| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Počítačové hry ve školních lavicích

 Celkem 13 názorů.
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

První článek 

(24.7.2007 9:49:45)
Tak tohle je první článek (alespoň z těch, co jsem četla tady a na podobných serverech),který není ve stylu: "PC hry jsou nutné zlo, které přináší doba a které odvádí děti od četby hodnotné literatury a dalších bohulibých aktivit" nebo "není divu, že mládež páchá trestnou činnost, podívejme se na počítačové střílečky". Děkuji za něj.
 Hela, syn 9 let 
  • 

Travian 

(24.7.2007 10:55:48)
Nemůžu to už vydržet, musím napsat, jak jsem propadla hře Travian, kterou má rozehranou můj syn. Protože odjel na 14 dní na tábor, ustanovil mě svým zástupcem, protože hra je online a 14-ti denní nepřítomnost je fakt průšvih. Hra spočívá v tom, že si hráč vybuduje město, k tomu potřebuje suroviny, takže musí mít doly, pole atd. a všude kolem jsou další hráči, kteří by město rádi vykrádali, takže je nutné mít vojsko. Aby všechno fungovalo, musím k počítači sedat několikrát za den (jinak se mi přemnoží suroviny a to je výzva pro nepřátele, kteří si pak zvyknou chodit ke mě pravidelně), řešit případné útoky, domlouvat se se spřátelenými hráči atd. Je to fakt časově náročné a už chápu, že můj chlapec není schopný myslet na nic jiného, protože já taky ne. Jediné řešení vidím v tom, že buď někdo úplně zničí moje město (nebude se mi chtít začínat od nuly) nebo zničím já počítač.
 fisperanda 


Re: Travian 

(24.7.2007 11:04:22)
Mně to připomnělo jak sem jednou ujela na Ejbovi (no jo, to už je dávno), furt sem u toho seděla, nikdo mě nemohl dostat ven a když sem se vydala do hospody, tak jedině proto, abych našla ňákýho kamaráda, kterej "mně přeskočí tu jámu" , protože mně to zkrátka už dva dny nejde.
Můj manžel taky občas propadne nějaké hře, ale bohudíky už prodal playstation, tak u toho není nalepenej tak často. Teď jenom hraje formule nebo piškvorky a já si občas zahraju slovní fotbálek na netu.
Jinak k článku - je dobrej. Určitě bych hry jako takový nezatracovala. Je to dobrý prostředek k tomu, jak zaujmout děti a ještě se u toho něco naučí.
 Anezka73 


Re: Re: Travian 

(24.7.2007 11:48:19)
Jj, já takhle mastím pár let Quaeka 3. Je tam vesmírnej level, kterej mi nejde a potřebuju nějakého kluka, který kousek odehraje a já mohu pokračovat. Sice je to střílečka, ale když jsem chodila do práce a kolegyně mi lezly na nervy, dost jsem se u toho odreagovala.
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Travian 

(24.7.2007 21:17:31)
já takhle uletěla na hodně hrách, poslední bylo sim city, kdy jsme to s přítelem hráli skoro tři dny v kuse. pak to bylo the sims 2....
 Lavanda 


Re: Travian 

(24.7.2007 21:35:18)
Náš Honzík tomu taky propadl. Naštěstí je teď na táboře a já to teda za něho hrát nebudu ani za zlatý prase. Takže až přijede, bude jeho vesnice v troskách...
 Repulsion 


Inu, článek... 

(24.7.2007 12:34:47)
Spíš trošku nesourodý slepenec myšlenek - nic proti autorovi. Ale začíná o něčem a končí o něčem jiném. Chtělo to trošku víc systematicky uspořádat a možná se zaměřit třeba jen na ten didaktický aspekt a ostatní nechat třeba na jindy...

Pokud jde o názor, že historické strategické hry "jsou požehnáním pro učitele dějepisu" - tak asi skutečně asi jen v tom ohledu, že mohou podnítit zájem. Z her samotných se toho člověk moc nenaučí - spíš nějaké dezinformace.

Pokud jde o přínos her - je tam podle mého názoru hodně důležitý věk hráče - do určitého věku to funguje - začíná v tom nejútlejším, kdy se dítě tímto způsobem nenásilně učí pracovat s počítačem, následují vyloženě didaktické hry na učení barev, počítání, rozvoj logického myšlení - kupodivu se takových her dá dnes sehnat docela dost a nejsou ani kdovíjak drahé... Pak to ale rychle klesá a už je to jenom žrout času...

Pro mě osobně svého času fungovaly hry jako dokonalá vymývačka mozku po práci... ale už pár let mě to nebaví...
 Petr 
  • 

Myslím si 

(24.7.2007 15:48:25)
Myslím si, že autor článku je buď naprostý diletant, nebo placený PR diletant. Vůbec nechápu, jak se mohl takový článek objevit v Psychologii dnes. Názory autora jsou spíš výploden jeho přání a nereflektovaných zmatení mysli, než odborným vhledem do situace. Myslím, že skutečný praktik, např. dětský psycholog by nad některými větami zaplakal a u některých by bušil hlavou do zdi. Nemám vůbec chuť psát konkrétně kterými větami, protože koneckonců celý článek je jeden stupidní blábol jak vystřižený ze Score nebo jiného časopisu o hrách. Pkud by toto téma někoho zajímalo, může si o tom prostě ze seriozních zdrojů něco přečíst, a najde toho dost, co je v úplném rozporu s názory hlásanými autorem.
Mám dost známých, kteří hrají strategické a historické hry, vím o čem je řeč. Představa, že by šlo o něco jiného než o výdělek pro producenty her, softvaru a hardwaru (hráč postupně potřebuje mnohonásobně výkonější a dražší PC než běžný uživatel a jeho náklady na vybavení jsou srovnatelné s náklady na vybavení výkonného manažera nebo vědce) jsou pro přemýšlejícího člověka opravdu srandovní. Nechci se pasovat na největšího chytráka, ale když už něco opravdu bije do očí, nedá mi to neozvat se. Možná je to tím, že mám od tématu určitý odstup, vím jak funguje rodina bez televize a bez her - a z doslechu znám i opak. Samozřejmě že hra sežere neuvěřitelné množství času. Samozřejmě že je návyková. Samozřejmě také brání hráči fungovat v reálném světě - kdy by taky měl fungovat a jak se to má naučit?
 zuzkasim 


Re: Myslím si 

(24.7.2007 23:15:17)
Neznám takové hry, ze kterých by se člověk mohl něco přiučit. Náš počítač vždycky zvládal jen takové ty základní, od jistého věku mě to nijak zvlášť nebaví. Počítač jsme měli doma zhruba od mých 10 let. Tehdy šlo o hry typu housenka leze, čím víc kuliček sežere, tím je delší. To jsme měli za odměnu. Pak přišly i zajímavější hry (Prince), u kterým jsem vydržela v kuse i víc jak hodinu a najednou mi to začalo připadat jako šílený žrout času. Začalo mi toho času být líto a byla jsem sama na sebe naštvaná, když jsem k PC sedla. Takže jsem pak počítač začala používat na psaní referátů, učení se psaní všemi deseti a na výšce hlavně internet (taky slušný žrout času), seminárky a e-maily. Chodila jsem 4 roky s informatikem, znám i pár jeho spoulužáků, kteří byli schopní hrát třeba 3 dny v kuse (bez spánku, pouze nutné přestávky na kafe a záchod). Jo, teď je to živí, ale jinak jsou to naprosto pro život nepoužitelní hoši. Nějak tomu světu PC her nerozumím a myslím si, že zeměpisné a dějepisné znalosti se dají vstřebat i zajímavěji (dokumenty, filmy, knihy, cestování a hlavně uvědomování si souvislostí).
Ve škole jsem při výuce na prvním stupni využívala klasické výukové programy, které vyuč. zpestřily, pomohly v motivaci, ale hlavně u nich děti nesměly být samotné, protože pak šlo jen o klikání myší a ne o otázky, odpovědi a úkoly. Hry na chvíli pro odreagování, pobavení budiž (ne ve škole), ale ty složitější mi připadají jako opravdový zabiják času bez velkého efektu, takže jim nijak nefandím.
 Kateřina 
  • 

souhlas 

(24.7.2007 17:32:14)
Článek s takovýmto tématem by si zasloužil lepší členění a snad by mohl být podrobnější, ale ye své zkušenosti s ním mohu jen souhlasit. Většina mých přátel jsou vysokoškoláci: mat-fyz, ekonomie, demografie, politologie- a z mých rozhovorů s nimi vyplývá, že většinu z toho, co znají z angličtiny, zeměpisu a dějepisu znají díky pc hrám. Styl, jakým probýhá výuka na střední škole-nauč se na zpaměť, napiš test a pokud z toho nematuruješ tak klidně zapomeň, podle mne není efektivní. Když se ale student učí o něčem co si může i prožít-ať už při četbě historického románu, hraním pc hry či jinak, tak mu to v hlavě zůstane a to příjemnou cestou. Je tedy velký rozdíl, jedná-li se jen o odpočinek typu formule, či simulace historických bitev, ekonomik, diplomacie a podobně.
 Xaint, 0 deti (ja vim, jsem ostuda) 
  • 

ze by nekdo kdo ma rozum? 

(24.7.2007 19:35:30)
Uz jsem neveril, ze se najde nejaky odornik, ktery by pri vysloveni slov "pocitacova hra" nezacal silet a vykrikovat, jak to deti vede k zabijeni.
Ja sam hraju hry uz od svych 16 let, a hry mi 1) pomohly ovladnout mou lehkou mozkovou dysfunkci (byl jsem hyperaktivni) a k tomu mi zlepsily nervosvalovou koordinaci oci-ruce, 2) a to je stejne dulezite, naucily me anglicky vice, nez vsichni ucitele anglictiny co jsem kdy mel.
Ano, kvuli hram jsem musel opakovat jeden rocnik vysoke skoly (ted je mi 30 let), ale casem jsem se naucil mit radeji realitu nez pocitacove svety. Trvalo mi to, ale naucil jsem se to.
Zase jsem v mladi prisel o to obdobi 16-21, kdy se ostatni uci chodit s holkama, kourit... ostatni chodili hrat fotbal, ja sedel u pocitace... sice jsou ted pocitace me povolani, ale nebylo to zadarmo...
Takze?
Takze nechat mladez hrat, ale obcas je od toho vyhnat. Nepovazuji za dobre (ze zkusenosti) nechavat jen urcity pocet hodin denne (je to neprijemne odchazet od rozehrane dobre hry), spise urcit herni a neherni dny. At se mladez taky nauci zit v realite...

Diky za clanek. Konecne nekdo poukazal na to, ze hry muzou byt i prospesne...
 wicky 


Re: ze by nekdo kdo ma rozum? 

(25.7.2007 12:29:36)
Souhlas (hrala jsem sice naposledy na stredni a ted je mi taky cca 30), nesmi se to prehnat, ale na anglictinu mely hry jako simcity, dune 2 nebo civlizace jen kladny vliv. Clovek tomu proste musi porozumet, jinak si moc nepohraje. Jo a mela jsem trochu problem s prostorovou predstavivosti a vite co mi pohlo? Vanoce straveny s blockout(prostorovej tetris), ale to uz je fakt davno. Btw kdyz uz jsem v tech druhohorach, na uceni poctu (+ - * /) nam rodice naprogramovali hru.
 Helinečka 


Co takhle založit seznam vhodných her (i vzdělávacích) 

(31.7.2007 17:16:25)
Některé počítačové hry hrané v rozumné míře mohou být pro děti přínosem. Rozvíjejí již zmiňované schopnosti jako prostorovou představivost, logické myšlení, jazykové schopnosti, koordinaci oko-mozek-ruka. Asi by stálo za to založit na rodině diskusi o vhodných počítačových hrách pro děti (nebo třeba někde už taková diskuse existuje?).

Kdokoli zná nějakou vhodnou hru, mohl by přidat její popis včetně přibližného minimálního věku dětí, seznam výhod a možnosti, jak ji sehnat. Mám doma budoucí prvňačku a rozhodně bych jí časem sem tam nějakou pěknou hru přála.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.