarián je dneska IN 

(28.7.2008 7:52:56)
Já byl odmalička vedený k tomu, že mrtvá zvířata se jí, ale nesmí se jíst živá (těm by to dost vadilo). Navíc si nemyslím, že třeba taková mrkev je nějak extra nadšená z toho že ji vyrvu ze záhonu a zdlábnu bez usmrcení zaživa - jenomže mrkev při tom neřve bolestí, tak to vegetariány netrápí (a mne taky ne). Každý organismus žije na ůkor jiného organismu - tak je to holt zařízený a já to měnit nehodlám. To by se tu za chvíli mohli vyskytnout exoti, co se rozhodnou neubližovat žádnýmu živýmu organismu a začali se cpát stavebním odpadem a sutí.
Málokdy se vegetariánem stane člověk, který musí přes den vyvíjet skutečnou fyzickou aktivitu - vesměs je to móda lidí s malým energetickým výdajem. Pokud pak musí začít z nějakých důvodů skutečně makat - tak je to přejde a začnou jíst opět to, co tělo k provozu potřebuje (viz např. Lucka Vondráčková).
Zvířata nezabíjím pro radost, ale kvůli jídlu (to samý i zeleninu). Buď já, nebo oni. Prasata by mne taky klidně sežraly (pokud by měly příležitost) i když by mohly žrát brambory a šrot.
 10.5Libik12 


Re: Vegetarián je dneska IN 

(28.7.2008 9:22:58)
Pokud někdo jí řízky a potřebuje ke svému svědomí takto žvanit o banálnosti zabíjení a krutého chovu zvířat, je slaboch.
Frajer je ten, kdo řekne: "Mně to zkrátka chutná"
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Vegetarián je dneska IN 

(28.7.2008 11:10:42)
No kdyby mi to nechutnalo, tak to nejím - to je snad logický. Já to jen psal ve stejným stylu jako to fanatický vnucování vegetariánství lidem, kteří o to nestojí (myslím tím i mne). Neuznávám střílení jelenů pro trofej a jim podobný aktivity, ale zabití jatečního zvířete beru jako samozřejmost, přestože se na jatka nechodím kochat.
Já maso jím protože ho k životu potřebuju (samotnýho lupení se opravdu nenajím a když jsem hladový, bývám dost vzteklý) - o tom, že mi chutná jsem snad psát nemusel.
Nemusím se obhajovat proč se cpu masem - je mi totiž celkem jedno, co si o mně jiní kvůli tomu myslí. Jenže já vegetariána mýma masožravýma názorama nenutím jíst maso, tak nevím proč se do masožravců naváží militantní vegetariáni a pomalu by nás křižovali. Ať si klidně na zimu k jídlu suší seno, mně je to jedno a nebudu jim bránit, ale ať jsou zase v klidu pokud já naskladňuju mrazák.
Proto jsem napsal ten příspěvek v jejich řeči - jen jsem tam prohodil zeleninu za maso a naopak. A najednou to vypadá, že já mám černý svědomí z toho, že jím maso. Proč to tedy nevypadá stejně i u vegetariánského názoru - proč nenařkne vegetariána nikdo z pokrytectví a netvrdí, že těma květnatýma kecama jen maskuje svý černý svědomí z toho, že jí jen zeleninu? Nemůže to sáhodlouhý obhajování stejně tak frajersky zkrátit na to: "Vy si jezte si co chcete, ale já budu jíst jen zeleninu, protože mně to prostě chutná!" ???
Nebo se bere dvojí metr? Masožravci a všežravci nejste v módě, tak mlčte a Býložravci vy mluvte ať se ostatní nedostanou ke slovu.
Ten můj předešlý příspěvek byl jen pomyslný "protiútok vlastní zbraní" - nehledejte v tom nikdo nějakou hlubší myšlenku. Jezte co Vám chutná, raději ani moc neřešte jak to vzniklo a nenechte si do toho od nikoho (kromě doktorů) kecat. Pak už někdy totiž vznikají uměle vytvořené fámy jen pro větší zisky obchodníků a uměle vytvořené nové potraviny - dělal jsem v potravinářství a žasnul jsem jak se z obyčejného běžného chleba lacino stane nový zdravý tmavý chléb (s cenou ovšem krapet jinou) a jaký úspěch tento " úplně nový" chléb najednou má u zákazníků (i přes tu cenu - ale reklama a strašení lidí nemocema dělá divy).
Nenavážím se do Bio potravin, ale ještě mi třetí ruka na zádech z nebezbečných jedovatých obyčejných jídel nenarostla a já si to nezdravé stravování kompenzuji zase třeba tím, že celodenně nedýchám městský vzduch.
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 0:10:16)
Já osobně kupuju biomasu z jednoho prostého důvodu - zvířátka z biofarem jsou taky zabíjena, ano, ale s jatky se to absolutně nedá srovnávat. Nežijí ve stísněných podmínkách, nejsou vystavena stresovým situacím, nepřevážejí se stovky kilometrů v dobytčích vozech, nejsou zabíjena naprosto nehumánním způsobem. Takže zvířeti by eventuálně jedno nebylo, je-li bio nebo ne. Bio znamená mimo jiné i lepší prostředí, ve kterém zvířata žijí a lepší způsob, jakým je s nimi nakládáno.
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 0:12:22)
A vím, o čem mluvím - byla jsem na několika biofarmách a je to úplně o něčem jiném.
 Cindule - 1 ještěrka (20 m) 
  • 

Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 0:46:31)
už jsem se chtěla divit, že by se gatto neozvala :-)
 gatto 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 10:55:40)
:-*
Proc ne, treba se nekdo nad sebou zamysli, ne?
 ZuziP 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 19:35:33)
Vies, ak chces niekoho dostat k tomu, aby sa pozrel na vec tvojimi ocami (lebo az potom je schopny pochopit a mozno aj prijat tvoju pravdu), to sa proste da dokazat tym, ze to budes ty, ktora ako prva pozrie na vec ocami druheho.. Ale utoky tvojho stylu k tomu maju na hony daleko. Ludia proste nemaju po nich ochotu najst v tom pravdu. Smola.
 gatto 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 10:55:02)
"Já osobně kupuju biomasu z jednoho prostého důvodu - zvířátka z biofarem jsou taky zabíjena, ano, ale s jatky se to absolutně nedá srovnávat. Nežijí ve stísněných podmínkách, nejsou vystavena stresovým situacím, nepřevážejí se stovky kilometrů v dobytčích vozech, nejsou zabíjena naprosto nehumánním způsobem. Takže zvířeti by eventuálně jedno nebylo, je-li bio nebo ne. Bio znamená mimo jiné i lepší prostředí, ve kterém zvířata žijí a lepší způsob, jakým je s nimi nakládáno."

Bohuzel jsi asi velmi spatne informovana. Zvirata z biofarem se nejen s jatky srovnavat daji, ale konci na NAPROSTO STEJNYCH JATKACH. Postup pri zabijeni je rovnez stejny. Ano, neziji ve stisnenych podminkach, ale i tak lze o "prirozenosti" jen tezko mluvit. Stresovou situaci prozivaji stejne jako zvirata z velkochovu, neexistuje zadny bio prevoz na jatka. Prevoz na jatka je totozny. Naopak bych rekla, ze zvirata trpi jeste vic, protoze je velmi malo bio certifikovanych jatek, takze se musi obecne prevazet mnohem dal nez "ne-bio" zvirata. A jak je preprava pro ne stresujici (hluk, casto absence vody, preprava za jakehokoli pocasi), to je zname. S bio zviraty nemusi byt rozhodne lepe zachazeno, jsou pripady z CR, kdy byla zvirata nalezena v zubozenem stavu, pozirala se navzajem. Jsou zabijena stejne nehumannim zpusobem jako ostatni zvirata (viz internet), mimochodem co je na jakemkoliv zabijeni humanniho? I clovek se da zabit humannim zpusobem? Podle me na zabijeni bez duvodu neni cokoliv humanniho.
Urcite se da rict, ze bio je alternativa, je to mensi zlo, protoze zvire netrpi cely svuj zivot. Ale porad je to zlo. Taky jsem nejdriv kupovala obycejne mleko, pak jsem presla na bio a nakonec jsem se zivocisneho mleka vzdala uplne, protoze clovek ho konzumovat nemusi a utrpeni zvirat neni jakkoli omluvitelne. Da se koupit ryzove, sojove mleko, nehlede na zdravotni aspekt, ktery je taky pozitivni.
Co se tyce biofarem, moje osobni zkusenost s ceske farmy na bio-hovezi, kravicky se maji nadherne, to jo. Pan ale pri vykladu o chovu zminil, ze toto maso nekonci na ceskem trhu a ze pro kravy vzdy prijede kamion a prevazi je do Francie na jatka. Takze asi tak...
Mimochodem jsem nedavno v jedne diskuzi cetla nasledujici a bylo to tak skvele napsane, ze se s vami o to podelim:

Proc jsem vegan?
Protoze povazuji zvirata za sve bratry.
Nikdy bych nesnedl sveho bratra Jakuba jen proto, ze mi chutna jeho maso.
Ani bych nezneuzival svoji sestrenici a nenechal ji otehotnet jen proto, abych mohl pit jeji mleko.
Ani bych nestahl z kuze svoji mamu, abych se oblekl, i kdyby jeji kuze byla sebemekcci.
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 19:12:42)
Mým dotaz, gatto, kolik máš dětí?
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 20:34:20)
Věř mi, že špatně informovaná nejsem. Na biofarmě jsem byla "na návštěvě" a dva příbuzní tam pracují (schválně neříkám na které), takže vím moc dobře, jak to chodí. Vím, že vegetariány, kteří nesní maso svého bratra, nepředělám ani nepřesvědčím, ale necucám si ty informace z prstu.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Při dojení kráva trpí??? 

(28.7.2008 8:17:57)
A odkud pochází biohnůj na vaše biorostlinky - přece by jste nenutili svého bratra aby.... Nebo chodíte sbírat srnčí bobky do lesa?
A musím synka poučit, že dojení krávu bolí (to jsem dosud opravdu netušil).
Když už tady chcete propagovat tenhle styl života, tak alespoň pořádně a bez trhlin. Ono totiž bez utrpení buvolů by rýže taky nevyrostla a celkově vzato dost silně pochybuji, že by bylo možno vůbec něco vypěstovat bez zneužití a utrpení jiných živočichů - víte kolik zahyne při orání žížal, myší, krtků apod.?
 Lizzie 


Řetězec 

(28.7.2008 9:45:51)
Ahoj,

jsem houby zemědělec, ale pokud krávu včas nepodojí nedostane dokonce zánět nebo něco podobného?
K masu a jídlu - já to beru jako potravinový řetězec. I zvířata žerou maso ,,slabších" - průšvih je ten, že člověk přešel ke stylu chovu a zabíjení, které je dost kruté (slepice v miniaturních kotcích, jatka apod.). A i v tom vidím smysl BIA, byť zatím ho sama nekupuji - zvířata mají jednak lepší podmínky - a tím pádem je i kvalita masa lepší.
 Lizzie 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 9:23:36)
Gatto, ty jsi ještě neobjevila ultraveganství?...nejíst nic, co vrhá stín?:O)
 gatto 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 10:56:38)
Jo, to bylo ve Simpsnech, vegan 4. stupne, ha ha...
 Cindule -1 ještěrka (20 m) 
  • 

Re: Bio maso :-??? 

(28.7.2008 0:16:15)
Dobrý, Lizzie :-)
Tleskám :-)
 10.5Libik12 


Re: Bio maso :-??? 

(27.7.2008 23:42:26)
Gatto,
biochovy jsou velkou výhrou pro zvířata. Ony na rozdíl od tebe vnímají čas jinak, nežijou ve strachu, že umřou. Divím se opakovaně, že máš potřebu hanit tento dobrý trend způsobem, že na*ereš masožravce idiotským srovnáváním skotu a dětí.

Já kupuju bio maso pro masožravou část rodiny právě z toho důvodu, že za cenou je jiný životní komfort krav a vepřů, nějaký čarování se zdravím mě v tomto ohledu nezajímá.

 Cindule - 1 ještěrka (20 m) 
  • 

Re: Bio maso :-??? 

(28.7.2008 0:19:51)
Viděla jsem kdysi zajímavou porážku krávy. Pan řezník se nejdříve za kravičku pomodlil, požádal ji v modlitbě o odpuštění. Jednou ranu ji zabil a vůbec to nevypadalo, že by kravička byla stresovaná, že by se jakkoli bránila atd. To mně přijde jako krásný a humánní přístup pro nás všežravce.
 10.5Libik12 


Re: Bio maso :-??? 

(28.7.2008 0:29:27)
Cindule, já s tebou souhlasím, rp. nepopřu, že domestikovaná zvířata jsou pro to, aby z nich byl užitek, nicméně napadla mě při tom rituální poprava milenců z filmu Anna a král. To taky vypadalo humánně
v kontextu s danou kulturou.

Ideální by fakt bylo, abychom se od masožravectví odpoutali,protože maso je ve své podstatě hnusné a nezdravé, jeho nadspodřeba způsobuje ozonovou díru neb jak proběhlo televizemi, jatečný skot v nepřiměřeném množství také nepřiměřeně prdí. Ale když už, nechť tedy biochovy a modlící se řezníci.

Mmch., zrovna v pátek jsem pila s jedním řezníkem, který kompenzuje své řemeslo psaním naivní poezie a po čtvrtém pivu kvílí, že není žádný zabiják. (technicky není, on vyrábí klobásy)
 Cindule - 1 ještěrka (20 m) 
  • 

Re: Bio maso :-??? 

(28.7.2008 15:04:06)
No myslím, že se od masožravectví jen tak neodpoutáme. A přiznám se, že i já ho mám ráda. Pravda, nemusí být každý den, ale párkrát do týdne ano. Rozhodně nejsem zastánce ani vegetariánů ani veganů ani fruktariánů a ani čichavců. Nevadí mi, pokud jim nevadím já, ale nechci, aby se mě někteří z nich za každou cenu pokoušeli předělat na nemasožravce.
Jen mi přijde poněkud legrační tvrzení, že ozonová díra se rozšiřuje proto, že skot více prdí. To by také jednou mohlo skončit porážkami lidí, kteří také prdí, aby se - nedej bože - kvůli nim ozonová díra nezvětšila. Řekla bych, že alespoň výjimečně prdí každý člověk. Ledaže bychom také přestali jíst nadýmavou zeleninu, luštěniny apod. :-)
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Bio maso :-??? 

(28.7.2008 16:07:58)
No, byla by to asi velká sranda, kdyby po omezení chovu hovězího dobytka přišli na řadu vegetariáni - kdoví kolik metanu z rostlin vyprodukují. Třeba pak bude časem povolen jen omezený počet vegetariánů na populaci kvůli ozonové díře.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Bio maso :-??? 

(28.7.2008 18:41:52)
No jen aby se ta ozónová díra nezvětšila po přechodu na vegetariánství díky enormnímu nárůstu spotřeby luštěnin!
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Ženy, které nemají mít děti? 

(28.7.2008 18:03:08)
Autorka říká, že má dvě kamarádky, které porodily a z nichž "Jedna předala dítě do péče tatínka...". Zároveň autorka klade otázku: " Proč musí mít taková žena děti?"

Tak by mě docela zajímalo, co to je předání dítěte do péče otce. Protože jestli to znamená, že na rodičovské či mateřské dovolené je tatínek, měla by následovat otázka, jestli musí mít děti muži, kteří po narození dítěte nepřestanou pracovat a předají dítě do péče matky.

Moc tomu nerozumím.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(29.7.2008 13:55:49)
Musím říci, že mě to taky lehce nadzvedlo,ostatně jako všechny podobné úvahy na téma "proč si ta či ona vůbec pořizovala dítě, když s ním nyní nechce 3 a více let stavět kostečky,dělat bábovičky,míchat biokašičky a ještě ho , považte ta hrůza, svěří do péče vlastnímu otci !"
 Markéta 
  • 

Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(30.7.2008 21:31:22)
nebo dokonce cas od casu babicce!!! hruza!!!
 Ladka 
  • 

Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(31.7.2008 21:54:39)
No, ono to nebylo čas od času, ale vždy v pracovních dnech. Příklady asi nebyly nejvhodnější (i když článek udává, že ty ženy samy s tím nejsou nadšené), ale i tak si myslím, že obecné vědomí společnosti zbytečně předpokládá, že každý má chtít partnera a rodinu.
Naopak si myslím, že existuje hromada lidí, kteří se pro partnerství a tím pádem rodičovství prostě nehodí. Fandím těm, kteří si to umí přiznat.
 ladka 
  • 

Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(1.8.2008 11:38:03)
"Musím říci, že mě to taky lehce nadzvedlo,ostatně jako všechny podobné úvahy na téma "proč si ta či ona vůbec pořizovala dítě, když s ním nyní nechce 3 a více let stavět kostečky,dělat bábovičky,míchat biokašičky a ještě ho , považte ta hrůza, svěří do péče vlastnímu otci !"
- to je poněkud vyhrocené. Autorce přeci očividně nejde o to, aby se matka věnovala pouze dítěti. Ona sama podniká, takže asi není u dítěte 24 hod denně. Ale říká, že ani ty ženy nejsou spokojené s tím, co to znamená mít dítě.


Ale pokud někdo dá na celý týden dítko k babičce (myšleno trvale, ne jen na prázdniny), pak opravdu nechápu, proč jej má. Spíše bych chápala, že si do domu pořídí hospodyni a chůvu, které zvládnou základní věci kolem domácnosti a dítěte, a pak sám se mu může věnovat alespoň po chvílích přes den, když zrovna není v práci.
 Eliska 
  • 

Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(31.7.2008 22:40:21)
Myslim, ze je prirozene pro dite byt od narozeni s matkou. Bohuzel nase degenerovana spolecnost zapomina kde ma kdo sve misto. Opravdu nechapu zenske - a ze se s tim setkavam dost casto - ktere si neustale stezuji, ze jim manzel, ktery je zivi a travi cely den v praci, nepomaha s ditetem.
Nerikam, ze je neco spatneho na tom, kdyz je na materske dovolene tatinek, ostatne jsem si to sama na vlastni kuzi s manzelem zkusila, ale tohle vecne volani po rovnopravnosti a srovnanvani muzu a zen se mi jevi jako znak nasi spolecenske vykorenenosti a pomatenosti.
 MSteflova 


Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(1.8.2008 8:36:30)
Eliško, já jsem přesvědčená o tom, že by se i muž, který nás živí, měl zapojit v péči o dítě. Přítel je sice většinu pracovního týdne na služebkách, ale když je doma, tak pomáhá. Dceru koupe od té doby, co jsme ji přivezli z porodnice. Jdou spolu ven nebo blbnou na zahradě na klouzačce(kterou jí přítel postavil k narozeninám).A jsem ráda, protože na jejich vztahu je vidět, že jsou si blízcí a že jsou spolu rádi. Přítel přijede a ještě než stihne zavřít bránu, běží mu naše dvouletá dcera naproti a volá "tááátíííčkůůůů :-D".
Já tohle s otcem neměla. Byl to živitel a musel se vyspat po noční, že jo. Má matka na odpočinek nárok neměla, a to nás měla 3. Ovšem i to je znát. Otce jsem neviděla cca 14 let a funguji bez něj celkem normálně.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(1.8.2008 9:09:16)
Lassie, tvůj přístup mi je rozhodně bližší. Nejsem militantní feministka,co si představuje, že muž bude denně kmitat v zástěrce po kuchyni, ale zase takové to obdivné vzhlížení k pánu tvorstva a živiteli, to na mě tedy není.....
 MSteflova 


Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(1.8.2008 11:31:33)
No já vycházím z toho, že jsem měla už asi tak 9 zaměstnání a žádné mě nevyčerpávalo tak, jako válení se doma na mateřské :-)
Stále jsem to já, kdo se věnuje domácnosti asi tak z 80%, je to pochopitelné - doma trávím o dost více času, než přítel. A když je doma, dostane často na výběr - vykoupeš malou, nebo uklidíš kuchyň? On si většinou vybere to koupání, procházku, uspávání. A mně to tak vyhovuje. Pustím si muziku a šůruju a je to o dost větší pohoda, než to dělat s dítětem v náručí či za zadkem.
 Ledule 


Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(1.8.2008 13:22:03)
Taky to tak máme. Muž by se rozhodně do péče o dítě zapojit měl. Vždycky mu to vysvětlím tak, že si u toho uklízení ráda od prcků odpočinu. Vždyť moje práce doma není o nic podřadnější než ta jeho které se cca těch 8 hodin věnoval. Já jsem na mateřské v "práci" 24hodin denně. Ať si to páni tvorstva zkusí, jaké to je kojit 5x za noc dítě, když je venku vedro. Myslím, že by s tím brzy praštili.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Ženy, které nemají mít děti? 

(1.8.2008 12:26:08)
Eliško, já to beru tak, že by se muž se ženou vždy měli dohodnout na nějakém systému, který víceméně vyhovuji jim oběma a jejich dítěti(což teda není lehké). Takže pokud si dohodli, že muž bude živitel rodiny a žena obstará to ostatní a oběma to vyhovuje, proč ne. Pokud se ale dohodli, že žena bude doma a muž bude vydělávat peníze a taky se zapojovat do péče o dítě a domácnost a on to nedělá, nedivím se, že je žena nabroušená. A pokud je pro oba vyhovující, že do práce chodí žena a muž je doma s dítětem, je to podle mě OK.

Prostě pokud si žena myslí, že její pravé místo je doma u dítěte a u plotny a že není možné od živitele očekávat nic jiného než živení, já jí to neberu a přeju jí spokojenost. A doufám, že taková žena se stejně tak dokáže podívat na ženskou, která se ke spokojenosti své i celé rodiny dopracuje trochu jiným způsobem.

V žádném případě nechci nikomu vnucovat svoje názory na správné fungování rodiny, protože jediný pro všechny vyhovující model neexistuje.
 Veveruše 


Neúplné informace o porodech doma 

(1.8.2008 22:24:10)
Takovéto neúplné dramatické informace o porodech doma mi docela vadí. Jsem ve 40. týdnu těhotenství a na porod doma se připravuji (stejně jako na případný porod v porodnici), i když trochu obavy mám (mám bohužel nejvíc obavy z porodu jako takového, přestože, nebo spíš právě protože budu druhorodička:-( To miminko, které zemřelo, snad zemřelo na následky domácího porodu? Nebo bylo do nemocnice převezeno pozdě? Byla matka dítěte pod kontrolou porodní asistentky (která zajišťuje po porodu i prohlídku dítěte), anebo rodila sama či jen s dulou? Byla prostě vůbec mezi smrtí miminka a způsobem porodu, resp. tím, že nestrávilo standartní 3-4 dny v porodnici, jakákoliv souvislost?
A naopak - nechci se tím tedy paní Hany Zemanové, která je mi z článku jinak velmi sympatická, nijak dotknout, ani zpochybňovat způsob jejího porodu - netušila jsem, že natažená ručička při naléhání hlavičkou je důvodem pro císařský řez, a to mám toho myslím o porodech načteno docela dost.
 Beruška9 


Re: Neúplné informace o porodech doma 

(1.8.2008 22:29:37)
Veveruše, přeji Ti hodně pohodový porod a spoustu pozitivní porodní energie, ať porodíš kdekoliv.

Informace o nepovedeném porodu jsou v článku zmanipulované. Přesně jak píšeš, jenom ručka dítěte před hlavičkou není obvyklá indikace k CS. Přijde mi, že si paní Zemanová chce nějak nevědomě ospravedlnit svůj nepovedený plán k přirozenému porodu a proto se sama takto zastrašuje, bohužel tím zastrašuje i některé čtenáře a hlavně dává argument nepříznivcům přirozených domácích porodů...

měj se hezky a napiš na PD, jak jsi nakonec porodila, držím palce...R^
 Luciana0 


Re: Neúplné informace o porodech doma 

(15.8.2008 14:11:14)
Zrovna včera jsme se bavili s manželem o porodech doma. Jsem PRO přirozené porody, neznám většího "fanatika" ve svým okolí než jsem já,rodit doma musí být baječný, ale zkrátka nikdy nikdo neví, co se může přihodit, já rodila v Kadani,kde je tak příjemné a přirozené prostředí a ani si nechci představit,co by se dělo,kdybych rodila doma. Přinejmenším bych vykrvácela, s tím se prostě počítat nedá nikdy a nikdy bych porod doma nedoporučovala ani nepropagovala. Ale ten kdo se proto rozhodl, tomu držím palce, ať vše proběhne jak má!

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.