| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Odstříkání a uskladňování mateřského mléka

 Celkem 40 názorů.
 M,Christina+Dean 
  • 

modriny 

(23.10.2007 8:57:16)
Kdyz se narodila moje dcera tak jsem se tesila jak budu kojit ,ale dostala zloutenku a misto piti vzdy usnula a potom se zase vzbudila rvanim protoze mela hlad tak jsem ji zase pridala k prsu trikrat cucla a zase usnula a tak to slo dokola.Nakonec jsem to vzdala,koupila sunar a dala ji ho.Mezitim jsem odstrikavala s pumpickou a vzdy jsem ji dala moje mliko a potom sunar aby mela aspon trochu materskeho mlika.Takto jsem odstrikavala 6 mesicu trikrat denne protoze ona pak uz nechtela pit s prsa a muzu rict ze to bylo hrozne a hlavne ty modriny na prsech od toho vecneho odstrikavani ale doufam ze jsem ji aspon trochu doprala do zivota s mym mlikem tak to za to i stalo.Vzdy jsem zavidela zenam co kojily plne ,ale bohuzel kazda jsme jina a ne vzdycky to jde jak by jsme chtely.
 japete 
  • 

Re: modriny 

(23.10.2007 10:22:50)
Ručně jsem odstříkávala jen asi týden a to proto že jsem mněla bradavky úplně do krve,I přes kloboučky.Kloboučky se mi nakonec moc pomohli jelikož jsem dávala odstříkané mléko do stejné značky lahvičky od jaké jsem měla kloboučky takže po zhojení jsem se bez sebemenších problémů vrátila ke kojení.Bohužel s tima modřinama to je pravda,ale že jsem se brzo vrátila ke kojení,které taky nebylo vždy to nejpříjemější tak se to dá vydržet.
 Nasuada 


Re: modriny 

(23.10.2007 10:42:31)
Christino, a když si jí dávala sunar tak neusnula? Myslím při tom pití. Nebo jak to bylo, já jsem to tak zcela nepochopila. Dík za odpověď.
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: modriny 

(23.10.2007 10:50:53)
Ona protoze vzdycky usnula tak nic moc nevypila asi na to nemela nejak silu vycucavat z prsa asi to da vic prace nez kdyz pije z flasky.Kdyz jsem ji ten sunar dala tak ho cely vypila a jak rikam z flasky to mela jednodussi.Az se zbavila te zloutenky a zesilila tak uz byla v pohode a neusinala.
 Nasuada 


Re: modriny 

(23.10.2007 12:16:07)
Aha, Díky :-)
 radka + 2 
  • 

Re: modriny 

(23.10.2007 10:51:20)
Ahoj, modřiny by vznikat neměly, asi jsi měla špatnou techniku odstříkávání. Já jsem odstříkávala u obou dětí, poprvé 5 měsíců, protože jsem musela k lékaři, na odběry atd. a v době nepřítomnosti dal mléko manžel z lahvičky. Když jsem byla doma, tak jsem kojila + odstříkávala na mrazák.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: modriny 

(23.10.2007 11:53:37)
Ahoj, na odstříkávání mám podobné vzpomínky jako ty. Hrůza a děs. Kojit jsem nemohla, ale nechtěla jsem malé odepírat ani mateřské mléko, takže jsem odstříkávala odsávačkou - byla to hrůza a děs - pravidelně 4 - 5 denně se mučit(podle mého je odsávačka novodobý mučící nástroj), modřiny jsem sice neměla, ale i tak, nemám na to dobré vzpomínky. Tím, že jsem chtěla mléko zachovat jsem musela vstávat i v noci. Plně jsem vydržela tři měsíce, když poptávka stoupala, přidávala jsem Nutrilon. Malá měla neustálé střevní potíže, nakonec jsme kvůli nesnášenlivosti laktózy dávali mléka speciálně upravená, takže si říkám, jestli to nebylo zbytečné. Jedno je ale jasné - pro Míšu jsem to dělala ráda.
 Lenka+2 rarášci 
  • 

Re: super 

(23.10.2007 12:36:31)
Ostříkávání a zmrazení = výborná věc.Je to určitá reserva,kdyby nastalo jakékoliv "kdyby...".Mě to poradila dětská OL,mrazila jsem od začátku do lahviček od přesnídávky.A co čert nechtěl,musela jsem na 8.týdnu po porodu do nemocnice na operační výkon v celkové anastezii.Malého jsem ještě před operací nakojila a pak přišla na řadu lahvička s mlíčken ode mě!Kojit jsem nemohla až do druhého dne,aby byla jistota,že mu nepředám žádné léky.Druhý den se naprosto bez problémů vrátil k prsu a kojíme až do dneška.Malému bude rok:)
OPRAVDU můžu doporučit,vždyť vylít se dá vždycky....Po zmrazení a skladování mlíko asi už nikde nevezmou...
 Lemora 


Re: modriny 

(23.10.2007 14:16:59)
Já jsem teda se samotným kojením problémy neměla, jen jsem měla mlíka asi moc, takže mě i po nakojení prsa pořád bolela, tak jsem taky musela odstříkávat. Ale já teda na odsávačku (tu obyčejnou pístovou - v lékarně cca 300,- Kč) nedám dopustit. Ruční odsávání jsem absolutně nezvládla, ale ta úleva, když jsem vyprázdnila prsa se nedá popsat - nemluvě o tom, že když malý poprvé prospal celou noc, tak nebýt odsávačky by mi ráno prsa asi praskla... Opravdu - odsávačka je moje velká kamarádka.
 helena 
  • 

Re: modriny 

(23.10.2007 14:33:33)
odsávačka je kamarád pro Ty, kterým jde kojení a mají hodně mlíka. Ale pro ty, které mají mlíka málo a prostě neteče je to boj a to hodně bolestivý. Jinak taky jsem používala ruční odsávačku. Je to rychlejší a pak stačí prolít horkou vodou 2 části odsávačky a ne jako třeba u AVENTU - vše sterilizovat a to je těch součástek asi 10.
 rradu 
  • 

Re: modriny 

(29.10.2007 22:18:30)
Můj malý taky spal a spal a sát se mu vúbec nechtělo. Pak už jsem měla zase málo mlíka a stal se z toho takový začarovaný kruh. Laktační poradkyně mě naučila mimo jiné přikrmovat přes prst stříkačkou, ale bohužel jsem se již od druhého týdne dokrmování nezbavila. Stříkačkou jsem vydržela dokrmovat do tři a půl měsíce, pak už to nešlo, protože synáček mi začal při krmení šahat na stříkačku a mohla jsem ho poranit na dásních. Každopádně často jsem měla pocit, hlavně na začátku, že nedělám nic jiného než krmím. 40 min kojení, pak sledování zda mu to nestačilo, pak dokrm, krnutí a mohla jsem pomalu začít znovu.
Nakonec jsem ale ráda, že jsem to se skříkačkou vydržela tak dlouho, protože, když jsem mu dala flašku, do měsíce se na prsa odstavil. Daří se mi kojit ho jen v noci (1x až 2x), ale to u toho skoro spí a moc neodsaje. Odsávám 2x denne odsávačkou (elektrickou Medela), ale mléka ubývá. Nevím, jak to ještě dlouho vydržím. Někdy už s tím chci seknout, jsem z toho unavená, ale pak si řeknu, že to ještě zkusím, i když po půl hodině odsávání odsaju třeba 30 ml. Snad to aspon k něčemu bylo. Kdybych si pořídila odsávačku od začátku, mohla jsem se třeba nakonec rozkojit. Věřím, že tyhle zkušenosti mi pomůžou u druhýho dítka a půjde vše jako po másle.
 LU,2děti 
  • 

Re: modriny 

(29.10.2007 23:40:52)
Když jsem byla v nemocnici, tak jsem pro malou odstříkávala mléko a doma ji krmila babička. Lékaři mi tvrdili, že se musí odstříkávat po 3 hodinách(nejlépe i v noci)- větší pauzy prý vedou k zástavě laktace.
 Helena 
  • 

Moje zkušenosti s odsáváním 

(23.10.2007 14:26:03)
Škoda, že tento článek jsem si nepřečetla před tím, než jsem porodila a začala bojovat o každý mililitr odstříkaného mlíka. Jako každá normální maminka jsem nemyslela na nějaké problémy a chtěla jsem jednoduše kojit tak, jako ostatní maminky se mnou v porodnici. Ale malá byla 4dny v inkubátoru, brala antibiotika a nastala stejná situace jako u paní v prvním příspěvku. Prostě nesála, spala, nepomohlo rozbalit (i 5x při jednom kojení, které trvalo třeba 40min. a malá nevypila nic.) Byla to beznaděj. Sestřičky mi neporadily, až jedna mi dala kloboučky a pak jsem nakojila " i 20ml". Pak mi ji dokrmily a to by mě zajímalo, jestli je to správný způsob dokrmu - prostě ji daly do svislé polohy, strčily jí lžičku do pusinky a lily na tu lžičku mlíko. Malá se zalykala, jak jí to mlíko protékalo hrdlem. "Narvaly" do ní i 80ml mlíka, což se mi zdálo u týdenního mimča dost. Ani jsem se nedivila, že po dalších 3hod. neměla hlad a spala. Tak to šlo pořád dokola. Neodstříkala jsem nic a to jsem odstříkávala co 3h - ve dne v noci. Po 10dnech v nemocnici jsme doma bojovaly, ale malá prostě nesála a co vypila, to vyblinkala. Nakonec jsem skončila u odstříkávání 150ml za den a malou jsem dokrmovala Nutrilonem zahuštěným Nutritonem - kvůli tomu, aby to zase nevyblinkala. Používala jsem AVENT a dudlík s jedním otvorem, pak se třemi otvory, nakonec ten 3-fázový s tím variabil. otvorem, protože z menších otvorů to malá prostě nemohla vysát. Odsávačku jsem měla ruční - BABY NOVA - ta se mi zdá nej..., ale taky nejvíc drastická. Jo, taky to bolelo, mlíko jsem tahala kdo ví odkud. Odsávat jsem vydržela 3měs., mlíka ubývalo a já už neměla sílu pokračovat. Pomohla nám švagrová a tak naše malá měla do 6měs. každý den jednu i dně dávky mraženého mlíka od ní. Techniku mražení, uchovávání mlíka jsme měly nastudovanou přžes internet. Dobře je to popsáno na kojeni.cz, je tam o tom vše. V tomto článku jen pochybuju o tom, jak se píše, že lednici, kde se mlíko uchovává je třeba co nejméně otvírat, tak to je docela nemožné. Lednici jsem čistila za ten půl rok asi dvakrát, rozmražení mlíka v pokojové teplotě by se vůbec dělat nemělo - jen v lednici a pak do lázně se stud. a pak teplou a horkou vodou - postupně. Ale ne 3hod. v kuchyni, množí se bakterie. Dobré jsou na to sáčky, ale jsou hodně drahé. Taky jsem používala sklínky od přesnídávky a jogurtu. Bylo to hodně složité, ale zvládli jsme to včetně transportu v mrazící tašce. Moc jsem se tím trápila, že jsem "nekojící", ale teď už je to jedno. Malá je zdravá a od 7měs. odmítala mlíko úplně, ale to jž je jiný problém. Moc obdivuju Ty z Vás, co se rozkojily, vydržely ten boj s odsávačkou i přes únavu a stres začaly plně kojit. Snad to příště půjde i mně.
 Martin 
  • 

Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 14:55:51)
Dobrý den,
zajímalo by mne proč je v článku tak striktně s třemi výstražnými vykřičníky napsáno, že maminka nesmí k rozmražení či ohřátí použít mikrovlnnou troubu. Možná by bylo vhodné spíše vysvětlit důvody, než jen bezcílně použití zakázat. Předpokládám, že autor důvody zná a článek tohoto charakteru by si určitě krátké vysvětlení zasloužil. V určitých případech totiž může využití mikrovln mít pozitvní vliv na ohřívané potraviny.
 Slunečnice 
  • 

Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 15:49:19)
Mateřské mléko ohřevem v mikrovlně ztrácí především pro dítě tak cenné leukocyty a lysozymy...Mléko se má rozmrazovat v hrnci se studenou vodou a stejně tak ohřívat ve vodní lázni.
 Martina, 2 kluci 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 16:17:26)
Prosím, šlo by vložit nějaký odkaz na studii/článek, která/ý se škodlivostí ohřevu MM v MW zabývá?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 17:04:41)
Martino, studii sice nemám, ale vzhledem k tomu, že většina biologicky aktivních molekul nepřežívá vcelku 40°C a při mikrovlném ohřevu dochází lokálně k vibracím molekul (a následně k štěpení vazeb) odpovídajícím výrazně vyšší teplotě, tak je to celkem přímočaré. Takže sice tím nevyrobíš z MM jed, ale ztratí své prospěšné vlastnosti a zbyde z něj jen výživná voda :).
 Líza 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 18:14:20)
No, ten skutečný důvod, proč se to uvádí i s těmi vykřičníky, je ten, že v mikrovlnce se mlíko ohřívá nerovnoměrně a snadno pak můžeš dítě popálit mlíkem, které jsi považovala za vlažné.

Pokud se týká biologicky aktivních molekul(?) a leukocytů (co tam proboha dělají???), tak to je asi věc názoru.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 19:10:23)
Lízo, na to by stačilo zatřepat :) Biologicky aktivními jsem myslela různé nositele nespecifické imunity, sakra, musela bych to někde najít, co přesně do MM přechází, jinak budu kecat :)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 19:14:06)
Lízo, tak tohle tě asi zaujme - fakt tam ty leukocuty jsou, fůra :) A jinak jsem myslela imunoglobuliny.

http://vesmir.cz/clanek.php3?CID=2810
 Líza 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 20:40:42)
Díky za odkaz ;-))))

S tím zatřepáním - předpokládám, že by to stačilo ;-), ale prej to lidi nedělají :-D.
 Líza 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 20:42:42)
Jinak ty biologicky aktivní mě vylekaly proto, že jsem trochu předpokládala, že to bude nějaký čarování, člověk narazí na různý věci ;-), takže beru zpět.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Mikrovlnná trouba 

(23.10.2007 20:48:43)
:)))) To mě teda nenapadlo :)
 DENISA 
  • 

Odsavacky 

(23.10.2007 20:16:32)
Chtela bych vzkazat vsem co bojuji s odsavanim, tak jak jsem bojovala ja, ze to nemaji vzdavat a vyzkouset vice typu odsavacek. Ja vim, leze to do penez, ale me zacala vyhovovat az treti rucni s packou od Aventu, ty lacine pistove, jak se to taha dopredu, to byla pro me hruza. Ale kazdemu vyhovuje neco jineho. Hlavne je to nutnost, pokud mate malo mleka, jedine kojenim + odstrikavanim se produkce zvysi. Takze je to opravdu dost horor, protoze malo mleka je vetsinou hned ze zacatku, takze ja, vycerpana po porodu, jsem jen kojila, odstrikavala, dokrmovala Nutrilonem a to porad dokola, ve dne v noci, celych 14 dni a na nic jineho jsem absolutne nemela cas. Ale vyplatilo se a pak uz to bylo jenom o bolavych bradavkach, ale to je zase jine tema.
 Sylva, 2 kluci 
  • 

Re: Odsavacky 

(24.10.2007 7:57:18)
Z osobní zkušenosti můžu vřele doporučit el. odsávačku Swing od Medely. Mléka jsem neměla moc,ale do 3. měsíce byl prcek z 3/4 na MM a do 6. měsíce měl aspoň 2 dávky denně mého mléka.Takže investice nelituju, nehledě na to, že je to stále levnější než třeba odsáváčky od Aventu. Kdybych neměla ještě 3 - letého loupežníka, tak bych s tím odsáváním vydržela i déle, ale takle to bylo fakt časové náročné.
 Vilma 
  • 

Re: Odsavacky 

(24.10.2007 10:58:45)
Já to s tím odsáváním tak tragicky nevidím.
1) koupila jsem si mechanickou odsávačku, ale po měsíci mi málem upadla ruka, tak jsem přešla elektrickou odsávačku, do které se dají dát i baterie, můžu odsávat "na cestách" ( Medela Mini electric ).
2) Mám 6 lahviček a několik saviček
3) mám sterilizátor do mikrovlnné trouby
4) I když malý nesaje, nechám ho alespoň olíznout bradavky, zvyšuje to tvorbu mléka
5) Super je pít kojicí čaj, meltu s mlékem
6)když se snižuje tvorba mléka, začnu odsávat po 2 h a tvorba se zvýší
7)odsávám každé 3 h i v noci, pokaždé celkem 10 minut
Takže mám v lednici odsáté do zásoby tak 2-3 lahvičky tak po 100 ml, abych nebyla ve stresu, že se mi odsátí nepovede, protože když jsem nad tím přemýšlela, mléko hůře teklo.
Po odsátí dám lahvičku do lednice, lahvičky posouvám, abych prvně spotřebovala mléko nejstarší. Mléko ohřívám v hrnku s vodou ohřátou v rychlovarné konvici, ale v Ikey jsem zkoušela ohřívač lahví od Tefalu ten byl ještě lepší.
No to je jen takové shrnutí...Počítám, že to tak budu dělat alespoň do půl roku malého, možná déle...zatím pohoda.
 Baba Jaga 


Re: Odsavacky 

(24.10.2007 15:25:21)
Ja jsem mela elektrickou dualni MEDELA pump in style a byla naprosto uzasna, za 10 minut jsem mela dve plne lahvicky. Ty rucni nemam rada, strasne to trva.
 ladonka 
  • 

Re: Odsavacky 

(25.10.2007 1:28:19)
Taky jsem měla s kojením veliký problém. Obě naše děti (dvojčata) měly malou bradičku, já zase malé (ne vpáčené) bradavky a prostě to nešlo, a to jsme byly na poradě u laktační poradkyně, nic s námi nezmohla. No tak jsem odsávala dnem i nocí, mléka bylo opravdu dost, o to horší to bylo tenkrát pomyšlení, že nejsem děti schopná kojit z prsu, který přetéká. Vydržela jsem něco přes 3 měsíce, kdy jsem mezitím 3 x reklamovala odsávačku od Chicco, vždy reklamaci uznali, praskla pružinka, ale zřejmě to neměli vyzkoušené na tak časté používání:)
Bylo to hodně náročné, ale při pocitech, které jsem cítila po porodu, jsem byla hodně ráda, že můžu dětem nabídnout "alespoň" odstříkané MM.
 zuzkasim 


Re: Odsavacky 

(29.10.2007 23:25:39)
Po zkušenosti s prvním synem, kdy jsem ho nesměla 3 týdny kvůli jeho nemoci kojit a tvorbu mléka jsem udržovala půjčenou obyč. pístovou odsávačkou (byla jsem s ním v nemocnici a odtamtud se těžko kupuje nová lepší odsávačka), jsem si raději už při druhém těhotenství koupila ruční odsávačku od Aventu. Udělala jsem moc dobře. Druhý syn byl trošku drobnější, o 2 týdny dřív, vůbec se nechtěl přisát. Já měla mléka dost, sestřičky mě naučily krmit ze stříkačky. Myslím, že tato odsávačka mi zachránila kojení, odsávání byla naprostá pohoda, 3 týdny jsem krmila tímto způsobem, potom se synek začínal pomalu chytat a teď už dávno plně kojím z prsu. Ručně odstříkat jsem se nikdy nenaučila, nešlo mi to, odsávačkou jsem byla hotová vždycky do 10 minut.
 LU,2děti 
  • 

lahev a kojení 

(24.10.2007 15:19:36)
Docela se v poslední době říká, že nejde kombinovat kojení a krmení z lahve. Já mám zkušenost, že to jde. Když bylo dceři 12 dní, musela jsem do nemocnice, bylo mi fakt zle a neměla jsem čas učit mojí mamku(která se mi starala o malou) alternativní krmení odstříkaným MM. Tak koupila Chicco lahvičky a savičky s nejmenší dírkou.A já v nemocnici odstříkávala a malá cucala doma z lahve. Ano, měla jsem strach, jestli se po těch 4 dnech chytí, ale bylo to téměř bez problémů. Pak už jsme vždy, když jsem nemohla kojit dávala jen MM z lahvičky.
Chápu, že záleží na dítěti, jak saje a na tom, jak snadno to mamině teče:-) Tohle je jen moje zkušenost.
 Baba Jaga 


Re: lahev a kojení 

(24.10.2007 17:33:26)
Taky si myslim, ze to neni tak zhave. Muj manzel krmil maleho v noci z lahve od chvile, co jsme prisli z porodnice, a taky bez problemu. I kdyz jsme sli ven, tak jsem brala odstrikane v lahvi, necitila bych se dobre kojit na verejnosti a slo to.
 Sylvie 


Re: lahev a kojení 

(24.10.2007 17:59:36)
Markéto, já patřím mezi maminy, které bohužel mají zkušenost špatnou :o( Holka dostala jednou, opakuji JEDNOU UM z lahve a už odmítala kojení. Naprosto. A ono asi nešlo jenom o to, že z lahve to líp teče, ta potvora mi po ochutnání UM z lahve nechtěla pít ani odstříkanou mateřinu :o( Jinak u holky mám zrovna tak špatnou zkušenost s dudlíkem - moje máma ji ho dala někdy ve třech týdnech, a já pak musela dávat dohromady kojení, protože holka mi bradavku jenom podudlala a hned se začala vztekat, že nic neteče :o(

Takže já bych řekla, že ta doporučení jsou nejspíš kvůli takovým dětem, jako byla moje prostřední. Většině dětí asi dudlík nebo mlíko z lahve asi v kojení neublíží, ale ta menšina, které ublíží, se mezi nimi jen tak od pohledu nerozezná
 Markéta 
  • 

odsávání 

(25.10.2007 10:56:38)
Ahoj.
Chtěla bych podpořit maminky, které nemohou z jakéhokoliv důvodu kojit, aby to nevzdávaly a odsávaly.
Já odsávala od začátku (dítě 6 týdnů v inkubátoru). Odsávala jsem odsávačkou el. Medela, plně 6.měsíců a pak další 3.měsíce k příkrmům. Do mrazničky jsem si zamrazila asi 15litrů mlíčka, a kdyby malá nezačla mateř.mléko odmítat, tak bych odsávala nadále.
Proto držím všem palečky, a vydržte.
 Katka 
  • 

Re: odsávání 

(27.10.2007 16:10:09)
Zdravím všechny maminky, které mají problémy s kojením. Připojuji se k Markétě, že to s odsávačkou jde. Já začala odsávat kolem 3 měsíce a končila jsem kolem osmého. Mohla jsem ještě pokračovat, ale mám ještě starší dceru a byly taky jiné povinosti, tak jsem laktaci ukončila. Kolem toho třetího měsíce jsem měla problém s nedostatkem mléka, malá začala spávat skoro celou noc a mléka ubývalo, přes den její sání taky nebylo žádné terno a celkově je do teď strašně malý jedlík.
Ovšem díky laktační poradkyni a elektrické odsávačce MEDELA Plus to šlo, začátek byl hodně časově náročný, ale když jsem pak rozloučila s kojením a přelívala odsáté mléko do láhve, tak se systém zaběhnul.
A finanční náklad na odsávačku byl zanedbatelný s tím kolik jsem ušetřila za Nutrilon.
Takže určitě to nevzávat.
 sygnet 


Re: odsávání 

(28.10.2007 11:11:49)
Ahoj holky.
Já odsávám už od prvních dnů v porodnici.Měla jsem mlíka tolik,že mě bolely prsa.Na odsávání používám ruční odsavačku od Medely,jsem s ní naprosto spokojená,vozím jí s sebou i pokud jedeme někam mimo domov.Na uskladnění do mrazáku používám obyčejné sáčky na led,je to velmi levné a velmi praktické,protože si vytlačíte pouze tolik kostiček mlíka,kolik potřebujete.Prostě odstříkáte,přelejete trychtýřem do sáčku,písnete cd ppopisovačem datum uskladnění a je to.Jedna kostička cca 10ml.Mám pro mlíko vyhrazený celý jeden šuplík.Skoro se mi to tam už nevešlo,nevěděla jsem,co s mlíkem budu dělat.Ale najdenou přišlo období,kdy malýmu nějak nestačí mlíko z obou prsů :-) takže zásoby v mrazáku jsou supr.Vždycky si vymačkám 10 kostiček,které ohřeju ve vodní lázni,to vymlaskne a pak ho dokrmim ho z obou prsů.Nemáme nejmenší problém s přechodu od lahvičky k prsu.Naštěstí je mu jedno,odkud dostane pít,hlavně když to teče :-)
Držim všem maminkám palce při kojení a odsávání.
 Milena78 


Re: odsávání 

(20.6.2015 21:40:57)
S těmi sáčky na led je to dobrý nápad, děkuji. Jinak naše výhoda je, že bydlíme pár km od Německa, kde 25ks sáčků na mm (značky Lansinoh) stojí v DM drogerii necelých 7Eur, což je oproti sáčkům v Čechách veliký rozdíl..
Jinak odsávám od porodnice,u prvního syna s ruční pístovou odsávačkou do půl roku, 4 měs. výhradně, další dva s Nutrilonem na dokrmení, nyní mám 2 a půl měsíčního prcka a používám elektrickou od Medely(swing)(s bolavými bradavkami problém už nemám) a nemůžu si ztěžovat( na cesty se dá použít také , baterie AA).
Pravda, odsávání je občas časově náročné, ale na druhé straně víte kolik miminko vypije a je to lepší než kojit x hodin denně bez úspěchu "normálně". Je to myslím lepší varianta než přejít na úmělou výživu...
 Fonina 


odstříkávání 

(28.10.2007 11:41:16)
Pravidelně odstříkávám domácí elektrickou odsávačkou a nevidím kolem toho jediný problém. Jako problém bych určitě viděla ruční odstříkávání
 Iva + Luca  
  • 

odsavani 

(28.10.2007 20:56:08)
ja jsem pouzivala na odtrikavani odsavacku Mini electric od Medely a nedam na ni dopustit,maly se spatne prisaval a hned usinal takze prvni 4 mesice jsem jen odsavala a odsavala,dokud se nerozhodl sam pit z prsu.Bylo zapotrbi zatnout zuby aobrnit se trpelivosti a odsavat v pravidelnych intervalech ve dne i v noci,ze zacatku kazde 3 hodiny,pak uz to bylo co 4 az 5 hodin,mlicka bylo dost a dost .Takze hlavne to nevzdavat a verit si .
 Kamila 
  • 

Kelímky na MM 

(29.10.2007 0:03:44)
Připojuji se do diskuze nabídkou. Mam několik desítek kelímků na MM od AVENTu. Jsou jednou, maximálně dvakrát použité. Už nedostříkávám a kelímky již nepotřebuji. Možná, že to někomu nebude připadat hygienické, ale přesto se chci zeptat, jestli byste o ně některá něměla zájem. Je mi líto je jen tak vyhodit, když se prý dají používat po sterilizování opakovaně. Pokud ano, budu ráda, když se mi ozvete na mail a dohodneme se, jak Vám je předám. Nic za ně nechci (no možná slovo díky :-).
 Kristyna Fuksova 
  • 

Re: Kelímky na MM 

(13.4.2008 9:04:08)
Dobry den,chtela jsem se Vas zeptat jestli mate jeste ty kelimky na MM. Moc dekuji

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.