| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Marťa

 Celkem 20 názorů.
 Lizzie 


Terezo, 

(10.9.2007 10:00:30)
Moc vás obdivuji, článek jsem četla několikrát a zas a znovu poznávám, jak jsou někteří lidé úžasně obětaví, trpěliví a ochotní poskytnout ,,alespoň částečný" domov a hlavně pořádnou dávku zázemí dítěti, které sice není dokonalé, ale s laskavou pomocnou rukou ,,roste" a ještě své ,,hostitele" učí věcem, kterých si kolikrát ani nevšimneme.
Přeji vám hodně štěstí a radosti s Martinkou, děkuji za krásně lidský a též svým způsobem dost ,,informační" článek. Přiznávám, že o hostitelské péči jsem dosud příliš nevěděla.
 Ajka, klučina v bříšku 36t 
  • 

Re: Terezo, 

(10.9.2007 11:32:18)
Jste super a všechny ostatní ženy, které dokážou dát srdce těmhle dětičkám. Doufám, že to taky jednou dokážu :o)
 Ilonka007 


Hostitelská péče 

(10.9.2007 11:30:34)
Ahoj Terezko, ten článek je opravdu moc hezký. Člověk si při jeho čtení spoustu věcí uvědomí. Ráda bych věděla víc o hostitelské péči. Jakým způsobem probíhá svěření dítěte do hostileské péče atd. Můžeš mi prosím tyto informace (nebo alespoň odkaz na stránky či nějakou knihu) poslat na mail Ilonka007@seznam.cz? Děkuji a určitě se těším na další tvé články o Martince :-) Musí to být úžasná osůbka :-)
 Nesulka+Niky+Vil 


Hostitelská péče II 

(10.9.2007 11:48:47)
Terezko prosím, můžeš mi také napsat bližší informace o hostitelské péči na mail l.balounova@seznam.cz??? Děkuji.
 KAJDA 
  • 

Paráda 

(10.9.2007 12:45:00)
Fakt hezkej článek. Napiš zase!
 Róza 
  • 

hostitelská péče III 

(10.9.2007 13:21:02)
Já myslím, že více informací o hostitelské péči by tady zajímaly kde koho, tak proč to psát na soukromé emaily a ne sem pro nás všechny. Díky moc Terezko.
 Tereza 
  • 

Re: hostitelská péče III 

(10.9.2007 13:30:49)
Děkuji moc všem za ohlasy a na četná přání uvádím níže informace o hostitelské péči. Mějte se krásně...

Hostitelská péče (nebo taky se užívá název zástupná péče) je zvláštní forma pěstounské péče, kdy děti z dětských domovů jezdí na návštěvy (víkendy, prázdniny) do rodin. Tyto návštěvy umožňují dětem, které z nějakého důvodu nejsou nahlášené do náhradní rodinné péče (ve většině případů jsou to děti staršího věku, které nejsou právně volné a udržují kontakt se svými biologickými rodiči), aby navázaly nové přátelské vztahy a podívaly se do fungujících rodin.

Hostitelská péče je vhodná pouze pro některé děti, a to především děti školního věku, které dokážou pochopit, že se bude jednat pouze o dočasné pobyty. Toto si musí rovněž uvědomit rodiny, které nabízejí tuto formu pomoci.

Přímo pojem hostitelská péče není zákonem upraven. Děti jsou do rodin pouštěny ředitelem dětského domova na základě souhlasu obecního úřadu obce s rozšířenou působností příslušného podle trvalého bydliště dítěte (ten také může provést sociální šetření, kam má být dítě propuštěno či požadovat před vydáním souhlasu další podklady). Pokud je místo trvalého pobytu dítěte odlišné od místa trvalého pobytu rodiny či fyzické osoby, kam má jít dítě na návštěvu, může obecní úřad vydat písemný souhlas až po vyjádření obecního úřadu obce s rozšířenou působností příslušného podle trvalého bydliště rodiny či fyz. osoby.




 Mecháček 


HP 

(10.9.2007 14:57:49)
Ahoj, Tereza již vše podstatné napsala, k tomu není moc co dodat. Snad jen z vlastní zkušenosti, že opravdu není nijak jednoduché tu situaci zvládat psychycky a to ani pro jednu stranu. Je dobré na to být připraven, pro to dítko je to na jednu stranu úžasná šance dostat se mimo ústav a zkusit, jak se žije v normálně fungující rodině, ale na stranu druhou možnost srovnání s životem uvnitř (tedy v DD) a to tedy každý neunese. Je fakt potřeba volit spíše dítě již staršího školního věku, mladšímu byste to nevysvětlili už vůbec, ale ani tak to není žádná selanka. Našemu Kubovi bylo cca 11, když do hostitelky k nám přišel a byl to obrovský záběr, jak pro něho, tak pro nás. On byl velmi inteligentní, chápavý a rozumný kluk, ale kdybyste viděli ty jeho oči v neděli večer, když věděl, že v pondělí ráno musí zpátky... To člověku moc nepřidá, ta bezmoc, že s tím v podstatě nemůžete nic dělat. Ano, je to dobrá a potřebná věc ale vyžaduje mentálně silnou osobnost, jinak jsou z toho spíše problémy a návratová traumata.

A ještě na konec jedna připomínka, asi ta nejdůležitější. Od samého začátku je dobré, ne-li přímo nutné počítat i s alternativou, že k Vám do rodiny to dítě za čas přejde na stálo. Ono se to stává u těchto dětí málokdy, ale nám se to stalo a nepřipravenost na takovou situaci je katastrofa pro všechny zúčastněné, naše zkušenosti jsou v tomto ohledu velmi bohaté (a ne vždy dobré...).

Terezce přeju, ať jim to s holčinou vydrží a ať si jsou navzájem oporou v životě. Moc držím palce.

Mecháček
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: HP 

(10.9.2007 15:33:09)
To co píšeš Mecháčku musí být opravdu peklo- myslím ty návraty....Z toho bych byla hodně špatná,máte všechny,kdo to zvládáte můj obdiv.
 Mecháček 


Re: HP 

(10.9.2007 15:43:35)
Katko, peklem bych to sice nenazval, ale jednoduché to tedy opravdu není. A nejhorší, nebo spíše nejriskantnější na celém tom podniku je to, že člověk, když do toho vstupuje, tak vůbec nemá šanci odhadnout, jak moc do toho zabředne a kam ho to nasměruje, i s celou jeho rodinou. Nejsou na to žádné šablony, schémata, ani poučky, jsou jen desítky a stovky zkušeností těch, co tím už prošli a je dobré se s nimi alespoň trochu seznámit. A i když ten "váš" příběh bude nakonec také úplně jiný, originální a neopakovatelný, ty převzaté zkušenosti a postřehy se rozhodně neztratí, mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. My se vše učilil až za chodu, protože nás situace překvapila a zaskočila a to není dobré pro nikoho. To rozhodně nedoporučuji a je to v podstatě jeden z hlavních důvodů, proč se do diskusí na toto téma vůbec zapojuji. A ten druhý je ten, že jsem nenapravitelný grafoman - exhibicionista.

A jedna vzpomínka: při návratu celé rodiny z prázdnin jsme cestou zastavili u DD, protože Kubovi končila dlouhodobá návštěva (zákon stanoví, jak dlouho maximálně může býti dítě v HP v kuse) a on nám ODMÍTL VYSTOUPIT Z AUTA. docela jsme se všichni zapotili, to si asi dovedete představit, ten pocit ve mě zůstal opravdu hodně dlouho. Bezmoc a vztek, i to je jedna strana HP.
 Škrpál 


Obdiv 

(10.9.2007 16:40:23)
Terezo, moc Vás obdivuju a děkuju za krásný, dojemný článek. Přeju vám co nejvíce radosti s Martinkou. Je něco, co by Martinka potřebovala, nebo něco, co by jí udělalo radost? Ráda bych nějak pomohla...udělalo by mi to radost.
 Tereza 
  • 

Re: Obdiv 

(10.9.2007 17:01:04)
Děkuju moc. Popravdě řečeno, Martinka je dost nezištný a a skromný človíček, když jsem se jí naposledy ptala, co by chtěla, aby ji čekalo, až ke mě přijede, tak na mě doširoka otevřela psí oči a zasněně poprosila: "Já bysem chtěla broskev..." (Nemusím snad ani říkat, že tam měla následně celý košíček :) ) Ale i přesto moc děkuji za Vaši nabídku. Mějte se krásně.
 Maja, roční dcerka, 36.tt 
  • 

Obdivuji 

(10.9.2007 20:20:27)
Krásný článek, dodá sílu. Přeji Tereze i Marťe moc síly a krásných zážitků.
 Katoun 


Obdivuji a děkuji 

(11.9.2007 12:47:31)
Jako sociální pracovnice na MD se v problematice orientuji. Moc vám děkuji za to, že se snažíte pomáhat. Martinka je ale pouhá jedna kapička ve velkém moři. Proto mě těší i zájem dalších maminek. Není to jednoduché ...
 Petr 
  • 

Diky 

(11.9.2007 13:39:35)
Prijemny text, dekuji za nej, pomohl mi uvedomit si, co je dulezite a tim ze me dela lepsiho cloveka.
 Bety 
  • 

Je to tak! 

(11.9.2007 14:22:46)
Ahoj Terezko, Tvůj článek se mi opravdu líbil a musím říct, že mi mluvíš z duše. Máme doma taky holčičku z DD a je téměř neuvěřitelné, jak se mění před očima. Máme jí pouze necelý rok. S cucáním palce má také problémy a přesně, jak píšeš, když se cítí unavená nebo smutná jde si cucat palec. Je to návyk, který se špatně odbourává, ale doufám, že to nebude trvat dlouho a zvládneme to. Ač je Nelince teprve 5 let začíná mě také překvapovat svými výroky a komentáři. Když jsme si jí dovezli, tak nebyla schopna dát dohromady holou větu. Byli jsme v obchodě a Nela si vzala malý košíček pro děti, a protože se jedno kolečko zadrhávalo, tak pronesla - už z toho mám křivý zuby, chtěla říct plné zuby.
Stejně, tak jako Vás se i nás lidi nechápavě ptají proč dítě z DD? A hlavně jestli se nebojíme, že až jednou vyroste, tak ........atd. Nebojíme, chceme jí dát šanci, aby mohla jednou trochu normálně žít. Už teď vím, že její život má nový rozměr a smys. Na závěr snad jen slova, které mluví za vše, řekla mi je známá - KDYŽ JSTE SI MALOU DOVEZLI BYLO TO TAKOVÉ ZVÍŘÁTKO, MALÉ A VYPLAŠENÉ. VŮBEC NETUŠILA CO SE KOLEM NÍ DĚJE. TEĎ JE TO SLEČNA, USMĚVAVÁ, UPOVÍDANÁ, ÚPLNĚ JINÉ DÍTĚ.
JEN BYCH SI PŘÁLA, ABY TAKOVÝCH LIDÍ, KTEŘÍ SE ROZHODNOU DÁT DÍTĚTI DOMOV BYLO VÍC. TY DĚTI TO NESMÍRNĚ POTŘEBUJÍ.I KDYBY MĚLI BÝT V HOSTITELSKÉ PÉČI JE TO PRO NĚ DAR, DAR Z NEJCENĚJŠÍCH.
 Daniela (Bety 3 roky) 
  • 

Cucání palce 

(14.9.2007 21:51:32)
Holky, Betku jsme si přivezli z kojeňáčku, když jí bylo 9 měsíců, a už v té době zuřivě cucala :-). Ptala jsem se své tety, žijící celý život v Německu, jak to probíhalo u mého (biologického) bratrance, kterého si z dětství pamatuji pouze s palcem v puse. Podotýkám, že dnes je srdečním chirurgem v Zurychu... Teta mi opáčila, že se pokoušeli zbavit ho tohoto zvyku různým, zcela marnými prostředky, a že si je jistá, že cucá ještě dnes mezi operacemi :-). Takže jsme se tím přestali trápit.
 Hanka 
  • 

díky 

(12.9.2007 23:50:11)
Jste úžasná, děkuju.
 Hanka 
  • 

díky 

(12.9.2007 23:50:19)
Jste úžasná, děkuju.
 Izabelle 


tereza... 

(16.9.2007 1:37:48)
Nejlepsi clanek, ktery jsem za posledni dobu cetla!!!! Jasne poukazani na malost nasich zivotu, i kdyz my uz si myslime, ze jsou z nas dospeli a presne vime, jak se chovat, protoze nas "spolecnost" naucila nedavat, nektere veci bezneho zivota, najevo!!! A nekdy nam bude 60 a stale budeme neco noveho objevovat.... Dekuju MOC!!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.