| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tajemství chůze

 Celkem 58 názorů.
 Markéta 
  • 

:-) 

(27.4.2007 1:19:38)
roztomile. uz se tesim, az se nas to take bude tykat.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Nač spěchat?! 

(27.4.2007 7:03:52)
Hezky napsaný článek, to ano. Já jen nechápu některé rodiče, kteří se snaží, aby dítě, co nejdříve chodilo. Moje zkušenost je taková, že obě děti v devíti měsících (k mé značné nelibosti - není to zrovna dobré pro dětskou páteř) chodily - a velká pravda zní: JAK SE JEDNOU ROZBĚHNOU, UŽ SE NEZASTAVÍ! A my samozřejmě s nimi. :o))))
 Pavla 
  • 

Re: Nač spěchat?! 

(27.4.2007 7:48:59)
A kdy si myslíte, že je správný čas, aby jim to neničilo páteř?
Můj nároz je, že když začne chodit, tak je na to už připraveno, protože i když budete chtít, aby chodilo a ono nebude připraveno, tak se můžete stavět na hlavu a chodit nebude.
 yA+Amálka 


Re: Re: Nač spěchat?! 

(27.4.2007 9:53:33)
Mno, ono to tak uplne neni pravda, ze kdyz dite zacne chodit, je uz na to pater pripravena. Ruku na srdce, kolik rodicu pomaha diteti s polohou v sede, kolik jich pomaha se postavit?

Jedine, s cim je dobre detem pomahat je polohovani na brisko, dokud to nezvladne samo. "Konickovani" pomaha utvaret krcni pater. Jinak obecne plati, ze by se nemelo diteti pomahat do sedu, vodit ho za ruce (pokud se postavi, ale samo jeste nechce chodit), nedavat deti do choditek... . Motoricky vyvoj ma faze, ktere by se nemely uspechat, vsechny jsou dulezite pro posileni urcitych svalovych partii a formovani jednotlivych segmentu patere. Tim, ze diteti "pomahame" do poloh, ktere samo neumi, narusujeme prirozeny vyvoj. V podstate jde o to, ze dite nema dostatecne posilene svaly a veskera tiha je prenasena na pater, ktera se muze deformovat. Dalsi nevyhodou takoveho "pomahani" muze byt demotivace ditete docilit "vyssich" poloh vlastnimi silami.

Nechci tim rict, ze tohle je pripad Vasicka ze clanku, opravdu mohl do faze chozeni v 9m. doputovat vlastnimi silami, jen si myslim, ze vseobecne neplati, ze pater je pripravena vzdy, pokud dite zacne chodit. Zalezi na tom, jakym vyvojem k tomuto cili proslo...
 Nasuada 


Re: Re: Re: Nač spěchat?! 

(27.4.2007 15:13:32)
Trefa do černého!!! Mockrát jsem viděla maminku a ještě víckrát babičku jak dítě obkládají všeličím aby v kočárku pěkně sedělo, vodí za ruce i přesto, že dítě na to evidentně nemá, že to vidí i laik. Co je naprosto bez diskuze a řekne vám to každá rehabilitační sestra: lezením si dítě fantasticky posiluje celý pohybový aparát. Mimochodem pokud nechcete aby se vám dítě šplhalo brzy do stoje, nechávejte ho místo v postýlce, kde se může chytit tyček, na zemi ve volném prostoru. Pomůžete mu i v jeho nácviku prostorové orientace.
Článek je pěkný, snaha ukázat co si myslí o "předvádění dětí" samy děti mě pobavila. Ale co si doopravdy myslí ....:-). Vašíkovi fandím, chodit v 9 měsích, to si neumím představit ten malej kulíšek jak capká, ale vím, že některé děti jsou prostě fyzicky zdatné třeba z plavání, cvičení Vojtovky nebo jiného cvičení anebo že by zapracovaly geny ...:-).

 MM, 2 kluci 
  • 

yA, naprostý souhlas!  

(27.4.2007 18:48:14)
M.
 Lukyska 


nespechat 

(27.4.2007 8:39:25)

Pripada mi usmevne, ze temer vzdy radi nespechat s chuzi nekdo, kdo napise, ze jeho dite chodilo v devit mesicich :-).. a jeste doda, ze jej to urcite netesi a nic to neznamena
 Veda, 2 dcery (7 a 5 let) 


Re: nespechat 

(27.4.2007 9:32:02)
Většina rodičů chce, aby jejich dětičky běhaly co nejdříve. Taky jsem byla taková. První dcera začala chodit až v 15 měsících. Jiné stejně staré děti už běhaly daleko dříve. Taky jsem chtěla, aby už chodila. Ale dnes vidím, že to byla hloupost. Každé dítě je jiné, nedá se to naučit, musí to přijít samo. Mladší dcera chodila ve 13 měsících, jiné děti i dřív, ale už mi to nevadilo. Po zkušenostech s první dcerou jsem byla trpělivá. O to víc mě pak překvapilo, když se rozběhala o 2 měsíce dříve než starší. Takže trpělivost, ono to přijde samo, až bude ta správná chvíle, a to je opravdu u každého dítěte jiné.
 eliva 


Re: nespechat 

(27.4.2007 11:14:44)
Naše dcera také utekla roku, měly jsme ale trochu problémy s vtáčením jedné nožičky dovnitř. Sestřička na rehabilitaci nám řekla, že se na děti docela hodně pospíchá, právě přitahováním dětí za ručičky do sedu atd., že by měly samy sedět teprve, když si také samy skutečně sednou bez pomoci a to je vlastně až, když samy lezou. Je spíš lepší, když děti začnou chodit až kolem 15 měsíců, pak je daleko větší jistota, že budou chodit také správně a nebudou mít problémy s klenbou atd. Jen nevím, jak už větší dítko tedy udržet stále v lehu nebo pololehu, když nemá sedět :-).
 Hanka, syn 20 měsíců 
  • 

Re: Re: nespechat 

(27.4.2007 23:37:35)
Jak udržet v lehu nebo polosedu, když nemá sedět? Pokud si samo sedá, tak neomezovat. Pokud si nesedá, tak dát na bříško - náš syn tak jezdil i v kočárku (v souladu s doporučením doktorky). Do polosedu jsem ho do kočárku dala teprve cca v 9 měsících, kdy na něm bylo vidět, že se brzy sám posadí (už se o to dost snažil). Když chtěl vidět, tak se nosil (pravda, klubíčko mi zejména v prvních měsících moc nešlo a synovi se nelíbilo, nosil se dost v nedoporučované svislé poloze, ale dokud nelezl, vždy jsem mu druhou rukou podpírala záda a spíš jsem ho měla na rameni položeného).
 Helča+3svišti 


Není kam spěchat 

(9.5.2007 15:16:12)
Stejně jako autorka následující odpovědi jsem dceru vozila na bříšku i v kočárku. Měli jsme ovšem tu výhodu, že to bylo v letních a podzimních měsících. Jak bych to dělala v zimě, kdy je dítě ve fusaku, to nevím. Ale snad by to nějak šlo, aniž by umrzlo :-). Taky ale vím, že některé kočárky k tomu nejsou vůbec uzpůsobeny. My jsme měli štěstí, v našem kočárku to jde, i když jsem na to při jeho koupi vůbec nemyslela. Dneska by to byl jeden z hlavních faktorů. Vůbec se mi totiž nelíbí, když matky vozí děti zjevně se hroutící v kočáru v polosedu - aby viděly.
Jinak jsem ji opravdu hodně nechávala v prostoru - na dece. Žádná postýlka nebo ohrádka. A hodně se nosila v šátku - to byla taky spokojená, protože viděla.
Domi si poprvé sama sedla v 9 měsících, do té doby se opravdu vozila v kočáru jen v leže a v leže na bříšku. V 9,5 začala lézt, v 11 se začala stavět a pochodovat okolo nábytku, chodila sama až skoro ve 14 měsících, ale zato hned napoprvé přešla celou kuchyň. Prostě se rozhodla a šla. Taky jsem si docela zkusila od "kamarádek" - "Ona ještě nesedí/nechodí? To ta moje..." Ale nelituju toho. Můžu s klidným svědomím říct, že vše začala dělat sama bez mé pomoci a učení.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nespechat 

(27.4.2007 15:13:40)
Na tohle chci reagovat, ale ne se nějak hádat. My jsme z toho radost doopravdy neměli, doteď z naší mladší doopravdy šílíme. Pořád nám leze někde do vrchu, v rámci zachování jejího tělesného a našeho duševního zdraví máme všechny židle v nedosažitelné výšce atd.... Jak se z tohodle mám radovat.
Spěcháním s chůzí jsem ale nemyslela Vašíka, spíše takové ty chodítkové mrňata, prostě mě to tak jen napadlo po přečtení článku.
 Martina, 3 synové 
  • 

Re: nespechat 

(27.4.2007 18:36:35)
Můj první syn chodil v 9 měsících a bylo to strašné, neměl odhad na vzdálenosti, pořád padal, byl samá modřina, doktorka si myslela, že ho týráme. Tomu druhému jsem chození rozmlouvala, strašila jsem ho, že spadne, tak jsne vydrželi do 14 měsíců. Ten třetí je naštěstí hodný, tak chodil až v 15 a bylo to nejlepší!
 Peťa + Dája (10/00) 
  • 

Re: Nač spěchat?! 

(27.4.2007 9:35:41)
Dávám za pravdu, souhlasím. Náš prcek začal chodit ve 12 měsících. Nijak jsem neřešila, kdy je ten správný čas na rozeběhnutí. Já jako malá začala chodit ve 13.m. a manžel v 9.m.
 Insula 


Dítě samo ví, kdy 

(27.4.2007 9:50:05)
Moje dcera tak zvaně utekla roku. V deseti měsících se postavila, v roce běhala sama. Synovi je 13,5 měsíce, chodí kolem věcí nebo za ruce, ale sám ještě ne. Je mi to jedno. Dítě nejlépe samo ví, kdy je na co připravené. Však se jednou rozběhne. :-) Jinak moc hezká článek.
 Patty 
  • 

Srovnavani 

(27.4.2007 12:02:40)
Srovnavani je prirozene, mezi detmi pratel i vlastnimi detmi jako sourozenci. Moje dve deti chodily obe stejne do jednoho roku.

Ale ted pozdeji, kdy je holcicce 4.5 roku a klukovi 2.5 roku vnimam trosku s obavami treba ohromny rozdil ve schopnosti mluvit a vyjadrovat se. Zatimco holcicka, prave ve stejnem veku, jako je nyni kluk, krasne a velmi "rozumne" mluvila ve vetach, tak klucik pouziva tak dvacet jednotlivych slov typu ham, haci, haji, tamle, tuhle, ..., bonbon apod. :-)))) A samozrejme my se snazime na nej mluvit, ale jakoby jeste vic stavkoval, kdyz chceme po nem zopakovani a tak ...

Vim, ze jsem tematem mimo clanek o chozeni, ale pokud mate nejakou podobnou zkusenost a nejake vyzkousene podnety pro nemluvy, moc rada si o nich prectu...
 EvčaKo 


Kdy začne chodit 

(27.4.2007 12:38:43)
Náš prvorozený byl líný, v roku byl rád, že se plazí, první krůček udělal v 15 měsících. Do té doby jsem byla nešťastná, lékařka nám už už chtěla psát rehabilitace. Ale já netlačila na pilu. Nikdy bych jej nenutila, abych mu tím neublížila.
 Sisi, Eli 15m, Kuba 8 let 
  • 

Re: Srovnavani 

(27.4.2007 13:01:10)
Neporadím asi žádný recept, jen napíšu jak to bylo u nás. Zatím nemám srovnání, Eli je ještě malá a moc si nepamatuju, kolik slov v jejím věku říkal Kuba, ale ve dvou a půl letech taky mluvil jen ve slovech (a to ještě značně zkomolených). U nás se ale stal "zázrak", když jsem právě v jeho 2 1/2 letech vzala na týdenní dovolenou ještě bráchovy děti (v té době 5, 6 a 11 let). Kubík najednou zjistil, že mu nikdo kromě mámy nerozumí, a během týdne se nádherně rozmluvil, protože chtěl, aby mu ostatní děti rozuměly. Takže po návratu byl i tatínek v šoku, protože odjíždělo dítě, které mělo slovní zásobu taky cca 20 slov a vrátilo se dítě, které mluvilo ve velmi slušných větách. U něj to byla asi svým způsobem lenost - jeho nejbližší mu rozuměli, tak proč se víc snažit :-).
 Insula 


Re: Srovnavani 

(27.4.2007 13:43:10)
Patty, zrovna dneska ráno jsem se ve školce bavila s jednou maminkou, jejíž syn do čtyř let říkal jen pár slov. Dala ho do školky a on pěkně "rozvázal". Říkala, že během měsíce začal najednou sám mluvit ve větách.
 Toranoko 
  • 

Re: Srovnavani 

(27.4.2007 13:44:17)
No, me taky prijde trosku dulezite, ze je to kluk a holka...treba to odrazi uz zpusob premysleni - zeny jsou schopne vnimat celek, atmosferu, a muzi jdou spis k faktum, primo - no, a na to proste jednoducha slova staci :-} Mozna to nekomu zni divne, ale ja verim tomu, ze spousta takovychhle informaci je v nas zakodovanych - i kdyz to samozrejme neni pravidlo, jen moznost. Rozhodne bych ho do niceho nenutila, a uz vubec ne srovnavanim se sourozencem :-}
 Lucie + 2 
  • 

Re: Re: Srovnavani 

(28.4.2007 19:43:53)
U nás to bylo naopak. Máme seznam slov, která syn používal ve 13 měsících, jsou to dva sloupce na A4, celkem asi 50 - 60 slov, v roce a půl mluvil ve větách s dobře zvládnutou stavbou. Dnes je mu 7 a učitelky jsou z něj nešťastné, protože jeho způsob vyjadřování neodpovídá věku, pořád se s nimi dohaduje a jeho argumenty bývají docela přesvědčivé.
Dcera v těch třinácti měsících zvládla tak akorát mama, tata a ham a nadlouho byl konec. Slova přidávala velice pomalu, ve dvou letech se dopracovala asi tak ke dvacítce, věty a aspoň trochu správné spojování slov přišlo až s nástupem školky, tedy kolem třetího roku. Dnes je jí pět a pod vlivem svého bratra zapojuje správně do řeči i slova jako kompromis, neutrální atd.
S oběma dětmi jsme odmalinka prohlíželi knížky a hodně jsme jim četli, přesto byl vývoj řeči naprosto odlišný.
 Hanka, syn 20 měsíců 
  • 

Re: Srovnavani 

(27.4.2007 23:28:12)
Pokud vím, kluci bývají obecně v mluvení pomalejší. Můj syn kromě "máma", "mami", "táta", "tati", "baba", "babi", "děda", "dědo", "voda" a "kapky" používá jen citostovce (ham, haf apod.), některá ještě k tomu zkomolená "ba místo bác apod.) a různá vlastní slova ("děbděbiď = škodovka, ďabďab = tramvaj, knkn = kolečko apod.), některá ani myslím nemají obsah, jen si je tak někdy žvatlá. Zato ale rozezná už pět značek aut a pořád se snaží něco montovat a spravovat:-))
 sally 


Re: Srovnavani 

(27.4.2007 23:30:09)
Patty,
já to mám naštěstí naopak - prvního kluka, který se rozmluvil až v cca 2,5 letech - a druhou holku, která v 16ti měsících říkala více než 50 slov, teď, ve dvaceti mluví v tří a čtyřslovných větách.
Jak tu někdo psal - asi by to chtělo děti - u nás se nemluvení hodně zlomilo nástupem do školky. Ale dvacet slov ve 2,5 letech je dost málo - spojuje do vět? (třeba "táta pá" nebo tak?) rozšiřuje tu slovní zásobu postupně? Rozumí i složitějším příkazům (zvedni hračku a dones jí tátovi)? Tohle jsou věci, na které se mě ptala pediatrička, když jsem se jí ptala na synovo nemluvení ve dvou letech. Takže se možná někde optej, jestli by syn nepotřeboval pomoc - nebo i třeba vyšetřit sluch atd.
 Patty 
  • 

Re: Re: Srovnavani 

(3.5.2007 13:57:54)
Sally, jsem presvedcena, ze nas kluk slysi i rozumi. Reaguje na povely pri hrach, ukazuje pri povidani nad obrazky, dokonce i pri takove te diskusi mimo nej s nekym jinym, zareaguje, jako ze vi, o cem se mluvi. Spojuje do dvouslovi .. kde je, babi neni, mami vstavat ... apod. Proste ve vyvoji reci je oproti dceri ve svych 2.5 letech o rok zpet ... Ted jsem si mimodek vzpomnela, jak ona v jeho veku, kdyz jsem ho nosila v rukou, aby si odrihl, rikala ... mami, poloz ho do postylky! Zatim se sami snazime, aby mel dostatek podnetu. Trosku se bojim jeste pred tretim rokem spustit tu snuru navstev detskych psychologu apod., aby stanovili diagnozy "hyper ..." a "dis..."
 Pepule 


Nechodí 

(27.4.2007 14:18:49)
Moje dcera má skoro 17 měsíců a ještě nechodí. Od 3 do 10 měsíců jsme cvičili Vojtu, lézt začala v 11 měsících. Teď chodí kolem nábytku a za ručky - na rehabilitaci mi říkali, že se to nemá, ale i přesto jsme cca před 2 týdny rezignovali a vodit začali. Chodí jen za obě ručky, když jí jednu pustím, zastaví se a nejde dřív, než ji zase chytím oběma. Sama ani nestojí-neudrží rovnováhu. Má někdo podobnou zkušenost? Už z toho začínám být mírně nervózní. Na konzultaci k rehab. jsme objednaní za 14 dnů, po telefonu říkali, že teď už máme vodit.
 I 
  • 

Re: Nechodí 

(27.4.2007 21:12:11)
Má dcera má skoro 10 měs. a jenom se plazí, sedne si sama, když ji přidržím nohy a v kočárku, a potom do sedu na patičkách, když má motivaci a může se o něco opřít. Podle neuroložky je vše v pořádku, má slabý hypot. syndrom, a od rehab., kterou zač. v květnu nemáme čekat žádné zázraky,tyto děti chodí pozdě,prý může ted další 3-4 měs. jen lézt,(plazí se od 7 měs) až bude zralá na to se postavit, tak se postaví a může prý klidně postávat další 2-3 měs, pak úkroky stranou,chození s pomocí,-to by nám vycházelo samostatné chození přibližně na 19-20 měs.,?!. Syn měl ten samý nález a přitom v 8 měs.stál ,v 10 chodil s pomocí, od 13 měs. sám.Jsem zvědavá, jak nám reh. pomůže, a co nám sdělí p.dr. v 11 měs. na ko.
 Hanka, syn 20 měsíců 
  • 

Re: Re: Nechodí 

(27.4.2007 23:01:36)
Můj syn je naprosto zdravé dítě, na žádnou rehabilitaci jsme nikdy nechodili (pouze po narození neuroložka myslela, zda nemá záklon hlavy jako důsledek slabého dušení při porodu, ale na kontrole ve 2 měsících bylo vše v pořádku, takže syna už nechtěla znovu vidět). Ve 3 měsících ještě nedržel hlavičku úplně tak, jak se od dětí jeho věku očekává, tak nám lékařka odložila očkování. Na další kontrole ale bylo vše v pořádku, od té doby psychomotorický vývoj lékařka nijak nekomentovala. Nicméně poprvé se sám přetočil na bříško v 7 měsících, krátce potom se začal plazit, poprvé se sám posadil v 9,5 měsících (nikdy jsme mu nijak nepomáhali), postavil se s oporou v postýlce cca v 10 měsících (většinu dne se nosil, protože jinak byl plačtivý, nebo byl na rozloženém gauči na zemi, tedy bez možnosti se zvedat u příček), někdy mezi 10. a 12. měsícem se postavil sám bez opory začal chodit kolem nábytku a přesně v den, kdy mu bylo 13 měsíců, udělal několik prvních samostatných krůčků ve volném prostoru (nikdy jsme ho nezkoušeli vodit za ručičky, resp. párkrát se o to pokusila babička, ale jen chvilku) a asi 14 nato dostal své první botičky (neměl žádné "capáčky", venku byl do té doby bosky nebo v ponožkách - naštěstí byl zrovna konec léta). Nyní už krásně chodí a zkouší běhat. O hypotonii nic nevím, ale v 10 měsících bych na vašem místě byla na základě své osobní zkušenosti ještě zcela bez obav.
 Clarins 2 holky 
  • 

Re: Re: Re: Nechodí 

(29.4.2007 8:58:11)
Moje 1.dcera byla na svůj věk vyšší a to se myslím projevilo i na její motorice. Sama se posadila v 11.měsících a chodit začala v 15. Přesto, že vše dělala později než ostatní, viděla jsem to jako pozitívní pro její tělo, kdy se postupně posilovalo svalstvo a když seděla s roztaženýma nohama, tak její záda byla krásně narovnaná. Ale kdybych s ní nechodila na plavání a tam se vše nedověděla vše o postupném osvalňování, byla bych nervózní, že vybočuje z tabulek.
 zuzkasim 


Re: Re: Re: Nechodí 

(30.4.2007 16:11:39)
Syn byl naprosto zdravý, po jedné vleklé infekci, kdy ve věku 7 měsíců ztratil víc tak 1 kilogram váhy ho kontrolovala neuroložka a dověděli jsme se, že je hypotonický - nesouviselo to nijak s tou infekcí (má menší svalový tonus, doktorka se podívala na mě a prohlásila, že to má po mě, tak jsem se v 26 letech dověděla novinku i o sobě). Chodili jsme na rehabilitace pouze na posilování zad, byli jsme upozorněni, že nejlepší by pro něj bylo, kdyby se nadále plazil, pak hooodně dlouho lozil a chůzi mu prorokovali do 18měs. Lozil někdy kolem 10 měs, sám se posadil až po roce a chodit začal opatrně v 15 měs, v pravém slova smyslu vlastně až v 16 měs. Podle důrazných rad lékařů jsme nikdy neposazovali, nevodili za ruce a postýlku jsem tak jako tak používali pouze na spaní, přes den byl na zemi na dece. Vše zvládl podle tabulek v rámci širší normy. Nejhorší byly babičky, velmi netrpělivé, nás to samozřejmě taky někdy mrzelo, ale doktoři nás ujišťovali, že je naprosto zdravý a potřebuje víc času, který mu máme dát. Mě rodiče posazovali, vodili za ruce a ty bolesti zad, kterými trpím bych nikomu nepřála. Neříkám, že za to mohou mí rodiče, ale je možným, že k tomu přispěli.
 Kočanská 


pozdní chození 

(28.4.2007 9:19:04)
Zdravím Vás,
jen bych chtěla napsat, že mé kamarádky dceruška začala chodit až v 17 měsících a bylo to takové z ničeho nic prostě začala. Před tím jen lezla a občas se postavila opřená o stůl. Její sestra měla holčičku a ta začala chodit taky až cca v 17 - 18 měsících a obě holky jsou dnes OK, šikulky hezké. Osobně se mi to co píšete nezdá nijak neobvyklé. Možná se podívat co máte za podlahy, protože jedna z výše zmiňovaných holčiček začala chodit až u nás na návštěvě na koberci. Doma mají parkety a asi se tam bála...

Sama vím, jak je člověk smutný, když cítí že "není podle tabulek". My jsme to teď měli s přetáčením na bříško - začátkem dubna se už přetočila sama a najednou na 14 dnů přestala (týden se neobracela ani na bok)... tak jsem si našla na netu nějaké postupy a začali jsme v podstatě znovu. Včera se opět po 14 dnech začala obracet.

Tak Vám přeji ať se brzy rozchodíte

 Pepule 


Re: pozdní chození 

(29.4.2007 14:58:43)
Děkuji za Váš příspěvek i za příspěvky všech ostatních.
Zmiňovala jste podlahy, máme doma hrubé lino, které se dnes dává místo plovoucích podlah, není tak hladké, jako plovoucí. V pokojích máme koberce, takže tím to nebude. Malá nosí protiskluzové ponožky.
Nemám obavy, že dcera vybočuje z tabulek, na to už jsem si zvykla od malinka, kdy začala hlavičku zvedat až ve 4 měsících a vše měla pak opožděné, to mě vůbec netrápí, věděla jsem, že začne chodit později než jiné děti, ale těch 17 měsíců už se mi zdá docela dost.
 Kateřina Nováková 
  • 

Re: Nechodí 

(29.4.2007 9:27:05)
Muj syn ma 19 mes. a take nechodi. Cvicili jsme Vojtu od narozeni do 14 mes. Pri porodu byl dost prideseny, vypadalo to nejdrive hrozne, ale ted je moc sikovny. Plazil se od 8mes, v roce si sednul, kratce nato stoupnul a konecne lezt zacal skoro ve 14mes. Obchazi kolem nabytku uz skoro pul roku a chce vodit za ruce, take to moc nepraktikujeme, ale uz se to moc neda...hrozne uz by chtel chodit sam, ale bez opory se mu to jeste nedari. Fyziot. rikala, ze to vidi tak na 20mes., ze by zacal chodit sam, tak jsem zvedava, jeste teda ma co zdokonalovat na tom lezeni, je to tzv. nezrale lezeni, ale spise chodi nez leze. Uz bych taky rada, aby chodil, ale vim, ze na to musi prijit sam a je mi jedno kdy, nejdrive to vypadalo, ze chodit nebude vubec, tak jsem rada, ze to dopadlo takhle. Bude to mit tezsi, protoze ma jeste horsi levou stranu, tak uvidime, jak se s tim vyrovna.
 Pepule 


Re: Re: Nechodí 

(29.4.2007 15:06:12)
Držím Vám palce, aby to do těch 20. měsíců klaplo a malý začal běhat :-). Obdivuju Vás, že jste tak dlouho vydržela se synem cvičit, já měla cvičit do 11 měsíců, tedy do lezení, ale pak už jsem to od toho 10. měsíce flákala, udržet malou nebylo v mých silách a řvala tak, že to muselo být slyšet až na konci ulice...
Taky na malé vidím, že by hrozně moc chtěla chodit sama, ale většinou se pohybuje lezením, chodit kolem něčeho umí, ale radši klekne a leze. A samozřejmě za ruce chodí moc ráda, hlavně venku.
Přeju hodně štěstí!
 bertík 


Re: Nechodí 

(29.4.2007 10:55:42)
Ahojky,my začali cvičit Vojtovu metodu od 4 měsíce a chodit jsme začali před 14 dny,to je Matesovi 14 a půl měsíce.Za ručku jsme ho začali vodit,až když byl pevný v chůzi okolo nábytku.A teď už lítá jako drak.Na rehabilitace chodíme pořád,i když už to prý nemá smysl,když chodí.A rehab.sestra nám tvrdí,že je to super,že jsem vydrželi tak dlouho na čtyřech,posiluje a fixuje to prý páteř a předchází se skoliózám ve vyšším věku.A nevím jestli to má vliv,ale koupili jsme mu aktivity vozík a malý je nadšený.Takže držím pěsti a neboj,určitě se dočkáš..
 Peggy 
  • 

Ne naboso 

(27.4.2007 18:26:35)
Všimla jsem si, že je Vašík vyfocený ve stoje naboso, což není pro dětskou nožičku, která trénuje chůzi, vůbec dobré. Nám ortoped doporučil od prvního postavení kotníkové botičky, na doma kotníkové sandálky. Zkrátka kotník musí být pevný. Botičky či sandálky na doma jsou i prevencí ploché nohy. Vím, že hodně maminek namítá, že děti si boty sundávají. Taky jsem měla se synem podobný problém. Prostě jsem ale na botkách na nožičkách trvala a snažila se odvést pozornost jinam. Přeju hodně štěstí při prvních krůčkách (a i já sdílím názor, že není třeba nikam spěchat).
 MM, 2 kluci 
  • 

Naopak - co nejvíc naboso! 

(27.4.2007 18:40:25)
Tak na tohle existují zřejmě dva zcela protichůdné názorové směry, a to i mezi odborníky (ortopedi, pediatři)!!!

Např. (nejen) v Německu, kde žije část mé rodiny, se naopak doporučuje aby díte co nejvíce chodilo bosé nebo jen v protiskluzových ponožtičkách - tím si posiluje svaly na nožičkách, klenbu atd., dokonce prý může mít později ploché nohy z toho že dostalo moc brzo botičky (psal dětský ortoped v jedné poradně). Je to zřejmě něco jako když člověk nosí korzet - ten tělo drží, ale svaly ochabnou, protože je jim ušetřena práce... Boty se dle uvedného názoru doporučují vyloženě jen jako ochrana nožky proti zimě, mokru a zranění, takže jen na ven a když dítě tam už samostatně chodí (a nemůže tam běhat naboso´). V "dobrých" prodejnách dětské obuvi (tj. s vyškoleným personálem, botičky s certifikátem) se můžete dokonce setkat s tím že se Vás prodavačka zeptá, jak dlouho Vaše díte již SAMOSATNĚ chodí, a když je to míň než tuším měsíc, tak Vám botičky neprodá, protože je to prý moc brzo a to že si nevezme na triko (to se stalo mj. mé sestře)! Takový přístup se mi sice osobně nelíbí jakožto rozhodování za mne ("zásah do mé svobody") a zdá se mi to už extrémní, ale chci tím jen ukázat že to, co tu hodně lidí bere jako samozřejmost, vůbec samozřejmé není, a ani odborníci se neshodnou.

Mně se uvedený názor (se kterým jsem se naštěstí ale setkala i v ČR) zdá celkem rozumný, takže u nás se boty nosí jen na ven, doma chodíme (no ten nejmenší zatím více leze než chodí ;-)) všichni naboso nebo v ponožkách.
 Vendy 
  • 

Re: Naopak - co nejvíc naboso! 

(7.5.2007 19:21:16)
Ahoj, já sice sama naboso doma chodím také, ale pravda je, že ještě donedávna jsem si i na domácí nošení kupovala pantofle ve zdravotní prodejně, máme VVV nadbytečné prsty na nohou a díky ortopedickým botám a radám "starých" ortopedů dnes chodím naprosto normálně a není to na mě vůbec znát. Kdežto můj bratr se na nošení ortopedické obuvi "vybodl" hrozně "šmajdá" a má už zničené i kyčle, přičemž jako 18-ti letý měl nohy jako já ve skvělém stavu a to právě díky ortopedické obuvi a nošení kotníčkových bot již od prvních krůčků. Ano chození naboso, ale venku na trávě a v terénu a ne na asfaltu či betonu, tyto povrchy nejsou přirozené a těžko mohou formovat dětskou nožičku. Držím palečky, ať máte zdravé nožičky a nemusíte hrokotěžko schánět kvalitní ortopedickou obuv.
 MM, 2 kluci 
  • 

Naopak - co nejvíc naboso! 

(27.4.2007 18:40:37)
Tak na tohle existují zřejmě dva zcela protichůdné názorové směry, a to i mezi odborníky (ortopedi, pediatři)!!!

Např. (nejen) v Německu, kde žije část mé rodiny, se naopak doporučuje aby díte co nejvíce chodilo bosé nebo jen v protiskluzových ponožtičkách - tím si posiluje svaly na nožičkách, klenbu atd., dokonce prý může mít později ploché nohy z toho že dostalo moc brzo botičky (psal dětský ortoped v jedné poradně). Je to zřejmě něco jako když člověk nosí korzet - ten tělo drží, ale svaly ochabnou, protože je jim ušetřena práce... Boty se dle uvedného názoru doporučují vyloženě jen jako ochrana nožky proti zimě, mokru a zranění, takže jen na ven a když dítě tam už samostatně chodí (a nemůže tam běhat naboso´). V "dobrých" prodejnách dětské obuvi (tj. s vyškoleným personálem, botičky s certifikátem) se můžete dokonce setkat s tím že se Vás prodavačka zeptá, jak dlouho Vaše díte již SAMOSATNĚ chodí, a když je to míň než tuším měsíc, tak Vám botičky neprodá, protože je to prý moc brzo a to že si nevezme na triko (to se stalo mj. mé sestře)! Takový přístup se mi sice osobně nelíbí jakožto rozhodování za mne ("zásah do mé svobody") a zdá se mi to už extrémní, ale chci tím jen ukázat že to, co tu hodně lidí bere jako samozřejmost, vůbec samozřejmé není, a ani odborníci se neshodnou.

Mně se uvedený názor (se kterým jsem se naštěstí ale setkala i v ČR) zdá celkem rozumný, takže u nás se boty nosí jen na ven, doma chodíme (no ten nejmenší zatím více leze než chodí ;-)) všichni naboso nebo v ponožkách.
 Insula 


doma naboso ne 

(27.4.2007 19:35:26)
MM, přesně, jsou dva názory. Mě doktorka řekl, že naboso ano, ale ne doma!!!! Řekla mi to i rehabilitační sestra. Chodit naboso je zdravé, ale venku v přírodní prostředí. Na trávě, na písku apod. Tam se noha trénuje. Podlaha doma je tvrdá a není pro chození naboso zdravá. Právě způsobuje plochou nohu. Nedávno i byl nějaký odborník v Sama doma a měl stejný názor. Tak si vyber. :-))))
 MM, 2 kluci 
  • 

Re: doma naboso ne 

(27.4.2007 19:59:00)
V tom Německu aj. říkají že doma ano! Pokud to venku jde, tak samořejmě také (písek, tráva...), to máš pravdu.

Argument OBECNĚ pro to chodit co nejvíc bez botiček, je ten, že se v botech nemůžou pořádně posilovat svaly nožiček, protože v nich mají menší volnost pohybu, boty brání přirozenému pohybu (a trénování) nohy. (teď jsem si to schválně nalistoala na internetu na jednom serveru tyopu Rodina). Dítě v botech vypadá že stojí / chodí "pevně", ale není tomu tak. To tam fajt říkají i rehabil. pracovníci atd. (a tady jsm se s tím setkala také, ale mnohem míň). Maximálně tam doporučí nějaké ty protiskluz. ponožky, ať je ještě měkká a trochu pružná vrstva mezi podlahou a nohou...

Tak nevím, ja to asi jako s řadou dalších věcí, že na to neexistuje jeden ucelený názor.
 MM 
  • 

P.S.  

(27.4.2007 20:01:43)
Vychází se myslím z toho, že ty lépe posilované nožičky (bez bot) si v konečném důsledku líp poradí i tou rovnou tvrdou podlahou a nemají pak takový sklon k nějakým deformacím...
 mateřídouška 
  • 

od luciniště 

(27.4.2007 21:21:00)
také jsem tu kdysi hledala rady a tohle jsem si zkopírovala co tu kdysi psala luciniště:

ahoj holky
pokud jde o to vodění,dítě by se mělo samo naučit pracovat s těžištěm, přenášet váhu atd
pokud jde o to obouvání a neobouvání
jde o správné info z plosky nohy do mozku ,u lezoucího i nedlouho stojícího dítěte pak ještě o trénink nožky co se týče prevence plochých nohou totiž nožka má ještě i chápavou (úchopovou)fci pokud jste nechali dítě lézt hezky naboso jistě jste si všimli práce prstíčku a kotníku, různě se nožkou odráželo vzhledem k situaci stavělo nožku do různých pozic a tím si trénovalo kráté (opravdu kraťoučké) svalíky na noze. v botičce či bačkúrce se mu tolik podnětů jistě nedostane jako když je naboso a to i když je na zcela hladkém a rovném povrchu, totiž při pohybu a poposedávání je úhel styku s podlahou vždy jiný, z botičky vždy stejný.
navíc pokud sešněrujete nožku do kotníčkové botky ještě u lezoucího prcka nastavíte mu nožku do úhlu 90st v kotníku a ono si pak špatně sedá na paty nožky se mu špatně opírají o nárty a spíše pak špičky vytáčí ven.
nožička se musí potrénovat a vycvičit sama, správné postavení kotníčku musí držet svalíky které se tomu naučili, tedy jejich vzájemné spolupráci. v každém kloubečku je spousta propioreceptorů které hlásí do mozku zprávy o postavení a pohybu jednotlivých segmentů a mozek na to reaguje a vysílá povely k pohybu zpět - jde o nervosvalovou koordinaci .pokud svážete kotníček zamezíte ši omezíte pohybu v jeho plném rozsahu . pokud jste měli někdy nohu v sádře, či po operaci dlouze leželi, jistě při prvních krocích jste cítili určitou nejistotu a znovu vám nějakou dobu trvalo než jste byli shopni běhat bez zaváhání(jistě kratší dobu než dítěti které to dělá vůbec poprvé o to je to důležitější protože si právě nastavuje svůj program)než se připoměly dlouho nepoužívané spoje, informace z plosky nohy o pohybu, rovnováze.....svazovat nožku do kotníčkové botky je jako mu dávat takovou sádru (je to jistě přehnané přirovnání)nožku má sice ve fiziologickém postavení ale bez vlastní námahy do jisté míry. on si mozek jakoby řekne : aha tak tady už to je hotové - drží kotník pevně- o to se už nemusím starat
proto tedy polobotky(nesvazují jen podpírají kotníček)na ven, doma nabosky nejlépe opravdu bez ponožek.
doufám že jste pochopily co jsem se snažila napsat, jsem už dnes nějak unavená a trochu to asi působí zmateně klidně napište když vám něco nebude jasné vyspím se na to :-)



Re: Re : Botky na doma
(18.4.2005 14:26:55)
mě by zajímalo odůvodnění pro kotníkové botky
podporu klenby (snad se ani pro nejmenší tak tvarované botky nevyrábí nevím)bych u 11 měs. dítěte tedy určitě nedoporučovala, asi do třech let dítěte kryje podélnou klenbu nožní tukový polštář..., ve třech letech by měla být klenba určitě patrná,celá nožička se ještě formuje do cca 6 let věku a proto jsou kvalitní botky určitě důležité,ale neměli by být berličkou tedy dělat něco za dítě, držet mu kotníček ve správném postavení, svaly a vazy mu mají držet kotníček a celou nožičku ve správném postavení a k tomu aby se to naučily potřebují prostor (při cvičení na ploché nožky se mimo jiné po dětech chce aby pod prstíky sbíraly kamínky či jiné drobné předměty, tak proč toto nedovolit už teď dítěti lezoucímu a jinak se pohybujícímu po podlaze,kdy to dělá samo přirozeně. jen to zkuste a pozorujte uvidíte jak s nožičkou pracuje a trénuje si tak všechny svaly které mají být natolik silné a sehrané aby udrželi správné postavení nožičky která jednou bude nést váhu celého jejich tělíčka...ve stoji pak hru prstíků, jak se znaží udržet rovnováhu....)
na ven pak polobotka pevným opatkem, vykrojená podle kotníčku poskytuje dostatečnou oporu pro kotníček když chcete
vždy dávám přednost aktivnímu před pasivním
jiná věc je pokud je doporučen naopak nožku více korigovat, pokud je již teď jasné, že jinak by u dítěte došlo ke špatnému postavení všech komponentů nožičky tedy mají některé svalíky tendenci se více zkracovat a podobně.....popisovala jsem ale přístup ke zdravému dítěti zdraví lucka

no jsem
já bych doporučovala botky až když má chůzi naboso natrénovanou, a také ji preferuje před lezením tudíš si je v ní jisto (když ho lákáte na něco opravdu zajímavého zvolí chůzi)
na ven jistě i na první krůčky botky, doma bych byla stále pro boso, dítě vstává a sedá si a různě poposedává...
asi už jsem s tou aplikací na nás dospělé otravná, ale obujte si pohory (no tak dobře stačí vysoké šněrovací boty, stáhněte si kotník) běžte na 4 a teď se ptám jestli máte nárty hezky položené na zemi, čpičky rovně ev. lehce stočené dovnitř, bérce Vám také leží na podlaze, jaké to je sednout si na paty a vůbec měnit různé polohy sedu tak jak to vidíte u svého dítěte, jaké to je, co nožky co dělají, nikde je netlačí? pohyb neomezen?
když se postavíte jistě vám to jde v pohorách lépe než naboso, máte širší základnu,pevně stažené kotníky, nemusíte pracovat jako naboso (zkuste to bez bot a porovnejte)jaký kontakt se zemí máte v botě a bez ní, opět se zaměřte na nohy(od kotníků dolů)jasně že jste stabilnější v botě, a je to dobře? - pokud jdete na tůru a nohy přetěžujete pak ano, ale jinak vám nožky leniví
a co se stane když dítěti které umí stát jen s pevně svázanými kotníky botky seberete - tady právě podle mne hrozí riziko plochých nohou,šmajdáni..., dítě nosí neustále svázanou nožku a dříve nebo později ji ale asi nosit nebude,nicméně není na to trénováno, nožky neměli možnost se vypořádat s touto situací , ale už více váží, chodí delší dobu tedy nožky dosti zatěžuje a netrénovaná klenba spadne....
pokud dítě zatěžuje ve stoji nožku notnou část dne pak bych byla pro pevnou ale měkkou botku i s lehkou oporou klenby a doplnit to možností hry doma na zemi bez bot
 Markéta 
  • 

konecne rozumny nazor 

(27.4.2007 21:57:29)
konecne rozumny nazor. nejsem zadny ortoped, ale to co popisujes mi pripada logicke. taky to tak hodlam delat. dcerka meho svagra, ted dvou a pul leta, chodi take doma bez botek, nebo jen s takovymi z filcu, kvuli chladu od zeme. doporucil jim to doktor, prave z duvodu, ktere uvadis. nozicka si na zacatku musi vyrovnane posilit svaly tak, aby clovek spravne drzel rovnovahu celeho tela a vytvoril predpoklad ke spravne klenbe. na pevne boty dojde az kdyz je chuze naprosto jista a klenba vytvorena.
samozrejme je nejlepsi, kdyz je moznost capat venku, na pekne posekanem travniku, ale to jde jen v lete a ne kazdy tu moznost ma :-(
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: konecne rozumny nazor 

(27.4.2007 22:20:17)
... naše malá běhá doma bez bačkůrek (jakmile jí je nandá okamžitě je chce sundat). Tak jsem to vzdala. Babičky (tady hlavně ta jedna) to stále řeší. Tou jednou myslím tchýni - má ještě vnuka skoro pětiletého od druhého syna a stále nám jen vypráví, jak Kuba běhá bez bačkor a jak je to špatné. No a teď už to řeší i u nás. je fakt, že jsem taky z toho byla nervozní, že není dobré běhat asi na parketách naboso, ale co nadělám. Mně tedy kdysi řekl ortoped, že chodit bosa venku, ale ne doma. No ale taky tak chodím, je mi to nejpohodlnější naboso :). Tak nevím - opravdu má každý jiný názor jako asi na všechno. Já mám ale hroznou povahu v tomhle bohužel, pořád si dělám hlavu, abych dělala vše dobře ...
 Hanka, syn 20 měsíců 
  • 

Re: Re: konecne rozumny nazor 

(27.4.2007 23:20:29)
Četla jsem někde i názor, že naboso doma jen na koberci, ale ne na plovoucí podlaze, což je podle mě nelogické (jednak koberec, byť huňatý, je pořád placatý, jednak koberce mají různě dlouhý vlas, takže některé si co do tvrdosti s plovoucí podlahou nezadají). Příspěvek Mateřídoušky mi rovněž mluví z duše. Konečně jsem navíc možná pochopila, proč botičky od Deichmanna (německé), které měl syn jako první, nebyly až přes kotník (měla jsem z toho zpětněvýčitky, když mi dali "nalévárnu" v prodejně DPK, kde mají mimochodem spousty kotníčkových capáčků pro děti, které nechodí, ale už se samy staví...). Koupila jsem jedny úplně špatné botky (Humanic - po dvbou měsících se už tak tvrdý vnitřek ještě navíc zdeformoval), tak jsem teď tíhla víc k českým žirafovým botičkám, ale možná se nakonec vrátím k těm německým. Nám doktorka radila na doma bačkůrky nedávat, spíš protiskluzové ponožky proti zimě. Taky jsme bojovali s babičkou, syn od ní dostal postupně dvoje bačkůrky, nosí je ale jen občas (zpravidla když jdeme k babičce - bydlíme u ní v domku - nebo když je tak chladno, že ponožky nestačí - máme v bytě jen plovoucí podlahy a lino, ne koberce). Přesně jak píše Mateřídouška, všímala jsem si, jak syn hýbe prstíky na nožkách, když si hraje, jak si je probírá ručičkama - s botičkami by mu svaly na nožkách nutně musely zakrnět. Nadto sám od sebe zkouší ťapat po různém povrchu - třeba si vysypal na zem kolíčky a zkoušel po nich chodit. Podle mě děti z velké míry intuitivně vědí, co a kdy potřebují (např. můj syn právě přestal potřebovat moje mlíčko, od úterka už ho nechce a výslovně mi řekl, že už ho pít nebude:-))
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Jsem na tom stejně 

(28.4.2007 8:42:13)
Jsem moc ráda, že tu probíhá tahle debata o botičkách. Taky jsem z toho špatná a korunu tomu nasadila "vševědoucí" prodavačka botiček, když mě div neoznačila za nesvéprávnou a hloupou matku (sháněla jsem botičky české, certifikované, ale bez kotníčků).
My jsme to měli doma tak : minimálně měsíc a půl prvního běhání jen v ponožkách nebo naboso. Pak botky na ven ze zahraničí pouze pod kotníčky (v čr jsou k sehnání snad jen na netu a nedá se to tudíž vyzkoušet). A nakonec textilní bačkůrky na doma, protože přeci jen se mi ta domácí podlaha bez nerovností zcela nepozdává. Nosí je tak polovinu dne, druhou polovinu je doma bosky.
Tak, to jsem ráda, že jsem se "vykecala", poslední dobou tohle bylo u nás hoooodně probírané téma (kamarádky, máma, tchýně....). Už jsem si přišla jak exot, že moje dítě nenosí "přeskáče" :-)) Takže díky moc za názory a rady.
 Helois+Hela03/06+Dia07/09 


Protiskluzové ponožky 

(29.4.2007 14:53:21)
Každá doba má svůj názor, ale prosím všechny maminky ať se řídí svým vlastním rozumem!!! Vždyť každá musí vidět, jak je hrající si dítko v botkách nemotorné, každou chvíli s botkou nějak bojuje, někde se mu jedna nožka pod druhou zaklíní a má celou dobu nohy ve zcela nepřirozené poloze. Na chození jsou botky jistě zdravé, především ty s pevnou patičkou, ale copak vám dítě doma pouze chodí??? Naopak, stále si hraje, někam leze, sedí, klečí, stoupá, běhá... Dokážete si představit mít doma na nohou při všech činnostech nohy sešněrované do kotníčkových bot??? Samozřejmě, že až jsou děti starší, mohou doma nosit papučky ale do té doby jim plně postačí ponožky s protiskluzovou podrážkou. Maminky, buďte rozumné!!!
 Insula 


Re: od luciniště 

(28.4.2007 9:10:55)
Boty se samozřejmě mají dát až když dítě tráví vic času na nohách než lezením. Při lezení se boty dávat nemají.
O botách doma jsem už psala. A mimochodem tvarované boty se samozřejmě dělají už pro ty nejmenší. Zrovna má syn jedny na noze.
 mateřídouška 
  • 

Re: Re: od luciniště 

(28.4.2007 12:22:53)
tvarované myslíš jako s tou klenbičkou..tak ta by tam být právě neměla protože tu u dítěte v brzkém věku kryje právě ten tukový polštářek a na tom je myslím všeobecná schoda mezi odborníky.
 Insula 


Re: Re: Re: od luciniště 

(29.4.2007 13:28:45)
Hm, mám přesně opačné informace. Každopádně má syn kožené boty s certifikací, tak jsem snad udělala dobře. Dcera měla ty samé a nohu má správně vyformovanou. A boty kupuju jen s certifikací. Měli jsme i se žirafkou a také byli tvarované. Tak fakt nevím.
 mateřídouška 
  • 

Re: Re: Re: Re: od luciniště 

(29.4.2007 18:56:53)
no já jsem osobně hodně zvědavá do budoucna až to budou řešit moje děti, co se bude zrovna doporučovat....
musím sama za sebe říci,že mi přijde, že většina odborníků se tak trochu schovává za obecné doporučení, bez nějakého odůvodnění než že jako se tomá.... ty kotníčkové botky....naše rehabka mi vůbec kotníčkové botky nedoporučovala měla jsem nechat dítě chodit na bosky....i jak to psala luciniště, která je snad také rehabka
osobně když mám v ruce nějakou tu certifikovanou botku přijde mi hroznětvrdá neohebná. důležitý je tam hlavně ten opatek který jsem našla i u necertifikované obuvy plus jinak byla botka poddajná pro pohyb nožičky respektive odvíjení šlapky při chůzi...tak nevím možná dělám chybu, ale takhle mi to přijde logičtější
 Insula 


Re: Re: Re: Re: Re: od luciniště 

(30.4.2007 7:30:53)
No, tyhle boty, co teď nosí syn, jsou celokožené a krásně měkké vč. podrážky.
 mateřídouška 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: od luciniště 

(9.5.2007 21:03:36)
takmusím napsat že jsem dnes koupilaklukovi také přesně takové a to žirafkové
tak je vidětže od dob co jsem sháněla malé botky pro holku se topohlo dopředu :-)a i takové se najdou
 Dita V.,dvojčata 8 let 
  • 

Re: Naopak - co nejvíc naboso! 

(28.4.2007 0:16:11)
Myslím si,že je to u každého dítěte jinak.První z dvojčat,když začal chodit,měl docela dlouhé období,že si pořád stoupal na špičky.Doktorka řekla,že je to velmi dobré a že mu boty doma nemáme dávat.Druhý měl vtočenou nožičku,v roce šel na operaci a pak ji musel mít pořád fixovanou botou,tak botu nosil pořád i na zdravé noze.A oba teď nemají vůbec žádné problémy s klenbou.
Zato moje známá teď lítá s oběma synky po doktorech,že mají ploché nohy.Oba měli botičky snad ještě když nelezli.Jenže tam byl problém asi jinde,nosili boty "po někom",což bych řekla,že je největší chyba.
 Insula 


Re: Re: Naopak - co nejvíc naboso! 

(28.4.2007 9:16:02)
Ditko, to je další věc. Děti ze začátku našlapují na špičky, to je normální. Ale když to trvá příliš dlouho, tak je to chyba. Naučí se pak našlapovat na špičky a je moc těžké se to odnaučit. K tomu právě pomáhají boty. :-)))))))))))) To je od rehabilitační sestry a je fakt, že to funguje. Tak se v tom vyznejte. :-)))))
 Katka, dcera 10,5 měsíce 
  • 

Re: Ne naboso 

(2.5.2007 21:40:36)
Malé dítko ještě nemá klenbu chodila. Také nám byly doporučeny botečky s pevnou patou již od prvního postavení na nohy. Dcerka si je také zouvala, ale jako zázrakem den poté, co nám dětská doktorka doporučila botečky dávat si je na nohách nechává klidně celý den :-) (náhoda? nebo poslechla paní doktorku?). Dáváme látkové bačkůrky, které odpovídají požadavkům - pevná pata, kotníkové, nízky podpatek.
 Ninivé, synek 14m. 
  • 

jsem ráda za informace 

(28.4.2007 13:26:49)
Ahojky,
jsem ráda za informace, taky jsem teď botky hodně řešila a řeším.
Nesouhlasím, že se "všechno moc řeší" - ono je to někdy těžké si vybrat, když je tolik info a spousta lidí hájí krajní názory. Myslím, že je důležité hledat info a taky sledovat dítě a svojí intuici.
Syn má takový tlapy - velký a vysoký nárt, že jsem mu botky s měkkou podrážkou nesehnala - v tvrdých nemohl vůbec vstát ze země a očividně mu to bylo nepříjemné. Doma tedy vhodí v tlustých protiskluzových ponožkách a venku v botkách - jak bude hezky a budem u babičky nechám ho běhat bosky. Je na něm vidět, jak je příjemné se všeho dotýkan a nejen rukama.
Jak jsem mu přestala dávat bačkorky,začal se tahat za prstíčky nohou a sám sebe lechtat - nějak objevil, že je má.

Jo, a to brzké posazování a vodění za ručičky, taky se mito nelíbí, je to zbatečné. Děti nechtějí ležet, když je pořád nosíme a podpíráme, jasně že je to zábavnější. Děti, co se posadily sami a začaly chodit sami, se mi zdají mnohem stabilnější.
 Marie 
  • 

Dotazy 

(5.5.2007 1:24:29)
Prosím vás, co je to Vojtova metoda?

A kdy se má dítěti vytvořit správná klenba nohy? Náš syn bude mít 4 roky a ještě stále má plochou nohu (boty na ven nosí s ortopedickou vložkou a po zahradě v trávě chodil a chodí v teplém počasí bosky...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.