| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Maminka na den aneb Školky ve Švédsku

 Celkem 22 názorů.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Rušit,rušit rušit.... 

(21.9.2007 8:58:50)
Výborný článek.U nás místo,aby se závaděly podobné druhy školek,či zařízení,tak se ruší a ruší.Vím, že je dost maminek,které si stěžují na předchozí režim, kdy děti chodili do jeslí,ale já na tom nevidím nic zas tak hrozného.Chodila jsem tam taky a žádnou újmu nepociťuju.Ani na vztahu mezi rodiči mi to nijak neubralo.A zvlášť v dnešní době,kdy je rodina dost "nákladná" instituce,by se nějaké takovéhle zařízení hodilo.
 Iva, 2 kluci 
  • 

Re: Rušit,rušit rušit.... 

(21.9.2007 15:05:49)
Souhlasím s názorem, že místo aby vznikaly nové školky, školičky a jim podobné zařízení, tak naopak dětí přibývá, předškolních zařízení ubývá. Ale návrat ke klasickým jeslím - to snad ne... Vždyť tam bylo dětí jako smetí, na ně 2 sestřičky, povinný režim, všichni najednou spát, vstávat, hrát, jít na procházku. Takové domácí zařízení, kde by bylo jenom pár dětí, to ano. Ke každému by se mohlo přistupovat individuálně. I když si myslím, že děti tak do těch zhruba 3 let jsou nejspokojenější doma s maminkou. Já jsem se svým starším synem byla doma do 3 let, jednou týdně jsme chodili do školičky pro maminky s dětmi a bylo to moc fajn. S mladším dvouletým se tam letos také chystám. Mám to štěstí, že mohu dělat práci z domu, takže po večerech a nocích sedím u PC, ale přes den se věnuji dětem. Jinak nedám dopustit na školku, kterou navštěvoval starší syn. Přesto, že bydlíme kousek od klasické sídlištní školky, kde je 30 dětí ve třídě, raději jsme si kousek "zašli" a chodili jsme do školky, kde bylo 20 dětí, hodné a laskavé paní učitelky, rodinná atmosféra, pořádaly se tam akce společně i pro rodiče a bylo to moc fajn. Dodnes na to společně rádi vzpomínáme. Takže si myslím, že záleží i na přístupu personálu.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: Rušit,rušit rušit.... 

(21.9.2007 16:19:41)
Proti českým školkám,také nic nemám.Dcerka navštěvuje MŠ a líbí se jí tam moc.ale také měla první rok jednu z učitelek dost nevrlou na děti,no nebudu popisovat její praktiky,protože už šla naštěstí do důchodu nebo někam jinam...ale dost rodičů si na ní stěžovalo.Letos jí zůstala její oblíbenkyně a přibyla nová z vedlejší třídy,ale jinak jsou tam opravdu všechny ostatní učitelky bezvadný.Mají dost divadla i výletů.Loni byli v Mořském světě a byli všichni unešený.Ale myslím si ,že by měla být možnost dávat děti do školky o něco dříve,některé děti zvládají a chtějí kolektiv třeba jako naše dítko od 2 let.Je to názor každého,ale já bych to uvítala.Jinak se mi ještě líbí,že jsou děti věkově smíšené.Mladší se učí od těch starších a starší jim pomáhají atd.To se mi zdá jako velmi dobrý způsob.
 Jana038 


České školky 

(21.9.2007 9:57:29)
Já zase nedám dopustit na naši školku. Obě dcery tam chodily rády, mladší ještě minimálně dva roky (vč. stávajícího) chodit bude. Ani mi nevadí, že tam je ve třídě přes 20 dětí. Jsou tam na ně dvě učitelky, takže de facto počet dětí na jednu učitelku je více-méně stejný jako ve článku uváděných školkách.
Ani bych tam nechtěla mít děti od 10měsíců. To jsou ještě miminka a nedovedu si představit, co tam s nimi ta učitelka může dělat. Čímž samozřejmě nikomu neupírám právo na to takto malé dítě někomu svěřit (a jí například zpět do práce). To je každého rozhodnutí.
Pokud se nepletu, od letoška by měly i školky mít jakési vzdělávací programy (podobně jako první a páté třídy ZŠ). Ven děti taky chodí, i do lesa i na výlety. Možná mám to štěstí, že bydlím v okrajové části Prahy a je tu možnost dostat se velmi snadno do přírody. Děti se ve školce naučí být ve větším kolektivu, což se jim ve škole jistě hodí. Nevím, jak vypadají švédské školy, ale nepředpokládám, že by v jedné třídě (mají-li třídy) bylo pouze do 10dětí. Věkově máme školková oddělení smíšená, pouze předškoláci (6 a 7 leté děti) mají svoje oddělení a to proto, že už s nimi učitelky dělají delší výlety a děti nechtějí tolik po obědě odpočívat. Děti se tak ve školce naučí vycházet jak s mladšími tak i se staršími kamarády. Máme tu i jednu soukromou školku, tam je myslím počet dětí nižší. O jejím programu se toho moc zjistit nedá, ale na letáčcích upozorňujících na její otevření zmiňovali mj. výuku golfu...ten mi opravdu v naší klasické školce nechybí.
Jen s tím rušením školek, to je opravdu problém. Tady se už léta staví nové obytné domy a teprve teď je šance na rozšíření MŠ o jedno další oddělení a dokonce se uvažuje do budoucna o přístavbě.
 suzann 
  • 

Re: České školky 

(21.9.2007 12:14:03)
k tomu, že "co by tam s desetiměsíčním miminkem dělali"... Chodím do církve a byla jsem členem i jedné "větší", kde bylo asi tak 250 lidí a dětí asi 100, a já ještě s kamarádkama (vždycky po dvou) jsme hlídali maminkám ty úplně malý do roku a půl, a co sme s nima dělali: prohlíželi obrázky v knížkách, stavěli kostky, hráli sme si s nima, co bysme asi dělali. Mimča to vydrželi asi tak ty dvě hodiny, po dobu bohoslužby, pak už začaly bejt hodně nervózní a nesly se k maminkám. Hodně mě to bavilo. Miminka sou úžasný :-)
 Pippilotta 


Svedske skolky 

(21.9.2007 13:42:22)
Ahoj take ziji take ve Svedsku ale v jine kommun a tady je vekova hranice od dvanacti mesicu. Driv dite do skolky nevezmou. Ale s materskou je to tak ze otec i matka maji k dispozici kazdy 240 dnu kdy mohou byt s ditetem doma. Muze se to kombinovat tak, ze si muzes vybrat materskou treba jen na padesat procent a ruzne to kombinovat i s druhym rodicem a tak vam vydrzi co nejdele.
Myslim ze si ji clovek musi vybrat do osmi let veku ditete.
Nase skolka ma tri oddeleni nejmladsi od jednoho roku do tri let. Tam je maximalne ctrnact deti a na ne tri ucitelky. Pak jsou deti od tri tusim do peti let tam uz jsou ucitelky jenom dve. zalezi na poctu deti. A posledni oddeleni je takzvanna pripravka do skoly. Neco mezi skolkou a prvni tridou. Chtela jsem jenom rici, ze tady take materskych skolek ubyva a cekaci fronty jsou dlouhe. Take je nedostatek kvalifikovanneho personalu, nebot vsechny ucitelky ms musi mit trilete univerzitni vzdelani
 ki.ki. 
  • 

Pro Pippilottu 

(21.9.2007 21:59:26)
Ahoj, píšeš, že žiješ vo Švédsku. Velmi by ma zaujímalo, ako tam fungujú niektoré veci priamo od niekoho, kto tam žije, napr. práve systém školiek, porodníctvo a pod. Premýšlame totiž nad tým, že by sme sa tam prestahovali. Možeš mi písnut na email?Budem rada:-) kideva@seznam.cz
 Lizzie 


Hezké:-) 

(21.9.2007 14:17:15)
Moc pěkný a zajímavý článek. Vida švédské školky, proti českým nic nemám (zastávám názor, že záleží především na učitelce a jejím vztahu k dětem), navíc teď existuje víc typů školek, ale líbí se mi, že do těch švédských mohou chodit i děti mladší..např. dvouleté, s čímž jsou tu někdy problémy. Školky se rušily, rušily..no a dopadá to tak, že umístění dítěte začíná být problematické. Kamarádka loni sháněla školku pro neteř (PP)..dopadlo to tak, že holčinu nepřijali a šla do školky o rok později..nebylo místo.
 Mortadela 


Re: Hezké:-) 

(21.9.2007 14:58:55)
V našem městě se letos nedostala do školek skoro třetina uchazečů, což mi na krajské město přijde docela ostudné. :-( Jinak Tě zdravím, Lizzie. :-)
 Lizzie 


Re: Hezké:-) 

(21.9.2007 15:10:05)
Ahoj Mortadelo:-) Tak to je docela síla, pamatuji si, jak se u nás zrušily snad dvě školky najednou, najednou boom, dost dětí..a umístit je se stává velmi problematickou záležitostí. Průšvih, no..
 zuzana 
  • 

Re: Hezké:-) 

(21.9.2007 19:40:15)
Ja nevidim velky rozdil mezi skolkou ve svedsku a tou, kterou navstevuje muj syn. Pocet deti je jiste vyssi, ale ucitelky jsou dve. Deti jsou ve tridach vekove od necelych tri do sesti nebo sedmi(v pripade odkladu). Tem predskolnim se ucitelky venuji pravidelne v ramci predskolni vychovy. Maji akce casto ve skolce i mimo skolku(divadla, karnevaly, vystavy, zoo, nebo vylety). Krouzky jako plavani, keramika, tanecky a anglictina. Ven chodi za kazdeho pocasi dopoledne a pokud je pocasi priznive i odpoledne. Jsou i akce deti spolu s rodici, jako peceni vanocnich pernicku, nebo paleni carodejnic a samozrejme besidky. Deti si rodice vyzvedavaji podle moznosti, bud po obede nebo az do pul pate. Snazi se ucit deti samostatnosti, uci se hodne basnicek, pisnicek, maluji, kresli, vyrabi ruzne vyrobky z ruznych materialu a take cvici. Me osobne se moc neliby, ze vsechni deti musi odpocivat v pyzamku, jen predskolni ne a to jen ve druhem pololeti. Muj syn nespava od zhruba tri let a tohle byl jeden z nejvetsich problemu i kdyz spat nemusi, jen odpocivat. Pravdou je, ze je skolek nedostatek a byva problem tam dite umistnit a tak doufejme, ze se situace vyhledove zlepsi. Pro deti do tri let jsou jesle, ale nevim jake jsou kriteria k prijeti a ve meste jsou jen dvoje. Misto ucitelek jsou tam zdravotni sestry, ale jinak je to podobne jako ve skolce.
 Lizzie 


Re: Hezké:-) 

(21.9.2007 20:19:13)
Jojo, Zuzi, myslím, že s aktivitami ve školkách to není tak hrozné, ale ten počet a umístění.
Se spaním souhlasím - já sama, už od roka a půl nespáč, školku občas navštívila (pracovala tam známá a naši mě tam ,,odložili" zpravidla při nějakém zařizování) a já stropila 2. učitelce už jako capart takovou scénu, že spát nebudu a nebudu, že na mě asi dodnes vzpomíná a známá červená až za ušima vysvětlovala co a jak..:-)
Svým způsobem všechny dobré učitelky ve školce obdivuji..už za výdrž a pochopení pro děti. Já bych se zbláznila..
 zuzana 
  • 

Re: Hezké:-) 

(21.9.2007 21:33:03)
Presne tak, obdivuji ucitelky ve skolkach, samozrejme jen ty mile, hodne a trpelive:-)). Mam deti moc rada a dokonce myslim, ze jsem ten klasicky rodinny typ, ale asi bych na to ty nervy take nemela. Ono je to opravdu hodne narocne a samozrejme nedostatecne ohodnocene. Ja sama nekdy uvazovala o teto profesi a ted vidim, ze jsem udelala dobre, ze jsem si to rozmyslela:-). Az kdyz jsem do skolky zacala vodit syna, uvedomila jsem si jak je to narocne a ze i ty roztomile deticky se umi chovat jak spratecci:-).
 Lizzie 


Re: Hezké:-) 

(21.9.2007 21:57:40)
Vystihlas to zcela přesně:-)
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Hezké:-) 

(22.9.2007 0:36:59)
Zuzi,
ale to je taky o lidech.
Mne Lukas nespi po O od jeho roku a pul. Ve skolce jsem se s ucitelkou domluvila (loni chodil prvni rok), tudiz spat nemusel, nemusel se ani prevlikat do pyzamka, nanejvys svleknout kalhoty a chvilku odpocinout (pred spanim jim pousteji pohadky - vyslechnout pohadku) a pak treba pomahal ucitelce delat nastenku (mno, delat :-D podaval obrazky, spendliky a pod...).
 zuzana 
  • 

Re: Hezké:-) 

(22.9.2007 16:06:10)
Jani, určitě to je o lidech. V naší školce určuje pravidla dost striktně paní ředitelka, myslím, že s naší paní učitelkou by byla domluva lepší. Protože chodí spát všechny děti a předškoláci mají povinnou jen půl hodinku, přestala jsem to řešit. Stejne by byl pravdepodobně sám a navíc už se s tím srovnal. Jinak bych mu to prostě vydupala, protože nevidím důvod, proč nutit dost velké děti ke spaní. Navíc pro syna to bylo až ponižující, protože dva roky chodil po o ze školky a teď, jak je předškolák najednou musí po o do pyžamka. Stačilo by jen kdyby se nemusel převlíkat a čistě by jen třeba odpočíval v tepláčkách na madračce. Ono to většinou v ostatních školkách není problém.
 Hana tři dcery 20 , 16, 6 let  
  • 

Re: Hezké:-) 

(26.9.2007 22:29:37)
Ahoj,souhlasím se vším- jen bych chtěla doplnit.Ve školce v Česku je norma 25 dětí na třídu věk 3-7 let , učitelky jsou dvě ale je to relativní- ranní směna je od asi 7 hod. do 13. a druhá přijde až na asi 10 h do konce provozu.Čas se může lehce lišit podle potřeb MŠ.Chci tím říci , že na veškeré dopolední činnosti je jen jedna uč.na 25 dětí , společně jdou na pobyt venku a na odpolední činnosti je zase jen jedna.Ale jinak je to tak jak píšeš alespoň u nás v MŠ.
 M,Christina+Dean 
  • 

mimina 

(22.9.2007 5:12:15)
Ja ziju v Australii a tady uz muzou nastoupit miminka uz v sesti tydnech .Ja osobne bych tam tak male deti nedala,ale protoze je tady kratka materska tak pro nektere je to zachrana.Maji to predelane na mistnosti pro male,vetsi a nejvetsi takze nejstarsi jsou ctyrleti az petileti , protoze tady se zacina skola uz od peti let.
Protoze tam vetsinou byvaji na cely den tak tam samozrejmne vari snidane,svaciny a obedy jak kasicky pro mimina tak normalni jidla pro starsi deti no a po obede se davaji spat a ten kdo nechce tak si musi potichu hrat,kreslit atd.
 Samarlu 
  • 

Pajdák má perspektivu 

(22.9.2007 16:06:46)
Kdo má děti na konci základky nebo střední (u nás je také možné nebo nutné studovat bc. pro mateřinky, ne?), proberte s nima, jak přibývá dětí, a třeba budou moct časem i živnostničit s podobnými malými školkami a třeba jim nebude hrozit pracák. Přehazování peněz lopatou asi taky ne, ale solidní obživa na mnoha místech republiky se zrušenými školkami by se mohla zadařit.
 zuzkasim 


Re: Pajdák má perspektivu 

(22.9.2007 22:37:36)
Tak o domácí školce jsem už něco slyšlela od kamarádky, která do Švédska jezdila a navíc i v centru pro rodinu, které uvažovalo o něčem podobném uvést do praxe i u nás. Loni to bylo zatím v teoretické fázi, mluvilo se o proškolení maminek, které by tyto služby nabízely, jednalo se o financích, jak pokročili nevím. Možná ten projekt zapadl, možná se o něm jedná dál (čemuž bych moc fandila). Věřím, že by měl úspěch. Jako problém se vidělo přenesení odpovědnosti za dítě a zajištění jejich bezpečnosti.
 Linda 
  • 

Ziji v Dánsku 

(24.9.2007 10:53:28)
a tady je to podobné jako ve Svédsku. Domácí skolky (tady to jsou spís jesle) jsou fajn, tady fungují od 9 mesícu do 3 let a rodice si mohou vybrat jestli domácí nebo státní,tak jako tak je ve 3 letech prestup do státní skolky. Ale poradníky jsou príserné. V podstate pokud chtejí mít rodice jistotu, ze bude pro díte místo, tak je dobré se zapsat do poradníku hned jak zjistí tehotenství, zvlást pokud chtejí do nejblizsí skolky (jesli). Obce pred pár lety zavedly tzv. jistotu umístení dítete a to znamená, ze pokud chcete místo v jeslích (skolce) obec vám ho zajistí, ale nemá povinnost zajistit ho v míste bydliste pouze v regionu obce. A pokud máte smulu a bydlíte ve velké obci tak to v praxi muze znamenat i nekolika km dojízdení. A nikde není zákon který by obci prikazoval umístit sourozence do stejných jeslí (skolky). Ale je to lepsí nez pred touto reformou, protoze to se cekalo doma i nekolik roku a místa se pridelovala podle toho, zda oba rodice mají práci a tudíz nemuzou zustat doma s dítetem, pokud byl jeden nezamestnaný tak nepostupoval v poradníku, protoze hlídání vlastne nepotreboval apod. ptákoviny.
 nekázanka 


Re: Ziji v Dánsku 

(26.9.2007 10:36:53)
Lindo, můžete se mi prosím ozvat na mail tethalova@yahoo.com? Ráda bych se Vás zeptala na podrobnosti o dánskcýh školkách – děkuji.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.