| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tříletí čtenáři - radost i starost

 Celkem 32 názorů.
 Lavanda 


Jde v pěti letech o hyperlexii? 

(10.4.2007 11:18:10)
Můj starší syn se naučil spontánně číst v pěti letech. Tady už asi o hyperlexii nejde. Dcera se naučila číst až ve škole. Syn měl ve třídě jednu spolužačku, která dovedla slušně číst, i když ne tak plynně jako on. I dcera má spolužáka, který před vstupem do školy sám četl.
Myslím, že velkou roli hraje dědičnost, já a moje sestra - dvojče jsme se taky naučily číst v předškolním věku bez cizí pomoci. V první třídě jsem si už četla dobrodružné knihy, např. Černý šíp od R. L. Stevensona. I synek je vášnivý čtenář, dcera, druhačka, se do samostatné četby moc nehrne.
S dítětem, které by umělo opravdu číst text ve třech letech, jsem se ve svém okolí zatím nesetkala, i když dětí, které v tomto věku znají písmena, je poměrně hodně. Těmito dětmi se intenzívně zabýval pan profesor Matějček, pokud se nemýlím.
 Lenka Tenká 
  • 

Re: Jde v pěti letech o hyperlexii? 

(10.4.2007 11:32:13)
Dcera mojí nejlepší kamarádky se sama naučila číst ve třech letech. Pořád listovala v knížkách, občas se zeptala, co to je za písmenko a najedno začala sama hláskovat celá slova a následně číst. Skoro jsem z toho měla měla mindrák, když moje o rok starší dcera ještě neuměla ani říkat R a Ř a pořádně mluvit a kámošky dcera plynule četla.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Jde v pěti letech o hyperlexii? 

(10.4.2007 12:17:21)
Můj třetí syn začal právě takhle sám číst ještě před dokončením třetího roku. Ovšem výslovnost měl v té době příšernou, R a Ř zvládl až skoro v 9 letech - docházku na logopedii jsme ukončili v páté třídě ZŠ. On je ten první případ, má celkově velmi vysokou inteligenci, takže do školy nastupoval v necelých šesti a ještě pak přeskočil čtvrtou třídu. Dnes v 11 letech je v sekundě osmiletého gymnázia.
Naopak nejstarší syn sice písmenka ve třech letech rozeznával bez potíží, ale spojovat je začal až v první třídě, navíc s odkladem. Je to diagnostikovaný dyslektik, jinak s IQ v pásmu nadprůměru. Dnes poměrně úspěšný student sexty osmiletého gymnázia.
 bohunak 


Re: Jde v pěti letech o hyperlexii? 

(10.4.2007 12:27:21)
Muj syn zacal cist pred 3 rokem taky.On je autista s hyperlexii, cist a pocitat mu nedelalo nikdy problemy, pomerne ted zvlada i zemepis, je mu 5.Ale i kdyz cetl, mluvit zacal az ve 4 letech.Ve skole (predskole) se nenudi, myslim si, ze hodne zalezi na ucitelce.Zato ma velke problemy se psanim.
 Helena 
  • 

Zná všechna písmena v 17 měsících 

(10.4.2007 16:13:47)
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli některá z Vás má zkušenost s velmi ranným čtením. Naše dcerka od 17 měsíců zná všechna písmena abecedy. Prostě se zeptala, co to je. Řekla jsem například, že A, jako auto. Od té doby si to pamatuje. Během několika dnů se tehdy naučila všechna písmenka. Pak přišly na řadu číslice. Potom přestala používat pomovná slovíčka a už to pro ni není auto, babička, ....kakao, list,.......zub, ale prostě a,b,atd.

Za měsíc jí budou dva. Začíná chápat, že písmenak tvoří slova, takže prakticky začíná číst. Čte ale jen ta slovíčka, kterým rozumí, a které zná. Základní věci ale přečtě, ví, že na jogurtu je napsáno smetanový apod. Pár písmen i napíše. Samozřejmě rukopis nic moc, ale nějaká podoba tam je.

Dcera se vyvíjí celkem normálně, nopozoruji odlišnosti ve srovnání s jinými dětmi tohoto věko. Řeč sice nemá slavnou, ale myslím, že docela odpovídá horšímu průměru. Její prostovy jsou typu: Já koupala dnes. Rybička koupala taky. Říká tedy větičky, i když spíš ještě bez pomocných sloves, jako je být, dělat apod. Skloňuje, začíná časovat, takže větší zpoždění řeči, jako při autismu nemá. Myslím, že autistka není, nemá ani jiné příznaky, které by tomu odpovídaly.

Máte někdo s ranným čtením zkušenosti? Měla bych zajít třeba k psychologovi anebo jste to neřešili? Já sama jsem také poměrně brzo četla (ve třech letech cca), takže by to mohlo být v rodině, na druhou stranu máme v příbuzenstvu autismus, tak bych něco nerada zameškala a řešila věci včas. Jak jste situaci řešili vy?

Díky moc, Helena
 cinnamon 


Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(10.4.2007 22:52:18)
Naše dcera taky znala všechna písmenka okolo 20 měsíců. Nijak jsme to neřešili, žádné autistické příznaky nemá :-). Prostě ji to zajímá a těší, doma jsou hromady knížek, má dost "materiálu ke zkoumání". Myslím, že ve všech ostatních oblastech má vývoj přiměřený. Jen na tříleté prohlídce byl údiv, když jsem sestru prosila, aby u vyšetření zraku nechala tabuli s písmeny a ne geometrické tvary - písmenka šla dcerce líp, obrázky ji nebavily :-P.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jde v pěti letech o hyperlexii? 

(10.4.2007 12:27:21)
Můj manžel se naučil číst sám ve 4,5 letech. Můj starší syn od 3let dobře počítal (sečítal i odečítal) hroně rád platil v obchodě a vždy si sám spočítal, kolik mu mají vrátit (drobné nákupy). Písmenka ho nezajímala, uměl se podepsat, uměl básničky, ale číst se naučil až ve škole (naštěstí bez problémů). Dodnes nemá s učením problém (no nemá zrovna je v pubertě 16 let tak trochu stávkuje) intelektuálně je před svými spolužáky - dle profesorů i dle psycholožky.
Můj mladší syn od 3let znal všechna písmenka, on totiž miloval auta chtěl číst SPZ a tak si to prostě zapamatoval. Neměl rád učení, tak básničky a písničky ho nebraly ani ve školce o čtení vůbec nemluvím, nerad maloval, počítal jen normálně v řadě 1-20. Nyní je v první třídě (měli jsme z ní velký strach) a nestačíme se divit, čtení pochopil ihned, opravdu mu to trvalo asi 2min. a pak četl i slova na konci slabikáře, počítání mu jde také, prostě normálka, jediné co mě mrzí, že vše dělá jen když chce. Je to vidět ve všech předmětech. Prostě někdy dává pozor a někdy ne.
 Lucka,syn 3 roky 
  • 

Re: Re: Jde v pěti letech o hyperlexii? 

(10.4.2007 15:07:19)
Ahoj,muj syn,ted mu byly 3 roky,od roku mluví,v roce a pul se zacal zajimat o pismenka a cisla,ktere se naucil bez problemu hned,jeste necte,ale spoustu slov si fotogafickou pameti pamatuje,pocita do 100,uz zacina scitat.Jeho inteligence je v pasmu vysokeho nadprumeru,IQ 140.Ted resime skolku.Ma uplne jine zajmy nez jeho vrstevnici a rychle se uci cokoliv noveho.Tak zdravi vsechny,co maji doma neco podobneho.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: Re: Jde v pěti letech o hyperlexii? 

(11.4.2007 7:59:30)
V dnešní době, kdy jsou děti ve školkách pomíchané (starší s mladšími) by to, že má jiné zájmy než jeho vrstevníci neměl být problém. Toto jsme řešili se starším synem ani né tak ve školce (prostě si hrál se staršími), ale spíše ve škole, kde se nudil. Na doporučení třídní učitelky přešel na 8leté gymnázium, kde jsou kladeny vyšší nároky na studenty. U mladšího syna je to složitější, protože on opravdu má tvrdou hlavu a dělá "jen to co chce". Často nás překvapí znalostmi a dovednostmi, ale je to za předpokladu, že toto potřebuje on.
 Lucie + 2 
  • 

Nadaná pohroma 

(12.4.2007 20:06:29)
Naše dítě se naučilo číst z letáků někdy chvilku před pátými narozeninami. A chvilku po těch pátých narozeninách objevilo nadšeně v papírnictví periodickou tabulku prvků :-) To byla dlouho nejoblíbenější četba. Do školy šlo v necelých šesti, teď je ve druhý třídě, část výuky absolvuje se třeťákama. Počítat uměl asi od narození, ještě před školou zvládal záporný hodnoty, sčítání a odčítání matic, běžný násobení i dělení, desetinný čísla atd., teď bez problémů převádí a počítá zlomky a procenta. V PPP mu vyšlo IQ kolem 150 protože byl unavenej a už nechtěl spolupracovat, při specializovaném vyšetření se IQ nepodařilo změřit, protože převálcoval test, v dílčích oblastech párkrát dolezl ke 180. Oblečení si pořád oblíká obráceně, při zavazování bot přepadává na hlavu, příbor mu při jídle spadne několikrát na zem, občas se netrefí na židli a sedne si rovnou za zem. Ve třídě píše ze všech dětí nejhůř, aktovku není schopen udržet v pořádku. Je neuvěřitelně hlučnej, pořád vybuchuje (hraje si na atomovou bombu).
Doufám, že jinak je normální a žádná porucha se neobjeví :-)
Mimochodem - druhé dítě se celé roky tvářilo naprosto normálně a průměrně......a už to taky skončilo......
 Beepee 


Re: Nadaná pohroma 

(18.4.2007 10:55:44)
:)))) tohle mě pobavilo!
Ovšem představa takového děcka mi připomíná zuřivé vědce od křivulí. U těch jeden nikdy neví, jestli se dožijí Nobelovky :-D
 Helena, dva kluci 
  • 

Re: Nadaná pohroma 

(19.4.2007 7:53:30)
Ahoj!Mám jednoho takového doma! Četl taky od čtyř plynně a jako předškolák ve školce předčítal detem pred spaním pohádky.Měl skvělý přednes.Taky měl v tašce bordel a neuměl si zavázat boty.Ono se to časem srovná .Ted mu bude osmnáct a je zcela průměrný žák!!Sice na výberovém gymnáziu,ale josu okolo mnohem pečlivější, lépe reagující a vnímavější žáci, takže se pořád má co učit od nich.Nosí i trojky. Je zahleděný do sebe a když mu šrotuje v hlavě neco jiného - nevnímá dodnes.Dodnes má v pokoji nepřelezitelný bordel..Chodím tam s "lopatou " a prohrabuji pešinku .. Hodně rozvíjejte to co mu nejde - malování, jemná motorika,vztahy mezi lidmi /jaké kdo ve třídě má oči,kdo má jaké sourozence,kdo s kým chodí,co meli spolužáci a paní učitelka na sobě, v tomhle jsou poněkud mimo mísu. Jsou to miláčkové.Hezký den .Helena
 Dooly. 


u nas.. 

(10.4.2007 12:41:36)
muj syn se od svych 2,5let velmi zajima o pismenka,porad se pta,na napisy na triku,na lednicce.. pak prijde a rika:To je E,vid.Nejdriv jsem byla nastvana,ptz si pamatuju jaky problemy jsem mela ja v prvni tride,dkyz jsem umela cist a tam me to nebavilo.Tak jsem mu nechtela rikat co to je,rikala jsem ze nevim,no byl akorat vztekly.Ted mu to reknu,ale sama ho nepodnecuju..docela rada bych aby cist neumel az pujde do skoly,ale po precteni tohoto clanku jsem se te nadeje vzdala..
 Katka 
  • 

Re: u nas.. 

(10.4.2007 14:19:26)
Možná ještě nějaká naděje je. Syn měl někdy okolo 2,5 let taky období, kdy ho strašně zajímala písmenka. Nijak mě to netěšilo, ale když se ptal, vždy jsem mu odpověděla. Naučil se celou abecedu, pořád luštil písmenka na vývěsních štítech, v novinách, atd. Trvalo to nějaké tři, čtyři měsíce, postupně to ustávalo. Teď (je mu 3,5) ho písmenka nijak zvlášť nezajímají, některá už zapomněl, jiná pozná bezpečně. Ale jeho schopnosti se nijak nerozvíjejí, vůbec třeba nechápe slabiky. Nechávám to být, do školy času dost.
 Luinka 


Dooly, 

(11.4.2007 16:19:19)
to je tuším už podruhé, kdy mají naše děti něco společného:) Já na rodinu chodím už hodně málo, byla to spíš náhoda natrefit na tento článek. Každopádně k věci:) Dcera umí všechna písmenka už rok a na počítači napíše spousty slov, některá sama od sebe, některá ji stačí nadiktovat a ona to sama napíše. Upozornuji, že jsem ji nic nikdy nenutila nebo neiniciovala, vše bylo z jejího popudu a taky se rozčilovala, když jsem jí pořádně neodpovídala atp. Myslím, že číst a psát (ona teda i písmenka píše nebo skládá z breček, tužek atd.) před školou bude, ale jedna učitelka mi říkala, že to je spíše plus, protože první třída je pro děti obecně velká změna a díky tomu, že už toto budou umět se sice budou na jednu stranu nudit, ale na druhou stranu začnou docházku s velkým sebevědomím, že v něčem vynikají a o to víc času se budou moct věnovat dalším "koníčkům". To mne uklidnilo a už to neřeším. Tak klíd:)
 Dooly. 


Re: Dooly, 

(11.4.2007 21:11:42)
Luly,

díky za uklidnění:) Tak daleko jako vy zatím nejsme.Ale děsím se toho že by měl v první třídě číst,protože já měla učitelku,kt mi rozhodně nedávala jiné úkoly,ale naopak,když jsem se nudila a vrtěla se,tak jsem dostala rákoskou.Ona byla extrémní,i o přestávkáchz jsme museli sedět v lavicích a vstávat jen když jsme šli odnést papír od svačiny do koše.Bohužel, donedávna pořád učila!V našem městě jsou 3školy,ale nemám pocit,že by se tam něco od mého dětství změnilo,takže vím, že ten kdo bude vyčnívat,bude na tom zle:(

Mmchd v jaké diskusi jsme se už potkaly?Jsem hlava děravá:))

 Luinka 


Re: Re: Dooly, 

(15.4.2007 14:53:49)
Myslím, že to je tak rok a půl zpět něco jako "příliš hodné dítě" ve smyslu, že nikomu neublížují, neberou hračky atd. U nás se teda situace změnila, né že by byla agresivní to vůbec ne, ale už se umí o sebe docela dobře postarat, takže se o ní nebojím. Navíc je hodně komunikativní a dokáže si i u cizích lidí prosadit své. Každopádně stále trvá to, že je pohodová, sama si hraje, vymýšlí hry a je empatická:) jak u vás? A nepředbíhej s tím čtením atd., určitě to nějak do té doby vyřešíte. Dnes jsou učitelky snad vstřícnější komunikaci a individuální přístup je taky víc brán vážně. L.
 H 
  • 

Hyperlexie - ano nebo ne? 

(10.4.2007 17:27:15)
Ahoj,
chci se také připojit do diskuse. Mám dceru a ta měla v listopadu 6 roků.
Než oslavila těch zmiňovaných 6, tak už uměla všechna písmena.
Taky chodila a ptala se , co to je za písmenko a furt dokola a tak se naučila a za pár měcíců už začala i spojovat až číst.
Dnes si už přečte,sice né knížku ale co chce tak to ano.A jde až teprve v září do školy.Zajímalo by mě tedy jestli má taky tu hyperlexii a nebo jestli je to u těchto dá se říct skoro školáků normální.
Jestli někdo poradí tak budu moc ráda,děkuji
s pozdravem Hela
 L+2 
  • 

Re: Hyperlexie - ano nebo ne? 

(10.4.2007 18:07:31)
Mila Helo,
Mym dvojcatum bude v kvetnu 6 a ctou si cele knizky. Je to ale z duvodu, ze do skoly chodi v UK uz od 4 let a tudiz proto ctou (vsechny deti v jejich tride ctou - lepe ci hure, ale ctou). Takze u tveho ditete je to zcela normalni, ma na to vek. Co se tyce pocitani - pocitaji do 100, scitani a odcitany pre 20. Nasobilku po 2, licha a suda cistla - opet, je to normalni smernice, a nemam pocit, ze by byly nejak vyjimecne nadane.

Ja jsem se sama naucila cist pred 5tym rokem. V te dobe jsem take odrikavala ruske basnicky, jelikoz moje sestra zrvona byla ve 4te tide, a zacala se ucit rustinu, coz me tenkrat zajimalo. Jsem uplne normalni, inteligentni, ale v norme, zadny genius.
 H 
  • 

Re: Re: Hyperlexie - ano nebo ne? 

(10.4.2007 19:06:29)
Moc děkuji i za Váš názor.
Já taky když byla malá tak jsem si hrála s mojí starší sestrou na školu. A než jsem začala chodit do školy tak už jsem uměla všechno( číst, psát, počítat) . A jsem uplně normální a né žádný Génius. Takže asi malá není vyjímka. Moc díky a ahoj Helena
 Blanče 


Re: Hyperlexie - ano nebo ne? 

(10.4.2007 18:19:42)
Nejsem odborník, ale myslím, že ne. Dcera se naučila číst v září - v prosinci pak měla šest. Do první třídy nastupovala s "načtenými" 14-ti knížkami typu Rumcajs,..Je disgrafik, dysortografik, IQ někde nad 135, dnes má 13 a je v sekundě gymnazia. Písemný projev je dodnes bída, válčí s jazyky ale celkem zvládá gympl levou zadní - dělá závodně sport a školu táhne ve slušném průměru, ale premiant třídy z ní nikdy nebude. Zato už "přečetla" malou knihovnu u školy a začala chodit jinam. Teď řešíme, že ji nechtějí vzít do "dospělé" knihovny, odmítám jí ty kvanta knížek tahat. Myslím si, že je to úplně normální cácorka, v něčem vyniká, něco jí nejde (aktuálně třeba udržet pořádek v pokoji :-)))
 H 
  • 

Re: Re: Hyperlexie - ano nebo ne? 

(10.4.2007 19:01:34)
Jé, moc děkuji za rady.
Člověk když čte takový článek, tak se nad tím pozastaví......co vlastně. Ale když to tady čtu od Vás tak se mi ulevilo a zároveň jsem zase chytřejší. Moc děkuji a přeji hezký zbytek podvečera Hela
 Blanče 


Re: Hyperlexie - ano nebo ne? 

(10.4.2007 18:19:45)
Nejsem odborník, ale myslím, že ne. Dcera se naučila číst v září - v prosinci pak měla šest. Do první třídy nastupovala s "načtenými" 14-ti knížkami typu Rumcajs,..Je dysgrafik, dysortografik, IQ někde nad 135, dnes má 13 a je v sekundě gymnazia. Písemný projev je dodnes bída, válčí s jazyky ale celkem zvládá gympl levou zadní - dělá závodně sport a školu táhne ve slušném průměru, ale premiant třídy z ní nikdy nebude. Zato už "přečetla" malou knihovnu u školy a začala chodit jinam. Teď řešíme, že ji nechtějí vzít do "dospělé" knihovny, odmítám jí ty kvanta knížek tahat. Myslím si, že je to úplně normální cácorka, v něčem vyniká, něco jí nejde (aktuálně třeba udržet pořádek v pokoji :-)))
 Blanče 


Re: Hyperlexie - ano nebo ne? 

(10.4.2007 18:19:46)
Nejsem odborník, ale myslím, že ne. Dcera se naučila číst v září - v prosinci pak měla šest. Do první třídy nastupovala s "načtenými" 14-ti knížkami typu Rumcajs,..Je dysgrafik, dysortografik, IQ někde nad 135, dnes má 13 a je v sekundě gymnazia. Písemný projev je dodnes bída, válčí s jazyky ale celkem zvládá gympl levou zadní - dělá závodně sport a školu táhne ve slušném průměru, ale premiant třídy z ní nikdy nebude. Zato už "přečetla" malou knihovnu u školy a začala chodit jinam. Teď řešíme, že ji nechtějí vzít do "dospělé" knihovny, odmítám jí ty kvanta knížek tahat. Myslím si, že je to úplně normální cácorka, v něčem vyniká, něco jí nejde (aktuálně třeba udržet pořádek v pokoji :-)))
 Helena 
  • 

Zná všechna písmena v 17 měsících 

(10.4.2007 17:56:50)
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli některá z Vás má zkušenost s velmi ranným čtením. Naše dcerka od 17 měsíců zná všechna písmena abecedy. Prostě se zeptala, co to je. Řekla jsem například, že A, jako auto. Od té doby si to pamatuje. Během několika dnů se tehdy naučila všechna písmenka. Pak přišly na řadu číslice. Potom přestala používat pomovná slovíčka a už to pro ni není auto, babička, ....kakao, list,.......zub, ale prostě a,b,atd.

Za měsíc jí budou dva. Začíná chápat, že písmenak tvoří slova, takže prakticky začíná číst. Čte ale jen ta slovíčka, kterým rozumí, a které zná. Základní věci ale přečtě, ví, že na jogurtu je napsáno smetanový apod. Pár písmen i napíše. Samozřejmě rukopis nic moc, ale nějaká podoba tam je.

Dcera se vyvíjí celkem normálně, nopozoruji odlišnosti ve srovnání s jinými dětmi tohoto věko. Řeč sice nemá slavnou, ale myslím, že docela odpovídá horšímu průměru. Její prostovy jsou typu: Já koupala dnes. Rybička koupala taky. Říká tedy větičky, i když spíš ještě bez pomocných sloves, jako je být, dělat apod. Skloňuje, začíná časovat, takže větší zpoždění řeči, jako při autismu nemá. Myslím, že autistka není, nemá ani jiné příznaky, které by tomu odpovídaly.

Máte někdo s ranným čtením zkušenosti? Měla bych zajít třeba k psychologovi anebo jste to neřešili? Já sama jsem také poměrně brzo četla (ve třech letech cca), takže by to mohlo být v rodině, na druhou stranu máme v příbuzenstvu autismus, tak bych něco nerada zameškala a řešila věci včas. Jak jste situaci řešili vy?

Díky moc, Helena
 Míša, dva kluci 
  • 

Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(11.4.2007 23:03:35)
Náš starší syn se naučil všechna písmena v 18-ti měsích. Pořád se ptal na jednotlivá písmena, byl neodbytný, my jen odpovídali na otázky. Spojovat do slov začal až před čtvrtými narozeninami, mezi tím měl spoustu jiných zájmů, všechny se ale týkaly "učení" - čísla, římská čísla, encyklopedie atd. A velmi brzy psal. Ve chvíli, kdy začal číst, to byla pro nás velká úleva, do té doby jsme byli ponořeni do knížek s ním. Měl specifické rysy chování od cca půl roku, u malých dětí je ale velmi těžko rozpoznat, jestli se jedná o nějakou poruchu. Okolo třetího roku jsem začala mít podezření na Aspergerův syndrom, psychologové mi to dlouho vyvraceli, doporučovali, abychom se věnovali činnostem, které mu šli méně - oblékání, zavazování tkaniček (to neumí dodnes, je mu sedm), s knoflíkama taky zápasí. Jenže nutit dítě do takových podle něho zbytečných činností, když se mu hlavou honí všechna hlavní města a vlajky světa, chemické vzorce, či slova ve všech možných jazycích včetně čínštiny, je velmi těžké. Před půl rokem mu byl skutečně diagnostikován Aspergerův syndrom. Pro mne to bylo jen potvrzení toho, co už jsem tušila delší dobu a svým způsobem i úleva...
 Anka37 


Re: Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(12.4.2007 9:40:28)

moje mladší dcera zná od 18 měsíců taky všechny písmenka, hrozně moc ji baví číst, říká se mnou básničky, ale nechce malovat, neumí se oblékat a ani se sama nenají, teď je jí 22 měsíců. Chtěla bych se vás zeptat, co bych měla sledovat - jestli se u ní taky nejedná o tzv. Aspergerův syndrom. Je totiž tak moc jiná než její starší sestra - hrozně se vzteká a vzteku nás někdy i kouše, kouše si i oblečení. Všichni v okolí mi říkají jak je to chytrá a krásná a šikovná holčička, ale mě to vrtá hlavou.
 Helena 
  • 

Re: Re: Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(13.4.2007 10:57:03)
Ahoj Anko, tak to jsme na tom podobně.
Naše malá se tedy nevzteká a nají se sama, ale třeba s oblékáním máme taky potíže. Má teď 23 měsíců. To už by se opravdu měla v tomhle věku samostatně oblíct?

Do toho máme totiž docela daleko. Obuje si boty, dá si čepici a jinak sama nic moc. Snaží se oblíct třeba kalhoty, ale dá obě nohy do stejné díry nebo při oblíkání trička nemůže najít kam vlastně dát hlavu a kam ruce. Sice ví kam patří který kousek, ale s provedením je to horší. Říkám si, že je to tím, že doteď byla zima, tak se nosiy náročnější kousky, jako třeba punčocháče a svetry. S letníma šatičkama to půjde líp.

Stejně jako ty nevím, jestli ji mám nějak sledovat, případně zajít k psychologovi anebo jestli je ještě brzo. Sice mi nepřipadá zpožděná, ale na druhou stranu líp čte než mluví, což je minmálně nestandatdní.
 Štěpánka* 4 holky a kluk 


Re: Re: Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(13.4.2007 17:17:24)
Anka koukni se na www.vysocina.apla.cz třeba ti to něco napoví nebo tě to uklidní.
 Modrobílá 


Re: Re: Re: Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(15.4.2007 7:22:58)
Muj syn ma ted 22 mesicu, vsechna pismenka zna uz cca 3 mesice. Zacalo to nevinne, proste ukazoval a ptal se, co to je. Stejne jako dite pisatelky vys, nejdriv pouzival "pomocna" slova" jako M jako mama ... dnes uz bezpecne bez nich. Ted je nesmirne fascinovany cislicemi, vetsinu z nich uz taky umi. Od malicka ma rad knizky, pred spanim mu cteme tak od 7 - 8 mesicu, hrozne ho zajimaji obrazky, sam zkousi tou svou hatmatilkou vypravet, co vidi. Mluvi primerene svemu veku, ale protoze ucim doma soukrome anglictinu a jeden den v tydnu jsem v praci, kde mame rodile mluvci a on tam je se mnou, zacina i trochu anglicky. Sma od sebe, ja jsem ho zatim ucit nezacala.
Ovsem obliknout se neumi ani nahodou, i kdyz to zkousi. Boty si obouvat zkousi, ale neumi. NAkrmi se sice sam, ale vetsinou rukama. Mam za to, ze v tomto veku to jeste neni na zavadu.
 Anka37 


Re: Re: Re: Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(16.4.2007 8:51:44)
Děkuji moc za odkaz.
A jinak, nemyslím si, že by se měla umět už komplet sama oblékat, zvládne tak akorát čepici a to ještě špatně :-) Má velmi dobrou jemnou motoriku, ale s tou hrubou je to horší, začala chodit ve 14 měsících. Ale nejvíc mě trápí to jídlo, nevadilo by mi že toho většinu vybryndá, kdyby alespoň něco snědla, jenže ona pořád obrací lžičku těsně před pusou, normálně si nabere a pak šup, lžička je vzhůru nohama, nevím jestli to dělá schválně....
 Hanka, syn 20 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zná všechna písmena v 17 měsících 

(26.4.2007 1:21:55)
Můj syn se naučil první 4 písmena ve 14 měsících (M jako máma, T jako táta, D jako dědeček a B ajko babička), teď umí cca 2/3 abecedy. Je velmi šikovný na jemnou motoriku (ve 14 měsících na sebe postavil 8 kostek), ale ani s hrubou na tom není špatně. Sice se do lezení a chození nijak nehrnul, ale chodit začal ve 13 měsících, což je podle knížek úplně v normě. Myslím, že je o něco klidnější mazlivější než jiní kluci, ale to je spíš jen povahový rys. Netouží nijak zvlášť po kontaktu s jinými dětmi, ale nemá problém s nimi navazovat kontakt. Manžel je dost introvert, já jsem taky v dětství bývala, takže to opět přisuzuju povaze. Má ale velký smysl pro humor, pořád vymýšlí nějaké legrácky, cca od 18 měsíců chápe, co znamená "jen jako" - rozlévá imaginární vodu, "vaří" polívčičky z dřevěné zeleniny, autíček a jiných ingrediencí a dávám mi je ochutnat, "sundavá" mi jako nos a dává ho do díry - no když to shrnu, v našem případě to nijak neřeším, myslím, že je to "jen" vyšší inteligence.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.