| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Naše dítě asi nebude Twiggy

 Celkem 118 názorů.
 Líza 


;-))) 

(21.9.2007 9:07:23)
Ono je to možná obecnější - naše dítě nebude... a každá si můžem dosadit, v čem prostě to naše dítě není takové, jak bychom si/jemu přály. Průbojné, šikovné nebo studijně nadané, a nebo třeba štíhlé ;-).
P.S. Tvůj recept bych upravila, pokud chceš, aby byl skutečně nízkokalorický. Místo smetany bych použila bílý jogurt a sýr bych použila nízkotučný, jen v malém množství. Ale myslím, že na to jdeš dobře, více malých porcí, hodně zeleniny a ovoce, a je klidně možné, že jednou, až začnou řádit hormony a přibývat špíčků na bocích a na prsou, se tvoje buclatější dítě bude umět lépe - protože automaticky díky svým návykům - vypořádat s touhle změnou, než to, které se vždycky mohlo nacpat, kolik chtělo a čeho chtělo...
 jak 


Re: ;-))) 

(21.9.2007 9:49:30)
Me jen zaujala ta smetana. dala bych take bily jogurt, nizkotucny syr. Decku nesolit, sul vaze vodu v tele.
Jinak bych sacharidy nedavala k veceri, spis kus masa a zeleninu.
Ale jinak, no a co, ze nebude Twigy. Treba zase bude chytra, hodna , atd.
 Lenka** 


Re: Přesně tak 

(21.9.2007 9:58:17)
Souhlasím s Lízou, chce to zamyslet se nad tím, které tučnější suroviny lze nějak nahradit a pak to důsledně dělat. A v zásadě pro všechny členy rodiny, holt pak někdo toho sní víc, ale bude to to samé jídlo. Smetanu bych v zásadě vyloučila úplně, tukem bych taky hodně šetřila, jen symbolicky (mám na mysli třeba u toho, když se dělá vepřová pečeně - tam hodně lidí ještě nějaký ten tuk přidá, ale ono se ho tolik vypeče, že je možné dělat ji jen "na vodě", když je potřeba). Kdysi jsem se rozhodla zhubnout (už je to asi 20 let) asi o 6 kg. takže žádné drama, ale podařilo se mi to jen díky tomu, že jsem důsledně počítala kalorie, abych se nedostala přes tu hodnotu, kterou jsem si stanovila podle výživových tabulek.Člověk žasne, co za den všechno spořádá a pořád má pocit, že vlastně toho bylo málo. Možná na množství málo, ale energie hodně. U dítěte bych to konzultovala s doktorem + snažila bych se, aby se hodně vylítalo, což evidentně děláte. A abych jí to usnadnila, tak by doma nebyly k mání takové ty laskominy jako smažené brambůrky, ale na chuť by byla ta zelenina nebo ovoce nebo něco méně kalorického.
 kafařka 
  • 

nízkotučný sýr??? 

(21.9.2007 12:31:00)
Nízkotučný sýr není příliš vhodný pro děti. Obsahuje mnohem méňe živin, než ten "normální". Je to teď sice trend, dávat dětem nízkotučné potraviny, ale může se to později odrazit na jejich zdraví (nedostatek vápníku apod.) Samozřejmě ale musí být také v rozumné míře, jako všechno :-)...
 kafařka 
  • 

Re: nízkotučný sýr??? 

(21.9.2007 12:43:02)
ještě jsem chtěla doporučit - velmi vhodné na hubnutí jsou zeleninové polévky. Ideálně každý den k večeři (pokud má holčička normální obědy ve škole nebo školce). Když nestíhám, dělám je z mražené zeleniny. Jem zelenina, voda, trochu soli a zaškvrlané vaíčko (s trochou krupice nebo nastrouhaného sýra. Nakonec přidám trošku mraženého bylinkového másla (sama si ho dělám, jen pažitka a petrželka spojená minimálním množstvím másla tak, aby šly z toho udělat hrudky nebo kuličky). K té zelenině je třeba trošičku tuku, některé vitamíny by se nám do těla jinak nevztřebaly. Polévky se dá skutečně sníst téměř jakékoli množství bez následků. Také se tím dostane do těla víc vody, která je pro hubnutí tak důležitá...
 Bubu 
  • 

Re: nízkotučný sýr??? 

(21.9.2007 12:46:50)
Přesně, navíc nízkotučné výrobky často obsahují nejrůznější aditiva jako modifikovaný škrob, želatinu, různá dochucovadla atd. Nejspíš proto, aby to bez toho tuku vůbec po něčem chutnalo a drželo pohromadě. Já bych se nízkotučnému, ale hlavně všemu co má název "light" rozhodně vyhýbala. zejména u dětí.
 Alice 
  • 

Re: nízkotučný sýr??? 

(22.9.2007 7:49:37)
Presne tak. Ted je obrovska moda a blbnuti lidi s nizkotucnymi potravinami. Pritom to vubec neni o tuku. Nase telo potrebuje tuk. Lidi se cpou karbohydratama - to jsou prave ty uzasny testoviny, piji Cola Coly, Sprite a pak se divi,ze jsou tlusti.
 Tomáš Andrýsek, 1 syn, další na cestě 
  • 

Vítejte v klubu 

(21.9.2007 9:14:25)
Synátor se nám taky trošku rozjel a nějaké to kilo máme navíc. Ale za poslední rok se nám povedlo, že roste spíše směrem nahoru:)) Ale byl trošku problém vysvětlit, že jedna sladkost denně, poslední jídlo v 6 -7 večer, pokud je ještě večer hlad tak pouze jablko či jiné ovoce a nebo napít minerálky ... Sportu má dost, je do nadějný judista a teď se sám přihlásil na floorball.

Obecně se nám vyplácí dávat mu spíše menší porce a na "doražení" nějaký ten jogurt nebo ovoce/zeleninu.

A dokonce i tchyni sme přesvědčili, že palačinky 2x denně 7 dní v týdnu nejsou ta správná strava pro dítě:))

Víme že nebudeme mít doma štíhlé dítě, ale snažíme se, abychom neměli doma hromadu tuku na nožičkách a to se nám docela daří.

Držím Vám palečky

TA
 Jana038 


U nás je to podobné 

(21.9.2007 9:43:32)
Starší holka (7) je po taťkovi - může jíst relativně co chce a kdy chce a je docela štíhlá. Už jako miminko pila maximálně 150ml a to jen na noc, přes den sotva 120ml. 200ml začala pít až po roce. Tedy - vypadá tak a všechny kalhoty, které jsem jí do školy koupila (kromě jedněch jediných) musela babička v pase zužovat...včera byla na 7mi leté prohlídce:119cm, 24,5kg (mimochodem-netušíte někdo, kdy se ten poměr výška/váha upraví aby mohlo + - platit že váha=výška-100?). Zato mladší holka...od malinka docela vděčný strávník. Musela jsem se ptát naší dětské Dr., zda jí mohu dát víc ml Sunaru, než je na krabičce pro daný věk uvedeno, protože prostě pláče a pláče a nezastaví se, dokud nedostane přidáno. Prostě měla hlad. Paní doktorka svolila, ale na její radu jsme začali dělat mléko o malinko řidší. Teď jí jsou 4 a 1/4 roku, měří malinko přes 110cm a váží aspoň 21-22kg. Jídlo hlídáme, bohužel u nás se tchyni nepodařilo vysvětlit nic a stále kupuje sladkosti (bonbony, čokoládky, sušenky...). O palačinkách radši ani nemluvě. A jídelníček mojí tchyně zrovna zdravou stravou nepřekypuje (když smaží, tak 1/2 ceresu a 1/2 sádla, všude přidává jíšku, maso taky ne libové a všude omáčky apod.). Nevím, co s tím budem dělat, zatím to příliš neřešíme, na žádná převážení chodit nemusíme. Se starší sestrou si mohou klidně půjčovat oblečení - na šířku jsou stejné. Jo, mladší je holt po mně. A ať mi nikdo nevykládá, že za typ postavy nebo náklonost k tloustnutí nemohou geny. Já jsem po mámě, musím si dávat opravdu pozor co jím - abych vůbec prošla dveřmi - můj manžel nikdy nemusel jídlo omezovat, na co má chuť si dá (včetně chipsů a oříšků v noci) a jediné co má, je bříško, jinak na váhu je úplně v pořádku. A synovec (20let), ten být dívka, záviděla by mu každá modelka. Na výšku 180cm má sotva 55kg a to jí víc, než jeho otec. Je opravdu hubený, ani moc nevypadá na svůj věk, ale sílu má i když na něm ty svaly nikde nejsou vidět. V práci si rád pořádně nandá oběda, doma taky chodí a chlubí se, kolikáty krajíc chleba v pořadí už jí. A nepřibere a nepřibere. Prostě asi každý je jinak stavěný a těžko s tím něco zmůžeme...Naštěstí zatím je to mladší dceři úplně fuk a užívá si dětství. Starosti s postavou teprve přijdou a doufám, že se mi podaří jí vysvětlit, že daleko důležitější je to, jaká je uvnitř a ne jestli má nějaké kilo navíc.
 Lída+2 


Re: U nás je to podobné 

(21.9.2007 13:31:34)
Tady jsme Ti naťukala holčinu:
http://www.vyzivadeti.cz/poradenstvi/kalkulacka-bmi.html



ZAto mě leze u dětí max. 13-14... a u staršího ještě před měsícem...Zadané hodnoty nespadají do žádného percentilu. (bmi=12
 Vlaďka 
  • 

Další podobný případ 

(22.9.2007 10:24:17)
Všechny zdravím a i já přidávám svůj postřeh.
Starší dcera - po manželovi - vážila v 7 letech 17,8 kg a měřila 117 cm.
Mladší dcera - spíše po mně - v 7 letech 25,7 kg a 126,5 cm.
Nemůžeme tedy porovnávat jen váhu, ale i výšku. Samozřejmě, že se starší dcera s jídlem moc nekamarádí, ale zase je velmi zdravá. Nemoci nás nikdy netrápily. Spíše jsem se velice natrápila s jejím jídlem já, ale dospěla jsem k závěru, že jsem se touto problematikou zřejmě moc trápila již v těhotenství. Zkrátka pocit: Když to bude holka, tak bude mít určitě sklony k tloušťce po naší rodině... A výsledkem je pravý opak. Tak jsem si pak u druhého dítěte přála, ať hlavně normálně jí.
teď již mám nadhled, ale uvidíme co 3. dcera, kterou čekám...
Na druhou stranu je i spousta dalších věcí, které můžeme u dětí srovnávat, píle, výtvarný, sportovní talent, chuť k učení, ochota pomáhat - i tady je každé dítě jiné.
A jedna velice optimistická zpráva na konec : moje, o 20 let mladší sestřenice, bývala vždy velice kulaťoučké dítě. Teď v pubertě však během relativně krátké doby velice vytáhla a velmi zeštíhlela. Zkrátka příroda to vyřešila. Takže na konec může být vše jinak.
Vlaďka
 kenny1 


Re: U nás to bude asi brzy podobné!!! 

(23.9.2007 10:02:06)
Mám jednu dcerku.Bylo jí teprve 7měsícu.Už ted váží 12kg a mám co nosit.Jelikož ale byla do nedávna plně kojená,Mudr si zatím nedělá větší starosti...Jenže...jenže já už ted vím,že bude po mně...Když se bavím s ostatníma maminkama,ptám se mimochodem,kolik jejich ratolest zbaští.(začala jsem přikrmovat)A tak zatímco každá mamina říká pul větší skleničky přesnídávky,naše zbaští s přehledem celou a ještě křičí,když už jí nedám víc.Víc jí nedám a dám jí čaj,ale přesto...Vím,že asi bude zkrátka po mně...Bohužel jsem byla a už jako malá děsnej jedlík a už v 5letech jsem byla obézní.S váhou se peru vlastně celý život..No a tak tajně doufám,že dcerka nebude po mně...ale...asi ne...Taky znám spoustu lidí,kteří jedí a jedí a jedí a nepřiberou ani deko a jsou jak laňky..No-kde je spravedlnost???
 Pavla 
  • 

Re: U nás je to podobné 

(13.1.2009 20:36:45)
Je pravda, že jsou některé extrémy, ne a ne stloustnout i když se cpou.Třeba tvůj manžel je váhově v pořádku, ale je důležité kolik má podíl sádla. Jestliže má bříško (asi to bude pořádná cejcha), tak má sádla dost a méně svalové hmoty, proto je váhově v pořádku. Ale není to v pořádku. Jsou lidé, které mají tak vyvinutou svalovou hmotu, že jsou váhově slušně obézní, ale podílem tuku jsou i pod normálem a postava je super bez špeků. Tvar postavy je určitě genetická záležitost a tloušťka? Tam také nějaká genetika nejspíš bude, ale je to také o tom, že v tom rodě se odjakživa jí jen samé tučné nezdravé věci a tzv. česká strava. Horší strava už je jen moravská a teď americká (hambáče, hranolky a cola). Po této stravě už tloustnou všichni (i štíhlí Japonci) i naše děti, tedy i ty, které vůbec neměly žádné tlusté předky. Tím jak celý civilizovaný svět tloustne a nejvíc Amíci, nemyslím, že by to bylo najednou nějaké splašení genů, jí se strašně nezdravě a lidi se absolutně přestávají hýbat. A také, to co člověk může ještě ve dvaceti, to samé když bude jíst ve třiceti, začne tloustnout, tak to jde celý život. Každých deset let se musí přijímat méně kalorií a radši se více hýbat. Moje sestra, i když široko daleko žádné tlusté předky nemáme, dosáhla ve čtyřiceti letech 90ti kg při výšce 167. Přestala se hýbat, jezdila autem i z kuchyně do pokoje a poctivá česká strava. Výsledek byl těch 90kg. Svého syna vykrmila úděsně, příšerně tlustý v pubertě, v dospělosti o něco lepší, protože se hlídá, ale podepsala se na jeho postavě nesmírně. Oni dva jsou ve veškerém příbuzenstvu jediní dva tlustí, takže tady ty geny fakt nesedí. Jak dopadnou event. potomci mého synovce těžko říci. Dopadnou tak jak je rodiče budou krmit a rozhýbávat je. Mimo jiné moje sestra byla vždycky líná na krok a syn je po ní. Pohyb tudíž žádný a strava vydatná jako pro dřevorubce nebo horníky. Ono to funguje i tak, že čím více svalové hmoty získané pohybem, cvičením, tak je možný i větší kalorický příjem, protože svaly více spotřebují a neuloží na tuk. Sádlo uloží zase sádlo.
 wicky 


 

(21.9.2007 9:21:42)
Napadá mě jen obecné doporučení přesunout sacharidy na dřívější hodiny a večer spíš bílkoviny a zeleninu. A opravdu dostatečně pít. Tip na večeři? Hrášek a volské oko (v dietní variantě udělané na sucho na teflonové pánvi a bez žloutku) a radši přidat zeleninovou oblohu než rohlík.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re:  

(21.9.2007 11:13:48)
Přesně, já to vidím stejně. Dopoledne si může dovolit cukry, odpoledne tuky a bílkoviny. Manžel držel dietu právě na tomto principu a jde to. Ještě je důležité jíst 6x denně (manželovo poslední jídlo je v 21:00 - a to každý týden schudl 1,5kg)hlavní je nebýt bez jídla déle než 3hodiny - pozor pití není jídlo. Rozdělení jídla je asi takové (doufám, že to nezblbnu) : sacharidový den - 200g sacharidů, 150g bílkoviny, 25g tuku
tučný den - 100g sacharidů, 100g bílkoviny, 50g tuků. Toto je denní množství, ale na 100kg - každý si to musí upravit podle váhy.
Jinak těstoviny mají hodně skrytého cukru, nejlepší příloha je rýže, jogurty jen neochucené, ale zato do nich přidat čerstvé ovoce a lupínky.
Nám se toto osvědčilo na dospělém u synů to naštěstí není potřeba.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re:  

(21.9.2007 11:15:52)
Ještě musím přidat, že toto se drží 6dní v týdnu, 1den je volno. Znamená to, že si dá "normální" stravu, ale nepřejídá se a dodržuje těch 6porcí za den. Tak asi tak.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re:  

(21.9.2007 11:18:03)
Samozřejmě, že zchudl.
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re:  

(22.9.2007 0:46:30)
Baro,
ja podobnou dietu drzela, shubla jsem taky a pak uz mi to v ten 7. "volnej" den ani neprislo a jedla jsem jak pri diete :-D jak se rika, clovek si zvykne na vsechno :_D
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re:  

(22.9.2007 0:46:30)
Baro,
ja podobnou dietu drzela, shubla jsem taky a pak uz mi to v ten 7. "volnej" den ani neprislo a jedla jsem jak pri diete :-D jak se rika, clovek si zvykne na vsechno :_D
 Evča, kluci 90+96 


Zdravotní porucha? 

(21.9.2007 9:34:31)
Ahoj, nejsem lékař, tak jen přidám domněnku. U některých lidí se za přibíráním na váze (nebo naopak za přílišným hubnutím) může skrývat i nějaká zdravotní porucha, něco s metabolismem, hormonální porucha,...? Třeba by to šlo upravit nějakou dietou? Nemusí to znamenat celkové omezení v jídle, ale třeba "jen" vyloučení některých potravin, které to tělo neumí dobře zpracovat a následně vyloučit - tak je holt ukládá.

Jsem laik a uvítám názory pro i proti.
 Mab 


Re: Zdravotní porucha? 

(21.9.2007 9:47:42)
Nevím, jak moc Vaše dítě váží, zvážila bych endokrinologické vyšetření - lékař zhodnotí výšku a váhu dítěte, někteří mohou i změřit tukové řasy (přesnější než BMI - body mas index), zhodnotí jak rostlo doposud, zda tam nejsou nějaké skoky a také dle výšky rodičů odhadne konečnou výšku dítěte. Dále může vyšetřit základní metabolismus, hormony štítné žlázy apod. a může i poradit. Můj bratranec má onem. štítné žlázy již od 4 let a bere léky, a to to byl jen "podsaditý" kluk krev a mlíko. Takže i děti mohou být nemocné a za přibírání na hmotnosti nemohou. Tak hodně štěstí.
 Helinečka 


Re: Zdravotní porucha? Štítná žláza je dost pravděpodobná. 

(21.9.2007 11:40:04)
Jako odpověď na možnost zdravotní poruchy jsem právě napsala a posílám do redakce článek o snížené funkci štítné žlázy<\b>, která způsobuje kromě řady dalších potíží (zimomřivost, roztržitost<\b>,...) i tloustnutí<\b>. Sama jsem se tento týden dozvěděla, že ji mám. Než jsem článek dopsala, Mab mě s odpovědí předběhla. Pokud nechcete čekat na článek, stačí si na internetu vyhledat "nemoci štítné žlázy".
 Káča 
  • 

Re: Zdravotní porucha? Štítná žláza je dost pravděpodobná. 

(21.9.2007 13:38:55)
Dobrý den!
Pokud máte poruchu štítné žlázy, tak si z toho nic nedělejte. Dá se s tím žít. Je mi 34 let a po operaci jsem 18 let. Člověk se s tím smíří, protože jinou možnost nemá. Taky mi to trvalo dlouho, ale dá se to zvládnout. Držím palce, aby jste byla v pohodě.
 Helinečka 


Štítná žláza - nelekejte se, operace většinou není potřeba 

(24.9.2007 17:08:54)
Při tloustnutí jde o hypofunkci (sníženou funkci) štítné žlázy, a řekla bych, že ta se asi operací nemusí řešit (ale můžu se mýlit). Operace podle mě zmenšuje či odstraňuje příliš výkonnou štítnou žlázu, aby se zabránilo nadprodukci hormonů. Při nedostatku hormonů štítné žlázy (tloustnutí) se naopak dodávají do těla ve formě tablet.
 Mortadela 


Re: Štítná žláza - nelekejte se, operace většinou není potřeba 

(25.9.2007 10:49:15)
Taky ale nelze jednoznačně rozdělovat - hypofunkce znamená tloustnutí a hyperfunkce hubnutí. Ono je to někdy dost zavádějící, já mám například hypofunkci, ale místo tloustnutí se peru s podváhou. Není to tedy tak jednoznačné. :-) A při hypofunkce se skutečně operace zpravidla nedělá.
 Bety 
  • 

sportovat, ale co když..... 

(21.9.2007 10:04:03)
Mužu se s dětmi přidat do klubu. Je to i náš problém, jeden syn je štíhlý, od mala nechce jíst maso a preferuje jídla lehká, miluje zeleninu a ovoce. Druhý syn má rád maso, omáčky, zeleninu téměř nepozře a ovoce jen některé. Je pracovitý, ale sport nemusí. Přitom byl plně kojený a se starším synem jsme jeli z porodnice již z lahvičkou. Vařím všem stejně, ale je to tak nějak jedno. Myslím, že geny opravdu fungují, ať si říká, kdo chce co chce.
 Lenka** 


Ještě dodatek 

(21.9.2007 10:30:58)
Twiggy byla ale fakt příšerně hubená, dneska by určitě spadla do kategorie anorektiček, takže to je jen dobře, že tvoje holčička taková není a asi nebude. Jen bych prostě se snažila to udržet v nějakých mezích širší normy. Vlastně ani nevím, o kolik kolo má ta tvoje beruška navíc, jestli je to něco, co ti už teď dělá velkou starost a nebo je to jen "hezká česká holka".

Tip na večeři: cuketa po italsku s těstovinami.
Cuketu oloupat, překrojit na půlku, vydlábnout semena, pak nakrájet napříč a "rohlíčky" asi tak 1/2 cm širké. Dát do hrnce s trochou oleje, nechat chvíli opékat až zežloutnou, pak přidat nakrájený česnek a cibuli, aby zesklovatěly a ještě přidat bazalku, čím ví, tím líp. Na to dostatek protlaku, maličko osladit a osolit, podlít troškou vody, nechat podusit až cuketa pěkně změkne. jako přílohu třeba vřetánka. Vynikající, rodina se bude o to prát:-)) Recet je z kuchařky Vaříme dětem od Momčilové a Horana.

 Lůca+Aduš 


Může se to změnit 

(21.9.2007 10:56:34)
Můžu se zeptat, kolik je tvým dětem??? Moje kamarádka má sestru a ta byla jako malá pěkný pucek, opravdu ještě ve škole byla dost silná. Kamarádka vyhublá od malinka. S přibývajícími roky se jejich těla měnila asi jako každému. Kolem puberty má vyhublá kamarádka začala sílit. Dnes je jí 27 let a je o hodně silnější než její za mala tlustá sestra. Znám více těchto případů. Samozřejmě, že se to otočit nemusí, ale zbytečně se tím netrap. Upravuj dceři stravu tak, aby nebyla kalorická a uvidíte za pár let :o))
 Alena,Toník,Bětka,Mája, Anička 


Re: Může se to změnit 

(21.9.2007 22:12:47)
Děkuji za povzbuzení. Snažím se s tím žít, protože si myslím, že je vlastně problém ve mě - já mám strach z přibývajících kil, Mája (5) si z toho celkem nic nedělá. Nechci najet na přísnou dietu - připadá mi to krutý. Jen to prostě chci usměrnit (sladkosti má jen opravdu výjimečně) a naučit jí stravovat se zdravě. Proč jí ale nedopřát občas buchty? To je blbost, striktně dávat nízkotučné.
Hezký den,
Alena
 10.5Libik12 


Re: Může se to změnit 

(21.9.2007 23:45:38)
Myslím si, že je hrozně důležitý nastavit zdravou stravu všem a neudělat z jídla neustálou připomínku, že je někdo tlustej. Já jsem matka "velkého chlapečka" a "průhledné" holčičky, které jsou dospělé a baculatého batolete. Pokud se Madla bude jevit i nadále jako holka krev a mléko, podruhé neudělám tu chybu, že budu ulítávat na představě, že obezita zabíjí na úkor pohody. Rozuměj, já jsem mu od úst neutrhávala, ale tlačila jsem na něj. Neměl to možná lehký a vyčítám si, že jsem z toho nadváhy neudělala samozřejmost. Bacha na to.
Nevyrost z toho, je to chlap 100/95, všichni jsme vždycky jedli spíše zdravě (když teda začala být po revoluci zelenina) a hlavně všichni stejně. Je to těžký. Podporuj malou, ať je jaká je, nemyslím, abys ji cpala tatrankama, ale musí vědět, že je hvězda i s faldy.
 10.5Libik12 


Re: Může se to změnit 

(21.9.2007 23:46:57)
čísla, čisílka, není malého vzrůstu, měří 195 cm:)
 Kočice,Tomík 8/06,Simča12/09 


smetana a sýr-do je dietní večeře?? 

(21.9.2007 11:07:27)
Pokud smetaně říkáte dietní jídlo(viz váš oblíbený těst.salát),tak v tom možná bude ta chyba.
 MM, 2 kluci 
  • 

Ten salát z těstovin... 

(21.9.2007 11:22:19)
děláme podobně, jen tam nedáváme tu smetanu, stačí olivový olej (resp. zálivku z oliv.oleje, trochu octa, hořčice, sůl, pepř. nějaké bylinky/koření). Jinak zeleninu stejně jako Vy. Všem chutná, tak třeba zkzste tuto trochu dietnější variantu :-)!
 Alena,Toník,Bětka,Mája, Anička 


Re: Ten salát z těstovin... 

(21.9.2007 22:05:33)
Děkuji, ráda si nechám poradit.
Hezký den, Alena
 Gréta 
  • 

Re: nadváha 

(21.9.2007 11:33:45)
Ahoj, moje dcera má 35 kilo, ale je to zas úplný vyžle. A měří 160 cm.
 Agáta 
  • 

Re: nadváha 

(21.9.2007 11:48:29)
syn 13 let - 59 kg ( 178 cm)
syn 9 let - 52 kg ( 155 cm) - je to takový náš malý velký otesánek!
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: nadváha 

(21.9.2007 12:27:16)
Dcera teď byla na jedenáctileté prohlídce, takže mám aktuální info: 34, 6 kg a 146 cm.

MMCH její o rok a půl mladší sestra je o 3 kg težší a o 4 cm menší. Ale špekatá není, sportuje...
doboru chuť k jídlu mají obě.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nadváha 

(21.9.2007 12:18:07)
Kalkulačka na BMI index pro děti je uvedený na www.vyzivadeti.cz - tam to lze jednoduše spočítat, uvádí se výška, váha, pohlaví a věk.
Taky jsem si dříve myslela, že starší dcera váží docela dost, v necelých 4,5 letech 20 - 21 kg, ale při výšce 116 cm, je ta váha i pro její věk naprosto v pořádku.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nadváha 

(21.9.2007 12:19:00)
Kalkulačka na BMI index pro děti je uvedený na www.vyzivadeti.cz - tam to lze jednoduše spočítat, uvádí se výška, váha, pohlaví a věk.
Taky jsem si dříve myslela, že starší dcera váží docela dost, v necelých 4,5 letech 20 - 21 kg, ale při výšce 116 cm, je ta váha i pro její věk naprosto v pořádku.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nadváha 

(21.9.2007 12:19:56)
Omluva, nechtěla jsem to sem dát dvakrát - nějak to blbne. ?:))) nebo možná já
 Lily 
  • 

Re: nadváha 

(21.9.2007 12:51:29)
Já teda nevim, jak u jedenáctileté holčičky, ale mě je 30, měřím 164, váha 50kg a jsem po jednom dítěti. Takže 58 kilo i dítěte mi připadá fakt dost.
 Lizzie 


Re: nadváha 

(21.9.2007 14:54:30)
Nemusí, být je to individuální, viz. příspěvek níž..
 Lída+2 


Re: nadváha 

(21.9.2007 15:12:34)
A co když holčička měří okolo 175 nebo i víc centimentrů.
Mám kolegini..nyní má 188cm a vyprávěla mi, že v 12 už měla 180cm...takže jen podle váhy to brát nejde!!!!!!!!
takže pak 180 a 50kg by balo hodně málo!!!!!!!!

A když se kouknu kolem ebe nebude to vyjimka.....

ale znám i druhý extrém...holčina 12let necelých 152cm a 46kg.. aje kost a kůže, když jí někdo vidí....ani typické bříško co mají holčičky v dnešní době nemá...
 kafařka 
  • 

Re: nadváha 

(21.9.2007 20:18:28)
Hele, to je vážně individuální. Já si myslím, že mám celkem normální postavu, takovou tu klasickou ženskou (prsa, zadek a úzký pas), závodně tancuju, děti zatám nemám a při stejné výšce - 164 cm, mám tak 58 - 61 kg. Takhle mi obvykle váha lítá během měsíce (při menstruaci mám okamžitě 1,5 kg - 3 kg navíc). A i když jsem byla dítě, vážila jsem víc, než na kolik jsem vypadala (vypadala jsem fakt jako drobek).
Je pravda, že nedělám balet, ale latinu, spec. salsu, u toho baletu by ty křivky asi dost vadily, u tohoto jsou jen výhodou :-))))

Kafařka
 kafařka 
  • 

počítat kila je blbost 

(22.9.2007 9:30:11)
Hele, to je vážně individuální. Já si myslím, že mám celkem normální postavu, takovou tu klasickou ženskou (prsa, zadek a úzký pas), závodně tancuju, děti zatám nemám a při stejné výšce - 164 cm, mám tak 58 - 61 kg. Takhle mi obvykle váha lítá během měsíce (při menstruaci mám okamžitě 1,5 kg - 3 kg navíc). A i když jsem byla dítě, vážila jsem víc, než na kolik jsem vypadala (vypadala jsem fakt jako drobek).
Je pravda, že nedělám balet, ale latinu, spec. salsu, u toho baletu by ty křivky asi dost vadily, u tohoto jsou jen výhodou :-))))

Kafařka

PS: Jinak taky je známá pravda, že svaly váží mnohem více než tuk. Když začne holka v rámci hubnutí posilovat, nakrásně se jí může stát, že shodí několik cn v pase, ale přibude třeba o dvě kila. Např. moje kamarádka měla "přikázáno" zhubnout dvě kila do svatebních šatů, co si vybrala. Tak to řešila posilovnou a plaváním a ejlhle (!)v pase už byly ok, ale nevešla se do rukávů!!! Je teda pravda, že se jednalo o normální holku, ne nijak silnou. U těch tlustších lidí jde ta váha nejdřív docela rychle dolů (i v té posilovně)...

 Lily 
  • 

Re: nadváha 

(21.9.2007 12:51:32)
Já teda nevim, jak u jedenáctileté holčičky, ale mě je 30, měřím 164, váha 50kg a jsem po jednom dítěti. Takže 58 kilo u dítěte mi připadá fakt dost.
 BaraSv + 2 


Re: nadváha 

(21.9.2007 13:55:20)
Madelaine i vsem ostatnim, moje dcera ma skoro 15 mesicu a 9,7 kg a to mela v 6ti mesicich skoro 8 kg, Meri ted asi 78 cm (presne nevim, mame pred prohlidkou v 15 mesicich). Mela jsem obavy, ze vazi malo,neni to ditko kulatoucke, ale taky ne vyzlatko, ma faldiky i brisko a vypada zdrave a dobre. Znam deti, ktere ve stejnem veku maji i skoro 12 kg anebo taky ani ne 9. Pokud dite prospiva, tak si netreba delat obavy a myslim, ze v 11ti letech jeste neni dano, ze holcicka nebo chlapec budou tlusti. Je ale pravda, ze tukove bunky se jednou vytvori, uz nikdy nemizi a neumiraji jako jine bunky, stale jsou v tele a vzdy budou "cekat" na dalsi moznost pribrat.

Kazdopadne jste me ale mnohe dovedly k te myslence, ze je rozhodne vhodnejsi a prinosnejsi pro nas pro vsechny, prizpusobit nasi stravu potrebam ditete, nez naopak:-)
 Dita 
  • 

Re: nadváha 

(22.9.2007 18:25:50)
Jé, tak to jsme na tom ještě lépe:-)))), ve 2,5 letech 9,8kg:-), ale první dcera je taky drobek, takže to neřeším, jídlu moc nedá, to je jasné.
 Lizzie 


Re: nadváha 

(21.9.2007 14:24:52)
Madeleine, ve 12 letech jsem měla 170 cm, 59 - 60 kg a rozhodně jsem nebyla při těle, spíš vypadala tak na 14, prostě starší (ostatně do 1. třídy jsem nastoupila jako děcko přes 30 kg vypadající na ročník třetí). Pokud holčička není obézní, nebo nemá nadváhu, byla bych v klidu..a hlavně, nedávej jí nijak znát údiv. Tenkrát jsem přišla do puberty..všichni jaká jsem pěkná holka, ale já ze zásady neříkala kolik vážím..ostatní holky měli max 45 kg a já měla komplex právě jen z toho čísla..dost pitomé.
 Lizzie 


Re: nadváha 

(21.9.2007 14:26:20)
Jinak zásluhou toho pitomého čísilka jsem cca ve 13 najela na přísně ,,zdravou" stravu a ze svých 60 se během čtvrt roku dostala na 51..a vypadala jak reklama na hlad, hnusná zkušenost, bacha na to..u slečen.
 Lizzie 


Re: nadváha 

(21.9.2007 14:30:24)
Jejda, blbě jsem se vyjádřila - prostě pokud nemá postavu ,,do kuličky", což si myslím, že nemá..jak vyplývá z tvého příspěvku. Omlouvám se, snad víte jak to myslím..
 Lizzie 


Re: nadváha 

(21.9.2007 14:42:44)
Je. Podobných řečí ohledně jídla bych se bála (hlavně toho způsobu) neboť na psychice to zanechá hrozné stopy. Zhruba od 8 do 9 let jsem trochu oplácanější byla, mámě občas nějaká narážka ujela, no pak jsem se vytáhla..a když jsem ve 13 začala blbnout s tím jídlem strašně ji to sebralo, byť na anorexii to nebylo, bála se a od té doby neřekla ani slovo - naopak, dodnes mě už kolik let nějak tak podvědomě hlídá a ač jím dost a s chutí, když občas nechci, hned ji v hlavě spustí varovný signál..Ale tuším, že tehdy v tom byla i ta touha, aby mi už nikdo nikdo nic podobného neřekl..Být maminou té holčiny dávám si na to pozor, nikdo neví, co se slečně v pubertě v hlavě zvrtne.
Jinak trochu od tématu - vždycky jsem byla větší, vzhledově starší a dost mě to mrzelo, spravilo se to až někdy v 16..v dětech bych posilovala vědomí o vlastní jedinečnosti (samozřejmě žádné přehnané vychvalováni stylu ,,ostatní jsou horší"), ale prostě, aby se za sebe nestydělo..Ne všechny děcka jsou drobounká, okatá, ne každá holčina je křehká roztomilá princeznička, ale jak už tu padlo..může jí to pálit nebo bude sportovně nadaná..Spousta rodičů si ty děti asi podvědomě tlačí do nějakého ideálu..slyšela jsem o holčině, před kterou máma zamykala ledničku, humus..
Sorry, za takovou litánii, ale tenhle článek se mě dost dotýká..
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nadváha 

(21.9.2007 18:41:57)
Lizzie, přesně vím, jak to myslíš, já už ve 13 měla 180 cm a s takovou výškou těžko můžeš vážit 50 kg - bože, jak já jsem byla šťastná, když zrušili to povinné vážení na začátku školního roku - to mi spadl ze srdce fakt obrovský šutr :))))
Stejně tak mě někdy štve, když tchýně říká, že 20 kg (to má dcera ve 4,5 letech), měl manžel, když šel do školy - jenže že porovnává neporovnatelné, to jí nedochází, Tereza má 116 cm a já vážně pochybuju, že manžel od narození drobeček se na tuto výšku dostal dříve než ve třetí třídě.
 Lizzie 


Re: nadváha 

(21.9.2007 20:24:27)
Jani, souhlas já v první třídě měla šestatřicet kilo, vypadala jsem na 3. třídu, po tloušťce ani památky prostě ,,velká" holka. Divný, že si to tchýně neuvědomuje..jo, znala jsem dítě, co nastupovalo do školy se 17 kg (drobeček), ale tohle porovnávání mě štve..
Jinak ke 180 cm jsem nedosáhla a nedosáhnu, pár ceňťáků mi stále chybí..a jsem za to ráda, celý život koukám na většinu kamarádek, spolužaček a lidí vůbec trochu ,,z vrchu" - díky čemuž jsem se začala hrbit apod., což je taky na pytel:-)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nadváha 

(22.9.2007 8:05:03)
To je fakt, taky mě štvalo, že jsem tak velká. Pak jsem si prošla období, kdy jsem schválně nosila co nejvyšší podpadky, takže jsem měla snad 190 cm, to mě přešlo. Teď jsem spokojená, jen ty záda, kdyby tak nebolely. Ale trápí mě, jak nadprůměrně veliká je Tereza - podle percentilových grafů by neměla být menší než 181 cm - je blbé takhle uvažovat, ale jestli bude vysoká po mě a štíhlounká po manželovi (i když on má taky 180 cm), tak to nebude problém, ale kdyby byla silnější, to by bylo horší - já jsem průměr, myslím, že naprosto normální.
 Lizzie 


Re: nadváha 

(22.9.2007 8:20:25)
Jo, taky mám normální postavu, ale jak už tu padlo: pokud je holka větší a ,,udělanější" mají lidé sklon přirovnávat jí ke ,,slonovi k porcelánu apod."..tak snad bude dobře, ať je holka svá:-)..aspoň si my - vyšší - můžeme říct, že na svět koukáme ,,s nadhledem":-)
 kafařka 
  • 

Re: nadváha 

(22.9.2007 9:18:05)
Tak mě zrovna napadá, že každej fakt chce, to co nemá. Já jsem z velmi vysoké rodiny (mamka 175 cm, táta 195, brácha 208, strejda 207 apod.). Já jsem nedorostla ani maminku a dokonce ani jednu babičku. Mám "pouhých" 164 cm. Vždycky se mi ti dlouháni strááášně líbily :-))). Tak mám taky přítele, co má přes dva metry :-). Se svojí výškou jsem se smířila až po tom, co jsem začala tancovat. Oni ty tanečníci jsou zoufale mrňavý!!!
Podle mě je vysoká ženská, co vtom umí chodit, moc hezká... A 180 cm mi nepřipadá nijak hodně. Moje sestřenice zdědila taky výšku po rodičích, už ve dvanácti měla 192 cm (to jí zůstalo), ale prsa - snad pětky - má po babičce, s váhou drobnější problémy. ALE! Nikdy se nehrbila, chodí vhodně oblíkaná (kraťoučké sukně na těch kilometrových nohách vypadají vážně dobře :-)), zkrátka na chlapy jak mucholapka :-)))
Je ale pravda, že naše rodina je trochu extrém. Futra zvětšená na míru (průšvih, když si na to člověk doma moc zvykne, pak se nevyhne útazům jinde :-)), postel na míru, boty č. 48,5 se velmi špatně shánějí, ale to se naštěstí týká jen těch chlepů :-)))
No nic, trošku jsem se rozepsala mimo téma, ale s tou výškou mě to trochu pobavilo, co já bych v té pubertě dala za 180 cm!! :-))))
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nadváha 

(22.9.2007 10:51:51)
Tohle jsi napsala pěkně - člověče, já se snad začnu nosit jako páv :)))
 Mortadela 


Re: nadváha 

(24.9.2007 9:46:14)
Já jsem byla v dětství také nadprůměrně vysoká, nejvyšší ve školce, nejvyšší ve škole... Příbuzní, babičky a všechny ty tetičky a známí rodičů apod. mi dělali ze života peklo. Ať jsem přišla kam jsem přišla, jen jsem slyšela litanie: "Kam ta holka poroste, vždyť ona dosáhne až do nebe, abyste zvedli stropy, to je hrůza..." Všichni ti chytrolíni mi vypěstovali úžasnej mindrák, začala jsem se hrbit, abych vypadala menší a shrbená záda už mi zůstala. :-( Dceři jsou čerstvě 4 roky a měří 113 cm a váží 19 kg, je nabíledni, že prcek taky nebude, ale už dávno jsem preventivně zakázala celé rodině včetně tetiček a známých do všech kolen lamentovat nad ní a komentovat její výšku.
 Lizzie 


Re: nadváha 

(28.9.2007 8:53:43)
Mortadelo, souhlas, i z výšky si lze vypěstovat ,,úžasný mindrák", jak já záviděla holkám s 165 ceňťáky..holt jak něco není v průměru a normální, lidi to komentují..:-( Hodit to za hlavu a nasadit úsměv, nic jinýho na mě neplatí..
 Dita 
  • 

Re: nadváha 

(22.9.2007 18:18:34)
Moje 11 letá dcera je drobnější a váží 28kg, hubená není, ale štíhlá ano.
 Dita 
  • 

Re: nadváha 

(22.9.2007 18:22:22)
Bez výšky má odpověď nemá význam, :-), takže měří 135cm.
 valdina 


Telo se vyviji 

(21.9.2007 14:14:45)
Ahoj, ja bych se toho tak nebala. Je samozrejme dulezite dohlizet na to, co dcera ji, snazila bych se varit zdrava jidla, asi se i ujistila, ze to opravdu neni problem se stitnou zlazou, abych mela jistotu. Nepises, kolik ma tvoje dcera let, ale myslim si, ze v puberte se to vsechno upravi, telo se zmeni. Ja byla vylozene zrave dite, milovala jsem buchty, omacky, huste polevky, sladke. Manzel se smeje, kdyz vidi moje miminkovske fotky, ze jsem vypadala jak Michelin. Mamka taky mela strach, ze budu tlusta a snazila se me v jidle krotit. V puberte jsem se najednou vytahla a dneska mam 181 cm a 65 kilo. A mamka breci, ze jsem moc hubena!
 Maja 
  • 

U mých synů je to samé - zlepšilo se to až v 11 letech  

(21.9.2007 14:41:26)
Mladší syn může sníst cokoliv, je skoro až hubený (dohání to kolou), starší měl v deseti 60 kg (z otcovi strany tak vypadají všichni) Měl problémy udělat kliky, přitáhnout se na tyči. Oba od malička sportují, jako malí chodili plavat, výborně lyžují, dělají karate - tréninky třikrát týdně. Zabralo až to, že syn se SÁM rozhodl, že s tím bude něco dělat. Začal hlídat kalorie, naučil se odmítat sladkosti od všech babiček, pije jen vody a minerálky, nesladí čaj. Navíc začal rychleji růst. Nyní je mu 13 a má stále 60kg. Je ovšem o 15cm vyšší. Má to i stinné stránky :-), dokáže mi odhadem po dvouletém tréninku spočítat pohledem kalorickou výživnost mé večeře. Stačila ale třeba dovolená, kde jsme měli jídlo v ceně a už přibral. Takže příště mám zakázané brát dovolenou s večeřemi. :-)))) Bude to věčný boj, ale prý už si zvykl a na sladké ani nemá chuť. Jinak nic jiného, než se s tím smířit, nám nezbyde.
 Lorina 


Doma máme to samé 

(21.9.2007 14:42:38)
Tento článek je skoro jako o nás. Mám 9.letou dceru, ohromně aktivní, plná energie.Hraje florbal, hokej, fotbal,plave. POrovnám-li porce, tak jí menší porce než její kamarádi. Přesto je pěkně zaoblená. Je sice hodně vysoká, měří 145cm, ale váží 48 kg. Vzhledem k její dávnější chorobě chodíme na různá specializovaná pracoviště (jen na kontroly) a tam ji i váží. Žádnou "chorobu" ji nezjistili, naopak jsme letos byli prvně pochváleni, protože za rok přibrala pouze 3kg. POkud srovnám její příjem a výdej energie, tak výdej je o hodně vyšší, přesto se jí uloží všechno. Velká výhoda je, že miluje sport. Přitom při své váze nemá problém, že by něco neudýchala. Narodila se ve 34.týdnu a vážila 2,30kg.
Synovi je 5 roků, měří 125 cm. Váží 24kg. Je akorát. Přes zimu bývá hubenější, v létě je to lepší. Nejí skoro nic kromě několika oblíbených jídel. Ovoce , zeleninu vůbec. Marodí tak normálně. Byli jsme u různých odborníků kvůli jeho nechuti k ovoci a zelenině, doporučili nám to nehrotit. Takže zeleninu musí jíst alespoň v polévce.Nyní přestoupil do jiné MŠ, tak vidím určitý krok dopředu, paní učitelka to s ním zkouší a zatím má patrné malinké první pokroky.Syn se narodil s mírou 54cm a váhou 4,05 kg.

Když spolu někde jdeme, tak syn kromě viditelné podoby se mnou jako by k nám ani nepatřil.Naše rodiny jsou plnějších tvarů, můj muž měří 197 cm a já pouhých 156cm. Za chvilku budu nejmenší z rodiny.Všichni jsme ale spíš silnější, dcera je kromě toho věrná kopie svého tatínka.

POkud jde o vaření a jídlo je to hrozné, jednoho musíte "nutit" a druhého "omezovat".
 Lenka 
  • 

Pro autorku 

(21.9.2007 15:04:09)
Ten těstovinový salát, co jste popsala, rozhodně není lehkou večeří - pokuste se smetany vyvarovat a sýrem hodně šetřit a používat nízkotučný (jsem specialistka přes výživu). Ukazuje se, že hodně rodičů má naprosto špatné povědomí o tom co je a co není nízkokalorické a myslí si, že trošku té smetánky nebo toho tučného jogurtu nemůže uškodit, ale ono to má často tolik kalorií, že byste se divili.
A za další - hlavně se vyvyrujte jakýchkoliv poznámek jako "měla by ses trošku hlídat" a "takhle tě nikdo nebude chtít" a podobně. To je totiž jedným z nejčastějších spoustěčů bulimie a anorexie u mladých slečen. Doporučuji doma nemít žádné sladkosti, aby to nesvádělo, saláty ochucovat kapkou olivového oleje, citrónovou štávou a solí místo tučných zálivek (případně používat jogurtové z nízkotučného jogurtu), zeleninu dusit v páře a dávat jako přílohu a hlavně to nepřehánět - dítě není dospělý, takže určitá omezení ano, ale s mírou - redukční diety z časopisů by jí mohly vážně poškodit zdraví.
 Lizzie 


Re: Pro autorku 

(21.9.2007 15:07:50)
Souhlasím s těmi ,,spouštěcími hláškami".
Ohledně výživy se vyjádřit nedovedu, u nás doma se jedlo a jí všechno, nestravujeme se ideálně, povědomí o podobných fintách mám tedy nízké..ale souhlasím s jogurtem na salát - chuťově nám to vyhovuje víc.
 zuzini 


Re: Pro autorku 

(21.9.2007 17:32:12)
Já nechápu jak může specialistka na výživu doporučovat pro dítě nízkotučné výrobky. :-( Zajímavé
 Baba Jaga 


Re: Pro autorku 

(21.9.2007 17:57:54)
Tak celkem logicky bych taky nedavala diteti, co ma problem s vahou, treba plnotucne mleko, kdyz muze pit nizkotucne.
 Katka 
  • 

Re: Pro autorku 

(21.9.2007 18:08:13)
Naše tříletá dcera má také problém s váhou, bohužel jí chutná opravdu všechno a ve velkém množství, chodí i tajně ujídat do lednice. Chodíme s ní k obezitologovi a také nám doporučil nízkotučné mléčné výrobky. Zuziny, ty si asi pleteš nízkotučné s light, light je většinou uměle slazené - to se fakt nemá - ale snížené množství tuku logicky vede k méně kaloriím a nijak neškodí. Doporučuji přečíst si tenhle článek, je z informačního serveru pro zdraví










Množství obézních lidí nejen u nás, ale po celém světě stoupá tak rapidně, že začíná být problém nazýván pandemií. Nejsmutnější je ale nárust obezity u dětí. Zastavte hrozbu budoucích zdravotních potíží svého dítěte včas!
Jak bojovat s obezitou u dětí?
Boj s dětskou dietou je těžký, ne však nemožný. Dieta dítěte nikdy nesmí být tak striktní jako u dospělých. Dítě musí dostávat dostatek živin nutných pro jeho růst a vývoj, nesmí mít pocit hladu a ani úbytek na váze by neměl být více než půl kilogramu za měsíc.

Začněte řešit obezitu co nejdříve
Důležité je začít s léčbou dětské obezity co nejdříve. Čím později s dietním programem začnete, tím větší je riziko, že dítě zůstane obézní až do dospělosti. U malého dítěte lze stravovací návyky měnit snadněji, ještě je totiž nemá tolik zafixované.

Buďte dítěti příkladem
Samozřejmě nejlepší prevencí dětské obezity je nemít obézního rodiče, jehož nezdravý způsob stravování a pasivní životní styl je nejčastější příčinou celého problému. Děti vždy napodobují chování svých rodičů, nechápou, že něco dělají špatně. Trpíte-li nadváhou a chcete pomoci svému obéznímu dítěti zhubnout, výsledek bude nulový, jestliže se nezačnete jinak stravovat i vy. Buďte mu příkladem a zhubněte také!



Zajistěte, aby se na léčbě obezity dítěte zúčastnila celá rodina. Zvláště prarodiče mají tendenci neustále děti odměňovat sladkostmi a domácími buchtami.

Jídelníček obézního dítěte
Hlavní zásadou je snížit množství cukru, zejména v sladkostech a limonádách a množství tuku (vyřaďte zejména smažená jídla, uzeniny, tučné maso, chipsy, koblihy a zmrzliny). Jídelníček by měl zahrnovat hodně ovoce, zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků a celozrnného pečiva. Nezdravý tuk vyměňte za zdravý (rostlinné tuky a oleje). Nezapomeňte dítěti připravit každé ráno snídani, poskytovat mu dostatek tekutin (ne sladkých!), nejíst s ním u televize a rozdělit mu jídlo do pěti porcí denně.

Škatule, škatule, hejbejte se
Další nezbytnou součástí léčby obezity je dostatek pohybu. Nejvhodnější je chůze, jízda na kole nebo plavání. Hrajte s dítětem různé hry, které spojí pohyb a zábavu dohromady.

Úskalí dětské diety
Je samozřejmé, že dítě ihned změnu jídelníčku nepřijme – někdy je třeba nabídnout mu jej třeba i 6x. Jděte na to chytře – vykrájejte ovoce či zeleninu do tvaru panáčků, zvířátek či kytiček. Zapojte se do zdravějšího stravovacího režimu také. Pokud dítě sní místo kousku čokolády čokoládu celou, nekárejte jej. I když budou dodržovat jen některá pravidla hry, také zhubnou.

Hubněte pod dohledem odborníka
Nevíte si s obezitou svého dítěte rady? Nedaří se Vám změnit jeho stravovací návyky? Obraťte se na odborníky. V dietologické poradně poradí Vám i Vašemu dítěti, jak být ve svých snahách úspěšní.

Využijte služeb ZP MV ČR! Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra na edukaci v dietologické poradně příspěvek až do výše 500 Kč. Týká se tzv. Balíčku pro děti a mládež do 18 let. Balíček zahrnuje také příspěvek na přípravky ke snižování nadváhy (předepsané lékařem) a mnoho dalších výhodných položek pro Vaše dítě.

 Insula 


Re: Pro autorku 

(22.9.2007 7:49:37)
Myslím, že Zuziny to myslela tak, že z nízkotučných výrobků nezískají děti téměř žádný vápník.
 zuzini 


Re: Pro autorku 

(22.9.2007 11:01:50)
V poslední době reklama výrazně propaguje nízkotučné či netučné výrobky jako zdravé.Tuky jsou však zdrojem energie,chrání tkáně
a orgány a mají zásadní význam pro využití vitamínů A,D,E,K.K nejškodlivějším tukům řadíme umělé ztužené či částečně ztužené tuky
v margarínech,pomazánkách,smažených jídlech,pokrmech z fast-foodů,v brambůrcích,pečivu či sušenkách.Nízkotučné výrobky mají tuk často nahrazen cukrem a škrobem,tudíž mají více kalorií a jsou tak nevhodné např.pro redukční dietu.Tuky v živočišných potravinách jako máslo a maso jsou daleko méně škodlivé.Ke zdravým a potřebným tukům patří tzv.omega-3 a omega-9 mastné kyseliny.Tyto se nacházejí v rybách,avokádu,vlašských ořeších,mandlích,lněném,slunečnicovém a sezamovém semínku,olejích jako je řepkový,lněný,olivový,sezamový a podzemnicový.
Zdravé tuky podporují činnost mozku,snižují riziko srdečně-cévních poruch,vysokého tlaku,rakoviny,cukrovky ,duševních poruch,zpomalují stárnutí,podporují spalování tukových zásob.
Nedostatek zdravých tuků se může projevovat celkem běžnými příznaky jako např.zvýšená chuť na sladké,lámavé nehty,zažívací obtíže,neustálý pocit hladu,nadváha,podrážděnost,zhoršená koncentrace,deprese.suchá pokožka,únava,vypadávání vlasů,vysoký tlak,snadné nachlazení.ID
 Insula 


Re: Pro autorku 

(22.9.2007 11:56:10)
Přesně tak, Zuziny.
 Baba Jaga 


Re: Pro autorku 

(24.9.2007 4:38:15)
Tak jsem se schvalne ptala doktora, ac je to pro nas jeste neaktualni - malemu je teprve 8 mesicu - a rekl mi, ze plnotucne mlecne vyrobky jsou doporucovany jen do tri let veku, pak uz je zadouci zamenit plnotucne mleko za nizkotucne a stejne tak mlecne vyrobky. Ne uplne bez tuku, ale nizkotucne. A ze deti nepotrebuji tuk tak, jak si spoustu lidi mysli, ze je to mytus.
 čaroda 


Dite neni maly dospely 

(22.9.2007 23:49:31)
Presne tak...nizkotucne pro male dite???...jaka ze jsi specialistka na vyzivu? Co konkretne jsi vystudovala nebo nejaky kurz?
O vyzivu se celkem zajimam, ale vyziva deti...to je uplne neco odlisneho nez u dospelych!!!
Navic jsem z clanku nevycetla jak je Madlenka stara?
Myslim ze pokud ma dostatek pohybu, hlavne pestreho a dostatecne i vytrvalostniho charakteru a o urcite geneticke predispozici vite a podridite ji alespon trochu i vyzivu (cele rodiny - Anicka by se precpavat buchtama nemela i kdyz to na ni neni videt) tak se nemate ceho obavat. Hodne zeleniny a ovoce - svacinky, celozrne vyrobky (vcetne testovin, neloupana ryze...) ale zase podle veku - vice vlakniny travici trakt snese az ve veku nastupu skolni dochazky. Olivovy olej je vyborny. Nesmazte, nepecte na tuku, minimum tech "buchet"...mozna radeji lehke piskotove testo a ovoce, jogurt se zakys smetanou na to, svarena jablicka s pudinkem apod.
A hodne dulezite je take piti - voda, caje ovocne neslazene - urcite ne sladke napoje a neredene dzusy - skryte kalorie.
Urcite je to pro vas tezke a desne se snazite, ale i kdyby mela zustat "krev a mliko" tedy trosku oplacana - no a co? dnesni trend vychrtlin se mi vubec nelibi a urcite nejsem sama! Pokud se bude celozivotne hybat a bude optimisticka, bude i stastna a zdrava - a o to jde nejvic!!! Moc drzim palce!
P.S.:inspirace - P.Fořt - Vyziva deti (poslu presnou citaci budete-li chtit) ma to 2 dily
 mateřídouška 
  • 

Re: Pro autorku 

(21.9.2007 21:45:47)
ano přidala bych se k tomu vyjadřování se k tělesným proporcím a různým průpovídkám a výhledům do budoucna! nikdy nezapomenu na tátova "buřtíka" či mámina "slona do porcelánu" (a jistě najdeme spousta přirovnání a hodnocení dětí i co se týče jiných směrů,a naprosto zbytečných..ůplně jsem si zakázala slovní spojení TY JSI! pokud něco hodnotím pak činnost dítěte , ne dítě) jistě to nebyl jediný spouštěcí bod u mých dietářských problémů,ale dost dobře se pamatuji že jsem se za buřtíka považovala a když kouknu na svá dětská foto,vůbec. normální holka,trochu atletičtější postavy no prostě ne úplně ta twigi tedy dívka z dachau jak by si asi přál můj táta.
počítání kalorií bych se asi vyhýbala spíše bych měla povědomí o typech jídla jako že sýr je vydatný a chroupat okurku můžu kilo (přeháním) ,ale je to narážka na jedno období v mém životě, kdy jsem byla absolutně mimo, pokud jsem si nemohla přesně spočítat kalorie. respektive vy je počítejte ale holku spíše naučte stylu stravování a ještě začněte se tak stravovat všichni.
naštěstí má dcerka bude konstitučně po manželovi (klučík je si spíš po mně,ale holka byla jako kojenec taky pěkný žroutík) poslední dobou je to s jídlem spíše obráceně než u autorky,moc toho nepojí má zkrátka jiné důležitější starosti. ale řekla jsem si že z toho nebudu dělat žádnou vědu. hlady neumírá. rozhodně do jídla nenutím. bohužel vídám i případy kdy dítka jsou rodiči cpány že nejedí a přitom když na ně kouknu nijak netrpí vývojově jen prostě jim stačí k obědu jedem ten knedlik a ne dva jak by si myslela maminka/ tatínek
já bych zkrátka se nesnažila z jídla dělat vědu ať už je ho moc nebo málo (samo nemyslím tím extrémně moc nebo málo)
jo ještě jsem chtěla napsat poznámku zda také nemůže jít o vyhranění se vůči sestře. děti se snaží v něčem vyniknout. když bráchovi babička chválila kolik snědl ovocných knedlíků chtěla jsem jich také tolik spořádat....atp..no jsou to jen takové mé (možná neobjektivní) poznámky
 Míša 
  • 

Re: Pro autorku 

(23.9.2007 23:37:19)
Promiňte, jste specialista na dětskou výživu? Protože jsem si s malou prošla trochou vyšetření, a všichni lékaři se shodli na jednom. Vžádném případě nedávat dítěti nic nízkotučné, běžně mléko plnotučné, sýry a jogurty normální, sem tam pro zpestření klidně i smetanové, a pokud budu mít pocit, že potřebuji u mléčných výrobků snížit obsah tuků, tak nejníž do polotučné varianty. Nic light, nic nízkotučné, protože dítě určité tuky potřebuje. Přímo mi zakázali výrobky s 0% tuku a podobné chuťovky.

 Helinečka 


Vždycky záleží na dítěti 

(24.9.2007 18:05:34)
Moje starší byla od miminka buclík a žrout k tomu. Tak jsem jí kašičky nastavovala ovocem, nepřislazené ovocné šťávy byly hodně sladké, tak jsem je ředila 1:2. Ale nízkotučné věci pro děti nejsou vhodné. Vůbec nevařit se smetanou a šetřit pořád každou kalorii, to mi přijde škoda (ovšem kalorické bomby nejsou přece určené na každý den). A šetřit sýrem? Naše sýrožroutě snědlo 10 dkg sýra denně. Jeden dva jogurty denně.

Navíc jako malá byla veliký mlsoun na sladkosti. Každý den si říkala několikrát a dostala tak zhruba dvakrát. Naštěstí zůstávala pořád jen buclatá a výrazně netloustla.

Ve čtyřech letech najednou (ve školce) přestala mít ráda maso, vařenou zeleninu, jedla málo oběda. Zato 10 minut po obědě loudila rohlík. Jednou mi odpoledne za dvě hodiny zmizely tři rohlíky a jogurt.

Sama mám sklon k tloustnutí, tak jsem "zasáhla" - vysvětlila jsem jí, že může jíst, kolik potřebuje. Že jednou taková dávka jídla neuškodí. Ale neměla by si na takové velké jídlo zvykat často. Že já jsem v sedmé třídě začala jíst 10-12 houskových knedlíků k obědu. A ztloustla jsem. Co naplat, že jsem v osmé třídě omezila jídlo na 6-8 a v prváku na 4-5 knedlíků. Už se to nedalo vrátit. A kolega z práce za dva týdny snědl skoro čtvrtku prasete a přibral 10 kg.

Když byla Eliška po jídle a chtěla ještě celý rohlík, řekla jsem, že by jí možná stačila půlka, ale jestli opravdu potřebuje, ať sní ten rohlík celý. Většinou se rozhodla pro půlku.

A zhruba v šesti letech to dokázala pochopit. Sama si řídí jídlo a je přiměřeně štíhlá (24 kg na 119 cm), je blízko 75. percentilu. Při omezování jídla je nutné zdůraznit, že někdy člověk prostě potřebuje sníst víc, nebo při slavnostní příležitosti si jeden den dopřeje spoustu lahůdek (ale nepřejí se k bolení bříška). U nás naštěstí nejde o "jíst málo", ale o "nejíst příliš".

Ovšem uznávám, že tohle nefunguje na každé dítě.
 Verča 
  • 

štítná žláza 

(21.9.2007 15:16:14)
nevím jestli už nejdu s křížkem po funuse, ale u mě začala ve 12 letech růst váha přímo tryskově, přitom nikdo z naší rodiny nadváhu nemá, neměla jsem tedy k tomu mít "dispozice", navíc jsme jedli podle všeho zdravěji než většina našeho okolí.Nicméně mamka mě vzala na prohlídku k obvodní a ta nás poslala na endokrinologii a zjistili hyperfunkci (teda myslím že je to hyperfunkce) štítné žlázy.Možná by tedy bylo dobré, jen pro jistotu, zkusit vyšetření, štítka je prevít...
Přeju hodně úspěchů, vím jak těžko se to holkám pak v pozdějším věku vysvětluje, i my zažily slzičky pro ručičku váhy
 vladka 
  • 

pro autorku alenku 

(21.9.2007 15:24:59)
Zdravím a přeji hodně trpělivosti a moudrosti. Určitě jíst 5-6x denně menší porce a přemýšlet, co dítěti dávám. Vyvarovat se pojídání sladkostí mezi jídlem, nelze to úplně vyloučit, pouze mít přehled. Dodržovat pravidla zdravé výživy, ale děti do 3 let nemají jíst ligt výrobky. U nás se osvědčilo - místo "normální" smetany sojová smetana, není zdaleka tak tučná a jídlo krásně zjemní (jogurt je někdy zbytečně kyselý). Zkusit sojové výrobky - paštičky nebo salámky, nejsou plné tuku jako výrobky z masa a jsou zdravé. A hlavně jí neříkat, že je tlustá, ale že je třeba jíst tak,aby byla zdravá :-) Držím palečky!
 Alena,Toník,Bětka,Mája, Anička 


Re: pro autorku alenku 

(21.9.2007 21:47:49)
Děkuji za odpověď a tip - soju do jídelníčku zatím moc nezařazuji (manžel), ale mohu to vyzkoušet.
Moc zdravím, A
 Insula 


Pozor na sóju 

(22.9.2007 8:06:48)
Se sójou opatrně. Je to totiž silný alergen a děti do tří let by jí v jídelníčku neměly mít vůbec.
http://www.nutriciamedical.cz/DETSKA/article.php?id=159&magazine=26
 Tvoje horší já 


Je to dané 

(21.9.2007 15:56:56)
Mám dvě děti vyžlata a jednoho se sklonem k bříšku. Nejstarší Honzík přibýval krásně už jako kojenec, jen na mateřském mléce. V současné době je vegetarián, už několik let. Přesto je z dětí nejobjemnější. Podle tabulky je sice přesně na padesátém percentilu, nám s manželem se přesto občas zdá, že se mu na bříšku začíná objevovat špíček. Zatím nám vždy pomohlo více ho honit (výlety na kole) a trochu hlídat složení jídla. Druzí dva jsou podle tabulek v pásmu podváhy, ale mě se zdají tak akorát.
Jinak, tvoje panenka asi opravdu zpracovává jídlo dokonaleji než ostatní. Proto jí buchty raději vůbec nedávejte, bude muset jíst velmi racionální stravu - ostatní už o tom tady psali - do salátu žádnou smetanu, ale bílý jogurt (nemusí být nízkotučný), 30% sýr atd.
 IrenaČ 


Další argument pro tchýně :-) 

(21.9.2007 16:57:53)
Sladkostmi, které babičky vnoučátkům "v dobré víře" dopřávají, neútočí jen na jejich štíhlou linii, ale bohužel i na jejich zuby. Výmluvný argument najdete již na úvodní stránce www.dentocult.cz - a případů jako je ten na obrázku není málo. Mnohdy již 1,5 leté děti končí na operačním sále v celkové narkóze a jsou jim trhány kořeny uhnilých zubů... :-(
Tak držím palce!
 Dreza 


Re: Další argument pro tchýně :-) 

(23.9.2007 13:59:34)
Dost často babičky totálně podkopávají jakékoli "výživné" snahy rodičů. Moje babička měla naprosto odlišnou představu o tom, kdo vypadá dobře, příkladmo když jsem k ní přišla o 3 kg hubenější, tak se chytala za hlavu a sténala "ty vypadáš hrozně" a naopak, třeba po vánocích "ty ses ale hezky spravila". A to jsme měly se sestrou v tomhle ohledu štěstí, že jsme s ní nebydlely pod jednou střechou, sestřenka a bratránek byly skutečně vypasení, nás babička pouze o víkendových návštěvách naháněla s obloženými chleby až na kopec :)
Kamarádka má syna, 7 let, je vysokej a je ho opravdu kusanec, sladkosti miluje. Ona se snaží to omezit, jakože jedna sušenečka denně stačí, jenže kluk zajde o patro níž k babičce a ta se může předat. Je fakt, že zuby má v příšerným stavu, prakticky celej mléčnej chrup vytrhanej, ale spíš to pramení z toho, že jeho matka brala v těhotenství ATB a kluk má špatnou sklovinu.
 Mirina, Linda 11/2005 


Mirina 

(21.9.2007 18:23:02)
Necitala som diskusiu, ale autorke chcem povedat jedno. V dnesnej dobe sa prilis precenuje vyznam tukov pri nadvahe/obezite. Tuky su pre vyvoj deti velmi dolezite, samozrejme tie spravne. Odporucam precitat si knihu od Michel Montignaca: Tajemnstvi stihlych a stastnych deti, nakladatelstvo PARTmedia. Mne sa tato kniha dostala do ruk asi pred tyzdnom a nasla som v nej velmi zaujimave a uzitocne rady. Podstata je, ze tuky nie su to najvacsie zlo, ktore davame svojim detom. Najhorsia je konzumacia potravin s vysokym glykemickym indexom a precenovanie proteinov vo vyzive. Je tam velmi zrozumitelne popisany sposob, akym sa travia jednotlive druhy potravin, aj to, co sa stane s prebytocnou glukozou, ktoru telo nema kde spotrebovat. Ak si naozaj robis starosti s tym, aby tvoja dcerka nemala v buducnosti problemy s nadvahou, vreloodporucam tutoknihu s precitat.
 Insula 


zmíněný salát 

(21.9.2007 18:24:27)
No, já nevím, ale těstoviny jsou kalorická bomba a když se k tomu přidá smetana tak tuplem. Navíc pokud se těstoviny vaří o chvilku dýl, tak mají pak i vyšší glykemický index, což znamená, že v krvi rychle stoupne cukr a pak rychle klesne a člověk má brzy hlad. :-(
 Betull 


Re: glykemický index 

(21.9.2007 19:34:55)
nevim, jestli uz to tu nekdo zminoval krome Inzuly, ale krome pocitani kalorii je hodne dulezity zmineny glykemicky index. Da se o tom neco seriozniho nacist treba na www.obezita.org Jak pise Inzula, jde o to, ze pokud konzumujeme potraviny s nizkym glykemickym indexem, uvolnuje se nam do krve pomaleji inzulin a nemame pak ten obravsky vlci hlad, kdy do sebe zacneme ladovat kde co, tak jako k tomu dochazi po konzumaci jidla s indexem vysokym. (stoji za povsimnuti, ze treba varena mrkev ma index vysoky, syrova velmi nizky, nebo ze u nekterych potravin dost zalezi na delce vareni, treba cocka - pokud varim pod ctyri minuty- idealni, pokud vice, opet vysoky index).Z dlouhodobeho hlediska jde taky o prevenci cukrovky. Mne se podarilo preferovynim vhodnych potravin par kilou dostat dolu (4-5), bez cviceni.
 .Žaba 


celozrnné potraviny 

(21.9.2007 20:23:22)
Neviem, či to tu už niekto nespomenul, ak áno, ospravedlňujem sa za opakovanie...

Veľmi vhodná mi príde výmena bielych, rafinovaných a podobných výrobkoy za celozrnné. Biely cukor nahradiť prírodným a dávať do buchiet polovičné množstvá, bielu ryžu za hnedú (tá je dokonca chutnejšia), bielu múku za celozrnnú (do buchty kľudne tretinu až polovicu množstva bielej múky nahradiť celozrnnou pšeničnou, alebo žitnou - tá mi v kysnutých buchtách chutí najviac). Miesto klasických cestovín z bielej múky sa dajú použiť napr. žitné cestoviny (najviac mi chutia špagety), do polievok miesto rezancov je výborná pohanka, celozrnný kuskus s grilovanou zeleninou je u nás všetkými obľúbený. Výrobkov je už na trhu dosť, a ani ich netreba nutne kupovať v bio kvalite, ktorá je cenovo pomerne náročná na priemerný rodinný rozpočet.
 Baba Jaga 


Re: celozrnné potraviny 

(21.9.2007 21:04:56)
Nedavno byl na Idnes clanek o tom, ze deti do deseti let by celozrne pecivo vubec jist nemeli, protoze jim prilis vlakniny muze zpusobit zazivaci obtize.
 .Žaba 


Re: celozrnné potraviny 

(21.9.2007 21:21:12)
No, nejako sa mi to nezdá... a ako to teda robili kedysi, keď bielu múku nemali...? Okrem toho aj v obyčajnom chlebe je celozrnná žitná múka...
 Baba Jaga 


Re: celozrnné potraviny 

(21.9.2007 23:29:26)
Mne se to taky nezdalo, jen tlumocim, co jsem cetla.
 Insula 


Re: celozrnné potraviny - dětem NE 

(22.9.2007 7:45:33)
Markéto, máš ale naprostou pravdu. Dětem není vhodné dávat celozrnné potraviny. Děti totiž potřebují mnohem méně vlákniny než dospělí a její nadbytek může způsobit zdravotní potíže. Takže pokud dáváš ovoce a zeleninu, tak mají vlákniny dostatek.
Třeba tady.

http://www.rodina.cz/dotaz55658.htm
 kafařka 
  • 

rýže 

(22.9.2007 9:35:00)
Souhlasím s Insulou. A ještě k té bílé rýži - je sice zdravá, ale speciální stravu z rýže jedí profesionální zápasníci sumo!!!! Takže pozor na to :-))))
 MM, 2 kluci 
  • 

Re: celozrnné potraviny - dětem NE - ??? 

(23.9.2007 12:48:48)
No nevím, v jiných zemích je to ale naprosto běžné a pediatry doporučované. Nejlépe znám praxi v Německu a tam se běžně dětem od roka dávají celozrnné potraviny - chleba, vločky atd. (Třeba od AlNatura prodávají i v ČR vločky/Kaši z celozrnného obilí, jsou doporučené pro děti od 4 resp. 6 měsíců)

Já je dávám taky, chleba máme většinou normální, ale pečivo klidně i tmavé/vícezrnné, jemné vločky jsou taky OK, později i müsli, žádnmý problém nemáme.

Dříve ani jiné obilné výrobky než celozrnné nebyly - rafinovaná bílá mouka a cukr jsou poměrně nové vynálezy a jsou to v podstatě "umělé" izolované uhlohydráty bez ničeho dalšího...

Mne spíše děsí (kromě nekritického postoje k pokrmům z bílé moukyú, jak brzo tady začínají rodiče s cukrem! Už jenom ty hrozně přeslazené instantní kaše už pro mimina (přitom by to vůbec nepotřebovaly mít tak sladké, je to zbytečné!), jinde už aspoň obsah cukru snižují, protože by to jinak neprodali, ale tady ?!
A kolik vidím batolat v kočárku, co už normálně cucají lízátka apod. :-(! Tohla je prokazatelně škodlivé a přínos pro výživu nulový!

Na tomto pozadí varovat před celozrnnými potravinami pro děti mi připadá trochu absurdní...

Myslím že jde o to, že "všeho s mírou". Dávat jim je, ale ne pořád a ne moc - a když by vlákniny bylo moc, poznám to hned, protože dítě začne mít potíže s nadýmáním, prdíky apod. Tak to zredukujeme a je to.
 Insula 


Re: celozrnné potraviny - dětem NE - ??? 

(24.9.2007 10:08:51)
MM, já mám problémy s váhou (jsem ale samozřejmě dospělá) a tak jsem teď najela na celozrnné pečivo, i když mi příliš nechutná. Ale od té doby jsem začala mít zácpu. Což je pro mě celkem nepochopitelné. Takže se snad nakonec budu muset vrátit k bílému. :-(((
 Skřítek 


celozrnné potraviny a pití 

(29.9.2007 14:48:15)
Ahojky,
pokud je v jídelníčku zařazeno více celozrnných potravin, je nutné i zvýšit příjem tekutin na MINIMÁLNĚ
 Skřítek 


celozrnné potraviny a pití 

(29.9.2007 14:48:16)
Ahojky,
pokud je v jídelníčku zařazeno více celozrnných potravin, je nutné i zvýšit příjem tekutin na MINIMÁLNĚ
 Skřítek 


celozrnné potraviny a pití 

(29.9.2007 14:48:17)
Ahojky,
pokud je v jídelníčku zařazeno více celozrnných potravin, je nutné i zvýšit příjem tekutin na MINIMÁLNĚ
 Skřítek 


celozrnné potraviny a pití 

(29.9.2007 14:48:18)
Ahojky,
pokud je v jídelníčku zařazeno více celozrnných potravin, je nutné i zvýšit příjem tekutin na MINIMÁLNĚ
 Skřítek 


celozrnné potraviny a pití 

(29.9.2007 14:51:00)
Ahojky,
omlouvám se za opakování, nějak se mi zasekla klávesnice.:-)
Pokud tedy jíte celozrnné potraviny, je potřeba zvýšit příjem tekutin na minimálně 3 litry za den, Jinak opravdu hrozí zácpa. Vláknina v celozrnných potravinách váže ve střevě vodu a proto je třeba ji dodat více.

Zuzka
 Insula 


Re: celozrnné potraviny a pití 

(29.9.2007 21:35:10)
Díky Zuzko, já vypiju minimálně tři litry za den. Jinak nejsem schopná fungovat.
 Baba Jaga 


Re: celozrnné potraviny 

(21.9.2007 21:05:10)
Nedavno byl na Idnes clanek o tom, ze deti do deseti let by celozrne pecivo vubec jist nemeli, protoze jim prilis vlakniny muze zpusobit zazivaci obtize.
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: celozrnné potraviny 

(22.9.2007 1:05:23)
Vlaknina je totiz tezce stravitelna - pro deti do 6 let nevhodna - potvrzeno nasi detskou lekarkou, se kterou jsem opravdu spokojena :-D

... chci jenom pridat svou zkusenost nebo nahled - pokud chci, aby deti jedli zdrave - tak proste musime jist zdrave i my s manzelem. Kluci uz jsou dost velci na to aby si nevsimli, ze tata si da hranolky s tatarkou, tak proc by oni meli mit varenej brambor?
Jelikoz je kuchyn vyhradne v me rezii - s panama to nekonzultuji, proste papaji, co se jim da.
Nerikam, ze je to vzdycky tip-top a uplne v souladu se zdravou vyzivou, ale snazim se...

... taky mame treba smazeny kvetak nebo tak, ale posudte sami: u rodicu jsem delala smazeny kvetak. Svagrova rika: pro mne nech par ruzicek, nase K. to papa jenom tak uvarene - je to zdravejsi (neteri i memu synovi byli cca 3 roky)... Jo, zdravejsi, pak jsem koukla K. na talir - skutecne tam byli ruzicky kvetaku a vedle kopice tatarky... at zije zdrava strava!

 Baba Jaga 


Re: celozrnné potraviny 

(22.9.2007 1:45:01)
V tom clanku psali dokonce do 10 let...
 Margot+1 


Zásadní problém 

(22.9.2007 8:17:26)
Také máme za sebou období, kdy jsme v honbě za zdravou stravou nevařili rajčata (pouze ohřívali), jedli tmavou rýži (fuj) či dokonce oddělovali přílohy a maso (no jasně, Fit pro život). Pak mě vám to začalo tak děsně otravovat - člověk by přece neměl věnovat tolik času a energie tomu, co do té huby strká, to je jen další forma "nepřiměřeného obžerství" :-D, tj. život by měl být naplněn něčím jiným, než přemýšlením, co kde sežrat. A "zdravá strava" je podle mě ta samá posedlost, jako "v poledne polivka, gulášek a pivo, pak kanape, a ve 14:30 kafe a štrúdl... Tedy tento závěr jsem si pro sebe udělala já. Takže bych se spíš snažila odvést pozornost toho dítěte od jídla, aby jedlo spíš mimochodem a občas si na něj ani nevzpomnělo.
 Pat 
  • 

Re: Zásadní problém 

(22.9.2007 14:32:53)
Souhlasím! Žádné extrémy! A ten recetp, který mnohé dámy diskutovaly a rozcupovaly na mrtě, mi přijde jako přesně něco mezi, takže docela rozumný, nemám námitek ...
 Beepee 


vlastní zkušenost 

(23.9.2007 21:45:42)
Ahoj,
máme 14 měsíčního Matěje. Narodil se veliký a je pořád "buclatý" i když mu pod trikem občas cítím žebra. Ale tváře a ruce/nohy má zkrátka kulaťoučké. Má +- 13 kilo, 86cm. Chutná mu všechno, včetně ovoce a zeleniny, takže mu dáváme pestrý výběr a já potajmu hlídám množství - podstrkuju víc brokolice než těstovin, místo piškotů máme neochucené kukuřičné "červíky" (=extrudovaná kukuřice)... Ale jí častěji a méně a protože už pobíhá, tak ho v tom podporujeme.
Z vlastního dětství vím, že jsem byla cvalík (a muž taky), ale že být buclatější před pubertou nemusí znamenat doživotí. Bývala jsem normální-buclatá, hubnutí mi nešlo, a teď jsem vyhublá - stačila porucha štítné žlázy (to tu někdo moudře zmínil - já chodím do Endokrinologického ústavu v Praze a doporučuji). Díky Matějovi jsem taky razantně zhubla díky kojení a poporodnímu "fitnes"-režimu kolem malého, protože tolik kalorií jsem opravdu dřív nepálila. Takže teď mám od rodiny naordinovanou bodovou dietu - zbodnu na co přijdu - a je mi fajn. Jako malá jsem si připadala tlustá a kde jsou ty časy! Nosím věci, co mi byly ve 14 letech.
Že mi nešel šplh a hrazda byla noční můrou, to trklo i mě, že mám kila navíc. Naštěstí mi doma nikdy neříkali, že jsem tlustá a nikdo mě nebude chtít a takové ty řeči kolem!

Shrnutí - je důležité, aby se holka líbila sama sobě a v tom jí nejvíc podpoří rodina. Hodně se soustředit na jídlo by mohlo být jen na Vás, aby ona tomu nevěnovala takovou důležitost a nesklouzla k bláznivým dietám, až bude mít vlastní hlavu. No a hlavně by bylo moudré zkontrolovat štítnou žlázu, protože ta opravdu dokáže udělat z člověka kouli, ale taky klidně během měsíce tyčku a to není dobré. Pokud jste v rodině spíš normální než obézní, genetika to nejspíš nebude.

A ještě postřeh - jestli Vás napadlo, že by to mohlo být psychické z nedostatku něhy apod., tak to můžete změnit - nevěnovat se všem stejně, ale jí víc. Uvidíte, jestli to byla trefa :)
Pokud máte pocit, že je potřeba omezit kalorie, rozhodně je někdy dobré zkusit se i na hlad před jídlem hodně napít třeba čaje nebo vody a člověk pak ani nemá tolik místa na jídlo.

Moc fandím a vzkazuju - je dobré nelpět na své představě o ideálních dětech (máme je všichni, ale co už, realita nás vždycky má něco naučit).
 Beepee 


vlastní zkušenost 

(23.9.2007 21:46:10)
Ahoj,
máme 14 měsíčního Matěje. Narodil se veliký a je pořád "buclatý" i když mu pod trikem občas cítím žebra. Ale tváře a ruce/nohy má zkrátka kulaťoučké. Má +- 13 kilo, 86cm. Chutná mu všechno, včetně ovoce a zeleniny, takže mu dáváme pestrý výběr a já potajmu hlídám množství - podstrkuju víc brokolice než těstovin, místo piškotů máme neochucené kukuřičné "červíky" (=extrudovaná kukuřice)... Ale jí častěji a méně a protože už pobíhá, tak ho v tom podporujeme.
Z vlastního dětství vím, že jsem byla cvalík (a muž taky), ale že být buclatější před pubertou nemusí znamenat doživotí. Bývala jsem normální-buclatá, hubnutí mi nešlo, a teď jsem vyhublá - stačila porucha štítné žlázy (to tu někdo moudře zmínil - já chodím do Endokrinologického ústavu v Praze a doporučuji). Díky Matějovi jsem taky razantně zhubla díky kojení a poporodnímu "fitnes"-režimu kolem malého, protože tolik kalorií jsem opravdu dřív nepálila. Takže teď mám od rodiny naordinovanou bodovou dietu - zbodnu na co přijdu - a je mi fajn. Jako malá jsem si připadala tlustá a kde jsou ty časy! Nosím věci, co mi byly ve 14 letech.
Že mi nešel šplh a hrazda byla noční můrou, to trklo i mě, že mám kila navíc. Naštěstí mi doma nikdy neříkali, že jsem tlustá a nikdo mě nebude chtít a takové ty řeči kolem!

Shrnutí - je důležité, aby se holka líbila sama sobě a v tom jí nejvíc podpoří rodina. Hodně se soustředit na jídlo by mohlo být jen na Vás, aby ona tomu nevěnovala takovou důležitost a nesklouzla k bláznivým dietám, až bude mít vlastní hlavu. No a hlavně by bylo moudré zkontrolovat štítnou žlázu, protože ta opravdu dokáže udělat z člověka kouli, ale taky klidně během měsíce tyčku a to není dobré. Pokud jste v rodině spíš normální než obézní, genetika to nejspíš nebude.

A ještě postřeh - jestli Vás napadlo, že by to mohlo být psychické z nedostatku něhy apod., tak to můžete změnit - nevěnovat se všem stejně, ale jí víc. Uvidíte, jestli to byla trefa :)
Pokud máte pocit, že je potřeba omezit kalorie, rozhodně je někdy dobré zkusit se i na hlad před jídlem hodně napít třeba čaje nebo vody a člověk pak ani nemá tolik místa na jídlo.

Moc fandím a vzkazuju - je dobré nelpět na své představě o ideálních dětech (máme je všichni, ale co už, realita nás vždycky má něco naučit).
 M+Aďa a Kety 
  • 

My zase máme problém s velkou výškou 

(24.9.2007 0:17:39)
Náš syn má ve 4 letech 117 cm a 22 kg... Problém není ve váze v poměru k výšce, to bych řekla, že by mohl i přibrat, ale na svůj věk je hrozně vysoký. Kdyby neměl pomalejší vývoj řeči, tak by mi to bylo celkem jedno (můj manžel má skoro 2 metry a já 180 cm, takže synova výška bude asi v genech). Jenže když šel syn ve 3 letech do školky a hrozně málo mluvil (to měl 112 cm a 19 kg, tzn. do růstových tabulek už se ani nedal zapsat, graf se musel trochu nadstavit), tak každý říkal "jé, takový velký chlapeček a ještě nemluví"... Prostě teď sice už celkem mluví v souvětích, ale bez sykavek, "r" a "ř" (chodíme od září k logopedce), ale to je absolutně v nepoměru k jeho tělesné schránce... každý se před ním nad tím podivuje a jemu už to začíná asi vadit (je z toho pokaždé smutný a zamlklý, zkrátka jeho psychice to moc nepomůže).
 Alena 
  • 

To je jak o mně 

(24.9.2007 6:36:01)
Vždycky jsem byla dítě pod kterým vrzal kočárek.Maminka,přirozeně štíhlá,s toho byla nešťastná a dělala co mohla,abych nebyla ještě naducanější.Můj starší brácha,hubeňor,po ní.Nikdy jsem nebyla hezká,ale kamarádů jsem kolem sebe měla spoustu.Pak jsem se vdala a čekala svého prvního kluka.A nic nepřibrala i když jsem jedla jako normálně.A s buclaté slečny se stala štíhlá mladá mladá pani.A když podobné sklony k buclatosti měla moje neteř(od toho hubeného bráchy)tak jí všichni uklidňovali:"podívej se na tetu a jak vypadala.."
 Maja 
  • 

u nás je to úplně obráceně 

(24.9.2007 9:22:55)
My máme úplně opačný problém. Mame tříletého syna a ten má jen svých několik vybraných druhů jídel a ostatní odmítá. Nemá zájem ani něco nového ochutnat. Není brambory, rýži, namazaný chleba ,... nebudu to tady všechno vypisovat. Od září už začal chodit do školky (najivně jsme si mysleli, že když uvidí papat ostatní děti, začne taky). Ve třech letech má 13,5kg. Mamáte někdo nějaký trik jak na něj?
 Radka-2 deti 
  • 

Re: u nás je to úplně obráceně 

(24.9.2007 17:19:25)
Tak já mám dceru, které budou v lednu 3 roky, sní vsechno, sice malé porce, zato neustále neco prezvykuje, porád pobíhá, ale zase dost spí a má necelých 11,5 kilo.V lednu pujde do skolky a já se obávám, ze tam bude nejdrobnejsí, ale zase proc ji ucit jíst sladké (obcas si susenku nebo koláce nebo koblihu taky dá),tak nevím taky, cím ji nacpat, aby pribrala. (Já mám klasicky opacný problém.)
 Andy, Jani 7, Vasek 4 
  • 

Re: u nás je to úplně obráceně 

(13.10.2008 22:57:11)
U nas podobne u synka, ve 4 letech sotva 14 kg a 98 cm. Ted uz v "podstate" ji, krize byla mezi 1.-2. rokem. Nejvic pomohlo chodit krmit zviratka, mimochodem pritom snedl i sam pul rohliku (rekord, dodnes neprekonany:-), navic nejak pochopil, ze jidlo patri k zivotu. Jinak je doufame v poradku, v MS samozrejme o hlavu a pul mensi a nejmin o 5 kg lehci nez vrstevnici. Nastesti se tim zatim nijak netrapi, p. ucitelky v MS ho na obedy genialne posadily vedle jidlomilovnych deti, takze neco i sni, spolecnost mu dela dobre. Zrejme ale nema moc vedome pocity hladu nebo zizne, obcas miva nepochopitelne zachvaty vzteku a casto pak zjistime, ze treba uz nekolik hodin nic nejedl nebo nepil a pomuze i maly kousek cehokoliv do ust a je po problemu. Nejdulezitejsi mi prijde nevenovat jidlu prilisnou pozornost, at uz je ho malo nebo hodne...
 Ivana Procházková 


Těstovinový salát se smetanou? 

(24.9.2007 11:44:29)
Nic proti těstovinám, sýru a smetaně.. Pokud někdo nekouká na nějaké to kilko, ať si to klidně dopřeje. Ale pokud se autorka zamýšlí nad tím, proč holčička tloustne, tak mi zrovna ten popsaný recept připadá jako dobré vysvětlení.. :))

U nás běžně děláme k večeři jen zeleninový salát s tmavým pečivem (tak 3x do týdne..), a to žádné hubnoucí pokusy momentálně neprovozujeme. Když už těstovinový salát, tak jen těstoviny, olivový olej, bazalka, čerstvá zelenina a případně kousky ryby do toho.

Kombinace smetany, těstovin, sýra a oleje je na můj vkus DOST těžká večeře.
 Arka 


Trochu naděje 

(24.9.2007 22:57:47)
Snad pro útěchu :)
Já jsem byla od miminka "pěkná" ne tlustá, ale baculka, v pubertě jsem vyrostla a nepřibrala, po porodu zhubla a je ze mě už vážně hubeňour.

Manžel - jezdil do ozdravovny a byl silně podvyživený ... a jak se kluk hezky spravil - 180 cm 95 kg.

Člověk fakt neví, jak to dopadne.
Dáváš malé porce, spoustu zeleniny, tak snad jen ... doma zkrátka žádné pečivo nepeč. Holky dostanou u babiček, na návštěvách, o zážitek nepřijdou a doma nebude lákadlo.
 Elzina 


Žádný strach 

(28.9.2007 15:23:48)
V očkovacím průkazu jsou váhové a výškové grafy. Pokud se pohubuje v rozmezí těch předkreslených řad, tak bych si nedělala starosti, pokud jíte zdravě. Se smetanou bych to moc nepřeháněla, olej je nejlepší olivový, ovoce a zeleninu jíte... Někdo prostě má silnější postavu od přírody, asi je třeba brát ji takovou, jaká je, a dávat jí najevo, že právě taková je krásná, svoje, originální. Já sama problémy s postavounemám, ale štve mě, jak je dnes společnost nastavená. Dřív přece byly ideálem krásy holky "krev a mlíko". A jsem si jistá, že mnohým mužům se líbí právě takový vzor. :-)
No, psala jsem páté přes deváté, snad to není moc zmatené...
 Mirka 
  • 

Taky máme baculku 

(29.4.2008 10:36:58)
Ahoj, já tedy nevím, ale ten recept co jsi psala Vaší Madlence ke štíhlosti nepomůže (smetana, těstoviny...) Máme taky holčičku, která je buclatější, než bychom si představovali, tedy spíše byla. Po té co jsme opravdu omezili sladké, sladké pití, tučné mléčné výrobky a k večeři si dáváme výhradně zeleninový salát a libové maso, jsou problémy s váhou témeř pryč.
Držím palce!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.