| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Umíte přebírat?

 Celkem 40 názorů.
 Róza 
  • 

říkanky 

(9.5.2007 10:54:31)
Nebudu tentokrát reagovat na článek, ale přesto se to tohoto tématu týká:
Nedávno jsem koupila nebo se mi jen dostalo do ruky pár knížek s říkadly pro nejmenší. Po bližším prolistování jsem však zjistila, že ta říkadla, která znám jsou neúplná. Člověk si kupuje knihu, aby si osvěžil paměť z dětství a mohl se svým koťětem číst. Pak ale zjistí, že říkadlo má pouze první sloku. To pak tu knihu nepotřebuji, první sloku si většinou pamatuji, ale jak je to dál...? Nemohu tím pádem ai věřit říkadlům, které neznám. Jsou tam celá nebo jenom půlka?
Ano, zagoogluju a najdu, ale proč ty knihy pak vychází? Asi mi dáte za pravdu, že sedět s díťětem u intenetu není ono. Nemáte někdo typ na nějakou hezkou, a úplnou?
 Toranoko 
  • 

Re: říkanky 

(9.5.2007 11:30:56)
Videla jsem ted nekde znovu vyjity Spalicek versu a pohadek...tam toho je :-}
 Róza 
  • 

Re: Re: říkanky 

(9.5.2007 11:41:43)
Mám ho doma. Některé sloky u říkanek chybí. Nejde mi o množství básniček, ale o úplnost.
Pokud to autor celé nezná, ať to tam raději nepíše ... a nebo ať si to vygooglí sám.
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: říkanky 

(9.5.2007 11:43:51)
A ještě poznámka: rozhodně nejsem básničkový expert. Znám opravdu jen ty opravdu známé. Proto si také kupuji takové knihy :-))).
 Gábina (2dcery5+3, 1břišulátko7tt) 
  • 

Moje zkušenost s říkankami 

(9.5.2007 13:57:53)
Nevím jak máte staré děti. Když byla má nejstarší roční, také jsem cítila velký nedostatek říkanek. A na nic jsem nevzpomínala. Také jsem četla ty, kde byla první sloka. Ale osvědčila se mi knihovna. Půjčovali jsme o stošest. Ale každý zná básničky stejně trochu jinak. Tak my si je skládáme dohromady. Například kováříčka. V jedné knížce je to trochu jinak než to známe a tak jsme si to přidali k naší verzi. Myslím, že to nevadí.
A naše babička umí tolik říkanek. A taky chodíme do mateřského centra (je fakt, že říkanky tam vedu já, tak to pro mne moc obohacující není).

Naše oblíbené knihy byly (jsou teď rozpůjčované): Jedna dvě, Honza jde (obrázky se mi nelíbí, mladší dcera knihu miluje - jsou tam písničky, tak to zpíváme), Perličky (tuším, že to posbíral A.Dudek - jeho ilustrace taky nemiluju) a pak ještě jedna, kde jsou básničky od různých básníků. Knížka je ale u spících dětí, tuším Čarovný svět, nebo Malovaný svět?

A nebo vyšly různá CD, teď je náš favorit Hrajeme si u maminky od Hradišťanu (kniha s CD asi 350Kč), ukázky na webu, když hledáte Hradišťan.

Mějte se hezky. Gábina
 Helča+3svišti 


Re: Moje zkušenost s říkankami 

(9.5.2007 14:26:44)
Ten Hradišťan je super, také doporučuji. Jinak mám nad jinými knížkami také pocit, že jsem říkanky znala úplně jinak a ty nejznámnější kolikrát nemůžu najít. Ale asi to můžeme brát jako výzvu vlastní tvořivosti. Některé říkanky jsme si různě obměnily, zdokonalily (zdálo se mi, že se nerýmují úplně ideálně :-))) ) Vzpomínám si na ten pocit, když se dcera začala rozkoukávat a když jsem zjistila, že si žádné říkanky nepamatuji. Ale ono to nějak naskočilo... Zajímavé, co všechno se skrývá v našem podvědomí....
 Petra, Cina 


Re: Re: Re: říkanky 

(9.5.2007 14:21:42)
Mne se nejvice osvedcily knizky, ktere byly po mne a me sestre schovane leta na pude. Mozna by stalo zato zajit do antikvariatu a podivat se, jestli by stara knizka lepe nesplnila ucel nez ta nova. S novymi take nemam moc dobre zkusenosti, snad jen dcera ma rada Sla Nanynka do zeli, ale take tam misty neco chybi. Takze ja alespon napisu seznam, co jsme pouzivali: Spalicek versu a pohadek, Frantisek Hrubin, Jiri Trnka, Albatros 1974, Detem, Frantisek Hrubin, Albatros 1974, Bezi liska k taboru, vybral F.Krch, nakreslil A.Pospisil, Albatros 1977, Rikadla, Josef Lada, Albatros 1969 a nejvice moje obe deti miluji Palecka s krasnymi ilustracemi Heleny Zmatlikove, Albatros 1974. V pripade, ze mate nekdo zajem o podrobnosti, treba co kde najdete, muzu vam to pisnout na mail, pripadne nascenovat.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: říkanky 

(9.5.2007 15:28:30)
No, Spalicek jsem prave doporucovala a evidentne se nezamlouva...my jsme na nem vyrostly, a ted si rikanky moc nepamatuju, ale nikdy jsem nemela pocit, ze je neuplny...nevim. Hlavne jsme milovaly ty versovane pohadky o kuratku, o paleckovi a tak. Jinak jsme mely jeste knizku Rikej si a hraj, a potom leporela...a taky nejakou s hadankami - ale Spalicek jsem myslim mely nejradeji.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: říkanky 

(15.5.2007 22:00:58)
Toronoko - jj, ŠPalíček je fajn, ten původní :) Ale ono těch "špalíčků" poslední dobou vyšlo od různých autorů hned několik. Asi nakladatelé spoléhají na to, že "špalíček" se chytí :)
 terapeutka 


Re: Re: Re: Re: říkanky 

(9.5.2007 17:05:17)
Přidala bych ještě "DVAKRÁT 7 POHÁDEK" od Hrubína, hlavně pro menší děti. Já jsem oprášila svoje staré vydání ještě z mého dětsví a Kačence se moc líbí, jsou tam krátké, jednoduché říkanky, známé a hlavně lehce zapamatovatelné. Používám je skoro denně. Když se malá začne vztekat například u oblékání hned na ni spustím : "Jak to bylo pohádko? Zabloudilo kuřátko..." nebo "Dědek řepu zasadil, u pole se posadil..." a hned děťátko zpozorní, zapomene na čepičku a už mi dokonce zkouší napovídat :o)) Vřele doporučuji porozhlédnout se po antikvariátech.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: říkanky 

(9.5.2007 23:06:16)
Dvakrát sedm pohádek je obsaženo i ve Špalíčku, to jen pro úplnost.
 Niky  
  • 

skákání přes gumu 

(9.5.2007 15:57:47)
No, zrovna jsem tuhle pro změnu přemýšlela, jestli bych ještě dala dohromady skákání přes gumu. Pamatuji si, že na základce nám tahle zábava vydržela několik let. Ale dneska to evidentně nefrčí, jen jsem si na to s nostalgií vzpomněla... Škoda, byly to bezva přestávky.
 Dasa 
  • 

Re: skákání přes gumu 

(14.5.2007 15:19:50)
zrovna vcera jsme se o tom bavili a dali jsme dohromady tak polovinu cele řady, a uplne vsichni jsme si vzpomněli na tu, jak se guma davala az do pulky stehen, to bylo bez sance to skocit:-)
 Zita  
  • 

guma - jak se skáče? 

(21.5.2007 22:35:26)
prosím prosím,můžete někdo podrobněji popsat jek se skáče?já si ne a ne vzpomenout......dík
 Lucajda 


Re: guma - jak se skáče? 

(21.7.2007 14:27:19)
Dobrý den, na internetu jsem narazila na tento odkaz, je tam více her, na straně 19-23 se popisují pravidla ke skákání gumy. userweb.pedf.cuni.cz/~www_kpsp/etnografie/vyzkum/4/1bittner.pdf
 katka 
  • 

Re: skákání přes gumu 

(16.8.2007 21:16:45)
no my si pri skakani gumy davali gumu az na ramena a taky to slo ;) ale kolik bych toho skakani dala dohromady po temer dvaceti letech, to nevim... to skolku na svihadle nebo s micem by misla lip
 Sova, holka 2r. 
  • 

skolka pres svihadlo 

(14.5.2007 21:28:26)
Gumu uz celou neznam, hlavne by se nam s kamoskama blbe skakalo, protoze mame kazda jinak velkou spodni polovinu tela a guma by byla nakrivo :-).

Ale dala jsem dohromady "skolku" pres svihadlo. Jak jsme to vydrzely skakat cele odpoledne?

Prebirani - to budu muset nekde sehnat obrazky, protoze si pamatuju tak akorat "vodu" a "kolibku". A jeste si pamatuju, jaky byl clovek borec, kdyz umel prebrat "pavouka"
 Sylvie 


Re: skolka pres svihadlo 

(15.5.2007 7:38:34)
No, my gumu dávaly podle velikosti skákajícícho, nikoli držejících :o) Takže nakřivo nebyla, ani když jsme byly různých postav ;o)
 Sova 
  • 

Re: Re: skolka pres svihadlo 

(15.5.2007 23:06:58)
My bohuzel mame nejen ruznou vysku - ta se da nastavovat podle skakajiho, ale hlavne ruznou sirku :-)), a to nenastavite
 Lucajda 


Skákání přes gumu - umíto vůbec ještě někdo ??? 

(18.7.2007 18:24:59)
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit, jestli byste si ještě vzpomněla na pravidla ke Skákání gumy. jako dítě jsem tuto hru milovala, vydržela jsem skákat třebas celý den - dokonce i sama s gumou zavléknutou mezi dvěma židlemi. Chtěla bych to naučit dceru, ale kromě "jedniček" a "Pekaře" si prostě nemůžu na nic vzpomenout. Přitom na internetu nabízejí přímo gumy na skákání, v nejrůznějších barvách.... Moc děkuji, Lucka.
 Eva 
  • 

Re: skákání přes gumu 

(28.10.2007 23:03:00)
Našla jsem pravidla, jak skákat přes gumu. Najdete je na www.ditevemeste.cz v rubrice sport.
 watanaki 
  • 

dík 

(9.5.2007 17:10:00)
Věro dík moc!!!! Já celá léta přemýšlím, jak se přebírá ta indiánskí čelenka a konečně to vím.
 Lavanda 


Také jsme jako holky přebíraly 

(9.5.2007 19:02:30)
Přebírání mě naučila mladší sestra mé maminky. Jednotlivé figury měly poetické názvy typu voda, kolíbka a podobně. Vybavila jsem si to však až při čtení tohoto milého článku. Snad bych to mohla naučit svou dcerku, aby se tradice zachovala. Pochybuju však, že si ještě něco z toho vzpomenu... :o((
 asmara 
  • 

Re: Také jsme jako holky přebíraly 

(10.5.2007 10:16:51)
Taky jsem si nostalgicky zavzpomínala...
Vždycky mě pobaví syn/8 let/,když přijde ze školy s pocitem,že zná nějakou úúúžasnou novou hru-třeba právě jako gumu nebo Honzo,vstávej a je hrozně překvapený,že tohle hrála už jeho starožitná matka.
MMCH,přebírání jsme nedávno zkoušeli a lehké figury jako kolíbka,dopis,voda-to není problém,ale tu čelenku jsem z obrázku moc nepochopila,můžete mi to někdo popsat polopaticky,prosím?
 gianni 


Kuličky 

(9.5.2007 21:22:45)
To se dnes uľ taky moc nehraje. Já zakoupila hliněné i skleněné a těąím se aľ vyhloubíme důlek.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Přebírání je bezva!!! 

(9.5.2007 22:46:18)
Dcera se v zimě učila háčkovat a tak prvním "výrobkům" patřila bezva měkká šňůra na přebírání. Díky tomu jsme zvládly (samé ženy :o))) ) velikonoce u ségry na chalupě, kdy se holky (naše a sestry starší 10 let a sestry mladší dvojčata 7 let) zabavily po dlouhou dobu i když venku "dštilo" :o))).
S údivem jsem koukala co to moje prsty dělají, když si samy našly "cestu" a vytvořily čelenku. Když jsem ji chtěla holky naučit (tedy dělat pomalu, aby to mohly opakovat "step by step") tak to nešlo... Nejprve jsem si ji musela udělat několikrát rychle - díky automatismu - a teprve pak jsem zpomalila abych to holky naučila.
Vím, že jsme coby děti dělaly nějaké "koště" a ještě cosi, co se jmenovalo "žvýkačka", ale to už si moje prsty nepamatují....
Věro, moc děkuji za obrázky, zase se máme co učit - co osvěžoval v mozku ... :o))) Moc zdravím
Simča
 Krucipísek 


Re: Přebírání je bezva!!! 

(10.5.2007 1:05:21)
Jé, žvejkačku, jasně, to jsme taky dělali. Čelenku, přebírání, drahokam, to si všechno pamatuju, ale usápla jsem si kousek vlny a na žvejkačku taky ne a ne přijít :-( Skákání gumy si pamatuju zcela bezpečně. Svýho času jsem bezpečně uskákala čtyřky (pod zadkem) :-DD A takový "pekařky" :-DD a když nebylo s kým, našla se macatá lampa... už nám je v ulici vyměnili, máme už ty nudný hubený :-)

Jinak říkanky a básničky - taky z babiččiny chaloupky - knížky po mně, i po mámě a jejích sourozencích :-). Našla jsem na půdě i máminy maturitní otázky zpracovaný :-D Některé dětské knížky jsou ale takové už trošku sociálně komplikované. Teď nedávno jsem vytáhla knížku, kde je abeceda a ke každému písmenku kraťoučká říkanka (někdy i jen ta první sloka, ale k tomu danému písmenku to stačí)... a je tam k Z: Zima bila, bláto bylo, Cikáně se narodila. Zima je, bláto je, Cikáně už tancuje. No přebásnit to na Roma to moc nejde :-/

S dcerou už asi čtvrt roku čteme knížku s ilustracemi Milera. Je tam pár říkanek notoricky známých, jako třeba Kuřátko a obilí (u toho jsem až zaslzela!), Polámal se mraveneček, ale i okomentované příběhy Krtečka. Dcera už to zná od první stránky pomalu po poslední, ať je to veršované nebo ne (a já konec konců taky :-D) Už se moc těším, až budu moct vytáhnout Popletenou Kačenu - toť má nejoblíbenější dětská básničková knížka, vtipná i pro dospěláka, ale dcera je na to ještě malá, je to pro větší děti. Napsal to nějaký Polák a nevím kdo to naprosto geniálně přeložil. Kdo ví čí původně byla, možná tety...

To jsem se dostala do přijemné nálady :-) Celý den se snažím zabalit na dovolenou a už jsem totálně zmožená, záda v háji... tak díky za vzpruhu:-)
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Přebírání je bezva!!! 

(30.5.2007 17:43:19)
Jen pro Vaši informaci, "Popletenou kačenu" napsal Jan Brzechwa a přeložil Jan Pilař.
 Lucajda 


Re: Re: Přebírání je bezva!!! 

(18.7.2007 18:27:32)
Janičko, mohla bych Vás moc poprosit o pravidla ke Skákání gumy ? Moc děkuji, Lucka.
 Lenka Maurerová 
  • 

Re: Přebírání je bezva!!! 

(1.4.2009 19:52:40)
achoj.. řikala si, že si pamatuješ jak se dělá čelenka a diamant, myslíš že by si dokázala napsat mi na to návod? dřív jsem to uměla, ale zapomněla jsem jak na to.. tak by stačilo jen mě trošku nakopnout (= předem ti moc děkuji.. Lenka
 Ivka 
  • 

Re: Přebírání je bezva!!! 

(10.7.2009 0:22:32)
ahoj lenka, citala som tu nieco o tom preberaní. Ja som to tiez uz pozabúdala, vedela by si ma naštartovať? dakujem, posunula by som to detom .-D
 Jitka,2 dcery 
  • 

pro Veru 

(11.5.2007 11:24:35)
Vero, chtela jsem Vam jen podekovat za krasny clanek. Vytiskla jsem si ho a tesim se na leto - budeme jako vzdy na chate s moji 86-ti letou babickou, ktera naucila moje holky prebirat. Tak i ji Vase tipy potesi. Dale jsem si rikala, ze jste uz dlouho nenapsala zadny zajimavy clanek. Takze Vam dekuji a preji vse nejlepsi! jitka.
 Ála 
  • 

Re: Domácí hry 

(11.5.2007 19:53:35)
Potřebovala bych osvěžit paměť těmi milými domácími hrami,když venku prší a je ošklivo. Pan čáp ztratil čepičku,Honzo vstávej,na sochy atd. Některá pravidla už mi unikají,ani to skákání gumy si pořádně nepamatuji:((( Nevíte o nějakých odkazech na hry?
 Ivana 
  • 

Moc hezke 

(11.5.2007 12:37:47)
Vero,
taky Vam dekuji za hezky clanek. Moji dcerce jsou zatim jen dva roky, ale i tak si clanek vytisknu a schovam na pozdeji, mozna uz zacnu opakovat prebirani, at to mam nacvicene, az dcera doroste do toho spravneho "prebiraciho" veku.
Diky, mam Vase clanky rada a tesim se na dalsi.
Ivana
 Evien, 2 a 6 let 
  • 

taky moc dík 

(18.5.2007 11:37:03)
Asi je hodně maminek co tady vzpomínají a nemohou dovzpomínat...Něco se ani nestihli třeba naučit - jako já čelenku :-) Bylo by asi zajímavé se sejít a pohrát si - hlavně my maminy by jsme se asi zabavili dokonale.
A co mě na tomto článku nadchlo nejvíc: každé léto jezdíme s partou lidí co si hají na 18 století na týden pod stan. Jsme tam jedna velká rodina, ale vše se odehrává dobově a stýlově. Po přečtení článku o přebírání mi došlo, že nemusím šít panenky z látky a vyřezávat koníky, jak bylo tenkrát zvykem, ale že ta bavlnka, provázek nebo stužka vlastně stačí... To my jsme teď zhýčkaní materialisti co si myslíme, že bez pany s dvacatery šaty si nejde pohrát...ale naše děctví bylo taky jednodušší a vyrostli jsme a myslím že docela dobře a spokojeně, že?
 Eva+ Vládík 10/03 + Anička 11/06 
  • 

A co další oblíbené hry? 

(18.5.2007 22:39:02)
Já si teď vzpoměla ještě na řadu dalších her - např. vyhazování míče do výšky a tleskání 1x, 2x 3x... Nebo takové Um vari vari vasimbo - 2 děti si tleskají dlaněmi navzájem a zpívají takovou nesmyslnou písničku. A nebo taková čára... A co teprve céčka. Před nedávnem je manžel někde našel a synáček je nosí všude sebou. Už jsme z nich měli lanovku, tažné lano k bagru a spoustu jiných věcí. Škoda jen, že praskají a je jich tudíž čím dál míň.
Přeji všem maminkám a tatínkům hezký nostalgický večer!
 Katka 
  • 

Jak je ten svet maly... 

(23.5.2007 7:31:34)
Mila Vero,
prave minuly mesic jsem travila odpoledne se skupinkou malych Kanadanek a byla jsem prekvapena, ze si holky volnou chvili krati prave prebiranim. Tvary znaly uplne stejne jako ja z meho detstvi...Moje prekvapeni bylo jeste vetsi, kdyz se k nam pridala jedna moje kamaradka, ktera vyrostla v jedne z relativne izolovanych asijskych zemich, a trumfla nas vsechny svoji znalosti s prebiranim... Docela by me zajimalo, jak znalost her cestovala v "predinternetovych dobach" :-)
V teto souvislosti si jeste vzpominam na hru, kterou me ucila moje babicka (letos uz ji bude devadesat).Hra spocivala ve vyhazovani a sbirani oblazku jednou rukou. Jeden oblazek se vyhodi do vzduchu, a ctyri se rychle seberou ze zeme a pak se ten vyhozeny stejnou rukou chyti, pak se dva vyhodi a tri seberou...atd. Snad se ta hra jmenovala "brani". Mezi mym rocnikem uz rozsirena nebyla, ale na prebirani, skakani gumy, "skolky" s micem a se svihadlem a ostatni mam hodne vzpominek. Mimochodem, vrta mi hlavou, jestli to je nahoda nebo ne, ze kdyz se vyslovi termin pro skakani panaka v anglictine, zni to uplne jako hop-skoc (s hackem nad C)...

Katka
 Vera S. USA 
  • 

Re: Jak je ten svet maly... 

(4.6.2007 2:13:04)
Jsem moc ráda, že jsem vám připoměla tuhle milou a užitečnou závavu.
Když byl svět ještě velký, putovaly hry a říkanky s poutniky, Honziky, co vyrazili do světa, s Odesey, vypraveči pohádek, kteří často používali přebírání k ilustraci vyprávění...Někteří to dělají dodnes.
Hry v kostky, o kterých píšeš, jsou taky snad všude na světě. Nedávno jsem viděla dvě Kanaďanky na letišti v Dominikanské Republice...hrály, jak ty dvě panenky, už nevím na kterém mostku, co hrály, hrály...až se obehrály z shodily se z mostku...Jedna půvabná česká lidová. Oblíbená hra v kostky jsou např.vrchcáby...Taky se hraje s obměnami v celé střední a jiřní Evropě.
Použít přebírání v historických hrách je perfekní nápad. Hned to doporučím našim učitelkám na náš středoveký festival pro páťáky.
Mám několik knížek s návody, jedna z nejlepších je právě kanadská(pravděpodobně díky zájmu o kulturu inuitů, jak píšu v článku). Mohu dát odkazy na knížku nebo poslat obrázky, pro ty kdo mají větší zájem.
Nejzajimavější je, jak se zdá, že jsme to zapoměly, ale někde vzadu to je a ruce se rozjedou samy, jen si navlikněte tkaničku na ruce...Věra S.
 Iva 3 deti 
  • 

já chci taky 

(6.6.2007 13:18:32)
Ahoj,Vero,prosím tě,pošlimi odkazy nebo tipy,nebo neco,chci se naučit přebírat,pamatuju si jen vodu a neco co neumím nazvat,a ráda bych se to naučila.napiš mi to, prosím, na e-mail, iva.brno@seznam.cz
to co bylo v článku jsem si vytiskla,dekuji a moc se těším Iva
 Katy1377 
  • 

Jak se dělá myš/had mezi stromy? 

(5.11.2016 19:15:02)
Ahoj, prosim vas,jak se dela myš neboli had mezi stromy?snazila jsem se najit video navod ale marne.dekuji :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.