| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příliš mnoho mléka - štěstí nebo problém?

 Celkem 39 názorů.
 japete 


štěstí a problém 

(18.3.2008 9:15:28)
Po počáteční neskušenosti a problému s bradavkami jsem odcházela z porodnice s něčím neuvěřitelně velkým,fialovým a tvrdým tam kde jsem měla kdysi docela pěkné malé prsa.Byla jsem ze začátku hrdá jak hezky kojím,ale záhy začal problém.Klasické prsní vložky stačily tak na půl hodinky a byly totálně promočené,sebemenší pohyb způsoboval gejzír mléka a jít na procházku v létě jen v tričku v podstatě nešlo.Prostě to stříkalo všude.Zakoupila jsem v lékárně odchytávače mléka ,ale v tom se dalo chodit jen doma a přesto to nebylo mos pohodlné a při předklonu mi mléko z odchytávačů vytékalo.Nemluvím snad ani o noci kdy jsem používala tyto odchytávače a neustále je musela vylívat a nedá se stím spát jinak než na zádech v polosedě.Takže jsem áda že konečně někdo napsal také o tom že i přebytek mléka může být problém.Kdo nezažije nepochopí.Odstříkávat bohužel neřeší problém jelikož čím víc odstříkáváte tím víc se tvoří mléka a tak máme začarovaný kruh.
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: štěstí a problém 

(18.3.2008 9:25:26)
Taky jsem si to prožila - už před 14 lety se starším synem. Syn měl porodní váhu 4,10kg a v 6ti měsících již 10kg!! :-( Mlíko mi teklo všude, pořád jsem byla mokrá. V létě zánět.. Po půl roce kojení jsem syna odstavila, přešli jsme na umělou stravu a byl klid. Syn měl v 1 roce 10,8 kg - zastavil se. Však už měl problémy s páteří apod., které jsme řešili i plaváním kojenců a batolat - pomohlo to perfektně.
Mladšího syna jsem kojila 15 měsíců naprosto bez problémů - mléka jsem měla vždy akorát. Tvorba mléka přesně reagovala na jeho zvýšenou či sníženou potřebu. Konečně jsem si kojení užila :-)))
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: štěstí a problém 

(18.3.2008 11:59:04)
znám, kojící vložky měly životnost cca 1 minutu. Doma jsem to nakonec řešila porodnickou vložkou rozstřiženou napůl... Malý se narodil v únoru 2006, kdy byly ty neskutečné závěje, takže jsme stejně ven nechodili... pak se to trošku upravilo, ty vložky se v podprsence zplacatily a pod svetrem to vidět nešlo....
Byla jsem jak prasklé potrubí... a to malý pil o sto šest. Odsávačku jsem používat nemusela, stačilo z jednoho prsu kojit a pod druhý dát lahvičku, během kojení samovolně odtekla 1 decka mlíčka. A když jsem potřebovala odstříknout, tak jsem prostě nad vanou dlaněmi "zmáčkla" prs a už to stříkalo....
A to jsem měla obavy, abych kojila apoň půl roku...
Po dvou letech jsem odstavovala... 8-)))
 Sharien 


bylinky 

(18.3.2008 10:17:34)
Mela jsem stejny problem, odstrikavat je nejvetsi chyba, k tomu jsem se musela uchylit jen pri silnem zanetu (a to jsem krom kojeni odstrikala litr denne). Uz jsem nevedela co, volala na Laktacni linku a poradila mi tam pani prave salvej a matu, pomohlo skoro hned, jen se opravdu musi opatrne.
 zuzana 
  • 

Re: bylinky 

(18.3.2008 10:28:51)
Celkem funguji take homeopatika. Ja jsem u prvniho ditka tak 2-3 mesice nosila v podprsence jen plinku a ven do kazdeho prsa tri vlozky:-). Zvlastni je ale, ze u druheho a tretiho uz problem nebyl.
 Krucipísek 


Re: bylinky 

(20.3.2008 13:59:04)
Mně poradili na laktační lize méně pít :-(((
 watanaki 


Díky za odsávačky! 

(18.3.2008 11:03:41)
Jen k tomu přimlouvání se za odstříkávání rukou: ne každý má ruce a krční páteř natolik v pohodě, aby zvládnul denní odstříkávání. Mně sice technika odstříkávání nedělá žádné problémy ale pokud jsem tuhla činnost dělala pravidelně, odcházely mně jak palce, tak krční páteř - podobně, jako to dělávalo třeba babičce při každodenní dojení krav. A mohla jsem to dělat jak jsem chtěla jemně a citlivě, tenhle stejnoměrný pravidelný, neustálý pohyb svalu pořád jedním způsobem mně dělal takové bolesti, že jsem pak nemohla napsat ani sms. Takže dík za odsávačku, měla jsem elektrickou Medelu, a když jsem ruční odstříkávání zkombinovala právě s ní, byla jsem moc spokojená.
 Fi 


Re: Díky za odsávačky! 

(23.3.2008 14:05:36)
No tak to chápu. Mně naštěstí stačilo zmíněné pohyby zopakovat jen několikrát, než se mlíko spustilo a pak už stříkalo samo... když přestalo stříkat, stačilo trochu zmáčknout prs dlaněmi a zase stříkalo... Takže jsem naštěstí moc odstříkávat nemusela. Většinou jsem jen "ospouštěla" trochu před kojením, aby se mi dítě netopilo pod proudem mlíka. Asi do půl roku s tím měla problém ten "příkon" zvládat. :)
 Novotňásci 


sláva 

(18.3.2008 11:39:34)
Konečně někdo napsal jak na přebytek mléka.Při prvním dítěti jsem měla stejný problém.Ale naštěstí se to samo upravilo.Za devět měsíců po porodu jsem opět otěhotněla a tím se mi tvorba mléka zastavila.V porodnici mi tvrdili ať mléko skladuji a potom jim ho dopravím do mléčné banky.Bydlíme 12km od ní.Každá soudná máma ví,že je to nemožné.A teď si říkám jak dobře jsem udělala.Když se mi narodilo druhé dítě a já následně byla hospitalizována na infekčním a nemohla kojit tak byl syn na umělé výživě protože prý nemají dostatek mléka v bance (měli ho dost).Dodatečně jsem se dověděla,že banka dává mléko jen těm dětem,které se narodili u nich.Já rodila v jiné porodnici tak měl syn smůlu.
 Juldafulda 


mela jsem podobny problem 

(18.3.2008 12:07:45)
Ac bych to do sebe nikdy nerekla:)))) , kdyz jsem kojila mela jsem hooodne mleka. Myslela jsem si, ze po 6 nedeli to zmizi, ale skutek utek. Jak pise autorka, nedelala jsem nic jineho nez lecila zanety nebo retence. Maly mel problemy se prisat, mleko tam zustavalo, takze odsavacka byla vecne v permanenci. Odstavovat jsem musel opravdu velice pozvolna. Kazde ubrane kojeni mi trvalo mesic. Kojit jsem prestala po 15 mesicich. Kdyz jsem brala asi prvni tri mesice Cerazzete tak jsem mela mleka jeste vic, takze jsem ho musela prestat brat.
 Lenka,3 dcery do ctyr let 
  • 

Zradne odstrikavani 

(18.3.2008 13:18:15)
Ja jsem kojila vsechny tri dcery do deseti mesicu, u vsech jsem se setkala s tim, ze jsem mela hodne mleka na zacatku a pak pri odstavovani, protoze jsem je az do konce kojila hodne.Jediny zanet jsem mela az ted pri odstaveni posledni dcery. Myslim,ze je problem v odstrikavani,kdo mam moc mleka a odstrikava pro jine nebo i pro sebe, tak se podle mne mnozstvi mleka nemuze upravit pro potrebu miminka, ale porad se ho dela hodne.Takze se mi osvedcilo odstrikavat opravdu jenom z nejhorsiho,pro jistotu prikladat treba tvaroh,kdyz je prso opravdu tvrde a horke a ono se mi to vzdycky upravilo.Ale je mozne ze nekomu to nepomuze. Mne se vic osvedcilo odstrikavani odsavackou, protoze kdyz jsem se o to snazila rukou,tak jsem si masazemi,tvrde zlazy zrejme nejak pohmozdila a bolelo mne to a myslim,ze to bylo i pricinou horecek pri poslednim odstaveni.Odsavackou sice lehce pohmozdite bradavku,nesmi se to delat casto,ale jinak se mi to osvedcilo vic.
 Lilly+Helenka05,Hedvika08 


Hodně mléka 

(18.3.2008 14:06:39)
Když jsem čekala Helenku, spustila se mi laktace už někdy v 6. měsíci těhotenství, tj. měla jsem neustále mokré flíčky na veškerém horním oděvu. Kojení pak stálo za to! Musela jsem spát se složeným froté ručníkem pod prostěradlem, aby mléko neprotékalo až do matrace :-), Helenka, když se přisála, hned bradavku vyplivla, protože se spustil gejzír, který nebyla schopna polykat, atd.
Teď jsem v 35.tt a zatím žádné flíčky na podprsence. Znamená to, že tentokrát bude tvorba mléka v normě???
 Renata 2 piskoti 
  • 

Re: Hodně mléka 

(19.3.2008 3:23:00)
Lily,
mela jsem to stejne jako vy. Pri dcerce jsem uz v 6.mesici nosila vlozky do podprsenky, protoze se mi spustilo mlicko. Kdyz se dcera narodila s kojenim v porodnici nebyl problem. Doma se mi spustilo mlicko tolik ze jsem mohla kojit jeste dalsi tri deticky. Zanet prsu se dostavil 11 den - 40`C horecky, bolesti, nemohla jsme chodit, mluvit, neovladala jsme sve telo. Byl to des. Kojeni bylo v hroznych bolestech, ale doktor doporucil kojit co nejvice aby mala uvolnila zatvrdla mista. Take mi bylo doporuceno pred odsavanim nahrat prsa bud v teple sprse nebo prikladat termofan. U me to vzdy pomohlo a mohla jsem odstrikavat i rucne. Na horka prsa zase doporucili prikladat zelove listy, zmrazene v mrazaku.
Pred 14 mesici se mi narodil syn. Pet mesicu pred porodem jsem odstavila dceru a mlicko se samo upravilo. Tak jsme se radovala ze ted s prebytkem nebude problem. Opak byl pravdou. Mela jsme tolik mleka ze bych nakojila celou porodnici. Bylo to neco k neuvereni. Prvni dva a pul mesice jsem stravila jen tim ze jsem kojila, teda topila syna v mliku, protoze nebyl schopen prijmnout tolik mlika a to i po odstrikani. Odstrikavala, vymenovala vlozky a prevlikala sebe i syna. I tady 11 den prisel zanet a prubeh jako u dcery. Maly ma 14 mesicu a ani dnes nejsem schopna kojit aniz bych na druhem prsu nemela odchytavac mlika. Svou zkusenosti te nechci desit, ale spise rict, ze u kazdeho je to jine, ale take vim z okoli ze vetsinou pri druhem je vice mlicka nez u prvniho prcka. Skoda ze jsem nevedela o bylinkach, urcite bych je pouzivala a usetrila si spoustu starosti a problemu.
 Lilly+Helenka05,Hedvika08 


Re: Hodně mléka 

(19.3.2008 13:58:11)
Tak doufám, že to nebude tak zlé ;) Spíš mám zatím obavy, aby mlíčko bylo, když nic neukapává. Pokud bude zase přebytek, nějak se s tím vypořádáme :-) Já se záněty neměla problém. Jen ke konci, když jsem odstavovala (kojila jsem 18 měsíců).
 Renata 2 piskoti 
  • 

Re: Hodně mléka 

(20.3.2008 4:19:26)
Preji Vam aby mrnousek byl zdravy a mlicka bylo tak akorat :) To je nejlepsi.
 Opuncie 
  • 

Koukám, že jsem v normě 

(18.3.2008 14:10:01)
Myslela jsem si, že mám mlíka hodně, ale proti vám jsem koukám ještě v normě ;-) nikdy jsem neskončila s plínkou v podprdě, ale vložky jsem si musela měnit nejpozději při každém kojení, někdy častěji. V noci jsem se kolikrát vzbudila v kaluži, protože se mi vložka sklouzla. Teď už se nějakou dobu protloukám s 3-4 vložkama/prso/den. Dcerce je 8 měsíců a je skvělý jedlík, k obědu sní 250 g zeleniny. Ze začátku bylo vynechané kojení problém - připadala jsem si jak dojnice :-) po dvou týdnech už je to ale lepší a já vydržím nekojit i pět hodin. V noci je to trochu horší - pokud dítě dobře spí, tak se budím kvůli plným prsům tak po čtyřech-pěti hodinách. Odstříkávala jsem vždycky jen to úplně nejbolestivější a nejnutnější, bála jsem se, že se mi bude dělat mlíka víc a víc, když budu odstříkávat. Večerní kaši začnu dávat až tak za měsíc, možná i později, do té doby snad budu přes poledne úplně v pohodě. Zánět jsem měla jednou, když jsem šla spát málo vypitá a myslela jsem, že se malá vzbudí během hodiny. Ona ale spala ještě dvě a půl hodiny, a měla jsem to... :-/
 Winky 
  • 

Re: Koukám, že jsem v normě 

(18.3.2008 14:23:28)
Taky jsem ráda že někdo napsal o nadbytku mléka při kojení.... Mohla jsem dělat kojnou. To jak mléko zpočátku prudce teklo způsobovalo dceři zvracení - prostě to "neupolykala" a šlo to zpet... taky jsme se to postupně naučily zvládat, ale bylo to přesně o těch mokrých tričkách, nočních košilích, prostěradlech, "předodstříkáváním" před kojením aby se malá vůbec mohla přisát atd atd. Odstříkávala jsem víceméně jen "ručně", nějak jsem se neodhodlala koupit nějakou dobrou odsávačku, od kamarádky jsem měla půjčenou takovou tu pístovou a to byl spíš děs než pomoc. Nejvíc mi ulevila (a samo se spustilo a "vypustilo" přebytečné mléko) horká sprcha.
Taky teď čekám druhé, tak mě zajímá jak to bude, díky na ten tip na čaj!
 Fi 


Re: Koukám, že jsem v normě 

(23.3.2008 14:16:30)
jojo, taky jsem zaváděla příkrmy podle toho jak to šlo s mlíkem, respektive se zvládáním jeho velkého množství :) Vzpomínám, že jsem nejdřív začala dávat zeleninu v poledne, ale při druhém příkrmu (ovoce) jsem to musela celé nějak přeorganizovat, abych mezi dvěma příkrmy měla vždy jedno kojení, protože jinak by to prso nevydrželo :) Ještě jste mi připomněla, že já si nastříhala do podprsenky čtverečky z froté ručníku, dvakrát je přeložila... ty kupovaný vložky mi byly po prvních pár měsíců dost naprd. Nosila jsem kusy ručníku, měnila podle potřeby, na noc jsem používala velikost malého ručníku na ruce. Aspoň jsem neměla problémy se záněty (jen jednou), když mi mlíko odtékalo samovolně. No musím uznat, že se mi hrozně ulevilo, když jsem přestala kojit v roce a nemusela už spát v podprsence :)
 martina 
  • 

taky to znám 

(18.3.2008 14:12:21)
Mě se na ven osvědčily bavlněné prsní vložky od Imse Vimse - jdou sice vidět pod tričkem, ale bylo to přijatelnější řešení než chodit mezi lidi s plínkou na každém prsu. Jednorázové papírové vložky - životnost 5 vteřin :)
U mě se nabídka a poptávka nikdy nesladila, je to víc jak 1,5 roku a mlíka je hodně. Máte-li někdo zkušenosti s odstavováním prosím napište. Příp. je-li tady někdo, kdo kojil non stop 2 děti narozené po sobě.
 japete 


Re: odstavování 

(18.3.2008 16:14:27)
Tak nevím ,ale u nás to nebyl bohudík žádný problém.Onemocněla jsem střevní chřipkou a nebyla schopná ani malou zvednout z postýlky.V tu chvíli se drobka ujal tatínek a babička a nastoupila flaška s odstříkaným mlékem.Jelikož už v té době papala v podstatě normálně(15 měs.)a maminku neviděla,přijala lahev uplně v pohodě.Naopak když jsem chtěla druhý den jí nakojit aby se mi ulevilo už se nechtěla přisát a já odstříkávala minimálně další dva týdny pod horkou sprchou.
 kamcula+david 08/05+Verca 11/0 


Re: taky to znám 

(18.3.2008 20:43:21)
mám zkušenosti s odstavováním, hodně negativní ;(( Asi jsem to moc uspěchala, redukovala jsem jednu dávku obden. Na gynekologii mi moc nepomohli, jejich rady ohledně stahování byly dost zastaralé a navíc mě radili nemasírovat, neodstříkávat ani trošku. Pomohla mi až laktační poradkyně. Poradila mi ty čaje ze šalvěje a máty, rozhodně nestahovat (může se poškodit mléčná žláza a navíc je to dost nepříjemný a nepomáhá to) a když už nějaká retence vznikne, tak ve sprše opatrně rozmasírovat a malinko odstříkat. Nenechávat to dojít k zánětu. Byla to úleva po těch gynekologických nesmyslech konečně něco rozumnýho ;)
 Fi 


Re: taky to znám 

(23.3.2008 14:22:36)
No, u nás to šlocelkem rychle. Já jsem nakonec už kojila jen večer před spaním a ráno po probuzení. Takže jsem jednou večer vynechala a ráno jsem měla plné prso, tak jsem nakojila. Večer zas vynechala a ráno už bylo prso celkem prázdné, ale ještě jsem nakojila, to bylo naposledy. Prsa byla na pohmat prázdná, tak už jsem nekojila. Ale ještě hrozně dlouho (aspoň 2 týdny) mi z bradavek vytékala kapička, že jsem si myslela, že bych to snad ještě rozkojila :) ale to snad ne...
 Iveta,Kuba 03,Kaja a Verca 05 


Re: taky to znám 

(30.3.2008 19:03:01)
Mám syna a po něm dvojčata, celé druhé těhotenství jsem syna kojila. Někteří doktoři mi nadávali, někteří to schvalovali, laktační poradkyně taky neměla nic proti. Když se holky narodily, tak mlíko bez problémů přešlo do mleziva a syn se dobrovolně odstavil, že toto mlíčko mu nechutná a nechá ho miminkům :-)) a vesele jsem kojila dál (a dokonce dvě :-D)
 Lenys, 2 děti 
  • 

Řev dítěte při nadbytku 

(18.3.2008 14:16:53)
Mohu s autorkou jen souhlasit. Rovněž se mi nepodařilo zjistit žádné rady a pomoc při nadbytku mléka. Také jsem nenalezla žádnou možnost, kam s odsříkaným mlékem, takže po naplnění mražáku, jsem ho se slzami lila do odpadu. Obě naše děti však na přebytek mléka reagovaly velmi podrážděně a v okamžiku, kdy se mléko uvolňovalo (resp. sříkalo) rychleji než stíhaly polykat, spustily neskutečný řev, pustily prso a byly k neutišení, o gejzíru mléka, který skropil vše v dosahu dvou metrů ani nemluvě. Naštěstí, jak povyrostly (kolem 6.- 8. měsíce) se vše pomalu upravilo. Ale je pravda, že jsem byla i na pokraji rozhodnutí ukončit kojení, protože to bylo psychicky velmi náročné - mléko proudy, slzy proudy, hladové děti v amoku, já v amoku... O bylinkách jsem bohužel nevěděla, ale určitě bych je zkusila. Nejlépe je mít všeho akorát :-).
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Řev dítěte při nadbytku 

(18.3.2008 14:42:00)
Tohle velmi dobre znam...zejmena (kupodivu) u druheho ditete. hodne mleka jsem mela u obou, ale u druheho to bylo mnohem vic! Navic k mym plochym bradavkam...musela jsem bohuzel nosit tvarovace bradavek, jinak bychom nekojili vubec, nastesti jsem u prvniho vychytala gryf, takze u druheho uz to bylo lepsi. kazdopadne ani nespocitam, kolikrat jsem se venku predklonila a mleko vyteklo nebo kolikrat jsem se v noci musela prevlekat:))) Odstrikavat jsem moc nechtela, prave z toho duvodu, ze jsem se bala, ze se mi toho mleka vytvori jeste vic. Ale musela malinko pred kojenim, aby syn vubec mohl pit, jinak se odklanel a rval...pod druhe prso pak pri kojeni stacilo dat sklenicku a teklo to samo:) Diky za clanek a tip na bylinky, urcite to zkusim, pokud budeme mit opet tenhle problem se tretim!
 Lucka 
  • 

štěstí 

(18.3.2008 17:46:36)
Naštěstí jsem při prvním dítěti měla obrovské přebytky mléka,protože kamarádka měla zase nedostatek.Sice mě to časově zatěžovalo,ale jim to pomohlo.U druhého dítěte máme přesně tak akorát.
 Zdenka 
  • 

Re: Řev dítěte při nadbytku 

(18.3.2008 22:30:27)
Já měla kliku, že malý byl žravý, tak to jednak stíhal upolykat a pil dost a dost často, abych nemusela nalitá nevypitá prsa odstříkávat. Tomu jsem se chtěla vyhnout, abych se nedostala do toho začarovaného kruhu. Tak se to naštěstí z nejhoršího srovnalo asi po měsíci, ale dokud byl plně nebo převážně kojený (cca 10 měsíců) tak to hlavně při kojení teklo pořád dost. Teď má 13,5 měsíce, prsa se mi nepříjemně nalévají až po cca 8-9 hodinách nekojení :-)
Když začal akceptovat normální jídlo, tak jsem taky párkrát musela aspoň trochu odstříkat a když jsem to nechtěla dávat do mrazáku, tak jsem to nevylévala, ale vypila sama ;-) Taky by mi to bylo líto a věřím, že aspoň část živin a hlavně vápníku si z toho můžu vzít zpátky.
 Vlasta 2 děti 9.O4+9.07 


Příliš mnoho mléka-štěstí nebo problém 

(19.3.2008 0:07:39)
Mléka jsem měla nadbytek od září 2004, týden po prvním porodu. Jediný problém byly asi 6.den po porodu neskutečně nalitá prsa. Jako kámen a nešla uvolnit. Asi týden mne odsával mléčko manžel v době, kdy to bylo nezbytné.Prsa trochu změkla a malá mohla papat. Ale mléčka jsem měla pro dvě děti a odstřikování rukou i odsávačkou bolelo. Tak jsem začala kojit manžela, tak 2x denně a bylo po všech problémech. Oba jsme si zvykli a líbí se nám to. Je to příjemné, vzrušivé a většinou spojíme sex a kojení táty, nebo se jen přitom pomazlíme. Žádné retence, ucpané mléčné kanálky,záněty. Prostě mu dám napít, laktace se drží tak 500-600ml nad spotřebou holek. To je výhodné v růstových spurtech kdy se využije zmíněná rezerva pro dítě. Starší je 3,5 roku a denně se ještě nejméně jednou ode mne napije.
Nevím, nám to vyhovuje a kojím už nepřetržitě 3,5 roku bez všech problémů. Našla jsem to i na jednom www a zdá se, že to je častější, než by se zdálo.
 majdaleenka +07+11 


Re: Příliš mnoho mléka-štěstí nebo problém 

(19.3.2008 11:23:40)
a prý Ti pak manžel déle vydrží (jako zdravý a živý) jsem četla;)
 Radka 
  • 

Re: Příliš mnoho mléka-štěstí nebo problém 

(19.3.2008 22:48:36)
Jak se rika, proti gustu zadnej disputat, ale tohle je fakt cuuu fiiiil, kojit 3,5 lete dite, no fakt nevim jestli krome pestovani zavyslosti na prsu je mu to k necemu. A ze to chutna tatinkovi a jeste ho potrava pro dite vzrusuje???
 katka+katka 
  • 

Re: Příliš mnoho mléka-štěstí nebo problém 

(19.3.2008 18:52:42)
Teda já docela koukám. Sama jsem si nechala zastavit laktaci už v porodnici. Ale před rokem porodila kamarádka kluka a ten absolutně odmítal kojení, odstříkávala a jednou jsme se něják bavily, jak to mateřské mléko asi chutná - no, ochutnaly jsme odstříkané a můžu říct, že to teda byl s prominutím hnus. Mám ráda sladké, ale tohle bylo už moc. Jí dokonce "ujelo" chudák dítě, ani se mu nedivím, že to nechce:-)Takže obdivuju, že to někdo dospělý pije. Jinak jestli vám to tak vyhovuje, je to jen vaše soukromá věc.
 Vlasta 2 děti 9.O4+9.07 


Re: Příliš mnoho mléka-štěstí nebo problém 

(19.3.2008 23:54:46)
katka+katka,
ahoj, jsem překvapená tvojí degustací mateřského mléka. Možná jste ochutnaly nezralé mléko krátce po porodu- mlezivo, možná tzv. přední, na začátku kojení na žízeň mimina,to je řídké a namodralé, možná při zánětu?, prostě nevím. Měla jsem možnost ochutnat MM 3x v životě jako dospělá. Svoje a před tím od spolužaček. MM mně připadalo lahodné. Je velmi sladké 5-7% cukrů, tučné asi 4-4,5 % tuků. Spíš bych přirovnala k teplé, přislazené smetaně do kávy. Ale máš plnou pravdu, je to soukromá věc každého z nás. Jen jsme tu řešily možné varianty velkých přebytků MM.
 majdaleenka +07+11 


potíže s mlíčkem 

(19.3.2008 10:25:36)
to je legrace, já zase na začátku (víc než 2 měsíce) odsávala ve dne v noci 15 minut z obou (tedy 2x15), abych se pořádně rozkojila, teď kojím už 8. měsícem a žádná krize, kromě té nástupní se nedostavila. Ale chápu, že když je mlíka moc, je to k zbláznění, musí to být i strašně vyčerpávající. My teď máme přesně akorát, aby byla ještě chuť na příkrm
(klepuklepu na dřevo;)) Laktaci zdar!
 11.11Petra11 


Příliš mnoho mléka-štěstí nebo problém? 

(19.3.2008 11:24:36)
Jistě štěstí, lépe více mlíčka, aby bylo dostatek pro děti. Kojím už 3 roky, tandemově,veškeré problémy s nadbytkem mlíčka mi vyřešil manžel, tak jak píše Vlasta s delfínkem. Také ho kojím a kojení je záležitostí celé mrodiny. Nakonec, každý se může svobodně rozhodnout.
 Opuncie 
  • 

dotaz 

(19.3.2008 11:56:25)
Jak máš děti od sebe a jak jsi to řešila s druhým jako úplně malým? Bojím se, že by starší vypilo mladšímu to výživnější, co malé nezbytně potřebuje... Má každé svoje prso a tatínek dopíjí, nebo se střídají? Prosím napiš detaily - určitě to bude zajímat víc lidí :-)
 11.11Petra11 


Re: dotaz 

(19.3.2008 15:52:41)
Ahoj Opuncie,
k tvému dotazu: Starší slečně je 35 měsíců, mladší 18 měsíců a rodím asi 30.5. Starší jsem plně kojila do 11. měsíce, odmítala všechno mixované. Prý jako kdysi já. Snad na týden přesně i mladší. Holky rovnou od prsu na tuhou stravu. Začala chodit a do týdne na 3 příkrmech-až do 2 let,ostatní kojena. Zůstal jí návyk na jedno noční, přesně v 01 hod, ale to chtějí obě, takže si hrajeme na kojení dvojčat. Pak se narodila malá a každá dostala na pár týdnů svůj prs. Mladší levý od srdíčka. V tu dobu jsem se dozvěděla, podle nových výzkumů pediatrie, že to je jedno.Když se pusinka dítěte přisaje k prsu,je vyslán signál je vyslán signál do mozku matky a odtud pokyn mléčné žláze, jaké mlíčko má "na míru vyrábět". Mezi tím pár doušků předního. Takže i novorozenec má své mlezivo, i když je stále bílé. Asi Po dvou týdnech jsem už prsy nabízela jak to zrovna vyšlo. Stále navýšená poptávka manželem, hádám tak 2x 250ml denně a stále byla rezerva, když holky chtěly víc.
Starší kojím 2-3x denně, včetně zmíněné noci,mladší 3-4x. Tvorba mlíčka úměrně poklesla, ale je ho stále dost. Až se narodí chlapeček stahnu malé jedno kojení, nebo taky ne a vše bude jak má být. Už se těším.
Chtěla jsi psát detaily, chceš-li nějaké větší podrobnosti, tak mi písni majlíka.
 Opuncie 
  • 

Re: dotaz 

(20.3.2008 12:33:15)
Díky díky, takhle mi to stačí :-) Doufám, že kojení zvládnu i při těhotenství - s dcerou mi bylo celou dobu šíleně zle, zvracela jsem i 8x denně, a mezi 2 a 5 měsícem jsem do sebe za den dostala jenom 4 dcl coca coly (do té doby jsem ji moc nemusela, od té doby ji nemůžu ani vidět) a posolenou housku s máslem... Občas kousek salátu, pak hořkou čokoládu a rybu. Jinak ale vše končilo nemilosrdně v záchodě :-/ Obávám se, že pokud by 2. těhotenství vypadalo stejně, asi bych musela přestat kojit, a tím by byla otázka tandemového kojení vyřešena... Snad to ale všechno vyjdě :-)
 jana 
  • 

bylinky fungjí 

(19.3.2008 22:32:01)
Mám zkušenost z jedné porodnice v Německu, kde maminkám, které se rozhodly, že nebudou své dítě kojit, byl pro odstavení nabízen mátový čaj. Bylinky fungují.
 Jana Herrmannová 
  • 

Mlékotvorka (tak mě nazvali v porodnici) 

(25.3.2008 22:47:38)
Ahoj, musela jsem u všech 3 dětí odsávat 3 dcl denně. S odsávačkou jsem byla velmi spokojená, lepší než ručně a mléko jsem neskladovala, takže jsem si nedělala tolik starostí se sterilizací odsávačky apod. Hlavní trable byly v tom, aby se dítě dobře najedlo, takže můj tip pro podobné problémy maminek je, odsávat alespoň trochu před každým kojením. Zbavíte se přebytečného předního mléka a dítě se dostane včas i na to zadní mléko a hlavně není mlékem zahlceno a bradavka a dvorec jsou poddajné a ne tvrdé, takže se rádo přisaje. Jiné trable, jako věčně mokrá trička (ukapávání) a prostě obrovská a nalitá tvrdá prsa, hlídání před záněty, jsem nikdy pořádně nevyřešila a oddechla jsem si až po půl roce, kdy jsme začali přikrmovat a už nebylo potřeba tolik mléka pravidelně dítěti dodávat. Nestačily mi ani 2 tampony do podprsenky a často ani plastové záchytné kalíšky na ukapávající mléko, které mimochodem vypadají pod oděvem příšerně, ale alespoň tedy člověk nemá trvale fleky na prsou. Nicmně i tyto mi přetekly, pokud jsem se jim pravidelně nevěnovala, tedy jako v intervalu kojení. Odsávačku a celkovou výzbroj v batohu, abych si ulevila a nebyla přitom ještě celá pokecaná od mléka (fleky na kalhotách při maniplaci apod.) a dokázala se obsloužit i mimo domov, jsem vozila neustále s sebou. Mít miminko pro mě znamenalo spousta práce s mlékem a prsy a v šestinedělí by mě z domu nikdo nedostal, jakékoli vycházky byly za trest, takže škoda, že mě nenapadlo, použít bylinky. Pravidelné odsávání před spaním (abych se nevzbudila v louži mléka), také celkem zdržuje. A to jsem kojila i v noci. Jediné, kdy se mi tvořilo málo mléka, bylo když jsem málo spala, tedy ca 4 hod denně, pak bych o mléko do týdne přišla. Jinak jsem se trvale omezovala i v přísunu tekutin, aby mléka bylo méně. No, kdyby se to mělo opakovat počtvrté, díky za nápady. Přeji všem hodně zdaru v kojení, ať už máte mléka jakékoliv množství!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.