| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Léto je oficiálně tady

 Celkem 45 názorů.
 Lizzie 


Hezké:-) 

(26.6.2007 10:16:04)
Líbí se mi to, hry jsou originální a vtipné, užili jste si určitě fajn den, pardon dny.
 Dana 
  • 

Re: Hezké:-) 

(26.6.2007 15:03:01)
Promiňte, co je na tom tak přínosného. Vy nic takového s dětmi neděláte, že jste tak nadšená z pár naprosto obehraných her.
 Lizzie 


Děti nemám 

(26.6.2007 19:47:16)
...ale pamatuji si dětské dny, kdy sportovnější půlka třídy hrála míčové hry a ta druhá se víceméně nudila:-)
Tohle je fajn, zapojeni jsou všichni.
 Lizzie 


Re: Děti nemám 

(26.6.2007 19:59:08)
A pokud i v Čechách od mých dětských let organizace školní zábavy pokročila je to jen dobře:-)
 Dana 
  • 

Re: Hezké:-) 

(26.6.2007 15:03:16)
Promiňte, co je na tom tak přínosného. Vy nic takového s dětmi neděláte, že jste tak nadšená z pár naprosto obehraných her.
 Dana 
  • 

Re: Hezké:-) 

(26.6.2007 15:03:17)
Promiňte, co je na tom tak přínosného. Vy nic takového s dětmi neděláte, že jste tak nadšená z pár naprosto obehraných her.
 Gréta 


Maminky v domácnosti 

(26.6.2007 10:25:04)
No jestli ono to nebude tím, že v Česku většina maminek maká na osm hodin a má doma dvě děti nebo i víc. To se pak organizuje školní zábava dost těžko :-)
 Lizzie 


Není to jen o školní zábavě 

(26.6.2007 10:31:58)
Pocházím z vesnice, kde se organizovala oslava začátku i konce prázdnin, maškarní apod. Vše to dávaly dohromady naše mámy ve volném čase, a to pracovaly. Teď jsme odrostlí, ony už mají jiné aktivity a na jejich místo by pro své děti mohly nastoupit jiné mladší mámy..jenže, ač jsou často na mateřské, nebo čas mají, prakticky nic nedělají, takže podobné věci - jak slýchám, bydlíme jinde - dělají ty starší mámy, jejichž děti už jsou kdovíkde na středních a vejškách..paradox, ne?:-) Je to o lidech.
Když by maminky chtěly, ten den si čas také udělají...alespoň některé.
Navíc Věra nedávala tip pouze matkám, ale též učitelkám, sama mám v paměti ,,dětské dny", kdy půlka třídy hrála zápas (vybíjená apod.) a druhá se naprosto bezprogramově nudila..hry, jež popisovala nejsou náročné, ale zabaví.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Není to jen o školní zábavě 

(26.6.2007 11:20:23)
ja jsem take z vesnice. I u nas napr. detsky maskarni organizuje CSZ (cesky svaz zen), ale vetsinou jsou to maminky, co maji deti odrostlejsi (npr na druhem stupni), protoze maminka s dvema malymi detmi skolkoveho veku, ci raneho skolniho, co chodi na 8h do prace a treba jeste dojizdi do mesta 25km daleko, to proste nemuze stihnout ..
Jak sem ale pochopila z Verina prispevku, sportovni den v americe se dela v ramci skolni vyuky, tedy prevazne dopoledne. Prosim autorku, jak to resi maminky v USA? Berou si kvuli detskemu dni dovolenou? A to jim zamestanvatel vyhovuje pokazde pri kazde oslave?
U nas v praci by tohle rozhodne neslo.
Hry a napady se mi moc libi, ale nazda se mi to v nasich podminkach uskutecnitelne. (nehlede na to, ze treba naplanuji podobou oskavu na dnesni den (vzhledem k predchozimu pocasi proc ne, ze?) a je tak jak je dnes a co pak?)
 Lizzie 


Re: Re: Není to jen o školní zábavě 

(26.6.2007 11:28:56)
To je fakt, klimatické podmínky na to mají také velký vliv, ale myslím, že by se dala najít i nějaká alternativa pro vnitřní prostory. Co se dovolené týče, tak u nás se dětské dny dělaly samozřejmě o víkendech, ale tohle je pravděpodobně v rámci školy..
K těm maminkám. Naše mámy také měly malé děti a chodily do práce, ale dělaly dost věcí postupně, například několik hodin po večerech, sem tam odpoledne..chtěla jsem spíš zdůraznit, že ty současné na to úplně kašlou, bohužel. A my se na začátky i zakončení (no to méně:))prázdnin a maškarní vždycky hrozně těšily..byl to mazec, ohníček, buřty, lítání za hostincem, různé hry a tak:-)
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Není to jen o školní zábavě 

(26.6.2007 11:35:34)
Lizzie,
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Není to jen o školní zábavě 

(26.6.2007 11:40:33)
Tak vubec nechapu, jak se mi tohle podarilo... :-D
chtela jsem napsat, ze ted bydlim na malem meste a tady je zvykem, ze detsky maskarni poradaji tatinko! (fotbalisti a pomahaji clenove sokola)to je moc fajn.
Jinak se pro deti dela v kvetnu pohadkovy les - to zase porada mistni stredni skola (oni maji alespon den volno :-) a deti jsou nadsene.
Ja mam dva male kluky, kdyby nekdo prisel se slovy - pomoz nam s tim a s tim, tak jo, ale v den samotne akce tam pujdu se svymi detmi a budu si je tam hlidat. Takze samotna organizace na miste bude na nekom jinem a chapu , ze spousta maminek to udela stejne.
 Lizzie 


Chápu 

(26.6.2007 11:44:27)
Malé město je něco jiného, my byli malá vesnička, když jsme jeli do města, byla s námi samozřejmě rodina taky, tak to beru z tohoto úhlu pohledu.
Že pro děti něco dělají tátové - fotbalisti je úžasné a i ten pohádkový les vypadá zajímavě:-)Ve městech je to prostě trošku jinak..
P.S: Z toho si nic nedělej, sekne se to, máčkneš a vznikne tohle:-)
 Vanda Bostikova 
  • 

Re: Re: Není to jen o školní zábavě 

(26.6.2007 13:33:17)
Z moji dlouholete atlantske zkusenosti se skutecne jedna bud o matky=zeny v domacnosti a nebo o matky, ktere pracuji doma, typicky napriklad maji firmu o sve osobe na vyrobu pocitacoveho designu, apod. Pak k tomu zde na hlubokem jihu jeste musite pripocitat,ze aktivni jsou z 99% pouze rodice belosskych a asijskych deti. Nicmene tato situace je typicka pro tzv. public schools, na privatnich skolach je to uz reseno direktivne - mate predepsnay pocet hodin, jez behem skolniho roku odpracujete pro skolu (vcetne "subotniku" ala uprava zelene na pozemku skoly, atd...); nastesti se ale muzete "vykoupit" = zaplatite prislusnou castku nasobenou danym poctem hodin, jez odpracovat nemuzete.
 Eva, 4 a 2 lete holky 
  • 

Dela (maka) ceska mamka vice nez americka 

(26.6.2007 19:34:46)
V cesku se maminy maji lepe. Mate tam 4 letou materskou dovolenou. V kanade je jeden rok a ve statech je myslim sest mesicu, takze, tou pracovitou maminou je v hodne pripadech spise ta v te americe ci kanade (vim to protoze bydlim v kanade). Mistni maminy si musi na tyto skolni a skolkovsky dny vzit volno v praci ci, jak se tu i nekdy stava, nektere maminy tu nedelaji a jsou pouze v domacnosti. Take se tu dela dele plus hodne z nas musi alespon 30minut az hodinu cestovat do prace. Ja v praci nemam zadne volno protoze delam s postizenyma a jsem na ne jedina a tak tu delame tech 6 az 12 hodin v kuse bez prestavky. Takze to ze se tu maminy jeste zucastnuji pri skole je diky tomu ze je tu na nas s tim spise natlak a oni si to tu na nas spise vynuti. Je to na prd, ale co se da delat, nektere z nas co tu bydli (at uz jsem prijely samy ci je pritahli rodice - v mem pripade), si s tim musime poradit. Ale je to hezke se podilet pri skolnich dnech svych deti. Vsak se nebojte, ono to prijde i do ceska. S tim jak se divam jak se Cesi opici po Amikach a ztraci i svuj krasnej ceskej jazyk a motaj vsude anglinu, tak se nebojim ze se brzo bude hodne z vas podilet i na techto skolnich dnech tak jak my pitomci to delame tady. Zatim si uzivejte sve dlouhe materske dovolene a vsech veci co tam mate pro deti a doufam ze se nenajde zas nejakej chytrak kterej napise ze ceske maminy se drou v praci vice nez my v kanade ci americe.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Dela (maka) ceska mamka vice nez americka 

(26.6.2007 21:32:15)
Evo, jenom bych chtěla uvést na pravou míru skutečnost o čtyřleté rodičovské dovolené - to není žádná státem nařízená povinnost, rodič má pouze možnost být s dítětem čtyři roky doma. Z mých kamarádek jich byla na dlouhé rodičovské sotva desetina - ostatní šly maximálně v roce dítěte do práce. Jistě, na rozdíl od USA a Kanady ( a myslím, že na rozdíl od většiny zbytku světa) existuje ta MOŽNOST být dlouho s malým dítětem doma, podpořená navíc teď poměrně vysokým rodičovským příspěvkem a tím, že za rodiče a dítě platí zdravotní pojištění stát. Chtěla jsem jen upozornit na to, že automaticky ne všichni rodiče s dítětem ty čtyři roky doma stráví a při takřka nulové možnosti získání částečného úvazku má pracující český rodič s malým dítětem opravdu docela honičku. Vůbec nechci otevírat debatu o tom, jestli se víc nadře rodič v ČR nebo v USA - každému je jasné, že skloubit práci a péči o malé dítě je sakra náročné.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Dela (maka) ceska mamka vice nez americka 

(27.6.2007 10:07:35)
Evo ,trosku Te uvedu do ceske reality..u nas sice jsou maminky doma 4 roky, ale ktere???
Ja byla s prvnim synem do 8mesicu, abych neprisla o praci, s druhym jsem doma jeste te, do prace jdu na podzim, tedy pred dovrsenim tretiho roku. Kde mas tedy ty ctyri roky????
A jako dalsi, do prace dojizdim vic nez hodinu.. hodinu rano, hodinu odpoledne, propocti si to k pracovni dobe, ktera je u mne8,5 - v pripade potreby 12h a nekdy i 24h..
Nemyslim, ze Amerika a Kanada je v tomto ohledu kruta, to teda vubec ne. Mate zase jine moznosti, hlidani deti apod.
Moznost pracovat na nizsi uvazky - to je u nas stale tabu.
A se zavadenim americkeho slengu je to tezke... detem se husti anglictina do hlav uz ve skolkach, pak se nediv - holt obcas pochati i jine vyrazy :-). Porad se propaguje ucit se jazyky, tak se je holt mladez uci i taklhe..
 Katka 
  • 

No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(26.6.2007 11:14:12)
Příspěvky Věry se mi nelíbí, všechny dávají najevo nám čechům jak oni umí v americe všechno líp. dalo by se říct že jsem na její příspěvky alergická, většinou je nečtu ale tentokrát jsem se nepodívala na pisatele a omylem se začetla četla jsem kousek ale z mentorování jsem si říkala čí je to styl kouknu na konec a zase dokonalá věra dokonalá amerika a dokonalá clarisca, americe zdar.
 Lizzie 


Neviděla bych to tak bledě 

(26.6.2007 11:23:59)
Neviděla bych to tak bledě. Znám několik Věřiných článků, jsou docela v pohodě,nejsem žádnou nekritickou obdivovatelkou všeho cizího, ale třeba s dětským dnem souhlasím.
Také je nutné brát Věřiny články trochu víc z informačního hlediska a s větším nadhledem, autorka už dlouho žije jinde, proto na nás působí možná trochu ,,exoticky", ale za rozčílení to nestojí.
Jinak jsem Češka jak poleno a ČR mám ráda:-)..
P.S: Ty nanuky ale ve vedru potěší víc než bonbon..
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Neviděla bych to tak bledě 

(26.6.2007 14:13:20)
Během svého ročního života v USA jsem si nemohla nevšimnout, že k dobrovolnicé práci (ať už ve škole, či jinde) se tam přistupuje mnohem aktivněji, bere se to jako "samozřejmost" - tak tomu u nás rozhodně není... Nežeru USA i s navijákem, ale rozhodně je řada věcí, ve kterých jsou lepší - proč si to nepřiznat, neinspirovat se a nepokusit se místo naježených řečí o změnu?
 Betina 


Re: Re: Neviděla bych to tak bledě 

(26.6.2007 15:40:21)
jasně :-) a tak je to podle mě i v článku myšleno, vzít si z toho inspiraci
(i když mě taky vadí poučování a malilinko ho z příspěvků Věry taky cítím)
máme na české poměry úžasné paní učitelky ve školce a tím pádem i úžasnou školku, dělají pro děti fakt bezva akce a mnohdy toho mají dost a byly by určitě rády, kdyby rodiče nebyli jen pasivními diváky a víc jim pomohli, odměnou jim může být aspoň to. že náš synek nechce do školy a přeje si zůstat ve školce a se svými účami napořád (a myslím, že má pravdu)
 Monika 
  • 

Re: Neviděla bych to tak bledě 

(27.6.2007 21:00:04)
To nejsou nanuky, ale preslazena pribarvena voda. Pokud se ovsem jedna o komentar k obrazku.
 taky Katka 
  • 

Re: No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(26.6.2007 14:36:09)
Presne tak. Zase jeden clanek o nejlepsi zemi sveta Americe....
Vzdyt ty popisovane hry se hraji vsude na svete a bez humbuku kolem...
A dokonce i ty nanuky ceske deti znaji....
 Jana 
  • 

Re: No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(26.6.2007 15:00:21)
Docela s Vámi souhlasím, zřejmě jsme "sto let za opicemi". Nehledě na "rady" na hry, z nichž většinu a dalších různých xxx jsme mnohokrát použili na "dětských táborech", které jsme dělali pro naše i cizí děti na celý týden (dětem je dnes 10 a 13) a to v době své dovolené a samozřejmě také zadarmo. Tyto návody na zábavu jsou staré jako Metuzalém a používají se již opravdu dlouho. Ale pokud by chtěli v Americe nějakou inovaci, tak ať se zeptají u nás. Protože i bez úžasných vybavení se dá vymyslet a zrealizovat spousta blbinek a her. A vím, že spousta lidí se dětem a zábavě věnuje.
 Rebeka 
  • 

Re: Re: No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(26.6.2007 23:16:00)
Mila Jano,

me ty hry zaujaly a libily se mi. Z Tveho prispevku ale vyplyva, ze je uz znas dlouho, a ze znas spoustu dalsich, mozna i lepsich her. Muzes prosim napsat clanek? Diky moc. O totez poprosim Radku. Moc se tesim!
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(26.6.2007 15:29:21)
tak si tak říkám... kdyby se paní Souradová podepsala třeba jako paní Babáčková, aby všichni hned "neprokoukli", že je to "ta z Ameriky", a kdyby tvrdila, že totéž zažila v nějaké západní Evropské zemi... jestlipak by se tu objevily ty jedovaté reakce? Opravdu tomu současnému antiamerikanismu příliš nerozumím. Není v tom trochu ten náš český komplex méněcennosti, že si musíme proti někomu většímu dokazovat, jací jsme skvělí? Ten, kdo se cítí jako rovnocenný partner, se nemusí hned ježit a obhajovat, byť by se třeba i ten druhý na něj vytahoval - což myslím nebyl případ tohoto článku, ale budiž. Prostě vezmu, co se mi líbí, pousměju se nad tím, co dávno znám a používám, a je to, ne? V čem je problém?
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Re: No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(26.6.2007 16:38:10)
Souradová nebo Babáčková, my si republiku rozvracet nenecháme! Názor, že nanuk je lepší než bonbón, je nebezpečný a uvědomělí Češi by ho v žádném případě neměli přijímat.
 Radka 
  • 

Re: Re: Re: No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(26.6.2007 16:58:31)
Nečetla jsem žádný jiný článek paní Věry, ale přesto jsem to mentorování cítila a hlavně jak tu psala Jana - všechny uvedené hry jsme hrávali na dětských táborech, které jsme organizovali ještě do loňského roku - a spoustu z nich si pamatuju ještě z mého dětství - z pionýrských táborů i z dětských dnů atd. Je to fajn inspirace pro ty, kteří se doteď o letní zábavu dětí nezajímali....jinak si myslím, že to je opravdu "normální" v mnoha zemích světa, nejen v USA:-)))
 Eva 
  • 

Re: No nevim, zase jsou v USA nejlepší? 

(27.6.2007 11:09:48)
Také tyhle příspěvky z USA nemusím. Když jsme tady v ČR tak blbí a dáváme dětem bonbony místo ovocné zmrzliny (jako v Americe), tak proč tady pisatelka vůbec jezdí? To musí dávat vážně pořád najevo svou nadřazenost?

Nevím, jak by se v Kanadě tvářili, kdybych jim tam poslala nějaký článek o tom, že jsem tam sice žila, ale jinak to tam stojí za houby, ani zábavu pro děti tam neumějí udělat a ani ty chladící boxy na zmrzliny tam nemají:-)
Nebo si snad autorka myslí, že si ČR sedne na zadek?
Dost mě to znechutilo. Nechápu, proč autorka nepřispívá na "americké" weby.

 Kateřina 
  • 

Ale no tak... 

(26.6.2007 17:48:57)
Ale no tak, to přece nemá smyl tady diskutovat, kdo je lepší. je pravda, že v Americe se lidé o své okolí opravdu starají mnohem víc než v Evropě a zvlášť u nás. Většina lidí, hlavně na venkově dělá nějakou dobrovolnou činnost, něco organizuje, s něčím pomáhá. Je to tam jinak nastavené - když je někde napsáno "neházet odpadky", tak je lidé fakt neházejí (u nás by je tam just naházeli), nikoho nenapadne pošlapat sousedovi zahrádku, atd. proč se hned naštvat, když nějaký Čech něco pochválí z jiné země? Fakt to vypadá jako komplex malého státu...
Je však také fakt že v Americe a stejně i v Německu, které paní Věra zmiňuje, je mnoho žen doma a to ne s velmi malými dětmi jako u nás, ale celoživotně. Myslím, že je to přecejen jiné pomáhat ve volném čase ve škole, když se každý den v šest hodin doplazíte ze zaměstnání s taškami s nákupem a čeká vás ještě práce v rodině...
 fisperanda 


Re: Ale no tak... 

(26.6.2007 19:38:59)
Já si myslím, že ta naježenost nepramení z komplexu malého státu, nebo z nějaké "malosti" Čechů. Ale upřímně - nechápu proč nám tu Ameriku furt cpou, čím je tak úžasná a už vůbec nechápu proč bysme se měli ubírat zrovna "emerickým" směrem, zas takový přínos to není.
Když už bych si chtěla z něčeho brát příklad, tak možná z asijských zemí, tam bysme si mohli vzít příklad v určitým pomalejším tempu a nějakou duchovní osvětu. Jasně, že si každý najde to co se mu líbí, ale jde o to, že ta Amerika je nám fakt podsouvaná až příliš často a už mě to otravuje.
Možná sem přecitlivělec, mě dokáže namíchnout už to,že se tady prodávají samý trička s vlajkama Británie a Ameriky, ale česká vlajka nikde. Nebo ste viděli někoho s oblečením nebo módním doplňkem, kde je znak ČR? (nemyslím nácky). Zato New Yorker je zaplavený vším možným se znakama Brazílie. Chápu, chceme být světoví...
 Monika 
  • 

Re: Re: Ale no tak... 

(26.6.2007 19:55:06)
Ja to take nechapu. V Americe sice zatim ziji, ale nejak uzasna mi opravdu nepripada. A to jsem v Seattlu, kosmopolitnim meste. Memorial Day (oslava vojenskych "veteranu") je pro me jako pacifistu nejhorsim svatkem USA. Neni se cemu divit, jelikoz tato zeme je militantnim statem. Ze by to ale nejak souviselo s oslavou leta se mi moc nezda. V Seattlu mame tzv. Solstice Parade, coz ovsem skutecne s letem souvisi.
 Jana F., dvě dcery 
  • 

Re: Re: Ale no tak... 

(28.6.2007 16:00:40)
Fišperando, smím se zeptat, kde jsi nabyla tu zkušenost o pomalejším tempu asijských zemí? Já jsem si zatím ničeho takového nevšimla, ač už nějaký ten pátek v Asii žiju :-) Každý máme právo na svůj názor, jen se mi zdá, že my Češi si dokážeme "udělat názor na všechno", aniž bychom o tom cokoli věděli. A paní Věry se musím zastat, její příspěvky se mi vždycky moc líbily, jako jedny z mála přinášely i nějaké poučení do mnohdy jalových diskusí.
Přeji pěkný den

Jana
 Lizzie 


Nehrotila bych to.. 

(26.6.2007 19:56:15)
Článek beru jako čistě informační, autorka porovnala, řekla k tomu svoje, my si můžeme vybrat, co chceme. Tak kde je problém?:-)
I kdyby mě ,,poučoval" kdokoliv o čemkoliv, když se mi to nebude líbit, ten názor nepřijmu. A tak to snad funguje ne? Tak proč to rozčilování...:-) To, jak se tady pár lidí škorpí je spíš úsměvné, mám svoje zvyky ráda, ale nesouhlas bych vyjádřila jinak..Ale to je jen můj názor:-)
Jinak třeba ty naše venkovské začátky a konce prázdnin..to byl tanec:-)
 Jane 
  • 

Re: Ale no tak... 

(26.6.2007 20:18:51)
Odpadky po zemi nehážu a sousedům po trávě nešlapu takže tuto připomínku nechápu. A rozhodně si nemyslím že se to v Česku dělá víc než kde jinde. Já teda nikoho takového neznám. A díky bohu neznám ani nikoho kdo by strkal kočku do mikrovlnky že ji tam usuší a pak se strašně divil že umře a ještě se soudil proč to není na té mikrovlnce napsáno?! Stejně tak neznám nikoho v Česku kdo by se soudil s rychlým občerstvením že po přemíře konzumace jejich výrobků ztloustl. A díky bohu nemusíme mít na pivu napsáno kde ho otevřít :-)!!! Toť vše ke slavné Americe!!
 Lenka 
  • 

Velmi trefné 

(26.6.2007 22:48:30)
Ale nebojte se, i to k nám brzo dorazí. Už teď několik firem (např. Coca-cola) bude na etiketách tisknout velkou tabulku, kolik kalorií a bůhví čeho všeho při konzumaci dostaneme do těla. Takže to už nebudeme muset zkoumat mezi malými písmenky na zadních stranách etiket. Beru to jako začátek. No a třeba se i brzo dočkáme návodů k mikrovlnkám, jak nesušit kočičky O:)))))
Vyprávěla mi jedna známá, která dělala Au-pair v Americe, že se jí hlídané dítko zaseklo mezi šprušlema od postýlky. Normálně by ty šprušle odmontovala. Ale měla to od matky dítěte přísně zakázáno a musela na to zavolat hasiče. Tož tak
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Mně se článek líbil. Proč se tu bavíte o mikrovlnkách? 

(27.6.2007 10:50:44)
Ráda jsem si přečetla o dětských zábavách. Připomnělo mi to naše hry a i jsem některé uvítala jako inspiraci.
A že se naši rodiče nejsou zvyklí příliš účastnit školního života je přece pravda. Stejně jako to s tou zmrzlinou. Stejně jako to, že připravit dětské odpoledne je náročné a pomoc kohokoliv (třeba z řad maminek) by určitě učitelky uvítaly. A že všechny české maminky jsou tak vytížené, že by nemohli "obětovat" (pro své dítě) jedno odpoledně?? Trochu chabý argument.
 Jíťa 
  • 

Všechno je to v lidech 

(27.6.2007 13:34:26)
A to jak na straně rodičů tak organizátorů takovýchto akcí. A i o tom, jak jsou schopni se na spolupráci dohodnout.

Je to, pravda, už 10 let, co moje dcera opustila školku, kde se rodiče podíleli na spoustě akcí - samozřejmě ne všichni, ale ty druhé za to nikdo neodsuzoval, nikdo totiž nemůžete vědět, jestli ti druzí třebas nepomáhají jinak (sponzorskými dary, nebo zajistí levnější pomůcky, školu v přírodě apod.) Chodili jsme na brigády, když paní učitelky požádaly, protože jsme cítili, že peníze, které školka tímto ušetří, jsou skutečně využity pro naše děti a ne na mimořádné prémie učitelů. I později ve škole to fungovalo podobně.

Téměř všechny moje kamarádky nám naši školku záviděly. Školkovné tehdy bylo jedno z nejnižších v Brně ale úroveň srovnatelná s tehdejšími soukromými školkami včetně vybavení a různých doplňkových "nepovinných" aktivit.
Jenže na druhé straně se kamarádky podivovaly nad tím, že jsme ve školce uklízeli po malířích, nebo na jaře natírali prolézačky a lavičky apod. Jejich reakce: "Na to přece platím školkovné!" vypovídá o postoji většiny rodičů.

Jak říkám je to v lidech. Tady na vesnici, kam jsem se mezitím přestěhovala pořádá obec také různé brigády, zúčastňuje se jich spousta lidí, ale já ne. A to z jednoho prostého důvodu: nevidím v tom totiž žádný přínos pro obec jako takovou. Celý 4,5 milionový rozpočet totiž padne na mzdy obecních zaměstnanců, na uhrazení ztrát z kulturních a společenských akcí pořádaných obcí, na podporu pár soukromých podnikatelů (jeden ze dvou obchodů je dotován z obecního rozpočtu a stejně tak jedna hospoda ze dvou - jak k tomu přijdou ti druzí?) a abych nekřivdila, tak se v obecním rozpočtu najdou i nějaké peníze na "nejnutnější" opravy.
To není stížnost, jen jsem chtěla poukázat, že pokud to někde ve škole, školce či jinde funguje podobným způsobem, nemůže se nikdo divit, že senikdo do žádné dobrovolné pomoci příliš nehrne!

A co se týče toho vychvalování Ameriky. Jak už tu zaznělo, taky v tom nevidím nic až zas tak moc extra, takové hry jsme hrávali přece také (až na to házení mokrou houbou po nějakém dobrovolníkovi - ale to mi připadá trochu agresivní) a i dnes je děti hrají. Nevím kde autorka prožila dětství, možná ji rodiče nikdy nevzali na žádný dětský den, ani neposlali na tábor.
 zuzkasim 


Re: Mně se článek líbil. Proč se tu bavíte o mikrovlnkách? 

(27.6.2007 22:51:08)
Já jsem s článkem taky spokojena, ráda si čtu o tom, jaké je to jinde, i když ne všechno se mi musí líbit.
Jsem profesí učitelka prvního stupně základní školy, učila jsem na škole, která byla docela aktivní, co se různých programů pro děti i veřejnost týká. Od kolegyň jsem obkoukala taky nějaké to drobné zapojení rodičů, vše pouze na dobrovolnické bázi. A zjistila jsem, že je potřeba si nejdříve získat důvěru rodičů a pak to jde. Na školní výlet nemohla škola uvolnit dalšího pedagogického pracovníka, takže s náma jako dozor jela jedna maminka (byla toho času na mateřské). Na další výlet pořádaný o víkendu jely jiné maminky a další holčičky dědeček, bylo to skvělé. Někteří rodiče byli ochotní udělat pro své děti a jejich kamarády mnoho, ale našla se taky spousta takových, kteří si mysleli, že o to se má přece postarat škola. Není to všechno jen o čase, ale spíš o zájmu. Kdo chce, trochu času si ve většině případů udělá, někdy stačí jen materiální pomoc (různé zbytky na rukodělné práce apod.). Já ráda plánuju podobné akce a vždy při tom taky zapojím celou širší rodinu, tak jen aby si některé maminky uvědomily, že pro učitele je tohle všechno taky spousta práce navíc, za kterou krom dobrého pocitu nemají žádnou odměnu.
Za inspiraci autorce díky a těším se na další podobné příspěvky od těch, kteří už podobné aktivity dávno znají a hýří sborníkem ještě lepších her (a je mi úplně jedno, jestli to děti provozují v Americe, Tanzánii nebo Čechách, protože děti jsou všude stejné a já se ráda inspiruji kdekoliv).
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Léto budiž pochváleno.... 

(27.6.2007 11:02:16)
Věruško, zdravím a díky za (opět) pěkný článek.

Jinak mohu říci, že u nás se už také blýská na lepší časy. "Naše" děti (z prvního stupně) měly zrovna v pondělí "loučení se školou". Dopoledne byly ve škole normálně - nafasovaly si knihy na další školní rok. Ale opět se do školy vrálily odpoledne v 5 hodin a to s "bohatou výbavou".
Nejprve - v 17:30 - zahráli čtvrťáci pro rodiče a případné sourozence loutkové divadlo "Jak přišel praotec Čech na Říp". Maňásky si děti samy vyrobily už před 1/4 rokem v pracovním vyučování - kašírovanou hlavu pomalovaly, z vlnek přišily vlasy, ušily oblečení.... Naučily se maňase vodit, v češtině si samy napsaly hru - dialogy, průvodní slovo, vymýšlely různé ftípky, jako např. jak vzniklo pojmenování hory Říp. To prý dítko, které se právě naučilo říkat Ř a cpalo ho všude, křičelo s ostatními "Tady nám bude líp", ale omylem volalo "Tady nám bude říp"... :o))
Hra trvala asi hodinu, potom děti ještě zpívaly, hrály na flétny, recitovaly...
V sedm hodin se za školou udělal oheň (tatínkové připravili dřevo a hlídali hoření) a děti i rodiče si mohli k večeři opéci buřtíka. Okolo osmé večer byly připravení hry pro všechny přítomné a okolo desáté byla "stezka odvahy". Hry a "stezku" pro malé děti (7 - 12 let) připravili deváťáci, kteří se se školou loučí úplně. Měli také oheň a po stezce i vlastní taneční zábavu v místním klubu.
Dobrý fór byl ten, že poté, co "stezku""" absolvovaly malé děti, vyhnaly na ni i své rodiče a pomáhly je strašit. Okolo půlnoci se děti uložily ve škole ke spaní. Rodiče se zůčastnili podle možností - já tam třeba byla od půl šesté do sedmi, pak jsem se musela vrátit do práce (měla jsem odpolední 13 - 21 hodin a ty dvě hodiny jsem si týden předem naddělala) a po práci jsem se přišla na děti ještě podívat, absolvovala noční hru a asi se 4 dalšími maminkami jsem pomáhala učitelkám na děti dohlédnout, aby se uložily.
Ráno jsem opět přišla pomáhat, děti byly z domu "vybavené" bábovkami či buchtami a my jim uvařily čaj. Stolky se daly k sobě, dobroty od maminek doprostřed a děti si navzájem "degustovaly", která maminka peče lépe. :-)))
Po opulentní snídani šly děti uklidit třídu a v cca 10 hodin do bazénu plavat.
Ve středu mají besedu v knihovně, v rámci které čtvťáci své divadlo o Řípu hráli ještě pro mladší děti z 1. - 3. tříd. A zítra mají "den pro město", v rámci kterého se půjdou podívat na radnici, budou mít besedu s městskými policisty a budou uklízet centrum města od odpadků (pochopitelně se na to mají vybavit igelitovými rukavicemi - to pro háklivější čitatelky). Příjde mi to jako dobrá prevence toho, aby samy bezmyšlenkovitě házely odpadky na zem....
No a v pátek si už jdou jen pro vysvědčení.
Psala jsem to tu všechno proto, že si myslím, že i u nás jsou školy, kde rodiče "žijí" se třídou. A není to jen o tom, že "jsou doma a mají na to čas". Vždycky jsem byla zaměstnaná. A vždycky jsem byla ochotná si to nějak zařídit, vzít si třeba i dovolenou nebo si nějaké hodiny naddělat... Ale je to i v osobnosti paní učitelky. Zapálit může jen ten, kdo hoří......

Přeji nám i našim dětem hodně takto "hořících" pedagogů. A jak již bylo řečeno: "Léto budiž pochváleno..."
Simča
 Hanka 
  • 

Hezký článek 

(27.6.2007 15:22:29)
Článek paní Věry se mi líbil, protože má dobrý sloh a vždy píše o zajímavých tématech. Kéž by bylo více takových lidí z různých koutů světa, kteří by se s námi podělili o svoje zkušenosti. Je pravda, že o některých hrách jsem slyšela a hrála je, ale nevidím v tom sebemenší problém. Kolikrát jsme četli na těchto stránkách o důležitosti kojení? A kolikrát o tom ještě číst budeme?

Paní Věro, prosím nepřestávejte psát Vaše hezké články.
 Sarka, 2 kluci 
  • 

Diky za clanek! 

(27.6.2007 20:09:06)
Diky za clanek. Vzdy je zajimave se dozvedet, jak a co se dela ruzne po celem svete. Prosim, piste dal!
 Bela a smečka 


dobrovolná aktivita - první vlašťovky 

(27.6.2007 23:35:22)
Bydlím na malém městě. V pondělí synova školková třída byla na výletě v sousední vesnici. Jeli linkovým autobusem na návštěvu k jedné spolužačce domů, kde její maminka připravila pro celou třídu na zahradě dětský den se soutěžemi, občerstveím a odměnami. Když mi to syn vyprávěl, vůbec jsem tomu nemohla uvěřit, že by si někdo "tzv. sám dobrovolně přidělával takovou práci". Druhý den jsem to ověřovala u pí. učitelky. Ohromně tu paní obdivuji a velmi mě to oslovilo. Rozhodně bych se k ní jakkoli připojila, pokud by to předem rozhlásila, že něco podobného chystá a chtěla by pomocníky. Mně by třeba vůbec nevadilo, být něco jako asistent, bez nároku na odměnu, ať už ve školce či škole mých dětí, takové děvče pro všechno, k ruce paní učitelce. Jenže nic takového tu není možné, vůbec by si nevěděli rady, jak to ošetřit po právní stránce.
 Nym.Bývalá, 2 dcery,2vnučky 
  • 

Hledám Tě, Věro!!! - (mimo diskusi) 

(5.7.2007 23:28:59)
Konečně jsem slezla se stromu a při prvních krůčcích po Intersíti potkávám Tebe, ztracená ,též Bývalá Nym.Kde jsi a co tam děláš?Zkus navázat na prehistorii a ozvat se na adresu "mytady.Centrum.cz". Zn. Hejbu nosem - hádej,kdo jsem!
 Kikinamikina 
  • 

NECHAPU 

(6.7.2007 2:37:17)
Po prijemnem uvolnujicim clanku, ktery proste popisuje a priblizuje zivot ceske maminy za morem, jsem se dychtive vrhla na diskusi. A uprimne receno, nektere prispivatelky by se mely stydet, nebudu jmenovat, samy to vi, ktere to jsou. ZENSKE, JE MI Z VASI BLEDE ZAVISTI ZLE, JSTE TY TYPCI, CO ZAVIDI I NOS MEZI OCIMA, NIC JINEHO NEZ VENKOVSKE KVOCNY. Zrejme jste nepochopily zamer autorky podelit se se svymi zazitky a zkusenostmi, tak jak to delaji mamci v jinych rubrikach. Jsem docela zklamana, ze takova nevrazivost pronikla i sem. Misto toho, aby jsme si jedna druhe fandily, radily a podporovaly se, pichame do sebe jed. Je mi vas uprimne lito...jestlize nemate radi clanky zahranicnich mamin, tak sem priste nelezte...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.