| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Budou rodiče platit za etnicky "čistou" školu?

 Celkem 38 názorů.
 suzann 
  • 

Upřednostňování potřeb trhu před potřebami lidskými 

(15.4.2008 10:36:37)
Já mám ovšem pocit, že všeobecná myšlenka tohoto problému a to Upřednostňování potřeb trhu před potřebami lidskými se děje neustále v celé "vyspělejší" či průmyslovější části světa. Pár příkladů z jednoho půlhodinového dokumentu: Kdesi se těží nějaké zlato či co, a tím je zakalován zdroj vznikající pitné vody - že lidi o trochu níž nemají co pít? Asi nevadí. V oblasti, kde není zas tak moc vody, je vysazen eukalyptový les, který sice zaručuje možnost rychlého vytěžení dřeva, ale že celou oblast strašně vysušuje, protože spotřebuje víc vody než stromy v té oblasti přirozené, se neřeší. Atd. atd. Za pár let všichni budeme mít tuny prachů, ale otázka člověka se neřeší. To platí i o té segregaci ve školách. Mám ale pocit, že tendenci, že potřeby trhu jsou důležitější než potřeby lidské, se nepodaří zastavit, a už vůbec ne v Česku...
 Julie27 


Skola 

(15.4.2008 11:15:26)
Ja muzu soukrome skolstvi se statnim porovnavat jako student i jako kantor a musim rict, ze v CR pro me rozhodne zatim vede skolstvi statni.
V zapadnim svete jsou soukrome skoly kvalitnejsi, ale v Cechach k tomu zatim nedoslo.
 Simča 
  • 

Re: Skola 

(15.4.2008 11:50:45)
Ze zkušeností našich známých žijících v různých koutech světa tento názor potvrzuji.
 luthienka 


Za co bych platila já 

(15.4.2008 13:12:09)
První , co mě po přečtení názvu článku napadlo je, že já bych platila ze ETICKY čistou školu. Etnický původ dětí mě nezajímá. Také bych si spíše připlatila za školu, kde by bylo méně dětí ve třídě a individuální přístup.
 Jane 
  • 

Re: Za co bych platila já 

(15.4.2008 13:15:28)
Souhlas. Myslím že nejvíc problémů je tam kde chodí hodně dětí do třídy, potažmo do školy, a učitelé to prostě nezvládají. Z toho vzniká nejvíc problémů. Šikana, nepozornost, atd.!
 Adelka 
  • 

Re: Za co bych platila já 

(15.4.2008 13:38:15)
Nemůžu než souhlasit. Pokud bude ve třídě zhruba 20 dětí, není problém se jim věnovat, ctít jejich odlišnosti a dát každému to, co potřebuje. Pokud je jich víc jak 25, tak tzv. individuální přístup nezvládne ani "superkantor". Pokud s tímhle někdo nesouhlasí a cítí se být superkantorem, tak prosím, já mu ale nevěřím.
Nijak zvlášť by mi nevadilo, kdyby moje děti chodily do školy se spoustou jiných odlišného etnika či národnosti, pokud to budou vesměs slušní lidé.
 Petra, Cina 


multikulturni vychova 

(15.4.2008 14:43:11)
Me deti chodi do skoly s detmi ze vsech svetadilu a nemame s tim zadny problem zrejme proto, ze deti i rodice jsou silne motivovani [i vysokym skolnym]. Problem dle meho nastava, kdyz se rodiny nesnazi integrovat mezi vetsinovou spolecnost. Mozna by bylo nejlepsi jim poskytnout intenzivnejsi jazykovou vyuku napr. pred vstupem do skoly, snazit se rodiny zaclenit mezi ostatni, zapojit je do skolniho zivota. Vse je ale o penezich, neni jich dost na beznou vyuku, natoz pro specialni vyuku cizincu.
 Petra, Cina 


Re: multikulturni vychova 

(15.4.2008 15:15:52)
Pokud se rodina nechce zaclenit a neni ochotna respektovat pravidla dane zeme, nema tam co delat. Stat by mel poradne upravit pravidla pro pristehovalce, ale porad se vsichni ohaneji slovem diskriminace. Nechceme nikoho diskriminovat, vsichni maji pravo na to ci ono. Je normalni, aby zila rodina v uzavrene komunite po 3 generace a ani poradne neumela jazyk zeme, kde zije? Kdyz nebudu umet v cizi zemi jazyk a budu tam chtit trvale zustat, cim se budu zivit? Skolou to zacina, kriminalitou konci.
 katka+katka 
  • 

Re: multikulturni vychova 

(15.4.2008 15:35:25)
Taky si myslím, že když se přistěhovalci neumí začlenit, ať mažou zpátky:-) Vezměme si třeba příklad, že muslimové žijící v zemích západní Evropy si stále vynucují svůj způsob života, kterým žili ve své rodné zemi, přitom tento způsob života je braný v západních zemích jako nezákonný nebo alespoň jako nemorální- např. ženy nejsou chápány jako rovnoprávné mužům. Jsem zastáncem toho, že když se přistěhuju do nějaké země, musím respektovat styl života, kterým se tam žije a ne se snažit žít za každou cenu po svém
 & 


Re: multikulturni vychova 

(15.4.2008 16:08:37)
Katko,

Ono to neni tak jednoduchy a neda se generalizovat, ze by muslimove nectili prava zen. Alespon ty co jsem poznala, at uz v jazykovce nebo jejich deti byly se synem v nemocnici. Vetsinou mi prisli dost pod pantoflem. :]
A taky si je ty zapadni zeme natahaly do svych zemi sami. Jenze se ocekavalo, ze tam budou par let pracovat a pak se vrati zpet. Coz se nestalo. Nehlede na to, ze by se ekonomika bez nich neobesla.. Mometalne tady citim vetsi napeti vuci Polakum, nez treba Marokancum a Turkum.
 katka+katka 
  • 

Re: multikulturni vychova 

(15.4.2008 17:40:58)
Já vůči nim žádnou nenávist necítím, jen si myslím, že když chcete někde žít, měli byste respektovat tamnější kulturu (to platí oběma směry - kdybych se já stěhovala do nějaké muslimské země, taky bych tam byla nucená respektovat jejich pravidla a morální zásady - právě proto se tam nikdy neodstěhuju:-)
Jinak já mám spíš špatné zkušenosti - např. těhotná žena jde s mužem z nákupu ona táhne balení plastových vod (ty velké) a v druhé ruce má plnou tašku s nákupem, muž nese noviny a balení tatranek. Další byla událost v létě, jak byly teploty skoro 40 stupňů, teklo ze mě a to jsem na sobě neměla skoro nic, stejně tak muslimský tatínek měl šortky a tričko s krátkým rukávem a jeho asi 10-letá dcera měla dlouhé džíny, tričko s dlouhým rukávem a stojáčkem a na hlavě šátek, bylo jí evidentně zle...
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: multikulturni vychova 

(15.4.2008 15:57:32)
Naprostý souhlas, bohužel tyto věci se takto neprezentují, neb to není politicky korektní a je to chápáno jako výraz netolerance a diskriminace.
 Simča 
  • 

Re: Za co bych platila já 

(15.4.2008 15:29:37)
Dovolím si nesouhlasit a nejsem superkantorem,jsem rodič,jehož dítě superkantora má.Jedná se o jazykovou třídu se 30-ti dětma,atmosféra ve třídě je výborná,učitel má autoritu,umí to s rodiči,výsledky vynikajicí. Naopak vloni byla dcera v anglické škole,ve třídě jen 12 dětí, z toho jedno problémové a to tak rozhodilo celou třídu,že to chtě nechtě řešili učitelé,rodiče i ředitelka.Takže je to asi případ od případu, každopádně nejvíc záleží na osobnosti učitele a také struktuře dětí,jaké se sejdou.
 Simča 
  • 

Re: Za co bych platila já 

(15.4.2008 15:34:10)
A ještě bych chtěla dodat,že kromě osobnosti učitele také záleží na tom,jaké má dítě vedení z domova,co doma vidí,jak se rodiče staví ke škole a vzdělání vůbec,ale to je přece stará známá pravda...
 Adelka 
  • 

Re: Za co bych platila já 

(16.4.2008 20:16:53)
Mezi těmi 30 dětmi jsou i nějaké problémové? Pokud je to výběr nadaných dětí, tak je tam asi trochu jiná práce a navíc se nepředpokládá zas tak intenzivní individuální přístup. Ale je fajn, že jste s kantorem svého dítěte spokojená.
 Lizzie 


Re: Za co bych platila já 

(15.4.2008 15:37:11)
Adelko,

s tím počtem 20 - ti žáků souhlasím, to je tak akorát.
Jinak na základce jsme jako angličtináři měli skupinku 12 žáků a bylo to skvělé - na komunikaci i učení. Kdo byl napřed, tomu zadala učitelka individuální činnost a věnovala se těm pomalejším, ten jazyk měl opravdu efekt. Kdežto na střední nás jazykářů bylo 20 a to je moc - bohužel nás nemohli rozdělit na dvě třídy - chyběli nám čtyři ,,potřební" do počtu:-(( Učitelka s tím nesouhlasila, studenti též..z hlediska konverzace(i pozornosti) to zdaleka nemělo takový efekt, což bylo k vzteku.
 Myšjulie 


Mezinárodní škola 

(15.4.2008 21:43:44)
Nedávno jsem se dozvěděla, že syn kamarádky chodí do tzv. mezinárodní školy, do té doby jsem vůbec nevěděla, že něco takového existuje. Vyučuje se tam v angličtině a přednostně nebo dokonce "automaticky" (jak to mají uvedeno na webových stránkách) jsou přijímány děti cizinců. Kamarádky manžel je cizinec, ona je Češka jak poleno, jejich syn od narození žije v Česku a česky pochopitelně umí líp než jazyk svého otce. Přesto jej jako "cizince" přihlásili do mezinárodní školy a jako takový byl přednostně přijatý. Ve škole se vyučuje anglicky, takže s výjimkou jednoho američana je to pro všechny bez rozdílu cizí jazyk, přesto "etnicky čisté" české děti mají nárok jedině v případě, že se nepřihlásí žádný Vietnamec nebo Slovák a to ještě na základě nějakého výběrového řízení. U uchazečů z řad českých dětí se posuzuje nadání a jazykové schopnosti, zatímco děti cizinci jsou přijaty automaticky. Tohle jsem se dozvěděla z webových stráněk školy. Tak mám dojem jestli náhodou to není tak trochu "diskriminace" nebo spíše znevýhodňování českých dětí.

Bohužel jsem se kamarádky zapomněla zeptat, jestli se na škole platí školné případně v jaké výši, předpokládám že zadarmo to asi nebude, ale na stránkách školy jsem o školném žádnou zmínku nenašla.
To jenom tak na dokreslení, protože mám dojem, že v rasismu a diskriminaci už jsme se posunuli trošku jinam, být "cizincem" je dneska prostě "IN" .
 Lizzie 


Re: Mezinárodní škola 

(15.4.2008 22:21:30)
Lado,

no je to zajímavý - ale jako Češka bych se podívala spíš po nějaké dobré české škole. Jako člověk žijící v Čechách chci, aby mé budoucí děti uměly česky(byť jazyky jsou důležité). Možná jsem konzervativní nebo nemoderní či co...a i kdybych bydlela (čistá úvaha) v zahraničí česky děti určitě naučím.
Mám tuhle zemi ráda, čeština je pěkný (a taky náročný) jazyk...a když občas vidím, kolik cizinců se chce naučit česky a jak s tím ,,válčí"..:-)
 Simča 
  • 

Re: Mezinárodní škola 

(15.4.2008 22:47:03)
Lado, mám zkušenost s tímto typem školy.Co se týče přijímání dětí,tak kladnou,berou téměř všechny,jejichž rodiče zaplatí.Zápornou zkušenost mám po té stránce,že ta čeština pro české děti je hodně opomíjená,chodí sice na české hodiny,ale ve srovnání s dětmi z -podotýkám dobrých českých škol- jsou na tom děti mizerně.At už v češtině,tak v matematice.Ta se tam vyučuje jinak,zkrátka např.prvnáci se jeden den učí počítat do 10,druhý den do 100,pak píšou písemku na sčítání do sta a třetí den počítají do 5.Výsledek-neumí nikdo nic.Právě proto jsem dala dceru pryč.Jinak mám stejný názor jako Lizzie,jsme přeci Češi,ne,tak se tu češtinu budeme učit na dobré české škole.Jinak otázka školného,samozřejmě že se platí,mnohdy jsou to statisícové částky,pohlédni na některé webové stránky mezinár.škol.
 katka+katka 
  • 

Re: Mezinárodní škola 

(16.4.2008 6:52:15)
já beru i jednu mezinárodní školu v potaz, právě kvůli té angličtině odmalička jí Katce platíme a už mluví dost pěkně, školné bylo v době, kdy jsem se tam byla kouknout asi 130 000 ročně - takže děs, nicméně angličtina je dnes důležitá a po takové škole by ji uměla naprosto dokonale
 Zdenule, 10/07, 04/10 


Re: Mezinárodní škola 

(16.4.2008 7:54:13)
Zaujala mě věta cizinci jsou přijímání automaticky. To bych se spíš zarazila a polekala. Co si pamatuju na cizince co studovali na vysoké... tak Ti ze severských zemí v pohodě... snaživí a chtěli se naučit, aby jim ten diplom k něčemu byl, no a taky aby jim ho u nich uznali. Ale cizinci z arabských zemí, děs a hrůza, zkoušky jim byly dáváný automaticky, jen aby prolezli a platili dál. Toho bych se bála, že by ve třídě byly takovéto děti, které spoléhají, že rodiče to zaplatí a oni nemusí hnout prstem. Což by zbytek třídy stahovalo zpátky a výuka by se tím zpomalovala a zhoršovala na kvalitě.

No a jinak... umět výborně anglicky je sice v dnešní době plus, ale taky to není vše.

 Petra, Cina 


Re: Mezinárodní škola 

(16.4.2008 8:09:25)
Moje deti do takoveto skoly chodi, ale ne v CR. Jsem s ni naprosto spokojena, ale vim jiste, ze v CR by chodily a po navratu budou chodit do normalni skoly. Takoveto typy skol nejsou zrizovany pro deti ze zeme, kde se skola nachazi, ale pro rodiny, ktere tam prisly za praci [neni mysleno pro prodavace na trhu ci delniky na stavbe, ale vysoce kvalifikovane odborniky] a jejichz deti vetsinou studuji v anglictine. Take nevim, kdo v Cr by mohl zaplatit skolne ve vysi 350 000 Kc za semestr, tito lide to neplati z vlastni kapsy, skolne hradi jejich zamestnavatel.
To je ale uplne jina kapitola, tady nejde o pristehovalectvi, ale docasnou praci, rodina za rok, dva, tri odejde bud do jine zeme nebo se vrati do te, odkud pochazi.
 Petro 
  • 

Re: Mezinárodní škola 

(16.4.2008 12:22:55)
Petro, mezinárodní školy jsou zřizovány i pro děti české národnosti a na škole,kam chodila dcera, bylo českých dětí cca 50%.Sumy jsou opravdu horentní,angličtina dobrá,mám tam spoustu známých,z nichž ani jednomu to neplatí zaměstnavatel.Ale koneckonců to je dost zcestné,přemýšlet nad tím,kdo to platí, to je přece každého věc.
 Petra, Cina 


Re: Mezinárodní škola 

(16.4.2008 14:31:19)
Moje deti chodi do soukrome mezinarodni skoly v Cine, do ktere cinske deti nemaji pristup, pri prihlasovani je treba se prokazat cizim pasem. Na skole neni zadne dite, jehoz rodice by nebyly v Cine za praci. Jsou zde i jine typy mezinarodnich skol, kam chodi i mistni bohate deti, ale jejich uroven neni nijak velka. Vetsinou nemaji dostatecne kvalifikovane anglicky mluvici ucitele, vyucuji tam Cinane a i skolne je o hodne nizsi.
Tahle diskuze ale byla o beznych skolach a cizincich v nich, mezinarodni skoly jsou vrchol ledovce a jsou na deti vsech narodnosti pripravene. Bezne skoly ale ne.
 Lizzie 


Re: Mezinárodní škola 

(16.4.2008 8:17:32)
Káťo,

je to tvůj názor, ale angličtina se dá pilovat i jinak - když už bych ty prachy měla tak např. pozdějším výjezdem do zahraničí apod. (sestra kamarádky teď studovala nějakou dobu pryč..). Ale pokud žiju v Čechách, nechtěla bych děti odtrhávat od českého prostředí - dobrá ZŠ s rozšířenou výukou jazyků by mi pro počátek přišla jako celkem fajn varianta. Ale jak říkám..člověk od člověka na to má asi jiný názor.
 MSteflova 


Výuka jazyků 

(16.4.2008 9:19:20)
Za sebe musím říct, že dceru nebudu dávat do kurzů od útlého věku. Na ZŠ jsem mluvila obstojně rusky - dnes, bohužel, téměř nekváknu. Na SŠ jsem měla 4 roky němčinu - dnes jsem schopná říct jak se jmenuji a "to je prase". Angličtinu jsem se začala učit sama asi ve 22 letech, pak jsem odjela do UK, kde jsem strávila 2 roky. Od té doby angličtinu stále studuji, před pár lety jsem si našla práci na půl roku ve Skotsku, jinak se s ním v posledních letech víceméně živím. Věřím, že jedním z důvodů, proč jsem si tento jazyk osvojila je ten, že jsem si ho sama zvolila a že mě baví.
Platit horentní sumy za školy není záruka ničeho. Pravda, dceři zpívám anglické písničky, ale ne nijak cíleně, prostě se mi některé líbí. Důležitá je pro děti motivace a láska ke vzdělání, což je na rodičích. Takže děti určitě podporovat, ale sám o sobě fakt, že dítě nechodí do cizojazyčné školky neznamená, že bude jednou v cizině koukat jak bulík :-)
 Jana D. 
  • 

Multi-kulti 

(16.4.2008 13:38:57)
Nezlobte se na me, ale clanek mi pripada docela xenofobni.
Vidim to z druhe strany, ziji v Rakousku, muj manzel je turecky kurd, mame dve deti, ktere chodi do skolky a mluvi plynule tremi jazyky, muj syn ma v peti letech encyklopedicke znalosti. Presto mame problemy byt akceptovani mnoha prislusniky "vetsinove" spolecnosti. Moje zkusenost je takova, ze jedinou cestou ke spokojene multikulturni spolecnosti je osvobozeni se od predsudku. Cetla jsem vetsinu prispevku a temer ve vsech jsou pouzivany vyrazy jako "muslimove","albanci" atd.... Nezalezi na narodnosti, ale na individualite kazdeho cloveka. Protoze prase muze byt zrovna tak cech, jak eskymak.Problemem lidi vsech narodnosti je sklon k zevseobecnovani. A take to, ze slusneho cizince si malokdy vsimneme. Jeden darebak je vzdycky vic videt... A pak uz zbyva si slovo darebak nahradit vyrazem "muslim", "cikorka", "ksindl z vychodni evropy"atd.
Jak se da zalozit etnicky cista skola? Budou do ni mit zakaz deti, jejichz minimalne jeden rodic je cizinec? Nebo se to bude pocitat do treti, ctvrte generace? Nebo se udela barevny stupinek? Nebo deti, ktere maji holt tu smulu, ze nejsou uplne bile, poslete rovnou do zvlastni skoly jako se to delalo za minuleho rezimu?
Nehazte vsechny cizince do jednoho pytle, spis si zamette pred vlastnim prahem, a zamyslete se, zda vase casto hloupe predsudky nenadelaji vic skody nez uzitku.
Jana
 Kyti a 3 poupátka 


Re: Multi-kulti 

(16.4.2008 15:06:41)
Úplně souhlasím... etnicky cista skola??? Mám dojem, že to nejde... a ani bych to nechtěla!!! trochu mi to připomíná hitlerovu "čistou rasu" nemyslíte???

S holčičkou známých chodí do třídy několik vietnamských dětí... jsou klidné, mírné, neagresivní, ctižádostivé, pilné a inteligentní... na druhou stranu znám rodinu z východu... "peněz jako šlupek" a tak klukovi platí soukromé gymnázium... většího grázlíka jsem nezažila... takže "platit si něco čistého" bych si tedy asi rozmyslela.... a co se učitelů týče: je to o lidech! A ti se dobří najdou všude... špatní bohužel taky...
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Jenže ten článek je o něčem jiném... 

(16.4.2008 18:01:29)
Já jsem ten článek pochopila zhruba takto: je chybou, že západní společnost "reaguje na potřeby trhu", aniž by byly domýšleny všechny důsledky.Mezi důsledky patří i jistá "ghetizace" průmyslových oblastí, kam najednou přibude veliký objedm lidí s výrazně nižší úrovní vzdělání a výrazně odlišnými kulturními zvyklostmi.
Článek se mi líbí a nevidím v něm žádné vybízení k rasizmu a xenofobii. Je poměrně věcný a hovoří o problémech,které tu jsou, i když se budeme tvářit, že nikoliv.
 Alibaba 
  • 

Re: Multi-kulti 

(17.4.2008 11:05:14)
Clanek rozhodne xenofobni neni. Pred vlastnim prahem si v prve rade zamette vy. Bili muzi vam nebyli dost dobri, vzala jste si ksindl tak si to ted vyzerte.
 Jana D. 
  • 

Re: Multi-kulti 

(17.4.2008 15:07:33)
Myslim, ze svym pripspevkem jste dostatecne dal najevo, kdo je tady vlastne ksindl. Muj manzel tedy urcite ne.
 brzobohatka 


Re: Multi-kulti 

(17.4.2008 15:17:29)
alibaba to pěkně přehnala, nic si z toho nedělejte
 Líza 


Re: Mezinárodní škola 

(17.4.2008 11:17:59)
Lado, akorát že jsi trochu mimo.
Meziínárodní školy jsou instituce, které existují ve většině zemí světa a chodí do nich např. děti diplomatů nebo jiných profesionálů, kteří se za prací stěhují co dva roky jinam. Tyhle školy s výukou v angličtině a víceméně podobným výukovým programem i stylem umožňují těm dětem, aby získaly vzdělání za normálních podmínek; to nejsou školy určené k tomu, aby se děti v Česku nebo kde jinde naučily cizí jazyk. To jsou školy pro děti, u nichž se předpokládá, že budou každou chvíli měnit bydliště a proto potřebují mezinárodní vzdělávací ústav v angličtině.
 Jaana2 


lepší řešení 

(16.4.2008 12:00:05)
tak by mě tedy zajímalo, co si asi tak představuje autor pod pojmem lepší řešení.
Když není vůle ( z vládních míst)něco řešit.
 Lea 
  • 

Re: lepší řešení 

(17.4.2008 9:47:55)
A jaké lepší řešení by autorka článku navrhla těm našim bílým, sociálně z velmi slabých rodin, jejichž děti se třeba i teď na normální státní škole velmi dobře učí. Vlastní zkušenost, jeden kluk z takové rodiny, měl samé jedničky na základce, chtěl na soukromou ekonomickou a světe div se ani se tam nedostal. Přitom se tam ani školné neplatilo. Odvolání psali rodiče a psala i jeho základní škola a vyjádření školy, paní ředitelky ,,cituji mi jsme soukromá škola a my si volíme koho přijmeme tady studovat...,, Šel studovat nejdřív státní gymnázium a pak státní vysokou školu právnickou. Když se na právní fakultě v prvním semetru přihlásil o stipendium, bylo mu na studijním řečeno, proboha jak jste se sem dostal (dělal přijímačky a udělal), tady takoví studenti ze sociálně slabých rodin nestudují, my jsme prestižní škola, stipendia neposkytujeme, co dodat nebuďte všichni tak naivní, že tady neprobíhá separace na školách.
 katka+katka 
  • 

Re: lepší řešení 

(17.4.2008 17:51:08)
smutné, bohužel věřím, že pravdivé.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Přípravka 

(19.4.2008 13:57:28)
Budem-li se bavit čistě o problémech, které vzniknou ve školách rozdílnou vstupní úrovní žáků - nedala by se zařídit nějaká přípravná školka pro děti přistěhovalců? To by snad nemuselo být nijak bolestné řešení ne?
 Janina&2 


Re: Přípravka 

(19.4.2008 22:12:07)
myslim, ze v Cechach zatim neni treba organizovat pripravky, ale je treba vedet co delat az se pocet pristehovalcu zvysi. pokud je na 1 ne cesky mluvici dite ve skole/skolce 100 cesky mluvicich deti, tak uz to samo o sobe je nejvetsi pripravkou.

kdyz muj stari syn chodil do skolky (zijeme v Nemecku), tak vim, ze ve meste skolky nikdy nepresahnou 50% v podilu nemeckych deti. ovsem mezi nemecke se pocitaji i taci, kteri jazyk neovladaji a mezi "nenemeckymi" deti jsou deti, ktere mluvi nemecky bez akcentu. uz ve skolce se deti muzou v nemcicne zlepsovat. kdyz sel syn do prvni tridy, tak ze ctyr trid byla jedna pro deti se zadnymi nebo spatnymi znalosti nemciny.

ale nejvice stejne zalezi na rodicich, pokud se oni rozhodli integrovat a naucit jazyk, tak budou svym detem nabizet i mimoskolni aktivity v jazyce zeme kde ziji. v opacnem pripade si vybuduji zivot v nejakem ghetu a zit budou ze socialni podpory (tim neci rict, ze by socialnich podpor nezneuzivali i "domorodci";).

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.