| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak je to s umělým oplodněním (IVF) v ČR a rozšířené mýty

 Celkem 131 názorů.
 Mapik+Betka+Fili 


...a dalsi 

(1.4.2008 11:45:21)
diky za prispevek, doufam, ze to zase par lidem pomuze otevrit oci - navic IVF je poradne stresovy zazitek, obzvlast, kdyz ho podstupujete ponekolikate. Nikomu bych neprala dobrovolne ty nervy, kdy chodite obden na UTZ kontrolu dozravani vajicek, odber vajicek a cekani, zda a kolik se jich "uchyti" po oplodneni, ani dalsi cekani na dve carky na testu, resp. odber krve. Navic cely proces je pro zensky organismus i poradnou hormonalni smrsti - a z toho plynou i reakce (podrazdeni, plactivost,...) Chlapi s nama zkratka v te dobe svatou trpelivost. Mimochodem, davejte si pozor hlavne na nestatni reprocentra, protoze jeste pred odberem vajicek byste mela dostat neschopenku, ktera se - v pripade pozitivniho testu - mela automaticky menit na rizikove tehotenstvi. Vazne to nepodcenujte, tehotenstvi po IVF je hodne krehka zalezitost!!! Hodne stesti vsem, ktere to ceka nebo to aktualne podstupuji!!!
 1.3Magráta13 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 12:06:38)
Petici jsem podepsala a držím všem palce, aby se tahle hloupá změna neuskutečnila.
Sama nemám s otěhotněním problémy, přesto, nebo právě proto si myslím, že by počet výkonů měl spíš stoupat, než klesat.
A uvedené mýty mě úplně rozesmály. To snad není ani možné, že někdo může šířit takové bludy. Ano, možná věk maminek podstupující IVF je vyšší, ale není to taky náhodou tím, že prostě pár let trvá, než se na takový problém přijde a než se přistoupí k jeho řešení? A o inteligenci nebo nemocnosti dětí bych taky dost pochybovala.
To by mohla společnost třeba taky zakazovat reprodukci alergikům, astmatikům nebo jinak zdravotně znevýhodněným. Vždyť je tam riziko dědičnosti poměrně velké, tak proč zbytečně riskovat, že :(
 Zuzka M. 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 12:29:11)
Taky jsem podepsala a poslala pár kamarádkám odkaz... to si furt stěžujou na malou porodnost (kromě loňského roku) a ještě by chtěla novou reformičku? opravdu k smíchu. Tak jsem četla o darování vajíček... jen mě mrzí, že to je jen v Praze, Brně a Ostravě?
 gatto 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 13:52:31)
Oni si stěžují na malou porodnost, ale fakt je, že lidi jsou přemnožení. Stačí se podívat okolo sebe, na konzum, na škody na životním prostředí, které lidi páchají. Ale to jen můj subjektivní názor, že by se lidi neměli dále množit z ekologických důvodů, ke kterému jsem došla po delší m názorovém vývoji. Kdybych nemohla mít dítě a žádné dítě neměla, tak bych třeba pohled na to měla trochu jiný. Rozhodně nikoho neodsuzuju za to, že chce mít vlastní dítě. Jen mě je trochu smutno z toho, že děcáky jsou plné smutných dětí, které by chtěly maminku...
 Léna 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 14:00:02)
Děcáky jsou plné dětí, které nejsou určeny k adopci a dost často nejsou volné ani pro pěstounskou péči. A to nemění ani velký zájem náhradních rodičů o ně. Navíc soudit někoho, kdo je v situaci, ve které já sama jsem se v životě nenacházela, je dost lehkovážné a vůči takovému člověku snad i bezcitné. Hodit problém opuštěných dětí na ženy usilující marně o vlastní dítě mi připadá hodně nefér.
 Margita 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 20:36:06)
Ehem "vhodne" do nahradni rodinne pece, to je samo o sobe dost subjektivni pojem. Kazdopadne pokud z jakehokoliv duvodu touzim po diteti z ustavu, dostat dite je velice snadne, pomerne rychle (nam prvni dite "trvalo" 8 mesicu a druhe jsme mohli mit stejne rychle) a 100% bezplatne. Doba cekani se prodlouzi v pripade, ze mi zalezi na diteti ktere je velmi malinke A temer uplne zdrave A bile A nema zadne romske predky. Nikoho nesoudim, nevim jake to je, byt neplodna, jenom mi pripada ze chit dite neni to same jako chtit dite, ktere se velmi podoba tomu, ktere by se mi narodilo a navic s pomyslnou "zarukou" zdravi, kterou bych u miminka domaci vyroby nemela. Pary, ktere podstoupily nebo podstupuji IVF znam a vidim, jak je to pro ne bolestive. Preju jim, at jim to vyjde, hlavne co nejrychleji a bez nezadoucich nasledku (psychickych, fyzickych...) Akorat mi je nekdy lito, ze nahradni rodinna pece (vcetne adopce nebo PP deti, ktere BUD nejsou miminka NEBO nemaji typicky zdravotni stav NEBO nejsou "ciste" cechobile) neni obecne chapana pozitivneji...mozna by to mnohym lidem mohlo usetrit dlouhotrvajici utrpeni. (Konkretne jedna znama by uz pred lety sla do adopce, ale partner trva na tzv. "vlastnim" potomkovi. Ta zena si mezitim poradne zhuntovala telo, je ji pres ctyricet a i kdyby se ten chlap casem obratil, nevim, jestli by na dite jeste meli silu...navic brzy prekroci vek, kdy by mohli dostat do pece pomerne male dite).

Ja osobne preferuji adopci a otehotnet se nechystam. Ale kdo vi, kdybych nemela citove vazby k detem v ustavech a nerozhodla se s manzelem adoptovat, mozna bych byvala zjistila, ze mam poruchu plodnosti a dnes bych chodila na IVF, coz mi pripada smutne. Vzdyt mam dve nejlepsi deti na svete a malou dokonce kojim (ano, vlastnim materskym mlekem, bez jakychkoli hormonu nebo jinych sajrajtu). Vsem preji hodne stesti, at uz zakladaji rodinu jakkoli.
 Líza 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 20:44:44)
Margito, to je paráda, s tím kojením. Nechceš blíž napsat, jak ses rozkojila?
 Margita 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 21:03:24)
No mam o tom nanecisto napsany clanek, ktery jsem dala na (verejnosti nepristupne) denicky adopcatek, ale mozna se to pokusim uverejnit i na hlavni strance, prip. na svem blogu. Ve zkratce to bylo takhle: pred prevzetim dcerky jsem vysadila antikoncepci (psala jsem, ze to bylo bez hormonu, ale ja jsem antikoncepci brala uz deset let...navic nevim, jestli to, ze jsem ji brala, melo nejaky efekt, v navodech na rozkojeni se to moc nevida). Zacala jsem pouzivat elektrickou odsavacku a nez prisla mala, objevily se prvni kapky. Pak jsem ji nekolik mesicu kojila s pomoci Suplementoru - hadicka u bradavky k diteti dopravi Sunar a zbytek saje primo z prsu - no a ten jsem postupne vysazovala, az jsme ho nepotrebovaly vubec. Proste vyndam prso, mala basti a mleka je dost :-) Nebyla to zrovna jednoducha zalezitost, ale kojeni je kojeni (at uz se "suplacem" nebo bez). A mala je az neuveritelne zdrava (nerikam, ze to je tim mlikem, ale urcitou roli to hraje) a zmizela ji zacpa, kterou mela v KU.
 *Aida* 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 23:31:30)
Margito,
wow, urcite to dej na hlavni stranu. Ja jsem za svou nekolikaletou praxi LP vlastne jeste nidky nezazila, ze by se nekdo plnne rozkojil u prijmuteho ditete. Totiz i kdyz bylo treba mleko, tak dite nechtelo...
Ode me teda ohromna gratulace!R^
 Margita 


Re: ...a dalsi 

(2.4.2008 0:24:37)
Ahoj Aido, taky Te zdravim :-) S malou se nam to opravdu krasne vydarilo, ale nerikala bych tomu "plne" rozkojeni, jelikoz jsem Suplementor nebo i flasku pouzivala - a to vetsinou - az do Julincinych cca 14-ti mesicu. I kdyz jsem mela nejvic mleka (ted pres zimu), pro jistotu jsem ji davala a davam i mleko z jinych zdroju. Ale podle toho, kolik mleka nakonec mam, tusim ze kdyby se byvalo jednalo o novorozene se spravnou saci technikou, do jeho sesti mesicu bych se nejspis rozkojila temer plne (my jsme tou dobou teprve zacinaly). Kdo vi...ale to adoptivni kojeni je stejne o necem trochu jinem... No kdyz je zajem tak ten clanek fakt asi dopisu. Diky za podporu, holky! Ostatne zajimaly by me nazory vas LP :-)
 Margita 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 21:04:48)
Presne ten :-) Dala mi ho MartiV. Bez jeji podpory bych do toho mozna nesla...
 Léna 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 21:30:05)
Teď nevím jistě, jestli to byla reakce přímo na můj příspěvěk. Psala jsem slovo "volné" ne "vhodné". Každopádně s adopcí ani pěstounstvím osobní zkušenost nemám a ani s IVF ne. Pouze si neosopuji právo soudit a někomu IVF jaksi omlacovat o hlavu a stavět se o právo být jaksi morálnější, když jsem si své biologické tikání vyřešila jinak. Proto jsem musela reagovat na slova Gatto. Osobně to třeba pro sebe cítím tak, že kdybych nemohla mít děti, jistě bych se pokusila ucházet o děti cestou adopce nebo pěstounství a kdybychom měli víc než jednu místnost, asi bych o tom vážně uvažovala i teď. Vím, že kdyby se lidé nebáli adoptovat i romské nebo jinak handikepované děti, opět by bylo těch "volných" dětí víc, ale ani tohle nemůžu odsoudit. Jen to třeba sama osobně můžu udělat jinak.
 Margita 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 22:16:46)
Promin jestli jsem to spatne precetla...reagovala jsem taky na slovo "vady", ale to jsi myslim nebyla Ty... Kazdopadne jsem to myslela vicemene stejne, tj. volny=vhodny. Dite nemuze jit do nahradky, pokud neni volne. Ale ta "volnost" neni urcena jen tim, jestli rodice podepsali souhlas k adopci nebo PP, ani tim, jestli dite navstevuji, atd... Je to i o tom, ze u urcitych (a to mnohych) deti nikdo nespecha na to, aby je pravne uvolnil...casto to je vicemene pod heslem "stejne ho nikdo nebude chtit..."
 Léna 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 23:06:49)
Víš, mně je jasné, že systém je blbý a mnozí pracovníci dokážou jediným pitomým zaškatulkováním člověka úplně vyřadit ze všech šancí na normální život mezi blízkými. Jen nemám potřebu volat k odpovědnosti zrovna ženy usilující o IVF. Raději bych zesílila tlak na profesionály jako takové. Ti si rozhodně vybrat můžou, jestli půjdou dělat za přepážku na poštu nebo budou jako učitelé, psychologové, sociální pracovnice a soudci a další dělat taková závažná rozhodnutí ovlivňující celé životy.Nemyslím, že nějaké ztížení přístupu k IVF by vyvolalo prudké zvýšení zájmu o adopce dětí s handicapy. Možná ale, že některé z těch žen se pro adopci nebo pěstounství časem rozhodnou a to dokonce i když se jim podaří normálně otěhotnět. Stejně jako jiné ženy, které IVF teď neřeší. Je to zrání, které se příkazem neurychlí. Ani tím, že je zařadím do kolonky hlupáků nebo necitů nebo nemorálních sobců.
A to je, co mi na internetových diskusích a možná vlastně často mezi ženami vadí, to snadné obviňování a šplhání za svou aureolou po zádech ostatních. Ale to se už nevztahuje k tvému příspěvku :o)
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 14:04:38)
Gatto,
je smutné, že dětské domovy jsou plné dětí, ale bohužel většina z těch dětí má nějakou "vadu", kvůli které nebyly nabídnuty k adopci. Často jsou to děti, které nejsou právně volné (rodiče občas projeví zájem), děti postižené a v neposlední řadě děti z řad romského etnika. Většina budoucích adoptivních rodičů o osvojení dětí postižených a z jiného etnika zájem nemá, proto tyto děti zůstávají v dětských domovech.
Jsem jenom zvědavá, jak budeš nahlížet na otázku přlidněnosti, až ti zatikají biologické hodiny ;)
 gatto 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 15:15:51)
I když jsou v domovech, tak stejně podle zákona by měla být upřednostněna pěstounská péče. Tak to ale není (asi kvůli penězům?) a není pravda, že většina dětí není vhodná alespoň do té pěstounské péče, když ne k adopci.
To je ten problém, že většina lidí zájem o děti jiného etnika nemá, ne? Spíš než, že by si ty děti nemohli vzít.
Já si děti do pěstounské péče vzít nemohu, nemám na to čas, ani peníze a už vůbec ne prostor. Na otázku biologický hodin bych odpověděla tak, že jsem si svoji reprodukční potřebu již uspokojila, mám jedno dítě a další mít už nebudu z hlavně ekologických důvodů. Každé dítě je jenom spoustu problémů pro tuto planetu. Ale znám lidi, kteří se úplně vzdali uspokojování svojí rozmnožovací potřeby a děti prostě z těchto důvodů nechtějí.
Pokud někdo má problémy s otěhotněním, tak ať se mu pomůže, ale pokládám za neetické, aby se v tramvajích objevovaly reklamy typu daruj vajíčko (teda spíš prodej). Aby se využívalo finanční tísně třeba studentek, které si naperou do svého těla obrovskou dávku hormonů, ani neví, jaké to může mít pro ně důsledky, aby pak někdo uspokojil svoji vlastní reprodukční potřebu...
 & 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 16:07:08)
Gatto,

a proc ty jsi se chovala, kvuli uspokojeni svych reprodukcnich potreb, neekologicky a privedla na svet dite, pritom jsi si mohla rovnou vzit dite jineho etnika z detskeho domova?
 gatto 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 18:28:44)
:-D
Já jsem se vůbec nechtěla reprodukčně uspokojovat, dítě jsem neplánovala, o ekologii jsem se tehdy moc nezajímala a bylo to hned po maturitě.
Právě proto ale nikdy neposoudím, jaké to je, když ti tikají biologické hodiny. Mě už tikat nebudou, naopak ráda bych se nechala sterilizovat (kdyby to bylo zaručeně bezpečné, což není...)...
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 19:31:26)
Gatto, to jsi mě opravdu dostala... Vím, že každý má právo na svůj názor, ale u toho tvého váhám, jestli to vůbec může být míněno vážně.

Souhlasím, že péče o životní prostředí je důležitá, ale nepřipadá mi, že nemít děti je tou správnou cestou, jak pomoci ekologii. Porodnost by se měla především hlídat v zemích, kde je vysoká, což ČR (až na poslední dva roky) není. Kdyby totiž naráz vymřelo všech 10 milionů v Česku, tak je ani ne za 2 roky doplní lidi z asijských zemí, kde porodnost dlouhodobě roste...

Zatím jsem se nesetkala s nikým (netvrdím, že nejsou), kdo by se vzdal možnosti mít rodinu kvůli ekologii. Dělá to na mě dojem, že tím maskují, že by jim děti překážely a že si chtějí žít po svém bez péče a odpovědnosti za někoho.

Ještě dotaz - tvoje dítě je pro tebe pouze něco, co uspokojilo tvou reprodukční potřebu?
 Margita 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 20:42:45)
Kris, chapu, co rikas, ale jen pro uplnost - hlavni argument meho manzela, ktery od zacatku nemel moc velky zajem o rozmnozovani, ackoliv jsme puvodne planovali jedno biodite, je prave ta ekologie. I mne se to zda trochu divne, samotnou by me to asi nikdy nenapadlo a v mem rozhodovani to nehralo roli, ale neco na tom je. Manzelovi nezalezi na poctu etnickych Cechu, takze to je samozrejme o necem jinem... Chci jenom rict, ze nekterym lidem je vicemene jedno komu se narodilo jejich dite (nase deti jsou rozhodne vlastni) a do urcite miry taky jedno, kdo kde zije a jak rychle se meni kultura dane zeme, hlavne kdyz se snizi soucasny neudrzitelny pocet lidi na zemekouli.
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(2.4.2008 10:12:29)
Margito,
nikomu nevyvracím adopci, samozřejmě o ní také přemýšlíme. Jsme ovšem "stádní" případ - máme strach plánovaně přijmout dítě nemocné nebo postižené, protože nevíme, jak se o ně starat, jak se na to připravit. Dítě jiného etnika by pro nás s manželem nepřijatelné nebylo, ale vzhledem k tomu, že v obou rodinách jsou osoby s rasistickými sklony, tak máme obavu spíše z toho, že by mohli dítko vylučovat z rodiny. Ona samotná adopce je pro některé (hlavně starší) příbuzné téměř totéž, co přivedení Marťana :-( . I v požadavku na věk jsme asi běžní - do cca 4-5 let věku.
Proto obdivuju každou rodinu, která se rozhodne přijmout dítě, které je do startu jakkoli znevýhodněno.
 Vanda 
  • 

Re: ...a dalsi 

(3.4.2008 22:44:07)
Chci reagovat na to že máte obavy osvojit si dítě nemocné či postižené. Chápu to, jenže i vlastní dítě se může narodit všelijaké, taky vlastně "berete, co je", ne to, co byste si představovali...
 Kačislava 


Je to hrozně zvláštní 

(2.4.2008 11:05:39)
Je to hrozně zvláštní, vždycky mě zaskočí, když vidím někoho, kdo se nežene do IVF, nebo dokonce kdo mohl mít biologické děti a má adoptivní. Zaskočí mě to proto, že bychom s manželem také zřejmě mohli mít bio děti, tedy od přírody asi ne, spíš právě po IVF, ale nešli jsme do toho a máme dvě adopťata. Málem jsem však kvůli tomu vyměnila i gynekoložku, protože nemohla pochopit, že se dobrovolně vzdávám možnosti mít bio dítě a chvíli trvalo, než jsme si názory vyjasnily. Totéž platí o kamarádkách, musím říct, že v mém případě byl tlak okolí (tedy právě kamarádek)na moje IVF dost neuvěřitelný, dokonce mi iniciativně sháněly známého doktora, což je v momentu, kdy my s manželem jsme sami po bio dítěti nijak neprahli, skoro absurdní. Připadala jsem si pak ovšem natolik zvláštní, že mě od té doby pokaždé překvapí, že jsou i jiní lidé, co přemýšlejí stejně. Ještě bych chtěla říct, že svoje rozhodnutí po 3 letech považuju za nejlepší v životě, tak báječné děti jako mám, bych v životě nezplodila. Prosím jinak ostatní čtenářky, aby tento příspěvek nebraly jako útok na IVF, já dokážu pochopit, že spousta lidí touží po bio dítěti. Jen to sama mám jinak.
 Vanda 
  • 

Re: Je to hrozně zvláštní 

(4.4.2008 0:35:52)
Já vám fandím. Dala jste lepší šanci dětem, které by jí bez Vás měly možná kdovíjakou. Taky jsem si prožila, jak moc je možné milovat nebiologické děti. Dokonce tady jedna maminka psala, že adoptované mimi kojí. Mateřství může mít neskutečně mnoho podob a jsem přesvědčená, že těhotenství k tomu není nezbytně nutné. Svou neplodnost jsem taky vzala jako fakt s tím, že můj život bude naplněný či zajímavý jinak. Mám nakonec svoje 3 děti na předčasný první pokus, s atrofovanou dělohou, neprůchodným jedním vejcovodem, hladinou testosteronu, za niž by se nemusel stydět chlap, anovulací a menstruací jednou za uherský rok. Už dávno mne přestalo bavit poskytovat se jako sbírka anatomických zvláštností doktorům k divení. Věřím, že jsem se zúčastnila zázraků, můj život je naplněný a zajímavý :-).
 nada, 2děti v pěst. péči 
  • 

Re: Je to hrozně zvláštní 

(5.4.2008 23:52:06)
Souhlasím, také jsem to zažila. Dlouho jsem léčila své problémy, nejen, že jsem neotěhotněla, ale hlavně se vůbec nepodařilo zajistit mi pravidelný menstruační cyklus. Přestala jsem se trápit. Ukončila léčení. Léčba byla hormonální a způsobila mi víc problémů než přínos. Na umělém oplodnění jsem nebyla. A pak v době podané žádosti o adopci mě gynekolog nutil jít do gyncentra. Alespoň na konzultaci. Já mu jasně řekla, že nechci. Nechci se potýkat s dalším léčením, nechci jít na umělé oplodnění. Vím, že bych potřebovala minimálně dárkyni vajíčka. Dítě by nebylo mé. A on mi na to řekl,že by se mi nestalo, že by mi biolog. matka přišla na dveře. Dostali jsme chlapečka, nebyl právně volný, tak jsme z adopce šli do pěst. péče. Dnes jsme jeho poručníci. A lékař mě zase nutil jít na konzultaci, aby prý věděl, jak pokračovat v léčbě a prý se určitě rozhodnu to zkusit, mít vlastní bio dítě. Já mu řekla, že ne, nebudu se léčit hormonálně, nechci na konzultaci, nechci umělé oplodnění. Druhé dítě si pořídím další žádostí. Nedokázal to pochopit. Napsal mi do karty, že odmítám léčení.
 Kačislava 


Mně řekla doktorka 

(7.4.2008 12:06:59)
Mě zas gynekoložka poté, co jsem odmítla IVF s tím, že dám přednost adopci, řekla, že mám jít na psychiatrii. Fakt nechápu doktora, co se někomu plete do jeho soukromého života.
 DENISA 
  • 

Re: ...a dalsi 

(4.4.2008 5:08:33)
Nemit dite z ekologickych duvodu. No, jeste ted se lamu v pase. To jsem fakt jeste neslysela. Co takhle si Gatto priznat narovinu - otehotnela jsem neplanovane, predcasne, (mozna s panem nepravym - nevim) a protoze se s tim doted nemuzu vyrovnat, tak o svem diteti mluvim jako o omylu (alespon tak vyzniva tvuj pristevek nize) a rozhodne mu zadneho sourozence neporidim. Proc taky se ohlizet na to, jestli si moje dite bude mit s kym hrat ci nezustane uplne samo po smrti rodicu - dulezitejsi je ekologie. A Gatto to zachrani, protoze tim vyrovna reprodukci jedne cernosky, ktera ma deti 13. A jeste cekam argument, ze pokud se nechova nekdo jako ty, tak jeho dite nebude mit za par desetileti co jist a je to jen nase chyba (ceskych zen)ze se tak mnozime :-).
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: ...a dalsi 

(4.4.2008 9:50:56)
Deniso, proč si myslíš, že dítě, které nemá sourozence si nemá s kým hrát a po smrti rodičů zůstane úplně samo? Nikdy mě nenapadlo, že přátelství se omezuje jen na rodinu. Nebo jsme ten tvůj příspěvek, ve kterém se nezdráháš ani upozornit na to, že Gatto možná otěhotněla s někým, s kým neměla (ježíšmarjá, to snad je příliš!), pochopila špatně?
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(4.4.2008 11:03:11)
Markéto,
něco na tom opravdu je. Ale jenom něco.
Z vlastní zkušenosti vím, že když je člověk jedináček, tak na spoustu věcí zůstane sám. Když jsou rodiče staří a nemocní, když mají problémy s čímkoliv, tak jedináček nemá nikoho, kdo by se mohl na péči a pomoci spolupodílet. Naši jsou ještě vpodstatě soběstační, ale až nebudou, tak to bude na jednoho zápřah. Bydlí totiž v jiném městě.

Dětství jsem měla šťastné, hrála jsem si ve školce s ostatními a měla dost kamarádů i mimo ni. Přesto bylo mým velkým přáním mít sourozence. Ale to je individuální, kámošce nikdy sourozenec nechyběl.
 DENISA 
  • 

Re: ...a dalsi 

(4.4.2008 16:17:37)
Znam spoustu lidi co maji jedinacky, bud ze zdravotnich duvodu, tam neni o cem, nebo maji jine duvody, napr. jsou na tom financne bidne a vubec to neodsuzuju. Ale uvadet jako duvod to, ze nechci prelidnovat planetu, se mi zda opravdu prehnane. Kdyz nekdo napise, ze se rozmnozovat nechtel, ze to byl omyl, ze chce sterilizaci atd. tak si myslim, ze duvod je nekde jinde. Nechtela jsem aby muj clanek vyznel proti jedinackum, bylo to pousmani nad duvody Gatto, jeji jedinacek to nejspise odnese za vsechny ostatni nezodpovedne nicitele nasi planety jako jsem ja, ty a ostatni tady.
 & 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 14:37:43)
Gatto,

pokud je ti lito smutnych deti v decaku, tak si zazadej o adopci nebo pestounskou peci. To muzes udelat ikdyz nemas zadne zdravotni problemy.
 IVa 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 17:32:41)
Plně souhlasím. Také se domnívám, že IVF není všespasitelné. Je to tak velká zátěž pro organismus ženy, pro budoucí miminko.... Sama nemám děti - není to svobodné rozhodnutí - ale prostě "čáp nepřiletěl". I když bych si dala mimčo řici, tak bych do umělého oplodnění nikdy nešla.
Tak neznáme příčinu, proč zrovna u nás čáp nebyl. Nebudeme ji ani hledat, ani řešit. Prostě je to tak.
Děti ze zkumavky jsou asi 20 let. Teprve nyní budou mít své děti. Ví někdo, jakou genetickou zátěž předají svým dětem ? Jaké to může mít zdravotní důsledky ve druhé a třetí generaci ? Toho bych se opravdu bála.
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 17:50:16)
IVO, prvnímu dítěti ze zkumavky bude letos 30 let, vloni se psalo o tom, že má své první dítě - počaté přirozenou cestou.
Nikde není dokázané, že by děti z IVF nesly genetické vady, u někdterých je to dokonce ověřováno v rámci preimplantační diagnostiky.
Nikdo netvrdí, že je IVF všespasitelné, ale proč by ta možnost být neměla? Pro spoustu párů je to naděje a jediná možnost.
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 17:55:26)
Ještě dodatek - co se genetické zátěže týče, tak tu jistotu, že bude vše v pořádku nemáš vůbec nikdy.
Hodně poškozená embrya se přestanou vyvíjet a ta ostatní jsou na tom podobně, jako u přirozeného početí.

Zátěž pro ženu IVF určitě je, ale je to její volba.

Stejně jako je tvoje volba, že na IVF nikdy jít nechceš. Prostě nevidím důvod, proč by ta možnost být neměla jen proto, že "někdo by do toho v životě nešel".
 šťastná 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 18:05:43)
mám dvě děti po IVF - zdravé a krásné. Jsem ráda, že mám jinou povahu a šla jsem do toho. V životě jsem neudělala lepší rozhodnutí. Nedívám se zpátky, žiju tím, co je, a tím, co bude...
Holky, nenechte se odradit, život máte jenom jeden! Držím vám všem palce - ať vás to nezruinuje - a ať vám to vyjde...

 helena 6 
  • 

Ivo 

(1.4.2008 18:12:56)
prosím, je dobré se zamyslet, co všechno je schopna "vytvořit" sama příroda. Lidé, kteří spolu geneticky nepasují mohou mít tak velmi "geneticky špatné" dítě, že ani není schopno přežít. Prostě ani příroda nemá všechno na 100% vyřešeno. Nevím, proč bychom jí nemohli pomoci. Nikdy nikdo neví, co bude v budoucnu, takže je v tomto případě zbytečné ohánět se nějakým "co kdyby". My totiž nevíme ani co s námi udělá za dvě generace tento věk paralenů a ibalginů.
 Mapik+Betka+Fili 


Re: Ivo 

(2.4.2008 9:10:56)
Ivo, tohle je tvuj nazor, ale myslim, ze spousta zen by - v pripadne neplodnosti - s nim nesouhlasila (ja urcite ne!!) Embrya nejsou pri IVF geneticky modifikovana (jako treba kukurice:-)) jde o "prirozeny vyber" s dopomoci mediciny. Embryjka, ktera by odesla i prirozene, odejdou i tak. Mimochodem, kdyz jsem byla na specialu UTZ srdicka, tak mi pan primar priznal, ze s detmi po IVF oni problemy nemaji, jsou na 90% v poradku, vady srdce se v mnohem vetsim procentu vyskytuji u spontannich tehotenstvi, kde si maminy mysli, ze je podle prirody vsechno o.k. Navic mam tu zkusenost, ze moje tehotenstvi po IVF je mnohem vic hlidane, nez bezna tehotenstvi...
 šťastná 
  • 

Re: Ivo 

(2.4.2008 14:03:48)
Mám dvě děti po IVF. Jedno z mých dětí je doslova zázračně zdravé, druhé má občas rýmu. Hlavně u toho prvního si někdy říkám čím to je, že všechny děti v okolí jsou nemocné a my ne. Napadlo mě, jestli to prostě není tím, že ta embrya musela přežít několik dní v umělém prostředí (v našem případě dokonce déle – měli jsme prodlouženou kultivaci), a prosadila se jen ta nejsilnější. Někomu to možná bude znít zvrhle, ale měla jsem potřebu to sdělit těm, kdo by měli zrovna tyhle obavy.
 Insula 


Re: Ivo a co léky 

(3.4.2008 22:33:07)
A není tedy vlastně i léčení proti přírodě??? To přece také "vymysleli" lidi a ovlivňují tím naše životy a vlastně kdo ví co všechno, ne? Dokonce to možná ovlivňuje budoucí generace mnohem víc, než IVF.
 helena 6 
  • 

léčení pochází z přírody 

(4.4.2008 11:07:50)
ale my už jsme si ho samozřejmě za ta léta upravili do podoby chemické. Nicméně, necháš své dítě (sebe) zemřít na nějakou infekci proto, že léčení je "proti přírodě"? Nepředpokládám.. Takže se mi příliš nelíbí názor, souhlasím, hlavně když se nejedná o mou osobu. Takhle to je totiž se vším. Lidé s lecčíms souhlasí nebo nesouhlasí velmi vehementně, dokud se to netýká jich.
Podotýkám, že mám dítě přirozenou cestou, ale nikdy bych se neopovážila odpírat možnost těm, kterým náleží a mě se náhodou netýká!
 Insula 


Re: léčení pochází z přírody 

(6.4.2008 11:55:32)
Heleno, reagovala jsem na příspěvek Ivy, která se "zříká" všeho, co je proti přírodě.
 Pavla 
  • 

Re: ...a dalsi 

(2.4.2008 13:17:17)
Ivo, souhlasím s vámi se vším co jste napsala. Když někdo nemůže mít vlastní děti, má možná v životě jiný úkol. Umělé oplodnění není rozhodně jediná cesta jak si dítě pořídit. A jak tu někdo píše, že co bude do budoucna neví nikdo, to je sice pravda, ale v případě IVF jsou některá rizika známá, bohužel nás o nich lékaři neinformují, on by jim mohl poklesnout skvělý byznys.
 Kris 


Pavlo 

(2.4.2008 14:46:12)
mohla bys napsat ta známá rizika IVF o kterých lékaři neinformují?
Ty sama jsi absolovovala IVF, že víš, o čem lékaři informují?
 Jíťa 
  • 

Proti přírodě? 

(2.4.2008 19:50:24)
To je docela silný kafe.

To jako chceš i to, že se nemoci nebudou léčit léky, nanejvýš něčím přírodním, a když to holt nepomůže, tak ať dotyčný raději umře?
Neplodnost je prostě nemoc jako každá jiná a v některých případech se dá léčit pomocí "asistované reprodukce", ale dle tvého raději nic léčit nebudeme.

Takže příroda dobře ví, proč se narodili alergici, takže jim taky nebudeme dávat léky a necháme je klidně udusit třebas pylem nebo čímkoliv jiným?
A když někomu nefungují ledviny, je proti přírodě chodit na dialýzu?
A dávat nedonošený děti do inkubátoru je taky proti přírodě?
A operace slepáku?
A cokoliv jiného taky?
 Vanda 
  • 

Re: Proti přírodě? 

(3.4.2008 23:46:12)
jakkoliv to bude znít drsně, mnohé z Vámi vypsaných případů by bez přispění moderní medicíny nebyli. V přírodě přežijí jedinci zdraví a silní. Na tom není nic špatného, přijde mi to naopak velmi přirozené. Možná je současný zdravotní stav lidstva důsledek toho, že přežil ledaskdo - že se už jaksi replikukuje ne zcela 100% genetický materiál. Proto možná je hodně alergií, neplodností a jiných nemocí. Ad embrya z umělého oplození - při IVF laborant vybere spermii, něco s ní provede a vpraví do vajíčka. Normálně to udělá nejrychlejší spermie sama. Pokud někdo oplodní vajíčko málo pohyblivou spermií, je to proti přírodě. Ale to, že se miminko nakonec narodí, přesto považuji za zázrak a tu možnost přeji všemi, kteří o to stojí.
 Katka 
  • 

Re: Proti přírodě? 

(4.4.2008 9:39:50)
Takže já bych nejspíš neměla být na světě - ne mě i na brách mamka čekala 5 let. Já jsem alergická na pyly, prach, roztoče a některé potraviny,mám AB, atopický ekzém... brácha měl vrazenou kardiální vadu - takže jsme omyly - i když počaté bez IVF a měli by nás nechat umřít bez léků? Popř. operace?
Není tedy i očkování proti přírodě?
 Jíťa 
  • 

Re: Proti přírodě? 

(4.4.2008 14:11:10)
Samozdřejmě že i očkování je proti přírodě.

Já mám dítě po IVF a nadzvedává mě ze židle, když tu jiní hlásají, že je to proti přírodě. Tak jsem tu vypsala pár dalších věcí, které jsou proti přírodě. Zajímalo mě, jestli se některá z těch "PROpřírodních" ozve s tím, že se vším v mém příspěvku souhlasí a že by skutečně všechny ty nemocné nechala zcela v "souladu s přírodou" bez pomoci umřít.

Kdo má právo rozhodovat o tom, co je proti přírodě a co v souladu?
 Mšice+2 kluci99+05 


Přípravek 

(2.4.2008 17:01:16)
LoraX, můžu se prosím zeptat, o jaký přípravek šlo?
 Mšice+2 kluci99+05 


Re: Přípravek 

(2.4.2008 20:05:07)
Děkuju mockrát, mám dvě děti, chtěli bychom ještě jednoho mrňouse, v prosinci jsem bohužel spontánně potratila v 9tt, takže bych pro to teď chtěla udělat maximum, určitě to zkusím. Díky!
 Vanda 
  • 

Re: ...a dalsi 

(3.4.2008 23:25:27)
Váš názor sdílím, přestože se mne problém bezdětnosti týkal jen teoreticky - tedy kdysi měli (a mají...) lékaři pochybnosti o mé plodnosti, takže jsem i do všech vztahů šla s tím, že děti asi mít nebudu. Moc jsem o tom nepřemýšlela, dobrovolničila jsem v děcáku a byla přesvědčená, že jsem na světě pro tyto děti. Nakonec bylo všechno jinak. Pokud někdo připouští vedle pozemských a biologických důvodů i důvody duchovní, tak vlastně i bezdětnost je jakási cesta. Umělé oplodněním bych osobně asi taky nechtěla. Napadá mne k tomu dost dalších důvodů proč ne, hlavně u darovaných pohlavních buněk. Takový dárce spermatu může mít hypoteticky mnoho potomků s různými ženami. Tyto děti budou vlastně nevlastní sourozenci - pokrevní příbuzní - ale nebudou to vědět. Nelze vyloučit, že se potkají a budou plodit postižené děti, a ani ve snu je nenapadne, že mají společného biologického otce. Nenapadně to nejspíš nikoho.
Věřím i tomu, že si duše dětí vybírají rodiče, kterým se narodí. Omlouvám se všem, kterým tato myšlenka přijde ujetá, nikomu ji nevnucuju. Mám to jinak, narodily se mi děti, přestože jsem z lékařského hlediska neplodná. Přeju děti všem, kteří je chtějí, ale myslím, že chtít něco za každou cenu, není správné. Správné je přijmout a pochopit svoji vlastní životní cestu. Já to prostě tak cítím, můj náror...
 Martina, 3měsíční chlapeček 
  • 

Re: ...a dalsi 

(6.4.2008 16:12:05)
Milá Ivo, i já si s tebou dovolím nesouhlasit. My s manželem jsme postoupili jednou IVF, vyšlo to na poprvé a narodil se nám krásný zdravý chlapeček. Nevidím jediný důvod, proč by generace takto narozených dětí měla být nějakým genetickým způsobem postižena. Pokud vím, tak je akorát hormonálně stimulována žena a nijak se tím neovlivňují genetické informace buněk budoucích dětí. Docela tě lituju, že nemáš děti - je to nádherná věc, i když se pro jejich zrození musí člověk fyzicky i finančně obětovat.
 zuzula81+Paťulka09 


placení´IVF 

(1.4.2008 12:31:32)
Taky mě to dost naštvalo. V médiích uvádějí že IVF je zadarmo a jak 3 cykly je strašně moc. Myslím, že pokud to zpoplatní, dost tím klesne i úspěšnost, ženský budou strašně vystresovaný, jestli to vyjde. Já jsem zatm byla jen na IUI a čekám na výsledky, ale sečtu-li výdaje za léky, návštěvy lékaře atd, tak už jsem také na tisících. Možná by se pánové ve vládě měli vzpamatovat a okrouhat třeba sociálky.
 Insula 


u sebe 

(1.4.2008 14:06:44)
Spíš by už konečně měli ty opasky utáhnout především sobě.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 12:32:24)
Mapiku, proč je těhotenství po IVF automaticky rizikové? Chápu to v případě vícečetného těhotenství, chápu to v případě přidružených nemocí matky, vím, že je tam vyšší riziko mimoděložního těhotenství, ale všeobecně? Někde jsem četla, že vyšší potratovost po IVF souvisí s brzkým sledováním těhotenství, takže co se po normálním oplodnění projeví jako opožděná menstruace, po IVF, kdy je to pečlivě sledované, je to už holt těhotenství. Ptám se, protože některé moje kamarádky IVF podstoupily, a na neschopence jich většina nebyla.
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 13:55:02)
Markéto, myslím, že Mapik nabádá spíš k opatrnosti a doporučuje neschopenku po transferu hlavně kvůli klidu. Těhotenství po IVF nemusí nutně být rizikové, ale je potřeba zvážit, jestli povolání, které žena vykonává, nezvyšuje riziko komplikací. Ať je to práce v prostředí se zvýšeným hlukem, prašností, s chemickými látkami a nebo velkým stresem a častým a dlouhým cestováním. Zaměstnavatel je sice povinen ženu přeřadit na nerizikové místo, ale ne vždy je to možné.
A je pravda, že ne každé centrum asistované reprodukce automaticky dává po transferu neschopenku.
 Markéta, syn 6 l.  
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 13:58:11)
Kris, ale to platí pro každé těhotenství, nejen pro to po IVF. Opravdu by mě zajímalo, jestli těhotenství po IVF je rizikovější či nikoli (když odmyslím ty důvody, které jsem vyjmenovala výše) - jestli to není zase jeden z těch mýtů.
 Kris 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 14:10:33)
Markéto,
myslím, že rizikovější opravdu asi není (doufám, že mě někdo nenapadne nějakým průzkumem), ale bere se tak kvůli tomu, co všechno tomu předchází. Nemluvím tolik o penězích, které do toho investují, ale především o zátěži pro tělo - přece jenom stimulace hormony je docela rána a jistou nerovnováhu to způsobit může.
 Jíťa 
  • 

Re: ...a dalsi 

(2.4.2008 13:36:12)
IVF jsem podstoupila a v materiálech, které jsem dostala bylo napsáno něco v tomhle smyslu:

"Neschopenka se vydává v den odběru vajíček. Pokud dojde během stejného cyklu i k transferu, zůstává žena v PN až do zjištění srdeční činnosti plodu (tedy celkem asi měsíc +/- něco). Těhotenství je potom zcela normální, jako přirozené. Žena může požádat o ukončení PN. Může si vybrat, kam chce chodit do poradny, jestli ke svému gyn. nebo dál na kliniku."

To, že jich spousta zůstává doma, je dáno spíše tím, že když už se konečně zadařilo, nechtějí nic riskovat.

 Sabi + 2 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 14:31:40)
Markéto, přesně jak napsala Kris. Když jsme procházeli cykly IVF (3x neúspěšně), říkala mi doktorka, že těhotenství po IVF se automaticky považuje za rizikové. Právě kvůli tomu co předcházelo, a musí se s ním tedy nakládat "jako v bavlnce" mnohem více, než u spontánního těhu. Jde zřejmě o jakýsi poměr vynaložených nákladů (nejen finančních!), hrozícího rizika a žádoucího úspěšného zakončení.
 Blanka+Adámek 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 17:22:49)
No ja nevim, mam chlapecka po IVF a rizikove tehotenstvi jsem nemela. Po transferu mi neschopenku nabizeli, ale nechtela jsem. Par dni jsem byla v klidu a bylo to. Mela jsem sedave zamestnani, takze to slo. Spis souhlasim s nazorem, ze ma-li se "to" povest, povede se to a nema-li, zadne lezeni to moc nezachrani. A taky si myslim, ze mytus rizikovosti po IVF plyne z toho, ze to tehotenstvi je proste sledovano hned od pocatku a kdyz se nepovede, tak se o tom vzdycky vi. Kdezto rada beznych biochemickych tehotenstvi proste neni zaregistrovana a odezni jako silnejsi MS aniz zena vi, ze byla tehotna.
 Sabi + 2 


Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 18:59:09)
Blanko, souhlasím s tím, co píšeš. Jen jsem předtím popsala, co jsem se dozvěděla od doktorky. Když jsem po těch 3 neúspěšných IVF spontánně otěhotněla, stejně mě okamžitě zařadili do rizikové poradny, protože jsem se předtím léčila se sterilitou. Měla jsem samozřejmě strach, tak jsem si neschopenku vzala, ačkoli mi nic nebylo. Vydržela jsem doma tři měsíce a pak jsem chodila do práce téměř až do porodu (a zcela bez problémů).
 Jana, 18tt 
  • 

Re: ...a dalsi 

(2.4.2008 8:02:34)
já jsem taky nemyslela tu neschopenku kvůli zvýšené rizikovosti po ÏVF, ale spíš kvůli klidu a pohodě. Mně doktor po 15ti minutovém ležení po transferu řekl:"Tak, a teď si doma nachystejte nějakou pořádnou práci...". Udiveně jsem se na něj podívala a povídám:"To myslíte to žehlení za tři týdny, co jsem ležela? (myslela jsem si, že je to vtipný :o)))" A on na to:"Ne, jděte zrýpat zahrádku, naštípejte dříví, cokoliv...". Dost mě to udivilo, ale jeho argument byl jasný - nemá to kudy vypadnout a když je ženská těsně po početí, taky o tom neví a dělá všechno jako normálně. Zní to logicky. Akorát mě upozorňovali na nastydnutí, virózy apod. Ale to platí i u spontánního těhu. Ani můj gynekolog mi později nenařídil žádný speciální režim ani ležení, spíš běžná doporučení v 1.trimestru. Takže já sice neschopenku mám, ale hlavně proto, že jsem denně dojížděla do práce 75 km a měla práci hodně psychicky náročnou. A taky mě až do 8.týdne bolelo břicho po té hormonální stimulaci. To bylo asi nejhorší, to jsem nečekala. Takže teď si užívám hlavně ten klid a pohodu.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: ...a dalsi 

(2.4.2008 11:06:06)
Já ti to moc přeju. Opravdu ale záleží na tom, jakou děláš práci - já mám práci vyloženě příjemnou a klidnou, jsem v ní za třicet minut, pro mě by neschopenka byla za trest.
 Insula 


rizikovější. 

(3.4.2008 22:41:21)
Myslím, že je považováno za rizikovější i kvůli spoustě léků, které s tím souvisí. Ona taková hormonální stimulace (před odběrem vajíček) není zrovna procházka růžovým sadem. Tedy podle kámošek. Je to dost záhul pro tělo. A psychika je taky určitě důležitá. No a v neposlední řadě při zavádění embrya dochází v mírnému rozšíření děložního hrdla. To je také zásah do těla.
 Jana, 18tt 
  • 

Re: ...a dalsi 

(1.4.2008 19:00:43)
Díky za tento článek! Jsem po 1.pokudu a měli jsme to štěstí, že to vyšlo!! Ale ten stres v celém procesu je vážně šílený - nejdřív vybrat reprocentrum - zkusili jsme 3. Ve všech jsme měli větší či menší pocit, že je to zkrátka "byznys". Ale co naděláte, miminko přece chcete. Na druhou stranu v tom našem vybraném jsme nakonec měli příkladnou péči (je pravda, že většina žen je v té době hodně přecitlivělá a doktoři to s námi nemají lehké, a když ty stejné otázky a strachy slyší každý den, musí jim z toho jít hlava kolem). Ale když byznys, tak byznys - zaplatili jsme téměř 28 tisíc, a to jsme nechtěli žádný nadstandard - jen úkony, které maximálně zvýšily šanci. A pak ty nervy - letošní Vánoce byly ve znamení sledování kalhotek při každé návštěvě na záchod - krvácím nebo nekrvácím??
Peníze nakonec nehrají žádnou roli - prostě chcete miminko a uděláte pro to všechno. Ale každý na to opravdu nemusí mít. Možná na první pokus...Ale co ty další. Jsem pravicově smýšlející občan, ale jsem připravená a ochotná podepsat jakoukoliv petici a podpořit cokoliv, co vysvětlí ministrovi zdravotnictví, že snížit úhradu na IVF je sociální a ekonomický nesmysl! Kolik dětí se pak nenarodí!! Kolik nešťastných lidí/párů přibude.
Zajímavé je, že zatím nikdo z politiků nepřišel v této souvislosti s návrhem, že ano - sníží se úhrady, ale zároveň se sníží zdravotní pojištění placené občany. Pak jsem ochotná si ušetřit, protože i když z mého dítěte bude profitovat společnost a ekonomika, přesto to pořád bude náš vytoužený potomek!
Dámy, kočky, všem, kdo se právě pokoušíte, držím palce!! Hlavně VĚŘTE tomu, že to vyjde! A s tou neschopenkou - svatá pravda. Práce ani vydělané peníze vám neutečou, buďte doma a šetřete se!!
 madajka 


Re: ...a dalsi 

(5.4.2008 19:53:43)
Nám vyšlo těhotenství až na třetí pokus, je to fakt hodně náročný na nervy. O financích radši ani nemluvím, ale nakonec jsme se dočkaly a teď máme doma dvě krásné tříleté slečny-dvojčátka. Stálo to za to, neschopenku mi vystavili hned po odběru vajíček, nechala jsem ji až do konce těhu, nehledě na to že s dvojčaty ji dávají automaticky. Držím vše palce, kteří se chystáte na IVF.
 myrtha 


Re: ...a dalsi 

(22.5.2008 12:10:44)
S chutí jsem si přečetla tento článek.Je velmi dobře napsaný. Dovolila bych si ovšem napsat něco málo k úspěšnosti mimotělního oplodnění. Byla jsem z těchto čísel vždy velmi zmatená. Každý totiž uváděl jiná čísla a proto jsem se o tohle začala zajímat. Konzultovala jsem to s jedním velmi dobrým lékařem, který se zabývá neplodností a ten mi říkal, že se někdy velmi dobře baví nad tím jaká čísla jsou uváděná. Tak tedy: pokud podstoupíte IVF jednou máte jednu šanci, pokud jich podstoupíte více šance se zvyšuje, ovšem, vždy a v každém cyklu je úspěšnost pouze 30%, nic se nesčítá! Znamená to, že každé IVF podstupujete s nepopsaným listem papíru a pokaždé jen s 30% šancí na úspěch, tak jak je tomu i u lidí, kteří se snaží přijít do jiného stavu přirozenou cestou. V přirozeném cyklu je šance také 30% v každém měsící a někomu se to povede hned naporvé, někomu za pár měsíců a jinému třeba až za patnáct let.
 Andrej 


prosím o radu 

(6.4.2012 10:15:35)
Dobré poledne,
asi před měsícem jsem s partnerem zjistili, že nemůžeme mít miminko přirozenou cestou, a to jsem relativně mladá, nebylo mi ještě ani 27let. Byla to pro mě strašná zpráva, a tak jsem se s tím ještě moc nevyrovnala. Říkali jsme si, že to necháme chvilku být, a že se na to společně "vrhneme" až po prázdninách. Jen bych od někoho potřebovala slyšet, co nás vlastně všechno čeká a kolik peněz to bude stát(ikdyž na tom tolik nezáleží), mám z toho totiž trošku strach, i po přečtení asi milionů odkazů na netu.A dčetla jsem se, že od 1.4.2012 je zvýšen počet pokusů na 4.

Děkuji moc za pomoc Andrea
 suzann 
  • 

Lékaři a IVF 

(1.4.2008 14:29:26)
Nejzajímavější mínění o IVF mají ovšem někteří lékaři, třeba ten můj (jako gynekolog).
Když jsem přišla s prvním výsledkem manželova spermiogramu (to bylo do té doby jediné vyšetření, které mu provedli), který nebyl dobrý, řekl "Otěhotníte jedině uměle s dárcem!!" Podotýkám, že i já jako laik jsem si vyzjistila, že na základě tohoto výsledku, bez jakéhokoliv dalšího vyšetření, to nebyla jediná varianta a on by to měl vědět, když je doktor a tolik tomu rozumí.
Po tomto šoku jsem se rozhodla pochopitelně najít si někoho, kdo kromě strany A řekne i B. Bohužel tam kam bych šla ráda, mají přecpáno. Kvůli nějakým potížím jsem k němu tedy po půl roce šla znovu.
Tak se mě zeptal, proč jezdíme k urologovi do Mladý Boleslavi, že to je jen praktický urolog a tady v CAR se přímo zabývaj tou prenatální stránkou věci, a že přece když chceme mimino tak proč se "plácáme" se snahou "vyléčit" azoospermii, že je urolog blbej když napsal antibiotika i ženě že se to dnes nedělá (přitom před rokem napsal na moje problémy léky i manželovi) a že prostě kdybychom šli do CAR tak by nám urolog-odborník řekl že prostě není jediná šance a jestli chceme dítě tak se musíme smířit s dárcem. Nic naplat že jsem se snažila mu říct že prostě zatim umělý opl. nechceme. "Tak já vám nerozumim, chcete to dítě?" magore chceme, ale nebudeme kvůli němu skákat po hlavě, umělý opl. není stoprocentní a totálně jednoduchý řešení a vůbec!!!!!! My tomu nejsme nakloněni a pan doktor odborník by to mohl chápat, a ne nám tlačit do hlavy svý názory.
 Vera33 


Re: Lékaři a IVF 

(1.4.2008 14:46:01)
Suzam,
manžel mojí kamarádky má spermiogram tak špatný, že když řeknu že je přímo katastrofální, jsem optimista. Podstoupili několik neúspěšných IVF,několik neúspěšných inseminací dárcem, neb i ona má problémy, ale nakonec světe div se, otěhotněla přirozeně.(podotýkám, že s vlastním manželem).Po roce je těhotná znova...
Ohledně podsouvání těch názorů, vzpomínám si,když jsem si k podstoupení vlastního IVF vybrala jednoho nesoukromé centrum (FN Olomouc), jak se hrozně divil a podsouval mi jedno určité soukromé(UNICA Brno), o kterém si myslím svoje a nikdy bych tam nešla.Nakonec jsem otěhotněla při 2.IVF ve FN Olomouc.
 Vera33 


Re: Lékaři a IVF 

(1.4.2008 14:48:50)
Vypadlo mi slůvko můj gynekolog
 Ladonka 


Re: Lékaři a IVF 

(1.4.2008 23:50:00)
Ahoj Věrko,
dlouho jsem o Tobě neslyšela, jak se daří Vašemu děťátku?
Jinak k probíranému tématu: máme doma 3-letá dvojčata počatá díky IVF, a to za přispění téměř všech možných metod (problém nebyl na mé straně), vše dopadlo nakonec naprosto úžasně a kromě případných otázek na ulici typu: máte dvojčata v rodině? apod. mě ani nenapadne, že jsme si "trochu" pomohli přes "zkumavku". Prostě všednodenní starosti o děti nedovolí moc meditovat, je potřeba se starat a je to moc fajn:)
Je to náročné období, když se musí projít (případně opakovaně) IVF, ale rozhodně to za to stojí a neustále děkuji za tu možnost:-):-):-)
 suzann 
  • 

Re: Lékaři a IVF 

(1.4.2008 14:50:45)
Takové případy taky znám. Mám několik známých, sice nevím z jakého důvodu měli problém otěhotnět, ale čekali třeba 5,8,10 let, a nakonec mají dítě přirozeně. Já jsem k IVF tak nějak skeptická, nepřipadá mi to jako totálně bezvadné řešení, jak se to občas podsouvá, a reakce tohoto lékaře je přinejmenším neprofesionální...
 Hana 
  • 

Re: Lékaři a IVF 

(1.4.2008 20:27:11)
Přidám zkušenost mé kamarádky, která na tom byla s plodností úplně OK, zatímco manžel měl podobný spermiogram jako vy a navíc věčné urologické záněty. Jak její gynekolog, tak pan profesor z urologie, co léčil manžela naznali, že oplodnění jedině umělé a semenem dárce. Oba z toho byli špatní, ale vzhledem k tomu, že jim bylo dvacet sedm, nic zmeškáno a ještě měli problémy s nevyřešeným bydlením, říkali si, že rozhodnutí přesunou tak za rok-dva. Ona vysadila antikoncepci jistá si, že klidně může dělat kariéru v práci a ještě souložit bez ochrany a až dosytosti. Asi i tím, jak byli oba úplně uvolnění a na dítě nemysleli, ona za půl roku otěhotněla! Jenomže když to rozradostněně říkali panu profesorovi, tak ho při dalších dvou návštěvách přímo buzeroval, ať udělá genetické testy, že si je skoro jistý, že to dítě přece nemůže být jeho a že je blb a že mu manželka zahýbá. No, nakonec změnili gynekologa i urologa za gynekoložku a moc příjemnou uroložku, mají zdravého chlapečka celého po otci a na učené pány profesory se vykašlali.
 Hana 
  • 

Re: Lékaři a IVF 

(1.4.2008 20:30:35)
Nenapsala jsem tam něco špatně? Samozřejmě pan profesor buzeroval toho manžela. I jeho první slova na to, že manželka je těhotná byla "A s kým to má?"
 Gabča, Adélka 12/02 


Re: Lékaři a IVF 

(1.4.2008 22:03:21)
Je moc smutné, když se někdo takto zachová (dr)
 nada, 2 děti v pěst. péči 
  • 

Re: Lékaři a IVF 

(6.4.2008 0:15:38)
mám pocit, že někdy lékaři příliš tlačí na umělé oplodnění. Jak jsem psala výše, nás do toho lékař nutil, přesto, že jsem jasně řekla, že nechci, že máme žádost o adopci. Nutil mě do toho i v době kdy jsem měla doma chlapečka a podanou druhou žádost. Tak si myslím jestli nejde také o peníze. Nutil mě jít na konzultaci do gyncetra. Tam jsem měla zaplatit 500kč pouze jako vstupní poplatek. Za co? Mělo jít pouze o konzultaci, nebyla jsem rozhodnuta stát se pacientkou centra. Nikomu neberu jeho rozhodnutí, ale vadí mi, že mě odborník nutí jít na umělé oplodnění a my se rozhodli jít formou adopce a pěst. péče. Proč? Kolik peněz z celého procesu má tento lékař?
 Kris 


Re: Lékaři a IVF 

(7.4.2008 7:45:02)
Naďo,
taky mám občas pocit, že jsou lékaři zainteresovaní v dohazování "dušiček" do center asistované reprodukce. Nám podsouvala doktorka soukromé centrum o kterém jsem toho moc dobrého neslyšela. Šli jsme do jiného (ale chtěli jsme sami, do IVF nás netlačila), státního. Žádný vstupní poplatek jsme neplatili a podle toho, co píšou ostatní o svých centrech, tak jsme na tom celkem dobře, protože některé úkony se tam nehradí. To, co se hradí, je na úrovni ostatních center.
 Insula 


platby 

(1.4.2008 22:32:59)
No, já tedy přesně nevím, jak je to s těmi platbami. Ale moje kamarádka byla na umělém oplodnění (pravda je to už 7 let) a vím, že říkala, že první pokus měla zcela zdarma (samozřejmě nepočítám, že tam musela jezdit apod.). I když nakonec k samotnému zavedení oplodněného vajíčka nedošlo (ale to bylo taky zadarmo), protože se ukázalo, že jsou její vajíčka pro spermie "neprostupná" (takže se jí žádné neoplodnilo). Takže si podruhé už musela připlatit. Ale nebylo to tak "hrozné". Vím, že říkala, že asi 7.000,-. Což zase není tak moc. A navíc za ten "výsledek" to stálo. :-)
 Blanka+Adámek 


Re: platby 

(1.4.2008 22:55:11)
Tak to mela kamaradka stesti, ja jsem na sve "hrazene" pokusy doplacela v souctu 130 tisic. To je hrozne ruzny, kazdy potrebuje neco jineho, ja jenom za leky doplacela v kazdem ze 3 pokusu 25 tis., dalsich 7 tis. za AH, mrazeni, rozmrazovani atd. atd.... a posledni polozku ti daji na sale, jestli si po tom vsem priplatis 500 za lepsi katetr, aby dr. lepe videl na zavadeni. Kdo by ne, zejo :-). A to jsem nepotrebovala zadny dalsi leky pro sebe, u nas je problem v manzelovi. Ale taky to stalo za to.
 Mapik+Betka+Fili 


Re: platby 

(2.4.2008 9:25:32)
Insulo, je mozne, ze pred 7 lety se pouzivaly jeste plne hrazene leky a ze se tvoji znami nerozhodli/ nepotrebovali zadne nadstandardni zakroky. Dnes jsou k dispozici "cistejsi" leky, ktere tolik nezatezuji organismus, spermie lze injektovat primo do vajicka a dalsi z poplatku muze byt mj. za prodlouzenou kultivaci (3-5 dnu navic vyvoje embryjek v petriho miskach, kde se da uz spolehlive vyloucit rada vyvojovych vad, takze pak se transferuji jen opravdu zdrava embryjka), tohle vsechno se ale plati - a stoji to za to! Navic je ted mnohem vic moznosti i pro muze, jak ziskat pouzitelne spermije i malym operativnim zasahem, kdyz nejsou bezne dostupne, ale i to patri k nehrazenym postupum. Zkratka - lecba se zlepsuje, ale vsechno neco stoji...
 jolka 
  • 

Re: platby 

(2.4.2008 17:11:31)
Já mám "nedávnou" zkušenost s IVF - 3 roky. Asi jsem měla štěstí, podstoupila jsem zákrok v CAR u Apolináře. Za léky jsem si příplácela cca 4 tis. Kč a toť vše, žádné další "doplatky" za nadstandatd se nekonaly. Možbná je situace s platbami jiná v soukromých centrech, nebo se situace za tu dobu opravdu změnila.
 jolka 
  • 

Re: platby 

(2.4.2008 17:11:59)
Já mám "nedávnou" zkušenost s IVF - 3 roky. Asi jsem měla štěstí, podstoupila jsem zákrok v CAR u Apolináře. Za léky jsem si příplácela cca 4 tis. Kč a toť vše, žádné další "doplatky" za nadstandatd se nekonaly. Možbná je situace s platbami jiná v soukromých centrech, nebo se situace za tu dobu opravdu změnila.
 Insula 


Re: platby 

(2.4.2008 20:15:05)
Jo, to oni si potom taky připlatili. To jsem psala. A cenu za zamrazení embryí jsem nepočítala. To je plus k tomu. ;)
 Insula 


Re: platby 

(2.4.2008 20:16:19)
Jo, to oni si potom taky připlatili. To jsem psala. A cenu za zamrazení embryí jsem nepočítala. To je plus k tomu. ;)
 Jíťa 
  • 

IVF je skutečně zadarmo 

(2.4.2008 20:21:14)
Novináři mají pravdu v tom, že IVF JE ZADARMO - tedy placená ze zdravotního pojištění.

Platí se především hormonální léky, které obvykle nejsou nikterak levné.
Potom se platí za darované sperma či vajíčko - to je vlastně odměna dárci (Obvykle dárce spermatu dostane 500 a příjemkyně 500 zaplatí, u vajíčka je to 7000 protože to představuje jistou zátěž pro organismus).
Dále se platí nadstandartní služby. Pojišťovnou je hrazená jen 2-denní kultivace embryí, ale po dvou dnech se nedá ještě rozpoznat, která embrya jsou životaschopná, takže se běžně dělá tzv. "prodloužená kultivace" tj. asi 4-5 dní a ta se bohužel platí. Dále se platí "asistovaný heatching" (nevím, jestli to píšu správně) = což je přímo vpich jediné spermie do vajíčka. Kryokonzervace=zmražení embryí pro pozdější opakování pokusů. A v případě zájmu může pár také platit jakési "roční nájemné" za uchovávání embryí po dobu 5-ti let. A možná se platí i další služby, už si to tolik nepamatuju.

Zmiňovaný zákon by měl pravděpodobně za důsledek to, že ženy by byly doslova přecpávány hormony, aby vytvořili v rámci jediného cyklu co největší počet vajíček, která budou následně oplodněna a zmražena, aby se mohla využít v případě neúspěchu při prvním pokusu. Protože každé další zavedení již oplodněného vajíčka, byť rozmraženého, je také zdarma.
 Kris 


Upřesnění pojmů - IVF je skutečně zadarmo 

(2.4.2008 21:40:48)
Jíťo,
tvé informace nejsou úplně přesné...
Za prvé - v médiích se mluví o plně hrazených 3 cyklech IVF (nejen IVF) a to pravda není.
Doplatek za léky je různý od minimálních částekdo 1000 korun klidně i do 25 tisíc.

Ten vpich spermie do vajíčka se nazývá ICSI (něco jako intracytologická spermatická injekce) a NENÍ hrazená. Cenová relace je od 5 do 7 tisíc.

Prodloužená kultivace se ve většině center platí a stojí cca 3 až 6 tisíc korun.

AH (asistovaný hatching) je metoda, kdy se naruší obal vajíčka před transferem, aby mohlo embryo snáz opustit prostor obalu (zona pellucida) a zahnízdit se.

PGD (preimplantační genetická diagnostika) - pojišťovna NEHRADÍ. Cena je cca 6-8 tisíc za jedno embryo.

Mražení (kryalizace) embryí NENÍ hrazeno pojišťovnou a cena se pohybuje v rozmezí 3 až 9 tisíc, někde hraje roli i počet embryí. Také některá centra vyžadují "skladné" na rok.

KET - transfer embryí po rozmražení NENÍ hrazen pojišťovnou. Cena se pohybuje od 4 do 8 tisíc korun.

Pojišťovna hradí méně čisté léky, které není možné si aplikovat sama doma (na čisté přispívá do určitého, většinou zdaleka nedostačujícího, množství). Dále hradí odběr vajíček, oplození v laboratoři (pokud není ICSI) a 2denní kultivaci, poté transfer embrya do dělohy. Někde si dokonce ženy musí hradit i anestezii.
 Jíťa 
  • 

Umíš číst? 

(3.4.2008 11:13:09)
Já jsem snad psala, že tebou vypsané metody jsou zadarmo?

Já jsem psala, že zadarmo je IVF, měla jsem na mysli úplně nejobyčejnější.
ZDARMA JE:
Odběr vajíček
oplodnění spermatem parnera
2-denní kultivace
Transfer

Všechno ostatní je jaksi navíc a musíš si to platit. TAKY JSEM TO TAM NAPSALA. Ale nikdo tě nemůže nutit, abys je všechny využila.

Prostě máš zadarmo 3 pokusy za život a pak už si platíš všechno. Nebo máš možnost si něco připlatit hned a zvýšit tak množství pokusů.

Za ten Hatching se omlouvám, popletly se mi pojmy.
 Jíťa 
  • 

Re: Umíš číst? 

(3.4.2008 11:23:09)
Jo a že si doplácíš za léky jsem taky zmínila.

A mám vlaství zkušenost - mimi po IVF se narodilo vloni.

A doplatky za léky se poměrně často mění a taky závisí na rabatu lékárny, který může jít až do tisícikorun.

1. hormonální stimulace GONALEM mě při prvním pokusu stála asi 20 tis., ale při druhém byl už hrazen pojišťovnou

2. hormonální přípravek CRINONE stál v nemocniční lékárně cca 200 a u nás doma 2000 - docela slušný rabat!

Ještě jsem užívala anopyrin, ale ten je taky skoro zadarmo. A potom nějakou injekci před odběrem vajíček - cena asi 50 tis, ale plně hrazená pojišťovnou.
 Kris 


Myslím, že umím 

(3.4.2008 11:35:16)
Jíťo,
vážně umím číst - psala jsem, že tvé informace nejsou úplně přesné, ne, že jsou chybné. A taky proč... že novináři uvádí, že 3 celé cykly IVF jsou plně hrazené. Do toho podle nich totiž spadají i ty léky na stimulaci. A oplození vajíčka, jak sama píšeš, jenže to oplození musí být tou jedinou a nejjednosdušší metodou. Proto jsou jejich články zavádějící.
To ani nezmiňuju nedávno uveřejněnou "převratnou americkou novinku v IVF", které se tady říká nativ a už dlouho se používá...
Ten seznam, kolik se za co platí bylo jen upřesnění toho, co jsi psala a byl spíš pro ostatní, co věří tomu, že ty cykly jsou plně hrazené se vším všudy.

Rozhodně to neměl být útok na tvou osobu a mrzí mě, že to tak vyznělo.
 Kris 


Myslím, že umím 

(3.4.2008 11:35:47)
Jíťo,
vážně umím číst - psala jsem, že tvé informace nejsou úplně přesné, ne, že jsou chybné. A taky proč... že novináři uvádí, že 3 celé cykly IVF jsou plně hrazené. Do toho podle nich totiž spadají i ty léky na stimulaci. A oplození vajíčka, jak sama píšeš, jenže to oplození musí být tou jedinou a nejjednosdušší metodou. Proto jsou jejich články zavádějící.
To ani nezmiňuju nedávno uveřejněnou "převratnou americkou novinku v IVF", které se tady říká nativ a už dlouho se používá...
Ten seznam, kolik se za co platí bylo jen upřesnění toho, co jsi psala a byl spíš pro ostatní, co věří tomu, že ty cykly jsou plně hrazené se vším všudy.

Rozhodně to neměl být útok na tvou osobu a mrzí mě, že to tak vyznělo.
 ajucha 
  • 

Re: Umíš číst? 

(6.4.2008 2:43:33)
Na rabatu lékárny tedy rozhodně doplatky nezávisí!!!Tyto léky totiž patří mezi léčiva s regulovanou cenou a tu stanovuje ministerstvo zdravotnictví spolu s VZP. Výše doplatku závisí (a celková cena léku,samozřejmě) na ceně výrobce+kurz koruny vůči měně výrobce+cena pohonných hmot+k tomu se přičítá marže distributora (či distributorů-čím více mezipřistání krabičky v různých skladech,tím větší cena) a marže lékárny. Různá výše doplatků je způsobena několika faktory: velikost lékárny-větší lékárny s velkým obratem (což bývají nemocniční velmi často, neboť jim vzrůstá obrat díky zásobování nemocnice)si mohou dovolit nevyužít marže plně (marže distributora s lékárnou DOHROMADY činí 35%).V případě větších odběrů určitého léku také může distributor (případně dealer výrobce)poskytnout lékárně rabat-lékárna objedná například 30ks a dostane navíc 1 (někdy i více balení)zdarma, takže cenu rozpočítá(pro šťouraly-firmy si to hlídají)a ejhle,doplatek je nižší.Malá lékárna,navíc není-li spádovou pro CAR,takový lék objedná přímo pro vás,protože jej nevede.Tudíž, cenová úleva žádná. Další rozdíl může být v dodavateli-nakupuje přímo od výrobce nebo z meziskladu?A opět-je to gigant,nakupující léky po"tunách", nebo cvrček co nakupuje po kartonu?
Stále se lidé navážejí do lékáren, ale už někdo přemýšlel o tom, že sníži-li MZ úhradu léku (což znamená vyšší doplatek pro pacienta), je schopen výrobce snížit svou prodejní cenu o desítky i stovky korun?Potom lékárna, která nakoupila ještě před tímto zlevněním,má samozřejmě lék dražší,což znamená i větší doplatek.Může za to?
Já sama pracuji v lékárně,vidím tedy,jak zavádějící informace často pacienti mají.Já sama jsem absolvovala ivf,léky jsem si vyzvedla u konkurence v nemocnici,protože jsem tak pár stovek ušetřila.Stejně jsem doplácela cca 4000Kč. Plus ještě doplatky v CAR.
 Kris 


Upřesnění pojmů - IVF je skutečně zadarmo 

(2.4.2008 21:41:29)
Jíťo,
tvé informace nejsou úplně přesné...
zajímalo by mě, jestli jsou z vlastní zkušenosti z poslední doby...

Za prvé - v médiích se mluví o plně hrazených 3 cyklech IVF (nejen IVF) a to pravda není.
Doplatek za léky je různý od minimálních částekdo 1000 korun klidně i do 25 tisíc.

Ten vpich spermie do vajíčka se nazývá ICSI (něco jako intracytologická spermatická injekce) a NENÍ hrazená. Cenová relace je od 5 do 7 tisíc.

Prodloužená kultivace se ve většině center platí a stojí cca 3 až 6 tisíc korun.

AH (asistovaný hatching) je metoda, kdy se naruší obal vajíčka před transferem, aby mohlo embryo snáz opustit prostor obalu (zona pellucida) a zahnízdit se.

PGD (preimplantační genetická diagnostika) - pojišťovna NEHRADÍ. Cena je cca 6-8 tisíc za jedno embryo.

Mražení (kryalizace) embryí NENÍ hrazeno pojišťovnou a cena se pohybuje v rozmezí 3 až 9 tisíc, někde hraje roli i počet embryí. Také některá centra vyžadují "skladné" na rok.

KET - transfer embryí po rozmražení NENÍ hrazen pojišťovnou. Cena se pohybuje od 4 do 8 tisíc korun.

Pojišťovna hradí méně čisté léky, které není možné si aplikovat sama doma (na čisté přispívá do určitého, většinou zdaleka nedostačujícího, množství). Dále hradí odběr vajíček, oplození v laboratoři (pokud není ICSI) a 2denní kultivaci, poté transfer embrya do dělohy. Někde si dokonce ženy musí hradit i anestezii.
 jana+veronika5let+martin 7měs 
  • 

Re: platby 

(3.4.2008 15:21:52)
Ta to měla štěstí. V podstatě je to tak, že 3 pokusy jsou zdarma jen v základním složení bez léků. Tedy odběr vyjíčeka následný transfer. Málokdo má takové štěstí, že mu to stačí. Obvykle se připlácí za "nadstandartní služby", které ovšem jsou pro tu či onu ženu, v důsledku nezbytné (ICSI,prodloužená kultivace,AH-narušení obalu vajíčka,PGD - genetika embrya))pro důvody, které provázejí jejich neplodnost nebo partnerovu.
A léky? - jsou léky, kde doplatek není a jsou ty na které se dost doplácí a zase je to o tom, jak která žena na co pozitivně reaguje.
A když řeknete, že 7000,- není zas tak moc - no, neí, ale většině z nás jeden pokus nestačí.
Já jsem absolvovala 4 pokusy a stálo mě to celkem 120000,-. A to je proto, že jsme nechtěli mít jedináčka. Mimochodem mám genetickou vadu a podle lékařů (shodlo se jich na tom asi 6 a jsou opravdu dobří) nemůžu přirozeně otěhotnět, mám děti 2 a nakonec jsme obě počali prirozeně. Ani jeden pokus nebyl pozitivní. Jana
 Insula 


Re: platby 

(3.4.2008 18:41:47)
Možná jsem napsala blbě. Nevyšlo jim to na první pokus. Ale to byl příplatek za 1 pokus.
Já samozřejmě absolutně nejsem pro to, aby se pojišťovny hradily jen jeden pokus. Jsem pro zachování současného systému. Navíc věřím, že metody se stále zdokonalují, takže co se dnes platilo, zítra se platit nemusí (myslím léky) a zase se budou doplácet ty "novější".
 Zkušený 
  • 

Varování 

(1.4.2008 22:35:19)
Chtěl bych varovat zájemce o umělé oplodnění před pardubickým Sanusem, zvlášť před doktorem Středou. Je to arogantní hlupák.
Máme s ním velmi špatnou zkušenost a nejsme jediní.
Manželku zbytečně potrápil a vyplázli jsme rovněž zbytečně 15 tisíc Kč za injekce a další léky.
Teď čekáme miminko přirozenou cestou.
Vřele doporučuji přírodní léčby zhoršené plodnosti (neplodnost se léčit nedá).
Ke zlepšení mého spermiogramu velmi přispěla detoxikační kůra podle doktora Jonáše.
(žena s plodností problém nemá).
Snažte se přirozeně a v souladu s přírodou, když pámbu dopustí i sukovice spustí.
Z dnešního lidského neštěstí si dělají centra asistované reprodukce pouze vynikající byznys.
Jde jim spíš hlavně o prachy.
Nenechte se zbytečně trápit, jestli to jde jinak a ono to v mnoha případech opravdu jde.
 Kris 


Re: Varování 

(2.4.2008 8:55:07)
Zkušený,
mohl bys, prosím, uvést, která kůra vám zlepšila spermiogram? Těch od Dr. Jonáše je docela dost, tak by mě zajímalo, která z nich to je. Díky
 Zkušený 
  • 

Re: Varování 

(2.4.2008 23:14:24)
Začli jsme s kompletní detoxikací organismu. Pamatuju si jen, že jsme stihli první tři okruhy, já tam měl určitě dýchací čili plíce, druhý byl na ledviny a moč. měchýř a pak konkrétní jen na detoxikaci varlat. Mysím, že na začátku jsme brali i něco všeobecného na celý organismus. Vždycky jsou to tak tři lahvičky kapek po dvou až třech stovkách. Asi je lepší se podívat po internetu anebo si popovídat s někým, kdo tu kůru nabízí. V Hradci Králové můžu doporučit paní Zuzanu Křesťanovou.
 Kris 


Díky 

(3.4.2008 9:54:21)
určitě to stojí za vyzkoušení.
 P.V.V. 


Re: Varování 

(12.4.2008 22:44:08)
Dobrý den pane Zkušený,
je mi líto, že máte se Sanusem takové špatné zkušenosti. Ale nejste jediní,kdo tam chodí a vzhledem k tomu, kolik mají pacientů, tak si myslím, že je jejich úspěšnost docela vysoká. My s nimi máme naopak velice dobré zkušenosti, díky Sanusu máme dneska 2,5 letou holčičku a jsme velice šťastní(i několik mých přátel má dneska děti právě díky Sanusu). Bohužel ne všechny páry mají to štěstí, aby mohly mít děti přirozenou cestou a IVF je jedna z možností, jak mít vlastní děti. A hlavně - každý pár má úplně jiné zdravotní problémy, takže nemůžete všechno házet do jednoho pytle a jen napsat "zkoušejte to přirozenou cestou - panbůh vám pomůže". Kdyby Vaše paní měla vážné zdravotní problémy a komplikace, asi by Vám detoxikace moc nepomohla(a ani pánbůh). Jo a ještě jedna věc to, že se doplácí 15-20tis. je problém našich státníků a ne center pro asistovanou reprodukci (to si stěžujte někde jinde).
Nezlobte se, že reaguji na Váš příspěvek, ale připadalo mi to od vás dost nefér.
Hezký den
 Eva, tři kluci 
  • 

Petice proti zrušení dvou částečně hrazených pokusů 

(2.4.2008 8:48:05)
Ahoj,
čekala jsem tady odkaz na petici, ale nevšimla jsem si ho, tak ho sem dávám.
http://petice.nazory.cz/petice/petice-detail.php?id=130
Jestli jsem ho přehlédla, tak se omlouvám
Eva
 Kris 


Re: Petice proti zrušení dvou částečně hrazených pokusů 

(2.4.2008 8:52:31)
Odkaz tam je, ale pouze, že petice je zde - není to moc vidět. Je to v posledním odstavečku nad mýty :-)
Ale opakování není na škodu!!!
 Eva, tři kluci 
  • 

Re: Petice proti zrušení dvou částečně hrazených pokusů 

(2.4.2008 9:06:35)
Díky, já to tušila ;-). Tak aspoň je tu dvakrát pro ty méně všímavé, jako jsem já :-).
 S 
  • 

Reakcenauž.IVa 

(2.4.2008 8:51:12)
Pro uživatele IVa:
Já s tebou absolutně nesouhlasím , jsem po IVF a povedlo se,já a manžel jsme šťastní, kdyby měli všichni názor jako ty, tak tu vymřeme za předpokladu, že polovina párů má problémy s početím ! Fak nechápu lidi s tak stupidním názorem!!
 S 
  • 

Reakcenauž.IVa 

(2.4.2008 8:51:46)
Pro uživatele IVa:
Já s tebou absolutně nesouhlasím , jsem po IVF a povedlo se,já a manžel jsme šťastní, kdyby měli všichni názor jako ty, tak tu vymřeme za předpokladu, že polovina párů má problémy s početím ! Fak nechápu lidi s tak stupidním názorem!!
 Mab 


Vymřeme? 

(2.4.2008 13:19:05)
Musím tě bohužel zklamat, ale bez IVF opravdu nevymřeme. Je spousta rodin, které mají více jak dvě děti. Jen to prostě nejsou Češi, ale třeba obyvatelé Asie či Afriky. Nemyslím si, že pokud Češi vymřou, tak to bude nějaká katastrofa pro svět.
Ne že by se mi taková představa líbila, jsem hrdá na to, že jsem Češka, ale nemyslím si, že jsem víc než ostatní.
Sama děti chci a na IVF bych asi šla, kdyby to měla být jediná možnost, ale o vymírání se opravdu nedá mluvit, lidstvo neustále zvyšuje svoje počty....
 Kris 


Re: Vymřeme? 

(3.4.2008 10:20:53)
Mab, nezlob se, ale vypadá to, že neumíš pořádně číst.
"S" netvrdila, že vymře lidstvo, pokud nebude IVF, ani to, že Češi jsou něco víc...

Když to bereš v celosvětovém měřítku, tak přírůstek obyvatel Evropy (a ČR už vůbec ne) není hlavním faktorem pro stále zvyšující se počet lidí na planetě, Evropa spíš vymírá než že by trpěla populační explozí.

Argument, že mnoho rodin má více než 2 děti je taky jen jedna část mince, protože je i mnoho rodin, které mají jedno dítě a nebo žádné.

Nemám pocit, že bych byla něco víc, než jiné národnosti, ale prostě to, že v Asii je populační exploze, by neměl být důvod, aby se tady měly snižovat počty narozených dětí.
A to také proto, že Asiati nás živit nebudou. Kdo "potáhne" daně a zdravotní pojištění, až bude plno starších a nemocných a málo mladých zdravých, kteří by do kasy přispívali?
To sem potom budou brát ty Asiaty nebo Afričany na práci ve velkém a bude to pak svět dle tvých představ.
 Mapik+Betka+Fili 


Re: Vymřeme? 

(3.4.2008 12:35:11)
No s tim vymrenim - pokud do toho budou stourat vlady a politici, tak treba taky muzeme dopadnout jako v Cine, kde je na 1 par 1 dite a za kazde dalsi jsou vysoke pokuty, ne? Maslim, ze nejdulezitejsi je rozhodnuti budoucich rodicu - at uz prirozene nebo s pomoci mediciny - privest na svet dite. Pokud jim do toho zacne mluvit nekdo treti (tchyni pocinaje a politiky konce), je tam neco spatne...
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Vymřeme? 

(3.4.2008 14:22:04)
Proč bychom, proboha, měli dopadnou jako v Číně? Tam snad řeší jiné problémy než u nás. Politici vždycky budou rozhodovat o tom, co je v rámci státního zdravotního pojištění hrazené a co už nikoli, tomu se nevyhneme. Jak jinak by to podle tebe mělo fungovat? Tím neříkám, že souhlasím s hrazením jen jednoho cyklu IVF, ale neomezeně to není hrazeno ani teď.
 DENISA 
  • 

Re: Reakcenauž.IVa 

(4.4.2008 5:29:29)
Vubec si tady z tech pitomych reakci nic nedelej a raduj se ze sveho potomka. Tvoje a ostatni deti co prisli na svet diky IVF se od ostatnich lisi asi jen v jednom (jsou vice chtene a milovane) a kdo nezazil, nepochopi. Ja jsem nezazila, ale presto se dokazu vzit do te beznadejne touhy a otazek "proc ja?" A takove ty kecy, ze kdyz nekdo deti mit nemuze, ma to nejaky duvod a priroda tomu tak chcela, me nadzvedavaji opravdu ze zidle. Takze to, ze mela dite Cermakova ci Staskova, to melo jaky duvod?
 Kris 


Máš pravdu 

(4.4.2008 9:08:49)
nevím o případu, kdy by se z IVF narodilo nechtěné dítě nebo dítě, které by skolčilo v kojeňáku.

 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Reakcenauž.IVa 

(4.4.2008 9:13:57)
Jsou více chtěné a milované? To si fakt myslíš, že protože nemám dítě po IVF, miluju ho míň než moje kamarádka, která IVF podstoupila?
 Kris 


Re: Reakcenauž.IVa 

(4.4.2008 9:49:22)
Markéto, asi to vyznělo jinak, než bylo myšleno...
Podle mě to Denisa myslela tak, že nechtěné děti se pomocí IVF asi fakt nerodí.
Jistě tím nemyslela, že maminky běžně počatých dětí (a nebo adoptovaných) je nemilují a nechtějí tolik, jako maminky po IVF.
Až na některé výjimky, které je ale těžké nazývat maminkama.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Reakcenauž.IVa 

(4.4.2008 9:58:12)
No, je tam napsáno že děti, které přišly na svět díky IVF se liší od ostatních jen tím, že jsou více chtěné a milované. Ale vzal to čert, třeba to autorka myslela jinak. Jen škoda, že ta diskuse bohužel, podle mého názoru,trochu vyznívá jako matky s dětmi po IVF versus matky s dětmi počatými přirozeně.
 Kris 


Re: Reakcenauž.IVa 

(4.4.2008 10:21:24)
Bohužel i v tom máš pravdu, ale tomu nezabráníš - každý hájí to svoje.
Ne každá maminka běžně počatých dětí dokáže mít pochopení pro ty, kterým to prostě nejde.
A to se zatím do diskuze nezapojil nikdo, kdo by tvrdil, že nevidí důvod, proč by měly pojišťovny z "jejich" peněz doplácet někomu na IVF.
Tento argument jsem viděla už mnohokrát.

Volba, kam až je pár ochotný zajít v cestě za dítětem by měla být na každém jednotlivci a páru, ne na někom, kdo něco považuje za nepřirozené... ať IVF nebo adopci.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Reakcenauž.IVa 

(4.4.2008 10:31:13)
No právě, každý si hájí to svoje - mě přijde neuvěřitelné, že někdo rozlišuje mezi dětmi podle způsobu jejich početí. No a pokud jde o hrazení IVF ze zdravotního pojištění, říkat si může kdo chce co chce, rozhodne si o tom pojišťovna. Stejně jako rozhoduje o hrazení léčby jiných nemocí. Jinak upřímně přeju všem párům, které jsou IVF nuceny podstoupit, mnoho štěstí a rychlý úspěch, teď jsem měla tu čest to prožívat s mojí kamarádkou z práce a viděla jsem, jaký je to záhul na psychiku i pro tělo. A to se "zadařilo" už napodruhé.
 Insula 


Re: Reakcenauž.IVa 

(7.4.2008 14:53:43)
Máš naprostou pravdu. Platit ZP musím, ale nemůžu rozhodnout (a ani nechci) na jaké léčení je pojišťovna použije. A je to tak dobře. To je dnes nevyčerpám všechny mnou vložené prostředky neznamená, že je v budoucnu nebudu potřebovat. Nikdo neví, jaká nemoc ho potká a neplodnost je taky "nemoc".
Jen mě štve, když si staví "paláce" pro svoje sídla a pak jsou "ve ztrátě". Mohly by být "skromnější".
 DENISA 
  • 

Re: Reakcenauž.IVa 

(4.4.2008 15:43:52)
Ne, to jsem opravdu tak nemyslela. Ja mam dite pocate "normalne" a taky si nemyslim, ze ho miluju min, nez zeny po IVF. Byl to muj komentar k tem prispevkum, ktere tady rozebiraji pripadne geneticke vady a to, ze takto pocate deti nebudou sami plodne apod., jako kdyby tyto deti byli nejake kreatury ci co. Myslim, ze matky co podstoupily IVF si sveho uzily dost a strasit je tady, ze nikdo nevi co s jejich detmi bude a jak se IVF na nich podepsalo, mi pripada nefer.
 Bohumila,1*IVF neúspěšně 
  • 

IVF 

(3.4.2008 12:06:31)
Plně podporuji petici ohledně IVF, v podstatě jsem ji založila. Je pravda, že mnoho lidí nemá vůbec páru o tom, co to je IVF, je rozšířený akorát název umělé oplodnění a to je název docela zavádějící. Nesouhlasím s tím, že ženy, které nemohou mít vlastní děti, by si měly dítě raději adoptovat, než absolvovat IVF-pro mě vždy bude přednější IVF než adopce.Chtěla bych si prožít těhotenství, cítit pohyby miminka a poté kojit. Určitě existují lidé, kteří by do IVF nikdy nešli. Je to každého věc a je dobře, že existuje možnost pro nás(když na nás příroda trochu pozapomene-a příroda není úplně dokonalá!), které to moc a moc vítáme, jít do IVF a mít potomka.Bohumila
 Kris 


Re: IVF 

(3.4.2008 13:35:22)
Jé, tak to jsi ty, kdo založil tu petici?
Nevěděla jsem, jak jí co nejlépe podpořit, tak vznikla nejdřív diskuze pod umělinkama a pak tento článeček...

A máš naprostou pravdu, že volba by měla být na každém z nás, ne na politicích.

 Kris 


Re: IVF 

(3.4.2008 13:43:48)
Jé, tak to jsi ty, kdo založil tu petici?
Nevěděla jsem, jak jí co nejlépe podpořit, tak vznikla nejdřív diskuze pod umělinkama a pak tento článeček...

A máš naprostou pravdu, že volba by měla být na každém z nás, ne na politicích.

 madajka 


Re: IVF 

(5.4.2008 20:12:41)
Ahoj všem, já jsem taky hrozně ráda že IVF existuje. Máme krásný tříletý slečny, který se narodily na třetí pokus, měla jsem před tím mimoděložní těhotenství, dvakrát, tak jsem přišla o oba vejcovody a IVF byla jedinná možnost, jak mít vlastní dítě. Uvažovaly jsme i o adopci, ale pouze v případě, že se to umělé nepovede. Každý rok jezdíme na srazy našich zkumavkových dětiček, naše dětičky jsou z Prahy z Iscare. Bylo to tam super.
 Jitka 
  • 

Umělé oplodnění 

(3.4.2008 14:05:38)
Hezký den vám přeju a chci vám napsatjen to kdo má možnost jít na umělé oplodnění at jde.Já sem to taky všechno absolovala,a hned na první pokus to vyšlo.cekala sem trojčata,ale kvuli zdravotním problémum mi zustalo jedno,jsou mu tři roky,až na nějaký menší virozy je zdravý.To je jen muj názor na umělý oplodnění.
 frankovka 


Re: Umělé oplodnění 

(10.4.2008 14:18:40)
Ať si každý jedná podle svého přesvědčení. Mám 2 úžasný kluky po IVF ( 10 let a 4 roky. Nebudu psát kolik nás to stálo úsilí, nervů a peněz a kolik marných pokusů a nadějí a beznaděje, kolik to bylo let. Všechno to stálo za to!!! Ten pocit, že to člověk navzdory všemu dokázal. Jeden je celej já, a druhej až na moje oči podobnej tátovi. Babičky sedí u fotek a porovnávají je s náma. Možná jsme matku přírodu přelstili až moc a ona nám to ta potvora jednou vrátí,neřeším to. Na druhý straně si říkám, že už si to vybrala na dlouho dopředu. Co se týče finanční střánky, nejlépe to kdysi řekla moje obvoďačka:"mám tady v evidenci spousty notorických alkoholiků, můžou si za svoje nemoci vlastně sami a stát jim léčbu platí a nní zrovna levná. Ty za to nemůžeš vůbec a platíš za to takový peníze..." Pokud se sníží počet cyklů hrazených státem, tak netuším, kdo na nás až budeme jednou starý bude dělat ( a vlastně i na ty akoholiky)
 Erika, snažilka, 39l 
  • 

prosba na autorku článku 

(21.6.2008 14:08:53)
Dobrý den,
píšete, že ". . .v současné době pojišťovna přispívá na 3 cykly ukončené přenosem embrya do dělohy ženy a to ženám do 40 let věku..."
Na netu jsem někde zahlédla info, že se ze zákona pojišťovny hradí IVF do 39 let věku, což si některé pojišťovny vykládají jako 38let+364 dnů a některé
jako 39let + 364 dnů. Prosím, poraďte mi, kde bych se dověděla správný údaj ? Děkuji Vám Erika
 Bebin@ 


Re: prosba na autorku článku 

(21.6.2008 14:55:25)
ahoj, ze zákona pojišťovny proplácí IVF do 38 let + 364 dnů, některé (např. VZP) hradí IVF do 39 let + 364 dnů. Zkus se na to informovat u svojí pojišťovny (možná budou mít bližší info i na webu). Pokud tvoje pojišťovna přispívá jen do zákonné hranice (38+364), kterou už nesplňuješ, tak zkus přejít k jiné. Doporučuju si ale předem ověřit, jestli vybrané centrum má s novou pojišťovnou uzavřenou smlouvu.
 Otoko 


No nazdar 

(3.1.2009 19:18:50)
no ono víte.... by chtelo v začátku řici, ze exituje syndrom PCOS ... velmi časty u žen,, a souvisi s nim i obezita..a neplodnost..a bylo by vhodne, aby byla zena vyšetřena u odbornika, protoze se nejedná jen o problém otěhotnění ,ale i cukrovky druheho typu...
no a pak bych autorce jen doporucila, kdyz je nekdo obezni, tak se mu i to dite prodrazi..a hubnuti je zmena zivotniho stylu....
 Kris 


Re: No nazdar 

(18.5.2009 17:31:29)
Souhlasím, že nadváha značně přispívá k neplodnosti. I k dalším zdravotním potížím. Ale ten článeček nebyl primárně o příčinách neplodnosti!!! Na toto téma je napsáno mnohé jinde. A jen taková drobnost... PCOS (syndrom polycystických ovárií) není záležitostí výhradně obézních žen, znám jich dost, které mají k nadváze (natož obezitě) dost daleko a přesto mají PCOS!!!
 Jaroslav (1 žena, 4 malé děti :-) 
  • 

Prave ta eticka otazka je vsak jedinou nejpodstatnejsi 

(31.8.2009 18:25:49)
Text je to dobry, jen ten nejozehavejsi mytus nechava uzavren v pandorine krabicce. A "zameta" ho pod stul pod pojem subjektivni eticky problem. Ale prave ten jediny je na umelem oplodneni skutecne mytem i problemem zaroven. Nejde o akt umeleho oplodneni samotny, ten sam neni skutecnym neprekonatelnym etickym problemem. Jde o to, ze v ramci "umeleho oplodneni" dojde ke vzniku nekolika zivotu a pouze a jen lekar, tedy clovek, si osobuje pravo zvolit, který "přežije" a ostatní "letí do kanálu". Ano jde o diskusi k tematu kdy zacina skutecny zivot, od kdy je clovek clovekem. Je to stejny problem jako rizena interupce, pokusy s lidskými zárodky pro manipulaci s DNA ci euthanazie. Argument, ze i priroda vybira a nechava prezit jen silnejsiho u mne neobstoji. Protoze toto neni "priroda", ale clovek v roli Boha, přírody, či osudu (záleží v co věříte). Prostě nepovažuji za dobré, když se člověk pasuje do role rozhodovat o životě a smrti jiného. Pod jakýmkoli pláštíkem. Zároveň ale chápu ty, kteří touží po vlastním miminku a ono nepřichází. Takže, neberte tento text jako odsouzení (každý život je stejně dobrý!), spíše jako důvod k zamyšlení a zviditelnění jednoho aspektu umělého oplodnění, který někdy můžeme považovat jen za subjektivní, i když povahou je spíše objektivní :-) Osobně mne napadá zda si takové miminko vlastně nekupujeme. Nekupujeme ten nejlepší kus. A ostatní?
 Vlasta 
  • 

Na kolikátý pokus se vám podařilo otěhotnět? 

(26.7.2010 14:28:10)
Na kolikátý pokus se vám podařilo otěhotnět? Už jsme byli potřetí a opět se to nepovedlo. Může to vyjít počtvrté, popáté, nebo to už ani nestojí za pokus ??? Jaké máte zkušenosti?
 RITA 
  • 

Re: Na kolikátý pokus se vám podařilo otěhotnět? 

(10.6.2015 23:52:56)
~g~ahoj jsem Christine a jsem 40 rok starý, když jsem byl 25 jsem ztratil jeden z mých
vejcovodu a já jsem měl 2 potrat před v minulosti a udržet i
zkoušet, ale tam bylo štěstí na své straně od té doby, občas mě a moje
manžel bude dělat to celý den, ale ocel štěstí, dokud jsem viděl nějaké svědectví
ONLINE ostatními ženami mají semilar případu a rozhodl jsem se obrátit ODUMA OF
SPELL ODUMA chrám a nalijte na můj smutek a bolest na můj mail jsem poslal
, ODUMA přece dělal čištění a řekl mi zdroj můj problém, že to bylo
Práce temné čarodějnice řemesla, že někdo dal na mě (můj bývalý přítel), že i
se nikdy nacházet radost v mém manželství, snížit příběh krátký ODUMA svrhl
očistit kouzlo odstranit temné magii a pak okamžitě velmi
příští měsíc jsem otěhotněla a chválu ODUMA a Bůh i doručena bezpečně dítě
dvojčata, když se procházející podobném problému Apeluji na vás kontaktovat
Prorok ODUMA na email odumaspelltemple0@gmail.com OR mu zavolat
237055176617.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.