| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Začátek porodu

 Celkem 96 názorů.
 watanaki 
  • 

No, hezké. 

(13.6.2007 10:33:21)
Je tady určitě hodně dobrých, užitečných rad. Nicméně já můžu za sebe říct, že týden před porodem jsem měla tak silné a pravidelné poslíčky, že jsem si myslela, že už to je. Ale po asi 3 hodinách se začaly intervaly kontrakcí prodlužovat a pak po 5 dalších hodinách 10minutových stahů to přešlo.
Naopak to, že začal porod bych snad ani nezaregistrovala - připadalo mně, že mám průjem, nic moc mne nebolelo, jenom mírně záda.Jen objevení kapičky krve (prasklá branka) bylo zvláštní a po telefonátu do porodnice mně potvrdili, že asi začíná porod. Tak jsem si zalezla do sprchy, která veškeré bolesti úplně odplavila, bylo mně fajn, pak jsem vycákala všechnu teplou vodu a záda pobolívala dál. Říkala jsem si, že je asi ještě hodně času,žádná extra bolest není, ale že do porodnice radši půjdu, protože tam mají teplou vodu a já se můžu cákat dál. A to už jsem pak byla otevřená na 7cm. Kdybych si nevšimla té kapičky krve a nevycákala teplou vodu, asi porodím na privátě, porod byl kratší a méně bolestivý než poslíčky :-)
 watanaki 
  • 

Re: No, hezké. 

(13.6.2007 10:37:46)
Ještě dodám, že jsem moc ráda, že jsem nebyla nucena k některým úkonům popisovaným v článku - epiziotomie, nucení do tlačení se zadrženým dechem ani žádné "popotahování" za pupeční šňůru aby ze mne co nejrychleji dostali placentu se naštěstí nedělo a ani bych nedovolila aby se dělo.
 ivaa 
  • 

chápete to některá??? 

(24.6.2007 7:52:41)
tak to je přesně i můj případ.žádní poslíčci,žádná intuice,normálně jsem dostala běhavku.a když jsem byla asi po šestý,tak mi došlo,že to bolí ějak víc a že asi teda rodim.načež to trvalo 15 hodin,než jsem porodila.a byl to děs.pořád mi radili at"" prodýchávam,dodneška nechápu proč!!!!!!!kdybych rodila někde sama,tak tlačim dávno,smysl zadržování tlačení mi uniká,byla to nekonečná muka.kdybyste holky některá věděla proč to tak raděj,tak mi dejte vědět.pač když mi konečně dovolili tlačit,absolutně to nešlo.chápete to některá?
 misapoho 


Re: chápete to některá??? 

(24.6.2007 7:57:09)
tusim, ze to delaji proto, abys tlacila, az kdyz se uplne otevres. Ale nam na predporodnim kurzu porodni asistentka rikala, ze to pozname a ze mame tlacit, kdy se to zda dobry nam. Tak buh vi, jak to je :o)
 Marie Vávrová, 1 dítě 
  • 

Re: chápete to některá??? 

(18.5.2009 16:49:25)
Nejspíš se snažili, aby se hlavička dítěte dostala co nejvíce dolů, k porodním cestám. Dost to urychlí porod samotný a hlavně, pokud není mimčo dostatečně "dole", může tím tlačením vše okolo otéct a pak je porod skutečně porod - děsně to bolí, každý kontakt hlavičky miminka s oteklým hrdlem, kterým ale musí dítě projít.
 piraela 
  • 

Šití 

(13.6.2007 10:38:37)
Neznám v okolí nikoho, komu by před šitím dali anestezii. Mně akorát doktor řekl, necukejte se nebo vás popíchám :-).Ale i když to bolelo, ve srovnání s porodem, se to dalo vydržet hravě...
 Denisa+ Filípek 5 let 
  • 

Re: Šití 

(13.6.2007 11:23:47)
To myslíte vážně, že vás šili za živa, bez anestetika? Rodila jsem ve FN v Brně Bohunicích a automaticky mě to umrtvili, chvíli čekali, pak se mě zeptali, jestli to ještě cítím a já řekla, že ještě jo, tak mi dali ještě jeden malý píchaneček a už jsem necítila vůbec nic a šití bylo úplně v pohodě.
 usta, 1+ ? 
  • 

Re: Re: Šití 

(13.6.2007 11:36:30)
Neumrtvovalo se za časů našich matek a tetiček - teď už je to automatické, protože i pro doktory je lepší a praktičtější, když jim při šití rodička neleze po stropě. Když mě po prvním porodu doktor docela dlouho vyšíval (epiziotomie byla velká a automaticky, protože jsem rodila koncem pánevním), tak jsem se naivně zeptala, jestli už to mám umrtvené, protože to bylo dost nepříjemné. Doktor se začal smát a říká: "No, kdyby to nebylo umrtvené, tak to byste takhle klidně neležela." Takže spíš je to tak, že je to nepříjemné i přes to umrtvení, protože aby člověk opravdu nic necítil, tak by mu snad museli dát celkovou narkózu.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 11:41:06)
Moje mamka umrtvení dostala, jenže od ní odešli a když jí začal nebo začala MUDr. šít, tak již anestetikum neúčinkovalo. Ale opichovali již tehdy před 32 lety.
 piraela 


Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 11:42:05)
No je fakt, že si spoustu věcí po porodu vůbec nepamatuju, i když to nebylo tak dávno :-), tak je možný, že jsem nějakou injekci dostala. Doteď jsem si myslela, že to muselo být zaživa, když jsem cítila každé píchnutí a ptala se doktora, kolik těch stehů ještě bude. Tak nevim, měla jsem představu, že když dostanu znecitlivující injekci, že to nebudu cítit...
 piraela 


Re: Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 11:46:29)
Zeptám se manžela, abych nešířila bludy :-)
 piraela 


Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 11:55:05)
Tak manžel si taky nepamatuje, že by mi nějakou dávali, držel mě za ruku, abych to vydržela, tak opravdu nevim, je možný, aby to po injekci pořád tak bolelo?
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 12:03:58)
No, já musím říct, že jsem taky dostala injekci na umrtvení a stejně jsem při každém vpichu pomalu nadskočila bolestí. Ale já měla dost velké poranění, tak je to možná i tím. Manželovi jsem drtila ruku. Musím říct, že proti porodu, který byl neskutečně rychlý, od odchodu zátky, přes prasklou vodu a teprve pak nějaké kontrakce, trval jen 3 hodiny, bylo šítí děs. Ale teď po skoro 2 letech už si tu bolest moc nepamatuju, jen vím, že to bylo horší než porod.
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 12:37:15)
Také se přidám. I když mi dali injekci, stejně šití byl nejhorší zážitek z celého porodu (8 hodin kontrakce doma a dalších 6 hodin v porodnici). Při šití jsem měla v náručí stále křičícího malého, snažila jsem se na něj klidně broukat, manžel mě fotil, tak jsem se snažila tvářit normálně, ale 100x radši bych byla na tom stropě...
Ale musím se opravit - nejhorší zážitek z porodu byl, když mi doktor oznámil, že se malému nechce, že mě převezou na sál (kvůli velikosti Kubíka a mé "malosti" jsem měla rizikový porod). Ale přivedl ještě svého šéfa a další porodní asistentku, no a nakonec se povedlo ani už nevím jak :-).
 Martina K. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 15:30:22)
Taky musím potvrdit, že šití s anestetikem aplikované injekčně bylo horší, než celý porod, který trval 18 hodin. Nejen, že jsem se vší parádou cítila nastřižení - měla jsem už hodně malé stahy, ty mi v průběhu porodu neustále slábly, takže jsem, jak já říkám, rodila na sucho, no nic moc, ale zvládnout se to dalo a s vidinou, že už to po těch 18 hodinách budu mít za sebou, jsem vždycky zabrala vší silou a na počtvrté byla malá na světě (3,8 kg). To jsem však ještě nevěděla, že mě čeká šití. Doktor mě upozornil, že mi píchne anestekikum, ale že to stejně moc nepůsobí, takže jsem mu tam občas "nadskočila". Doktor byl při porodu dobrý, ale při tom "nadskočení" mi řekl:" no, no, vždyť to není tak hrozné!", to bych ho v tu chvíli nejradši zakousla - hlavně, že si to sám prožil, že!!!!! Takže já mám nejhorší zážitky ze šití, po tom jsem asi 2 dny musela jíst ve stoje a 2 noci jsem nespala a to nejsem vůbec žádná padavka. Ten nejbolavější steh mi vypadl těsně před odjezdem, takže jsem tu cestu domů autem přežila docela v pohodě.

 ivaa 
  • 

propíchnutí plodovky 

(24.6.2007 8:08:21)
a zažily jste holky tenhle děs?plodová voda praskne a odteče.tedy mělo by.mě se to nestalo a tak mi doktor vrazil mezi nohy takový jakoby dlouhý bodec,a bolest která se konala,je nepopsatelná.normálně jak kudla do těla.hrozně jsem vykřikla,ale hrozně!manžel se ke mě hned hrnul,že mi pomůže vstát a doktor se na mě podíval jako na hysterku-to už je ovšem jinam.ale řeknu vám.spolu s porodem-15 hod.a šitím,otřesný zážitek.jste blahořečené všechny,kterým plodovka normálně odtekla.
fuj,to se mi ulevilo ted"":-)
 Lavanda 


Re: propíchnutí plodovky 

(24.6.2007 11:20:56)
Jo, dělají do docela běžně, taky mi to u jednoho porodu udělali. Myslím, že ta bolest je způsobena zesílením kontrakce, jinak k poranění by tam dojít nemělo.
 Dia a Natalia(3roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(19.6.2007 10:25:44)
To já rodila 20 dlouhých hodin, ale u šití jsem taky málem lezla po zdi. Po několika upozorněních doktora, že mě to moc bolí, jsem ho nožkou lehce skopla z toho seslíku, na kterým seděl.. :) Myslím si, že s tím nastříháváním hráze to trošku přehání - dělají to téměř automaticky, každé rodičce, ať má dítě 3,5 kg nebo jen 1,5 kg (kamarádka rodila o pár hodin přede mnou, v necelém 7.měsíci těhotenství a taky ji pěkně rozpárali) :/
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(19.6.2007 12:15:40)
Dio, u těch malinkých dětí se nastřihává proto, aby byl porod šetrnější k hlavičce, která ještě není "dostatečně připravená". U tříkilových je to myslím většinou zbytečné, tam se to dělá obvykle proto, že doktoři spěchají.
 Veda, 2 dcery (7 a 5 let) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(14.6.2007 8:30:56)
Taky jsem cítila každé píchnutí a na žádnou injekci na znecitlivění si nepatuji. Buď to dělali bez umrtvení nebo jsme vůbec necítila, že mi píchají injekci. Tak nevím.
 Diana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(16.6.2007 13:41:55)
Jsem porodní asistentka a musím potvrdit, že někteří lékaři před šitím neumrtvují, řeknou to je jeden steh, to vydržíte a pak šijou půl hodiny. Většinou to udělají muži,lékaři a proto bych jim přála at si jednou zažijou jaké to je píchat do rozbolavěného"zadku" bez umrtvení. Maminky, braňte se, a chtějte co mít můžete. Za pár měsíců mě taky čeká porod, a už ted vybírá kde ho prožiju.
 Martina 3 synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(17.6.2007 15:05:08)
To mě tedy ani nenapadlo, že by mě šili bez umrtvení, ho je hrozné, kopla bych ho do xichtu!
 petra + 1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(18.6.2007 12:03:51)
No, mě to před šitím umrtvili, ale stejně jsem to cítila, resp. bylo to přímo bolestivé, takový píchání, ale dr. říkala, že víc to už nejde. A je taky pravda, že jsem byla natřižená hodně a šilo se dlouho, tak možná to bylo tím? Nevím. Ale já jsem měla hnusnej, dlouhej porod, takže to šití jsem pak už brala jako "brnkačku", i když to bolelo.
 ivaa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šití 

(24.6.2007 7:59:38)
tak já dodnes nemám žebříček toho nejhoršího.propíchnutí plodovky,porod a šití-stále trojlístek největšího děsu v mém životě.
 petra 
  • 

Re: Re: Re: Šití 

(13.6.2007 15:44:05)
tak já i s odtokem plodové vody porodila za 8,5 hodiny, samotný porod od prvních kontrakcí pak byl jen4,5 hod. Ty čtyři hodiny předtím jsem byla sice bez vody, ale v pohodě.
Zato šití pak trvalo 1,5 hod. A z toho opravdu cca 1 hod bez umrtvení, protože potrhání uvnitř prý umrtvit nejde. Smotné zašití hráze s lokálním anestetikem pak už byla jen půlhodinová úleva.
takže pro mě opravdu nejhorší zážitek z porodu bylo šití. (Ruptura 2. stupně 6 cm.)
 frimar 


Re: Re: Re: Šití 

(18.6.2007 8:56:44)
Rodila jsem v lednu,byl to muj prvni porod a byl celkem rychly. Ale kdyz to srovnam,tak siti bylo horsi nez samotny porod. Hodne to bolelo a to jsem dostala injekci proti bolesti. Akorat doktorka necekala az to zabere. Kdyz videla, jak tam pri tom siti skucim a partnerovi zatinam nehty do ruky, tak mi dala jeste jednu injekci. Ale opet to bolelo stejne. Tak nevim, jestli byla chyba, ze doktorka necekala az ty injekce zaberou. Nebo to i pres ty injekce je stejne neprijemne. Myslim, ze by doktori nemeli tak spechat, aby to uz meli za sebou.Navic si siti na me nacvicovala i budouci porodni asistentka (ci doktorka?) Rodila jsem v noci a na doktorce bylo videt, ze uz unavena jeste pred tim porodem.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Taky na to koukám jako blázen, 

(13.6.2007 11:38:31)
protože jsem rodila v Plzni a při prvním porodu mne umrtvili jen vodičkou a to tedy bolelo, ale při druhém mne opíchal Dr. a potom mne škrábnul na znamení, jestli to ještě cítím a potom teprve šil. Byla jsem naprosto v pohodě. Na živo to musí být hrozné!
 piraela 


Re: Re: Re: Taky na to koukám jako blázen, 

(13.6.2007 11:43:34)
Já jsem rodila taky v Plzni, ve Vojenské nemocnici.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Re: Taky na to koukám jako blázen, 

(13.6.2007 11:45:40)
Já na Slovanech. Třeba je různé anestetikum a taky má každá jiný práh bolesti. Je to individuální.
 švejk 


porod před 13 dny 

(13.6.2007 12:30:11)
V květnu jsem rodila podruhé, poprvé to bylo císařem, nyní spontánně (i když císař byl naplánován, ale mimčo chtělo na svět spontánně).Od začátku pravidelných kontrakcí do porodu 27 hodin, bez spánku, nejhorší byla únava. Manžel jel mezitím 4x domů - 40km tam, 40km zpátky, přes celou Prahu, v kolonách - možná to měl horší on :o)). Pořád jsem se neotvírala, kontrakce po 2 min byly k ničemu, nakonec jsem dostala tabletu na otevření a pak se něco začalo dít, i když to trvalo. Pořád jsem byla připojena na monitor, to je taky do¨st nepříjemné, sondy padaly - znáte to. Epidurál jsem na požádání dostala, ale fungoval jen 2 hodiny a další 4 do porodu už nic - kontrakce jsem cítila plně. Šití taky proběhlo, několik stehů po anestetiku, jeden někde výš na genitálu jen po opláchnutí - prý píchnutí jako píchnutí. I tak kdybych si moihla vybrat, chci rodit zase raději normálně než císařem - rekonvalescence je pak kratší, nic relativně nebolí...
 Lavanda 


Re: Šití 

(13.6.2007 12:22:34)
Anestezii před šitím jsem určitě dostala při všech třech dětech, i když manžel, který byl u prvního porodu, tvrdí, že si ničeho nevšiml. Když se však doktor dostával hodně ke kraji, už to dost bolelo, protože tam už asi anestezie moc nepůsobila. Rodila jsem ve třech různých porodnicích a všude před šitím umrtvili.
 Staňka 
  • 

Hezký článek 

(14.6.2007 10:16:01)
Konečně první článek který čtu,kde se píše,že u porodu máte pocit,že to nevydržíte a chcete jít pryč...:-)Jen s čím nesouhlasím je popis druhé doby porodní. Mám za sebou 2 porody a ani u jednoho jsem necítila tlak na konečník,nic mi tlačení nevyvolávalo nenutilo a o to hůř se mi rodilo.
Co se šití týká tak při prvním porodu mě polili nějakým umrtvovadlem (byla jsem roztržená až do končníku a ještě nastřižená) a při druhém klešťovém porodu mě uvnitř šili bez umrtvení -prý se při vnitřní šití mrtvit nemůže - to jsem opravdu brečela bolestí,a při venkovním šití mě zase polili jen nějakou vodou na umrtvení.
 Karin80 


Re: Hezký článek 

(14.6.2007 23:27:38)
A opravdu to byla "voda na umrtvení"? Já mám za to, že zevní genitál se před šitím polévá dezinfekčním roztokem (který samozřejmě žádné anestetické účinky nemá).
 Staňka 
  • 

Re: Re: Hezký článek 

(15.6.2007 7:48:09)
fakt nevim co to za "vodu" bylo a kdyz jsem opravdu trpela jak kun,tak mi doktor rekl,ze mi to zvenku urcite umrtvi a necim me polil- bylo to po tom lepsi
 Danuš+brouček 
  • 

Re: Re: Hezký článek 

(15.6.2007 9:19:49)
Mě na umrtvení doktor stříkal nějakým sprejem taky umrtvovací roztok a kromě toho i opíchal injekčně. Ten ostřik sprejem je méně účinný, ale lepší než nic.
 Šárka 
  • 

Re: Šití 

(14.6.2007 22:40:52)
Já jsem rodila čtyřikrát v průběhu 14.let.Poslední dítě loni.Dvakrát mě umrtvili před nástřihem,třetí porod-umrtvili mě před šitím a poslední porod-šili mě na živo.Tak to se mi opravdu nelíbilo.Nevím,proč tomu bylo pokaždé jinak,vše bylo ve stejné porodnici.
 ivaa 
  • 

výdělek pro doktory 

(24.6.2007 8:16:44)
jednoduše zapíšou,že ti umrtvení dali a pojišt""ovna to nemocnici zaplatí.doktoři prostě nehrajou vždy fér
 Anežka 
  • 

Re: Šití 

(15.6.2007 9:54:32)
Mě šití bolelo hrozně,byla sem do toho naštvaná,že mě nastříhli a neobtěžovali se mi to před tím ani říct.Řekla sem doktorovi,že šití velice bolí. Jeho odpověď - nikoho to nebolí jen Vás!!!Měla sem toho po porodu už plné zuby tak sem na něj začala dost hustě řvát,jestli si myslí,že si jen tak pro radost vymýšlím,že mě něco bolí.Tak sklapnul a dal mi injekci,pak sem cítila už jen "tahání",ale to už nebyla ta bolest.Taky když čtu někdy "odborné články" že nástřih a šití nebolí, protože je maminka v euforii a pod vlivem hormonů,nevím jestli se mám smát nebo brečet.Tyhle blobosti musí vymýšlet chlapi,jinak to není možné.Neškodil by v porodnicích citlivější přístup.
 jahůdka75 


Re: Šití 

(15.6.2007 21:02:04)
Proboha, v kterém roce jste rodila, že vám nedali lokální anestezii? Já jsem rodila 2x a to v roce 2002 a v roce 2006 a vždycky jsem anestetikum dostala, nicméně mě to bolelo.
 piraela 


Re: Re: Šití 

(16.6.2007 8:38:29)
2003 a 2005, holt se anestezie dává podle toho, jak uzná doktor Zajímalo by mě, jestli se někdy šije taky roztržená ruka za živa...Nebo, když žena vydržela porod, tak vydrží i šití( což je možná pravda).
 Arwen 


:) 

(13.6.2007 10:56:40)
Je to zajímavé. Ale máma ještě v 7 večer pekla buchtu a já se narodila v 9 večer ve městě, které je vzdáleno hodinu cesty:)A sestra? Máti ještě v půl sedmé vesele kecala s kamarádkami a holka byla na světě v 8, také město vzdálené hodinu cesty:) Asi je to individuální, no jsem jednou zvědavá na to svoje:))
 Žabžulka 


Re: :) 

(13.6.2007 12:13:44)
tak já rodila dvanáct hodin..od devíti do devíti:)) ale hnusné to bylo až tak od tří, to už jsem pak lezla po stropě..od porodu to jsou necelé tři měsíce, ale už si to skoro nepamatuju, jako bych nikdy nebyla těhotná..to můj muž si pamatuje víc:) bolelo to jak šlak, ale stojí to za to, mám krásného kluka a jsem za něj vděčná:)
jo, před šitím mě umrtvovali, to vím jistě, vůbec to nebolelo..
 piraela 


Re: Re: :) 

(13.6.2007 12:21:25)
Já taky dvanáct, pamatuju si, jak jsem manželovi kolém čtvrté hodiny odpoled. říkala, že jestli to bude trvat ještě hodinu, že už to nepřežiju, malý se narodil v deset večer... Ale přežila jsem. Druhý porod už trval jen šest hodin. Pro mě bylo horší to dlouhé těhotenství, porod je jen nepříjemných ( ikdyž dost)pár hodin v životě :-)
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Re: Re: :) 

(13.6.2007 12:38:59)
od kdy počítáte začátek porodu? od prvních pravidelných stahů?
 piraela 


Re: Re: Re: Re: :) 

(13.6.2007 14:45:14)
No, to je sporný odkdy to vlastně počítat. Já to počítám od té doby, co už bolesti byly nepříjemné, tedy od 10 dopol. Jinak mi už v 7 hodin ráno řekl doktor, že už to začalo, ale to jsem ještě žádné bolestivé kontrakce necítila ( i když jsem celou noc nespala, protože mě tak divně bolelo břicho).
 BellaDonna 
  • 

Re: :) 

(13.6.2007 12:35:46)
Mám na to takovou teorii. Gynekolog se sice tvářil skepticky, když jsem ji před ním rozvíjela, ale třeba na tom něco je. Moje babička, mamka i sestra měly rychlé porody - ne sice tak jako tvoje mamka, ale tak zhruba jenom tři hodiny to stálo za řeč. Takže jsem se spolehla na své geny a skutečně - v pět ráno jsem se vzbudila s tím, že mám nějaký blbý průjem, v sedm jsem byla v porodnici, otevřená na osm centimetrů :-). Nebýt toho, že mám hrůzu z doktorů a že mě nechali ležet přivázanou na monitor, určitě byla malá na světě tak do hodiny. Takhle jsem se zablokovala, porod se zastavil a skončila jsem s oxytocinem a dolzinem a ve finále mi lezli po břiše - ale stejně se malá narodila v 10:23, což bylo naprosto v pohodě. Stahy, které by mi nějak vadily, jsem měla tak od těch sedmi. Příště, až budu vědět, co se děje, se nenechám znervózňovat, počkám si, doma to rozchodím a v nemocnici dítě jenom vytlačím - pokud tam stihnu dojet :-). Spoléhej na své geny, nenechají tě ve štychu :-).
 Arwen 


Re: Re: :) 

(13.6.2007 19:20:59)
Spoléhat se na geny? Tak to je dobré:) V tom případě bych v budoucnu porodila rychle a jediné, na co bych si měla dávat bacha je to, abych měla porodnici dostatečně blízko:) Nejsem totiž příznivcem domácích porodů.
 Arwen 


Legrace 

(13.6.2007 21:56:41)
My si s BellouDonou děláme legraci:)
 Arwen 


Legrace 

(13.6.2007 21:56:57)
My si s BellouDonou děláme legraci:)
 Arwen 


Legrace 

(13.6.2007 21:57:04)
My si s BellouDonou děláme legraci:)
 Arwen 


Legrace 

(13.6.2007 21:57:46)
My si s BellouDonou děláme legraci:)
 Arwen 


Re: Legrace 

(13.6.2007 21:58:35)
Omlouvám se, nějak mě zazlobil počítač:(
 BellaDonna 
  • 

Re: Re: Re: Re: :) 

(14.6.2007 15:32:05)
Jasně že to bylo míněno jako legrace - nechci děsit ty, které jejich matky rodily dva dny :-). Ale jinak mi v porodnici řekli, že mám příště vyrazit dřív, abych to stihla :-). Porodům zdar :-)!
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Já jsem měla štěstí. 

(13.6.2007 12:10:19)
První porod všeho všudy trval pět hodin a byl fajn.
Druhý, ten byl teprve úžasný. Píchlo mě v boku (jak se píše v článku) a za hoďku byla Míša na světě. Nejlepší bylo, jak mě sestřičky po natočení monitoru přemlouvaly, že to jsou jen poslíčky, že na miminko si ještě počkám. Jo, jo, čekala jsem - asi 20 minut. :)))
 Kudlanka 


Re: Já jsem měla štěstí. 

(13.6.2007 12:24:33)
Jo, jo. Já jsem do porodnice dorazila před půlnocí s prasklou vodou, než jsem prošla příjem byla jedna a taťku nám poslali domů se vyspat, že se bude rodit až dopoledne a já se prý ještě vyspím (ha, ha). Sotva dojel domů a vzal si pyžamo, volala jsem mu ať vyrazí zpátky. Doběhl na sál na poslední chvíli. Při příjmu jsem byla otevřená na 1 cm a po dvou hodinách na 7. Všechno proběhlo hrozně rychle a kromě drobných problémů s odlučováním placenty to bylo docela fajn. Hrozná bolest, ale výsledek skvost. Vzhledem k tomu, že při menstruaci je mi hrozně zle každý měsíc a výsledek není žádný, byla to vlastně paráda. No a šití je nutné zlo. Nejhorší bylo šití natrženého děložního čípku. Ten sice nemá nervíky, ale bohužel se k němu musí doktor nějak dostat. Je to ovšem cena za ten fofr, dítko bylo prostě moc hr podívat se na svět.
 Hanik 
  • 

pěkně napsané :-) 

(13.6.2007 12:39:43)
Tak to já měla porod celkem nadlouho, o půlnoci mi praskla voda, manžela z porodnice poslali domů. V jednu odpoledne mu zavolali, že by mohl přijít, byla jsem na tom dost psychicky špatně,že jsem tam byla sama a pořád nic. Nějak jsem se neotvírala. Malej se narodil až o půl 7 večer. Zážitek děsný. To šití už pak bylo celkem v poho, trochu to asi bolelo, ale dobrý.Jinak mě dost štvalo, že mě v noci dali na pokoj k mamine která byla těsně po porodu a měla tam už i miminko. No a mě tam braly stahy, kroutila jsem se na posteli, tak jsem celou noc prochodila po chodbě, abych je nerušila.Ani mi nechtěli půjčit balon, na ulevení, že na to mám času dost. Tohle chování sester bylo dost drsné, na to nevzpomínám ráda. Nakonec jsem u porodu měla takovou starší sestru, myslím, že kdyby mi tenkrát se svými 90kg nelehla na břicho, asi tam mám malého dodnes :-). Jinak v záři čekám po 5,5 letech druhé mimi - obavy jsou.
 ariel 
  • 

Re: pěkně napsané :-) 

(18.6.2007 15:33:20)
Tak to já mám dost podobný zážitky. Dva dny hospitalizace (po dvoutýdenním přenášení) a oxytocinové testy. Ležela jsem na průchoďáku (asi 5 postelí s plentou, kolem běžně lítaly sestry, uklízečky a doktoři). První celý den oxytocin a nic se nedělo. Večer dusno a bouřka, kolem mé postele začali navážet řvoucí a rodící maminy, což pro mne jako prvorodičku byl otřesný zážitek. A navíc jsem se potřebovala vyspat, protože doktor řekl, že ráno budeme vyvolávat. Tak mi dali tabletu na spaní, ta fungovala asi od 9 večer do jedenácti, pak mě probudily ony progresivnější maminky. Ještě byla docela zábava, že na šestinedělí už nebyla volná lůžka, takže 2 maminky hned po porodu přesunuli na vedlejší postele vedle mne a obě si tam sdělovaly dojmy z porodu. Tak jsem se šťastně dočkala rána, ale to už mi začaly bolesti. Byly to od rána takové ty snesitelné (říkám tomu menstruační), nicméně objevovaly se s určitou pravidelností. Asi od 4 odpoledne už začaly být bolesti méně snesitelné, ale pořád se to dalo vydržet. V průběhu celého dne mě porodní asistentka - studentka měla za úkol kurtovat na monitor. Ačkoliv já cítila kontrakce, křivka na monitoru byla vážně úsměvná, to jsem musela uznat. Ve čtyři však dorazil manžel na návštěvu (technik tělem i duší), prohlídl si se zájmem monitor a říká: To musíš mít ale na břichu pořádně připevněné, jinak je to k ničemu. Připevnil mi ho sám a rázem byly na grafu kontrakcí slušné "kopce". Průběžně mě samozřejmě vyšetřoval i pan doktor, dle kterého jsem se stále neotvírala. Asi o půl deváté večer mi dali infúzi, abych se tentokrát dobře vyspala, neboť ráno mi prý bude zavedena tableta. Manželovi řekli, ať počká, až usnu a jede domů. Po infúzi to začalo. Vzbudily mě bolesti, při kterých jsem lezla po zemi asi po 5 minutách v pravidelných intervalech. Takže boj s látkou na spaní kolující v mých žilách, protože já vážně vždy mezi kontrakcí na 5 minut usnula. Pak zas slízala z postele. Manžel když mě viděl, tak se ode mne nehnul, protože dle svých slov měl obavu, že si rozrazím hlavu o postel. Z personálu nikde nikdo (sobota večer). Míč jsem si půjčila sama bez ptaní, protože jsem stále setrvávala na hekárně s pěti postelema a umývadlem, která byla zrovna čirou náhodou prázdná, maminky už byly přesunuty na oddělení šestinedělí. Abych to zkrátila o půl noci mi odtekla plodová voda, přišla se mi představit porodní asistentka a zeptala se, zda nechci epidurál. Provedli test na srážlivost krve (vyšetření trvalo asi hodinu). Ve 2 ráno mne zavedli na porodní pokoj, který byl krásně zařízen (míče, žebřiny, barevná výmalba), ale to už si já šla lehnout na aplikaci epiduralu. Ve 4.05 byl náš drobeček na světě.
Omlouvám se za tak rozvláčné povídání, ale v neděli mám termín s druhým dítětem, tak jsem toho opět plná. Jsem pevně rozhodnutá setrvat co nejdelší dobu doma, ve své koupelně a svým klidu :o).
 Lola 


Re: Re: Já jsem měla štěstí. 

(14.6.2007 14:25:48)
Já jsem to měla dost podobné. Voda odtekla kolem 16,30, příjem do porodnice 19.15. Kontrakce začaly stát za řeč tak kolem půl osmé - po 2 min. Byla jsem otevřená na 1 cm, PA řekla, že počkáme do 22.00 a buď se to rozběhne, nebo mi píchne injekci na spaní a rodit se bude ráno. Rozjelo se to tak, že ve 22.30 byl syn na světě. A taky jsem cítila velký tlak na konečník - silné nucení na tlačení - to u prvního porodu vůbec nebylo, takže článek nepřehání. Každý porod je prostě jiný.
 verive 
  • 

Re: Re: Re: Já jsem měla štěstí. 

(19.6.2007 13:57:29)
Tak ja jsem take mela rychly porod - na to ze jsem byla prvorodicka a rodila jsem koncem panevnim... Voda mi praskla v 7.00, 7.45 jsem byla v porodnici a vubec nic me nebolelo. Bolesti zacali nejak po osme. No a v 9.40 byl maly na svete. Za to siti pak trvalo asi 40 minut - sice mi to dvakrat opichli, ale stejne jsem to citila a nebylo to prijemne, ale ja jsem si rikala hlavne, ze to mam za sebou a mimi je v poradku :-)
 Karin80 


Re: Re: Já jsem měla štěstí. 

(2.7.2007 18:29:00)
Děložní čípek že nemá nervíky? :-o To vám řekl doktor?
 Mischa79 


Dojemné..... 

(13.6.2007 13:36:16)
Tak dnes je to 2 roky, co jsem rodila, tak ještě hodinu a mám to za sebou......Krásný článek, konečně něco reálného co se týká porodu...
 cizinka1 


hezky 

(13.6.2007 13:56:35)
Hezky clanek, jen by to chtelo doplnit, ze nazoru na tlaceni je vice. Od rady Michela Odenta netlacit naschval, aby bylo zapraneno poraneni delozniho hrdla po velmi caste rady pro druho a vicerodicky tlacit jen jemne, aby nedoslo k poranenim hraze. Jinak delat co se zachce, dychat, kricet, a cokoliv jineho v teto chvyli napadne.

Nevim si rady s tym lekarem "navigatorem" - priznavam se ze tolik ukolu: posloucat telo a lekare zaroven bych u porodu nezvladla. Bud nebo. Proto pri volbe poskytovatele pece davam prednost tomu, kdo umi drzet hubu pokud nevzniknou nejake zavazne duvody k zasahu. Dala bych to i do porodniho planu.
 cizinka1 


hypnoporody 

(13.6.2007 14:27:29)
Mimochodem, na hlavni strane Midwifery Today ted visi clanek o hypnoticke sugestii bezbolestneho porodu. Pry hypnozou da se vymazat strach z bolesti porodu a vsugerovat, ze porod nebude bolet vice nez menstruace. Autorka (dula) tvrdi, ze po jeji zkusenostech tehotne se stezovali na bolest jen tehdy, kdyz se delo neco spatneho. Jelikoz znam nekolika zen, ktery tvrdili, ze si vsugerovali ze jim to bolet nebude a nebolelo, mozna neco na tom bude:)
 Karin80 


Re: hypnoporody 

(14.6.2007 23:31:08)
http://www.midwiferytoday.com/articles/hypnobirthing.asp
Zajímavé :)
 Lavanda 


Nechtěli mi věřit 

(13.6.2007 14:00:43)
Mám trošku nepříjemný zážitek s třetím porodem. Bylo to v době Vánoc a můj gynekolog mě nabádal, ať z cestou do porodnice neváhám, že třetí dítě bude zřejmě na světě rychle.
V noci na Štědrý den jsem se začala cítit trochu zvláštně, břicho tvrdlo v pravidelných intervalech, cítila jsem i jakousi divnou vlhkost, i když krvácení nebylo.
V poledne jsme se nakonec místo zdobení stromku rozhodli jet do porodnice. Chvíli jsme seděli přede dveřmi do porodních sálů, pak vyběhla poněkud nerudná asistentka a řekla mi, že má moc práce, že se mám ozvat, pokud ucítím tlak na konečník. Úplně mě dostala, protože z předchozích dvou porodů jsem si tlak na konečník prostě nevybavovala.
Asi za hodinu mě zavolala dovnitř, šla se mnou do koupelny, a tam mě na lehátku vnitřně vyšetřila. Vyšetření bylo velmi bolestivé, měla jsem pocit, že mi její ruka vyleze krkem ven. Na moje protesty se na mě ta mladá, asi dvacetiletá dívka utrhla, že mě musí přece vyšetřit POŘÁDNĚ. Pak mi sdělila, že se o porod nejedná, ale možná zítra, že tam mohu zůstat. Manžel byl nekompromisně vyhozen, přece se prý nebude koukat na cizí polonahé ženské!
Tak jsem se tam poflakovala, vyplňovala horu papírů, i na monitoru byla, který nic neukázal (podle mě špatně fungoval) a stará lékařka mě přesvědčovala, že nerodím, že to by mě musela BOLET ZÁDA. Ona přece měla dvě děti a zná to! To, že já mám taky dva porody za sebou a nikdy mě záda nebolela, ji nezajímalo. Pak ve mě ve čtvrt na čtyři něco luplo, odteklo trochu vody a šlo se znovu na monitor. Tam už ta stará nefunkční kraksna nějaké kopečky ukázala (a já začínala lézt po stropě). A ve čtyři odpoledne byl malý na světě. Bohužel bez asistence tatínka.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Nechtěli mi věřit 

(13.6.2007 14:11:32)
Taky by mě zajímalo, jak to, že když jsem měla kontrakce, že jsem nemohla vydržet ležet, monitor zobrazoval totálně plochou čáru. Taky jsem neměla křížové bolesti, ale myslela jsem, že se mi spodek rozletí na tisíc kousků. Skoro to vypadá na to, že na některé druhy kontrakcí nejsou ty přístroje přesné, viď.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Nechtěli mi věřit 

(13.6.2007 15:13:35)
Taky jsem neměla křížové bolesti. Ani při prvním, ani při druhém porodu. Nejde porod generalizovat, neboť jsme každá jiná a každá máme jiné problémy při porodu. I když jsou potíže, které má většina, menšina mít nemusí. To by mohli lékaři a asistentky pochopit. Co je na tom tak divného. To prostě nechápu.
 Kudlanka 


Re: Re: Nechtěli mi věřit 

(13.6.2007 21:04:13)
Tedy monitory jsou vážně podivné. Kontrakce které nebyly na monitoru zřetelné mi způsobily otevření za dvě hodiny o šest centimetrů. Moje sestra neměla podle monitoru kontrakce a dceru porodila za dvacet minut. Buď monitor nefungoval, nebo opravdu neumí některé typy kontrakcí zachytit.
 Daniela+3kluci(02+05+07) 


Re: Re: Re: Nechtěli mi věřit 

(16.6.2007 14:16:06)
Osobní zkušenost z "nefungujícího" monitoru:
Ačkoli jsem zřetelně cítila nastupující kontrakce, příslušná čára na monitoru zůstávala rovná. Problém byl v umístění sondy, která měla snímat činnost dělohy. Stačilo mi, abych ji posunula o pět centimetrů níže, přiložila přímo na tuhnoucí dělohu a pak začaly skákat pěkné kopečky. Předtím jsem tu sondu měla někde na úrovni žaludku, který kontrakce neměl :-)
Kdyby byla děloha pěkně v klidu, tak není tak "smrsknutá" nízko a poloha sondy by byla OK. Ale toho si měla všimnout PA, nikoli já, prostý veterinární lékař :-)))
 Milada, 1 dítě, těhotná 
  • 

Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(13.6.2007 14:37:28)
Je to opravdu moc hezky napsáno, tak bych to taky chtěla zažít. První porod mi trval 33 hodin. Po půlnoci praskla voda, tak jsem se s manželem vydala do porodnice a těšila se, že už brzy mimčo uvidím. Jenže kontrakce téměř žádné, otevřená jsem nebyla, tak si mě jen nechali v nemocnici. Do rána jsem chodila po chodbě, přes den jsem pokračovala v chození s manželem, kontrakce stále nic moc, otevření asi 1 cm, v ruce infuze, teprve večer mi začali porod vyvolávat, kolem šesté hodiny večer mi začaly křížové bolesti, celou noc jsem pomalu lezla po zdi, rozdýchat se to nedá, rozchodit taky ne, ráno už jsem vyčerpáním brečela, na ulehčení mi nic nedali. Teprve kolem půl osmé ráno jsem se otevřela aspoň na 5 cm, a tak mi píchli epidurál. Původně jsem ho nechtěla, ale v tomhle stavu jsem téměř líbala doktorům ruce, protože potom už začal opravdový porod. Párkrát jsem se prošla po chodbě, pak jsem 3x zatlačila a malá "letěla" ven - naráz. Roztrhla mě, museli mi dát 2 krevní dávky. Ještě si pamatuju, že doktor ze mě vytáhl placentu a ukazoval mi ji, pak šití, a pak už jsem byla mimo. Holčičku jsem viděla až někdy za 24 hodin, žádné položení na břicho a kochání se miminkem.
Ještě podotknu, že jsem si sedla až 4 měsíce po porodu na kruh a teprve po 6 měsících jsem byla opět schopná normálně sedět.
Druhý porod mě čeká za 4 měsíce, tak jsem zvědavá, jestli ten druhý bude lepší. Může jen doufat, horší už to snad být nemůže....
 piraela 


Re: Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(13.6.2007 14:50:52)
Ten kruh znám, dobrá pomůcka, mně trvalo tři měsíce, než jsem si sedla normálně, těšila jsem se na procházky s kočárkem, ale bylo to utrpení. Druhý porod( myslím ty opravdu bolestivé kontrakce) mi trval polovinu času než první a po týdnu už jsem seděla normálně. Určitě je to podruhé o hodně snazší, když samozřejmě všechno probíhá, jak má.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(13.6.2007 15:17:44)
Většinou je druhý porod snazší. První jsem měla tak 12 hodin a druhý porod jen tři hodiny. Byla to rychlost, tak snad Ti to taky vyjde, že bude kratší a snáze ho zvládneš. Držím pěstičky, ať Ti to vyjde.
 Hanka +2 kluci 
  • 

Re: Re: Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(14.6.2007 9:26:03)
Já měla první porod úplně v pohodě, doma bez bolestí, jen občas mě trochu zabolelo v břiše. Jela jsem do porodnice jen proto, že jsem měla ten den termín. Přijela jsem do porodnice cca v 9 večer a ve dvě ráno byl malej na světě. A to mě chtěla PA poslat domů, když nemám bolesti, nemohu přece rodit. Druhý porod byl děs a grůza, neotvírala jsem se, syn byl přidušený, mě také dávali kyslík, chtěli ho tahat kleštěmi - naštěstí k tomu neodšlo. Šití jsem cítila u obou dětí a to vím, že mě umrtvovali.... Jinak po prvním porodu jsem byla "mrtvá" cca týden, po druhém, horším jsem skotačila již 6 hodin po porodu
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(14.6.2007 9:43:06)
Je pravda, že druhý porod není u každé snazší. Zase to není pravidlo, jak jsem již o porodech v přípěvku výše psala. Prostě každá jsme jiná a já měla štěstí, že druhý byl tak moc rychlý. Moc jsem se bála, tak mi to pomohlo. I ty bolesti se daly velmi dobře snést. Ulevovala jsem si ve vaně, takže jsem asi porod ještě urychlila. Ale jsem ráda a vzpomínám na něj s úsměvem, neb jsem rodila doma za asistence sestry. Už jsem to prostě nestihla do porodnice. Samo se mohlo i něco stát, ale naštěstí ne. JInak bych si to vyčítala do konce života.
 Helena 
  • 

Re: Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(13.6.2007 21:33:44)
Moje švagrová měla taky strašný první porod (úplně roztržená, hrozně šitá) a proto se druhého hrozně bála. Ten proběhl naprosto v pohodě. To víte, tady je pravidlo, že když praskne plodová voda, tak do 2 hodin do porodnice a pokud se porod nerozběhne, tak začnou alotrie (myslím tím vyvolávání) a to je moc nepříjemné - to je jasný. Mojí kamarádce praskla voda a porod se jí pak rozběhl až za dalších 24 hodin. Byla pod dohledem, nikdo nic nehrotil a porodila bez vyvolávání porodu velmi hezky, bez natržení, bez nástřihu.... tak to jen tak pro zajímavost.
Držím Vám palce, aby druhý porod byl o moc snadnější.
 Staňaka 
  • 

Re: Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(14.6.2007 10:29:34)
No já si taky slibovala od druhého porodu,že to musí být lepší,že horší už to nebude. První trval 9 hodin po kterých mi malého vymačkali z břicha, druhý pravda trval jenom 7 hodin,ale vytáhli mi malého kleštěma, jinak rodím ještě teď (ale ne svojí vinou, tlačila jsem jak blázen ,ale Martinek si holt zaklonil hlavicku a nevešel se kam měl....)
 Marie 
  • 

Re: Re: Popis hezký, skutečnost úplně jiná 

(17.6.2007 15:42:50)
Také jsem čekala na pravidelné kontrakce, které však nepřišly a pak jsem opravdu málem porodila na benzínce! Poslíčky ani hlenová zátka se nekonala. V 8h mírné bolesti břicha jako při MS (nepravidelně) v 10h jsme raději vyrazili do porodnice a v 11 byla dcerka na světě! Opravdu jak ve filmu. Když teď nějaký takový "komediální" film s manželem vidíme, už se tomu vůbec nesmějeme - hlavně můj muž, bylo to o fous! Všechny vyčtené rady mi byly k ničemu. :o))Tož tak...
 Denyna 


No, 

(13.6.2007 15:14:42)
ještě že jsem nečetla podobný článek před svým porodem, i teď mě děsí formulace jako že už se to nedá vydržet apod. Žádné takové stavy jsem nepociťovala, porod byl málo bolestivý a v pohodě. Ještě že je každý porod jiný:)
PS a o šití jsem vůbec nevěděla, umrtvené to bylo opravdu dobře, tak nevím, kde může být chyba...
 myska, 2 deti 
  • 

porod 

(14.6.2007 16:58:52)
Syn se narodil pred 7 lety, nechtelo se mu na svet, ale po poznamce lekare, ze mu pomuze, si to rozmyslel. Porod byl primo ucebnicovy, 8 hodin, siti snad nejhorsi zazitek. Dcera ma 21 mesicu, uz dopredu jsem se obavala siti, ale nakonec bylo vse jine. Cely porod trval hodinu, bolesti minimalni, siti po opichu jsem si ani nevsimla. Asi taky hodne zalezi na sikovnosti a zkusenostech lekare.
 Míša a Viktorka 


pohoda 

(15.6.2007 11:07:40)
Clanek je moc hezky napsany. Ja pred pul rokem zazila svuj prvni porod a musim rict, ze to pro me byl jeden z nejhezcich zazitku :-) Vse probihalo naprosto prirozene a trvalo to pouhych 5 hodin. Ve 3h rano mi odtekla plodova voda, dala jsem si jeste sprchu a dobalila veci do porodnice. Asi ve 4.30h jsme odjizdeli do Podoli, zacali mi bolesti - hned po 3 minutach a pomerne HODNE intenzivni. Po prohlidce mi pani doktorka sdelila, ze jsem prijela otevrena uz na 6cm a ze mam vlastne pulku porodu za sebou. To me hrozne nabilo, i kdyz to nejhorsi me teprve jeste cekalo. Od 6h do 8h jsem si zazila opravdu krusne chvilky, ale nic co by se nedalo vydrzet. V 8.17h byla Viktorka na treti zatlaceni na svete :-) Byl to tak krasny pocit euforie, ze se to da opravdu jen tezko popsat. Pak porod placenty (ta se nam trosku zasekla, trvalo to asi hodinku) a nakonec lehke siti. Pak nasledovalo pohosteni a ze salu na pokoj jsem odchazela po svych. Takze holky, hlavu vzhuru, zadny hororovy scenare se pri porodu nekonaji, kdyz budete psychicky v pohode vy, pujde to hladce!!! I kdyz uznavam, je to velmi individualni... Preju vam vsem takovy zazitek, jaky porod prinesl mne. M+V.
 GANHAN 


Re: pohoda 

(15.6.2007 11:52:20)
Upřímně vám závidím. Porodu jsem se nebála a šla k němu v pohodě, ale můj porod byl od poloviny první doby porodní až do samého konce horor a to nejen kvůli mému stavu, ale i díky personálu, bohužel. Aspoň šití proběhlo s dalším v narkóze... Doufám, že ten druhý bude jiný. Všem přeju tu pěknou variantu a sobě též. Gratuluju těm, které to štěstí měly.
 R+2 


Re: Re: pohoda 

(15.6.2007 17:59:22)
Já rodila před 4 měsíci na Bulovce, porod jsem měla vyvolávaný, od prasknutí plodové vody až po narození syna 20hodin. Prvních 16 hodin se nic moc nedělo, jen sem tam slaboučká kontrakce. Po injekci jsem se trošku vyspala a ráno jsem dostala oxytocin. pomalu se mi rozběhly kontrakce, na monitoru jsem po celou dobu měla malinké kopečky, ale v deset hodin dopoledne jsem si řekla o epidurál, po něm jsem byla otevřená na 7 cm, synátor chtěl ven hned, ale já nebyla připravená, tak ho doktor strkal zpět :-) Před půl jednou jsem mohla tlačit a na čtvrté zatlačení byl s pomocí PA venku. Měla jsem větší ztrátu krve, doktorka mě šila. Lokální anestezii jsem dostala i přes to, že nesnáším mezokoain, který se běžně používá.Prostě mi lékařka píchla něco jiného a neměla s tím žádný problém. V porodopise je psáno, že u mě šlo oorizikový porod, takové bylo i celé těhotenství. Ale z mého pohledu můžu říct, že porod byl pohodový, okolo mě byli příjemní lékaři i PA. Jediné co se mi moc nelíbilo byxlo, to že jsem k večeři dostala plněné buchty s povidlama a k tomu salám. Ale to jsem stejně nejedla, tak mi to bylo jedno.
 R+2 


Re: pohoda 

(15.6.2007 18:00:11)
Já rodila před 4 měsíci na Bulovce, porod jsem měla vyvolávaný, od prasknutí plodové vody až po narození syna 20hodin. Prvních 16 hodin se nic moc nedělo, jen sem tam slaboučká kontrakce. Po injekci jsem se trošku vyspala a ráno jsem dostala oxytocin. pomalu se mi rozběhly kontrakce, na monitoru jsem po celou dobu měla malinké kopečky, ale v deset hodin dopoledne jsem si řekla o epidurál, po něm jsem byla otevřená na 7 cm, synátor chtěl ven hned, ale já nebyla připravená, tak ho doktor strkal zpět :-) Před půl jednou jsem mohla tlačit a na čtvrté zatlačení byl s pomocí PA venku. Měla jsem větší ztrátu krve, doktorka mě šila. Lokální anestezii jsem dostala i přes to, že nesnáším mezokoain, který se běžně používá.Prostě mi lékařka píchla něco jiného a neměla s tím žádný problém. V porodopise je psáno, že u mě šlo oorizikový porod, takové bylo i celé těhotenství. Ale z mého pohledu můžu říct, že porod byl pohodový, okolo mě byli příjemní lékaři i PA. Jediné co se mi moc nelíbilo byxlo, to že jsem k večeři dostala plněné buchty s povidlama a k tomu salám. Ale to jsem stejně nejedla, tak mi to bylo jedno.
 Petra + 1 mimi 
  • 

Re: Re: pohoda 

(16.6.2007 14:52:02)
Já rodila před osmi měsíci a jak tady některé z vás píšou taky to byl fofr. Málem jsem porodila na chodbě :-) U druhýho prý nemám váhat a hned razit do porodnice :-) Ale co by mě zajímalo. První doba porodní sice byla fofr, ale měla jsem pak velký problém malou vytlačit a už se jí i zhoršovalo srdíčko, takže jsme málem skončily s kleštěma... Apgar skore 5-7-8. Kamarádka měla taky rychlou první dobu porodní, taky problém vytlačit mimi a apgar 5-8-7.Obě jsme prvorodičky. Myslíte, že tím že se člověk tak rychle otevře, prostě ještě všechno vevnitř nemusí být připraveno a proto se mimi špatně tlačí ven? Nebo je to jen náhoda? Jaké máte zkušenosti?
 Petra + 1 mimi 
  • 

Re: Re: Re: pohoda 

(16.6.2007 14:53:37)
A ještě k monitoru. U mě to bylo naopak už týden dopředu mně natočili kontrakce a já nic necítila :-)
 Lavanda 


Re: Re: Re: pohoda 

(16.6.2007 14:57:10)
Nápodobně. U prvního mi trvala druhá doba porodní dvě hodiny. A první možná hodinu a půl či dvě hodiny od prasknutí vody. Myslím, že Agpar skóre měl Honzík v normě. Šili mě ale potom i čípek.
Druhé dvě děti potom trvaly asi tak pět minut, jestli vůbec.
 Dana 
  • 

Re: Re: pohoda 

(16.6.2007 22:17:25)
Salám si měla na tzv.II.večeři, měla jsi k němu v jídelně dostat rohlík.
 hanka, před druhým porodem 
  • 

Re: pohoda 

(18.1.2015 22:01:26)
Dobrý den, jste naprostá vyjímka, a co jsem příběhů slyšela dost.
Tak přeji aby příjemné zážitky s doktory vvydržely ještě hodně dlouho.
 Daniela+3kluci(02+05+07) 


Bolest při porodu 

(16.6.2007 14:42:59)
Prosím holky vícerodičky, ať se připojí s konkrétními zkušenostmi. U mě to bylo takto:
První porod:
1. doba: vleklé "menstruační" bolesti
"píchnutí vody": bezbolestné
2. doba: bezbolestná, jen výrazné nucení na tlačení, bolest jen v okamžiku, kdy vznikla menší trhlina.

2. porod:
1. doba: nepříjemná, ale již se dalo zvládnout
"píchnutí vody": bolestivé
2. doba: výrazně bolestivý každý okamžik, kdy mne PA vyšetřovala, pak konstatovala, že mne již nebude trápit, já se pak odvážila tlačit, což bylo provázeno jen spíše nepříjemným pocitem při prodírání se velké hlavičky druhého synka.

3. porod:
1. doba absolutně v pohodě - kontrakce velmi jemné a nebolestivé
"píchnutí vody": výrazně bolestivé
2. doba: Příšerná a nepřestávající bolest přitom, když měla PA v "příslušných místech" ruku a nějakým způsobem zřejmě pomáhala miminu sestoupit či rotovat, fakt nevím co se tam dělo. Nemohla jsem přitom dělat nic jiného, než snad jen až hystericky ječet. Až mne nechali být, tak jsem se pustila sama do tlačení, což už tak děsivé rozhodně nebylo.
Snesu vážně hodně, ale toto bylo nad mé síly. Časem bych možná ráda ještě čtvrté dítě (pokus o holčičku :-)), ale představa, že další porod by byl ještě horší, je fakt dost děsivá...Prý se bolest při porodu každého dalšího dítěte stupňuje. Já mám temné podezření, že kdyby nebyla přítomna porodní asistentka a její ruka, tak porod bude možná o hodinku delší, ale ne tak bolestivý. Jak jste na tom byly Vy ostatní, co jste rodily vícekrát?
 Lavanda 


Re: Bolest při porodu 

(16.6.2007 14:59:51)
S tím stupňováním bolesti musím ze své zkušenosti potvrdit. Opravdu jsem měla nejhorší zážitek ze třetího porodu, který byl jinak velmi rychlý a hladký. Píchání vody jsem zažila jen u druhého dítěte, vnímala jsem ho jako velmi bolestivé. Vyšetřování během kontrakce jsem vnímala jako velmi bolestivé u všech tří porodů.
 Alena, 2 deti 
  • 

Re: Bolest při porodu 

(16.6.2007 18:06:51)
Prvni porod r.2000 v CR - des a hruza, prenasela jsme tyden, cili porod indukovany, ke konci mi zdravotnicky personal skakal po brise, maly se narodil s veckem vetlacenym na celicku {pry uz byl "na suchu}, ma jej dodnes.Bolesti nejhorsi pri siti, ke konci ovsem doktror rozverne prohlasil: "Dirka jako nova, maminko"....
2.porod pred 6 mesici - v Anglii, s 2 porodnimi asistentkami, ve vlastni posteli, v pritomnosti manzela a kamaradky: PA hodne povzbuzovaly, kdyz jsme stenala bolesti tak mne pochvalily, jak mi to jde, tlacila jsme ve chvili kdy telo bylo opravdu pripravene, vysledek: ani jeden steh, uzasny zazitek,hodinu a pul po porodu jsem sedela {!} u stolu s veceri...takze druhy porod jednoznacne vyhrava :-}
 Vanda+4 


Re: Bolest při porodu 

(17.6.2007 15:45:34)
1. porod pred 2 lety
Do porodnice prijezd kvuli mirnym az ne moc bolestivym stahum, na monitoru obrovske kopecky (od 0 do 120), ale ne pravidelne, otevrena na 2 cm. Tyto nepravidelne kontakce me behem 8 hodin (pres noc stravene v porodnici, kdy jsem i chvilku spala) otevrely na 3-4 cm. Konecne sla pichnout voda. Myslim, ze az tehdy zacal porod.
Pichnuti vody - jen mirne neprijemne.
Po pichnuti vody a po horke sprse rozjezd velmi bolestivych kontrakci, ktere se az moc na monitoru nezobrazovaly, byly to totiz silne bolesti vespod.
2 doba porodni - bleskovka, velky tlak na konecnik a najednou sama zacala vykukovat hlavicka. Za chvilku byl nas chlapecek na svete.
Od pichnuti vody porod trval 5 hodin. Velke bolesti taky tech 5 hodin. Kdyz prictu ty bolesti pred, tak 13 hodin.
Male natrzeni a takze male siti po postrikani sprejem, trosku vice neprijemne.

2. porod pred 4 mesici
Do porodnice prijezd kvuli prasknute vode, bez jakykoliv bolesti, ale cele tydny pred tim ne moc bolestive stahy, ktere se na monitoru delaly velke kopecky. Otevrena na 3-4 cm.
Po horke sprse rozjezd velmi velmi bolestivych kontrakci, ktere se opet jako u prvniho porodu na monitoru nezobrazovaly, byly jen vespod.
Porodni asistentka i doktorka stale rikaly, ze otevreni je jen na 4 cm, pak najednou na 5-6 cm a pak velky tlak na konecnik a pulka hlavicky byla venku a za chvilku byla nase holcicka na svete. Takze 2. doba porodni opet bleskovka.
Od prasknuti vody porod trval 5,5 hodiny, ale bolesti pouze 2 hodiny a 15 minut.
Poraneni zadne.

Zaver - u druheho porodu bolesti trvaly kratsi dobu, ale bylo to mnohem bolestivejsi. Na prvni porod mam lepsi vzpominky.
 makke 


nejkrásnější zážitek 

(17.6.2007 22:36:40)
Když jsem někomu popisovala jak 3.9.2006 přišel na svět náš syn mohla jepoužít jen samá superlativa, protože, pro mne byl porod skvělý zážitek. Až do dne D, jsem neměla jsem žádné poslíčky, žádné křížové bolesti, prostě nic..v krátkosti shrnuto,první náznak že se něco děje přišel krátce po 19.00, dala jsem si koupel a v domnění, že jde o falešný poplach, protože první kontrakce nebyly plánovaně po půl hodině, ale hned od začátku po 6 minutách, což mne "ujistilo", že jde o poslíčky, protože jako prvorodička, jsem měla trpět několik hodin. Cca ve 21 hod jsme zajeli za porodní asistentkou, ke které jsem chodila na předporodní kurs..a pak to šlo ráz na ráz, byla jsem již otevřená na 7 cm, rychlý převoz do porodnice a ve 22.15 se syn narodil. Suma sumárum od prvního náznaku do narození syna uplynulo něco málo přes 3 hodiny, bolesti byly snesitelné, personál ve FN Bohunice skvělý, malé nastřižení bylo šito při umrtvení a nezpůsobilo mi žádnou bolest. Ze srdce přeji všem tak skvělý porod, zvláště prvorodičkám. :o)
 makke 


nejkrásnější zážitek 

(17.6.2007 22:37:23)
Když jsem někomu popisovala jak 3.9.2006 přišel na svět náš syn mohla jepoužít jen samá superlativa, protože, pro mne byl porod skvělý zážitek. Až do dne D, jsem neměla jsem žádné poslíčky, žádné křížové bolesti, prostě nic..v krátkosti shrnuto,první náznak že se něco děje přišel krátce po 19.00, dala jsem si koupel a v domnění, že jde o falešný poplach, protože první kontrakce nebyly plánovaně po půl hodině, ale hned od začátku po 6 minutách, což mne "ujistilo", že jde o poslíčky, protože jako prvorodička, jsem měla trpět několik hodin. Cca ve 21 hod jsme zajeli za porodní asistentkou, ke které jsem chodila na předporodní kurs..a pak to šlo ráz na ráz, byla jsem již otevřená na 7 cm, rychlý převoz do porodnice a ve 22.15 se syn narodil. Suma sumárum od prvního náznaku do narození syna uplynulo něco málo přes 3 hodiny, bolesti byly snesitelné, personál ve FN Bohunice skvělý, malé nastřižení bylo šito při umrtvení a nezpůsobilo mi žádnou bolest. Ze srdce přeji všem tak skvělý porod, zvláště prvorodičkám. :o)
 Verča 
  • 

Já rodila 7 dní... 

(19.6.2007 17:35:38)
Ahoj,nemůžu se nesvěřit se svou zkušeností. Já měla termín porodu 9.března, ale v tento datum mi nebylo souzeno porodit. Docházela jsem pak ob tři dny na kontroly ke své gyn.,a dne 14.3.jsem konečně zaslechla větu: tak konečně rodíte, jsou tu již dosti silné kontrakce. Pociťovala jsem je asi jako bolest při hodně silném průjmu. JENŽE! V tenhle den jsem byla hospitalizována v nem. a ani tento den, ani následující a dokonce ani 20.3.se mé mimi nenarodilo, a to přes každodenní indukce. Kontrakce sice byly, bolestivé a silné, ale otevřená jsem byla jen na 1 cm. 21.3., kdy jsem již byla 42.t.t., jsem už myslela, že umírám. Kontrakce byly po 1 minutě, navíc po velmi drastickém zásahu jednoho z lékařů mi odtekla plodová voda, začala jsem blouznit bolestí, miminko začlo vykazovat velmi zvláštní pohybovou aktivitu (já cítila, že je s ním něco v nepořádku - i CTG nebylo už dvakrát nejslibnější)a v poslední minutě (to už jsem o sobě skoro nevěděla bolestí) lékaři udělali císařský řez. Ušetřili mě tak klešťového porodu, který by -vzhledem k tomu, že jsem do posl.chvilky byla otevřená na 1 cm a mimi mělo přes 4kg- byl chuťovka (a kdoví, jaké by měl následky pro mé veliké mimi). Mimčo se z toho porodu 3 dny vzpamatovávalo, 3 dny v kuse plakalo a nechtělo sát. Ale pak se "chytlo", a dneska už o ničem nevím a jsem šťastná kojící mamina. A verdikt lékařů nakonec zní: "jinak než císař.porodem schopná porodit nejste", takže příště už nebudu muset prožívat tohle hrozné martyrium a v termínu rovnou "naklušu" na sekci..
 Monika 
  • 

těsně před porodem 

(30.4.2008 18:53:55)
Děkuji za skvělý článek. Jsem pár dnů před porodem a už jsem hodně nedočkavá. Váš článek mně uklidnil. Některé (přípravné)procesy už u mne proběhly a tak mohu doufat, že porod opravdu brzo začne. Tak podrobný popis jsem zatím na internetu nikde nenašla.
Ještě jednou děkuji. Pevně doufám, že mne v nemocnici nebudou nutit rodit v leže. Alespoň jsem pevně rozhodnutá, že na jim na tu kozu nevlezu. Při minulém porodu jsem vleže rodila a celkem logicky mi to nešlo. Personál měl pocit, že se dostatečně nesnažím a já z toho byla fyzicky i psychicky velice vyčerpaná a ztratila jsem energii na cokoliv. Barborka se pak nakonec narodila, ale bylo to náročné.
U totoho porodu budu mít dulu a chci vydržet co nejdéle doma. Pevně věřím, že za těch 6 let se přece jen něco změnilo a přístup v porodnici bude jiný.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.