| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku To by si naši králíci pochutnali

 Celkem 43 názorů.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Souhlas - a doplnění.... 

(6.6.2007 14:37:24)
No kromě již uvedených rad, jak naložit s jídlem, které chceme vyhodit (a vesměs s těmi radami souhlasím) bych si dovolila ještě jednu myšlenku - co dělat, aby ty věci na vyhození nevznikaly.
Tvrdé pečivo - snažím se kupovat jen tolik, kolik sníme. Já vím, že to není až tak jednoduché, ale vzhledem k tomu, že mám v mrazáku pár rohlíků a půl bochníků krájeného chleba, mohu si dovolit koupit pečiva raději méně a v případě, že se děti trochu více "rozežerou", mám v mrazáku rezervu, kterou buď večer vyndám a mám "čerstvé" pečivo na snídani a svačinu, nebo - pokud to spěchá - šoupnu ho na chvilku do MW a je rozmrazeno.... Pokud přesto pečivo ztvrdne: krajíce chleba namočím do rozšlehaného vajíčka (případně ochuceného kořením, česnekem či bylinkami) a osmahnu ho. Máme tyto vaječné topinky všichni rádi a s čerstvou zeleninou je to výborná večeře. Rohlíky či žemle mohu upravit stejně, nebo je nastrouhám na strouhanku.
Ovadlou zeleninu (např. listy salátu) krájím najemno psům. Manžel je veterinář a tvrdí, že psi by měli mít 1/3 krmné dávky rostlinné. Jde jim to k duhu :o))). Skutečně vyhazuji slupky z brambor a citrusových plodů, většina dalších věcí se dá nakrájet psovi - to, co oškrábu z mrkve, okrájím z kedluben a tak.... Pokud nakoupím více ovoce/zeleniny a mám obavy, že by se to mohlo zkazit, udělám mísu ovocného/zeleninového míchaného salátu a naráz ho zmizí plno....
Konzervy, jogurty apod. je dobré mít uložené v polici/lednici tak, aby to, co nejdříve prochází, bylo vpředu. A kupovat s rozmyslem, se seznamem a ne impulsivně.
Jídlo většinou nedávám rodině na talíře, ale dám hrnec či pekáč na stůl a trvám na tom, že co si na talíř nandají, musí dojíst. Manžel i děti se už naučili, že si raději vezmou méně a pak si přidají (i 2x), než aby si nandali kopec, a pak nemohli. Jídlo, které zbyde v hrnci se totiž dá většinou nějak zužitkovat. I z maléhou kousku masa lze udělat rizoto, na zbylé knedlíky (i brambory) se dá k večeři hodi vejce a udělat omeletu, zbylou jednu sběračku rýže použiji druhý den do polévky jako zavářku.....
Byla jsem vychovávaná tak, že jídlo se prostě nevyhazuje a i já tak své děti vedu. Je mi hrozně líto - zejména při různých svátcích - když vidím v pátek narvané nákupní košíky s jídlem a pak v neděli večer přetékající popelnice... A jelikož jsem na malém městě, tak vím, že jsou to třeba lidé, kteří si stěžují na malé příjmy a nedostatek peněz...
s.
 Hanka 
  • 

Re: Souhlas - a doplnění.... 

(6.6.2007 16:05:37)
Úplně s Tebou souhlasím.Sousedka vyhazovala tak jednou za týden tašku pečiva a chleba,domluvila jsem se s ní a zbytky dává k nám,já jednou za čas zavolám známým,kteří mají slepice a králíky,za "odměnu" dostanu pár vajíček,jednou si je nechám,podruhé dám sousedce a spokojení jsme všichni:-)
 Správce - Snažíme se 


zbytky z kuchyně do kompostu 

(7.6.2007 8:52:00)
No zrovna můj tchán nakupuje pečivo tak, že koupí celou šišku chleba (protože bydlí s námi, nakupuje ve velkém pro všechny, ale nezaptá se, zda to vůbec potřebujeme). Doma ji dá mezi pečivo a já pak zjistím, že je v šuplíku půlka chleba ze včerejška a celý z dneška. Prostě tchán den staré pečivo nejí, ale nového vždycky nakoupí tunu. To zbylé se pak vyhazovalo. Tak jsem mu řekla, ať si kupuje pečivo jen pro sebe. A funguje to. Já si vždy nakoupím chleba do zásoby a půlky bochníku dám do mrazáku. Pak si vyndavám čerstvé pečivo podle potřeby. Starší chleba se snažím zužitkovat na různé vaření. Většinou se u nás pečivo nevyhazuje.

Jinak pro ty, co mají zahrádku a kompost, tak zbytky rostlinného původu z kuchyně se dají dávat do kompostu. Ze šlupek od banánů je výborné hnojivo na pokojové květiny, atd.
 Míša, bezdětná 
  • 

Chleba pro koně 

(6.6.2007 15:49:05)
Take souhlasim. Ja jsem zjistila, ze mame silene mnozstvi nespotrebovaneho chleba. Tak jsem se rozhodla ho susit a protoze s pritelem vzdycky v lete jezdime na konich, tak uz mam pripravene 3 tasky a tesim se, az si konici pekne pochrupaji.
 Lavanda 


Pečivo 

(6.6.2007 16:12:30)
Kdysi naši chovali králíky, jako ostatně skoro každý na venkově. Dnes už od toho dávno upustili, my je v bytě držet nemůžeme. A stará sousedka, které jsem suchý chleba nosívala, už umřela. Co s tím?
 katynka 
  • 

Re: Pečivo 

(6.6.2007 16:40:56)
moc pěkné zamyšlení nad plýtváním. Já k tomu mohu jen dodat, že my také kupujeme pečiva spíš méně než více. V případě že dojde, nastoupí pekárna na chleba a upeče nám nový domácí. No a pokud nám nějaké pečivo zbývá, také ho sušíme a shraňujeme a využijeme ho na procházku v lesoparku, kde nám ho rádi převezmou a vymění za vlastní krmení pro koníky či jiná zvířátka.
 Luinka 


Re: Pečivo 

(6.6.2007 16:55:06)
Jsem pisatelka článku. Bubilku, dobré že o tom přemýšlíš. Co třeba házet s dětma kachnám, labutím, ptákům do krmítek?
Simčo, jinak souhlasím, že je důležité předcházet a tvoje tipy jsou super!
 Kreli+Madlenka7 


Re: Re: Pečivo 

(6.6.2007 17:36:25)
Taky nesnáším plýtvání. Ze staršího chleba dělám plněné toastíky - i ráno, sladké s marmeládou nebo zapeču s plátkem jablka či banánu - zkuste, pokud neznáte, je to mňamka. Koneckonců, naplnit se dá čímkoli podle chuti.
Ale u nás většinou moc zbytků není - mám žravou rodinu :o)

 Zufi. 


Re: Re: Pečivo 

(6.6.2007 18:56:42)
ANO, kachničky!!!!!!!!

Chodila jsem je krmit s manželem, dětmi, se psem, i sama.Nic nevyhodíme, skořápky sušíme slepicím tchánům a veškeré potraviny ,,sežereme,,.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Pečivo 

(6.6.2007 21:39:00)
Naprosto souhlasím. Napadá mě jen, že veškeré příspěvky jsou od lidí, kteří se chovají s "citem". Chtělo by to šířit tuto myšlenku, postoj, způsob života šířit dál mezi "neposkvrněné". Luly nejsi ale vůbec trapná! Myslím, že když se nad tím člověk zamyslí, tak i ostatní potřeby lidí a spotřeby vody, energie atd. stoupají a velkým podílem má na tom nezájem, lhostejnost nás všech. jen se bojím, že až si to většina uvědomí a budou s tím chtít něco dělat, že bude již pozdě, jestli už není pozdě. Co s tím??
kk
 melian 


stoupající spotřeba vody? 

(6.6.2007 21:46:31)
Katko nic ve zlém, ale spotřeba vody v domácnostech už několik let klesá. Přesněji od té doby, co začali zdražovat vodné a stočné.

Jinak s článkem souhlasím.
 Niky  
  • 

Re: Re: Re: Re: Pečivo 

(7.6.2007 9:03:18)
Myslím, že jsme na tom v naší zemi ještě dobře. Můj strýc kdysi dávno emigroval do zahraničí. Byl vychován v tom, že se jídlo prostě nevyhazuje. Dodneška na to jeho zahraniční přátelé vzpomínají s obdivem. Bohužel sami klidně nakoupí hromadu, ale opravdu horu pečiva na večírek,a po večírku, kde samozřejmě chleba nikdo nejí, tu hromadu klidně vyhodí do odpadu. A to je venkov. Nechtěla bych vidět město. Jediné plus strýčkova působení je v tom, že když tam přijedu a nevyhazuju jídlo, tak se mi nesmějou. Bohužel vzít včerejší rohlík a hodit ho do koše, je to nejjednodušší, co se dá udělat. A lidi jsou odjakživa od přírody líní...
 due soli 


Díky, díky, díky 

(6.6.2007 23:28:13)
Luly, takže "poslušně hlásím", že jsem dnešní skořápky od vajec a zbytky z papriky uložila do krabičky do lednice a dám to v pátek malé, jede s prarodiči na chajdu. Ještě jí tam pokrájím kousek chlebíku, co zbyl. Vždycky tam krmí slípky, ale většinou jí dávám jen chléb. Ostatní vyhazuji, nebo spíš vyhazovala jsem. Po přečtení tvého příspěvku budu pro slípky schovávat více! ;o) Pečivo moc nezbývá, dávám čerstvé do mražáku a vytahuji opravdu podle potřeby. Takže občas nezbyde ani na tu strouhanku a musím záměrně sušit.
Vzpoměla jsem si, že na chajdě má babí v kuchyni misku, kam dává všechny zbytečky a odřezky a pak to dávají sousedovic slípkám. Dělám to tam vlastně také (nejezdím tam každý víkend), nějak automaticky, ale když jsem doma, ve městě, tak mě to nenapadne, to schovávat.
Asi jsem si tvůj článek potřebovala přečíst, abych si uvědomila, že můžu udělat ještě víc..
 Helena, dva kluci 
  • 

Opatrně se starými potravinami !  

(7.6.2007 13:25:40)
Kachničkám a labutím pečivem spíš ublížíte.Zvládnou bez zdravotních problémů opravdu jen trochu a ještě dukladně usušený.. Nejde to tak jednoduše, kdyby přišla celá Praha a laskavě vyhodila kachničkám a labutím nespotřebované pečivo do Vltavy ,budou plavat v žemlovce.I ptáčci na krmítku to mohou šereděně odskákat. Takový tučný kus vánočky je muže zabít. Takže opatrně. Skladovat týden nať z kedlubnu je téměř nereálné. Jde ovšem výborně povařit v polévce. Téměř veškerá nať lze dávat místo masoxu. Opranou celou nať vrazím do polévky. Nijak nekrájím.a po uvaření základu polévky vyhodím. V zimě je nadrobno nakrájené zelené krmení velmi vhodné právě pro labutě .Zelné listy, salát, slupky z okurky ,jablek... JInak ve vypjatých zimních mesících by přikrmovaná zvířata měla dostávat co nejkvalitnější příkr. Jakmile dostanou ve třiceti pod nulou prujem , uhynou.U jogurtu záruku neřeším. Teda u těch nakoupených, co jsou doma v lednici. Pokud je to živý jogurt / a jiné nekupuji, ochrání se sám. Je možná kyselejsí, ale žádné škodlivé breberky se v něm nenamnoží.A pak je zdravotně v pořádku i pro mě.Pokud zplesniví,nehodí se pro žádné zvíře . Slepice jsou na zaplísnění velmi citlivé a ničí jim to játra. Nezapomeňte,že prase za pár měsícu sníte a jeho játra taky nezvládnou všechno.. Slepičí skořápky nechte uschnout v půlkách a teprve po usušení / když ve vnitř skorápky není vlhký bílek je mužete nadrtit na jemno- lépe se vejdou.Je to i výborný přídavek do kompostu- pokud máte zahrádku..
Nejlevnější pečivo je nenakoupené pečivo.Já má doma vždycky pár rohlíku v mrazáku,a kdyby bylo nejhuř- tak kvasnice a prdopeč... A ještě jeden smutný povzdech. EU zakazuje zbytky z jídelen zkrmovat zvířatům na maso , určené pro lidskou spotřebu. To nevíte :-(
 Míša 
  • 

Re: Pečivo 

(7.6.2007 8:51:12)
Ahoj,
dík za pěkný článek.

V Praze lze tvrdé pečivo odevzdat v lesní zoologické zahradě na Zbraslavi.

 Jana 
  • 

Pečivo i do pražské ZOO 

(7.6.2007 9:11:19)
Ahoj,
usušené pečivo můžete donést i do pražské ZOO v Troji.
 ajka 
  • 

ptáčkům NE ale ... 

(6.6.2007 22:21:22)
připojuji se k těm "co umíme hospodařit" - ale děda mi vždycky říkal, že ptáčků chleba nepatří. Jim dělá potíže, protože kvasí ve střevech. Ostatní zvířátka snad mohou.
Další dobrý typ je dávat chlebové drobky na zahuštění omáček. Nebo si nadělat "krutonky" a do hrachové či jiné polévky výborné.
Vaječné skořápky si nejdříve usušte, pak do pytlíku. Krmit jen skořápky z čerstvých vajec - ne z nakládaných.
Hlávkový salát (či jinou zeleninu) lze vzduchotěsně uzavřít - má své mikroklima, neovadne a třeba trochu ovadlý salát znovu zkřehne a je výborný, dá se pak jíst i samotný.

Z vařené rýže výborný salát:
rýži promíchejte s jogurtem, který ochutíte dle chuti nebo nějaký dresing(místo majolky - ta je lepší chuťově)a můžete si přidat nastrouhaná vařená bajíčka nebo koupený salát Pálava nebo vitamínový nebo cokoli. Na kouska nakrájená ostrá čerstvá paprika a nějaké bylinky či co bude v domě zbývat - právě včera jsem měla zbytek rýže a zbytek Pálavy... mňam mňam a bylo to lehké. Do tohohle salátu můžete přidat i svou fantazii :-)
 Toranoko 
  • 

Re: ptáčkům NE ale ... 

(7.6.2007 13:34:55)
Ja jsem slysela, ze ptakum vadi pouze cerstvy chleba, tvrdy a namoceny uz ne.
 mardal 


Plýtvat ne, ale 

(6.6.2007 22:31:20)
kosti psům určitě ne. Jak by určitě potvrdil manžel Simči, do veterinárních ordinací chodí na klystýry sposta takto nakrmených pejsků. Jinak se zbytkem vcelku souhlasím.
 Eva s Kačenkou 
  • 

Re: Plýtvat ne, ale 

(7.6.2007 7:36:06)
Já teda psovi kosti dávám, ale nikdy ne drůbeží. vím, že právě ty drůbeží se štípou a ostré zlomky můžou udělat pejskovi v břiše paseku, ale vepřové nebo hovězí kosti (si myslím) nevadí. Dáváme je psovi už devět let a nemá žádné zažívací potíže. Navíc vidět jeho vykulené oči když mu mamka donese "schválně špatně obrané" koleno nebo žebírka... :o))

Asi mi nedá moc majitelů za pravdu, taky mám známé, jejichž pes (papírový) se živí JEN granulemi a to těmi nejdražšími (pytel 10kg za tisíce) a nikdy nečuchl ke kosti, piškotu, párku, kůži... ale stejně si myslím, že ten náš je spokojenější :o)) (je to vořech :o))
 Správce - Snažíme se 


Kosti pro psa 

(7.6.2007 9:04:31)
Kosti můžeme dávat psu, který je na jejich přijímání zvyklý, tedy dostává je pravidelně. Pokud dáme kost pru, který jinak kosti nejí, způsobí mu zažívací potíže (zácpu) a nejspíš většinu kosti stejně neztráví. Psi mají specifický způsob trávení - jejich žaludek přizpůsobí trávicí enzymy takové potravě, jakou dlouhodobě přijímají. Proto jakákoliv odchylka od běžné skladby potravy způsobí psu zažívací potíže. Jinak kosti pro psy se doporučuje tepelně neupravovat - dáat syrové. Tepelnou úpravou kosti tvrdnou a křehnou (štípají se a špatně se tráví, můžou poranit zažívací trakt psa, atd.). Pokud chceme postit sousedovic psíka nějakou tou kostičkou, zcela určitě by to mělo být až po dohodě s majitelem.
 kití 


odpadky 

(6.6.2007 23:07:27)
mě spíš vyvolává úsměv na tváři představa, jak v malém bytě s malými dětmi vysvětluju, že tvrdé rohlíky jsou pro "kájíka", že malá není králík, jak manželovi říkám Hele, už není v lednici rozsvíceno, soused tu má jídlo pro slepice . Vlastně naše lednice má 3 police a jednu krabici, to bude super. No skořápky od vajec nevím, kam dám...možná mezi hračky? Místo lega? Se taky dají skládat ;-)
Nápad je to dobr, ale jestli se náhodou ty odpadky nevyhazují proto, že doma není místo. Už vidím, jak NOVA dělá reportáž o podezřelé osobě, která nabízí odpadky a určitě jde přepadnout stařenku a obrat jí o poslední vajíčko.
 KAJDA 
  • 

Re: odpadky 

(7.6.2007 7:19:19)
Článek ve mě skutečně vzbudil úsměv, protože mi přijde jako nošení dříví do lesa. Ale budiž. Jestli někdo netušil o nějaké ze zmiňovaných rad, tak opět úsměv :o))). Je to totiž o výchově. I já jsem tak byla vychovaná. Kdo k tomu nebyl vedený, tak se asi těžko přeučí na základě tohoto článku. MMCH, šlupky od brambor či citrusových plodů pálím (v paneláku asi těžko). A na závěr poslední rada. Zjistěte, zda je ve Vašem městě útulek pro psy. Ti budou (včetně lidiček o ně se starajících) z Vašich zbytků taky určitě nadšeni. Vím to z vlastní zkušenosti.
 Luinka 


Re: Re: odpadky 

(7.6.2007 7:52:04)
No vidíš útulek pro psy je také super nápad!

Kiti, :)

A ano člověk musí být uvědomělejší ve všem a vážit si toho co kolem sebe "ještě" máme. Katko, nikdy není pozdě! Myslím, že se o životní prostředí zájímá víc a víc lidí a to je dobře. Chystám (zatím v hlavě) článek ohledně recyklace (spíš taková rekapitulace co lidi obecně už znají) a také ohledně dalších úspor - elektřina, voda atp.
 Káťa,2 kluci 


Re: Re: Re: odpadky 

(7.6.2007 12:51:57)
Ještě ke psím útulkům, nevím, jak jinde, ale u nás (chodím do útulku vypomáhat), jsou psi na granulích (je to pohodlné, dobře se kontroluje potřebná dávka a většina jistě uzná, že obvykle není v možnostech zřizovatele městského útulku, aby psům někdo vařil). Zbytký lidského jídla by jim tudíž rozhodně neprospěly.
Vím, že řada lidí krmí psa zbytky od svého jídla, ale vhodné to není (myslím, že Simča i její manžel by mi dali za pravdu).
Ale tady asi byla řeč hlavně o kostech....to je zřejmě něco jiného. Ošetřovatelé v útulcích určitě vědí (u psů, kteří tam nějakou dobu jsou), který z nich kosti může a který ne.
Já psům nosím obvykle psí laskominy (vepřové uši, sušené plíce, buvolí kosti apod.).
Pokud by chtěl někdo prospět útulkům, tak pokud vím, obvykle shánějí staré deky, ručníky apod. - psům do pelíšků.
 Milík 
  • 

Odpad 

(8.6.2007 14:41:27)
Neházet do koše PET lahve,sklo a papír mi přijde jako samozřejmost. Rohlíky - zbydou málokdy - jdou na strouhanku, chleba na topinky. Přiznávám se ale dobrovolně,že skořápky letí do koše automaticky, i když má soused slepice jejichž vajíčka doma konzumujeme. Nikdy mě to nenapadlo. Škoda že neřekl. Hned se ho zeptám a začnu sušit.
 Luinka 


Kde ještě uveřejnit? 

(7.6.2007 7:54:48)
Kdybyste měl někdo nápad, kde takto laděné články mohu ještě publikovat, budu za něj ráda! Díky. L.
 Eva 
  • 

Odpad 

(7.6.2007 9:50:44)
Také si myslím, že kdo je tak vychovaný, přijde mu to samozřejmé. Jsem z vesnice a jsem naučená, že žádné jídlo nepatří do koše. Vždy se dá nějak zužitkovat. Pokud nejsou nablízku králící ani sousedé s králíky, tak ten biologický odpad určitě nevadí na kopostu. Samozřejmě, kdo má zahrádku. Taky souhlasím s těmi, kdo mají malý byt, to je potom problém. Stejně tak třídění odpadu: představa několika nádob, jedna na plasty, jedna na papír, jedna na biologický odpad, jedna na sklo a to vše v malým bytě, to mě děsí. Já se snažím třídit odpad (spíš někdy), manžel se mi směje, ale také jsem s tím místem na štíru. Spíše mě demotivoval přístup dětí, protože ani jejich pohledu neušel pytel s plasty a spustil se hrozný řev, jak můžu vyhodit kelímek od jogurtu, když oni jej tak potřebují...:-) Když bývaly svorně v koši s ostatními odpadky, nikdo ani nevzdechl. Takže teď mám zas období, že bych se na třídění mohla. Za chvíli by mě tahaly po bytě plechovky od konzervy nebo krabice od mléka.
 Helena, dva kluci 
  • 

Re: Odpad 

(7.6.2007 13:36:12)
Zeptám se : Proč by vaše deti nemohly "potřebovat" kelímek od jogurtu ? A proč by nemohly tahat po bytě krabice od mléka? Jsou stopro netoxická hračka a umýt se dají stejně jako kterýkoliv hrnec...
 Niky  
  • 

Re: Kde ještě uveřejnit? 

(7.6.2007 10:03:16)
Já bych asi zkusila internetové magazíny pro ženy a pro rodiny. Přidala bych sem tam nějakou statistiku, nějaký receptík na zpracování již jednou použitých potravin. (Nezlehčuji, jen se zamýšlím nad vkusem cílové skupiny.)Článek sice tematicky patří na stránky o třídění odpadu, ale tam stejně chodí lidé, kteří už nějaké ponětí o plýtvání a neplýtvání mají.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Veterinární a eko - okénko :-)))) 

(7.6.2007 11:09:37)
Tak tady je malé veterinární okénko :o))):
Jsou psi, kteří jsou zvyklí jen na krmení granulemi a tam by veškeré kuchyňské zbytky udělaly paseku (kosti, stejně tak jako listy salátu). Manžel je ale toho názoru, že výhradné krmení granulemi má jen 2 výhody: pohodlí pro majitele a kšeft pro prodávajícího veterináře / obchodníka. My máme vlčáky a krmíme je kombinovanou stravou (vařené krmné těstoviny či rýže, občas doplněné syrovými ovesnými vločkymi, maso - dříve jsme vařili, ale přešli jsme kvůli ušetřeníé času na masové konzervy + jak jsem psala zeleninu. Listy salátu, strouhaná mrkev, kedlubna a pod.). Jinak je dost pravda, co píše Beky - trávící ústrojí psa se "nastaví" na typ krmiva není dobré ho měnit. Např není dobré střídat kombinovanou stravu s granulemi - každé se tráví jinak rychle a jsou z toho katary.
Ad kosti: některý pes kosti snese, jiný ne a proto je nutná dohoda s majitelem. Naše jedna vlčounka si ráda smlsne na kuřecích žebírkách a prsní kosti, ale cokoli víc jí střeva rozdráždí. Druhá může cokoli a nic se neděje...
Jinak já pracuji v internátě učiliště a lidi si tam kupují pro psy zbytky z kuchyně. Když jsem nastoupila, tak mi to tam nabízeli také, ono pro dva vlčáky by to mohla být finanční úspora. Ale když jsem si představila ty kořeněné omáčky, brambory, mastné polévky.... neuměla jsem si představit, co by to s našima čubinkama udělalo... a jiní psi na tom ve zdraví přežívají v pohodě leta..... :o))))

Pro kití: nevím, v jak velkém letovisku si myslíš, že bydlím já... je to 2 + 1 jsme tu 4 lidi a 2 vlčouni.... a stejně mám ve špajzu vedle odpadkového koše druhý na plasty a kelímek od velké hořčice (1 litr) do které házím skořápky pro sousedku. A pod pracovním stolem krabici na papír. a ve sklepě plechovku na plechovky (takovou tu velikou - asi od okurek), alobal a jiný kovový odpad a druhou na sklo. A měli jsme to tak i v době, kdy děti byly malé. Ono se říká, že kdo nechce, ví proč to nejde, kdo chce, přijde na to, jak to půjde....

Jinak k té výchově: já byl vychovávaná co do šetrnosti v jídle. Na třídění odpadu se u nás ale nedbalo (ono to tenkrát před 30 - 40 lety nebylo až tak běžné). Max. jsme sbírali papír - noviny a tak - do školy. Leč můj manžel třídil odpad už v původní rodině a po svadbě jsem se to také naučila - dnes už neumím hodit papír do odpadkového koše... Pracovala jsem 4 roky na městském úřadě a když jsem tam nastoupila, byla jsem zděšená, jaké tuny papíru se tam házely do koše. A během pár týdný jsem přesvědčila tajemníka a starostu, že by radnice měla jít příkladem, když na občany apeluje, aby odpad třídili. Přinesly se krabice od banánů, položily se pod umyvadla na toaletě a zkusilo se, zda to půjde. Fungovalo to během týdně a dnes stojí na každém patře modrý a žlutý kontejnerek na papír a plasty.... Trochu paradox je to, že se od nás naučili odpad třídit (ve svých asi 65 letech) i moji rodiče a už 15 let odpad třídí také. Takže ano, hodně je ve výchově z domova, ale není to JENOM o tom....
S.
 kití 


Re: Veterinární a eko - okénko :-)))) pro Simču 

(7.6.2007 12:39:46)
Simčo, já neřekla že to nedělám, nechci dělat a nebo že odsuzuji lidi se skořápkama od vajec. Mě to prostě jen vzbudilo tuto představu. Prostě fantazie zapracovala.
Kontejnery na tříděný odpad mám 5 min od bytu, takže každý den tam vyhodím to, co se třídí. S pečivem si starosti nedělám, manžel je bezlepkový, já a malá máme pečivo jinde (práce, jesle atd). Zelenina, ovoce - kupuji opravdu jen to, co spotřebujeme, takže v tom si sypu popel na hlavu, mám v popelnici občas slupky z mrkve a brambor, banánů, pecky z třešní a jiných peckovin. Zbytky uvařeného jídla v 99% procentech neexistují, obvykle mi zbývá jen kastrol do myčky. Takže se snažím vzpomenout, co vlastně dělám špatně kromě těch slupek...jo, odřezky z masa. No jo, asi bych je měla zamražovat, ale já jsem prostě typ, který to doma nechce. Prostě když to máte doma, ok, klobouk dolů.
 KačkaH 


Re: Veterinární a eko - okénko :-)))) 

(10.6.2007 19:26:24)
Naprosto s tebou souhlasím, když se chce, tak to jde. Kdykoliv a kdekoliv. Takže hurá do toho!!!!
 Modřinka 


Bio odpad 

(7.6.2007 12:12:41)
Jen krátká poznámka- v zahraničí jsem několikrát viděla vedle kontejnerů na sklo, papír, atd. taky kontejnery na bio odpad. Moc se mi ten nápad líbí, myslím, že na panelových sídlištích by byly využity. Třídit se prý Češi naučili dobře.... Tak s tím někdo něco udělejte :-).
 KAJDA 
  • 

Re: Bio odpad 

(8.6.2007 17:37:37)
Konťáci na bio odpad byly i tady. Nevím komu to vadilo, že byly zrušeny. S těma útulkama... Znám to ze své zkušenosti. Prošlé salámy, konzervy a ostatní věci (neplesnivé)... V útulku nám děkovali jak blázen. Nemyslím tím, že bychom tam měli nosit seškrabané věci z talířů, to ne. Ale věřte, nebo ne, u nás byli za všechno vděční. Nejen hafani...
 Kwačka,Háta11/03,Jáchym10/05 


Re: Bio odpad - www.ekodomov.cz 

(11.6.2007 1:22:47)
Bioodpad - inspirace pro zajemce - juknete k nam na webovky http://www.ekodomov.cz. Katka
 KačkaH 


Nejsi trapná ani trochu 

(10.6.2007 19:28:53)
Opravdu, nejsi trapná ani trochu. Taky to tak dělám, mám výhodu, že naši mají kočky a slepice, ale třídím a třídím a třeba tchán už se u nás bojí cokoliv vyhodit do koše, protože já pak chodím, vytahuju to a dávám na správné místo. Takové minimum jako vytřídit odpad by mohl udělat každý, ale kdo nechce, nikdy si na to čas a místo nenajde. Ale je dobré o tom mluvit. pořád dokola a kdykoliv je příležitost. Třeba si pak budou připadat trapně ti, co to nedělají.
 Vercza 


Re: Nejsi trapná ani trochu 

(11.6.2007 1:45:17)
Kačko, nápodobně... :)))))) Taky se občas přistihnu, že vytahuju špatně vytříděný odpad z koše a dávám ho kam patří... ;)))))))
ad bioodpad: "jedlé", nezkažené zbytky slepičkám (známí - dostaneme vajíčka), stejně tak skořápky a pečivo sušíme, něco málo pejskovi (kůže ze slaniny, někdy i osmahlé tučné odřezky masa...), nejedlé, zkažené, jinak nepoužitelné + slupky, natě, odkvetlé kytky a většina zahradního odpadu jde do kompostéru. Zatím ho máme krátce, takže nemůžu mluvit o výsledcích. Jen doufám, že to bude klapat. ;) Ostatní odpad zvládáme bez problémů. Momentálně mi největší problém dělají plíny, chtělo by to něco ekologičtějšího. :(
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Nejsi trapná ani trochu 

(11.6.2007 7:44:22)
Verczo, přijď na diskusi látkových plínek a už neodejdeš :) Já tam skončila z velmi podobného důvodu a okamžitě mně to zaháčkovalo :)))
 Amazonka 4D 


Re: Re: Re: Nejsi trapná ani trochu 

(11.6.2007 7:58:29)
Všechno staré pečivo nám :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ne vážně,máme farmu,takže tady se spotřebuje absolutně cokoli....fakt nezbývá žádný bioodpad,a protože bydlíme na samotě,tak se musel vyřešit i jiný odpad,takže třídíme a manžel vozí plasty,sklo,a špatně spalitelný papír do konťáků....
No a "nesežratelné" zbytky,zahradní odpad...jdou do komopstu....
Jo,a taky používáme látkové pleny,protože tohohle odpúadu se zbavit bez popelnice fakt nejde a jsou ho tuny...ono se to nezdá

Ale rovnou vám řeknu,kdekoli,kde chovají třeba prasata (nemyslím velkochovy,máme 8 vietnamčíků) tak vám za staré pečivo,odřezky zeleniny,ale i jiný kuchyňský (nezkažený)"odpad" a podobně utrhají ruce...a myslím,že podobné farmičky a chovatelé jsou všude....stejně tak chovatelé slepic,králíků...
 M+Aďa a Kety 


Jak u nás přestal existovat starý chleba 

(15.6.2007 0:54:22)
Když jsme dříve kupovali chleba v supermarketu, moc nám další dny nechutnal a zůstával, ale využití jsme pro něj měli... dávali jsme jej usušený pro králíky sousedům. Dnes už ale králící chudáci dávno "utřeli", protože jsme si pořídili jako správní vesničani domácí pekárnu. Pečeme chleba cca 5x týdně (celozrnný žitný, s udržovaným domácím chlebovým kváskem a se semínky) a je tak dobrý, že nejsou žádné zbytky. Teda má to jednu "nevýhodu" - chleba teď sníme daleko více (dřív cca 2 kg chleba za týden, teď 5 kg), tak kupujeme kvanta mouky a semínek.
Zbývající "bioodpad" dáváme na náš kompost a po 1-2 letech tím hnojíme zahradu.
 Jíťa 
  • 

Třídit? Někdy je to vážně problém! 

(15.6.2007 9:54:23)
Myslím si, že v dnešní době třídí odpad v rámci svých možností téměř každý. Ale docela chápu, že ve městech je větší problém co s bio-odpadem a tak většinou končívá v popelnicích. Na venkově, alespoň tam, co bydlím, bio-odpad problém není (jak už tu zaznělo, něco zlikviduje domácí zvířectvo, zbytek skončí v kompostu). Problém je s tím ostatním. Papír jsme naučili třídit dcerku, která si jej čas od času odveze do sběrny a má za to alespoň nějakou kačku. Ale co to ostatní - PETky a sklo? V obci je sice kontejner na sklo, ale ještě se mi nepodařilo do něj nic vyhodit (skleněný odpad takřka nemáme a pokud se nějaký objevil, tak kontejner byl přeplněný až povrch, takže sklo stejně skončilo v sousední popelnici).
Kontejner na PETky přivezou 2x ročně, obec to vyhlásí rozhlasem, takže tam vyvezeme, to co zrovna máme doma. Vzhledem k tomu, že pijeme pouze balenou vodu, máme týdně pytel sešlapaných PETek a schovávat je, až přivezou kontejner je skutečně nereálné (však si zkuste uskladnit cca 25 pytlů odpadků a i kdyby to bylo možné, asi bychom potom potřebovali přistavit extra kontejner). Párkrát jsme je zkusili zavést do kontejneru ve městě, ale zkušenost stejná jako se sklem - kontejner před supermarketem je obvykle přeplněný. Takže poraďte, co s tím?
 Mortadela 


Re: Třídit? Někdy je to vážně problém! 

(15.6.2007 10:12:03)
Apelovat na vámi volené představitele obce, tedy obecní zastupitelstvo, starostu. Třeba potřebujou jenom "nakopnout". :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.