| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čekání na čápa

 Celkem 62 názorů.
 suzann 
  • 

informace 

(15.10.2007 10:10:02)
Hezký článek. Také jsme jedni z "neplodných". Problém je na straně muže. Jsem znechucena tím, jak doktoři informují pacienty o možných řešeních...
My jsme byli na prvním spermiogramu a o výsledcích (špatných - azoospermie) s námi (=se mnou) měl mluvit podrobněji můj gynekolog. Já ještě než jsem k němu šla sem si na internetu našla několik hodných, ba přímo skvělých lidí-doktorů, kteří mě podporovali v myšlence "než zkusíme IVF, podíváme se na víc možností jiných léčeb" - logicky, v dnešní době prostě musí být víc možností, od čeho máme vyspělou lékařskou vědu? Takže jeden urolog mi nastínil více možností, kterými by měla léčba manžela začít.
Dnes jsem hrozně vděčná, že jsem tyto informace měla dřív, než jsem šla ke gynekologovi. Chceme prostě otěhotnět "přirozeněji" než uměle, a po "ortelu" gynekologa bychom se asi tak trochu zhroutili.
Ten mi totiž řekl jediné: "Aha, takže to teď budete muset jít na umělé oplodnění s dárcovskými spermiemi!"
(Mimochodem, ne že bych byla doktor, ale všude se dočítám, že i s takovou diagnózou, jakou má můj muž, lze najít jednotlivé zdravé spermie a uměle oplodnit jeho spermiemi, nikoliv dárcovskými!!) Je fajn, že v dnešní době existuje skoro 100% úspěšné řešení IVF, ale to ještě neznamená, že je z toho každý odvázaný. Takováto informovanost, to je opravdu jak před 20 lety!
 Insula 


Re: informace 

(15.10.2007 15:03:47)
Suzann, nezoufej. Při této poruše lze v některých případech získat spermie přímo z varlete. Držím palce.
 Insula 


Re: informace 

(15.10.2007 15:04:15)
Suzann, nezoufej. Při této poruše lze v některých případech získat spermie přímo z varlete. Držím palce.
 suzann 
  • 

Re: informace 

(15.10.2007 16:23:43)
vím to Insulo, ale také vím ještě o tom že není potřeba házet v tomto případě okamžitě flintu do žita a je třeba to pořádně probrat s urologem. To se mi právě gynekolog vůbec nechystal říct (připustil to až když jsem sama začla mluvit o tom co vím).
 Nufka 


Suzan 

(16.10.2007 22:10:23)
Přestože máme stejný problém, nějakým zázrakem jsme před 16ti lety počali syna, ale když jsme chtěli druhé, diagnoza již zněla azoospermie. Paní dr. z Cenapu mi taky řekla, že se máme pídit po příčině u urologa, že se jí to zdá nepravděpodobné, když jedno dítě máme, že problém bude jinde, třeba srůsty v chámovodu, ale na naši prosbu urologů jsme byli odbyti, že v dnešní době IVF se nikdo nebude zabývat operací chámovodů a důvodu azoospermie a že máme podstoupit IVF + MESA. Přesto jsme to neudělali, přeci jen jedno dítě máme a snad doufáme ještě v zázrak. Můžu su proto zeptat, jaké jsou vaše postupy a možnosti? Co vám konkrétně radí cenap a urolog? Díky moc za odpověď, budu moc vděčná.
 Verča 
  • 

Re: informace 

(15.10.2007 15:24:11)
Před 5lety, jsem seděla v čekárně s uplakanou paní, která měla min.šanci na otěhotnění s manželem. Ona zdravá a její manžel neměl spermie. Mě tehdy dávali velkou šanci, prý to určitě vyjde. Oplodnění se jim povedlo hned napoprvé. A mě 3x nic. Máme stejně staré děti, ona dvě krásná zdravá dvojčata a já adoptovanou krásnou dceru. Důležitá je psychika, ale to se lehce říká lidem , kterých se to netýká. Držím Vám pěsti.
 Zu 
  • 

Re: informace 

(15.10.2007 15:35:40)
Musím s tebou naprosto souhlasit ohledně toho, jak ohavně dokážou doktoři s člověkem mluvit. Oplodnění dárcovskými spermiemi je houska na krámě (jako by ti říkali "dítě jako dítě, co byste pani chtěla") A běda, když chceš podrobně vysvětlit, co se děje, když očekáváš trochu empatie... U nás je to věc zcela čerstvá, víc si můžeš přečíst v diskusi Genetické testy.
 Dana 
  • 

Sprosté chování a možná touha po penězích. 

(15.10.2007 16:13:02)
Suzi, mám kamarádku, která měla - tedy její manžel měl - úplně stejné problémy jako vy. Ona zdravá, on spoustu problémů s močákem, srůsty.... První, co jí řekl gynekolog bylo "oplodnění dárcovskou spermií" a první co jemu řekl urolog bylo "vy děti mít nikdy nebudete". Jenomže našli na doporučení kamaráda jiného urologa, který měl snahu manžela léčit. Začali klasickou medicínou, doléčovali bylinkami a akupunkturou. Po roce kamarádka otěhotněla. První, co řekli nezávisle na sobě původní urolog a její gynekolog bylo "tak to by mne zajímalo, s kým teda to děcko máte". V tom okamžiku změnila i ona gynekologa a její manžel už k tomu prvnímu urologovi taky už nikoho nedoporučuje. Když se bavili se sestrou na gynekologii, řekla opatrně, že gynekolog se samozřejmě na oplodnění cizími spermiemi těšil - dělá se to u nich na klinice, zákroky dělá on sám a je to lukrativní a výdělečná činnost, na rozdíl od trpělivého léčení obou lidí v páru, ze kterého samozřejmě nic nemá.
 Zu 
  • 

Re: Sprosté chování a možná touha po penězích. 

(15.10.2007 16:17:45)
Pane bože, když tak čtu, co nás asi ještě čeká, padá na mě strašlivá beznaděj. Jsme úplně na začátku.
 suzann 
  • 

pomoc 

(15.10.2007 16:33:22)
pro ty kdo by měli zájem... já se k těm "hodným" doktorům, kteří nechtějí hnedka umělé, ale nejdřiv léčit různé jiné problémy bránící v otěhotnění, dostala přes známé a mojí mamku, kontakt na ně najdete na www.cenap.cz někomu z těch lidí napište a oni fakt poradí i podrží...
Třeba já byla na toho mýho po víkendu dost naštvaná, protože on si tak trochu myslí, že nebude muset nic dělat a spadne to na něj samo, to zdraví... Tak sem tohle a ještě něco psala tý doktorce, se kterou si píšu z toho cenapu, a ona mi napsala tak krásný e-mail, že sem si řikala, no člověk by ani netušil, že by v týhle situaci potřeboval psychologa... Ona mi napsala, že to chápe a že pro něj to je asi ponižující (myslela druhý spermiogram), a ať si v tomto přechodném období užíváme sami sebe a ať máme hodně nápadů jak si to hezké projevit...
Chci tím říct, že sem byla fakt naštvaná na to, že je ten můj "línej" a jedna věta mi pomohla otevřít oči a vidět to i manželovo očima, jak se asi cítí.
Takže pokud chcete vědět víc než jen "jděte na IVF" a nevíte kam se obrátit, koukněte se na to www.cenap.cz
 ladonka 
  • 

Re: pomoc 

(15.10.2007 22:34:16)
Jen tak na okraj: co je špatného na tom jít na IVF?Nezdá se i, že měsíce a bohužel někdy i léta různých zkoušení jsou tím pravým pro pár, který touží po děťátku, pokud samozřejmě nejsou dostatečně mladí a tudíž nejsou pod tlakem "biologických hodin". Z vlastní zkušenosti mohu říct, že po určení diagnózy se nám oběma ulevilo, že jsme poznali příčinu, zjistili jsme, že bez pomoci to neůjde, a výsledkem jsou krásná, zdravá, 3-letá dvojčata. z vlastní zkušenosti mohu říct, že určitou dobu má určitě cenu zkoušet přirozené otěhotnění, le pokud to nejde, není přecí žádnou ostudou nebo nedostatkem, když k otěhotnění pomůže IVF.
 Dana 
  • 

Re: pomoc 

(15.10.2007 23:50:13)
Ale to je samozřejmé a pokud to jinak nejde, jsem pro IVF (ale ne aby utráceli má embrya, chtěla bych odebrat třeba jen 2 vajíčka a obě zavést, jako se to dělá v Německu), jenomže tady se spíš stává, že pokud nemůže pár počít potomka, IVF potažmo oplodnění cizím dárcem nebo přijetí cizího vajíčka se často doporučí jako první možná varianta - a to je na tom to blbě. Přitom třeba stačí se uklidnit, uvolnit, odblokovat si páteř cvičením Mojžíšové, přeléčit a doléčit všechny záněty, uspořádat si život, aby člověk nebyl stresovaný.... Já mám ve svém okolí hned tři známé, kterým se nepodařilo otěhotnět během cca 4 měsíců - a hned šly na IVF, protože jim gynekologové řekli, že objektivně je fertilita sice v mezích normy, ale lékařská věda je mocná a dokáže pomoct s větším úspěchem než když se normálně souložía bylo to. A pak se vykládá, že každý 5,6 nebo 7 pár musí počít uměle, když ani není snaha, aby počali normálně.
 simiki+koťátko 03/07 


Re: pomoc 

(16.10.2007 11:24:01)
Dano, nemyslíš si, že páry, které jdou na IVF, to tvoje "Přitom třeba stačí se uklidnit, uvolnit, odblokovat si páteř cvičením Mojžíšové, přeléčit .." už mají za sebou????? to je jako by si hldovému říkala, aby nemyslel na jídlo! zkus někdy přemýšlet, než něco napíšeš!
 Insula 


Re: pomoc 

(16.10.2007 16:28:17)
Simiky, proč hned takový útok? Dana přece psala, že zná dva tři páry, které poslali na IVF po čtyřech měsících neúspěšného snažení. A to je podle mě byznys.
 simiki+koťátko 03/07 


Re: pomoc 

(16.10.2007 21:39:44)
Insulo, nemyslím si, že to mělo vyznít jako útok. Jen chápu, že páry, které se rozhodly pro IVF (většina párů?) už toto všechno prošla několik let. To jsou typy vět jako v případě adopce "jé vidíte, teď jste adoptovali, a teď určitě otěhotníte". věř mi, že (možná, že ne všichni) ale většina párů, co se rozhodla pro IVF už si tím prošla, měsíc za měsícem zkoušeli mojžíšovu, měsíc za měsícem se snažili na to nemyslet, a když někdo poví, že IVF dělají jen jaksi z jakéhosi rozmaru, že mají zkoušet na to nemyslet,... no nevím. každý ať si přebere sám.
 Matanek 


SIMIKI 

(20.10.2007 19:05:08)
Dočetla jsem potud a dál už číst nebudu.


SIMIKI, naprosto s tebou souhlasím, samozřejmě máš pravdu !!!


Píšete tady kraviny....vlastně většina z vás ani neví o čem píše.
 Julikuň 


Re: pomoc,jen byznys? 

(25.10.2007 11:13:14)
Insulo,co takhle naučit se sama?
Nic to není.6-10 seminářů,něco peněz,asi rok práce,celostní přístup k partnerům a pak posuzuj,zda je to vždy jen byznys.
Mnoho vytrvalosti Jula.
 suzann 
  • 

Re: pomoc 

(16.10.2007 6:49:10)
není na tom nic špatného, vůbec ne. Ale je to prostě naše rozhodnutí zkusit nejdříve něco jiného. Nechci, aby tu vznikla debata o "upjatém náboženství" nebo něco v tom smyslu, ale u nás jsme se tak rozhodli i proto, že jsme křesťani a prostě to nepovažujeme za dobré řešení pro nás. Nikomu neberu když si hnedka vybere IVF jako cestu k otěhotnění, ale my to chceme zkusit ještě jinak.

A ještě přidám pár poznámek... Už jsem slyšela i názory typu.. "jsem sice těhotná, ale uvnitř mě užírá to, že nejsem dost dobrá, protože nedokážu otěhotnět sama, nemám z toho radost, jsem polo-ženou" což jsou pocity vcelku pochopitelné, další důvod proč ne IVF může být to, že i přes příspěvek pojišťovny to stojí lidi do tisíců, ne pro každého je to vhodné, a v neposlední řadě - třeba náš případ je, že doktor řekl "IVF s dárcem" ale myslím že pokud se léčba manžela povede, bude mít tisíckrát větší radost z dítěte a vůbec otěhotnění přirozeného, než když se to provede uměle. Kdoví jestli se léčba povede, bude to běh na dlouhou trať, ale výsledek by byl tak velkou odměnou, že to asi za to stojí... Tohle jsou mé myšlenky k tomu "proč ne IVF"...
 Cindule (1 ještěrka, 10,5m) 
  • 

Re: informace 

(15.10.2007 21:21:42)
Moc ti doporučuji kliniku Pronatal. (podívej se kdyžtak na www.pronatal.cz) Přímo se specializují na léčbu neplodnosti a hlavně, tamní personál se chová víc než vstřícně. Rozhodně člověk nemá pocit, že někoho obtěžuje apod. S manželem jsme tam jezdili skoro rok. Podstoupila jsem i laparoskopické vyšetření, kde mi hormonálně "nakopli" vaječníky a i přes manželovu špatnou kvalitu spermií jsem za 2 měsíce přirozeně otěhotněla. Teď máme krásnou holčičku, která je naše největší štěstí.
 Brebina, E+M 


Re: informace 

(22.10.2007 11:15:25)
Informace jsou to nejdůležitější.
I my podstoupili IVF po 5 dlouhých letech marného snažení o mimi. Díky všem informacím, které jsem nasbírala na Rodině - diskuse - Umělé oplodnění, IVF a IUI - jsme sice IVF odložili o pro nás dlouhý rok a půl (podstoupili jsme ještě genetické vyšetření a vyšetření imunity v Praze-Podolí, kde byla tehdy čekací doba více než půl roku), ale vyplatilo se. Povedlo se na 100 %, dnes máme doma roční dvojčátka.
POkud můžu doporučit, v první řadě si popovídat s někým, kdo o tom ví nejvíc z vlastní zkušenosti, abyste se dozvěděli i o dalších možnostech a nebyli plně odkázání jen na názor lékařů. Ti hrozně rádi posílají páry hned na IVF, protože to je velice nákladné a pro ně to znamená hodně peněz do kapsy. V našem případě je IVF ale jedinnou možností, další metody jsou pro nás nepoužitelné.
 Bobeška 


Suzann, 

(15.10.2007 16:08:03)
teda já žasnu, jak jsou někteří gynekologové neohleduplní, a musím pochválit toho svého:-)) Máme stejný problém o němž jsme již věděli před prvním spermiogramem a víceméně jsme s variantou "dárce" či "adopce" museli tak trochu počítat. Jaké ale bylo naše překvapení, když mi před čtyřmi lety můj gynekolog oznámil, že je to diagnóza vcelku nešťastná, ale přesto LZE mít VLASTNÍ dítě. Myslím, že jsem psychicky byla těhotná už v tu chvíli:-)) Dnes máme díky výše uvedené metodě ICSI krásnou dvouapůlletou holčičku a druhé mimi se narodí na vánoce. Takže moc držím palce a hlavně udržte v klidu hlavu, to ostatní už doktoři fakt umí!!!
 Šárka, Anička 30.8.05 


Moje zkušenosti... 

(16.10.2007 10:28:35)
Je mi líto, že mnohé z vás mají špatné zkušenosti s přístupem zdravotníků. Ale tedy, aby se z diskuze nestal hon na čarodejnice, musím říct, že já jsem asi měla štěstí.... Nikdo nás do IVF netlačil, začalo se pečlivým vyšetřením nás obou, pokračovalo v mé hormonální a manželově vitamínové léčbě, při neúspěchu IUI a potom teprve mimotělní oplodnění. Přístup zdravotníků v olomouckém Fertimedu byl super.
Ještě názor k poznámce Dany. Vím, že se v jiných zemích už mohou odebírat pouze dvě vajíčka. No, nevím, podle mého názoru je to trochu "neefektivní" Při přípravě na odběr vajíček žena podstupuje náročnou hormonální terapii (jak finančně, tak zdravotně), vajíček uzraje většinou kolem deseti. Odběr vajíček taky není žádná "brnkačka", je to zákrok v celkové anestezii. Mně se zdá být méně náročné si nechat odebrat všechna zralá vajíčka, podstoupit jejich oplodnění (zdaleka ne všechny se v mimotělních podmínkách oplodní) a nadpočetná embrya nechat zamrazit na eventuelní další pokusy o IVF. Třeba my jsme měli vajíček 15 a embrya vznikla pouze 3. Kdyby mi odebrali vajíčka 2, určitě bychom museli celý ten kolotoč absolvovat znovu...
 Dáša + 2 
  • 

Re: Moje zkušenosti... 

(12.11.2007 11:06:08)
ahoj Šárko, určitě s tebou na 100% souhlasím. navíc jsme taky šťastní díky Fertimedu a na jejich tým nedám dopustit.
 Marketa a syn Viki 


neplodnost- běh na dlouhou trať 

(16.10.2007 10:42:14)
Tak i my jsme se dostali mezi neplodné. Celý ten maraton začal na konci roku 1999. Řekli jsme si s přítelem že by jsme chtěli mimi a že to budeme zkoušet. Já jsem víceméně věděla že to nebude jen tak, mám elice nepravidelnou MS. Mě bylo 19 a příteli o rok míň. Zkoušeli jsme a nic se nedělo. V prosinci 2002 jsme se vzali a v červnu 2003 jsem šla na vyšetření. Manžel byl ok, ale u mě se ukázalo že mám hormonální hladinu pod normále. Na podzim jsem začla užívat léky a 1.4. 2004 jsem byla těhotná. Byli jsme velice štastní, ale na UTZ nebylo nic vydět a já do týdne potratila. Poté jsem změnila doktora a vše bylo nanovo.Nic se nedělo a tak jsme byli odesláni do centra asistované reprodukce. Tam jsme šli 6.6 2005 a 8.6. jsem měla dostat MS. Ta se nedostavila a 19.6 jsem oslavila 25 narozeniny. Den poté jsem šla k doktoru a ten potvrdil mé těhotenství a bylo vše ok. Musela jsem chodit 2x týdně na injekce na udržení plodu do 12tt. Ve 13tt jsem začla krvácet, ale naštěstí mimi bylo ok. Kolem 16tt mě zjistili cukrovku a až do konce těhu jsem byla na inzulínu. Na Sylvestra se mimčo otočilo do příčné polohy a tak zůstalo dokonce. 12.1. 2006 jsem šla na UTZ a už mě nechali v nemocnici a to jsem měla termín 16.2. 24. ledna 2006se nám narodil syn VIKTOR. Vážil 3600gr a měřil 48cm. Byl převezen na JIP kvůli mé cukrovce na pozorování. Byl cv pořádku a já ho viděla až 4 den po porodu. Byla jsem dost ve stresu a mlíko se mi začlo dělat až 5 den. Od 6 dne jsem byla s malým na pokoji a docela jsem se i rozkojila, ale 7 den dostal silnou žloutenku a měl hadičky i v hlavičce.To byl pro mě takový stres že asi za 2 hodiny jsem byla bez mlíka. Po 3 dnech nás pustili domů, ale syn byl na UM. Teď je mu už 21 měsíců a jsme s manželem štastní že ho máme i když zlobí a spí s náma v posteli. O dalším dítěti neuvažujeme. Tímtzo článkem jsem chtěla povzbudit všechny kteří se dlouho snaží o mimi. Je to běh na dlouho trať a mi jsme IVF utekli o vlásek. Nic proti tomu nemáme, ale takhle to bylo lepší. Všem přeji aby brzo drželi v náručí své dítě nebo byly těhotné. Myslela jsem si že když na dítě tak dlouho čekáme, tak budu mít klidné těhotenství a nakonec jsem musela víceméně ležet a nic nedělat, ale výsledek stojí zato.
 Helena 
  • 

Re: neplodnost- běh na dlouhou trať 

(16.10.2007 12:07:06)
Ahoj Markétko,
taky jsme se dlouho snažili, pak chodili po vyšetřeních, zkusili inseminaci a nakonec jsme stejně skončili u ICSI+ET a nelitujeme. Máme doma naši malou stále usměvavou Markétku. Až když si to tady pročítám, tak si začínám vzpomínat a vybavují se mi všechny ty procedůry, kterými jsme si prošli. Manžel má špatný spermiogram, já jsem v pořádku(spoň něco pozitivního). Takže jsme do toho šli, moc jsem si od toho neslibovala, 2x jsem před tím potratila. A ono se to na první pokus povedlo. Transferovali nám 3embryjka, z toho přežilo jen to jedno. Na zamrazení nám nic nezbylo. Teď, když je Markétce rok, uvažujeme o dalším dítěti, ale abych řekla pravdu, tak zatím nemám sílu na další IVF a doufáme, že tentokrát nám to vyjde přirozenou cestou. Už nejsem tak stresovaná, jsem na mateřské, takže nemusím lhát v práci,když jsme jeli na kontr. do CAR Zlín. Takže uvidíme. Každopádně všem, co se snaží moc držím palce, je to hodně o nervech, ale naděje je vždycky. Mám kolem sebe spoustu mladších holek, co nemůžou otěhotnět, takže to v dnešní době je opravdu zázrak, když se to povede přirozeně. Ještě k tomu kojení. Taky jsem se nerozkojila, malá byla po porodu 4 dny v inkubátoru a já jsem si prošla peklem. Ostatní maminy kojily a já stála u inkubátoru. Po tom všem čím jsme si prošli mi prostě ruply nervy a já jen brečela a myslela na nejhorší. Nakonec jsem se dopracovala k odstříkávání alespoň jedné dávky za den po dobu 3měs.+ Nutrilon. Trápila jsem se tím, ale teď už to vidím jinak. Markétka je zdravá jako řípa, začíná chodit a říká "Máma, táta" - to je ta nej... odměna pro nás
 Janina+Miloušek 4 roky 
  • 

Snaha se cení 

(16.10.2007 12:11:14)
První pokusy o početí prvního potomka jsme započaly na začátku roku 2001. Bylo to v mých 20 letech. Říkala jsem si, vysadím antikoncepci a půjde raz dva. Omyl-pan doktor mi řekl že nevidí problém....tak to trvalo přes rok a mě docházela trpělivost. Přešla jsem tedy k doktorce, ta mě okamžitě začala léčit zánět-i manžela protože jsme to už po těch letech(více než dva roky) měli jaksi chronické. Doléčila nás v červnu 2002. Nasadila kys. listovou, vitamín E(oběma)a řekla nám že do jara počkáme pak nasadí hormonální léčbu. V listopadu 2002 už jsem se menstruace nedočkala a 13. prosince jsem poprvé viděla toho malého broučka na UTZ. Narodil se v srpnu 2003.

V únoru 2004 jsme se začli snažit o druhé....opět kys. listová, vitamín E.....Od června tohoto roku Provera, Clomhexan (hormony). Jestli počítám dobře je to 3,5 roku zatím marného snažení přirozenou cestou počít druhé dítě.

Nevím jestli je IVF dobré či ne, jestli laparoskopie pomůže nebo jestli se mám stále snažit počít "normální cestou". Jediné co vím je že můj první syn je velký zázrak, který mě stále pomáhá jít vpřed a nevzdávat se. A taky vím že mít dobrého gynekologa je k nezaplacení. Janina
 suzann 
  • 

kys. listová? 

(16.10.2007 13:28:25)
Gratuluju k tvému úspěchu, moc hezké :-)
jen se chci zeptat, jak píšeš o kyselině listové, jestli je lépe jí brát "preventivně" tak nějak pořád? Nebo to záleží na tom ,jak doporučí doktor? A není to pro tělo příliš, není to zbytečné "dopování se" práškama?
díky předem Suzann
 Slunečnice 
  • 

Re: kys. listová? 

(16.10.2007 13:43:04)
Suzann,
kyselina listová je dobrá nejen před plánovaným otěhotněním,ale zároveň podporuje krvetvorbu.Takže zbytečné dopování práškama to určitě není...
 suzann 
  • 

díky a ještě další otázky :-) 

(16.10.2007 14:38:09)
díky a ještě mám jeden dotaz, ohledně toho cvičení Mojžíšové, to se dělá normálně na rehabce? Takže mě na to někdo musí dát doporučení? Praktická doktorka nebo gynekolog (když jsem podle gynekologa v pořádku)? Nebo to je něco jako kurzy břišního tance, jako že si tam jdu z vlastní iniciativy a platím si to?
Díky díky všem!! Snad sem i já budu moct jednoho dne napsat dobrou zprávu... víte jakou...
 PajaMM 


Re: díky a ještě další otázky :-) 

(16.10.2007 15:07:51)
Suzi,

cviceni Mojzisove provadi rehabilitacni sestra - jednou za mesic, jinak cvicis denne doma. Pokud ti da doporuceni gynekolog, mas to zdarma, jinak si to musis zaplatit. Ale nemel by v doporuceni byt problem, i kdyz jsi podle mudr v poradku. Taky jsem to cviceni delala.
 Betull 


Re: díky a ještě další otázky :-) 

(16.10.2007 15:18:42)
vidim, ze se tu bavite o cviceni podle Mojzisove... Chci jen rict, ze je to cviceni velmi ucinne, ale zalezi na tom, jaky mas ve skutecnosti problem. Gynekologove pozornost panevnimu dnu moc nevenuji, takze me neudivuje, ze jsi "v poradku". Je mozne ze jsi v poradku hormonalne atd., ale treba zde by to chtelo trochu pomoc. Jsem ale presvedcena o tom, ze to chce dobreho fyzioterapeuta, ktery samozrejme ma certifikat na tuto metodu. Vim o nekom velmi dobrem jen v Brne...
 suzann 
  • 

Re: díky a ještě další otázky :-) 

(16.10.2007 15:27:17)
aha, to je moc daleko :-). Nevím jak je na tom mé pánevní dno ale spíš vím že mám dost v nepořádku páteř (skoliozu a ještě jiné věci) a myslím že by mě to rozhodně pomohlo třeba kdybych otěhotněla, k lepšímu stavu páteře...
 Betull 


Re: díky a ještě další otázky :-) 

(16.10.2007 15:45:05)
suzann, panevni dno, pater, hlavne dolni usek, poloha - sklon delohy, kostrc, atd., to je to, oc hlavne jde pri cviceni podle Mojzisove s cilem otehotnet. Sama to nepoznas, musi vysetrit fyzioterapeut, ktery tuto metodu cvici, pro laika jsou to myslim zmeny,ktere nema sanci si nijak uvedomit. Jinak na zada jako celek existuji i jine metody, nez tato...
 PajaMM 


Re: díky a ještě další otázky :-) 

(17.10.2007 12:07:02)
Suzi,

tady na tom odkazu je male info o Mojzisove a taky seznam zarizeni, kde ho provadeji:

http://www.volny.cz/novacka/mojzis/mojzis.htm


A tady jsou stranky zarizeni, kam jsem chodila ja:

http://www.lecebnarehabilitace.cz/

A taky mi moje rehab.sestra davala kontakt primo na zakyni pani Mojzisove tady v Brne...
 Hanka 
  • 

Re: kys. listová? 

(17.10.2007 20:04:37)
Ahoj,

přesné formulace by měla znít: negativní účinky vysokých dávek kyseliny listové nejsou známi. Vždycky mi vadí, když někdo tvrdí, že to určitě neškodí. Po pravdě to nevíme.
Ale u té kyseliny listové bych se nebála ji brát. Jen je zbytečné v nadbytečných dávkách. Můj doktor to např. přehnal.
Když řekneš gynekologovi, že chceš otěhotně, předepíše ti jí a nebudeš jí muset platit. Je dobré jí jíst už 3 měsíce před těhotenstvím a pak v prvním trimestru tj. další 3 měsíce po otěhotnění. Tady je prokázáno, že příjem kyseliny listové snižuje riziko rozštěpu páteře a dalších podobných vad. Protože je to prokázáno, předepisuje se, a je také prakticky zadarmo (doplácíš pár korun).
Správné dávkování najdeš na inernetu u nějakého seriozního článku, z hlavy to ted nechci psát i když tuším. Ale jak říkám i doktor se sekne, v lékárně to taky často nevědí.
Je určitě zbytečné jí brát víc.
Je v i přirozené stravě, např. čočce a listové zelenině: kapusta, zelí, salát..
 monika 
  • 

Re: kys. listová? 

(18.10.2007 10:28:05)
ahoj, jsem od dětství epileptička na lécích, takže problémů hromada, nicméně mám dvě zdravé děti právě díky léku Acidum folicum - musela jsem antiepileptika brát smzř celé těhotenství ale tohle prý brání přestupu do placenty a následně k dítěti.
Nasadili mi ji už asi 6 týdnů před plánovaným otěhotněním - podruhé jsem ji brala asi půl roku :o)) pila k tomu čisticí čaje a velmi přísně dodržovala životosprávu, i když jinak jsem flink a podařilo se. Jsem šťastná a děti úúúplně zdravé.
 Janina+Miloušek 4 roky 
  • 

Re: kys. listová? 

(22.10.2007 12:56:55)
Je pravda že je daleko lepší doplňovat kys. listovou spíše "zelenou stravou" než v pilulkách.
 Saša/3 
  • 

Početí se nesmí odkládat. 

(16.10.2007 16:04:53)
Nejen ženě klesá s věkem plodnost, ale i mužům. Každým rokem se pravděpodobnost otěhotnění snižuje.
Proto není vhodné čekat s početím po třicítce, zejména ne s prvním dítětem!
 yA+Amálka 


Re: Početí se nesmí odkládat. 

(17.10.2007 15:00:59)
To je sice fakt, ale ne kazdemu se podari sladit faktor veku a partnerske souziti...
 Daniela 
  • 

Naší cestou se stala adopce 

(16.10.2007 20:59:13)
Náš problém se jmenuje infertilita - nedařilo se nám děti donosit, počneme je naopak bez nejmenších problémů. Píšu minulý čas, protože jsme před 2,5 lety adoptovali dceru a teď čekáme na druhou adopci. Cesta od zjištění infertility po vyrovnání se s biologickou neplodností, ba dokonce nástupem štěstí, které prožíváme, byla trnitá a bolavá. Držím všem palce.
 Modřinka 


Bez IVF 

(16.10.2007 21:51:58)
Mně doktor po několika měsících taky řekl: "Nebudeme vás trápit, pošupajdíte na IVF." Až po dlouhém přemlouvání, že chci zkusit jiné možnosti, mi napsal Mojžíšovou a poslal mě do lázní.-Do jiného stavu jsem přišla hned první cyklus po návratu. Když jsem se pak ptala, proč se takto nepostupuje standardně, řekl mi, že by se pojišťovny zhroutily. Nedávno psali něco takového i v Týdnu. To, že mnohdy lze pacientku ušetřit toho všeho co obnáší IVF, pojišťovny nerady přiznávají. Stálo by je to totiž hodně peněz. Radím být dostatečně informovaná a vlezlá :-).
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Bez IVF 

(16.10.2007 22:28:53)
Modřinko, děs, ale ten argument je nějaký divný, ne? Pobyt v lázních nemůže stát přece tolik jako pojišťovnou hrazené tři IVF ... To spíš přijdou o peníze CARy za léky a procedury "navíc" :((((
 Hanka 
  • 

Re: Bez IVF 

(17.10.2007 19:43:28)
No já si také myslím, že nejdražší musí být IVF.
Vždyť proč by nijak bylo IVF omezené, že na jednu ženu max 3x a pak za své. A pokud vím, tak lázně omezené nejsou, mohou být nekonečně, jen je to omezené tím, že max jednou ročně. Což chápu, i proto, že lázně u nás mají svou kapacitu a kdyby na ně byl nárok 2x ročně, tak by se tam všechny pacientky ani nemohly umístit. No samozřejmě tu asi také hraje fin. hledisko a když někomu 6x nepomůžou, doktor už je asi nebude chtít psát, a pojištovny platit, ale to nevím jak to funguje.

JInak díky za zprávu, že někomu pomohla MOjžíšová a lázně.
Já si také o obojí musela říkat (ještě jsem se ale do lázní nedostala, mám za sebou neúspěšné IVF a KET). O oboje jsem si říkala, a vždycky se všichni lékaři na to tvářili skepticky. Kdybych si neříkala důrazně, neměla bych to. Mojžíšovou jsem si musela najít, kde to dělají, mého doktora tohle nezajímalo. Ale žádanku mi napsal. O lázních nebýt internetu ani nevím. Můj doktor by mi to neřekl a v IVF už vůbec ne.

A to jsem ted byla v Iscare a dvakrát mi říkali, at moc nesefuji na internetu, že to nedělá dobře. A jak bych asi věděla o lázních, Mojžíšové a dalších věcech, když mi to jinak žádný doktor neřekne ?
Neumím si představit, že bych přišla za daňovým poradcem nebo právníkem a ten mi říkal, at neserfuji na internetu,že mě to bude znervoznovat. A když jsem se ptala v Iscare na nějaké informace a řekla, že v jiných centrech to dělají jinak, dozvěděla jsem se, že je to nezajímá. Umíte si představit jak vám daňový poradce nebo advokát, na to, že jinde vás informovali opačně, říká, místo věcného vysvětlení svého postoje, že ho to nezajímá.

A to jsem se setkala s pěknými chybami našeho zdrav. systému. Např. v jedné pooperační zprávě mám uvedeno, že nemám pravý vejcovod a po druhé laparoskopické operaci, kdy zjistovali průchodnost toho zbylého vejcovodu mám uvedeno, že nemám levý vejcovod. To je docela úsměvné a neškodné (tedy za předpokladu, že alespon jeden vejdovod ve skutečnosti mám, a neudělali ještě horší chybu), ale mohla bych psát dál. V jednom centru se na mě sestra osopila, že nemůžu jí na vyšetření hormonálního profilu, když beru Utrogestan v Iscare se nade mnou doslova usmívali, proč bych jako nemohla. A zrovna k tomuhle je dobrý internet, kde si dohledám, jak to tedy je. Oni by si všichni zdravotníci přáli, aby se jim bezmezně věřilo (a radši se člověk nedíval na internet, kde dohledá, jaké různé nesmysly občas tvrdí a dělají), ale nějak si neuvědomují, že jsou také lidi a dělají chyby, a že ty jejich chyby člověk moc důvěry nedodají.


 KAJDA 
  • 

Re: Bez IVF 

(17.10.2007 8:51:01)
Prosím tě, v čem spočívá léčebný postup? I moje známá byla v lázních a otěhotněla taky ihned po návratu. Předtím jí to 3 roky nešlo. Tak mi vrtá hlavou, co tam s tebou dělali, že je to tak účinné...
 suzann 
  • 

Re: Bez IVF 

(17.10.2007 11:27:57)
to je strašné a zároveň nádherné, modřinko. Ale vždyť IVF nebude taky zrovna levná záležitost pro pojišťovny ne?
To je fakt neuvěřitelné, takový přístup. Gratuluju ti ještě jednou
 Šárka, Anička 30.8.05 


Re: Bez IVF 

(17.10.2007 11:59:21)
Modřinko, IVF stojí pojišťovnu daleko více než pobyt v lázních. V tom problém nebude. A až tak zázračné lázně nejsou, já jsem po nich neotěhotněla.... Ani mé kamarádky, které tam byly se mnou. Teda až na jednu výjimku, která si mimčo v bříšku přivezla z lázní :-))
Léčebný postup v lázních obnáší magnetoterapii (zaměřenou na pánevní oblast), terapii fytoestrogeny (v podobě slatinných koupelí a slatinných tamponů), rehabilitaci (cvičení Mojžíšové), a spoustu dalších "obecných" procedur- perličkové koupele, masáže, skotské střiky.... A hlavně!! Měsíc člověk vypustí všechny starosti z hlavy a nechává se hýčkat, parádně si tam psychicky odpočine :-)
 Hanka 
  • 

Re: Bez IVF 

(17.10.2007 19:50:42)
Lázně mají být také relax a proto se tě chci zeptat, kde jsi byla ? Které bys doporučila ? Já mám na výběr Františkovy nebo Mariánky (myslím).
Dík
 Šárka, Anička 30.8.05 


Re: Bez IVF 

(18.10.2007 9:17:40)
Hani, Frantovky to byly :-) Bylo tam fakt úžasně. A to jsem tam byla ještě v době, kdy nebyl dostavěný nádherný nový aquapark, teď by to tam bylo eště lepčí :-)
 Hanka 
  • 

Re: Bez IVF 

(19.10.2007 15:57:56)
Díky za radu. Tak budu se tedy snažit o ty Františkovi. Vím, že jsou vyhlášenz, ale je tam nátřesk, tak jsem chtěla do Mariánek.
 mimi 
  • 

Re: Bez IVF 

(20.10.2007 22:36:47)
Zdravím,nikdy nezoufejte!Byla jsem 3x na umělém oplodnění a nic,čtvrté už kvůli věku nepropláceli a tak jsem to skoro vzdala,ale za dva měsíce jsem otěhotněla úplně přirozenou cestou.Dle mého názoru to chce klid a pohodu a vše jde samo!Hodně štěstí všem!!!
 Modřinka 


Re: Bez IVF 

(18.10.2007 22:22:50)
Tak byla jsem ve Františkách, procedury už tu byly zmíněny-(výřivky, uhličité koupele, slatinové zábaly + tampony, výplachy minerální vodou, vysedávání nad plynem, masáže klasické a reflexní, cvičení, perfektní životospráva, pitný režim, pohyb, neměla jsem magnetoterapii). Ještě by asi bylo vhodné říct, že já jsem neměla diagnostikovanou žádnou konkrétní poruchu, snad až na nepravidelný cyklus, který moc nešel srovnat- na hormony moje tělíčko reagovalo takřka hystericky:-). Prostě jsme byli pět let bez ochrany a po skoro dvou letech intenzivního snažení. Podmínkou k napsání lázní byl ok spermiogram manžela. Kamarádka co tam byla se mnou byla taky za měsíc po lázních těhotná, ta ale nějaký konkrétní problém měla. Ještě moje poznámka k Mojžíšové- chce to opravdu dobře vybírat, to co s její metodou předváděli v lázních bylo na pár facek. Já jsem cvičila už před lázněmi pět měsíců a tam jsem na cvičení měla i dost času. Nevím jak ostatním, ale poctivě odcvičená celá sestava cviků mi zabrala přes dvě hodiny.(Tj. půl roku každý den dvě hodiny pro mě dost nudných cviků-to je fakt pro železný nervy:-) Snažíme se o druhé, doufám, že to půjde i bez cvičení. A samozřejmě HNED. Co se týče těch financí, také si myslím, že IVF je dražší, zato ale možná jistější. Kdyby nejdřív poslali všechny snažilky do lázní, asi by se to prodražilo. Moc vám všem držím palce. P. S. A František to jistí :-)
 Hanka 
  • 

Re: Bez IVF 

(19.10.2007 16:11:12)
Díky za info, u nás je to podobné, tak do těch lázní také "seknu".
Mě by lázně tkaé mohli pomoci. U někoho by lázně vůbec neměli smysl. Podmínka je asi ten dobrý spermiogram, no a když někdo nemá oba vejcovody atd., tak je tu jen IVF. A je také dobrá možnost, zvolit si zda zkusím IVF a pak třeba lázně nebo naopak. Ale vadí mi, že lékař, protože on tomu "nevěří" o téhle možnosti pacientce ani neřekne. Jestli si myslí, že jsou lázně k ničemu reps. že výsledky nejsou dobré, tak má možnost říci, svůj názor, ale měl by ifnormovat o tom, že na ně mám nárok. A také třeba nárok na IVF a já si pak vyberu, do čeho chci jít, nebo do čeho chci jít dřív. Ale vůbec to neříct, to já bych na jeho místě nedělala. Pacientka by si měla vybrat a být dobře informovaná, tak to vidím já.
Jestliže je IVF dražší než lázně, tak se pořád ekonomicky vyplatí jednou proplatit lázně a pak teprve IVF (jestliže to tedy není případ naprosto špatného spermiogramu atd.) Ale je samozřejmě super, že je možnost IVF pro holčiny co třeba na lázně nemají vůbec čas nebo by jim měsíční odloučení od manžela ani neudělalo psychicky dobře nebo se tím třeba nechtějí "zdržovat". Co si budeme povídat, čas letí.
Tak ještě jednou díky
 Martina 
  • 

Zelené Potraviny 

(20.10.2007 0:06:05)
Dobrý den, ráda bych Vám dala vědět o něčem, co již mnoha lidem pomohlo v cestě za miminkem. Jsou to zelené potraviny - mladý ječmen a chlorella. Část článku Dr. Laciny, který jako praktik 6 let ZP užívá v praxi:
"Jedním z posledních zjištění je, že se objevují početí takzvaných zelených miminek, kdy jejich matky, které byly před tím dlouhodobě léčené pro neplodnost, po dlouhodobějším užívání Mladého ječmene, přes všechna pesimistická rodinná i lékařská očekávání, otěhotní a to je velkým překvapením nejen pro ně samotné a jejich partnery, ale především pro jejich lékaře – gynekology.
V uplynulých třech letech jsem zaznamenal sedm takto počatých miminek a po zvážení všech skutečností a i podle názoru samotných maminek, má právě Mladý ječmen tu největší zásluhu na tom, že se tak stalo.
Čemu přičíst tento úspěch? Jistě vynikajícím vlastnostem Mladého ječmene a zelených potravin obecně. Jak mnozí z Vás vědí, zelené potraviny mají na náš organismus kompexní účinek."
Třeba tato moje informace někomu pomůže.

 Dodulka 
  • 

Re: Zelené Potraviny 

(1.11.2007 13:03:54)
Ahojky Martino,
prosím, mohla bys mi poradit, kde Mladý ječmen sehnat?
pomalu plánujeme miminko a chtěla bych udělat něco nenásilně dobrého pro svůj organismus :)
díky moc!
Dominika
 bodlinka2 


Pravděpodobnost otěhotnění 0,002% 

(21.10.2007 17:04:41)
Také jsme čekali na čápa. První těhotenství se vydařilo téměř ihned, i když jsem předtím dlouhodobě užívala antikoncepci. Když jsem ale chtěla otěhotnět podruhé, nastal problém. Po více než dvouletém užívání různých medikamentů jsem podstoupila laparoskopii, po které mi bylo sděleno, že mám neprůchodné vaječníky a endometriózu,a další těhotenství přirozenou cestou už není možné. Rozhodli jsme se pro umělé oplodnění, podstoupili přípravu, kde byl zjištěn i problém na straně manžela. Lékař nám spočítal pro zvýšení úspěšnosti IVF nadstandard v injekcích, lécích a následném zamrazení vajíček na cca 30.000,-- nad rámec úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou. Manžel se naučil píchat mi injekce do břicha, byli jsme ochotni podstoupit téměř cokoli, včetně úhrady toho nadstandardu. Na poslední kontrole, těsně před zahájením samotného procesu IVF, mi bylo na kontrolním ultrazvuku sděleno, že mám asi v děloze nějaký výron nebo kousek sliznice, ale pro jistotu mi udělali krevní rozbor. Nebyl to ani výron ani sliznice, ale vytoužené mimčo, které se narodí letos v prosinci, a bylo počato cca 2 měsíce po oznámení lékařů, že už dítě přirozenou cestou mít nemůžu! Pravděpodobnost otěhotnění byla 0,002%. Držím pěsti všem, kteří už ztratili naději!
 Adéla 
  • 

Re: Pravděpodobnost otěhotnění 0,002% 

(22.10.2007 17:33:50)
ahoj, tak to mě skoro rozbrečelo, gratuluju, je to fakt krásný :-)
já jsem před asi 10 dny zjistila, že jsem těhotná, ale mám z toho blbej pocit, protože o mimí jsme se snažili skoro rok, jednoho mrňouse už máme, a chceme druhého. Asi z absolutního zoufalství jsem si nechala od kamaráda vyložit karty a vyšlo mi, že teď někdy fakt otěhotním, ale že z toho "nic nebude". Mám už jeden potrat za sebou a je to příšerný zážitek. Tak se nějak ani nedokážu radovat, jen se pořád zkoumám a čekám, kdy TO přijde. Ach jo. Navíc je mi pořád špatně, mám hrozné záchvaty migrény a nesmím si nic vzít, tak trpím, jak zvíře. Teď mám nastoupit po MD do práce a vůbec si neumím představit, jak to budu zvládat. Nejradši bych se nechala "zneschopnit", protože si neumím představit, jak s každým tím šíleným záchvatem migrény, navíc zvracející jak amina, poletím k mojí obvoďačce pro neschopenku. Moje doktorka (gyn) je dost drsoň, má zřejmě pocit, že dokud žena neomdlévá za pochodu, tak neschopenku nenapíše. Ach jo.
 Modřinka 


Re: Pravděpodobnost otěhotnění 0,002% 

(22.10.2007 20:26:23)
Adélo, já bych kartám nevěřila, pakliže jste se o mimčo snažili, tak to není žádné jasnovidectví. Chápu, že tohle hodně rozhodí každou maminku. Jestli o to dítě příjdeš, nic nezmůžeš a jestli je to normální, zdravej drobeček, akorát mu ubližuješ. Užívej si každou minutu, kdy nosíš svoje dítě. Bojuj za něj a to hlavně sama se sebou- miluj ho a raduj se, že ho máš. Možná máš jen biologicky zcela normální úzkost a všechno za týden příjde. Moc držím palce.
 Janina+Miloušek 4 roky 
  • 

Re: Pravděpodobnost otěhotnění 0,002% 

(23.10.2007 7:45:49)
Ahoj Adélko,
přidávám se k Modřince, myslím si že by ses neměla trápit ale spíš se radovat, že toho mrňouska čekáš. Ono když budeš smutná tak on to vycítí. Mamina by měla být šťastná za tenhle zázrak zrození. A myslím že záleží na tobě jak se k tomu postavíš a kartám moc nevěř.
Janina
 Eva21546 


Re: Pravděpodobnost otěhotnění 0,002% 

(29.10.2007 14:46:22)
Ahoj, ty karty takhle nefungují, osud není pevně daný.
Mojí mamince dvě nezávislé kratářky řekli, že bude mít 3 děti, má dvě a je jí padesát. Že by mi ještě do přechodu stihla pořídit brášku?
Tak se vyprdni na práci, to by z tebe měli radost, změň gynekoložku a mysli na broučka, co se v tobě zahnízdil.
Na nevolnosti mi pomáhly piškoty a pít různě jogurtové nápoje a jíst dost dietně a nikdy nebýt hladová:-). Takový trénink na kojení:-). Přestalo to úderem třetího měsíce.
Eva
 Janina 
  • 

Re: Pravděpodobnost otěhotnění 0,002% 

(3.10.2008 7:33:42)
No tak se po nějaké době vracím.....spg nám tentokrát vyšel docela dobře a my čekáme na zázrak. Po 4,5 letech se to snad povede :-))

Janina
 Hanele 
  • 

IUI 

(1.12.2007 12:28:25)
... tak jsem si přečetla poctivě článek i kompletně celou diskuzi ... Já jsem teď v té protivné fázi - "čekání". Po dva a půl letech snažení (hormony, laparoskopie, Mojžíšová, kyselina listová, různé "zaručené" polohy ...) jsme dospěli k rozhodnutí jít do Centra reprodukční medicíny do Zlína. Tam mi zjistili borelie (před 12ti lety jsem s boreliozou ležela dva týdny na infekčním) a protilátky proti kardiolipinu ("polopatě" to znamená, že i když zárodek vznikne, můj imunitní systém ho zničí ...). Takže doporučena "léčba" Prednisonem, píchání hormonů na "superovulaci" a IUI - inseminace. Při ní, nebo přesněji řečeno - těsně před ní se zjistilo, že partnerův spermiogram není nic moc ... Vpodstatě by to moc vadit nemuselo, stejně se vybírají jen ty nejlepší kousky. Jinak partnerovi dělal můj gynekolog spermiogram hned na začátku našeho snažení - no, asi po prvním půlroce - a říkal, že je velmi dobrý ...
Takže teď budu dva týdny čekat, jestli se nám něco "urodí", nebo jestli to bude zatím nejdražší menstuace v mém životě ... Doufám, že ne, že z toho bude nádherný Vánoční dárek pro celou rodinu!
 Anna 
  • 

Neplodnost 

(2.2.2008 5:40:51)
Ze tou neplodnosti netrpi treba cigani. To by bylo na svete dobre!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.