| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Maminko, vyndáme Markétce nosní mandli

 Celkem 86 názorů.
 brzobohatka 


ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 9:56:24)
Nevím podrobnosti, nejsem odborník, ale podle homeopatie má každý orgán nějakou funkci (u slepého střeva teda nevím) a měl by zůstat tam, kde je. Pokud jsou s ním nějaké potíže, tak operace odstraní problém, ale ne jeho příčinu. Takže já bych se informovala z více zdrojů, ne jen od "běžných" doktorů, protože ti mají pořád ten stejný "klasický" přístup (tj.:vytrhnout madle).
 Zdenka 
  • 

Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 10:30:32)
Naprosto souhlasím. Jen tak pro zajímavost: slepé střevo slouží k proškolování bílých krvinek (http://zdravi.doktorka.cz/slepe-strevo-neni-zbytecne/).
 Mab 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 10:47:06)
Však se také mandle neodstraňuje celá, zůstávají tam 2 zbytky p stranách v okolí ústí Eustachových trubic, z této tkáně pak také může mandlička dorůst a znovu působit problémy. Nikdo neříká, že madlička nemá svou funkci, to jistě má, je to součást lymfatického systému, v okolí je však celá soustava lymfatické tkáně, která svou funukci plní i nadále.
Dítě by mělo být vyšetřeno i z hldiska imunologického, alergologického apod. Tedy proč se mu mandle zvětšuje, proč je tak často nemocný.
Operace není samospásná, to vám ani žádný ORL lékař tvrdit nebude, dítěti však velmi uleví.
Ne všude se dělá výkon pod endoskopickou kontrolou, někde se dělá jen při premedikaci a někde v celkové narkóze inhalační (mandlička se v obou případech vyškrábně kyretkou poslepu, jen pod kontrolou hmatu).
Kdybych já měla dítě, které operaci potřebuje, pak bych si spíš vybrala jen výkon v premedikaci. Dá se jít ještě ten den domů a vyhne se nežádoucím účinkům celkové anestezie jako je zvracení, škrábání v krku po dychací kanyle apod.
 brzobohatka 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 12:00:15)
Vysvětlujete to hezky, celkem nemám námitky. Ovšem mám dojem, že lékaři obvykle problémy neřeší komplexně a dítě Vám neposílají na různé imunologické vyšetření. Spíš se k tomu staví: máte problém s mandlemi? tak Vám je vytrhnem!
 karposka 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(5.2.2008 9:15:31)
Po mé zkušenosti z dětství, bych se přiklonila k narkóze. Dodnes si pamatuji, jak jsme stáli v řadě v temné místnosti, ruce přivázaný v zástěře a všichni jsme řvali jak o život. Pak jsme leželi na pokoji a plivali krev do mističky, rozhodně bych to svému dítěti nepřála zažít.;((
 Jana + 3 rošťáci 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(5.2.2008 18:14:11)
Když toto téma vezmu za sebe, moje zkušenost je děsivá, před zákrokem mi dali tabletky, pak mě přivázali jako trestance na křeslo, ZA ŽIVA vyškrábli mandli a pak mě sestra odvedla na pokoj - bylo mi kolem 13 let a byla to NOSNÍ mandle!!!! Mé dcerky už mají snad příjemnější zkušenost, také dostaly foukat balónek, ale obě byly na tomto zákroku zcela zbytečně. Jsou pořád stejně nemocné, starší stále chrápe jako chlap a pusinou dýchají taky obě. Takže za mě : pro tento zákrok veliké NE!!!!~j~
 sisina 
  • 

Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(7.2.2008 16:37:54)
Dobrý den, já byla na odstranění mandle ve svých 30 letech. Byla jsem neustále nemocná- infekty dýchacích cest- rýma, průdušky a pořád dokola. Brala jsem i léky na povzbuzení imunity, pomalu 2-3* za měsíc ATB na stále se opakující angíny i s čepama, nic méně, když mě pak začli honit po ORL, zjistili, že mám na "svůj" věk abnormálně velkou nosní mandli. Nedokázali mi říct, proč ji mám tak velkou- prý asi návalem hormonů v těhotenství povyrostla.Operace proběhla u mě v narkoze, byli přede mnou 3 děti, které byli po zákroku naprosto v pohodě. Se mnou to bylo trošku horší, měla jsem přece jenom malinko větší bolesti. Je to už rok, co ji mám pryč, a od té doby jsem měla pouze 1* antibiotika. Cítím se lépe,asi mi to teda opravdu pomohlo. Jinak přístup personálu byl v Bohunické nemocnici na ORL NAPROSTO SUPER.
 Manka 
  • 

Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(5.2.2008 21:34:54)
Nápodobně, i já mám své vzpomínky z dětství :-(((. Naštěstí, když to čekalo mého syna, měli jsme štěstí a narkózu. Vše proběhlo úplně v pohodě.
 Mab 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(5.2.2008 22:02:19)
Dřív se to dělalo zaživa, bez léků na uklidnění. Nyní se to dělá v premedikaci. Co jsem ty děti viděla, tak si také nic nepamatovaly. Dostanou léky na zklidnění (takový oblbovák) a léky na bolest. Nejsem ORL lékař, ale viděla jsem tak cca 20 dětí a všechny byly v pohodě a na nic traumatického si nepamatovaly. A pak jsem měla v péči dítě, které bylo v inhalační anestezii (bez intubace) a to se muselo křísit, leželo pak na ARO, zřejmě trochu krve vdechlo? Ta příčina nebyla zcela jasná. Ale nechci nikoho strašit, stalo se to na tom ORL oddělení prvně (nikdy v předchozích letech existence oddělení se to nestalo). Je možné, že by se to přihodilo i při jiné metodě...
 Líza 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(6.2.2008 5:57:15)
Mab, ve slušných zařízeních se to dělá zásadně pouze v narkóze, premedikace nestačí a jak už tu zaznělo, z dnešního pohledu to zavání týráním.
 Simona, 2děti 
  • 

Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(9.2.2008 21:07:00)
Jen si dovoluji upozornit, že celková narkoza trvá při odstranění nosní mandle cca 10min a pokud nedojde ke krvácení nebo jiné komplikaci z místa po mandli, tak se také jde ještě týž den domů (aspoň na jednodenní chirurgii v Brně).
A pokud by mé druhé dítě mělo jít na "nosní mandli", tak bych rozhodně dítě zase uspala (to první to má za sebou). Má mnohem méně traumatizujících psychických zážitků.
Určitě jste skvělá matka (bez ironie!!!), ale jen v premedikaci bych to nepřála ani dospělému.Vím o čem mluvím.
Krásný den!
 parishilton 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 10:58:41)
Tak pokud se jedná konkrétně o nosní mandli,má určitou imunologickou funkci,ale není to orgán který by naše tělo nezbytně potřebovalo a mandle sama o sobě od určitého věku zaniká.Pokud je již mandle hodně zduřelá a působí dítěti velké zdravotní problémy,nezbývá již nic jiného než ji vyndat,mandle se již sama nezmenší a jiná cesta v podstatě není,protože většinou jsou problémy s mandlí způsobeny tím,že sama mandle je ložiskem infekce.Mandle se nezmenší po žádných homeopatikách.
 brzobohatka 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 12:06:30)
No, to že se mandle zmenší po homeopatikách, to tedy netvrdím. Spíš říkám: Klasickou léčbou odstraníte (část)mandle, ale příčina jejich zvětšení (tj. časté infekční onemocnění)nadále zůstávají. a to by homeopatika vyřešit mohla.
 parishilton 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 13:46:08)
Tak to určitě ano,s tím souhlasím,já jsem to brala jako článek o tom,jaké je řešení když už ta mandle zvětšená je.
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 13:09:42)
Myslím, že hlavně záleží na přístupu doktora, a to jakéhokoliv (klasického i alternativního). My mandle řešíme také. Syn má velké krční mandle a zvětšenou nosní mandle. Protože jsem měla pocit, že méně slyší, byli jsme na ORL. Tam nám paní doktorka po vyšetření řekla, že jde spíše díky kombinaci takovýchto mandlí i zaléhavost a následné občasné neslyšení. Co se týče trhání - krční mandle by určitě netrhala a nosní mandle jen v případě, že by byly velké. Takže operace se nám zatím vyhýbá. Dostali jsme Auerius.
Co se týče homeopatie, kterou také používáme, domluvila jsem se s paní homeopatkou, že nejprve zkusíme právě homeopatii. A uvidíme. Aerius můžeme začít brát vždycky.
Určitě je v některých případech operace na místě, nicméně čím méně operací tím lépe.
Přeji pěkný den
 brzobohatka 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 14:19:35)
Paní lenko, také přeju pěkný den, souhlasím s Vámi, čím méně operací, tím lépe. Někde jsem ještě četla (na servru doktorka.cz), že při těchto problémech (velké mandle) můžeme zkusit vynechat kravské mléko a obecně snížit přísun mléčných výrobků. Ale to mám nepodložené. Mě samotné chtěli ještě v 15 letech trhat krční mandle (prý je mám obrovské), ale nedala jsem se a žádné problémy mi ty nevytrhnuté mandle nezpůsobují, takže celý zákrok by byl zbytečný. Mějte se hezky.
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 14:45:53)
Dobrý den,
určitě je to zajímavý tip. A je fakt, že pravděpodobně nějaké výsledky může spíše ovlivnit 100% ní vynechání kravského mléka než jen občasné. Tak je to u nás. Nejsme zvyklí konzumovat ráno a večer mléko. Spíše 1x jogurt Holandia, občas tvaroh. Takže bych řekla, že kravskému mléku toho moc nedáme. Ale výsledky žádné. Tak možná jej zkusíme vynechat. Chodí do školky, kde už vynechává kořenovou zeleninu a vejce, semínka aj., takže mě už toto v rozhodování dost omezuje. Uvidíme.
Každopádně moc děkuji za tip a přeji pěkný den
 brzobohatka 


Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 15:38:49)
To jsem ještě já- našla jsem ten článek, jmenuje se: Před trháním mandlí zkuste vynechat mléko a vejce aneb Dietní program dr.K.Werthamanna. Najdeteho na doktorka.cz v sekci archiv článků. Ať se Vám daří.
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Re: ne vždy je klasická léčba dobrá 

(4.2.2008 17:50:24)
Brzobohatko, moc děkuji. Děti si hrají, tak se na něj kouknu. Vám přeji také hodně zdraví :o)
 Dagmar, dvě holčičky, 2a 4 roky 
  • 

vyndaní nosní mandle doporučuji 

(4.2.2008 11:12:19)
Zrovna moje starší dcera byla 18.1.2008 na vyndání nosní mandle, měla jí dost zvětšenou,dýchala pořád ústy a pěkně huhňala. Byla také pod narkózou,také si pamatuje pouze nafukování balonku. Vše naštěstí proběhlo v pořádku, špětně jsem to nesla pouze já, manžel tam být s námi nemohl, musel hlídat mladší dceru. Když jí přivezli ze sálu, a já viděla jak tam bezmocně leží, tak sem se rozbrečela, nedovedu si představit, že by musela na nějakou závažnější operaci, to bych asi psychicky neunesla. Dcera se jen nustále ptala kdy půjde domů, že jí chybí táta a sestřička. A teď se každému chlubí, že byla v nemocnici na operaci. Jinak, myslím, že je lepší mandli vyndat, než nechat dítě trápit. Když vidím, jak se jí teď lépe dýchá a jak pěkně mluví, tak jsem ráda, že jsme na to šli.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: vyndaní nosní mandle doporučuji 

(4.2.2008 12:15:23)
My už máme mandli pryč a 8 let a nelituju. Dcerka byla v té době neustále nemocná, v noci chrápala. Lékař na ORL provedl opravdu důkladná vyšetření, aby se ujistil, že mandli bude lepší vyndat, alergolog (byla ji zjištěna snížená imunita) se k doporučení přidal. Byla jseme v DN v Brně, je fakt, že před zákrokem mi nedoporučili tam být, že by dcera plakal při odjezdu na sál a narušila by se premedikace. Pár slziček mezi dveřmi, ale slyšela jsem, jak ji sestřička láká na video s krtečkem a okamžitě byl klid (tehdy měla 3, 5 roku - tedy dcerka). Přišla jsem hned po zákroku a Bětka mi tvrdila, že ji žádnoumandličku nevyndávali, protože si to nepmatuje. Pak jsme rozklíčily foukání do balonku a podle krvavého nosánku jsem poznala, že na ni při vyndávání nezapomněli. Podvečer jsme jeli domů (odvezl nás manžel autem, do MHD by n ás samozřejmě nepustili), první noc ještě chtápala, ale pak nastal radikální zlom, rýmy ustoupily, když už výjimečně přišla, tak se Bětka mohla v pohodě vysmrkat (což před tím nešlo) atd...
 Deniska76 


Re: vyndaní nosní mandle doporučuji 

(10.2.2008 10:43:09)
Ahoj, Já jsme byla se synkem(5let),na vyndání nosní mandličky minulý týden...byli jsme v Litoměřicích a musím pochválit přístup, jak dětských sester, tak doktorů a ostatního personálu nevyjímaje....byli jsme v nemocnici dvě noci...jeden ráno nástup, druhý den ráno zákrok a třetí den, když je všechno v pohodě, tak propuštění...opravdu si děti na nic nepamatují, ba naopak, hned večer po zákroku mi říkal, že se mu bude stýskat, jelikož tam potkal spoustu nových kamarádů....pro děti to je všechno "hračka", ale z mého hlediska to asi bylo horší pro mě.Je to divný pohle na to dítě, ale když si řeknu, že je to pro dobro věci, tak to jde....když se prospal, už jsem ho nemohla udržet v posteli....pak jsou už jak rybičky...takže z mého pohledu, hurá do toho, není se čeho bát...s pozdravem Denisa, Ústí nad Labem:-DR^
 Hani6Mart9 


Re: vyndaní nosní mandle doporučuji 

(10.2.2008 20:11:08)
Vyndání nosní mandle mohu také jen doporučit, dcerka 7 let byla na výkonu před 2 lety z důvodu chrápání a apnoických paus, chrápání přetrvávalo ještě asi rok po výkonu, ale to mohlo být kvůli obrovským krčním mandlím, které se dnes málokdy odebírají. Dnes spí celou noc bez chrápání a je nemocná tak 1x do roka.;)
 brebulka 


Re: vyndaní nosní mandle doporučuji 

(3.2.2010 20:16:16)
Také přidávám svou zkušenost.Minulý týden jsme byli s naší 4,5letou dcerou na odstranění nosní mandle.Dýchala pusou,huhňala,ve spánku chvílema nedýchala,byla často nemocná a špatně slyšela.Nejdříve jsem tento zákrok s ní nechtěla podstoupit,ale nakonec jsem souhlasila,protože jsem nechtěla dcerce zanedbat sluch.A musím říci,že je to změna.Vůbec nevíme,že spinká.Dýchá pravidelně a je bez rýmy.Byly jsme na zákroku v Praze-Modřanech,v 11hod.jsme ji položili na lůžko,lékaři jí dali dýchnout z balonku a za půl hodinky bylo hotovo.Když se probírala,mohli jsme ji už chovat,takže jsme byli těsně po zákroku u ní.A za půl hodinky jsme mohli vyrazit domů.Tak jak to tam probíhalo,tak by to mělo být v každé nemocnici.Nemohu si ztěžovat.A to jestli vyndat nosní mandli či ne,je na rozhodnutí a uvážení každé maminky po domluvě s lékařem.Někomu to pomůže,někomu ne.Každé dítě je jiné.Nám to pomohlo.
 .Žaba 


Správne dýchanie... 

(4.2.2008 13:08:40)
... by pokiaľ mne je známe, malo vyzerať tak, že sa nadychuje aj vydychuje nosom.

Neviem posúdiť, či je odstránenie vždy nutné, či je to orgán naozaj zbytočný (niečo mi ale hovorí, že keby bol zbytočný, zanikol by už dávno). Mám známu, ktorá mi popisovala odstránenie nosnej mandle u svojho syna, a to teda rozhodne takto bezproblémovo nevyzeralo. Synka jej vrátili takmer do pása skrvaveného, počúraného a prejavy traumatického chovania mal ešte minimálne dva týždne. Samozrejme, takto snáď nevyzerá každý zákrok, mala som ale potrebu ho sem po tejto reklame na vybratie nosnej mandle napísať.
 Autorka 
  • 

Re: Správne dýchanie... 

(4.2.2008 13:48:37)
Ten clanek nebyl psany proto, aby mel delat teto operaci reklamu. Byl to popis osobni zkusenosti. Souhlasim i s nazory uvedenymi vyse, ze by se k operaci nemelo pristupovat pausalne, ja osobne takovehle veci konzultuji vzdy radeji s nekolika lekari. V pripade Marketky to byl delsi dobu sledovany problem, pricemz se cekalo, jestli problemy neustoupi a videlo ji nekolik lekaru (ano, i homeopat, coz je jeji babicka). Taky tam ve svych ctyrech letech byla nejstarsi.
Ten clanek jsem psala hlavne proto, aby rodice vedeli, o jakou operaci se jedna, aby nemeli zbytecne obavy, pokud je operace nutna a take, aby vedeli, jak by to melo byt, aby dite nebylo traumatizovane. Ze to tak neni vsude, vim a zminuji. Osobne bych nesvolila k zakroku jinak nez v inhalacni narkoze. Je sice pravda, ze tam mohou byt drobne nezadouci ucinky jako to zvraceni, ale jsou malo caste. Naproti tomu, pri premedikaci je dite pri vedomi, muze se v nevhodny okamzik cuknout, muze byt vylekane sahanim do krku a krvi, ktera samozrejme nejaka tece. Nemyslim, ze je dobre mu pusobit trauma. Ma-li ale samozrejme nekdo dite, ktere obecne spatne snasi leky, casto zvraci, je alergicke apod., je to urcite na zvazeni kazdeho.
Ohledne spravneho dychani, pointa je ta, ze se ma dite v prvni rade naucit se nosem nadechovat. Proto to foukani do vody, nafukovani balonku, apod., protoze pritom je nadech usty zkomplikovan az k nemoznosti.
 .Žaba 


Re: Správne dýchanie... 

(4.2.2008 14:10:55)
Samozrejme je skvelé, že sa v prípade Markétky podarilo všetko tak ako má byť, že jej bola venovaná maximálna starostlivosť a že boli vyskúšané pred operáciou aj iné postupy. Ja som reagovala na to, aký prvý pocit váš článok vo mne vyvolal - smelo pod nož, nič vám predsa nehrozí. Možno sa tak stalo preto, lebo mám tiež so synkom trochu nepríjemnú skúsenosť z detskej chirurgie, kde sa nedalo o pokuse sa k dieťaťu chovať empaticky ani hovorit.
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Re: Správne dýchanie... 

(4.2.2008 14:48:53)
Taky se přikláním k tomu, že když už operace tak pod celkovou narkózou. Právě díky ucuknutí. Lépe když dítě nevidí tu hordu lidí, ale pospí si. Tím děti neshazuji, ale jsou věci které by jejich díky představivosti mohly více nabobtnat a operaci pak zkomplikovat.
 & 


Re: Správne dýchanie... 

(4.2.2008 13:49:09)
Zaba,

A delali mu tu "operaci" v celkove narkoze, podle toho co popisujes asi ne. Je mi ho moc lito.
 .Žaba 


Re: Správne dýchanie... 

(4.2.2008 14:04:05)
Ano, malo to byť v celkovej narkóze. Ja som samozrejme pri tom nebola, ale známa to popisovala tak, že asi nedostal "dostatočnú" dávku. Čo všetko za tým bolo naozaj neviem.;((
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

CA 

(4.2.2008 14:55:22)
Já jsem teď bohužel měla příležitost být 3x se synkem na zákroku v celkové anestézii (ambulantní, odpoledne jsme vždy šli domů).
Vždy nás tam bylo kolem 6 maminek s dětmi a mohu říci, že skutečně skoro každé dítě reaguje úplně jinak. Někdo křičí a pláče při probouzení,některé děti zvrací,někdo je ale zase úplně v pohodě (to byl naštěstí náš případ).S přístupem na dětské klinice jsem ale byla moc spokojená (HK).Každopádně ale bych doporučila, aby dítě mělo doprovod,když se probouzejí z narkózy, je prostě dobré, aby u nich byl někdo blízký.....
 Dagmar, dvě holčičky, 2a 4 roky 
  • 

Re: Správne dýchanie... 

(4.2.2008 13:51:05)
Když to je těžké, každý, ať dítě nebo dospělý reaguje na narkózu jinak, většina dobře, ale pár vyjímek má špatnou reakci. Mám kamarádku, jejímu synovi vyndavaly taky mandli, a přivezli ho taky do půli těla od krve, jinak byl v pořádku. A třeba moje maminka, ta nemůže narkózu dostat vůbec, má po ní nějaký druh žloutenky, špatnou krev a je jí dost zle. Jinak s nám tam bylo ještě dalších pět dětí a všechny byly v pořádku. Pouze jedna holčička tam měla hysterický záchvat, tak ty naše ratolesti trochu vyděsila, ale naštěstí šla první tak se ostatní stačily uklidnit.
 brzobohatka 


Re: Správne dýchanie... 

(4.2.2008 14:02:01)
žábě se teda nedivím, on ten článek opravdu trochu vypadá jak reklama na chirurgický zákrok.....autorka to v komentáři sice dovysvětlila, ale mohla to všechno napsat přímo do článku, bylo by to zajímavé.
 Axela 


Autorce děkuji 

(4.2.2008 14:08:58)
Nás tento zákrok teprve čeká. O jeho nezbytnosti jsem přesvědčena, nicméně jsem měla obavy o průběh celého úkonu. Některé mé známé ho líčily skutečně jako takový menší masakr motorovou pilou. Díky tomuto článku jsem se uklidnila, ono se asi opravdu nic nejí tak horké, jako se to uvaří.
 Kaca + M&V 


Re: Autorce děkuji 

(9.2.2008 21:56:14)
taky jste mě uklidnily...nás, resp. 4,5letou dceru, to čeká co nevidět, zrovna v týdnu jsme dostali doporučení do nemocnice od dr. z ORL...docela se toho bojím, hlavně délky pobytu v nemocnici, protože mám mladšího syna, kterého ještě kojím...a rozhodně tam odmítám malou nechat samotnou..tak teď řeším, co bude dál

a myslíte, že ta "balonková" narkoza se dělá opravdu všude v ČR??? malá se strašně bojí jehel ....
 Autorka 
  • 

Re: Autorce děkuji - odpovedi 

(12.2.2008 10:13:01)
Omlouvam se, ze jsem si nevsimla driv, diskuze prilis nesleduju, ale rada odpovim.
Balonkova (inhalacni) narkoza se bohuzel nedela vsude, nekde se dokonce stale jeste vyndava jen s lokalnim znecitlivenim. Takze bych se na tvem miste radeji zeptala dopredu.
Co se tyce hospitalizace, pokud je vse bez problemu a dite je normalne prevezeno domu autem (a nebydli prilis daleko), pousti se jeste tyz den, vetsinou uz v poledne. Pri mirnych komplikacich (mirne krvaceni nebo mirne zvraceni po narkoze) nebo vetsi dojezdove vzdalenosti odpoledne kolem ctvrte. Nastup do nemocnice byva rano a zakrok brzy pote. Ale i tohle ti urcite ve vybrane nemocnici potvrdi.
 Kaca + M&V 


Re: Autorce děkuji - odpovedi 

(12.2.2008 18:00:59)
díky, budeme s nimi mluvit až týden před vyndáním, kdy budou dělat odběry potřebné před operací....tady u nás se prý dává celková narkoza, co jsem tak slyšela od kamarádek s dětmi...ale nevěděla jsem jen, jestli inhalační nebo jehlou....tak uvidíme...manžel by tam šel kdyžtak s dcerou, ale nevím nevím, máme starý areál nemocnice (Plzeň - stará fakultka Bory) a netuším, jak je to tam s nadstandardy, do společného pokoje taťku asi nepustí, už jsme s tím jednou měli potíže, že nevzali tatínka do nemocnice k dceři, protože na pokoji byly všude jen maminky a prý kvůli soukromí...blablabla :((( a to je nepřesvědčilo ani to, že jsem čerstvě těhotná a jednalo se o infekční kliniku a malá někoho u sebe nutně potřebovala, když pominu její nárok na doprovod, tak i kvůli obsluze, měla úporný průjem a byla na kapačce, nedovedu si představit ji tam nechat samotnou :(((( tak jsem to musela risknout a zůstat tam a krom bacilů riskovat i problémy jak jsem ji 200x denně tahala ohadičkovanou z vysoké postýlky na nočník a zpět....naštěstí jsme to já i mimi přežili bez újmy :)) ale když nezabralo ani těhotenství, tak myslím ani kojení jako argument neobstojí....no uvidíme :))
 papinka 


anestézie a další 

(12.2.2008 19:35:36)
Je to hrozné , když si uvědomíme, že nemocnice a podobná zařízení vůbec nepočítají s tím , že by děťátko mohl při hospitalizaci doprovázet a starat se o něj tatínek. Vždyť je přece stejný rodič jako máma a pokud to není kojené miminko , tak se o děťátko přece postará stejně jako kterákoliv mamka.
Stran anestézie je to většinou tak , že u dětí se začíná inhalačně / dýcháním do balonku/ , až spí ,. tak se jim zajistí žilka / ale o tom už neví/ a pokračuje se podáváním léků do žilky. Vytažení žilky už potom vůbec nebolí, ale zajištění žíly je nutné- např. pro aplikaci jiných léků, tekutin apod.
Co se týčedélky pobytu tak zálěží na pracovišti například v Brně ve FDN se v rámci jednodenní chirurgie pouští v navečer potom , co mrŇousky zkontroluje ORL lékař a anesteziolog. POKUd je mrŇOusek menší než 3 roky, je zdaleka nebo není auto , tak jeden den přijde , mandlička se vyndá druhý den a třetí den ráno se jde domů: Ta jednodenní možnost je ideální is pobytem do včera, protože je lepčí vždy dítě pohlídat , až je komplentě probráno z narkozy. JINak totiž může zvracet, vdechnout zvratky, může mít utlumené dýchání atd, a za ten stres a nebezpečí těch několik hodin v nemocnici fakt nestojí. Večer už merŇousci odcházejí normálně po svých. Zůstávát 3 dny je trápení , zvlášt když se první den nic neděje a je to jenom stres.
 Líza 


Re: anestézie a další 

(13.2.2008 4:16:50)
Kompletní probrání z narkózy trvá několik desítek minut, a proto je nutné, aby byly děti v nemocnici do večera??? Zvracení nebo krvácení může nastat klidně v noci nebo až druhý den, takže tímhle argumentovat nelze. Na slušných pracovištích se pouští pár hodin po operaci poté, co se dítě bylo schopno bez zvracení napít a zkontroloval ho doktor.
 papinka 


Re: anestézie a další 

(13.2.2008 7:38:36)
největší nebezpečí krvácení je v prvních hodinách po výkonu , stejně jako možné komplikace narkozy , kompletní odeznění anesteziene ve smyslu probuzení ale vyplavení podaných léků z krve je řádově v hodinách. Nevím ale v čem je rozdíl, jestli se půjde domůtřeba ve 3 nebo v 6. TO asi nebude o slušnosti pracoviště, spíše o nastavených pravidlech a já si opravdu netroufnu tvrdit , že ti co pouštějí nejdřív jsou ti nejslušnější a raději nemám mrňouska pod dohledem o 2-3 hodinky dýl.
 Líza 


Re: anestézie a další 

(13.2.2008 19:12:37)
No a jsme u toho, klasickej spor o to, jestli za dítě jsem zodpovědná já jako matka, nebo já jako doktor. Ve chvíli, kdy se s dítětem nic neděje a poačáteční pooperační průběh je příznivý, je možný ho pustit, a ujišťuju tě, že pro dítě je sakra obrovskej rozdíl, jestli je v nemocnici o půl dne dýl nebo ne.
 Zuzka M. 
  • 

Dovolím si nesouhlasit.... 

(4.2.2008 14:12:31)
ikdyž to neni nejspíš u všech dětí, tak si pamatuji, jak mi někdy před 7-8 lety brali mandle ... já protože jsem byla starší tak jsem dostala "oblbovačku" ale mladší děti žádný sirup,ale pěkný čípek do zadečku (samozřejmě velice příjemná záležitost) no jinak s tím jídlem kdy by taky nejdel jak drak, když vás nechají skoro 24 hodin do toho jídla hladovět... (pamatzju si, že jsem tenkrát slupla i vařenou mrkev, kterou bytelně nesnášim :) ) a krk že bolel jen trošku musim podotknout, že silná většina dětí se kterými jsem se o tom bavilo popisujou silnou bolest obzvlášť při polykání... holt asi jiný kraj, jiný mrav,... v Budějovicích tomu je asi jinak :)
 hanka, 2 děti 2,a 5 
  • 

Re: Dovolím si nesouhlasit.... 

(4.2.2008 17:26:42)
Milá Zuzko, a nebyly to náhodou krční mandle, sama píšeš, že jsi byla starší a vše si pamatuješ, nosní mandle je opravdu záležitost předškolního a spíše mladšího předškolního věku, na rozdíl od mandlí krčních. A ten rozdíl je také tom, jak vypadá operační zákrok a jaká je po něm bolestivost. U krčních mandlí je nesrovnatelně větší než po odstranění nosní mandle.
 lucie 
  • 

Re: Dovolím si nesouhlasit.... 

(5.2.2008 9:02:11)
No nevím, mě brali nosní mandle v 10 letech!!! Byl to otřesný zážitek, pamatuji si naprosto všechno, tu krev, spoustu doktorů, jak na mě při operaci křičeli, že musím smrkat, při tom mi drželi ruce a mě to vůbec nešlo... fuj.
Navíc jsem opět po návratu z nemocnice dostala angínu, a po té oboustranný zápal plic. Prý jsem tam chytla nějakého koka, už nevím, opravdu mi bylo 10. Jen vím, že od té doby se také léčim na alergologii a mám astma. Vše se projevilo až po vyndání mandlí. Nechci Vás tu strašit, je to už 15 let, za tu dobu se ledacos změnilo, jen říkám, že u mě bylo vyndavání nosních mandlí osudová chyba.
 Zuzka M. 
  • 

Re: Dovolím si nesouhlasit.... 

(6.2.2008 7:18:59)
No nemyslím, že by to byla krční... měla jsem onehdy několik měsíců problémmy s nosohltanem a 3 měsíce v kuse jsem chodila na ORL na odsávání "nudlí" ...
 sisina 
  • 

Re: Dovolím si nesouhlasit.... 

(7.2.2008 16:44:44)
Ahoj Hanko, jak jsem již napsala někde trošku výš- nosní mandle bohužel nemusí být jenom záležitostí předškolního věku, mě ji odstraňovali ve 30 letech.
 Nana*81 


naléhavý dotaz 

(4.2.2008 23:47:06)
ahoj, mému synovi byla také doporučena operace nosní mandle, díky vyšetření na ORL, další vyšetření nedoporučili, zatím jsme to nepodstoupili. Synovým příznakem je právě nedoslýchavost, občasná. Potřebuji poradit jestli se mu nepoškozuje sluch stabilně, když mandle stále má (zvětšené), jestli je ještě čas na zjišťování jiných řešení nebo jestli může být i pozdě. Je to prosím akutní dotaz, jsou mu 4 roky.
 IrenaČ 


Re: naléhavý dotaz 

(5.2.2008 14:59:21)
Pokud zvětšená nosní mandle je příčinou zánětu středního ucha (byť třeba chronického, bez klasického projevu akutního zánětu s velkou bolestí), pak samozřejmě může dojít k trvalému poškození sluchu. I tak ale zhruba 1-2 měsíce nehrají již rozhodující roli. Přeji hodně štěstí a synovi hodně zdraví.
 IrenaČ 


Re: naléhavý dotaz 

(5.2.2008 14:59:33)
Pokud zvětšená nosní mandle je příčinou zánětu středního ucha (byť třeba chronického, bez klasického projevu akutního zánětu s velkou bolestí), pak samozřejmě může dojít k trvalému poškození sluchu. I tak ale zhruba 1-2 měsíce nehrají již rozhodující roli. Přeji hodně štěstí a synovi hodně zdraví.
 papinka 


odpověď 

(5.2.2008 18:44:04)
Kvalitní ORL vyšetření přesně odhalí , jaký je důvod synovy poruchy sluchu. POKud bude mít výpotek nebo podltka ve středním uchu s tzv. převodní nedoslýchavostí , tak jednoznačně mandle ven. Jenomtak se předejde celoživotním nálesdkům pro sluch -chronický zánět , srůsty , nevratná nedoslýchavost.Znovu opakuji , kvalitní ORL vyšetření snadno a jednoznačně rozpozná, zde je nedoslýchavost následkem mandle.
 Jíťa 
  • 

Mandle může způsobovat i jiné problémy 

(4.2.2008 14:21:27)
Dcerka má také odstraněnou nosní mandli a měla úplně jiné potíže, než bývají při zvětšené mandli obvyklé.

Takřka nebývala nemocná, dýchala normálně nosem, nehuhňala, prostě na první pohled zcela zdravá a pohodová holčina. PŘES DEN.
V NOCI ze spaní zvracela, často aniž by se probudila, a to téměř každou noc.
Zašla jsem s tímto problémem k doktorce a následovalo kolečko po specialistech, cože by to noční zvracení mohlo způsobovat. Absolvovali jsme několik vyšetření: alergologie, neurologie, žaludek, CT... už si všechno ani nepamatuji (je to 10 let) - všechny nálezy byly v pořádku, žádné abnormality. Nakonec jeden z těch specialistů doporučil i vyšetření na ORL - výsledek mírně zvětšená nosní mandle a návrh na odstranění.
Zákrok proběhl bez problémů, i pobyt ve špitále (dcerka měla 5 let) a od tý doby v noci spala jako zabitá.
 Trnka 
  • 

přínosný článek 

(4.2.2008 15:11:12)
Díky za článek, opravdu ráda jsem si početla, jak "příjemné" může být vyndávání mandle. Jako dítě jsem tohle prodělala také, mohlo to být tak před dvaceti lety... a moje trauma trvá dodnes, resp. teď po přečtení článku je menší :-) a DOKONCE si odvedu představit, že bych něčemu takovému - čistě teoreticky - byla schopná vystavit i vlastní děti.
V oněch dávných dobách, kdy se se mnou moje mandle rozloučila, bylo zcela běžné aby byly děti hospitalizovány bez rodičů. Vzpomínám si na mnohonásobné ujišťování, že to VŮBEC nebude bolet, tak podezřelé i pro malé dítě... V praxi vypadal zákrok tak, že bez vyvělování a bez jakékoliv analgezie, prostě čehokoli, na mě zaklekla jedna sumo sestra, druhá mi drtila hlavu, zatímco lékař mi "ostrou vidličkou" vyškrábl něco z krku. Bylo nás tam tehdy asi 4 děti po sobě, všechny vyděšené, úplně samy. Po zákroku nás poslali nějakou dlouhou tmavou chodbou, na jejím konci stál uprostřed kýbl a tam jsme svorně všichni plivali krev, sami.
Dokonce když si to po sobě čtu, připadá mi neuvěřitelné, že to tak mohlo být.
 olivie 
  • 

Re: přínosný článek 

(4.2.2008 15:59:32)
Tak to je síla :-(
Z toho bych se asi taky dlouho nevzpamatovala, mě jímá hrůza, jenom když vidím MUDr. se špachtličkou do krku :-)))
 Pole levandulové 


Re: přínosný článek 

(4.2.2008 16:40:48)
Tyjo, tak to je drsny zazitek. Ja jsem na stejnem zakroku byla taky, pred triceti lety v Motole a neco malo si z toho pamatuju, ale zadny drama. Bylo mi neprijemne, ze kdyz mne rodice predali sestre /oni cekali na chodbe/, tak jsem byla uplne naha a nejaky sanitar mi zabalil do pogumovane plachty a zavazal tkanickama jako balik, ruce i nohy, abych se nebranila, ale protoze to nebolelo, tak mi to prislo jen divny. Kdyz mi pak nesl na sal, tak jsme se mijeli s chlapeckem,ktery sel ze salku a z nosu mu tekla krev, coz me vydesilo. Pak mi dali cuchnout narkozu, ja usnula a vzbudila se az u nasich. Par hodin jsme tam cekali a odpoledne jsme jeli domu. Krom gumove plachty a krvacejiciho chlapecka to nebyl nijak sileny zazitek a pokud vim, od te doby jsem nebyvala nemocna, takze to zrejme pomohlo. Zato predtim mi pichali usi asi dvacetkrat, takze kdyz dojde na nejhorsi a ja musim na vysetreni na usni, tak se musim premahat, abych se s doktorem neprala, obycejne vysetreni ucha je pro mne des, staci kdyz vidim to zrcatko s dirou na hlave a je mi mdlo, dokonce i kdyz jdu jen jako doprovod se synem.
Takze pokud se tyka trhani mandli, tak si myslim, ze v opodstatnenem pripade jsem pro, kazdopadne jen v celkove narkoze.
 ivaxx 


Re: přínosný článek 

(4.2.2008 21:19:13)
Tak podobný, ale přece jen "příjemnější" zážitek z dětství mám také. Mandle mi brali před 30 lety, když mi byly 4 a to nosní i krční naráz - bez umrtvení. Jen místo sumo-sestry nás přivázali k židli. Byli jsme v nemocnici pár dní a den před tím nám ukazovali sál s tím, že tady si sedneš a pan doktor ti vyndá z krku brambůrek. Prý jsem se tomu děsně smála - sestry usoudily, že to se mnou půjde hladce. Druhý den jsem řvala tak, že mi doktor mandle vyndal nedokonale a lůžka tam zůstala - prý to v té krvi vidět nebylo. Naštěstí (pro mě) tento zákrok absolvovala měsíc přede mnou starší sestra a když rodiče viděli, v jakém byla stavu, prostě se maminka vnutila do nemocnice a první 2 dny tam byla se mnou (spala v dětské postýlce a hlídala nás na pokoji 4, protože ostatní tam také rodiče neměli). Takže, když syn ve 2 letech šel na odstranění nosní mandle, velmi dobře jsme si jistili, aby to bylo ambulantně a pod narkózou. Jinak vše proběhlo přesně jak líčí autorka článku až na to, že dali dětem 2 hodiny po zákroku oběd se sekaným masem, které všechny děti až na syna odmítl. Náš žrout se najedl a vzápětí vše šlo ven. Od té chvíle mu ale bylo skvěle, protože vyzvracel i spolykanou krev. Dodatečně jsem se dozvěděla, že jinde dají dětem jen napít a jedí až večer.
 Kahlan+5 


Re: přínosný článek 

(5.2.2008 13:42:21)
Mam za sebou take hodne neprijemny zazitek, ale s timhle se to neda srovnat. Ve 11ti letech mi v listopadu vzali nosni mandle a dva mesice na to i krcni. Oboje v celkove narkoze, takze z operace si nic neprijemneho nepamatuju, spis naopak, posledni co jsem pred narkozou slysela, byl hlas doktora, ze mam krasne modre oci:-)

Zato to probuzeni bylo silene. Lezelo nas na jednom pokoji urcite tak deset, mozna vic, vetsina malinke deti, ktere tedy byly vetsinou v pohode. V mych 11 letech to bolelo zrejme mnohem vic, fakt hruza. Nemohla jsem nic jist, tedy nechtela jsem to ani zkouset, kazde polknuti byl ocistec, sliny jsem radeji plivala ven. Navstevy za mnou nesmely, citila jsem se strasne a nemohla jsem rodicum odpustit, ze mne na takovou bolest nepripravili. Rikali mi totiz, ze to neboli! Takze jsem nejedla, davali mi obycejne detske piskoty. Ja treba jeden zizlala hodinu. Po dvou dnech mi rekli, ze jestli nezacnu jist, tak mi daji infuze. Tak jsem proste snedla par piskotu a pustili mne domu. Jen pro presnost, u tech nosnich mandli to nebylo tak strasne, ale ty krcni mandle byly srovnatelne s bolesti u porodu (mam za sebou dva, tak to muzu porovnat).
 papinka 


Díky za článek 

(4.2.2008 20:50:58)
Děkuji za didakticky velmi vydařený článek , který jistě doplní pro řadu rodičů důležité informace. Jistě je třeba doporučovat odstranění nosní mandle jen v indikovaných případech. je ale zajímavé , že nosní mandle je zodpovědná i za jiné potíže,než bychom od ní očekávaly -Kromě mechanického působení , zdroje infekce , chrápání apod způsobuje nedoslýchavost , opakované záněty středního cuha , ale také poruchy vývoje patra a hrudníku případně noční pomočování, neklid , zvracení apod.
Je to lymfatická tkáň jako každá jiná ,ale v hltanu jí zbyde , takže funkce není postižená.Na druhé straně léčit takové ložisko infekce homeopatií je skvělý nápad, gratuluji. Jenom prodloužíme obtíže.
Ve slepém střevě je vlastně nahromaděna lymfatická tkáň také, její činnost vyhasíná kolem 20 let a pak je zodpovědné spíše za potíže.Krvinky tam v dospělosti na školení nejezdí.
JInak jsem zásadně pro výkon v celkové narkoze, který umožní pečlivě odstranit celou mandličku. V místním umrtvení nebo úplně naživo je prakticky rovno týrání dětí a je zdrojem jejich celoživotní hrůzy z dokorů
 Alfinka, Elinka 4/04,Ríša 2/07 


Re: Díky za článek 

(5.2.2008 0:16:33)
Díky, takhle to vidím také.

Byla jsem s dcerou na odstranění nosní mandle v prosinci, takže to mám ještě čerstvě v paměti. Operace proběhla v podstatě podobně, jak popisuje autorka, jen s tím rozdílem, že trvala 30 minut.

Také rozhodně odmítám jakékoli úvahy o operaci pouze v premedikaci. To je stav, kdy je dítě pouze zklidněno, ale naprosto při vědomí. Eli byla pořádně vysmátá, a pořád skákala v té postýlce, takže si něco takového ani představit nedovedu.

Dále musím souhlasit, že pokud lékař doporučí mandli odstranit, není důvod otálet. Jako hlavní důvod vidím fakt, že nosní mandle ovlivňuje mimo již řečené i třeba to, jak se dítě bude vyvíjet. Když je totiž mandle zvětšená, a v noci se to projeví špatným spánkem (chrápání, apnoe - poruchy dýchání,zmiňované zvracení, kašel...), dítě je pak dlouhodobě nevyspalé, špatně se soustředí a z toho vyplývá omezená schopnost učit se nové věci....a to všechno ve věku, kdy je to nejdůležitější. Takže třeba fakt, že dítěti mandli ponecháte způsobí, že jednou nebude mít vysokou školu, ale jen střední...
 Líza 


Re: Díky za článek 

(5.2.2008 8:44:01)
A to já si zase myslím, že je vždycky důvod před jakýmkoli krvavým zákrokem otálet. Znám spoustu doktorů, kteří dětem, které jsou často nemocné, automaticky doporučují odstranění nosní mandle. Dokonce znám takové, kteří vůbec neudělají odběry na alergo a imuno a ani nedají doporučení na vyšetření na alergo a imunologii, dokud prý nebude nosní mandle pryč. Takže odstraní nosní mandli a pak teprve budou pátrat po tom, jestli byla příčinou potíží. Nevím, jak bych si jako máma sama před sebou zodpověděla, že jsem hnala dítě na bolestivou operaci, která nepomohla, a která vůbec neodstranila příčinu potíží (která může souviset s alergií, s defektem imunity a sníženým množstvím protilátek atd atd). Takže doporučuju zdravý rozum nebo konzultaci s více doktory.
(Abych nevypadala jako fanatik, jedna z mých dcer má nosní mandli venku. Ale mimo jiné i proto vím, že vám kolikrát obdvodní ORL řekne, že má dítě obrovskou mandli a při operaci se ukáže, že vůbec zvětšená není - naštěstí u nás příčinou operace nebyla velikost mandle, jinak bych se asi šla zastřelit.)
 papinka 


Re: Díky za článek 

(5.2.2008 9:42:30)
Imunologické a alergologické vyšetření jistě má při diagnostice své místo , ale jejich výsledky jsou mnohdy více něž rozpačité . Navíc i dítě s prokázanou alergií musí být vždy vyšetřeno na ORL a poikud má mandli jako susp. fokus infekce alergolog vždy doporučuje odstranění před zahájením alergologické léčby- Protořže vlastně tato infekce neustále vyvolává zánětlivou odpověď organismu a tento zánět posiluje i tu nežádoucí formu reakce / alergie apod. Navíc těžká porucha imunity ve smylu deficitu je poměrně vzácná.
CO se týče, jak mandle vypadá, tak vždycky půjdu k lékaři , který je schopen ji pořádně vyšetřit , nedá se to říct od stolku. Když to nejde tak jsou tenoučké endoskopy
 jana38 


Re: Díky za článek 

(5.2.2008 22:31:01)
Papinko, já už jsem se myslím jednou tady na rodině s tebou střetla, jsi lékařka, žejo. Asi to nemyslíš špatně, ale promiň, máš ve svých příspěvcích strašlivě pedantský tón nepřipouštějící žádnou diskuzi korunovaný nádechem všechnovímvšechnoznám. Asi mě nejspíš setřeš, ale nenapadlo tě zkusit komunikovat s větší dávkou empatie? Upřímně, děsím se toho, že bych se s tebou musela potkat někdy v životě jako s lékařkou...~k~
 papinka 


Re: Díky za článek 

(6.2.2008 8:59:46)
nevímm , ale snažím se napsat věcně věcná fakta o problému , pokud tedy chceme diskutovat smysluplně.
S podivem je ale , že zvládáš hodnotit člověka , od kterého si četla snad několik málo příspěvků, kterého vůbec neznáš a se kterým jsi nikdy o ničem nemluvila.
NIkomu nic nevnucuji, píšu pouze stručné, faktické a objektivní informace o dané problematice. Ale tak jsem asi nepochopila smysl diskuze dozvědět se něco ...
 jana38 


Re: Díky za článek 

(6.2.2008 9:56:28)
Papinko, já nehodnotím tebe (to těžko budu, když tě neznám), ale vyjadřuju svůj názor na způsob tvojí diskuze tady na Rodině.
A myslím si, že k diskuzi patří nejenom obsah, ale i forma. A ta forma diskuze je (podle mne) u tebe strašně nepříjemná a konfliktní. Ale asi to nevidíš.... Nicméně u lékaře, kde by velkou část osobnosti měla tvořit schopnost empatie a porozumnění k lidem mi to přijde trochu zarážející (pokud teda nepracuješ někde ve výzkumu, kde s pacienty nepřijdeš do styku). Protože si nedovedu představit, že stejným tónem jako tady mluvíš se svými pacienty ;((
 papinka 


Re: Díky za článek 

(6.2.2008 10:19:13)
faktické informace bývají strohé , forma může být nezáživná ,ale aby jsme se v podstatných informacích neztratily, neměly by zaniknout v nepodstratné omáčce. Jestli sis nevšimla já s nikých nechci a ani nemám důvod vstupovat do konfliktu , napsala jsem jen strohá fakta, o nichž si myslím , že by jejich znalost mohla být přínosná. TOť můj přístup k této diskuzi, kterou sem chtěla pojmout jako věcný přínos k problému. Prosím ještě jednou , nehodNOŤ mě ani moji práci , když o ní vůbec nic nevíš.
 jana38 


Re: Díky za článek 

(6.2.2008 11:11:04)
Ještě jednou, protože zřejmě na rozdíl od tebe nepíšu dost jasně a stroze - nehodnotila jsem ani tebe, ani tvoji práci, ale psala jsem svůj názor na formu tvé diskuze na Rodině.cz (bohužel už jsem si vzpomněla, kde jsme se to tady střetly).

A stojím si za tím, že tvoji formu diskuze (diskuze je od slova diskutovat, vyměňovat si názory, ne přednášet) shledávám konfliktní a nepříjemnou, neschopnou respektovat jakkoliv odlišné názory, které neodpovídají tvému lékařskému vidění světa. Doufám, že teď už jsem se vyjádřila dostatečně jasně a stroze.
 papinka 


odpověď 

(8.2.2008 20:38:44)
Jednoduchá pomoc, tak moje příspěvky nečti a nevšímej si jich. T5eba se Ti uleví.
A jen tak mimochodem , ráda bych věděla , co je konfliktního a nepříjemného na mém příspěvku k článku o nosní mandli.
 jana38 


Re: odpověď 

(9.2.2008 18:37:51)
Ale já ráda čtu tvoje příspěvky, třeba posledn čtyři - bavím se tvojí arogancí:-)) Mmch já jsem začala diskutovat slušně, hodně opatrně jsem se tě snažila navést na to, že tvůj postoj není moc tolerantní a empatický a dostala jsem od tebe držkovku:-) Tak co s tím... Píšeš na veřejnej prostor stejně jako já, tak musíš čekat, že ne každej s tebou bude souhlasit.

A že nevíš papinko, co je na tvých příspěvcích konfliktního? Tak třeba zrovna z týhle diskuze tohle: ...Na druhé straně léčit takové ložisko infekce homeopatií je skvělý nápad, gratuluji. Jenom prodloužíme obtíže.
Ve slepém střevě je vlastně nahromaděna lymfatická tkáň také, její činnost vyhasíná kolem 20 let a pak je zodpovědné spíše za potíže.Krvinky tam v dospělosti na školení nejezdí... (konec citátu)

Já si taky třeba můžu myslet, že spousta doktorů je nezodpovědná banda truhlíků, která by nejradši všechno vyřezala a pozabíjela, aniž by věděla, jestli to není náhodou k něčemu užitečný a aniž by hledala jinou příčinu než to, co dokola omílají ve svých učebnicích a zbytek vydezinfikovala a potlačila chemickým svinstvem, který předepisujou podle toho, kterej farmaceutickej koncern jim dá lepší lyžovačku v Alpách, ale!!! moje slušnost a tolerance k odlišnému vidění světa mi brání se tu chovat jako mistr světa amoleta a tohle ostatním (na rozdíl od tebe) vnucovat.

A taky ti nemůžu zapomenout ty zrůdičky z diskuze o postižených dětech a potratech, i když uznávám, že to je čistě tvoje osobní věc, jestli nazýváš děti s deformitami jako zrůdičkyRv
 Ptáčková 


Re: odpověď 

(9.2.2008 19:50:56)
Staršího syna čeká operace tento týden. Budou mu odstraněny mandle krční i nosní, dost dlouho jsme váhali, ale problémy má opravdu veliké. 14 dní nemocný - rýma, kašel, 2 dny zdravý a opět, apnoické poruchy ve spánku - musíme spát s ním, při těchto výpadcích dochází i k pomočování... Prostě je toho dost, takže doufám, že mu operace pomůže. Jdeme do Motola, na operci čekáme 5 měsíců, je to dost nekonečné...
 papinka 


Re: odpověď 

(9.2.2008 21:39:28)
Je smutné když nerozeznáš trochu jemné nadsázky a humoru.viz krvinky nejezdí na školení do slepého střeva. je to reakce na odkaz o činnosti slepého střeva, který se objevil v diskuzi
Jak již jsem napsala, nečti moje příspěvky a nebudeš mít těžkou hlavu. NIkomu nic nevnucuji a je jenom jeho svobodná volba, co si přečte a co nikoliv.
Ale na druhou stranu mě tvoje reakce vždy velmi pobaví. Pořád jsi mě nedokázala, jak těmito větami vnucuji druhým své názory.
A na druhé straně, jedná se o veřejné forum, na kterém každý může své názory prezentovat a ne být za ně pranýřován (samozřejmě pokud nejsou vulgární apod.)

 jana38 


Re: odpověď 

(11.2.2008 12:53:17)
Kde jsem tě pranýřovala???

Mmch jsem ráda, že se navzájem tak dobře pobavíme;)
 papinka 


diskuze 

(12.2.2008 10:45:06)
Bylo by zajímavé pobavit se normálně, jestli by byly naše názory navzájem stejné. Já myslím, že je diskuze s takovéto formě poměrně zkreslená a zlednodušená , závěry se dělají z jednotlivých slůvek.
 jana38 


Re: diskuze 

(13.2.2008 8:57:14)
papinko, bingo!!! Velká nevýhoda psaný diskuze. Třeba bychom nakonec zjistily, že nám vzájemná komunikace nedělá problémy:-)
 Markéta 
  • 

Trhat se dá vždy! 

(5.2.2008 9:47:44)
Mému tříletému synovi taky chtěli odebrat nosní mandli,ale já jsem se rozhodla počkat a zkusit jinou léčbu.S homeopatií jsme dokázali madli vrátit do původního stavu.Dnes je můj syn v první třídě,nemá žádné obtíže a naše pediatrička nám ten čas pro léčbu poskytla.Moc jí děkuji.Na základě této zkušenosti studuji homeopatii a mé děti prospívají dobře.Jen podotýkám,že je potřeba informací a zdravého úsudku.
 Olina 
  • 

Re: Trhat se dá vždy! 

(6.2.2008 15:25:27)
take zkousime homeopatii a korenare.Kluk už mesic nemarodi(drive opak. zanet prudusek) ale porad dycha pusou a chrape, kdyz pije musi se nadechnout.Jak dlouho trvalo, nez mandle vratila se do puvodniho stavu?My ji mame 2-3 stupne.Na podzim jde do skolky,ja musim do prace.Kdyz se rozhodnu pro trhani tak do konce leta.Dekuji
 Jitka, 2děti 
  • 

Re: Trhat se dá vždy! 

(7.2.2008 20:36:37)
Dobrý den.
Sama nemám s trháním mandlí u svých dětí naštěstí zkušenost, ale dříve jsem se zajímala o zdravou výživu a několikrát jsem narazila na názor, že problémy s mandlemi velice často souvisí s alergií na kravské mléko. Nejdříve jsem měla za to, že se jedná o jistou propagaci makrobiotiky, pak jsem ale stejné tvrzení našla v odborném lékárenském časopise a dokonce se o tomtéž zmínil i jistý pan doktor při přednášce v A-centru v Praze (jeho jméno jsem bohužel zapomněla). Nejsem odborník, ale myslím, že by se to mělo s lékaři zkusit konzultovat a při podezření na jednu konkrétní alergii se,tuším, dají i udělat testy...
Přeji všem uzdravení,
Jitka
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Trhat se dá vždy! 

(6.2.2008 22:02:39)
Bohuzel, nam homeopatie, resp. prirozeny vyvoj imunity nepomohl, dceri trhali krcni i nosni mandle, doslo k rapidnimu zlepseni.
 Míša 
  • 

Nepřehlédněte!!! 

(7.2.2008 18:54:03)
Článek je sice působivý, ne však vždy pro děti vhodný a nestresující. Můj 5-letý syn prodělal adetonomii netradičním novým způsobem, který je šetný nejen pro samotné dítě, ale i pro rodiče. Zákrok není hrazen pojišťovnou, ale výsledek je skvělý. Jde o vyříznutí mandlí laserem, bez krvácivosti a hlavně následuje rychlá rekonvalescence. Zákrok se provádí v celé narkóze a to i u dětí, které mají rýmu (tzn. nemusí být absolutně zdravé).
Tento způsob mohu jen doporučit!!!
 Jana 
  • 

díky za přínosný článek 

(5.2.2008 16:06:03)
Jen chci poděkovat, zase mám po přečtení článku více jasno, už druhou zimu má syn permanentní infekci horních cest dýchacích a vyndání mandle snad ukončí jeho problém. Loňskou zimu jsem se stále nemohla rozhodnout, ale teď už do toho půjdeme. Navíc další symptomy: huhňání, chrápání, tak doufám, že až se s tím popereme, bude vše zase ok. Jana
 Daniela (Betka /3,5/, Emma /1,5/) 
  • 

"Trhání" mandle v Karviné-Ráji 

(6.2.2008 18:18:33)
Naše Bety měla mandli plnou hlenohnisu a za rok 2007 měla 6 x (!!) ATB. Vždy po 5 dnech pokusů o jinou léčbu, kdy končila se čtyřicítkami horečkami a šílenými bolestmi v krku s angínou. Za stejný rok jsme byli kvůli angíně i hospitalizovaní. Nadutá fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě nám nabídla v době objednávání 4. 4. 2007 první termín přesně za 6 měsíců, a tedy 4. 10. Samozřejmě jsme byli nemocní (a to nemluvím o tom, že FNSP porušuje zákon, protože neumožňuje, aby s dítětem šel do nemocnici otec). Naprosto zoufalí jsme se obrátili na soukromou ambulanci www.usninosnikrcni.cz, konkrétně na dr. Němečka. To bylo v říjnu. Od té doby jsme měli 3 termíny, na žádný jsme nedorazili kvůli nemoci - zadařilo se až 23. 1. 2008. Ambulanci i operaci přes tuto ambulanci mohu jen doporučit už proto, že (nevím, jak je tomu v ostatních částech ČR) Betku operoval stejný doktor, který ji vyšetřoval a ZNAL JI PŘEDEM. Měl ji i v pooperační péči, stejný den jsme šli domů. Z hlediska ORL byla od operace bez komplikací, poprvé za její život jsme 3. týden bez sople a kapesníků. Za celou dobu smrkala jednou... dnes byla na poslední ORL kontrole po operaci (opět u "svého" dr.) a je v pořádku. Nevím, jestli mandle znovu nedoroste, ale i kdyby ano, víme, kam jít - navíc jsem ráda, že je mandle venku, protože nám nepomáhala homeopatika, bylinky, alternativní léčby, nic. I kdyby dorostla, vím, že nemá v krku dvouletou pestrou "zahrádku", ale že bychom začínali znova a třeba líp. Jediným problémem bylo, že Bety chytla v nemocnici rotavirus, ale za to samozřejmě nemůže náš ORL lékař a vlastně ani nemocnice, prostě je to všude :-(. Jsem ráda, že tuhle anabázi máme (snad) za sebou.
 petra procházková,david 2 roky 
  • 

možné komlikace po narkoze 

(8.2.2008 16:17:31)
dobrý den, můj dvouletý syn má 5 - tý den po trhání nosní mandle, všechno bylo v pořádku, propustili nás domů, ale po dvou dnech dostal průjem, který trvá už druhý den..je možné, že to je ještě následek narkozy a polykání slin? to mi řekla sestřička v nemocnici, ale moc se mi to nezdá..má někdo podobnou zkušenost? děkuji, Petra
 Daniela 
  • 

Re: možné komlikace po narkoze 

(10.2.2008 20:40:25)
PSala jsem to ve svém příspěvku výše o Karviné-Ráji. Velmi pravděpodobně jste dostali rotavirus, řádí ve všech nemocnicích v Česku. Je to odporný, vzdorující virus, naše malá - jindy akční - 4 dny ležela, nevstávala, nechtěla jít ani čurat a nechtěla jíst ani pít. Je nutné zavodňovat, aŤ neskončíte na kapákách!!! Dávejte po lžičkách Kulíška. Držte se. Daniela
 Hanka, Anička 5let a mimi 
  • 

trhání x trhání 

(9.2.2008 23:01:45)
Hezký článek, skoro se mi nechce věřit, že je to reálné. Sama jsem prošla jako dítě trháním nosní mandle hned 2x, první zákrok si nepamatuji, druhý už ano (bylo mi 12). Strašná řezničina bez umrtvení, myslím že to dělali jen lidé co neměli srdce.
U dcery jsem dlouho váhala, přesvědčila mě až alergoložka. Pak jsem chtěla věc řešit rychle, Aničce bylo 3,5 roku, měla od září nastoupit do školky, hledala jsem termín na konci práznin, podařilo se. Jen vybraná nemocnice asi nebyla ta správná trefa. Měla jsem pocit, že se doba vrátila, zase šíleně arogantní sestra na příjmu, přikázala navléct dítě do zeleného operačního mundúru v 8 hodin ráno a čekat až příjdeme na řadu. To nastalo v 10:30, zatím jsem přesvědčovala svoji holčičku, že má čekat, nebát se, nepít nejíst (to nemohla už od předchozího večera) a když přišla sestra píchnout uklidňující injekci chlapci na vedlejší posteli, došly mi téměř síly. Anička vše viděla dostala hysterický záchvat, injekci si nechala píchnout až po bitvě se mnou arogantní sestrou a další sestrou, pak zvadla.
Bylo mi hrozně. Doktor byl super, přišel po zákroku, popovídal si se mnou, vše udělal perfektně, dodnes je dcera v pořádku.
Jen znova sestra, poté co se Anička vrátila ze sálu (asi v 11:30) zakázala podávat tekutiny ještě 2 hodiny a udržet dítě ležet. Dcera se probrala, byla ještě mimo a stále mlela pít, hysterčila až si vyškupla infuzi a začala jí téct krev, myslela jsem nedříve, že z nosu, kričela jsem o pomoc, žádný zvonek na sestru, pak jsem našla co se děje a sama zavřela otevřenou jehlu, všude krve ...
Anička si naštěstí nic nepamatuje, já bych dala vše za to, abych mohla napsat podobý článek jako autorka, ale bohužel, chování některých sester se za 30 let nezměnilo, sestra si byla zakouřit. Přitom stačí tak málo, a děti si to snad zaslouží.

Výsledek je dobrý, zatím se nemocnost drží, huhňání a chrápání je pryč, jen asi je dcera po mě a budeme muset operaci časem zopakovat. Kde, to si budu hodně vybírat.
 o 
  • 

Re: trhání x trhání 

(10.2.2008 10:33:50)
pekna megera ta sestra..bohuzel je takovych vic.. ta nejvetsi krava dela sestru zubarce v dolnich kounicich u brna../doufam,ze si todle precte../
 elka 
  • 

narastu nove? 

(11.2.2008 8:49:10)
A nestane sa, ze po vybrati, a po istom case - nosne mandle opat dorastu?? Vdaka za odpoved!
 Hani6Mart9 


Re: narastu nove? 

(11.2.2008 10:51:21)
ORL lékařka nám říkala, že se to může stát, pokud to nevyberou pořádně a něco tam zůstane. je třeba se informovat, která nemocnice má lepší výsledky. Dcerka je 2 roky po výkonu a zatím bez problémů.:-)
 BaraSv 


Re: narastu nove? 

(5.5.2008 16:48:01)
Synovi asi dva roky po trhání narostla mandle znovu, tak se opět chystáme na zákrok.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.