| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co dělám pro to, aby z Míši nebyl alergik

 Celkem 188 názorů.
 Insula 


genetika 

(16.7.2008 8:51:00)
Zajímalo by mě, jak je to z genetického hlediska. Kdybyste viděli, na čem "vyrostla" moje nevlastní sestra, tak byste zírali. Její matka těžká kuřačka a alkoholička, která v těhotenství téměř nic jiného nedělala (jíst jsem jí viděla málokdy) a přitom sestra měla dvakrát v životě chřipku a to je vše (neštovice nepočítám). A o stravě po jejím narození by se také dalo povídat hodiny a hodiny a možná byste mi to ani neuvěřili. Myslím, že to, že její matka kojila jen krátkou chvíli bylo pro ní spíš požehnání. No, je zdravá jako řepa. Stejně tak její matka!!! Myslím, že tady sehrála obrovskou roli genetika, jinak si to neumím vysvětlit.
 Zdislava a kluci 


Re: genetika 

(16.7.2008 9:05:32)
pridavam se s genetikou, manzel je alergik a tak jsem schanela vsechny mozne i nemozne info a zaver? pokud ma byt dite alergice,tak bude a nic v tom nezabrani, daji se zmirnit priznaky kojenim,dietou,nepodavanim rizikovych potravin miminku,je dobre aby se dite potkalo s alergeny co nejdyl,hlavne az bude mit streva vyvinute aby mohlo tyhle potraviny zpracovat,ale pokud tam alergie je,tak tam je a muze se treba vyloupnout pozdeji.....ale souhlasim s potravinami co autorka clanku napsala.....oba kluci poznali rohlik (lepek) az v 15-ti mesicich a nic jim neuteklo :-D do te doby byli na ryzovem chlebu (polystyrenu) me chutnal taky,takze nebyl problem :-)
 Líza 


Re: genetika 

(16.7.2008 9:50:16)
Zdislavo, tak jak to podáváš, vypadá, že je to vlastně všecko jedno, protože se dají preventivními opatřeními "jen" mírnit příznaky, ale ono to jedno není.
Alergickou vlohu dítěti neupářeš, ale to, zda se projeví a v jaké míře, je fakt dané mimo jiné i působením prostředí. A mně není jedno, jestli moje dítě bude mít jen slabou sennou rýmu dva týdny v roce, nebo jestli bude mít dva astmatické záchvaty týdně celý rok.
Není mi jedno, jestli bude mít takovou formu alergie, která mu prakticky nebude omezovat život, nebo jestli bude mít něco fakt těžkého.
Alergické vlohy dítě nezbavíš, pokud je vloha silná, projevům alergie nezabráníš, ale jaké jsou ty projevy, to je strašně důležité.
Píšu to jako alergička a matka alergického dítěte.
Nechci vidět, jak by Verča vypadala, kdybych podlehla doporučením mé maminky ohledně pomeranče ve třech měsících, mé pediatričky ohledně UM dokonce v ne-HA úpravě v 6 týdnech... na ní bylo dokonce v kojeneckém věku vidět velmi přesně, jak ta opatření zabírají - pokud jsem něco porušila, osypala se. Pokud ne, vypadala jako naprosto zdravé dítě...
Potom si prošla obdobím astmatu, dneska dýchátka sice vlastní, ale na rozdíl od doby před pár lety je bere snad dva týdny v roce a možná dva měsíce za rok užívá Zyrtec - jinak je naprosto OK.
A jistě k tomu přispělo i to, že jsem se snažila nic jí "nepřidávat".
P.S. sterilní domácnost skutečně nemáme a nikdy jsme neměli ;), a bydlíme se psem. Na něj není alergická, to se testovalo pravidelně.
 fisperanda 


Re: genetika 

(16.7.2008 9:12:42)
Mně někdy připadne že je to takový naschvál. Že čím víc se rodiče starají o to, aby dítě bylo zdravý a dělají preventivní opatření před vším, tak se potom stane pravý opak. Ovšem nevím, jestli tak funguje zákon schválnosti, nebo to má opodstatnění, například že dítě žijící téměř ve sterilním prostředí se potom následně hůř pere s nemocema, tím pádem je furt nemocný.
 Bumbi&05,08,10 


Re: genetika 

(16.7.2008 10:39:40)
fisperando,
ona preventivní péče o dítě s dispozicemi k alergiím nebo AE (či obojímu) není o tom vytvořit sterilní prostředí.

Je o tom oddálit setkání s alergenem, aby si mezitím tělo stihlo vybudovat schopnou imunitu. Nezatěžovat tělo zbytečnou chemií v podobě dětské kosmetiky a jednorázových plen a v případě látkových je třeba dávat bacha na to, v čem pereš (to i u oblečení pro dítě - žádné aviváže, nic s enzymama, nic s parfémama > to vše může zvyšovat riziko projevu AE).

Já sama jsem alergik, mám astma i AE. Proto jsem se snažila dodržovat jednak lehkou antialergo dietu už v těhotenství (nenutila jsem se do pití mlíka, omezila jsem lepek) a to samé jsem pak dělala i při kojení. Můj prvotní důvod pro látkové plenky byl také prevence kvůli AE (navedla mě na ten nápad náhodou alergoložka, když jsem si tam byla v těhu pro stříkátko na astma) - bylo to dokonce tak silné, že jsem byla odhodlaná používat klasické čtvercovky (bo jsem tehdy netušila, že dneska už to jde i jinak).

Dítěti jsou 3 roky a zatím se zdá, že dobré. Má sice trochu citlivější kůži, takže má občas lišej, osypal se jednou jedinkrát v 1,5 roce - alergie na skořici (nekontrolovatelně požíral na návštěvách perníčky, protože už dosáhnul na stůl a nikoho to nenapadlo, že vyrážka je z perníčků, protože jich sní tolik... trvalo nám 14 dnů, než jsme to odhalili).

Bohužel se disopozice k astmatu projevuje i tak - záněty horních cest dýchacích jsou u něj častější, než je běžné. Letos v zimě měl 2x zápal plic...

U dalšího dítěte hodlám v nastoupeném směru pokračovat - dám si větší pozor na kosmetiku, to jsem u toho prvního tolik nevěděla.

Takže to fakt není o sterilním protředí, jde spíš o to, jak nezvyšovat genetickou zátěž zátěží prostředí.
 Janina 
  • 

Bumbi, pozor! 

(17.7.2008 11:34:33)
promiň, nechci tě vyděsit a je pravděpodobné, že jsi infekce dýchacích cest konzultovala s doktory - my jsme také rodina alergiků a ačkoli jsem se všemožnou prevencí snažila u dětí rozvoji alergie předejít, starší dcerka je astmatička - po zpětném rozboru s lékaři - vděčím za to zejména své pediatričce, která neviděla důvod k použití šetrného očkování apod...
Chtěla jsem tě jen upozornit, že dle mé alergoložky časté záněty dýchacích cest (nemluvě o zápalech plic!) mouhou ukazovat právě na astma, které se u malých dětí takto projevuje - sliznice jsou zkrátka předrážděné a náchylné k infekci - často je lepší, takové dítě léčit jako alergika (zvlášť pokud je dispozice v rodině), ačkoli v krvi se nemusí alergie prokázat. Moje Anička je ukázkový příklad - záněty ucha,rýmy, průdušky - podezření na zápal plic, záněty nosohltanu vše spíše virového původu. Alergie v krvi na plísně, ale citlivě reaguje na pyly, i když dle laboratoře na ně není alergická. U malých dětí to je zkrýtka ne zcela průkazné.
Jestli chce být někdo důsledný, pak doporučuji makrobiotiku a vynechat sladkosti - pokud žijete s alergikem v Praze, nemůžete ale čekat zázraky.
přeju hodně štěstí.
 Shayla a 3 kluci 


Re: Bumbi, pozor! 

(17.7.2008 20:37:56)
Jóó Janino, můžu se s jídlem snažit, jak chci, ale přesně jak píšeš, vzduch v Praze nepředělám, takže se obávám, že syn to astma časem mít bude, a já možná taky ;((
 Insula 


Re: genetika 

(16.7.2008 11:05:05)
Fisperando, taky mi to přijde jako naschvál. Kdo se stará (a nemusí to být nijak přehnané), tak sklízí jednu ránu za druhou a kdo se nestará, tak tam je to v pohodě. ¨
Když si vzpomenu, jak ona mnou zmiňovaná sestra běhala ve dvou letech bez jakéhokoliv dozoru u nás na autobusovém nádraží, kde je provoz jako hrom a nic se jí nestalo, tak je to zázrak (samozřejmě jí nic takového nepřeji). Nebo jak jí její matka nechala lézt v tom samém věku (možná jí ještě dva ani nebyly) po parapetu na okně (kde navíc měla přehozenou peřinu, takže nebylo vidět, kde je konec), tak je mi zle. Když jsem jí řekla, jestli se nebojí, že spadne, tak mi odpověděla, že si kdyžtak udělají jinou. A to bylo nejvyšší okno v baráku. Fuj. Ještě teď se mi chce zvracet. Ale to sem nepatří. ;((
 Simča 
  • 

Souhlas,jsou to geny 

(17.7.2008 20:34:09)
Naprostý souhlas, v rodině máme příbuznou alkoholičku,o nějaké kvalitní stravě pro ni ani pro děti nemluvě, a všichni jsou naprosto zdraví.Já lehký alergik jsem dodržovala se starší dcerou veškerá protialergická doporučení,snad jen to kojení nám nevyšlo,a dcera je ve svých třinácti letech pořád nemocná,alergik,astmatik,kožní problémy,chytí zkrátka kdeco.Podle mého i naší vynikajicí dr. jsou to špatně namíchané geny.
 First 
  • 

Re: genetika - a co psychika ;-) ?? 

(19.7.2008 21:49:00)
Doufam, ze si ted neobratim vsechny proti sobe....ale jen jako namet k zamysleni....zdrava jako ripa, protoze pravdepodobne se o ni maminka nijak zvlast nestarala a take nestrachovala....a mozna ani moc nekrmila...
Alergie i astma ( psychosomatickou pricinou astmatu je udajne uzkost anebo tisen ) mohou mit i " skryte " psychicke priciny o kterych se tolik nemluvi, zejmena proto, ze nejdou prokazat...vedecky..( take se diskutuje o souvislosti ockovani a vzniku alergie, resp. astmatu...ale to je zase jine tema )..jednou z techto pricin byva nekdy prehnana starostlivost, nekdy strach rodicu ( pochopitelne to myslime s detmi jen dobre ) alergie byva take oznacovana jako reakce - odpoved na agresi vnejsiho prostredi, ale tim opet, podivame-li se na to " nevedecky " muze byt psychicky aspekt ( napr "nuceni" ditete k necemu, o co samo nestoji...at se jedna o poslusnost atd...zdanlive pochopitelne mysleno dobre, ale CHCE to tak opravdu ten maly jedinec, casto jeste miminko ?)
" Alergie, co mi chces rici ?" pta se autorka knihy " Poslouchej sve telo, tveho nelepsiho pritele na Zemi " od Kanadanky Lise Burbeau, ale to uz tu kdysi zaznelo..
Pochopitelne to neni zadna legrace, potykat se s potravinovymi a jinymi alergiemi deti nebo jakehokoliv jedince, ale...vzhledem k tomu, ze je jich cim dal tim vice..(zivotni prostredi je takove jake je a tak jsme citlivejsi ) stoji mozna za to se na jejich priciny podivat i z jineho uhlu...alespon se nad tim clovek zamysli..
Ma dcera kdysi trpela piskavymi bronchitidami, v jiz zminovane knize jsem padla na " psychickou pricinu " ktera znela : konflikty -zejmena v rodine a obrazne takzvana "nedychatelna" atmosfera...a....zkratka jsem se zamyslela nad tim, jestli nekdy nevyvolavam ja sama zbytecne diskuse....a dosla jsem k tomu ze zkusim...prestat s manzelem resit otazky, ktere mozna nejsou tak dulezite a mozna nevyresitelne a mozna malicherne, zavladla pohoda a dite uz nikdy nedostalo ventolin...
Jiste to neni universalni metoda leceni...ale za zamysleni to stoji...,co rikate ?
:-)
 Insula 


Re: genetika - a co psychika ;-) ?? 

(22.7.2008 21:55:12)
First, také mi jednou jedna lékařka vyprávěla, že jedna její pacientka (ležela v nemocnici s jinými problémy) dostala v noci astmatický záchvat. Nemohla najít zvonek ani svůj sprey (asi v panice) a měla pocit, že se dusí. Vzala tedy skleničku a hodila jí proti oknu a rozbila ho. Okamžitě se jí ulevilo. Až ráno se ukázalo, že nerozbila okno, ale zrcadlo. Psychika udělala svoje. ;)
 aurelie 
  • 

eucalyptus 

(22.7.2008 12:43:35)
málo se o tom ví, ale mít doma živou rostlinku eucalyptu je jedna z věcí, která lidem s astmatem a alergiemi velmi pomáhá. nám se velmi osvědčily a všem známým, kterým jsem ji doporučila taky. účinky jsou prokazatelné, zagooglujte uvidíte, kromě toho odpuzuje hmyz a pohlcuje pachy.
 Dana 
  • 

Re: eucalyptus 

(22.7.2008 12:54:20)
Také jsem jí pěstovala.Dají se koupit i semínka a rostlinka vyroste velmi rychle.Ale uhynula mi.Nevím proč,protože ostatním kytkám se u nás daří.Je tedy pravda,že mám spíše takové,které se nemusí tolik zalévat a tato kytka je dost žíznivá.Nemáte s ní zkušenost při pěstování v hydroponii?Chtěla bych to zkusit.
 aurelie 
  • 

Re: eucalyptus 

(22.7.2008 14:53:15)
je to tak, používal se i k vysoušení bažin, hydroponicky se pěstovat dá, ale ideální to také není, spíš až pro větší rostlinu, ty mladší občas vyschnout potřebují. zkuste jiný druh, jeden z nejodolnějších a vhodných do bytu je E. citriodora (a voní citronově, hodně intenzivně)
 Dana 
  • 

Re: eucalyptus 

(22.7.2008 18:54:06)
Díky,tak až přijedeme z dovolené,tak se poptám u nás v květinářství,jestli by nám ho neobjednali.Jsou celkem ochotní.
Někdo naopak z bytu při alergii kytky vyhazuje.Já si naopak myslím,že některé druhy rostlin pohlcují škodliviny z ovzduší a ten pohled na zeleň má krásně uklidňující účinky.Bez rostlin v bytě bych si život nedovedla představit.
Mějte se hezky!Dana
 imago a Markýtka 


Re: genetika 

(29.4.2009 17:48:00)
Dobrý den, já jsem slyšela velmi zajímavou informaci v dokumentu o americkém lékaři (genetikovi, jméno si nepamatuji), který se celý život věnuje zkoumání genetických příčin nemocí. Ta informace byla velmi jednoduchá: genetickou výbavu dědíme hlavně po prarodičích (a více ženách), to znamená, že pokud se matka chová nevhodně v těhotenství a její matka žila ve zdravém prostředí, bude dítě pravděpodobněji zdravější než pokud je matka vzorná, ale babička pracovala třeba v továrně na DDT. Zkoumal prý dlouhodobě celé rodiny v různě zdravém prostředí a k tomuto dospěl zejména pozorováním. Často nad tím přemýšlím v souvislosti s podobnými případy jako píše Insula, které jsou tak nelogické. Myslím si, že na tom něco může být, generace našich babiček žila ještě poměrně zdravě, zato naše rodiče už byli krmeni uměle, s chemií, myti saponáty atd. Je otázka, jak na tom bude generace našich vnoučat, čehož se docela obávám. Obecně vidím jednoznačnou spojitost mezi stavem životního prostředí a zdravím lidí. Co si o tom myslíte?
 pb 
  • 

Kočky chrání před vznikem astmatu 

(16.7.2008 8:58:51)
http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=3595
 Iren 
  • 

Kočky 

(16.7.2008 9:01:06)
Kočky do bytu rozhodně nepatří, pejsek prý nevadí... Máme doma tři, manžel je astmatik, a při dodržování pravidel mu nedělají problémy. Čičindy nechodí ven, jsou čisté, očkované. Nemáme záclony, závěsy, nábytek pokud možno kůže, plovoucí podlahy. Snadno se mi tedy uklízí chlupy. Je to sice makačka udržovat čistotu, ale máme je rádi a dávat je pryč jen "pro jistotu" by nám utrhlo srdce. Strašně mi vadí ve společnosti zakořeněná averze vůči kočce. Onemocnět můžete i ze psa, který chodí po venku, z komára který přiletí oknem. Ale děkuji vám za článek, pěkně sepsáno. Mému synkovi už jsou tři, alergie zatím nemá, tak doufám že už to tak vydrží...
 Markéta autorka 
  • 

Iren 

(16.7.2008 9:06:55)
Iren, nezlob se. Jen jsem citovala pana doktora z poradny. Sama za sebe píšu, že to posoudit nemůžu.
 Zdislava a kluci 


Re: Kočky 

(16.7.2008 9:09:06)
tak ja vim ze psa mit nikdy nebudeme, kdyz jsem videla manzela jak mu zacal natykat krk a oci mel jak tenisaky,jenom kdyz jsme vesli do bytu kde byl pes,tak je jasno :-) i kdyz zahradu mame,tak mozna az budou kluci vetsi....ale urcite nebude smet do bytu ani do baraku....
 Delete 


Re: Kočky 

(28.7.2008 23:05:52)
Zdislavo,
pokud nechceš psa pustit do bytu nebo do baráku, tak si ho, prosím, ani nepořizuj. Pes, pokud má být dobře socializovaný a hlavně šťastný, potřebuje být v kontaktu se svým pánem co nejvíce. Spokojený pes bude i ve smradlavé mrňavé kobce, když tam bude jeho pán, ale nikde ne na sebevětší zahradě, kde bude sám.

Add kočky, psi a alergici. Alergie na srst bývá méně častá než na různé roztoče a úlomky kůže. To je dobré rozlišit, protože jsou plemena psů i koček vhodná pro alergiky a astmatiky právě proto, že buď srst nemají nebo nemají podsadu, takže nelínají (nepouští chlupy).

Mně osobně v článku chybí zmínka o čokoládě a kakau, které jsou silnými alergeny a je zvykem podávat kakao pro zlepšení chuti mléka i dítěti mladšímu dvou let, čokoládové příchutě různých kaší jsou prodávané pro děti od šesti měsíců.
A většina sladkostí je přibarvována umělými barvivy, i to jsou silné alergeny, všechna uměla sladidla obsažená ve všech těch "lehkých" nápojích a jogurtech, které třeba ani nedáváme dětem, ale jedí a pijí je maminky, i když kojí. Kojení je fajn, ale znamená to pro matku velké omezení, protože její strava se nesmí lišit od stravy dítěte, jinak jsou veškerá optření k ničemu, protože alergeny přechází do mateřského mléka.
 Moncaka 


Re: Kočky 

(16.7.2008 9:11:07)
Můžeš jen doufat, ale já snad dnes neznám dítě, které by nemělo nějaký druh alergie.
Syn byl jako malý často nemocný, alergie na pyly trav mu naskočila v 6 letech, nedávno se přidalo i obilí. Dcera je nemocná jen vyjímečně, v 8 letech jí naskočily roztoči (potvrzeno v testech) a pyly trav (testy zatím nic neukázaly). Oba mají i atopický ekzém.
Uvedené zásady jsem až na pár drobných vyjímek také dodržovala.
 Juldafulda 


Re: Kočky 

(16.7.2008 10:52:15)
Ja jsem alergik a rozhodne jsem ve sterilnim prostredi nevyrustala mam to vrozene. Myslim si, ze dietou atd. se da pouze zmirnit riziko tech ataku alergie, ale ne alergie samotna. Sestra ma celiakii tudiz syna jsem kojila 15 mesicu a lepek jsem zavedla v jeho roce, od narozeni ma vyrazku na tvarickach a ted ji ma i na rukach a nohach. Dalo by se rici, ze ho krmim tak jak krmim sebe. Potom co jsem prestala kojit se mi alergie hrozne zhorsila. mam pocit, ze posledni 4 mesice ani tak neziju jako prezivam. Absolutne na me nefunguji zadna antihistaminika jedine cim si ulevuji na noc je dithiaden anebo piju rozpustne calcium to mi taky pomaha. Nase dite ma 70% sanci ,ze bude mit alergii a astma. Jsme alergici oba dva zajimave je, ze manzelovi se po narozeni maleho taky zhorsila alergie a astma. Jestli na to ma vliv i psychika?
 Lusika 
  • 

Re: Kočky 

(19.7.2008 10:37:55)
Ahoj, psychika má určitě vliv. Jakmile jsem pod tlakem, zejména potlačování mých osobních hranic, a opět se dusím třeba 14 dní. Prý je to hodně psychosomatické onemocnění - potlačované emoce, posouvání vlastních hranic apod. Zřejmě to bude všechno dohromady a u každého trochu jinak. Lusika
 Lupinka 
  • 

Re: Kočky 

(24.7.2008 12:38:29)
Na me taky antihistaminika nezabiraji, kdyz jsem zkousela vakcinu, tak jsem mela na druhou davku reakci - nevolnost, duseni... Zjistila jsem, ze je mi bez lecby stejne, jako kdyz neco beru, akorat ze nemam zadne vedlejsi priznaky leku (zvraceni, rozhozenou menstruaci). Po te neuspesne vakcine jsem zacala pit koprivovy cistici caj a astmaticky caj, to mi hodne pomohlo. Pak jsem jednu sezonu podstoupila konstitucni homeopatickou lecbu, a kupodivu mi priznaky vymizely, krome toho, ze mi najednou zacal vadit pes mych rodicu, ktery mi az do te doby nevadil (pak to preslo). Od te doby jsem vicemene v pohode, az na to, ze se mi jakoby vsechny problemy koncentrovaly do alergie na kocky - dusim se, otekam, a nemusim tu kocku ani videt, staci, kdyz tam bydli a ja to poznam do deseti minut, takze to neni jen psychikou. Ted mi vadi jen ty kocky, a taky med a hermanek (zvracim, je mi na omdleni, dusim se). Staci se tomu ale jen vyhybat a jsem v pohode - a to jsem mivala opuchly krk a oci se zachvaty dusnosti od brezna do rijna a suchy kasel nepretrzite. Moje rocni dcera je zatim nastesti v pohode, v tehotenstvi mi bylo celou dobu strasne zle, takze jsem skoro nejedla a pokud jsem do sebe neco dostala a udrzela to, tak jsem moc neresila, co to je - nejvic jsem mela chut na grepy... Moje alergie se taky vyrazne zlepsila, kdyz jsem se zacala striktne vyhybat zakourenemu prostredi - vyrostla jsem v kuracke rodine a do 18 jsem pasivne kourila docela dost. Od te doby jsem sice nekourila sama, ale do kavaren jsem na vejsce docela dost chodila. A ted chodim jen do detskych koutku a je to fakt lepsi :-) tak zkus homeopatii, treba ti to taky pomuze...
 Marcela a 3 


Re: Kočky 

(22.7.2008 23:02:02)
Já mám takové děti hned dvě:-) Fakt, dceři je pět, synovi budou dva a jsou oba tak naprosto nealergičtí a prolezlí zdravím, že se mi tomu ani nechce věřit. Když tady čtu zkušenosti a problémy jiných, tak jen zírám.
Hodně štěstí a pevných nervů všem, kteří takové štěstí bohužel nemají.
Marcela K.
 Zdislava a kluci 


Re: Kočky 

(16.7.2008 9:35:46)
tak ja vim ze psa mit nikdy nebudeme, kdyz jsem videla manzela jak mu zacal natykat krk a oci mel jak tenisaky,jenom kdyz jsme vesli do bytu kde byl pes,tak je jasno :-) i kdyz zahradu mame,tak mozna az budou kluci vetsi....ale urcite nebude smet do bytu ani do baraku....
 ALianan 


Re: Kočky 

(16.7.2008 9:46:38)
U nás v rodině jsme alergi téměř všichni, několik astmatiku, včetně mojí sestry. Koček máme několik, domácích, postelových. A nikdo na ně alergii nemá což je celkem divný, protože je to prý nejčastější alergie.

Z této zkušenosti věřím tomu, že pokud se dostane dítě do styku s alergenem ( kočkou) jako kojenec alergie se neprojevý. Jinak si neumím vysvětlit proč se v rodině alergiků a astmatiků tahle alergie neprojevuje.

Nikomu to nedoporučuji, ale u nás to funguje. Ještě pro doplnění já jsem přišla v 28 letech poprve v životě ke koňi a to byl mazec, možná kdybych mezi nima vyrůstala teď nejsem na koně alergická.
 Jíťa 
  • 

Re: Kočky 

(16.7.2008 10:41:56)
Já si myslím (nejsem odborník) že alergie dost souvisí i s oslabenou imunitou. Manžel 20 let choval dobytek, a teprve po těch 20ti letech mu propukla dost silná alergie na trávy a seno. V době kvetení trav vůbec nemohl vyjít z domu. Zrušil hospodářství a bral léky. Po dvou letech alergie ustoupila a je zase vpořádku a úplně bez léků.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Kočky 

(16.7.2008 10:42:23)
Velinko,
my jsme kočky neměli a taky na ně alergická nejsem. Zato místnosti s chlupatýma kobercema mě při delším pobytu dovádí k šílenství...
 Ajka, syn 6/2004 
  • 

Re: Kočky a odeznělá alergie 

(16.7.2008 11:22:46)
Můj manžel zase alergii na kočky měl, když se nastěhoval (máme kočku ryze domácí), tak to tak měsíc vypadalo špatně, ale pak tak nějak po půl roce i on sám zkonstatoval, že už mu prostě nevadí, má i po 7 letech jen mírnou alergii na pyly a snad prach....kdybych to nezažila, tak bych tomu nevěřila..pro mně je to jen další důkaz, že imunita a alergická tj. předrážděná reakce na něco je věc velmi složitá a člověk (pokud chce) se může snažit ulevit, napomoci, ale vyřešit to nemůže nikdy. Např. u mně se objevila v 18 alergie na náplast, z ničeho nic :) Syn má jakýsi záhadný ekzém, žádné alergie neprokázány, nic jsme nevysledovali (ani jídlo, ani okolí), možná jsem si říkala prací gel...nebo jsem měla podezření na kyseli askorbovou (která je mimochodem v tolika potravinách, že až koukám), protože se dost výrazně mu to zhorišlo večer po té, co do sebe v nestřežené chvíli naládoval krabičku oranžovaných tic taců...ale vlastně je to také tápání...jen díky jemu te´d i celá rodina více hlídáme co jíme, snažíme bez konzervantů a různých zbytečných barviv (např. v HARIBO jich je opravu nepočítaně). Třeba o tom lepku jsem právě zase četla, že zavádět co nejdříve dokud se kojí, ne to odkládat...a to jsem si hlídala, aby byl "bez" co nejdéle, tak do roka...no a najednou názor, že čím dříve tím lépe, aby se s tím organizmus vyrovnal ještě paralelně s přísunem mateřského mléka...i "vědecké" názory se mění
 Bumbi&05,08,10 


Re: Kočky a odeznělá alergie 

(16.7.2008 11:56:31)
Ajko,
já jsem za 15 let taky nevysledovala, na co můj AE reaguje... Určitě to taky souvisí s jídlem, ale nemám morál na to, najet na měsíc na rýžovou dietu, pak postupně po týdnu přidávat potraviny a sledovat, co to s ekzémem udělá... Proto mi přijde snazší tohle ošéfovat odmala u dítěte.
I když - u tříleťáka jsem dost polevila v hlídání CO jí (resp. složení potravin - už ho ve společnosti nedokážu ochránit od sušenek, bonbonů, párku apod.)
 GLT 


Re: Kočky a odeznělá alergie 

(16.7.2008 15:05:09)
Já mám také AE a také přesně nevím, zmiňovaná čokoláda nebo oříšky to rozhodně nejsou, reakce vůbec žádná, zato kyselá nakládaná zelenina a citrusy, to je nářez...Ale kolikrát se osypu, ani nevím po čem, také se mi nechce podstupovat zkoušky, abych zjistila příčinu.
 Teraza Horáková 


Re: Kočky a odeznělá alergie 

(16.7.2008 15:17:13)
Ve 23 letech jsem se osypala (kombinace seno, slunce), v 36-ti jsme adoptovali kotě (p.s. předtím jsme jedno měli, bez problémů) a alergická reakce jako hrom. Od rudých očí přes oteklý nos, prskání. Alergická jsem dle testů pouze na kočky, ale alergie odezněla, když jsem pár dní brala Zyrtec. Teď beru Zyrtec, jen, když mne rapne kombinace slunce, seno, kočka, což je tak jednou za 14 dní.

Dítě máme alergické od 6-ti měsíců na pyly a plísně, je mu 9 let, alergie pomalu ustupuje. Na kočky alergii nemá.

Mému tátovi spolehlivě oteče jazyk, pozře-li cokoliv s obsahem plísně, objevilo se to skoro v 60-ti letech.

Mamině v 54 letech začíná rudnout a otékat pokožka kolem očí, podle alergo testů nic velkého, ale kombinace pylů, už jsme vypozorovali, že jí vadí kvetoucí rajčata a řepka........

No dílko.
 droping 


Re: Kočky 

(18.7.2008 17:59:41)
Velinko,
bohuzel, je to spis naopak.
My mame psa, maly je alergik a toho psa mel jako prvni alergen. Kdyz jsme se nacas pristehovali ke tchanum, kteri maji kraliky, na dalsich testech uz vyskocil i ten kralik.
Takze v tebou uvedene rodine je to spis zazrak.

Jinak bohuzel nejvic opravdu udelaji geny, ale uvedeny alergenni rezim rozhodne doporucuji.
My jsme diky nemu zdolali straslivou formu atopu, zbylo nam par flicku po tele a i jinak to jde.
Zatim sice stale pretrvavaji vejce a alergie na ryby je dozivotni, ale to¨je furt lepsi nez mokvajici telo, ktere jsme meli a astmaticke zachvaty, ktere nas mozna stejne casem neminou, ale uvidime.
 Lusika 
  • 

díky za příspěvek 

(16.7.2008 10:44:28)
Ahoj, díky za příspěvek. Hledat informace bylo pro mě obtížné, takže takovýto přehledný soupis je moc prima. Co po jednou roce věku?
Lucinka už má 2 roky. První rok jsme v podstatě dodržovali tebou uvedenou dietu. Pouze od 10 měsíce jsme přidali neslazené jogurty Aktivia nebo Holandia a nedávali jsme první rok žádné maso, naopak jsem dávala žloutek. Ale myslím, že je důležité to opatrně zkoušet s novými věcmi a být opatrný na hůře stravitelné potraviny jako jsou mléčné výrobky, bílý cukr a lepek.
Co sladkosti? Jaké kupovat dvouletému dítěti? Přijde mi "přísné" držet ji od cukru dál. Kupuji slále hlavně dětské sušenky, příležitostně hořkou čokoládu či Lipo a gumové medvídky. Nemáte nějaké tipy?
Lusika
 Juldafulda 


Re: díky za příspěvek 

(16.7.2008 10:55:05)
Lusilko ja davam svemu 19 mesicnimu synovi sladkosti v podobe ovoce nebo detske susenky obcas dostane doma peceny kolac. cokolady nebo bonbony nevedeme. Osobne si myslim, ze deti sladkosti nepotrebuji staci jen obcas pokud je na to nenaucis tak to nebudou vyzadovat teda do te chvile nez prijdou do kolektivu. Ani se nedivim, ze ma tolik malych decek zkazene zoubky. Napr. piti sladkych stav. Obcas udelam malemu rozredenou hami stavicku, ale jinak dostava slaby detsky caj dobre jsou od Megafytu anebo treba roiboose caj ten mu taky chutna.
 Jíťa 
  • 

Sladkosti 

(16.7.2008 11:43:48)
Tak my doma sladkosti měli tak akorát o narozeninách nebo vánocích a můžu za sebe říct, že pokud je doma cokoliv sladkého, tak to prostě sním a všechno na posezení (asi si kompenzuju nedostatek z dětství).

Kdežto dcera vyrůstala se sladkostmi takřka pohromadě (babička jí asi chtěla dopřát to, co nedopřála nám) a nikdy s tím neměla problém. Když měla chuť tak si něco snědla, ale většinou se to u ní v pokojíčku povalovalo tak dlouho, dokud jsem to nese...la já.
 Lusika 
  • 

Re: Sladkosti 

(18.7.2008 21:24:37)
My už do kolektivu chodíme - cvičení, plavání, koutky. A všude se dětičky plácající se lentilkami, párky či sladkými nápoji. Beru ji na nákupy sebou, takže se těžko vysvětluje, že něco nesmí, když to kolem jí většina malých dětí. Jinak jí to mohu odůvodnit jako pro velké děti či dospěláky, ale když dostane lentiku od kamarádky o rok mladší, tak se mi reakce hledá těžko.
U nás sladkosti začaly s ústupem kojení. Ona byla vždy veliký "pijan" a hodně se to zlepšilo, co ji občas dovolím hřešit.
Jasně, že většinou dostává ovoce, nebo různé sladkosti z prodejen zdravé výživy. Ale když při nákupu vidí Jupíka, div mi nevyskočí z košíku...
Lusika
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Sladkosti 

(16.7.2008 11:28:42)
Náš prcek se jen díky vidině bonbónku jako odměny naučil říkat včas, že chce na nočník - takže já nejsem ortodoxní odpůrce sladkostí, přestože tvrdý bonbony a lízátka nám nesmí přes práh. Dostával zprvu jen želatinový potvory (ale v některých druzích je tolik vyloženě škodlivých Eček, až jsme zírali) pak se jich přejedl a dnes má nejraději takový ty besipky nebo Lipo.
Po mně ale rozhodně není - já bych se po čokoládě utlouk. On sladký moc nemusí - Kinder čokolády nejí, raději si vezme zelňák. Ale jahody, maliny, jablko - to by mohl mít pořád. Limonády nedostává vůbec, ale trocha pěny z piva je pro něj opravdu lahůdka - na to asi spousta lidí bude reagovat podrážděně, ale tu mu nedokážu odepřít, je to takovej náš rituál "chlapskýho" domácího pití piva.
 Markéta autorka 
  • 

Pivo :-) 

(16.7.2008 11:56:00)
Naše Jája odmítala pít cokoliv jiného než moje mléko a pivo, až ve 14ti měsících vzala na milost čistou vodu
:-) Šťávičky nechtěla do tří let vůbec. Naučila se je pít až ve školce. Čaj a kravské mléko nechce dodnes.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 12:06:21)
Prcek pije buďto hooodně naředěné kubíky, jupíky apod, nebo čaj, obyčejnou vodu z vodovodu (jako my) a mlíko se do něj musí dostat tak, že já si udělám kafe a on ho dostane taky - jeho kafe (mlíko s grankem - teď už ale zase jen jahodovým), jinak o mlíku nechce ani slyšet. Za to ale spořádá poměrně dost Lipánků a Lahůdek (musí to být smetanové).
 Líza 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 13:45:46)
Pivo? Jako vtip dobrý, možná... tak alergičku z ní neuděláš, jen alkoholičku... rané dětské chutě se vštěpují velmi hluboko...
 Xantipa. 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 13:51:25)
Ad pivo - myslí to autorka vážně? 14ti měs. dítěti dávat pivo? Já si myslím, že děti pijí to, co jsou od mala zvyklé. Dětem jsem dávala neslazený čaj a vodu, dneska občas přidám šťávu. Ale v noci si řeknou kluci sami - mami, přines nám prosím vodu, už jsme si čistili zuby.
 Markéta autorka 
  • 

Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 14:31:06)
Samozřejmě, že malá nepila pivo místo vody. Dostala jenom líznout a kupodivu jí chutnalo, narozdíl od různých šťáviček. Teď už o něj ani nestojí. Neberte hned každého za slovo a nedělejte z komára velblouda. :-)
 Líza 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 14:39:14)
Podívej, mě fascinuje, jak tvrdej hypoalergenní režim dítěti udržuješ kvůli prevenci, a nenapadne tě, že i ochutnání, i líznutí piva ve velmi útlém věku vadí, to co se ti zdá jako drobnosti, jsou věci, které jednoho dne rozhodují o tom, zda jí bude alkohol chutnat a zda ho bude mít spojený s velmi hlubokými příjemnými pocity z raného dětství. Byť si "jen" lízla. To, co tobě připadá jako komár, možná není velbloud, ale přinejmenším kůň. Alergïe nejsou jedinou věcí, nad kterou je třeba se zamýšlet. Jsou i jiná rizika, některá dost zásadní. A hádej, víc lidí ročně umře na chlast nebo na alergii?
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 17:04:21)
Když jsem byl hodně malinkatý, bylo mým zvykem, že jsem tajně olizoval a upíjel Magi do polívky - dnes ho už pěkných pár let nepoužívám, protože mi vůbec nechutná - a přitom to pro mne kdysi bylá ohromná chuťovka. Jelikož jsme mívali kdysi doma kachny, tak to bylo celkem časté nedělní jídlo a táta nám dětem dával do malé skleničky taky decku piva "k mastnýmu". Des vypiju průměrně 2-3 piva týdně, tvrdý nepiju vůbec (přestože jsme kdysi, jako prckové, dostávali v Bulharsku o dovolené prevenci - denně polévkovou lžíci końaku).
Mlíkovku kterou jsem jako malý zbožńoval dnes nemůžu ani cítit. Takže s těmi zažitými chutěmi bych to nebral tak vážně. Pochybuji, že někdo dá dvouletýmu dítěti tuplák 12 na žízeň a na lahváče dudlíka.
 zuzkasim 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 21:09:12)
Pocházím z vinného kraje, takže burčák a víno jsem ochutnala velmi brzy. Troufám si říct, že jsem v životě nebyla opilá, alkohol mi docela dost chutná (téměř vše), prostě mám v sobě asi nějakou záklopku, která se při náznaku náladičky zavře a je konec. Chuť s tím nemá nic společného.
 MSteflova 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 21:47:44)
Zde citace z článku o pivu, který jsem náhodou našla:
"Ani děti nebyly stranou a doporučovalo se jim pravidelně pít pivo. Sám Učitel národů, Jan Amos Komenský píše v „Informatoriu školy mateřské“, že děti po pivu „porostou jak byliny při tekutých vodách.“
Pivo má silné antibakteriální účinky a doporučovalo se jako protilék při epidemiích. Profesor Koch dokázal, že bakterie cholery v pivu hynou a pivo nedovoluje další vývin bacilů. Díky tomu se epidemie cholery vyhýbala pivovarské chase a také opilcům."
Celý článek na http://www.peprnet.cz/oko/peprnik/index.php?peprnikID=15&action=article.detail&articleID=4575
PS:Své dvouleté dceři pivo nedávám, ale sama si skleničku sem tam dopřeji, i když za měsíc rodím. To ale až posledních pár letních dnů, většinu těhotenství jsem byla na vodě, případně nealko pivu.
 Tvoje horší já 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 21:51:57)
Patří to sice historii, ale dříve se prý děti odstavovaly pivem. Bylo to mnohem bezpečnější než dávat dítěti vodu. To pivo obsahovalo ale daleko méně alkoholu než pivo dnešní.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 7:59:03)
Některý piva možná, ale jinak to byly kdysi pěkně silný nápoje. Pochopitelně, že nikdo nedává pít prckovi pivo na žízeň. "Vypije" tak max. velkou štamprdli 10 piva za týden ve formě pěny - a to jen teď přes léto, kdy na stavbě a při grilování to pivo pijeme všichni - nebudeme ho pít tajně jak školáci, aby nás neviděl a nevznikl z něj tudíž alkoholik. To bych pak musel tvrdit, že všechny děti, které se dají na fet mají za rodiče feťáky, protože to musejí znát z domova a pokud rodiče svým dětěm neukážou názorně v mládí sex, tak to děti v dospělosti nebudou umět, protože to doma nikdy neviděly. Rodiče vrahů musí být také vrazi, ale jak potom vznikají katoličtí faráři? - To opravdu netuším (táta farářem, matka jeptiška?).
Je jasný, že prckovi svým chováním dáváme najevo, že pivo se pít může - ale narovinu nechápu, proč by se pít nemohlo? Opilí se před ním nemotáme a upřímně řečeno raději mu dám cucnout piva, než abych mu v restauraci objednal k jídlu 1/3 coly, nebo jiný přebarvený přeslazený limonády (když vidím dětské limonády v barvě reflexní modré nebo zelené, tak mne opravdu při nejlepší vůli nenapadá, která přírodní látka to takhle krásně může zabarvit i s jazykem oběti). Navíc o alergii na pivo jsem ještě neslyšel a že by kvalitní pivo nebylo defakto Bio si taky nemyslím.
Pivo zkrátka zdravý je - s tím nikdo nic nenadělá, přestože má třebas averzi kvůli známému, který je alkoholik. Nebudu ho ale kvůli tomu pít 3 litry denně a dávat na žízeň dítěti (přestože je dnes lacinější než to vodovatý "mlíko" z krabic).
No a komu se to nelíbí, tak na mne může poslat Džamilu Stehlíkovou - ta by ale podle některých jejích názorů asi potřebovala detoxikaci.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 10:39:04)
No nevím, já teda dětem v restauraci obvykle objednávám k pití džus nebo vodu... to snad není problém, ne?
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 11:42:16)
Ne to problém vůbec není - dostává čistou vodu, já si taky většinou dávám sifon nebo vodu. Ale psal jsem o tom, že pokud bych si měl vybrat, jestli limonádu nebo pivo (o jiné variantě jsem nepsal - šlo o problém s pivem), tak mu dám raději pěnu s trochou nechemickýho piva než ty příšerný limonády. Džus je na tom podobně - pokud není domácí (máme odšťavňovač a srovnávat kupované žluté "cosi z koncentrátu" z krabice s domácí štávou z pomerančů se opravdu nedá). Netvrdím rozhodně, že pivo patří do pravidelného pitného režimu dětí, ale pokud si přečtu co za svinstva se nachází v jakékoli ochucené limonádě a kouknu na složení piva, tak je jasný co je zdravější. Mnohem větší paseku než štamprdle piva podle mne napáchá 1/3 Coca Coly - zkuste do ní dát na pár dní něco kovovýho a uvidíte co to dokáže (a kolik rodičů to dětem v restauracích kupuje).
Co Vám asi doporučí doktor při potížích s ledvinovými a močovými kameny - džus, minerálku, limonády? Ne zakáže to a na rozpuštění usazenin z těhle tekutin doporučí kvalitní pivo a pak dál i jako prevenci. Vodní kámen je prevít - nejen v pračce a myčce, ale já kvůli tomu sůl do myčky jíst nebudu.
Beru to sice s nadsázkou, ale zkuste dnes najít poživatinu bez vedlejších škodlivých účinků. Takže nízkoalkoholické pivo je podle mne cesta nejmenšího zla.
Prosím nepřehánět a nedělat z komára velblouda - malýmu rozhodně nekupuji týdně bednu Gambáče, přestože by mne to stálo míň než mlíko. Jak už jsem psal dříve - pije čistou vodu ochucenou trochou Kubíků, Jupíků, mlíko s grankem a čaj a to, že mu občas nechám "smočit pysky" v pěně od piva, nepovažuji za trestný čin a do pekla za to určitě nepůjdu (to možná za jiný věci).
 droping 


Re: Pivo :-) 

(18.7.2008 18:11:17)
Taky jezdime na pivo.
My si dame pivo a malej jablecnej dzus a jak je spokojenej, ze ma svoje pivo :-)
 Jíťa 
  • 

Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 10:55:16)
Pivo je skutečně zdravé. Obsahuje spoustu vitamínu před. skup. B, ale i dalších a minerálů. Odborníci se vesměs shodují v názoru, že je daleko zdravější vypít 0,5 l piva (chlap, ženě prý stačí 1/3) denně, než se cpát vitamínovejma doplňkama.
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: Pivo :-) 

(21.7.2008 17:59:46)
Pivo je zdravé, ale obsahuje alkohol a ten pro dítě považuji za neakceptovatelný v jakémkoliv množství. Proto dětem nedávám ani smočit rty.:(
 ajucha 
  • 

Re: Pivo :-) 

(22.7.2008 22:38:11)
Nevím, nevím, jak to bude s tím úžasným obsahem vitamínů B, když i mizivé množství alkoholu právě tyto vitamíny ničí!Minerály, dejme tomu, rostlinné komplexy, rozhodně ano- a v množství velmi příznivém při pročišťování ledvin, protože působí diureticky, hořčiny pro dobré trávení a lehce sedativní chmel...Alkohol hubící mozkové, jaterní a ledvinové buňky...Jo, jo,každé má své pro i proti...
A k tomu návyku chutí- jestliže se v rodině vyskytl alkoholik, který měl děti, poslal toto dalším generacím a trvá dóóóst dlouho, než se tento gen naředí. Libé alkoholové zážitky v dětství tudíž mohou být skutečně, naprosto zbytečným, spouštěčem dospělácké závislosti...
 Teraza Horáková 


Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 16:00:36)
Já mám pivo ráda, občas si k mastnému jídlu tedy pivčo dám. To ale začalo, až když jsem zjistila, že mne po zelí nebolí žlučník, cca před 2-ma roky, dřív mi prostě smrdělo.

Dětem pivo nedávám, ani ochutnat (je jim 9, nedávno se synek pochlubil, že tatínkovi ucucnul, ale nic moc). Ale těhotná, to bylo děsný. Když jsem šla kolem hospody a to už jsem byla těhotná hodně, slintala jsem jako bernardýn. Takže na mne byl pohled pro bohy, přímo k pultu, malé točené, vypila a vesele kráčela dál. Tomu a pomerančům se prostě nedalo odolat.
 Teraza Horáková 


Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 16:04:03)
A p.s. pomeranče jsem nejedla moc nikdy, asi mám dost vitamínu C, zato v těhotenství to bylo děsné, od porodu jsem snědla možná dva. Je to 9 let.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Zdravá strava 

(18.7.2008 8:38:24)
Já, až do svých 19 let, zase nedokázal pochopit, co lidi vidí na kafi. Pak jsem začal v práci dělat 12 někdy až 16 hodin denně a bez kafete se to neobešlo, protože jsem se párkrát za volantem za jízdy prospal. Když jsem pak dělal obchoďáka, tak se přes všechny možné výmluvy do mne denně taky dostalo až 5-6 kafátek a dnes se to ustálilo na dvou, třech. Doma máme presovač - víceméně pro jen mne. Ty chutě se během let prostě mění a přestože jsem jako malý pivo měl každý týden minimálně decku - dnes ho piju víceméně jen v létě a mám jich týdně (ne přes léto - to naháním průměr na zimu, kdy nepiju skoro žádný) v průměru tak 2-3 kousky. Pokud je to alkoholismus, tak jsem alkoholik a jsem si tedy téměř jistý, že z prcka vyroste alkoholik takový jako já (i bez mé výuky).
Já třebas skoro ve svých třiceti letech zase ještě na rozdíl od mnoha dětí uvědomělých maminek neměl hamburger z McKačera ani podobných prodejen, a taky žiju.
Můj otec denně vypije min 4 piva a přesto je pravidelným zdravým dárcem krve (pivo má navíc vysloveně doporučeno od doktora kvůli kamenům - opravdu doktoři preferují a vyloženě jmenují Plzeň) - a že jsou tam hodně přísní (já dávat nesmím, kvůli lékům), občas si ho na odběr volají i mimo termíny. Ve slabým pivu problém nevidím (moje 76letá babička pije jedno denně a svým elánem strčila do kapsy kolikrát i mne), destiláty to je kapitola sama pro sebe (ty nemusím už pár let ani já - těch pár let kolem dvacátýho roku věku jsem si užil a vyrostl z toho jak z koloběžky).
Moje manželka má nízký tlak a nedávno jí při odběru (taky je dárce krve) nějak nemohli tlak naměřit a co myslíte že jí Dr. přikázal - ihned povinně kafe (před odběrem) - a polemizovat o tom, jestli káva zdravá je nebo není, můžeme taky donekonečna. Manželce taky doktoři doporučují na zvýšení tlaku, jako nezdravější cestu, po ránu kafe nebo malou štamprdli alkoholu (že by z ní chtěli vychovat závisláka?).
Osobně si myslím, že pokud chce v dnešní době někdo umřít opravdu zdravý - tak nesmí začít vůbec nic jíst a pít a rychle umřít na udušení (ve vzduchu toho svinstva taky poletuje dost).
Pozn. nejsem zaměstnanec pivovaru, ale jelikož jsem se v potravinářství pár let pohyboval, měl jsem možnost vidět zákulisí různých provozů (rybárny, zpracovny masa, pekárny, cukrárny, výrobny lahůdek-salátů, kuchyně i nóbl hotelů a již zmíněné pivovary). Jediný provozy, po kterých mne pak na pár týdnů nepřešla chuť na jejich výrobky, byly právě pivovary a pak školní kuchyně - tam je to extémě hlídaný (jiná věc je, že kvůli povinné absenci jakýchkoli dochucovadel, je to pro zmlsaného dospělého téměř nepoživatelné).
Docela by se divili všichni, co kupují "zdravé tmavé celozrnné" pečivo, jak se vlastně vyrábí a z čeho. Jak třeba vznikají borůvkové marmelády - asi by jste koukali na jakých stromech a v které zemi vlastně ty "borůvky" rostou. Já už po těhle zkušenostech věřím jen tomu, co si sám utrhnu ze stromu, nebo vytáhnu z králíkárny - ale, že bych třeba kvůli tomu přestal jíst sekanou? Raději mne ani náznakem nezajímá jak a z čeho ji vyrábí, protože mi výsledek chutná a po shlédnutí výroby, by to tak asi nezůstalo.
A právě proto jsem přesvědčen, že pivo většinu svinstva, co do sebe i v rádoby zdravých potravinách dostaneme, z těla vypláchne a pročistí trubky.
Nikoho nepřesvědčuji - jen informuji, ale kdo dělá v potravinářství, tak asi dobře ví, proč si řezník nikdy nekoupí nic z mletého maso (zase ale netuší proč si pekař nevezme koblih). Proto bych raději moc neřešil co jíst a nejíst - jezte a pijte na co máte chuť, protože s tím moc nenaděláte (pokud si nepěstujete vše sami a nežijete jen ze zrní, brambor a čisté vodu z vlastní schválené studny).
 Teraza Horáková 


Re: Zdravá strava 

(18.7.2008 15:46:36)
Na nízký tlak je taky dobré hodně pít. Vodu tedy. Zápasím s tím roky, jenomže já kafe nepiju a tvrdý alkohol taky ne.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Zdravá strava 

(18.7.2008 15:55:46)
Dík za radu - manželka kafe taky právě nerada a tvrdý už nepijeme oba dávno. S tím pitím jí to poradím, protože ta jak se zvedne ze sedu nebo lehu, tak by s sebou v tu ránu zase švihla zpátky.
 Teraza Horáková 


Re: Zdravá strava 

(18.7.2008 17:56:07)
Tatchude, kdyby jen zpátky... do postele. Pravidla jsou : vstávat pomalu, i ze židle. Když je mi blbě, klidně si sednu i na ulici (ne veprostřed:-))) s hlavou mezi kolena, srovná se to, mám-li možnost hodit nohy do vyšší polohy, třeba na židli, taky řešení.

Co se pití týče, v těch vedrech jsem chodila jako ty manažerky :-)) v amerických filmech s lahví vody v kabelce nebo v ruce, kdykoliv jsem měla pocit "motání" hlavy, tak jsem si lokla. Žasla jsem, že moje tělo dokáže pojmout až 4,5 litru tekutiny průběžně denně, bez toho, že bych nějak často musela na WC. Jinak, nepanákuje-li Tvoje žena, dávám si v létě (odpoledne) do 4 dcl minerálky cca 0,5 dcl bílého vína, není to moc alkoholu a přesto nějaký.

Asi bych přežila, kdybych padla na veřejném místě, ale na rušné ulici, nebo zády dolů ze schodů by to bylo fakt pitomé.
 Míša 
  • 

Re: Zdravá strava 

(18.7.2008 15:47:11)
Máme podobné zkušenosti, po brigádě v mrazírnách jsem si celý léto nekoupila ovocnou dřeň a kečup - když se třídila rajčata - který rajče "proteklo" pásem do přepravky šlo do kečupu, zbytek se mrazil. Po brigádě ve frutě nikdy kompot ani marmeládu, a v hořčičárně - bůhví po kterym pavoučkovi nebo myšce je hořtice nazývána plnotučná :-)
 km 
  • 

Pivo a prťata  

(22.7.2008 22:30:39)
no jo, jenže ono taky například neklidné děti se uspávaly "kapkou" slivovice. A víte, kde bývalo v 19. století nejvíce ústavů pro choromyslné? na jižní Moravě...
Tchýně má doktorát z biochemie a říkala mi, že malým dětem zcela chybí enzymy na trávení alkoholu - takže každá troška alkoholu, třeba i z té pěny, huntuje těm malým přímo játra.. Podle ní ještě v 18ti, kdy je alkohol povolen, není jeho zpracování dovyvynuto, takže pít by se měl vpodstatě až tak po 22 roce života - mmch dost lidem začně chutnat až kolem 30. roku, že by to souviselo?
(jak jsem koupila, tak prodávám. já sama umím z chemie jen vzorec pro vodu a kyselinu sírovou :) )
 Jíťa 
  • 

Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 10:48:29)
Zastávám názor, že dát dítěti (přiměřeně starýmu) přiměřeně ochutnat alkoholu v něm nebudí dojem něčeho zakázaného a tudíž nemá snahu to potom ochutnávat tajně a v nepřiměřeném množství.

Dceři, pokud se zeptala, co piju, jsem vždycky dovolila namočit si prstík a olíznout, aby ochutnala. Zatím nemá s alkoholem problém, narozdíl od vrstevníků, kteří se klidně od 15-ti potácí po ulicích s flaškou v ruce.
 Líza 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 14:40:11)
A "teď už o něj nestojí" chápu jako "nabízeli jsme jí ho opakovaně, ale v poslední době ho nechce".
 Markéta autorka 
  • 

Lízo 

(16.7.2008 16:00:41)
Tvoje děti nemají dědečky? Moje naštěstí jo a i přesto, že děda Jáju miluje, dal jí ochutnat pivo. Když viděl jak jí "jede" dal jí příště líznout zase. Mimochodem, můj děda, když mě hlídal, mi klidně od školkového věku dal k obědu decku piva a alkoholik nejsem. Asi bys neměla všechno brát tak vážně. Přeju ti hezké léto.
 Líza 


Re: Lízo 

(16.7.2008 16:46:02)
Moje děti mají dědečky. Dědečky ani nenapadne dávat dětem ochutnávat alkohol, anžto to mají v hlavě v pořádku.
Nebudu brát vážně navykání batolat na chuť a vůni alkoholu, až ty přestaneš brát vážně hypoalergenní opatření.
 Sima + 2 
  • 

Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 8:03:31)
Zeptám se: Proč jste dítku dali líznout pěnu? Nějak nechápu, jak jinak byste mohla vědět, že mu chutná, než že jste mu to sami dali.
 Magda & 2 
  • 

Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 19:15:59)
Lizo, nemyslim si, ze by nekolik cucnuti piva v detstvi udelalo z deti (dozivotni) alkoholiky. To je trochu prehnane tvrzeni, ne? Chapu, kdyby bylo diteti pivo podavano v "davkach vetsich nez malych" :-), a to pravidelne, ze by se mohla zavislost vypestovat. Ale z uvedenych prispevku vyplyva, ze to bylo obcas, spise narazove. Tak proc z toho delat vedu? Myslim si, ze to je kazdeho vec, jestli se k takovymto krokum rozhodne. Rozhodne v nasem kulturnim prostredi neni pivo (v primerenem mnozstvi ;-) povazovano za nejaky zivotu ohrozujici jed, a to si troufam rict, ze plati i u ochutnavani piva detmi. Zaroven si myslim, ze pravidelne popijeni alkoholu pred detmi vytvari "nezadouci vzory", takze ja si treba vychutnavam pivo zasadne az v dobe, kdy deti spi nebo nejsou pritomny.Proto vlastne ani nemaji duvod po me zadat o cucnuti. Ale i kdyby chteli ochutnat, tak jim v tom proste branit nebudu....
 Piru 


Re: Pivo :-) 

(16.7.2008 22:54:45)
Oba dva naši kluci (2 a 8 let) milují letní podvečery, kdy jezdíme na volejbal a posléze "na pívo". My si zasportujeme, děti pohrají s kamarády a potom si společně zajdeme ke stánku. Koupí se pivo i limo, já osobně pivo nepiju, spíš džus nebo kofolu. Kluci by pivo pili, ale od nás nedostanou(kdybychom jim ho dali dobrovolně, možná by ho už nechtěli), přesto se najdou příbuzní, kteří jim napít dají (a nemyslím si, že by to neměli v hlavě v pořádku). Myslím, že když si dítě lokne jednou za měsíc piva, nijak ho to nepoznamená. Pod pojmem "na pívo" rozumí naši koupí dobré pití a bude tam legrace s ostatními. Malej dokonce rozesmívá hláškamo "deme pabíjo" (jdeme na pívo) a "dej píjo, dej". Pak dostane sklenici džusu nebo šťávy, oblíbená je s brčkem, a celý září, že má pivo. Možná v nich pěstujeme návyk chodit do hospody, ale už teď vědí, že je to hlavně za účelem popovídat si s kamarády...
 Kamila, Kačka 04,Jeník 07 
  • 

Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 17:10:59)
Co se týče piva, naprosto souhlasím s Tatchudem a autorkou. Jako malý jsme se ségrou běžně dostávaly decku po mastnějším jídle a Kačce taky necháváme cucnout po jídle - na lepší trávení. Samozřejmě potom můžeme polemizovat o značce, protože co se týče trávení, uznávaná je většinou jen Plzeň 12. Někdy má Kačka těch loků trošku víc, ale určitě jí tím neubližujeme. Jak psal Tatchud, pořád lepší než sladké barvené limonády. Jinak pijeme doma čistou vodu přefiltrovanou přes uhlíkový filtr, v restauraci džus ředěný s vodou.
 & 


Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 17:53:22)
Ach jo, to je neuveritelny, jak je Ceska spolecnost tolerantni k alkoholu.
To vase ctyrleta Kacka ji tak mastne veci, aby je musela zapijet pivem? ;((
 Kamila 
  • 

Re: Pivo :-) 

(17.7.2008 21:47:53)
Nevím, nakolik jsou třeba kuře s bramborem nebo bramborový knedlíky, zelí a králík a podobná jídla mastná, ale když si po takovém jídle dáváme pivo já s manželem, protože na něj máme chuť, nechápu, proč by si dítě nemohlo dát dva ločky. To mu opravdu neublíží. To spíš nechápu, když vidím, jak ročnímu dítěti maminka drží u pusinky nanuk a čeká, až si ho dítě slíže.
 & 


Re: Pivo :-) 

(18.7.2008 8:52:56)
Kamilo,

My si vetsinou po jidle davame kavu, protoze na ni mame chut. Diteti rozhodne cucnout nedavame.
 Jana 
  • 

Re: Pivo :-) 

(18.7.2008 9:25:04)
H&M, už na škole nám říkali, že pivo je nejzdravější nápoj z nejzdravější vody, spousty vit. B, chmel, bohužel i alkohol.

Náš klouček si piva taky občas cucne, včera jsem to říkala dětské mudře a prý nevadí, pivo je zdravé. Navíc, když si dvakrát cucne dá se to srovnat s pitím jedné skleničky ( kterou u nás doporučují) v těhotenství.

Mě spíše zajímalo jak se díváte na nealka pivo, manžel se synem popíjí, ale podle mě musí obsahovat chemii na víc.

Jinak dva loky piva jsou podle mě zdravější než Jupík.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Re: Pivo :-) 

(18.7.2008 11:50:35)
Já osobně, co se týče piva, piju jen několik značek ("pivo" pod 7,- za flašku se pít nedá - to je špatný i do štrůdlu), takže se snažím držet nějakého piva kolem 8-9 Kč za lahvový. "Nealko" (alkohol tam je, takže pokud si někdo dá pět nealko piv, stejně nadejchá) je bohužel dražší, takže si ho dávám jen pokud mám opravdu velkou chuť na pivo a musím třeba řídit (mám totiž rád hořké nápoje - Tonic apod. a zásadně čaj ani kafe nesladím - po sladkým mám ještě větší žízeň). Jinak pokud je to správně vychlazené, tak nepoznám jestli piju pivo nebo pito. Přestože to spousta "znalců" bude chtít vyvrátit, pokud dostanete deset ochutnávek (ne půllitrů) piva a bude v tom jedno pito, nepoznáte to. Několikrát jsme už takhle soutěžili a i největší pivaři měli, z takhle malého množství piva, problém rozeznat 12 od 10 natož vybrat značku.
 Markéta autorka 
  • 

Re: díky za příspěvek 

(16.7.2008 11:51:16)
Ahoj. To jak je to po prvním roce sem přidám bohužel až v lednu. Až nás v poradně zase poučí.

Sladkosti jsem naší Jáje nedávala do 2,5let a čokoládu až do 3 let. A nemám pocit, že by jí nějak chyběly. Dostala maximálně po 1. roce piškot, nebo sušenky BE-BE (ty milovala). Popřípadě speciální dětské sušenky. Horší než to vysvětlit píděti, to bylo s vysvětlováním u babiček :-)
 GLT 


Re: díky za příspěvek 

(16.7.2008 13:43:12)
Já dávám dceři ještě lízátka s hroznovým cukrem (viděla jsem je jen v lékárně) a ve zdravé výživě jsou k sehnání různé kukuřičné tyčinky i s příchutí (např. banánovou).
 GLT 


Re: Kočky 

(16.7.2008 13:31:45)
Iren, jen pro informaci- u koček jsou největším alergenem sliny. A buď ráda, že žádné alergie nemáte, je to strašný ;((
 Žžena 


Re: Kočky 

(16.7.2008 13:55:55)
Prďolo,
ano, u koček jsou alergenem sliny, ale ty sliny jsou na všech CHLUPECH, jestli jsi někdy viděla kočku se čistit (a kočky se čistí pečlivě a často), je Ti jasné, proč. Takže alergikovi bude vadit kočka i když ho zrovna neposlintá.
 GLT 


Re: Kočky 

(16.7.2008 14:13:39)
Samozřejmě, když jsou alergenem sliny, je logické, že jsou i na všech chlupech. Byla to jen informace, kterou jsem v žádném příspěvku nečetla. Lidé si často myslí, že jsou alergenem chlupy, ale jsou to sliny, které na chlupech zůstávají. Dokonce jsem četla, že ,,vyčistit" byt po kočkách trvá měsíce, dokonce i roky, záleží na vybavení bytu (koberce, závěsy atd). ;)
 Lusika 
  • 

Re: Kočky 

(19.7.2008 8:45:40)
Ahoj,
mě lékař upozornil, že jakmile dám kočku pryč, bude hladina alergenů pomalu klesat a to bude ještě horší. Může to alergii i nastartovat. A že nepomůže ani vyházet textilie a strhnout omítky:-). Názor mého lékaře.

Alergeny kočky jsou samozřejmě sliny, ale každému to vadí jinak. Mě vadí pouze škrábnutí a chlup v oku:-)). Původně jsem se i dusila, ale to se zlepšilo se solnými průplachy nosu, jógou a zlepšením stravy a psychiky.

Lusika
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Lepek 

(16.7.2008 9:10:03)
Už několikrát jsem četla, že podle několika nejnovějších výzkumů se má lepek zavádět už před sedmým měsícem, respektive ideálně mezi čtvrtým a šestým, protože dřívější či pozdější zavedení zvyšuje riziko vzniku alergie (např. http://www.bezlepkovadieta.cz/?url=celiakie-celiakalni-sprue&clanek=2796).Jinak musím říct, že ač nealergička a neastmatička jsem syna stavovala podobně jako Markéta (s výjimkou toho, že někdy od sedmi měsíců dostával jogurty)a mýdlo jsem odstavili asi ve dvou měsících, poté, co se celý osypal (mimochodem jsem poté zjistila, že mýt mýdlem se prakticky nepotřebuje ani dospělý). Přesto syn, alespoň podle testů, je alergický na kde co, s potěšením ale musím konstatovat, že se to nijak zvlášť neprojevuje (což je zvláštní). Vlastně jediné, na co se mu alergie neprokázala, je pes, který s námi od jeho narození soužil v domácnosti další tři roky.
 Pavlína, 2 malí kluci 
  • 

Re: Lepek 

(16.7.2008 10:43:01)
Také jsem nedávno slyšela, že lepek je možno zavádět i dříve než v 10 měsících, ale já jsem zavedla v 9 měsících. Pediatr v TV doporučoval zavést lepek v každém případě v době, kdy je dítě ještě kojené (což je u každého jiná doba, že:-)? (Tv pořad Sama doma, který jsem sama neviděla, ale info zprostředkovala kamarádka)
 Iva 
  • 

Alergie 

(16.7.2008 9:24:08)
ahoj,
já od dětství bojuju s neustálou rýmou, byla jsem od té doby na testování 4x na různých alergologiích, a v každé mi řekli alergii na něco jiného. Astmatický záchvat jsem měla jednou před 10 lety, pak už vůbec nic, dýchá se mi nádherně. Jsem vedena jako alergička a astmatička, ale když dostanu otázku na co jsem alergická, popravdě odpovídám, že nevím. Pár posledních let je rýma o moc lepší, když ji chytnu, stříknu si do nosu nějaký sprej z lékárny a je pokoj.... Svého syna jsem chtěla také co nejvíc držet pryč od možných alergenů, dávám mu HA mléko, ale už jsme kvůli tomu přestala šílet. S jídlem jsem opatrná, ale když je ve skleničce součástí jídla rajčatový protlak, nehroutím se z toho. Mám už po těch létech na alergii svůj názor...
 Jíťa 
  • 

Re: Alergie 

(16.7.2008 10:46:37)
a víš určitě, že je to alergická rýma?

Já měla rýmu asi 2 roky skoro v kuse a bylo to z průvanu - stačilo trošku netěsné okno a už jsem kýchala a chytla rýmu. Od tý doby, co jsme si okna utěsnili a zvykli si všude zavírat dveře je po rýmě.
 Dana 
  • 

Alergie 

(16.7.2008 10:14:26)
Nikde není napsané, že alergii nedostaneš. Já mám alergii na pyly od 30-ti let. Doktor mi říkal, že se tu objevují i lidé po 60, kteří nikdy žádnou alergií netrpěli. Dceru jsem kojila 3 roky, alergii zatím žádnou nemá, ale není dobré děti držet ve skleníkovém prostředí. Dávala bych taky pozor na tu mrkev, protože můžeš malého mrkví (vitamínem A) předávkovat. Je lepší vždy kombinovat třeba s bramborou. Od kolegyně vnoučata vyrůstali snad ve sterilním prostředí, jedli pouze zdravou výživu, bio potraviny, jenže děti začaly navštěvovat MŠ a z nemocí snad nevyšly. Sama doktorka jim řekla, že přílišná čistota a zdravý životní styl je někdy taky na škodu.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Alergie 

(16.7.2008 10:23:28)
Tak já bych asi doktorku, která mi vyčte zdravý životní styl, asi opustila. Vnukla by mi pocit, že pokud do dítěte necpu bůček a buřty, škodím mu. Otázkou asi zůstává ono vnímání toho, co je zdravý životní styl. Mimochodem, syn, než nastoupil do školky, vlastně nestonal (životní styl asi tak průměrný v ČR, jen si myslím, že výrazně víc otužován než průměrné české dítě) a první rok vlastně prokašlal a prosmrkal. Myslím si, že důvodem bylo hlavně to, že jako jedináček dvou zdravých rodičů neměl před nástupem do školky moc možností seznámit se s bacily a také to, že ve školce pro mě z nepochopitelných důvodů topili asi tak na 28 stupňů. Druhý rok byl výrazně lepší (s výjimkou odporného zánětu uzlin, který nás na měsíc zavřel doma) a třetí rok měl dvakrát rýmu (a jedny neštovice). Takže doufám, že je už dostatečně promořen a "těším se" na promořování druhého dítka.
 Jana 
  • 

Re: Alergie 

(18.7.2008 14:10:28)
"Dávala bych taky pozor na tu mrkev, protože můžeš malého mrkví (vitamínem A) předávkovat."

Mrkev vitamin A neobsahuje, takže není možné se vitaminem A předávkovat. Mrkev obsahuje karotenoidy, což jsou provitaminy vitaminu A a se zvyšujícím se příjmem se jejich vstřebávání snižuje. Zvýšená konzumace se pouze projeví oranžovým zbarvením kůže.

V případě nedostatku vitaminu A v organismu si organismus sám vitamin vyrobí právě s karotenoidů (2 molekuly betakarotenu = 1 molekula vitaminu A).
 Jana 
  • 

Re: Alergie 

(18.7.2008 14:10:36)
"Dávala bych taky pozor na tu mrkev, protože můžeš malého mrkví (vitamínem A) předávkovat."

Mrkev vitamin A neobsahuje, takže není možné se vitaminem A předávkovat. Mrkev obsahuje karotenoidy, což jsou provitaminy vitaminu A a se zvyšujícím se příjmem se jejich vstřebávání snižuje. Zvýšená konzumace se pouze projeví oranžovým zbarvením kůže.

V případě nedostatku vitaminu A v organismu si organismus sám vitamin vyrobí právě s karotenoidů (2 molekuly betakarotenu = 1 molekula vitaminu A).
 Jana 
  • 

Re: Alergie 

(18.7.2008 14:10:53)
"Dávala bych taky pozor na tu mrkev, protože můžeš malého mrkví (vitamínem A) předávkovat."

Mrkev vitamin A neobsahuje, takže není možné se vitaminem A předávkovat. Mrkev obsahuje karotenoidy, což jsou provitaminy vitaminu A a se zvyšujícím se příjmem se jejich vstřebávání snižuje. Zvýšená konzumace se pouze projeví oranžovým zbarvením kůže.

V případě nedostatku vitaminu A v organismu si organismus sám vitamin vyrobí právě s karotenoidů (2 molekuly betakarotenu = 1 molekula vitaminu A).
 Jana - 2 děti 1 rok a 3 týdny 
  • 

genetická zátěž 

(16.7.2008 11:10:43)
Dobrý den, v dnešní době, kdy je všem známa nenehraditelnost kojení, se bohužel opomíjí studie, které zkoumají rodiny zatížené alergií. Tato studie proběhla ve spolupráci s Motolem a dokázala, že pokud jsou matka i otec vážně alergičtí, je lepší dítě nekojit vůbec(bohužel nesmí mateřské mléko ani ochutnat).
 Tvoje horší já 


Re: genetická zátěž 

(16.7.2008 21:50:05)
Tý brďo. Chci odkaz na tu studii!
 Raďulka 


Re: genetická zátěž 

(17.7.2008 18:58:43)
Hm, tak to je zvláštní nikdy jsem o tom neslyšela. Prosím o odkaz na tu studii, nebo aspoň víc informací, kdo ji prováděl atd. protože takto to nemá žádnou vypovídající hodnotu :-D:-D:-D:-D
 Lusika 
  • 

Re: genetická zátěž 

(19.7.2008 9:52:30)
Já jednou četla, že se nedoporučuje kojení matkami astmatičkami. Odkaz už nevím. No nevím, mě přijde, že by mohli nedoporučit astmatičkám své dítě odnosit. Jak asi vyhodnocují takovou studii, když může být tolik vlivů, které nemohou zahrnout do jedné studie!!
Lusika
 Tatchud 29 let, syn 2roky+4měsíce 
  • 

Všeho s mírou 

(16.7.2008 11:11:23)
Manželka dostala alergii až ve svých 19 letech. Nejdříve na břízu, pak na trávy a nakonec jí zjistili alergii téměř na vše - dokonce i na mouku, což byl dost velký problém vzhledem k tomu, že s ní v zaměstnání přicházela do styku denně. Kapesníky všude kam se člověk podíval a celoroční smrkání a červené oči ustaly až po pár letech, kdy se přestěhovala z paneláku do starého dodnes vlhkého domu - 70% vlhkosti je celkem běžná hodnota pokud se důkladně nevětrá (i tak to ale pod 50% neklesne). Já jsem tohoto problému doposud ušetřen (nespojuji to automaticky s panelákem, kde jsem nikdy nebydlel) a manželka si protrpí pouze jaro s břízou - jinak má klid. Prcka jsme se proto pochopitelně taky raději snažili preventivně vyvarovat všech známých výrazných alergenů a manželka kojila do 16 měsíců (pak už to pro něj bylo spíš cucátko, přestože mléka bylo dostatek - tou dobou už dokázal spořádat poměrně velké porce mnohem hustějších jídel - narozdíl od dneška, kdy je boj do něj něco kromě pití dostat).
Máme psa(venku), slepice, králíky, občas mezi tím proběhne polodivoká kočka (díky psovi se naštěstí moc dlouho nezdrží), o vzorném superhygienickém životě bez jediné bakterie a roztoče podle televizních reklam u nás nemůže být řeč (to že je na dvoře věčně od něčeho umatlaný a pokaždé mu neběžím preventivně umýt ruce, jahody a maliny ze zahrádky taky víceméně otřeme od nejhoršího to snad zná spoustu vesnických - sám jsem jinak nevyrůstal a marození prakticky neznal).
Zatím je tedy všudypřítomnými nástrahami "špíny" celkem zocelený a soustavně "očkovaný" a k doktorce chodíme jen preventivně. Ale jak jsem již psal - manželka to schytala s alergií až v 19 letech, takže těžko říci, zda to není jen dočasné. Doufejme, že ne a absence městského ovzduší a přehnané hygienické čistoty dle dr. Suralové (asi reklama na Bref, či něco takového) ho o tuto zkušenost navždy připraví.
 Insula 


Re: Všeho s mírou 

(16.7.2008 12:46:02)
Bráchovi to začalo ve 14-ti letech a to tím, že sáhl pro míč do rozkvetlého ovsa. Od té doby pylová alergie jako hrom (je mu 40). Já jenom lehkou alergii na peří a domácí prach, ale neléčím se, léčeno v dětství. Ale i tak mi začaly vadit ořechy a některé ovoce (lechtá mě v krku) a to až ve 30-ti letech. Zatím se neléčím.
Co se týče naší stravy, tak nemohu sice říci, do jakého věku jsme byli kojeni, ale jinak máme dům se zahradou a naši pěstovali, co se dalo. Brambory, mrkev, petržel, okurky, třešně, rajčata atd. atd. V podstatě se dá říct, že kromě banánů, pomerančů a mandarinek se nekupovalo nic. A vše bylo hnojeno pouze chlévským hnojem, žádná chemie. A přesto alergie. A nikdo v rodině předtím jí nemá.
 luthienka 


maso? 

(16.7.2008 12:32:20)
Holky, proč se nesmí dávat tmavé maso? Ještě jsem neslyšela, že by tmavé maso alergizovalo. Naopak je hovězí doporučováno kvůli železu. Já např dávala (mimo jiné) bio vepřovou panenku a bio hovězí roštěnky, aby nebylo příliš tučné. Kdežto kuře v bio kvalitě neseženu. Ale nejraději jsem byla za domácího králíka:-)
Jinak jsem de facto vše dodržovala podle článku. ALe stejně má dcera mírný ekzém. A nevysledovali jsme po čem.
 markanka 


kuřecí maso 

(16.7.2008 14:45:10)
...u nás je, pro změnu, u malého silný alergen kuřecí maso... ;)
 Zdenka 
  • 

maso, lepek 

(16.7.2008 23:30:27)
Taky mě to zaráží. Naštěstí podobné problémy (alergie) neřešíme, takže nějaký perfektní přehled nemám, ale slyšela jsem zatím jen o problémech s kuřecím masem. Navíc jsou kuřata většinou vyhnaná hormony (opavdu ne každý má možnost běžně sehnat kuře v bio kvalitě) a i to může některým citlivějším dětem vadit. Naopak červené maso, hlavně hovězí, má hodně železa, kvůli kterému právě to maso děti potřebují. Živočišných bílkovin mají dost z mléka.
Podobně o tom lepku, informace, že se má u kojených dětí zavádět už v 6 měsících, není až tak nová. Nové je, že to platí i u nekojených a platí to právě hlavně pro děti, kde je rodinná zátěž pro nesnášenlivost lepku.
 Lusika 
  • 

Re: maso? 

(19.7.2008 8:38:24)
Ahoj,

taky nechápu odpor k červenému masu. Je pravdou, že kráva "roste" pomaleji než kuře, takže se v mase MŮŽE nahromadit více škodlivin. Ale kuřata žerou jen granule a jsou ve velmi stresovém prostředí. Krávy dostávají hlavně siláž, seno a obiloviny (aspoň u nás na kravíně). Vepřové je tučnější, ale to se snad do dvou let nemusí přehnaně řešit.
Hovězí je hůře stravitelné, obsahuje hodně železa. Nedávala bych ho děcku večer. Kuře BIO jsem snad ještě neviděla, hovězí mají ve většině větších obchodů. Občas králíka či vejce. My maso prostě střídali a vybírali české. Ke vstřebání železa je potřeba vitamín C. První maso tedy Lucinka dostávala ze sleniček, které byly BIO.

Mě přijde i hodně zrada, že na etiketě je vyrobeno v ČR a jsou to španělské jahody u nás pouze naporcované. Na značku classa se nedá spolehnout, zahrnuje teď výrobce celé EU. Ve Španělsku hodně hnojí.

Hodně problematické mi přijdou i hračky a různé pomůcky kolem dětí. Myslím, že nejde jen o to, vyhnout se alergenům. Hodně tím omezíme dětský jídelníček. Je potřeba chránit celého človíčka před různými škodlivými vlivy - hračky, kosmetika, různé pomůcky. Nemyslím, že podchytíme vše, ale můžeme mít jednou čisté svědomí, že jsme udělali hodně.

Babičky jsou kapitola sama pro sebe. Sice museli vyvařovat pleny, ale od 6 měsiců už vůbec nemusely přemýšlet, co děcku dají k večeři.. Dobré je, jezdit k takto vykrmovací babičce najezení, dítě se pak tolik nepřeplácá. Stejně jsou většinou uražení, že jí nedám ty báječné sušenky zalité tukem a trochou kakaa (to nejlacinější, co v krámě měli) a že nechci, aby jedla tyčinky a ještě kukuřičné kuličky a ještě tohle a ještě kousek tohodle. Že si v těhotnství nedám ani trošku vína, to je zdravé.. Čelit jejim radám je další kapitola.

Lusika
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Alergická reakce na Tang ? 

(16.7.2008 13:00:52)
Já se synem dělala vše, jak píše paní v článku, jen s tím lepkem jsem chtěla vydržet až do roka, ale v deseti měsících mi ukradl rohlík a celý ho snědl :) Syn je naštěstí zdravý jak řípa a už mu jsou čtyři pryč. Jen nedávno měl evidentně alergickou reakci. Napište mi někdo, prosím, svojí zkušenost. V pátek měl dvě nové věci, k pití Tang s lesním ovocem a vydupal si tyčinku Tribit intensimo (reklama je strašná věc). Za půl hodiny měl obrovské červené fleky okolo pasu (přiřkla jsem to kraťasům, které měl na sobě - myslela jsem si, že se špatně vymáchal prací prášek). To ale nebylo vše, druhý den se skvrny objevily vzadu na ramenou a okolo krku a večer ještě na chodidlech. Skvrny posupně mizely (potírala jsem je Fenistilem) a třetí den poté už je vše jak má být. Mám mu zkusit tyhle "potraviny" dát znova, abych zjistila, zda to bylo ono?
 GLT 


Re: Alergická reakce na Tang ? 

(16.7.2008 14:03:30)
Konkrétně s tímto zkušenost nemám, ale čokoláda rozhodně alergen je, ale co obsahuje konkrétně Tribit dalšího nevím. Já bych to ale spíš viděla na ten Tang. Podle mně to není vhodné pití pro děti, obsahuje hromadu s prominutím sraček a také umělé sladidlo, které si myslím pro děti vhodné vůbec není.
 Raďule77+2 holky 


Re: Alergická reakce na Tang ? 

(16.7.2008 14:20:34)
Já bych to tipla na Tang. Manžel měl loni v létě šílenou chuť na Tang a vypil ho za ten den poměrně dost. A odpoledne už měl stejné fleky jako popisuješ u syna. Do tří dnů zmizely samy i bez mazání, ale od té doby jsme Tang měli asi jenom 2x a ředili jsme ho vodou mnohem víc než je uvedeno v návodu. A to manžel není alergik! Dcera je malá, té bych to nedala, ale ani starším synovcům (3 a 6).
 lklasinka 


Re: Alergická reakce na Tang ? 

(16.7.2008 15:45:27)
já jsem se osypala z tangu ve 28 letech, přesně jak to píšeš, byl to docela mazec, no asi v tom nic moc dobrého nebude, stačí jak to zabarví desku na lince a sklenku, určitě čistá příroda. Rv.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Alergická reakce na Tang ? 

(16.7.2008 18:33:12)
Díky moc, už jsem trochu klidnější. Zkoušet to už asi ani nebudu, jestli to bylo to nebo ono, ale abych pravdu řekla, byla jsem z toho šokovaná, jak to vypadalo. Taky tipuju ten Tang, protože "kila" čokolády syn už snědl a nic. Je pravda, že na většině věcí čtu, co tam je a měla jsem fakticky nějaké zatmění mozku, či co. Pátek odpoledne, chystám odjezd na chalupu, balím, nakupuju, malá nevrlá, já nervózní, to pak člověk koupí dítěti i to co by normálně nekoupil, jen ať je klid a ať je čím "zacpat" pusu :) Jsem poučená ! To je důležité.
 Ajá 
  • 

Mrkev 

(16.7.2008 14:26:37)
Já jen, ať se ti to miminko po týdnu podávání 1. příkrmu - pouze samostatné mrkve vůbec vykaká :)

A dál přeji hodně štěstí, ať se ti podaří tvořit jídelníček dle všech těch zákazů a ochoty mrňouska spolupracovat při baštění. Moje zkušenost je všeho s mírou a hlavně používat vlastní rozum.
 Markéta autorka 
  • 

Re: Mrkev 

(16.7.2008 14:37:08)
On té mrkve sní pro začátek sotva 3 čajové lžičky. Moc mu nejede, takže sned problém s bříškem mít nebude. Jinak, díky za podporu.
 Róza 
  • 

Re: Mrkev 

(16.7.2008 14:54:55)
Také jsem slyšela, že je z důvodu zácpy lepší začít bramborem než mrkví.
 GLT 


Re: Mrkev 

(16.7.2008 14:59:28)
Já jsem zase slyšela, že je lepší začínat bramborem s mrkví dohromady, mrkev je sladká a dětem většinou chutná a brambory alergenem většinou nejsou. A nevím, jestli se nebudu opakovat, nečetla jsem všechny příspěvky, ale pozor na celer. ;)
 Kamila, Kačka 04 a Jeník 07 
  • 

Re: Mrkev 

(16.7.2008 19:30:29)
Jeník je alergik na bílkovinu kravského mléka a další věci, mezi nimi je i syrová kořenová zelenina. Po sedmém měsíci jsme začli s příkrmy, objevila se obrovská alergie na vařenou mrkev, reakce se objevila i u celeru a petržele. Náš alergolog se prý s alergií na vařenou zeleninu ještě nesetkal. Takže jsme na bramboru, masu, cuketě, kedlubně, brokolici, květáku, moc toho na střídačku není, kupované už vůbec nemůžu dávat, mrkev je základ všeho. A když tam není mrkev, je tam zase mléko, např. ve špenátu.
 GLT 


Re: Mrkev 

(16.7.2008 20:44:41)
Co se týče špenátu, tak jestli máš možnost nakoupit v tesku, doporučuji mražený tesco špenát. Je ho 450gramů a stojí kolem 18ti Kč. Jsou to nasekané kousky špenátu, které jsou zmražené do takových kuliček, takže si můžeš vždy oddělit kolik potřebuješ. Na obalu je upozornění, že může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů, ale to se vás asi netýká. Jinak 100% špenátu. Určitě jde takový špenát sehnat i jinde od jiných firem, ale asi bude dražší.
 GLT 


Re: Mrkev 

(16.7.2008 20:48:31)
No tak teď jsem si to přečetla ještě jednou a ty jsi asi psala o špenátu ve skleničkách, žejo? No nic, příště si to přečtu dvakrát než odešlu ňákou blbost :-D
 Kamila 
  • 

Re: Mrkev 

(17.7.2008 9:11:32)
To nevadí, i tak díky za tip. Jsme oba s manželem nealergici, nekuřáci, žijeme relativně zdravým stylem, první dcera naprosto žádné problémy a s Jeníkem jsme to vyhráli. V šesti týdnech mu byla zjištěna alergie na bílkovinu kravského mléka, kořenovou zeleninu, rajčata, ořechy, vaječný bílek. 7 měsíců byl plně kojen, pak jsme začali s příkrmy, kaši má nemléčnou z nutrilonu pepti. Syrové ovoce nesmí vůbec, jogurty mu dávám bílé sojové nebo rýžové. Pečivo měl poprvé po 10. měsíci. Je to hladovec, mohl by jíst po hodině. Bude mu v srpnu rok, je stále 2x denně kojený, kvůli kojení nesmím ani já všechno to, co nesmí on. Uvidíme, jak to s ním bude vypadat dál, jestli po roce bude něco ze zakázaných potravin už snášet.
 Lusika 
  • 

Re: Mrkev 

(19.7.2008 9:37:35)
Ahoj,
dá se koupit i BIO mražený špenát. Myslím, že byl také porcovaný. Špenát hodně "saje" dusičnany. U nás se vysazoval, aby vyčistil půdu..
Taky se dá koupit bio mražená směs zeleniny, ale budeš to muset přebírat:-). Samozřejmě bio není zázrak, ale zrovna u toho špenátu bych to uvážila.
Lusika
 kamzyk 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(23.7.2008 23:01:54)
Ahoj, mam dceru, ktera je od 3 tydnu tezky alergik a vpodst.ji jen brokolici, brambor, hrusky, dyni,kralici maso, omezene ryzi, kvetak- a na mrkev, i varenou, ma alergii. Tak silnou, ze se muze udusit. JENZE! Ona ma prokazanou alergii i na Nutrilon pepti...jeji hlavni stravou je v jejich dnesnich 16ti mesicich moje mleko, kterym ji zasobim co dve hodiny vc.noci, ktere k memu prekvapeni stale tece, prestoze musim dodrzovat stejnou dietu jako ona, vzhledem k jeji tezke alergii. Takze - i mrkev muze silne alergizovat, daleko vice je dnes doporucovana brokolice jako prvni zelenina. A jeste douska na zaver- s manzelem jsme (az na pylovou alergii, o ktere ale takrka nevime) zdravi jedinci dodrzujici BIO zivotni styl... Vera
 Táňa, 2kluci 
  • 

Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(23.7.2008 23:13:55)
No Kudlo to snad trochu přeháníš s tou sektou, ne? Prostě jen zastáváš názor jiné skupiny a máš právo ho prezentovat stejně jako druhá strana...

Já osobně považuji tělesné tresty včetně plácání přes ruce za selhání rodiče. Je to prostě násilí na druhém člověku, ať si to kdo chce jak chce omlouvá...Nikomu by se asi nelíbilo, kdyby ho partner plácal přes ruku(když budu mít hodně mírumilovného partnera, v tom horším případě dostanu vejprask), když by s ním nesouhlasil nebo se nechoval podle jeho představ. Ale dítěti to nevadí, zajímavé...jen proto, že je menší, nemůže se bránit a prý tomu nerozumí, tak to do něj vtlučem...
 Kudla2 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(23.7.2008 23:20:59)
Táňo,

jak přeháním? Napsala jsem, že mi to tak připadá, a ono mi to tak opravdu připadá. Ne že to tak JE.

Myslím, že každý má skutečně právo na svůj názor, taky jsem napsala, že "neplácačům" ten jejich rozhodně neberu a nehodlám je nutit, aby na své děti byť i jen jednou vztáhli ruku, protože si myslím, že výchova dětí by měla zůstat v kompetenci rodiny (samozřejmě pokud to nepřekročí určité hranice, ale ty jsou myslím v zákonech už dostatečně definovány). Mám ale pocit, že "neplácači" tyhle hranice respektují už méně a osobují si právo mluvit "plácačům" do toho, jak se to má dělat "správně".
 Táňa, 2kluci 
  • 

Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(23.7.2008 23:24:33)
No a mně to prostě připadalo přehnané:-), sekta je dost extrémní záležitost ne? Je to jen názor proti názoru a každý si holt stojí za tím svým, nic víc, nic míň.
 Kudla2 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(23.7.2008 23:31:21)
však mně to taky připadá extrémní ;) - vzhledem k tomu, že mám sama prcky a mám kamarádky, které taky mají prcky, tak vidím, kolik odlišných přístupů k výchově existuje, ale v životě bych si nedovolila kritizovat ty kamarádky, že dělají něco jinak než já, protože ony asi k tomu mají svůj důvod a já se rozhodně nepovažuju za někoho, kdo ví všechno a může každému radit. Určitě taky dělám ve výchově spoustu chyb, a když vidím, že to někomu funguje líp než mně, tak se ráda poučím, ale nemám ráda, když mi někdo nějaké řešení vnucuje s tím, že je to jediné správné ;)
 ZuziP 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:04:10)
Kudlo, nikto nekritizuje ludi.. len nesuhlasi s tym, ze placanie je vychovny prostriedok. Extremne ti to kludne moze pripadat, mne pride extremna vztahovacnost a nazory, ze bez faciek moje deti budu nevychovani frackovia.
 Kudla2 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:13:01)
ZuziP, ale nic takového (že Tvoje děti budou bez plácání nevychovaní frackové) jsem já nikde netvrdila.

Já Ti přeju, že máš takové děti a že je dokážeš zvládnout bez plácání. Připusťme i to, že je to stav nejvyšší dokonalosti, jaké může rodič dosáhnout (dítě ho respektuje po dobrém bez toho, že by na něj vztahoval ruku). Ale vezmi prosím v úvahu, že ne všem nám je dáno dokonalosti se dopracovat ;), že každé dítě je jiné a každý rodič je jiný, a vidím rozhodně menší zlo v tom, když my nedokonalí dítě občas plácneme, než v tom, aby se do toho začal montovat stát a zasahovat rodinám do toho, jak své děti vychovávají.
 ZuziP 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:01:13)
Tano, sekta v podstate nemusi byt ziadna extremna zalezitost.. sama o sebe je len odclenenim od hlavnej cirkvi. Aj krestanstvo vzniklo ako sekta.. z judaizmu.
To, ze niektore su extremne, je druha vec.
Trosku som odbocila, ale neva. ;)

Samej mi to prirovnanie k sekte prislo skor ako rypnutie.. a od veci.
 ZuziP 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(23.7.2008 23:59:29)
Kudlo, jeden zasadny rozdiel.
Placacom sa neplacanie respektuje lahsie.
Necakaj ale od neplacaca, ze bude proste schvalovat placanie. Nemoze, pretoze neplaca preto, lebo to povazuje za nevhodne, za zlyhanie a podobne.. proste to je jeho nazor. Ze to placaci automaticky beru za osobny utok, je sice pochopitelne, ale je to ich problem.

Mna presne napada to, co Tanu.. preco by sa to, ze mna sef v praci capne po ruke alebo zadku, povazovalo za nepristojne a pomaly trestne, ale u deti je to proste v pohode.. to je pre mna mimo logiku.
 Kudla2 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:04:08)
ZuziP,

schvalovat ho nemusí, stačí, když ho bude tolerovat ~j~ (stále mám na mysli plácání nesplňující skutkovou podstatu týrání)
 ZuziP 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:05:57)
Kudlo, keby som tolerovala placanie, sama tak robim. Netolerujem ho, povazujem ho za nespravne.

Ale uznavam, ze nie kazdy to tak vidi a preto to robi.
 Kudla2 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:18:49)
ZuziP, tolerováním jsem myslela to, jak se stavíš k tomu, když to dělá někdo jiný. Kdybych před Tebou své dítě plácla přes ručičku dejme tomu za to, že se přes opakované upozornění snažilo jiné dítě píchnout klackem, jak by ses zachovala? Přešla bys to? řekla bys mi, že se Ti to nelíbí? nebo ještě něco jiného?

 ZuziP 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:23:21)
Kudlo, nepovedala by som nic, ak by si to dieta nezmastila az prilis..
 ZuziP 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:26:35)
Jeeeejda, tiez leziem do mrkvy!!! :-D:-D
Ucastnici tejto diskusie asi budu zirat. ~j~
 Kudla2 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 0:26:41)
ZuziP - pak je to OK.
 Kamila, Kačka 04 a Jeník 07 
  • 

Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(24.7.2008 19:46:36)
Kamzyku, prosím o radu, co tedy vlastně malé vaříš k obědu a co jí dáváš během dne. Jeník je alergický na bílkovinu kravského mléka, veškerou kořenovou zeleninu, jak syrovou, tak vařenou, rajčata, vaječný bílek, arašídy a ovoce v syrovém stavu. To vše díky kojení nesmím i já. Jeníkovi bude v srpnu 1 rok, je 2x denně kojený, vařím mu zeleninu s masem k obědu, jí bílé sojové jogurty od Sojalife, rýžový dezert Siváček, přesnídávky, nemléčné obilné kaše, na kaši nebo na mlíko používám Nutrilon pepti. Banán jako jediné ovoce může, leč odmítá. Vařila jsem mu třeba puding ze sojového mlíka Zajíc, ale taky odmítá. Navečer mezi svačinkou a kaší je schopnej spořádat dva krajíce chleba, je hrozně a pořád hladovej.
 kamzyk 


Re: Mrkev -alergie na mrkev 

(26.10.2008 15:04:34)
Ahoj ahoj, napis mi na email: Vera.Zik@email.cz ohledne toho jidelnicku. Promluvime o tom, alergicke dite krmit "neni jen tak" :-) Zatim ahoj, promin ze jsem se tak dlouho neozvala, ale mela jsem nejaka vyrizovani posledni dobou... Vera
 jak 


rezim 

(16.7.2008 14:43:49)
Marketo, mam alergii, astma a dite uplne zdrave.
To ti rekli u lekare, ze musis dodrzovat hypoal.rezim?
My jime celkem zdrave a syn v 6 letech byl 2x nemocny od narozeni. Ve skolce ho neskoli nic.
Tak nevim, ale neni to s tim rezimem prehnane?
 Markéta autorka 
  • 

Re: rezim 

(16.7.2008 16:06:45)
Řekli mi to hned 2. den po jeho narození. Měl totiž reakci na koupelovou pěnu Johnson´s baby a na prací prostředek ve kterém v porodnici prali prádlo. Takže měl tvářičky rozdrásané téměř do krve jak smýkal hlavičkou o prostěradlo v postýlce. Musely nám tam donést naše vlastní prádlo z domova, a pak se jeho stav zlepšil.
 arsiela, 


Re: rezim 

(16.7.2008 21:35:55)
No na Johnson mám alergii i já a to alergik nejsem.Pěkný svinstvoRv.Jinak u nás ej alergická anamnéza pozitivní ze strany otce a nikdy nám nikdo z lékařů žádné doporučení a omezení nedal.U prvního ani HA mléko nebylo ani ted mi ho lékař nedoporučil.A to jsem se ptala.Takže asi jak který pediatr.
Jinak starší syn má ted ve 13 letech zjištěnou alergii na jablka,taky prý to je zvláštní.
Ale v podstatě dodržuju kromě HA mléko to co píšeš,akorát dávám jogurty a puding z UM ,ale to je na doporučení lékaře z jiných důvodů.No jsem zvědavá jestli bude malej alergik.Doufám,že nikoli.
 Raďulka 


Re: rezim 

(17.7.2008 19:02:50)
Jojo, úžasná dětská kosmetika v porodnicích :-© Já tím malou nemyla schválně, protože to obsahuje heřmánek, který vadí mně, takž tak.
 Lusika 
  • 

Re: rezim 

(19.7.2008 9:30:18)
Takhle značka je tím celkem známá.
Že v porodnici pořádně nevymáchají prádlo mě tedy fakt nenapadlo! Určitě používají pořádný driák, aby to z toho všechno dostali.

Používáme mýdlo Weleda, stojí sice 100, ale vydrží hodně dlouho. Olej taky Weleda. Taky jsme to nepřeháněli s koupáním, dokud nelezla, tak 2x týdně. Mezitím jen zadek. Co leze a více lítá, sprchujeme či koupeme denně, mýdlo jen na některé části:-). Šampón na vlasy až od 1 roku. Jaký šampón používáte?

Lusika
 Renata 
  • 

Alergie přes tyto postupy 

(16.7.2008 15:38:34)
V rodině alergie nemáme, u mně se projevila senná rýma v 26 letech, když jsem se z Prahy přestěhovala do hor a už nezmizela. Manžel projevy pylové alergie velmi krátce v období puberty. Žádný ekzém, žádné astma v širší rodině.
Starší synek byl plně kojen něco přes 6 měsíců, strava hypoalergenní, pro jistotu. Po necelých 3 letech se narodil mladší, 4 měsíce poté se u staršího projevila silná reakce na kokos, který dostal poprvé po 3.roce, další potravinové alergie a astma. Mladší byl proto kojen plně déle než 7 měsíců, opatrné zařazování příkrmů. Ve dvou letech alergolog zjistil silnou potravinovou alergii na všechnu zeleninu (jedl jen povolenou hypoalergenní), na ovoce, nejvíce na banán a jablko, na droždí. Testované silné alergeny byly negativní, protože ty potraviny nikdy nejedl :-((.
Tím nechci zlehčovat doporučení, jsem nakonec lékařka, ale u nás ve výsledku neposloužily. Pokud budeme mít ještě 3 dítě, asi zkusím dodržet ještě jedno, v článku nezmíněné doporučení, totiž přivést na svět dítě v sozoně s nízkým výskytem vzdušných alergenů, tedy v pozdním podzimu, tak, aby se dítě s nimi nepotkalo co nejdelší čas z prvních 6 měsíců života. I to může být k ničemu, ale třeba všechno dohromady aspoň umožní život bez astmatu.
 lklasinka 


Re: Alergie  

(16.7.2008 17:47:56)
Aha to je vlastně dobrý nápad :-D:-)
 Darka,4+1 
  • 

Re: Alergie přes tyto postupy 

(16.7.2008 18:04:10)
Slyšeli jste někdy o prevenci nosokomiálních infekcí a alergií, které provádí dlouhodobě (existují studie po 20 a 10letech) dr.R.Lodinová-Žádníková v Ústavu pro matku a dítě? Máte s tím někdo zkušenosti?
 Žžena 


Re: Alergie přes tyto postupy 

(16.7.2008 21:54:30)
Mně alergoložka taky doporučovala porodit dítě v listopadu, bylo by to sice pěkné, ale početí se takto poručit nedá. Někdo otěhotní "při pohledu na manželovo trencle", já tedy ne. Nám to trvalo poněkud déle. Kdybychom měli takto snažení "povoleno" tři měsíce v roce, asi se potomka nedočkáme.
Takže ze svého pohledu toto vidím zrovna jako "no když se náhodou zadaří a dítko vyjde na mimosezónu, můžem si říkat že je to fajn". Ale naplánovat to dost dobře nejde.
 Renata 
  • 

Naplánovat? 

(17.7.2008 7:51:21)
Však právě proto říkám, že to zkusím :-). Byla jsem těhotná 2x, jednou okamžitě, jednou po 3 měsících. Roky mi přibyly, takže je možné, že to a) nepůjde snadno, b)nepůjde vůbec. S obojím jsem srovnaná. Ale chráním se před otěhotněním v letních měsících, kdy se k tomu cítím jaksi lépe naladěná a trochu se mi to nabízí. Zkusit to je to nejmenší, co můžu udělat, monoho lidí "zkouší" dle astrologických výpočtů ovlivnit pohlaví. Já můžu zkusit ovlivnit imunitní pohotovost dítěte.
 Moncaka 


Re: Naplánovat? 

(17.7.2008 9:22:33)
Já měla pokaždé problémy s otěhotněním a mám pocit, že počít dítě mohu jen v únoru. Obě děti se narodily na přelomu října a listopadu. I to samovolně potracené se mělo narodit ve stejném termínu.
Přesto jsou oba alergici a exematici po mě. Já začala s pylovou alergií v 18 letech, syn v 6 a dcera v 8 letech. Kdo ví, možná by na tom byly hůř narodit se jindy. Možná by to bylo stejné.
Přeji ať se pokus vydaří.
 Dana 
  • 

Re: Alergie přes tyto postupy 

(17.7.2008 13:11:26)
Renčo,také jsem udělala vše pro to,aby holky nebyly alergičky,ale stejně se ekzému nevyhnuly.
Kdybych měla třetí dítě,tak zkusím toto:Colinfant(bližší informace o tomto produktu jsou na www.dyntec.cz).Škoda,že o něm ví tak málo lékařů.Dozvěděla jsem se o této možné prevenci až od své známé.
 Dana 
  • 

Re: Alergie přes tyto postupy 

(17.7.2008 13:22:38)
Zajímavý graf účinku přípravku Colinfant je na www.dyntec.cz/index_2.php?redakce=2
 aurelie 
  • 

Re: Alergie přes tyto postupy 

(22.7.2008 23:19:15)
hm, nečetla jsem celou diskuzi, ale colinfant znam, vnutili mi ho hned v porosdnici a dneska jsem rada, že to tak bylo..
 kamzyk 


Re: Alergie přes tyto postupy 

(26.10.2008 15:16:43)
Colinfant ale obsahuje susene mleko. Takze napr.moje dite na ni zareagovalo silnou alergii...
 Lusika 
  • 

Re: Alergie přes tyto postupy 

(19.7.2008 8:58:09)
Ahoj,

ber to tak, že pokud bys nedodržovala tyto doporučení, bylo by tvým dětem pravděpodobně hůře a mohlo toho být více a dříve!!

Já slyšela, že se nemá otěhotnět v období, kdy má matka horší období své alergie.

Domnívám se, že je to hodně o dohadech. Těžko se vyhodnocují výsledky, příliš mnoho vlivů - strava, očkování, životní prostředí, psychika... Neber si zodpovědnost na sebe, nemůžeš ovlivnit všechno.

Lusika
 Jana, dcera 4 r. 
  • 

Re: Alergie přes tyto postupy 

(21.7.2008 7:11:37)
Dobrý den,
musím jen souhlasit s příspěvkem paní Renaty. Moje dcera (4,5 roku) má také alergii (atopický ekzém)i přes hypoalergenní stravu a režim. Navíc se nepodařilo vůbec zjistit, na co je alergická. Bohužel, kdo to má v genech, tomu moc nepomůže ani "dieta".
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Zdravý rozum 

(17.7.2008 13:20:18)
Tak především, jestliže se bojíte alergií, nečtěte zaručeně chytré rady a reklamy, které z vás chtějí jen vytáhnout peníze, a řiďte se především zdravým rozumem a dejte na babičkovské rady. Ty jsou odzkoušené po generace. V naší velké rozvětvené rodině vůbec nevíme, co to alergie je.
1. nikdo nekouří - za alergické dítě totiž někdy může nejen kouřící maminka, ale i kouřící prarodiče.
2. nechováme doma psy ani kočky
3. jíme to, co nám chutná a co jedli už naši předkové - tedy žádnou sóju a nesmyslné "bio"
4. nepřeháníme to s desinfekcí domácnosti - děti si zkrátka nějaké obranné látky musí někde vytvořit
5. nepoužíváme drahou kosmetiku, jen mýdlo - ale nikdy ne na obličej
6. naše děti si odjakživa hrály s dřevěnými hračkami, v písku, v prachu, na trávě.
 Dana 
  • 

Re: Zdravý rozum 

(17.7.2008 13:37:21)
Babičkovské rady?Tak to bych nekojila,ale cpala dítě Sunarem.Manžel je alergik možná díky tomu,že nebyl nikdy kojen.Je nositelem chybné genetické informace,takže proto mají naše děti sklon k alergiím.
Ale určitě by bylo všem lépe,kdyby potraviny nebyly zaneřáděny různými chemikáliemi,nejezdilo by tolik aut,nábytek by byl dřevěný a ne jako za mých mladých let dřevotřískový s použitím různých lepidel apod.
Takže bych neřekla,žít jako naše babičky,ale spíše praprababičky,ale to už bohužel jde velmi těžko.Možná někde na vesnici.Ale tu genetickou informaci,možná zničenou různými DDT apod.,tu už nám nikdo nevymaže.
 Jíťa 
  • 

genetická informace 

(17.7.2008 13:59:53)
nevím, jestli genetické informace ničí DDT, ale spíš si myslím, že kdyby se tvůj manžel narodil o 100 let dříve, tak by se nedožil dospělosti, tudíž by tu špatnou genetickou informaci nepředával dál.
 Dana 
  • 

Re: genetická informace 

(17.7.2008 14:20:45)
Jojo,i to je možné:-).
Jen jsem musela reagovat na příspěvek Heleny a braní si příkladů z našich babiček.
Když máte doma novorozence s ekzémem,který ho velmi svědí,tak se mu budete snažit všemožně pomoct a u druhého dítěte se vyvarovat všeho,co alergii může způsobit.Možná se alergickým projevům přes všechna doporučovaná opatření nevyhnete,ale můžete je alespoň zmírnit.
Totiž to ,co napsala Helena,může napsat jen ten,kdo se s alergií skutečně nesetkal.
 Dana 
  • 

Re: genetická informace 

(17.7.2008 14:46:39)
Holka byla třeba alergická na jablka(podotýkám,vypěstovaná na zahradě,bez chemického ošetření),na mrkev,kravské mléko v jakékoliv podobě.Vadilo jí to i v době,když jsem jí jen kojila a některou z těchto potravin snědla.
Někdy si člověk připadá jako detektiv,aby vypátral,co ekzém způsobilo.Třeba v zimě smog,na jaře pyl lípy,břízy apod.
Osypala se mi hned v porodnici.Prý díky tomu,že jí asi vadil prací prášek,ve kterém tam praly.Při druhém dítěti jsem si do porodnice už nesla z domova povlečení i košilky,abych se ekzému u ní vyhnula.Atd.Je to na dlouhé povídání.
 kamzyk 


Re: genetická informace -Dano, jsme na tom podobně 

(23.7.2008 23:20:17)
Vlastně- jsme na tom docela blbě, holka má také alergii na BKM, atd.- jednodušší je vyjmenovat, na co NEMÁ alergii (=brokolice, hrušky, květák, králičí, brambor, dýně) - dokonce i na Nutrilon pepti reaguje (dušení, otoky, ekzém). A to jí v 16tiM pořád kojím (ob 2 hod) a s řadou potravin, na které je alergická, se přitom nikdy nesetkala, a to ani přeze mě (držím tu dietu s ní a HA režim jsem dodržovala už v těho - v rodině alerg.zátěž máme, ačkoli nepatrnou, já jsem navíc imunologii studovala, tak vím, jak je to důležité to v tomto př.dodržovat) - čili, nejsi v tom sama. Heleny rady jsou samozřejmě v našem případě něco, co nás musí nadzvednout ze židle. Ten názor s DDT ale z imunologického hlediska je dost trefa do černého- právě rozmach chemie (a hl.polychor.bifenyly a dioxiny) způsobil,že dnešní mléko, pšenice, a řada dalších potravin se nedá srovnat s tím, co pily a jedly generace před námi... Vera
 v očekávání 
  • 

Re: Zdravý rozum 

(17.7.2008 17:38:46)
Nezlob se,ale já jsem od malička jezdila s rodinou k dědovi a babi na vesnici...zvířátka, prach,seno..
Pár let v pohodě a najednou,jedno léto, hrabání sena a alergie byla tu. Ani jsme doma neměli sterilní prostředí, jedla jsem co bylo,jediné co uznám je že oba rodiče kouřili. Ale jak chceš ovlivnit genetiku, když alergie apod. jsou i dědičné záležitosti. Druhá babi měla astma až někde od 50,60 let. Její syn-můj otec,alergie na psy v 50l. a já to holt schytala ještě dřív.Já se pokusím řídit zdravým rozumem i radami, které mi sednou,a budu doufat, že moje dítě až se narodí se tomu všemu vyhne.V tomhle případě bych byla velmi ráda aby zdědilo imunitu po svém tátovi, který ničím netrpí.Zatím tedy.Mám sice jen alergii na pyly a na to se neumírá,ale už tam je náběh na astma, pár dnů v sezoně. A kdo to nezažil,opravdu nepochopí.Jsou samozřejmě horší choroby a postižení,ale i alergie umí ten život hodně znepříjemnit.Vadí mně, natož malému miminku, kterému nemůžeš nic vysvětlit.Ivča
 Raďulka 


Re: Zdravý rozum 

(17.7.2008 19:11:27)
Vtipné, nevím jak tví předci, ale mí teda rozhodně BIO jedli R^ Ještě moje babička nejedla v dětství nic jiného co nevypěstovali oni, nebo jejich nejbližší sousedi.
Ona ta nabídka v obchodech taky moc velká zrovna nebyla a vím, že prababička měla šok, když se začaly brambory prodávat v konzumu. Nechápala proč, když si je přece může každý vypěstovat :-D
 narma 


Re: Zdravý rozum 

(17.7.2008 19:24:45)
Vážení tak naokraj.
Dědeček umřel asi na raka plic, babička nevíme- umřela když byly mamince 4 roky. Matka nedožila 50 let rak. plic ( podotýkám že nekouřila a podle dnešní mody jedla zdravě)
Omlouvám se za počáteční morbiditu. Tři děti mé matky ( jen naokraj každý má jiného otce ( osud)
Já Od dvou let astma, v 17 atop. ekzom od těhotenství alerg. rýma. Alergie se v průběhu mého 40ti letého života měnili- neměla jsem jen potraviny. V současné době jsem alerg. pouze na některé bakterky. Dnes astma v klidu, exem minimální bez dramat. projevů s alerg. rýmou neslzím nekýchám- bohužel jdu asi už na 4 operaci nosních dutin, polypy....
Bratr prostřední pouze chronická rýma bez průkazu alergie, nejmladší bratr senná rýma, alergie na pyly a rostlinstvo i s očima, asthma vždy prudkého nástupu ( vypadá jako by měl infarkt a ne asthma.
Zde tedy genetika mojí rodiny. Všude je to dýchací ustrojí, každý s jiným projevem. Je pochopitelné, že mne stejně jako vás zajímalo, jak nejlépe ochránit syna. Kojení do konce prvního roku. Od mimina nechutenství, takže kontrola potravin byl pro mne docela nesmysl( chránila jsem ho pouze před medem vejci ořechy.) Jinak jsem byla ráda, že sni vůbec něco.V průběhu jeho 13 let 1x angina, třikrát zánět nosohltanu,+x zánět stř. ucha, neštovice, nějaká gastroenterka a zlomená ruka, za to mohlo kolo..:-D,
bydlíme na baráku, tráva, seno, stromy, zvířata ( nejsou v bytě§kromě pískomila, rybiček). Dodržuji alespon minimum textilií a peří. Asi se potatil. Nicméně vím, že alergie může propuknout kdykoli do jakéhokoli roku, a vím, že další dítě by mohlo být kombinací veškerých alergií.....
Co tím básník chtěl říct. Poslouchejte rady současné vědy a dělejte opatření, souhlasím, minimalizovat riziko je fajn, ale chce to vždy dělat s mírou. Všimli jste si jak s postupem doby se stále mění názory? Mléko, zelenina ovoce, vařit nevařit, máslo kontra margarín atd. Vězte že lékaři a medicína nepatří k vševědoucím akouzelníkům. Je to jen věda, která se SNAŽÍ odstranit následky nefunkčností našich těl. Často přijdou na to jak asi, ale také často přijdou na to, že každý člověk je originál a u každého nemusí být vše stejné
Na závěr všem alergikům( a je nás stále víc) přeji co nejméně potíží. Všem maminkám alergiků pevné nervy a výdrž, a všem aby se lékaři mohli stát kouzelníky a gen alergie vyhubili:-D....
 Lída+2 


Re: Zdravý rozum 

(18.7.2008 7:01:55)
Jo přesně takhle jsem vyrůstala..... a jsem alergik....od svých cca 9let..to tomu nikdo nevěnoval moc pozornost....když mi začalo vadit jídlo....tak mě opbčas nutili časem mě nechali být..nikdo to neřešil...

když bylo staršímu synovi 3roky a mladšímu 5měsíců..skolabovala jsem po ani né gramu mrkve......vyšetření na alergo ....dopadlo otřesně....

moje první vyšetření ke zděšení Dr. moje mamka to měla za kravinu, že přece nebudu alergik...Nikdo není jsme z vesnice...

No a výsledek...nyní se mi bojí dát všichni cokoliv k jídlu...aby se záchvat neopakoval.....

V rodině nikdo nic nemá..... a já jsem "alergickej chcípák"(TAK SI ZE SRANDY ŘÍKÁM)
 GLT 


Re: Zdravý rozum 

(20.7.2008 22:27:25)
Heleno, bohužel to není jen o tom. Já bych mohla těch 6 bodů napsat klidně taky, to samé platí i u nás. Jen co se týká jídla, já ještě koukám na barviva, konzervanty a jinou zbytečnou chemii, ale jinak také jíme ,,normálně", žádné bio. Přesto máme kdeco- astma, AE, alergie...
 Blanka + prcek 1 rok 
  • 

Pár užitečných odkazů + naše zkušenost 

(17.7.2008 14:01:48)
www.potravinova-alergie.info
www.chronici.cz

Mám dceru s potrav.alergií na bílkovinu krav.mléka, vejce, některé obiloviny, ovoce a zeleninu i z řady hypoalergenních potravin (!) + atop. ekzém. Máme výborné zkušenosti s homeopatií, necháváme si měřit konkrétní vzorky na EAV. Sama držím přísnou dietu kvůli kojení, s našimi omezeními v podstatě v normálním obchodě skoro nic neseženeme. Za těch pár měsíců už mám celkem slušně zmapovaný sortiment zdravé výživy, takže pokud máte někdo zájem, mohla bych snad trochu poradit. Pro začínající je to těžká situace - máte všechno zakázané, ale už vám málokdo poradí, čím co nahradit a kde to koupit.
 Ivana 
  • 

Re: Pár užitečných odkazů + naše zkušenost 

(17.7.2008 20:48:59)
Ahoj,
ráda bych využila tvé nabídky. Mám 6ti měs. syna, má atopický exém, nejím mléčné výrobky, vejce, ryby, některou zeleninu a ovoce, ale dochází mi nápady, co vlastně jíst. Prosím napiš na ivana.svej@centrum.cz
 majdaleenka +07+11 


vlhčené ubrousky neparfémované... 

(17.7.2008 20:05:41)
teda tohle mě trošku nadzvedlo, neparfémované vlhčené ubrousky? Jak se jmenují? To by mě fakt moc zajímalo, můžu znát jejich složení? I nejneparfémovanější ubrousky parfémované jsou a obsahují taková svinstva, že se člověku ježí vlasy, když to čte. Takže pokud nechcete mít z dítěte alergika, začněte u plen a ubrousků, mmch, jaképak plenky používáte?;)
 Markéta autorka 
  • 

Re: vlhčené ubrousky neparfémované... 

(18.7.2008 18:10:43)
Používám většinou nastříhané suché ubrousky z lékárny a doma je namočím před použitím vodou. Když jsme venku používáme z nouze neparfémované vlhčené ubrousky Nivea. Plenky máme Pampers ty nám jediné nevadí mám je už odzkoušené od dcery, ta také jiné nesnesla.
 Dana 
  • 

Re: vlhčené ubrousky neparfémované a Pampersky 

(18.7.2008 19:37:57)
Nám nejvíce vyhovovalo otírat prdelku,kromě vody,i vlhčenými ubrousky z DM drogerie-ty neparfémované.Pampersky byly také jako jediné ok.Na starší dceru jsem tedy v období ekzému používala látkové pleny,papírové pleny mít nemohla,ekzém se zhoršil.Když se pak narodila druhá holka,tak Pampersky nebyly nejlepší,protože prý do nich přidávali nějaký zvláčňující krém,který holce vadil.Takže opět látkové pleny a později Pampersky vel.3-ty už byly ok.
 Lusika 
  • 

Re: vlhčené ubrousky neparfémované a Pampersky 

(19.7.2008 9:12:41)
Ahoj,
my používali Pampers na noc a přes den látkovky. Taky pleny z Tesca fialové balení, dobře sedí. Když byla např. na dovči celý den v umělé pleně, osypala se a to není alergik. Ubrousky taky z DM. Radši vodu, když to jde. Pokud není zapařená, kůži jsem nijak dále neošetřovala, jinak rybilku či Bepanthenol.
To jsi mi nasadila brouka do hlavy, používám i obyčejné ubrousky na ruce od písku s parfémem. Začnu sebou nosit flašku vody:-)).
Lusika
 majdaleenka +07+11 


Re: vlhčené ubrousky neparfémované a Pampersky 

(21.7.2008 22:35:03)
Lusiko, na úplnou záchranu nosím s sebou Natracare ubrousky, ale pokud nemusím, nepoužívám ani ty. Voda je opravdu nejlepší:-) V Jysku mají/měli moc příjemné jemňoučké froté žínky za pár korun, nejsou moc veliké a dobře sají, látkovky máme na den i na noc a jsme spokojení, teda hlavně Adova prdelka;) napadá mě, že na ruce by byl fajn rozprašovač, buď vodou poliješ, nebo postříkáš, v Ikea mají rozprašovače tak akorát, asi pojedeme na výlet.

S tím složením ubrousků je to tak, zadej si některou složku do googlu a čeká Tě veliké překvapení, já jsem docela zírala. Na svoje ruce používám ubrousky z DM. Kamarádka mi psala, že zkusila použít vlhčený ubrousek sama na sebe, aby jako viděla, jaké to je báječné, a od té doby je už nikdy na dítě nepoužila, protože to pálilo;(( tak daleko jsem tedy v experimentování nešla, ale věřím tomu.
 Dana 
  • 

Re: vlhčené ubrousky neparfémované a Pampersky 

(22.7.2008 8:36:05)
Na hřiště jsem nosila láhev s vodou(natočenou z kohoutku)a žínku.Na umytí rukou to bylo ideální a když byl suchý písek,tak jsem ho tou vodou navlhčila a bábovky se pak dělaly jedna báseň.
Teď už máme na hřišti kohoutek s vodou,takže to je bezvadný.
Někdo říká,že ekzematici,by neměli chodit na písek,ale to už by mohli zůstat doma zavření,že jo?Takže my jsme na hřiště chodili denně.
Kamarádka má 11 měsíčního kloučka a tomu zatím otírá ručičky žínkou namočenou z domova ve vodě.Pak chce s sebou nosit právě ten rozprašovač.
Hodně maminek používá ty parfémované ubrousky na utírání ručiček,ale mě se zvedne žaludek,jen když ucítím tu vůni.
Mějte se hezky!
 GLT 


Re: vlhčené ubrousky neparfémované a Pampersky 

(22.7.2008 12:33:13)
Složení vlhčených ubrousků jsem sice nezkoumala, ale musí být zajímavé, protože my s nimi čistíme kdeco. Ruce od barvy, když manžel natíral futra, pastelky z podlahy, kterou dcera počmárala...a hromadu dalších věcí. Nouzově jsem se s nimi i odlíčila. To byste nevěřily, jak jde voděodolná řasenka dobře sundat. Prostě nezbytná pomůcka do domácnosti...:-D
 Shayla a 3 kluci 


Pár komentářů 

(17.7.2008 20:33:49)
Jako souhrn to není špatné, ale měla bych pár poznámek:
1) HA mlíko je podle mě málo
2) Příkrmy bych posouvala na později, pokud je to únosné (dítě není pažravé :o) ), klidně od 8mi měsíců, protože mi přijde, že alergickým dětem dozrává střevní sliznice později
3) Oves obsahuje lepek, takže mi od 7mého měsíce nepřijde vhodný
4) Lepek bych klidně posunula ještě na později než rok, nejhorší je údajně pečená mouka (tj. s práškem do pečiva nebo droždím, pečivo, rohlíky, koláče a vůbec lepek + ovoce), já jsem nějakou dobu pečivo vůbec nedávala
5) Ovoce je podle mě dost individuální, spoustě lidem vadí i jablka nebo jen některé odrůdy (Šimon měl ze všeho fleky kolem pusy, a to jsem to tepelně upravovala)
6) Dětská pěna je podle mě špatně, i kdyby byla "sebekvalitnější". Mýdlo, když už bylo později potřeba, jsme používali Weledu.
7) Neparfémované ubrousky - např. Huggies, syn se po nich po 4 dnech používání na horách začal opruzovat, takže pak jen otírání vodou. Na cesty jsem pak objevila ubrouska Natracare (tušímže heřmánek obsahují, ale skutečně čistě přírodní a neobsahují žádnou chemii, žádny problém jsme s nimi nikdy neměli).
8) Závěsy a koberce - polétavý prach je údajně horší, takže bych tohle řešila dost individuálně, případně záleží na frekvenci praní závěsů, materiálnu, vysávání koberce a tak.

By mě zajímalo, jestli ten můj elaborát někdo četl ~j~
 Dana 
  • 

Re: Pár komentářů 

(17.7.2008 22:25:45)
Četla a souhlasím s tím :-).
 Blanka + prcek 1 rok 
  • 

Re: Pár komentářů 

(18.7.2008 15:47:20)
Taky souhlas.
 Markéta autorka 
  • 

Re: Pár komentářů 

(18.7.2008 18:25:39)
O tom, že oves obsahuje lepek jsem nevěděla. Pan Dr. v poradně nám ho do naší bezlepkové diety zahrnul. Takže se omlovám. Jinak píšu, že lepek se doporučuje nejlépe po 1. roce.

Já Míšu začala přikrmovat, protože baští ve dne v noci co 2hod. U Jáji jsem začala po ukončeném 7.měsíci.
 Lusika 
  • 

Re: Pár komentářů 

(19.7.2008 9:22:41)
Taky je prý hrůza zásmažka. Já omáčky hustím různými instantními kašemi. Taky jsem do dvou let nedávala ochucené kaše z lékárny, ale obyčejné kaše bez přídavku čeholiv (kukuřičná, jahelný, pohanková). Do jednoho roku jsem jí do toho nedávala ani sušené mléko, ale ovoce a ze začátku jen s vodou. Teď jí občas do obyčejné kaše přidám tu ochucenou, je to stejně většinou hodně přeslazené.

Je prý lepší začít s moukou špalda, protože neobsahuje tolik lepku. "Normální" pšenice je hodně přešlechtěná, takže obsahuje příliš lepku.

Lusika
 boba+3 
  • 

bordel v byte, zdrave dite 

(17.7.2008 22:34:14)
u stravy tleskam, ja bych klidne doporucila posunout mliko a lepek az do 2-3.roku, na tema zviratka si dovolim nesouhlasit, pokud budete mit domaci mazlicky v byte od narozeni, snizite sanci alergii, podobne je to s hygienou - bordel v byte, zdrave dite prokazalo hodne vedeckych studii. fakt ;-)
 Lusika 
  • 

Re: bordel v byte, zdrave dite 

(19.7.2008 9:25:06)
A u toho kravského mléka se myslí pouze "nezakysané" kravské mléko? Do buchet dávám naředěný zákys nebo kefír místo mléka. Taky jsem z toho jednou dělala palačinky:-). Je to trošku cítit, ale není to špatné. Lusika
 Kunhutkaa 


Lepek 

(18.7.2008 1:51:21)
S tím lepkem to není tak úplně pravda, podle nejnovějších výzkumů se připravují nové regule, podle kterých je vhodné lepek zavádět v době plného kojení, tzn. mezi 4. a 6. měsícem věku, a to i u dětí potencionálně ohrožených alergií. Ovšem bude opět trvat léta, než to pediatři vstřebají.
 Blanka + prcek 1 rok 
  • 

Probiotika+mléčný cukr s prebiotikem 

(18.7.2008 10:08:07)
Ještě bych doplnila:
- osvědčilo se nám probiotikum Infants Dophilus (doporučila bych dávat ještě s mírným předstihem před začátkem příkrmů).U jiných značek pozor na umělé příchutě.
- místo fruktózy a hroznového cukru používáme Dětský mléčný cukr s prebiotikem od firmy Babio. Není dráždivý a nekazí se po něm zuby (samozřejmě nevhodný při nesnášenlivosti laktózy).
 KamiŠ+2 


imunita 

(18.7.2008 10:21:40)
Jsem astmatička a alergička. Kojila jsem dva roky, příkrmy zaváděla později a velmi opatrně a nad tím, co naše rodina jí docela přemýšlím. Ale na druhou stranu se snažím synovu imunitu posilovat a nechráním ho úplně od všeho. Takže jako miminko spával pod rozkvetlým stromem, když ho olízne pes, nedělá se z toho žádná tragédie (pochopitelně pes u nás na dvorku, když jsme bydleli v centru města , kde očuchal každé .... tak to teda ani náhodou..), u babičky si hladí kočku, na kterou já mám alergii. Myslím, že sterilní prostředí a preventivní se vyvarování případných alergenů je spíš na škodu. Ještě je brzy soudit, ale syn je zatím zdravý jako řípa a docela věřím, že naše taktika (konzultovaná i s lékařkou) má něco do sebe ;)
 Blanka + prcek 1 rok 
  • 

Re: imunita 

(18.7.2008 11:08:52)
Máte pravdu, je to hodně o imunitě a osídlení střev s tím úzce souvisí.
 Sima a Máťa 21.5.03 


Re: imunita 

(20.7.2008 23:27:28)
Já jsem alergička, astmatička, manžel má pylovou alergii, syn byl plně kojený do půl roku, příkrmy měl zaváděné ještě opatrněji než Vám doporučili v poradně, mlíko neviděl téměř do tří let, do dvou let nedostal ani čokoládu, kojila jsem až do téměř dvou let, lepek nedostal do roka a další a další a přesto se u něj alergie loni, v jeho čtyř letech projevila, takže bohužel myslím, že žádné takové opatření k ničemu nevede, že pokud má alergii geneticky danou tak jí dostane. Navíc to vypadá, že bude mít i sklony k astmatu.
Teď trnu jak na tom bude dcera, režim měla stejný, ale plně kojená byla až do osmi měsíců a kojit jsem jí přestala přesně ve dvou letech. Doufám, že alespoň jí se to vyhne.
Teď jsem někde četla, že pokud v rodině dvou alergiků dostane první dítě alergii tak druhé už má jen třicetiprocentní šanci???
 Dana 
  • 

Re: imunita 

(21.7.2008 11:10:25)
Ahoj,první dcera měla ošklivý atop.ekzém od 16 dní do 2 měsíců.Kojila jsem jí plně do 8 měsíců,s příkrmy do 3 let.Hypoalergenní dietu jsme se snažili dodržovat do 3 let.Kromě rozsáhlé kopřivky(z punčocháčů,které nebyly ze 100% bavlny)) ve 2,5 letech byla ok.Teď v 6 letech se jí objevila ložiska v podkolenních jamkách.A často říká,že jí svědí tělo.Žádné léky na alergii zatím nebere.Čekám,zda to zase samo neodezní.Je pravda,že občas nemá oblečení ze 100% bavlny,takže možná proto jí svědí to tělo.

Druhá dcera byla plně kojena do 6 měsíců-začala pak vyžadovat příkrmy,když viděla jak ségra jí :-).S příkrmy byla kojena do skoro 3 let.Do 8 měsíců byla úplně ok a pak v 9 měsících lehčí forma AD v obličeji,která se vracela,většinou pár týdnů na jaře,takže asi pyly.Poslední dobou stále v noci pokašlává,jinak jí nic není.MUDr.říká,že by to mohlo být i astma.A to jsem si myslela,že mladší dcera na tom bude daleko lépe,než ta starší.Vlastně jsem spíš doufala,že se jí jakákoliv alergie vyhne.
V rodině máme astma i alergie.Manžel je alergik,ale já ne.
 Ninivé, synek 2roky 
  • 

Poraďte: poradna pro děti ohrožené alergií 

(23.7.2008 10:20:09)
Ahoj Markéto,
ještě jsem neslyšela o této poradně, maá prosím - nebo vy ostatní - nějaké tipy, kontakty? Dodržuji u syna také dietu, kojila jsem plně až do 8měs. a pak do 2let atd., ale s rodinou je to těžké :-( Má atopické ekzem a manžel spostu alergií, v rodině je i astma.
díky za radu
Jo, ještě: zařali jsme sladit kaše javor.sirupem, je opravdu alergenní?
 monalisa1 


léky na alergii 

(13.9.2008 22:58:27)
Protože jsem v době těhotenství a kojení nemohla brát antihistaminika, našla jsem si přípravek Peralgin (čistě přírodní) a fungoval výborně (ne hned, asi po 14 dnech užívání). Mám středně silnou alergii na pyly a bylo mi líp než po práškách.
U dcery se snažím dodržovat protialergický režim, zatím se jí objevila vyrážka na tvářičkách, a to nejspíš po multivitamínových tabletách, které beru.
 Berrusenka 


Re: léky na alergii 

(1.6.2009 15:26:22)
Ahojky,
když píšeš o té alergii, já mám alergii snad na všechno, na co si vzpomeneš. Taky už mi pomalu začala přecházet v astma a já jsem sabotovlala všechny léky od doktorů, protože jsem alergik celý život a vím, že nefungují.
Hledala jsem všechny možné způsoby, jak se alergie zbavit nebo ji alespoň ztlumit. No, a nakonec jsem našla. Jsou to čistě přírodní bylinné produkty od firmy OKG. Beru je teprve cca měsíc, ale už pozoruju, že se mi organismus čistí a můžu úplně normálně dýchat. Projevy alergie nejsou tak silné jako byly a postupně mizí. Ekzém díky těmto přípravkům už nemám. Je sice pravda, že každému to funguje za jinou dobu, ale funguje to.
Dávám to i svému synovi, který má 3 měsíce a ještě se mi po ničem v mléce neosypal. Nemusím se omezovat ani já a tím pádem ani on.
Jestli bys měla zájem to zkusit, tak se mi ozvi. Jsem partnerem této společnosti. jo a důležité je, že je to zatím to nejlevnější, co jsem při své honbě za vyléčením alergie objevila.
 kamzyk 


Návod- HA dieta 

(6.10.2008 16:55:35)
Návod na dodržování HA diety najdete na

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/hyppoalergenni-dieta-jak-zjistit-alergeny-v-potrave.php

*kamzyk*

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.