| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porodní plán

 Celkem 52 názorů.
 Kač. ♀ + ♂ 


Porodní přání (porodní plán) 

(24.5.2007 9:51:38)
to je věc na kterou nedám dopustit.
Škoda jen že je ještě hodně porodnic, kde se na rodičku s porodním plánem budou koukat jako na nějakou prudilku co už opravdu neví co by si ještě vymyslela.

Kač.
 Danuš+brouček 
  • 

Fungoval 

(24.5.2007 11:38:36)
Mela jsem porodni plan a k memu prekvapeni se podle nej PA a doktor ridil aniz bych to ja sama musela pripominat. Byla jsem tim mile prekvapena a hodne me to uklidnilo, kdyz jsem videla, ze ho berou v uvahu. Mela jsem tam jenom par veci: ze nechci aby se porodu ucastnili studenti, polohu pri porodu na kolenou v kleku, pokud mozno bez nastrihu. Vse probehlo bez problemu a podle meho planu.
 Majda + bříško 
  • 

Re: Fungoval 

(24.5.2007 14:23:23)
Můžu se zeptat, kde jsi rodila. Právě se snažím vybrat tu správnou porodnici. A není to vůbec jednoduchý...
Majda
 Danuš+brouček 
  • 

Re: Re: Fungoval 

(24.5.2007 18:14:37)
Majdo - ráda se podělím o zkušenost s výbornou porodnicí - bylo to v Havlíčkově Brodě, doporučili mi to známí a byla jsem opravdu moc spokojená s celým pobytem. Ono se o této porodnici moc neví, ale je to jedna z mála, kde se dá rodit do vody a kde mají podobný přístup jako ve Vrchlabí (podle mě možná ještě lepší).
Odkud jsi? Já jsem měla do porodnice 1 hod cesty a zvládli jsme to teda tak tak, ale já jsem měla hodně rychlý porod.
 Novotňásci 


Re: Re: Re: Fungoval 

(24.5.2007 19:52:13)
To,že se o HB porodnici málo ví není až tak pravda.
Před čtyřmi lety se nám stala taková věc.Měsíc před porodem jsem musela jet do Chocně k rodičům.A tak jsem se ptala svého gynekologa v ČB co si o tom myslí.Jeho první otázka byla kudy pojedeme.Jestli je na trase nějaká nemocnice.Já mu řekla,že havlíčkobrodská.Na to mi řekl."Tak to mi spadl kámen ze srdce.Klidně jeďte a pokud začnete rodit cestou ať Vás manže doveze tam.Jste prvorodička,to stihnete."Tak když o ní vědí v Jižních Čechách kde propagují hlavně ČB porodnici tak musí být známá.
 Danuš+brouček 
  • 

Re: Re: Re: Re: Fungoval 

(24.5.2007 22:13:17)
Tak to je super, že má HB takovou pověst mezi lékaři.
Já jsem to myslela tak, že mezi maminkama které znám není HB porodnice známa svým vstřícným přístupem k rodičkám. Všude jenom slyším chválu na Vrchlabí ale o HB nikdo nemluví a je to škoda.
 piraela 


Hezká teorie 

(24.5.2007 12:10:32)
Hezky napsaný článek. Někdy je to ale jen teorie. Už jsem rodila dvakrát a nevím, jestli bych s porodním plánem uspěla u nás v porodnici. Lékaři a porodní as. se ke mně při porodu (vlastně už při příjmu) chovali jako bych byla hluchá, slepá a mentálně zaostalá.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Hezká teorie 

(24.5.2007 12:52:22)
Řekla bych, že s braním porodního plánu v úvahu, to bude tak půl na půl. Pokud je všechno v pořádku, porod pěkně postupuje bez sebemenších komplikací, maminka není hysterická a nemocnice není tak natřískaná, že si rodičky téměř dýchají na záda, pak si myslím, že ho lékaři v potaz vezmou, ona doba přece jen trošku pokročila a nerodíme v pravěku.
Ale v opačném případě, se určitě může stát pravý opak. Myslím hlavně, pokud rodí hodně žen najednou. Já jsem měla štěstí, vždycky jsem rodila v noci a byla jsem jediná. Ale kamarádka rodila ten samý den ráno a bylo tak narváno, že ji nenechali ležet ani ty povinné dvě hodinky na sále a o splnění porodního plánu si mohla nechal tak leda zdát. Jenže to je trošičku pochopitelné, i když asi jenom z pohledu nezúčastněného. Protože maminka, coby přímý účasník to vidí asi jinak.
 Emmča, 2 děti 
  • 

Re: Hezká teorie 

(24.5.2007 14:12:39)
Mám obdobnou zkušenost. Článek je úžasný, leč pro mě vyzněl jako pohádka před spaním. Je pravda, že možná se dá na takovou porodnici narazit, ale mám pocit, že jde spíše o "hudbu budoucnosti". Snad.
 HelenaPa 


Re: Hezká teorie 

(24.5.2007 20:52:16)
Já si myslím, že naopak pokud personál vidí, že ses nad tím zamyslela a jsi informovaná, tak by se k tobě jako k "blbé" nechovali.

V Brně Bohunicích jsem svůj plán zkonzultovala s Dr. při jedné z kontrol. A při porodu se jím do detailu řídili, ani jsem nemusela nic připomínat.
 Beruš 
  • 

další zdroj informací 

(24.5.2007 13:15:49)
pěkně napsané, ne všechny, vč. mě, jsme si asi nedokázaly vše před porodem představit (co je možné a nemožné), proto přikládám ještě jeden zdroj informací: http://www.babyonline.cz/porod.html
včetně fotoseriálu, kde je vidět, co se děje od příjmu do propuštění
 Martina+F+H+L 


Re: další zdroj informací 

(24.5.2007 14:50:32)
Tak to já jsem s porodním plánem úplně vyhořela. Sestra si ho četla a jen říkala: "To nejde, to neudělají, s tím nepočítejte, o tom s Vámi nebudou ani diskutovat. Byla jsem z toho úplně vyřízená. Naštěstí jsem nastoupila do porodníce na vyvolání, takže jsem měla možnost se sebrat a odjet do jiné porodnice. Ve Vrchlabí jsem porodní plán vyndala s velikými obavami, ale porodní asistentka mě ubezpečila, že tam mám jen samé normální věci a není o čem diskutovat. Takže, z mé zkušenosti radím, nestyďte se a nedejte se odbýt - co na tom, že dr. pospíchá, porodní plán proberte už v poradně a nejlépe i na dětském odd.
 Lenka 
  • 

Re: další zdroj informací 

(24.5.2007 16:05:29)
Tak tady ty informace na mně působí jako pohádka - vše je fajn, v pořádku, všichni jsou na sebe milí, vše OK., maminka nezlobí a doktoři si dělají jen tu nejlepší práci. A co když budu chtít porodit do vody a ne na lehátku nebo v sedě? A co když nebudu chtít, aby mne vyšetřoval chlap, ale jenom PA? A co když budu chtít odejít dřív než za tři dny? A co když nebudu chtít očkovat v porodnici? Na západ od nás jsou tyto požadavky naprosto legitimní, u nás - jak jsem si četla- dokonce k mamině, která nechtěla očkovat už v porodnici a chtěla jít domů den a půl po porodu, navíc lékařku i domácí službu měla zajištěnou, takovou maminu přišla zpovídat i sociální pracovnice a přesvědčovala, jak je porodnice fajn, proč chce jít domů, jak je očkování novorozence výhodné.... Dospělou, poučenou, vysokoškolsky vzdělanou ženu! Stalo se to na Obilňáku, odkud pochází tento návod na porodní plán. Neříkám, že se u nás mnohé v porodnicích nezlepšilo, ale pořád je co dohánět, hlavně v tom, aby se na rodící ženy pohlíželo jako na svéprávné a dospělé lidi.
 Miladka 
  • 

Stát si za svým 

(24.5.2007 15:16:42)
Je mi líto komentářů, které říkaji, že je to jen pěkná pohádka.
Bohužel je pravda, že s porodním plánem v porodnicích nepočítají. Ale na to se snad můžeme připravit, a hlavně se připravit na to, že své potřeby si holt musíme obhájit. A navíc, pokud to nepůjde, tak je tady možnost si na postup stěžovat - a ne na internetu, ale přímo v porodnici.
Bojím se, že pokud samy rodičky nebudou vyžadovat lepší přístup, tak změny půjdou hodně ztuha.
Jinak rodila jsem s připraveným porodním plánem, který jsem sice nevytáhla, ale víceméně vše šlo dle mých představ. Pokud se něco mělo dít, tak jsem se vždycky ptala k čemu to je a jestli to je nutné.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Stát si za svým 

(24.5.2007 15:48:39)
Miládko, a proč jsi ten porodní plán nevytáhla?
 Miladka 
  • 

Re: Re: Stát si za svým 

(24.5.2007 16:10:31)
Je to důležité, nebo si jen chceš rýpnout?
Přišla jsem do porodnice, když mi vytekla voda a řekli mi, že se zatím nic neděje, manžela poslali domů a já jsem čekala, co se bude dít. No a ono se potom dělo celkem rychle:)
Ale sebekriticky musím přiznat, že jsem ten porodní plán předem s porodnicí nekonzultovala, nicméně chodila jsem na kursy, takže jsem měla jakžtakž jasno, co můžu chtít. A zas tak rychlý ten porod nebyl, takže v podstatě jsem ho mohla vytáhnout i v průběhu, ale řekla jsem si, že už se na to vykašlu, že vím, co tam mám napsané, a budu se toho držet. Což se podařilo.
Co jsem ale chtěla říct svým příspěvkem je, že když má člověk představu, co chce, tak má být připraven se jí pokud možno držet (nebo mít někoho, kdo s tím pomůže) a počítat s tím, že vše bohužel v našem systému nepůjde hladce. A pokud to nepůjde vůbec, tak to nějak řešit, a to na místě a ne si stěžovat podobně postiženým někde na internetu.
 Emmča, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Stát si za svým 

(24.5.2007 16:32:44)
No...opravdu Tě velmi obdivuji, žes měla všechno pod kontrolou a že by sis stála za svými požadavky. Nedovedu si dost dobře představit, že bych se s někým dohadovala při porodu, měla jsem toho po 25 hodinách plné kecky...
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Re: Re: Stát si za svým 

(24.5.2007 16:36:34)
No, trochu jsem si rejpla.Sorry. Rodící žena obhajující si svoje práva a představy o porodu před necitlivým a nepřipraveným personálem - to mi přijde dost problematické.Bohužel. Tvému příspěvku jsem rozumněla tak, že je třeba bojovat a nedat se - ale ten tvůj porodní plán pro jistotu zůstal v tašce. Máš kliku, že tvoje představy se kryly s tím, jak potom porod probíhal, ale měla jsi potřebu k něčemu říct ne? A jak reagovali? Naprostý souhlas s tím, že pokud něco nebylo podle našich představ a dohod, je třeba si stěžovat a to nikoli tady na diskusi.
 Miladka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Stát si za svým 

(24.5.2007 21:41:42)
Měla jsem potřebu kontrolovat, co do mě píchají za léky. Pokaždé mi to vysvětlili a nechali mi rozhodnout se, jestli to opravdu chci. Nechtěla jsem nastřihnout a snažili se (úspěšně) nástřihu zabránit. Chtěla jsem mít pak dceru hned u sebe a šlo to, i když se divně tvářili.
Psala jsem, že je to taky na osobě, která jde s vámi k porodu, aby pomohla držet se plánu. Samozřejmě si nemyslím, že po 25 hodinách v porodnici by rodící žena řešila takové "detaily", ale právě proto tam není sama, ne?
 Emmča, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Stát si za svým 

(25.5.2007 9:32:30)
Ano, máte pravdu, doprovod u porodu by měl být a je přínosem. Ať už kvůli porodnímu plánu, nebo pro tu samotnou přítomnost...
 piraela 


Dula 

(24.5.2007 16:52:17)
Všimla jsem si, že autorkou článku je dula. Mrzí mě, že když jsem před 4 a 2,5 lety rodila, ještě se o nich moc nevědělo( nebo alespoň já ne). Kdybych měla mít třetí dítě, určitě bych ji u porodu chtěla,místo manžela, jistě by souhlasil :-). Představa, že se jí už v těhotenství mohu se všemi problémy svěřit aniž bych ji, narozdíl od gynekologa, tím zdržovala nebo otravovala, se mi moc líbí. A u porodu by to pro mě byla také určitě opora, která je vzdělaná ve svém oboru a ví, co a jak...Nemusela bych mít možná potom ani žádný porodní plán, třeba by dohlédla na to, aby se nezasahovalo do porodu, kdyby to nebylo opravdu nutné.
 Adriana, dcera 2r 
  • 

Proc se vzdavat predem? 

(24.5.2007 17:09:42)
Je to strasne smutne slyset tady jak se porodni plan kazdemu zda byt snem do budoucna, ale ja mam taky trochu pocit ze to lidi celkem zbytecne vzdavaji uz predem. "Nac se snazit i tak mi to k nicemu nebude, ze jo?" Kdo pak prispeje k tomu aby se zdravotnici zacali chovat ke svym klientum jak se patri?
 Kočanská 
  • 

Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(24.5.2007 19:05:19)
Dobrý den všem.
Pojďme si tady jen tak pokecat o tom, kdo z nás má zájem o to svůj porod ovlivnit a mít ho pokud možno co nejvíc podle svých představ a hlavně být rovnocenným partnerem lékařům a porodním asistentkám. A nebo se odevzdat do rukou lékařů a porodních asistentek a prostě je to nechat provést, jak uznají za vhodné.
Já jsem pro první možnost... a co vy ostatní?
 terapeutka 


Re: Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(24.5.2007 21:46:48)
Tak já jsem se teda nechala asi vše na lékařích a PA. Ani mě nenapadlo, abych jim do toho "kecala". Mám sice zdravotnické vzdělání, ale nejsem žádným odborníkem. Chodila jsem do kurzu, četla jsem "chytré" knihy, ale stejně mě to všechno spíš utvrdilo v tom, že je lepší nechat to na někom, kdo tomu rozumí. Asi se na mě vrhnete, ale co. Jen jsem napsala svůj názor.( který je protikladem všech dosavadních...:o))
 alžbjeta 


Re: Re: Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(25.5.2007 9:09:48)
nezlob se, ale musim si rejpnout: podle téhle teorie by měla s mým partnerem spát pouze sexuoložka a svoje děti bych možná měla svěřit někam do ústavu, aby se o ně postarali lidé s náležitým vzděláním...
 terapeutka 


Re: Re: Re: Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(25.5.2007 10:00:33)
Mluvila jsem čistě o porodu, ne o sexu ani o péči o dítě a následné výchově. Prostě stejně jako zubaři neříkám jak mi má vyvrtat zub a chirurgovi jak mě operovat... Ne že bych si nechala všechno tiše a apaticky líbit, ale prostě jsem nechtěla "radit" jak mají dělat něco, co dělají několikrát denně, a já poprvé... Až (nebo spíš jestli) budu někdy rodit páté dítě a budu vědět jak to přibližně probíhá, tak možná názor změním, ale zatím...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(25.5.2007 10:19:49)
Evelinko, no vidíš. Já jsem zvyklá se i se zubařkou domlouvat jak bude nebo nebude ošetřovat můj chrup a stejně tak bych se zajímala a "kecala" do práce i chirurgovi Ale fakt je ten, že pokud mám možnost volby, vybírám si lékaře, kteří se drží hesla, že při léčbě nejlíp spolupracuje informovaný pacient, takže jim není zatěžko se mnou probrat různé možnosti a nechat mi zvolit si tu, která nejlíp vyhovuje mému "životnímu přesvědčení" (nebo jak to nazvat), i když oni by mi třeba doporučili něco jiného.
 gatto 


Re: Re: Re: Re: Re: Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(25.5.2007 15:35:30)
Až na to, že zdravá rodička není pacient :-)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(25.5.2007 16:48:52)
Gatto, OK - říkejme tedy třeba "klientka" - i když mě se tohle slovo taky nelíbí :o)
 10.5Libik12 


Re: Re: Otázka pro všechny: kdo chce ovlivnit svůj porod?  

(25.5.2007 10:20:31)
Evelino i automechanik, který se vrtá v něčem tak stupidním a jednoduchým jako je auto, mívá problémy s různými vozy jednoho typu a jedné značky a nemůže říct, jak to moje konkrétní auto pojede či ne. Lidské tělo je jedinečné a porodník, i když viděl tisíc porodů, tak má pokaždý před sebou originál a neví jak je ženě a jak je miminku. Ví pouze, že když dáš nohy do štáflí, tak ho nebude bolet jeho individuální bederní páteř:)
 fisperanda 


Porodní plán z Obilňáku? 

(24.5.2007 19:34:08)
Tak jestli je ten porodní plán z Obilňáku, jak jsem se dočetla, tak to bych se od srdce zasmála. Protože jsem tam rodila a absolutně si nedovedu představit, že bych tam s něčím takovým uspěla. PA mi nadala, že pět minut neudržím nálev, štěkala na mě jak pes a když jsem jí poprosila, jestli by mi nedala místo klystýru Yal gel, hleděla na mě jak na blázna a dala mi přednášku, že takhle teda né, že to by si matky moc představovaly, takový manýry... Nadala mi za to, že jsem po porodu zakrvácela lůžko když už ho převlíkla (neměla jsem si kam sednout, když jsem čekala celkem dlouho na vozík a byla jsem docela malátná). Když jsem na začátku porodu informovala, že bych si přála epidurál, velice posměšně mi řekla, že teď to samozřejmě nejde a že by to každej chtěl ze začátku.
Takže opravdu mě překvapilo, že zrovna tady bych něco takovýho mohla uplatnit.
 Miladka 
  • 

Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(24.5.2007 21:44:08)
Promiň, jestli je to jinak, ale sdělila jsi svoje celkem otřesné zážitky i někomu v té porodnici, kdo by s tím mohl něco udělat?
 fisperanda 


Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(24.5.2007 22:07:37)
Ne, neudělala jsem to. Po porodu jsem měla co dělat s kojením a měla jsem do toho jiné starosti, takže se mi fakt nechtělo řešit, jestli PA měla špatný den. Pak už jsem se k tomu nevracela, protože mi to přijde jako ztráta energie a boj s větrnými mlýny.
Navíc přístup PA skutečně nebyl to nejhorší co mě tam potkalo, takže pokud bych něco řešila, tak důležitější věci.
Na druhou stranu nechci na Obilňák plivat, zachránili mi tam maminku.
Ale doufám, že jestli tam pudu rodit podruhé, narazím na lepší asistentku.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 4:56:14)
Nezlob se, ale pak se nediv takovému přístupu, příště můžeš opravdu jen doufat, kdyby jsi něco podnikla (písemná stížnost po půl roce třeba - promlčení je až po roce) tak příště nemusíš doufat, ale třeba by to už byla samozřejmost. S takovým přístupem si za to můžem fakt samy.Je mi to líto, že lidé jenom nadávají, všechno chtějí a nic pro to nedělají. Svět se sám od sebe ještě nikdy nezměnil.

PS.Třeba by jí strhli odměny a příště by si dala pozor, nedělám si iluze, že u takových sester by to šlo jinak
 piraela 


Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 9:23:18)
Já si zas nedělám iluze, že by sestra přišla o nějaké odměny. Vždycky by své chování nějak vysvětlila. Souhlasím, že by to byl boj s větrnými mlýny. Navíc při porodu i po porodu, má maminka asi jiné starosti než psát nějaké stížnosti. Vůbec se nedivím, že spoustu žen chce rodit doma s porodní asistentkou. Na druhou stranu musím říct, že jsme na tom o hodně lépe, než třeba byly naše matky....
 fisperanda 


Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 10:32:00)
Měnit svět sem chtěla naposledy v šestnácti, už mě to přešlo. Tak jako nesepisuju petice, protože má řezník u nás okoralý salámy, tak se nezabývám přístupem ve zdravotnictví. Naše rodina si tohle zažila, když mi v nemocnici málem zabili maminku a je fakt neuvěřitelný, jak si doktoři dou na ruku, nedovolá se člověk vůbec ničeho. to stejný se sestrama, svoje chování si vždycky nějak obhájí. Kdyby to člověk chtěl hnát výš, ani náš soudní systém na to není zařízený, takže si nedělám iluze, že bych něco změnila. Kdybych si v porodnici na tu sestru stěžovala, ještě by ze mě udělali blbce, z manžela ho dělala celou dobu co tam byl. Takže na stížnosti nemám chuť, a ani se mi nikdo nemůže divit.
A představa, že to tady někdo změní... to se na mě nezlob, ale to je čirá naivita. Leda tak až pacienti začnou platit tučný částky za ošetření.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 10:55:55)
A představa, že to tady někdo změní... to se na mě nezlob, ale to je čirá naivita.

Nemáš pravdu. Já si taky stěžovala, stěžovala jsem si asi až půl roku po porodu, protože dřív jsem prostě neměla sílu ani chuť a představ si - krátce poté se v dané nemocnici některé z věcí, na které jsem si stěžovala, změnily. Nedělám si iluze, že by to bylo JENOM kvůli mé stížnosti, ale věřím tomu, že se tam podobných stížností nahromadilo víc a už to nějak řešit museli. A to můj názor na danou porodnici je ten, že primář umí krásně dělat ze stěžovatelů blbce (i v novinách se řešila nějaká stížnost, četla jsem odpověď primáře :o/). Asi tak - když jsem před sedmi lety byla těhotná s prvním děckem, byla situace v pražských porodnicích co se přístupu k rodičkám týkalo, naprosto katastrofická (teď už je jenom děsná ;o) ). Naprostý nezájem o dodržování nějakých doporučení WHO a když na to člověk poukazoval, dostalo se mu odpovědi: a proč bychom něco měnili, když si rodičky nestěžujou? Mno, jsem ráda, že už si stěžovat začaly ;o)
 cizinka1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 11:33:56)
Sylvie, ja s tebou samozrejme souhlasim. Jen jsem chtela dodat, ze ty nejhur postizene stezovat se velmi dluhou dobu nemuzou, totiz prirozena psychicka reakce po silnem otresu je, se snazit zapomenout.

Sice mne doposud mrzi, ze jsem svoje zazitky z prvniho porodu neresila soudni cestou (jina mne nenapadla), a zabalila jsem to kvuli racionalnim argumentum (male vyhlidky na vyhru, financni narocnost a hlavne nutnost setrit dusevnimi silami pro dulezitejsi veci). Ale vazne, mrzi mne to doposud.

Jen jsem chtela rict, ze je nutno byt ohleduplnym i pro nestezovatelky. Proste vazne, byvaji stavy, kdy nestaci sily.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 12:30:00)
Cizinko, já bych teda k soudu nešla (pokud by teda nejednalo o nějaké závažné ublížení na zdraví z důvodu zanedbané péče lékařů). Že je těžké si stěžovat, to je mi jasné, jak jsem psala, mně trvalo zhruba půl roku, než jsem vzpamatovala. A ke stížnosti mě hodně poňouklo i to, že sleduji HAM a vůbec věci kolem porodů a číst si výsledky různých jednání o porodech, to je něco jako od šoku k šoku :o/ Pravda je, že když jsem nakonec sedla, sepsala co mi vadilo, proč mi to vadilo a jak by se to dalo zlepšit, tak se mi vnitřně dost ulevilo. Holky z HAMu mě lákaly na osobní setkání s personálem porodnice, na to jsem se teda necítila ani omylem a dejme tomu, že bych ho zvlála až dneska - po dalších dvou úžasných porodech, které by asi nebyli tak úžasné, kdyby ten první porod nebyl pro mne tak psychicky příšerný (nebýt nočních můr z prvního porodu ještě ve třetím těhotenství, tak bych se nejspíš nesnažila tak usilovně zařídit si takovou péči, která mi bude maximálně vyhovovat a "spokojila" bych se s kompromisem).

Jinak téma porodů - zrovna dneska vyšel článek v Hospodářských novinách a mne se chtělo zalkat :o/

"Jako matka dvou dětí bych si nedovolila přivést je na svět bez přítomnosti lékaře," říká vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví pražského magistrátu Alena Váňová. Vysvětluje tím, proč magistrát neudělil akreditaci porodnímu domu U Čápa, kde se mělo po vzoru ciziny rodit přirozeně, bez lékařů, za přítomnosti porodních asistentek. Pokud by nastaly komplikace, měla být žena (stejně jako v zahraničí) převezena do nemocnice.
...
Třeba odebírání dítěte bezprostředně po porodu, namísto okamžitého přiložení k matčinu prsu. Tento moment je podle WHO důležitý pro spuštění kojení a další zdárný vývoj dítěte. "Vždyť je to hnusné," říká ale nestor českých porodníků Antonín Doležal ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Dítě se musí nejdřív umýt."


Aůůůůů :oO :o( Celý článek:
http://hn.ihned.cz/c1-21232150-rodicky-nemame-moznost-volby
 cizinka1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 12:45:35)
Auuuu, Sylvie. Jinak ted se rozcilovat se nesmim:).

Jeste ze jsi mela zazemi v HAMu (mozna se mylim, ale tusim to vsechno se zacalo o neco pozdeji, nez to pro mne bylo aktualni). Mne stezovat se personalu nenapadlo, prece u toho byl cely, a tvaril se jako by to bylo normalni:((. Po te, co jsem si zjistila, ze prirozeny porod, ktery oni podle svych reklamnich materialu a reci podporuji, skutecne jinde vypada jinak (to jest, podle mych predstav), napadl mne jen soud kvuli reklamnimu podvodu a ublizeni na zdravi. Ale nechala jsem si to vymluvit:(.

Pokud bych podkala primare, jeste ted bych vrazila jednu do prolhane drky. (Naposled jsem se prala v 10). A listek s jmenem PA a doktorky jsem radeji vyhodila spolu s napadem na soud - abych je radeji zapomnela.
 cizinka1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 12:48:23)
Ajeje, pardon, chtela jsem rict v 10 letech (ne v 10 hodin nebo neco jineho:)))
 Adriana, dcera 2r 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 15:32:24)
"Vždyť je to hnusné,říká ale nestor českých porodníků Antonín Doležal ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Dítě se musí nejdřív umýt."

... paneboze, to je chudak ten clovek co to rika!
nebo spise neskutecny kreten!
sex bude nejspis taky hnusny, ze jo?!
a tohle v CR dostava lekarskou licenci, ach jo!
 katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 15:41:13)
pan doktor Doležal je kretén, ještě bych pochopila očištění pusinky u novorozence než se přiloží k prsu, ale jeho výrok s jeho vzděláním mi přijde moc, víc nemám, co bych dodala
 katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 15:43:40)
vlastně mám ještě, co bych dodala, tento lékař je i zastáncem nástřihů, můžete se o tom dočíst zde na rodině, kde je zveřejněn jeho odpověď na nástřihy (bohužel netuším v jaké sekci to zde najdete)
 usta 
  • 

Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(24.5.2007 23:25:51)
Tak tos měla vyloženě pech na PA se špatnou náladou. Já si naopak svoji PA nemůžu vynachválit (taky obilňák), nebýt jí, tak rodím ještě dnes, a s mým porodním plánem podle jejich přístupu ke mě evidentně pracovali... Jenom díky přístupu té dobré duše jsem porodila rychle, nekomplikovaně, a to podotýkám, že to byl můj první porod a ještě koncem pánevním - statisticky je to možné asi tak v promile případů.
Bohužel je to v lidech a o lidech - můžeš být na porod připravená jak chceš, ale když narazíš na personál bez empatie, je to horor.
 MJ 
  • 

Re: Re: Porodní plán z Obilňáku? 

(25.5.2007 1:12:05)
To je fakt divný, my taky rodili na Obilňáku, a byla jsem velmi spokojená - dokonce PA se mi přišla i představit a otázat se, zda chci ji nebo nějakou jinou, lékařka taktéž. .-)) Por. plán jsme měli ale ani jsem ho nakonec moc nepotřebovali, protože věci co tam byly jsou na Obilňáku běžný standart. Pomohl hlavně v tom že jsem tam sepsala všechny možné eventuální zdravotní komplikace - SAG, krátkozrakost, špatný tlak, atd., a oni do toho pak mohli jen kouknout a nemusela jsem to uprostřed stahů opakovat a vzpomínat, co za léky jsem brala a kdy atd..
 Hanka, Anetka 4m 
  • 

Dvě strany mince 

(24.5.2007 23:52:10)
Myslím, že porodní plán je výborná věc. Pokud si maminka (hlavně prvorodička) napíše svá přání a představy na papír, může získat pocit, že má porod trochu "pod kontrolou", tzn. alespoň malá jistota v tom velkém kroku do neznáma.
Já jsem před porodem byla přesvědčená, že si ho napíšu, protože ve cvičení pro těhotné si ho holky moc chválily. Ale pak nás na jednom kurzu varovala PA, že se na něj nemáme moc upínat, protože zná maminy, kterým plán nevyšel a ony měly pocit nevydařeného porod a špatně psychickém stavu po porodu a mrzutém přístupu k miminku v prvních dnech.
Protože se znám, raději jsem si plán nakonec nenapsala, abych se neupínala. Sesumírovala jsem si jen svá přání v hlavě, probrala je s manželem, který šel se mnou k porodu a zjistila ve své porodnici, co je reálné a co ne.
Dneska jsem ráda, že jsem to neudělala. Celý porod totiž dopadl úplně jinak, než jsem čekala. Chtěla jsem první dobu strávit doma- vana, postel, masáže, balón...Nejprve mi ale začala odtékat plodová voda, takže jsem večer jela do porodnice bez stahů, ale hned mi dali antibiotika do žíly, injekci na spaní a manžela jsme poslali domů, protože kdo ví, kdy se to rozběhne. V noci mi začaly bolesti, manžel přijel hned a byl se mnou. Měla jsem v plánu masáže, ale bylo mi nepříjemné, jen když se mě dotkl, takže taky nic. Měla jsem tam sprchu, balón, masážní vak- a všechny stahy jsem zvládala jen ve stoje opřená o zeď nebo v kleče na posteli. Chtěla jsem rodit přirozeně na židli- po hodině neúspěšného tlačení,kdy se i přes vydatnou pomoc asistentky neposunulo mimčo ani o kousek mi primář řekl, že jestli to chci mít za sebou, ať jdu na křeslo. Bylo mi jasné, že se ve svých 60ti letech pod stoličku nezohne, tak jsem s povděkem přijala. Za deset minut byla malá na světě, doslova ji ze mě vytáhl, tak dobře mě dole masíroval a rozevíral. Gravitace tentokrát bohužel nestačila.. Chtěla jsem mimčo na břicho, ale byla mírně přidušená, šňůru kolem krku, takže ji hned vzali a pomáhali rozdýchávat. Pak mi ji hned dali, ale už zabalenou. Představovala jsem si, jak se s ní budu hned zaobírat, ale po šití jsem byla tak rozbolavělá, že sem se nemohla ani otočit na bok a pochovat si ji. PA mi ji přiložila, držela ji na mě, malá sála a já jsem chtěla hlavně hrozně spát. Čekala jsem na mateřský cit, který se hned po porodu dostaví- a ten přišel mnohem později, až jsem měla strach, jestli nejsem nějaká špatná matka.
Dneska mám nádhernou holčičku, miluji ji strašně moc a těším se, až budu mít další mimčo. A porodní plán si klidně udělám- prý to jde podruhé líp :-)) Hlavně se na nic neupínat, díky Bohu za zdravé miminko.
 Modřinka 


Teorie versus praxe 

(25.5.2007 23:35:53)
Sama za sebe musím říct, že přestože jsem byla na svůj porod teoreticky velmi dobře připravená, při samotném porodu jsem spoustu věcí a úkonů vnímala jinak, než jsem očekávala. To co jsem doma zásadně odmítala a zcela jistě by se to bylo objevilo v mém porodním plánu (kdyby s ním nějaká porodnice v mém okolí pracovala), mi při porodu vůbec nepřišlo podstatné. Asi jediný bod, který osobně považuji za stěžejní je profesionalita a lidskost porodní asistentky a lékaře. To by se nám to rodilo:-).
 Boba 
  • 

Porodni plan se mi vyplatil 

(26.5.2007 22:20:59)
Rodila jsem 3x s porodnim planem (2002 Obilnak, 2004 a 2006 Bohunice- Brno), v Bohunicich jsem byla vyslovne pochvalena, ze takove uvedomele mamky maji moc radi, precetli ho do puntiku a snazili se mi vyjit maximalne vstric. Moje predstavy o porodu doma byly pryc, proste v porodnici byli tak mili a ochotni, ze doma by to nemohlo byt lepsi. Rodila jsem do vody, PA chodila kdyz jsme si o to rekli, nikdo nam nic nevnucoval ani nevymlouval, PA me za vsechno chvalila, doktor mi u porodu stal za zady, aby me nerusil, mimi nam po porodu nikam neodnesli, dokonce na nase prani ho ani nemerili, proste parada.
 Petr 
  • 

porodní plán a předem vyjádřené přání 

(27.5.2007 14:30:19)
K Radčinu článku bych chtěl dodat ještě něco právnického. Ač nejsem právník, prostě jsem se právníka zeptal. Před několika dny jsem opět vyslechl příběh rodičky, jejíž porodní plán smetla lékařka v porodnici ze stolu s tím, že když nechce akceptovat jejich metody, může jít rodit jinam (stalo se ve Šternberku).
Já si však myslím, že jednak každý má právo ve zdravotnickém zařízení s určitými výkony nesouhlasit, a kromě toho jsou zde tyto zařízení pro své klienty a ne naopak. Už nějakou dobu platí zákon o informovaném souhlasu pacienta, což se v praxi některých porodnic odrazilo velmi důsledně, jinde jsou ale asi lidé, kteří se zatím nechytají. Pomozte jim tedy :o)

Jedná se o čl. 9 Úmluvy o lidských právech a biomedicíně: účelem je postihnout případy, kdy osoby, schopné pochopit situaci, již dříve vyslovily své platné stanovisko (tj. schválení nebo zamítnutí) se zřetelem k předvídatelným situacím, za kterých by nemohly vyjádřit svůj názor na takový zákrok. Tento článek se proto nezabývá jen naléhavými situacemi, uvedenými v čl. 8, ale také situacemi, kdy jednotlivci předvídali, že by se mohli dostat do stavu, ve kterém nebudou schopni dát svůj platný souhlas.

Celý článek o této instituci zvané advance directives je zde: http://www.aktivni_materstvi.bloguje.cz/509319-drive-vyslovene-prani-a-porodni-plan.php

Co chci zvláště zdůraznit: pokud chcete aby byl váš porodní plán akceptován, je nutné jej uplatnit s předstihem a u primáře dotyčného zařízení. Jinak jsou výsledky nejisté, protože spousta zdravotníků nemá v této oblasti příliš jasno, a řídí se spíš svými pocity než zákonem nebo potřebami a přáními klienta.
 Helena 
  • 

Re: porodní plán a předem vyjádřené přání 

(29.5.2007 9:18:31)
Petře, je moc dobře, že do podobných diskusí vstupují i muži, protože je jasné, že mužů se porod také týká. Těch právních aspektů při porodu je více a myslím, že další podrobnější informace jsou například na stránkách HAM (www.iham.cz), tak i na stránkách Aperio (www.aperio.cz).

Diskuse o porodním plánu mě vede k takovému malému zamyšlení:

Je bohužel přežitkem z dřívějších dob, že máme mnohdy sklony si nechat všechno líbit. Naštěstí se začíná formovat něco čemu se říká občanská společnost a lidé se začínají více zajímat o "věci veřejné". Jsem velkým zastánce podobných aktivit, které jsou nezbytnou součástí demokratické společnosti a občanské iniciativy a sdružení jsou jedním z hlavních pilířů demokracie. Pro všechny kdo mají chuť se nějak zapojit a být aktivní doporučuji následující stránky "Občanská společnost": http://www.obcan.ecn.cz.

Hodně zdaru všem a ať je nás více :)
 mami 
  • 

Maminky si samy mohou domácím testem určovat pohlaví dítěte již v 6. týdnu 

(31.5.2007 17:04:24)
http://www.meredit.cz/Dusevni-a-telesne-zdravi/Telesne-zdravi/Je-6-tydnu-prilis-brzy?Itemid=1
více zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.