| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co kdybychom jeli…

 Celkem 87 názorů.
 Zuzana+Terezka 


Ahoj Lizzie 

(6.8.2007 9:43:17)
Ahoj Lizzie, dotklo se mně každé tvé slovo v článku, jako bych to psala já (ale nemám takový slohový talent :-)). Strašně ti rozumím, co jsi chtěla říct a díky, zlepšilo mi to celý den. I my jsme s rodiči jezdili všude po ČR. Měli jsme na to náš "Bydlibus" rozuměj obytnou Avii :-)) Mám na to nezapomenutelné vzpomínky. S naší 1,5 roční Terezkou už jsme byli na Křivoklátě, Točníku.... a vlastně na spoustě dalších krásných míst. Ani můj manžel u moře ještě nebyl. Ale když jsme nedávno byli v Koněprusech, tak říkal, že snad ani nemusí :-)) Takže díky a ahoj Zuzka + Terezka
 Vendy a dva kluci 
  • 

Re: Ahoj Lizzie 

(6.8.2007 11:51:52)
Ahoj, také cestujeme společně s našími dvěma špunty(1 a 4 roky), a navíc máme stejné destinace Křivoklát, Koněprusy, Točník.... mohly nebo (mohli) bychom se někde potkat? Čechy krásné a aj Morava néni špatná :-) jen tak dál cestujme po vlastech českých je tu krásně
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Ahoj Lizzie 

(6.8.2007 12:38:55)
No jéjej, tak mi písni na email co tu někde mám. A kde bydlíte ? Zatím ahojky a těším se na zprávy od vás a můžeme si vyměnit pár zkušeností a tipů. Ahoj Zuzka
 Táňa, dcérka, 4.roky 
  • 

Sme na tom podobne :-) 

(9.8.2007 15:13:55)
Tiež sme sa s manželom našli takí dvaja podobní, zbláznení do histórie a múzeí. Posledné dva roky chodíme s našou, teraz už 4ročnou dcérkou, a tá je z hradov a zámkov celá paf. Po každom výlete sa opýta, na ktorý hrad ideme na budúce a my dvaja sa z toho len veľmi tešíme. :-))Na Slovensku je toho tiež dosť na obdivovanie. Keď si tu už všetko pozrieme, hádam zamierime aj na Moravu a do Čiech. Už teraz sa teším.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Taky jsme s našima hodně cestovali a 

(6.8.2007 9:44:04)
to jak po Čechách, tak i do zahraničí. Bylo to super. Naštěstí naši byli na cestování. Jednodenní výlety jsme přes rok tu a tam také absolvovali. U moře jsem poprvé byla ve 13 letech. Moře je super, ale vylehávat celé dny na pláži tedy nemůsím. Potřebuji výlety, prostě nějakou akci. Jediná dovolená, kde se mi nelíbilo, bylo Španělsko, kde byla písečná pláž uprostřed města, takže za námi jen komplex paneláků. K tomu jsme bydleli v apartmánu se známými, se kterými jsme si prostě nesedli. To jsme zjistili až tam, takže smůla. Známá, když jsme podníkli nějaký výlet, tak s námi nešla a pekla se celý den na pláži. Hrůza. Ale někdo to má rád.
Ještě chci dodat, že taky existují lidé, kteří ani nevytáhnou paty ze své vesnice (z doslechu) což nechápu, ale jim to tak vyhovuje, prostě každý jsme jiný.
Takže dřív jsme s našima hodně cestovali a teď bohužel, co mám děti, tak jsme byli letos poprvé na Šumavě. Po pěti letech někde. Předtím jsme byli na Slovensku na svatební cestě, ale jen 6 dní. Moc mi to chybí.
Hrady a zámky mám taky ráda, muzea taky už méně.
 Lizzie 


Vesnice 

(6.8.2007 15:20:42)
Leni, já se setkala s tímto:
U nás na vsi jsme tedy byli jedinou akčnější rodinou, ostatní třeba majetnější, ale v praxi to probíhalo tak, že za celý rok neabsolvovali s dětmi ani jeden výlet ani jednou se nedošli někam dobře nadlábnout, nebo si jen tak odpočinout, ale zato každé léto nastoupili svou stálou trasu Itálie (později Chorvatsko - ale v půlce 90. let byla Itálie přece jen módnější), tam si lehli na pláž a vrátili se jako ti největší KING, neboť ONI BYLI U MOŘE:-))))))))..kdežto my neee:-)))..mile úsměvné.
 petra 
  • 

jo, to znám 

(6.8.2007 9:44:06)
Lizzie,

mluvíš mně z duše - staré pověsti české jsme jako dítě milovala. Do dneška mám ráda hrady a zámky, byť jsem byla i u toho moře. Zrovna v sobotu jsme se slečnou absolvovali výlet na Kokořínsko. Hrad jsme viděli jen zvenku, ale skály jsme si prolezli. Hrad jen zvenku proto, že slečně je 2,5 roku a ještě by nevydržela sledovat dlouhý výklad a nechci, aby rušila ostatní. Potřeboval bych nějaký hrad (asi zříceninu), kde bychom mohli chodit volně bez průvodce -nevíš o nějakém? V zahraničí je to běžné, že dostaneš do ruky jen psaného průvodce a chodíš si jak chceš - kde se ti líbí se zdržíš déle a když tě nějaký sál nezaujme, můžeš ho rychle opustit. U nás jsem zatím tenhle skvělý systém eobjevila.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: jo, to znám 

(6.8.2007 9:50:38)
V sobotu jsme s prckama byli (ojediněle) na hradu Radyně u Plzně. Tam si zaplatíš vstupné a projdete si ho sami. Výklad jsme tedy do ruky nedostali. Ale bylo to fajn, na chvilku vypadnout, byť jen na kousek odpoledne.
 Nanyna, dcera 9let 


Re: Re: jo, to znám 

(6.8.2007 10:36:17)
Doporučuji Velhartice, jsou krásné a nemusíte na prohlídku, je tam toho ke koukání dost i venku na nádvoří.
 Lizzie 


Hrady 

(6.8.2007 10:58:25)
..jsou super na výlety s dětmi. Na zříceninách je samoprohlídka, no a i ty s výkladem nebývají nijak zvlášť dlouhé, pokud se nejedná např. o Pernštejn, Karlštejn apod...Navíc je fakt, že ty hrady a rozvaliny děti fakt nějak tak baví víc.
Jinak souhlasím s výše uvedeným: Velhartice, Radyně jsou na prohlídku s dětmi ideální...jo a taky Landštejn. Tam se prckům bude líbit též:-))
Děkuji za milé ohlasy, jsem ráda, že se vás článek dotkl (v dobrém slova smyslu) a já zde nacházím dost lidí, co mi rozumí...:-))))
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: jo, to znám 

(6.8.2007 10:28:44)
Rabi, Radyne, Bezdez - myslim, ze bych vzpomnela i dalsi, nadvori Krivoklatu... zamky tezko, ale hrady jo
 petra 
  • 

Re: Re: jo, to znám 

(6.8.2007 11:05:34)
Ahoj všem,

díky za tipy. určitě někam vyrazíme. Asi začneme tím Bezdězem, nebo Točníkem, to je docela blízko a uvidíme, jak to dopadne. už se těším.
 Radka-2 deti 
  • 

Re: Re: Re: jo, to znám 

(7.8.2007 8:48:05)
Zkuste taky Malou Skálu. Je to docela záhul, hodne schodu a prudkých, ale nase 2,5 letá dcera to zvládla docela v pohode a 4 letý syn o tom výletu mluvil jeste mesíc.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


voda, cyklo, historie :-) 

(6.8.2007 10:25:21)
Moc hezke Liz. Mne je 32 a take jsem jeste nevidela more, takze asi to neni zas tak nenormalni. Zato na Cechy jsem celkem odbornik. S detmi jezdime od malicka - akcni dovolene, jak tomu rikas - proste vodu na kanoich + vylety na hrady, a pak dovcu na kolech (s ubytovanim treba v chatce, kam se vracime) a opet jezdime po hradech apod. Kluci jsou nadseni, a manzel jeste vic. Chlapi moc valeni u vody neoceni :-)
 Lizzie 


Re: voda, cyklo, historie :-) 

(6.8.2007 15:32:53)
Cairo, však v sobě mám asi také kus mužské nátury:-))) Kola jsou super, ale my je nepraktikovali, neboť těm pro změnu neholdovala mamina.
Ale plánuji začít s cykloturistikou:-)) Myslím, že pro študačku ideální..v létě.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: voda, cyklo, historie :-) 

(6.8.2007 20:12:39)
No, nase mamina taky bez kol :-). S nasima jsme dojeli k hradu autem, ale zase jsme jezdili v zime na bezky a v lete na tury :-).
S detmi jezdime kola a vodu. Se mnou jezdil vodu tata, mami se na kanoi do ted boji. Manzel je v tohle oledu super, je fakt rad, ze ho netaham na plaz :-D.
Ted jsme prijeli z Machace, jeden den na plazi - jinak Liber ZOO a aquqpark, a pak hrady :-), hrady a hrady .. na kolech samozrejme, i od Machace na Bezdez ( a s detma za zadkem)
 Lizzie 


Mácháč.. 

(6.8.2007 20:54:28)
je hodně fajn. Tedy hlavně okolí, byla jsem tam dvakrát. Bezděz, Lemberk, Kokořín, Liberec...fakt super místo na dovolenou. Naposledy jsme tam byli před několika lety, konkrétně v Doksech, odtud jsme chodili (jezdili) na výpravy.
Je super, že to tvé syny baví, nepochybuji, že s takovou mamkou a taťkou si užijí super dětství:-))
 HelenaPa 


Muzeum se musí umět udělat 

(6.8.2007 10:25:28)
Taky mám moc ráda hrady a zámky. Právě proto, že si to člověk tak nějak snáz představí, jak tam lidi žili. V běžném muzeu jsou věci tak nějak "odosobněny". Ale dostala jsem se i do několika takových, kde si člověk může na leccos sáhnout, něco vyzkoušet a to je pak zábava.
Můj bývalý manžel se stejně jako Lizzie zajímal o 2. světovou válku. Při naší cestě do Londýna jsme navštívili Imperiální válečné muzeum (kterou normální ženskou by to bavilo, že?) a já jsem zjistila, že půl dne je málo. Expozice udělané jako zážitek - zkuste se zhoupnout kulatým průlezem v ponorce, poležte si na tvrdé posteli námořníků, očichejte si, jak to tam smrdělo, poslechněte si, jaký je v sonaru rozdíl mezi ponorkou a velrybou, podívejte se periskopem a zkuste spočítat bitevní lodě na hladině... Prostě čas ubíhá a najednou se vám ani nechce domů. Podobných "interaktivních" muzeí je tam víc. Myslím, že Česko za západem nezaostává jen ve výši výplaty a kvalitě silnic, ale hlavně v takovémto přístupu k návštěvníkům expozic. Jsou u nás také, ale zatím je jich velmi poskrovnu. Čest těmto světlým vyjímkám.
 Lizzie 


Re: Muzeum se musí umět udělat 

(6.8.2007 11:07:48)
Heleno, díky za tip:-) Pokud se někdy dostanu do Anglie, nenechám si právě toto muzeum ujít!
Jinak taková perlička. Táta má rád vojenské bunkry, což já nemusím, ale kdysi se mu podařilo jeden prosadit - opravdu vám název bunkru nepovím, ale byl někde na východě Čech, je to dávno. No venku 30 nad nulou, my chytráci slezli v kraťáscích a tričkách na výklad dolů a jediné, co si pamatuji je skorotma, voda a hlavně PŘÍŠERNÁ ZIMA!!!!:-))))
 HelenaPa 


Re: Re: Muzeum se musí umět udělat 

(6.8.2007 12:43:14)
Jo a to nejlepší jsem zapomněla - vstup tam mají zdarma!
 Lída+2 


Re: Re: Muzeum se musí umět udělat 

(6.8.2007 12:44:29)
S tím, že muzeum se musí umět udělat jen souhlasím.
V Jičíně muszeum doporučuju. Je to vždy udělané hlavně pro děti...je tu stálá expozice muzeum hry.
A každej rok je v galerii min. 1 expozice, že to baví děti hodně.

Jinak s dětma jezdíme po hradech a zámkách co bylomladšímu 3 roky...taky je víc baví zříceniny: Lietavská zřícenina podbíž Rájeckých Teplic na Slovensku je uchvátila.....:-)
Strečno je bavilo, Bojnice nadšený) šli jsme projistotu malý okruh).

Z českých: (Sychrov) tam jsem vzala 1/2 ročního DAníka... a o 3 roky později ,aby z toho i něco měl...
Hrubá skála, Nechanice,Kuks, Kost, Humprecht... a teď mám okno kudy jsem je protáhla.

JAko malý nás naši rpotáhli po jižní moravě a čechách...: Hluboká, Rábí,Rožmberk, Krumlov, Vimperk,Kratochvíle, červená lhota, Jindřichův hradec, Slavonice, Dačice,Telč, Pernštejn... a mnoho dalších....

Taky myslím, že by naše rodina měla problém vydržet se válet u vody a že by klukům chyběla nějaká akce....proto opět volíme Slovensko... od rána do 14 výlety a pak už jen koupání v termálech....

jO a dětem se předloni hodně líbilo v javořičských jeskyních, boskovských (tomu staršímu).Macocha je až tak nenadchla..zato adršpach jo.:-)
a asi mám divný děti...víc jak jednou za rok do ZOO nemusí...
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Muzeum se musí umět udělat 

(9.8.2007 17:34:26)
ahoj, chystáme se teď koncem srpna na Podhájskou se synem 1,5 roku. Neměla bys dobrý tip na ubytování, když už to tam máte zmapované ? Děkuji a fandím vám. ahoj Martina
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Re: Muzeum se musí umět udělat 

(11.8.2007 19:53:08)
nejspíš myslíš bunkr Bouda v Orlických Horách. Je to tam super - zvláště pro hošíčky. Mikiny a větrovky s sebou :)
 Lassie 
  • 

Také ráda vzpomínám 

(6.8.2007 10:27:06)
Ahoj,
i já mám spoustu vzpomínek, jak s námi máma cestovala po hradech, zámcích a muzeích. Většinou s námi (se třemi dětmi) jezdila sama autobusem nebo vlakem. Řidičák nikdy neměla, auto jsme nevlastnili. U výkladů jsme se tehdy spíše nudily a vyhledávaly jiné, zajímavé zábavy, jako klouzání se v obrovských pantoflích a jiné. Do teď si ale pamatuji ten natěšený pocit, když se mělo druhý den někam jet. Ani dospat jsme nemohly. Sjezdily jsme takhle (téměř)celou republiku a nadšení z cestování nám zůstalo.
Když mi bylo asi 12 a staršímu bratrovi 13 let, vyrazili jsme s mámou na dovolenou stopem - ze středních Čech na Lipno, pak na Moravský Kras a zpět. Sama bych se bála něco takového s dětmi podniknout, ale mohu prohlásit, že to byly ty nejakčnější prázdniny v mém životě.
 1.3Magráta13 


Taky cestujeme 

(6.8.2007 10:41:53)
Ahoj Lizzie.
Moc hezky napsaný článek.
I my se řadíme k cestovatelům, i když spíš spojujeme auto a pěšo turistiku. Rozuměj, dopravit se někam autem a pak chodit po okolí.
Chci jen podotknout, že i dovolená u moře se dá spojit s historií. Letos jsme byli s manželem a dcerou poprvé u moře, na Chorvatském ostrově Rab. za týden jsme absolvovali pár výletů a díky úžasnému delegátovi jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí jak o ostrově, tak o celém Chorvatsku.

Přesto už se zase těším na příští prázdniny, kdy bychom chtěli prubnout nějakou putovní cestu po Čechách.
Doporučuji velice knížku "S dětmi křížem krážem po Čechách", případně "S dětmi Prahou bez nudy". Jsou v nich výborně zpracované náměty na výlety s dětmi.
 Lizzie 


Re: Taky cestujeme 

(6.8.2007 11:27:03)
Ahoj Magráto, díky za tip. Jasně, že i dovolená v zahraničí se dá spojit s návštěvou zajímavostí, každá země má svou historii.
Ale třeba u nás máma strašně chtěla do Řecka, nicméně právě ty peníze na cestu i pobyt byly pro čtyři lidi celkem zátěž..tak nám to kompenzovali tímto způsobem, nevím, jestli jim to občas nebylo líto, ale udělali to moc dobře..my cestovali, máma samozřejmě nevařila (ráno to jistily pekárny, v poledne a večer nějaká restauračka s hotovkou), když jsme chtěli dali jsme si zmrzku + vstupné a různé zajímavosti, přiznávám, že Čechy jsme si vážně užívali:-))) Jen těch chatek a penzionů v nichž jsme přespali..naučilo mě to, že něco rozumného se dá najít vždycky..taková příprava do života:-))))Jeéé to jsou vzpomínky...
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Taky cestujeme 

(6.8.2007 11:33:15)
Tak to je bezva tip, ta Praha, protože manžel chtěl jet na dovolenou do Prahy a já si to s dětma nedovedla představit. Tak si knížku koupím a až tam pojedeme, tak budu už poučená. Chtěl jet letos, ale letos byla Šumava, tak příští rok nebo jindy. Díky
 hanci neposeda 


Re: Také ráda vzpomínám 

(6.8.2007 10:54:12)
Krásné vzpomínky - naše mamka vozila mě a sestru na výlety, které na Praze 2 organizoval tehdejší UKDŽ. Šlo o jednodenní zájezdy s průvodcem, po hradech, zámcích, ale i skanzenech, kostelích, rodištích známých osobností atp. Mám na to nezapomenutelné vzpomínky, vyjíždělo se sice hodně po ránu, takže jsme cestou podřimovaly, ale na místě jsme si to vždycky moc užívaly. Myslím, že nyní pořádá podobné zájezdy kancelář Ars Viva, nikdy jsem s nimi však nejela, tak nemohu posoudit. Vím jen, že tehdy ty naše zájezdy pořádaly skuteční nadšenci a ta láska ke kulturnímu dědictví ČR mě poznamenala (jen v dobrém) na celý život! Lizzi moc děkuji za článek.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Re: Také ráda vzpomínám 

(6.8.2007 11:27:27)
Taky moc ráda cestuji - doma i v zahraničí, po zámcích, hradech, městech, horách, lesech,... S rodiči jsme jako malá prochodila hlavně Beskydy, Jeseníky a Vysočinu. Na vyloženě válecí dovolené jsme byli jen jednou v asi mých čtyřech letech. Vzpomínám moc ráda na všechny naše cesty.Nejraději ze všeho mám asi výlety do přírody a poznávání měst.
Mou vysněnou zemí bylo dlouho Irsko, tam mě manžel vzal na svatební cestu. Celých 17 dní jsem byla ve svém živlu. Teď plánuji další vysněnou cestu do Bretaně. Ovšem kdoví, kdy se tam podíváme. S malým mimčem a díky finančnímu vyčerpání kvůli stavbě domu se spíš budeme držet v Čechách. Znovu navštívím můj oblíbený Český ráj a poprvé zavítám do Českého Švýcarska.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Také ráda vzpomínám 

(6.8.2007 18:14:11)
Tu Bretaň doporučuju. Tam je tak krásně... jsme se tam chtěli odstěhovat....pěkný městečka... krásné pobřeží.. právě dumám o tom jak to ukázat dětem....,ale jsou na tu cetu asi ještě malý.....
MY tam byli 2x jednou letem světem 2 dny ze zájezdu po Francii a podruhý 14 dní v Bretani....každej den jimý kemp..takže máme sježděno...fakt krásný....
 Lizzie 


Bretaň.. 

(6.8.2007 19:13:07)
..bych opravdu ráda viděla a dost jiných míst ve Francii též, ale abych pravdu řekla, trochu se do Francie bojím.
Domluvím se anglicky, německy a španělsky zatím trochu, ovšem z francouzštiny znám jen pár slovíček a slyšela jsem, že Francouzi právě na angličtinu nereagují dobře.
Samozřejmě se jen kvůli tomu odradit nenechám, ale anglicky mluvící země jsou pro mě zatím nějak tak aktuálnější..
 fisperanda 


Re: Bretaň.. 

(6.8.2007 20:26:52)
Do Francie nikdy víc. Slyšela sem sice, že turisty nemají moc v lásce, ale nečekala sem, že když promluvím anglicky bude to taková tragédie. Chtěla sem si něco koupit a prodavačka dělala , že tam vůbec nejsem. Zkrátka naprostá ignorace, zboží sem tam musela nechat.
 Lizzie 


Re: Re: Bretaň.. 

(6.8.2007 20:40:31)
Fakt? No, možná to bude různé, ale faktem je, že i od známých, kteří tam byli vím, že na angličtinu nereagují dobře..ale že až tak zle. Vždyť ta prodavačka vlastně uškodila sama sobě. Oukej, francouzština je hezká, Francie krásná, ale přece jen, když oni přijedou k nám, česky na nás také nespustí...V tomto případě by měla angličtina platit jako mezinárodní dorozumívací jazyk..alespoň trošku..ale asi si jí vážně drží od těla..Doma mám, ale francouzský slovník, tož nezbyde než se spolehnout na něj:-)))
 iva :)  
  • 

Re: Re: Re: Bretaň.. 

(6.8.2007 21:30:25)
Lizzie, mně to nedá nezasáhnout - o francouzích a angličtině, to je jedna z největších pověr kterou znám :) francouzi jsou - drtivá většina - STRASNE zdvorilí, proto mě naopak štvou české obchody.
Ve francouzském uslyšíš při vstupu velmi zdvořilé "Bonjour madame", nikdo si nedovolí sjet tě očima nebo nepozdravit, při odchodu pak přejí i hezký den. A pokud ty budeš slušná, milá a usměvavá, at si budeš chtít jít koupit tričko, bagetu, nebo sehnat ubytování - tak ti vyjdou vstříc. MAjí kouzelný humor.

Nechci se dotknout předchozí pisatelky, snad to není její případ! ale co francouzi opravdu nemají rádi, jsou nepříjemní cizinci, kteří žijí v představě že ONI jsou turisti a všichni ostatní padnou. Oni totiž ti francouzi co nakupují se v obchodech taky chovají jinak - slušněji. Takže úsměv a jdi do toho. Vím, o čem mluvím :) bude se ti tam líbit, zaručuji :)
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Bretaň.. 

(6.8.2007 21:38:04)
Ivčo, já bych se jen francouzštinou odradit nenechala, spíš si s sebou ale vezmu někoho, kdo alespoň základy jazyka ovládá, pro jistotu:-) Jinak samozřejmě platí, že člověk se domluví všude..
Francie je velký sen mojí mámy, tak plánuju, že jí tam jednou vezmu..:-) Ona bohužel neumí ani anglicky, přesto nepochybuji, že bude nadšená:-)
 iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Bretaň.. 

(7.8.2007 10:32:14)
Lizzie, můžeš tam i bez základů jazyka.

Věř mi, já si jednoho francouze vzala, francouzsky jsem začala mluvit až po třech letech! A neměla jsem v celé francii JEDINY problém. A nikomu jsem anglicky nevykládala "dobrý den, chci si koupit rohlík a mám manžela francouze, tak na mě budte hodnější než na turisty" :) :) prostě jsem pro ně byla turistka. A celé tři roky v pohodě, i na výletech v paříži, pobřeží, vnitrozemí... prostě VSUDE. Tak nechápu kde to všichni ti nespokojenci (kterých je VELMI málo) byli???
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bretaň.. 

(7.8.2007 20:15:42)
Merci za tip:-)
Třeba jen ti nespokojení narazili na špatné lidi, to se stát může...jinak francouzština je moc pěkný jazyk, ale přece jen přes ústa mi jde víc ta moje angličtina a špánina..tak se spolehnu na slovník a základy:-)
 sally 


Re: Re: Bretaň.. 

(7.8.2007 1:26:42)
Fisperando,
j8 jsem ve Francii udělala zkušenost, že pokud člověk začal tím, že zdvořile, francouzsky pozdravil, tak pak už byli ochotní snést i tu angličtinu nebo němčinu (na severu mají zase pifku na Němce - předpokládám, že Bretaň, jejíž historie je spjatá s Anglií má zase své problémy s Angličanama)... a myslím si, že je to i jakási turistická slušnost - naučit se říct dobrý den a prosím a děkuji a nashledanou... a zbytek se vyřeší úsměvem a rukama nohama.... domluvili jsme se takhle i v Thajsku, kde jsme cestovali sami a mimo turistické oblasti (tj. mezi lidmi, kteří nemluví anglicky ani německy, nepoužívají latinku ani křesťanský kalendář :-))
 Lída+2 


Re: Re: Bretaň.. 

(7.8.2007 6:57:00)
když to jsi postupovala špatně.:-DDDDDDDDDDD
Oni AJ opravdu nemusí.
Ale když je krásně pozdravíš francousky... a řekneš "prosím" taky ještě francousky a pak začneš AJ tak Tě v pohodě obslouží.:-)

 Petra+1 
  • 

Re: Re: Re: Bretaň.. 

(7.8.2007 10:44:17)
Taky mám takovou zkušenost,osobní i od příbuzných,jen to bylo s němčinou.
 Kopřiva 


???? 

(6.8.2007 10:39:55)
Ahoj Lizzi,
že píšeš zcela spontánně ti odpouštím:-)))
Ale o čem to je? O cestování, historii nebo tvůj psychologický profil?
 Lizzie 


Re: ???? 

(6.8.2007 10:53:35)
Líbezníčku, to je jen taková úvaha - jak mě právě přístup rodičů a vlastně i to cestování ovlivnilo, víš?:-))))
Ale díky za dotaz.
 Mateřídouška 
  • 

Re: Re: ???? 

(7.8.2007 13:59:50)
Taky mně v článku na první dojem zaujal spíš tvůj psychologický profil:). Ale dík za článek, hned jsem se nadchla pro další zážitky a cestování a už se těším! A díky dalším tipům, který tady padly, mám bohatší inspiraci. Já mám slabost pro Bezděz, Máchovo jezero a okolí, jezdím tam skoro pořád, když mám chuť se kochat, už ani ne kvůli nějakému poznávání. Vůbec celý ten kraj od Mělníka až k tomu Bezdězu je krásný, ráda tudy jezdím autem, to si člověk i dobře zajezdí. Ale teď mě začaly bavit zámky, hlavně kvůli zámeckým zahradám a i kvůli interiérům. Dost mě taky přitahují velké vodní plochy, jezera a velké rybníky, nebo řeky, ne kvůli válení se na pláži, spíš ty procházky. Když se nad tím tyčí nějaká skála s hradem nebo se zříceninou, tak to je něco pro mě...Tak jsem se tady taky vyprofilovala:)...Už se těším, až vyrazíme na další výlet.
 Lizzie 


Re: Re: Re: ???? 

(7.8.2007 18:09:46)
:-) Jsem ráda, že jsem tě navnadila, jojo kraj tebou popisovaný je nádherný.
Jinak u mě se prolíná nějak tak všechno se vším.
A díky cestování jsem právě dost věcí poznala a ty věci mě velmi ovlivnily:-)
 Lizzie 


Zahraničí 

(6.8.2007 11:33:55)
Samozřejmě bych se do zahraničí podívala ráda:-) Ale je fakt, že když tak nad tím přemýšlím, země, jež chci navštívit moře sice mají, ale není to taková ta ,,klasika" - a já tam také nechci kvůli moři..no byť právě v Irsku jsou prý útesy apod. úžasné, to zas jo.
Takže, já uvažuju a přemýšlím o Irsku, Anglii, Skotsku, Skandinávii, Islandu, Francii, Španělsku (určité oblasti) apod..No, doufám, že příští prázdniny se mi něco z toho poštěstí.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Zahraničí 

(6.8.2007 11:56:11)
Lizzie, žádná z těch zemí, co píšeš není špatná volba. Taky bych je ráda poznala. Ono vlastně žádná země není špatnou volbou, všude je něco k vidění, ale zrovna ty, cos napsala jsou mojí srdeční záležitostí.
A máš pravdu - Irsko má nádherné útesy, moře je studené, ale nádherné a zaplavat se v něm dá krátce taky.
 petra 
  • 

Re: Zahraničí 

(6.8.2007 14:08:53)
lizzie,

manžel byl pracovně půl roku ve Skotsku a právě odtamtud vím, že jsou hrady a zámky bez průvodce. Pár jsme jich tam se slečnou v rámci deštivých dnů navštívili. Došlo nakonec i na muzeum dopravy - usoudila jsem, že to bude lepší než sedět doma. apřesně jako válečné muzeum v Londýně - hravé, interaktivní, zdarma... - nechtěli jsme odtamtud vylézt a slečna si od té doby děsně ráda hraje s letadlama a autíčkama:-) Jinak když nepršelo, tak samozřejmě nádherná skotská příroda. Slečnu nejvíc zaujala projížďka parníkem po jezeře, ale ne jezero a hory, ale kotelna parníku. měli jsme co dělat, aby nezačala taky přikládat uhlí:-) No a vrcholný zážitek pro nás dospělé byli tuleni na pláži. (Dalo se k nim přiblížit tak na 10-15 m.)
 Lizzie 


Lákavé:-) 

(6.8.2007 14:47:21)
Tak tos mě dost navnadila:-) Jak už jsem zde zmínila, ráda bych příští léto (to letošní je pracovní)jela do Irska, nicméně teď se budu rozhodovat mezi Irskem a Skotskem..hmmm...:-)
 petra 
  • 

Re: Lákavé:-) 

(6.8.2007 15:49:23)
lizzie,

Irsko neznám, nicméně Skotsko jsem procestovala ještě za svobodna se stanem, s manželem jsme pak se stanem zvládli Norsko. S dcerkou teď dvakrát Skotsko (dcerce bylo 20 a pak 26 měsíců.) Irsko bych taky chtěla vidět, doufám, že se mně to ještě někdy poštěstí. Nádherná je taky Bretaň a mým snem je Island.
nicméně dokud bude dcrka malá, budeme putovat po vlastech českých. Nechci aby znala jen zahraniční a vlastní zem ne. Skotsko byla okolnostmi daná vyjímka, jinak dcerka už s námi byla dvakrát v krkonoších a jednou v tatrách. (I když to už je dnes taky zahraničí.) Přeji úspěšné rozhodování a ať se rozhodneš jakkoliv, tak pohodovou dovolenou. (Kdybys chtěla tipy do Skotska, pošli mail -pozor tipy jsou omezené zvládnutelností pro malé dítě a tayk sjem měli k dispozici auto:-))
 Lizzie 


Re: Re: Lákavé:-) 

(6.8.2007 15:58:04)
Oukej. No já plánuji něco podobného. Jako dítě jsem cestovala po Čechách, v čemž teď sice pokračuji, ale dokud jsem svobodná a bezdětná, chtěla bych se mrknout i do ciziny..Mail určitě písnu - a v něm ti na oplátku pošlu tipy na místa, která v Čechách zvládneš právě s holčičkou v pohodě.
 Petra+1 
  • 

Je tu krásně 

(6.8.2007 11:36:02)
Myslím si,že je u nás krásně a je pořád co objevovat.Ať jsou to hrady,zámky jeskyně,hory,řeky atd.A taky si myslím,že člověk,který má rád svou zem,její historii a její přírodní krásy nemůže být zlý.Budu se snažit vést svého syna k lásce k vlasti a snad z něj vyroste slušný člověk.A to jde myslím za totality i v demokracii.Má někdo podobný názor?
 Lizzie 


Re: Je tu krásně 

(6.8.2007 11:40:40)
Myslím, že právě poznání domova dětem a lidem vůbec hodně prospívá. Setkáváme se s lidmi, kteří sice všude byli, ale pořádně neznají ani vlastní zemi, často jí svým způsobem pohrdají, což je dost smutné.
Já nejsem žádná extra patriotka a už vůbec ne extremistka, ale mám Čechy ráda, byť sama nevím, kde v životě budu žít.
Víte, Ir má rád svou zemi, Angličan svou Anglii, Francouz Francii..proč mi bychom nemohli mít rádi svou zemi, případně alespoň ocenit některé její kvality, neboť ona je má?:-)))
Jinak přeji hodně hezkých zážitků se synem:-))
 Lassie 
  • 

Re: Re: Je tu krásně 

(6.8.2007 12:21:30)
Také to tu mám moc ráda, Lizzie. Žila jsem rok a půl na jihozápadě Anglie, téměř rok v Londýně a půl roku ve Skotsku a všude bylo krásně...ale ne tak, jako tady. Než přišla malá, projela jsem si část Evropy, přítel byl V USA a Peru, ale teď s miminem znovu poznáváme naší zemi a jsme moc spokojeni. Letos jsme byli třeba v Adršpachu a Babiččině údolí a mohu jen doporučit.
 Lizzie 


:-) 

(6.8.2007 12:31:46)
Babiččino údolí je krásné, v Adršpachu jsem bohužel ještě nebyla, jen v Českém Ráji, ale ten je také kouzelný:-)
 Lída+2 


Re: :-) 

(6.8.2007 13:26:25)
Jestli se |Ti líbí pohádka Třetí princ. Je to točeno v Adršpachu :-)
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Je tu krásně 

(7.8.2007 11:31:48)
Jen k tomu Adršpachu...nádhera, ale nedoporučuji pro kočárek. My ho měli a slušně jsme se nadřeli :-) Navíc jsme to neprošli celé, ale i tak to byla paráda.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Je tu krásně 

(13.8.2007 19:06:44)
no, ono se to do téhle romantické diskuse až tak nehodí, ale dovolím si nesouhlasit. člověk, který má rád svou zemi, její přírodní krásy a historii může být velmi zlý - pokud mám uvést extrém, tak se podívej třeba na životopisy nacistických pohlavárů. Rozuměj mi dobře - také své děti vedu k lásce k vlasti, ale to samo o sobě ještě není měřítkem toho, jaký jsem člověk...
 Lizzie 


Re: Re: Je tu krásně 

(13.8.2007 22:08:48)
Ráchel, já bych to řekla asi takhle..
Láska k vlasti a jejím krásám ano, ale ne extremismus a naprostá nekritičnost vůči čemukoliv vlastnímu.
Ano, Čechy mají své chyby, Češi mají své chyby (stejně jako každý národ), no ale máme to tu rádi:-)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Je tu krásně 

(13.8.2007 23:01:42)
to je mi jasné, že ta dotyčná tím nemyslela žádný extrémismus. Ale položila otázku zda někdo, kdo .... atd.... může být zlý, a já odpovídám, že samozřejmě ano. toť vše.
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Je tu krásně 

(13.8.2007 23:11:47)
Ráchel, já také neříkám, že extremismus myslela:-)
Jen jsem chtěla poznamenat, že právě ten extremismus..no ten už nemá s láskou k vlasti moc společného:-)
Jinak u nacistů, tam už často láska k vlasti byla spíš manipulačním prostředkem..
 Dana 
  • 

Čechy krásné... 

(6.8.2007 11:39:26)
Jsme sportovní typy a před založením rodiny jsme dost cestovali přes sportovní cestovky- hory,kola... Korsika,Norsko,Pyreneje,Apeniny,Rakousko...a jaksi nám moc nezbýval čas na naši zem. Nyní s dětmi jí projíždíme křížem krážem a zjišťujeme,jak málo jí známe a jak je u nás krááásně!
 Mortadela 


Tip - výstava hraček 

(6.8.2007 14:50:43)
Nedávno jsme narazili na překrásnou výstavu hraček nazvanou Hračkobraní. Zabírá celé přízemí zámku v Kamenici nad Lipou a představuje hračky z přírodních materiálů (hlavně dřevo a textil). A co je na ní nejhezčí - není to jen výstava ke koukání, ale též ke hraní. :-) Například v místnosti věnované dřevěným kostkám je obrovský stůl zasypaný dřevěnýma kostkama určený ke hraní, v místnosti věnované stavebnici Merkur je obrovský stůl zasypaný stavebnicí Merkur, obležený tatínky. :-)Na nádvoří improvizovaná dílna, kde si děti mohou samy nabarvit dřevěnou figurku nebo keramický magnet atd. Prostě výstava hraček, kde si děti (a rodiče) opravdu hrají. :-) Škoda, že nás po dvou hodinách vyhnal hlad...
 Lizzie 


Hračky 

(6.8.2007 19:55:06)
V Hořovicích (zámek, stř. Čechy) jsem nedávno viděla též velmi pěknou prohlídkovou trasu plnou hraček.
Byť si na ně dítě ,,nesahne" (historické), měli by je zaujmout.
Zvlášť mě zaujal dětský vláček - i v mých letech:-)))
Je to roztomilé.
 Bulik 


Pro milovníky hradů 

(6.8.2007 17:33:26)
Lizzie, hezky napsáno :-) Taky ráda vzpomínám na rodinné výlety pro krásách vlasti a rodinné dovolené pod stanem, hlavně na Slovensku, tam to máme blíž :-) Pro turistiku a hrady/zámky/zříceniny jsem nadchla i manžela, který stejně jako tvůj otec, neměl tyto zkušenosti z dětství. Teď, když vidí na mapě značku hradu, bystří jak ohař na stopě :-D

Nevím, jestli znáš knihy od dr. Tomáše Durdíka, ale naprosto vřele je doporučuju. Je to náš špičkový expert na hrady, archeolog a kromě toho umí neuvěřitelně poutavě vyprávět. Nejsou to jenom takové ty příručkové řeči typu ve 14.století postavili jádro hradu a v 15. přistavěli předhradí, ale umí vysvětlit JAK se na takovém hradě vlastně prakticky žilo, jak vařili, topili, bojovali, bránili se, jak ho vlastně postavili. Člověk to fakt vidí před sebou a je to neskutečně zajímavé, jako stroj času. Zažila jsem jeho přednášky z kastelologie osobně a doteďka si pamatuju, jak mu celá posluchárna doslova visela na rtech a to si dovolil přednášet v pátek odpoledne! (na naší fakultě nemyslitelné).
Jen tak jsem lehce googlovala a našla s ním rozhovor.
A na čtení doporučuju třeba Středověké hrady v Čechách a na Moravě.


Mimochodem k tomu postesknutí, žes nikdy nebyla u moře. Já viděla moří hned několik, Atlantik dokonce z obou stran, ale poprvé a naposled jsem se v moři koupala, když mi bylo 24. A už je to taky docela dost let a nějak mi to fakt nechybí. Jsme holt suchozemský národ :-)
 Lizzie 


Re: Pro milovníky hradů 

(6.8.2007 17:45:43)
Bulíku díky moc, určitě si tu knihu seženu, vypadá velice zajímavě, věřím, že je psána poutavým stylem a dozvím se v ní i mnoho nových informací:-)
Jinak k tomu suchozemství. Já nevím, jestli bych dokázala strávit celé dny koupáním, když je vedro, ráda se zchladím, ale ,,kachnou" jsem byla v dětství, nějak jsem z toho vyrostla.
Třeba letost jsem se koupala jen jednou (zatím) - v řece a ještě v noci:-)))
 Petra+1 
  • 

Dotaz 

(6.8.2007 17:49:35)
Tak mě napadlo,že bys mohla vědět,kde najdu informace o schůdnosti cest ke hradům.Jde mi o výpravu 2 rodin a kočárků.Kamarádi nemají zrovna terénní kočár a chystáme se na Přimdu.Nebo jestli přímo někdo neví jaká je tam cesta.Dík
 Gabriela, dcerka a bříško 
  • 

Tip na výlet 

(7.8.2007 10:48:01)
O víkendu jsme byli s ani ne čtyřletou dcerkou na labyrintech v Loučeni. Do zámku jsme nešli, tam by se berunka nudila a rušila by asi ostatní, ale cesta parkem po všech labyrintech byla skvělá. Jsou stavěné tak, aby to bavilo návštěvníky všeho věku, vyřádí se rodiče i děti, zvládnout se to dá v klidu i s kočárkem, pohoda. Akorát oběd v zámecké restauraci měl svoje chybičky, jídlo sice dobré a obsluha milá, ale mírně zmatená - na jídlo jsme čekali skoro 50 minut, naštěstí je hned vedle zahrádky jeden z labyrintů, takže dítko vydrželo čekat o).
http://www.hka.cz/_zivot/_arch_zv/zv_r07/zv_m07/zv_d04.asp
http://www.radio.cz/cz/clanek/93339
Připište, prosím, kde jste udělali dobrou výletovou zkušenost s dětmi vy.
 gabča 
  • 

Re: Tip na výlet 

(7.8.2007 14:19:36)
Ahoj my jsme byli na 4 dny na slovesnku v nizských tatrach, ubytování v soukroumí pěkné,čisté,levné-dědinka Partizánská Lupča-15km od Liptovského Mikuláše. 1.den jsme jeli do Liptovského Mikuláše tatínci a kluci chtěli na motokáry-super všichni se bavili-hlavné tatínci,2.den Domenovské jeskyně-prohlídka trvala asi 1,5h a zvládli ji i 3leté děti a nenudili se, je tam ale zima tak se pořádně oblečte asi 5stupnu, 3.den Štrbské pleso-výlet na celý den, a poslední den výlet lodí na Liptovské Maře, děti byli spokojené a my taky kdyby nám vyšlo počasí-neměli jsme moc teplo-tak bychom jeli do aquaparku Tatralandia nebo Bešňova

Neznáte to někdo v okolí Vranova nad Dýji, potřebuji typy na výlet pro 5letého kluka. díky
 Bulik 


Re: Re: Tip na výlet 

(7.8.2007 18:33:19)
Hodně zajímavý, a to pro celou rodinu je zámek Uherčice, je asi 20km od Vranova, možná blíž, nevím přesně, ale dojeli jsme tam v pohodě na kole. Je totiž jediný ZDEMOLOVANÝ, ale veřejnosti přístupný zámek, o kterém vím. Za komunistů v tom byl prasečinec, lidi rozkradli výzdobu, vybavení, stropy a schodiště jsou napůl zřícené, ale přesto se tam provádí a zámek se průběžně opravuje. Památkáři to vzali jako experiment, jak ukázat lidem obnovu zdevastovaného objektu. Je to fakt úžasně zajímavé, i když do jisté míry deprimující. Myslím, že už i 5 leté dítě může tu situaci pochopit a zajímat se, proč je to v takovém stavu. Navíc je to dobrodrůžo chodit tam po prknech a mezi dírama. Nebojte se, bezpečné to je.
 Bulik 


Re: Re: Re: Tip na výlet 

(7.8.2007 18:38:09)
Pohledala jsem přes Google a tady jsou k těm Uherčicím bližší údaje. Otevřeno je to od r. 1996, my tam byli tuším v roce 2000 a byla to teda síla. Od té doby tam určitě zase udělali kus práce.

zámek Uherčice
 LENKA, Alešek, Lucinka 


S Němci ve francouzské restauraci 

(7.8.2007 13:45:47)
Když jsem byla ve Francii s německou rodinou (dělala jsem jim Au-pair a byla s nima 3 neděle na dovče), tak je sice ne nadšeně, ale normálně obsloužili. Maminka dětí tedy uměla částečně francouzsky, takže asi o to lepší to bylo, ale že to jsou Němci, věděli.
 Lizzie 


Re: S Němci ve francouzské restauraci 

(7.8.2007 18:22:06)
Jo, oni cizinci obecně snahu ocení.
Můj americký lektor angličtiny na střední (he, hezká slovní hříčka) byl naprosto nadšený, když jsme s ním komunikovali a to, ať jakoukoliv formou, takový pohodář, ale co se praxe týče - tak vím, že ve spoustě zemí i špatnou znalost jejich jazyka ocení.
 Lizzie 


Děkuji:-))) 

(7.8.2007 17:36:59)
...za krásné příspěvky, jsem ráda, že můj fejetonek na vás v dobrém slova smyslu zapůsobil a vy jste mě nejen pochopili, ale také si vyměnili tipy na výlety.
Jinak přidám perličku.
Momentálně pracuji jako průvodkyně na zámku a dnes přišla rodinka, máma, táta a cca pětiletá/šestiletá holčička. Sólo prohlídka jen pro ně, zrovna nikdo jiný nepřišel. Provedla jsem je, krásně jsme si popovídali o různých zajímavostech a já ke konci poznamenala, že mají moc hodnou a naslouchající dcerku:-))..načež tatínek povídá:
Ono jí to moc baví, jezdí s námi odmalička, v pěti letech se naučila číst a teď louská průvodce a vybírá kam pojedeme. Líbí se jí to, strašně ráda cestuje..
Tak něco podobného fakt zahřeje:-)))
 Peta77 


Nejsi jediná:-) 

(8.8.2007 7:12:34)
Ahojky Lizzí,
musím říci, že mi mluvíš z duše! Co se týče zájmu o historii, Českou republiku, nezájem o moře...
Ty jsi vše zažívala jako dítě, já začala v pubertě a přetrvává to ve mně dodnes. Nejdříve jsme se toulali s partou kamarádů po Vysočině a jiných koutech českých s báglem na zádech a kanadách na nohách, později jsme vzali auta a jeli, NĚKAM, tam to prochodili, přesunuli se dále...Tímto způsobem jsme poznali a poznáváme dále spoustu krásných míst naší země. Mezitím jsme se stačili oženit, povít ratolesti, ale na naší lásce k toulání a poznávání se nic nezměnilo:-)
Moře jsme vyzkoušeli, ale v našem věku nic moc...třeba až povyroste dcerka...třeba až už se nebudeme moci toulat, začnou bolet klouby...třeba v důchodu...třeba nikdy
 Lizzie 


Re: Nejsi jediná:-) 

(8.8.2007 8:37:38)
Peto, vystihlas to moc hezky:-)
 Finrod Felagund 


Saaremaa 

(9.8.2007 10:18:37)
Opravdu fantastické místo je estonský ostrov Saaremaa, pro děti jako dělané. nejsou tam kopce, je tam fantastická příroda, moře, středověký hrad v Kuressaare, plno větrných mlýnů, jede se tam trajektem (o zážitek pro malé dítě navíc) a třebaže jde o severskou zemi se vším všudy, není tam až tak seversky draho. Ceny jen 2x vyšší než v ČR, ne 3x jako ve Finsku či 4x jako v Norsku. To je místo, na které po pravdě řečeno nemohu jen tak zapomenout. Nejlépe se dostanete buď vlastním autem přes Polsko, Litvu a Lotyšsko, případně letadlem z Vídně (z Prahy jsou spoje do Tallinnu nechutně předražené) a z Tallinnu autobusem do Kuressaare (jede každé dvě hodiny, cena 200 EEK, kde 1 estonská koruna = necelé dvě české), případně autobusem Student Agency do Stockholmu, lodí přes noc do Tallinnu a pak opět autobusem... není moc drahé se tam dostat když se to dobře spočítá a mohu to jen doporučit.
 Lizzie 


Dík.. 

(9.8.2007 19:04:32)
za tip. Dítě sice zatím nemám, ale určitě si to místo poznamenám, dle tvého líčení to tam totiž musí být opravdu zajímavé:-)
Jak již jsem psala výš, ráda bych jela do severských zemí a též pobalstské republiky jsou prý zajímavé.
 Lizzie 


Re: Saaremaa 

(13.8.2007 1:44:19)
A Finrode, co ty a tvá oblíbená místa vlasti české?:-)
Z některých diskusí jsem nabyla dojmu, že žiješ v zahraničí..ale i tak je tu něco tvou srdeční záležitostí, ne?:-)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Tip na výlet 

(11.8.2007 12:16:30)
Lizzie, moc, moc, moc děkuji za zajímavý článek, k něčemu mne inspiroval, možná napíši také jedno povídání na titulku....

Ale pro větší rychlost (tedy abyste tipy mohly případně využít ještě tyto prázdniny) píši komentář k tvému článku:
Jezdím s dětmi do Brna k babičce a pokaždé si uděláme jeden či dva jednodenní výlety. Takže co mohu doporučit i pro rodiny s dětmi (mám děti větší, nevím, jak je to vhodné pro kočárky)

1) výlet lodí po brněnské přehradě až k hradu Veveří, výstup na hrad moc nevidím pro kočárky (no, možná nějaký teréní model :-) ), odtud do Jarošova mlýna, kde moc ochotný a nadšený pán povídá o tom, jak se mlelo a nechá děti leccos vyzkoušet (třeba si sáhnout na různé druhy mouky, spustit mlecí stolici a další věci)

2) Výlet do Moravského krasu - bacha, v parném létě vzít sebou teplejší oblečení! Jely jsme lodí do Punkevních jeskyní, pak lanovkou na horní lávku Macochy, prošly jsme se dolů, došly do Kateřinských jeskyní, kde je prohlídka obohacena povídáním pověstí

3) výlet do Lednicko-Valtického areálu. Jely jsme vlakem do Břeclavi (je tu moc krásný a zajímavý kostel), odtud lodí k Janohradu, prohlídka je krátká, zvládnou ji i menší děti. Pak procházka k Lednickému zámku, cestou jsme koukaly na krmení dravců, byla tu možnost střílení z kuší a luků a další atrakce. Po prohlídce Lednice jsme si sedly do kočáru taženého konmi a jely k Minaretu, ze kterého je krásný rozhled, odtud už na vlak domů. Bylo tam ale tolik možností, že jsme stihly jen něco. Bylo by tu úžasné být tak na týden a mít sebou kola, terén je nenáročný, hodně tu jezdí s dětmi v přívěsném vozíku za kolem, zajímavostí a lákadel pro děti plno - akvárium, veliké skleníky s létajícími papouchy, projížďky na koních......

4) samo Brno nabízí plno možností. Na Zelném rynku je muzeum, kde je momentálně výstava J. Foglara s hernou "U třinácti bobříků". V přízemí téhož je dětské muzeum. Je to jen jedna větší místnost, ale NA VŠE se tu smí sahat. Momentálně je tu výstava "Jak se rodí Večerníčky", kde si děti mohou zkusit práci s kamerou, práci animátora, hrát "v televizi" s maňásky, je tu PC s programem na animaci, nástroje a pomůcky, kterými vyluzují u večerníčků zvuky a VŠE si děti mohou zkusti.... Perfektní!!!!!

5) nebo takové Technické muzeum, které má v horním patře hernu, kde si děti mohou osahat a vzkoušet různé fyzikální zákonitosti. Malá dcera tam byla už 3x (v 5 , 7 a 9 letech), a pokaždé ji od tam nemohu dostat PO NĚKOLIKA HODINÁCH. Doporučuji sebou pití a sváču, wecko tam je - a program na celé deštivé odpoledne zajištěn. Vyblbnou se tu holky i kluci....

Momentálně je také na Špilberku (až do ledna) krásná výstava historických hraček.

Tak to je asi tak vše, co mne v první chvíli napadlo. Jezdíme na výlety i tady, v okolí, kde bydlíme, třeba nás zaujal památník Karla Čapka ve Strži, muzeum Otavy ve Střelských Hošticích, historické akce na Rabí, noční prohlídky hradu ve Strakonicích a.....................

Takže "KAM VYRAZÍME"?

Simča
 Lizzie 


Re: Tip na výlet 

(11.8.2007 21:05:53)
Simčo, dík za tipy a určitě něco napiš:-)
Jinak v Lednicko - valtickém areálu jsem byla, ostatní vypadá také moc zajímavě. Upřímně, mě by zaujaly i ty hračky:-)
 Grainne 


Re: Re: Tip na výlet 

(11.8.2007 21:07:52)
Fujtajbl, zajímalo by mě, co si tu řešíš za problém?
 Lizzie 


Re: Re: Re: Tip na výlet 

(12.8.2007 9:02:47)
Grainne,trochu sis popletla diskusi:-)
 Lassie 
  • 

Rabí 

(11.8.2007 21:13:26)
Dnes jsme se neplánovaně při cestě ze Šumavy stavili na Rabí a moc jsme si to užili. Prohlédli jsme si hrad, vystřelili z kuše(možno i luk či prak), přímo na nádvoří jsme si dali vynikající palačinku a ještě zašli na výstavu fotografií. Velmi zajímavé a zárovaň vtipné bylo představení o včelách, taktéž přímo na hradě.
 Lizzie 


Re: Rabí 

(11.8.2007 21:17:28)
Lissie, ony jsou tam teď nějaké slavnosti?
Na Rábí jsem byla mockrát, je to moc pěkný hrad i místo, ale na podobnou akci jsem tam ještě nenatrefila:-)
 Lassie 
  • 

Re: Re: Rabí 

(11.8.2007 21:24:05)
Nevím, spíše to vypadá, že se tam sešlo několik věcí najednou. Včelaři už budou pomalu končit, neb je na včelky zima. Bylo to zajímavé, měli i průhledný úl, takže člověk viděl, jak to tam mají včelky zařízené. A super obří včela :-)
 Lizzie 


Re: Re: Re: Rabí 

(11.8.2007 21:27:42)
Fakt, tak to muselo být zajímavé:-)
Já zrovna na Rábí podobné štěstí neměla, ale podobnou akci jsem zažila na konopišti:-)
A střílela z kuše! Mezi těmi prcky jsem se fakt vyjímala:-))
 Jirka Laburda 
  • 

Pár tipů na výlety s dětmi 

(15.8.2007 16:29:23)
Taky jsme občas dumali, kam jet na výlet s dětmi apostupně se začal rodit nápad s vytvořením stránek, kde budou sepsané tipy na výlety s dětmi.. Stačí jen otevřít a nechat se inspirovat. A kdyby nám chtěl někdo pomoci, poslat tip, námět, fotky, nebo povídání o tom, kde se mu líbilo a jak se tam chovali k dětem, budeme jen rádi.
Naše stránky jsou: http://www.rodinnevylety.cz

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.