| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Noví otcové

 Celkem 52 názorů.
 Brarča, 2kluci 
  • 

Fandím chlapům 

(19.4.2007 10:08:22)
Fandím všem chlapům na mateřské a jejich manželky (kariéristky jak jsou někdy nazývány) vůbec neodsuzuji. Naštěstí můj manžel se zapojoval do domácnosti a do výchovy kluků celkem dost, tak si nemám na co stěžovat, ale znám rodiny kde i dnes chlap vydělává a manželka poskytuje servis včetně výchovy dětí. No je pravda, že v rodině jednu, která je opravdu na mat.dovolené a stará se jen o to dítě se kterým se právě dovolenkuje. Manžel chodí do práce a vykonává dom. práce včetně vaření, nákupů a pod. (mají 3děti, 2 už velké 15,12 a 1 malé 1rok).
 Reya 
  • 

Taky fandím 

(19.4.2007 13:26:59)
Myslím, že kdyby víc chlapů chodilo na mateřskou, resp. rodičovskou dovolenou, ubylo by také diskriminace žen v zaměstnání. Je pravda, že by asi stále zůstal člověk s dětmi v nevýhodě proti tomu, který děti nemá. Ale určitě by už nebylo tolik prostoru pro stereotypy typu: "Tahle ženská je v podezřelém věku, tu nezaměstnám, protože mi odejde na mateřkou", nebo "Tahle ženská má děti a bude pořád na OČR".
I v mém okolí jsem si všimla, že otcové si uvědomují, že o své děti mohou v případě rozvodu o děti přijít, když nechají vše na manželce, jak padlo v článku. Faktem ale je, že jsem se spíš setkala s tím, že v případě rozvodu a násleném řešení, kdo bude mít dítě v péči, že ten zájem u chlapů byl spíš takový "falešný" a chtěli jím svou partnerku vydírat nebo se u okolí ukázat jako super taťkové. Když jejich manželka zaujala postoj: fajn, vezmi si je, když chceš..., rychle vycouvali, protože si uvědomili, co to všechno obnáší.
 Lorina 


i my máme skvělého tátu 

(19.4.2007 13:34:23)
Musím říct, že i my máme skvělého tátu. Musel se začít starat již v odbě mého prvního těhotenství , protože jsem musela ležet několik měsíců. POtom jsem další čas trávila v nemocnici s miminkem, a tak denně jezdil za námi, pral a žehlil. Po příchodu z nemocnice se ihned zapojil a od té doby zvládne zastoupit maminku na 100%, kdykoli je třeba. Moje děti mají s tátou skvělý vztah, někdy mi úplně vyhrknou slzy do očí, když je vidím pospolu.
Sama jsem to nezažila a jsem svému muži za tohle nesmírně vděčná.

Minulý týden jsem si odjela na relaxační víkend do Poděbrad a skvěle si odpočinula a on zatím hlídal naše sluníčka.

Má samozřejmě svoje "chvilky", ale je to skvělý partner a úžasný táta. Jsme spolu 12 let a vím, že jsem vybrala toho správného muže a tátu pro naše dětičky...
 Taňula 


Re: i my máme skvělého tátu 

(23.4.2007 0:24:25)
my jsme byli s manzelem na materske temer spolu.Svemu potomku prizpusobil uplne vse,dokonce zmenil praci,aby s nami byl co nejvic a mel flexibilni pracovni dobu,az ja pujdu do prace a maly byl nemocny,mohl byt s nim-u meho zamestnavatele by to slo spatne.Byli jsme doma celkem 4roky a nikdy na to nezapomenu.
 Slávina 
  • 

Re: i my máme skvělého tátu 

(5.5.2007 22:22:08)
Tak buď štastná,že je takový a drž se ho zuby nehty.Takové chlapy obdivuji a ty jak vidím jsi si vědoma toho,že ne všichni jsou takoví.Co jich chodí z práce rovnou do hospody a peníze manželce jen tak smrknou a to jen když už není vyhnutí.takoví by snad ani neměli zakládat rodinu.tak hodně štěstí do budoucna.
 Linda, dcera 1,5 roku 
  • 

Muži a domácí práce 

(19.4.2007 14:46:06)
Svého muže musím pochválit co se týče hlídání naší dcerky. Velmi často ji hlídá, dokáže mě zastat prakticky v čemkoliv co se týče péče o ni (i když mu třeba musím při "předávání" připravit oblečení pro ni nebo říct, co jí má dát k jídlu - což beru jako normální). Na druhou stranu si nedovedu představit, že by s ní byl delší dobu (třeba na mateřské), protože kdykoliv se vrátím domů, je to tam jak po boji. Nádobí špinavé, oblečení a hračky všude, atd. Prostě to bere tak, že má na starosti péči o dítě a nikoliv domácnost. V této souvislosti by mě zajímalo, jestli má některá z vás partnera, který dokáže zvládnout obojí naráz - dítě i domácnost?
 Winky 
  • 

Re: Muži a domácí práce 

(19.4.2007 15:17:23)
no, obávám se že neznám. Ten náš "taťka" taky zvládne vesměs veškerou péči o dceru (s tím jak se uvádí - já navařím, vyperu, vyžehlím, připravím), ale domácí práce pouze to co mu řeknu (někdy). Zato ale zvládá spoustu jiných praktických věcí (přivrtat, odstěhovat, natřít atp.) což zase není moje parketa. Tak to nijak nehrotím. I když jeho občasné narážky že by si tu "dovolenou" chtěl taky někdy užít tak říkám "pouze s veškerými domácími pracemi".....
 Blanimour 


Re: Re: Muži a domácí práce 

(19.4.2007 15:38:48)
Můj manžel se o dceru stará hodně, ale s domácími pracemi taky nic moc. Jen občas, když mi chce dokázat, jak jsem "nemožná", tak spolu s ní třeba umyje nádobí nebo provede jinou úklidovou práci a pak mi dlouze vykládá, jak je to pro ní skvělá hra. Jenže když tohle provede jednou za měsíc, tak to skvělá hra je. Sama to také tak občas provedu. Kdybych to tak měla dělat každý den, tak se z toho asi zblázním a moc toho neudělám. To mu ale nevysvětlím.
 arsiela, 


Re: Muži a domácí práce 

(19.4.2007 15:35:30)
Hrdě hlásím,že já takového doma mám(a nedám :))zvládne jak děcko tak ještě jen tak mimochodem uklidit celou domácnost,vyžehlit,uvařit.Nevím jak to dělá,ale já z toho mám místy depky.Když jsem ležela ve špitále,klukovi bylo půl roku,vzal si dovolenou,zaoptařil děcko,jezdil za mnou do nemocnice a ještě zvládl vyprat,vyžehlit,samozřejmě uvařit.A to bez babiček,či jakékoli pomoci.
I když má své mouchy a občas se hádáme,tak je to chlap k nezaplcení
 Boďka 


Re: Re: Muži a domácí práce 

(19.4.2007 20:26:22)
Arsiela, tak z toho, že občas zvládne domácnosť lepšie ako ty, depky mať nemusíš :-))).

Ja osobne nepoznám žiadneho chlapa, ktorý by mal depky z toho, že nezvláda domácnosť rovnako dobre ako jeho žena. Tak nechápem, prečo by ich žena mala mať. Je servis domácnosti nejaká špeciálna ženská vlastnosť, ktorou by mala disponovať každá žena?

U nás doma je to podobne ako u vás. Môj priateľ všetko zvláda rovnako dobre ako ja - upratovanie, pranie, žehlenie, výchovu detí...niečo dokonca lepšie ako ja. Mne to absolútne nevadí, skôr naopak, veď je to na prospech celej rodine, nepotrebujem s ním súťažiť. Jediné, čo nezvykne robiť, je varenie, to je väčšinou na mne. To ho nebaví (hoci to vie), kým boli deti menšie a nechodili do škôlky, tak im varil, ale keď si má navariť len pre seba (ja chodím do jedálne, deti majú obed v škôlke), tak to sa mu vôbec nechce, tak mu občas navarím, aby nebol len na konzervách. On radšej medzitým povešia prádlo.

Neber to ako kritiku svojej osoby, tak som to nemyslela, len si občas všímam, že aj ženy, ktorých partneri sa zapájajú do domácnosti majú tendenciu brať domácnosť ako svoju povinnosť, s ktorou im partner "pomáha", pričom ja si myslím, že v ideálnom prípade sú partneri jeden tím, ktorí ťahá za spoločný povraz a robí to čo je potrebné a na čo stačí, bez ohľadu na to či je to domácnosť, zarábanie peňazí alebo výchova detí.
 arsiela, 


Re: Re: Re: Muži a domácí práce 

(19.4.2007 22:50:24)
Ne,já z toho zas tak depku nemám,to jsem myslela kapku z legrace.
 Vlaďka+Daniel 3/05 


přiznám se 

(21.4.2007 21:19:17)
Já jsem taky jedna z těch, co mají skvělého manžela a depky z toho, jak je skvělý:) U nás to bylo tak, že maminka se starala o děti, domácnost a chodila do práce a tatínek sem tam občas uvařil, ale už ho ani nenapadlo, že by po sobě taky mohl umýt nádobí. Takže když se teď třeba manžel rozhodne, že už je špinavá koupelna a je třeba s tím něco dělat, beru to téměř jako osobní výtku, že já, která jsem celý den doma (pro rýpaly - opravdu s tím dítětem chodím i vn, byl to jen často používaný obrat) se nejsem schopná postarat o vlastní domácnost. Nevím, co s tím mám dělat, rozumově mi je jasné, že to je i jeho domácnost, ale stejně mám vždycky výčitky, že už jsem to dávno měla udělat já. Povedlo se někomu z vás tenhle přístup v sobě překonat?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: přiznám se 

(21.4.2007 23:15:03)
Mně celkem jo ;) Jsem dost líná na to, abych se tím trápila :) Občas teda mám záchvat výčitek a ujišťuju se, že to nemá být na protest proti mé domácí nečinnosti, ale jinak jsem prostě ráda, že to je hotové, a dál to neřeším :)
 10.5Libik12 


Re: přiznám se 

(21.4.2007 23:21:37)
Vlaďko, ty jsi brilantně vystihla, jak se ženský stávají otroky vlastních pocitů, já s tím bojuji tak, že si pěstuji navzdory rovnoprávnosti výlučné dovednosti, on koláče neupeče (a mě to poskytuje tvůrčí uspokojení) takže co na tom, že si umyje vanu:).
 Pavla 
  • 

Re: Muži a domácí práce 

(19.4.2007 15:59:10)
Když jsem v práci a partner hlídá, tak zvládá obstarat děti, uvařit a umýt nádobí. Uklidí nepořádek a někdy vyžehlí. Jinak úklid domácnosti ( praní, prach, vytírání atd.) dělám sama.
 Majka 
  • 

Re: Muži a domácí práce - ehm, ehm.... 

(19.4.2007 18:34:08)
No, já takového muže doma nemám, i na procházky ven mu musím děti obléct... ale pravdou je, že i on, když přijde večer z práce, vidí neskutečný bordel, přesně tak, hračky, oblečení, to je klasika. Domácnost obstarávám až po večerním uložení dětí, protože přes den mi nespí. Resp. mladší mimi spí, ale max. 30min v kuse... Takže to v pozdních večerních hodinách pofackuji a ráno se jede nanovo :-o)
 petrida 


Domácnost je moje dobrovolná starost. 

(20.4.2007 9:40:58)
Já mám nejraději rozdělení péče o domácnost takto: manžel si odpoledne vezme děti( 2,skoro 4) na starost, když je hezky, nejlépe na zahradu a já si v klidu udělám domácí práce. S dětmi se uklízet nedá. O domácnost se starám jen já a dobrovolně, protože vše udělám rychleji a líp. Na druhou stranu nemusím sekat zahradu, starat se o svý auto(olej, servis,gumy...). Opravdu si nejvíc cením toho, když si chvilku můžu odpočinout od dětí a klidně na těmi domácími pracemi.
 Peťa  
  • 

Re: Muži a domácí práce 

(20.4.2007 7:11:20)
Můj manžel sice na rodičovské dovče nebyl, taky měl občas takové ty narážky typu: "taky bych byl na MD, alespoň bych si odpočinul". Když byly malýmu 2roky, odjela jsem s kamarádkou na týden k moři a on se staral. Po téhle zkušenosti uznal, že to tak snadné není. O malýho se dokáže postarat se vším všudy - ráno ho vodí do školky on (já ho vyzvedávám), chodí s ním na kroužky, k doktorce. Oblečení mu chystat nemusím (ikdyž zrovna včera neměl "svůj den" a měl narážky typu "když jedu s malým na trénink jen já, tak mi alespoň přichystej věci" - já mezitím vytírala, neseděla např. u TV). Dokáže při malým i uvařit, vyprat a pověsit prádlo. Dokonce i vyžehlí. Ovšem pravda je, že zmiňované domácí práce fakt dělá jen tehdy, když má svůj dobrý den. Když se mu nechce, tak se prostě "jen" věnuje synkovi. Neustlaná postel nebo špinavýé nádobí ho pak taky moc netankujou. Já vyrůstala v rodině, kde taťka mamce pomáhal, jak mohl (uvařil, vyžehlil atd.), takže pro mě to takový šok, že manžel pomůže, není. Znám ale plno kamarádek, které tohle u tatínků neznaly a i nyní u manželů. A připadá jim to zcela normální, spíš se diví, že ten můj takhle kmitá. ...
 Štěpánka* 4 holky a kluk 


Re: Re: Muži a domácí práce 

(20.4.2007 13:49:50)
Nooo já taky dělám věci hlavně když mám na ně náladu :-) a s mužem děláme kolem dětí oba, vždycky ten co zrovna má čas a podobně. Jsem s tím spokojená a on mě nepeskuje :-)
 Pole levandulové 


Re: Muži a domácí práce 

(21.4.2007 10:32:54)
Ano, znam, mam a nedam :-) Manzel je u nas plne vystridatelny se mnou, neexistuje, ze bych mu musela rikat, co je potreba udelat. Proste kdyz jdu do prace, odchazim z bytu, kde je neporadek, vracim se do uklizeneho, dite je spokojene bud na mne cekajici nebo spici a pokud nejdeme jist nekam ven, tak je pripravena i vecere. Pracuje ve chvili, kdy si syn hraje, nebo spi. Ale je fakt, ze mezi mymi kamaradkami je veden jako raritka:-)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

táta přece nehlídá 

(19.4.2007 20:11:40)
nechci nějak rejpat, ale... opakuje se tu věta ve smyslu "manžel dítě hlídá" - jako by snad to dítě nebylo jeho... Přiznám se, že to nechápu. Hlídat může abbička, teta, strejda nebo najatá chůva, ale ne vlastní táta! Takže když někam jdu sama a někdo se mě ptá - "kdo ti hlídá?" odpovídám "nikdo, děti jsou se svými tatínkem" :)
 Boďka 


Re: táta přece nehlídá 

(19.4.2007 20:44:37)
Ráchel, moja reč.

Priateľ mi deti "nehlídá" a s domácnosťou mi "nepomáha".
 MM 
  • 

Souhlasím s Boďkou a Ráchel... 

(19.4.2007 22:02:27)
... a přiznám se že fakt nechápu, jak takovéto pojetí (typu "táta hlídá", "muž pomáhá ženě v domácnosti") může přežívat mezi poměrně madými lidmi v třetím tisíciletí! Znovu a znovu se tomu divím, že kdekdo ještě takto o tom přemýšlí a mluví...
 DENISA 
  • 

Re: Souhlasím s Boďkou a Ráchel... 

(19.4.2007 22:53:05)
No, zase nezabihej do slovickareni. Napr. ted hlidam nase dite ja, protoze manzel pripravuje veceri a pak jemu pujdu pomoct s praci v domacnosti, tzn. poklidim po veceri. Ja porad rikam, ze mi manzel pomaha v domacnosti, protoze ja jsem ta hlava, ktera to ridi a rika co ma manzel udelat, protoze on za tu jakozto chlap nemuze, ze treba ten prach a ulemtane dvere nevidi. Ale to neznamena, ze tim, ze mu musim rict, co je potreba udelat, to zmensuje jeho podil na domacich pracech. Ja mu zase pomaham se zahradnickymi pracemi na chalupe, kde je ridicim mozkem on.
 10.5Libik12 


To je ale hloupý článek 

(20.4.2007 0:20:50)
1) podmiňuje nepřímo vůli matky zůstat s dítětem na MD její nevalnou inteligencí
2) ač se snaží pranýřovat dvojí postavení v rodině, klidně využívá klišé typu "pomoc ženě" od partnera(ale holky už to psaly)
3) předpokládá, že lidé před pádem komunismu žili na stromech, což není pravda. Byli jsme v kleci, nenáviděli jsme bolševika, ale na to, abychom se společně radovali z děcek, jsme nepotřebovali parlamentní demokracii:)Existoval-li vůl, který se v rámci rodiny nestaral o to, jak je jeho děcko staré, pochybuju, že by mu "společnost, co urazila kus cesty":)))))) byla co platná.
 Sisinka 
  • 

Re: To je ale hloupý článek 

(20.4.2007 10:41:32)
Libiku, k tomu bodu jedna - ony "neinteligentní" ženy tvrdí, že by to muži "nedovolily" - to je něco jiného, než že chtějí být samy na rodičovské. Co by asi dělaly, kdyby chtěl i otec? :-) Jinak souhlas!
 Ivana Procházková 


Re: To je ale hloupý článek 

(20.4.2007 22:01:03)
U té hlášky, že za socíku bylo běžné, že chlap nevěděl, kolik je dítěti let, jsem chvíli přemýšlela, jestli to jako má být básnická nadsázka či co a jestli tedy jo, tak použitá dost nevhodně. Článek je pitomý. A propos, i v naší silně patriarchální rodině náš tatík tlačíval kočárek (bratr je o 10 let mladší, takže vzpomínky na to mám) a nikdo se mu nepoškleboval, aspoň o tom nevím. Jasně, že se spousta věcí v zapojení otců do výchovy změnila, ale ty příměry použité v článku, jak to chodilo dřív, jsou ujeté.
 Draci mamka 4+1 


Re: Re: To je ale hloupý článek 

(22.4.2007 8:52:44)
Ivule, pocházím z malého hornického městečka, jsem 80 ročník. A opravdu tatínkové nevěděli. Zapojování do péče o dítě a domácnost bylo spíše nedobrovolné a kamarády zesměšňováno... můj táta se o nás straral (pracoval na směny, takže když měl odpolední, tak vařil on, ohlídal odchod do školy, nakoupil, umyl nádobí), ale nehrál si s náma, nechodil s náma na procházky, jen občas jsme šli všichni, za to si ráda vzpomenu, jak mě brával na houby už jako škvrně. Jo a vynášel koš, dokud matka neřekla, že už do kontejneru dosáhneme a musely jsme my holky.
A potkat tatínka u peditra? To se mi zadaří až v posledních několiak letech. Možná tu jsou tatínkové víc vytížení???(hospody praskají ve švech už dopoledne)
 Věra 
  • 

Re: Re: To je ale hloupý článek 

(2.5.2007 23:42:52)
Můžu to pouze potvrdit, co se tam píše přesně sedí na mého tchána, kterému bylo nyní 75 let. Je ve skvělé kondici, ale přesně vyžadoval po ženě, aby plnila 100 procentně svoji ženskou roli, často byl za prací mimo domov a svého syna, dnes mého manžela vzal jednou na povinnou lékařskou prohlídku a nahlásil úplně jiný věk, asi o čtyři roky více a manžela hned objednali ke cvokaři, že je nějaký zaostalý apod. Takže až tak nejapný článek to není a výmysly také ne. Fakt to tak fungovalo a nejradši si s kočárkem tatínkové na procházce zajížděli před hospůdku na jedno... Doba se hodně změnila, dnes se do ženění a vdávání nikomu nic nechce i když mají spolu dítě. Všechno je prostě jinak, dnes jsou otcové na mateřské, jednoho takového znám a určitě to zvládá skvěle. Všem hodným tatínkům a maminkám přeji také hodné děti. Já mám nyní syny v pubertě a do smíchu mně není, spíš často do breku. Snad to brzy přejde, nyní je pro ně vším právě táta s kterým sportují a jsou si s ním prostě blíž.
 Linda 
  • 

Re: Re: Souhlasím s Boďkou a Ráchel... 

(20.4.2007 13:52:45)
Já zas nechápu takové slovíčkaření, přece když je dítě ve věku, kdy nemůže být samo, musí ho někdo "hlídat", ne? Beru to jako souhrnné označení činností spojených s péčí o dítě a nijak mi to nevadí. Na druhou stranu je fakt, že i dnes se stále předpokládá, že dítě "hlídá" máma. Když jdu někam já, lidi se mě automaticky ptají "Kdo ji hlídá?", zatímco když jde někam manžel, nikdo se ho na to neptá....
 Linda, dcera 1,5 roku 
  • 

Re: táta přece nehlídá 

(20.4.2007 13:58:18)
Taky nechci rejpat, ale ehm...znamená tedy "hlídání" dle tvé definice, že hlídá někdo, kdo je za tuto službu placený? A pokud to myslíš tak, že o dítě se mají starat máma a táta - ostatní tedy jen "hlídají" - měli by za to tedy dostat zaplaceno, ne? Třeba ty babičky a dědové - člověk je dost často vidí, jak děcka hlídají, ale předpokládám, že to dělají zdarma. Jaksi se automaticky předpokládá, že se také zapojují do péče o dítě. Jaký je tedy rozdíl mezi mámou, tátou a babičkou???
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Re: táta přece nehlídá 

(20.4.2007 23:51:16)
no, když se ptáš... táta s mámou prostě podle mojí definice nehlídají, ti se starají o vlastní dítě, za které mají zodpovědnost. k tomu existuje hlídání placené (i to někdy využíváme - nikoliv od nějaké agentury, ale občas "najmeme" někoho, koho dobře známe) a pak neplacené - od blízkých lidí, kteří mi chtějí vypomoct a peníze by si za to nevzali. Žádný rozpor v tom nevidím... A stalo se nám i několikrát, že holky, které mi hlídaly jako "brigádu", mi občas samy od sebe vypomohly zadarmo, jako dárek.
"hlídat" je pro mě prostě termín pro označení náhradní, nerodičovské péče o dítě na nějakou omezenou dobu, nikoliv to, že já nebo manžel či oba prostě normálně trávíme čas se svými dětmi a staráme se o ně.
Chápu otázku "kdo vám hlídá?", když se někde objevíme spolu s manželem.
 Ivana Procházková 


Re: Re: táta přece nehlídá 

(21.4.2007 7:27:54)
Lindo, já rozhodně neočekávám od našich babiček a dědečků, že je jejich povinností se "zapojovat do péče o dítě". To je zodpovědnost a povinnost rodičů. Babičky a dědové k nám jezdí, vnučku mají rádi, hrají si s ní a čas od času ji "hlídají", ale čistě na bázi dobrovolnosti z jejich strany. A mimochodem při tom očekáváme (a také se to děje), že při "hlídání" budou respektovat náš (můj a manžela) přístup k výchově (resp. nebudou působit v rozporu s ním). Protože pravidla výchovy nastavuje ten, kdo je za ni zodpovědný, tedy my, ne oni. Ty to snad vnímáš jinak?
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: táta přece nehlídá 

(21.4.2007 8:17:03)
jo, přesně tak.
 Linda, dcera 1,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: táta přece nehlídá 

(21.4.2007 14:00:19)
Já to vnímám naprosto stejně. Např. moje mamka s přítelem nám malou příležitostně pohlídají, jinak se spíš vzájemně navštěvujem. Často ale člověk vidí, že rodiče přehodí na babičky dle mého názoru přehnanou míru péče o své děti (např. když se o dítě starají babičky celý den). Samozřejmě že to ty babičky dělají dobrovolně, rády a zadarmo, ale mě to vůči nim přijde tak trochu nefér...V takovémto případě si pak nedovedu představit, že by se babičky při péči o vnoučátka řídily výlučně pravidly, která stanovili rodiče - a bylo by i nefér to po nich chtít, když jim je (ošklivě řečeno) "hodí na krk" většinu času, kdy jsou děti vzhůru. Je to tedy "hlídání" nebo "trávení času s dítětem"? Já v těchto slovíčkách moc rozdíl nevidím, přesto si taky myslím, že výchova dítěte je v první řadě na mámě a tátovi.
 zuzkasim 


I dřív byli uvědomělí otcové 

(19.4.2007 22:31:58)
Ano, dnes je trochu jiná situace v postavení žen a můžu než před pár desítkami let. Přesto si nemyslím, že by v rodinách byl nějaký zásadní obrat. I dřív byli chlapi, kteří se prostě o domácnost v rámci svých možností se ženou dělili a uměli se o dítě postarat. Například můj taťka, ač jinak živitel rodiny, neměl problém s přebalením, koupáním, krmením, pomáhal plenky vyvařovat, na vycházky jsme chodili všichni společně atd. Prostě ho nějak nenapadlo, že by tohle všechno měla dělat jen jeho žena, přece se měli rádi a děti si pořizovali, protože chtěli. Vztah sice nebyl tak růžový po celou dobu, dnes už mají každý svou domácnost, ale přece jen tam snaha byla. Stejně tak znám spoustu mladých kluků, kteří zastávají názor, že o domácnost a děti se stará ženská. Je jen na jejich partnerkách, jestli mu to budou tolerovat či si raději najdou jinou známost.
 Peťa 
  • 

Re: I dřív byli uvědomělí otcové 

(20.4.2007 7:32:44)
Přesně tak. Moji rodiče jsou stejná generace jako rodiče manžela. U nás bylo normální (jak jsem už výše psala), že taťka uvařil, vyluxoval, vyžehlil, umyl okna. O rok starší tchán doma ležel a poroučel. Hlásal heslo: "ženská patří ke sporáku" a "chlap vydělává a chodí se bavit". Taky mě to stálo hóóódně sil, abych manželovi "otevřela" oči a aby si uvědomil, že to, co viděl doma já mu tolerovat nebudu. Takže opravdu (jak jsem taky už psala) doma udělá spoustu věcí, ale vím, že to dělá ne proto, že by to tak cítil a myslel si, že je to přirozené, ale aby byl doma "klid". Hodně jsme o tom mluvili, on má z dětství zafixovaný model svýho táty a to v něm - bohužel - nevymažu :o( Ale fakt se snaží :o)
 Kudla2 


Divná rodina? 

(20.4.2007 9:04:23)
"Krátce nato se nám narodil první syn Vilík, rok a tři měsíce po něm přišel na svět i jeho bráška Fanoušek."

Není to zvláštní? ;-))))

Jinak k tématu - také si myslím, že manžel "nepomáhá" ale podílí se. A jak se tam samozřejmě píše o druhé směně ženy, to by taky měla být záležitost obou, ne? My to děláme nárazově, rozhodně, když uložíme děti, tak se nevrhneme na domácnost, když jsme unavení. A přes den (2 děti 4 a 1,5 roku) nemá moc cenu uklízet, z jedné strany to uklidíš, z druhé to vytahají. Takže když máme náladu, tak uklidíme, když ne, necháme to tak. Svět se přece nezboří.
 Pipa 
  • 

Re: Divná rodina? 

(20.4.2007 22:39:28)
Kudlo, co by na tom melo byt zvlastniho, ze se za patnact mesicu narodi dalsi dite? Moji prckove jsou taky "rok a tri mesice" od sebe. Tehotenstvi trva devet mesicu, technicky je to tudiz proveditelne:-)
Muj muz pracuje osm a pul hodiny denne, ja taky (doma s detma) a ten zbytek si spravedlive rozdelime. Takze nadobi, zehleni a pod. je vec nas obou.
Pipa
 Kudla2 


Re: Re: Divná rodina? 

(20.4.2007 23:53:17)
Pipo, jenže tam bylo TŘI měsíce. To uznej, že mi bylo divný ;o)))

Ale je jasný, že to byl asi překlep. Jen mě to zaujalo.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Divná rodina? 

(23.4.2007 16:21:43)
nikoliv, přečti si text znovu. je tam ROK a tři měsíce.
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Re: I dřív byli uvědomělí otcové 

(20.4.2007 9:34:36)
Je to tak, můj tchán vždy dělal naprosto všechny domácí práce a jeho 2 synové to díky tomu považují za naprosto normální (mám kliku :))ještě dnes je děda v naprostém klidu schopen a hlavně ochoten přebalit, nakrmit a postarat se třeba o roční mrně.
Co se týče článku - i když je v něm zmíněný taťka schopný a báječný - při představě maminy, která odejde od 2 prcků ve věku 2 a 3 mě silně mrazí.
Vím však, že to se může stát, moje bývalá spolužačka opustila manžela a 2-letou holčičku a odešla za svou láskou.....
 Taňula 


Re: I dřív byli uvědomělí otcové 

(23.4.2007 0:35:23)
Jsem podruhe vdana a musim Ti rict,ze je treba si vazit muzu,kteri doma pomahaji.Muj minuly manzel a soucasny-to se neda srovnat.Muj soucasny muz je moje vyhra v loterii zivota,nejen ze pomaha,on se mnou vsechno dela napul.Kdyz nahodou nema vyzehlenou kosili,tak nehubuje,ale vezme zehlicku a proste si ji zehli sam,jenze se o tu zehlicku zacnem prat,ja mu totiz vyzehlim rada.Je uplne jedno,kdo se chyti varecky a uvari.Vubec to neresime,vsechno je to prirozene a jde to samo.Vsude chodime spolu a mame spolecne zajmy.Maly ho ma radeji nez me a to jedine me trosku stve,ale to je jen z jesitnosti.Muj byvaly chodil do prace,pak lezel na kanapi a taky chodil na pivo.kdyz jsem mu dala ven kocarek,sel to s malym prezit a kdyz prisel,tak mi ho predaval s tim,ze uz ma splneno.Takze slovo zaverem-neni normalni mit starostlive muze,kteri se na chodu rodiny podileji rovnym dilem.Je to zazrak a mi se stal.
 Kubula K. 


Re: Re: I dřív byli uvědomělí otcové 

(23.4.2007 11:33:38)
Taňulo, prosím nezlob se, ale asi bych s dovolením trochu upravila terminologii. Není možná úplně BĚŽNÉ, OBVYKLÉ nebo SAMOZŘEJMÉ mít doma chlapa, který dělá svůj díl domácích prací a péče o děti, ale NORMÁLNÍ to rozhodně je. Naopak NORMÁLNÍ není mít doma hovado, které po šichtě leda prdí do gauče a čeká, že ho ženuška bude obskakovat. (Jestlis to takhle myslela a já jen slovíčkařím, tak se omlouvám:-).
 Eli+3kluci 


asi mám okolo sebe výjimečné muže  

(20.4.2007 10:22:41)
a myslím jimi tátu a manžela.
na dětství vzpomínám často a ráda - a táta se vždy zapojoval do výchovy, radil, učil se se mnou, pořádal výlety, a také někdy zakazoval a huboval - prostě táta jak má být (i přesto že jsem vyrůstala v minulém režimu). Manžel děti přebalí, vykoupe, s pomocí lahvičky i nakojí, se starším pracuje v dílně a někdy také hubuje ... článek mi připadá jak z jiného světa, nechápu co nám chce říct. Jo a oba dva rádi vaří - a výborně, a uklízet taky umí, snad jen žehlit jsem je neviděla. Eli
 Romča,Marťula 4r a Kuba 14m 
  • 

Re: díky za bezva chlapi  

(23.4.2007 6:57:16)
Prostě bezva chlapi jsou, ale je třeba je hledat. Můj taťka doma pomáhal i třeba pral a jezdil s námi na výlety vymýšlel bezva hry. Můj partner je velmi podobný mému otci - ikdyž jsem to neplánovala - jsou si někdy podobný až mrazí. Na mateřské dovolené jsme se prostřídali rovným dílem. Já první půlku - přeci jen miminko není tak pro chlapi - a taťka druhou. Můžu jen vřele doporučit. Taťka má takový vztah k děte, který ač sebelepší otec poo práci nezíská. Zná jejich rituáli, slabosti, umí se radovat s nimi s maličkostí a nepromeškal jejich objevování světa. Článek, trochu nešťastně, chce zdůraznit měnící se roli otce pro společnost, ale já mám zkušenost, že ta změna ještě nenastala. Okolí se domnívá, že táta se doma válí. Úřady dělají velké problémy a to co je pro ženy na mateřské automatické (započítání do důchodu atd.) - o to vše musí otec do určité lhůty zažádat a pokud ne tak má prostě smůlu. A to nemluvím o zaměstnavateli, který si našel důvod k výpovědi, ale jasně to byla odveta za to, že si jako muž dovolil být na mateřské dovolené - a to se jednalo o státní úřad. Přesto bychom neměnili - děti ví, že mají oba rodiče - a to oba dva stejně na mazlení, bolístky i odchod do práce.
 Ála 26, svobodná 
  • 

Re: Re: díky za bezva chlapi  

(25.4.2007 18:48:50)
Nojo, hledat, ale kde? Dneska je to těžký - hodnýho chlapa, aby člověk pohledal. Taky už bych brala být vdaná a mít dítě, ale na nikoho nemůžu narazit - nechci si fandit,ale ošklivá, ani nepříjemná nejsem..Jak jste se s těma super chlapama seznámili? O mě se nikdo nezajímá :-(
 jarka 
  • 

Tátové to zvládnou 

(1.5.2007 23:41:42)
Soudy a hlavně tzv. sociální pracovnice by neměly brát otcům právo na kontakt s dítětem, měly by podporovat střídavou péči a nedovolovat, aby se dítě stalo živým štítem matky a matka vydírala otce prostřednictvím dítěte.Bohužel -rozhodují od stolu a nikdy se nejdou pořádně přesvědčit, jak se dítěti žije...Nic se nezměnilo, ani za 30 let.Škoda, hlavně pro děti....
 jarka 
  • 

Tátové to zvládnou 

(1.5.2007 23:41:59)
Soudy a hlavně tzv. sociální pracovnice by neměly brát otcům právo na kontakt s dítětem, měly by podporovat střídavou péči a nedovolovat, aby se dítě stalo živým štítem matky a matka vydírala otce prostřednictvím dítěte.Bohužel -rozhodují od stolu a nikdy se nejdou pořádně přesvědčit, jak se dítěti žije...Nic se nezměnilo, ani za 30 let.Škoda, hlavně pro děti....
 Verera 


Re: Tátové to zvládnou 

(17.5.2007 18:03:29)
Trochu mě zarazil odstavec, kde se píše téměř obdivně, že otec se o děti staral a nedal je do ústavu. Pokud zůstane sama ženská, automaticky se předpokládá, že se o děti postará, bude chodit do práce, vyzvedávat je ze školky a zvládne i všechno ostatní. Pokud ne, je neschopná.
Nějak nechápu, kde je rozdíl, když zůstanou děti s tátou. Proč se na něj dívají jako na hrdinu, když nedá děti do ústavu, jako by se automaticky předpokládalo, že to udělá. Vždyť dělá úplně stejné věci jako ta matka, jen mu možná v práci o něco víc platí.
 dědek na mateřské 
  • 

dědeček na mateřské 

(12.5.2007 16:38:59)
Jsem dvakrát dědečkem - od syna mám vnučku Natálku - 15 měsíců - žijí samostatně , od dcery vnuka Samuela - 6 měsíců, je mi 52 let...
Stalo se, že dítě naší nezletilé dcery - Samík - byl svěřen do péče předběžným opatřením rozhodnutím soudu nám prarodičům ve věku 3,5 měsíce od narození a ve svém regulovaném věku sotva 1 měsíce. Manželka, která má vcelku dobré pracovní místo a může tak snadněji i finančně zajistit i "novou" rodinu než dosud já, stejně tak i z dalších důvodů, dochází přes den do práce, já - dědeček - hlídám vnoučka - zpočátku střídavě s manželkou na protisměnách v práci, pak ve své řádné dovolené, pak na neplaceném volnu... K tomu, aby mi byla přiznána peněžitá pomoc v mateřství, vedla nelehká cesta plná nervů, zklamání, přesvědčování, byrokracie ... ale nyní vše vypadá, že se zpětně vyřeší za pomoci české správy soc.zabezp. i "mateřská pro dědečka" v péči o dítě do půl roku věku dítěte. Po soudem určených 22 týdnech budeme řešit "rodičovskou" dovolenou pro prarodiče dítěte ... a věřte, není jednoduché uhlídat si vlastní vnouče v péči, kterou potřebuje velmi předčaně narozené dítě (ve 30.týdnu těhotenství) před byrokratickými praktikami především sociálních pracovnic, kdy by pro ně bylo "lehčí" dítě umístit do ústavu a až pak se jako my prarodiče ucházet o výchovu a péči vlastního vnoučete ... a ještě se i dál snažit a netrhat vztahy a kontakty s dosud nezletilou dcerou, matkou dítěte, která s námi společně nežije, aby jednou mohla ona o své dítě zodpovědně pečovat a vychovávat.
Rád se podělím a případně převezmu zkušenosti jiných tatínků - možná také dědečků - mužů, kteří se nebojí přebalit, nakrmit, pohrát si, popovídat si s miminkem,vozit kočárek a také asistovat při nepříjemných cvičeních Vojtovy metody a všech nutných zdravotních prohlídkách, kontrolách a vyšetřeních - s tím spojené "nervy" jak to dopadne, pečuji o mimino dostatečně ...??
 Lassie 
  • 

Re: dědeček na mateřské 

(13.5.2007 11:01:48)
Děkuji za Váš příspěvek. Příspěvky od mužů mě osobně zajímají, je dobré věci vidět také z jejich pohledu. Pokud se Vám bude chtít popsat detailněji své zkušenosti, ráda si je přečtu. Fandím Vám a držím palce.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.