| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Spontánně nebo císařským řezem aneb epidural ano nebo ne?

 Celkem 116 názorů.
 jana,2 děti 
  • 

epidurál 

(5.4.2007 11:05:51)
I já měla tu smůlu,že jsem rodila císařem a to dvakrát.Poprvé jsem se hrozně bála když jsem se to dozvěděla,ale potom to byl takovej fofr ,že jsem ani nedutla a potom si jen pamatuju jak se probudím na JIP.Nikdo mi v té době nedal vybrat jak se nechat uspat a to bylo lepší než se těsně před operací ještě rozhodovat.U druhého jsem měla taky plánovaný císař díky konci pánavnímu a velké velikosti miminka.A právě tehdy mi bzlo nabídnuto jestli nechci epidurál,ale po poradě s lékařem který mi velmi rozumně poradil a vysvětlil ,že ani pro ně není epidurál příjemný jelikož se nemohou mezi sebou bavit tak uvolněně je přece jenom nepříjemné když před vámi někdo nadává že to nejde ,podej mi ten nástroj atd..což je pochopitelné každej si v práci musí ponadávat a třeba se i vykecat co včera ta jejich doma provedla prostě normálka.To by bylo asi před pacientkou dost nemožné.A po historkách které slyším jak je to nepříjemné jsem ráda že jsem to nemusela zažít.
 radka 
  • 

Re: epidurál 

(5.4.2007 11:33:49)
ahoj, tak ja jsem mela taky konec panevni a cisare v epiduralu a nemuzu si stezovat, byla jsem rada, ze jsem pri vedomi a ze vim, co se mnou delaji:-) byl to jen chvilku tupy tlak a jinak jsem hned videla mimco a nasledne komplikace - nebyly, jen mi trochu brnela jedna noha, ale behem dne to preslo. tak ja nemuzu na epidural dopustit, ja byla spokojena. samozrejme doktori vas mohou jen upozornit na komplikace, nikdy nemuzou vedet, jak telo zareaguje...a celkova narkoza ma tech komplikaci vic nez epidural
 Markéta 
  • 

Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 12:00:43)
Nevíte někdo do kdy se miminko může otočit hlavičkou dolů? Jsem ve 33. týdnu a miminko si sedí pěkně hlavičkou nahoru. Porodu se bojím odjakživa ale pořád si myslím že rodit přirozeně je lepší než císařem. Na další kontrolu jdu za 14 dní, tak uvidíme, jestli se třeba bobísek umoudří.
 Kamila, Kačka 7/04, 20 tt 
  • 

Re: Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 12:20:29)
Když jsem chodila do předporodního kurzu v prvním těhotenství, radila tam porodní asistentka mamince, která měla mimi hlavičkou nahoru, ať doma co nejčasteji, jak to jde, leze po čtyrech. Té mamince to pomohlo, mimčo se v 36. týdnu otočilo. Jinak se prý i můžou dělat obraty, že se chytí zvenku bříška hlavička a zadeček a tlakem se otočí, prý to miminku neublíží, ale o tom víc nevím.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 12:28:36)
Děkuji za odpověď. Taky už jsem někde četla, že pomáhá lézt po čtyřech a nejlépe pozpátku, ale pořád jsem si říkala, že to zvládne sám. No, možná mu začnu trošku pomáhat. Ještě jednou děkuji.
 miruš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 13:16:14)
Jedna paní na našem předporodním kurzu dělala doma indický most a miminko se jí v 38. týdnu otočilo samo. Třeba by to pomohlo.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 13:39:05)
Co je to indický most? Neumím si se svým bříškem představit ani normální most, tak doufám že te není nic horšího... :-)
 miruš 
  • 

Re: indický most 

(6.4.2007 11:45:57)
myslím že to spočívá v tom, že si lehneš, podložíš si nohy tak, aby se zvedla i pánev nebo kdo to vydrží tak skrčí nohy a zvedne pánev co nejvýš. U toho se má žena snažit i mentálně napojit na svoje miminko a povídat mu, že by se mělo otočit. Prý to funguje hlavně, když tomu mamka věří. Jinak ta poloha v tom mostu by se měla zkoušet až tak od 34 týdne, není to pro prťouska pohodlné a nutí ho to se otočit. Já jsem to nezkoušela, nám se malá otočila sama a zatím je ve správné poloze, tak snad jí to už vydrží:).
 Katu1 


Re: Re: cviky na KP jsou na prd 

(10.4.2007 15:24:06)
Všechny cviky na KP jsou založeny na tom, že miminko si plete strany. Pokud má ale vážný důvod, proč se nemůže otočit, např. místo, tak se prostě neotočí. Cviky nemají na polohu mimi skoro žádný vliv.
 Misa 
  • 

cvik na otoceni 

(16.4.2007 2:27:04)



Ahoj holky,

me doktorka rekla, ze trik je v tom, ze srdicko matky musi byt niz, nez jeji panev. Takze rikala, ze nejlepsi je jit na vsechny ctyri a pokleknout na predlokti. V tehle pozici zustat aspon 2-3 minuty a cvicit nekolikrat denne. Fungovalo to me i me kamaradce. Tak nevim, ale osobne bych za to dala ruku do ohne.

Hodne zdaru, Misa
 kirstin 
  • 

otoceni miminka 

(10.4.2007 20:40:41)
ahoj,ten most: lehnes si na zada na tvrdou podlozku,s nadexem pokrcis nozky v kolenax a xytnes se za kotniky,nebo alespon rucky tym smerem a s dalsim nadexem pomalicky zvedas panev nahoru,obratel po obratli,kam az to pujde /origos se ma zustat jen na ploskax a na ramenax,ale to de tezko v tehotenstvi:)/, pak s vydexem pomaluu spatky, tak 3x za den, po par dnex,nebo spis pocitove se ta poloha muze prodyxavat, nic nesilit.. taky je dobre to miminku vysvetlit proc xces aby se otocilo a doverovat mu aj sebe,ze to vsexno spolu zvladnete,aby necitilo tvuj stres..
a taky hladit brisko v tom smere, ve kterym xces aby se tocilo..
zelam hodne stesti, ale treba xce byt co nejdyl u tvyho srdicka a otoci se dve hodky pred porodem:))
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 12:42:03)
Takový obrat se pokoušeli dělat kamarádce při prvním dítěti, asi v 36. týdnu. Napřed dostala nějakou injekci na uvolnění svalstva, cítila se prý potom jako hadrový panák. Pak se lékaři pokusili obrátit malého ručně, přes břicho. Bohužel se vždycky po provedení obratu hned vrátil do původní polohy. Kamarádka tvrdí, že tenhle manévr byl nepříjemnější než samotný porod. Porodnila nakonec normálně, bez komplikací, synek neměl ani tři kila.
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: Re: poloha zadečkem - obracení, cviky a porod 

(5.4.2007 14:55:41)
ahoj,

můj myšáček byl prdýlkou dolů celou dobu. Nepomohl pokus o otáčení (v porodnici, pod ultrazvukem), akupunktura ani cviky (kočičí hřbet, lození po 4). Do poslední chvíle lékaři váhali mezi přirozeným porodem (dělali mi pro jistotu rentgen pánve)a císařem. Rozhodlo se až na sále. Vzhledem k velikosti pánve a "velikosti" miminka (3085g, 49cm) jsem nakonec rodila normálně. Epiduál jsem měla povinný,aby v případě eventuelních komplikací mohli ihned udělat císaře.
U nás je porod KP tak trošku tradice, babička, máma i já jsme tak rodili 1. dítko :-)
Na epidurál si nemůžu stěžovat, jediné, co mi vadilo, bylo to, že mi rozhodil kontrakce (ke konci velmi časté, ale slabé) a navíc jsem vůbec necítila pánev (buď špatné načasování nebo větší citlivost organismu), takže špatně tlačila, vyrobila si hemeroidy a miminku museli pomohci ven kleštěmi. Vše nakonec dobře dopadlo a myšáček je zdravý a šikovný.
Většinu informací o epidurálu i porodu KP jsem si našla na netu, takže jsem věděla, do čeho jdu.
Iva
 Kateřina, dcera 09/06 
  • 

Markétě 

(5.4.2007 14:57:15)
Šance na obrácení miminka jsou až do samotného porodu, ale čím je miminko větší, tím šance klesají. Naše holčička se "usadila" asi v 31. týdnu a od té doby už se nehnula. Od začátku mě můj gynekolog ujišťoval, že se nemám ničeho bát a pokud bude dle měření odhadnutá hmotnost do 3500g, povedou porod normálně. Do porodnice jsem nastoupila 5 dní před termínem, provedli měření plodu s tím, že hmotnost je cca 3200g a na druhý den mi porod vyvolali. Všechno šlo velice rychle, přesto mi trpělivý anesteziolog stihl zavést epidurál a po vyšetření gynekologem mi píchli analgetikum, které účinkovalo necelou hodinu. Pak už nic nepřidali, jelikož miminko pěkně sestupovalo a blížilo se k cíli. Takže pravé porodní bolesti jsem si zažila také, ale ne prvorodičku to netrvalo dlouho. Od zavedení tablety na vyvolání porodu to trvalo 5 hodin, nenastaly žádné komplikace, všichni na porodním sále byli skvělí. Musím říct, že jsem taky moc bála, aby bylo miminko v pořádku a zkoušela jsem různé metody na otočení, ale nic nepomohlo, měla svou hlavu (nahoře :o). Zkoušela jsem: lezení po čtyřech, indický most, přemlouvání miminka, svícení na bříško baterkou tak aby "šlo" za světlem, čínskou medicínu (moxování - vychází z akupunktuy, v předcházejících příspěvcích už se o tom někdo zmiňoval). Tak moc jsem se bála, že jsem vyzkoušela téměř vše co mi připadalo bezpečné pro miminko a nakonec se to povedlo i tak. Takže držím palce, ať se mimi umoudří a pokud ne, věřte, že to tak asi má být a bude všechno v pořádku. Jelikož to byl první porod, nedokážu porovnat, jestli to bolelo více nebo méně než při poloze hlavičkou, ale jedno je jisté - bolest ustala hned jak bylo miminko venku!

 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 15:56:11)
Cviky ti poradí gynekolog. Thomayerova nemocnice rozesílala snad všem takový leták s cviky na otáčení miminek. Jsou trochu nepříjemné, ale opravdu to funguje. Nepamatuji se je už přesně, ale vím, že jsem se např. předkláněla z gauče (klečela jsem nohama na gauči a opírala jsem se dlaněmi o podlahu atd.) Tvůj doktor ty cviky určitě má. Držím palec.
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Re: Zvláštní cviky 

(5.4.2007 15:56:56)
Cviky ti poradí gynekolog. Thomayerova nemocnice rozesílala snad všem takový leták s cviky na otáčení miminek. Jsou trochu nepříjemné, ale opravdu to funguje. Nepamatuji se je už přesně, ale vím, že jsem se např. předkláněla z gauče (klečela jsem nohama na gauči a opírala jsem se dlaněmi o podlahu atd.) Tvůj doktor ty cviky určitě má. Držím palec.
 Hana+dve děti 
  • 

Re: Re: Re: epidurál 

(6.4.2007 16:54:27)
Milá Markéto, rodila jsem dceru před šestnácti lety koncem pánevním jako prvorodička. Porod mi byl vyvolán přesně v termínu, nechtěli abych přenášela. Vodu mi píchli v půl deváté ráno a dceru jsem porodila ve 12.45 tudíž celkem rychlý porod.Příjemné to fakt nebylo, dcera měla 3 650g, ale byla jsem ráda, že jsem to zvládla přirozenou cestou, protože pak mi už bylo fajn. Po císaři vypadaly rodičky mnohem hůř.A v té době se epidural snad ještě ani nedával.Držím ti palce, aby se drobeček ještě otočil, a když ne, tak to určitě zvládneš. Hezké Velikonoce!!!!!!!!
 Lenka a Tedýsek 
  • 

Re: Re: Re: epidurál 

(7.4.2007 20:35:30)
Markétko buďte v klidu, mě se náš chlapíček otočil 14 dnů před termínem a ještě zase pěkně zpět-sice se nedotočil a nakonec jsem musela na císaře,ale mimika jsou leckdy tak obratná.že až k nevíře:)) a zůstalo mu to dodnes:) Lenka
 Kam-ca (holka 03 + kluk 06) 
  • 

Re: Re: Re: epidurál 

(9.4.2007 2:08:44)
Ahoj, nám pomohl takový starý babský recept. Manžel v noci na miminko přes břicho svítil baterkou a něco jí povídal. Baterkou mi jezdil po břiše od shora dolů. Prý to miminku ukazuje cestu. Dělal to tak asi tři či čtyři večery. Tohle bylo to poslední, co jsme zkoušeli (napřed jsem lezla hodiny po čtyřech, pak jsem se pokoušela o ten indický most a nakonec nám porodní asistentka doporučila tohle). Dcera se otočila cca 2 týdny před prvním termínem porodu (jinak tedy 5 týdnů před skutečným narozením). Pro ty, kterým by připadal ten rozsah mezi termíny velký, potvrzuji, že termín dle PM byl 23.7., dle UZ 31.7. a dcera se narodila 15.8. Když doktor v porodnici přepočítal, jak dlouho přenáším, dcela se orosil a hned druhý den jsem šla na sekci.
Jinak mohu srovnat narkózu (dcera) a spinální anestezii (neplést s epidurálem - rozdíl je mimo jiné v pohyblivosti nohou - při spinálu máte spodní polovinu těla včetně nohou naprosto necitlivou a nepohyblivou, což prý snad u epidurálu není). A kdybych ještě někdy měla znovu rodit, neváhala bych a porodila zase při vědomí (byť částečném). Výhody spinálu? Vidíte a slyšíte miminko hned po narození, mohou Vám tlumit bolest rovnou a nečekat, až se začnete probírat z narkózy, miminko Vám přiloží k prsu krátce po narození a ne až X hodin po operaci. Nevýhody spinálu? Nesmíte zvedat hlavu, abyste se na miminko podívaly co nejdřív, jinak Vás bude pekelně bolet hlava (ale i s tím vědomím bych to zase asi znovu udělala :-) ), píchání do zad je dost nepříjemné, zvlášť když člověk ví, že píchají dost blízko k míše.
 Gabka 
  • 

Re: epidurál 

(8.2.2008 18:06:20)
Ahoj mamino pokud se ti malé jeste neotocilo nezoufej uz se nekolikrát stalo ze se mimco otocilo par hodin pred porodem:)
 katarína , 2 deti 
  • 

Re: Re: epidurál 

(10.4.2007 13:07:27)
dobrý deň,
ja som rodila dcérku v narkóze a syna 26.3.07 s spinále-NEPOROVNATEĽNÉ! Po 1.pôrode som si povedala super, z nakkózy som sa zotavila rychle - bez problémov, ale po 2. pôrode v spinále mi narkóza prišla neuveriteľne náročná. Spinal je vynikajúca vec, ste pri vedomí, nikto vám neukradne čas, rekonalescencia doslova žiadna ako to porovnám s narkozou.Odporúčam všetkým mamičkám, ktoré si môžu vybrať. takto by som mohla rodiť aj každý rok!
 Zuzana+Terezka 


Re: epidurál 

(5.4.2007 11:35:58)
No mě zas nikdo nenabídl celkovou anestezii. Když budu i další mimi rodit císařem, což se možná stane, určitě už ne v epidurální anestezii. Já vůbec nevěděla do čeho jdu a i přes úžasný operační tým jsem si říkala "probůh, tohle tělo tady na stole, to přece nemůžu být já, to se mi snad zdá, to fakt nemůže být pravda". Páč opravdu cítíte každý pohyb a tah ve vašem břiše a vybavování miminka z dělohy........ no v divnější a šílenější situaci už se asi v životě neocitnu.
Epidurál je super hlavně proto, že je možnost okamžitě vidět miminko. Ale, co si budeme povídat, operace je operace, mimi vám ukážou na 10 sekund a šup s ním pryč. Nejvíc si to užil náš tatínek, který ho choval 20 minut, než mě zašili. A pak jsem mimi viděla až asi za 12 hodin. A na JIPce ? Já ani moje spolukolegyně jsme přívalem toho adrenalinu nemohly snad 24 hodin usnout. A jen bolest, bolest, bolest a "prosím vás, kdy mi přivezete miminko ?"
Takže příště celkovou anestezii a nebo si opravdu na 100% vydupat hned po zašití přiložení mimi k prsu a chvilkový pobyt s ním i s tatínkem. Jinak ten epidural pozbývá smysl.
P.S. Pro maminky s císařem : Taky jste dostávaly oxytocin (či jak se tomu vlastně říká) na rychlejší zavinování dělohy? V kombinaci s tou čerstvou dírou v břiše....... Ouvej jouvej, kéž bych příště rodila normálně...
 L+2 
  • 

Re: Re: epidurál 

(5.4.2007 16:27:29)
Zuzano + Terezko,

Ja rodila epiduralem a pokud bych sla zase rodit, tak jedine epiduralem. Do nemocnice jsem prisla v 7 rano (od pul noci jsem nesmela jist a pit), zadne dalsi pripravy, zadny klystyr a podobne.

V 8 jsem sla na sal, 8:50 a 8:51 byly obe holky venku. Chovala jsem je pri zasivani - jednu choval tatka, druhou ja. Obe holky jsem mela na prsu hned, jak me odvezly ze salu (Na jipce jsem byla 2 hodiny a celou dobu byly holky na prsu). Holky jsem mela u sebe porad od prvniho okamziku. Zadne bolesti jsem nemela - davali mi cipky a nejake uzasne prasky, takze jsem vubec zadnou bolest necitila. Rodila jsem ve ctvrtek a v pondeli rano jsem i s holkama jela domu.

Samozrejme, kdyz holky vytahovaly, tak to tahalo - neco jako kdyz vam perou pradlo v brise, ale bolest zadna.
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Re: Ach jo 

(6.4.2007 9:07:27)
Jéje, jak já vám závidím. Zdá se, že jste měla pravý opak mého porodu. Všechny věci, po kterých já jsem tolik toužila (jako chování miminka, mít ho u sebe, být po porodu s partnerem....) se v mé "baby friendly hospital" vůbec neuskutečnily. Na všechno měl personál tisíc výmluv. Bylo to hrozné, dodnes jsem se s tím zcela nesrovnala. Přišla jsem o úplně všechny ty okamžiky, na které maminka čeká 9 měsíců. A celý pobyt v porodnici jsem probrečela. Ach jo. A tolik jsem se na příchod mimiho připravovala.....
 l+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ach jo 

(10.4.2007 16:42:10)
Zuzano +Terezko,
to mi je lito, ze Vam to nevyslo podle Vasich predstav, je to jenom o pristupu a o personalu. Nikde neni psano, ze nemuzete mit na JIPCE dite na prsu (vcetne tatinka vedle sebe (ne na prsu) a ze dite Vam je odebrano - nechapu proc - ja bych je nikomu nedala, jsou moje a nikdo mi je nema pravo brat, pokud ja vylozene nereknu, aby si je odnesly. Pokud by je nahodou z nejkaho duvodu odnest museli, tak bych trvala na tom, ze u nich bude otec. To jsou jenom hloupe "interni" instrukce, aby si to personal usnadnil. Z medicinskeho hlediska neni vubec zadny problem. Po celkove anestezii to chapu, to potrebujete cas, abyste se probrala, ale po epiduralu?
Nejde preci jenom o to, aby dite kojilo. Jde i o to, ze ho chudacka vytahnou z bezpeci mamincina bricha a dite pak zustane nekde samoopustene a vubec nechape, co se s nim deje. Takze kdyz maminka nemuze chovat, tak muze chovat tatinek.
 Zuzana+Terezka 


Re: Ani mi nemluv 

(12.4.2007 22:11:49)
No ani mi nemluv, já jsem z toho špatná dodneška. Ale protože jsem si byla vědoma toho, jaký šok to pro mimi musel být (z bříška do tvrdé postýlky, kde ho nikdo nepochoval), tak jsme to pak odbourávali homeopaticky. Doufejme, že to pomohlo. Malá měla "naštěstí" silnou žloutenku, takže téměř pořád spala. I když jsme pak se žloutenkou dlouho bojovali, já za ni byla vděčná. Člověk ví, že se jí jednou zbaví. Jsem strašně ráda, že to skoro prospala. Protože když jsem si pro ní chodila na novorozenecké, viděla jsem tam ty opuštěný křičící a brečící mini miminka..... A všechny sestry to nechávalo absolutně chladné. Ach jo, je mi z toho smutno. Můžu se zeptat L+2, kde jsi rodila ? To pro případ, že by druhé mimi bylo taky císařem.
 Petrisa + Matouš 06/06 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ach jo 

(11.4.2007 13:07:29)
Tak to znám, rodila jsem pro konec pánevní a drobnou postavu také císařem se spinálem, tak jsem si to i přála. Ale syn byl zaklíněný hlavičkou pod žebry a nešel ven, ty rozhovory, když ho vytahovali (že to vůbec nejde a podobně) a potom ježiši, já jsem to přetrhla, pak strašný fofry na sále a až někdy po minutě řev a pak nám ho ani neukázali a uháněli s ním na JIp. teprve asi po 5 minutách si dětská doktorka zavolala manžela a řekla mu, že synovi přetrhli pupečník a že je malý 2,40 a 48 cm, a proto je v inkubátoru, že se na něj může jít potom podívat a že snad vše dopadne dobře, protože pupečník včas zaklipovali a syna vzkřísili... Byla jsem tak psychicky na dně, že jsem ani nevnímala bolest, která byla ale dost velká. Ještěže tam se mnou byl manžel. Na syna jsem se mohla jít podívat až druhý den, ale z inkubátoru mi ho mohli vyndat až 2 dny po porodu a už se nechtěl přisát. Mléka jsem měla dost, tak jsem 7,5 měsíce odstříkávala a krmila z lahve (pak mi mléko došlo), na prso byl prostě líný. Synovi bude zítra 10 měsíců a zatím vypadá, že je bez následků, chodíme na neurologii a jiná vyšetření a neurolohg je s ním velmi spokojený, vždycky ale nezapomene dodat, že měl obrovské štěstí. Uf, když si na to vzpomenu, už nikdy víc.
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Re: Ach jo 

(6.4.2007 9:07:29)
Jéje, jak já vám závidím. Zdá se, že jste měla pravý opak mého porodu. Všechny věci, po kterých já jsem tolik toužila (jako chování miminka, mít ho u sebe, být po porodu s partnerem....) se v mé "baby friendly hospital" vůbec neuskutečnily. Na všechno měl personál tisíc výmluv. Bylo to hrozné, dodnes jsem se s tím zcela nesrovnala. Přišla jsem o úplně všechny ty okamžiky, na které maminka čeká 9 měsíců. A celý pobyt v porodnici jsem probrečela. Ach jo. A tolik jsem se na příchod mimiho připravovala.....
 Pavla, dcera 4 měs. 
  • 

Re: Re: epidurál 

(7.4.2007 11:14:10)
Taky jsem dostávala oxytocin a říkala si u toho, že je trest nerodit normálně, protože díky těm strašným stahům po oxytocinu jsem měla císaře i klasické kontrakce v jednom. Já měla spinál, cítila jsem jen poprvé tlak když začala operace, ale pak až do konce nic. Lékaři v Motole celkovou nedoporučovali proto, že při celkové narkoze se dostává ona látka i k miminku a tomu to nedělá nejlépe, lékaři jsou pak prý strašně tlačení časem, aby miminko nemělo zdravotní problémy po narkoze své matky,a to klidu nikomu, ani těm lékařům nepřidá. Z toho důvodu půjdu pokud to bude nutné do spinálu či epidurálu rovnou radši než do celkové, protože radši přežiju bolest a nepohodlí, než mít pocit, že jsem ohrozila miminko. Jinak mám za sebou operace i celkovou narkozou a musím říct, že zaltý epi či spinál, po tom není tak strašně zle a lze hned druhý den vstát, po celkové je člověk déle mimo a ty žaludeční nevolnosti nejsou nic příjemného.
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Re: epidurál 

(10.4.2007 10:15:39)
O celkové narkoze jsem nic nevěděla, jen jsem ji 2x měla při operaci a bylo to ok. Takže díky za informace, můj pohled na věc to radikálně mění. Zuzana
 Insula 


super císařský řez 

(5.4.2007 11:36:28)
První dítě jsem porodila sekcí pro nepostupující porod, ale měla jsem epi, takže jsem byla u toho. Trvalo mi pak dlouho, než jsem se ze všeho dostala. Navíc jsem měla po epi komplikace.
Druhé dítě jsem rodila ve spinále a plánovaně. Byl to super porod. Žádné potíže, které popisuje autorka jsem neměla. :-)
 hanča 
  • 

Re: epidurál 

(5.4.2007 12:28:18)
No holky nevím ,nevím ale celková anestezie je horší pro miminko musí ho vytáhnout nejpozději do 5min,mám za sebou 1x anestezii a 2x spinál, po celkové mi bylo tak zle že jsem myslela že umřu,ve spinále slyšíte sice všeckoco doktoři kecaj ale můžete klábosit s nimi je to sice nepříjemné vybavování miminka ale mě to opravdu stálo za to ,jelikož další mimi nebude mrzí mě že jsem nemohla rodit normálně protože bolest po císaři to je fakt hnus. tak pa
 Blanc + Nikolka 


Re: epidurál 

(5.4.2007 18:33:50)
Jani, mi se stalo úplně to samé a to jsme po porodu 4 týdny, když jsem si to dnes přečetla, myslela jsem že někdo napsal můj porod a to do písmena. taky mám holčičku. Mi nastaly bolesti hlavy po 2 dnech jakmile jsme začala kojit a trvaly přesně jak s epíše 72 hodin, a taky jsem odmítla utišující léky kvůli kojení. Tyhle bolesti bych nepřála nikomu, měla jsem kompletně zablokovanou páteř krční a vystřelovalo to do hlavy, migréna je proti tomu čajíček. Nemohla jsem se postavit ani na záchod. Už nikdy bych to nechtěla zažít.
Přesně, kdybych si měla vybrat tak normální porod je procházka proti tomu co jsem zažila.Když jsem odcházel, pan primář mi řekl : paní Hoňková, už nikdy si radši nedávejte epidural. :-))
Škoda že tenhle článek jsem neměla možnost si přečíct dříve apsoň o měsíc, byla bych dnes chytřejší.
Blanka
 Hanka,2 kluci 
  • 

Re: epidurál 

(5.4.2007 22:12:06)
ahojky, já mám ve sbírce porodů porod záhlavím i koncem pánevním. První byl kluk záhlavím 3450 a druý KP 3500. Když mě dr sdělila, že je malý KP, tak jsem se hrozně lekla. I já se tak rodila a mamča z toho byla špatná. A když se se mnou někdo o tom bavil, radil mě císaře. Nějak sem si potíže nepřipouštěla. ROdila sem na Obilním trhu a vím, že jsou tam super dr a perfektní porodní asistenky. V 36 tt mě zkusili malýho otočit vnějšími hmaty, ale to nešlo. Tak jsme se domluvili, že dojdu na vyvolání a zkusíme přirozený porod. (dle pana asistenta sem vysmáta mamina co to zvládne)Nakonec vše dobře dopadlo a malý se narodil přirozeně. Jediný rozdíl mezi porodem záhlavím a KP pro mě byl ten, že malýho hned odstřihli, nenechali dotepat pupeční šnůru, na sále bylo víc doktorů (prý si to nemůžou nechat ujít), nemohla jsem rodit na boku jak prvního synka a povinný byl nástřih. Prostě není se čeho bát. Když si věříte a věříte dr není podle mě problém. Takže se nebojte
 Ssilvie, Kubík, Domi a Maty 


Re: Re: epidurál 

(6.4.2007 11:38:51)
Hanko, naprosto s tebou souhlasím:o)
Já měla druhý porod koncem pánevním, bez jakéhokoliv tišení. Já s nejedřív dost bála, že budou na mne dělat pokusy. Nakonec jsem byla moooc štastná. Dle UZ měl mít kolem 2900, měl 3450g. První dítko šlo normálně s váhou 4150, takže se řeklo, že když prošel v pořádku on, projde i Dominik.:oD
Jsem fakt ráda, že jsem si neprosadila císaře. A teda taky jsem měla všude kolem snad 20lidí:o)
Třetí porod už byla zase OK, s váhou 4300g:o) A teda musím říct, že porody byli stejné.
Jinak u druhého jsme se bavili s mužíkem, jelikož chtěl být u porodu, že pokud bude hrozit císař, že budu uspaná celá. Jsem zdravotník, o komplikacích vím a navíc i manžel říkal, že by to vidět nechtěl.
A porod s epi dvojčat, to je vyloženě sen. Myslím, že jste měli veliké štstí na ochotu personálu. Bohužel všude to tak není:o(
 Marbulka 


Re: epidurál 

(7.4.2007 20:22:39)
Dceru jsem rodila císařem také z důvodu polohy koncem pánevním.
Ale mám jen dobré zkušenosti. Anestezii jsem měla spinální (epidurál)...napíchnutí mě absolutně nebolelo a ani jiné potíže jsem po zákroku neměla.
Sestřička mi na sále po dotazu jestli to bude bolet, řekla: máte velké štěstí, jako anesteziologa jste vyfasovala přímo primáře a lepšího jste si nemohla přát. A měla pravdu...měl fakt zlatý ruce.
Můj doktor, také primář :O) se mnou probíral jak budu chtít rodit a posílal mě i na kontrolní utz na odhad váhy. řekl mi že pokud se ukáže že by miminko mělo víc jak 3500 gramů tak že rozhodně doporučuje císař...utz větší váhu potvrdil (teda ty jejich výpočty) a já s císařem souhlasila.
Byla jsem vyděšená prvorodička a bála jsem se komplikací, které při porodu KP mohou nastat.
No když nakonec Viktorku vytáhli, tak vážila 2730 gramů :O) Tudíž by možná bylo dobře proveditelné rodit spontáně, ale přesto jsem ráda že jsem se rozhodla tak jak jsem se rozhodla.
Jinak rodila jsem přesně na termín 18.9.
 Jířa+Zuza9m 
  • 

Re: epidurál 

(10.4.2007 20:04:23)
Mám úplně stejné zkušenosti. Zuzanka se odmítla obrátit přes jakékoli cvičení. přiznám se, že jsem měla strach z přirozeného porodu, bála jsem se, že se něco nepovede, a tak, když doktorka po vyšetření řekla, že jestli chci rodit spontálně, tak ona si bere dovolenou, protože mám malou pánev, celkem jsem si oddychle, že budu rodit císařem. Zvolila jsem epidurál. Po převezení na sál a píchnutí injekce mi provedli řez, mimi vyndali, ještě jsem zaznamenala, že je to holčička, manžel mě držel za ruce a pak už si pamatuji jen šílenou bolest na hrudi a pod ní. Anestezioložka mě inhed uspala, takže jsem se probudila až na JIP. Vysvětlili mi, že jsem měla malé bříško, miminko nemělo místo, tak se tlačilo dovnitř, všechny orgány mi posunulo a když ho vyndali, tak se vnitřnosti vrátili zpátky na místo. vzhledem k tomu, že jsem dostala jak epidurál, tak celkovou anestezii najednou, a asi i jsem citlivější na léky, první den na JIP pro mne byl strašný, zmítala jsem se v halucinacích s hysterickými záchvaty, že nebudu chodit, protože nohy jsem místo za tři začala cítit až za pět hodin. Zuzanku jsem vnímala pořádně až po 30 hodinách po porodu. No, když to shrnu, už nikdy více. Pokud porod, tak přirozený, když císař, tak po narkózou.
Jiřina a Zuzanka
 marie, 2 děti, a jedno+  
  • 

Re: epidurál 

(10.4.2007 23:53:38)
Mám za sebou dva císaře - epidurál. Hlava mě nebolela, takže si to nemůžu vynachválit. Ano, je to nepříjemný pocit, dokonce i bolestivý při vybavování miminka, ale věděla jsem pro co se to děje a jenjen čekala, kdy už toho cvrčínka uvidím. Nechtěla jsem narkózu, abych pak nespala a nebyla unavená a mohla být s miminkem.
 marie, 2 děti, a jedno+  
  • 

Re: epidurál 

(10.4.2007 23:57:18)
Mám za sebou tři císaře - dva v epidurálu. Hlava mě nebolela, takže si to nemůžu vynachválit. Ano, je to nepříjemný pocit, dokonce i bolestivý při vybavování miminka, ale věděla jsem přece, pro co se to děje, a jenjen čekala, kdy už toho cvrčínka uvidím. Nechtěla jsem narkózu, abych pak nespala a nebyla unavená a mohla být s miminkem.
Třetí císař byl v celkové narkóze, protože miminko ještě před porodem zemřelo. Probuzení bylo strašné (i vzhledem k okolnostem). Navíc šílená bolest. Epidurál je lepší, protože než tělo přijde k sobě, rána už není tak živá a nebolí to.
 Pavlička 


Porod KP 

(5.4.2007 11:46:02)
Taky jsem rodila stejně a ze stejného důvodu. 11.12. se mi narodila holčička. Na rozdíl od článku se ale snažili všichni přes to, že malá sestupovala a CS bylo na 5 vydržet do termínu a rodila jsem nakone 39+2. Strašně jsem se proto bála.Od císaře mě naopak někteří zrazovali, malá byla drobná, možná yb to šlo normálně, ale protože měla trošku problémy s rychlým srdíčkem an monitoru, přiklonili jsme se v zájmu bezpečí miminka k císaři. Musím jen říct, že vše bylo super, o spinálu se mnou mluvili dopředu a přes to, že mě napíchli až po několikáté a tu bolest při prvních dvou vpichách nepřeju nikomu-následkem toho mi přicházela k sobě špatně jedna polovina těla- bych do toho šla znovu, nedovedu si představit, že bych tu krásu-narození dcerky-prospala a hlavně bych měla strach že nebudu hned vědět zda je vše o.k.. Musím si jen postěžovat na přístup lékařky na JIP v Motole, která při vizitě k mé osobě jen konstatovala-" No, další co se bojí rodit normálně". Jak ráda bych rodila normálně si ani nedovede představit, ale v některých nemocnicích vás normálně ani rodit nenechají, a vzhledem k dalším okolnostem jsem se prostě rozhodovala ve prospěch své holčičky. /navíc jsem také narozená KP a maminka je dodnes zelená při líčení toho, jak mě museli oživovat/. Takže spinál rozhodně doporučuji.
 radka 
  • 

Re: Porod KP 

(5.4.2007 11:53:42)
ja rodila v ostrave na fifejdach a musim rict, ze jsem byla moc spokojena - epidural mi pichli napoprve, skoro jsem to ani necitila, a i na sale byli vsichni moc prijemni
 Kvítka 


Re: Re: Porod KP 

(5.4.2007 12:01:23)
Mě se taky dcera nechtěla otočit hlavou dolů a vzhledem k tomu, že jsem byla prvorodička tak mi byl doporučen císařský řez. Váha plodu byla odhadnuta na 3700g. Když jsem přijela do Hradecké fakultky, tak naměřili 3100g a paní doktorka prohlásila, že můžu odrodit vaginálně. Šli jsme do toho, a narodila se nám krásná holčička 3210g. Jsem šťastná, že jsem si mohla prožít normální porod. Možná byl o něco delší a bolestivější, nevím, nemám srovnání. Ale stálo to za to. Tímto ještě jednou děkuji MUDr. Krepínské.
 dana.nuky 


Muj porod KP (neuspesny pokus o obrat miminka) 

(8.4.2007 21:27:46)
Zdravim vsechny mamky,

muj porod syna (06/2006, prvni dite) koncem panevnim byl uzasnej. Byl zadeckem dolu uz od 30 tt a nepomohlo nic (kocici hrbety, leh na lopatkach panvi vzhuru - dneska se tomu smeju, co jsem vyvadela, i kdyz vim, ze nekomu to pomohlo). Dokonce jsem v 37 tt, na doporuceni sveho gynekologa, sla zkusit obrat miminka zevnimi hmaty do porodnice, presto, ze jsem se toho bala, ale tam me ujistili, ze je to dnes bezny zakrok - vse se hlida na ultrazvuku, maminka si polezi pak jeste do druheho dne v porodnici, kdy se zase vse zkontroluje ultrazvukem... Bylo to hodne neprijemny a navic se to nepovedlo :( Mela jsem maly bricho a malo plodove vody, proste nemel bobek malej misto, aby se otocil. Pozvali me za tyden do poradny na kontrolu, kde meli rozhodnout zda zkusim normalni porod nebo bude cisar (podle vahy miminka). Ovsem tam uz jsem nedosla :))

Nakonec si skritecek sam vybral, jak a kdy se narodi :) V 38+4, v den, kdy jsem mela jit do poradny, brzy rano me probudily stahy. Ani jsem si nevsimla, ze mi odtekla i plodova voda, protoze to bylo pri kontrakci a bylo ji fakt malinko, takze jsem asi jeste hodinu rozdychavala bolesti doma (jak nam radili na predporodnim kurzu). Ale kdyz uz se mi chtelo i tlacit a mela jsem pocit, ze mam stahy snad po minute, hned jsme jeli (mame porodnici 5 minut cesty :). Tam jsem sla hned rodit, nebyl cas ani na klystyr, na nic. Par minut jsme museli pockat, nez vzbudi doktorku - porodnika (bylo 5 h rano) a rodilo se. Nastrihli me samozrejme (ale jen 3 stehy), tlacila jsem asi 20 minut a nas drobecek (3050 g, 48 cm) byl na svete! :) Vsechno probehlo hladce a v klidu, akorat malej mel nateklyho tm. fialovyho tvrdyho pytlika a trosku fialovou prdelku, jak si razil cestu, ale nez jsme sli z porodnice, bylo vsechno v poradku :)

Mela jsem velky stesti na takovej super porod! Byl vlastne nakonec prekotnej, protoze od prvniho stahu k narozeni trval necely 3 hodiny. Zpetne mi rikali, ze jsme meli fakt velky stesti, ze malej nebyl pridusenej, ze jsem nebyla potrhana atd atd. Ze u prvorodicek davaji prednost cisari, kdyz je plod KP, ze jsou velky rizika... Ale vsechno dobre dopadlo! Podekovani patri porodnici na Obilnaku v Brne, vsichni byli bezvadni, jak pri porodu, tak potom i na sestinedeli.

d.
 azul 


Jirko 

(5.4.2007 12:05:26)
Ahoj Jirko, pod nadpisem"Tudíž mi nastaly...problémy,nikoli nastali. Ještě jednou v začátku článku. Přeji hezký den.
 Lavanda 


Re: Jirko 

(5.4.2007 12:37:53)
Nerada, ale tentokrát se připojím ke kritice pravopisu článku. Nemohla by mít Rodina třeba nějakého korektora? Nejde jen o i a y. Třeba v tomhle článku se snad vůbec nevyskytují čárky. Je to škoda, dost to zhoršuje přehlednost textu.
 Džejn 
  • 

Porod KP - normálně.... 

(5.4.2007 12:11:56)
Při prvním dítěti na to, že je dcera obrácená, přišli až v momentě, kdy na ně místo hlavičky vykoukl zadeček. Sestřička se trochu zděsila, ale doktor mě hned uklidnil, že je vše v pořádku. Porod trval celkem 2,5 hodiny, venku byla na jedno jediné zatlačení..... To, že se narodila zadečkem napřed jsem se dozvěděla až několik hodin po porodu.

Druhý porod byl už hlavičkou, byl sice kratší a ani ty bolesti nebyly tak silné, ale vytlačení trvalo skoro 20 minut....

Takže osobně bych se porodu KP nebála, byl lepší než hlavičkou.
 Vikuk,Vašík 4/01,Týnka 5/04 


Re: Porod KP - normálně.... 

(5.4.2007 12:32:30)
Ahojky,
tak já rodila oběd děti přirozenou cestou. Ale holka byla otočená taky měla nohy dole a hlavu nahoře. NEjdříve mě vzal doktor na ultrazvuk,aby zjistil jak je velká, když řekl kolem 3 kg, a že to určitě zvládnu. Ale kontrakce byly velký a já neměla odteklou vodu,tak řekl,že čekat nebudeme a že tedy budu mít císaře.
Nakonec se vše rozjelo a já porodila normální cestou. Jsem za to ráda, určitě se tělo dá i dříve dohromady než po císaři.
 Insula 


Re: Porod KP - normálně.... 

(5.4.2007 14:16:06)
Džejn, je fajn, že by ses porodu KP nebála, ale ten nejde uskutečnit vždy. Miminko musí mít 2,5 - 3,5 kg, vše ostatní je císař.
 huhu, holky 4 a 2 
  • 

Re: Re: Porod KP - normálně.... 

(5.4.2007 19:03:07)
nojo, to vahove rozmezi plati i kdyz chcete rodit normalne po predchozi sekci :-). A moje zkusenost - 1. porod sekce, dite cca 3.2 a druhe jsem moc chtela normalne a oni merili a merili a namerili cca 3.4 mimco ale porod mi pro jistotu vyvolavali, abych porodila v terminu a mimco jim nenarostlo. A dopadlo to tak, ze druha dcerka mela 4kila (bez peti gramu) a strasne sirokou hlavu, dodneska nevime po kom to ma, takze jsem byla neuveritelne potrhana. Aj tak, byla jsem moc rada, ze se premerili a nechali me porodit normalne. Telo se opravdu lip vzpamatuje.
 Saron 


Re: Re: Porod KP - normálně.... 

(7.4.2007 21:23:24)
Naši malou teda nechali rodit větší. Měla 3800g a 51cm. Rodila jsem normálně a její váhu před porodem asi moc nezjišťovali. Narodila se koncem pánevním a byla jak žabička /myslím tím nohy/, seděla v bříšku totiž v tureckým sedu.
 Danuš 
  • 

Re: Porod KP - normálně.... 

(5.4.2007 14:40:18)
Jak jsi měla velké miminko, které se narodilo KP?
Blahopřeju k pohodovým porodům.
 JitkaZ + Lucinka 11/05 


Re: Porod KP - normálně.... 

(5.4.2007 15:17:32)
Ahoj,

Mám dceru Lucinku narodila se KP a to 7.11.2005. Též jsem prodělala přeoperační vyšetření, v případě císařského řezu, ale vzhledem k tomu že Lucinka měla 3,46kg a 50cm, tak jsme to zvládli normálně. Porod začal doma přesně o půlnoci kdy mi vytekla plodová voda, bolesti začali okolo druhé hodiny a v 8 45hod Lucinka byla na světě, na porodním sále jsme strávili 45 minut a vlastní tlačení trvalo slabou čtvrthodinku, horší bylo už šití, byla jsem hodně nastřižena, ale vše se dalo zvládnout v pohodě. A jsem moc ráda, že jsme to zvládli přirozenou cestou, protože mám strach z operací a hlavně z narkózi, ikdyž jsem nikdy v životě žádnou operaci neprodělala a hlavně jsem ovšem věděla co se děje s Lucinkou. Lucinka akorát měla problém trošku s rovností páteře kůli KP,kůli uložení v bříšku, ale vše jsme srovnali cvičením Vojtovou metodou a plaváním, teť o víkendu nám bude 17 měsíců a Lucinka je krásná zdravá holčička, která se má k světu.Rodila jsem v Praze v Krči a stou porodnicí jsem byla naprosto spokojena, hlavně pak s pobytem na šestinedělí, byli tam hrozně ochotné sestřičky.
 Saron 


Re: Porod KP - normálně.... 

(7.4.2007 21:16:32)
Také jsem rodila své třetí dítě KP normálně a bez císaře.Byl to náročný,ale krásný porod.Malá měla 3800g a 51 cm. Dřív to museli ženy taky nějak odrodit.Tak se toho nebojte.
 Petra L. 
  • 

Re: Re: Porod KP - normálně.... 

(2.5.2007 22:47:41)
Taktéž jsem rodila svéhoprvního synka KP normálně. Měl 3850g a 51 cm, dodnes se lékaři diví jak jsem při své váze (mám 45 kg) mohla porodit tak velké dítě. Přiznávám bylo to náročné, přesto jsem ráda, že nebyl císařským řezem. :o))))
 luc 
  • 

epidurál 

(5.4.2007 12:42:14)
á měla epidurál a stěžovat si nemůžu, ani na přirozený porod. Stáhli mi ho asi hodinu před porodem. A můžu říct, že příště bych šla dobrovolně do císaře s jakýmkoliv umrtvením, jen ne do porodu přirozenou cestou. Mů byl sice pohodový, příjemné prostředí, ale nakonec mi zhnisaly stehy a já 5 týdnů nemohla ani přendat nohu, natož sedět. To jen k tomu, že prodní bolesti rychle přejdou. To malý miminečko jsem si skoro neužila, protože s každým pohybem jsem myslela, že ani bolestí nepřestanu brečet. Když to přešlo, tak malá už nebyla ta muší váha a stejně jsem to dlouho cítila. Přirozený porod podruhé nikdy.
 Veronika+3kluci 


Re: epidurál 

(7.4.2007 17:46:18)
Šití nejsou porodní bolesti. A při císaři to je asi větší šití než při přirozeném porodu, né?
 luc 
  • 

epidurál 

(5.4.2007 12:43:30)
no k tomu pravopisu jsem se také chtěla pčipojit, místy má člověk co dělat se tím prokousat.
 Zuzana+Jony, 2 roky 
  • 

císař 

(5.4.2007 13:14:59)
Já jsem před 2 roky rodila císařem v epidurálu - v Ostravě-Porubě. Před dnem D přišel anesteziolog, všechno mi citlivě vysvětlil - i to, že po celkové anestezii je horší rekonvalescence a hlavně je to rizikovější pro miminko!!! Můj porod byl úplně v pohodě, žádné komplikace (měla jsem jich do porodu už asi dost:)), neměla jsem žádné problémy. Pro ty, co si myslí, že je celková anestezie lepší - JIPce se nevyhnou, bude jim pěkně blbě a neuvidí své miminko. Já byla domluvená s anesteziologem, že až miminko "vytáhnou", může mě přispat.... Tak se také stalo a těch 40 minut, co mě šili, vůbec nepamatuju :). Probudila jsem se přesně v okamžiku, kdy mě sundavali ze stolu. Jizva a břicho bolí asi 2 dny, další týden je to citlivé a pak už pohoda :) Z.
 Darja 
  • 

no tak to jenom zírám 

(13.6.2007 20:27:28)
já taky měla velkou holčičku, KP, a musím jenom zírat, když vidím, jak kolem autorky článku všichni běhali. doktorka doporučovala doktory v nemocnici, doktoři v nemocnici probírali a konzultovali...
Ja jsem si pripadala pri kontrolach v nemocnici pripadala jako obtizny hmyz. Nikdo mi nic nerek, dokonce mi odmitali odpovedi na otazky typu "jaka rizika prinasi cisarsky rez", popripade jaka rizika prinasi porod koncem panevnim? Nic. Nakonec jsem byla tak vystresovana, ze jsem tam prijela a cisar si vydupala. A to bych rada rodila prirozene, kdyby tam byl jediny rozumny clovek, na ktereho bych se mohla obratit. A kdyz jsem chtela probrat moznosti anesteze, tak me odbyli, co pry si to dovoluju, ze o tom rozhodne lekar. Jo, holt, je to vsechno o lidech. :-(
 Pruhovaná 
  • 

otočení miminka, chyby 

(5.4.2007 13:19:10)
Nejprve musím napsat, že moje kolegyně v práci si otočila miminko tři dny před porodem pomocí akupresury. Opravdu - všechny v práci pana doktora, který ji to naučil, známe, sledovaly jsme s napětím, jak to dopadne - a byly téměř v šoku z toho úspěchu. Šlo o speciální masáže speciálního místa na chodidlech :-) - kdo neviděl, neuvěří. (Pochopitelně nešlo o záležitost na půl hodiny, byly to týdny poctivé práce:-) .

A za druhé se připojuju ke kritice formální stránky tohoto příspěvku - ač ssnažím občasné chyby tolerovat, přestože mi při čtení hodně vadí, toto je opravdu extrém. To neuvěřitelné množství chyb ve shodě i jiných (a bohužel celková forma článku) mi ho tak znechutily, že jsem skoro nedočetla do konce. Ale popsaná radost z miminka ten hrozný dojem nakonec přece jen smazala..
 Helena 
  • 

Re: otočení miminka, chyby 

(6.4.2007 8:01:32)
Dobrý den maminko,
já Vás chtěla jen ujistit, že můj článek byl bez chyb a to že jeho forma není úplně taková jak má být na to já jsem nehleděla,prostě jsem to psala od srdce. Tato redakce ten článek upravovala a byla jsem o tom i přesvědčena takže netuším kde je chyba. Omlouvám se že se Vás to dotklo,možná jste si to neměla tedy číst, když Vás to tak znechutilo!!! S pozdravem Helena
 Helena 
  • 

Re: otočení miminka, chyby 

(6.4.2007 8:01:35)
Dobrý den maminko,
já Vás chtěla jen ujistit, že můj článek byl bez chyb a to že jeho forma není úplně taková jak má být na to já jsem nehleděla,prostě jsem to psala od srdce. Tato redakce ten článek upravovala a byla jsem o tom i přesvědčena takže netuším kde je chyba. Omlouvám se že se Vás to dotklo,možná jste si to neměla tedy číst, když Vás to tak znechutilo!!! S pozdravem Helena
 H 
  • 

Re: otočení miminka, chyby 

(6.4.2007 8:02:09)
Dobrý den maminko,
já Vás chtěla jen ujistit, že můj článek byl bez chyb a to že jeho forma není úplně taková jak má být na to já jsem nehleděla,prostě jsem to psala od srdce. Tato redakce ten článek upravovala a byla jsem o tom i přesvědčena takže netuším kde je chyba. Omlouvám se že se Vás to dotklo,možná jste si to neměla tedy číst, když Vás to tak znechutilo!!! S pozdravem Helena
 ája 
  • 

Re: Bez chyb? 

(6.4.2007 14:49:50)
Nevím, zda Váš článek byl původně opravdu bez chyb. Jen v této Vaší výše uvedené poznámce je jich dost. Vzhůru do pravidel!
 10.5Libik12 


Re: otočení miminka, chyby 

(6.4.2007 10:18:04)
Pruhovaná, nehonorované články na Rodině holt nepíšou profesionálové, mně se naopak líbí, že Rodina dává prostor tomu, aby zazněl jazyk, tak jak se také užívá a cítí, byť to může být pro lingvisty docela skepse. A co takhle jazyk úřední, tam znechucena nejsi? To je teprve balast.

Autorko, je to hezké a gratuluji.
 Helena 
  • 

Re: Re: otočení miminka, chyby 

(6.4.2007 11:16:08)
Mnohokrát děkuji za pochvalu. Pěkný den Hela
 pruhovaná 
  • 

Re: Re: otočení miminka, chyby 

(13.4.2007 10:04:34)
Ovšemže mne úřední jazyk znechucuje (někdy baví), z mého příspěvku snad nevyplynulo, že ne. To, že něco není honorované, přece není důvod k naprosté rezignaci na kvalitu. Gramatika je v češtině (pro někoho bohužel) významotvorná. Tento příspěvek ve své původní podobě srozumitelný nebyl, to jsem měla na mysli, když jsem si stýskala na formu - pokud nedáte čárku kam patří, smysl věty se může změnit, pokud napíšete špatně i a y nebo z a s , význam slova se také změní. Nechcete doufám tvrdit, že bílý nebo býlí, les nebo lez - jedno jest?
K autorce: nečíst něco z důvodu, že je to špatně napsané jde dost těžko, nejprve je nutné to zjistit - jak jinak než čtením. Přibližně v třetině článku jsem číst opravdu přestala, do konce jsem to už jen přelétla. Takže bez obav, pokud mi něco vadí, nečtu to.
A nakonec: osobní příspěvky zde považuju za ty z nejlepších, hovorový jazyk za pěkný. Tohle je poprvé, co jsem měla jazykovou připomínku. Zachování alespoň základní srozumitelnosti textu mně osobně připadá jako obyčejná ohleduplnost a slušnost k případným čtenářům.
 Colorlight 


Taky císař 

(5.4.2007 13:33:49)
Měla jsem 2 x císařský řez, jednou v r. 2002 akutně, šlo o život z důvodu čelní polohy plodu. Bylo to v celkové narkóze. Naštěstí vše dopadlo dobře a Martínkovi bude za 2 měsíce 5 let.
Další sekci jsem měla v r. 2006 s dvojčaty, krásně plánované, přijdete v ten den v tolik hodin, v tolik hodin dostanete klystýr, příprava, injekce. Po osmé h Vám napíchneme spinál, jméno Vaší anestezioložky je..., kdyby Vám bylo nějak divně, hned jí to hlaste...
Bylo to nádherné, miminka vyndali, odnesli na otření, zvážení a měření s manželem, ten je fotil, a když mne čistili a šili, přinesl je manžel v náručí :o) Je to ten nejkrásnější pohled, který si pamatuji. Zkusili jsme je hned přiložit, ale bylo mi zle od žaludku kvůli čištění dělohy, tak jsme to vzdali a nechali na později. Bříško bolelo, nejvíc asi to, když vyndavali drény. Ale hned mi dali mimča a nosili je, kdykoliv jsem si řekla, jenže jsem si prvních 10 hodin moc neříkala, jen asi 2 x, protože jsem skoro pořád spala :o)
Divím se, že s Tebou před porodem nevedli tzv. anesteziologický pohovor, je to důležitá součást plánovaných operací a dají Ti tam možnost zvolit anestezii a upozorní Tě na různá rizika, ale i na její klady.
Já bych neměnila, po zkušenosti s prvním porodem, ani za nic, děkuji Bohu, že máme 3 zdravé děti.
 Corinka 
  • 

Re: Taky císař 

(5.4.2007 14:15:32)
Ahoj,
já rodila také císařem kvůli příčné poloze, do které se chlapeček obrátil v termín porodu :-)
Celková anestezie byla super, probudila jsem se ještě na cestě ze sálu, vůbec mi pak nebylo zle a také jsem neležela na JIP, ale na normálním pokoji. Miminko mi nosili často na kojení, druhý den už jsem ho měla natrvalo u sebe.
Celkově byl císař v pohodě, jen ty infuze oxytocinu byly fakt bolestivé :-(
 MM 
  • 

Jsem pro epidurál, ale DOBŘE provedený... 

(5.4.2007 15:08:49)
... protože když čtu, že se anesteziolog trefil až na potřetí, tak to moc profesionálně nezní... :-(!

Obecně bych se spíš bála celkové anestezie - má to větší rizika a fakt, že u porodu "nebudu" - zaspím ho, mi připadá hrozný!

Ale k tomu "obávanému" epidurálu:

Můj první porod byl neplánovaný císařšký řez (psala jsem tu o tom před cca. 3 lety) poté co odtekla plodová voda a porod pak velmi dlouho nepostupoval a hrozila infekce. Byla jsem v šoku a měla strach, ale proběhlo to pak naprosto OK. Anesteziolog (pan dr. Kolařík) se samozřejmě trefil na poprvé, působil klidně, profesionálně a přitom příjemně; ten "tupý tlak" při vyprošťování miminka nebyl nijak hrozný a žádné následky typu bolestí hlavy apod. jsem neměla. Následující dny v porodnici byly už celkem pohoda a já docela brzo zase "fit".

Můj druhý porod (loni v dubnu) proběhl též na Bulovce, tentokrát přirozenou cestou, ale nakonec taky s epidurálem. Musím říct že mi ten epidurál velmi pomohl se uvolnit (dokonce jsem chvíli spala a po probdělé moci nabrala síly) a napomohl tomu. že jsem se tentokrát normálně otevírala (i když to bylo i tentokrát zdlouhavějsí) a původní obava, že vše zase skončí SC, se nepotvrdila. A i tentokrát - anestezioložka (jméno si teď nevybavuji, ale také velmi příjemná a schopná) se trefila na poprvé, žádné problémy s tím nebyly!

Takže si myslím že se nedá říct, "epidurál (při SC) ano nebo ne", ale spíš je důležité svěřit se někam, kde to umějí!

 Pavla, dcera 4 měs. 
  • 

Re: Jsem pro epidurál, ale DOBŘE provedený... 

(7.4.2007 11:29:00)
O tom napíchnutí po několikáté jsem psala já, a přesto spinál podporuji a propaguji kde se dá a šla bych do něj znovu. Chyba nebyla totiž v anesteziologovi, ale ve mně, protože jsem se přes velké bříško a potíže s páteří nedokázala pořádně zakulatit tak, aby bylo možno řádně napíchnout. Chtěla jsem jen říci, že problémy při či po epi a spinálu mohou být lecjaké a z různých důvodů, nicméně i přesto jsem se po operaci cítila relativně dobře a hlavně mnohem lépe než po celkové narkoze, bolest hlavy mě minula a v žádném případě nelituji toho, že jsem upřednostnila spinál před celkovou narkozou.
 Jitka, dcera 7 měsíců 
  • 

Re: Re: Taky císař 

(9.4.2007 10:49:15)
Ahoj
Já jsem taky rodila císařem, dcera byla od 30tydně KP a nechtěla se přetočit ať jsem dělala co jsem dělala. Ale nakonec to všechno dobře dopadlo i když jsem byla uspaná. Na sál jsem šla 22:00 a dcera byla na světě 22:07. Dnes má 7 měsíců a je úplně v pořádku.
 H 
  • 

Re: Taky císař 

(8.4.2007 18:31:10)
Ahoj maminko,
čtu tvůj článek a musím uznat, že opravdu díky bohu, že máme zdravé děti.Chci jen dodat jak si psala, že se divíš, že se mnou neudělali pohovor. No to asi proto, že jsem se rozhodla na sále, ale i přesto jsem věděla že mohou být takové následky. Já prostě byla zvědavá na to co se mi narodí" přece nemohu být poslední která se dozví co má, jestli holčičku nebo chlapečka" a tak jsem dopadla s tou hlavou. Podotýkám, že toho ale nelituji, jen mě to zrovna potkalo,a já si to v ten moment nepřipouštěla,že se mi něco takového přihodí,víš?
Tak pápá a miminka ať jen jsou zdraví :-) Helena
 gabina 2 deti 
  • 

treti CS 

(5.4.2007 14:36:03)
ahoj chtely bysme jeste jedno miminko ale byl by to treti CS mam celkem strach i kdyz me doktor ujistil ze by vse melo probyhat v poradku. mate nekdo treti dite cisarem chtela bych vedet naroz maminek co ho maji ,protoze jsem na netu cetla o tom celkem desny veci co by se mohlo stat
 GABINA 2 DETI 
  • 

oprava,treti SC 

(5.4.2007 14:54:34)
Y
 Ráďa 
  • 

Re: oprava,treti SC 

(5.4.2007 21:59:22)
četla jsem o jedné současné rodině, kde manželka porodila všech 9 dětí SC. Bez komplikací. Myslím, že to bylo v čas. Rodinný život, vydává Olomouc. Ale to už je asi extrém, výjimka. Myslím, že 3. císař by neměl vadit.
 Dita 3 synové 
  • 

Re: treti CS 

(6.4.2007 12:58:26)
Dobrý den, mám tři syny ve věku 19 12 a tři roky a všechny tři jsem rodila císařským řezem, řez mám vedený od pupku dolů-tedy vertikálně. Jak porody šly pouze mi přibývalo stehů, takže u posledního jsem měla už 27, další porod už mi nedoporučují, kvůli celkové plastice operační rány, ale věřím, pokud máte řez vedený horizontálně, není riziko tak velké. Jinak problémy s hojením jsou přibližně stejné, jen jsem musela nosit asi půl roku takový fixační pás na břicho, aby mi uvnitř vše dobře srostlo. Ale nevím, za celý život jsem se s podobným případem-tedy třetí řez odshora dolů- nesetkala. Teď jsem v pořádku a kdyby mi někdo potuploval, že to třetí bude holčička, tak do toho jdu zas.
Krásné Velikonoce všem!!
 Kamuška,Kryštof 
  • 

epidurál - vcelku zbytečnost 

(5.4.2007 15:19:46)
Tak já si nechala dát epidurál,když mi začaly křížové bolesti-prckovi se ven nechtělo a porod trval 22 hodin. Byla to úlevy -jenže sem pak necítila nic a ani stahy a oni mi pichli oxytocin-to byly stahy 40vteřin a po 2 minutách - vydýchávala sem to 4 hodiny:-((((( Pořád byla hlavička 10 a já otevřená na 9cm--to se fakt nedalo-úplně se mi podlamovaly kolena. Tak nakonec to byl císař a sestřička,že bysme to udělali jen v epi,když už jste napíchlá???? No já se celá třepala a kroutila hlavou,že to teda ani za nic--a doktor byl naštěstí rozumný a sestru usadil,že to teda určitě ne. Rozkojit mi sice trvalo déle-ale sestry mi pomohly. Tak sem si zkusila všechno-klasiku i císaře. Příště bych zkusila vydržet bez epi-protože ty stahy po oxytocinu byly příšerné. K
 Juldafulda 


Re: epidurál - vcelku zbytečnost 

(5.4.2007 16:09:54)
Mám za sebou císaře pro nepostupující porod sice otevřená na 10, ale malý se zasekl v malé pánvi. Takže císař pod epi. Po epidurálu se mi vrátily migrény a to teda dost silné. Migréna versus řvoucí mimino celkem vražedná kombinace. Malého jsem vůbec neviděla, protože byl chudák přidušený a já totálně vyřízená z porodu, že jsme přitom normálně usnula. Byla jsem s anestez. domluvená, že při šití mě má trochu uspat, abych to neslyšela. Bohužel jsem prospala celou operaci a nějaké přiložení k prsu atd. nebylo. Do dneška mě mrzí, že jsem malého neslyšela, jak poprvé zakřičel. Mě ten epidurál dávali ještě celý den po operaci takže já jsem začala mít bolestí až když jsem šla na normální pokoj. Spíš se mi stalo, že jsem záhadně měla šílené pocity na tlačení a to už bylo dávno po porodu.
 MM 
  • 

Re: epidurál - vcelku zbytečnost 

(5.4.2007 18:04:09)
Právě o tom to ale je - udělat ten epidurál pořádně, tj. dávkovat tak, aby sis sice odpočinula/ uvolnila se, ale stahy přesto cítila! To se holt musí umět. Já jsem po epi napřed chvíli spala, pak normálně chodila po pokoji, stahy cítila a nutkání na tlačení potom taky, ale je to takové mírnější, že se to dá vydržet. (Oxytocin jsem měla taky, ale spíš proto že hrozila infekce (streptokoky), tak musel malý rychle ven. A i ten oxytocin se musí dávkovat rozumně!)
 MM 
  • 

Re: epidurál - vcelku zbytečnost 

(5.4.2007 18:04:23)
Právě o tom to ale je - udělat ten epidurál pořádně, tj. dávkovat tak, aby sis sice odpočinula/ uvolnila se, ale stahy přesto cítila! To se holt musí umět. Já jsem po epi napřed chvíli spala, pak normálně chodila po pokoji, stahy cítila a nutkání na tlačení potom taky, ale je to takové mírnější, že se to dá vydržet. (Oxytocin jsem měla taky, ale spíš proto že hrozila infekce (streptokoky), tak musel malý rychle ven. A i ten oxytocin se musí dávkovat rozumně!)
 MM 
  • 

Omlouvám se za ten chaos... 

(5.4.2007 18:11:04)
... - napřed to nešlo odeslat, pak jsem příspěvek pozměnila aby to bylo srozumitelnější, a najednou (po odeslání) tam ten "starý" příspěvek byl taky a ještě víckrát :-( ?!? Sorry. M.
 MM 
  • 

...necítila stahy? 

(5.4.2007 18:06:06)
Právě o tom to ale není, necítit stahy! Jde o to, udělat ten epidurál pořádně, tj. dávkovat tak, aby sis sice odpočinula/ uvolnila se, ale stahy přesto cítila! To se holt musí umět. Já jsem po epi napřed chvíli spala, pak normálně chodila po pokoji, stahy cítila a nutkání na tlačení potom taky, ale je to takové mírnější, že se to dá vydržet. (Oxytocin jsem měla taky, ale spíš proto že hrozila infekce (streptokoky), tak musel malý rychle ven. A i ten oxytocin se musí dávkovat rozumně a pak to jde!)
 Katu1 


Re: ...necítila stahy? - A ty jseš na to odborník? 

(10.4.2007 16:11:14)
No jo, ale ty jseš na to odborník? Poznáš dopředu, že konkrétně tenhle lékař to bude správně umět? Jak můžeš (nebo můžete, vy kdo zastáváte názor epidurál/spinál je nejlepší, bych byla spravedlivá), ostatní přesvědčovat k typu analgezie/anestezie, který sice má určité výhody, ale také hodně vážných vedlejších účinků. Tak jako někomu nesedne celková, někdo špatně snáší epidurál/spinál. A když se ta která maminka rozhodne, že podstoupí epi, už je v rukou lékařů jako morče a nic s tím neudělá. Pomůže jí v té chvíli, kdy už jí napichují po ixté tvoje konstatování, že to asi nebudou ti správní "odborníci"?
 JankaP 


Poučení před zákrokem 

(5.4.2007 17:53:25)
Tady je vidět, jak je důležité, aby lékaři (v tomto případě i anesteziolog, nejen gynekolog) poučili pacienta o zákroku, metodách, jejich výhodách i rizicích. V zahraničí bývá zvykem, že anesteziolog přijde večer před zákrokem za pacientem, vysvětlí mu všechno, dá pacientovi možnost se rozhodnout a pak mimo jiné jeho rozhodnutí respektuje. U nás to zvykem bohužel není. Když takový pohovor s lékařem pacient vyžaduje, pak - myslím - reakce lékaře hodně napoví o jeho odborné úrovni (považuje to za zbytečné / srozumitelně vše vysvětlí / vysvětlí za pomoci velkého množství cízích slov a výrazů atd.).
 Simča a Markétka 4roky 
  • 

jěště jednou epidural 

(5.4.2007 20:26:51)
Ahoj před čtyřmi roky sem rodila císařem je pravda že to bylo dlouhý do ted na to vzpomínam.Přijela sem v uterý v noci když mi praskla voda byla sem na hekárně jak se tomu říká a daly my vyvolávačku už od začátku mi řekly,že nejspíš pujdu císařem,protože sem menší postavy a malá měla větší hlavičku,ale chtěli to skusit jestli bych šla normálně nakonec zjistily,že se zavírám místo otevírám a tak sem malou porodila až ve čtvrtek v noci dali mi apidural takže sem nic necítila od pasu dolu naštěstí mi ho píchli na poprvé a dobře.Pan doktor si se mnou povídal bylo to zvláštní a pak přišla malá viděla sem ji chvilku,ale rozmazaně,protože sem s toho brečela.Byla sem ráda že to mám za sebou a že se mužu konečně vyspat. Odvezli mě na pooperační malou sem viděla hned rano abych ji mohla nakojit.Ale co bylo nejhorší asi ze všeho je,že jsem jedla naposled v uterý v 19h večeři(doma) a pak až v sobotu oběd(porodnice) takže sem byla rada za se mužu konečně najíst,protože sem byla hlady tak vyčerpaná a unavená.Co mě mrzí je,že u toho nemohl být manžel,který stál za dveřma a čekal až nás dvě uvidí.Takže at jdete tak nebo tak hlavně at to dobře dopadne.
 Páťa,dcera 6,5+ syn 5 
  • 

"Normální porod" 

(6.4.2007 10:32:11)
Přečetla jsem pár příspěvků a jímá mě hrůza z toho co mě mohlo potkat...Mé dva porody proběhly v Hradci Králové (kam se hodně maminek bálo jít rodit-protože to tam je jak na běžícím pásu...)a nemůžu si to vynachválit.Personál příjemný a to že nás na pokoji bylo 5-6 jsem ty čtyři dny taky v klidu vydržela.Rodila jsem přirozeně a od "začátku porodu" do zdárného konce uběhlo rychlých 1,5 hodiny.Prostě paráda.Možná i proto že jsem to brala jako normální věc a nepřipravovala jsem se na kdoví co.Sestra si epidurál píchnout nechala a jak říká vícekrát by to už neudělala.Ale každá má jinou zkušenost.Přeju všem hezké Velikonoce.
 Migy 
  • 

Re: "Normální porod" 

(6.4.2007 11:41:13)
Ahoj naše holčička byla také koncem pánevním. Musím říct, že jsem byla přesvědčena, že půjdu na císaře, a tak jsem ani o porodu moc nekoumala. Když jseme, ale dorazili do porodnice, paní doktorka mi oznámila, že je holčička malá a tak to zkusíme přirozenou cestou, a operační sál bude připraven v záloze. Vše proběhlo rychle a v pohodě. Pro mě samozřejmě to bylo lepší než operace,byla jsem ráda, že nemusím pod narkozu, ale to čerstvě narozené miminečko (měla 2kg) si potom užilo dva týdny neuvěřitelné bolesti při každém pohybu. Měla hrozně pohmožděný zadeček a pipinku, oteklý, fialovomodrý, hrůza.
 Danča+6měs. 
  • 

Re: Re: "Normální porod" 

(6.4.2007 13:48:55)
Jima mě hruza z vaseho prispevku. To je mi moc lito, ze miminko mela takove dusledky z porodu KP, rozsirila jste mi obzory, nikdy jsem nic takoveho neslysela, ze porod KP je nebezpecny i pro miminko. Snad uz jste z nejhorsiho venku a nebudete mit nasledky. Preju hodne stesti s miminkem.
 krucka 


Re: Re: Re: "Normální porod" 

(6.4.2007 15:50:31)
ja jsem dceru porodila u Apolinare v cervenci 05 take KP.vsechno bylo ok,az do momentu,kdyz jsem rekla,ze asi neni jeste uplne otocena. v ten moment zacali vsichni spechat,protoze jsem mela odteklou vodu,ale stahy po 10 min. Bylo to 3 tydny pred terminem. Mala se narodila rano v 6,stahy jsem dostala po tablete, co mi dali polknout/nevim, co to bylo/ .Mela jsem strach,ale probehlo to ok.pichli mi epidural a na 3 zatlaceni byla mala venku.mela 2,920 a 48 cm,ale nemerili ji, protoze mela nozicky skrcene podel telicka nahoru.prvni sla zadeckem.Byla jsem hodne nastizena do stehna,ale zahojilo se to rychle. Mala mela asi 2 mesice nozicky lehce nahoru,ale nemuseli jsme ani chodit cvicit. srovnalo se to velmi rychle. Musim vsechny u Apolinare pochvalit,bylo to skvely.Z epiduralu,ani z porodu strach nemam,probihalo to perfektne. nic mi potom nebylo. akorat sestricky furt chodily a litovaly me, ze jsem ta s tim strasne tezkym porodem...
 krucka 


Re: Re: Re: "Normální porod" 

(6.4.2007 15:50:32)
ja jsem dceru porodila u Apolinare v cervenci 05 take KP.vsechno bylo ok,az do momentu,kdyz jsem rekla,ze asi neni jeste uplne otocena. v ten moment zacali vsichni spechat,protoze jsem mela odteklou vodu,ale stahy po 10 min. Bylo to 3 tydny pred terminem. Mala se narodila rano v 6,stahy jsem dostala po tablete, co mi dali polknout/nevim, co to bylo/ .Mela jsem strach,ale probehlo to ok.pichli mi epidural a na 3 zatlaceni byla mala venku.mela 2,920 a 48 cm,ale nemerili ji, protoze mela nozicky skrcene podel telicka nahoru.prvni sla zadeckem.Byla jsem hodne nastizena do stehna,ale zahojilo se to rychle. Mala mela asi 2 mesice nozicky lehce nahoru,ale nemuseli jsme ani chodit cvicit. srovnalo se to velmi rychle. Musim vsechny u Apolinare pochvalit,bylo to skvely.Z epiduralu,ani z porodu strach nemam,probihalo to perfektne. nic mi potom nebylo. akorat sestricky furt chodily a litovaly me, ze jsem ta s tim strasne tezkym porodem...
 Migy 
  • 

Re: Re: Re: "Normální porod" 

(10.4.2007 14:15:29)
Děkuji za přání, malé jsou dva a je z ní pořádný drak. Tak že následky žádné, jen těh prvních 14 dnů si asi pořádně zkusila.
 radka ,vojta2roky,honzik 3mesice 
  • 

porod 

(7.4.2007 13:40:16)
ja rodilaprvniho chlapecka spontanne ,ale klestama coz bylo dost bolestive ,ale jinak to neslo a rekla sem si ,ze uz nikdy,ale pak sem po roce otehotnela znovu a to byl porod uplne v pohode ,cele kontakce jsem prochodila a pak kdyz uy se to blyzilo jsem parkrat zatlacila a bylo to.odrodila me jen porodni asistentka a bylo to.kazdy porod jsem mela jiny a kdybych se mela rozhodovat jak tak urcite spontane.
 rodička v r.1990 
  • 

"přirozený " porod 

(8.4.2007 12:49:01)
To je hezké,když tu někdo tvrdí, že přirozený porod bolí jen v " tu chvíli". Ale já byla i s nástřihem pořádně natrhlá,přitom dcera vážila jen 2,5 kg, šití trvalo přes hodinu - 25 stehů bez umrtvení /protože jinak by to nebolelo jako čert /. Měsíc jsem nemohla sedět, chodit na záchod / strašné utrpení /,starat se o miminko vlastními silami, vlastně ani pořádně chodit. A podotýkám, že velká skupina žen má po přirozeném porodu oslabené pánevní dno, narušené svěrače a trpí močovou inkontinencí. Právě v důsledku " přirozeného porodu ".Přidušených dětí tahaných na poslední chvíli kleštěmi s následnou LMD je v tomto případě také více, než u císaře.
Řada nastávajících maminek má rovněž panický strach z porodu. Četla jsem názor jednoho porodníka, který uvedl, že i toto může být indikace CŘ.Po těchto zkušenostech s dlouhotrvajícími bolestmi po porodu bych volila císaře,pokud bych volbu měla.
 H 
  • 

Re: "přirozený " porod 

(8.4.2007 18:22:34)
Dobrý den maminko,
já také s Vámi souhlasím a vůbec netvrdím že přirozený porod je nejlepší. Jen jsem chtěla tím říct, že pro mne ano.Já ho měla bez problémů a říkala jsem že CŘ už jen s uspáním, jak jsem již popisovala ve článku. Je to opavdu fakt individuální jaké to má a jak to zažila každá nastávající maminka. Je mi líto že teda máte tak špatnou vzpomínku. S pozdravem Helena
 rodička v r. 1990 
  • 

Re: Re: "přirozený " porod 

(8.4.2007 19:41:36)
Děkuji za Váš názor a pochopení.Co co kratší jsem měla samotný porod / v noci na Bulovce, kde na mě sestry zcela zapomněly /, trval jen 4 hodiny, o to horší bylo hojení /.Jinak porod, tak jak jsem si ho tehdy zažila, sama, v noci, jen ve společnosti bolesti, byl pro mne mimořádnou životní zkušeností.Na stěně pomalu ubíhající ručičky hodin, za oknem tma, ticho a do toho jen vlny bolesti, které pro mne byly výzvou k poznání sebe sama.Jak zvládnu to, z čeho jsem měla hrůzu celých 9 měsíců, jak vůbec zvládnu to, že tělo nad Vámi převzalo vládu.Ani jsem nepípla,tiše jsem rozdýchávala vlny a byl to mezní životní zážitek. Jsem ráda, že u toho nikdo jiný nebyl, to poznání by bylo jiné, než tváří tvář sám sobě.Pokud bych dnes rodila, chtěla bych rodit zase sama.Na druhou stranu,krásu zážitku samotného porodu vystřídalo velké utrpení se šitím a vším, co jsem popsala dříve a proto bych se císařskému řezu nebránila.
 rodička v r.1990 
  • 

"přirozený " porod 

(8.4.2007 12:49:35)
To je hezké,když tu někdo tvrdí, že přirozený porod bolí jen v " tu chvíli". Ale já byla i s nástřihem pořádně natrhlá,přitom dcera vážila jen 2,5 kg, šití trvalo přes hodinu - 25 stehů bez umrtvení /protože jinak by to nebolelo jako čert /. Měsíc jsem nemohla sedět, chodit na záchod / strašné utrpení /,starat se o miminko vlastními silami, vlastně ani pořádně chodit. A podotýkám, že velká skupina žen má po přirozeném porodu oslabené pánevní dno, narušené svěrače a trpí močovou inkontinencí. Právě v důsledku " přirozeného porodu ".Přidušených dětí tahaných na poslední chvíli kleštěmi s následnou LMD je v tomto případě také více, než u císaře.
Řada nastávajících maminek má rovněž panický strach z porodu. Četla jsem názor jednoho porodníka, který uvedl, že i toto může být indikace CŘ.Po těchto zkušenostech s dlouhotrvajícími bolestmi po porodu bych volila císaře,pokud bych volbu měla.
 katka+katka 
  • 

Re: "přirozený " porod 

(8.4.2007 15:44:19)
souhlasím s tebou
 Kam-ca 
  • 

Re: "přirozený " porod 

(9.4.2007 2:33:39)
No, jestli si myslíš, že stehy po sekci nebolí, tak Tě mohu ujistit, že bolí jako čert. Sedět pořádně nemůžeš taky a navíc se přeřezané břišní svaly dávají dost dlouho dohromady než zase začnou znovu fungovat. Já mám právě rok po druhé sekci a stále mám břicho místy necitlivé a naopak mne často jizva bolí (a to i zevnitř). A to nemluvím o takových lahůdkách, jako že se v jizvě nadělaly kapsy se sraženou krví a já musela ještě tři týdny po porodu jezdit na jejich čištění. Nebo že při drobném gynokologickém laparoskopickém zakroku lékaři zjistili, že po sekci mám přirostlý močový měchýř k břišní stěně. Já kdybych si mohla vybrat, tak bch moc chtěla rodi "přirozeně". Koneckonců, jak nám říkala PA na kurzu - Kdyby Bůh chtěl, abchom rodily sekcí, tak nám dá do břicha zip :-).
 Andrea Součková 
  • 

porod KP 

(8.4.2007 23:44:53)
Nechápu, proč jste si nenechala miminko otočit zevními hmaty, já to podstoupila a holčička byla během 1 minuty otočená. Je to naprosto bezpečné a oproti císaři bezbolestné. Nechat si takhle rozpárat břicho když je možnost rodit spontálně a naprosto přirozeně nechápu, je vidět že informovanost českých žen je v tomto ohledu ještě sto let za opicema, říci striktně ne na obrat a pak si stěžovat, no nebudu se k tomu více vyjadřovat.....
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: porod KP 

(9.4.2007 7:38:28)
V naší porodnici mi řekli cviky na otočení a na můj dotaz ohledně ručního otočení mi odpověděli, že nejsou sto let za opicema... Při otáčení zevními hmaty se velké procento dětí otočí zase zpátky a taky prý miminka, která se neotočí cvičením majízřejmě nějaký vážný důvod proč by měla zůstat tak jak jsou (třeba nějakej problém s pupeční šňůrou).
 Helena 
  • 

Re: porod KP 

(9.4.2007 13:03:55)
Maminko, nezlobte se ale já si na nikoho nestěžovala. Prostě jsem řekla že NE a tím to haslo. Sama moje lékařka i ten pan doktor co mě bral na sekci mi dal za pravdu.Prostě je to riziko.To že vám to udělali za minutu,tak jen proto, že to šlo ale jsou i maminky kterým to nejde a není to nic příjemného ( co jsem tedy slyšela ).Takže nepiště takové názory.Je to individuální, jak na situaci, tak na miminku i na mamince. S pozdravem Helena
 dana.nuky 


Re: porod KP 

(9.4.2007 21:53:57)
Souhlasim s Helenou (autorkou clanku), ze co se tyce obratu miminka, je to ciste individualni. Nejde preci o informovanost nebo neinformovanost maminky, sama autorka o moznosti obratu vedela a jiste i o kladech a rizicich. Tak jakepak "sto let za opicema"?!? Ale zrejme pocitove se ji to nezdalo bezpecne, tak to nechala tzv. prirode. Ja sama jsem obrat s miminkem podstoupila, ale neuspesne (viz muj prispevek vyse http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=6647375). Bolelo to jako blazen (tupy bolestivy tlak) a jaky strach o miminko me polil pri zakroku, ani nemluve. Mela jste proste stesti, ze to vyslo, tak budte vdecna a netvrdte podle sve jedne zkusenosti, ze maminky co se toho obavaji a nezkusi to, jsou "sto let..." atd.
 Daninka Fífa a Barča 


porod KP 

(9.4.2007 10:50:20)
Já jsem měla také holčičku KP.Naplánovali mi císařský řez, ale musím říct, že to byla hrůza po psychické stránce. Spinál mi nepůsobil, klesl mi tak stašně tlak, že mě museli nakonec uspat a byla jsem ráda.Ale anesteziolog, sestry a doktoři byli super.Jo, jo, psychika hraje v tomhle důležitou roli!Ale raději bych rodila normálně než takhle, prvního syna jsem porodila normální cestou, dceru císařem a doporučuji opravdu normální porod. Ta bolest po císaři, nic moc.
 Borůvka, dva kluci 4 a 5 měsíců) 
  • 

Taky vím , o čem je řeč... 

(9.4.2007 21:43:24)
Ahoj,připojuji se i já, bohužel jsem kvůli úzké pánvi nemohla rodit normálně ani jednoho ze svých synů. První porod dospěl až do "předfinále", už byla vidět hlavička, ale prostě to nešlo:-(, následovala epidurální narkoza atd. Vše proběhlo v pohodě, žádné bolesti hlavy nic...Zato při druhém synovi jsem strašně dlouho zvažovala, zda přirozený pokus podruhé-měl být menší nebo císař.Lékaři doporučili císaře- nakonec dobře že tak synek byl větší než ten první. Ale píši to proto, že druhý epidurál mě vážne zasáhl, po několika dnech mě rozbolela hlava a doma to trvalo celý měsíc-opravdu- hrůza- lituji lidi s migrénou. Prý se to dá nějak spravit, že píchnou do páteře nějakou krevní zátku...ale představa dalšího píchání do zad nepicházela v úvahu...Po měsíci to odeznělo, ale bylo to něco příšernýho!
Chtěla bych ještě třetí mimčo a je jisté, že císař mě v tomto případě nemine. Pokud k tomu někdy dojde, moc se budu rozmýšlet o druhu narkózy.
Záleží na zkušenosti a šikovnosti lékaře na 100%! Až potom jsem se totiž dozvěděla, že zmiňovanému anesteziologovi jsem se napíchnout v tento den ze tří "povedla" pouze já. Jinak dvě maminky napíchl tak, že vše cítily a musely jim dát narkózu celkovou....
 Ivana, 2 kluci 
  • 

Epidurál - raději celková anestezie 

(10.4.2007 9:19:08)
Ahoj, také nemám s epidurálem dobré zkušenosti. První dítě jsem rodila spontáně, i když o 14 dní dříve. V druhém těhotenství jsem měla od 26 týdne problémy (tvrdnutí břicha a mírné kontrakce).V 37 týdnu se mi odloučila placenta, začala jsem krvácet, tak byl císařský řez nevyhnutelný. Také mi dal pan doktor vybrat, zda epidurál či cel.anest., nevěděla jsem,tak mi radil, že po epidurále budu rychleji fit a navíc hned uvidím své děťátko. Vše proběhlo jak píše pisatelka v úvodním článku, pocity na zvracení atd. Jednu nohu jsem začala cítit až 12 hodin po porodu, druhou až 26. Přesně jako pisatelce mě začala 4 den pobolívat hlava, dávali mi do kapačkyléky proti bolesti, když to ani po dalších dvou dnech nepřestávalo )naopak, nebylo to nejhorší když jsem ležela,jakmila jsem se zvedla,jako kdyby mě někdo praštil polenem do hlavy a ukrutná bolest) nebyla jsem schopná se o malého vůbec starat. Pad pana doktora napadlo, že by to mohlo být tím epidurálem (špatně píchnutý)a že mi zřejme odkapává mozkomíšní mok, odebrali mi trochu krve a na sále do téhož vpichu od epidurálu vtlačili tzv. krevní zátku. V tu ránu bylo po bolesti. Jen si myslím, že kdyby je to napadlo dřív,byly bychom já i mimčo ušetřeny stresu... Takže kdyby bylo nějaké příště,už raději v celkové anestezii.
 martina nemetova 
  • 

uz nikdy....... 

(10.4.2007 9:28:38)
ahoj maminy co dodat mam za sebou tri cisare a ve dvou pripadech sem byla uspana jen ten posledni byl epidural byl to nejhorsi zazitek co jsem poznala ale co dodat my zeny to mame hold tezky tak asi vsem doporucuji se nechat uspat jedinou utecho mi bylo ze to byl kluk jako buk tak se mejte
 martina nemetova 
  • 

uz nikdy....... 

(10.4.2007 9:28:39)
ahoj maminy co dodat mam za sebou tri cisare a ve dvou pripadech sem byla uspana jen ten posledni byl epidural byl to nejhorsi zazitek co jsem poznala ale co dodat my zeny to mame hold tezky tak asi vsem doporucuji se nechat uspat jedinou utecho mi bylo ze to byl kluk jako buk tak se mejte
 Hanka + 2 kluci 


porod koncem pánevním 

(10.4.2007 14:41:01)
Ahojky všem maminkám, jen chci napsat, že mám 2 kluky a oba jsou narozeni koncem pánevním. U prvního jsme to věděli už několik týdnů předem, tak to byl celkem stres až do konce porodu. Ten druhý uličník byl celou dobu v pohodě, ještě týden před porodem byl hlavičkou dolů, ale v den porodu, kdy mě Dr. kontroloval na UZV, tak se prostě potvůrka ještě stihl otočit. Ale to už bylo jen pár hodin před porodem, tak jsme to zvládli s větším klidem. Oba porody byly v pohodě a rychlé, jen s menším nástřihem. Tak pokud nemáte v bříšku nějaké obříky, tak se porodu KP nebojte :-))) Zdraví Hanka
 Lena, dcera 1,5r. 
  • 

Re: porod koncem pánevním 

(12.4.2007 13:41:56)
Ahoj, take jsem rodila koncem panevnim (navic nozickama napred, dcera 3,62kg), prirozene. Jsem stastna ze jsem mela tu moznost, dojela jsem si tehdy dokonce kvuli tomu porodit do Vrchlabi, jelikoz v Praze jsem nechtela s nikym o to bojovat. Trvalo to cele asi 17 hodin (ale vlastni porod jen pul hodiny), a jsem rada, ze jsme je v klidu prozily v pritomnosti tatinka a uzasneho personalu - zrozeni cloveka je pro maminku i dite velice dulezity prozitek a tak mi ten cas vubec neprisel dulezity, naopak! Klidnemu prubehu urcite napomohlo paradoxne i to, ze kdyz jsem se neptala, nikdo mi o zadnych rizicich nevypravel - proste by se to resilo jen kdyby to skutecne nastalo. Takze odvahu, stoji to za to!
 Katka (syn 3 roky) 
  • 

císař a epidurál 

(12.4.2007 15:55:01)
ahoj,jenom chci napsat svojí zkušenost s císařem. Dr. mi doporučil rodit císařem,protože syn byl KP. Nejdřív jsem nechtěla,ale nakonec jsem souhlasila. Porodila jsem v 38 tt, protože jsme měla už porodní bolesti. Rodila jsme s epidurálem a na šití mě uspali. A nemyslím si,že to je tak hrozný zážitek, je to zvláštní pocit, cítíte jen tupý tlak a jak "hází" břicho ze strany na stranu :-),ale během pár minutek byl venku. Dokonce byl u mě i manžel, který mi seděl u hlavy a pak odešel za synem. Na šití mě uspali a po probrání mě hlava vůbec nebolela, akorát břicho, to teda byla fakt síla. Teď jsem znovu těhotná a pokud bude nutný císař,tak jedině s epidurálem. Protože to je šetrnější i pro miminko, jak mi řekla anstezioložka. Ale chápu některé ženy, které chtějí celkovou narkózu, představa,že víte, že vám teď zrovna rozřezávají břicho,asi pro každého není příjemná. Mě to nevadilo a hlavně jse hned viděla syna, dokonce mi ho sestřička dala i k hlavě (kterou jsem měla jedinou volnou), že jsem mu dala pusinku.
 Simča a Markétka 4roky 
  • 

Re: císař a epidurál 

(14.4.2007 10:40:44)
ahoj já sem ten epidurál měla taky a byla sem spokojena sice sem manžela neměla u sebe,ale malou sem mohla taky hned vidět a s jizvou sem (MUSIM ZAKLEPAT) neměla žádný problémy ani dlouho po tom šití.Hojilo se to doře a ted po 4letach ani nevim,že ji mam a neni pod těma kalhotkama ani vidět
 Katka (syn 3 roky) 
  • 

Re: Re: císař a epidurál 

(18.4.2007 20:41:58)
ahoj Simčo,
tak to já bohužel jizvu mám ošklivou. Mám tam takovu jako ruličku. No jo ale s tím už nic neudělám. Teď jsem znovu těhotná a doktor říkal,že kdyby musel udělat opět císař,že by to říznul v té jizvě a zkusil jiný steh. Nevím jestli jsem něco zanedbala nebo se mi prostě špatně zahojila. ALe nebolí to, akorát si o ní můžu zavadit,ale jinak pod kalhotkama to taky není vidět.Měj se, Katka
 lenka410 


epidural doporucuju 

(19.4.2007 22:52:55)
V rijnu 2005 jsem i ja rodila cisarem za pouziti epiduralu z duvodu polohy miminka KP Vse probehlo naprosto bez komplikaci a porod byl pro me krasny zazitek plny emoci Myslim ze hodne zalezi na sikovnosti anesteziologa Predstava ze se autorce clanku strefili spravne do patere az na potreti je desiva Ja jsem rodila v Praze Podoli a napichnuti epiduralu jsem ani necitila Anesteziolog byl sikovny a prijemny jako ostatne vsichni kolem Behem porodu jsem chvili citila pouze tupy tlak v brichu jak se dostavali k miminku Nebolelo to ani nahodou A pak uz jsem jen slysela plac naseho Kubicka ktereho mne a memu priteli ihned ukazali Kubik se narodil 4 rijna Dva dny pred terminem porodu
 at 
  • 

není porod jako porod a není císař jako císař 

(20.4.2007 12:56:47)
I ta maminka, která má za sebou perfektní provedení epi nebo císaře, může mít podruhé jiné nepříjemnosti. takže bych vůbec netvrdila, že epidural je to nejlepší, že celková anestezie je pro maminku lehčí ( šetrnější - jako kdyby byla zbabělá), nmebo dokonce že císařem rodí zbabělé maminky ( už jsem ten názor několikrát viděla a četla) nedokážete si představi, co si některé maminky prožijí při císaři, při celkové anestezii, při které se např. proberou přímo při vytahování miminka z břicha a řvou bolestí jako zvířata
nemluvě o dalších dnech, kdy se ani nemůžete obrátit na posteli nebo jdete na záchod 10 minut.Já rodila po 10 hodinách oxytocinu a nepostupujícím porodu císařem, chtělaj sem epi, ale to doktorovi nešlo píchnout, krvácelaj sem ještě druhý den z toho vpichu, pak jsem se při celké anestezii probrala. PO půl roce, kdy jsem se vzbouzela s křikem ze spaní mi přijdou bolesti hlavy a to, že vás někdo 3x napichuje ( mně při tom doktor procedil mezi zuby ?? jéžiš, aby neochrnula") malinko úsměvné... vím, že každý porod nese sebou obrovská rizika, vše může být v pohodě, ale nevěřím, že třeba epidurál nebo císař jsou vysvobozením od bolestí atd. opak může být pravdou
nejlepší je přirožený porod pokud běží tak jak má.....škoda, že dnes tak málo maminek takový porod prožije( anebo se o tom tolik nemluví)
Každý porod je jiný, každý doktor je jiný, těžko pouznáte, komu jste svěřili váš a děťátkův život ( zjistila jsem, že porod měl být ukončen dřív, protože mi praskla voda už 18 hodin před vykonaným císařem, hrozila otrava miminka) ted je naštěstí holčička zdravá, a já mám veliký strach z dalšího porodu- né z bolesti,nakonec ty šílené kontrakce člověk přežije, i to že mluví a křičí a vše cítí, když mu řežou v břiše, alenejvětší strach mám, abychom ten porod já i miminko ve zdraví přežili.Moc bychom si přáli další cvrčky.
 Petra,Kájík 04/04,Honzík 11/06 


mám za sebou 2 císaře 

(20.4.2007 23:39:01)
první po celém dni marného otvírání porodních cest. Nejdříve zkoušeli již předtím píchnutý epidurál, ale pořád jsem něco cítila, tak mě nakonec uspali. Jelikož jsem na variantu císaře nebyla připravená, tak jsem se pak půl roku srovnávala s tím, že jsme s manželem přišli o ten krásný okamžik, kdy se malý narodil.
Druhý porod byl nakonec také císařem. Již v těhotenství o této variantě dr. uvažovali, měla jsem papíry na předoperační vyšetření, ale stále se čekalo, jestli se to nerozjede samo a třeba to půjde mnohem lépe než prvně.
Sice se to rozjelo samo (první porod mi vyvolávali), praskla mi voda, ale dá se říct, že v mém případě ta horší varianta, protože se nic neděle, jen mi odtekla voda, bolesti jsem cítila minimální. A jelikož mě nechtěli po prvním císaři dlouho trápit a nechtěli dlouho čekat, tak se hned ráno (voda mi praskla v noci), rozhodli, že mi udělají císaře hned. O anestezii jsem měla hned po prvním císaři jasno - chci spinál!!! Anestezilog nebyl proti, povedlo se na poprve a za chvíli jsem až po prsa necítila vůbec nic!! Pořád jsem chtěla změnit polohu nohou, ale nešlo to! :-)) Porod jsem si docela užívala. Oba operující dr. měli super náladu, bylo fajn je poslouchat, takže jsem se nesoustředila na to, co dělají. Jen se mi strašně těžko dýchalo, jako bych měla velký šutr na hrudi. Ale to se dalo taky vydržet. Za chvíli mi řekli, že už budou malého vyndávat, že bud cítit nepříjemný tlak. To bylo jediné, co jsem z celé operace cítila. Když malého tahali ven, tak jsem se držela stolu a stejně jsem nadskakovala,a le bylo to rychlé a pak už jsem viděla, jak nesou malého na podložku a jak se nad ním všichni rozplívají! Ošetřovali mi ho směrem za hlavou, takže jsem celou dobu měla vyvrácenou hlavu, brečela jsem jako želva a než ho odnesli, tak mi ho sestřička přinesla pořádně ukázat, přiložila mi ho k obličeji a já se s ním tváří poprve mazlila! Byl to tak úžasný pocit!!!!! Moc lituji, že jsem u prvního syna o tenhle okamžik přišla!!! A jsem šťastná, že podruhé se to už povedlo!!
A na závěr musím říct, že jsem se po tomto císaři mnohem dřív zotavila. Hlava mě nebolela a to díky tomu, že jsem se 6 hodin nesměla na posteli zvedat a musela jsem ležet na rovném!! Na to mě upozornili, že by mě pak mohla bolet hlava, kdybych jí zvedala.

Takže záverem - jsem jednoznačně pro spinál, až na vyndávání syna jsem vůbec nic necítila, jen se mi hůř dýchalo.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.