| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ach, ten nepořádek...

 Celkem 66 názorů.
 Linda,dcery 13,11 
  • 

Uklid v pokojíckách... 

(14.9.2007 12:10:12)
... jsem vzdala uz pred pár lety. Místo toho jsem zavedla, ze v sobotu nejdou ven, za kámoskama, na zápas a kdo ví kam dokud si neuklidí a nevyluxujou. Pokud predem vedí, ze v sobotu nejsou doma, tak uklízí v pátek odpoledne. Nejedná se o gruntování (pokud je to náhodou chytne tak at si klidne umyjí i okno), ale o aspon hrubý úklid - aby byla videt podlaha a nábytek, roztrídit prádlo na vyprání, utrít prach a vyluxovat a pak at se klidne vyparí. A funguje to uz dost dlouho.
 Boudicca 


Nemáme problém 

(14.9.2007 12:30:36)
Sama se podivuji nad svým výchovným úspěchem, ale s pořádkem v pokoji my celkem nemáme problém. Kluci (7 a 8,5) vědí, že než se jde spát, musí všechny hračky uklidit, takže pokoj je stále "povrchově čistý" :-) Pravda, celkem nezkoumám, co je pod povrchem... to společně probereme tak jednou za rok, když už nejdou zavřít šuplíky....

Včera jsem chtěla po mladším synovi, aby si našel peněženku, do které si ukládá kapesné. Upřel na mě své modré oči a praví: "Mami, já jí mám schovanou na bezpečném místě, ale teď zrovna nevím, kde to bezpečné místo je."

Tolik k pořádkumilovnosti mých dětí....
 r 
  • 

Úklid 

(14.9.2007 12:30:55)
u nás se uklízí každý den tak normálně - sklidit hračky do pokoje, prádlo před koupáním do koše na prádlo, ev. nachystat tričko ještě na hromádku na ráno... Před vysáváním a vytíráním vše uklidit, co je na zemi neuklizené se zabavuje. Zatím nám to funguje (dceři jsou 4 roky) a mimčo zatím nenadělá. Když se neposlouchá a neuklízí - následuje předem dohodnutý postih - zákaz večerníčku, Kouzelné školky. Už se to obchází bez slz a není to tak časté - max. jednou za měsíc. Každá věc a hračka má někde místo, oblečení taky - velké skříně ještě máme zavřené pojistkou, aby tam dcera nemohla sama hrabošit. Večer uklízíme společně.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Jsme na tom stejně 

(14.9.2007 13:10:58)
U nás je to podobně - naše Terezka má taky čtyři roky a prostě uklízet musí. Neexistuje, že by se večer konal večerníček, pokud by se někde válely hračky. Po malé to ještě uklidím, ale až přijde čas, taky ji zapojím. A když se vzteká a uklízet nechce, klidně se nabídnu, že donesu velký pytel na odpadky a tatínek s ním ještě zajde k popelnici. Ono, svým způsobem je to vydírání, ale nemyslím si, že by to bylo až tak hrozné.
A s oblečením je to zařízeno tak, že se obě svléknou a věci mi dají na zem na chodbu, já to přeberu, roztřídím... to mi nevadí. Nesnáším ale, když musím oblečení lovit po celém bytě - jedna ponožka v pokojíku, tričko v obýváku, tepláky v kuchyni.... často se to nestává, ale to pak řádím jako tajfun.
 Lizzie 


Re: Jsme na tom stejně 

(15.9.2007 19:14:20)
Jo, to znám, s těmi odpadky, fajn způsob jak děcko donutit uklidit si:-) Jinak bych jen poznamenala, že mamka se - v mé pubertě - jednou nějak nas*ala, do toho jsme se chytly, no věci, co jsem si asi 3 dny nevybalila jsem našla za dveřmi, na chodbě..docela vtipné, tu svojí výhrůžku prostě se zpožděním řádky let dotáhla do konce:-)(Tedy, že to najdu za dveřma..)
 Xantipa. 


Je to těžké 

(14.9.2007 14:10:59)
Já osobně jsem se svou pubertální dcerou neustále bojovala kvůli úklidu v jejím pokojíku a musím říct, že mě to dost stresovalo. Až jsem pochopila, že z mého pohledu ten bordel je z jejího pohledu systém. A ona zase pochopila, že mě strašně vytáčí prach, nevysypaný koš a poházené špinavé prádlo zamíchané s čistým. Takže, prach odstraňuje a koš vysypává - když jí to připomenu, protože jinak to prostě nevidí. Špinavé prádlo už se naučila nemíchat s čistým. A pokud zrovna má binec, ona sama udržuje přístupové cesty k oknu, k posteli a k PC čisté. Víc nezvládám a hlavně, už mě to nenervuje. Ostatně - když jí na tom záleží, umí uklidit opravdu vzorově.
Mí synové /mladší než dcera/ jsou na tom bohužel stejně. Jenže zatím mají problém udržovat aspoň tu cestičku k posteli a k oknu. I když už první úspěch slavím - starší syn si už dokáže udržet prázdný pracovní stůl. Sláva. Prádlo neřeším, jen trvám na tom, aby ho měli v pokoji. Jen ohlásím, že za chvilku peru to a to, kdo donese, má vypráno, kdo ne, má smůlu.
Osobně nevidím žádný přínos v tom, že bych dětem uklízela sama pokojík, když tam nejsou. Co tím získám? Nevím, jestli tohle je ten správný přístup, ale lepší řešení mě skutečně nenapadá.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Je to těžké 

(14.9.2007 14:47:53)
Mému synovi bude 17 let(takový to byl pořádkumilovný a čistoný chlapeček) a je na tom stejně jako Tvoje dcera. Je tak uklidňující, že v tom nejsem sama. Mladšímu bude 8 let a taky trošku vystrkuje růžky, hlavně se skládáním oblečení, no na toho ještě "výchovně" působit můžu a neco si z toho dělá.
 Boudicca 


Re: Je to těžké 

(14.9.2007 14:54:16)
Aha, tak vidím, že ještě nemám vyhráno :-(((( Nechval dne před večerem....
 Jíťa 
  • 

Řeším to podobně 

(14.9.2007 15:32:19)
Dceru (16 let) jsem donutila tak zhruba 1x za dva týdny alespoň trošku pouklízet. To chce totiž jet k babičce (no myslím, že teď už ani ne tak k babičce jako za kamarády, co tam má). Prostě nedostane na autobus, dokud nezkontroluju pokojík a obvykle mívá jakš-takš poklizeno - alespoň na první pohled. Detaily neřeším, jen trvám na tom, aby byl vynesenej koš a potkan měl vyčištěnou klec. Jsem ZLÁ maminka, protože pokud na to zapomene, musí to ještě udělat a nezajímá mě, že jí ujede autobus.
Taky jen oznámím, že budu prát a pokud si něco na vyprání donese, vyperu, pokud ne, má smůlu. Jinak její věci už léta nežehlím - zbytečná práce, protože se nepoužité stejně válejí na zemi zmačkané a mezi špinavým prádlem. Má svůj vlastní koš na žehlení a akorát občas, když jí už opravdu přetéká, oznámím, že tentokrát bude mít kromě uklizeného pokoje i vyžehlené prádlo, jinak nepojede k babičce. A ono to "zatím" funguje.

Gruntuje tak 1-2x do roka. Obvykle až když je v jejím pokoji cítit zkažené jídlo někde vtipně schované na "pozdějc" a zapomenuté. To potom bez ladu a skladu vyházím všechny šuplíky a skříňky na jednu velikou hromadu doprostřed pokoje, včetně toho čehosi v rozkladu (nechám to tam jako důkaz, že si ten zápach nevymýšlím) a následuje stejné oznámení, co se týče odjezdu k babičce.
 Eva + kluci (02,03,06) 


Re: Řeším to podobně 

(14.9.2007 17:20:44)
Jíťo, gratuluju a přeju, aby to fungovalo co nejdýl. Silně mi to připomíná rodiče, když jsme my byli v tom věku :-)
 Katoun 


Co se v mládí naučíš... 

(14.9.2007 23:40:02)
Mám dva malé syny ve věku 3,5 a 1,5 roku. Stihnou udělat po sobě docela dost nepořádku, ale snažím se je vést už teď k tomu, aby si po sobě uklízeli. Starší už má i nějaké návyky ze školky, takže když dojí, odnese si nádobí ze stolu (ve školce to tak taky dělají), protože se mu líbí manipulace s myčkou, zrovna se snaží ho umístit do myčky. Mladší to samozřejmě napodobuje také ... Pokud si něco vylijí na zem, pohotově berou utěrku a utírají sami automaticky bez řečí, někdy ani nepostřehnu, že se stala nějaká nehoda. Pak zahlídnu, jak si to mladší šine po kuchyni se zmuchlanou utěrkou. Zasunování židliček, když odcházejí od stolu také není problém. Splachování na WC se jim líbí (hlavně tomu mladšímu, který má zatím plenky a bere to jako zábavu, což nám někdy zas až tak zábavné nepřipadá...)Někdy je to komické, malí to udělají, manžel ne (nějak ty návyky v dětství neměl a já se je snažím už několik let vybudovat)a oni to dělají i po něm. Hračky uklízíme společně, samotným se totiž nechce, ale motivuje je moje pomoc. Nenutím je uklízet stále, protože vím, že je během dne roztahají několikrát. Večer než jdou spát ale musí být hračky na svém místě. Starší syn na počátku svého chození do MŠ měl tendence uklízet i hračky ostatním dětem, protože mladší mu ještě neuměl pomoci a nechápal, proč by vlastně měl. Nyní uklízejí oba společně a snažím se to spravedlivě rozdělit mezi oba. Lepším uklízečem hraček je v poslední době ten mladší - starší už vychytrale "nemá ručičky", protože mu upadly, strašně ho bolí, má je zlomité (chápejte zlomené) apod. Vždycky mu říkám, že by mu měly rychle narůst, protože bez ručiček by se ani nenajedl, ... Zatím to zabírá.
Možná to vypadá v tak útlém věku jako drezůra, ale učím je to nenásilně a rozhodně to nevyžaduji, pokud nechtějí. Myslím si, že jim to ale nemůže nijak uškodit, naučí se, že věci mají své místo, svou cenu. Chci, aby už od malička věděli, že se nic neudělá "samo". Jsou zvídaví, proto jim nebráním, aby se mnou vařili, třídili prádlo, zapínali pračku, věšeli a sbírali suché, žehlili, ukládali do skříní, uklízeli - oběma se líbí vysavač, chystali kotel na zatápění. Po několika nehodách jsem je raději vyloučila z vytírání. Do všeho se zapojují pouze když chtějí, nenutím je. Stejně je to dlouho nebaví, ale aspoň to zkusí. Stojí mě to ale hodně trpělivosti a pevné nervy. Doufám, že se mi můj přístup v budoucnu osvědčí v pozdějším rozdělování činností. Moje švagrová svou 7 letou dceru nezapojovala do ničeho, aby si nekoplikovala život. Když teď byla na prázdninách u tchýně a vařila s ní oběd, podivovala se nad banálními věcmi tak, že se můj starší syn nechápavě udivoval.
Snad se vám moje výchova k pořádku jeví jako divná, ale nejsem puntičkářka terorizující svou domácnost šíleným úklidem. Všeho s mírou, ideální pořádek se dvěma malými dětmi prostě neexistuje.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Potřebuji vyluxovat a... 

(15.9.2007 8:21:51)
Zatím mám děti docela malé.Dceři 4 a syn je 3 měsíční mimčo.Nedávno jsme se stěhovali a dcera dostala obr pokojík.Já jsem šťastná, že hračky si roztáhává v pokoji a ne po obýváku atd.ale... když potřebuji uklízet, tak prostě řeknu, že bude vše v krabicích jinak to vyluxuju nebo vyhodím...a funguje to.Sofie si prostě uklidí a pak hrdě volá uklizeno, mami, už můžeš:-)a je to.Takže si myslím, že na svůj věk úklid zvládá bez problémů.Jinak mám pořád za to, že s uklizenými hračkami se špatně hraje,takže je tam nechám klidně rozházené,dokud neluxuju a nevytírám.Od toho ten pokojík má.
 mateřídouška 
  • 

Re: Potřebuji vyluxovat a... 

(17.9.2007 22:51:10)
to se mi líbí,mé starší holce jsou tři roky,ulízíme spolu,ale ne důsledně že než se jde spát nebo je večerníček musí být uklizeno
kolikrát já si nechám na stole rozdělanou práci na druhý den,protože jsem ji zkrátka nestihla a uklidit ji by spíše znamenalo ,že už ty papíry pak nedám znova dohromady tak jak mají být a pod....
pro děti je hraní také práce...a můžou si u nás nechat nedostavěný výtvor z lega na koberci na druhý den a pod
já také nejsem dokonalá a zrovna se mi nechce do žehlení a nechám si je někdy k detektivce až budu mít tu správnou náladu (nebo nebudeme mít už co na sebe)a do té doby tu je hromada na žehlícím prkně a dítka mě nekomandují a nezakazují kafíčko...možná to vše je reakce na pořádkumírumilovnost mé mamky která chodí pošupovat (tzv. šoupe)prostírání atp. o milimetry (za chvilku jde kolem daného objektu znova a pošoupne ho zase o milimetr jinam...)kolik se tímhle dá stratit času byste nevěřili
sama si vzpomínám na sebe kdy jsem si začala občas uklízet v pokojíku z vlastní vůle,já myslím,že k tomu musí člověk sám dojít věkem a tak
je jasné, že vzhledem k higieně atd jsou jistá pravidla.
jiné to je pokud si s věcmi nehrají a třeba zakopávají o ně, mohli by se zranit,uklouznout na pohozeném výkresu,nebo když se prostě bude vytírat vysávat...ale přísně ulizeno mít nevyžaduji

každej na to samo máme právo mít jinej názor,ale byla bych realistou
postupem času o takových věcech začínám přemýšlet..
byla u nás návštěva. babička z manželovy strany a neteř. je jí 12, má mě ráda...
tuhle babička říká jak si Dorka neuklízí (muselo jí být trapně) a já na to,že taky někdy nestíhám atp.jsem to chtěla odlehčit a v tom koukám jak na mě babička významně pomrkává jako ,že to ať neříkám....tak mi blesklo hlavou jak jsme před časem byli zase my na návštěvě u nich a tu mi švagrová po nějaké době zdůraznila že si Dorka kvůli mně uklidila pokojíček ať jí ho jdu pochválit,tak jsem šla. přijde mi to ale přitažené za vlasy. uklízet by si snad měla z jinejch důvodů,než kvůli mně a dávat dítěti nerealistickej obraz o životě..repektive jednou se setká s jiným přístupem k věcem...říkám si proč jsem tenkrát nic neřekla,na návštěvě bych byla ráda ikdyby tam měla autentickej nepořádek,rozhdně by mě tímneurazila spíše naopak. prostě nemám vždy perfektně uklizeno a vlastně mi docela vadí jestli dává babička Dorce za příklad mě aby si uklízela,když já mám pohled na věc úplně jiný...nebo mi svým způsobem zakazuje se svobodně prezentovat. jako se zbortí svět a celá jejich výchova když tetka přizná,že je bordelář? nebo není puntíčkářská uklízečka?
no vidíme se párkrát do roka (bydlíme daléééko od sebe,možnáprávě jiný kraj jiný mrav)
to jsem se zas rozepsala :-(
 Petra M.,+1 kluk 
  • 

Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 10:31:49)
Můj syn(1,5)si přináší bryndáček před jídlem, po jídle utírá stoleček, odnáší si papírky nebo počůranou plínku do koše.Když mu řeknu kde co patří, uklízí si hračky-výhoda jsou krabice a regály, kde dosáhne. Je to pro něj jednodušší a baví ho to. Všechno jsme mu jen párkrát ukázali a chce to dělat sám.Teda zatím:-) V pokoji má pořádek skoro stále, nemá moc hraček a knížky má na horní poličce, takže když si nějakou prohlídne, tak se dožaduje, abych ji hned uklidila.Zatím je to teda bez problému a myslím si, že dítě by se mělo vést k pořádku už odmalička, aby to bralo jako samozřejmost, a ne až ve školních letech.Toť můj názor:-)
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 10:45:42)
Já ti nechci kazit iluze,ale moje kluky to taky svého času bavilo (v batolecím věku)..Taky jsem byla pyšná na to,jak "pomáhají" - jak roztomilé !!! No a dneska ? Hanba mluvit. Přečti si moji reakci na Lizziin příspěvek.....Ono totiž ty mrňousci ještě neznají moc způsobů,jak strávit čas příjemněji,než uklízením s mamkou.Je to baví,je to pro ně hra.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 11:23:33)
Přesně tak. Můj starší do 13let byl vzorňák. Hračky uklizené, když si stavěl s Legem tak na prostěradle, aby se mu kostičky nepostrácely, auta seřazená, knížky na poličce, učebnice a sešity vzorně v šuplíkách, oblečení ve skříni. Venku by např. psa nepohladil pokud by si nemohl hned umýt ruce. No dnes ve skoro 17letech HRUZA !!!!!!!!!!!!
Jak už jsem tu psala - puberta je hrozná nemoc.
 petra+1 kluk 
  • 

Re: Co se v mládí naučíš... 

(22.9.2007 22:27:29)
No mě je to jasné, že to tak nebude napořád:-) Ale zatím je to v poho, takže si to vychutnávám, ale samozřejmě počítám s tím, že to teprv přijde... jak se mu nebude chtít uklízet a přestane ho to bavit. Přesto si myslím, že je dobré vést ho k pořádku odmalička.
 Xantipa. 


Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 11:58:06)
Petro, dočkej času. A vzpomeň si, až jednou budeš nutit synátora uklidit si ten svůj neuvěřitelný bordel a až ti tvůj pubertální synek řekne - mami, ty nevíš, že inteligent zvládne i chaos? Protože pořádek je ..... - a protože je dobře vychovaný, nebude už pokračovat. Pak budeš přemýšlet, kde jsi asi udělala chybu, takový hodný byl, uklízel ..... Nikde jsi ji neudělala, možná se k pořádku vrátí, za čas, až sám bude chtít a možná ne, s tím už pak nic nenaděláš.
 Andy-synove 18mes.,11let + 14TT 
  • 

Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 13:53:22)
Také uz mam syna, ktereho uklid v zadnem pripade neBA :-). Fascinuje me,ze jeho pokojicek vypada jak po explozi, ale svete div se, ve skolnim batohu neskutecny poradek, vse je na svém miste a ve trech!!! penalech ma pera, fixy, pastelky srovnany dle barev nebo velikosti. Kamaradka ucitelka me uklidnila, ze muzu byt stastna, ze smysl pro poradek ma vypestovany a navíc ma spravne vyhodnoceny priority :-))) Po tomto sdeleni me jeho polojicek prestal privadet k nepricetnosti a uz jsem ho jen prizpusobila jeho chaosu-tzn. ze jsem zvetsila plochu prac.stolu, aby tam mohl mit pohazene uceni, ktere zrovna nepouziva a tim padem se ucebnice a sesity nevaleji na hromadkach po zemi (davat je do policek asi byla desna drina) a dále jsem vytvorila místo, kde je zidle s haldou valejiciho se obleceni rafinovane schovana a další místo, ktere je sice při ruce, ale opet mimo uhel pohledu, ktery se naskyta při vstupu do pokojicku, na kterem se hromadi ruzna cd, dvd a hry na `plejstejsna`...docela to funguje-ja neomdlivam, kdykoliv do pokojicku nahlednu a syn se necili, kdyz mu z jeho organizovaneho bordelu vytvorim pro nej chaoticky poradek :-)
Mladsi syna je prave ve stadiu ochotneho uklizeni cehokoli kdykoliv a kdekoliv, ale iluze uz si nedelam...je mi jasny, ze je to jen otazka casu...nebo spise veku :-)))
 lenka+terezka11.06.lucka11.99 


Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 13:23:38)
Nechci Tě strašit,ale s největší pracděpodobností ho to až bude starší přejde,Tímhle jsem si prošla taky-starší dcera dokud byla malá tak si uklízela v pohodě,ale čím je straší -a řekla bych že tak poslední 2 roky je to horší a horší-tím větší je problém ji dostat k úklidu.Zrovna před týdnem,jsem už vypěnila a po týdnu upozornování na bordel v pokojíku a jeho úklidu,který samozřejmě neudělala,jsem vzala tašky a všechny hračky ,které byly rozházené,včetně oblečení,jsem do nich nacpala a schovala s tím že jsem je vyhodila,to aby viděla že tentokrát jsem to myslela vážně.Když přišla ze školy,neřekla nic že má uklizený pokojík,byla zvyklá že já jsem to většinou nevydržela a uklidila jí to tam.Asi po hodině jsem jí řekla že pokud si všimla že má uklizeno,tak at ty hračky co byly roztahané už nehledá,že jsem je odnesla-věděla že jsem tím vyhrožovala.Tak byla zaražená,vypadalo to že začne brečet,ale neřekla nic.Asi po půlhodině jsem se jí zeptala jestli chce ty hračky zpět ,tak že jí je donesu,ale pokud si je nebude uklízet,tak že tentokrát už v té popelnici skončí.ZUatím to funguje a když jí řeknu že ten pokojík chci vidět uklizený,tak jde a uklizí.Jinak jsem zjistila že zákazy počítače nebo televize u nás nefungují,nějak jí to nevadí,dokáže se obejít i bez nich.Ale stejně jí je zakážu do té doby než má uklizeno.
 Sylvie 


Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 13:29:54)
Lenko, tak to je fajn, že to u vás funguje :o) Já si připadám jak těžký sociální případ, který nemá ani na hračky pro děti, protože když manželovi jednou došla trpělivost a hračky šly do sklepa, tak od té doby si holky vyrábí vlastní hračky z papíru - vystřihnou, vybarví a jsou spokojené :o/ Já jim postupně po uvážení nějaké hračky vrátila, ale ty papírové mají stejně nejradši a mám pocit, že doma je bordel ještě větší, ony ty nastříhané a natrhané papírky se uklízí nějak hůř, mi přijde :o( Holky s oblibou milují poštu, protože je na ní vždycky spousta zajímavých letáčků poštovní spořitelny, o které jsou schopné se na místě i servat, když najdou nějaký svůj oblíbený třeba jenom v jednom vydání a na druhou nezbyde... Jinak starší holce bude sedm, mladší je čtyři a půl. Njn, a taky si jako malé uklízely... jenže kdysi to pro ně byla hra, časem pochopily, že je to každodenní povinnost a bylo po uklízení :o(


-----------------
 8.5Yettynkaa12 


Re: Co se v mládí naučíš... 

(17.9.2007 11:40:20)
Katoune, mít systém je nade vše, mohla bych se od tebe učit:)))
 jirina 17,15,14,4,1 rok 
  • 

Re: Řeším to podobně 

(1.11.2007 20:13:04)
Jito, strasne dobre se to cte, ze i jinde je to podobne. U nas jeste tak nejlepe si dovede uklidit jediny kluk, ktereho mame - 15-ti lety. Kdyz se do toho da, je to fakt pekne, ma to nejak "v sobe". Se 4-letou taky nejsou v tomto smeru problemy.
Ale co se tyce holek (17,14 let), poridila jsem si par aktualnich fotografii jejich pokoje a kdyz si me kamaradky stezovaly na neporadek v pokojich svych odrustajicich deti, poslala jsem jim tyto fotky "na povzbuzeni".
 Dori 


Ach ten nepořádek 

(15.9.2007 14:16:43)
Je to šílení stále se něco někde povaluje
 Lída+2 


Re: Ach ten nepořádek 

(15.9.2007 19:00:00)
Já bych se neradovala, mě se pomalu a jistě z dítka co si uklízelo samo od sebe... aniž bych řešila, že si má uklidit..... stává bordelář....bude mu 9let.
 štěpánka 
  • 

Re: Ach ten nepořádek 

(16.9.2007 21:58:34)
Jojo, k tomu se připojuju. Kluci si od malinka uklízeli rádi a všechny domácí práce chtěli aktivně dělat se mnou. Když jsem už doufala, že začnu "sklízet plody" - tedy, že konečně neudělají více škody než užitku a opravdu mi pomohou, náhle se z nich vyloupli bordeláři neochotní pomoci s čímkoli. No, teď jim křivdím. Když je třeba odnést nákup nebo dotáhnout z lesa dříví, případně přesekat kládu, tak to jim jde moc hezky. Ale uklidit si po sobě, mít na psacím stole pořádek, apod,... tak to je nad jejich síly. To jsou práce "pro ženské". Kde to slyšeli, to mi není jasné, s manželem se o domácí práce dělíme. Bude jim za chvíli 11 a je to čím dál horší. Veškerá výchova byla k ničemu..... Navíc bydlíme v malém bytě a tam se opravdu velmi těžko udržuje pořádek (a zároveň je to nutnost).
 Markéta 
  • 

Re: Ach ten nepořádek 

(16.9.2007 22:06:05)
vytrvej, zkousi to na tebe. treba to u jejich kamaradu funguje jinak a oni se stydi, ze musi doma delat "zenske prace" hlavne te ale musi razne podporit tvuj muz.
nebo mozna jen vyviji snahu posunout hranice. ja to chapu, taky si radeji ctu nez uklizim.
 Lizzie 


:-) 

(15.9.2007 19:04:08)
Pořádek - boj mezi mnou a mámou od ranného dětství. Zatímco já jsem lehce chaotická, máti má ráda pořádek, ostatně podobně jako babička, sice nedrhne okna xkrát do roka apod, ale prostě chce mít všechno na svém místě..prostě estét, i když, pokud jí to popadne, otráví to člověku den i teď...
No a já opak. Uklízela po nás, nutila nás uklízet, což nakonec vzdala, teď si sem tam neodpustí nějakou tu poznámku, ale má doma 2 velké holky z nichž ta mladší je celkem pořádná (no, já to nejsem..) a starší má holt jiné kvality, do pokoje se nedívá..
A k tomu mému úklidu..nesnáším špínu, ale holt mám ve všem vlastní systém. Jednou za čas mě to chytne, uklidím skříň, poličky, knížky a kdovíco dalšího..a pak zase útlum, takové typy lidí těžko někdo předělá..
Prostě úklid je téma na dloouhé povídání..a nakonec vyjde najevo, že nelad v bytě, šťastné dítě..
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: :-) 

(17.9.2007 10:18:37)
Lizzie, já si to pořekadlo (bordel v bytě,šťastné dítě)opakuju pořád,ale stejně jsou chvilky,že vyšumím.Přijdu z práce a z nákupu,ta´tka i oba hoši civí do PC (každý do svého). V obýváku tři kupky oblečení(tam,kde to z nich spadlo),všude ohryzky,drobky,nedojedené rohlíky,ulepené obaly od nanuků.Špinavé hrnky stojí NA MYČCE.Morčátko,které zapomněli vrátit do klece vesele bobkuje po sedačce.Nejhodnější je pes,spí na mojí posteli a aspoň nedělá binec...
Na můj jekot se od počítačů otočí 3 nechápavé obličeje,ze kterých lze číst : "že jsi tam ještě chvilku nepobyla,takový tu byl klid....."
 8.5Yettynkaa12 


Re: :-) 

(17.9.2007 11:32:48)
Katko, tak přesně takhle si to představuju za pár let. Mám manžela - pařmena her, a dva kluky. Jsem podle tchyně bordelář, dle nich velice pořádkumilovná - takže laicky řečeno - pokud oni jsou megaprasátka, já jsem malé prasátko a tchýně má svatozář:)))
Uklízení je nebaví a obtěžuje a nebaví je ani když já je obtěžuju tím, že je úklidem ruším. Nejraději by žili přímo v tom binci. Něco podobného, jaks to popsala. Ale toho Bohdá nebude:)))
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: :-) 

(17.9.2007 15:54:16)
Mno, moje tchyňka je taky velká čistuška,možná že proto má manžel tu averzi k úklidu - vždycky vzpomíná,jak nesnášel vánoce, protože "matka furt uklízela,já s bráchou a tatíkem jsme museli taky a na Štědrý den už nikdo s nikým nemluvil..".Takže nic se nemá přehánět,ale to,co předvádí mí tři hoši je zase už opačný extrém.Ještě k té tchýni: ona je jinak fajn,ale já k ní třeba zajdu a ona řekne:"dneska jsem si uklidila ve všech šuplatech s prádlem (rozuměj vyklidila,vytřela,poskládala,přerovnala) a mám z toho takovou radost !!" Chápete,že někdo půl dne rovná šuplíčky a MÁ Z TOHO RADOST ?
 Lizzie 


Re: :-) 

(17.9.2007 16:29:26)
Katko, nechápu (tím myslím, že jsem ten pocit nezažila), ale vysvětlit se to dá. Někteří uklízí (zběsile), proto, že v životě pořádek nemají, tedy všechno není tak jak chtějí..prostě si tím něco kompenzují. Dřív jsem tomu nevěřila, teď už se - občas - k podobnému názoru i přikláním. Uklizené poličky, až pedantsky čistá podlaha, rozestavěné serepetičky apod. jim dávají pocit klidu, všechno je tak jak má být - alespoň v bytě/domě.
Někdo taky uklízí, protože se bojí, aby ho nepomluvili - což zase souvisí se sebevědomím, zvykem apod..
No a někdo to má fakt jako hobby..z čehož podezírám babičku, protože to fakt býval zážitek..
 Lizzie 


Re: :-) 

(17.9.2007 16:39:10)
V minulém čase mluvím proto, že vůči mým výrazně mladším příbuzným je už mnohem shovívavější..:-)Takže věkem to možná poleví (taky už asi nemá tolik chuti), ale stejně si na to potrpí furt..
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Jo 

(17.9.2007 16:45:23)
Asi to opravdu nějak souvisí s psychikou - už jsem se na to i ptala na jednom takovém školení. Trochu jsem tam popsala tchyni - ona totiž dělá jednu věc:
když se má někam odjet,odejít a všichni už jsou přichystaní (celá famílie sedí v autě před chalupou),tak ona ještě utře dřez,narovná přehoz na kanapi,něco urovná..atd. Tchán tomu říká že "pošupuje židlema". Oni už si na to zvykli,ale mě to celkem vytáčí,jsem z práce vycepovaná k tomu,že se termíny dodržují a všude se chodí včas.No a na tom školení mi bylo psychologem řečeno,že ona na sebe (podvědomě) upoutává pozornost,že chce,abychom ocenili tu její pořádkumilovnost.Nevím nevím,nějak to pořád ocenit nedokážu - vadí mi 10 minut čekat jak blbec v autě,než někdo vycentruje vázičky doprostřed stolečků...
 Lizzie 


Re: Jo 

(17.9.2007 16:50:36)
Souhlas, očekává ocenění - např. že jí někdo řekne: ,,Ty máš krásně uklizeno, seš moc šikovná apod."(nadneseně), bohužel tento styl upoutání pozornosti každého spíš vytočí...,,Starší ročníky" mají stále zafixovanou představu, že dům má být jak klická, kecy o dobré/špatné hospodyni apod..mají to podvědomě zafixované v sobě. Nejsem psycholog, ale faktem je, že to celkem sedí - přesně jak píšeš.
 Lizzie 


Re: Jo 

(17.9.2007 16:51:12)
*klícka:-)Překlep.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Jo 

(17.9.2007 22:00:55)
třeba se tím jen uklidňuje před "akcí" - prostě je normálně neurotická :)
 lenka+terezka11.06.lucka11.99 


Re: :-) 

(17.9.2007 13:34:52)
takhle to funguje u našich-segra má 17 a že by mamce pomohla s úklidem ji ani nehne.Bohužel má vzor ve svém otci-ten jak mamka začne s úklidem tak je málem nepříčetný.A kydž jsem jí už nejednou řekla že by mohla mamce pomoct a jestli jí ten bordel nevadí,tak jen nahodila nějaký škleb ve stylu pubertáků a řekla na co jí se nechce a mamka to stejně nakonec uklidí,protože to nevydrží.
 Lizzie 


Re: :-) 

(17.9.2007 16:19:54)
No jo, proto jsem použila to slůvko ,,nelad", občas se tomu taky říká tvůrčí chaos apod..prostě bordel to není, jen věci nejsou na svém místě, nic moc systém..tvoříš, žiješ, pracuješ a podle toho to taky v tom bytě vypadá:-)
Ale jinak tě chápu..tři chlapi v rodině nemáme, ovšem pokud přijdu ke kamarádům a vůbec k většině jedinců mužského pokolení..tak tam je to o něčem jiném:-):-(
 8.5Yettynkaa12 


Re: :-) 

(17.9.2007 11:37:46)
Lizzie, tak to máme podobně, taky mám totálně pořádné rodiče, kteří mne do úklidu nutili, pro mne uklizený byt je příjemná věc, nicméně v žebříčku hodnot to nemá takovou prioritu, jako třeba pro mé rodiče a nebo pro tchýni. Raději se naučím 20 nových slovíček angličtiny, než abych gruntovala jak zběsilá. Doma mám čisto, ale je tu takový ten provozní nepořádek : na stole knížky, hrnky, noviny, bonbony, ovladačky k telce a videu, papír s poznámkama, mobil... a tak to mám po celém bytě. Snažím se to nějak uklízet, ale moji bordeláři - manžel a starší syn - mi dělají binec takovým tempem, že to pomalu ani nemá smysl. Stejně ale něco uklidit stihnu. Příjde - li ale tchýně, má z toho málem infarkt. Pro ni je pořádek a co řeknou lidi hodnota number one. Pro mne je to docela nepodstatné.
 Lizzie 


Re: :-) 

(17.9.2007 11:44:03)
Jojo, tak to mám taky, prostě žádná špína, ale lehký - pro mě však přehledný - chaos. Vím, že jsem si dala knížku na stolek v obýváku, najdu ji tam...jo, tu mikinu sice nemám ve skříni, ale přehozenou přes židli v pokoji (pokud ten den nezůstávám doma), já se v tom perfektně orientuji¨:-) Zběsilé gruntování je vyčerpávající..a zbytečné. S tou angličtinou souhlas, pro mě je podstatnější něco si přečíst, jít ven s přáteli, napsat to a to a tomu a tomu, prostě ten čas využívám efektivnějším způsobem..už jednou jsem psala, že nemám ráda ,,muzea" - a perfektně uklizený byt, kde po vás paní domácí srovná přehoz během chvilky, co si dojdete na záchod, na mě tak působí..Byt slouží nám, ne my jemu..
 8.5Yettynkaa12 


Re: :-) 

(17.9.2007 11:48:59)
Lizzie souhlas. Raději si zajdu odpolko s dětma ven na zahrádku s hřištěm, děti na hřiště, já s kámoškama na pokec k pivku, než abych přehnaně gruntovala. A relax praktikuju taky - knížku, telku, počítač...
Jsi mi velice sympatická - nemyslím na základě tohoto příspěvku, ale obecně - co jsem od Tebe četla za posledních pár dní, tak máš fajn názory.
 Lizzie 


Re: :-) 

(17.9.2007 11:52:48)
Milko, děkuji, červenám se:-) Nápodobně, seš také fajn (a nejen dle příspěvku o uklízení). Na rodině se mi líbí ta názorová pestrost..ač bezdětná (polohy u porodu mě dosud nechávají chladnou), člověk si rozšíří přehled..
 8.5Yettynkaa12 


Re: :-) 

(17.9.2007 11:55:18)
Ty jsi bezdětná? Vidíš, ani jsem to nepostřehla!!! Mizím ven, tak Ti přeju pěkný den.
 Lizzie 


Re: :-) 

(17.9.2007 11:57:17)
Milko, jojo, a ještě nějaký ten rok (pokud nepřijde něco nenadále, ale fakt doufám, že ne..) budu:-) Měj se hezky, svítí sluníčko, plánuju taky nějakou venkovní aktivitu..Papa
 fisperanda 


Re: :-) 

(17.9.2007 12:07:32)
Lizzie, pod tohle se můžu podepsat. Minule přišla mamka odevzdat dcerku, u mě doma bordel, na nic sem nešáhla. Mamka z toho byla vykolejená a nadávala, že si vzala malou, protože si myslela, že budu uklízet a já nic ! :o)
 Lizzie 


Re: :-) 

(17.9.2007 12:11:23)
Jo, mě mamka říká, že neví, zda si u mě dá kafe - aby si prý měla kam sednout a kde ho vypít..samozřejmě přehání, ale já odpovídám, že třeba na balkoně..:-))) Někdo má prostě tu touhu mít všechno načančané a perfektně uklizené v povaze..když se pak sejdou dva odlišní lidé (ať už máma - dcera nebo manžel - manželka) v jedné domácnosti, bývá to dobrodružství..ale těžko se extra změníme.
 Vážný 
  • 

Jak na to v malém bytu 

(16.9.2007 0:11:12)
Mám dvě děti, kluka 10 a holku 7 let starou a bydlíme v 1+1. Což o to, děti spěj v kuchyni a my na patře v pokoji, ale díky nedostatku úložných prostor se prakticky každá plocha zaplní. Včetně linky (hromada léků), dětských stolků (klavír a materiály do školy co se nikam nevešly). Nějak nefunguje ten model, že by věci měly být po skončené práci sklizeny. Protože není kam. Jak se tomuhle bráníte?


 8.5Yettynkaa12 


Re: Jak na to v malém bytu 

(17.9.2007 11:46:18)
Naprosto chápu, ještě před půl rokem jsme bydleli taky v 1+1, s tehdy 4 a půl letým synem a pár měsíčním druhým synem. Mladší syn měl věci v krabicích na skříních, protože se jeho věci už nikam nevešly. Taky bylo všechno všude a v bytě jsme se doslova překračovali. Naštěstí už jsme ve 2+1, kde děti spí v jednom pokoji a my ve druhém - ten je ložnice i obyvák dohromady. Není to stále ideálka, ale v nejbližším desetiletí či dvacetiletí nehrozí další stěhování - byt splácíme. S věcmi je to ale podstatně lepší, díky úložným prostorám a místnosti navíc.
Rada pro 1+1 - zbytečnosti vyházet. Pořídit krabice. Ty vrstvit na sebe - na skříně. Estetika hadr, ale je to praktické.
 Lizzie 


Re: Jak na to v malém bytu 

(17.9.2007 11:50:31)
Souhlas, bydlím ve větším bytě, ale podobný systém mám v malé skříni, kam se mi musí vejít dost věcí - třídím. Oblečení, tašky apod..
 M,Christina+Dean 
  • 

uklid to je jak na zblbnuti 

(16.9.2007 5:28:24)
U nas to mame tak ze mala(4 a pul roku) a syn(2) nemuzou tahat hracky do svych pokoju.Maji svuj obyvak takze tam musi mit vsechny hracky,knizky atp. a uklizet kazdy den(vetsinou behem dne tama probehnu a nahazu veci zase spatky kam patri protoze se na to nemuzu divat.Kazdy ma svuj pokoj ale tam si moc nehraji nekdy dcera kdyz nema pokoj od brachy tak jo ale jsou spis jenom na spani.Christina se snazi aji ustlat svoji postel zaco ji vzdycky pochvalim a vubec za vsechno uklizeni.A hracky neexistuji do zbytku baraku protoze kolikrat uz jsem si malem zvrtla nohu,ale to je tedka za par let se to muze vsechno zmenit a bude bordel u nich vsude to uz maji svoju hlavu.A i tu televizi a DVD maji svoji takze televizi nasi nemuzou pouzivat vubec.
 Osminka 


Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(16.9.2007 17:15:38)
Tedy z tohohle příspěvku mi jde hlava kolem..... ve dvou letech a čtyřech letech mají svoji televizi a DVD? A to tam s nimi v tom jejich obýváku sedíte, nebo se u ní i sami obsluhují? A že nesmí tahat hračky do zbytku baráku - to si Vám fakt nehrají v kuchyni pod nohama, když vaříte? A jak to řešíte, když si ten dvouletý přinese hračku za Vámi?
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(17.9.2007 0:07:58)
no netahaji protoze je ten barak veliky takze jak my mame obyvak tak oni taky.Nebyvam v cesku takze DVD maji protoze sou levne a maji nasi starou televizi.Maji veliky obyvak se vsim vsady takze si nemyslim ze by me meli jit delat neporadek na druhy konec baraku. No nejsu bohuzel takove psycho jake si asi ty myslis kdyz si nese hracky a hraje si s nima v kuchyni tak ho nenacpu zpatky k nim ze? tak debilni a nemilosrdna nejsu ale s cim si hraji nemuzou nechat valet po baraku.Oni dalo by se rict maji druhou pulku baraku jakoby pro sebe.Maji svoji koupelnu a zachod takze nevidim duvod aby delaly v te dalsi pulce neporadek a tam uz sou taky drazsi veci.Kdyz sem byla mala bydlela sem v panelaku a taky sme nemohli roznasek hracky po baraku takze jestli tobe to nevadi tak ja mam radsi na svoji strane poradek.
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(17.9.2007 2:34:21)
Jo a jeste k tomu obsluhovani.DVD je tady za par supu-nevim jak v cesku uz tam neziju 9 let takze nemuzu rict jakou cenu ma u vas.Dcera si to pusti sama ale ja rozhodnu o tom kdy se muzou divat nebo nemuzou cely den jim tu bednu samozrejmne pustenou nenecham nechcu jim vymazat ty jejich mlade mozecky.Tady jsou baraky jinak stavene takze vetsinou byvaji se dvema obyvaky,koupelnami atd. takze hrat si muzou s hrackama po baraku ale nesmi je tam nechat lezet tot vse a doufam ze se na me zase nekdo nahrne.
 Lylli, 2 deti 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(18.9.2007 17:40:36)
Jojo, prijala jsi americkou mentalitu, coz? Skoda, ze uz ani ta ceska gramatika Ti nic nerika... no comment :-(
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(18.9.2007 23:32:00)
nebydlim v Americe ale v Australii-da a to ze mam nekde chyby me je uplne vis kde a nevim ze vas to porad bavi na to poukazovat jak kde ma nekdo chyby apod. tak se trochu uvolni vidim ze to potrebujes
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(19.9.2007 8:08:09)
Vůbec si z toho nic nedělej, můj kamarád má dům řešený podobně. Děti mají hernu, kde mají svoje hračky, televizi apod. Tudíž "nepořádek" děti mají v místnosti, kde je to povoleno. Každý mají svůj pokojík na spaní a učení a je to. Náhodou jim tento "luxus závidím". Podotýkám, že žijí tady a jsou to normální lidi, kteří prostě jen mají jinak vyřešené bydlení (není to ani nějaký obrdům, ale je velmi prakticky řešený). Líbí se mi, že při návštěvě si děti hrají bez "omezování" a okřikování nás dospělých a my si zase v klidu vypijeme třeba kávu a pokecáme bez překřikování ratolestí.
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(19.9.2007 10:38:32)
Diky Barco jsi jedina ktera to pochopila
 Míša 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(19.9.2007 10:57:44)
A jak je u protinožců?
Mě nedělají problém chyby, ale asi už jsi zvyklá na jiný slovosled, a tak jsem musela přečíst zejména první příspěvek 2x, abych ho pochopila.
Máte to dobře vymyšlený. Já mám opačný problém, bydlíme v domku o 2 patrech, vespod bydlí babička + my "mladí" máme velikou kuchyň s jídelnou, a v patře máme zbytek. Malá (2,5) má jednu bednu hraček dole, a druhou nahoře, protože když vařím a je u mě, nudila by se. A aby si tahala hračky po schodech je o ústa. Občas je to problém, když chce auto co je nahoře a my jsme dole, ale už začíná chápat. uklízet musíme hlavně dole, protože v kuchyni bych se na rozházenejch hračkách přerazila, ale nahoře je to slabší, protože máme po obýváku roztahaný koleje pro vláčky nebo město z lega, nejlépe zkombnovaný obojí, a to se prostě nedá každý večer skládat a zase ráno stavět.
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(20.9.2007 0:52:35)
Zrovna vcera byl velky vetr a prselo,zima ale dneska uz je lip jenom ten priblbly vetr.Vis kdyz uz je nekde clovek delsi dobu tak si ani neuvedonuje ze to napise trochu jinak.Ja sem si po sobe ty clanky cetla a pripadali me v pohode akorat ze nemam hacky a carky.Vis tady deti zacinaji skolu v 5 letech takze pristi unor Christina ma 5 let a zacne chodit do skoly takze se musi naucit poradku trochu driv a tak clovek napise clanek k tematu a vzdycky se nekdo ozve s pripominkama no nevim nekdo musi porad rypat.Jinak mej se hezky v Cesku.
 markéta 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(20.9.2007 2:48:53)
To s tím vlastním obývákem jsem také nejprve nechápala. Hračky po baráku, no představuji si to jako velký byt. považuji za běžné, že si chce dítě někdy hrát samo a někdy být u rodiče. Takže akceptuji hračky v obýváku a v kuchyni. Když je dcera ve školce, tak odpoledne samozřejmě vytahá míň hraček než když jsme celý den doma. Jenom k té tv a DVD. Četla jsem článek, kde doporučovali, aby počítač (týkalo se to používání počítačů dětmi) byl v nějaké společné místnosti, ne v dětském pokoji. V podstatě proto, aby se dítě nenaučilo viset na počítači, tj. zejm. hrách a chatu a vyčlenilo se tak z běžné komunikace.
Jinak já uplatňuji při úklidu tyto zásady:
- hračky se uklízí každý večer od 1 roku
- na hračky je vyhrazena jedna skříň
- ve skříni je částečně systém- např. do jedné police patří knihy, do druhé "papírnictví" (tj. bloky, tužky, omalovánky apod.), stavebnice se dávají do krabice. Ostatní věci jsou uloženy volně podle místa.
- pokud má na zemi rozestavěnou stavbu, může si ji tam nechat do druhého dne, ale jen tu jednu konkrétní věc (součástky ještě nepoužité musí být na nějaké hromádce blízko, ne se povalovat po celé zemi)
- zprvu chodil skřítek Pořádníček, který neuklizené hračky odnáší dětem, které si uklízejí. Když si nepořádník několik dnů hezky uklízí, skřítek je vrátí. Dnes (4 roky) už vyhrožuji, že neuklizené vyhodím já do koše.
- jdu-li si s dcerou hrát já, uklidí věci, které nebudeme potřebovat.
Zatím nám to tak funguje, uvidíme, jak dlouho ještě :-)
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(20.9.2007 7:37:18)
Ten pocitac ale i tu televizi s DVD bych jim do pokojicku nikdy nedala to se me taky nelibi.Pro me pokoje ve kterych se spi by takove veci nemeli co delat ale kazdy jsme jinaci.Ja nechci televizi ani u nas v loznici ikdyz manzel by zase chtel ale uz to vzdal.No a s tim vyhazovanim je to u nas to same a uz jsem nekolikrat i vyhodila par hracek a opravdu to pomaha .
 Míša 
  • 

Re: uklid to je jak na zblbnuti 

(24.9.2007 22:32:05)
TV v ložnici, taky jsem bojovala, ale nakonec to vybojovala malá, má postýlku u nás v ložnici, a tak se TV stejně pouštět nemohla, a tak se odstěhovala do kuchyně. Tady mi moc vyhovuje, u vaření poslouchám zprávy, občas když běží pohádka pro malou tak se na chvíli zabaví.
Jen jsem ještě chtěla napsat, že mi tvoje chyby nevadí, ani ten slovosled, chápu, že když žiješ v cizině, jsi zvyklá na jejich jazyk, asi jsem to předtím blbě napsala. Jen jsem se prostě musela víc snažit aby mi to dalo smysl. a stejně vidím, že "problémy" maminek jsou "nadnárodní" :-)

 Markéta, 6M Barborka 
  • 

Lze pořádkumilnosti vůbec naučit? 

(16.9.2007 20:54:28)
Moje holčička je ještě malá, takže nemám žádné pravé zkušenosti s dětmi, ale mám zkušenosti od sebe z rodiny. A ty mě vedou k tomu, že si nejsem jistá, nakolik výchova podmiňuje to, jestli někdo bude pořádný nebo ne.

Moje maminka neuměla naprosto vést domácnost a doma byl vždycky chaos, nepořádek a špína. Já jsem to vždycky tak nesnášela a styděla se za to, že u sebe doma pořádek udržuju a vyžaduju. Naopak moje tchýně je ten typ, že co týden myla okna, pořád něco drhla a smýčila. Manžela, když byl dítě, do toho samozřejmě zapojovala. A můj manžel je dnes ale opravdu nehorázné čuně a já se musela smířit s tím, že ho nepředělám a kvůli pořádkumilnosti jsem si ho nebrala (má spoustu jiných kvalit).

Záleží tedy vůbec na tom, jak své děti vedeme? Nebo je to spíš o tom, že žádný extrém není dobrý? Nebo možná je pořádkumilnost něco jako temperament, naučit se dá stěží... :)
 Helena. dva kluci 
  • 

bordeláři 

(17.9.2007 16:42:41)
Jsem bordelář, kluci josu bordeláři přítel je fanatický puntíčkář.... Situace na mašli.. u kluků v jejich vlastních pokojích trvám na prohrnutí pěšinky k oknu a k posteli, abych si u nich nezlomila nohu ..ve společných prostorech trvám na tom, že se zde smí nacházet pouze neutrální rodinné věcí, tedy ne použité fusekle nebo hromada košil.. popř CD ... A jde to.Já udržuji společné prostory podle přítelových představ a on naoplátku ke klukům chodí jen když si chce zvednout krvní tlak a má pokoj.Chvála mu...Helena
 mateřídouška 
  • 

pojď si honem uklidit ať už ti mohu udělat to kakao 

(17.9.2007 21:43:39)
mám dítka 3 a 1 rok stará
starší občas uklízí ale musí mít důvod...uklidíme ze stolu ať můžeme skládat pucle,nebo cokoli.... to funguje,ale ulidit poházené hračky že potřebuji vytřít by neprošlo...o mně také hlásají rodiče jaký jsem byla bordelář a pamatuji si na dobu (kolem 13 let) kdy jsem si začala uklízet sama od sebe, aby se mi to v pokojíku líbilo,bylo uklizeno.... to podle mne jde s věkem
kupodivu ač doma uklízení nic moc,v MC kam chodíme není problém,když zavelím k uklízení před odchodem starší dítko uklízí jak divé,doma to děláme spolu někdy se zapojuje víc někdy míń
musím napsat, že jsem místo věty typu dokud si neuklidíš nebude ......(doplňte:-)), jednou použila (po nějaké předešlé rozmluvě že chce kakao a já že tu je nepořádek tak až si uklidí..) poď , honem uklidíme ať už ti můžu dát to kakao a ta zafungovala zázračně. nevím jestli se z toho dá udělat nějaká zaručená rada ,ale nějak tenhle tip věty u nás funguje zatím :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.