| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pružná pracovní doba a delší mateřská dovolená - triumf feminismu? Určitě ne.

 Celkem 253 názorů.
 Jana038 


Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 9:21:01)
Myslím, že se obecně říká, že ČR je velmi štědrá co se možností být doma na MD s dětmi týká. A já jsem ráda.
Líbí se mi možnost, aby si každá matka mohla vybrat, jestli chce zůstat doma s dětmi sama nebo je nechávat buď v jeslích (kterých je ale zoufale málo) nebo si platit paní na hlídání. Mám ale pocit, že po zaplacení hlídání už zbyde totožná částka jako je rodičovský příspěvek, ne-li menší. Já sama jsem se rozhodla být doma s dětmi, ale v žádném případě neodsuzuji nikoho, kdo chce pokračovat v práci/kariéře. Jen bych nedokázala cca roční plačící dítě odevzdat na téměř celý den do nějakého zařízení. Souhlasím s názory pana Matějčka. Do tří let bych v každém případě (pokud by to jen trochu šlo) chtěla být s dětmi doma a zapojovat je do "školkové" docházky postupně. Měla jsem možnost poznat holčičku, které maminka musela bezpodmínečně do práce, jakmile jí byly 3 roky a rovnou na celodenní docházku. Holčičku odevzdávala paní učitelce ve školce uplakanou a bránící se, holčička plakala ve školce celé dny minimálně dva měsíce a maminka potom v šatně taky utírala oči...Za tohle by mi to nestálo. A až bude potřeba se rozhodnout, mám v plánu požádat o rodičovskou dovolenou do 4 let. Opět: aby si, než se vrátím do práce, dítě mohlo na školku postupně zvyknout.
 Bob the Ghost 


Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 9:25:24)
Jano,
nemůžeš příklad uplakané holčičky zobecňovat.

Některé děti do školky nechtějí, jiné už od dvou let dělají scény: "A proč už nemůžu chodit do školky? Já chci do školky!"
 Jana038 


Nechtěla jsem zobecňovat 

(3.12.2007 9:37:41)
Ale s dítětem, které by od dvou let žadonilo o školku jsem se osobně nesetkala a moje holky takové rozhodně nebyly. A pokud je nějaké dítě opravdu tak vyzrálé, že chce školku, nebo ji dokonce potřebuje (nebo jiný obdobný kolektiv) už ve dvou letech, tak má-li rodič možnost, ať ho tam klidně dá. Nevím, jaké bude naše třetí, třeba mě překvapí a bude taky kolektiv vyžadovat...Ale podle mojí nynější situace stejně nemám na vybranou a nebudu si moci vybrat jiný způsob čerpání RD, než je na 4 roky - jak už jsem psala v minulém příspěvku, skončila mi smlouva na dobu určitou a logicky - zaměstnavatel ji se mnou za současných okolností (těhotenství) neobnoví. A o nějaké (jak se tomu říká?) "ochranné lhůtě" si můžu nechat zdát, smlouva skončila, teoreticky mi ji ZŠ slibovala obnovit od září, v červenci jsem otěhotněla a pak na konci prázdnin, mi ředitel řekl, že smlouvu neobnoví.
 Insula 


Re: Nechtěla jsem zobecňovat 

(3.12.2007 9:41:33)
Já si myslím, že ty tři (případně čtyři) roky jsou tak akorát (alespoň u nás). :-))) Také si neumím představit dvouleté dítě, že chce od mámy, ale určitě by se takové našlo. :-) Stejně jako pětileté, které ve školce stále brečí a nechce tam být (viz třeba já, pokud si vzpomínám). :-)
 X Y Z 


..tak náš do té školky chce 

(3.12.2007 9:57:04)
a jsou mu dva roky.
Rozdíl je v tom, že mu platím jednou týdně soukromou,úžasnou školičku, protože musím na kurz. Domluvila jsem všechno s tím, že pokud se to malému nebude líbit a bude ho to stresovat, tak rok počkáme a začneme potom.

Záměrně ted platíme hodně za soukromou - ale vynikající - školku. Je to asi perfektní způsob jak začít, mají úžasný přístup ke mně i k malému.
Syn plakal jednou - při asi čtvrté návštěvě. Odešla jsem jen za dveře s tím, že tomu dám pár minut a kdyžtak si ho vezmu zpátky, opravdu pro nás nemá cenu to nějak "hrotit" a já bych z kurzu nic neměla kdybych věděla že pláče.
Nicméně jsme zavřela dveře a bylo TICHO, kdyby ticho - za pár vteřin jsem ho slyšela jak se směje a hraje si s dětmi. Od té doby pohoda, do školičky se opravdu těší, občas se ptá kdy tam pojede... a to jsem byla zapřísáhlá že s ním budu do čtyř let doma naplno :) takže ted chodí jednou týdně na dopoledne, bude možná chodit na dvě - vždycky podle počasí, nálady a tak.. opravdu to moc neřešíme.
Od září půjde na dopoledne už do normální školky - to mu budou čerstvé tři - ale rozdíl je v tom, že s tím dopolednem bych chtěla vydržet co to půjde. Tedy záleží kde půjde do školy - jestli ve Francii, tak tam děti musí být ve škole až asi do půl čtvrté, mají tam jakousi povinou "družinu", kde si i dělají úkoly atd. A nejde dítě vzít dřív :( takže v tom případě možná rok předtím by chodil na celý den, at si zvykne.
Ach, ta vychvalovaná západní evropa, že? :)
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nechtěla jsem zobecňovat 

(3.12.2007 11:33:08)
Nas syn presne taklovy je.
Ma o dva roka starsiho brachu a opravdu od dvou let zadonil kazde rano, ze chce take do skolky... Pokud jsem starsiho odvadela a mela mladsiho s sebou, plakal v satne, ze chce s brachou do skolky..
Ted uz chodi oba, oba radi. Zadne slzy pri nastupu rano a ani pri odchodu odpoledne.
 X Y Z 


Re: Nechtěla jsem zobecňovat 

(3.12.2007 12:06:44)
Cairo, to je pak ideální stav, vid? :) já jsem za to taky moc ráda, že se mu tam líbí, asi po novém roce půjde i na těch pět dní dopoledne do normálních jesliček, jsou tam moc milí, uvidíme jestli se mu tam taky bude líbit.


Ale myslím, že chodit každý den i když jen na dopoledne by ted na něj bylo ještě brzo, nicméně je to jen můj pocit - třeba by mě opět překvapil, kdo ví .. :)
 Jíťa, kluci 7 a 8 
  • 

Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 12:18:18)
Jsem taky spíš zastáncem toho - zůstat s dětmi na mateřské co nejdéle, pokud to jde. Jsem ale také ráda, že jsou kluci ve věku, kdy nemusím řešit RD. Nevěděla bych totiž pro kterou variantu vyplácení RD se rozhodnout, a to už mám nějaké zkušenosti (nebo možná právě proto), ale představa, že čekám první dítě, nevím, jaké bude, jak bude náročné, jak se bude zapojovat do kolektivu dětí, jak bude zdravé, prostě kdy bude vhodné pro něj nastoupit do školky - o tom abych rozhodovala PŘEDEM, mi přijde hrozně absurdní a nesmyslné.
Když jsme děti s manželem plánovali, ještě možná když byl první syn maličký, myslela jsem, že nejpozději ve třech letech půjdou do školky a já alespoň na částečný úvazek do práce, ale postupem času jsem pochopila, že není kam spěchat. Nástup dítěte ve třech (ale i ve čtyřech) letech do školky není vůbec jednoduchý. Nehledě na to, že pro staršího syna byla školka úplně nevhodná, protože měl úplně jiné zájmy než jeho vrstevníci, i přes to, že jsem měla pocit, že se z něho doma 24 hodin denně zblázním, dnes vím, že nechat ho doma co nejdéle to šlo, bylo pro něj to nejlepší. Co je ale největší problém kamkoli se podívám, s nástupem do školky přicházejí časté nemoce dětí. Ze začátku to u nás u obou dětí fungovalo stylem: 1 týden ve školce, 2 týdny doma, a tak pořád na střídačku. Já mám dodnes nepřekonatelnou hrůzu z toho, když mám zaměstnavateli oznámit, že je jedno z dětí zase nemocné a musím s ním zůstat doma, protože nemáme fungující babičky ani jiné hlídání. Manžel je ve firmě naplno vytížený a jelikož je hlavním zdrojem příjmů, starost o děti je především na mně. Teď už kluci jsou schopni zůstat kratší dobu doma sami, ale ve třech-čtyřech letech to byl nepřekonatelný problém. Vůbec se zaměstnavatelům nedivím, že nechtějí zaměstnávat matky s malými dětmi. První dva roky po mateřské nebyl jediný měsíc, který bych odchodila do práce celý. Byla jsem z toho ve velkém stresu, pracovala jsem v malé firmě, kde byl problém, aby za mne neustále dělal někdo mojí práci.
Je to takový začarovaný kruh, nicméně když se k němu přidá ještě nový systém RD, přijde mi to jako úplná katastrofa. Nemůžu se zbavit dojmu, že nový zákon vymyslel opět nějaký chlap od stolu. Jak můžu vědět co bude rok nebo dva dopředu?
 Hanka+Adélka 02/03+Bětka 09/06 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 13:19:06)
Naprosto souhlasím!!! Vždyť pan Nečas v jednom rozhovoru na otázku, zda s tímto systémem jeho žena plně souhlasí, odpověděl, že to tedy říci nemůže! Sic!
 Markéta, syn 5 l.  
  • 

Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 13:55:30)
Ale systém vyplácení rodičovského příspěvku přece nemá nic společného s tím, jak dlouho se rodič rozhodně zůstat doma s dětmi, nebo se mýlím? Proč je tedy ten nový systém katastrofa?
 helena,dva kluci 
  • 

Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 14:24:44)
Právě bohužel, že výše příspěvku je odvislá od toho,jak dlouho maminka chce zustat doma na mateřské. Pokud rok -dostává asi 10000,- mesíčně , pokud dva tak asi 7000 a pokud čtyři tak asi 3000 ,- přesná čísla nevím, ale jistě se daji všude dohledat.Jak to má maminka dopředu vědět,jak dlouho bude na mateřské, to už nikoho nezajímá. Helena
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 14:41:43)
Ale celková částka za dva,tři nebo čtyři roky je plus mínus stejná, ne?
 severanka 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 18:20:02)
součet částek nakonec bude přibližně stejný, ale jde tu hlavně o to že když se rozhodnu že budu na mateřské jen 3 roky ( o čemž teď uvažuju) tak se mi může stát, že po 3 letech neseženu pro dítě školku, nebo mi řeknou že berou dítě do školky až se začátkem nového školního roku a RD mi končí v lednu, nebo ve školce malá nevydrží. Já budu muset nastoupit do zaměstnání a co potom. Do teď to bylo tak že po 3letech si matka mohla zažádat o prodlouženou RD a záleželo na zaměstnavateli jestli to povolil nebo ne. Jsem státní zaměstnanec tak si myslím že by v tom nemusel být problém. A teď když nastanou problémy tak budu akorát hledat někoho na hlídání po celý den do 17h. nebo dám výpověď v práci.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 18:27:15)
Aha, já to moc nesleduju, protože se mě to netýká, ale z toho, co jsem přečetla mě vůbec nenapadlo, že délka rodičovské dovolené (což chápu jako období, kdy ti zaměstnavel drží místo) má něco společného s tím, jak rychle budeš čerpat rodičovský příspěvek.
 Rapiti 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 18:28:16)
Myslím, že rodičovský příspěvek není tak detailně vázaný na rodičovskou dovolenou, co ti brání požádat zaměstnavatele o prodloužení RD, když nebudeš pobírat příspěvek, který sis už vybrala? To spolu přeci nesouvisí.
 Líza 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 18:37:06)
Seveřanko, i teď to bude záležet jen na zaměstnavateli. Rozdíl je jen v tom, že rodičovský příspěvek budeš mít už vyčerpaný.
 Marcela 007 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(28.3.2011 18:33:39)
NO a zůstat doma bez peněz? T ai není moc dobré. Samozřejmně jsem proto být s dětmi co nejdéléle. Já sama jsem byla do 3,5 roku + další rok byla doma s babičkou, která i ve školce brala holku poo.. Takže v podstatě do 7 let byla ve školce jen na dopoledne a zrovna tak ani te ve druhé třídě příliš družinu nevužíváme. I když ve školce jsme měli perfektní učitelky, přeci jenom mámu nebo i babičku to prostě nemůže nahradit.
 Zuuuza 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 14:59:37)
Dobrý den, pokud zůstanete doma 2 roky, budete dostávat 11400 Kč měsíčně, tj. celkem 216 600 Kč. Pokud budete doma 3 roky, dostáváte 7600 Kč (jako dosud), celkem 235 600 Kč. A pokud 4 roky, dostanete 7600 Kč do 21 měsíců věku dítěte a potom 3800 Kč do 4 let, tj. celkem 224 200 Kč. Samozřejmě není lehké říci dopředu, jak dlouho bude matka (otec) doma, ale na druhou stranu vždycky můžeme zůstat doma i bez podpory státu, pokud nám to finanční možnosti dovolí. Mínus vidím v tom, že jakmile se pro jednu variantu rozhodneme, už není možné to změnit... Každopádně si myslím, že v ČR jsme na tom dobře, co se týče podpory rodiny. Jak už to tu zaznělo, v zahraničí jsou mateřská a rodičkovská dovolená mnohem kratší a neexistuje tam podpora (nebo je jen minimální) ze strany státu.
 Zuuuza 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 15:00:44)
PS: Velmi dobrý článek vyšel v MF Dnes 27.11.07. Je tam několik stránek o novém systému RD a také návod, jak vyplnit nové žádosti.
 marketa + julia 09/05 
  • 

Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 14:24:37)
Nedá mi to nereagovat. Myslím, že byste měly být rády za nově zavedenou možnost volby. Podle mého názoru je nastavená přiměřeně. Pracuji pro evropské instituce a moje možnost spočívala pouze v tom, že jsem si mohla vybrat, zda zůstanu na mateřské trvající 20 týdnů, včetně 6 týdnů před porodem, sice za plný plat anebo si ještě k tomu vezmu 6 měsíců rodičovské dovolené za příspěvek, který nestačí ani na zaplacení nájemného a je to polovina zdejšího životního minima. Podotýkám, že většina západních kolegyň si rodičovskou dovolenou nebere především z finančních důvodů. Co já bych dala za to mít možnost být doma 2 roky. Proč si stále stěžujete na systém a řešíte, co bude a nebude, myslím, že většina z Vás vidí jen katastrofické scénáře. Naše dcera zůstala od 10 měsíců do 18 měsíců doma s tatínkem, a to jen kvůli tomu, že manžel zrovna měnil práci a my se rozhodli, že nějaký čas zůstane s malou doma. S druhým dítětem, které čekáme to bude asi podobné, protože teď už si manžel bude moci vzít také 6 měsíců rodičovskou dovolenou, ale každopádně v 16 měsících bude muset jít do jeslí. Dcerka na začátku také plakala, ale jakmile se za námi zavřely dveře, hned ji učitelky zabavily a když ji vyzvedáváme nechce se ji jít domů. Na závěr bych chtěla také podotknout, že alespoň tady jesle nevypadají jako jesle v ČR v 70. letech. Na 15 dětí jsou 2-3 učitelky v závislosti na denním režimu, děti po obědě spí a hodně se s nimi chodí ven. Můj manžel se mi přiznal, že s malou tak často ven nechodil. Absolutně nemohu říct, že by dcera nějak trpěla. Problémy dětí s přechodem do školky můžou, podle mého názoru, právě souviset s tím, že jsou tak dlouho doma jenom s maminkou a pokud finanční situace rodiny není optimální, aby si mohli dovolit nějaké kroužky, nemá dítě moc šancí se seznámit s dětským kolektivem.
 severanka 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 19:00:32)
Ahoj Markéto, stěžujeme si protože dosavadní systém nám vyhovoval, nebylo třeba ho měnit. Každá změna k horšímu vyvolá reakci. Nevadí mi peníze, ale že už teď musím vědět co bude za 3 roky a nebudu to moct průběžně změnit
 Líza 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(3.12.2007 19:11:29)
Seveřanko, ale to přece není vůbec pravda. Ty nemusíš vědět, co bude za tři roky, jen se musíš chovat zodpovědně a pokud nemáš takové finanční rezervy, abys zvládla případný kiks tvých plánů, tak si budeš holt muset odkládat na zadní kolečka stranou. Dostaneš ve všech případech stejně, jen ti s tím bude hospodařit stát a dávat ti to po různě velikých částech. V podstatě mi přijde, že by asi nejjednodušší bylo, kdyby všem dali celej rodičák najednou a pak jim prostě nic nevypláceli. Jenže to by pak bylo křiku, až by to každej utratil najednou za spoustu strašně nutných věcí, a pak by neměl z čeho žít...
Ty máš volbu a můžeš své rozhodnutí měnit, jen se nemůžeš bezmyšlenkovitě tvářit, jako že to nebude mít vliv na peníze, které budeš pobírat. Víš o tom předem, tak se podle toho můžeš zařídit.
 severanka 


Re: Nový systém vyplácení RD... 

(4.12.2007 20:15:06)
na rozdíl od ostatních maminek finanční rezervy mám, jen nemám babičky ani nikoho, kdo by mi mohl třeba malou hlídat kdyby se mi nepovedlo sehnat školku, RD mi končí v lednu a školky berou děti až s novým školním rokem. Je ale pravda, že když to vím tak se podle toho musím zařídit a dát malou do školky když ji bude2,5roku. Snad to klapne.
 Adela 
  • 

Jesle ne prosím......nebo ano ale jen 1 stále stejná chůva+ 1 dítě 

(3.12.2007 22:43:16)
ahoj, to zní sice moc hezky, ale já si osobně neumím představit, že bych "odložila" dítě, ktzeré ještě není a v tomto věku zdaleka nemůže být psychicky zralé na takové odloučení. Ano, čím menší, tím se zdá, že to léepe snáší. Potíž je v tom, že takhle malé dítě se nejprve musí k někomu pevně připoutat, splynout s tou svou jednou jistou a bezpečnou osobou (jak dlouho děti nerozlišují já a ty ? jsou s maminkou "jeden"), aby se pak stejně bezpečně a v duševní pohodě dokázalo "oddělit" v pravý čas. Jesle, byť sebelepší, vychovávají podle mě malé deprivanty. Nemusí to být znát na první nebo druhý pohled, ale to zklamání v nich prostě bude už navždycky v podvědomí. Myslím, že tři roky je vcelku zdravá a normální hranice, kdy se je už dítě schopno na určitou dobu vzdálit od matky (nebo táty) a pobýt v dětském kolektivu bez ní. Protože VÍ, že nebude opuštěné, že ta jeho máma pořád je a nezmizela (tak jak si to myslí mimčo).
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Jesle ne prosím......nebo ano ale jen 1 stále stejná chůva+ 1 dítě 

(4.12.2007 4:24:24)
Adelo - tak moje rocni dcera byla uplne klidne schopna se vzdalit na urcitou dobu od matky, ale to je vedlejsi...

Moje deti mely prave ten model, ktery popisujes (jedna chuva na jedno dite) a vyhovoval nam az do urciteho veku - okolo 18 mesicu, kde jsem deti postupne zacala privykat na skolku (tady zacinaji skolky driv) - protoze mi prislo, ze v te skolce proste delaji mnohem zajimavejsi veci, maji tam vic hracek a tak - proste, ze je to pro ne lepsi v kolektivu...

Mozna to bude tim, ze ja 18 mesicni dite nepovazuju za mimco nebo ze moje deti jsou ten typ, kteremu to ve spolecnosti jinych svedci..

Kimmy
 Markéta a Albík 
  • 

Mateřská školka 

(3.12.2007 21:25:44)
Já souhlasím s článkem. Mělo by to být opravdu na každém, ať se rozhodne zda chce být doma s dětmi, nebo jít za svou kariérou. Samozřejmě já osobně jsem chtěla radši být se svou mámou když jsem byla malá. Dodnes s hrůzou vzpomínám na to jak mě soudružka učitelka nechtěla pustit na záchod po tom co nás uložily na naše kovová lehátka k spánku s tím že jsem si měla dojít před tím. A když jsem argumentovala tím, že jsem byla, ale chce se mi zase, postěžovala si paní ředitelce. Já jsem se samozřejmě počůrala a moje matka pak ze školky odcházela s uzlem a špatným svědomím, jak mě špatně vychovává??? Moje matka ale neměla moc na výběr. Její příjem byl téměř jediným v rodině. Otec byl námořník, 6 měsíců na lodi a 2 měsíce doma. Mamka pracovala jako úřednice a jezdila do práce ve 4 ráno aby si mě mohla ve 3 vyzvednout ve školce. Pamatuji si, že jsem nikdy neprotestovala jít do školky. Vodila mě tam moje o 12 let starší sestra a když zaspala, tak jsem tam došla i sama. :-) Moje sestra mi teď říká, jak to od ní bylo nerozumné, co všechno se mi mohlo stát a že si nedovede představit, kdybych tohle udělala s jedním z jejích dětí... :-) Každé dítě má úplně jíné potřeby a tak se nedá přesně říct co je pro děti obecně nejlepší.
 Jája (49 let, 1 dospělé dítě) 
  • 

Re: Nechtěla jsem zobecňovat 

(3.12.2007 22:22:20)
Tak to jste nepoznala moje dítě. Šla do jeslové třídy ve věku 2,5 roku a bylo to pro obě vysvobození. Žijeme na kraji města, v té době jsme dostavovli domek a neměli plot. Dítko bylo neuhlídatelné, utíkalo za dětmi ze školky, které si chodily hrát za náš dům na louku. Když skončily, zarazila je paní učitelka na kraji ulice a šla nám vrátit naše dítě. několikrát nám dítě uteklo za dětmi a nepřejte si vidět ty nervy, když nevíte, kde máte dvouleté dítě! Dřív než ve 2,5 letech dítko do školky nechtěli a do jeslí taky ne, že prý je na jesle "staré". V jeslové třídě sice taky padla nějaká slzička, ale asi týden, než dítko pochopilo, že ho maminka neopustila, ale že přijde a zase se půjde domů. Pak jsme měly jiný problém, a sice jak dostat dítě domů ze školky. Několikrát jsme se tam sešly i 4 maminky, děti odmítaly jít domů a šly až ve chvíli, kdy je paní učitelka ze školky doslova vyhodila a školku za nimi zamkla.
Moje dítě nebylo jediné. Já byla taky taková, jednou mně dokonce rodiče ve školce zapomněli a já tam byla do 20.00 večer. Ani mi to nevadilo, hraček tam bylo dost, jen paní učitelka byla trochu nervózní, i když jsem jí řekla, že domů klidně dojdu sama. Moji synovci byli taky takoví a nebyli to jedináčci. Prostě ve školce bylo víc hraček a hodně parťáků pro hru, to doma není.
 petra 
  • 

Re: Nechtěla jsem zobecňovat 

(4.12.2007 9:25:09)
Jani,

tak dítě žadonící o školku mám doma já. A nedovedeš si představit, jaký byl problém sehnat mimo Prahu školku, kde by brali teprve dvou apůl leté dítě. Dcera doma pořád kvičela, že chce taky do školky jako osttaní děti. nakonec se povedlo a nastoupila hned na celý den. Když jsem pro ní totiž první den přišla po obědě, tak mně řekla, že tu chce spinkat, když ostatní tu taky spinkají. Od mala totiž byla děsně společenská a tak od roku a půl chodila na jeden den v týdnu do jeslí a jeden den v týdnu jsme chpodili cvičit do sokola. Do dneška se na "cvíčo" těší a já jí podezřívám, že by tam mohla být každý den. Ve školce tuhle řekla, že by tam chtěla spát i v noci. Kdyžjsem se jí ptala proč, tak řekla, že tam má kamarády.
 Raduza 


Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 12:28:58)
já brečela ještě na zastávce, když jsem šla ráno ze školky, byl to děs, bylo nás takových víc, to není zevšeobecňování
 MirkaEyrová 


Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 14:16:50)
Bobe, jenže ta maminka se MOHLA ocitnout v situaci, kdy neměla možnost výběru. Nejde o zobecnování jedné plačící holčičky. Jde o to, že systém je nastaven tak, že se některé rodiny MOHOU dostat do situace, že i když maminka VÍ, že potomek bude mít problém se začleněním, MUSÍ ho do školky dát, protože by jako rodina neutáhli živobytí z jednoho platu (nebo se oprávněně obává ztráty zaměstnání, a oprávněně tuší, že by měla problém sehnat jiné; ne všude je nadbytek práce jako v Praze; u nás se na jedno ekonomické místo /ne manažerské!/ uchází až desítky lidí - a to nepatříme k těm nejhorším krajům). Tento stav podle mě NENÍ nijak vynikající.
 Jutta+L08/08+K04/10 


Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 20:54:06)
Ahojky :) Nemám to zatím dopodrobna nastudováno, ale řekla bych, že to zase tak špatné není. Pokud se nemýlím, tak žena na mateřské - rodičovské si dnes může neomezeně vydělat. Takže např. při volbě 3 let už můžete, pokud to situace dovolí, začít chodit do práce a postupně dítě na školku naučit a přitom mít ještě i ten příspěvek, ne? Nebo se mýlím?
 MirkaEyrová 


Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 21:37:14)
Je modní uvádět přivýdělek jako univerzální řešení finanční situace rodiny.
Nevím, jak kdo, ale já jsem měla dost co dělat, abych si dítě vyhlídala, neměla jsem nejmenší zájem hledat způsob, jak si vedle péče o dítě ještě přivydělávat. A to rovnou z několika důvodů. Jednak jsem měla v té době poměrně živé dítě (a to ještě není syn hyperaktivní); jednak sama jsem měla odjakživa poněkud problémy oproti většině (ačkoliv jsem se opravdu poctivě snažila, přesto jsem nikdy nedosáhla toho, abych s klidem a pokojem mohla dělit v jediném okamžiku pozornost mezi dvě různé věci, takže něco jako žehlit+vyprávět pohádky, vařit+pomáhat dítěti s obrázkem apod. pro mě nikdy nebylo možné, čímž se citelně zužuje časová kapacita při mateřské). Dále jsem byla vždy dost hrdá na to, abych si pořídila dítě, a pak ho hodila na krk babičkám, přičemž to pro mne bylo o to víc důležité, že manželova matka je sice hodná, tolerantní, ale také poměrně aktivní a z jejího postoje mi bylo jasné, že naše dítě je naší povinností; s mojí matkou pak nemám moc dobrý vztah, bylo by mi nepříjemné, abych byla zcela závislá na její pomoci. Pak je tu hypotetická možnost profesionálního hlídání: nejsem v žádném oboru tak perfektní, abych si při jakémkoliv zaměstnání, natožpak při pouhém "přivýdělku", vydělala tolik peněz, abych mohla situaci řešit placeným hlídáním. V neposlední řadě je tu i fakt, že ačkoliv zpětně mi není přáno smět hodnotit svoji výchovu jako naprosto ideální, syn se jaksi vymyká všem mým představám o ideálně vychovaném dítěti, přesto jsem na začátku považovala za důležité, abych měla možnost vychovávat své dítě podle svého: kdyby většinu času trávil u babiček, vychovávaly by ho spíše babičky, kdyby trávil většinu času u nějaké bony, mohla by pro něj bona jednou být bližším člověkem než matka - a obojí se mi příčilo.
Suma sumárum - přivýdělek při mateřské nebylo řešení pro mne. Věřím tomu, že podobně to mohou mít i jiné mámy, přičemž roli mohou hrát i další skutečnosti, třeba komplikovaný zdravotní stav dítěte apod. V současné době jsme v pořadníku na vyšetření, zda syn nemá Aspergerův syndrom; vysvětlovalo by to mnoho problémů, které jsme si museli řešit, a vysvětlovalo by to zčásti i obtíže, které poněkud nabourávají plynulost chodu naší rodiny včetně výdělku mě - matky.
 MirkaEyrová 


Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 21:40:09)
Podotýkám, že sama možná mám AS taky, to by byla druhá část mozaiky, proč nefungujeme lépe a snadněji.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Jsem ráda za ČR 

(4.12.2007 7:29:33)
Mirko máš pravdu - nejde zobecňovat povahy dětí a stejně tak nejde zobecňovat maminky a jejich možnosti. A tak je to asi v životě se vším.
 Míša 
  • 

Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 22:53:34)
hypoteticky vzato, může si maminka na mateřské přivydělat kolik chce, ale když nemá hlídání, je to skutečně jen úvaha. sama jsem se o to jeden čas pokoušela, nejdříve mohutně podporována rodinou, ale po čase manžel a tchýně zjistili, že je hlídání malé dost omezuje v jejich rozletu, že je malá dost živá a náročná na pozornost, že to s ní nejde, posadit jí k TV a nechat čučet na pohádku než maminka přijde, a ve výsledku vzato, protože neoplývám žádnou specifickou dovedností, našla jsem jen obyč brigádu. po odečtení nákladů na dopravu, hlídání (byť občasné) kamarádkou (aspoň tu čokolády pro jejího prcka jsem jí koupila) jsem si za tu brigádu přinesla domů tak málo peněz, že to fakt nestálo za to. Ve výsledku byl čistý zisk na hodinu asi 25 korun, což je fakt nula nula prd. Takže někdy je ti možnost přivýdělku nanic, když to nejde.
 Insula 


Re: Jsem ráda za ČR 

(3.12.2007 9:34:42)
Jano, jen chci říct, že moje dcera také šla ve třech letech do školky a rovnou na celý den a brečela, když jsem pro ní příšla. Nechtěla ze školky domů. :-))) Moc se jí tam líbilo a to jsem z toho měla šílený strach, protože je introvert a byla i dost "zakřiknutá". A musím podotknout, že do školky nemusela, jsem doma se synem. Ale školka jí opravdu moooc prospěla. Získala kamarády, navázala "sociální" vztahy (nebo jak bych to řekla) a i se "otrkala" a už to není takové "trdlo", které je potřeba pořád někam strkat. Určitě jí to prospělo. Bylo na ní i vidět, že potřebuje už i někoho dalšího než jen matku (případně kamaráda z okolí, které vidí spíše "příležitostně"). Takže asi nelze říct takto obecně. Každé dítě je jiné.
 Jana038 


Školka 

(3.12.2007 9:41:46)
Starší holka šla asi ve 3 1/4, taky potřebovala stejně staré děti a ne jen samé dospělé okolo. A i přesto, že před nástupem tvrdila, jak strašně moc se tam těší, první týden si poplakala. Mladší naštěstí ne - byly ve stejném oddělení s tou starší. Horší to bylo, když starší odešla do školy. Taky si musela trošku zvykat a když kvůli kroužkům potřebuji aby tam jednou týdně spala, taky to bylo krušné. Opravdu nechci zobecňovat, psala jsem o svých dětech.
 Insula 


Re: Školka 

(3.12.2007 9:50:40)
Já mám obavy ze syna, jak to zvládne. Je takový "opožděný". :-))) A navíc "mamánek". A ten to bude mít horší, protože do školky bude prostě MUSET. Já budu MUSET jít do práce. S dcerou to šlo řešit, ale se synem nebudu mít jinou možnost. :-(((
 Bob the Ghost 


Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 9:22:05)
Zajímavé,
jen jsem nepochopil, kdo ženy "nutí" chodit do práce.

Z příkladu té jedné Švédky je zřejmé, že pokud žena chce, může klidně zůstat s dětmi doma a nikdo jí v tom rozhodně nebrání.

V čem je tedy problém? Že stát podporuje jesle? A nepodporuje náhodou taky základní a jiné školy?
 Rapiti 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 9:32:27)
Bobe, ta jedna švédka má zřejmě to štěstí, že její muž vydělá tolik, aby si to mohli dovolit. ;-)

Já doufám,že se u nás situace časem zlepší. Matky by měly mít možnost volby a možnost změny podle aktuálních podmínek a myslím, že nový systém to umožňuje podstatně víc, než ten dosavadní.

Osobně, kdybych čekala další dítě, tak bych zvolila dvouleté čerpání RP a o skutečné délce setrvání doma, bych se rozhodla podle potřeby později. Vždyť přeci nikdo netvrdí, že musím rodičák hned celý utratit.

Taky jsem ráda,že jsem v ČR, ve většině ohledů se máme jak prasata v žitě a neumíme si toho vážit.
 Bob the Ghost 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 9:44:35)
Rapiti,
to nepochybně.
Ale vzhledem k životní úrovni ve Švédsku je pravděpodobné, že by to tak mohla udělat většina rodin.
K čemu tedy stát ženy nutí?
 Rapiti 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 9:55:55)
To já nemohu posoudit. Vycházím spíš z vlastní situace, mě by manžel doma rozhodně neuživil.
 Bob the Ghost 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 10:06:51)
Rapiti,
a kdo za to může?
Stát?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 10:40:32)
Bobe, zrovna v tom článku se píše, že švédské daně jsou tak vysoké, že dva příjmy jsou v podstatě nutností. U nás je to s daňovým zatížením skoro takové ... Takže ano, lze říct, že za to částečně může i stát.
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 11:28:31)
ve švédsku je dph 25% :)
 Jana, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 17:44:01)
Ano, ve Svedsku je az 90% odvod z dani, maji tam progresivni dan. Stat matky, ktere chteji zustat s detmi doma, plati a protoze je to kralovstvi, tak je plati kralovsky. A kdo chce pracovat a ma deti, tak muze. Na jakkoli zkraceny uvazek. A proto stat zrizuje jesle. A kdo deti do jesli davat nechce, nemusi.
jana
 Ila, dospělý syn 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 22:04:04)
Dovolila bych si také přispět do diskuze - jak to chodí/chodilo v severských státech. Syn se mi narodil před 22 lety v Dánsku a neumíte si představit ten tlak okolí a rodiny, abych ho dala do jeslí. Tenkrát bylo zcela běžné, že děti byly odkládány do jeslí už v 6 ! měsících. Samozřejmě šlo i o finanční důvody (ale spíše o to, aby si rodiny mohly pořídit něco, bez čeho by se klidně obešly.)Ale argumenty mých dánských kamarádek byly: pokud budeš s dítětem doma, nebudeš se přece moci realizovat! Nedokázaly si představit, že by nějaká maminka mohla být také spokojená doma a brát toto období jako další, jinou a úžasnou fázi seberealizace. (podotýkám, že jsem porodila ve 30 letech a do té doby jsem měla velmi zajímavou práci, bez které jsem se ale klidně na nějaký rok kvůli dítěti obešla). Argumenty mých dánských příbuzných pak pro mne už byly naprosto nepochopitelné - dítě má jít do jeslí v 6 měsících, protože mu bude chybět dětská společnost a kolektiv! Já jsem byla prostě divná a "vydržela" jsem na mateřské i navzdory tomu, že jsme se museli s mým dánským manželem uskrovnit a poslední měsíce jsem už byla sama a rozvedená. Syn šel do školky ve 3 letech na dopoledne a byl velmi spokojený a byl a je velmi společenský. Prostě to byla pro něj ta správná chvíle a já jsem nikdy nelitovala, i když to bylo ekonomicky velmi těžké období. Takže úporné řeči o seberealizaci mne vždy spíš vedou k útrpnému pokrčení rameny. To jen pro dokreselní, že tlak okolí a společnosti může být dost důležitý a protože se to "prostě tak dělá", mnoho maminek tomu podléhalo.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 4:11:32)
Ila - mas uplnou pravdu - totez se deje v CR, kdyz maminka do prace chce - taky ji okoli vysvetluje, ze je krkavci matka a nedokazou si predstavit, ze by nektera matka mohla byt spokojena v praci i s ditetem.

Doufam, ze v obou zemich se to ted posune do stredu, kde lide respektuji volby jinych a nemaji potrebu jim vykladat, ze kdyz nedelaji to, co vetsina, tak to delaji spatne.

"že tlak okolí a společnosti může být dost důležitý a protože se to "prostě tak dělá", mnoho maminek tomu podléhalo. " - uplne presne, akorat v CR je to smerem zustat doma s detmi.

Kimmy
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 7:31:15)
Šest měsíců, to mi připadá skoro jako teror.
 Linda, dcery 14 a 11 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 10:27:10)
Ahoj, v Dánsku je to porád stejný. Dcery jsou narozené v 1994 a 96 a obe sly az ve trech letech do skolky a co jsem si vyslechla od dánských príbuzných (jak je chudáky diskriminuji) je nepublikovatelne. Dneska se situace trosku zmenila a materská zacíná cca 4 týdny pred porodem a koncí zhruba za rok. Nicmáne pro rejpaly: ano zena muze zustat doma na materské bez penez pokud je carodejka a dokáze vyzít z 0, protoze normální dánská (a i svédská)rodina funguje tak, ze jeden plat jde na bydlení, hypotéku, pojistení, event.auto a z druhého se jí, satí atd. Já jsem pred lety byla doma na materské, protoze jsem si myslela, ze je to pro deti lepsí nez jesle, ale uz bych to znovu zazít nechtela. 2deti+2dospelí si za 3,000 ddk opravdu nevyskakují. A to bylo co nám po zaplacení pidi bytu v zapadákove, hypotéky, pojistení atd. zbylo na jídlo, osacení a vybavení 2 mimin. Za peníze z prodeje auta jsme koupili nejnutnejsí a nejlevnejsí vybavení bytu. Dneska jsme uz nekde jinde, oba máme slusné zamestnání, vlastní domecek a auto a i jsme premýsleli o tretím díteti, ale ekonomicky to nezvládáme a tak zustaneme u dvou. Uz jenom, ze bych zustala pár mesícu doma na materský by nám udelalo kráter do rozpoctu a to nepocítám, ze nám dneska zbývá neco kolem 9.000 na beh domácnosti (jídlo, oblecení atd) a jak bych z toho zaplatila jeste jesle (2500-3500ddk/mesícne) a uzivila o krk navíc netusím.
 Rapiti 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 11:10:45)
No, Bobe, v tom článku je to tak podáno, že vysoké daně neumožní mužům uživit ženu v domácnosti. Ale posoudit to vážně nemůžu.

A co se týče ČR, myslím, že třeba stanovení výše minimální mzdy, od které se ostatní mzdy odvíjejí, má na svědomí opravdu stát.
 Bob the Ghost 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 13:57:17)
Cože?
"Ostatní mzdy" se odvíjejí od té minimální?

To se značně mýlíš. Platí to jen o některých.
 Rapiti 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 14:08:26)
Mzdové tarify jistě znáš, viď.

Zkusím svoji myšlenku nějak zjednodušeně reprodukovat. Když je minimální mzda 8 tis., tak při určité profesi vzhledem k zodpovědnosti, kterou ta práce obnáší, bereš např. 12 tis. Pokud by ale minimální mzda byla 12 tis. s největší pravděpodobností bys bral víc.

Nějakou dobu politici mluvili o tom, že by se to mělo udělat tak, aby minimální mzda byla výhodnější než dorovnávání do životního minima, ovšem místo zvýšení minimální mzdy snížili životní minimum. Hmm, co s tím naděláme, že?
 Raduza 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 12:34:15)
Bobe, zase sršíš vtipem, co? Mě by taky neuživil. Můžu si za to sama :-)
 Bob the Ghost 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 14:01:13)
Bromelie,
odpovídáš na otázku otázkou.

A tak se znovu ptám - může za sto stát?
 MirkaEyrová 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 14:30:19)
Bobe, představ si, že já v tom vidím jediné: výběr manžela ne z lásky a podle vlastností, kterých si na tom muži ceníme, ale podle toho, KOLIK SI VYDĚLÁ. Myslíš si, že je to morálně na výši? Že je to fér, správné, OK, cokoliv chceš?
Nejsme na tom finančně nijak výborně. Ale kdybychom na tom byli hůr, taky bych bývala musela do práce už dávno a dávno, a to i přesto, že syn nebyl ve třech letech na školku zralý, ani zdaleka ne. Aspon ne na tu, kterou jsme měli k dispozici.
 Raduza 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 8:59:26)
Bobe, vždyť to není otázka. Já odpověděla, možná sis to spletl. Já psala, že si za to můžu sama :-).
 Ivana Procházková 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 21:02:03)
Bobe,

stát nenutí ženy k ničemu, stejně jako mužům nenutí nikdo povinnost, aby byli ambiciózní, sportovně zdatní a zdravě agresivnÍ.
 Dana,dvě děti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 14:54:28)
Tak já tedy z rodičáku neušetřím. A pokud by se mi to náhodou povedlo, užere ho slušně inflace.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 18:02:23)
Tak já z rodičáku ušetřím a vůbec, zdá se mi, že si teď žijeme docela pěkně - nenazývala bych to přímo luxusem, to ne, ale rozhodně nemáme bídu.
 suzann 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 10:49:42)
Bobe, mě dělá zásadní problém, když se z tohoto "umožnění návratu do práce" dělá prorodinná politika. Pro mě to rozhodně není něco, co bych jako žena "rodinný typ" uvítala, a rozhodně představy takové politiky nenaplňují mé představy o péči o mé děti. Nechápu proč tomu dávají přízvisko "prorodinná". To s rodinou nemá nic společného.
Jinak, ne že by někdo ženy nutil do práce, ale doufám že rodičovský příspěvek nepovažuješ za adekvátní práci maminek, nebo dostatečný pro život rodiny. Jistě, můžeš namítnout, že s tím do toho rodičovství přece lidi šli. Ale na druhou stranu, práce maminek by měla být adekvátně oceněna; rodina je základní stavební kámen každé společnosti. A jako učitelé nebo lékaři chtějí, aby jejich práce byla řádně zaplacena, nevidím důvod, proč by se tak nemělo stát i v případě matek.
 Insula 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 11:04:36)
Suzann, napsala jsi to přesně. Když jsem začala pobírat první RP, tak jsem se cítila hrozně, neboť jsem odváděla větší daně (když jsem chodila do práce), než kolik jsem dostala od státu. :-((((
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 11:06:01)
Pro spoustu matek umožnění návratu do práce ale prorodinná politika je. Pro naší rodinu například je velkým přínosem (nemyslím finančním), že i s velmi malým dítětem mohu pracovat, protože jsem tak daleko spokojenější, což se samozřejmě projevuje na rodinné pohodě.
 suzann 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 11:09:39)
Dobře Markét, možná bych měla svůj názor opravit takto: prorodinná politika to je, ale jen jednostranná. Protože je zaměřena pouze na matky, které do té práce chtějí a těch školek využijí. Stejné výhody, vycházení vstříc atd. by měly platit ale i pro ty maminky, které chtějí zůstat se svými dětmi a odvést opět nemalý pracovní výkon.
 Bebíčko 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 12:16:43)
A kdo tě nutí jít do práce? Stát? Pokud máš finance, tak můžeš zůstat doma. Já v tom nevidím problém, zdá se mi to spravedlivé. S melým dítětem doma zůstat můžeš a peníze dostaneš, větší dítě už tě tolik nepotřebuje, školka mu neuškodí a ty můžeš nastoupit do práce. Nebo zůstaneš doma a bude tě živit manžel.
 suzann 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 12:20:04)
už jsem to napsala výše. Ale klidně ti to sem zkopíruju:
ne že by někdo ženy nutil do práce, ale doufám že rodičovský příspěvek nepovažuješ za adekvátní práci maminek, nebo dostatečný pro život rodiny. Jistě, můžeš namítnout, že s tím do toho rodičovství přece lidi šli. Ale na druhou stranu, práce maminek by měla být adekvátně oceněna; rodina je základní stavební kámen každé společnosti. A jako učitelé nebo lékaři chtějí, aby jejich práce byla řádně zaplacena, nevidím důvod, proč by se tak nemělo stát i v případě matek
 Sylvie 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 12:23:49)
Suzan, v takovém případě ale pracující matky měly dostat příspěvek dvakrát Poprvé dotaci ve formě jeslí/školky = za to, že matky chodí do práce a tím přispívají k ekonomice státu. A podruhé dávky za péči o dítě = poté, co je ze školky vyzvednout, tak o ty děti musí pečovat a musí je vychovávat, protože jak píšeš, rodina je základní stavební kámen společnosti a školka sice dítě nějaké vzdělání dá, ale základní výchova je tak jako tak na rodičích ;o)
 Bebíčko 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 12:45:40)
Peníze, které dostávám považuji za celkem příjemné spestření. Nemůžu požadovat miliony, když stát na to nemá. Musím počítat s tím, že se finanční stránka trošku pohorší, s tím se nedá nic dělat. Vlastně ano dá můžu nastoupit do práce.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 13:14:02)
Suzann - promin, ale slogany typu "rodina je zaklad statu" jsme tu uz jednou meli ne? A ti, co je vykrikovali, byli zrovna ti, kteri zeny nahnali do prace a deti do jesli..

Mas zmatek v pojmech - prace - neboli vydelecna cinnost - jako je lekar nebo ucitel - poskytuje sluzby jedincum, kteri za to pak plati - at danemi nebo primo.

Materstvi neni prace ve smyslu povolani (pokud nepracujes v detske vesnicce) a tudiz za praci vykonanou peci o deti a domacnost nenalezi zadna financni odmena. Mozna Ti to pripada nespravedlive, ale je to tak. Mit deti, to je Tvoje volba a Tvoje zodpovednost - neni to vydelecna cinnost.

Kimmy
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 13:31:42)
Jak pro koho, Kimmy - existují i takové menšiny obyvatel, které z přídavků na děti a ostatních sociálních dávek žijí. My máme v domě taky jednu takovou (a není to Romka)- má děcka čtyři, nestará se o ně - parchanti tu běhají po chodbách, řvou a ruší, jsou drzé a vážně pochybuju o nějaké jejich světlé budoucnosti. Jak to, že na takové není bič? - já bych té matce nedala ani korunu - ona nedělá, tata jim sedí v kriminále (vyhodil nějakou paní ze čtvrtého patra z okna, předtím terorizoval celý dům). A žijou si asi dobře - děcka jsou tlusté, pořád mají v rukách plno brambůrků a jiných nezdravých sajrajtů - počítám, že teplé jídlo ještě neviděli. Buď by příspěvky měli dostat v poukázkách na jídlo a oblečení nebo nevím, takhle se mají dobře - vlastně lépe, než rodiny, které o děti pečují. Nezávidím, jen tvrdím, že je to nebetyčný bordel.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 13:41:54)
Já vím, že to není jednoduché, tak prostě promyslet nějakým způsobem systém. Když má matka postižené dítě, tak tolik nedostane, ale povalečská potvora si udělala prima živnost, to mě štve.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 13:44:35)
ještě chci k tomu dodat - kdyby se alespoň starala o ty děti. Udělala by to pro ně, ale prakticky i pro nás, byl by tu větší klid a neřádila by tu mafie čtyř holek.
 Tereza 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 20:11:05)
To je zajimave, ze nekoho povazujes za povalece, kdo ma ctyri deti, ta matka "nechodi do prace".
Ja nevim kolik delaji socialni davky ale tak bajecny to asi nebude. my mame v rodine rovnez 4 deti a z davek se 6ti clena rodina moc neuzivi.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 22:26:44)
Za povaleče považuju ženskou, která, ač na děti přídavky a socku bere se o ně nestará - chápeš, o tohle mi jde. Strašně dlouho mi jich bylo líto, kolikrát jsem si s nima i povídala, když byly menší, jenže to, co předvádějí teď, to už nemá obdoby. A ona chodí na liquere do hospody vedle - neříkám, že je alkoholička, ale baví se tam. Tak tomu já říkám povaleč.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 15:01:34)
Jenže tato žena porodila budoucí daňové poplatníky a pracovní sílu, která nás bude ve stáří živit. Takže rodinná politika je investicí, ne milodarem.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 15:25:34)
Dano - a odkud Ty beres tu jistotu, ze jeji deti budou vubec nejake dane odvadet? Co kdyz se odstehuji do zahranici jako vsichni ti lekari a sestry, co ted leci v Anglii a Nemecku a taky tam odvadeji dane? Jako momentalne (a docasne) ja.. Co kdyz se rozhodnou, ze chteji mit vlastni deti a vetsinu zivota stravit peci o ne? Co kdyz se rozhodnou, ze se odstehuji na venkov a budou farmarit pro vlastni potreby a zadne dane neodvadet?

Tohle jsou tak strasne prazdne fraze tech, kteri porad z materstvi delaji nejakou zasluhu. Zadna zena nema deti proto, aby mel cesky stat danove poplatniky, ale pomerne hodne by jich chtelo, aby je kvuli tomu stat nesmyslne dlouho podporoval.

Pece o deti neni vydelecna cinnost a nenalezi za ni odmena. Podporu ve forme porodneho, materske a RP dostavaji vsechny matky - je to velika investice a ceske matky si opravdu nemuzou v tomto smeru stezovat. Nicmene delka RP je prehnana a cely system je nedomysleny.

Kimmy (jinak tez zaslouzila matka dvou potencionalnich danovych poplatniku)
 Dana , dvě děti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 16:01:52)
1. Vsaď se, že většina dětí se stane daňovými poplatníky. Nepočítám s masovým odlivem odborníků do zahraničí,a už vůbec ne s návalem zájmu o zemědělství.
2. Zůstat tři roky doma není z hledisko dítěte nesmyslně dlouho, ale spíše žalostně málo.
3. Stát podporuje hlavně to, co sype. Rodinu tedy podporuje proto, že z toho do budoucna něco má. Takže ne fráze, ale holý ekonomický fakt. Budu-li chtít omezit porodnost, nedám rodině nic.Proč chce stát podpořit porodnost? Aby se naplnily lidské tužby? Ha ha.
4. Péče o děti je velice záslužná a společensky nedoceněná činnost. Z toho plyne nízké postavení žen v dnešní společnosti. Zdaleka nejde jen o peníze.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 16:24:59)
Jezis Dano... to snad nemyslis vazne...

1. vzhledem k EU a postupnemu uvolnovani hranic nemuzes vubec usuzovat, kdo se kam vrtne a kde bude platit dane - to nejde ani dneska, ne tak za 20 let

2. To je Tvuj osobni nazor a nikdo Ti nebere, at si doma zustanes treba do jejich 18 let - ale necekej, ze Ti za to nekdo bude davat penize. Ekonomicke zakony plati pro CR stejne jako pro jine zeme a Tve osobni pocity s tim nemaji co delat.

3. Ne - stat nepodporuje to, co sype - vlada uzakonuje to, o cem doufa, ze ji prinese volebni hlasy. Nedelej si iluze, ze stat si Te nejak ceni - pro vladu je jen jednodussi Ti zacpat pusu RP nez resit opravdove problemy zamestnanosti matek.

4. "Péče o děti je velice záslužná a společensky nedoceněná činnost. " - ano.
"Z toho plyne nízké postavení žen v dnešní společnosti. " - ne. Zeny nemaji nizke postaveni v dnesni spolecnosti. Maji ale v porovnani s muzi mnoho vyhod, ktere z nich delaji neprilis pritazlive zamestnance, takze ztraceji platove i karierne - kromtoho hodne zen o karieru vubec nestoji. Pokud ovsem cekas, ze se nekdo bude kacet obdivem z toho, ze jsi matka, pak mas ponekud nerealne predstavy a jestli timto definujes nizke postaveni, tak je to definice spatna.

Kimmy
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 18:26:26)
Naprosto vážně.
1. Pohyb nebude tak velký, jak očekáváš ( např.jsme špatně jazykově vybaveni) a pokud by snad ano, stát si najde způsob, jak se bránit případným odlivům. Např. ti nevyplatí důchod, ale udělá to stát, kde žiješ, pokud odvádíš daně tam.
2. Přesně tak. Ekonomické potřeby se neřídí potřebami dětí. Ale je to dobře? Snížení kriminality vlivem nižší frustrace mládeže díky prodloužené rodičovské péči by společnosti ušetřilo výdaje.
Nejde o osobní pocity ale o biologii a psychologii dítěte, o jeho potřeby a jejich uspokojování v raném věku.
4. S těmi volbami máš pravdu - to je také jeden důvod, proč stát podporuje rodiny.
5. Bohužel nevidím jedinou výhodu oproti mužům, kterou by ženy měly. Ženy mají stále nižší postavení vyjádřené také ekonomicky ve většině světa. Konzumní společnost, ve které žijeme, si necení jedinců, kteří netvoří ekonomický zisk. Matky ho netvoří. Profese, kde pracují převážně ženy, ztrácejí prestiž. (Více kniha Nadvláda mužů.)Zisk netvoří ani staří lidé. Ti v naší společnosti také obecně nepožívají úctu.
Kariéra i rodina pro mě představují dvě srovnatelné hodnoty a neočekávám že se bude někdo obdivem kácet jen proto, že jsem rodila. Původně jsem dokonce děti vůbec nechtěla. Jen bych chtěla takové podmínky, abych mohla obojí lépe skloubit. Na okraj dodávám, že pracuji na částečný úvazek od 3 měsíců u prvního dítěte a od 15 měsíců u druhého dítěte, a to jak z důvodů ekonomických, tak kariérních.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(5.12.2007 3:32:35)
Dano - " Ekonomické potřeby se neřídí potřebami dětí. Ale je to dobře? Snížení kriminality vlivem nižší frustrace mládeže díky prodloužené rodičovské péči by společnosti ušetřilo výdaje. " - nezlob se, ale jaka je souvislost mezi frustraci mladeze a prodlouzene rodicovske peci? Prece si nemyslis, ze i kdyby byla maminka doma s ditetem do peti let a pak nastoupila na plny uvazek, tak to nejak ovlivni frustraci pubertaku? Muzes mit naprosto spokojene dite v ranem veku, ale ve 15 je to uplne jiny tvor...

Ja vidim to reseni prave naopak v tom zkratit tu RP a nastavit system tak, aby matky mohly vydelavat a zaroven se venovat detem dlouhodobe.

"Bohužel nevidím jedinou výhodu oproti mužům" - ted nevim, jestli mas na mysli zamestnance - pokud ano, tak povinnost drzet zene 3 roky pracovni pozici a pak vsechny ty paragrafy - to jsou sakra vyhody. Kdyby si muzi zacali brat paragraf na deti casteji, tak by to veci jen prospelo...

Myslim, ze sis to vyresila dobre - castecny uvazek je idealni reseni a verim, ze prospeje nejen Tobe, ale i Tvym detem - kez by to tak mohly resit vsechny matky.

Kimmy
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 18:08:39)
Máš pravdu, že ženy mají v naši společnosti žalostné postavení, v tom souhlasím, ale rozhodně to není v závislosti na výši rodičovského příspěvku. Píšeš, že tři roky zůstat doma s dítětem je žalostně málo, no já to mám tak, že druhá dcerka bude mít dva roky a já se můžu doma ukousat - nudou ne, všichni víme, že doma se dvěma prcky je pořád co dělat, ale tak všeobecně. Mám po 4,5 letech strach ze zařazení do společnosti, co teprve, kdybych měla děti dvě, po čtyřech letech a zůstala s nima s každým čtyři roky doma - nevím, já být zaměstnavatel, taky se nepřetrhnu, abych takovou pracovnici mohla zaměstnat. A jestli si někdo myslí, že na mateřské žena neztrácí krok s dobou - tak já o tom vážně pochybuju. Vidím to na sobě. A hrozně mě to štve. Taky nechci Míšu o sebe okrást, ale na nějaký částečný úvazek - to by se mi hodně líbilo.
 Jane 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 22:56:29)
ahoj, zkus něco studovat, ideálně dálkově, takže vždycky na pár dní v měsíci vypadneš a duševně se odreaguješ. mě osobně to udrželo při zdravém rozumu a mj. i schopnosti diskuse i o nečem jiném, než pání, blinkání, kakání, kojení a nejlepší značce kočárku. A upřímně jsem si užila jak diskuse o sociologii nebo psychopatologii, tak kecání u kafíčka o miminech a byla to taková příjemná rovnováha :-) ale je fakt, že jsem měla štěstí, že jsem měla "hlídače" :-))
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 7:33:45)
Chodím na jazykovku do angličtiny - tam si připadám jako největší "Hujer", samo mi to leze do hlavy a šíleně baví. A je to tím, že tam chodím relaxovat-narozdíl od ostatních, kteří to berou za povinnost. A do toho fotím malé děti. Ale při skoro naprosté absenci hlídání je to tak asi vše, co můžu stihnout. Ale i tak, jsem za to vděčná.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 18:00:20)
Pracuju na částečný úvazek. Taky bych se ukousala.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 12:41:33)
Suzann, já nevím, jaký systém je v GB teď (podle mě takřka žádná mateřská) a jaké velké jsou změny v souvislosti se zavedením "prorodinné politiky" zmiňované královnou. Zato je jasné, že v ČR je to zatím jednoznačně zaměřené na to, aby matky do práce nechodily, protože matkám (a někdy i tatínkům), které nemají hlídací babičky či dostatek peněz na soukromé hlídání (a to je velmi drahé)či možnost pracovat z domova vlastně neumožňuje pracovat do tří let věku dítěte a později pouze s dost velkými komplikacemi. Já osobně jsem na tom dobře,protože když byl prcek hodně malý, mohli jsme si dovolit zaplatit hlídací tetu. Pak jsem změnila zaměstnání, hlavně proto, že se mi trochu zpřeházely priority, podařilo se mi získat částečný úvazek a malý nastoupil ve dvou a půl letech do jeslí (jediné státní jesle na Praze 8). Teď je ve školce, ale nebýt toho, že mám stále částečný úvazek, flexibilní pracovní dobu,možnost pracovat z domova a manžela, který (pokud je v Praze) si může pracovní dobu uzpůsobit a tetu, která celkem ochotně pomáhá, nevím, jak bych to dělala. Plný pracovní úvazek se standardní pracovní dobou se v Praze absolutně nekryje s otevírací (spíše zavírací) dobou školek, pokud jde o děti do tří let, státní jesle jsou vyjímkou a soukromé jsou prostě hrozně drahé. Takže velká část matek prostě možnost výběru nemá - musí zůstat doma, ať chtějí nebo ne.
 petra 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 9:44:07)
Markéto,

tak moje dcera taky navštěvovala ty jediné státní jesle na Praze 8 a obě jsme byly velmi spokojené. co se otvírací doby týká, tak jesle oproti školce byly super, protože školka zavírá už v 15.30. to se bez zkrácené pracovní doby opravdu nedá zvládnout. Naštěstí zaměstnavatel je tolerantní a zkrácenou pracovní dobu, nejn mně, umožňuje.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(4.12.2007 11:21:20)
Souhlas s tím, že jesle v Mirovické jsou bezvadné, synovi se tam moc líbilo, doteď chodíme navštěvovat tety. Školka je sice otevřená do 17:00, a i to je někdy moc brzy. Fakt ale je, že od čtyř hodin v celé školce zůstávají standardně čtyři děti.
 Bob the Ghost 


Re: Ženy jsou "nuceny" chodit do práce? 

(3.12.2007 13:32:53)
Suzann,
pokud myslíš, že by stát měl "adekvátně" platit ženám v domácnosti za "práci matky",
měl by také platit lidem, kteří se starají o svoji zahrádku (údržba krajiny), kdo si sami spravují auto (ekologie, bezpečnost), kdo nosí soukromou zbraň (potírání kriminality) a kdo se myje (zdraví obyvatelstva).
 Insula 


u nás 

(3.12.2007 9:27:54)
Myslím, že co se týče mateřské a rodičovské dovolené, tak můžeme být u nás rádi/y, že tak dlouhá. Dítě potřebuje matku (i otce samozřejmě). Ale jinak bych i já (a myslím, že hodně žen) uvítala více pracovních příležitostní na zkrácený pracovní úvazek pro matky s dětmi, či práce doma nebo větší flexibilitu pracovní doby.
Mě osobně by vyhovovalo, kdybych mohla (až nastoupím do práce, zatím jsem doma) pracovat v případě nemoci dětí z domova. V tom případě bych nemusela čerpat tzv. paragraf (ošetřování člena rodiny). Možná to v mém případě půjde zařídit (nebo alespoň částečně), nevím.
 Jana038 


Re: u nás 

(3.12.2007 9:31:17)
Taky jsem po MD s mladší holkou nastoupila na polovniční úvazek. A byla jsem ráda, že ke státnímu zaměstnavatele - ZŠ, protože jsem si říkala, že tam aspoň budou mít pochopení pro to, že děti občas holt nemocné bývají. Sice tabulkový plat byl poloviční, než bych byla dostala v soukromé firmě, ale za ten větší klid mi to stálo. Co bude tentokrát netuším, skončila mi smlouva na dobu určitou. Ale věřím, že se něco najde. Doufám :o)
 Insula 


Re: u nás 

(3.12.2007 9:38:25)
Jano, já mám to štěstí, že mohu pracovat doma. Nevydělávám žádné závratné sumy, ale každá kačka je dobrá. Navíc mám svojí práci ráda a neztratila jsem kontakt s kolegy a s rozvojem firmy. Ale jsem spíše vyjímka. I když je pravda, že jsem docela "uhoněná", ale práce mě baví. :-)
 Raduza 


Re: u nás 

(3.12.2007 12:38:44)
Taky se vrátím do státního po mateřské, i když už budu mít hotovou školu a mohla bych si najít něco jiného. Ale vím, že dva roky to bude samý paragraf. S první dcerou to bylo hrozný, tak jsem se styděla, takový řeči všichni měli (nikdo si samozřejmě nepamatoval, že měl taky děti nemocné), ale v podstatě to by v pohodě. Práci nikdo neudělal a pak jsem dělala 2x tolik než jsem zase byla doma. Nevím, jestli by to nový zaměstnavatel toleroval. I když třeba bratr dělá v zahraniční firmě, tak zavolá sekretářka nebo kdokoli, že má nemocné dítě, šupnou jí práci domů a makej :-), žádný paragraf, nic. Plat jí zůstane stejný a nikdo to příliš neřeší. Do práce se vrátí co možná nejdřív.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 9:39:27)
Nechapu smysl tohoto clanku - co tedy autorka nebo prekladatelka navrhuji? Ma to byt oslava systemu v CR? Jenze ve Svedsku ani v Anglii stat nevyplaci 3-4 roky rodicovske davky a zamestnavatel nemusi drzet matkam misto. Pokud si v Anglii matky rvou vlasy z toho, jak nic nestihaji (a je to pravda) a autorka si mysli, ze svedsky system je spatny - tak kudy vede cesta? Britska ekonomika taky nema zadne tajne rezervy, aby cela leta podporovala rodiny s detma.

Jiste je krasne, kdyz matky mohou travit s detmi prvni roky - ja osobne bych radeji mela moznost travit s detmi pokud mozno cele detstvi pomoci castecnych uvazku. Jenze vsichni se porad zabyvaji blahem matek a deti a nikdo neresi otazku, kde na to blaho vzit penize. Urcite je spousta rodin, kde muzi rodinu uzivi z jednoho platu - prislusniku stredni tridy je v CR dost a dost. Ale otazka je jak resit ty ostatni pripady. Statni pokladna je uz dost napjata a natazenych rukou bude spis pribyvat nez ubyvat.

Takze kudy z toho ven, kdyz ne pruznou pracovni dobou, praci z domu, castecnymi uvazky a sirokou siti skolek?

Kimmy
 suzann 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 10:57:13)
no, myslím že něco už bylo naznačeno poznámkou, že třeba v tom Švédsku (a jistě nejen tam) se z daní platí drahé školky - ale přece by to šlo udělat jednodušeji. Takhle se vyberou daně, dají se jiným lidem, aby se vám starali o dítě a vy zatím mohli být v práci. Nebylo by jednodušší a účinější kdyby se zrušila ta část se školkama a možností být v práci - neboli: vyberou se daně, vy se budete moct starat o dítě doma, a za to dostanete adekvátní příspěvek (protože rodina JE pracovní nasazení - docela vysoké) a nemusíte do práce, abyste jako rodina přežili.
Snad je to srozumitelně napsané
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 11:24:51)
No s tím bych souhlasila, kdyby soc. a zdrav. šlo na soukromé účty. Já budu mít dítě a budu si čerpat svoje peníze (samozřejmě určité procento by šlo na soc.případy, důchodce apod.)- jenže to by zase "řvaly" matky, které se do práce nehrnou. Také by se mohly zrušit tyhle dávky a dát větší odpočty na daních a rodina si rozhodne co s těmi penězi udělá, jestli matka bude doma nebo prostě nastoupí do práce.
Mě by manžel doma uživil, sice by jsme si nevyskakovali nějak moc, ale normálně žili. Mě však vadí být závislá finančně i jinak na někom jiném, tedy i na manželovi. Aby to nebylo špatně chápáno, u nás se nedělí peníze na mé a jeho, ale naše, jen jsem hrdá, že prostě do společné kasičky něco přispěju.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 13:32:32)
Barco - no ale kdyby slo socialni a zdravotni na osobni ucty, tak bys musela platit plne naklady na zdravotni peci - to by se Ti hodne nevyplatilo v momente, kdy bys Ty nebo deti musely na operaci - zadluzila bys ses na leta...

Vetsi odpocty na danich - to je urcite krok spravnym smerem.

Naprosto rozumim Tvym pocitum o financni nezavislosti, jsem na tom podobne -jenze ja mam jeste stesti na to, ze mam podminky v praci takove, ktere mi umozni travit dost casu s detma. Ja bych to tak prala tem ostatnim zenskym...

Kimmy
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(4.12.2007 12:13:04)
No finanční nezávislost to není doslova, asi bych se sama s dětma neuživila. Jde spíš o ten pocit, že do našeho rozpočtu něco příspívám. Na mateřské jsem si přivydělávala takovou adm. prací (načerno, protože to tenkrát oficiálně nešlo, taky fakt výdělky byly 500-1000,-Kč měsíčně a to jen v období listopat až leden), fakt si nemyslím, že být na mateřské není někdy "záhul" a nepovažuji mateřskou za DOVOLENOU, ale u mě to bylo takhle. Taky jsem si udělala řidičák, prostě jsem nechtěla být jen tak doma (prosím myšleno z mého pohledu, domácnost jsem si opravdu stíhala). Pak jsem nastoupila na 6hod. abych stíhala malého ve školce atd.
V dnešní době jsem zaměstnaná na celý úvazek (kluci 17 a 8 let), ale příjde mě,že jsem 10x více vytížená než na mateřské.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 13:46:33)
Suzann - ale takhle presne to prece v CR chodi... a porad si nekdo stezuje.

Porad si pletes pojmy o tom, co je prace ve smyslu vydelecne cinnosti a co je prace ve smyslu pece o rodinu - ale uz jsem to popisovala pred chvilkou. Pece o deti neni praci ve smyslu vydelecne cinnosti, ackoli je to cinnost narocna a casto vycerpavajici.

Problem s Tvym navrhem mam v tom, ze naznacuje, ze dane jsou vyhradne urceny na to, aby se matkam behem materske vratily. To by pak ovsem na tech bezdetnych zustalo to bremeno vzdelavani, infrastruktury, bezpecnosti, dopravy, duchodu - a tak dale a tak podobne...

Rozumim Ti, ale bohuzel ekonomicke zakony jsou neuprosne a nemaji pochopeni pro maminky, ktere se chteji venovat predevsim detem.

Kimmy
 suzann 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 13:53:06)
Kimy, v mých idejích určitě jsou jisté mezery... ale mě právě vadí ta tvoje poslední věta: bohuzel ekonomicke zakony jsou neuprosne a nemaji pochopeni pro maminky, ktere se chteji venovat predevsim detem. To je podle mě kámen úrazu.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 14:29:23)
Suzann - ja jakozto clovek muzu mit pro Tebe pochopeni celou nusi, ale na ekonomickych zakonech to nic nemeni.

To je jako bys rekla, ze zakon gravitace pusobi proti detem, protoze porad padaji ;-))) (to je vtip, pokud to nekdo nepochopil)

Bohuzel nezijeme v pohadce, ale v ekonomicke spolecnosti. Slechetne uvahy se krasne ctou, ale vsichni vime, ze uslechtilosti se jeste nikdo nenajedl... A tom to bohuzel vsechno je...

Proto bych ja hledala nejakou situaci, ktera bude pro rodiny tim nejmensim zlem - a tim jsou pro me castecne uvazky a dostupne skolky...

Kimmy
 suzann 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 15:38:38)
no, neřekla bych to takle, tvé "řešení" je spíš řešením ne pro rodiny, ale pro stát. Ten má z toho výhody v podobě více daní (z práce maminek). Podle mě (vím že ekonomika na to nehledí) ale je důležitější člověk, ne ekonomika
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 16:59:41)
Suzann - me reseni by teoreticky melo byt resenim pro vsechny - pro stat i pro maminky - protoze je v zajmu maminek, aby mely nejake prijmy a lecktera treba osobni uspokojeni a vetsi psychickou pohodu, a taky aby se ucily neco noveho a treba poznaly neco o sobe, co by je bavilo a jak treba skloubit zajmy s vydelecnou cinnosti nebo nejakym podnikanim - tez moznosti je dost, ale vsechno je individualni a ne kazdy ma vhodne prilezitosti...

I ty maminky, ktere jsou rady doma s detma, si muzou privydelat - treba nabidnou okoli zehleni nebo tak neco - proste vymyslet neco, co jim bude vyhovovat a zaroven je zbavi te nutnosti cekani na almuznicku od statu... (pokud je to prilis silny vyraz, tak se omlouvam).

Kimmy
 MM, 2 kluci 
  • 

To přirovnání ale silně pokulhává,,, 

(3.12.2007 22:43:59)
... - nemůžeš zákon gravitace a ekonomické zákonitosti, protože to první je přírodní jev a to druhé-ekonomika, ten který systém, je něco co vymýšlějí a dělají lidé a mohou to i změnit! Samozřejmě je to složité, to nepopírám, a navíc v demokracii se to změní jen pokud to většina bude chtít, ale rozhodně nejde o nic v prinicipu neměnného jako zákon gravitace. Vždyť i teď se různé zěmě mezi sebou liší, i když mají v zásadě stejný "tržní systém" ekonomiky - přesto si stanovili např. různé podmínky a pravidla, třeba právě u těch soc. dávek a v mnoha jiných oblastech.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: To přirovnání ale silně pokulhává,,, 

(4.12.2007 4:56:36)
MM - kdyz uz ani veta "to je vtip" nepomaha, tak jsem opravdu v koncich....

Ekonomicke zakony lide zmenit nemohou - myslim, ze se o to pokousel Marx a Engels a vime, jak to dopadlo... Muzou nastavit ruzne pravidla, ale zustava prosty fakt, ze by se melo utratit jen to, co se do pokladny nasype (a co nasi politici uz dlouha leta ignoruji a co ted hodne trapi Spojene staty) - a ze kdyz nasypu vic na jednu hromadu, tak uz pak nezbyde jinde. Umeni spravne rozdelit statni penize zvlada maloktera zeme - a nikdy nejsou vsichni spokojeni.


Ocekavat, ze ekonomicke zakony budou mit pochopeni pro matky s detmi je ovsem ponekud nerealne...

Kimmy
 Jana, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(4.12.2007 10:01:34)
Ale vzdyt to tak ve svedsku je, uz jsem to psala. Dane jsou tam vysoke, ale matka, ktera zustane doma s ditetem, detmi, dostava od svedskeho kralovstvi kralovsky prispevek a pokud chce jit do prace, aby se realizovala, ale to platilo snad opravdu jen v 70 letech, tak muze pracovat a stat ji zajisti dobre jesle. A kdyz nechce pracovat, tak taky muze dat dite do jesli, tam se to neresi. Tam nemusite hlasit zmenu zamestnavatele a pracovni dobu. Ja si ze 80 let pamatuju, jak me vedeni jesli neustale sledovalo, jestli nevyzvedavam dite pozdeji, nez jsem mela na prihlasce napsano a kontrolovali(namatkove), jestli jsem v praci fyzicky pritomna, protoze byly takove troufale zeny, ktere si berou napr. nahradni volno, aby si uklidily a dovolily si dat dite presto do jesli. OPRUZ. Taky byl problem, pokud jsem se zpozdila kvuli doprave, nakupu, lekari a pod. a uz me cekal pohovor, jak si to predstavuju, prijit tak pozde(pritom se jednalo o 30 min, i mene)
Me pripada svedsky zpusob lepsi a prala bych si ho zazit na vlastni kuzi
Jana
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 11:01:55)
Též jsem smysl článku nepochopila, co je za druh deníku Daily Mail, nevím, styl mi připomíná "V dnešní MF Dnes se píše" a "V Blesku napsali". K pobavení je šokující odhalení že konzervativci varují před tím, aby ženské chodily do práce - co jiného by, proboha, konzervativci mohli chtít. Třetina článku je založená na popovídání si s jednou paní - pokud by si vybrali jinou, mohla by třetina článku vyznít jako oslavná óda na skvělý systém ve Švédsku, kde je možnost děti dát do skvělých státních jeslí a jít do práce.

Podle mě je článek napsaný hnusně. Mě z něj dokonce vyplývá, že nemá smysl, aby Švédky (potažmo Britky, potažmo Češky) chodily do práce, protože i když tam chodí, tak mají jen 11 procent vedoucích pozic, takže to za to vlastně nestojí.

 suzann 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 11:12:13)
Daily Mail je takový.... částečný polobulvár. Obrovské fotky, nadpisy, co která celebrita, ale měla jsem z něj pocit, že to není až tak strašná krize jako třeba Blesk, to zásadně ne. Když v dnešní době občas sleduju noviny (mám měřítko - MF Dnes solidní, Lidovky trochu zavánějí populismem a bulvárem, Blesk odporný bulvár), tak bych Daily Mail přirovnala asi k Lidovkám........
 Lenelka 


Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 12:37:01)
Ja teda Daily Mail prezdivam Daily Nazi, neb ta nenavist ke vsem mensinam z tech novin jen cisi... My teda cteme The Times, ale tchyne odebira Daily Mail a clanky o lidech z ""vychodni"" Evropy jsou naprosto priserne a zavadejici. Nejvic jsem se pobavila, kdyz napsali, ze sem do UK Polaci a Cesi emigruji take za ucelem lepsiho vzdelani pro deti:-)))))) Fakt povedeny vtip!
 suzann 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 12:59:55)
já daily mail četla jen tři měsíce, takže jsem si tohodle moc nevšimla. Pro mě to prostě byly noviny, který bych si sama nekoupila, protože bych si nebyla jistá, že to co tam čtu je skutečnost. Stejně jako nemám ráda Novu, protože vím z více stran že to jak ona podá různé informace, je od reality dost odlišné.
 Hanka 
  • 

Re: Tak kudy vede cesta?  

(3.12.2007 21:10:57)
Přesně to co jsi vyjmenovala je podle mne cesta. Pružný zákoník práce, možnost částečných úvazků, školky pro ty, které chtějí nebo potřebují skloubit zaměstnání s výchovou dětí a také školky pro děti, které potřebují dětský kolektiv. Bolavých míst je v našem systému hodně. Vidím to stejně jako ty.
Nevím jak přesně funguje švédský systém, konkrétní údajů (jak dlouhá mateřská, jak fungují přesně školky, jesle atd. atd.) tam moc nebylo.
Samozřejmě není dobře, aby 13 měsíční batolata musela od matek. Ale na druhou stranu být 13 měsíců na mateřské s 80 % platu je velký luxus ne ?
Prostě nechápu proč "musí" tolik švédských žen do práce. To si opravdu nemohou dovolit zůstat s dětmi déle doma ? Nebo jedou v jakémsi zajetém systému, že jesle neškodí a nechtějí si snižovat život. úroveń ? Není to kritika svédských žen, spíše mi v článku chybí tvrdá data.

Já bych se školkám a jeslím tolik nebránila, prý je ten způsob jak zvýšit porodnost. Prostě řada maminek nechce na př. 8 let s dvěma dětmi opustit zaměstnání. Možnost částečného úvazku a alespon na část dne umístění dítěte do školky je pro ně užitečnější než vysoké porodné. A také než jiné výhody u zaměstanvatele, protože pozitivní diskriminace v důsledku vede ke skutečné diskriminaci. Já se také zaměstnavatelům nedivím, že kolikrát nezaměstnají maminku nebo potenciální maminku. Prostě to stojí hodně penět a není vždycky možné, aby maminka každou chvíli v práci nebyla. Je to tak.
 Maja 
  • 

chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 9:58:08)
Článek mi nepřijde objektivní, přijde mi děsně negativistický. Každé dítě je jiné a každá matka svoje dítě dobře zná, takže pozná, jestli mu cizí hlídání hodně vadí nebo ne. S jedním dítětem jsem byla doma skoro do čtyř let (byl to maminčin mazánek), druhý syn šel do školky v necelých třech letech (moc chtěl) a třetí prcek je bohužel hlídaný už od půl roku na pár hodin denně (ty zatracené peníze). Jakmile začal poznávat, kam ho nesu (tak od 9 měsíců), hýkal nadšením a tetě se vrhal do náručí. Okamžitě zmizel do pokoje za hračkami a většinou ani nepostřehl, že jsem odešla. Na druhou stranu měl zase pak odpoledne radost, že jdeme domů. Kdyby to těžče nesl, tak by mi nikdo do práce nedonutil jít tak brzo, prostě by se to nějak udělalo.
 X Y Z 


Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 10:12:40)
Majo, pěkně jsi to vystihla - každé dítě je jiné, potřeby maminek také.. a Vaše děti jsou hezký důkaz toho jak moc záleží na povaze dítěte i jiných okolnostech :)

Já jsem už také pochopila že tohle člověk nenaplánuje v těhotenství, ale až podle osobnosti prcka.
 Hanka+Adélka 02/03+Bětka 09/06 


Re:chce to zdravý rozum-někdy ani ten nestačí 

(3.12.2007 13:16:00)
S tím, že každé dítě je jiné, některé zvládne školku v pohodě před druhými narozkami a jiné ne, máte pravdu. Ale já v 21 měsících fakt nepoznám, jestli to moje dítě v těch třech zvládne nebo ne! Děti se vyvíjejí a to jak tam tak zpátky. První dcera chytla naprostou fobii z cizích lidí (obzvláště dětí) kolem druhého roku. A trvalo jí to až do jejích tří a půl, kdy šla pomalinku do školky. Teď je nadšená....
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 11:22:43)
mezi hlídáním na pár hodin denně stejným člvoěkem, který má na starosti jen tvé dít a může se mu věnovat, a jeslemi, je opravdu VELKÝ rozdíl
 Lída,3 kluci a holka 


Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 11:43:32)
Ráchel, ale ten hlídající člověk většinou musí zároveň obstarat i domácnost. To sestry v jeslích nedělají, dostanou prakticky všechno hotové. Vlastně se celý den jen věnují dětem. Asi o dost víc, než když máš doma třeba dvě nebo tři malé děti a musíš obstarat všechno.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 12:27:37)
myslím si, že si jesle dost idealizuješ. "hlídací teta" může dítěti rozhodně věnovat soustředěnější pozornost, přizpůsobit se rytmu a režimu dítěte apod. lépe, než to jde v jeslích. Vůbec neshazuji práci těch, kdo se dětem v jeslích věnují, ale prostě to je kolektivní, nikoliv individuální péče. Škodlivost jeslí a jejich negativní vliv na dětskou psychiku byl prokázán už dávno (Majějček), nechápu, proč stále dokola někdo věří opaku, jak "o nic nejde", "dítě je tam spokojené" apod. Prostě tomu tak není. Opakuji, že mluvím o jeslích, nikoliv o školkách.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 12:29:21)
Ráchel, nic si neidealizuju. Moje mladší děti do jeslí chodily, a tamní prostředí jsem znala dost dobře. On je veliký rozdíl mezi jeslemi, které kritizoval Matějček, a mezi těmi, jaké jsou teď. U nás obvykle připadala jedna sestra na tři děti.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 12:35:06)
možná tam byla jedna sestra na tři děti, ale kolem bylo těch dětí rozhodně více ne? a režim byl pravděpodobně jednotný pro všechny. to dle mého přesvědčení pro děti, zvlášt takto malé, vhodné prostě není. Samozřejmě existují situace, kdy jsou jesle jediným možným řešením (matka samoživtelka apod.), ale tvrdit, že to je lepší než individuální péče je podle mě nesmysl. Taky bychom mohli říct, že má-li žena doma víc dětí (což ty máš), je lepší dát děti do nějakého ústavu, kde se o ně "odborně postarají", než s nimi být doma (záměrně přeháním).
 Winky 
  • 

Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 13:55:12)
No, já mám s jesličkami zkušenost docela doboru - min. co se týče individuality v denním programu. Děti přicházejí kdykoli v průběhu dne, stejně tak si je rodiče vyzvedávají (otví rací doba od 6 do 6). Snídaně, svačinky, obědy atp jsou pravda v jeden čas, ale když dítko nechce, nenutí ho (sestřička mi pravidelně hlásí jestli jedla/nejedla svačinu a oběd, resp. jestli si ho dala později - ohřejí ho). Spaní je taky individuálně - navíc nemusí spát všechny vevnitř, pokud se vejdou do kočárku (a že do Liberty se vejde ještě dvouleťák), není pro ně problém dítko "uhojdat" venku (pravidelně takhle vídávám jednu až dvě sestřičky s jedním až čtyřmi kočárky). Jediná aktivita která se dělá hromadně je "vycházka" neboli pobyt na zahradě, a to po zhodnocení počasí. Ostatní výchovné a jiné herní aktivity jsou založené na motivaci, takže pokud si dítko nadále hraje v rohu samo a nechce se přidat - tak nechce. Fakt si nemůžu stěžovat.
Samozřejmě že moje dcera taky brečí ráno když ji tam dávám - ale je to pro ni spíš rituál. Celé ráno je vpohodě, až před jejich dveřmi začne, a když postojím pak venku pod oknem, opravdu během pár minut toho nechá. Stejně tak ji slyším se smát když přicházím ale jak mě zmerčí, tak spustí sirénu. Prostě hérečka už ve dvou letech. Ovšem tím, že jsou to jesle soukromé (státní zde na okrese byly zrušeny tudíž jiné nejsou) tak částka na zaplacení denní osmihodinové docházky hravě slupne rodičovský příspěvek.... (no ono to vlastně ani nejde, jak je to víc než 5 dní v měsíci, tak ho seberou, čili bych rázem byla téměř 16tis. v mínusu, což čistého opravdu nevydělám).

 Eva 
  • 

Re: chce to zdravý rozum 

(3.12.2007 17:37:24)
Hm, zrovna nedavno jsem slysela, jak to vypada v jedne svycarske "skolce" pro deti asi od 6 mesicu do asi 3 let. Mimina lezi uprostred mistnosti mezi ostatnimi hrajicimi si detmi (s podivem, ze je nikdo nezaslapne) a jiste ceske dite jim nosi hracky, kdyz breci (pry aby byl klid).
 Jíťa, kluci 7 a 8 
  • 

Možnosti jsou různé...  

(3.12.2007 12:30:01)
Mně osobně by se líbil systém, který jsem viděla na ČT u jedné rodiny z Dánska: Oba rodiče pracovali na čsátečný úvazek ve státní sféře každý tři dny v týdnu a oba se střídali doma u dětí, jeden den snad měli někoho na hlídání. To mi připadá velmi přínosné pro celou rodinu. Jenže v Dánsku zřejmě jednak není problém zaměstnat se na částečný úvazek a navíc profesí typu učitel nebo lékař jsou schopni rodinu bez problému uživit. To je ale u nás jenom velká utopie.
 Linda 
  • 

Re: Možnosti jsou různé...  

(4.12.2007 10:36:44)
Promin, ale uz DLOUHO jsem se tak nezasmála.
 suzann 
  • 

Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 10:41:21)
ten článek se mi líbí. Když se všude možně zdůrazňuje slovo "prorodinná politika" v kombinaci s "umožníme ženám se vrátit co nejrychleji do zaměstnání", zvedá se mi žaludek. Já nechci co nejrychleji do zaměstnání a své dítě dát do jeslí nebo školek!!!!! Já chci, buď aby můj muž vydělával dostatečně, abychom vyšli z jeho platu a já mohla být mámou starající se o své děti, nebo abych za tu starost dostala příspěvek, tak abychom opět vyšli s penězi. Nechci děti strkat do školek. Já jsem máma. Proto ty politické snahy fakt nepovažuju za prorodinné, spíše za proekonomické. Přičemž rozhodně neschvaluju názor, že co je výhodné pro ekonomiku, je výhodné pro člověka. Spíše občas naopak.
 jana38 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 10:45:59)
Suzann, stopro souhlas! (sakra jaktože s tebou ve všem souhlasím:-))))
Ty první tři roky, to jsou základ, to už se nikdy nevrátí a chci si svoje děti užít a vychovat podle svého.
 suzann 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 10:50:34)
hehe, markéto, nechceš mi napsat na mejl? Pokecáme, když spolu souhlasíme :-D
 Insula 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 11:07:24)
A znovu ti tleskám. Školka je pro dítě prospěšná, ale musí mít na to dítě věk (a ten je u každého dítěte jiný).
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Víte, 

(3.12.2007 12:51:07)
já nemám nic, proti maminkám na rodičovské dovolené, jsem taky jednou z nich. Všichni pořád mluvíte o tom, co je nejlepší pro dítě - a to je jedna věc - spokojená maminka - když je frustrovaná a nešťastná (tak se přesně po 4,5 letech doma cítím já - mám pocit, že mi krní mozek, mateřským centrům, které jsem tak ráda navštěvovala s první dcerou se teď statečně vyhýbám, myslím si, že není hřích, že mě na světě zajímají i jiné oblasti, než jsou moje děti, které miluji nade vše, ale nejsou jedinou náplní mého života. Teď už mám strach, že inteligenčně krním, proto se snažím něco dělat, něco, co nemá naprosto, ale naprosto nic společného s mými dětmi). Takže mi z toho plyne to, že pokud maminka chce být doma, tak ať je - bohužel s tím, že rodinné finance prostě dolů jdou (opravdu nelze srovnat to, když se maminka stará jen o dítě, a to, když chodí do práce a pak se ještě stará o dítě, mezi tyto dvě věci bych rovnítko nedala). A když chce jít do práce, tak pro tyto případy by měla být možnost si zajistit částečný úvazek + dost rozsáhlou síť školek - a to bohužel zatím není. Takže já nenadávám na výšku rodičovského příspěvku, ale celkově nad systémem, který matky diskriminuje.

 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Víte, 

(3.12.2007 14:30:24)
Jani, já ti moc dobře rozumím. Začala jsem být s dětmi opravdu úplně v pohodě a šťastná, až když jsem se mohla vrátit do práce.Ted se na ně hrozně těším a užívám si to, ale doma jsem byla nebohá. No, ted mi asi hodně děvčat napíše,že jsem si děti neměla pořizovat....
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Víte, 

(3.12.2007 18:12:42)
Možná napíšou, ale já tomu rozumím. Už jsem psala, v nějaké předchozí diskuzi, že se snažím vyřídit si OSVČ. Jenže to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Jediná věc, kterou doopravdy umím je bohužel činnost řemeslná a já na ni nemám školu. Začalo mi svítat na lepší časy, asi budu mít garanta a budu to moci dělat - tak doufám, doufám, doufám, že to vyjde. A nejvíce ze všeho bych to přála svým dětem.
 petra 
  • 

Re: Víte, 

(4.12.2007 10:10:52)
Jani,

držím ti palce, ať ti to vyjde. já měla na MD taky pocit, že krním. Výsledkem byla moje frustrace anásledné povolené nervy, které bohužel nejvíce odnášela právě moje dcerka. zachránilo mně až dálkové studium, kdy jsem konečně na dva dny v měsící vypadla ze stereotypu "papání, kakání".
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Víte, 

(4.12.2007 12:37:53)
Právě to jsem myslela, protože to, že jsem nespokojená se odráží na tom, jak reaguju doma na určité situace - nejsem semetrika, ale někdy teda se rozjedu hodně - a to kvůli pitomosti. Když přijdu z angličtiny nebo se nějakou chvíli věnuju jen a jen fotkám, pak jsem schopná větší asertivity.
 LU,2děti 
  • 

Re: Víte, 

(4.12.2007 12:41:30)
I pro mě bylo studium cestou mezi "normální" lidi. Navíc mezi mladší:-) Taky dost odmítám mateřská centra - nemusím mezi "stejně postižené". Chodím s malou jenom na cvičení a na "šikovné ruce". Chodím kvůli ní, protože málo mluví a doufám že společnost vrstevníků jí prospějě. A svůj volný čas trávím s lidmi, kterí jsou vším možným, jen ne frustrovanými matkami na MD:-)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 14:00:16)
Suzann - nejlepe tedy najit si toho spravneho tatinka, ktery splni Tve platove ocekavani...

Doufam, ze si Tvuj prispevek precte pani, ktera mi jinde tvrdila, ze mam demagogicke nazory, kdyz rikam, ze nekterym matkam se nechce do prace a radeji si budou hrat s detmi... Tvuj prispevek je toho "ja chci" a "ja nechci" plny...

Ja bych toho chtela...

Kimmy
 JaninaH 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 14:22:08)
Kimmy,
myslím, že to "já chci" a "já nechci" je úplně v pořádku, nejdůležitější je, aby rodiče měli možnost volby, podle toho, co chtějí nebo nechtějí. Ale každá volba má své důsledky, rozhodnu-li se tedy zůstat doma s dětmi, musím počítat s tím, že budu od státu dostávat jen to, co mi dá (=na co má). U Suzann je problém v tom, že si z nějakého důvodu myslí, že by za to, že se stará o své děti, měla dostat zaplaceno víc. To je věc názoru a asi jí to nevyvrátíme. Jen by mě zajímalo, jaká částka by se jí zdála přiměřená.
J.
 10.5Libik12 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 14:32:25)
Suzannin příspěvek je obecný a nehovoří o žádných nárocích. Společnost dnes chápe podporu žen v té rovině, že ji má zajistit možnost pracovat, nikoliv vychovávat své dítě, což je jednostranné.
Já už ani nechci argumentovat tím, že státní vychova je podobně drahá jako výchova v rodině, mně by docela stačilo, kdyby statut matky měl nějakou společenskou vážnost, zadarmo. Ovšem dneska je to tak, že kdo je s dětmi doma, je podezřelý, buď si rovnou válí šunky, nezmůže se na nic jiného, nemá ambice anebo se spokojuje s nějakou trapnou závislostíatd.atd.
Někdo v diskusi je hrdý na to, že přinese domu peníze, má-li malé dítě. To je hezké zrdcadlo toho, jak vnímáme priority.
No nic, odcházím pracovat:)
 JaninaH 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 14:41:29)
Souhlasím, Libíku, ani jeden extrém není v pořádku, ale ty si určitě pamatuješ dobu, kdy si ženy na MD mohly přivydělat jen do určité částky, jinak je stát "potrestal" odebráním mateřské. Nedávno jsem našla staré účetní doklady a zavzpomínala jsem si, jak ještě v roce 1992 jsem dělala "kejkle", abych si (poctivou prací po večerech, kdy děti spaly nebo hlídal manžel) "nevydělala". To bylo taky nedůstojné. Dnešní možnost volby, i když není ideální, je podle mě nesrovnatelně lepší.
J.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 14:46:28)
Libik - mozna zas lezu kam nemam, nesleduju diskusi ve strome, ale prispevky se mi radi tak, jak dochazeji, takze nevim, jestli jsi reagovala na neco ode mne...

Jen k te vete "Někdo v diskusi je hrdý na to, že přinese domu peníze, má-li malé dítě. To je hezké zrdcadlo toho, jak vnímáme priority." - ja nejsem hrda na to, ze nosim domu penize, mam-li male deti. Ja jsem hrda na to, ze jsem svemu muzi rovnocennou partnerkou - on se bezpochyby do pece o deti zapojuje podstatne vic, nez vetsina muzu, kteri maji zenu v domacnosti. A jsem hrda na to, ze svymi schopnosti prispivam do rodinneho rozpoctu a nevisi to vsechno jen na nem... A vse se deje s tim, ze priorita spokojenosti nasich deti je naplnena.

Nicmene - respektuju hrdost tech matek, ktere jsou hrde na dobre vedenou domacnost a cas straveny s detmi. Hrdost je totiz individualni a nejsou zadna kriteria typu "na tohle muzes byt hrda a na tohle ne" (pokud se nejedna o zlocin).

Tak to jen tak za mne...

Kimmy
 10.5Libik12 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 15:01:54)
Kimmy, takže žena starající se o děti a domácnost není mužovi rovnocenou partnerkou? To je tedy hodně polovičatá emancipace, feminismus naruby, manipulace ženskou nejistotou k ekonomické výkonosti.

Markéto, fakt nevím o kom mluvíš, pracovaly naše matky a i jejich matky, nejsme v 19. století. neznám nikoho, kdo by odsoudil ženskou, která dá dítě do jeslí, natož do školky, tvými příměry.
Pokud ses s takovým případem setkala, zajimalo by mě to jako ojedinělý společenskoliterární historizující zážitek.:)
 Kudla2 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 15:13:39)
Libiku, tak co takhle:

U tradičního rozdělení rolí (já se starám výhradně o děti a domácnost, manžel zabezpečuje veškerou výživu rodiny), bych měla problém, protože mě spousta z těch věcí nebaví (třeba děsně nerada vařím a uklízím,a od dětí si taky potřebuju občas odpočinout). Kdyby to bylo rozdělené tradičně, tak bych se cítila blbě, kdybych něco z těchhle povinností pravidelně "přehrávala" na manžela, protože bych to vnímala tak, že on má už tak dost starostí s tím, aby nás uživil. Takže pokud se budu chtít některých těch "tradičně ženských" povinností aspoň částečně zbavit a být přitom fér, tak nevidím jinou cestu, než převzít některé ty "tradičně mužské".
 Kudla2 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 15:19:31)
A ještě je k tomu potřeba vzít v úvahu, že mě ta činnost, kterou si vydělávám peníze, opravdu BAVÍ a odreagovávám se od celodenního bytí s dětmi. To proboha není o tom, že bych s nimi nebyla ráda, ale nebýt práce, tak by to byl takový stereotyp, že bych si nevychutnala to, co je na tom pěkného - asi jako když jíš pořád jen samé bifteky, tak už si je pak ani nevychutnáš a jsi z nich otrávená. A není to chyba ani těch bifteků, ani tebe, že bys byla taková rozežraná potvora, ale bez té změny to prostě nejde. Aspoň pro mě.

P.S. Bez ohledu na výše uvedené si myslím, že bychom měli být vděční za ty možnosti, které u nás dneska panují - nepoměrně větší možnost výběru, možnost kteréhokoli z rodičů jít na RD, možnost neomezeného přivýdělku, pokud někdo nechce, tak může být s dětmi až 4 roky doma... kde jinde se tím mohou pochlubit? A že by matky měly nižší společenský status jsem si nevšimla, nikdo, koho znám, se necítí méněcenně, ani když je s dětmi doma, nepracuje a má třeba placenou sílu i na ten úklid.
 10.5Libik12 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 20:13:27)
Madelaine,
nezazanamenala jsem žádnou snahu kohokoliv o to, aby byla žena v domácnosti (představ si i takovou výstřednost jako celoživotní starost o rodinu) přijímána společností jako bytost normální.
(psala jsem pod příspěvek, kde byla hodnocena Suzzann jako ten, kdo na něco čeká a mimojiné jsem uvedla, že by mi akceptování pozice žena doma stačilo bez jakýchkoliv dávek.

Kimmy, pokud jsi rovnoprávná ( a ty píšeš dokonce rovnocená) jen za předpokladu vydělávání peněz, nezlob se, ale na mě to působí jako model, kde si ženská něco zaslouží až poté, co něco vydělá.

Skloubit rodinu a práci je dle mého fráze, dělám to totiž 24 let, mohu si dovolit to říct. Proč nejsem doma? Původně jsem byla blbá a chtěla jsem být "rovnoprávná", pak už jsem měla moc finančních závazků(hypotéka, děti z jiného manželství) na to, abych mohla být doma , moc toho lituji.
 10.5Libik12 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 23:37:24)
Nesetkala jsem se s kritikou matky, která pracuje a má, dejme tomu, desetileté dítě. Systém klíčů na krku a tatranek ke svačině přijímají mladí, staří, ženský, mužský. Kdyby nepracovala? No to nevím.
A náš nový veselý systém RP tento trend malinko umocňuje. Je přece tak pochopitelné, vlatně chvályhodné brát maximální možný příspěvek a pak jít do práce, peníze potřebujeme všichni, no ne? A taky je hlavní spokojená maminka a usměvavé miminko:))
Sečteno a podtrženo, doba fandí "pracantům", tož ano, já jsem v tom neangažovaně a nepálí mě ani, že mi sebrali pohřebné:). Mám životní zkušenost, že lze vydělat i po pauze, že dítě je malé jen jednou a že sebelepší job je trochu práce pro práci, dobrý k tomu, aby byl člověk o to raději, že má chvilku volna. Jsou věci, které nejdou vysvětlit.
Až zas změní rodičák (během poslední MD mám 3. výměr) budu opět bránit "vyžírky a slepice", co nechtějí pracovat, opět zbytečně.


 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re:  

(4.12.2007 4:47:59)
Libik - "Systém klíčů na krku a tatranek ke svačině přijímají mladí, staří, ženský, mužský." - a to znamena, ze je to dobry system? to neni na ukor deti?

Proc male deti tak nezbytne nutne potrebuji maminku 24 hodin denne a ty vetsi najednou ne - co se zmeni, co se zlomi?

To mi, prosim Te, vysvetli...

Kimmy
 10.5Libik12 


Re:  

(4.12.2007 9:56:34)
Kimmy, ty jsi unesena vlastní produkcí příspěvků a ztrácíš kontinuitu, touto větou jsem například Madelaine demonstrovala, že není pravda, že pracující žena je předmětem kritiky společnosti.

Osobně se mě dotýká, že například mně podsouváš to, že chci větší RP. Já totiž nechci žádný, respektive všem stejný, protože, snad dětskou prdel(ku) utíráme všechny stejně.
Už jsem argumentpovala i tím, že pobíračky rodičáku jsou ekonomicky podobnou zátěží jako pobíračky dotovaného školství a jiných položek, nechápeš a podsouváš mi ekologické blouznění, nevadí.

Můj postoj k RP je kritikou nepřirozeného elitářství(buď elita, jestli jí jsi opravdu) a umělého vyvolávaní žlučovistosti mezi lidmi . Také je evidentním přitakáním jedinému způsobu životního stylu(práce pro práci) a v neposlední řadě je čirou diskriminací na základě jednoduchých počtů. (matka, která odváděla z nižšího příjmu více let kontra matka, která necelý rok měla 17. tis.)

Jde mi o princip, ne o prachy. Jde mi o to, aby se ty "makavky" na ty ostatní zas až tolik nevytahovaly. Nemají čím, totiž.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re:  

(4.12.2007 11:43:25)
Libik - Tobe proste nic neunikne - ted jsi me odhalila...

Ale jinak Ti nechci nic podsouvat - vim, ze Ty se za RP neperes, jen se mi nelibi nektere zevseobecnovani jako s tou rovnopravnosti... To ekologicke blouzneni mas na mysli z minuleho clanku? je to hezky vyraz - nicmene Ti to taktez nepodsouvam - vyjadruju se v obecne rovine.

Nevim, komu je urcena poznamka o "makavkach", ale usoudim, ze mne ne ;-)))

Jdu se kochat svymi prispevky

Kimmy
 Petra 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 9:53:44)
Libiku, tvoje příspěvky jsou absolutně nejlepší, nejtrefnější! Je vidět, že jsi žena zkušená a o práci a dětech (a o tom dnes tak moderním skloubení)něco víš.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 3:13:45)
Libik - opravdu se nemuzeme bavit normalne? Potrebujes provokovat? Kde ja pisu, ze jsem rovnopravna JEN ZA PREDPOKLADU vydelavani? Co mi to zas davas do pusy? Kdyz napisu, ze moje definice je, ze kdyz mam prilezitost vydelavat, je moje zodpovednost to nezahodit, tak jak Ty z toho vydedukujes nejake podminky a omezeni - to fakt nechapu.

Takze specialne pro Tebe - nemyslim si, ze zena muze byt rovnopravna jen za predpokladu, ze sama vydelava. Myslim si, ze kazda zena se citi rovnopravna, pokud jsou splneny jeji vlastni podminky rovnopravnosti - nekdo se citi rovnopravny v domacnosti, nekdo ne. Neznam a neplanuju ustanovit zadnou univerzalni definici rovnopravnosti a uz vubec bych sve definice necpala nikomu jinemu.

Ja osobne vidim financni zabezpeceni rodiny jako spolecnou zodpovednost mne a meho muze. Neocekavam, ze on me a moje deti bude zivit a ja mu zato budu pecovat o domacnost a o deti. Oba vydelavame, oba pecujeme o deti a oba resime dalsi rodinne zalezitosti. Tak to u nas funguje a tak nam to vyhovuje. Ja bych mela problemy utracet manzelovy penize za veci, ktere nejsou nezbytne nutne pro provoz domacnosti a potreby deti. Je to jen muj osobni pocit a nerikam, ze musi byt aplikovan na ostatni. Ja chci mit pocit, ze k nasi zivotni urovni prispivam a ze spolecne budujeme financni jistoty do budoucna. Az nastane situace, ze by moje vydelecna cinnost kolidovala se spokojenym zivotem deti a jejich rozvrhem (tedy az nebudu mit moznost prace z domu a pruzne pracovni doby), tak celou situaci prehodnotime a ja prispevek do spolecne pokladny omezim na to, co bude mozne skloubit s peci o deti. Ale nebudu si chodit nikam stezovat, at mi stat neco plati.
Pokud jinym zenam vyhovuje, ze veskere prijmy v rodine ziskava pouze manzel - tak je to jejich vec a ja to nebudu hodnotit. Neni na tom nic spatneho. Spatne je to, kdyz se zena snazi nahradit vlastni zdroj prijmu naroky na statni davky.

Kimmy
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 21:18:36)
Madeleine, já myslím, že spousta žen si bohužel vybrat nemůže-třeba matka samoživitelka podle mě těžko vyjde s 3800 - dle nového modelu po 21.m, pokud žena neměla nárok na ppm(+ nějaké dorovnání do živ. minima...). Skloubení práce a péče o děti je supr, pokud to žena opravdu zvládá - pokud se těm dětem opravdu věnuje a není nervózní a podrážděná z toho, že nestíhá nebo jim nepouští TV, aby mohla pracovat. Záleží na tom, jak si kdo dokáže zorganizovat čas i jaký "tým pomocníků" kolem sebe má. Myslím ale, že to dokáže jen malé procento žen, spousta z nich to podle mého "zvládá" tak trošku na úkor dětí...
 Sylvie 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 21:33:14)
Madeleine, já myslím, že spousta žen si bohužel vybrat nemůže-třeba matka samoživitelka podle mě těžko vyjde s 3800

Ovšem matka - samoživitelka na mateřské by měla dostávat adekvátní výživné na sebe + děti od otce dětí, rodičák by rozhodně neměl být její jediný příjem. Že se tak mnohdy neděje, že kolikrát soudci přidělují směšné výživné, že není možné výživné z otce - neplatiče dostat - to považuji za podstatně větší problém, než jestli rodičák má být tři nebo čtyři roky za tři osm nebo sedm šest.
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 21:53:02)
Taky souhlasím. Pokud ovšem dítě nějakého otce uvedeného má. Ale to už asi zabíhám moc do detailů, systém, který by pamatoval na úplně všechny možnosti zřejmě nikdy existovat nebude..
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 21:43:54)
Jejda Madealaine, já myslím, že vysoká porodnost ještě neznamená kvalitní péče o děti. A ta pro mě zůstává prioritou. Francouzský systém péče o malé děti znám hooodně dobře a v žádném případě by mi nepřišlo dobré, abychom se mu u nás přibližovali.
Ale souhlasím s tím, aby bylo možností co nejvíce. Ale taky dobrá informovanost rodičů o "plusech" a "mínusech" té které varianty pro všechny zúčastněné. Kdyžtak si koneckonců přečti závěr mojí diplomky, viz. odkaz v jednom z dřívějších příspěvků.
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 22:15:57)
Je to proto, že pro spoustu lidí je právě ta kvantita lákadlo. Mít všechno - dobrou práci i děti (byť v prvních letech jejich života v jeslích, u chův, v hlídacích centrech apod.). Takže státy, které toto nabídnou se těší vyšší porodnosti.
Jižanské státy, kde bývala až vcelku donedávna tradice domácí péče o malé děti, toto zatím nenabízejí, takže matky, které i tam už jsou dnes emancipovanější a nebaví je mít jako hlavní náplň života děti a domácnost, nemají zatím moc možností, jak mateřství a kariéru skloubit. Takže pochopitelně mají dětí míň.
Otázka je, co je pro společnost lepší - zda vyšší porodnost, ale za cenu toho, že děti budou v prvních letech života zažívat i jinou, než mateřskou péči, nebo nižší porodnost a děti u maminek, často však frustrovaných z toho, že dřepí doma a něco jim uniká...
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 22:22:57)
Osobně si myslím, že pro děti je úplně nejlepší být u maminek "nefrustrovaných", spokojených se svým mateřským údělem, takových, které byví si s dětmi opravdu jejich dětství užívat. Ale vím, že všechny mámy takové nejsou, ani já bych nevydržela být jenom doma. Chce to ale vždycky najít tu správnou rovnováhu a potřeby dětí rozhodně brát v potaz.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 7:38:05)
Zase musím souhlasit :))))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 4:15:56)
Lucie - tak z hlediska demograficke krivky, o ktere tu mluvila Iveta, je odpoved na Tvou otazku jasna - "vyšší porodnost, ale za cenu toho, že děti budou v prvních letech života zažívat i jinou, než mateřskou péči, "...

Z hlediska lidskeho by to porad mela byt osobni volba - kdo chce hodne deti, at je ma, kdo chce do prace, at jde... a vytvorit podminky pro vsechny.

Kimmy
 Rapiti 


Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 9:03:29)
Já myslím, že maminka, která je s dětmi déle než by chtěla, pak už na ně nemá náladu a je ráda, když jde konečně do práce a třetí dítě jí připadá jako šílenost. Řekla bych, že tento pocit v ČR převládá. (Posuzuju podle sebe, jsem na RD skoro 7 let.) Na druhou stranu, kdyby musela rychle do práce a dítě si ani neužila, tak by si to asi chtěla pokud možno zopakovat.
Nejlepší by bylo, aby si maminky mohly snadno vybrat, co jim vyhovuje. Pak by možná byly spokojenější a odrazilo by se to i na jejich vztahu k dětem.
 Ája 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 22:55:27)
Jsem jedna z těch, co to "zvládaj". Mám téměř ideální podmínky - práci na počítači z domova cca 3 hodiny denně, nehořej mi termíny, klidné a zdravé dítě (necelý rok staré). Stejně pracuju, jen když spí. Rodina s leccčím pomůže. 1x týdně mi chodí paní uklidit. 1x týdně si vezme babička prcka na procházku. Pracovat nemusím kvůli penězům, vyjdeme i bez nich, spíš se udržuju v oboru a myšlení. A stejně to není úplně jednoduché a bezproblémové. Často by bylo asi lepší se dospat, než pracovat. Nevím, jak to zvládá někdo, kdo ani nemá takové podmínky a nerada přiznávám, vždycky je to na úkor něčeho. Chci být doma dlouho a doufám, že takhle to vybalancuju. Nemám žádný zázračný recept, sama pochybuju.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 3:36:23)
Lucie - pro svobodne zeny jsou tu prave ty dalsi davky a 21 mesicu opravdu neni nijak kratka doba...

"spousta z nich to podle mého "zvládá" tak trošku na úkor dětí..." - tohle ja porad nechapu - mas pocit, ze maminka pracujici na plny uvazek neni na ukor ctyrleteho ditete? Co je ten "ukor"? Proc mas pocit, ze nikdo jiny, nez matka, nedokaze o dite dobre pecovat nebo ho zabavit, ze tim dite nutne neco ztraci?

Na jinem serveru jsem cetla dost uprimnou zpoved matky, ktera popisuje svuj bezny den - behani za dvema detma, vareni, uklizeni, reseni sarvatek, znova uklizeni, rozcilene sceny a brekot... ja nejak nerozumim, jak tohle tem detem prospiva vic a par hodin ve skolce jim nejak skodi... a ze tech matek, ktere priznaly, ze tak nejak to chodi i u nich, byl velky pocet.

Pises "pokud se těm dětem opravdu věnuje a není nervózní a podrážděná z toho, že nestíhá nebo jim nepouští TV, aby mohla pracovat." - to si opravdu myslis, ze zena, ktera se stara jen o deti a domacnost neni nervozni, podrazdena a nepousti detem TV????

Tak jako jsou deti, kterym vyhovuji skolky, a deti, kterym nevyhovuji, tak jsou matky, ktere lepe zvladaji materstvi, kdyz nejsou doma porad. A vubec to neznamena, ze jsou kvuli tomu horsi matky, nez ty, ktere ty roky opravdu cele stravi jen s detmi. Protoze kvalita matky neni dana tim, jestli stravi s detmi 6 hodin denne nebo 12 (tak jako kvalita pracovnika neni dana tim, kolik hodin stravi v kancelari, ale taky se to tem sefum spatne vysvetluje).

Kimmy
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 12:00:03)
Kimmy, ráda bych s tebou podiskutovala, byť máme určitě na spoustu věcí odlišný názor. Bohužel už na to ale nemám čas a v nejbližších dnech ani nebudu:-( Navíc už mám pocit, že jsem se tímto tématem zabývala docela hodně, jestli máš čas a chuť přečti si tu moji diplomku.
Jen k tomu věnování se dětem-není pravda, že by všechny matky, co jsou jen doma, byly uštvané, nenaplněné a dětem se nevěnovaly. Znám spoustu takových, které s dětmi neustále něco tvoří, zapojují je nápaditě do běžných denních činností, vymýšlejí pro sebe a děti zajímavý program a myslím si, že pro ty děti je to naprosto úžasný start do života. A ty matky v tom vidí velkej smysl a naplnění a jsou ochotny obětovat třeba i svoji slibnou kariéru. Před takovými matkami smekám a moc si jich vážím. Já osobně bych
to nedokázala, nemám tolik trpělivosti a jsem asi v jistém smyslu i sobecká. Ale snažím se a myslím, že jsem pro děti dokázala i tak obětovat docela hodně. Ale sebekriticky musím přiznat, že je rozdíl, jestli se mohu věnovat jen dětem a domácnosti, nebo u toho studuju a pracuju a dělám spoustu jiných věcí. To jsem pak určitě nervóznější a staršímu synkovi pouštím dvd častěji:-). Chce to ale opravdu najít tu rovnováhu, což je závislé na mnoha a mnoha faktorech (místo bydliště, dostupnost hlídání, vytíženost manžela, zdraví)...Ne každému se to proto úplně daří. Ach jo, zas jsem se rozepsala, vypínám počítač a jdu s mladším ven do přírody, je krásně:-) Tenhle server je droga!



vý,mi 02,
kami
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 12:25:41)
Lucie - Tvoji diplomku jsem cetla, i kdyz jen letmo.

Samozrejme, ze nemuzes zevseobecnovat - nikdy se neda rict, ze kazda pracujici matka sve deti zanedbava nebo ze kazda matka v domacnosti se jim neustale tvorive venuje. Nevim, kolik znas matek, ktere maji mentalni kapacitu denne s detmi osm hodin tvorit - ja takovou neznam zadnou. Ja s detmi tvorim vetsinou jednou za den nebo ob den, jak to vyjde a mam toho docela akorat. Jenze ja zas mam vyhodu, ze se nemusim starat o domacnost a vareni. A o tom to cele je - ja mam podminky k tomu, abych mohla pracovat, tak pracuju - a proto by se stat mel snazit, aby tyto podminky vytvoril.

Muj komentar na tema ustvanych matek byl o tom, ze casto mam z nekterych typu prispevku pocit, ze zeny v domacnosti jsou usmevave, peclive, detem se cele dny venuji tvurcim zpusobem a vubec ze vsech kape spokojenost. Tak to ve skutecnosti neni a ja jsem vdecna tem, ktere priznaji, ze ono to zas takovy med doma s detma neni a tu svatozar klidne odkopnou.

Ja myslim, ze kdyz jsou na to podminky - tak se da pracovat/vydelavat i travit s detma hezke chvile - u nas to tak funguje, i kdyz ja jsem taky ustvana tim, jak po vecer dohanim praci diky pruzne pracovni dobe.

Jsem mozna divna, ale nemyslim si, ze nekde existuje rovnitko typu "matka doma rovna se uzasny start do zivota" - za prve neverim, ze kdyz je zena doma do tri let a od tri do osmnacti maka na plny uvazek, ze opravdu da diteti uzasny start do zivota. Za druhe jsou ruzne typy matek a jsou i takove, ktere jsou s detmi doma 12 let a deti jsou problematicke... takze proto mi ta oslava dlouhe rodicovske prijde spatna rada bych videla reseni, ktere situaci opravdu dlouhodobe zlepsi...

Hezkou prochazku, my uz jsme zpatky a tatinek cte pohadku, tak tady debatim...

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 15:44:17)
Libik - nestudovala jsem definice emancipace, feminismu ani dalsich podobnych terminu, takze o nich nebudu debatovat.

Zeptej se, kolik zen, ktere jsou doma s detmi, se citi opravdu rovnopravne - kolik muzu se podili rovnym dilem na peci o deti a domacnost po tech 8-10 hodinach, kterou stravi v praci.

A mozna je to jen moje definice, ale ja v rovnopravnosti opravdu vidim i spolecnou zodpovednost za financni situaci rodiny - tedy - mohu vydelavat, aniz by to negativne ovlivnovalo mne nebo nase deti - tudiz je moji zodpovednosti tu prilezitost nezahodit.

Nicmene nikomu sve definice ani svuj styl nenutim. Ale ja si taky nikde nestezuju, ze se mi dostava malo oceneni za to, ze mam deti.

Kimmy
 LU,2děti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 16:06:59)
Náhodou jsem zabrousila do diskuse, ač mě článek nezaujal... Já jsem žena, která je s dětmi doma a "živí" ji manžel. A cítím se velice rovnoprávně. Můj názor, že chci být s dětmi doma (pokud nás nebude nutit finanční situace) byla vzata vážně, navzdory tomu, že nikdo z okolí to nechápe. Podle mé matky jsem například já ta líná, co se válí doma. Ale podle mě a mého muže je důležité, aby každý z manželů se realizoval tak jak chce. Já chci být doma a manžel dělá práci , která ho baví a která nás živí. Mě to přijde naprosto ideální. Můj názor je doma brán vážně, manžel si mě váží za to, co pro rodinu dělám a jsem pro něj partnerem. Nedávno mě potěšil tím, že jsem jeho nejlepší kamarád:-)Jinak i doma se snažím na sobě pracovat- studovala jsem s malým synema i teď mám spoustu zájmů. Mslím, že jsem emancipovaná žena v domácnosti :-)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 16:15:01)
LU - blahopreju Ti - takovych prispevku vidim hodne malo - konecne nekdo, kdo je naprosto spokojeny - jen tak dal...

Ja mam asi smulu, ale vetsinou narazim na pribehy o tom, jak manzel po praci otevre noviny nebo jde na kolo nebo se venuje konickum a zena poskakuje okolo. Tomu ja rovnopravnost nerikam, ale nekomu to mozna vyhovuje (LU - toto neni narazka na Tvuj pripad!! je to vseobecne konstatovani).

Kimmy
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 16:23:08)
No, já myslím, že je supr, že to máte takto hezky rozdělené a manžel vás uživí. A navíc jste oba spokojení. jenže ne každý manžel rodinu bohužel bez problému uživí:-( Ten můj je například doktor, práce ho taky baví, věnuje jí docela dost času (někdy třeba i dvakrát tolik, kolik je běžná pracovní dobu), až se mi ale sníží od 21. měsíců syna rod. příspěvek, uživí nás docela těžko (a to se neflákám a přivydělávám si na žl učením). Bohužel platy jsou dnes hooodně rozdílné a bohužel ani ne podle náročnosti povolání:-( Takže opravdu ne každěj chlap rodinu v pohodě uživí...
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 18:17:40)
Lucie, to se mi zase až tak nezdá. Můj manžel je automechanik a nemá nijak přehnaně vysoký plat a vycházíme naprosto v pohodě - neříkej, že nedokážete vyjít z doktorského platu + rodičáku - to je potom asi i o nárocích. A aby sis nemyslela, že nemám představu, kolik lékaři berou, tak mám, švagrová je obvodní lékařka a nemá svou vlastní ordinaci, je zaměstnanec - takže jakž takž přehled mám.
 LU,2děti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 19:07:32)
Já si myslím, že je to o nárocích i o štěstí. My si ten luxus, že jsem doma můžeme dovolit také proto, že nejsme vázáni žádnými velkými dluhy( např hypotékou). Byly doby, kdy jsem studovala, měla dítě, platila si zdravotní pojištění a poplatek za studium 3500,-měsíčně. K tomu jsme táhli leasing na oktávku. Takže chápu rodiny, kdy se platí 10- 15 tisíc hypotéka- je to fakt znát a málokdy satčí jeden příjem. Jinak nemáme žádné domácí kino, drahé mobily, foťáky, na dovču jezdíme většinou v Čechách,...A hlavně máme s rodiči napůl veliký RD. Takže rekonstruujeme podle momentální finanční situace. (Ale např po 11 letech máme stále válenkdy po mě a bráchovi:-))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 2:57:34)
LU - ano, presne o tom to je - byt spokojena s tim, co mam - naucit se vyjit s prostredky, ktere mam k dispozici a nestezovat si, jak nekdo nechape nebo nedocenuje mou zasluznou roli matky....

Ja vim, ze v tom urcite hraje velkou roli i stesti (mit vyresene bydleni), ale mam pocit, ze Ty bys neprovolavala zadna velka hesla o diskriminaci ani kdybys musela bytovou situaci resit jinak.

Jsem moc rada, ze jsi sem napsala!

Kimmy
 Levandulka+3 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 20:16:06)
Já neříkám, že nevycházíme, zatím docela v poho, s těmi 3800 mateřské to ale bude horší(nemám na výběr, 1. dítě jsem měla ještě za studií, druhé 2,5 r. potom, takže jsem nikdy plně nepracovala, čili nemám možnost volby délky a výše rod. přísp.). Záleží taky, jaké má kdo náklady na bydlení apod.. Určitě netvrdím, že nějak živoříme, zas tak úplně "za vodou" ale taky nejsme. Každopádně je pro mě ale priorita zůstat se synkem doma, i když vím, že bude potřeba se trošku uskromnit. Jak jsem psala, snažím se i přivydělávat si, vzhledem ale k tomu, že babičky máme 260km daleko a manželovi práce vezme docela dost času (služby, studium) na to vydělávání a moji seberealizaci zároveň moc času nezbývá. Ale snažíme se, jak se dá a určitě se v porovnání s jinými máme docela fajn. Taky vím, že v jiných zemích to mají rodiče malých dětí ještě mnohem těžší, psala jsem na to téma diplomku(viz. odkaz dole na konci diskuse), přijde mi jen dosti nesmyslný ten nový systém čerpání rod. příspěvku...
A ještě k otcům na rod. dovolené, péči chův, babiček, jeslí - ať si to řada z vás nemyslí, z psychologického hlediska je role mateřské péče v 1. 3 letech života nenahraditelná. To vám ostatně potvrdí téměř každý psycholog. Já vím, někdy se to těžko přijímá, zvlášť když jste třeba žena, která ví, že za 3 roky bude v oboru svojí profese úplně mimo. A určitě takové profese existují. Člověk ale asi nikdy nemůže mít úplně všechno..

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 3:23:11)
Lucie - "z psychologického hlediska je role mateřské péče v 1. 3 letech života nenahraditelná." - tato veta je spravna ve smyslu, ze nemuzes odstranit matku z zivota ditete na tri roky a nahradit ji nekym jinym.

Neni spravna ve smyslu, ze pokud matku nahradi nekdo na par hodi denne, ze to diteti nejak ublizi.

"Člověk ale asi nikdy nemůže mít úplně všechno.." - clovek zcela urcite nemuze mit nikdy vsechno - jde o to naucit se prijmout to, co clovek ma a najit v tom stesti...


"nemám možnost volby délky rod. přísp" - mas moznost volby delky (nikoly vyse) - neni Tvou povinnosti vycerpat maximum RP, muzes si zvolit navrat do prace drive nez po ctyrech letech. Ale chces byt doma. Moznost volby mas a svou volbu jsi ucinila.

Kimmy
 Raduza 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 21:25:34)
Kimmy, to by pak chtělo rovnoprávnost, aby se muž věnoval dětem a domácnosti stejně jako žena po 8-10 hodinách v práci :-))
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 3:38:52)
Bromelie - ano, to je jeden z vykladu rovnopravnosti. Tobe to pripada usmevne, mne zcela normalni.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 14:47:42)
Libiku, a vnímáním mnohých je ženská, která jde do práce, ač má malé dítě, hamižná, sobecká, chladná a feministická čubka.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 14:41:12)
Janino - mas pravdu - je to v poradku, pokud ovsem ono chteni neni podmineno ve stylu "ja chci byt doma s detmi, a proto si zaslouzim primerenou podporu (nebo dokonce "plat") "

V jine diskusi me totiz nekdo obvinil, ze jsem demagog, kdyz rikam, ze spouste maminek v CR se nechce do prace a radeji jsou doma s detma - to jen na vysvetleni.

Kimmy
 LU,2děti 
  • 

Co bych chtěla za péči o své děti? 

(3.12.2007 16:12:22)
Doufám, že ze svých dětí jednou vychovám dobré lidi, kteří se o nás , staříky, v případě nutnosti postarají. Jako my s manželem se staráme o své stárnoucí rodiče.
 myš 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 12:16:26)
Kimmy

Tou "paní" nejspíš myslíš mě, ne? Jenomže ty jsi nenapsala, že některým se nechce do práce, ale vyznělo to tak, že snad všechny ženský na mateřský se ulejvaj a hrajou si s dětičkama. teprve později si to poupravila....

Myslela jsem, že je to jasné, ale asi ne. Pokud teď říkáš některé, tak na tom nic demagogického není.....

Zdraví " ta paní"

 Lizzie 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 15:35:56)
Kimmy,

do mateřské mám pravděpodobně hoodně daleko, tvůj názor jsem si přečetla náhodou, ale souhlasím a v něčem podobném jsem mimochodem také byla vychovávaná (hrůza, že?:-)
Máti šla ode mě dobrovolně v roce, u dalšího dítěte v 2,5 letech - nebyla kariéristkou, normální pracující, ale jak sama řekla: doma by se zbláznila...a vyznává názor, že NĚKTERÝM se prostě pracovat nechce..nezobecňuji, pokud chce někdo být s dítětem do 3 let tak O.K. (i když ona by se při té představě asi zbláznila..) ale Suzannin příspěvek je dost zvláštní ,,výkřik do tmy":-)
plus perlička - ,,chci aby mě manžel uživil"...tak to odporuje i mému odporu (ano, i to je výchovou..) být na jakémkoliv jiném člověk zcela závislá:-)
 suzann 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 15:42:30)
hih. No to je tvůj názor, ale já jsem na svém manželovi závislá mnohonásobně jinak než jen finančně, třeba i psychicky, když to přeženu (byla bych určitě na chvíli dost odepsaná, kdyby mě opustil, atd.) S tím jsem se tak nějak vdávala, že pro sebe budeme abych tak řekla vším, že nebudeme už "já a ty" ale "my" nebo ještě lépe "jedno tělo". Nějaké finance na to nemají vliv, živit se od něj klidně nechám, protože vím, že kdyby šlo o to se od něj odtrhnout a osamostatnit, zvládla bych to, ale kvůli tomu jsem se nevdávala, to jsem mohla být dál svobodná :-))
 Lizzie 


Re: Chci se starat o své dítě 

(3.12.2007 15:45:25)
Suzann,

rozpitvávat to tu nebudu, pro svůj názor mám své opodstatnění, pokud ti to tak vyhovuje - oukej, mě by to nevyhovovalo. Je super žít s člověkem na kterého se můžu spolehnout, který mi bude oporou - ale jakákoliv závislost je pro mě nepřijatelnou.
Hezký den.
 myš 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 12:08:22)
Kimmy
Tou "paní" nejspíš myslíš mě, ne? Jenomže ty jsi nenapsala, že některým se nechce do práce, ale vyznělo to tak, že snad všechny ženský na mateřský se ulejvaj a hrajou si s dětičkama. teprve později si to poupravila....

Myslela jsem, že je to jasné, ale asi ne. Pokud teď říkáš některé, tak na tom nic demagogického není.....

Zdraví " ta paní"

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 12:35:59)
Mys - mozna jsem nenapsala ""nektera"", ale docela urcite jsem nepsala ""kazda"" nebo ""vsechny"" - tak tohle slovickareni nechapu... navic jsem vysvetlila, co me k memu zaveru vede...

Kimmy
 myš 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(4.12.2007 21:59:01)
Kimmy
Já zas nechápu proč máš potřebu se k tomu tímhle způsobem vracet a rozvíjet dál tuhle debatu, je to fakt zbytečné. Takhle jsme to opravdu nemyslela.

Tak teda nevím proč si teď slovo "některé" použila, když je tak strašně nedůležité. Ono totiž vcelku mění význam sdělení. je dost rozdíl jestli řekneš "ženám na mateřské se nechce makat a hrají si s dětičkama" anebo " některým ženám na mateřské se nechce makat a hrají si s dětičkama", myslím, že chápeš ten rozdíl. Kdybys tu větičku řekla takhle, nikdy bych nenapsala, že je to demagogické.

Prostě to vyznělo jinak než jsi asi myslela, to se stává. Doufám, že je to teď už vysvětleno.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(5.12.2007 4:04:07)
Mys - tak kdyz se k tomu vracis Ty, tak bych prece mela odpovedet, ne?

Hledala jsem ten svuj puvodni prispevek pod clankem, ale myslim, ze uz je mimo zorne pole a nemam cas ho hledat v casove razene diskusi. Pokud si vzpominam, psala jsem neco ve smyslu "zenam se nechce chodit do prace a radeji si hraji s detmi" - slovo ""makat"" jsem zcela urcite nepouzila.

Znovu rikam, ze ta slova byla zalozena predevsim na prispevcich zen na podobnych serverech, ktere pisou, ze do prace nechteji a chteji se venovat detem. To, ze to neplati na 100% populace matek jsem povazovala za samozrejme. Porad si myslim, ze ta skupina je pomerne velka a ty pripady nejsou ojedinele.

Demagogie to ale v zadnem pripade neni ani bez toho zajmena ""nektere"" - myslim si, ze kdybys nekde delala pruzkum a zadala vyber pro matky deti mladsi peti let takto:

"chci chodit do prace a zaroven pecovat o dite"
"nechci chodit do prace, chci se venovat svym detem" - tak hadej, kde by byla vetsina. Tak jaka demagogie?

Kimmy
 myš 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(5.12.2007 8:47:25)
Kimmy
vůbec bych se k tomu nevracela, kdybych si nepřečetla tuhle tvoji narážku. Ale ono to vyznělo tak, že ženský jsou na mateřský, protože se jim nechce pracovat a radši si hrají s dětičkama. To co píšeš teď, vyznívá poněkud jinak.
Teď už je ta diskuze ale o ničem, když už ani nevíme o čem.

 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Chci se starat o své dítě 

(5.12.2007 9:02:48)
Mys - nemam rada, kdyz me nekdo obvinuje z demagogismu a narazku jsem ucinila jen proto, ze to bylo v me mysli hodne cerstve a ta uzivatelka byla presne ten typ "proc bych chodila do prace, kdyz nemusim, chci pomoc od statu"

Ty jsi mi tenkrat napsala, ze jsem demagog proto, ze tvrdim, ze zeny nechteji do prace a radeji si hraji doma s detmi.

K.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

KONEČNĚ 

(3.12.2007 11:15:55)
toněkdo řekl! díky za článek!
 Gábi, 2 děti 


Systém?! 

(3.12.2007 12:02:07)
Ach ano, proč se nevymluvit na systém, že?! Stejně tak můžeme tvrdit, že každé dítě v době "totality" v ČSSR "muselo být od 6 měsíců v jeslích a matky musely dávat svým miminkům Sunar a Feminar" stejně tak můžeme říct cokoliv jiného. I tehdy byly ženy v domácnosti i tehdy kojily matky do 2 nebo 3 let dítěte, ale ne většina. Dnes také nikdo nenutí ženu být "3 roky doma" a "mít aspoň 2 děti". Nějak nechápu, proč tak lidé rádi chodí v "hlavním proudu" - názory i činy - asi je to pohodlné. Vždycky si myslím, že všechno jde, když se chce ... Všechno je to otázka zodpovědnosti a nastvení priorit. Na "záruky státu" se může spoléhat jen blázen - vždyť je více, než jasné, že (obvykle každé 4 roky) se zcela změní podmínky.
 Mediana 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 12:57:51)
Nemám bohužel čas přečíst celý překlad, ale chci poznamenat, že většina příspěvků operuje s pojmem "adekvátně zaplatit práci matek, které jsou s dítětem doma". Snad "zaplatit práci RODIČE, který je s dítětem doma", ne???? Mám z toho, přiznám se, husí kůži. Neb nejde jen o slovíčka, ale o zprávu o společenské mentalitě.
Jeden z důvodů, proč je pro ženy u nás tak těžké vrátit se do práce a využívat pružnou pracovní dobu je (krom toho, že jsou vzácné firmení školky) strašně malý podíl otců na péči o dítě. Nikoli pohrát si večer po práci, ale plnohodnotné celodenní péči.
Kolegyně ze sociologického ústavu pracují na projektu, který reaguje na dosavadní "třírychlostní" reformu rodičovské dovolené. Mají (zahraničím inspirovaný) nápad zavést rodičovská časová konta, z nichž by rok povinně čerpala matka, rok povinně otec a zbytek by byl na individuální volbě konkrétního páru. Což samozřejmě platí jen pro úplné rodiny a taky z toho musejí existovat odůvodněné výjimky a tak... Ale jako princip mi to připadá skvělé.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 13:11:40)
Mediano, ale já bych nechtěla, aby manžel musel být s dětmi rok doma. Ne kvůli sobě (ne svém "postavení" fakt nelpím), ne kvůli dětem (ty by měly od něj péči skvělou), ale kvůli němu. Je báječný, kompetentní rodič, který se postará dlouhodobě o obě děti i o domácnost, ale chyběla by mu jeho práce, a na částečný úvazek se to, co dělá, skoro dělat nedá. To se mi třeba víc líbí belgická "otcovská", která se dá vybírat po dnech - kamarádka má takhle manžela každý čtvrtek doma.
 petra 
  • 

Re: Systém?! 

(4.12.2007 10:25:38)
Markéto,

já myslím, že pokud by to bylo ročjní časové konto, tak pak by to mělo jít vybírat i po dnech. Ne rok vcelku, ale rok celkem postupně. to by mně přišlo super.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 13:11:50)
Myšlenka je dobrá, bohužel v našich podmínkách, kdy se rozpadá každé nevímkolikáté manželství asi neproveditelné. A taky mě napadá ještě jedna věc - některé maminky tu několikrát psaly, jak si miminko na manželovi(příteli atd.)vybojovaly, to by byl asi těžší boj, kdyby chlapi věděli, že musí na mateřskou.
Ale mě osobně, by to asi vyhovovalo - a manžela se pak zeptám :)))
 Jane 
  • 

Re: Systém?! 

(3.12.2007 13:20:46)
Tak to teda nevím kdo by nás ten rok živil! Vydělám sice v práci dost ale určitě ne tolik co manžel. A slovo "musí" nesnáším. Jak by mi někdo řekl že můj manžel MUSÍ být rok na rod. dovolené tak bych po něm asi neco hodila!!
 Hryzalka, 2 myši 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 13:31:20)
Mi tedy jenom není jasná jedna praktická záležitost, čím by ty děti můj manžel kojil :-D anebo bychom MUSELY do 1 roku (před výměnou manželů na mateřské) přestat kojit?
 Mediana 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 13:46:53)
Tak jasně, já nejsem detailní znalec sociální politiky a vybírat to časové konto po kratších časových úsecích je taky asi dobrý nápad. Já ostatně myslím, že to v tom projektu je, že souhrnně rok žena a souhrnně rok muž. Pro lidi, kteří chtějí kojit po dvou hodinách i ve dvou letech věku dítěte to výhodné není. Jinak ti nic nebrání, aby si manžel začal vybírat svou dotaci až po odstavení nebo ve věku, kdy je dítě krmené a kojí se třeba jen ráno nebo večer. Tudíž manžel opravdu nepotřebuje nic, čím by mohl kojit.
S imperativem MUSÍ je to podle mě tak, že pokud využiješ rodičovskou dovolenou, tak by tam opravdu měla být stanovena povinnost. Tedy pokud rodičovská, tak povinně oba. (Pokud jde o úplnou rodinu...) Ty jako žena na ni také být musíš, pokud jsi o ni zažádala. Argument, že manžela jeho práce baví???? No a CO? Mě taky moje práce baví. Proč by měl vztah muže k jeho práci mít větší váhu než vztah ženy k její práci???
S nerovnováhou odměny za práci je to bohužel svatá pravda. Tento návrh je vůbec reálný jedině v mnohem ideálnější a reformovanější společnosti než je náš současný stav - bez odstranění časté finanční diskriminace žen (automaticky nižší plat ženy na stejném místě) by to nešlo...
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Systém?! 

(3.12.2007 14:02:16)
Mediano, k čemu ten návrh tedy je, když není vůbec použitelný v našich podmínkách? Diskusní dokument?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 15:11:23)
Mě moje práce baví, ale můžu si ji rozložit na menší kousky, které dělám i při rodičovské (cca od 8 měsíců), jen vezmu místo tří projektů zaráz jeden. On vede oddělení o 50 lidech všude po světě, musel by to pustit buď celé (a nemít se kam vrátit), nebo dodělávat na úkor - fakt by mě zajímalo, jak by americké vedení zkousávalo, že má česká pobočka něco tak divného jako povinná RD :) Možná, že by pro ně práce Čechů přestala být tak výhodná a odešli by odtud úplně ...

Nehledě na to, že jsem ráda, když mám doma spokojeného muže, který svojí prací žije. Ale třeba by mu roční "oraz" taky prospěl :) Budu se ho muset zeptat :) Ale fakt to neberu, že je jeho spokojenost důležitější než moje.

Ty peníze jsem sem nechtěla tahat, ale fakt je, že vydělá asi tak 6x víc než já ...
 Petra 
  • 

Re: Systém?! 

(4.12.2007 8:41:38)
Já ten návrh Vašich kolegyň četla taky. Bylo to dokonce 6 měsíců matka, 6 měsíců otec a 6 měsíců si mohli rozdělit, jak chtěli. Bohužel tento návrh neřešil, co s 18měsíčním dítětem po vyčerpání této rodičovské dovolené,z čeho bude rodina žít po dobu povinné rodičovské dovolené živitele rodiny (ať je to chlap, nebo ženská), zvlášť pokud je třeba hypotéka apod., co se bude dít, pokud je třeba žena v domácnosti a její muž bude muset nastoupit na povinnou mateřskou dovolenou, to budou jako doma spolu (pojídat kořínky), nebo si bude muset žena povinně najít na těch 6 měsíců zaměstnání? A to ani nemluvím o tom, že stát nemá rodičům co rozkazovat, který z nich a jak dlouho se bude starat o děti. To je věcí těch rodin. Celkem vzato nechápu jak můžete s tímhle paskvilem vůbec operovat. Navíc sama uznáváte, že to není realizovatelné. Tak bychom se asi měli zamyslet nad tím, proč platit ty Vaše kolegyně za vymýšlení těchto nerealizovatelných utopií.
 Sylvie 


Re: Systém?! 

(4.12.2007 9:48:34)
No promiň, ale proč bych MUSELA být na rodičovské dovolené? Mám dvě zaměstnání - v jednom rodičovskou dovolenou čerpám, protože jsme se zpočátku nedohodli na vyhovujících podmínkách částečného úvazku... teď by zaměstnavatel i zájem měl, ale já už to mám zařízené jinak. Ve druhém zaměstnání rodičovskou dovolenou nečerpám, protože pracuji u manžela ve firmě, tudíž mám tu výhodu, že mám počítač v bytě a přitom je napojený na kancelářskou síť (kancelář mám o pár pater pod námi). A kdyby na rodičovskou dovolenou odešel manžel, tak můžeme propustit našich cca momentálně deset zaměstnanců, protože je zaměstnancem a zároveň jediným jednatelem své vlastní firmy a je zodpovědný za to, že sežene práci pro své zaměstnance.

A vůbec obecně vzato nevidím důvod, proč by se rodiče na rodičovské dovolené MUSELI prostřídat. Mne to doma s dětma baví a mám možnost zařídit si práci tak, abych zvládala děti i práci. Manžel tu možnost nemá, navíc by ho to doma s dětma nebavilo. Což ovšem neznamená, že na děti kašle a že není schopen se o ně postarat, když je potřeba. Ostatně, mne manžel taky NENUTÍ řídit auto, když ví, že ho řídit nechci, že se bojím. ROvnoprávnost v rodině přeci není o tom, že si rozdělíme veškerou práci na půl a každý si povinně odkroutí tu svoji půlku, ale o tom, že v péči o rodinu (ať už výchova dětí, péče o domácnost nebo zajištění finančního toku) najdeme takové řešení, které by co nejvíc vyhovovalo oběma rodičům.
 Bob the Ghost 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 13:51:04)
Hryzalko,
když se nad svým příspěvkem zamyslíš, zjistíš, že jsi napsala pitomost.

Žádné roční dítě už se neživí pouze mateřským mlékem. Takže můžeš kojit po návratu z práce, přes den může dítě dostat odstříkané mléko.

Ale to ty přece dobře víš, že?
 Hryzalka, 2 myši 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 13:57:52)
Bobe, jen jsem zkoušela, zda to někdo sežere, ale že budeš tak rychlý, to mě netrklo.

Dík za tu poslední větu, chápu ji jako kompliment a to se vůbec neznáme (tedy já četla pár tvých příspěvků:-)
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Systém?! 

(3.12.2007 15:36:34)
Proboha proč odstříkávat, když můžu kojit?! Kvůli tomu, že někdo vymyslí zákon? Není to už příliš? Takže půjdu do práce, cestou nakoupím, doma poklidím, navařím na druhý den, vyperu, vyžehlím a mezitím odstříkám, abych mohla druhý den do práce a tak dokola...? To mi nepřipadá jako podpora žen.
Taky si myslím, že žádný zákon nepomůže, pokud s podporou žen nebudou srozuměni muži ve společnosti( manželé, šéfové..). Ale proč by měli, systém je nastaven pro ně, tak proč by měli něco měnit?
 Bob the Ghost 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 17:05:58)
Co to?
Ty ses od ročního dítěte ještě nikdy nevzdálila déle než jen mezi dvěma kojeními?

A copak bys nakupovala, vařila, žehlila a uklízela, když doma bude manžel?
 Rapiti 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 18:21:22)
Bobe, když dávali v televizi seriál o mužích na RD, tak většina z nich si opravdu pouze hrála s dětmi, přebalovala a k obědu ohřála to, co uvařila žena večer. "Ženské práce" většinou zůstaly ženám.
 Bob the Ghost 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 23:53:11)
Rapiti,
to máš pravdu, a není to tak vlastně správně?
Rodičovskou dovolenou přece člověk nedostává proto, aby žehlil a vyvářel jinému dospělému člověku.
Ale proto, aby se mohl naplno věnovat dítěti. A to, jak mnohé tvrdí, je náročnější než chodit do práce. Ne?
 Rapiti 


Re: Systém?! 

(4.12.2007 9:23:25)
Bobe, umíš pěkně obracet!

Ale nemohl bys tohle vysvětlit mému muži?
 Bob the Ghost 


Re: Systém?! 

(4.12.2007 12:52:59)
Rapiti,
proč?
Jaký sis to udělala, takový to máš.

Například mně to nikdo vysvětlovat nemusí a doma se podle toho chovám.
 Rapiti 


Re: Systém?! 

(4.12.2007 18:02:32)
:oDDD

Bobe, ty jsi poklad ;o)
 Bob the Ghost 


Re: Systém?! 

(5.12.2007 0:57:47)
Rapiti,
ano. Jsem.

Jestli jsem právně porozuměl tvé poznámce o manželovi, tak ty jsi na mateřské a kromě péče o dítě ještě vaříš, pereš, nakupuješ, uklízíš a žehlíš manželovo oblečení?

Pokud ano, proč?
 MirkaEyrová 


Re: Systém?! 

(3.12.2007 17:33:46)
Gábi, můj muž tuhle vhodně poznamenal, že ano, byly i ženy v domácnosti v dobách socialismu, ale platy byly tak nízké, že valná většina mužů prostě ženu doma neuživila - ženy prostě MUSELY do práce (anebo by neměla rodina z čeho žít). To není moc velký výběr, ani dobrovolnost v tom moc necítím.
 Raduza 


Tak jsem si pobrečela 

(3.12.2007 12:26:32)
při čtení tohoto příspěvku. Četla jsem všechny příspěvky nedávno u článku o rodičovském příspěvku, zejména mě zaujala Kimmy, jak by hrnula všechny matky do práce. Nedovedu si představit, že bych tam moje děti dala třeba v roce a půl. Mamka mi vykládala, jak jezdily maminky s miminama do jeslí z vesnic ráno před šestou autobusem, zabalené v dece. Stejně si myslím, že 7600 je pořád míň, než se dá na jedno dítě v jeslích a pokud chce matka pracovat nebo musí, tak by měla mít možnost zaplatit si hlídání, ať si říká kdo chce co chce.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak jsem si pobrečela 

(3.12.2007 13:08:58)
Bromelie, prosim Te, kdyz uz se do nekoho navazis, tak si aspon poradne precti, co ten clovek pise. Ja nikoho nikam nehonim, ja verim, ze si kazdy ma zvolit, co mu vyhovuje a co si muze dovolit - takze at si matky klidne doma jsou, ale at necekaji buhvi kolik let podporu.

To, ze Ty si neco nedokazes predstavit, jeste nic neznamena - maximalne to ukazuje, jak pohodlny zivot v dostatku zatim vedes. Stovky tisicu maminek da deti do jesli a skolek pred dovrsenim 18 mesicu, a je to pro ne prosta realita zivota. Tak doufam, ze jsi aspon ceskym politikum dostatecne vdecna, ze Ti tento luxus umoznili.

Tak nez zase budes nekde poukazovat na me nazory, tak si je laskave poradne precti!!!

Kimmy
 Raduza 


Re: Tak jsem si pobrečela 

(3.12.2007 13:38:20)
Kimmy, já to četla včera večer asi hodinu. Chvílemi mi přišlo, že si jen s každým, kdo tam napsal nějaký příspěvek potřebuješ vyměňovat názory. Jen jsem z těch tvých příspěvků nepoznala odkud jsi. To by mě fakt zajímalo. Dnes jsem začala se zkoumáním jak je to s mateřskou a rodičovskou jinde. Začala jsem u Švédska a zrovna měl někde stejný nápad :-). Život vedu vcelku pohodlný až na to, že se pomalu ve 4 nemůžeme uživit ani s tím rodičákem, ale drobka bych do jeslí nedala. Kromě toho studují pátým rokem práva, takže jsem ráda, že ještě ke všemu nemusím do práce. Taky bych neměla čas psát příspěvky na rodinu, že? :-). Teda někdy, zrovna dnes mám po zápočtu, takže jsem k tomu sedla a vidím, že tobě snad chodí příspěvky rovnou na mejl.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Tak jsem si pobrečela 

(3.12.2007 16:08:37)
Bromelie - jsem ze severni Moravy. Momentalne ziju na ostrove v Jihovychodni Asii.

Vymenuju si nazory pokud mozno s kazdym, kdo veri, ze ma narok na to, aby od statu dostaval mnoho let podporu pouze za to, ze porodi deti.

Mozna jsi nenarazila na prispevky, ve kterych vyjadruju podporu tem, kteri se snazi situaci resit navzdory tomu, ze je system zahani domu a nezabyva se skutecnymi problemy.

Kdyby ses skutecne nemohla uzivit, tak bys drobka v jeho vlastnim zajmu do jesli dala. Ja bohuzel znam pripady, ktere si tuto frazi neberou nadarmo do pusy.

Rodicovskou a materskou mimo CR zkoumej - ja si tohle delala asi pred rokem a krome stredni Evropy jsem nic podobneho nenasla... U nas je materska dva tri mesice a pak Ti nikdo misto nedrzi. Podpora statu nulova, ale pracujici matky maji dost prijemne danove odpisy (bohuzel neplati pro cizince). Je tu velmi propracovany system jesli, skolek a pomocnic v domacnosti, takze matky muzou delit cas mezi deti a praci a kdyz deti onemocni, nemusi z toho mit zamestnavatel infarkt.

Vim, ze to jde jinak, vim, ze to jde lip (krome te delky materske, tady to chce naopak prodlouzit). Deti tady nejsou nestastne a jsou dobre vychovane (zadne grafiti, zadna vulgarita) - urcite nepozoruju zadne negativni vlivy jesli...

Kimmy
 Raduza 


Re: Tak jsem si pobrečela 

(3.12.2007 21:14:17)
Samozřejmě, kdybych neměla jinou volbu, tak bych do práce šla. Ale nepůjdu, samozřejmě z více důvodů. Ovšem, kdyby teď nepřidali rodičák na 7600, tak bych asi musela někoho platit, kdo by hlídal za míň peněz a jít do práce. Do jestli asi ne, protože bych stejně byla pořád na paragrafu a malý nemocný. Nevím, jak bych to řešila, možná i nějakou půjčkou. Ale, když jsem si představila, že by měl jít ted v jedenácti měsících do jeslí, a představila si ostatní děti, tak mi bylo zle. Stejně to jedno dítě v jestlích stojí víc jak 7.600, takže si myslím, že pobírání mateřské není vyžírání státu. Já pracuji od dvaceti let, při práci studuji, teď při mateřské taky, navíc poslední rok. Náš sociální systém není ideální, přijde mi, že se dává tam, kde se nemusí a naopak, někteří lidi mají opravdu hodně málo. K tomu rodičáku sama nevím, jak bych to udělala. Těžko říct, ale ta skupina co si většina myslí, že má děti pro peníze, tak by je stejně dostávala a jinak, a ostatní by nedostávali nic. Já vím, že od státu se nemá nic čekat, ale tady to bohužel ještě nejde. A třeba už teď si dělám starosti co bude až mi skončí mateřská. Práci mám sice jistou, ale pochybuji, že malého vezmou do školky. Tři bude mít v lednu, mladši neberou, jesle jsou plné, kdyby ho vzali od ledna, tak na něho nedostanou příspěvek, babičky nejsou, sousedku zadarmo by mi bylo hloupé využívat každý den 9 hodin a zaplatit ji? .. nevím, chci jít na poloviční úvazek :-), abych se mohla věnovat dětem. A to, si Kimmy, dělám starosti, a co teprve maminky, které tu práci nemají. Víš jak jim musí být? Ony šly na mateřskou s tím, že do 4 let budou pobírat peníze a hledat si práci a ted nic. Ale to je na dlouhou debatu a je toho moc. A nevím o nikom, kdo by kvůli penězům zůstával doma. A sociálně slabá skupina dostane dávky tak i tak, rodičák nerodičák. Jejda, to jsem se rozepsala. Bud ráda, že jsi ráda, že bydlíš tam, kde bydlíš.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Tak jsem si pobrečela 

(4.12.2007 7:43:37)
Přesně to mě taky štve, že ty podímnky tady nejsou. A že sociálně nepřizpůsobiví stejně po skončení rodičáku budou pobírat dávky ve stejné výši, než si zase "uklepnou" (za výraz se omlouvám, ale asi chápete, jak to myslím) další dítě, dalšího sociálně nepřizpůsobivého občana.
 Anadar 


Ekonomická stránka věci 

(4.12.2007 11:07:03)
Není pravda,že se v domácnosti nevytvářejí hodnoty.Nejen u nás,ale i jinde už bylo spočítáno,kolik by stál provoz domácnosti,kdyby si jej musely rodiny nechat kompletně udělat firmami.Částky to byly dost zničující,jen si vzpomeňme na povzdychy maminek,které za hlídání malého dítěte dávají celý svůj plat.A to máme jen hlídání,nic jiného.Nicméně státu do toho vlastně nic není,protože z toho nic nemá.Pro něj je naopak výhodné,když tyhlety práce "zadáme" mimo rodinu,protože roztočíme nějaké to ekonomické kolečko.Můžeme být rádi,že vůbec finanční příspěvek na MD nebo RD dostaneme :-)
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(4.12.2007 15:48:36)
Anadar - to je porad dokola. Nikde na svete nikdo nedostava financni odmenu za peci o vlastni deti a vlasni domacnost - bez ohledu na to, co by museli zaplatit cizimu cloveku. At se na to divas z jakehokoli uhlu, neni to vydelecna cinnost.

Ale aspon si cenis toho, co dostavas - to je dobre.

Kimmy
 Anadar 


Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 8:33:12)
To je ale právě ten problém,který se nejspíš skrývá za celou věcí.V domácnostech se vytvářejí hodnoty,které se nedají za nic směnit.A přinejmenším to vytváří(alespoň v dnešním světě) frustraci těch,kteří ty hodnoty tvoří.Oni pracují bez nároku na jinou než morální odměnu.A i ta je jim často upírána.Viz výroky "válí se doma s dětmi".Malou kompenzaci ušlého výdělku v podobě státního příspěvku by neměl nikdo považovat za nadstandart,ale za velmi prozíravý čin,který se nám všem v budoucnu vyplatí.Děti,které vyrůstají v útlém věku v rodině,dostávají obrovský vklad do budoucnosti.
 Anadar 


Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 8:33:44)
To je ale právě ten problém,který se nejspíš skrývá za celou věcí.V domácnostech se vytvářejí hodnoty,které se nedají za nic směnit.A přinejmenším to vytváří(alespoň v dnešním světě) frustraci těch,kteří ty hodnoty tvoří.Oni pracují bez nároku na jinou než morální odměnu.A i ta je jim často upírána.Viz výroky "válí se doma s dětmi".Malou kompenzaci ušlého výdělku v podobě státního příspěvku by neměl nikdo považovat za nadstandart,ale za velmi prozíravý čin,který se nám všem v budoucnu vyplatí.Děti,které vyrůstají v útlém věku v rodině,dostávají obrovský vklad do budoucnosti.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 8:59:08)
Anadar - ano, dekuji, to je podstata veci - jsou to hodnoty, ktere nelze smenit za obezivo...

Nicmene si myslim, ze Tve tvrzeni "Děti,které vyrůstají v útlém věku v rodině,dostávají obrovský vklad do budoucnosti." - je nepresne. Protoze jestlize je matka doma do ctyr let a od ctyr let do 18 je vcetne dojizdeni v praci 8-10 hodin (nebo vice), tak neverim, ze ty prvni ctyri roky dite vyrazne ovlivni. Ja si myslim, ze dite vice ovlivni obdobi tak od tech 4 do 15. Timto nechci rict, ze by slo dite na prvni ctyri roky soupnout do ustavy - jen to, ze reseni 0% prace prvni ctyri roky a 100% prace zbytek detsvi a dospivani neni model, ktery zaruci spokojene deti a nejak zvlast detem prospiva.

Kimmy
 Petra 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 10:08:21)
To tvrzení o dětech, které v útlém dětství vyrůstají v rodině, je naprosto přesné. Malé miminko prostě potřebuje vypiplat, jenom když si vezmete, jak jsou malé děti často nemocné, to prostě nejde se zaměstnáním a nějakým kolektivním zařízením příliš skloubit. Máte ale pravdu v tom, že ten přechod 0 % práce do 4 let a 100 % práce od 4 let je tvrdý, je to příliš náhlý skok. Já bych to viděla 0 % práce do 3, 4 let, a pak pomalu přejít na částečný úvazek a pak postupně zvyšovat, pokud je zájem. Samozřejmě že s tímhle pro dítě přátelským způsobem asi neuděláte hned velikou kariéru, ale to si musí každý rozmyslet, co vlastně chce. Já to tak sama dělám.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 10:29:55)
Petro - ano, pokud si toto vase rodina muze financne dovolit, tak je to krasny plan. Ale necekat, ze do tech ctyr let bude matku financne podporovat stat... protoze to je proste velmi financne narocne.

Kimmy
 Anadar 


Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 12:26:26)
Kimmy,ta první léta v rodině jsou opravdu dost důležitá,ale máš pravdu v tom,že s nimi péče o děti nekončí,a nedá se říci,že třeba péče o prvňáčka nebo nástup puberty nejsou období,kdy se více času pro děti nehodí.Ale přeci se to dá vyřešit s menší frustrací pro obě strany,než dát batole do jeslí.
Tady se navíc musíme podívat i na tu ekonomckou stránku věci.Péče o batolata je mnohem náročnější než o předškoláky,což se projeví i v platbách za tato zařízení.I ta kasárenská z doby totáče byla určitě dost drahá,natož nějaká lepší s individuálnější a laskavější péčí,hodnou moderní doby.Když to bude natvrdo na rodičích,nedoplatí se.Nejspíš na to stát přispěje.Takže ty rodiny,které jsou "uvědomělé",dají děti brzo do kolektivu budou mít vlastně finanční výhody:rychleji vyplacený rodičovský příplatek v plné výši a ještě dotaci na zařízení jeslového typu.Jsou děti které ve dvou letech mohou už do zařízení školkového typu.Ale je spousta takových,které musí mít péči odpovídající svému batolecímu vývojovému období.A to je potom úplně jiné,pěkně drahé kafe.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 12:41:59)
Anadar - ja si nemyslim, ze pece o batole je nejak narocnejsi - ano, vetsinou jsou jeste v plinkach, ale kdyz se zvysi pomer pecovatelek na dite, tak neni nic tak hrozneho - u nas je ten pomer myslim 4 ku jedne a jsou samozrejme tedy v zaloze, takze kdyz se jednomu prebaluje plina, tak ty tri tam nesedi bez dozoru. Ja myslim, ze ta ceska norma, ze o deti do tri let se muze starat jen vystudovana zdravotni sestra se zamerenim na pediatrii je nesmysl. Ja jsem sve deti sverila chuvam, ktere zadne takove vzdelani nemely, ale pecovaly jak o vlastni deti, tak o deti jinych maminek prede mnou a rozhodne jsem jim nemela co vycitat. Ale 18-mesicni dite si klidne patla v plasteline nebo v barvickach, posloucha hudbu nebo pohadky, probehne se po hristi - nevim, co je na tom tak sloziteho. Jestlize dite neni zrale na skolku, tak by mela mit maminka aspon sanci treba si jeste jedno dite na hlidani pribrat a privydelat si - a jina maminka by mohla do prace s tim, ze jeji dite neni v "ustavni" vychove.

Kimmy

Kimmy
 Petra 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 13:01:48)
Ano, dovolit si to můžeme a jsem za to velmi vděčná. Upřímně, v případě, že bych musela dát děti do jeslí a jít třeba v půl roce do práce, bych si děti raději nepořídila. Děti mám proto, že se jim chci věnovat, nejsem jen kontejner na budoucího daňového poplatníka.
Co se týče těch mateřských dávek, vidím, že vy na ně máte úplnou alergii, já nikoliv. Myslím, že se vydávají peníze mnohem zbytečněji než zrovna na dávky matkám. Je mi jasné, že spousta žen si může dovolit být doma s dětmi jen proto, že jim dávky finančně pomůžou, jinak by to neutáhly. A to můj muž odvádí státu opravdu veliké daně, ale že se z toho platí třeba někomu mateřské dávky, to mě pálí nejmíň.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 13:14:15)
Petro - no tak konecne nekdo uzna, ze nema deti jako sluzbu statu v ramci vychovy novych danovych poplatniku - v tech minulych diskusich se to tim docela hemzilo, jak to ma stat podporovat.

Ti, co maji deti proto, aby se jim mohly venovat, maji teda dost velky problem, protoze deti potrebuji, aby se jim nekdo venoval i po dosazeni ctyr let - takze to aby si takove matky braly hlavne ty dobre vydelavajici tatinky.

Ja nemam deti proto, abych svuj zivot venovala jen a vyhradne jim, ale zas na druhou stranu bych je nerada posilala jednou nekam s klicem na krku, takze radeji zacnu pracovat driv a nebudu pozdeji ve financni tisni...

Inu - kazdy jsme nejaky...

Kimmy
 Petra 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 13:47:19)
No tak právě proto, aby si ženy nepřipadaly jako ty kontejnery, co jenom porodí dítě a musí zase do procesu, máme ty dávky, aby si i ty chudší mohly dovolit být pár let s dětmi doma.
Za sebe to nechci, já žádné dávky nepotřebuju, ale nemyslím jen na sebe a vím, že pro někoho je to velká pomoc. Druhá věc je, že to někdo využívá jako zdroj obživy, děti plodí jak na běžícím pásu a nestará se o ně. Ale než to šmahem zrušit a vzít to i těm slušným matkám, které to ocení (i když někomu se i to zdá málo, no ale to je zkrátka věc nátury), tak to radši ať to mají i ty vyžírky. Nebo ať pořádně sníží manželům, kteří mají ženy na mateřské, daně a pak nemusí ani přerozdělovat dávky.
Nejsem žádný příznivce sociálního státu, žádné pastelkovné, pohřebné apod., na tašku prvňáčkovi snad má každý a na pohřeb si během života snad taky každý může našetřit. I u doktora si zaplatím, bylo to tak ostatně vždycky. Ale tyhle dávky jsou i jakýsi psychologický moment, že stát oceňuje tu péči matek o své děti, že je normální starat se o své děti a být s nimi alespoň těch prvních pár let doma.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 13:57:23)
Petro - v zasade s Tebou souhlasim, ale ctyri roky mi pripadaji dlouhe. Myslim si, ze jit ve dvou letech na castecny uvazek je zcela prijatelne pro ty, kdo si nemohou financne dovolit zustat doma dele. To neni zadne porodit a hybaj zpatky do procesu. Ale to by k tomu musely byt ty podminky.

Snizeni dani rodicum (nejen manzelum!) - ano.

Kimmy
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 13:58:33)
Petro - v zasade s Tebou souhlasim, ale ctyri roky mi pripadaji dlouhe. Myslim si, ze jit ve dvou letech na castecny uvazek je zcela prijatelne pro ty, kdo si nemohou financne dovolit zustat doma dele. To neni zadne porodit a hybaj zpatky do procesu. Ale to by k tomu musely byt ty podminky.

Snizeni dani rodicum (nejen manzelum!) - ano.

Kimmy
 Petra 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 14:44:40)
Já to beru podle svých dětí a dětí mých kamarádek i podle ostatních dětí, které jsem viděla ve školce.
Moje dcera třeba byla už ve třech letech velmi zdatná - do školky sice chodila jen dopoledne, protože jsem nepracovala, ale líbilo se jí tam, neplakala, ráda si tam pohrála. Můj syn naopak byl skutečně zralý na školku až ve čtyřech. Ve třech jsme to zkusili - a ještě na to prostě neměl. Strašně plakal, už cestou do školky. Odložili jsme to tedy o rok - a ve čtyřech už byl úplně jiný, vyspělejší. Kdybych ho musela dát do školky už ve třech, tak by to byly scény, které jsem tam viděla u mnoha jiných dětí z prvňáčku (tedy tříletých) - děti plakaly, držely se svých matek, držely se zábradlí, aby s nimi nemohli rodiče vyjít nahoru, pak ve třídě odmítaly jíst a pít - no tohle když jsem viděla, tak jsem z toho byla pokaždé špatná. Některému dítěti jsou i ty tři roky málo. Ve čtyřech už je to úplně jiné. Škoda, že je dnešní doba taková uspěchaná, všechno musí být hned, i na ty děti se tlačí, aby si rychle zvykly, rychle se socializovaly.
No nic, tak teď jdu zase pro změnu na pár hodin do procesu já.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 14:52:55)
Petro - bohuzel - ridit zivot zcela podle potreb ditete je pomerne luxusni zalezitost - ne kazdy si to muze dovolit. Pokud dite neni zrale na skolku, treba soukroma pecovatelka s mensim poctem deti nekde v rodinnem domku by bylo reseni - ale nemuzes cekat, ze stat bude platit dokud dite nebude zrale na skolku.

Kimmy
 Vanda  
  • 

Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 15:24:46)
JO jo Kimmy, Tobě 2 roky doma s dítetem prijdou až až, pro mě ty 4 jsou málo, štve mi, že ty zážitky co chci mít se svým dítětem bude mít učitelka mateřské školy, život je krátký, já jsem si porodila děti chci si je co nejdýl užívat, ale samozřejmě pro Tebe Kimmy budu pouze vyžírkou, co se chce co nejdéle za státní peníze válet doma, že?
 Sylvie 


Re: Ekonomická stránka věci 

(5.12.2007 15:30:23)
já jsem si porodila děti chci si je co nejdýl užívat,

No vidíš... a já už z tvého předchozího příspěvku měla pocit, že jsi STÁTU porodila děti a chceš mu je co nejlíp VYCHOVAT... a ono to je nakonec jinak ;o)
 KatkaH/ dcera 2 roky 
  • 

možnost volby 

(3.12.2007 12:39:11)
Zdravím všechny,
myslím že možnost být doma je v ČR dostatečně dlouhá a je to super. Spíš je myslím problém sladit dítě s prací, protože prostě většina zaměstnavatelů se nebude obtěžovat se zkrácenou pracovní dobou - alespoň třeba jen na 6 hodin. Takže třeba spousta maminek by šla do práce ráda i dříve než ve 3 letech věku dítěte, ale spíš na pár hodin a ne rovnou na těch min. 8 + čas na dojíždění....... Raději vezmu práci hůř placenou ale na kratší úvazek a blízko domova..... a těch šancí je dost málo...
....ještě zjišťuji, že už neumím napsat ani kloudnou větu...to je síla :-), čím to asi bude....
Katka
 Kopřiva Dvoudomá 


Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 13:31:05)
Přehlídla jsem něco, a nebo je ten článek opravdu o tom, jak mají ženy sladit péči o děti a zaměstnání. Co takhle třeba mimo jiné zapojením mužů do péče o dítě? Proč se z volby mezi prací a rodinou zase dělá "ženská otázka"?

Jasně, že někdo napíše, že u něj by to fakt nešlo, protože manžel pracuje v náročném oboru, kde nelze atd. atd. Ale ve spoustě rodin by to šlo, jen chtít, že.

Krom toho mě vždycky zarazí, jak spousta matek očekává, že je za péči o JEJICH VLASTNÍ dítě bude někdo platit (protože výchova je přece záslužná činnost). Přátelé, nerada bych popudila, ale myslím si, že děti si pořizujeme ze svého rozhodnutí a kvůli sobě, ne kvůli tomu, abychom ze státu vyrazili nějakou korunu. Ano, rodičovský příspěvek je příjemná věc, když jsou na něj v rozpočtu peníze, ale odpovědnost za uživení rodiny je přece vždycky na rodičích. Spoléhat se na to, že mě stát adekvátně zaplatí za bdění nad kolébkou vlastního dítka, to mi přijde trochu moc.

(Samozřejmě zase nemluvím o rodičích osamělých, rodičích postižených dětí a jiných zvláštních případech, které si solidaritu zaslouží.)
 piraela 


Re: Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 13:51:15)
Z volby mezi prací a rodinou se nejspíš dělá ženská otázka proto, že většina chlapů bere o hodně víc peněz než většina žen. Třeba můj manžel měl ve srovnání se mnou dvakrát větší plat a tak je to i u většiny mých kamarádek.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 15:39:29)
Pro muže to není žádná volba. Pracuje normálně dál a doma má nadále zajištěn plný servis.
 Jane 
  • 

Re: Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 14:30:44)
Určitě by se neměl rodičovský příspěvek brát jako samozřejmost. Ale na druhou stranu se bez našich potomků společnost neobejde, že ?! Takže je určitě v pořádku aby na jejich výchovu přispívala. Mě systém který je v Česku vcelku vyhovuje. Měla bych pár výhrad ale nic zásadního. Částka 7600 a tři roky doma je úplně v pohodě. Komu stačí 2 roky je na tom ještě líp. Co mi chybí jsou poloviční úvazky které se zatím ještě ve většině firem nenosí a to je velká škoda. To je podle mého cesta z bludného kruhu. Tři roky můžu být doma. Pak půjdou děti do školky a já na polivční úvazek. Vydělám nějaké peníze, děti si v klidu vyzvednu a můžu se jim až do večera věnovat s pocitem že se také realizuji a vydělávám. Pro mě by tohole bylo ideální.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 18:21:12)
Pod tohle se podepisuju.
 Deja 


Re: Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 19:39:45)
Já taky :-))
 Zuzana+Terezka 


Re: Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 21:56:15)
Ježišmarjá, holky, já taky !!!!
 Míša 
  • 

Re: Přehlídla jsem něco?  

(3.12.2007 23:36:31)
to je i mé toužebné přání.
Ale zatím to bohužel vypadá, že budu 2x v týdnu makat od nevidim do nevidim, abych mohla zbytek týdne být od nevidim do vidim v práci a zbytek dne do nevidim být s malou. co na to řekne domácnost, moje pokusy o dostudování VŠ a zdraví mojí princezny i moje, to se uvidí.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Přehlídla jsem něco?  

(4.12.2007 7:44:56)
Míšo, snad to dopadne nejlépe, jak jen to půjde :)))) Buď optimista.
 Jana , 4,5roků a 11 měsíců 
  • 

Taky jeden příspěvek 

(3.12.2007 17:51:44)
Ahojte ,holky diskuse je obsáhla takže jsem nestačila přečíst všechno,

jsem zasloužilá matka dvou dětí, taky mi nikdy nešlo o peníze , děti jsem vždy chtěla ale zvýšení rodičováku byla docela příjemná změna ale k věci


mám sestru a ta aby nestratila kontakt z prací chodila do zaměstnání jak dlouho to šlo a pak nastoupila na zkrácený úvazek od 3 měsíců, miminka jenže je to sice krásné , ale ségra je strhaná a dítě jakmile ho k někomu dá ,,využívá k tomu celou rodinu ,,tak se na něj přisaje, stále plačtivá a veliíce nesamostatná co se týče chvíli se zabavit sama ,,pozuzuji podle svých dětí,,myslím že jí to vůbec neprospívá malá má rok a půl

takže já zvolila čerpání na 4 roky s tím že poslední rok se budu poohlížet po práci, sice to budu mít těžší se zaměstnáním, ale dělat budu přeci až do důchodu a miminko si užiji jen pákrát


Jana

Takže kašlu
 jana 
  • 

Re: Taky jeden příspěvek 

(3.12.2007 18:00:17)
Omlouvám se za překlepy a za poslední větu ,,takže kašlu ,,to tam nepatřilo mám tady malou pomocnici která mi tady uřaduje

jana
 piraela 


Re: možnost volby 

(3.12.2007 13:41:02)
Ano, sladit práci a rodinu je velký problém. Sama jsem teď musela dát v zaměstnání výpověď, protože si nemohu dovolit být dvakrát v týdnu v práci do šesti večer. Druhý problém jsou školky. Prvního syna mi vzali až ve čtyřech letech (brali jen předškoláky a děti sponzorů), druhý nastoupí ve třech a půl, protože nabírají jen v září. Problém reformy vidím v tom, že se neřeší, co s těmi dětmi, jeslí a školek je málo. Pořád se poukazuje na to, jak je to v zahraničí a jak jsme na tom dobře, ale tak to není, většina matek se nemá kam do práce vrátit a když jo, tak zas nemá kam umístit své dítě.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: možnost volby 

(3.12.2007 16:11:29)
Piraela - ano, to je presne ten problem, reforma je nedotazena a neresi, co budou matky delat po vycerpani kterehokoli typu RP... Misto aby se matky bourily nad diskriminaci, mely rict pekne neco za neco a vy nam ted udelejte podminky k tomu, abychom se pak do te prace bez problemu vratily...

Kimmy
 Levandulka+3 


Kdyby vás to někoho zajímalo... 

(3.12.2007 16:53:03)
Ahojky,
před dvěma lety jsem v rámci diplomky kvalitativně zanalyzovala jednu z diskusí zde na rodině na podobné téma. Kdyby vás to někoho zajímalo, mrkněte na http://www.is.muni.cz/th/39750/ff_m/diplomova_prace.pdf
popř. http://www.is.muni.cz/th/39750/ff_m/. Ony ty názory se tu v podstatě pořád opakují...Snad mi nebudete mít za zlé, že jsem třeba k analýze použila i váš příspěvek....
 Hanka 
  • 

Re: Kdyby vás to někoho zajímalo... 

(3.12.2007 21:25:30)
Díky, až bude chvilka ráda si to přečtu. Už proto, že názory se opakují, tak abych byla opravdu v obraze a ne jen dojmech z diskusí zde na rodině.
Kde jsi to dělala na jaké fakultě, tedy FF asi filozofické, ale jaký obor ? Pedagogiku ?
 Levandulka+3 


Re: Kdyby vás to někoho zajímalo... 

(3.12.2007 21:36:29)
Jo jo, na fildě na pedagogice. Přemýšlela jsem už docela dlouho o tom, že bych sem měla dát odkaz - už proto, že jsem to vlastně celý napsala i díky tomuto serveru a hlavně tehdy zúčastněným maminkám. Snad mi nebudou mít za zlé, že jsem jejich příspěvky takto "zneužila" k výzkumným účelům.....Ráda si přečtu komentáře:-)
 Ivana Procházková 


Proč tak černobíle? 

(3.12.2007 20:56:33)
Já jsem moc nepochopila, proč článek tak černobílým způsobem popisuje na jedné straně maminu, která "chce vychovávat svoje děti" a je s ním dlouho doma (nejlépa jako žena v domácnosti) a na druhé straně jakoby jedinou možnost uvádí matku, která strčí dítě ve 13 měsících do obecních jeslí.

Přeci je celá škála možností mezi těmito dvěmi krajními řešeními, třeba zkrácený úvazek, možnost pracovat z domova v případě nutnosti, flexibilní pracovní doba. Všechno toto mi naštěstí moje zaměstnání umožňuje a jsem spokojená.

Když už má být tedy řeč o prorodinné politice, tak proč to hned stavět do pozice "dítě ve 13 měsících do obecních jeslí", když by hodně mamin uvítalo právě aranžmá zkráceného úvazku ve spojení s dalšími uvedenými výhodami.
 Katka kluci 5 a 8 
  • 

Re: Proč tak černobíle? 

(3.12.2007 22:40:09)
Jo.Přesně tak.Jako by nebylo nic mezi tím....Pro někoho je dřívější návrat do práce nepochopitelný - proč si nechcete přiznat, že trochu jinou motivaci má k němu lékařka atd..a zase trochu jinou třeba pokladní z Tesca ? A fakt to nemyslím zle,jen se snažím vysvětlit,že nejsme všechny stejné a to,že nechceme být osm let doma se dvěma dětmi z nás snad nedělá horší mámy...Šla jsem zpět do práce,když bylo prvnímu synovi rok, od druhého v roce a půl.Hlídaly na střídačku babičky,hodně pomohl manžel.Synové jsou velcí pohodáři - FAKT si nemyslím,že bych je tím nějak poznamenala.A podobně to dělá dost maminek,které jdou pracovat brzy po narození děcka. Málokdo "strká dítě do jeslí".....A když už ano, tak věřte,že k tomu má většinou závažný důvod.
 MirkaM 


Ivule 

(4.12.2007 9:34:17)
Ahoj, nedočetla jsem všechny příspěvku.
Ivule, ono je to totiž zajímavé - stavět ty protiklady, krásně se dá kritizovat nevýhody obou :-))
Já bych ráda měla možnost volby, asi nejen já. Být doma, když chci a manžel nás uživí, jít do práce a mít kam dát dítě, když to jinak nejde - nebo to tak chci. Mít kratší pracovní dobu, moci pracovat z domova, když už jsou děti trochu odrostlé. Jenomže obzvlášť v tom posledním bodě to nejde. Takže budu uštvaná matka, která vstane před pátou, domů přijde o půl páté (dojíždím), a pak děti, domácnost, žádný čas na sebe, v půl desáté do postele nebo ráno nevstanu, o víkendu péče o dům, zahradu, zahrádku a dodělat resty (kdy pojedeme na výlet?) a tak pořád do kola až do důchodu - už se moc těším!!!:-((
 magdilka 


Re: Ivule 

(19.12.2007 12:42:03)
Podle toho článku to vypadá, že si práve ve Švédsku moc vybrat nemůžou. Píše se tam, že z jednoho platu rodina nevyžije nebo jen velmi těžko. Takže matky jsou buď doma a mají problém uživit rodinu, nebo prostě musí do práce. Je otázka, jak moc jim tam v práci vycházejí vstříc s pružnou pracovní dobou a tak dál. Asi moc ne? Pak je to fakt těžké. Myslím, že my tady to máme podobné, ale trochu jednodušší, aspoň ve velkých městech, kde je víc možností, jak najít práci na kus úvazku nebo pružnou nebo z domova (taky záleží na specializaci, já vím..). Obávám se ale, že stát se nikdy nezavděčí všem, takže díky za to, že když se teď rozhodnu na mateřské pracovat a najdu nějakou práci (a ta práce těžko bude tak dobře placená, jako kdybych na mateřské nebyla), tak mi stát nesebere příspěvek v mateřství. Že se tady rozpadla síť školek a jeslí vybudovaná v 70.letech, je blbé, ale nezbývá než se buď aktivně snažit, ať se to zlepší, nebo nenadávat a prostě se nějak přizpůsobit podmínkám (nebo emigrovat jinam, kde je víc školek, ale tam zas budou určitě jiné problémy..). A jsem ráda, že na rozdíl od Británie máme možnost proužné a zkrácené pracovní doby i práce doma (já vím, ne všichni, ale aspoň někteří).

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.