| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Snad nemáme děti jen proto, abychom dostávali příspěvky

 Celkem 393 názorů.
 Veronika a děti 
  • 

připomínka 

(10.12.2007 9:16:16)
docela bych řekla, že jste si první dítě pořídili až po tom, co máte aspoň něco málo našetřeno, a z platů, ke´teré popisuješ, to jde. Ale představ si siuaci, kdy chlap vydělá tolik co ty a žena ani tolik ne, taky potřebují bydlet, opravovat...
navíc jedno dítě ještě není finančně tak náročné, bude hůř.
je pravda, že jsou na tom v jiných zemích i hůř, žádná mateřská tak dlouho placená. Ale přesto je většinou příjem rodiny dost velký, možná mají leší systém daní. Přece jenom, u nás máme ceny srovnatelné s Německem a pěinové platy, takže asi je někde něco špatně.
Ale ještě zpátky k Tvému článku, taky jsem nebyla doma kvůli penězům, ale kvůli dětem, a taky jsem si přivydělávala, aspoň někdy a aspoň trochu, ale vadilo mi a vadí mi to pořád, že počítám, jestli můžu dětem koupit zimní boty dvoje, nebo když jedny rozmáčí budou radši muset zůstat doma místo školky a školy.
a jestli se má v tomto státě zvednout porodnost, musí se podmínky pro mladé rodiny zlepšovat a ne zhoršovat.
 Megrin 


Re: připomínka 

(10.12.2007 10:37:53)
Ale o tom to předsi taky je, že si to dítě třeba pořídím, až budu mít něco málo našetřeno...nejen čekat, že se někdo postará...
 Markéta, čtyřměsíční Samuel  
  • 

Re: připomínka 

(16.12.2007 12:25:55)
Tak tohle mi fakt přijde jako hrozně hloupá připomínka...pořídit si dítě až budu mít něco málo našetřeno...ona se příroda tímto neřídí a dítě přijde i dříve než máme "něco málo našetřeno" a podle mě je to jen hloupé plánování jako příští rok dovolená na Jadranu pak auto pak dítě a pak už jen samá pozitiva...:-) řekla bych ale, že to v životě tak snadný není...
 Lada 
  • 

Re: připomínka 

(16.12.2007 19:15:49)
Markéto se Samuelem, lidi jako ty mě dokážou neskutečně vytočit. Prý "příroda to tak zařídí". Samo, že když necháš početí dítěte výhradně na přírodě a osudu, tak se to může stát kdykoliv.

Ale sorry, ty určitě budeš jedna z těch, co "ježíš, já otěhotněla" tak se všichni kolem starejte...takhle totiž člověk, komu nemůže pomoci příbuzenstvo ap....nemluví. Protože ví, že se s dítětem a manželem nebude mít komu pověsit na krk, ke komu z příbuzenstva se nastěhovat, od koho co dostat,nebude mít hlídání....a věř, že zrovna takový případ mám v příbuzenstvu - první dítě "se přihodilo" -rodiče pomohli, umožnili bydlení, i jinak pomáhali dále...

a další děti se plynule taky "dělají dle matky přírody" a stále se fňuká, že je málo peněz.

Je dost možností antikoncepce dneska a věřím, že většina ženských typu "já nesnáším naprosto žádnou antikoncepci- nejlíp včetně kondomu", prostě kecá. Takové případy jsou, ale myslím, že jich až zas tolik není. Ono se s těhotenstvím když se nebere antiko dá i šikovně manipulovat. POkud žena bere prášky, tak je vlastně více méně ona "zodpovědná" za ochranu a zplození dítěte převážně padá na její triko.

Omlouvám se za plamenný příspěvek, ale já tyhle lidi zkrátka "nemusím".
 Markéta, čtyřměsíční Samuel  
  • 

vzkaz jedné vytočené paní :-) 

(17.12.2007 8:52:39)
Nemůžu jinak než reagovat na komentář který pro změnu velmi vytočil mě...

Házet všechny lidi co nečekaně mají miminko do jednoho pytle mi přijde jako vyložená hloupost a vyčítat někomu koho vůbec neznáme že se někomu věší na krk jako ještě větší. Ono je taky dobrý vědět,že žádná antiko neni 100% a např. já jsem brala prášky, opravdu si nejsem vědoma toho,že bych ho někdy zapomněla užít a přesto jsem otěhotněla. Nepřemýšlela jsem o tom, že bych si ho nechtěla nechat, protože bych mimi stejně jednou chtěla a nenechat si ho vzít jen proto,že se mi to zrovna nehodí, zvlášť když mám přítele kterého mám ráda a o kterého se můžu opřít, je trošku sobecký.
A abych se ještě vrátila k tomu věšení na krk-když jsme s přítelem vzali jako fakt, že budeme rodiče začali jsme si hledat bydlení a vůbec začali pokukovat po tom co takový miminko potřebuje. Pronajali jsme si byt v místě kde přítel pracuje a já studuju a to je podotýkám úplně mimo dosah babiček a dědečků, protože každý pocházíme odjinud a obojí je přes 100 km daleko od našeho nynějšího domova. Navíc naši rodiče ještě pracují a mají svých starostí dost, takže hlídání nebo zneužívání něčí pohostinosti u nás opravdu nehrozí.
Zatím tedy bydlíme v podnájmu a pokukujeme po něčem vlastním a až se k tomu kroku rozhodneme rozhodně nebudeme čekat kdo nám co dá nebo kdo nás kde nechá bydlet, protože to by jsme se asi nedočkali. Neříkám, že na nás rodiče kašlou to v žádném případě samozřejmě jsou vždycky rádi, když je přijedem navštívit a Sam má od nich doma spoustu hraček, ale rozhodně se nejedná o nějaké věšení na krk. Jelikož jsme nestačili nic moc našetřit snažím se něco málo přividělat, takže doučuji angličtinu a sama se snažím dodělat školu, protože už mi chybí jen 2 roky a s VŠ bude jistě shánění práce o něco snazší, ikdyž jako absolvetka s mimi to asi taky nebude jen tak.

Každopádně bych vám ráda vzkázala, aby jste si před tím než někoho začnete osočovat uvědomila, že nic není tak jednoznačný jak se zdá...
 ZuziP 


Re: vzkaz jedné vytočené paní :-) 

(18.12.2007 0:57:18)
Marketo, samozrejme ze su aj pripady ako je tvoj, ale ta pravdepodobnost je mala... ani mna by pri tvojom prvom prispevku nenapadlo, ze islo o nieco taketo.
 Markéta, čtyřměsíční Samuel  
  • 

Re: vzkaz jedné vytočené paní :-) 

(18.12.2007 9:27:17)
Mě je jasný, že by to 99% lidí ani nenapadlo, ale uznej, že osočovat člověka kterého vůbec neznáme a psát, že "takový lidi nemusim" je dost nefér a já jsem prostě měla potřebu se obhájit a uvést to na pravou míru. Kdyby šlo o tebe, tak bys to jistě taky nenechala jen tak...
 anyz 


Re: připomínka 

(17.12.2007 15:57:14)
Tak premyslim,jestli znam nejakou Ladu.Neznam.A tuhle doufam nikdy znat nebudu.
 jana,2dcery 
  • 

Re: připomínka 

(10.4.2008 15:13:31)
a ty budeš zřejmě zase jedna z těch,které mají manžela co vydělává od 20 výše a pochytili rozumu za všechny.takžepodle tebe by neměly nárok být matkami ani třeba prodavačky v supermarketech,protože ty berou max 8000.neušetří nic.to se pak nesmíš divit že nic nevědí když se jich potřebuješ na něco zeptat třeba ohledně detských potřeb,protože ony podle tebe na ditě nemaj nárok
 JANNA,2 MALÉ DCERKY 
  • 

Re: připomínka 

(10.4.2008 15:04:07)
tak tak,dítě se nedá naplánovat dopředu.ve většině případů je žena těhotná anineví jak.a pokud se těší a to dítě chce tak si ani neuvědomí finanční stránku.tu pozn až potom.my kdyz sem zjistila že jsem těhotná,už sme byly v takovýc fin,potížích že se toani popsat nedá.a přece dceru máme
 Míša 
  • 

Re: připomínka 

(10.12.2007 10:59:13)
možná to "někde špatně" je, že zatímco u nás jsme 40 let žili na dluh, tak v Německu po 1945 šli cestou tržního hospodářství a cestou menšího dluhu. Srovnejme se také s jinými zeměmi, ne jen "západem", ono to dědictví let minulých není jen v naší ekonomice!
 Míša + Davídek 2,5 roku 
  • 

Re: připomínka 

(11.12.2007 13:42:11)
Ahoj všichni,
já se tu určitě s nikým nechci hádat. Jen bych ráda dala můj příběh k dobru. Jsem tělesně postižená maminka. Když měl Davídek 3/4 roku jsem si sehnala práci na doma. Ne jen kvůli financím, ale pro pocit postavení se na vlastní nohy. Vydělávala jsem si pár korun, ale měla jsem dobrý pocit. Zažila jsem nejdříve mateřskou 3600 a pak až 7600, což pro mě byla opravdu velká částka. Z částky 7600 žijeme celá rodina, živíme k tomu i auto a stačí nám to. Letos od července (což malý měl necelých 2,5 roku) se mi naskytlo zaměstnání a já do něj nastoupila. A jsem naprosto spokojená. A to nejsem človíček, který by dítě neměl rád. Myslím si , že to stojí za to být s dítětem doma do 2,5 roku a pak ho klidně začlenit do kolektivu. Já s tím problém opravdu nemám a Davídek je spokojený a taky si sebe užijeme daleko více. Je těžké sehnat práci pro maminky, ale když se člověk aspoň trošku snaží, tak věřím, že najde. A to já si vybírat zrovinka moc nemůžu, jelikož mi mé postižení neumožňuje dělat jinou práci než sedavou. Máme sice finance, teď můžete říkat, že si nemáme na co stěžovat, ale leta jsme se potáceli se společným platem 14000,-. A měli jsme do toho miminko a předělávali pomalinku dům. Prostě jde vše když je snaha a trošičku jiný pohled na svět. Asi musím děkovat svému postižení, které mě naučilo se vším bojovat a všechno ostatní, co se netýká zdraví, je pro mne opravdu maličkost. Tak vám přeji aby se vám taky povedlo dívat takhle na svět a trošku si věřit a nespoléhat jen na jiné.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: připomínka 

(11.12.2007 17:55:48)
Napsala jsi to moc pěkně - přeju rodince ať vám to šlape i nadále - a hodně zdraví.
 anatéma 
  • 

Re: připomínka 

(14.12.2007 15:53:10)
Obdivuji vás! Máme mnohem vyšší příjem, jsme všichni zdraví a stejně stále "brblám". Takový příspěvek bych si potřebovala přečíst každé ráno! Držím vám palce!!!!
 renata 
  • 

Re: připomínka 

(11.12.2007 19:36:48)
možná mi to nebudeš věřit, ale nic jsem našetřeno neměla. tu práci o které píšu jsem dělala rok a čtvrt před tím než jsem šla na matřskou. většinu vydělaných peněz z této doby jsem musela na základě soudního rozsudku zaplatit svýmu bývalýmu. (jednou jsem pořádně naletěla, ale to nepatří k této diskuzi)
 LL 
  • 

Re: připomínka 

(11.12.2007 22:15:38)
docela srandovní článek. To se to moralizuje - děvče drahé, dělala jsem hlavní účetní v jedné instituci a o tvém platu jsem si mohla nechat tak zdát. Žiju na okresním městě, ve zcela prozaických podmínkách, kde spíš ženské mají problémy po návratu do práce, aby je vzali, než že by pan ŠÉF se přetrhnul ochotou a zajímal se, kdyže žena nastoupí.

Přivýdělky tu nejsou, úklid je těžko sehnatelná záležitost, domácí práce sci-fi....

No mě hrozně "baví" články takových "uvědomělých mamin". Akorát že spousta "dam" tady na rodině jaksi nechce pochopit, že v jiných oblastech a jiných rodinách je to zcela o něčem jiném.

MILÁ RENATO, klidně "nechápej" dál a bud ráda, že ty to vše ve svém životě tak perfektně zvládneš atd...blahoslavení chudí duchem...
 Heidi 


Re: připomínka 

(11.12.2007 22:21:31)
Možná by to chtělo to těm uvědomělým lidem připomenout jak žijí jiní, to znamená napsat třeba článek a poslat ho na hlavní stranu Rodiny nebo i na jiný server například na www.blisty.cz, tam není cenzura.
 renata 
  • 

Re: připomínka 

(11.12.2007 22:48:48)
já žiju na vesnici. tím článkem jsem chtěla říct, že je pro mne důležitější spokojené zdravé dítě než těch 20 000. peníze potřebujeme k životu všichni a ani já jsem tento plat nedostávala zadarmo. ted ten plat nemám a žiju ze stejných peněz jako každá jiná mamina v této republice.
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Re: připomínka 

(12.12.2007 20:25:32)
ahoj tvoje odpoved je velmi zajimava....budiž tvůj názor.i ja mam svůj názor se mnou se život taky nemazlil rodina tak ta mi nikdy nic zadarmo nedala,bydlení po podnájmech a nekolikrat stehováni i s dětmi které později přišli,nikdo nám nic nikdy nedal dohromady jsme měli příjem dost mizerný jen 15 tisíc na 5 lidi s toho 3 děti a nájmy dělali skoro 7 tisíc.takže jsme třeli bídu.pak přidali takže jsme aspoň něco mohli navíc dát dětem...děti jsme oba chtěli ne pro peníze ale protože bez dětí si nedovedeme život představit.....
navíc když bylo nejmladší teď již 3 lete necelí rok přišla jsem o druha jelikož jsme se nikdy nevzali nemam nárok ani na vdovči na nic jsem tedy skoro tři roky bez partnera,jiného nehledám.a s toho co dostavam je to bída,hypotéka na krku tři děti a mam se co ohanet ale na to že teď sebrali co přidali si nestěžuji.mim hnacím motorem jsou děti přividělavam si jak můžu a jelikož jsem se přestěhovala s brna asi 50km daleko na vesnici těch možnosti tu mam taky nulově....nejen že jsem sama ale také jedno s mích děti je zdravotně postižené trvale.....a rodiče mého druha bych se musela smát ti se ani o mě natož o vnoučata nezajimaji moje rodina také nepomaha a tak jsem na vše sama neznám co je to mit chvilku volno jedu na plno......A CO MAM TEDY POTOM PODLE TEBE ŘIKAT JÁ....BREČET nad nečim co stejně sama nezmenim....nebo se hold ještě uskromnit tak aby bylo hlavně na placeni a na zakladni i když dost omezeně.a dětem škola a školka taky neni levná záležitost.jakýkoliv ač jen přiležitostny přividělek si pokud možno nenechám ujít.ale musim brát ohled na děti.pokud jsou jen trochu nemocné nemam šanci si přivydělat.a práce v okolí nejbližší asi 30km od bydliště.sama teď přemyšlim co dál ale zbytečně brečet nebo nadávat je mi k ničemu.beru to tak že jěště že žiju kde žiju jinači země by se na mě po par týdnech vyprdla.beru život takový jaky je a moje děti vi co znamená ušetřeny penízek aspoň si jednou v životě budou vážit čehokoliv a budou znát cenu peněz i to že neni nic zadarmo.hlavni teď pro nás je máme střechu nad hlavou po x letech vlastni i za cenu že se musí otáčet jakákoliv koruna.......nevím co bych k tomu měla vice řict......pro mě jsou děti vším a rozhodně je nemam k vůli davkam od státu...jednou jsem si je pořídila tak je jen na mě abych je zajistila ne na státu......
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Re: připomínka byla pro LL 

(12.12.2007 20:43:01)
to jsem zapoměla napsat k mému vyjadření.
 LL 
  • 

KIMMY 

(11.12.2007 23:16:57)
No, ted jsem dočetla - odbornice na poměry v CR Kimmy žije v jihovýchodní Asii...no comment

Kimmy a nezávidíš takhle náhodou ženským v CR ten rodičák? Ze se do toho tak angažuješ- do diskuse myslím. Když evidentně se tě netýká ani okrajově a o problémech žen v CR nevíš vůbec nic.

Tvé fundované výroky "stát na to nemá"...KTERÝ stát? ten náš, nebo ten tvůj? ty tak dalece rozumíš ekonomice i poměrům v CR?

jinak, nemám v úmyslu tě urazit, ale tvým dětem teda nezávidím. Zjevně dáváš přednost kariéře, protože máš pocit, že tvému dítěti "čas strávený s tebou nic nedává, stejně mu poslouží chůva, nebo kolektivní zařízení". Takže tím jenom dáváš najevo, že vůbec nevíš, VO CO GO /jak se u nás v Cechách říká/ těm maminám, co chtějí být s dítětem co nejdéle. Asi ten strávený čas nedává nic i tobě osobně, ne?

Anebo jsi dobře situovaná, nudíš se, kážeš na rodině vodu a tobě doma dobře vydělávající manžel servíruje víno, které společně pijete /obrazně/. To bych typovala ještě spíš, protože teda ta ŽENSKÁ V KAPITALISTICKÉ CIZINĚ, CO SE MUSÍ I S DĚTMI OHÁNĚT, CHODIT DO PRÁCE, VYDĚLÁVAT, NEMÁ TEN KRÁLOVSKÝ RODIČÁK OD Ceského STÁTU, stěží má čas z nudy vysedávat a surfuje po českých serverech a dává tam rozumy.

no tak po tomto zjištění s touto diskusí končím, je to stejně na nic.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: KIMMY 

(12.12.2007 2:48:50)
LL - docitam prispevky od zadu, nevidela jsem, ze jsi psala dvakrat...

Uz jsem psala, ze situaci v CR sleduju a myslim, ze ji rozumim - koneckoncu i Ty jiste cerpas informace predevsim z denniho tisku, pochybuji, ze Te zvou na rozpoctova jednani. Co Ty tedy vis o ekonomicke situaci, co ja nevim?

Rodicak nezavidim - co je zavidenihodne je jistota zamestnani na tri roky - mne by bohate stacil rok, 18 mesicu... Ja mam ovsem v porovnani s ceskymi matkami zavidenihodnou moznost prace z domu, pruznou pracovni dobu a nizke dane. Asi kdybych mela na vybranou mezi temi dvema moznostmi, zas bych si zvolila ty lepsi pracovni podminky nez pak ve ctyrech letech dite vicemene odlozit.

Docela si protirecis - mela by ses rozhodnout, jestli jsem karieristka nebo nezamestnana - oboji jaksi nejde. Nevysedavam tu z nudy - snazim se vysvetlit, ze vsechno to stezovani a vyzadovani je zamereno na spatny cil a melo by smerovat jinam - do castecnych uvazku, skolek a snizenych dani. Je to asi hazeni hrachu na zed, ale clovek nikdy nevi.

Je pravda, ze moje deti si z "kolektivnich zarizeni" uz odnesly mnoho hezkeho a i veci, ktere bych ja s nimi nedokazala, predevsim ve vytvarne oblasti a mnoha dalsich - myslim, ze moje deti maji dobrou kombinaci maminky a skolky.

Ja davam prednost vybalancovanemu zivotu - vim, ze zadarmo nic nedostanu, ale neumim si predstavit, ze bych dite od ctyr let videla leda u snidane a ve vane. I proto se snazim vydelat si penize dokud muzu, abych jednou nemusela dat detem klicek na krk, protoze pro mne "co nejdele" znamena prinejmensim dochazku prvniho stupne zakladni skoly a budu delat vsechno proto, abych ten cas na deti mela a zaroven nemusela chodit nikam na urady prosit o davky.

Kimmy
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Re: KIMMY........reakce na ubohý nazor od LL 

(12.12.2007 21:24:39)
no to co čtu ty nazory od LL tak se musim smat....ctěné LL asi někdo sahl na jistotu tedy na penize že se takto vzteká,jinak si to neumim vysvětlit....která matka by nechtěla zustat se svimi dětmi doma třeba placnu než pujdou do prvni třidy,,,,ono to spiš vypada tak že nejen že někdo chce byt s dětmi ale take se někomu nechce nic dělat.....komu by se nelíbylo sedět několik let doma za takovy penize.když bych třeba začala přemyšlet a davky by byli takové jaké jsou mit třeba 8-12 let stáli přisun 7600kč a to ted beru podle deti mit 2-3.no to by se mi taky hodilo za tech 12 let bych splatila hypoteku co by vidělal manžel stoho by se žilo.....nooo asi takovy duvod čtu v nazoru ctěné LL.nebo obdobu vyčuranosti....tak to by se krasně žilo všem rodinam ve statě a to by bylo asi pak o tom state starej se o nas plat za nas.....
ja sama bych mohla si stěžovat jak jsem již jednou napsala ale já od nikoho nic nečekam a jen já sama se musím postarat.a ne ještě brečet že nam stat bere.....nechapu tvuj až agresivni odkaz na kimmy.prostě ženska která se snaži nejen skloubit rodinu ale i práci.a jak jinak dát dětem to aby byli jednou zajištěné....hold něco obětovat....chtěla děti tak jako já nebo která koliv jiná A NENI NA STATU STAREJ SE ALE JE JEN NA NÁS SAMÝCH ABYCHOM SE O NAŠE RODINY POSTARALI a je jedno jestli je to v čr nebo v usa nebo snad v africe.jeji članek byl jeji nazor ale ty jsi na nej reagovala tak jako by strkala nezlobte se za ten vyraz rypak přimo do tvé pněženky.nebo je to spiše tak že bys mohla závidět že kimmy se dokazala postarat a má na to.....je jedno jestli dáš ditě od 2-3 let do jesli či do školky kde je na vice děti jedna osoba něžli třeba jak to funguje kdekoliv jinde najdeš si tetu na hlidáni.....ja když jsem byla ještě v brně tak nejen že jsem se starala o svoje děti ale take jsem asi 10 let hlidala cizi děti maminam které si chodili přividělavat a mysliš si že jsem na tom sbohatla prdlajs.ja si brala jen za to abych dětem mě svěřenym mohla dat snidani a oběd.pak si je brali.takže nějakych 600kč na měsic za soukromé hlidani je asi zbohatnutí,600kč je primitivní na to abych dětem o které jsem se starala dala daleko větši luxus nežli ve školce.co jsem se odstěhovala je stale o mě jako o tetu na hlidani zajem ted na tyden hlidam 2,5 leteho chlapečka a 10 měsiční rodiče si potřebuji dat byt do pořadku a vzala jsem si opět a pouze za stravu ani o k vic......jedine co museli si je dovezt na svoje naklady skoro 50km od brna.a navic nejen že děti jsou u mě jak v bavlnce nevěřiš zašlu ti foto na email....a tim chci řict ted se mohu postarat a pomoct nejake mamině či rodině ja a stejně tak bych to využila i jednou já.radši dam na hlidani sve ditě nekomu o kom vim tak jako oni vědi o mě již 10 let že u mě jsou děti na 110% zajištěné.a mohu se jim věnovat daleko vice.ono se stači kolikrat jen poptat a zjistit si popovidat si předem s tetou kterou byste chtěli aby vaše ditko hlidala,třeba na skoušku jeden den zustat i vy a divat se nezavazně jak se k ditěti chova či nečekaně prijit dřive....nejen sdělit zvyky vašich děti ale take tolerovat i to že třeba jako ja mam i takove a takove navyky pro moje deti a probrat to jelikož ja jako mamča tři děti mam nejak zavedeny režim a snažim se ho skloubit i s dětmi k teré hlidam a to jen proto že i děti jsou vynalezave a mohlo by zaznit nejen od mich ale od tech hlidanych oni to dělaji tak a mi jinak....tudiž nenasilně skloubit pro a proti ale to už byva na domluvě.....když zrovna nehlidam tak si přividělavam a nemam pocit že bych tak zanedbavala já svoje děti.a zvlašt nejmenši....nevim ma nazor jiny a tvuj se mi prostě příči v žaludku..........
 sarka a verunka 
  • 

Re: KIMMY 

(19.12.2007 15:13:27)
NO VIDIM ZE MOJE KAMARADKA KIMMY TADY ROZPOUTALA PEKLO...
:) JA SE K NI Z CELE DUSE PRIDAVAM. I JA ZIJI NA TOM "ZAPADE" KONKRETNE V ITALII A MAM 5 LETOU VERUNKU. TAKY BYCH DALA ZA 3 ROKY MATERSKE NEVIM CO.
TAKHLE JSEM MUSELA ZA 6 MESICU ZPET DO PRACE NA PLNY UVAZEK A HOLCICKU VIDELA V SOBOTU A V NEDELI...
PODOTKNU JEN ZE VERUNKA JE CHTENA A VYMODLENA..ALE NEJAK SE PREZIT MUSI KDYZ HOLT JE TOHLE JEDINE CO TI ZAPADNI STAT NABIZI.
A JINAK KIMMI OBDIVUJU ZE MA TAKOVY PREHLED I Z TE DALKY. JA SI TAKY OBCAS POSTU NA NASICH SERVRECH ALE JINAK...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: KIMMY 

(19.12.2007 15:26:37)
Sarko - diky moc za podporu - ale musim Te upozornit, ze po tom, co jsi na sebe ted prozradila, Ti asi nekdo vysvetli, ze mas nenapravitelne pokazeny vztah se svou holcickou a ona to jednou bude slozite resit se svym psychiatrem. (ja samozrejme vim, ze to neni pravda)

A jen pro upresneni - ja bych navrhovala 2 roky rodicovske a pak castecne uvazky a kvalitni skolky... ne tri roky jako ted...

Moc Ti drzim palce a preju krasne Vanoce s Verunkou!!

Kimmy
 myš 
  • 

Re: KIMMY 

(19.12.2007 19:29:16)
Kimmy
hmmmm, nenapravitelně pokažený vztah s dítětem, co bude složitě řešit se svým psychiatrem....ale Šárka si z toho nemusí nic dělat, protože ty jí určitě vysvětlíš, že 6-měsíční dítě si z celého srdce přeje bejt v jeslích, protože si na ně chce zvykat a bejt to usměvavé, sebevědomé západní dítě...( ale ona teda nepsala, že by tam dítko chtěla dát, ale nic jiného jí nezbylo)

Jsi jízlivě ironická, až tak nad věcí a věcně argumentující v týhle diskuzi teda nejsi. A prosímtě nerozebírej, že 6-měsíční dítě je o něčem jiném, jen ti vracím tu tvoji jízlivost a používám stejnej kalibr jako ty.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: KIMMY 

(20.12.2007 2:20:26)
Mys - Sarka i ja vime o svych detech svoje - ja ji nic vysvetlovat nemusim a ani se o to nesnazum.

6-mesicni deti nerozebiram, ironicka jsem uz hodne dlouho a jeste hodne dlouho budu.

V tehle diskusi to rozhodne nejsem ja, kdo zachazi nad ramec civilizovane komunikace.

Kimmy
 Lucka 
  • 

Rodičovský příspěvek?........ 

(12.12.2007 11:42:52)
Je mi už přes 30 a jsem podruhé vdaná. Když jsem byla na první mateřské, bylo vše v pohodě. V práci jsem vydělala cca 5000 kč v roce 1996 a mateřská tehdy činila cca 2600 což vzhledem k mé výplatě znatelný rozdíl nebyl. Na druhé mateřské po 9 letech jsem se jako pracující s praxí 15 let nestačila divit. Stát mně hodil do jednoho pytle s ostatníma matkama, které státu z vlastní práce nikdy neodvedli ani korunu a pobírala jsem 3.800 což byla pětina mého platu. Manžel jako dělník nevydělává hodně,alespoň si byl jist, že jsem si ho vzala z lásky :-) Tak Vám holky řeknu to byl pro mně opravdový problém, když k tomu platíte půjčky a jste zvyklí alespoň na nějaký standart. Ale jak koukám kolem sebe tak většina matek hlavně Romských (tím se jich nechci dotknout, ale nemají práci, protože nemají vzdělání) tak si něco přivydělají rozením děti jen pro příspěvky.
My pracující máme děti z lásky a naopak na to doplácíme, když jsme s nimi doma.
 gebos 


Re: připomínka 

(21.9.2009 18:01:45)
Peníze nejsou vše,taky jsem doma zůstala,protože jsem chtěla pro malou to nejlepší,ale momentálně čekáme druhé dítko a musím myslet i na peníze.Protože bez nich to prostě nejde.Nemyslím,že všechny matky se zajímají o peněžní stránku z vypočítavosti ,ale spíše z nutnosti.
 Jana, dvě děti 
  • 

společné zdanění manželů 

(10.12.2007 9:28:04)
Jasně souhlas...
Já budu brát od 21 měs dcery těch 3800 a holt se uskromníme...
jen mě štve kolik manžel platí na daních... jestli místo vyššího RP by nestálo za úvahu aby živitelé rodin měli nižší daně třeba aspoň do tří let dětí...
Společné zdanění je tuším zrušeno, nebo se pletu?
 Sabi + 2 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 9:34:17)
Nepleteš, bohužel.......
Naposledy ho můžeme podat v březnu za tento rok, kdy ještě neplatí jednotná sazba daně z příjmu. Tím to skončí. Taky to dost pocítíme.
 Sylvie 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 9:35:21)
Jj, společné zdanění manželů je zrušeno, za letošek bude naposledy. Odpočty na děti a vyživovanou manželku samozřejmě zůstaly, i když na jednom účetním fóru jsem ZASLECHLA, že by se nově do vlastního příjmu vyživované manželky měl počítat též rodičovský příspěvek (nyní se jako sociální dávka nepočítá). Nějak se mi to nepodařilo ověřit, v novele jsem to nenašla, což ovšem neznamená, že to tam někde není schované. Není tu někdo (oddTom... a další), kdo by stopro věděl, jestli ke změně v tomto ohledu došlo nebo ne?
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 18:35:29)
Rodičák se ani po novu nezahrnuje do vlastního příjmu manželky (bez vlastních příjmů) pro účely stanovení slevy na dani u manžela. Sleva na dani se zvyšuje ze současných 4.200 Kč na 24.840 Kč.
Že společné zdanění manželů nemá při rovné dani význam (co by asi manželce vraceli, že?) tu asi nemá smysl po x-té vysvětlovat.
 Sylvie 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 18:59:18)
Ivule, díky :o) Mně zmátlo, že to info o zahrnování rodičáku do vlastních příjmů manželky na diskuzi nikdo nevyvracel, naopak že si lidi pochválili, že to při výši rodičáku dává logiku.
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 19:05:06)
No to dává úžasnou logiku!! :) A kdo byl onen školitel, jestli se můžu zeptat? (abych věděla, na koho nechodit :))
 Sylvie 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 19:07:04)
Ivule, já nepsala na kurzu - já psala na diskuzi ;o) Ale i tak jsem zvyklá, že když tam někdo napíše blbost, tak zpravidla ji někdo jiný opraví.

 Atislava 
  • 

Re: pro Sylvu 

(10.12.2007 21:51:19)
Potřebovala bych ještě jednou osvětlit variantu převodu rodičáku na manžela. Na sociálce mi řekli že je to obcházení zákona, zřejmě ale zákonné obcházení, protože pak bylo dodáno, že si budu muset platit soc. a zdravotní. Jak je to potom s převodem zpět na matku. Po jaké době je to možné převést zpět. Existuje na to nějaký výklad zákona. Děkuju moc, už se v tom moc neorientuju.
 MM, 2 kluci 
  • 

pro Atislavu 

(11.12.2007 22:08:16)
Ahoj, sice nejsem Sylvie, ale dovoluji si odpovědět (byť asi ne tak kompetentně jako Sylvie - třeba se ještě ozve):

My jsme to už podali a taky řešili to co Ty, oh. zdrav. pojistění - ale myslím že to problém není. Stát by za Tebe platil zdrav. pojištění i tehdy, kdybys s dětmi byla doma a pečovala o ně "jen tak", bez RP. A když manžel podá žádost na sebe, tak přece netvrdí že bude s dětmi doma, nýbrž asi to bude varianta, že přenechá péči dle zákona "jiné zletilé" osobě - což můžeš být Ty! A tím by to mělo být vyřešeno. (Prosím opravtě mě někdo, pokud to tak není!)

Sylvie doporučuje to přehodit zpátky jaksi pro jistotu, kdyby se něco ve výkladu či aplikaci zákona změnilo. My to přehodíme jakmile nám RP ve zvolené variantě přiznají. Ta je neměnná takže jakmile to budeme mít černé na bílém, hned druhý den to můžeme přehodit zase na mne (pokud se to nevyvine tak, že najdu hoooodně dobrou(+ dobře placenou) práci a manžel mé na "rodič. dovoloené" vystřídá - pak to samozřejmě přehazovat nebudeme).
 Atislava 
  • 

Re: pro MM 

(12.12.2007 13:15:54)
Ahojky MM, vůbec nevadí že nejsi Sylvie. Mám jen krátký dotaz. Vy už jste žádost podali? A bez problémů? Protože je tam malinký háček a to cituji výklad:
"Pokud se rozhodne čerpat rod. pr. otec dítěte musí pro volbu výše dávky a doby čerpání plnit stejné podmínky jako matka. Možnost volby je podmíněna nárokem na PPM. Proto PLATÍ, že otec dítěte musí splňovat podmínky nároku na PPM., i když fakticky tuto dávku nepobírá. Požádá-li o RP vzniká mu nárok na dávku jen v tom případě že matce dítěte nevznikne nárok na PPM z důvodu porodu dítěte nebo jsouli tyto dávky nižší než RP. Pak mu náleží RP ve výši rozdílu mizi výší RP a uvedenými dávkami nemocenského pojištění. "
Já už jsem do toho tak zamotaná a u nás na sociálce se k tomu moc ochotně nestaví, tak proto by mě zajímalo jestli vám to vzali bez problémů.
 Sylvie 


Re: pro MM 

(12.12.2007 13:32:09)
Atislavo, otec dítěte nemůže pobírat rodičovský příspěvek, pokud ZÁROVEŇ má v TÉ SAMÉ DOBĚ má matka dítěte nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Může pobírat rodičák až poté, co matce nárok na mateřskou skončí.

Pro nárok na výběr typu čerpání rodičáku pak musí otec dítěte doložit, že ke dni narození dítěte splňoval podmínky na mateřskou, tzn. že ke dni narození dítěte byl nemocensky pojištění a že byl nemocensky pojištěný v době alespoň 270 dní v posledních dvou letech před porodem, OSVČ navíc ještě, že z těch 270 dní bylo alespoň 180 dní pojištění jako OSVČ. Doklad mu vystaví zaměstnavatel nebo jeho OSSZ.
 Atislava 
  • 

Re: pro MM 

(12.12.2007 13:39:28)
Díky. Je mi jasné že nemůže pobírat pobírat RP když má matka nárok na PPM. Jasné mi moc není, když matka nemá nárok na PPM (druhé dítě, před tím poměr na dobu určitou- před prvním dítětem), jestli otci bude přiznán PPM, když ona o dítě normálně pečuje, nezemřela při porodu, ani dítě neodložila atd - viz výklad zákona. Takže by mě to spíš zajímalo konkrétně, jestli mu to zaměstnavatel musí přiznat, když se jedná o standardní podmínky, kdy matka pečuje. Kdy konkrétně žádat? Tím že nevzniká nárok volby, žádá se až v tom 21 měsíci, abychom něco neprošvihli. Kdy je možné pak převést zpět? Díky
 Sylvie 


Re: pro MM 

(12.12.2007 13:53:25)
Otec nebude pobírat PPM, protože jak píšeš, matka nezemřela a je schopná pečovat o dítě. Ale v zákoně o sociální podpoře je to taková "hra na kdyby": kdyby matka třeba při porodu zemřela a o dítě by se od narození staral otec, měl by nárok na PPM? Pokud ano, tak se pro účely volby délky rodičovského příspěvku na otce pohlíží, jako kdyby tu PPM pobíral.

Kdy převést rodičák - stačí, aby ho otec dítěte pobíral v měsíci, ve kterém se bude provádět volba - tedy jestli chcete zvolit tříletý rodičák, tak aby ho pobíral v 21 měsících dítěte. Zákon nemluví o tom, jak často se mohou rodiče v pobírání rodičáku střídat, takže převést nazpátek lze třeba hned další měsíc. Takže klidně ho může pobírat na sebe třeba jenom v tom jednom konkrétním měsíci. I když jak tady už psal oddTom, v podstatě je to zbytečné převádět sem tam, klidně může zůstat psaný na otce dítěte. Ve chvíli, kdy přestaneš pobírat rodičák ty, tak se musíš jít na zdravotní pojišťovnu nahlásit, že už zase stát neplatí pojistné jako za osobu pobírající rodičovský příspěvek, ale že jsi spadla do kategorie osob, které celodenně pečují o alespoň jedno dítě do 7 let. V případě, že byste zas rodičák převedli zpátky na tebe, tak to na zdravotní pojišťovně zase přehlásíte zpátky.

 MSteflova 


Re: pro MM 

(12.12.2007 13:54:44)
Sylvie, ty jsi anděl z nebes...já dostala před měsícem výpověď z důvodu konkurzu, jsem na RD a hledám zaměstnání. Bohužel na malém městě, přítel je přes týden na služebkách, tak to jde špatně. Dceři je 17 měsíců a tak hledám jen částečný, i tak budu mít obtíže s hlídáním. Znamená to, že kdybych otěhotněla a vlastně neměla nárok na mateřskou, může jí mít přítel? Ještě jednou, prosím, pro nás blbce. Nemáš po ruce nějaký odkaz?
Dík.
 Sylvie 


Re: pro MM 

(12.12.2007 14:14:30)
Lassie, ne, tvůj přítel na mateřskou mít nárok nebude. Tady se o mateřské bavíme v tom smyslu, že případný nárok (jak jsem psala - v tomto případě taková "hra na kdyby") ovlivňuje to, jestli si rodič může zvolit mezi různými variantami při pobírání rodičovského příspěvku.
 MSteflova 


Re: pro MM 

(12.12.2007 14:21:26)
Blbnu, zmotala jsem to. Jde o to, že u tohoto dítěte bych bývala splnila podmínky pro 2-letý rodičák, ale ten ještě neexistoval.U případného druhého nemám šanci výběru, jelikož nesplním podmínky pro PPM. Dá se tedy rodičák počítat z platu přítele? Nebo jsem úplně jinde (?)
 MSteflova 


Re: pro MM 

(12.12.2007 14:23:00)
Myslím technicky - pokud se dá k RP neomezeně vydělat a na RP může být otec...
 Sylvie 


Re: pro MM 

(12.12.2007 14:31:08)
Lassie, jo. Jenom jestli chcete ten dvouletý rodičák, tak rodičák musí být psán na otce dítěte v době, kdy obvykle končí pobírání peněžité pomoci v mateřství, tedy ve 22 týdnech a, samozřejmě, musí mít přítel dostatečně vysokou mzdu (nebo si jako OSVČ platit dostatečně vysoké nemocenské pojištění), aby ta "fiktivní mateřská" byla dostatečně vysoká.

Ale jestli s druhým dítětem nejsi ještě ani těhotná, tak je celkem zbytečné plánovat přerozdělování sociálních dávek - kdo ví, kolikrát se do té doby se zákonem ještě hejbne.
 MM, 2 kluci 
  • 

Jo, podali... 

(12.12.2007 15:15:07)
... a v pohodě, aspoň zatím :-).
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: pro Sylvu 

(12.12.2007 20:13:54)
1) Obcházení zákona to není, neboť je to možnost daná zákonem.

2) Zdravotní pojištění platit nebudeš (viz dále) a sociální platit nemusíš (jen budeš možná mít horší důchod - soc. poj. pokud vím za matky na RD stejně nikdo neplatí - ale stávající systém stejně nevydrží věčně, bude se muset víc každý starat sám), pro soc. se můžeš dobrovolně rozhodnout.
(Tak takhle informovaný úředníky si platíme z daní?? :/ )

Ad zdrav. poj. - pokud splňuješ podmínky níže, máš po převedení RP na manžela po problému.

(narok na statni zdrav. poj. mj. maji:)
"osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, [16] pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti"

Jeden kamarád už to řešil (převod RP na sebe zdárně provedl) a ve zdrav. poj mu řekli, že chtějí od jeho manželky oznámení, že už nepobírá RP, a čestné prohlášení, že přesto dále pečuje o děti + kopie rodných listů (jen si jí potřebují nějak formálně přeškatulkovat, fakticky se nic nemění).
Jen je otázka, proč náhle potřebují avízo, když při pobírání RP ho nepotřebovali. :)

A pak je ještě otázka, jak se bere, pokud třeba dítě celý den občas pohlídá babička...
 Sylvie 


Re: pro Sylvu 

(12.12.2007 20:26:07)
Jen je otázka, proč náhle potřebují avízo, když při pobírání RP ho nepotřebovali. :)

Nerozumím - přece i to pobírání rodičáku by se mělo na zdravotní pojišťovnu hlásit, ne? Za zaměstnankyně hlásí zaměstnavatel, že čerpají rodičovskou dovolenou. Pokud ale zaměstnané nejsou, tak oznámení o čerpání rodičovského příspěvku by měly udělat samy. Aspoń tak si to vyvozuji (úřad za ně pobírání nejspíš nehlásí - nevzpomínám si, že by v souvislosti s rodičákem udávala též soji zdravotní pojišťovnu) a tak to v diskuzích radím ženám bez zaměstnavatele. Jinak pokud je někdo pojištěný z titulu pobírání rodičovského příspěvku, tak předpokládám, že rodné listy dětí dokládat nemusí, protože věk dítěte sám o sobě nezaručuje, že daná osoba na něj pobírá rodičovský příspěvek, mezitím co u pojištění z titulu péče o dítě do sedmi let asi nějaký podklad o existenci dítěte do sedmi let potřebují.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: pro Sylvu 

(12.12.2007 20:41:16)
No, manželka má RP pořád, prac. poměr měla jen do konce 1. MD, a já si právě nevybavuji, jestli se pak při té změně něco v tomto smyslu oznamovalo. No ale možná jo (nebo nám možná někde kyne tři roky penále a nevíme o tom :)) ).

Jinak:
"Pojištěnec je povinen oznámit příslušné zdravotní pojišťovně nejpozději do osmi dnů skutečnosti rozhodné pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za něj pojistné podle §7. Za osoby zaměstnané plní tuto povinnost zaměstnavatel, pokud jsou mu tyto skutečnosti známy. Za osoby nezletilé nebo osoby bez způsobilosti k právním úkonům plní tuto povinnost jejich zákonný zástupce."
 Sylvie 


Re: pro Sylvu 

(12.12.2007 20:46:43)
oddTome, no právě, z toho, co cituješ, jsem přesvědčená, že ženy bez zaměstnavatele, jsou povinny hlásit i nástup na rodičovský příspěvek. V podstatě i kdyby předtím byly pojištěné jako osoby pečující o dítě, tak pobírání rodičovského příspěvku je v zákoně upřednostněno, tak by se měly přehlásit. Ex-zaměstnavatel zdravotní pojišťovně nahlásí maximálně tak pobírání peněžité pomoci v mateřství po skončení zaměstnání z titulu ochranné lhůty, protože o tom ví. O tom, zda jeho ex-zaměstnankyně pobírá nebo nepobírá rodičovský příspěvek, o tom neví nic. A zaměstnané ženy jsou automaticky hlášené jako osoby čerpající rodičovskou dovolenou.
 Jíťa 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 21:05:03)
No, pro mě by společné zdanění mělo význam. Jelikož teď po novele přijdeme o odpočet na moji dceru z prvního manželství. Nebo si ji může uplatnit manžel jako vyživovanou osobu bez příjmu, i když není její otec?

Myslím, že takto postižených bude vícero.
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(11.12.2007 0:50:29)
Jíťo,
jestli se nepletu, tak za vyživované dítě, na které je možné uplatnit daňové zvýhodnění (letos i po 1.1.08), se považuje i dítě druhého z manželů, pokud žije s poplatníkem v jedné domácnosti. K tomu společné zdanění nepotřebuješ.
 Jíťa 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(11.12.2007 8:11:42)
To jsem nevěděla, tak daleko se v tom neorientuju.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(12.12.2007 19:56:54)
"Že společné zdanění manželů nemá při rovné dani význam (co by asi manželce vraceli, že?) tu asi nemá smysl po x-té vysvětlovat."

Počkat počkat... A co:

Odečitatelná položka na manželku - poplatníka
Možnost odpočtu pojištění manželky
Možnost rozdělit snížení základu o úroky mezi oba manžele (to pravda jen u bohatších)

Nevím o tom, že by tohle bylo reformou nějak kompenzováno.
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(12.12.2007 21:51:44)
Ale Tome,

- odečitatelná položka na manželku a příspěvky na pojištění manželky, o jejichž uplatnění se ztrátou ZSM přijde, jsou kompenzovány tou vyšší odčitatelnou položkou na manželku bez vlastních příjmů, o které tu pořád melu,

Př.:

Nyní:
penzijní připojištění: 12.000
životní pojištění: 12.000
celkem 24.000, z toho daňová úspora 32% = 7.680
sleva na dani na poplatníka (manželku) 7.200
celkem současná daňová úspora: 14.880 (7.680 + 7.200)

Po novu:
nic z toho výše uvedeného
místo toho: manžel si odečte od základu daně na manželku bez vlastních příjmů o 20.640 Kč víc

- úroky z hypo si přeci může uplatnit kterýkoli z manželů, buď jeden nebo každý z nich, do celkového úhrnu 300.000 Kč. Tak si je tedy uplatní manžel a vyjde to úplně stejně, jako kdyby nejdřív na manželku v rámci SZM přerozdělil polovinu svých příjmů současně s tím i polovinu úroků.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(14.12.2007 0:28:19)
1) Ty počty jsou sice fajn, ale tyto slevy a odpočty nejsou jediným důsledkem zániku SZM. Je přeci rozdíl danit dejme tomu základ 240.000 Kč (2x 120.000, nejnižší sazba) 12 % nebo 20,25 % (15 % + poj.). To je rozdíl zhruba 20.000 Kč.

Takže - po novu:
- 5.580 (odpočty dle Tvého příspěvku, přepočteno na 12 %)
- 20.000 (výpočet výše)
+ 20.640 (manželka)

Můžeme ještě zohlednit vyšší slevu na dítě (které je podmínkou pro SZM):
+ 4.680

Výsledek:
Pár stokorun ztráta zánikem SZM (v tomto případě, jindy to zas vyjde líp či hůř). Ano, zrovna takto to nic moc není, ale... Nějak mi tam prostě něco nesedí (vím, to není argument :) ). Vybavuji si, že jsem kdesi četl, že určitá část na tom prodělá.


2) Hypo sice můžou odečítat i teď, ale co když třeba někdo má příjem průměrný a přitom splácí velkou hypo (z nějakých legálních, ale do daní nezahrnutých peněz)? Pokud má příjmy třeba 250.000 Kč, pak odpočet 300.000 sám nevyužije. Při SZM už ano. (Opět - ano, asi málo častá varianta, ale může být.)


3) Podle platných zákonů se slevy na poplatníka a manželku v roce 2009 dost zásadně snižují. Sice se snižuje i daň, ale stejně tím vzniká další skupina lidí (kterým nižší daň nepomůže tolik jako vyšší sleva), kteří ve finále zaplatí vyšší daně (a o to pravděpodobněji si oproti SZM 2007 pohorší).
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(14.12.2007 22:49:31)
Tome,
to, co popisuješ, není důsledek zrušení společného zdanění manželů, ale důsledek zavedení rovné daně ve výši 15% (efektivně 20,25%, když připočteme soc. + zdrav).¨

Ano, v těchto případech máš pravdu, že osoby, které danily své příjmy až do výše 120 tis. Kč sazbou 12% (vlastně ještě nižsí, protože se odečítalo sov a zdrav. sražené ze mzdy zaměstnance), je budou rázem danit sazbou 20,25%.

ALE: současná sleva (2007) na poplatníka činí 7.200 Kč ročne.
To znamená, že člověk s příjmem právě 120 tis. Kč zaplatí: 120.000 * 12% = 14.400. Po odečtení slevy zaplatí právě 7.200 Kč. Efektivní daňové zatížení činí tedy 6% (7.200/120.000).

PO NOVU:
Osoba s příjmy ze závislé činnosti 120.000 Kč ročne zaplatí: 15% * 162.000 = 24.300

Sleva na poplatníka = 24.840
Daň = 0 !!!!!!!!!!!!!!!!
Daňové zatížení = 0 %

NEBO KECÁM????? (samotnou mě to překvapilo :))

Ad slevy 2009: Je přeci již navržená (a snad už i projednávaná) technická novela zákona o daních z příjmů, která slevy pro rok 2009 zvyšuje oproti současnému stavu tak, aby tam nebyl propad.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(14.12.2007 23:27:33)
"to, co popisuješ, není důsledek zrušení společného zdanění manželů, ale..."

No tak samozřejmě to nemůžu brát jen samostatně, Ty přeci taky předkládáš slevy atd. :) Kdybych to bral čistě z pohledu zrušilo se SZM, tak je jasné, že je to mínus. Je prostě třeba brát to komplexně, jak se oba nakonec tak nějak snažíme. :)


"To znamená, že člověk s příjmem právě 120 tis. Kč zaplatí: 120.000 * 12% = 14.400. Po odečtení slevy zaplatí právě 7.200 Kč. Efektivní daňové zatížení činí tedy 6% (7.200/120.000)."

Odečte ještě nepracující manželku a je taky na 0.


"Sleva na poplatníka = 24.840
Daň = 0 !!!!!!!!!!!!!!!!
Daňové zatížení = 0 %"

A sleva na manželku je mu k ničemu...


"Ad slevy 2009: Je přeci již navržená (a snad už i projednávaná) technická novela zákona o daních z příjmů"

Dokud to není schválený, jako by to nebylo... :)


===


Jinak ještě jeden příklad nevýhodnosti zániku SZM:

Současné příjmy muže

(při využití společného zdanění):

Hrubá mzda 35 000

Sociální a zdravotní

pojištění 4375

Daňové úlevy

sleva na poplatníka 600

sleva na dítě 500

Daň po slevách 1602

Čistý příjem 29 024



Příjmy muže po reformě

(už nelze využít společné zdanění):

Superhrubá mzda 47 250

(hrubá mzda 47 250 x 1,35)

Sociální a zdravotní

pojištění 4375

(odvod zaměstnance i zaměstnavatele ze superhrubé mzdy)

Daňové úlevy

sleva na poplatníka 2070

sleva na dítě 890

Daň po slevách 4128

Čistý příjem 26 498



Současné příjmy ženy

(při využití společného

zdanění):

Hrubá mzda 6000

Sociální a zdravotní

pojištění 750

Daňové úlevy

sleva na poplatníka 600

Daň po slevách 2100

Čistý příjem 3150



Příjmy ženy po reformě

(už nelze využít společné

zdanění):

Superhrubá mzda 8100

(hrubá mzda 6000 x 1,35)

Sociální a zdravotní

pojištění 750

(odvod zaměstnance i zaměstnavatele ze superhrubé mzdy)

Daňové úlevy

sleva na poplatníka 2070

Daň po slevách 0

Čistý příjem 5250



Čistý příjem rodiny 32 174 Čistý příjem rodiny 31 748

Měsíčně prodělají 426

http://www.vandrovec.eu/index.php?a=ucetnictvi-ucetni-poradenstvi-dane-novinky


===


K tomu, jak jsem psal prve, že jsem něco četl, že pro určitou skupinu to bude víc nevýhodné... Není nějaká past třeba pro ty, kdo byli vlastními příjmy (38.000) na hranici limitu pro odpočet nebo tak? To jen tak přemítám, co to mohlo být. :) Třeba to nesouviselo se SZM. Nemohlo to být třeba to, že žena měla přivýdělek třeba 40.000, přes SZM mohla plně uplatnit pojištění a dostala se tak možná na nulu (?), teď manžel (stejně jako předtím) nebude mít slevu na ni, která by to kompenzovala, ona si poj. neodečte možná vůbec, kvůli slevě na sebe, je teda taky asi na nule (? - jsem línej to teď počítat :) ), ale oproti SZM teď pojištění už nepomůže přes manžela celkovému příjmu rodiny...?
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(15.12.2007 0:56:01)
No, nevím, jestli se do toho už moc nezamotáme, tak se pokus to sledovat:

1) ano, sleva na manželku mu je k ničemu, ale když jsou oba nyní i po novu na nulovém zdanění, proč plivat na zrušení SZM. Sleva na manželku přijde ke slovu, když ten příjem bude někde nad 120.000 Kč ročně.

2) souhlas jen do té míry, že co není schválený, není 100% jistý. Ale nebyl jsi to právě ty, kdo apelovat na to zajímat se o budouví vývoj? Podle teorie, že co není schválený, není jisté, bychom mohli hodit z vysoka bobek na všechny budoucí změny a brblat až poté, co nabudou účinnosti.

3) ad tvoje výpočty: ano, propočítala jsem si to, opravdu v tomto specifickém případě, který uvádíš, rodina po reformě prodělá díky zrušení SZM (kdyby manželka nevydělával nic, byli by na tom ovšem lépe..). (Což mimochodem je zřejmě ojedinělá kombinace příjmů, kdy to vyjde hůř, ale máš pravdu. Budou na tom biti.)

Máš pravdu, že problém nastává tam, kde žena má aspoň malý vlastní příjem, díky kterému manželovi nevzniká nárok na uplatnění slevy na manželku bez vlastních příjmů (který jinak kompemzuje zánik SZM). :(

Zrušení ZSM na druhou stranu představuje významné zjednosušení administrativy kolem výběru daní FO, takže kdyby společně s tím propustili i několi desítek úředníků z FÚ, velmi by mě to potěšilo :)).








 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(15.12.2007 12:42:05)
1) Jasně, to chápu, chtěl jsem jen říct, že nový systém v tom případě nepřináší z pohledu daných poplatníků takovou "optickou" výhodu (dřív systém využili na 100 %, nyní třeba jen na 50 - kdyby třeba šlo uplatnit slevu na manž. i jako bonus, pak by to byla jiná :) ).


Každopádně jsem rád, že jsme se dohodli, že zánik SZM není v některých případech plně kompenzován.


2) Jinak, než jak píšeš v první větě, jsem to ani nemyslel. :) (A proti pozitivním změnám nepotřebuji mít se tak na pozoru jako proti těm negativním. :) )


"kdyby společně s tím propustili i několi desítek úředníků z FÚ, velmi by mě to potěšilo :))."

:) No, zajímalo by mě, jestli při zavedení SZM jich desítky nabrali... :)
Mimochodem (to už se SZM vůbec nesouvisí), vrtá mi někdy trochu hlavou, co takový úředník - správce DPFO dělá ve druhém pololetí, kromě správy záloh? :)
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(16.12.2007 19:50:09)
Tome,

"vrtá mi někdy trochu hlavou, co takový úředník - správce DPFO dělá ve druhém pololetí, kromě správy záloh? :)"

Bohužel nemohu sloužit, neb se pohybuji na druhé strany barikády a až tak detailně se o život "protivníka" nestaráme :)).
 Lada 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(16.12.2007 20:36:10)
např. projíždí splatnosti jednotlivých danových povinností včetně záloh do minulosti a která byla zaplacena později, tak se zpenalizuje. Málokdy se penalizuje průběžně, v období, kdy se podávají přiznání na to není čas.
Dále se projíždí danové nedoplatky, připravují se podklady pro event. vymáhání formou exekucí, které se dělá na jiném oddělení.
Vytypovávají se objekty ke kontrole, tyto se kontrolují.
 Míša 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(16.12.2007 22:05:59)
pracovník FÚ dělá průběžně třeba toto: vyřizuje rozličné žádosti daňových poplatníků, navíc neexistuje jen jedna daň z příjmů FO, např. DPH je čtvrtletní a měsíční, platí se čtvrtletně zálohy na silniční daň a měsíčně zálohy na daň ze závislé činnosti a to se taky musí určitým způsobem zpracovat a tak dále a tak podobně. věřte, že díky "dokonalým" zákonům, se rozhodně nikdo nenudí. Navíc, spousta lidí nepodá přiznání správně, a to se musí pak ten člověk dohnat, donutit to opravit, a že to je někdy fakt zajímavý a na dlouhý lokte.
 Jitka, dcerka 18 měsíců 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(15.12.2007 21:11:09)
Prosím Vás, koukám, že tady tomu pár lidiček opravdu rozumí. Mám jen jednoduchou otázku....můžeme udělat "společné zdanění manželů", když nejsme manželé?? Žijeme v jedné domácnosti a máme dcerku.... Moc moc moc děkuji za odpověď
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(16.12.2007 1:34:50)
Nemůžete. Leda že byste se do konce roku 2007 vzali. :)
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(14.12.2007 23:03:24)
Ještě k tomu hypo:

Pokud má někdo příjem 250.000, úroky 300.000 a manželka má příjem alespoň 50.000, tak si zcela legálně uplatní dotyčný ve svém daňovém přiznání 250.000 Kč jako odečet na úrocích a manželka si uplatí těch 50.000 (i bez SZM).

(Předpokladem samozřejmě je, že manželka je účastníkem úvěrové smlouvy. Pokud není, tak není nic jednoduššího, než k dluhu svého manžela přistoupit a pak jsou úroky jejího manžela i jejími úroky. Může si tedy libovolnou část, ne vyšší než v úhrnu s manželem 300.000, uplatnit u sebe v daňovém přiznání).
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(14.12.2007 23:34:30)
Ano, ale pokud manželka je doma s dětma, bez příjmů, pak odpočet 50.000 (já ty příjmy bral jako hrubou mzdu vč. poj., ale to je vedlejší) vyletí bez SZM komínem.
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(15.12.2007 0:10:44)
Buď manželka má vlastní příjem a úroky si odečte (i bez SZM), nebo nemá příjem a má smůlu. V tomto ji přeci SZM nepomůže..
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(15.12.2007 0:15:20)
Já už asi blbnu. :)
 Milu, Miluška 02/05, Zuzanka 10/07 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 9:36:04)
Ahoj, máš pravdu, společné zdanění je zrušeno, ještě za letošek si ho můžeme podat a pak máme utrum. To mě štve asi nejvíc z celé reformy. Já už to neřeším, jinak bych se z toho zbláznila. Jsem chronicky nemocná, mám malé děti, hypotéku na baráku,...Říkám si oblíbené heslo mojí babičky: Peníze budou a my nebudem.
 Megrin 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 10:39:23)
Jéééé, tohle moje babí říká taky :-)
 suzann 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 15:37:22)
:-)) to řiká i můj manžel a má pravdu
 Šárka, 3 děti 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 11:14:20)
Koukněte na www.mesec.cz, pak na Daně, je tam kalkulačka, jak se změní vás čistý příjem od 1.1.08, pokud to tak opravdu bude, manžel bude mít čistý příjem vyšší o zhruba 1500 Kč proti současnému zdanění.
 SandraW 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 12:58:52)
Šárko díky za tip na ten měšec...upřímně.Sem dost potěšená,protože jestli to tak opravdu bude,tak si manžel polepší o celé 2tis.a to je úžasný,protože dře jak somár,ničí si zdraví,takže si opravdu zaslouží,aby mu z té výplaty tolik nebrali na daních.
 Jana 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 16:24:55)
No problém je, že tyhle kalkulačky nezahrnují společné zdanění manželů. Takže ano, člověk si jakoby polepší - ale jen ten, který neuplatňoval rozložení příjmů mezi oba manžele (při vysokém rozdílu příjmů). Takže ona pravda může být že nula od nuly pojde, nebo bude člověk v mínusu!!!
 Martin 
  • 

Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 18:16:38)
Rikate nesmysl - spolecne zdaneni manzelu nema smyl v pripade platnosti rovne dane - kdyz neni dan progresivni co ziskam rozdelenim prijmu na dva lidi ?
 Sylvie 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 18:34:51)
Pokud je manželka v domácnosti a nemá vlastní zdanitelné příjmy, tak při společném zdanění získáš navíc částku, kterou tvoří sleva na dani na osobu manželky (uplatní manželka ve svém přiznání). Teď si nejsem jista, ale myslím, že když se přerozdělí příjmy i na manželku, tak ta může uplatŇovat odpočty typu dary, odběry krve, důchodové pojištění... (což při nulovém příjmu nemohla)
 Ivana Procházková 


Re: společné zdanění manželů 

(10.12.2007 18:41:22)
Jo, tyto odpočty si bez společného zdanění manželka sice neuplatní, jenže narozdíl od letoška se zároveň se zrušením společného zdanění zvyšuje sleva na manželku bez vlastních příjmů na 24.840 Kč, zatímco letos jen 4.200 Kč.

Ať počítám, jak počítám, vychází mi to po novu pro manželku bez vlastních příjmů lépe. (Mimochodem, ten dar by si nemohla odečítat ani v roce 2007, nesplnila by limit 5% z celkového úhrnu základu daně - před přerozdělením manželových příjmů.)
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: společné zdanění manželů 

(12.12.2007 20:01:03)
Ono to zvýšení slevy vypadá sice na první pohled úžasně, ale při srovnání se SZM (kdy mnozí náhle mohli danit 12 %) daň cca 22 % mnohé výhody hatí.
 MM, 2 kluci 
  • 

@odd Tom... 

(12.12.2007 21:49:31)
Ahoj, dekuji Ti stejně jako Sylvii za zasvěcené příspevky! Teď zrovna koukám že máte děti stejně staré jako my :-), naši kluci jsou narození leden2004 a duben2006... Zdravím, M.
 Jája (49 let, 1 dítě) 
  • 

Buďte za to ráda 

(10.12.2007 9:42:42)
Renato, buďte za to ráda, že máte kde bydlet a máte práci. Ne každý to má. Já to měla trochu složitější. Když byl dceři měsíc, odešel manžel od rodiny. Řekl mi, že si nepředstavoval, že rodina dá tolik práce. No jo, bylo třeba chodit do práce, vydělávat peníze, doma uklidit, uvařit a dostavět dům. Nepochopil, že dítě není vyfukovací a v noci se prostě budí na přebalení a krmení a že občas vyžaduje pozornost i ve dne, že se pořád jen nesměje, ale občas si i zazlobí. Zůstala jsem sama s dítětem a po uplynutí mateřské - což bylo v té době v 1 roce dítěte - taky naprosto bez prostředků, protože otec dítěte se rozhodl, že nebude platit výživné. Dítěti ještě nebyl rok, do jeslí ho nevzali a nabídli mi, že můžu jít do práce a dítě dát do dětského domova. Bohužel za podmínek, kdy se ho vzdám a dítě se do rodiny už nikdy nevrátí. To jsem neudělala. Práci jsem neměla (teda měla, ale před porodem jsem dojížděla denně 65 km tam a večer zpět, což se s dítětem dělat nedalo). Takže jsem se snažila přežít, na zahrádce byli králíci, slepice, záhony se zeleninou, snažila jsem se přivydělat nějakou tu korunu, abychom přežili. Oblečení na dítě jsem dostala od známých. Až ve 2,5 letech dítěte šlo dítko do jeslové třídy a já sehnala práci uklízečky. Postupně se sice všechno zlepšovalo, ale stále jsem v situaci, kdy ze svého platu neužívím dítě na vysoké škole a domek (zděděný po rodičích, zabili se mi při havárce, když mi bylo 14 let) postupně doděláváme až dneska. Taky jsem měla dítě z lásky, ale bohužel bych víc než jedno dítě uživit nedokázala.
 pavla 
  • 

Re: Buďte za to ráda 

(10.12.2007 10:07:14)
Hmmm..Také jsem na tom byla špatně.Kdyžjsem otěhotněla,byla jsem s přítelem na ulici.Pracovala jsem jako servírka do 6.měsíce aby bylo aspon,co jíst.Museli jsme se nehorázně zadlužit(rzchlé půjčky)aby bylo aspn kde bydlet.Pro miminko jsem neměla absolutně nic,ale byla jsem tak štastná,když jsme přijeli z porodnice...
Ted přítel konečně našel slušnou práci,ale všechno jde na exekutorský úřad.Kdyby se nezvedla mateřská,jsem pravděpodobně s miminkem na azyláku.Takže nefnukejte,že máte málo peněz,může být hůř..
 petra 
  • 

Re: Buďte za to ráda 

(10.12.2007 10:56:45)
Jájo,

máte můj obdiv. jste krásným příkladem toho, že když se chce, tak to jde. Sice s obtížemi, s odříkáním, ale bez fňukání a čekání hna to, co dá stát. Myslím, že Vaš (předpokládám dnes již dopělá dcera) chápe, že jste pro ni udělala to nejlepší, co jste mohla.
Přeji Vám hodně štěstí a pohody do dalších let.
 Jája (49 let) 
  • 

Re: Buďte za to ráda 

(10.12.2007 21:05:46)
Petro, díky za uznání.
Dneska už to dcera chápe. Byly doby, kdy jsem musela hodně tvrdě počítat, oblečení bylo od známých nebo z bazaru, dřina kolem zahrádky a zvířectva (jen co práce dalo nasečení a usušení sena na zimu), jen abychom nemusely nic koupit, peníze byly tak na elektřinu a to nejnutnější, co se koupit muselo. Hotovou pohromou pro mně bylo, když nám třeba praskla přívodní vododovní trubka. Vodáci ji na ulici zatáhli a my byli týden bez vody. Vykopání a instalace nového přívodu mne tenkrát stála celý měsíční plat, jinak jsme se mohly koupat tak leda v rybníku.
Dcera si chodila vydělávat už ve 12 letech, já jí mohla dávat jen symbolické kapesné. Dneska studuje na VŠ a musí si na živobytí vydělat sama, já na to prostě nemám zdroje. I když to není růžové, fakt je, že jsou i lidi, co jsou na tom ještě hůř než my.
 Zutulka+Vojta 5/04+Patrik12/08 


xxx 

(10.12.2007 9:56:02)
Nebyla jsem doma kvůli penězům, ale kvůli dítěti. Kvůli penězům jsem šla zpátky do práce, když bylo synovi 2,5 roku. A doteď je mi líto, že už si s ním nemůžu užívat všechno to, co při rodičovské. Abych mohla zůstat doma kvůli dětem, potřebuju k tomu peníze. Bez nich to nejde.
 fisperanda 


Takový výkřiky... 

(10.12.2007 10:01:40)
Ten systém je ale založený špatně už od samýho začátku. Ty to možná zvládneš, a to je super, ale já mám kolem sebe spoustu známých, kteří by rodinu chtěli, ale dítě si zkrátka nepořídí, protože nemají kde bydlet. Je sice hezký, říct si, že děti nemám pro peníze, ale ruku na srdce - ze vzduchu žít nebudou, že... takže o peníze jde až v první řadě. Z vlastní zkušenosti vím, že když jsme s manželem pracovali, oba dva, příjmy nic moc, ale dělali jsme co se dalo, tak jsme si chtěli vzít hypotéku, abysme se nemuseli potloukat po pronájmech, ale nikdo nám ji nedal. Takže tady bych možná začala.
Píšeš, že se můžeš vrátit do práce, to gratuluju. Protože například já, díky smlouvě na dobu určitou se vracet nemám kam, a fakt mám strach, jak mě po mateřské s dítětem všude zaměstají. Jasně, zaměstnavatelé už se o mě rvou.
Pokud vím, tak si většina matek nestěžuje ani tak na to, kolik dostávají peněz, to se přežít dá (pokud máš manžela, který dostatek vydělá) ale větší problém je s uplatněním na trhu práce po skončení mateřské. Proč tady nemůže fungovat systém který by podporoval matky na částečný úvazek, to nechápu. Situace se školkama - o tom nemá smysl se ani rozepisovat. Takže já fakt nekničím nad tím, že budu dostávat málo peněz. Chci vydělávat, ale chci mít k tomu příležitost.
Dítě jsem si nepořídila pro peníze, ale kdybych je neměla, tak to dítě taky nemám.
Jsou země, který jsou na tom hůř, ale nechápu proč si z nich máme brát příklad. Jsou taky země, kde jsou na tom matky líp.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 10:27:02)
Fisperanda - souhlasim, ze ten system je nastaveny spatne a ze vymenou za zmeny ve financovani meli politici vylepsit podminky pro matky malych deti.

Nicmene, pokud mohu soudit z vetsiny reakci pod temi clanky z minuleho tydne, tak Tvuj dojem, ze "tak si většina matek nestěžuje ani tak na to, kolik dostávají peněz, to se přežít dá (pokud máš manžela, který dostatek vydělá) ale větší problém je s uplatněním na trhu práce po skončení mateřské" - neni zcela spravny. Vetsina matek si stezuje prave na to, ze dostavaji malo penez, ze je to "plat" za to, ze se staraji o budouci danove poplatniky a ze maji narok slusne zit i kdyz maji male deti.

Budu doufat, ze Tvoje vetsina je ta, ktera na Rodinu nechodi.

Mas ale uplnou pravdu - uplatneni je problematicke a uprimne receno pochopitelne - rozsah paragrafu je neuveritelny (pro srovnani - ja mam na peci o deti 2 dny do roka a zbytek je dovolena) a zena, ktera z procesu vypadla na nejakych 4-6 let jiste neni az tak atraktivni jako zamestnanec. Prave proto by se vlada mela zamerit na podporu vytvareni pracovnich mist a tam sypat penize - ne na osobni ucty maminek. Ony by tech ceskych deti neubylo, kdyby stejne jako ty zahranicni sly na par hodin denne do skolky ve dvou letech.

Kimmy

 ufňukaná nána 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 16:25:58)
Ach, děkuji děvčata za názory, jelikož jsem velice zodpovědná tak si raději žádné děti nepořídím a když tak až možná ve 40 ti.Kimmy ty angličanko, omlouvám se Tobě a všem čtenářkám, ale musí to ze mě ven:je mi z těch Tvých hrdinných řečí na blití Ty jedna namyšlená krávo, co všechno zná všechno ví a my ostatní jsme jenom ufňukaný nány, furt tady vytahujte příběhy z Afriky, jak jste vyžili po revoluci z ničeho atd. ALE my nejsme v Africe a naše společnost od nás vyžaduje jinou úroveň hygieny, oblékání atd. A na to jsou bohužel potřeba peníze nebo vy skromné tady chodíte jak afričanky zahalené ve starém hadru, vy si neholíte nohy atd. atd. atd.Jinak super článek přímo dělaný pro drsný holky jako je Kimmy já si taky můžu napsat svůj názor , v podstatě neříkám, že se máme špatně, ale štve mě, že se tady navážíte do holek, který si stěžujou na konkrétní situaci a vy z nich hned děláte fiflenky co by chtěly hadry od diora atd.Tak a teď si na mě zanadávejte jak sem nízká atd. mě je teď fajn, ještě si du prásknout vteky talířem o zem a myslim, že se mi bude dnes dobře spát, no jo holt jsem primitiv
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 16:36:53)
no tak aspon jsi zvolila spravny nick ...

Nicmene jsi si me s nekym spletla, protoze ja zadne pribehy z Afriky nevytahuju, ale jsi zaslepena vztekem, tak to chapu. Nikdo tady nemluvi o Diorovi a ja se rozhodne nenavazim do nikoho ve spatne situaci. Az se Ti ulevi, tak si poradne precti, co rikam a treba pochopis... To, ze lidi musi prijmout zodpovednost za sve deti, neni urazlive.

Primitivem jsi se jaksi nazvala sama, takze to jiz neni nutno rozebirat...

Kimmy
 Geletova 


Re: Takový výkřiky... 

(13.12.2007 10:34:32)
Mám dotaz, Kimmy, odkud jsi? Lépe řečeno, v které zemi nyní žiješ? Mám v tom chaos.....
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(13.12.2007 10:36:39)
Jihovychodni Asie
 Jana 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 16:37:01)
Já sem moc nepíšu, ale co je moc, to je příliš. Tyhle ufňukance nemůžu vystát.
Sama jsem byla samoživitelka se dvěma dětma, ale nikdy jsem nic nečekala ani od otce dětí, ani od státu. Děti jsou pro mě všechno na světě. Ale to neznamená, že si sednu na prdel a budu fňukat!!! Vždycky jsem se snažila vydělat peníze, zajistit hlídání, vzdělávat se... Už přestaňte konečně naříkat a něco se sebou dělejte, co si o vás budou jednou vaše děti myslet??
 Jana 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 16:43:37)
A máš nějaký důvod být zde vulgární? Je to fórum veřejné, ale přimlouvala bych se za zachování slušnosti. Lidé jsou různí, ale napadat někoho svědčí toliko o vlastních charakterových vlastnostech a to nikoli těch nejlepších.
 Jana 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 16:48:22)
O co ti jako jde??? O slovo prdel??? Tak promiň, že jsem se dotkla tvého jemnocitu! Nikoho tady nenapadám, s tím tady začal někdo jiný. Ale holt kdo se cítí, ten se vtípí, že???
 cyann 


Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 21:43:59)
mě zase trošku udivuje to naříkání, že se kvůli snížení příspěvku musí matky vrátit do práce a nemůžou si dostatečně dlouho "užívat" doma s dětmi. stát přece nemůže přispívat na to, aby si někdo něco užíval, stát má vybudovat účinnou záchrannou síť pro ty, kteří by jinak vůbec nepřežili/y. českým dětem opravdu neublíží, když půjdou o něco dříve do školky či jeslí (samozřejmě kvalitních, s kvalifikovanými a dobře placenými pedagožkami, s max. pěti dětmi na jednu vychovatelku atd.). jsem taky samoživitelka, od státu krom příspěvku nic nedostávám a mám asi to štěstí, že pracuju, živím nás a zároveň si to se svým dítětem neuvěřitelně užívám :-)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(11.12.2007 2:45:07)
ano - to je presne ono...

 Zdenka 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 23:07:49)
Já si teda nohy neholím, tak ani nevím jak moc finančně je to náročné, že bych kvůli tomu nezvládla uživit dítě :-)) A starý hadry? V tomhle často platí, že nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat levné věci. Koupím si něco solidního (v ceně od několika set do nějakých 2000 za boty nebo bundu) a chodím v tom 3 sezony i víc a nemám pocit, že bych se za to musela stydět.
Ano dítě věcem rychle odroste a často je i potrhá nebo prodře, ale kolik potřebuje máma kupovat oblečení během mateřské? To opravdu nemůže chodit v tom, v čem chodila před ní? To má být povinnost státu platit jí hadry dle poslední módy?
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

:) 

(11.12.2007 8:59:35)
Já si nohy holím a včera jsem si kupovala 3 taková ta holítka v sáčku a stálo to 34,- Kč. Vydrží mi tak asi 3 měsíce.Jo každý si to holt dovolit nemůže, zejména ne státem ožebračované ženy na MD.......
 Bumbi&05,08,10 


Re: :) 

(13.12.2007 0:46:15)
Katko,
:-DDDDD
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


Re: Takový výkřiky... 

(12.12.2007 21:51:43)
to co jsi o sobě napsala souhlasim,a je lepši když si opravdu děti pořizovat nebudeš pokud nedokažeš zvladat svoje nervy na uzdě a i napišeš že jdeš rozbít taliř aby sis ulevila......tak jenom štěsti že děti nemaš asi by tě tato diskuze mohla vytočit natolik že by sis třeba taliř spletla s mimčem a šlahla o zem snim třeba proto že ti sahnou na penize........kdo chce kam pomožme mu tam kdo chce vic at se stará sám.......
 iveta 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(15.12.2007 23:07:51)
MEGGY PROMIŇ ALE tVÁ REAKCE MI TAKÉ NEPŘIPADÁ PRÁVĚ VKUSNÁ.
Myslím, že pisatelce šlo tak trochu o nadsázku (když např. píše, že si ze samé odpovědnosti děti nepořídí, nemusí to nutně znamenat, že je nemá). Slovník je diskutabilní, ale asi úměrný intenzitě jejích emocí. A je přímá.
Z příspěvků mi vyplývá,že soubor "hrdinných matek" na tomto serveru není reprezentativní. Socioekonomický status žen užívajících internet k diskusím je přece jen vyšší. Ty, kterým peníze, čas a síly na toto nedostačují, zde nejsou zastoupeny.
I mne trochu irituje, jak mnoho ze zde přítomných "údernic matek" si fandí pro svůj úspěch a rozdávají rady vpravo vlevo. Myslím, že kdyby tu zůstaly jen ty, co doopravdy živí tři děti třeba z českého učitelského platu, opravují bydlení a podporují nemocné rodiče, asi by jich tady mnoho nezůstalo
a zdali by těm "ufňukaným" spíše nerozuměly.
 ZuziP 


Re: Takový výkřiky... 

(18.12.2007 1:01:28)
Aj Meggy ma pravo na nadsazku...
 iveta 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(15.12.2007 22:37:11)
kimmy.pozor na drobnosti - ne "slušně žít" ale "žít"
s tím, že nejde o přežití matek, ale hlavně dětí, zejména tedy dalších než prvních


nevím, jak je to u vás,ale tady zhruba polovinu ze mzdy tvoří odvody státu. z toho co ti zůstane,se snažíš pořídit pro rodinu aspoň energie (elektřina, plyn),doprabu do školy, práce jídlo,šaty. na všem se zase stát obohatí (DPH se loni vybralo skoro 200 miliard, což je víc než daně z práce, spotřební daŇje polovina z ceny benzínu, když topíš tuhýni palivy je tu nově ekologická daň. není úniku.
nyní náš stát zavádí poplatky ve zdravotnictví a zvažuje školné.
není to o tom, že by se ufňukaní rodiče nechtěli postarat a natahovali ruku
stát nemá z našich daní 4 miliardy na rodičovský příspěvek. přitom zakázka na obrněné transportéry vyjde na 150 miliard atd.






































ů










 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(16.12.2007 13:55:51)
Iveto - pokud vim, tak dan z hrubeho prijmu byla az do ted podstatne nizsi nez 50%. Pletes si pojem mzda s pojmem "naklady na zamestnance" - nikde neni psano, ze kdyby zamestnavatel na Tebe nemusel odvadet dalsi davky, ze by Ti automaticky naskocily na vyplatni pasce.

Uz to tady padlo, ze nekterym rodicum se proste "nevyplati" do te prace chodit a jini si to proste uzivaji. Ti, co tady fnukaji, jak maji malo, patri do skupiny, kterou tady nebudu oznacovat pojmem, ktery pro ne mam.

Kdybychom si prohledli statni rozpocet - urcite by matky nasly minimalne polovinu polozek jako zcela nedulezitych a penize by daly na potreby matek s detmi. Ani Ty ani ja nemame dostatek odbornych znalosti na to, abychom to mohly posoudit.

Co Ti ale asi unika je, ze mne jde o neco jineho. Ja si myslim, ze ten soucasny system ctyri roky doma a pak na plny uvazek neni dobry ani pro matky ani pro deti. Tak jako jsou ceske matky zvykle byt doma dlouho s malymi detmi, tak jsou zvykle u tech vetsi chodit na plny uvazek. Ja si myslim, ze vsechno to dobro, ktere deti cerpaji ze ctyr let s maminkou doma se behem nekolika dalsich let vynuluje tim, ze jsou pak maminky unavene a nemaji na deti cas skoro vubec. Zatim mi nikdo nedokazal, ze by treba desetilete deti v zahranici, ktere chodi do skolky mnohem driv, mely nejakou nevyhodu vuci ceskym opecovavanym detem.

Kimmy
 iveta 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(18.12.2007 14:26:36)
Ahoj Kim, klidně si mne označ, jak chceš, jen prosím neužívej slovo fńukat, připadá mi nepatřičné. Se svými poměrně malými dětmi, nejmladší mají pět měsíců a druhé sotva dva roky, chodím do práce na částečný úvazek, přitom kojím, starám se o domácnost a manžel pracuje na úvazek plný. Nevím kolik mají v JV Ázii vysokoškolští učitelé. Ale zde utáhnout rozpočet s např. třemi dětmi už je problém. Kdybychom na dobu, kdy jsem v práci, nevykořisťovali babičku, tak v práci být nemohu. babičky jsou zde vykořisťovány hromadně. i když by mnohé raději dělaly něco jiného nebo se léčily.
Co se týká složek mzdy a daní, neboj se, celkem to sleduji.
Samozřejmě jsem jen tupá ženská a nemám co camrat do státního rozpočtu, když tomu jako slepice vůbec nemohu rozumětm promiň, příště to nechám poslancům a půjdu raději více a radostněji pracovat na další obrněné transportéry. Však děti pohlídá babička, která měla jít raději na EKG.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(18.12.2007 14:32:09)
Iveto - promin, ale nepamatuju se, kde a proc jsem pouzila slovo fnukat - pokud mi muzes dat odkaz, aspon budu vedet, odkud vitr vane. Takhle nechapu cely ten vylev...

Kimmy
 Pavla 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 10:27:33)
je to tak jak píše Fisperanda, taky už vidím, jak se o mně zam. perou po mateřské...dítě bude 2x nemocný a to bude, já půjdu 2x na § a stejně poletím a sme tam kde sme byli.
v pr....
Nemůžou tady srovnávat Německo atd. tam mají částečné úvazky, za 4 hodiny práce si ženský vydělají dostatek peněz, jídlo je tam skoro stejně drahé jako u nás, hadry dokonce levnější, byla sem tam párkrát náhodou na slevy. Něco podobného je Francie....
V Německu bych si za tři platy koupila nový malý auto, tady si za tři platy koupím starou shnilou felicii, nemůžem to porovnávat se západem, už tady padlo, že ceny jsou skoro stejné a platy pětinové a je to tak. Poplatky u dr. v Německu třeba děti i studenti neplatí vůbec, když ležíte ve špitálu,platíte pouze první tři týdny,máte nadstandart, jste samy na pokoji a to na 250 kč/den, platí si pouze obvodního dr. 100 kč/měsíčně. Tohle mám zjištěné zcela přesně. A ty částky co uvádím jsou pro Němce zanedbatelné.
Samozřejmě že nemám děti pro peníze, ale je fakt, že z něčeho žít musí, když splácíme bydlení a podpora od rodičů nulová, že jo, já klidně do práce půjdu, když budou firremní jesle jako na západě nebo na chůvu mi bude zam. přispívat. Tak jak to tedy na západě je. Pak mi to bude jedno, když mi ta chůva pohlídá i nemocný dítě. Ale v našem kraji zas o tolik peněz nepřijdu na rodičáku, vydělám si asi o dva tisíce víc než je rodičák,dělám odbornou práci v kanclu ale v našem kraji se holt neplatí, tady se dá vydělat tak možná na úřadě. A pro dva tisíce do práce chodit nebudu, a jelikož nemám hlídání můžu vzít max. práci na odpolední anebo o víkendu kdy je chlap doma, a samozřejmě se budu snažit nějakou takovou práci hledat a nenadávat, i když stejně budu, protože tento stát se k rodinám nechová jak by měl. Důchodci mají víc peněz než rodiny s dětma a tohle je to zlé na tomto systému.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 10:36:59)
Pavlo - promin, ale trosku zevseobecnujes - neni pravda, ze si kazdy v Nemecku za tri platy koupi nove auto nebo ze kazda firma ma firemni jesle a prispiva na chuvu. V CR jsou taky lide, kteri si za tri platy koupi auto a taky jsem cetla, ze nejaka firma prispiva na chuvu... Nemam udaje o Nemecku, ale myslim, ze tak jako tady jsou dost velike rozdily v prijmu, tak to tam plati taky. Ty mas mozna specializaci, kterou by tam ocenili - lekarka nebo jina cenena specializace, ale i v Nemecku je hromada rodin, ktere jsou na tom financne hodne mizerne a maji problemy s prijmem vyjit.

To jen tak pro upresneni, trosku mi to zavani takovym tim "v zahranici chlap vydela na to, aby zenska mohla byt doma" - coz taky neni pravda. Urcite bych nasla pripad, ktery popisujes, ale jsem si dost jista, ze takovy bych nasla v CR.

Mmch - vim, ze jsi nepsala, ze je to tak u kazde firmy, ale pusobi to tak, jako by to tam bylo zcela bezne a to si myslim neni - to bude tak u vetsich firem, ale normalni soukromnici to myslim neposkytuji.

Nemyslim to ve zlem, jen chci poopravit ten pocit, ze v zahranici je to jednodussi, kdyz opak je pravdou...

Kimmy
 Irena 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 14:20:56)
Teď nedávno jsem zaregistrovala, že Nečas chce zvýhodnit zaměstnavatele rodičů s malými dětmi tak, že si můžou odečíst 1500 Kč ze sociálního, které za ně platí, což je jedna z rozumných cest. Sama za sebe můžu říct, že manžel zaměstnal samoživitelku, má často nemocné dítě a taky je nemocná se sebou. A hádejte, kdo maká za ni když je doma? Já na střídačku s manželem, který pak svoji práci dohání o večerech a po víkendech, a já s ročním klučíkem válčím v kanceláři, ale jinak to nejde. Když padl ještě za vlády socanů návrh, že by nemocenskou platil zaměstnavatel, docela jsme se orosili, pravděpodobně by to vypadalo na vyhazov pro tu paní. Vypadá to brutálně, ale pro nás jako malé podnikatele by to bylo neúnosné. Snížením platby sociálního by to alespoň trošku ulevilo. Pro příklad, z hrubého platu 20 000, který má, musíme ještě zaplatit 26% sociální a 9 zdravotní, takže nás nestojí dvacet, ale 27. Úleva by přišla vhod. A mohli by takto pokračovat dál, např. úlevy na daních a pojistném za částečné úvazky atd. Lepší než vyplácet velké rodičovské příspěvky.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 14:33:41)
Ireno - jen tak pro zajimavost - kolik procent je tech 1500? Predpokladam, ze je to mesicne?

Rozumim Ti s tim paragrafem - to je dalsi, pro mne nepredstavitelny luxus - vzdycky kdyz ctu, jak mamy lamentuji, ze dite jde na tyden do skolky a pak je tri tydny doma, tak jen koukam. Ja mam 2 dny do roka na dite a na vlastni nemoci 14 pracovnich dnu do roka (ktere mi ale plati zamestnavatel) - zbytek je dovolena.

Souhlasim, ze nez vyplacet rodicak, byly by lepsi vyznamnejsi odpisy na danich a podpora castecnych uvazku.

Kimmy
 Jana 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 16:35:50)
Kimmy, ale tady ti obvykle školka nemocné dítě nevezme. A chůvy jsou pro 90% matek nepředstavitelný luxus. Starší syn patřil mezi ty děti, které dokonce musely přerušit docházku do MŠ. Má poruchu imunity (teď už je tedy skoro v pořádku) A když po 2 týdnech byl v kuse mimo provoz 6 týdnů (včetně pozitivních kultivací, vysokých horeček a ATB), bylo nám důrazně doporučeno počkat minimálně do jara - no a na jaře se ve školce vyskytly neštovice, skrz které měl zakázaný zbytek školního roku (výskyt se táhl od března skutečně až do června). Další rok už chodil, ale i přes to, že jsem ho posílala i s kašlem (když neměl teplotu tak šel) - stejně měl asi 50% neúčast. Většinou něco chytil ve školce od dětí, které nebyly "odchyceny" včas. Asi třikrát hnisavý zánět očí (lahoda, když měl celé oči plné hnisu), dále 3 hnisavé angíny, dvě rozbité hlavy s podezřením na otřes mozku (to nesměl jít necelý týden - ale uznávám, že to nebylo nakažlivé). Taky cca 2 střevní virózy, kdy se nemohl hnout ze záchoda - v trvání 3-7 dní. Nevím jak bys třeba ty tohle mohla řešit... To by ti dovolená těžko stačila. Ale dobré je, že letos se už situace výrazně zlepšila, bohužel však AŽ ve věku 7 let = předškolní období bylo ztěží k přečkání.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 16:50:48)
Jano - tady Ti taky skolka nemocne dite nevezme - i kdyz z nejake te rymy se nedela veda a kdyz se diteti udela nevolno nebo mu vyskoci teplota, tak ho izoluji a pockaji, nez pro neho prijedes. Ale jsou tady moznosti pomocnic v domacnosti, ktere v nejhorsim muzes najmout a neodrovna to mesicni rozpocet. Proste - jsou tady lepsi podminky pro pracujici matky a zadny RP - mne to pripada jako lepsi reseni, protoze je dlouhodobejsi - da se aplikovat v podstate celou skolni dochazku. Presne jak pises - misto aby chuvy byly luxus, mely by byt dostupne - dotovane nebo tak neco - protoze i to jsou pracovni prilezitosti, ktere by mel stat podporovat. Nekde tu byly prispevky mladych maminek, co mely deti uz na skole nebo tesne po tom a zustaly doma 10 let - no to je pravda, ze je asi hned tak nikdo nezamestna, ale kdyby byla moznost si je najmout treba na par tydnu k nemocnemu diteti - tak na to by urcite kvalifikaci mely (plus samozrejme takove ty kursy prvni pomoci apod). Ty penize za RP by zkratka mely jit jinam...

Jsem rada, ze uz je u vas lip. No a jinak reseni - porucha imunity je v mych ocich vyjimecny pripad a to je samozrejme neco jineho - moje prispevky se tykaji predevsim zdravych matek zdravych deti... Ja jsem dost vyjimecny pripad, pracuju z domova a chuva pro me neni nedostupna, takze by se to dalo, ale u Tebe je to jinak. Ty bys to mozna taky mohla resit, kdybys mela moje podminky.

Vis co - ja zas tady nechci pusobit jako udernice, co stve kazdeho do prace, ale jestli zijes ve vetsim meste, tak treba poptat se po okoli - nabidnout zehleni, uklid, nakup, doucovani skolaku nebo tak - to jsou moznosti, jak se venovat rodine a zaroven neco delat bokem. Pokud mas lepsi kvalifikaci - tak zas kdyby byla ta podpora statu zamestnavat matky, treba by se dala najit prace z domova... Ja Ti nemuzu napsat reseni Tve situace. Ja jen rikam, ze to reseni musi kazdy nejak vymyslet a ne spolehat se na stat. Protoze ani ten RP neni nekonecny a co pak?

Kimmy
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 18:00:35)
Jani, to co píšeš, to je fakt hrozné. My jsme to s Terezou zažívali loni. Když mi po zápalu plic řekla doktorka, že by docházku do školky na mém místě zvážila - chtělo se mi brečet - protože, jak bych to potom všechno řešila. Navíc každou rýmu odnesla malá zánětem uší a neustálýma antibiotikama - jen tak pro představu, za ty dva roky měla šestery a rozhodně to nedostávala na nějaké banality. Možná to někomu budu připadat divná, ale docházku do školky jsem nezvážila, dobojovaly jsme školní rok - pak nám lékařka nasadila Ribomunyl na imunitu u obou dětí - Terezu jsem nechala před vstupem do školky naočkovat Prevenarem - a zatím, ťuk ťuk, klepu na to, ale holka je letos prakticky pořád zdravá. Tím pádem je zdravá i malá. Vím, že se to pod článek o rodičáku nehodí, ale chtěla jsem na to reagovat.
Takže neboj, snad bude líp.
 cyann 


Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 21:57:43)
taky jsem tohle prakticky řešila, synovi jsou dva a letos stejne jako vloni celý podzim-zimu prostonal (vždycky kašel a rýma, pak zánět průdušek ATB, pak týden dobrý, pak dokonce zápal plic, pak zase kašel a rýma...). a já potřebuju, aby chodil do jesliček, protože je to levnější než chůva, mám k nim větší důvěru, a hlavně - strašně ho to tam baví. teď to zvládáme tak, že mám chůvu na dva dny v týdnu, abych alespoň ty měla v práci jisté, a našla jsem soukromou mikroškolku, kde je 5-6 dětí a tak snadno se tam nenakazí. zatím se celkem drží, díky bohu...
 LL 
  • 

KIMMY, PŘESTAN HODNOTIT NĚCO, ČEMU ALE VŮBEC NEROZUMÍŠ 

(11.12.2007 22:44:09)
Kimmy, jak jsem pochopila, žiješ zřejmě v cizině. Alespon podle toho, jaké znalosti cizích ekonomika a zákonů prezentuješ.

Nechápu ale, kde bereš tu suverenitu rádoby fundovaně se vyjadřovat k poměrům, ve kterých nežiješ a které jsou ti zjevně cizí. Jen meleš o částečných uvazcích, o tom, jak by ženy měly pracovat, jak ty....TYS VELKÁ TEORETIČKA.

Sedivá je teorie a barevný strom života v CR. Proč vůbec hodnotíš a radíš ženám v CR?

a jen tak na okraj - v CR se spatne hospodaří s penězi, proto jich pořád není dostatek. Díry v systému...a o politicích a jejich aférách, kdy získávají majetek ve stamilionech, radši ani nemluvím.
Bohužel politici tady mají tu drzost komunistických pohlavárů - Nejsou peníze? Občane, zaplat!!! Nebudeme přece hledat, kde jinde ušetřit, bezbranný občan a jeho peněženka je k dispozici. Ze já neplatím daně nebo jsem získal obrovský majetek velmi podivnou cestou? Za co jsem ho získal? Do toho nikomu nic není, vážení, že??

A taky se radši nebudu rozepisovat o tom, kam to např. USA dovedly s trendem dětí, odkládaných matkami jiným osobám. Totální odcizení, ztráta rodinných vazeb, absence skutečného přátelství - lidi pěstují jen účelové známosti - stýkají se s druhými ne na základě náklonnosti, ale spíš tehdy, když je to pro ně výhodné, prospěšné.

Do trendu civilizace sebestředných bezohledných jedinců už máme slušně našlápnuto současnými generacemi, tak je tak dál....
 LL 
  • 

Re: KIMMY, PŘESTAN HODNOTIT NĚCO, ČEMU ALE VŮBEC NEROZUMÍŠ 

(12.12.2007 2:30:41)
LL - ano, pochopila jsi to spravne, ziju v cizine. Suverenitu beru z toho, ze samozrejme situaci v CR denne sleduju, ctu denni tisk a zajimam se o situaci matek. Proc radim zenam v CR? Protoze verim, ze se bohuzel soustredi na spatny problem a mely by vetsi sanci na uspech, kdyby se zamerily na to, co by opravdu cele situaci pomohlo. Protoze verim, ze detstvi ve ctyrech letech nekonci a ze neni vhodne dat ctyrlete deti do skolky na 10 nebo vice hodin denne a potom totez kombinaci skola-druzina. Protoze materstvi neni vydelecna cinnost, za kterou nalezi financni odmena, ackoli si to mnoho ceskych matek mysli. Protoze verim, ze cesti politici nechapou rozsah problemu a sami tohle nevyresi - proto by se meli podivat, jak to delaji jinde a poucit se z toho, co funguje a co ne. Protoze cestkym matkam by prospelo, kdyby pochopily, ze uz ted maji velice luxusni podminky a prestaly si stezovat, jak je stat nechape. Protoze.... jeste by toho bylo...

Souhlasim s Tebou, ze se v CR spatne hosporadi s penezi a to plati i pro penize urcene na podporu matek. Je to problem hlavne v tom, ze politici nemaji vubec zadnou zodpovednost za sve ciny - hraji si navzajem na ruku a slusni lide - i kdyby do politiky chteli - se na kandidatku vubec nedostanou. Je to zacarovany kruh a myslim, ze bude hur, protoze donekonecna rozhazovat nejde.

"kam to např. USA dovedly s trendem dětí, odkládaných matkami jiným osobám. Totální odcizení, ztráta rodinných vazeb, absence skutečného přátelství - lidi pěstují jen účelové známosti - stýkají se s druhými ne na základě náklonnosti, ale spíš tehdy, když je to pro ně výhodné, prospěšné." - promin, ale tohle je nesmysl. Ty mne rikas, at nehodnotim matky v CR, ale vesele tady hodnotis matky v USA - trosku mi to pripada jako dvoji metr. Mam nekolik kolegyn-matek v Americe a rozhodne neztraceji rodinne vazby, nejsou odcizene a s nekolika mam velmi vrele pratelstvi. Strom zivota v USA je nemene barevny nez v CR.

Jak zabranis "civilizaci sebestředných bezohledných jedinců ", pokud zustanes do ctyr let doma, ale ve ctyrech letech nastoupis na plny uvazek a zustanes tak do dospelosti svych deti, je mi opravdu zahadou - prosim Te - ukaz mi, jak na to. Tesim se!

Kimmy
 Ajucha,dvě děti  
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(15.12.2007 21:10:56)
Ano Kimmy,můžeme zůstat s dítětem na paragrafu klidně tři týdny(i víc),ale placených je jen DEVĚT(je mi jasné,že tvým pohledem až moc...)zbytek jsi doma zadarmo!
A nezlob se na mě,ale dávat dítě v 18 měsících,ve 2 letech do jeslí...Zajímalo by mě,jak bych to dělala,když jsem dcerku do tří let kojila (ve dvou letech ještě 6x denně)a být se svým dítětem považuji za největší přínos pro nás oba-hrály jsme s pastelkami,s plastelínou,hračkami,četly a poslouchaly pohádky(činíme tak dodnes)a nechápu, co na tom nezvládáš.
Neustále radíš,ať dáme i malinké děti do jeslí,či chůvám(finančně o chůvách zřejmě nemá cenu se s tebou bavit)a jdeme na krátké úvazky,ale jak ti vysvětlit,že ty zde zkrátka nejsou k dispozici!?
A ještě jedna věc-víš,ono je tu podstatně dráž,než v jihovýchodní Asii.
Některá z pisatelek zde argumentovala třemi platy v Nemecku na auto-neříkej,že to není pravda,bere se průměrná mzda, která tam činí 2500euro (při současném kurzu 65000Kč)a ceny zboží jsou přibližně shodné s našimi (nemluvě o tom,že Škodovku tam pořídíš levněji,než u nás).Je mi jasné,že ten plat nemají všichni,že jsou rodiny žijící na hranici bídy,ale stále je to 2500 euro versus 808 euro našeho průměru.
A "plat"za výchovu daňových poplatníků-nepochopila jsi to špatně?Není to spíš touha po uznání žen,které jsouce na mateřské,jsou pokládány za méněcené tvory,mnohdy i vlastními manžely?(Znám několik případů,kdy choť zakázal ženě koupit si například botasky za 800Kč,protože "nevyděláváš,až nastoupíš do práce,kup si co chceš!")A práce doma je jako každá jiná,každá matka mi potvrdí,že si na mateřské žádný "leháro" neužívala a jak jsem zde již jednou uváděla-práce ženy v domácnosti na mateřské byla zařazena mezi deset nerizikovějších povolání vůbec,dokonce ještě před havíře...
 Ajucha,dvě děti 4roky a 7měsíců 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(15.12.2007 21:12:21)
vypadlo mi slůvko "dní"-takže devět dní
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Takový výkřiky... 

(16.12.2007 1:40:41)
Ajucho, jen technická, teoreticky lze po 9 dnech paragraf napsat znovu.

Jinak, třeba by i Tebe zajímala tato výzva -
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8274698 :)
 Sylvie 


Re: Takový výkřiky... 

(16.12.2007 10:16:44)
Ajucho, jen technická, teoreticky lze po 9 dnech paragraf napsat znovu.

Tak "teoreticky" na to zapomeň, protože teorie zákonů hovoří jasně:

Podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje nejvýše po dobu prvních devíti kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování (péče) v nich trvá.

No a praxe je taková, že opakované vystavení OČR na jedno dítě už je na sociálce - co tak od jiných mzdovek vím, tak jsou sociálky, kterým to nevadí (nebo dokonce opakované vystavení doporučí) no a pak jsou sociálky, které si to hlídaj a všechny "podezřelé" případy si nejdřív ověří u lékaře, že se opravdu jedná o nový případ ošetřování a ne pokračování toho starého.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(16.12.2007 13:43:17)
Ajucho - tim me skutecne nedojmes, protoze ja mam na deti dva dny rocne a to bez ohledu na to, kolik jich mam. Zbytek je dovolena, kdyz dojde dovolena, tak zamestnavatel vubec nema povinnost Ti nejakou neplacenou dat muzes taky klidne prijit o misto bez jakehokoli naroku na podporu.

Kojeni 6x denne ve dvou letech - jiste priznas, ze je to vyjimecna situace. Neni nutne mi vysvetlovat, jak bajecne jste si to doma uzily - to totiz na cele veci vubec nic nemeni (nechapu, co na tom nezvladas Ty).

Kdybys peclive cetla, co tady celou dobu vykladam, tak bys touto dobou jiz urcite pochopila, ze mi jde o to, aby se vytvoril natlak na vladu, aby castecne uvazky podporila. Samozrejme je treba nabidnout neco vymenou, kde by se zas pro zmenu penize usetrily.

Kdybych ja tady argumentovala prumernou mzdou, ktera je pokud vim nekde u 18 000 mesicne, tak by mi urcite spousta lidi moc rada vysvetlila, ze jim se o takove mzde muze leda zdat a ver mi, ze v Nemecku je to stejne. Tobe mozna pripada 2500 Euro jako silene vysoka castka, ale musis se podivat i na naklady tech lidi jako jsou najmy a ne jen porovnavat spotrebni ceny. Jestli si myslis, ze v JV Asii je nejak levne, tak si sem prijed bydlet a zkus platit najem - to by Te cekalo prekvapko!

Jsou tady dve zasadni veci - jedna je ta, ze nekterym lidem vyhovuje byt doma s detmi vice nez chodit do prace. Na tom neni nic spatneho, pokud jsou schopni se o sebe postarat. Jakmile ale cekaji, ze jim za to bude platit stat, je tu problem. Pokud jsou lide, kterym se pracovat "nevyplati", tak je to velky problem.
Druha vec je, ze jsi vyrostla v generaci, ktera bere dlouhou materskou jako samozrejmost. Vidis to kolem sebe a nenapada Te o tom nejak moc premyslet, protoze Ti to vyhovuje. Kdybys zila v zemi, kde zeny chodi zpatky do prace po roce nebo dvou, vubec by Te nenapadlo, ze je na tom neco nenormalniho. Kulturni zvyky jsou hluboko pod kuzi a tezko se meni.

Touha po uznani zen na materske je hezka vec, ale zustane na teoreticke rovine. Svet se neridi ethickymi nybrz ekonomickymi zakony a muzeme se tady donekonecna dohadovat o tom, jak cenna je prace matek v domacnosti, z ekonomickeho hlediska je to cinnost nevydelecna. Zivot neni fer. Divej se na to jak chces, ale diskuse je bezpredmetna. Kdyby byly ocenovany dobre skutky, tak neni potreba charity a dobrovolniku, protoze tam by se vsichni cpali.

Kimmy
 Míša 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 11:06:48)
Pavli, nauč se německy a odstěhuj se tam. Jsme v EU, přeji hodně štěstí, určitě to zvládneš!
 Heidi 


Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 17:24:36)
Pavlo, mohla bys tady napsat více info o těch poplatcích v Německu? Docela mě to zajímá. Máš v mnohém pravdu a jinak se tu docela bavím těma uvědomělejma kecama těch co jsou za vodou.
 Pavla 
  • 

Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(11.12.2007 9:27:11)
Poplatky Německo:
- u doktora se platí jen u obvodního, a to 100 kč /měsíčně
- děti a studenti a lidé bez příjmu neplatí nic.
-pokud ležíte v nemocnici déle než tři týdny, neplatíte nic.
-poplatek v nemocnici je 250 kč/den , je to pokoj po 1 nebo max. po 2 hotelového typu něco jako u nás dobrý nadstandart
-při vyšetření střev jako je třeba kolonoskopie se neplatí nic ani poplatek, pokud bych chtěla nebolestivou magnetickou rezonanci, tak si připlatím cca 300 kč, u nás to nejde, ani za příplatek si nemohu zvolit bezbolestné vyšetření

Jinak pro někoho tady, Německy umím a nevím proč bych se tam měla stěhovat, já to psala pro srovnání a jak by to dopadlo kdyby se celá ČR měla stěhovat do Německa.

Pro KIMMY- jen by mně zajímalo prosím tě, kde žiješ, jaký je váš čistý příjem a majetkové poměry, já nevím, strašně mně baví jako někdo "za vodou" , zdravý, se zdravýma děckama radí těm nemocným, s nízkým příjmem, těm co je chlap třeba vyhodil na ulici a nemají kam jít atd.
KIMMY, strašně ti to přeju, je to fajn, ale pamatuj si, NEMUSIS být pořád zdravá v první řadě, bohatá, "za vodou", a nemusíš mít taky pořád zdravé děti.
Takže kousek soucitu a solidarity s ostatními by ti neškodilo. Samozřejmě sem nepočítám naše spoluobčany atd. a ti co systém dávek zneužívají že se jim nechce dělat.
Co má asi dělat matka nemocnýho děcka, co jeho nechtějí ve školce, tím pádem ji nechcou v práci, platěj byt a půjčky a chlap vydělá třeba 15 000.
Kam si má asi jít přivydělávat když ji nikdo nikam nechce a navíc se musí věnovat nemocnýmu dítěti. Tak ted KIMMY, raď!!!!

 SandraW 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(11.12.2007 9:33:51)
Pavli máš naprostou pravdu...já znám dokonce i chlapi,kteří těch 15000kč mají jen proto,že mají 2 práce!Jenže někteří lidé žijí v jiném světě a nějak se to nesnaží pochopit.My jsme v takové situaci byli,že jsme žili jak se říká "z huby do huby".Teď se tedy máme skvěle..ťuk,ťuk,ťuk:-)ale vím,jak to může být těžké,proto nikoho neodsuzuju...tedy jen určitou skupinu lidí,kteří si děti skutečně dělají jen pro zvýšenou mateřskou nebo porodné a kolikrát to dítě pak odloží!Mluvím jen o slušných lidech...obyčejných.
 Pavla 
  • 

Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(11.12.2007 10:15:20)
Sandro, někteří, obzvlášt voliči ODS si myslí, že prostě vždycky budou mladí, zdraví, krásní a schopní a budou mít zdravé děti.. byt jim to přáno,ale at nechají ty chudší a nemocné na pokoji.
Jak by asi poradila Kimmy oběti domácího násilí, která nemá rodiče, nemá kam jít, má dvě děti, chlap jí nedává peníze a vyhazuje ji z bytu?
Hmmm, Kimmy, jak bys to vyřešila??
 kveta19 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(11.12.2007 10:20:15)
Vyresila bych to telefonatem na Linku bezpeci,tam je pravnik a poradi co dal:-)
Me se to stalo.Byla jsem bezdetna,vdana,ale nemela se kam vratit.
Podle meho je lepsi odejit,nez v pekle zustavat s detmi.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(11.12.2007 11:38:49)
Pavlo - extremnich pripadu si taky umim vymyslet - co treba maminka, ktera po nehode ochrnula a nema babicku.. Moc dobre vis, ze tohle nema nic spolecneho se systemem RP - uz to tady nekdo psal - na to jsou jine instituce a myslim, ze v CR docela funguji. Zivot neni fer a nedostavame to, co si zaslouzime - nekdo ma zcela nezaslouzene prilis mnoho a nekdo ma nezaslouzene prilis malo.

Takova maminka by mela najit misto nekde v azylovem dome, zkusit se zeptat na socialnim odboru nebo zkusit oslovit nejakou nadaci - nevim - nemam na to samozrejme presnou odpoved. Ale takove mamince neni RP nic platny - protoze najem a zivobyti pro dve deti z toho nezaplati.

Co se tyce mladych a krasnych se zdravymi detmi - mozna, kdybys cetla pozorne me prispevky, tak bys poznala, ze prave tyto lidi ja bych poslala do prace nejpozdeji ve dvou letech ditete. A vsude pisu, ze se musi rozlisovat mladi a zdravi se zdravymi detmi od nemocnych nebo postizenych s nemocnymi nebo postizenymi detmi.

Nechapu, proc tady ze mne delas nejakou necitu, ktera by z kazdeho nejradeji sedrela kuzi.

Kimmy
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(11.12.2007 17:58:38)
Pavlo, na jednu stranu máš pravdu - ale na druhou, spíše je nás asi těch, kteří se s tak zásadními problémy nepotýkáme.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(11.12.2007 12:07:03)
Pavlo - verim, ze by Te to zajimalo, ale ja nepatrim mezi Ty, co sve prijmy popisuji na internetove diskusi - je to soukroma zalezitost. Ziju v jihovychodni Asii.

Neradim nikomu s nemocnymi detmi (pokud se me primo na radu nezeptaji) a porad rozlisuju mezi zdravymi a nemocnymi. Prave v tom vidim solidaritu - podporovat ty nemocne a problemove pripady a ne ty zdrave. Problemovy pripad pro me neni matka, ktera chce o dite pecovat do ctyr let a jinak ji nic nechybi.

Vim moc dobre, ze nemusim byt vzdycky zdrava a velkou cast prijmu ukladam na horsi casy. Zadneho Diora v me skrini nenajdes.

"Co má asi dělat matka nemocnýho děcka, co jeho nechtějí ve školce, tím pádem ji nechcou v práci, " - zase - o tom presne ja pisu - ze misto toho, aby penize sly na osobni ucty, mely by se vytvorit system podpory pracujicich matek - dostatecna kapacita skolek, dotovane pecovatelky pro peci o nemocne deti, pruzna pracovni doba a tak dale a tak podobne. Mozna sis precetla jen nejaky muj izolovany prispvek, ale ja tohle pisu uz dele nez tyden.

"Kam si má asi jít přivydělávat když ji nikdo nikam nechce" - muze treba nabidnou v okoli zehleni nebo uklid nebo neco podobneho. A musi na sobe pracovat, aby ji nekam chteli.

Vic co - Ty tady ze mne delas nejakou nechapavou extremistku - ale co si myslis, ze v zahranici zenske nemaji uplne stejne problemy? Ze nikde jinde zenskou chlap neopusti s dvema detma? U nas neni ani podpora v nezamestnanosti, ani nejake doplatky na bydleni - nic. Zivot neni pericko -hodne lidi ma v zivote velice obtizne situace. Jedine, co ja rikam, je, ze ctyri roky RP jsou luxus, ktery si republika nemuze dovolit, ze je system spatne nastaveny, ze ty penize by mely jit do castecnych uvazku a skolek. Nic o tom, ze by se mely odebrat socialni davky obetem domaciho nasili. Tak si to prosim Te poradne precti a ujasni, nez zas zacnes odsuzovat.

Kimmy
 mellie 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(13.12.2007 21:13:23)
Ahoj Kimmy, musím říct, že Ti dost tady na Rodině dost fandím - často mi přijde zbytečné psát do diskuse, když to tam stejně napíšeš Ty :o)

Taky si myslím, že cesta ke zlepšení situace rodin s dětmi je přes poloviční úvazky, úlevy zaměstnavatelům zaměstnávajícím rodiče a ne přes nějakých 7 tisíc poskytovaných 4. rok věku dítěte. S manželem jsme dokonce v současnosti (naší berušce je 10 měsíců) na polovičním úvazku oba - díky tomu neztratíme ani jeden kontakt s prací, oba si užijeme holčičky, holčička má dva rodiče a ne jednoho a finanční situace rodiny je relativně v pohodě (já vydělávám víc než manžel).

Mám takovou zkušenost se zaměstnáváním maminek po mateřské v ČR (a sice v Praze). Hledala jsem do týmu člověka, na půl úvazku, na relativně jednoduchou administrativní práci. Specificky jsem žádala o maminku po mateřské dovolené. Myslíš, že jsem měla spousty nabídek? Byla jsem ráda, když se pozice za 3 měsíce vůbec obsadila! Často si to připomínám, když čtu srdceryvné příběhy o tom, jak někoho vyděsilo, že bude 4. rok dítěte brát jen 3,5 tisíce...
 Ivana Procházková 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(13.12.2007 21:27:04)
Mellie,
sehnat v Praze administrativního zaměstnace je nadlidský výkon!! (a to nabízíme částečný úvazek s klouzavou pracovní dobou)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(13.12.2007 22:18:24)
Ivule, kamarádka teď shání práci v Praze administrativě na částečný úvazek (nejlíp od 8 do 14h), mohla by ses mi kdyžtak ozvat? Dík.
 Ivana Procházková 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(13.12.2007 22:34:55)
Ať mi napíše sem:

TDfirma@seznam.cz

Byla by to účetně-admin. práce a je potřeba umět s pc, hlavně MS Office, ale to je asi zřejmé..
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(13.12.2007 22:38:22)
Dík, já nevím co přesně umí, ale zrovna dneska mi povídala, jakou hledá práci - mail předám.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(14.12.2007 1:46:49)
Diky, Mellie - ja uz si pripadam jak Don Quichote ...

Hodne je toho v mentalite - ucelem velke casti diskutujicich tady je dokazat, ze nevim o cem mluvim, ze to, co navrhuju stejne nejde, ze jediny zpusob je vlastne ten soucasny, ale s vyssimi castkami RP. Nezajima je nic jineho nez jejich vlastni ucet. Nikdo nerekne ""takhle by to neslo, ale treba by to slo takhle"" - nic - nulove napady, nulove navrhy, jen jak ten system obejit. A samozrejme nadavky na politiky - jenze stejne jako politiky zajima predevsim jejich vlastni ucet, tak to zajima i ty maminky. A po mne potopa.

Usporadani, ktere mate vy doma mi pripada naprosto idealni. My zas oba pracujeme z domova, takze muj muz denne stravi s detmi minimalne dve hodiny a ja mnohem vic. A vydelame si na budoucnost, kdy prace z domu nebude mozna.

Myslim si, ze situace je presne takova, jak popisujes - lide, kteri maji opravdove problemy je resi, protoze musi. A lide, kteri jen cekaji, co jim spadne do klina maji plnou pusu psychologickych vyzkumu o tom, proc oni proste do prace nemuzou, protoze jejich detem by to uskodilo. Na zahranicni modely se divat nebudou, protoze to je spolecnost zcela odcizenych lidi a citove deprimovane generace (dukazy veskere zadne). Ja nevidim zadny velky rozdil mezi dnesnimi 12-letymi, kteri jiz meli dlouhou materskou a zahranicnimi 12-letymi, kteri ji nemeli...

Dokud stat bude lidi rozmazlovat nekonecnymi prispevky a davkami, tak lidi budou nad praci ohrnovat nos... (a vsem vysvetlovat, ze oni to delaji kvuli tem detem)...

No ale dik - aspon nejaka ta vlastovka...

Kimmy
 myš 
  • 

Re: Takový výkřiky...-poplatky 

(17.12.2007 11:17:39)
hezká generalizace....
 Jíťa 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 21:38:13)
A proč by nemoh jít na paragraf manžel? Aspoň ze začátku, než si u zaměstnavatele uděláš dobrý oko. Já když nastupovala po 1. mateřský, tak jsem taky nechodila na § a už vůbec ne ve zkušební době. Šla jsem s holkou akorát k doktorovi na propustku a pak normálně do práce a na § byl manžel, který měl už práci na dobu neurčitou takže to jeho kariéru příliš neohrozilo. A já aspoň v práci vypadala, že si to umím zařídit.
Samozdřejmě, že jsem později bývala taky doma s dítětem, ale to už jsem měla smlouvu na dobu neurčitou a s manželem jsme se stejně občas střídali.
 Míša 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(16.12.2007 22:23:14)
dobrý řešení, lae jen pokud manžel nenastupuje do nové práce 2 měsíce před koncem mojí mateřské. Ale já vím, je to extrém. Pokud to jde, je to prima, ale zase, je dost chlapů, který dělaj takovou práci, že by jim paragraf taky neprošel. Je to asi kus od kusu.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 10:49:32)
Už to psala Kimmy, ale opravdu: máš pravďu v to, že je problém se vrátit do práce a vydělávat z důvodů notoricky známých (málo školek,málo částečných úvazků..). Ale není to tak, že by většina přispěvatelek spěchala do práce. To tedy opravdu ne."Chci být s dětmi co nejdéle doma" - to je tady podle mě procentuálně nejvíc zastoupená skupina. Neříkám,že je to dobře nebo špatně.Ale je to zkrátka tak.
 Šárka, 3 děti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 11:24:13)
Tak já např. se sice do původní práce po mateřské taky nevrátím, firma je v konkursu, ale už teď chodím na částečný úvazek jinam, se třema dětma, dvojčatům nejsou ještě dva roky. Střídáme se s manželem, chodíme na protisměny, rodiče nám nehlídají, máme paní, která v případě nouze pohlídá, ale využíváme ji tak max. 2x do měsíce. Tím, že chodíme na protisměnu, tak se dá zvládnout i častý marodění. Bydlím na malým městě, mám obyčejnou ekonomku, jen chce hledat a nebát se toho.
 severanka 


Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 12:29:17)
Ahoj Šárko, máš to sice dobře zařízené, ale kdy se pak scházíte všichni společně? Jsou případy kdy když se manželé takto míjí, nedopadá to pak dobře. Ale máš pravdu že člověk se musí snažit.
 Šárka, 3 děti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 13:43:54)
Máme společný víkendy, večery. Myslím, že máme společného času sice málo, ale tím víc si ho vážíme a užíváme. Manžel má takhle aspoň příležitost si užít dětí, oni si užijí jeho a já se na všechny hrozně těším, když přijdu z práce. Trochu provětrám mozek, přijdu na jiný myšlenky, vyjdu mezi lidi a vydělám nějakou korunu navíc, která se se třema dětma a při přestavbě baráčku vždycky hodí.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 13:29:43)
Ok, já vím,že když se chce, tak to jde.Taky jsem šla velmi brzy do práce. Já jen tvrdím, že nás rozhodně není většina :)
 severanka 


dotaz-délka RD 

(12.12.2007 16:03:21)
Ahoj maminky, mám dotaz, když mám 11 měsíční mimi, musím do konce tohoto roku určit jak dlouho budu na RD? Podle dopisu který jsem teď dostala jsme pochopila že se můžu rozhodnout do 21 měsíců věku dítěte. Maminky v mém okolí už to mají vyběhané a já začínám pochybovat jestli jsem to tedy pochopila správně.
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: dotaz-délka RD 

(12.12.2007 20:09:00)
Stačí se rozhodnout v těch 21 měsících,možná ve 20.to si nejsem jistá.Taky to na mne na sociálce zkusili,že se musím rozhodnout HNED,ale není to pravda.
 severanka 


Re: dotaz-délka RD 

(12.12.2007 21:52:36)
děkuji ti za informaci, cesta na úřad mě teprve čeká a tak budu aspoň pevnější v kramflecích kdyby na mě zkoušela paní úřednice to co na tebe:-)
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: dotaz-délka RD 

(13.12.2007 8:22:59)
Není zač a nedej se!Držím palce.
 severanka 


Re: dotaz-délka RD 

(18.12.2007 21:25:56)
tak jsem dopadla ještě lépe:-) paní mi po telefonu řekla že ještě nemají k novým formulářům metodické pokyny, jestli bych nechtěla přijít až po novém roce, protože pak by se mohlo stát že bych tam musela jet znovu třeba něco doplnit. To jsou věci.
 SandraW 


Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 11:42:44)
Naprosto souhlasím s Tvým názorem.
 8.5Yettynkaa12 


Fisperando, tleskám! 

(10.12.2007 13:06:25)
Tleskám Tvému příspěvku. Naprosto s Tebou souhlasím! Nenapsala bych to lépe. Jsi mi hrozně blízká svým uvažováním, ...a taky jsem měla smlouvu na dobu určitou, takže po mateřské budu muset hledat místo. Už se děsně těším:((( na to hledání myslím!
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(10.12.2007 15:00:29)
Já sice měla smlouvu na dobu neurčitou, ale protože jazykáři nejsou, ředitel vzal místo mě jinou učitelku na dobu neurčitou. Takže mi navrhl dohodu nebo výpověď pro nadbytečnost. Otěhotněla však další kolegyně a tak jsem se vrátila. Opět jsem otěhotněla (už jsem ani nedoufala )a situace se opakuje. Podotýkám, že bych zdaleka neměla autorčin plat, ale plat jejího manžela. A tak už se do školství nevrátím vůbec.
 Kamila, kluci 4 roky a 1 rok 
  • 

Chce to jen snahu 

(11.12.2007 17:49:33)
Když si stěžujete na to, že vás do práce nikam nevezmou nebo jen stěží, proč nezačnete pracovat sama? Dnes můžete pracovat jak chcete, ale chce to jen trochu snahy a ne sedět doma a naříkat na to, jak se mám špatně. Mám dvě děti, z toho mladší má jeden rok a dělám doma účetnictví a překládám. Když jsem se po starším dítěti chtěla vrátit do práce, taky mi nikdo předem neotvíral dveře. Nikde jsem se nedoprošovala, jaká jsem "chudinka po mateřské" a začala jsem sama se učit účetnictví a jazyky. Nesedím doma a nenaříkám si, jak by mi všichni měli dávat peníze za nic. Chce to jen nebýt líná a trošku máknout. A pak si nemáte na co stěžovat.
 Pavli +2 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(11.12.2007 20:30:07)
Máš naprostou pravdu.Jen bych ještě ráda dodala,že si autorka článku zřejmě neuvědomila,že to je jen začátek.Čím je dítko starší,tím se náklady na něj několikanásobně zvyšují,takže si opravdu pořádně rozmyslím,kolik jich vlasně budu mít.Názor,že se to nějak zvládne je naprosto krátkozraký.Snad vystřízliví včas,jinak se nebude stačit divit...
 renata 
  • 

Re: Takový výkřiky... 

(11.12.2007 21:53:16)
já myslím že střízlivět nemusím, těžký životní situace jsem už nějaký zvládla a to i ty finanční. když jsem vydělala peníze na to abych zvládla zaplatit pujčku na barák tak zvládnu uživit i svoje dítě. zatím jedno, ale chci určitě minimálně ještě jedno. nebýt i špatných dní, tak bych za dva měsíce měla už dděti dvě
 Eli+3kluci 


Přesně tak 

(13.12.2007 9:30:50)
Naprosto souhlasím. Po pročítání diskuzí jsem došla k závěru, že jakmile se kdokoliv ohradí proti novému systému, hned ho spousta dalších napadne, že má děti kvůli penězům (i když nevím, jak se dá na rodičáku vydělat), že má ruce dozadu a nechce se mu dělat apod.
Já si také v předchozí diskuzi dovolila pronést nesouhlas s novým pobíráním dávky a také jsem dostala ťafku. Domnívám se ale, že drtivá většina z nás si nestěžuje na peníze jako takové, ale na princip věci.

A ti, co si stěžují na nízké dávky? Pokud splácíte hypotéku (protože jinak byste neměli prostě kde bydlet) a manžel nepatří k těm, kteří nenosí domů plat nad průměrem, tak se upřímně řečeno nedivím.

Eliška
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Přesně tak 

(13.12.2007 10:30:31)
No jak ja nevim, Elisko - ale co jsem cetla ja, tak to byly stiznosti na to, ze z toho rodiny nevyzijou, ze je to spatne ohodnoceni "prace" matky a ze skolka neni pro tak male deti vhodna. Ted nazoru na rozpracovani systemu tam bylo pomalu - spis si maminky stezovaly, ze si nemuzou vybrat a ze tim padem dostanou min penez, pokud nezustanou doma cele ctyri roky...

Kimmy
 Eli+3kluci 


Re: Přesně tak 

(13.12.2007 16:35:54)
Tak možná máte pravdu. Nečetla jsem ty diskuze zase tak podrobně, už mě to přestalo bavit. :-)
Já se přiznám, že mě na novém systému zpočátku namíchlo, že kvůli "nevhodné minulosti" nepatřím mezi vyvolené, co si můžou vybrat.A opravdu ne kvůli penězům, první dítě jsme si pořídili za studií, s platy nulovými, žili jsme v garsonce, manžel běhal po brigádách, přídavky tehdy byly tuším 2800Kč. Takže děti ano- děti ne, zvýšení přídavků - snížení přídavků, naše finanční situace se s přibývajícími roky jen zlepšuje. Ale jak to tak bývá, už mě vztek a rozčarování přešly.Dvouletou bych stejně nechtěla a vzhledem k tomu, že prcek je březnový, ať chci nebo nechci, do školky dřív jak ve 3,5 letech nepůjde. Takže je to vlastně jedno. A upřímně, když zvýšily přídavky na "astronomických" 7500, nebo kolik to přesně je, bylo to velmi příjemné, ale bylo od počátku jasné, že to nebude mít dlouhé trvání.
Eli
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Přesně tak 

(13.12.2007 16:43:55)
"kvůli "nevhodné minulosti" nepatřím mezi vyvolené, co si můžou vybrat."

A co manžel, nebyl příhodně účasten nem. poj. ani při dalším pojištění? (Viz můj článek o RP.)
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Přesně tak 

(13.12.2007 12:41:34)
My taky spláceli hypotéku (na vyšší úrok než je nyní) a já byla na mateřské rok 1999 - 2003 což značí o hodně nižší rodičák a zvládli to. Podotdýkám, že manžel není milionář - je zaměstnanec. Hypotéku jsme si brali kvůli bydlení - opravdu jsme neměli jinou možnost - druhé dítě si pořídili po zralé úvaze, že to utáhnem. Nezlobte se, ale o takové investici jako je hypotéka, která je na spoustu let se musí opravdu přemýšlet a né vzít si jí a potom naříkat. My žili se starším synem 6let v jedné místnosti a o dovolené jsme si museli nechat zdát - to jen tak pro obrázek, že i dříve si na rodičáku nemohli vyskakovat, ale prostě nevím o takové hysterii jakou nyní vyvolává toto téma.
 reddevil 


Re: Takový výkřiky... 

(13.12.2007 9:47:03)
Tak s tímhle souhlasím. Máme na krku hypotéku, která spolu s poplatky za byt sežere celý manželův plat. V tomhle případě je RP 3800, který má měsíc uživit 3 lidi dost směšný. Ať si ho stát nechá, ale ať nám vytvoří podmínky proto, abychom se o sebe postarali sami. Takové drobnosti jako volná místa ve školkách (aspoň na 4 hodiny), změna pracovního trhu ve prospěch částečných úvazků apod.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Takový výkřiky... 

(13.12.2007 14:25:55)
Jak jsi přišla na to, že by RP měl uživit tři lidi? K tomu ta dávka vůbec není.
 Lea a dva kluci 
  • 

je to jen příspěvek 

(10.12.2007 10:17:02)
Taky mě štve tahle vláda, ale věřte bylo maminkam třeba i mě hůř než všem co tu skuhrají, že nebudou mít tolik peněz.My měli prvního syna po revoluci, byla 45 procentní inflace a mateřská v 91 roku 600 na měsíc.Na pořízení výbavičky pro dítěte Vám nestačilo 20 tisíc(jen 5 tisíc stál kočárek).Sunar za 50 korun, takže mi peníze nestačili ani na jídlo pro mimino, manžel se vrátil z vojny a měl 1.500 korun výdělek.Byt nám nabídli za nájem 4.500 a složit 200 tisíc kauci, a my na to samozřejmě v našich skoro 23 letech neměli.Půjčky hypotéky neexistovaly) v takové výši za jaké se tehdy prodávali byty by jsme z našich platů nikdy nesplatili, takže v bance nedostali ani úvěr 20 tisíc.Bydleli jsme v podnájmu u babičky 3 roky v pokoji 3,5x4 metry,.. po druhém synovi jsme zůstala bez práce, už mě nemuseli po mateřské zaměstnat a velmi těžko jsem novou práci sháněla...dnes je nám skoro 40 a máme dvě děti a nelitujeme toho, že jsme si je pořídili. Před rokem jsme teprve dosáhli našimi platy na hypotéku a pořídili si bydlení.Uvažujeme o třetím, které jsme si doposud nemohli pořídit, ale opět vláda udělala to s čím jsme nepočítali.Budeme to řešit jako většina lidí buď budeme bez peněz,a bude mimi a málo peněz anebo lítost nad tím, že je člověk celý život snaživý, ale z normálního platu stejně zůstane chudý. Nemám ani nebudu mít nikdy milióny na kontě a ani bych je za svoje děti nevyměnila.Tento stát nám nikdy život neusnadnil a tak vy všicni co jste mohli využít společné zadnění a brát tak velké mateřské buďte rádi, že jste tak dobré období zažili právě vy s vašimi miminky.
 Petra 
  • 

Souhlasim  

(10.12.2007 10:57:29)
plne s autorkou clanku. O deti se maji starat rodice a to i financne, pokud nezvladaji rodice a sirsi rodina, pak teprve by mela nastoupit funkce statu. Nas stat je velmi stedry, co do vyse davek i co do delky rodicovske dovolene. POrad si vsichni stezuji, ze jim stat neda vic, ze jim bere. ALe nejak jste zapomnely, ze ten vysoky rodicak je jenom kratce a byl to zjevne predvolebni tah CSSD, na ktery absolutne nebyly penize. A argument, ze mam dite ve dvaceti a nemam kde bydlet a proto mi ma stat dat vic penez... ja nevim, ja mela deti, az kdyz jsem mela kde bydlet a mela praci a mazela, ktery ma praci a muzeme se o svoje deti starat sami. A bylo to nase rozhodnuti a nase zodpovednost. Vetsina si muze vybrat, kdy bude mit deti a pokud se rozhodne je privest na svet za situace, kdy na ne nema prosterdky, tak je to jejich problem a jejich zodpovednost.
 Jane 
  • 

Re: Souhlasim  

(10.12.2007 11:37:36)
Pokud si pamatuju tak to byl spíš předvolební tah KDU-ČSL a ostatní se vehementě přidali včetně ODS. Ale jinak naprosto souhlasím. O děti se musí starat především rodiče! Vyžili jsme s 3600 a vyžili bychom zase kdyby bylo potřeba. Že máme víc peněz mi ani nepřijde, protože to utratíme :-). Kdyby bylo míň tak by se holt víc počítalo. Ale věřím že jsou rodiny kde jsou na tom opravdu špatně a nemají možnost si přividělat a tam by měl být nastaven sociální systém tak aby jim pomohl. Ale ne aby každý čekal co dostane od státu a sám se nesnažil! To je děsný přístup. Nechápu kam na to ti lidi chodí.
 Lea a dva kluci 
  • 

Re: Souhlasim  

(10.12.2007 12:09:22)
Tak pokud si někdo myslí, že v tomto státě jsme měli na vybranou, tak teda neměli.Tady kde bydlíme je nezaměstnanost a nízké platy.Ve svých 30 letech jsem měla plat 5 tisíc hrubého a manžel 10 tisíc a určitě jsme nebyli v jiné situaci než ve svých 23 letech. Na byt a hypotéku za milión jsme prostě výplaty neměli a ty děti by jsme si tím pádem nemohli pořídit ani ve 30 nebo 35 letech.Lepší plat mám jen díky tomu,že jsem vystudovala při dětech vysokou školu a snažila se najít lepší zaměstnání. Stejně tak můj manžel, který si udělal střední a nyní studuje vysokou.Prostě se snažíme zajistit naše děti co nejlíp jak to umíme neb jsou to naše děti a ne děti našeho státu.A jednou tyhle moje děti budou taky dělat a odvádět státu, aby on pomohl těm opravdu chudým a potřebným.Jen doufám, že ty peníze neskončí ve vytunelovaných bankách a nerozkradou to ti co mají doma milióny na účtu a jezdí si v drahých autech pro dávky jako sociálka.
 rybushka 


Re: Souhlasim  

(10.12.2007 14:44:04)
Leo, mně to trošku nesedí - proč tam, kde je vysoká nezaměstnanost, jsou byty za milion? Co já vím, tak většinou tam, kde je nezaměstanost, bývají i levnější byty....

a taky - nikdo vám nebránil přestěhovat se někam, kde najdete lepší práci

Jo, né všechno je jednoduchý, ale od tý doby, co jsem byla v JARu, vím, co je chudoba ( a to jsem to viděla jen z okna auta) - prostě buďme rádi, že žijeme, kde žijeme a že máme, co máme
fakt může bejt i hůř
 Lea a dva kluci 
  • 

odpoved Souhlasim  

(10.12.2007 15:35:57)
No teď už ne za milión ale 3+1 skoro za 2. A jak se chceš stěhovat někam za prací s dětmi a bez prostředků?Musíš si tam najít práci a bydlení a manžel by přišel taky o práci a kdo by nás živil ten chudák stát.... Za prací se stěhují svobodní, než mají děti.Ja jsem tady taky přišla za prací z domova vzdaleného 60 km a bydlela za 700 na ubytovně při výplatě 1.200Kč. My když jsme se v 90 roce brali, taky jsme netušili, že během mých mateřských za 6 let neseženu ani práci uklizečky, že tady zkrachují 2 velké jediné podniky....že tu budeme mít skoro stejně drahé byty jak v Praze, protože je jich tady nedostatek, ale není tu práce.Přála bych ti zažívat ty konkurzy, kdy se hlásilo na jedno místo i 150 žen.Tak to jsi s dětma úplně bez šance něco sehnat.Proto všem co si myslí, že se mají moc špatně říkám spousta lidí se měla a má hůř než oni a nemusím chodit ani do zahraničí.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: odpoved Souhlasim  

(10.12.2007 18:09:44)
No Lei, ty to podáváš, jako by to bylo v pravěku, ale mezi námi, já nastupovala v roce 98 do práce a můj plat byl 1950,--Kč čistého, za byt jsem platila tehdy 1600,--Kč, když mi další měsíc vyskočila výplata na 2800,--Kč, připadala jsem si jako boháč. A byla jsem svobodná a nezávislá a šťastná. A tak to beru pořád - když bude potřeba, uskrovníme se - ale musím říct, že situace s mateřskou mi nevadí. S Terezkou jsem měla 2500 a ještě před rokem 3500 a šlo to. Muselo. Tak bych to prostě brala. Můžeme chválit, nadávat, rozčilovat se, ale.......naprosto nic se tím nezmění.

PS:jen bych chtěla dodat, že je mi jasné, že existují rodiny, které se nemají uskrovňovat z čeho a ty doopravdy lituju. Do čehož nepočítám rodiny, které trpí kvůli poplatků exekutorů, co si holt kdo navařil, to si taky musí sníst.
 Lea a dva kluci 
  • 

odpoved neni pravěk je to realita některých lidí  

(11.12.2007 10:55:40)
Ne není to z pravěku, týká se to roku nedávného 96 jsem měla 2.100 mateřskou a v 97 jsem marně sháněla práci.Když jsem nastoupila do práce za 5 tisíc hrubého měla jsem z ní asi 3.500 čistého.Jenže 2 děti ve školce a muselo se platit ve školce povinně školné 450 +asi 35o stravné.Za dvě děti to dělalo 1600,takže mi z výplaty vlastně zbylo jen 1900.Tedy z práce jsem měla míň než když jsem byla doma na mateřské.Po 2 letech mi v práci přidali 500 tedy na 6 tisíc hrubého a to jsem se rozhodla jít studovat vysokou školu, protože jsem nebyla ochotna dále od 7 do 17 + soboty za takové peníze ve svých 31 letech pracovat.Pokud jsem se někde hlásila na lepší místo, předběhly mě ty svobodné, bezdětné a v té době už i mnohdy vystudované holky.Prostě zaměstnavatelé měli z čeho vybírat a na jakékoliv lepší místo jsem neměla šanci.Ted mám lepší placenou práci, ale ne díky nějakým opatřením státu, ale díky sobě.Vím, že spousta lidí poctivě pracuje, ale přesto nemá z normálních platů na byt za milióny a to je problém,že nemáte kde bydlet a nemáte z platu ani na hypotéku.Něco je tu špatně a třeba tady se letos vyřizují žádosti na byty z 1991.Ti nemajetní, ale slušní a přitom pracující lidi mají třeba jen šanci získat městský nájemní byt, ale většinou ho dostanou jen s dětmi....Ale do té doby to musí řešit nájmy a ani ty nejsou z nejlevnějších.Kamarád vydělával taky v té době o které píšu, 10 tisíc hrubého+ manželka na mateřské za nějaké 2-3 tisíce a nájem bytu pod 10 tisíc tu nesehnali.Nežiji minulostí, ale spousta lidí si zkusila a zkouší svoje a nikdo přece nemůže za to, že se nenarodí těm bohatým rodičům....
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: odpoved neni pravěk je to realita některých lidí  

(11.12.2007 12:17:34)
Já s tebou souhlasím, není to ideální, ba co více, do ideálu má dnešní doba hodně daleko. Jenomže, co naděláme? Když půjdeme k volbám a zvolíme toho, kdo se nám bude zdát nejlepší, tak oni se stejně navzdory svým programům spaktujou s tím, kdo jim zaručí koryto - skoro si myslím, že nám zbývá se s tím jen smířit.
 Jana 
  • 

Re: Souhlasim  

(10.12.2007 16:40:39)
Utratíte? Tak to já dávem poctivě 3 tisíce bokem, můžou se hodit.
 arsiela, 


Re: je to jen příspěvek 

(10.12.2007 11:12:09)
Leo jsme na tom podobně,první dítě jsem měla v 94.Tenkrát jsme pracovala jako ošetřovatelka ve špitále,manžel jako výpravčí.Já měla nástupní plat 1 200 kč a jen ubytovna stála 500 kč takže co jsem asi tak našetřila.Řeči,že nejdřív se má našetřit na byt atd.No tak to dítě nemám nikdy.
Pak se všechno zvrtlo,ozvala se mi blbě léčená nemoc a jsem už deset let střídavě na částečném a plném důchodu.Samozřejmě kdo zaměstná ženskou na částečné invalidce,no ta bene ještě o berlích.Odpověď jasná,ještě horší šance než s děckama.Z práce mě vyrazili pokaždé když jsme se vrátila z operace.
A ted jsem takový šílenec ,že mám druhé děcko.Sice všude se píše o tom jak se má dítě plánovat,no já jsem to 1% co selže antikoncepce.A potrat odmítám.takže zadlužená až na půdu díky nemoci,chodím o berlích,další operace před sebou.A mimisek má chronické onemocnění.Naprosto skvělá pozice na trhu práce.To bude teprve sranda až začnu shánět práci.
Holky buďte rádi ,že jste zdraví,máte zdraví děti,a manželství v pohodě.Já nemám ani jedno z toho a taky to nějak musím zvládnout.Sice skuhrám,nadávám,ale držím se hesla coo tu už někdo psal "peníze budou mi nebudem"
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: je to jen příspěvek 

(10.12.2007 13:50:09)
No to Ti držím palečky, aby bylo lépe. Právě nechápu jak píšeš, že jsi střídavě v částečném a plném inv.důchodě. To mě příjde teda fakt hrozný. Můj názor je, že právě takovým rodinám (jako je vaše - myslím tím zdr.omezení) by se mělo ulehčit. Zdraví si přece můžou "pomoct" sami, ale když je člověk nemocný - a v tvém případě asi hodně - tak je odstrkován a přehlížen fakt všude.
 arsiela, 


Re: je to jen příspěvek 

(10.12.2007 14:45:00)
Barčo sice to sem nepatří ,ale klidně vysvětlím.Každý rok jdu na přezkum a záleží na tom kdo tam je a jak má náladu.To je nejdůležitější.A na tom jak mi kdo napsal zprávu,někdy tam jdu o berlích s tím že jsme na opiátech a daj mi jen částečný důchod a plný seberou.Za rok tam je někdo jinej mě je třeba líp,že jsem bez berlí a zas mi vrátěj plnej.Kocourkov hadr. Můžeš se sice odvolat,ale za deset let se ještě nestalo v celé ČR že by soud člověk vyhrál.
 Barča 2 kluci 
  • 

Re: je to jen příspěvek 

(10.12.2007 17:16:54)
A to je ten, s prominutím, bordel.
 Mili+2 


Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 12:17:03)
Zkuste se jen tak nezavazne porovnat s Rumunskem,Srbskem,Makedonii...Jsou prece blizko,nebudu mluvit o Bangladesi,Ugande a chudych oblastech v Peru,jelikoz to uz je opravdu extremni situace.To byste koukaly jak se zazrakem da prezit mesic s prumnernou mzdou 150 EUR.Pokud matka nebyla zamestana pred porodem(a nezamnestnanost je velka),na zadne prispevky nema narok,kromne 50 EUR(smesnych)ktere dostane jako JEDNORAZOVOU POMOC,a za ktere koupi tak akorat plinky na jeden mesic.
Nikomu bych takovou situaci ovsem neprala,toto ma byt snad jen takove porovnani...
 kveta19 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 12:29:24)
Jednou byla v TV mala holcicka (asi 7-8let).Cely den nosila pisek a kameny.Za rok si vydelala 50 Euro!!!!!!-Nepamatuji si zemi odkud reportaz byla,bohuzel-
Sedela jsem u televize a brecela.Nase dite ma za 1500kc panenku-dost nepomer.
Takze ja jsem rada,ze ziju v Cechach,mam strechu nad hlavou,tece mi voda-dokonce i tepla! Ano a mam manzela,ktery mi dovoli byt s detmi doma.Nemusim premyslet o tom,kolik stoji zimni boty.Jenze ten luxus je vykoupen tim,ze manzela vidim jen vecer a o vikendu.
K zapadu-oba jsme pracovali venku,muz v USA a ja v Nemecku.Musim se obcas smat ,kdyz slysim na co si lidi u nas stezuji :-)))
 Jane 
  • 

Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 13:14:48)
Který mi dovolí být doma s dětmi?? To je překlep ne?! Jsou to snad taky jeho děti, tak předpokládám, že je to vzájmu rodiny aby děti mohly být s maminkou doma, zatímco tatínek vydělává. Obě práce jsou stejně náročné takže spíš pokud to finanční situace dovolí, ne manžel. Ale jinak souhlasím.
 kveta19 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 14:10:32)
Bylo to mysleno tak,ze si nemusim hledat praci,zivi me manzel.Ja na oplatku po nem nechci domaci prace.Aby si vyzehlil kosili atd.... :-))
Pocitame s tim,ze i po uplynuti materske budu doma a moji naplni prace bude domacnost.Karieru u nas doma dela jen manzel.
 Hanka 
  • 

Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 14:18:32)
cheorchino taky bych se chtěla tak mít mě zas přijde že manžel bere docela normální výplatu ale když si spočítám příjmy a pak výdaje tak taky nevycházíme a máme dvě děti sme šťastní že je máme ale upřímně mám fobii z toho co bude až mi ve 21 měs.věku dítěte začne chodit 3800 to totiž nestačí ani na polovinu nájmu a tím pádem se dvěma dětmi klesnem někam no nechci brblat sme zdraví atd ale děsím se toho že nebudu moc zaplatit kroužek nebo tak a to starší dítě tou dobou půjde do školy takže tak myslím že nejvíc fňukají důchodci ale jen oni mají taky naspořeno mi s dětmi nejsme schopni našetřit nic a pokud se něco po... tak je to holt v pytli a řeší to jen nějaká půjčka. No a jinak já sem zatím na RP a tím pádem v domácnosti a manžel mi nevyčítá že nevydělávám a já o něm nechci doma nic co byhc nezvládla.
 kveta19 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 14:23:14)
Ver ze bude lip :-).My jsme zacinali v male garsonce,bez nabytku :-).Sice jen na pul roku,ale stacilo to :o).Dulezity je ujasnit si priority.Me to pomahalo.Dneska mame byt-sice porad chybi listy na podlaze,ale to je pro me nedulezite :-)))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 14:28:31)
Hanko - nic ve zlem, ale duchodci toho moc nasporeno nemaji, protoze to, co si v potu tvare nasporili spolkla inflace - to, co bylo pred 15 lety jmeni dneska nic moc neznamena - duchod meho tady je vyssi nez byla jejich spolecna vyplata v 80. letech - tak si asi umis predstavit, co si z toho nasetrili.

Jinak myslim, ze fobie je zbytecna a prilezitosti vypomoct domacimu rozpoctu se najdou, pokud budes hledat a ochotna vzit napr. uklid nebo zehleni.

Kimmy
 rybushka 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 14:49:30)
Kimmy, já si myslím, že důchodci sice nemaj naspoříno, ale tak nějak maj uspořádanej život - neplatěj hypotéku, maj zařízený bydlení a prostě jejich současný náklady jsou nižší, než mladý rodiny, která začíná od nuly....ale když důchod nestačí na pokrytí nájmu, je to blbý, to je fakt
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 15:10:11)
rybushka - no jo - jenze si vem, ze mlade rodiny aspon maji sanci si vydelat, ale duchodci - jen nasporit na zubare a leky je narocne a ted se budou zvedat energie - a duchodci z danove reformy nic neziskaji... a jakekoli necekane vydaje - odejde pracka, lednicka - jsou docela pohroma... Nasi treba uspory dali do vymeny oken po vice nez 30 letech, aby usetrili na topeni - takze taky maji vydaje s bydlenim.

Hodne malo lidi ma na ruzich ustlano.

Kimmy
 LU,2děti 
  • 

Re: Porovnani nejen se zapadem 

(11.12.2007 13:26:50)
Kimmy.
Moji rodiče jsou v důchodu (máma 3 roky, táta asi 6). Měli celý život plat průměrný, tudíž důchod mají také průměrný. Když jsem byla malá, žili jsme na rozdíl od mých spolužáků skromě, peněz moc nebylo (peníze šly na stavbu domu a na moji bezlepkovou dietu).A moje máma sama řekla, že teď prožívá velice hezké období- jsou zdraví, na základní věci jim peníze stačí, máma občas zajde k holiči, nebo s tátou jedou na výlet, zajdou si na oběd,...A ještě živí docela velkého psa. A kdyby na tom byli někdy finančně hůř, tak snad mají děti. Zrovna jako mám zodpovědnost za životní standart svých dětí, mám ji i za své stárnoucí rodiče.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Porovnani nejen se zapadem 

(11.12.2007 13:35:09)
Lu - vubec nechapu o cem je Tvuj prispevek...

Ja jsem sve rodice pouzila pouze k ilustraci toho, ze duchodci si nemeli prilis z ceho nasporit a ze mozna maji bytovou situaci vyresenou, ale to neznamena, ze nemaji vydaje na bydleni. Nekdo tady psal neco o tom, jakoze duchodci nepotrebuji tolik socialnich podpor nebo neco v tom smyslu, protoze maji nasetreno - nechce se mi to hledat. Prosim Te - vysvetli mi, o co v Tvem komentari jde.

Dik,

Kimmy
 Raduza 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 16:53:29)
No, mě by taky zajímalo z čeho mají našetřeno. Ty platy byly fakt malý. Ale manelova maminka pracovala jako sestřička - celý život a má našetřeno několik set tisíc, nechápu. Taky by si nechala pro korunu koleno vrtat. A na mateřské byla s oběma dětma, tehdy, když už jsme u toho. A taky naříká ....
 Míša 
  • 

Re: Porovnani nejen se zapadem 

(11.12.2007 10:02:55)
mí rodiče taky dokázali hodně našetřit a oba "chudí" dělníci (dělnice u pásu, dělník u lokomotiv na dole - oba jen ZŠ) na severní Moravě. Nikdy neměli žádný výdělek navíc. Jenže u nás se fakt šetřilo, mamka dodnes nechápe ty lidi v přeplněných supermarketech, kde na to "berou":) Je pravdou, že opravdu šetřit je hodně náročné a umí to málokdo. Po revoluci táta rozhodl, že se bude šetřit na důchod, přes své základní vzdělání byl velmi inteligentní, dokázal odhadnout, jak tady bude situace vypadat a měl informace ze západu. Ne ty pozlátka, ale faktické informace (v Německu máme druhou půlku rodiny).
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(10.12.2007 18:14:50)
S tím bych se nesmířila. Jsme přece rovnocenní partneři ne. Ano, teď nosí domů více peněz a taky po něm nepožaduju domácí práce (i když občas hnout kostrou musí - já toho mám taky někdy dost, navíc, jemu to naštěstí nevadí) - ale ve chvíli, kdy budeme v pracovním procesu oba - bude to doma zase rozděleno padesát na padesát, tak jako to bylo před mateřskou.
 kveta19 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(11.12.2007 7:50:35)
Ja to nemam tak,ze jsem se smirila:-).Me to proste bavi.Libi se mi starat se o domacnost a dite(v cervnu bude dalsi).Rozhodne nemam penize na pridel,nemusim si rikat o kazdou kacku,proste doma lezi a jsou pouzitelne na cokoliv.Nezduvodnuju kazdy nakup,pastelky atd...Kazda to mame nastavene jinak a ja jsem posledni skoro ctyri roky stastna jako nikdy v zivote.
No a rozhodne nevim,proc bych chlapa mela otravovat s zehlenim atd...
On vydelava,ja varim.Me to vyhovuje,jemu taky :-).A nepripadam si degradovana na sluzku.Asi jsem si umela vybrat chlapa,ktery praci zeny v domacnosti nejen ze obdivuje,ale i moc chvali.No a nejsme spolu tyden-ale sest let :o)
 Ufňukaná nána 
  • 

Závidím CHEORCHIE 

(11.12.2007 11:30:42)
Cheorchio hrozně závidím, přesně takhle by se mi to taky líbilo, domácnost a péče o děti mě baví, ale kolik vydělá tvů mužskej, uměla sis vybrat chlapa, upřímně závidím.
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: Závidím CHEORCHIE 

(12.12.2007 12:48:23)
Ano,i já bych si to takhle představovala,péče o domácnost mě baví a bavila vždy.Do práce bych chodila třeba na 4 hodiny a jen proto,abych se dostala mezilidi,a že i práce kterou jsem dělala mne bavila.Ale ne na 12hodin,6xtýdně,soboty,neděle,dny a noci a vánoce jsem vloni po 15 letech slavila jinde naž v práci.A to jen proto,že jsem byla těhotná a na rizikovém těhotenství.A tady se ptám,jsem ten sociální vyžírek,který po státu chce prachy????Nenapracovala jsem si?neplatila jsem daně a sociální pojištění?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(11.12.2007 12:24:26)
V případě, že tě to baví, beru zpět :)
Já taky nemusím žebrat o každou kačku a vysvětlovat nákup pastelek.
Ale jak už jsem psala, já doma spokojená nejsem, pořád, jako by mi něco chybělo - tak to prostě mám já - i když i můj muž umí domácí práci ocenit. A jsme spolu 11 let.
 kveta19 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(11.12.2007 21:53:09)
Jasny,kazda to mame nastaveny jinak.:-)Me v detstvi chybela mama.kaslala na nas,takze ted si detstvi vynahrazuju s dcerkou.Asi to zni blbe,ale ja jsem opravdu moc stastna.Jo-mozna v zivote nic nedokazu,myslim karieru.Ale pokusim se udelat sve rodine hezky domov-i to se snad pocita :-))
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Porovnani nejen se zapadem 

(12.12.2007 7:43:09)
Určitě se to počítá!
 dahu 
  • 

Přesně tak! 

(10.12.2007 14:57:15)
Zlatá slova a autorce za ně děkuji.
 Siddhártha 


Určitě ne "Přesně tak!" 

(10.12.2007 20:57:26)
Autorku trochu víc nechápu. Jednak nevím, proč si automaticky myslí, že všichni mají takové prachy jako ona.
A pak nerozumím tomu, proč šla na mateřskou autorka článku a ne její manžel, když by na tom byli o dost lépe.
 Siddhártha 


Re: Určitě ne "Přesně tak!" 

(10.12.2007 21:02:16)
Souhlasím, že oproti jiným zemím máme královské prachy a možnosti. Ale ani mě se systém moc nelíbí. HOdně se mi zamlouvá nápad, který tu padl, tedy že by rodič, který pracuje, měl snížené daně do 3 let věku dítěte. Je to logické, protože stejně z peněz,co odvede na daních, se to té rodině zase vrátí v podobě rodičáku. Akorát ten, kdo by měl více možností lepšího výdělku, by na tom byl lépe, než s rodičákem. Byla by to i motivace shánět lepší práci, více vydělávat. Což je samozřejmě úplně mimo pro oblasti chudé na práci, ale o ty by se pak právě staral stát.

Jinak si myslím, že kdyby všichni čekali, až budou mít kde bydlet (ve smyslu výhodné bydlení bez hypoték a vysokého nájmu), budou mít našetřeno, že by teprve stát plakal, jak se málo rozmnožujeme.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Určitě ne "Přesně tak!" 

(10.12.2007 21:46:28)
Niobe - proč by maminka která má vyšší plat měla jít do práce a vyměnit se s manželem? To právě dokazuje, že na penězích autorce tak nesejde jako na tom mít děti a starat se o ně, ne? Taky mám výrazně vyšší plat než manžel a jsem s dítětem doma a budu brzo i se sourozencem. Děti jsem chtěla, tak co.
Ale je jasné, že nebudu doma 4 roky a asi ani 3.

Autorko - článek se mi líbí, ale jak je vidět, ne každému jde představa, že se má o sebe postarat, pod nos.
 Klenoflejn+4 


Díky za hezký článek 

(11.12.2007 0:18:52)
ráda jsem si ho přečetla, souhlasím s vámi a fandím vám.
Proč má autorka relativně slušný plat? Protože asi nebyla líná něco vystudovat, naučila se nějaký jazyk, nesedí v Mostě ve státním bytě a snaží se. Asi proto.
 10.5Libik12 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 0:25:47)
A protože dostala od Pánaboha či přírody talent organizovat a učit se.
Já ubohá šička, co jsem blbá jak tágo, si zase můžu po nocích balit katalogy a s mou výplatou pokladní v Lidlu to dám taky dohromady. Co se týče mezd, jsem s tím vyrovnaná. Ale proč mám utírat p*del půlročnímu děcku za poloviční dávku, to už chápu hůře.

Autorčin článek je ale rozumný a nic proti němu nemám.:)
 Ivana Procházková 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 1:00:11)
Libik, tak tohle zase nechápu já:

- Ale proč mám utírat p*del půlročnímu děcku za poloviční dávku, to už chápu hůře.

Tak jestli myslíš tou dávkou RP, tak je snad stejně velká jak pro pokladní z Lidlu tak pro inženýrku ekonomie s plynnou aj.

A jestli myslíš PPM, tak ta se zase odvíjí od výše mzdy a toho, co dotyčná zaplatila jako zaměstnanec na nemocenském pojištění (a se mzdou jsi údajně smířená).
 10.5Libik12 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 9:22:20)
pokladní z Lidlu má jinou(omezenou) možnost volby než inženýrka ekonomie v nároku na RP, přestože se vzhledem ke své sociální situaci bude snažit od roka dítěte někde uplatnit.
O možnosti volby se na Rodině píše často a rádo, nechápu, že tento fakt nikomu nevadí. Ne skutečnost, že má málo, ale že se nemůže rozhodnout, odpovědně vzhledem ke svým možnostem.
Apriori se počítá, že je blbá a že zahnízdí na 3-4 roky doma, po částkách se jí to dá stejně.

Ať ze mě stát nedelá vola, ne? Osvítí mě duch svatej a mohu se stát makléřem na burze (tam se na VŠ až tolik nehraje) a zdaňovat 5 mil ročně po zbytek života.

Pozn.: Matky doma nepovažuji za blbé, ale za chytré, vadí mi to z principu omezení.
 Ivana Procházková 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 22:27:07)
Se asi neorientuju úplně v problematice nebo mi něco nedochází, ale v čem má pokladní v Lidlu omezenější možnost volby oproti inženýrce VŠ, co se pobírání RP týče?
 Ivana Procházková 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 23:22:26)
Jsem nad tím, Libiku, přemýšlela ve vaně :), a asi mi došlo, jak to myslíš..

Že ta ing., která má narozdíl od prodavačky reálné šance po 2 letech MD najít dobře placené zaměstnání (na částečný úvazek :)) a zaplatit si z toho hlídání k dítěti, bude po tu dobu 2 let dostávat oproti prodavačce dvojnásobek..

Jo, máš pravdu. Mně také nový systém poskytování RP úplně nevoní. A to hlavně proto, že RP jako sociální dávka má být podle mě určen pouze a hlavně těm sociálně potřebným. Zatímco filozofie nového systému RP je úplně opačná: jsi-li šikovná, vytřískáš po novu od státu na sociálních dávkách víc, než bys dostala nyní. Taková filozofie je OK v tržní sféře, ale do poskytování soc. dávek to podle mého nepatří.
RP totiž není žádná "mzda" za to, že matka vychovává dítě. Měla by to být pomoc v obtížnější sociální situaci. A měla by náležet především těm sociálně potřebným (čímž bych z poskytování RP vyškrtla vysokopříjmové skupiny).

Dovoluji si poznamenat, že toto píšu z pozice maminy, které nový systém nahrává na ruku. Ale za správný ho nepovažuju.
 nicnic 


Toto je kvalitní názor 

(12.12.2007 0:07:27)
Ignorujte mě, řeší se tu tak závažné věci..., jen apeluji na admina, aby se pokusil získávat nějaké sociologicko cenné info. Nedělám si legraci, jen se přikláním k názoru.
 10.5Libik12 


Re: Díky za hezký článek 

(12.12.2007 0:10:28)
Hezky jsi to řekla
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Díky za hezký článek 

(12.12.2007 2:52:14)
Ivule "RP totiž není žádná "mzda" za to, že matka vychovává dítě." - ano, tleskam Ti za tento nazor.

"Měla by to být pomoc v obtížnější sociální situaci" - ja chapu RP jako podpurny system, aby matka mohla byt doma s ditetem - bez ohledu na socialni situaci, na to jsou jine davky. Proc by pracujici matka mela platit vysoke dane a jeste ztratit prispevek - to mi neprijde spravne. Ale ja holt myslim prilis trzne.

Nicmene bych souhlasila s tim, aby prispevek byl stejny pro vsechny a byla jen jedna delka...

Kimmy
 Ivana Procházková 


Re: Díky za hezký článek 

(12.12.2007 13:35:15)
Kimmi,

také chapu RP jako podpurny system, aby matka mohla byt doma s ditetem. A právě proto by měl tento sytém působit na ty rodiny, které podporu tímto směrem potřebují.

Proč dostávají RP (tj. sociální dávku) třeba rodiny (resp. jeden z rodičů), kde má druhý z rodičů jako měsíční příjem šestimístné číslo?

Já v mnohém tleskám daňové reformě a tomu, že snižuje daňové zatížení vysokopříjmovým skupinám (které považuji v současné době za nespravedlivé a překračující míru odpovídající sociální solidaritě s ostatními), ale v ruku v ruce s tím měla klesnout i jakákoli "výpomoc" státu těmto skupinám.

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Díky za hezký článek 

(12.12.2007 14:05:49)
Ivule - ja to prave chapu tak, ze RP neni davka socialniho typu vyrovnavani zivotni urovne. Mam pocit, ze to politici mysleli asi tak, ze proste za kazde dite jsou ochotni matce vyplatit podporu az 300 000 nebo tak neco, pokud zaroven nebude cerpat jine dotovane zalezitosti jako matka. To omezeni skolek je prisernost, vubec nechapu, jak a kdo na to prisel, ale v zasade si myslim, ze ten puvodni umysl byl neco jako "podporujeme materstvi a chceme, aby se rodily deti, proto budeme vyplacet prispevky, ale ne zaroven prispevky a skolku" - koncepcne bych s tim i souhlasila, ale je to strasne blbe udelane a uz jsem psala o tom, ze penize spis mely jit do tech skolek...

Takze kdyz se na to podivam z toho hlediska, pak narok na RP ma kazda matka bez ohledu na prijmy manzela. Navic - opravdu si myslim, ze pokud je RP pouzit jako plat pecovatelky, tak je to naprosto v poradku. Protoze aby ta zena byla bita vysokymi danemi, musela platit drahou chuvu a jeste by prisla o prispevek, pak uz je opravdu navrat do prace silne demotivujici. A to jiste neni ucelem reformy.

Ja bych porad radeji videla system, kde to kontroluje ta matka nezavisle na tom, jakeho ma partnera - tady u nas ma matka progresivni snizeni dani podle poctu deti, ale otec ne. Matka si muze odepsat z dani naklady pomocnici/chuvu - ale otec ne. Ovsem tady neexistujici RP a misto drzi 3 mesice. Proste je to delane tak, aby matka byla odmenena za to, ze pracuje a zaroven mohla lepe absorbovat naklady na peci o dite. Takze jak tady nekdo psal o prodavackach - tak se vsemi temi odpisy by ta prodavacka pak treba neplatila dane vubec a to uz by mohlo byt zajimave. A zacala by neco platit treba az by sly deti do skoly...

Hodne lidi rika, ze se nemame divat na to, jak to delaji jinde - ale ja myslim, ze to neni pravda, ze v zahranici to obcas maji docela promakane. Ale i u nas uz byli na navsteve ministri a urcite se nepoucili.

Kimmy
 Ivana Procházková 


Re: Díky za hezký článek 

(12.12.2007 15:52:24)
Kimmy,
ona už je to spíše akademická debata, ale to neva.. :)

Já to cítím tak, že defaultně má platit, že se má o sebe a svoji rodinu postarat každý sám. Státu do toho nic není. A pouze pro ty případy, kdy se člověk ocitne v obtížnější sociální situaci, by tu měl být funkční sociální systém, který by takového člověka/rodinu "podržel" (tj. i rodiny s malými dětmi, kterým "vypadne" příjem jednoho z rodičů). Podle tohoto pravidla by nikdy vysokopříjmové skupiny nezískaly nárok na RP jako na sociální dávku.

Mimochodem, RP sociální dávka je a "stát se tím podílí na krytí nákladů na výživu a ostatní základní osobní potřeby dětí a rodin". Tolik ze zákona o státní sociální podpoře.. (což v případě těch šestimístných platů zní fakt dost směšně..)

Ale souhlasím, že ekonomický význam RP je spíš v oblasti motivace ke zvýšení porodnosti atd. (což mi mimochodem připadá jako vytloukání klínu klínem, ale to by bylo na delší debatu na téma důchodového systému.. :))

Jinak ten systém posuzování matky odděleně od otce se mi zrovna moc nepozdává, o děti se přeci mají starat oba, tak proč matce přisuzovat nějaké výhody a otci ne. Navíc příjem manžela je i příjmem manželky a opačně (aspoň pokud nemají oddělené SJM) a oba by měli sdílet stejnou životní úroveň. Tak proč to oddělovat.

Odčítání nákladů na chůvu z daní se mi líbí, to bych zavedla také (klidně jako výměnu za odejmutí RP.. :)).

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Díky za hezký článek 

(12.12.2007 16:11:05)
Ivule - ja si docela rada oddychnu a zakonverzuju na akademicke urovni ;-))

Ja jsem vicemene zvykla na to, ze stat se nestara vubec, ale jelikoz nejakou tu solidaritu v sobe mam, tak by mi nevadilo, kdyby stat matky podporoval, ale ne ctyri roky. Chapu, jak to myslis, s temi vysokymi prijmy - ja na tohle nemam vyhraneny nazor, ale je fakt, ze dotedka ti s vysokym prijmem platili taky vysoke dane, takze jaksi chapu ten princip ""navratnosti"" - ale odsud az podsud (jak se to pise????).

Ja nemam vzdelani v socialni oblasti - prisne vzato, i rodina s vysokymi prijmy ma naklady, takze princip toho prispevku je naplnen - nicmene chapu Te a je to ciste jen takove zamysleni.

Tady u nas jsou ty odpisy prave nastrojem k tomu, aby matka sla do prace - u otce se prace predpoklada, takze neni nutno dal motivovat. Staraji se samozrejme oba, ale tohle je takove priznani, ze ta matka vetsinou dela vic, a tak ma vetsi vyhody. Navic podobne jako ve zbytku sveta i tady zeny casto delaji mene placenou praci, tak jim takhle vic zbude. Mne se to libi ;) - a ty usetrene penize jdou stejne do spolecne pokladny, tak co.

A taky se mi libi nektere ty evropske systemy, jak jsou v te tabulce do Sylvie - hodne jich predpoklada, ze rodice jeste nejaky prijem krome RP maji, i kdyz je tam nejaky strop - takze predpokladam, ze to jsou castecne uvazky - tak jeste tohle kdyby Ti politici vyresili a pak ten nesmysl, ze o deti do tri let se muze starat jen pediatricka zdravotni sestra nebo co to v tom zakone je...

Kimmy

 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 7:24:02)
Libiku, když zůstaneš doma jen tři roky, tak tu prcku budeš utírat pořád za stejné prachy :)))
 kveta19 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 7:54:35)
Mozna proto,ze za sve deti je zodpovedny kazdy sam:-))
Viz-pece u lekare,pece v porodnici atd :-))))))))))
Takze ,i kdyby to tak bylo-prece ma v rodnem liste RODICE :-))))
 kveta19 


Re: Díky za hezký článek 

(11.12.2007 8:02:24)
Nejen ti-kteri maji vysokou jsou schopni vydelavat :o)
Muj bratr(svobodny,bezdetny) se sebral a odjel do Spanelska.Za mesic se naucil mluvit spanelsky.Natiral v pristavu lode.Za dalsi mesic odjel na Gibraltar,maloval tam kostel,vydelal si na ucitele anglictiny."Laskava pece" nasi matky v detstvi nas naucila,ze pomoci si musi kazdy SAM!:o)
Kdyz sjem se bratra ptala,proc odjel,rekl mi"az jednou budu chtit deti,abych je zajistil a moji zenu taky"
Je prima mit hodne deti,ja bych chtela ctyri-ale NEMUZU SI JE DOVOLIT,tak budu mit jen dve :-))
 renata 
  • 

Re: Určitě ne "Přesně tak!" 

(11.12.2007 21:25:37)
nemyslím si, že všichni nemají takový prachy. taky jsem si prošla obdobím, kdy jsem neměla ani na jídlo. v osmnácti mě otec vyhodil z baráku (měl raději hospodu). pujčila jsem si peníze a začala podnikat. dařilo se i ne, prostě normální život. neměla jsem bydlení tak jsem si opět vzala pujčku a koupila starší domek. a tenkrát jsem naletěla chlapovi, kterýho jsem milovala. potom až jsme se rozešli, tak mě dal k soudu, chtěl po mě pulku z toho baráku a nakonec jsem projela jen 150 000, píšu jen, protože pulka dělala 500000, prostě jsem naletěla. tak jsem si musela najít práci, kde budu mít víc peněz, abych to byla schopná všechno zaplatit. a našla jsem si taky novýho přítele se kterým máme tu skvělou holčičku, kvůli které jsem na mateřské. já po tom všem dokážu vyžít s malou částkou peněz a moc by mě v budoucnu mrzelo, kdybych měla říct, že jsem raději šla do práce pro 20 000 než byla se svojí holčičkou. je na tom ještě něco k nepochopení?
 Eivlys 


Jenže 

(10.12.2007 23:08:53)
jestliže má manžel plat 14000 a ty mateřskou, tak to už není zanedbatelná částka a dá se sní vyjít. I kdyby to měla být mateřská 3800 - to by bylo dohromady 17800 a to už je částka, o které se mnohým partnerům jen zdá. Nemá každý štěstí a možnost na děti si "našetřit" (ne každý má nebo měl plat 20 000 měsíčně). Chtěla bych vidět jak by jsi vyšla sama s dvěma dětmi se 9500 - z toho zaplatit byt, jídlo, školu apod. Potom můžeš mluvit o tom, že děti si přece nepořizujeme kvůli přídavkům. Samozřejmě - nepořizujeme - přídavky jsou tak nízké, že by to ani nešlo.
 renata 
  • 

Re: Jenže 

(11.12.2007 21:45:40)
z toho užasnýho platu jsem si bohužel nic nenašetřila. nešlo to , platila jsem dluhy z dřívějška (soudní jednání s bývalým manželem - nevyplácí se každýmu věřit)pokud jsi sama se dvěma dětmi tak máš možnost si zažádat o sociální příspěvek a o příspěvek na bydlení
 míša + 2 
  • 

Nesouhlasím 

(11.12.2007 11:32:25)
Jsem těhotná s dvojčaty a můžu ti říct, že jsem dost vážně zvažovala, jestli si je nechám nebo ne právě z toho důvodu, že na to nebudeme mít. Nakonec jsem se rozhodla, že ano, ale nadšená teda nejsem. Přítel vydělává zhruba stejně jako tvůj, ale já jsem před otěhotněním měla více jak 45 tisíc. Za ušetřené peníze jsem ale koupila větší byt, protože do dvougarsonky bychom se ve čtyřech fakt nevešli. Teď nemám vůbec žádné úspory, jsem odkázaná na přítele a příspěvek 7600 na dvojčata je fakt výsměch. A ukaž mi někoho, kdo se ti bude starat o dvojky, když bych chtěla jít do práce.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(11.12.2007 11:41:29)
Miso - ja myslim, ze s Tvym prijmem by nemel byt problem najit chuvu, ktera se Ti o dvojcatka postara, nebo soukrome jesle...

Kimmy
 Kashka 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(12.12.2007 5:51:04)
Míšo, chůva, pokud jsi měla takovýplat jako píšeš, tak min. napůl jesle napůl chůva.
 míša + 2 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(12.12.2007 14:22:46)
Jenže já nemluvím o tom, jít do práce. Když chci zůstat s dětma doma, tak fakt za 7600 Kč nevyžijeme. A že by partner byl na mateřské, to nehrozí - je starší, konzervativní a to by nezvládl.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Nesouhlasím 

(12.12.2007 14:36:46)
Míšo, no já nevim, ale plat jako Tvůj manžel má spousta manželů a jiný matky vyjdou i s nižší mateřskou.
 MM, 2 kluci 
  • 

Nezvládl...? 

(12.12.2007 17:01:46)
A co to vyzkoušet? Třeba to zvládně líp než si teď oba myslíte? Člověk roste se svými úkoly :-). Hodně maminek si také myslí že to nezvládnou, a pak to prostě nějak jde... Jiná věc je samozřejmě pokud Ty prostě nechceš moc brzo od nich odejít do práce, chceš si je užít - to chápu. Ale mohli byste se třeba vystřídat napůl, nebo po 2 letech?
A co znamená že je "starší", co tím chceš říct? To snad nesouvisí s věkem?!
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Nevadí mi, že je mateřská nízká..... 

(11.12.2007 12:22:31)
....vadí mi to, že se nejprve zvedla, lidi si třeba vzali hypotéku nebo půjčku, nebo se i třeba rozhodli pro druhé dítě (ne proto, aby na něm "vydělali", ale protože si spočetli své náklady a usoudili, že s mateřskou přes 7 táců to utáhnou) a teď jim před koncem roku naráz řeknou, že se mateřská snižuje na polovic. A pokud oni mají rozjeté nějaké placení, tak ať se jdou třeba pást.... Děti, pokud vím, jim v lednu do MŠ nikdo nevezme (přetlak poptávky nad nabídkou a pochopitelné byrokracie typu "školní rok začíná v září") a co ty rodiny mají dělat.

Simča

PS. pokud se kouknete na můj nick zkjistíte, že se mne to vůbec finančně nedotýká, ale i tak mne s..e, co ten stát s námi dělá.... Já mám jiné fin. potíže - třeba ty, že si velká dcera v létě slušně vydělala - makala 10 týdnů v Německu, neviděla nás rodinu, neviděla se s přítelem, neměla žádné volno.... a teď jsme za to potrestaní, neboť s námi žije ve spol. domácnosti a její příjem je příjem rodiny.... že si šla vydělat, aby mohla studovat na VŠ, to nikoho nezajímá....
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Nemám dítě pro příspěvky 

(11.12.2007 17:33:40)
Po 10 letech léčby neplodnosti jsem se konečně dočkala miminka.Rozhodně nepatřím k lidem,kteří si pořídili dítě pro příspěvky,pořídila jsem si dítě z lásky v domnění,že mi stát dovolí se o něj postarat.Pracovala jsem v kuse 15let jako zdravotní sestra a z toho se rozhodně ušetřit na dítě nedá,protože i ta léčba něco stojí.Přítel mě opustil v 7.měsíci těhotenství,zbyla mi hypotéka na byt,který splácím z ubohého platu už 8let,a najednou se dozvím,že vlastně nedostanu nic.Nejde o to,že je mateřská nízká,člověk se uskromní,ale jde o to,že se mám vrátit do práce,kterou mám 100km daleko,či sehnat práci na 1směnu-už se o mě perou:)-a dítě dám asi kam?Chtěla jsem být s ním,ne ho odložit do školky-a to v lepším případě.Nežádám o almužnu,žádám o důstojnou možnost se věnovat svému dítěti alespon v prvních letech.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Nemám dítě pro příspěvky 

(11.12.2007 18:03:01)
a tři roky nestačí?
 Líza 


Re: Nemám dítě pro příspěvky 

(11.12.2007 18:04:05)
Martino, ale třeba jako sestra máš perfektní kvalifikaci k tomu, abys hlídala děti jiným. Takže vzít si dvě nebo tři další děti domů k tomu svému, které tím pádem nemusíš nikam odkládat. Myslíš, že bys nenašla zájemce? A za několik let, až budeš moct, se vrátíš ke své původní práci, byť na jiném pracovišti...
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: Nemám dítě pro příspěvky 

(11.12.2007 18:20:31)
Tři roky možná stačí,ale problém je,jak přežít ty tři roky.Já se o sebe i malou postarám,o tom nemůže být pochyb,ale už ted máme problémy.Já si nechci stěžovat,myslím,že je to případ od případu jiné.Měla jsem to spočítané tak,aby to bylo v pořádku.Ovšem přítel mi to svým odchodem a nezodpovědností zkomplikoval.
co se týče hlídání dětí,už mě něco podobného napadlo,ale koho jsem se zeptala,tak nikdo nechce platit,když má školku nebo babičky-a ty zadarmo,Jsem z malého města.A návrat k původní profesi?To bude těžké,hledat ve zdravotnictví práci na jednu směnu...to už jsem zkoušela marně před lety.Samozřejmě to zkusím,ale výsledek je více než nejistý.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Nemám dítě pro příspěvky 

(11.12.2007 19:35:14)
Marti, nevěš hlavu - co ty víš - třeba bude líp :))))
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: Nemám dítě pro příspěvky 

(11.12.2007 19:46:52)
Díky,Jani,já hlavu nevěším,stále doufám,že se mi to povede zvládnout.Mám to nejlepší,co mne mohlo v životě potkat,zdravé a šťastné miminko.A já udělám,co budu moci,abych byla dobrá máma.Jen mne tu rozhodily některé příspěvky,jak někdo definoval-,,těch za vodou".To se pak dobře moralizuje.Já jsem neplánovala být svobodná matka,myslela jsem,že i našemu státu jde o to vychovat další generaci,aby se o nás až nebudeme ani mladí ani zdraví někdo postaral.Myslím,že i mateřství by mělo být ohodnocené,je to sice práce spojená s potěšením,ale je to ku prospěchu nás všech vychovat nevystresované a zdravé děti.Vynervovaná matka jim nepřidá.Naštěstí já mám jiné hodnoty,tak se snažím tím nestresovat,ale ne všichni to dokáží a ani já nevím,jak dlouho vydržím být aspoň trochu pozitivní.Mám velké štěstí,že dodnes jsem plně kojila,protože na umělou výživu bych neměla peníze.
Nechci se litovat,jsem šťastná žena a neměnila bych.Jen bych ráda zdůraznila,že ne vždy se žena může vrátit do práce a postarat se o sebe a své děťátko.
 nicnic 


Pro Martinu, 

(11.12.2007 21:40:44)
je škoda, že to nejde jako na Seznamu - hlasovala bych pro to, cos napsala - toto je kvalitní názor.
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: Pro Martinu, 

(12.12.2007 8:12:48)
Nel,moc děkuji:).
Jinak si myslím,že žena vydrží velmi mnoho!Takže vzhůru do boje!!!
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Nemám dítě pro příspěvky 

(12.12.2007 2:07:05)
Martino - mozna zkus nabidku nekam na nastenku, ne jen pres zname - tady je takovych prispevku o tom, jak si lidi nemuzou dovolit chuvu - tak verim, ze by se nekdo nasel...

Drzim palce,

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


reakce 

(12.12.2007 20:34:37)
"Člověk se musí postarat sám o sebe a svoji rodinu. Jak by to vypadalo, kdyby jsme se nechali pořád vodit za ručičku."

Souhlas. Ale v tom případě také musí být řečeno (a hlavně zařízeno), aby stát lidi co nejméně otravoval a aby poskytoval jednoduchý (tudíž levný), funkční a spolehlivý systém.

Vemte si jen, kolik asi peněz spolkne správa dětských přídavků. Kdyby o tohle třeba zvýšili slevy na dani, a soc. podporu poskytovali opravdu jen soc. případům... Ale úředníky (placené z našich daní) nikdo moc propouštět nechce...

Nebo neprůhlednost a podivnost údajně zjednodušjící daňové reformy. Daň je sice formálně 15 %, ale ejhle, musíme připočíst ještě pojištění a rázem jsme jinde. O prakticky nulové výhodnosti oproti společnému zdanění (aspoň pro některé skupiny - a nemyslím tím milionáře) nebo o tom, že se do daňového základu počítá pojištění, což je technicky vzato pořád daň (příjem státu; o tom, že peníze se snad nepohybují mezi šuplíky, si nedělejme iluze) - tedy že se nově daní daň (!!) - místo aby se postupovalo naopak, nemluvě...

Pokud tedy stát vybírá a vybírá (často neefektivně), tak ať taky dává a dává... Anebo ať tedy dává míň, ale pak ať taky míň vybírá... Nebo jsou slova o podpoře rodin jen prázdnou frází?
 Mikča 
  • 

Konečně mi někdo promluvil z duše 

(13.12.2007 16:40:38)
Díky za článek, taky mě lehce vytáčej nářky, které slyším od mladších kolegyň a příbuzných, v tom smyslu, jak je náročné mít dneska děti a jak jim stát dává málo. Já vlastní děti mít nemohla, adoptovali jsme si proto rok a půl starého chlapečka a byli jsme v sedmém nebi. Protože jsme dostali dítě starší než rok, nedostala jsem žádné porodné, mateřskou atd., jen rodičovský příspěvek, který v té době dělal asi dva a půl tisíce měsíčně. Ale my to dítě chtěli - a brali jsme to jako naše rozhodnutí, vlastně jsme od státu ani nic nečekali. Proč bychom si měli stěžovat? Taky jsem v té době musela počítat, jestli koupím raději půlku chleba než pět housek, lahve na vracení měly najednou nezanedbatelnou hodnotu a veškeré oblečení jsem kupovala v bazárku a dostávala od známých. Jen ty botičky jsem se snažila kupovat nové:-) No a co? Byli jsme šťastní. Ta moje mateřská trvala jen dva a půl roku, ve čtyřech šel synek do školky a já na zkrácený úvazek, ale byly to nejhezčí roky mého života. Tak se toho tak nebojte...
 sebrej 


Nechápu... 

(15.12.2007 16:20:42)
Nevím, jestli se vůbec dá říct, že by mohl být člověk doma kvůli penězům. Snad bych tuto úvahu připustila, byla -li by mateřská oněch 20tisíc, ale kvůli necelým 4tisícům?? To je snad sranda, ne?? Možná bych ještě podotkla, že ne každá mamina má tu možnost si jít přivydělat. Ať už kvůli možnostem či kvůli hlídání nehlídání právě onoho potomka. Celý příspěvek mi přišel postavený na hlavu.
 iveta 
  • 

Matky hurá do práce! 

(16.12.2007 9:20:29)
Cílem celé řady diskutujících je přesvědčit matky, aby taky pracovaly. Jsem už starší ročník, zažila jsem socialismus, tam to bylo stejné, matky šly k pásu, děti do kolektivu. Jenže jesle i školky existovaly a odmítnout nesměly (odmítaly jen ty matky, co by stejně k pásu nešly, měly např. druhé dítě).
Že hodně dětí z této výchovy bylo deprivovaných, je nasnadě, jsem jedno z nich, Dodnes, když jdu kolem naší MŠ, chce se mi zvracet (doslova, přepadne mne to i když nad tím nepřemýšlím).
Nevím, jak je to u Kim v jihovýchodní Asii, ale když jsem se v té školce byla podívat, zhjistila jsem, že úroveň práce s dětmi se od těch dob příliš nezvedla - je to zacházení neosobní, necitlivé a program fádní, ti co se nudí a perou na koberci jsou trestáni. Dala jsem svéděti jinam a dojíždíme - stouply náklady - přesto, že školka je u nás za rohem. Jistě, můžem si stěžovat, ale dali byste své děti do školky, kde se hádáte s učitelkami? Navíc cit k dětem nikdo nezíská důtkou z odboru školství.
Ne každý má možnost předškolního zařízení, kde by jeho např. dvouleté dítě bylo spokojené a bez psychických problémů - aspoň tady v Čechách ne. Ostatně Kim, taky píšeš, že pracuješ z domu!

Ke všemu se vůbec nebere v potaz, že jaksi u každého dítěte je období, kdy jaksi není příliš vhodné, aby matka pracovala. Je to alespoň do jeho tří měsíců. Období se protahuje, má-li matka na starost děti dvě nebo dokonce tři.
Pěkně to tady kdosi popsal na Rodince před prázdninami. Zvládnout to možná jde, ale všichni se trápí. Matka je ve stresu, dítě má pocit, že je odstrkované, stoprocentní není péče o děti ani práce, nikdo si to neužívá a pocit radosti se v rodině vytrácí.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Matky hurá do práce! 

(16.12.2007 14:10:29)
Iveto - ja si myslim, ze to s tim souvisi - investice do materskych skolek taky neco stoji a proste nejde ocekavat vsechno. V CR je navic dalsi problem v tom, ze lide ve sluzbach - urednici, remeslnici, ucitelky apod. maji pocit, ze oni jsou nejvyssi autority a nejaky obcan jim do jejich prace nema co kecat. Tohle je u nas neslychane a priznam se, ze mne velice prijemne.

O tom, o co mi skutecne jde - o zmenu - jsem psala v jine odpovedi pro Tebe, tak to nebudu opakovat. Ja bych strasne moc vsem matkam prala takove podminky, ktere mam ja - ale ja jsem s detma tri roky nebyla! Proste zmena nemuze byt jednostranna - matky si nemohou ponechat vsechny soucasne vyhody a dostat jeste hromadu dalsich...

"u každého dítěte je období, kdy jaksi není příliš vhodné, aby matka pracovala. Je to alespoň do jeho tří měsíců. " - pokud jsi chtela rict tri let, tak nesouhlasim, pokud jsi to skutecne myslela, jak je napsano, tak souhlasim. Ale to taky po matkach nikdo nechce.

"dítě má pocit, že je odstrkované, stoprocentní není péče o děti ani práce, nikdo si to neužívá a pocit radosti se v rodině vytrácí." - a neni tohle nahodou pripad matky ctyrleteho ditete pracujici na plny uvazek?

Kimmy
 iveta 
  • 

Re: Matky hurá do práce! 

(18.12.2007 14:44:27)
Myslela jsem to přesně tak, jak jsem to napsala. Ale ani teď, když má nejmladší pět měsíců, nevím, kde mi hlava stojí a za poslední týden jsem se vyspala asi deset hodin dohromady.
Přesto tuhle diskusi sleduji, protože mi dost pije krev.
Abych shrnula rady . je to VÍCE PRÁCE, VÍCE ANTIOKONCEPCE.
Připadá mi to jako že dobrovolně tady děláme včely dělnice a ještě si to jedna druhé pochvalujeme a odpadlice jsou těmi "kovanými" kárány a iroizovány. Společnost"ovčanů", ne občanů. Něco jako z absurdních Čapkových dramat.
Děti a domov také zaslouží svého advokáta.
 Maruška, 1 syn 
  • 

Ne, nemáme děti kvůli příspěvkům, ALE! 

(16.12.2007 13:53:15)
Po přečtení příspěvku se musím jen hořce pousmát. To se to mluví někomu, kdo se má kam vrátit do práce a ještě s platem 20 až 25 tis.! A půjčky, hypotéky, splátky? To máme přece bohužel všichni.
Víš, nemám (a určitě nejsem jediná) dítě kvůli příspěvkům, ale z něčeho to dítě živit musím. Kdo má peněz jako vy, tak chápu, že nemůže pochopit "nás". Ačkoliv jsem před otěhotněním 10 let pracovala, nemám se bohužel teď kam vrátit. Na pracák bych velmi nerada. Bohužel sehnat na malém městě práci na poloviční úvazek je nadlidský úkol. Všude chtějí na plný úvazek nebo na zkrácený - ale odpolední či noční. To mi situaci neřeší. Manžel má dosti nepravidelnou pracovní dobu - tzn. klasickou pracovní dobu do tří hodin + pohotovosti (a věř, že každý den, ačkoliv neplacené - placené jsou v případě, že "se něco stane a volají ho"). Takže nemůžu se spolehnout na to, že bude vyzvedát malého v poledne ze školky a hlídat ho. Babičky? Jedna je slepá a druhá má epilepsii (nikdy nevíme, kdy "omdlí" nebo bude mít další záchvat). Dědečkové? Oba dva v práci až do večera. Také se snažím teď si nějak přivydělat, ceny rostou, peněz je míň a míň (rozhodně ale přivýdělek nedělá ani polovinu toho, co nám "seberou na rodičáku").
Nemám a ani jsme si nepořizovali dítě kvůli "přídavkům, rodičáku, penězům", ale proto, že jsme chtěli. A chceme i další.

Ale zkuste vy všichni, kteří máte a tudíž snížení rodičáku se vás ani tak moc netýká, zkuste pochopit nás ostatní. Nestěžujeme si proto, že bychom si dělali děti pro peníze, ale proto, že pro ně, stejně jako Vy, chceme jen to nejlepší.
Takže - než nás zase začne někdo kritizovat, ať se nejdřív zamyslí a zkusí nás pochopit. Aspoň na malou chviličku. Děkuji.
 Rejčl 


Re: Ne, nemáme děti kvůli příspěvkům, ALE! 

(16.12.2007 14:45:53)
Ani my nemáme žádné půjčky,hypotéku atd.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ne, nemáme děti kvůli příspěvkům, ALE! 

(18.12.2007 13:02:04)
ani my ne - hypotéku beru, lidé musí nějak bytovou situaci řešit - ale stěžovat si, že splácím půjčky a splátky - to není košer důvod pro navýšení rodičáku
 helena dva kluci 
  • 

Re: Ne, nemáme děti kvůli příspěvkům, ALE! 

(18.12.2007 13:01:19)
Protestuji proti tomu, že pujčky máme všichni. Jsem rozvedená ,živím sama dva kluky na střední škole na internátě,za rok to pudje na vysokou - táta platí dobře , ale nikdy bych si nebrala jakokoliv pujcku dokud kluci nebudou za vodou - dostudovani... Nikdy nevím, co se nmuže stát a pak se jakákoliv výpůjčka krutě vymstí..nemám ani hypotéku ani pujčku ani uver. Na nic. Také nemám video, nemám DVD ani friták. Máme provozně nezbytné věci, já pračku a lednici ,kluci internet a počítač a --- dost. Co potřebuji, na to si našetřím.Pokud peněz nezbývá - nenakupuji. Nenechám se masírovat reklamou na výhodné uvěry a nezbytnost koupit novou televizi. Helena
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ne, nemáme děti kvůli příspěvkům, ALE! 

(16.12.2007 14:20:12)
Marusko - ale o tom to prave je - protoze az Ti ta RP vyprsi, tak budes prave v te obtizne situaci. Kdezto kdyby pro zamestnavatele v Tvem okoli bylo vyhodne nabidnout Ti castecny uvazek, tak bys mohla i nadale stravit dost casu se synem, coz se Ti pri plnem uvazku bude darit tezko. Copak to je pro Tveho syna nejlepsi????

Kimmy
 PETRA-2 DETI 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 14:40:04)
KIMMY-MOC SE MI LIBI TVE CLANKY A NAZORY O MATERSKE.JA BYDLIM TAKE V CIZINE ALE POCHAZIM Z CESKA.MYSLIM SI ZE ZENY V CR DOSTAVAJI HODNE-NEMLUVE O PENEZICH ZA POROD- NA MMATERSKE A MISTO ABY ZUSTAVLY DOMA 4 ROKY MELY BY MIT TU MOZNOST JIT DO PRACE PO 2 LETECH NA CASTECNY UVAZEK-PROSPELO BY TO JIM I DETEM.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 14:52:51)
Kimmy, Petro, já nevim jak můžete pořád tak suverénně trvdit, že jít do školky ve dvou letech je pro děti i matky prospěšný.
Já vim jistě, že pro moje děti nikoli.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 15:16:34)
Jena - no jo, v patnactem stoleti si zas byl kazdy jisty tim, ze zeme je plocha.

Mozna jsi nikdy nevidela opravdu kvalitni skolku. Ty si myslis, ze nevime, o cem mluvime a Ty zas nevis, o cem mluvime my... Nikdy jsi to nezkusila za podminek, ktere naznacuju, takze jista si nemuzes byt vubec nicim. Je to jen Tvuj pocit.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 15:54:47)
Do školství dělám a školek jsem viděla pravděpodobně víc, než Ty (včetně zahraničí).

Přesto si jsem jistá, že ne pro každý dvouletý dítě je školka přínosem.

Ale nemám pocit, že bys byla otevřená to pochopit, takže na to kašlu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 15:58:15)
Jeno - tak mi neco povez o tom, co a kde jsi videla - ja se rada dozvim neco noveho.

Nikdy jsem nerekla, ze KAZDEMU dvouletemu diteti skolka prospeje, ale troufam si tvrdit, ze jich neni zas tak malo, jak si myslis Ty. A jistotu nemas nikdy, dokud neco nezkusis.

Nemam pocit, ze Ty bys byla zrovna otevrena tomu neco pochopit...

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 16:05:38)
Kimmy, promiň, ale jednu odpověď jsem Ti už rozepisovala podrobněji a nic z toho. A abych to psala kvůli své obhajobě nemám zapotřebí.

Prostě dělám ve škole, která je jedna z prvních svého typu v Čechách. Než jsem si vybrala, co budu dělat, pár let jsem různý typy studovala, lecos jsem navštívila a hodně jsem vybírala co já osobně považuju za nejlepší. Teď pro změnu řešim jaký jsou možnosti posouvat to dál (nejel legislativní, ale i v připravenosti zúčastněných).
A nejužitečnější věc, co jsem zjistila je, že každej potřebuje něco jinýho a každej si to svoje musí najít sám. A neexistuje žádná VĚTŠINA, pro kterou by bylo nejlepší to samý.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 16:08:32)
Kimmy, promiň, ale jednu odpověď jsem Ti už rozepisovala podrobněji a nic z toho. A abych to psala kvůli své obhajobě nemám zapotřebí.

Prostě dělám ve škole, která je jedna z prvních svého typu v Čechách (a i od škol tohoto typu se odlišuje, protože se neustále vyvíjí podle konkrétních dětí, který tam chodí). Než jsem si vybrala, co budu dělat, nějakých 7 let jsem různý typy škol studovala, lecos jsem navštívila a hodně jsem vybírala co já osobně považuju za nejlepší. Teď pro změnu řešim jaký jsou možnosti posouvat to dál (nejel legislativní, ale i v připravenosti zúčastněných).
A nejužitečnější věc, co jsem zjistila je, že každej potřebuje něco jinýho a každej si to svoje musí najít sám. A neexistuje žádná VĚTŠINA, pro kterou by bylo nejlepší to samý.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 16:15:49)
Jeno - sleduju tuhle diskusi dost pozorne na to, abych vedela, ze zadna srovnaci analyza nebo rozbor skolek v CR a v zahranici tady nebyl. Nevim, o jake unikatni skolce hovoris (netusim proc jsi se nezminila) a jakym zpusobem dokazuje, ze pro dvoulete deti neni prinosem.

Ja jsem nikdy nerikala nic o tom, ze by neco bylo pro vetsinu deti nejlepsi. (Ovsem dalo by se to interpretovat i tak, ze nemuze platit, ze pro vetsinu deti je nejlepsi byt doma s maminkou do ctyr let, ze? - no to je jen rypnuti na to, ze taky nemuzes vsechno zevseobecnovat). Ja rikam, ze neni pravda, ze by vetsine dvouletych deti skolka skodila.

No a jak rikas - "hodně jsem vybírala co já osobně považuju za nejlepší." - jedna se ciste o Tvuj pocit.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 16:32:54)
1) Bylo by k ničemu jmenovat školu, nic by Ti to neřeklo. Každý pondělí se sejdem, řeknem si svoje postřehy a vytváříme strukturu dalšího pokračování pro různý děti - nikde to nemůže bejt stejný, i kdyby to tam dělali stejně, protože by tam měli jiný děti stejně jako naše děti se ubírají různým směrem.
2) Rozlišuju čistě můj intuitivní pocit od závěrů vytvořených na základě dlouhodobýho sběru informací, ale to je fuk, pokud pro každýho je dobrý něco jinýho...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 16:42:55)
no dobre - ja myslela, ze se jedna o nejakou metodu jako je treba Montessori nebo tak neco. Stejne jsi mi porad nerekla nic o tom, co jsi kde videla a proc mas takove namitky proti tomu, aby dvoulete chodily na pul dne do skolky nebo mikroskolky treba se trema nebo ctyrma dalsima detma nebo proc takova uzasna skolka, kterou mate by nemohla prijmout deti mladsi tri let, kdyby byly finance na extra kvalifikovane pracovni sily...

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 17:31:53)
Že jde o Montessorku bylo zmíněno už v jednom z mých předchozích příspěvků, takže jsem si myslela, že je jasný v jaký zhruba oblasti se pohybujem. Ale to je jen základní kámen k vývoji, nikoli všeobjímající dogma, takže to stejně nehraje velkou roli.

Protože jsou děti, pro který je prioritou být s rodiči a žádný kvalifikovaný odborník to nenahradí.
Např. můj starší syn ve dvou letech nerozuměl základním slovům a pokud by přecházel od jedné osoby k druhé, neměli bychom přehled co se mu přes den dělo a na co navazuje, když spolu komunikujeme - potřeboval souvislou péči jednoho člověka (i tak byl pod vysokým tlakem neustálých nepochopení). Mladší měl období separační úzkosti. Jedna holčička od nás chodila do školky první rok s maminkou, protože po zkušenostech z nemocnic byla hysterická, kdykoli jí maminka zmizela z dohledu. Jiný dítě má sníženou imunitu. Některý elektivní mutismus - tam taky nikdo nenahradí rodiče.
Ale i kdybych přistupila na to, že většina dvouletých dětí vesele ráno zamává rodičům a nakráčí do školky, tak se nikam nedostanem, protože menšinu tvoří tisíce dětí, kterym by to hodně zkomplikovalo život a který já nejsem schopna ignorovat.
Prostě ať už je poměr jakejkoli, tak menšina je pro mě stejně důležitá a je třeba vytvářet podmínky i pro ni.


Mně se líbí co tu myslim psal Tom - je třeba mít výběr.




 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 18:01:36)
Je mi líto většiny dětí,kteých rodiče si myslí,že dát je ve dvou letech do školky je pro ně přínosem.Píšu-většiny-protože se určitě najde vyjímka,která potvrzuje pravidlo.Myslím,že dítě ve dvou letech není zralé na školku,jesle či podobné zařízení.
Souhlasím s Maruškou,že pro většinu dětí bývala školka deprimující a na naší generaci to nechalo citové následky.Asi se ozvou hlasy,že ony si deprimované nepřipadají,ale to je právě ono.Měli jsme soudružky učitelky,dávaly nám lásku,kterou jsme jako malé děti potřebovaly,když naši rodiče byli celé dny v práci?No a umíme MY soucítit a doopravdy milovat?
Montessori školky a Waldorfské školky a školy jsou prima,ale kolik jich je?A ani tehdy-a to máme společný názor s Jenou,nejsou vhodné pro VĚTŠINU dvouletých dětí.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 19:01:51)
Otázka - pokud je tento systém na Západě běžně uplatňován (2leté děti v jeslích atd.), zanechává to na tamních dětech běžně stopy deprivace? (Nebo ne, ale to proto, že je individuální péče na jiné úrovni?) Nevím, ptám se.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 19:20:19)
Tome, dobrá otázka.

Já o žádném výzkumu nevim. Proto jsem psala jen o konkrétních případech dětí, které potřebují být s rodiči.
Ale nevim ani kde hledat výzkum o citové deprivaci dětí, které chodily do jeslí v Čechách, ačkoli tady je škodlivost známá.
 Renda 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 19:29:21)
OddTom, kdysi jsem slyšela rozhovor s českou psycholožkou žijící ve Francii. Zabývala se právě tímto tématem, ve Francii bežně začínají děti chodit do jeslí od 6ti měsíců. Ptala se mladých Francouzů, jestli si myslí, že na nich tenot systém zanechal nějaké psychické následky, a oni vesměs s hořkým úsměvem odpovídali, že to je ten problém, který řeší se svým psychiatrem. Také naše francouzská učitelka francouzštiny říkala, že když mladí konečně opustí všechny jesle,školky,školy, ve kterých jsou od těch 6ti měsíců institucializování, chvíli jim trvá vyrovnat se s faktem, že si čas najednou mají organizovat sami, prožívají něco jakou druhou opožděnou pubertu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 1:53:13)
Jednalo se o pripad, kdy rodice byly celou dobu na plny uvazek nebo na castecny uvazek? Myslim si, ze je velice dulezite tohle rozlisovat.

Ja byla v jeslich od jednoho roku a zatim jsem terapii nepotrebovala...

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 19:45:41)
Otázka - pokud je tento systém na Západě běžně uplatňován (2leté děti v jeslích atd.), zanechává to na tamních dětech běžně stopy deprivace? (Nebo ne, ale to proto, že je individuální péče na jiné úrovni?) Nevím, ptám se.


Ani já nevím.Ale neřekla bych,že by se Západ měl ve všem následovat.Mnoho a mnoho lidí má svého psychiatra a fakt je,že většina psychických problémů má svůj původ v dětství.A teď nemluvím o případech zneužívaných dětí apod.Domorodé kmeny v Africe,Austrálii dodnes a i v minulosti měly své děti u sebe,děti navzdory bídě jsou šťastnější.My,civilizovaná společnost dítě odložíme do jakýchsi ústavů,kde to možná vypadá malinko lépe než za mého dětství,ale co mohu posoudit ze současnosti,je spíš vyjímka,pokud se to někde zlepšilo.No a my se pak divíme,že dospělí lidé odloží své rodiče do domova důchodců a jezdí si vyzvednout jen důchod.
No a tady je další problém,nechci říct,že všichni jsou takoví,protože s neustále se zvyšujícím věkem odchodu do důchodu se o rodiče prostě někdo postarat nemůže,nebot stále chodí do práce.Ale to už je téma na jinou diskusi.
 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 20:08:06)
Jeno, Martino, Maruško souhlas:)
už jsem to níže psala, tak se nebudu opakovat, ale jsem stejného názoru.
A myslím si, že vzrůstající agresivita a další problémy v západních zemích o něčem vypovídají...

Kimmy, na telefony jsem nezapoměla, jen to nechám po vánocích, nechci teď nikoho zdržovat od práce.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 2:01:16)
tesim se na ty telefony, dekuju

jo a taky mi jeste neco povez o soucasne generaci klidnych a neagresivnich ceskych deti...

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 10:29:49)
Kimmy promiň, ale zrovna ty se zrovna projevuješ celkem agresivně, to není moc konstruktivní diskuse.
 Lada 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 20:37:49)
primitývové jsou štastnější, protože u nich je to o vztazích. "vyspělé civilizace" štastné nejsou, protože u nich je život "především o penězích", vztahy se někde krčí v koutku.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 2:03:31)
Lada - tak doufam, ze Ti ve stastnych vztazich pak neprijdou natahovat ruku po tech penezich, co vydela vyspela civilizace...

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 18:43:46)
Kimmy, leda když jim ta "vyspělá" civilizace znemožní žít jak byli zvyklí.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 0:43:06)
Jo jo - to uz tady nekde bylo - lide na farme zijou prisne prirodne a na otazku odkud berou finance odpovi, ze prece z davek.

Jen at si lide ziji se svymi vztahy, ale za sve - nic jineho necekam...

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 22:05:09)
Vše se dá překroutit :-)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 1:59:55)
tak tak, Martino - zapad by se mel sledovat pouze v tom, kolik je tam prumerny plat..

Ceske deti jsou zcela bezproblemove diky te peci matek az do ctyr let. Hm - to, co ctu o sikane v ceskych skolach musi byt ty vyjimky, jejichz matky je odlozily do instituce - jinak to prece nejde vysvetlit, ze. Ti sprejeri, co vsechno okolo nici, asi taky.

Mela bys spis vinit generaci nasich prababicek, ktere bojovaly za rovnopravnost zen, za to, aby zeny nebyly zavisle na muzich a aby mohly o sobe samy rozhodovat. Ze nejde mit vsechno bys uz mohla vedet. Jak by se Tobe libilo, kdyby Te v patnacti provdali za nekoho, koho si nemuzes vybrat a pak uz bys jen rodila deti a pecovala o ne a o sveho muze? Nez se zacnes ohanet domorodymi kmeny, zamysli se nad celkovou situaci a nevybirej si jen to, co se Ti hodi.

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 7:48:44)
Kimmy,já nikoho vinit nechci.Ty si tady v celé té diskusi stejně stále vedeš svou.Ale to je Tvůj názor,já Ti ho neberu.Pokud si myslíš,že je to přínosné dát dítě ve 2letech do jeslí nebo chůvě a myslíš si,že to na dítěti nenechá následky,tak to je Tvoje věc.Já pro své dítě chci to nejlepší,chci ho vychovat k tomu,aby pro něj byla důležitější láska víc než peníze a kariéra.Ale to je o tom,co má každý člověk v žebříčku hodnot.
Píšeš,že jsi byla v jeslích od roka.No vidíš,to je právě to,proč Ti to nepřipadá divné,dát dítě do školky tak brzy.Ale pokud chceme na tomhle světě něco změnit k lepšímu a ne se jen stále honit za penězi,tak musíme začít od sebe a svých dětí.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 7:59:27)
Martino - s mym nazorem na jesle nema nic spolecneho moje vlastni zkusenost, ale spolecnost, ve ktere ziju.

Jestli Ty si myslis, ze kdyz zacnes chodit do prace ve ctyrech letech na plny uvazek a budes v tom pokracovat az do dospelosti sveho ditete (deti), tak to tak udelej - jen abys pak mela cas sve dite vychovat v tom duchu, ze laska je dulezitejsi nez kariera. Verim, ze plny uvazek prijmes nikoli kvuli honbe za penezi, ale z lasky ke svemu diteti.

Jsem zvedava, jestli svoji dceru vychovas v tom duchu, ze kariera je nedulezita, jestli ji nebudes povzbuzovat, aby se snazila dosahnout co nejlepsich dusledku, protoze nakonec pokud bude chtit mit deti, tak na tom prece nezalezi.

Jestli tohle je pro Tvoji dceru nejlepsi, tak to ji teda vubec nezavidim.

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 8:10:56)
Neřekla jsem,že kariéra není důležitá,ale promiň,jsou důležitější věci.Nebudu se s Tebou tady hádat,nemám na to čas ani chut,ale Ty jsi člověk,který je zaměřen materiálně,pro mne jsou důležitější jiné věci.
Ty agresivní děti,o kterých jsi psala,tak nejsou to ty,ketré pak u psychiatrů říkají,že se jim rodiče nevěnovali,protože byli stále v práci?Ale je to fakt,zase se mohou pochlubit,že jezdili každý rok na dovolenou k moři.Já jezdila na Slapy a byla jsem tam šťastná.A moje dcera nepozná to,že pro mne bude důležitější práce než ona.Ono to možná tak není ani u Tebe,ale jak to to dítě má poznat?
Moje mamka byla v mém ranném dětství velmi nemocná a nemohla se o mne starat.Vychovávala mne babička.Mám s maminkou krásný vztah,ale v mém podvědomí jsem měla uložené,že mamka není se mnou,že mne opustila.To dítě těžko v té své hlavičce pochopí,že se matka prostě starat nemohla.A já mám dodnes problémy ve vztahu k lidem,protože mám podvědomý strach,že mne opustí,pokud nebudu dokonalá a neudělám pro ně vše,co po mne chtějí.A věř mi,to není zrovna dobrá devize do života.Ale jak říkám,to není téma pro tuhle diskusi.Přeji Ti,abys byla doopravdy šťastná v prostředí,ve kterém žiješ a které vytváříš i pro své děti.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:16:42)
Ale Martino - vzdyt presne o to mi jde - protoze ty agresivni deti, ktere potebuji psychiatra - to nejsou deti, ktere rikaji ""maminka se mnou nebyla od 2-4 let"" - ale maminka se mnou nebyla behem detstvi - to neni o ted dvou letech - to je o celem detsvi, o skolni dochazce, kdy maminka je v praci a dite v druzine s klickem na krku - to opravdu nechapes? Ty si opravdu myslis, ze kdyz nastoupis do prace ve ctyrech letech sve dcery a pak uz zustanes v praci na plny uvazek, ze to pro ni bude nejlepsi?

Ty mas urcite vzpominky o mamince z mnohem pozdejsiho obdobi nez jsou dva roky. Kdyby se maminka v Tvych ctyrech letech uzdravila a pak Tebou travila kazde odpoledne - verim, ze bys mela jen ty nejkrasnejsi vzpominky. Jsi ji jista, ze tohle Ty sve holcicce das? Jaka bude Tvoje pracovni doba, az nastoupis?

Kimmy

 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 13:36:32)
Kimmy,já jsem ale nikde neřekla,jak budu pracovat,až budou mojí holčičce 4 roky.Rozhodně se nehodlám vrátit do provozu,kde budu 12hodin denně jako předtím.Takže se nebavím jen o 2-4 letech.Ale myslím,že prostě ve dvou letech jít do práce není pro mé dítě přínosem.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 13:49:16)
Milada - ":-)))))))))) Ony v ČR pracují už dvouleté děti? Není na to nějakej zákon? :-)" - diskuse je znacne neprehledna a nevim, na co je tohle reakce - prosim Te, zkopiruj mi ceho se tohle tyka.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:10:51)
jo aha - dik - takze to nebylo na mne - ja to sleduju v te casove razene diskusi, takze nevidim presne, na co kdo reaguje

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 13:46:09)
Martino - ja se nesnazim resit individualni situace. Jestli se Ti podari najit nejakou rozumnou rovnovahu mezi praci a Tvou holcickou, tak to bude pro vas pro obe jen dobre. Ja mam jen pocit, ze tohle je dneska spise vyjimka.

Preju Ti, abys i po ukonceni RP stale mela pocit, ze to co delas je pro Tve dite prinosem. Ja bych Ti byvala prala podminky, ktere mam ja, ale tech se spolu se soucasnym systemem tezko dockas, pokud nebudes mit velke stesti. Ale Ty bys o ne stejne nestala...

Kimmy
 Alice + 3 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 8:14:42)
Kimmy, myslím, že už snad všichni pochopili, že ve 4 letech na plný úvazek to není ideální..ale mezi námi, ve 2 letech je to horší než ve 4..jestli by se takhle stručně dalo shrnout to celé, co tady opakuješ. Asi ne, že..samozřejmě, že je to naprosto nedořešená situace, která tady ještě nebyla, přechodné období, kdy každý za sebe hledá nejlepší řešení..politici se dokonce hádali o "reformu" na řešení podružných problémů lidí (podpora zkrácených úvazků a že není dostatek školek) jim jaksi nezbyl čas ani myšlenky..a jasně, namítneš, že lidi sami by měli "něco" udělat, apelovat na poslance? jít chrastit klíčema před vládu? :) s tím ty máš zkušenosti..poraď :)
 Alice + 3 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 8:21:58)
A jinak tady je celá generace dospělých, vychovaných kolektivně..jesle, školka atd., to jsou ty "Husákovy děti" takže si myslím, že lidi tady na diskusi mající vlastní děti to mohou posoudit stejně jako ty..že je to pro tebe ideální,hm,hm, ty sama jsi byla v těch jeslích na čtyři nebo od nevidím do nevidím?:)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:27:15)
Ne, Alice - nebyla, protoze moje mama pracovala pouze na ranni smenu, takze jsem chodila do jesli/skolky od 6 rano do dvou odpoledne - takze nikdy to nebylo od nevidim do nevidim. Ale uprimne receno si na to moc nepamatuju. Ve skole se pak mama vracela v pul treti. Jenze dnesni pracovni doba je o necem jinem.

Lide v teto diskusi jsou zvykli na to, ze muzou byt dlouho doma a povazuji to za normalni. Jak uz tady bylo receno - do prace se jim jit "nevyplati" - to prece da zdravy rozum, ze situace, kdy se lidem vyplati nepracovat, neni dlouhodobe udrzitelna. Ja nemam ekonomku, ale o tomhle nepochybuju.

Ja bych jen zcela uprimne vsem maminkam prala takove podminky, jako mam ja...

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:37:24)
Kimmy, ty ale stále nechápeš, že to není o tom "vyplatí nevyplatí", že mateřská je obrovská práce, pokud jí děláš pořádně. Že většina matek jen nesedí, ale tvrdě pracuje, i když ty to asi nevidíš.
Souhlasím s tebou v tom, že částečné úvazky by byly fajn, ovšem ať má každý možnost si vybrat, kdy do práce půjde.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:50:46)
Stano - ja mam dve deti mladsi peti let - ver, ze moc dobre vim, jak obrovska prace to je. Ja jsem nikdy nerekla, ze to prace neni. Ja rikam, ze to neni prace placena, pokud se jedna o vlastni deti.

Nicmene je to o tom ""vyplati/nevyplati"" - protoze kdyz se nekomu nevyplati chodit do prace, tak to je problem.

Jak jsem psala oddTom - system, kde vlk by se nazral=byly by dotovane castecne uvazky a dobre skolky - a koza zustala cela=zachovani RP a vyberu do ctyr let - je nerealny. Proste kdyz chci neco noveho a lepsiho, tak se musim taky neceho vzdat. Zatim jsem nevidela ochotu ucovnout ani o pid.

Tak holt vsichni bezte do prace na plny uvazek, no. A ja si deti vyzvednu po obede ze skoly a budeme vsichni spolu a verim, ze zcela nedeprimovani.

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 13:39:54)
Pokud se týká financí,,,vyplatí se mi jít pracovat.Pokud se jedná o mé dítě ,,vyplatí" se mi zůstat doma.Tady to není diskuse o tom,komu se ,,vyplatí" jít na mateřskou či na RP.To jenom Ty to rady přepočítáváš.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 13:47:30)
to neni pravda - najdi si prispevky Marbulinky nebo Mardelinky nebo tak nejak.

Neni kazdy jako Ty.

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 13:55:25)
A není každý jako Ty.my nežijeme jinde,my žijeme v Čechách.Je zvláštní,že vidíš jen svou pravdu a pravdu těch,kteří Ti přitakávají.Ale že jsme tu i my ostatní,ketří máme jiný názor to vidět nechceš.Já vím,že každá situace je individuální,ale já to alespon vidím.Jen jsem chtěla přidat i svůj názor.A Ty to prostě akceptovat nechceš.Já Ti ten Tvůj neberu,jen se s ním neztotožňuju.
 myš 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 20:24:19)
Něco nového a lepšího...pro koho? Ne každý to Kimmy vidí stejně jako ty, tak se s tím smiř. Pro tebe to je lepší, pro většinu třeba horší. Ty máš dost pravicové názory a přístup, v tom nevidím žádný problém, ale je to jen jeden z možných přístupů a není o nic lepší než být spíš na té levicové straně. Podle mě je nejlepší zlatá střední cesta.
Ty ale taky ve svých názorech nechceš ustoupit ani o píď, tak proč ti to vadí u jiných?
Jak víš, co je a není reálné? Bez důkladných ekonomických analýz(které jistě nemáš), to přeci nemůžeš vědět. Já jen nemám ráda, když lidi vařej z vody...

Já budu doma se svýma dětma co nejdýl a až jim budou 4 roky, nastoupím do práce a ve 3 si je vyzvednu ze školky a budem taky zcela nedeprimovaný:-)) každej ať má co chce



 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 1:18:55)
Mys - uz jsem to prece rikala - pokud opravdu v hloubi duse verite, ze plny uvazek od ctyr let je to nejlepsi pro vas a pro vase deti, tak neni o cem debatovat. Necekala jsem to, protoze po vsech tech vykricich o blahu deti mi to nejak do sebe nezapada, ale nebudu to soudit.

Ja prece jsem ochotna ustoupit - ja se porad ptam, kdyz ne drivejsi zacatek, tak co jsou matky ochotny nabidnout jako ustupek ze soucasne situace, vymenou za lepsi podminky. Nepadl ani jeden navrh. Tak kdo neni ochoten ustupovat?

Nepotrebuju dukladnou ekonomickou analyzu (kterou Ty taky nemas) - dalsi penize se do matek s detma sypat nebudou a neni ochota prerozdelit ty soucasne.

Preju Ti, abys nemela zadne problemy s nalezenim dobre prace nebo skolky a aby Ti to fungovalo presne tak, jak si ted predstavujes.

Kimmy
 Alice + 3 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 8:44:50)
Obávám se, že tak ideální školky, jako popisuješ že jsou u vás, kdy si dítě chodí pohrát na pár hodin s dalšími čtyřmi dětmi a extra vzdělanou učitelkou naši politici peníze nenajdou (formou podpory zkrácených úvazků).
Navíc v téhle naší dnešní situaci (a ne nějaké situaci hypotetické) mi vrtá hlavou, jak by se ubírala zaměstnanost - nezaměstnanost, když bychom si dejme tomu platily ukrajinské chůvy? Teď se bude propouštět..samozřejmě přijdou firmy a nabídnout práci, ale je zase otázka zakolik (větší konkurence - menší platy?)..takže je to stále dokolečka.

Mě ta deprivace v komunistických versus kapitalistických školkách přijde stejná - teoreticky.. akorát v prvním případě jsou kolek vás fronty na všechno a prázdné regály, v tom druhém zdánlivý blahobyt kolem (no nad bezdomovci zavřem oči :)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:33:36)
Alice - jde o to, ze kdyby se penize usetrily jinde, tak se muzou investovat do techto idealnich skolek. Navim jsem nepsala o skolkach pro tri deti - to by musela byt nejaka mikroskolka u nekoho doma, kdo by mel licenci - ovsem to by se hodne musely uvolnit regulace.

Cely ten princip tady je o tom, ze lide v pohode zaplati pomocnici za dejme tomu mene nez 10% sveho platu, coz je v domovske zemi stale velice slusny plat a naprosta vetsina pomocnic z toho zivi sve rodiny doma. Je o to rozdilnych prijmech, zeny, ktere maji svoje zamestnani pak muzou budovat ekonomiku. Ekonomika muze rust, jsou velke sluzby v rezervach, lide by se mohli vzdelavat a s tim samozrejme prichazeji vyssi platy. Lide s vyssimi platy si mohou dovolit vice sluzeb, coz nahrava vyssi zamestnanosti drobnych podnikatelu - a tak se to toci.

O jake deprivaci v kapitalistickych skolkach mluvis?

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:59:40)
Ano - proc ne u nekoho doma? Kdyby neexistovaly miliony predpisu o separatnich lednickach a buhvi co jeste, kdyby to znamenalo treba prebudovat jen jednu koupelnu... nevidim na tom nic spatneho a ve svete to bezne funguje.

Kimmy
 myš 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 10:58:09)
Souhlasím. Připadá mi trochu divná argumentace, že 4 leté dítě trpí, když je matka v práci na 8 hodin, tak už ho do jeslí strčíme ve 2 letech, nebo ještě dřív. Snad aby si zvyklo...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:36:48)
Mys - pokud je to narazka na mne, tak ja rikam, ze je lepsi zacit driv na min hodin a pak tech min hodin udrzet co nejdyl, nez dite dat do skolky na 8 a vice hodin denne ve ctyrech letech.

neprekrucuj to

Kimmyu
 myš 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 12:07:33)
Kimmy
rozhodně nic nepřekrucuju, jen nesouhlasím s tím, co tvrdíš- že je lepší dát děti do jeslí/školy brzo, byť na pár hodin. A tvá argumentace 4 letým dítětem se mi prostě nelíbí, 4-leté dítě je rozhodně schopnější zvládnout kolektiv a být bez mámy, než roční nebo dvouleté. Samozřejmě není ideální, kdž máma nastoupí po 4 letech věku dítka na plný úvazek, ale podle mě je to rozhodně lepší, než mít dítě v jeslích odmalička. Navíc nevím, jakou máš představu o výši platů v některých krajích čr včetně polovičních úvazků ale pro mnoho lidí by to nebylo k vyžití.
Navíc ne mnoho rodin by zvládlo vyžít z 1 a půl platu dlouhodobě, myslím, že realita je jiná než tvůj ideální model.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 12:14:06)
Mys - hm - to je zajimave, ze nektere matky zvoli pobyt doma do ctyr let za 3800 Kc, ale jeden a pul platu je malo - takze pul platu by bylo jeste min jez 3800 Kc? No tak by ten uvazek treba mohl byt 75%. Navic - k vyziti prece slouzi v nejhorsim dalsi socialni davky, ne? Prece co by ty matky neudelaly pro blaho deti a za penezi se clovek honit nema...

Kdyz rikas, ze "Připadá mi trochu divná argumentace, že 4 leté dítě trpí, když je matka v práci na 8 hodin, tak už ho do jeslí strčíme ve 2 letech, nebo ještě dřív. Snad aby si zvyklo..." aniz bys dodala zbytek konceptu, tak to zni, jako bych navrhovala dat dite do jesli na plny uvazek ve dvou letech.

Nicmene jde samozrejme o zvyk - s tim nepolemizuju. Mne zrovna pred chvili rikala kamaradka, ze od ledna nastoupi jeji 18-mesicni dcera do skolky... Tady proste matky nejsou tak ochranitelske...

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 12:27:54)
Kimmy, podvědomí tě silně ovlivňuje, i když si spoustu věcí vědomě neuvědomuješ a nepamatuješ. Nastuduj si třeba Freuda, pokud se o tom budeš chtít něco dozvědět.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 12:37:17)
Stano - tak Freuda tady tedy opravdu rozebirat nebudu!

ale pobavila jsi me

Jsem zvedava, jak Tvoje deti budou po roce 2010 cerpat z povedomi, az budes v praci na plny uvazek, pokud nepatris mezi ty stastne, ktere uzivi manzel.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 12:42:32)
Milado - presne tak - ja si myslim, ze ceske skolky a jesle potrebuji poradne zreorganizovat, ale nejsou na to penize.

18 mesicni dite nemusi vubec nic. Zadne dite tady nema hranice toho, co ""musi"" umet - ucitelky jsou tu naprosto v pohode a vedi, ze kazde dite dospeje do urciteho stadia ve vlastnim case. V plinkach muze byt jak dlouho chce, z lahve muze pit jak dlouho chce, oblikat se nauci, az se nauci, pokud chce spat, tak spi, ale nemusi. Je to o podpore sebevedomi a motivace ucit se od ostatnich.

Ucitelky tu nejsou nijak vyjimecne placene - takovy hezky prumer. Ale tak je to tu proste zavedene.

Kimmy
 myš 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 10:27:07)
Kimmy
dlouhodobě to pro mnoho rodin z chudších krajů asi udržitelné nebude, pokud mluvíš tom, že pro 4-cca 10-leté dítě je lepší mít matku doma na částečném úvazku. To znamená žít z 1,5 platu dost dlouho, to si tady moc rodin nedovolí.
Ty matky jsou pro blaho svých dětí 3-4 roky s nimi doma a neodkládají je do jeslí.
Navíc nevím, v čem by byl ten tvůj koncept až tak přínosný, (myslím že jen pro menšinu a určitou skupinu žen), když už od cca 2 let, nebo i dřív by matky pracovaly na částečném úvazku mnohde za zhruba stejné peníze jako je mateřská, s dětma by strávily mnohem méně času a mnohé z nich by pak stejně musely nastoupit na plný úvazek, protože by jim ty peníze třeba stejně nestačily.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:02:01)
Mys - a tady si myslim je zakladni neshoda mezi nami dvema - pro me matka, ktere zalezi na blahu deti, je ve ctyrech letech neodlozi do skolek a druzin na plny uvazek. Ale moje definice je moje a nikomu ji nenutim, jen vyjadruji svuj nazor. Uz jsem Ti psala, ze pokud tohle matkam vyhovuje, tak muzou byt spokojene, ze maji presne to, co chtely.

Muj system by byl prinosny v tom, ze pokud rodina s penezi vyjde ve dvou letech, tak by s velkou pravdepodobnosti vysla i ve ctyrech nebo sesti letech veku ditete a dite by nemuselo travit dlouhe hodiny ve skolkach a druzinach. V jinych zemich se matky catecneho uvazku dozaduji, ale ted uz chapu, proc je CR v poctu castecnych uvazku hluboko pod prumerem EU - neni o ne zajem.

Myslim, ze komu staci 3800 Kc, by nemel mit problem zit z 1.5 platu, ale je to jen muj nazor a opet ho nikomu nevnucuju.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:17:44)
Mys - prinos meho systemu (ktery navrhuju, nikoli vnucuju) by byl v tom, ze zeny by mohly byt s deti vice casu i po ctvrtych narozeninach. Muj dojem je, ze pokud rodina vystaci s RP 3800Kc, tak zit na 1.5 platu by nemelo byt tak problematicke - ale je to jen muj dojem.

Moje (a opet nikomu nevnucovana) definice blaha ditete neni plny uvazek matky ve ctyrech letech. Ale uz to tady nechci porad opakovat. Jestli matky davaji prednost plnemu uvazku a dlouhemu pobytu s detmi, tak maji presne to, po cem touzi a neni nutne nic menit. Ve svete je jiny trend, tam matky spis touzi po castecnych uvazcich, ale aspon uz chapu, proc je CR v tomto smeru hluboko pod prumerem - protoze o ne proste neni zajem.

No a ta mensina, ktere by to pomohlo, ta si to holt bude muset zaridit jinak.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:23:16)
Alice - uz fakt nevim, jak to mam napsat - ja prece nemluvim o plnem uvazku ve dvou letech!!!! Ja rikam, ze

je lepsi nastoupit ve dvou letech na castecny uvazek a mit na vyber mezi skolkou a dalsimi formami pece o deti a pak si ten castecny uvazek podrzet az do skolniho veku

nez

nastoupit na plny uvazek ve ctyrech letech a pak uz porad chodit na plny uvazek.

Castecne uvazky potrebuji podporu statu a financni injekce - proto by bylo potreba, aby se ty penize nekde jinde usetrily.

Nemocne a postizene maminky nebo maminky s nemocnymi nebo postizenymi detmi jsou jina kategorie.

Lidi se musi nejdrive shodnout, co by pomohlo nejvice - ale nemuze to byt podpora castecnych uvazku plus skolky PLUS RP do ctyr let - proste nejde brat jen same vyhody. Nezijeme v Utopii. Jakmile bude dostatecne velky natlal dostatecne velke skupiny lidi a pozadavky jasne a REALISTICKE - pak udelat masovy natlak - media, poslance apod. Napis oddTomovi - uz vyzyva maminky, ktere by rady nejake zmeny.


Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 1:51:16)
Martino - nemluvim o skolkach minule generace a nemluvim o tom, ze by tam dite melo byt celou pracovni dobu, jako byl muj pripad.

Ja jsem presvedcena o tom, ze soucitit a milovat umim - to se totiz clovek nenauci jen mezi 2-4 lety. A zdaleka ne kazda matka, ktera je s detmi doma do ctyr let dela pro ne to nejlepsi.

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 7:58:26)
Ano,Kimmy,dítě by ve školce nemělo být celou pracovní dobu.Ale pokud jsi v Čechách,což Ty nejsi,pokud nemáš babičky a manžela s volnou pracovní dobou,tak to tady většinou jinak nejde!Zkus to už pochopit,že tady se na částečné úvazky nehraje a pokud ano,je to jeden případ z tisíce.Ano,chtělo by to tady změnit zákony,ale o tom tahle diskuse není.Já myslím,že máma nečeká od státu,že jí bude dávat 15tisíc,ale pokud se změnil RP,tak to mělo být souběžně s částeč.úvazky a se začleněním matek do normálního života.Zatím si tady v našem státě připadám jako méněcenná bytost,která se válí doma na gauči,na stole má víno a chipsy a chce za to peníze.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 1:48:38)
Jena - mozna jsi to zminovala v diskusi k jinemu clanku nebo v diskusi o tom, kdo na sebe ma psat RP - ty ja preskakuju. Tak pardon.

Nicmene konkretne Montessori muj syn zacal ve 22 mesicich a byly tam i mladsi deti, takze tenhle system zadne vekove omezeni nema. Nase soucasna skolka, ktera neni Montessori, je prave ten typ, kde jsou deti cely den v jedne tride a maji porad stejne ucitelky - teprve v peti letech zacinaji stridat. Je to jeden z duvodu, proc syn nechodi do mezinarodni skoly, ktere zacinaji ve trech letech, ale funguje tu prave ten system prechazeni ze tridy do tridy a taky pomer deti na jednu ucitelku je mnohem vyssi.

Ja uz jsem taky nekolikrat psala, ze mluvim o zdravych detech - ne tech, ktere maji za sebou nejake trauma nebo snizenou imunitu.

Vyber je siroky pojem - je vyber mezi ruznymi typy zarizeni podle potreb ditete a je vyber mezi byt doma ctyri roky. Ja myslim, ze uz ted jsou ty ctyri roky vycerpavajici financne, a proto nehrozi, ze by se nadale investovalo do skolek a castecnych uvazku. Vyber mezi placenym pobytem doma do ctyr let a dotovanymi kvalitnimi skolkami a castecnymi uvazky je podle mne nerealny.

Jestlize ale vsechny ty matky opravdu veri, ze plny uvazek od ctyr let ditete je nejake uzasne reseni a jejich deti tohle nijak nepoznamena, ba naopak, ze ty prvni ctyri roky jsou nejakym zpusobem zarukou celozivotni psychicke pohody i kdyz pak je dite cely den ve skolce nebo druzine - no tak at tomu veri. Ja tomuhle neverim. Vsichni se muzou pretrhnout vysvetlit mi, co je nejlepsi pro dvoulete deti - a ty petilete uz nejak nikoho nezajimaji. Protoze ty to prece zvladnou... no tak mne je zas lito jich.


Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:18:11)
Milado - to neni pravda - opakovala jsem to nescetnerkat - mozna v diskusich na ty dalsi clanky - zdrave mlade maminky zdravych deti by nemely ocekavat, ze jim stat bude platit ctyri roky. Nemocni nebo postizeni lide nebo lide s nemocnymi nebo postizenymi detmi jsou jina kategorie. Nemam cas to vyhledat, ale vim, co jsem psala.

Ja rozhodne nelzu!

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 18:52:50)
Milado, já myslim, že o oficiální zdraví stejně nejde. Můj syn má diagnózu až od čtyř a půl, děti s Aspergerem ji maj nejdřív v tomtéž věku, děti vysocefunkčním autismem taky, děti se separační úzkostí nebo jen prostě plašší ji nedostanou nikdy...
Ale už v těch dvou letech jejich rodiče vidí, že někde je problém.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 18:41:41)
Jasně že samotnej Montessori přístup neni věkově omezenej. Já v tom mám děti už od narození.
Ale tady nejde o systém. Jde o blízkost rodiče.

 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 18:42:30)
Jeno :-)))
 myš 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:26:45)
Jeno, to je jednoduché. Ony matky, které mely děti od malička v jeslích, přece nikdy nepřiznají, že by je to mohlo nějak poškodit. To by byly samy proti sobě, ale osobně si myslím, že se o tom snaží přesvědčit především samy sebe.
Je to prostě tak, že ženský to nemaj jednoduchý, buď obětujou kariéru, a nebo čas strávený s dítětem. Je to o kompromisech ale at mi nikdo netvrdí, že dát dítě do jeslí a pracovat je ideální cesta. není....
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 11:57:52)
Milado - tak tomu nerozumim - Ty rikas, ze si dite okolo tri let nebude toto obdobi pamatovat a mne tady vsichni presvedcuji, ze je to naprosto kriticke obdobi, kdy se matka nemuze od dite vzdalit ani na nekolik hodin denne, aby ho nejak psychicky nenarusila.... nejak mi to do sebe nezapada.

Tak abych to shrnula - Ty jsi byla doma do tri let s mamou - a stejne nemas stastne vzpominky na detstvi? Tak co mi to tu ty zeny povidaji, jak je to to nejdulezitejsi obdobi v zivote ditete? Ja bych teda usoudila, ze jsi mela ten nejlepsi zaklad, jakeho se Ti mohlo dostat. (toto je ironie, ale nemohu si pomoci, samozrejme vim, jak kardinalni nesmysl to je, ale hezky ilustruje to, ze spokojenost a blaho ditete neni jen o tech prvnich trech letech). Ja si taky ze skolky nepamatuju temer nic - uz jsem to psala. A jsem presvedcena, ze ani moje deti nebudou mit zadnou negativni pamatku na to, ze nastoupily do skolky ve dvou letech. Spis naopak - ale to je dane nasimi skolkami.

Takze co je ted na tom soucasnem systemu lepsi - kdyz maminky chodi do prace na plny uvazek - tak porad deti zustavaji v druzine, ne? - no asi jim doma neni zima, kdyz se tam konecne dostanou - ale to je neci definice spokojeneho detstvi?

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 12:32:11)
Milado, to je prece jedno, jak tomu rikas - jesle nebo skolka... je to proste pece o deti - rozdil mezi skolkou a jeslemi je pouze vekovy a v CR dany prisnymi predpisy na to, kdo smi pecovat o deti mladsi tri let. Jinak je to cite jen terminologie. Pokud si nepamatujes, co bylo pred tretim rokem, tak ty predchozi roky by sis taky nepamatovala.

Takze Ty si pamatujes obdobi okolo ctyr let? Tedy dobu, kdy jsou deti na skolku jiz zrale?

Uz jsem to tu psala mockrat - snazim se bavit o konceptu a ne jednotlivych pripadech. U deti s nalomenym zdravim jde o neco jineho.

Ale jsme kazda uplne na jine lodi - ja od tri let sveho syna jeho pobyt ve skolce redukuju a travime cim dal vice casu spolu. Proste jedu uplne opacne. A porad si myslim, ze prave tohle je pro me deti nejlepsi.

Milado - ja Te ani nikoho jineho tady do niceho necpu. Ja si opravdu uprimne myslim, ze matky v CR jsou zaslepene tou ctyrletou rodicovskou dovolenou a nedivaji se do budoucnosti. Pro ne je nezastupitelne obdobi 0-4 roky. Ja jsem bez vetsich vycitek svedomi nechala nekoho jineho vozit deti v kocarku a stavet babovky na piskovisti a behem posledniho roku neustale zintenzivnuju svuj pobyt s detmi a bude to tak pokracovat, protoze ja verim, ze deti mezi 3-10 lety jsou velice vnimave, velice citlive a hodne se v tom obdobi utvari. Vic nez v obdobi 0-4 roky (za predpokladu, ze matka hraje v zivote deti dulezitou ulohu, jen ne 24 hodin denne). Tak jako je tady bezne zacit se skolkou v 18 mesicich, tak je v CR bezne, ze dite jde po skole do druziny a tam zustane az do vecera nebo do kdy. A ja si myslim, ze to je obdobi, kdy si dite uvedomuje opustenost a kdyz se konecne vrati domu k unavenym rodicum, tak zas na dite neni cas. Jestlize tohle je model, ktery ceskym matkam vyhovuje a ktery si preji zachovat, pak je moje snaha neco zmenit zcela jasne marna. Ale jsem presvedcena o tom, ze tenhle model nepovede ke spolecnosti vyrovnanych jedincu a ze tyto deti budou potrebovat psychology nemene nez ty francouzske odlozene v ranem veku, jak to tady nekdo psal.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 13:59:19)
Milado - ja nikoho nepremlouvam - to by musela byt zcela dobrovolna akce.

Jestlize matky v CR veri, ze je pro jejich deti nejlepsi, aby nastoupily na plny uvazek ve ctyrech letech a uz tak zustaly, tak je opravdu dalsi snaha zbytecna. Zrovna dneska jsem si precetla, ze v jinych zemich by velka vetsina pracujicich matek dala castecnym uvazkum prednost. CR je tedy opet dost vyjimecne a matky veri, ze druzina a pobyt o samote doma je pro jejich deti nejlepsi.

Ja jsem ve svem prispevku psala o veku 3-10 let, nikoli 8-10 let. Osm let byla proste jen namatkova ilustrace a ja myslim, ze na objevovani tajemnych zakouti domu je po 10. roce jeste spousta casu.

Ja taky doufam, ze se svymi detmi nebudu mit vztah - rodice znamenaji, ze se musi makat... Kazdy holt mame jine zkusenosti.

Jestli jsem to spravne pochopila, tak ted na plny uvazek nepracujes - je to tak? Takze tezko muzes posoudit, o co by Te Tva dcera prosila, kdyby v te druzine opravdu denne travila cele odpoledne.

Poznamka o platech ucitelu byla minena na plat ucitelek v materske skolce ve vyznamu, ze ackoli maji s detmi vic prace (tim, ze deti jsou v plinach a neumi se samy oblekat), nemaji nadprumerne prijmy, ktere by tu extra praci kompenzovaly. A nekolik ucitelek v nejmladsi tride pracuje na castecny uvazek.

Kimmy
 jak 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:03:07)
KImmy, uz to hrotis. Spousta holek by mensi uvazky brala, ale vsude to nejde.
Hele, ja pracuji od dvou let, jsem asi nestandartni matka, ale mam co nabidnout a fakt si muzu rikat, co chci a ne. Ale spousta holek tu moznost nema. Ale vazne uz nechapu, co hajis. Kazdy si to stejne udela , jak chce a porad budou spousta holek, co by od 10 leteho miminka nejradeji nesly:))))
 jak 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:09:17)
Jinak Kimmy, spousta holek , co delaly na smeny a v provozech, ti bude tvrdit, ze neni prinosem jit brzy do prace. Muj osobni nazor je, ze pokud ma nekdo fakt dobre misto, klidne do te prace jde ( samozrejme, kdyz ma zdrave dite.)
Ale ta jedna skupina neprizna, ze vlastne nemaji co ztratit a ta dalsi skupina je jen osocovana, ze ji jde o penize. Takove ceske specifikum.A tyto tabory se neshodnou:))))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:28:33)
Konecne nekdo nazyva veci pravymi jmeny. Ted jde o tom, ktera skupina je vetsi a jestli ta skupina, kterou prace tesi, je schopna se zorganizovat a neco zmenit.

Kimmy
 jak 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:32:50)
Kimmy, a proc by mela skupina , ktera jde s radosti pracovat, neco menit?
Uz takto na nas koukaji skrz prsty. At si to kazdy zaridi, jak umi.
Je videt, ze hodne holek ze skupiny do 4 let doma ma pote celkem velke problemy vratit se do procesu. Me osobne vadi, ze treba odmitnou nastoupit do prace ve 3 letech, jsou do 4 doma a pak jsou na pracak. V pripade, ze je zdrave dite a skolka, me toto vadi.
Na me ve skolce koukaji jako na karieristku. Moje dite je celkem slusne, nema vykyvy, je zdrave a chytre, ale stejne jsem divna:))))) A to je zazite mysleni.
Me teda ani dvoulety rodicak neprijde vysoky, pro me osobne to je mala castka a proto si to zase zaridim jinak, ale asi premyslim nestandartne.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:57:11)
Jak - protoze by treba pracovaly radeji na 60-80%, coz si prilis snadno zaridit nemuzou. "At si to kazdy zaridi, jak umi." - no tak ja bych takovym matkam rada pomohla - podstatne radeji nez tem, kterym se ""nevyplati"" do te prace chodit, kdyz prece maji rodicak. (ctu si ten Tvuj prispevek porad dokola - nechtela jsi rict skupina, ktera nechce pracovat?)

"Je videt, ze hodne holek ze skupiny do 4 let doma ma pote celkem velke problemy vratit se do procesu. Me osobne vadi, ze treba odmitnou nastoupit do prace ve 3 letech, jsou do 4 doma a pak jsou na pracak. V pripade, ze je zdrave dite a skolka, me toto vadi. "- mne toto vadi take, protoze je to dalsi financni zatez na statni pokladnu. Proto bych RP zkratila a zjednodusila navrat do prace.

Ja mam aspon tu vyhodu, ze na mne nikdo svrchu nekouka... Ja jsem spis bila vrana se svou praci z domova a pruznou pracovni dobou. A kamosky cizinky, ktere nepracuji, moji praci vubec neresi, berou ji jako fakt.

Kimmy
 jak 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 15:05:11)
Kimmy, no ano, skupina, co nechce pracovat. Ono se na rodicak zvykne snadno a po 4 letech se dle meho ztrati motivace pracovat. Ja nevim, nechci tu provokovat, ale pokud je dite zdrave a mama taky, dala bych rodicak do 3 let. Nemluve o tom, ze spousta holek treba na rodicaku ma hadry jako ja ne. ( je mi to fuk, jen poukazuju , ze s tim, jak se nebohe maminky maji spatne, to nebude tak horke. )
Ja se vazne na nas system divam jinak.
Mam 3 kamaradky, co budou doma do 4 let, nechaly si utect praci, skolku mohou mit, ale pracovat nejdou. Na jejich deti jsem alergicka, totalne neprizpusobivi jedinci. Asi jsem ovlivnena i timto. Muj syn je celkem hodne dite a dokaze se zadaptovat v kolektivu a neni sobecky. Kdyz u nas tuhle holcicka vysekla scenu, byl z toho vedle. :)))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 15:12:39)
Jak - vida, tak chvilku jsem si myslela, ze jsi jeste radikalnejsi, nez ja, ale nejsi - ja bych dala RP na dva roky a pak castecne uvazky. Ja si myslim, ze plny uvazek od tri nebo ctyr let je moc a ze by matky s detma meli byt vic spolu. Ja bych nechtela, aby moji prvnacci chodili denne do druziny. Nechtela bych kazde prazniny planovat presne na den.

Taky si nemyslim, ze pro deti je spolecnost matky vzdycky nejprospesnejsi - nekterym detem by skolka rozhodne prospela.

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:36:03)
Kimmy mě práce taky těší, ale půjdu do ní prostě jen o něco později než ty, takže postavit to takto, považuju za dost nefér.
Že jsou matky, které své děti posadí před televizi a flákají se, to zřejmě budou ty, co tu vykřikují, že si ženy na MD válejí šunky. Ale takové jsou i mezi matkami, které šly do práce dříve. Takže trocha objektivity by neuškodilo.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 14:58:27)
Stano - a nastoupis tedy v tom roce 2010 na plny uvazek? A bude to pro Tve deti prinosem?

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 16:07:34)
Mne práce také těšila,ale hážou nás do jednoho pytle.Ono je něco jiného vrátit se do práce s pružnou pracovní dobou a něco jiného je vrátit se na 12-ti hodinové směny 6xtýdně.Nepovažuji se za tu,která NECHCE pracovat,jen to nevidím na to,abych se vrátila po dvou letech.Ne všichni se mají kam vrátit.A i pak budu muset najít práci,která mi nezabere veškerý čas.No a možná skončím na pracáku,jen ne dobrovolně.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 16:14:08)
No vidis - ale kdyby Ti nekdo nabidl pruznou pracovni dobu s tim, ze by Tvoje dite muselo driv do skolky, tak bys to odmitla - nebo ne? O tom to je, ze proste nemuzes mit vsechno, ze neco ziskas a neco musis ozelet. Chces pracovat, ale klades si podminky, za kterych jsi ochotna pracovat - pokud Ti je nikdo nesplni, cekas, ze se postara stat... A pokud bys skoncila na pracaku jen proto, ze proste musis byt doma do ctyr let a pak nemuzes najit praci, ktera Ti casove vyhovuje - to je pro me naprosto nepochopitelne. A stat ktery tohle podporuje je naprosto blaznivy.

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 16:32:11)
Ty to prostě nechápeš.Já přece nikdy neřekla,že budu doma 4roky jen proto,že chci.Pokud by se mi naskytla práce s pružnou pracovní dobou,když by mi dítě vzali do školky,tak neříkám,že bych nešla dřív.Ale rozhodně bych nešla ve dvou letech dítěte.No a také jsou to samá když.Práce tu není ani na 100% úvazek,školky jsou přeplněné,že se mnohdy děti dostanou jen do předškolky a muže nemám.Takže si stejně nemůžu moc vybírat.Ale pokud budou malé tři roky a více,pokud se mi naskytne práce,kdy bych se vracela domů včas a nemusela tam být od 6-18hod nebo od 18-6,když bude volné místo ve školce,tak ano,půjdu do práce.
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 16:36:52)
A také nečekám,že se postará stát,rozhodně ne o úplně všechno.Jen se tu snažím vysvětlit,že ne vždy a ne všem je dovoleno si vybírat.Vybírám si pouze to,že nebudu doma 2roky.Což vlastně ani nemůžu,nejen proto,že už malé bylo21nebo 22týdnů,ale i proto,že jsem na to neměla plat.Takže jsem neměla 16tisíc,tím pádem bych na 2roky jít stejně nemohla.Víš,já bych šla klidně někam uklízet,třeba na 4hodiny,mohla bych mít malou s sebou,protože na 4 hodiny školku nedostanu a chůvu si nemohu dovolit,babičky nemám atd.Nehraju si na to,že mám specializaci na intenzivní péči a urgentní medicínu.Ale tady ta práce prostě není!!!!!
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 16:46:49)
Martino - tomu nerozumim - jestlize rikas "nedobrovolne skoncim na pracaku" tak spolehas na stat... jinak bys na pracaku neskoncila.

Ja Ti verim, ze prace na castecny uvazek neni - o tom to cele je - aby stat podporoval jejich vytvareni - ale za to je treba udelat nekde ustupek - co bys dala za to, abys mohla pracovat na castecny uvazek? Do prace ve dvou letech bys nesla - takze co? Jake ustupky soucasneho RP systemu bys navrhovala vymenou za podporu castecnych uvazku? Aby zamestnavatele chteli tyhle uvazky vytvaret, budou potrebovat podporu statu. Kde stat usetri vymenou za ty dalsi penize, ktere by do castecnych uvazku nasypal? Nebo si myslis, ze je lepsi ty penize dat na RP a castecne uvazky nepodporovat?

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 16:53:14)
TAk pro mě osobně je nepřijatelný kompromis být s dětmi pouze do jejich dvou let, takže jestli je výzva takto postavená, tak ji nepodpořím.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 16:57:54)
Stano - nepodporuj.

Ale bud tak hodna a odpovez mi tuhle otazku:

Na zlepseni situace s kapacitou skolek a pro vytvoreni dotovanych castecnych uvazku jsou potreba financni zdroje. Rozpocet na podporu matek s detmi je dan soucasnou vysi RP a porodneho. Odkud by se mely cerpat penize na tyto nove aktivity, pokud je rozpocet nemenny? Ceho jsou matky ochotny se vzdat vymennou za vetsi vyber skolek a dotovanych castecnych uvazku?

Ber to jako dotaznik pro ziskavani informaci.

Diky,

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 17:32:03)
Kimmy,pracovala jsem 15let v kuse,220hodin měsíčně.Platila jsem daně i sociální pojištění.Takže si myslím,že mám odpracováno dost na to,abych nemusela ve 2letech dcery do práce.Je mi 34 let,mám to v hlavě srovnané.Nedělej ze mne někoho,koho stát živí.Podle mne to není kompromis,jít do práce po dvou letech.Nejsem někdo,kdo v životě nepracoval.Už mě tahle diskuse uráží,nejsem žádná vyžírka,která se prosí o sociální dávky.Já se o sebe a svou dceru postarám,jestliže není práce na částečný úvazek nebo alespon na jednu směnu,tak na pracáku skončím,protože prostě nemám jinou možnost.Empatie Ti nic neříká,viď?
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 17:33:23)
Kimmy,já budu mít Štšdrý den volný po 15letech.Jo,měla jsem ho i vloni,protože jsem s krvácením v těhotenství musela ležet.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 17:40:11)
nechapu souvislost
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 17:39:09)
Martino - vyhnula jsi se odpovedi na moji otazku - takze jeste jednou - rada bych totiz zjistila, jak to matky vidi - abych to pochopila z toho jejich hlediska:

Na zlepseni situace s kapacitou skolek a pro vytvoreni dotovanych castecnych uvazku jsou potreba financni zdroje. Rozpocet na podporu matek s detmi je dan soucasnou vysi RP a porodneho. Odkud by se mely cerpat penize na tyto nove aktivity, pokud je rozpocet nemenny? Ceho jsou matky ochotny se vzdat vymennou za vetsi vyber skolek a dotovanych castecnych uvazku?


Empatii pro mladou zdravou zenu s predpokladam zdravym ditetem po dovrseni dvou let veku nemam. Empatii mam pro matky deti nemocnych nebo ktere jsou samy nemocne. Empatii mam pro lidi, ktere postihne tezka nemoc nebo nehoda. Empatii mam pro lidi, kterym je ublizeno. Empatii mam pro deti, ktere prisly o rodice nebo ktere jsou v kojeneckem ustavu a pitome zakony jim neumozni, aby se co nejrychleji dostaly k nahradnim rodicum. Empatii mam pro ty, co se snazi pomoc ostatnim. A tak dale


"Já se o sebe a svou dceru postarám,jestliže není práce na částečný úvazek nebo alespon na jednu směnu,tak na pracáku skončím,protože prostě nemám jinou možnost" - ale kdyz Ti jinou moznost nabidnu, tak se ohradis, ze je pro Tebe neprijatelna. Takze bys mela pozmenit svou definici na "nemam jinou moznost, ktera by mi vyhovovala". Kdyby neexistovaly davky, to bys koukala, jak rychle bys nejakou moznost nasla.

Kimmy
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 17:49:41)
Promiň Kimmy,ale tohle je diskuse o ničem.Žiješ jinde a soudíš něco,co pochopit prostě nechceš.Tak tedy.Pokud je jediná možnost jít do práce po 2 letech a dítě dát do školky na 8 hodin,pak tedy nechci.Pokud půjdu na 3 roky a pak najdu práci,vystačím si s 7600Kč-Pokud to bude vypadat,že práci neseženu-a věř,že se budu hodně informovat,půjdu na 4roky a vystačím si se 3800Kč+2000 výživné od otce.Hypotéku budu mít splacenou a je pro mne důležitější moje dcera než nadstandart,který mi by umožnovala práce.A trápit se dopředu tím,že práci neseženu se mi nechce.Možná najdu,možná ne.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 0:44:57)
Martino - Ty zamerne na moji otazku neodpovidas? A ja neco nechci pochopit? A Ty nespolehas na stat?

Ale jdi ty....

Kimmy
 Alice + 3 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 18:15:53)
No, Kimmy, takové diskuse tady už byly před reformou a s tím, že je v pořádku, když se rodičovský příspěvek vyplácí plošně..tento příspěvek je sociální dávka, proto mě smysl toho uniká..ale podle logiky některých, když do systému něco vložím, chci to zpět..
takže tedy, empatii se ženou, která pobírá rodičovský příspěvek jako kapesné byť jen 2roky máš? To je asi v duchu podpory porodnosti? Ale přeci děti nemáme kvůli rodičáku..
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 0:56:02)
Presne tak, Alice - do dvou let bych to pochopila (i to je ve srovnani se svetem luxus), tudiz empatii mam. Ale kdyz mi nekdo rekne, ze nechce castecny uvazek za cenu drivejsiho nastupu, tak pro to empatii nemam. Jsem totiz realista. Navic RP beru nikoli jako socialni davku, ale svym zpusobem podporu ci nahradu za to, co zena zameska. Proto taky nesouhlasim, ze kdyz zena nastoupi do prace, mela by narok na RP ztratit. Kdyz ho muzou pobirat ty, komu se pracovat nevyplati, tak ty, ktere se aspon snazi, si ho zaslouzi taky.

Hodne jsem se tady naucila - proc maji zeny slozite postaveni a proc se jim zamestnavatele vyhybaji. Ja jsem zvykla snazit se hledat reseni. Kdyz mi tady lidi vykladaji, jak tomu nerozumim - polozila jsem jednoduchou otazku, co by byly ochotny vymenit za lepsi pracovni podminky a dovedela se, ze nic. Tak tady opravdu jsou dalsi debaty zbytecne. Protoze takhle proste svet nefunguje.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(17.12.2007 21:31:14)
Kimmy, v tom si myslím, že je ten hlavní problém - v empatii. Nikdo z nás nemá stejný život s někým jiným, okolnosti mohou býti podobné, ale je to vždy život někoho jiného. Je lehké soudit druhé... Chtěla bych tě vidět žehlit a uklízet pro druhé, nakupovat ve vesnickém koloniálu předražené potraviny(když není auto ani dobré spojení do města), nemít hlídání a nemít si doma ani s kým popovídat, být na všechno sám. Já Martině rozhodně nezávidím, naopak se stydím, že lépe placení lidé v podstatě parazitují na zdravotnících, učitelích a jiných, hůře placených lidech, které tak nutně potřebujeme(vždyť zdraví je to nejdůležitější, že?), ale nehneme pro ně prstem.
Místo tlučení se v prsa typu "já to měla taky těžké a jak jsem to v pohodě zvládala" bych uvítala nějakou podporu a právě tu zmíněnou empatii. Ne litovat, ale ani opovrhovat.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 1:35:01)
Lassie - ja Martine taky nezavidim. Ja si myslim, ze empatie po dva roky je vice nez stedra - je to podstatne vic, nez ma vetsina zen na svete. Ono dozadovat se empatie jen pro sebe v tom sve svete taky neni tak uplne spravne. Empatii pro nekoho, kdo se spoleha na stat a rika ""tohle mi nevyhovuje"" - promin, to nemam. Vzdycky je zpusob, jak se z neprijemne situace dostat a padlo tady uz hodne prikladu - vubec ne ode mne, ale od zen v CR ve velice slozite situaci, ktere se s tim proste popraly. Kdyby neexistovaly socialni davky, nebyla moznost najit lepe placenou praci, tak bych holt vzala to zehleni. Ale ja bych se spis snazila najit reseni jine, jak vyuzit svych schopnosti nebo se naucila neco, co by me bavilo a pak se tim snazila zivit. Zehleni je sice dost posledni reseni, ale lepsi, nez natahovat ruku na socialnim urade. Aspon se u toho da koukat na telku.

Nikym neopovrhuji. Nechapu, jak si tady lide neustale kladou podminky toho, kdy by byly ochotni vratit se do prace - jako by tim delali nekomu laskavost.

Ale lituju - lituji lidi, kteri nevidi, ze zivot je v jejich rukou, kteri nevidi jinou cestu, nez spolehat se na stat, pokud jim nevyjde jejich ocekavani. Je mi lito lidi, kteri se ani nedokazou zamyslet nad tim, jak odpovedet na otazku, co by byli ochotni obetovat pro vice casu s detmi starsimi nez ctyri roky. Je mi lito lidi, kteri si mysli, ze "maji narok" jen proto, ze porodili(y) deti. Protoze takovi lidi jsou malokdy stastni.

Jak rikam, ted uz rozumim, proc je situace v CR takova jaka je - protoze kde je neochota jednat, kde je neochota neco menit, kde navrh reseni nejenze neprinese protinavrh, ale jeste je navrhujici pospinovany, obvinovany ze zavisti a nechapavosti - tam to asi opravdu moc jinak nejde. Kdo nabizenou pomocnou roku prasti, tak nemuze prilis empatie cekat...

Kimmy

Kimmy
 ZuziP 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 2:26:47)
Joj, Kimmy, neda mi ta necitovat:

"Ale lituju - lituji lidi, kteri nevidi, ze zivot je v jejich rukou, kteri nevidi jinou cestu, nez spolehat se na stat, pokud jim nevyjde jejich ocekavani."

Trafila si klinec po hlavicke. A ja to trosku zovseobecnim. Je strasne vela ludi, kdekolvek na svete, ktori nechapu, ze ich zivot je v ich rukach.
Ak niekto caka, ze jeho stastie (jeho zivot, jeho spokojnost, cokolvek) zavisi na inych, je dost pravdepodobne, ze bude cakat donekonecna.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 4:16:01)
Dekuju ZuziP - lidi, co se mnou souhlasi je opravdu jako safranu, cenim si to.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 8:39:18)
Kimmy, myslím, že jsi tak docela nepochopila můj příspěvek.
V čem s tebou souhlasím, a to do puntíku, je to, že by to chtělo více zkrácených úvazků.
Co se týče Martiny, tak tam se mi prostě nechce soudit a to proto, že na rozdíl od ní mám partnera, skvělou babičku, možnost sehnat zaměstnání 17 km od místa, kde žiji(i když po několikaměsíčním hledání)a jsem také v dost lepším psychickém stavu, jelikož si mám s kým popovídat a díky hlídání mám také více času pro sebe.
Nebereš např. vůbec v potaz to, že se člověk v takovéto situaci může zhroutit a trpět třeba depresí. Věř, že jsem pracovala s lidmi, kteří se dostali do potíží a že jsou to dlouhodobé stavy, které jen tak neodejdou. V takovéto situaci je dost těžké cokoliv plánovat a organizovat, jelikož člověk prostě před sebou nevidí to světlo na konci tunelu.
TO BYL PŘÍKLAD. Netvrdím, že je Martina v depresi, ale já bych možná byla, pokud by se mi stalo to, co jí. Přečti si znovu její původní příspěvek: http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8248179
Ono je lehké dělat na částečný, když bydlíš ve městě a trvá ti 10 minut se tam dostat. Když to máš 100km, děláš na 6 h, 2 hodiny cesta, hlídání zaplatíš za 8, nezbyde ti nic. Opravdu si myslím, že je dobré si představit v praxi situaci druhých. On sytý hladovému opravdu nevěří.
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 8:44:49)
Díky Lassie,ještě se nehroutím:),mám za sebou mnohem horší věci.Možná proto si více vážím každé chvilky,kterou mohu být se svojí dcerou.Dneska jsme tu a zítra tu být klidně nemusíme.
 jak 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 8:49:55)
Martino s dcerkou, pokud bys chtela, budu mit za 2 roky volny byt 18 km od Phy, skolka jde take sehnat. Jestli by Ti to pomohlo, tak bych Ti ho pujcila jen za cenu slozenek. Nevim, odkud jsi, ale treba by ti to pomohlo. Jana
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 8:55:57)
Jsi moc hodná,ale já v Praze nebudu mít hlídání už vůbec,protože tam nemám trvalé bydliště,na to už jsem se ptala,mohla bych tam být i u kamarádky.Ale neměla bych kam dát dceru.
Snažím se žít přítomností,za 2 roky se může stát spousta věcí,třeba potkám prince na bílém koni a pořídíme si spolu další zlatíčko:):):).
 MSteflova 


Bomba 

(18.12.2007 8:59:20)
Jak, díky za tvůj příspěvek. Je to neuvěřitelné, že někdo přijde s takovou nabídkou. Takhle by to mělo v praxi vypadat - vzájemně si pomáhat, přispět dobrými tipy, poradit....a ne se pořád hádat a odsuzovat jedna druhou.
Dík.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 9:17:29)
Lassie - nejdrive je treba vymyslet koncept a pak pilovat detaily. Koncept platny pro zdrave matky zdravych deti - a pak resit nemocne matky (treba s depresi) a nemocne deti. Nikdy nebudou vsichni spokojeni.

Ale naprosto nutna je ochota neco zmenit a neceho se vzdat - neco pro to udelat. Ne chcit si vsechno dobre ponechat a jeste dostat navic.

Martina nepremysli o budoucnosti - doufa, ze potka nekoho, kdo se o ni postara a ona mu za to povije dite nebo deti. Moc ji to preju. Ale pokud ho nepotka, tak nema zadny plan - nechce o tom moc premyslet - jen vi, ze v nejhorsim je tady stat a podpora, a to je jeji zachranny kruh.

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 9:29:52)
Kimmy, pochop už prosím, že být s dítětem doma, znamená taky se spousty věcí vzdát, třeba profesní realizace, bytí mezi lidmi(myslím v pracovním kolektivu), pokud déle kojíš, tak i večerních akcí..atd. Takže přestaň to prosím stavět tak, že ty které jsou doma, se nehodlají ničeho vzdát a pouze vyžírají stát. Je to hloupé.
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 9:35:25)
Navíc např. zrovna ta Martina, pokud pracovala 15 let ve zdravotnictví(pro mě nepředstavitelné), rozhodně není žádná vyžírka. Naopak jí stát dluží. Když nejsme my ochotni postarat se o naše blízké, převléct jim postel, přebalit plíny, nakrmit, ať stát dobře zaplatí ty, co to dělají za nás.
Pořád se tu srovnává se západem, kde každý někoho někam dává, aby se nemusel sám starat - do jeslí, školky, důchoďáků. Jak nám někdo může dávat něco takového za příklad? Podotýkám, že jsem si vědoma toho, že jsem součástí tohoto systému a i já dceru jednou někam odvedu a nechám jí tam, abych vydělala a mohla se tzv. realizovat. Ale když se nad tím člověk zamyslí, tak je to úchylné...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 9:56:54)
Lassie - pletes dohromady hrusky s jabkama - kdybych Te mela brat doslova, tak by zdravotni sestry musely mit vyssi RP nez treba urednice na statistice. Nesouhlasim, ze by stat Martine neco dluzil.

Dej mi priklad, kde soucasny system dlouholete pece o male deti prinesl nejakou vyraznou odlisnost od zapadnich deti.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 10:01:56)
Kimmy, nemluvím o RP, ale o životní úrovni, o platech. Pak by bylo možné si na mateřskou dostatečně našetřit. A ty platy by měly být důstojné.
Tu tvou poslední poznámku nechápu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 11:52:53)
Lassie - "Tu tvou poslední poznámku nechápu. " - tak abych to vysvetlila - tady je citace z Tveho prispeveku: "Pořád se tu srovnává se západem, kde každý někoho někam dává, aby se nemusel sám starat - do jeslí, školky, důchoďáků. Jak nám někdo může dávat něco takového za příklad? " - mne by zajimalo, kde je teda ta vyhoda toho ceskeho systemu a kde se to na tech detech projevuje... Mne - priznam se povrchne - pripadaji ceske deti uplne stejne jako ty nemecke, anglicke nebo francouzske... zadnou vyhodu, mene agresivity nebo podobnych znaku jsem si nevsimla.

Platy jsou zas jina zalezitost - nechci odbocovat do dalsich temat.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:07:47)
Kimmy, český systém rozhodně neobhajuji a souhlasím s tebou, že je nutné udělat změny. Ale opakuji, že nejdříve by se měly zajistit pracovní podmínky, upravit daně atd. a až pak omezit peníze těm, co to nevyužívají.
A to, že se mi nelíbí západní způsob myšlení, orientace na materiální hodnoty, horší mezilidské vztahy, kariérní úspěch jakožto hlavní životní hodnota, je fakt a aniž bych musela hledat nějaké výzkumy - lidé mají k sobě prostě dál, jsou sobečtější a méně ohleduplní k druhým. To si myslím je výsledek toho, že svěřujeme péči o naše nejbližším různým institucím bez mrknutí oka.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:28:57)
Lassie - a co kdo v CR dela pro to, aby k nejake zmene doslo? Ja mam pocit, ze lide cekaji, co politici vymysli a pak si stezuji. Myslim, ze tohle k nicemu nepovede.

Jak dane, tak lepsi podminky - to vse jdou dalsi naklady na statni pokladnu. Proto by navrh mel znit ve smyslu "toto musite investovat, ale tady tohle usetrite" - jenze zatim je to vsechno jen o tom, jak dostavat dalsi a dalsi vyhody a nic neomezovat. Neverim, ze je to mozne protlacit.

Muzeme tady debatovat o hodnotach zivota, ale faktem je, ze vsichni potrebujeme nekde bydlet, neco jist a do neceho se oblekat. K tomu jsou nezbytne nutne materialni hodnoty, at se nam to libi nebo ne. Myslim si, ze kdo chce, tak si rozumne hranice najde bez vetsich problemu. Idealistika spolecnost typu ""kazdemu podle jeho potreb"" uz ztroskotala.

ale ja porad nevidim, jak se v te ceske spolecnosti projevuje to, ze ta posledni generace vyrusta v laskyplne peci svych matek. A uprimne si myslim, ze deti mezi 4-10 rokem velice vnimaji, jak jsou rodice uhoneni a ze na ne nemaji cas - proste neverim, ze ta ceska spolecnost je tak zamerena na vztahy, jak mi vyplyva z Tveho prispevku.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:30:22)
Lassie - a co kdo v CR dela pro to, aby k nejake zmene doslo? Ja mam pocit, ze lide cekaji, co politici vymysli a pak si stezuji. Myslim, ze tohle k nicemu nepovede.

Jak dane, tak lepsi podminky - to vse jdou dalsi naklady na statni pokladnu. Proto by navrh mel znit ve smyslu "toto musite investovat, ale tady tohle usetrite" - jenze zatim je to vsechno jen o tom, jak dostavat dalsi a dalsi vyhody a nic neomezovat. Neverim, ze je to mozne protlacit.

Muzeme tady debatovat o hodnotach zivota, ale faktem je, ze vsichni potrebujeme nekde bydlet, neco jist a do neceho se oblekat. K tomu jsou nezbytne nutne materialni hodnoty, at se nam to libi nebo ne. Myslim si, ze kdo chce, tak si rozumne hranice najde bez vetsich problemu. Idealistika spolecnost typu ""kazdemu podle jeho potreb"" uz ztroskotala.

ale ja porad nevidim, jak se v te ceske spolecnosti projevuje to, ze ta posledni generace vyrusta v laskyplne peci svych matek. A uprimne si myslim, ze deti mezi 4-10 rokem velice vnimaji, jak jsou rodice uhoneni a ze na ne nemaji cas - proste neverim, ze ta ceska spolecnost je tak zamerena na vztahy, jak mi vyplyva z Tveho prispevku.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:40:34)
Já přeci vůbec netvrdím, že česká společnost je zaměřená na vztahy. To už dávno ne. Má generace vyrůstala v jeslích, ta současná tráví odpoledne v družině a má rodiče doma v 6 večer.
Já jen nevím, proč za každou cenu následovat západní kulturu, když se už teď ukazuje, pod jakou palbou stresu a odcizení tam lidé žijí, že jsou čím dál agresivnější a každý druhý potřebuje psychoanalytika, protože to je většinou jediný člověk, co si na něj udělá čas, i když za prachy.
Jinak zde neobhajuji RP do 4 let, ale to, že ne každý má podmínky, aby mohl skloubit rodinu a práci - viz.Martina.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:49:51)
Milado - a jaky je rezim typicke ceske rodiny s dvema detmi starsimi 4 let?

Opravdu me to zajima.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:47:29)
Lassie - "proč za každou cenu následovat západní kulturu" - v zapadni kulture dvoulety RP neni... takze ja nenavrhuju nasledovat nybrz modifikovat

" ne každý má podmínky, aby mohl skloubit rodinu a práci " a tom to je - ty podminky vytvorit. Ale nemuzes chtit, aby se nejdriv vytvorily podminky a pak mozna se teda neco zrusilo...

Agresivnich lidi je v CR vic nez dost.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:50:28)
Kimmy, a nepředkládej mi pořád tu ČR. Ta už svým způsobem k západní kultuře patří.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:57:01)
Lassie - tak z hlediska RP rozhodne ne! A je to prave rozdil v RP, ktery se tu hodne pouziva, jak to tem detem prospiva, jak to ty matky delaji pro blaho deti - ale ja zadne vysledky nevidim.

CR ma do zapadnich socialnich systemu jeste hodne daleko.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 12:56:55)
Kimmy, "Ale nemuzes chtit, aby se nejdriv vytvorily podminky a pak mozna se teda neco zrusilo... " - proč ne? Proč neumožnit lidem pracovat na částečný a snížit jim mateřskou v případě, že to odmítnou? To mi dává větší smysl, než jim snížit mateřskou a přitom nenabídnout pracovní místo.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 13:00:55)
Protoze do toho nikdo rozumny nepujde!!! Protoze co bys pak delala s tema, co chteji byt doma ctyri roky a pak se domahaji castecneho uvazku? To bys jim rekla, ze nemaji narok?

Znamenalo by to vyrazne navyseni vydaju na matky s detmi a bez jakekoli zaruky navratnosti...

Ty prece taky nikomu nepujcis penize s tim, ze ti mozna za par let vrati o par stovek vic... ale mozna taky ne, protoze se mu to zrovna nebude hodit.

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 13:06:05)
Kimmy, 4 roky ani náhodou. Mluvím o částečných úvazcích pro matky 2-letých dětí, jak to prosazuješ ty. Nejdu do práce, chci být doma déle, dostanu méně - to by zůstalo. Ale s podmínkou toho, že by se muselo nabídnout nějaké pracovní místo.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 13:28:08)
Lassie - a mys (opozdene) - dekuju, ze aspon prichazite s nejakymi podnety.

Vidim dva problemy - jeden v tom, ze na vybudovani dotovanych castecnych uvazku a skolek jsou potreba finance a nevim, odkud by ty penize prisly, protoze system neprinasi zadne uspory. Za druhe - co bys delala s maminkama, ktere by zvolily pobyt doma do ctyr let a pak chtely castecny uvazek - tedy cerpaly by podporu dvakrat - to bys nejak omezila?

Kimmy
 MSteflova 


Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(18.12.2007 13:40:29)
Nechala bych to, jak to je. Čím dřív do práce, tím lepší RP. Ovšem ta práce by musela skutečně být.
Jinak, Kimmy, Martinu jsem uváděla, jelikož jsi chtěla konkrétní dotaz. Dala jsem ti ho. Ale nemluv pak o empatii. Vůbec netušíš, jak některé ženy bojují, fyzicky ani psychicky nezvládají, v 10 večer se cpou suchým rohlíkem, protože nemají čas se najíst. Ke každému lékaři, na každý úřad s sebou tahají děti, protože je nemají kam dát. Často se cpou s kočárama do autobusu, protožer nemají řidičák, nebo auto. Někdy je ten autobusák nevezme, protože je to arogantní vůl....a jiné další překážky.
Neraď takovýmto ženám, jak žehlit a uklízet pro druhé. Někdy to jde, děti pohlídá hodná sousedka, někdy prostě není opravdu nikdo. Představ si, že se naplno staráš jen o svou domácnost a své děti, to pro začátek stačí. Pak si k tomu přidej špinavé prádlo někoho jiného.
 Kristiánka 


KIMMY 

(19.12.2007 7:14:47)
Ahoj Kimmy, v podstatě s tebou souhlasím v tom, že některá maminka může začít pracovat dřív na méně hodin a poloviční úvazek udržet co možná nejdelší dobu. Už jsem tu psala, že já jsem takhle začínala pracovat 1 den v týdnu a postupně přidávala. Jenže, taky jsem psala, že já mám babičku na hlídání. Bez ní by to nešlo, fakt. Když si představím, že dám roční dítě do jeslí / u nás pouze soukromé, tudíž dost drahé/, to, co vydělám, dám za jesle nebo hlídací paní. Kolik si myslíš, že bych dostala za poloviční úvazek? Tak 5 000, možná o jeden dva víc. Navíc - jeden náš známý dětský psycholog prof. Matějček říkal: Jesle jsou pro rodiče, školka pro děti. A já mu věřím. Prostě - dítě až tak od 3 let z toho kolektivu něco má, těm menším je nejlíp s maminkou nebo s tátou, o tom snad nemusíme diskutovat. Já jsem jako malá chodila do školky od 2 let, manžel od roka do jeslí. Oba se shodujeme na tom, že jsme se navenek tvářili, jako že nám to nevadí, protože jsme prostě věděli, že nemáme na výběr. Dodnes je nám tak nějak úzko, když si na tu dobu vzpomeneme, naši rodiče si dodnes myslí, že jsme tam byli spokojení - ale ono nám jenom nic jinýho nezbylo.Prostě - když má někdo hlídací babičku nebo si může dovolit chůvu, je to v pohodě. Ale co ty ostatní maminky? Já osobně bych dítě do jeslí nedala ani na 4 hod. denně, to bych radši chodila po nocích uklízet.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: KIMMY 

(19.12.2007 9:09:39)
Kristianko - podle meho nazoru se jedna o kulturni problem - proste v CR vsichni porad dokola opakuji, ze dite ma byt jen u maminky a jesle jsou skodlive atd. Je to takovy "brainwashing"... V CR se proste veri, ze dobra matka je takova matka, ktera je s ditetem dlouho doma. A beda tomu, kdo to zpochybnuje. Ja mam tady u nas celou radu kamaradek, ktere nejenze nepracuji, ale jeste maji pomocnici v domacnosti - a presto davaji sve deti do jesli od 18 mesicu, protoze veri, ze je to pro jejich deti lepsi. Jsou i pripady, kdy jejich deti chodi do skolky casteji a na delsi dobu nez ty moje. Vetsina z nich by asi na tuhle diskusi koukala stejne nevericne, jako tady vetsina lidi kouka na me. Hledala jsem vyzkumy prof. Matejcka, ale nasla jsem jen zaznamy z nejakych 50- 60tych let a pri nejlepsi vuli nemuzu souhlasit, ze je to srovnatelne s tim, co bych si predstavovala.

Uz jsem mockrat po nekom zadala, at mi ukaze, jak se ta dlouholeta pece na detech projevuje - nikdy mi nikdo nedal zadny dukaz nebo i jen teoretickou odchylku - ceske 12-15lete deti se nijak nelisi od anglickych, francouzskych nebo nemeckych deti. Jisteze existuji pripady, kdy dite ma z ranne pece trauma - ovsem stejne tak existuji pripady, kdy se matka na sve dite nevhodne vazala a zahlcovala ho svou laskou nebo zas s nim sice byla doma a kupovala mu drahe hracky, ale jinak vychovala citoveho mrzacka.

Ja se na celou tu vec divam z hlediska konceptu. Myslim si, ze absence castecnych uvazku je problem a ze by z nich tezily jak ty matky, tak ty deti. Nevim, jake jsou v CR platy, ale hodne lidi tady operovalo konceptem prumerneho platu na zapade - takze kdybych zvolila prumerny plat okolo 18 tisic a z toho vzala polovinu, tak je to 9 000 Kc - soucasti celeho planu by napriklad mohlo byt, ze prijem do x tisic rocne nebude podlehat zdaneni (tak to funguje u nas), takze by maminkam porad jeste dost zbylo. To jsou vsechno veci, o kterych se da diskutovat, a kde vice hlav vice vymysli. Problem ale nastane v momente, kdy zeny reknou - ve dvou letech do prace nepujdu i kdybyste se na hlavu staveli. Pak je jedno jestli mas babicku nebo ne - protoze kvalifikovane pracovnice se dokazou velice dobre o deti postarat - ale je to o vnitrnich barierach a neochote.

Ja se priznam, ze nerozumim hloubkam detske duse a pameti - ja sama si z cele predskolni dochazky pamatuju hodne malo. Jestli si nekdo pamatuje veci z doby, kdy mu byly dva roky, tak je to obdivuhodne - jestli jste si tou dobou konce uvedomovali to, ze nemate na vyber - to uz mi prijde dost nad ramec dvoulete psychiky - ale nemyslim si, ze se to da aplikovat plosne. Podle meho nazoru se nejvice osobnosti a sebeduvery vytvari az ve skole. Navic porad plati, ze hodne zalezi na kvalite skolky nebo jesli - nemyslim si, ze to muzes srovnavat.

Stana mi tu kdysi psala, ze ma zkusenosti z mnoha ceskych a i nejakych zahranicnich skolek, ale nikdy mi je nepopsala, takze nevim, jak to v CR vypada a co konkretne je ten problem. Ja jsem zrovna vcera mluvila s ""ucitelkou"" me dvoulete dcery a ptala jsem se, jestli se dcera zapojuje - popsala mi dost do detailu, ze moje dcera si rozhodne nehraje pouze paralelne a rada fotek, ktere ze skolky mame (fotily ucitelky) to dokazuje. Ja jsem presvedcena, ze cely ten strach ze skolek/jesli je zpusoben zkusenosti z 70.-80. let a asi taky tim, ze dnesni skolky mozna o moc dal v CR nepostoupily. Ale nemusi to tak byt, ja vim, ze to jde a vim, ze moje deti jsou ve skolce spokojene.

Promin, ze jsem se tak rozepsala ...

Kimmy
 MSteflova 


Re: KIMMY 

(19.12.2007 9:18:19)
Kimmy, já si narozdíl od tvých kamarádek nemyslím, že jesle od roku a půl dítěti prospějí. Má dcera je stejného věku, v mateřském centru je nadšená, baví jí to tam. Líbí se jí ostatní děti, má ráda miminka(ty pořád pusinkuje), ale jsem tam s ní. Je to hezké, aby si dítě zvykalo od mala na kolektiv. Ale dát takhle brzy dítě na celé dopoledne do jeslí, dát mu pusu a odejít na kosmetiku, to dle mého názoru nebude to pravé. A ano - ženy se navzájem utěšují a samy sobě sugerují, že je tam to dítě vlastně v pohodě. Jak jinak by taky mohly fungovat, kdyby si přiznaly, že není?
A ty zážitky z velmi raného dětství možná nejsou tak na povrchu, ale dají se vyvolat. A o tom je dost literatury. Odborné.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: KIMMY 

(19.12.2007 10:22:48)
Lassie - a presne o tom to cele je!!!

"já si narozdíl od tvých kamarádek nemyslím, že jesle od roku a půl dítěti prospějí." - no a ja si narozdil o vetsiny ceskych maminek nemyslim, ze jim skodi. Obe jsme ovlivneny prostredim, ve kterem zijeme a urcitymi normami, ktere kolem nas jsou. Ver mi, ze kdyby ses narodila u nas a cely zivot pozorovala, jak se o deti staraji hlavne chuvy, tak bys na tom taky neshledavala nic tak zvlastniho.

A kdyz uz jsme u toho zevseobecnovani - doufam, ze nanaznacujes, ze moje kamaradky deti odlozi, aby mohly jit na kosmetiku..

"ženy se navzájem utěšují a samy sobě sugerují, že je tam to dítě vlastně v pohodě" - tak ja Te muzu ujistit, ze moje kamaradky si nic nesugeruji - na to je moc dobre znam... Stejne tak bych mohla rict, ze si ceske zeny sugeruji, ze bez nich dite trpi.

Ukaz mi odbornou literaturu o detech, ktere chodi do krasne skolky, kde jsou ctyri deti na jednu tetu a jsou tam dejme tomu 10-15 hodin tydne. Moc rada si poctu. Ja vim, ze existuje literatura, ktera zkouma pripady matek pracujicich na plny uvazek dejme tomu od sesti mesicu ditete, ale o tom se tady nebavime.

Uvedla jsem pripady svych kamaradek jako ilustraci, ne aby se tady o ne nekdo otiral. Mne porad vsichni obvinuji, jak nekoho soudim, jak tomu nerozumim a jak syty hladovemu neveri... ale najednou vsichni rozumi tomu, jak to chodi u nas a ze kazdy, kdo da dite dobrovolne do skolky v 18 mesicich je fiflena, ktera si neco sugeruje, aby se mohla vyhnout peci o dite... Ach jo.

Kimmy
 MSteflova 


Re: KIMMY 

(19.12.2007 14:36:15)
Kimmy, babičky, chůvy, 1 učitelky na 4 děti - proč ne. Moje dcera je u babičky šťasná, někdy mám pocit, že dokonce víc, než doma. Jesle jsou o něčem jiném.
Já jsem pracovala s takto malými dětmi (od 18 měsíců)a maminky na tu kosmetiku chodily. A taky si říkaly, jak je to dítě krásně samostatné, jak se kamarádí s ostatními atd. Jistě že je to to, co chceme všichni vidět. Ta lepší stránka věci. Ale ty děti tam i plakaly a sháněly se po mámě. To už si mezi sebou kamarádky mezi sebou neříkají.
Kimmy, já své děti vždy povedu k samostatnosti. Nemám nic proti tomu, aby byly s ostatními dětmi, klidně 2 dopoledne týdně, pokud tam budou spokojeny.
Ale nezlob se, to, o čem tu mluvíme, čili nutnost jít do práce kvůli penězům, jistě nenaskýtá možnosti chův a učitelek pro 4 děti. Ty mámy nebudou mít na výběr, jako tvé kamarádky, ale zbyde jim jen ta instituce, kde jsou na 15 dětí 2 učitelky.
A literatury, která zmiňuje, že první 3 roky jsou pro utváření vztahu mezi matkou a dítětem nejdůležitější, je spousta. A neříkej, že ne.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: KIMMY 

(19.12.2007 15:10:48)
Lassie - Ty delas, jako kdybych posilala maminky do prace za soucasnych podminek - ja prece rikam, ze ty penize by se mely pouzit na podporu castecnych uvazku a kvalitnich skolek/jesli. Pokud bude mit skolka/jesle rozpocet takovy, ze si muze dovolit najmout vice ucitelek - nebo to dokonce bude smernice dana ministerstvem, tak to tak bude. Vsechno jde - ja v tom ziju.

Ted jsem psala Mysi, jak jsem to myslela s tou dulezitosti vztahu mezi matkou a ditetem - nikde se jiste nepise, ze k vytvoreni kvalitniho vztahu mezi matkou a ditetem je nezbytne nutne, aby matka byla s ditetem 24 hodin denne. Nemluvim o nejakem dlouhodobem odlouceni, kdy k poruse vztahu opravdu dochazi. Tak doufam, ze jsem to jiz dostatecne vysvetlila.

Verim, ze i Ty jsi ve svych prispevcich naznacovala, ze nemohu pochopit situaci, ve ktere jsem nebyla. Ale nemuzu si pomoct, z Tvych prispevku na me sala velice silne presvedceni, ze kazda zena, ktera zapise male dite do jesli, to dela z nejakych sebestrednych duvodu...

Proste - kdo to dela jinak nez my to dela spatne. A urcite ma k tomu nejake opovrzenihodne duvody.

Nez mi reknes, ze ja delam to same - ja rikam, ze pokud jsou s timto systemem matky v CR spokojene, tak at v tom pokracuji. Ja jsem necekala, ze matky vlastne o castecne uvazky zajem nemaji nebo by je teda eventualne i prijaly, ale pouze pod podminkou, ze zustanou zachovany vsechny soucasne vyhody. Nerikam, ze to delaji spatne, ale ze podle meho nazory by ty penize mely byt pouzity jinak.

Kimmy
 MSteflova 


Re: KIMMY 

(19.12.2007 15:29:29)
Kimmy, ale jistě že ano. Samozřejmě. Pokud dáš dítě do jeslí v roce a půl, pak je to určitě z jiných důvodů, než že to děláš pro jeho dobro. Donutí tě k tomu okolnosti. Chceš dělat svou práci. Cokoliv. A já to beru, ale opravdu nevěřím, že z toho má dítě nějaký zisk.
Jinak si myslím, že souhlasím s tebou v hodně věcech. A že kdyby jsme daly naše názory na papír, ve velké většině z nich by byla nějaká shoda. Mateřská do dvou, pak částečný - beru, pokud bude KAM jít do té práce.
Jen si myslím, že si opravdu, sotva můžeš představit, co je to dělat práci, kterou nenávidíš, doma jsi na všechno sama a dítě nemáš v rukou rodinné, ověřené chůvy, ale v jeslích, kde jsou občas nervní a vyhořelé, uštvané matky. A přeji ti to. Buď ráda, že se s takovýmto životním tempem nemusíš potýkat, že máš děti v dobrých rukou, že přijdeš domů do uklizeného, pomazlíš se s dětma(to právě ty uštvané matky moc nestíhají, jelikož po návratu z práce uklízí, vaří, perou...) a jdeš si lehnout v úplně jiném stavu než spousta jiných žen. Ano, pracuješ. To je chválihodné. Abys mi v tvém další příspěvku nevyčetla, že tě podezírám z nicnedělání...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: KIMMY 

(19.12.2007 15:54:25)
Lassie - "Pokud dáš dítě do jeslí v roce a půl, pak je to určitě z jiných důvodů, než že to děláš pro jeho dobro. " - hodne lidi, kteri vyrostli mimo CR by s Tebou nesouhlasilo. Kdyz muj syn v 18 mesicich zacal, mel uz nejakou dobu doma chuvu, ktera o neho pecovala a nebyl zadny duvod na tom neco menit - ale ja jsem ho presto zacala posilat na - myslim - dve dopoledne tydne, prave pro jeho dobro. Dokonce i Sally (jestli ji muzu jeste citovat), ac sama v CR vyrostla, zcela dobrovolne a pro jeji dobro dala svou holcicku ve dvou letech do jesli na dve dopoledne tydne. Nezlob se, ale kdo tady nechce necemu verit?

To, ze Ty neveris, ze z toho dite nema zadny zisk, jeste neznamena, ze to tak je.

"Mateřská do dvou, pak částečný - beru, pokud bude KAM jít do té práce." - ano - nejdulezitejsi je dohodnout se na ramcovem zaklade a pak resit ty otazniky - a bylo by jen k uzitku, kdyby existovala skupina lidi, kteri by na vec prinesly ruzne uhly pohledu - tedy svobodne matky, matky z kraju s vysokou nezamestnanosti, matky nemocnych deti, matky vetsiho poctu deti, nekdo se znalosti socialniho systemu, nekdo s prehledem o danich atd. Jenze - to by se ty matky nejdriv musely dohodnout na nejakem zakladnim konceptu, ktery by spolecne rozvijely. A tady narazi kosa na kamen.

Delat praci, kterou nenavidis - zeny se musi naucit, ze vsechno se da zmenit - nemusi mit kazdy vysokou skolu - kazdy ma nejaky talent - nekdo sije, nekdo striha, nekdo pece, nekdo je uzasny s detmi - a vedet, ze nenavidena prace je jen docasna, ze bude lip.

Pouzila jsi me jako priklad a presne to bych ja prala vsem tem zenam - aby mely cas na deti i na praci. Protoze v CR neexistuje system, ktery je tady, tezko si nekdo muze najmout pomocnici jako mam ja - ale nevidim duvod, proc by chuva mela byt placena 16 000 Kc cisteho a jini si nemohli vydelat ani tech devet. Je to otazka nabidky a poptavky. Zeny, ktere od svych deti nechteji, by si proste nejake to ditko pribraly - mohly by se udelat nejake zkousky zakladni pece a prvni pomoci a celou situaci zjednodusit. Zeny, ktere chteji byt doma muzou klidne nabidnout nejaky zakladni uklid nebo nakup nebo treba teplou veceri tem, ktere by chodily do prace. Jisteze to asi neni nici vysnena prace, ale neni to zadna opovrzenihodna prace (ja mam pocit, ze uklizecka je porad nejaky degradujici pojem a pritom na zapade si tak hodne studentek i zen vydelava zcela beze studu). Tohle vsechno jsou jen prvotni napady a vsechno by se muselo rozvinout. CR se ma hodne co ucit - jak v zebricku slozitosti dani, tak v zebricku snadnosti zalozit podnikani je CR pomerne dost hluboko, kdezto u nas je oboji snadne. Ale sila je v jednote, ne v jednotlivci.

"pomazlíš se s dětma(to právě ty uštvané matky moc nestíhají, jelikož po návratu z práce uklízí, vaří, perou...) " - mozna mi to neveris, ale tohle je to, co bych prala kazde matce a proc tady porad dokola pisu. A myslela jsem, ze castecne uvazky jsou nejjednodussi cestou, jak toho dosahnout.

Uf - to jsem se zas rozepsala...

Kimmy
 DJarda 


Není co dodat 

(17.12.2007 11:04:34)
K tomuhle příspěvku není co dodat. Brilantní, stučná a věcná úvaha. Gratuluji Vám Renato.
 ko21 


víc by bylo lepší 

(17.12.2007 17:18:54)
já jsem taky doma kvůli dítěti, ale mít 7600 je mnohem lepší než mít 3800!!!
 Elzina 


Re: Ne, nemáme děti kvůli příspěvkům, ALE! 

(16.12.2007 20:51:45)
Já jsem měla při čtení článku úplně stejné pocity, jako vy, a plně s Vámi souhlasím. "Pořizovat si" dítě kvůli příspěvkům je navíc úplná blbost, vždyť ani těch dosavadních 7600 (nebo kolik to bylo) nebylo tolik, jako průměrný plat. A právě proto, že máme děti kvůli dětem samotným, nás to snížení štvě, protože chci být s nimi doma co nejdéle, ne je dát ve třech letech na celý den do školky... Taky proto, že už máme tři a kvůli snížení mateřské si nebudeme moci dovolit pronájem většího (tím i dražšího) bytu, ačkoli tenhle s námi praská ve švech. A kdo musí splácet hypotéku... šťastný člověk, nám s našimi příjmy hypotéku nikdo nedá. Ale to už píšu o něčem jiném...
 Martina,6 měsíční dcera 
  • 

Re: víc by bylo lepší 

(17.12.2007 17:38:03)
To ano.Proto si hodně maminek vybere jít na RP na 3 roky.
 Eva, 2 deti 
  • 

Na co si krucis stezujes? 

(18.12.2007 3:57:10)
S tim jak se koukam ze se cesti politici berou napady ze zapadu (USA, Kanada), tak jsem jen zvedava kdy zacnou delat materskou dovolenou jak oni. Totiz, nevim jak je to presne v USA, ale v Kanade ma zenska pravo na 12 mesicu materske dovolene a to jen po tom co si behem 10 mesicu pred odchodem na tuto "dovlenou" odmaka nanejmin 780 hodin. Bez toho nedostane ani floka. No a i s temito hodinami zenska dostane 60% sveho mesiciho platu. Budte radi ze mate to co mate, co ja bych dala za to ze by mi stat neco (i treba par korun) abych mohla byt doma vice nez jeden rok - v mem pripade 10 mesicu protoze jsem musela odejit z prace driv - byla pro mne moc rizikova. Jo, a vtom "super USA" jak ho nasi politici vidi, ma zenska asi 3 mesice a to jen dohodou se zamestnavatelem. V cesku maji maminky velike stesti a nektere zacinaji byt az moc rozmazlene.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Na co si krucis stezujes? 

(18.12.2007 4:14:57)
Presne tak Evko - ja uz tady dostala hromadu prednasek, jak dvoulete deti nemuzou jit do skolky a jak v nich matky buduji jistoty, ktere jim vydrzi cely zivot - jen mi jaksi neni jasne, kde se to v te ceske spolecnosti prokazuje a zadna z nich mi to nevysvetlila. Ceske deti nejsou o nic lepsi nez ty nemecke, anglicke a francouzske navzdory te laskyplne materske peci. Cim to asi bude?

Zena, ktera rekne, ze neslevi ani o pid ze soucasnych podminek vymenou za to, aby mohla se svym ditetem byt casteji, az trosku povyroste - je uplne mimo me chapani.

Ale tomu asi rozumi jen ty, co tam neziji... (a samozrejme hrstka svetlych vyjimek, ktere timto zdravim!)

Pouzila jsi spravny termin pro oznaceni urcite skupiny ceskych matek.

Kimmy
 sally 


Re: Na co si krucis stezujes? 

(18.12.2007 5:35:43)
Evo,
v USA má ženská tři měsíce držené místo v práci ne dohodou se zaměstnavatelem, ale federálním zákonem (FMLA).
Jsem doma s dětma pátým rokem - a skutečně - stát mi už dávno nic neplatí (měla jsem státem Kalifornie placených šest týdnů u prvního dítěte) - ale zase jsme za loňský rok odevzdali celkem 15% daní... spočítej si, o kolik víc by vám zůstalo v ČR, kdyby vám stát sebral jen těch patnáct procent. Obdoba DPH je v Kalifornii (v jednom z nejdražších států a nejproklínanějších států co se daní týče) 8,25% - opět porovnej s českou daní (kolik je teď? Bývala snad devatenáct?).... takže suma sumárum - ano, nedostávám od státu velkorysou mateřskou - ale doma nám z manželovy výplaty zůstane podstatná většina - není polovina jeho platu přerozdělována laskavým státem - sami si smíme rozhodnout, jak s tím naložíme...

Ono je to všechno dvousečné - tříleté povinné držení místa znamená jen to, že ženská má problém sehnat místo (napřed proto, že by "se mohla vdát a mít děti", pak proto, že má ty děti) - jistota je to k ničemu, protože když tě zaměstnavatel bude chtít propustit, tka tě propustí tak jako tak. Držení místa tři měsíce je pro zaměstnavatele přijatelné riziko - takže pak není problém místo sehnat. No a až půjdu zpět do práce, tak půjdu holt dělat jinam než jsem byla před tím. Stejně lidi tady změní klidně i několikrát za život povolání - přijde mi to logické - v pětadvaceti bez závazků můžu dělat náročnou práci od nevidím do nevidím včetně víkendů (taky jsem měla takovou) - teď holt budu hledat něco na 4-6 hodin denně, abych mohla být doma ve tři, kdy dětem končí škola. Nebude to zřejmě žádná závratná kariéra, ale myslím, že budu mít i tak co dělat. No a až budou děti větší, tak můžu zase začít dělat něco náročnějšího, abych se "nenudila"... Nedokážu si představit, že bych od osmnácti do důchodu měla sedět na jedné židli... na to je svět moc zajímavej...
 sally 


Re: Na co si krucis stezujes? 

(18.12.2007 5:41:24)
.... jinak souhlasím s Kimmy... jsem doma, moje děti chodí 2x týdně na dopoledne do školky - protože si myslím, že je pro ně školka zajímavým zpestřením života. DOma se můžu rozkrájet, ale třídu plnou dětí jim nenahradím a nenahradím... a třeba moje dvouletá dcera opravdu ve dvou letech školku potřebovala jak sůl - a je tam naprosto šťastná - i tomhle věku - do školky se těší a vysloveně si to užívá. Představa, že teď bude 24/7 se mnou povinně doma a pak najednou ve čtyřech, pěti letech půjde do nějakého zařízení na 8-10 hodin denně, mi přijde horší než to, že je od dvou let ve škol(c)e postupně na 6 hodin týdně, 15 hodin týdně až po cca 30 hodin týdně školní docházky... s tím, že když ze školy přijde domů, tak má doma mámu - a ne že v pět odpoledne poletíme z družiny honem nakoupit, pak honem doma vařit a prát a uklízet a psát úkoly a honem honem do postele.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: SOUHLASIM S KIMMY 

(16.12.2007 15:08:58)
Diky Petro - moc si toho vazim - obe vidime CR z te druhe strany...

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Na co si krucis stezujes? 

(18.12.2007 5:58:26)
Sally - vidim to uplne stejne.

Dekuju, ze jsi sem napsala.

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Na co si krucis stezujes? 

(18.12.2007 15:31:28)
Jak je to v Kalifornii s bydlením? Četl jsem, že náklady na pořízení nemovitosti lze komplet odečíst z daní, ale nevím, nakolik je to pravda.
 sally 


Re: Na co si krucis stezujes? 

(18.12.2007 17:50:29)
oddTom - náklady na pořízení nemovitosti (pokud to není pro byznys)nelze odečíst z daní - ale z daní se odečítají úroky, které platíš. Vzhledem k tomu, že splátky hypotéky jsou rozpočítané tak, že v prvních splátkách člověk platí nejvíc úroků a jen mizivá část jde na principal, tak vlastně velkou část naší hypotéky odečítáme. V druhé polovině hypotéky se to obrátí a budeme platit velkou část na principal (tj. splácet vlastní nemovitost) a ta se neodečítá. My máme momentálně hypotéku a dvě děti, takže i když manžel v práci odvádí minimální daně, tak nám každý rok ještě poměrně velké částky stát i federál vracejí.
 Lea, dcera 2,5 roku 
  • 

Souhlasím 

(18.12.2007 10:48:17)
Nemůžu se tak docela ztotožnit s autorkou článku.Tvrdím sice, že kdo chce mít děti bude je mít v každé době, ale já sama mám jedno a velmi se rozmýšlím zda budu mít druhé.Ráda bych si k mateřské přivydělávala, ale jelikož manžel je celé dny pryč tak musím být s dítětem jen já.Kdyby aspoň byla babička.Pokoušela jsem se tedy sehnat si práci domů.To je snad daleko největší problém.Jelikož mi v zaměstnání skončila prac.smlouva na dobu určitou tak vůbec nevím co budu dělat až budou malé 3 roky.Do školky me ji však vezmou zatím jen na 4 hodiny.
No snad se to nějak do té doby vyřeší.
 Lajda35 a 3děti 


S autorkou souhlasím ... 

(14.1.2008 10:05:27)
I já si myslím, že každému dítěti bude ku prostěchu, když občas uslyší "Nemohu ti teď koupit to a to, protože na to teď nemáme". Děti by si měly uvědomovat, že nic není zadarmo a že pokud chtějí "nadstandard", musí se k němu přičinit. Dětem, které mají od rodičů vše hned, není nic vzácné, vše berou jako samozřejmost.
My byli se sestrou doma vychovávány hodně skromně a přestože jsem si mezi vrstevníky v dětsví připadala někdy trochu bokem, dnes s odstupem času vidím, že to tak bylo pro mě lepší. Dnes jsem dospělá a dokážu se radovat z každé věci, kterou si dokážu pořídit vlastní pílí ... ať už jde o vlastní bydlení nebo třeba jen o nový kousek šatníku. Žijeme skromně a nějak mě netrápí, že nejezdíme každý rok k moři nebo že celá rodina jezdíme v tom nejmenším autíčku, které znám :). Kdybych byla zvyklá od mládí na komfort, nemohla bych být dnes (při platu svém a svého manžela) nikdy šťastná, pořád by mi něco chybělo a nejspíš bych jen hledala viníky okolo sebe, kdo že za to může. Tož tak ...
 charliee 


peníze 

(17.4.2008 18:32:42)
ůj názor je ten, že budu mít raději jedno miminko(pokud nemám peníze) a dopřeju mu všechno a nebudu na něm šetřit, nežmít 2 nebo 3
děti a počítat každou korunu a nebudu jim moct dopřát.
Já taky budu jen 2 roky doma a přiznám se, že kvůli penězům, abychom žili jako lidi a nepočítala jsem každou korunu.Co je komu do toho jak kdo chce být dlouho doma a proč,Hodně mamim chce jen na 2 roky kvůli penězům.Já taky.Vy jste možná doplatili hypotéku, ale někdo spláci......Proto by se dalo napsdat dalších 20 příspěvků a každá žena může napsat jiné rady!!!
 hlupačka Lucka, 1 roční dcera 
  • 

peníze 

(26.4.2008 14:28:55)
To je fajn vaše názory, to mě vždycky jenom naštve.Jsem doma na tři roky se svojí roční dcerou.Náš taťka si našel během těhotenství jinou se kterou teď žije. Peníze nemáme, přividělat si nemůžu, jelikož není nikdo na hlídání a sociálka se mě vykašlala. Tak co byste dělaly vy, paní chytrý.Já patřím mezi lidi, který ten přídavek na díťe potřebují, ale podle sociálky mám moc vysoký příjmy a to jen proto, že místo vysokýho nájmu dávám splátku na hypotéku a to oni nepočítají jako výdaj.A než se vyřídí soud ohledně výživnýho a uplyne doba tří měsíců(jelikož sociálka to bere vše zpětně) tak budu chodit na pastvu.Tak aby jste si uvědomily co máte doma a přestaly chytračit. Nezapomeňte, že mezi náma je dost ženských, který nepohrdnou zadaným chlapem a nějaký jeho děti jim už vůbec nevadí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.