| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pohled zdravotnice: jak jsem nerodila doma

 Celkem 404 názorů.
 Iveta :o) A + A 


Zrdavím Vás :o)) 

(28.4.2008 8:33:25)
Hezky napsáno, žádný extrémní názor, ale rozumný, nejen maminkám, které se rozhodnou rodit doma, přeji hodně zdraví a vše nej:-))

Psala jste mi z duše, ať se Vám daří.
 Iveta :o) A + A 


Re: Zrdavím Vás :o)) 

(28.4.2008 9:23:13)
Kimmy a Katko, s těmi porodnicemi, personálem, atd, máte naprostou pravdu. R^
 Ness 
  • 

Re: Zrdavím Vás :o)) 

(28.4.2008 17:31:23)
Nejsem odpůrcem domácích porodů, stejně jako nejsem pevný zastánce porodů v porodnicích. Každý by si měl sám rozhodnout, na co má a rodit tak, jak mu to vyhovuje. Jsem ale ráda za všechny názory a postoje rodiček, protože tím se získávájí nové informace. Já bych se ráda připravila na porod doma, přestože vím, že dobrovolně (stát se může cokoli...překotný porod atp.) doma rodit nebudu. Jsem ženská, která potřebuje asistenci lékařů - třebaže je to možná z ryze sobeckých důvodů: kdyby se u mého porodu doma stalo cokoli špatného, nikdy bych s tím nedokázala žít, nedokázala bych se srovnat s tím, že možná za to můžu já (přestože by se to mohlo klidně stát i na porodním sále - ovšem tenhle pocit bych mohla přehodit ze svého já na nešikovnost lékařů). Mám to tedy naopak - ze sobeckých důvodů budu rodit v porodnici. Obdivuji ale maminky, které se pro porod doma rozhodnou, vše nastudují, opravdu dokonale se připraví a dokáží být tak silné a zvládnou to samotné (já mám z domorodiček pocit, že nerodí doma kvůli svému pohodlí, protože já to pohodlí i přes aroganci lékařů vidím spíš v porodnicích...naopak, domorodičky musí být hrozně silné a přemoct své vlastní já,protože tam je to hlavně na nich.....to já nedokáži, potřebuji pohodlí se spoustou lidí, kteří se postarají o mně, i o mé dítě, protože já tu sílu rodit doma nemám...jsem lenoch). Všem přeji pohodové porody, ale hlavně zdravé a veselé dětičky! Já už se na to mé také strašně moc těším (aj do té porodnice se už těším:))))))
 Ness 
  • 

Re: Zrdavím Vás :o)) 

(28.4.2008 17:35:46)
Ještě jsem chtěla dodat, napsala jsem to totiž dost nešikovně, že tímto netvrdím, že rodičky, které rodí v porodnicích, nejsou silné a odvážné...samozřejmě že jsou! To jen já sebe mezi ty silné nepovažuji:)
 elena 
  • 

Re: Zrdavím Vás :o)) 

(6.9.2008 21:12:11)
Ahoj,

chtěla bych reagovat na jednu z poslední vět v článku. Kdybys rodila doma, v klidu , bez těch stresů, které jsi popsala a s manželem. Tak by byla možnost omotání hlavičky pupeční šňůrou mnohem mnohem menší.Většinou při tom stačí jen sáhnout k miminku a šňůru mu přes hlavičku přehodit. To, že má na chvilku nižší frekvenci tepu neznamená, že se situace musí ihned hrotit.při porodu je nejdůležitější dělatvše pomalu a srozvahou, vše má svůj čas. A to je to hlavní co v nemocnici nefunguje..

Elena
 katschka 


Re: Zrdavím Vás :o)) 

(10.11.2008 20:58:40)
Obávám se, že s Vámi musím nesouhlasit. Když miminku klesá tlak při kontrakci, je to vcelku normální. Ale když mu klesne tak, že už mu srdíčko víceméně nebije, myslím, že öpravdu není čas na nějaké debaty. Kor když je tam moc krve, která tam být nemá. Můj syn měl při porodu omotanou šňůru kolem krku dokonce dvakrát. A to musím říct, že jsem byla v porodnici naprosto spokojená. S porodní asistentkou jsme se smály a opravdu mi žádný stres nehrozil. Mimochodem byl to Apolinář. Porod doma je asi moc fajn, moc příjemný, když se nic nestane. Jenže kde je ta jistota? A když by se náhodou cokoliv stalo, tak by si to člověk myslím nikdy neodpustil...
 Pavla, dcera Sophia 4 měsíce 
  • 

Re: Zrdavím Vás :o)) 

(18.2.2009 11:06:20)
Přesně tak...porod doma je přínosný pohodou a klidem bez jakýchkoli čumilů a distrakcí..ať chceme či ne je to s námi jako se zvířaty..u psů či koček samice vždy při porodu někam zaleze, potřebuje se na 100% soustředit a mít klid. Uvědomte si,lidičky, že veškerý venkovní stres a napětí vaše miminko vnímá ještě možná hůř než vy! Já jsem rodila doma jen s přítelem a porod trval skoro 21h a tak si asi každý dokáže představit, jak by to dopadlo v takovém tempu v porodnici..minimálně epidurál...ale byl to ten nejkrasnější den mého života a všechno šlo jak mělo...náhoda? Náhody neexistují!
 Tulka 


Re: Zrdavím Vás :o)) 

(18.2.2009 11:12:22)
Pavlo~R^
 Elena 
  • 

Re: Zrdavím Vás :o)) 

(4.7.2009 14:53:30)
Napsala jste moc hezký článek, jak to v životě někdy chodí. Jen by mě zajímalo, jestli jste někdy přemýšlela nad tím, že právě u porodu doma by se tohle ve Vaší situaci stát nemuselo? Psala jste, že šňůra se omotala na poslední chvíly. Neměl v tom prsty například stres, nebo strach ? nebo změna plánu a podvědomé myšlenky na zkušenosti Vás jako medičky?
Už jen prožití v průběhu začínajícího porodu a jeden hloupý rozhovor o klyzmatu či jiné pocity z personálu mají velký vliv právě na všechny komplikace.
Předtavte si , že porod je přerušen už jen myšlenkou.- ne nebudu rodit doma, jedu do porodnice. Už v tu chvíly je vše přirozené zastaveno. Následuje stres a cesta do porodnice, hledání a absolutní přemýšlení.. ALE při porodu se právě všechno přemýšlení musí vypnout, jinak to nefunguje.. Protože porod ovlivňuje nestraší část naše mozku, stejně jako kojení nebo intuici...
Přerušení porodu vede vždy jen ke komlikacím....
 Tere 
  • 

Milá Lenko... 

(28.4.2008 9:00:59)
To, co jsi napsala, na mne přesně působí opačně. Ty jsi na ty "drobnosti", jak píšeš, nepříjemnosti v porodnici, nezapomněla... Pořád je máš v sobě. A snažíš se je utlouct tím, že vlastně máš zdravé děťátko, tak co bys mohla chtít víc! Je mi to moc líto, co jsi zažila, jenže bohužel i tady nezbývá než smutně konstatovat omílanou větu domarodek - doma by se ti tohle nejspíš nestalo. Vážně. Porodní bába byla na dovolené, to je samozřejmě smůla a škoda, a kdyby bylo porodních bab více, tak by jí mohla jiná zastoupit. Leč - bohužel - je jich jako šafránu.
Pokud by na dovolené nebyla a přijela by k tobě domů, pravděpodobně by nastala některá z těchto situací:

var.1 Zkontrolovala by tě, prohlédla, posoudila, ty bys jí v klidu řekla, jak se cítíš, jestli je ti doma dobře a na základě toho by padlo doporučení jet či nejet do porodnice. Pokud bys do porodnice chtěla jet, nebránila by ti, pokud bys nechtěla, ale jí by se něco nezdálo, doporučila by odjet. A tam by byla s tebou, podporovala by tě, a třeba bys úplně v pohodě porodila.

var.2 Zkontrolovala by tě, prohlédla atd., tobě by bylo doma dobře, ale pak už by se ti zdálo, že to nějak nezvládáš, že potřebuješ jistotu porodnice, tlumení bolesti, epidurál, co já vím, co ještě, anebo by PA rozpoznala, že se něco neděje tak, jak má, a zase by se jelo do porodnice.

var.3 Zkontrolovala by tě, prohlédla atd., tobě by bylo doma dobře, a v klidu bys porodila.

Uvědom si, kam ses v průběhu porodu dostala. Někam, kam jsi nechtěla, na cos nebyla připravená, zaskočilo tě to. Na tohle všechno tělo reaguje. 10h v cizím prostředí bez manžela a jiné spřízněné osoby - to je hodně silný vliv. Věř mi. A příště přemýšlej hlavně ty, jestli jsi byla na porod doma dobře připravená. Úvod zněl dobře, ale druhá část - tu jsi poněkud podcenila.
 Jana, 3 děti 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 9:25:27)
Milá Tere,
absolutně jsem nepochopila, jak by sebeúžasnější porodní asistentka a sebevětší pohoda rodičky mohly ovlivnit pupeční šňůru omotanou kolem krku. Nohama na zem, prosím!

Jana
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

souhlas 

(28.4.2008 9:30:36)
Chtěla jsem napsat totéž. Psychická pohoda je jistě důležitá. Ale že by odmotala pupečník,no, na to bych tedy moc nespoléhala...
 Mlada 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 13:38:09)
Třeba by ji z toho krku sundala. S pupečníkem kolem krku se rodí spousta dětí.
Pokud by to bylo před samotným porodem, nejspíš by zachytila klesající ozvy mimča při kontrakci a odvelela rodičku do porodnice.
 Lenka, 2 děti 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 15:11:30)
Ano, kde by porodili mrtvé miminko ...
 Mlada 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 19:55:47)
A proč mrtvé? Do porodnice to bylo 10 minut, mohly tam i zavolat, aby byli na příjezd připraveni. nejspíš by odjížděli už tehdy, kdy ve stejném stavu v porodnici ještě poplach nebyl.
 hana nová, dcera 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 11:53:25)
10 minut je někdy opravdu dlouhá doba a nikde není jistota že by tento čas stačil k záchraně dítěte, navíc jak píše autorka, celá situace nastala náhle, také nevím dle čeho by porodní bába poznala změny ozev miminka.... takže bych opravdu dala přednost možnosti lékařské pomoci v kterékoliv akutní situaci než pohodičce doma (co pak stres když jde do tuhého a vy nevíte zda vás do nemocnice dostanou včas?)
 Mlada 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 13:15:34)
Změnu ozev by asi poznala díky pravidelnému poslouchání -- to totiž PA doma dělají a umí. Ale o fous níž je již popsáno pár případů, kdy se kvůli klesajícím ozvám jelo do nemocnice a dojelo.
 Jarka, 3 děti 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 13:25:10)
Prosím Vás, chápete vůbec, o co jde, když má dítě omotanou pup. šňůru okolo krku? Mám dojem, že si to představujete jako Hurvínek válku. Zkuste si ji omotat sama kolem krku a někdo ať vám ji utahuje po dobu 10 minut, protože tím, jak se miminko snaží dostat ven z bříška, tak si ji zákonitě utahuje kolem krčku víc a víc. Jsem zvědavá, kdo jakého stavu se vy dopracujete po 10 minutách. A nezapomeňte zohlednit to, že jste dospělák a ne 3 kg mimino.
A taky nám nezpomeňte vysvětlit, jak matka, která má hlavičku dítěte v porodních cestách došupajdí do porodnice, byť jenom 10 minut vzdálené. A kdyby snad čekala na sanitu, tak k těm 10 min. přidejte dalších nejmíň 10. A hurá, hurá - rodila jste doma, ale pak třeba taky miminko mrtvé v porodnici, jak je uvedeno v příspěvku výše.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 13:31:30)
Milá Jarko, chápete, co znamená informace, že cca třetina normálně narozených dětí má šňůru omotanou kolem krku nebo těla? Že to ve většině případů, zvlášť když matka nemusí ležet na zádech, ale dělá dítěti (a tím i té šňůře) místo třeba vkleče, není absolutně žádná komplikace?
 Jarka 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 13:41:04)
Ano, vím, ale rodily všechny doma? Já myslím, že byly rády, že jsou v porodnici. I když věřím, že i doma se může takto narodit dítko. Ale myslím si, že je jich mizivé procento.
Přesnou statistiku nesleduji.
 Ufonka 


Re: Milá Lenko... 

(7.5.2008 20:39:43)
Chtěla jsem podotknout totéž. Poloha při porodu a vlastně během celé 1. doby porodní, kdy se otevírají porodní cesty a mimnko v děloze rotuje, napomáhají k jeho porození. Já svou druhou dceru rodila v porodnici, ale po celou dobu jsem si mohla dělat, co jsem chtěla. Vše bylo OK až do momentu, kdy hlavička miminka byla venku, ale tělíčko bylo zakleslé v porodních cestách a ne a ne ven. V té chvíli jsem si uvědomila, že jsem si sice přála co nejpřirozenější porod, ale možná sobecky na úkor miminka. Nicméně, když jsem se před svým gynekologem zmínila o vzniklém problému a že bych asi doma dcerku neporodila, tak mi řekla, že za A nejsem matka hazardér a že bych určitě rodila v nemocnici :-))a za B že pokud bych rodila, tak bych porodila. Miminko by srotovalo. Našla bych si takovou polohu, aby to prostě šlo :-)) Takže opravdu ta poloha v leže či pololeže není zrovna ideální pro příchod miminka na svět.
 Sylvie 


Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 13:44:12)
Zkuste si ji omotat sama kolem krku a někdo ať vám ji utahuje po dobu 10 minut, protože tím, jak se miminko snaží dostat ven z bříška, tak si ji zákonitě utahuje kolem krčku víc a víc.

Trochu mimo, ne? Plod na rozdíl ode mne "krkem" nedýchá ;o)
 tisulka 


Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 14:32:10)
To sice ne, ale dochází k zúžení cév, nedostatečnému zásobování tělíčka kyslíkem a přiškrcení, při němž je omezený průtok krve.;((
 Sylvie 


Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 14:48:24)
tisulko, nejsem na tohle odborník, ale co jsem se tak vyptávala (i mé dítě mělo šňůru kolem krku), tak samotná šňůra kolem krku - jiné části těla nevadí a pokud dochází k hypoxii v důsledku jejího stlačování, tak ta se prý postupně rozvíjí (tedy prý není teď hned akutně bez varování, bez předchozích příznaků) - info od zahraničních PA, které k porodům doma dochází. Ale to je to, co už tu bylo řečeno - co je v nemocnici "ještě v normě" (takže rodička třeba ani o potenciálním problému informovaná není, aby ji lékaři zbytečně nestrašili), to už doma může být důvodem k přesunu do nemocnice (kde buď z toho problém je nebo není).
 Pavla, dcera Sophia 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:32:05)
Tere nám tady uhodila hřebíček na hlavičku, viďte! :) Díííííííííííky za lidi, co ještě mají svůj selský rozum!
 Pavla, dcera Sophia 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:34:39)
Omluvám se za záměnu jmen, myslela jsem Sylvii
 Pavla, dcear Sophia 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:27:36)
Jen z toho udělejte ještě větší horor! :) neuvěřitelné!a ještě s jakou agresí! není divu, že se rodí miminka s problémy, když jsou na světě lidé jako vy...
 Lucka , dcera Klaudie 6 měsíců 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 23:18:31)
milá josefkom, vy pravděpodobně buď žádné děti vůbec nemáte. Nebo máte a nikdy jste žádné komplikace s porodem nezažila. Já proti porodům doma nic nemám. Ať si každý dělá co chce a jak chce, vše je jen jeho rozhodnutí. Ale já bych to nikdy neudělala. Když jsem čekala své první miminko(mimochodem holčičku) poznala jem co jsou komplikace. A to jsem byla v porodnici. I když jsem byla pravidelně kontrolvána každou půl hodinu, miminko bylo tak rychlé, že během té další půl hodiny od poslední kontroly si dokázalo omotat pupeční šňůru okolo krku a utáhnout jí natolik, že už mu nebylo pomoci. Pak už vše probíhalo jako obvykle. Bolesti, porod jen bez křiku miminka a slz štěstí obou rodičů. A kdybych se tenkrát rozhodla pro porod doma tak bych si to nikdy neodpustila. Myslím, že porod patří do rukou specialistů. Dnes již sedm a půl roku od této špatné události mám 6 měsíční dceru Klaudinku a jsem moc šťastná. Tenkrát to v porodnici ještě nebylo nic moc, ale v říjnu, kdy jsem dceru rodila jsem byla naprosto spokojena jak s personálem tak vybavením a možnostmi porodu. Bezpoplatku jsem rodila sama na pokoji kde celou dobu byl přítomem i můj přítel a to ve všech dobách porodních. Proto jsme se rozdhodly i pro občasné zásílání příspěvků. Vždy je co vylepšit. A minulý měsíc porodnice pořídila 3D - 4D utrazvuk. Všem přeji tak příjemný porod i skušenosti s porodnicí jako mám já.:-)
 Pavla, dcera Sophia 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:42:25)
Zkuste někdy zapátrat o škodlivosti ultrazvuků a především 3 a 4D...to, že to doktoři neřeknou, neznamená, že to není škodlivé...ani nevíte, že miminkům škodíte už pouhou svojí zvědavostí..
 Pavla, dcera Sophia 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:21:27)
Ruku na srdce, vy věříte tomu, že v nemocnici by jim příprava na zákrok trvala míň než 10 minut? Tady patří hláška jedné z dam výše: "Nohama na Zemi"!:)
 Myss 


Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 7:26:01)
jenze jde prave o tu rychlost.V nemocnici je pomoc okamzita.Nez by krvacejici rodicku,ktera se bude premistovat jen velmi tezko prevezla porodni baba do nemcovnice,nejspis by se dite udusilo.Porody doma povazuji za hazard.Matka si bohuzel muze delat co chce,je dospela,ale chudak dite,ktere je dano na pospas silene matce,ktera se snad boji,ze na ni v nemocnici nebudou dost usmevavi a hodni.
 Pavla, dcera Sophia 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:14:09)
Zkuste si uvědomit,že porod není o tom, byt nohama na zemi. Dite se do pupecni snury nezamota jen tak nahodou!!! Stav vasi mysli dokáže ovlivnit naprosto všechno...silou mysli jde pomoci i natočení miminka apod. (z vlastni zkušenosti) Tak přestaňte být pořád tak odmítaví a negativní!
 Jana, 2 deti 
  • 

100% suohlas! 

(28.4.2008 9:34:17)
Zcela souhlasim, napsala jsem puvodne neco podobneho ale vidim ze uz to nekdo napsal mnohem vystiznejsimi slovy!
 Bellana 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 9:41:01)
Autorko, nechci být rýpavá a protivná, ale přijde mi, že jsi na domácí porod moc připravená nebyla. A už vůbec jsi nebyla připravená na variantu porodu v porodnici. Působí to na mě dojmem, že pro tebe byla myšlenka na porod doma "fajn nápad", ale trochu mi tam schází důkladná příprava. Omlouvám se, pokud se mýlím, slova můžou působit jinak než realita.
Nakonec to, že jsi na myšlenku porodu doma nebyla "zralá", dokazuje i tvoje konstatování, že je celem jedno, jaké "nepříjemnosti" tě v porodnici potkaly, hlavně, že všechno dobře dopadlo ...

Každopádně k synovi gratuluji a přeji, aby případný další porod proběhl ve větší pohodě (a je jedno, zda doma, v porodnici či někde jinde) :-)
 Hanka 75 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 20:35:57)
Jak se mám připravit na variantu porodu v porodnici ?
Nechci být rýpavá, ale opravdu by mě to zajímalo.

Rodit doma určitě nebudeme, mám rizikové těhotenství a čekám dvojčata.

Na porod bych se těšila, bolesti se víceméně nebojím, bojím se o zdraví dětí a bojím se, že mě necitlivý zdravotníci vykolejí. Vím, že mi v situaci při porodu, kdy se budu bát, aby rizikový porod s dvojčátky dopadl dobře a budu kvůli tomu strašně nejistá vykolejí snadno. S jedním dítětem to zvládala mnohem líp. Jenže co mám dělat.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(30.4.2008 10:07:22)
Jak se připravit na porod v porodnici?
- třeba tak, že minimálně vím, KAM mám jet a nehledám deset minut samotný vchod až když tam jedu v porodních bolestech
- že jsem v té porodnici byla na nějaké té informační schůzce
- že jsem se vyptala na jednotlivé věci co mne zajímají (jestli si můžu donést ten Yal atd.)
- že jsem si sepsala porodní plán a že jsem se v dané porodnici předem poptala, jak tam s porodními plány zacházejí
- že jsem si předem v porodnici vyzvedla papíry, které si můžu vyplnit v klidu doma a nebude se to muset dělat v kontrakcích
- že mám sbalenou tašku
- že vím, jak to v dané porodnici mají s přítomností tatínka či jiného doprovodu u porodu
- příp. že znám i nějaká ta důležitá telefonní čísla (třeba na taxislužbu, když nemám nebo mi chcípne auto)
- někteří lidé si taky třeba "nacvičují" cestu autem do porodnice, např. si autem projedou trasu, aby trefili (ne každý z nás denně jezdí kolem porodnice a tudíž v případě potřeby ví, kam má s autem odbočit, kde je jednosměrka atd.)
- případně se nastávající maminka může zúčastnit předporodních kurzů pořádaných danou porodnicí, kde má možnost se ještě dále vyptat a seznámit blíže se situací na tom daném pracovišti

Takže podle tohoto mám skutečně také pocit, že autorka na porod v porodnici (a ostatně asi ani doma) připravena nebyla.
 michelinablu 


Re: Milá Lenko... 

(4.5.2008 10:34:45)
Jestli mohu něco doporučit, kontaktujte nějakou dulu v okolí, sejděte se s ní vícekrát před porodem, abyste k ní měla důvěru a probraly vše, co Vás kolem porodu napadá, a pak si ji vezměte s sebou k porodu do porodnice. Jsem si jistá, že kdybych to udělala já, můj porod by dopadl mnohem mnohem lépe, protože přesně jak se obáváte - chování zdravotníků mě natolik vystresovalo, že pak přicházel jeden problém za druhým a asi obě s dcerou si z toho neseme pěkné trauma. A jestli někomu připadá pár tisíc za přítomnost duly o porodu moc, tak já si to těď už rozhodně nemyslím, protože psychická pohoda a podporu u porodu se asi pěnězi ani zaplatit nedá...
 Jarka 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 13:38:22)
Začněte tím, že přestanete přemýšlet o tom, že vám bude někdo v porodnici "ubližovat". Těšíte se na miminka a to je důležité. Potřebují vás klidnou, pohodovou a ne vystresovanou. Že jste připravená na bolest je taky výhoda, protože přece jenom bez ní se to neobejde. Ale pořád mějte na paměti (a to i do budoucna), že je důležitý pro mimča váš klid.
V porodnici nejsou jenom tací, kteří by vás "vytáčeli". Moje dcera porodila minulý týden-císařem-(ze zdrav. důvodů) a před tím chodila na cvičení pro těhulky, které vedla vrchní sestra z novorozeneckého oddělení porodnice, kde chtěla rodit.
Daly se tam dohromady těhulky se stejným termínem a i s paní vrchní si vytvořily hezký vztah. Zkuste i tuto variantu, protože vás to připraví na porod i v tomhle ohledu. A věřte tomu, že na porodnici budou z vás i vašich dětí nadšení. A pokud vy sama nebudete bručoun a nebudete hledat na všem chyby, tak váš úsměv rozsměje i tváře těch okolo. A smát se přece budete muset, když budete mít naděleníčka hned dvě.
Držím vám palce a přeji hodně sil. A dejte třeba zase vědět, jak se vám daří.
 Pavla , 4 děti 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:13:15)
Souhlasím s Tere, nebyla jste připravená na porod doma. Není možné, aby byla PA, která s vámi spolupracovala během těhotenství, na dovolené. Pokud je matka na porodu doma domluvená, uzavírá se písemná smlouva. To, co jste prožila v nemocnici bylo zapříčiněno vaší psychickou nepřipraveností. Podporu jste potřebovala, ale té se vám v porodnici nedostalo narozdíl od porodu doma.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:15:48)
Skvělé, to si píšu, proti omotání pupeční šňůry kolek krku miminka, stačí být psychicky připravená - to je objev, možná na Nobelovku.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:35:26)
No, vzhledem k tomu, že se s pupeční šňůrou někde omotanou rodí cca 30% dětí, není to až tak zásadní, jak by se mohlo zdát ...
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:43:50)
Ono asi taky dost záleží na tom, jak je omotaná. Díky bohu, že to většinou nebývá problém. Jen jsem chtěla dodat, já nejsem pro ani proti porodům doma, jestli to tak vyznělo, jen mě trošku nadzvedlo to zlehčování situace.
Já jsem rodila dvakrát v porodnici, jednou s mojí gynekoložkou, naprosto bez problémů a podruhé jen s asistenkou, to bylo ještě lepší, ráda na to vzpomínám a přesto, sama bych do toho asi fakt nešla. Ne z lenosti, že je kolem toho tolik třeba, já osobně bych se doopravdy hodně bála a to člověk z hlavy nevymaže. A navíc, díky vynikajícímu přístupu při mých porodech v nemocnici, nemám ani žádný blok vůči zdravotnickým zařízením.
 Lorina 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 14:20:28)
Víte, nezlobte se na mě, ale to můžete napsat vy, protože se to vás osobně netýká...

Moje nejlepší kamarádka má syna porozeného v 38.týdnu, pupeční šńůra byla omotaná kolem krčku.
Malý se narodil velmi přidušený, 14 dní byl na dětské JIP. Vše vypadalo, že domů bude nakonec odcházet zdravé dítě. Není tomu tak, chlapeček je epileptik a k tomu má ještě dalších pár zdravotních problémů. Souvislost epilepsie s porodem (resp. vážným přidušením)byla prokázána...
Moje kamarádka je naprostá pohodářka, psychicky byla v pohodě, dokonce i po porodu vypadala naprosto senzačně..
 Pavla, dcera Sophia 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:52:05)
Moc by mě zajímalo, jak tu spojitost epilepsie s omotáním prokázali. Nevíte konkrétně?
 Jíťa 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 9:04:27)
taky si myslím, že je nějaký rozdíl v tom, jak je omotaná. většinou ji totiž lékař normálně zase odmotá, hned jak vykoukne hlavička (náš mimísek ji měl omotanou 2x a žádný problém nebyl). V případě autorky to zřejmě nešlo odmotat, takže musela rychle na císař.

A moc se mi tu líbí ty poznámky začínající KDYBY...
"Kdyby skutečně rodila doma, vůbec by se to nemuselo stát..."
"Kdyby byla psychicky v pohodě..."
"kdyby byla pořádně domluvená s PA..."
a možná tu níž narazím na další.

Myslím, že autorka je ráda, že to dopadlo tak jak to dopadlo a napadají ji hlavně samá opačná "Kdyby"

 Lenelka 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:40:41)
No, psychicka priprava opravdu proti omotane pup. snure moc nezmuze, ale takovy porod na koze je vyslovene rizikovy pro ruzne problemy s pupecnikem a obvykle staci zmenit polohu a ozvy miminka se zlepsi.

Ja nerodila doma a uz asi ani nebudu, nicmene jsem rodila v porodnim dome a tam take lekari nejsou. Bylo mi to vyslovene doporuceno pro muj syndrom bileho plaste (v pritomnosti doktora mi tlak stoupal do neuveritelnych vysin). Puvodne jsem mela v planu take domaci porod, ovsem je u nas neustaly problem s dostatecnym mnozstvim por. asistentek a ja ji pri porodu chtela opravdu v dosahu, ne nekde na ceste.

Kde porodit je svobodnym rozhodnutim kazde zeny a nikdo do toho nema co kecat, i kdyz se to jemu osobne muze zdat riskantni. Ostatne, WHO ma jiny nazor.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:45:41)
Nevšimla jsem si, že by tady někdo někomu do něčeho kecal.
 Lenelka 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:48:48)
Jano, ja to taky nemyslela na zdejsi diskuze, ale na snahy nekterych ceskych zdravotniku. Viz ten uzasny clanek o fialove stolicce z minuleho tydne:-D
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 11:55:46)
Beru zpět :-D
  jojo, holčička 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(18.2.2009 11:56:00)
Milá paní, už čtu asi váš 3. příspěvek a nedalo mi vám nenapsat: Kde se ve vás ta zloba bere? Proč si to ventilujete takhle v diskuzích?
 radka 
  • 

Mila Pavlo, 

(28.4.2008 10:16:26)
asi jste cetla nepozorne, protoze autorka psala, ze porod byl pred terminem, tak to PA nemaji zadny svuj volny cas? Vzdyt se muze stat, ze porodite klidne 14 dni predem a urcite nema PA jednu klientku za mesic...
 Pavla, 4 děti 
  • 

Re: Mila Pavlo, 

(28.4.2008 10:34:24)
Věc se má takto: PA nebo dula má předem podepsanou smlouvu s klientkou, kde je jasně stanoveno datum zahájení porodní pohotovosti, která je 24 h denně na telefonu. Zpravidla se jedná o ukončený 37 tt (záleží na dohodě). Porodní pohotovost je placená, takže si nemyslím, že by jen tak PA odskočila na dovolenou. Rozhodně nemůže mít nasmlouváno 10 klientek během 14 dnů, PA nebo zná své možnosti a ví, že by nemusela porod stihnout. Je to jasné nebo se chcete ještě na něco zeptat? Ráda vám odpovím.
 zuni 


Re: Mila Pavlo, 

(28.4.2008 11:51:17)
Pavlo... na svém blogu mám i sekci Přirozený porod a hledám zdroje informací pro zveřejňování článků a informací kolem porodu vůbec... Pokud bys mohla či chtěla být tím zdrojem, prosím ozvi se mi na mejl zuzka.jahodka@seznam.cz a mrkni pokud chceš na www.suzann-j.blog.cz sekce Přirozený porod.
Byla bych za to moc vděčná, díky :-)
 Alena111 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 21:07:43)
No nezlobte se, aležádná porodní asistentka není schopna garantovat svu přítomnost kdykoli během posledních 2 měsíců, pokud nastane předčasný porod, tak se tohle stát prostě může.
Máte pravdu, že je hodně věcí o psychice, ale přeci jen ne vše. Při porodu může nastat mnoho komplikací, na které je možné přijít pouze komplikovaným vyšetřením a toho porodní asistentka v domácím prostředí není schopna.
Já jsem rodila před osmi měsíci a mé dítě žije pouze díky pohotovému lékaři, 10 minut může znamenat žít nebo ne.
Ne náhodou máme v ČR tak malou úmrtnost novorozenců, je to díky porodům v nemocnici a také díky kvalitní poporodní péči.
V dnešní době je navíc možné porodnici vybírat podle toho jak si kdo porod představuje. Zdaleka již není pravdou to, že by byla péče v nemocnicích tak strašná. Já mám naopak výbornou zkušenost, personál byl úžasný a pocit, že jsme v odborných rukou mi strašně pomohl být v pohodě ikdyž jsem doslova běžela na porodní sál k provedení císaře v jednu v noci a navíc v sobotu. V porodnici nám navíc strašně pomohli radama jak se starat o sebe, miminko, jak kojit a vydržet kojit. Prostě já mám strašně pozitivní zážitek z porodu v porodnici.
V představě, že bych rodila doma mě polévá hrůza....
 & 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 21:23:39)
Aleno,

ona ta PA nemusi byt v dosahu dva mesice staci jenom ctyri tydny. Da tydny pred terminem porodu a dva po... Ze v ty dobe jede na dovolenou mi prijde dost divny.. Samozrejme muze prijit necekane udolost v rodine.
Jinak ti gratuluji k pozitivnimu zazitku s porodu.
 cizinka1 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 22:28:22)
Aleno, neodpovidas primo mne, ale musim na neco reagovat. Pises,

"Máte pravdu, že je hodně věcí o psychice, ale přeci jen ne vše. Při porodu může nastat mnoho komplikací, na které je možné přijít pouze komplikovaným vyšetřením a toho porodní asistentka v domácím prostředí není schopna."

Jedine "komplikovane" vysetreni, ktere se provadi v nemocnicich, ale nemusi byt po ruce doma, je KTG. Ale ten je nahraditelny sluchatkem nebo rucnim doplerem, a nikomu jeste nepodarilo prokazat, ze je ucinnejsi. Pouze pravne jistejsi, totiz pise zaznam na papire, a to kliniky pro svoji pravni jistotu potrebuji.


"Ne náhodou máme v ČR tak malou úmrtnost novorozenců, je to díky porodům v nemocnici a také díky kvalitní poporodní péči."

Ne nahodou, ale hlavne kvuli plosnym genetickym testum, to jest prenatalni diagnostice. Mam statistiku z r. 2002.

V Nemecku se narodilo vice nez 600 000 zivych deti a bylo provedeno 3700 potratu ze zdravotnich a kriminologickych duvodu.

V Anglii i Wales taktez vice nez 600000 zivych deti, 1900 potratu kvuli obavam, ze dite se narodi postizene.

V Cesku vice nez 100 000 deti, 5600 potratu ze zdravotnich duvodu.

V Cesku vsechno, co muze umrit pri porodu (deti s vadami srdce, rozstepem patere, a vzacnejsimi vadami) jsou jiz davno mrtve. Neznamena to ze neumiraji, a jejich matky nerodi mrtve deti, jen se nepocitaji. Jak krasna je iluze sveta bez smrti a bolesti ze? Jen ze kvalita porodnicke pece s tou skvelou statistikou novorozenecke umrtnosti ma pramalo spolecneho.

Jsem rada, ze se svoji peci jsi byla spokojena, jen nechapu, proc se desis predstavami o porodu doma. Prece nikdo te doma rodit nenuti.
 Heidi 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 22:30:56)
tak tohle je fakt zajímavá statistika. Dík za info.
 Heidi 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 22:35:18)
bylo by možné dát i odkaz?
 cizinka1 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 22:41:49)
Heidi, ja jsem se podivala osobne na statisticke urady vsech trech zemi, proto nemam uplne srovnatelne kolonky potratu, totiz kazda zeme uvadi je jinak. Ale pro zamysleni to staci, ze. Vygoogluj se, nepotrva ti to vice nez 45 min.
 Ivory 


Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 22:48:30)

Olino P.

ta především, s rozjetým porodem Vás musí ze zákona přijmout v jakékoliv porodnici i bez registrace, pokud ne, žádejte písemné vyjádření proč a věřte,že Vás okamžitě přijmou.

a zkuste se zamyslet, jak by registrace,kterou děláte několik týdnů či měsíců před porodem, mohla s jistotou zajistit,že budou mít volné lůžko? Vždyt jen 5%žen porodí v den TP.takže se s jistotou neví,kdy porodíte a kolik žen bud zrovna rodit.
 jana cizmarova 


Re: Milá Lenko... 

(3.5.2008 19:04:48)
Dobry den Pavlo a Tere. Vas nazor mne fascinuje. Vy de facto uplne popirate porodnictvi jako medicinsky obor. Jste snad lekar, nebo kde berete tu aroganci s takovymto opovrzenim psat o tak narocnem a zodpovednem oboru? Prekvapuje mne kolik je v Cechach hloupych zen, ktere s Vami souhlasi, citim se tady na te diskusi jako ve stredoveku. Pripadate mi jako nejaka sekta nebo neco podobneho. Zajimalo by mne, jestli si nechavate doma i trhat zuby nebo operovat slepe strevo, bez anestezy samozrejme...To by prece urcite zvladl soused nebo nejaky vyuceny klempir a kydbyste byly spravne pripravene, tak byste to mozna i prezily. btw: jak mohlo lekarku vubec napadnout rodit doma? Toto bych pochopila u neprilis vzdelane a mene inteligentni zeny, ale u medika vysokoskolaka, ktery ma pristup k informacim a evtl. i cizojazycne literature si tu neumim vysvetlit. Zazadam o nezasilani dalsich newsletteru z tohoto webu, toto nelze cist...
Jana
 Jarka 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(6.5.2008 12:13:24)
Nerozčilujte se tolik, vezměte v úvahu, že jsme se rozčílily i my další s vámi a zůstaňte s námi dál.
Nemůžete přece chtít, aby mezi námi byly jenom chytré, důvtipné atd.
 Myss 


Re: Milá Lenko... 

(5.5.2008 7:31:31)
jo,doma by sice mela psychickou pohodu,ale taky mrtve nebo postizene dite.No,otazka priorit....
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 10:14:27)
Tere, doporučuju přečíst článek ještě jednou, patrně ti unikla pointa.
 zuni 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 11:45:56)
jj s tímhle názorem souhlasím
 Kohnova 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 15:49:09)
Podle mne je otazka tato: rozpoznala by porodni baba, ze dite ma pupecni snuru kolem krku?
Asi se nabizi odpoved, ze dite si "prehodilo" snuru kolem krku z matcina stresu zpusobeneho nemocnicnim porodem, coz je v principu asi mozne, ale je to jiste?
Dalsi vec je, ze problem nerozpoznali ani v porodnici a zacali operovat az na posledni chvili, cemuz nerozumim uz vubec, protoze ultrazvukem tohle prece jde rozpoznat a predstavila bych si jako vyhodu porodu v nemocnici prave toto.
Stala se mi podobne vec pri jednom z mych porodu, syn mel pupecni snuru okolo krku dokonce natrikrat, jenze dychat prestal az kdyz uz byl v porodnich cestach, takze se narodil "prirozene" nedychajici, uspesna resuscitace, pak obdobi strachu jake budou nasledky, dnes vse OK s vyjimkou poruchy jemne motoriky, ktera ale neni nijak tragicka.
Stalo by se to pri domacim porodu? Podle mne to nejde rict.
Ja se porad pidim po tom, jestli nase PA asistujicich pri porodech doma, maji vybaveni pro resuscitaci novorozence, tak jako je maji PA ve Skandinavii i jinde a soude z vyhybavych odpovedi, ktere jsem kdy dostala, ho zrejme nemaji.
Me by prave toto od domaciho porodu definitivne odradilo, protoze pokud se stane, ze dite je potreba krisit (a to podle mne nikdy nejde predem dopredu vyloucit), musi se zasahnout uplne hned.
Jinak verim tomu, ze spouste moznych problemu se prave diky pristupu erudovane baby a domaciho prostredi lze vyhnout, protoze jsem to na vlstni oci nekolikrat prave v te Skandinavii videla, ale tam se vzdycky s moznosti, ze bude nutne dite krisit, pocita.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 16:14:54)
Kohnová, jestli tě zajímá, jak je to s kříšením domarozenců, tak jsem onehdá našla moc pěkný text (včetně jedné malé studie): http://www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of-newborn.html
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 16:30:18)
Malé shrunutí, pokud se nechce číst celý text - běžná praxe je NEODSTŘIHOVAT dítě od matky, protože pulsující upeční šňůra poskytuje ještě dost kyslíku. Dítě se jemně tře, stimulují se nožičky, studie neprokázaly lepší stav po resuscitaci čistým kyslíkem, takže stačí ambuvak nebo dýchání z úst do úst. Nošení kyslíku není běžnou praxí všude, tuším v diskusi je zmíněno, že v UK ho PA nenosí. Pro mě to bylo celkem zajímavé čtení, protože jsem si to neuměla představit stejně jako ty.
 Lenelka 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 16:37:42)
Marketo, v UK PA kyslik nosi;)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 16:49:29)
Lenelko, čerpala jsem jen z té diskuse pod článkem - je fakt, že je australská ;) A taky to asi bude jak která, jako všude ...
 Lenelka 


Re: Milá Lenko... 

(28.4.2008 16:57:26)
Marketo, oni Australani nemaji o Anglicanech valne mineni, tak asi proto:-D Mozna je to oblast od oblasti, ale u nas v Herts PA pracujici pro statni zdravotnictvi kyslik nosi.
 Kohnova 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 15:50:51)
Dekuju za odkaz, kouknu na to. Ja zhruba vim, jak to chodi s krisenim u dom. porodu venku, ale nevim, jak je to u nas.
 vera&sophia3.04+Rayan2.6.05 


Re: Milá Lenko... 

(1.5.2008 9:25:41)
patrne bude stacit ze rodicka bude v pohode a pak se prece nemuze stat,ze bude mit dite omotanou snuru kolem krku,nebo ze ho bude potreba krisit.tak na co resuscitacni balicek?;((
 zuzini 


Re: Milá Lenko... 

(1.5.2008 9:28:41)
ach jo;((
 Katerina.. 


Re: Milá Tere.. 

(28.4.2008 21:03:16)
Musím přiznat,ze me tvoje odpoved natolik znepokojila,ze jsem byla nucena se zaregistrovat!Jak muzes sama posuzovat komplikace pri porodu??Proc tvrdis,ze zkusena porodni baba by vse poznala? Myslim si,ze v tomhle stoleti je lepsi spolehat na techniku a tu ti poskytou pouze v porodnici.Proc by jinak ubyvalo sptne koncicich porodu.Ja sama stravila na porodnich salech 3 dny.Porod mi vyvolavali..Ale ani jednou jsem nepremyslele o tom,ze bych byla radeji doma.Delala jsem to prece kvuli svoji holcicce..Kdyz pak ke konci porodu zacala ztracet ozvi,protoze ja uz nemela silu,bylo to pro me hrozne..Strach,ale vzala jsem vsechny sily do svych "rukou".a vse jsme v pohode zvladli..Chapu tedy Lenku a ty prosim neposuzuj tuhle situaci..K.
 Beezi,V+J 


Re: Milá Tere.. 

(28.4.2008 21:17:12)
Kateřino, ač jsem nerodila doma, "spoléhat na techniku" by mi přišlo značně bláhové. Brr, úplně mi to zní, jako by ideální porod byl odveden v porodnici za pomoci robotů. :-©
 Katerina.. 


Re: Milá Tere.. 

(28.4.2008 21:22:11)
Takovy cisarsky rez se bez tecniky neobejde a vzdy se nejake komplikace muzou objevit.Myslim,ze porodnice poskytuji dobre prostredi a monitorace rodicky i mimca,bez robotu..
 irlev 


Re: Milá Tere.. 

(28.4.2008 21:28:52)
Kateřino, ale PA doma rodičku taky monitoruje (poslouchá ozvy miminka), dokonce výrazně příjemnější cestou než v nemocnici, kde po rodičce kolikrát chtějí, aby u monitoru ležela na zádech a jinou polohu jsou líní povolit!!
 Katerina.. 


Re: Milá Tere.. 

(28.4.2008 21:38:13)
Rodila jsem taky na v poloze na zadech,nebylo to prijemne se tam nekolik hodin takhle svijet v bolestech..Jen jsem zrejme proti domacim porodum.Znam ze sveho okoli spoustu komplikaci pri porodech v nemocnici a myslim,ze ve vetsine techto pripadu by sanita prijet nestihla..ostatne maji na prijezd do 15 min a i po 5 muze byt pozde..Proto se radeji oddam peci v porodnici,ke byli vsichni fajn a v dobe porodu my bylo poravdu jedno,jestli lezim vposteli vlastni,nebo nemocnicni..a přítel byl u toho taky-ocenuji jeho obklady na celo:-)
 Beezi,V+J 


Re: Milá Tere.. 

(28.4.2008 21:34:16)
"Monitorace" rodičky a mimina se dá dělat i bez přístrojů a troufám si tvrdit, že ruka a úsudek zkušené PA nebo lékaře je daleko spolehlivější, než ty přístroje.

A co se císařského řezu a jiných technikou podpořených zákroků týče - proč by v té porodnici nemohly být v případě potřeby k dispozici i těm, kdo rodí doma? Jak už tady i jinde několikrát zaznělo, domarodky netvrdí, že si doma poradí za všech okolností, že se nevyskytnou komplikace a že do té porodnice nepojedou.

Jen mi prostě přijde daleko zodpovědnější a zralejší spoléhat (v případě fyziologického průběhu) spíše na vlastní síly a pomoc blízkých osob a PA, než věřit, že za mě poroděj přístroje.
 Veveruše 


Re: Milá Tere.. 

(5.5.2008 21:06:44)
Jo jo, monitory... V 36. týdnu těhotenství jsem kvůli celodenní nevolnosti jela do porodnice (kvůli riziku dehydratace), kde mi "natočili monitor" a sestřička povídá: "Vy máte porodní bolesti!" A já na to: "Já nemám žádné bolesti!" Nevolnost přešla, v nemocnici si mě nechali přes noc a ráno mě pustili s tím, že se brzy uvidíme. Do porodnice jsem se vrátila porodit až 14 dní poté. Já tedy rozhodně věřím víc svým pocitům, než technice~j~
 pipka pipka 


Re: Milá Tere.. 

(29.4.2008 17:40:18)
lenko-moc tomu nerozumim,nejsem zdravotnice.
Co krvácelo.??píšeš-".Ve chvíli byli na místnosti všichni včetně primáře, kterého jsem slyšela říkat "no nazdar, to to krvácí". Pak už šlo vše ráz naráz. Kdo někdy pracoval v nemocnici tak ví, že takový "mazec" se strhne opravdu jen ve chvíli, když jde o život.?"
Já si myslela,že pupeční šňůra kolem krku v břiše neva,protože dítě dýchá přes krevní oběh-že vadí pravý pupeční uzel..Ráda se nechám poučit.

A nejsi náhodou Beky??
 Marta 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(29.4.2008 12:03:10)
No, neměli bychom stavět proti sobě apriori dvě věci: porod doma X zdravé miminko. Život je náhoda a ne všichni jsme stejní. Já osobně raději vydržím 10 hodin krutého zacházení v porodnici a budu mít větší jistotu, že snad vše dobře dopadne. Ale pro jinou maminku prostě může být porodnice natolik traumatická, že to její nepohodlí je prostě větší než možné zdravotní obavy. A mimochodem, já mám dvě zdravé děti a jsem ráda, že jsem rodila v porodnici, i když ani jeden porod nebyl jednoduchý, sestřičky nebyly zrovna nejlepší a doktor na mě u porodu musel zakřičet.
 Jana, syn 28měsíců 
  • 

drahá Tere 

(1.5.2008 7:10:45)
ty jsi ale tele, přečti si článek ještě alespoň třikrát a potom zkus ještě chvíli přemýšlet než příště něco napíšeš.
 zuzini 


Re: drahá Tere 

(1.5.2008 9:27:23)
Můžeš být konkrétní? Co podle tebe Tere nepochopila, že si má článek ještě 3x číst?
 mikule 


Re: Milá Lenko... 

(4.5.2008 8:19:37)
Tak po této reakci opouštím tuto diskusi. Ať si rodí každý kde chce, ale z toho vyplývá, že šňůra se omotá při průchodu cestami JEN v porodnici.
Tak hlavně mějte zdravá miminka
 Zufi. 


Re: Milá Lenko... 

(4.5.2008 11:47:58)
,,...že šňůra se omotá při průchodu cestami JEN v porodnici,,...TOTO mě fascinuje též, jak si mohou být domorodky být tak jisté!!!!!
Nicméně, nemíním vstupovat do podobných diskuzí, v tomto si s domorodkama fakty nerozumím ( ani s oblíbeným Libíkem,fňuk)
Takže, hlavně mějte zdravá miminka, všichni!
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: Milá Lenko... 

(4.5.2008 12:15:16)
Tedy, už jsem do toho nechtěla vstupovat, ale nedá mi to, naposledy. NIKDE se tu explicitně nepíše nic o tom, že šňůru má dítě omotanou pouze v porodnici. Je to poměrně častý stav, šňůra bývá často omotaná 2x, 3x, velmi pevně, aniž by bylo nutno končit porod jinak než normálně. Naopak, ve článku nikde výslovně nestojí, CO bylo příčinou urgentní operace, jen nejasné náznaky o jakémsi krvácení a pak o omotané šňůře, mezi čímž není nutně příčinná souvislost. Autorka píše zcela jasně, že konec porodu trávila vleže na zádech a na monitoru, což bývá častou a prokázanou příčinou zpomalení srdečního rytmu dítěte v závěru porodu a tím i vyššího počtu lékařských internvencí.

Nikdo se k tomu nemůže spolehlivě vyjádřit, kromě autorky, pokud nezná důvod potíží při porodu. Pokud vy myslíte jinak, já jako porodník si na to netroufám. Pokud tu některé volají, že kdosi zppochybňuje porodnictví jako obor, pak se ptám, jestli si myslíte, že v okolních zemích jsou lékaři-porodníci více nezodpovědní či méně vzdělaní. I v německy mluvících zemích je ženám, pokud je lékař shledá zdravými a s nízkým porodním rizikem, umožněno provést volbu o způsobu a místu porodu. Porodník je k dispozici v porodnici, na svém místě, aby pomohl při případných potížích. To je myslím jeho místo a nikdo ho nezpochybňuje. Zdravá rodička však není pacient, nevidím důvod, aby nutně patřila do nemocnice, pokud to neodpovídá jejímu přání. Měla by však mít možnost rodit i v jiném prostředí než v domácnosti, což u nás zatím bohužel není.
 mikule 


Re: Milá Lenko... 

(4.5.2008 16:34:22)
S tím souhlasím, že tady chybí možnost rodit v jiném prostředí.
Mě i v porodnici dvakrát rodila porodní asistentka. Lékař jen přihlížel. Nedělali mi nic, co bych nechtěla ani klystýr, nástřih. Monitor mi natáčeli jen při příjmu.Pak mě por as. prohlídla a šla jsem rodit.
 Pavla + Pata 1 rok 
  • 

Moje zkušenost 

(5.5.2008 10:04:52)
Ahoj,

chtěla bych přispět svojí zkušeností do diskuze, nevím, snad to někomu pomůže. Musím přiznat, že před porodem, jsem se o jiné alternativy než rodit v porodnici nezajímala, chodila jsem sice na předporodní kurzy, ale do porodnice, kde jsem se rozhodla rodit, tak nebylo o čem pochybovat, neměla jsem ani porodní plán, říkala jsem si, že vše nechám na lékařích, však ty ví, co dělají. Ale bohužel to byla velká chyba, můj porod probíhal normálně až do doby, než se jim zdálo, že porod málo postupuje a dali mi Oxytocin na urychlení a píchli mi plodovou vodu a dali mi ještě nějaké jiné léky, pak jsem se náhla přesunula do největších kontrakcí, na která jsem nebyla připravená a tak se můj chlapeček dostal do velkých obtíží, že jsem nakonec musela rodit kleštěma. Naštěstí se zdá, že je v pořádku, ale ten porod si nikdy neodpustím, ten strach co jsem zažila potom, nikomu nepřeju, nemyslím si, že porod doma je bezpečný, ale jsem zastánce kombinovaných porodních domů, které jsou v cizině úplně běžné, kde je maminka v "domácím" prostředí a když přijdou komplikace, je tam lékař, který může zasáhnout. Myslím, ale že kdyby nás nechali v klidu rodit a neurychlovali porody a nepodávali nám další léky, že by těch komplikací bylo podstatně méné...chtěla bych ještě 2 děti, strach mi nedovolí rodit doma, ale pečlivě si připravým porodní plán i vyberu porodnici, pokud tedy existuje taková, která by nám vyšla alespoň trochu vstříc...taky se mi nelíbi, že miminko hned po porodu matce odeberou a dají jí ho, až ona je schopná vstát, myslím, že ty první hodiny jsou pro oba nejdůležitější a neměli by je trávit sami v cizím prostředí...aby se ale něco změnilo, musíme se přece ozvat...!!!
 cizinka1 


porodni domy 

(5.5.2008 12:53:52)
Pavlo, to je mi lito co jsi musela zazit. Radeji si odpust:-), nemuzes si obvinovat za to, ze jsi neco predem nevedela.

Jen k tem porodnim domum: to je docela chyba si myslet, ze porodni dum je neco "mezi" porodem v domacnosti a v porodnici. Sice nekteri (zdaleka nevsichni) spolupracuji s lekarem, nejsou vybavene operacnim salem, ktereho je treba aby minimalizovat riziko prodleni ve velmi vzacnych akutnich komplikaci. Ale v jejich pripade nemas prilis dobre vyhlidky ani v porodnici. Jak uz hodne krat bylo receno, porodnicni rizika toto rizika vyvazi, a je to na zene, ktery soubor rizik je pro nej prijatelnejsi, to jest, kde se citi bezpecneji a vice jista svoji volbou.

Takze porodni dum je centrum porodnich asistentek, pripadne zdravotniku, naklonenych k prirozenemu porodu. Poradaji se tam kurzy a cviceni, vedou se tehotenske poradny, smi se tam rodit, pokud zena nema dost dobre podminky doma, nebydli dostatecne dostupne vzdalenosti k porodnici, nebo nemuze se doma uvolnit od svych povinnosti a soustredit se na porod, ale do kliniky se ji nechce. Ale z principu, to neni jakasi "bezpecnejsi" alternativa porodu v domacnosti.
 Jarka 3 děti 
  • 

Re: Moje zkušenost 

(6.5.2008 12:26:57)
Nebudu se vyjadřovat k podávaným lékům, či urychlení porodu, protože tomu neorozumím. Jenom se vždycky domnívám, že vědí, že ten spěch je k něčemu dobrý. Třeba to miminko už nemělo tolik sil nebo vy, ale opravdu nevím.
Spíš se zamýšlím nad tím, jak se dneska pořád hlásá, jak jsou první okamžiky života dítěte důležité. Samozřejmě jsou, ale když se na něj 9 měsíců těšíte, vytváříte mu pohodu, prostě ho už dopředu milujete a pokračujete v tom při každém přiložení k prsu (i když ho pak odnesou), tak mi nevykládejte, že ho ty dva tři dny, kdy nebude u vás, tolik poznamenají. Vy si zatím odpočinete, domů půjdete posílená, protože odpočinek a spánek je nejdůležitější.
A když budete mít miminko u sebe, tak třeba celý den bude pobrekávat (proč by měl spát), propláče celou noc a ráno budete jako mátonohy oba. Pak nebudete vůbec v pohodě, začnete si říkat, proč právě já mám takového ubrečence a tím, že jste krátce po porodu, jste víc citlivá a kdo ví, jaké myšlenky vám blesknou hlavou.
A co na to ostatní maminky, když zrovna vaše mimčo propláče ne jednu, ale třeba tři noci, to nebudu rozebírat. Neřeknou vám nic, ale vám (pokud máte svědomí) to začne vadit samotné, že ony se nevyspí apod.
Myslíte, že dítě, které zůstane hned u maminky a pak v dalším životě na něj rodiče nebudou mít čas ani náladu pozná, že těch pár dní bylo u mámy?
 irlev 


Vidím to jinak 

(28.4.2008 9:07:07)
Lenko, mrzí mě, že porod nešel podle tvých představ. Ale nesouhlasím s tvými závěry.

Taky mám za sebou akutní sekci pro srdeční tíseň mimča a nikdy nezapomenu na ten obrovský stres, když jsem řvala na doktory, ať už řežou, a bylo mi jedno, že ještě nejsem v narkoze - i na ten pocit k zbláznění na Jipce, té nejistoty, jestli je mimčo ok.

Ale přesto si nemyslím, že rodit doma je nesmysl nebo hazard. Naopak - hluboce to obdivuju, protože věřím, že takového souznění jsou mimča s mámama schopný.

U tebe došlo ke shodě nepříjemných okolností, dovolím si tvrdit, že doma by ses cítila jinak - dokonce i v lepší porodnici by to takhle vůbec dopadnout nemuselo. Jistě, pro tebe i tvoje dítě je jenom dobře, že jste měli dohled, ale porodní asistentka přítomná u porodu doma by dokázala porod vést tak, aby ke komplikacím nedošlo, případně by je rozpoznala včas.

Na porod doma je nutný se hodně připravit. Stejně tak na porod v porodnici.
Příště to dopadne určitě líp :) Věřím v to i u sebe :)
 irlev 


Re: Vidím to jinak 

(28.4.2008 9:07:51)
Tak než to sesmolím, Tere to napsala mnohem líp :)
 mikule 


Re: Vidím to jinak 

(4.5.2008 8:09:28)
Tak to je dost odvážný názor. Já mám tři porody za sebou a doma by mohl proběhnout jen ten druhý. Všechna těhotenství bez komplikací. První byl kleštěma, druhý rychlý, jako z učebnice, třetí téměř bez bolestí a kdybych to neznala, tak jsem doma opravdu porodila. Jen mi zůstal kousek placenty v děloze. Na porodním sále uspání na pár minut, ale doma?
S personálem jsem problémy neměla a těch pár dnů bych to přežila
 Jarka 
  • 

Re: Vidím to jinak 

(6.5.2008 12:32:26)
Že má dítě obtočenou pupeční šňůru okolo krku je poznat, až když začne probíhat porod. Můžete mi vysvětlit, jak to porodní bába pozná včas, když ani v nemocnici do toho okamžiku nic netuší. To pak vsune ruku dovniř vedle mimča a bude mu zkoušet tu šňůru zase odmotat nebo co. Pořád to nemůžu pochopit a děsí mě, že je vás tolik, co si to snad myslí.
Zdá se mi, že rodit doma začíná být velká móda a kdo o tom alespoň neuvažoval, tak jako kdyby nebyl matka.
 Sylvie 


Re: Vidím to jinak 

(6.5.2008 12:55:47)
Jarko, co mám od PA info, tak pokud omotaná porodní šňůra nedělá problémy, tak ji neřeší a při porodu prostě šňůru přehodí (jako to udělali mně - v nemocnici). No a pokud problémy dělá (např. díky omotání je příliš krátká, takže porod nepostupuje - jede se do porodnice nebo se někde moc stlačuje - zjistí se při sledování ozev a jede se do porodnice... krizová situace by údajně neměla nastat z ničeho nic, ale nejdřív by se měly objevit příznaky, které napovídají, že by k té krizové situaci mohlo dojít).

Každopádně pokud mají porody nízkorizikových žen doma i v nemocnici stejně dobré výsledky, tak pravděpodobně se dá většina komplikací vyřešit včas a ty, co ne... tak u těch je nejistý výsledek i v porodnicích (jinak by porody v nemocnicích statisticky vycházely líp a to nevychází).
 kaMyš 


Re: Vidím to jinak 

(6.5.2008 12:58:15)
Sylvie, hezký přehledný příspěvek k démonizovaným pupečním šňůrám. Kdo chce pochopit, pochopí, kdo nechce, bude dál mlet svou...
 Zdenule, 10/07, 04/10 


Zdravotnice 

(28.4.2008 9:10:17)
Suprově napsané a moc gratuluju ke zdravému chlapečku.
Já jsem také lékařka a taky jsem nedávno rodila. Jsem zdravá a těhotenství bylo naprosto v pořádku, podstoupila jsem doporučené genetické testy a brzy odešla na rizikové těhotenství (z důvodů přítomnosti chemoterapeutik a radia. záření na mém pracovišti), jinak jsme oba byli OK ( já a to malé). Rodit doma mě celou dobu těhotenství ani ve snu nenapadlo, přiznávám.. zážitky medičky z porodních sálů mi přišly příšerné, jenže právě ty všechny komplikace, které mohou nastat a které jsem se na státnice musela naučit.....
Rodila jsem v "malé" nemocnici ( ne ve fakultce), porod probíhal naštěstí bez komplikací, byl docela rychlý ( naštěstí pro mě), s přiměřenou dávkou soukromí. Porodila jsem zdravého chlapečka, který se měl a má čile k světu.
No vlastně tím chci říct, že rodit v nemocnici mě žádnou psychickou újmu nezpůsobilo, a pokud by se přece jenom vyskytla nějaká ta moucha, třebaže mi někdo něco ne zrovna taktního řekl, nebo na sále byly žákyňky, tak by mi to stejně v tu chvíli bylo úplně jedno a nejdůležitější je přece výsledek... zdravé miminko.
Takže taky moc apeluju, pořádně zvažte všechna pro a proti pro porod doma či v nemocnici a držím palce ke zdravým miminkům.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Zlata stredni cesta 

(28.4.2008 9:12:21)
Myslim, ze clanek je velice vystizny - autorka uvazovala o porodu doma prave z vlastnich zkusenosti o tom, jak neprijemny je porod v ceske porodnici - a nasledne zkusenosti to jen dokazuji - pusobi to na mne, ze s ni bylo jednano jako s kusem masa....

Volba by nemela byt - rodit doma v klidu a dusevni pohode s rizikem komplikaci - nebo mit jistotu zdravotnich specialistu za cenu arogantniho personalu, okrikovani a pocitu bezmoci vuci neprijemnym lidem. Proc nejde prostredi a personal v porodnicich prizpusobit potrebam rodicek?

Kimmy
 Apolena. 


Re: Zlata stredni cesta 

(28.4.2008 9:20:06)
Kimmy,
možností je víc - například porodní domy nebo dostatek terénních PA, které by chodily k porodům doma.

 .. 
  • 

Re: Zlata stredni cesta 

(28.4.2008 15:07:02)
Protože o tom rozhodují muži.
 katka+katka 
  • 

Lenko, 

(28.4.2008 9:14:22)
souhlasím s tebou a gratuluju k zdravému chlapečkovi. Článek se mi líbí, není tam žádný extrémní názor typu všichni musíte rodit doma nebo naopak všichni v porodnici. Já jsem pro svobodnou volbu (kde, jak), ale se všemi následky.
Co mě ale mrzí, že porodnice slibují, co u nich je všechno možné a realita je taková, že skutek utek. Tak si říkám, kam by to asi s přístupem porodnic dotáhly soukromé podniky:-)
Každopádně držím palečky všem maminkám, ať už se rozhodnou porodit jakkoli a kdekoli
 Insula 


Re: Lenko, 

(28.4.2008 9:23:13)
Také se mi článek líbí. A souhlasím s tím, co píše Katka. Každý ať má možnost si vybrat. Každý porod a těhotenství je vlastně tak trochu "podnik s nejistým výsledkem". Takže zdravá miminka a šťastné maminky.
 fisperanda 


Pěkný článek 

(28.4.2008 9:39:15)
Lenko, líbilo se mi, co jsi napsala, už jenom proto, že přiznat svou chybu zas tak neumí každej. Na jedné straně obdivuju mamky, který chtějí vzít svůj osud do svých rukou, věří v sebe sama. Na druhé straně zase nedovedu pochopit, proč kvůli troše nepohodlí v nemocnici hazardovat se životem svým, i se životem dítěte. Jistě, v nemocnici žádný soukromý, můžou být protivný sestry, doktoři, člověk si připadne jak ten poslední, o koho jde... no a šestinedělí... taky nic moc, že...každej by si mohl najít něco na stížnosti, jako (opět) neochotu personálu, špatnou stravu, nepořádek, hluk, nedostačující kapacita sprch apod. Ale skutečně se to nedá vydržet ve prospěch toho, že budu mít jistotu, že se mi zavčasu dostane pomoci, teda - mně a mýmu dítěti? Nejde to prostě hodit za hlavu a říct si, no tak bóže, vydržím porod v nemocnici, vydržím třídenní pobyt... připadá mi, že pokud se všechny matky kasají, jak udělají pro svoje dítě cokoliv, a pak najednou nechtějí rodit v porodnici, "protože tam mají nedostatek soukromí", tak se to trochu tluče. No nic. Je to jenom můj názor. Nikoho bych neodsoudila proto, že svoje dítě porodí tam nebo jinde, protože následky si zase nese každý sám. Pokud to dopadne dobře, v pořádku. Ale nedávala bych to ostatním jako příklad.
Jinak článek se mně opravdu líbil. Bála sem se, že to zase bude ve stylu "porodila jsem doma, jděte všichni do toho!".
 Bellana 


Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 9:43:03)
Fisperando, já jsem doma porodila a rozhodně bych k tomu nikoho neponoukala :-) Ani ostatní domarodky, které znám, nikoho nepřesvědčují, že má rodit doma.

Základní nepochopení, se kterým se setkávám, je to, copíšeš také - že doma ženy rodí kvůli svému pohodlí. Ne že bych nebyla u porodu vděčná za vlastní toaletu, koupelnu a postel, ale jako motivace k domácímu porodu by to bylo trochu málo, ne ~j~
 fisperanda 


Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 9:55:04)
Nechtěla jsem se nikoho dotknout, ale konkrétně z diskuzí na rodině, který se většinou z tohoto tématu stočí k úrovni porodnic, jsem prostě získala pocit, že o pohodlí rodičky jde především. Ale - jak jsem psala, ať jsou důvody jakýkoliv...je to na každým. Jeho rozhodnutí, jeho rizika. Ale v podstatě je to v pořádku. Jenom nemám ráda ty argumenty typu "mně se nic nestalo, je to v pohodě". Připadá mi to zkreslující. Protože já osobně si myslím,že zas taková brnkačka to není. A že těch rizik je tam příliš. Ale každá ženská je samostatně uvažující bytost, a na takový rozhodnutí má právo.
 irlev 


Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 9:59:49)
Fisperando, ač jsem doma nerodila a ani nikdy rodit nebudu, bohužel, dovolím si odpovědět. Tyhle diskuze sleduju už dlouho a jsem si naprosto jistá, že žádná domarodička nikdy neřekla "bylo to v pohodě, jděte do toho taky". Naopak! Všechny zdůrazňují, že domácí porod potřebuje hodně příprav, včetně domluvených lékařů a záložní porodnice.

 Bellana 


Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 10:02:50)
Fisperando, souhlasím, každý se musí rozhodnout sám.
Kdybych byla přesvedčená, že porod v porodnici mi zaručí zdravé miminko, tak tam jdu rodit a nějaký klystýr či monitoring plodu mě fakt nerozhodí :-)
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 14:20:54)
Souhlasim s Bell. Porodnice ti nezaruci ze zdrave mimi, mamu apod... Ja jsem prvni dite rodila ve skvele porodnici(tim myslim domacke prostredi), ale kdyz jsem pak zacla krvacet, tak zjistili, ze jim dosly zasoby leku na zastavu krvaceni (nekrvacela jsem nijak silene, ale oxytocin mi krvaceni nezastavil). A trvalo jim dve hodiny, nez ho sehnali... Pak se na vizite primar tvaril, jako ze "nevedeli, ze porodim tak rychle" protoze jsem prvorodicka a predemnou "serval" sestru (PA), ze nezmerila ztratu krve apod. Ja bych rekla, ze i v poro jsou jen lidi a obcasna chyba (zvlaste u mladych dr., nebo pri organizaci - nemit dany lek je dle meho soudu organizacni chyba) se vyskytne...
Nic mene nevykrvacela jsem, lek sehnali a jednim z duvodu proc, rodit doma druhe dite bylo i to, ze PA, ktera ke me prijede, bude mit nachystano vse potrebne a nedojde k zadne organizacni chybe s tim, ze by sla do lekarnicky a rekla sorry, to a to jsem si nevzala, protoze jsem myslela, ze to bude vse ok...

Tim nechci rict, ze rodit v porodnici je nebezpecne. Jen, ze "rodit" obecne je nebezpecne. A jsme zas u toho. Pokud si nekdo citi v bezpeci v porodnici, tak je vse v poradku, muze tam rodit. Ale pokud se nekdo citi v porodnici v nebezpeci (at uz se vam to zda divne jakkoli, jsou takove zeny), tak proc je jim upirano pravo rodit tam, kde se citi bezpecne (a nemyslim ted porod doma, muze to byt treba porodni dum). A to, ze mam pravo rodit doma, je ve sve podstate teoreticke pravo, protoze rodit doma nelze zakazat zakonem (to by pak musely trestne stihat i zeny, ktere doma rodily jen proto, ze to bylo prilis rychle), ale lze to rodickam maximalne zneprijemnit... Takova rodicka, je pak zahnana do kouta.

A jeste poznamka: V clanku neni napsano, jak moc pred terminem dotycna rodila... Protoze scenar by mohl byt i ten, ze by PA prijela a zavelala k odjezdu do porodnice, proto, ze se jedna o predcasny porod, nebo ze by odmitla jit do toho rizika (i kdyz bylo dite vetsi). Nic mene souhlasim s diskuterkami v tom, ze pisatelka na porod v porodnici pripravena nebyla...

Ja jsem byla v mistni porodnici (kam se chystam v prip. komplikaci u domporodu) na predporodnim kurzu, na prohlidce salu a take na tehu cviceni. Rozhodne vim, kde je zvonek, kde je vchod, do ktereho patra jit, jak to tam vypada a take vim, jak pristupuji k porodnim planum (jeste nemam napsany, ale pisu), kolik smim mit s sebou osob jako doprovod a take budu mit pripravenou s sebou tasku do porodnice, jejiz soucasti budou i prinesene papiry z porodnice, ktere doma dopredu vyplnim, aby byl vse v poradku.
 Kačka Š. (2letý syn) 
  • 

Re: Pěkný článek 

(4.5.2008 17:43:36)
Ahoj, pročítám tuhle diskuzi a jen mě u Tvého příspěvku zaujalo, jak jsi psala, že PA u porodu doma by byla připravená na všechno = to jako PA u sebe běžně jen tak nosí léky na zastavení krvácení, které někdy nejsou k dostání ani přímo v porodnici?

Já jen pár slov z mého pohledu = každé mamince bych přála bezproblémový porod, ať už doma nebo kdekoliv jinde ... ovšem po mém prvním porodu, kdy jsem celé těhu byla naprosto OK a bez problémů a těšila se na přirozený porod s co nejmenším zásahem lékařů ... se na mě při rození mého syna nahrnul jeden problém za druhým ... Napřed byl malý špatně narotovaný (po porodu mi vysvětlili, že místo aby šel hlavou dolů - tlačil "čelem do zdi";), pak zelená plodovka, pak mi přišli na to, že mám v těle zánět a děsně moc bílých krvinek ... no nakonec jsem už po 12 hodinách fakt silných kontrakcí jsem se už příšerně bála o svého broučka a začínala škemrat o císaře, kterého mi nakonec udělali ... a i když jsem před usnutím na porodním stále ještě jakoby zdálky slyšela mluvit hlavní doktorku, která byla přizvána k mému císaři, že už několik hodin zpětně bylo jasné, že na císaři skončím (ale oceňovala jsem snahu lékařů zkoušet vše, abych mohla porodit přirozeně) ... a mohla bych se vlastně trošku i na někoho "zlobit", že mě nechali se tak trápit, když teda "bylo jasné", že skončím na císaři", tak i přesto nedám dopustit na porod v porodnici ... Nikomu tím samozřejmě neberu a nerozmlouvám chtít rodit doma - je to věc každé maminky, ale po svých zkušenostech s tím, že opravdu můžou nastat komplikace, které neovlivníte = protože ať mi nikdo nevysvětluje, že mému synovi zezelenala plodovka v těch pár hodinách, co jsme byli v porodnici, protože já jsem nijak vystresovaná nebyla a dokonce jsem se na to i těšila ... tohle by podle mě prostě nevylepšila ani ta nejlepší PA pod sluncem ....
Ale to je jen můj soukromý pohled a všem přeju, ať podobné věci jako já a mé miminko, nemusejí řešit ...

Kač
 Lenelka 


Re: Pěkný článek 

(4.5.2008 17:55:23)
Kacko, se zelenou plodovkou by Te PA okamzite odeslala do porodnice;)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Pěkný článek 

(4.5.2008 17:58:38)
Plodovka může zezelenat během minuty, znamená to totiž, že se do ní dítě vykakalo ... není to bezprostředně ohrožující, jen by už v tom nemělo být dál v řádu desítek hodin ...
 Líza 


Re: Pěkný článek 

(4.5.2008 18:09:34)
Kačko, jestli to bylo X hodin dopředu jasné v porodnici, že bude potřeba císař, dá se předpokládat, že stejně tak jasné by to bylo PA doma, takže předpokládám, že bys do té porodnice jela.
Pokud jde o zezelenání vody. Voda zezelená tak, že se do ní miminko vykaká. Tak nechápu, proč nemohla zezelenat v době první doby porodní - ono je to i dost pravděpodobné (některé PA to zjednodušeně říkají tak, že když miminko chce už hodně ven, tak začne tlačit a vykaká se do vody ;)). To není důvod k panice, jen známka toho, že už potřebuje ven.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 10:42:16)
Fisperando,
s tímhle názorem o upřednostňování vlastního pohodlí před zdravím dítěte se setkávám pořád a fakt to nechápu. Domarodky přece chtějí pro porod svoje soukromí a klid a pocit bezpečí ne kvůli tomu, že by nevydržely se tři dny dívat na neochotnej personál, ale kvůli tomu, že porod je prostě v obrovské míře psychická záležitost a že jakejkoli stres, vyrušování, rutinní zdravotnické úkony atd. narušují jeho přirozený průběh a zvyšují tím zdravotní rizika, nejen pro matku, ale samozřejmě i pro dítě (nemluvě o psychických rizikách vzniklých ranným odloučením atd.). Takže ta vyhlídka na zdravé miminko, kterou upřednostňuješ, se jim tím poněkud zamlžuje.

Ten argument o upřednostňování vlastního pohodlí mi fakt přijde jako nepochopení motivace k domácímu porodu, potíž je, že všichni obhájci medicínsky vedených nemocničních porodů si ho vytrvale předávají (podobně jako argument o kvalitních holandských silnicích a sanitkách parkujících před domy domarodek), aniž by reagovali na nějaký protiargument.
 eau a lipo 
  • 

Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 11:59:12)
Prichod miminka na svet mi pripadne tak svaty okamzik, ze tvrzeni typu: ..."každej by si mohl najít něco na stížnosti, jako neochotu personálu, špatnou stravu, nepořádek, hluk, nedostačující kapacita sprch apod. Ale skutečně se to nedá vydržet ve prospěch toho, že budu mít jistotu, že se mi zavčasu dostane pomoci"...mi prijdou az jako rouhani. Myslim, ze kazda zena by mela mit kdyz uz nic jineho, dostatek sebeucty, aby ten komfort pro prichod miminka obstarala. Kdyz to prirovnam: je to jako pozvat si milovanou a vzacnou navstevu, ale pritom mit v byte usmudlany protivny delniky a udrzbare, co kdyby praskla zarovka, nebo se ucpal zachod....
ja sama jsem doma nerodila, ac jsem s touto myslenkou koketovala, nicmene pripadne budouci komplikace jsem eliminovala peclivou pripravou, vyberem porodnice a pritomnosti partnera a duly u porodu. Porod jsem mela presne podle svych predstav bez medikamentu, nastrihu, poraneni a dalsich vymyslu dnesni doby a hlavne bez zbytecnych zasahu spatne naladenych doktoru a sester, kteri zde byly opravdu jen a jen pro pripad nouze...tudiz jsem si ho mohla skutecne uzit a vzpominam na nej jako na jeden z nejkrasnejsich zazitku sveho zivota...
ale co tim chci rici? myslim, ze to vse !bohuzel! diky me prirozene a troufam si tvrdit do znacne miry opodstatnene neduvere vuci doktorum...
proto si myslim, ze je spousta maminek zklamanych a nosi si v sobe bolest z toho, ze jim ukradli porod, protoze to nechaly jen na doktorech a samy se o porod a veci kolem zajimaly pramalo.
A dostavam se k jadru veci: autorka se pravdepodobne na porod pripravovala, ale jak je videt ani to neni vse, jelikoz bez partnera ani ten porodni plan neukazala, takze ji ta priprava byla na nic a zustala na pospas zdravotniku a jejich vymyslu...
nu coz dodat...jeste ze s ni ti zdravotnici zustali az do konce, aby spravili, co natropili...:-(
 .. 
  • 

Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 15:10:54)
Fisperando, když ti pobyt v porodnici způsobí vleklou několikaměsíční depresi a zdravotní problémy, tak se proboha nejedná o pohodlí... Po porodu se ze mě díky ponižování a drilu v porodnici stalo nechutné zakyslé stvoření. Pěkně jsem to dávala sežrat manželovi, o dítě sem neměla zájem. Ažádnou laktační psychozu na mě nikdo nehodí, neudlalo se mi mléko. Často jsem dlouhé měsíce brečela a promítala si ty zážitky, s tím že mě hrozně štvalo, že sem se nedokázala ubránit bandě imbecilů.
 Líza 


Re: Pěkný článek 

(28.4.2008 15:51:35)
Dvě tečky, aniž bych na tebe chtěla házet jakoukoli laktační psychózu (i když možná že poporodní depresi bych hodit mohla, pokud by ti to nevadilo), tak se jen ohradím proti nesmyslu. Laktační psychóza nijak s mlíkem nesouvisí, ten název je zavádějící, takže argumentovat, že kdo neměl mlíko, nemohl ji mít, je blbost. Ale souhlasím, to co popisuješ psychóza nebyla.
 fisperanda 


Re: Pěkný článek 

(29.4.2008 7:45:04)
Například já sem měla mlíka děsně málo, ale laktační psychózu teda pořádnou :-D
 zuzini 


Re: Pěkný článek 

(29.4.2008 10:32:21)
Mohu vědět, jak u Tebe laktační psychóza probíhala? Sousedka ji měla a dlouho se z ní nemohla vylízat. Byla v nemocnici a o dítě se staral otec a babička.
 zuni 


Re: Pěkný článek 

(30.4.2008 9:07:07)
Fisperando, to je ale o tom, co je koho přesvědčení. Já osobně si doopravdy myslím, že přístup v nemocnici ohrožuje miminko a ubližuje mu. Opravdu si myslím, že co nejdomáčtější prostředí, které může být pro maminku lepší, tímto zároveň velmi ovlivňuje dítě a jeho blaho. Nemyslím si, že přístup doktorů k miminku právě narozenému je pro něj nějaké plus - naopak. Toto je prostě mé bytostné přesvědčení a tudíž mám za to, že dělám pro své budoucí dítě to nejlepší. Stejně, jako jsi o tomto přesvědčená ty.
 Lilly+Helenka05,Hedvika08 


Porodní plán 

(28.4.2008 9:42:35)
V porodnici opravdu záleží na tom,na koho z personálu narazíte.Taky jsem se dost bála.První porod byl sice nekomplikovaný,ale nebyla jsem dost informovaná a nikdo se se mnou moc nebavil.Tak jsem se tehdy taky necítila zcela dobře.Tentokrát jsem si vypracovala porodní plán.S tím,že ho v případě vlastní zbabělosti neodevzdám.Odevzdala jsem a jsem tomu ráda.V konečné fázi jsem od několika bodů upustila,ale s tím se počítalo(kvůli urychlení porodu z důvodu těhotenské cukrovky - nebyl to zas až tak fyziologický porod :-) ).Prosadila jsem si ale manžela u sebe po celou dobu porodu - cca 5 hodin od prvních kontrakcí,mimčo na břicho a do 1/2 hodiny k prsu a taky to,že mě necévkovali.
Musím zcela upřimně napsat,že jsem se svým druhým porodem maximálně spokojená.
PS: Žákyňky na porodním sále mi fakt nevadily.Naopak byly fajn a milé.
 Veveruše 


Re: Porodní plán 

(3.5.2008 14:59:40)
Ono se jesště někde cévkuje? Rodila jsem v r. 2005 v Praze na Bulovce, měla jsem porodní plán, tohle jsem do něj nenapsala, ale cévkování tam zřejmě není zvykem. byla jsem docela dost nastřižená, ale čůrat mě nechali normálně:-)
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Porodní plán 

(3.5.2008 15:27:32)
Veveruše,
na Vinohradech se stopro cévkovalo ještě před rokem. Dál info pro jistotu nemám.
 Veveruše 


Re: Porodní plán 

(3.5.2008 20:20:21)
Tak to díky za informaci, mám rodit znovu v létě, jsem sice zaregistrovaná v Podolí, protože Vrchlabí je pořád zavřené:(. Na porod doma asi odvahu neseberu (bojím se zejména situace, kdyby PA nestihla nebo nemohla přijet - mé kamarádce se to stala dvakrát; já bych porod sama nezvládla - přinejmenším psychicky - např. přehodit včas pupečník, pokud by bylo třeba, bych opravdu já a nejspíš ani manžel neuměla;(() a jelikož budou porodnice asi stále dost nacpané, může se stát, že skončím třeba na těch Vinohradech, tak radši doplním porodní plán:-)
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Porodní plán 

(3.5.2008 20:43:06)
Veveruše,
No na těch Vinohradech by Ti asi porodní plán k ničemu nebyl :o(
Já mám tedy tuto informaci o cévkování od sestřenky, co tam loni porodila. Cévkování nebylo asi úplně povinné, konkrétně dostala od sestry na výběr "buď se tady a teď na koze metr a kus nad zemí nahá před zrakem tří cizích lidí vyčůráte do tohoto lavóru, nebo vás hned vycévkuju". No došlo na cévkování. Celý pobyt a porod se nesl v duchu "Přeletu nad kukaččím hnízdem", pokud vím, tak na jakoukoli vlastní invenci, neschválený pohyb či požadavek u porodu nárok neměla.
No i při popisu "odborné péče o novorozence" předvedené personálem mne trochu chytaly mdloby.
Já osobně bych Ti tedy Vinohradskou nemocnici důrazně nedoporučovala k porodu, pokud máš co se týče porodu a poporodní péče jakýkoli jiný požadavek než je zaběhnutou tradicí (klystýr, cévka, zákaz volného měnění poloh, odnesení dítěte k sestrám, kde je mu líp atd.) :o( což asi ano, pokud píšeš porodní plán.
 Mapik+Betka+Fili 


Lenko, diky 

(28.4.2008 9:57:50)
Ahoj Lenko, dekuju moc za Tvuj clanek, snad to otevre oci alespon par maminam. Mam podobnou zkusenost - a nebyt nemocnice, tak uz bych tenhle prispevek pravdepodobne nepsala. Alternativa domaciho prostredi je pekna vec, ale zivot maminky i miminka ma vetsi cenu. Hodne stesti Tobe i chlapeckovi.M.
 Irenea, Vendulka 15m 
  • 

Je to i můj názor 

(28.4.2008 10:48:45)
Děkuju za tenhle článek. Máloco mě dokáže tak zvednout tlak jako maminky, které nejsou schopny vidět rizika, která porod doma přináší. Vždy marně uvažuji nad tím, co je k tomu vede (možná se bojí, že budou v porodnici nepříjemné sestry, neosobní lékaři, nepohodlná lůžka nebo neumyté záchody??) Já jsem zdravotník, mám zkoušku z gynekologie a porodnictví pokud člověk opravdu jen tuší, co vše se může stát a jaké to může mít následky, nenapadne ho rodit doma ani ve snu. Anebo napadne, ale pouze tehdy, je - li pro něj (pro ní) vlastní pohodlí důležitější než zdraví miminka. Já jsem měla od začátku jasno - chci rodit ve velké porodnici, a je pro mě důležité hlavně a jedině to, aby dobře dopadl porod. To, že na oddělení šestinedělí budu jedna z padesáti dalších a že se určitě sem tam vyskytne i nepříjemná přepracovaná sestra, mi bylo úplně jasné a bylo mi to i úplně jedno. A udělala jsem dobře - i já jsem byla naprosto zdravá, těhotenství bez jakýchkoli komplikací, rodila jsem přirozeně - a ve chvíli, kdy jsem byla otevřená už na 8 cm, se kolem mě strhl také docela kolotoč, miminko mělo najednou hodně špatné ozvy - šup už mě vezli na sál, rouškovali a uspávali. Vendulka se tedy narodila císařem, a byla to taková rychlost, že nebylo možné ani čekat 15 minut, než by bývaly zaúčinkovaly anestetika podaná do epidurálního katetru, který jsem měla. Takže být v takové situaci doma, volat sanitku, jet v pražském odpoledním provozu.. Nechci si představovat, jak by to dopadlo. Prý za to mohl také pupečník. Přeji všem maminkám ze srdce pohodový, rychlý a krásný porod, bohužel ne všem je opravdu dopřán. A snad nejvíc ho přeji právě těm maminkám, co chtějí rodit doma, protože jejich miminka za nic nemůžou, rozhoduje se třeba o celém jejich životě a ony k tomu ani nemohou vůbec nic říct..
 Bellana 


Re: Je to i můj názor 

(28.4.2008 10:51:35)
Ireneo, pokud marně uvažuješ, co domarodky k porodu doma vede, tak se jich zkus třeba zeptat :-)
 Lenelka 


Re: Je to i můj názor 

(28.4.2008 10:55:13)
Vidis Ireno, ma doktorka porodila vsechny sve deti doma.
 Katka +3 


Re: Je to i můj názor 

(28.4.2008 11:32:02)
Použiju stejnou logiku jako autorka: Dvě první děti jsem porodila ve Vrchlabí, druhá doba porodní vždy do pěti minut. Když jsem otěhotněla potřetí, Vrchlabí zavřeli. Uvažovala jsem o porodu doma, ale moje PA mi ho nedoporučila kvůli zvýšenému riziku masivního krvácení v třetí době porodní ( následek předchozích zákroků po zamlklém potratu). Porodila jsem tedy svou dceru v porodnici, kde se se mnou lékařka hádala ještě v dobvě, kdy se dítě už dralo na svět. Následkem byla na moje poměry neobvykle dlouhá a bolestivá druhá doba porodní a miminko, které vdechlo plodovou vodu, naštěstí je bez následků.
Takže já bych mohla psát: Maminky, prosím, zamyslete se, jestli je pro vaše dítě porod v porodnici opravdu bezpečný!

Tak, a teď mě kamenujte.;)
 Samarlu 
  • 

V nemocnici bez rizika?! 

(28.4.2008 11:46:16)
Ani jeden porod nebyl nakonec přirozený a oběma mým dětem šlo z ničeho nic o život. Samozřejmě jsem svolila k operaci - byla to jediná šance, jak je dostat na svět živé. Ale ta šance rozhodně nebyla stoprocentní! Medikace i operace mají svá rizika (nevím, jestli větší, než domácí porod s porodní bábou). Takže jsem ráda, že jsem to rozchodila já i děti. Nehledě na počet a snahu přítomného personálu - prostě nemocnice není Pán Bůh. Děti i matky tam občas zemřou a né proto, že by je "zavraždila" neschopnost personálu. A domarodkám - ano, nenechat se stresovat a zbytečně užívat léky, to je skvělé (taky si neberu prášek, když mi nic není, nechci mít vedlejší účinky). Nicméně se stane, že máte fakt problém a radši risknete vedlejší účinky... Ale to snad nemusím říkat.
Mám jen nepatrnou povědomost o historické demografii a trochu kvalifikovaným odhadem (dnes medicína lépe zvládá infekce a krvácení) soudím, že pravdu mají ty porodnice s nízkým počtem zákroků (císařské řezy kolem 10 procent, nástřihy a vyvolávání asi ještě méně), a ostatní jsou buď specializovaná pracoviště, kde je větší podíl opravdu nemocných pacientek, nebo hůř, rádi tam řežou a dávají infuze, protože nevěří přirozeným procesům.
Už by ke mě domů asi žádná porodní bába nešla, ale do vlídné porodnice bych se ještě ráda podívala.
 Mlada 


Re: Je to i můj názor 

(28.4.2008 13:48:11)
Jen chci říci, že jsem také měla tu čest s velmi akutním císařem. Operatér chtěl celkovou narkózu, anesteziolog v klidu řekl "to stihnem" a dal mi epidurál -- 15 minut, než zabral to rozhodně netrvalo, v podstatě to bylo tak akorát, než se sešel zbytek týmu k operaci.
 EvaK 
  • 

Doma nikdy 

(28.4.2008 11:25:19)
Take jsem na to byla podobne, bezproblemove tehotenstvi, dobre zacinajici porod(i vlidnist personalu), ktery pak po 10ti hodinach museli ukoncit cisarem( a ten shluk doktoru a asistentek kolem me a ten fofr),prave take kvuli pupecni snure.
A druhy porod nakonec take musel byt cisarem kvuli snure. Nevim co ty moje deti v brise delaly?:-) Ale riskovat porod doma ?
Hlavne ze vsechno dobre dopadlo. Velky dik doktorum a sestram.
 Luka 
  • 

Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 14:46:52)
Myslím, že porod doma je značný hazard, které některé podstupují kvůli vlastnímu pohodlí. Neznám nikoho mezi lékařkami a manželkami lékařů, které by se rozhodly pro porod doma. Proč? Asi nejspíš znají možné porodní komplikace, které žádná porodní bába není schopna vyřešit tak rychle. Celkem by mě zajímalo, jak by porodní bába přišla na šňůru kolem pupečníku a jak by danou situaci během pár minut vyřešila. Přijde mi, že porody doma propagují lidé, kteří na porodních sálech nikdy nebyli než jako rodičky nebo ti, kteří tam možná byli, ale tím, že ostatních do doma-porodů přesvědčují, si přijdou na slušný peníze. S klidem mě tu ukamenujte, ale přijde mi značně lživé, co se tu o domaporodech prezentuje. Díky za článek!!!!
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 14:53:58)
Luko,
nebudu tě kamenovat, jen vyjádřím politování nad tím, že naprosto ignoruješ kvanta pravdivých argumentů, které tu už byly uvedeny, a opakuješ zcela nepodložené, ba co více, už vyvrácené tvrzení. V tom případě ti není pomoci :-D
 Luka 
  • 

Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 21:22:37)
To budeš hodná:-D Bohužel ta Vaše "kvanta" zaručených materiálů si můžu založit taky. Stačí abych si na net dala nějakou "statistiku", kterou bych navíc přeložila, aby vypadala důvěryhodněji a můžu si třeba vytvořit taky dav mých citovatelek:-D:-D:-D Zatím mi připadá, že někdo dal na net návod, jak se mu několikrát podařilo skočit do smyčky a několikrát mu to vyšlo, protože zrovna někdo přišel a dotyčného odřízl, aby se neoběsil. Pak se udělalo x studii, jaká je pravděpodobnost, že v té chvíli někdo dojde a teď se to tu doporučuje jako zaručená zábava.:-© Tak mi připadá Vaše "špekulování" o zaručených porodech doma.
 Martina+Berťas 
  • 

Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(29.4.2008 17:51:32)
milá luko, pokud se k něčemu chceš vyjadřovat, je opravdu lepší si to nejprv přečíst. minimálně to o tom pohodlí tu bylo vysvětleno vcelku pochopitelně.
mimochodem, nedovedu si představit ženskou, která by se životem svého dítěte hazardovala kvůli pohodlí, a (ať už to hazard je či není) pravděpodobně k tomu bude mít jiné zásadnější důvody.
mně osobně se myšlenka porodu doma líbí, snad o ní k druhému těhotenství zkusím poshánět víc informací, ale při prvním porodu jsem si v porodnici přišla určitě bezpečněji. no, snad už nebudeme bydlet v téhle garsonce s papírovýma stěnama:))
pokud ale budu i podruhé rodit v nemocnici, určitě budu o dost ostřejší, protože ač synův porod probíhal zcela fyziologicky, některé věci jsem si prostě nedokázala obhájit. což mě zpětně mrzí, protože vím, že je to jedině můj problém. já jsem osoba zodpovědná za svoje dítě a za to jak přijde na svět. v porodnici i kdekoliv jinde. a pohodlnost rozhodně nevidím v porodu doma, ale v tom že se spolehnu na doktory, infuze a přístroje který dělají píp. rodila jsem v porodnici, ale rodila jsem já, ne oni.

 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 14:58:24)
Většina lékařů se přes hrůzy ve své hlavě propracovat až k porodu doma neumí, to je pravda. Ale já lékařka jsem a lékařku rodící doma znám. Takoví lidé ale nejsou žádní aktivisté. Většina z nich nijak své rozhodnutí nešíří a nemá potebu to vysvětlovat a hájit. Aktivistické výroky nemusí být vždycky šťastné a rozhodně nemusí mluvit za většinu, která třeba porodila doma. Neprospívají ani druhé straně, porodům v epidurálu či plánovaným císařům.
 Apolena. 


Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 15:01:58)
Luko,
kdyby sis přečetla CELOU diskuzi, možná by ses leccos dozvěděla...třeba to, že skutečné důvody, proč některé ženy rodí doma, se dozvíš tak, že se zeptáš. Prosté, že? Už jsi to zkoušela? Nebo jak ses dozvěděla, že doma rodí jen kvůli svému pohodlí?
Taky by ses dozvěděla, že to, že neznáš žádnou lékařku, která rodila doma, neznamená, že taková neexistuje.
A jak se doma řeší šňůra omotaná kolem krku? No prostě se odmotá.
Jinak to je příspěvek na úrovni Jardy...nesmysly, dohady a pitomosti.
(jo, a pokud nějakou ženskou přemluvíš k porodu doma, dostaneš za to výlet na kongres do Keni pro celou rodinu, ale nikde to neříkej!)

 Sylvie 


Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 15:03:32)
Sylvo, dík, jsem se díky tobě dneska zasmála :o)
 Apolena. 


Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 15:07:10)
Sylvie,
rádo se stalo ;)
 Luka 
  • 

Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 21:28:26)
Promiň, ale Ty tomu asi moc nerozumíš, že? Ona ta pupeční šňůra vždy sundat nejde. A jestli mi chceš alespoň trošinku erudovaně oponovat, tak svoje vzdělání nějak dokaž. Jestli výlety do Keni narážíš na podplacenost lékařů, tak spíš než na porodech je to na hormonální antikoncepci. A neříkej mi, že ty porodní báby si za porod doma nic nevezmou. Navíc pokud se cokoliv nepodaří, tak narozdíl od lékařů nenesou ani minimální odpovědnost.
 Apolena. 


Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 22:25:56)
Luko, odpovím konkrétně.
Promiň, ale Ty tomu asi moc nerozumíš, že?
Čemu? Nerozumím lecčemu, to přiznávám. Například už dlouho nerozumím tomu, proč někteří lidé mají obrovskou touhu krafat jiným lidem do toho, kde a jak přivedou svoje dítě na svět.

Ona ta pupeční šňůra vždy sundat nejde.
Tomu věřím.

A jestli mi chceš alespoň trošinku erudovaně oponovat, tak svoje vzdělání nějak dokaž.
1. vůbec ti nechci oponovat, protože oponovat nesmyslům a pověrám se jaksi nedá
2. jak mám dokázat svoje vzdělání?
3. proč ho mám někomu dokazovat? Bez toho se do téhle diskuze přispívat nesmí?

Jestli výlety do Keni narážíš na podplacenost lékařů, tak spíš než na porodech je to na hormonální antikoncepci.
Je mi úplně jedno, za co se lékař nechá podplatit, v každém případě je to prasárna. Narážela jsem na stupidní poznámku o tom, že za přemlouvání žen k domácímu porodu má někdo provizi.

A neříkej mi, že ty porodní báby si za porod doma nic nevezmou.
No, myslela jsem, že v našem státě je obvyklé, že se za práci platí...nebo snad lékaři pracují zadarmo?

Navíc pokud se cokoliv nepodaří, tak narozdíl od lékařů nenesou ani minimální odpovědnost.
To je problém neexistujících pravidel pro domácí porod, nikoli porodních asistentek.

 Jíťa 
  • 

Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(29.4.2008 18:00:31)
V porodnici se taky většinou odmotá. Ale co udělá PA, když to z nějakého důvodu odmotat nejde? Nebo je mimi s omotanou šňůrou ještě uvnitř a přestanou mu ozvy?
 .. 
  • 

Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 15:18:40)
Proč asi rodí manželky lékařů v porodnici s radostí? Nemají tam náhodou protekci a jiné zacházení než my ostatní smrtelníci?
 Luka 
  • 

Re: Díky autorce za článek. Nelíbí se mi tu lživé informace o domaporodech. 

(28.4.2008 21:30:57)
No, na to se dá akorát řict, jestli všichni manželé prodavaček v Kauflandu nakupují levněji maso v Tescu :))) Nicméně uznávám, že pokud je někdo zaměstnanec té porodnice, tak se s jeho rodinou jedná jinak :(
 monika-h 


Nemocnice 

(28.4.2008 11:29:19)
Jsem jedna z těch,kdo si živě pamatuje zavření do nemocnice na infekční a to 3x.Můžete mi věřit,že nesnáším doktory a nemocnice vůbec.Ale nikdy by mě nenapadlo rodit doma.Chování personálu je jako všude jinde jsou to prostě zaměstnanci,tak řeším přístup tím,že co se mi nelíbí to řeknu.Když si necháte líbit špatné chování a pak vzpomínáte,jak se chovaly je to napůl vaše vina taky.Já seřvu každého ať je to doktor nebo sestra nebo prodavač v obchodě-špatně se chová? nebo se mi to nelíbí,jak se chová ?Musíte se ozvat.Já jsem v porodnici jednu setru seřvala,apak byla jak nejlepší kamarádka nemůžu si stěžovat na chování personálu ani nemocnice.A rodit doma?Nikdy bych neohrozila život dítěte jenom proto co kdyby se na mě někdo špatně podíval nebo něco řekl.Jo a ještě rodila jsem 2x a nikdy mi u porodu nedávaly jakékoliv léky nebo cokoliv jiného.Vždy mě překvapí ,když to někdo nazve chemické nebo nepřirozené.Nejsem ani zastánce výrazu přirozené,protože v dnešní době by přirozeným způsobem bez operací a očkování vymřelo půl národa.
 cizinka1 


Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 11:31:32)
Lenko,

Jakoz matka dvou deti, z kterych druhy planovane se narodil s porodni asistentkou mimo kliniku, jsem se zamyslela. Ne o svem rozhodnuti, ale o tom, jestli opravdu mas nejake vzdelani vubec, a pokud zdravotnicke, pak ktera skola je tak spatna. Studovala jsi opravdu tu literaturu o alternativnich porodech, anebo lzes? Lzes nebo opravdu jsi nevzdelatelna?

Za prve, posledni tydne pred porodem, jako zodpovedni domarodice, s manzelem jsme nacvicovaly cesty do dvou porodnic, te ktere bych si zvolila soukrome, a te hnusne fakultni, do ktere bych jela ve pripade akutni nouze. Nerozumim, jak jsi mohla mit vazny zamer rodit doma, a ani nevedela jsi jak se k porodnici dostat.

Jsi lezela na koze na zadech, a divis se, proc miminko se ocitlo v tisni? Proc nemohlo dorotovat tak jak potrebovalo, proc pravdepodobne zacalo se dusit, kdyz mela jsi vlastni tihou zatizenou tepnu? Co jsi proboha pak studovala? Chces nam namluvit, ze ve sve porodnici nebyly ti provedene v Cesku hojne provadene intervence: amniotomie, rutinni oxytocin? A po svych studiech tvrdis, ze vse bylo nepredviditelna nahoda? A jakym zazrakem ti pani dr. mohly vedet, ze pupecni snura se primotala posledni chvili? To je mozny, ale jak prosim, mohli to vedet??? Vysvetli mi to racionalne, byvala studentko mediciny.

Takze, mila Lenko, bez si udelat maturitu jeste jednou, nauc se cist, a pak prijd nekoho poucovat a pobizet k zamysleni.
 Anna 
  • 

Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 11:57:53)
A vy se zase, madam, naučte pořádně pravopis, gramatiku a stylistiku ještě před tím, než se zase rozhodnete poučovat někoho tímto tónem. V diskusi se zatím sešly hlasy pro i proti. To je soukromá věc každého čtenáře, jak se k tomuto tématu postaví. Ale urážkami a ostentativním shazováním autorky toho moc nedosáhnete. Rozhodně se lidé budou pozastavovat nad Vaším přístupem spíše než nad tím, co jste snad chtěla užitečného sdělit.
 Líza 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 11:59:12)
Anno, hádej proč má cizinka nick cizinka.
Zkus dodržovat aspoň základy slušnosti.
 Ivory 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 12:53:16)

Anno,

nevím, kolik světových jazyků ovládáš,ale já bych si přála umět mluvit cizinčinnou mateřštinou aspoň ťak jako ona česky.

DÁMY,

co kdybyste se už konečně zamyslely na tím, proč se ty naše miminka TAK ČASTO dostávají do AKUTNÍCH SITUACÍ?

Je ale jednodušší odevzdat svůj porod do rukou systému a pak se utěšovat, že ať byl porod jakýkoliv, hlavně že mám zdravé dítě ( které musí jen cvičit Vojtovku, nebo bude jen hyperaktivní..)))?

I při mém porodu, došlo na akutní situaci, která si vyžádala zákrok, zákrok, kde se zachraňuje zdraví dítěte na úkor zdraví matky....

Já se ale začala ptát, proč se porod takto zkomplikoval..když jsem přicházela rodit jako zdravá žena se zdravým dítětem v břiše?Dnes už to vím, hlavně díky rutinním lékařským zákrokům.Stačí prostudovat lékařskou knihovnu Cochrane, WHO a ostatní...

Například jen první rutinní zákrok, který vám bude v porodnici proveden, nejspíš bez oznámení, bude dirupce vaku blan - píchnutí vody - co o ní říká Cochran? Pro ty, co nehovoří jako cizinka výborně anglicky ani něměcky, ve zkratce uvádím:

Dirupce se jednoznačně nedoporucuje nejen jako standardní zakrok, ani jako pokus zkrátit prodlouzeny porod. Kvuli zvysenému riziku tisni plodu a neefektivity!

Zeptejte se svého porodníka, zda se řídí výzkumem. A pokud Vám odpoví ne, tak se ptejte, čím se řídí, protože medicína ( do ní spadá i porodnictví ) je věda založená na výzkumu!

Proč došlo u autorky k akutní sekci, už bylo v předchozích příspěvcích rozebráno, zdaleka ne kvůli jejímu psychickému diskofortu.

DÁMY,
trochu se zamyslete nad Váším hanění domácích porodů. Dřív rodily doma všechny ženy, bez ohledu na jejich zdravotní stav a stav a donošenot dítěte, nepodlehály těhotnským prohlídkám-potíže typu vcestná placenta nebyly předem odhaleny, neexistovala možnost přejezdu do porodnice, rodily často jen s ženou, která měla "povědomí o porodech" nikoliv se specielně "vycvičenou" porodní asistentkou jako dnes. Často i hrozivých nehigienických podmínkách. To přece nemůžete srovnávat s dnešími "domaporody" v západní Evropě?

Více víry ve vlastní tělo, více sebedůvěry používat vlastní mozek a internet ke čtení a myšlení a méně slepé víry k našim postkomunistickým lékařům, kteří se nezmůžou často na nic jiného než na výhružky o nebezpečnosti porodu, výmysly o sanitkách, co stojí před domy domarodiček v Nizozemí a tvrzení, že nástřih vás chrání před inkontinencí ve stáří ( pro nečtoucí výzkum poznámka, že nástřih zvyšuje riziko močové inkontinence a bohužel i té anální, protože je daleko větší pravděpodobnost poranění análního svěrače - nastřižený sval se prostě trhá dál...,- když jste nastřihnutá, než když nejste)

 madlenka07 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 21:48:20)
Tak nevím.Já rodila v porodnici,nikdo na mě žádné rutinní zákroky neprováděl,žádná dirupce vaku blan,žádné léky,žádná episiotomie.Maminky,nejde třeba jen o slušnou domluvu?
Já je slušně požádala,nikdo mě k ničemu nenutil a naopak,nechali mému porodu volný průběh.Byla jsem jak v bavlnce,PA-zdravotnice-mi radila,jak se natočit a měnit polohy,aby se miminko správně narotovalo,dopřála jsem si teplou vanu,míč,pustila si CD a úžasně si to užila.
Někdy mi připadá,že některé zastánkyně domácích porodů,které tady napadají názory těch,které jsou pro porod v nemocnici,že jim haní porod doma haní porod v nemocnici.Co trocha tolerance k oběma druhům porodů?
 irlev 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 21:55:08)
Madlenko, domarodky, které znám - případně čtu tady - jsou naopak jedny z nejtolerantnějších osob k výběru způsobu porodu.
Možná právě proto, že ony samy tolerance moc nezažívají.
 Katerina.. 


.. 

(28.4.2008 21:59:23)
A ty jsi rodila doma?
 irlev 


Re: .. 

(28.4.2008 22:01:23)
Katerino, ne. Rodila jsem akutní sekcí kvůli srdeční tísni mimča způsobené předčasným píchnutím plodové vody.
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:07:20)
Proč si myslíš,že byla píchlá předčasně? Myslíš,že chybovali?
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 22:11:58)
Katerino,

Pokud ctes anglicky, tohle je prehled lekarskych studii z renomovane lekarske knihovny o amniotomie: http://www.cochrane.org/reviews/en/ab006167.html. Tento zakrok, ktery v ceskych porodnicich se provadi bezne, jednoznacne se nedoporucuje v zadnem pripade. Kvuli neefektivite k zrychleni porodu, a zvyseni tisni miminka.
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 22:19:15)
pardon, zvyseni rizika tisni miminka... A tim padem samozrejme i cisarskeho rezu.
 madlenka07 


Re: .. 

(28.4.2008 22:20:22)
A o tom stále mluvím.Tyto zákroky se českých porodnicích nedělají zas až tak běžně.Kolem mne teď rodí všechny mé kamarádky,ve všech možných porodnicích v celé ČR a jen dvěma ,,píchly vodu".
Tak jako nejsou všechny domácí porody špatné a rizikové,tak nejsou stejné ani porodnice a zdravotnické zákroky.Každý porod je jiný a každý člověk je jiný.Tak jako může chybovat PA,může chybovat lékař.A tak jako může někomu nějaký zákrok ublížit,může stejně tak druhému zachránit život.
Podle Tyvých příspěvků to vyopadá,že VŠECHNY ČESKÉ PORODNICE JSOU DÉSIVÉ.
 irlev 


Re: .. 

(28.4.2008 22:24:29)
Madlenko, ano, existují porodnice - nebo lépe řečeno osvícení lékaři a PA - ale nejsou to všechny. A i kdyby to byla polovina, skvělých porodnic, kde plně respektují právo rodičky a informují se o nových postupech a výzkumech - tak i polovina by byla málo.

Aspoň, jak já to vidím, k porodu doma není rozhodně motivací pouze nedůvěra k porodnici. Zážitek z okamžiku zrození je pro mnohé ženy tak intimní, že ho chtějí sdílet jen se svými blízkými, například.
 zuzini 


Re: .. 

(28.4.2008 22:28:18)
Madlenko, nesouhlasím, rodila jsem v prosinci a v porodním plánu jsem měla nepropichovat vak blan. A PA která mě prováděla porodnicí řekla "Váš problém." V průběhu půl roku rodilo spoustu mých kamarádek a známých a ve většině byla dirupce provedena. Ve většině případů byl podán oxytocin, ve většině případů byl proveden nástřih hráze. Pokud neměly holky porodní plán, na nic se jich neptali.
Posílali domů partnery atd.:(
 madlenka07 


Re: .. 

(29.4.2008 7:10:09)
Já jen popsala zkušenost svoji a svých kamarádek.Já přece žádnou z vás nenutím rodit v porodnici???A také pokud chcete,tak si můžeme porodnici alespoň trochu vybírat podle zvyků a přístupu personálu.
 zuzini 


Re: .. 

(29.4.2008 10:34:19)
No jo, jenže tady v okolí žádná nakloněná přirozeným porodům není. ;((
Nerodím doma;)
 madlenka07 


Re: .. 

(29.4.2008 10:40:01)
Jak říkám-měla jsem na porodnici štěstí.Je škoda,že nejsou všude takové,ale zase si nemyslím,že by všechny byly až tak špatné.Tak porodům kdekoli zdar!R^
 zuzini 


Re: .. 

(29.4.2008 10:42:53)
To netvrdím, bohužel žádná z nich není v mém dosahu. Já měla štěstí ne na porodnici, ale napersonál. Úžasná PA:-)
A přesně, porodům zdar, jak doma, tak v porodniciR^
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 22:29:07)
Madlenko, podivej se na prispevek Renaty, je to porodnik. Kdo jiny je vice informovany, a proc bys ji neverila, ze amniotomie je stale standardni a doporucovany zakrok?

Kolika kamaradkam jeste voda praskla jako by sama? Ale predtim se postoupilo nekolika dost hrubych vaginalnich vysetreni? Byl mezi nemi nekdo, kdo nemela peclive nastudovano a porodni plan, zustala v porodnici dele nez par hodin, a jeji voda praskla samovolne tesne pred 2. dobou porodni? Kolik takovych zen znas?

Netvrdim, ze porodnice v CR jsou desive. Ja jen do zadne bych nesla rodit. Vlasne, ani mimo CR nesla bych do porodnice, pokud bych nemela nejaky zdravotni problem.

 Jíťa 
  • 

Re: .. 

(29.4.2008 18:42:48)
V porodnici jsem strávila 18 hodin do porodu, vaginární vyšetření jen při příjmu, pak už jen občasná kontrola jak se otvírám 1-2 prsty (velice jemně), voda mi praskla sama asi 4 hod před druhou por. dobou - bohužel tak nešťasně (prý nějak zboku), že vystříkl jen ten první proud, mimi kleslo, blány se slepily a dál už nešla ani kapka. Takže mi dr nakonec ještě vodu píchnul (ale napřed praskla sama). Nástřih hráze mi nedělali. Oxytocin mi píchli na vypuzení placenty, ale napřed mi dr řekl, co a proč mi chce píchnout a jestli s tím souhlasím.
Ještě taky zmíním ten monitor. Ano monitorovali mě často. Ty pecky mi připevňovali pochopitelně v leže, ale PA mi sama řekla, že s tím potom už ležet nemusím a můžu si klidně sednout na míč nebo přecházet po pokoji jak mi šňůry dovolí.
Rodila jsem v Olomouci - mám to 50 km, ale pro jistotu jsem se byla podívat i v naší okr. nemocnici, kdyby to šlo tak rychle, že bychom nestihli dojet.
Porodní plán jsem neměla. O porodech jsem něco málo nastudovala. Na případný porod doma jsem se připravila tak, že jsem udržovala všechny mobily nabité a k telefonu přilepila číslo na pohotovost (údajně by měli zvládnout manžela, nebo kohokoliv jiného, slovně navádět tak, aby to zvládl) - rodit doma jsem sice nechtěla, ale asi měsíc před mým porodem si jedna naše známá volala sanitku do porodnice, ale někdo na dispečinku zřejmě podcenil situaci a sanita přijela až za hodinu, když už bylo mimčo venku.

Akorát jsem při příjmu řekla, že chci porodit co nejpřirozeněji a zároveň nejbezpečněji pro miminko.
 cizinka1 


Re: .. 

(29.4.2008 20:11:04)
Jito, nevim proc presne mi to pises. Ale co opravdu nechapu, proc tvuj dr. ti tu vodu pichl. Ta prece nevadi, naopak zmensuje pravdepodobnost, ze miminko se ocitne v tisni. Proc si myslis, ze voda praskla nestasntne?

Ja jsem take chtela porod jak mozna bezpecny pro miminko, a proto po vaznych studiech dostupnych moznosti a literatury zvolila jsem misto, kte jsem se citila bezpecne - porodni dum a porod doma jako zalozni variantu, a porodni asistentku, kterou jsem predem vyzkousela a ktera by takove kraviny, jako amniotomie v oteviraci dobe by neprovadela.KTG behem porodu mi nedelala, i presto ze po ruce byl. Ale pro bezpecnost plodu staci poslech ozev rucnim doplerem, KTG je sichr pro porodnice, protoze je to na papire. Vnitrne vysetrena byla jsem 2x za cele tehotenstvi a porod. Protoze kontolovat postup porodu neni proc, zkusena PA to vidi z reci tela.
Pisi to ne proto, abys te presvedcovala o spatnosti tve volby ci nedej Boze pro porod doma, jen abys vedela, ze moje byla stejne dobra a stejne bezpecna:)
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:26:55)
Ráda si to přečtu.Možná se v nemocnicích snaží porod urychlit např.píchnutím vody..Ale v mém případě mi vodu také píchli,bohužel bez efektu,zkoušeli ten porod nějakým způsobem vyvolat.nebo jsem měla čekat další týdny? Už tak jsem přenášela 14 dní..At si opravdu každý rodí jak chce,já dám přednost odborníkům.Jinak bychom zase mohli umírat na chřipku a přestat léčit rakovinu.Medicína jde dál..
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: .. 

(28.4.2008 22:29:44)
Katerino, jenže nepatologické těhotenství není nemoc a tudíž nepatří do medicíny ...
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:33:51)
Ale každý porod je vystaven řadě komplikací.
 Beruška9 


Re: .. 

(28.4.2008 22:35:55)
kateřino, každý přechod pro chodce a chodci na něm jsou vystaveni řadě komplikací...že bychom u každého řechodu pro chodce postavili sanitku v plné výbavě?
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:43:36)
Docela zvláštní přirovnání,já tady diskutuji o porodech,jsou sice fyziologické,ale v tomto případě žena nerozhoduje jen za sebe.A co se týče přechodů,s dítětem v golfce stojím v povzdálí..Jít sama,možná bych stála na první čáře přechdu.
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 22:47:55)
Katerino, kdyz jsi tak zodpovedna matka, zeptam se ti na rovinu. Jak vis, ze domaci porod zdrave zeny ohrozuje dite vice, nez porodnicni? Doloz prosim nejakou solidni evropskou studii. Dekuji. Pokud si chvilku pohledas, najdes takove, co dokazuji, ze takto neni.
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:57:04)
Ještě poznámka.Neustále se oháníš nějakýma studiema..Zdá se mi to opět dost urážející.Copak člověk s vlastní zkušeností nemůže dannému tématu něco přinést,aniž by měl za sebou knihovnu plnou výzkumů a odborných publikací??
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: .. 

(28.4.2008 22:58:25)
Jistěže může, ale nemůže to vydávat za obecně platný závěr.
 Beruška9 


Re: .. 

(28.4.2008 22:59:01)
kateřino, odkaz na informovanost vnímáš jako urážku :-O?
Tvůj postoj respektuji, ale opravdu nemáš objektivní názor. Já taky nemám objektivní názor, ačkoliv jsem rodila v porodnici i doma...ale třeba kdyby sis přečetla pár objektivních studií, tak by ses mohla svého strachu a obav trochu zbavit a určitě by se ti líp žilo, nebo alepoň diskutovalo...
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 23:03:02)
Katerino,

Urazlive je ohanet se studiemi???:-D:-D:-D:-D. Misa dnes vecer se zhanela po nejakou srandovni hlasce, tak tady je ma.

No, tak vazne. Tady se probira otazka: je domaci porod nebezpecnejsi nez porodnicni? Jak na tuhle otazku chces odpovedet jinak, nez odkazem na empiricke studia, ktere porovnaji ty vetsi pocty porodu zen srovnatelneho zdravotniho stavu. Pokud tvrdis, ze doma rodit je nebezpecne, naprosto zbytecne urazis skupinu zen.

Zcela jina otazka je, jestli muj zdravotni stav a muj subjektivni pocit mi rika, ze domaci porod je pro mne. Pro mne ano, pro tebe ne. A o tom neni co diskutovat.
 Katerina.. 


.. 

(28.4.2008 23:11:46)
při své inteligenci,kterou tu dáváš neustále najevo,jsi mohla pochopit,že ty stdie o které se opíráš jsou v porovnání s realitou amnožstvym porodů v nemocnici zanedbatelné..a hlavně narážíš na to,že kdo si to vše nenastudoval,je hlupák
 Beruška9 


Re: .. 

(28.4.2008 23:13:51)
kateřino, velmi povedená projekce...
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 23:15:58)
Katerino, pri sve inteligenci, kterou obhajujes, bys mela na ta studia se podivat, a pak kritizovat. Proc by 500 domacich porodu zdravych zen nebyly by srovnatelne s 500 porodnicnich stejne zdravych zen?

Nerozumim, jak muzu nekomu dat na jevo, ze je hlupak tim, ze nabizim mu neco prostudovat, a predpokladam, ze je toho schopny.
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 23:19:17)
A můžu vědět,jak probíhal tvůj porod??
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 23:24:18)
Katerino, ktery? Porodnicni? Hnusne a s neprilis stastnym koncem. Bohuzel nezodpovedne a neopodstatnene intervence, kterym se mi nepodarilo obranit maji nasledky pro dite. Domaci? Naderne, hladce, lidsky a proste normalne. Podrobnosti muzes si vyhledat treba v diskusi Domaci porod (zvu te, s podminkou, ze budes trpelive cist a ptat se, nepoucovat bez zakladnich znalosti).

Proc se ptas?
 Beruška9 


Re: .. 

(28.4.2008 23:30:16)
jensebavíme, dobrou noc, díky žes ubral na kalibru, přeji krásné sny jen o pohodových porodech...nikoho nenapadám, respektuji autorku, je-li pravá, za její rozhodnutí i za její způsoby rození...ale pořád mi to celé přijde nějaké nevěrohodné...
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 23:31:20)
Proč??
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 23:30:39)
rada si to jen prectu,sama bych do toho nikdy nesla.mozna jsem si vybrala jen tu spravnou porodnici,mozna jsem se jim jen poddala a spolehala na ne,ale to zena pri porodu musi,spolehat na to,ze mi pomuzou.doma bych byla urcite v nejistote.Urcite jsme kazdej jinej a na to mame pravo.
 Beruška9 


Re: .. 

(28.4.2008 23:32:45)
kateřino, ano, ot je ono, každá jsme jiná. Mně právě vadilo se u porodu někomu poddat a čekat na něčí pomoc...která mi mimochodem velmi vadila...doma jsem měla celou situaci ve svých rukou a mohla jsem se nerušeně spolehnout jen sama na sebe a komplikace bych poznala, počítala jsem s nim ia byla jslem na ně připravená...takže je dobře, že jsi byla v porodnici spokojená. Já tam byla moc nespokojená a proto jsem hledala jinou cestu...
 Katerina.. 


cizince.. 

(28.4.2008 23:41:18)
Uz opravdu posledni poznamka.Obhajujete tu jen domaci porod,proto se branim.clanek ke kteremu byla diskuze, spise nahrava porodu nemocnicnimu.Tak se nezlobte,ze se tu branim.ted uz jdu opravdu spat,rano na me zacne z postylky zvanit milacek a to je prece daleko dulezitejsi.musim bejt fit.pa a dobrou
 Beruška9 


Re: cizince.. 

(28.4.2008 23:44:16)
kateřino, uffff, opravdu nic neobhajuji. každému, co jeho jest...dobrou noc a krásné sny.

raďulko, škoda slov, chirurg přeci taky nespěchá, když si nějaký nezodpovědný lyžař zlomí nohu na sjezdovce, může si za to přeci sám, měl jít pěkně pomalu a pěšky...

Doufám, že tento přispěvatel opravd uve zdravotnictví nedrží v rukou ani hhadr s metlou...
 Raďulka 


Re: cizince.. 

(28.4.2008 23:55:01)
Míšo, já vím, jen jsem fakt na tyhle typy příspěvků nějak vysazená. Kruci dnes a denně umírají lidé právě kvůli tomu že jim nikdo neposkytl pomoc a někdo tu napíše, že by taky neskákal kolem rodičky, která by přijela do porodky ze zkomplikovaného domporodu.
Tož to mě fakt nadzvedne ze židle, hlavně že se skáče kolem feťáků, alkoholiků, bezdomovců atd. Že se v jejich případě neříká, uchlastal se sám, tak ho nechte umřít před špitálem...
 cizinka1 


Re: cizince.. 

(28.4.2008 23:49:38)
Katerino, nevim proc se branis, totiz nikdo na tebe neutoci. Proc se citis ohrozena tim, ze nekdo svoje deti rodi jinde a spoleha se na zdravotniky s trochu jinym pristupem?

Co si myslim o clanku Lenky, uz jsem napsala dost, a vysvetlila proc ho kritizuji. Nekritizuji prece vsechny zeny, ktere rodi v nemocnici, ale podivnosti a nesrovnalosti ve tvrzenich autorky.

Ja take jdu spat, a doufam, ze zitra nebudu muset tracet tolik casu proto, ze nekdo se citi ohrozen tim, ze rodim jinak a jeste k tomu urazen tim, ze svuj postoj umim dolozit vedeckym vyzkumem ;)~j~
 *Aida* 


Re: .. 

(28.4.2008 23:27:39)
Katerino,
ale ja kdybych o danem tematu nic nevedela, tak bych tedy s nejakymi razantnimi nazory rozhodne na trh nechodila. Je rozdil mezi tim, ze ja osobne bych neco nedelala a tim, ze by to nemel delat nikdo, protoze me se to zrovna nezamlouva. Chapes? Ty svuj nazor stavis jen na sve subjektivni zkusenosti.
 Beruška9 


Re: .. 

(28.4.2008 22:48:46)
kateřino, anor, mluvíme o tomtéž, u porodu žena rozhoduje zasebe a své dítě a pokud dobře rozumí a cítí své vnitřní procesy, je s dítětem v plném souladu a nechce jej vystavovat rizikům...jak píšou v příspěvcích níže...nízkorizikovým rodičkám a jejich dětem u domácích porodů nehrozí větší komplikace, než-li v nemocnici...a porodní asistentka komplikace včas odhalí a přivolá, anebo odešle k lékaři...každý jsme za sebe a dvé děti zodpovědní sami, ale ten přechod přeci nějak přejít chceme...což a té sanitky, jak se shodneme, netřeba u každého přechodu...
 Apolena. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:51:05)
Katerino,
no, právě. Rozhoduješ za SEBE a SVÉ dítě podle SVÝCH představ o bezpečí.
A nedokážeš pochopit, že někdo JINÝ má JINÉ představy o bezpečí.
 Apolena. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:39:05)
Každý člověk je celý život vystaven řadě komplikací .:-)
 Sylvie 


Re: .. 

(28.4.2008 22:42:05)
Ale každý porod je vystaven řadě komplikací.

Ano, a právě proto u něj bývají (měly by být) porodní asistentky, které rodičku kontrolují a v případě (hrozící) komplikace předají do péče lékaře. Však přeci přesně to je náplní profese porodní asistentky. A jak studie porovnávají bezpečnost nízkorizikových rodiček při porodu doma a v porodnice ukazují, to tak taky funguje.
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 22:33:24)
Ale Katerino, precti si diskusi, a pochopis, ze do jiste miry domarodky take spolehaji na medicinu a pokrok v ni.

Jen... je moudry chvilku cist a rozhlizet se pred tim, nez vyskocis s nejakymi razantnimi nazorami na neco, o cim toho moc nevis.
 Katerina.. 


Re: .. 

(28.4.2008 22:36:25)
Razantní názor snad není podnět k pochybnostem o moudrosti!!!!
 cizinka1 


Re: .. 

(28.4.2008 22:38:23)
Katerino, jeste jednou: jen si trochu cti, a ptej si konkretne, co je zdrojem informace. Pokud te tema zajima. Pokud ne, jdi dal a nezdrzuj se a take nezdrzuj.
 Katerina.. 


Cizince 

(28.4.2008 22:51:55)
Tvoje lehce podané urážky překousnu.Jen bych tady podle tebe měla preferovat vlastní názor s tím,že nezapomenu dodat odvahu a pochopení druhé straně..Možná mi chybí trocha tolerance.Toleruji porody doma,ale sama se snažím přesvědčit ostatní,žeDLE MEHO NAZORU TO NENI TO PRAVE ORECHOVE.Nebudu obtěžovat.Dobrou..
 cizinka1 


Katerine 

(28.4.2008 22:55:07)
Ptat se o dukazu je urazka? Pozadat si precist diskusi je urazka?

Obavam se, ze te casti diskuterek, ktera tady postrada slusnost a toleranci, proste dosly argumenty.

 Veveruše 


Re: .. 

(3.5.2008 20:11:35)
On už snad existuje nějaký lék, který dokáže vyléčit chřipku?! O tom tedy fakt nevím~j~ Různé léky typu Coldrex apod. přece jen potlačují příznaky, Paralen nebo Acylpyrin srazí teplotu, ale s viry se tělo stejně musí vypořádat samo. A očkování bývá stejně často neúčinné, protože viry se dost rychle mění.
 irlev 


Re: .. 

(28.4.2008 22:13:01)
Kateřino, já to vím, že chybovali. Bohužel, je to částečně i moje vina, protože jsem neměla nastudováno a důvěřovala jsem příliš a píchnutí vody jsem povolila.

Madlenko, to mě mrzí, že máš tenhle pocit. Ale vzhledem k tomu, že každá žena, která se rozhodne rodit doma, má v záloze i porod v porodnici - a porodnici kolikrát v bližším dosahu, než rodička např. z druhého konce okresu, netvrdila bych, že porodnice šmahem odsuzují. Nicméně prostě věří (a mnohdy si vlastní zkušeností ověří, či si už ověřily), že asistence PA a důvěra ve vlastní schopnosti jsou naprosto dostačujícím zázemím pro porod.
 irlev 


Re: .. 

(28.4.2008 22:16:26)
Respektive, nastudováno jsem měla, ale ne o píchnutí vody.
 madlenka07 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:09:00)
No,já ten pocit bohužel nemám-po přečtení několika diskusí na dané téma.Nejen tady na rodině.
Tak jako jsou argumenty pro porody doma,tak jsou i argumenty pro porod v nemocnici.
Tak jako se píše o psychické pohodě doma a přirozenému porodu,tak hodně čtu o tom,jak jsem vlastně nezodpovědná,že jsem rodila v nemocnici...nechci se nikoho dotknout,jen jsem tím chtěla říci,že se tyhle dvě skupiny prostě nerespektují.A chyba je na obou stranách.
 zuzini 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:14:37)
Madlenko, musím se domarodek zastat, ony nehaní porody v porodnici, ale rutinní zákroky, které tam provádějí. A jak už zde bylo mnohokrát napsáno, snaží se o to, aby se rodička v porodnici nepovažovala za nesvéprávnou. Nakoukni někdy na domarodou diskuzi. Nediskutují tam pouze domarodky, ale i ženy rodící v porodnicích. A žádná domarodka jim to nezazlívá. Nenutí je porodit doma.:-)
 alena 
  • 

Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(29.4.2008 12:55:39)
mě to tak bohužel nepřipadá, z diskuze mám pocit, že kdo neopěvuje domácí porody, je zde za špatného a fuj fuj kdo jde rodit do té hnusné porodnice... domarodičky, nechtělo by to víc tolerance hlavně z vaší strany? ač nemám vyhraněný názor, začínám přemýšlet o nebezpečném fanatismu na vaší straně... jo a před sto lety byla sposuta věcí jinak a přece už se přežily, že?
 Apolena. 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(29.4.2008 12:59:52)
Aleno,
z čeho ten tvůj pocit vyplývá? Z nějakých konkrétních příspěvků nebo z dnešního počasí?

 myš 
  • 

Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(29.4.2008 13:18:25)
Aleno
nepřipadá mi, že by tady byla nějaká povinnost opěvovat domácí porody a že by ty, co chtějí rodit v porodnici byly za špatné. Spíš naopak, v jakékoliv jiné diskuzi se domarodičky musí obhajovat vůči nařčení z hazardu atd, ta netolerance je podle mě spíše na straně druhé. Nakonec nikdo nikoho nenutí rodit doma, ale systém u nás nutí všechny rodit v porodnici, takže porodnicorodky se proti nikomu obhajovat nemusí.
 cizinka1 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(29.4.2008 13:19:24)
Aleno, jaky pak fanatizmus, a jak se projevuje?

Kdo tady z domarodek psal, ze do porodnice v zadnem pripade nepujdou? Vycitaly spise autorce clanku, jeji naprostou nepripravenost nouzove odejit do porodnice. Nechapu.

Vadi ti, ze se vyhrazuji proti clanku Lenky, jako clanku skorodomarodky? Ale ja mam opravnene podezreni, ze Lenka nam lze o svych studiech literatury o domaporodu. A stale cekam, az mi predlozi seznam bibliografie, co takova zodpovedna zdravotnice nastudovala, kdyz se chystala rodit doma. Neobjevil se.

Vis, je mi opravdu jedno kdo a kde rodi a jak svoje porody proziva. Je to jejich tela a jejich deti. Ale kompromitaci domarodek naprosto mimonskym clankem, poucovani a vyzvu se zamyslet nad svou volbou od veci neznale autorky, a naznacovani, ze hazardujeme zivotami svych deti od lidi, kteri neztravili polovinu dne nad studiem porodnicke literatury o normalnim porodu, povazuji za hulvatstvi a drzost, a opravdu nemusim ji pokorne snaset.
 cizinka1 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:02:51)
Madlenko, ale prece nikdo nehani porodnicni porody. Pokud by probihaly jak popisujes vsude, kazda dostala co chce, nikdo by te porodnice nekritizoval. Jen Ivory, a take ja, zazily jsme situaci, kdyz sliby se lisily od postupu, a slusne zadosti nebyly brane vazne, ani personal nebyl schopen pochopit, co slibuje ve sve reklame, a o co je klientka zada. Proto moji duveru v ustavni porod jiz nikdo nevratil, a spolehala jsem se na porodni asistentku (a jeji partnerku), ktere jsem mela moznost predem vyzkouset, poznat a ziskat si ji naprostou duveru. Je to mimochodem hlavni uvadeny duvod domarodicek v Nemecku: mit si svoji PA po cele tehotenstvi, porod a sestinedeli. Druhy je, moznost rozhodovat o sebe.

Ale prece jen blbec by ti nepral ten krasny zazitek v porodnici.
 madlenka07 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:11:47)
Fakt je,že po čtení všech těch diskusí jsem zjistila,že jsem měla asi velké štěstí na porodnici a na všechny zdravotníky,kteří u mého porodu byli.Ale podle ostatních maminek tady v okolí mohu říci,že jsem nebyla vyjímka.Prostě jsem si jen řekla,co chci a bylo mi vyhověno.~s~
 zuzini 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:18:13)
Madlenko, já měla u svého porodu taky to štěstí, ale mé kamarádky a známé, které rodily nedávno štěstí jako my neměly. A to nemluvím o jedné porodnici, ale o pěti v okolí našeho města.
 Beezi,V+J 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:07:02)
Madlenko, nehaním šmahem porody v porodnici, ani neidealizuji ty doma. Sama jsem rodila dvakrát v porodnici a takový ideál přístupu porodnického personálu, jaký popisuješ ty, se mi bohužel ani jednou zažít nepodařilo (a to jsem se přinejmenším v tom druhém případě snažila, seč to šlo).

Takže ti gratuluji k výběru porodnice, obrovskému štěstí na porodnický personál a konstelaci hvězd. Až možnost takového porodu, o jakém píšeš, bude v ČR naprostou samozřejmostí (a ne jen v reklamní brožurce porodnice, ale ve skutečnosti), bude určitě o porodu doma uvažovat statisticky méně těhotných, než dnes.
 emma 
  • 

! 

(30.4.2008 14:58:56)
Vsem zenam a maminkam: mely bychom se stydet za neuveritelnou neomalenost, nevychovanost a predevsim nedostatek tolerance k jinym, jez nam je v nekterych odpovedich dukazem! Vzdyt kazda z nas ma svuj nazor, tak necht. Kdo chce rodit doma, at rodi doma; kdo se rozhodl rodit v porodnici, at rodi v porodnici. Autorka preci o domorodickach netvrdila, ze jsou snad hloupe, bezduche a nezodpovedne, jen citila nutnost vyjadrit svuj pocit, tedy podelit se o svuj pribeh. Vzdyt o tom by tyto clanky mely byt: vymenovat si (lec ve slusnosti a ucte) nazory a zkusenosti! Kdyz uz my zeny nebudeme pri sobe drzet, tak kdo tedy? A jak muzeme vychovat nase deti v dobre lidi, kdyz samy se nechovame zrovna nejlip? Preji nam vsem pokoru a zdrave stastne deti.
 Kačka Š. (2letý syn) 
  • 

Re: ! 

(4.5.2008 19:27:25)
Emmo, napsala jsi to přesně jako bych to napsala já - je tady zbytečně mnoho silných slov, které nebyly potřeba = vždyť přece každá jen vyjadřuje svůj subjektivní názor a na tom není nic špatného :-)
Kač
 čaroda 


nastřih 

(3.5.2008 23:52:00)
Případná inkontinence souvisí hlavně s funkčností svalů dna pánevního..a to je třeba posilovat současně s úpravou postavení pánve - zase převážně cvičením (před i po porodu). Nestraš pls čtenářky, že nástřih povede k nějakému tomuto poškození - tyhle svaly ti fakt nikdo střihat nebude. Není samozřejmě správné nastřihávat plošně, ale je lépe rodičku nastřihnout než když se spontánně natrhne...to pak je nekontrolovatelný směr - často k řitnímu otvoru, špatně se šije a pomaleji a hůř se hojí.
 sarka 
  • 

lenko díky 

(3.5.2008 18:50:37)
taky jsem byla bezproblémová těhotná, nečekaly se žádné komplikace ani v jednom ze dvou těhotenství - výsledek: první porod skončil kleštěmi z důvodu špatné rotace (medikace před začátkem a v průběhu porodu nebyla žádná) a druhý byl císař - omotaná šňůra - ještě den přd porodem bylo vše OK. Nemohu si pomoci, ale porod doma je podle mého hazard s životem miminka.
 cizinka1 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 12:18:40)
Anno,

Pokud cizinec nebude aktivne pouzivat cizi jazyk, nikdy si ho nenauci.

Ano, je to soukroma vec, jak se clovek k diskutovanemu tematu se postavi. Ja muzu tolerovat jakykoliv nazor, ale nemusim tolerovat zamernou lez a hochstaplerstvi. Je rozdil mezi nazorem a lzi, mezi pravem zaujmout jakykoliv postoj a pravem o empiricky meritelnym svetu se vymyslet. A ze jde o lez, a autorka zadnou literaturu nestudovala, muzu bez problemu dokazat. Zkus si precist knihy bezne dostupnych v ceskem prekladu: Stadelmann, Goer, Odenta, a pochopis, ze autorka tady sproste blafuje, a utoci na skupinu lidi, ktera vetsinou maji vice rozumu a pocitu zodpovednosti, nez ona sama.

Pokud je to zdravotnice, jeji nevzdelani a drzost, s kterou na svoje uctyhodne postaveni se odvolava, je primo skandalni.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 12:25:44)
Anno,
ostřejší tón cizinky plyne patrně z toho, že argumenty odpůrců domácích porodů se stále opakují, aniž by přitom nějak reflektovaly i druhou stranu a její důvody a argumenty. A její otázky jsou velmi věcné a ráda bych si přečetla odpověď autorky na ně.
 Haky 
  • 

Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 13:00:07)
Tedy tón paní cizinky je opravdu dost drsný. To že je cizinka ji přece neopravňuje urážet slušně píšící autorku článku. Pokud ona má nějaké vzdělání, a patrně má, chybí jí naprosto elementární slušnost, která nemá se vzděláním žádnou souvislost. Proto se já naopak ptám, ve které zemi jsou tak špatné školy, že nenaučí své studenty základům slušného chování? Haky
 cizinka1 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 13:16:28)
Haky, jak jsem jednou psala, lez nepovazuji za slusnost, a to, ze zamerne lhat ve verejnosti se nevyplaci, uci se ve vsech skolach na svete.
 Pole levandulové 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 12:32:24)
Anno, tohle bylo fakt mimo misu. Kdybys navstevovala vice diskuzi, ktere se tykaji porodu, vedela bys, ze cizinka je zrovna ten clovek, ktery, i kdyz ma jiny nazor, dokaze vysvetlovat a dokladat zdroje informaci s velikou trpelivosti a diskutuje i s temi, kteri maji na vec opacny nazor, aniz by je zbytecne napadala. Ac nejsem a ani se opravdu nechystam byt domo rodicka, tak mi cely clanek prisel dost podivny, prave v tom, ze se mila pani doktorka jaksi neobtezovala nijak si vse pojistit - pocinaje PA na dovolene a konce neznamou cestou do porodnice. Pise sice, ze rodila o neco drive, ale predpokladam, ze 28. tt to nebyl, tehdy by se snad ta neinformovanost dala jeste pochopit, ale jinak? Pokud chci byt zodpovedna rodicka, tak si proste shanim co nejvic informaci, zkoumam, navstevuji a ptam se rozhodne se mi pak nemuze stat, ze bych vchod do porodnice hledala na posledni chvili.
 Zuzka 
  • 

Anno ... 

(28.4.2008 23:51:14)
... nenapsala bych to lépe! Pozastavila jsem se nad tím samým :)
 zuni 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 13:09:48)
cizinko, souhlas! ... na svém blogu mám i sekci Přirozený porod a hledám zdroje informací pro zveřejňování článků a informací kolem porodu vůbec... Pokud bys mohla či chtěla být tím zdrojem, prosím ozvi se mi na mejl zuzka.jahodka@seznam.cz a mrkni pokud chceš na www.suzann-j.blog.cz sekce Přirozený porod.
Byla bych za to moc vděčná, díky
 Pavlína 
  • 

Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 13:36:25)
Osobo, Vy se naučte pravopis a svoje jedovaté výpady vůči vzdělaným lidem si doma nejdřív vykoktejte do hrníčku, abyste zjistila, co je to za bláboly.
Přeji Vám hezký den.
 Beezi,V+J 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 13:46:48)
Pavlíno, obávám se, že, vzhledem k tomu, že ses neobtěžovala dočíst si kontext, jsi to momentálně ty, kdo tu píše bláboly. Možná to zkus s tím hrníčkem...:-D

Přeju hezký den.
 Franta Jetel 
  • 

Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:42:04)
Ty seš ale neskutečná blbka.
 cizinka1 


Re: Ktera skola v CR je tak spatna? 

(28.4.2008 22:45:06)
Napodobne.
 Gábi, 2 děti 


Lékařka?! 

(28.4.2008 12:56:32)
No, další z řady manipulativních článků - "jak jsem si vlastním příkladem potvrdila". Pokud toto psala lékařka, tak bych šla vrátit diplom. Pokud toto někdo nazývá "přípravou na porod", tak je to smutné.
 Cow :-) 


Re: Lékařka?! 

(29.4.2008 0:00:02)
Zajímavý postřeh! Ani já jsem z jediného slovního obratu a schopnosti se vyjadřovat neusoudila, že autorem článku je lékařka. Kdyby naše oška Miládka šla "přepsat" autorčin článek, vypadalo by to líp.
 Raďulka 


Re: Lékařka?! 

(29.4.2008 0:06:38)
COW, na druhou stranu jistě znáš pár lékařů, jejichž vyjadřování je taky velmi, velmi podivné...
Taky se mi to nezdá moc pravděpodobné, že by byla lékařka, možná jen nedostudovala???
Ale sama jsem v životě narazila na pár doktorů, kteří si mleli o voze, já o koze a kdyby ten diplom neměli pověšený nad stolem, tak bych tomu vážně jen těžko uvěřila...
 Cow :-) 


Re: Lékařka?! 

(29.4.2008 0:14:28)
Raďulko, ale jo...při vizitě to ještě jde, ale odejdeme z pokoje a za každou, ale správně med.vyjádřenou, zaní něco od K... nebo Píp...jakýsi kolorid jistých jedinců. U takových lepší když si točí ty svoje "ékágy" nebo "řežou a šijou", než mluví~j~
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Především je třeba naslouchat sobě 

(28.4.2008 13:08:13)
Lenko, dobře, že jsi vyslyšela vnitřní pocit a když kontrakce začínaly, vlastně jsi porod doma zamítla ještě než opravdu začal, a bylo to pro tebe velmi dobře. Souhlasím s těmi, které tu říkají, že jsi nebyla pro ten typ porodu adekvátně připravená. Jako lékařka ještě dodám, že ač to neradi uznáváme, my zdravotníci jsme opravdu špatní pacienti, a když už něco přijde, pak je to zlé a nic nejde podle pravidel. Znám lékařku-chirurga, která před pár měsíci doma porodila, ovšem byla k tomu opravdu nachystaná. Neber to, že tě pokládám za nepřipravenou, jako kritiku. Domácí porod je velmi specifická věc. Kromě rodičky je opravdu třeba mít důvěryhodnou porodní asistentku s dlouholetou porodní zkušeností a se zkušeností porodu doma, jinak je opravdu riziko, že dojde k chybnému vyhodnocení reality porodu. I porodní asistentka by navíc měla být schopna užívat svou intuici, protože znalosti jsou u domácího porodu jen část nástroje, jakým hodnotí skutečnost.
Znovu opakuji, bylo velmi dobře, že jsi odjela do porodnice a příliš jsi o tom nepřemýšlela. Je zcela pravdou, že u domporodu nepřichází porodní komplikace náhle, bez předchozích známek. Zkušená asistentka musí umět průvodní známky dobře číst. Ale nepíšeš, co se to vlastně událo, jestli nitroděložní tíseň plodu (doma velmi vzácná, naopak častá v porodnicích), nebo opravdu krvácení - předč. odlučování lůžka? Porodnické krvácení, byť opět doma mnohem méně časté než v porodnici, kde bývá porodní děj rušen v mnoha ohledech, stále zůstává smrtící porodnickou komplikací. A zejména lékařky jsou si až příliš vědomy, často i proti své vůli, jak snadno dojde ke komplikaci smrtící. Ve skutečnosti jsou lékaři vzděláváni právě jen v těchto patologických stavech, právě proto, aby je dobře rozpoznali a mohli být nápomocni. Porodní fyziologie se ve škole nepotká a nepatří ani do rukou lékařů. Myslím, že jen málokomu z nás je dáno "vymýt" svůj mozek, vypnout jej a porodit opravdu fyziologicky, a třeba právě doma. Vnímám to jako chorobu z povolání.
 cizinka1 


Tak tohle je nazor lekarky, 

(28.4.2008 13:13:27)
Ktera svuj diplom a uctu si zaslouzi. Renato, diky za tvoji ucast tady a mas muj obdiv, pokud tuhle osvetu siris i mezi kolegamiR^R^R^.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Především je třeba naslouchat sobě 

(28.4.2008 13:19:17)
Renato,
tybrďo, klobouk dolů, tomu říkám vyspělá lékařská reakce :-) ;) R^
 Cow :-) 


Re: Především je třeba naslouchat sobě 

(29.4.2008 0:11:04)
Souhlasím u zdravotníků s "chorobou" z povolání.
Není nejdůležitější vyloučit to "nejhorší"? Např. přijede z terénu pacient s hyperpyrexií a emesis. Co se udělá? Vyzkouší šíjový manévr.
Pak z toho vyleze třeba viroza, ale.....na prodlevy není čas.
 Judy 
  • 

Lékařka? 

(28.4.2008 13:19:13)
Já teda souhlasím s cizinkou1 v tom, že se autorka moc lékařsky vzdělaně nechovala. Zodpovědné "domarodičky" mají uričtě všechno nastudované, dobře promyšlené, domluvené. A patří k tomu přece i možnost porodu v nemocnici v případě nouze. Takže se pro jistotu půjdou podívat, jak to tam u nich chodí, aby tam alespoň trefily. Doma rodit neplánuju, ale tak nějak bych tohle od "domarodiček" očekávala. Nebo ne? Nebo to bylo tak moc předčasné, že tyhle přípravy prostě ještě nestihla?
 Novotňásci 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:31:19)
Názorů cizinky si nevšímejte.Ta má totiž patent na rozum a rozdává ho vrchovatě všude kam se jen podíváte.Prolistujte si několik témat v diskuzi a zjistít,že se vyskytuje všude.Hlavně lékařsky zaměřených.Nejraději se hádá s lékaři-odborníky.
 Beezi,V+J 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:32:46)
Lidko, a??? To se nesmí??? :-O
 Bellana 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:34:14)
Lidko, já si názorů cizinky všímám velmi ráda, neb jsou to názory rozumné, podpořené inteligentními argumenty.
 Ivory 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:46:52)

Lidko,

a vy máte zase patent na blbost. Cizinka je s lékaři nehádá, ale diskutuje. Pro Vás je zřejmě dikuze s lékařem nepřípustná, protože je pro Vás neomylný Bůh ( a taky je to jednodušší, že, než diskutovat a přemýšlet..)))). navíc je schopná své názory podpořit mezinárodním lékařským výzkumem.

Ano, pan doktor Vám v porodnici často víc škodí než pomáhá, a je hodně bolestné si to připustit. On to nedělá schválně, vět´šinou ze své lenosti a neinformovanosti.Velmi stresující zjištění,že?
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: Lékařka? 

(28.4.2008 14:00:39)
Ivory, nesouhlasím s tím, že lékaři do porodu vstupují z lenosti či pohodlnosti. Právě toto je velmi jednostranné zkreslení skutečnosti. Lékař je vyškolen k péči o rodičku v případě porodnické komplikace, a je v zájmu rodiček především, aby v tom byl vyškolen dobře a v nouzi byl opravdu schopen rychle a adekvátně reagovat. Bohužel, (nejen) v naší zemi není zvykem jasně oddělit porod fyziologický a porod s komplikací, ke všemu přistupuje lékař. Podle mě je to chyba zásadní, fyziologický porod patří do rukou porodní asistentky, která má lékaře přivolat až v případě patologie, kdy bude jeho pomoc zcela na místě. Nemyslím, že takové napadající slovní zhodnocení přinese cokoliv dobrého. Naopak, zlepšení přinese konkrétní stížnost na to, co se vám děje, ve chvíli, kdy se to děje nebo bezprostředně poté. Čím méně zpětné vazby pro zdravotníky, tím silnější pocit, že je vše v pořádku. Čím více lidí bude mít výhrady a požadavky, tím méně příležitostí prohlašovat nás všechny za exoty. Změna (nejen) v porodnictví je podle mě bohužel předmětem dlouhého vývoje, každý názor rodičky má však cenu ne zlata, ale platiny.
 Ivory 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 14:10:06)
Renato,

trochu siTuaci idealizujete. v místní porodnici je rodičce automaticky bez oznámení provedena hned po příjmu dirupce, bez ohledu na to zda je otevřena na 2 nebo 10cm.
I mě toto bylo bez mého oznámení a tudíž bez mého souhlasu provedeno, aniž by k tomu existoval nějaký důvod. napsala jsem písemnou stížnost primáři, Vyjádřil se tak, že na dirupci existují dva názory ( já vím jen o jednom ) a že se mi všechno zdálo...že jsem o dirupci měla být informovaná,ale nepovažoval za nutné,abych k ní dala souhlas.

takže podle místního primáře gyndy jsou rutinní časté dirupce k prospěchu věci až tolik, že není třeba žádat rodičku o souhlas....stačí? Výzkumy Cochrane hovoří naprosto opačně. proč potom tolik plodů v nouzi? zpětnou vazbu jsem poskytla a náležitě za to dostala za vyučenou.
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: Lékařka? 

(28.4.2008 14:53:53)
Ivory, asi jsem to taky nenapsala úplně jasně, ale nestačí :-) Nevidím v jednání onoho lékaře nic motivovaného leností či touhou po pohodlí. Cochranova databáze je věc jedna a konkrétní lékařovo chování zase jiná. Problém je, že rutinní amniotomie patří v naší zemi stále ke standardním postupům při vedení porodu. Nehájím to, sama to považuju za nesmysl a před podobnou porodnicí jsem prchla. Jenomže lékař koná v souladu se standardními postupy. Tlak je nutné vyvíjet na odborné společnosti, tady musí být cítit tlak vědomostí, které se od jimi toužených liší. Lékař sice není zákonem povinen se standardním postupem řídit, ale pokud se od něj odchýlí, musí být schopen svoje jednání odborně zdůvodnit. Dobře, že jste stížnost podala. Kdyby ji s vámi podala každá druhá matka, ředitel nemocnice by nemohl jednu stížnost odbýt slovy "exotka jedna", ale s deseti patnácti za měsíc by přemýšlel, jak se toho zbavit. Tento lékař se domnívá, že jeho postup je správný. Odborná společnost má do svých postupů poznatky typu Cochranovy databáze zahrnout. Žel, zahrnuje jen některé, jsou tam lidi, jednostranní. Jako všude. Ale rodiček je 100 tisíc za rok, když si jich bude stěžovat třetina, myslíš, že to půjde tak snadno přecházet jako teď? Jenomže kde bychom tu třetinu vzali, že...
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 14:59:47)
Renato, jo jo, taky si myslím, že cesta k informovanému a zodpovědnému lékaři vede přes informovaného a zodpovědného pacienta. Protože pracuji ve zdravotnictví, už hodně dlouho nesdílím obecný a mně nepochopitelný optimismus, že a) co lékař, to odborník na svém místě, b) léčebné a vyšetřovací úkony se provádějí na základě exaktních východisek, c) všichni zdravotníci usilují o sebevzdělávání a uplatňování nových požadavků v praxi, d) prospěch pacienta je nejdůležitějším zájmem systému. Proč by to tak nakonec mělo být, vždyť zdravotníci jsou lidi jako ostatní a tak mají lidské slabosti a lidská měřítka. Aby nebyla mýlka, dobrých zdravotníků si hluboce vážím, stejně jako dobrých lékařů, učitelů, právníků, zahradníků nebo ševců :-)
 Bára 
  • 

Re: Lékařka? 

(28.4.2008 15:30:55)
Renato, a když lékař bez oznámení provede obrovský nástřih a šití bez umrtvení, a strašně se diví že to bolí? Prý to nikdy nikoho nebolelo ( dr. asi 50 let). Také se jedná o standartní postup? Stěžovala sem si a bylo na mě shlíženo s velkým opovržením. Primář si mě pozval a vysvětloval, jak dobrý skutek pro mě vlastně udělali (bez upozornění a bez souhlasu). Vrcholem všeho bylo, když řekl - no co myslíte že se líp šije, když látku roztrhnete, nebo rozstříhnete? Jenže, mě je fakt jedno co se doktorovi dobře šije :-) takže pro mě bylo toto ukázka lenosti. Takže ještě rok po porodu, kdy jsem cítila blbě sešitou ránu, sem si řekla - hlavně že se to panu doktorovi dobře šilo.
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: Lékařka? 

(28.4.2008 17:02:03)
Báro, je to smutný, já vím, ale nástřih, zejména u prvního porodu, je taky standardní postup. Žen se ozývá přece jen čím dál víc, ale ex post mu bohužel nemůžeš prokázat, že k tomu neměl důvod. Na druhou stranu, pracoviště v zemi, kde měli nástřihů pod 10% všech porodů, to znamená, že střihali jen tam, kde to bylo pro chod porodů nutné, zase trpí ohlasy typu "nechají tam rodičky trpět, nepomůžou dítěti a nechají jim rozervat zadek". Žádná cesta není pro všechny. Já jsem rozhodně pro, aby se výsledky kvalitních studií do porodnictví promítly hned, jenomže 50-tiletého Dr. může předělat právě jen to, že si někdo bude na jeho chování a postup soustavně stěžovat. A to nejlépe řediteli nemocnice, aby nebylo možno zamést to v primářovně pod stůl.
 šárka 
  • 

Re: Lékařka? 

(4.5.2008 15:47:16)
A proč, když lékař při porodu hlavně škodí, počítají domarodičky s nemocnicí v případě komplikací? Aby je doktor dorazil? Nebo přeci jen tak moc neškodí? Trochu nelogické,ne?...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Lékařka? 

(4.5.2008 17:49:13)
Protože lékař léčí patologie, tj. komplikace, to je snad jasné, ne? A proč někdy "škodí"? Protože často vidí komplikace tam, kde by stačilo chvilku počkat ...
 Sylvie 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:41:05)
Nejraději se hádá s lékaři-odborníky.

Ano, přesně tak. Jsou to velmi zajímavé diskuze. Cizinka totiž na rozdíl od většiny zdejších diskutujících odborníků dokáže své názory podpořit argumenty a k nezapomenutí je pro jedna diskuze, ve které pana dr svými argumenty zahnala do kouta tak, že ten už jenom doslova pindal blbosti, nad kterými zůstával rozum stát, načež nechal admina diskuzi smazat, neb poškozovala dobré jméno porodnice ;o)
 Ivory 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:49:51)
Silvie,

mylíš se, MUDr. Stmívýk z Hradiska byl takový zbabělec, že nechal admina uvést, že o smazán diskuze požádal sám primář....
 Sylvie 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:54:58)
Ivory, vůbec se nedivím. Já být primářem oddělení, tak bych z vystupování pana dr radost rozhodně neměla. Začátek byl OK, ale čím víc se diskuze rozvíjela, tím víc pan dr působil jako zoufalec :o(
 Ivory 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:58:28)
Silvie,

pan primář při své sebedůveře ( mám osobní zkušenost) a víře v medicínské zásahy do porodu by vůbec nějaké "babské diskuze" neřešil...rodičky přece všechno špatně vnímají,jak se veřejně vyjádřil)))
 zuni 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:46:05)
má pořád víc znalostí než autorka článku. A s poněkud zabedněnými "odborníky" se člověk občas hádat musí, když nedokážou vzít v úvahu fakta či lidský rozum.
 zuzini 


Re: Lékařka? 

(28.4.2008 13:57:43)
Jé, tak to já ráda čtu Cizinčiny diskuze s "odborníky";)
 Lidka 
  • 

Také jsem nerodila doma,ale málem jo 

(28.4.2008 13:27:16)
Mám problémy s tlakem ve stresové situaci a to pro mne porod je a tak ač nechci musím rodit pod lékařským dozorem.Před třemi měsíci jsem rodila třetí dítě.Kdyby mne doktor neposlat den dopředu na hospitalizaci.Opět tlak, tak jsem porodila doma.Nestihli bychom dojet ani do nebližší nemocnice.
Naštěstí je tu možnost si vybrat porodnici.Mě se to osvědčilo.Jak to autorka článku popisovala přesně tak se chovají v naší nejbližší nemocnici.Krajské v Českých Budějovicích.Jsou tam líné a neochotné sestry a i některé PA.A manžel u porodu?Dost často to nestihne.Proč by ho volali ať si to zařídí sama rodička.:-(( Protože vím jak špatný je přístup personálu k rodičkám u nás vybrala jsem si jinou vzdálenější porodnici.Je tam milé a klidné prostředí.PA jsou ochotné dělat i něco navíc než jen své povinnosti.Jsou milé a hodné.Manžela jsem u porodu neměla,ale noční PA zůstala se mnou a dělala mi psychickou podporu až do konce.Já totiž při porodu nejsem schopná reagovat na pokyny více lidí.Jen jednoho a to mi hodně pomohlo.
 eau a lipo 
  • 

rozporuplne 

(28.4.2008 14:17:32)
Musela jsem si clanek precist jeste jednou...
a musim se priznat tu osobu co ho psala cim dal vic nechapu...
tak za prve: nechapu proc dala do titulku z pohledu zdravotnice...jaky je rozdil mezi porodem zdravotnice a nezdravotnice...obzvlast pokud jsou obe prvorodicky...rozdil snad muze byt jen v mire informovanosti...
a tim se dostavam k za druhe: ze zacatku clanku to vypada, ze autorka vlastne byla vyborne informovana...navstivila spoustu kurzu a take komunikovala a zjistovala si spoustu informaci od cizinek domarodek...dokonce sama uvazovala o porodu doma...ale nachystala si porodni plan, tudiz vlastne patrne vlastne chtela rodit v porodnici, ale asi si rikala, ze treba porodi uz doma...nicmene z toho co ctu to byl pouze napad...no a tim patrne jeji priprava konci...porodnici si uz peclive nevybrala, jelikoz ji zaskocilo, ze s ni nemohl byt partner a pak se bala i vytahnout porodni plan...tedy kde je ta jeji informovanost a priprava? V cem se lisi od rodicky nezdravotnice? Pripadne mi, ze nebyla pripravena ani na porod v porodnici...
a za treti: kdyby skutecne chtela tato osoba rodit doma, neexistovalo by: porodni baba na dovolene...nebo tak jsem hned klicici myslenku na porod zlikvidovala...kazda maminka ktera opravdu chce rodit doma musi byt a taky je monohonasobne lip informovana a pripravena...

Tudiz vubec nechapu proc vlastne autorka clanek napsala, jeste s takovym titulkem a takovym zaverem, kdyz nebyla ona sama pripravena ani na porod doma, ani v porodnici...
Ja osobne cely clanek hazim do pytle k ostatnim citovym vylevum ze sna procitnuvsich rodicek, protoze pro me a snad doufam ani pro jine nebude mit jinou hodnotu...
...mimochodem clanku maminek, ktere s porodem v nemocnici odlozily ruzove bryle je opravdu fura...clanek od domarodky jsem podobny necetla ani jediny...
 zuni 


Re: rozporuplne 

(28.4.2008 15:29:59)
taky mi to připadá jen jako trochu lépe rozpracovaná výzva stejného druhu jako "Chcete si vydělat 25 tisíc měsíčně?" nebo "Víme jak zhubnout 20kilo za týden" atd. Protože je zcela jasné, že autorka na porod moc připravená nebyla, tím méně na domácí, a ten závěr psaný Capsem, to už je jen směšné
 Veveruše 


Souhlas 

(5.5.2008 20:30:38)
Naprostý souhlas. Autorka se navíc ani neodvážila zapojit do diskuse. Patrně nemá žádné protiargumenty.
 Bára 
  • 

Maminky neproste 

(28.4.2008 14:54:00)
Moc pěkný článek. Jenže napadlo vás, že kdyby jste nerodila v tak nepříjemné a nepřátelské atmosféře, problém třeba nastat nemusel? já naprosto nerozumím jedné věci - proč musí být porod pro ženu stresová, nepříjemná, a často bohužel ponižující záležitost? Kdyby personál v porodnicích fungoval jinak, spoustu maminek by ani nenapadlo rodit doma. Zde vidím největší problém. Jste lékařka takže k tomu máte blízko. Proč se vaši kolegové v porodnicích chovají k ženám jako k dobytku ve stáji? Naprostá neexistence soukromí, empatie, psychické pohody. Já si připadala jako v kriminálu a protože doma se rodit bojím, zůstaneme jen u jednoho dítěte.Maminky neproste, zkuste to s kolegy porodníky a sestrami, tam je jádro problému.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Maminky neproste 

(28.4.2008 16:11:04)
Báro, ale to by přece byla škoda, si dítě nepořídit jen kvůli blbé zkušenosti z nemocnice. Vidíš, já jsem měla porody parádní i v nemocnici. Co se zkusit domluvit s gynekologem nebo si vzít dulu nebo tak něco. Věřím, že někde se opravdu chovají hrozně, ale věřím i tomu, že to tak není všude.
 DENISA 
  • 

Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 16:33:49)
Cenim si tohoto clanku, protoze je to konecne objektivni popsani situace, ktera nastala od zeny, ktera chtela rodit doma. Fakt se musim smat tem nazorum militantnich domarodek, ze kdyby autorka nebyla ve stresu z prostredi porodnice, tak by si to dite pupecni snuru neprehodilo na posledni chvili kolem krcku. A co kdyz vazene damy ANO? A to si vazne myslite, ze by doma vystresovana nebyla? To kazda zena, ktera rodi doma, nemlich poprve, je naprosto v klidu? Fakt takove blbosti jsem nevidela. Jen me tento clanek utvrdil v tom, ze nepohodli zeny je prkotina proti hazardovani se zivotem.
 Apolena. 


Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 16:44:12)
Deniso,
mně se doma narodila holčička. Měla pupeční šňůru omotanou okolo krku. Odmotali jsme ji. Byla jsem prvorodička a byla jsem v klidu. Holčička je naprosto zdravá.
 anna kari 


Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 16:47:43)
Děkuju všem (hl. cizince, Bell atd....), které jsou schopny rozumně argumentovat a nenechají se vyvést z míry hloupými narážkami a výpadky.

Můžu říct, že mě neustále rozšiřujete obzory a nebýt Vás, asi bych stále hledala cestu k uvědomění si vlastní zodpovědnosti a síly vlastního těla.:)

JSTE FAKT KABRŇAČKY:)R^

Jo a Renato velmi mě Váš první příspěvek potěšil, jen tak dál;).

 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 16:54:35)
Deniso,

Je jedna vec, kterou nerozumim. Predpokladam, ze umis anglicky alespon pasivne dost, abys si podivala, jak s temi domacimi porodami je, treba i v USA, kde pusobis ci pusobila jsi, a jestli opravdu je to vetsi hazard se zivotem nez planovany porod zdrave zeny v porodnici.

Pokud jde o tu hypoxii z jakychkoliv duvodu: telo, ktere neni ovlivneno lekami a jinymi intervenciemi pro urychleni porodu, nerodi dite, kteremu stahy nedelaji dobre. Naprosta vetsina prevozu domarodicek do nemocnice se kona kvuli ustupu delozni cinnosti, coz je signal problemu.

Kdyz jsem podepisovala prohlaseni o rizicich domaporodu, mi nikdo nelhal, ze takove situace jako prolaps pupecniku, predcasne odlouceni placenty, nadechnuti zkazene plodovky miminkem ci prasknuti delohy nemohou se stat a ze pak nebude hra o cas. Ale ve zminenych rizicich nebyla hypoxie, a pravdepodobnost, ze neco takoveho se stane doma byla tak malinka, ze pro mne byla naprosto prijatelne riziko. To jsou jako take hypoxie typicke porodnicni komplikace, za kterymi stoji lekarska intervence pri snaze porod urychlit.

Co se tyka tohoto stresu, ten pacha v porodnici a doma tu neplechu, ze zena se neotevira. Pak nastupuji rutinni urychlovaci procedury (ale ty pouze v porodnici, doma se to nesmi) a maler je na svete.
 DENISA 
  • 

Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 17:17:07)
Cizinko, nikde jsem se v clanku nedocetla, ze porod Lenky byl nejak urychlovan ci mela nejakou medikaci. 10 hodin cekala, takze asi zadne urychlovani nebylo, myslim si ja. Navic v USA znam spoustu zen, ktere rodily a vsechny v porodnici, nemyslim si, ze by tu byl nejaky trend rodit doma, tak jako napr. v Holandsku. A vsechny byly naprosto spokojene s pristupem personalu a s peci, stejne jako ja. To, ze je v CR pristup porodniku casto velice spatny, je jina opera a my zeny se musime zasazovat o napravu. Ja jsem si v USA nemusela hledat porodnici, kde by se ke mne chovali hezky, protoze jsem vedela, ze vsude se chovaji hezky, takze jsem spis dala na to, jakou uroven detske JIP v te ktere porodnici maji. A muj postoj k domacim porodum asi vyjadri i to, ze jsem za svuj porod platila a to takovou sumu, ktera by te polozila na zada a nas pripravila o vsechny uspory, byt jsem dostala nabidku rodit v prorodnim dome s PA, bez lekare a bez vybaveni, za 10 X MENE!
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 17:22:54)
Deniso, kdyz nevidis, neznamena ze neexistuje. Jiz jednou jsem te odkazovala na Midwifery Today. Nejrychleji ale USA statistiku domaporodu najdes v British Medical Journal. Vygoogluj se, dej si do vyhledavace clanku Home birth, a vyjede ti dost velka studie o damacich porodech v USA, ktere musely se zucastnit veskere PAtky, ktere chtely dostat certifikaci. Udelej to prosim.

10 hodin v ceske porodnici, bez oxytocinu a amniotomie? Tezko bych uverila. Dublinska skola je v cesku zatim standardni pristup, viz prispevky Renaty.
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 10:22:32)
Cizinko,
jsem lékařka, rodila jsem 12 hodin bez oxytocinu, dirupce, nástřihu a jiných vymožeností /pardon, zapomněla jsem na epidurál/, na ničem jsem se předem nedomlouvala, všechno jsme probírali během porodu. Protože nejsem tele, které šlo na porážku, dokážu se ozvat, zeptat, prodiskutovat.
Nepaušalizuj.
 Cow :-) 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 10:40:02)
hanadam, promiňte, ale pokud jste lékařka, tak přece musíte chápat jednu věc.
A to tu, že s váma BUDOU kolegové komunikovat.
Samože jsou zdravotníci, kteří komunikují s pacientem bez ohledu na jeho vzdělání a snaží se odpovídat na otázky.
Ale nalijme si čistého vína - jste na úplně jiné pozici.
 Cow :-) 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 10:40:28)
hanadam, promiňte, ale pokud jste lékařka, tak přece musíte chápat jednu věc.
A to tu, že s váma BUDOU kolegové komunikovat.
Samože jsou zdravotníci, kteří komunikují s pacientem bez ohledu na jeho vzdělání a snaží se odpovídat na otázky.
Ale nalijme si čistého vína - jste na úplně jiné pozici.
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 10:28:37)
Hanadam,

Ani nepousalizuji, jen pochybuji, jestli autorka clanku, ktera nedokazala vyjednat si ani Yal, vyjednala si jine ustupky v evidentne velmi konservativni porodnici. Proc ten Yal si chtela zena, ktera chystala se rodit prirozene a pry o tom studovala, nemam tuseni.

Slovo "nedokazala" nepisi pohrdave, a ostre se vyhrazuji proti slovu "tele". Spousta zen umi bud rodit ve transu nebo vyjednavat. Oba to nejde. A je to tak trochu veci lekarskeho vzdelani, abys to vedela. Takze, laskave neurazej.
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 11:54:29)
pro cow:
víš, já a spousta mých kolegů bereme pacienty jako partnery a chceme, aby se taky spolupodílely na rozhodování ohledně např. diagnostických a léčebných postupů. Je ale fakt, že to vyhovuje jen části pacientů, je velká skupina těch, co chtějí, abych to byla JÁ, kdo rozhoduje. Z neznalosti, z lenosti, z pohodlnosti, ze zvyku, v důsledku výchovy, bezbřehé důvěry,...nevím.
Osobně nemám zkušenost s protipólem, t.j. s autoritativním, direktivním lékařem, který ví všechno nejlíp. Netvrdím ale, že takoví nejsou. Možná jen na ně nemám štěstí / když jsem v roli pacienta/, nebo pokud jsou to moji kamarádi, tak je vidím z jiného úhlu pohledu :-)

A pro cizinku:

"10 hodin v ceske porodnici, bez oxytocinu a amniotomie? Tezko bych uverila. "
Jsou to tvoje slova? Jsou. Asi jsem výjimka.

A to tele / hubou mele :-) / - tím jsem myslela samozřejmě sebe. Tak se laskavě neurážej.
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:11:29)
Hanadam, sama jsi psala, ze veskere intervence jsi oddiskutovala. protoze nejsi tele. Tvoje slova? Tak jaka pak moznost, ze autorka, kterw zrejme pri porodu diskutovalo se tezce i o malichernych drobnostech, tim rutinnim intervencim unikla?

No, byt lekarkou, volila bych etictejsi vyjadrovani o tom, jak se pri porodu ma se pohotove diskutovat o zbytecnych procedurach. Ale ja jsem se osobne neurazila:-). Po druhe jsem rodila mimo ustav prave proto, abych minimalizovala rizika stresu a vycerpani z nutnosti vyjednavani, postupovani sichrovacim ritualum a nutnosti seznamovani s cizimi lidma. Takze jako tele se necitim. V porodnici ale jsem se citila spise jako bezmocna obet rutiny a byrokratickych ritualu. Mne to proste vadilo az prilis, a vytrhavalo mne z tranzu a klidu, coz konecne vedlo k ztroskotani.
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:27:25)
Cizinko,
o opravdu malicherných a opravdu zbytečných procedurach nediskutuju. Já mám jiný názor na malichernost a zbytečnost.
A prosím slovo trans nepoužívej. Nejspíš nevíš, co to je:
TRANS A STAVY POSEDLOSTI / MKN 10, psychiatrická dg/
Jsou poruchy, u nichž je dočasná ztráta pocitu osobní identity a plného uvědomování si okolí. V některých případech osoba jedna jako by se jí zmocnila jiná osobnost, duch, božstvo nebo „síla“. Pozornost a uvědomování se může omezovat nebo soustřeďovat pouze na jeden nebo dva aspekty bezprostředního okolí, často se vyskytuje omezená, ale opakovaná řada pohybů, postojů a projevů. V některých kulturách, zejména primitivních, se objevuje častěji. Obvykle se rozvíjí rychle, často v průběhu rituálního obřadu. Odeznívá spontánně.
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:30:23)
Hanadam, LEKARKO,

Slovo "trans" pouziva franzouzky porodnik, a tvurce v soucasne dobe nejvlivnejsi teorie o prirozenym porodu, Michel Odent. Ty jsi nikdy nic o nim neslysela??????
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:41:42)
Cizinko,
p. Odent je mi vcelku lhostejný. Odborník by nikdy neměl lékařské termíny používat promiskuitně. Trans je terminus technicus.
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:48:26)
Hanadam,

"Trans" je vice nez lekarsky terminus technikus :-)))) je to bezny termin v nabozenske a umelecke literature. A p. Odent ho pouziva docela presne jako stav rodici zeny, ktera je jako by mimo tento svet, jeji stav (a casto i intuitivne zaujata poloha) pripomina stav modliciho se cloveka. A zena v takovem stavu rodi rychle, a po porodu ma velmi dobry euforicky pocit, zatim co na porod si vzpomina jako na transcendentalni zazitek. Potvrzuji z vlastni zkusenosti, ze porod muze byt prozit takto.

Myslim, ze jako psychiatra pan Odent by mel te velice zajimat.
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:56:52)
Cizinko,
no nedá mi to. Pokud bude p. Odent psát jako laik, tak ať si slovo trans / a jiné termíny/ používá jak je libo. Jestli to píše jako lékař, tak to prostě neberu.
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:05:15)
Tak to knihy pana Odenta precti si, a pak si s nim vyrid. Pusobi ted v U.K., a vede vyzkumny centrum.

Jen nechapu, proc tak trvas, ze trans musi byt nutne psychiatricka diagnoza???? Co to vzit tak trochu grofovsky, jako dusevni cestu vyvoje. Nekazdy neobvykly psychicky stav podle Grofa je patologie...

 Beruška9 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:08:08)
Trans není psychiatrická diagnoza - je to změněný stav vědomí, nic víc, nic míň. Může být doprovázen dalšími jevy. U domácího porodu jsem byla v tranzu a bylo to pro proces velmi prospěšné.
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:52:12)
Cizinko,
paralelně jsem dopsala znalecký posudek pro soud, takže se loučím a přeji hezký den. LEKARKA
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:54:56)
Hezky den.
 Líza 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:44:01)
Hanadam, trans a stavy posledlosti sice v ICD-10 uvedeny jsou, ale mají svá diagnostická kritéria. Stejně jako například úzkost je předmětem mnoha diagnóz a neznamená to, že nemůže mít úzkost psychicky zcela zdravý člověk.

Ostatně, kdybys potřebovala vědět něco o tom, jak se trans do seznamu diagnóz dostal, bylo to proto, aby psychiatři nepodléhali tendenci švihnout každému duševně docela normálnímu jedinci, který prodělal transový zážitek, diagnózu akutní psychózy. Protože, jistě se mnou budeš souhlasit, i mnoho dissociativních poruch, k nimž byl trans přiřazen, může mít přechodně kdekdo psychicky zcela zdravý.

Čímž se dostáváme k otázce labelingu a normality, to už je opravdu trochu OT, takže jen - ještě jednou - to, že trans se dostal do seznamu diagnóz, neznamená, že ztratil svůj původní význam.
 Beruška9 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:45:55)
Lízo, díky za odbornější vyjádření, přeci jenom nejsem psychiatr, od tebe je osvěta erudovanější...ale vnímám to naprosto stejně...
 Mlada 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:22:22)
No, ale to celkem odpovídá, ne? Některé maminy svůj stav při porodu popisují skoro přesně tak.
 Beruška9 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:29:18)
Ano, můžeš být v tranzu při porodu, ale tranz jako takový sám o sobě není psychiatrická diagnoza - je to pouze změněý stav vědomí. Hanadam by si měla možná znovu proštudovat Duška a Janíka :-D...základní učebnici symptomatologie v psychiatrii...
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(30.4.2008 10:21:16)
Míšo,
Dušek a Janík již dávno nejsou základní učebnicí v psychiatrii. Ale na tvůj popud jsem se podívala do Hoeschla, Libigera a Švestky a utvrdila jsem si to, co si pamatuji ze školy. Trans jako symptom, nebo syndrom mezi poruchy vědomí nepatří. V obecné psychopoatologii není o něm ani zmínka. Až ve speciální části u klasifikace chorob. Tím netvrdím, že každý, kdo prožil trans je duševně nemocný. Jen mám ráda, když se pojmy používají v přesně určeném významu. Že bych byla puntičkářka, a směřovala k anankastické poruše osobnosti? :-)
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(30.4.2008 10:34:23)
Hanadam,
fajn, ale co nechapu, co pak mas proti Odentovi, ktery tvrdi, ze je normalni, prinosne a caste, ze pri prirozenym porodu zeny se dostavaji do tranzu?

Myslela jsem si, ze mi vyhrozujes, ze pokud budu si vzpominat na svoje transcendentalni zazitky, zavres mne do blazince~j~~k~. Ale ted kdyz pises, ze tranz ani neznamena psychickou poruchu, tak pak o co tvemu puntickarstvi jde?
 Beruška9 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:32:41)
aha, paní doktorka diagnosikuje podle MKN 10, vytrhnutě z kontextu...achjo...přeci, každý, kdo má symptomy transu při jiných doprovodných stavech hnedle nedostane tuto diagnozu z MKN 10, jsou tam další hodnotící kriteria...
 Cow :-) 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:15:53)
Hanadam, tak to je moc fajn. Ale proč potom místo slova pacient nepíšeš KLIENT?
Nemusíš mi na to odpovědět, ale z praktického hlediska by mě zajímalo, kolik klientů "stihneš udělat", pokud s nima trpělivě diskutuješ o diagnostice, terapii, možnostech rekonvalescence, pracovním uplatnění atd.? Edukační pohovory si děláš sama nebo na to máš lidi?
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:35:19)
cow,
já ti klidně odpovím. Jsem primář v jedné velké nemocnici, a moje pracovní doba není od - do, ale řídí se potřebou oddělení. Takže opravdu vysvětluji dlouho a důkladně. Ale pokud narážíš na kolegy v ambulancích - máš pravdu, nestíhají to, čekárny jsou narvané.
A pacienti jsou pacientama proto, že se jimi cítí být. Jesli někdo bude chtít být klientem, já mu bránit nebudu :-)
 Cow :-) 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:48:39)
hanadam, pomalu ani důchodce nechce být v nešní době podílení se na platbách ve zdravotnictví... nazýván pacientem.
No a teď jsi na MD nebo máš volno, že místo sdílení se s potřebnými diskutuješ o terminus technikus?:-D
 hanadam 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 12:59:48)
Cow,
podívej se pár příspěvku nahoru. Taky ti přeji hezký den :-)
 Cow :-) 


Re: Konecne normalni clanek 

(29.4.2008 13:11:53)
hanadam, prosím tě, u nás probíhá krmení "divé zvěře" a uspávání.
Nerada se o něčem domnívám, že bylo myšleno to nebo ono a nakonec šlo úplně o něco jiného.
Nevím, na jeké příspěvky se mám podívat. Nesleduji to ve stromu, ale v komentářích, páč sleduji ještě jiné komentáře.
Jestli tě to teda časově nezruinuje, zkus mi tu nechat link nebo čas příspěvku, který máš na mysli.
Dík. Nakouknu večer.
 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 17:30:51)
Jinak, Deniso, ja nemam nic proti tvemu rozhodnuti rodit tam, kde jsi citila bezpecne. Jedine co nechapu, jsou tvoje dost pravidelne vypady proti domacim a prirozenym porodum, o kterych nevis nic i presto, ze jsi vybavena jazykove a internetove gramotna, abys si zjistila alespon to zakladni. Kdyz jsi spokojena, tak proc se chovas utocne vuci lidem, kteri te nejak neurazeji a nic po tobe nechce?
 DENISA 
  • 

Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 18:18:37)
Cizinko, tak na tuto reakci snad jedine kopie casti tveho prispevku:

"Lenko"

"Lzes nebo opravdu jsi nevzdelatelna?"

"Takze, mila Lenko, bez si udelat maturitu jeste jednou, nauc se cist, a pak prijd nekoho poucovat a pobizet k zamysleni"


 cizinka1 


Re: Konecne normalni clanek 

(28.4.2008 18:23:14)
No, Deniso, ja jsem k tomu mela argumenty. Co jsou ty tvoje:-D?

V cem nemam pravdu? Opravdu videla jsem te ve vsech poslednich diskusich, kde se probiral doma - nebo prirozeny porod, a chovala jsi tam dost utocne.

Nebo se citis ze nekdo necim te ohrozuje?
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Objektivní???? 

(28.4.2008 17:07:37)
Článek je upřímný, ale rozhodně nemůže být objektivní. Autorka je lékařka a jiný porod dosud nezažila. Objektivní článek může napsat člověk, který zažil porod v porodnici i doma, a nejlépe o odborné problematice i něco ví. Každý, kdo aktivně prošel pouze několika porody, má nutně postoj pouze subjektivní.
 Skunkless 


Každý svou cestou.. 

(28.4.2008 19:11:57)
..nemám sílu číst celou diskuzi ač to obvykle vždy dělám, než přispívám - pro tentokrát mi tedy prosím odpusťte, pokud budu opakovat zde již napsané.

Věřím, že pokud se jednou rozhodnu rodit doma, budu se snažit o zajištění maximálního bezpečí pro sebe i své dítě. Krom smluvené porodní asistentky, která mě bude provádět celým těhotenstvím si představuji, jako samozřejmost, mít i někoho jiného jako zálohu. Ráda bych, aby se mnou počítali ve vybrané a dostupné porodnici v případě, že by nebylo všechno v pořádku. Pochopitelně teprve zjistím, jak těžké bude mou představu zrealizovat, ale jsem přesvědčena, že když o něco člověk opravdu stojí, může toho dosáhnout. Určitě je situace nezměrně těžší, pro maminky z menších měst, takže jsem přesvědčena, že pro každou ženu existuje jiná nejvhodnější cesta, jak přivést na svět své dítě. (Pochopitelně to není jen dle místa bydliště dotyčné maminy ;)

Chápu paní Lenku, že se chtěla podělit o svou zkušenost, respektuji její postoj a ráda se poučím o tom, jak tuto situaci prožívají různé ženy. Někde jsem četla, že mnoho komplikací, které pak napraví jedině lékaři v nemocnici, vzniká právě ze stylu porodu tam. Nechci tvrdit, že porod v nemocnici je nutně špatný, ale jak dlouho se rodí v nemocnici a jak dlouho se rodilo s porodní bábou/asistentkou? Ráda blíž zkoumám obě varianty i všechno mezi tím, ale přijde mi trochu slepé neochvějně tvrdit, že rodit mimo porodnici je hazard se životem miminka. (Tento názor jsem v různých formách četla u některých starších článků s obdobnou tématikou)

Skunkless
 Maruška + Pavel 5/07 


poporodní komplikace 

(28.4.2008 19:13:05)
musím se přiznat, že já osobně nejsem zastáncem porodů doma.Pročetla sem si pečlivě článek i celou diskuzi a musím se přiznat, že sem z toho v rozpacích.Jak může psychická pohoda předejít omotání pupeční šňury nebo(jako v mém případě) masivnímu krvácení????A hlavně proč je tu autorka znovu a zase urážena???Napsala svoji zkušenost nikomu ji nevnucuje a nikoho nepřesvědčuje a v diskuzi je napadána jako lhářka(prý nemůže být lékařkou, nevzdělatelná.....atd).Každý máme svůj názor a ten by měl být prezentován, ale proč u toho hned autory článků urážet????
 Bellana 


Re: poporodní komplikace 

(28.4.2008 19:17:14)
Maruško, autorka nikoho nepřesvědčuje?

Cituji z článku: "MOC PROSÍM MAMINKY, ČTĚTE A PŘEMÝŠLEJTE !!! Nerada to vyslovuji nahlas, ale musí to být: KDYBYCH JÁ - BEZPROBLÉMOVÁ RODIČKA BYLA RODILA DOMA, BYL BY MŮJ CHLAPEČEK TĚŽCE POSTIŽENÝ NEBO MRTVÝ. Pak by mi asi nebylo moc platné, že spousta porodů doma dopadne dobře."

Kdyby prostě jen napsala článek, jak chtěla rodit doma, a nevyšlo to, tak nemám námitek ...



 Beremi 


Re: poporodní komplikace 

(28.4.2008 19:23:10)
Po precteni sprousty nazoru mi tu chybi jediny. A to, jestli se nektere domarodicce opravdu stalo, ze musela odjet na posledni chvili do porodnice a jak to dopadlo. Pripada mi, ze tech problemu doma asi tolik nebude. Podotykam, ze ja bych odvahu rodit doma nemela as nazorem velkeho rizika souhlasim.
 cizinka1 


Re: poporodní komplikace 

(28.4.2008 19:28:06)
Rosnicko, v evropskych zemich do porodnice odjede kolem 14 procent domarodicek. Nejcastejsi duvod: nepostupujici porod, coz signalizuje mozny problem. Ale jen mensi polovina z nich pak porodi s nejakou lekarskou intervenci, jezdi se spise z opatrnosti. O svym pohovoru o moznych rizicich jsem psala v jedne z odpovedi Denise. Nikdo by ti nelhal, ze zivotu nebezpecne a okamzite jednani vyzadujici komplikace se nekonaji, ale jsou velice vzacne doma a hodne castejsi v porodnici - jako reakce na lekarske intervence (ty opodstatnene i ty neopodstatnene).
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: poporodní komplikace 

(28.4.2008 19:30:03)
Ano, například nedávno jedna účastnice diskuse Porod doma odjela na základě doporučení PA, protože se miminku při kontrakci nedařilo, jak by mělo. V porodnici celkem hladce porodila během cca 1-2h po příjezdu (nejsem si jístá, ale myslím, že po stimulaci oxytocinem), díte zcela v pořádku, jen velmi drobné.
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Re: poporodní komplikace 

(28.4.2008 21:33:34)
Znam osobne domarodku, ktera odjela do porodnice kvuli nepostupujicimu porodu a dlouhe dobe od prasknuti vody. V porodnici ji byla zavedena ATB, byl natocen monitor a byla stimulovana oxytocinem. Po dalsich cca 10hodinach se dite narodilo a je zcela v poradku (dnes jsou mu 4roky) - i kdyz konec byl dramaticky, diteti zacly klesat ozvy a bylo "vytazeno" na posledni chvili (pri klesajicich ozvach se gyndr. rozhodoval, zda dite pujde spodem, nebo pristoupi k CS).

Z pohledu mnohych z vas - nezodpovedne domarodce v poro zachranili zivot ditete... Ale uvedomte si, ze ta "nezodpovedna" domarodka do poro odjela cca 10hodin predtim, nez k tomuto dramatickemu scenari doslo...
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Re: poporodní komplikace 

(28.4.2008 21:41:57)
Znam osobne domarodku, ktera odjela do porodnice kvuli nepostupujicimu porodu a dlouhe dobe od prasknuti vody. V porodnici ji byla zavedena ATB, byl natocen monitor a byla stimulovana oxytocinem. Po dalsich cca 10hodinach se dite narodilo a je zcela v poradku (dnes jsou mu 4roky) - i kdyz konec byl dramaticky, diteti zacly klesat ozvy a bylo "vytazeno" na posledni chvili (pri klesajicich ozvach se gyndr. rozhodoval, zda dite pujde spodem, nebo pristoupi k CS).

Z pohledu mnohych z vas - nezodpovedne domarodce v poro zachranili zivot ditete... Ale uvedomte si, ze ta "nezodpovedna" domarodka do poro odjela cca 10hodin predtim, nez k tomuto dramatickemu scenari doslo...

Vlasti, davala jsem tu odkaz na casopis Baraka, c. 12, kde je prelozena kapitola o EFM (CTG) od Henzi Goerove:
Baraka 12
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Re: poporodní komplikace 

(28.4.2008 21:54:41)
Omlouvam se, trosku zlobi rodina, ten dovetek na konci o EFM sem nepatri.
 Pavlína, 2 malí kluci 
  • 

Taky jeden případ 

(28.4.2008 21:37:48)
Můj kolega byl s manželkou v době prvního porodu v Holandsku. Původně byli domluveni, že pojedou do porodnice. Ale je tam snad zvykem, že při kontrakcích navštíví rodičku PA a ta určí, jestli už je to na odjezd do porodnice. Jejich PA po příjezdu a kontrole kolegovy manželky řekla, že porodí klidně i doma do několika hodin a manželka na to kývla. Nakonec se ale dítě nějak šprajclo a jelo se do porodnice (cca 10 minut cesty - i proto kolega svolil k porodu doma), kde byl porod ukončen císařem, mamka i dítě v pořádku. Omlouvám se za terminologii, neprobírali jsme chorobopis nijak detailně:-). Co mě docela překvapilo je, že se mamince údajně nikdo moc nevěnoval co se týká kojení, přístup prý byl docela laxní a dítě skončilo na umělé výživě. V těchto dnech čekají narození druhého potomka v Čechách a plánují, že se narodí v porodnici. Tááák good luck, kolego milý, celé Tvojí rodince!
 Beruška9 


Rakousko 

(28.4.2008 22:00:08)
paní doktorce se domácí porod ani povést nemohl, zřejmě jen s myšlenkou koketovala...netrefila do pordnice, zaskočily ji kontrakce, neprosadila si yal, natož porodní plán...přijde mi, že to prostě vzdala už na začátku a jen se tímto článkem sama sobě alibisticky omlouvá...

Roďme si každý, kde chceme a kde je nám ot příjemné!!!!

Někomu se to nepovede, tak jak se to nepovedlo té chudince v rakousku, která porodila sama anebo za přítomnosti dalších dětí 7 dětí ve sklepě a zemřelo "jen" jedno dvojče. A o jejím zdraví po dvacetiletém pobytu ve sklepě by se jistě dalo pochybovat....lidé vydrží hodně.

Porodní svobodě - domácí i nemocniční - zdar!
 Jen se bavím 
  • 

Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:07:10)
no tak si tady zase krásně zanotovaly a podpořily se militantní domarodky

jo, tak už je mi teda všechno jasný - až budu příště rodit, POZITIVNĚ SE NALADÍM a ani mě, ani dítěti se nemůže nic stát

mě se líbí,jak pořád dokola domarodky řeší akorát svoji psyché - TO OSTATNÍ "SE SROVNÁ SAMO...hlavně, že jsem happy"

takové argumenty, jako že pupečník se snad omotal stresem z nemocnice a doktorů,,,,,,,,,,,,,,,,,,kokodáky neskutečné

pochybuju, že byste tady takhle psaly, kdyby se něco zkomplikovalo a vaše dítě zůstalo poškozené, to byste totiž neměly čas kvákat tady, ale třeba byste se taky staraly o ležáka a na internet by nebyl čas ani energie

zbývá jen říci: Blahoslavení chudí duchem, nebot jejich je království nebeské.
Páč krvácení, dušení dítěte aj. důvody k akutnímu císaři, ty přece POČKAJÍ, ne? Časuuu dooost, než se dokodrcá rodička do nemocnice, než se vysvětlí problém, zdravotníci zasáhnou...

tady někdo upadl na hlavičku, pardooon
 Teraza Horáková 


Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:08:44)
a nejsi schopen pochopit to, že ve chvíli, kdy se to povede, řešíš ptákovinky???
 Teraza Horáková 


Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:10:38)
a dodatek---- kdyby k problému došlo, zase se bude řešit....

neznáš ten pocit, že něco mohlo být "ještě líp"???

já ne z porodu, rodila jsem v nemocnici a jsem ráda, že jsme přežili, to sem motat nechci..
 Beruška9 


Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:10:54)
Jensebavíme, zřejmě jsi dle klávesopisu možná autorkou toho článku, kde se také píše o padnutí na hlavu, takže i témata jsou stejná....

Tolerance vzájemná by nebyla na škodu, nikoho neurážím, nikomu nenadávám, každému přeji, aby jeho cesta byla taková, jakou si ji vyšlpae a zaslouží...
 Beruška9 


Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:13:06)
Aha, Jensebavím je náš starý známý NERODTE DOMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dlouho jsme se neviděli...ale zlepšuješ se, pokud píšeš jako Lenka - lékařka články na hlavní stranu, na diskuzi porod doma jsi se zvládnul pouze vydávat zaanesteziologa...to bude nějaká novodobá úchylka - vydávat se za lékaře :-D
 Jen se bavím 
  • 

Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:22:04)
Ne Míšo, všechny jste tady velice tolerantní - natolik, že hned napadáte autorku článku za její názor.

Jinak ti můžu sdělit, že máš paranoiu, já se za lékaře nikdy nevydávála ani jsem nepsala článek.
Holt už vidíš nepřítele všude, co?

A odcházím spát, nehodlám tady kysnout jen proto, abych s někým kvákala o nesmyslech. Stejně mi tady nikdo neodpoví pádnými argumenty...a jak říkám, kdybyste měly TO NEŠTĚSTÍ, že máte dítě poškozené z porodu, tak tu neřešíte blbiny.

vy jste se holt měly narodit dvě století zpátky, to byste si ten adrenalinový zážitek mohly vychutnat doma naplno - JE VY A VAŠE DÍTĚ a pomoc nikde nablízku...možná by váš první porod by byl i porodem posledním


čao bambína a nesedte tu do rána!!!
 *Aida* 


Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:30:19)
Jen se bavim,
jsem si nevsimla, ze ses na neco ptala, jinak bych Ti i odpovedela kliiido piiido:-D.
 Amelie a králíci 


děkuji 

(30.4.2008 13:33:44)
děkuji za krásný článek.
Ano,právě proto bych si nikdy netroufla rodit doma.Jako porodní asistentka znám komplikace a neohrozila bych zdraví miminka.
 Terreza 


Re: děkuji 

(30.4.2008 15:01:45)
Amelie - které jsou nejčastější komplikace při porodu? Jak a proč vznikají? Dá se jim předejít?
 Martina, 3 synové 
  • 

Re: děkuji 

(30.4.2008 15:11:19)
Taky bych si netroufla rodit doma, přestože jsem měla snadné rychlovky - od prvních stahů do křiku miminka tak 2 hodinky, přesto mám pocit, že doma bych se zbláznila strachy. Porod mi vždycky začal odtokem vody, ale při porodu mi nijak nechyběla.
Studovat stohy odborné - odporné literatury by se mi v těhu určitě nechtělo, od toho jsou tu snad doktoři, aby věděli, jak mě mají odrodit. Mám na porody jen ty nejlepší vzpomínky, i když třetí dítě mělo taky pupečník kolem krku, ale podařilo se ho rozmotat. Tedy mám naprosto stejný názor jako zakladatelka.
 Terreza 


Re: děkuji 

(30.4.2008 15:40:33)
Ale Martino - cit: "Studovat stohy odborné - odporné literatury" netřeba. Třeba je zamyslet se nad sebou a svým tělem, promyslet si, co mohu od porodu čekat, a POKUD o tom chci něco vědět, tak si něco přečtu. Což většinou tak nějak vyplyne samo. Otázky, které v tobě zákonitě při takovém zamyšlení vyvstanou, budou volat po odpovědích. A kdo chce odpovědi, sáhne po literatuře. Nebo kontaktuje porodní asistentku, dulu, někoho, o kom ví, že s tím má zkušenost, atd. Není potřeba vědět, jestli se při císařském řezu řeže z prava do leva nebo z leva do prava!
Řekněme, že domarodka, tím, že přebírá odpovědnost na sebe, se zajímá i to spoustu dalších věcí, které by v podstatě mohla nechat na zkušení porodní asistentce. Např. co s nevyšlou placentou, nedýchajícím novorozencem, krvácením apod. Proto na to domarodka zná odpověď.

cit: "... od toho jsou tu snad doktoři, aby věděli, jak mě mají odrodit."
Takhle to sice má spousta žen, ale z mého pohledu k vlastní škodě.
 Lenelka 


Re: děkuji 

(30.4.2008 15:47:21)
Terezzo, ja bych nerekla, ze to tem zenam, ktere takhle premysleji, az tak skodi. Jsou v porodnici v psychicke pohode, kdyz tem doktorum tak bezmezne veri. Problem vidim v tom, ze doktori tu bezmeznou duveru pak pozaduji a ocekavaji i od nas ostatnich...

Mmch. termin ""lekar me odrodi"" je fakt hodny maximalne cisarskeho rezu. Zena rodi, lekar muze pouze pomoci.
 Terreza 


Re: děkuji 

(30.4.2008 15:58:30)
Lenelko ano, máš pravdu, vůbec jsem tím nechtěla říct, že by jim to škodilo. Přemýšlím, jak to výstižněji nazvat - ochuzovalo o zážitek vlastního "vítězství"? O radost, z vlastních schopností?
Je mi jasné, že ne každý to takhle má a ne každý o tenhle pocit stojí.

Požadovaná a projevovaná bezmezná důvěra v lékaře je ideální kombinace. A nejen v porodnictví.
 Martina, 3 synové 
  • 

Re: děkuji 

(30.4.2008 16:16:43)
Tak já jsem od porodu čekala, že se mi narodí dítě - nic více a nic méně. Doktor mi říkal, co mám dělat a tak jsem to dělala. Když tady čtu ty příspěvky, tak ani nevím, co je to 1. nebo 2. doba porodní, ale děti jsou už dospělé, tak snad nevadí, že mají tak nevzdělanou matku.
 Terreza 


Re: děkuji 

(30.4.2008 17:49:19)
Jo, Martino, lékař ti řekl, co máš dělat, tys to dělala, všechno dobře dopadlo, všechno je prima.
Jenže ono se na to ne vždycky takhle funguje. Ve spoustě popisů porodů zde na Rodině narazíš na věty jako: ...doktor mi řekl, že teď musím udělat to a to, nedělalo mi to dobře a cítila jsem to jinak, ale poslechla jsem, porod se jakoby zastavil, dali mi oxytocin, porod se zase rozběhl, ale nějak moc rychle a najednou (to je až zarážející, kolikrát se věci seběhnout "NAJEDNOU";) jsem musela na akutní císařský řez a dítě má teď problémy...
No a v ten moment maminka buď začne děkovat lékařům, že zachránili jí a dítě, anebo v ní začne hlodat červíček pochybností, jestli ten pokyn byl správně zvolený...
 *Niki* 


Re: děkuji 

(30.4.2008 18:06:35)
Tak takový byl můj první porod - zátěžový test po týdnu přenášení, já z toho málem zkolabovala a světe div se, dítě mělo pár vteřinový výpadek srdeční akce na monitoru. V tu chvíli mi bylo sděleno, že tam zůstávám. Po pár hodinách, kdy se samozřejmě nic nezopakovalo, jsem mudrovi řekla, že chci odejít. zavolal si ještě další 2 a důrazně mi řekli, že jedině na revers, protože oni nedopustí, aby se mi kdyžtak něco stalo a já je žalovala. No, vhledem k tomu, že asi i tak trpím syndromem bílého pláště (normální tlak mám pod hranicí normy, v nemocnici vždy nad hranicí přežití - a kdyby mi doktor řekl, že v rámci porodů amputují nohy, tak já svolím jak jsem k.o.), jsem se lekla a zůstala. Další akce byly očekávatelné - vyvolávání, x tablet a injekcí, pže nic nepomáhalo, bolelo to jako čert a já se naprosto neotevírala, pže prostě moje tělo na porod nebylo připravené a prcek taky ne... nakonec epidurál, který mě otevřel a vyvolal největší bolesti, jaké jsem kdy poznala - a pomalá a nesprávná rotace plodu, hypoxie, velké překvapení, nastoupili 3 doktoři, 2 asisentky, 2 pediatři a 2 další sestry a kleštěma po roztržení ve všech vrstvách rychle ven. Dítě bylo kříšeno, mě šili 40 minut. Celé to trvalo od pondělního rána do středečního, tj. 2 dny. Dnes je to krásný, nadprůměrně inteligentní kluk. Zázrak? Všichni pak říkali, že doma by zemřel. Otázka zní: opravdu? Byl by domácí porod stejný? Nebylo by vše bezproblémové, kdyby mi nikdo do ničeho nezasahoval a nechal mě den dva a on by se sám rozeběhl, dítě by zarotovalo jak mělo, bo by mělo čas? Nebo nás lékaři zachránili? To už se nedozvím... já se klaním k první možnosti.
Druhý porod byl v jiné porodnici, samovolný, přirozený, bez epidurálu či klystýru, jen mě rutinně nastřihli o kousek. Trval 2,5 hodiny od první kontrakce...
Třetí porod budu absolvovat v jiném městě, bez rodiny, takže budu připravená na možnost rodit doma (snad), kdyby někde někdo na cestě zkolaboval, nedorazilo hlídání apod. Ale samozřejmě natrénuju i trasu do porodnice. Jsem ráda, že můj manžel konečně prozřel a nedívá se na mé snahy mít info o domácích porodech jako na prvoplánový hazard, ale jako na zodpovědné rozhodnutí nevystavit nás riziku nevědomosti a nepřipravenosti...

Hezký den všem :-)
 *Niki* 


Re: děkuji 

(30.4.2008 18:11:47)
Aby bylo jasno, já doma rodit nechci (resp. chci, někde v hlouby duše, ale nebudu se připravovat na plánovaný domácí porod s PA). Jen chci být připravená, kdybych doma prostě porodit musela, bo by se nic jiného už stihnout nedalo. Ale bylo by to úžasné, bude léto, být se svým mužem a synky... no, v porodnici se zaregistruju :-)
 zuzini 


Re: děkuji 

(30.4.2008 22:04:29)
Ano? To Vás učili ve škole?
 jana 
  • 

Re: děkuji 

(30.4.2008 22:34:33)
přesně tak, rodit doma je podle mě nezodpovědnost a takhle rodí jedině sebevědomé "domarodky", které si o sobě myslí, že sežraly moudrost světa a že toho o porodu ví víc, než nějaký doktor, který teda mimochodem na to studoval 6 let a má v tom praxi. Co je ale smutné, že chudáci děti to pak odnesou. Vsadím se, že tyhle "alternativní blázni" pak ty poškozené děti odloží do ústavu. Prostě nikdo se nemá plést do věcí, kterým nerozumí a o tom to je.
 Lenelka 


Re: děkuji 

(30.4.2008 22:38:58)
Ano Jano, pekne, velice totalitni nazor. A jen tak mimochodem, ja bych sve poskozene dite do ustavu nedala, ani testy v tehotenstvi jsem nepodstoupila, protoze je to moje dite a na potrat bych nesla. A budes se divit, ale tak to citi vetsina ""alternativnich"", ktere znam. Fuj, jesteze totalita je za nami, ja vubec byvala velmi spatny pionyr~k~
 Apolena. 


Re: děkuji 

(30.4.2008 22:47:48)
Jano,
už jsem si skoro jistá - existuje určitě nějaká příručka, ve které je popsáno, jak bojovat proti porodům doma. Protože jinak už nevím, jak si vysvětlit, že spousta lidí mele pořád dokola naprosto stejné nesmysly. NIKDY jsem nečetla jediný podložený argument. VŽDYCKY to byly úplně stejné nesmysly - jednou se proti tomu v diskuzi dokonce ohradil i porodník, a napsal, že on sice s porody doma nesouhlasí, ale v žádném případě proti nim nehodlá bojovat výmysly a polopravdami.
 Apolena. 


Re: děkuji 

(30.4.2008 23:01:12)
Milado,
s tím u mě moc nepochodíš, přece nepojedu kvůli pupečníkové krvi do porodnice 150 km daleko, abych ji mohla darovat...? ~j~
 Apolena. 


Re: děkuji 

(30.4.2008 23:12:17)
Milado,
vidíš vidíš, zase důvod pro porod doma :-D
 Katerina.. 


Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:14:44)
doufám,že můžu spoléhat na Vaši podporu.Všicni se tu na mě vrhli jak vosy na med,jen proto,že jsem proti domácím porodům.Holt jsem málo sečtělá a neznám jejich studie....
 Cow :-) 


Re: Rakousko 

(29.4.2008 0:46:19)
Tak ale Katko, co ti brání se na problematiku přirozených porodů a domaporodů mrknout? A jak znám maminy z diskuze Porod doma na hlavní straně, tak ti ochotně odpoví i na jakýkoliv osobní dotaz. Stačí se snažit pochopit a respektovat.
Pokud máš předem negativní postoj a hodláš ho mít dál, tak je to ztráta času.
A běž se raději díat na Chirurgy nebo Chicago Hope;)
 *Aida* 


Re: Rakousko 

(28.4.2008 23:21:46)
Jensebavim,
hele tak teda prisla jsem do diskuse ponekud v pozdejsi hodine, protoze vis, ja se musim starat o svoje postizene dite. Mno, sice neni zas tak uplnej lezak, ale jednoduchy to neni, cely odpoledne jsme resili, co zas proved ve skole a jak to jeho poskozenemu mozecku vysvetlit... Jooo a narodil se v porodnici (akutnim cisarem nakonec).
Ale naladu mi tesne pred usnutim zlepsila moje 16ti mesicni dcera, kdyz mi na otazku, kde ze ma ocicko s vaznou tvari odpovedela, ze ona ma DVE OCICKO a vehementne si je malem vypichla obema rukama :-D. Jooo a ta se narodila doma.

Zdravim Cizinku a spol., fakt Vas devcata obdivuju a preji dostatek sil do dalsich diskusi
R^.
 Colorlight 


... 

(29.4.2008 23:03:09)
Ahoj,
já se tedy musím pisatelky plně zastat. První syn se mi narodil v r. 2002. O porodu doma ani o porodu v jakémkoliv jiném prostředí, než je porodnice, jsem vůbec neuvažovala. Chtěla jsem mít jistotu, že kolem mne budou odborníci, kteří v případě problému dokáží okamžitě zasáhnout a případné problémy vyřešit. Samozřejmě že mne předem nenapadlo, že existuje spousta komplikací, které ani lékař specialista - uznávaný odborník na špičkovém pracovišti, nedokáže včas odhalit.
Týden před porodem zněla zpráva "naléhá velká část plodu". Nenapsali např. temeno, zátylek, apod. Jen "velká část plodu". Po pár dnech od této kontroly jsem pociťovala slabé nebolestivé pravidelné kontrakce, byl to den, kdy jsem měla cestu na monitor. Na monitoru nebylo nic vidět, všechno fungovalo tak, jak mělo.
Po třech dnech odtekla v noci z neděle na pondělí voda, nebudu to pordlužovat - po menších peripetiích mne v pondělí večer přijali do porodnice na čekatelský pokoj. Tam jsem čekala den, dva... Každou chvíli mi dělali oxytocinové testy, pár kontrakcí, pak nic.. Někdo rozhodl, že mi ve středu ráno vyvolají porod. Dali mi vaginálně cosi a behem pěti minut jsem měla bolesti úplně šílené, ale i já jsem poznala, že to nejsou porodní bolesti. Byla to vleklá bolest bez jakýchkoliv kontrakcí.. Ta trvala až do 13:30, kdy mne vysvobodili. O tom později. Bolestí jsem ječela, ať udělají císaře, že tohle není normální. řvala jsem na ně, ať mi dají něco na bolest, prostě jsem byla úplně hysterická. Zavřeli mne samotnou do pokoje, dali mi kapat sedativa na nervy.. Já řvala bolestí dál, oni si dovřeli ještě svoje dveře... Po dvou hodinách přišla sestra, jestli je to lepší, ale já jsem byla v bezvědomí. Dali mne do vany, kde jsem se málem utopila. Nemohla jsem dosáhnout na zvonek.
Průběžně mne kontrolovali, vůbec jsem se neotvírala. Pak mne k poslednímu vyšetření před SC museli pomalu donést - násilně mne zespoda otevřeli a zistili nález "čelní poloha plodu". Během pěti minut byl kluk venku, já prý před narkózou ještě podepisovala nějaké papíry, ale to už si nepamatuji.
Po 24 h jsem se probrala, syn byl kříšený, měl nízké apgar skóre... Neurologický nález. Byl dlouhodobě neurologicky sledován. V jeho roce se mi naše pediatrička svěřila, že když ho viděla poprvé, myslela si, že se roku nedožije.
Nyní je zdravý, jen trošku hyperaktivní.
Nebýt alespoň této minimální péče zdravotnického personálu, které se nám dostalo, byli bychom oba mrtvi. Zajímavé je ještě to, že do zprávy mi napsali, že se jednalo o plánovanou SC a že jsem byla neukázněná nespolupracující rodička :-) Dalším paradoxem je, že moje máma, když rodila mého bratra, měla podobný problém a taky skončila akutně na SC.
Nevěřím tomu, že by porodní asistentka doma dokázala diagnostikovat čelní polohu... Je to těžké i pro lékaře.
 eau a lipo 
  • 

Re: ... 

(30.4.2008 0:38:36)
Asi se budes divit, ale po precteni tveho prispevku mi vstavaly hruzou vlasy na hlave...je mi moc lito, ze takove hnusne veci se nekde muzou stat a hluboce te lituji...
a co vuuubec nechapu, jak muzes byt tomu personalu, co te nechal tak dlouho v bolestech, byt jeste vdecna??????...ja si myslim, ze tohle je prinejmensim na zalobu...copak ti to nedoslo????
 eau a lipo 
  • 

Re: ... 

(30.4.2008 0:42:04)
jen dodatek...nechal v bolestech bez odborne diagnostiky...a jeste zavrel dvere????
 eau a lipo 
  • 

Re: ... 

(30.4.2008 0:49:07)
a jeste jeden dodatek: omlouvam se jestli se te vyse napsane me prispevky dotkly...mne z toho je opravdu jen smutno, stejne jako bylo urcite tobe...preji at je tve ditko zdrave a spokojene...a jestli dalsi porod, tak krasny a v pohode a klidku a bez komplikaci...
 eau a lipo 
  • 

Re: ... 

(30.4.2008 0:52:09)
a jeste jeden dodatek: omlouvam se jestli se te vyse napsane me prispevky dotkly...mne z toho je opravdu jen smutno, stejne jako bylo urcite tobe...preji at je tve ditko zdrave a spokojene...a jestli dalsi porod, tak krasny a v pohode a klidku a bez komplikaci...
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:00:34)
Ano, měli za to, že jsem hysterická rodička. Vděčná jsem za to, že jsme živí a zdraví. On to taky byl pěknej fofr, když zjistili ten problém. Ano, bylo to na žalobu, nebo na stížnost, ale měla jsem tou dobou jiné starosti.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:07:19)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií. Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:08:42)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií. Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:10:32)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií). Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:11:19)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií). Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:13:58)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií). Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:15:07)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií). Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:16:16)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií). Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 Colorlight 


Re: ... 

(30.4.2008 9:20:19)
No já to tu nepsala, abych si nechala radit, jestli to bylo na žalobu, nebo ne. Ono to asi na žalobu nebylo (kolik žen rodí v bolestech? 99 procent? Některé jsou u toho hysterické, a já vypadala jako rodička s normálními porodními bolestmi a hysterií). Jak mne asi mohli vyšetřit? Vyšetřovali mne každou hodinu a já nebyla otevřená ani na milimetr. Pak po těch 4,5 hodinách mne tedy vyšetřili s použitím násilí a zjistili, co se děje. Jinak monitor, pohmat, apod. - to bylo všechno celou dobu v pořádku. UTZ jsem měla týden starý, možná, kdyby ho udělali a pořádně se na to zaměřili, tak by to zjistili. Ale byl tam JEDINÝ doktor, který znal čelní polohu z vlastní praxe. Dalších 6 se s ní jakživo nesetkalo.
Byla jsem vděčná, že jsme živi a zdrávi a na podávání žaloby nebyl čas, měla jsem jiné starosti. Nebýt toho lékaře, který problém diagnostikoval a urgentně zasáhnul, nebyli bychom tu, nebo by tu nebyl jeden z nás, nebo bychom oba byli velmi nemocní či postižení. Myslím, že mám být za co vděčná.
 DENISA 
  • 

Re: ... 

(30.4.2008 0:55:53)
Vis co, vubec sem svoje zkusenosti radeji nepis, okamzite se na tebe sesype spousta reakci typu ze je to tvoje chyba (tak jak u autorky), a ze kdyby jsi rodila doma a byla psychicky v pohode, dite by se URCITE otocilo a vsechno by bylo naprosto v pohode. Uplne jina vec je ta, ze to co jsi prozila v porodnici je opravdu na zalobu, to je naprosta hruza a je treba tu porodnici vyjmenovat jako varovani ostatnim.
 eau a lipo 
  • 

Re: ... 

(30.4.2008 1:40:48)
problem je ten, ze kdyby ze svych ukrytu vylezly vsechny zeny, co maji podobne hruzostrasne historky a udaly by porodnice, ve kterych se to stalo...tak aby vubec bylo kde rodit ;-)
 cizinka1 


Re: ... 

(30.4.2008 7:52:08)
Deniso, ty zapskla zensko, kdo tady napsal pro Colorlight neco podobneho, ze doma by se to nestalo? KDO? Napsaly vsichni, ze jela pro cisar do porodnice. Nejsi nahodou ty co primitivne maluje neco, co doopravdy je dost slozity, protoze pro svuj klid to tak videt chces?

Udelej neco se svoji zlobou a strachem z odlisnosti. Totiz je uz tebe trapny pozorovat.
 Nasuada 


Re: ... 

(30.4.2008 10:23:59)
Colorlight, jestli tvůj příspěvek není čirá provokace pak mi opravdu vstávají vlasy hrůzou. Neumím si představit, že by se ke mě někdo takhle choval a já mu pak ještě dělala reklamu. Chtěla jsem k tvému příspěvku jen podotknout, že zkušená porodní asistentka pozná pohmatem leccos již před porodem a v průběhu porodu. Tedy i polohu miminka v porodních cestách. A pokud se jí něco nezdá, jede se do porodnice. Víš ono je strašně jednoduché prostě říct, to by PA u porodu doma nezvládla - ale nic o tom nevíš. O tom co PA chodící k porodům doma musí umět zvládat.
A mimochodem tvůj příběh je spíš na žalobu na nemocnici pro zanedbání péče než na její obhajobu.
 Hálík 


Příspěvek autorky 

(20.9.2008 23:16:59)
Dobrý den všem diskutujícím !

Moc se omlouvám, že reaguji až teď, možná je to vlastně můj symbolický příspěvek na závěr. Důvod je, že nemám moc času na internet a po 2 měsících od zaslání článku jsem přestala kontrolovat jeho vyjití.
Tím pádem jsem se o tom, že článek vyšel, dozvěděla až dnes, úplně z jiné diskuze.
Děkuji všem přispívajícím, samozřejmě i těm s opačným názorem, zkrátka všem, které se vyjádřily ve slušnosti. Těch druhých bylo, pokud správně počítám jen pár, což je asi vzhledem k zastoupení slušných lidí a nevychovanců v běžné populaci vlastně skvělý poměr. Jem ráda, že diskuze zde navštěvuje tolik slušných a rozumných maminek.

Nemám potřebu - a ani nemohu - se zde vyjádřit ke všem otázkám a nejasnostem.
Důvodem, proč nebyly uvedeny další podrobnosti, byla především délka článku.
Nerada čtu (a píšu) moc dlouhé články, protože mě osobně už ke konci unavují, někdy i nudí, a sem tam se stanee, že se v záplavě slov ztratí i pointa.

Ale zpět ke komentářům - největší nejanosti se zřejmě objevily ve 3 bodech:

1) moje úvaha o domácím porodu - byla přes veškeré moje snahy o přípravu jen vnitřní myšlenkou - přáním - úvahou, které jsem ale více či méně vědomě nikdy nepřivedla ke skutečné realizaci. Omlouvám se,že jsem to nenapsala více jasně. Celý článek měl vyznít jako příběh obyčejné maminky - ale s přístupem ke zdravotnickým vědomostem. Příběh ženy, která měla určtý názor, dostala se do silných pochybností a nakonec se vrátila k normálnímu názoru. Prostě životní příběh, o který jsem se chtěla podělit.
Zpětně hodnotím, že jsem o zdravotnici do názvu článku nic přidávat neměla - některé čtenářky to zřejmě zmátlo stran významu článku....

2) můj "stres" začal až ve chvíli komplikací miminka, do té doby jsem byla celkem v pohodě, nevhodné poznámky mě nijak zvlášť nerozhodily a i při přípravě jsem v oněch 10 hodinách měla relativní volnost v poloze apod.
Byl důsledkem, nikoliv příčinou, obtočené pupeční šňúry.

3) moje přípravy na porod v nemocnici: běžné konzultace s gyneekologem, 2 odborné publikace, 4 různé příručky a 2 instruktížní videa pro běžné maminky (díky za ně), pravidelné návštěvy v porodnici... a nezasstupitelné rady kamarádek :-)
Mou jedinou velkou bylo, že instruktážní schůzka dané porodnice s konala až 14 dnů před mým termínem a bohužel už jsem ji nestihla.... má porodnice má v noci jiný vchod (vjezd) než ve dne. Informaci jsem přidala spíše pro zasmání a zlehčení článku, my jsme se tomu s manželem smáli i mezi kontrakcemi :-)

4) moje studie o přirozených porodech: 3 příručky, 1 seminář, 1 multimediální výstava s diskuzí, pohovory s PA a v neposlední řadě i informace z internetu a od Vás :-)

5) pupeční šňůra se může otočit kdykoliv aa způsobit jak nezávažné, tak smrtelné komplikace (pokud je nerozpoznaná a neřešená). O kombinaci s natržením placenty (můj případ) ani nemluvě...

6) tento bod je speciálně pro cizinku, která se tu snad jako jediná presentovala opravdu nevychovaně a urážlivě (pozor - takto nejenže nepřesvědčíte své protivníky, ale možná i odradíte ještě nerozhodnuté "příznivkyně" přirozených porodů).
Žádáte moje vzdělání: maturita (v USA), VŠ (dokončená :-) ), 1. atestace v oboru, 5x odborná stáž v zahraničí (3x v USA), t.č. jsem studentka doktorandského (postgraduálního) studia.
Moje jazykové znalosti: angličtina a němčina aktivně, francouzština - mírně až středně pokročilý (t.č. stále navštěvuji kurzy), rusky umím pasivně.
Pochybovala jste, zda jsem schopna přečíst článek v angličtině: za studia na VŠ jsem se živila jako jazykový lektor, tlumočník a překladatel.
Jaké je prosím Vaše vzdělání, pokud se opakovaně dožadujete mého ?

Toto je prosím info jen pro výše uvedenou diskutující, pro ostatní bych i nadále
byla ráda obyčejnou maminkou, jednou z vás... :-)))
A poslední dodatek - z principu a přesvědčení nelžu, lež nesnáším a tím spíš nevím, proč bych je měla psát dobrovolně...

Přeji všem maminkám příjemný porod (nehledě na jeho způsob) a především zdravá miminka !!!

Lenka
 Hálík 


Komentář k jinému článku: 

(21.9.2008 0:43:25)
MOC SE OMLOUVÁM, UKILKLA JSEM SE - TOTO BYL ZÁVĚREČNÝ KOMENTÁŘ K JINÉMU (MÉMU) ČLÁNKU NA TOTO TÉMA , KTETÝ TU BYL NĚKOLIKRÁT VZPOMENUT!!!

Je mi jasné, že top k celkovému dojmu nepřispívá, příště se polepším a nebudu přispívat krátce před půlnocí meyi praním prádla a dopékáním buchty :-)
L.
 10.5Libik12 


1:0 pro domácí porody 

(29.4.2008 0:20:20)
Autorko,
rozhodně nic žádným bříškům nedlužíš.
Popsala jsi tu porod, jak jsi ho prožila, to je fajn a gratuluji, ovšem vykládej koňovi, že tvou alternativou byl porod doma.

Já jsem kdysi mlátila domarodky, protože jsem věděla, že mně to blízké není (nakonec ani liberální očkovací zákon) a měla jsem pocit, že domarodky zbytečně stresujou prvorodičky popisem toho, jak je to v porodnici hnusné. Dalo by se mi asi i vytknout, že jsem nechtěla vědět, jak je to pěkné alternativně, když to sama mít nemůžu. V žádném případě jsem ale nikdy neměla dojem, že domarodky hazardují.

Z druhé strany pokládám přesvědčení, že způsobem porodu lze vyřešit válečné konflikty(Vl. Marek), za jistý druh víry, která může obohatit, pokud se nikomu necpe násilím.

Oba tábory mají malinko máslo na hlavě a dnešní článek svou komičností a rádoby starostí o nějaká bříška o vzájemné toleranci určitě nesvědčí.
 Bumbi&05,08,10 


Zodpovědná příprava? 

(29.4.2008 11:30:28)
Sama také uvažuji o porodu doma - čekám třetí dítě, o první jsem přišla.

Nicméně autorky článek na mě nepůsobí, jako by se vědomně a zodpovědně připravovala na porod doma. Spíš koketovala s myšlenkou rodit doma, ale připravená na to nebyla. Patrně nebyla připravená ani na to rodit v porodnici, proto ji celá situace tak zaskočila...

Obtočená šňůra je velmi častý jev, který nemusí končit nijak tragicky - můj syn ji měl taktéž kolem krku, ale narodil se normálně, byl jen lehce modrý v první minutě, v 5. už růžový. Ozvy mu také ke konci porodu klesaly, zejména po píchnutí oxytocinu na urychlení a zintenzivnění kontrakcí.

Takovéhle články od neozdpovědné matky, která napíše, že chtěla rodit doma, ale nikterak se na to nepřipravila a nepřipravila se ani na variantu porodu v porodnici nepomůže ani jedné straně.

Nezbývá, než s autorkou zvolat: MATKY PŘEMÝŠLEJTE! PLÁNUJETE-LI RODIT DOMA, CHOVEJTE SE ZODPOVĚDNĚJI, NEŽ AUTORKA. KOKETOVÁNÍ S MYŠLENKOU NESTAČÍ, JE TŘEBA SE PŘIPRAVIT NA RŮZNÉ VARIANTY, VČETNĚ ZNALOSTI CESTY DO PORODNICE A IDEÁLNĚ I TELEFON NA PORODNÍKA...
 kveta19 


Proc nechci rodit doma 

(29.4.2008 14:23:32)
Vsem domarodickam tak trochu ZAVIDIM :-).
Me manzel porod doma jednoduse zatrhnul.Ano,muzete namitnout,ze ja rodim,ja jsem tehotna,ovsem je to take jeho dite a panikarici chlap by me jen znervoznil,misto,aby me podporoval.Manzel,jak nema kolem sebe armadu doktoru, je znacne nejisty a panikari.Dcerka pokud vidi,jak mi je spatne,zacina plakat a neni k utiseni.Takze v zajmu "dobrych vztahu" v rodine,jsem porod doma zamitla.Jedeme do porodnice,ktera je vzdalena 200km,protoze u nas v kraji nikdo nemel pochopeni,ze nechci rodit na zadech a atd.....
Snad to dobre dopadne a ja bdu mit dobre vzpominky na vlidny personal.Domarodickam rozumim,moje zazitky z prvniho porodu jsou dost otresne.Myslim,ze kazda zena by mela mit pravo se rozhodnout jak a kde privede na svet svoje dite;)
 Lubar 


Nejen miminko je v ohrožení 

(29.4.2008 15:22:11)
Všechny, které tady obhajujete domácí porody, s tvrzením, že zkušená porodní asistentka a psychická pohoda zachrání skoro vše, mi naháníte husí kůži... mám za sebou dva porody ... jeden naprosto bez komplikací, druhý vlastně taky, ale ... několik minut po porodu placenty!, po porodu, který byl jinak bezproblémový, jsem začala hodně krvácet ... manžel to přirovnal, že to bylo jako když otočíš láhev s vodou ... ten šrumec, který v tu chvíli nastal na porodním sále, tu postýlku s miminkem odjíždějícím do kouta, aby bylo místo kvůli mně, ten můj strach, co se děje, to fakt nebylo nic příjemnýho ... v tu chvíli bylo na porodním sále snad osm lidí a každý dělal něco ... a přesto, že se jim podařilo krvácení během několika minut zastavit, ztratila jsem asi trojnásobek krve, než je při normálním porodu obvyklé... celou noc mě manžel vodil na záchod, protože sama bych tam nedošla, dostala jsem dvě transfuze, a to všechno přesto, že si myslím, že zásah byl velice rychlý a velice profesionální... nechci si představovat, jak bych dopadla, kdybych rodila doma, deset minut od nejbližší porodnice ...
Takže, ač jsem do té doby vůči domácím porodům neměla námitek, jen jsem věděla, že pro mě to spíš není než je, tak po této zkušenosti záměrný domácí porod považuji za zbytečný! hazard... porod sice je přirozená věc, ale tak jako nepůjdu s bolavým zubem ke kováři, tak holt nebudu rodit doma ...
 Katka +3 


Re: Nejen miminko je v ohrožení 

(29.4.2008 15:35:47)
Někde výš jsem to zmiňovala. Takové masivní krvácení se neobjeví zničeho nic. Dochází k němu relativně často v situaci, kdy hormony dodávané tělu zvenčí zapříčiní špatné stahování dělohy, případně je to následek předchozích zánětlivých procesů v děloze nebo kyretáže. Tomu prvnímu se lze vyhnout, další dvě věci byste měla mít v dokumentaci. Já je tam měla a proto mi PA, kterou jsem o doprovod k domácímu porodu požádala, doporučila jet do porodnice. Respektovala jsem její doporučení, žádné krvácení se nekonalo, ale vážím si "své" PA právě pro její zodpovědnost.
Mimochodem právě proto, že jsem se chystala na domácí porod, jsem měla už od třicátého týdne sbalenou tašku do porodnice a cestu jsem měla nejen projetou, ale i změřenou, co se času týká.
 Ivory 


Re: Nejen miminko je v ohrožení 

(29.4.2008 21:49:59)
Pokud jde o náhlé poporodní krvácení, je to stejné jako s náhlými komplikacemi díky zbytečným medicínským intervencím.

V porodnici je běžný standart, že 5-10minut po narození dítěte PAtky tlačí na břicho a tahají za placentu.To jsou nejčastější důvody náhlých poporodních krvácení. takto mohou utrhnout pupečník od neodloučené placenty nebo tahat za nezcela odloučenou placentu, stačí,aby v děloze zůstal malinký kousíček placenty...
běžnou rutinou je injekce methylogemetrinu na odloučení placenty,abystě nedostali, musíte uvést v porodním plánu a ještě vést diskuzi.....Jinak v poporodním transu si často ani nevšimnete, e dostáváte medikaci...
Pokud placenta neodejde ani po medikaci do 30minut, dělá se něco co se nazývá manuální lýzy placnty lége artis ( ty dvě poslední slova znamenají něco jako v souladu s přdpisy).tím se lékař jistí pro případ soudního sporu.
Po manuální lýze ( lékař vsune ruku do dělohy a odstraní placentu hřbetem ruky nebo tupou kyretou) se musí dělat kyretáž...následky pro příští porody už tu někdo popsal-jizvy na děloze.jako bonus navíc velká ztráta krve často nutno nahrazovat transfuzemi, silnjší a delší krvácení v šestinedělí, někdy nutno kyretáž opakovat.......Přitom v Německu se oficielně čeká na placentu 4-8hodin, jako v dalších vyspělých zemích.Domarodky co znám, uvádí dobu odchodu placenty i až po 4hodinách.

A u domaporodů? Porodní asistentka nikdy netlačí na dělohu a netahá za pupečník. Nijak neurychluje a nezasahuje medikací do první a druhé doby porodní. Na placentu se čeká i 8hodin, což je v pořádku, pokud rodička příliš nekrvácí( proč by masivně krvácela,že) a neklesá jí tlak. A kdyby se tam placenta rozhodla natrvalo zůstat, prostě se odjede do porodnice.

Takže díky předpisům jso naše placenty hnány ven způsoby, které samy o sobě problémy navozují a navozují možné komlikace při dalších porodech...

a v neposlední řadě, pro odchod placenty je velmi důležitý okamžitý kontakt s miminem, a ne půjčení dítěte matce, až po té, co bylo ošetřeno, vykapáno, zváženo a změřeno. Dítě patří okamžitě na tělo matky ( nesmírně důležité i pro kojení)a vůbec pocit intimity a soukromí, prostě nerušený kontakt matky a dítěte...

jo a PAtky k domaporodům s sebou nosí injekci oxytocinu pro případ silnějšího poporodního krvácení.
 Beruška9 


nevěrohodné 

(29.4.2008 17:22:39)
Pořád nad tím článkem uvažuji a přijde mi opravdu hodně nevěrohodný. Sama vím, co se děje, když do nemocnice, či porodnice přijde osoba, která má před jménem titul MUDr.....

Nicméně diskuze k článku velmi, velmi plodná a osvěžující.
 Líza 


Re: nevěrohodné 

(29.4.2008 17:58:26)
Spadlo mi připojení, tak se omlouvám, jestli to bude podruhé.
Míšo, pokud nemáš na kartě pojištěnce ani v těhotenstké průkazce titul, tak ho nevědí, pokud jim ho neřekneš.
 cizinka1 


Re: nevěrohodné 

(29.4.2008 18:23:33)
Lizo, to je pravda. Je to jen na urovni spekulace, ale myslis, ze je pravdepodobne, ze osobnost, ktera pri psani clanku nezapomene podotknout, ze je zdravotnice, nema titul ve karte zdr. pojisteni? Ja sice nevim, co v jeji pohledu je zdravotnickeho. Spise prezentace stereotypnich a ve skutku typicky porodnicnich komplikaci jako varovani pred nebezpecim domaporodu, mi svedci, ze neco tady smrdi lzi. :-)
 pipka pipka 


Re: nevěrohodné 

(29.4.2008 18:29:52)
cizinko-asi tak,moje řeč.
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: nevěrohodné 

(29.4.2008 18:52:19)
Já ale myslím, že autorka prostě napsala svou zkušenost, "pohledem zdravotníka" je označení, které jí jako lékařce právem náleží. Její neadekvátní informovanost a příprava na domácí porod z toho cítit je, takže to doufám nikdo nebude brát jako zdroj objektivních a hodnověrných informací o jednotlivých typech porodu, jenom tak, jak to bylo psáno: jako osobní zkušenost. Lékaři ani jiní zdravotníci rozhodně nemají patent na rozum, to laici vědí z mnoha svých životních zkušeností.
Sama postrádám zejména jasnou informaci, jaká že komplikace to vlastně vedla k urgentnímu císaři, když dítě bylo zcela v pořádku, tím na mě text působí laicky. Ale je to jen můj dojem.
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: nevěrohodné 

(29.4.2008 19:24:19)
Já ale myslím, že autorka prostě napsala svou zkušenost, "pohledem zdravotníka" je označení, které jí jako lékařce právem náleží. Její neadekvátní informovanost a příprava na domácí porod z toho cítit je, takže to doufám nikdo nebude brát jako zdroj objektivních a hodnověrných informací o jednotlivých typech porodu, jenom tak, jak to bylo psáno: jako osobní zkušenost. Lékaři ani jiní zdravotníci rozhodně nemají patent na rozum, to laici vědí z mnoha svých životních zkušeností.
Sama postrádám zejména jasnou informaci, jaká že komplikace to vlastně vedla k urgentnímu císaři, když dítě bylo zcela v pořádku, tím na mě text působí laicky. Ale je to jen můj dojem.
 cizinka1 


Re: nevěrohodné 

(29.4.2008 19:36:52)
Renato, autorka zminila krvaceni, ktere podle mych vypoctu u domaporodu se stava tak pro 0,1 procent, a v zadne mi zname statistice nikdo nevykrvacel na smrt. A tu snuru kolem krku, ktera pry se omotala na posledni chvili (ktery idiot ji mohl tohle rict, a jak to mohl vedet?). Pokud slo o hypoxie, ta u domaporodu bez varovani nestava se. Fakt tohle nebylo v seznamu rizik, s kterymi jsem musela pocitat jako akutnim ohrozenim.

Myslim si ze pani nic nestudovala (toho jsem si jista na 100 procent), a asi je to velmi nevynalezava laicka, ktera ani vazne rodit doma neplanovala.
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: nevěrohodné 

(29.4.2008 20:22:40)
Cizinko, krvácení je tam letmo zmíněno, v souvislosti s rychlým a významným zpomalením srdeční akce plodu. Ovšem po porodu bylo dítě úplně v pořádku, což nenasvědčuje ani pevně utažené šňůře, natož pak silnému krvácení. Jsem porodník a nic si z toho neumím vyvodit. Taky údaj o předčasném porodu je letmý a není jasné, zda byl dříve o 2 týdny nebo o 5, pro porod to přitom má velký význam.
Také mi není jasné, zda autorka byla se zmíněnou por. asistentkou předem domluvená, zda ta měla zkušenost s domácím porodem, nakolik ji asistentka na běh porodu připravovala. Zdá se mi, že nic z toho nebylo cílem článku. Cítím jen popis osobní zkušenosti s varováním před nedomyšleným a nedotaženým záměrem rodit doma. Obojí se podle mě autorky týká, bylo to poněkud nedomyšlené i nedotažené a v takové situaci je porod doma opravdu nebezpečný, k tomu není co dodat. Přesto ten článek jako její osobní zkušenost přijímám bez problému, opravdu vystihuje uvažování i reakce většinové populace.
 Jíťa 
  • 

můj příspěvek 

(29.4.2008 19:29:00)
po přečtení většiny diskusních příspěvků jsem si musela článek přečíst ještě jednou.
1. Nikde jsem nenašla zmínku o tom, jak brzo před termínem autorka rodila (mohlo to klidně být i víc jak 14 dní před)
2. Autorka nikde nepíše, že by s PA byla špatně domluvená (viz bod 1. Pokud to bylo dřív, PA mohla být klidně na dovolené, pokud neměla nasmlouvané jiné porody)
3. Větu o tom, že autorka se byla v porodnici podívat a hlavně domluvit si informatvní schůzku, zřejmě unikla většině čtenářek.
4. Z článku dále vyplývá, že do porodnice (rodit) jela v noci. Nevím, kolik z vás někdy jelo v noci do špitálu, ale v některých nemocnicích to skutečně v noci není žádná sranda (z několika bran funguje jen jedna, v některých případech ta pro sanitky, kterou během dne nesmíte třebas ani používat)

Myslím, že autorka se zodpovědně připravovala na porod doma s možnou alternativou odjezdu do porodnice. To, že rodila dříve, skutečně ovlivnit nemohla a to, že by se popsané komplikace u porodu doma vůbec nevyskytly, jsou skutečně jen spekulace.

Je mi srdečně jedno, jak kdo chce rodit. Ale zdá se mi, že články o domácích porodech skutečně působí jako reklama (ačkoliv to jejich autorky neměly v úmyslu): samá pozitiva, riziko minimální.
 cizinka1 


Re: můj příspěvek 

(29.4.2008 19:45:35)
Jito, ale jo, neboj, ja umim cist. Kde je nocni prijem staci se zeptat u vratnici. A pokud pani rodila donosene dite, mela uz to mit zjisteno. Pokud to bylo az tak drive, (pred 37 t.t.), ze domaci porod nepripadal v uvahu, proc pak to vsechno pise???
 Colorlight 


Mé porody 

(29.4.2008 22:10:22)
Ahoj,
já se tedy musím pisatelky plně zastat. První syn se mi narodil v r. 2002. O porodu doma ani o porodu v jakémkoliv jiném prostředí, než je porodnice, jsem vůbec neuvažovala. Chtěla jsem mít jistotu, že kolem mne budou odborníci, kteří v případě problému dokáží okamžitě zasáhnout a případné problémy vyřešit. Samozřejmě že mne předem nenapadlo, že existuje spousta komplikací, které ani lékař specialista - uznávaný odborník na špičkovém pracovišti, nedokáže včas odhalit.
Týden před porodem zněla zpráva "naléhá velká část plodu". Nenapsali např. temeno, zátylek, apod. Jen "velká část plodu". Po pár dnech od této kontroly jsem pociťovala slabé nebolestivé pravidelné kontrakce, byl to den, kdy jsem měla cestu na monitor. Na monitoru nebylo nic vidět, všechno fungovalo tak, jak mělo.
Po třech dnech odtekla v noci z neděle na pondělí voda, nebudu to pordlužovat - po menších peripetiích mne v pondělí večer přijali do porodnice na čekatelský pokoj. Tam jsem čekala den, dva... Každou chvíli mi dělali oxytocinové testy, pár kontrakcí, pak nic.. Někdo rozhodl, že mi ve středu ráno vyvolají porod. Dali mi vaginálně cosi a behem pěti minut jsem měla bolesti úplně šílené, ale i já jsem poznala, že to nejsou porodní bolesti. Byla to vleklá bolest bez jakýchkoliv kontrakcí.. Ta trvala až do 13:30, kdy mne vysvobodili. O tom později. Bolestí jsem ječela, ať udělají císaře, že tohle není normální. řvala jsem na ně, ať mi dají něco na bolest, prostě jsem byla úplně hysterická. Zavřeli mne samotnou do pokoje, dali mi kapat sedativa na nervy.. Já řvala bolestí dál, oni si dovřeli ještě svoje dveře... Po dvou hodinách přišla sestra, jestli je to lepší, ale já jsem byla v bezvědomí. Dali mne do vany, kde jsem se málem utopila. Nemohla jsem dosáhnout na zvonek.
Průběžně mne kontrolovali, vůbec jsem se neotvírala. Pak mne k poslednímu vyšetření před SC museli pomalu donést - násilně mne zespoda otevřeli a zistili nález "čelní poloha plodu". Během pěti minut byl kluk venku, já prý před narkózou ještě podepisovala nějaké papíry, ale to už si nepamatuji.
Po 24 h jsem se probrala, syn byl kříšený, měl nízké apgar skóre... Neurologický nález. Byl dlouhodobě neurologicky sledován. V jeho roce se mi naše pediatrička svěřila, že když ho viděla poprvé, myslela si, že se roku nedožije.
Nyní je zdravý, jen trošku hyperaktivní.
Nebýt alespoň této minimální péče zdravotnického personálu, které se nám dostalo, byli bychom oba mrtvi. Zajímavé je ještě to, že do zprávy mi napsali, že se jednalo o plánovanou SC a že jsem byla neukázněná nespolupracující rodička :-) Dalším paradoxem je, že moje máma, když rodila mého bratra, měla podobný problém a taky skončila akutně na SC.
Nevěřím tomu, že by porodní asistentka doma dokázala diagnostikovat čelní polohu... Je to těžké i pro lékaře.
 Ivory 


Re: Mé porody 

(29.4.2008 22:23:58)
Colorlight,

jen malá poznámka, porodní asistentka s Vámi nebude rodit doma do skonání těla. nedokážu posoudit, zda by rozpoznala čelní polohu ale zcela jistě by Vás s nepostupujícím porodem odvelela do porodnice. Vaše tělo dávalo dost dlouho najevo, že vše není tak jak má být.
A porodní asistentky které chodí k domaporodů, mívají velmi zkušené ruce, často dokáží pohmatem velmi přesně určit velikost plodu. divila byste se, kolik lékařů porodníků je zcela bezmocných bez UTZ.

na Vaem místě bych podala stížnost ředitli nemocnice na chování personálu a postup při porodu.Nepoznat špatné naléhání plodu,to jim věříte?????
 Ivory 


Re: Mé porody 

(29.4.2008 22:31:28)
Colorliht,

a do papírů Vám napsali, že se jednalo o plánovanou sekci spíše kvůli tomu,aby i chránili záda, protože nechat Vás rodit takhle dlouho s nepostupujícím děložním nálezm? Kdo kontroloval dítěti ozvy,že to došlo tak daleko?

A hlavně Váš porod nechali zajít tak daleko díky úžasné politice zdravotních pojištoven, které tlačí porodnice ke snižování počtu sekcí ( ta je pro pojištovnu nákladnější než vaginální porod).I já jsem obět této úžasné politiky, za snahu odvést můj porod za každou cenu vaginálě trpím trvalými následky neštěstí já a ne dítě.
 Kohnova 
  • 

Re: Mé porody 

(29.4.2008 22:59:54)
Podle mne celni poloha rozeznat jde i bez UTZ a pokud vim, je to jedna z indikaci pro SC.
 Ivory 


Re: Mé porody 

(29.4.2008 23:01:12)
Kohnova, no dyť...prosě někdo něco zanedbal...
 cizinka1 


Re: Mé porody 

(29.4.2008 23:04:11)
Colorlight,

Je mi nesmirne lito, co jsi musela zazit,
jen k te pointe.

Jsem si naprosto jista, ze pred dobou UTZ celni poloha se diagnostikovala bezne manualne. PAtky to jeste umeji.

Rozjet se k nemocnice by tebe a PAtku by donutila tvoje podivna bolest a zoufaly stav. V zadnem pripade doma ci jinde mimo ustav se nezustava dele nez 24 hod. Takze, jako namitka proti domarodkam je to k nicemu.

Ale hlavni je, ze vsechno relativne dobre dopadlo, i kdyz melo a mohlo to dopadnout i lepe.
 cizinka1 


Re: Mé porody 

(29.4.2008 23:28:05)
A umele vyvolane porody se nekonaji doma... Uz jen to.
 Colorlight 


Můj porod 

(29.4.2008 22:16:10)
Ahoj,
já se tedy musím pisatelky plně zastat. První syn se mi narodil v r. 2002. O porodu doma ani o porodu v jakémkoliv jiném prostředí, než je porodnice, jsem vůbec neuvažovala. Chtěla jsem mít jistotu, že kolem mne budou odborníci, kteří v případě problému dokáží okamžitě zasáhnout a případné problémy vyřešit. Samozřejmě že mne předem nenapadlo, že existuje spousta komplikací, které ani lékař specialista - uznávaný odborník na špičkovém pracovišti, nedokáže včas odhalit.
Týden před porodem zněla zpráva "naléhá velká část plodu". Nenapsali např. temeno, zátylek, apod. Jen "velká část plodu". Po pár dnech od této kontroly jsem pociťovala slabé nebolestivé pravidelné kontrakce, byl to den, kdy jsem měla cestu na monitor. Na monitoru nebylo nic vidět, všechno fungovalo tak, jak mělo.
Po třech dnech odtekla v noci z neděle na pondělí voda, nebudu to pordlužovat - po menších peripetiích mne v pondělí večer přijali do porodnice na čekatelský pokoj. Tam jsem čekala den, dva... Každou chvíli mi dělali oxytocinové testy, pár kontrakcí, pak nic.. Někdo rozhodl, že mi ve středu ráno vyvolají porod. Dali mi vaginálně cosi a behem pěti minut jsem měla bolesti úplně šílené, ale i já jsem poznala, že to nejsou porodní bolesti. Byla to vleklá bolest bez jakýchkoliv kontrakcí.. Ta trvala až do 13:30, kdy mne vysvobodili. O tom později. Bolestí jsem ječela, ať udělají císaře, že tohle není normální. řvala jsem na ně, ať mi dají něco na bolest, prostě jsem byla úplně hysterická. Zavřeli mne samotnou do pokoje, dali mi kapat sedativa na nervy.. Já řvala bolestí dál, oni si dovřeli ještě svoje dveře... Po dvou hodinách přišla sestra, jestli je to lepší, ale já jsem byla v bezvědomí. Dali mne do vany, kde jsem se málem utopila. Nemohla jsem dosáhnout na zvonek.
Průběžně mne kontrolovali, vůbec jsem se neotvírala. Pak mne k poslednímu vyšetření před SC museli pomalu donést - násilně mne zespoda otevřeli a zistili nález "čelní poloha plodu". Během pěti minut byl kluk venku, já prý před narkózou ještě podepisovala nějaké papíry, ale to už si nepamatuji.
Po 24 h jsem se probrala, syn byl kříšený, měl nízké apgar skóre... Neurologický nález. Byl dlouhodobě neurologicky sledován. V jeho roce se mi naše pediatrička svěřila, že když ho viděla poprvé, myslela si, že se roku nedožije.
Nyní je zdravý, jen trošku hyperaktivní.
Nebýt alespoň této minimální péče zdravotnického personálu, které se nám dostalo, byli bychom oba mrtvi. Zajímavé je ještě to, že do zprávy mi napsali, že se jednalo o plánovanou SC a že jsem byla neukázněná nespolupracující rodička :-) Dalším paradoxem je, že moje máma, když rodila mého bratra, měla podobný problém a taky skončila akutně na SC.
Nevěřím tomu, že by porodní asistentka doma dokázala diagnostikovat čelní polohu... Je to těžké i pro lékaře.
 Colorlight 


... 

(29.4.2008 22:19:21)
Ahoj,
já se tedy musím pisatelky plně zastat. První syn se mi narodil v r. 2002. O porodu doma ani o porodu v jakémkoliv jiném prostředí, než je porodnice, jsem vůbec neuvažovala. Chtěla jsem mít jistotu, že kolem mne budou odborníci, kteří v případě problému dokáží okamžitě zasáhnout a případné problémy vyřešit. Samozřejmě že mne předem nenapadlo, že existuje spousta komplikací, které ani lékař specialista - uznávaný odborník na špičkovém pracovišti, nedokáže včas odhalit.
Týden před porodem zněla zpráva "naléhá velká část plodu". Nenapsali např. temeno, zátylek, apod. Jen "velká část plodu". Po pár dnech od této kontroly jsem pociťovala slabé nebolestivé pravidelné kontrakce, byl to den, kdy jsem měla cestu na monitor. Na monitoru nebylo nic vidět, všechno fungovalo tak, jak mělo.
Po třech dnech odtekla v noci z neděle na pondělí voda, nebudu to pordlužovat - po menších peripetiích mne v pondělí večer přijali do porodnice na čekatelský pokoj. Tam jsem čekala den, dva... Každou chvíli mi dělali oxytocinové testy, pár kontrakcí, pak nic.. Někdo rozhodl, že mi ve středu ráno vyvolají porod. Dali mi vaginálně cosi a behem pěti minut jsem měla bolesti úplně šílené, ale i já jsem poznala, že to nejsou porodní bolesti. Byla to vleklá bolest bez jakýchkoliv kontrakcí.. Ta trvala až do 13:30, kdy mne vysvobodili. O tom později. Bolestí jsem ječela, ať udělají císaře, že tohle není normální. řvala jsem na ně, ať mi dají něco na bolest, prostě jsem byla úplně hysterická. Zavřeli mne samotnou do pokoje, dali mi kapat sedativa na nervy.. Já řvala bolestí dál, oni si dovřeli ještě svoje dveře... Po dvou hodinách přišla sestra, jestli je to lepší, ale já jsem byla v bezvědomí. Dali mne do vany, kde jsem se málem utopila. Nemohla jsem dosáhnout na zvonek.
Průběžně mne kontrolovali, vůbec jsem se neotvírala. Pak mne k poslednímu vyšetření před SC museli pomalu donést - násilně mne zespoda otevřeli a zistili nález "čelní poloha plodu". Během pěti minut byl kluk venku, já prý před narkózou ještě podepisovala nějaké papíry, ale to už si nepamatuji.
Po 24 h jsem se probrala, syn byl kříšený, měl nízké apgar skóre... Neurologický nález. Byl dlouhodobě neurologicky sledován. V jeho roce se mi naše pediatrička svěřila, že když ho viděla poprvé, myslela si, že se roku nedožije.
Nyní je zdravý, jen trošku hyperaktivní.
Nebýt alespoň této minimální péče zdravotnického personálu, které se nám dostalo, byli bychom oba mrtvi. Zajímavé je ještě to, že do zprávy mi napsali, že se jednalo o plánovanou SC a že jsem byla neukázněná nespolupracující rodička :-) Dalším paradoxem je, že moje máma, když rodila mého bratra, měla podobný problém a taky skončila akutně na SC.
Nevěřím tomu, že by porodní asistentka doma dokázala diagnostikovat čelní polohu... Je to těžké i pro lékaře.
 Colorlight 


... 

(29.4.2008 22:58:08)
Ahoj,
já se tedy musím pisatelky plně zastat. První syn se mi narodil v r. 2002. O porodu doma ani o porodu v jakémkoliv jiném prostředí, než je porodnice, jsem vůbec neuvažovala. Chtěla jsem mít jistotu, že kolem mne budou odborníci, kteří v případě problému dokáží okamžitě zasáhnout a případné problémy vyřešit. Samozřejmě že mne předem nenapadlo, že existuje spousta komplikací, které ani lékař specialista - uznávaný odborník na špičkovém pracovišti, nedokáže včas odhalit.
Týden před porodem zněla zpráva "naléhá velká část plodu". Nenapsali např. temeno, zátylek, apod. Jen "velká část plodu". Po pár dnech od této kontroly jsem pociťovala slabé nebolestivé pravidelné kontrakce, byl to den, kdy jsem měla cestu na monitor. Na monitoru nebylo nic vidět, všechno fungovalo tak, jak mělo.
Po třech dnech odtekla v noci z neděle na pondělí voda, nebudu to pordlužovat - po menších peripetiích mne v pondělí večer přijali do porodnice na čekatelský pokoj. Tam jsem čekala den, dva... Každou chvíli mi dělali oxytocinové testy, pár kontrakcí, pak nic.. Někdo rozhodl, že mi ve středu ráno vyvolají porod. Dali mi vaginálně cosi a behem pěti minut jsem měla bolesti úplně šílené, ale i já jsem poznala, že to nejsou porodní bolesti. Byla to vleklá bolest bez jakýchkoliv kontrakcí.. Ta trvala až do 13:30, kdy mne vysvobodili. O tom později. Bolestí jsem ječela, ať udělají císaře, že tohle není normální. řvala jsem na ně, ať mi dají něco na bolest, prostě jsem byla úplně hysterická. Zavřeli mne samotnou do pokoje, dali mi kapat sedativa na nervy.. Já řvala bolestí dál, oni si dovřeli ještě svoje dveře... Po dvou hodinách přišla sestra, jestli je to lepší, ale já jsem byla v bezvědomí. Dali mne do vany, kde jsem se málem utopila. Nemohla jsem dosáhnout na zvonek.
Průběžně mne kontrolovali, vůbec jsem se neotvírala. Pak mne k poslednímu vyšetření před SC museli pomalu donést - násilně mne zespoda otevřeli a zistili nález "čelní poloha plodu". Během pěti minut byl kluk venku, já prý před narkózou ještě podepisovala nějaké papíry, ale to už si nepamatuji.
Po 24 h jsem se probrala, syn byl kříšený, měl nízké apgar skóre... Neurologický nález. Byl dlouhodobě neurologicky sledován. V jeho roce se mi naše pediatrička svěřila, že když ho viděla poprvé, myslela si, že se roku nedožije.
Nyní je zdravý, jen trošku hyperaktivní.
Nebýt alespoň této minimální péče zdravotnického personálu, které se nám dostalo, byli bychom oba mrtvi. Zajímavé je ještě to, že do zprávy mi napsali, že se jednalo o plánovanou SC a že jsem byla neukázněná nespolupracující rodička :-) Dalším paradoxem je, že moje máma, když rodila mého bratra, měla podobný problém a taky skončila akutně na SC.
Nevěřím tomu, že by porodní asistentka doma dokázala diagnostikovat čelní polohu... Je to těžké i pro lékaře.
 Cow :-) 


Jak jsem doma nerodila a Trocha tolerance 

(30.4.2008 10:57:20)
nám tady splývají v jednu diskuzi.
Už nevím, kam mám vlastně vložit příspvěk.
 emma 
  • 

! 

(30.4.2008 15:12:08)
Vsem zenam a maminkam: mely bychom se stydet za neuveritelnou neomalenost, nevychovanost a predevsim nedostatek tolerance k jinym, jez nam je v nekterych odpovedich dukazem! Vzdyt kazda z nas ma svuj nazor, tak necht. Kdo chce rodit doma, at rodi doma; kdo se rozhodl rodit v porodnici, at rodi v porodnici. Autorka preci o domorodickach netvrdila, ze jsou snad hloupe, bezduche a nezodpovedne, jen citila nutnost vyjadrit svuj pocit, tedy podelit se o svuj pribeh. Vzdyt o tom by tyto clanky mely byt: vymenovat si (lec ve slusnosti a ucte) nazory a zkusenosti! Kdyz uz my zeny nebudeme pri sobe drzet, tak kdo tedy? A jak muzeme vychovat nase deti v dobre lidi, kdyz samy se nechovame zrovna nejlip? Preji nam vsem pokoru a zdrave stastne deti.
 emma 
  • 

!! 

(30.4.2008 15:14:20)
Omlouvam se, poslala jsem prispevek omylem 2x.
 Pippilotta 
  • 

cesti porodnici 

(3.5.2008 15:14:24)
„Čeští porodníci mají výborné medicínské vzdělání a jsou odhodláni poskytovat tu nejkvalitnější péči. Tragédií však je, že až na několik výjimek jsou naočkováni staromódními zastaralými tradičními představami o medikalizovaném porodu a všech jeho rizicích stejně jako o spásonosném působení lékařů ve vztahu ke všem rodičkám a novorozencům.“
 Klokonka 


POROD NENÍ LEGRACE 

(3.5.2008 15:29:33)
Milá maminko, rozhodně s Vámi souhlasím.Bohužel i já si prožila něco velmi podobného.
Čekali jsme první dítě a já již v prvních měsících vymýšlela možné i nemožné, kde rodit, jak rodit a s kým rodit:-)
Nakonec jsem z toho hledání "ideální porodnice" byla už dost unavená, že jsem se rozhodla, že dám na klasiku a budu rodit ve svém městě v porodnici u Apolináře.Porodnice na mne nepůsobila nejlépe, můj kamarád prohlásil, že zvenčí vypadá ta budova jako středověká mučírna, což mi trochu vyrazilo dech, ale musela jsem s tím souhlasit.Ale říkala jsem si, že vevnitř se odehrávají ty nejkrásnější životní emoce, které kdy člověk může zažít...
Pravidelně jsem docházela do těhotenské poradny, sestřičky tu jsou opravdu mimořádně milé!!!
Termín porodu se blížil, ale stále nic.Už jsem přenášela několik dní navíc.Lékař rozhodl, že pokud se do desátého dne po termínu porodu dítě nenarodí, musím nastoupit na umělé vyvolání porodu.
Bohužel se tak stalo.Do porodnice jsme dané ráno nastoupila se staženým žaludkem, s obavami co mne dnes čeká.
Byl mi zaveden vaginální gel, který měl vše vyprovokovat.Bohužel se vůbec nic nedělo.Tak jsem se procházela a čekala, ležela a přemýšlela...Pořád nic.
Najednou jsem ucítila obrovské mokro v posteli, jako byste vylili plný kýbl vody a tak jsem to i pociťovala uvnitř.V tom momentu jsem si řekla, aha, je to tady, praskla voda!
Odkryla jsem peřinu a úplně se mi zastavil dech.Nejednalo se o vodu, ale o krev, postel byla úplně celá červená a i nadále jsem silně krvácela.Dveře byly zavřené a já musela vstát, abych přivolala sestru.
Ta ihned přiběhla, ale když viděla tu spoušť na podlaze, na mých nohou a na posteli, zůstala chvilku stát jako omráčená.V tu chvíli přiběhla druhá porodní asistentka.Téměř beze slov mne začaly holit, svlékat, musela jsem si sundat hodinky a vše ostatní.To mi již bylo vše jasné.Přiběhla další sestra s doktorem a už to jelo.
Doktor mne vteřinově prohlédl a prohlásil: "To se musí ihned ukončit"
V tu chvíli se mi původní sestra pokoušela změřit ozvy dítěte, ale nic se neozývalo.Začaly se mi koulet obrovské slzy po tváři.Byl to obrovský stres a na ty okamžiky nikdy nezapomenu.Odvezli mne i s postelí na operační sál.Kolem mne běhalo snad pět doktorů, ani nevím, jak se tam tak rychle mohli sejít.K tomu snad pět sester.Všichni byli velice milí, já brečela a brečela.I přes mou srdeční vadu jsem dostala velmi silnou dávku anestetika, abych usnula rychle.Byla jsem ale neskutečeně vynervovaná, že mi připadalo, že to trvá věčnost.Po nasazení kyslíkové masky si pak již nic nepamatuji.

Probudila jsem se na JIP, neuvěřitelně jsem sebou šila v posteli, jako kdybych měla nějaký epileptický záchvat či co.Věděla jsem o tom, ale nedokázala jsem to zastavit.Chtěla jsem mluvit, ale nešlo to, ani hlásek ze mne nevyšel.Až po nějaké době jsem byla schopná říct slovo a bylo to "miminko".Přišla ke mne sestra, která mi řekla, že za chvíli přijde někdo ze sálu.Ptala jsem, kde je miminko, stále dokola...Ještě jsem nebyla úplně ve své kůži a viděla rozmazaně, ale v tu chvíli jsem slyšela jakýsi mužský hlas, který mi stále dokola opakoval: "Paní ..., paní ..., máte chlapečka!A pořádnýho."
Nevím proč, ale uvěřila jsem tomu a byla již klidnější.Pravděpobně to byl hlas porodníka, který řez prováděl nebo jiného lékaře, který u toho byl a já v době operace podvědomě vnímala, ale uvědomila jsem si to až po probuzení.
Asi za půl hodiny přišla sestra z dětského.Řekla mi, že mám chlapečka, že je v inkubátoru, že už celá moje rodina ho viděla, že tatínek si ho už vyfotil...Tyto slova také nikdy nezapomenu.
No a jaké to bylo, když jsem se malého konečně dočkala a držela ho v náručí, to si domyslete sami.Obrovský zázrak přírody.Řekla jsem křečovitě:"Ahoj Daníčku" a víc ze mne už nevyšlo, až na ty slzičky štěstí...

Lékařka, která by u mého porodu, mi oznámila, že jsem měla obrovské štěstí, že i oni-zkušení lékaři měli v kalhotech a stálo je to hodně adrenalinu.Předčasně mi odešla placenta, z neznámého důvodu a podaný vyvolávací prostředek pravděpobodně na vině nebyl.

Pokud by mne lékař z těhotenské poradny v porodnici nechál přenášet déle jak 10dní, toto by se mi stalo doma a chlapeček by to nepřežil a já bych vykrvácela.Podle slov lékaře by to sanitka neměla šanci stihnout.
Apeluji na to, že vlna krvácení se spustila ve 14:53 a v 15:00 jsem již byla v plné narkóze.
Nikdy si již nepřipustím žádné alternativní myšlenky porodu.
On totiž risk není vždy zisk.

Lékařům a sestrám jsem dodnes neskutečně vděčná a oni to vědí.
 Renata, 6 a 3 roky drobci 
  • 

Re: POROD NENÍ LEGRACE 

(3.5.2008 17:00:31)
Klokonko, zaplaťbůh, že to dopadlo. Vyvolání porodu samozřejmě nepatří mimo porodnici, ale taková situace může i v porodnici špatně dopadnout a věřte, že kromě pohotovosti personálu bylo třeba nemála štěstí. Je úplně jasné, že pro vás asi není přijatelný porod třeba v porodním domě, kde také není reakceschopnost tak rychlá, ale to, o co se snažíme všichni, totiž stálé zlepšování přístupu k porodu v nemocnici, vám může prospět jako všem ostatním :-) Tato funkce porodnice, totiž rychlá reakce na velký problém, je neoddiskutovatelná a proto tam prakticky celá populace rodí. Přeji všem, ať toto nezažívá příliš mnoho z nás.
 kalamajka2 
  • 

pro cizinku1 

(4.5.2008 11:00:40)
Cizinko,
chtěla bych tě poprosit o radu.
Na Rodinu se dívám na názory/zkušenosti ohledně porodů již delší dobu a nabyla jsem dojmu, že o tom nejen, že dost víš, ale hlavně používáš argumenty pro mne logické a obvykle dostatečně vysvětlující. Taky skládám poklonu tobě a dalším podobným za trpělivost při šíření osvěty (viz např. statistiky/doporučení z různých zemí, WHO, ...).
Jeden porod mám již za sebou a ačkoli jsem hned po něm byla v rámci euforie celkem spokojená, že dítko se tváří zdravě a že to nebyla u mne nijak zvlášť bolestivá záležitost,personál celkem příjemný, ..., o pár hodin později (a trvá/narůstá to doteď), shledávám, jak jsem byla v tolika věcech hloupá, že jsem v některých věcech nezasáhla,nebyla pohotovější, ... . Hlavně se snažím někde narazit na info, co vše mohlo zapříčinit problém u mého dítka, který jsme, naštěstí, už snad celkem rozcvičili vojtovkou a doufám, že tím zdrav. problémy s nejasnými příčinami(nikdo neřekl, co cca mohlo být příčinou) skončí. Nemohu se zbavit dojmu, že to vzniklo při porodu či těsně po něm (těhu zcela bezproblémové) a proto bych se ráda vyhla všemu, co mohlo být příčinou, aby případné další dítko mělo větší šanci se problémům vyhnout. Mého gynekologa se ptát nebudu, jelikož je hodně konzervativní, o změně uvažuji, ale jěště nemám vybráno. A žádnou PA mezi známými nemám - mám jen v plánu si pro další porod sehnat soukromou, což doufám, že se mi povede, ikdyž žádné velkoměsto v dosahu není.

Pokud by se ti chtělo a měla jsi čas, prosím, dej mi zde vědět. Bylo-li by možné pak komunikovat emailem, byla bych ráda, jelikož bych nechtěla detailně popisovat průběh mého porodu na veřejném místě.

Mj. porodům doma - jejich důvodům - asi dost rozumím a vědět, že moje PA je velmi zkušená (mít ok reference), tak bych nad něčím takovým přinejmenším uvažovala (např. já chtěla max.soukromí, ale vystřídali se tam snad všichni dr ve službě (jeden z nich si dle mne buď dělal "kolečko" nebo se zacvičoval, tak ho asi dohlíželi), a PA ke mně téměř nepustili) a těch "much" bylo víc.

Díky
 cizinka1 


Re: pro cizinku1 

(4.5.2008 12:21:09)
Kalamajko,
Tak mame hodne spolecneho. Neni zadny zpusob jak se dozvedet, co konkretne zpusobili neco, existuje jen vyzkum o pravdepodobnostech. Ale rada se podelim o tom co vim, ci alespon poradim literaturu.

A hlavni je vedet, ze neni nic, co bys udelala spatne. Pri porodu neni nic lepsiho, nez byt mimo - porod jako boj neni dobry napad. Vse musi byt vyjednano a zarizeno pred tim, ale jestli te pred tim nekdo klame slibem nic nezmuzes. Ted je hlavni vedet, ze jsi matka - se vsem co to obnasi, a pocit viny zahodit za hlavu. Stourani at je jen pro prevenci.

Muzes mi dat nejaky mail, na ktery bych mohla ti napsat? Pokud tohle misto se ti zda prilis verejne, muj mail znaji zenske z diskuse Porod doma.
 Šárka Sedláčková 
  • 

Je mi to líto 

(4.5.2008 20:32:45)
Milá paní Lenko,
je mi moc líto, jak se cítíte. Já sama jsem hendikepovaný člověk. Několikrát jsem byla po narkóze, a tak Vám věřím, že jste ani neměla sílu zazvonit na zvoneček...
Vím, že lékaři jsou také lidé a prožívají bolest a různá jiná trápení jako všichni ostatní.
Přeji spokojenou rodinu a hodně zdraví!
Šárka
 narma 


Ach ty porody 

(4.5.2008 21:20:36)
milé a vážené
četla jsem již něco málo diskuzí na rodince,ale poprvé jsem užasla, jak ženy dokážou být agresivní. Článek maminky, která se vypovídala ze svého zážitku, se zvrhl v ohnivou diskusi, kde a jak a proč rodit, a nakonec - kdo uráží a kdo je jak vzdělaný.
Za prvé, prosím, nechte každou ženu rozhodnout samotnou, kde jak a s kým rodit. Ta , co bude chtít rodit doma, si informace určitě sežene sama. A ta co něvěří, at si rodí v nemocnici. Když chce počít, taky ji nekecáte do toho a nepoučujete, kterou literaturu a studie má projít.
Někdo vnímá špatně nemocnice a lékaře, někdo má špátné zkušenosti nebo informace,někdo zase nevěří, že půjde vše hladce. Každému co jeho jest a pro největší pohodu rodičky je právě důležitý ten její pocit správného rozhodnutí.
Jiná věc je o nejnovějších poznatcích, ochotě personálu atd- situace a pohoda v porodnicích.
Chci říci, že o přístupu v nemocnicích jaký je dnes( a to i ten ne moc zdařilý) si mohly naše matky nechat zdát a přesto nás porodily. A řada z nich tvrdí, že to byl krásný zážitek. Děkujme, že se to někam vyvíjí. I dítě se léta učí být dospělým, věřím, že po prvních vlaštovkách se připojí i další personál a porodnice.
Já rodila, když tyhle novinky teprve přicházely, a zažila jsem obrovskou spokojenost, i když všechny vymoženosti dnešní doby byly jen ty, že jsem mohla mít partnera, byly jsme na hekárně jen dva páry, mohla jsem sestry obtěžovat svými dotazy, a fascinovalo mne, že se mnou mluví slušně a dokonce se na mne i usmějí. A to si nedělám legraci. To byla jedna z prvních vymožeností. Žádný porodní plán jsem neměla a musím říct, že bych ho nechtěla ani dnes, jelikož si nedokážu představit svůj porod jako zápis a přípravu na poradu. ( Pořád se zde mluví o přirozenosti a spontánosti. Podle vašich největších narážek, se otíráte o naprostou nepřipravenost dotyčné maminky ( div za to není kamenována- A připomeňte mi, kterák připravené byly rodičky při těch spontáních porodech kdysi??) I já z vašich diskuzí získávám zpětně pocit, že jsem byla úplně nedostatečně informována a proto také zcela nezodpovědná, měla bych se stydět, né?
Takže dámy, stáhněte kordy, pochopila jsem, že by to měly být stránky zaměřené na rady, ať už jsou erudované nebo životem získané. Máte-li pocit, že potřebujete duel a předvádět svou pravdu, hledejte jiné stránky. Děkuji Vám za dobré rady, ale nechte mne dál myslet samotnou. Nepředvádějte si tady peří. A nebo už opravdu se musíme těm mužským ve všem vyrovnat?
A toto není názor, ani rada, to je prosba. A pokud chce někdo diskutovat jestli je můj příspěvek stylistycky, či gramaticky správný, upozornuji, že se snažím psát rychle, něco překlepnu atd. a nejde mi v tuto chvíly o známku z Jazyka Českého.
 Cow :-) 


Re: Ach ty porody 

(4.5.2008 21:43:43)
Narmo,
zaujalo mě tvé: "Žádný porodní plán jsem neměla a musím říct, že bych ho nechtěla ani dnes, jelikož si nedokážu představit svůj porod jako zápis a přípravu na poradu"

Takhle si opravdu představuješ že vypadá porodní plán?
Nebo co si vlastně pod tím pojmem představuješ?
 Renata 
  • 

festival o porodu, těhotenství a rodičovství 12-18/5/2008 

(4.5.2008 22:53:02)
Přijďte si pohovořit s porodní asistentkou o tom, co vše ovlivňuje samotný porod.
http://www.respektkporodu.cz/doprovod.php

v Kině Perštýn v Praze
 Renata 
  • 

festival o porodu 12 - 18/5/2008  

(4.5.2008 23:08:47)
na toto téma si můžete přijít pohovořit na sv. týden respektu k porodu
http://www.respektkporodu.cz/doprovod.php
12. - 18.5.2008, Kino Perštýn v Praze

či na dalších 50 místech po ČR http://www.respektkporodu.cz/organizace.php
 M 
  • 

"Jéžiš :)" 

(4.5.2008 23:38:49)
Zdravím všechny,

tak jsem si přečetla článek, říkám si dobře, že to tak dopadlo a pak koukám taková diskuze - nakouknu a nestačím se divit.

Nedalo mi to a musím se připojit. Narovinu říkám, že celou diskuzi jsem nepřečetla - to bych tady byla do rána, ale nechápu jedno. CO TO TU PROBOHA ŘEŠÍTE? Chudák Lenka, v dobré vůli chtěla upozornit na to, že porod není vždycky bezproblémů a vy ji tu málem ukamenujete? Cizinko ty jsi tu nejagresivnější až mám z tebe husí kůži, možná víš hodně o domácích porodech v cizině, asi si toho hodně přečetla,jelikož to hodně předhazuješ, ale né všechno co se dočteš v knihách je realizovatelné, skutečné a jediné pravda. Díky tobě jsem ještě více přesvědčená, že rodit doma tady v ČECHÁCH, v našich podmínkách je nezodpovědné.

Ale takhle moc jsem se nechtěla rozepisovat. Jen jsem chtěla říci - nechte chudáka Lenku napokoji, myslela to dobře, a myslím že po tomhle neoprávněném /doslova hnusném/ útoku už nikdy nic nenapíše.

Jen ještě jedna věc by mě zajímala, vy kdož tak strašně bojujete za porod doma, pro koho to děláte víc - pro sebe nebo pro mimi??? Na koho při tom plánování myslíte - na sebe a svůj komfort, nebo na zdraví svého dítětě??

Tak a už dost, tak moc jsem se zaplést nechtěla. Diskuze "domácí porod" patří jinám.

Dobrou M
 Apolena. 


Re: "Jéžiš :)" 

(4.5.2008 23:52:23)
M,
na dítě i na sebe.
A na koho myslíš ty, pokud ti připadá v pohodě právě narozené miminko odložit k cizím lidem, aby ses mohla nerušeně vyspat? Blbá otázka, což? No...na blbou otázku blbá otázka.

Jo a ještě - myslíš, že v cizině se rodí JINAK? Třeba uchem :-O??
 DENISA 
  • 

Re: "Jéžiš :)" 

(5.5.2008 2:58:56)
A vidis Silvo, presne na tvem prispevku je videt, ze nektere domarodky jsou fakt nesnesitelne a radu zen, ktere o porodu doma uvazuji, to jiste odradi. Proc se tak navazis do M, kdyz nic agresivniho nepsala? Proc by matka v porodnici mela davat mimino sestram, kdyz nebude chtit, byla jsi nekdy v porodnici? Nemohla jsi mit dite u sebe? (jestli ne, tak tvoje chyba, mela jsi si porodnici vybrat lip), rvaly ti ho sestry z rukou a narizovaly ti se vyspat? A v zahranici, pro tvoji informaci, se nerodi jinak, moc dobre vis, co tim chtela M rici - jsou tam na to lip pripraveni, od zakonu pocinaje, pres system spoluprace PA s porodnicemi. Libi se mi Cizinka, ktera tu dost agresivne bojuje za porody doma, ac sama priznava, ze by v CR doma rozhodne nerodila. Tak proc nadava ostatnim, kdyz ony taky ne? Kdyz chce neco zmenit, tak at se tady nehandrkuje a nenadava ostatnim, ale zajde na ministerstvo.
 Líza 


Re: "Jéžiš :)" 

(5.5.2008 5:40:20)
Deniso, s tímhle jsi mě fakt pobavila: Nemohla jsi mit dite u sebe? (jestli ne, tak tvoje chyba, mela jsi si porodnici vybrat lip.

To jo, jasně, ony totiž porodnice těhotné zásadně zcela pravdivě informují o tom, jak se tam k rodičkám a jejich dětem chovají. A když ti někde řeknou, že matky neoddělují od dětí, tak se na to můžeš jistě spolehnout. Checht.

Skoro pochybuju, jestli ty jsi rodila v porodnici.
 cizinka1 


Re:  

(5.5.2008 8:29:32)
Deniso, ja NIKOHO NIKDY nepremlouvala rodit doma. To je z principu velice osobni rozhodnuti, kde zena bude rodit. Dost tvrda jsem na ty, kteri porod doma nazyvaji hazardem a vyjadruji se AGRESIVNE o necim, o cim nic nevedi.

Ale kdyz tak premyslim, asi jsem proste tvrda na lidi, kteri nerozumeji co ten druhy pise a o cem se tady vubec lidi bavi, anebo schvalne to primitivizuji. Jako ty.

Na ministerstvi zdravotnictvi nikdo nic nezmeni. To si tak predstavujes, ze poprosis, a dostanes, nehlede na silne mocenske vlivy gynekologicke-porodnicke spolecnosti? Zmeni jiz vznikla praxe a zverejnovani tematu. Akce, demonstrace, clanky v mediich. A boj neni o tom, aby vsichni rodily doma, ale o tom, aby byly vytvoreni podminky pro bezpecny porod doma: spoluprace porodnice s domacimi PAtkami predevsim.
 Apolena. 


Re: "Jéžiš :)" 

(5.5.2008 10:12:12)
Denyso,

proč se navážím do M.? Inu proto, že ona se navážela do domorodek, tedy i do mě. Myslím, že jsem hodně tolerantní, ale když mi někdo podsouvá, že jsem sobecká, myslím pouze na sebe a na dítě kašlu, a NIC o tom neví, vychází pouze ze svých představ a domněněk, drobet to naštve, představ si to.

Na porody doma jsou v zahraničí lépe připraveni - jsou, takže to asi jde, tak proč to nejde u nás? A jak si myslíš, že by se mělo postupovat, aby i u nás bylo možné porodit doma tak nějak "normálně"? Slyšela jsi někdy o poptávce a nabídce? Proč by se u nás měly připravovat podmínky pro porody doma, kdyby o ně nebyl zájem?
Další, co mě překvapuje - musíš porodit doma, abys mohla za domácí porody bojovat? Musíš být zvíře, abys mohla bojovat za práva zvířat??

Že je Lenka chudák, v tom s tebou zcela souhlasím. Jen chudák si totiž vymyslí hloupou báchorku, když nemá argumenty - ani se nenamáhá zjistit nějaké informace!, tak hloupou báchorku, že i laik pozná, že je to výmysl.


 cizinka1 


Re: "Jéžiš :)" 

(5.5.2008 9:49:04)
M., to si myslis, ze Cesky nejsou zeny z druhu Homo sapiens, a zatim, co v evropskych zemich je prokazano, ze porod, do ktereho se nezasahuje, a ktery probiha v socialne bezpecnym a pratelskym prostredi s minimalnou kontrolou stavu rodicky, ma spickove vysledky, tak pro Cesky to neplati? Myslis, ze boj o ty minimalni zmeny postoju zdravotniku, kteri domaci porod v Cesku ohrozuji: spolupraci s nezavislymi PA, neni legitimni? Vis, domaci porod existoval v Cesku drive nez jsem objevila Rodinu a zacala prispivat.

Pokud vysledky stavu novorozencu, porozenych doma jsou spickove, a nejak neni vetsi umrtnost nez v porodnici, proc si myslis, ze domarodky nemysli na dite?
 lenka-1 


Díky za naše zdravotnictví 

(5.5.2008 0:24:12)
Kdyby ho nebylo, tak jsme tady ani jeden asi nebyli (já a Honzík). Po zcela bezproblémovém těhotenství přišel problematický porod a já jsem vděčná, že jsem tou dobou byla přikurtovaná na sále a paní doktorka nám zachránila oboum život. Chtěla jsem alternativní porod (pro jistotu v nemocnici), ale nakonec jsem byla ráda, že jsme to oba měli za sebou. Tak ještě jednou díky.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.