| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdo je to denní matka/otec?

 Celkem 139 názorů.
 Judy 
  • 

Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 9:27:46)
Já si to teda v praxi moc nedovedu představit. Jak bude nějaká maminka schopná pečovat o svoje dítě a k tomu ještě třeba čtyři další různého věku? Každé potřebuje něco jiného, ne? Jak s nima půjde na procházku? Musí nakoupit, navařit jim oběd, nachystat svačinky,... Kam je dá všechny spinkat? Co když se jí udělá špatně, kam ty děti odloží? A když bude nemocná, tak si zbývající matky vezmou paragraf pro "nemoc chůvy"? Je to někde domyšlené do detailu? A taky jak Nečas vymyslel tu formulku "jedno dítě za 5000, maximálně čtyři" - tak to mi zavání tím, aby to nebylo pro maminky moc drahé, ale přitom aby se to chůvě vyplatilo. Ale ve skutečnosti naprosto nereálné. Co vy ostatní na to?
 jana38 


Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 9:36:09)
Judy, já to znám z Německa, moje kamarádka dávala svoje dvouletý dítě k Tagesmutter, když chodila na celý den do jazykovky - dítě tam odvedla na devátou ráno a vyzvedávala si ho kolem druhý odpoledne.

Dítko dostalo snídani doma, u Tagesmutter pak nějaký ovoce ke svačině a oběd - oběd měli všichni stejnej. Tagesmutter měla ke svýmu dítěti cca ročnímu ještě tohohle dvouleťáka mojí známý a občas ještě třetí dítě.
Známý dítě se tam naučilo po půlroce líp německy než ona v jazykovce:-)), takže to pro něj asi přínosný bylo minimálně v tomhle směru. Nepamatuju si, že by si známá stěžovala, že to Tagesmutter nějak nezvládá. Taky si nepamatuju, že by byl nějakej problém s nemocema.
Mě to přijde jako dobrej nápad, radši bych dávala dítko k mamince, která má jedno až dvě další než do jeslí.
 janna001 


Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 9:53:35)
Mně to taky nepřipadá jako špatný nápad. Vždyť si ta "chůva" nemusí nabrat hned pět dětí, ale třeba dvě nebo tři. Sama přemýšlím, kam asi jednou umístím své nyní osmiměsíční dítě, až se budu chtít vrátit do práce. Školky už teď nestačí a v posledích dvou letech počet narozených dětí ještě stoupl - logicky pro ně ve školkách nebude místo. Tohle řešení už mě napadlo. Buďto stát urychleně a za slušných podmínek tuto živnost zlegalizuje, nebo se bude odehrávat v masivní míře načerno - kam asi mají ty rodiče děti dát?
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 9:49:11)
Ja si myslim, ze je to super napad. Soda, ze jsem neco podobneho nestihla. Dost casto jsem ke svym dvema synum mela na hlidani o tri roky starsi(od starsiho) neter a o dva roky (od mladsiho) mladsiho synka kamaradky.
A zvladnout to jde, a to jsem s nima chodila i na prochazku. A pokud to neni zadarmo, lze to jiste velmi dobre.
Co si vzpominam, naposledy jsem mela dve svoje a treti do party v sobotu na vylete na kolech. a prezili jsme vsichni.
A nemit dneska skolku, tak to jiste vyuziju.
 Miri30 


Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 10:09:33)
Celý článek jsem nedočetla, tak se k problému jako takovému nechci vyjadřovat. Ale pohlídat 5 dětí různého věku, obzvlášť pokud je většína z nich kolem 3 let a starší.... proč ne? To se dá nejen v pohodě zvládnout, ale i si to pěkně užít. Já mám občas i 4 děti, někdy i přes noc a moc se na to těším.
Ale samozřejmě čeho je moc, toho je příliš, nebudeme si nalhávat, mít to tak každý den je pěkný záhul!!! Ale hlídání třeba s kamarádkou na výměnu, pravidelně 1-2 dny v týdnu, to se mi zdá ideální.
 Bára 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 10:12:06)
Myslím, že to bude fungovat na principu, že kamarádka dá dítě hlídat jiné kamarádce, která zná její dítě a děti se např. znají vzájemně a budou si spolu hrát. Stačí si vzít třeba jen jedno, nebo dvě. Stíhat se to myslím dá a reálné to je.
 Maja 
  • 

Já to tak dělám už rok 

(1.7.2008 11:45:35)
Vrátila jsem se v půl roce dítěte do práce a moje kamarádka má kromě svého i mé dítě. Platím jí 5 tis. + speciální jídlo (jako Nutrolon). Jí dvě děti bohatě stačí, třetí by přibrat už nechtěla, už takhle je z nich občas šedivá. :-) Navíc s mateřskou a penězi ode mne snáze vyjde, má tolik, co měla předtím v práci. Pořídili jsme kočár pro dvojčata, v začátcích byl naprosto nezbytný. Všichni jsme naprosto spokojení, včetně dětí. Zrovna včera si "teta" pořídila druhou motorku-odstrkovadlo, protože se děcka o jednu prali, a slíbila jim, že dneska s nimi půjde bez kočárku jen s motorkami ven. Malej už od probuzení opakoval jenom "motorka" a stál připravený u dveří, když už tedy pojedeme za tetou. Tak jsem odpoledne zvědavá, jak to zvládli. :-))))
Než státem zajištěné hygienické podmínky a formální vzdělání vychovatelek, to je individuální přístup a 2-3 děti v rodině s tetou daleko lepší.
 natus 


Funguje to 

(1.7.2008 12:27:14)
Bydlim v Rakousku a opravdu to tady bezne funguje. Casto se jedna o maminky, ktere jsou na materske dovolene a priberou si na hlidani dalsi deti, ale take zeny, ktere to bavi a delaji to dlouha leta, znam i jednu v babickovskem veku. Vse to funguje pres centralni organizaci, pres tu jsou matky placene a take absolvuji skoleni. Samozrejme musi splnovat ruzne podminky. V Rakousku jsou jesle jen ve vetsich mestech, i kdyz se to za posledni roky zlepsilo, skolky v malych obcich funguji casto jen do dvanacti hodin (a casto bez obeda). Takze je to dobre reseni pro maminky, ktere nepracuji zrovna od 8 do 12, pro maminky mensich, predskolkovych deti, ale take pro ty, ktere potrebuji hlidani napr. jen 12 hodin tydne (doba se da flexibilne s nahr. maminkou domluvit) a nechce platit skolku za cely tyden. Nektere maminky uprednostnuji Tagesmutter, protoze sve male dite jeste nechteji dat do velkeho kolektivu. Ze matka onemocni se stat urcite muze, to je nevyhoda, jestli je poskytnuto pres tu organizaci nahradni hlidani, to nevim, je to dost dobre mozne - pro tento pripad ale existuji jine nahrady typu babysitter, ktere organizace zprostredkuje.
Ja sama jsem si jednom takovou "denni maminku" nasla, protoze jsem nedostala misto pro dite v univerzitnich jeslich, nastesti se to misto potom uvolnilo a tohle hlidani jsem tedy nevyuzila - ale byla to tenkrat pro me jedina alternativa a byla jsem za ni vdecna.
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Funguje to 

(1.7.2008 14:42:00)
No vy se tady porad dohadujete, jestli to funguje a nebo ne. Ja mam svoje 2 dcerky a k nim jsem hlidala dalsi 3 deti a bylo to fajn :o) Obcas jsem jeste i pomahala kamaradce s dalsima detma, protoze prisla o manzela a obcas toho na ni bylo moc.

Kdyz jsem zacala hlidat deti, tak mladsi mela 1 rok a starsi 4 roky. Hlidala jsem deti dvema kamaradkam, jedna mela chlapecka 1 rok a holku 3 roky a druha taky rocniho chlapecka. Hlidala jsem od 6:30 rano do 4 odpoledne, nekdy se cas trosku zmenil. Starsi holcicky chodily parkrat tydne na 2,5 hodiny do skolky, tak jsem je tam vozila a kdyz uz jsem byla venku, tak jsem potom s temi mensimi detmi vyrazila do knihovny na program pro deti, na cviceni s detmi, chodili jsme na ruzne akce z klubu maminek, do parku, na plaz...

Stihat se to da v pohode, jenom se cas musi vic zorganizovat. Rano jsem vstavala uz po pate hodine, ale ne kvuli hlidani jinych deti, ale kvuli sve mladsi dcerce - dodnes vstava hodne brzy, ale uz nastesti az po seste hodine :-) Hned brzy rano jsem zacala delat veci, ktere jsem potrebovala mit doma hotove, abych mela na deti cas pres den. Takze rano se zapinala pracka, pekla jsem nejakou buchtu a nebo nahazela vsechno do pekarnicky a taky jsem varila jidlo na obed-nekdy klasicky, jindy jsem pouzila pomaly hrnec a nebo si nachystala veci k obedu - treba obalene rizky, obaleny syr - neco, co se potom jenom usmazi, brambory, ryzi, maso, zeleninu... varim v parnim hrnci - to je taky velka uspora casu. Pokud jsem nestihala, tak jsem jidlo obcas nejake koupila hotove a nebo polotovar - z toho se taky svet nezbori :-D Do skolky jsme vyrazeli asi v 8:30, to uz jsem mela pradlo vyprane, povesene, obed uvareny-nachystany, deti byly oblecene, nasnidane... Skolka zacinala v 9.00, cviceni pro deti v 9:30, programy v knihovne v 10:00... Nekdy jsem sebou mela jenom 3 nejmensi deti, jindy vsechny... podle toho, ktery den byla skolka. Skolka koncila v 11:30, takze pred 12:00 jsme byli doma - to byl trosku shon, protoze mladsi deti uz byli ubrecene, unavene a vsechny byli hladove. Takze rychle umyt ruky, rozdat jidlo, mladsi nakrmit, napojit... A potom jsem postupne davala ty male spat. Jeden kluk usinal zasadne hned, jakmile se polozil a vzal si nejakeho plysaka-tak ten sel prvni a spaval u manzela v pracovne na posteli, potom sel spat druhy chlapecek k nam do loznice a nakonec moje dcerka do sve vlastni postylky. Tam kde spali kluci jsem davala prehoz na postel a kazdy mela svoji deku a polstarek, takze jsme se o periny nedelili - spali kazdy ve svem. Starsi holky si potom spolu hrali a meli radost, ze maji od mimin pokoj R^ Moje dcerky maji velky pokoj na hrani, takze hracek pro deti je dost+ maji v pokojiku zinenku na cviceni a ve strope mame oka, na ktere se da povesit houpacka, kruhy, zebrik, hrazda... a nebo mame spoustu rozkladacich stanu, tunelu... Mame domek, takze pokud bylo pekne pocasi deti byli venku v bazenku, ve stanu, mame tam nekolik ruznych houpacek, skluzavky, trampolinu, domecek na hrani, velke piskoviste... Pres leto decka behali po zahrade a sbirali jahody, maliny, ostruziny...

Mela jsem kamaradku, ktera ke svym detem hlidala take dalsi deti a v pripade nemoci jsme si holt pomohli a na par dni si vypomohli a na tech par dnu se vzdycky temer zrusil program a deti holt byli jenom doma, aby je slo uhlidat. Taky jsme si vzajemne pomahali vozit deti do skolky, na ruzne krouzky, kdyz jedna potrebovala jit k lekari, tak druha hlidala deti. No a potom mam par kamaradek, ktere jsou doma jenom se svyma detma, ale v pripade nouze pohlidaji nejenom ty moje deti , ale i ty cizi. Takze asi tak to funguje v praxi - jak rikam, da se to, ale chce to vic organizace a hlavne disciplinu. Ale pro decka je to skvele.

Dnes uz mi dcerky povyrostly - jsou ve skole a tak deti uz nehlidam - ted uz si s kamaradkama jenom deti obcas prehazujeme na hlidani. Do prace zatim nechodim, ale nejak stiham daleko min veci nez predtim :(
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 14:59:57)
no, a jak myslíš, že to dělají maminky, které mají víc dětí? ať už vlastních, nebo třeba v pěstounské péči? :-)
 Iris 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 17:33:25)
To mi už dlouho vrtá hlavou. Ať počítám, jak počítám, časově mi to nevychází. V hodinách na den: 1h vaření, 2h úklid, 1h praní, žehlení atp., 1h nákup, 1h pro sebe - mytí, jídlo... 1h individuální hraní s jedním dítětem krát 3(jsou-li tři děti), 1h hraní se všemi najednou, 2h procházka. A jsme na 11h denne. K tomu prostoje, katastrofy, úřady, návtěvy lékařů a tak...
Hodina denně pro dítě mi připadá žalostně málo. Fakt nevím.

Mám děti dvě a zkracuju či úplně vynechvám ty první položky :). Ale přibrat na hlídání další dítě do tří let si nedovedu představit - zvlášť pokud by jeho maminka měla opačně prohozené priority úklid vs. hra s dětmi :).

Uvítám jakékoli tipy na vzornou domácnost a spokojené děti :).
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 17:43:40)
iris, clovece pocitas nejak spatne :-)

Kdyz jsem mela vic deti, tak jsem rano vstala, oblikla se, zapla pracku (1 minuta) a nachystala jidlo na vareni (pul hodina - 1 hodina). na vareni si porid ruzne kuchynske roboty - ja vyuzivam pomaly hrnec, parni hrnec, pekarnu, ruzne roboty... - to ti usetri spoustu casu. Snidame spolecne, nadobi je oplachnute hned a nebo ho umyju pozdeji - svet se nezbori;) Kdyz detem chvilku pustis telku, tak muzes rychle nekde uklidit. Kdyz je vic deti, tak se taky lip zabavi. Pere automaticka pracka a ja temer nezehlim, uklizet muzes po chvilkach, na urady nechodim (ale neziju v CR , takze temer vsechno vyrizujeme telefonem, pres internet, postou), nakoupit muzu jit s detma a vecer sama(ale tady je to zase o tom, ze nakupni voziky jsou velke a neni problem dat do voziku vic deti a nebo jsou primo voziky s ruznymi auticky a nebo sezenim pro deti. U pokladny mi nakup daji do tasek a pokud chci, tak odnesou k autu a nalozi do auta. No a auto mam pro 7 lidi, takze neni problem nacpat deti a nakup do auta :-D
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 9:48:24)
A to doopravdy denne nakupujes, peres , zehlis a uklizis?
Ja tedy ne
zehlim tak 1,5h tydne
pere za mne pracka -ale i kdyby, tak 1 varka 45min x 4 tydne, nekdy 5 :-)
hodinovy nakup??? tak maximalne v hypermarketu 1x za tyden, mozna i nekdy za dva, mezitim drobne nakupy peciva - cca 10 minut denne
a hodinu denne pro sebe?
Pokud do toho zapoctu cestu do prace autem, kdy jedu sama a zpivam si - tak to potom jo :-)
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 9:50:46)
A to doopravdy denne nakupujes, peres , zehlis a uklizis?
Ja tedy ne
zehlim tak 1,5h tydne
pere za mne pracka -ale i kdyby, tak 1 varka 45min x 4 tydne, nekdy 5 :-)
hodinovy nakup??? tak maximalne v hypermarketu 1x za tyden, mozna i nekdy za dva, mezitim drobne nakupy peciva - cca 10 minut denne
a hodinu denne pro sebe?
Pokud do toho zapoctu cestu do prace autem, kdy jedu sama a zpivam si - tak to potom jo
jo a detem individuelne hodinu proste nevenuju!
Jsou brachove, kamaradi, maji se radi, chodi spolu do skolky, maji spolecny detsky pokoj a spoecne rodice - nechapu, proc se malym detem venovat individuelne, kdyz jsou vekove velmi blizko u sebe
U nas se vse vzdy delalo spolecne

jo, a navarit lze na dva dny - tim ti odpadne denni stani u sporaku :-):-):-)
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 15:43:14)
Jé, Cairo, máme stejný způsob trávení "hodiny pro sebe".
 Jana + 2 
  • 

dítě má mít matku/otce občas jen samo pro sebe 

(7.7.2008 14:42:55)
Cairo,
my taky děláme většinou všechno společně, ale přesto si myslím a slyšela jsem to i od různých odborníků, že dítě by mělo mít možnost prožít občas pocit, že je jedno jediné, už odmalička až do staršího věku, zlepšuje se tím vztah k rodiči a podporuje individualita dítete. v pozdějším věku se dají řešit nějaké problémy a tak. snažím se být někdy s každým dítětem sama, podle okolností toho, co odpovídá jejich věku, ale není to hodina denně.

No a samozřejmě si taky užíváme, když jsme celá rodina spolu
 mechova 


Já v něčem podobném vyrůstala 

(1.7.2008 19:32:12)
Moje teta (není to bio teta, ale pro mě je to teta) před revolucí provozovala tzv. mikrojesle. Tenkrát to fungovalo tak, že jí ofiko zaměstnával podnik a ona doma hlídala děti zaměstnanců, bylo nás tam max.osm (včetně jejího dítěte). Měla tu výhodu,že jídlo jí dodávala podniková vývařovna, ale i přesto si pamatuji, že jsme často míchaly těsto na palačinky a trhaly jahody na zahradě. Z tety a maminek ostatních dětí se staly velké kamarádky dodnes(a to už jich je většina důchodového věku). Moje maminka to tenkrát vemi uvítala, protože já jsem ve státních jeslích odmítala mluvit a jíst. A tak zkusila tyto mikrojesle. Po prvním týdnu se tety ptala jestli mluvím a jím a ta se podivovala nad její otázkou, protože bylo vše bez problémů. Asi mi chybělo ve státních jeslí to domácí prostředí. Pamatuji si, že teta měla krásnýho kocoura a pejska, jak to fungovalo se spaním a programem a další organizací si nevzpomínám, ale až tetu uvidím , tak se jí poptám;)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 23:04:10)
a jak to zvládají učitelky v jeslích nebo mateřských školách??? Taky jsou dvě na kolik dětí, ten poměr bude asi i horší. A taky je každé dítě s jiným režimem.
Určitě to nebude práce pro každou ženu a asi do toho půjde taková, která už to třeba teď provozuje pro kamarádky.
Dětí nemusí být hned 5, někde bude stačit jedno...
 Luca 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(1.7.2008 23:44:30)
No já si ani nedovedla představit, že ve školce ve třídě s 26 dětma je od 6 do 10 jedna učitelka a pak od 13 do 16:30 taky jedna. Co třeba, když se jí chce na záchod? To je myslím daleko horší varianta (ne ten záchod :o)a bohužel u nás to takhle běžně chodí.
 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 14:15:55)
Souhlasím s tebou. Navíc, když odbočím, tak teď proběhlo ve zprávách, že Nečasovo ministerstvo je nějak namočené do "Kuřimské kauzy" - předpokládám a doufám, že ne přímo on, ale každopádně neměla bych moc důvěru k tomuto typu hlídání - berte tohle jako částečnou nadsázku :-), ale,ale...
Jinak nám se to dařilo a často to tak dělaly a dělají i moje kamarádky, si děti vždycky nějak vzájemně pohlídat, když bylo potřeba, do té doby, než nastoupily do školek a škol a my do práce a myslím, že takhle to dost funguje. Ke kamarádce, kterou léta znám jsem důvěru měla, nicméně v takových případech je zase zbytečné ze sebe dělat "denní matku". Tam to zase funguje já pohlídám tobě a příště zase ty mě..
Já nevím, ale ze zásady mám k neznámým lidem nedůvěru a nestačí mi, že někdo řekne, ta je v pohodě, jí můžeš dát hlídat děti a lidem často tohle stačí jako doporučení a navíc to skutečně může fungovat jen za předpokladu, že je všechno O.K.. Děti zdravé a bezproblémové,ve chvíli, kdy se stane např. jednomu z těch 5ti dětí, které denní matka bude hlídat, nějaký úraz, tak jsem zvědavá, jak to vyřeší, když dneska v autě musí mít všechny děti připoutané apod. Jak to pak honem nakombinuje? Nacpe ty děti různého věku všechny nahromadu do auta a pofrčí k lékaři, nebo některé z nich nechá doma bez dozoru? Tohle řešení vůbec nepočítá s nečekanými událostmi, které se s dětmi přeci běžně dějou. Ve školce a v jeslích je vždycky někdo, kdo pohlídá ty ostatní, ale denní matka je sama a nemá zástup...Přijde mi to taky nedomyšlený a nebezpečný.
 Líza 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 14:43:45)
No, ve školce si nikdo nemůže dovolit odejít od dětí pryč, stejně jako hlídací matka, prostě zavolají záchranku a zavolají rodičům, hotovo.

A "ministerstvo namočené do kuřimské kauzy" je pro mě opravdu hodně legrační výraz. Co si tak pod tím namočením představuješ?
 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 20:27:29)
Tak jednak jsem psala, že s "kuřimskou kauzou" je to nadsázka, ale druhá věc je, že až taková legrace to není, že na ministerstvu sociálních dětí je zaměstnaný někdo, kdo s tím má něco společného. Psala jsem to hlavně proto, že zrovna tak, jako se můžou takovýhle lidi dostat i k práci, kde mají rozhodovat mimo jiné i o dětech, tak takový lidi můžou být i mezi hlídacíma maminkama a tak jako na ministerstvu to nemohli tušit, tak ty když někomu necháš pohlídat, to taky nebudeš tušit až dokud se něco nestane a proto si myslím, že rozvolňovat podmínky pro tenhle typ podnikání (hlídání dětí) prostě není dobré a podle všeho by to opravdu mohl dělat kdokoli bude chtít. Já jsem v těhle věcech hodně pesimistická a asi to pramení z toho, že jsem jako dítě narazila na člověka, který by skutečně "velmi rád pohlídal vaše děti a i něco jiného" a tak nějak od té doby mám v podezření raději všechny a s tím nic neudělám. Prostě si myslím, že sice hezky znějící "rodinná idylka u hlídací denní matky" je sice lákavá, ale školka, kde je víc hlídacích učitelek je jistější. Já jsem "naštěstí" měla to štěstí, že jsem první rok s prvním dítětem mohla pracovat z domova, pak jsem měla druhé a mohla jsem s oběma zůstat 4 roky úplně doma a teprve pak jsem šla do práce, když už mohly být děti ve školce, nebo jsme si vypomohly s mojí kamarákou,kterou znám dobře, navíc v práci mi vychází hodně vstříc a určitě to každému takhle vyjít nemusí a do práce musí třeba hned apod., ale prostě si spíš myslím, že raději podpořit zaměstnavatele, aby se jim vyplatilo zaměstnávat i maminky na částečné úvazky, budovat při firmě školky apod.,než to řešit tak, že v tomhle ohledu se moc nezmění, zato uvolníme podmínky pro hlídání našich dětí, ... nevím.
 10.5Libik12 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 20:48:49)
Romano, pokud připustíš, že samotný systém může konspirovat ve věci pornoprůmyslu, tak on je organizátorem nejen hlídacích tet, ale i školek a škol, v tomto případě tvá obava logiku nemá.

MPSV bylo zmíněno v kauze ředitelkou Klokánku jako autorita, jíž měl vyhrožovat Patočka a která měla být zmiňována v telefonátech do Klokánku.

Já si myslím, že když zavoláš z fóru nebo ze strachu před vězením do Klokánku, že jsi ministr Nečas, tak riskuješ jen to, že zdiskredituješ ministra Nečase. Nebo ty poznáš ministerský číslo na displeji?


 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 21:17:49)
Psalo se o paní, která skutečně reálně na ministerstvu sociálních věcí pracuje a skutečně reálně do Klokánku volala,ale to je jedno. Psala jsem to v jiné souvislosti a šťourám v tom schválně, protože mi připadá, že spíš by lidi, kteří mají hlídat děti měly být hodně prověřovaní a ne umožňovat, aby je hlídal kdokoli. Já jsem taky hlídala párkrát i děti, jejichž maminky jsem v podstatě ani neznala a oni zase neznaly mě a ani se o mě nijak nezajímaly, jen mě třeba znala jejich kamarádka a zrovna potřebovaly pohlídat a já jsem byla zrovna volná,tak mi děti v klidu půjčily, takže ať mi nikdo neříká, že si rodiče ty hlídací maminky bůhvíjak sami prověří. Jenom někteří. A kvůli tomu pak na to můžou doplatit děti. Líp se šťourat, než se nezajímat.
 10.5Libik12 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 22:50:30)
Romano, vtip je v tom, že pokládáš za neseriozního prověřovatele (ministerstvo) a argumentuješ tím, že hlídací teta je neprověřená. Kdo jí má prověřit, když nikdo není prověřenej respektive prověřitelnej? A jak jsou potom prověřený učitelky?

Já bych nebyla paranoidní a pokud už bych svěřovala dítě, tak na základě referencí, dobrého dojmu a finančních možností. Kuřim není všude kolem nás, nakonec ani v Kuřimi

;)
 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 23:29:42)
Ale to chápu, ale jenom mi to celý nepřipadá jako nějaká obzvláštní výpomoc matkám. Tohle všechno s čím přichází už tady je a představa, že někdo bude legalizovat kamarádské hlídání mezi sousedkami je blbost a jak říkám, pokud to má být legální, tak už taková činost musí být zase vykonávaná podle jiných měřítek. Učitelka v MŠ k tomu musí mít vzdělání a musí s dětmi přes den dělat spoustu činností, které hlídací mamka nemusí a navíc je tu spousta nepředvídatelných událostí a ona nemá zastoupení, na rozdíl od učitelek v mateřské školce a když už tedy opustím téma, že je v takovém prostředí větší šance na třeba i zneužití dítěte, tak minimálně je to hlídání nespolehlivé v tom, že když nemůže hlídací matka, tak ty prostě nemůžeš do práce a to se ti ve školce nestane. Takže nastoupit do práce s tím, že máš hlídací mamku bych asi moc neriskovala. Ta hlídací matka si bude muset taky spoustu věcí zařídit a bude chtít mít někdy volno apod., bude nemocná a tohle všechno bude tvému zaměstnavateli asi úplně fuk. Takže kamarádské pohlídání, na které ale nemůžeš spoléhat ano, ale jako nabídka řešení problému zaměstnaných matek asi moc ne a jednoduše mi připadá platit za takové služby založené víceméně na "kamarádské bázi" scestný a jako řešení nedomyšlený. Ministerstvo asi každou takovou matku může těžko prověřovat, to je jasný nesmysl, ale tak by taky neměl nikdo odsud s takovým nápadem hlídání přicházet. Ještě k tý Kuřimi to byla fakt pouze nadsázka a rýpnutí, protože se mi to tam prostě v tu chvíli chtělo napsat a už bych to opustila. Ve svý podstatě mě to už může být jedno, já jsem si to jako většina ostatních pracujích maminek taky nějak svépomocí vždycky musela pořešit a vyřešit, tak aby jsme byli spokojený všichni a nikdy ani teď nečekám, že někdo za nás bude něco řešit nebo dohlížet, ale tobě třeba nevadí, že tam nejsou na tenhle typ hlídání kladené vůbec žádné nároky a podmínky? Že v podstatě každý, kdo se umí dostatečně důvěryhodně tvářit ti může "legálně" hlídat děti?
 10.5Libik12 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 23:49:43)
Kuřim je důkazem, že zádná instituciální péče nic negarantuje. Podpora chův je jasnější a podobá se spíše přímé podpoře rodin než nějakému rozmělnění v systému. I když mi teď napadlo, proč těch 5 tisíc nedostane rovnou ta matka na svý dítě?

Ale v zásadě musím obhajovat postoj, kde se rozvoňuje úřednická všemoc(normy, razítka, předpisy, zavírací a otevírací doby) a dává se šance něčemu, co může vyhovět individuálním podmínkám. A tou hlídání je.

 Sylvie 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 23:50:19)
Že v podstatě každý, kdo se umí dostatečně důvěryhodně tvářit ti může "legálně" hlídat děti?


To dneska taky. Mně třeba hlídaly děti studentky, přes agenturu. Ano, majitelka agentury musela splňovat podmínky pro vydání živnosťáku na hlídání, ale ty studentky už ne, ty to nedělaly na živnost, ale jako zaměstnanci pro agenturu. Navíc pokud vím, tak "hlídačky" dosud zákon nemají, takže těžko posuzovat, jaké přesně budou podmínky výkonu práce. Zatím se to pořád tak nějak mění, mluvilo se o nějakém kurzu, pak zas byl vypuštěn, ale mluvilo se o kontrolách sociálních pracovnic a bla bla bla... prostě záleží na tom, jak ty podmínky nakonec budou nastavené. Každopádně měla by to být možnost pro rodiče malých dětí si přivydělat (a mluvilo se o nižších odvodech státu z tohoto výdělku) a zároveň pro rodiče, kteří o to mají zájem, aby měli cenově dostupné hlídání (mluví se o omezení ceny).
 Líza 


Re: Nedovedu si to představit 

(3.7.2008 7:39:32)
Ještě k tý Kuřimi to byla fakt pouze nadsázka a rýpnutí, protože se mi to tam prostě v tu chvíli chtělo napsat
Takže ty nasadíš psí hlavu lidem, kteří v té instituci pracují a mnoho z nich se fakt o něco opravdu snaží, jen tak, protože se ti to tam v tu chvíli chtělo napsat? Píšeš takhle i ostatní věci, které píšeš? Takže vlastně ani slovo, které řekneš, nemusí brát nikdo vážně, protože když se ti chce, tak napíšeš něco, co vůbec není pravda a co se neopírá o skutečnost, jen tak, protože se ti chce, a pak ještě chceš opustit téma, když tě na to někdo upozorní.

Tak jo, fajn, na tebe už reagovat nebudu. Snůška ignorance a arogance, nebudu ztrácet čas.
 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(3.7.2008 11:02:43)
Když se toho pořád tak držíš, tak to, že tam pracuje skutečně paní, která do Klokánku volala a činila nátlak není výmysl, ale skutečnost a na základě toho jsem to do příspěvku napsala v kontextu, že tak jako si ministerstvo neuhlídá svoje zaměstnance a ani to nejde, tak my rodiče si nemůžeme úplně uhlídat lidi, kteří se ti starají o děti a já, že si myslím, že uvolňovat podmínky pro podnikání v téhle oblasti, ve smyslu, že nebudou ani nijak moc prověřováni, ani kvalifikováni apod. mi nepřijde dobré. Raději přísnější pravidla, než moc volná. Původní nápad může být třeba s dobrým úmyslem, ale ve škole bys taky nechtěla pro dítě učitelku, která k tomu nemá vzdělání apod. Podle mě to nemůže být tak, že může pohlídat dítě kdokoli, pokud to má být oficiální a legální zaměstnání. Opravdu už toho ale nechme, já bych to denní matkou neřešila, ty ano, nemůžeme se shodnout, je to naše právo. Říkám to navzdory tomu, že sama často hlídám kamarádkám a ony mě děti, jako vzájemnou výpomoc a tak to má zůstat. Jestli je to výpomoc, tak nevím proč bychom si měly mezi sebou platit a pokud to má někdo jako povolání, tak jako každý jiný v jiném zaměstnání k tomu musí mít odpovídající vzdělání, praxi atd., taky tě nevezmou někam do práce jenom proto, že řekneš, že by tě to asi bavilo a že to asi zvládneš. Když už to jdeš dělat, tak musíš za sebou mít odpovídající praxi, popř. odpovídající vzdělání aj., tak co je divného na tom, že já se divím, že po někom, kdo má hlídat to nejcennější, co máš, by to nikdo neměl požadovat?
 10.5Libik12 


Re: Nedovedu si to představit 

(3.7.2008 11:20:51)
Romano, na tvých logicko-kuřimských vývodech mě fascinuje paralela s níž odmítáš neprověřené hlídačky, protože existují neprověření úředníci.

Chápeš, že tímpádem říkáš, že nikdo není prověřenej a nikdo nelze prověřit?

Mmch moje matka se léta živila jako ředitelka MŠ na vsi, kde o kvalifikovanou sílu byla nouze, takže její jedinou podřízenou 5 let byla prodavačka (výborná), 2 roky ekonomka (slušná) a pak se dočkala a dostala kvalifikovanou sílu. Po třech měsících tato žena provedla jakýsi lapsus, který se naštěstí netýkal práce (někde na veřejnosti odhodila šatsvo a neco divného říkala) a vyšlo najevo, že je duševně nemocná. Tolik naposledy k razítkům a dalším formalitám pro útírání zadků (a hezké lidského chování) k malým dětem.
 parishilton 


Re: Re:Romano, 

(3.7.2008 13:06:59)
a co to je prosím tě za činnosti,které učitelka ve školce s dětmi dělat musí a hlídací matka ne?Jako třeba vyplnit dotazníky o dítěti?~k~~k~~k~
 Myšutka* 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 14:58:43)
Tak toho, že by stal úraz a maminka nevěděla co s dětma, bych se až tak moc nebála. jasně, musí mít předem promyšlený postup, ale vždycky se to dá nějak udělat. Ostatně, já dost často hlídám děti kamarádce (běžně se u nás doma hemží pět dětí) a ona mě a taky se neklepeme strachem. Pokud budu mít čtyři děti, tak je do auta nacpu v pohodě, pokud pět, je to horší. Ale k většímu úrazu by stejně volala sanitku.

Já bych před rokem/dvěma tuhle možnost vítala a opravdu jediné, co by mne trápilo by byl strach, aby chůva náhle neonemocněla (nebo z jiného důvodu nemohla hlídat). I když věřím tomu, že pokud se tomu někdo chce opravdu věnovat "profesionálně", tak na tohle myslí a má řešení v záloze.
 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 20:07:09)
No, jenomže já nevěřím, že každá denní maminka bude mít k dispozici vůz, kam narve 4 autosedačky.... jinak to dnes nejde.
Mě jde spíš o to, že dle Nečase právě nemusí mít ta denní maminka ani žádné pořádné osvědčení a nechává to spíš na rozhodnutí jednotlivců, zda jim nechat pohlídat, či ne, ale navenek leckdo může vyvolávat dojem, že je super sympaťák a schopný a pak to je všechno jinak.
To jak říkáš, že běžně hlídáš, tak takhle my to máme s kamarádkou zavedené léta, že si vzájemně vyzvedáváme děti ve školce, škole, hlídáme si je apod. a daří se nám to náramně dobře kombinovat s prací a je to super a zkušenosti z hlídáním vícero dětí taky mám, ale takhle to přeci funguje od nepaměti a dělat z toho profesionální povolání? Pokud to má být profesionální, tak už to musí být zase značně prověřená osoba, alepoň podle mě a ne, že to bude moci dělat každý...Navíc, když už to mám dělat profesionálně, tak si zase nemůžu dovolit volat maminkám od ostatních dětí, když se jednomu něco stane, aby si pro ně přišly z práce/to by se jim v práci asi moc nelíbilo a já tedy nevím, jaké máš zkušenosti s přivoláváním sanitky, ale ta ti jentak nepřijede. Když jim řekneš, že si dítě zlomilo nohu např., tak ti prostě odpoví, abys ho dovezla sama, že není ohroženo na životě apod. Vím, že takové velké kolize se nestávají třeba často, ale stát se můžou a pokud to má být hlídací profesionál, tak tohle musí být všechno ošetřeno a mě nepřipadá, že by na takovéhle věci pan Nečas myslel a lidi sami si řeknou, že se do toho pustí, protože předpoklad je, že se pravděpodobně nic nestane, ale třeba jo.
 Líza 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 20:10:15)
Romano, prosím tě, a můžeš mi říct, která matka nechá takhle po sousedsku pohlídat dítě někomu, koho si neprověří? Asi ta stejná, která to dělá i teď, s tím rozdílem, že dneska je to nelegální, zatímco v budoucnu to bude legální. Takže normálně svěříš dítě své známé nebo kamarádce a pro ni bude legální, aby si ti řekla o pět tisíc. A nikde není psáno, že bude těch dětí mít doma pět, třeba se na ně nebude cítit a bude jí stačit tak akorát starat se o jedno nebo o dvě.
Tohle mi fakt přijde jak hledání hnid.
Jde jen o to, rozšířit současnou nabídku legálního hlídání dětí, která nestačí, a zlegalizovat jednu možnost, která se využívá už dnes, akorát načerno.
 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 20:34:23)
Na tomhle se "hnidy", ale hledat musí. Navíc nevím, proč by mi kamarádka měla dávat 5000 a já pak zase jí, když to máme takhle mezi sebou a jiné maminky taky a proč bych měla proboha kamarádskou výpomoc "legalizovat", že by jsme za chvíli třeba legalizovali i pokud ti pohlídá babička, protože jinak je to černota? Tohle podle mě není rozšíření možností na trhu hlídání, ale jenom právě akce proto, aby se v podstatě nemuselo vymyslet nic. Pokud si hlídají kamarádky mezi sebou, tak nevidím důvod něco "legalizovat" a pokud to má být skutečné "legální" zaměstnání, tak se zase nikdo nemůže divit, že bych očekávala skutečně profesionální zajištění dětí...
 MSteflova 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 21:06:36)
Lízo, já si neumím představit, že si kamarádky hlídají děti a jsou ochotné vyběhávat razítka a platit daně. Pokud budou ty ženy skutečně kamarádky a udělají mezi sebou dohodu, žádné zlegalizování nenastane. Když ti přijde řemeslník - známý, také se často nic nevypisuje.
 Sylvie 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 21:09:36)
Ale pobírat peníze za služby a nepřiznávat je podvod
 MSteflova 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 21:13:36)
To jo, my už několik let opravujeme dům a vystřídalo se tu plno různých známých a příbuzných - strýc elektrikář, známý zedník, druhý známý nám vyrobil bytelný stůl...zdaleka ne všichni řemeslníci přiznávali a danili. Že bych to teď rozebrala, případně vrátila :-D?
 MSteflova 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 21:14:48)
Jo, a minulý týden jsem byla u holičky - taky bez papíru.
 Madlaaaa 


Re: Nedovedu si to představit 

(10.7.2008 23:33:03)
Nemá toto být služba pro matky, které prostě nemají kamarádky se stejně starými dětmi a tudíž nemají možnost dát někam dítě na hlídání?

Mám tři děti-dva puberťáky a jedno mimino. všechny moje kamarádky mají taky puberťáky a nemám kam dávat mimino hlídat. Naštěstí máme babičku v důchodu.

Další věc je, že ani jedno ze starších dětí nebylo ve třech letech zralé na mat. školu a to nebyl problém s umístěním, jako je teď. Dávala jsem je do jeslí, tam se cítili dobře, režim jeslí jim líp vyhovoval. Pokud není nějaké dítě ve třech letech na školku zralé a matka musí do práce, pak je toto jedna z možností jak to řešit.
 Líza 


Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 20:13:39)
Romano a ty si fakt představuješ, že když si ve školce dítě zlomí nohu, tak ředitelka nasedne do přistavené limuzíny, upoutá dítě do sedačky, a odveze ho do nemocnice???
Ne, zavolá jeho matce, protože je-li to něco, co snese odklad, tak prostě dítě ve školce počká, než si pro něj rodiče přijdou.
Stejně jako v jakémkoli kolektivním zařízení - letos jsem vyzvedávala dceru z družiny se zraněnou rukou, zraněná byla přes hodinu, přesto ji nikdo z vychovatelek nevlekl vlastním autem do nemocnice a počkala prostě na mě, protože vychovatelky musí zůstat v té družině, ne se někudy courat.
 Romana 
  • 

Re: Nedovedu si to představit 

(2.7.2008 20:42:44)
Já jenom vím, že pokud se ve škole, nebo školce něco takového stane, tak je tam vždycky dost osob, aby se někdo věnoval jednak tvému raněnému dítěti a současně další osoby, které se věnují těm ostatním. Kdežto, když je někdo sám, tak tohle nezajistí a navíc hlídací maminky by měli fungovat, jak jsem to pochopila hlavně pro ty menší děti a s těmi si často nemůžeš dovolit hodinu vyčkávat a ani se pak výhradně věnovat jenom tomu jednomu a ostatní malé děti nechat bez dozoru.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nedovedu si to představit 

(3.7.2008 6:53:39)
Romano, ja nad Tebou zasnu
U nas ve skolce jsou dve pani ucitelky na 28deti, ale pouze od 10 do 13, v casech okolo je tam jen jedna :-)
Ano, jsou tam jeste kucharky ale ty vari i pro internat stredni soly - to budou mit asi prace dost, a na tri hodiny denne tam chodi uklizecka
Ale nemyslim si, ze by nekdo drzel straz u deti, aby ucitelka mohla s ditkem do nemocnice, mmch. ani bych to tak nechtela. A pokud se stane opravdu vazny uraz, budou volat rychlou.
 parishilton 


Re: Taky jsem měla 

(3.7.2008 13:29:44)
takovou hlídací matku.Připadala mi báječná,jenže postupem času se začalo projevovat,že věci jsou jinak než jak vypadaly na začátku.Zjistila jsem,že třeba nechává děti samotné doma,když s jedním potřebuje jít k lékaři nebo někam odejít,nebo mojí dceru nechala spát přikrytou pouze ručníkem,na zemi na koberci,když se dcera v noci počůrala.Ještě se snažila to hodit na dceru,že ona za to může.Ale že ji nalila těsně před spaním celou lahví s čajem,to jí připadalo naprosto v pořádku.A ještě za to dceru potrestala a měla kecy.Takže ten poslední měsíc jsem jí odmítla hlídání zaplatit,protože ona dostávala peníze za to,že mi dceru bude hlídat,ne za to,že si bude někam odcházet s tím,že nechá děti samotné doma.To bych mohla dělat taky tak a měla bych to ještě zadarmo.A to ještě byla velice slušně přeplacená,dostávala podstatně víc než si za hlídání brala.Takovou už nikdy více.
 MM, 2 kluci 
  • 

@Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 20:18:34)
To tedy fakt nevím, proč by musela Tagesmutter nutně mít možnost "narvat do auto 4 sedačky"???
Tagesmütter, o kterých vím v Německu, často ani auto nemají. S dětmi chodí ven pěšky (menší v kočárku; někdy má i třeba kočár/golfky pro dvojčata/sourozence, když menších dětí je víc než jedno) na hřiště, do lesa apod.
 Romana 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 20:44:32)
Bez auta by to samozřejmě šlo, ale ne, když budeš muset nějaké z těch dětí odvézt třeba rychle k lékaři, kam dáš ty ostatní?
 Sylvie 


Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 21:00:32)
Udělala bych to samé, co bych udělala se svými třemi dětmi, jsa neřidič: zavolala bych záchranku ;o)
 Romana 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 21:26:27)
Dobře, vzdávám se. Hlavně aby ta záchranka přijela. K nám nepřijela v případě nutnosti ani k nepohyblivé babičce, která byla ochrnutá po mrtvici. Řekli nám, ať jí dovezeme sami a šmitec a to samé z nemocnice zpět. Tak nějak je moc nezajímalo, že ta bezvládná babička na předním sedadle a vzadu ty 2 moje děti bude dost problém. No, neměla jsem se asi přiznávat, že mám auto a že jsem řidič :-(, ale to je jiné téma. Je fakt, že na tom hledám kdeco, ale já už jsem taková podezřívavá a vždycky čekám spíš to horší, než, že se zadaří :-).
 Jíťa 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 21:24:33)
A ve které školce ti odvezou učitelky dítě k lékaři?
 Romana 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 21:30:36)
To já nevím. Já jsem neříkala, že ti ve školce odvezou dítě k lékaři...,ale minimálně se věnují v případě nutnosti plně tvému dítěti, zatímco ostatní učitelky se věnují těm ostatním, kdo se bude věnovat těm ostatním u denní maminky, když jedno bude mít "zásadní" problém?
 Jíťa 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 21:38:21)
Myslím, že to může fungovat podobně, jako když máš více vlastních dětí, jsi s nimi doma a jednomu se něco stane. Taky si v tu chvíli musíš nějak poradit.
 Romana 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 21:44:51)
Jenomže, když to budeš mít jako zaměstnání, tak by to nemělo fungovat tak, jako že to nějak snad dopadne. Do školky bys taky nedala dítě s tím, že sice tohle a tamhleto není úplně domyšlené, ale dobře risknu to a uvidím..
 Jíťa 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 23:03:44)
Tahle služba tu fungovala a funguje víceméně odjakživa a načerno, tak proč by se konečně neměla legalizovat?

A skutečně nikdo nikoho nenutí, aby svěřoval děti soukromé osobě. Jsou lidé, kteří své děti svěří sousedce, kamarádce, najmuté paní/slečně na hlídání.... Protože prostě nemají jinou možnost a musí dnes doufat, že to dobře dopadne.

Legalizace chůviček by přinesla dost pozitivního pro takové rodiče, protože:
- chůvy budou mít nějaké to školení (alespoň doufám)
- máš s nimi sepsanou smlouvu - vaše vzájemné vztahy jsou tedy právně ošetřené
- budeš mít možnost se domáhat náhrady případné škody
- legální chůva by se mohla pojistit proti odpovědnosti za škodu
atd.

A hodně lidí tu píše o těch 5ti dětech v péči jedné chůvy, jako o standartním počtu. Já si myslím, že jich bude doopravdy 5 jen ve vyjímečných případech. Aspoň já bych své dítě nesvěřila chůvě, která má už další 4 na krku a raději bych zvolila tu, která má 2-3 vč. toho mého.


 Romana 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 23:44:25)
Jenomže tam je právě ten zádrhel, pokud já vím, tak právě tenhle typ hlídání nemá mít skoro žádné podmínky. Žádné školení apod., stačí pouze, že sama už máš děti...Plán je legalizovat to, co už tu stejně je třeba mezi kamarádkami, ale tam není důvod něco legalizovat, je to já něco tobě a ty na oplátku mě a nevím, proč bychom měli za to někomu platit daně? To, že si léta s kamarádkou hlídáme děti bychom měly dělat na živnosťák? To, co si vzájemně zaplatíme bude tedy jako nula od nuly pojde, ale státu odvedeme daně, tam je asi ta výhoda, ale pro koho..? Takže proto, já mám pocit, že kdo se tím bude živit, tak už to bude dělat, mimo jiné i pro peníze a tam pak zase já na oplátku čekám, že za ty peníze to bude člověk, který odpovídá např. zkušenostmi, vzděláním a dovednostmi učitelce v MŠ. Zaplacený bude víc než ona. Pokud to může být jen tak někdo, tak to prostě nechápu a mám sklon věřit tomu, že si klíďo taková matka, která si tím chce vydělat vezmě těch dětí co nejvíc a bude doufat, že to zvládne, nemyslím si, že by tohle měla být státem podporovaná varianta hlídání dětí....
 Jíťa 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(3.7.2008 9:12:26)
Pleteš si to. Mezi kamarádkami je to většinou zdarma tak jak píšeš "na oplátku" - tam skutečně není co legalizovat, protože to není výdělečná činnost. Legalizovat se má placená služba a ta může být jak mezi kamarádkami, tak ti může za úplatu hlídat sousedka nebo kdokoliv jiný.

O tom nějakém školení se uvažuje, zatím není ani schválené ani zamítnuté.
Ty ostatní body, co jsem vypsala, vyplývají právě z legalizace - máš legální smlouvu = máš nějaká práva vůči chůvě a jsou právně vymahatelná - na to nemusí být žádný další extra předpisy.
Chůva se může (ale nemusí) pojistit proti odpovědnosti za škodu, protože je legální podnikatel (to pojištění dávno existuje, manžel je měl sjednané, když provozoval agroturistiku - měl pojištěné klienty proti úrazům apod).

A záruku, že tvoje dítě bude v bezpečí ti nedá nikdo, ani ta školka, protože lidský faktor selhává i tam.
 Míša 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 23:10:51)
No se školkama - možná je to extrém, ale v naší školce se mi za tu krátkou dobu stalo, že 2x vůbec nezaregistrovali že se moje dítě zranilo "jé ale ona vůbec nebrečela, mi nic nevíme" sice to nebylo ale až zas tak vážné, ale pokaždé přitom tekla krev a doma bych jí to minimálně vyčistila a přelepila náplastí, a po třetí to přiznali, protože to bylo fakt hustý ale "ona neposlechla a vylezla na tu zídku a spadla".
Věřím tomu, že kdyby byla 1 mamina na 5 dětí, tak alespoň postřehne, že se něco stane.
 Romana 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(2.7.2008 23:59:05)
Je to vždycky o lidech, ale jak pořád píšu, mě hlavně vadí, že tam nejsou žádné požadavky na tu hlídací maminku. Když dáváš dítě třeba do školy, tak čekáš, že ty učitelé budou mít odpovídající vzdělání a že ta škola má výsledky, bude ti záležet na tom, jak jim vaří apod., jsou tyhle věci u malých děti méně podstatné? Malé dítě může hlídat kdokoliv? Můžeš se sice k tý mamince určitě podívat, ale těžko budeš nějak víc moci kontrolovat jak to pak vypadá v reálu, bude s těmi dětmi sama... Ve školce je vždycky šance, že když jedna učitelka není úplně ta super, tak jiná třeba jo, dětem uvaří kuchařky apod. Já bych tedy svoje dítě takhle trvale hlídat nenechala.
 10.5Libik12 


Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(3.7.2008 0:07:16)
No nejlepší je hlídat si dítě vlastnoručně, učitelka pokud ti nesedne, neuděláš nic, bude-li na světě konkurence, jedině to může zlepšit VŠECHNY služby.
nevěř tolik na školení, zrovna zejtra na nějaký jdu, to bude zas vopruz a formalita:)
 Líza 


Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(3.7.2008 7:35:49)
Ve školce jsem zažila šikanu dětí ze strany personálu.

A tý mamině to dítě prostě nedáš, když se ti nebude líbit, chápeš to?
Právě ta absolutní ignorance mi fakt vadí, představa že kdo nevystudoval pedák, popřípadě u dětí do tří let dokonce zdrávku!, nemůže být v hlídání dětí lepší, vřelejší, spolehlivější než nějaká káča s mindrákama, která má tu správnou školu a na tvoje dítě bude ječet jak zupák.
Ty NEMUSÍŠ využít sousedského hlídání, víš, Romano? Ale někdo by možná chtěl, tak ať může.
 Jíťa 
  • 

Re: @Romano: A proč by to nešlo bez auta??? 

(3.7.2008 9:59:35)
A jen proto, že ty bys svoje dítě nenechala hlídat cizí osobou, tak by se to nemělo povolit?

Představ si, že nejsi na světě sama. Je spousta maminek, které jinou možnost nemají a platí si chůvu - nelegální. Ta nemá vůbec nic, žádný vzdělání, žádný povolení, žádnou smlouvu...
Není nijak ošetřeno řešení jakéhokoliv problému. Pokud by problém nastal, bude obtížné se domoci práva na obou stranách. Zkus si představit situaci:
1. Dáš dítě na hlídání kamarádce, ono tam rozbije nějakou hodně drahou věc. Je to její vina (měla to dítě přece na hlídání) nebo tvoje (je to tvoje dítě)? Spor pro právníky s nejistým výsledkem.
2. Dáš dítě na hlídání legální chůvě, máš na to smlouvu, kde je stanoveno, že každý den od 7-16 hodin hlídá tvoje dítě u sebe doma. Dítě něco rozbije, je to její vina, protože zanedbala své povinnosti vyplývající ze smlouvy.
 Zuzana 
  • 

Úraz ve školce a hrazení nákladů 

(4.7.2008 17:24:51)
No v té naší školce určitě ne. Volali mi, že měl malý úraz a že bych si pro něj měla přijít a jít s ním k lékaři. Náhodou jsem zrovna byla doma, tak jsem pro něj přišla, nakonec to nebylo nic vážného, ale na doporučení učitelky jsem s ním šla k lékaři. Když jsem potom po školce chtěla proplatit regulační poplatek a náklady na předepsaný lék, celkem 130 korun, tak se velice divily. Prý to po nich nikdy ještě nikdo nechtěl. Tak jsem na tom trvala, že to zaplatí a musely to přijmout, ale byla to tedy VELKÁ NEOCHOTA. Proč bych to jako měla platit já? Z jakého důvodu, když se úraz stal ve školce? Já jsem ještě na ulici na zemi 130 korun nenašla, takže logicky trvám, aby mi peníze byly vráceny.
 10.5Libik12 


Re: Úraz ve školce a hrazení nákladů 

(4.7.2008 18:01:57)
No regulační poplatek není trest za to, že se ti něco stalo, ale peníze do sytému, který TEBE (tvé dítě) léčí. Dle mého ti to zaplatily díky šoku z nehoráznosti.;)
 Hanka,3 deti 


Re: Nedovedu si to představit 

(7.7.2008 13:14:17)
V CR je to nezvykle a proto se toho hodne maminek boji. Ja ziji nekolik let v Nemecku a svou holcicku davam k Tagesmutti, pani se stara o 3 deti. Drive chodila do skolky, ale byla stale nemocna, nyni mi za posledni rok marodila 1x. Nase Tagesmutti je pani, ktera sama mela 6 deti, ted se stara o "cizi", obedy ji vozi sluzba stejne jako treba seniorum a stara se pouze tedy o deti, nechapu, proc by to nezvladala. Mala ji ma moc rada, tvori spolecne jako kdysi ve skolce a naucila se velice dobre nemecky. A vyhoda je, ze si svou Tagesmutti sama vyberes,nelibi se ti, jdes o dum dal, coz ve skolce vyber ucitelky moc nemas sanci ovlivnit. A cenove je to v nasi spolkove zemi asi o 10 Euro drazsi jak skolka.
 danasi 


Re: Nedovedu si to představit 

(9.7.2008 12:33:55)
Já to praktikuji. A jde to. Když jsem začala malá měla 6M a dítě na hlídání 3 roky a od září budu mít dalšího kluka. Nějak se to rozkřiklo a tak už odmítám. Ale mám strach, aby to někomu navadilo, zvláště "závistivým lidem"
 Lisa, 3 + 1 
  • 

Jasně, že to funguje 

(1.7.2008 9:57:12)
Vidíš, já mám kolegyni Američanku, která přesně tohle provozuje ve Francii. Když se jí narodila dcerka, tak se rozhodla, že se ke kariéře v kanceláři vracet nebude, že se jí práce s dětma líbí (sama je z velké rodiny) a že se o další 2-3 bude klidně schopná postarat a taky to dělá. Něco si vydělá, pokryje svoje náklady na pobyt doma a péči o vlastní dítě, péče o děti ji těší a baví a všichni jsou spokojení. Takže to asi jde..
Problém vidím v tom, že taková oficiální chůva musí vést účetnictví, platit z příjmu daně a sociální a zdravotní - a v ten moment si myslím, že to pro velkou část z nich přestává být zajímavé. Takže bych ráda věděla, jestli to na západ od nás funguje ve stejném režimu jako ostatní živnosti, nebo jestli se to bere jako nějaký legální přivýdělek, který je třeba od daní etc. osvobozený?
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

Re: Jasně, že to funguje 

(1.7.2008 10:16:16)
Také by mě zajímalo, jak taková maminka si bude vést daňovou evidenci, obíhat úřady (i když ode dneška už je jednoduší rozjet živnost) a jestli to vlastně bude živnost. A jak se budou kontrolovat hygienické podmínky u té maminky? Budou nějaké nároky? Bude stačit, když hlídané dítko na spaní uloží do rozkládací postýlky nebo bude muset mít pevné lůžko? Nebo bude stačit, když dvě tři děti nažene na letiště, aby si odpočinuly? A co program pro děti? Neumím si představit maminku, která se bude starat o tři děti ve věku např. od 18měs. do 4 let, připravovat jim svačinky a oběd, aby ještě měla čas jim chystat nějaký zajímavý program. Leda, že by se děti navzájem trošku pohlídali... nevím, neumím si představit. Mám jedno dítě a pohlídat další cizí, tak to si umím představit na pár hodin, ale rozhodně ne celodenně.
 Líza 


Re: Jasně, že to funguje 

(1.7.2008 10:51:13)
Dano, však to taky po tobě nikdo nechce. Proč je to takový problém, když se zlegalizuje něco, co se stejně dávno dělá, mámy hlídaj za malej peníz děti i dalším matkám se svým vlastním a co pomáhalo dosud - tzn. zdravej rozum, kterej mi velí něco se o tom člověku dozvědět, jít se tam párkrát podívat, jak to probíhá, jak se k dětem chová, co s nima dělá, jak to doma vypadá... stejně tam budeš dítě vodit a tam vyzvedávat, tak hygienický podmínky nejlíp posoudíš sama, ne? A jestli má mít dítě pevnou postel nebo stačí že si zdřímne s ostatníma na letišti, to snad taky posuzuješ ty, ne? Na to snad není potřeba státní norma.
 10.5Libik12 


Re: Jasně, že to funguje 

(1.7.2008 10:58:15)
No jestli by se mělo znormovat hlídání děcek ústřední směrnicí o tom jak barevnej má být nočánek, tak se tak akorát poživí pěknejch pár nových úředníků a matky hlídačky se na to raději vybodnou.

Já bych si tuto metodu představovala jako neformální a veskrze lidskou, založenou na tom, že si baby "padnou do oka".

 Líza 


Re: Jasně, že to funguje 

(1.7.2008 11:14:41)
Tak tak.
 Jíťa 
  • 

Program pro děti 

(1.7.2008 11:53:13)
Já spíš nechápu, proč pořád někteří požadují pro děti zajímavý program. Ve školce jim snad toto poskytují? Je pravda, dítě mám ze školky dávno odrostlé, ale školka nabízela zcela normální program - děti si hrály, kreslily, zpívaly, cvičily, chodily na hřiště... Denně stále to samé, jen občas zpestřené něčím extra. To se snad dá zrealizovat i v domácích podmínkách u nějaké chůvy, nemyslíte?

Vždyť některé maminky se normálně starají o 2-3 vlastní děti různého věku a pohlaví a všechno stačí. Tak proč by se jiná, která má jen 1 dítko nemohla starat o 1-2 a více cizích dětí?
Nikde přece není psáno, že jich musí být hned.
 MM, 2 kluci 
  • 

V Německu jsou ty podmínky... 

(1.7.2008 12:01:57)
... nějak stanovené, tedy co musí Tagesmutter resp. její byt splňovat, aby tu "živnost" mohla provozovat - tedy např. dost místa, bezpečnostní opatření... atd. Nevím ale jak je to v detailu a zda se to třeba liší v různých spolkových zemích. Tagesmutter myslím projde i nějakým základním školením.
Také mají, pokud vím, jakousi zastřešující organizaci, kde jsou registrované (nevím ale zda všichni a povinně).
 Jana Z. 


Re: Jasně, že to funguje 

(1.7.2008 11:24:27)
Co vim tak tady v Dojclandu a casti kde bydlim (muze to byt jinak v jine casti) to funguje tak, ze rodice plati za hlidani stejnemu uradu, co ma na starosti skolky a stejny urad plati hlidacky/ce (jsou tu o otcove-hlidaci)za jejich hlidani, vcetne priplatku za energie..

Pokud se jedna vylozene o soukrome hlidani, tak tam bud to nekdo provozuje na cerno, nebo se jedna od urcite vyse vydelku o zdanovany prijem..

A samozrejme - jako clovek mezi rodici ziska doporuceni na skolky/skoly/lekare apod, tak i na dobre "hlidacky" ..


J.

 Lea 
  • 

moznost ne nutnost 

(1.7.2008 11:25:00)
Tak ja nekdy opravdu nevim. Vecne si vsichni stezuji na neflexibilni system, ktery ma jen malo moznosti. Skolky jsou plne, hlidci agentury drahe, babicky povetsinou pracujici a ne kazda zena chce a muze byt s ditetem doma do jeho 3 (ale i 4 nebo 5 let - zavisi na obsazenosti skolky). Ale kdyz nekdo jen zauvazuje, ze by zlegalizoval neco, co se a) stejne deje b) je v zahranii naprosto normalni a mame se kde inspirovat, ozve se hromada stouralu, kterym se to nelibi.

Vzdyt prece nikdo netvrdi, ze je to pro kazdeho, ani ze tam musite sve dite umistit!. Je o prece jen dalsi MOZNOST (nikoli povinnost), komu bude vyhovovat, tak ji vyuzije, komu ne, tak ji proste vyuzivat nebude.

Nebo ne?
 Jana Z. 


Re: moznost ne nutnost 

(1.7.2008 11:29:18)
Souhlas..

J.
 zuzkasim 


Re: moznost ne nutnost 

(1.7.2008 21:27:19)
Je to výborná příležitost, jak rozšířit legální možnosti hlídání. Načerno se to stejně dělá naprosto běžně.
Dokud jsem měla jedno dítě, nějak jsem si nedovedla úplně představit. Teď mám dvě a protože kamarádka byla několik týdnů v nemocnici, jednou týdně jsem hlídala i její dítě a nejednou ty tři nebyl zas takový rozdíl oproti mým dvěma. Byly to děti ve věku 9měs, 2,5 roku, téměř 3 roky. Máme panelákový byt, takže o nějaké větší skupině nemůže být řeč, ale 3 děti naprosto v pohodě i se spaním, stíhali jsme i vycházky, společné hraní, čtení, zpívání, spíš jsem se snažila, aby den byl zajímavý víc jak normálně. Nebylo to za peníze, ale dovedu si takovouto spolupráci představit i dlouhodobě a klidně bych něco podobného taky využila, třeba bych se přihlásila do jazykového kurzu.
 Sára,6/07 
  • 

Re: moznost ne nutnost 

(2.7.2008 6:56:59)
Tak jsem to počítala.RP7600Kč a dítě mám doma,hrajeme si,věnuje se mu.Půjdu-li do práce,vydělám tak 13tisícc.Z toho dám 4-5tis.chůvě...No,žádné výhody v tom pro obyčejné lidi nevidím.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: moznost ne nutnost 

(2.7.2008 8:50:43)
No jo, ale někdo třeba vydělá 18 - 20 tisíc,tak proč by to nevyužil? Nebo mu nejde o peníze, ale chce na jeden den v týdnu vypadnout a třeba chodit do jazykovky.Co jsou ti tvoji obyčejní lidé ?Souhlasím s tím, že jde o rozšíření možností a nikdo nikoho nenutí,aby to využíval.
 Markéta 
  • 

tagesmutter 

(1.7.2008 11:34:34)
ono to ale neni tak jednoduche jak rikas - kdyz si baby padnou do oka.
velmi casto se prece stane, ze kdyz se dva lide vezmou, alespon jeden z nich se musi prestehovat ze sveho puvodniho bydliste. vetsinou to je zena, ktera se prestehuje tam, kde pracuje jeji manzel. (ano, neni to tak vzdy) mlada rodina ma prvni dite vetsinou rychleji, nez si zena staci najit nove pratele. najit potom nekoho na hlidani je problem.
nebo se rodina prestehuje za praci ve skolkovem veku ditete, ale protoze nejsou v novem bydlisti uz rok na seznamu cekatelu na skolku, nemaji sanci dostat dite do skolky, zena ale uz musi pracovat a je tu problem ...
tagesmutter jsou registrovane, existuje jejich seznam, sepises s nimi smlouvu o cene a dalsich detailech, ktere jsou pro tebe dulezite (mas alergicke dite a potrebuje specialni peci), muzes na ne dat oficialni referenci a zaroven si takove reference sama precist.
takze pokud nekdo ma sousedku, kterou zna uz dvacet let a je na ni spoleh, at se domluvi nacerno, bude to levnejsi atd. ne kazdy ovsem ma to stesti.
 10.5Libik12 


Re: tagesmutter 

(1.7.2008 11:42:04)
Když si holky "padnou do oka" za předpokladu, že dotyčná v rámci jednoduchých regulí činnost provozuje, je zbytný široký aparát norem.
Když si do oka nepadnou, asi ani nejpropracovaější vyhláška o poskytování této služby a její prováděcí(drahé) mechanismy nepřimějou matku, aby této zjednodušeně nesympaťačce svěřila své dítě.

Nebo pro tebe by upokojilo, že ta "koza" má spávnou šířku a složení slamníčku, což by sis ověřila na úřadě?
 Líza 


Re: tagesmutter 

(1.7.2008 11:44:00)
Markéto, myslím, že to Libik myslela trochu jinak. Že není třeba, aby byla jejich činnost kdovíjak normalizována, protože to, jestli mi zrovna tahle "tagesmutti" vyhovuje, zjistím velmi snadno tak, že se poptám v okolí, vstoupím s ní do nějakého kontaktu, jdu se tam podívat, popovídám si s ní a její byt vidím.

Na druhou stranu popis toho, jak chuděrky ženy se stěhují za těmi muži a nikoho nikde neznají ani se neseznámí, mi přijde malinko nadsazený, ne? Často po dvou letech mateřské zná žena v sousedství víc lidí než chlap, kterej v místě bydlí deset let, ale chodí do práce.
 Katka + 01/07 
  • 

Nějak mi uniklo 

(1.7.2008 11:47:11)
v čem tato možnost řeší náhradu školky. Pokud by mi tato možnost měla pomoci k návratu do zaměstnání po té, co bude mít mé dítko 3 roky a nebudu ho moci dát do školky, protože ta bude plná, tak jak ho budu moci dávat denní matce/dennímu otci např. o půl deváté a vyzvedávat ve dvě - jak se někde zmiňuje v diskuzi? A pokud opravdu hlídací maminka onemocní nebo pojede na dovolenou nebo onemocní její děti? Beru tuto možnost jako skvělou příležitost pro matky s dětmi do 3 let, den dva v týdnu podle možností si takto nechat dítě pohlídat. Nikoliv ale jako řešení - jdu do práce, pro dítě není místo ve školce, šup ho denní matce/otci.
 jana38 


Re: Nějak mi uniklo 

(1.7.2008 11:53:38)
Katko, od devíti do dvou jsem psala jako konkrétní příklad mojí známé v Německu. Přece není problém, aby ses s TM domluvila na jiným časovým rozpětí - od osmi do čtyř, od osmi do pěti, od devíti do za pět třičtvrtě na šest, od desíti do půl sedmý atd. atd. atd.~k~
 MM 
  • 

TaMu nenahrazuje školku 

(1.7.2008 11:55:24)
V Německu (a jiných zemích) nenahrazuje "instituce" Tagesmutter školku, ale je to jaksi možnost existující navíc a obzvláště pro ty menší děti (dejme tomu 1-3 roky), takže jestli něco nahrazuje (no spíš nabídku doplňuje), tak jesle.

To že je v ČR málo místo ve školkách, se ale musí řešit tak jako tak, a to naléhavě!
Pokud navíc budou existovat další možnosti kvalitního hlídání dětí, o to líp.

Každá rodina by měla v ideálním případě mít možnost volby, jak to vyřešit (tedy rozhodnout se kdo z partnerů najak dlouho bude doma, a potom kam dítě dají resp. jak to udělají s hlídáním). Mohli bychom se tomu ideálu alepoň pokusit přiblížit. K tomu patří ale také, aby zaměstnavatelé začali být větřícnější např. v otázce částečných úvazků, flexibilní pracovní doby, práce z domova... atd.
 Jíťa 
  • 

Re: Nějak mi uniklo 

(1.7.2008 11:59:06)
to ti asi skutečně uniklo. Protože snad záleží na dohodě a ta může být jakákoliv. Pokud to chůvě nebudeš vadit, tak se klidně můžete dohodnout, že přivedeš ty svoje v 6 ráno. A pokud se nedohodnete, tak se budeš muset poohlédnout po jiné.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

No konecne 

(1.7.2008 12:43:38)
se snad blyska na lepsi casy. Jen doufam, ze nikdo nevymysli predpisy jako ze tyto matky musi mit specialni lednicku na jidlo tech deti nebo si naistaloval malinky zachudek a podobne nesmysly.

Tak jen houst...

Kimmy
 maceška 


Re: No konecne 

(1.7.2008 13:21:26)
Provozujeme podobnou aktivitu, jde o respitku pro pěstouny, tedy pobyty pro děti, aby si pěstouni mohli občas odpočinout a nabrat sil. Jde o děti nejrůznějšího věku, chování a nápadů, a otázky zde nadhozené jsme řešili taky. Jako mnohem důležitější než velikost záchůdku a hygienické spaní se mi jeví vyřešit otázku pojištění na škody a případné úrazy, ke kterým samozřejmě může dojít, i kdyby byla TM sebeopatrnější. Další věc jsou "ztráty" - co s tím, když se někomu něco ztratí.
Prostě hlídat někomu dítě nemusí být zcela bez rizika (teď zrovna jich máme doma 12), a nejde jen o ty hygienické předpisy a normy.
 Molly Weasley 
  • 

Paní na hlídání vs. učitelka 

(1.7.2008 13:10:44)
Nedávno jsem o této problematice četla článek v nějakém časopise a velice mne zaujalo to, že bych se mohla starat jenom o čtyři děti a mít za to měsíčně až dvacet tisíc! No není to úžasné? Nebudu muset řešit povinný jeden grafický cvik týdně, nebudu muset vypracovávat tematicky laděné týdenní plány, nebudu se muset snažit vzdělat 28 dětí najednou, ale budu se starat jenom o čtyři! Zajdeme si na procházku nebo na hřiště kdy se nám zachce, něco si namalujeme, zazpíváme a rozhodně o tom pak nebudeme hodinu zapisovat do třídní knihy nebo do individuálního dotazníku o dítěti.
Ve školce bych po třiceti letech praxe měla patnáct tisíc hrubého, 28 dětí ve třídě a nepříjemnou ředitelku za zadkem. Nebylo by lepší školky úplně zrušit? Děti by byly pohlídané..a o vzdělání přece nejde.
 MSteflova 


Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(1.7.2008 13:22:27)
Molly Weasley, učitelky nemusí vařit, připravovat svačiny a mohou se vystřídat na pauzu(ta půlhodinka může leckdy bodnout). Já jsem ráda, že stihnu uvařit s jedním temperamentním batoletem. Já bych si na 4 děti netroufla, ale pokud ti to přijde jako snadno vydělané peníze, jdi do toho :-)
 Molly Weasley 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(1.7.2008 13:34:30)
No, vaření beru jako nejmenší problém, na tu půlhodinu, co budu v kuchyni, se pro děti vždycky nějaká činnost najde. A střídání v práci? Půlhodinka? Když už opravdu musím, tak si zajdu na záchod - maximálně pět minut. Opravdu, je příjemné jenom sedět a neslyšet žádný hluk, ale půl hodinky to opravdu nejde. Dokonce i povinnou půlhodinovou pauzu na oběd trávíme ohnuté u malého stolu.
Nicméně nejsem jediná učitelka, která si myslí, že hlídání čtyř dětí za takové peníze je opravdu luxus :-) Šla bych do toho hned.
 nozilu 


Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(1.7.2008 14:22:25)
Jako učitelka na MD s Vámi naprosto souhlasím. 4 děti za 20 000. Je sranda. I s vařením.
 Iris 
  • 

Paní na hlídání vs. učitelka 

(1.7.2008 14:46:35)

Osobně více důvěřuji školce než paní na hlídání a práce učitelek MŠ si nesmírně vážím.
Nicměně místní paní na hlídání (je to důchodkyně s nepedagogickou a nezdravotnickou maturitou) si bere 60kč/hod/dítě a běžně jich hlídá 2 až 3, pokud vím. Takže ta možnost vydělat si tady je.
Také znám případy učitelek MŠ, které šly dělat chůvu a byly to skvělé učitelky. Připadá mi to škoda. Byla by škoda, kdyby dobré MŠ učitelky houfně odešly dělat chůvy. Systém by měl myslet i na ně.
 Molly Weasley 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(1.7.2008 17:17:46)
Iris, vyšlo mi, že kdyby ona paní důchodkyně hlídala celý měsíc jedno dítě za 60 Kč na hodinu (8 hodin denně), dostala by 9600 Kč. Nástupní plat pro učitelku s vysokou školou je nějakých 12 tisíc hrubého. Myslím, že systém by měl myslet hlavně na tohle. NIKDO nebude za pár šupů s 28 dětmi ve třídě, když si může vzít domů dvě tři, nenervovat se a vesele si vydělávat.
 Iris 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(1.7.2008 17:44:00)

To je právě ono. Nevím, jak v jiných školkách, ale naše paní učitelky jsou naprosto úžasné a někdy toho stihnou za dopoledne s 20ti dětmi udělat víc než já se dvěma doma. Je mi jasné, že je to entuziasnus těch učitelek, nikoli jejich povinnost. Mohly by klidně vyplňovat lejstra a děti nechat, ať se sami zabaví, jak umí a občas s nimi udělat nějaký ten pracovní list.
Domnívám se, že by se mělo podporovat spíš dostupné kvalitní předškolní vzdělávání s relavantními platy pro učitelky. Než plošně odkládat děti k sousedkám. Ono i o jesličky by byl zájem, pokud by spíš než atmosférou kojeneckého ústavu dýchaly atmosférou radostného přijetí a objevování světa.
 Hebe 


Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(2.7.2008 20:20:44)
Naprosto souhlasím, sousedka může vypomoct v nouzi, ale kvalitní školka jako vzdělávací instituce je nezastupitelná. A je velká škoda, že se jich tolik bez náhrady zrušilo. Je určitě skvělé, když si maminky vzájemně pohlídají,když je potřeba, ale taky mám strach, aby se nám to předkládalo jako systémové řešení, jako argument, proč není nutné věnovat pozornost nedostatku míst ve školkách.
 Jíťa 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(2.7.2008 23:26:10)
Já si teda v článku povšimla jedné věci a to, že už v úvodu bylo zmíněno, že by to byla pomoc pro rodiče dětí např. na venkově. A to si myslím, že by opravdu byla.
Tady zatím místa ve školce jsou, protože školku letos navštěvuje 9 dětí ve věku 3-7 let. Ovšem je jen otázkou času, kdy se školka zavře a děti budou muset někam dojíždět. Provoz školky je drahý a příliš zatěžuje obecní rozpočet. Až školku zavřou, bylo by prima, mít tu nějakou legální paní na hlídání, která by ji nahradila.
 Iris 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(3.7.2008 15:11:12)

Domnívám se, že za 5tis. měsíčně + peníze na jídlo by si každá školka mohla povyskočit.
 Iris 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(3.7.2008 15:19:20)

Přesně tak. A ještě jedna perlička: začala jsem pracovat na symbolický úvazek, když synovi bylo 17 měsíců (hlídá manžel). Můj zaměstnavatel chtěl, abych si úvazek zvýšila od synova 2,5 roku. Sdělila jsem mu, že paní ředitelka mnou vybrané (podle mě vynikající školky) je syna ochotná přijmout až od jeho tří let. Nato jsem dostala otázku, proč nedám dítě k nějaké sousedce......
 Májina. 8leté "dvojky", syn 25 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(4.7.2008 13:21:58)
ahoj, naprosto s Tebou souhlasím, mám teď o prázdninách doma jako "úča" děti kamarádek na hlídání, je jich tu i s mými dvočaty od pěti do osmi "kousků" ve věku 4 -9, děti si vyhrají, jedno vypomůže druhému a je to mnohem větší veget než ve škole , kde mám ve třídě 30 hrubozrnných učňů. Dítka se scházejí po sedmé, společně se nasnídáme, pak přes různé aktivity včetně jídla plynule přejdeme do odpoledne, kdy poslední dítě odchází kolem 16té domů. Vaření není problém, řeknou si den dopředu, na co mají chuť k obědu, zbytek jídelníčku se snažím dle zásad zdravé výživy sama sestavit. Taxa je( protože to jsou děti kámošek) 80 kaček na jídlo a den, zatím se vejdu a je to v poho.. Takže pokud by byly 4 děti (a bez snídaně a odchod domů podstatně dříve) a 20 000 k tomu, není co řešit
 Romana 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(2.7.2008 22:04:50)
No, to je právě ale to, že "denní matka" nemusí nijak prokazovat, že to zvládne a ani nic zvládat nemusí, jenom to s těmi dětmi nějak přežije (asi ne každá) a pak děti předá a vezme peníze. Proto je tenhle návrh nesmysl. Za předpokladu, že můžu dělat denní matku jen tak, proto, že se rozhodnu do toho jít a někteří lidi mají pocit, že zvládnou cokoli a skutečnost je pak jiná, tak s tímhle vůbec nesouhlasím. Tady je právě ten problém, že nikdo nijak tu ženu, která se rozhodne takhle podnikat nebude prověřovat. Ty říkáš, že máš co dělat a že by jsi se do toho nepustila, jenomže jiná řekne jdu do toho, ale bude na tom stejně jako ty, akorát bude chtít ty peníze, víš? Proto si taky myslím, že něco takového navrhovat, jako vyplnění díry na trhu a pomoc matkám, je trochu podivný. To, že to takhle funguje mezi kamarádkami není argument, protože pokud to je mezi kamarádkami, tak to asi nikdo legalizovat nechce a nebude. Živit se tím začnou nejen maminky, které to zvládnou, ale i ty, které uvidí jen to, že za to něco bude.
 Romana 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(3.7.2008 11:21:18)
Jenomže týrali je hlavně v domácím prostředí, tam je vždycky hůř vidět.
 Iris 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(3.7.2008 15:34:18)

Jasně, že to jde. Ale rozhodně to není univerzální optimální řešení. Pokud si budu moci vybrat, kam dám dítě, je to ok. Ale pokud se nebude řešit nedostatek míst ve školkách a argument bude, že můžu dát dítě k sousedce, tak to je velmi neuspokojivá vize.
Dost mi vadí výraz "hlídání dětí". Když děti někam odkládám, tak proto, aby se jim někdo věnoval, aby měly nové zážitky, kamrády, dovednosti.
 10.5Libik12 


Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(3.7.2008 16:25:35)
Já si myslím, že to je problém v tvé hlavě. Mateřská školka coby instituciální hlídání dítěte sice může vykazovat hezké nástěnky a stohy metodik, sem tam besídku a báseň o zajíci, ale je to hlídání tvých dětí. Pokud někdo potřebuje eufemismus pro to, že někam odkládá dítě, nechť tomu říká podnětný výchovně-vzdělávací proces.
Znám problematiku jako matka a jako blízká osoba celého houfu nadšených učitelek MŠ, které by si rozhodně nehrály na to, že jedna z nich dokáže v jeden moment udělat pro 30 dětí více než jiná(byť neerudovaná)pro 3.
Předpokládám tedy sociálně zdravé průměrně inteligentní hlídačky se vztahem k dětem, což je většinou výbava učitelek, (nicméně také není povinná:)
 Romana 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(3.7.2008 19:04:05)
No, tak jistě, že je to problém v mý hlavě. Jinak např. u nás ve školce se dětem skutečně věnují a ne jenom hlídají a já mám jenom potřebu vědět, že je tam vždycky ještě někdo další, ne jenom jedna osoba. Protože věci často nejsou takové, jak se zdají a jak tu sama jedna maminka taky připustila, tak dítě svěřila paní, která se jí zdála ve všem úžasná a byl to omyl. Já jenom, že pokud je to takhle u jedné osoby a svěříš jí malé dítě, tak jenom dost těžko budeš zjištovat, že je třeba něco špatně,nebo to zjistíš pozdě. Jinak je to na každém, jenom si myslím, že mnoho lidí je dost důvěřivých, ale jak jsem psala, pramení to vyloženě z mých špatných zkušeností a já bych podmínky až tak nezjednodušovala. Když se někdo chce starat o děti, tak mu přeci nemůže být za těžko alepoň nějaké minimum pro to splnit a trochu se o to zasnažit. Jinak vůbec obecně bych byla toho názoru, aby se spíš podpořilo to, že se o děti do určitého věku bude starat sama vlastní maminka, aniž by potřebovala využívat hlídaček...
 Iris 
  • 

Re: Paní na hlídání vs. učitelka 

(3.7.2008 21:58:38)

Jasně, moje sousedka zase umí hezky stříhat vlasy, jiná zase poradí co s migrénou, má na mě více času než nějakej nafoukanej doktor.
 nozilu 


Už aby to bylo 

(1.7.2008 14:12:13)
Doufám, že tento nový systém hlídání dětí bude uzákoněn. Moc by mi to pomohlo. Klidně Vám pohlídám Vaše děti.
Zvládnout 3 - 4 děti, není problém. Děti milují kolektivní hry. Možnost procházky s kamarády. Lepší se naučí mluvit, kreslit, stavět hrady na písku... Chce to jen malinko organizace. Více dětí je snažší uhlídat než jedno. Jednomu musíte pořád něco vymýšlet. Více dětí si najde hru samo. Stačí je k ní jen popostrčit. A potom sledovat.
Jak maminka uvaří? Jednoduše. Tak jako naše babičky. Buď vytvoříte dětem zábavu a rychle uvaříte, nebo je zapojíte do úžasné hry "vaření". Případně můžete uvařit den předem večer.
Řešíte tady věci, jako jak lze zvládnout více dětí. Co naše babičky a prababičky? Ty měli 3, 4 děti. Většinou s ročním rozdílem. A musely taky vařit, uklízet, prát, chodit na pole...


 Dalila 
  • 

Nemoc apod. 

(1.7.2008 14:27:12)
Článek mně velmi zaujal. Ale můžete mi někdo zkušený napsat, jak se to tedy řeší v případě nemoci vlastního dítěte té chůvy, chůvy samotné, případně dalších členů rodiny (tatínek, a další). Nebo také v případě nutnosti něco zařídit na úřadech, u lékaře a jinde. To prostě té mamince řeknu: dnes mi sem dítě nedávajte, protože..... a maminka má prostě smůlu? Ve školce je možný zástup, ale v tomto případě se mi to zdá jako neřešitelné.
 Myšutka* 


Re: Nemoc apod. 

(1.7.2008 14:39:29)
To je přesně to, čeho bych se bála. Když chůva dostane např. střevní virózu, její dítě chytí spálu atp. Obyčejné nachlazeníčka, rýmečky atp. neřeším, ale občas holt přijde něco "horšího" a pokud to moje dítě nechytí taky, tak ho k té chůvě prostě nebudu moct dát. A co potom?
 sally 


Re: Nemoc apod. 

(1.7.2008 22:20:26)
Dalilo,
žiju v Kalifornii a u nás to obvykle funguje tak, že ta chůva má pomocnici. Takže jsou v baráku jedné z nich, jsou tam dvě (tím pádem můžou mít až 8-10 dětí) - a mají tu možnost se vystřídat a vzít si volno.
Obvykle to funguje od šesti do šesti - s tím že tam zdaleka není všech deset dětí všech dvanáct hodin denně.

Jak se to zvládá - mě to takovej problém nepřijde. Děti se hodně zabaví spolu navzájem a spousta věcí se dá dělat kolektivně (třeba kreslení přeci není o tom, že teď si budu deset minut kreslit s Pepíčekem a Mařenka bude jen koukat a naopak). Uvařit pro deset dětí mi nepřijde o tolik pracnější než uvařit pro dvě....

A pro malé děti mi to přijde lepší než jesle - přeci jen mají domáčtější prostředí, stálou tetu (žádné střídající se služby), menší možonost polapat choroby (přeci jen od pěti dětí se toho chytí míň než od třiceti)...

Co se "výuky" týče - za prvé si nemyslím, že mimina a batolata je třeba nějak prudce "vzdělávat", a za druhé zase nevidím takový problém opakovat s nimi věci jako barvy nebo něco takového. POkud je dobře strukturovaný program, tak se projede většina věcí, ne? Písnička, malování, trochu proběhnout, oběd, odpočinek, zase prostřídat věci na jemnou motoriku s nějakou intenzivnější činností - a je to.
 Samarlu 


Takové hlídání chci! 

(1.7.2008 15:06:01)
Jsem totiž matka kojící dvou malých dětí, příbuzenstvo daleko, a bez hlídání se pokouším o práci na částečný úvazek, abych se udržela v oboru a mozek v činnosti - a do jeslí bych je nedala. Kamarádce, která má děti ráda a být v domácnosti je pro ní radost a né neštěstí, bych je šoupla hned, tak na 3-4 hodinky denně...takové tety tu bydlí. A já bych je zas nenutila mazat od dětí do kanclů. A občasnou virózu a úředního šimla bychom přece nějak překlenuli!
 Myšutka* 


Re: Takové hlídání chci! 

(1.7.2008 15:11:34)
Já se děsím toho, že bych se v lepším případě večer ( v horším až ráno) dozvěděla, že chůva nebo její dítko má nakažlivou nemoc a já tam dítě ráno odvést nemůžu. Nemůžu zavolat do práce, že přijdu později, anžto přednáším na VŠ. Tudíž v semestru (a během přijímacích zkoušek, státnic, v den vypsané zkoušky atp.) si ani nemůžu vzít dovolenou. Jediné co je omluvitelné je moje neschopenka nebo OČR.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Takové hlídání chci! 

(1.7.2008 16:42:28)
a jak to řešíš, když máš nemocné svoje dítě?
 Myšutka* 


Re: Takové hlídání chci! 

(1.7.2008 19:23:18)
Pokud je moje dítě nemocné, tak je to OK, mám prostě ošetřovák. Ale těžko mne omluví prohlášení, že "chůva je nemocná". Zrovna minulý týden jsem musela zůstat doma kvůli neštovicím a přitom jsem byla psaná jako předseda u přijímaček, ale bez ošetřováku bych si to nedovolila.
 zuzkasim 


Re: Takové hlídání chci! 

(1.7.2008 21:15:21)
Ano, toto se stát může, stejně jako cokoliv jiného. Takže jak bys to řešila? Pokud bys musela být u státnic, co se třeba dohodnout s manželem na jednom dnu dovolené, poprosit o vyjímečný stav babičku, sousedku, jinou známou, která je schopná dítko pohlídat, popř. ho na dobu strávenou u státnic vrznout sekretářce školy... Prostě vyjímečná situace si žádá vyjímečné řešení a když se chce, nějak se to udělá. Dá se taky sehnat profesionální hlídání od agentur za větší peníz.
 Myšutka* 


Re: Takové hlídání chci! 

(2.7.2008 7:49:02)
Já bych neměla problém to vyřešit, když bych se to dozvěděla večer - dojela bych pro babičku. Bylo by to nepříjemné, ale to bych dokázala. Nicméně bych měla problém, kdybych se to dozvěděla ráno. Mnažel - pracuje mimo republiku, babička - 100Km daleko. Sousedky - asi bych to tak musela udělat, ale právě v těch "průšvihových dnech" musím být v sedm hodin v práci, což znamená mít nejpozději v 6:40 děti předané. Asi by ta oslovená sousedka byla nadšením bez sebe, když bych jí cpala v půl sedmé ráno děti. Sekretářka - nevím, jak moc se liší podmínky na jednotlivých VŠ, ale u nás je v době státnic a přijmaček každá "živá ruka" hodně zaměstnaná, tam bych si koledovala leda "o přeshubu".
Netvrdím, že to není řešitelné a předpokládám, že by se tohle stalo vyjímečně. Ale kdysi mi takhle zkomplikovala život tchýně ("jé, já jsem odjela a zapomněla jsem ti to zvolat, nezlobíš se, že ne?";) a já jsem stála s dětma před jejím bytem... Nakonec jsem děti vzala s sebou do práce a hlídala mi je jedna studentka v kanceláři. I tak mne šéf upozornil, že tohle není možné a že to toleroval poprvé a naposledy. Takže jsem radši zvolila školku od 2,5 roku a ranní družinu.
 zuzkasim 


Re: Takové hlídání chci! 

(1.7.2008 21:18:37)
Ano, toto se stát může, stejně jako cokoliv jiného. Takže jak bys to řešila? Pokud bys musela být u státnic, co se třeba dohodnout s manželem na jednom dnu dovolené, poprosit o vyjímečný stav babičku, sousedku, jinou známou, která je schopná dítko pohlídat, popř. ho na dobu strávenou u státnic vrznout sekretářce školy... Prostě vyjímečná situace si žádá vyjímečné řešení a když se chce, nějak se to udělá. Dá se taky sehnat profesionální hlídání od agentur za větší peníz.
 Lusika 
  • 

hlídám dvě (2 a 3 r) 

(2.7.2008 13:15:58)
Ahoj, je to asi neporovnatelné, ale některá odpoledne hlídávám ještě sousedovic holčičku, tak od tří do osmi večer. Dvě holčičky si spolu hezky pohrají a je s nimi vlastně méně práce, než s jednou. Ale záleží, jak si sednou děti a věkový rozdíl. Občas přijde i její starší bratr (6r) a to už je náročnější, častěji mají rozpory a nemáme hračky pro větší. Naštěstí ho baví knížky a čtení.

Neberu za to peníze, je to kamarádka. I se třemi zvládnu připravit svačinku či večeři, ale nic složitého nevařím. Nutno říci, že kromě přípravy svačiny se věnuji aktivně dětem, vlastně je to pro mě zábavné a příjemná změna proti jednomu dítěti:-). Kdybych za takové peníze hlídala dvě děti, nemusela bych se vracet do práce...

EVA
 Romana 
  • 

Re: hlídám dvě (2 a 3 r) 

(2.7.2008 22:17:09)
Jenomže, když nechceš, tak řekneš, že hlídat nebudeš a taky nemusíš, když si to vezmeš jako placený úvazek a nějaká mamina začne chodit do práce s tím, že se spoléhá na to, že jí budeš hlídat, tak jí pak řekneš co, až budeš něco potřebovat zařídit ty.... To pak denní matka prostě řekne, promiň ty druhá pracující matko, ale dneska nehlídám vezmi si volno, nebo jak? Jak na to budou koukat zaměstnavatelé maminek, které mají hlídání zajištěno přes "denní matky". Já myslím, že je moc zajímat nebude, že "denní matka" dneska nemůže....To samé denní matka nechce třeba nikdy odjet na dovolenou? Nebo si budou muset zaměstnané maminky, kterým hlídá vzít vždycky dovolenou, když jí bude mít ona?
Tenhle způsob hlídání je hodně nedomyšlený a může fungovat opravdu jenom mezi sousedkama a kamarádkama jako vzájemná výpomoc, nedá se na to spoléhat a pokud se na to nemůžete spolehnout, tak nemůžete chodit do práce, kde čekají, že tam budete pravidelně docházet a pracovat..
 bravad 


Re: hlídám dvě (2 a 3 r) 

(2.7.2008 22:34:34)
Ahoj Romano, nedá mi to, abych se nezeptala: A jak je to u vás se školkou o prázdninách? Tam odkud pocházím zavírají školku na oba prázdninové měsíce a pracující rodiče starejte se, jak umíte. Jenom mě to napadlo u té tvé námitky ohledně dovolené denní matky :-) .
 Jíťa 
  • 

Všechno je na dohodě 

(3.7.2008 13:45:55)
Já nechápu, co pořád máš. Snad všechno záleží na dohodě.

Já, pokud bych v tomto oboru chtěla podnikat a chtěla si udělat volno nebo vzít dovolenou tak v první řadě to oznámím rodičům dostatečně dopředu a nabídnu jim dočasně zástup jinou legální chůvou, kterou sama přímo seženu, domluvím a zařídím všechno potřebné.

Jak si myslíš, že to řeší školka, pokud jim onemocní více učitelek zároveň?
 milli 


Re: hlídám dvě (2 a 3 r) 

(6.7.2008 13:10:05)
no já nevím,mám dvě děti a škola i školka na prázdniny zavře,ještě nikdy se mě neptali jestli se mi to hodí a budu mít dost dovolené.
 Lusika 
  • 

Re: hlídám dvě (2 a 3 r) 

(14.7.2008 11:30:04)
Ahoj,
jasně, když mi nabízela placené hlídání, odmítla jsem. Spíše ze strachu ze zodpovědnosti.
Myslím, že hlídací matka musí mít domluvenou matku "náhradnici".
Lusika
 Lydie31 


Francie 

(1.7.2008 17:09:47)
Pridavam se do diskuse, protoze tohle tema me moc zajima a je pro me velmi aktualni.
Chtela bych vam popsat situaci ve Francii, officialne se to jmenuje Assistante Maternelle, je to vlastne legalni pani na hlidani. Sama se chystam tohle delat. A byla bych moc rada, kdyby Ceska Republika tento system zkopirovala!
Jak to funguje:
- pani je zamestnanec rodicu, muze hlidat az 3 deti naraz (zahrnuje to i jeji vlastni deti)
- pokud hlida nekolik deti, tak ma logicky vic zamestnancu (rodicu)
- protoze je zamestnanec o papiry se stara zamestnavatel / rodic (smlouva, vyplatni paska, placeni soc a duchodoveho pojisteni…)
- jedna se o hlidani deti od 2 mesicu do 3 let, nahrada jeslicek (od 3 let jdou deti do normalni skolky)
- pani hlida u sebe doma, socialka hlida podminky : poradek v byte, bezpecnost (cistici prostredky, leky apod z dosahu, zabrany na schody, oploceny bazen, zakaz psu…)..
- opravneni dava urad, povinnost 2 tydenniho kurzu (placene uradem), na kurzu se probiraji podminky (zminena bezpecnost), vychova, vyziva (pani musi vedet co ji 2 mesicni az 3 lette dite), administrativa, psychologie (nejde jen o kontakt s ditetem, ale taky s rodici)….
- socialka muze kdykoli prijit na kontrolu a treba i opravneni odejmout (pokud si napriklad pani odskoci na cviceni a necha starsi dceru hlidat deti… to teda nejde, je to prece jeji zamestnani a hlavne je za deti zodpovedna)
- pani si musi taky platit pojisteni pro pripad urazu nebo nehody
- deti ji odsouhlasi socialka, to znamena, ze treba nepovoli, aby hlidala 3 sesti mesicni deti, protoze by se s nema logicky nepohla, dovolili spis jedno mimco a druhe dvou lette co uz beha, aby proste meli moznost jit na prochazku….
To bude strucne asi tak vse.
Vyhody: ditko muze od miminka az do skolkoveho veku byt u stejne pani / druhe mamy; je to alternativa pro ty co nedostali misto v jeslickach a nebo chteji individualnejsi pristup.
Nevyhody: nevim, snad to, ze to je drazsi nez jeslicky, ale davaji se tady na to prispevky. A co na tom laka me? No prece to, ze budu moct s mym vlastnim miminkem zustat doma a k tomu si jeste privydelat a mit pocit, ze jsem zamestnana zena a ne ‘jen’ zena v domacnosti. Kolik si tu takova Assistant Maternelle vydela? Musi mit dve ‘cizi’ deti na hlidani, aby mela o neco vic nez minimalni mzdu. Ale kdyz zapocitam, ze tim padem nemusim platit hlidani pro moje dite, tak je to i financne zajimave.
Je to desne dlouhe, snad to nekdo docetl i dokonce (-:
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Francie 

(1.7.2008 17:20:08)
Lydie, ja jsem hlidani deti brala jako skvely privydelek, pri kterem muzu byt doma s detma a jeste se deti zabavi. Ted uz jsou holky vetsi, tak budu hledat neco jineho. Moje sousedka se ale hlidanim deti zivi uz 20 let a je spokojena :-)
 Lydie31 


Re: Francie 

(1.7.2008 17:24:24)
mluvis taky o Francii, nebo Cesku?
Rozhodne souhlasim, ze i pro deti je zajimavejsi mit doma kolektiv, a mit mamu doma spis nez v praci. Ja si sveho mimca chci trochu uzit, ne jit hned zpet do prace (-:
 Lydie31 


Re: Francie 

(1.7.2008 17:26:37)
mluvis taky o Francii, nebo Cesku?
Rozhodne souhlasim, ze i pro deti je zajimavejsi mit doma kolektiv, a mit mamu doma spis nez v praci. Ja si sveho mimca chci trochu uzit, ne jit hned zpet do prace (-:
Moje sousedka (francouzka, Assistante maternelle)je uz pred duchodem a hlida mimco, myslim, ze je to pro ni taky zabava, ne jen prace.
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Francie 

(1.7.2008 17:27:31)
Ziju v USA :-)
 Lydie31 


Re: Francie 

(1.7.2008 17:46:52)
tak jsem si ted precetla tvuj clanek.
U vas to vse fungovalo po dohode a po logicke uvaze, da se rict vypomoc mezi znamymi. Coz je samozrejme v poradku.
Ohledne Francie, ja vlastne popisuji to same, ale legalne upravene zamestnani, takze napriklad hlidane tou socialkou ( a ne "na cerno";). Vyhoda je, ze to je vse pod kontrolou, a pani ma zamestnani se smlouvou a vsim vsudy, a rodice jsou tim take chraneni. Nevyhoda je asi, ze se musi dodrzovat pravidla i ty co se zdaji nesmyslna : vime, ze socialka muze byt pekne rypava (-: (v kterykoli zemi)
Napriklad sousedka musela odstranit sterk co meli pred terasou, no, aby to ditka nahodou nezuzlala (to odstranovani me ceka taky); bazen musi byt oploceny, i ten co jen nad zemi (a ne vykopany), coz znamena, ze ta ohrada je treba nizsi nez bazen, ale to neva, hlavne, ze je ohrazen..., socialka mi povoli jen jedno dite na hlidani, a kdyz je vse v poradku tak mi za pul roku povoli i druhe...
 majdaleenka +07+11 


Re: Francie 

(1.7.2008 18:10:50)
dočetla jsem jen k zákazu psů, proč to? chci-li hlídat děti, nesmím mít psa? chápu, že jsou lidi někdy "hloupí", ale pokud chci hlídat děti nebo mít vlastní, tak snad podle toho vybírám plemeno a vychovávám a cvičím svého psa, aby neubližoval (jakéhokoliv, malého i velkého, to je snad základ)
 Lydie31 


Re: Francie 

(1.7.2008 18:29:10)
pokud chces delat Assistante maternelle ve Francii a mit presny informace zajdi na radnici / PMI nebo urad regional...
Nam pani ze socialky (pred par mesici) rekla, ze je zmena a, ze psi jsou naprosto zakazani, a vsechny plemena, i ti co jsou uvazani na zahrade u boudy (nikdo nezaruci, ze je majitel kdykoli neodvaze). Jedna se o to, ze i hodny cviceny pejsek se muze chovat jinak k domacimu a k cizimu diteti. Ze se muze stat jen nehoda / nahoda (mimco pejska placne...). Ja tedy souhlasim, nechtela bych dat moje dite (jedna se tu o deti do tri let) na hlidani nekde kde beha pes. Clovek nikdy nevi....
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Francie 

(1.7.2008 20:12:53)
No ja jsem hlidala deti na cerno, protoze to bylo jenom pro kamaradky a brala jsem to, ze je to jenom na par let - prechodne obdobi nez dcerky vyrostou a ja se poohlidnu po necem jinem, ale sousedka to ma jako zamestnani a taky ma nejaka omezeni, plati dane a ja nevim co jeste. Ale kaminky na zahrade ma a pejska taky. tady to asi nebude tak prisne hlidane jako ve Francii.
 Lusika 
  • 

zvířata 

(2.7.2008 13:39:55)
Ahoj,

máme doma kočku a babička psa. Oba jsou s dětmi v pohodě, ale nenechala bych je bez dozoru. Nikdy nevíte, co vyvede zvíře a nikdy nevíte, co vyvede dítě. Zvíře má své instikty a dítě je zase zvědavé a nemotorné. Navíc i když zvíře neublíží, děti často ublíží zvířeti a zvíře trpí. Když hlídám děti, kočku zavřu. Mohou si ji pohladit/pohrát pod dozorem, jinak je zavřená.

Někteří chovatelé má tendenci zvíře "polidšťovat", že intinktivně chrání mládě, že hodně chápe apod. Na tohle pak mají tendenci spoléhat a to je nebezpečné. Myslím, že pud sebezáchovy je rozhodně nejsilnější:-).

Když máte jedno či dvě děti, naučíte je se ke zvířeti správně chovat a snadněji odhadnete chování obou stran a snadno situaci ohlídáte. Takže je to asi opodstatněné.
I když myslím, že zavírání psa do kotce po dobu hlídání, by bylo taky řešení.

Lusika
 MSteflova 


Re: zvířata 

(2.7.2008 13:54:11)
U nás taky hrozí spíš umučení psa než napadnutí dítěte :-)
Dcera má teď období, kdy má potřebu nás všechny sekýrovat a dávat rozkazy, pes je jeden z mála, co na to přistoupil. Nedávno dostal polenem do hlavy, byla to nešťastná náhoda - dcera mu ho chtěla hodit, aby aportoval, ale nedohodila dál, než na jeho hlavu :-( Takže musím dávat opravdu pozor na oba. Jinak pejska máme zlatého, nedám na něj dopustit.
 iruse 
  • 

Svycarsko 

(1.7.2008 21:57:56)
Ziji momentalne ve Svycarsku, kde system funguje jiz dlouha leta. Denni matky/otce/rodiny registruje oficialni sdruzeni (Tagesfamilienverein), ktere nabizi zprostredkovani sluzby, dohlizi na kvalitu poskytovanych sluzeb, porada skoleni pro hlidaci osoby, ale vyrizuje i veskere papirovani - smlouvy, pojisteni, zasila ucty rodicum, zajistuje plat hlidaci osobe (v pripade neplaticu) a sam vymaha po pripadnem neplatici.
Pokud vim, hlidaci osoba musi byt trestne bezuhonna, musi se umet postarat o deti, udrzet cistotu a mit zakladni povedomi o vhodne strave pro deti. Povinne se musi jednou za rok zucastnit skoleni s ruznymi tematy: vychova, vyziva, herni kreativita a pod.
Sdruzeni ma samozrejme pravidla, ale i jasny cenik (uplne levne to ale take neni), s tim, ze socialne slabsi rodiny mohou pozadat o ulevy (urcity pocet mist dotuje mesto). Cena se pocita za hodinu hlidani, se samostatnymi taxami pro obed a prespani (vyuzivaji i rodice pracujici ve smennem provozu).
Na pocatku smluvniho vztahu je dvoumesicni zkusebni lhuta, behem ktere lze smlouvu vypovedet bez udani duvodu k jakemukoliv konci tydne. Po teto dobe plati jiz mesicni vypovedni lhuta.
Pokud hlidani z nejakeho duvodu neni treba, je nutno Tagesmutter informovat dva dny dopredu. Jinak se musi hlidani dle smlouvy zaplatit, i kdyz nebylo vyuzito. To same v nemoci: prvni dva dny je treba zaplatit. Sdruzeni uplatnuje kontrolu skrz dohlizitelky, ktere musi nejmene 2x do roka hlidaci rodinu navstivit, pripadne resi jakekoliv neshody nebo stiznosti mezi rodici deti a hlidaci osobou.
Pokud je hlidaci osoba nemocna, hlidani odpadne - v pripade nutnosti lze vyuzit nahradni hlidaci matku. S tim ovsem nemam zkusenosti, take pravdepodobne neni vzdy a vsude dostupne.
Musim ovsem podtknout, ze zamestnanost svycarskych zen vypada zasadne jinak. Mistni skolni system v podstate zeny opravdu nuti byt do konce zakladni skoly svych deti v domacnosti. (napr. Pokud je ucitel/ka nemocny/a, skola odpadne - dozvite se to ten den rano.)
Jina nabidka hlidani deti je velmi zalostna (jesli malo a predrazene, skolka jak ji zname v CR prakticky neexistuje - predskolni vychova zacina ve 4,5 letech ditete, trva dva roky po 3 (max. 4) hodiny denne! a druzina pri skole s 500 detmi ma cca 20 mist, skolni jidelna neexistuje).
Takze pokud zeny s detmi vubec pracuji, tak velmi casto na zkraceny uvazek.
Myslim, ze zavest neco podobneho v CR je urcite dobra myslenka, ktera umozni jedne skupine maminek realizovat se mimo rodinu a druhe skupine maminek realizovat se uvnitr sve rodiny. Zvlaste pokud by se v ramci nejakeho obcanskeho sdruzeni vytvorila regionalni centra zprostredkovavajici takovou sluzbu. Napriklad mistni Verein zamestnava jednu pani na pul uvazku prave na zprostredkovani sluzeb a registrace, jednu pani na cely uvazek jako ucetni. Predstavenstvo pracuje bez naroku na mzdu. Dohlizitelky jsou samy hlidacimi matkami a za dohled dostavaji nejake premie. Ale dle me zkusenosti to jen pro penize zadna hlidaci matka nedela. Zase tak moc se to nevyplati. :-)
 nordica 


denní matka před mnoha lety 

(1.7.2008 22:15:37)
Služeb denní matky jsem využívala v Dánsku před ca 18 lety, ale v trochu jiné situaci, než je zde popisováno. Tenkrát se to bral jako přivýdělek a nějaké zvláštní požadavky na denní matky nebyly. Jen občas proběhla kontrola sociálky. Přestěhovala jsem se do jiného města a pro 5letého syna nebylo místo ve školce. Paní hlídala kromě mého syna už jen svoji stejně starou dceru a svého malého syna (ca. 2 roky). Z jedné strany jsem byla spokojená - syn se naučil dokonale dánsky, chodili jezdit na koně a starat se o ně. ALE - přesně jak zde padly dotazy ohledně případné nemoci denní matky nebo jejích dětí. Katastrofa nastala přesně v momentě, kdy jsem tam syna ráno nemohla odvézt a narychlo se hledalo náhradní řešení. (příbuzní nablízku žádní). Řešil to můj velmi tolerantní šéf, který si ho bral na svoji farmu nebo jsme ho brali na služební cesty do Čech. Byl to ale adrenalin, který se nedal dlouho vydržet. Po 6 měsících se našlo místo ve školce a zde bych ještě ráda podtrhla, že byl nejvyšší čas - i pokud jde o cílenou práci s dítětem, kterému je víc jak 5 let. Takže - můj názor je - denní matky ano, ale za vymezených podmínek, po absolvování aspoń základního kurzu a spíš pro malé děti. Těm větším takový typ hlídání už nic nedá.
 Liška s banem :) 


Já bych do toho klidně šla,  

(2.7.2008 18:10:23)
jako poskytovatel tak na 1 den v týdnu - přibrat si k dcerce podobně staré dítě by nebyl takový problém. Spolu by si mohli hrát. A jako konzument služby - i to by šlo, ale samozřejmě bych požadovala prevenci úrazů (např. zábrany do oken, ochrany rohů, oddělenou kuchyň se zábranou vstupu, atd. + určitý rozumný přístup k dětem.
 MartinaNov (dva rošťáci 


mouchy a mušky 

(3.7.2008 14:13:51)
nemůžu si pomoci, proč někteří z vás mají pořád potřebu hledat nějaké mouchy???
Když si chci uvařit sama, nejdu do restaurace. Když si chci nabarvit vlasy sama, nejdu ke kadeřnici. Nemám totiž jistotu, že ty osoby, které jsou zaměstnány ve službách někdo řádně proškolil, prověřil, že mi to udělají tak jak já chci....
Stejně tak, když nebudu chtít "hlídací" maminku, tak si budu hlídat sama.
Snad každý někdy využije hlídání babičky, tety, kamarádky, sousedky... Taky nevíte, jestli daná osoba bude schopna adekvátně zareagovat v případě problému.
A ruku na srdce, dámy, jak jsem si už ověřila, mnoho matek neumí samo poskytnout první pomoc, být pohotová při problému a vyřešit si ho sama.
Diskuse na téma, zda bude mít maminka auto pro 4 děti mi příjde o ničem. Jsou takové mezi námi, které mají děti a taky nemají auto. Nebo řidičák. A jak ony řeší případný úraz??????
A zatahovat do problému Kuřimskou kauzu???? Ano, je třeba být opatrný a své dítě hlídat. Ale zneužít mi jej může i učitelka ve školce, když na to příjde. Pak je na mě, abych vše zavčas odhalila. Ty děti přece budou na hlídání jenom během dne, pak si je berete domů a hádám, že předškolní prcek asi těžko bude dělat, jako že nic, v případě, že bude "hlídačka" nějak v nepořádku.
Bylo to asi bráno tak, že když ve svém okolí znám maminku, která by byla ochotná, tak jí to dítě svěřím, pokud budu potřebovat. Není nutné, aby jich měla 5 najednou, a ani já jí ho třeba nebudu dávat každý den.
Pokud se na to maminka cítí, proč ne. Aspoň bude šance pro ty, které nedostanou školku, nebo potřebují pohlídat jenom občas.
Ale přiznám se, že to taky s těmi daněmi nevidím zrovna růžově. Toto je nedohledatelné a neprůkazné, že maminka za své služby bere peníze. Také nesouhlasím s daňovými podvody, ale pokud maminka opravdu nehlídá "ve velkém", taky bych do ŽL nešla.
 Ajna 
  • 

Re: mouchy a mušky 

(6.7.2008 16:14:23)
Tak ja bych do toho nesla, niky nevis co je to za zenskou, naverejnosti klidna, za dverma vztekla, deti maly neumi mluvit apod, stihnout se to da, rano snidane, hrani pak prochazka obed spani a domu, a kdyz se neco stane no tak se vola doktor nebo jdou vsichni.
 BLANKA 
  • 

PROFESIONALNI CHUVA 

(8.7.2008 6:38:16)
DELAM TO ROKY,JSEM PROFESIONALNI CHUVA.MAM CERTIFIKAT MS SE VSIM CO JE POTREBA K HLIDANI DETI.PRAXE V MS,U POSTIZENYCH DETI HLUCOSLEPOTY,SAMA SEM MAMKA OD 4 DETI.HLIDAM PRAVIDELNE JSEM SPOLEHLIVA FLEXIBILNI.JETO KRSNA PRACE A MOC ME BAVI.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.