| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mýty o dulách...

 Celkem 95 názorů.
 Ines 
  • 

Proč "DULA"? 

(21.3.2008 9:38:33)
Chtěla bych se zeptat, kdo vymyslel to strašidelné slovo "dula"? Mně se vybaví slovo "odulá" a mám pocit něčeho nechutného. Je mně jasné, že nějak pojmenovat se musí a žádné vhodné slovo neexistuje, ale tohle se fakt nepovedlo... Ines
 brzobohatka 


Re: Proč "DULA"? 

(21.3.2008 10:30:46)
ahoj Ines, pátrala jsem a dula vychází ze starořeckého hé doulé = otrokyně, pomocnice u porodu
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Proč "DULA"? 

(21.3.2008 10:43:58)
ou se čte jako U... takže bychom to vyslovovali "dulé"
 jitka, 2 děti 
  • 

Re: Proč "DULA"? 

(22.3.2008 8:11:17)
My měli dulu u porodu a můj muž jí odmítal říkat dula, prý mu to zní jako Baba Jaga nebo tak. Naštěstí ona byla i porodní asistentka, tak jsme jí tak prostě říkali, nebo jménem :o) Taky bych se za změnu názvu silně přimlouvala, ale asi už je pozdě.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Duly - a co negativa 

(21.3.2008 9:57:54)
mě by spíše zajímalo, jestli je nějaká dula také schopna i konstruktivní kritiky. Pořád všude čteme jak jsou úžasné, jaký mají přínos pro rodičku, že z toho člověk nakonec má pocit, že při porodu vůbec není třeba klasické medicíny. Což ale není pravda. Není každý porod procházka růžovou zahradou.
Je také dula schopna přiznat i chyby a omyly, kterých se při své praxi dopustila?? Takhle z nich mám totiž jenom pocit, že jsou zbytečně a neprávem perzekuovány porodnickou společností, že jim je stále jenom ubližováno a křivděno. Každá věc má dvě stránky.
Najde se dula, která nám poví i o těch negativech????
 brzobohatka 


Re: nerozumím 

(21.3.2008 10:03:41)
pardon, ale nechápu, jaká negativa? z článku jsem pochopila, že dula je zejména tzv. "psychická podpora", takže jediným negativem může být to, že si nesednete jako "člověk s člověkem".
 kaMyš 


Re: nerozumím 

(21.3.2008 10:08:09)
Teď sem chtěla napsat podobný příspěvek. Taky jsem úplně nepochopila, co je otázkou myšleno. Když si s dulou "nesednu", tak si jí k porodu nevezmu, ne? Mě jako jediné negativum napadlo, že v některých porodnicích se může zdravotnický personál dívat na maminku s dulou tak nějak "jinak" (tj. očekávat jakési alternativy, které ale nemusí vůbec maminka chctít) - ale přijde mi, že i to je spíš ku prospěchu věci, že personál se pak chová "lidštěji".
 brzobohatka 


Re: nerozumím 

(21.3.2008 10:11:37)
jojo, tak to si také myslím, že se personál dívá na maminku s dulou jako na případnou "potížistku", no, věřím, že se to časem zlepší, že to nebude taková "exotika":-)
 daba+holčička 


Re: nerozumím 

(21.3.2008 14:56:16)
To je pravda, ale být potencionální potížistka má i své výhody: poctivě si přečetli porodní plán a dodržovali ho, a na všechno se mě dopředu ptali, dokonce za mnou sestřička běžela na záchod a ptala se přes dveře, jestli může malou naočkovat TBC.
 Apolena. 


Re: Duly - a co negativa 

(21.3.2008 10:49:29)
MartinoNov,
jsem dula, ačkoli teď neaktivní, a taky nechápu, jaká negativa máš na mysli? Jako že některá dula udělá něco špatně? Proč ne, to se určitě může stát každému, i když si taky neumím představit, co se v psychické podpoře dá udělat špatně - dula se s klientkou setkává už před porodem, takže pokud klientce jakkoli nesedí, no tak si ji k porodu prostě nevezme...
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Duly - a co negativa 

(23.3.2008 20:32:52)
předpokládám, že dula u porodu není jenom proto, aby se měla maminka koho držet za ruku. Měla jsem na mysli i fyzickou pomoc, rady, obsluhování maminky a miminka...
Dula mi může být před porodem sympatická, ale stalo se i to, že to z jakéhokoliv důvodu při porodu nebo po něm neklapalo???
 Sima 1,5 
  • 

proč dula? 

(21.3.2008 10:37:46)
Nevím, jak vám, ale mě po přečtení příspěvku vyznívá přínos duly týž, jako přínos připraveného manžela. Vzhledem k tomu, že jsem ve 39. TT, je manžel už týdny v plné pohotovosti, taška k porodu je připravená, když mi není dobře (nemám bezproblémové těhotenství), okamžitě se uvolňuje z práce a veze mě do nemocnice a zpět, po večerech dodělává, co kvůli mě nestihl (ještěže mu to zaměstnavatel umožňuje, jinak už by byl bez práce). A pokud u porodu duly mají za úkol porod maximálně usnadnit rodičce, pak mi také nepřijde, že by to bylo něco navíc proti manželovi, který mě u prvního porodu celou dobu masíroval, vodil na záchod, do sprchy, dával napít, konzultoval s lékaři, jak mi je a co pro mě můžou udělat, zajímal se o mé pocity, držel mě za ruku, povídal si se mnou. Vlastně ani nevím, jestli byl vůbec sám na záchodě nebo jestli se sám napil.

Možná je dula někdo, koho si žena zvolí jako doprovod k porodu, pokud nemá nikoho jiného, na koho si troufne spolehnout. Pokud je to tak, pak mám svého muže o to radši, že mi je schopen a ochoten poskytnout komfort, o němž si jiné ženy mohou nechat jen zdát (nebo si ho někde objednat).
 sunsung 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 10:49:12)
Dula není k tomu, aby vezla maminku do porodnice. A zase přepokládám, že manžel nemá nastudovánu aromaterapii při porodu a způsob masírování maminky a také je do porodu emotivně vtažený což dula není. o masírování taky nepožádám někoho z rodiny, ale jdu k masérovi...o osříhání taky požádám prof. kadeřníka. Ale nemusím, záleží to jenom na mně. Dula by měla zachovat klid a rozvahu u porodu, zato tatínek může celkem oprávněně zpanikařit. dula má za sebou x porodů, to tatínek asi ne... Tak dulu chápu já...
 Jana, 2 deti 
  • 

Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:01:49)
Aromoterapii jsem nevyuzila ani jednou (co vim ze statistik velice malo mamin ktere ji pred porodem planuje ji opravdu chce v realu), ale kdyby bylo treba manzel vi jake vune mam rada a mame nastudovano ktere by meli pomahat u porodniho procesu - neni to zadna veda, staci precist par stran clanku. To zvladne manzel v pohode.
Masaz si s manzelem vzajemne delame od doby kdy se zname a to uz je hezkych par let, nejlepe vi jak me uvolnit, co na me plati. Byl pripraven, nicmene ani u jednoho porodu jsem masaz nechtela, chtela jsem aby me drzel za ruku clovek ktereho mam nejradeji, kteremu se nemusim do te ruky stydet zakousnout a kdyz me predtim podpiral pri chozeni coz jako poradny chlap zvladl lepe nez dula (pokud by ovsem nemela 100kilo :-)). Kdyz uz jsem nemohla mluvit nejlepe z mych oci "vycetl" co chci a zprostredkoval personalu, mam k nemu absolutni duveru, coz k dule jakkoliv prijemne bych za ten cas nemohla ziskat v takove mire ani kdybych se pototo ;-).
Emocionalni ucast je vyhoda kterou jsem v tom neosobnim prostedi ocenila nejvic, lidi kteri nebyli emocionalne zainteresovani tam bylo uz dost vsude kolem (sestry, Dr.).
Ne ne, ja zustanu verna muzi :-))).
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 17:33:57)
Tak já měla u prvního porodu jenom manžela a u dalších dvou i dulu a bylo to úžasné. Spoléhala jsme na ní i na manžela jakož i na sebe i miminko;):-D dula dělala hlavně komunikátora mezi námi a personálem. On tatínek těžko ohlídá všechno v porodním plánu a ještě být se mnou. A mít u porodu ženu jsme cítila jako naprosto nádhernou věc
 kaMyš 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:03:14)
Já bych řekla, že část dulích úkonů může určitě převzít manžel. Jenže:
1. Manžel nemusí být schopen takového vcítění, žena s ženou se někdy lépe společně sladí
2. Jak píše Ajli, manžel může vidět porod poprvé (podruhé, potřetí) a nemusí vědět, jak nejlíp reagovat
3. Manžel nemusí být nadšený z toho, že má být u porodu a má v sobě vlastní emoční koktejl, jak píše Ajli. Můj muž třeba má za to, že porod je tradičně ženská záležitost a chlapi by se do toho neměli míchat (i tak se mnou uporodu byl)
4. Manžel u porodu udělá, co mu řeknu - i když může mít porodní kurz. Dula mi může navrhnout něco, co by mě nenapadlo a přece to porod usnadní (ano, to by mohla dělat pro změnu PA, jenže ty často nemají čas)
5. Ještě moje soukromá zkusšenost: manžela se mnou nepustili na příjem, protože tam byla jiná maminka na monitoru. Ale já jsem tam nechtěla být sama. Dulu se mnou pustili, protože byla žena.

U nás jsme to teda při porodu s dulou měli rozdělené ještě z důvodu péče o miminko: po porodu miminka a prvním poňuchňání je potřeba věnovat se porodu placenty a ošetření - a s kým má v tu dobu být miminko? Nechtěla jsem, aby ho šoupli do nějaké vyhřívané postýlky, chtěla jsem, aby s ním pořád byl někdo blízký - a to byla role, které se manžel rád ujal.
 Sima 1,5 
  • 

Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:05:04)
Ano, dula mě asi k porodu nepoveze, to je fakt a asi porod nebude prožívat tolik, co manžel, ale ten má zase jiné "výhody" a to, že mě zná. Tj. ví, jaké CD mi má pustit v daném citovém rozpoložení, jakým vůním dávám přednost, jaký způsob hlazení upřednostňuju, jak se mnou má mluvit, když bych začala "vyvádět", co naprosto nesnáším (kecy typu "to bude dobrý, to zvládnete...";), kdy mám radši zimi a kdy teplo, atd. - to dost dobře dula nedokáže, pokud se nezeptá, ani kdyby se rozkrájela, protože se mnou prostě nežije, vždy to bude osoba zvenčí (byť se bude snažit se o mě dozvědět maximum informací), ale manžel bude daleko více empatický, což myslím může vyvážit vše, co má dula nastudováno a natrénováno.
Netvrdím, že je to profese zbytečná, jen, že mi přijde srovnatelná s manželem připraveným na porod a ochotným ženě pomoci. Samo, že existují "tatínci", co si u sestřičky objednají kafe, pak si s ní pokecají a ještě ucedí mezi zuby k rodičce, že přece nemusí tak ječet, že to nemůže bejt tak hrozný, že není první na světě, kdo rodí - i takové znám a tu rodičku upřímně lituju - v tomto případě ZLATÁ DULA
 kaMyš 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:16:21)
Simo, já teda nevím ;) , 3x jsem si vybírala SAMA hudbu k porodu a ani jednou jsem si jí nakonec nepustila, nechala jsem si pustit něco jiného, protože u toho mi ta moje oblíbená prostě nesedla žádná. U porodu jsou mi příjemné jiné dotyky než normálně, a ještě ne u každého stejné. I jiné vůně. I se zimou a teplem je to jinak než "normálně" Kecy typu "to bude dobrý" - za to by doufám vzali dule certifikát ~j~ , to by si tak na mě mohl někdo zkusit ;)

Tím nechci říct, že to manžel nemůže zvládnout - může, když je na to připravený, proč ne? Oba mají svojí zkušenost - manžel zná svojí ženu, dula zná porody - a ženu dost na to, aby jí mohla efektivně pomoct. Nejlepší je, když se tyhle dvě půlky spojí, dle mého názoru.
 Sima 1,5 
  • 

Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:29:35)
Jojo, já taky neměla žádnou hudbu (byť připravená byla), neměla jsem na ni náladu, hrozně mi vadil zvuk sprchy, z hlazení vyhovovalo pouze kroužení prsty po kříži a opření o manžela zády. Ale vůbec jsme o tom nemluvili, prostě to vycítil. A úplně nejúžasnější pocit mám z toho, když jsem si při tlačení položila hlavu na manželovo předloktí, cítila jsem se najednou bezpečně, silná, milovaná, vděčná, obdivovaná, nedokážu to slovy popsat.
Opravdu dulu nezatracuju, to ani omylem, jen mám vlastní zážitek, že manžel u porodu byl to nejlepší a nejkrásnější, co jsem si mohla přát. Je to jen můj pocit, který určitě má každá žena jiný, stejně tak jako jsme individuality my i naše porody.
 Kvieťa+D. 11/05+T. 7/08 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 20:27:04)
U prvního porodu jsem měla manžela i dulu a teď se chystám rodit se stejnou setavou :-). Manžel je úžasný a jsem moc ráda, že u porodu byl a mám velkou radost, že do toho jde znovu. Kromě všech těch "velkých" věcí (psychická podpora, říkala manželovi, co pro mně může udělat - řekněme si upřímně, oni ti chlapi chtějí dělat strašne moc, ale je těžké vědět přesně kdy, jak a co a ještě u toho psychicky zvládnout milovanou ženu s takovými bolestmi) jsem skutečně ocenila zejména ty "maličkosti". Například to, že když vylezete z papučí do sprchy, tak vám je dula otočí, abyste do nich zase ze sprchy vklouzla. Vím, že to zní jako naprostá pitomina, ale mě to moc pomohlo. Mohla jsem se soustředit jen na sebe a vypustit všechny tyhle drobnosti. Někdo totiž na ně myslel za mne. ;)
 brzobohatka 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 10:58:41)
tak pokud má někdo takhle připraveného manžela, nebo partnera, tak to klobouk dolů. jak už tu někdo psal, manžel je vždy citově zainteresovaný a ne každý je schopný být při porodu oporou, nebo dokonce tam jen vůbec být. ideální kombinace při porodu je-podle mého- PA, dula a manžel.
 Sima 1,5 
  • 

Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:12:08)
Brzohohatko - ano, v těchto ohledech mám naprosto skvělého muže, který studoval a pídil se po informacích hned od početí první dcery, který se úžasně stará a kdyby mohl kojit, naprosto ve všem by mě zastal. Každý to nemá, chápu, my zase nemáme jiné věci, které bych si třeba přála a spoustě žen přijdou samozřejmé.
 brzobohatka 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:25:25)
tak ted´jste vzbudila moji zvědavost, co nemáte, co ostatní ženy mají běžně? pokud nechcete, neodpovídejte, pochopím to.
 Sima 1,5 
  • 

Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:44:21)
:-))
Myslela jsem to na vztahy. Mnohým z nás připadá normální, že mají hlídací babičky a rodinu, co se o ně zajímá.
Nám tohle chybí. Nemám tchýni a tchán je alkoholik ZTP. Moje máma se o nás nezajímá a táta bydlí daleko, takže jsme v kontaktu pouze po mailu.
Sice mám úžasného muže, ale nemám další blízké. Přátelé všechno nenahradí.
S blížícím se porodem to vnímám o to citlivěji.
 brzobohatka 


Re: proč dula? 

(21.3.2008 11:59:16)
děkuju za odpověď, jsme na tom podobně, já už třeba zase nemám ani jednoho rodiče a děda s babičkou jsou rádi,že se postarají sami o sebe...no někdy to tak dopadne...snažím se nepřemýšlet o tom, proč zrovna naše rodina, prostě to beru, je to tak ale neznamená to, že mi nechybí...
mějte se pěkně, zvládejte, hezké a zdravé mimiko přeji
 Sima 1,5 
  • 

Re: proč dula? 

(21.3.2008 12:23:40)
Díky za přání, vám také hlavně samou radost a pohodu.
 daba+holčička 


Re: proč dula? - osobní zkušenost 

(21.3.2008 11:46:24)
Já jsem dulu u porodu měla (manžela taky) a musím říct, že to bylo přínosné. I když byl můj porod nádherný, bez problémů a rychlý, dula mě pomohla se správným dýcháním, podala mi balón, abych se o něj opřela a radila manželovi, jak mě má správně masírovat.

Myslím, že je velkým přínosem hlavně pro tatínky, kteří jsou u porodu poprvé, nevědí co dělat, bojí se o maminku a ta nemá čas jim něco vysvětlovat.

Taky personál se k nám choval "jinak", snažil se nerušit, po natočení monitoru jsme byli na sále sami, doktorku jsme zavolali až když se mi chtělo tlačit a po porodu nás nechali s miminkem na sále 2 hodiny o samotě a měla jsem ho v posteli, dula mě pomáhala ho přiložit. Bylo to krásné a dula k tomu určitě přispěla.

Navíc se ke mě chovali jinak ještě i na šestinedělí - na všechno, co chtěli dělat s mimi se mě ptali.

Jinak rodila jsem v Hořovicích a můžu jen doporučit.
 Insula 


Re: proč dula? - osobní zkušenost 

(21.3.2008 11:58:36)
Jé Dabo, já taky. ;) Bohužel jsem dulu neměla (viz můj příspěvek níže).
 Rapiti 


Re: proč dula? - osobní zkušenost 

(21.3.2008 14:32:29)
Já měla také u porodu dulu i manžela. Od duly jsem chtěla, aby manžela nasměrovala, aby věděl, jak pomáhat (po prvním porodu se cítil málo užitečný), a, aby ho uklidňovala, když občas propadal iracionálnímu strachu o mne a miminko. Obojí se výborně podařilo. Takže manžel byl v klidu a pomáhal velmi účinně. Někdo tu poznamenal, že manžel podepře rodičku lépe než dula, protože je fyzicky zdatnější. To je pochopitelně pravda, ale v našem případě se to vyvrbilo tak, že jsem potřebovala intenzivní podpírání značně dlouhou dobu, takže byl manžel rád, když se mohl s dulou vždy po několika mých kontrakcích vystřídat. Zabrat dostali pořádně oba dva a tímto jim ještě jednou děkuju.
 Cita 


Re: proč dula? 

(22.3.2008 11:17:54)
No, já mám bezva manžela, byl (dle mého i jeho názoru) připravený i motivovaný pomáhat, ale jak došlo na porod, byl tak vystrašený, že v první době porodní se nechal vyhodit (a já neměla sílu ho přesvědčovat, aby neodcházel...teda zkoušela sem to..ale doktoři vědí líp, že..)...no zkrátka ze samý lásky mi nekonec vůbec nepomohl (i když si cením toho, že to odtrpěl se mnou..).

No, kéž bych sebou měla dulu, ta by se jistě ukecat nenechala...
 Fialka 
  • 

Re: proč dula? 

(25.1.2010 13:39:42)
Na porod jsem byla dobře připravená, chodila jsem na kurs a přečetla stohy článků. A přesto když mi praskla voda, volala jsem dulu a ptala se, jestli je možné že jsem se počůrala. ~f~ Druhý telefonát byl manželovi. Když jsem řekla, že mi praskla voda, ptal se KDE!!! ~y~
 Insula 


Ano či ne 

(21.3.2008 11:29:54)
Když to tak čtu, tak kdybych o dulách věděla před svým prvním porodem a nějakou znala, tak bych si jí tam asi vzala. Měla jsem smůlu na porodní asistentku. Bylo opravdu velmi nepříjemná, studená a vlastně mi vůbec nepomohla. Vždy mě jen přišla vyšetřit (což bylo samo o sobě nepříjemné) a připojit na monitor. Většinou u toho pronesla nějakou "rýpavou" nepříjemnou poznámku. Potřebovala jsem podporu a povzbuzení, ale toho jsem se nedočkala. Vlastně ani od manžela, který byl se mnou. Sám chudák nevěděl, co má dělat a byl dost zoufalý z toho, že já trpím a on mi "nemůže" pomoct. Věřím, že dula by mi toto poskytla. Škoda.
 zuzana 
  • 

Re: Ano či ne 

(21.3.2008 15:26:11)
ja asi ne, manzel byl skvely a nejak bych nemela potrebu nekoho dalsiho. Jine by bylo, kdyby manzel odmital byt pritomny u porodu, to asi ano.
 linda 
  • 

Dula zdravotníkům neradí????? 

(21.3.2008 12:32:43)
Hmmmm, tak po přečtení článku mám pocit, že kamarádka, která si myslela že rodí s dulou, rodila s někým úplně jiným. Po celou dobu porodu docházelo ke střetům mezi dulou a personálem, vyvrcholilo to při tlačení, kdy PA volala "tlačte" a dula křičela "netlač!". Nebo když dula chtěla chránit hráz a cítila se ukřivděně, když jí to PA nedovolila. Tahle dula - taky certifikovaná, pokud vím, by asi jedničku nedostala a hlavně proti dulám popudila zástup lidí. Hlavně aby duly věděly, co mohou a co ne.
 kaMyš 


Re: Dula zdravotníkům neradí????? 

(21.3.2008 12:39:10)
Lindo, jestli to bylo takhle, tak by to opravdu stálo za to napsat do dulí asociace... S tím, o koho konkrétně se jednalo (sem ne).
 Linda 
  • 

Re: Dula zdravotníkům neradí????? 

(21.3.2008 12:57:48)
Bylo to tak, opakovaně mi o tom vyprávěla, ale já to za kamarádku řešit nebudu a ona to kupodivu vnímá tak, že selhal zdravotnický personál. Chtěla klidný porod a měla kovbojku. Já to vidím z odstupu a trochu jinak, asi je to v tom, že když už si někdo dulu k porodu vezme, má tendenci věřit spíše jí, než "nepřátelskému" území okolo. Děkuji za článek, opravdu jsem si doteď myslela, že dula do běhu porodu zasahuje a z hlediska zákonné zodpovědnosti zdravotnického personálu jsem porody s dulou viděla dost skepticky.
 sedmá pečeť 
  • 

Re: Dula zdravotníkům neradí????? 

(28.3.2008 20:47:10)
Což nevylučuje, že zdravotnické okolí opravdu k matce nepřátelské bylo. Ke mně třeba rozhodně při porodu mého druhého dítěte jedna z asistentek nepřátelská a hnusná byla - z mého dnešního pohledu dlouhodobého pracovníka na psychiatrii to byla psychopatická osoba, která neměla na porodním sále co dělat. Ale pokud se taková osoba nedopustí opravdu nějakého zásadního odborného lapsusu, většinou ji nic z jejího místa jen tak nevyšoupne. A stěžovat si můžete leda tak na lampárně - nakonec si nechcete kazit první dny s děťátkem a tomu dáte přednost.
 Apolena. 


Re: Dula zdravotníkům neradí????? 

(21.3.2008 12:52:09)
Lindo,
hodně podobná stížnost se objevila na dulích stránkách asi před rokem a něco. Když jsem té paní napsala, aby si na konkrétní dulu stěžovala na asociaci, odmítla.
Pak je ovšem dost těžké tomu věřit...

 Klára B 


Re: Dula zdravotníkům neradí????? 

(21.3.2008 14:17:59)
Dobrý den,
pracuji jako člen výboru České asociace dul a jako manažer ČAD pro oblast vzdělávání. Pokud by nastala u porodu skutečně situace, jakou popisujete, jednalo by ze strany duly o hrubé porušení Etického kodexu ČAD a v tomto případě by této konkrétní dule hrozilo pozastavení nebo odebrání certifikace a vyloučení z asociace. Duly ČAD procházejí velmi obsáhlým vzděláváním zahrnujícím mnoho rovin a aspektů. V současné době trvá prezenční část kurzu 2 roky, pak následuje rok a půl trvající práce pod supervizí. Teprve potom (za předpokladu, že naplní všechny náležitostti, např. také daný počet sezení individuální psychoterapie) může dula jít k závěrečné zkoušce, kde může získat certifikaci. Naše asociace dohlíží na dodržování Etického kodexu velmi pečlivě. Na chování duly si může stěžovat její klientka nebo také zdravotnický personál, tito jsou pak vždy písemně vyrozuměni o výsledcích šetření.

Žádná stížnost, která by odpovídala vašemu popisu situace, nám nedorazila. Možná je toto vaše interpretace situace. Často bývá taková historka u každého, kdo ji předává dál, trochu "přibarvena". Možná ale mohly být věci jinak a mohlo se jednat o dulu, která není členkou naší asociace. Není tedy povinna dodržovat žádný etický kodex a neprošla ani řádným vzděláváním, které v ČR zajišťuje pouze naše asociace. Od činnosti těchto dul se naše asociace distancuje. Neznáme je a nemůžeme nikterak ovlivnit jejich způsob práce.

Také popisujete, že dula chtěla chránit hráz. Toto je také zcela neřípustný úkon pro dulu ČAD a to i v případě, že je původní profesí PA. Dula ČAD neposkytuje žádné zdravotnické služby. Pokud nabízí např. reflexní masáže nebo aromaterapii apod., musí mít k tomuto příslušné vzdělání a oprávnění daného vzdělávácího subjektu. Ani aromaterapii duly neposkytují z titulu své profese duly, ale z titulu své aromaterapeutické profese.

Pokud by se skutečně jednalo o dulu ČAD, mělo by takového chování pro ni dalekosáhlé následky. I zdravotní personál byl seznámen (dopisem do všech porodnic v ČR) s tím, že na dulu ČAD může podat stížnost. Doporučovala bych vám, abyste se pokusila podpořit svou kamarádku v tom, aby podala na tuto dulu stížnost k etické komisi ČAD. V žádném případě není v našem zájmu, aby takovéto duly pod hlavičkou naší asociace fungovaly.

Zdravím
Klára Borůvková
 Linda 
  • 

Re: Dula zdravotníkům neradí????? 

(21.3.2008 14:54:49)
Děkuji za vysvětlení, určitě zjistím, jestli tato dula byla členkou ČAD (dosud jsem neměla tušení, že některé duly nemusí pracovat podle stanovených pravidel) a dopíšu do této diskuse výsledek. Co se týče stížnosti na dulu, nevím jestli kamarádku k takovému kroku dokážu přimět, jelikož jak už jsem psala, byla s prací duly spokojená a nepříjemný průběh porodu připisuje nepochopení zdravotnického personálu.
 Melinda 


...protože dula 

(21.3.2008 17:50:10)
by mi u porodu říkala do ucha všechny podrobnosti jak postupuje porod, protože narozdíl od mého nezkušeného manžela ví, že některé maminky nevnímají nic vzdálenějšího 25 cm od hlavy...
....by se mnou dýchala, protože narozdíl od mého manžela by věděla jak ( měli jsem předčasný porod, nestihli jsme kurz..)
....by zkoušela účinnější polohy než na zádech a nenechala by mi přikurtovat nohu, protože by věděla, že to nepomáhá...
.....by mi možná i vysvětlila, proč nedostanu epidural, případně by mi ho vyřídila, narozdíl od mého nezkušeného manžela...

a takt bych mohla pokračovat...

Nejde možná přímo o dulu, ale k porodu mít někoho - maminku, kamarádku, dulu, někoho blízkého kdo ZNÁ rodičky, kdo VÍ jak vnímáme u porodu ( resp. nevnímáme)..kdybych věděla, co vím dneska, nerodila bych tak, jak jsem byla donucena rodit a měla bych na porod příjemné vzpomínky...

a předesílám, že manžela miluji, chtěl u porodu být, já ho tam chtěla taky, načteno jsme trochu měli, ale realita byla dost drsná....
a je to už více než 6 let a dodneška mám trauma...
 Linda 
  • 

Jak to bylo s dulou 

(11.5.2008 15:34:08)
Takže sice pozdě, ale přece - dula byla opravdu členkou asociace ČAD, kamarádka stížnost stále ještě zvažuje, protože se dlouhodobě znají. Ale už alespoň připustila, že postup nebyl zcela v pořádku.
 sedmá pečeť 
  • 

Re: Dula zdravotníkům neradí????? 

(28.3.2008 20:42:18)
To se určitě může stát, protože i certifikovaná dula je také jenom člověk a jako taková může mít různé osobnostní vady nebo zvláštnosti - stejně jako rodicí maminka - nebo si snad myslíme, že rodí jen lidsky a mravně dokonalé ženy? Vždy se těžce přivyká nečemu novému, a to v našem prostředí duly jsou - sama chci nastoupit do kurzu od ledna příštího roku - právě proto, že jsem se o této profesi dozvěděla a bylo to přesně to, čím bych chtěla mít své porody zajištěny - lidskostí, chápajícím respektem k mé osobě. To se ani při jednom mém porodu nestalo, některé porodní asistentky se chovaly opravdu hnusně - a co bylo platné, že jsou odborně vzdělané? Jaké satisfakce bych se taky asi dočkala, kdybych si třeba oficiálně stěžovala - jak bych stížnost specifikovala, že se netvářila příjemně, vstřícně? Po odborné stránce byly mé porody vedeny správně a žádné komplikace se nevyskytly, ale já zastávám názor, že nejen chlebem živ je člověk. Komu chleba stačí - tomu ho přeju a neujídám, ale jsou i ženy, které by si přály, aby okolí přijalo i jiné jejich potřeby, které nejsou tak exaktně materiální. Tolik asi k pochybovačným otázkám, k čemu dulu u porodu. Přece se každá matka může svobodně rozhodnout, jak chce porodit a tu svobodu bychom si měli navzájem dopřát.
 Jitka, 2 děti 
  • 

chvála dulám a porodním asistentkám 

(22.3.2008 8:17:32)
Chtěla jsem jen poděkovat, že jste si vybrala právě toto zaměstnání a poslání. Mně osobně dula při porodu pomohla víc, než jsem si myslela, že by mi kdo mohl pomoci - ne s porodem jako takovým, fyziologicky byl naprosto v pořádku, ale nesmírně mi pomohla psychicky. Podpořila mě, utěšila, když bylo potřeba, a neustále mi dodávala sebedůvěru, když mi ubývaly síly. Náš porod s dulou (byť druhý) trval pět a půl hodiny a naše dula si za tu dobu ani jednou! neodskočila, ani na záchod, byla pořád se mnou. Takže já jsem rozhodně neměla problém jí za práci zaplatit a ani mi ta částka nepřišla neúměrná. Takže já mám jen samou chválu, opravdu :o))
 papajana 


Duly jako jediný partner rodičky 

(22.3.2008 14:58:41)
Úplně na úvod bych ráda napsala, že dula neloví maminky a bříšky na ulicích a nepřemlouvá je, aby si jí vzaly k porodu:o)))Pokud by někoho ani nenapadlo si o takovou službu říct, je to přece přirozené a žádná dula oknem na porodní sál nepoleze.:-D Ale je podle mě stejně přirozené (i když v Čechách samozřejmě ne běžné), že jsou maminky, které z různých a často velmi závažných důvodů duly vyhledají. A já bych se ráda zmínila ještě o téhle jejich roli. Někdy se totiž budoucí maminka ocitne v tak tíživé životní situaci, že si připadá, a nebo opravdu je, úplně sama. Dula je v tomto případě jediný člověk, který se dozví o jejích trápeních a problémech a může ji pomoci najít cestu k odborníkům, dalším pomocným rukám, nebo pak prospět v komunikaci s nemocničním personálem. Samotné se mi to již několikrát jako dule stalo, že mě taková budoucí maminka oslovila. A úplně na závěr...Již jsem od více žen slyšela, že cítí intuitivně potřebu mít u porodu blízko sebe ženu. Nemají konkrétní představu, co by měla nebo neměla dělat, jen úplně jednoduše cítí, že ji tam chtěji mít. A náš vnitřní hlas může mít v tak intimních situacích podle mě velkou sílu....~s~
 DENISA 
  • 

Re: Duly jako jediný partner rodičky 

(22.3.2008 22:13:42)
Ja si myslim, ze duly mohou byt pro rodicku velkou, hlavne psychickou, pomoci. Hlavne jak je zde psano, kor v pripade, kdy zena je sama (nema partnera ci nechce byt u porodu). Ja mam kamaradku dulu a ta mi 100x nabizela (zadarmo), ze se mnou k porodu pujde, at ji nalozime cestou do porodnice. Ja mela trochu problem ji vysvetlit, ze tu touhu po ucasti dalsi zeny u porodu vubec nemam. Stacilo mi, ze tam bude manzel, vedela jsem, ze udela co budu potrebovat a nejak se mi pricilo, aby svedkem teto nasi intimni chvile byla kamaradka. Neco jineho je zdravotnicky personal, to jsou pro mne v jistem smyslu cizi lide, byt samozrejme svoji dr. dlouha leta znam.
 Keťa, děti 5měs a 4,5r. 
  • 

Porod s dulou 

(22.3.2008 16:00:11)
U druhého dítěte jsem si přála k porodu dulu. První porod byl vyvolávaný, pak proběhl neplánovaně císařem. Manžel byl ze všeho vystrašený, tak jsem se rozhodla, že u druhého porodu bych chtěla někoho, kdo nás oba podpoří hlavně psychicky a vysvětlí případné komplikace - porodní asistentky nemají na vysvětlováná moc čas.
Dulu jsem našla přes kamarádku. Před porodem proběhly 2 schůzky, první seznamovací, kdy jsme si vyprávěly o mém prvním porodu, jak bych chtěla rodit a o rodině. Na druhou schůzku jsem si připravila porodní plán. Prošly jsme jej spolu - řekla mi co je v mnou vybrané porodnici možné provést a co je případně nereálné, v žádném případě mi do mých rozhodnutí nemluvila.
Pak už jsme se viděly u porodu. Bylo opět vyvolávaný. Porodní asistentka mi moc neseděla, měla takový tvrdý přístup, názory ze staré školy - hlavně hodně chemie. Když viděla, že vytahuji porodní plán, řekla, že nemá čas ho studovat a že se budeme domlouvat v průběhu porodu. Řekla jsem porodní asistentce, že kromě manžela budu mít u porodu i dulu, to se skoro ušklíbla. Pak dorazila dula. Jedna z prvních věcí byla, že šla za PA a prošly si spolu porodní plán. Pak nastaly dost děsné bolesti - jedna za druhou bez přestávky. Dula mi moc pomohla. Masírovala mi záda olejíčkem (když mě chtěl namasírovat manžel, jen se mě dotkl, bylo to moc nepříjemné - měl strašně horké ruce). Dula věděla přesně jak masírovat, aby mi ulevila. Dula mi radila polohy, až jsem si našla takovou, která mi byla nejpříjemnější. Byla jsem celá v křeči, tak mi radila, abych se uvolnila, dýchala se mnou. Doprovázela mě do srpchy, podala mi ručník, otočila papuče - jak už tu jednou zaznělo - i toto mi hodně pomohlo. Porodní asistentka jen chodila vyšetřovat a připojit mě na monitor. Tady mi dula taky pomohla. Při těch bolestech jsem měla velký problém zůstat ležet čtvrt hodiny připojená na monitor, prosila jsem PA, jestli můžu sedět na baloně. Ta to hned odmítla, že mi sonda spadne. Dula řekla, že to pohlídá, a PA už nemohla nic namítat. Pak se PA zdálo, že se pomalu otvírám - byla jsem po 6 hod na 6 cm a paní na vedlejším boxu, které taky porod vyvolávaly, už tlačila. PA doslova pořádla závody, protože řekla, že si myslela, že já porodním první. Nabídla mi ještě jednu tabletu na otvírání, sama jsem měla pocit, že to už by se mi snad děloha rozthla (ani jsem o něčem takovém nečetla, že se to dělá - měla jsem načteno celkem dost literatury). Dula mě v mém rozhodnutí podpořila. Podotýkám, že to bylo moje rozhodnutí, moje dula je zároveň i vystudovaná PA, tak jsem jen chtěla znát její názor. Naštěstí jsem asi za hodinu mohla tlačit. Dula mi seděla po boku a vyzařoval z ní takový klid, že jej přenesla i na mě.
Po porodu šla se mnou do sprchy, ještě u mě zůstala dokud mě nepřeložili na odd. šestinedělí. Za celou dobu porodu ode mě neodešla, ani na záchod, najedla se až jsem jedla i já. byla mi velkou oporou. Manžel také prohlásil, že byl velmi rád, že tam byla. Dulu k porodu oopravdu doporučuji.
 wicky 


jiný přístup 

(25.3.2008 15:15:04)
V prvním těhotenství jsem docházela na kurz vedený PA (která také doprovází ženy k porodu) a uvažovala jsem, že bych jí požádala o doprovod k porodu. Chtěla jsem tam ale mít především manžela a myslím, že by si tihle dva nesedli, což by mě stresovalo. Rodila jsem přirozeně, bez problémů, jen na můj vkus trochu dlouho (26 hodin, 8 hodin čistého času v porodnici) s mladou a příjemnou PA se zdravotnickým přístupem.
Druhý porod byl vyvolávaný- Hamilton, jeden prostin, druhý prostin a třetí den mi praskli vodu, protože se jim nezdály ozvy plodu. Za ty tři dny jsem zažila několik PA, dokonce i tu, ke které jsem chodila poprvé na kurz, a nakonec jsem rodila během služby PA, která také doprovází ženy k porodu. Přístup obou PA, které jsou také dulami (po certifikaci jsem nepátrala), mi byl lidsky daleko příjemnější. Jedna se ptala na termín porodu a jestli si myslím, že odpovídá nebo mám nějaký svůj tip. Zeptala se, jestli mi může sáhnout na břicho. Říkala mi, kde má zadeček, nohy, záda hlavu a že tam mám miminko krásně nachystané. Obě se ptaly jak se cítím a jak moc bolí kontrakce. Ta, s kterou jsem rodila, mně rozumně a reálně vysvětlila situaci, proč lékař rozhodl o protržení vaku blan, pak se s námi na porodním sále bavila o všem možném (abychom se vzájemně trochu poznali a věděla jak se mnou mluvit) a ptala se i na první porod - nejen kdy kde, jak dlouho trval a míry miminka, ale i jaký jsem z něj měla pocit, co mi pomáhalo v první době, atd.
Když to shrnu, pokud mě uklidňuje takový lidský přístup a zájem, chci, aby se mnou po celý porod někdo byl, nejsem si jistá, že partner mi bude u porodu opravdu oporou, dulu ano. Naštěstí třeba pro mě většinu z toho umějí poskytnout i leckteré PA. Dulu bych měla k oběma porodům, pokud bych dokázala přesvědčit partnera, že to má smysl. Bohužel i po druhé jsem se přes veškerou snahu dozvěděla, že si mám radši zaplatit doktora, i když po prvním porodu prohlašoval, že tam doktor přišel jen chytit dítě :-)
 Lenka 
  • 

Re: jiný přístup 

(25.3.2008 15:21:35)
S partnerama je to kolikrát problém. Chtěl být u porodu, já taky chtěla, chtěl pomáhat, ale... nic o tom nevěděl, nic se o tom hlavně dovědět nechtěl, takže měl pocit že přístup personálu byl v pořádku a "že věděli co dělají". Bohužel, měla jsem úplně jiný názor - nástřih bez optání, nikdo se mnou nemluvil, řvali na mě, nesměla sem se hýbat a chtěli mi dokonce přivázat nohy, což sem udělala scénu, nejsem přece dobytek. Takže doprovod k porodu rozhodně ano,jakýkoliv, ale informovaný o přání a pocitech rodičky.
 Petra (3 děti) 
  • 

Teď mně sežerete 

(25.3.2008 17:06:55)
Teď mne, milé dámy, stopro sežerete. Jak tak čtu, tak dula mi má při porodu namasírovat záda, otočit pantofle, komunikovat místo mne s porodní asistentkou a s lékařem... nezlobte se, to už jsme tak zblblí, že na všechno musíme mít slouhu nebo poradce? Bez duly neporodím! Chudák dula, musí držet pohotovost, sama chodí do práce nebo podniká, musí někomu předat péči o děti, aby mohl být u porodu jiné ženy... Inu, když na to někdo má, ať rodí třeba za přítomnosti stáda velbloudů. Asi jsem ze starší generace a jsem zvyklá se o sebe starat sama. Muž může být u porodu, může i dítě porodit, ale je tam fakt tak strašlivě nutný? Copak ženská neporodí za přítomnosti porodní asistentky nebo lékaře? Jsou na to málo kvalifikovaní? To si budeme vymýšlet takové věci jako porodní plány a jiné věci? Pak stačí chvilka a všechno je jinak. Přesto budeme kafrat doktorům do toho, co a hlavně jak mají dělat, jak na nás mají ňuňat, že jsme chudery rozbolavělé a přecitlivělé... Nezlobte se, já bych rodila sama, s porodní asistentkou a lékařem (pro jistotu), ale manžela ani dulu bych tam teda fakt nepotřebovala. Taková chudinka snad nejsem.
 Líza 


Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 17:09:49)
Petro, máš recht. Už by konečně ty ženský měly přestat krafat doktorům do toho, jak ONI rodí.
;)
 Apolena. 


Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 17:16:11)
Týjo, Petro, muž může porodit dítě...to jsem až do dneška netušila! Já myslela, že muži rodit nemůžou! No jo, tak jsem zase o něco moudřejší...

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
 IvcaW 


Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 17:41:19)
Tak to je hodně ojedinělý pohled, ale jistě na něj máte právo. Určitě ne každý pomoc potřebuje. Někdo ji ani neumí přijmout. A porod není okamžikem v životě, kdy by bylo dobře něco lámat přes koleno.
Já sama jsem maminkou tří dětí. Dulu jsem u porodu nikdy neměla, nedozvěděla jsem se o nich včas, ale zpětně vidím prostor pro dulí podporu u každého z mých porodů. Málokdy porod proběhne tak, jak čekáme a málokdy nastane ona vysněná ideální varianta, ať už si pod ní každá představíme to své.
První porod trval hodně dlouho, k ránu už nám po probdělé noci s manželem docházely síly a podpora a rada by se byla hodně hodila. Nikdy nezapomenu na osamělou přízračnost noční atmosféry prázdného porodního sálu, kde jsme s manželem směřovali k narození syna, pouze pravidelně kontrolováni PA a lékařem. Dýchala jsem tak snaživě, až jsem byla tak nějak mimo a nejen v tomto by se bývala zkušená rada hodila. Nehledě na tu zvláštní nejistotu...
Druhý porod, ač koncem pánevním, byl z těch z kategorie "podle představ". Zaskočily mě ale doma nečekané obtíže s kojením, kdy se mi nepodařilo najít potřebnou radu a podporu a já to tak nějak vzdala bez boje, protože jsem nevěděla jak dál...
Když se narodila nejmladší holčička, náš krátký společný pobyt v porodnici se zkomplikoval a ona byla převezena na JIP do Prahy a já propuštěna domů. Bylo mi děsně. Vše naštěstí nakonec dopadlo výtečně, ale ten čas doma, než mě přijali na roomingový pokoj a dceru odpojili od monitorů a vrátili mi ji zpět do náručí, byl beznadějný. Manžel je báječný chlap, ale bylo toho moc na nás oba. Vždyť jsme měli doma dvě další malé děti...Potřebovala jsem jakoukoli další spřízněnou duši a klidnou podporu a radu. Nechtěla jsem zase zmařit kojení a potřebnou radu mi nedokázala po telefonu dát ani laktační poradkyně. Možná kdyby se mnou byla dula..?
Myslím, že pro ženu může být dulí pomoc velikým darem, díky kterému se třeba vyhne okamžikům, na které se jinak dlouho a špatně zapomíná.Není to určitě módní výstřelek ani nějaká univerzální záchrana. Ale je to možnost...:-)
 myš 
  • 

Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 18:00:35)
Petro, vy mi svým přístupem hodně připomínáte jednu sestru z porodnice, říkali jsme jí "stará škola" :-) No, jsem ráda, že taková tam byla pouze jedna.
Jsem fakt ráda, že ženských s poněkud zastaralým přístupem jako vy ubývá a přibývá těch, které si píšou porodní plány, chtějí u porodu manžely nebo duly a "kafrají" doktorům do toho jak chtějí rodit (samozřejmě v těch oprávněných případech, ne kdy jde o život). A chudinky bych je teda nenazvala, hodně z nich naopak musí projevit odvahu aby měnily zaběhnuté, většinou socialistické manýry.
 Petra 
  • 

Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 18:21:36)
Já bych do toho doktorovi nekafrala. Já mám obrovskou nevýhodu, a to faktor RH-. Proto byly některé porody vyvolávané, protože jsem přenášela. Mohla jsem se rohodnout, že všechno nechám na přírodě, ale bylo tam riziko mentálního postižení dítěte, které stoupá s délkou těhotenství, čím delší těhu, tím vyšší riziko. Další porod císařem. Měla jsem do toho doktorům krafat? Ó nikoli, já jim pouze věřila, že všechno dobře dopadne. Když se ohlédnu zpět, udělali to dobře a já mám tři krásné zdravé děti. Pravda, někdy mi neřekli všechno, co bych od nich chtěla a ptřebovala vědět, někdy jsem se musela o informace aktivně starat sama a nemyslím si, že by byli nějak "socialisticky zaostalí". Oni to prostě vidí jinak, rodí denně mnoho žen a vidí mnoho porodů, na rozdíl od nás.
 Líza 


Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 18:35:31)
No vždyť říkám, doktoři rodí, to nikde jinde v živý přírodě neexistuje, že rodí samci :-D

Jinak, Petro, když už do toho těm doktorům nekrafáš, tak buď moc ráda, že jsi nenatrefila na příliš laxního nebo prostě špatného doktora. Někdy poučenou rodičku a její dítě zachrání to, že doktorům do toho krafe.
 myš 
  • 

Re: Teď mně sežerete 

(26.3.2008 8:50:13)
Petro, a to jako když vy jste měla rizikové těhotenství, císaře apod, tak to tak snad mají všechny? Některé ženy totiž nemají žádné problémy, rodí zcela bez problémů a rizika, tak nevím, proč ze svých rizikových porodů vyvozujete, že všechny ženy nemají do zcela fyziologických porodů doktorům kafrat. Rizikové těhotenství je jiná kapitola.

Ony ty krásné zdravé děti mají totiž i ty, co rodí s dulou, porodním plánem, přirozeně do vody, doma atd a navíc třeba jako vy nemají pocit, že se jim něco neřeklo, protože byly aktivní a ne zcela pasivní, odevzdané a věřící v neomylnost doktorů. Samy si chtěly rozhodnout, jak budou rodit a to se jim povedlo. Opravdu nechápu, co na tom staré generaci jako jste vy může vadit.....mně nevadí, že jste rodila po lékařským dohledem, jste spokojená s přístupem doktorů a přeju vám zdravé děti, tak by ste to samé mohla přát ženám, které věci vidí trochu jinak než vy, je to jen o toleranci.


 cizinka1 


Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 18:30:00)
Petro,

Prelitla jsem ocima clanek a diskusi a musim potvrdit svoje podezreni, ze tam nikde nestoji, ze ty, Petro, ani jine zeny "bez duly neporodi", ze ji kazda nutne potrebuji, ani ze doktori a PA nejsou kvalifikovani na medicinskou stranku veci. Pokud misi dul a tento clanek rozumim, jde jen o nabidku sluzby a o upresneni, co dula poskytnout muze a co ne, nic vic. Nebo se mylim?

Vis co mne uz delsi dobu napada? Ze existuje skupina zen, treba i tady na Rodine, celkem inteligentnich, kdyz jde o jine veci, kteri naprosto zmagori, kdyz jde o tema porod. Jako Ty, ztrati schopnost pochopit text, jako Ty citi nepotlacitelnou touhu vynadat zenam, ktere si realizuji svoji individualni predstavu o porodu. (BTW, ze jsi jim vynadala do "chudinek", dost mne prekvapila jsi: proc chudinka je ta, ktera ma na to, aby mela sluzku, pritelkyni a sekterarku, coz odpovida funkcem duly???) No, ale prece: neskryvas pod svojimi nadavkami ranenou dusi, kdyz tak napadne svoji emotivnosti pripominas zeny, kteri prozily traumaticky porod? Mozna prece jsi tu psychologickou podporu behem porodu a po nem jsi potrebovala?...

Ale ne zebych na Tebe mela chut. Kdyz nechces byt chudinka, tak Te ani nepolituji.
 Lenelka 


Re: Teď mně sežerete 

(25.3.2008 18:56:32)
Jeee Petro, tak to ja jsem jeste mensi chudinka. Nepotrebuju dulu, manzela a ani toho doktora jsem nepotrebovala a ani u porodu nemela. Ja jsem taaak dobra!:-D:-D:-D Ale jinak s vami naprosto nesouhlasim, protoze ja zase myslim, ze doktori by do toho nemeli krafat memu telu.
 DENISA 
  • 

Re: Teď mně sežerete 

(27.3.2008 14:17:14)
Vidis, uz te sezrali !!! :-)
 sedmá pečeť 
  • 

Re: Teď mně sežerete 

(28.3.2008 20:55:04)
No, lapidárně řečeno, ženská může porodit taky úplně sama, že - ale většina žen zvolí poněkud bezpečnější a v naší kultuře obvyklejší variantu a porodí za přítomnosti odborně proškoleného personálu - a opět připomínám, že vše je jen o svobodě volby - třeba ti nevadilo, že ti dítě přivezli zabalené jako vánočku jen na kojení,že otec ho uviděl poprvé až doma ...ale proč nevyužít tu mopžnost a nedopřát si trochu luxusu např. v podobě přítomnosti někoho dalšího, kdo bude na sále v ten moment jen a jen pro tebe?
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Teď mně sežerete 

(7.12.2008 20:08:33)
No, já tě nekousnu. Nemám zkušenost s dulou. Porod je děsně individuální, každá ho prožívá jinak, každá má jiné nároky a očekávání. U mého porodu byl manžel. O průběhu se něco dověděl na kurzu,něco si našel na netu. Byli jsme domluvení, že když to na něj bude moc, dá mi pusu a zmizí. A já byla smířená s tím, že to zvládnu pak sama. Nakonec zůstal do konce a byl mi opravdu oporou. Dulu bych zvolila pouze v případě, že by to byla moje dlouholetá kamarádka nebo teta nebo sestra. Pokud by to byl někdo najatý, nedovedu si představit, že bych k němu cítila takovou důvěru jako k manželovi. Byl by to jen další cizí člověk na porodním boxu. Já rodila s epidurálem, personál se ke mně choval úžasně, doktorka si se mnou povídala o jméně miminka, porodní asistentka byla žákyňka a chvilku mi rozmlouvala epidurál, prý nebyl moc potřeba, ale já měla přeci jen nahnáno, tak jsem si o něj řekla. Neodporovala lékařům a epidurál fakt výrazně pomohl, já si po něm ten porod fakt užila (joo,samozřejmě i tak to byla fuška, ale dalo se to přežít) Ve finiši vystřídala tuhle mladou (ale sympatickou asistentku) jedna starší a dost mi pomohla stlačením bříška (nevím, který debil vymyslel termín "skočit na břicho" a proč se s tím straší maminy, sice to bylo nepříjemné dost, ale opravdu to SUPR pomohlo, já jí pak poděkovala, ta zírala). Byl to můj první porod, proto jsem tam chtěla muže. Ted vím, že bych druhý už zvládla sama. Přesto tam asi můj muž zase bude, řekl mi pak, že je rád, že to prožil se mnou.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Teď mně sežerete 

(7.12.2008 20:20:31)
Jen bych byla opatrnější s tím označením chudinky, ju? Jak říkám, každá to sama nezvládne (a nebo hůř) a nelze nikoho zatracovat. Buďme rády, že většinou můžeme rodit jak chceme, s plánem nebo bez, s dulou nebo bez, s manželem nebo bez, dnes už i doma nebo v nemocnici, jen stačí trvat na svém přání (když teda zrovna nejde o život - teda myslím o ohrožení života~d~)
 lektorka 


Re: Teď mně sežerete 

(4.2.2009 20:37:55)
Dobrý den, musím konstatovat, že tohle je docela zaužívaný postoj u starší generace. Ovšem medicína i celý život jsou v současnosti velmi progresivní a objevy v oblasti prenatálního života dítěte a všech vlivů, které na děti má porod jasně ukazují že jeho klidný a po stránce psychiky dobře zvládnutý průběh ovlivňuje víc než si myslíme. V minulosti nebyly na nikoho z nás kladeny tak neobvyklé nároky jak jsou na děti a lidi vůbec kladeny dnes. Na zvládání stresu, na zaujímání mnoha sociálních rolí v průběhu našich životů... Já jsem si vybrala kvalitní přípravu na porod, kvalitní připravu na naše rodičovství i formou kurzu a myslím, že jsem neprohloupila. Mám krásné zdravé dvě děti, hodné, klidné a pohodové. Myslím, že kdybych se dostatečně nezajímala o porod, o psychický vývoj dětí a o psychologii vůbec, tak bychom takové společné simbiozy nedosáhli. Dula a tuž všechno toto zná a může nám účině pomoci a vybavit i nás i dítě do života. Z nikoho to nedělá chuděru. Naopak člověka, který si rád nechá poradit a je si vědom toho že porod je mezník v životě.
 Petra 
  • 

Jen jsem řekla svůj názor. 

(27.3.2008 22:51:50)
Jen jsem řekla svůj názor. Fakt nepotřebuju, aby na mně někdo ňunal. Vždyť pole toho co čtu, tak milou dulu znám stejně tak dlouho jako porodní asistentku.

Já Vás teda ještě popíchnu. Dělali jsme doma rodokmen. K tomu taky patří nejen kdo se kdy narodil a kdy kdo umřel, ale občas taky různé podrobnosti ze života předků. Třeba kdo se s kým spustil, kdo měl nemanželské dítě, kdo se rozvedl a s kým se zase oženil/za koho se provdala.
Malé drobnosti kolem narození mých předků:
1925 - tragédie v rodině. Práceschopní čenové rodiny chodili na pole, děti hlídal dosti špatně chodící prarodič. Prvorozené dítko ve věku dvou let neuhlídal a to se na dvoře utopilo v močůvce. Rodina měla celkem 10 dětí, další z nich se utopilo ve věku 6 let v potůčku na návsi.
1928 - dítě narozeno v listopadu. Přišla krutá zima, místy až -42 oC. Do světnice brali i domácí zvířectvo, aby ve stáji nepomrzlo, takže tam měli husy, slepice i kozu a malé dítě dávali za pec. Hygiena oproti dnešku značně horší, zvláště když přitom prali prádlo v téže místnosti v neckách. Přesto dítko tyto podmínky přežilo ve zdraví. Jen mimochodem: narodily se jim celkem 4 děti, dospělosti se dožily jen 2. Podrobnosti sme zatím nezjistili, zvláště to, na co děti zemřely v dětství.
1942 - dítko narozeno za války. V 8 měsících zemřelo na záškrt, za války nebyly léky.
1943 - dítko narozeno opět za války. Matka na procházce chránila dítě vlastním tělem před pumami, protože byl nálet. Oba přežili.
1956 - dítko narozeno v červnu. Rodičku nechali v klidu v den porodu a den po porodu. Protože v domácnosti nebyl nikdo, kdo by svezl seno z pole, na placenou výpomoc rodina neměla peníze, tak rodička dva dny po porodu zapřáhla krávu, sedla na vůz a nakládala a svážela seno z pole. Dítko přitom vozila v košíku sebou. Otec dítěte byl na sezónních pracích od jara do podzimu, aby rodině přinesl nějaké peníze. Přesto byla sklizeň zemědělských plodin pro rodinu životně důležitá, bez toho by nepřežili. Této dámě jistě žádná dula neobracela před sprchou pantofle, a přesto se dožila 81 let (a je stále naživu, takže má nakročeno na víc). Co na tom, že ji po porodu bolelo celé tělo a do 14 dnů ztatla mléko, takže dítko přikrmovala kravským. Kráva ani prasata v chlívku holt čekat nemohli a pro rodinu to bylo živobytí.

Vyschlo Vám přitom dámy v krku? On totiž život nebyl vždycky tak růžový jako je dneska, bylo i hůř. Sice mne tu kdosi nařknul, že závidím sekretářku, dulu a cosi jiného. Nikoli, nezávidím, jen se občas ohlédnu zpět a porovnávám život dřív a dneska. Naši předkové taky zvládli leccos a mnohdy za daleko horších podmínek. A my bychom fňukaly při porodu, v nemocnici a s lékařem za zády?
A mimochodem: oni jsme byli ve skanzenu na Veselém kopci. Když jsem viděla světnici, ve které bydlelo 12 lidí, část z nich v noci spala na půdě na seně, v posteli jen rodiče, ostatní na zemi nebo na lavici, přikrytí houní, byla jsem neskutečně šťastná, že v té době už nežiju. A oni tam bydleli ještě v roce 1956.
 Sylvie 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(27.3.2008 23:17:40)
Petro, zajímavé. Jenom moc nechápu, co to má co společného s možností vzít si dulu k porodu
 10.5Libik12 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(27.3.2008 23:18:12)
Petro, gratuluji ti k hrdým předkům, zvláště ta rodička, která v době tuhé kolektivizace hájila svůj soukromý majetek a navíc dokázala porodit doma v době, kdy se rodilo výhradně v porodnici, na mě udělala
hluboký dojem.

A co tím vlastně chceš říct?

Ty věrna odkazu svých předků nepoužíváš to, co nám současný stav poznání a životní úrovně umožňuje?

Nejezdíš autem či hromadnou, nepereš v pračce, nekoukáš na televizi? nechodíš k holiči, na pedikůru, nečerpáš dovolenou? Neuvádíš do praxe poznatky o zdravé výživě a životním stylu, o zdraví vůbec?

Kdo je tu arbitr toho, aby posoudil, co je zhýčkanost a co je důležité.
Pokud žiješ jako tvoje praprababi, co spala s husama, plnýma neckama a 12 ti děckama za pecí, chápu, že ti mohou duly připadat nepřiměřené.
Ale jelikož své připojení k internetu pravděpodobně nerealizuješ z hliněné podlahy pod doškovou střechou, zatímco jsi povečeřela drcený tvrdý chléb, tak co nám to tu, prosím tě, kážeš?
 10.5Libik12 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 0:30:33)
Nejde mi o to odsuzovat ženy, ale potraty.

Znám paní, které má dvě děti, neplánovaně otěhotněla a spontáně potratila. Otěhotněla znovu (kontraidikace ke všem pevným antikoncepcím) a šla na potrat preventivně, protože je předpoklad, že těhotenství bude s problémy, možná ohrožené, ona má svůj věk a své děti, tak se nechce zbytečně trápit.

je hodná, hezká, inteligentní:)

To přece není normální, ne?

Diskutuji k tomu, že je dobré, že někdo, v tomto případě katolíci, ukazují na to, že potrat není normální.
 10.5Libik12 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 0:31:35)
cha, dělám moc věcí najednou, ten příspěvek byl k diskusi o interupcích, pardon
 Petra 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 18:59:47)
Ale na co tak tvrdý tón?
Jen jsem chtěla naznačit, že dula u porodu je zhýčkanost. Mám z toho dojem, že současná rodička je pupkem světa a normálně neporodí, když kolem ní nebude hopsat stádo poskoků, masírovat jí záda, dávat jí napít limonádu, komunikovat s lékařem, porodní asistentkou a možná i s vrátným, a obracet pantofle, když leze ze sprchy. Na jednu stranu chceme být sebevědomé ženy, na druhou stranu chceme , aby za nás s doktorem komunikovala dula, protože my to nedovedeme?
Leč proti gustu žádný dišputát. Když na to někdo má, ať mu u porodu asistuje třeba křeček s papouškem. Já jsem si za ty peníze, co jsem ušetřila na dule, radši koupila kočárek.
 10.5Libik12 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 19:43:20)
Jaký tvrdý tón, ja ti jen ukazuji, že se doba hnula kupředu.
Jestliže dnes žena může být kdokoliv a chtít cokoliv, proč zrovna při porodu si nemůže dopřát komfort?

Ona by porodila v kachlíkárně při nepříjemné asistenci, porodila by i na poli, ale proč by to sakra měla dělat? Proč? Nechápu.
 šetrná 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 21:38:05)
to jste pořídila kočárek dost lacino...
 Petra 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 21:50:00)
Dyť jasně píšu, že je to jen a jen o penězích a hodnotách.
Kdo má 7.000,- brutto, koupí si kočárek, postýlku nebo to dá na splátku hypotéky a je rád, že porodí v nemocnici. Co se týká vstřícnosti lékařů, záleží to jen a jen na nich. Kdo je hulvát normálně, bude hulvátem vždycky, a je jedno, jakou má profesi. Jak říká bonmot, když je někdo blbej, je celej tejden.
Kdo má nadprůměrný plat, vezme si k porodu dulu, a kdyby mu to nestačilo, zavolá do TV Nova a může si to střihnout třeba v přímém přenosu. Je to jen a pouze svoboda volby. Dívala jsem se tuhle na kus dílu Velmi křehkých vztahů v TV a fascinovalo mně, že bohatá dáma, jejíž dítě se ocitlo po úraze v nemocnici, hodlá koupit celou nemocnici, aby její dítě mělo co nejlepší péči. Tak proč si xakru nemá sebou brát k porodu dulu? Taková dáma by si qůli porodu klidně koupila i tu nemocnici. Je to jen svoboda volby, co si za svoje prachy pořídí. Kapišto??

Já jsem teba o dule nevěděla a kdybych věděla, stejně bych to zmákla sama za pomoci PA a lékařů, páč jsem toho názoru, že stejně nikdo jiný to za rodičku neudělá, i kdyby se na uši stavěl. Teda pokud to není císařem, že. Já třeba za pohodlí považuju dovolenou, a tu jsme si dali i s malými dětmi od cca dvou let jejich věku.
 10.5Libik12 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(29.3.2008 0:02:44)
Ale vycházíš z toho, že tvé priority jsou normou a že dula je výstřednost ekvivalentní nákupu nemocnice.
Pokud někdo cítí, že dobrý porod je devizou pro život dítěte i matky, není mu zatěžko dát přednost dule před kočárkem.
Tvé hodnocení, že je to zpanštilý nadstandart, je hloupé, nic ve zlém.
Ty snad můžeš říct, že porodní traumata nehrají v životě matky či dítěte roli?Na základě čeho?
 Bára 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(3.4.2008 8:50:40)
Petro, ale Vy asi nechápete, že právě přítomnost duly je jedním z kroků vedoucích k PŘIROZENÉMU porodu! Když se tak zastáváte starých časů, kdy ženská sama rodila na poli, asi jste stejně jako většina žen, proti tomu úděsnému obrázku, jak vypadá porod dnes: odvézt do nemocnice, jako by porod byl nějaká choroba, bez doktora ani ránu, stříkačky, monitory, tablety, chlad a sterilita , automatický nástřih, o trapných kecech ani nemluvě...
Dula má být aspoň drobek, který přispěje k normálnějšímu porodu, ne tak nemocničně pojatému, takže si defakto protiřečíte :-)
Pro upřesnění - mám 4 děti a bohužel se všechny narodily v porodnici, i když jsem strašně nechtěla, ale manžel měl takový strach, co by kdyby, že jsem mu to nemohla udělat, abych rodila doma - nikoli tedy na poli, ale asi zhýčkaně v teploučkém měkoučkém pelíšku ...
 Petra 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(7.4.2008 17:01:29)
Ani na poli, ani doma, ale v klidu v nemocnici. Měla jsem tu čest, že švagrová rodila doma, sanitka přijela až po dvou hodinách, mezitím dítě přišlo na svět, protože odmítlo čekat. Třeba se na mně díváte divně, ale uklízet po porodu není moje hobby, takže jsem se vyzvracela do kýble. Ani jsem neměla radost z novorozence, protože jsem viděla hlavně ten svinčík.
Takže aby bylo jasno: v nemocnici, v pohodlí, kde za mne někdo uklidí a já nebudu nucena v den porodu nebo druhý den pečovat o dítko (nebo více dítek v případě že mám další dítě) a kde si můžu po tak náročné věci, jakou je porod, odpočinout.
 IvcaW 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(10.4.2008 14:28:52)
Vy, jste Petro opravdu výjimečná žena...:-©
 DENISA 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 22:17:05)
Nechapu proc se tady vsichni cili, kdyz nekdo napise, ze dnesni zeny jsou zhyckane. Je to tak, ktera z nas by mohla cely den drit na poli? Proste doba je jina, lidi jsou jini, prostredi je jine. Takze ja zastavam nazor Petry, ze zeny jsou zhyckane (jaktoze bez epiduralu uz by skoro zadna nerodila) (taky jsem ho mela) a take souhlasim s jejimi odpurkynemi, ze kdyz neco muzeme mit, co nam zprijemni zivot, tak proc toho nevyuzit (takze kdyz chce nekdo k porodu dulu, epidural ci dudackou kapelu, tak proc ne?)
 Lenka 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 23:23:35)
add dula - třeba to není o zhýčkanosti, ale o tom, že se žena bojí neznámého prostředí, má pocit, že "její" dula bude na "její straně", že má zajištěno někoho, kdo je notabene placený za to, být na ní příjemný, až bude mít bolesti...že když skoro "poleze po zdi", někde jí pomůže - respektive třeba připraví ty pantofle, zatímco ona bude sotva chodit

na to se spoléhát u "neznámého" zdravotního personálu asi nemá cenu - tam je to otázka štěstí, na koho natrefí, a zda bude její porod víc traumatický, než nutně musel být, vlivem chování jiných


podle mě mít dulu je o tom, mít se ráda a být NA SEBE NĚŽNÁ. Proč české ženské pořád trpí /jako Petra/ syndromem "žena-stachanovec" - NEKŃOURAT, VYHRNOUT SI RUKÁVY, POPŘ. V PŘÍPADĚ PORODU PODOLEK A ZA PLNÉHO NASAZENÍ VŠE HRDINNĚ ZVLÁDNOUT.
U českých žen se to netýká jen porodů - na rozdíl od Západanek, tady je pořád mentalita "výkonné ženušky", co svoji hodnotu odvíjí podle toho KOLIK TOHO ZVLÁDNE. Připustit si, že jsem cenný člověk bez toho, abych musela zbytečně trpět nebo zbytečně toho zvládnout víc, než je nad moje síly, je pořád pro české ženské TAK TĚŽKÉ.
Ze stejného důvodu mj. nechtějí často ani epidurál /bo všechny generace přede mnou to zvládly, tak já nemůžu být přece taková třtina a použít drogu.../.

ach jo...JE TO OTÁZKA SEBELÁSKY.
 Lenka 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(28.3.2008 23:24:54)
PS Petro - upřímně - neříkej, že by ti připravené papučky nebyly příjemné. Ano, zvládla sis je připravit sama...ale stejně
 DENISA 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(29.3.2008 3:36:37)
Je docela mozne ze Petra je zena "stachanovec", ja bych chtela napsat o pohledu z jine strany. Jak uz jsem tu psala, mohla jsem mit dulu, dokonce zadarmo, ale odmitla jsem. Jsem typ cloveka, ktery trpi radeji o samote (nesouvisi to se stachanovstvim), proste nechci aby me nekdo litoval apod. Samozrejme u porodu moznost povolat zdravotnicky personal nerozebiram. Narozdil od meho manzela, ktereho boli zub a porad za mnou chodi a predesila jak trpi a otravuje me s tim od rana do vecera, ja si zalezu a zavru za sebou dvere. Ani u porodu jsem ho nechtela, ale pak jsem musela pripustit, ze muze byt napomocen, protoze zdrav. personal ma vetsinou jinou praci nez rovnat papuce. Ale mit s sebou jeste nekoho, kdo by se na me dival, fakt jsem nemela tu potrebu. Ale na druhou stranu uznavam, ze pokud nekdo chce, muze to byt vyrazna pomoc.
 Petra 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(30.3.2008 20:06:41)
Deniso, díky za podporu. Už sem myslela, že u nás celá ta slavná demokracie uhyne na úbytě. Řeknete svůj názor, odlššný od většiny a hned se na vás sesypou vosy, co jste si to vůbec dovolila.
Ne, ani já nejsem stachanovec a všechno nezvládnu. Dokonce si velice vážím toho, že žiju v této době a ne před 100 léty. Že mám automatickou pračku a neperu na valše, že nemusím dřít na poli, denně dojit krávu, krmit prase, kydat hnůj a další práce. I já se dokážu rozmazlvat, dojdeme si občas na večeři, zaplavat, jedeme na dovolenou, doma máme různé přístroje, které nám ulehčují a zpříjemňují život. O tom to ale není, je to o toleranci. Jen jsem tu řekla, proč třebá já dulu ne, dokonce ani proč muže u porodu ne. Být tam může, pokud chce, ale bude to to můj vztah k němu lepší? Nebo jeho vztah k dítěti silnější? Já, na rozdíl od muže, u toho porodu být musím, beze mne to fakt nejde, a beru přitom jako obrovskou vymoženost, že můžu rodit v pohodlí, sice v nemocnici, ale kdyby se něco zvrtlo, je tam lékař, který mi pomůže a já i dítě pak budeme zdraví. Na rozdíl od jiných já doktorovi vcelku věřím. Na co by dělal zbytečnou práci, když si moje tělo poradí samo? Pokud si neporadí, tak mu pomůže, a věřím, že šetrně. Kolikkrát za život žena rodí? Jednou, dvakrát, nanejvýš tak třikrát, zato lékař aspoň 200x do roka. Tak proč bych mu neměla věřit? Porodem totiž veškerá legrace začíná. Jestli otec nevidí dítě, jak leze - a teď mi ten tvrdý výraz odpusťte - z díry, tak ho uvidí druhý den a pak na něj bude doma koukat až do konce svého života. Protože porodem to všechno teprve začíná a věřte, že přijdou i horší chvíle než je nějaký porod. Takových dnů a situací ještě bude...
 Pavla Matysková 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(30.3.2008 23:34:35)
Ahoj Petro,

to obracení pantoflí před sprchou mě opravdu pobavilo... :-)
Ale o tom péče duly není.
Je to někdo, kdo je u porodu na straně rodící ženy.
Kdo je tam pro ni.
Každá žena totiž nemá absolutní důvěru k lékařskému stavu, některé z nás (mohla bych o tom dlouze vyprávět) se lékařů bojí jako čert kříže.
Českým porodům šéfují lékaři, tedy muži, kteří si při vší úctě, nedovedou představit jaké to je - rodit. A porodní asistentky jsou asistentky lékařů, nikoliv maminek, bohužel.
V jednom ze svých příspěvků jsi zmiňovala jeden seriál, já si taky jedním vypomůžu.
Podle mých zkušeností pracuje spousta našich lékařů jako ten ze seriálu dr.House - odborník na slovo vzatý, ale chladný a odměřený. U operace kolene by mi to bylo jedno, ale u porodu nikoho takového nechci. A když už tam bude, což je bohužel pravděpodobné, nechci být na to sama.
Duly jsou navíc vzdělané v oboru porodnictví, proto si je ženy berou k porodu místo vystresovaných partnerů a kamarádek.
Autorka článku, na který jsi reagovala, mi díky svým znalostem a tomu, že byla kdykoliv k dispozici na telefonu, zachránila život v prvním těhotenství.
Nebudu popisovat detaily, jsou příliš intimní a bolestné, ale pro mě moje dula byla a je "můj strážný anděl".
Můj partner se k dalšímu porodu bojí, proto si, až budu rodit, sebou vezmu dulu. Jsem velmi šťastná, že tu možnost mám, svůj postoj nikomu nevnucuji a pantofle si u sprchy klidně obrátím sama. :-))





 Petra 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(31.3.2008 20:49:31)
Tak jsem článek o dulách dala přečíst mužovi. Pak jsem mu asi tak hodinu vysvětlovala, co to asi tak dula je. Nejdřív absoutně nechápal. Pak mi na to řekl, že pokud si ženská netroufá porodit vlastní dítě, tak si ho ani nezaslouží. Podle jeho názoru je vyžadování duly nebo kohokoliv jiného u porodu znakem nedospělosti a že prý by takovou ženskou nechtěl ani za zlaté prase. O porodu ví žena 9 měsíců a potřebuje k tomu někoho, aby ji držel za ručičku a foukal bebínko? Co bude dělat, když si zlomí nohu, taky bude volat maminku nebo dulu? Nejsem asi sama, kdo nemusí mít za zadkem psychiatra, právníka nebo dulu. Jsem normální Češka, ne rozmachaná Američanka.
 Lenka 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(31.3.2008 23:52:02)
Petro, tak jste se s mužem hledali až jste se našli, bud ráda...

no já osobně považuji za větší důkaz lásky, když mi třeba muž řekne, že když ty peníze jsou, tak at si klidně vezmu nadstandart v nemocnici...taky by mohl říct: Co bys chtěla, rozmachaná rozmazlená ženská...jsou na třílůžáku jiné, můžeš být i ty

"rozmazlovat" se společnou dovolenou atd. je snadné, když požitky čerpá i partner, ale vzít si jenom PRO SEBE na z jiného pohledu "zbytečnost" z rodinného rozpočtu - to už je "lámání chleba"

pořád jaksi nechápu, proč do ženských, co mají dulu, tak šiješ? neměla bys být spíš "vnitřně uspokojená", že nejsi taková třtina a být "shovívavá k těm zhýčkaným" - hahaha?

kdo na to ty prachy má, at si zaplatí třeba celý štáb lidí k porodu, ne? i kdyby kvůli tomu se měl rok uskromnovat, ne? vše je otázkou priorit a každý z nás není hrdinka...když to někomu pomůže k tomu, aby nezmatkoval, cítil se v bezpečí, tak do toho...proč si hrát na větší geroje, než ve skutečnosti jsme?

ano HRÁT!!!!
 Hanička 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(2.4.2008 10:45:12)
Tak proč Petře nevysvětlíte, co je úlohou duly? V článku to není a na www. duly.cz taky ne. Třeba jen nemá dost informací a z celé diskuse vyplývá přesně to, co píše Petra - je to rozmazlenost a nevyspělost. Pokud napíšu: dula mi zachránila život - tak taky napíšu proč. Potkala jsem na špatného lékaře, který nepoznal diagnózu? Vždyť si tu diskusi pořádně přečtěte a pak suďte.
 Květa13 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(2.4.2008 13:21:13)
V tomto článku i na www.duly je myslím řečeno vše.Pod rubrikou "bříška-porodní asistentky a duly" na "Rodině" najdete i starší články, kde myslím je jasně vysvětleno co je úlohou duly. To, že maminka, která píše, že jí dula zachranila život nevysvětluje jak, je samozřejmé, je to její osobní věc a nikomu do toho nic není. Chtěla pouze zareagovat na diskuzi a já jí za to moc děkuji :-). Pokud by Vám ani všechny uvedené články nestačily, existuje kniha "Porod s dulou"(nakladatelství One women press-M.Klaus,Ph.Klaus,J.H.Kennell), kde je vše krásně popsáno a vysvětleno, jsou tam uvedeny studie ze zahraničí ohledně přínosu duly u porodu, co přesně dula dělá a nedělá,atd....
 dobrotova 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(1.4.2008 13:17:19)
Dobry den Petro,

z vasich reakci je citit naproste nepochopeni toho, k cemu dula u porodu je. Jde o to, ze v dnesni lekarske dobe je potlacen prostor, aby se matka mohla soustredit pouze a bezvyhradne na porod samotny. Prijdete do porodnice a rodicku neustale nekdo vyrusuje - cilene nebo mimodek. Prave dula umoznuje to, o cem jste psala, aby matka dokazala porodit sama, ne aby "byla porozena" lekarem, aby ji nekdo skakal po brise ap. Dula rozhodne neni od foukani bebinka. A uz vubec to neni vymozenost/vymysl dneska.

Lenka
 IvcaW 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(1.4.2008 14:13:35)
Malá technická-dula za vás nebude komunikovat s lékaři. To není jejím úkolem. Za maminku nerozhoduje, ani nijak neruší průběh porodu a zdravotníkům nezasahuje do práce. Je jen na vás, o co vaši dulu požádáte a jak vám bude při porodu pomáhat. O tom, zda je to vše v pořádku se bude průběžně ujišťovat.
Jinak, Petro, na vás je krásně vidět, jakou radost máte, když je s vámi někdo ochoten diskutovat... Jen, prosím, opatrně. Dula je krásná profese a ženy, které se jí věnují ji mají rády. Z důvodů malé informovanosti není jejich pozice úplně jednoduchá, svou pověst si pomalu a mravenčí prací krůček po krůčku teprve získávají a necitlivé a nekompetentní bláboly jim jen přidělávají práci. Každou neprověřenou negativní informaci neboli drb pak musí dlouze a zbytečně vyvracet.
Svou dulu může maminka vyhledat kdykoli v průběhu těhotenství a počet setkání před porodem je jen na dvojici maminka-dula.Je tedy dostatek času seznámit se lépe.
 brzobohatka 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(4.4.2008 14:39:31)
teda paní Petro, to jste trochu přehnala, ne?prezentovat na servru Rodina názory, že pokud žena neumí porodit bez duly, neměla by mít děti?co to má "sakra" znamenat?
 Snazilka 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(7.12.2008 19:01:28)
Drive zena porodila v klidu domova, v prostredi, ktere znala, obklopena blizkymi.
Dnes zena rodi v nemocnici, cili v cizim prostredi, obklopena cizimi lidmi, jimz je vydana na pospas. Proto potrebuje psychickou podporu!
Pro me osobne by nebyl problem porodit za pomoci manzela (je lekar) doma. Ale mam opravdu strach z porodu v nemocnici, protoze mam velice spatne zkusenosti s pristupem lekaru a jednou me dokonce prakticky proti me vuli pod pohruzkami prinutili souhlasit s jejich postupem. Zvazovala jsem zalobu, ale nemela jsem chut na dalsi problemy.
Ano, az jednou budu rodit v porodnici, chci mit u porodu nekoho, kdo se zastane me a mych prav. Nechci, aby se me udelali nesvepravnou bytost a moje dite pouzivali jako rukojmi. Uz vidim, jak se mezi kontrakcemi dohaduji s personalem namisto toho, abych svoji energii soustredila na probihajici porod.
 cizinka1 


Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(2.4.2008 16:05:13)
Petro,

Co se tyka te demokracie, ktere postradas, mas tolik odpovedi ne kvuli tomu, ze nechces dulu ci manzele pri svem porodu, ale proto, ze naznacujes, ze zeny, ktery dulu chteji jsou chudinky, rozmachane, nezaslouzi si dite a t. d. Kdyz urazis, nediv se na reakci. V demokraci kazdy ma pravo na nazor, nejenom ty. A mimochodem, s tim pravem na nazor mas prilezitost i urazet, ale vis co si lidi pomysli o tom, jak daleko jsi od tech hnuj kydajicich predku?

Urcite od svych predku moc nepokrocila v gramotnosti. Jeste jednou se ptam, kdo kde tady psal, ze bez duly zena neporodi? Kdo ti psal, ze zavidis to, ze nekdo ma na dulu? Snazila jsi citovat zrejme mne, ale ja jsem psala, ze nechapu, proc zena, ktera ma na neco navic, je podle tebe chudinka. Mi se tahle tvoje myslenka se zdala a zda se jako jakysi logicky lapsus. Ne zebycha napsala, ani mne to nenapadlo, ze nekomu zavidis.

Abys nepomyslela ze jsem dula, nebo bez duly nerodim: ja osobne dulu take nechtela jsem. K druhemu porodu jsem si zaridila trvalou peci od tehotenstvi po sestinedeli jedne porodni asistentky, ktere jsem duverovala profesionalne a lidsky. Ale jaksi nechapu, proc bych mela mit zachvat hysterie, kdyz tady ctu, ze tolik zen si plati dulu (a ne P.A. ci doktora)? Proc by muj ci tvuj nazor, ze dulu nepotrebuji(es) ma byt v teto diskusi zajimavy a dulezity?
 Bára 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(3.4.2008 9:02:29)
Asi jste muže u porodu neměla, protože jinak byste viděla ten rozdíl. Chlap si může tisíckrát přečíst a skouknout jak vypadá porod, ale vidět to na vlstní oči, u té, kterou miluje - to je jinačí kafe :-)
Ta úcta k ženě, kterou to v něm probudí, ta láska k tomu dítěti - to jsou věci, které jiným způsobem nepřivoláte.
Zažila jsem obojí, bez manžela (před 15 lety to ještě nebývalo tak obvyklé) i s manželem a koukala jsem jako vrána, jaké emoce to v něm vyvolalo. Taky bych to zvládla sama, jasně že ano, ale proč?, vždyť je to i jeho dítě, tak ať si taky něco protrpí :-)
Co si budem vykládat, ono je někdy horší koukat na někoho úpícího v bolestech, než si ty bolesti sám protrpět...
 Bára 
  • 

Re: Jen jsem řekla svůj názor. 

(3.4.2008 9:07:20)
Omlouvám se, předešlý příspěvěk byl reakcí na paní Petru.
 Vbloger 
  • 

Koukněte na dobrý info web, pujdete li k volbam ... 

(14.10.2009 1:59:40)
Přeji všem hezký den, už jste četli jak to vedou naši skvělí vůdcové, podívejte se na www tojesila cz ,mám pocit, že jsem v životě zvolil špatný směr ... drzost našich politiků opravdu nemá obdoby ! samá slibotechna a zloděj.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.