| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Cestování s kočárkem v MHD jako adrenalinový sport

 Celkem 137 názorů.
 Colorlight 


Severní Morava 

(3.10.2007 9:09:29)
Ahoj, my taky pocházíme ze severní Moravy, tedy spíš moji prarodiče a moje matka. Občas jsem měla tu čest s místními lidmi komunikovat (doprava, obchody, pošta...) a můžu říci, že opravdu v tom kraji je to hodně drsné a se třemi dětmi vůbec nemám chuť tam jezdit. Je to moc chudý kraj a lidé si tam vylévají zlost na lidech, které neznají, na slabších, a tak. Jenže nyní tam začal rozmach průmyslu, bude to tam moc fajn, lidé budou mít práci a budou se mít lépe a budou mít i trochu časi a síly myslet na ostatní. A přijde doba, kdy takoví zlostníci, jako jsou ti jmenovaní řidiči, prostě baz skrupulí dostanou padáka, že se neumějí správně chovat k zákazníkovi. Počítám, že cca do deseti let tam budou lidé veselejší a klidnější. Teď je to tam jeden neurotik vedle druhého a není divu.
 Katka 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 10:39:41)
Colorlight, ten tvůj příspěvek - to je teda síla. Ty musíš být asi hodně zakomplexovaná, viď? Jinak bys takovou blbost nemohla vůbec vypustit z pusy a nedejbože ji někam psát. Drsný kraj, neurotik jeden vedle druhého hmmm......Já jsem ze severní Moravy a když jsem chodila do práce, tak jsem měla kolegy z Prahy a podle jejich chování bych zase mohla soudit pražáky, když to bereš takhle.A co bych o nich teda řekla? Namyšlenci, arogantní povýšenci, zkrátka pupek světa. Podle nějakého řidiče, co se zrovna špatně vyspal, nemůžeš soudit celý kraj, má milá. Měj se hezky.
 Martina z Moravy :) 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 12:11:46)
Souhlasím!!!!
 Iva 
  • 

Re: Severní Morava 

(16.10.2007 19:46:12)
Na severní Moravě jsem devět let bydlela a i když tam mám přátele a žije tam spousta skvělých lidí, musím souhlasit s Colorlight. Ono je dobře vidět věci i zvenku, jak někde bydlíte jste uvnitř a nemáte nadhled. Můžu srovnávat i s Prahou a Brnem, a musím říct, že SM je fakt svérázný kraj kde se sociální situace na jednání lidí viditelně podepisuje, aniž by si to třeba i uvědomovali. Podobné zážitky s cestováním s dětmi jsem tam měla taky, ale před asi tak šesti lety, myslela jsem, že už je to lepší.
 Colorlight 


Re: Severní Morava 

(3.10.2007 12:27:37)
omlouvám se... Nemyslela jsem to zle, jsem ráda, že se máte na severní Moravě dobře. Na Vyvolené nekoukám, takže nevím, jak se tam projevují obyvatelé vily.
Jinak jsem tím fakt nemyslela, že nabručení lidé jsou jen na sev. Moravě, u nás v Praze je jich taky dost.
Vycházím ze zkušenosti a z toho, že vím, kolik lidí je tam bez práce a musí řešit starost o holou existenci. I jaké jsou tam platy. A neříkám, že spousta lidí v Praze se taky nemá dobře. Ale tady si za to lidi můžou podle mě sami, na sev. Moravě zatím ne.
 katka75 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 12:16:20)
opravdu váš názor je trochu drsný.Já bydlím v onom zmiňovaném Havířově a myslím, že to tady není tak zlé.Mám práci při které jezdím po celé republice a taky na Slovensko a má zkušenost je takoá, že všude se najdou lidé takoví i makoví.A stím chudým krajem by jsem to až tak nepřeháněla.Kdo chce může se mít dobře.A byly doby ,kdy se sem hrnuli lídé z celé republiky, aby mohli dělat na šachtě a vydělávat dobré peníze.A teď ,když se doly zavírají tak na horníky kašlou všichni jak stát ,tak i obyčejní lidé, kteří o nich smýšlejí dost hloupě.Stačilo mi dívat se na vyvolené a poslouchat názory některých obyvatelů vily.Ale to je zase něco jiného.Byla jsem v Americe pracovat a nikdy by jsem svůj rodný HAVÍŘOV nevyměnila......KATKA
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Severní Morava 

(3.10.2007 13:11:50)
Docela mi tento příspěvek zvedl mandle, i když vím, že o pár řádků níže píšeš, že jsi to tak nemyslela, no nevím....
Hlavně o tom, že tenhle kraj je chudý - počítám, že by se to dalo napsat o skoro každém kraji, kromě zmiňované Prahy. Takže bych to spíše převedla tak, že tady je to normální a Praha je trošku nadstandart.
Že jsou tu lidé neurotičtí - no jo, tak free a happy jako v Praze asi nejsou, ale dle mého jsou daleko více srdečnější a méně sobečtější.
A k tvým zkušenostem se řidiči - jo, někdy je to fakt na vybulení, ale nemyslím si, že by to byla nějaká výsada severní Moravy.
 Rra 
  • 

Re: Severní Morava 

(7.10.2007 23:02:13)
A kdybychom se nakrásně trhli,. tak máme veškerý těžký průmysl - výrobu železa atd., Praha je bohatší, protože ji tak trochu všichni dotujem.Takže je velice časté to, že tady by některý člověk s takovými znalostmi a pracovitostí nesehnal ani práci uklízečky, v Praze však pracuje někde za pultíkem a cítí se skoro jak ředitel se širokým umělým úsměvem zastírajícím to, že ví, že nic neví.
 8.5Yettynkaa12 


Brno 

(3.10.2007 13:17:00)
Tak v Brně je to s cestováním v pohodě, nezažila jsem, až na výjimky, které potvrzují pravidlo, neochotné řidiče, občas jsou neochotní cestující, ale to je jiná kapitola. Mám taky pár pikantních historek, ale protože jezdím velmi často, tak průměrná jízda autobusem i tramvají je v pohodě, není problém ani s pomáháním dovnitř.
 zuzkasim 


Re: Brno 

(4.10.2007 13:44:31)
Člověk musí být otrlý a mírně dobrodružné povahy, aby se vydal do města v sestavě matka, kočár a dvouletý capart za ruku. Za tu krátkou dobu, co mám děti dvě, jsem už stihla zažít různé situace cestování MHD, nevyhnuly se nám bohužel ani ty záporné. Vše je o lidech a ani Brno není výjimkou.
 Lucka+Tobis 06/07 
  • 

Hradec Králové zatím v pohodě 

(3.10.2007 14:00:51)
Ahoj bydlím v HK nejezdím z kočárkem v MHD zatím dlouho a ani ne často ale i přesto nebo možná proto:-) je to zatím v pohodě. Většina busů je nízkopodlažních a z řidičem jsem zatím neměla žádný problém i když jeli kočárka tři. A dá se říct, že jsou i ostatní cestující ochotní pomoct s kočárkem, když není bus nízkopodlažní, ale tady jich jezdí tak málo, že potřeba pomoci je opravdu vyjímkou.
 Lenka 
  • 

Re: Hlopí důchodci 

(4.10.2007 12:49:57)
Ahoj,taky bydlím v Hradci Králové v Březhradě a musím tedy uznat,že inteligence hradeckých důchodců je vážě ubohá. Pravidelně každou jízdu slyším jejich nechutné poznámky. Mám dva syny 3 roky a druhý 4 měsíce. Staršího vždy posadím a důchodci na něj pravidelně doslova řvou ať vstane,že si chtějí sednou. To se vždycky neudržím a pustím se do nich. Řvát na malé ustrašené díťě, které ani neví co se po něm chce. To už se mi taky jednou strachy kvůli nim rozbrečel. Naposledy předevčírem mi jedna velmi inteligentní důchodkyně oznámila(jely jsme v autobuse 3 kočarky),že smí jezdit pouze dva. Na to jsem jí podle pravdy odpověděla,že jedeme všichni z Březhradu,kde jezdí autobus jen jednou za hodinu a jí to ve městě jezdí každách 10 minut. Na to mi ona odpověděla,že by nám jedině prospělo chodit pěšky. Jen tak pro představu- Březhrad je asi půl hodiny cesty (pěšky)za městem a hlavně tam nejsou žádné chodníky, jen čtyřproudová silnice. Takže si s nima užívám každou cestu. Je to příšerné. Asi nám zavidí to naše mládí :-). Nebo jsou všichni důchodci hloupí.
 ulik 
  • 

Re: Hlopí důchodci 

(7.10.2007 1:17:22)
V HK asi opravdu duchodci jsou divni. Bydli tam tchyne, a rikala, ze jednou se ji stalo, ze v autobuse brecelo decko, nacez se najaky ""mily"" duchodne nabidl mamince, ze ji pujci svou hul, aby ho mela cim serezat. Toz tak.
 Lenka 
  • 

Re: ReTo zdravý rozum nebere 

(9.10.2007 15:44:30)
To je fakt síla.Oni by taky někdy potřebovali seřezat, aspoň by se jim třeba rozsvítilo.
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: Severní Morava 

(3.10.2007 14:23:31)
Ty jsi dylina...
 Colorlight 


Re: Severní Morava 

(3.10.2007 14:43:08)
Tak ještě jednou a naposledy. Nemyslela jsem to nijak zle. Svým příspěvkem jsem chtěla vyjádřit obecně známý fakt, a to ten, že severní Morava je zbědovaný region, což se odráží i v zbídačeném lidském myšlení a jednání. Samozřejmě že se mi incidenty zmiňované v článku autorkou staly snad všechny i v praze, ale v mnohem menší četnosti. S kočárkem jezdím už 4,5 roku, zároveň se psem, poslední rok a čtvrt každý den minimálně dvakrát s kočárkem s dvojčaty. Nějaký problém typu "sprostý neochotný řidič", "sprostí nevycválaní spolucestující" jsem řešila snad jen desetkrát.
Omlouvám se za hrubší vyjádření toho, co jsem chtěla říct. Je mi líto, že se to některých s Vás dotklo, nicméně stojím si za tím, že čím chudší kraj (méně peněz, práce, kultury..), tím horší chování lidí obecně. Protože jsou zoufalí a se svým zoufalstvím tak sžití, že si to ani neuvědomují.
 Katka 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 14:57:04)
Tak to je snad ještě horší výplod, než ten první. Nemám slov, vlastně mám, ale nemám chuť se s tebou přít. Jsi prostě hloupé trdlo.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

zastávám se Colorlight 

(3.10.2007 16:34:44)
Tak to já se Colorlight zastanu. V mém zaměstnání komunikujeme se spoustou lidí z celé republiky. A s politováním musím konstatovat,že zástupci regionu severní morava jsou fakt řekněme "nejhustší". Pro ostřejší výraz nikdy nejdou daleko,podráždění, protivní...Neříkám,že jsou takoví všichni, ale je to opravdu citelně častější než u lidí z jiných krajů.Jedná se o statistický vzorek cca 400 kontaktních osob, ze SM kraje jich je cca 50.To není úplně zanedbatelné,nebo jo? Také netvrdím,že se v jiných regionech nevyskytne hulvát. Ae prostě ne tak často. Tak, a te´d mě tady moraváci rozcupují na kusy....
 zuzini 


Re: zastávám se Colorlight 

(3.10.2007 16:54:03)
Já jako severomoravačka nemůžu nic než souhlasit. To že na Ostravsku je nejvíc sprosťáků je pravda. U nikoho z Čech nebo Jížní Moravy jsem to v takové míře nezaznamenala. Co s tím ale naděláme. :-) Myslím si, že je tady i spousta usměvavých lidí.
 Dreza 


Re: zastávám se Colorlight 

(4.10.2007 0:58:02)
Holky, jděte chvíli pracovat na zákaznickou linku, pokud možno nějaké energetické společnosti a zjistíte, že hulvátů a hovad je všude stejně :) I zde, na jižní Moravě, kde jsou lidé tak milí, přátelští a pohostinní :))) Ale co je opravdu zajímavý, že existují dvě tři vesnice, kde je opravdu 90% volajících sprostých a agresivních.
 zuzini 


Re: zastávám se Colorlight 

(4.10.2007 9:21:40)
Já neříkám, že nejsou sprostí :-), já psal, že jsem to u nich nezaznamenala v takové míře.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zastávám se Colorlight 

(4.10.2007 9:33:03)
Drezo, a nebude to třeba tím, že zrovna v těch třech vesnicích má dotyčná energetická společnost nějaký problém s dodávkou, který nechde přiznat? ;)
 Dreza 


Re: zastávám se Colorlight 

(4.10.2007 10:00:45)
Ne ne, má - nebo v konkrétním období - měla značné problémy jiného druhu na celém okrese, ale v těch zmíněných obcích začali lidi řvát do telefonu od první sekundy... Ale samozřejmě netvrdím, že se podle toho dá posuzovat nějaká "regionální" povaha (to podle mě neexistuje), call centrum přece slouží všude k tomu, aby si lidi mohli ulevit.
 Alena Bučková Jirkov 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 19:41:12)
Není hloupé trdlo, mám pravdu, to ty jsi zaostalý a zřejmě zvyklý na sprosté a hulvátské jednání tak, že ti připadá zcela normáýlní a přiměřenéím, ale my, co žijeme mezi normálními slušnými lidmi se tím tvým názorem nemůžeme ztotožnit......
 Alena Bučková Jirkov 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 19:41:25)
Není hloupé trdlo, mám pravdu, to ty jsi zaostalý a zřejmě zvyklý na sprosté a hulvátské jednání tak, že ti připadá zcela normáýlní a přiměřenéím, ale my, co žijeme mezi normálními slušnými lidmi se tím tvým názorem nemůžeme ztotožnit......
 k 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 19:46:44)
Milá Aleno, tvůj příspěvek nemá ani hlavu ani patu. Nauč se nejdřív pořádně psát a pak něco piš. Mimochodem, jestli je to určeno opravdu mně, tak jsem žena:-))))
 Ája 
  • 

Re: Severní Morava 

(5.10.2007 12:51:25)
No, Katko, on ten váš příspěvek taky nebyl žádným literárním výplodem. A všechny reakce, které tu píšete, mi bohužel zavánějí tím zde zmiňovaným hulvátstvím. Nebo vám nepřipadá jako hulvátství, když nazýváte trdlem a jinými nelichotivými výrazy člověka jen proto, že má jiný názor než vy? To si své názory nedokážete obhájit slušně?
 Katka 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 19:47:07)
Milá Aleno, tvůj příspěvek nemá ani hlavu ani patu. Nauč se nejdřív pořádně psát a pak něco piš. Mimochodem, jestli je to určeno opravdu mně, tak jsem žena:-))))
 Doris,0,5roku Toník 
  • 

Re: Severní Morava 

(4.10.2007 13:14:25)
proč dvakrát ?
 oxy 
  • 

Re: Severní Morava 

(10.10.2007 15:18:16)
na dvě stejné urážky dvě stejné odpovědi :)
 oxy 
  • 

Re: Severní Morava 

(10.10.2007 15:20:00)
na dvě stejné urážky dvě stejné odpovědi :)
 Pruhovaná 


Re: Severní Morava 

(3.10.2007 19:48:23)
PavLen a Katko (i když bych vás neměla cpát do jednoho pytle, Katka je podstatně kultivovanější), tak to nějak vypadá na potrefené husy, nezdá se vám? Colorlight fakt nikoho neuráží... a její názor zjevně sdílí na základě vlastních zkušeností víc lidí. Inu názory - to si zase někdo dovolil nějaký mít.
 Katka 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 20:05:09)
Ta potrefená husa mi nevadí, ale s Pavlen mě opravdu do stejného pytle neházej, díky, hezký večer.
 Iva 
  • 

Re: Severní Morava 

(16.10.2007 20:06:10)
Katko a vy ostatní, co se vás příspěvky Colorlight tak dotýkají, jste ze Severní Moravy, že ano?
Já s Colorlight naprosto souhlasím a její příspěvky podle mě mohou považovat za pobuřující jen - bez urážky "potrefené husy", protože to co se v nich píše je realita a že ji někdo vnímá jako útok ještě neznamená, že to tak je,
Když jsem žila na Severní Moravě (mmch opuštěla jsem ji opravdu nerada a je to můj oblíbený kraj, kus srdíčka mi tam zůstalo) byla jsem po nějakou dobu v cizině. Pak jsem přijela domů, a byla to hrůza jak se všichni v mém okolí najednou chovali, osapovali na sebe, byli protivní, nevrlí, prodavačka místo slušné odpovědi zákaznici ohledně ceny vyštěkla něco jako Tam to máte napsaný!!,řidič vás svévolně nevezme, atd. A pak mi došlo, že lidi se chovají stejně jako se chovali předtím, ale já jsem na tyto projevy o moc citlivější, protože v cizině bylo jednání lidí , apoň navenek, podstatně zdvořilejší a milejší. Prostě co nás obklopuje den co den je pro nás norma a budeme ji hájit protože už spoustu věcí nevnímáme jak někdo kdo přijde odjinud. Takže, kdo žijete na SM a máte pocit že se tam lidí chovají normálně (mám na mysli prodavačky, řidiče autbusů atd), nemusí to tak být, prostě jen jste na ten způsob už přivykli, a proto vám to tak nevadí. Tím netvrdím že hulváti nejsou i jinde, ale článek řeší Severní Moravu, ne Prahu nebo Plzeň.
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Severní Morava 

(3.10.2007 20:23:48)
"jsem to nijak zle. Svým příspěvkem jsem chtěla vyjádřit obecně známý fakt, a to ten, že severní Morava je zbědovaný region, což se odráží i v zbídačeném lidském myšlení a jednání." co slovo tak to perla, že? :))
tož já drsná děvčina, zbídačená s bídným myšlením, se tak nějak oproti tobě cítím lepší...hmm.....čím to asi bude...ale fuj, co si ten můj zbídačený mozek zase vyplodil za zbídačené myšlenky, to bude tím, že můj soused vydělává méně peněz než průměr, bídník jeden, to jen kvůli němu jsem tak neobvykle drsná :))
 MartinaNov (dva rošťáci 


Zubožený kraj 

(3.10.2007 23:36:07)
promiň, proč jsme zbědovaný region??? Dost dobře to nechápu. Že je tady nejvyšší nezaměstnanost??? To je ale taky proto, že tady žijí lidé, kteří dostanou na dávkách v nezaměstnanosti tolik, že se jim žije lépe, než by pracovali - je fakt, že v Praze by se to nestalo (výše nájmů apod.). Tady to ale zatím bohužel jde, tak toho někteří zneužívají.
Na druhou stranu, když se poslední dobou rozhlédnu, tak práce je až až. V každém shopping centru hledají prodavačky, servírky. O řemeslných pracech ani nemluvím.
Možná se tady zatím nelítají peníze v takových cifrách jako v Praze, ale to nás nedělá horší. Za takových 5-10 let to tady bude stejné jako v Praze teď. Zase ale námi budou "Pražáci" ohrnovat nos - je ale zajímavé, že nejhorší jsou právě ti, co pro ně Praha není rodným městem. Čichli si k životu na vyšší noze a vyskakují si.

My si v Ostravě žijeme hezky. Koupili jsme si byt, máme starší auto, i když jsem na mateřské, netrpíme nouzí. Nejsme zubožení. A nikdo z mého okolí. I mé babičky si pochvalují, že se mají dobře, že vlastně nikdy v životě neměly tolik peněz (neživí děti, že..).

Manžel pracoval půl roku v Praze. Jezdila jsem tam za ním, byla vždy tak týden a pak hurá domů, protože jsem to nemohla déle snést. Právě tam jsem viděla v každém druhém obchodě nafučené ksichty (zvláště když slyšeli můj ostravský přízvuk!). Tam jsou právě mnohde pokřivené charaktery - nemusí si vážit dobré práce, tak se podle toho chovají.

 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: Zubožený kraj 

(4.10.2007 9:04:23)
Naprostý souhlas, taky jsem si ochutnala život v Praze.Na můj účet se dostávali směšné poznámky typu "vidlačka" atd. Posměšky na můj přízvuk na dobu "za opiceme" atd tad...
Povrchně se na nás dívali, kvůli tomu, že bydlím v Karviné.Nejsme zubožený kraj!!To fakt ne!!Tolik žebráků tu nemáme co má Praha, tolik bezdomovců tu nemáme co má Praha....A že jsme drzí, ofouklí...co k tomu dodat, to už je fakt k smíchu.
 zuzini 


Re: Zubožený kraj 

(4.10.2007 9:26:46)
Do Prahy jezdí žebrat lidi z celé republiky. Přijdou si tam na lepší peníze, než kdyby pracovali. :-)
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: Zubožený kraj 

(4.10.2007 9:53:22)
To jo, to máš pravdu.Seděli jsme jednou v hospodě u baru a přišel tam žebrák.Dával si pivo a vykládal jak má žebráním na zaplacení nájmu a má na dárky vnukům atd.Říkal, že se normálně meje ale jen vlasy si neumývá a dá si starý klobouk a staré hadry a jde na příkopy jak zastavují autobusy z turistama, že tam na tom místě je nejlepší kšeft....
 severanka 


Re: Zubožený kraj 

(7.10.2007 18:16:07)
a ptala ses někdy odkud ti žebráci jsou?
 Phoebe1 


Re: Severní Morava 

(4.10.2007 16:24:45)
Chápu.... :-) Ze Sev. Moravy jsem se přestěhovala do Sev. Čech. Cestování ostravskou MHD jsem si užila s kočárkem dost a dost. Teď bydlím na vesnici a je to děs, bus v 7 ráno (plný dětí, co jedou do školy - nevejdete se s kočárem ani náhodou), další v 11 dopoledne a to dost často přijede "zájezďák", který nemá zadní dveře a nebo má a jsou tak úzké, že se tam s kočárkem nedostanete, nehledě na to, že mezi sedadly není ani místo, kam ten kočár dát, je tam jen úzká ulička. Vždyť zájezdové autobusy všichni známe...
Kolikrát je to k uzoufání. Další bus až ve 13 hod....
V květnu jsem jela vlakem k rodičům a když jsem na ostravském hl. nádraží vystoupila z vlaku, měla jsem u sebe ani ne dvouletou dceru v golfkách, tašku s věcma a byla jsem v 6. měsíci těhotenství, tak jsem byla opravdu vzteklá, když chlapi, kteří viděli, jak se hrnu k tramvaji k zadním dveřím, kde je (po překonání asi 4 schodů)místo na kočár, raději šli nastupovat do předního vagonu a já zůstala úplně sama u toho zadního. Nechtěla jsem nechávat dceru v golfkách samotnou na nástupišti, s taškou, kde jsem měla i peníze atd. a jít do předního vagonu někoho poprosit, aby mi pomohl, taky by se mohlo stát, že se tramvaj rozjede, až budu uvnitř, jeden nikdy neví... Tak jsem si holt musela poradit sama, vzít golfky pod paži a zvládnout to nahoru. Pomyslela jsem si něco o buranech, ale bohužel, v autobuse mě čekalo v podstatě to samé, jen jsem jednoho pána slušně požádala, a on mi řekl, že má za prvé nemocnou ruku a za druhé nese v jedné tašce kytky a v druhé konev na hřbitov, tak nemůže, že by ještě kočár nepobral. Ostatní se už nakyblíčkovali do autobusu a než my dva jsme to vyřešili, jestli mi teda zvládne pomoct nebo ne (nakonec zvládl), tak se nahrnuli do prostoru pro kočárek, tak jsem je musela požádat, ať mi tam uvolní místo, načež jsem několika z nich asi i přejela nohy... :-))) Ne schválně, to fakt ne, ale byla jsem teda pěkně napruděná, protože se tvářili, co že to vlastně chci. To, že jsem tam pak stála (těhotná!!!), to už ani nerozpitvávám. No, upřímně řečeno, byla jsem tak trochu jak Alenka v říši divů a říkala si, jestli jsem to už zapomněla, jaké jsem měla v OV s předešlým mimčem (před 13 lety) cestovací peripetie a nebo jestli se ti lidé tak změnili... V podstatě jsem si pomyslela - taky ne ve zlém, spíš s lítostí - něco jako první přispívající v tého diskuzi. Asi mi to bude taky vytčeno, jen dodávám, na "svůj" kraj nedám dopustit a vracím se tam "domů", takže nemám postoj - "Heleeeeeee, u náááááás v těch Čecháááááách je to všechno ňááááákýýýýý lepšíííí. Tady jsou divnýýýý lidi."
 Markéta 
  • 

Re: Severní Morava 

(4.10.2007 23:34:51)
Tak to je pěkná blbost...
Tk to by největší neurotici na světě museli být křováci, protože jsou nejchudší, ale ouha, oni jsou z lidí snad nejvíc v poho..

Mimochodem nejsem ze sev. Moravy a ani z Prahy, ale z Brna. Občas taky jezdím MHD a problémy jsou minimální-občas nějaká ta poznámka od řidíče, ale to se dá přežít. Horší jsou jen taky tady zmiňovaní důchdci. Kdysi mě jeden dědula v MHD, když jsem jela s kočárkem a tříletým synem přetáhl hůlkou. Zavazeli jsme mu totiž při vystupování...
 Péťa 
  • 

Re: Severní Morava 

(27.10.2007 16:57:34)
Ahoj,myslím,že se nemusíš už omlouvat.Já jsem z východních Čech a měla jsem jednou příležitost setkat se s lidmi ze severní Moravy.Doufám,že to nebyl oficiální vzorek obyvatelstva této oblasti,ale byla to hrůza. Hrubost,jak fyzická,tak i mentální.Děs.Ještě dneska se z toho klepu.Nikdy jsem tam nebyla,ale je to aesi tak.Hrubý kraj - hrubí lidé
 Zkušená 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 17:07:22)
Souhlasím. Přišla jsem do Prahy za prací, u státní bezpečnostní složky. Hodně spolupracovníků Ostraváků ( a okolí ). Ti lidi byli s prominutím na zabití, nikdo je nesnášel. Jen oni byli chudáci, oni na tom byli špatně s penězma, jen oni a oni... Přitom jsme měli všichni + - stejné platy, taky jsme jezdili z daleka a byli bez rodin. Dělali největší zle, v každém viděli podvodníka na kterého je potřeba dát si pozor, bohužel ředitel byl též Ostravák, takže donášení, šmírování... odešla jsem odtamtud dělat něco jiného. Jen kvůli nim. Lidi s tak otrávenou duší jsem nikdy neviděla. Vlastně viděla, na severu Čech, kde ta bída je daleko horší. A ještě něco, źažila jsem i případy, kdy měli možnost vrátit se domů, ale " já přece nebudu dělat ve fabrice" , že. Já jsem úředník. Ono jim možná není ani tak zle, ale jde o to, že za minulého režimu měli spousty výhod a to skončilo. O tom to spíš je. Jinak by nemohli pořád tak vzívat komunismus. A co mi hrozně vadilo, jak se neustále naváželi do Pražáků, nikdo jim nic ale nedělal, pracovali tady, tak proč tolik zášti a nenávisti?
 Janka, Mety 09/05 
  • 

Re: Severní Morava 

(3.10.2007 17:58:43)
Tak to já mám teda úplně jiné zkušenosti. Cestuji kamkoliv s šátkem i kočárem (jsem z Frýdku-Místku-tedy také MS kraj) a spíš tady lidi musím usměrňovat a odmítat pomoc.Před týdnem mi malý nacvakal o 3 lístky navíc a řidič mi vrátil peníze ze své vůle, bez toho, že bych ho o něco žádala:-). Včera mi další s úsměvem nezapočítal v MHD kočár a v dalším autobuse řidič upozornil na zapomenutou čepici. O tom, že se mě vyždycky lidi snaží pustit sednout ani nemluvím.
Snad je to tím, že nic nečekám, a také proto jsem si z části pořizovala šátek - nebýt závislá na pomoci druhých.
Nemyslím si, že hrubost je krajová specialita a ještě méně výhradně MS kraje.
 PavLen 22.3.04-13.8.06 


Re: Severní Morava 

(4.10.2007 9:08:00)
Hm tuto zkušenost mám taky.Když jsem byla těhotná tak jsem vždycky doma vykládala zážitky jak mi každý otevírá dveře, pouští sednout, je to pěkné, když to nečekáš.Nikdy jsem neměla problém, že by mi nikdo sám od sebe nepomohl z kočárem do autobusu nebo ven....
 Jana 
  • 

Re: Severní Morava 

(7.10.2007 14:51:03)
mám podobnou zkušenost jako ty. Pocházím z vesnice a mám tam doposud rodiče, jinak bydlím v Havířově. Když jedu s kočárkem a 3 letým synem k rodičům autobusem nemám nikdy problém, lidé ochotní, pomůžou, pustí sednout, řidiči v klidu. Ovšem když jedu do města MHD je to skoro vždycky hrůza. Lidé nepomůžou s kočárkem,sami od sebe vůbec, většinou tak na druhou až třetí prosbu, řidiči nabručení, a důchodci? O nich ani nemluvím...po Kauflandu lítají a perou se o levné zboží, ale v autobuse hrají ubožáky s hůlkou, kteří se sotva drží na nohou a potřebují ne jedno,ale dva místa-pro sebe a pro tašku. Myslím, že je to fakt o lidech, všude jsou takoví i onací. Jak jsem si tady pročítala ty příspěvky, tak vidím, že lidi jsou všude stejní. Nikdo nemá právo se nad nikoho povyšovat nebo někoho urážet, protože žijeme v jiných podmínkách a kdoví jak by se někdo zachoval, kdyby žil tak či onak. Takže milé pražandy neohrnujte nad námi nos, my nejsme žádní chudáci, protože to pravé bohatství se na peníze nepočítá, to je ukryto v člověku a pokud se pořád jen budeme urážet a dokazovat si kdo a proč je lepší, tak to stejně nemá smysl, jen to svědčí o tom, že jsme ve skutečnosti chudáci všichni...
 Rra 
  • 

Re: Severní Morava 

(7.10.2007 22:45:06)
Co se týče Prahy a Severní Moravy.Jela jsem vyřizovat do Prahy nekvalitní služby nejmenované firmy,ta paní nebo slečna za pultíkem nebyla hrubá, to ne, ale usmívala se tupě jak Barbína, a nevěděla zbla nic.Rovněž pravopis Čechů je horší - tvrdé a měkké i-y.Možná někdy máme trochu hrubější vyřídilku, ale hned je všechno vyřízeno.Než se Češi protáhnou svými dlouhými samohláskami,my už jsme na dovolené.
 ostravačka, roční syn 
  • 

trochu slušnosti, pisatelky... 

(3.10.2007 22:41:53)
Ahoj, jsem z Ostravy a z cestování s kočárkem mám smíšené pocity. Dokud jsme měli klasický kočárek, tak jsem velmi nerada jezdila sama mhd... %Ridiči v Ostravě celkem v poho, ale aby mi někdo měl tendenci pomoci s kočárkem do tramvaje, tak to opravdu málo kdy. Tak jsme pořídili golfáč a s tím nastoupím sama, což je pro mě velká úleva :-)
V tramvajích často jezdí i čtyři kočárky najednou a musím uznat, že řidiči nikdy neřekli půl špatného slova a většinou i počkají, než v klidu nastoupíme. Ovšem taky mám zážitek, že v pořádném lijáku se na mě vykašlal a odjel mi přímo před nosem, když se mi nepovedlo s kočárkem nastoupit a museli mi pomoci. Někteří lidi jsou sporosťáci a asi si řeší své komplexy, no mají nám ty naše děti v kočárcích co závidet, nebo ne?. Vždycky mi tyto zkušenosti leží dlouho v žaludku, ale je to úplně zbytečné. Blbí jsou a budou, ať už spolucestující, řidiči i kdokoliv jiný.
Naprosto chápu, že nenarážíš na moraváky, ale na chování některých řidičů a opravdu nerozumím těm, co se tu NESMYSLNĚ ROŠTILUJÍ.
 Sisi, chlapeček 3roky 
  • 

Re: Severní Morava 

(7.10.2007 14:36:32)
Váš názor je velice předpotopní!!! To je jako byste tvrdila, že severní Morava je plná čoudících komínů...to není pravda, já bydlím na sídlišti v Ostravě a hned za domem mám krásný lesopark a kam kouknu je samá zelená plocha.

Práce je tu dost, ale jsou samozřejmě lidi, co nechtějí pracovat jako všude jinde...a když už jim ji Úřad práce vnutí, tak jsou velice neochotní.

Bydlím v Ostravě celý život a s arogancí a nepříjemnými lidmi jsem se setkala v celé republice. V Ostravě například dávají lidé v autech přednost chodcům, s čímž jsem se třeba v Praze absolutně nesetkala, pokud jim přímo neskočíte pod auto tak nezastaví, a to jsem byla s kočárem.

Nemůžete házet všechny do jednoho pytle....

 Brebina - Eliška a Matěj 
  • 

Neochotní lidé jsou všude  

(3.10.2007 9:24:40)
Ahojky,
žijeme na menším městě tak si všude, kam potřebuji, dojdu pěšky. Kdyby tomu ale tak nebylo, tak mám nejspíš smůlu, protože máme dvojčátka a tudíž široký kočár. Sama bych ho totiž do autobudu nezdvihla - tady nejezdí nízkopodlažní autobusy - musel by mi někdo pomoci a kdybych měla jet do jiného města autobusem, tak se do něho ani nevejdeme, protože většina těchto spojů má úzké dveře a malý prostor pro kočárek.

Na prohlídky a kontroly k lékaři jezdím výhradně s manželem a to vlakem (nemáme auto ani řidičáky) až do Olomouce (50 km) a je to vždy záhul. Když byly děti malé tak se to dalo - leželi v přenosných taškách, tak já nesla jedno dítě v tašce - odložila v kupé ve vlaku a vrátila se ke dveřím pro druhé dítě - manžel mezitím složil kočár a nastoupil. Kočár nechal v chodbičce a šel z námi. Teď je to těžší, protože děti ještě pořádně nesedí (ikdyž nám je 13 měsíců) a o stání či chození nemůže být ani řeči, proto musíme každý vzít jedno dítě do klokanky, složit kočár, a nastoupit - já s jedním dítětem + všechny tašky a batohy které sebou táhneme a pak manžel s druhým dítětem + složený kočár.
Zatím vše probíhalo vždy dobře, lidé se nám spíše nabízeli pomoc, ale i tak jsme se setkali s jedním idiotem, který si říká průvodčí vlaku
Zase jsme jeli z vyšetření z Olomouce a na nádraží v našem městě jsme stihli spoj, který jede na zastávku a z ní to máme domů jen 10 minut pěšky, z hlavního nádraží je to 45 minut. Rychle jsme přestoupili, protože hlásili odjezd vlaku. Byl to nový vlak se sníženou částí pro postižené a kočárky, tak jsme kočár složili, děti uložili do něj a čekali na odjezd s tím, že si lístek koupíme ve vlaku. Jenže vlak pořád stál a nejel, rozjel se až za 10 minut. Nastoupil průvodčí a že chce lístky - říkala jsem mu, že chci lístek na zastávku 2x a on na to, proč jsme si nekoupili lístek v pokladně - "protože jsme přestoupili z vlaku z Olomouce", "proč jsme si nekoupili lístek v Olomouci" - "Protože máme zpáteční lístek ze Zábřeha, který jsme kupovali ráno", "proč jste si nekoupili zpáteční ze zastávky už ráno", "protože jsme nevěděli, že bychom mohli tohoto spoje využít " - byli jsme celodenním cestováním vyčerpaní, bolely nás nohy a tělo z neustálého rozkládání a skládání kočárku a přenášení dětí - "proč jste si nekoupili lístek teď", "Protože hlásili odjezd a neshli bychom to", "vždyť jsme tu stáli 10 minut, to je dostatek času", "Jak jsme to měli vědět, že tu budeme stát", "měli jste se mě zeptat, stál jsem přeci přededveřmi". Pak přišel s tím, že lístek bude o 20,- Kč dražší, na to jsem mu řekla, že to je jedno, ať mi ho laskavě dá, že přijíždíme k zastávce a budeme vystupovat.
Byl neochotný, těch 20,- Kč si nakonec nevzal, všichni ostatní na něj nechápavě hleděli, proč takové cavyky kvůli jednomu lístku, který má vytisklý po zmáčknutí 3 tlačítek během pár vteřin. Vystoupili jsme a mohli jsme jen říct, že celkem pohodový výlet nám zkazil jeden idiot.
 Aňula 
  • 

Re: Neochotní lidé jsou všude  

(3.10.2007 10:38:43)
taky mám dost zážitků z pražské dopravy. nejhorší ale byl, když jsem jela s půlroční dcerkou tramvají a při vystupování zavřel řidič dveře dřív, než jsme stačily vystoupit. tu hrůzu, když byl kočárek i s dcerkou scvaknutý vejpůl ve dveřích a začal se rozjíždět, ani nemusím popisovat. mno, stěžovala jsem si na DPP,uvedla jsem číslo tramvaje, čas a jejich odpověď? prý, že se to stát nemohlo, že tam ta tramvaj v tu dobu nebyla. pak to ještě prozkoumávaly a po měsíci mi přišla odpověď, že si na to tramvaják pamatuje a že se omlouvá, prý na základě mého podnětu proškolí řidiče. hahahaha. od té doby mám kopřivku, když jedu MHD...
 Katty 
  • 

Re: Neochotní lidé jsou všude  

(3.10.2007 10:46:36)
Patřím naštěstí mezi maminky, které vlastní auto, takže s přepravou nemáme problém. Nedávno jsem si ale řekla, že mají holčičce je rok a ještě nejela autobusem. Dokud jsme jezdily v hlubokém kočáru přestavěém na sporťák (asi tak 25 kg), netroufla jsem si. Teď ale máme golfky, tak jsem to riskla, protože kočár unesu i s malou. Byla jsem mile překvapená - ještě než jsem stačila koupit lístek, u zadních dveří stála připravená paní, která mi pomohla. Při vystupování se zase okamžitě zvedl jeden pán. Naše první cesta autobusem tedy proběhla naprosto bez problémů a Kačenka byla nadšená.
 Raduza 


Re: Neochotní lidé jsou všude  

(3.10.2007 13:36:51)
Taky se mi to v Brně stalo, řidička vyskočila a ještě mě seřvala, i když tlačítko jsem poslušně dvakrát stiskla. Je pravda, že jsem ve stresu skoro vždy, když mám jet, a to si kočár vynáším sama, po zkušenosti jsme koupili lehký, ale i tak lidé neuhnou. A při vystupování mám strach, že nestihnu vystoupit, že mi v tramvaji nebo na nástupišti zůstane starší dcera nebo že spadnu s kočárem....
 Káťa+2 Škubánci 


Re: Neochotní lidé jsou všude  

(3.10.2007 10:51:12)
Taky si myslím, že je to hlavně o lidech a bohužel, nevím, možná je to jen můj dojem, ale řidiči busů jsou často neurotici, teda nedivím se, taky si asi s pasažéry užijí svoje, ale jejich chování je občas opravdu značně nevhodné až neslušné. Na druhou stranu jsou jiní šoféři ochotní a milí, i těch je dost.
Žiji v Praze a žádné velké problémy s mhd jsem nezaznamenala, taky mám dvojčata. Jasně, často se stalo, že místo avizovaného nízkopodlažního přijel normální nebo že v nízkém už bylo 5 kočárů :-) Nebo že nepřijel vůbec.
Taky jsem se snažila dojít co nejvíce pěšky, auto jsem sice měla, ale jako samoživitelka jsem neměla na benzin, no nic :-)
 Luciex 


Podobné zkušenosti z Prostějova 

(3.10.2007 9:32:29)
V Prostějově se mi stalo víckrát, že přestože byl v jízdním řádu uvedený nízkopodlažní autobus, nepřijel a tak mi nezbylo, než jít přes celé město pěšky, protože další by jel za nejmíň 40 min. a navíc by opět třeba nízkopodlažní nepřijel. Do jiného než mízkopodlažního bych se stejně nedostala, protože se nastupuje jen předními dveřmi a nikoho ani nenapadne maminkám pomoct, protože na to jsou přece nízkopodlažní autobusy :-(
Navíc jsem později po pár zkušenostech začala chodit raději pouze pěšky, jelikož je znát, že řidiči jsou muži a nedokáží se vcítit do toho, co to je, když vám pokaždé zastavili od okraje tak daleko,že se nedalo ani z chodníku najet do autobusu, protože byl příliš daleko, ani tam nebyla mezera dostatečně velká na to,abych mohla sjet dolů na silnici a potom najet teprve na schůdek autobusu. Takže jsem několikrát balancovala s velkým kočárkem tak, že jsem malou mohla vyklopit, i při vystupování totéž, tak jsem nakonec usoudila, že nebudu riskovat a budu chodit pěšky :-( Původně pocházím z Olomouce a po 3 letech jsem se sem opět vrátila, tady je to naštěstí o něčem jiném a s podobným problémem jsem se už ani jednou nesetkala..
 Ivča a Kristýnka1.4.07 


Litvínov 

(3.10.2007 9:49:32)
Já jsem z menšiho městam máme tu nízkopodlažní autobusy ale musím říct že řidiče máme skvěli ťuk ťuk musim zaklepat většinou nás tam jezdí třeba i pět kočárku a nikdy mě neboniko jinýho nevyhodili ale spíš cestující jsou fakt někdy na ránu. Takhle jsem jednou jela od našich autobusem a jel normální a do zadu se vejdou jen dva kočárky a je tam místo na sezení pro maminky aby se tam vešli no a tam seděli dvě ženský a čuměli na mě jak na debila a když na další zastávce na stupovala maminka s kočárem tak jsem jim řekla že si musí přesednout a oni že nemusí žese ten kočárek sem už nevejde jseště že ta pani měla ten kočár malý a byla tak hezkej den že jsem nemě la vůbec náladu na to jim něco říct no strašný:))
 Insula 


jsem šťastná 

(3.10.2007 10:46:17)
Jsem opravdu šťastná, že bydlím na menším městě a že nejsem nucena používat autobusovou dopravu. Když někam potřebuji dojet použiju auto. A také jsem opravdu moc ráda, že je syn už větší a používáme golfky, které se dají snadno složit, takže případné nastoupení do autobusu by "snad" nebyl problém (dcera už kočár vůbec nepotřebuje a další dítko neplánujeme). Obdivuji a zároveň lituji všechny maminky, které jsou nuceny používat MHD a denně se ponižovat. A to nejen od řidičů, ale i od neochotných spoluobčanů, které ani nenapadne dobrovolně pomoci mamince s kočárkem do autobusu.
 Gábi, Amálka 2,5 roku + 16 tt 
  • 

Severní Morava 

(3.10.2007 11:15:51)
Bydlíme ve vesnici Žabeň a s malou Amálkou jsem se opravdu nacestovala hodně - autobusem i vlakem. A musím uznat, že jsem zatím měla jen málo špatných zkušeností. Dokonce jsem potkala i dost řidičů linkových autobusů, kteří mi sami pomohli naložit kočárek a na konečné jej i vyložili (jeden mi jej dokonce pomohl snést do podchodu v Ostravě na ÚANu - kdo zná, ví, jaká to byla pomoc).
Od babičky z Příbora nás vcelku v pohodě vždy vzaly i dálkové autobusy a popravdě jediný větší problém s cestováním s kočárkem jsme zažili při první cestě Pendolinem do Prahy. Hlavně komunikace na informacích typu: "Můžeme si s sebou vzít kočárek do vlaku?" - odpověď: "ano". "a budeme ho mít kde postavit? " odpověď: "to nevím" :o)))
Tímto posílám velký dík všem slušným řidičům a také lidem, kteří ochotně pomůžou s kočárkem a jako poděkování jim stačí úsměv.
 -Majda 


Má zkušenost z Ostravska 

(3.10.2007 11:23:28)
Při prvním dítěti jsem měla opravdu trauma z toho,že budu muset cestovat někam městskou hromadnou dopravou.Lidé odcházeli spěšně k jiným dveřím a uhýbali pohledy,jen aby jsem je nepožádala o pomoc s kočárkem.
Teď když už mám druhé dítě,vyhledávám si nízkopodlažní spoje.Nevím jestli se za poslední dobu změnili lidé nebo vyzařuji něco milejšího já,ale teď naopak přiskakují aby mi pomohli(s golfáčema do nízkopodlažních tramvají a autobusů).
Cestujeme teď často a to i dálkovými spoji a vlaky a jsem velmi mile překvapena,protože jsem nezaregistrovala žádný problém.
Aniž bych musela někomu říkat,nabízejí se mi i mladí(podle někoho nevychovaní puberťáci),ale zrovna včera mi pomáhal sám odsebe i jeden stařeček.
 Katýsek+Sofinka, sedm měsíců 
  • 

Re: Má zkušenost z Ostravska 

(3.10.2007 13:26:35)
Já musím přiznat, že jezdím přes týden MHD často. Mám to štěstí, že nízkopodlažních autobusů jezdí u nás v Ostravě opravdu hodně. Vzhledem k tomu, že je hodně dětí, sejde se nás v jednom autobuse klidně i sedm kočárků. Řidiči jsou v pohodě, horší je to s ostatními spolucestujícími. Zrovna v pondělí jsem čekala dopoledne na bus a se mnou jedna paní. Než přijel, zastávka se naplnila lidmi, kteří se po příjezdu autobusu okamžitě hrnuli dovnitř hlava nehlava. To, že chci nastoupit s kočárkem je nezajímalo a uvnitř se strašně divili, že se chci postavit na místo pro kočárky, kde už stálo několik lidí. Takže můj apel je na ostatní cestující-nejste tady SAMI!!!
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Má zkušenost z Ostravska 

(3.10.2007 14:28:23)
mám taky dobré zkušenosti v ov, lidi mi pomáhají když je o to poprosím , ale tady jaksi podle vzroce čím starší (muži) tím více prchají, takže zbývají jen ty mladší, kteří jsou moc ochotní. v centru ov je to horší, zažila jsem jednu paní u ossz v centru, jak pohybovala nohama tak pomalinku, aby mohla se po centimetrech "došoupat" o pár metrů dál, vypadalo to na pohled velmi směšně. na ov-jih jsou lidi fakt super, a v tramvjkách se nás sejde leckdy i 6 kočárků (bohužel). jen pár lidí nepochopí, že to místo je opravdu pro kočárky/vozíky, že já jinde jít nemůžu a oni ano (viz dvě puběrťačky, co se cpaly na místo pro sezení a lezly mi přes kočárek, že málem padly na dcerku). lidi tak moc ochotní, že mi dvakrát chtěli pomoct do nízkopodlažního :))
 zuzini 


Jsem z Havířova 

(3.10.2007 12:10:54)
a nějak nechápu celý článek? Autobusy tady pokud vím jezdí co 10 min max co 20. S kočárem se už před 8 lety, kdy jsem měla dceru malou nastupovalo první a až potom se šlo platit. A je to tak stále, to jste musela narazit na opravdového vola. A zatím jsem měla tu čest s řidiči, se kterými se šlo domluvit a vzal dva kočáry najednou. Dokonce jednou i 3. Nebyla jste náhodou někde úplně jinde? :-)
 Kubula K. 


Re: Jsem z Havířova 

(3.10.2007 12:25:06)
Taky jsem si asi dvakrát stěžovala na různé řidiče, vždycky se omluvili, napsali, jak hodlají situaci řešit,a poděkovali mi, že jim pomáhám zlepšit kvalitu služeb nebo tak něco.

Myslím, že ohledně nastupování dřív versus placení dřív bych si vyžádala na DP nějaká pravidla, která toto upravují, a vyzbrojena jejich kopií bych šla do debaty s dalším řidičem připravenější. Mmch to, že ti neřekl jméno, ještě neznamená, že ho nemůžeš identifikovat jinak, např. autobus má vzadu zvenčí nějaké číslo, byl v té a té zastávce v tolik a tolik hodin atd. Mám dojem, že DP snad dokonce MUSÍ na stížnosti reagovat, rozhodně bych na konec svého dopisu napsala něco jako "Žádám o odpověď do 30 dnů od podání stížnosti".
 kača 75 


Také cestuji MHD v Havířově 

(3.10.2007 12:23:48)
S cestování v autobuse jsem měla opravdu strach!Ale je to tady v pohodě.Já hned jak příjdu na zastávku, poprosím někoho z lídí čekajících na autobus, jestli by mi nekoupil u řidiče jízdenku.Vždy mi někdo jízdenku(a to velmi ochotně) koupí.Minule mi jí paní dokonce vzala na svou průkazku, prý aby jsem nemusela platit celých 10kč.A protivní řidiči?Neznám, vždy stačil milý úsměv a hezké slovo.A pokud někoho takového potkávate ,tak se na něj vykašlete.Jo a autibusy tady přes týden jezdí co 10-15min.
Katka
 ewka, honza a adélka 


Re: Také cestuji MHD v Havířově 

(3.10.2007 17:00:37)
Já jsem také z Havířova, autobusem jezdím skoro každý den. S kočárkem sice dva roky zpátky, ale ani jednou se mi nestalo, že by byl řidič nepříjemný, že by mě nepustil do autobusu, když tam byly už jedny golfáče a dokonce mě i ochotně s velkým kočárem naložil do malého příměstského autobusu s tím, že lidi chvíli postojí (musí se složit zadní sedadla).
A k lidem tohoto kraje... Dodneška mě pokaždé s malým poušít sednout (většinou studenti), takže si nestěžuji. Občas jezdím do Prahy a tam mě třeba v tramvaji nebo metru nepustil nikdo ani jednou. To jsem fakt ráda, že nejsou "zapšklí".
 Mery72 


Staré nářky 

(3.10.2007 13:05:32)
Tohle téma se na Rodině probírá celkem pravidelně, diksuse dlóuhé, emoce óbrovské:-)
Mám tři děti, nemáme auto, jezdíme MHD. Pokud stojím na zastávce, snažím se vyhlédnout si mladého muže, pokud není, beru zavděk kýmkoli. Vynechávám stařečky a ženy "v nejlepších letech". Věta: "Dobrý den, prosím, pomohl/a byste mi s kočárkem?" je emočně neutrální a málokdy se na ni člověk dočká odpovědi NE. Samozřejmost je pomáhajícímu poděkovat!!! Pokud sebeúžasnější větu řeknu s nakvašeným xichtem, je to nanic. Myslím si, že většina maminek stěžujících si na neochotu spoluobčanů zkrátka čeká, až se jim ke kolům sám od sebe vrhne dobrovolník, kterému s přezíravostí dovolí nést jejich poklad. Jistě, mají v kočáře naději národa, kdo je víc. Řidič podle nich zřejmě musí s úsměvem na rtech chvatně vyskočit od volantu a vlastním tělem dělat místo ve voze.
Omlouvám se za kousavost, ale fakt mě to dere. Řidiči jsou někteří slušní, někteří holt ne. Jako ostatní lidi. Že Vás jednou - dvakrát někdo naštval přece neznamená, že každý "emháďák" je ... píp. Taky jsem za těch 8 let kočárkování zažila ledacos, i několik vyloučení z dopravy pro "nedostatek místa" (byl tam už 1! kočárek), ale to neznamená, že všechny hodím do jednoho pytle.
Tak jsem to pěkně napsala. Já totiž všechno vím!
Váš Brouk Pytlík.
:-)
 IlonaK2+Verunka+Ondrášek 


Re: Staré nářky 

(3.10.2007 20:33:02)

Jela jsem jen párkrát, ale vždy se mi vyhnuli obloukem mladí, než jsem stihla cokoliv říct, ale zase mi pomohla paní ve věku cca 60-65 let a ještě s úsměvem.
 Veveruše 


Re: Staré nářky 

(3.10.2007 21:58:23)
Zcela souhlasím. Cestuju Prahou s kočárem dva roky, v průměru 2 x týdně, vždycky někoho slušně poprosím (v podobném duchu, jak píšete)a odmítnutí jsem se dočkala jen jedinkrát (jistá padesátnice, kterou jsem slušně poprosila, se ohradila, že by snad měl spíše nějaký chlap; ten byl přítomen jediný a vypadal dost divně - zdálo se mi, že možná nebude schopen ani normálně komunikovat; po odmítnutí onou dámou mi nezbylo nic jiného, než ho zkusit oslovit - a pomohl mi:-). Poté, co mi člověk pomoc přislíbí, dávám mu ještě stručné vysvětlení, kde má kočárek chytit (v zájmu rychlého nástupu i zachování kočárku).
Naopak jsem se už dvakrát setkala s tím, že mi někdo nabízel pomoc s golfkami velice opatrně, protože už ho nějaká maminka vyloženě sepsula, že to zvládne sama:-)
Jinak trochu mimo téma - včera jsem nastupovala do autobusu na zastávce, kde stály další tři kočárky. Dala jsem znamení řidiči, počkala na jeho souhlasné pokývnutí - pěkně podle vyhlášky. Další dva kočárky mě následovaly. Hádejte, kolik maminek dalo znamení řidiči... Ani jedna. Vzpomněla jsem si na diskusi, která se na Rodině vedla cca před rokem a napadlo mě, jestli třeba někdy nevznikají problémy v důsledku toho, že maminky netuší, že by měly dávat nějaká znamení při nástupu a výstupu a řidič si třeba nastupujícího či vystupujícího kočárku nevšimne.
 Marla77 
  • 

Re: Staré nářky 

(6.10.2007 23:06:47)
Souhlas!!!

Cestuji Prahou a mám velmi dobrou zkušenost s lidmi mezi 15-40lety, sami pomoc nabízejí, tuhle jsem se musela řehtat, 2 študáci se div "nepoprali" o golfky se synem... když se nikdo nenabídne, s úsměvem požádám o pomoc a ještě jsem nebyla odmítnuta... samozřejmě nežádám unavené důchodce...
ovšem speciální kapitolka jsou lidi 50-60 let...nastupovala jsem, nikdo nepomohl, řidič se rychle a prudce rozjel, já na schodech, golfky s malým převrácený, malý hlavou dolů, naštěstí ukšírovaný, vypadaný věci z kočáru, já na jedný noze...fakt prekérka...v busu asi 10 lidí téhle věkové skupiny, ani jeden nepomohl, pouze mě pozorovali a informovali, kde mi co upadlo a co bude špinavý... no a pro šťouraly...nezobecňuju na základě jedné zkušenosti a předesílám, že si nemyslím, že všichni jsou takoví... pouze častěji se u nich s tímhle přístupem setkávám...
 MartinaNov (dva rošťáci 


MHD v Ostravě 

(3.10.2007 13:18:58)
teda nevím jak Havířov, ale v Ostravě je všechno v pohodě. Alespoň pro nás. Nevyhledávám extra nízkopodlažní spoje, s kočárem mi do autobusu vždycky pomůžou. Stačí se slušně zeptat, úsměv mě taky nic nestojí a hlavně hezky poděkovat. Většinou pak i toho samého člověka požádám o vystoupení. Nikdy mě nikdo neodmítl, nikdy jsem neměla pocit, že by se po mém příchodu zastávka vyprázdnila.
Co se týče kočárků v autobuse, přepravní podmínky udávají jeden kočárek s tím, že o dalších má právo rozhodnout řidič. Ti to tady u nás asi moc neřeší s tím, že maminy se domluví. No a taky jo, už nás jelo 5!!! kočárků (fakt je, že golfáčů) a vešly jsme se.
Chápu, že ne každá mamina je průbojná, taky jsem po porodu byla ze všeho vyvředěná a "řešila" každou cestu jako hotovou bojovku. Hormony se mi časem upravily a nemám problém.
Jenom mi není jasné, jak můžou existovat maminky, které než by měly použít MHD, tak raději nikam nejedou, protože je to pro ně složité (nebavme se teď o dvojčatech...). Když nejsou schopné řešit takovou banalitu, jak asi budou v životě postupovat, až příjde opravdový problém?????
 Raduza 


Re: MHD v Ostravě 

(3.10.2007 14:41:37)
ono to možná nejvíc stresuje ty co jsou zvyklí pomáhat. Ty ostatní flegmoše nikoli. Co vím, tak to jsou fakt většinou takový ty hodný holky, co radši nikam nejedou. Jak to řešíš, když na zastávce nikdo není nebo jen u předních dveří? U nás se stává normálně, že lidi přejdou od kočáru pryč, ale nevím, možná jen proto, aby nezavazeli.
 olina dvojčata 1/05 
  • 

Re: MHD v Ostravě 

(6.10.2007 17:10:17)
Já problém s tím, že cestuji s dvojčatama nemám. Stalo se mi jen jednou, že jsem musela čekat na jiný spoj, protože v autobuse byli čtyři maminky s dětmi na vozíčkách a rozhodně mě to nijak nezabilo :). To jsem s dětmi cestovala od narození ČSAD a žádný problém nikdy nenastal. Stačilo jen poprosit a vždy se někdo našel, kdo pomohl naložit či vyložit kočárek. Pokud jel autobus jen s tím jednhým křídlem u dveří, tak mi pomíhal skoro celý autobuse. Dva drželi děti, další pani fusaky, další nánožník a vda páni nakládali složený kočárek, který tak musel zůstat po celou dobu jízdy. A nikdo ani řidič nenadával, že zdržuji jen se divil, že jsme to naložili :).
 markéta janoutová, brno 
  • 

Re: MHD v Ostravě 

(8.10.2007 8:42:19)
zkus to v Brně.......a uvidíš, napíšeš úplně něco jiného.......opravdu je to o tom kde se přepravuješ a jak.....takže když je u tebe vše v poho tak nechápeš....přečti si můj jiný přízpěvek...jak mne několikrát málem uvěznili ve dveřích a přejde tě humor....
 ivana (2 děti) 
  • 

Re: MHD v Ostravě 

(21.10.2007 13:20:32)
Ostravskou MHD využívám k cestování s kočárkem vlastně už 4 roky, a zkušenosti mám rozdílné, těch nepříjemných cest, kdy nás řidič nechal v dešti stát protože už v autobuse má jeden kočárek (byly to golfky), případně jsme se do autobusu vešly (byl téměř prázdný) a asi díky této neobsazenosti si řidič dovolil říznout zatáčku víc než je v kraji zvykem, kočárek udělal ve vzduchu otočku a skončil kolečky vzůhru (malá byla připoutaná, nestalo se vůbec nic), je méně jen mi utkví více v paměti než ty bezproblémové. Pořád si myslím, že je to o konkrétních lidech, není to o kraji, ani městě.
 Lucka, syn 3,5 
  • 

V Kladně taky... 

(3.10.2007 13:30:44)
Asi je to všude stejné, mám úplně stejný zážitek z Kladna. Řidič mě nechtěl vzít do poloprázdného autobusu, kde už taky byly JEDNY GOLFKY ( já jela taky s golfkama) a dával mi to najevo tak, že mě i s kočárkem přivřel do dveří! Když se mi podařilo nastoupit, řval na mě, ať okamžitě vypadnu, jinak nejede. I když se mě minimálně polovina cestujících zastala, nebylo mi to nic platné a musela jsem vystoupit. Taková bezmoc proti idiotovi, který vládne autobusu je fakt hrozná.....A vysvětlujte to dvouletému dítěti, který se celé dopoledne těší, že pojede autobusem...
 MSteflova 


Re: V Kladně taky... 

(3.10.2007 13:37:18)
Lucko, nevystoupila bych, dokud by mi nesdělil své jméno. Případně bych si ho zjistila na DP a poslala na něj stížnost.
Z tohoto důvodu si myslím, že by i pánové měli být alespoň pár měsíců na MD - byli by pak o dost chápavější a ohleduplnější.
 Kristina 
  • 

Kladno 

(7.10.2007 14:00:52)
Jsem taky z Kladna a právě včera jsem měla podobný zážitek - i když jako divák (čekala jsem s kočárkem na jiný autobus). Přijel autobus a v něm už byly jedny malinké golfky a jeden normální sporťák. Paní s dalšími malými golfkami začala nastupovat a řidič ji zavřel mezi dveře. Když se ohradila, začal na ni ječet, že už veze dva kočárky atd.atd. Paní se ale nedala a nakonec je vzal (byl to spoj mimo Kladno, další by jel asi za hodinu.)
Na druho stranu ale musím podotknout, že se jsem to za ty 4 měsíce, co jezdím s naší Bětuškou, viděla poprvé a mnohem častěji se setkávám s tím, že ač má řidič povinnost vzít jen jeden kočárek, často tam jednou i čtyři!
Kromě toho má kladenská městská hromadná doprava jednu neskonalou výhodu (oproti Praze, kam jezdíme za babičkami) - maminka s kočákem tu jede zadarmo. Je to milá úspora nejen finanční, ale i nervů, jak se dostat k řidiči a zaplatit.
 Pavlína, Míša a Ríša 
  • 

Taky jsem to o Havířově slyšela 

(3.10.2007 14:39:25)
V Havířově bydlí moje tchýňka, která se stará o svoji mámu, ta má 84 let. Jet hromadnou dopravou k lékaři je pro ně také velice nepříjemné. Babička nemůže na nohy a tak vstává, až když autobus zastaví a že nevyskočí z autobusu jako laňka a chvíli ji to trvá i s pomocí tchýně je asi jasné všem, kromě řidičů-hulvátů. Nejednou si vysloužily pokárání, že zdržují. a takových příhod je více. Je to hrozné. Jinak já jsem z Ostravy a na MHD nedám dopustit, jsem víceméně spokojená, vždy mi někdo s kočárkem pomůže. A to teď jezdím s kočárkem a s dvouletým prckem.
 1.3Magráta13 


Kdo platí, ten poroučí 

(3.10.2007 14:51:32)
Nikdy jsem v Havířově nebyla, nebudu soudit, ani se vyjadřovat.
Chci k tomu říct jen obecně, že KDO PLATÍ, TEN POROUČÍ a NÁŠ ZÁKAZNÍK, NÁŠ PÁN.
Takže ať jste s Horní Dolní, Prahy, Brna, Havířova nebo Plzně, klidně se s řidiči hádejte, stěžujte si PÍSEMNĚ a nedejte se. Pokud budete už v autobuse, ať si řidič třeba nejede, vaše věc to není. Ať si klidně zavolá policii, i když pochybuju, že by to udělal.
A hlavně se nebojte stěžovat. nemusíte znát jméno řidiče, stačí číslo linky a čas a místo odkud kam jela. Dvakrát jsem si takhle stěžovala na chování řidiče a to že nejel autobus a vždy se mi dostalo omluvy. Nyní se dokonce sešlo stížností víc a člověk, který byl za nedostatky přímo zodpovědný, přišel o místo.

Jinak přeji šťastné cesty s kočárkem i bez. někdy je to fakt síla, a to ještě pořád zdražují. Pak ať se nediví, že bude víc lidí jezdit autem a zamořovat tak ovzduší.
 Petulina, kluci 11 a půlroční mimi 
  • 

Re: V Praze jsem nadšená 

(3.10.2007 15:20:23)
Já mám v Praze úplně opačné zkušenosti. Od začátku co jezdím, se nabízejí sami muži i ženy, dokonce se jednou dva předháněli nebo vybíhali ven, ačkoli cestovali dál. Někteří borci mi chtějí pomáhat i do nízkopodlažních vozů! Když zůstanu na konečné tramvaje sama ve voze, řidič mi ochotně přijde pomoc a ještě žertuje. Nestalo se mi ani jednou, že by mi někdo nepomohl. A já se také nijak neupejpám si říct. Nemám s tím žádný problém. Jediné, co mě štve je, že se najdou tací cestující, kteří zastoupí prostor pro kočáry a nehnou se. A takové ty úctyhodné staré ježibaby, které se usedí na sedačce u plošiny se slovy: " vy můžete stát klidně bokem ke kočáru a držet si ho, néé?"
A to podotýkám, že nejsem žádná blonďatá sexbomba, ale udržovaná matka před čtyřicítkou. :-)
 Petra 
  • 

Re: V Praze jsem nadšená 

(4.10.2007 14:18:59)
To máte asi kliku, protože já mám z prazského MHD už nervy předem, než vůbec vyrazím z domu. Jednou se mi stalo, že jsem nastupovala na poloprázdném nástupišti do tramvaje, řádně jsem zamávala na přijíždějícího řidiče (který mě v tu chvíli opravdu viděl,ačkoli se většinou dívají na druhou stranu) v náruči folfky, za mnou můj 3letý syn, a v okamžiku, kdy jsem strčila do tram.nohu a kočár, milý řidič zazvonil a zavřel dveře. Naštěstí se nejspíš zrovna opravdu do zrdcátka díval, neboť se nerozjel, ale milosrdně znovu otevřel a nechal nás nastoupit. Tedy i se synem. Bohužel jsem byla v zadním voze, takže mé emoce se k němu nedonesly. Při výstupu jsem samozřejmě dolítnout k němu dopředu a řádně mu vynadat nestihla.
Druhá věc, která mě rozčiluje, je tramvaj zastavující za jinou, která již stojí ve stanici. Pražské mámy to jistě znáte, jak tam člověk zmateně popojíždí s kočárkem sem a tam, v očekávání, jestli otevře dveře za tou první tramvají, či zda dojede až na začátek stanice. A pokud otevře vzadu, prodrat se davem lidí až do posledních dveří. Kolikrát se mi už stalo, že jsem to prostě nestihla.
Zkrátka, kam to jde, raději jdem pěšky...
 Samara76 


MHD, to je prostě lahůdka 

(3.10.2007 14:51:08)
Moje zkušenosti s pražskou MHD jsou stejné. Také mě řidič vyhodil, páč prej už tam jeden kočár má (citace onoho dobrého muže). To, že byli v autobuse tři psi, mu ovšem nevadilo. Někde jsem četla vyhlášku DP, že v jednom voze smí být pouze jeden pes. O kočárcích se tam nepsalo ...
 Kubula K. 


Re: MHD, to je prostě lahůdka 

(3.10.2007 15:34:45)
Samaro, jestli znáš vyhlášku takhle do detailu, jsi v ideální pozici omlátit mu ji o hlavu:-).
 Pavča 
  • 

HULVÁTI ŘIDIČI JSOU I V JIRKOVĚ 

(3.10.2007 15:50:31)
Stalo se mi též ,že jsem natrefila na neomaleného řidiče.Udivuje mě ale ,že se nikdo doposud nepozastavil nad nebezpečím pro miminko ,které maminka při placení jízdného musí nechat o samotě .Musím pochválit město Kladno,kde cestující s kočárkem má jízdu zdarma.
 Teya 
  • 

Severní Morava... 

(3.10.2007 15:54:34)
...je něco jako středověk. Zaostalej postkomunistickej kraj. Vím o čem mluvím, taky tady žiju. Buď ráda, že jinak bydlíš v Praze.
 zuzini 


Re: Severní Morava... 

(3.10.2007 16:15:59)
:-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Severní Morava... 

(4.10.2007 9:55:20)
tak honem, šup šup, přestěhuj se do Prahy, když myslíš, že ti tam bude líp. Zřejmě tam se svými názory uděláš skvělou kariéru. Proč tady tak strašně trpíš????
Já osobně bych Ostravu za nic nevyměnila. Dámy přemýšlejte, jaké jsou tady životní náklady a jaké v Praze??? Tady si z mateřské (s tatínkovým platem) můžeme úplně krásně žít. Minimálně je to aspoň na byt. V Praze by ti to rozhodně nestačilo. Pokud by sis ten byt vůbec mohla pořídit, že...
Před 4 lety jsme si koupili byt - 660 tis., hypotéční splátky 4 ti. V Praze ten stejný 3 mil., splátky by byly 16 tis.
Jen co nám dostaví dálnici to bude úplně o něčem jiném. Mi osobně se tady žije hezky, nejsme tady ti největší chudáci, nikdo se na nás nedívá jako na ubohé přivandrovalce z východu.
Nechápu proč se vy, kteří jste tak nespokojení, nepřestěhujete. Dnes jsou možnosti nekonečné, můžete odplout do lepších vod, třeba do zahraničí. Všude chleba o dvou kůrkách, všude slušní lidé i blbci. Dost takových chytráků nakonec taky zjistilo, že nejlépe jim bylo doma
 Markéta 
  • 

neni to tak hrozny 

(3.10.2007 16:33:06)
nosim dite v satku. minuly tyden jsem byla na tyden v praze a pri kazdodennich trech ctyrech jizdach mne vzdycky nekdo pustil sednout, lide delali na malou duci duci a take mi pomohli s kufrem do schodu. vazne prehanite, neni to tak hrozny.
 Kubula K. 


Re: neni to tak hrozny 

(3.10.2007 20:40:12)
Markéto, když ty nemáš špatnou zkušenost, tak ji nemá nikdo? :-)

Já ji osobně taky nemám, ale celkem mi stačí, co občas vyprávějí kamarádky, které ze lži fakt nepodezírám...:-(. Ne že by se s tou situací nedalo nic dělat, ale fakt bych se neodvažovala popírat něčí osobní zkušenost.
 čaroda 


Re: neni to tak hrozny 

(3.10.2007 21:20:17)
mno..."minuly tyden jsem byla na tyden v praze"...to neni moc objektivni, vid?
zijes v zahranici? Tam je to asi zase uplne jine? Docela by me to zajimalo...vetsina kamaradek si to tam chvali, ale casto maji auta, doprava ostatniho razu jen jako zpestreni.
Nemuzu si narikat ze by mi lidi nepomahali, vzdycky se najde nejaky ochotny chlap mladsiho veku nebo pani pred duchodem, taky se neostycham nekoho poprosit, ale uz se mi stalo i to ze jsem na konecne tramvaje zustala na zadni plosine stat sama s kocarkem a 3mesicnim mimcem nebot se zpolaplna tramvaj briskne vylidnila prostrednimi dvermi (s postrannimi pohledy nekam za moje zada)..no nebyla jsem dost rychla :) TAk jsem ty 3 schody proste "seskakala", kocar sice vazne i s ditetem neunesu, ale pruzeni ma super - vim ze se to nema :))
A musim rict ze popisovana situace v clanku by me HODNE namichla, tyhlety diskuse a pocit ze me i s ditetem nejaky hulvat nechava napospas vazne nesnasim...myslim ze by me rozpalil tak ze bych do te sousedni vesnice dobehla po svych ( a taxikem by jela jenom maminka).
 markéta janoutová, brno 
  • 

Re: neni to tak hrozny 

(8.10.2007 8:18:37)
milá markéto,

s šátkem si také nemohu stěžovat , jelikož to do vozu můžeš nastoupit sama a někdy mne i někdo dokonce pustí, někdy si o to musím říci sama ale s kočárkem je to opravdu brutální .............


markéta
 markéta janoutová, brno 
  • 

Re: neni to tak hrozny 

(8.10.2007 8:18:46)
milá markéto,

s šátkem si také nemohu stěžovat , jelikož to do vozu můžeš nastoupit sama a někdy mne i někdo dokonce pustí, někdy si o to musím říci sama ale s kočárkem je to opravdu brutální .............


markéta
 zubejda 
  • 

Brno versus České Budějovice 

(3.10.2007 20:47:03)
Bydlíme blízko Brna, rodiče mám v Českých Budějovicích. Kdysi jsem se mylně domnívala, že čím menší město, tím milejší lidé, ale opak je pravdou. Zatímco v Brně se mi často sami od sebe lidé nabízejí, že mi pomohou s kočárkem, i když jsou to golfky, které unesu i s dítětem sama, v Budějovicích jsem s miminem raději přešla na šátek a teď už raději jezdíme "za ruku", než se někoho doprošovat. Ale to nemluvím o řidičích, ale o cestujících. v Budějovicích přijede autobus na zastávku, otevře dveře - a před maminku s kočárkem se nahrnou všichni ostatní, aby jim náhodou nezabrala místo nebo co, aby snad proboha nemuseli pomoct. Když maminka konečně nastoupí, musí pak jednotlivě prosit lidi stojící na místě vyhrazeném pro kočárky, aby jí udělali místo...no prostě dle mé zkušenosti....zlaté Brno!!!
 8.5Yettynkaa12 


Přímo oslovit - poprosit - poděkovat 

(4.10.2007 9:15:52)
Tak zkus přímo někoho oslovit, já to tak dělám, vyhlédnu si chlapa, pokud tam teda je, a slušně ho poprosím, zda by mi nepomohl, a ještě mu řeknu, že ať to vezme za madlo, že se to tak lépe bere, že dole si to chytnu sama. Nestalo se mi, že by mi takto oslovený člověk nepomohl - až na případy, kdy to byl chlap po operaci.
 Helena dva kluci 
  • 

Re: Přímo oslovit - poprosit - poděkovat 

(4.10.2007 11:32:05)
Budejovice.Je to vzdycky oboustranný proces.Kluky uz mám ve věku, kdy sami pomáhaji s kočárem. A u nádraží smerem do Hodejovic na 11 se mi stalo ,ze jsme se synem /18 / stáli pani s kocarkem, a jakmile prijel autobus,synátor se nabidl, jestli nechce pomoct.. rekla HM a teda dovollil amu, aby ji vytáhl velkej kočar nahoru . Pak ji jeste pomohl vystoupit.Ani nezabucela....A tak vychovávám dál a hučim do nich :Pomáhejte a koukejte okolo sebe a nenechte se odradit.Nepríjemní lidé jsou v kazdé vekové a sociální vrstvě... A maminky / i "sedací" stařenky prosím,aby se nebáli poprosit o pomoc,to vite takový zamilovaný puboš nevidí, neslyší... a když pak ještě nadšeně poděkujeme za ochotu,bude to fajn...Helena
 *Kate*+ dve holky 05+08 


chomutovsko 

(3.10.2007 21:43:13)
to je teda nehorazny :-O ja taky cestuju bez problemu v praze, ale u rodicu na chomutovsku taky semo tamo jedu busem a zcela bez problemu. ba naopak. kdyz se stalo, ez prijel autobus s vysokyma sedackama, kam kocar pri nejlepsi vuli nejde dat, tak ridic hned nabidl otevreni zavazadloveho prostoru, kam jsem kocar dala a dite vzala s sebou dovnitr. a ze mi pri nastupovani i vystupovani ridici pomahali, to bylo taky celkem bezny. fakt je asi karvinsko razovite :-)
 Veveruše 


Z Prahy mám s řidiči zatím jen dobré zkušenosti 

(3.10.2007 22:12:49)
V Praze se mi ještě za dva roky cestování s kočárkem nestalo, že by mě řidič do autobusu nepustil. V nízkopodlažní "harmonice" jezdí aspoň v naší čtvrti na přední plošině zcela běžně i tři velké kočárky. Poměrně nedávno mě dokonce řidič nechal nastoupit s golfkami na plošinu, kde už tři kočárky stály. Poté, co jsem chtěla sama vystoupit, že počkám na další autobus, mě řidič přesvědčil, ať zůstanu, že je to v pohodě. Zůstala jsem tedy mezi dveřmi, jeli jsme naštěstí jen pár zastávek. Taky už jsem (a to bylo v jiné čtvrti) několikrát zaslechla po nástupu na plošinu obsazenou sedícími důchodci nahranou větu "uvolněte prosím místo pro kočárek". Takže v Praze to nevidím nijak černě.
 Kata 
  • 

5 kočárů v autobusu 

(5.10.2007 0:27:37)
Minulý týden jsem jela s malým do centra a jelo nás v běžném nízkopodlažním autobusu 5 kočárků - 4 golfky a 1 sporťák a řidiči to nijak nevadilo. Pokud jedu MHD, stalo se mi zatím jen 1x, že jsem musela požádat vedle stojícího muže, zda mi pomůže s kočárem do autobusu (a protože pak vystupoval na konečné, jako já, sám přišel a pomohl i při výstupu). Jinak mi doposud VŽDY nabídl pomoc někdo sám, ještě dřív, než jsem si stačila někoho vyhlédnout a poprosit. A to i při nástupech do nízkopodlažních spojů, což mě překvapilo a s poděkováním jsem odmítala. S řidiči autobusů jsem nezažila žádnou konfliktní situaci. Do autobusu jsem se nedostala jen jednou, protože byl tak narvaný, že už zkrátka nebylo kam přistoupit. Ale nemusela jsem čekat 40 minut na další, ale jen 10, takže mi to bylo jedno. Všechno je to o lidech, jako vždycky.
 Zdenka 
  • 

Pohled z druhé strany 

(3.10.2007 22:24:36)
Zážitky autorky článku jsou docela otřesné. Já jezdím MHD tak jednou do týdne a celkem v pohodě, většinou tedy jedu nízkopodlažním spojem, ale dost často zastaví daleko od obrubníku, tak se taky pobavím, mám sice ještě velký kočár, ale relativně lehký, takže s prckem je to tak do 25 kg, což naštěstí zvládnu sama. Jen jednou se mi stalo, že začal zavírat dveře, když jsem stála s kočárem v náručí v parádní louži mezi obrubníkem a trolejbusem :-( a snažila jsem se akorát kočár nacpat dovnitř. A to jsem zařvala tak, že ty dveře zase otevřel :-) Takže to snad byla jen velká nepozornost řidiče, ale nic hrozného se nestalo.
Ale vzpomněla jsem si na jinou věc, kterou jsem sem chtěla napsat. Dost mamin opravdu má pocit, že ony a jejich kočár jsou pupek světa a nejsou schopné použít ani stopu selského rozumu. Znám i pár šoférů a jeden jel jednou meziměstskou linku, kde obvykle jezdí autobusy s místem pro kočárek, jenže on měl zájezdový autobus, kam se kočárek prostě dovnitř dát nedá. Na jedné zastávce čekala paní s kočárkem, když jí řekl, že ho bude muset složit a dát do zavazadlového prostoru, tak si postavila hlavu, že ne. Když jí to marně vysvětloval ještě v době, kdy měl být o 2 vesnice dál, tak nakonec odjel a paní zůstala na zastávce. Taky si na něj stěžovala, a že vím, že lidi si dokážou stěžovat na lecjaké nesmysly, ale tahle stížnost byla asi ze všech nejnesmyslnější, fakt nechápu, jak si to dotyčná představovala řešit :-( Dělat šoféra linkového autobusu, kde je v neustálém kontaktu s cestujícími a ti si na nich vylévají své špatné nálady za cokoli, co jim přeletí přes nos, to je snad nejnevděčnější práce, kterou znám.
 & 


Re: Pohled z druhé strany 

(3.10.2007 23:26:35)
No jo, Zdeno. Co kdyz pani mela treba dulezitou schuzku napr. u doktora a diky tvemu znamemu se na ni nedostavila. Urcite by bylo rychlejsi, kdyby ji ten kocar nalozil. :o{{
 VeraK 


Re: Pohled z druhé strany 

(4.10.2007 8:31:16)
Nevím, jestli jsi někdy jela zájezdovým autobusem. Asi ne, protože jinak by ti došlo, že tam ten řidič opravdu kočárek dovnitř nenaloží, i kdyby měla sebedůležitější schůzku. Mimochodem - kdyby měla důležitou schůzku, jistě by zbytečně neprudila a nechala si od onoho ochotného řidiče složit kočárek a umístit ho do zavazadlového prostoru.
 & 


Re: Pohled z druhé strany 

(4.10.2007 9:58:57)
Jeje, ja jsem to vcera poradne neprecetla a vyslo mi z toho, ze ridic nechtel slozeny kocarek nalozit do zavazadloveho prostoru :o}}
 MartinaNov (dva rošťáci 


ještě jednou Praha vs. zbídačené kraje 

(3.10.2007 23:45:44)
jen tak mezi námi, Ostraváci se s Pražáky nemají rádi. Asi je to tím, že jim tak závidíme (teda já osobně jo, jen a pouze ty nádherné památky a historii). Na druhou stranu Pražáky nesnášejí i Brňáci..... Že by chyba byla někde jinde?????

no zapoměla jsem, že Brno je taky na Moravě.... takže zase patriotská hrdost???
Nebo je to o tom, že jsou lidé slušní i hulváti. A někde se jich možná najednou nakumuluje více, nedělá to ale žádný sociologický vzorek. Spíše bych se zamyslela nad tím, v jaké společnosti se pohybuji.
Jsem z Ostravy a nikdo v mém okolí nemluví sprostě.

ale abych to odlehčila, jeden vtip:

Mladík v Praze na nádraží:
"Co si přejete?", ptá se prodávající
"Listek, p..o" odpoví mladík
"A chcete Svinov nebo na Hlavní ?"

8-))))))
 Linda 
  • 

Bez auta ani ránu 

(4.10.2007 0:28:33)
To je vážně děsivá zkušenost a jenom potvrzuje můj názor, že dítě jedině poté, co si člověk pořídí řidičák a auto. Osobně je mi krajně nepříjemná ta závislost na okolí - nejde ani tak o to, jestli jsou ostatní cestující ochotní nebo ne - ale o to, že člověk s kočárkem se bez cizí pomoci neobejde, nemá jistotu, že se s kočárkem do busu či tramvaje vejde. Cestovat metrem s kočárkem bych si už vůbec netroufla, ty dlouhé jezdicí schody mě absolutně děsí. Jsem z Prahy a náš transport řeším autem - a když už MHD, tak malou jedině do šátku. Podporu porodnosti bych viděla spíš než v soc. dávkách v tom, aby bylo MHD nízkopodlažní, více čistých WC včetně WC pro invalidy a přebalovacího pultu, apod...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Sluzba zakaznikum 

(4.10.2007 4:36:48)
Mam pocit, ze v CR jeste porad chybi normalni kultura sluzby zakaznikum - ridici MHD, urednici, lekari - vsichni se chovaji, jako by lidem prokazovali nejakou milost a ne sluzbu, za kterou jsou placeni (jestli je vyse platu podle jejich predstav je jina zalezitost). Proc si lide mysli, ze je v poradku chovat se k zakaznikum hrube nebo prezirave? Proc to zamestnavatele toleruji a stiznosti zrejme nijak neresi (chlacholive dopisy jsou zrejme jen zasterka)? Proc si lide nevazi prace a nemaji obavu, ze kdyz se budou chovat nevhodne, tak o ni prijdou? Nerozumim tomu - je to opravdu jen v tech penezich? Proste jim to za to nestoji? A zamestnavatele se boji, ze za tak male penize jine lidi nesezenou?

Zila jsem v nekolika zemich - nikde nejsou lide dokonali, leckde praci odflaknou nebo se donekonecna vymlouvaji - ale nikde jsem se nesetkala s hrubosti, preziravosti nebo vylozenymi schvalnostmi - to je asi nejaka ceska specialita...

Kimmy
 Hal, Miky 1 rok 
  • 

Podala bych si stížnost 

(4.10.2007 14:42:55)
Takové chování řidičů je fakt strašný. Pravděpodobně to považují za správné chování a bude trvat dlouho, než se to změní. Ale nedalo by se něco přece jen dělat?

Být Tebou, poslala bych tento článek na odbor dopravy Havířova nebo Karviné a taky na tamější dopravní podnik. Ze zákona se tím musí minimálně na tom úřadě zabývat a asi Ti musí odpovědět. Možná pak pánum řidičum někdo vysvětlí, jak se k zákazníkům chovat. Každopádně Tě to bude stát pouze pár korun a je tu určitá šance, že až příště přijedeš domů, pan řidič se na Tebe hezky usměje a nechá Tě normálně nastoupit.

A když se nic nestane, třeba se časem ozve více matek a pak už se to fakt bude muset řešít.
 Lucka+V3m+M2r 
  • 

Právě jsme jeli přes Plzen 

(4.10.2007 14:52:57)
Cesta trolejbusem k doktorce s kočárkem a 2letým capartem proběhla celkem bez problémů.Na zpáteční cestu jsme si počkali na nízkopodlažní trolejbus,protože je docela obtížné nastoupit s kočárem a dítětem za ruku i když se zrovna najde někdo ochotný pomoci.V očekávaném trolejbusu byl však již 1 kočárek.Řidič nás vykázal s tím,že na další zastávce by se již další cestující do vozu nevešli.Ale mnohdy jezdí v trolejbusu i 3 kočárky najednou.Po probdělé noci z rostoucích zubů jsem moc nebránila a jen argumentovala,že my se taky nějak potřebujeme dostat domů a tyto trolejbusy jsou přece pro vozíčkáře a kočárky dělané,ale vycouvala jsem a počkali jsme na další trolejbus.Naštěstí nebyl nacpaný k prasknutí a my se dostali domů.Ale ještě ted se mi chce brečet.To jsme vážně všem tak na obtíž????????
 MiladaL 


srovnání  

(4.10.2007 19:32:59)
ahoj autorko článku! žiju s rodinkou v Praze. v Karviné má můj partner rodiče a kamarády. myslím, že mám dost nezaujatý pohled. myslím,že se dá říct, že na severní Moravě jsou lidé jiní. nikde jinde jsem neviděla projíždět řidiče po městě rychlostí 150 km/hod, což v Ostravě není problém. když v Karviné zastavíte chodci na přechodu, tak na vás koukají a nevědí, co mají dělat - jednoduše to tu není zvykem. O tom, že jsou tu lidé jiní než zbytek republiky podle mě, mého partnera a jeho rodičů není debat - není tu klasická skladba obyvatelstva, za minulého režimu se sem za prací v dolech často stěhovali lidé, co byli, dejme tomu, jiní (ne všichni). ahoj,
 Luboš 
  • 

řidič autobusu 

(4.10.2007 23:16:10)
Je mi za všechny mé kolegy hanba!Jsem řidičem autobusu 15 let a toto jednání je opravdu otřesné.Je pravdou,že neexistuje v přepravním JŘ postup jak se má chovat cestující s kočárkem/myslím to placení a nebo nastupování/ale pokud /cituji/dovoluje konstrukce a obsazenost vozidla je řidič povinen vzít na příslušném spoji min. jeden kočárek.Výmluva ,že na příští zastávce bude více cestujících je naprosto nepřípustná a je zarážející,že vedení společnosti se postavilo na stranu řidiče!Luboš K. okres Kroměříž
 terezie + tadeáš 05 + berta 08 


na idosu 

(5.10.2007 12:24:16)
v detailech busů píšu v přepravních podmínkách , že dálkový autobus kočárky nepřepravuje. občas jsem s ním jela ale byla to je vlídnost řidiče.

jinak přeji pevný nervi :-))
 Zdenka 
  • 

Re: na idosu 

(5.10.2007 22:12:36)
Jo, to je navíc přesně ten případ, který jsem tu popisovala. Ten šofér mohl klidně tu paní nechat na zastávce bez jakýchkoli debat a byl by v právu. On jí nabízel dát kočárek do kufru, protože dovnitř vozu se prostě vejít nemohl, paní si postavila hlavu a ještě si stěžovala. Někteří lidé jsou prostě pitomí, a to na obou stranách, jak řidiči tak cestující.
Najezdila jsem se na dálkových linkách kvůli práci dost a chování některých cestujících mě občas vytáčelo, ono pak jet celou cestu s naštvaným nebo vynervovaným řidičem, o to taky nestojím. Když chlápek stopne autobus 50 metrů od zastávky, chce platit pár korun dvoutisícovkou a řidič nemá nazpátek, tak na něj řve, že mu prostě musí rozměnit a vyhrožuje stížnostma. Nakonec pochopil, že když nemá tak prostě nemá, a zaplatil obnos přesně (bez nějakého složitého lovení drobných). Nebo když jsme nabrali trochu zpoždění, protože jsme 3x chytli kolonu za bouračkou, tak řidiči přišla děsně vynadat nějaká paní, že jí ujede poslední přípoj a nedostane se domů. Hlavně, že se v Praze vybavovala na zastávce, když tam ještě stál předchozí spoj (místenku neměla, klidně mohla jet o těch 1/4 hodiny dřív). Jiný si stěžoval, protože měl místenku (právo na místo k sezení ovšem má jen do 5 minut před odjezdem z výchozí zastávky a on nastupoval o 2 stanice dál), řidič mu jí uznal jako jízdenku a vzal ho na stání, což se na dálnici nesmí. Byla jsem půl metru od nich, v řidičově chování nebyl ani náznak nějaké nevlídnosti nebo netrpělivosti, která by dotyčného mohla naštvat. Po té stížnosti na podniku někdo tomu řidiči řekl: pro dobrotu na žebrotu. Od té doby na dálnici na stání zásadně nebere, sice jsou lidi o to naštvanější, když nemůžou jet, ale on už kvůli nim problémy riskovat nehodlá.
A kolikrát řidiči místo pozdravu někdo začal nadávat, že před ním vynechal spoj jiného dopravce, to ani nejde spočítat :-(
Nebo kdo z vás by jel na 4denní zahraniční služební cestu, kde by spal v zimě na nepohodlných sedačkách a měl v lepším případě přístup na WC se studenou vodou? Dneska už je přežitek zajistit ubytování i pro řidiče ...
Na lince je 90% lidí ani nepozdraví ...
Pak se divte, že z nich vždycky zrovna nesrší optimismus :-(
Ale znova opakuju, zážitky z článku ukazují spíš na pitomce řidiče :-( Všude jsou lidé lepší a horší, akorát ty srážky s blbcem jsou citelnější než setkání se slušným člověkem :-(
 olina dvojčata 1/05 
  • 

Dvojčata 

(5.10.2007 14:58:33)
Ahojky,
tak jsem autobusy ČSAD jezdila od narození až do jejich 2 let. Nikdy se mi nestalo, že by mnne nevzal nebo jinak nadával. Nastupovala jsem podle potřeby a podle počtu lidí, buď nejdřív kočárek a potom placení nebo obráceně. A to jsem měla kočárek pro dvojčata.
Dneska bydlíme ve městě a taky se mi ještě nestalao, že by mne s golfakami nenaložil a to od nás jezdíme s dvojčatovmi dvě a ještě se k nám vejde kočárek. Opravdu je to o lidceh.
Jetšě k ČSAD jezdila jsem s dětmi každou středu na plavání a nebyl nejmenší problém, aby mi řidič pomohl nebo v klidu na konečné zastávce v Českých Budějovicíh nebo v Českém Krumlově počkal, až vyložím a složím kočárek.
 Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 


Děčín... 

(5.10.2007 22:44:03)
Tak to se musím pochlubit. Mně u nás ve městě se snaží pomoci pokaždé někdo s kočárkem. Často se sejdou i dva lidé najednou. Lidé se sami nabízejí.
Z mé zkušenosti řidiči dovolí, ať si nastoupí tolik maminek s kočárky, kolik se jich do autobusu vejde. Ne jednou jsem nastupovala i prostředními dveřmi, když v zadu byly dva kočárky.
A nikdy mi žádný řidič neřekl, že jsem už "dávno" měla být s kočárkem v autobuse, když jsem šla nejdřív zaplatit. Jinak to ani nedělám.
Takže mám asi štěstí, že bydlím v našem městě :-)). Alespoň v tomto směru...
 Cow :-) 


pozdrav ze sever.Moravěnky:-) 

(6.10.2007 16:59:59)
autorko, ikdyž je nedostatek řidičů a ČSAD si nemůže dovoli ztratit dalšího řidiče kvůli stížnosti, přeci jen si myslím, že ses měla "trošku víc poprat".
kurník, proč si má nějaký řidič myslet, že když jsi na MD, tak můžeš stát na zastávce věky a věky??? Proč by to mělo tvé roční ditě vydržet za každého počasí...no, píšeš teda, žes byla jen na návtěvě u rodičů, ale ten řidič přece neví, jestli taky nejedete do oné nemocnice na "časovku", že? Nebo co studující a pracující matky??? kdo má zájem vystát důlek na nevábném stanovišti????
taky jsem za sev.Moravy a řeknu ti, že u nás se vejdou do MHD klidně tři kočárky...a s ochotou je to člověk od člověka...někdo je usměvavý, pomůže sám od sebe...jiný kouká raději jinam...
občas jedu vláčkem...většina průvodčích je velice ochotná, ale je tam jedna nerudná...vychrtlá blondýna, která snad ani děti nemá...tu když vidím, tak je mi jasné, že je lepší se zařídt sama, protože nemám chut, aby mi opět dala najevo, jak ji obtěžuji....
at žijí adrenalinové sporty:-)!!!!!
 Duslik 


 

(6.10.2007 20:27:10)
Také mám jednu nepříjemnou zkušenost. Rodiče si koupily chatičku u Aše a s maminkou jsme se v červnu rozhodly tam na týden jet. Tatínek nás odvezl a odjel zpět do Prahy. V pátek jsme se vypravily na návštěvu známé do Aše. Jelikož zde jezdí autobus jednou za hodinu a vlak jednou za den, posadila jsem svého dvouletého syna do golfek a s 15minutovým předstihem jsme vyrazily. Když jsme se blížily ke křižovatce, zahlédly jsme autobus, ale jelikož bylo do jeho příjezdu dost času, tak jsme si řekly, že to není ten náš a pokračovaly dál. Dorazily jsme na stanici a čekaly. Autobus ve stanovenou dobu nikde a tak jsme čekaly ještě dalších 20minut, ale nic. Známé jsme zavolaly že nedorazíme a vrátily se do chaty. Když jsme se o tom bavily s místními, bylo nám řečeno, že je to časté, že už si několikrát stěžovali, ale výsledek žádný. Je to hrozné, když jdou ráno do práce, přijdou na stanici, čekají a autobus je již pryč. Některé továrny si zde raději pronajali autobus, kterým své zaměstnance svážejí a po práci rozvážejí.
Bydlím v Praze a když vidím, jak se lidé rozčilují když má MHD minutové zpoždění(někteří dokonce píší ihned stížnost), poslala bych je na venkov, ať si vyzkoušejí jak se dá také cestovat.

Laďka + Domík
 Helena 


MHD Brno 

(7.10.2007 9:22:26)
Musím souhlasit s autorkou článku, že cestování MHD je skutečně adrenalinovým sportem. Ale narozdíl od severní Moravy, u nás na jihu mám problém spíše se spolucestujícími. Mám dvě děti, syna osmiletého a osmiměsíčního, takže v kočárku. Už na zastávce se musím rozhlížet po nějakém pomocníkovi, kterého včas požádám o pomoc, nejlépe před tím, než si všimne, že jede dopravní prostředek - jinak by se totiž přesunul daleko od nás. Když se otevřou dveře, tak buď je tak plno, že se nevejdu, nebo na plošině pro kočárky stojí velký pes s páníčkem a rozhodně se nehodlají odsunout. Když už se nám podaří nastoupit, tak je to úspěch, ale posledně jsem se zaklesla kolečky s jedním vozíčkářem, takže jsme po vzájemné domluvě vystoupili na stejné zastávce. A vystupování je taky napínavé - jen sáhnu po tlačítku, abych řidiče upozornila na výstup kočárku, nastává rychlý přesun ostatních cestujících k jiným dveřím. Ale abych nebyla nespravedlivá, často je mi pomoc i aktivně nabízena, a to zejména od mladších lidí, nejhorší zkušenost mám se střední generací. Nicméně tyto zkušenosti mě vedly k tomu, že jsem po 20 letech oprášila řidičák, koupila auto a pokud se chci s dětmi dostat někam na čas do vzdálenosti větší než se dá dojít pěšky, jedu autem. Moje duševní zdraví dostalo přednost před ekologií. Takže nezbývá než si přát ať jsou alespoň naše děti ohleduplnější.
 severanka 


Re: Praha 

(7.10.2007 18:12:26)
plně souhlasím, jsem 8 měsíců na MD, žiju od roku 2000 v Praze, autobusem a metrem jezdím skoro denně a nikdy jsem neměla jediný problém se řidičem,nebo spolucestujícími, často nemusím ani nikomu říkat o pomoc a lidé se mě i několikrát zeptají jestli potřebuji pomoct s kočárem. Pocházím se Sev. Moravy a přesto že mám svůj rodný kraj ráda, musím uznat že lidi jsou tam méně ochotní a občas na nás hrubí. Raději tam autobusem už nejezdím.
 Strelda 


Re: Praha 

(7.10.2007 20:23:44)
V Brne to neni tak hrozny, ale taky musim uznat, co mam lehkej golfacek, tak se nikoho, aby mi pomohl doprosovat nemusim, proste jsem sobestacna a vezmu kocarek sama. A navic se mi stane, ze se lide sami nabidnou, jestli nepotrebuji pomoct.

Horsi je to s nacpanymi salinami, co jsem popisovala v reakci predtim, tak radsi se vyhybam spicce, kdy lidi jezdi z prace a je narvano.
 Strelda 


Re: MHD Brno 

(7.10.2007 20:16:56)
Souhlasim, ze vetsi problem nez s ridici je problem s lidmi.Jsem taky z Brna,mam 1,5 rcni dceru, na ochotu ridicu si nemuzu stezovat, ale mam obcas problem take s lidmi.Kdyz dcera byla jeste mala a já mela tezsi kocarek, tak jsem mela obcas problem, nekoho pozadat,aby mi pomohl,ale nasli se vyjimky, kdy se mi i sam nekdo nabidl, ze mi pomuze.Parkrat se mi stalo, ze vsichni doslova zmizeli ze zastavky, nez aby mi s tezkym kocarkem nekdo pomohl. Taky se mi parkrat stalo, kdyz jsem jela nizkopodlazni tramvaji, a zrovna ve spicce, kdy lide jezdi z prace, v prostoru pro kocarky stali lide a ani na pozadani, jestli by me tam mohli pustit s kocarkem, se proste ani nehnuli. Tak jak s prominutim pitomec jsem stala mezi dvermi a porad vystupovala a uhybala lidem, co potrebovali jit ven a dovnitr.

Taky se mi stalo, ze jsem byla s kocarkem(golfackem) v prodejne s detskym zbozim a pani prodavacka me upozornila, ze tam nesmim jezdit s kocarkem, ze jsou tam uzke ulicky, a pak padaji veci na zem a spini se. Tak jsem se ohradila, proc tady maji tak uzke ulicky, kdyz se da predpokladat, ze do detskeho obchodu budou prevazne chodit matky s detmi a logicky i s kocarkem???

Asi je to o lidech a o schopnosti mit zajem se vcitit do toho druheho a ne byt zahledenej sam do sebe.

Prihody autorky je docela silny kafe, asi je nejhorsi ta bezmocnost.
 Jaruš, řidička tramvaje 
  • 

Cestování s kočárkem v MHD jako adrenalinový sport 

(7.10.2007 13:10:32)
Jezdím tramvají jako řidička. Problém s maminkami občas mám, protože mi nedají znamení,že budou vystupovat a do zadního vozu nevidím. Nevidím ani do předního,když je plný.Občas je do dveří přizavřu. Ale stalo se mi na trati Jablonec-Liberec, že jsem měla v nízkopodlažní tramvaji kočárků celkem s e d m !!Musím dodat, že ty poslední 2 jsem brala do předních dveří. Sama jsem jim šla pomoct, protože to nikdo z cestujících ani nenepadlo. No uznejte,nechte je tam čekat. Taky jsem měla malé děti. Ahoj maminy.
 markéta janoutová, brno 
  • 

psala jem ns mhd a zde je i odpověď co k tomu dodat?.............smutné 

(7.10.2007 14:41:04)
Dobrý den paní Janoutová,
bohužel váš mail je natolik obecný, že vám vlastně na něj nemám co odpovědět. Nezájem ostatních cestujících je kapitolou sama o sobě. A pokud jde o řidiče vozidel, i nadále dávejte o sobě vědět. Když přijede vozidlo, tak mávněte na řidiče a při výstupu zazvoňte. Pokud se vám opět někdy stane, že vám řidič začne zavírat dveře nebo něco podobného, zapamatujte si číslo vozu, linky, přesný čas a místo a pošlete stížnost na adresu stiznosti@dpmb.cz.
Uvědomuji si, že mi můžete namítnout, že to vlastně budeme řešit až se možná něco stane, ale váš mail je opravdu natolik obecný, že v současné době vám jinou odpověď dát nemohu.

S pozdravem

Mgr. Romana Rossi
referent vnějších vztahů
Dopravní podnik města Brna, a.s.
Hlinky 151, 456 46 Brno
-----Original Message-----
From: Markéta Janoutová [mailto:m.janoutova@seznam.cz]
Sent: Saturday, August 18, 2007 8:23 PM
To: mhd
Subject: vše pro dítě ?????

dobrý den,


už dlouho se Vám chystám napsat ohledně diskriminace maminek s kočárky, konečně dnes jsem si našla chvilku, ale věřte, že bych určitě radši dělala něco jiného, ale ...situace je myslím natolik vážná, že by se měla začít řešit, věřím tedy , že se mým dopisem budete zaobírat a nevyzní naprázdno............JELIKOŽ HO URČITĚ PÍŠI NEJEN ZA SEBE, ALE ZA DALŠÍCH TISÍC MAMINEK, které dennodenně bojují s dopravními prostředky......NEBO S ŘIDIČI...???
tedy k věci.........jen nástup do tramvaje je opravdu náročná věc.......jelikož většina cestujících se otáčí zády nebo schválně nastupují jinými dveřmi , aby vám s kočárkem nemuseli pomoci.......no jasně, to není vaše věc....ale začínám již tím, abyste se vcítili do situace....takže při přijíždějící tramvaji se snažíte odchytit nějakou tu oběť , která vám s kočárkem pomůže, horší je situace pokud na zastávce nikdo není ,....čekáte jakmile tramvaj dojede a po otevření dveří se snažíte najít oběť v tramvaji.....tam zase většina lidí dělá, že neslyší.....ale myslím , že většina z nich má uši v pořádku...... pokud se vám tedy podaří dát kočárek do tramvaje, myslíte ,že máte vyhráno....., ale ejhle jenom ho POSTAVÍTE ( i to ovšem někdy nestihnete ) , TAK SE TRAMVAJ ROZJEDE.....ne není to scifi je to krutá realita.....nestačíte ani tu svoji ratolest zabrzdit ,...kočárek se vám rozjíždí a dokonce i někdy padáte na kočárek.....smutné že ???? a to nemluvím o tom, když nastupují do vozu kočárky dva, to se dveře již při nástupu druhého kočárku pomalu zavírají a vy křičíte úžasem, že pojedete zaseknutá s kočárkem v těchto dveřích.....ještě smutnější co ???.......a to nejsme u výstupu, často se ptám k čemu jsou určeny knoflíky, na které máte 2x zmáčknout při výstupu s kočárkem ????? opravdu, ale opravdu na ně mačkám... a pokud vystupuji ještě s jedním kočárkem zmáčkneme 4x ,tedy 2x pro jeden kočárek....myslím, že více pro to nelze udělat......a co se děje??? ......již několikrát jsem zůstala uvíznutá mezi dveřmi a vozidlo se chtělo rozjet........ nebo dokonce druhému kočárku byli dveře zavřeny před nosem........no co k tomu dodat ..........asi k pláči.....


takové ty plakáty ohledně nástupu a výstupu s kočárkem jako " DEJTE O SOBĚ VĚDĚT " NEBO " VŠE PRO DÍTĚ " , které máte vylepené v tramvaji ..........jsou tedy velmi ale velmi , no jak to napsat slušně.....na nic.......já osobě dávám vědět a myslím, že osoba s kočárkem je opravdu nepřehlédnutelná a více než několikrát jsem zůstala z chování řidiče ohromena....!!!!! ptám se tedy , řídí to lidé nebo stroje ????, neměli by mít tyto plakáty spíše u sebe v kabině řidiči....???? vědí řidiči co je to nástup s kočárkem ??? zkusili si to někdy? TOMUHLE V ŘÍKÁTE VŠE PRO DÍTĚ ???? tak to je opravdu kruté.......

MÁM SVÉ DÍTĚ I SEBE RÁDA A NERADA BYCH NĚKDY ZŮSTALA VLEČENA MEZI DVEŘMI NEBO NEDEJ BOŽE KDYBY SE KOČÁREK PŘI NESTIHNUTÉM ZABRŽDĚNÍ OCITL PŘEKLOPEN.........k čemuž už párkrát nebylo daleko.........

ptám se tedy.......co dělat,....proč zvoníme na řidiče?........jsou oni bezohlední..........slepí či co......DĚLAJÍ TO SNAD SCHVÁLNĚ....JINAK TO NENÍ MOŽNÉ, PROTOŽE KAŽDÝ ROZUMNÝ ČLOVĚK SE PODÍVÁ DO ZPĚTNÉHO ZRCÁTKA A ROZJEDE SE JAKMILE JE KOČÁREK NA CHODNÍKU.....nebo co je na tom tak složité......nechápu ,opravdu nechápu...myslím, že řidiči by měli mít zrak v pořádku, .........zkouší tedy řidiči co vydržíme...????
zlepší se tato situace někdy.... nebo stále budeme bojovat proti .....VĚTRNÝM MLÝNŮM.......


samozřejmě , že se najdou řidiči, kteří se k nám opravdu chovají skvěle, proto chci ještě říci , že těm tento mail určen není, ale bohužel, těch slušných a ohleduplných je málo ale i za to jsme rádi....

Janoutová
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: psala jem ns mhd a zde je i odpověď co k tomu dodat?.............smutné 

(7.10.2007 17:30:24)
no... a jakou odpověď bys čekala? ta paní, co ti odpověděla, má pravdu - ona může řešit jen konkrétní případy, nikoliv obecný (byť jakkoliv pravdivý) email.
 markéta janoutová, brno 
  • 

Re: psala jem ns mhd a zde je i odpověď co k tomu dodat?.............smutné 

(8.10.2007 8:38:00)
jasně, ale chybí tam co pro to udělají, třeba osvětu pro veškeré řidiče, nějaké školení........
 Martina 
  • 

Praha vs. Morava 

(7.10.2007 20:50:56)
Přesně jak jsem od této debaty čekala, tak se víceméně stočila
ke kritice pražáků. Já jsem z Prahy, a v mém okolí bydlí spousta
lidí kteří přišli z Moravy a pořád jenom pindaj a pindaj. Jaký jsme
my pražáci děsný, povýšení atd. Proboha, co jsem teda lezete???
Já, když přijedu na Moravu nebo na Slovensko (mladí neskutečně nevychovaní
a drzí), ani by mě nenapadlo hned říkat odkud jsem. Nebo podle toho se
dělá názor na lidi? Je mi upřímně jedno, odkud kdo je, ale nikdy bych
nikomu nepředhazovala já jsem z Moravy, já jsem king, jak je to tu běžné.
Hlavně že jich je plná Praha a kritizujou, místo aby se chovali slušně.
Např. jsem slyšela hlášky typu, pražáci jsou líný pras..., my vám tady
zvedáme pracovní morálku, kdo by tu jinak makal. Doporučuji zůstat doma
na Moravě a zvedat si tu morálku tam. Zdřejmě trpíte nějakým pocitem
méněcennosti, že musíte pořád předhazovat jak jste úžasní. Zdravím všechny
slušné lidi, Martina
 Strelda 


Re: Praha vs. Morava 

(7.10.2007 21:31:54)
Hele Martino, sice jsem si necetla tu debatu, ale dovedu si predstavit,jak nekdo popisuje, jak jsou Prazaci nafoukani atd.Asi te to dost namichlo, me by taky namichlo, kdyby me nekdo kritizoval za to, ze pochazim z Brna, kvuli nejaky spatnym zazitkum a vsechny Brnaky hazel do jednoho pytle.

Nicmene tvoje poznamka, ze Praha nam zvysujete pracovni moralku nebo neco v tom smyslu mi prijde dost neobjektivni.Pokud ja vim, tak vestinou v Praze se za stejne odvedenou praci plati vic a casto jsou i nizsi nároky na kvalitu prace nez v ostatnim mestech CR.

Tak se nesnizuj na tu uroven, co vytykas druhym a nekonstatuj, ze Prazaci jsou nejvetsi pracanti.V Praze se taky maka vic i min, tak jako vsude na svete.

Cau
 Strelda 


ooops 

(7.10.2007 21:41:30)
oops:
Omlouvam se, asi jsem si to precetla ve spechu a pochopila spatne. Ja pochopila ze ty vytykas Moravakum, ze nepracuji, tak mi to hnulo zluci, jako vlastenci.V tom pripade ti ma vytka nepatri.

Mej se a z tema neobjektivnima poznamkama na Prazaky se nezatezuj, asi je to o lidech a ne o tom z kteryho mesta, kdo pochazi.
 Martina 
  • 

Re: ooops 

(8.10.2007 19:35:22)
Díky, jsem ráda že i v Brně je někdo stejně v pohodě.
Opravdu je to o lidech a jejich vychování, ne o tom odkud
jsme. Ahoj
 Zlín + mimi 
  • 

Řešení? 

(8.10.2007 10:51:15)
Zdravým všechny.
Jsem za Zlína a až na vyjimky jsem problémy z cestováním neměla a i přesto jsem se rozhodla ivestovat do nákupu šátku. V našem městě nízkopodlažní trolejbusy jezdí docela často, ale ne vždy když je potřebuji. Nákup šátku, byl pro mě i pro malou výtanou změnou. Mohli jsme se vydat do lesa na houby i do obchodů kam jsme s kočárkem nemohli nebo se nedostali. A taky o víkendu na návštěvu k sestře. To je asi jediný problém který mi dost vadil. Na kopec - k Majáku- jezdí přes víkend 2 autobusy za hodinu a vysoký a plný důchodců, kteří vám rovnou řeknou že vám nepomůžou! Teď to už problém není.
Takže se holky nerozčilujte, lidi jsou různí a řešte to třeba nošením dětí, které je navíc moc zdravé. Papa
 iveta 2 děti 
  • 

Re: Řešení? 

(9.10.2007 12:37:36)
Jo ale funguje to tak u prvního dítěte,mám dvě a když si to starší dvouleté vzpomene že musí nutně čůrat s miminem v šátku je trochu nereálné mu s tím pomoct.
 olina dvojčata 1/05 
  • 

Re: Řešení? 

(9.10.2007 20:11:32)
Dobrý nápad pro jedno dítě, ale docela by mne zajímalo, jak bych v tom šátku nesla dvojčata. Určitě každá mamka nejde jen s dítětem, ale má s sebou i nějakou tašku s pár věcmi. Tak to už fakt nevím, kam byh si ji dala :))))
 Eva21546 


dnešní zkušenost - Praha 

(8.10.2007 14:57:46)
Ráno jsem si našla spoj s nízkopodlažní tramvají, takže cesta k metru v pohodě. Občas ovšem nejezdní nízkopodlažní dle plánu.
U metra mi bylo do pláče, spousta schodů, eskalátory jen směrem nahoru. Ovšem jako zázrak se mi nabídnul mladík, já nesla dítě, on kočár. Výstup z metra v pohodě - nová bezbariérová stanice.
Cesta zpět dobrý, při nástupu do tramvaje jsem požádala jediného mladíka na nástupišti:-). Mám pusu, že ano:-). Ovšem při výstupu jsem byla dost v krizi, mladík, co měl nastoupit, rychle odklusal a já tedy klusala pro jiného mladíka až na druhé straně tramvaje a tramvaj se mezi tím zavřela... Naštěstí nás pan řidič pustil:-).
Takže závěrem bych řekla, že někdo je moc ochotný a snese vám 18kg pořádný kus cesty a druhý si přejde k jiného vstupu, když vás vidí. Někdo se prostě jen nerozhlíží a nevšimne si. Jsou hodiny, kdy jezdí hlavně důchodci a jsou hodiny, kdy si můžete vybrat, kdo vám pomůže:-). Nejčastěji pomáhají puberťáci a mladé ženy, moje zkušenost. Ale nedovedu si představit, že bych se někam dostala, kdybych byla vozíčkář. Eva
 taňa 
  • 

cestovaní v autobuse 

(8.10.2007 23:57:18)
jsem z Karviné abych pravdu řekla autobusem necestuji po městě vůbec nemám na řidiče a lidi kolem náladu a chut se nervovat omlouvám se nechci nikoho urazit ale na koho jsem vyloženě vysazená jsou duchodci a to do slova a do písmene takže radči chodím pěšky a do vedlejšího města jezdíme autem mame to štěstí že to auto je jinak bych se nervovat musela a je pravda že cestování autobusem je hrozné.A řidiči drzí až hrůza ale co vím tak na lístečku co ti dá o zaplacení je jeho číslo a podle něho se dá zjistit kdo to je a stěžovat si na něho!!!
 nikol.76 


Nepsala jsem to náhodou já? :-) 

(11.10.2007 2:07:29)
Holkám z Havířova zuzi a spol. : asi jezdíte jinou trasou nebo v jinou dobu nebo nejspíš rovnou nastupujete na začátku trasy! když chci jet ze středu havířova, tak nemám šanci! a autobusy že tu jezdí co 10minut? jo! ...ale ráno se studenty a lidmi spěchajícími do práce!..nebo zřejmě myslíte všechny autobusy dohromasy- ale paní radaně zřejmě není jedno, kam dojede. potřebuje určitou linku a to na jedné lince až tak často autobusy nejezdí...
 nikol.76 


POUZE VE STŘEDU A V DUBNU :-) 

(11.10.2007 2:12:46)
..a propoós.... v Havířově jezdí autobusy tak akorát nahoru a dolů :-)
....ve středu a v dubnu...
.... a to pouze v případě hezkého počasí...
:-)) :-)) :-))
 H. 
  • 

Je to o lidech 

(12.10.2007 21:25:43)
Můj nůázor je, že je to o lidech. Několikrát se mi stalo, že i 5km vzádlenost byla pro řidiče problém vzít kočár. Vyčítal mi, proč jedu zrovna v 17 h, kdy se nejvíc lidí vrací z práce a díky mému kočárku nebude moci vzít tak 2-3 lidi (nakonec pobral všechny). Jindy se mi zase stalo, že v autobuse byly už 2 kočáry a řidič byl ochoten vzít třetí, pokud si maminky vzájemně vyhoví a poskládají se tak, aby se vešly (i to je někdy problém, protože některé maminky berou ohled jen na sebe a mačkat se s někým dalším nechtějí, tak dělají jako že nic). Asi rok u nás jezdí integrovaná doprava. V podmínkách je, že kočár s dítětem je přepravován zdarma (dříve se mi stalo, že jsem víc platila za kočár než za sebe) a když řidiči hlásím nástup s kočárem, ale bez platby, hrozně se rozčílil, jak jsou maminy informované a že by měly platit ještě víc, protože mu ušpiní autobus, jakoby ty čtyři kola nanesly více nepořádku než lidská obuv.
 petella 


Ať žijem !!!!! 

(19.10.2007 19:01:25)
Milé maminky !
Jsem také z Havířova a musím říct, že jsem se zasmála, jak už dlouho ne ! Já mám úplně stejnou zkušenost, ale absolvovala jsem ji už před 9-ti lety a je smutné, že se nic nezměnilo. ČSAD Havířov zaměstnává stále stejné typy. Já tehdy nastupovala na zastávce Merkur a potřebovala jsem se dostat na Šumbark, kde jsem tehdy bydlela a řidič mi oznámil při úplně prázdném autobusu a jedním kočárkem, že mě neveme, že bude potřebovat místo pro občany, kteří budou nastupovat, Tehdy ta maminka vystoupila a řekla, že ty dvě zastávky dojde pěšky, abych se já s mimčem dostala domů.Tehdy jsem se zařekla, že si udělám řidičák a nebudu podporovat takové hulváty. Momentálně čekám druhé dítě a po přečtení článku, jsem ráda, že ho mám a budu v klidu. Vím, že nejsou všichni řidiči stejný a najdou se i světlé vyjímky, které vemou i tři kočárky, ale těch vyjímek je málo a Vám maminkám přeju pevné nervy, protože porodnost stoupla, všude sama těhulka, nebo kočárek a bude tlačenice co se týče MHD. Takže bude větší pravděpodobnost, že se to stane i maminkám, které to tady chválí a odsuzují Vás, které jste měli to potěšení se s takto vulgárním chováním setkat.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.