| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nafoukli spolužáka kompresorem. Co udělají příště?

 Celkem 140 názorů.
 Ajlili. 


Sikana 

(20.3.2008 9:14:04)
Nejhorsi je, ze ti sikanatori to opravdu berou jako desnou srandu. Vubec jim nedochazi, ze to co delaji je pro obet bolestive a ponizujici. Hrozne me stve ta bezmoc s tim neco delat, ze strany ucitelu i rodicu. Prestup na jinou skolu jak tomu v mnoha pripadech je neni reseni. Mely by se vymyslet specialni tresty a nebo psychologicke postupy jak pro sikanujici tak pro sikanovane (pro ty samozrejme tresty ne). Ja se nechci dozit toho, ze mi bude moje dite chodit ze skoly s modrinami od spoluzaku, psychicky traumatizovane. Nebo naopak, ze moje dite bude mlatit spoluzaky. Je to asi i hodne o vychove, jenze jak to mam udelat spravne? Aby nebyla ani zamindrakovana myska na kterou si kazdy vsechno dovoli ani frajerka ktery nedela problem dat nekomu pres hubu...
 Jaana2 


Re: Sikana 

(20.3.2008 9:30:20)
Mám za to, že psychologická pomoc patří hlavně obětem. Pro viníky VELMI tvrdé tresty, klidně bych je označovala cejchem, tak jak za středověku. Ono by si určitě spousta lidí rozmyslelo mít useknutou ruku, vypálenou zančku na čelo. Kdo mě bude chtít napadnout za nehumánnost, tak si prosím nejprv představte, že něco podobného by se stalo ve vaší rodině, nedejbože vašemu dítěti.
A tresty nejen za šikanu, ale i za znásilnění, týrání, vraždy a další podobné zvrácenosti. Lidi, kteří úmyslně zavraždí už by nikdy nesměli opustit brány vězení. Takovéto 3 x a dost neberu
 Sima 1,5 
  • 

Re: Sikana 

(20.3.2008 9:38:38)
Je vážně hrůzné omlouvat 15-letého studenta tím, že nebohý nevěděl, co činí. I má dvouletá dcera ví, že na plamínek svíčky se nesahá, protože je to "au au", že čajík po zalití horkou vodou se nepije, protože je "au au", že špendlík je "au au", léky a saponáty jsou "bek bek"...
Ne, nezkoušela si sáhnout, nebo ochutnat, ale když se dívá, jak s tím pracuju, vysvětluju jí, proč to dávám tak daleko, vysoko, nebo zamykám - prostě aby si neublížila, protože je to "au au" nebo "bek bek".
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Sikana 

(20.3.2008 9:44:26)
Mám za to, že tresty tu máme už dost dlouho, ale moc toho neřeší. Zničit zdraví člověku a jít si sednout na dva roky k televizi za mříž a pak "s čistým kontem" pokračovat, evidentně nic neřeší. Byla bych pro to, aby pachatelé museli nést následky. Takhle ať už zpronevěří miliardu, nebo znásilní dítě, jdou si na pár let sednout. Byla bych pro to, aby museli pracovat a finančně (!!!) se osobně účastnit na nápravě svých činů (jinak to nejde - alespoň mne to momentálně nenapadá). Čili ti co vytunelují nějaké peníze, by je museli sami splácet (ne že si dva roky posedí a pak odjedou na Kanáry ke svým milionům), a to už i ve vězení - tím, že by tam povinně pracovali (a vydělali by si tam i na stravu a náklady). A to samé třeba i po propuštění, nějakou část svých příjmů by odváděli. To samé i u násilníků - stanovit odškodnění oběti, popř. její rodině a povinnost pachatele toto splatit.
Odnětí svobody ne indiferentní trest, který člověka k uvědomění si svého přečinu nikterak neponouká, uvěznění není následek související s činem. Vyvolává to zdání, že když si za peníze daňových poplatníků, (tj. i za peníze svých obětí!) odsedím svých pět, je vše v pořádku a to co jsem udělal je tím odčiněno.
 Xantipa. 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 9:57:29)
Ajtakrajto - nemyslím si, že trestů je dost. I když možná ano, ale jsou neadekvátní. Možná je to blbý příměr, ale nechápu, jak někdo může dostat za vraždu 15 let a stejných 15 let za zpronevěru - a možná jsem v té výši trestu i nadsadila. Co se týká těch zpronevěr, uzákonila bych takovou pálku, že by si to každý rozmyslel, ale dala bych možnost snížení trestu za "vykoupení", tj. plné zaplacení škody. Za vraždy - škoda mluvit, jednoduše doživotí. Oni si odsedí pár let, na půlce jsou propuštění za dobré chování a hezky si můžou pokračovat v žití, ale oběť? Tam je to konečná a navíc - obětí jsou i přeživší příbuzní, kdo se stará o ně? A u škod na zdraví - tohle nebyla náhoda, to byl úmysl. Někdo na něj udělá tytyty a jde se dál, nic se neděje, ale doživotní následky a problémy má ten poškozený, nenávratně zničené zdraví, budoucnost, existenční problémy apod. Bylo by spravedlivé, aby mu ten, kdo jeho zranění způsobil, musel pomáhat, ať již finančně, tak i fyzicky. Prostě ten, kdo ublížil, by musel nést společně s poškozeným až do konce života následky - to by byl trest. Na co nějaké vypálené cejchy a usekané ruce /jak to tady někdo navrhoval/, jen ať se vzdělává a má možnost vydělávat, pokud možno co nejvíc, aspoň bude moci platit poškozenému dost peněz, aby mu alespoň zčásti nahradil to, co zničil.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 10:14:04)
Xantipo, mně šlo spíš o tu neadekvátnost. Je faktem, že by měla být samozřejmostí nějaká satisfakce pro OBĚŤ. To, že pachatele zavřou, a je celkem lhostejno na jak dlouho (i když délka trestu za několikanásobné znásilnění či vraždu jaká se rozdává u nás, tak nad tím mi zůstává rozum stát), to prostě poškozeným žádnou náhradu nepřinese. Poškozený zůstane poškozeným v plněm rozsahu, nebo ještě ve větším, protože ubytování pro pachatele ve vězení koneckonců zaplatí vlastními daněmi.
Jiný způsob náhrady než peníze mne momentálně nenapadá. Není myslím reálné, aby člověk, který někoho dostal úmyslně (i blbá sranda JE úmysl, protože následky prostě musel předpokládat- nebo minimálně velmi dobře tušit) na vozík, jej pak chodil vozit do parku... při vší úctě, to by bylo jen další moření oběti.
 olsche 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 10:54:42)
Celý ten systém je nastaven špatně. Pravda ale je,že pro vězně práce není....takže jim ten pobyt opravdu platí daňoví poplatníci. Málo jich má možnost...nebo taky chuť pracovat.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 12:01:41)
Olsche,
no já kolem sebe vidím tolik práce, která by byla potřeba udělat... a stojí, protože nejsou lidi... je tolik projektů, na které jsou potřeba lidi, ať už jde o dělníka co by pracoval rukama na skládce nebo na stavbě až po vzdělanějšího co by spravoval databáze článků...
 Geletova 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 13:42:04)
Práce sice je spousta, ale záleží to především na dohodě soukromých subjektů a věznic (potažmo státu). Za prvé ne všichni vězni mohou pracovat ( vzhledem k nápravně výchovné skupině, do které jsou zařazeni) mimo zdi věznice a za druhé (co se týká vězňů, kteří mimo věznici pracovat smějí) často chybí ochota soukromých subjektů takové lidi zaměstnat...........prostě si představí, že by měli mít v podniku "bandu kriminálníků", povětšinou romů a veškerá dobrá vůle je většinou přejde.
 ZuziP 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 21:42:12)
Myslim, ze je velkou chybou, ze vazni nepracuju. Mali by makat, fyzicky. Nielen preto, aby v tych vazniciach "nehnili" zadarmo, ale aj preto, ze fyzicka praca ma urcite svoj "liecivy" efekt. S tym, ze by mali niest dokladnejsie nasledky, absolutne suhlasim.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 13:24:04)
jak je ale možné, že pro vězně není práce??? Tak jim dáme koule na nohy a půjdou sekat trávu do příkopů podél cest - tak jak to např. vidíme v amerických filmech. Žádné lepení papírových pytlíků... Kdysi jsme tady pro takové měli uranové doly apod. Provinění tehdejších trestanců byly sice o něčem jiném - ale myslím si, že vězení má být za trest, tak by měli poznat, že jsou trestáni. Nejen izolací od společnosti, ale také velmi tvrdou fyzickou prací. I kdyby měli přesazovat pařezy (tak jak to dělali záklaďáci na vojně). A za to by dostávali nějakou mzdu, ze které by si ve vězení platili stravu, ošacení a hygienické pomůcky. A pokud by se jim i přes to nechtělo pracovat (jak to, že vůbec můžou odmítnout práci???), tak by prostě nežrali (s prominutím! ale lidi, kteří páchají násilí na jiných lidech pro mě nejsou lidské bytosti).
Naše společnost je vůči lidem, kteří se odmítají chovat podle jakýchsi morálních a společenských pravidel velmi tolerantní. Ať se jedná o trestance, flákače bez zaměstnání, alkoholiky, feťáky a ostatní příjemné týpky... A my, co jsme "slušní", pracujeme a platíme daně, na to vždycky doplatíme. My si musíme utahovat opasky kvůli zdražování všeho a zatím se z našich daní plýtvá právě pro takové zkrachovalce.
Jen tak na okraj: kdysi jsem pracovala pro mlékárenskou společnost. Víte o tom, že ZE ZÁKONA musí vybrané potravinářské firmy (které mají takovou smlouvu) držet zásoby potravin mimo jiné i pro věznice pro případ války, hladomoru apod...???????
Do té skupiny patří nemocnice, domovy důchodců a VĚZENÍ. Takže kdyby přišla ta hrůza, že by nebyl dostatek potravin, tak vězni dostanou a ostatní prostě mají smůlu....
Taky dobrý, co?
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 14:03:18)
Martino, ve vězení nejsou zdaleka jen lidé, kteří páchali násilí na jiných lidech. A jaký má smysl přesazovat pařezy a dostávat za to peníze? Kdo by, proboha, ty peníze platil? Asi stát, protože z přesazování pařezů žádný užitek není, takže by to šlo opět z kapsy daňových poplatníků, tak k čemu by to bylo?
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 18:38:00)
ano, jsou tam lidé, kteří páchají násilí anebo lidé, kteří kradou, podvádějí atd.
Pak je ještě nějaké procento řidičů, kteří měli smůlu a někoho přejeli (nebudeme se bavit o opilcích).
Nepsala jsem o tom, že je někdo má platit za přesazování pařezů. Jenom si myslím, že zvláště ty násilníky by bylo dobré fyzicky pořádně vyčerpávat.
Když pro ně není práce, za kterou by si mohli vydělat peníze a aspoň tak splatit dluh společnosti, tak ať dělají aspoň něco...
Ve středověku by se s nima vůbec nikdo nebavil a poslal je na šibenici. O pár set let později by skončili na galejích. A u nás mají prázdniny. Tomu říkám hýčkat si hada na prsou.
 MSteflova 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 18:48:25)
Ve středověku se s nimi nikdo nemazlil, pokud to byli poddaní. Ale agresoři jsou a budou. A byli i tehdy a to i v řadách těch, co měli moc. A ti na šibenicích nekončili. Ti svou moc využili ke svým choutkám a terorizovali všechny kolem.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(22.3.2008 10:27:27)
Olsche, jestli maj chuť pracovat by mě moc nezajímalo. Dala bych jim jasný pravidla - když uděláš to a to, vyděláš si na jídlo. Když ne, budeš holt hlady... Stejně jako by to bylo venku, jen bez možnosti řešit to krádeží, že...
 Xantipa. 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 11:03:13)
Já nemyslím vožení po parku. Jednak dle mého by hodně udělalo nařízení práce v nemocnicích či léčebnách - minimálně aspoň to, že by si jistě takový člověk uvědomil, co všechno se může stát a jak potom ten druhý trpí. A nemuselo by to nařízení práce v takových zařízeních být až v případě takovéhoto neštěstí. Ale už dřív, i při "banalitách", kdy nejde "o život". Byla by to prevence a člověk, který něco takového provedl, by pak viděl následky. Proč by třeba i nezletilec nemohl povinně docházet do nemocnice třeba k dětem a pomáhat tam v rámci trestu s péčí o ně. Nemyslím odbornou a lékařskou péči, ale třeba - hrát se s dětmi, přečíst pohádku, pochovat je, utěšit a tak. Samozřejmě pod dohledem. Nevěřím, že pubescenti jsou tak otupělí a krutí, aby si neuvědomili, jak je zdraví a život křehký. A když už se něco takového stane /o čem se píše v článku/, tak tou fyzickou pomocí myslím třeba - odvoz na úřady, při péči o domácnost, ale prioritní vidím také spíš finanční pomoc, ne jednorázovou, ale průběžnou. Protože ne každý viník má milion a vydělává třicítku, tak když ty peníze nemá, tak aspoň ať fyzicky pracuje ve prospěch té oběti.
A co se týče šikany. Jak to, že stále oběť dochází do terapeutických skupin a šikanovatele /dítěte, které není trestně odpovědné/ se tohle vůbec netýká. Jak potom vůbec může pochopit, o jaký problém jde. Asi by nebyla po psycholog. stránce dobře, aby šikanovatel chodit společně s obětí do terapeutické skupiny, ale určitě by i školák byl prospěšný v té nemocnici u dětí.
 Líza 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 11:13:54)
Xantipo, posílat do léčeben a nemocnic asociální psychopaty, aby se tam starali o nemohoucí lidi, mi moc dobrej nápad nepřijde. Jednak jim je to ukradený, a jednak co ti pacienti? Snad mají právo na péči od normálního personálu, kterej to šel dělat kvůli tomu, že chce lidem pomáhat.
 Xantipa. 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 11:28:26)
Lízo, nemyslím asociální psychopaty. To je jasné. Spíš si myslím - takové ty, kteří "nezkazí" žádnou srandu a dřív konají, než myslí. Nemyslím si totiž, že každý, kdo druhému způsobí zranění nebo jiného šikanuje, je asociální psychopat. I když samozřejmě nevylučuji, že se takoví mezi nimi nacházejí. Ale to by snad psychiatři měli dokázat rozlišit. Nebo ne?
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 11:46:47)
Xantipo,
ale ono nejde o to, aby měl milion a vydělával třicítku. Podíl ze mzdy jde nastavit u člověka, který vydělává sto tisíc, stejně jako u člověka, co vydělává dvanáct. Jde o to, aby prostě NĚCO platil. V rámci svých možností a aby to zároveň pocítil. Protože říct "no když moc nevydělává, tak to nemá cenu", to je právě ta cesta, jak ho nechat to prostě odsedět a mávnout nad tím rukou... na úkor poškozených.
 Xantipa. 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 11:58:41)
Nemyslela jsem to tak, že když vydělává 10 tis., aby nic neplatil. Ale co si budeme povídat, nejlepší by bylo, aby tu desítku platit mohl, protože z 10ti tis. toho na placení moc nezbyde, kdežto z 30 tis. je toho mnohem víc. A oběť - když už nemá ne vlastní vinou zdraví, ať má aspoň peníze.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 13:29:19)
tak já bych si teda nepřála, aby o mě v případě nemoci - nemohoucnosti pečoval někdo, kdo nemá v pořádku trestní rejstřík. V nemocnici mají být kvalifikovaní pracovníci, kteří ví, proč tu práci dělají. I tzv. civilkáři většinou byli o ničem - pro ně to bylo jenom pohodlnější přetrpět si to někde ve špitálu než na vojně. K takové práci musí mít člověk vztah.
Nemluvě o možné zneužitelnosti léků, zařízení apod. A kdo by takové lidi hlídal??? Už jenom kvůli útěku??
 zuzana 
  • 

Re: Současné tresty? Jak za co. 

(20.3.2008 13:06:18)
Pravda, ja mam uplne koprivku, kdyz slysim, ze treba bezcitnemu tyranovi a vrahovi, ktery brutalne zavrazdi svoji zenu(mozna i za ucasti jejich male dcerky), hrozi AZ 15let vezeni??? Je absolutne nesmyslne "dat" takovemu cloveku 15let, kdyz za dobre chovani pujde ven treba za 8-10let. Kde to sme?
A aby nejaky ucen si neuvedomoval dusledky jednani??? Ze by jeste nikdy nevidel co se stane treba s balonkem, kdyz to prepiskne??
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Sikana 

(20.3.2008 10:32:17)
Já nejsem nijak zběhlá v trestním ani občanském právu, ale vždycky jsem si myslela, že v souladu s trestním zákonem se vyměřuje trest (třeba odnětí svobody, v případě menších zpronevěr třeba peněžitá náhrada) a že je možné vést i občansko - právní spor (či jak se to jmenuje) k určení náhrady škody. Takže jedna věc je, že si trestný čin pachatel odsedí, a druhá věc je, že se s obětí finančně vyrovná - ale je dost možné, že se mýlím.
 Jaan 3 děti 
  • 

Re: Sikana 

(22.3.2008 11:29:14)
Ano, to se jedná o mediaci, alternativní způsob výkonu trestu, kdy se poškozený a viník dohodnou skrze prostředníka-mediátora na výši odškodného. Existují další alternativní způsoby trestu, určené především mladistvým pachatelům (15 až 18 let). Např. veřejnoprospěšné práce s probačním dohledem a pokud je pachatel neodpracuje tak jde do výchovného ústavu. Já myslím, že se doba zlepšuje a pracuje se jak s oběťmi tak s viníky. Já bych ty viníky tolik nesoudila, bohužel jsou odrazem naši často konzumní společnosti a pocházejí z nefunkčních rodin a třeba jsou i oni doma někým týrani, či zneužíváni. Stačí si trochu prostudovat problematiku CAN, identifikace s agresorem je bohoužel jeden z obranných mechanismů tohoto týrání.
Myslím, že pokud se děje šikana ve školách, tak by se s ní mělo také něco dělat v rámci školy. Je to v zájmu především dané školy, vždyť na které škole mají dnes metodika primární prevence, jaké programy proti šikaně škola využívá? Metod co dělat, aby šikana v kolektivu nenastala existuje spousta, bohužel školy tuto problematiku často odsouvají a o prevenci se nestarají, potom dojde k průšvihu a to už je pozdě. V některých západních zemích mají v každé třídě boxovací pytel k uvolnění napětí, procento šikany v těchto školách je výrazně nižší. Viděli jste někde box. pytel v české škole? Přitom jsou to často velmi jednoduché věci, kterými se dá proti šikaně bojovat. Bohužel škola dává odpovědnost rodičům a rodiče zase škole a nestará se nikdo.
 katka+katka 
  • 

Re: Sikana 

(20.3.2008 10:20:40)
já taky 3x a dost nechápu. Vycházím z toho, že člověk za své činy a rozhodnutí musí nést odpovědnost. Učím tomu i dceru. Jenže co je z takového 3x a dost? Když někoho chytí poprvé, tak moc dobře ví, že má ještě 2 pokusy...
 Jaana2 


Re: Sikana 

(20.3.2008 14:02:58)
právě proto cejch na čele by toho dost vyřešil. Prostě by si lidi na takto označené dali pozor. Situace, kdy násilník vyjde po osmi letech z vězení v ještě "dobrých" letech, myslíte, že bude případné partnerce hned na začátku sdělovat, že byl zavřený za vraždu nebo znásilnění nebo šikanu s doživotními následky? ? Ne každá má čuch na podobné týpky a oni naopak takové typy žen vyhledávají
 tengu 
  • 

Re: Sikana 

(27.3.2008 11:47:18)
Ahoj, já si teda myslím, že psychická pomoc nenáleží jen obětem. Ano, neboj, vidím tam to slovo "hlavně". Ale i tak věřím, že šikanér potřebuje stejnou psychickou ozdravnou kúru jako oběť. Nehledě na to, že se vynechává další strana, která se na šikaně, jak aktivně, tak pasivně, podílí. Myslím tím samozřejmě zbytek kolektivu, v tomto případě třídy. Jak je možné, že nikdo nezasáhl, že se nikdo šikanovaného nezastal? Pokud šikana do kolektivu prosákne natolik, že už je dětmi uznán za běžný a korektní stav, je třeba ozdravit celý tento kolektiv. Není přípustné se šikany nejen účastnit, ale ani ji tolerovat. Pouhý trest nezmění uvažování aktérů. Nejsou to povšechně malé děti, na které stačí přístup smíš/nesmíš. Pro tyto děti je morálně důležitá shoda v kolektivu a jakmile kolektiv uzná, že šikana je "v pořádku", dochází k velkým škodám na morálce všech účastníků šikany. Proto věřím, že pouze tresty nemohou pomoct. Ráda bych ještě upozornila, že i když z velké části má na šikaně vinu i pedagog, tento pedagog nebyl nikým připraven na možnost, že šikana vznikne právě v jeho třídě. Nikdo ho nenaučil, jak šikanu rozpoznat a jak ji správně řešit. A když na ni jde lidsky, často se dopustí chyb, které mohou být fatální.
 marianema 


Re: Sikana 

(23.3.2008 17:11:01)
Až,když se něco stane tak se ptáme-kdo za to může?Rodiče říkají -škola a škola -rodiče.Základ je vždycky v rodině!Od mala se má dětem vštěpovat ,že druhým lidem ani zvířátkům neubližujeme.K autoritě učitelů-často slýchávám "ta úča je blbá".Někdy to řekne dokonce i rodič,což považuji za chybu.Neříkám,že to není pravda,ale tím,že to řeknu před dítětem snižuji autoritu učitele.Učitel bez autority s dětmi neudělá nic,protože ho děti nebudou respektovat.K šikaně-to co se stalo v Třebomi i jinde je otřesné.Myslím si ,že by se měla zvýšit věková hranice trestu,protože to už nejsou malé přestupky to je ublížení na těle.
 Kristina 
  • 

Re: Sikana 

(25.3.2008 8:44:03)
...souhlasím. Ale věkovou hranici snad snížit, ne zvýšit...asi jde o překlep.
 Eva 
  • 

Jenom 

(20.3.2008 9:18:31)
chci podotknout, že přesně ten samý případ se udál v našem okrese, ale už je to dobrých 25 let......Bylo to na zdejším učilišti. Strašná aféra, viník šel sedět na tvrdo.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Co mají učitelé dělat? 

(20.3.2008 10:27:21)
Chci se pozastavit nad tou částí, že zodpovědní by měli být učitelé. Moc si to neumím představit? Učitel odučí 45 minut, pak má 15 minut přestávku. V té si stihne zajít na záchod, do kabinetu pro věci a dojít do jiné třídy. Některé školy mají i více budov, nebo je budova velká, takže to stihne tak akorát. Takže kdy má hlídkovat? Jak zajistit, aby v každé třídě byl dozor? Nebo budeme děti vyhánět ze tříd na chodbu a třídy zamykat? Bohužel rodiče mají tendenci vinu shazovat na někoho. Ale to oni mají vychovat své děti. Na koho svedou vinu, když se dítěti něco stane odpoledne na ulici. Na kolemjdoucí?
 katka+katka 
  • 

Re: Co mají učitelé dělat? 

(20.3.2008 10:43:50)
no, někdy stačí ty děti aspoň sledovat, nezapomenu na scénu, kdy děti už byly pravděpodobně ve družině venku, paní učitelky si obrátily lavičku směrem ke sluníčku a opalovaly se, za nimi dva asi 10-letí kluci se mlátili, po chvíli už skutečně surově a paní učitelky k nim seděly zády a věnovaly se opalování.
Jinak já bych nebyla proti zamykání tříd přes přestávku, pokud by to zvýšilo bezpečnost
 Týninka 


Re: Co mají učitelé dělat? 

(23.3.2008 13:36:31)
Takže já si myslím, že odpovědnost je pouze na učitelích, to je pouhá výmluva, že rodiče vychovávají děti, i když i na tom je kus pravdy, ale děti tráví ve škole kolem osmi hodiny zatímco rodiče jsou v práci, takže za tu dobu mají za děti veškerou odpovědnost učitelé a ti se na výchově taky podílejí. Kdyby se něco podobného přihodilo mámu dítěti, žalovala bych školu a učitele , který měl nad dětmi zrovna dohled, to už je na škole jak si to zařídí aby byli děti pod dohledem ale je handba svádět vinu na nezletilé nebo na rodiče, kteří musí trávit celý den v práci. Učitelé jsou za to placeni, nejen za to že dětem přednesou výuku, tím práce nekončí, podílejí se především i na výchově ale řada učitelů se podle toho nechová, ještě stávkují za vyšší plat což si nezaslouží, kdo z nás má dvou měsíční dovolenou. Kde to žijeme aby se vina sváděla na děti, a děti se nechali během školního vyučování navzájem mrzačit a učitele vyvázli bez potrestání!!!
 Líza 


Re: Co mají učitelé dělat? 

(20.3.2008 10:59:07)
No, chtě nechtě, za bezpečnost dítěte ručí škola. Je mi jedno, jak si to škola zorganizuje, to je věc ředitele, ale očekávám, že se mi z ní dítě vrátí v pořádku a nebude tam vystaveno žádnému ohrožení. Ostatně, pokud vím, už byly úspěšní rodiče, kteří při nemožnosti dohodnout se s ředitelem na řešení šikany, prostě podali trestní oznámení na školu za to, že nezaručila bezpečnost jejich dítěte.
 Alice + 3 


Re: Co mají učitelé dělat? 

(20.3.2008 20:05:58)
O zajištění bezpečnost tady mluvit nelze..když měli o přestávce přístup ke kompresoru..
 Týninka 


Re: Co mají učitelé dělat? 

(23.3.2008 13:46:02)
A co mají dělat rodiče, ktarí tráví celý den v práci a jsou vklidu, že jejich děti jsou v bezpečí ve škole. A pak zjistí že je jejich dítě ve škole šikanované, nebo zmrzačené no nad tím bych se pozastavila já. Učitelé jsou odpovědni za to co se děje ve třídách a mezi jejich žáky a plně se podílejí na jejich výchově, možná víc než rodiče. Odpovědnost je plně na dospělích, není možný aby děti měli přístup ke kompresoru bez dohledu učitele, za to odpovídá škola když se něco takového stane. A proti šikaně by se měli postavit učitelé i rodiče a něco s tím dělat, mělo by se o tom víc mluvit a rodiče by měli být školeni psychology jak šikanu rozpoznat, např. u s vých dětí, a ti co šikanují by měli být pořádně potrestaní i vlastními rodiči.
 Petra 
  • 

přístup učitelů 

(20.3.2008 10:35:54)
myslím, že největší problém je v přístupu učitelů a jiných dospělých - jejich vyjádření je většinou v tom smyslu, že oběť si za to (šikanu) může sama, protože je "divná", "provokuje útočníka" a podobně.
Dokud dospělí nedají dětem jasně najevo, že "takhle ne", tak se moc nezmění.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 10:52:53)
Asi se na mě sesypou všichni ochráci práv dítěte, ale podle mého názoru by se měly chránit VŠECHNY děti. Hlavně ty šikanované. Udělala bych to jednoduše. Viníka chytit a na místě pořádně seřezat. Nic jiného na ty lotry neplatí. A tak, aby to viděla celá škola a všichni věděli, že zrovna tady na toho lumpa si dát pozor. Jen si vzpomeňte na staré filmy, kdy měl pan učitel rákosku a dětičky hned vyplácel, myslíte si, že na té škole by si některý žák troufl učiteli vynadat? Nebo šikanovat slabšího? V dnešních školách to vypadá jako ve filmu Obecná škole, asi by bylo třeba více učitelů, jako byl Igor Hnízdo, to by byl klídek pro ty šikanované chudáky!
 katka+katka 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 10:57:28)
Mlátit určitě ne. Kdyby se někdy nějaký učitel k mojí dceři takhle zachoval, došla bych ho taky proplesknout - skutečně.Spíš bych byla pro rychlejší řešení takových prohřešků - známá má skutečně problematického (lépe řečeno rozmazleného) syna, který v prosinci zmlátil spolužáka, no a máme březen a ještě se nerozhodlo, jak se to bude řešit ani případné následky
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:00:52)
Jenže jaké tresty? Učitel bít děti nesmí. Vyhodit ze základky nemůžou. Když dostane poznámku, tak rodičům je to jedno. Já bych taky zavedla fyzické tresty.
 Maja 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 22:57:11)
Milá Belatrix a další, kdo podobně smýšlíte! Vám moc děkuji a ostatní, méně shovívavé, prosím o trpělivé čtení.

Opravdu to my, učitelé, nemáme snadné. Dnes nám mohou žáci vynadat do čehokoli, psychicky deptat, pošlapávat důstojnost a když jim chceme dát nějakou známku, kterou rodiče nehodlají akceptovat, ti rodiče si na nás došlápnou. Poznámky jsou buď úplně ukradené nebo naopak jsou dalším důvodem pro stížnosti ředitelce (ten náš kluk přece nic neudělal..!).
Já mám, samozřejmě, taky děti a taky se o ně bojím. Taky chci, aby učitelé byli spravedliví a aby dali na moje drahoušky pozor. Jenže, moc prosím, nám učitelům, vinu nedávejte - my totiž děláme, co můžeme. Zkuste být např. při dozoru v jednu chvíli zároveň na chodbě (cca 60 m) a ve všech třídách zároveň, o WC nemluvě!
Je mi jasné, že se stejně mezi vámi najdou už teď rozčilení rodiče a vynadají mi do neschopných učitelů a kdovíco ještě. Máme přece prázdniny a fůru různých výhod, tak se musíme přece jakseptaří snažit. Tak pro vás mám jednu radu: pojdte si, prosím, na 1 týden vyzkoušet stát před dětmi ve třídě nebo se běžte najíst do kterékoli školní jídelny kolem poledne, kdy končí většina tříd. Možná trochu změníte názor.
A školní tresty? Já jsem pro. Dokonce i když se to bude týkat mého dítěte - protože nikdo z nás nehodlá děti bít hlava nehlava, ale občasný malý pohlavek nebo raději přes zadek neškodí. Učitel totiž v dnešní době nemá téměř žádné možnosti!
A teď se na mne můžete sesypat, protože nic jiného si nezasloužím....
 Líza 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(21.3.2008 6:10:45)
Majo, sypat se na tebe nebudu, a že to máš jednoduché, si nemyslím, ale skutečně trvám na tom, že je věc vedení školy, jak zorganizuje, abys nemusela být na pěti místech najednou. Škole své dítě svěřuji a očekávám, že zajistí jeho bezpečnost. Když dám dítě na tábor, do kroužku, kamkoli, taky předpokládám, že se postarají, aby ho nic nezajelo, nikdo nepřepadl atd atd. Totéž ve škole. Je mi líto, že to je ve vaší škole zdánlivě nemožné, ale to je prostě věc vedení školy, ať to teda nějak zajistí, rozhodně se z toho nemůže nijak vyvléct.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:04:09)
Jenže jaké tresty? Učitel bít děti nesmí. Vyhodit ze základky nemůžou. Když dostane poznámku, tak rodičům je to jedno. Já bych taky zavedla fyzické tresty.
 evahap 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:38:20)
A právě tady by těch pár facek pomohlo. Doma taky řešíš prohřešky hned, nemusí to být samozřejmě fyzickým trestem. Pokud prohřešek, ale třeba i dětský problém, nevyřešíš okamžitě, dítě to vnímá, jako že se nic neděje. Tak proč potom někomu nenamlátit znova, ne?
V těchto případech je vina na obou stranách, rodiči i škole. Musí se shodnout, a to ve spoustě případů nejde, protože většina rodičů dětí, které mají problém, své děti hájí a cokoliv řešit odmítají, byť by to dítě bylo sebevětší grázl.
 katka+katka 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:42:06)
jenže on je rozdíl, když dá dítěti za vyučenou rodič nebo cizí člověk (a tím v podstatě učitelka je). Jinak nevím, jak je to v jiných rodinách, ale u nás se pár facek nedává. Buď plácneme přes ruku, nebo jednu přes zadek, ale facka to ne!!! Povolení fyz.trestů by pro mě bylo určitě důvodem změnit školu, vám by skutečně nevadilo, že vám učitel profackuje dítě?
 evahap 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 12:11:02)
Taky doma nefackujeme, ale tresty se udělujeme. Doma je to ale samozřejmě o něčem jiném, než ve škole. Tam jde i o názorový soulad mezi učitelem a rodičem, a uznávám, že určit míru fyzického trestu by pro učitele byl nesadný oříšek. Proto k němu většinou nepřistoupí. Mám dítě ve druhé třídě, styl vedení vyučování mi u paní učitelky vuhovuje a asi by mi nevadilo, kdyby dítěti dala v případě potřeby např. výchovný záhlavec. My se tady v diskuzi bavíme o fackách a většinou si asi každý představí pecku, při které dítě druhou chytí o stůl. TO samzřejmě ne. U větších dětí bych volila okamžitý nástup do ředitelny a spustila na ně pěkně zhurta, rozdala důtky, snížené známky z chování. Opravdu je tam ale důležité, aby set o řešilo OKAMŽITĚ a hlavně, aby spolupracovali rodiče a byli ochotni uznat vinu svého milovaného dítětě. A to se děje velmi ojediněle.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:45:19)
problém je, že pro někoho je trest důtka nebo dvojka z chování. Ale ještě si pamatuji ze základky, jak se každý čtvrtrok ve školním rozhlase četly třídný, ředitelské důtky a snížené známky z chování. A byli to pořád ti stejní. Ani trojky z chování je nepotrestaly tak, aby byli slušnější... A dneska - jeden z nich je můj bývalý spolužák, už kdysi byl neskutečně agresivní, na srazu se pochlubil, že už má za sebou kriminál. Že už nemůže chodit do klubů, protože ví, že by se tam zase porval (on se tam totiž chodil porvat) a zase by seděl. To je totiž ten typ, co se na něj "škaredě" podíváte a už máte kudlu v zádech. Nevím, jak byl vychováván, nicméně výchova evidentně selhala. Možná, kdyby ho už tenkrát někdo pořádně seřezal, tak by třeba dneska věděl, jaké to je, když někdo ubližuje...
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 12:55:41)
A bylo by ti Katko jedno, že tvoje dítě šikanuje jiné dítě. Mě ne, děcka vedeme ke slušnosti, kdybych se něco takového dozvěděla, to by slečny doma měly tóčo.
 katka+katka 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:20:37)
Tóčo by bylo, ale ne fyzické, snažila bych se hlavně zjistit, proč to udělalo, co jí k tomu vedlo, zmlátit jí stejně jako ona zmlátila někoho jiného, to nemá smysl, k čemu by to vedlo?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:36:41)
nemyslím jen fyzické tóčo, ale ono takové to citové může být někdy ještě horší. Já mluvím z vlastní zkušenosti, doma jsem NIKDY bita nebyla, ale takové ty kázání mě trápily pak třeba ještě týden a přála jsem si, ať mi raději naši střelí facku a je to za náma. Já holky občas plácnu, taky se s nima snažím o všem mluvit, ale musím přiznat, že kdybych zjistila, že někomu vědomě ubližuje, tak to by mě hrozně zklamalo, rozlobilo, vytočilo, či co já ještě vím.
 katka+katka 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:44:16)
my jen plácáme přes zadek (jen jednou a ne tak, aby jí odlítly ledviny) nebo plácneme přes ruku. Taky mě občas něco vytočí a to je lepší to neřešit, ale uklidnit se (zase to uklidňování nesmí trvat x dní, ale max.10 minut - mě to naštěstí stačí:-) Já se hlavně vždycky snažím zjistit příčinu - proč?
V jednom časopisu jsem četla, že křičení nebo mlácení nepomáhá. Děti se soustředí na hlasitost rodičova hlasu, nikoli na obsah toho co říká. Stejně tak u mlácení se soustředí na útěk nebo způsob, aby to bolelo co nejméně.
Celkově nechápu jak někdo může preferovat fyz. tresty na školách - co si z toho to dítě vezme - že až vyroste může taky někoho mlátit jako pan/paní učitelka, nebo jak už někdo psal "příště to budu muset udělat tak, aby mě u toho nikdo nechytil"
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:40:36)
obecně by mi to vadilo. Ale když vidím ty přidrzlé ksichty ze základní školy, tak se ani nedivím, že je někdo chce vyliskat. Dovedete si představit takovou denní práci učitele na druhém stupni?? Stačí, aby měl ve třídě dva takové grázlíky. Když mi takoví smradi hulákají pod okny a já je slušně požádám, aby ztichli, protože mi tu spí miminko, a oni mě s klidem pošlou do p.... tak se mi chce taky fyzicky trestat.
Každý má mít se čeho bát. Pokud už od dětství nejsou schopni uznat základní autoritu, jakou je učitel, jak to bude vypadat do budoucna?? Ano vím, že ne každý učitel je přirozeně autorirativní, ale každé dítě by mělo vědět, kam až může zajít. A kde už na něj čeká trest. Jak chcete trestat takového osmáka??? Poznámkou? Když víte, že jeho rodiče to nezajímá (v horším případě dnešní trend: učitelé jsou blbci a mému chlapečkovi pořád někdo ubližuje. Chlapeček je sice sígr jak hrom, ale maminka zaslepená opičí láskou to nevidí.).
Když vidím na youtube.com žáky základní školy, jak si ve vyučování!!! přímo ve třídě zapálí cigaretu nebo trávu, tak to mi opravdu rozum nebere. Opravdu na takové není metr????
 katka+katka 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:50:10)
já měla na základce úžasnou učitelku (na druhém stupni), věkově od nás nebyla daleko, ale uměla si s náma perfektně poradit (prostě talent od přírody), někřičela, nebila, ale trestala nás tak, že ráda chodila učit ven do přírody, pořád muzea, různé poškolní akce, chodili jsme hrozně rádi, jenže kdo "zlobil" nemohl se účastnit (šup s ním do vedlejší třídy a hotovo) a zabíralo to perfektně, chodit někam s ní byla fakt radost, ráda na to vzpomínám. Ale byly i učitelky, které jsem z duše nenáviděla, jednalo se hlavně o typy, které byly málo sebevědomé a ve škole si to mohly dokonale vynahrazovat - takové neměly respekt nikdy
 Bruni 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 15:47:04)
No to je úžasný. Chytrá paní učitelka. A co ty učitelky z vedlejší třídy, které dostaly ty grázlíky na hrb?
A pomáhalo, že se nemohli zúčastnit? Chovali se potom líp, aby mohli ty akce podnikat s vámi?
 katka+katka 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 15:55:24)
věř nebo ne, ale pomáhalo to. Později to dokonce vztáhla na chování i k ostatním učitelům (pokud budete zlobit i o jiných předmětech, nikam nepůjdete) a fungovalo to. Jenže jak už jsem psala ona měla talent. Výlety a akce s ní nebyly takové ty otravné, poučné, ale uměla nás prostě zaujmout. Výsledky byly vidět v podstatě hned, ve třídě jsme měli 4 takové zlobivější typy, nejprve šli do vedlejší třídy všichni 4 a tuším, že asi během měsíce jen 1 a i ten si pak dával pozor. Ačkoli s tím jedním to taky dobře nedopadlo.
 Bruni 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 16:07:50)
Tak to beru. Akorát být na místě učitelky z vedlejší třídy bych být nechtěla.
My jsme měli teda na základce sestavu v sedmý a osmý třídě přímo úděsnou. Kvůli velkýmu počtu žáků ve třídách se na naší škole udělala další třída a koho myslíš, že tam z jiných škol posali? Jasně že největší sígry. Aby se to zmírnilo, tak z naší školy tam šli samí bezproblémoví jedničkáři, ale výsledek byl stejně děsnej.
Naše třídní byla fajn ženská a skončila s infarktem v nemocnici :-(, další moc hodná učitelka, co už byla v důchodu, už v naší třídě dál prostě nemohla učit.
Byl to děs a fakt netuším, co by na ty grázlíky zabralo. Oni jsou totiž stejní i teď po těch x letech.
 Monika, dva budulinci 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 19:21:15)
Martino,
souhlasim s tebou, ale myslim ze metr na ne je. Ten problem je v tom, ze vychovavat deti kdyz uz jsou velke je trochu pozde. Zastavam nazor ze deti je treba vest prisne od malinka tak do tech sedmi osmi a pozvolna zmirnovat, pote co jsou jaksi polozene zaklady. Teprve potom davat vyhody a osobni volbu.

Znam vybornou knizku od americkeho autora - sokovalo me jak je strizliva a jasna, na to, ze americani v te vychove maji celkove chaos - autor je Ronald G. Morrish, anglicky nazev "Secrets of discipline for parents & teachers, 12 keys for raising responsible children". videla jsem ji vydanou i cesky, nepamatuju si presne zneni titulu, bylo to neco jako Tajemstvi discipliny pro vychovu zodpovednych deti. Cetla jsem hodne, tohle je zatim jednoznacne nejlepsi. Moc doporucuju. Je to mimochodem mala knizecka, zadne rozsahle blaboly a teorie. Jenom jasne smysluplne veci, ktere mimochodem vsichni vime, jen jsme oblbnuti a popleteni temi vsemi teoriemi co na nas odbornici sypou. A my vsichni rodice chceme pro nase male jen to nej samozrejme, tak v tom vetsinou plavem a nevime v dnesni dobe kudy kam. Knizka dava krasne priklady a nadhledy, a je vtipna. Bude se vam libit.

Ty zaklady vychovy jsou podle nej tri hlavni bloky- trenink k poslusnosti k autorite, uceni dovednosti a chovani, ktere vyzadujeme, a POTOM davani volnosti a osobni volby podle pripravenosti a zralosti ditka. Me osobne to naprosto dava smysl. Za nas to bylo vicemene vsechno o poslusnosi, zodpovednosti, trestech...produkovalo to deti co sice slepe poslouchaji, ale jsou casto prilis zavisle na nekom, nerozhodne, ustrasene..., ted je to zas jenom o vyhodach, osobni volbe, malo limitu a hodne volnosti..hlavne aby ditko bylo ""stastne"" a vse mu vyhovovalo, vysledek vsichni zname a trpime - hajzlici, co si mysli ze se svet toci kolem nich, a vidim ze doma tomu neni jinak nez tady v Severni Americe.

K tem fyzickym trestum, myslim si ze za stalych okolnosi by nebylo od veci na decka huknout a zavest na kratky cas razantni zmeny- metoda soku - jak nekdo drive zminil ten film o panu uciteli Igorovi Hnizdovi, a pak prejit k vyrovnanejsimu pristupu az se situace zmeni. Ale fakt je, ze to se musi opravdu uskutecnit v prvni rade doma.

Autor pise, treba, ze ucit se z vlastni zkusenosti je nesmysl a dost smutne. A pokud vim, presne tohle je dnesni trend ve vychove. At se deti pouci z vlastni zkusenosti/prirozenych nasledku jednani. Prece kazdy vi, ze je moudre se poucit z chyb druhych, ne vynalezat kolo pokazde nanovo a platit za to. Kdyby se deti mely ucit o zivote pokusem a omylem, tak by se nerodily do rodin rodicum, ale rostly by na stromech, samy, si myslim.
Takze zadne trikrat a dost. Chudaci obeti na obou stranach. Deti se musi od mala trenovat a pak budou delat spravne a zodpovedna rozhodnuti. Trest je jenom message. Nenauci deti se chovat spravne. To je nauci jenom poctivy trenink -spousta casu a nervu, vim z vlastni zkusenosti, ze touhle cestou je to fuska. A skola musi zabazpecit bezpeci deti, ale jak to realisticky udelat? Je mi ucitelu lito. Koneckoncu oni jsou taky v nebezpeci a trpi, kvuli neciho decka. Ale kdyz vsichni prijmou stejny a smysluplny pristup tak snad neni mozne. ""kdysi"" to evidentne slo.


 Jája (50 let, l dítě) 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 16:53:41)
Jo, rozdíl to je.
Přesně na tohle mi kdysi odpověděl jeden pán, když moje nezvedené dítko poletovalo kolem a rozjíveně povykovalo, toto: "milá paní, když si dítě nedovedete vyhovat sama, pak se nedivte tomu, že to za Vás musí udělat jiní. A ti se k Vašemu dítku nijak ohleduplně chovat nebudou". Na dítě zařval, až si sedlo na hýždě a já si jeho pravdu pamatuju celý život a přesně tuto větu vštěpuju i svému dítěti.
 ZuziP 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 21:53:53)
"když moje nezvedené dítko poletovalo kolem a rozjíveně povykovalo"

Kolko malo rokov? A kde to bolo? Pride mi to, totiz, ako normalne detske spravanie.
 Bruni 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(21.3.2008 10:39:20)
:-O Takže náležitě poučena pánem ses pak své dítě snažila za všech okolností vychovat tak, aby sedělo na "hýždích" a mlčelo? Nebo jsem to špatně pochopila....
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:07:08)
Rabuch, mě by se teda ani trochu nelíbilo, kdyby mi přišel syn ze školy domů pořádně seřezanej (od koho -dělal by to ředitel, učitel, školník, nebo speciálně určená osoba) protože ho rychle chytli, okamžitě určili za viníka (kdo?) nějakého prohřešku a exemplárně potrestali. Stejně tak by se mi ovšem nelíbilo, kdyby přišel zmlácený od spolužáků a viník (spíš viníci) by zůstali neprotrestáni. To fakt není jednoduché, ale pořádné seřezání to, podle mého názoru, nevyřeší. Učitel typu Igor Hnízdo by byl pro spoustu rodičů (včetně mě) neakceptovatelný, jeho výchovné metody se nepoužívají ani u mnoha lidí doma.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 16:54:17)
Tak napiš, co bys udělala? Z vlastní zkušenosti vím, že v dnešní době málokterý rodič hledá chybu u sebe a svého dítka. Každý jen mávne rukou a řekne, i před dítětem, učitel je vůl a ty chudáčku, jsi jen byl nejblíže! Mám tři děti, nebyla bych ráda, když by chodily domů a stěžovaly si, že byly bity, ale také nechci, aby chodily domů a brečely, že jsou šikanované! Už se těším na tvé nápady ;)
 Xantipa. 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:10:36)
Rabuch, promiň, ale - seřezat šikanovatele jako formu trestu? To je přece nesmysl. Ten, kdo by ho seřezal, by se přece dopustil stejného násilí jako on. Co si z toho šikanovatel vezme? Nejspíš to, že to příště musí udělat lépe, aby ho nikdo nechytil, případě že to musí udělat někde venku za rohem a ne ve škole. A to snad není účel toho všeho. Tady jde o to, aby šikanovatel byl nucen pochopit, že jeho chování je nežádoucí a i aby ostatní viděli, že tohle ne. Ideální by bylo, aby šikanovatel byl morálně odsouzen a všichni mu dali na vědomí, že to je morálně nepřípustné. Ale to chce dlouhodobou výchovu, aby i dítě, které sice není šikanováno, ale šikanu vidí, aby vědělo, že nemá mlčet a ozvat se na obranu šikanovaného třeba i anonymně. Ve spoustě škol už toto možné je.
 8.5Yettynkaa12 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:37:39)
já bych šikanovatele taky klidně seřezala. Nic jiného na ně neplatí. A kdyby mi takto seřezaný přišel syn ze školy, tak bych mu ještě přidala.
 Xantipa. 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 11:53:58)
A co tím vyřešíš. Nic.
 8.5Yettynkaa12 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:04:24)
co tím vyřeším? Že bude mít pro příště takový strach, že zase dostane, že si netroufne někoho šikanovat!
 8.5Yettynkaa12 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:05:05)
což je ovšem jenom teorie, protože samozřejmě bití je ve školách zakázáno.
 Líza 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:17:59)
On z tebe ale strach mít nebude, jen si příště na tebe přivede kamarády - tomu se tuším říká začarovaný kruh násilí.
 ZuziP 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 22:02:18)
Strach? Zozenie si silnych kamaratov a rozda si to nabuduce niekde na neviditelnom mieste. Bola by som navyse zvedava na tu bitku, co by musel dostat nejaky 15-rocny grazel, aby ho presla chut na to byt grazel.

Bitka nevyriesi absolutne nic. Precenujete ju.
 Monika,dva budulinci 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 20:03:14)
Vyresis. Ditko ktere sikanuje druhe, je nezrale. Takovemu decku nic nevysvetlis, protoze nema socialni uroven to pochopit. Je to nezrale decko. Jsou deti zralejsi, ale ty nepujdou nikoho mlatit, zajimave, ze? Podle me je to nezralost a zanedbany trenink. Ditko v takove situaci neuvazuje nad prirozenymi nasledky. Deti vetsinou neuvazujou jako my, protoze jsou to deti. Nema na to. Co je nutne udelat, je dat mu jasny duvod to uz nikdy neudelat. A musi to byt hned a rychle. Pochopeni prijde pozdeji s vyspelosti. Nesmime dovolit podruhe a potreti. (jak k tomu prijdou obeti??) Zadne podminky, jenom limity. Nase ""hlavne osobnost"" vychova, jak nekdo rekl, je na vine.
 MSteflova 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 20:14:45)
Já si myslím, že každý představuje pod pojmem "hlavně osobnost" něco jiného. Někdo ignorování chování dítěte a povolení čehokoliv, někdo zase v tom, že vidí dítě jako jednotlivce, který přichází z určitého prostředí a kterého je třeba v první řadě poznat. Ten tvůj "zanedbaný tréning" může být dejme tomu dobrá věc, ale způsob, jakým to popisuješ zní sektářsky a leze mi z toho mráz po zádech. Děti se musí brát jako individua a to nejen ve škole, ale i doma, pokud máme dětí více. Některé jsou klidné od narození, kam je posadíš, tam je najdeš, spolehlivé, bezproblémové. Některé jsou vznětlivé a tvrdohlavé. Ale ne nutně zlé.
Učitelé nemají prostor poznat své vlastní žáky, jsou přetížení a žáků mají na starosti moc. Není divu, že tolik případů týrání unikne jejich zrakům. A pokud by na to všichni učitelé nahlíželi tak, jako někteří přispěvatelé, ještě by některým těm dětem přidali, aniž by se ptali po příčinách.
 Monika, dva budulinci 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 21:07:44)
Mate pravdu, ze nektere deti jsou tyrane a zanedbavane, a ze ucitel nema prostor kazde dite poznat do hloubky. Proto se taky ucitelu zastavam, a rikam ze problem je ve vychove v rodine. Ale co se tyce te "hlavne osobnost" teorie, je to dnes bohuzel vzato do extremu, a PROTO jsou problemy. Prece vsichni vime, ze kazdy ma jinou povahu a podle toho se k sobe chovame. Zivot neni cernobily. Jsem maminka dvou predskolacku a holcicka i klucik jsou osobnosti naprosto odlisne. Mam samozrejme odlisny a ""special"" vztah s kazdym z nich, a dokonce i kdyz je vychovavam stejnym stylem beru ohled na jejich povahu a zralost, jak jinak. Ale jsou snad urcite normy a pravidla, ktere umoznuji, aby jsme zili v relativne bezpecne a fungujici spolecnosti. A v tom momente individualita jde stranou a nastupuje prospech vetsiny. Je pekne jestli mam klidne ditko kam ho posadim tam bude, mam o to lehci praci. Ale kdyz mam vzpurne, tvrdohlave ditko od povahy prece neznamena, ze budu uprednostnovat povahu nad urcitymi normami jednani. Normami slusnosti.
A o tom tady snad mluvime. Nejste sama komu beha mraz po zadech, kdyz slysite sektarske ""ohybej proutek dokud je mlady"" a razne. Je to nepopularni a nejde to dohromady s dnesnim stylem vychovy.
Ale tyhle zakladni principy a zdravy selsky rozum se diky Bohu nemeni s modou.
 kiri 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 13:21:26)
Řešit kriminalitu převýchovou a po dobrém se zkoušelo dokonce v praxi a na dospělých.
Je to cca 10 - 15 let, někde v severských státech snad na nějakém ostrově. Prostě tam vymysleli, že viník se místo vězení umístí do vesnice, kde jaksi samovolně pochytí dobré vztahy a mravy od ostatních na skoroidylickém venkově. Dopadlo to tak jak muselo. Viník začal terorizovat svoje okolí. Kráděže, násilí, vynucování si "dávek". Na stížnosti starousedlíků nikdo nereagoval ani jim nevěnoval pozornost. Po nějakém výraznějším incidentu - soudím že to tehdy bylo opakované fyzické napadení nebo snad i znásilnění - se pár chlapů sebralo a dalo mu přez hubu. Nakonec to dopadlo tak, že ti starousedlíci byli souzeni a posláni do klasického vězení a ten původní viník na převýchově byl pouze převeden do jiné vesnice, kde se vše opakovalo.

 MSteflova 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 16:27:56)
Rabuchu, myslím, že takový trest je nesmyslný. Spousta grázlů je doma řezáno denně, výprask navíc je nezmění, jen je ještě více utvrdí. Chce to kvalifikované a dobře ohodnocené učitele, kteří si umí udělat autoritu a ke každému dítěti se chovat jako k určité osobnosti. Vědět o poměrech doma, mít alespoň nějakou psychologickou průpravu, umět děti zaujmout a být ochoten s dětmi diskutovat a hovořit o problémech. S 30-35 dětmi ve třídě to je sotva možné....
Igor Hnízdo si, pokud vím, respekt neudělal pouze třískáním žáků, ale především schopností jít příkladem a žáky zaujmout.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 17:07:51)
Mám z některých příspěvků pocit, že ti, co šikanují, jsou chudáčci a je třeba se jim věnovat, ale co ti, kteří jsou šikanováni???? To jsou podle některých příspěvků asi jen pitomci, co si za tu šikanu vlastně můžou sami!!!! A pokud rodiče kašlou na poznámky a další "radosti" od učitele, už je vidím, jak nadšeně budou běhat do školy na sezení se školním psychologem.
 MSteflova 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 17:15:03)
Jde mi o to samé, jako tobě. Ovšem narozdíl od tebe nevěřím tomu, že existuje rychlé a úspěšné řešení. Musíme se změnit i my, aby se změnily naše děti. Je třeba si uvědomit, že kvalifikovaný učitel si zaslouží peníze z našich daní, protože tím investujeme do našich dětí a do jejich budoucnosti. Pokud zaplatíme dobré učitele, školy nebudou plné ženských a učitelé opět získají respekt, pak se - možná - začne blýskat na lepší časy.
Já tvrdím, že výprask dítě ještě více zatvrdí a někomu může ublížit ještě více, například když se bude mstít. To tě nenapadlo?
 8.5Yettynkaa12 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 17:20:49)
Já si naopak myslím, že bude mít strach propříště něco podobného udělat - a pokud ne, tak byl asi zbit málo.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 17:35:48)
Ono je to těžké, ale pokud by dostal ten agresor pár přes zadek před celou školou, snad by to zabralo více, než jen říct ty ty ty, to se nedělá. Prostě udělat něco, co by útočníkovi vadilo a já nevím, že by dítěti nevadilo, když by bylo potrestáno pře celou školou - před spolužáky a kamarády, ale i ten, kterému bylo ublíženo, by viděl, že každý dojde trestu, že prostě nikdo nesmí jen tak druhé terorizovat. Dneska děti na obyčejné školní tresty kašlou.
 MSteflova 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 18:18:56)
U patnáctiletého frajera by to dopadlo tak, že by před všemi tu nakládačku dostal ten učitel. Zvýšilo by to respekt vyučujících? Vážně si myslíte, že by se pubertální výrostci nechali mlátit? To by bylo překvápko, kdyby z kapsy vytáhli kudlu....Násilí plodí ještě větší násilí, ne nadarmo se to říká.
 štěpánka 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 19:40:57)
To přeci nikdo nemůže po učitelích chtít - aby výchovné chyby rodičů napravovali tím, že budou kohokoliv mlátit!
Jak tu někdo navrhoval - Šikanuješ moje dítě? Dám Ti nakládačku sám! Leckdy si takový šikanovatel ani neuvědomí, jak to bolí, takhle by to poznal. Ale který rodič to udělá? Většinou to dopadne tak, že oběť odejde radši na jinou školu, aby měla pokoj. Ze základky nikoho vyloučit nelze! Tak jaký důrazný trest? Zavolat policii. Pokud se na to nevykašlou, tak naženou strach nejen pachateli, ale hlavně jeho rodičům. A šikana je trestný čin, i když ho páchají nezletilí.
 Monika, dva budulinci 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 20:45:32)
Lassie, vychovny vyprask je nasili jen tehdy, kdyz si vyplaceny mysli, ze je SI ROVNY S VYPLACEJICIM. A to je ten problem. Deti si, jako vysledek dnesni vychovy, mysli, ze jsou si rovny s dospelymi ve stylu nejake prapodivne "demokracie". Nejsou si rovny s dospelymi, nebot pravoplatne autority nesou odpovednost za deti, ne naopak. Kdyz je patnactilety napaden patnactiletym, da mu na hubu. Nasili, plodi dalsi nasili. Kdyz je vyplacen rodicem, ucitelem, je to SNAD naprosto jiny mindset!!! Ale to se kamsi vytratilo, ne???? Proto bych nad tou kudlou nebyla tak prekvapena, ale ne proto, ze nasili plodi nasili, ale proto ze dnesni grazli jsou naprosty moralni upadek. A relativne normalni deti jsou taky vedene ve smylu jakesi prekroucene""demokracie"". Ke grazlovi uz je jenom krucek. Rodina a skola neni ""demokracie"". Copak vy mate v praci demokracii??? Nebo na silnici za volantem??? Ja ne!!! Musim uznavat autority a poslouchat pravidla, at se mi to libi nebo ne. My dospeli vime, kde je nase misto, deti by meli taky. Tomu rikam demokracie. Jinak v co vyrostou????
:))docela jsem se rozlitila nad tematem, Lassie, tohle neni mysleno jako zadny osobni utok samozrejme, ani reakce jen na vas prispevek.
 MSteflova 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 21:29:00)
Moniko, problém je opravdu v tom, že vy věříte, že výprask patnáctiletého výrostka změní. Vy mluvíte v teoriích a ano - bylo by to hezké, kdyby všichni ctili pravidla. Ovšem věc se má tak, že patnáctileý kluk má dost fyzické síly a pokud do té doby rostl jak dříví v lese, pak sotva něco změníte fyzickým trestem. Věřím tomu, že (pokud počítám vyloženě problémové žáky s tendencemi k agresivitě)vám minimálně polovina z nich trest vrátí, ať už na místě či si na vás později někde počká. Nechat se zbít učitelem je stejně ponižující pro grázla jako pro vychované dítě. Pokud ten grázl ještě k tomu nemá hranici, Bůh opatruj naše kantory. Pokud to tedy nebudou příslušníci URNA.
Pokud píšete, že berete ohled na povahu a zralost vašich dětí, tak to je přesně to, co by měly dostat všechny děti a to nejen doma, ale i v té škole. Nic více nežádám a o žádný nadstandart mi nejde.
 MSteflova 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 21:47:01)
Moniko, abychom každá nemluvily o něčem jiném....
Já nezpochybňuji to, že na formování osobnosti má velký vliv rodina. Souhlasím s tím, že je třeba určitých pravidel a že je důležité je zavést včas. Nepíši o tom, jakých chyb se dopouštějí rodiče a že jejich vinou se z dítěte stal nevychovaný spratek. Píši o situaci z pohledu učitelů a rodičů ostatních žáků - ve třídě se objeví šikana. Dětem je 14. Zjistí se viník. A celá diskuze se pak odvíjí od toho, jak potrestat toho viníka. Tak jsem se k tomu vyjádřila. Nevěřím, že poslat na žáka tlupu učitelů a dát mu přes hubu věc vyřeší. Osobně bych začala tím, že bych se žákem promluvila a zjistila si podrobnosti. A nebo ještě lépe - pokud by naše školství zvedlo úroveň a učitel mě méně žáků - by bylo dobré, kdyby učitel věděl o žácích co nejvíce, o jejich rodinných problémech a případně měl možnost včas upozornit, že se s dítětem něco děje. Toť vše. Teoretizování, že by vše bývalo bylo jinak, kdyby se rodiče více starali je v tomto případě k ničemu. A lámat hůl nad někým, kdo neměl na rodiče zrovna štěstí, je dost smutné. Zvlášť, pokud je tomu dotyčnému 14-15 a má život před sebou.
 Monika, dva kulihrasci 
  • 

Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(25.3.2008 20:03:39)
Lassie, mate pravdu, ale opravdu mluvime obe o necem jinem. :))
Ja jsem se jen rozhorcovala nad zasadnimi problemy, ktere existuji kvuli stylu vychovy nasich deti (a zapadnich, odkud jsme to prevzali). Je to permisivni, demokraticka vychova, jejiz vysledky ted vidime a zazivame doma a ve skolach. Vubec nerikam, ze by ucitele meli bit patnactileteho kluka. (I kdyz mohla by nastat situace a okolnosti, kdy facka by byla mohla byt klidne na miste.) Neni povinnosti ucitelu vychovat nebo prevychovat deti, natoz velke. Je prece jasne, ze to nebude mit zadny staly ucinek, pokud doma v rodine byla a je demokracie a denne vladnou jeji nasledky. Nad deckem bych vubec nelamala hul!! Jak jsem jasne naznacila je to nase vina, rodicu. Co by bylo opravdu laskyplne k takovemu patnactiletemu, kdyz chcete mluvit konkretne, je jak jste rekla zjistit si situaci doma a podle toho se zachovat. Pokud je kluk fyzicky nebo emocionalne tyrany nejakymi psychicky labilnimi lidmi, nebo ma rodina vazne problemy-alkohol, drogy, nevera...., tak bych asi trvala na pomoci odbornika, protoze je moje povinnost chranit ostatni decka, a dala bych klukovi presto jasne najevo, ze nebude terorizovat ostatni bez nasledku. Kdyz bych ale videla vynervovane, nestastne rodice, kteri uz nevi kudy kam, snaseji klukovi modre z nebe, nic od nej nechcou a vubec s nim jednaji jako s princem, potom bych si s nima promluvila a snad spolu dosli k nejakemu rozumnemu reseni ktere bude v prvni rade aplikovane doma a potom podporovane skolou. A byla bych nekompromisni. Snad na to ta ucitelka neni tak uplne sama :)) Co jsem se snazila ric, je ze problem je v nasem pristupu. Myslime to dobre, chceme aby deti byly spokojene a stastne, ale pevne verim, ze rovnym a ""demokratickym"" stylem vychovy cesta nevede, a za tim si stojim.
 Líza 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(20.3.2008 20:01:28)
Milko, já jsem fakt přesvědčená, že tudy cesta nevede, leda tak do pekel.
A ještě, kdyby po mně učitel chtěl, abych mu dovolila mlátit mé dítě, tak nejen že mu ho nedám, ale opouštím jeho třídu/školu.
 Týninka 


Re: přístup učitelů - rychlejší tresty! 

(23.3.2008 13:53:35)
Já si myslím to samé, a kdyby se to stalo mýmu dítěti tak bych si osobně ty viníky našla a pořádně je seřezala aby už příště dobře rozmysleli někomu slabšímu ubližovat, a ještě bych si to vyřídila s jejich rodiči a školou. Za chvíli to u nás bude vypadat podobně jako v Americe, kde se děti navzájem střílí, to je fakt horor co se dneska děje.Přístup by se měl změnit, nebo ještě lépe mělo by se vrátit to co bylo, jak mi vždycky vypráví maminka o učiteli s rákoskou, děti měli respekt a byl klid.
 Zuzka M. 
  • 

šikana? 

(20.3.2008 11:16:53)
Možná že to byla šikana, možná že to byla jen hloupost... podrobnosti k tomu případu neznám, ale jestli byl ten učeň v prváku a bylo mu 18 let, tudíž byl nejméně o 3 roky starší než jeho spolužáci... pochybuju, že by se nechal jen tak šikanovat, ale dneska je možné všechno.... každopádně já jsem ráda, že za to nenese odpovědnost ten mistr, chlapci podepsali BOZP a SNAD budou i potrestáni... opravdu kolikrát lidská blbost nezná mezí :(
 MirkaM 


Re: šikana? 

(20.3.2008 11:38:35)
Před pár dny jsem v TV viděla reportáž. Před školou starší děti přepadly menší a okradly je (neposlouchala jsem moc pozorně). Pak mluvil ředitel školy - o tom, že děti by se neměly kvůli bezpečnosti zdržovat v okolí školy .... hmm... není to trochu paradox? A nebylo by vhodné zajistit bezpečnost? Nebo je lepší přestat posílat dítě do školy?
 zuzana 
  • 

Re: šikana? 

(20.3.2008 13:23:40)
To, ze mu bylo 18 a byl o 3 roky starsi nez ostatni jeste nic neznamena. Treba zrovna muj syn je takove trdo, ze ac je vetsi a starsi, necha si vse libit. Bohuzel to asi nebude jinak ani kdyz bude starsi.
 monika 2 dcery 
  • 

učitelé nemají velice jak trestat 

(20.3.2008 12:04:02)
Učitelé nemají k čemu sáhnout,rodiče většinou nespolupracují .protože jejich dítě nikomu neublížilo a když už tak ho navedli.Myslím si ,že by měli mít děti tresty tvrdší,aby si to uvědomili,není pravda,že v 15 neví co činí,naopak ví to velice dobře,a taky velice dobře ví,že se mu nic nestane a ještě to neopomenou připomínat neustále v médiích,
tak se vám zmlátí dítě a ještě se budou vysmívat i vám,až tady bude zákon chránit oběti a ne agresory,tak by to mohlo být lepší,ale s tím co předvádí vládní zastupitelé se nedivme dětem,že to napodobují.
 severanka 


Re: učitelé nemají velice jak trestat 

(20.3.2008 12:47:52)
v mém okolí maminek s chlapečky do 5let je teď tento trend: maminky jsou vyděšené že jejich děti budou ty bité, že jim dávají za vzor děti, které si nenechají nic líbit. Ale je to dost nepřirozené, zažila jsem akci kdy chlapeček se rozbrečel protože se na něj jeho vrstevník škaredě podíval a maminka toho svého plačícího chlapečka vyburcovala k tomu, že chlapeček k tomu druhému doběhl a dal mu pěstí. bylo to na maškarním bále.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: učitelé nemají velice jak trestat 

(20.3.2008 14:29:58)
Jak vyburcovala? To mu řekla - nenech si nic líbit, ošklivě se na tebe díval, běž mu dát pěstí? Tak to je snad extrém, ne?
 severanka 


Re: učitelé nemají velice jak trestat 

(22.3.2008 12:17:26)
řekla mu že je bábovka, zase jen brečíš a přece si to nemůžeš nechat líbit. Asi sama nečekala takovu reakci,ale když mu pořád předhazuje za vzor jiného chlapečka který není zlý, nikoho nenapadá, ale když na něj někdo zaútočí, nebo se mu snaží něco vzít tak se pere jak o život, tak to čekat mohla. Horší bylo, že se ta maminka útočníka cítila v právu a ještě se s tou druhou pohádala. A jelikož má vytříbenější vyřídilku, tak odešla v očích ostatních jako vítěz. Je to má kamarádka, ale to jsem se teda styděla. Kluci nakonec brečeli oba.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: učitelé nemají velice jak trestat 

(20.3.2008 14:44:38)
Moniko, já teda osobně doufám, že si děti to rozhodující berou spíše od rodičů než vládních a státních zastupitelů. Za komunistů vládní a státní zastupitelé také neoplývali morálními hodnotami a děti byli, alespoň to tak vyplývá z celé této diskuse, daleko mírnější.
 Culinka+Madlenka 


fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 15:11:52)
Já myslím, že fyzické násilí by asi moc nepomohlo, učitelé je praktikovat nesmí a také je to samozřejmě zneužitelné.
A co se tím naučí ten násilník? Že spory nebo tresty nelze řešit jinak, než zase fyzickým násilím, za které ho nejdříve ostatní odsoudí a pak ho na něm sami praktikují? Není to trochu paradox?

Řešení bych viděla asi tak, že by ředitel svolal celou školu, všechny žáky i učitele, a přede všemi popsal, co agresor provedl, proč je to zavrženíhodné a jaký za to dostane trest. Kromě školních možností (snížení známky z chování, důtky) bych mu po dohodě s městem dala hodiny veřejně prospěšných prací (třeba sbírání psích exkrementů), ať si to odpracuje třeba o prázdninách. A jeho rodiče by zaplatili šikanovanému finanční odškodnění.

 Culinka+Madlenka 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 15:18:42)
Při těch veřejných pracech by na sobě měl povinně vestu nebo tričko s nápisem: Pracuji tu za trest, protože jsem šikanoval slabšího spolužáka. Ostuda někdy udělá víc, než všechny tresty.
 katka+katka 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 15:49:03)
Culinka souhlasím, taky se mi z tohohle důvodu nezdají fyz.tresty - to by učitel řekl žákovi, že se nikdo nikoho mlátit nesmí a chvilku na to by mu taky jednu uštědřil - z toho by si to dítě odneslo jen pořádný zmatek v hlavě. Veřejně prospěšné práce jsou hezký nápad, jenže mohly by se uplatňovat teprve až od 15 let žáka
 Veru+2 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 15:57:29)
Veřejně prospěšné práce úměrné věku:mladší dítě tředa hodinu denně a starší víc.A když má někdo energii na to,aby ubližoval jiným dětem tak si najde i tu energii na práci.To by si zase mohla říct,že se mu do 15 nic nestane,takže k čemu by to jinak bylo.
 katka+katka 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 16:01:20)
taky si myslím, jenže těch 15 let je stanovených zákoníkem práce. Mezi námi já jsem i pro snížení trestní odpovědnosti z 15 let na 14.
 DENISA 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 16:43:59)
Ale Katko, 15ti lety chlapec by s timto problem mit nemel. Asi by uz mel vedet ze mlatit se nema a rozpoznat, proc on dostal pres hubu, ne? Ze je jaksi velky rozdil mezi mlacenim pro zabavu a vychovnym fyzickym trestem. Kdyby toto jaksi nechapal, tak by to musel byt jedinec na urovni imbecility. A myslim ze i mnohem mladsi deti davno chapou, proc dostali pres zadek za to, ze nekomu ublizovali. Na nevychovane grazly s vysvetlovanim? Naivismus. Ver tomu, ze kdyby tvoje dite nejaky takovy hajzlik sikanoval, tve instinkty matky by te vedly k tomu, serezat ho jak zito.
 MSteflova 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 16:54:24)
Deniso, i mě by to pokoušelo - ovšem bylo by to pouze impulzivní, nic neřešící řešení. Jak jsem psala níže, grázlové jsou často na fyzické tresty zvyklí, spíše na to vysvětlování, důvěru a individuální přístup(včetně ochoty naslouchat a porozumět) většinou ne. Doma jim často nenaslouchá nikdo a pokud by je začali třískat i učitelé, co by si asi tak mohli říct? Jsem grázl, všichni jsou o tom přesvědčeni, tak ať už to stojí za to...
Nálepkování dělaly už učitelky na základní škole, tj. v mém případě před více jak 20 lety. To, co jsi vyfasoval na prvním stupni se s tebou táhlo celý život. Hodnocení ze ZŠ ti určilo, kudy půjdeš dál. A třeba v případě našich tzv. grázlů se u řady z nich učitelky spletly - potkala jsem některé po letech, dodělali si vzdělání, oženili se, jsou hrdými rodiči. Jenže tehdy se nehrálo na dysgrafie, poruchy učení, hyperaktivity...takže tyhle děti byly prostě blbci a nevychovanci. Je třeba dítě pořádně poznat, než ho zaškatulkujeme a trestáme.
 8.5Yettynkaa12 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 17:03:09)
Deniso, taky souhlas!
 katka+katka 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 18:06:00)
nebude se ti to líbit,ale násilí nic neřeší (násilí plodí další násilí), věřím tomu, že daleko lepší je komunikovat než mlátit (upřímně mlátit umí každej ****, ale mluvit, poslouchat to už každému tolik nejde)
 katka+katka 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 18:07:12)
mlácení je jako mlácení
 Monika, dva kulihrasci 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(25.3.2008 20:13:31)
Krasne jste to rekla. :))
 DENISA 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(26.3.2008 1:46:10)
Vis, mam decko kolem roku stare. Ac je jeste malinke a par let jeste bude pod ochrannymi kridly svych rodicu, tak na nem uz ted sleduju, ze je tak duverivy, hodny, citlivy (ma to i ve znameni). Kazdemu duveruje, kazdemu podava rucicku, na kazdeho se siroce usmiva, byt na nej nekdo cuci jako bubak. Tak si rikam, jestli lepe z nej vychovavat drsnaka, davat ho na sporty a otriskavat ho, aby se jednou nestal tim otloukankem v kolektivu. Ale nejak mi proti tomu jde mysl, chtela bych, aby byl citlivy a empaticky clovek. Otazkou je, jestli to nebude mit v zivote MOC tezke.
 Monika, dva budulinci 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(28.3.2008 22:54:45)
Deniso, nad tim jsem taky casto uvazovala. Holcina ma tri rocky, a je taky moc citliva, rozumna, od malinka jaksi moc zrala a empaticka.
Kdyz ji muj klucik, skoro dvoulety, ktery je sice smisek ale drsnejsi, necim pretahne, hlavne nespravedlive, byvala z toho cela vykulena. Plakavala, a jsem skoro brecela s ni. Jak to takovemu bobkovi vysvetlis, ze je braska miminko a nechape jak ti tim ublizuje.
Ale ted kdyz jsou vetsi, vsimam, ze mala uz si to tak nebere a otrkala se. Sama je k nemu jako maminka, pusinkuje ho, hlida ""aby se mu nic nestalo"", ale kdyz se maly vstekne tak ho okrikne, oplati mu to...nechavam je si to vyrikat. Ucim je pouzivat slova ale v konfliktu jen dohlidnu. Myslim si, ze se ti chlapecek v kolektivu nebo se sourozencem otrka. A to neznamena ze ztrati svoji milou a dobrosrdecnou povahu, jenom se nauci vyjednavat a vyhradit si sve mistecko. Neboj. Myslim si ze uslapnute deti jsou spise vysledek rodicu. Kdyz mu vy date svou ""duveru"" a bezpeci, tak bude v kolektivu mit z ceho cerpat a na cem stavet.
 DENISA 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(29.3.2008 1:46:57)
Diky za povzbuzujici mail. Doufam, ze mas pravdu.
 Bruni 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(20.3.2008 16:23:09)
Culinko, tohle by se mi mooooc líbilo. Škoda že to nejde.
A ještě bych k tomu veřejnému "shromáždění" ve škole přizvala i rodiče, protože ti k tomu taky patří. Neříkám, že vždy za chování dětí rodiče můžou, ale týká se jich to taky.
 Nerida 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(21.3.2008 4:00:32)
Culinko, tohle neni spatny napad. U deti mladsich patnacti let by doprovod museli zajistovat rodice nebo zakonni zastupci. V podstate se jedna i o selhani rodicu, cili i pro ne by to byl trest.
Dale by ve skolach i primo ve tridach mohli byt nainstalovany kamery. Jakekoliv nevhodne chovani by bylo zaznamenano a mohlo slouzit jako dukaz, rodice by mohli shlednout sve deti primo v akci .;)
 Bruni 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(21.3.2008 9:04:16)
To je sice hezký nápad, ale za čí peníze by se do každé třídy a do každého rohu chodby ve škole instalovala kamera?
Už teď nemá škola peníze nazbyt.

Podle mě je to částečně taky o tom, že povolání učitele ztratilo svou dřívější prestiž. Dříve byl pan učitel někdo, všichni si ho považovali a chovali se k němu s úctou (nejen žáci, i jejich rodiče). Vím, že doba je jiná, že tehdá býval učitel jeden z nejvzdělanějších občanů města, ale i tak.
Kdyby si lidi uvědomili, že je opravdu "škola základ života", že na tom, co se ve škole naučí - ať už jde o vědomosti, nebo o chování k ostatním spolužákům, vážení si věcí, atd. - závisí, co bude dítě v dopspělosti dělat, kdyby rodiče brali učitele jako někoho, kdo předává dětem vědomosti i zkušenosti, bylo by to o něčem jiném.

Hodně mi vadí, že se rodiče svých dětí zastávají, aniž by třeba učitele znali, protože třeba ani nepřijdou na třídní schůzky, před dětmi učitelům nadávají a shazují je. Jak potom to dítě má učitele brát a chovat se k němu?

Chtělo by to do školství víc chlapů, to znamená o dost zvýšit učitelům platy. Tím by se taky zvýšila úroveň učitelů na školách, protože mnoho schopných učitelů a učitelek ze školství odchází právě kvůli penězům. Chtělo by to snížit počet žáků ve třídách.
Vím, že to je utopie, spousta dalších povolání by chtěla (a potřebovala) přidat, ale když se nad tím zamyslím.... Děti jsou ve škole většinou od tří let, stráví tam opravdu hodně svého času a když jich má učitelka ve třídě 25-30, v množství učiva, co se musí probrat, se těžko bude ke všem chovat individuálně. Někdo už tu psal, že se ani pořádně nedá pracovat ve skupinkách a dělat další alternativní věci.

Ach jo. Chtěla bych, aby moje děti mohly chodit do školy, kde bude panovat dobrá nálada, budou se učit různými způsoby, ne jen sedět v lavicích, budou se moct na cokoli kdykoli zeptat, protože učitel bude mít čas se každému věnovat, jak potřebuje... :-( to budu muset asi hodně hledat....
 katka+katka 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(21.3.2008 9:34:33)
chtělo by to víc chlapů, to znamená zvýšit platy učitelům? to je sranda? Z toho vyplývá, ženská to může dělat za pakatel, ale muž ten musí mít vyšší plat... Naopak platy by měly být stejné bez ohledu na to, zda se jedná o ženu či muže. Pro informaci učitelka nejsem, pracuju v oblasti účetnictví a daní. Nicméně byla doba, kdy jsem přednášela na VŠ a jsem ráda, že jsem nebyla hodnocena podle pohlaví.
 MSteflova 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(21.3.2008 9:49:38)
Katko, to jsi si špatně vyložila. Já to chápu tak, že zatím, bohužel, je nutné, aby alespoň jeden z partnerů měl ucházející příjem. To učitelský plat nesplňuje a muži-učitelé častěji odcházejí mimo obor. Pokud se učitelům zvýší platy, je tu pravděpodobnost, že by se muži do školství vrátili. A samozřejmě by to uvítaly i ženy. Jednak by nepracovaly v babinci a i jejich příjem by byl důstojnější.
 Bruni 


Re: fyzické tresty - paradox? 

(21.3.2008 9:55:50)
Díky Lassie,
přesně tak jsem to myslela.
I když povolání učitele (ky) si vybírají většinou ženy, dělalo by to i dost chlapů, kdyby byli lépe ohodnoceni a mohli uživit rodinu.
A platy bych samozřejmě dala všem stejně vysoké :-).
 Viťa , čtyři děti 
  • 

Re: fyzické tresty - paradox? 

(21.3.2008 11:07:24)
to ti nikdo neschválí, ikdyž by to mohl být jeden z mnoha způsobů trestu. Problém je vždy v rodině. Tam má dítě dostat základ, ve svých rodičích má mít vzor a škola má vzdělávat a s výchovou jen pomáhat.Dnes totiž mají děti své práva ale už jim nikdo neříká že mají také své povinosti.A takovej lepanec či nářez na zadnici ještě nikomu osobnost nenarušil, musí to však být hned po prohřešku aby to dítě vědělo zač to bylo, později už neví že něco provedlo.A jak na puberťáky ? to nikdo nikdy nevěděl a ani se to nikdy nedovíme :-) Každopádně by měli nést plnou odpovědnost za to co udělali.
 Martina  
  • 

Šikana je a bohužel ani učitelé nereagují 

(20.3.2008 15:12:52)
Bohužel, je mi líto, že tomu tak je, ale u nás na Základní škole, kterou dcera navštěvuje je šikana. Dcera chodí do 5 třídy, ve třídě jsou silní kluci, kteří šikanují slabší a také děvčata. Děcka ve třídě se jich bojí. Když jsem to řešia nejednou na třídních schůzkách i osobně, neudělala učitelka nic, naopak hájila kluka, který je k ostatním zlý ( bije je, vyhrožuje). Dozvěděla jsem, že Martínek je hodný chlapec, ikdyž se to nezdá. Hodný b chlapec o 4 dny poté na škole zapálil koberec. Nedávno rozbil nové dveře na škole. N
 Bruni 


Re: Šikana je a bohužel ani učitelé nereagují 

(20.3.2008 16:24:45)
Jestli víš určitě, že jde o šikanu a třídní s tím nehodlá nic dělat, tak běž za ředitelem. Nenechala bych to jen tak.
 Ivana 
  • 

Re: Šikana je a bohužel ani učitelé nereagují 

(25.3.2008 14:26:20)
Myslím, že rodiče a výchovné prostředí (resp. absence jakékoliv výchovy ze strany rodičů - taková ta opičí láska)mají velký vliv na šíření šikany, ale školy na tom svůj nikoliv bezvýznamný podíl mají také, pokud ji samy nepotírají. Šikana se nevyhne žádné škole, ale je dost škol, které se tváří, jako že to jejich problém není. Raději dám své dítě na školu, kde připustí, že tam je šikana a navrhnou nějaké rozumné řešení, než na školu, která tvrdí, že tam šikana není, nebyla a nebude. U takové školy nemám jistotu, že až k nějaké šikaně dojde, tak ji bude zatloukat, jen aby proboha neklesl počet žáků a tím i dotace. A když navíc šikanér je synkem místního podnikatele, který škole poskytl sponzorský dar, tak už vůbec přeci nemůžeme připustit, že se něco děje.

Tady se mluví jen o nedostatečné trestní odpovědnosti dětí - šikanérů. Myslím ale, že by v některých případech měli být odstíháni i učitelé, protože oni nesou během vyuučování za děti odpovědnost. Možnosti odpovědnosti různých osob jsou docela dobře popsané na http://trestnirizeni.mujblog.info/dokumenty/sikana-ve-skole-a-trestni-pravo

A až bude pár učitelů odsouzeno, tak se třeba situace změní. (Tím nechci napadat učitele, je mi jasné, že prvotní příčina je u rodičů)
 Danča 
  • 

jen si to zkuste 

(20.3.2008 16:46:17)
To se to říká, fyzický trest ve škole. Jen si to zkuste: Za prvé se to nesmí, v podstatě už se dnes bojím i prvňáka pohladit za pěkný výkon - třeba ve psaní, protože jiné dítě doma řekne, ona mu dala facku, sahala na něj... a kdesi cosi a už se vezete. Naklušou rodiče a můžete se ohánět jak chcete. Kam zmizela úcta k někomu, kdo vzdělává Vaše děti. A má je hlavně VZDĚLÁVAT, NE VYCHOVÁVAT, od toho mají být rodiče. Na druhém stupni ani nemluvě, dnes můžete být rádi, že Vám "děťátko" nedá s prominutím přes hubu za to, že dostalo zaslouženou pětku. A to nemluvě o tom, že okamžitě volá ( případně SMSkuje) domů a než doučíte oněch 45 minut ( mimochodem přestávky jsou 10 minutové a o WC si můžete nechat leda zdát, protože máte dozor na chodbě)už stojí rodič za dveřmi a dožaduje se vysvětlení, jak to, že má pětku. Samozřejmě, že je fajn, že rodiče spolupracují, ale upřímně, jdete se snad některá(ý) z Vás zeptat do školy na své dítě mimo "třídní schůzky" nebo nějakého průšvihu? Já mám naštěstí rodiče bezva, máme své třídní stránky a nestěžuji si, svou práci mám ráda. A mimochodem, taky jsem matkou.
 8.5Yettynkaa12 


Re: jen si to zkuste 

(20.3.2008 17:00:51)
Máš pravdu!
 Danča 
  • 

Re: jen si to zkuste 

(20.3.2008 17:12:31)
Netvrdím, že mě občas nesvrbí ve škole ruka, ale jak už tady někdo podotkl, největší gauneři jsou hlavně ti, co jsou doma otloukaní hlava nehlava. A tím gaunerem nemyslím neklidné dítě, které nevydrží 10 minut něco dělat, protože takových mám ve třídě z 23 minimálně polovinu. S tím si však musím poradit já sama a volit takové činnosti, aby děti zaujaly a hlavně je střídat. Gaunerem mám na mysli takové děti, které mají pocit, že jsaou nejchytřejší na světě ( bohužel opak bývá pravdou), mají neustálé připomínky ( takže nedořeknete větu), prostě jsou nevychovaní. Pravidlo slušného chování "neskákej ostatním do řeči" už se asi nectí. Takže se zatím držím, "poznámek" jsem všehovšudy za 12 let napsala 2. Ale bylo to spíše upozornění, protože to už se nedalo řešit jen ve škole. Ale já mám prima rodiče.
 Winky 
  • 

Re: jen si to zkuste 

(20.3.2008 19:06:57)
No, s těmi fyzickými tresty bych to opravdu neviděla jako možné, poněvadž to by byla taková úmrtnost učitelů.......

Nucené práce jsou dobrý nápad, ačkoliv chudák kdo dostane tyhle gaunery na starosti (dozor). Je pravda že řešit to v 15ti letech a dále je nesmysl, začínat se musí daleko dřív. Pokud je "volná ruka" na prvním stupni, už se těžko něco udělá, z hlediska morálky a uvědomění si.

V souvislosti s tím mě třeba napadá - v UK jsou poměrně rozšířeny tzv. "internátní školy" už od věku tuším 8 let -prostě dítko je ve škole/na intru celý týden, vrací se domů na víkend. Takže tam ho mají učitelé určitě na vzdělávání A I na výchovu. Nemám žádné informace o množství šikany či delikvence v takovýchto zařízeních, ale zdá se že to funguje (děti tam jsou totiž "zaměstnané" od rána do večera).
 Ridwen2 


Re: jen si to zkuste 

(20.3.2008 21:04:25)
Winky, internátní škola je úplně nejlepší prostředí pro rozkvět šikany - koneckonců v beletrii se šikana v britských internátních školách popisuje už od Dickense. Oběť tam nemá úniku, protože s agresory žije - bydlí s nimi, spí s nimi, jí s nimi. Zejména v internátních školách s tuhou kázní, vojenských přípravkách apod. kvete mazácký systém, tvrdě se potlačuje cokoli, co se vymyká, a šikana v nich bývá nejbrutálnější. Koneckonců i u nás k nejdrsnějším případům šikany dochází v kolektivních zařízeních - dětských domovech, diagnostických ústavech, na internátech.
 Maja 
  • 

Re: jen si to zkuste 

(20.3.2008 23:01:45)
Teď pro Danču! Díky, díky, díky! já jsem před chvilinkou napsala jeden komentář v podobném duchu, v jakém jsi psala Ty. Ale naprosto nedosahuji Tvé výstižnosti a přesnosti a proto doufám, že si lid přečte především ten Tvůj příspěvek

A mimochodem, tak mám svou práci ráda. Ale te´d už mi to asi nebudou věřit.
Tak nám, spokojeným i nespokojeným učitelům, budu držet palce.
 Danča 
  • 

Re: jen si to zkuste 

(21.3.2008 11:43:20)
Díky za podporu, už jsem si myslela, že v tom budu sama. Samozřejmě, že se s šikanou snažíme něco dělat. Ale kdo dnes dokáže definovat šikanu ? Dřív to bylo "strkání na WC", dnes už se každý ohání šikanou u každého strknutí ve třídě.
 Líza 


Re: jen si to zkuste 

(21.3.2008 14:21:30)
Ono ale i to strknutí ve třídě může být zárodkem pozdější šikany a je vhodné s tím pracovat ihned, než se stane něco opravdu ošklivého. Stádia vývoje šikany v kolektivu jsou popsána a je možné se o nich hodně dozvědět, k dispozici jsou i programy pro učitele, kde se naučí, jak s jednotlivými stádii šikany zacházet. Jenže dokud to je tak, že se strkání ve třídě neřeší vůbec nijak, protože to přece nic není, a pak stojí učitel bezradný nad opravdu hnusným šikanováním dítěte zbytkem třídy a volá "co mám dělat", řešení neexistuje, že.
 Ridwen2 


Re: jen si to zkuste 

(21.3.2008 14:29:28)
Dančo, definice šikany existují poměrně přesné, viz např. knihy dr. Koláře. A šikana není strkání na WC, ale začíná nenápadnými posměšky, odstrkováním, vylučováním určitého dítěte - a v téhle fázi by si toho měl učitel všimnout a zakročit, zapojit vylučované dítě, najít mu ve třídě spojence, kamaráda, vytipovat agresory a potlačit propukající šikanu v zárodku. Učitel nemůže být u všeho, ale všímavý učitel musí poznat, že má ve třídě dítě, vedle kterého nikdo nechce sedět, na jehož účet trousí třídní grázlíci posměšky i v hodinách, s kterým si nikdo nepovídá, nechová se k němu přátelsky. Když se změní skupinová dynamika a dojde k výbuchu fyzické šikany, už je na záchranu vztahů ve třídě obvykle pozdě a poznamená to nejen oběť a agresora, ale i "mlčící většinu" - především v tom, že děti dostanou signál, že na autority není spoleh, že jim nezajistí bezpečí, že jsou bezmocné. A tímhle způsobem se stávají z původních obětí šikany ve změněných podmínkách někdy agresoři.
 Danča 
  • 

Re: jen si to zkuste 

(23.3.2008 18:54:34)
Díky, ale já nemám problém s definicí šikany a pokud máte pocit, že jen čučím, jste na omylu. Nejsem ten typ učitele, co jednou prošel vysokou školou a konec ( mimochodem já mám dvě), jezdím po různých seminářích a dál se vzdělávám. Navíc máme definici šikany a co si pod tím představit i ve školním řádu. Spíš mi šlo o ty ostatní. Kdyby bylo víc takových, co o tom vědí alespoň trochu jako Vy, bylo by to super. Ale to je spíš světlá vyjímka.
 Ilona 
  • 

Re: jen si to zkuste 

(25.3.2008 9:10:17)
Je pravda, že učitelé mají dnes těžký život. Tresty pro děti nejsou žádné, po škole se nesmí nechávat, poznámky rodiče "vtipně" glosují a své děti tak v lumpárnách podporují. Mám také holčičku na základní škole a občas nejsem spokojená s některými věcmi, které se ve škole dějí. Nikdy bych to však neřešila před dítětem a hlavně bych nikdy před dcerou neřekla nic špatného o učiteli. Tím se přirozeně snižuje autorita, protože když maminka řekne o paní učitelce něco hnusného, je jasné, že to dítě to pochopí tak, že mamka má pravdu a učitelka je .... . Já osobně jsem ve škole dostala párkrát i facku a doma bych to neřekla, protože moji rodiče byli také žáky a věděli, že ten a ten pan učitel by nikdy tu facku nedal bez důvodu. Bohužel dnes je za pohlavek výpověd.
 Margot+1 


Co by pomohlo 

(20.3.2008 19:10:54)
To řešení je podle mě velice prosté: snížit počet dětí ve třídách. Pokud by ve třídě na jednoho učitele bylo maximálně 12-15 dětí, téměř žádná šikana by se nekonala a učitel by mohl být více partnerem, nepotřeboval by zasahovat z pozice síly. Ve skupině nad 15 dětí už vznikají úplně jiné interakce (individualita se stírá, delikventi jsou v bezpečí ve stádu - principy davu), navíc je potřeba mnohem tužší kázeň (hlásit se, když chci něco říct, sedět a psát, když ostatní píšou, neklást dotazy v průběhu výkladu...) Jenže to stojí peníze. Teď je velice moderní projektové, skupinové, činnostní vyučování, jenže když rozdělíte třicet dětí na OSM skupin po čtyřech, řev je nepředstavitelný - chudáci řvou, protože se neslyší. A do toho má učitel udílet instrukce či pomáhat radou... blbost. Trend je úplně opačný - počet dětí ve třídách se zvyšuje. Bojím se, že s tím nikdo nic neudělá, dokud nějaký žák nevytáhne nůž (na učitele, spolužáka) nebo někoho neznásilní jako v Polsku. A to je jen otázka času. :-(
 Hanka 
  • 

Tresty 

(21.3.2008 12:59:09)
Já si myslím,že "stará dobrá" rákoska,nebyla tak úplně špatný výchovný prostředek.Pár na zadek a byl klid.Dnešní učitelé vlastně nic nesmí,jen psát poznámky:-(( V 1 třídě mně učil pan řídíci,kluky nemlátil,ani na nikoho nekřičel.Pouze viníka jemně vytahal za "pejzy",je to velmi bolestivé,ale poučné.
 kacabul 


Re: Tresty 

(21.3.2008 19:30:36)
S tím mohu jen souhlasit. Já si pamatuji, že když jsem ve škole od učitele dostala facku, tak jsem to doma ani neříkala, protože bych chytla ještě jednu z druhé strany. Dřív jsem měli z učitele respekt a teď si z učitelů dělají jen srandu. Malý dostal ve školce na zadek, protože utekl a učitelka mi to s hrouzou v očích oznamovala. Bylo na ní vidět, že se bojí mojí reakce. Ale proč, udělal blbost, tak ať za ni zaplatí. Určité hranice musí být. A když je poruší, tak ať dostane patřičný trest, třeba i pohlavek nebo přes zadek. Toto vše je i o rodičích, protože když dítě nevidí, že rodiče učitele respektují, tak proč by nakonec mělo ono, že?
 Konie 


šikana 

(21.3.2008 22:44:41)
nevím jestli už tady někdo ten odkaz nedal, ale pokud kromě nadávání na systém a řezání viníků chcete o problému a patologickém jednání, jakým šikana je, vědět víc, mrkněte sem http://www.sikana.org/. Je tam spousta informací, praktických zkušeností, příběhů a řešení. Bohužel o tom asi málokdo ví a tak jak rodiče viníků, tak rodiče obětí a stejně tak i škola dělají tytéž chyby :-(
 Jaan 3 děti 
  • 

Re: šikana 

(22.3.2008 11:32:21)
Já myslím, že se doba zlepšuje a pracuje se jak s oběťmi tak s viníky. Já bych ty viníky tolik nesoudila, bohužel jsou odrazem naši často konzumní společnosti a pocházejí z nefunkčních rodin a třeba jsou i oni doma někým týrani, či zneužíváni. Stačí si trochu prostudovat problematiku CAN, identifikace s agresorem je bohoužel jeden z obranných mechanismů tohoto týrání.
Myslím, že pokud se děje šikana ve školách, tak by se s ní mělo také něco dělat v rámci školy. Je to v zájmu především dané školy, vždyť na které škole mají dnes metodika primární prevence, jaké programy proti šikaně škola využívá? Metod co dělat, aby šikana v kolektivu nenastala existuje spousta, bohužel školy tuto problematiku často odsouvají a o prevenci se nestarají, potom dojde k průšvihu a to už je pozdě. V některých západních zemích mají v každé třídě boxovací pytel k uvolnění napětí, procento šikany v těchto školách je výrazně nižší. Viděli jste někde box. pytel v české škole? Přitom jsou to často velmi jednoduché věci, kterými se dá proti šikaně bojovat. Bohužel škola dává vinu rodině a rodina zase škole a nestará se nikdo.
 Lorina 


Re: šikana 

(23.3.2008 16:28:24)
Pokud se na to podívám jako rodič toho šikanovaného dítěte, tak potom se nezlobte, já bych je soudila, trestala. Teorie je pěkná věc, pokud se to netýká vás osobně a nehájíte vlastní dítě. Svoje první dítě mám doslova "vypiplané", takže bych rozhodně nad věcí nezůstala. A to jsem naprosto normální, jinak i racionálně smíšlící člověk.

 Lorina 


Re: šikana 

(23.3.2008 16:30:22)
oprava ... smýšlící
 Petulik9 


vlastní zkušenosti 

(24.3.2008 9:15:30)
ahoj,já mám ze škol špatnou zkušenost již od první třídy,kdy mě bili dva kluci a když jsem se odhodlala to ve druhé třídě říct učitelce,tak mi odpověděla-nežaluj!doteď si to pamatuji a od té doby nevěřím v učitelskou ´moc´-dále na střední škole,kdy jedna barbína chodila za školu a učitelce to bylo fuk,u ostatních se to ovšem řešilo a jako třešnička na dortu byl fakt,že lkdyž jsem přestoupila na jinou střední,tak tam byl bordel úplnej-učitelky se těch puberťáků bály,tak jim nevadilo,že se tam 3týdny(někteří i celé měsíce)neukázali a bez omluvenky,ale já,která jsem se ozvala,že je nesmí s takovou pustit ke zkouškám,jsem dostala neomluvené hodiny(víc než jsem doopravdy zameškala v reálu z nemoci a ještě k nim měla omluvenky a že mám bejt ráda,že za mou drzost ke zkouškám jdu!!!)No a o blbosti policie už radši nemluvím...nenní na ně spoleh,když chce pomoci slušný člověk-jako když jsme měli ve 2 či 4 ráno zespoda od nájemníků ´diskotéku´-volala se policie i 3x za sebou a i když uznaliu,že dělaj kravál,tak jim vždy jen domlouvali!
 Martina, 2 kluci 


Střediska výchovné péče (SVP) 

(24.3.2008 9:27:17)
Jsem učitelka a moc se mi osvědčila spolupráce se Střediskem výchovné péče Mimóza v Ústí nad Orlicí. Mají i další pobočky. Jak sami říkají - pomůžou v situacích, kdy rodič/učitel/dítě má už pocit, že udělal vše, co je v jeho silách a stejně to nepomohlo - např. šikana, agrese dítěte vůči rodičům, učitelům atd...
Já nyní řeším agresívního kluka ve své třídě, sama jsem na to nestačila, začal chodit do SVP na sedánky s psychologem, naštěstí klukova maminka má zájem řešit situaci, takže tam s ním došla. Kluk ovšem po 4 sezeních odmítl dál docházet, takže pak jsem byla u toho psychologa i já - dostala jsem další kontakty na kurátotku pro mládež a tak...prostě klukovi jsem se pokusila pomoci po dobrém, nešlo to, tak on sám (i maminka) teď už ví, že další krokem bude už kurátor.
Zároveň mi nedalo spát, že tento kluk bude dál chodit do mé třídy, že jen budeme čekat, až udělá nějaký pořádný průšvih, tak jsem se obrátila na organizaci, která dělá preventivní programy ve třídách. Už proběhlo první ze tří dvouhodinových povídání, děti byly spokojené, bylo to formou nenásilných her, povídání, nakonec dotazník ke vztahům ve třídě. Šlo mi o to, že toho násilníka budou mít děti stále ve třídě, takže musí vědět, jak se s tím srovnat a jak zakročit, kdyby se něco dělo.
Upozorňuju, že tenhle kluk zatím nic kromě prohřešků na dvojku z chování neprovedl, ale jeho agresivita stoupá, takže jsem měla potřebu to řešit.
 Zuzana, dvě vnoučata 
  • 

Re: Střediska výchovné péče (SVP) 

(25.3.2008 9:35:12)
Nemohu si pomoci, ale myslím,že hodně na vzrůstající agresivitě dětí mají podíl drsné videohry, filmy o násilí v televizi atd. Vždyť snad není jediný den, aby v TV nebylo několik filmů o vraždách, násilí apod. A rodiče často vůbec nekontrolují, na co jejich puberťáci koukají. Samozřejmě nejdůležitější pro děti by měl být model rodiny - jak se chovají rodiče k sobě navzájem, k dětem i k prarodičům atd. Pokud si rodiče sprostě nadávají, nebo se chovají hrubě ke svému okolí, mluví doma o učitelkách i ostatních lidech s despektem, používají vulgární výrazy atd., nelze čekat, že dítě bude hodné a empatické. Ale i v případech, kdy rodina funguje celkem dobře, rodiče nejsou žádní násilníci, tak se může klidně stát, že dítě, které je trochu živější a neposednější, si chce "vyzkoušet" v reálu to, co vidí na videu. Když si vzpomenu na moje školní léta, tak samozřejmě pár kluků zlobilo - a učitelka je občas vytahala za ucho. Ale za celých 9 let mojí školní docházky skutečně v naší třídě nedošlo k žádné závažné šikaně. Potom si vzpomínám, když můj syn chodil do školy, že tam již nějací agresoři byli, moc jich nebylo, ale jednou se kluci poprali a ten agresivnější druhému slabšímu natrhl slezinu... Nyní má začít v září chodit do školy moje vnučka. V současné době chodí do školky ona i vnuk, ti mají ve třídě chlapečka, který zlobí, neposlouchá učitelku a občas bije děti. A je právě z takové rodiny, kde rodiče děti bijí také. Já jsem děti nebila prakticky nikdy,i když v té době to bylo celkem běžné - děti jsou ročník 74 a 75, jen když mě hodně rozzlobily a neposlechly, tak jsem je lehce plácla, demonstrativně, aby viděly, že to skutečně myslím vážně. Ale facky přes hlavu, to myslím není moc dobré. Dcera dostala za celý život pouze dvě a dodnes si to pamatuje. Poprvé když jí bylo 12 a neposlouchala a málem vlítla pod auto, podruhé v 16, když jsme probíraly otázku nových kozaček, které odmítla nosit a ječela a vztekala se. Neměli jsme moc peněz, nemohla jsem si dovolit kupovat nejdražší poslední modely a tyhle se jí prostě nelíbily. Ale myslím, že obě děti se mi podařilo i bez facek a nářezů vychovat dobře i přesto, že jsem se rozvedla, když byly v pubertě a vychovávala jsem je sama. Snažila jsem se ale být vždy zásadová, aby jim bylo jasné, co je dobré a co není. A když vyrostly, uznaly, že jsem byla spravedlivá a vychovávala je rozumně.
 Jaan 3 děti 
  • 

Re: Střediska výchovné péče (SVP) 

(25.3.2008 13:34:48)
Martino, super, opravdu vám tleskám a fandím. Kež by bylo více takto pozorných učitelů. Bohužel ne všichni s problém. žákem ve třídě to řeší podobně, ale mám radost, že alespoň někde. Fandím Vám. Ústí je fajn město i na spoustu jiných záležitostí než jen SVP.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.