| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Diskuse kolem mateřské: stereotypy v myšlení v nás zůstávají

 Celkem 379 názorů.
 Eva 
  • 

Stereotypy? 

(7.12.2007 9:18:12)
Přiznám se, článečku trochu nerozumím, jaké stereotypy v myšlení jsou míněny. Vše, co je v článku obsaženo, několikrát denně zvažuji a také jsem se musela v životě takhle rozhodovat, čemu dám přednost. Teď jenom dochází k té změně, že máme víc možností. Dříve to, co bylo automatické, o tom teď musíme víc přemýšlet a rozebrat, co bude pro mne a pro dítě do budoucna nejlepší.
Já osobně jako přínos tento zákon neberu, spíš naopak. Nevím, kde pan ministr bere tu jistotu, že každá maminka ví 4 roky dopředu co bude, jestli dítě bude zdravé, ví jistojistě, že přesně v onu danou dobu na ni v práci budou čekat, ba dokonce ví, že bude mít zajištěné jesle nebo školku. Myslím, že pan ministr žije někde v zemi snů a iluzí.
 mirka, iva 5, šárka 34 měs, bříško 
  • 

Re: Stereotypy? 

(9.12.2007 10:18:47)
A navíc zůstává, že si třeba já nemohu vybrat. Od dvou let mé druhé dcery jsem pracovala na částečný úvazek jen proto, že mi v práci vyšli maximálně vstříc a dávali mi směny jen na volno manžela. Na hlídací tetu si jako sestra navydělám. Školku máme od 7 do 16 a směny jsou od 6 do 18. Babičky daleko, ale pracovat chci. Stát mě vlastně nutí být doma do čtyř let.
 SandraW 


Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(10.12.2007 9:19:11)
Já to od naší milé vlády vidím jako podraz...prosím ať je 4.rok menší RP,ale proč nám to řekli za 5 minut dvanáct?Každá rozumná rodina si v celku pokouší plánovat jak co bude.A jestliže žena počítá s tím,že bude mít takový RP,otěhotní,a pak jí ho znenadání sníží!!!!!co má dělat....do práce jaksi nemůže.A co dělat těch"pár měsíců"než dostane mateřskou.Další...když tedy žena není těhotná,ale má 3leté dítě,ale školky jsou přeplněné,takže dítě doma,chůvu si může dovolit jen tak žena,která snížení RP vůbec neřeší a babičky nejsou...a co je horší...práce není.Protože musíte hledat práci dostupnou v místě a taky koukat na pracovní dobu.Ani ne 2 měsíce před snížením nám řeknou budete mít bezmála o 4 tisíce méně..sežente za tak krátkou dobu práci,hlídání...a taky to děcko na to připravit?!Můj názor je,že je to podraz,měli na to upozornit alespoň půl roku předem.A ta paní,co tu napsala něco o stereotypech myšlení,má patrně štěstí a buď se narodila v dobře situované rodině,nebo se do ní přivdala.Ale většina mladých rodin,takové štěstí nemá,a jsou teď celkem nahrané.A jestli tak chtěl někdo vymítit ty lidi,kteří těchto a jiných dávek zneužívají,tak se jim to nepovede.Tito lidé budou jen víc krást a o děti se ještě méně starat!Toť můj názor.
 Jana, dvě děti 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(10.12.2007 9:35:08)
Půl roku dopředu dát vědět... a co by jsi udělala jinak???
Ono spíš je rozumné si uvědomit, že doba je vcelku proměnlivá, nikdy nemůžeš vědět, co bude a mezi náma mě osobně bylo jasný že vysoký rodičák je jen předvolebmí hříčka a přžekvapilo mne, že vydržel "tak dlouho"...
Osobně zastávám názor nízké dávky a spíš zvýhodnit daňově mladé rodiny - resp. s malými dětmi, kde alespoň jeden pracuje...
Upřimě - myslíš že zaměstnavatel Ti řekne půl roku dopředu, že Tě vyhodí???

No jo mě odepsali rodiče že jsem odešla na maloměsto a nevzala si hypotéku jako kr...
Jenže zase se mi žije líp bez takovýho velkýho zadlužení a užívám si pokroky mrňátek svých...
A jen doufám že pak najdu rozumnou práci, děti budou zdraví a našetříme na společné radovánky.
 radana4568 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(10.12.2007 9:47:42)
Ahoj,já myslím,že 3 roky 7600 a 4 rok 3500,ale mamina bude mít čas na hledání práce,školky a skloubení všeho.Ono v dnešní době sehnat práci tak abyste si mohla odvést dítě do školky a vyzvednout je docela problematické.Školky žijou ještě asi v dávné době,je spousta směnných prací a myslím,kdyby i školka byla ranní a odpol. nemyslím do 20,ale např do 18h. tak budou mít maminky víc chutě a příležitostí na směny.Já to mám z vlastní zkušenosti,když mám odpol. tak vidím děti akorát ráno a pak až druhý den ráno,ale kdyby byla možnost,tak si s nima dopol pobudu a na 12 je dám do školky a jdu v klidu do práce.Dnešní doba je i složitější,že se jaksi nedostává klasických babiček na kterých jsme vyrůstali my a i tím jsou děti dost šizené.Já strašně ráda vzpomínám ,když jsem byla nemocná mamka šla do práce a babi mi četla pohádky,vyprávěla o svém dětství atd.Dřív maminkám zaměstnavatelé vyšli vstříct,dnešní doba je o přežití,nemůžeš ,nevadí za dveřmi stojí další.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(10.12.2007 11:37:29)
Asi bych na to hledání práce měla více času!My jsme si hypotéku vzít museli,abychom měli kde žít.Nevíš jak žijí jiní lidé...a je jich většina.Jen s těmi daněmi s tebou souhlasím.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(10.12.2007 14:26:10)
No ono to bylo vždycky tak. My měli prvního syna r.1991 a zrušili novomanželské půjčky. Manžel na VŠ ještě 3 roky. 6let jsme bydleli v 1+1 než jsme se zmohli na hypotéku (na 14,7%) o dovolené jsme si mohli nechat jen zdát. Můžeš samozřejmě namítnout, že v té době bylo levněji - to sice ano, ale také platy byly fakt o dost nižší (já nastupovala 1994 za 4600,- a manžel jako absolvent VŠ dokonce za 3990,-). Nebylo nám hej, ale fakt jsme nikde nefňukali, tato doba nás naučila skromnosti a zároveň zodpovědnosti pro roku příští.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 8:53:47)
Já také netvrdím,že to kdy kdo měl lehčí nebo těžší,každá doba má své.Rozhodně nefňukám!Také jsem měla rodičák celou dobu 4tis.až tento rok zvýšený.Ale vnímala byste to rozhodně jinak,kdybyste byla v kůži např.mé kamarádky,která má doma 3letého prcka a teď otěhotněla.A vzhledem k tomu jak se všechno zdražuje,tak to není příjemný pocit,že budete o 4tis.lehčí.Ale já tu mluvím o obyčejných lidech,kteří pracují za pár korun od nevidim do nevidim!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 8:54:59)
Stát nikomu žádný dítě neudělal, tak proč by na něj měl platit? :o)
 ko21 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(23.12.2007 23:18:58)
ty asi nemáš děti, co? Nebo jsi z bohaté rodiny!!!!
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 8:56:11)
Tak jestli tomu dobre rozumim, tak bude o ctyri tisice lehci az kdyz bude diteti 21 mesicu (a do te doby bude mit jen jedno dite) - tak v tom nevidim zadnou velkou tragedii...

Kimmy
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 9:08:16)
Momentálně má 3leté dítě a bere na něj RP a ten bude brát do té doby,než porodí další dítě,na to pak bude brát mateřskou a RP jaký bude chtít.Samozřejmě,že to nějak udělají,jako všichni,ale je to prostě těžší...a hlavně to bylo nenadálé,řekli o tom až na konci listopadu!
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 9:16:14)
Sandro - tak ted jsem uplne zmatena - Tobe se nelibi, ze bude mit 7 500 Kc do 21 mesicu? Myslis, ze tem, kdo otehotneli v roce 2007 to meli nechat dobehnout az do ctyr let? Prece behem 21 mesicu se toho da naplanovat dost?

Nemyslim to ironicky - opravdu to nechapu, kde je problem... Tim spis, ze uz je tak daleko, tak bude potrebovat preklepat jen ty dva mesice...

Kimmy
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 9:23:29)
Kimmi tak teď vůbec nechápu Tebe-vážně neironicky-přeci ona pobírá teď RP ten zvýšený,a po lednu bude mít snížený na 3800kč,pořád na to 3leté děcko,jakmile se jí narodí další,tak na něho už může pobírat jakou si vybere.Ale teď nemůže jít ani do práce si přivydělat.Prostě ty 2-3 měsíce nebo jak to vychází bude mít bezmála rodina o 4tis.méně...oni to opravdu nějak zvládnou..jsou to slušní pracující lidé,a to je právě ono,že žehráme na ty co toho zneužívají.Ten systém se mi prostě nelíbí.Taková slušná rodina přece vychová zase slušnýho pracujícího člověka,který opět dá tomu státu přínos.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 12:10:03)
Sandro - tak ja myslim, ze na ty dva mesice to zas neni az takova tragedie... to nemaji vubec zadne uspory? Nevim - mne tohle fakt nepripada jako nejaky socialni pripad...

Kimmy
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 13:13:52)
Kimmy to by mě zajímalo z čeho by asi měli spořit,když to takle mají jen taktak.A i dva měsíce...tudíž skoro 8000kč je zásah...u nízkopříjmových rodin.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 13:29:50)
Sandro - ja zas asi budu znit jako nejaka premoudrela kazatelka - ale nejake financni rezervy prece mit clovek musi... tak si holt v nejhorsim tech 8 tisic pujci pokud zijou opravdu na doraz, ale to je hrozne nebezpecne - co by delali, kdyby jim treba odesla pracka nebo topeni nebo neco?

Navic - o zmenach RP se prece mluvi uz nekdy od dubna, ne? Signaly tady urcite byly.

Nechci se nijak navazet do Tvoji kamaradky, ale meli by si vypracovat nejaky ten financni plan...

Kimmy
 suzann 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 13:40:48)
to je pravda. Např. rodiče manžela žijou od výplaty k výplatě, dost často se jim na konci měsíce nedostává.
My jsme například začali tím, že si píšeme výdaje, a tímto způsobem jsme třeba zjistili, jak nehoráznou sumu utratíme za jídlo a snížili ji o dva tisíce. Člověk přežije i docela dobře bez tun sladkostí a sušenek (tam nám to zřejmě dost utíkalo), odpustí si pizzu a tak podobně, nesní celej sýr na posezení ale nakrájí si to na chleba ( i tím se ušetří, s chlebem se víc nají, tudíž nepotřebuje celý sýr najednou a tak...) - jde jen o to se v krámě hlídat no. (Např. mě to nedělá problém, jsem z rodiny s pěti dětma, kde se počítala každá koruna, ale nikdy se nestalo, že bychom byli týden před výplatou bez koruny, třeba na opravy auta, na ván. dárky se šetřila každý měsíc dvoustovka a pak to bylo v klidu)... Takže u nás "sekýruju" já.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 14:02:20)
Ano mluvilo se o tom,ale také se říkalo,že to bude platit pro děti narozené po r.2008 nastoupí,pak se to najednou změnilo.Bylo to celkem zmatené...a stále je...období,kdy každý říkal něco jiného.

Míšo-moc Tě obdivuju,je dobře,že to takle zvládáš.Můj nevlastní brácha měl nádor na 2/3mozku,odstranili,zůstala pooperační epilepsi(ale záchvatů je rok od roku méně)ale má určitá omezení a nejdřív ten život vzal trochu jako křivdu a nic nechtěl dělat,seděl doma a užíral se,až teď si našel práci na doma,tak to vypadá nadějně.

Suzann-jsem ze 4 dětí,taky to znám,takové šetření na všem možném.A že mamča dokázala šetřit na všem možném,sladkosti jsme celkem znali jen o výplatě,spíše o Mikuláši a tak.A i přes to všechno se stalo,že prostě penízky nebyli.Může se stát cokoli,at se člověk všelijak snaží.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 14:04:32)
Co sem to tam napsala?!!!....to slovo "nastoupí" tam nepatří....:-D
 jak 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 8:58:29)
Sandro, pokud otehotnela az ted, tak nechapu narky? Uz je aspon 3 mesice jasne, ze rodicak bude tak a tak.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 9:05:16)
JE těhotná už 6 měsíců...ale nemá cenu se tady s někým přít.Protože jak tak čtu,tak ze mě ještě uděláte nemakačenko a já nevim co.Já nikoho nesoudím,píšu to co vidím okolo sebe,a nikdy bych si nedovolila soudit někoho podle sebe.Každý má jiný start do života,jiné cíle.Takže to vypadá,že děti si můžou dělat jen ti bohatší,chudší mají smůlu,protože nebyly v zahraničí,nevzali si "šikovné manžele"a já nevím co.Samozřejmě odsuzuju např.sociální dávky,nebo aby bylo vysoký porodný,toho opravdu zneužívají jen asociálové.Jen nás prostě těch pár měsíců už mohli nechat dodýchat.My neměli tu možnost se rozhodnout,jakou mateřskou budeme čerpat.NEtvrdím,aby RP byl tak dlouho a tak velký.Ale to se těžce vysvětluje...
 jak 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 9:08:38)
No Sandro, psala jste ted otehotnela. Tak podle toho jsem reagovala.
Nikdo z vas nemakacenka nedela, ale proste nejak to zvladnout ta kamaradka musi.
Zase je to o tom, jestli si treba pak najde nejakou praci atd.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 9:18:17)
Jak-jo asi sem to tak napsala...já ještě napůl spím:-))malá mi už 3.noc kašle.
Samozřejmě,že to musí zvládnout,nikdo z nás nechce aby nám někdo živil děti,nebo se o ně staral,jak tu předtím někdo napsal,já jen psala o tom šoku co jsme měli.Jsem účetní,pracovat se prakticky nikdy nepřestala,jen sem si ubrala práci,takže nejsem někdo,kdo se nechá někým živit..myslím státem...ale když už s manželem platíme hodně velké daně,tak jsme byli potěšeni,že se nám to vrací alespon takle.PRotože jinak kolem sebe nevidím(např.opravené školky,školy,hřiště)aby se to jinak vracelo.Jen vidím,jak se všechno rozkrádá,hlavně ty "nahoře" a pak se můžu rozčílit,když porcují medvěda a přispějí obrovskou částkou na golfový klub!.Prostě jen my osobně máme pocit,že mladé rodiny-pracující-by se měli podporovat.
 jak 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 10:28:16)
Sandro, system je obecne nespravedlivy. Hele, my dodelavame dum, obe vyplaty na nej padnou a ja ted proto nemuzu mit dite. Muzu ho mit za pul roku ( myslim otehotnet.)
Bydli s nami ma nevlastni dcera, alimenty nejsou a nikoho to nezajima. Minuly mesic jsme meli na jidlo a benzin 3000, me to prijde malo. Na alimentech dluzi bio. mama asi 30000. ( ma platit 800 mesicne.)To se priznam, ze jsem asi 3x za ten mesic vzteky brecela, protoze zadne vychodisko neni.
Takze jsme taky obycejni lide. Sice mame prijmy vysoke, ale ty padnou do dodelavek. Ja proste jen vim, ze se spolehnu na sebe a od statu nic nechci.
A tak proste fakt pocitam a dalsi dite budu mit, az to pujde.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(11.12.2007 13:19:11)
Jak-ano musí si člověk uvědomit,jestli to dítě-děti uživí,v mezích normy,prostě mu dát důstojné bydlení,jídlo,šatstvo atd...ne luxus,důležitější je výchova.A právě o tom to je.Plno lidí si při zvednutí RP řeklo,že takle by to šlo ty 2-3 roky vydržet,ale oni jim to najednou skrouhnou.Já souhlasím s tím nastavením RP jaký teď udělali,ale myslím si,že prostě měli udělat výjimky pro ty,co mají 3letá děcka,protože takle mají na vyřešení práce a hlídání ani ne 2 měsíce...a to je hodně málo.
 ZuziP 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(12.12.2007 0:57:25)
Spoliehat sa pri planovani dietata na peniaze, co mi dava stat? To mi rozumne naozaj nepride.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(12.12.2007 7:55:53)
V kůži tvé kamarádky bych byla asi šťastná, že čekám miminko - když už jsem si ho pořídila a soustředila bych se hlavně na to. Zní to totiž docela drsně, že jako zjistila, že je v tom, ale prakticky jí radost kazí to, že bude mít tři měsíce snížený rodičák - no to snad ani nejde myslet vážně - copak to dítě dělali kvůli penězům?! A o tom, že bude snížený rodičák se mluví od poloviny roku, reformu začali schvalovat někdy koncem srpna - začátkem září (nechci kecat, kdy přesně to bylo) - COPAK NESLEDUJETE ZPRÁVY!!!! - no, možná by jste měly, pak tu kamarádku to těhotenství nemuselo tak mrzet! - co na to asi říkají maminky, které otěhotnět nemohou a náklady na pořízení dětí se šplhají do desetitisíců - co by asi řekly - ach jo.... co k tomu dodat.
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(12.12.2007 9:42:55)
Milá Janičko,čti laskavě pozorně a nedělej z mé kamarádky nějakou trubku co chce jen peníze a netěší se na dítě.To si dost uletěla!!!Na dítě se samozřejmě moc těší a rozhodně jí nekalí radost snížený rodičák!!!Psala jsem o tom,že nízkopříjmovým rodinám to zkomplikovalo život.A zprávy opravdu sledujeme,nejsme debilky.Vím velice dobře co se kdy říkalo a neříkalo.Takže si pořádně přečti co sem kde psala a pak piš nějaký hovadiny!
 SandraW 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(12.12.2007 9:47:00)
Mimo to,když otěhotněla,málem přišla o mimčo,já o něj v tu samou dobu přišla,nevíš kdy jak se do koho svýma blbýma kecama navezeš,tak raději drž h..
 linda 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(10.12.2007 21:31:01)
plne s vami souhlasim tento text by mel cist chytrak co to vymyslel, urcite ne zena.
 linda 
  • 

Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! 

(10.12.2007 21:31:01)
plne s vami souhlasim tento text by mel cist chytrak co to vymyslel, urcite ne zena.
 Nona16 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! - Souhlasím s vámi - chlai-politici tu rozhodují za matky! 

(17.12.2007 1:26:55)
A bohužel, nejspíš ani vědět nechtějí, že těhotenství trvá 9 měsíců. A že není přinejmenším fér - ne-li přímo protiprávní - něnit pravidla se zpětnou platností. Kdyby toto někdo zažaloval - možná by vyhrál - jenomže matky na tohle nemají čas! Tak to dělají za matky a bez matek pánové politici vždycky: Ať už jde o změnu délky mateřské či výše příspěvků nebo porodného - je to hnusné!
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! - Souhlasím s vámi - chlai-politici tu rozhodují za matky! 

(17.12.2007 16:09:08)
Ale se zpětnou platností nikdo nic nemění... Za rok 2007 nikomu RP 7.600 nevezme. :)
 Nona16 


Re: Podraz na mladé rodiny!!!!! - Souhlasím s vámi - chlapi-politici tu rozhodují za matky! 

(17.12.2007 1:27:14)
A bohužel, nejspíš ani vědět nechtějí, že těhotenství trvá 9 měsíců. A že není přinejmenším fér - ne-li přímo protiprávní - něnit pravidla se zpětnou platností. Kdyby toto někdo zažaloval - možná by vyhrál - jenomže matky na tohle nemají čas! Tak to dělají za matky a bez matek pánové politici vždycky: Ať už jde o změnu délky mateřské či výše příspěvků nebo porodného - je to hnusné!
 Erika , 3-letá dcera, syn na cestě 
  • 

Zákon odtržený od reality 

(12.12.2007 9:16:29)
Absolutně souhlasím s Evou. O výši částek diskutovat nechci. Chápu, že stát na určité věci třeba nemá, ale co mě osobně nejvíc vadí, že matka se musí předem rozhodnout co bude za 2,3, 4 roky. To je absolutně odtržené od reality. V praxi se musíte rozhodovat podle momentální situace - zda Vás zaměstnavatel v danou dobu potřebuje, jestli seženete hlídání a jak bude třeba Vaše dítě odloučení snášet apod. Ale zvolíte-li si RD na 4 roky a po 2 letech Vám zaměstnavatel nabídne že můžete nastoupit, dáte dítě třeba do školky (čímž ztratíte nárok na příspěvek) a půjdete do práce, pak máte prostě smolíka, protože přijdete o část peněz - ve srovnání s matkou, která vše ví perfektně dopředu a nahlásí si dvouletou RD. Hodně mi vadí také omezení, že dítě od 3 let může navštěvovat školku max 4 hod denně abych nepřišla o příspěvek a ani o minutu víc (dokonce ani ve výjimečných případech kdy si potřebujete třeba odpoledne zajít k lékaři) v podstatě to znamená, že nemůžete pracovat na poloviční úvazek, protože to prostě nestíháte, ani když máte práci téměř u nosu. Pokud jde o to "přinutit" matky, aby byly doma s dítětem, pak nechápu, proč je tak zvýhodněné soukromé hlídání, při kterém o RP nepřijdete(na které Vám ovšem cca 3 500 nebude stačit ani náhodou).
 Sylvie 


Re: Zákon odtržený od reality 

(12.12.2007 9:40:11)
Ale zvolíte-li si RD na 4 roky a po 2 letech Vám zaměstnavatel nabídne že můžete nastoupit, dáte dítě třeba do školky (čímž ztratíte nárok na příspěvek) a půjdete do práce, pak máte prostě smolíka, protože přijdete o část peněz - ve srovnání s matkou, která vše ví perfektně dopředu a nahlásí si dvouletou RD.

To ale není žádná novinka, tak to přeci funguje už dneska ;o) Naopak, nový zákon od příštího roku se to snaží trochu zmírnit, aby těch žen, které "přijdou o část peněz" bylo míň, než je teď. MMCH pokud mám zaměstnavatele a nemám zajištěné hlídání, nebudu přeci volit 4 letý rodičovský příspěvek, když rodičovská dovolená je jenom do tří let
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Zákon odtržený od reality 

(12.12.2007 10:03:22)
Sylvie, prosím Tě, nemáš přehled zda je nějak potřeba řešit, když mám rodičák přiznanej do sedmi let dítěte?
Jestli jsem to dobře pochopila, výše prodloužených rodičáků je asi pořád stejná a datum do kdy to budu pobírat je taky danej, tak nevim, jestli je třeba dávat nějakou novou žádost...
 Sylvie 


Re: Zákon odtržený od reality 

(12.12.2007 10:10:59)
Jeno, nevím. Já info pochopila tak, že novou žádost si musí podat VŠICHNI, co pobírají rodičák letos a chtějí ho pobírat i příští rok. Úřady by samy měly obesílat rodiče, kterých se to týká. Ale předpokládám, že u tebe to budeš čistě o vyplnění nového formuláře na rodičák, všechno ostatní potřebné (tedy nějaké ty papíry, že můžeš pobírat rodičák do sedmi let) že už jednou sociálka od tebe má, takže nic dalšího si vyřizovat nebudeš.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Zákon odtržený od reality 

(12.12.2007 10:22:55)
Díky.
 Jana 
  • 

teorie 

(7.12.2007 9:22:49)
ale praxe je jiná - na pět dní v měsíci nebo na "půldne" vám dítě nikde v mš nevezmou, protože je jich málo (nějaký "inteligent" je zrušil a neprohlíd si statistiky a demografický předpovědi), za celodenní hlídání je pro chůvu nějakých 7 tis. málo
takže
mamina (a těch je asi většina), která má příjem mezi 8 - 10 tis. bude radši za 7 tis. doma s dítětem, v klidu a beze stresu (jelikož taková chůva vám kupříkladu neuvaří a neuklidí) a ty zbylé 2 nebo 3 tis. co by měla "navíc", kdyby chodila do práce, si vydělá "bokem" na bridgádce (v marketu, spousta mamin umí jazyky nebo jsou jinak šikovné a takovou bokovku si seženou).....prostě si myslím, že je to výhodné pro ženy, které mají mimořádně vysoké příjmy, popř. mají takovou práci, kde nemůžou prostě odejít na tři roky domů. Budiž jim to přáno.
Místo výše příspěvku by tenhle stát měl začít víc řešit např. půl úvazky (zvýhodnit zaměstnavatele, který je preferuje), střídání v místě, práci z domova, pružnou prac. dobu, střídatelnou mateřskou (chvíli máma, chvíli táta), zakládání miniškolek (rozhodně lepší, než ty obři, co tu máme), dětských koutků s chůvami při práci (když se dá najít místnost na kancelář pro dalšího zbytečnýho úředníka, tak dětský koutek by určitě byl taky řešitelný, že ?). Apod. Aby nemusely mít mámy depku, že nejsou v práci a tzv. "se zahrabou " doma, nebo naopak, že jsou v práci a mimí trpí samotou. Aby si to každý mohl přizpůsobit, tak, jak potřebuje. Někdy mám totiž pocit, že tzv. moderní tržní hospodářství je vlastně jen velmi sofistikovaný způsob otrokářství. Bylo by asi zajímavé porovnat ideální představu světa pro rodiče dětí a pro ekonomy a majitele firem.
 Eva 
  • 

Re: teorie 

(7.12.2007 9:31:00)
Jano, ten nedostatek školek je všude. Těm mámám, co raděj zůstanou doma, se nedivím. Nějak jsem zatím nevysledovala, zda teď po novu mají maminky možnost přivydělat si při rodičáku, jako doteď. Docela by mě to zajímalo.
 Sylvie 


Re: teorie 

(7.12.2007 9:44:35)
Evo, možnost výdělku při rodičáku zákonem omezená není, je to stejné. Akorát nově si rodiče dětí od tří let mohou zvolit, jestli radši budou dávat dítě do školky na 5 dní v měsíci nebo 4 hodiny denně.

Jinak že nedostatek školek je všude - no, já nevím. Ono třeba u nás (Praha 4) jsem někdy v září, říjnu viděla v místních novinách sdělení radnice, že ve školkách jsou ještě volná místa, takže případní zájemci nechť se přihlásí na daném odboru.
 Eva 
  • 

Re: teorie 

(7.12.2007 10:34:22)
Sylvo, to samozřejmě může být pravda. Chápu, že v Praze jsou jiné možnosti, ovšem všude není Praha! Např. jsou i jiná města, odkud slyším ohlasy o nedostatku. A to jsou města. Řeklo by se, aspoň na vesnicích je míň dětí. Houby s octem. Tam praskají ve švech ještě víc. Já měla problém dostat obě svoje děti.

 Sylvie 


Re: teorie 

(7.12.2007 11:20:06)
Evo, jistě. Já jenom reagovala na to všude. To prostě není pravda.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: teorie 

(7.12.2007 12:48:14)
Musím se zastat Sylvy, nezaslechla jsem, že by u nás ve F-M nebyl dostatek místa ve školce - snad jen ta jediná - která se řídí podle amerického stylu výchovy praská ve švech. A kamarádka bydlí v OV a taky neměla potíže. Asi je to místo od místa.
 Myss 


Re: teorie 

(10.12.2007 22:33:04)
v Ostrave,berou vsechny,kteri se do skolky prihlasi a jeste skolky predhaneji a lakaji na zajimavy program atd.
 Bára, 4děti 
  • 

Re: teorie 

(12.12.2007 19:01:32)
Prosím Vás, co to tu vykládáte?! Jsem z Ostravy,a školky jsou tu nacpané k prsknutí. Aby mohla moje dcera chodit na 4h denně, musím platit celodenní školku včetně stravného! Maminky na rodičáku prostě neberou!
 bobula Kristý4/05, Tomy 5/07 


Re: teorie 

(7.12.2007 13:16:13)
Jo, ale ta mista byla 3 ve skolce v Nuslich. Takze jezdit treba z Branika do Nusli do skolky a pak na 7. do prace je celkem honicka. Ale neda se nic delat.Bohuzel ńedostatek mist nase deti bude cekat i na zakladkach a strednich skolach. Urednici nejak nedokazi pocitat a pruzne reagovat.
 MM, 2 kluci 
  • 

Jee, Sylvie... 

(7.12.2007 15:18:46)
Ty jsi z Prahy 4? My taky - tak to bych Tě třeba opravdu mohla pozvat na to kafe, žes mi tak dobře poradila :-)... Zdraví M.
 Sylvie 


Re: teorie 

(7.12.2007 9:49:32)
na pět dní v měsíci nebo na "půldne" vám dítě nikde v mš nevezmou

Není pravda, že nikde - třeba k nám do školky "půldenní" děti chodí. A mám víc i-netových známých z různých koutů republiky, kteří mají dítě ve školce a zároveň na něj berou rodičák. Ale pravda, že je to dělané stylem "vlk se nažere a koza zůstane celá" - dítě se přihlásí na celý den, aby na něj školka dostala nepokrácenou dotaci, rodiče samozřejmě zaplatí školné jako při celodenním provozu, nicméně děti fakticky do školky dochází na 4 hodiny denně, takže rodiče neztrácí nárok na příspěvek.
 Irena 
  • 

Re: teorie 

(7.12.2007 10:01:05)
Já taky neznám ze svého okolí nikoho, komu by dítě nevzali do školky. Vlastně jeden případ znám, chlapeček ve 4 letech nosil plenky. Přijde mi to zbytečná hysterie. Maminky nadávají, že nejsou školky,co budou za ty tři roky dělat. A co budou dělat za čtyři roky? Mám kolegyni samoživitelku, bez problémů jí vzali dítě na čtyři hodiny denně, pracovala 4,5h a ze školky jí vyzvedávaly holčičku kamarádky ze sídliště. To bylo za doby 3500 mateřské.Vyžila, poradila si, nikdy si nestěžovala. Ono to nějak zkloubit jde, když se chce.
 Jane 
  • 

Re: teorie 

(7.12.2007 12:55:31)
Irenko! Někde by se chtělo ale nejde to! Ono to totiž nezáleží pouze na té matce, ale i naspoustě dalších lidí okolo, víš!!! Taky mohla mít smůlu a to dítě jí vzít nemuseli. Nebo nemusela mít takové kamarádky které jí pomohly. ATD!!! Nevím proč si někteří myslí že když to v jednom případě vyjde že ostatní jsou úúúúúplně blbí. Já s tím teda problém nemám ale takový názor a přístup mě fakt vytáčí. Nehledě na to že starší syn bude mít 3 roky v březnu a vzít mi ho nikde nechtějí že je všude plno. Tak nevím. A to jsme obvolali kde co a jsme z velkého města.
 Jitka a 2 kluci 
  • 

Re: teorie 

(8.12.2007 13:24:32)
Ireno, tak se pojď seznámit se mnou a s mými kamarádkami. V Praze 5 Radotíně mi tříletého kluka do školky nevzali, kamarádce taky ne. Že tím přijdu o místo nikoho nezajímá, mohu si najít jinou školku (Nusle jsou ideální, mám to tam asi tak jen hodinu MHD a pak další do práce.......) Sestřenice bydlí v Rudné, kousek za Prahou a tam je školka také přecpaná, vozí dceru na Velkou Ohradu. To může proto, že mají auto. Vézt ji tam MHD a pak ještě do práce je nereálné, pokud dopravní podnik nezavede dopravu vrtulníky.
 Jana 
  • 

Re: teorie 

(9.12.2007 13:16:21)
Ireno, tak třeba v našem městě jsem dostala syna do školy až ve 4 3/4 letech!!! No, už tu otevřeli další školku, ale jsme v dojezdu Prahy na práci = bydlí tu mraky mladých lidí co dojíždí do Prahy do práce (na byty a nájmy tam nejsou peníze) a tak je dětí moc moc moc. Tady jsou to desítky až stovky dětí, co musí školky každý rok odmítnout...
 Sabi + 2 


Re: teorie 

(7.12.2007 12:29:42)
Sylvo, Ty jsi takové zběhlá v těchto věcech, tak se zeptám. Jak je možné, že dítě se ve školce vykazuje jako celodenní a přitom mamince zůstane RP?? Vím, že kamarádce opravdu chlapeček chodí jenom na 4 hodiny denně a je tak i zapsaný. Když šla na operaci se zubem a potřebovala ho dva dny po sobě nechat ne celodenní pobyt, musela to dlouze domlouvat a uprosit u ředitelky školky, aby ho tyto dva dny vykázala jen na čtyři hodiny a ona nepřišla o část rodičáku. Přeci když školka to dítě povede jako celodenní a bue na něj pobírat nepokrácenou dotaci, tak je už jedno, zda tam to dítě fyzicky je nebo není a maminka o rodičák zákonitě musí přijít.....
 Sylvie 


Re: teorie 

(7.12.2007 12:44:26)
Sabouši, to máš tak:

1. školka dostává dotace podle toho, jak tam má ty děti přihlášené - pokud je má přihlášené na kratší dobu, tak dostává dotace nějak pokrácené
2. rodiče dostávají rodičák podle toho, jak dítě do školky skutečně dochází - čili pokud skutečně dochází na 4 hodiny denně, rodičák jim náleží
3. bod 1 a 2 spolu vzájemně nijak nesouvisí, takže nejsou nijak v kolizi. Prostě já si můžu přihlásit dítě na celý den do školky, a pak je jenom na mne, kdy ho tam vodím nebo nevodím (ano, pokud mám absence řádně omluvené, při častých neomluvených absencích hrozí ev. vyloučení).

 Sabi + 2 


Re: teorie 

(7.12.2007 12:48:23)
To ale přeci nedává smysl.... Pak tedy zřizovatel platí za něco, co se ve skutečnosti neděje, nečerpá (= celodenní pobyt dítěte), protože jinak by mamince ten RP museli vzít. Takže je to opět systém "vlk se nažere" - tedy školka bere peníze za celý den jak od maminky, tak ve formě dotace na místo, a dítě tam chodí na 4 hod., aby mamce zůstal RP. Jsem z toho drobet jelen. Doteď jsem si myslela, že pokud školka vykazuje dítě jako celodenní a bere na něj tak dotaci, mám smůlu s RP.....
 Sylvie 


Re: teorie 

(7.12.2007 13:16:12)
Sabouši, proč by to nedávalo smysl? Jedna věc je, jak je dítě přihlášené (a podle toho se dává dotace). A druhá věc je, jak do školky skutečně dochází - a podle toho se přiznává rodičák. Bývá i běžné, že dítě mezi 3-4 rokem chodí do školky normálně, rodiče na něj rodičák nepobírají, pak přijdou prázdniny, školka má omezený provoz, děti, které ve školce být nutně nemusí, jsou po babičkách a do školky třeba vůbec nechodí... a rodiče si na ty dva měsíce znova zažádají o rodičák. Takže ve školce je dítě stále přijaté na celodenní docházku, ale protože nedochází, splní i podmínku pro rodičák. Nebo se to tak dá udělat třeba v případě dlouhodobé nemoci dítěte, i když to už bývá asi spíš výjimka, ale možné to je.
 Sabi + 2 


Re: teorie 

(7.12.2007 14:24:37)
Tak jsem napsala takový pěkný dlouhý příspěvek a on mi zmizel:-((.

Asi mi to pořád není jasné...... Píšeš, že dotace se vyplácí podle toho, jak je dítě přihlášené. Takže školka bere dotaci od zřizovatele + školkovné od rodičů za celodenní docházku a dítě tam třeba trvale chodí jen na ty 4 hodiny. Copak školka už nikde nevykazuje, jak je to ve skutečnosti? Pokud by ale vykázala celodenní docházku, přijde maminka o RP, ne? A pokud se dotace vyplácí opravdu jen na základě papírově přihlášeného stavu, musí být všem zúčastněným jasné, že je tam mnoho nepřesností, protože spousta dětí chodí na dopoledne. Chápu, že rodiče si tak platí za teoretickou možnost změnit velmi operativně polodenní docházku na celodenní (za cenu vzdání se rodičáku), ale přijde mi divné, že jim na totéž přispívá obec - zřizovatel MŠ formou vyšší dotace. Nebo to pořád ještě chápu špatně?? :-)
 Sylvie 


Re: teorie 

(7.12.2007 14:41:10)
Sabouši, nj, prostě se musíš smířit s tím, že zřizovatele zajímá papírový stav a sociální odbor zase faktický stav ;o)
 Sylvie 


Re: teorie 

(7.12.2007 14:43:25)
Postě proto, že zřizovatel musí počítat s tím, že když je dítě hlášené na celý den, tak rodič může tu celodenní docházku vyžadovat. Dokonce jsem slyšela, že se dotace rozdělují podle stavu, jaký je na začátku školního roku. Nevím, co je na tom pravdy, tak dalece mě to nikdy nezajímalo.
 Sabi + 2 


Re: teorie 

(7.12.2007 14:47:21)
Mohu potvrdit. Nevím jak ve školce, ale na ZŠ určitě. Ve třídě u staršího syna koncem října ubyly dvě děti. A na schůzkách nám paní učitelka povídala cosi o normativech ve školství a přesně toto zmínila. Stav se vykazuje ke 30.9., takže ona tehdy vypsala plný počet, nyní má -2 děti, ale dotace jde na ten původní stav. Změny do konce školního roku už nikoho nezajímají, až zase další rok v září. Pěkné, ne?
 evahap 


Re: teorie 

(9.12.2007 22:51:47)
I já tohle mohu potvrdit. K nám do vsi se loni o vánocích přistěhovali manželé s dětmi a ředitelka MŠ odmítla dítě v polovině školního roku přijmout právě z důvodu dotace. Ona na něj prý peníze nedostane, kdežto původní školka bude dotaci brát do konce školního roku, přestože tam dítě fyzicky není. A maminky zblázněte se...
Jinak mě taky naprosto dostala informace o celodenním přihlašování a půldenní docházce, ve snu by mě nenapadlo, že je to možné takhle udělat, že spolu úřady nespolupracují. Trošku Kocourkov, ale na druhou stranu, vytěžmě z toho pro sebe, co se dá! Takže Sylvie, díky! Na jaře jdeme k zápisu a já mám argument pro naši paní ředitelku, která je někdy chytrá jak rádio. Chci polodenní docházku, protože mám práci, ale předběhnu tím asi děti maminek, které nepracují, ale místo na ně nezbylo už letos. To zas bude pomluv...
 Sabi + 2 


Re: teorie 

(7.12.2007 14:44:12)
Tak to jo, potom už to chápu!! :-)) Já jsem si pořád myslela, že se někde musejí "sejít" správné informace....... ale zjevně ne.
Díky za trpělivost!
 suzann 
  • 

Re: teorie 

(7.12.2007 15:06:55)
Chápu že to už nikdo, kdo rozděluje peníze, neřeší, ale přesto....
Já vím, že budu dávat dítě pouze na 4 hodiny do školky. ALE přihlásím ho tam jako celodenní, vpodstatě proto (příklad!!) aby školka měla lepší dotace, protože si ho vždy vyzvednu po 4 hodinách. Tudíž se lejou peníze do školky ještě za zbytek dne, které by jí připadnout neměly (ale proto, že takovýto případ nikdo neřeší, lze to tak s úspěchem dělat...)?
 Sabi + 2 


Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 16:15:50)
V souvislosti s výše napsaným o dotacích apod. mi trochu vadí jedna věc. Když jsem hlásila staršího syna do školky (a byla jsem moc ráda, že se dostal!!), musela jsem již od začátku školního roku platit jakýsi rezervační poplatek rovnající se školkovnému, samozřejmě bez stravy. Bylo to do té doby, než dovršil tří let a mohl nastoupit. Já vím, že teoreticky může i dřív, ale školka to neudělá. Syn je narozen 5.12. a ředitelka ho odmítla přijmout byť i od 1.12.!!, natožpak dřív. Chápala bych, že budu platit po dovršení třetích narozenin do doby než opravdu nastoupí, protože v tu dobu už by dítě MOHLO chodit, oni mu drží místo a já ho tam z nějakého důvodu nedávám. Ale takto vlastně platím za službu, kterou ani čerpat nemůžu, protože mi ji školka neumožní čerpat. Neví někdo, zda má tento postup oporu v nějakém předpisu nebo si školka jen vylepšuje cash flow?? A funguje to tak i jinde?
 Sylvie 


Re: Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 16:24:00)
Ssabouši, pokud vím, tak to "školkovné za rezervaci místa" oporu v zákoně má, ale dělat to nemusí a třeba naše ředitelka to nedělá (nebo alespoň v době, kdy šla do školky naše prostření, to nedělala... že to nedělá i teď, za to ruku do ohně dát nemůžu).
 Sabi + 2 


Re: Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 16:26:57)
Díky, Sylvo! Já se ptám jen tak, nemíním se proti tomu nějak bouřit, protože člověk může být rád, že místo ve školce dostane. Jen mi to přijde trochu nesmyslné, možná drobet vydírající. Kamarádka na tom byla hůř - malou má narozenou v březnu. Ve třech letech nastoupit musela, takže rezervaci platila od září do února.
 SnowWhite 


Re: Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 18:06:28)
No mě to nepřijde "trošku vydírající" ale docela dost. Přesně tak jsem musela platit za mladší dceru, která je narozená 22.11. od září normální školné a dceru mi nevzali ani o den dříve. Jakou "oporu" toto v zákoně má? Docela mě to zajímá, pokud někdo ví více, neboť tenkrát mi to připadalo na hlavu postavené a teď když to čtu, tak mě to štve znovu. Vím, že dceru mi v září nevzali, ale promptně ji nahlásili na odboru patrně školství coby "chodící" a mě na to konto okamžitě odebrali příspěvek. Nešlo by ani tak o ty peníze, jako o systém - dítě do školky musím zapsat, aby mi ho vzali, musím též zaplatit, ale oni ho nevezmou, ovšem nahlásí ho jako, že "chodí" a tím mě odeberou peníze, na které mám nárok a zároveň získají peníze od státu a zároveň ode mě ve formě školného.
 Sabi + 2 


Re: Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 21:07:41)
SnowWhite, fakt jsi to měla takhle? Já jsem sice od září do listopadu platila školce rezervaci, ale RP jsem normálně brala, protože syn nechodil. Odhlásila jsem ho až od prosince (ten příspěvek), když začal opravdu chodit do školky. A právě proto, že to takhle fungovalo, to ve mě budí dojem, že si školka jen přilepšuje a moc košér to asi nebude. No, radši nad tím nepřemýšlet...:-)
 SnowWhite 


Re: Ještě ke školkovnému 

(12.12.2007 19:51:30)
Jo fakt jsem to měla takhle. Naštěstí už tam nejsme, s paní ředitelkou jsme si nesedly i jinak a když jsem se po půl roce se školkou loučila, dozvěděla jsem se, že dělám moc špatně (dcera šla do britského systému jako ta starší), že patřím mezi ty povrchní rodiče, kteří si myslí, že angličtina je všechno a že bych se měla orientovat spíše na duchovno než na materiální hodnoty apod.....takže si vůbec nedělám iluze, že to byla jasná "krádež".
 cyann 


Re: Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 18:03:25)
Ahoj, já jsem z více zdrojů slyšela to samé. Synovi budou tři příští rok 10.12, už teď chodím do práce a platím chůvu a soukromé jesličky, takže bych ho potřebovala do školky dát co nejdříve. Jesličky zbožňuje, takže nemám strach ani ze školky. Všichni mi říkají, že budu muset platit školkovné už od září, abych měla místo, ale dítě mi vezmou až po třetích narozeninách. To mě vůbec netěší, protože budu muset zároveň platit chůvu. Jsem z Prahy 4, nevíte náhodou někdo o školce, která bere děti již před třetím rokem? Nebo kde není třeba platit rezervaci? Díky.
 MM, 2 kluci 
  • 

Re: Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 19:13:43)
Rezervaci jsme platit nemuseli, uvolnilo se místo k novému roku a nás syn přesně ve 3 letech nastoupil - no měli jsme asi štěstí. Jmse z Modřan.
 Sabi + 2 


Re: Ještě ke školkovnému 

(7.12.2007 21:47:11)
Cyann, nevím, jak moc máte napjatý rozpočet, ale myslím, že 600 korun rezervační poplatek na ty tři měsíce už to nevytrhne.... Jsem v té samé situaci, jen je náš mladší o měsíc starší než Tvůj. Zatím tedy pevně doufám, že ho do školky vůbec vezmou, protože od března jdu do práce a do tří let budu platit soukromé hlídání + kombinovat s babičkou. Kdyby mi ho nevzali a musel být doma i ten čtvrtý rok, už by se hlídání z 3800,- platilo podstatně hůř....
 sarkasa 


Re: Ještě ke školkovnému 

(8.12.2007 13:44:01)
ahoj, může mi tedy někdo potvrdit mojí myšlenku? když se syn narodil 23.7. tak já budu muset platit ještě rezervační poplatek za červenec a srpen?
díky za odpověď
 sarkasa 


Re: Ještě ke školkovnému 

(8.12.2007 13:44:36)
ahoj, může mi tedy někdo potvrdit mojí myšlenku? když se syn narodil 23.7. tak já budu muset platit ještě rezervační poplatek za červenec a srpen?
díky za odpověď
 Sabi + 2 


Re: Ještě ke školkovnému 

(8.12.2007 16:01:33)
Ahoj, nebudeš muset platit, protože se platí od začátku školního roku do nástupu. Dejme tomu, že v únoru 2008 půjdeš k zápisu, dítě Ti vezmou do školky. V červenci mu budou tři a od září normálně nastoupí a od té doby začneš platit docházku.
 Sabi + 2 


Re: Ještě ke školkovnému 

(8.12.2007 16:01:34)
Ahoj, nebudeš muset platit, protože se platí od začátku školního roku do nástupu. Dejme tomu, že v únoru 2008 půjdeš k zápisu, dítě Ti vezmou do školky. V červenci mu budou tři a od září normálně nastoupí a od té doby začneš platit docházku.
 farusa 


Re: Ještě ke školkovnému 

(10.12.2007 10:04:01)
Moje dcera začala chodit letos do školky také před dovršením třetího roku (je 29.11.) a to jen na pět dní v měsíci. takže v září, říjnu a listopadu jsme platili pouze ty dny, které tam skutečně byla (někdy byla nemocná, tak jsme těch pět dní ani neodcholili) a teprve od tohot měsíce budeme platit snížené školné za p§ldenní docházku. Docela tě lituji, že jste do školky chodit nemohli. Pět dní je sice málo, ale našemu prťouskovi to docela stačilo.
 Lenka 
  • 

Re: teorie 

(8.12.2007 19:48:46)
U nás ve školce upozorňovali, že pokud chceme pobírat dále RP, musí být dítě přihlášené na půl dne. Prý to na sociálce občas kontrolují, takže abychom si v tom udělali pořádek kvůli sobě samým. Jestli to opravdu kontrolují, je jiná věc...
 Sylvie 


Re: teorie 

(8.12.2007 19:55:57)
Podle naší ředitelky opravdu kontrolují. Ovšem nejde o přihlášení, ale o skutečnou docházku.
 Sabi + 2 


Re: teorie 

(7.12.2007 12:50:23)
Ještě jsem k tomu chtěla dodat, že kamarádka potřebovala od školky potvrzení, že malý chodí skutečně jen 4 h. denně (právě kvůli RP). Tudíž pokud by brali dotaci na celý den, tak vědomě vystavují nepravdivý dokument....
 jana 
  • 

Re: teorie 

(7.12.2007 14:27:02)
opravdu má Silva pravdu, že to spolu nijak nesouhlasí. Např. moje sestra je učitelka na ZŠ. Ona chodila už do práce a dcerku dávala na celý den do školky. Jenomže jako učitelka má výhodu 2 měsíců prázdnin, takže celé léto dcera nešla do školky a ona si tudíž požádala o RP. Jde o to, že to potvrzení nosíš na konci měsíce. Tedy kolik dnů ve skutečnosti tvoje dítě ve školce strávilo. Takže kdyby se náhodou někomu stalo, že vám třeba dítě onemocní a vy zůstanete celý kalendářní měsíc doma, tak si zažádejte o RP a dokonce na to máte nárok i se zpětnou platností.
 kveta19 


Re: teorie-reditelka skolky 

(7.12.2007 14:47:42)
Moje pribuzna je reditelka skolky.Rekla mi toto:my nejsme povinni ukazovat uradum na JAKOU DOCHAZKU je dite prijato.
My jsme POVINNI UKAZAT KOLIK HODIN DITE VE SKOLCE ZA MESIC BYLO!!!!!!!!!!!
Tolik k tomu co vim.
Ja mam dceru taky prihlasenou od ledna do skolky,na pul dne.Zaplatila jsem celodeni skolkovne,protoze na pul dne bych prednost nemela.
Prednost maji ty deti,jejichz matky pracuji(me zivi manzel),nebo jsou prijate na cely den.
 Sabi + 2 


Re: teorie-reditelka skolky 

(7.12.2007 16:24:34)
Cheorchio, přeci ale školka musí uvést, zda tam dítě bylo 20x4 hodiny nebo 10x8 hodin, ne? V druhém případě by se někde měly propojit systémy odboru školství a dávek státní soc. podpory a matce zatnout čerpání RP. Případně pokud by školka vykázala jenom celkový počet hodin za měsíc, tak co se stane?
 kveta19 


Re: teorie-reditelka skolky 

(7.12.2007 17:30:52)
Podle myho skolka vykazuje jen pocet hodin za mesic.Protoze je prece jedno,jestli tam dite bylo 3x4 hodiny,nebo 6x2 -pokazdy je to dvanact-jen pro priklad.
 Sabi + 2 


Re: teorie-reditelka skolky 

(7.12.2007 21:51:40)
Podle mě to jedno není právě proto, že při docházce denně na 4 hodiny rodičák pobírat můžeš, zatímco při celodenním pobytu o něj přijdeš, i kdyby dítě nešlo všechny pracovní dny v měsíci. Tolik aspoň zkušenosti z nejbližšího okolí.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: teorie 

(7.12.2007 16:15:43)
No ale je to v určitém smyslu ze strany MŠ podvod, ne?
 Sabi + 2 


Re: teorie 

(7.12.2007 16:16:34)
Tome, to je přesně ten důvod, proč jsem to celé pořád nechápala. O dalším viz můj příspěvek, který jsem teď vložila.
 Iva 
  • 

Opravdu??? 

(7.12.2007 22:38:15)
Opravdu je to tak, že příhlásíš dítě na celý den, aby školka nebyla krácena, a když tam dítě necháš jen 4 hodiny, tak nepřijdeš o RP? U nás právě z důvodu krácení dotace ve školce děti na míň hodin neberou. To by potom nebylo, co řešit. Klidně zaplatím školné v plné výši... Dík za odpověď.
 Iva 
  • 

Opravdu??? 

(7.12.2007 22:39:07)
Opravdu je to tak, že příhlásíš dítě na celý den, aby školka nebyla krácena, a když tam dítě necháš jen 4 hodiny, tak nepřijdeš o RP? U nás právě z důvodu krácení dotace ve školce děti na míň hodin neberou. To by potom nebylo, co řešit. Klidně zaplatím školné v plné výši... Dík za odpověď.
 přísavka 


Re: teorie 

(9.12.2007 8:56:19)
nechci vam vstupovat do diskuze, jenom bych chtela napsat, ze jsem z okoli Prahy, to je Velke Popovice a tady pri poslednim zapisu do skolky vzali 75 a 60 museli odmitnout. U nas na venkove je asi prilis moc deti a infrastruktura neni zajistena.
 Katka + Anetka 6/2003 
  • 

Re: teorie 

(9.12.2007 9:31:37)
Naprostý souhlas, jsem z Říčan u Prahy a u nás je situace stejná jako u Tebe ve Velkých Popovicích. Dostat čtyřleté dítě je umění (vzali nás jen tak tak letos od září - dcerce bude 4 1/2), no a že bych mohla počítat s tím, že mi vezmou dítě tříleté - nemyslitelné..... . Smůla v tom, že zaměstnavatel drží místo do 3 let věku dítěte:-((.
Takže, jak zde v předchozí diskuzi někdo psal, že když se chce, že to jde.......... z vlastní zkušenosti můžu říct, že i při nejlepší vůli nejde.... . Takže tak.
 Eva, 1 Holčička 
  • 

Re: teorie 

(9.12.2007 10:33:33)
A když chci jít pracovat od 3 let dítěte? To ho můžu dát do školky na celý den? Samozřejmě pak bych už žádný RP nebrala. To snad zůstalo, nebo ne?
 Colorlight 


Dvojčata 

(7.12.2007 9:32:08)
Jasně, je to tak. Jsou ale výjimky, kdy je některá žena dětmi zatížena více, než jiná žena. Např. matka dvojčat, matky nedonošených či nemocných dětí... Tady je těch peněz v RP fakt málo a na zaplacení chůvy by to nestačilo. A která matka by dávala na hlídání nemocné děti... A RP mají všechny stejný.
Maminky dvojčat, trojčat mají stejný RP, jako maminky jednoho dítěte, přitom spotřeba dětí je dvojnásobná, trojnásobná. Děti po sobě nemůžou nic dědit. Navíc dvojčata a trojčata bývají z 50 % nedonošená, takže těch problémů je více a těch peněz fakt málo...
Já osobně si nedovedu představit nikoho, krom MŠ. kdo by mi je za rozumnou cenu pohlídal a já abych šla někam pracovat, když jsem stahaná jak kůň... Ale to jen tak na okraj...
 Daniela 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 9:47:26)
A proč by matka měla jít pracovat, když má 7600,-Kč čistého? Však z tohoto a z platu manžela v pohodě vyžijou. Aspoň u nás to tak bude. Můj manžel má 12 000, čili to dělá měsíčně skoro 20 000 dohromady a to jde úplně v pohodě a ještě se něco ušetří. Nechápu proč si pořád některé myslí, že stát je dojná kráva, která má všechno proplácet.
 Lenka 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 9:55:22)
Souhlas...
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 9:56:18)
Danielo, můj muž má mnohem větší plat, než zmiňuješ. Máme ale taky hypotéku, vysoké náklady na bydlení (energie - pro 5 lidí je to hodně, nájem...)
A můžu říct, že si žijeme dobře, nepočítáme peníze atd... Samo, že si nemůžem dovolit to, co dřív, ale to nám nevadí. Spíš mi vadí ty nedomyšlenosti v reformě, nestěžuji si na naši osobní situaci. My máme dvojčata donošená a zdravá, ale ta situace se týká dalších rodin, se kterými jsem v kontaktu.
Mně osobně spíš vadí, že ve věku 3 roky mi přestano běžet pojištění atd., budu chtít najít práci, budu chtít dát děti do MŠ. A tohle prostě budu muset o pár měsíců odložit, jen proto, že je vezmou do MŠ nejdříve v září. Takže do první výplaty, pokud vše půjde dobře, budu 4 měsíce bez pojištění, pokud si jej nebudu platit sama, a bez vlastního příjmu. A nebude to má vina, prostě děti se narodily v červnu a s tím nic nenadělám.
Když jsem měla u prvního syna nárok na 4 roky, (je květnový), tak stejně šel do MŠ hned v září a já se z RP odhlásila, protože jsem šla do práce. Takhle jsem to chtěla udělat i s dvojkami, ale stát to udělá za mě, o 4 měsíce dříve.
 Daniela 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:00:43)
Jaké pojištění máš na mysli? Ty si asi nemůžeš zvolit variantu 4 roky, že? Aspoň jsem to z příspěvku takhle pochopila :-) . Já jen, že si kolem mě každý stěžuje na to, že žijí od výplaty k výplatě, ale pak buch, a mají koupené nové auto. Nebo že nevycházejí s penězi, a za měsíc je vidím odlétat na Kanáry. Prostě Češi jsou národ, který se neustále lituje a stěžuje, že nemají peníze, ale přitom je mají a lžou.
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:04:14)
Zdravotní a sociální pojištění.
Spadám do kategorie, kdy si můžu zvolit variantu na 3 roky - pobírat 7.600 a pak už nic. Dětem bude 21 měsíců v březnu. V lednu jim bude něco přes 18 měsíců. Je to tak, volit můžou (dle mých informací) jen ženy, jejichž děti budou mít v lednu lednu 21 měsíců. Nebo jak to je?
 Daniela 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:07:30)
No ale pokud se zaregistruješ na úřad práce, tak pojištění neplatíš.
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:11:29)
Jenže jak se můžu zaregistrovat na ÚP, když budu mít děti doma a nebudu moci chodit po pohovorech? Tedy budu moci, ale s dětmi za ručičku, a to mě fakt někde vezmou :o))) Nebo tam být registrovaná a říct jim, že je budu mít ještě 3 měsíce doma a po pohovorech chodit nemůžu? To by ale nabouralo smysl toho úřadu přece! Vždyť je to úřad práce, snaží se zaměstnat lidi, nemůžou tam registrovat osoby, které jsou nezaměstnatelné, protože namají školku a ani hlídání... Není něco, co by vychytávalo tënto problém? Myslela na to reforma? Mám pocit, že podobný problém bude řešit více maminek.
 Daniela 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:17:17)
Však na pohovory tě nebudou posílat každý den přece. A kdybys hned nesehnala práci, tak se stát i přesto o tebe postará, abyste měli alespoň životní minimum. Teď říkáš, že jak budou mít tři roky, tak nebudeš moci chodit po pohovorech, no a jak to bude, jak budou mít 4 nebo 5 roků?
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:41:21)
Danielo, já doufám, že od září budou přijaty do MŠ. Takže od září budu moci chodit po pohovorech, to jim budou 3 roky a 3 měsíce. Vždyť to tady píšu, že jsou červnové. Až jim budou 4 roky, nebo 5 let, doufám, že bude situace už vyřešena, děti budou v MŠ a já v práci na 6 hodin denně. Jde mi o zohlednění měsíce narození dětí, kór u dvojčat je to náročnější, protože babičky a ani tetičky je prostě hlídat nechtějí, nemůžou. Obě babičky jsou daleko, jedna 200 Km od nás, druhá 400 km od nás. Jedna si může vzít vždy jen jedno dítě, druhé, té, co je daleko, bych si nedovolila dát děti na hlídání. Takže mi jde fakt jen o to, že budu muset překlepat 3 měsíce bez vlastních financí, než děti půjdou do MŠ a pak teprv budu moci začít hledat práci. Takové strachy z budoucnosti, nic víc... Protože nevidím, že bych hned v září našla práci na 6 hodin, bude to asi chvilku trvat... Budu závislá na manželovi, budeme mít v rozpočtu o 7,600 míň a to po dobu minimálně 3 měsíce, pokud vše půjde dobře. A když děti nevezmou do MŠ, tak to bude na dýl, třeba i na rok, přes to, že bych fakt chtěla jít pracovat a děti dát do MŠ.
 kamila 
  • 

Re: Dvojčata 

(9.12.2007 16:28:53)
No ono těch pohovorů zas tak hodně není. Já mám obě babičky v práci a 10 měsíční holčičku. Když potřebuju pohlídat tak máme paní v důchodu co je sama doma. Odchovala 3 děti a celkem slušně. (nejmladší je rodinný kamarád a malé kmotr). když malou potřebuji pohlídat (zařizování, kadeřník,..)mile ráda pohlídá. Alespon přijde na jiné myšlenky. A pozor!bere si 30kč na hodinu! Zkus si podat inzerát. Myslim si že jestli dáš mimi do školky nebo ho pohlídá někdo jiný, nejlépe trošku známý tak to je vyřešené.
 Jíťa 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 12:39:44)
A proč by ti mělo to mělo vadit. To ti tolik záleží na blahu státu? Já to mám podobně, jenže se mě ten problém bude týkat až za 3 roky. Dítko v červenci a do školky může nastoupit až v září. Ty 2 měsíce holt musím nějak překlepat. Ale abych seděla doma bez peněz a ještě si platila pojištění, to mě ani nenapadne. Pěkně šupky hupky na pracák ať aspoň to pojištění platí stát.

A že tě nikde s dětmi za zadkem nezaměstnají? To je v tomto případě snad plus! Co bys asi dělala, kdyby tě někdo zaměstnal už v červenci a ty máš přece školku až od září. Z toho by mě hlava vůbec nebolela.

A co jsem zatím slyšela, tak úřady práce se příliš nepřetrhnou zprostředkovávat práci. Pravda už jsem tam 6 let nebyla, ale tehdy mě zvali jen každý měsíc "se ukázat", udělali si čárku, že spolupracuji a tudíž mám nárok na podporu a tím to pro ně končilo. Práci jsem si stejně musela najít sama.

Já nějak nechápu, proč všichni do toho sociálního systému sypou z vlastní kapsy, nadávají, že si to někdo druhý vybírá a sami, když mají tu možnost, si o nic nepožádají. Že by hrdost? To mi zase nepasuje s tím naříkáním, jak se mají špatně!
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 13:30:21)
:o)))
To je dobrý, tak oni vlastně dotlačí maminky dětí narozených dejme tomu duben, květen, červen, červenec, aby se registrovaly jako nezaměstnané, přičemž nebudou tušit, že jsou vlastně nezaměstnatelné, a budou jim (tedy nám), které nepřiznáme určité okolnosti, vyplácet podporu v nezaměstnanosti (nezaměstnatelnosti) :o))) OK, budu si to pamatovat a zkusím to aplikovat. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá :o)
 Jíťa 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 16:33:01)
Můžu tě uklidnit, že těm úřednicím na pracáku je to skutečně šumafuk. Ty jenom potřebují, abys chodila pravidelně "se ukázat" a čas od času donesla nějaký potvrzení, že ses někde o práci ucházela. Ale žádnou práci ti ve skutečnosti nezprostředkují, oni na to prostě nemají čas, protože každá ta úřednice má na každého tak 5-10 minut času max. - to tak akorát stihneš předložit občanku a podepsat jim zápis z konzultace.

V mém případě byly obvykle na všechny místa konkurzy, takže mi každá firma napsala, že jsem se přihlásila, ale na pracáku už nikdo dodatečně nekontroloval, jestli jsem se skutečně zůčastnila.
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 17:17:58)
Jíťo, a jseš si jistá, že se na ÚP nevyplňují nějaké papíry, ve kterých je nutné přiznat, zda celodenně nepečuji o nějaké osoby (např. děti)? Ono by to asi šlo obejít, prostě se tvářit, že mám sehnanou na hlídání zletilou osobu, prostě do těch jejich dotazníků zalhat. A to už by mi asi bylo proti srsti....
 JaninaH 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 17:50:49)
Colorlight,
myslím, že si instituci zvanou Úřad práce idealizuješ. Není to detektivní kancelář, která má za úkol zjistit, jestli opravdu, ale opravdu chceš pracovat :-). Podmínky pro získání podpory v nezaměstnanosti jsou třeba tady.
Měla jsme nedávno možnost srovnání, protože manžel byl pár měsíců nezaměstnaný před deseti lety a znovu letos. Zatímco tenkrát ho honili po pohovorech prakticky denně, a když chtěl na týden odjet s dětmi na hory, málem mu sebrali podporu, tentokrát po něm pes neštěkl - zaregistrovali ho, vyjeli mu dvě stránky z internetové nabídky práce a čau, přijď za dva měsíce. Byla jsem rozhořčená, ale někomu to tak může vyhovovat :-).
J.
 Jíťa 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 18:27:57)
Dřív tam nic podobného nebylo. Jestli je to tak i nyní, nemám tušení, ale stačí si zajít na pracák a vyzvednout si formuláře. Většinou je tam mají volně položené, stejně jako na jiných úřadech.
 Hana 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 14:35:28)
No jo, ale myslím, že rodičák se započítává do důchodu, narozdílod pobytu na ÚP (pokud mám správné info), což stojí taky za zvážení...samozřejmě tam nechci být roky, ale právě zvažuji svou situaci, kdy mladší dítko je dubnové, babička nám jde do důchodu v září...
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 14:44:41)
Jen jestli v době, kdy my půjdem do důchodu, bude ještě to započítávání platit... Ale zajímalo by mě, jak to je, protože o rodičák může žádat i muž, terý chodí do zaměstnání. Žena, která je doma s dětmi, jejichž rodičák je psaný na zaměstnaného tatínka, si v tom případě asi musí vyběhat nějaké speciální papíry, aby se jí to započítávalo?
 Sylvie 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:17:17)
Volit mezi 3 a 4 letým rodičák můžou rodiče, kteří budou mít k poslednímu prosinci děti MLADŠÍ 21 měsíců. Protože volba se provádí právě v těch 21 měsících. Takže komu bude v lednu 21 měsíců a méně, ten si ve správný čas může zvolit. Komu bude více, ten už ten správný čas prošvihl a má délku rodičáku danou zákonem.
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:24:56)
Díky, jenže jak tak na to koukám, tak ta volba na 4 roky by obnášela pobírat od března 3,800, to je na dvojčata pekelně málo, a navíc je chci dát ve věku 3 roky 3 měsíce do MŠ... Bude to má volba, pobírat na 3 roky. Protože na 4 roky by se fakt nevyplatilo, nehledě na to, že bychom asi nevyžili. Radži zvolím 7,600 do tří let a ty 3 měsíce nějak překlepem... Možná ale poslanci mohli nějak zohlednit měsíc narození dětí? Přece nebudu dávat děti do MŠ 21.6., kdy běží prázdninový provoz, ony si budou muset zvykat na novou situaci a nemyslím si, že červen a prázdninový provoz školky je ideální pro nástup dětí do MŠ. U nás, když beru v potaz MŠ, kam chodí starší kluk, je prázdninový provoz řešen formou, že se po 14ti dnech střídají asi 4 školky a berou tam jen děti rodičů, kteří mají vážné důvody k umístění přes léto... Taky je otázka, zda budou už ve 3 letech splňovat kritéria MŠ, dvojčata bývají někdy opožděná v scopnosti jíst, hygieny apod... No nic.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 16:14:54)
Volit budou (mohou) všichni ti, jejichž dětem je 21 měsíců 1.1. a později. Je jedno, jestli v lednu nebo v srpnu.

A zdravotní pojištění jako matka s dětmi (do 7 nebo do 15 let) doma platit nemusíš tak jako tak.

Lidé, čtěte!
 cyann 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 18:11:35)
naopak, ty si můžeš zvolit v době, kdy jim bude 21 měsíců, zda chceš do tří let pobírat 7600, nebo do 4 let 3800 (od oněch 21 měsíců). rodiče dětí, kterým bude v lednu více než 21 měsíců, si nic volit nemůžou a budou dostávat do tří let 7 600 a pak do čtyř let 3800. takže to je vlastně výhodnější, ale zase se jedná o rodiče, kteří na začátku ještě delší dobu zažili příspěvek 3660 Kč, takže je to přibližně spravedlivé.
 Míša, Eliška 16 měs. 
  • 

Re: Dvojčata 

(11.12.2007 8:07:15)
Volit můžou matky, jejichž děti mají věk do 21 měsíců, takže si můžeš vybrat mezi normálním (3 roky) a prodlouženým (4 roky) čerpáním.
 arsiela, 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 13:42:44)
Danielo,to je přesné.Kámošky si tu stěžují a pak letí na dovču,maj nové auto atd.Já když řeknu že nemám peníze,tak opravdu mám stěží na chleba:((.
Nám se náklady zvedli díky nemocnému miminku,musíme víc jezdit auutem,takže budem muset sehnat peníze na nové auto.Ne,nejsme nároční ale 30 let staré autí už technickou neprojde. Navíc splácím,pujčky na moje operace a léčbu.Od nového roku se prohnem při platbách az pobyty v nemocnici.Ale nestěžuju si,prostě to tak u nás je.Zas máme jiné věci co se za peníze koupit nedaj.
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 13:48:56)
Taky mi celkem vadí jak si holky stěžují jak je vše drahé a rodičák klesá u presíčka a medovníčku,potom co si nakoupily luxusní zboží někde v nákupním centru..¨Prostě někdo má a někdo nemá..A kdo má tak ať drží pusu,protože neví co je jít do obchodu s padesátikačkou.
 Sylvie 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:07:30)
Coloright, já ti nerozumím - jaké pojištění? To přeci platit nemusí, zdravotní pojištění za určitých okolností platí stát i u matek v domácnosti, pokud pečují o alespoň jedno dítě do 7 let nebo alespoň o dvě děti do 15. Je to omezeno docházkou do školky (max. 4 hodiny denně) nebo do školy (pouze po dobu výuky). Sociální si sama platit můžeš, ale nemusíš, do důchodu se ti počítá péče o dítě do 4 let.
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 10:12:29)
Díky, to je dobrá zpráva!
 Eve 
  • 

Re: Dvojčata 

(8.12.2007 10:39:12)
Pokud mate problem kam s detmi, kdyz vam je vezmou do skolky az od zari, muzete je dat do jesli - v jeslich vam je nechaji dochodit skolni rok, i kdyz jsou jim tri roky. Nevim, jestli tam musi chodit i driv, nez pred tim tretim rokem, aby to takto slo, ale ptala jsem se na pripad, kdy dite chodi normalne na pet dnu v mesici, tri roky mu budou na jere a do cervna bude v pohode v jeslich. O prazdninach ne, protoze maji zavreno.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Dvojčata 

(8.12.2007 18:59:28)
Eve,
a víš, co je dnes za problém sehnat jesle??? Ty už zmizely skoro úplně.
 Kikuš + Terezka 1/07 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 13:56:20)
No, Danielo, zase to není všechno stejné - u nás jsme na tom s příjmy stejně jako ty, ale 8500 splátka hypotéky, nějaké to nutné spoření, já celiak, Terezka je taky na speciální výživě, to máš dvojnásobek za jídlo, nějaká rezerva na nečekané výdaje a jsi lehce v mínusu ani nevíš jak....
 Oceanwave 


Re: Dvojčata 

(8.12.2007 17:17:42)
Mě by zajímalo,kde Daniela bydlí a jak k bydlení přišla.Pokud totiž rodina splácí hypotéku na bydlení+režii bydlení (fond oprav, energie...),pak 20 000 celkem není žádná bomba.A zjednat si chůvu,tak jak bylo psáno ve článku? Tak to jsem to dítě nemusela mít,aby se mi o něj starala jiná ženská.Vždyť my pro ten stát vychováváme další nádeníky,tak by to mělo být oceněno,ne?
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Dvojčata 

(9.12.2007 14:08:06)
"Vždyť my pro ten stát vychováváme další nádeníky,tak by to mělo být oceněno,ne?" - no, to mas hezky postoj ke svemu diteti. Chytni se za noc a priznej, ze jsi dite (deti) mela kvuli sobe a ne kvuli statu a prestan se chovat, jako bys tim nekomu delala buhvijakou laskavost.

"Tak to jsem to dítě nemusela mít,aby se mi o něj starala jiná ženská" - to je zajimave, jak uderem ctvrtych narozenin je to najednou vsechno v poradku. At se klidne staraji jini.

Kimmy
 Kačka  
  • 

Re: Dvojčata 

(9.12.2007 20:03:39)
Prosímtě a kde to bydlíš?? Ze dvaceti tisíc se dá ale nesmíš být naprosto vůbec zadlužená a platit jen nájem maximálně do šesti tisíc a možná nějaký spoření celkem do tisíce korun.. a takovýho člověka bych v dnešní době chtěla potkat teda...
 Šárka+Terinka 4 roky 
  • 

Re: Re:Pro Danielu 

(2.1.2008 22:45:29)
Jasně,jenže ne každá žena s dětmi,která je na mateřské,má manžela nebo chlapa,který jí nosí domů peníze.Jsou i matky samoživitelky,které žijí na hranici bídy,já sama měla na měsíc 4800 a s tím jsem musela vyžít.Na víc jsem neměla nárok.Dost by mě zajímalo,jak by jsi z takové částky žila,kdyby jsi z toho musela platit ještě dluhy po bývalém.To že jsem dnes někde úplně jinde a moje příjmy několikanásobně převyšují průměrnou mzdu je jen a jen moje zásluha,a tenhle zasranej stát,kde každý dělá zákony tak aby mu teklo pouze do jeho kapsy,neehne prstem pro matky který jsou samy s dětmi a radši by je nechal chcípnout,aby pro ně nemusel hnout prdelí.Takže můžeš být ráda za manžela,který má 12000 měsíčně,ale nemusí to tak být vždycky.A to,že se tady radši odeberou děti matkám,který se najednou ocitnou bez bydlení,a děti šoupnou do děcáku,z toho je mi na blití.Proč by se jim měly přidělit byty vyčleněné k těmto účelům,však ono dítě v děcáku k žádné újmě nepřijde,že?
 nicnic 


Šárko, 

(3.1.2008 0:05:24)
ozveš se mi na mail? Vysvětlím ti proč osobně.
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 9:47:32)
Nehledě na to, že jsme s Rp spadli do nějaké kategorie, ve které nám budou vyplácet do tří let věku dítěte, potom nic. Dětem budou 3 roky v červnu 2009, do MŠ tedy teoreticky nastoupí v září. Pokud nějaká bude a bude v ní volno. Já pújdu na pracák a budu na schůzky ohledně zaměstnání chodit s dvojčaty za ruku? Hehe, už se na to těším! Už jenom představa, že mě nejspíš nikdo nezaměstná na 6 hodiny, ba co, vůbec mě nezaměstná, se třemi dětmi, a MŠ nejspíš nebude. Bude vůbec matka, jejíž děti nejsou umístěny a žádné hlídání nemá, mít možnost dostat nějaký finanční příspěvek? Vždyť na ÚP by to bylo proti funkci toho úřadu samotného, aby tam docházela osoba, která stejně nemá možnost chodit do zaměstnání, protože jí děti nevzali do MŠ... Naštěstí to nastane až za 1,5 roku, pro naši rodinu. Třeba do té doby s tím někdo něco udělá, zbuduje tady více MŠ, apod
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Dvojčata 

(9.12.2007 19:34:28)
Colorlight,
nechápu, co myslíš tímhle: "Nehledě na to, že jsme s Rp spadli do nějaké kategorie, ve které nám budou vyplácet do tří let věku dítěte, potom nic."

Pokud budou Tvým dětem tři roky v červnu 2009, znamená to, že jim před 1. lednem 2008 nebude víc než 21 měsíců. Máš tedy možnost volby mezi tříletým a čtyřletým čerpáním rodičáku. Vzhledem k tomu, že rozdíl v součtu vyplacených částek mezi tříletou a čtyřletou verzí je 11.400 Kč, domnívám se, že by bylo pošetilé volit jinak než tříletou verzi (pokud teda na ni splňuješ podmínky - tj. bralas PPM). V takovém případě bys pak opravdu už po třetím roce věku dětí nebrala nic. Ale je tady ta možnost zvolit čtyřleté čerpání a mít toho vrabce v hrsti aspoň o trochu déle.
 Agi 
  • 

Re: Dvojčata 

(7.12.2007 17:34:04)
mám dotaz, opravdu matka dvojčat či vícerčat dostává stejné peníze jako matka jednoho dítěte????
A.
 Colorlight 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 18:50:55)
Agi, ano, je to tak. Akorát porodné je vyšší a PPM cca o 2 měsíce delší.
 Morganaz 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 19:05:42)
ano i ne.

liší se porodné (cca dvojnásobek), liší se délka vyplácení PPM. RP je jeden - jako mají všichni ostatní rodiče.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 20:23:15)
Pokud mají nedonošené děti nějaké vážnější následky, mají nárok na příspěvek na péči.
 macy,4dcery 


Re: Dvojčata 

(9.12.2007 10:00:30)
A v neposlední řadě dostane 2x přídavky, pokud manžel pracuje dostane dvakrát daňový bonus, který se od nového roku zvyšuje a taky sociální příplatek zohledňuje počet dětí. Rodičák není jediný příspěvek, který stát rodinám s dětmi dává.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Dvojčata 

(7.12.2007 20:23:50)
Pokud mají ty nedonošené děti nějaké vážnější následky, mají nárok na příspěvek na péči.
 Lenka 
  • 

Před rokem 

(7.12.2007 9:53:59)
Zaráží mě jeden fakt: před rokem jsme všechny bez rozdílu brali 3500 a nikdo nic, klid po pěšině. A najednou je na rodině obrovská diskuze, jak se nedá vyžít, jak vaří brambory s cibulí a že maminka nemůže vědět, co bude za tři roky atd. A co bude za čtyři roky taky přece vědět nemůže, taky jí nemusí dítě vzít do školky. Přijde mi, že mnohým by vyhovovalo brát tak 10 tisíc měsíčně až do nástupu do školy. A pak by se našli tací, kterým by 10 bylo málo a chtěli by délku mateřské alespoň do druhé třídy, aby mohli s dítětem chodit ze školy a do školy a učit se s ním. A tak by to mohlo jít dokola. Co se týká nemocných dětí, je politika státu dlouhodobě velmi špatná, těmto rodinám by měl finančně pomoci co nejvíce, protože tam žádná možnost pro matku jít vydělávat opravdu není. Tam je možnost buď živořit nebo dát dítě do ústavu, což je hrozné. Na to by jsme měly nadávat a za to by jsme měly bojovat, a ne si foukat bebíčka, že nám sebrali rok doma za pěkný peníz.
 Daniela 
  • 

Re: Před rokem 

(7.12.2007 10:20:21)
Naprosto s tebou souhlasím :-)
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Konečně 

(7.12.2007 10:24:56)
Upřímně řečeno, už mě ty nekonečné debaty ukřivděných maminek taky poněkud nudí. A jsem ráda, že občas má někdo rozumný názor.
 kveta19 


RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 15:05:26)
Ja to taky tak beru,proste rodicak,je pro matku,ne na potreby ditete.
U nas doma jsou to moje penize,nezduvodnuju,co a proc s nima delam.
Mam to stesti,ze ma manzel hodne dobre placenou praci.Ovsem za tu cenu,ze odchazi v 7h a vraci se kolem 21h.Narikat je pekny,ale podle meho zbytecny.
Kdyz chci deti,musim si spocitat,zda na to budu mit.A jak tady zaznelo-penize nemam,az kdyz pocitam drobny na suchy chleba!!!
To,ze nekdo splaci hypoteku-jeho problem.Me by se taky libil barak a veeelika zahrada:-).Nemuzu mit vsechno!Zase budu bydlet v byte 3+1 a v klidku usetrim na zimni i letni dovolenou.
Jak rikala moje mama"vsechno jde-kdyz se chce"
Pokud nekomu stoji za to ta honicka za penezma,s hypotekou na krku-jeho problem.
Taky by stalo se zamyslet nad tim,ze stat uz opravdu nema z ceho brat a nase dcery by jednou nemuseli mit rodicak na nase vnoucata ZADNY!
 Hadi a spol 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 15:32:11)
Ne každý má to štěstí, že zdědí byt nebo že dostane obecní, státní - my si byt museli koupit, proto máme hypotéku, když spočítám všechny peníze, které dáváme na bydlení, tak nám to vyjde pořád levněji než kdybychom bydleli v podnájmu.

A to máme byt 2+1 a jsme spokojení - hypotéku nemají jenom ti, kteří bydlí v baráku.
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 15:40:24)
My si byt taky museli koupit,ovsem koupili jsme ho za hotove.Nasetrili jsme si a teprve pak meli dite :-))
 Hadi a spol 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 16:04:11)
Jééé tak to se máte :-)) My bychom šetřili tak 15 až 20 let :-)) NO je pravda, že dneska mají děti i starší ženské, ale já ten tip nejsem :-))
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 17:28:09)
:-)) nepripadam si zase tak desne stara,holku jsem mela ve 28 letech,druhe se narodi v cervnu,bude mi 32.
Ja samozrejme chapu,ze nekteri to nemaji lehke,ale stve me takove to "pomooooc nemam na dovolenou,atd atd...".
Kazdy sam sveho stesti strujcem.Prece diteti muzu koupit obnoseny oblecky,nebo dostanu po nekom jeste neznicene hracky,nemusim mit super luxusni novy kocarek.Da se vyzit s malem.Kdyz si vzpomenu na svoje detstvi,jak jsme byli tri a jedli tyden pred maminou vyplatou suchej chleba,musim se pousmat nad narky nekterych lidi dnes.
 arsiela, 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(9.12.2007 5:23:40)
Prosim tě jak si to dokázala našetřit na byt,když vezmu ceny bytů tak pod milion nejdeš.Pokud tedy nemáš s partnerem měsičně sto tisíc tak mě to vychází na šetření tak dvacet let a mít dítě v padesáti,no to nevím.Opravdu asi málokdo má takový plat,aby si ze svého na byt našetřil.
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(9.12.2007 14:03:09)
Jak v kterem meste:-) My bydlime v severnich Cechach.Neni to PRAHA-styska se mi po ni,ale manzel tady ma lepsi praci nez v hlavnim meste a ja si muzu dovolit byt zena v domacnosti,plati se tady mensi najmy.Kdyz nekdo rekne-ja z Prahy nejdu,at si nestezuje.
 Colorlight 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 18:55:06)
u nás ta hypotéka taky byla nutností, jinak bychom neměli kde bydlet.
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 22:18:41)
Ja samozrejme beru,ze pro nekoho je hypoteka nutnosti,ale uz neni nutnost splacet 20.000kc mesicne.Nekomu staci mensi byt v nezajimave lokalite,nekdo musi mit vilu na vybornem miste:-).Me jen stve,jak si vetsina lidi stezuje a pritom ma jidlo v lednici a teplou vodu.Diky,ze jsem se narodila v Cechach.Taky jsem mohla zit v Darfouru.Diky,ze je moje dite zdrave.To,ze nema super luxusni obleceni me vazne netankuje.Kdyz byla holka mala,jezdila jsem uklizet do hospody.Na ty dve hodiny me ji pohlidala babicka.Vsechno jde,jen se musi chtit.Ono sedet v koute a narikat-tak tohle ja proste NEBERU:-)
Jen jsem se zamyslela,samozrejme to neber osobne ok?tohle je takove zamysleni nad narky.Styskat se mi muze po milovane osobe,nikoliv po pohodlnem zivote s bajecnou materskou.:-)
 štěpánka 
  • 

Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 23:07:51)
Promiň, CHeorchio, ale Tvoje příspěvky mi připadají dost mimo mísu a mám z nich mizerný pocit. Evidentně nemáš finanční problémy, protože kdybys je měla, nemohla bys takto šmahem hodnotit jak a na co si kdo stěžuje. Přesně tento způsob vyjadřování mají někteří lidé, které znám a kteří jsou finančně velmi za vodou. (Nezávidím jim.) Mám ráda přísloví a tohle je jak šité na Tvé příspěvky : Sytý hladovému nevěří. Píšeš - není třeba mít hypotéku 20 000 měsíčně. No, to je pravda, ale jak si půjčíš 3 milióny a budeš mít nižší splátku? Zde v Praze, je to obvyklá cena za nijak obrovský byt, ale třeba za 2+1. Když se odstěhuješ někam, kde je levnější, lehce se stane, že tam neseženeš práci. Píšeš - nejdřív jsme si na byt našetřili a pak měli děti. pro řadu z nás by to ale znamealo nikdy děti nemít, protože než si našetřím, budu po přechodu. I když by se určitě líp šetřilo bez dětí, než teď s nimi. Píšeš - nemusí mít dítě značkové oblečení,.... Představ si, že znám rodiny, kde mají vše ze sekáče nebo po někom a přesto si neušetří na byt! (třeba i moje rodina.) Mít věci "po někom" považuji za normální stav, ne za otázku nedostatku peněz. Prostě asi máme jiná měřítka.
Vím, že toto není o rodičovském příspěvku, ale Ty nesuď, abys nebyla souzena. Tvoje příspěvky mi opravdu připadají, že bych teď měla nejspíš jít a skočit z mostu, když i se 2 platy (děti mi už odrostly na rodičáku 2 500) mám pořádné obavy, co přinese další rok, když už teď tak tak vycházíme.
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(8.12.2007 9:54:56)
Mas pravdu,nemam se spatne,ale jen diky sobe.Ve 14 letech jsem odesla z domova,kdyz uz me chces soudit :-)),nemela jsem NIC.Misto na skolu jsem sla na uciliste,kde pomoci brigad a odslouzenych sobot a nedeli vydelavala,aby muj mladsi bratr a sestra meli jidlo a nemrzli v zime v teniskach.
Moje prispevky jsou mozna MIMO MISU,ale ver,ze penez si vazit umim.A ze se ted mam dobre a nemusim pocitat kazdou korunu? V 18 jsem odjela do Nemecka,pracovala za barem 18 hodin denne.Sice jen dva roky,ale nohy me boli dodneska :-)).Manzel pracoval v USA,jeste jsme se neznali..Prala bych vsem stezovatelum na Cechy,zamestnani atd..aby poznali,jak se jinde vydelava.Nikdo se te na nic nepta-makej,nebo tahni :-)).A to jsem oba meli pracovni povoleni.Kdyz se nam narodila dcerka,jezdila jsem do jejiho roka uklizet hospodu,abychom mohli k mori.Pak mala zacala chodit a babicka ji uz neuhlidala:-).Trvam na tom,ze stat neni dojna krava-kdyz chceme mit deti,je to NASE ZODPOVEDNOST.Jsem rada,ze dneska nemusim pocitat koruny,ale je to jen diky tomu,ze jsem schopna.
P.S.:prestehovali jsme se z Prahy a svete div se-manzel tu ma lepsi praci,o dve tridy lip placenou.Takze v tom taky nevidim problem :-)).
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: RP je pro MATKU!!!! 

(9.12.2007 13:51:41)
Presne tak - ja bych vsem tem stezovatelkam dala okusit, co je opravdovy zivot v kapitalismu - aby je presly iluze o tom, jak "v zahranici na to chlap vydela" a poznamky typu "vratit se prace sotva kojenec odkrne", coz je skutecna situace v mnoha zemich.

Pak by mozna konecne pochopily, jak luxusni podminky v CR jsou a mozna taky ceho by se mely dozadovat - dobrych podminek k praci a zivotu a ne porad jen hotovost na ucet...

Kimmy
 Myss 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(10.12.2007 22:56:26)
Nenapadlo te nekdy,ze vic nez o mere by mala stala o Tebe?Zvlast kdyz byla tak malicka,to je spis pro ni prikori takhle cestovat a palit se na slunci u more.Boooze!!!A Tys chodila drit do hospody...Nechapu.
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(11.12.2007 9:34:27)
Bylo to na hodinu denne a mela jsem to od domu asi 250m :-))
Pediatr mi more doporucil :-)
 mirka, iva 5, šárka 34 měs, bříško 
  • 

Re: RP je pro MATKU!!!! 

(9.12.2007 13:13:33)
Z tvého příspěvku jsem vyrozuměla, že bydlíte v Praze. My jsme se z ní odstěhovali ke Kouřimi,koupili jsme starší domek za "pár" korun, a opravujem. Manžel dojíždí pracovat do Prahy a já, až to půjde, tam budu jezdit taky, protože tam jsou lepší platy. Měsíční náklady na bydlení máme max. 3000 /hlavně elektrika- vytápění/, takže oproti Praze ušetříme spoustu peněz. Oblečení máme většinou z bazaru, nebo po někom, normální stav. Na dovolenou taky něco uškudlíme.
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(9.12.2007 14:00:38)
Ne,nebydlime v Praze,bydlime v ohavnem malem meste v severnich Cechach :-)
 mirka, iva 5, šárka 34 měs, bříško 
  • 

Re: RP je pro MATKU!!!! 

(9.12.2007 13:15:17)
Z tvého příspěvku jsem vyrozuměla, že bydlíte v Praze. My jsme se z ní odstěhovali ke Kouřimi,koupili jsme starší domek za "pár" korun, a opravujem. Manžel dojíždí pracovat do Prahy a já, až to půjde, tam budu jezdit taky, protože tam jsou lepší platy. Měsíční náklady na bydlení máme max. 3000 /hlavně elektrika- vytápění/, takže oproti Praze ušetříme spoustu peněz. Oblečení máme většinou z bazaru, nebo po někom, normální stav. Na dovolenou taky něco uškudlíme.
 Myss 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(10.12.2007 22:51:47)
Stepanko,se vsim,co pises naprosto souhlasim.
 štěpánka 
  • 

Re: RP je pro MATKU!!!! 

(7.12.2007 23:18:26)
Ještě dodatek: - pro Cheorchiu
Shoduji se s Tebou v tom, že máme štěstí, že jsme se my i děti narodili zrovna v "civilizované Evropě" a ne v nějaké části světa, kde je hladomor, války apod. A jsem i ráda, že moje děti jsou v podstatě zdravé. Teď jsem si přečetla ten poslední příspěvek pořádně a v tomto máš pravdu. Také nemám ráda chronické stěžovatelae a kňouraly, ale to neznamená, že když mi něco vadí, tak si to budu nechávat pro sebe. a mě teda tenhle stav, kdy se oškubou Ti kteří se moc bránit nemůžou, vadí. (Myslím průměrné rodiny s dětmi a narážím hlavně na zavedení poplatků ve zdravotnictví bez ohledu na finanční situaci rodiny, ne tolik na rodič.příspěcek, o kterém se tu vede hlavní diskuse. Jeho snížení nepovažuji za oškubání ale o zrušení populistického opatření minulé vlády.)
 kveta19 


Re: RP je pro MATKU!!!! 

(8.12.2007 10:02:26)
S poplatky u lekare nesouhlasim,v tom se shodneme.Kdyz si platim pojisteni,proc jeste TOHLE.Ja jsem u lekare (obvodaka) byla naposledy na ucnaku.Kdyz mam chripku,koupim si Coldrex a citrony:-)).
Tohle je svinarna,zvlast u rodin s malymi detmi a duchodci.Vetsina lidi,kteri pracuji,si (alespon podle me rodiny-nevim,jak jinde)k doktorovi zajde,az kdyz se plazi po kolenou,protoze marodit se proste nevyplati.
 Markéta 
  • 

polatky u dr, jak je to v nemecku 

(8.12.2007 12:12:24)
deti poplatek u lekare neplati.
nevim, jak to chteji udelat v cechach. v nemecku ten poplatek platis jednorazove za ctvrleti, pokud prijdes ve stejnem kvartalu dvakrat, mas predplaceno...take platis bud u obvodaka nebo u gynekologa. u jinych doktoru platis jen kdyz se tam vydas "na vlastni pest", pokud te tam obvodak posle, platit uz nemusis.
u zubare a na pohotovosti se plati zvlast, ale take jen jednou do kvartalu.
 arsiela, 


Re: polatky u dr, jak je to v nemecku 

(9.12.2007 5:30:03)
markéto platí,platíš i pobyt dítětě v inkubátoru,pokud máš tu smůlu a narodí se předčasně.Neplatíš jen preventivky.
 Markéta 
  • 

Re: polatky u dr, jak je to v nemecku 

(9.12.2007 18:45:34)
nevim odkud mas info arsielo, ja mluvim z vlastni zkusenosti. mame rodine pojisteni psane na manzela.
byly jsme v porodnici, letos, deset dni kvuli infekci pri porodu a neplatily jsme nic, ani ja. mala uz byla take dvakrat nachlazena a sla jsem k dr jestli nema nabeh na zpal plic a rovnez to hradila pojistovna, ale treba je to v jine spolkove zemi jinak ...
ockovani (hexavakcina apod.) je taky od pojistovny. zatim jsem za dite nikde neplatila tech deset euro "na drevo"
 Ajucha,dvě děti  
  • 

Re: polatky u dr, jak je to v nemecku 

(10.12.2007 19:14:35)
MARKÉTO, POPLATKY SE BUDOU PLATIT U NÁS OD 1.1.2008!ZA KAŽDÉ VYŠETŘENÍ (VYJMA PREVENTIVNÍCH PROHLÍDEK A LABORATORNÍCH TESTŮ) 30 KČ, ZA KAŽDÝ DEN POBYTU V NEMOCNICI ( V LÁZNÍCH, OZDRAVOVNĚ...)60 KČ, COŽ SE OBÉ TÝKÁ DOSPĚLÝCH I DĚTÍ (VČETNĚ NOVOROZENCŮ)!!!
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Konečně 

(7.12.2007 12:19:23)
Taky vcelku souhlasím. Ale vím, že po RD nebudu mít kam jít. Pracovala jsem po škole 1 rok, pak jedno dítko, druhé a teď jsem doma s nejmladším, 21 měsíčním synem. Celkem tedy 10 let pečuji o děti. Kdo mě zaměstná? Nikdo! Nevím, jestli je to štěstí, nebo ne, ale s MŠ nemám problém, je blízko a vezmou nás určitě. Ale asi si to nebudu moct dovolit finančně. Mám tři děti, hypotéku na dům a manža nenosí domů víc, jak 12, max 15 tis! Takže jak mi skončí RP, nevím, co budem dělat. Já bych šla do práce hned, ale neznám nikoho, kdo by mě zaměstnal, ach jo! Navíc teď, na podzim, nemám starší holky ve škole a školce déle, než 2-3 týdny a pak s nemocí 10 - 14 dní doma. Ale vím, že to bylo moje rozhodnutí, mít děti, takže se budeme muset s manžou jinak otáčet!
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Konečně 

(7.12.2007 13:25:11)
Ale on by Te nekdo zamestnal - ale asi ne na pozici a za plat, jaky by sis predstavovala...

To me prave zarazi, tenhle pristup - mit deti jako mlada, protoze to je nejlepsi, pak s nimi dlouho zustat doma, protoze to je taky nejlepsi. A ted po 10 letech mne nechce nikdo zamestnat ...

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Konečně 

(7.12.2007 16:27:48)
Měla snad mít děti ve 40? :)
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Konečně 

(7.12.2007 16:51:00)
Díky za podporu. U mě to bylo jednoduché, vdala jsem se a zatoužila po mimi. Po čase jsem se vdala podruhé a chtěli jsme ještě mimi, no a po dvou holčičkách jsme zariskovali a máme kluka. Nebyl to můj plán, nadělat si děti a sedět doma na zadku. Prostě to tak vyplynulo ze situace. Navíc, pracovala jsem jen jeden rok - na dobu určitou právě ten rok, když jsem skončila, byla jsem těhotná. Nyní se začínám rozkoukávat na poli trhu práce, ale jsem z toho jelen. A opravdu nečekám, že po 10-ti letech doma mě někde vezmou za více jak 8 tis, ale brala bych i to, jenže u nás, na Karvinsku, není ani nic takového. Zatím ale spíše pokukuju sama, malý je maličký na to, abych ho někde odložila a šla do práce. Do školky, na dobu povolenou při RP, půjde v září 2008, snad, jestli to vyjde finančně. No a já dobu, kdy je ve školce, budu moci strávit hledáním, abych nemusela vysvětlovat, jak to mám s hlídáním. Já prostě MUSELA mít napřed děti - JAKO MLADÁ, protože jou důležitější, než nějaká kariéra!
 8.5Yettynkaa12 


Re: Konečně 

(7.12.2007 19:23:55)
Máš mou plnou podporu.
 10.5Libik12 


Stereotypu myšlení využila vláda 

(7.12.2007 20:30:33)
1. Dala 3 výměry rodičáku, 3 je víc než jeden, je to tedy volba, jak některé nadšeně vykřikují, protože v obecném významu to volbu zaručuje. Málokdo překoná stereotyp myšlení v tom, že by mohl říct, že výběr ze 3 není volba.
Co na tom, že je to volba jen pro někoho.
2. Dala možnost maximální volby bohatým (bez ohledu na to jestli jsou bohaté právě ten 1 rok, co potřebují, v kontrastu s někým, kdo 17 let odvádí do státního rozpočtu, ale na potřebném denním vyměřovacím základu má o 3,50 méně), když má někdo více peněz nebo práv, tak ho ostatní v myšlenkách stereotypně považují za vyvoleného a chtějí se mu podobat. Zároveň ho tedy trochu nenávidí, nicméně ho nezabijí:) , ale půjdou s ním soutěžit.:) Staletý stereotyp myšlení, díky němuž šlo lidstvo někdy dopředu a někdy se vraždilo navzájem.
3. Dala možnost mít rychleji peníze za předpokladu, že ledva si kojenec odkrkne, matka vyrazí do práce. Stereotypně se domníváme, že mít 11 400 je víc než 7 600, ačkoliv to tu Sylvie mnohokrát vynásobila, inflaci tedy nezohledňovala. A jestliže si stereotypně myslíme, že 11 je víc než 7, nastává veselá éra cvičených opiček ve školkách, takzvaně seberealizovaných matek a růstu ekonomiky za účelem pořizování pitomostí.
Vivat stereotyp.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Stereotypu myšlení využila vláda 

(9.12.2007 13:40:20)
Libik - Ty me neprestavas fascinovat "Vlada dala možnost mít rychleji peníze za předpokladu, že ledva si kojenec odkrkne, matka vyrazí do práce." - takoveho kojecne, co si okrkava 21 nebo 24 mesicu jsem jeste nepotkala...

Kimmy
 J. 
  • 

Re: Stereotypu myšlení využila vláda 

(9.12.2007 14:04:24)
Kimmy, tovje názory jsou poměrně dost agresivní, i když i to dokážu pochopit. Chápu (jsem totiž vybavena slušnou dávkou empatie) tvůj postoj, ale měla bys chápat i zdejší podmínky. Tady, kde máma nemá kam své dítě dát, nelze bez náhrady škrtnout RP, to by měl být pozvolný proces kde by existovala volba. Tj. mít kdykoli k dispozici jesle a úvazky pro matky, zpočátku souběžně s možností využít toto nebo RP a pak eventuelně jeho délku zkracovat. Nicméně teď křičet jak jsou zde matky rozmazlované je prostě mimo mísu - respektive je to dáno téměř absencí systému péče o děti mladší 3-4 let.
Stejně tak si myslím, že vícerychlostní RP může některým lidem pomoci, stále však nikterak nepomůže lidem, kteří nemají hlídací babičky/tety/sousedky, jejichž manželé pracují od rána do noci nebo dokonce po část týdne absentují úplně. Pokud by byl RP zkrácen na minimální dobu, tyhle ženy by neměly kam své dítka dát a byly by doma zcela bez příjmu, rodiny by upadly do chudoby = radikálně by se porušil sociální smír.
Já mám to veliké štěstí, že výše RP mi je celkem lhostejná (se starším synem jsem ze zdravotních důvodů byla doma prakticky do 5 let - a jednoduše zadarmo, dřív mi ho s jeho potížemi do školky nevzali) - a přežili jsme. Ale to, že JÁ nemám problém přece neznamená, že se nebudu ohlížet po situacio statních. To je totiž alespoň podle mé výchovy nesprávné a sobecké. Až příliš české.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Stereotypu myšlení využila vláda 

(9.12.2007 14:13:26)
J - presne to, co rikas, uz tady do zblbuti opakuju tyden - jestli mas, cas - zalistuj si diskusemi.

Ja porad rikam - prestante si stezovat, ze mate malo penez a zacnete vyzadovat vymenou za nova pravidla take nove podpory zamestnanych matek.

Promin, ale neni v mych silach to porad dokola opakovat. Libik me nazory velmi duverne zna... A komentar o tom, ze jit do prace v 21-24 mesicich je "sotva si kojenec odkrkne" - tak ten neni nicim nez senzacechtivym prehanenim. Vzhledem k tomu, ze ziju v zemi, kde mtaky takto skutecne do prace chodim, jednak vim o cem mluvim, a jednak me stve, jak nekdo zbuhdarma bezduvodne zvelicuje.

Kimmy
 8.5Yettynkaa12 


Re: Konečně 

(7.12.2007 19:15:09)
Já jsem na tom podobně jako ty, doma jsem šest let a pracovala jsem 1 rok, práci taky budu hledat a momentálně mám 11měs mimčo. Manželovy příjmy jsou podobné.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Konečně se mnou někdo souhlasí 

(8.12.2007 11:41:44)
Díky, že ses taky ozvala, už jsem si myslela, že jsem snad jediná mamina, co chtěla nejdříve potomstvo a pak až bude uvažovat o práci a kariéře :-) Jak to pročítám, tak mám pocit, že tady nepíše snad ani jedna maminka, která měla první dítě tak v 25, ale jen maminy s prvním dítkem ve 40 letech. Nikdy jsem nechtěla být stará matka, takhle si to více užiju. Ještě jednou dík a pa pa
 Veru+2 


Re: Konečně se mnou někdo souhlasí 

(8.12.2007 15:00:10)
Já se hlásím jako matka pod věkovou hranicí 25 let.A taky jsem pracovala jen jeden rok.Zatím si z toho hlavu nedělám,plánujeme ještě jedno mimi.Já mám ale to štěstí,že mi v práci drží místo.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Konečně se mnou někdo souhlasí 

(8.12.2007 18:43:24)
Tak já jsem měla první dítě ve 24 letech. Pracovala jsem a výšku si dělala dálkově - každopádně se chci co nejdříve vrátit do práce (doma jsem 4,5 roku), jednak proto, že je mi jasné, že kdybych byla doma déle - těžko o mě bude mít někdo zájem a jednak proto, že sama na sobě cítím, že už to přestává být s mým myšlením ono - trénuju se, chodím do jazykovky, ale i tak - nikdo mi nevymluví, že matka doma na mateřské nekrní. Všechny to známe, šílený kolotoč a času na sebe moc není (já teda mluvím za ty, které nemají hlídání). Já být zaměstnavatel, tak asi taky radostí nevyskakuju, že bych mohla zaměstnat holku, která má rok praxe, deset let běhala doma kolem dětí, a ty jsou navíc tři, takže nemocnost, to bych raději ani neřešila. Já nikoho neodsuzuju, to v žádném případě - ale je třeba počítat s tím, že se zapojit do procesu asi nebude příliš jednoduché. I když - můžeš mít štěstí.
 macy,4dcery 


Re: Konečně 

(10.12.2007 9:34:44)
Zkus se poptat na pracáku na možnosti rekvalifikace. Ve spoustě regionů jsou teď nové projekty financované z evropských fondů, některé jsou zaměřené speciálně na maminky po mateřské . Nově se můžou zúčastnit i zájemci o zaměstnání (nikoliv uchazeči)-tzn. i maminky na mateřské nebo lidi , kteří práci zrovna teď mají. A na internetu běží projekt EVYNA, můžou se ho zůčastnit všichni, bezplatně a v klidu z domova třeba jen oživit znalosti ze školy. Zaměstnavatel bude třeba reagovat jinak, když uvidí, že pro získání práce chcete něco udělat, než když jen přijdete: Tady mě máte - sice už si ze školy nic nepamatuju a mám malý děti, ale potřebuju přece někde pracovat!
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 10:27:05)
Bohužel nevím jestli jsem pisatelku dobře pochopila,ale pokud ano, tak nemohu souhlasit, protože tohle právo funguje už víc jak dva roky!Můžete chodit do práce, RP věnovat na chůvu a při tom vydělávat!Takže tohle není žádná novota změn od 1.1. 2008!
 Mája 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 10:58:08)
Holky, prosím, pomozte, je to sice mimo mísu, ale nevím na jaké téma s tím ...Když nastoupím do práce až budou malé 3 roky a dám ji do školky, jak to vypadá o prázdninách-bydlíme daleko od babiček, v práci mi určitě volno na dva měsíce nedají:( a nechat doma samotné 4leté dítě je nemožné tak jak , zkušenější maminy poraďte.Děkuju moc
 jak 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 10:59:51)
Majo, najdi si studentku na hlidani. Pres leto, kdyz ji das treba 1000 Kc tydne, bude rada. Nemuzes si malou brat do prace, treba jen obcas?
Nebo stridave dovolenou, ty a manzel.
 Mája 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 11:09:14)
A ve školkách přes prázdniny nejedou?To bych té studentce musela dát třeba 6000 kč za prázdniny to mi přijde pro mě nemožné, ach jo:((
 Sabi + 2 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 12:35:22)
jak, 1000 korun na týden za hlídání je trochu málo, ne? Před dvěma lety jsem měla v létě studentku pedagogiky za 50,- na hodinu a to jen díky tomu, že to je dcera mojí kolegyně. Za ten týden to při osmi hodinách denně dalo 2000. Myslím, že dnes už jsou ceny zase někde jinde, aspoň jak to tak letmo sleduji...
 jak 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 12:41:14)
Sabousi, no za 1000 Kc tyden mi to nabizela i ted v lete. Tak nevim, kdyz nic jineho nesehnala. ( slo o studentku gymnazia, 16 let.)
 Sabi + 2 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 12:44:38)
Tak to máš štěstí....... pokud toho hlídání využiješ.
 Sylvie 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 12:55:04)
Jak, a ty nevíš, že " podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou, jestliže rodič zajistil péči o dítě jinou zletilou osobou". Obávám se, že pokud tvá šestnáctiletá studentka nenabyla zletilosti sňatkem, tak bys měla vrátit rodičák, protože tys nesplnila podmínku osobní celodenní a řádné péče o dítě (kteroužto musíš splnit, abys nárok na rodičák měla) a ani jsi se nevešla do výjimky dané zákonem (nezajistila jsi péči výjimkou povolenou zletilou osobou, ale ničím nepovolenou osobou nezletilou)
 Sabi + 2 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 14:07:11)
Taky mě to hledisko zletilosti napadlo, ale nebyla jsem si jistá.... Je fakt, že 16 let mi na celodenní hlídání neposedného špunta (protože třeba náš malý je živý až běda!) přijde celkem nízký věk.
 jak 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 15:01:35)
no ale Sylvie, ja nepsala, ze jsem studentku platila z rodicaku.
 Sylvie 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 15:04:16)
Jak, aha, takže pokud jsi v té době rodičák nepobírala, tak jasně že ho vracet nemusíš ;o)
 jak 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 15:11:45)
Sylvie, to jsem rada. Letim do skolky, hezky vikend holky.
 Daniela 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 11:07:54)
Přes prázdniny bývají školky min. měsíc otevřené, někdy i celé prázdniny, takže nechat tam dítě, není žádný problém :-)
 Mája 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 11:12:48)
Danielo a jsi si jistá:)To by mi spadl kámen ze srdce:))Děkuju
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 11:14:38)
Naše školka má zavřeno pouze snad tři týdny a pokud maminka potřebuje i přesto hlídání,tak se lze domluvit,jestli nemají jinou náhradí školku.My jsme to řešili tak, že jsme si na tu dobu brali dovču a zbytek byla dcera u babičky 300km od nás!
 Daniela 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 11:18:19)
Jsem si jistá :-) Aspoň v té školce, ve které pracuje moje mamka, to tak je :-)
 Sabi + 2 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 12:43:32)
Danielo, já bydlím na Praze 8. Tady je praxe taková, že většinou 2 týdny o prázdninách nejede žádná školka a zbylé týdny jsou rozházené mezi školky po celém obvodě. Takže jsem si to radši vždycky s odřenýma ušima nějak zařídila, než abych dávala syna každý týden někam jinam. Kdybych opravdu neměla jinou možnost, tak bych samozřejmě musela využít tento systém, ale přišlo mi to jako veliký stres pro dítě, aby si každý týden zvykalo na jiné prostředí, děti i učitelky.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 13:12:29)
Já bydlím taky na Praze 8, vybrala jsem školky, které měly otevřeno 2 týdny v kuse a do dvou jsem synka s obavami přihlásila. Nic jiného nezbylo, muž v létě bez dovolené, bez babiček a dědečků. Syn byl nadšený - přišlo mi, že paní učitelky vcelku reálně zhodnotily situaci, že tam mají na dva týdny děti, které se neznají, jsou věkově nesourodé a tak je víceméně nechaly růst jako dříví v lese. Kluk chodil domů pěkně vyfotbalovaný a vypraný a myslím, že kdyby mohl celý rok strávit v takových letních školkách, byl by blažený. Ovšem a) už je velký a za b) nikdy neměl problém ani se stěhováním po třídách v rámci vlastní školky.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 12:54:02)
U nás je to tak, že jsou tři školky dohromady a vždycky je o prázdninách jedna otevřená, děti mají takové kolečko, vystřídají se všechny a maminkám, které do práce musí to vytrhne trn z paty. Jen já bych tam asi tu naši holku nedostala, už tak má hysterický záchvat, když má jít do jiné třídy. Ale co, pokud bych musela, tak by musela.
 Jíťa 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 12:51:37)
Taky jsem to kdysi řešila - u nás školka fungovala i prvních 14 dní v červenci, dalších 14 dní se střídala s druhou školkou ve čtvrti (jeden rok jela naše, další ta druhá), střídavě dovolená - já, manžel, týden u jedné babičky, týden u druhé. Prostě polepili jsme to jak to šlo. Akorát jsme nemívali rodinnou dovolenou - nebo jen zkrácenou, tzn. že jsme vyrazili ve středu odpoledne někam pod stan a v neděli zpět.
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 13:22:09)
já mám poslední dobou pocit,že opravdu děti většina rodí proto,aby následně mohla lítat po úřadech a ždímat co se dá.Nevím no...Mám děti dvě.Deniska má 7,5 roku 2 třída.S Deniskou jsem byla do jejích dvou let jelikož jsem z 2,5 tisíc nebyla schopna s manželovým platem žít tak jak by jsme chtěli.Denisku od 2-3 let hlídala babička v invalidním důchodu zaplať pánbůh za babičku.Tenkrát nebylo možné pobírat RP a přivydělat takže ve 2letech Denisky mi přišel dopis,že vzhledem k tomu,že nejsem schopna celodenně pečovat o dítě mi příspěvek odebírají.Davídkovi budou v květnu 3roky.V březnu nastupuji na HPP do práce hlídat bude babička.Budu mít výdělek i rodičák!!Do 3let 7600 a potom ještě rok vzhledem k tomu,že bude babička vyzvedávat po 4hod ze školky 3800Kč.Domluvila jsem se s babičkou,že jí budu dávat nějaké penízky pokud ,malého bude vyzvedávat po 4hod.Já tyto změny vítám opravu moc.Chápu,že každý hlídací babičky nemá,nemo,že babičky pracují...Jenže když Vám zůstane RP i výdělek tak se dá zařídit i nějaká studentka,která bude po 4hod vyzvedávat ze školky,nebo kamarádka na MD.Výmluvy,že dítě do školky nevezmou neberu.Stačí souhlasit s úhradou plného školného a stravného.Každého čtvrt roku si potom vyžádat potvrzení,že dítě pobývalo ve školce jen 4h...Prostě rozhodně jsem šťastná,že žiju v ČR možnost být s dětmi do 4let doma a ještě brát peníze...Já toho,ale nevyužiji myslím být doma,ani nechci..Koho jsem se dotkla promiňte.Prostě můj názor a zkušenosti.
 papinka 


Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 16:34:29)
Nezlobte se , ale přijde mi jako podvod, když je maminka zaměstananá na hlavní pracovní poměr , dítě do 4 let hlídá třeba babička či tetička, dává jej na 4 hodiny do školky a maminka kromě platu pobírá rodičovský příspěvek. No je vidět , že český člověk zase našel skulinku. Já osobně bych se styděla , kdybych při plném platu ještě žebrala na sociálce o RP. Pak.se nedivím , že platíme daně v desetitisících a státní rozpočet je deficitní.
Ještě vtipnější mi přišel jeden z příspěvků výše, kdy si učitelka při volnu o prázdninách zažádala o RP na ty 2 měsíce - přece to má jako plně placenou dovolenou. Stále se nestačím divit.
 Sylvie 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 16:41:48)
Papinko, to ale není podvod, ba dokonce to není ani skulinka v zákoně. V zákoně je zcela jasně a jednoznačně napsáno, že nárok na rodičovský příspěvek má rodič i v případě, kdy dává dítě do jeslí/školky (za určitých podmínek) nebo kdy péči o dítě v případě, že pracuje/studuje zajistí jinou zletilou osobou. Čili to je zcela jasný úmysl zákonodárců, aby rodiče mohli jak pobírat rodičák, tak pracovat. Dřív bývalo v zákoně omezení maximální možnou vydělanou částkou, ještě dřív tam bylo omezení maximálním možným počtem odpracovaných hodin. Obojí omezení byla zrušena. Ne náhodou, nevědomky (ono kolikrát politici nevědí, co činí ;o) ), ale zcela úmyslně, pod heslem "podpora rodiny".
 Jíťa 
  • 

Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 16:54:10)
Možná to tak vypadá, ale je to zcela legální, stejně jako jiné podvody v našem státě.
A já si říkám, proč by těch děravých zákonů měli využívat jen ti, co nikdy pořádně nedělali a berou na dávkách peníze, který my normální nejsme ani schopní vydělat.
Já do systému přispívám, takže na druhé straně, když mám možnost, si zase něco vyberu.
 Sylvie 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 17:00:04)
A já si říkám, proč by těch děravých zákonů měli využívat jen ti, co nikdy pořádně nedělali a berou na dávkách peníze, který my normální nejsme ani schopní vydělat./i>

Znova opakuji - rodičák není o děravém zákoně. Je to úmysl, podpora rodiny, změny se dělaly převážně s vysvětlením, aby pracující maminy nebyly za svoji aktivitu bity odebráním rodičovského příspěvku, aby stát nepodporoval pouhé pasivní přijímání dávek.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 17:20:44)
tak tak - sice s tim nesouhlasim, ale system je opravdu tak nastaveny.

Ja myslim, ze tady opet promlouva to rozhorceni, ze ""tamhleta si klidne chodi vydelavat do prace a jeste navic dostava rodicak, no co to jsou za poradky, ona prece penize nepotrebuje a ja ano""... (hypoteticka matka)

Kimmy
 anex 
  • 

Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 18:31:11)
Mě spíše přijde jako podvod to, co popisovala Hubinka. píše: "Stačí souhlasit s úhradou plného školného a stravného.Každého čtvrt roku si potom vyžádat potvrzení,že dítě pobývalo ve školce jen 4h..." Vím, že toto praktikuje vícero mamin. Podvádí máma, podvádí ředitelka ve školce a dítě zabírá místo jiným, které by to potřebovaly více, protože už nebudou mít třeba rodičák a práci dostanou jen pokud budou mít školku. Co já vím, u nás to jedna mamina taky zkoušela a ředitelka ji vyhodila, že co si to dovoluje. Nedivím se jí.
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 19:06:29)
jenže já do práce jdu na HPP ranní ,odpolední.Dobrá vůle babičky bude vyzvedávat malého po 4hod ze školky.Tím nám dle nové reformy zůstane i RP.Maminkám,které zůstávají doma do 4let a chtějí dát dítě do školky bych nevyšla také vstříc.Zůstávají doma na mateřské ne?Já jdu do práce na hlavní pracovní poměr.!!!A nevím proč,když tato změna a velká výhoda je bych ji neměla využít a ještě být považována podvodnici???

-Příjem rodiče není sledován. To znamená, že při nároku na výplatu rodičovského příspěvku může rodič výdělečnou činností zlepšovat sociální situaci rodiny. Po dobu své výdělečné činnosti však musí rodič pobírající rodičovský příspěvek zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou,dítě, které dovršilo 3 léta věku, navštěvuje mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím čtyři hodiny denně nebo 5 dní v kalendářním měsíci,
 papinka 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 21:24:11)
A
 papinka 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 21:24:11)
A
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 19:06:41)
jenže já do práce jdu na HPP ranní ,odpolední.Dobrá vůle babičky bude vyzvedávat malého po 4hod ze školky.Tím nám dle nové reformy zůstane i RP.Maminkám,které zůstávají doma do 4let a chtějí dát dítě do školky bych nevyšla také vstříc.Zůstávají doma na mateřské ne?Já jdu do práce na hlavní pracovní poměr.!!!A nevím proč,když tato změna a velká výhoda je bych ji neměla využít a ještě být považována podvodnici???

-Příjem rodiče není sledován. To znamená, že při nároku na výplatu rodičovského příspěvku může rodič výdělečnou činností zlepšovat sociální situaci rodiny. Po dobu své výdělečné činnosti však musí rodič pobírající rodičovský příspěvek zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou,dítě, které dovršilo 3 léta věku, navštěvuje mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím čtyři hodiny denně nebo 5 dní v kalendářním měsíci,
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 19:13:10)
a ředitelky školek chápu.Nejen,že nedostávají na půldenní děti dotace,ale mají problém i uhájit počet učitelek ve školce. Tedy zaplatit školné a o 5kč za odpolední svačinku navíc?Tak o tomto diskutovat,že je podvod mi přijde už opravdu směšné.Nevím a myslím,že i půldenní děti platí školné ne?
 Sylvie 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 19:07:26)
Anex, podvod by to byl, pokud tam to dítě chodilo víc jak na 4 hodiny denně a ředitelka školky přesto rodičům potvrdila, že dítě podmínky zákona splnilo. To ale z toho, co píše Hubinka, rozhodně nevyplývá. JInak zřizovatel školky má vypracovaný pořadník, podle kterého se děti do školky přijímají - děti pracujících matek mají snad všude přednost před dětmi matek nepracujících, tzn. pokud ředitelka přijme tříleté dítě nepracující matky, tak by to mělo znamenat, že o místo nestojí jiná matka, která by pracovala. A pokud ta matka pracuje, tak má přednost před matkou staršího dítěte, která nepracuje.
 Sylvie 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 17:00:21)
A já si říkám, proč by těch děravých zákonů měli využívat jen ti, co nikdy pořádně nedělali a berou na dávkách peníze, který my normální nejsme ani schopní vydělat.

Znova opakuji - rodičák není o děravém zákoně. Je to úmysl, podpora rodiny, změny se dělaly převážně s vysvětlením, aby pracující maminy nebyly za svoji aktivitu bity odebráním rodičovského příspěvku, aby stát nepodporoval pouhé pasivní přijímání dávek.
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(7.12.2007 17:51:42)
Podvod???Spíš obrovská výhoda....No jo ale lepší by samozřejmě bylo sedět doma na zadku do 4let dítěte a pobírat 10tisíc RP a příspěvky na to a ono.Proberte se děvčata.Jdu do práce dříve někdo tady v tom státě dělat musí..A děkuju za možnost pobírat RP při práci,který dostane babička za hlídání..
 papinka 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(8.12.2007 17:34:11)
Kdyz jdu do práce a vydělávám , tak přece nepotrebuju sociální dávky. POdle mě je rodičovský příspěvek určen maminkám , které jsou s děckem doma. POKud jdou do práce a dítě na púlden do školky, tak nevidím důvod , proč by jim měl náležet příspěvek , nejsouuž přece na mateřské dovolené.
Když má 5 leté dítě a je ve školce / pouze půlden/ , tak taky žádný příspěvek nepobírám a nevidím rozdíl ,když někdo má děcko tříleté. Když šla žena do práce tak ukončila celodenní péči o dítě a má již přísun peněz a tedy by mělo být ukončeno vyplácení.Jak jsem již psala styděla bych se žebrat na sociálce o jeho vyplácení za této situace.A příspěvek babičce za hlídání v pohodě zaplatím ze svého platu/ a rozhodně jí nedávám almužnu vyžebranou na sociálce.
Byla bych na druhé straně pro zvýšení v prvních 2 letech života , kdy je celodenní péče mamninky k nezaplacení a finanční nároky dítěte jsou vysoké.
 Sylvie 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(8.12.2007 17:43:40)
Papinko, pokud směrem k matkám použiješ slovo "podvod", tak bys neměla koukat na to, k čemu je rodičák určený "podle tebe", ale k čemu je určený "podle zákona". Pokud se zákonem nesouhlasíš, tak piš o tom, že se ti zdá zákon špatný a ne že ti chování rodičů v souladu se zákonem přijde jako podvod ;o)
 papinka 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(8.12.2007 21:22:19)
Mě přijde jako podvod tento systém , rodiče jen využívají možnosti stanovené zákonem. Podle měa logicky by neměl být vyplacen rodičovský příspěvek, pracující matce , která tudíž celodenně nepečuje o dítě a není závislá na těchto sociálních dávkách. Je to její volba ,pokud jde do práce a vydělává si , tak by měla přijít o příspěvek.
Na druhé straně buďme rádi , že to jde
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(8.12.2007 21:27:32)
No, pokud si matka na RD přivydělává (ne klasickým 8h prac. poměrem, resp. návratem k pův. zaměstnavateli), tak taky asi nevěnuje dítěti celodenní péči, a jde to. Já bych to neřešil.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(8.12.2007 21:39:21)
Ještě dodatek - hloupej, kdo dává, hloupější, kdo nebere. :) (Pokud to není zrovna nějaká milionářská rodinka, kde by mi to přišlo trochu praštěný. :) )
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(8.12.2007 21:40:14)
Ještě dodatek - hloupej, kdo dává, hloupější, kdo nebere. :) (Pokud to není zrovna nějaká milionářská rodinka, kde by mi to přišlo trochu praštěný. :) )
 MiladaL 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(11.12.2007 7:34:22)
papinko, tak Tobě přeju v životě opravdu hodně štěstí.

holt někdo zvládne se starat při mateřské o dítě a ještě vydělávat slušné peníze a někdo nezvládne ani vychovat dítě. lidé jsou holt různí, s tím se smiř. většina z nás pracujících maminek je prostě natolik profesně dobrá, že někomu stojí zato nás zaměstnávat i s tím, že musí vycházet časově vstříc našim možnostem (dost z nás pracuje prostě po večerech a po nocích).

která maminka si myslíš, že je pro stát a společnost přínosnější? ta to má děti a ještě odvádí slušné daně nebo ta, co má děti, nepracuje, po pěti letech na mateřské je nepoužitelná a lká nad výší rodič. příspěvku potažmo dávky v nezaměstnanosti?

oblíbeným těšínským jablíčkem nepracujích maminek je to, že jen ony daly svým dětem tu správnou péči a zdravý start do života. já mám ale dost kamarádů, jejichž matky (dost často lékařky) pracovaly od jejich útlého věku (6 - 12 M. Světe div se, z jejich dětí nejsou deprivanti, ale dost často úspěšní lékaři nebo právníci (je mi jasné, že teď se dočkám příběhů s naprosto opačným vyzněním). znám osobně též dost matek, které začaly pracovat, když ještě dítěti nebyl rok. ač moudré okolí prorokuje, že se to "na dětech projeví", patrné to není (patrné je akorát to, že tyto děti jsou prostě inteligentní pro svých rodičích, to je celé).

měj se opravdu moc fajn, ahoj, Milada
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Mě to přijde jako podvod 

(9.12.2007 14:17:31)
Papinka - "POdle mě je rodičovský příspěvek určen maminkám , které jsou s děckem doma." - podle mne je rodicovsky prispevek urcen maminkam malych deti.
"POKud jdou do práce a dítě na púlden do školky, tak nevidím důvod , proč by jim měl náležet příspěvek , nejsouuž přece na mateřské dovolené." - a proc ne? Mas pocit, ze je to nefer, kdyz maji vic penez? Co kdyz ty penize (nebo spis jejich cast) davaji na peci o sve deti - proc by na to nemely mit narok?

"Jak jsem již psala styděla bych se žebrat na sociálce o jeho vyplácení za této situace" - taky bych se stydela, ale myslim, ze tyto zeny nezebraji - prispevek jim chodi na ucet stejne jako ostatnim maminkam, takze o nejakem zebrani nemuze byt rec.

"Byla bych na druhé straně pro zvýšení v prvních 2 letech života , kdy je celodenní péče mamninky k nezaplacení a finanční nároky dítěte jsou vysoké" - a nejlepe aby to z dani zaplatily ty maminky, ktere uz do prace chodi a jeste se maji vzdat prispevku...

Holka - zkus se nekdy zamyslet nad tim, jak dlouho muze vydrzet hospodarstvi, kde se naplno vyhazuje plnymi hrstmi.

Kimmy
 Drenda 


Re: Mě to přijde jako podvod 

(9.12.2007 14:52:52)
Nad stavem hospodářství se tady nikdo nepozastaví!!! Kimmy , namáháš se zbytečně.
 lenka a 3 děti 
  • 

Re: Mě to přijde jako podvod 

(9.12.2007 6:58:38)
já s tebou souhlasim,taky chodim na plný úvazek do práce a malýmu jsou dva roky,proč si nevydělat víc,proč podvod?já sedět doma na zadku nechci do 4 let,chci taky přispět nějakou tou korunou do rodiného rozpočtu,když to jde
 Jíťa 
  • 

Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 16:40:34)
Myslím, že možnost přivydělat si tu byla vždycky. Jen byla omezená. Stejně jako dnes nesmělo dítě navštěvovat žádnou školku nebo jesle. A byla stanovená maximální hranice příjmů. Tuším, že výdělek nesměl překročit výši RP.
 Sabi + 2 


Re: No tohle ale není žádná změna!!! 

(7.12.2007 16:42:43)
V době, kdy byl RP 2500,- jsem pro zaměstnavatele dělala nějaký nárazový větší překlad. Účetní mi to tehdy rozkládala do víc měsíců, aby nepřekročila tuším 3500,- měsíčně.
 Kristiánka 


Papinko 

(8.12.2007 20:27:37)
Já pořád nevím, o jakém podvodu tu mluvíš. Podle zákona má na RP právo matka, která řádně pečuje o dítě, ale smí si neomezeně přivydělat, pokud zajistí hlídání jinou zletilou osobou nebo dá dítě do školky max. na 4 hodiny. Což v tomhle případě bude splněno, tak jaký podvod? Pokud maminka vidí, že z RP a výplaty manžela prostě nevyžijí, jde do práce. Pořád lepší, než aby chodila dupat na sociálku, aby jí zvýšili přídavky.
 Šárka 
  • 

Tak nevím...... 

(7.12.2007 11:00:38)
Jsem mama, která donedávna byla na rodičáku a současně u toho pracovala. Měli jsme spolehlivou hlídací paní,věkem spíše babičku, vzhledem k nezaměstnanosti a výši platů v našem městě jsme za hlídání platili přiměřeně. Rozhodně to nebyly několikatisícové částky ! Pracovala jsem (a pracuji) na zkrácený úvazek.

Na druhé straně zaměstnávám lidi a musím říct, že fakt nechápu, co pořád máte s těmi zkrácenými úvazky! Několikrát, zdůrazňuji, že fakt několikrát a několika lidem jsem zkrácený úvazek nabídla a nikdy se to maminám nehodilo. Buď jim nestálo za to vstávat každý den a vodit dítě do školky/zajišťovat hlídání kvůli nějakým 3-4 hodinám práce nebo pro ně bylo výhodnější nemít ofiálně žádný príjem o pobírat podpory a mít klid. No a neoficiálně já neplatím.
Žeby nějaké místní specifikum ???
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Tak nevím...... 

(7.12.2007 12:23:41)
Ty se máš, napiš odkud jsi, určitě tady najdeš pár mamin, které by k tobě na zkrácený úvazek šly. Já teda hned!:-)
 Sabi + 2 


Re: Tak nevím...... 

(7.12.2007 12:39:45)
Šárko, a odkud jsi? Já bych po zkráceném úvazku skočila hned a dost mých kamarádek taky. Narážíme spíš na opačný problém.
Mmch po první mateřské jsem pracovala n šest hodin, ovšem objem práce nenapádně narůstal, až jsem dělala stejně jako na plný úvazek, akorát jsem na tom byla bitá finančně. Ale nestěžovala jsem si, protože jsem to tak chtěla a bylo mi přednější, že můžu včas pro malého do školky a ještě mám poměrně dost času.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak nevím...... 

(7.12.2007 15:11:46)
Sarko - "několika lidem jsem zkrácený úvazek nabídla a nikdy se to maminám nehodilo. Buď jim nestálo za to vstávat každý den a vodit dítě do školky/zajišťovat hlídání kvůli nějakým 3-4 hodinám práce nebo pro ně bylo výhodnější nemít ofiálně žádný príjem o pobírat podpory a mít klid. " - no tak to je teda drsnarna - ja ctu takove srderyvne pribehy o tom, jak malem neni na chleba s maslem a maminky musi do azylovych domu a Ty pises, ze maminkam nestoji 3-4 hodiny prace za to.

Doufam, ze jsi opravdu jen ojedinely pripad, protoze to mi pripada naprosto padle na hlavu, aby matky odmitaly castecne uvazky.

Kimmy
 Šíšovi 


Re: Tak nevím...... 

(7.12.2007 17:00:34)
Byla jsem v azylovém domě, protože syn byl nemocny a já jsem prostě nemohla jít dřív pracovat...

Z azylového domu jsem se dostala do pronájmu, ale jen díky tomu, že jsem šla do práce na plný úvazek!!!! Kdybych šla do práce na částečný úvazek, z azylového domu bych jen tak nevyhrabala!!!

Prosím Vás mockrát, abyste vynechali z vaší diskuze matky z azylových domů, to je totiž o něčem jiném:)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak nevím...... 

(7.12.2007 17:16:59)
Mrzi me, ze jste to mela tak slozite. Souhlasim s Vami, srovnani se situaci jako je Vase je nevhodne. Vas pripad je to, co si predstavuju pod pojmem solidarita, nikoli vyplaceni penez lidem, jen chteji pecovat o deti o rok dele. Avsak presto verim, ze castecny uvazek je velice dobre reseni pro lidi v bezne situaci.

Bohuzel sem asi zadni politici nechodi, aby se chytli za nos...

Kimmy
 radana4568 


Re: Tak nevím...... 

(8.12.2007 20:03:17)
Ahoj,mám obavu,že kdyby sem politici chodili tak budou spokojený,protože ani my maminy nejsme jednotny a chvilkama se i osočujeme.Já osobně si myslím,že v dnešní době je těžké starat se o děti a zároven mít dobrou práci.Tedy práci ,která není na úkor dětí.V dnešní době,kdy babičky nejsou klasické babičky jak byly většinou za našich dětských let a mohly s námi trávit prázdniny ,nemoce atd.a kdy práce je většinou na směnný provoz to není vůbec lehké.A pokud většina rodin bere hypotéky na bydlení tak je to těžší a těžší.Jsem se třetím dítětem na mat. a jelik jsem u firmy od 99 a vždy ,jsem už během mat. šla pracovat tak my mom. vyšly vstříct a chodím brig. jen na ráno,ale až nastoupím def. tak mě nemine odpol. ,která začíná ve 14 a končí po 22h a to celý týden,to znamená,že děti prakticky neuvidím,pouze ráno,když je vypravím do školky a školy.myslím,že i školky by měli upravit prac ..dobu např od 12-18.víc mamin bude mít šanci i na práci,protože směnný provoz je hodně a např. i soukr. firmy mají prac .dobu od 9-17
 mirka 2 děti 
  • 

Re: Tak nevím...... 

(11.12.2007 11:30:23)
Ahoj Sarko,taky bych rada polovicni uvazek. Odkud jsi? budu rada za kontakt. dekuji
 Šíšovi 


Re: Před rokem 

(7.12.2007 11:54:53)
Maximálně s tebou souhlasím, mám čtyřleté dítě a vyžili jsme i z malé mateřské, která byla před rokem.
Spíš vidím problém ve školkách a jejich otevírací dobou, exixstuje spousta matek, kterým žádná školka nepomůže...
Mám práci od 8 do 16.30 a školky jsou otevřené do 16.15, problém jsem vyřešila internátní školkou, ale ta je v brně jen jedna. Co ostatní svobodné matky????
 Evís+3 ks 


Lenko,  

(7.12.2007 13:57:13)
naprosto souhlasím!!!!!! Taky mi to kňučení mamin, že přijdou o peníze, leze na nervy. Před rokem byl rodičák 3600 a ještě cca 3 roky předtím 2500. A děti se rodily! Myslím, že mít dítě by nemelo být závislé na otázce "a kolik mi stát přispěje?". Nehledě na to, v jiných zemích Evropy není zdaleka tak vysoký RP jako u nás. V některých dokonce není žádný!!!!! Nevím, proč my Češi pořád tak kňučíme!:-(

A hlášky typu "nikam mě neveznou" atd. - když mě nikam nevezmou, tak jdu studovat, zlepším si kvalifikaci nebo aspoň absolvuji rekvalifikační kurz, učím se jazyky, pracuju na sobě a to by v tom byl čert, aby mě nikam nevzali! Možná se budete divit, ale ani já nemám po skončení RD kam jít, protože jsme se odstěhovali 180 km daleko od mého bývalého pracoviště. Takže prostě lehnu do knih, když dětí spí a učím se. A třeba se i pokusím o studium na VŠ. Problémy se musí řešit a ne si stěžovat! To stejně ničemu nepomůže.
 Hubinka,Dáda a Denča 


Re: Lenko,  

(7.12.2007 14:01:31)
přesně!Jen to neumím tak napsat!!:-))))
 Pavlína, Míša 2,5a Ríša 0,5 
  • 

.Když šetřit tak všichni! 

(7.12.2007 15:26:09)
Já bych taky souhlasila, kdyby se uskrovnili všichni, ale např. naši páni poslanci si zatím vrásky se šetřením nedělají. Já vím, že se jedná o diamertálně jinou věc a řádově jiné peníze, ale káží vodu a pijí víno a to mi vadí. Jinak naší rodiny se "reformy" naštěstí moc nedotknou.
 Evís+3 ks 


Re: .Když šetřit tak všichni! 

(7.12.2007 16:44:37)
Pavlíno, a co kontrétně myslíš tím "naši páni poslanci si zatím vrásky se šetřením nedělají"? Jakože pobírají "vysoký plat"? No, já nevím, jestli za práci ve špičkové politice je to, co dostávají, vysoký plat. Za ten tlak médií, kterému jsou vystaveni atd. Pokud jim to někdo závidí, tak není nic jednodušího, než vstoupit do strany, která je jeho srdci nejbližší a "nechat" se zvolit. Ono to taky není tak jednoduché. Každý jenom nadává, jak se ti "tam nahoře" mají, ale že by si to někdo chtěl zkusit, to ne.
 severanka 


Re: .Když šetřit tak všichni! 

(7.12.2007 22:43:25)
ahoj, ještě loni jsem pracovala na jednom ministerstvu. A po výměně postů ministrů následovala i výměna vybavení kanceláří. Nevím, jestli by si někdo z nich dovolil domů koupit ze svého platu jen konferenční stolek třeba za 130 000,- ale když to jde ze státních peněz, tak proč by jsme si to do kanceláře nekoupili atd. A že těch kanceláří bylo. Takže takhle to asi Pavlína myslela.
 Heidi 


Re: .Když šetřit tak všichni! 

(7.12.2007 22:51:14)
Jo to je pravda, nemyslíš Langera? O tom myslím psali, že si vybavil kancelář asi za 800 tisíc. Možná i víc, celé ministerstvo, nevím přesně. Ale tohle média hlavně televize moc neříkají. Vždycky je lepší to posunout tak aby se pak lidi hádali jestli je lepší odebrat maminám na MD nebo důchodcům nebo nemocným.
 severanka 


Re: .Když šetřit tak všichni! 

(8.12.2007 22:29:12)
no, nějak mi nefunguje odpovídání, nebo že by má reakce byla v rozporu se zájmy servru:-) šlo o Ministerstvo zemědělství. Ale asi většina státních firem hospodaří stejným způsobem.
 Jana 
  • 

Re: Lenko,  

(9.12.2007 13:54:33)
Neboj se, oni ti brzy napočítají školné. Pak se teprve uvidí :-)-
 Myss 


Re: Lenko,  

(10.12.2007 23:10:13)
ani ta VS te nezachrani...,ale studuj!!Silne reci!V nasem regionu muzes mit i dve VS a pokud nemas zname,je to zbytecne!!Bohuzel realita.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Před rokem 

(7.12.2007 16:25:46)
Mě zase zaráží fakt, že vláda tlachá o podpoře rodin, ale kde nic tu nic. Až se rodiče nějak dozvědí, co že se tím myslí, když snížení RP to zjevně není, a hlavně až to bude uvedeno do života, jistě stěžovatelů ubude.
 Hanika 


Přivýdělěk peníze hned ! 

(7.12.2007 18:05:30)
Milé maminky nabízím přivýdělěk domů. Pouze v Praze Vysočany a okolí, např. Prosek, Žižkov..
Potřebuji skládat trička dát je do sáčku a na ten nalepit kod. V kartonu je 50 triček a trvá to v klidu 1 hodinu, max. 70min. Za karton nabízím 60kč za hodinu na ruku. Práci vám přivezu domu a pak si jí zase odvezu. Spěchám mám na to termín tak se ozvěte.
Mob: 603 14 23 64, ICQ: 307 086 651

Kateřina Ahmad


 Myss 


Re: Před rokem 

(10.12.2007 22:44:33)
Ty uz mas asi velke deti,co?Zrejme jsi mela podminky horsi,proto ted tak prskas.Mam takove kolegyne,co maji velke deti a kdyz si nektera s maminek stezuje,tak hned vyjedou,ze ony vodily deti v 6rano do jesli,a co bychom jeste chtely...
 Iva + 2 rošťáci 
  • 

Můj názor... 

(7.12.2007 20:59:44)
Zdravím všechny maminky. Nedá mi, abych taky nepřispěla s troškou do mlýna, který už týden mele pořád tu samou mouku - rodičovský příspěvěk. Abych byla upřímná, taky mě už to trošku unavuje. Ale zametu si před vlastním prahem... Jsem maminkou dvou kluků, kterým je 8,5 a 2,5 roku. Takže jsem si zkusila rodičák 2.500, 3.500 i nynější 7.600. Musím říct, že na bídu jsem si nikdy nestěžovala a když bylo hůř i líp, vždycky jsem se snažila vypomoci si nějakou prací většinou z domova (účetnictví, zpracování dat, atd.). Manžel pracuje od rána do večera, plat má spíš podprůměrný. Na nějaké velké vyskakování to nikdy nebylo, ale myslím, že špatně jsme se nikdy neměli. Vždycky u nás bylo to, co je potřeba, našetřili jsme vždycky na nějaké dárky i dovolenou na horách u nás nebo na Slovensku. Když se zvýšil rodičovský příspěvěk na oněch zmiňovaných 7.600, bylo samozřejmě fajn - 4.000 žádná na cestě nenajdem, ale upřímně brát 7.600 do 4 let (a k tomu možnost si neomezeně přivydělat) je opravdu luxus. I když mi snížení samozřejmě taky trochu zkříží plány (člověk míní, poslanci mění), budu se s tím muset vypořádat a ne si jenom stěžovat, tudy cesta podle mě nevede. Ale jsem ráda, že se mě netýká to rozhodování dopředu "jak dlouho"... To opravdu nebude jednoduché. Ano je pravda, že ani po 4 letech člověk neví, co bude, je ale pravděpodobnější, že dítě bude vyzrálejší, zdravější a možnost umístění do školky taky větší... Moje švagrová například šla do práce po dvou letech a moje neteř do té doby zdravá jako rybička, začala být šíleně nemocná, alergická, atopická a já nevím co ještě. Tak švagrová změnila plán a vrátila se zpět na mateřskou. Na druhou stranu moje kamarádka plánovala být doma co nejdéle, ale ve dvou letech jí přišla taková nabídka, že by byl hřích ji nevyužít.
Souhlasím s názory, že by se měly podporovat spíš jiné možnosti - zkrácené pracovní úvazky, práce z domova, pružné pracovní doby(které by ale pružily na všechny strany...), školky (u nás na malém městě z 6 zůstaly 3 MŠ, přeplněné, které berou jen děti maminek zaměstnaných na 8 hodin). Podle mě naprosto chybí podpora firem zaměstnávajích rodiče s malými dětmi (i když určitě jsou vyjímky a takové firmy se najdou). Z vlastní zkušenosti vím, že není lepšího zaměstnance než spokojená maminka, která stíhá práci i rodinu.
Tak hezké vánoce všem přispěvovatelkám i autorkám článků... :-))))
 pezule 


Re: Můj názor... 

(8.12.2007 16:40:46)
Myslím, že líp bych to asi nenapsala. Hezký lidský přístup normální maminky v těchto diskusích mě mile potěšil a s tímto názorem se ztotožňuji.
Přeji Vám pěkné svátky a více diskusí na témata, která jsou opravdu k pozastavení a je potřebné na ně reagovat!
 Alena, 1 dcera 
  • 

Re: Můj názor... 

(8.12.2007 19:09:55)
Ahoj Ivi,

můžeš mi prosím poradit - ve Tvém příspěvku píšeš o možnosti vrátit se zpátky na rodičovskou dovolenou - to opravdu jde? Přemýšlela jsem, že malé bude teď rok, tak jsem si chtěla vyřídit po Novém roce ŽL a k rodičáku si přivydělat. Zároveň ale dám výpověď v práci, protože si podle smlouvy nemůžu v době trvání pracovního poměru přivydělat ani korunu a taky se tam ani vrátit nechci. A k tomu podnikání, když se mi to nebude dařit, tak bych ten návrat zpátky na rodičovskou viděla jako dobrou možnost:-)

Děkuji za odpověď.

Al
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Můj názor... 

(8.12.2007 20:38:56)
Na RD se lze vrátit kdykoliv do 3 let dítěte.

Ale z Tvé formulace není jasné, kdo by Ti tu RD poskytoval, pokud bys podnikala na vlastní triko? A pokud by se podnikání nedařilo a Ty chtěla pracovat, kdo Tě zaměstná (resp. nechá místo), když mu dnem nástupu ve zkušebce odejdeš na RD?

Pokud Ti jde o RP, ten dostáváš pořád stejný bez ohledu na práci, jde jen o splnění zákonných podmínek (školka max. 4 h nebo 5 dní, resp. dítě v péči jiné osoby starší 18 let).
 Iva 
  • 

Re: Můj názor... 

(10.12.2007 21:12:42)
Ahoj, skutečně to tak šlo, ale jak to bude teď, to nevím. Ale je pravda, že dneska si k RP můžeš přivydělat kolik chceš, takže se domnívám, že není třeba nic rušit. Prostě buď pobíraš jenom RP nebo si k tomu RP prostě přivyděláváš. Jenom si vybereš, jak dlouho ten RP budeš pobírat. Takže si myslím, že si vybereš např. 3-letou MD, ale po třetím roce už nedostaneš ani kačku i kdybys chtěla zůstat doma dál. Ale během těch tří let si pracuj jak je libo. Ale je to jen můj názor. Limitována jsi jen školkou.
Tak hezké vánoce.
 macy,4dcery 


Re: Můj názor... 

(10.12.2007 10:07:15)
Taky bych se připojila k předchozímu.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


taky jeden stereotyp 

(8.12.2007 12:40:12)
Výše MD se nemění (mateřská dovolená je lhůta, ne částka, a končí - u rodičů, kteří na ni mají nárok - cca. půl roku po porodu), nemění se tuším ani výše PPM (peněžité pomoci v mateřství, částky pobírané během MD), mění se výše RP (a ten lze pobírat bez ohledu na rodičovskou dovolenou čili RD).
 Sylvie 


Re: taky jeden stereotyp 

(8.12.2007 14:36:50)
Výše MD se nemění (mateřská dovolená je lhůta, ne částka, a končí - u rodičů, kteří na ni mají nárok - cca. půl roku po porodu), nemění se tuším ani výše PPM (peněžité pomoci v mateřství, částky pobírané během MD), mění se výše RP (a ten lze pobírat bez ohledu na rodičovskou dovolenou čili RD).

OddTome, mění se délka pobírání PPM u osamělých žen a to na stejnou dobu, jako mají ženy neosamělé (už letos platí, že osamělé ženy mají stejně dlouhou MD jako ženy neosamělé, nicméně délka vyplácení PPM se mění až od příštího roku). Tuším se trochu mění i výpočet PPM, mám pocit, že se hejbalo s částkou denních vyměřovacích základů a novinkou je i to, že na PPM nemají nárok ženy z titulu registrace na ÚP (z titulu ochranné lhůty jo, ale pouhé registrace ne).
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: taky jeden stereotyp 

(8.12.2007 20:45:48)
Sylvie, ty čertice! :D

O délce pobírání PPM jsem nemluvil. :P

U DVZ nevím, v původní důvodové zprávě psali, že se (pro PPM) nic nemění.

S ÚP máš pravdu. :)
 Sylvie 


Re: taky jeden stereotyp 

(8.12.2007 21:24:36)
U DVZ nevím, v původní důvodové zprávě psali, že se (pro PPM) nic nemění.

Jj, máš pravdu. Správně jsem postřehla, že se mírně mění způsob redukce denního vyměřovacího základu a procenta u nemocenské, ale u mateřské zůstává vše stejné. Čili je tam změna, že výpočet už nevychází z DVZ zjištěného pro nemocenské ;o) Teda co tak koukám na stránky ČSSZ, číst zákon jsem příliš líná :o)
 Lucish 


Re: taky jeden stereotyp 

(8.12.2007 22:08:40)
Nevite nekdo,jak to je s paragrafem?Ted proplaceli 1. 9dnu plne a ted?
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: taky jeden stereotyp 

(12.12.2007 20:53:51)
OČR - z reformního návrhu:

"Částka denního vyměřovacího základu vypočtená podle odstavců 1 až 6 se upraví pro výpočet nemocenského a podpory při ošetřování člena rodiny tak, že z částky do 550 Kč se počítá 90 %, z částky nad 550 Kč do 790 Kč se počítá 60 % a k částce nad 790 Kč se nepřihlíží."

"Podpora při ošetřování člena rodiny se stanoví stejným způsobem jako nemocenské. Výše podpory za kalendářní den činí 60% denního vyměřovacího základu." [tedy navrženo a asi i schváleno o 9 proc. bodů méně, dříve 69 % DVZ]
 ketty 
  • 

Tleskám článku 

(10.12.2007 20:43:54)
Tleskám článečku, přesně vystihuje můj názor a jsem po předchozích článcích na toto téma, které mi přišly víceméně zcela mimo mísu, příjemně překvapena, že se i tady najde pár jedinců, kteří ocení, jaké podle mého názoru rozsáhlou škálu možností nám stát nabízí přičemž si neklade podmínku toho, že ale už nic jiného nesmíte dělat nebo si jinak přivydělávat.
 Šunka 


Re: Tleskám článku 

(14.12.2007 9:19:38)
Netušila jsem, že v dnešní době ještě existuje cenzura. Napsala jsem svůj názor na článek, kterému i vy tleskáte a v něm jsem vyjádřila přesvědčení, že si má každý uvědomit, jak se náš svět mění, nicméně můj příspěvek zmizel, asi nebyl dost optimistický. Jsem matkou patnáctiletých dvojčat a mám ještě osumnáctiletou dceru a jsem na ně sama, protože můj muž zemřel. Není to žádná sranda, ale naučila jsem se, že "fňukat" nemá smysl, člověk má vždycky hledat cestu a ne se spoléhat jen na pomoc druhých. Jsou tady totiž daleko potřebnější lidi, vím o čem mluvím, protože se s nimi v práci setkávám a současné změny v sociálním systému jsou nezbytné, na líbivou politiku máme moc prázdnou státní kasu. Jak jsem si pročítala příspěvky, bylo mi dost smutno, protože jen málo z nich bylo pozitivních. I já tleskám článku, ale i Vám.
 Lenka, 2,5 letý klučina 
  • 

neznalost neomlouvá 

(11.12.2007 20:17:41)
Nevím, co tímto člínkem chtěla pisatelka sdělit všem maminám, ale já jsem si nemohla vybrat jinak než jít v desíti měsících věku dítěte do práce, jinak bych o ni přišla. A jak víme, matky si opravdu moc vybírat nemohou. Vznikly problémy se zajištěním hlídání, ale i to se při troše dobré vůle dá vyřešit. Nicméně reaguji také na to, že tahla možnost je zakotvena v zákoně už pěkně dlouho , protože této možnosti využila i má kolegyně, která rodila v roce 2003 a v červenci 2007 dobrala poslední mateřský příspěvěk, do práce chodí již 3 roky (tedy nastoupila v roce věku dítěte). Opravdu nejde o žádnou novinku, jak se asi dotyčná domnívá, ale chápu, že při kolotoči u čtyř dětí opravdu nemá čas pročítat dopodrobna zákony a hledat fígle, jak náš stát "obrat" o tu trošku peněz, která nám náleží, ale nikdo nás o ní dobrovolně neinformuje. V tomto případě ovšem víc, než kdy jindy platí, že neznalost zákona neomlouvá.
 nikol.76 


CO KDYŽ TO PAK SE ŠKOLKOU NEVYJDE? DÁ SE ZŮSTAT DOMA? 

(12.12.2007 10:59:34)
1)Nevíte náhodou někdo, jestli se mění doba, po kterou musií zaměstnavatel držet místo v zaměstnání mamince? Kolik je to tedy ted let??

2)Co když zvolím základní "rodičák" na 3roky /7.600kč. Poté, až malá dovrší 3let, budu chtít nastoupit do zaměstnání, ale např. neseženu školku, nebudu mít koho na hlídání nebo na vyzvedávání ze školky, dítě nebude zvládat školku (nemoc apod.). Dříve bych se tedy rozhodla "vrátit" na rodičák a zůstat doma s dítětem.
Jaké má možnosti maminka, pokud dojde k takové situaci?? Musí na pracák nebo co má dělat? Potřebuje zůstat doma s dítětem....

4)... bude za ni platit stát zdravotní a sociální pojištění do 4let věku dítěte?

5)A co zápočet odpracovaných let do důchodu? Počítá se péče o dítě jako dopracované roky i když se mamča rozhodne pro 2letý rodičák, ale nesežene pak práci? Jak se to počítá?

6)Nikde jsem nenašla, jak se započítává rodičovský příspěvek, pokud se dítě narodí např. 1. nebo 2. kalendářní v měsíci? Krátí se to nějak? Jak se tedy vypočítá kolik skutečně mamča za celou r.dovču obdrží??

Pokud někdo víte nebo máte tip na webstranky,kde se to dá najít..dík ;-)
 LL 
  • 

NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(12.12.2007 11:18:38)
Kimmy, za politické situace o jaké sama píšeš, že v CR panuje, proč myslíš, že ženy raději rodičák do 4 let věku dítěte, než čekat, až se politici a ekonomika pohne a budou vyšší platy a tedy možnost platit chůvy, hlídání dítěte v době nemoci, až budou běžné zkrácené úvazky???

vážně to nevíš??? protože i kdyby náhodou zázrakem na postech politiků stanuli lidé angažovaní, zasvěcení s velkou vůlí pohnout věci kupředu...je to otázka dobře 10-20 let, než podmínky běžné v tomto v cizině budou i tady. O takovém růstu platů, aby prodavačka,co vydělá 7000 Kč si mohla dovolit hlídání, aby neabsentovala v práci, si myslím stejně naše generace může nechat jedině znát.

ale naše politická garnitura se mění spíše k horšímu, takže průměrná česká matka ví, že se pro ni stát nepřetrhne, takže volí aspon tu jistotu sociální dávky - rodičáku po dobu co nejdelší. Ví, že jí a jejich dětí se možnost masového vytváření zkrácených pracovních úvazků už nejspíš nedotkne.

Takže tak - ano české ženy jsou laxní, za svá práva nebojují, do určité míry je ale omlouvá fakt, že tady má většina lidí pocit, že nějaký boj za správné věci už nemá smysl. Poté, co politici provozují věci, které jsou veřejně známé, píše se o nich....hraničí s trestnou činností a naprosto NIC, ale vůbec nic se neděje. JInde ve světě by už dotyčný musel skládat veřejně účtu, byl vyšetřován atd....

u takových lidí můžeš čekat, že se budou zabývat nějakou situací žen z Horní Dolní, kde je přeplněná jediná školka, super kariéra je zde možná jen v hypermarketu za 7000 Kč čistého, všude je na dojíždění daleko....???? ti totiž žijí naprosto v jiných podmínkách a mají naprosto jiné "starosti", takže je ženy z Horní Dolní, ač je svými hlasy zvolili nezajímají.


TO JEN TAK PRO OSVĚTLENÍ, PROČ ŽENY ŘVOU, ŽE CHTĚJÍ ČTYŘLETÝ RODIČÁK A NE TY Z DLOUHODOBÉHO HLEDISKA PROSPĚŠNÉ VĚCI. POPRAVDĚ ONY SICE ŘVOU, ALE JEN TADY NA RODINCE ATD....
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(12.12.2007 13:13:43)
LL - nesouhlasim - podpora castecnych uvazku napriklad tim, ze stat vyhlasi, ze bude za castecny uvazak platit zdravotni pojisteni neni nijak komplikovana zalezitost - je podstatne jednodussi nez trirychlostni materska. Podobne snizeni dani zamestnanym rodicum je jen kapka v porovnani s danovou reformou - a oba pripady byly vyrizeny behem roku. Skolky jsou slozitejsi - ale je to hlavne o uvolneni trhu - spousta maminek by si mohla pribrat hlidani, ale legislativa je moc komplikovana. Nejde o vyssi platy - jde o rozsireni moznosti. A mimochodem - ekonomika je ted dost na vrcholu a behem 10-20 let se bude spis zhorsovat nez zlepsovat...

Zeny politiky zatracene zajimaji - proc si myslis, ze byl rodican navysen? Aby se ziskaly hlasy. Ale dokud maji politici pocit, ze tohle zeny chteji, tak jim takhle zavrou pusu. Zeny se musi sjednotit a pak teprve ma smysl neco podnikat. Dokud se kazda maminka bude divat jen na svuj ucet a volat, ze ona CHCE byt s ditetem doma, tak se tomu nejbystrejsi politici take leda vysmeji.

Podivej se na mne - ja to tady omilam porad dokola a kolik zenskych se na mne sesypalo, co to placam za nesmysly - takze sance, ze by to bral vazne nejaky politik je dost miziva.

Ja si porad myslim, ze ta soucasna situace je nedomyslena a to ""vsechno nebo nic"" je spatny pristup. Takze se snazim aspon porad dokola vysvetlovat a kdyby kazda maminka napsala svemu poslanci, at teda vymenou za ty zmeny nastavi dalsi zmeny, tak uz by to vydalo na slusny objem. Ale dokud si maminky porad hledi jen samy sebe, tak se pozitivnich zmen nedockaji.

Kimmy
 Levandule 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(12.12.2007 14:33:29)
Myslím si, že psát svému poslanci je úplně o ničem. Napsala jsem mu vcelku během 3 let asi 15x, ohledně různých věcí, které si myslím, by se měly v našem "okrese" řešit. A odpověď? 8x blábol a zbytek - ani se nenamáhal. Přirozeně jsem psala různým lidem na tomtéž postu, ale pokaždé k ničemu!!!
Já osobně se přikláním k názoru, že bych brala klidně mateřskou 3800, jako byla dřív, i od začátku do konce, ALE chci, aby mě někdo MUSEL po skončení zaměstnat na 4 hodiny, pokud to budu požadovat. Aby zaměstnavatel o určitém objemu lidí byl POVINNEN zřídit vlastní školku, kam se můžu o přestávce na své dítě přijít podívat, ráno si ho tam odvézt, jít pracovat, odpoledne si ho tam vzít... a pak si páni poslanci můžou nastrkat porodné a zvýšený rodičák klidně někam a širším koncem.
Takhle, jak to udělali, je to PODRAZ a tečka. Nemám babičky, nemám práci (přišla jsem o ni kvůli přestěhování). Mám dítě, které bude v lednu mladší 22 měsíců. TAKŽE: Když si zvolím 3-letou, abych měla víc peněz, kde mám jistotu, že pak najdu práci a neskončím se 2000 Kč na pracáku? Když si zvolím 4-letý RP, tak za 3800 Kč...a z čeho budeme žít při současných cenách potravin a dalšího zboží???!!! Druhé dítě jsem si pořídila taky proto, že jsem si říkala, že se 7600 Kč se to bude dát zvládat...
Mám přivýdělek (doma), ale nejistý. Školka je tu plná. Dojíždění busem NEMOŽNÉ (MHD sem "nedojede", 13 km od velkého města!), auto jen jedno (manžel do práce, kam busy nejezdí v potřebnou hodinu). CO TEDY DÁL???

TAKŽE - já řvala, na svého poslance, na ministra, na jeho náměstka...ale už jsou u koryta dámy, už je nezajímáme!!
 Sylvie 


OT - mateřská a rodičovská v dalších státek = srovnávací tabulka 

(12.12.2007 14:53:13)
Omlouvám se za přilepení zrovna do tohoto vlákna, nějak se v těch vzájemně propletených diskuzí na stejné téma k různým článkům v posledních několika dnech ztrácím :o( takže jdu cestou nejmenšího odporu a dávám odkaz na tabulku do posledního příspěvku, který se mi objevil v komentářích.

Teď jsem něco hledala na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí a krom jiného jsem objevila i srovnávací tabulku, jaký je nárok na délku a výši mateřské a rodičovské + porodné v několika dalších evropských státech. Jestli to někoho zajímá, tak k přečtení tady:

http://www.mpsv.cz/files/clanky/4101/podklady_srovnani_MD_a_RD_4_5_2007_DEF.pdf


 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: OT - mateřská a rodičovská v dalších státek = srovnávací tabulka 

(12.12.2007 15:04:27)
Sylvie - parada - to je moc zajimave.

Ale nechapu tu RP ve Francii - pokud ja vim, tak tam se trilety RP nepraktikuje... prave az pri tom tretim diteti. Co ja znam Francouzsky, tak supajdi po materske do prace. Mozna je tam opominuto to, ze v CR maji matky navrat do prace jisty...

Ale moc dik!

Kimmy
 Markéta 
  • 

Re: OT - mateřská a rodičovská v dalších státek = srovnávací tabulka 

(12.12.2007 15:23:23)
zajimave, diky.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(12.12.2007 14:53:28)
Levandule - nemam to dukladne promyslene... urcite by to nemohla byt ojedinela zalezitost a asi nacasovat blize k volbam ... Problem je v tom, ze pokud clovek vystupuje jako jedinec, tak je nezajimavy - tak jak psala LL. Ale kdyby poslanci dostali dojem, ze se zeny sjednotily - mozna se mylim, ale myslim, ze zacali poslouchat - protoze matky jsou v CR dost velka skupina volicu a RP jsou toho dukazem.

Duverne znam tu aroganci, kterou popisujes a souhlasim s Tebou. Zeny-matky maji jedinou silnou zbran - je jich hodne. Ale musely by se shodnout, musely by tahnout vsechny za jeden provaz a to je asi nedosazitelne.

A nebo - presvedcit nejakeho takove uz u koryta, ze je to dobry napad, a ze tim ziska sobe i strane velkou cast volicu - a pul by bylo hotovo. Vsechno je jen otazka motivace - a to plati i pro zamestnavatele - jakmile bude pro nej vyhodnejsi zamestnat matku na castecny uvazek, tak ji zamestna... spocita si, co je pro nej lepsi.

Soucasna situace nenahrava matkam, nenahrava statu, ale poslanci si klepou na rameno. Ta nemoznost pohnat je k zodpovednosti je hrozna... To je teda specialita, kterou v zahranici take neznaji...

Ale prvnim krokem je prave presvedcit matky o tom, co je pro ne nejlepsi - a ze ctyrlety RP to neni. V tom vidim ten nejvetsi zadrhel.

Kimmy
 MSteflova 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(12.12.2007 15:13:05)
Pravdu máš...
 cyann 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(12.12.2007 23:23:27)
Kimmy, naprosto souhlasím. Já a moje kolegyně se pokoušíme prosazovat to, o čem píšeš, už léta, na akademické půdě. Spojujeme se i s různými NGOs. Ale vždycky narazíme na zeď zasloužených matek, pro které je jakákoli jiná varianta než žena do 4 let věku dítěte doma je nemyslitelná a militantně feministická. Tato většinová skupina je navíc podporována "českou psychologickou školou", která nepřipouští diskusi a nebere v potaz výsledky zahraničních výzkumů. Takže se bojím, že české ženy se v tomto bodě nikdy nespojí. A trpíme tím všichni.
 10.5Libik12 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(12.12.2007 23:35:06)
Kimmy je sice zajímavá osůbka, nicméně, pokud někdo hodlá někoho přesvědčovat, co je pro dotyčného nejlepší, je trošinku směšný.

Jo a vynech mě, prosím, z okruhu trpících.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 3:30:16)
Libik - hm - presvedcovat a vysvetlovat jsou podobne, ale asi je to o vykladu....

Tak taky potom napis tem matkam, ktere presvedcuji ostatni, ze dite by melo mit matku doma do tri let, ze pracujici matky detem skodi, nebo ze toulani je ovlivneno nastupem do skolky - ja jsou holky taky smesne..

Nas smesnych, kteri se snazime nekoho o necem presvedcit, je velka hromada. A ja myslim, ze pokud budu peclive sledovat Rodinu, ze Te do naseho klubu taky casem privitam.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 7:17:16)
No to je skvela zprava, Cyann - delas s temahle lidma - http://www.novinky.cz/clanek/128451-firmy-by-se-mely-presvedcit-o-vyhodnosti-kratkych-uvazku.html ?

Musime verit, ze rozum zvitezi ;-))
Diky a doufam, ze vytrvate!


Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 10:01:39)
Pro Kimmy a Cyann http://zpravy.idnes.cz/psycholozka-nekteri-soudci-detem-ublizuji-f2b-/domaci.asp?c=A071212_084330_domaci_mr

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 10:16:16)
Stano - s timhle muzu jen souhlasit -proto rikam, ze pro matky i deti by bylo lepsi, kdyby misto ctyr let/zadna prace - potom pouze plny uvazek bylo pul uvazku treba od dvou let do dvanacti...

Ani Kimmy ani Cyann nerikaji, ze by deti mely jit do skolky ve dvou letech na cely den.

Poradne si nase nazory precti.

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 12:47:59)
Ale ve dvou letech u VĚTŠINY dětí je škodlivé, aby matka chodila do práce byť jen na čtyři hodiny. Jsou samozřejmě vyjímky, stejně jako jsou vyjímky děti, které potřebují být doma do čtyř. TAk proč jim to neumožnit??? Jsem pro částečné úvazky a možnost volby. Ať si matka, která chce jít do práce už ve dvou letech jde, ale ať to nenutí ostatním. Stejně tak matka, která chce zůstat s dítětem do čtyřech, protože to její dítě potřebuje. TAdy se to pořád otáčí směrem k matkám, ale tady jde především o potřebu dětí.
Ještě k těm úvazkům. S obědem a cestou je to minimálně hodin 6. Pokud pracuje z domu a zvládá to po večerech a s babičkami, je to samozřejmě jiné, ale tak to nemají všechny. Stejně tak všechny nemají paní na úklidy a žehlení.
Jak to máš ty Kimmy? Myslím, že máš paní na úklid, že? A v kolika šly tvé děti do školky?
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 13:46:10)
Stano - "Ale ve dvou letech u VĚTŠINY dětí je škodlivé, aby matka chodila do práce byť jen na čtyři hodiny" - to je NESMYSL - ukaz mi jediny dukaz.

Ano - mam pani na uklid, syn sel do skolky na 2 dopoledne tydne v 18 mesicich a dcera ve dvou letech. Byla to moje volba, mohla jsem je nechat s chuvou, ale tady jsou kvalitni skolky a spousta volnych mist.

Pani na uklid je samozrejme luxus, ktery si mohu dovolit vzhledem ke svemu vzdelani a praxi. Vim, ze to neni pro kazdeho, ale prave proto si myslim, ze u castecneho uvazku by se dalo zvladnou vsechno - samozrejme ne na uroven nablyskaneho bytu, ale ja si zas nemyslim, ze je to potreba.

"jde především o potřebu dětí" - potreba dvouleteho ditete neni matka, ktera je s nim porad bez prestavky. Potreba ditete krome zakladniho jidla, tepla a bezpeci taky nekdo, kdo si s nim hraje nebo ho zabavi - a to nemusi byt nutne matka. Potreba ditete je byt s matkou v kazdodennim kontaktu a stravit s ni alespon nekolik hodin, kdy maji cas sami na sebe.

Kdyz Ti pripada, ze castecny uvazek je prilis casove narocny, co budes delat, az Tvym detem odbiji ctvrte narozeniny? To Ti nebude vadit, ze je temer neuvidis? Ctyrletym to nevadi?

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:18:48)
Kimmy, pokud najdu práci na poloviční úvazek a vyjdeme, tak jdu do něj...

Důkazy, to ti nestačí psychologové? Na všechno potřebuješ výzkum? Já se spíš řídím svým srdcem...a taky vlastní zkušeností a nebudu opakovat chybu své matky. Já si následky jeslí léčila dost dlouho. A to jsme naprosto normální rodína nevybočující nijak z normy.

Ty uplně pomíjíš citové potřeby dětí. Pouze hraní a zabavení to rozhodně není. Dítě potřebuje vazbu na někoho blízkého a učitelka v jeslích, která má těch dětí třeba 5 v lepším případě či 10 jim to opravdu nedá. Navíc je to přece jen cizí člověk.

No a trochu mi připomínáš naše politiky. Radí ostatním, co dělat a sami si to ani nevyzkoušeli, protože jejich možnosti jsou trošku někde jinde.
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:28:55)
JEště k tvému stále se opakujícímu se argumentu o čtyřletých dětech. Když dítě opravdu dozraje na školku, je už dost někde jinde než v 1,5 či 2letech. Potřebuje už kolektiv. Pokud by zůstala možnost být do čtyřech let doma, může chodit na půl dne a pak přejít na celý den. Můj manžel byl do šesti let doma a šel rovnou do školy a považuje to za velký handicap.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:39:58)
Moc dobre vis, ze ja nejsem zastance toho, aby deti skolku vynechaly, takze nechapu proc uvadis pripad Tveho manzela. Mne pripada rezim stylu do skolky v 6.30 rano a ze skolky v 17.00 vecer jako priserny. Ukaz mi psychologa, ktery rika, ze diteti ve dvou letech ctyri hodiny skolky denne skodi, ale 11 hodin denne ve ctyrech letech ne.

Kimmy
 JaninaH 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:53:17)
Kimmy, musím vyjádřit obdiv tvé neúnavnosti :-)
Souhlasím s tebou, nevím, kde se berou ty "magické" hranice, když jsem měla děti malé, o čtyřech letech se vůbec nemluvilo, ve čtyřech letech prostě bylo dítě "velké", magická hranice školkové zralosti byly tři roky, protože mateřská byla do jen tří let.
Když to tu čtu, utvrzuje mě to v názoru, že minulá vláda svým populistickým krokem (zvýšení RP na 7600 do čtyř let) udělala obrovskou škodu. Dneska si spousta lidí neuvědomuje, že to bylo "na dluh", ale myslí si, že na to má nárok. To je jako když dám dětem příliš štědré kapesné, pak zjistím, že na to nemám, tak jim ho snížím a chci po nich, aby to pochopily. Oni to sice v skrytu chápou, ale ty peníze byly příjemné, tak to na mě zkoušejí a kňučí, že bez těch peněz umřou hlady. S nadsázkou se dá říct, že některé příspěvky tady mě připadají dost podobné.
J.
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:55:29)
Janino ne každé dítě potřebuje být doma do čtyřech, jsou to jen vyjímky. Kimmy prosazuje školku od dvou let!!!!
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:07:06)
Ja prosazuju MOZNOST skolky od dvou let a podporu castecnych uvazku - at si matky jsou doma treba do tech ctyr, ale at necekaji, ze jim to bude platit stat a ze je pak nekde v praci privitaji s otevrenou naruci.

Kazdy se musi rozhodnout - bud budu zit z toho, co mam a budu se venovat detem - nebo mam malo a pak chci, aby mi stat vytvoril podminky, abych mohla mit vic a netrpely tim deti.

U nas je ""magicka"" hranice 18 mesicu....

Kimmy

 jak 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:19:46)
HOLKY to stejne nevyresite. Je to individualni. Ja teda pracovala od 2 let na castecny a od 3 na plny uvazek a pohoda. Syn je bystry, zdravy a vse slo jako po masle.kazdy si to zaridi , jak umi.
A to, jestli nekdo breci ci ne,ze ma malo penez, je asi dane vychovou.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:21:13)
No jiste, Milado - o tom, ale nemluvim - tady treba zadne takove omezeni nejsou - dite muze mit klidne plinu do ctyr a nikdo ani nemrkne - je to na rodicich, skolka o tom nerozhoduje. Samozrejme by se muselo hodne zmenit - ale hodne je to taky o tom, kolik muze mit skolka/jesle zamestnancu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:46:58)
Milado - ja rikam, ze kdyby se ty penize z RP nasypaly do skolek a castecnych uvazku, tak by to bylo lepsi. Pomohlo by to vytvorit skolky, ktere nemaji tak prisna pravidla. Ja bych prave chtela ty ceske podminky zmenit tak, aby zadna matka nemusela prochazet tim, co popisujes "odcházela z domu - dítě ještě spalo, přicházela jsem a dítě už spalo. "

Jeste mi rekni - mas pocit, ze Tve dite na Tebe nema vytvorenou vazbu?

Myslim, ze ta skodlivost, kterou mela na mysli Stana neni o nemocech...

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:08:43)
Dekuju, Milado - jsi dalsi matka, jejiz dite neni poznamenano tim, ze matka chodila do prace - a to za podstatne extremnejsich podminek, nez bych rada videla ja...

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:14:22)
Teď nechápu souvislost - Milada chodila do práce od synových tří a čtvrt roku a to ještě dítě nebylo v péči člověka, kterej má těch dětí na starost skupinu, ale v péči prarodičů.

Jak tohle souvisí s MŠ pro dvouleté děti?
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:18:59)
zadna vazba na matku se nepretrhala jen proto, ze matka s ditetem nebyla denne celou dobu
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:29:49)
no tak ja kdybych delala jen to, co by moje deti RADY - tak z nich mam obtloustle rozmazlene otrokare

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:45:39)
Madelaine, ale tohle si můžeš domluvit i soukromě. Dokonce to má nižší náklady, než na ty minitřídy v MŠ - např. na sepsání smlouvy nepotřebuješ účetní :-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:47:26)
MMCH já jsem vůbec trapka - dávám syna do školky a zároveň mu tam platim asistentku :-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 20:00:43)
Tak já mám kolem sebe spíš do tří let doma, pak rok v MŠ na 4 hod a pak na celej den.

Sama to mám jinak - kluci chodí pořád na 4 hod, ale to je kvůli handicapu staršího (a vyzvedávat každýho jindy by bylo složitý, protože školka je daleko od bydliště).
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:50:06)
Milado - ano, byla to reakce na Tvuj prispevek o tom, ze syn nebyl RAD. Ono totiz v zivote nejde delat jen to, co by deti (nebo dospeli) RADI - kdyz na to nemas finance.

jestli je mas - tak at si maminky pecuji o deti az do puberty nebo dele - s tim ja nemam naprosto zadny problem

Ale narikat, ze nemam penize a deti by byly nerady, kdyby maminka sla pracovat - no tak to tedy skutecne nelze.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:53:44)
Kimmy, to co je pro děti dobrý nemusí bejt totéž jako to, co by děti rády.

To co je pro ně dobrý mě zajímá hodně, to co by rády jen do určitý míry.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:59:42)
Aha - kdyz se podivam na soucasny system, tak je pro deti dobre, aby matka nastoupila ve ctyrech letech na plny uvazek a deti sly do skolky na 10 hodin? A pro deti je dobre, aby po nastoupeni do skoly chodily na cele odpoledne do druziny?

Jeste mi neco povez o tom, co je pro deti dobre...

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 1:20:39)
Milado - to Ty jen nectes vsechny prispevky - pani Alena Neumanova psala, ze jeji dite bude muset do skolky od 6.30 rano do 17.00 odpoledne. Tak to je 11.5 hodiny denne.

A pokud matka musi delat na plny uvazek a pripocitas dojizdeni - tak na kolik hodin to vychazi Tobe?

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 7:58:07)
pardon - preklep - 10.5 hodin
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 8:20:05)
Milado - nejsou zadne kecy - to je skutecny pripad z teto diskuse.

Nikdo nemluvi o Tobe.

Jsou matky, ktere musi do prace dojizdet a pokud nemaji moznost castecneho uvazku, tak co asi delaji? Hadej. Bud zustanou doma a berou podporu nebo daji deti na cely den do skolky/druziny.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 8:32:25)
Ty rikas, ze bys tu praci nevzala - ja rikam, ze nemluvim o tom, jestli bys tu praci vzala Ty.

Ty jsi rikala, ze nikdo nemluvi o tom, davat deti do skolky na 10 hodin - tak mi rekni, na kolik hodin muze dat dite do skolky matka, ktera pracuje na plny uvazek a musi do prace dojizdet.

Opravdu se mi nelibi Tvuj ton.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 8:59:07)
Nesleduju jednotlive diskuse, protoze jsou tady uz asi ctyri clanku, ale jen tuhle celkovou, ktera ukazuje reakce na vsechny clanky. Tady to mas... jeste jsem to zkratila je to od 6 rano do peti vecer takze 11 hodin

http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8216796

je to v clanku "Názor k výši mateřské"

Pani Neumannova take pise "A studenty rozhodně platit nebudu, na to své dítě přiliš miluju?? Čemu ještě nerozumíte??" - to je zase tady http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8217103

Navic jsem tady nikde nevidela nazory, ze by hlidaci slecna byla nejake uzasne reseni a budovani vazby mezi matkou a ditetem asi taky nepomuze.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 9:26:45)
Milado - ne, taky se mi nelibi, ale aspon mi bezduvodne nerika, ze kecam. Pani A. skutecne nema manzela. Ale kdybys vsechny ty diskuse o RP sledovala, tak najdes hodne prispevku o tom, ze manzel proste "nemuze".

Nema cenu se tady sermovat tim, co kdo kde rekl. Pointa je v tom, ze absence castecnych uvazku nuti deti k dlouhemu pobytu ve skolkach a dle meho nazoru to detem nijak neprospiva. Muj nazor stale je, ze by pro matky i deti bylo lepsi zacit do skolky chodit driv ne pul dne a zachovat ten pulden dele.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 9:51:16)
Milado - ano, ve smyslu ze by mela naroky na dorovnani financni situace, ne ze by u ni bylo v poradku dat dite na 11 hodin do skolky. Ja bych to videla jako treba vyssi odpocty z dani nebo tak neco a stale ten castecny uvazek.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:52:06)
Zato často se závislost na matce u předčasně oddělovanýho dítěte nezdravě zvýší.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:36:19)
Milado, to je fuk. Mně šlo o to, že Kimmy napsala, že na Tvym synovi taky Tvé zaměstnání nezanechalo následky, ale on nebyl dvouletej a měl k dispozici člověka jen pro sebe, takže mi uniká proč to bylo použito jako "důkaz".
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:46:48)
Protoze 12 mesicu neni vyvojove tak vyznamne, aby absence matky cely den delala vyrazny rozdil - tedy pokud matka na cely den zmizi ve trech letech a trech mesicich, tak to neni kvalitativni rozdil proti tomu, jestli zmizi na ctyri hodiny denne ve dvou letech

Kimmy
 MSteflova 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:25:06)
Jen bych k tomu věku dítěte(magická hranice) chtěla zmínit jednu věc. Pracovala jsem ve školce, kde jsme měli děti od 1,5 r(nebyly to jesle, ale předškolní součást mezinár. školy). Některé děti byly opravdu spokojené, jiné si celkem rychle zvykly a malá část z nich si zvykala dlouho a celkem špatně. Je dobré s dětmi chodit už před nástupem do dětských zařízení mezi děti, např. do mateřských center ap. Matky by se v tomto ohledu měly dítěti přizpůsobit, pokud to opravdu špatně zvládá, a případně školku na čas odložit. Každý jsme jiný.
Nepíši zde o matkách, které nemají na výběr a práce je pro ně existenční záležitostí - tam se, bohužel, asi opravdu nedá nic dělat.
Jinak souhlasím s Kimmy, že nástup do školky by měl být postupný a že odložit 4-leté dítě na 10 hodin na hlídání může být pro to děcko stejný šok, jako pro to dvouleté.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:08:14)
Janino - to srovnani s kapesnym je dokonale!!!

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:17:43)
Kimmy my dvě se prostě nesejdem. A i kdyby mi stát nic nedal, udělám vše proto, abych s nimi mohla být, než dozrají na školku. Děti opravdu nemám pro to, aby se mi o ně někdo staral(myslím do těch tří, čtyř) a já se mezitím realizovala v práci. Na to budu mít ještě spoustu času a ty tři první roky mi nikdo nevrátí a hrozně rychle to uteče.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:25:32)
Stano - to Ti nikdo nebere, to je Tvoje volba. Ale rada bych, aby se prestalo s sirenim tech nesmyslu o tom, ze by skolka na par hodin denne dvouletemu diteti skodila. Ty si to zarid po svem, ale nerikej, ze jine mamy svym detem skodi, kdyz je daji do jesli.

"Děti opravdu nemám pro to, aby se mi o ně někdo staral(myslím do těch tří, čtyř)" - no vidis, na tom se opravdu nemuzeme shodnout. Ja bych zas rekla - deti nemam proto, abych je davala do skolek a do druziny od nevidim do nevidim, jakmile dosahnou ctyr let...

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:30:54)
Kimmy, níž dole jsem psala, že jsou vyjímky, které už školku ve dvou letech zvládnou. Moje starší to není, takže kdybych ho tam dala, tak mu uškodím. Mně zase vadí, jak všem bez vyjímky vnucuješ školku od dvou.O matkách samoživitelkách taky nemluvím, tam by měl zafungovat stát.
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:33:31)
Navíc vývojově je velký rozdíl mezi kluky a holčičkami. Kluci jsou vývojově pomalejší, holčičky rychlejší. I to je potřeba vzít v potaz.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:43:38)
Stano - ted uz rikas vylozene nepravdy - ja nikomu nic nevnucuju a pred chvilickou jsem psala, at si matky jsou doma jak dlouho chteji - jen at necekaji, ze jim nekdo bude platit a pak je ochotne zamestna...

Ty jsi psala, ze skolka skodi VETSINE dvouletych deti a tomu proste neverim, pokud to neni na cely den.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:32:00)
Janino, já tu hranici rozhodně neposuzuju podle toho, co je v kraji zvykem, ale podle toho, co je dobrý pro děti.
Kdybych se řídila tim jak to bylo dřív, když lidi nebyli "zmlsaný", tak mám dítě ve speciální školce a v lednu půjdu k zápisu na zvláštní školu. A stejnětak integrovaný děti, se kterýma pracuju by v naší škole vůbec nebyly. Do určitý míry i dneska jsem na určitých místech ve svých požadavcích průkopník právě proto, že na první místo stavim zájmy KONKRÉTNÍCH dětí.

Moje mamka i v době, kdy byly jesle samozřejmostí, si nás nechala doma co to šlo - já šla rovnou do školky a mladší ségra v jeslích často brečela. Jasně že to nakonec zvládla, ale bylo to utrpení pro ni i mamku.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:45:24)
Kimmy, souhlasim se Stáňou.
Ještě ve třech letech leckteré dítě nástup do školky nezvládá (moje děti to taky měly jentaktak a ve dvou letech by to nedaly ani náhodou).
Školku na dva dny v týdnu bych nesrovnávala s každodenní - syn chodil jednou týdně do předškolkovýho zařízení, kde bylo 10 dětí na dvě učitelky nadšeně a když po půlroce téhle zkušenosti nastoupil ve třech letech do školky, která je denně a kde jsou 1-2 učitelky na 25 dětí tak to musel nějakej čas zpracovávat a brečel.

Myslim, že dost platí Matějčkovo: "Jesle jsou instituce pro rodiče, školka pro děti."
Pro předškolkový děti mi přijdou nejlepší mateřská centra, kde je možný dítěti nechat nějakou samostatnost a zároveň jistotu, že když bude potřeba, tak máma to jistí.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:59:47)
Jena - vzdyt to tady melu porad dokola - nikdo nemluvi o celodenni peci v jeslich u dvouleteho ditete! Ja mluvim o jeslich na ctyri hodiny denne a castecnych uvazcich. Matejcek nic takoveho nebral do uvahy, protoze v dobe, kdy delal vyzkum nic podobneho nebylo. A nikdy asi nevidel kvalitni skolku (ktera je u nas od 18 mesicu), jakou mame tady - kdo vi, co by rikal...

Je to vsechno hrozne ovlivneno kulturou ve ktere zijete. Ja mam kamaradky, jejichz deti chodi do skolky na delsi dobu nez ty moje a ony ani nechodi do prace - ale veri, ze ta skolka/ jesle jim hodne daji - jedna se o dvou a trilete deti. Cesi jsou straslive mystifikovani tim demonizovanim jesli a "masovou peci" - ja nemluvim o jedne ucitelce na 25 deti - moje dcera ma pomer jedna ucitelka na ctyri deti. Ja vim, ze tohle momentalne neni - ale o to prece jde - aby to tak mohlo byt!!! Sama rikas, ze Tvuj syn nadsene chodil do zarizeni s mensim pomerem ucitelka-zak - no a to by jiste slo zaridit, kdyby do toho stat nasypal penize....

Mmch - syn chodil do skolky petkrat tydne v dobe, kdy oslavil druhe narozeniny.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:36:49)
Stano - ukaz mi psychologa, ktery tvrdi, ze ctyri hodiny denne ve skolce jsou pro dvoulete dite skodlive. Co ja vim, tak psychologe delali vyzkum na celodenni jesle a jak psala Cyann, tak dokonce tydenni jesle.

Tve srdce je samozrejme jina zalezitost, ale neni to pro me dostatecny podklad pro tvrzeni, se skolka vetsine dvouletych deti skodi. Je to jen hrozne skodliva fama.

Jak uz jsem psala - pracuju od ranneho veku svych deti, ale mam velice dobre podminky. Moje deti maji na mne vybornou vazbu, mame se moc radi a zcela jasne jsem u nich na prvnim miste, ale to neznamena, ze s jinymi lidmi jsou nestastni a nebo ze by jim to skodilo. Tak nevim, jak vic z prvni ruky bych to mohla mit. Jsem take jeslickove dite a s mamou mame zcela normalni vztah. Vazba se jeslickami nezpretrha a nici citove potreby nepomijim. Jenze ja si myslim, ze moje deti budou mit citove potreby jeste hodne let (viz clanek, ktery jsi citovala), takze ja se snazim zajistit, abych jednou nemusela honit penize a sve deti odbyvat. Kdyz dvoulete dite na pisku hlida nekdo jiny nez ja, tak to na nich urcite nezanecha nasledky, pokud je to clovek, ktereho znaji a kteremu veri.

Jesle urcite nebyly jedinou zkusenosti Tveho detstvi - nevim, o jake nasledky jde, ale hodne pochybuju, ze to muzes takhle jednoznace urcit a ze se jednalo o zcela izolovanou udalost.

Kimmy
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:51:52)
Kimmy, stačí si přečíst pár knížek vývojové psychologie. Nebo DOBRÉ knihy o výchově dětí. Např. Eva Rheinwaldová Jak vychovat šťastné dítě, Steve Biddulph atd. To jsou jen některé, co se mi vybavily. A jestli chceš i telefon na nějakého psychologa, který ti to řekne osobně, není problém:-))))
 Stáňa a dva kluci 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 14:54:16)
To s manželem nebylo mířeno na tebe, jen jako druhý extrém, který taky není dobrý.
Jeno souhlas.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:10:42)
hm - kdo rozhoduje, co je ""dobra"" kniha o vyvojove psychologii? Dobra rovna se podporuje muj nazor?

Dej mi telefon na psychologa, ktery mi rekne, ze ctyri hodiny denne ve skolce diteti SKODI - ovsem musim to kvalifikova - ve skolce, kde je ta jedna ucitelka na ctyri deti apod.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:41:26)
Kimmy, nevim, jestli má smysl bavit se o školkách, kde je 1 učka na 4 děti, když tady takový školky nejsou a nebudou.
Mě zajímá od kolika let je únosná školka jakou mám k dispozici.

A to si myslim, že mám děti ve skvělý školce - taky je tam vozim 18km, ačkoli do dalších osmi školek bych to měla blíž.
Počet dětí na třídu je bohužel dán vnějšími okolnostmi.
Vim ze školy, kde pracuju jak velkej problém je mít v první třídě "jen" 18 dětí.
A to si myslim, že ideálních by bylo tak 12-14.

Kdybychom jich chtěli vzít 12 a zbytek peněz chtít od rodičů, tak by každej musel zaplatit nějakých 16 tisíc za rok!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:48:10)
Jeno, myslím, že o tom právě Kimmy mluví - kdyby se rodičák zkrátil na dva roky, tyto finance by se mohly nalít právě do těch školek - za nějakých 20000 (rodičák za tři děti) by už určitě někoho najali, ne?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:06:35)
Markéto, do těch peněz já zas tak nevidim - popravdě řečeno teď ani nevim, kolik bude rodičák při 2-3letých dětech - 7600?
OK, z jedný třídy dětí by se měla zaplatit učitelka, z několika tříd dohromady kuchařky, účetní, uklízečka, ředitelka apod., v případě nemoci nemocenská + náhradní síla. Dál je třeba kupovat a obnovovat vybavení, platit vodu, elektřinu.
Nemám představu, kolik rodičáků by to stálo, ale 4 by určitě nestačily.

Největší problém je ale asi stejně v tom, že by se nejdřív musely postavit spousty školek, protože do těch stávajících se nevejde ani skupina dětí od tří do šesti až sedmi let, natož ještě ročník navíc a to ještě při počtu 25 dětí na třídu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:14:47)
Jena - kucharky, ucetni, uklizecky nejsou potreba v pomeru jedna na ctyri deti - naopak - se zvysenym poctem deti se naklady na ne snizuji.

Urcite by se musely najit prostory a v tom by stat musel hrat vyznamnou ulohu - a nebo ty dotace nasypat soukromnikum, kteri si to vyresi.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:27:47)
Kimmy - no, tak stat da na kazde dite dotaci 5000 mesicne plus matce snizi dane dejme tomu o tisicovku mesicne, matka bude chodit na castecny uvazek, takze bude muset platit 2000 mesicne - treba. Mozna je to hodne v porovnani se statnimi skolkami - tak tam by se treba ty platby navysily, aby se trosku priblizily realite - ja treba platim za skolku na jedno dite asi 15% cisteho platu.

Neni v mych silach vam tady vypracovat financni rozbor a konkretni plan, jak na to. Nemuzu mit reseni na kazdou situaci.

Kdyz budou vsichni rikat jen "tak to nejde" a "tohle by uz vubec neslo" - tak jim holt nezbyde nez prijmout to, co je rozhodnuto, ze musi jit. Kdyz by nekdo rekl "takhle by to slo" a ostatni se pridali - tak uz existuje alespon protinavrh soucasne situace.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:43:01)
Kimmy, ale já píšu právě z pozice člověka, kterej se to snaží změnit dost intenzivně a dost marně.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:48:02)
Jena - co konkretne se snazis zmenit a jak?

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 17:21:08)
Je to široký téma, tak zkusim jen výsek...

Např. u nás ve škole vidim, že dětí na učitele je moc.
Je tam i několik dětí s handicapem, který potřebujou člověka navíc.

Ze zákona mají tyto děti právo na pedagogického asistenta, kterého hradí stát, bohužel na zdejším krajském úřadě sedí člověk, kterej by tam sedět neměl a ten asistenty prostě nepodporuje (resp. dá ředitelům svolení asistenta mít, ale nedá na něj peníze s odůvodněním, že ředitel může ubrat na platu učitelům). Čili tenhle zákon se tady nedá použít.

Dohodli jsme se s rodičema, že zkusí požádat o příspěvek na péči (pro zdravotně postižené), aby měli z čeho platit tzv. asistenta osobního (ten má oficiálně pomáhat jen se sebeobsluhou a podle toho je placenej, ale je to lepší, než nic). Dala jsem s nima do kupy co všechno je pro to třeba udělat, jak co kde vyplnit a tak, protože sama totéž řešim v MŠ z pozice rodiče a díky jedný diskusi na Rodině jsem získala docela přehled co všechno lze a s čim je problém. Tu práci jsem dělala i za málo peněz a přesto, že mi to neběží jako pedagogická praxe a je to na dohodu o provedení práce (takže žádná nemocenská a prázdniny bez příjmu), protože sama mám děti v MŠ na 4 hod a byl to pro mě přivýdělek k rodičáku.

Ovšem teď bylo třeba, abych už přešla do pozice učitele a začli jsme hledat někoho jiného. A sehnat někoho s pedagogickym vzděláním (k tomu Montessori kurzem za 17 tisíc, protože jsme Montessori škola), kdo vyjde s pěti a půl tisícema je fuška, takže jsme znovu začli řešit pedagogickýho asistenta.

Jednala jsem s SPC, který píše granty na pedagogický asistenty, ale jen pro děti s určitým typem postižení - z našich dětí by pod ně spadalo jen jedno a ještě tam není žádná záruka, že grant vyjde.
Jednání s panem úředníkem na krajskym úřadě končívá tím, že on nechápe proč se děti integrujou a nedaj se do speciálek a že nejsou peníze. Před pár dny jsem našla na netu program EU ze kterýho by se přesně na naše potřeba daly čerpat peníze, ale jsou tam vysoké minimální částky, o které se může žádat, takže to není v silách školy a musel by to sepsat někdo za celý kraj. Hodlám za panem nechápavym zajít s papírem o co maj požádat (ačkoli to by měl dělat sám od sebe) - jsem zvědavá, co zas bude mít za problém.
Vhodnej malej grant se mi zatim najít nepodařilo, ale už nějakou dobu na tom pracuju.

Kolegyně napsala hodně velikej grant, ze kterýho by se mohla zaplatit další pedagogická síla, zabralo jí to několik měsíců práce a je to vlastně vzato úplně oklikou - přes obnovitelné zdroje energie, které by škole ušetřily peníze za energie. Téma mělo být vyhlášeno letos v říjnu a zatim vyhlášeno nebylo a momentálně nikdo neví, jestli bude :-( A pokud bude, nikdo nemůže zaručit, že to s grantem vyjde.

neni to všechno, ale musim k dětem a jako náčrtek to snad stačí...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 1:26:15)
to je presne pripad, kdy jde maly clovek proti kolosu... jeden clovek system nezmeni...

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 15:58:44)
Kimmy, no super, tomu říkám povzbuzení :-)

Ale možná teď aspoň už chápeš, proč chci dávky do ruky, abych si s nima mohla naložit tak, jak vidim, že je potřeba a ne že na nich bude sedět nějakej mameluk a rozhodovat za mě jako v případě těch peněz na pedagogický asistenty.
I kdyby tu fungovala dostatečná síť kvalitních školek a dostatek polovičních úvazků, nikdy nevíš, jestli zrovna Tvoje dítě nebude potřebovat domácí péči. Já mám dítě s poruchou komunikace, Milada děti se sníženou imunitou apod. On možná leckdo má pocit, že tohle jsou výjimky, ale to jen tak vypadá, protože děti ve školkách a ve školách jsou vyselektovaný - ty s problémama se tam kolikrát vůbec nedostanou, takže nejsou vidět, ale jsou jich spousty. U nás ve škole je selekce JEN SNÍŽENÁ OPROTI OSTATNÍM ŠKOLÁM (NEZAMĚŇOVAT S "U NÁS SELEKCE NENÍ"), máme 50 dětí a z toho 7 s vážnym problémem. Jo, je možný zavést dávky jen pro děti, který budou mít potvrzení od Dr nebo od psychologa - a pak by třeba byla dobrá síť kvalitních školek, rodičák kratší a jen rodiče dětí s problémem by měli nárok na dávky po delší dobu - jenže to už tu je a funguje to zase jen částečně - třeba já na dávky nárok mám a Milada ne, ač Milada by si nemohla dovolit ani částečnej úvazek, kterej já mám.

Jinak co se týká výše rodičáku, tu jsem tu nikde nekritizovala - naopak už před rokem a něco, než se zaváděl tenhle vyšší, tak jsem tu v nějaký diskusi psala, že stát na to nemá a zas to do roka zruší a že by radši měli zvýhodnit poloviční úvazky. Sama na poloviční pracuju a ještě nějakej čas pracovat budu.
Do týhle diskuse jsme se zapojila kvůli tomu, žes tu psala, že dávat dvouletý děti do MŠ je v pohodě a s tim nesouhlasim.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:09:18)
Jena - chapu Te.

Porad si myslim, ze i na vyjimky by se naslo reseni - treba odpis naklady na pecovatelku z dani, takze Tve dite by mohlo byt doma - to by ovsem znamenalo, ze vydelas vic, nez ta pecovatelka - ovsem opet by se to dalo resit nejakou dotaci.

Vis - ja Ti nemuzu dat dokonale reseni na kazdou variantu. Ani soucasny system neni dokonaly a nemysli na vsechny. Ja porad nerozumim, co se teda stane tim uderem ctvrteho roku - deti Milady prece najednou neziskaji imunitu a dite s poruchou komunikace ji ke ctvrtym narozeninam nedostane. Tak co se stane potom - jak to ty matky budou resit, az RP vyprsi?

Myslim, ze jsem nikde nepsala, ze jsi kritizovala vysi rodicaku. Dvoulete deti muzou klidne na pul dne do skolky. Nesouhlasis, neda se nic delat. Je to dane prostredim, ve kterem zijes a ve kterem jsi vyrostla. Kdyby ses narodila v Americe, tak bys mozna sla do prace mnohem driv nez ve dvou letech ditete. Ale narodila ses v CR a tak vyuzivas systemu v CR. Mozna jednou Tvoje dcera odejde od ditete podstatne driv a pak poznas, ze ani z vnuka/vnucky nevyroste zadny citovy mrzacek. Ale doufam, ze aspon nikde nebudes rikat, ze vetsine dvouletych deti skolka skodi, jak to tady uz padlo...

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:31:38)
Milado - ja Te nikam neposilam ani nehonim. Jen rikam, ze problematicke deti maji problemy i po ukonceni RP, takze RP neni zadne univerzalni reseni, proc by se mel zachovat v soucasnem rozsahu.

Zadny system nebude dostatecne pruzny na to, aby vyhovoval uplne kazdemu.

Preju Ti a Tve rodine, at zdarne prekonate vsechny prekazky.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:21:58)
Kimmy, no já se právě snažim říct, že to neni daný prostředim.
O tom kdy moje děti půjdou do MŠ jsme se rozhodovala podle jejich zralosti a ne podle toho, kdy je to zvykem (což jsem se snažila ilustrovat tim, že mám i spoustu jiných požadavků, který jsou taky v rozporu s běžnýma zvyklostma - např. moje dítě je v naší školce PRVNÍ, který má asistenta a děti, se kterýma pracuju jsou PRVNÍ děti s asistentama na naší ZŠ.

Kdybych žila v Americe, vyberu si nějakou křováckou rezervaci - tam by totiž moje dítě nemělo žádnej problém - postarat se o sebe umí, domluvit rukama nohama taky... jeho největší problémy jsou dány tim, že musí projít vzdělávacím systémem.

 Alice + 3 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:25:43)
Kimmy, já bych tě opravila s tou většinou..možná že naopak většině dvouletých dětí školka na půl den neškodí, ale některé děti na to nejsou zralé..

Jinak nevím, proč to tak vehementně vůbec řešíš, mě třeba taky vůbec nezajímají ekonomické problémy v Austrálii, daně v čr asi taky neplatíš..pokud teda nejsi ekonom nebo politolog nebo něco takového :) zkrátka vrať se sem a roď děti a pečení holubi ti sami budou lítat kamsi :)

A pečovatelku si "tam u vás" můžou dovolit všechny příjmové kategorie (myslím pracující)?
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:34:35)
Alice - moznost alternativni pece o deti je pro me naprosto prijatelne reseni.

Mne by jen opravdu zajimalo, jestli za 10 let bude v CR generace spokojenych a vybalancovanych deti, se kteryma byly maminky dlouho doma - nebo to budou uplne stejne deti jako ty v zahranici, ktere holt sly do skolky jako nezrale.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:41:06)
Alice - proc to resim? Protoze si myslim, ze je cas, aby v CR lide prestali tolik spolehat na socialni stat. Protoze si myslim, ze soucasny system neni tak skvely, jak si mnohe maminky mysli.

S detmi se jiste jednou do CR vratime, o pecene holuby nestojim, me totiz moje prace bavi. V CR dane neplatim, protoze CR ma s mistnim systemem podepsanou dohodu o dvojim zdaneni, takze dane platim tady.

Pecovatelku si muze dovolit tak 80-90% zamestnanych, ale je to proto, ze se vyuziva levnejsi pracovni sila od sousedu - tedy neco jako kdyby si v CR rodiny najaly na peci o deti Ukrajinky (nerikam, ze se takovy system ma zavest, je to jen ilustrace toho, jak to chodi tady) a proto, ze zhruba 75% nakladu na pecovatelku si odepisuji z dani.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:47:09)
Mě moje práce taky baví :-) Bohužel to nemá souvislost s tim co je dobrý pro moje děti.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 16:52:27)
Ja Ti to prece neberu. Bude dobre pro Tvoje deti, az budes chodit na plny uvazek do prace od jejich ctyr let a celou jejich skolni dochazku?

Kazdy mame tu definici jinde. Ja si treba myslim, ze pro moje deti neni ani skolka ani nase pomocnice skodliva a ze by pro ne nebylo dobre, aby az budou ve skole, musely byt cele odpoledne v druzine.

Preju Ti, at se Ti podari i nadale delat jen to, co je pro Tve deti dobre.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(14.12.2007 17:16:33)
"Bude dobre pro Tvoje deti, az budes chodit na plny uvazek do prace od jejich ctyr let a celou jejich skolni dochazku?"

No, to není dobrá otázka na mě, páč kluci chodí do MŠ na 4 hod ač jim je 5 a 6 let. Na staršího syna mám poloviční rodičák až do sedmi let a považuju to za přilepšení k polovičnímu platu. Na částečnej úvazek budu pracovat i poté, co mi rodičák skončí (pokud utáhnem hypotéku).

Ale čistě teoreticky, kdybych měla rodičák do 4 let, tak Ti odpovím: Je to pro ně lepší, než chodit na plnej úvazek od tří nebo dokonce od dvou let.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(15.12.2007 13:09:15)
Jena - ano - to je ten rozdil mezi individualni situaci a konceptem - Ty to mas vyresene, Ty jsi ten castecny uvazek nasla, a situace ostatnich uz neni dulezita. Je to dobre pro Tvoje deti a bude i nadale, protoze si castecny uvazek budes moct ponechat - jsi tedy tam, kam ja bych prala aspon mit moznost se dostat ostatnim.

"Ale čistě teoreticky, kdybych měla rodičák do 4 let, tak Ti odpovím: Je to pro ně lepší, než chodit na plnej úvazek od tří nebo dokonce od dvou let." - jenomze takto moje teorie nestoji - moje otazka je - je lepsi nechodit do prace do cryr let a pobirat RP a pak nastoupit na plny uvazek - nebo je lepsi nastoupit ve dvou letech na castecny uvazek a uchovat si ho dejme tomu do 10 let veku deti...

Ja nerikam ze by nekdo mel chodit od dvou let na plny uvazek - uz to tady melu snad popadesate. Ja bych nechtela plny uvazek ani od tech ctyr.

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(15.12.2007 14:05:49)
Kimmy, každopádně za současný situace by spousta rodin s polovičnim úvazkem nevyšla finančně.

Takže jak to bude nejlepší - rodičák třeba tři tisíce do deseti let věku? (Hele, mně by přišlo dostatečný do ukončení 1. třídy ZŠ - než se dítě zaběhne ve škole.)
:-)

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(15.12.2007 14:27:36)
Jeno - ja jsem svuj nazor na to, co by bylo nejlepsi psala uz nescetnekrat.

Jeste pred rokem byl RP nejakych 3800. Od noveho roku dochazi k navyseni cele rady nakladu, ale snizuji se dane. Kdyby se napr. zavedlo osvobozeni od dane pro prijmy nizsi nez 7 000 mesicne, tak by to urcite situaci pomohlo. Neverim, ze spousta rodi zivotne zavisi na RP. Navic by tu mely existovat davky pro chude rodiny.

Uz jsem to psala Marbelince - dokud socialni davky jsou vyssi nez prijem byt z castecneho uvazku, tak je neco spatne - protoze to motivuje lidi k tomu, aby radeji nepracovali. Tohle neni dlouhodobe udrzitelne.

Klidne si bez do prace na plny uvazek po ctvrtych narozeninach ditete, jestlize tomuhle davas prednost.

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(15.12.2007 14:49:18)
"Od noveho roku dochazi k navyseni cele rady nakladu, ale snizuji se dane."

Prosím jmenuj, jak se skokově zvyšují soc. náklady (pokud pominu důchody), a také jak že se snižují daně.

Na soc. dávkách se v r. 2008 ušetří podle původních odhadů MPSV cca. 8,5 mld.

Zároveň pro rok 2008 celkový daňový příjem státu (DPFO, DPPO, DPH, majetkové daně) byl podle pův. odhadů MF víceméně stejný (akruální -0,2 mld., hotovostní +9,0 mld.). Daňový příjem se má oproti 2007 snížit až později.


"Kdyby se napr. zavedlo osvobozeni od dane pro prijmy nizsi nez 7 000 mesicne, tak by to urcite situaci pomohlo."

Ale takové příjmy skutečně daněny nebudou (a už teď je to jen asi 150 Kč).


"Navic by tu mely existovat davky pro chude rodiny."

Ty existují. Kimmy, nakolik máš ponětí o tom, co se tu děje? Z tohoto příspěvku mám dojem, že moc ne (to si neber zle, jenom to pak ve srovnání s Tvými nápady jak na to působí trochu neobratně).
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(15.12.2007 15:00:39)
oddTom - myslim tim rodinne naklady (energie, spotrebni dane) - tedy naklady rodin budou vyssi nez pred rokem. Podle denniho tisku by toto melo byt kompenzovano snizenim dani z prijmu. Jestli to tak bude neni nametem, ktery tady planuju rozebirat.

Nejsem cesky danovy poradce. Nevim, jestli existuje nejaka minimalni dan nebo ne. Reaguju na to, ze si lide s castecnym uvazkem nevydelaji ani 7 000 mesicne - predpokladala jsem, ze i takove prijmy podlehaji dani z prijmu. Pokud ne, tak by mozna stat mohl tyto prijmy do 7000 dorovnat nebo tak neco. Uz jsem psala, ze nejsem schopna dodat veskere detaily. Davky pro chude rodiny existuji, ale neznam detaily - mel to byt komentar na to, ze pokud matka s castecnym uvazkem nedosahne na to, aby s manzelem uzivili rodinum, tak by to stat mohl dorovnat. Nevim, kolik takovych pripadu je, ale myslim, ze by to melo jit.

Neznam detailne rozsah ceskeho socialniho systemu - pokud to beres jako ze nevim, co se v CR deje, tak prosim.

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(15.12.2007 15:16:53)
"myslim tim rodinne naklady (energie, spotrebni dane)"

OK.


"tedy naklady rodin budou vyssi nez pred rokem. Podle denniho tisku by toto melo byt kompenzovano snizenim dani z prijmu. Jestli to tak bude neni nametem, ktery tady planuju rozebirat."

Nerozebírej, ale nebude (nebo aspoň ne pro rodiny s malými dětmi a s celkovými příjmy do řekněme 30.000 Kč). Ale neyslím, že by o tom denní tisk informoval jinak. (Pozn. - velkou část výhody nižších příjmových daní pro uvedené rodiny mnohdy obratem vyruší zánik společného zdanění manželů, takže na ty další náklady - obecné zdražování - už mnoho jako protihodnota nezbývá.)


"Uz jsem psala, ze nejsem schopna dodat veskere detaily. Davky pro chude rodiny existuji, ale neznam detaily - mel to byt komentar na to, ze pokud matka s castecnym uvazkem nedosahne na to, aby s manzelem uzivili rodinum, tak by to stat mohl dorovnat."

Otázka je, co kdo myslí nákladem na uživení rodiny. PŘEŽÍT se dá i v holobytě 20 m2, sedmi osobami, se suchým chlebem a vodou.

Pro extrémní případy jsou určeny dávky v hmotné nouzi, ale to rozhodně není nic extra. Pro Tvůj návrh by muselo fungovat něco jiného.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(15.12.2007 15:41:20)
oddTom- ja bych rada nasla nejaky zpusob, jak by to mohlo fungovat - mas ode me e-mail. Jsem si dobre vedoma, ze nemam dostatecnou odbornost na to, abych to cele vymyslela - jde o koncept. A o to, aspon to zkusit.

Takze diky za iniciativu.

Kimmy
 Raduza 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:44:28)
Kimmy, tak jsem ted počítala, že když si matka vydělá 7000 čistého, což je tady celkem běžné, dá tisíc korun za školku, tak je to taky 15%. Když ho dá do soukromé, protože ve státní není místo, tak zaplatí 7000, což je 100% platu. Dobrý, že. I když zaplatí těch 15%, tak jí na živobytí moc nezbude, ono už tady není moc levno...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:57:32)
Bromelie - ted nevim, jestli brat Tvuj prispevek ironicky nebo uprimne.

Pokud si matka bezne vydela 7000 Kc a dostava 7500 jako RP, tak to se nedivim, ze chce zustat doma ctyri roky za plat vyssi, nez by mela za plny uvazek. A ze si CR nemuze dovolit platit lidi cele roky stejne nebo vic, nez by si ti lide vydelali praci, to snad da rozum.

Nicmene nechapu, proc by cely vydaj mela nest na bedrech jen ta matka - snad kdyz oba vydelavaji, tak se oba podileji na nakladech (aspon u mne doma to tak je). Samozivitelky jsou jina zalezitost...

Nizsi dane pro rodice by mely byt soucasti celeho systemu, aby rodicum vic penez zbylo.

Kimmy


 Raduza 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 17:28:02)
Kimmy, já to psala jen proto, že ty jsi psala, že dáš 15% na školku na jedno dítě, tak, že tady je to taky tak, někde dá i víc a pokladní v Albertu si opravdu vydělá 7000.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 16:47:52)
Jistě že čtyři na celou školku ne - ale tři na zaplacení učitelky pro čtyři děti, čtvrtý jako přídavek na provoz a kuchařku, něco ta školka už stejně dostává - kdyby byla ochota tohle řešit, tak by to určitě šlo. Vzhledem k tomu, že školné v soukromých školkách se pohybuje okolo 4500 a platí se z toho vše, tak by to z těch "ušetřenýžch rodičáků" určitě šlo ufinancovat.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY 

(13.12.2007 15:56:05)
Jena - ale o tom to cele je - aby zmeny nasledovaly zmeny a aby matky misto nadavani na to, jak jsou osizeny, zacaly ty zmeny vyzadovat. Protoze pokud budou spolehat na politiky, tak se nemuzou divit, ze ty zmeny nejsou spravne.

Kazdy se na to diva jen ze sveho hlediska - ja mam dite ted, ja chci penize. Ja mam k dispozici takovou skolku, tak nic jineho me nezajima. Za par let me skolky vubec nebudou zajimat, protoze deti budou ve skole. Takhle se samozrejme niceho nedosahne.

Ja nikoho do niceho nenutim, nepresvedcuju a nevnucuju - pokud to tak vyzniva, tak to opravdu neni mym umyslem. Ja si myslim, ze ten soucasny system je spatny. Ziju v systemu, ktery mi maximalne vyhovuje a snazim se ukazat, ze to jde i jinak - podle mne lip.

Dobre - at jsou matky doma dele - at jim to stat neplati, ale misto toho jim usnadni navrat do prace, az budou na to pripraveny - at pro zamestnavatele nejsou pritezi, ale vyhodou. At maji sanci si vydelat (s tim souvisi snizeni dani pro rodice) a jeste byt s detmi za denniho svetla. To je jen navrh, zadne vnucovani - ja nikomu nic vnucovat ani nemuzu.

Kimmy
 Jana+2děti 
  • 

Re: NAPOSLEDY PRO KIMMY - můj názor 

(13.12.2007 7:42:32)
To je snad poprvé co s tebou souhlasím. Měly by jsme my, ženy, něco udělat a nejen bulet nad rozlitým mlíkem. Jsem pro petici či něco podobného. HLas jednotlivce je slabý, ale hlasy všech, to už je pořádný řev.
Já si ještě dovolím můj názor. Mám 20-ti měsíčního syna. Po novém roce si vyberu mateřskou na 3 roky, s tím že budu mít finančně to co mám teď.Když budu mít práci a troufám si říct, že si určitě nějakou najdu, protože kdo chce ten si jí najde ( a dle mého názoru mít v místě bydliště hypermarket, kde mi dají 7000kč tak tam jdu, proč ne???), tak půjde syn od tří let do školky. Máme tu naštěstí i v tom našem malém městě školky tři, takže to snad nebude problém. S tím že by byl už od 3 let ve školce taky nemám problém - já jsem od roka chodila do jeslí, protože naše mámy, nebo možná jen ta moje :-)) prostě musela chodit do práce.Podle mne se všechno dá nějak rařídit, ale člověk musí chtít a musí být trošku v tom životě dravej a nejen sedět, hořekovat si a čekat co bude.
 Sylvie 


Re: CO KDYŽ TO PAK SE ŠKOLKOU NEVYJDE? DÁ SE ZŮSTAT DOMA? 

(12.12.2007 11:52:33)
1)Nevíte náhodou někdo, jestli se mění doba, po kterou musií zaměstnavatel držet místo v zaměstnání mamince? Kolik je to tedy ted let??

Nemění, rodičovská dovolená je stále maximálně do tří let věku (nejmladšího) dítěte.

2)Co když zvolím základní "rodičák" na 3roky /7.600kč. Poté, až malá dovrší 3let, budu chtít nastoupit do zaměstnání, ale např. neseženu školku, nebudu mít koho na hlídání nebo na vyzvedávání ze školky, dítě nebude zvládat školku (nemoc apod.). Dříve bych se tedy rozhodla "vrátit" na rodičák a zůstat doma s dítětem.
Jaké má možnosti maminka, pokud dojde k takové situaci?? Musí na pracák nebo co má dělat? Potřebuje zůstat doma s dítětem....


Podle situace - pokud má v práci platnou smlouvu, tak se může domluvit se zaměstnavatelem na neplaceném volnu. Pokud na to zaměstnavatel nepřistoupí, tak musí dát výpověď - potom se může jít zaregistrovat na pracovní úřad, bude dostávat podporu podle příjmů ze zaměstnání, ovšem váže se s tím povinnost spolupracovat při hledání nového zaměstnání, pokud spolupracovat nebude, bude vyškrtnutá. Řekla bych, že tady hodně záleží na tom, kde dotyčná mamina žije a jakou mu profesi. Pokud dotyčná rovnou prohlásí, že o žádnou práci nestojí, neb stejně nemá hlídání pro dítě, tak by ji správně ani neměli zaregistrovat. Nicméně přístup úředníků se určitě bude lišit pracák od pracáku. Pokud dotyčná zaměstnavatele nemá, tak buď může jít na pracák, s tím, že bude mít nějakou minimální podporu nebo prostě zůstane doma i nadále, jako žena v domácnosti (bez peněz od státu). V případě nízkých příjmů na rodinu může požadovat sociální dávky.

4)... bude za ni platit stát zdravotní a sociální pojištění do 4let věku dítěte?
5)A co zápočet odpracovaných let do důchodu? Počítá se péče o dítě jako dopracované roky i když se mamča rozhodne pro 2letý rodičák, ale nesežene pak práci? Jak se to počítá?


Zdravotní - ano, stále se za státního pojištěnce považuje též rodič celodenně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo dvě do 15let. Žena se musí sama přihlásit na zdravotní pojišťovně.

Sociální - stát neplatí, nicméně doba péče o dítě do 4 let se "do důchodu" počítá, není to vázané na pobírání rodičovského příspěvku. Tuším není potřeba se nikde přihlašovat, řeší se to až při žádosti o důchod formou čestného prohlášení.

6)Nikde jsem nenašla, jak se započítává rodičovský příspěvek, pokud se dítě narodí např. 1. nebo 2. kalendářní v měsíci? Krátí se to nějak? Jak se tedy vypočítá kolik skutečně mamča za celou r.dovču obdrží??

Pokud ti jde o ukončení pobírání rodičáku, tak ten se nekrátí, rodič dostane příspěvek za celý měsíc, i když se dítě narodilo třeba 1. POkud jde o začátek pobírání, tak nenáleží za měsíc, ve kterém náleží peněžitá pomoc v mateřství - v případě, že je mateřská nižší, tak v daném měsíci náleží doplatek mezi výší mateřské a rodičáku. (to je novinka od příštího roku - ještě letos toto platí jenom v případě, že se mateřská pobírá po celý kalendářní měsíc - od příštího roku to už platí i v měsíci, kdy se mateřská pobírá i jenom po část měsíce)

 Helča - původně nikol76 
  • 

Místo 4.roku RD - Ženou v domácnosti! 

(13.12.2007 3:18:27)
Sylvinko, jste bááječná!! Moc vám děkuji za odpovědi, teď už vím, jak se rozhodnout! Konečně už budu moci klidně spát! ;-))

Žena v domácnosti - myslela jsem, že už něco takového neexistuje - a přece! :-)

Je super, že když muž rodinu sám uživí a přeje si, aby jeho žena zůstala co nejdéle s dítětem doma, tak jí v tom nic nebrání a nemusí se ponižovat na pracáku (kvůli různým poplatkům na pojištění a pod.).

Jestli tomu dobře rozumím:
"Tak žena, která se rozhodne pro 3letou RD, pak zůstane doma třeba do 5let věku dítěte, tak jedinou její nevýhodu je, že jí nevzniká nárok na PPM na další mimčo a možnost volby zkrácené RD." Což není tak hrozné.

A vlastně si také může přivydělávat jak a kolik chce (spíš podle toho, co sežene :-) a výhodou je, že nemá omezenu školku. :-)
Je to vlastně to samé jakoby byla na RD - ale bez peněz a bez omezení školky nemýlím-li se...nebo to má ještě někde nějaký háček?
Dík. Helča
 nicnic 


Snižování daňového základu 

(12.12.2007 18:09:15)
o nutný náklad - hlídání dítěte, mi připadá jako ta nejgeniálnější systémová změna. Kdo to vymyslel? Podporovolo by to další zaměstnanost, reálně by se vykreslila celá situace za použití trhu. Myslím, že je to fakt geniální.

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Snižování daňového základu 

(13.12.2007 2:40:39)
Nejde o to, kdo to vymyslel - jde o to, jak to nacpat do hlavy nejakemu poslanci a delat, ze je to jeho genialni napad, aby to prosadil - at si pak sklizi ovace, hlavne, ze to bude fungovat...

Kimmy
 Šunka 


Přestaňte fňukat 

(13.12.2007 10:54:49)
Zdá se, že si nikdo nevšiml, že jsme si "vycinkali" v r.89 kapitalismus, rozhlédněte se kolem sebe ve světě a dojde Vám, že se tu ještě mladé mamči mají v celku v pohodě. Přestaňte si konečně NÁROKOVAT nejaké zajištění od státu, stát se o Vás do budoucna rozhodně nepostará a čím dříve si to všichni uvědomí, tím pro nás a naši celkovou ekonomiku lépe. Vzhůru k lepším zítřkům!?
 Bosorka2 


nemám nárok na zajištění? 

(13.12.2007 11:27:54)
Nárokovat zajištění od státu?
Pokud mi ten stát sebere možná víc než polovinu mzdy
(to co zaplatí zaměstnavatel+ to co platím já+ další daně při nákupu čehokoli),
tak mám sakra právo něco od něj taky chtít!

Pokud se tváří že se mám o sebe starat sama,
fajn, můžeme si hrát na středověk a já dám maximálně 10% na obranu :-),
a zbytek si nechám- a hlídání dětí, zdravotnictví a další věci si z toho bez problémů utáhnu sama!A vzhledem k tomu že právo a spravedlnost a spoustu dalších věcí mi tenhle stát nezajišťuje tak, jak by měl- tak na tom i bez těch "neoprávněných nároků" jak ty tomu říkáš budu možná líp :-))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění? 

(13.12.2007 13:50:09)
Bosorko - nijak se neminim zastavat ceskeho statu, ale Ty se tvaris, jako bys nedostavala vubec nic. Ty jsi nikdy nepotrebovala nic vyridit na urade? Nebudes posilat sve deti do skoly? Nepouzivas silnice a dalnice? Verejne knihovny? Verejnou dopravu? (nemyslis si doufam, ze listek pokryva skutecne naklady) Ty nebudes cekat duchod? Kdybys mela nehodu a zustala na vozicku, to bys necekala pomoc?

Co by pak meli rikat bezdetni, kterym stat taky sebere polovinu mzdy? Co od nej maji chtit?

Kimmy
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: nemám nárok na zajištění? 

(13.12.2007 14:35:33)
Bosorka je ta bezdětná, které stát taky sebere polovinu mzdy :-)
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění? 

(13.12.2007 17:19:16)
Kimmy, kdyby se méně přerozdělovalo a méně hlídalo, hned by úřadů ubylo, co Ty na to?

Jinak
- státní důchod za 30 let bude směšný
- dálnice se platí i z dálničních známek a mýtného
- učit se lze doma nebo na placené škole
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění? 

(14.12.2007 1:24:10)
oddTom - ja jsem pro - zrusit RP a jit pouze cestou snizenych dani ...

Duchod bude smesny, ale to je podle mnoha maminek i RP 3800 a taky jsou za to rady. Dalnicni znamky by rozhodne vystavbu a udrzbu silnic nezaplatily. Ucit se lze doma - jestli to je "dobre" pro deti je podle mne diskutabilni. Uz vidim ty matky, co se tady hrdli o RP, jak si plati soukromou skolu....

A ja myslela, ze jsi realista...

Kimmy

 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění? 

(14.12.2007 9:10:44)
Kimmy, nechápu, co Ti na mém příspěvku přišlo nerealistického.

Nenapsal jsem, že se silnice platí z dálničních známek, ani že se dálnice platí JEN z nich a z mýtného.

Platit soukromou školu by možná třeba zrovna pro předřečnici nebylo nemožné (kdyby jí podle jejího přání stát méně bral a méně garantoval). Prosím vnímej kontext.

Ano, dnešní RP se jeví někomu směšný, ale pokud může někdo dnes mít směšný státní důchod (v podobné výši), pak tedy za 30 let bude supersměšný (v budoucích cenách nižší než dnes). Opět, psal jsem to v přímé narážce na to, že za dnešní daně dostanu v budoucnu z tohoto pohledu úplně jiné plnění.

Nebo snad ze mě nerealistu činí to, že je pro Tebe domácí výuka z pohledu dobra pro děti diskutabilní? No, pro mě je zase diskutabilní úroveň výuky na takové průměrné české státní škole stylem bifluj, ale nepřemýšlej.

:)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění? 

(14.12.2007 9:21:36)
oddTom - na Tvem prispevku neni nic nerealistickeho - ale myslela jsem, ze jako realista chapes, co chci rict, ze dane nejsou jen zaloha na RP a ze z nich urcitym zpusobem cerpa kazdy, takze se nejedna o nejake "vraceni? Ze to neni o tom, ze co do systemu nasypu, to mam narok dostat zpatky.

Proste jsem necekala, ze se pridas to toho tabora, co do mne sije a misto aby se podival na celkovy obraz. Ale opravdu nemam chut poustet se s Tebou do slovickareni.

Souhlasim s tim, ze vyuka na ceske skole muze byt diskutabilni - diskutabilnich veci je na svete opravdu hodne.

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění? 

(14.12.2007 9:39:00)
Já do Tebe šiju? :) Diskutujeme, ne? Já se do žádného tábora nedávám, celkový obraz vidím, ale asi trochu jinak než Ty.

Rozumím tomu, co píšeš v 1. odstavci. Samozřejmě chápu, že daně nejsou jen záloha na RP. JENŽE!
1) S těmi věcmi (nefinančním plněním) za daně to někdy není žádná sláva. Tak proč nevzít za vděk penězi, o kterých si každý rozhodne sám (samozřejmě ošetření přímo přes daně na vstupu by bylo asi ideální).

2) Pokud systém žere víc, pak i nárok občana může teoreticky být vyšší. Viz třeba Dánsko. Maximální daně, dokonalý soc. systém. (Tím neříkám, zda je to tak dobře.)

Na druhou stranu pokud půjdeme cestou snižování daní, pak logicky úměrně tomu může stát méně nabízet (navíc se ušetří na aparátu, který peníze přerozděluje), neb spořádaný občan bude mít větší volnost zařídit se podle svého.

V ČR zatím funguje spíš ten dražší systém, a dokud se nezmění, pak nevidím nic moc divného na tom, aby občan měl své nároky. Resp. nechápu, kdo a proč by měl tolerovat drahý systém a zároveň chtít od něj dobrovolně málo (resp. míň než na co má nárok), pokud k tomu nejsou příliš podmínky (a pokud třeba dotyčný není zrovna milionářem, kdy mu RP leží u paty).
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 9:49:05)
oddTom - nechce se mi to dohledat - ta dotycna, ktere jsem odpovidala, psala neco o tom, ze ji stat sebral velkou cast platu na dani a ona by z toho jinak nic nedostala, kdyby necerpala RP - tak jsem se jen snazila ukazat, ze si mozna neuvedomuje, kolik toho dostava - ze to neni v takove kvalite, jakou by si prala je jina vec. Kdyz to rozeberes stylem ""za dalnice platim dalnicni znamkou"", tak cele vysvetleni trivializujes...

Ja myslim, ze cesky obcan toho nedostava zrovna malo a ze dva roky RP o vysce 7 500 Kc jsou vice nez stedre - takze to splnuje moji definici naroku za drahy system. Navic ja jen rikam, ze ten zbytek penez by se mel vyuzit jinak, nikoli prevest na jine ucely - takze opet by to tu matku zvyhodnilo, ale ne ve forme prime platby.

Jsou naroky a jsou prehnane naroky - kazdy ma tu definici jinde... a ja myslim, ze ti, kteri vyzaduji RP do ctyr let patri do te druhe kategorie

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 10:36:18)
Ale Kimmy, na kvalitě přeci snad taky záleží, ne?! :) To by se taky dalo říct, i za 30 let budete mít státní důchod, tečka, radujte se. Ale to, kolik že to bude, už nikoho nezajímá.

(S tou dálnicí jsi to trochu špatně pochopila. Chtěl jsem jen říct, že za ty se platí I takto a mýtným, ne JEN takto.)


Ano, na Západě se taky platí daně na to a ono, a zároveň se stát obyvkle míň stará, ale tam je zas ta kvalita (v jiných věcech) + jasný systém.


"Navic ja jen rikam, ze ten zbytek penez by se mel vyuzit jinak, nikoli prevest na jine ucely - takze opet by to tu matku zvyhodnilo, ale ne ve forme prime platby."

Tomu nerozumím?


"Jsou naroky a jsou prehnane naroky - kazdy ma tu definici jinde..."

To je pořád dokola. :) Seš si opravdu jístá, že ty přehnané nároky (daně, pojištění...) nemá i náš stát? Podívej, až bude školství, zdravotnictví, policie, soudy, důch. systém atd. normálně fungovat, pak se dá říct fajn, stát má právem takovéto nároky. Ale pokud to hapruje (jako že jo), pak dotované autobusy nebo stovky km nových dálnic jsou jen pozlátkem. Sice se hezky povozíme (a to ještě musíme dát pozor, aby to zrovna nebyla silnice II. třídy), ale je to doprava mezi školou, kde se učí ne-individuálně a stereotypně, nemocnicí, kde pacient je jen panák, soudy, kde se spory vlečou i deset let, a pod dohledem policie, která má mnohdy co dělat sama se sebou. Tím chci říct, že pak se té nespokojenosti (ve smyslu vlákna), resp. zájmu o jasně danou nabídku (peníze ze systému) tak moc nedivím.


Napiš, kolik vybere a co za to (ne)nabízí stát u vás.


Jinak, RP na 4 roky nabízí stát, ne lidé sami sobě, tak jaké vyžadování?
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 11:12:40)
oddTom - na kvalite ceho zalezi? Mne zalezi na kvalite zivota a plny uvazek a deti mladsi 10 let se mi s tim nespojuji - proto pracuji na tom, aby plny uvazek nebyl pro mne financni nutnosti pokud nenaleznu takove podminky, ktere mam (prace s domu a pruzna pracovni doba). Podle mne je 7 500 po dobu dvou let dostatecne kvalitni, obzvlast, pokud si bezna zena vydela 7 tisic cisteho, jak tady nekdo psal.


"Navic ja jen rikam, ze ten zbytek penez by se mel vyuzit jinak, nikoli prevest na jine ucely - takze opet by to tu matku zvyhodnilo, ale ne ve forme prime platby." - tedy vytvorit system dotaci ve skolkach nebo dostatecnou kapacitu statnich skolek, podporit castecne uvazky napr. odpustenim zdrav. pojisteni, dotovane pecovatelky o deti nebo system pece, kde by chuva nestala 80 Kc na hodinu a pod - tedy stale investovat do podpory matek, ale ne primym prevodem penez na ucet.

"Seš si opravdu jístá, že ty přehnané nároky (daně, pojištění...) nemá i náš stát?" - zalezi, o cem mluvis, zila jsem dva roky v Belgii - dane okolo 50%, materska asi 8 tydnu a rozhodne zadny rodicak. Souhlasim s tim, ze by stat mel snizit danovou zatez na zamestnavatele, protoze je to kontraproduktivni, ale to je uplne jina diskuse. CO se tyce matek - myslim si, ze stat je prehnane stedry.

"Napiš, kolik vybere a co za to (ne)nabízí stát u vás."
- dane progresivni - minimalni castka (asi polovna prumerneho platu) se nedani vubec
- obcanum stat odebira asi 30% platu plus dalsich 10% od zamestnavatele do zdravotniho a penzijniho fondu. Dane se plati ze zbytku. Prumerny clovek tu ma dane okolo 10%
- materska 3 mesice za plneho platu, pak do prace. RP neexistuje, jistota zamestnani neexistuje.
- siroka sit skolek, kapacita bez problemu. Obcanum stat prispiva zhruba ve vysi 20% poplatku za prumernou skolku. Kvalitni skolky jsou drazsi a rodice vyrovnavaji zbytek ze sveho. Statni skolky neexistuji - nevim, jestli jdou jeste nejake dalsi dotace do skolek.
- odpis na manzelku bez prijmu je rocne ve vysi jednoho prumerneho mesicniho platu, na dite asi polovina
- system pomocnic v domacnosti - z temer 80% techto nakladu si muze matka odepsat z dani, otec nikoli
- matka obcanka si muze odepsat 5% z dani prijmu, u dvou deti 15%. Pro me to bohuzel neplati.
- neexistuje zadna podpora v nezamestnanosti, zadne zivotni minimum, zadne dalsi socialni davky. Chudym detem prispivaji na skolni obedy charitativni organizace. Duchod se vyplaci z toho fondu, na ktery se strhava primo z platu.


Vyzadovani - mozna to nesledujes stejne dlouho jako ja - ale mnoho lidi vyzaduje, aby stat platil vetsi RP az do 4 let.

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 11:48:06)
Kimmy, nechápu, proč najednou kvalitu dáváš jen do roviny péče o dítě a profesní kariéry. Bavil jsem se ve všeobecné rovině toho, co všechno stát za daně (ne)poskytuje. Pokud státu tolik nezáleží na kvalitě toho, co jsem popsal prve, pak si občan spíš dá záležet na tom, aby využil (aspoň) to, co je mu v nějaké jasné kvalitě přímo nabízeno. Zkrátka, až bude radost v tomhle státě žít (myšleno z pohledu fungování státu), předpokládám, že bude méně lidí tak pálit, zda a co dostanou, protože budou víc spokojení i tak.

Ad Belgie - ale to je právě ten rozdíl v kvalitě, nemyslíš? Tady i tam se vybere podobně, tady se z toho platí víc oblastí na horší úrovni, tam míň na lepší úrovni. Ale jak jsem napsal, těžko někdo jen tak přijme (za stejné peníze) přesun z "víc oblastí na horší úrovni" na "míň oblastí na horší úrovni".

"obcanum stat odebira asi 30% platu plus dalsich 10% od zamestnavatele do zdravotniho a penzijniho fondu. Dane se plati ze zbytku. Prumerny clovek tu ma dane okolo 10%"

Můžeš to prosím rozepsat na nějakém příkladu? Nějak jsem nepochopil, čeho 30 % stát občanům odebírá + jak přitom má člověk daně jen 10 %.

Jan funguje soudnictví, lékařství, policie, školství...?


"mnoho lidi vyzaduje, aby stat platil vetsi RP az do 4 let."

Ale vždyť tyto vyšší nároky (resp. 4letý RP obecně) jim poskytl sám stát, oni jen chtějí to, co měli (a pokud těm lidem stát tyto nároky neposkytuje náhradou jinak, je se čemu divit?). Nevymysleli si to oni, toto navrhli a schválili konkrétní poslanci a strany. To je přeci jasný, že když někdo něco sebere a zároveň neřekne třeba "tady máte na dítě od tří do čtyř let slevu na dani 5.000 Kč měsíčně", tak lidi budou nespokojení a v první řadě budou pravděpodobně chtít změnu zpět, a AŽ V DALŠÍM PLÁNU jiná řešení.


"Momentalne by mi rekli, ze matky 4-letou RP chteji, takze sance na uspech nulova."

Vždyť ty dva systémy mohou existovat nezávisle na sobě. Kdo chce, ať je doma (dotace), kdo chce, ať snadno najde časově vhodnou (dotace) práci.

(Jinak mi trochu není jasné, zda teď mluvíš o 4letém RP vyšším, nebo obecně.)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 15:07:35)
oddTom - veskere diskuse tady, kterych se ucastnim, jsou o RP - na jine oblasti verejneho rozpoctu nemam mentalni kapacitu. Na nej se smeruji stiznosti, takze o tom diskutuju. O ostatnich zalezistostech si prilezitostne popovidam jinde.

Nerozumim, co se v Belgii plati na lepsi urovni - zila jsem tam dva roky, ale asi jsem nemela prilezitost jejich lepsi uroven poznat. 50% platu mi pripada vyssi nez ceskych 35% nebo tak nejak.

Odebirani obcanu - dejme tomu, ze obcan ma 10 000 hrubeho - 3 000 se odvedou do fondu a dalsi 1 000 prida zamestnavatel. Zbylych 7 000 se dani progresivne - podle toho, jaky je skutecny plat. Prumerny plat ma okolo tech 10% zdaneni, takze cisteho by zbylo 6 300.

Soudnictvi netusim, chvalabohu jsem to nikdy nepotrebovala. Lekarstvi - verejne a soukrome - verejne je dotovane a na vetsi zasahy je pojisteni prave z toho fondu. U lekare se plati hotove vsechno, pak se to vymaha na pojistovne. Mam soukrome pojisteni, takze detailne do systemu pro obcany nevidim. Policie funguje - nevim, jak to mam hodnotit. Ziju ve velice bezpecne zemi, kriminalita je tu tak nizka, ze ztracim reflexy nabite v CR. Stalo se mi, ze jsem nechala na verejnem parkovisti klic od auta v zamku kufru - nekdo ho vzal, nechal mi za steracem listek a klic opatroval, nez jsme se setkali. Skolstvi - nizke rocni poplatky - asi ekvivalent nekolika stovek pri tom fiktivnim platu 10 000. Velice siroka sit, ale velmi narocny system, spolecnost je zde ohromne souteziva a naroky na deti jsou vysoke. Nejlepsi studenti jsou oslavovani i na narodni urovni, vedomostni souteze jsou velice popularni.

"To je přeci jasný, že když někdo něco sebere a zároveň neřekne třeba "tady máte na dítě od tří do čtyř let slevu na dani 5.000 Kč měsíčně", tak lidi budou nespokojení a v první řadě budou pravděpodobně chtít změnu zpět" - ano - to je presne to, co jsem rikala - melo se na poslancich vyzadovat reciprocni zmeny - chteji zkratit RP na dva roky - musi zajistit dostatek mist ve skolkach. Byla chyba to nechat plavat. Ovsem opet - pokud se zeny nesjednoti, niceho se nedosahne.

"Vždyť ty dva systémy mohou existovat nezávisle na sobě. Kdo chce, ať je doma (dotace), kdo chce, ať snadno najde časově vhodnou (dotace) práci" - toto je pripad dvoji dotace - dotovaly by se jak matky doma, tak castecne uvazky a skolky - uz tak si myslim, ze tech penez je utraceno prilis a tohle by to jeste prodrazilo. Myslim, ze je to dlouhodobe neunosne. S timto nesouhlasim.

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 16:03:31)
"Nerozumim, co se v Belgii plati na lepsi urovni - zila jsem tam dva roky, ale asi jsem nemela prilezitost jejich lepsi uroven poznat. 50% platu mi pripada vyssi nez ceskych 35% nebo tak nejak."

a) Ceskych 35 % je nekdy taky 50 %, kdyz to vezmes i s pojistenim...
b) Chces tim rict, ze v Belgii funguje system stejne (ne)kvalitne jako v CR (viz veci, co jsem psal drive)?


"melo se na poslancich vyzadovat reciprocni zmeny - chteji zkratit RP na dva roky - musi zajistit dostatek mist ve skolkach."

Ale on RP na dva roky preci nikdo nezkratil.


""Vždyť ty dva systémy mohou existovat nezávisle na sobě. Kdo chce, ať je doma (dotace), kdo chce, ať snadno najde časově vhodnou (dotace) práci" - toto je pripad dvoji dotace - dotovaly by se jak matky doma, tak castecne uvazky a skolky - uz tak si myslim, ze tech penez je utraceno prilis a tohle by to jeste prodrazilo."

Kimmy, sorry, ale trochu logiky, ne? ;)
Preci pokud by matka (neprimo) cerpala dotaci na vhodne prac. misto, uz by necerpala dotaci jako matka v domacnosti, a naopak. To neni dvoji dotace, ale bud - anebo.
 oddTom 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 16:16:48)
oddTom - v Belgii vezmou 50% z Tveho hrubeho platu - jestli zamestnavatel jeste neco plati navrch - je to mozne, tak je to navic. Nepracovala jsem ve mzdovce. Zila jsem tam jen dva roky, takze nemam prime zkusenosti se zdravotnictvim nebo soudnictvim. Policie je dost neschopna a neochotna.

Politici uvedli jako jednu moznost pobirat RP pouze dva roky - meli by tudit vytvorit takove podminky, aby se matky mohly po dvou letech vratit do prace - tudiz zajistit dostatek skolek..

Logika - podpora castecnych uvazku a mista ve skolkach jsou plosne koncepcni zalezitosti, prima platba na ucet individualni. Podpora obou zaroven je dvojita dotace - uz ta administrativa spojena s udrzovanim dvojiteho systemu. Neni to oko za oko - melo by to byt x milionu/miliard by se utratilo na vyplatu RP po druhem roce - tyto penize se pouziji na vystavbu skolek a dotace zamestnavatelum.

Bylo by hezke, kdyby se vlk mohl nazrat a koza zustala cela, ale vetsinou to tak nefunguje.

Kimmy
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 16:37:00)
"Politici uvedli jako jednu moznost pobirat RP pouze dva roky - meli by tudit vytvorit takove podminky, aby se matky mohly po dvou letech vratit do prace - tudiz zajistit dostatek skolek."

No, mě pořád přijde lepší ta možnost volby (kterou aspoň někdo využije), než nic (protože překopat sociální síť - budovy atd. - a změnit výši fin. podpory jsou dvě časově značně odlišné věci).


"podpora castecnych uvazku a mista ve skolkach jsou plosne koncepcni zalezitosti, prima platba na ucet individualni."

No, ale pořád je v obou systémech na různých místech různá potřeba.
Někde místo ve školce nebo možnost půlúvazku nechybí, jinde zásadně ano.
Stejně tak někomu vyhovuje pobírat RP 2 roky, jinému zásadně ano.


"Podpora obou zaroven je dvojita dotace - uz ta administrativa spojena s udrzovanim dvojiteho systemu."

Ale ty systémy prostě nefungují pro jednu a tu samou matku dvakrát! Matka si vybere A nebo B, ne A a B.

Rozdíly v administrativní zátěži, kdy na jedné straně se eviduje více dotací pro školky a zaměstnavatele (kteří stejně mají daňových odpočtů, pobídek atd. mraky, tohle už se ztratí), na druhé se ale eviduje MÉNĚ pobíračů RP po druhém roce, méně lidí, za které se platí státní pojištění aj., mi nepřijdou příliš zásadní.


"Neni to oko za oko - melo by to byt x milionu/miliard by se utratilo na vyplatu RP po druhem roce - tyto penize se pouziji na vystavbu skolek a dotace zamestnavatelum."

Dovolím si parafrázovat:
melo by to byt x milionu/miliard by se utratilo na vyplatu RP po druhem roce pro matky, ktere sly po druhem roce do prace - tyto penize se pouziji na vystavbu skolek a dotace zamestnavatelum pro deti matek, ktere sly po druhem roce do prace
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 16:42:21)
Oprava:
Stejně tak někomu vyhovuje pobírat RP 2 roky, jinému zásadně ne.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: nemám nárok na zajištění 

(14.12.2007 16:48:51)
oddTom - no dyt rikam - aby se vlk nazral a koza zustala cela

"melo by to byt x milionu/miliard by se utratilo na vyplatu RP po druhem roce pro matky, ktere sly po druhem roce do prace - tyto penize se pouziji na vystavbu skolek a dotace zamestnavatelum pro deti matek, ktere sly po druhem roce do prace" - nejsem ekonom, ale myslim, ze by tu bylo riziko, ze na castecne uvazky a skolky by takto zbylo prilis malo penez.

Kimmy

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.