Lavanda |
|
(6.6.2007 16:12:30) Kdysi naši chovali králíky, jako ostatně skoro každý na venkově. Dnes už od toho dávno upustili, my je v bytě držet nemůžeme. A stará sousedka, které jsem suchý chleba nosívala, už umřela. Co s tím?
|
katynka | •
|
(6.6.2007 16:40:56) moc pěkné zamyšlení nad plýtváním. Já k tomu mohu jen dodat, že my také kupujeme pečiva spíš méně než více. V případě že dojde, nastoupí pekárna na chleba a upeče nám nový domácí. No a pokud nám nějaké pečivo zbývá, také ho sušíme a shraňujeme a využijeme ho na procházku v lesoparku, kde nám ho rádi převezmou a vymění za vlastní krmení pro koníky či jiná zvířátka.
|
|
Luinka |
|
(6.6.2007 16:55:06) Jsem pisatelka článku. Bubilku, dobré že o tom přemýšlíš. Co třeba házet s dětma kachnám, labutím, ptákům do krmítek? Simčo, jinak souhlasím, že je důležité předcházet a tvoje tipy jsou super!
|
Kreli+Madlenka7 |
|
(6.6.2007 17:36:25) Taky nesnáším plýtvání. Ze staršího chleba dělám plněné toastíky - i ráno, sladké s marmeládou nebo zapeču s plátkem jablka či banánu - zkuste, pokud neznáte, je to mňamka. Koneckonců, naplnit se dá čímkoli podle chuti. Ale u nás většinou moc zbytků není - mám žravou rodinu :o)
|
|
Zufi. |
|
(6.6.2007 18:56:42) ANO, kachničky!!!!!!!!
Chodila jsem je krmit s manželem, dětmi, se psem, i sama.Nic nevyhodíme, skořápky sušíme slepicím tchánům a veškeré potraviny ,,sežereme,,.
|
Katka | •
|
(6.6.2007 21:39:00) Naprosto souhlasím. Napadá mě jen, že veškeré příspěvky jsou od lidí, kteří se chovají s "citem". Chtělo by to šířit tuto myšlenku, postoj, způsob života šířit dál mezi "neposkvrněné". Luly nejsi ale vůbec trapná! Myslím, že když se nad tím člověk zamyslí, tak i ostatní potřeby lidí a spotřeby vody, energie atd. stoupají a velkým podílem má na tom nezájem, lhostejnost nás všech. jen se bojím, že až si to většina uvědomí a budou s tím chtít něco dělat, že bude již pozdě, jestli už není pozdě. Co s tím?? kk
|
melian |
|
(6.6.2007 21:46:31) Katko nic ve zlém, ale spotřeba vody v domácnostech už několik let klesá. Přesněji od té doby, co začali zdražovat vodné a stočné.
Jinak s článkem souhlasím.
|
|
Niky | •
|
(7.6.2007 9:03:18) Myslím, že jsme na tom v naší zemi ještě dobře. Můj strýc kdysi dávno emigroval do zahraničí. Byl vychován v tom, že se jídlo prostě nevyhazuje. Dodneška na to jeho zahraniční přátelé vzpomínají s obdivem. Bohužel sami klidně nakoupí hromadu, ale opravdu horu pečiva na večírek,a po večírku, kde samozřejmě chleba nikdo nejí, tu hromadu klidně vyhodí do odpadu. A to je venkov. Nechtěla bych vidět město. Jediné plus strýčkova působení je v tom, že když tam přijedu a nevyhazuju jídlo, tak se mi nesmějou. Bohužel vzít včerejší rohlík a hodit ho do koše, je to nejjednodušší, co se dá udělat. A lidi jsou odjakživa od přírody líní...
|
|
|
|
due soli |
|
(6.6.2007 23:28:13) Luly, takže "poslušně hlásím", že jsem dnešní skořápky od vajec a zbytky z papriky uložila do krabičky do lednice a dám to v pátek malé, jede s prarodiči na chajdu. Ještě jí tam pokrájím kousek chlebíku, co zbyl. Vždycky tam krmí slípky, ale většinou jí dávám jen chléb. Ostatní vyhazuji, nebo spíš vyhazovala jsem. Po přečtení tvého příspěvku budu pro slípky schovávat více! ;o) Pečivo moc nezbývá, dávám čerstvé do mražáku a vytahuji opravdu podle potřeby. Takže občas nezbyde ani na tu strouhanku a musím záměrně sušit. Vzpoměla jsem si, že na chajdě má babí v kuchyni misku, kam dává všechny zbytečky a odřezky a pak to dávají sousedovic slípkám. Dělám to tam vlastně také (nejezdím tam každý víkend), nějak automaticky, ale když jsem doma, ve městě, tak mě to nenapadne, to schovávat. Asi jsem si tvůj článek potřebovala přečíst, abych si uvědomila, že můžu udělat ještě víc..
|
|
Helena, dva kluci | •
|
(7.6.2007 13:25:40) Kachničkám a labutím pečivem spíš ublížíte.Zvládnou bez zdravotních problémů opravdu jen trochu a ještě dukladně usušený.. Nejde to tak jednoduše, kdyby přišla celá Praha a laskavě vyhodila kachničkám a labutím nespotřebované pečivo do Vltavy ,budou plavat v žemlovce.I ptáčci na krmítku to mohou šereděně odskákat. Takový tučný kus vánočky je muže zabít. Takže opatrně. Skladovat týden nať z kedlubnu je téměř nereálné. Jde ovšem výborně povařit v polévce. Téměř veškerá nať lze dávat místo masoxu. Opranou celou nať vrazím do polévky. Nijak nekrájím.a po uvaření základu polévky vyhodím. V zimě je nadrobno nakrájené zelené krmení velmi vhodné právě pro labutě .Zelné listy, salát, slupky z okurky ,jablek... JInak ve vypjatých zimních mesících by přikrmovaná zvířata měla dostávat co nejkvalitnější příkr. Jakmile dostanou ve třiceti pod nulou prujem , uhynou.U jogurtu záruku neřeším. Teda u těch nakoupených, co jsou doma v lednici. Pokud je to živý jogurt / a jiné nekupuji, ochrání se sám. Je možná kyselejsí, ale žádné škodlivé breberky se v něm nenamnoží.A pak je zdravotně v pořádku i pro mě.Pokud zplesniví,nehodí se pro žádné zvíře . Slepice jsou na zaplísnění velmi citlivé a ničí jim to játra. Nezapomeňte,že prase za pár měsícu sníte a jeho játra taky nezvládnou všechno.. Slepičí skořápky nechte uschnout v půlkách a teprve po usušení / když ve vnitř skorápky není vlhký bílek je mužete nadrtit na jemno- lépe se vejdou.Je to i výborný přídavek do kompostu- pokud máte zahrádku.. Nejlevnější pečivo je nenakoupené pečivo.Já má doma vždycky pár rohlíku v mrazáku,a kdyby bylo nejhuř- tak kvasnice a prdopeč... A ještě jeden smutný povzdech. EU zakazuje zbytky z jídelen zkrmovat zvířatům na maso , určené pro lidskou spotřebu. To nevíte :-(
|
|
|
Míša | •
|
(7.6.2007 8:51:12) Ahoj, dík za pěkný článek.
V Praze lze tvrdé pečivo odevzdat v lesní zoologické zahradě na Zbraslavi.
|
Jana | •
|
(7.6.2007 9:11:19) Ahoj, usušené pečivo můžete donést i do pražské ZOO v Troji.
|
|
|
|