| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dětské oslavy narozenin v Británii

 Celkem 75 názorů.
 amorek22 
  • 

... 

(19.6.2008 9:10:45)
Boha!Zlatá ČR.Pamatuju na svou první oslavu narozek.Pozvání ústně,přece jen je to příjemnější pro obě strany,občerstvení - dort,sušenky,chipsy,ovocná mísa a nějaké chlebíčky.Zábava?Karty,tanec,hudba,došlo i na flašku s úkoly.
Myslím že takovou párty co podnikají v Británii bych rozdýchávala min.měsíc:-)
Ale hlavně že se dítka vydovádí :-)

 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: DTTO 

(19.6.2008 9:19:06)
Taky si říkám, zlatě tady.Ale někde se už taky začíná takhle blbnout.Naštěstí v tom snad zatím nejsou tak striktní pravidla.
 Sandra + 1+? 
  • 

svatba 

(19.6.2008 9:30:14)
To je v podstatě taková svatba, každý rok znovu- pozvánky, kostým:-), zabavit hosty, spoustu jídla a pití, výslužka a děkovačka...
Když jsem já organizovala narozeninovou oslavu u nás doma, tak naši se raději zdrželi vždycky v práci, aby o tu radostnou událost přišli...ale to už mi bylo takových 13, 14. Předtím jsem si pozvala tak 3,4 nejbližší kamarádky na dort. A bylo to taky fajn.
 Simča 
  • 

Re: ... 

(20.6.2008 10:16:24)
U nás už se to dělá vcelku běžně, alespon dcery(obě) se už s tímto způsobem oslavy několikrát setkaly.Oběma se to samozřejmě strašně líbilo,na jednu oslavu byl pozvaný klaun, na druhé se hrál bowling a na závěr,když jsme si my rodiče pro děti přišli,jsme si zahráli i my.Bylo to moc fajn,ale určitě finančně hodně náročné,tudíž ne pro každého.S tím občerstvením to naštěstí nebylo tak hrozné jako v UK,bylo tam hodně ovoce,zeleninový salát,malinké šunkové chlebíčky,tyčinky, křupky a dort.A dárečky si nakonec odnášeli všichni.
 petra 
  • 

zažila jsem jednou 

(19.6.2008 10:05:51)
manžel kdysi pracoval cca půl roku ve Skotsku. Během té doby jsem tam za ním s dcerkou, tenkrát ani ne dvouletou několikrát jela. Během jedné z našich týdenních návštěv jsme dostali pozvánku na party od jedné manželovy kolegyně, jejíž dcerka byla právě dvouletá. Já z toho byla úplně mimo, vůbec jsem netušila o co jde, manžel, který tam již zažil vánoce znal alespoň "kartičkovou povinnost". Takže jsme zjišťovali co a jak, přesto si myslím, že jsme nějaká ta fua paus zvládli, ale nakonec jsme přežili my i dcerka. I když ta strava teda fakt předčila očekávání. (a to jsme již byli zvyklí, že typické dětské menu je fish and chips - tj. osmažené rybí prsty s hranolky.)Největším překvapením pro mně bylo, že naše slečna se s místními skotíky domluvila (netuším jak) a odmítala jít domů. Takže se jí stopro narozeninová party líbila a to je hlavní. (Naštěstí stejný typ oslavy doma nevyžaduje...)
 Mana. 


oslava 

(19.6.2008 10:06:53)
Ja budu zrovna poradat narozeninovou oslavu o vikendu, mame to pojate jako kazdorocni velkou zahradni party se spoustou lidi, ale je to moc fajn. Takovahle pravidla ani bonton jeste nedodrzujeme.:) S detma narozenyma v lete jsou narozky jednodussi, ted budem mit podzimni prisrustek a opravdu nevim, jakym zpusobem to pak vykompenzuji.:)
 Anka  
  • 

Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 10:24:51)
Musím se přiznat, že jsme moje narozeniny nikdy neslavily a vždycky sem záviděla dětem v televizi, že takovou oslavu mají. No až budu mít děti tak jim tu oslavu přichystám i když to bude makačka, zvládnout tolik dětí
 tinas 


Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 10:50:38)
Ačkoliv nebydlím v Británii narozeninové oslavy pořádáme každoročně. Ne,že bych o to já tolik stála,ale nějak nedokážu dětem říct,že nic nebude. Za tu jejich radost to stojí.
Příprava na oslavu u nás probíhá na několik etap. Děti pořád škrtají a přidávají děti na seznam a já vymýšlím doma pozvánky. Když už je konečná verze rozdáme dětem s instrukcí,že mají rodiče potvrdit účast. To proto,abych neměla málo nebo naopak moc odměn,jídla atd.
Zažila jsem několik druhů oslav. U McDonalda, Na bowlingu(pro syna 10),v pronajatém školním klubu i doma. Pokaždé je to stejné.
:-) Po oslavě to vypadá jako,když tudy proběhl uragán,ale děti odcházejí spokojené a moje děti pyšné na to,že právě oni jsou na chvilku hostitelé. :-)
Každé dítě si domů odnáší vyhrané bonbony,tužky,píšťalky aj. blbůstky. Vždycky dbám na to,aby měli všichni stejně a tajně naddržuji těm,kterým to nejde,aby měli stejně jako ti šikovní. :-)
Oslava je taky většinou na ty dvě hodinky,ale zpravidla se nikomu ještě domů nechce. :-)
No a co jíme. To je jednoduché. V obchodě koupím bylinkové bagetky,nakrájím zeleninku,udělám ovocné fondy,nasypu chipsy a pop corn připravím dortík a nikdo si nikdy nestěžoval,že by mu nechutnalo. Vždycky zmizí téměř všechno. :-)
No a co nesmí chybět to je jasné dětský šampus na přípitek. :-)

Je s tím spousta práce,ale jak jsem řekla stojí to za to. No a jestli dítě přinese nebo nepřinese dáreček neřešíme stejně jako hodnotu dárku. Holavní je,že se všichni pobaví a mají na co vzpomínat.R^
 luthienka 


Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 12:15:28)
No já mám asi divné děti (tedy hlavně syna). Ne , že by neměl kamarády, ale narozky chce slavit zatím s námi(bude mu 11). Po pravdě je to asi výchovou, protože ani my s manželem nepořádáme žádné bujaré oslavy našich narozenin. A nijak nám to nevadí. Spíš mi to přijde jako příprava na firemní večírky a team building.
 helena 
  • 

Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 12:31:10)
Myslím, že oslavy so spolužiakmi a kamarátmi nenahrádzajú oslavy s rodinou, proste dieťa tie torty dostane raz za rok dve.
 tinas 


Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 15:10:18)
Heleno,
ale přece nikdo neříkal,že to má nahrazovat oslavu s rodinou. My slavíme doma dokonce několikrát. Uspořádáme menší rodinou oslavu pro babičku a příbuzené co máme v Praze a pak třeba ještě příležitostně uděláme zahradní grilovačku u táty na zahradě,když třeba dorazí brácha s rodinou co bydlí mimo Prahu. K tomu pak ještě mají tu dětskou oslavu. To je přece něco úplně jiného,než,když slaví s rodinou. My posedíme pokecáme,pogratulujeme,ale oni se na oslavě vyblbnou,ukážou kamarádům,jak bydlí oni atd. Naopak,když jsou někam pozvaní těší se,že zase uvidí jiné hračky a zahrají si jiné hry. To se přece nedá stovnávat.

Nevím jestli je to tradice pořádat dětem oslavy,ale kolem nás to pro děti pořádají všichni. Já myslím,že je to pro ty děti hezké. Do školy a školky jsme nosili bonbony,dortík nebo letos jsem dělala tyhle miniperníčky.Tohle přesně nejsou ty moje,ale já je ještě nemám stažené z foťáku.Dětem se to líbilo a chutnalo to taky dobře. \:-)

 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 13:04:06)
ale kdeže výchovou, taky třeba prostě povahou, někdo je víc intro a někdo extrovert.
 Myšutka* 


Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 14:53:59)
Kdepak, je to povahu. Já oslavy nikdy nepořádala, manžel oslavy nikdy nepořádal - a moje dcera po ní zatoužila už ve čtyřech letech. Takže děti slaví na dvakrát - jednou s námi a jednou s kamarády. Namalují pozvánky, pomůžou nachystat byt, pomůžou nachystat jídlo (nakrájet ovoce a zeleninu, namazat chlebíčky pro mamky, napéct sušenky atp.), vyzdobí si pokojíček a pak si s kamarády zablbnou.
Kupodivu to není zase tak moc drahé a dětem to udělá velkou radost.
 Líza 


Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 12:39:26)
I moje děti si rády uspořádají narozeninovou oslavu pro kamarády. Předtištěné kartičky netřeba kupovat, obvykle¨je vyrábíme na pc a tiskneme doma. Aniž bychom psali RSVP, rodiče se mi na níže uvedené číslo obvykle ozvou zda přijdou. Témata neřešíme, zdravou stravu ale taky ne - je to výjimečný den a to se pravidla můžou porušovat - takže dort, sušenky, tyčinky, křupky, několik druhů šťávy a minerálek, dětské šampáňo ne, protože ho nesnáším ;). Děti se obvykle baví podle svého, několikrát jim zařadím nějakou orgainzovanou hru. Rodiče vědí, kdy si je mají vyzvednout, pokud může nějaké dítě jít domů samo, musím to vědět od rodičů.
Přijde mi to jako fajn způsob, jak si utužovat kamarádské vztahy a na co se těšit.
A k dárkům - taky obvykle nebývají cetky, ale kvalitní věci, nicméně ne drahé, třeba ty výtvarné potřeby, nějaký ozdobný sešitek na památníček apod.
Nevidím na takové tradici nic divného.
 luthienka 


Re: Chtěla bych to zažít 

(19.6.2008 12:50:12)
V Čechách je to taky tradice? No nevím, nevím. My jako děti nosily maximálně pytlíky s bombony do školy a dostaly pak hobla.
Když zatouží syn po tom, něco podniknout s kamarády, ráda ho podpořím. Uděláme stanování, výlet, plavčo, jdou si sami do kina a na pizzu. ALe nějak to nepotřebuji spojovat s oslavami. A dětské šampáňo nesnáším už pro ten název. Šampaňské je zkrátka pro dospělé. (Mám bráchu alkoholika, tak jsem na to přecitlivělá)
 helena 
  • 

máme to podobne 

(19.6.2008 11:24:11)
Tak ja neviem, ale robíme to v podstate rovnako, len všetko trochu v menšom, nemávame teda "tematické oslavy" a "party bags" sú len symbolické. A spolužiaci našich detí tiež mávajú veľmi podobné oslavy.

Pozvánky dávame dva týždene vopred - oslavy robíme v sobotu a mnoho ľudí má na víkendy plány. A tiež prosím na pozvánke rodičov, aby dali vedieť, či ich dieťa príde - chcem mať predstavu, či tu bude 5 detí albo 15.

A čo sa týka jedla - raz do roka dovolím deťom jesť to, čo chcú - popcorn, čipsy, sladkosti a zapíjať fo Fantou a Sprite (Cola je na mňa príliš, hlavne pri menších deťoch).

Rodičia deti privážajú v hodinu, ktorá bola napozvánke, (bývame totiž kúsok od mesta) a v danú hodinu si po ne aj prídu.

Darčeky nie sú ani malé ani veľké - knižka, lopta, hračka, menšie Lego...
Hry tiež organizujeme, veď inak by sa tie deti len bláznili alebo robili hlúposti.

Myslím si, že je to fajn, deti na to dlho spomínajú a v podstate krátko po oslave sa začínajú tešiť na ďalšiu.
 helena 
  • 

doplnenie 

(19.6.2008 12:07:40)
Samozrejme, máme tortu, zapália sa sviečky a deti spievajú Happy birthday a sedia pritom v kruhu okolo stola, prípadne v záhrade.

Darčeky sa zhromaždia na jednom mieste keď deti prichádzajú, a po torte si ich deti zase rozoberú, kto čo priniesol, posadajú si do kruhu a oslávenec roztočí na zemi plastovú fľašu (najlepšie plnú) a deti mu dávajú darčeky podľa toho, na koho "fľaša ukáže". Gratulujú mu tak, aby sa všetci mohli pozerať, ako si rozbaľuje darčeky. Tí menší bývajú rovnako vzrušení ako oslávenec už len z toho napätia, keď trhá baliaci papier...

Fakt na týchto oslavách nevidím nič zlého.

Jedna dôležitá vec je, že ak dieťa nepozýva celú triedu, prípadne všetky dievčatá alebo všetkých chlapcov z triedy, je dobré rozdávať pozvánky diskrétne, aby to niekomu nebolo ľúto, že nie je pozvaný. Hlavne teda pri malých deťoch)
 Lea 
  • 

Re: doplnenie 

(19.6.2008 12:24:27)
Ja na techto oslavach taky nevidim nic spatneho, ovsem pouze za predpokladu, ze se z toho nestane jakasi "povinnost". Z clanku jsem pochopila, ze pokud se nejake dite oslavy nezucastni /neprinese ten "spravny" darek /samo oslavu neporada, je historicky znemozneno a jeho rodice s nim.

Darek by podle me melo vybirat dite (v idealnim pripade treba i vyrabet), proste aby si uvedomilo, ze dat darek neni povinnost, ale neco osobniho, cim se snazim udelat druhemu radost. Pokud spolecenske konvence diktuji typ a cenu darku, ucel to podle me neplni.

Ostatni deti by si taktez mely uvedomit (ci spise jejich rodice by je mely na tuto myslenku navest), ze kdyz jdou k nekomu na navstevu, je napr. jidlo ciste zalezitosti hostitele. Tzn. pokud jsou deticky ochotny jist jen pizzu a colu, a hostitel (v tomto pripade rodic) takovy jidelnicek neschvaluje, tak at prosim zustanou rovnou doma.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: doplnenie - diskrétnost 

(19.6.2008 12:33:44)
Nezlobte se, ale mě přijde hloupé, aby už malé děti kout pikle a "diskrétně" rozdávat pozvánky je vyvoleným. Protože je potřeba být IN a pořádat oslavy, ale zase tolik peněz do toho vrážet nechceme.....Přesně vím, jak jsou děti diskrétní. A jak to je pak těm nepozvaným líto. Díky, nechci. Užijou si toho dost v dospělosti.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: doplnenie - diskrétnost - sory chyba 

(19.6.2008 12:36:26)
Mělo tam být "učit děti kout pikle"
 Líza 


Re: doplnenie - diskrétnost 

(19.6.2008 12:41:13)
Katko, to je jednoduchý, náš byt není nafukovací, takže prostě holka ví, kolik může pozvat hostů a hotovo. Ona ví, že zve někoho, někdo jiný pozve ji, někoho nepozve a někdo nepozve ji, to je úplně normální - stejně jako si děti ve školce hrajou s někým a s někým ne, protože jsou si nesympatičtí.
Žádný trauma na tom nevidím. A kdyby mi dítě přišlo plačící že nebylo pozvané, tak mu vysvětlím, že stejně jako u nás asi měli omezený počet zvaných dětí a proto ji ten kamarád pozvat nemohl, i když jinak by byl jistě rád, kdyby přišla.
 helena 
  • 

Re: doplnenie - diskrétnost 

(19.6.2008 13:24:31)
Nenapadlo mi na to pozerať tak, že kujú pikle. Jednoducho sa sem 25-30 detí nezmestí a mala by som aj obavu o bezpečnosť, keby som mala v dome toľko detí. Okrem toho nie sú všetci kamaráti a niektorých tu ani moje deti nechcú.
A mám pocit, že to deti chápu a pozvánky nerozdávajú pred celou triedou cez prestávku, ale napr. po skončení vyučovania. Isteže im nehovorím, že to musia za každú cenu utajiť, ide lon o to, aby chápali, že by nebolo pekné strkať pozvánku pred nos niekomu, koho nepozvem. Nič viac.
 Myšutka* 


Re: doplnenie - diskrétnost 

(19.6.2008 15:01:38)
Tak u nás se teda pikle nekují, děti dávají své pracně vyrobené pozvánky několika kamarádům zcela veřejně. Protože mají narozeniny v zimě, znamená to oslavu "doma" a bydlíme v panelákovém pidibytě, takže si prostě můžou přivést jenom určitý počet dětí. Tudíž většinu dětí ze třídy nepozvou. A to, že oni taky k někomu na narozky pozvaní nejsou je jim sice občas líto, ale tak už to v životě chodí. Ostatně ne s každým dítětem ze třídy/z hřiště se doopravdy kamarádí.
 Róza 
  • 

Na rok vystaráno nemáte 

(19.6.2008 11:56:27)
Na rok vystaráno bohužel nemáte.
Pokud pořádám takovou oslavu, pozvu pár dětí. Dejme tomu 8. Tím pádem se nám sejde během roku plus mínus 8 pozvánek na podobnou oslavu pro moje dítě. Takže 8x ročně musím vymýšlet kostým, zakupuji 8 pokud možno originálních dárků atd. Také si na to musím vyhradit čas, který lze strávit s dětmi určitě smysluplněji, zvláště o sobotách. A když to ještě nenásobím počtem dětí v domácnosti... No potěš :-(((
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 12:05:01)
Přesně to si myslím - znamená to docela dost "zabitých" víkendů pro ostatní členy domácnosti, protože jak znám třeba moje kluky, když už by dostali pozvánku, trvali by na účasti na každé z těch oslav....Možná je to fajn pro rodiny, které bydlí v RD, nikam nejezdí a víkendy tráví převážně doma. Ale pokud chcete odjíždět na víkendy třeba na hory, chaty, chalupy, za sportem a pod,může to být celkem problém.
 Anezka73 


Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 12:32:29)
Aleno, moc pěkně napsané, díky, pobavila jsem se :-)

 Líza 


Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 12:42:58)
Katko, to je potom problém, který bys měla spíš řešit uvnitř rodiny, že ty máš jiné představy o trávení víkendů než tví synové ;)
 Róza 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 12:57:50)
A ty bys Lízo raději trávila víkend doma (a celá tvoje rodina - manžel, další dítě), kvůli tomu, že v sobotu odpoledne se koná 2hodinová oslava kamaráda jednoho z tvých dětí? Já jednou klidně, ale x-krát do roka?
Raději bych zabavila všechny své děti i nás dospělé a na celý víkend(hory, kolo ap.)
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 13:01:40)
Kdybych se měla přiblížit ideální představě o víkendu dle mých synů, bude víkend spočívat výhradně ve hraní PC her, koukání na TV a DVD, případně bychom mohli jít do kina a mohla bych je odvézt a zase přivézt z výše zmíněných dětských oslav. A to holt opravdu o víkendech nemíním provozovat.Kluci jsou takoví, že se jim "nikam nechce" (hlavně tomu staršímu). Když je pak vyženeme - na kola, na výlet ale i třeba k dědovi na chalupu pomoci se dřevem - v 99 % si to užijí a jsou rádi, že se jelo. Ale když se jich zeptám, budou chtít být doma. Nejsem zásadně proti oslavám,stejně mám věčně doma několik dětí ze sousedství, jen nemíním podlehnout takovému tomu blbnutí, které je te´d moderní.
 Róza 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 13:18:30)
Jde o to najít vyváženost mezi obojím. Občas party a občas taky něco jinýho. Z článku to na mě dělá dojem, že to je způsob trávení víkendů pro rodiny v Británii. Asi nemají nic lepšího, jak se bavit. Předpokládám totiž, že prapůvodně si toto a v takovéto formě a rozsahu děti nevymyslely.
 Líza 


Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(20.6.2008 7:14:36)
Val, u nás záleží, jak moc pevně daná je akce, která je na ten který víkend plánovaná, dovedu si představit jak to, že svůj program odložím kvůli narozkám, na které jsou děti zvané, i to, že děti budou muset říct, že na oslavu nepřijdou, protože mámě nějaký dlouho plánovaný výlet, který nepůjde přesunout. Rozhodně ale to neberu ani tak, že můj program je absolutně závazný pro děti, ani tak, že dětská oslava může způsobit, že se vykašlu na něco, na čem mi velmi záleží. A znovu opakuju, to není problém těch, kdo tu oslavu pořádají, to si musí se svými dětmi vyřídit každý sám.
A ono se to hezky organizují oslavy ve všední den, dokud je člověk na MD, ale vzhledem k tomu, že je třeba něco připravit předem, pak několik hodin probíhá oslava a měl by zbýt čas nejen na úklid, ale ještě třeba na přípravu do školy, tak mi nepřijde nic proti ničemu, pokud někdo dává přednost tomu, aby oslava byla o víkendu, protože tohle se po práci skoro nedá stihnout.
 Mysutka 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(20.6.2008 7:39:41)
Asi hodně záleží na práci, u nás se pořádají oslavy ve všední dny a většina maminek pracuje. Zpravidla daný den odejdou o chvilku dřív z práce. Já mívám většinu věcí nachystanou z předchozího dne. Ale je jasné, že ne vždycky to je možné a ne všechny maminky mají možnost odejít dřív práce.
 Myšutka* 


Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 15:06:42)
Ale oslava přece nemusí být nutně o víkendu? Aspoň teda moje děti a jejich kamarádi oslavy pořádají během týdne, většinou mezi 16-19 hodinou. Nikdo ale neočekává velkolepou akci.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte - souhlas 

(19.6.2008 17:47:45)
Právě proto se naše dětské narozeninové oslavy nekonají nikdy o víkendu, ale vždycky nějaký všední den odpoledne. Chápu ale, že ne pro každého to je únosné, chodí-li do práce. Některé starší děti mých přátel dovolují dětem i oslavy s přespáním, což mi připadá fajn (zvlášť pro rodiče dětí, tkeré jsou pozvané :-) ). Já to zatím dětem neumožnila, ale nejstarší dceři je teď 11, tak třeba to příští rok už podnikneme.
Oslavy se mění během let a s věkem dětí. Některé roky, když toho bylo prostě moc, např. když se narodilo 3. dítě, jsem svým dětem prostě oznámila, že ten rok ani jeden z nich oslavu s kamarády mít nebude a srovnaly se s tím. Vždy omezuji počet dětí, které si mohou pozvat. Opět podle věku a podle toho, na co já se osobně zrovna cítím.
Teď před dvěma týdny měla nejstarší oslavu s kamarádkami. Oplétaly si copánky (bavlnkami) a měly čokoládové fondue. Byly spokojené a užily si to. Shodou okolností pár dní před tím jedna ze spolužaček dcery měla také oslavu a dceru jsem tam prostě nepustila - bylo to v den, kdy to organizačně nešlo, i kdybych se rozkrájela. Bylo jí to samozřejmě líto, ale přežila to. Syn to samé - jednu z oslav, na kterou byl pozván, jsem mu neumožnila (byla v sobotu), druhou ano. Takže to skutečně nemusí znamenat 8 sobot - ty my si jako rodina hlídáme jako oko v hlavě.
 Inka 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte 

(19.6.2008 14:16:50)
Syn už z dětských oslav naštěstí vyrostl, ale když byl na základce, tak taky chodil na oslavy a doma jsme je pořádali. Ale nikdy v sobotu, to mě docela překvapuje a taky mi 2 hodiny připadají málo. Vždycky ve všední den, sešli se ve po škole třeba ve 14 a rodiče je vyzvedávali v 18-19. Pozvánky jsme vyráběli a dětí bylo tak 5-8, víc by se k nám nevešlo.
 Ivana Procházková 


Re: Na rok vystaráno nemáte 

(19.6.2008 22:43:55)
Já se teda nestačím divit, kolik je tady odpůrkyň dětských oslav. Já se na ně naopak pokaždé těším - jak na ty, které se pořádají u nás, tak na ty oslavy, na které je zvaná dcera (a my jako rodiče s ní, vzhledem k věku :)).
Copak vás, holky, na těch oslavách netěší už jen to, jakou udělají radost vašemu potomkovi?
A pokud jde o trávení víkendů - to jako neexistuje program, který by vás uspokojil a zároveň nevyžadoval na 2 dny vyfičet mimo město?
Se jen ptám, protože je to pro mě tak nějak nepochopitelné..
 DENISA 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte 

(20.6.2008 5:16:29)
Ja jsem odpurce detskych oslav - teda takovych jake tu popsala autorka. Jednu takovou jsem poradala pro synka. Byl jeste maly, mozna si to uzil, mozna ne, tatinek si to urcite uzil, protoze kecal s ostatnima tatinkama, ja si to neuzila, protoze nebylo slyset vlastniho slova pro krik deti, nektere se servali, jine mucili nase domaci zvire, nektere padali ze schodu, ja dozorovala vsechny, protoze mnohe maminky si rady na oslave odfrknou a o sve dite se nestaraji, do noci jsem uklizela ten binec a druhy den prala vsechny potahy ze sedacky a spravovala rozbite veci. Proste jsme meli smulu, ze zrovna ten den prselo. Oslava urcite ano, ale v jinem provedeni.
 Líza 


Re: Na rok vystaráno nemáte 

(20.6.2008 6:40:43)
Deniso, ale to je nezvládnutá organizace! Když zjistíš, že si děti začínají lézt po hlavách a bořit barák, musíš pro ně mít nějakou organizovanou zábavu, kterou se zklidní. A právě proto si nemáš zvát víc dětí, než na kolik máš nervy...
K nám rodiče těch dětí obvykle nechodí, jen je tu vyplivnou a pak si je zase vyzvednou a jsou rádi, že mají pár hodin volno.
A k tomu západu - někteří moji vrstevníci zvali na svoje narozeniny půl třídy už před těmi XY lety. To je o společenskosti, ne západu.
 DENISA 
  • 

Re: Na rok vystaráno nemáte 

(20.6.2008 15:07:08)
Ja mluvim ze sve zkusenosti z US, byla jsem tam na par detskych party a rodice meli basement ci hernu, deti tam radili, rodice jim pripravili tema ci hry, ale i jim zbyla trocha casu na pokec. Chtela jsem pro ne usporadat to same, ale meli jsme maly byt a bylo to uplne o necem jinem. At jsme se snazili sebevic, prostory byli limitujici a v tom naslapanem davu nebylo mozno deti usmernit a moznost rodicu si vzajemne pokonverzovat. Vzhledem k predpovedi jsme pocitali s hranim deti venku, ale predpoved nevysla. Pro priste vim, ze s malym bytem male party a nebudu moci pozvat vsechny, co zvali nas.
 Vanda 
  • 

Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 16:56:23)
Podle uplne stejneho scenare probihaji oslavy i u nas v Georgii. Jen se mezi oslavenkynemi z kruhu kamaradek nasi dcery rozmohlo to,ze na zvaci karte jsou pozvani casto vyzvani, aby nenosili zadne darky a venovali zamysleny obnos napriklad knihovne dane skoly, kam oslavenkyne patri. Skola pak nakoupi extra knizky, ktere maji na prvni strance samolepku, ktera pak naveky upozornuje,ze kniha byla venovana temi a temi, u prilezitosti te a te,...Cim jsou deti starsi, tim u nas pribyva oslav spojenych s tzv. sleep over; pochopitelne strikne oddelenych, co s tyce holcicek a kluku. Doslo to dokonce tak daleko,ze
jsme upozornovani,ze tatinkove a bratri(jsou-li)v pripade takove akce nebudou tu noc spat v dome...komentare ponecham na vas;ja jen musim konstatovat, ze i po skoro patnacti letech zivota zde jsou veci, ktere me stale dokazi prekvapit.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 17:53:03)
Víš, kdyby tvé dítě bylo na nějaké takové oslavě zneužité, nebo bys o takovém případu věděla, tak by ti to divné nepřipadalo. Naprosto chápu rodiče, kteří jsou opatrní a na sleepover by jen tak někam své dítě neposlali - a když je jasné, že tam žádný muž nebude, je pro ně přece jen jednodušší kývnout.
Myslím si, že v těhle "preventivních opatřeních" jsme my Češi často neskutečně naivní.
 Lea 
  • 

Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 19:56:16)
Opravdu si myslite, ze je dobre videt uchylaka na kazdem rohu? Byla jsem jak v USA, tak v Britanii a nekdy se ptam, co tem detem vlastne z detstvi zbyde?

U kamarada prespat nemohou (a nebo musi dana rodina vyhodit manzela a bratry).
Hrat si venku jen tak taky nemohou (uchylaci cihaji prece vsude).

Co mne ale prislo uplne nepochopitene: jeden muj znamy Brit pracuje v Britanii s mladezi - vedouci dobrovolneho kouzku. Dela to dobrovolne, zadarmo a proto, ze ma pocit, ze je to uzitecne a chce detem neco predat. Nicmene situace se tam ma momentalne takto: Pokud dite napr. pri hre upadne a place, nesmi ho vedouci ani obejmout, natoz si ho treba posdit na klin a utesit. Soukrome rozhovory s detmi temer neexistuji - neni mozne zustat s ditetem na chvili o samote, vzdycky u toho musi byt nekdo dalsi popr. otevrene dvere apod.

A ja se tak ptam: nevylil tady nekdo nahodou vanicku i s ditetem? Co kdyz se dite chce s necim sverit a doma nemuze? Ke komu ma tedy jit, kdyz ten, komu veri s nim nemuze ani vest soukromy rozhovor? Opravdu je tak strasne skodlive placici dite s odrenym kolenem pohladit? Vzdyt prece je celkem vseobecne znamo, ze laskyplny dotek ma uzasnou silu, uvolnuji se latky telu prijemne a prehlusujici bolest...

Podle me dite potrebuje vztahy i s ostatnimi lidmi - myslim, ze drivejsi velke rodiny a treba i kmotr/a nebyly spatne v tom, ze dite melo vetsi okuh blizkych lidi (zadny rodic neni superman, neumi vsechno, neni porad 100% citlivy, empaticky... nehlede na to, ze se vzdycky najde neco, co se dite rodicum rict zdraha).

V dnesni dobe jsou rodiny male a stale casteji i neuplne. A my, misto abychom pomahali detem rozsirovat okruh lidi, kterym na diteti zalezi a kterym ono veri, to zamerne a vedome kazime posedli paranoidni hruzou ze sexualniho obtezovani.

Ano, sexualni obtezovani je zavazna vec, nesmi se zlehcovat, ale z pruzkumu (pokud vim) stejne vyplyva, ze nejvic techto pripadu se deje v blizkych rodinach (otec/stryc apod. zneuziva a matka zavira oci...)
 Zufi. 


Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 20:04:41)
Dovolím si jednu perličku.Před měsícem se stěhoval do ciziny chlapec, kterého jsem učila v podstatě 8let(na prvním stupni výtvarku nebo vlastivědu), přišel se rozloučit do kabinetu s kytkou a ,,vrhnul,, se na mne a políbil mě na tvář, já byla v šoku.Nikdo tam nebyl, ale umíte si představit, kdyby to někdo viděl~k~...
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 20:45:35)
promiň Leo, ale pravděpodobně jsi nebyla zneužitá. Ano, velkou část zneužití mají na svědomí blízcí příbuzní, ale neméně častou kategorií jsou různé "důvěryhodné osoby" - rodinní známi, hodní trenéři apod. - prostě lidé, kde by to "nikdo nečekal"...
Já netvrdím, že je v pořádku být hyperprotektivní, ale také není v pořádku to podceňovat. Znám příliš mnoho zneužitých lidí, abych si dovolila nebýt na své děti opatrná.
 severanka 


Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 21:49:43)
opatrnost je dobrá věc, ale nepustit na oslavu narozenin žádné kluky nebo mužské příbuzné je už extrém. Dívat se na každého chlapa jak na uchyláka není normální, zas tolik těch zneužitých není. To se divím těm mužům, že je to neuráží.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(20.6.2008 10:59:41)
já to pochopila tak, že tam nejsou přes noc.
 Lea 
  • 

Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 20:03:08)
Jo jeste podotykam, ze hyperprotektivnost se netyka jen sexualniho obtezovani: v Britanii neprodaji nuz, ziletku, holici strojek ale ani NUZKY osobe mldsi 18-ti let (cim si pubertalni slecny holi nohy je mi tajne, nejspis posilaji do obchodu maminky). Taktez, kdyz jsem kdesi rekla, ze jsem poprve nuzkama strihala ve skolce, divali se na me jak zjara - jak si nekdo mohl dovolit dat tak malemu diteti do ruky tak NEBEZPECNY nastroj... Totez s nozem... Vystresovani rodice mnohdy daji nuz do ruky diteti az dospelemu...

Prislo mi ponekud paradoxni, ze do 18 nesmi "dite" nic, ale oi 18 se uz jaksi predpoklada, ze vsechno umi a vschno zvlada (coz mnohdy neni pravda, proste proto, ze rodice posedli bezpecnostnimi opatrenimi, ho to proste nenaucili).

Neni smysluplnjsi naucit deti s vecmi ZACHAZET? Neni detstvi nahodou priprava na zivot?
 sedamyska 


Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 21:19:34)
Promin Leo, ale nevim, kdes ziskala tyto informace. V Britanii si osoby mladsi 18 let NUZKY koupi zcela bezne a taktez deti v anglickych skolkach nuzky pouzivaji uplne normalne, s bezpectnostnima opatrenima stejnyma jako u nas - napr. se uci, ze s nuzkama v ruce se nebeha.
 Alena Damijo 


Britanie a prehnana opatrnost 

(20.6.2008 1:42:21)
Tak je pravda, ze deti jsou tu chraneny vic nez v CR, ale z pohledu ucitelky v Britanii (ve skolce a na 1. stupni) mohu rict ze

a) deti nuzky ve skolce (3-4 roky) normalne pouzivaji, i kdyz pod dohledem dospeleho

b) ucitele ze zakona NEMAJI zakazano se deti dotykat a pohladit je nebo obejmout, kdyz jsou smutni, pripadne fyzicky zamezit napr. rvacce.

Samozrejme zalezi na kazde skole, jakou ma danou vnitrni politiku, ale vyse uvedene jsou vladni smernice.
 mama78 


Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(21.6.2008 16:47:17)
No a odpovedi na takove pomery v USA a Britanii je treba ten uzavreny pakt sestnactiletych holek, co se rozhodly naraz otehotnet. Amerika a Britanie by mely konecne otevrit oci! Napriklad Holandsko je velmi otevreny narod a nelze rict, ze by pomery byly v zemi horsi. Zakazane ovoce chutna nejvic........ a v Americe to plati dvojnasob. Holywood produkuje same nesmysly a prsate blondyny a na plazi vam meri policie, jestli vase plavky zakryvaji dostatecne zadni cast tela........ Hruza.
 Lizzie 


Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(21.6.2008 22:32:28)
Mě hlavně u toho případu skupinového otěhotnění dojímá poznámka, že ve středisku toho městečka se mohou kondomy a antikoncepce poskytovat jen se souhlasem rodičů...Víc se o tom nerozšiřovali, ale jestli je to tak...tak nezbývá než si poťukat na čelo.
 Bibi,3 holky+bříško 
  • 

Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 22:06:34)
Zneužívání je neuvěřitelný zvěrstvo, o tom žádná.
Ale třeba "vyhazování" chlapů s domu kvůli sleepover nevyplývá ani tak z obavy ze zneužívání, ale z neuvěřitelné, pro nás evropany nepochopitelné prudérnosti. Žijeme momentálně v cizině, holky chodí do mezinárodní školy a máme kolem sebe spoustu amíků. Nedávno si jedna americká maminka seriozně stěžovala na schůzce učitelům, že její ani ne 7mi-letý syn zahlédl při převlékání na plavání nahaté -převlékající spolužačky. U většiny těch rodin se např. nekoupají maminky se syny nebo bratři se sestrami. (Já osobně zase nechápu tuhle americkou prudérnost ve spojení s jejich posedlostí sexem)
 severanka 


Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(19.6.2008 22:40:48)
někdy mi připadá že čím vyspělejší civolizace, tím si sami přidělávají starosti a běsy děsy. Usínat každou noc s myšlenkou co všechno se mohlo stát když syn viděl ty převlékající spolužacky, to musí být teror:-)
 DENISA 
  • 

Re: Detske oslavy narozenin z Britanii 

(20.6.2008 4:35:52)
No presne, Amici jsou padli na hlavu, jsou tak silene pruderni a pobozni, az jim z toho kape na majak. Malinke dite v musi mit na sobe plavky, protoze nahe robatko je nemravnost sama, na druhou stranu poradaji v Kalifornii jednou za rok tzv. mooning, kde si dav lidi stahuje kalhoty a vystrkuje zadnice. Proste cely rok ziji upjate a pak jednou za rok si muzou popustit uzdu. Fakt nechapu, ze nekoho z Cechu by bavila takovahle pitomost, jako ukazovat pozadi.
To same je s pristupem k alkoholu, do 21 let si nesmi cucnout, takze vetsina z nich konci v den svych 21. narozenin na ARU, protoze to co prumerny Cech vypije od 16ti, oni do sebe nalejou za 1. den, protoze uz konecne muzou.
 Cicvar 


Česká tradice je mi milejší... 

(19.6.2008 20:07:40)
Ať si to v Británii, v Americe a kdekoliv jinde dělají po svém, nám se líbí česká tradice rodinné oslavy (rodiče, sourozenci, babičky, dědové, tety...). Může přijít třeba i kamarád ("na dorta";). Staršího syna mám ve školce, kde slaví narozky každý rok se spolužáky (DEN PRO OSLAVENCE). Napeču do školky něco dobrého, děti dají oslavenci droboučký dárek (tužku, bonbónek, sušenku, omalovánky, obrázek...), zazpívají mu, zahrají si něco, sestaví s paní učitelkou pamětní list (jaké dítě je, co má rádo, jaké hračky se mu líbí, čím chce být). Pro děti i rodiče podle mě příjemnější varianta než americký blázinec s tunami chipsů a litry Coca-coly.
 sova + 2 sůvátka 
  • 

Re: Česká tradice je mi milejší... 

(19.6.2008 23:30:41)
Ten den pro oslavence sice neznám, ale je to hezký nápad.

Dětské párty mě děsí :-). Ne kvůli oslavě jako takové - i když i z popsaného "party protokolu" by mě asi omývali. Pozvat kamarády, se kterými trávívám čas i normálně, na dort a na společné hrací odpoledne je fajn, ale o tom článek nebyl.

Proti srsti mi jde "dárkování" - někdo přede mnou zmiňoval jako drobný dárek míč, knížku apod. To ale vůbec nejsou drobné a ani levné věci - vymýšlení, shánění a placení, tedy jistě aspoň u menších dětí, je stejně na rodičích - to tedy připomínka z pohledu rodiče hosta.

A z pohledu hostitele - pár balonů, knížek, sad fixů, medvídků, čínských tretek (a to tady nemáme dárky od rodiny, babiček, tet ... ), to jsou přímo hory zbytečností.
Nejsem ani militantní zachránce planety, ani nežijeme od výplaty k výplatě, ale toto mi příjde prostě příliš ... je konzumní to správné slovo?

 DENISA 
  • 

Re: Česká tradice je mi milejší... 

(20.6.2008 5:05:43)
Souhlasim, taky preferuju v tomto ceske tradice a doslova me desi, jak se ty zapadni typy oslav k nam vkradaji. Je treba si hlavne uvedomit, ze v Americe ma vetsina domacnosti basement (obyvatelny sklep), ci alespon velikou hernu (krome pokojicku), takze tam deti muzou radit jak se jim zachce, pokud nemohou byt na zahrade. Ale poradat podobnou oslavu v panelakovem byte? To by me ta oslava prisla asi pekne draho, kdyz bych k ni pripocetla zdevastovany nabytek, zdi a vybaveni. Mam takovou zkusenost, ze kdyz se sejde vic deti, tak radi jak cerna ruka a nejsou k uhlidani.
 Myška(tři děti) 
  • 

Naše německo-česká alternativa - oslavy venku 

(20.6.2008 6:39:13)
Máme jedno zimní, jedno letní a jedno podzimní dítko. Podzimňátko je na oslavy s kamarády zatím malé, ale s těmi dvěma dětské oslavy narozenin organizujeme zatím k všeobecné spokojenosti. V německu žádná striktní pravidla na oslavy neexistují a je to na vůli a možnostech rodičů. Zjistili jsme, ale že nám s manželem přijde nejméně stresová oslava venku. V podstatě jde vždy o hledání pokladu s různými obměnami a poklad je také to co si naši hosté odnáší (jedna nebo dvě malé sladkosti, jeden menší dárek = malý skleněný krystal na pověšení, bublifuk). Už teď se společně těšíme na letní oslavu u řeky, pokud vyjde počasí bude poklad ve vodě.
 olsche 


Re: Naše německo-česká alternativa - oslavy venku 

(20.6.2008 8:29:17)
Skvělý nápadR^
 Myšutka 
  • 

Re: Česká tradice je mi milejší... 

(20.6.2008 7:36:18)
Deniso,
my máme panelákový byt (3+kk malého typu) a po oslavě rozhodně nemáme nic zničeného. Pravda, máme dvacet let starý nábytek (ještě ze studentského života), kterého by škoda ani nebyla a který zatím nehodláme měnit právě kvůli věku dětí. Nějaké dražší, lehce rozbitné věci taky nejsou volně přístupné. Kytaru a pár věcí, kterých by bylo škoda, bez rozpaků před začátkem uložím nahoru na skříň a hotovo. Většinou vyklidím ložnicic tak, aby si tam mohli hopsat a hrát s míčem, v dětském pokoji si zase pohrají.
Děcka potom skutečně celkem svobodně řádí. Ale před oslavou stanovím jasná pravidla, část doby pokryji organizovaným programem a rozhodně se v případě "nepřístojností" nerozpakuji dítko napomenout a na rovinu mu říct, že tohle teda NE.
Možná je to ale i tím, že většina dětí (4 ze 6ti) jsou děti, které k nám chodí několikrát týdně a já je beru jako "domácí". Ostatně u nich doma jsou moje děti brány stejně.
Po jejeich maminkách nechci nic, pokud mi děti jenm předají, tak mi to nevadí, pokud posedí, tak si poklábosí. A já chvilkama taky. A tatínkové se většinou neúčastní.
Nádobí umeje myčka, děti mi pomůžou s úklidem a v děvět už jsou v posteli ajá mám "padla". Ale u nás je normální, že maminky třeba sami pomůžou umýt část nádobí, před odchodem pomůžou děckám sesbírat aspoň část hraček atp. Já taky na jiných oslavách pomůžu.
Pokud jde o dárky, tak jsme si kdysi dali nepsaný limit 20Kč. Většinou děcka donesou omalovánky, pouťový prstýnek, pexeso atp., ale hlavní dárek bývá vlastnoručně vyrobená věc - obrázek, stojánek na tužky (z roličky od toaleťáku)...
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Česká tradice je mi milejší... 

(20.6.2008 8:22:23)
U nás si k tomuto účelu můžete na celý den pronajmout mateřské centrum za cenu jen o něco vyšší než zakoupení narozeninového dortu (300 Kč). Využijeme ho obvykle na celé odpoledne, děti si pozvou kolik dětí chtějí, rodiče se mohou zúčastnit nebo také nemusí. Baví se děti i rodiče, uklizeno je za chvilku, nic moc se zničit se nedá, a nám se to tak zalíbilo, že letos jsem si přidali i soukromý maškarák pro pozvané děti.
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Česká tradice je mi milejší... 

(20.6.2008 8:56:46)
Ještě dodám, že samozřejmě připravujeme pro děti souteže, jinak by se i to mateřské centrum otřásalo v základech. A nakonec uklízejí úplně všichni, děti i dospělí. V organizaci se skoro nepozná, čí dítě slaví narozeniny, s přípravami a průběhem oslavy si pomáháme navzájem, základ je samozřejmě na rodičích oslavence.
Ještě jednu výhodu to má, postupně se tvoří skupinka skalních kamarádů našich dětí, tak já víceméně znám spoustu jejich kamarádů a spolužáků a jejich rodičů, které bych jinak asi nepoznala.
 DENISA 
  • 

Re: Česká tradice je mi milejší... 

(20.6.2008 14:57:57)
Tak tohle je super napad, materske centrum je pro deti jako delane a oslava urcite je 100x lepsi nez v omezenych prostorach nasich pidibytu.
 Tera+4  
  • 

Re: Česká tradice je mi milejší... 

(20.6.2008 12:07:11)
Je :-), aspoň já souhlasím. Konzum na 3. Nic proti oslavám, ale žádné dárky, jen takový "dětský mejdan" pro všechny kamarády.
 sisa 
  • 

anglicke narozeniny jsou o klidu a uziti si dne 

(20.6.2008 13:25:52)
Ziju 3.roky v Anglii, mam 4.letou dceru. Rada bych se vyjadrila k tomuto typu narozenin. Jako prava ceska si myslim, ze to ceske zvyky jsou hold nase zvyky, ktere vestinou preferuji. Ale po case vidim i ty lespi stranky. Myslim si, ze tady jsou narozeniny opravdu narozeniny deti a ne dospelych. U nas byli oslavy na dennim poradku a bylo to moc fajn, ale na druhou stranu rodice se vestinou stresuji, co upect, uvarit, uklidit a nachystat, aby Vas nakonec nekdo nepomluvil. Tady je to o detech, rodice jsou primoni-jedi, bavi se, mnohy se z drivejska neznaji. Deti maji moznost vyradit si na nachystanych hracach ( trampoliny, skuzacky, atd) bez toho, aby jej rodice napominali, at to nebo ono nerozbije. To jidlo, ktere se podava-je pravda na zamysleni-ale na druhou stranu, jsou to prece narozeniny a na tech s racionalni vyzivou nepocita. V klidu jsou tedy deti a rodice. Ti po skonceni neresi uklid a jdou v klidu domu-pozorovat, jak si dite rozbali darek.
Proste oslava ditete, je oslava vsech a bez stresu. I kdyz zaplaceni tak neco stoji. Obcesrtveni ale neni zase tolik, jak jsme zvykli u nas, ze se kolikrat prohybali stoly. Tady nikdo neocekava hody.
 iviv 


Proc ne.. 

(20.6.2008 14:52:20)
Ahoj holky,
je to uz par let, co ziji mimo CR, kterou miluji - tim chci rict, ze miluji jeji vuni, kopecky, pikao apod.. Velice rada se vracim ke sve rodine a pratelum. Cestovani mi pomohlo nahlednout do jinych kultur a ja pomalu zjistovala, ze existuji veci kolem, co jsou nekdy prijemnejsi, nez ty - ze kterych pochazim.. A to jsem mela nadherne detstvi..
Ze zkusenosti se nebranim nicemu novemu - proc? V Britanii jsem zila 5 let. Vim, o cem se v tomto clanku pise, vcelku to sedi ;).. Vy, co tento zpusob oslavy kritizujete, divate se na nej ze zpatneho pohledu. Veskere ono deni je delano s laskou k diteti. Radi napisete pozvani pro jeho pratele, radi napisete dekovne karty - i kdyby jste je meli sami vyrobit.. Neni to takova financni kolize, zalezi na financich rodiny. A vite co je na tom vsem naprosto nejuzasnejsi - at je oslava ""slepena, jak jen to jde"" a nebo plna ""hogo fogo veci"" - deti i jejich rodice si ji zkratka uziji. Nikdo nikoho nekritizuje, nikdo se nad nicim nepozastavuje.. Zazila jsem spoustu takovych ""narozenin"" a .. nic jineho vam nezbyte, jen usmev na lici.. a vyskani jeste na par dni v hlave :)))..
Kazdy mame jiny pohled na svet - jestlize nejde o zivot - uzijme si jej ;)))..

Kdyz ted natuknu Vanoce, jiste budu roznesena na kopytech, ale..
Vyrostla jsem na Jeziskovi a zlatem prasatku, miluji tradice.. me deti, poznavaji i Santu Klause. Jenze v jine zemi a jine atmosfere, ktera kolem voni obrovskym ocekavanim ;))).. Tezko diteti vysvetlite, ze ""k nam domu prijde nekdo jiny"".. Vanoce jsou zkratka svatky klidu a miru a ""velkych"" detskych oci ;)..

Mejte se moc krasne

iviv
 Blanca a Davidek 
  • 

Re: Proc ne.. 

(21.6.2008 10:11:34)
Ahoj holky,

ziju v anglii uz 8 let a do ted jsme mixovali vsechny mozne tradice a hodlame v tom pokracovat. Synovi jsou zatim jen 2 roky a 4 mesice, takze ty "tematicke" party nas teprve cekaji.
Myslim, ze je super, ze mame tu moznost poznat i jine styly oslav. A taky se snazime ukazat nasim anglickym kamaradum neco z tech nasich. Co se tyce jidla, tak z mych zkusenosti se da jist i zdrave, teda aspon castecne. Detem se snazim nakoupit organicke krupky bez ruznych aditiv, soli apod. podavame juice misto coca coly, ruzne nakrajenou zeleninu a ovoce, hrozinky, orisky a tak. Sice placaji pate pres devate ale nakonec to neni tak zle.
Zpivame Happy Birthday i Hodne stesti, zdravi...
Chci, aby si to uzili vsichni, deti i rodice, at uz cesti ci anglicti. O tom to je. No ne???
 sisa 
  • 

anglicke narozeniny jsou o klidu a uziti si 

(20.6.2008 13:27:41)
Ziju 3.roky v Anglii, mam 4.letou dceru. Rada bych se vyjadrila k tomuto typu narozenin. Jako prava ceska si myslim, ze to ceske zvyky jsou hold nase zvyky, ktere vestinou preferuji. Ale po case vidim i ty lespi stranky. Myslim si, ze tady jsou narozeniny opravdu narozeniny deti a ne dospelych. U nas byli oslavy na dennim poradku a bylo to moc fajn, ale na druhou stranu rodice se vestinou stresuji, co upect, uvarit, uklidit a nachystat, aby Vas nakonec nekdo nepomluvil. Tady je to o detech, rodice jsou primoni-jedi, bavi se, mnohy se z drivejska neznaji. Deti maji moznost vyradit si na nachystanych hracach ( trampoliny, skuzacky, atd) bez toho, aby jej rodice napominali, at to nebo ono nerozbije. To jidlo, ktere se podava-je pravda na zamysleni-ale na druhou stranu, jsou to prece narozeniny a na tech s racionalni vyzivou nepocita. V klidu jsou tedy deti a rodice. Ti po skonceni neresi uklid a jdou v klidu domu-pozorovat, jak si dite rozbali darek.
Proste oslava ditete, je oslava vsech a bez stresu. I kdyz zaplaceni tak neco stoji. Obcesrtveni ale neni zase tolik, jak jsme zvykli u nas, ze se kolikrat prohybali stoly. Tady nikdo neocekava hody.
 Lizzie 


Jejda... 

(21.6.2008 9:38:41)
No, nevím, jestli bych na podobný cirkus měla nervy...nějak mi ty ta česká varianta oslavy s pěti kamarádkami/kamarády, kterou jsem jako děcko praktikovala sedí víc.
Nehledě na to, že oslavy (nejen vlastní) se pěkně prodraží....
 Marta 
  • 

Česká oslava 

(21.6.2008 15:08:00)
Ahoj,
já upřímně nevím, co je teda typicky česká oslava narozenin. Myslím, že se to u nás snad nijak neřeší, ale zpravidla to obnáší nějakou rodinou sešlost, která nemá jednotná pravidla.

Já osobně tyhle oslavy moc nemusím. Děláme je spíš z povinosti a to hned několikrát, protože ani obě naše rodiny (manželova a moje) se k nám samozřejmě najednou nevejdou a taky si nemají moc co říct. Pro mě to obnáší akorát lítání kolem, musím mít to a támhle to na co jsou ti a ti zvyklí, všichni by nejraději, kdyby malá "panáčkovala" a upřímně si říkám, že toho nemáme moc ani my ani ona a je to hlavně, aby byly babičky a tetičky spokojené a stejně i kdybych se přetrhla, tak něco bude "špatně".

Proto i my letos chystáme pro dcerku, které budou tři roky také dětskou oslavu s kamarády a musím říct, že se na to hrozně těší ona ale i já. Počet "hostů" jsme samozřejmě stanovili podle našich organizačních možností. Vše ostaní spolu vyrábíme a tím se taky aspoň na měsíc dopředu zabavíme. Dcerka se těší a pořád si opakuje, kdo všechno přijde a vybarvuje pozvánky a chystá se mnou různé úkoly a soutěže. Zvlášť u malých dětí je docela výhoda, že chodí i s rodiči a také jsou jejich kamarády většinou děti našich kamarádů, takže se těšíme, že se uvidíme a také si s organizací pomáháme. Když bude hezky opečeme buřty, když ne, tak bude něco jiného, neděláme z toho žádné drama.

Jsem asi trošku divná, ale baví mě ty přípravy akcí pro děti, protože ty jsou většinou naprosto bezpostřední a spokojené. A to že mám "zaplácnutý" víkend nám teda zas tak nevadí, vždyť bez takových aktivit by byl jeden jako druhý, tak máme aspoň nějakou změnu.

Ale chápu, že každý je zvyklý jinak, má jinou rodinu, povahu a podmíny. Mě osobně by spíš zajímaly různé nápady, které by se daly využít právě na dětské oslavy.

Marta
 Ivka(kluci 8 a3) 
  • 

Mě se to líbí 

(21.6.2008 22:30:02)
Jsem z Prahy a dětské oslavy jsou tu běžné. Ani mě nenapadlo, že by to bylo nějaké přebírání cizích tradic apod. Děti jsou pyšné, že mají "svojí návštěvu", starají se o své hosty a dlouho se na oslavu vzpomíná (a těší na další:-)). Vůbec to není o penězích, dětem vyrobím obří dort z koupeného piškotového těsta, tvarohu a ovoce, kromě toho jen pití a nějaké křupky. Dárky nijak neprožíváme, každý dle svých možností. Letos jsme jako program kromě jednoduchých a nenáročných soutěží (hledání barevných kolíčků rozmístěných po zahradě...) připravili i vlastní výrobu minivorů(polystyrén, špejle, barevné papírky na vlajky...opravdu nic finančně náročného). Každé dítě si vyrobilo vlastní vor,vyzkoušelo ho na naší zahradní kádi na dešťovou vodu a odneslo si ho domů na památku...Kdo nemá nápady, my jsme čerpali z www.ceskatelevize.cz - tam najděte odkaz na pořad Šikulové, jsou tam nápady s fotkami a návody na různé výtvory.Starší syn(8) už s přípravou hodně pomůže (objevil ten vor, připravil "materiál" na 15 vorů pro kamarády...), ten mladší (3)si zase vystačí s balonky a bublifuky. Navíc není od věci poznat kamarády (a rodiče) vašich dětí!!Takže mě oslavy nezatěžují, všichni se na ně těšíme. Kamarádi, co mají třeba menší byt, pořádají oslavy venku na louce-hraje se fotbal, badminton...zažila jsem i oslavu na dětském hřišti a v pronajaté tělocvičně...vždycky to bylo moc fajn.
 Pavli +2 
  • 

Tohle určitě ne 

(21.6.2008 23:00:18)
Oslava narozenin mi vždy připadala jako ryze rodinná záležitost.Pořádat oslavu pro 2 nebo 3 leté dítě s "kamarády" z širokého okolí je úplně postavené na hlavu.Když už je aspoň školák a chce si pozvat pár kamarádů,tak to je o něčem jiném.Naštěstí to i mé děti berou jako komorní záležitost,tak nemusím řešit,"kam s nima".Popsaný způsob oslavy je pro mě od A do Z nepřijatelný.Jestli litry Coly jsou opravdu běžným stadartem,tak jsem ráda,kde žiju.Nejsem žádná Biomatka,ale uvedenou nabídku občerstveních bych svoje děti konzumovat nenechala.
 Theend 


Hrůza 

(23.6.2008 12:44:46)
Šmarjá, to je strašné. A co když má někdo víc dětí, třeba čtyři? To aby si na tyhle akce založil zvláštní spoření... My jsme vždy slavili jen v rodinném kruhu a myslím, že to je tak akorát.
 Teraza Horáková 


Re: Hrůza 

(23.6.2008 12:54:51)
Tak hrůza asi ne, právě jsme se bavili o příštích narozkách a asi je uděláme u McDonalda (vegetariáni můžou salát, kdo chce přijít, přijde). Proč??? v létě není problém, zahrada je k dispozici, ale když se nám v bytě sešlo vloni 12 dětí (kluci mají narozky i svátky v zimě), tak to bylo docela otřesné. Některé děti super, některé tu vážně nechci vidět (už jen díky slovníku, kdy mi střídavě běhal mráz po zádech a střídavě jsem měla vztek), dalším problémem byla neskutečná zvídavost některých prcků, co nám lustrovali i ložnici.

Takže v bytě - nikdy více :-))))
 Alena 
  • 

K článku 

(7.7.2008 10:38:41)
Narozeniny dětí v Anglii jsem několikrát zažila, nepřipadaly mi ničím vyjímečné ani přehnaně jiné oproti těm u nás..článek je maličko přehnaný.. pravda, děti si narozeninové party v Anglii daleko více užívají, mají strukturu, program.. zažila jsem den na kolečkových bruslích, piknic v dětském parku aj..za dárky děti samozřejmě zpětně ostatním děkují, rozesílají děkovná přáníčka..byla jsem tímto způsobem oslavy nadšená. Myslím si, že není nic divného pozvat pár dětí, které má mé dítě v oblibě a kromě odpoledne na pískovišti či u staršího dítěte např.někde v tělocvičně při aktivitě, která děti baví,pak posedět společně třeba u narozeninového dortu. Já se o to určitě budu do budoucna snažit, noje dítě si tak narozeniny dalko více užije a třeba i bude déle pamatovat.

Matka 2 roční holčičky

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.